ListerLiv 1-21

Page 1

1 • 2021 • 2. ÅRGANG

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

16 UTSIKTEN HOTELL: – NÅ ER DET VÅR TUR 30 BONDEKOMPANIET SEILER OPP 38 BUTIKKEN VIKTIG MØTESTED

Fu ll d is t r ib u s jo n t il Ly n g d a l, Fa r s u n d og F le k ke f jo rd.

KOMET FOAS EL-INSTALLASJON:

FLERE VIL HA SMARTHUS


Flere allerede solgt

Nye hytter på Ljosland til salgs!

 Ca. 3,5 t fra Stavanger

Første byggetrinn er godt på vei, og din nye hytte er klar for overtagelse allerede denne vinteren. Ljosland ligger i Åseral kommune og med sine 800 meter over havet kan du gå rett ut av hytta og inn i milevis med preparerte løyper på høyfjellet. Dette er en av de mest snøsikre skidestinasjonene i området og på sommeren kan du gå tur i urørt terreng, fiske og bade.

Hyttene leveres l med høy kvalitet og i forskjellige størrelser.

BYGGETRINN 1 RYPA - pris fra kr. 2 390 000,-* 60 kvm - 1 bad - 4 soverom - loftstue. Finn-kode: 190865061 TIUREN - PRIS FRA KR. 2 690 000,-* 77 kvm - 4 soverom - 2 bad Velg mellom 4 forskjellige versjoner. Finn-kode: 190866217 STINUEN - pris fra kr. 4 690 000,-* 136 kvm - 5 soverom - 2 bad - 1 wc badstue - TV-stue. Finn-kode: 190866970 * Oppgitt pris er veilendende, endelig pris avhenger av tomtestørrelse, type hytte, beliggenhet, tilvalg m.m.

Interessert? Ta kontakt :) TT Eiendom AS/Steffen Strømme  922 13 644  steffenttas.no www.stinuhyttefelt.no

Alle annonserINNHOLD

Fullt hus på Eikerapen Gjestegard

8

Eikerapen Gjestagard i Åseral, bygd etter inspirasjon fra hoteller i små, østerrikske alpelandsbyer, tar imot gjester fra Rogaland til Risør. Påske­ bestillingene begynte å tikke inn allerede i januar. Nå er det helt fullt, og vertskapet gleder de seg til å ta imot årets påskegjester.

Utsikten Hotell Kvinesdal: – Nå er det vår tur! I fjor sommer ble hun eneeier av tradisjonsrike Utsikten Hotell Kvinesdal. Det ble en kjempesommer, men utover høsten tok koronaen over og hun måtte stenge i desember. Første mars åpnet hotellet igjen dørene, og det er en svært optimistisk Agnes Berntsen ListerLiv treffer bare få dager før sesongåpning.

Stadig flere velger smarthus Den enkle løsningen er å sette opp «hjemme», «borte», «godnatt» og «reist bort» og så er et tastetrykk alt som skal til for at huset selv justerer lys, temperatur og solskjerming.

– Butikken er en viktig arena for folk – Jeg er opptatt av at folk skal få gode, tidløse produkter som varer, og at butikken skal være et møtested. Om folk tar seg en god runde for inspirasjonens skyld, uten å handle, er det helt i orden.

4

16 22 38

LEDER 6

Stadig flere velger smarthus

Fullt hus på Eikerapen Gjestagard 8

Smånytt 26

Hett hyttemarked på Knaben

12

Puslespillfabrikken med eksportråd til næringsministeren 28

Ny byggevarekjede åpner i Flekkefjord

14

Bondekompaniet seiler opp

30

Utsikten: – Nå er det vår tur!

16

Vanse Mølle: Tid for hage

34

Tour of Norway innom Flekkefjord, målgang i Sokndal 20

Butikken en viktig arena for folk

38

Smånytt 21

GLAD AV MAT 42

ListerLiv 1/2021

22


Velkommen til Knaben! Knaben ligger helt nord i Kvinesdal kommune og er kommunens mest attraktive friluftsområde. Knabeheiene er et flott turområde sommer som vinter! Turterrenget er variert og lett tilgjengelig for de fleste. Fra 700 moh får du følelsen av å være på høyfjellet og du kan vandre på oppmerkede stier og gamle gruve veier. Ved Bergtjønn kan du besøke Fjellcampen og teste fiskelykken, innta lunsjen din eller overnatte under stjernene!

Foto: Philm Reklame

Bli med inn i gruvene på Knaben! Knaben er Norges best bevarte gruveby med et intakt heishus, heistårn og opprettningsverk. I gruvene på Knaben ble det utvunnet molybden, brukt for å forsterke stål og metall. Gruvedriften var aktiv fra 1885 – 1973. Som besøkende på Knaben kan du sommerstid besøke Knaben Gruvemuseum, eller du kan være med på gruvevandring.

Foto: Frank Haughom

Er du klar for Knaben Via Ferrata? Klatrer du Knaben Via Ferrata blir du premiert med en fantastisk utsikt fra Knabeknipen og en enorm mestringsfølelse. Besøk knabenviaferrata.no for info og bestilling.

Besøk utenom sommersesong kan selvfølgelig bestilles. Besøk knaben.no for mer informasjon.

Foto: Knaben Via Ferrata


LEDER

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

Påsken står for døren og selv om påskebudskapet med sine gudstjenester står sentralt for mange, er minst like mange opptatt av hagearbeid nå når påsken setter inn. Det er ikke for ingenting at hagesentre holder ekstra åpent og utsalgssteder som tilbyr jord og bark, som for eksempel Vanse Mølle, henter inn sesongarbeiderne for å kunne ta unna. I fjor på denne tiden trodde de fleste av oss at koronaen skulle være over nå. Men her er vi, og selv om vaksineringen er i gang, tar den sin tid. De fleste reiselivsaktører rigger seg nok for en ny storinnrykkssommer med nordmenn på Norgesferie, forutsatt at de muterte virusene holdes i sjakk. De fleste av oss har lært det: Å planlegge med forbehold. Eller bare ta ting som de kommer. Vi har blitt vant med å avlyse eller skyve på planlagte besøk, utsette femtiårsfeiringen eller bryllupsfesten, konfirmasjons­ dagen eller andre markeringer der vi ønsker å samle mange. Men selv om mange ting ikke blir som forespeilet eller forventet, bør det ikke forhindre oss i å begynne å planlegge årets sommer­ ferie i eget land, og da har Listerregionen veldig mye å by på både for egne innbyggere og tilreisende. Vi har blant annet besøkt Utsikten Hotell Kvinesdal, der hotel­ direktøren har god oversikt over alle aktiviteter og tilbud i nærheten og er mer enn klar til å hjelpe ferierende barne­familier, kjæreste­paret på tur eller godt voksne, til å finne aktiviteter som passer. Bobilentusiastene er allerede godt i gang med sin sesong, som for mange starter tidligere nå når ikke flyturer til sydlige strøk er et alternativ. I Flekkefjord var bobilcampingen i sentrum full allerede siste helgen i februar. At vi har blitt bedre til å benytte lokale butikker og tilbud det siste året, er det flere nisjebutikker som melder om. En av dem er innehaveren av BaZaren i Lyngdal, som opplever at kundene har fått et mer bevisst forhold til dette. Vi heier på nisjebutikkene, som er en berikelse i handelsfloraen. Og så ønsker vi god påske og lykke til med hagearbeidet. Neste magasin kommer i juni. Da er det sommer. Hilsen fra Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

LISTER liv ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Katrine Killingland • T: 901 40 447 • katrine@lokomotiv.no Elin Nærland • T: 92 84 70 8 • elin@lokomotiv.no Unni Stødle • T: 932 14 318 • unni@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander og bedrifter, samt større hytte­ felt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, to utgaver på våren og to på høsten. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer 16. juni 2021. UTGIVER:

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

6

ListerLiv 1/2021

1

24

VI UTGIR OGSÅ: Næring på Jæren Sirdalmagasinet

M

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

SOLVEGG, HAGE OG NORGESPLANER


Liv B. Tjøtta Farsund 38 17 07 50

Erik Havaas Farsund 934 15 012

Geir Tveit Lyngdal 910 04 011

Einar Foss Kvavik Lyngdal 979 04 000

Catrina Lervik Kvinesdal 951 24 720

VI ER HER!

sor.no | tlf. 38 10 92 00

Sigurd Åtland Flekkefjord 416 11 851


«

FULLT HUS PÅ EIKERAPEN GJESTEGARD Eikerapen Gjestagard i Åseral, bygd etter inspirasjon fra hoteller i små, østerrikske alpelandsbyer, tar imot gjester fra Rogaland til Risør. Påskebestillingene begynte å tikke inn allerede i januar. Nå er det helt fullt, og vertskapet gleder de seg til å ta imot årets påskegjester.

F

ra Evje tar det bare 40 minutter i bil, fra Flekkefjord og Kristiansand én time og femten minutter, fra Lyngdal litt mindre og fra Farsund litt mer. Kjører man bil fra Arendal, går det opp mot to timer, fra Stavanger nærmere tre før man kjører inn på tunet til Eikerapen Gjestegard, som er et imponerende syn.

Alpinsenteret ligger bare et steinkast fra gjestegarden.

NYTT OG TRADISJONSRIKT

–Mange tror at dette er gamle bygninger, men gjestegården ble bygd så sent som i 2017, forteller Per Thunstad som ble ansatt som markedsansvarlig et halvt års tid før åpningen. Den tradisjonsrike byggestilen med ornamenter og solid treverk gir klare assosiasjoner til eldre bygg, noe som også er ivaretatt i valg av interiør. At det er nytt, blir på en måte bare en ekstra bonus.

