Listerliv 3-20

Page 1

3 • 2020 • 1. ÅRGANG

Nytt magasin

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

MERITTERT KOKK UTVIKLER BISTRO I FLEKKEFJORD BYGGER LAGERHALL PÅ SKOMRAK

Fu ll d is t r ib u s jo n t il Ly n g d a l, Fa r s u n d og F le k ke f jo rd.

FARSUND-FIRMA SATSER PÅ OLJESERVICE

LAMINAT FRA LYNGDAL TIL HELE VERDEN


Fardal Bil AS Eideveien 1, 4373 EGERSUND. Tlf. 51 46 10 00. www.fardalbil.no Hos oss finner du et av markedets bredeste og sterkeste sortiment. Vi er forhandlere av Opel, Suzuki, Isuzu, Tourne bobil og Tysse bil/båt tilhengere både for det private og proff markedet. Uansett hva du har av ønsker eller behov så er sjansen veldig stor for at vi har en modell som passer dine behov. Vi er autorisert verksted og er medlem av landsdekkende Sjekkpunkt og Bobilenes Servicekjede med spesialkompetanse og autorisasjon for å kunne reparere Fiat. Vi har eget karosseri avdeling og skifter og reparerer frontruter for alle biler. Les mer på vår hjemmeside www.fardalbil.no eller kom inn til oss, så skal vi sørge for at du som kunde blir riktig fornøyd. Besøk vår hjemmeside fardalbil.no


Din lokale rørlegger i Sirdal Din lokale rørlegger i Lister

Din totalleverandør innen VVS ! Våre kjerneområder er:

- Nybygg - Industribygg - Modernisering - Baderom

- Varmeanlegg - Varmepumper - Sanitæranlegg

Flekkefjord - Kvinesdal - Sirdal - Lund

-


INNHOLD

Farsundsarkitekter med nasjonalt nedslagsfelt

8

Stiv kuling arkitekter har siden oppstarten i 2011 satt sitt preg på Listerregionen gjennom blant andre prosjekter som Longhouse og Farsund Badehus. Likevel er det hytter og hus som utgjør grunnstammen i prosjektene til Anders Eik Pilskog og Jan Gunnar Skjeldsøy.

Rasvåg på Hidra: Feriehus med personlighet Det var først da han fikk barn selv at stedet virkelig fikk verdi for André Hauge som har vokst opp med hytte på Hidra, der den eldste delen er 350 år gammel og tapetet på veggen opp trappa til andre etasje er håndmalt.

Farsund-firma satser på oljeservice På den store Seadrill-eide riggen West Phoenix i Nordsjøen smøres gjengene i borerørene ved hjelp av en maskin utviklet og produsert av et lite firma i Farsund. Ideen til maskinen var det Eirik Eitland som hadde, og i 2017 tok han kontakt med Øgrey Mekaniske AS i Farsund i håp om å få hjelp til å utvikle en prototype.

Knaben Via Ferrata: Til topps på Knaben Folk vil til fjells og gjerne også utfordres. Det gleder Leif Hunsbedt, iniativtaker til Knaben Via Ferrata, som åpnet i mai i år og som i løpet av de to første driftsmånedene har hatt rundt 300 besøkende, et tall Hunsbedt er veldig godt fornøyd med.

26 30 40

LEDER 6

Sjøhytter et knapphetsgode

25

Farsundsarkitekter med nasjonalt nedslagsfelt

8

Feriehus med personlighet

26

Norsk design på Lista

14

Farsund-firma satser på oljeservice

30

Første lagerhall på Skomrak

16

Bratt for Sirdalsbussen

34

Kvalitetslaminat fra Lyngdal

18

Merittert kokk utvikler bistro

36

Hyttebonanza på Sørlandet

22

Til topps på Knaben

40


Et nytt ikon er på vei.

Nye Volkswagen ID.3 1ST fra 351.900,-* Neste generasjon Volkswagen er her snart, og du kan være en av de første til på sette deg bak rattet i nye ID.3 1ST – eller fremtidens bil, som vi ubeskjedent nok kaller den. Det gjør vi siden dette er Volkswagens første helelektriske bilmodell som er bygget på en helt ny innovativ plattform. Den er proppfull av innovasjoner, har god plass innvendig og kan tilby lynlading (100kW) hvor du kan lade opp til 290 km på kun 30 minutter. Rekkevidden er på inntil 420 km. Les mer om ID.3 1ST på volkswagen.no.

* Pris gjelder bil ferdig levert fra forhandler. Foreløpig forbrukstall: Strømforbruk kombinert kjøring: 14,5 kWh/100km. CO2-utslipp: 0 g/km. Verdiene vil endres etter valgt utstyr. Avbildet modell kan avvike. Vi tar forbehold om trykkfeil, endringer og avvik.

Gumpens Auto Lyngdal Kvavik, 4580 Lyngdal. Tlf 38 33 15 40. lyngdal.volkswagen.no


LEDER

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

STOR HYTTEPÅGANG Mens noen stenger av hytta når høsten og vinteren nærmer seg, gleder andre seg til å reise på hytta også når de mørkere tidene kommer. Når temperaturen faller, regnet trommer og høstvindene setter inn. Vi har besøkt en hytte på Hidra der eierne, som selv bor i Sandnes i Rogaland, drar sørover så ofte de kan gjennom hele året. Fordi hytta er en så god plass å være og kople av. Koronapandemien ser ut til å ha vekket hyttetanken opp hos stadig flere. Meglere over hele landet melder om en usedvanlig stor pågang av hytteinteresserte denne våren og sommeren, og tallenes tale er klar: I mai og juni 2020 ble det solgt 715 sjøhytter, noe som er 40,2 prosent flere enn i mai og juni i fjor. Det opplyser Eiendom Norge i sin årlige rapport for sjøhyttemarkedet. Ifølge Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret har prisen for sjøhytter steget med 13,4 prosent første halvår sammenlignet med 2019. Det ligger med andre ord an til å bli rekordenes år i sjøhyttemarkedet både prismessig og omsetningsmessig. Også fjellhyttene er populære. Her har antall omsetninger i mai og juni økt med hele 77,8 prosent sammenlignet med 2019, og eiendomsmegler Espen Regevik i Mandal og Lindesnes sier til Stavanger Aftenblad at han i løpet av de tjue årene han har solgt hytter aldri har opplevd maken til årets forsommer. Så er da også dette et tegn på at selv om vi befinner oss midt i den største krisen siden krigen, der etterdønninger fra koronanedstengningen av Norge fortsatt preger mange, så har vi det likevel usedvanlig godt i dette landet. Denne tiden har ikke minst satt fokus på mulighetene som ligger i å oppdage eget land. Trolig har svært mange i Listerregionen denne sommeren gjort seg mange nye erfaringer og oppdagelser, prøvd nye ting og sett ting de ellers ikke ville ha gjort. Vi har blant annet snakket med Knaben Via Ferrata, et nytt tilbud som har hatt godt besøk denne sommeren. Vi har også snakket med Siralsbussen i Lyngdal, som bygger mye av virksomheten sin på utenlandsturer og som derfor opplever krevende tider. Noen må omstille seg, andre virksomheter merkes lite av pandemien. I dette landet er vi heldige sammenliknet med veldig mange andre, noe blant annet økningen i hyttesalg er et godt eksempel på.

LISTER liv ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Katrine Killingland • T: 901 40 447 • katrine@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander, bedrifter hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, med to nummer før og to etter sommeren. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer ut 11. november 2020.

UTGIVER:

Hilsen fra Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

6

ListerLiv 3/2020

1

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

M

24

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no


Møt høsten i Kvinesdal! Møt høsten i Kvinesdal! Høstens vakreste Høstens vakreste golfopplevelse får golfopplevelse du på Utsikten!får du på Utsikten!

Her kan hele familien Her kan hele familien overnatte i myke senger og overnatte i myke senger spise deilig middag medog en spise deiligutsikt. middag med en fantastisk fantastisk utsikt. Besøk utsiktenhotell.no og utsiktengolf.no for mer info. Besøk utsiktenhotell.no og utsiktengolf.no for mer info. Foto: Olav Magne Trydal Foto: Olav Magne Trydal

Foto: Solfrid S. Økland

Høstens vakreste Høstens vakreste badeplass finner badeplass finner du på Kvinabadet! du på Kvinabadet!

Foto: Solfrid S. Økland

Familievennlig og topp Familievennlig og topp i moderene svømmehall moderene svømmehall i Liknes sentrum med kort Liknes sentrumspisesteder med kort vei til butikker, vei parkering. til butikker, spisesteder og og parkering. Besøk kvinabadet.no for info Besøk kvinabadet.no for info om priser og åpningstider og om priser og åpningstiderfor og handelshusetkvinedal.no handelshusetkvinedal.no for info om butikker og aktiviteter. info om butikker og aktiviteter.

Høsten er aller Høsten er aller vakrest på fjellet! vakrest på fjellet! Klatrer du Knaben Via Klatrer Via Ferratadu blirKnaben du premiert Ferrata blir du premiert med en fantastisk utsikt fra med en fantastisk fra Knabeknipen og enutsikt enorm Knabeknipen og en enorm mestringsfølelse. mestringsfølelse. Besøk knabenviaferrata.no for Besøk for info ogknabenviaferrata.no bestilling og knaben.no info og bestilling og knaben.no for turtips på Knaben. for turtips på Knaben.

Foto: Leif Hunsbedt


Foto: Simen Løvgren

Stiv kuling arkitekter er kanskje mest kjent for prosjekter som Farsund badehus og Longhouse. Likevel er det hytter og hus som utgjør grunnstammen i porteføljen. Foto: Jonas Adolfsen

Arkitektene Anders Eik Pilskog (t.v.) og Jan Gunnar Skjeldsøy startet sin egen virksomhet med så å si blanke ark i Lista og Farsund for ni år siden. Foto: Privat

FARSUNDSARKITEKTER MED NASJONALT NEDSLAGSFELT Stiv kuling arkitekter har siden oppstarten i 2011 satt sitt preg på Listerregionen gjennom blant andre prosjekter som Longhouse og Farsund Badehus. Likevel er det hytter og hus som utgjør grunnstammen i prosjektene til Anders Eik Pilskog og Jan Gunnar Skjeldsøy.

8

ListerLiv 3/2020


«

D

et er nå ni år siden de to valgte å starte med så å si blanke ark i Lista og Farsund framfor å bygge videre på en arkitektkarriere i hovedstaden.

