Page 1

NR7 – UKE 46 -2013 › BERGEN

FANA › YTREBYGDA › LAKSEVÅG › FYLLINGSDALEN › ÅSANE ›

MIN BY

Nå er Geir Henning

«THE BOSS» På Blokkhaugen skole var han den sjenerte gutten som ikke sa så mye. Nå er han sjefen til Steven Van Zandt. Side 6-7 Gamle helter blir som nye

Elev loppet sjakklæreren

Side 8-9

Side 17

Perlene i nabolaget

Side 18-19

Kilometerstand:

3,4 mill Side 14-15


2

MIN BY BERGEN ›

NR7 - UKE 46 - 2013

FANA › YTREBYGDA › LAKSEVÅG › FYLLINGSDALEN › ÅSANE ›

MIN BY LEDER ›

Usmart Smarttelefoner er blitt allemannseie, og mange har «hele livet sitt» på mobiltelefonene sine. Ifølge TNS Gallups tall fra første kvartal i år har 78 prosent av den norske befolkning smarttelefon. For ikke mange år siden hadde vi aldri hørt om en smarttelefon. Mobiltelefoner med nyttige, men kanskje flest unyttige funksjoner er blitt noe vi må ha. Smarttelefonene er praktiske, men kostbare, og det kommer stadig nye og mer avanserte modeller. Felles for de fleste av dagens moderne telefoner er at de ikke tåler så mye. I alle fall om vi skal tolke en fersk beregning fra forsikringsselskapet Gjensidige. Selskapet har gjort en beregning som gjelder hele forsikringsbransjen, og den viser at det årlig forsvinner eller ødelegges mobiltelefoner for rundt 200 millioner kroner. Apples Iphone utgjør størsteparten av de 40.000 mobiltelefonene som inngår i beregningen. Gjennomsnittserstatningen er på 4500 kroner, som fordeler seg jevnt mellom stjålne og skadde telefoner. Gjensidige opplever at mange prøver seg på forsikringssvindel, men hevder de har gode rutiner for å fange opp dette. Klassiske forklaringer på hvordan telefonene må erstattes er at de blir stjålet, faller i vannet fra båt eller brygge, faller ut av bryst- eller bukselommen, bading med mobilen i lommen eller at den faller i do. I tillegg er det de som glemmer telefonen etter en tur på byen, søler drikke på telefonen, glemmer den på biltaket, på flyet, bussen eller toget, glemmer å ta den ut av lomme før plagget legges i vaskemaskinen. Enkelte har også hund som gnager i stykker mobilen. Forklaringene er mange, og vi må jammen si at folk har uflaks. 200 millioner årlige forsikringskroner for å erstatte mobiltelefoner er en ganske utrolig sum. Siden 78 prosent av den norske befolkningen har smarttelefon, er ikke 40.000 ødelagte eller bortkomne mobiltelefoner et unaturlig høyt tall. Vi kan likevel ikke fri oss fra tanken om at en god del forsikringstakere utnytter romslige forsikringer når de får lyst på den siste modellen av smarttelefoner som dukker opp. Det er ikke spesielt smart, om man skulle bli avslørt.

Jakter på telys i Loddefjord LODDEFJORD › Elevene på Loddefjord skole har tatt på seg oppdraget i å kjempe for miljøet gjennom telysaksjonen.

Ståle Melhus, redaktør

MARTINE ONSTAD red@lyderhornavis.no – Naturen blir ødelagt, og det er jo blant annet trærne som hjelper oss til å puste, sier femteklasseeleven Jørgen Thorsen Jørgensen (10) om hvorfor han synes miljøvern er viktig. Telysaksjonen blir arrangert for alle skolebarn i Norge, og skal vekke bevissthet rundt miljøvern for barn og unge. Det koster ingenting å melde seg på, og de kan vinne flotte premier til hele klassen.

MIN BY UTGIVER Bydelsavisene Bergen AS REDAKTØR Ståle Melhus melhus@fanaposten.no Ove Landro ove@aasantidende.no Mette Skulstad skulstad@sydvesten.no DESIGN OG PRODUKSJON Bydelsavisene Bergen AS

ANNONSERING Olaf Hatland 476 65 881 olaf.hatland@cox.no TIPS/KONTAKT 55118010 tips@fanaposten.no 55 16 47 50 skulstad@sydvesten.no 55 18 50 00 ove@aasanetidende.no

FÅR HJELP AV FAMILIEN – J eg har spurt flere i familien min om de kan samle på telys for meg. Og det skulle de gjøre, for de tenner ofte telys, sier Jørgen. Telysbeholderne de samler inn er laget av aluminium, den kan resirkuleres og gjenvinnes til blant annet sykler og brusbokser. Men det er viktig at den lille vekeholderen av stål i bunnen separeres fra telyskoppen. Elevene samler inn telysrestene på egen fritid, og det blir ofte gjennom familie og venner.

