Listerliv 1-2020

Page 1

1 • 2020 • 1. ÅRGANG

Nytt magasin

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

SKATTEKISTE FOR KVINNER I ALLE ALDRE HOTELL I NY DRAKT 20.000 TONN LAKS FRA FARSUND

KVÅSFOSSEN I LYNGDAL:

EN OPPLEVELSE FOR HELE FAMILIEN

Ta e k s t r a g o dt va r e på hvera ndre denne påsken.


GRATULERER Vi lyngdøler gratulerer Kvåsfossen som et av fire NASJONALE VILLAKSSENTER - de går spennende tider i møte.

Formidling av Villaks Flotte turløyper se listerfriluft.no Super "Møteplass" for familier eller business Cafe & butikk, med gode lokalmat artikler og souvenirer Del av Skravlekoppen kampanjen Spennende formidlingssprogram for skole og grupper Lærerike aktiviteter for barn og voksne Følg oss på facebook og instagram Våre og andres aktiviteter legges ut på www.lyngdal.no

BOOK CAMPING HER: www.kvasfossen.no/camping

2

ListerLiv 1/2020

Åpent Åpent Åpent www.

hver søndag fra kl 12 daglig i sommersesong hele året for grupper kvasfossen.no


Din lokale rørlegger i Sirdal Din lokale rørlegger i Lister

Din totalleverandør innen VVS ! Våre kjerneområder er:

- Nybygg - Industribygg - Modernisering - Baderom

- Varmeanlegg - Varmepumper - Sanitæranlegg

Flekkefjord - Kvinesdal - Sirdal - Lund

-

ListerLiv 1/2020

3


INNHOLD

FLEKKEFJORD: Driver butikk med hjertet Vareutvalget i interiørbutikken «Fuglehuset» i Kirkegaten i Flekkefjord er både stilrent og kvalitetssikkert. Sånn at man får lyst til å handle. Møtet med de to innehaverne, gjør ikke akkurat handlelysten mindre.

LYNGDAL: Herlig på hytta Hytta til Selma, Anne Kari Eikaas Haga og Tor Jan Haga stod klar i august 2017. Sommeren året etter tilbringer mor og datter kun fem døgn i huset sitt på Ålgård. Resten av tiden er de på hytta på Skomrag ved Rosfjord i Lyngdal. Far er også med så mye han kan, men må jobbe innimellom.

FARSUND: Ett skritt videre for laksesatsingen på Lundevågen Får Kristiansand-baserte Baring det som de vil, blir det produksjon av 20.000 tonn laks i året fra det planlagte landanlegget på Lundevågen industriområde i Farsund. Reguleringsplanen er nå igangsatt, og selskapet har allerede ansatt to personer. Det melder nettstedet iLaks.no.

PÅSKEAKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN Dersom været ikke blir det beste, kan det være greit å sette seg ned med noen inneaktiviteter i påskeferien. Det kan det faktisk være uansett. Med fargeblyanter, papir, saks og lim, kommer man ganske langt. Lykke til.

4

20 24 40 42

LEDER 6

Driver butikk med hjertet

«Knytta til hytta» 7

Herlig på hytta 24

Maritim Fjordhotell i medvind

8

Kvåsfossen må oppleves

28

To-Ka i Flekkefjord

12

Anne-Cath. Vestlys verden

34

Michelin-stjerne til Under

16

Laksesatsing i Farsund

40

3.500 lomper i timen

17

PÅSKEAKTIVITETER 42

ListerLiv 1/2020

20


annonse Porsche Center

ListerLiv 1/2020

5


LEDER

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

UVIRKELIGE OG UFORUTSIGBARE TIDER! Vi står midt oppi en helt uvirkelig situasjon, med nedstenging av så å si hele Norge. Situasjonen er ekstremt krevende for oss alle, og mange både selvstendig næringsdrivende, små og store bedrifter frykter for framtiden. Ingen av oss kunne forutse denne virkeligheten verken under planlegging eller produksjon av magasinet ListerLiv, som vi skal gjøre vårt til blir et blad både ferierende og innbyggere i Listerregionen vil sette pris på.

LISTER liv ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen.

At denne første utgivelsen kommer i en tid der ingenting er sikkert, føles underlig. Men vi vet at menneskene vi har møtt vil berike oss med sine historier uansett, og annonsørene som har valgt å være med oss, vil dessuten trenge at vi bruker dem minst like mye etter krisen som før.

REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com

Vi er helt avhengige av annonsører for at magasinet skal ha livets rett, - av at næringsliv og andre aktører på samme måte som oss tror at dette produktet kommer til å tjene regionen.

DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander, bedrifter hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer.

At vi nå utgir første nummer, er et bevis på at en god del allerede er overbevist. Og det skal dere vite: Vi kommer hele tiden til å gjøre vårt ytterste for at ListerLiv skal holde en kvalitet som gjør at stadig flere vil oppdage magasinet og glede seg til neste utgivelse. Planen er fire utgivelser per år.

«

At denne første utgivelsen kommer i en tid der ingenting er sikkert, føles underlig. Men vi vet at menneskene vi har møtt vil berike oss med sine historier uansett.

Innholdet i dette magasinet ble produsert før koronaen inntok Norge og kommer til å bli lest av mange, men under helt andre rammebetingelser enn normalt.

ANNONSEBESTILLING Katrine Killingland • T: 901 40 447 • katrine@lokomotiv.no

ListerLiv utgis fire ganger i året, med to nummer før og to etter sommeren. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer ut 24. juni 2020.

Hvordan situasjonen i Norge og Lister-regionen er om noen måneder, er umulig å spå på nåværende tidspunkt. Etter planen skal vi ut med et nytt ListerLiv i juni. Så får tiden vise om vi kan holde på tidsplanen eller om den må skyves på.

Tips og innspill til saker vi kan skrive om, er vi veldig glade for å få. Også nå. Ta kontakt på tips@lokomotiv.no.

6

ListerLiv 1/2020

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

M

1

24

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

UTGIVER:

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Nå står påskeferien for døren, en påske som blir ganske annerledes enn vi er vant til. Vi oppfordrer dere til å ta ekstra godt vare på hverandre både nå i påsken og i tiden framover.


«

«KNYTTA TIL HYTTA» Magnus Helgerud har skrevet «Knytta til hytta», en underholdende reise om nordmenns forhold til hytter.

Forfatter Magnus Helgerud.

Helgerud er journalist, idéhistoriker og forfatter og har også skrevet boka «Si meg hvor du reiser og jeg skal si deg hvem du er», om nordmenn som turister. Nå tar han for seg hytta. «Å dra på hytta» kan være så mangt – for en hytte er ikke bare en hytte, og folk er folk.

spikre, sparkle og male på sommeren, eller gå på bakglatte ski i motbakke på vinteren. Vi står gjerne timevis i kø for å komme oss til hytta en fredags kveld, eller sitter i ferjekø og kjører flere timer for å komme frem til hytta man bygde på hjemplassen.

UNDERHOLDENDE Helgerud inviterer oss med på en underholdende reise fra fjord til fjell i hytte-Norge. Underveis møter vi blant andre en bror som jukser i Yatzy, milliardærer som sprenger bort svaberg, hytteentusiaster som landsfaderen Einar Gerhardsen og økofilosofen Arne Næss, ei norsk-somalisk jente som drømmer om et krypinn ved sjøen, og forfatterens bestemor som savner sitt paradis på jord.

Ny og underholdende bok om nordmenns forhold til hytta.

Å GJØRE NOE Vi nordmenn er et hyttefolk, og de av oss som eier en hytte, bruker ofte mye tid på å sage,

SOLCELLER PÅ TAKET? Vi kjører kampanje hele 2020. Ferdig montert pakker fra kr 50 000,-

FARGERIKE KARAKTERER Magnus Helgerud skriver om alle hyttetyper, fra fjord til fjell, og stiller spørsmål ved hvorfor vi er så knytta til hytta. I boka tar han oss med på en vandring i hyttelivets historie, og lar oss møte en rekke fargerike karakterer: En hytteeier som forgifter svogeren fordi han tar seg til rette på hytta, milliardæren som sprenger svaberg og bygger ulovlige tennisbaner, badeleger som tilbyr brennmanetbrenning og en svigerinne som ikke tør å kjøpe ny hyttesaks uten å spørre om lov.

2) Lyngdal Inn, 1/8-dels side

inkl mva

minus enova støtte.

KOMET FOAS EL-INSTALLASJON Lundevågveien 7b N-4550 Farsund Tlf: +47 97699526 - www.kometas.no

ListerLiv 1/2020

7


En fargepalett i dus grønn, blå og brunbeige gir sammen med lyst tre og tidsriktige gulldetaljer et moderne, skandinavisk uttrykk.

91 57 34 44 - E Betonggulv AS

Vi er et firma på Øye i Kvinesdal med ca 20 ansatte. Vi kan gulvstøyp og gulvsliping av nytt og gammelt gulv. Vi tilbyr flytesparkel, og har egne betongpumper. Trenger du hjelp til løsninger og ideer, ta kontakt med oss for ein prat.