– I Sokndal, der vi også er etablert med eget kontor, opplever vi at de har en sterkere tradisjon for å benytte arkitekter. Hvorfor vet jeg ikke, men at det er kulturforskjeller på dette punktet alt etter hvor i landet man befinner seg, er det ingen tvil om.

– På det tidspunktet jobbet vi blant annet med et større prosjekt tilknyttet Husbanken, husker Anders Eik Pilskog, som opprinnelig kommer fra Kristiansand, men som nå har gjort listaværing av seg og bor sammen med familien på Borhaug. Kompanjongen hans har vokst opp i området og kom derfor hjem til sine egne, noe som var viktig, spesielt i starten da kontakter, bekjente og nettverk var helt avgjørende for å komme i gang.

De to arkitektene i Farsund etablerte seg tidlig med eget kontor, ikke minst for synlighetens skyld. I dag holder de til i Farsund sentrum, i boligen på gatehjørnet hvor samfunnsviteren Eilert Sundt vokste opp.

i et gammelt fjøs i Nordland som de nå er godt i gang med. – Akkurat dette prosjektet er et eksempel på hvordan kart og bilder i mange tilfeller ikke klarer å gi den rette forståelsen av omgivelsene. For da vi dro oppover for å se nærmere på området, måtte vi revurdere mange av tankene vi allerede hadde gjort oss, sier han. Akkurat nå er Stiv Kuling arkitekter i gang med et par boligprosjekter i Kristiansand, noe Eik Pilskog også håper de skal få til i Rogaland på sikt.

STØRRE NEDSLAGSFELT

Mens de i starten måtte jobbe inn prosjektene, kan de i dag lene seg mer tilbake i vissheten om at oppdragene kommer.

Vi ber ham beskrive hva som rent praktisk skjer når kunden tar kontakt og forløpet videre fram til ferdige skisser.

– Vi har et jevnt tilsig, ikke bare lokalt, men etterhvert også nasjonalt, noe vi også trenger, da det lokale markedet ikke er stort nok, sier Anders og forteller blant annet om et spennende prosjekt

SELVE PROSESSEN

ULIKE KULTURER

Anders legger ikke skjul på at det ikke akkurat har vært noen «walk in the park». Å bygge opp et arkitektbyrå i et område der folk er vant med, ja, nærmest forpliktet til å gjøre ting selv, krever sitt.

Selge bolig eller hytte?

– Ting starter som regel med at vi får en henvendelse på mail, gjerne med bilder i tillegg til informasjon om prosjektet. Vi vil gjerne komme på befaring slik at vi

Velkommen til oss!

Vi utfører alt av salg/verdivurderinger på landbruks­ eiendommer, fritidseiendommer, leiligheter og boliger. Kontakt oss for befaring! Aktiv Sørlandet

Avdeling Kvinesdal, Lyngdal, Sirdal, Farsund, Evje og Hornnes.

BESTILL DRØMMEN HJEM... Mesterhus sine arkitekttegnede hus bygges av lokale håndverkere med Mesterbrev i bedriften. Ta kontakt med oss nå og få vår Mesterhuskatalog.

Drømmen kan begynne – det blir som avtalt!

Kontakt: Marita Lervik – tlf 401 74 219 / mle@aktiv.no Bjørn Skjæveland – tlf 957 97 331 / bs@aktiv.no Torstein Hellestøl – tlf 995 44 665 / the@aktiv.no

aktiv.no

Tlf: 91 70 77 32 / 12 34 56 78 E-post: magne.nydal@knbygg.no Gamle E6 1319, 7620 SKOGN PB: 1234 www.knbygg.no

BYGG 1 LYNGDAL AS

Fiboveien 2, 4580 Lyngdal

T: 911 04 055

E: tr@bygg-1.no

ListerLiv 3/2020

9


« får sett stedet. Det er en stor fordel. At vi også får så mye bakgrunnsinformasjon som mulig, er også av betydning. Spesielt om det gjelder prosjekter i dette området, der verneinteressene står sterkt. Ifølge arkitekten er det også fint om kunden så tidlig som mulig spiller inn eventuelle ideer om funksjonalitet, slik at det kan tas inn i de videre planene. – Det gjelder å få til en god prosjekteringsskisse. Som regel «bygger man huset flere ganger» før det står der, smiler han og legger til at det typisk er snakk om et par-tre møter for å komme fram til en skisse. Deretter følger selve søknadsprosessen. – Siden vi sitter på prosjektet og kjenner det godt, foretrekker vi å også ta denne, ikke minst for å sikre at viktige detaljer ivaretas og at gjennomføringen blir i tråd med planene, forklarer han. PUSTENDE HUS

For arkitektene i Stiv Kuling er materialvalg en svært viktig del av prosjektet, både utenpå og inni. – Vi er opptatt av holdbarhet og av konteksten bygget står i når det kommer til det eksteriørmessige. Innvendig er vi nøye med å legge til rette for et materialvalg som gjør at huset eller hytta kan puste. Det er viktig å ikke stenge fuktigheten inne, men sørge for at huset tåler de til dels store klimatiske variasjonene vi har her til lands, sier han og legger til at de jobber for bærekraftige løsninger. – Disse kommer ofte relativt dårlige ut om vi ser på det rent økonomisk, koster av og til litt mer, men etter vårt syn vil de lønne seg på sikt. FAGLIG STOLTHET

Når det gjelder håndverkerne i prosjektene, er arkitektenes erfaring at stadig flere verdsetter kvalitet og finner stor glede i å gjøre skikkelig arbeid.

Hytta på Beiske i Farsund er bare ett av Stiv Kulings flere hytteprosjekter. Foto: Jonas Adolfsen 10 ListerLiv 3/2020

– Jeg vet ikke om jeg kan kalle det en renessanse, men min opplevelse er at iveren og gleden over å gjøre godt arbeid i langt større grad er til stede hos håndverkere i dag enn hva til­ fellet var for ti-femten år siden.


«

Longhouse på Lista er blitt et mye omtalt prosjekt og en fjør i hatten for Stiv Kuling arkitekter. Foto: Jonas Adolfsen

Slik kan et båthus utformes. Foto: Anders Eik Pilskog

Stiv Kuling arkitekter har hele tiden også engasjert seg utover det kommersielle. En ting er samarbeidet med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, der de trekker studenter inn i enkeltprosjekter. Dette ble blant annet gjort i etableringen av Badehuset i Farsund, som vel må kunne karakteriseres som et ideelt prosjekt. – Badehuset ble mest av alt gjennomført på engasjement og interesse, sier Anders som også er opptatt av å innlemme barn og unge i de historiefortellingene som byggene rundt oss representerer. Selv bidrar han sammen med sine kompanjonger i Stiv Kuling arkitekter til å skape framtidens fortellinger akkurat nå.

STIV KULING

«

• Norsk arkitektkontor med filial i Sogndal og Farsund. • Etablert i Oslo i 2009, i Farsund og Sogndal i 2011. • Totalt fire arkitekter, to i Farsund og to-tre i Sogndal. • Tegner hytter, eneboliger og offentlige prosjekter over hele landet. • Samarbeider med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo om undervisning og arrangementer. • Arrangerer jevnlig utstillinger både her til lands og utenlands.

ListerLiv 3/2020

11


12 ListerLiv 3/2020


TJØRHOMFJELLET PANORAMA, ODDEN

VERTIKALDELTE HELÅRSHYTTER Med solrik beliggenhet og nærheten til Sirdal Resort er dette kanskje områdets mest spennende fritidsprosjekt. Vi har flere enheter under bygging! Prosjektet består av 13 bygg. Størrelser fra 72 - 96 m2 • Pris fra kr. 3.290.000,-

sirdaleiendom.no

FOR MER INFO:

Lars Enok Wang tlf. 97 69 72 27 enok@sirdaleiendom.no

SIRDAL EIENDOM

ListerLiv 3/2020 13


Alle produktene får sin unike signatur. Foto: Privat

NORSK DESIGN PÅ LISTA:

SKAPER NYTT AV GAMMELT Siden 2015 har ekteparet Ove Lorentzen og Aina Birkenes benyttet drivved, kapp og gammel plank til å produsere unike interiørprodukter i moderne design. Et framstøt overfor interiørbransjen ville garantert ha gitt dem fulle ordrebøker.

–D

et er nettopp derfor vi ikke gjør det, smiler Lorentzen.

– De kan jo brukes til noe. Hele ideen med gjenbruk er jo å gi gamle ting nytt liv, sier han engasjert.

– Jeg vil ikke ha bestillinger og leveringsfrister hengende over meg, men heller produsere når jeg har tid og lyst. Dette er mest av alt en hobby, ikke et levebrød.

Sammen med kona Aina Birkeland samler han med seg alt mulig når de er ute og går. Ting som kan bli til noe nytt. – Det er Aina som har blikk for ting. Jeg sager, smiler han.

ÆRES DEN SOM ÆRES BØR

Senest forrige uke måtte han berge et par bjelker som broren ville brenne. 14 ListerLiv 3/2020

– Hun har teft for hva som slår an, legger han til og understreker at han ikke

utelukkende benytter drivved i produksjonen, men også kapp i eik. Han legger gjerne turen innom små, lokale sagbruk, der han ofte får tak i fine materialer. VERKTØY EN LIDENSKAP

Han er ikke snekker, men jobber som sløydlærer og liker å pusle med ting, som han sier. – Jeg synes det er gøy og blir dessuten altfor lett interessert i alt mulig, småler han.


«

I verkstedet han har satt opp i tilknytning til boligen sin på Lista, har han ikke bare god plass til å produsere, men også alt mulig av verktøy. – Verktøy er en annen lidenskap. Jeg liker å ta vare på gammelt verktøy, fikse det og bruke det videre, oppgir han. MYE Å FINNE UTOVER HØSTEN

Selv om han og Aina allerede har funnet en god del materialer i løpet av sommeren, er det høsten med sine sterke vinder

og høye bølger som bringer det meste av materiale til verkstedet på Lista. – Det begynte med at vi ble invitert til å delta på et lokalt julemarked som vi litt tilfeldig selv fikk overta. De siste fem-seks årene har derfor vi stått for arrangementet, forteller han. De pleier også å være til stede på noen arrangementer i Farsund og Flekkefjord.