Utforming og farger er nøye planlagt.

Mannen bak prosjektet er gründeren Elling Eikerapen som lenge gikk med ideen om å etablere en gjestegård i Åseral, en innlandsbygd med rundt 1.000 inn­byggere. Hans tanke var at dette skulle være et møtested for Sørlandet – i anstendig avstand til kysten. «VILLMANNSPROSJEKT»

– Det står stor respekt av det Eikerapen her har skapt, sier Thunstad som kaller det et «villmannsprosjekt». – Hans drive om å få dette til var stor, men skepsisen i de indre bygder var større, humrer han. Dette kunne jo ikke være mulig å få til.. Skeptikerne har måttet bite det i seg, for Eikerapen Gjestegard har siden dag én tiltrukket seg gjester fra hele Sørlandet og Rogaland med. – Nyhetens interesse hjalp oss selvsagt veldig i starten. Dette var et prosjekt folk snakket om. De to første årene var fantastiske. Tredje året, 2019, er ofte det vanskeligste i prosjekter som dette, og var det også her. Konkurrentene hadde blitt obs på oss og konkurransen økte. Og så kom jo 2020 med sine utfordringer. Heldigvis gikk pila rett opp våren og sommeren i fjor der vi fikk et belegg oppunder taket, smiler han og forteller at mange nye gjester oppdaget «dette smykket i fjellheimen». 8

ListerLiv 1/2021

Hestene er en viktig del av livet på gjestegarden.


TRENGER DU EN PAUSE I HVERDAGEN? VI HAR PRODUKTENE OG BEHANDLINGENE DU TRENGER I SOMMER

– Mange tror at dette er gamle bygninger, men gjeste­garden ble bygd så sent som i 2017, forteller markeds­ansvarlig Per Thunstad (fremst).

zans_hudogspa

HUDPLEIE FOTPLEIE MASSASJE VOKS ANSIKT/KROPP VIPPER OG BRYN VIPPELØFT VIPPEEKSTENSION NEGLEFORSTERKNING KROPPSPEELING

BREDT UTVALG AV BEHANDLINGER ZANSHUDOGSPA.NO - T: 38 62 53 38 KIRKEGATEN 12, 4400 FLEKKEFJORD

Bygd etter inspirasjon fra hoteller i Alpene. Foto: Eikerapen Alpinsenter

Gründeren Elling Eikerapen bygde gjestegarden han drømte om.

ListerLiv 1/2021

9


«

Gjestegården stod ferdig i 2017.

Fine skiløyper like utenfor Eikerapen Gjestegård.

HESTER I SVING ÅRET RUNDT

– De fleste tenker jo sjø, makrell og måker når det er snakk om sommer på Sørlandet. Vi har ikke det, men vi har mange andre dyr, blant annet hester. Og det var mange som fikk seg en sommerferie på hesteryggen i Åseral sommeren 2020. – Hestene er blitt en del av tilbudet vårt alle årstider, noe gjestene setter stor pris på, understreker Thunstad som sommeren i fjor spisset markedsføringen mot nordmenn, noe de også kommer til å gjøre dette året. Eikerapen Gjestegard er bygd på en opprinnelig gård der det også er et titalls feriehytter fra slutten av 70-tallet. Disse inngår som en del av gjestegård-tilbudet og leies også ut derfra. TETT PÅ SKITREKKET

Den nye og eneste gjestegården i Åseral ligger bare 300 meter fra skitrekket med akebakke og oppkjørte langrennsløyper, og med hester i kanefart vinterstid, grilling ute og nå i påsken, påskehare og påskeeggjakt for barna. – Sist helg var det mellom 1200-1300 biler her oppe. Åseral er et attraktivt sted vintersted. Folk kommer i hopetall. Mange legger også søndagsturen sin til Eike­rapen Gjestegard som inviterer til søndags­buffet hver eneste søndag hele året. – Maten betyr mye for oss. Sammen med opplevelsene er den det viktigste vi har å tilby gjestene våre, sier Thunstad og forteller at de har et kjøkken med stort fokus på mat og drikke.

Pannekaker til kaffen, smak og stemning. Gjestegården har 29 rom pluss de ti hyttene til disposisjon. Denne påsken har det vært stor pågang, og Thunstad skulle ønske han hadde mer å tilby i tider når forespørslene ramler inn, men stedet er dimensjonert for helårsdrift, noe som fordrer en viss edruelighet. GJENBESØKSGRADEN HØY

MATEN MEGET VIKTIG

– Vi er også medlem av «Hanen» - et matnettverk bestående av mindre hoteller og gjestegårder i Norge som satser på lokal mat – noe som ytterligere forplikter når det gjelder serveringen, legger han til. På gjestegården i Åseral serveres lokale mattradisjoner som for eksempel glo steik og ørret. Gamle mattradisjoner ivaretas, men på menyen står også pizza og hamburger. 10 ListerLiv 1/2021

Før vinterferien opplevde han at folk satt på gjerdet og ventet på gode tilbud. Påskebestillingene begynte imidlertid tidlig å tikke inn. Det var tydelig at påsken hadde størst fokus. Thunstad karakteriserer gjestegarden som «et lite smykke i fjellheimen» og forteller at gjenbesøksgraden er høy. – Vi ligger ved en endestasjon og må sørge for et godt aktivitetsnivå hele året. Nå gleder vi oss til å skape gode opp­levelser for påskegjestene våre, slik at de som er her for første gang, kommer igjen.


Vi løfter hele Norge. Med Helitrans som partner, har du alltid et helikopter i nærheten uansett hvor oppdraget skal utføres. Effektivitet, punktlighet og sikkerhet. Tlf: 483 13 000 E-post: ordre@helitrans.no www.helitrans.no


«

HETT HYTTEMARKED PÅ KNABEN:

– VI ER HELT UTSOLGT FOR HYTTER Ikke siden 2011-2012 har eiendomsmeglerne i Aktiv Sørlandet opplevd et like godt hyttemarked som nå.

–H

yttemarkedet på Knaben i fjor var spesielt, ikke før godt utpå høsten snudde det. Nå i det siste har det nesten vært ekstremt. Vi har kjørt visninger på hytter som ble lagt ut i fjor og etter kort tid har de blitt solgt, forteller eiendomsmegler Bjørn Skjæveland i Aktiv Sørlandet til avisen Agder. Etter flere uker med et godt hyttesalg på Knaben, har de ikke flere hytter å tilby.

– Vi har solgt ut alt vi har! sier han og forteller at både lokale folk fra Kvinesdal, Flekke­fjord, Farsund og Moi, men også flere folk fra Stavanger-området, er interessert.

får reist utenlands som en av de viktigste. Dessuten opplever de at rogalandingene nå også finner fjellhyttene lenger østover interessante. At det også Sirdal er knapt om hyttene, er også noe av forklaringen.

FLERE ROGALENDINGER

– Det er dyrt i Sirdal og hakket billigere på Knaben. For ei hytte på 3 millioner på Knaben må du i hvert fall ut med 5-6 millioner for ei hytte på samme størrelse i Sirdal. Det tror jeg gjør at folk trekker

Eiendomsmegleren tror det er flere grunner til at hyttemarkedet på fjellet har tatt seg voldsomt opp i det siste og peker på koronaen som gjør at folk ikke

Sentrumsgården i Lyngdal

Priseksempel leil 206:

3 890 000,- + omk. Vi har for salg nye, flotte og innholdsrike leilighet i hjertet av Lyngdal! Her får man alt av fasiliteter, garasje, terrasse og kort avstand til "alt". Spennende utvalg butikker i sentrum - i sentrumsgården åpner i tillegg NORMAL butikken våren 2021! Bilde i denne annonsen er fra leiligheten 206 som ligger i 2 etg. og har en og praktisk planløsning. Her er stor terrasse, egen bod i felles gang og p-plass i parkeringskjeller. Bygget har felles treningsrom, tilgang til gjesteleilighet og fellesrom med kjøkken. Det er fire leiligheter igjen for salg (av totalt 31 leiligheter i bygget) på størrelse mellom ca 70-160 kvm - kontakt megler for mer info og visning!

Adresse: Totalt: Omkost.: Boligtype: Bra/P-rom: Finnkode:

Torggata 7, leil 206 3 890 000,108 792,Leilighet, eierseksjon 102 m²/102 m² 205396472

Kontakt: Torstein Hellestøl tlf.: 99 54 46 65 Torstein.Hellestol@aktiv.no Aktiv Sørlandet

12 ListerLiv 1/2021


«

Aktiv Sørlandet har opplevd stor etterspørsel etter hytter på Knaben. Foto: Aktiv Sørlandet

denne veien, legger megleren til.

OVER TAKST Mange av hyttene går godt over pris­ antydning, og både meglere og selgere er kjempe­fornøyde, forteller Skjæveland og legger til at den ene hytta gikk 215.000 kroner over prisantydning. – Den lå fra før av ute til en god pris, hvor prisen per kvadratmeter var 40.000 kroner.

Bjørn Skjæveland i Aktiv Sørlandet.

Det i seg selv er veldig bra. At den så går 215.000 over det igjen er veldig høyt og fantastisk godt, sier megleren til Agder. Han trekker fram flere forhold som gjør Knaben til et attraktivt hyttested og regner butikken som ekstremt viktig. Videre peker han på langrennsløyper og alpinanlegg og tror at hyttemarkedet i området vil bli enda bedre dersom vinter­ sesongen i bakken utvides ytterligere.