8

ListerLiv 1/2020


Ho ll te

kon Ander ør Hå se n ekt . dir

MARITIM FJORDHOTEL I MEDVIND –Det nytter ikke om vi tilbyr fine rom og god mat om ikke gjestene får en god opplevelse også utenfor hotellet. Vi står sammen om dette og er avhengige av hverandre. Lykkes én, lykkes flere, sier hotelldirektør Håkon Andersen ved nyoppussede Maritim Fjordhotel i Flekkefjord.

I

over ett år har arbeidsfolk gått inn og ut dørene på hotellet like ved sjøkanten i Flekkefjord. Alle 44 rom er ferdigoppusset. Trappeoppgang, fløyer, konferan-

serom og kontorer likeså. En fargepalett i dus grønn, blå og brunbeige gir sammen med lyst tre og tidsriktige gulldetaljer et moderne, skandinavisk uttrykk. Ikke rart

ListerLiv 1/2020

9


Alle hotellrom er blitt pusset opp og har fått et tidsriktig uttrykk i behagelige farger. Til og med trappeoppgangen har fått moderne detaljer i tre.

–Vi har renovert hele hotellet innvendig, sier han og viser oss rundt. Nye vinduer, nytt klimaanlegg, golv – alt er skiftet ut. BENYTTER LOKALE LEVERANDØRER

–Lokale håndverkere har levert mye til oss, til og med bildene på veggen er tatt av en lokal fotograf, sier Andersen som er opptatt av å benytte lokale leverandører. Bilder av lokale kunstnere smykker de nymalte veggene. hotellsjefen smiler bredt og berømmer de ansatte som han sier har vært med på en treårig snuoperasjon. ROSER DE ANSATTE

–Jeg er imponert over jobben de ansatte har gjort. De har stått på i utviklingen, vært med hele veien og tatt i et ekstra tak når det har trengtes. Det er de ansatte som er nøkkelen til veksten vi har opplevd de siste årene, og som gjør at vi nå satser her i byen, sier han. Andersen selv bor i Kristiansand, men er stadig rundt på de tre hotellene han er direktør for. I tillegg til Maritim Fjordhotel i Flekkefjord leder han også Farsund Fjordhotel og Hovden Resort. Det siste året har han naturlig nok vært mye i Flekkefjord. 10 ListerLiv 1/2020

Han viser oss ett av rommene i femte etasje, med egen balkong og upåklagelig utsikt. Den nye, store senga ser innbydende ut. –Vi får skryt av sengene våre. Gjestene bemerker det faktisk. Det er ikke bare én som har opplevd å forsove seg til frokosten på grunn av den gode komforten, ler han. BERØMMER LOKALE INITIATIV

Andersen tenker destinasjon og berømmer de initiativene som flere i det lokale næringslivet i Flekkefjord de siste årene har tatt. –At vi pusser opp hotellet er ikke i seg selv nok. Vi er, som andre i bransjen, avhengige av hverandre, sier han og forteller om hotellets nye restaurantkonsept. Sier at de ønsker å bli et sted som også lokalbefolkningen velger når de skal ut å spise, ja, at folk skal komme til hotellet

utelukkende for restaurantopplevelsen. –Det kommer til å bli veldig bra, lover han der vi går blant arbeidsfolk og uferdige elementer i førsteetasjen. Men konturene av det nye, synes. –Vi jobber mot ferdigstillelse i slutten av mars, forteller han.

«

Lokale håndverkere har levert mye til oss, til og med bildene på veggen er tatt av en lokal fotograf. –Hva med eksteriøret, skal det også pusses opp? –Med tiden, vi må ta én ting om gangen. OPPTUR

Grunnen til den positive utviklingen de har hatt på hotelldriften de siste par-tre årene, oppgir han å være bedre drift, bedre markedsføring og en bevisst bruk av sosiale medier. –Men vi ser også at småbyen Flekkefjord har gjort mange store skritt.


VI TEGNER DITT KJØKKEN GRATIS OG UFORPLIKTENDE Bestill tegnetime på strai.no eller ring 47 48 80 60

STRAI KJØKKEN LINDESNES Hestehaven, 4520 Lindesnes, tlf. 47 48 80 60, Åpent: man-ons, tor 10-19, fre 10-16, lør 10-14

Nye stoler, farger og estetiske uttrykk.

Handlegatene, Hidra, Hollenderbyen og dresinen – vi har mye å by på i Flekkefjord, noe folk begynner å få øynene opp for. En tid virket det som om den eneste attraksjonen på Sørlandet var Dyreparken i Kristiansand. Den er flott, den, men småbyene har mange perler turistene også må se, ivrer Andersen. –I sommer valgte flere av gjestene våre å utvide oppholdet med ett døgn, noe som ikke utelukkende skyldtes nyoppussede hotellrom og komfortable senger, men alt det vi har å by på her i området. SMÅBYSMAK

Han framhever næringens satsing «Småbysmak» som et godt eksempel, en festival med lokal mat, salgsboder, kulturelle innslag, ja rett og slett fest i byen. – Slike ting får vi ikke til om vi sitter på hver vår tue.

Hotelldirektøren skryter av de ansatte som han sier har vært enestående i oppussingsperioden. –Hvem bruker hotellet? –Vi er privilegert når det gjelder beliggenheten. Her kommer bussturister, norske som utenlandske. Vi har familier, spesielt om sommeren, faste reisende, bedrifter som jobber i området, kurs og konferanser. KUNDENE KOMMER

De har hatt full drift i hele renoveringsperioden. Akkurat nå ligger resepsjonen opp en trapp, inn en dør og bortover en gang. Konferansesalen fungerer enn så lenge som frokostsal, men snart er det over. Snart har de et fullverdig hotell igjen, i tråd med tidens krav og vel så det. –Kundens krav og forventninger er en viktig årsak til oppussingen. Vi tror de kommer til å bli veldig fornøyde. Tilbakemeldingene så langt er svært gode, og vi gleder oss til å ta imot stadig flere. ListerLiv 1/2020

11


12 ListerLiv 1/2020


«

« Birgitte og Eva, tante og niese, stortrives på jobb i butikken To-Ka i sentrum av Flekkefjord, der kvinner i alle aldre kommer for å la seg friste.

Føler oss heldige som får være sammen med så mange fine folk I løpet av halvtimen vi står ved disken hos den rene skattekisten av en kles-, sko- og veskebutikk, inkludert parfymeri, i Kirkegaten i Flekkefjord, går det stadig i døra.

S

elv en tirsdags formiddag der flekkefjæringene og resten av Sørlandet har vinterferie og rogalendingene først kommer neste uke, finner kundene veien til To-Ka som drives av søstrene Gunn Tove Svindland og Eva Svindland Omtveit, der førstnevntes datter, Birgitte, også er en fast del av teamet. MEST KLÆR OG SKO

For elleve år siden, da parfymeriet To-Ka skulle legge ned, fikk søstrene Svindland spørsmålet om de ville kjøpe. De to drev da en interiørbutikk med klær sammen, nå hadde de muligheten til å legge om til parfymeridrift med klær og sko.

–Det tok ikke lang tid før vi så at det ville være langt mer lønnsomt for oss å ta inn mer klær og sko, oppgir Eva som forteller at de sakte men sikkert valgte å fylle større deler av butikken med merkeklær og -sko. I dag er parfymeridelen redusert til parfymeflaskene i hyllen bak disken og de to hudpleieseriene langs veggen vis-a-vis. Resten av butikken har klær på heng, bord og hyller, sko langs golv og vegger og vesker i hyller og litt rundtomkring. HER BLIR MAN SETT

Butikklokalet er intimt, eller, skal vi si, relativt lite, i alle fall sammenliknet med de fleste andre norske butikker i samme ListerLiv 1/2020

13


«

To-Ka var opprinnelig et parfymeri, og godlukt i et ganske godt utvalg er fortsatt å få kjøpt i dagens butikk.

kategori. Når du som kunde kommer inn hos To-Ka, blir du sett. Det er ikke til å unngå. –Ikke alle er nok like komfortable med det, men vi har aldri engang diskutert om vi skulle ha et annet lokale. Flere av kundene våre sier: «Det er så hjemmekoselig her». Vi har funnet vårt konsept, og det funker, fastslår Eva som i dag er på jobb sammen med niesen Birgitte. Begge priser seg lykkelige over jobben de får ha og alle de fine folkene, kundene, de får tilbringe tid sammen med. –En målsetting for oss har hele tiden vært at denne butikken skal være arbeidsplass for oss tre, smiler Eva, som forteller at hun stortrives. Ikke bare får hun jobbe med sin store hobby, men hun får også jobbe med gode folk. –Selvsagt kan vi være uenige av og til, men da er vi enige om at vi er det. Stort sett har vi det utrolig fint, og ikke minst også morsomt sammen. 114 ListerLiv Listerliv 1/2020 1/2020

Et trekløver har nettopp hatt seg en runde i butikken. Først gjennom tilbudsstativene på utsiden – så inne. Det blir et salg eller to, og ikke lenge etter kommer en dame i 40-årsalderen på jakt etter dagkrem inn døra. Idet hun går ut kommer neste inn: KJOLER MED GOD PLASS

–Hei Cecilie. Hun er raskt opp de to trappetrinnene til de indre gemakker, innerst i lokalet, der kjolene henger, i år om mulig med enda flere mønstre, farger, lengder og fasonger enn i fjor. –Det blir stort i år, oppgir Eva og trekker ut et par eksemplarer fra stativet. –En blanding av 70- og 90-tall, sier hun og viser oss kjoler med mønster, kapper og gode vidder. –Det går fint an å bruke belte på. Og så...Hun tar oss med til nedre plan, like innforbi døra:

Kjoler med mønstre og gode vidder kommer også denne sommeren. – ...kommer boots igjen. Og de kan du veldig gjerne ha til kjolen. Cowboy-boots, en kamelfarget og en hvit trekkes ut av hylla. –Er det ikke stilig?