KAN BLI MER

–Foreløpig holder det. Riktignok får jeg innimellom noen direktebestillinger via Facebooksiden vår «Lista himmeloghaven». Disse forsøker jeg selvsagt å følge opp så godt jeg kan, men det er også det. Han utelukker imidlertid ikke at det kan bli mer produksjon framover i tid, men så lenge både han og Aina har fulle jobber utenom gjenbruksproduksjonen, er dagens nivå på himmeloghaven-virksomheten akkurat passe. ListerLiv 3/2020 15


Igland Eiendom setter opp lagerhaller på Skomrak i Lyngdal. F.v.: Alexander Kristensen og Karl Igland fra Igland Eiendom og Richard Hauge og Rikard Toft fra entreprenørselskapet Aas & Høyland. Foto: Privat

Slik ser Igland Eiendom AS for seg at deler av lagerhallene kan bli. Foto: Igland Eiendom.

IGLAND EIENDOM, LYNGDAL:

FØRSTE LAGERHALL UNDER OPPFØRING PÅ SKOMRAK – Folk som flytter i leilighet trenger et sted for lagring, det samme gjelder for mindre virksomheter og hytteeiere, fastslår Karl Igland i Igland Eiendom AS. Det lokale eiendomsselskapet har allerede solgt de fleste lagerseksjonene i sin første lagerhall, og er i gang med salget i den andre.

K

onseptet er enkelt: Trenger du lagringsplass, kan du kjøpe deg plass i en lagerhall. Størrelsen kan du i prinsippet bestemme selv, men utgangspunktet i lagerhallen til Igland Eiendom i Skomrak Næringspark i Lyngdal er en dybde på 12 meter og fleksibilitet når det gjelder bredde. I den nye lagerhallen er det også mulig å få åtte og 24 meters dybde.

STOR SUKSESS I MANDAL

– De fleste kundene har så langt gått for en bredde på fire meter og oppover, 16 ListerLiv 3/2020

forteller Karl Igland som regner med at den første lagerhallen skal stå ferdig i god tid før jul. Første spadetak ble tatt i siste halvdel av juli i år. Igland Eiendom har blant annet sett til Mandal, der lagerhallkonseptet allerede har vært i markedet en tid og der kundene nærmest har strømmet til. Erfaringen så langt tyder på at også lyngdølene har ventet på konseptet. Igland er veldig godt fornøyd med salget så langt og tror at de også skal få fylt opp den andre lagerhallen.

FELLES VASKEHALL OG TOALETT

– I det første lagerbygget blir det totalt 11 lagerseksjoner med felles vaskehall og toalett. Så langt har vi solgt både til privatpersoner og virksomheter, rundt fifty-fifty, sier Igland. Det er plass til nærmere 100 lagerseksjoner hvis alt blir bygget ut til dette i fremtiden. Takhøyden er på 5,5 meter, noe som gjør det mulig å etablere en mesanin, altså en andreetasje. Taket bygges med lofttakstoler hvor man da kan legge gulv


«

Familiebedriften Igland Eiendom AS er 50 år i år og har de siste tjue årene i stor grad drevet med eiendomsutvikling i Lyngdal, blant annet leiligheter i Sentrumsgården i Lyngdal. Foto: Privat på takstolene og få ekstra lagerplass på cirka 20 kvadratmeter i en tredje etasje. Alle seksjonene blir levert isolert, bygget for brannkrav og tilkoples brannvarslingsanlegg. BOBIL, CAMPINGVOGN OG BÅT

– Folk har jo mange ting i dag, og spesielt utfordrende er det når man flytter i leilighet med en bod på fem kvadratmeter. Da er det knapt med lagringsplass. Stadig flere har et behov for plass til å sette fra seg bobilen, campingvogna eller båten. For disse er lagerbygget en god løsning, sier Igland. Noen velger også å benytte lagerseksjonen til firma sitt. UTVIKLET SKOMRAK

– Det har vært lite ledig næringsareal i Lyngdal, men for noen år siden la Lyngdal kommune inn næringsområdet på Skomrak i kommuneplanen. Massene her var imidlertid relativt dårlige, men med overskuddsmasse fra et hyttefelt vi bygde ut, fikk vi fylle deler av området med stein. I dag markedsføres området under navnet Skomrak Næringspark, og for oss, som har vært med i utviklingen, er dette også et velegnet område for plassering av lagerhallene, forteller Igland. Området ligger like ved fylkesvei 552 veien mot Korshamn, og 500 meter fra veien mot Lindesnes fylkesvei 545. Avstanden til sentrum av Lyngdal er fem minutter og det er i underkant av 10 minutter til E39. – Hva koster en lagerseksjon hos dere? – Det kommer an på størrelsen, selvsagt, men tar vi utgangspunkt i 45 kvadratmeter gulvareal, ligger prisen på rundt

550.000 kroner. Med dagens rentenivå blir ikke det mer enn knappe 10.000 kroner i rente i året, ivrer Igland. – Hvis en da bygger mesanin og utnytter loftet til oppbevaring, så får en enda flere kvadratmetre for lagring og kvadratmeterprisen blir også vesentlig lavere. En stor fordel er jo at en har tilgang til lagerhallene og vaskehallen hele året, fortsetter han. SETTER SPOR ETTER SEG

Familiebedriften Igland Eiendom AS, som startet som Igland byggeforretning i 1970, er 50 år i år og har de siste tjue årene i stor grad drevet med eiendomsutvikling i Lyngdal. Selskapet selger både hytte- og boligtomter i Lyngdal kommune, samt leiligheter i sentrum. Lagerseksjonene på Skomrak utgjør en ny gren av virksomheten til Igland Eiendom, og Karl Igland forventer at også hyttefolket vil være interessert i dette. GODT I GANG

– Hyttebeboerne har også flere større ting som skal lagres. Bare i Lyngdal og gamle Lindesnes kommune er det nærmere 4.000 hytter. Og så lenge man eventuelt kan gå sammen om å kjøpe en større seksjon, kan flere sette inn for eksempel båten sin her for vinteren. I tillegg får man ekstra plass til lagring av andre ting, sier Igland som allerede i slutten av juli var i gang med gravingen til den første lagerhallen. I løpet av høsten skal det første bygget stå ferdig, slik at de første kjøperne får lagret sine ting i god tid før vinteren setter inn.

Velkommen til lokale Dyrsku’dager PÅ KVAVIK I LYNGDAL 4. - 5. september

50år 1970 -2020

STIGA - HUSQVARNA - HONDA - TYSSE - DEUTZ - FAHR - ZETOR - ISEKI KELLFRI - KRONE - KRAMP - PALMSE - PALMS - IGLAND - LILLESETH - KJETTING

TRAKTOR AS - 4580 LYNGDAL - POST@TRAKTORAS.NO - 38 34 51 03 ListerLiv 3/2020 17


Produksjonen er i stor grad automatisert, men overvükes likevel nøye.

18 ListerLiv 3/2020


«

KVALITETSLAMINAT FRA LYNGDAL SELGES TIL HELE VERDEN Under merkenavnet Berry Alloc produserer lyngdalsbedriften Alloc AS tre millioner kvadratmeter laminatgolv og 600.000 kvadratmeter baderomsplater i året, noe som i år forventes å gi en omsetning på over 900 millioner kroner. Neste år er målet å runde milliarden.

F

or det er ikke bare norske hjem som har golv i høytrykkslaminat fra Lyngdal. Merkenavnet Berry Alloc er i dag kjent på alle kontinenter og i et stadig økende antall land. Fortsatt er det norske markedet størst og utgjør rundt seksti prosent av salget, mens Danmark og Sverige til sammen har tjuefem prosent og land i verden forøvrig, femten prosent.

DET STARTET MED MOSVOLD SHIPPING

Historien til fabrikken går helt tilbake til 1950-tallet der Mosvold Shipping, som da nettopp hadde engasjert seg i trefiber­plater fra Norsk Wallboard­fabrikk i Vennesla, bestemte seg for å etablere en fabrikk for videreforedling av fiber­ platene. At den nye fabrikken ble lagt til Lyngdal, skyldes at regnskaps­fører Anders Sandal måtte fikse en ripe i lakken på bilen og var innom lakkerings­verk­ stedet til Odd Greaker i Lyngdal. Besøket ga ham ideen om å produsere tre­plater med hard og blank overflate, og i 1952 startet Fibo­fabrikken AS opp i Lyngdal med Odd Greaker som driftsleder.

Trygve Bernt Martinsen og Tove Langøy viser oss de ulike produktene i showrommet på fabrikken i Lyngdal.

Bedriften fikk navnet Alloc AS i år 2000 da belgiske Berry Group kjøpte opp selskapet. I dag heter storkonsernet Beaulieu International Group, der Alloc inngår i forretningsområdet «Hard flooring» eller Berry Alloc som er merkenavnet for produktene.

MÅL OM VIDERE VEKST

– Trygve Bernt Martinsen begynte som administrerende direktør på fabrikken i Lyngdal i januar i år. Hans internasjonale erfaring fra blant annet toppleder­stillingen i Kverneland Plogfabrikk på Jæren er viktig i den videre utviklingen av Lyngdalsbedriften. – Målet er å vokse videre basert på produktutvikling og økt salg utenfor Norden. Vi skal jobbe hardt for å styrke vår posisjon i Norden, men skal vi vokse videre må vi fokusere enda mer også på andre land, og her får vi god hjelp fra Berry Alloc sitt salgsteam i Belgia. Mens fabrikken i Lyngdal produserer høytrykkslaminatproduktene for golv og vegg, produseres vanlig laminat og vinylfliser på to fabrikker i Belgia og parkett på en fabrikk i Frankrike. Ifølge Martinsen er det den helt unike produktkvaliteten basert på egenutviklet teknologi og høy kompetanse som har satt fabrikken i Lyngdal på verdens­kartet. Lanseringen av ny aluminiumslås på midten av 90-tallet med limfri legging av gulv, var nærmest for en revolusjon å regne og er et tydelig ut­trykk for både innovasjonsvilje og utviklings­kompetanse, noe Martinsen har til hensikt å dra nytte av også inn i framtiden. ListerLiv 3/2020 19


«

Mathilde Larsen (23) fra Lista er sommervikar hos Alloc på sjette året. Til vanlig studerer hun økonomi.

Store produksjonshaller på fabrikken like utenfor Lyngdal sentrum.

Alloc AS i Lyngdal har rundt 200 ansatte. Joachim Toft har nett- Bedriften i Lyngdal produserer høytrykkslaminat, noe som betyr at laminatet opp begynt og er under opplæring når ListerLiv er på besøk i juli. produseres separat med flere lag før det limes til kjernen og derfor tåler langt mer.