SOMMERHYTTER I FOKUS Eiendomsmegleren forteller videre til avisen at folk allerede har begynt å ringe etter sommerhytter og hytter ved sjøen, noe som lover godt for kommende sesong. (Kilde: Agder)

Vi hjelper deg med boliglån, sparing og forsikring Hos oss får du personlig rådgivning og service, i tillegg til gode digitale løsninger. Book møte med våre lokale rågivere! Book møte direkte i mobilbanken, chat med oss eller ring 23206001 for nærmere avtale

TO RV E T 3, FARS U ND, 2 320600 1, NORDEA .NO Nordea Bank Abp, filial i Norge

ListerLiv 1/2021

13


«

Ny byggevarekjede åpner i Flekkefjord til våren På Trøngsla i Flekkkefjord åpner den danske byggevarekjeden Jem & Fix dørene våren 2021. Med 124 butikker i Danmark, 50 i Sverige og 5 i Norge har den danske lavprisbyggevarekjeden visjon om å bli Skandinavias største.

T

il sammen jobber 2 300 mennesker i den danske byggevarekjeden som åpnet sine første varehus i Norge våren 2018. I dag har Eidsvoll, Elverum, Fredrikstad, Larvik og Slitu sitt Jem & Fixvarehus. Flekkefjord er neste.

For å sørge for at butikken får en god start med folk som kjenner konseptet, er varehussjefen rekruttert fra Jem & Fix i Danmark, der han har jobbet i tretten år. Varehussjefen flytter til Flekkefjord for å være tett på.

ANSETTER FOLK

DANSK SJEF

Den danske kjeden har allerede begynt å ansette folk. I november ble det lyst ut stillinger til butikken. 200 søkte. Det forteller Norges­sjef Kenneth F. Iversen til avisen Agder. Han legger til at de kommer til å lyse ut flere stillinger når det nærmer seg åpning.

– Han «forelsket» seg i området fra første øyekast, og gleder seg veldig til å begynne, sier Iversen. Den danske byggevarekjeden er opptatt av å ha markedets laveste priser og er sju ganger på rad kåret til Danmarks

Steinsprut kan lett bli til en sprekk Reparer skaden i tide, så slipper du å betale egenandel ved ruteskift.

09511. cary.no

14 ListerLiv 1/2021


SMÅNYTT

«

Den danske byggevarekjeden er opptatt av å ha markedets laveste priser og er sju ganger på rad kåret til Danmarks rimeligste.

billigste byggemarked. Også i Norge er målsettingen å tilby de laveste prisene på markedet. Byggevarer utgjør den største varegruppen. Andre viktige vare­grupper er maling, verktøy, elektriske artikler, belysning, VVS, hus og hjem, fritid, hage, bil- og sykkeltilbehør.

DANMARKS STØRSTE I OMSETNING Fra etableringen av den første butikken i Danmark i 1988 og frem til i dag, har Jem & Fix utviklet seg til å bli det største bygge­ vare­huset målt på omsetning i Danmark. Butikken i Flekkefjord blir på 1000 kvadratmeter med et tilhørende uteområde på 1250 kvadratmeter. Her kan man komme lett til med både tilhenger og plasskrevende kjøretøy.

Selge bolig eller hytte?

Rundt 200 søkte jobb til den danske kjeden Jem & Fix sitt nye byggevarehus i Flekkefjord.

Velkommen til oss!

Vi utfører alt av salg/verdivurderinger på landbruks­ eiendommer, fritidseiendommer, leiligheter og boliger. Kontakt oss for befaring! Aktiv Sørlandet

Avdeling Kvinesdal, Lyngdal, Sirdal, Farsund, Evje og Hornnes. Kontakt: Marita Lervik – tlf 401 74 219 / mle@aktiv.no Bjørn Skjæveland – tlf 957 97 331 / bs@aktiv.no Torstein Hellestøl – tlf 995 44 665 / the@aktiv.no

aktiv.no ListerLiv 1/2021

15


« Kasia jobber som restaurantansvarlig ved det tradisjonsrike hotellet.

UTSIKTEN HOTELL KVINESDAL:

– NÅ ER DET VÅR TUR! I fjor sommer ble hun eneeier av tradisjonsrike Utsikten Hotell Kvinesdal. Det ble en kjempesommer, men utover høsten tok koronaen over og hun måtte stenge i desember. Første mars åpnet hotellet igjen dørene, og det er en svært optimistisk Agnes Berntsen ListerLiv treffer bare få dager før sesongåpning.

S

elv om hun har måttet permittere ansatte og også selv vært delvis permittert denne perioden, har ikke det på noen måte fratatt den erfarne hotelldirektøren klokketro på hotellet med utsikt over Fedafjorden.

16 ListerLiv 1/2021

NYOPPUSSET

– Jeg er veldig glad for at jeg driver et distrikts­hotell med magisk utsikt og fantastiske turmuligheter. Det er vår tur nå. Byhotellene har alltid fått mye gratis, mens distriktshotellene har måttet kjempe for sin eksistens, sier hun der hun sitter avslappet og framoverlent på samme tid i

den knallrøde sofagruppen like ved baren i resepsjonsområdet på hotellet. Det lukter nytt. Storsalen er totalrenovert og golvet nylig lakkert. Nybygget er malt, og flere hotellrom i den delen av hotellet som har fått navnet «Knabenfløyen» har fått et løft. Alt er med


Hotelldirektør Agnes Berntsen og kjøkkensjef Michael Reimer Lauridsen ønsker hjertelig velkommen til Utsikten Hotell Kvinesdal.

andre ord klart for å ta imot kursgjester, familier på tur, arbeidsfolk, omreisende og etter hvert også bryllupsgjester.

Danske Michael Reimer Lauridsen er kjøkken­sjefen på hotellet og en mann Agnes kjenner godt fra tidligere samarbeid.

KLAR FOR EVENTER

ET FENOMEN

– Vi skal være gode på kurs og konferanser, på bryllup, selskaper og eventer, fastslår hun og forteller at de i fjor sommer skapte italiensk sensommerfest for et Stavangerfirma som i utgangspunktet skulle reise til Italia. Nå ble det Kvinesdal istedenfor, med italienske Sara som vertinne, med italiensk meny, selvsagt, musikk og omgivelser. Agnes hadde blant annet sørget for å trekke klessnorer i taket over langbordene – med «klesvask» – for å skape den rette italienske stemningen, og bordene var dekket med rutete duker. Hun leter ivrig fram bilder på mobilen:

Agnes Berntsen er et fenomen i hotellbransjen. Det er ikke første gang hun bretter opp ermene for å redde et hotell i nedoverbakke. Hun har gjort det på Alstor hotell i Stavanger, på Jæren Hotell på Bryne og Strand Hotel i Fevik.

– Se, er det ikke fint? Og Michael sørget for en fantastisk velkomponert meny med blant annet dessert i fargene til det italienske flagget. Det ble en kjempekveld!

– Folk har forskjellige kall i livet. Dette er mitt, ler Agnes der hun sitter i den røde sofaen. Hun har ikke vært bekymret i tiden som er gått, sier hun. Men at hun måtte permittere noen av de ansatte, smertet: – Det stikker meg langt inn i hjerterota. Vi er liten stab. En ting er meg selv, men for de yngre, er det langt verre. Nå ser det heldigvis ut til at de har taklet det greit. Da Utsikten Hotell Kvinesdal åpnet for

året i begynnelsen av mars i år, var det med tilbud om dagens rett ettermiddag og kveld, med en del kurs -og konferansevirksomhet, arbeidsfolk og flere enkeltgjester. SATSER PÅ TIDLIG VÅR

– Så lenge vi ikke ligger i nærheten av fjell og snø, stenger vi i påsken, og så øker vi tilbudet videre utover og inn mot sommeren som jeg regner med blir like travel som i fjor, stråler hotelldirektøren. I sommer blir det full á la a carte, familie­ rom og fokus på alt det hotellgjestene kan få med seg av aktiviteter i nærområdene. – Får vi en like tidlig vår som i fjor, kommer golferne ganske raskt etter påske, sier Agnes som satser på åpen golfbane fra midten av april. Formelt gikk Agnes Berntsen inn som eier av Utsikten Hotell sammen med Kurt Mosvold og banksjef Svein HerListerLiv 1/2021

17


«

mansen våren 2019. De fikk ryddet mye i det økonomiske og avsluttet 2019 med et godt utgangspunkt for 2020. Så kom koronaen, og så valgte Berntsen sommeren 2020 å gå videre alene.

for å jobbe med omstilling. Målet er å bli en enda mer bærekraftig virksomhet på matsvinn, digitalisering og Enøk. Hun skryter av vaktmesteren, en pensjonert politimann bosatt i Mandal, kjøkken­ sjef Michael og samboeren hans, som har en kombinert stilling som frokost­ansvarlig og hovmester, Kasia som restaurant­ ansvarlig, renholdsavdelingen og Kristine Marie som ass. resepsjonsleder.

SYNLIG TIL STEDE

Hun kjøpte ut de andre to og har allerede satt sitt synlige preg på Kvinesdal-hotellet. En ting er det ryddige uteområdet, noe som ble ett av hennes varemerker da hun som hotelldirektør i Fevik gjorde det til en vane å sope sneiper utenfor inngangspartiet daglig. En annen ting er fargevalget.