«

Cowboyboots kommer igjen.

Og peasley-mønsteret er et must.

PEASLEY ET MUST

sko med tanke på dem. Har vi et plagg vi ikke kan sette et kundenavn på, kjøper vi det sjelden.

Sommerens farger går i jordtoner, forteller hun og peker på jakkestativet langs vinduet. Lyse nyanser i beige, brunt, grønt og rustrødt. –Og så kommer «peasley»-mønsteret, sier hun og henter fram en nydelig, eksklusiv skjorte fra hylla langs veggen, støvgrønn i fargen, med mønster i forskjellige jordtoner (se bilde). –Jeg tror samtlige av leverandørene våre hadde dette mønsteret med i kolleksjonene sine. Damene i To-Ka har nettopp vært i Oslo for å ta ut klær, sko og tilbehør til neste høst og vinter. Vårens og sommerens klær har de for lengst plukket ut. SKANDINAVISK DESIGN

–Er det vanskelig å velge? –Ja, smiler Birgitte. –Men vi vet som regel hva vi skal ha, likevel, mener Eva. –Vi har såpass mange faste kunder nå, at vi nærmest kan plukke ut klesplagg og

Helt siden starten har de satset på kjente, norske designere i merker som for eksempel By TiMo, som i dag selges i butikker både i London og New York. –Det er ikke sjelden at kjendiser og kongelige dukker opp i disse kjolene, og det er jo stas, smiler Birgitte. Eva synes også det er kjekt å kunne ta inn lokale merker, som Morild fra Kristiansand, men understreker at de også har valgt å tilby merker som Yas og Selected fra Bestseller: –Slik at vi også har varer i litt rimeligere prisklasser også. Det har vi ikke angret på. ALLE ALDRE

De forteller at de har kunder fra 7-8-åringen som kjøper ansiktsmaske og hårstrikk til bestemor på over 80.

annonse

Vi trenger mer kraft

Sira Kvina

Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

Birgitte i «kjoleavdelingen».

–Vi hadde en eldre dame her sist uke, jeg tror hun var i 70-80-årsalderen, som gikk for en skikkelig trendy jakke. Og jeg ser det bare mer og mer, at ett og samme klesplagg kan gå til tre generasjoner. For de bærer dem jo så forskjellig. Det har med stylingen å gjøre, forteller Eva engasjert. Mange av de faste kundene har nå jenter som begynner å komme opp i tenåra, noe trekløveret i To-Ka ser som en ny og interessant kundegruppe for dem. –Vi hadde disse spesielt i tankene da vi var på varekjøp i Oslo nå sist. MYE NYTT

Selv om flekkefjæringene utgjør den største kundegruppa, har To-Ka mange faste kunder både fra både Kvinesdal, Lyngdal, Farsund og Rogaland. –Vi har godt med kunder hele året, men mest i juli og desember, forteller de to som allerede har fått en god del nye vårvarer inn i butikken. Og mer kommer. Hele tiden.

SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.

ListerLiv 1/2020 15


SMÅNYTT

Stor jubel da Under fikk sin Michelin-stjerne i februar i år. FOTO: Under på Facebook

Under med Michelin-stjerne Under Michelin Guide Nordic Countries 2020 i Trondheim i februar i år, fikk den spektakulære Under-restauranten sin Michelin-stjerne.

–Det er en skikkelig stor anerkjennelse, og veldig fortjent. Men jobben er ikke ferdig. Vi kan miste stjernen om ett år igjen, og derfor er det så viktig at vi fortsetter å levere kvalitet, sier Gaute Ubostad til Lindesnes. – Vi skal fortsette å servere det beste av sørlandsk sjømat. Siden vi åpnet har vi satt Sørlandet på kartet, nå er vi også på matkartet. Mange reiser for å spise på stjernerestauranter, sier Ubostad videre. Lenge har det ligget i kortene at Michelin ville sikte geografisk bredere enn storbyene. Det kan ha talt til Unders fordel. Og faktisk har store deler av verden allerede ment at Under «er verdt en reise i seg selv».

16 ListerLiv 1/2020

En Michelin-stjerne forplikter. «Vi kan miste stjernen om vi ikke leverer», sier Gaute Ubostad. De har vært klare på det lenge, Gaute og Stig Ubostad, at de sikter mot stjernene, og kanskje først og fremst én stjerne i

Michelin-guiden. Ved hjelp av kjøkkensjef Nicolai Elitsgaard og hans team har de nå klart det.


SMÅNYTT

«

3.500 lomper i timen Reppens Bakeri i Flekkefjord har tradisjoner helt tilbake til 1964 og betjener over femti prosent av markedet på Sørlandet når det gjelder lomper. Disse selges fra Lillesand i øst til Sauda i vest. Selv med en produksjon på 3.500 lomper i timen, tilberedes og stekes disse nydelige potetkakene fortsatt på samme måte som i starten, da vedfyrte heller utgjorde stekeflatene. Reppens Bakeri produserer i tillegg til potetkaker også potetflatbrød og potetlefser. Ingen av produktene tilsettes verken salt, sukker eller melk, og i produksjonen benyttes minimalt med konserveringsmidler. Lefsene produseres helt uten. Her tilsettes kun litt sitronsyre i vannet potetene ligger i før koking.

Fra venstre: Daglig leder Magdalena Pavlov, Leif Reppen, baker Silviu Laurentiu Ochesel Strutu og Frode Brådland, Innovasjon Norge. Foto: Lister Nyskaping

Lompene hos Reppens Bakeri produseres med minimalt av konsesrveringsmidler.

PERFEKT BALANSE NÅR DU VELGER EN HEDDA-HYTTE blir den skredder­ sydd til din tomt og dine behov. I utviklingen av HEDDA var balansen mellom lunhet inne og åpenhet mot naturen viktig. MED SINE BESKJEDNE DIMENSJONER innordner HEDDA seg taktfullt i omgivelsene, og har en lun og beskyttende inne­stemning.­De­generøse­vindus­flatene­gir­vidt­utsyn­ til naturen utenfor. HEDDA ER GJENNOMTENKT til minste detalj, med god plassutnyttelse og smarte innredningsdetaljer. Enten du trives best ved sjøen eller på fjellet sørger vi for at du får mest mulig glede av din hytteinvestering.

La oss sammen planlegge din HEDDA! SULDAL HYTTEBYGG T 52 79 63 00

ListerLiv 1/2020

17


Vi gratulerer Maritim Fjordhotell i Flekkefjord med gjenåpning av hotellet!

Foto:

Tlf: 38 32 60 10 - Flekkefjord

Levert og montert alt av løse møbler til rom, konferanserom, Lobby, bar og restaurant.

Elektroarbeid.

Vi har levert: systemhimlinger, Gipshimlinger og glassvegg.

Interiørutsmykning i messing, ventilasjonsmontasje, terrassemembran.

Vi har tatt oss av alt avfallet ved ombyggingen.

18 ListerLiv 1/2020

Alt innen ventilasjon.

Lindesnes

47 48 80 60

www.strai.no

Tømmerarbeid.

Produserer og leverer kvalitetskjøkken.


Foto:

Levering og spesialtilpasning av flis på disk.

Leverandør av byggevarer.

Levering av fliser på gulv og vegg

Leverandør av profileringsartikler, salgsutløsende bilder og foliedekor.

Interiørarkitekt og arkitekt www.almaeik.no

Varmepumper, Berederanlegg og Sanitæranlegg.

Tusen takk for et fantastisk samarbeid! ListerLiv 1/2020 19


«

–Vi tar oss ikke så høytidelig. Det er viktig å tulle litt, sier Marit og Cecilie, butikkinnehaverne av interiørbutikken Fuglehuset i Flekkefjord.

DRIVER BUTIKK MED HJERTET Vareutvalget i interiørbutikken «Fuglehuset» i Kirkegaten i Flekkefjord er både stilrent og kvalitetssikkert. Sånn at man får lyst til å handle. Møtet med de to innehaverne, gjør ikke akkurat handlelysten mindre.

20 ListerLiv 1/2020


«

Tørka strå og blomster er på vei inn igjen.

« A

t de to damene både trives i butikken og i hverandres selskap, merkes. Men ikke slik at de blir seg selv nok. Tvert imot. Den gode stemningen smitter over på kundene og gjør «Fuglehuset» til en god plass å stikke innom.