– I forhold til laminatgolvsprodusenter i Europa kan vi ikke konkurrere på pris. Men vi tilbyr kvalitetsprodukter med løsninger vi er helt alene om, noe som gir oss en unik posisjon i markedet, fastslår han.

Gjennom «Berry Alloc Academy» får stadig flere god kjennskap til laminatgolv og veggplater, noe som er en stor fordel når produktene skal ut i både proff- og privatmarkedet.

laminat. Laminatet og bakside­sperren limes så sammen med kjernen. På denne måten oppnår vi en helt unik kvalitet på laminaten, forklarer Martinsen og legger til at Berry Alloc-produktene har livstidsgaranti.

95 PROSENT TRE ALENE OM HØYTRYKKSLAMINAT

– Hvem andre produserer høytrykks­ laminat som dere? –Ingen. Svaret kommer unisont og kontant fra Martinsen og markedssjef Tove Langøy, som har kommet til i samtalen. Vi sitter i det store, moderne showrommet i andre etasje på fabrikken, der kunder, salgspersonell og andre jevnlig er innom både for å se, lære og kurse seg i Berry Allocs produkter. – Vi holder jevnlig kurs for kundene våre slik at de til enhver tid skal være oppdatert både i teori og praksis, sier Langøy som har jobbet ved fabrikken siden 2005 og som i dag er én av til sammen rundt 200 ansatte, noe som gjør Alloc AS til Lyngdals største arbeidsgiver om man holder Lyngdal kommune utenfor. 20 ListerLiv 3/2020

– Laminagulv er jo egentlig et tre­ produkt, men led en tid under et ufor­ tjent dårlig rykte. Man mente at det var kaldt og hardt, ja, nærmest plast­liknende. Heldigvis har markedet skjønt at så ikke er tilfelle. Våre gulv består av 95 prosent tre, sier Martinsen og henter en plate fra veggen der dekorer i flere fargenyanser og utførelser står utstilt. Med trestruktur i overflaten ser høytrykks­laminatet ut som parkett, bare mye sterkere.

FORSKJELLEN PÅ VANLIG LAMINAT OG HØYTRYKKSLAMINAT

En kjerne av tre utgjør hoveddelen i gulvbordet som ellers består av en baksidesperre og et underlag.

– Høytrykkslaminatet tåler derfor mer av slag, riper og slitasje. Gulvene fra Alloc er også vannresistente og har høyeste brannklassifisering. I tillegg har våre golv den unike aluminiumslåsen og det vi kaller «silentsystem», underlag som demper trinn- og romlyd og som gir økt komfort, fortsetter Martinsen.

– Over kjernen har vi laminatet, der overlag­papir, dekorpapir og to kraft­ papir, som på forhånd er impregnert, presses sammen under høytrykk til et

–Hva er forskjellen på deres høytrykks­ laminat og «vanlig» laminat? – «Vanlig» laminat kalles ofte «direkte­ laminat» siden dekorpapiret festet direkte til kjernen. Laminatet blir derfor tynnere sammenlignet med høytrykks­ laminat der laminatet produseres separat med flere lag før det limes til kjernen, svarer Langøy.


« MANGE VARIANTER

Og det mangler ikke på dekorvarianter hos Berry Alloc som tilbyr ikke mindre enn 44 varianter i serien «Original». De tilbyr også golv som ligner fliser. – Disse er ikke godkjent for våtrom, men kan med fordel legges i alle andre rom, sier Langøy. For øyeblikket er det serien «Grand Avenue» som består av brede, lange laminatbord i 20 dekorvarianter som er det mest solgte golvproduktet. – Vi jobber hele tiden med produkt­ utvikling for å ligge i forkant av utviklingen, sier Martinsen som ikke kan røpe noe konkret om framtidige produkter, men som antyder at de blant annet ser nærmere på om Grand Avenue-serien skal suppleres med enda bredere varianter. VEGGPRODUKTER PÅ FREMMARSJ

Ved siden av golvproduktene er også vegg­ produktene hos Berry Alloc på fremmarsj.

Her er høytrykkslaminatet pakket og klart til å kjøres ut til kunde.

– Det er slitestyrken som gjør produktet vårt så unikt, skyter Langøy inn og understreker hvor viktig det er å tilby riktig dekor på toppen av trefiberplaten. – Noen liker blanke overflater, andre foretrekker oljete og atter andre matte. Og noen kunder skal ha golv til butikk og ønsker golv som er superenkle å vaske, utdyper markedssjefen.

www. tjessempresenning.no 454 88 300

– Når det gjelder vegg er det mye som skjer, sier Langøy og forteller at de både produserer baderomsplater og «kitchenwalls», plater til å ha på vegg bak vask og komfyr. – «Kitchen-walls» produktene er så tynne at de enkelt kan limes oppå fliser for eksempel, fortsetter Langøy og viser oss flere mønstre og farger. For baderommet er det platene med betong­dekor som for øyeblikket er best­ selgeren, men de to lover at det kommer mye nytt og spennende framover.

med ny kolleksjon i år. Målet er at vi skal vokse også på dette feltet, sier Martinsen. – Tåler disse veggplatene såpass vann at de også kan settes opp i dusjen? – Våre baderomplater er godkjent til våtrom, noe som betyr at de er godkjent for å være i direkte kontakt med vann. Baderom­platene settes enkelt opp på stenderverk. Vi har til og med skjulte profiler, og platene kan fuges om ønskelig, forteller Langøy. IMPONERT OVER DE ANSATTE

– I tillegg til showrommet i Lyngdal har bedriften også et showroom på Alna i Oslo for å være enda mer tilgjengelige i markedet. – Vi har også fått vår egen Berry Alloc Lounge på Kjevik flyplass, der både golv og vegger, ja til og med lamper er produsert her, forteller Langøy stolt. Og stoltheten over produktene og godt samarbeid i alle ledd gjennomsyrer bedriften skal vi tro den nye admini­stre­ rende direktøren. – Jeg er imponert over den kompetansen som er her på huset og over de holdningene jeg møter hos de ansatte enten det er i salg, i fabrikken eller i administrasjonen. De ansatte tar ansvar for egen arbeidsplass, for produktene de alle har sin del i og for videreutvikling av bedriften, noe som jeg tenker er avgjørende for den gode utviklingen vi opplever, fastslår Trygve Bernt Martinsen som gleder seg over å få lede Lyngdals fremste bedrift videre inn i framtiden.

– Vi produserer vel 600.000 kvadrat­ meter veggplater i året i dag og kom ut

Med våre iLy terrassevegger blir du skjermet for både vind og innsyn. Vi skreddersyr etter dine mål og ser gjerne på gode løsninger sammen med deg.

Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

ListerLiv 3/2020 21


«

HYTTEBONANZA PÅ SØRLANDET Meglere har aldri har opplevd maken til hyttesalg og mener lave renter og hjemmeferie er årsaken.

ANTALL HYTTER I UTVALGTE HYTTEKOMMUNER

« • Sirdal: 4015 • Kristiansand: 3411 • Lindesnes: 3726 • Lyngdal: 2020 • Stavanger: 1497 • Kvinesdal 1319

Interessen for hyttekjøp i Lussevika og også andre områder i Mandal og Lindesnes har vært formidabel denne forsommeren. Foto: Lussevika hyttefelt

• Eigersund 1222

E

• Flekkefjord: 992

spen Regevik har i løpet av de tjue årene han har solgt hytter aldri opplevd maken til årets forsommer. Planen var å selge fra tre til fem hytter i året i Lussevika hyttefelt. Bare i løpet av noen dager i måneds­ skiftet mai/juni var 16 roga­lendinger innom for å vurdere mulighetene.

– Jeg tror nok vi ser en varig endring i måten nordmenn ferierer på. I år kommer vi oss ikke til utlandet, men vi vet at flyreiser blir svindyre i fremtiden. Derfor tror jeg denne trenden kommer til å forsterke seg. Samtidig ser vi at hjemmekontor kommer for fullt. Da tror jeg mange tenker at de like gjerne kan sitte på hytta og jobbe.

GLADE I ROGALENDINGENE

– Alle er rogalendinger. Vi er ekstremt glade i rogalendinger her i Mandal og Lindesnes. Hele økonomien vår er avhengig av hyttefolket fra Rogaland, sier Regevik til Stavanger Aftenblad.

ØKENDE HYTTESALG OGSÅ FRAMOVER

Han forteller at det er godt voksne folk som kommer, men også unge familier dukker opp.

– Vi har ennå ikke sett at prisene skyter i været, men det er signaler på at bygningsmaterialer blir dyrere, noe som vil medføre stigende priser. Jeg tror nok folk må skynde seg litt hvis de skal klare å kjøpe til de prisene som er i dag, sier megleren i Lussevika hyttefelt.

Prisen for hyttene ligger på rundt 2,5 millioner og oppover.

Sverre Bertelsen er avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 med kontor i

22 ListerLiv 3/2020

• Farsund: 1171

• Hægebostad 665

Egersund. Han har 76 prosent av hyttemarkedet i Eigersund, Sokndal og Bjerkreim og opplever det samme som på Sørlandet. – Jeg tror nok at den langsiktige effekten av det vi har vært gjennom blir et mye større fokus på å kunne feriere ikke så langt hjemmefra. Men skal man kjøpe en hytte, så fordrer det at man har økonomi til det og eventuelt kan få et banklån. Heldigvis finnes det hytter for de flestes lommebøker, sier Bertelsen.


PERFEKT BALANSE NÅR DU VELGER EN HEDDA-HYTTE blir den skredder­ sydd til din tomt og dine behov. I utviklingen av HEDDA var balansen mellom lunhet inne og åpenhet mot naturen viktig. MED SINE BESKJEDNE DIMENSJONER innordner HEDDA seg taktfullt i omgivelsene, og har en lun og beskyttende inne­stemning.­De­generøse­vindus­flatene­gir­vidt­utsyn­ til naturen utenfor. HEDDA ER GJENNOMTENKT til minste detalj, med god plassutnyttelse og smarte innredningsdetaljer. Enten du trives best ved sjøen eller på fjellet sørger vi for at du får mest mulig glede av din hytteinvestering.