– Det som var litt dumt var at mamma kjøpte telys med plastikkflamme rett før telysaksjonen startet. Hun synes det ble veldig varmt i stuen med alle telysene, men det synes ikke jeg, jeg synes det var koselig, sier Jørgen. MER BRUK AV TELYS Kontaktlærer for femte klasse, Kjerstin Tangen Monsen, forteller at elevene er veldig ivrige når det kommer til innsamlingen. Og at det gir de en ekstra giv når de blir premiert for innsatsen. Loddefjord skole har nemlig en intern konkurranse klassevis hvor vinnerne stikker av med is eller et spill. – Jeg tror det er viktig å involvere nærmiljøet, for det var det vinnerne gjorde i fjor. Vi har jo jobbet mye med miljøbevissthet, i tillegg er telys en konkret ting som alle har hjemme. Femte klasse er veldig giret på å vinne i år, sier Monsen med overbevisning. – Tror du dette det kan føre til mer bruk av telys enn vanlig? – Det er jo en fare for det. Men nå går vi inn en


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

3

– Vi fikk klump i halsen Jeg kan bare tenke meg hvordan naturen hadde vært om den var helt forsøplet når vi blir voksne, med bananskall i trærne og bosshauger rundt omkring. Jørgen (10).

Bastian Cistemas, Jørgen Thorsen Jørgensen, Oskar Rozanski, Rafiq Alsaqqa, Maria Patricia Dunvald, Victoria Heimark Bang Hansen og My Vu er noen av femteklasselevene som skal være med på den store Telysjakten.

Fakta ›

periode hvor det blir brukt mye av det. Men jeg får ikke håpe at de tenner telys bare for å samle inn, da går jo vinningen opp i spinningen, sier hun. – FLINKE FORELDRE For barna betyr det nok mest å vinne konkurransen, ifølge læreren, men de blir også ekstra ivrige fordi innsamlingen er for en god sak. På skolen lærer ikke barna bare hva aluminium kan lages av, men også hvor mange «sykler» eller «brusbokser» de har samlet inn. – Da fortalte vi dem konkret hvor mange telys man trenger for å lage de forskjellige gjenstandene, sier læreren. Hun benytter anledningen til også å skryte litt av foreldrene. – Vi har sett at foreldre er veldig flinke til å samle inn telys, for noen elever kommer med store poser. Jeg synes det er bra at de går hjem og ivrig forteller foreldrene om det. Det tror jeg motiverer dem også, konkluderer Monsen. Elevene Jørgen Thorsen Jørgensen (10) og Victoria Heimark Bang Hansen (10) kjenner presset for å vinne årets telysaksjon, siden klassen over dem

vant i fjor med omlag 5200 innsamlede telys, og de «bare» hadde rundt 3500. De er begge opptatt av at boss må resirkuleres og synes det er dumt når de ser flasker og boss ute i naturen. Ikke bare fordi det ser grisete ut i naturen da, men også med tanke på fremtiden deres. – Det blir bedre for naturen hvis alle gjør noe, og vi håper den blir finere av at vi leverer de brukte telysene. Jeg kan bare tenke meg hvordan naturen hadde vært om den var helt forsøplet når vi blir voksne, med bananskall i trærne og bosshauger rundt omkring, sier Jørgen. – Vi snakker mye om resirkulering på skolen. Om hvordan vi kan hjelpe på å minke forsøpling. Det er mange som bare kaster bosset i naturen istedenfor å resirkulere, legger Victoria til. Den 31. januar kåres 19 fylkesvinnere, en barnehagevinner og en norgesmester, som vil belønnes med en tur til Hydros aluminiumfabrikk i Holmestrand, hvor de får se hvordan telys gjenvinnes.