Noen ganger kommer selgere innom butikken.

Mens vi den første tiden hadde mye sølv og metaller, noe som var in på den tiden, har vi nå en mer røff og rustikk stil.

–Vi må ha noen av dem. Hvordan holder bambusen seg? –Vask med grønnsåpe. Det gjør underverker. Selgeren som er innom butikken hos Marit og Cecilie denne dagen forklarer og noterer og pakker etterhvert vareprøver og IPad ned i trillekofferten før hun smilende tar farvel.

MYE FINT

Når ListerLiv ankommer den koselige butikken i handlegata i Flekkefjord, står tre hoder bøyd over en Ipad mens skravla går, kun avbrutt av kortere og lengre latterutbrudd.

–Det blir fort at vi bestiller for mye. Der er jo så mye fint, Cecilie ler. –Men nå får vi mer plass. Kom og se. UTVIDER LOKALET

–Hvorfor viste du ikke dette med en gang?

Bak disken, opp en trapp, inn i et rom og ut en dør, så er vi i bakgården:

–Se! Blir det ikke bra? Vi får lager også. Cecilie åpner døren inn til et langstrakt lokale. –Vi skal ha delen nærmest her, og så skal huseier ha den andre til hageredskaper og slikt. Det var den 27. oktober 2011 at Marit startet Fuglehuset sammen med sin svigerinne. Etter fem år valgte svigerinnen å gi seg, og Marit tenkte at hun ikke kunne drive videre alene. Cecilie, som en tid hadde jobbet litt i butikken, ville imidlertid være med. Og i dag eier de to femti prosent hver i en svært lystbetont virksomhet, full av fine ting, liv og moro. ListerLiv 1/2020

21


«

Fuglehuset byr på utrolig mange fine, forskjellige ting. Det gjelder å ta seg tid.

–Vi tar oss ikke så høytidelig. Det er viktig å tulle litt, sier de to og viser oss bilder fra julen, da de ikledde seg julegensere og inviterte alle kunder til «Ugly Christmas sweater-dag». –Du vil ikke tro det. Våre sporty kunder stilte opp og det ble en fantastisk dag, ler de. GØY PÅ JOBB

–Jeg får jobbe med hobbyen min og så har vi det veldig gøy på jobb. Som regel deler vi arbeidsdagen mellom oss, men 22 ListerLiv 1/2020

det er alltid vanskelig å løsrive seg når vi møtes på midten, ler Marit. –Vi har alltid så mye å snakke med hverandre om. Innimellom kommer kunder inn butikkdøra, noen vil ta seg en titt, andre er mer målbevisste i forhold til hva de er på jakt etter. Ifølge Marit selger de ekstra godt på høsten, selv om fortsatt desember og juli, kanskje også august, står fram som de beste salgsmånedene.

Butikken har forandret seg radikalt siden starten. –Mens vi den første tiden hadde mye sølv og metaller, noe som var in på den tiden, har vi nå en mer røff og rustikk stil, beskriver hun og viser oss hyllene fra Brødrene Søylands gamle butikk. –De er over 100 år gamle og bidrar til å skape atmosfære i butikken, sier hun. EKSKLUSIVE MENT

Lamper, puter, lys og duftlys, krydderier, kort, tørka blomster, potter, lykter og ikke minst en vegg med Ment-produkter:


«

«

Tenk, jeg gruer meg aldri til å gå på jobb. Det er stort sett alltid juhuuuu.

Den gode stemningen merkes allerede idet man går inn døren.

–Ment er designerne bak serviset til Lindesnes-restauranten «Under», oppgir Marit og peker på en hel vegg med kopper, skåler, mugger og tallerkener i nydelig avdempede fargenyanser. –Fine, eksklusive ting, fortsetter hun. Kundene handler mye gaver, men også ting til hjem og hytte. –Spesielt når de pusser opp. Da vil de gjerne ha noe nytt å omgi seg med, sier Marit. For henne har det vært viktig å skape

sin egen arbeidsplass. Et sted der hun trives og begeistres over det som skjer.

småbyfenomenet, der det kan være utfordrende å drive i konkurranse med senterdrift og netthandel.

FRAMSNAKKER HVERANDRE

–Vi får også tilfredsstilt vårt sosiale behov. Og så er vi helt skutt når vi kommer hjem, men det er herlig! Tenk, jeg gruer meg aldri til å gå på jobb. Det er stort sett alltid juhuuuu, ivrer Cecilie.

–Men vi har noe unikt som vi opplever folk setter pris på. Det merkes. Og derfor gleder vi oss. Hver dag.

Begge framhever andre butikker i gata. Skryter og sier at de ser positivt på framtiden selv om de nok lider under ListerLiv 1/2020 23


Tori, Selma og Anne Kari har blitt hyttefolk og bruker hytta på Skomrag ved Rosfjord hele året.

HERLIG PÅ HYTTA Hva er annerledes på hytta i forhold til hjemme? Selma på ni nøler knapt før hun svarer: «Det er grus istedenfor asfalt.»

F

oreløpig, legger far Tor Jan Haga til.Det høres ut som han har planer. –Og så er hytta større.... tror jeg, fortsetter Selma. –Den føles i alle fall større. Kanskje fordi jeg har større rom. Og så har jeg mange leker. SKOMRAG I LYNGDAL

–Pleier du å ta med deg noe hjemmefra? –Av og til tar jeg med Barbie. Av og til venninner. Hytta til Selma, Anne Kari Eikaas Haga 24 ListerLiv 1/2020

og Tor Jan Haga stod klar i august 2017. Sommeren året etter tilbringer mor og datter kun fem døgn i huset sitt på Ålgård. Resten av tiden er de på hytta på Skomrag ved Rosfjord i Lyngdal. Far er også med så mye han kan, men må jobbe innimellom. –Vi er i utgangspunktet ikke hyttefolk. Sirdal har i alle fall aldri vært aktuelt. Vi foretrekker sjø, sol og varme. –Hvorfor Lyngdal? –Fordi Anne Kari kommer nærmere barndomshjemmet sitt. Fordi været er

finere der enn her - gjerne fem til ti grader varmere, faktisk - og fordi det ikke ligger lengre enn en to timers kjøretur herfra. Skal du til Mandal, trenger du minst en halvtime til i bil, svarer Tori. FLEKSIBLE UTBYGGERE

–Men vi hadde ikke planlagt dette lenge. Anne Kari ser på ektefellen. –Riktignok hadde vi merket oss hyttefeltet, men slått det fra oss på grunn av størrelsen på hytta. For meg framstod den som liten, noe ikke minst også kjøkkenet gjorde.


Fleksible utbyggere sørget for at Anne-Kari fikk de løsningene hun ønsket både utenpå og inni.

«

Vi ville ikke ha et sted på landet for oss selv. Dette var et bevisst valg for å sikre at Selma har andre barn å leke med.

Sjøfarger på badet på hytta.

Godt og romslig kjøkken.

ListerLiv 1/2020 25


«

På hytta må vi aldri noe. Vi bruker tida annerledes.

Far og datter ved bålpanna rundt juletider.

Besøk på hytta er fint – også på tur.

Har du byggeplaner? Vi tegner, søker, selger byggevarer og hjelper deg gjennom papirmølla.

Akkurat nå har vi følgende prosjekter for salg: • Hytte på Ljosland, 760 mot, 4 soverom, 2 bad, 2 stuer mm. Flott utsikt! • Hytte i Spangereid • Leiligheter i Lyngdal Vi har også hus-, hytte- og garasjekatalog. Spør oss.

KONTAKT OSS for en byggprat på 382 59 777 eller arvid@lindesnesbygg.no

26 ListerLiv 1/2020


« Men da utbyggerne la ut byggetrinn to, så de nærmere på saken. –Jeg begynte å skisse litt selv, flyttet litt på en vegg på kjøkkenet og gjorde litt om på løsningene - og så dro vi hit i påsken 2017 for å se. Steig rundt på tomta, fikk gått inn i noen av hyttene. «Jeg vil gjerne ha en annen hyttetype enn den som er tegnet inn», sa jeg. «Ikke problem», var svaret. Så kom de opp med en annen hyttemodell – med hagestue, noe som var midt i blinken - og vipps, før påska var over hadde vi signert, forteller Anne Kari.

SKRYT SKAL DE HA!

De skryter av Rosfjord Strandhotell, som er flinke til å lage opplegg og aktiviteter både for små og store. –Nå til påske er det for eksempel eggjakt på Hammaren, diskotek, kino og påskebad med høytidelig åpning av

fyller de rundt 30 hyttene på Skomrag, - folk fra Sandnes, Stavanger, Ålgård, Klepp og Hå. –Til og med to fra hjembygda mi, smiler Tori som er fra Julabygda, et landbruksområde tett på Sandnes. HAR FUNNET ROEN

Selma, Anne Kari og Tori har funnet roen på hytta: –Vi må aldri noe, og så bruker vi tiden annerledes. Vi ser for eksempel nesten aldri TV på sommeren. Mentaliteten er en helt annen.