– De jobber med hjertet alle sammen, og det må til, fastslår hun. Berntsens lederstil er nok mye av nøkkelen til suksesshistoriene hun kan se tilbake på. Det koster henne lite å jobbe side om side med de ansatte. Kontakten med «golvet», med gjestene og det som er selve kjernedriften på et hotell, er naturlig for henne å gå inn i. Det gjør hun også på Utsikten Hotell Kvinesdal.

– Vi er nok det eneste hotellet i Norge med turkis hoveddør, smiler hun og klapper lett på skjerfet hun har i halsen. Også det turkis, selvsagt. Turkisfargen har hun tatt med seg videre inn i resepsjonsområdet både i den fargerike mosaikkveggen bak disken og ellers i flere elementer rundt.

Hun trigges av prosjekter som dette, der hun får muligheten til å rydde opp, systematisere og skape noe nytt.

– Jeg elsker turkis, og når sola skinner på Fedafjorden ser du at det blinker i turkis, smiler hun.

– Hardt arbeid må til, - og dedikasjon, fastslår hun.

JOBBER MED HJERTET

Etter at hun før jul i fjor måtte stenge hotellet grunnet korona, har hun søkt og fått koronamidler fra Fylkeskommunen, Listerfondet og Innovasjon Norge

MANGE AKTIVITETSMULIGHETER

Hovedmarkedet for hotellet i Kvinesdal er Rogaland, men også Kristiansand og regionen rundt, sier Agnes Berntsen

som har gjort en grundig kartlegging av mulighetene i området. – Her er et hav både for barnefamilier og for firmaer; golf, turer, laksefiske, gruvehistorien på Knaben og Via Ferrata Knaben, Adrenalinparken på Lista og Kvinabadet, for å nevne noe. Vi skal være flinke til å foreslå og hjelpe gjestene til å finne det som passer dem best. – Hva er drivkraften din? – Mitt lodd i livet er å redde hoteller som andre har gitt opp, smiler hun og fortsetter: – Kvinesdal er en flott plass. Vi har fått en utrolig god mottakelse i lokalmiljøet. Og Kvinesdal må jo ha sitt eget hotell! Det er min oppgave sammen med «team Utsikten», sier hun smilende. Hun tror dette blir hennes siste hotellprosjekt som hun om x antall år kan gi videre til andre. – Jeg har klart det før og vil klare det igjen. For å få det til er jeg avhengig av å ha gode ansatte som springer i samme retning som meg. Vi må gjøre det sammen. Her er det ikke noe midt imellom.

- DIN KOMPLETTE RØRLEGGER -

Kimmy 994 94 453 Løvikgaten 15, 4400 Flekkefjord 18 ListerLiv 1/2021

|

TLF: 38 32 11 90

Kimmy - 994 94 453 |

flekkefjord@comfort.no

Dan-Christer - 971 63 576 |

www.comfort.no

|


ELEKTRISKE BMW iX3. Moderne og rimelige leiligheter (Øvreid 23-25)

bavaria.no Bavaria Farsund

Ferjeveien 17, 4550 Farsund T: 38 38 99 99

Bavaria Kristiansand

Barstølveien 32, 4636 Kristiansand T: 38 14 54 30

Rimelige leiligheter ved Sellura i Flekkefjord

lasse@stangborli-bygg.no

909 50 448 ListerLiv 1/2021

19


«

Proffene kjører gjennom Flekkefjord med målgang i Sokndal i årets Tour of Norway. Foto: Tour of Norway

Startetappen innom Flekkefjord, målgang i Sokndal Proffsykkelrittet Tour of Norway starter i Egersund 21. mai og skal innom Flekkefjord på veien til målgang i Sokndal. Første etappe er 150 kilometer lang.

R

ittets første dag starter i Egersund og går deretter sydover mot Sokndal. Løypa går opp til Mydland med god stigning, før en rask utforkjøring til Moi. Deretter sykles det videre på E39 til Agder mot Flekkefjord og videre på spektakulære og naturskjønne fylkesvei 44 tilbake til Sokndal, samme vei som syklistene syklet i Tour des Fjords 2018.

rundt Nesvåg før rytterne sykler riksveien tilbake og svinger av mot nye Motorsenter Norway, der mållinjen kommer til å være.

OPP JØSSINGFJORDEN

MÅLGANG I SOKNDAL

–Det er flere tøffe stigninger på riksveien, spesielt den flotte stigningen fra Jøssingfjorden kommer til å sette syklistene på prøve, skriver arrangøren på sin Facebookside.

Som målsted må Sokndal stille med en egenandel på 300.000 kroner. Disse midlene kan dekkes av sponsormidler fra det lokale næringslivet i tillegg til kommunens egne midler. Sokndal bruker 100.000 kroner fra midlene som allerede er satt av i budsjettet til kultursatsing.

Vel inne i Hauge i Dalane kjøres en runde

Formannskapet i Sokndal ga et unisont ja til proffrittet. Daglig leder i Tour of Norway, Roy Hegreberg, beskriver overfor avisen Agder Sokndal som framoverlente og positive.

– Dette blir utrolig kult. Tenk at verdens­ eliten i sykkel, deriblant Aleksander Kristoff, skal konkurrere på veiene i Sokndal, sier sokndalsordfører Jonas Andersen Sayed (KrF) til avisen.

GODE TV-BILDER – Det blir en fantastisk flott løype, sier Hegre­ berg, som planlegger løypa sammen med Statens Vegvesen, politiet og kommunen. – Forrige gang vi hadde et sykkelritt som suste gjennom bygda, fikk vi gode TV-bilder fra Sokndal med stopp både i Åna-Sira og Jøssingfjord. Slike bilder vil vi gå igjen i år, men vi vil i tillegg få hele spurt­opp­g jøret og dermed mer sendetid på én av Norges største TV-kanaler, sier ordføreren.

TO-KA Kirkegaten 17, Flekkefjord T: 38322535

Vi fører merker som: Katrin Uri IBEN By Ti-Mo Second Female Just Female Selected Femme Yas m.fler

20 ListerLiv 1/2021

KIRKEGATEN 7, FLEKKEFJORD T: 91 80 11 83

ÅPNINGSTIDER MAN - FRE: 10-16 TORSDAG: 10-19 LØRDAG: 10-15

HOUSE DOCTOR, NICOLAS VAHÈ, MERAKI, IB LAURSEN, HUBSCH, MENT


SMÅNYTT

BOBILTURISTER KOM I HOPETALL ALLEREDE I FEBRUAR Den populære bobil­campingen i sentrum av Flekke­fjord ble fylt opp i løpet av kort tid siste helgen i februar, noe som er uvanlig.

Mange av de tilreisende mente dette skyldtes koronaen. Normalt sett ville mange av bobilturistene ha vært i Syden på denne tiden av året.

FLERE MÅTTE SNU Flekkefjord er et populært reisemål for bobilturister. Den store bobilcampingen ved sjøen ikke langt fra kjøpesenteret AMFI, har godt ord på seg. Det var nok likevel uventet at den skulle fylles opp med bobilentusiaster allerede i slutten av februar. Flere måtte snu da de oppdaget at parkeringen i Flekkefjord sentrum var fullstappet, skriver avisen Agder.

– EN KJEMPEPLASS – Dette er en kjempeplass. Det er sentralt med mange fine tur­plasser i nærheten. Flekkefjord tjener på måten de har løst dette på, fordi vi trenger aldri handle med oss noe, vi handler i butikkene nær bobil­ campen. Det er helt genialt, sier et par av dem avisen snakker med.

Denne bobilplassen i Flekkefjord sentrum var helt full av tilreisende allerede siste helgen i februar.

De trekker også frem gangbroen som et flott tilskudd til byen.

Flekkefjords eldste varehandel Jernia-butikken i Flekkefjord har holdt stand i de samme lokalene i gågata i byen i 170 år. Slagordet til butikken er «Vi hjelper kundene å lykkes hjemme», skriver Smaa­byen Flekkefjord på sin Facabookside. Den 170 år gamle butikken har et stort utvalg i verktøy, fiske­ utstyr, maling, kjøkken­artikler og interiør. I tillegg fikser de opp alt fra hage­redskaper til sliping av nøkler.

Denne trioen jobber i Jerniabutikken i Flekkefjord. Foto: Smaabyen Flekkefjord

ListerLiv 1/2021

21


« Stian Tollisen (33) er daglig leder i Komet Foas Elinstallasjon i Farsund og brenner for faget.

Komet Foas Elinstallasjon holder til i Lundevågveien i Farsund.

Indirekte belysning er i skuddet.

STADIG FLERE VELGER SMARTHUS Den enkle løsningen er å sette opp «hjemme», «borte», «godnatt» og «reist bort» og så er et tastetrykk alt som skal til for at huset selv justerer lys, temperatur og solskjerming.

S

tian Tollisen (33), daglig leder i Komet Foas Elinstallasjon i Farsund forteller og er rask til å understreke:

– Mange tror at smarthus er så teknologiske at de nærmest kan låse seg, slik du ser i Rema1000-reklamen. Men vi setter opp manuelle løsninger slik at huset også kan opereres slik vi er vant til, så det er ikke noe problem. 22 ListerLiv 1/2021

EGEN ERFARING

Utviklingen på smarthusløsningene har tatt enorme skritt bare de siste fem årene. – Nå begynner de ulike elementene «å snakke sammen» og vi kan sette opp portaler uten å være avhengige av en haug med apper. Det er en spennende tid vi er inne i og dette er en utrolig gøy nisje å jobbe med.


Det er travle tider hos elektrikerne hos Komet Foas. Mange prosjekter på gang.

Til nå har elektrikerne i Farsund levert 120 solcelle­ anlegg til private og bedrifter.