La oss sammen planlegge din HEDDA! SULDAL HYTTEBYGG T 52 79 63 00

Isolerte

LAGERHALLER TIL SALGS

SKOMRAK NÆRINGSPARK Lyngdal

LYNGDAL SENTRUM

SKOMRAK NÆRINGSPARK

Ved fylkesvei 552 3 km fra Lyngdal Sentrum

Spangereid

• Forskjellige størrelser • Kan bygges med innv.mesanin • Innvendig høyde 5,5 m • Vaskehall og WC

Tlf. 901 09 337 post@iglandeiendom.no

ListerLiv 3/2020 23


Gnizt Strategisk Design, Simen Løvgren

Vær på Lista

ÆRLIG NATUR, KUNST & KULTUR Kom for fuglene, bølgene, lyset strendene, den flaue vinden – eller stormkastene. UANSETT VÆR, VELKOMMEN!

listafyr.no post@listafyr.no #listafyr #visitfarsund

Lista

Fyrveien 70, Farsund, Norge


SMÅNYTT

Sjøhytter et knapphetsgode Den typiske sjøhytten koster i snitt nå 2.867.474 kroner, en økning på 3,9 prosent fra året før. Det viser Eiendom Norge i sin årlige rapport for sjøhyttemarkedet.

I mai og juni i år ble det solgt 715 sjøhytter, noe som er en økning på 40,2 prosent i forhold til salget i mai og juni i fjor.

–P

risene på sjøhytter i Norge stiger for syvende året på rad. Samtidig er det er solgt langt flere sjøhytter denne sesongen enn tidligere år og da spesielt etter 1. mai i kjølvannet av koronautbruddet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding i forbindelse med rapportlanseringen.

At prisene har økt kan blant annet Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret bekrefte. Han sier at prisen på sjøhytter har steget med 13,4 prosent første halvår sammenlignet med 2019.

ØKT SALGSTID

– Det ligger an til å bli rekordenes år i sjøhyttemarkedet både prismessig og omsetningsmessig, sier Øye, som følger hyttemarkedet tett. Han venter at prisene kommer til å stige 15 prosent i 2020.

I snitt tar det 124 dager å selge en sjøhytte. Det er en økning på 23 dager fra samme periode året før.

KJØPERNE BLIR YNGRE

Raskest gikk det i Porsgrunn med et snitt på 33 dager, mens Lyngdal er tregest med et snitt på 235 dager. – Salgstiden i landet under ett øker, noe som tyder på at mange sjøhytter som har ligget lenge er blitt solgt. Dette stemmer også godt med tilbakemeldingene fra Eiendom Norges medlemmer, som melder om at interessen for sjøhytte var rekordstor inn mot sommeren, fortsetter Lauridsen i pressemeldingen.

– Antall omsetninger i sjøhyttemarkedet i Norge har vært stabilt de siste årene, men i år har salget økt betydelig. Økningen er særlig stor etter 1. mai og inn mot sommeren. Dette har også vært tydelig i fjellhyttemarkedet, hvor antall omsetninger i mai og juni har økt med 77,8 prosent sammenlignet med 2019, sier Lauridsen i pressemeldingen. Han mener at kombinasjonen av tiltakene mot koronautbruddet med reiserestriksjoner og den historiske null-renten har fått stor effekt i hyttemarkedet.

SKJØT FART I MAI I løpet av det siste året ble det solgt 2.164 fritidsboliger ved sjøen, noe som er en oppgang på 9,5 prosent fra året før. I mai og juni 2020 ble det solgt 715 sjøhytter, noe som er 40,2 prosent flere enn i mai og juni i 2019.

Noe som også er nytt i år er at gjennom­snittsalderen på hytte­ kjøpere har gått kraftig ned fra i fjor.

ListerLiv 3/2020 25


Den eldste delen på hytta på Hidra er hele 350 år gammel. Andrés far har gjort en stor jobb både inni og utenfor hytta.

RASVÅG PÅ HIDRA:

FERIEHUS MED PERSONLIGHET Det var først da han fikk barn selv at stedet virkelig fikk verdi for André Hauge som har vokst opp med hytte på Hidra, der den eldste delen er 350 år gammel og tapetet på en av hytteveggene håndmalt.

26 ListerLiv 3/2020


«

Da han fikk barn selv begynte André Hauge fra Sandnes å sette pris på hyttelivet i foreldrenes hytte på Hidra.

fram kaffekanna fra kjøkkenet og serverer oss ved bordet på terrassen i front.

–D

et er omtrent ikke én eneste rett vegg i hytta, humrer André fra Sandnes i Rogaland som er på sommerferie på hytta sammen med samboer Nina Lunde og sønnen Nikolai (2), barna Isabell (9), Adrian (11) og samboerens venninne Silje Hauge og hennes to døtre.

– Har du vært med på byggingen selv? – Som håndlanger og assistent, ja. Han smiler. – Men jeg egner meg nok best til annet arbeid. Det er ikke lite som er gjort på eien­dom­ men. Så å si alt utvendig er for eksempel tatt. I starten vurderte de en stund å rive det hele og starte på nytt. Det hadde sannsynligvis vært mer lønnsomt, sier han, men så er det dette med historien da. André savner for eksempel den gamle inngangsdøra med Jacobine Olsen på, navnet til eieren før dem.

TOTALRENOVERING

Huset har så vidt våknet til liv idet Lister­ Liv kjører inn foran hytta som ligger på øya Hidra utenfor Flekkefjord på et høyde­ drag i retning Rasvåg med god utsikt mot både fjell og hav. Det er midt i juli. André roser farens iherdige arbeid både på hytta og eiendommen rundt og viser oss hvordan terrasser er anlagt langs hele eiendommen samtidig som han henter

– Men døra var ganske lav, og siden vi bygde nytt inngangsparti, var det naturlig å sette inn ny dør. BADESTAMP OG FIRHJULING

Barna til André har vokst opp med de årlige sommerferiene på øya utenfor Flekkefjord. – De to eldste har begge lært å svømme

her. Nå er det toåringen som er i gang, sier han og peker på den store flisbelagte badestampen under tak nederst i hagen. En vegg med halvtak skjermer stedet for vinden og gjør plassen lun og god, og badeleker, dukker og armringer ligger om hverandre langs kanten av stampen som tydelige tegn på et sted i aktiv bruk. Den varmes opp på ved. – Det første vi gjør når vi kommer ned hit er å rengjøre badestampen. Deretter setter vi oss på firhjulingen for å hente ved. Ungene elsker det, og nå begynner de å bli såpass store at de også selv kan kjøre, sier André. PULSEN NED

Egentlig skulle de ha vært i Danmark i sommer, men på grunn av korona­ situasjonen bestemte de seg for å feriere hjemme istedenfor. Barna synes uansett å være godt fornøyd med ferie­til­værelsen på Hidra, og selv om de i utgangs­­ punktet har nok å finne på i og rundt hytta, drar de gjerne også litt lenger av gårde for variasjonens skyld, som i går da de var i Lyngdalbadet. Trampoline­ parken på Lista står også på lista. ListerLiv 3/2020 27


«

Hytta begynner å våkne til liv og barna finner veien til kjøkkenbordet.

Her, i badestampen på hytta, har barna til André lært seg å svømme.

Isabell (9) stortrives med hyttelivet på Hidra.

På hele eiendommen finnes det steder å slå seg ned, som her, på denne benken.

I over 35 år har vi på GAPO laget garasjeporter. Sammen med Petter Snekkerservice leverer vi til private og til industrien. Vi tilbyr høy kvalitet, stort utvalg, og rask levering.

28 ListerLiv 3/2020


«

Denne gamle, håndmalte tapeten på veggen langs trappa opp til andre etasje har Andrés fra tatt vare på.

Andrés samboer, Nina, sammen med minstegutten Nikolai på to.

– Men vi har langsom tid i ferien. Pulsen går ned når vi kommer hit. Til og med toåringen sover til ni om morgenen, forteller André fornøyd. Adrian står plutselig på terrassen, fortsatt i pysjen, og lurer på om han kan låne farens mobil. De andre barna har inntatt frokostbordet og nok en herlig sommerdag på hytta på Hidra har begynt. I dag med sol.

Fra hagen ser man helt ned til sjøen.

fortsetter hytteresonnementet og legger til at foreldrene bruker stedet hele året. – De reiser ned så snart de har anledning. Gjerne hver helg. Nå kommer de nedover i slutten av uka, mens vi drar videre til Ryfylke og Ninas søster i Suldal den siste ferieuka.

– Men ofte har vi sol her selv om det kan være grått i Flekkefjord, understreker André. RIMELIGERE SØRLANDSIDYLL

Sola skinner, og André tilbyr oss vann.

– Hvorfor akkurat her? – Foreldrene mine kikket på en del forskjellige steder og falt til slutt for denne plassen. For 25 år siden var det ikke så mange rogalendinger i hus og hytter her på øya, smiler André og legger til at folketallet på 530 stiger til rundt 3.500 sommerstid. Økningen er det stort sett ferierende rogalendinger som står for. – Jeg tenker jo også at de her fikk sørlands­ idyll uten å måtte betale skjorta. André

Han har en yngre bror som i likhet med ham har fått et mer aktivt forhold til hytta etter at han fikk samboer og egen familie. Hytta har tre soverom med til sammen 11-12 sengeplasser om man regner med madrassene på golvet.

KONTAKTEN MED ANDRE

Fisking på Hidra er også stas, og selv om båten dessverre trengte såpass reparasjon at de ikke fikk brukt den i sommer, har ungene likevel fått fisk som de både har sløyet og spist.

Det er nå 25 år siden faren kjøpte hytta.

LIVSRYTMEN PÅ HYTTA

– Verdens beste, sier han. Og vi må gi ham rett. Ikke at vi kan verifisere det som verdens beste, men at det smaker virkelig usedvanlig godt. André liker å snakke med folk og slår som regel av en prat med de han treffer. – Det er jo halve greia med å være her ute. Det er alltid interessant å prate med folk, smiler han og forteller at han har fått vite mye både om eget sted, nabolag og andre områder på øya på den måten.

– Hva med middagene på hytta, er de viktige? – Vi samles alltid rundt middagsbordet i kveldinga. Ofte kan det bli ganske seint også, men middag må vi ha. Ofte blir det skalldyr. Vi har jo et fantastisk fiskemottak her på øya, som tilbyr litt av hvert. Ellers går det mye i grilling. Tiden går nærmest av seg selv på hytta på Hidra, og skulle det være behov for annen input, er ikke veien lang til andre steder som for eksempel Lyngdal. – Skal dere være her lenge? Isabell stør i døra og ser spørrende på oss. – Nei, nå må vi dra. God sommer videre, og takk for at vi fikk komme! ListerLiv 3/2020 29


«

FARSUND-FIRMA SATSER PÅ OLJESERVICE På den store Seadrill-eide riggen West Phoenix i Nordsjøen smøres gjengene i borerørene ved hjelp av en maskin utviklet og produsert av et lite firma i Farsund.