Hun synes det er godt å ha et sted nærmere hjemplassen, slekt og foreldre. –Mamma er fra Lyngdal, smiler hun. –Men jeg er vokst opp på Øvre Foss, nær Vigeland.

Det er godt med turterreng rundt hytteområdet, tydelig skiltet og med varierende turlengder. De tre er stadig ute og tar seg gjerne også noen kjøreturer rundt omkring i området.

GODT Å VÆRE

Vi sitter hjemme i stua på Ålgård hos familien på tre. Anne Kari har nettopp vist oss bilder fra «Månen», toppen som ligger like ved hytta, - «800 meter rett opp». Vi har sett den sildrende bekken, utsikten fra Skrelia, snø, badeliv og solnedganger. –Vi skal ikke måtte vedlikeholde eller putle og grave – slå plen og styre på. Hytta er et sted for å være, sier hun. På Skomrag ligger hyttene rimelig tett, som et «hyttebyggefelt». –Bare med andre naboer enn hjemme, kommer det kjapt fra gemalen. –Vi ville ikke ha et sted på landet for oss selv. Dette var et bevisst valg for å sikre at Selma har andre barn å leke med. Vi visste dessuten at to av venninnene hennes ofte er på campingplassen ved hotellet, legger Tori til.

Selma stortrives på hytta og på tur. «generalen» selv, den tidligere hotelldirektøren, som springer først uti fjorden, ler Anne Kari. –Jeg er også imponert over Handelsparken de har fått til, med attraktive butikker og godt med gratis parkeringsplasser. Man føler seg rett og slett velkommen, supplerer Tori. Også handelsstanden i Lyngdal generelt imponerer dem: –De er flinke til å få ting til å skje. Dessuten er betjeningen svært hyggelig. Det er stort sett rogalendinger som

–Jeg var spent på om Selma ville finne seg til rette. Når jeg sier at vi skal på hytta er responsen «Jippi!» Og hun kan veldig godt dra uten at hun har med seg en venninne eller vet om andre som hun kan leke med er på plass. Jeg opplever at også hun finner roen og kan trives i eget selskap når vi er der. JA!

–Spiller dere spill på hytta? Selma er på plass igjen og svarer enkelt: –Ja. –Hva liker du best? –Yatzy. Og så er det folk i hyttene som jeg kjenner og kan leke med. –Har hyttetilværelsen svart til forventningene? Nå er det mor som ikke nøler – svaret kommer kontant: «Ja!»

VI MATCHER PRISENE PÅ ALL MALING HOS NORGES STØRSTE BYGGEVAREKJEDE

Montér Lyngdal Tlf. 38 33 08 50. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Farsund Tlf. 38 39 55 10. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Vanse Tlf. 38 39 61 00. Åpent: 7-17 (18) 8-14

Montér Flekkefjord Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14 Montér Kvinesdal Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14

ListerLiv 1/2020 27


r de

.

An ne

le Ch li g arlo tte Westerås, dag

KVÅSFOSSEN MÅ OPPLEVES Vi kommer så tett på fossen at vi nesten ikke kan snakke sammen lenger. De buldrende vannmassene strømmer innover laksetrappa der villaksen finner sin vei oppover og innover i fjellet.

V

i befinner oss i Norges lengste laksetrapp inni fjellet. I bunnen av nasjonalt villakssenter Kvåsfossen, som ligger bare en ti minutters kjøretur fra Lyngdal i retning Eiken, kommer vi helt innpå laksetrappa og også ganske tett på fossen. Akkurat nå går vi i trappetrinnene nedover mot fjellåpningen ut mot elva der fossen buldrer i bakgrunnen, men må stoppe på grunn av de store vannmassene som akkurat i dag gjør seg gjeldende.

28 ListerLiv 1/2020

KAN SE LAKSEN HOPPE

–Sommerstid kommer vi helt ned. Anne Charlotte Westerås, daglig leder ved Kvåsfossen, peker og må rope tett innpå øret mitt for å forsikre seg om at jeg hører. Laksetrappa er bygd for å vise livet i elva. På femtende trinn er det lagd en stor kulp med omfangsrike vinduer som gjør det mulig å se rett inn i elva. Kulpen er et naturlig stopp for laksen som er på vei oppover.

–Ofte stiller fisken seg foran vinduet for å «flotte» seg, forklarer Anne Charlotte. I dag kan derimot laksen bare så vidt skimtes langt der inne i kulpen. –Typisk. Det skjedde også når miljøvernministeren var på besøk her i høst, smiler Anne Charlotte og fortsetter: –Forholdene er naturlige, på godt og vondt.


«

Kvåsfossen er et spennende offentlig-privat samspill.

Dersom det er flom i elva, kan vannet bli brunt, men da er jo fossen også på sitt mest spektakulære. LOKALT EIERSKAP

Hun er fra Lyngdal, er ut dannet innen naturforvaltning og tok over stillingen som daglig leder av Kvåsfossen i fjor. Senteret stod ferdig i 2017, og det er familien Egeland, som bor bare et steinkast unna, som har finansiert bygget. Selve laksetunnelen ligger på det offentliges hender. –Dette er et spennende offentlig-privat samspill, sier hun og forteller at også Natur Norge AS er med. I 2019 ble senteret utnevnt til ett av fire statlige villakssenter og kom dermed inn på statsbudsjettet under faglig formidling.

–Hvordan kan det ha seg at dere har satset på denne måten?

skulle gjøre noe mer. Smilet blir enda litt bredere.

Vi spør mor Margrethe Egeland, som kommer innom for å være med når senteret åpner klokken ti i dag. Det er vinterferie, og de skal blant annet ta imot en barnehage.

–Vi var på ekskursjon, mannen min og jeg, blant annet sammen med næringssjefen i kommunen, for å se hva andre har gjort, og ble inspirert.

EN BOD?

Margrethe, som har iført seg senterets sorte jakke med logo, smiler når hun forteller at de hadde lyst til å gjøre noe når Lyngdal og Hægebostad kommuner endelig fikk laksetrappa på plass. –Det har vært snakk om laksetrapp helt siden 1948. Når den nå endelig kom i 2014, var spørsmålet om vi skulle sette opp en bod der folk kunne kjøpe billett for å se nærmere på denne, eller om vi

Ekteparet Egeland kunne ikke slå seg til ro med «en bod». Det måtte bli noe mer. FOR HELE FAMILIEN

Og de har virkelig satset. Kvåsfossen framstår som en arkitektonisk perle, tidsriktig og med alle fasiliteter som skal til for å gjøre besøket til en opplevelse for hele familien. –I høysesongen tilbyr vi guida turer hver uke. Der forteller vi historien til ListerLiv 1/2020

29


Fluer fås kjøpt i cafeen.

Kvåsfossen har Norges lengste laksetrapp inni fjell.

senteret, går gjennom laksens ulike faser, tar turen ned til elva og besøker fossen både inni fjellet ved laksetrappa, fra «juvkanten» i cafeen og fra «planken», oppgir Anne Charlotte. Hun tar oss med ut døra i andre enden av cafélokalet, og vi skjønner hvorfor ordet «planken» er valgt. Det er som å gå ut fra en båt, over det store, åpne havet, bare her står vi over en buldrende foss.

er lagt opp med startpunkt ved senteret og rundt langs elva, over en bro og så tilbake igjen. –Her kommer man seg et godt stykke innover både med barnevogn og rullestol, påpeker markedskoordinator, Anne Solvang Salvesen som er kommet til sammen med datteren Aurora. De skal hjelpe til ved senteret i dag. SPEKTAKULÆR BELIGGENHET

–Ikke alle liker seg like godt her, roper Margrethe Egeland gjennom fosseduren der hun står helt ytterst sammen med Anne Charlotte. «Planken» er selvsagt satt opp med solide gjerder rundt – med enden i glass og gjennomsiktig golv – slik at de som våger seg helt ut får fullt utsyn over herligheten.

Mange besøkende velger å finne seg en plass i gyngestolene ved ett av de store vinduene i cafeen med utsikt over foss og elv, kanskje lese i en av bøkene som er plassert i en hylle ved siden av, eller bare la blikket hvile på den flotte utsikten. Kanskje kjøpe seg en kaffekopp, et wienerbrød eller en svele etterhvert.

MANGE TURMULIGHETER

–Egentlig sier jeg «lappekake», men her på senteret passer det godt å si svele, så lenge det er navnet på laksen når den kommer tilbake fra havet for første gang, smiler Anne Charlotte, som i tillegg til jobben ved senteret også underviser ved den videregående skolen i Flekkefjord der de har en egen naturlinje.

–Vi har åpent så og si hver søndag hele året gjennom, fra tolv til fire. Sommerstid åpner vi 1. juni og holder åpent hver eneste dag fra elleve til fire ut august, smetter Anne Charlotte inn. Det er helt OK å ta turen rundt i senteret på egenhånd, og er været fint, kan man også legge inn en vandretur i den åtte kilometer lange Kvåsrunden som

30 ListerLiv 1/2020

Senteret Kvåsfossen er praktisk talt bygd inn i fossen, noe som gjør det spektaku-

Slapp av og nyt utsikten!

lært, enten du er inne eller ute. –Det ble anbefalt å trekke bygget to meter lengre inn fra der det står i dag, men da sa Natur Norge nei, smiler Anne Charlotte, som er glad for det. Familien Egeland driver senteret sammen med Natur Norge, tidligere Attraksjon Norge, som jobber med utviklingen av konsepter som dette. Kvåsfossen driver de to sammen i et eget driftsselskap. –HVA MED ANTALL BESØKENDE?