BRIGHT IDEAS. SUSTAINABLE CHANGE. www.ramboll.no

Engasjementet er upåklagelig. Tollisen er levende opptatt av å både tenke og jobbe framtidsrettet og har et klart mål om at Komet Foas El-installasjon skal ligge i fremste rekke når det gjelder smarthus, grønn energi og innovasjon. Dette innebærer blant annet at han og flere av de i alt 18 ansatte i bedriften som ligger i Lundevågen, har fått installert smarthusløsninger hjemme, med solceller på taket, batterilagring og elbillader. – Målet er å få alle enheter til å snakke sammen slik at elbilen for eksempel kan mate huset med strøm. Vi er ikke helt der enda, men det er ikke lenge til, forteller el-eksperten. At de bestemte seg for å installere smarthus i egne boliger, var viktig i arbeidet med å markedsføre smarthustilbudet i Listerregionen. ListerLiv 1/2021

23


«

God prat på lageret. Her er også en av gründerne på besøk (fremst i bildet). KUNSTIG INTELLIGENS

– Nå kan vi vise og forklare kundene våre på en helt annen måte hva dette innebærer og hvordan det kan løses, og i dag selger vi også smarthus til eldre som ikke engang bruker smarttelefon, smiler han. Tollisen i Farsund er klar på at dette er framtiden. – Med kunstig intelligens kommer smarthusene til å tilpasse seg brukerne. Du snakker til huset og får feedback, fortsetter Stian Tollisen som i 2015 etablerte selskapet Foas sammen med flere andre unge elektrikere som i likhet med ham brant for framtidsrettede, grønne løsninger. Nylig fusjonerte de med det tradisjonsrike firmaet Komet og har nå fått et solid arbeidslag med fagfolk som betjener hele Listerregionen. Jevnlige kampanjer på elbilladere og solceller i sosiale medier, har sammen med egen bruk og erfaring gitt resultater. Til nå har de solgt rundt 120 solcelleanlegg i Lister og et til­ svarende antall elbilladere. Akkurat nå står de midt oppi tre store solcelleprosjekter i Lista-området, to av dem i kommunal regi. ØKENDE BEVISSTHET

– Vi begynte med solceller på private hus, men nå gjør vi minst like mye for næring og offentlige bygg, opplyser han.

Elektrikerne i Komet Foas har Kaj tar seg av reparasjonene og liker også flere prosjekter for det å ha det ryddig rundt seg. offentlige. unngå bruk og kast og foretar derfor en gratis sjekk av det som er ødelagt og reparerer for en rimelig penge. Dette går hånd i hånd med de mål vi har for virksomheten forøvrig, sier Tollisen. Også når det gjelder belysning har de unge elektrikerne i Farsund sin egen tilnærming og har i stor grad tatt i bruk led­ striper, noe som gir spennende og moderne belysnings­løsninger. – Ledstriper har vært dyrt, men i dag koster de ikke så mye mer enn downlight. Vi er fan av passiv belysning. Det er spennende å la lyset komme fra en kant, litt svevende, uten at lyskilden ses men kamufleres for eksempel i en profil eller bak en kant, ivrer han.

Tollisen opplever at interessen for de nye alternativene er økende. Spesielt nå, med de høye strømprisene som har vært så langt i år.

KOMPETANSE OG KURSING

– Regnestykket til solcellekundene våre har vært formidabelt. De bygger seg opp strøm gjennom sommeren og har til gode beløp om vinteren. Bevisstheten rundt disse tingene begynner å ta seg opp.

– Ledstriper er ikke det første vi foreslår, men er kunden åpen for det, kan det bli utrolig fine løsninger. Det handler om å vri tanksettet litt også, smiler han.

Mange har ikke noe forhold til og skjønner ikke hva kilowatt per time er før de får sitt eget anlegg. Da begynner det å bli interessant å finne utav hva de ulike tingene i huset drar av strøm og hvordan man kan spare, forteller han. Komet Foas El-installasjon driver også vanlig service og har også her en bevisst tanke rundt virksomheten. REPARERER GAMMEL ELEKTRONIKK

– Vi tar inn gammel elektronikk og fikser den for en rimelig penge. Er dørlåsen i en vaskemaskin gått, kan den fikses. Vi må 24 ListerLiv 1/2021

Samtidig understreker elektrikeren at de er opptatt av å lytte seg inn på kunden.

De satser på kompetanse og kursing. Skal de ligge i fremste rekke, er dette et must. – Det skal være kvalitet på det vi leverer. Derfor er vi også nøye med leverandørene våre, at de er solide og seriøse og rydder opp om noe skulle skje. Når de legger solceller, er Ytterdahl AS en selvskreven partner. Bedriften, som ligger vegg-i-vegg med elektrikerne i Lunde­ vågen, er eksperter på tak og sørger for perforering og tetting. – Dette er en trygghet for kunden, noe som er veldig viktig for oss.


Soul, Electrified. Nye Taycan Cross Turismo. Fra kr 848.000 ,Taycan Cross Turismo kombinerer sportsligheten du kjenner fra Taycan med mer plass og økt fremkommelighet. Med 20 mm høyere bakkeklaring og den nye kjøremodusen Gravel Mode bør Taycan Cross Turismo i tillegg ta deg frem på selv de tøffeste hytteveier.

Porsche Center Kristiansand Grasdalen 30, 4636 Kristiansand Telefon: 33 20 09 11 post@porsche-kristiansand.no


SMÅNYTT

To nydelige skremsler Disse to fantastisk flotte fugle­ skremslene fant vi på veien mellom Vanse til Langevågen i Farsund. «Fugleskremsel» var det første ordet vi kom på da vi kjørte forbi disse herlige figurene ute på et jorde på en vei mellom Vanse og Farsund. Vi måtte snu og kjøre tilbake for å forevige dem. Om de er fugleskremsler eller ikke, vet ikke vi, men at de er kunstverk og blikkfang, er helt på det rene. Artig!

VI MATCHER PRISENE PÅ ALL MALING HOS NORGES STØRSTE BYGGEVAREKJEDE

Montér Lyngdal Tlf. 38 33 08 50. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Farsund Tlf. 38 39 55 10. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Vanse Tlf. 38 39 61 00. Åpent: 7-17 (18) 8-14 26 ListerLiv 1/2021

Montér Flekkefjord Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14 Montér Kvinesdal Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14


KJØP TRYGT HOS FAGFOLK!

NORGESGJERDE AS Mal mindre - Lev mer

HUSQVARNA MOTORSAGER

REKKVERK-STAKITT LEVEGG-TERRASSEGULV

VEDLIKEHOLDSFRITT

LIKE FINT HELE TIDEN

HUSQVARNA GRESSKLIPPERE HUSQVARNA ROBOTKLIPPERE

norgesgjerde.no |+47 38390400 | post@norgesgjerde.no

Eiksenteret Lyngdal Monoddveien 14, 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 10 10

Norges ledende produsent av isolerte tilbygg til campingvogner

Tlf: 51 61 08 80 E-post: post@gjesdalblikk.no www.gjesdalblikk.no ListerLiv 1/2021

27


«

90 prosent av Flekkefjordsbedriftens puslespill eksporteres til utlandet.

Næringsminister Iselin Nybø i møte med eksportpanelet på Teams. Foto: regjeringen.no

Et eget puslespill for Flekkefjord selvfølgelig.

L.A. LARSEN PUSLESPILLFABRIKK:

Eksportråd til næringsministeren Over 90 prosent av puslespillene som produseres ved tradisjonsrike L.A. Larsen Puslespillfabrikk i Flekkefjord går ut av landet, noe som ga daglig leder i bedriften plass i næringsministerens eksportpanel.

E

t av de mest solgte puslespillene fra fabrikken i Flekkefjord er verdens­kartet som først ble lansert i 1966, noe Larsen synes er artig. I nærings­ministerens eksportutvalg var han opp­tatt av å synliggjøre at Norge har mange flere eksport­bedrifter enn de som driver med olje, gass og vind.

DELTAKERNE I NÆRINGS­ MINISTERENS EKSPORTPANEL:

– For å lykkes må vi jobbe sammen med de som faktisk eksporterer. Nå er vi ferdige med første runde i dette arbeidet, hvor jeg har fått gode og konstruktive inn­­spill fra ti representanter fra nærings­­ livet, sier næringsminister Iselin Nybø.

«

DYR TRANSPORT

• Lars Kristian Larsen L.A. Larsen AS

Ifølge Larsen er den største hemskoen for en norsk eksportbedrift at Norge står utenfor EU.

• Remi Eriksen, DNV GL Group AS

– For oss som produserer utenfor EU blir små sendinger dyre i transport på grunn av kostnader til ut- og innfor­ tolling. Det gir oss en klar ulempe i for­ hold til konkurrentene, fastslår Larsen. Larsen leder en bedrift som har ekspor­ tert puslespill helt siden opprettelsen av Efta i 1963. MER SAMHANDLING

Med lanseringen av eksporthandlings­ planen «For og med norsk næringsliv» 6. oktober i fjor, gikk startskuddet 28 ListerLiv 1/2021

• Jan Christian Vestre, Vestre AS • Borghild Lunde, Aibel AS • Erlend Haugsdal, Dirtybit AS • Bård Benum, VitalThings AS • Anita Hager, Intek Engineering AS • Gunnar Greve, Mer Management AS • Irene Rummelhoff, Equinor ASA • Rita Karlsen, Brødrene Karlsen AS

for regjeringens arbeid med å styrke norsk eksport. Sentralt i satsingen er et tettere samarbeid med næringslivet og opprettelsen av en ny eksportenhet.