I

deen til maskinen var det Eirik Eitland som hadde, og i 2017 tok han kontakt med Øgrey Mekaniske AS i Farsund i håp om å få hjelp til å utvikle en prototype.

IDÉ + ØGREY

– Eitland lurte også på om vi var interessert i å være med i utviklingen av produktet som vi fant såpass interessant at vi valgte å gjøre nettopp det, forteller Arne Marthinsen som til daglig jobber i Øgrey Mekaniske, men som i tillegg til det er daglig leder i Farsund Drilling Solution AS, selskapet som ble dannet som resultat av Eitlands henvendelse for tre år siden.

miljø, forteller Marthinsen. Den ferdig utviklede prototypen har en stund vært i drift på platt­ formen West Linus og er altså solgt til West Phoenix i Nordsjøen, som akkurat nå opereres av oljeselskapet Neptune Energy. STORT SALGSPOTENSIALE

Maskinen utviklet i Farsund dekker et behov som de aller fleste oljeplattformer i verden har. Potensialet er med andre ord veldig stort.

Marthinsen forklarer bruksområdet til dette nye produktet slik: – Ved boring etter olje og gass trengs lange, lange rørlengder som settes sammen ved hjelp av gjenger. Når boreoperasjonen er ferdig og røret trekkes ut, skrus rørdelene fra hverandre og gjengene behandles med fett for at de ikke skal ruste eller på andre måter bli ødelagt. På engelsk kalles fettet som påføres for «Dope». Maskinen vi har utviklet påfører dette fettet med en roterende børste. Vi har derfor kalt den for «Dope Application Machine» (DAM).

NYE BMW 330e TOURING LADBAR HYBRID MED FIREHJULSTREKK.

KREVENDE ARBEID

Før utviklingsarbeidet startet, var Marthinsen og co. i kontakt med flere potensielle kunder for å undersøke interessen. De snakket også med relevante myndigheter, deriblant Petroleumstilsynet, for å sjekke om det fantes liknende produkter i markedet, noe det viste seg å ikke gjøre.

Arne Marthinsen, daglig leder i Farsund Drilling Solution AS. Foto: Privat 30 ListerLiv 3/2020

Til utviklingen av den nye maskinen har Farsund Drilling Solution fått finansiell støtte av blant andre Innovasjon Norge og Listerfondet.

Leasing kr 6.700,-/MND* Uten innskudd hos Bavaria.

– Å lage en prototype, er et krevende arbeid. En ting er alle de tekniske løsningene, - å få produktet til å virke som det skal og bygge en prototype som kan testes i virkelig drift, ikke bare som en skrivebordsmodell. I tillegg kommer alle kravene som skal innfris, både til helse, sikkerhet og

Bavaria Kristiansand Tlf. 38 14 54 30 www.bavaria.no

Elektrisk rekkevidde: Opptil 54 km (WLTP) Prisen inkluderer en godt utstyrt bil. Bavaria Arendal Tlf. 37 00 69 00 www.bavaria.no

Bavaria Farsund Tlf. 38 38 99 99 www.bavaria.no *Startleie/etableringsgebyr: kr 5.488,- ink. MVA. Totalpris kr 246.688,vil variere med rentenivået. 30.000km og 36 måneders bindingstid.


Kom innom vår stand på

Dyrskue!

Kom innom vår stand på

Dyrskue!

TORO GRESSKLIPPERE fra kr 5200,- inkl. mva

Kom innom vår standvår påstand på Kom innom

Dyrskue! Dyrskue! HUSQVARNA MOTORSAGER fra kr 1999,- inkl. mva KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE

ROBOTKLIPPERE Kvavik, 38331010 fra krLyngdal 7999,-Tel. inkl. mva

FIBO

Åpent: mandag-fredag 08-16 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010

Åpent: mandag-fredag 08-16 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

Fyringssentral

KVAVIK INDUSTR

RV43

Fyringssentral

KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE FIBO Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Åpent: mandag-fredag 08-16 Fyringssentral 08-16 Åpent: mandag-fredag RV43 Åpent. Man-fre 8-16 Fyringssentral Torsdag 08-17 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

FIBO RV43

Maskinen Farsund-selskapet har utviklet bidrar til å gi et bedre vedlikeholdsarbeid av oljerør. Foto: Farsund Drilling Solution

ListerLiv 3/2020 31

FIBO

RV


« å investere noe i det hele tatt. Det sitter langt inne. Han er imidlertid overbevist om at produktet har en framtid, men livet for det unge, nystartede selskapet hadde selvsagt vært enklere om oljeprisen var høyere og investeringsviljen i sterkere grad til stede. – Selv gode ideer blir skrinlagt eller satt på vent i tider som dette, er Marthinsens erfaring. UTVIKLER NYE VERKTØY

Farsund Drilling Solution lar seg imidlertid ikke stoppe av lav oljepris og liten investeringsvilje. Selskapet har flere produkter i utvikling, alle relatert til olje og gass.

Det nye produktet har et stort salgspotensiale, men Farsund Drilling Solution stopper ikke med det. Farsundbedriften har allerede flere produkter i utvikling. Foto. Farsund Drilling Solution – Prisen ligger på rundt halvannen million, inkludert oppsett og instal­lering, forteller Marthinsen og legger til:

– For en rigg er dette en relativt liten investering, men med dagens lave oljepris er det vanskelig å få riggene til

NÅR KVALITET TELLER - 9717 4790

– Det fine med maskinen vi allerede har utviklet er at den kan benyttes også til andre operasjoner. Den roterende børsten som påfører fett i gjengene til borerørene kan byttes ut med andre verktøy og fylle flere ulike funksjoner, oppgir Marthinsen som forteller at de per i dag har én fulltidsansatt i

INNVENDIG OG UTVENDIG SOLSKJERMING Markedets beste priser Topp kvalitet og rask levering

GRATIS BEFARING GRAVING MURING SPRENGING TRANSPORT STØYPING 32 ListerLiv 3/2020

Kvina Maskin as ble etablert 2018 ved at 3 lokale entreprenørselskap (RA Maskindrift as, HK Maskin as og Holm Maskin as) slo seg sammen. Vi har tilholdssted på Øyestranda i Kvinesdal, og i 2019 ble Hans Birkeland as med i selskapet. Kontor, lager og verksted ligger strategisk plassert mellom Stavanger og Kristiansand. Vi er i dag over 20 godt kvalifiserte ansatte med variert, lang og allsidig kompetanse innen bygg-, grunn- og anleggsvirksomhet.

RING OSS I DAG! tlf 920 43 113

www.jjsolskjerming.no


« selskapet. Vedkommende jobber med både utvikling og markedsføring. I Øgrey får de stadig henvendelser fra fagpersoner som Eitland, som ønsker å materialisere nye ideer. – Vi får jevnlig henvendelser fra personer som etter flere års jobbing innen sine felt ser rom for forbedringer og kommer til oss med ulike produktutviklingsideer, oppgir Marthinsen. KORTERE AVSTANDER

Oljeservicebedrifter som Farsund Drilling Solution er det ikke mange av i Farsund. Likevel tenker Marthinsen at de fint kan utvikle seg og vokse akkurat der de er. – Lokalisering betyr ikke så mye nå til dags. Vi er mobile og er vant med møter på Teams. Dessuten får vi jo nå etterhvert en ny hovedfartsåre mellom Oslo og Stavanger. Avstandene blir kortere. Nå får vi bare håpe at oljeprisen stiger slik at industrien blir klar til å investere igjen.

Din lokale betongDin lokale betongleverandør i Lister Din lokale betongleverandør i Lister leverandør i Lister Din lokale betongleverandør i Lister

Det nye produktet utviklet i Farsund er allerede installert på Seadrill-riggen West Phoenix. Foto: Seadrill

Hattevarden hyttefelt - Knaben Stor prosjektert hytte på en av Knabens fineste solrike utsiktstomter Hattevarden hyttefelt ligger nydelig plassert med utsikt nedover dalen med langrennsløyper like utenfor døren. Alpinanlegget ligger ikke mange minuttene borte og kan by på blant annet 3 km nedfarter, kafe, tallerkenheis på hele 700 meter og barnebånd.

For mer informasjon kontakt:

Alf Rune Stangeland

916 33 407 / alf.rune@signaturhytten.no eller besøk

www.signaturhytten.no ListerLiv 3/2020 33


Sirdalsbussen i Cern og utenfor Holocoustmuseet. Når de kan dra dit neste gang, er usikkert. Reidun Høyland, medeier og daglig leder i Sirdalsbussen. Foto: Privat

– AKKURAT NÅ ER DET BRATT Utsagnet kommer fra Reidun Høyland, daglig leder og medeier i Sirdalsbussen AS i Lyngdal. I mars opplevde hun at samtlige av sommerens planlagte bussreiser ble kansellert over natten. Fortsatt kjenner hun på en viss uro i forhold til tiden som kommer.

R

iktignok gleder hun seg over Tromsø-turen hun har lagt opp for deler av det lokale bondelaget med avreise nå på lørdag og Svalbard-turen som følger for et annet reisefølge i september, men to turer er på langt nær nok for turoperatøren med hovedsete i Lyngdal som vanligvis har høysesong i juni og fullt kjør også de påfølgende månedene.

34 ListerLiv 3/2020

TING FORSKYVES

– Det er en grusomt vanskelig situasjon. Jeg pleier å si at vi har det bratt for tiden. De siste årene har vi opplevd en jevn omsetningsøkning og hadde også god gang i ordrebøkene da alt plutselig ble avlyst. Så det er klart at det har vært tøft siden 12. mars, beskriver Høyland overfor ListerLiv.