–Den første sommeren, i 2017, da senteret var helt nytt, hadde vi rundt 15.000 besøkende. Året etter, da vi hadde tørkesommer, gikk tallet ned, og i fjor hadde vi rundt 10.000 besøkende. Målet for dette året er 12.000, og jeg vil jo så fort som mulig opp på 2017-nivå og helst over det også, sier Anne Charlotte og forteller at de ble nasjonalt villakssenter den 23. desember i fjor og bærer navnet sammen med tre andre sentre i Norge; Tana, Namsos og Lærdal. En god del utenlandske turister finner veien til Kvåsfossen. Anne Charlotte nevner spesielt folk fra Tyskland, Nederland, Italia og Asia.


Hattevarden hyttefelt - Knaben Stor prosjektert hytte på en av Knabens fineste solrike utsiktstomter Selvsagt har senteret egen café!

–Reiselivet har de siste femten årene jobbet seg sammen for å markedsføre oss mot Europa, forteller Salvesen. Ifølge henne viser stadig nye nasjonaliteter interesse for Norge og regionen.

Hattevarden hyttefelt ligger nydelig plassert med utsikt nedover dalen med langrennsløyper like utenfor døren. Alpinanlegget ligger ikke mange minuttene borte og kan by på blant annet 3 km nedfarter, kafe, tallerkenheis på hele 700 meter og barnebånd.

For mer informasjon kontakt:

Alf Rune Stangeland

I TIDEN

–Og spesielt nå når mange reisende er opptatt av naturen, det ekte og det bærekraftige, legger hun til. Anne Charlotte liker å fortelle om villaksen, Norges arvesølv.

916 33 407 / alf.rune@signaturhytten.no annonse eller besøk

www.signaturhytten.no

–Det er så mye vi kan si, smiler hun og viser oss blant

«

Vi har åpent så og si hver søndag hele året gjennom, fra tolv til fire.

annet en barnebok om emnet, som de selger i cafeen. Der selger de også flere småvarer, både med tilknytning til laksen, men også andre artige ting. Og så serverer de selvsagt fiskeburger. En veldig god én. Anne Charlotte forteller at de helst foretar sine innkjøp hos lokale bønder og i den lokale butikken. –Egg kjøper vi blant annet fra gårdsutsalget her nede, forteller hun. –Det er viktig for oss å være en del av lokalmiljøet og samarbeide med de ulike aktørene lokalt. CAMPING- OG TURMULIGHETER

Øyna er navnet på campingplassen like nedenfor senteret. Her er allerede et mulig samarbeid på trappene. –Vi vil gjerne tilby gjestene våre en pakkeløsning slik at man ikke bare kommer inn og kjører ut igjen, men faktisk bruker noen dager her – slik at vi får bærekraftig turisme! Vi har mange fine turer i området, bademuligheter og flere andre spennende aktiviteter i umiddelbar nærhet. Velkommen! ListerLiv 1/2020

31


TAKK TIL

”Lyngdal helsehus skal være et åpent, et trygt og et tilpasset sted å bo, jobbe og besøke” Lyngdal kommune overtar formelt Lyngdal Helsehus 27. mars 2020. I løpet av uke 17 er det planlagt innflytting for tjenestemottakere. Offisiell åpning skjer etter planen i midten av mai 2020. Det nye flotte helsehuset på Bergesletta skal blant annet huse korttids- og langtidsopphold, kommunal øyeblikkelig hjelp og hjemmetjenester.

TAK- OG MEMBRANTEKKING

Av andre funksjoner og tilbud på helsehuset kan nevnes: dagsenter, fysioog ergoterapitilbud, samt syn og hørsel, sykehjemslegem, tannklinikk, sykepleieklinikk, kjøkken, kafeteria og kantine, vaskeri, frisør, fotpleie, treningsmuligheter og uteområder.

HOVEDENTREPRENØR

UTVASK

LOGSITIKK- OG FORSYNINGSSYTEM

MASKINER OG UTSTYR TIL VASKERI, SKYLLEROM OG RENHOLDSSENTRAL

MURERARBEIDER

ALT AV MØBLER, GARDEROBER OG GARDINER

YTTERVEGGSELEMENTER

VI HAR LEVERT OG MONTERT ALT AV LÅS OG BESLAG

STORKJØKKENUTSTYR

LAGERINNREDNINGER/HYLLER

SJAKTER OG MOTTAKSSYSTEM FOR RESTAVFALL OG SKITTENTØY

NØKKELEN TIL TRYGGHET

32 ListerLiv 1/2020


GRATULER ER MED HELT N YTT HELSEHUS

LEVERING AV PREFABRIKKERTE BETONGELEMENTER

ELEKTRO, RØRLEGGER, VENTILASJON

VI HAR LEVERT TØMMERABEIDER, SYSTEMHIMLING, MOBILVEGGER OG DATAGULV

STIKKING/OPPMÅLING

UTOMHUS OG TAKHAGER

GRUNNARBEIDER OG UTVENDIG VANN OG AVLØP

MALER

GULVSPARKLING, VINYLBELEGG

Maltech

Lyngdal: 993 58 808 | E-post: kay@maltech.no

FUNDAMENTERINGSARBEID

LEVERANSE OG MONTERING AV HALVTAK TIL HOVEDINNGANG OG VAREMOTTAK, SAMT MINDRE STÅLKONSTRUKSJONER

LEVERT KJØKKEN OG GARDEROBER

LEVERT ALT AV REKKVERK TIL TAKTERRASSERTRAPPER – BALKONGER. OG ALUMINIUM OG GLASS TIL VINTERHAGER PÅ BALKONGER

ListerLiv 1/2020 33


«

34 ListerLiv 1/2020


«

ANNE-CATH. VESTLYS VERDEN ÅPNER I LYNGDAL I 2021 Første spadetak til det som skal bli Anne-Cath. Vestlys Forundringspark ble tatt i Bjørkebakken i Lyngdal i februar i år. Trolig åpnes dørene til denne nye, store, nasjonale turistattraksjonen allerede neste år.

Gaute Ubostad.

B

arnebokforfatteren hadde ingen spesiell forbindelse verken til Sørlandet eller Lyngdal. At hennes univers nå etableres her, skyldes primært at ideen til familieparken kommer fra brødrene Gaute og Stig Ubostad som er fjerde generasjon hotelldrivere på Rosfjord Strandhotell i Lyngdal. For noen år siden kjøpte de også Lindesnes Havhotell i Lindesnes, der de har skapt den unike undervannsrestauranten, Under. Og som om det ikke er nok, er det også Ubostad-familien som står bak Sørlandsbadet. GJENNOMFØRINGSKRAFT

–Mange kan komme med ideer, men her fant vi også gjennomføringskraft, uttalte Anne-Cath.s sønn, Jo Vestly, til Lyngdals Avis i forbindelse med første-spadestikkmarkeringen i februar i år. Ifølge investorer og reiselivsnæringen vil parken få stor betydning for Sørlandet og ytterligere profilere regionen

som «barnas landsdel». Reiseliv er en liten, men viktig del av Sørlandets eksportvirksomhet – i vekst – noe ikke minst brødrene Ubostad bidrar til. –Det er faktisk åtte-ni år siden vi var i det første møtet med brødrene Ubostad. Vi møtte en veldig entusiasme her i Lyngdal. Det var det som gjorde at vi falt for stedet, sier Jo Vestly.

DETTE ER ANNE-CATH. VESTLYS FORUNDRINGSPARK

«

• Åpning: 2021 • Både museum og forundringspark

ENDELIG I GANG

Nå er altså et mangeårig planarbeid endelig i realiseringsfasen, noe ikke minst Gaute Ubostad er glad for. Overfor avisen medgir han at han ikke akkurat har sprudlet av optimisme hele tiden: –Det har gått litt i bølger. I enkelte perioder har vi vært litt nede, i andre har det vært sykt gøy. I dag er det bare gøy. Første spadestikk ble tatt i Bjørkebakken i februar, der begge sønnene til Anne Cath. Vestly var til stede. Det var også de to som fikk æren av å legge ned grunnsteinen.

• Anne Cath. Vestly (1920-2008) • Prosjektet er delt i en privat og en offentlig del. Det offentlige skal stå for museumsdelen, mens private investorer skal bygge resten av parken. • Fem lokale aktører er inne på eiersiden av forundringsparken: Rosfjord Strandhotell, Lindleand Eiendom, E&V, Birkeland Bruk og Sørlandsbadet. • Museet realiseres gjennom et regionalt samarbeid mellom Kvinesdal, Farsund, Audnedal og Lyngdal med støtte fra fylkeskommunen og toårig statsstøtte over statsbudsjettet.