Ett tema i møtene har vært muligheten til et forpliktende strategisk samarbeid mellom staten og næringslivet. Et annet har vært utformingen av den nye eksportenheten, med arbeidstittel «Business Norway». Dagens eksportfremmearbeid blir beskrevet som for fragmentert, for lite strategisk og for langt fra bedriftene. Flere av deltakerne mener også at næringslivet i større grad må involveres i strategiske og operative beslutninger om hvordan arbeidet med å fremme norsk eksport bør foregå. Eksportpanelet hadde sitt siste møte i desember i fjor. Anbefalingene tas med inn i årets arbeid for eksportrettede virkemidler.«

FK-butikken i Lyngdal har skiftet nytt navn til Bondekompaniet.

Det blir flere turer innom lageret i løpet av en arbeidsdag.

BONDEKOMPANIET SEILER OPP Felleskjøpets butikk i Lyngdal har i likhet med de øvrige FK-butikkene i Agder og Rogaland fått nytt navn: Bondekompaniet. Sammen med den nye nettbutikken som lanseres i mars, blir det nå enda lettere å handle på Felleskjøpet-butikken i Lyngdal og i de øvrige Bondekompaniet-butikkene.

–V

i får klikk-og-hent, så de som vil sitte hjemme eller på hytta og plukke ut varer i fred og ro for så å hente dem i butikken, ferdig pakket, kan nå gjøre det, ivrer Morten Tønnessen, som er butikksjef i Bondekompaniet, tidligere FK-butikken, i Lyngdal. Sammen med sine seks ansatte har han lagt bak seg et kanonår med en omsetning høyere enn noen gang tidligere.

– Var det så mye folk at dere måtte ordne køen? – Smittevernregler gjorde at vi måtte passe nøye på, så vi hadde jo vakter og ekstra bemanning for å løse situasjonen slik at kundene fikk handle i trygge omgivelser. Og så må jeg få legge til at kundene har vært ekstremt flinke til å ta hensyn. GOD START PÅ ÅRET

– DET EKSPLODERTE!

– Fjoråret var all time high både i Lyngdal og generelt i alle Felleskjøpet-butikkene i Agder og Rogaland. Det var armer og bein i en litt vanskelig situasjon, beskriver han. I fjor vår nærmest eksploderte det i butikken i Lyngdal. – Det var helt enormt, - og veldig gøy. Ikke bare at omsetningen gikk opp, men at flere nye kunder fant veien til butikken. Folk i nærmiljøet som ikke har vært her før, har nå fått et forhold til oss og kommer igjen. 30 ListerLiv 1/2021

Selv har de levert varer på døra og hjulpet kunder med å trille ut varer, alt for å sørge for en så god og trygg handle­ opplevelse som overhodet mulig. – Hvordan har dette året vært så langt? – Nå har vi nettopp hatt en veldig bra «skogdag» med fokus på produkter i forbindelse med skogsarbeid, noe vi pleier å arrangere én gang i året. Rent omsetnings­messig har vi hatt en god start, selv om vi gjerne skulle ha solgt flere snøfresere, men når ikke snøen kommer...


ELBIL LADEKAMPANJE EASEE LADER

12490.- INKL MVA INNTIL 10M TILFØRSELKABEL OPPTIL 30KM TUR/RETUR FLERE FARGER

FOLKELADEREN

Stort utvalg ikke bare til bonden, men også til private husholdninger.

7490.- INKL MVA INNTIL 10M TILFØRSELKABEL OPPTIL 30KM TUR/RETUR KAN BRUKES PÅ EKS. KURS

SOLCELLE-kampanje

Vi kjører kampanjen ut juni 2021. Ferdig montert pakker fra kr 50 000,inkl mva minus enova støtte.

Kjøp en solcellepakke og få med folkeladeren til Elbil på kjøpet

Morten Tønnessen, butikksjef hos Bondekompaniet i Lyngdal.

KOMET FOAS EL-INSTALLASJON Lundevågveien 7b N-4550 Farsund Tlf: +47 97699526 - www.kometas.no

ListerLiv 1/2021

31


«

Gordon er sjef for fagdisken hos Bondekompaniet.

Signaturprodukter hos Bondekompaniet i Lyngdal.

En snøfattig vinter i Lyngdal har ikke akkurat gjort at snø­ freser­salget har skutt i været.

god variasjon på de som jobber her, noe som gjøre at alle har sine spesialområder.

– Vi håper på en veldig god vår, sier Tønnessen og forteller at hytteturistene nå for alvor begynner å komme.

Tønnessen framhever også verkstedet de har i kjelleren, som holder åpent tre ganger i uka, der én mann er dedikert til oppgavene.

VARER FOR ALLE

– Her repareres småmaskiner, ATVer, snø­fresere, traktorer, motorsager og robot­klippere, - alt som har motor.

– Erfaringsmessig begynner hytte­sesongen med påskedagene, og vi ønsker selvsagt alle hyttefolk hjertelig velkommen. Mange av dem kommer for å handle hos oss. Vi prøver derfor å ligge ett skritt foran slik at de finner varene de er på jakt etter. For Tønnessen er det viktig å under­streke at Bondekompaniet, tidligere FK-butikken, har noe for alle. – Tradisjonelt sett tenker nok mange at det meste vi har av varer er bonde­relatert, men det er ikke riktig. Vi har også kjæle­dyr­fôr, fritidstøy, bilvask, høy­trykk­sspyler og ting til hus og hage. Men det er klart at bonden må få sitt.

Stolt av det nye butikknavnet.

Verkstedet gir trygghet for kunden, sier han. Skulle noe måtte repareres, så vet de at de kan levere det inn her. Bøndene har sin mann i butikken. Assisterende butikksjef sitter på fag­disken og har ansvar for landbruksbiten, for deler og ulike ting som trengs til maskiner, utstyr og traktorer. Resten av de ansatte jobber med alle varer i butikken. STOLT!

Morten Tønnessen tror at navneskiftet fra FK-butikken til Bondekompaniet vil styrke posisjonen på nettet.

FAGHANDEL

Han understreker at de er en faghandel med vekt på at alle kunder skal få akkurat den hjelpen de trenger. – De ansatte får god opplæring på produktene og så har vi en

32 ListerLiv 1/2021

– Og så synes jeg jo dette er veldig spennende og er stolt av vår nye fasade! Avslutter butikksjef Morten Tønnessen som gleder seg til å ta imot både lyngdøler og hyttedøler nå når våren snart for alvor setter inn.


SMÅNYTT

Ferjeleier i Flekkefjord oppgraderes Ferjeleiene på Abelnes, Kvellandstrand og Launes skal moderniseres. Går alt etter planen, begynner arbeidet like etter påske. Det kan bli stenging i perioder, men målet er å unngå dette.

D

FORSØKER Å UNNGÅ STENGING

et melder Flekkefjord kommune på sine nettsider. Leiene som ferjene tilknyttet Hidraog Andabeløy­ sambandet benytter, trenger sårt en overhaling, skriver kommunen.

Fergeleiene på Kvellandstrand og Abelnes står i fare for å bli stengt i perioder, men ikke samtidig. Målet er selvsagt å unngå dette. Ved eventuell stenging samles ferjetrafikken fra fastlandet på den kaien som er åpen.

Ikke bare er de preget av lang tids bruk, men de oppfyller heller ikke dagens materielle Leiene som ferjene tilknyttet Hidra- og Andabeløysambandet benytter, «Dykdalber» er krav. Agder fylkes­ trenger sårt en overhaling. Arbeidet starter nå. kommune venter pæler som gjør det mulig å fortøye nå på anbud fra entre­prenører, og arbeidet forventes ferger som er lengre enn kaia, og det er i Selve kaiene skal graderes opp til dagens forbindelse med dette arbeidet leiene kan startet etter påske. Går det i orden, vil de forventede standard. I tillegg legges det bli stengt. oppgraderte leiene stå klare til høsten. til rette for elektriske ferjer gjennom en elektrifisering av sambandet. Pelearbeidet ved ferjeleiet på Launes TILPASSES ELEKTRISKE FERJER vil foregå fra klokken 2000 om kvelden Det er ferjeleiene på Kvellandstrand, Ved kaiene vil det blant annet bli etablert til klokken 0500 neste morgen. I dette Abelnes og Launes som skal moderni­ sidestøtter, bygget såkalte dykdalber, tidsrommet vil Hidrasundferjen benyttes. seres. Det vil ikke bli utført arbeid på ferje­ fenderverk og lagt inn belysning. leiet på Andabeløy i denne omgang.

Agder Energi og Hitecvision satser grønt Agder Energi og Hitecvision varsler et bredt samarbeid innen fornybarsatsingen. Flere milliarder kroner skal satses, og havvind er først ut. Selskapene vil ikke tallfeste satsingen, men Hitecvision har tidligere meldt at selskapet vil investere inntil 10 milliarder kroner innen fornybar­sektoren.

Agder Energi satser blant annet på havvind sammen med Hitecvision.

Ifølge Dagens Næringsliv ser de to for seg fire satsingsområder: Hvvind, hydrogen, bioenergi og batteriteknologi.

Første mål er å få andeler av de nylig utlyste havvindkonsesjonene i Nordsjøen. – Vi er gode på mye i Agder Energi, men vi er ikke de beste på offshore. Derfor trenger vi en partner som Hitecvision, utaler konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi til DN. Ole Ertvaag i Hitecvision sier at Agder Energi ble valgt som samarbeidspartner framfor Lyse fordi sørlendingene ønsker å bygge nye selskaper og ikke bare investere i prosjekter. ListerLiv 1/2021

33


« Innehaver av familiebedriften Vanse Mølle, Cecilie Byremo, er glad i kundene sine.