Hun har fem sjåfører i 60 prosent stilling og jobber selv hundre prosent. Men ikke nå. Nå er alle permittert, henne selv inkludert. – Men jeg arbeider en mindre prosent­ andel for å kunne følge opp henvendelser og ta unna administrative ting. Vi opplever for eksempel at mange av de


«

Vasking av bussen må til. Foto: Privat

turene som skulle ha gått nå er for­ skjøvet og lagt inn som nye turer i 2021. Men får vi en ny smittebølge med ulike ned­steng­ninger, er det selvsagt grenser for hvor lenge vi kan holde det gående på dette viset, sier hun og oppfordrer alle til å ta nødvendige hensyn slik at samfunnet kan komme tilbake til normalen igjen. TI BUSSER

I tillegg til de fem faste sjåførene har Reidun også rundt 35 sjåfører på tilkalling. – Til sammen har vi 10 busser, alt fra dobbelt­dekkere til minibusser, oppgir hun. – Vi er nok også en av få reiseselskaper som kan ta ni rullestoler i én og samme buss. Det er ikke så vanlig. Sirdalsbussen-lederen er klar på at støtten fra staten har berget dem så langt. – Det er ikke mye vi har fått, men det har vært et viktige bidrag i tillegg til

Her er Sirdalsbussen ved Lyngdal helsehus. Foto: Privat

velvilje fra leasingselskaper og andre leverandører. Alle er veldig behjelpelige, men velvilje og støtteordninger kan ikke vare i det uendelige, sier hun. Reidun skryter av sjåførene sine som «stiller opp på en femøring» om det skulle være noe. – Jeg er helt avhengig av sjåførene mine, og de er alle helt fantastiske, sier hun.

Sirdalsbussen stiller ikke bare med buss, men kan også legge opp hele turer om det er ønskelig. – Vi ordner alt fra buss, fly, båt, hotell og guide og kan bygge hele opplegget. Det er bare å komme med ønsker, så går vi i gang, sier Høyland som blant annet kjører faste turer til Polen og som også har noe skolekjøring. Men størstedelen av driften ligger på gruppeturer til ulike destinasjoner og arrangementer.

FOLK MÅ VÆRE TRYGGE

Akkurat nå er det mest av alt stillstand hos Sirdalsbussen. – Ting er uklare. Alle store arrangementer som vi vanligvis har kjørt idrettslag, fotballklubber, korps, kor og andre grupper til, er avlyst. Selv er vi komfortable med å legge opp turer for grupper som ønsker det, men jeg er usikker på når folk vil oppleve at det er trygt igjen. Kundene må være komfortable med å reise. Foreløpig er vi ikke helt der. Men vi overholder alle smittevernregler og kan tilby trygge turer, sier Reidun som oppfordrer interesserte om å ta kontakt.

USIKKERHETEN VERST

– Vi kan jo håpe at det blir noen skoleturer til høsten, sier hun og legger til at det er usikkerheten som er verst. – Men det er ikke så mye annet å gjøre enn å brette opp armene. Vi er jo mange i samme situasjon og må stå på selv om vi lever i usikkerhet. Dessuten er jeg den fødte optimist og håper så inderlig at ting skal gå seg til igjen.

ListerLiv 3/2020 35


«

MERITTERT KOKK UTVIKLER BISTRO Han har servert Britney Spears egg og bacon på hotellrommet, tilberedt gourmetmiddager for nobelprisvinnere og taco til kong Harald. Nå er han tilbake der han startet, på Maritim Fjordhotel i hjembyen Flekkefjord.

–D

et er spennende å få muligheten til å bygge opp et helt nytt konsept, sier Christian Mathiassen (35) som etter snart tjue år på farten har vendt nesen hjemover og bosatt seg på Hidra i Fjekkefjord, der kona har vokst opp og der han også selv har tilbrakt mye tid spesielt i yngre år. NY BISTRO I FLEKKEFJORD

I tillegg til stillingen ved nyoppussede Maritim, der Mathiassen har et spesielt ansvar for utviklingen av den nye bistroen, har han også det faglige

ansvaret for mattilbudet ved Farsund Fjordhotel og Hovden Resort.

mellom lokale og tilreisende gjester, nydelig vær og gode tilbakemeldinger.

– Betyr det at dere i stor grad kjører de samme menyene? – På ingen måte. Hvert sted skal ha sitt særpreg.

TILBAKE PÅ KJØKKENET

De første ukene på Elva Bistro på Maritim har gått over all forventning. – På meg virker det som om mange har ventet på et tilbud som dette, smiler Christian og forteller om en god miks

– Hvor mange gjester har dere plass til? – Oppgir vi tall i forhold til korona, som nå, har vi 60-70 spiseplasser inne og rundt 50 plasser ute på terrassen langs elva. På kjøkkenet jobber tre kokker og én lærling i tillegg til Mathiassen selv. Han er glad for å kunne stå ved kjøkkenbenken igjen. De siste årene i Stavanger jobbet han mest med ledelse,

GODE TILBUD PÅ: • Garasjeporter/ industriporter • Dører (garasje/ hoveddører/stål/PVC) • Levegg • Screens • Insektsnetting Trenger garasjeporten din service? Er dere flere i hytte-/ boligfeltet?

Vi kan nå tilby 5 servicer for prisen av 4.

• Lamellgardin TA KONTAKT FOR TILBUD ELLER AVTALE OM BEFARING

990,inkl.mva pr.port (kjøring tilkommer utover 50km)

400 05 113 Forhandler av: Port & Dørsenter AS • Vesthagen 10 • 4344 Bryne Sentralbord: 400 05 113 • post@portogdor.no • www.portogdor.no Port & Dørsenter AS avd. Farsund • Lundevågveien 5 • 4550 Farsund • Tlf. 928 02 787

36 ListerLiv 3/2020


«

Den nye bistroen sverger til lokale råvarer og ujålete mat.

Christian Mathiassen har kommet hjem til Flekkefjord, bosatt seg på Hidra og skal nå utvikle blant annet Elva Bistro i Flekkefjord.

administrasjon og konseptutvikling. – Her blir det også en del administra­sjon, men ikke mer enn at det lar seg kombinere med kjøkkentjeneste innimellom, sier han. Som så mange andre før ham har erfart, viser også Christian Mathiassen til tilfeldighetene når vi spør om valg av yrkesvei. Riktignok valgte han mat- og restaurantfaget på videregående, men det var med tanke om en framtidig jobb i Mattilsynet. Undervegs fant han ut at han trivdes veldig godt med å lage mat. – Jeg fikk meg ekstrajobb på Maritim ved siden av skolen og begynte i oppvasken der. I dag er ringen sluttet, smiler han.

celebriteter fra Dalai Lama til Britney Spears, ler han og legger til at han egen­ hendig serverte Britney Spears hennes bacon og egg på hotellrommet en av morgenene under oppholdet hennes på det ærverdige hotellet. Han forteller om nobelmiddagene med 200-300 gjester. – 30 kokker på ett selskap. Det er litt av et opplegg. – Blir man nervøs av sånt? – Egentlig ikke. Når vi er så mange, har vi kontroll. Utfordringen er å sende ut så god mat til 200-300, - sørge for at den blir som den skal til hver enkelt gjest. VERNEPLIKT PÅ KONGESKIPET

CELEBRITETER PÅ GRAND

De to årene som lærling tilbrakte han i Oslo, på Grand Hotel, som er et etter­ traktet sted for ambisiøse kokkespirer. – Vi var 20 lærlinger og totalt 60 mann på kjøkkenet. En fantastisk tid. Jeg pleier å si at jeg lagde mat til

Etter to år som lærling ved hotellet på Karl Johan i Oslo, fortsatte han samme sted som kokk i to nye år før tiden til å avtjene verneplikten kom. For hans del foregikk den på Kongeskipet. – Jeg var gjennom en søknadsprosess og ble i tillegg anbefalt av Thomas Valand,

som nå driver Tollboden i Flekkefjord. Han var allerede i gang med sin tjeneste på båten og anbefalte meg. Totalt var vi seks stykker i kjøkkentjenesten der. Han forteller om et kjekt år med kjempe­koselige folk, kongefamilien inkludert. – Vi var alle litt spente på dronning Sonja i starten, men fant ut at hun var like grei som de andre. Men forskjeller var der jo: TACO TIL KONGEN

–Var dronningen om bord, serverte vi alltid treretters både til lunsj og middag. Kongen alene foretrakk det imidlertid enkelt. Jeg har for eksempel lagd taco til kong Harald, smiler han. Etter militærtjenesten ved kongeskipet var den unge kokken en snarvisitt innom Flekkefjord før turen gikk videre til Sandnes og jobben som soussjef ved Charles Tjessem sin restaurant, Charles og de. ListerLiv 3/2020 37


NATURENS EGET MATERIALE Altaskifer er urgammelt fjell og nyskapende arkitektur. Strandpromenader og frosne fasader. Tyngde og tekstur. Råskap og skjønnhet.

Christian Mathiessen (t.h.) foretrekker fisk og er meget godt fornøyd med råvarene han får fra fiskemottaket på Hidra.

Tradisjonsrike Sola Strandhotell var neste stopp, der han etter få uker fikk jobben som kjøkkensjef og jobbet i til sammen fire år. – Når jeg ser meg tilbake, er det ved Sola Strandhotell jeg har lært mest. Det var min første kjøkkensjefjobb, og ingen liten jobb heller. Vi var til sammen 20 årsverk på kjøkkenet. Dette var i gullalderen, før oljekrisen kom, og vi hadde en årsom­ setning på hotellet på nesten 100 millioner kroner, husker han. Christian Mathiassen fikk seg etterhvert kone og barn, noe som gjorde at han valgte å slutte ved kjøkkenet på hotellet ved stranden og begynne i selskapet Albatross kantine i Stavanger der han både har jobbet som kantineleder, faglig leder, avdelingsleder i Rogaland, faglig utvikler og konseptutvikler. – Å kunne jobbe dag, lar seg lettere kombinere med familie, sier han enkelt. – Du har hatt mange lederroller oppigjennom?! – Jeg går godt overens med de fleste. Det gjelder å ha folk med seg, ikke bare fortelle dem hva de skal gjøre. Jeg har tro på å bygge gode team. RØFF MAT

Han er opptatt av lokale råvarer, noe han også har lagt til grunn for menyen på Elva Bistro på Maritim i Flekkefjord.

MODENA.NO LYNGDAL Fiboveien 2B, 4580 Lyngdal

mandag - fredag kl 07.00 - 18.00 lørdag kl 10.00 - 15.00

– Vi serverer røff og god mat, ikke jåleri. Råvarene snakker for seg selv, sier han og forteller om piggvaren fra Kvinesdal som han serverer med gode poteter, saus og grønnsaker til. – Det holder, og det er velsmakende. Han er glad i fisk og får hvit fisk fra Hidra Fiskemottak. Så langt har også mange av gjestene valgt havets fristelser fra menyen, noe som gleder et kokkehjerte. – Mange bestiller «Dagens fisk» fra Hidra. Det forstår jeg godt. Han forteller at de anbefaler hotellgjestene å sikre seg bord i bistroen ved innsjekk, noe som har gitt god uttelling.