Ifølge Ubostad har det tatt lengre tid å ListerLiv 1/2020 35


realisere prosjektet enn han først hadde sett for seg: –Jeg tror imidlertid det har vært sunt. Hver eneste endring vi har gjort har vært til det bedre, mener han.

lom Farsund, Kvinesdal og Vest Agder fylkeskommune som har bidratt til å dra prosjektet i land. –Dette har vært et spleiselag i Listerregionen. Vi skal sørge for gjenytelser, lover ordføreren.

PRIVAT OG OFFENTLIG

Roar Lindeland er gjennom eiendomsselskapet Lindeland Eiendom én av flere investorer i den private delen av prosjektet. Han mener prosjektet er «helt unikt for kommunen vår». Og får følge av turistsjef i Lyngdal, Anne Grete Løland, som framhever den kommende Forundringsparken som et prosjekt for hele landsdelen. Ordfører Jan Kristensen (h) i Lyngdal framhever det gode samarbeidet mel-

INSPIRASJON FRA SVERIGE

Prosjektet har hentet inspirasjon fra fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby i Sverige. Familieparken og et tilhørende museum skal inneholde opplevelser ute som inne og engasjere på tvers av generasjoner. Alt innhold vil være inspirert av forfatterens grunnleggende verdier om fantasi, respekt, trygghet og sjenerøsitet. Anne-Cath Vestlys univers realiseres

gjennom et regionalt samarbeid mellom Kvinesdal, Farsund og Lyngdal.

«

Mange kan komme med ideer, men her fant vi også gjennomføringskraft. Prosjektet har fått støtte fra Vest-Agder fylkeskommune og en toårig nasjonal støtte over statsbudsjettet. I tillegg kommer de private investorene med Ubostad-brødrene i spissen.

NY BIOGRAFI OM ANNE-CATH. VESTLY Forfatteren av den nye biografien om Anne Cath. Vestly er Agnes-Margrethe Bjorvand, universitetslektor ved Universitetet i Agder, som også underviser i barne- og ungdomslitteratur. Hun har tidligere skrevet Astrid Lindgren, en biografi for barn og unge. I denne boken får du vite mer om forfatteren og høre hvordan Knerten, mormor og de åtte ungene, Guro, Aurora og mange av de andre kjente figurene ble skapt. Gyldendal feirer 100-årsjubileet til AnneCath. Vestly med utgivelsen av denne nydelig illustrert fortellingen om livet hennes. Hans Jørgen Sandnes har illustrert biografien som en collage, der han tar utgangspunkt i fotomateriale fra familien Vestly. 36 ListerLiv 1/2020

Fotografiene viser autentiske steder og personer, mens tegningene forestiller Anne-Cath. Vestlys fantasiverden. Sandnes har også nyillustrert flere av bøkene til Anne-Cath. Vestly og arbeider også med materiell til den nye Anne-Cath. Vestlyparken i Lyngdal. Anne-Cath. Vestly er en av Norges viktigste barnebokforfattere, og denne biografien er skrevet for samme målgruppe som hun selv hadde, til høytlesning eller til å lese selv. Livsverket til Vestly er en nasjonal kulturskatt, vel verdt å feire. I mer enn femti år skrev hun på en slik måte at barn kunne forstå og kjenne seg igjen. Sammen med Alf Prøysen og Thorbjørn Egner er hun én av Norges tre store klassiske barnebokforfattere.


Nyhet:

PROACE CITY LEASINGTILBUD fra

1.190,/mnd ekskl mva

PROACE CITY Comfort L1 Pris fra 194.761,- eks mva Introduksjonsrente 3.70%

VÅR MINSTE VAREBIL - MED STOR ARBEIDSLYST! *Pris ekskl. mva inkl frakt, lev. og reg.omk. 12.900,- ekskl. mva. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: fra 0,43 l/mil, fra 112g/km, fra 42,6 mg/km. Gjelder ved Leasing Plus via Toyota Financial Services basert på 36 md bindingstid, 45.000 km, startleie inkl etabl.gebyr 44.592,- .Termingebyr 110,- Totalkostnad 91.392,-. Alle priser er ekskl. mva. Tilbudet gjelder kun ved leasing gjennom firma. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om skrivefeil.

TLF 38 39 63 00

TLF 38 32 60 60

ListerLiv 1/2020 37


KJØTTLEVERANDØREN MED SERVICE I FOKUS

Kontakt: Erik Hatlestad 90 66 24 22 erik@ferdinands.no

Alltid fri frakt

daglig levering

Ingen fakturagebyr

ingen minstebestilling

Vi skreddersyr for din bedrift

kjøtt | fugl | vilt | delikatesser fra havet

Isolerte

LAGERHALLER TIL SALGS

SKOMRAK NÆRINGSPARK Lyngdal

LYNGDAL SENTRUM

SKOMRAK NÆRINGSPARK Spangereid

• Forskjellige størrelser • Kan bygges med innv.mesanin • Innvendig høyde 5,5 m • Vaskehall og WC

38 ListerLiv 1/2020

Ved fylkesvei 552 3 km fra Lyngdal Sentrum

Tlf. 901 09 337 post@iglandeiendom.no


SMÅNYTT

Elevene på blått naturbruk er ute så mye som mulig ute. Her fra da klassen var i Kvina-elva. Foto: Federico Håland Gaet

FØRSTE ÅR MED BLÅ LINJE PÅ FLEKKEFJORD VIDEREGÅENDE

I august i fjor startet Flekkefjord videregående skole opp med linja «Blått naturbruk». Her tilegner nå 14 elever seg kunnskaper om livet i og rundt vann.

Liv Birkeland, prosjektleder i Innakva. Klasserommet ligger i en brakke innerst på brygga på Abelnes i Flekkefjord, og elevene har praksis hos ulike bedrifter i området, blant annet hos Norsk Oppdrettsservice AS.

tre resterende dagene er de på tur i sjøkanten eller rundt hos ulike virksomheter i regionen, for å se og lære.

renaer for produsenter, leverandører, forsknings- og utviklingsmiljøer i sektoren.

I tillegg til utplassering hos lokale bedrifter, er også elevene til havs på fiskebåter helt opp til Lofoten i nord og til England i vest.

– Opprettelsen av blått naturbruk ved Flekkefjord VGS handler mye om vilje og evne til å styre utviklinga i den retninga vi som region og fellesskap ønsker. For å få det til, må vi bruke de ressursene vi har, for eksempel utdanningssystemet og samspillet med vårt lokale næringsliv, sier Liv Birkeland, prosjektleder i Innakva.

Lister Nyskapning har vært en viktig pådriver for opprettelsen av linja, da mange lokale bedrifter i blå sektor har etterlyst kompetanse.

IMPONERT! MYE UTE Det legges stor vekt på praksis og uteliv. Elevene har to dager med teori i uka, de

«Innakva» er navnet på blå næring-prosjektet i Lister Nyskaping, der det legges til rette for møtepunkter og samarbeidsa-

Hun er imponert over hvordan skolen, Flekkefjord kommune og bedriftene har løst dette på en måte som setter elevenes læring og kompetansebygging i høysetet.

ListerLiv 1/2020 39


«

Ett skritt videre for laksesatsingen på Lundevågen i Farsund Får Kristiansand-baserte Baring det som de vil, blir det produksjon av 20.000 tonn laks i året fra det planlagte landanlegget på Lundevågen industriområde i Farsund. og Bjarte Sævareid som produksjonssjef. Sistnevnte har tidligere jobbet for Skretting i Stavanger, og var også i årevis produksjonssjef for ferskvannsanlegget i Marine Harvest Region Sør, nå Mowi, og er i dag leder for forskning og utvikling i Egersund Net. – Vi er stolte over at både Bjarte og Kjell Arne har valgt å satse sammen med oss. Det er uten tvil en stor styrke for teamet, sier daglig leder i Baring Ole Kristoffer Torsvik til iLaks. Ole Kristoffer Torsvik i Baring.

R

eguleringsplanen er nå igangsatt, og selskapet har allerede ansatt to personer. Det melder nettstedet iLaks.no.

UTARBEIDER KONSESJONSSØKNAD

Det var i mars i fjor at det ble kjent at Kristiansand-baserte Baring, med flere austevollinger på laget, ønsker å produsere landbasert matfisk av laks på Sørlandet. Selskapet har leid 100 mål på Lundevågen industriområde i Farsund for 60 år, med opsjon på ytterligere 40. Arbeidet med å utarbeide konsesjonssøknad er nå i gang. Fullt utbygd vil anlegget ifølge iLaks kunne ha et behov for 50 ansatte. Selskapet har allerede ansatt Kjell Arne Møklebust fra Stord som prosjektleder

40 ListerLiv 1/2020

OPPSTARTSMELDING

I en oppstartsmelding på Farsund kommunes hjemmesider, der det varsles om igangsatt arbeid med reguleringsplanen «landbasert fiskeoppdrett Lundevågen», kommer det fram nye detaljer om prosjektet. Torsvik bekrefter at de har valgt å omregulere tomten i Lundevågen til landbasert oppdrett, noe de gjør i tett dialog med kommunen. I planinitiativet fra Baring trekkes det fram at næringsområdet i Lundevågen har god adkomst via fylkesvei 651: «Langs strandlinjen kan det være aktuelt å planlegge kaianlegg for inntransport av fôr og uttransport av postsmolt og ferdig slaktet fisk», skriver Baring i oppstartsmeldingen. LAKSEFLY FRA LISTA?