Denne kunden kjøper én gjerdestolpe til fuglehuset sitt.

VANSE MØLLE:

TID FOR HAGE Utenfor «Vanse Mølle» ved Oreveien like utenfor Vanse sentrum, ligger hauger med jord og bark klare for hager og bed, og inne står frø til grønnsaker og blomster sammen med hansker, redskaper og alt det man ellers trenger til hagen. 34 ListerLiv 1/2021


« Mange handlet inn frø og utstyr til kjøkken­hagen sin i fjor. Denne kunden skal plante tomater og sukkererter i drivhuset sitt.

virksomheten, sammen med gjødsel og landsbruksartikler til bonden. Hageartiklene kom som en naturlig følge og utgjør i dag en betydelig del av sortimentet. Cecilie Byremo har nylig kjøpt bygninger og drift av foreldrene og står i dag som eneeier av «Vanse Mølle». – Faren min er med og hjelper til om jeg trenger det. Han tar seg også av kornmottaket der bøndene leverer kornet sitt om høsten. Dette går videre til Stavanger der det benyttes i kraftfôrproduksjonen til Felleskjøpet Rogaland Agder, forteller hun. KVALITETSMERKER

Det ringer i døra. En nødvendig ringing, spesielt vinterstid når hun som regel er alene i butikken og i blant befinner seg i underetasjen, der kraftfôret lagres og utleveres. Kunden som nå kommer inn er ikke ute etter kraftfôr, men trenger en solid spade. – Vi har lagt oss på de kjente kvalitetsmerkene som vi vet holder det de lover, påpeker Cecilie idet kunden er på vei ut døra og neste kommer inn. Han skal begynne å så i drivhuset og er på jakt etter gode tomater og sukkererter. Cecilie har mye å velge mellom. De plukker noen forskjellige sorter, leser på pakkene sammen, sammenlikner og blir til slutt enige om hvilke som vil være best egnet. NOTERER I BOKA

Utstyr til å plante og så.

Det ringer i døra igjen. En av de faste kundene skal ha noe fra lageret. Cecilie henter og noterer i boka. – Ja, vi gjør det på gamlemåten. Det fungerer best, sier hun mens hun skriver ferdig i kundeboka på disken. Gode, faste kunder får kjøpene sine notert og til slutt en samlefaktura tilsendt. Isen har smeltet og det er ikke lenge til høysesongen setter inn. Cecilie har da fire-fem ansatte på jobb hver dag. – Jeg er heldig som har sesongarbeidere som hjelper meg, smiler hun og forteller at de i løpet av de siste årene har slått seg opp på robotklippere. Hun forventer en like travel vår og sommer i år som i fjor. I alle fall nesten. KJØKKENHAGE IN

A

kkurat navnet «Vanse Mølle» gir ikke nødvendigvis umiddelbare hageassosiasjoner. Innehaver Cecilie Byremo er ikke uenig, men så byr «Vanse Mølle» også på en god del mer en hageprodukter. «Vanse Mølle» var opprinnelig en mølle der foreldrene til Cecilie blandet kraftfôr og kjørte ut til bøndene på gårdene i området. Kraftfôr er fortsatt et viktig produkt i butikken sammen med store gjødselsekker, men Vanse Mølle har blitt mer med årene. TRADISJONER

I 1995 omgjorde foreldrene til Cecilie møllevirksomheten til ren butikkdrift med salg av kraftfôr som en sentral del av

– I fjor var det tydelig at folk var hjemme og satt i koronakarantene og kjedet seg. Aldri tidligere har vi solgt så mye plantejord, settepoteter, frø og allverdens. Det var også tydelig «in» med kjøkkenhager, noe jeg tror vil fortsette denne sesongen, sier hun og gleder seg. Både bønder, andre fastboende, hyttefolk og turister handler hos «Vanse Mølle» som i fjor fikk flere nye kunder og en omsetning høyere enn normalt. – Hva er det som gjør at du trives så godt med dette? – Jeg setter pris på kontakten med kundene. Mange får vi et ganske nært og kjært forhold til, spesielt bøndene, som vi har kjent fra vi var små og der kanskje neste generasjon har tatt over, sier hun oppriktig. ListerLiv 1/2021

35


TRENGER DU RØRLEGGER?

« EN LIVSSTIL

– Jeg hører andre snakke om at de gleder seg til helg og gruer seg til mandag, - det er en helt ukjent problemstilling. Hun ler. – For meg er dette en livsstil. Ansvaret ligger på meg. Jeg kan ikke skylde på sjefen, men må stå i situasjonene selv. Vi tar ikke lett på dette. Målet er å gjøre en best mulig jobb for kundene både i smått og stort. Det ringer i døra igjen. En mor og sønn er på jakt etter en gjerdestolpe til et fuglebur. Om de kan kjøpe bare èn? «Selvsagt!» Cecilie blir med dem ut for å hente fram stolpen fra «berget» med gjerdestolper som ligger i store stabler ved siden av kornmottaket. FAMILIEBEDRIFT

Vanse Mølle er en familiebedrift. Selv om Cecilie formelt har overtatt, er foreldrene fortsatt med. Far som sjef for kornmottaket og mor som regnskapsfører.

TOTALRENOVERING TRENGER DUBAD INKL.ALLE FAG RØRLEGGER? VARMEANLEGG TRENGER DU VARMEPUMPER

RØRLEGGER? TOTALRENOVERING KAMERAINSPEKSJONBAD INKL.ALLE FAG TRASESØK

VARMEANLEGG STØRRE PROSJEKTERBAD TOTALRENOVERING VARMEPUMPER INKL.ALLE FAG INDUSTRI KAMERAINSPEKSJON VARMEANLEGG TRASESØK VARMEPUMPER

ge o k s STØRRE PROSJEKTER KAMERAINSPEKSJON Svege i k TRASESØK k i t u b r å BINDUSTRI e s øk v

n!

en! g o gesk e v S i k en! Besøk vår butik g o Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 sk370 / al@frov.no ge04 e v S i k Besøk vår butik STØRRE PROSJEKTER INDUSTRI

Det ringer igjen. En ny kunde kommer inn døra. – Pleier det være så godt med trafikk her om formiddagene? – Det er som regel litt rolig vinterstid. Du må ha tatt dem med deg, smiler Cecilie blidt.

Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no

Det er ikke lenge til hun må innkalle troppene, for til påske braker det løs. Da starter hagesesongen for alvor – og bøndene skal etter hvert i gang med våronna.

E39 - Kristiandsand vest Mandal øst

Våre ingeniører og rådgivere bidrar til

BESØK OSS IDAG! Smibakken 7, 4520 Lindesnes

BESØK OSS Tlf: 481 29 809IDAG! Smibakken 7, 4520 Lindesnes E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no Tlf: 481 29 809 E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no

en verdifull utvikling Norconsult jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Vi hjelper deg å løse de vanskeligste oppgavene gjennom samhandling og teknologiske nyvinninger. Vår tverrfaglighet garanterer for anlegg som oppfyller kravene til funksjon, sikkerhet og økonomi. Vi bruker BIM som verktøy innen alle våre markedsområder og vi driver anleggsbransjen fremover og inn i den virtuelle verden – med moderne kompetanse og innovativ tilnærming.

norconsult.no/kristiansand

Norconsult 36 ListerLiv 1/2021


Isolerte - Bygg 2 oppstart våren 2021

Isolerte

LAGERHALLER LAGERHALLER TIL SALGS

SKOMRAK NÆRINGSPARK Lyngdal

LYNGDAL SENTRUM

TIL SALGS

Ved fylkesvei 552 3 km fra Lyngdal Sentrum

SKOMRAK NÆRINGSPARK Spangereid

Jobben utføres av:

LISTER OPPMÅLING

Byggmester Dag Øystein Gausdal

• Bygg 1 er overlevert • Kan bygges med innv.mesanin • Forskjellige størrelser • Innvendig høyde 5,5 m • Kan bygges med innv.mesanin • Vaskehall og WC

• Innvendig høyde 5,5 m • Vaskehall og WC

Tlf. 901 09 337 post@iglandeiendom.no Tlf. 901 09 337 post@iglandeiendom.no

ListerLiv 1/2021

37


« Produkter fra kjente designere preger BaZaren i Lyngdal.

– BUTIKKEN ER EN VIKTIG ARENA FOR FOLK – Jeg er opptatt av at folk skal få gode, tidløse produkter som varer, og at butikken skal være et møtested. Om folk tar seg en god runde for inspirasjonens skyld, uten å handle, er det helt i orden.

38 ListerLiv 1/2021


Kristen N. Dragland, innehaver av BaZaren i Kirkegata i Lyngdal, mener at butikken er et viktig møtested.

Dok

reload.no

...og det er enda mer spennende på innsiden

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

Hos oss kan du unne deg litt luksus i hverdagen

D

et er nå femten år siden BaZaren Interiør + Design åpnet i Lyngdal. Kristen N. Dragland, som opprinnelig er førskolelærer og som stortrivdes i skolen, gikk samtidig med en drøm om å starte for seg selv. – Skulle jeg gjøre det, måtte det bli før jeg var femti, ler hun.