38 ListerLiv 3/2020


BESØK OSS IDAG! Smibakken 7, 4520 Lindesnes

BESØK OSS Tlf: 481 29 809IDAG! På Elva Bistro på Maritim Fjordhotel i Flekkefjord står sjømaten sentralt, her med blåskjell. KONTINUERLIG FORNYING

–Vi har hatt en veldig god start, noe som forplikter. Nå i sommer kjører vi som vi har gjort, med á la carte. Gjestene kan også komme hit for et glass vin, en drink eller øl i baren.

Smibakken 7, 4520 Lindesnes E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no Tlf: 481 29 809 E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no

Utover høsten ser han for seg at de kommer til å satse på treretters, med gode lokale råvarer. – I denne bransjen er fornying viktig. Vi må hele tiden jobbe på for å holde interessen oppe og servere kvalitet, uansett. Det skal ikke være for stivt, men litt stil på det vil vi jo ha, smiler han. PÅ KOKKELANDSLAGET

Da Christian Mathiassen begynte i stillingen som F& B Manager i Fjell & Fjordhotellene i januar i år, var han midt i oppkjøringen av sin første konkurranse med det nyeste av Norges tre kokkelandslag.

TRENGER DU EN PAUSE I HVERDAGEN? VI HAR PRODUKTENE OG BEHANDLINGENE DU TRENGER!

– Vi konkurrerte i Stuttgart i februar og ble nummer fem. – Fornøyd? – Femteplassen er bra tatt i betraktning av at Norge ikke har konkurrert i denne konkurransen tidligere, men vi har jo høyere ambisjoner. Om han blir med fram mot neste konkurranse i Luxemburg i 2022, vet han ikke akkurat nå. Det blir uansett en vurdering han gjør sammen med kona.

zans_hudogspa

HUDPLEIE FOTPLEIE MASSASJE VOKS ANSIKT/KROPP VIPPER OG BRYN VIPPELØFT VIPPEEKSTENSION NEGLEFORSTERKNING KROPPSPEELING

– Du må sette av en god del tid til kokkelandslaget i tillegg til en ellers travel jobb, men tanken på å ta revansj i 2022, er fristende, innrømmer han. – HER SKAL JEG BLI

Akkurat nå er det imidlertid Hotel Maritims bistro som gjelder – og opp­følg­ingen av de to øvrige hotellene i gruppen. – Du kommer til å bli på Hidra og i Flekkefjord framover? – Helt klart. Jeg har reist fra meg nå. Her skal jeg bli.

B R ED T UT V A L G A V B EH A N D L I N G E R ZANSHUDOGSPA.NO - T: 38 62 53 38 KIRKEGATEN 12, 4400 FLEKKEFJORD

ListerLiv 3/2020 39


«

Mange hundre har denne sommeren valgt å klatre Knaben Via Ferrata, et nytt tilbud som allerede har fått godt fotfeste. Foto: Knaben Via Ferrata

KNABEN VIA FERRATA:

TIL TOPPS PÅ KNABEN Folk vil til fjells og gjerne også utfordres. Det gleder Leif Hunsbedt, iniativtaker til Knaben Via Ferrata, som åpnet i mai i år og som i løpet av de to første driftsmånedene har hatt rundt 300 besøkende, et tall Hunsbedt er veldig godt fornøyd med.

–V

i må huske på at Knaben i likhet med andre Via Ferrata-destinasjoner som Loen og Setesdal, ikke er en gjennomfartsåre, men et sted man reiser til. Å starte med så mange hundre besøkende allerede første driftsår, er meget bra, fastslår han.

år siden at Hunsbedt kom på ideen om å etablere en Via Ferrata i samme område. Et økende antall hytter gjør at behovet for turstier og aktiviteter øker, og Hunsbedt, som selv har hytte i området, har engasjert seg i dette. Nå tok han kontakt med grunneier Arne Knaben for å høre om mulighetene for å realisere et Via Ferrata-prosjekt til Knabekniben.

KLATREGUIDER

BEHOV FOR AKTIVITET

Det var i forbindelse med merkingen av en turløype til Knabekniben for et tre 40 ListerLiv 3/2020

i prosjektet selv, smiler Hunsbedt som i dag er én av fem aksjonærer i selskapet Knaben Via Ferrata. Grunneier Arne Knaben med samboer Id Merete Løftingsmo og datteren Kristine eier 60 prosent, mens Hunsbedt og hans samboer, Mona Netland, eier de resterende førti.

– Han var svært positiv og ble etter hvert så engasjert at han valgte å gå inn

– Håpet er at vi skal komme over 500 besøkende når vi oppsummerer


«

sesongen, fortsetter Hunsbedt Han og samboeren tar seg av brorparten av guidingen i fjelltraseen, men har også sju-åtte andre guider å spille på alt etter behov. Når ListerLiv snakker med Leif Hunsbedt i midten av juli, har han nylig fått inn en bestillingstur fra fire rogalendinger.

Kvinesdal, Flekkefjord, Farsund og Lyngdal, de fleste av dem fra 40 år og nedover. Men i går hadde vi også en 82-åring med oss, opplyser Hunsbedt fornøyd.

Det er Børre Bergshaven, selve nestoren i det norske Via Ferrata-miljøet, som har utformet klatretraseen i fjellet på Knaben. Han er også mannen bak andre kjente Via Ferrata-traseer som den i

Å klatre sammen, er gøy.

– Foreløpig venter vi på været. Værvarslingen melder om bygevær, noe som ikke er gunstig. Vi klatrer ikke i fjellet om det er regn, men onsdag ser det ut til at det blir opphold, noe som gir oss en mulighet, sier han optimistisk. FOLK FRA OMRÅDET OG FRA ROGALAND

Det er rogalendingene sammen med folk lokalt fra Listerregionen og Kristiansand som så langt utgjør tyngdepunktet blant de besøkende. – Vi har ganske mange gjester fra ListerLiv 3/2020 41


« Åkrafjorden, Månafossen, Setesdal, Åmli og også flere andre steder i landet. FIKK MIDLER

For Leif Hunsbedt og co. begynte stegene mot virkeliggjøringen av Via Ferrata-traseen på Knaben med en befaring i området senhøsten 2018. – På det tidspunktet hadde vi planene rimelig klare og begynte å søke om støtte til prosjektet, sier Hunsbedt som forteller at både Listerfondet, Knaben Frifond og Kvinesdal kommune har stilt med midler. – Såpass at vi kunne realisere prosjektet, smiler han. I slutten av juni i fjor kom Børre Bergshaven for å sette opp selve installasjonen som han også hadde vært med på å utforme. MED ELLER UTEN GUIDE?

–Vi var kun med som håndlangere og sherpaer, understreker Hunsbedt. Ifølge ham bør folk som ikke har klatret denne type løyper før, klatre med guide første gang. – De med erfaring må gjerne gjennom­føre løypa alene og kan også benytte eget utstyr om de ønsker det, men vi har alt utstyret som trengs, påpeker han. Vil du klatre Knaben Via Ferrata må du booke plass på forhånd. Dette gjøres enkelt på nettsiden knabenviaferrata.no. All klatring betinger en egenerklæring.

Bygging av brygger i naturstein, betong og tre eller en kombinasjon av disse. Natursteinsmurer med maskin og håndstein, samt fundamentering. Undervannsforskaling og støping. Levering av skjellsand. Arbeid på land og sjø.

Ryvingen

Kniben

Ålefjær

Alt innen gravearbeid! Utgraving av tomter, veier, grøfting, drenering, mudring og peling m.m.

KONTAKT OSS I DAG FOR ET UFORPLIKTENDE TILBUD: TLF.: 48 48 19 99 RÅTASS AS - Skjebstadveien 16B - 4513 Mandal www.ratass.no • E-post: post@ratass.no

42 ListerLiv 3/2020

Det gjelder å ta seg den tiden man trenger. Alle bilder: Knaben Via Ferrata

– Vi må til enhver tid ha kontroll på hvem som klatrer i løypa så vi vet at de kommer tilbake igjen, understreker Hunsbedt som er født og oppvokst ikke langt fra Knaben, bor i Kvinesdal og altså har hytte på Knaben. Hans motiv for opprettelsen av Knaben Via Ferrata har hele tiden vært ønsket om å skape aktivitet og få på plass tilbud på Knaben som folk synes er gøy og vil være med på. ET «OVERSKUDDSPROSJEKT»

Med flere hunder besøkende allerede denne første sesongen ser ikke Hunsbedt bort ifra at de på sikt også kan få langt flere besøkende. – Det som er vanlig med denne type aktivitet er at det gjerne går litt seint i startfasen, men så, når stadig flere


KIRKEGATEN 7, FLEKKEFJORD T: 91 80 11 83

ÅPNINGSTIDER FRA 1.JULI MAN - FRE: 10-16 TORSDAG: 10-19 LØRDAG: 10-15

HOUSE DOCTOR, NICOLAS VAHÈ, MERAKI, IB LAURSEN, HUBSCH, MENT

BESTILL SOLSKJERMING HOS OSS TLF: 90 67 63 02

Her har Leif Hunsbedt (midten med oransje hjelm) guidet en gruppe helt til topps.

før prøvd seg og anbefaler tilbudet til andre, utvikles det nærmest av seg selv, mener han, men legger samtidig edruelig til: – Men Knaben er uansett ingen gjennomfartsvei eller turistmagnet om du sammenlikner med Loen og andre norske turistdestinasjoner. Ikke et sekund har han angret på at han engasjerte seg i dette prosjektet. – Det er veldig gøy å få være sammen med på folk som våger å utfordre seg selv litt. Vi treffer utrolig mange positive og turglade mennesker.

ListerLiv 3/2020 43


Planlegg turen din til vakre Flekkefjord på vår nye turistportal

www.opplevflekkefjord.no

UTFORSK GATEKUNSTEN.

LES MER OM BYENS MANGE BUTIKKER OG KAFEER

BESTILL EN PADLETUR PÅ FJORDEN

LES MER OM DE IKONISKE JETTEGRYTENE ‘BRUFJELLSHÅLENE’

BOOK EN SYKKELTUR MED FLEKKEFJORDBANEN ÅPEN UT SEPTEMBER

LES MER OM DEN UNIKE TREHUSBEBYGGELSEN I HOLLENDERBYEN

Velkommen til sensommeren i Flekkefjord!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.