Det nevnes også at lokaliteten har

nærhet til markedet i Europa – enten direkte fra Farsund eller via båtruter fra Kristiansand. Området ligger også noen få hundre meter unna Lista Lufthavn, hvor det tidligere har gått laksefly til Tokyo. Flyplassen har den nest lengste rullebanen i Norge, og Baring mener derfor den kan ta ned store lastefly for flyfrakt til oversjøiske markeder. «Flyplassen trenger noe oppgradering, spesielt når det gjelder instrumentering hvor det mellom annet er snakk om fjernstyring fra Sola. En gjenopptakelse av flyfrakt fra Lista, vil også kunne betjene uttransport av fisk fra hele SørVestlandet», skriver Baring. PRODUKSJON AV 20.000 TONN LAKS

Anlegget, som skal produsere 20.000 tonn laks, vil ifølge Baring ha en bygningsmasse på cirka 80.000 kvadratmeter når det står ferdig utbygd. Hvor stort ferskvannsbehovet for anlegget blir, vil bli nærmere avklart i produksjonsplanleggingen. «I tillegg til ferskvann, vil anlegget ha behov for sjøvann i produksjonen. Det antas at sjøvannet må hentes inn fra området vest for Langøy… Sjøvannet tas inn via loddbelastet ledning som legges på havbunnen. Traseen for ledningen vil bli avklart med lokale havnemyndigheter samt Kystverket.», skriver Baring videre.


LAKSEOPPDRETT DET NESTE TI-ÅRET Hvordan ser norsk lakseoppdrett ut i 2030? Administrerende direktør i Nofima, Øyvind Fylling-Jensen spår fire trender de ti neste årene.

1. Oppdrett på land er i den spede begynnelse. Noen av de største pådriverne har sitt utspring i Norge. Nordic Aquafarms satser i Fredrikstad, Maine og California. I Norge er det prosjekter på gang blant annet i Fredrikstad, Rjukan og Andørja. Produksjonskostnaden per kilo laks i Norge er tett på 38 kroner, mens kostnadene i landbasert produksjon per i dag ligger høyere. Men med utvikling og nye innovasjoner vil kostnadene falle og på sikt være konkurransedyktig med tradisjonelt oppdrett. 2. Vekst i produksjon av laks og annen oppdrettsfisk krever mer fiskefôr. Nyere forskning viser at vi er i ferd med å nå tålegrensen for hvor lite marine nærings-

stand på

ue!

stoffer fisken tåler, og et betydelig arbeid gjøres nå for å sikre tilgang på marin omega 3 til fôret, til beste for fisk og mennesker. I Tromsø og i Bergen jobber flere aktører med algedyrking, og alger kan vise seg å bli en viktig råvare i laksefôr det neste ti-året. 3. Innovasjonstakten i norsk oppdrettsnæring er høy. Flere aktører har stor tro på lukkede anlegg i sjø. De mener fordelene er mange kontra å ha anleggene på land. Både investerings- og driftskostnadene blir lavere. 4. Myndighetene har de siste årene delt ut en rekke utviklingskonsesjoner. Flere av disse er basert på offshore-oppdrett.

Det som er interessant i denne sammenheng er at offshore havbruk også skjer i helt andre regioner enn i Norge. Blant annet har kinesiske produsenter sine første anlegg til uttesting. Dyrket laksekjøtt. Vi vil selvsagt se andre utviklingstrekk også. Innenfor kjøttproduksjon vil kjøtt dyrket i laboratorium komme – såkalt in vitro kjøtt. Vi vil mot slutten av 20-tallet se litt av dette også innenfor lakseproduksjon.

(Kilde: nofima.no. Nofima er et ledende matforskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.)

Kom innom vår stand på

Dyrskue!

TORO GRESSKLIPPERE fra kr 5200,- inkl. mva

Kom innom vår standvår påstand på Kom innom

Dyrskue! Dyrskue! HUSQVARNA MOTORSAGER fra kr 1999,- inkl. mva KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE

ROBOTKLIPPERE Kvavik, 38331010 fra krLyngdal 7999,-Tel. inkl. mva

FIBO

Åpent: mandag-fredag 08-16 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

l Tel. 38331010

redag 08-16 an-fre 8-16 08-17 ent fra 10-13

Fyringssentral

KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE

RV43

Fyringssentral

FIBO RV43

KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE KVAVIK INDUSTRIOMRÅDE FIBO Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Kvavik, Lyngdal Tel. 38331010 Åpent: mandag-fredag 08-16 Fyringssentral 08-16 Åpent: mandag-fredag RV43 Åpent. Man-fre 8-16 Fyringssentral Torsdag 08-17 Åpent. Man-fre 8-16 Torsdag 08-17 Vi har lørdagsåpent fra 10-13 Vi har lørdagsåpent fra 10-13

FIBO RV43

ListerLiv 1/2020 41


PÅSKEAKTIVITETER for hele familien PÅSKEKYLLING AV DORULLER DETTE TRENGER DU: • • • • • •

Doruller Farget ark (eventuelt fargelegg et blankt ark) Lim Saks Fjær Sort tusj

SLIK GJØR DU: • Klipp til et farget ark og lim dette rundt dorullen. Klipp ut to trekanter til nebb. • Tegn på øyne og plasser nebbet i front. Fest to fjær med lim på hver side for vinger og en fjær i toppen for hanekam. • Tips! Eggkartong kan også brukes. Påskekylling av eggkartong er minst like fine.

KARSE I EGG

PÅSKEKRANS Ta med barna i dekoreringen av en påskekrans. Pynt med vårens blomster, gåsunger, mose og det du måtte ha eller finne. Husk å bøye grenene litt før du begynner tvinne. Flett grenene rundt hverandre i en sirkel, og husk å alltid å tvinne i samme retning.

Også innendørs er det mye hyggelig å finne på. Å strø karse, er en fin aktivitet. Benytt eggeglass eller bunnen av en melkekartong, ha i rent eggeskall fylt med bomull. Fyll på rikelig med vann og dryss over karsefrø. (Kilde: Meny.no)

42 ListerLiv 1/2020


PÅSKEHAREN Når påskeharen kommer med egg... For mange er dette et høydepunkt i påsken. Hvorfor ikke lage masker som barna kan iføre seg i jakten på påskeeggene?

DETTE TRENGER DU: • • • • •

Pappkartong Bomull Rosa maling/tusj/fargeblyant Tråd eller silkebånd Piperensere

SLIK GJØR DU: Klipp ut maskens form i pappkartong og mal rosa i midten av ørene. im på biter av bomull rundt hele masken. Stikk hull L i sidene og bruk tråd eller silkebånd som skal være til å feste masken. Sy på piperensere til følehorn.

NYE BMW X1 25e LADBAR HYBRID MED FIREHJULSTREKK.

LEDENDE BLIKKENSLAGER MED MANGE FAGOMRÅDER Båndtekket tak og tekket pipe

Rekkverk i glass

Takrenner

30-70% i april og mai

TAK, FASADE, TAKRENNER, BESLAG, TRAPPER OG REKKVERK Kontakt 46 94 00 00 • www.lieblikk.no

LIE BLIKK GIR DEG SKREDDERSYDDE LØSNINGER Tak i glass over uteplass

Leasing kr 4.900,-/MND* Uten innskudd. Godt utstyrt. Velkommen til en hyggelig bilprat hos Bavaria Sør. Bavaria Arendal Stoaveien 2, 4848 Arendal Tlf. 37 00 69 00 www.bavaria.no

Bavaria Kristiansand Barstølveien 32, 4636 Kristiansand Tlf. 38 14 54 30 www.bavaria.no

Bavaria Farsund Ferjeveien 17, 4550 Farsund Tlf. 38 38 99 99 www.bavaria.no

*Startleie/etableringsgebyr: kr 5.488,- ink. MVA. Totalpris kr 181.888,- vil variere med rentenivået. 30.000 km og 36 måneders bindingstid. Forutsetter kredittgodkjenning. Gjelder privatleie/leasing.

Takrenner Rekkverk i glass

30-70%

Båndtekket tak

i april og mai

TAK, FASADE, TAKRENNER, 469 40 000 BESLAG, TRAPPER OG REKKVERK Kontakt 46 94 00 00 • www.lieblikk.no ListerLiv 1/2020 43


1

HAR DU NOEN GANG SYKLET DRESIN?

Bestill turen på www.flekkefjordbanen.com 2

4

3

Fire fantastiske opplevelser i Flekkefjord 1 2 3 4

Prøv dresinsykling på Flekkefjordbanen Utforsk de ikoniske jettegrytene «Brufjellshålene» Opplev den pittoreske øya Hidra – natur, krigshistorie, lokal mat og kunst Nyt moderne gatekunst i historiske Hollenderbyen

Flere opplevelser finner du på www.flekkefjord.no

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.