HARDT ARBEID

Og slik ble det. Sammen med mannen etablerte hun det som nå er blitt et kjent merkenavn både blant fastboende og turister i Lyngdal. BaZaren i Lyngdal sentrum, nisjebutikken med dansk interiør, stilfulle møbler, tepper, puter, pyntegjenstander, matvarer, kaffe og te, har blitt en viktig del av butikktilbudet i sørlandsbyen. Hun legger ikke skjul på at det har vært hardt arbeid å bygge seg opp. – Du kommer ikke lett til det. Å drive butikk, er en livsstil, noe du lever med hver dag. Det er ingen 9-16 jobb. Ennå er det regnskap, varebestillinger og reklama­sjoner på kveldstid. Heldigvis tok mannen min seg av budsjett og regnskap ved siden av sin ordinære jobb i starten. Skulle jeg satse, måtte han være med.

Green Peel Microneedling Permanent makeup Microblading Vippeextension Vippeløft Gelélakk Vipper og Bryn Voks Ansikt/Kropp Hudpleie Spraytan Merker som vi fører: BARE MINERALS Dr. med. Christine SCHRAMMEK GREEN PEEL

ZO SKIN HEALTH ENVIRON

VITA LIBERATA

ELIXIR COSMECEUTICALS

Vi har også gavekort du kan kjøpe i nettbookingen, eller i salong. Ønsker du å få varer eller gavekort tilsendt hjem i posten? Vi sender fraktfritt.

Kirkegaten 8 | 4400 Flekkefjord | mob. 482 34 908 Du kan enkelt booke din time selv på: timma.no/luxbymaritalinett Følg oss på:

De la mye arbeid ned i planleggingen, gjennomført også en bruker­undersøkelse og utformet en bedriftsplan. At det ville bli tøft, visste de. ListerLiv 1/2021

39


«

En leverandør er innom.

Også duftprodukter i butikken.

– Vi drev vel tre-fire år uten å ta ut lønn og har bygd stein på stein. Jeg hadde verken penger i ryggen eller noe å søke på, oppsummerer hun nøkternt.

regnes som trendy, men gode, klassiske ting som varer.

HÅPER Å INSPIRERE ANDRE

–Det går jo mye på interesse, dette. Jeg visste hva jeg likte og hva jeg ville fylle butikken med. Så det var egentlig bare å begynne fra én kant og ringe rundt til de leverandørene jeg hadde sett meg ut.

Dette er viktig for henne å understreke, for hun ønsker at flere skal følge drømmen sin og bidra til å skape pulserende, leve­ dyktige og voksende sentrum i norske bysentra over hele landet. – Kjedebutikkene trenger vi også, men det er folks engasjement og drømmer som skaper de butikkene som gir byen identitet og som kundene mest av alt vil ha, sier hun. Selv er hun å finne i butikken seks dager i uka. I tillegg har hun ti deltidsansatte for helg og ferier. Datteren hjelper til i feriene og i nettbutikken bistår sønnen. – BaZaren er blitt en skikkelig familiebedrift, smiler hun. Selv etter femten år gleder Kristen N. Dragland seg til å gå på jobb i butikken i Lyngdal sentrum.

– Hvordan fant du fram til leverandørene dine?

Planen var å begynne i det små, utvide sortimentet med møbler og så få en nett­ butikk opp og gå. Det har de også gjort. – Men handlemønsteret har endret seg veldig i løpet av tiden vi har drevet, spesielt de siste årene. Mens åpnings­ tiden tidligere var alfa og omega, er vi nå i en tid der folk verner om tiden sin. Vi har fått sosiale medier som Facebook og Instagram. Er du ikke der i dag, er det vanskelig å drive butikk. For nå starter kundene i mye større grad handelen på telefonen eller nett­brett, ikke at de nød­ vendigvis handler der, men de orienterer seg derfra. Er du ikke på Facebook og Instagram, er det vanskelig. KORONATID

– Vi har så mange flotte kunder. Folk vi blir kjent med som ønsker oss en god dag og som er opptatt av å handle lokalt. Dette gjelder både fastboende og turister – og etter så mange år har vi blitt kjent med utrolig mange flotte mennesker. Jeg kan ikke få sagt hvor stor pris vi setter på hver enkelt.

–I vår bransje viser undersøkelser at så mye som 70 prosent av all handel starter på sosiale medier. Vi får meldinger når det måtte være på døgnet, derfor må vi også være på hele tiden.

PÅ SOSIALE FLATER

– Vi måtte se på hvilke kostnader som kunne minimeres slik at vi sørger for å være levedyktige.

Interiør har alltid interessert henne, ikke nødvendigvis det som til enhver tid 40 ListerLiv 1/2021

Akkurat nå har hun måttet redusere bemanningen noe på grunn av korona.

Hun forteller om små grep som justering av åpningstider. Fra i mars i fjor stengte de 1700 hver dag. Nå stenger de 1600. Fram mot sommeren regner hun imidlertid med at det blir mer trafikk, - når turistene begynner å komme. – Kundene er det kjekkeste av alt, sier hun. Det er derfor hun er så opptatt av å ha en fysisk butikk. VIKTIG MØTESTED

– Butikken er en viktig arena for folk, et sted hvor man treffer andre og får seg en prat. Gleden av å treffes... Slike opplevelser får man ikke på nettet. Hun kaller butikken «et møtested» og en livsstilbutikk. – Vi har egentlig alt. Noen møbler må bestilles, men vi prøver å ha mye av varene våre på lager. Det er viktig å være leverings­dyktig. Og så har vi varer i alle pris­klasser, fra de rimelige til de dyre. Noen kunder bruker lang tid og kan gå rundt og kose seg, noe som er meningen. – Av og til er det deilig å drømme seg bort og planlegge litt. Dette er nettopp butikken for det, understreker hun og takker alle kunder som hun opplever legger vekt på å handle lokalt. Det betyr mye.


Å starte for seg selv, innebærer hardt arbeid. Kristen har aldri angret. Hun stortrives i butikken.

«

Butikken er en viktig arena for folk, et sted hvor man treffer andre og får seg en prat. Gleden av å treffes... Slike opplevelser får man ikke på nettet.

ListerLiv 1/2021

41


MAT

Gulrotmuffins

Gulrotmuffins er gode på tur. De kan oppbevares i fryseboksen og tiner fort. Om du ikke lager muffins, kan du helle røren i en langpanne og dele opp i ruter etter steking.. Du trenger: • 4 dl finreven gulrot • 1 appelsin, saft og litt av skallet • 1 sitron, saft og litt av skallet • 1 – 2 bananer • 4 dl havregryn • 1 dl mild olivenolje • 1 dl rosiner eller hakkede dadler • 1 ts kanel • 1 ½ ts bakepulver • 1 ts havsalt

Slik gjør du: Dersom gulrøttene er godt vasket, trenger de ikke å skrelles. Riv dem fint på et råkostjern eller i en foodprosessor, og ha i en bolle. Riv også litt av skallet på appelsinen og sitronen fint, og tilsett sammen med gulrøttene. Sørg for at det hvite på skallet ikke kommer med, det smaker bittert. Del appelsinen og sitronen i to, og press saften i bollen. Mos bananene med gaffel på en tallerken og ha i bollen. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Fordel røren i muffinsformer (og i appelsin- og sitronskallet) eller bre den utover en langpanne med bakepapir. Stekes i en halvtimes tid ved 200 grader. Steketid varierer alt etter om du fyller store muffinsformer til topps, eller fordeler deigen tynt i en langpanne.

Glad av mat «Glad av mat» er kokebøker, matkurs og foredrag. Kokebokforfatter og gründer av konseptet er Gunhild Lovise Maudal (fremst i bildet). Hun sier: «Vi formidler enkle oppskrifter på mat som gir kraft og energi gjennom dagen og lager mat som fungerer både til hverdags og fest. Det er viktig for oss å utforske hva som skjer med kropp og sinn når fokuset rettes mot alt det gode naturen har å by på. Helt enkelt. På våre matkurs trenger du ikke delta i matlagingen, her er det bare å komme og nyte og bli inspirert. Mer på www.gladavmat.no

42 ListerLiv 1/2021


K AMT

Maritim Fjordhotell i Flekkefjord med LISTER gjenåpning av GULVSPARKLING, VINYLBELEGG hotellet!

torget

MALER

Maltech

Kenneth - 41 76 76 38 kenneth@savikbygg.no

Følg oss på Lyngdal: 993 58 808 | E-post: kay@maltech.no

LEVERT KJØKKEN OG GARDEROBER

GRAVING, LEVERT ALT AV REKKVERK TIL TAKTERRASSERSPRENGING OG TRAPPER – BALKONGER. OG ALUMINIUM OG GRUNNARBEID GLASS TIL VINTERHAGER PÅ BALKONGER

Foto: TVEIT & TJOMLID

TVEIT & TJOMLID

Tlf: 38 32 60 10 - Flekkefjord

Tømmerarbeid . Tlf: 90584573

Levert og montert alt av løse møbler til rom, REMOVE. REBUILD. konferanserom, Lobby, bar og restaurant. PROTECT. MAINTAIN.

ventil

FLEKKEFJORD - TLF. 38 32 48 80 - MAYBRISE@ONLINE.NO

Landes Begravelsesbyrå AS www.landes.no +47 900 98 006 Elektroarbeid.

REMOVE. REBUILD. PROTECT. MAINTAIN.

REMOVE. REBUILD. Vi har levert: systemhimlinger, PROTECT. MAINTAIN. og glassvegg. Gipshimlinger

Produ

Trenger du container – kontakt oss!

Kvinesdal. Tlf. 38350272. Vi har tatt oss avwww.netlandogsonner.no alt avfallet ved

Alt innen ventilasjon.

ombyggingen.

ListerLiv 4/2020 43