- Telysjakten ble gjennomført i Norge for første gang i 2011. Konkurransen er for alle elever i barneskolen, og i år også barnehager. - WWF-Norge og IKEA er initiativtakerne til Telysjakten, i samarbeid med Grønt Punkt, Syklus og Hydro. - Kildesorteringen av brukte telys i Norge økte fra 24 prosent før Telysjakten startet i 2011, til 45 prosent ved avslutningen av runde to av Telysjakten i 2013. - Over 26 000 skoleelever deltok i Telysjaktens i forrige runde. - Telys er laget av aluminium, et lettmetall som er svært godt egnet til gjenvinning. - Grønt Punkt anslår at cirka 200 millioner telys ble solgt på det norske markedet i 2012. I de forrige to rundene av Telysjakten ble over 20 millioner telys samlet inn, noe som tilsvarer en besparelse på 130 tonn CO2. (Kilde: WWF-Norge). Om Telysjakten Kildesorteringen av brukte telys i Norge økte fra 24 prosent før Telysjakten startet i 2011, til 45 prosent ved avslutningen av runde to av Telysjakten i 2013. Over 90 prosent av barna syns Telysjakten er morsom. Hele en av fire nordmenn har hørt om Telysjakten. 80 prosent av lærerne har brukt telysjakten i undervisningen. De mener at Telysjakten har økt miljøbevisstheten hos elever og lærere, elevenes familier og lokalsamfunnet. (Kilde: WWF-Norge).

• • • •

ÅSANE: Ekteparet Kjell Magne og Sylvi Ebbesvik ble tildelt kulturprisen for sitt enorme engasjement i NornaSalhus over svært lang tid. – Vi er overrasket og glade. Det er kjekt at arbeidet vi har gjort blir satt pris på, sier Kjell Magne Ebbesvik. – Vi ble rørt. Jeg fikk klump i halsen; det ble sagt så mye fint om oss fra scenen, legger Sylvi til. Overrekkelsen fant sted under avslutningsarrangementet til kulturfest Åsane første søndagen i november, hvor Åsane seilforening ved Arne Berven og Bergen kystlag ved Jonatan og Knut Krzywinski ble tildelt kulturvernprisen. Hanne Mellingen fikk ungdomsprisen for hennes arbeid med å skape og stimulere til økt kulturinteresse blant barn og ungdom i både Åsane og Arna. (Foto: Nina Johnsen)

Haster med kulturvern

ÅSANE: – Åsane bydel har bak seg flere tiår der det ikke er tatt hensyn til å skape balanse mellom vekst og bevaring, sa fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd til de fremmøtte på Åsane kulturråds årlige kulturlunsj. Kulturminnevernet har så langt stått svakt opp mot utbyggernes interesser, ifølge Ekerhovd, som mener at det første kravet må være å få registrert bydelens kulturminner. Ekerhovd la blant annet frem et Sefrak-kart, som viser hvor registrerte kulturminner befinner seg i bydelens nærområder. Her gikk det frem at Askøy og Nordhordland omtrent renner over av registrerte kulturminner; Åsane har til gjengjeld kun en konsentrert klynge i Salhus, og ellers lite og ingenting. – Kommunen er i dag mer godkjenner enn planlegger, sa han. – De som bygger tar risikoen, men prisen vi betaler er at helheten går tapt. Vi får en rekke enkeltplaner, men ingen tar ansvar for mellomrommene mellom husene, og mellom de ulike delene av Åsane. De funksjonelle kravene kommer først, i stedet for å skape og utvikle gode arealer for de som skal oppholde seg i bylandskapet. – Kulturminnevern i Bergen har dreid seg mye om Bryggen og sentrum, og lite om områder utenfor bykjernen.


MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

– Det handler om å være tett på miljøet og menneskene i det BODONI

4

– enklere med bare en! Franzefoss Gjenvinning er en ledende totalleverandør innen avfallshåndtering i Norge. Vi håndterer blant annet næringsavfall, byggavfall, farlig avfall og metaller. Vi gir deg gjerne råd og opplæring i avfallsspørsmål.

Ta kontakt så kan vi sammen se på dine behov for avfallshåndtering.

Telefon 55 34 92 00 www.franzefoss.no


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

GANDALF

TRAX. THE ORIGINAL REBORN

5

GANDALF

TRAX. THE ORIGINAL REBORN

FRA KR. KR. 219.990,231.800,CHEVROLET TRAX FRA CO2 utslipp fra 129 g/km. Pris levert Drammen Bilhavn.

CHEVROLET TRAX FRA KR. 219.990,PREMIEREDAGER 11.–22. JUNI Chevrolet skapte i 1935 verdens første SUV for å flytte folk mellom by og land. Nye Trax er dagens urbane SUV, bygget på mange års innovasjon. Med avansert MyLink infotainment kan du koble

CO2 utslipp fra 129 g/km. Pris levert Drammen Bilhavn.

deg til ditt digitale liv og resten av verden, med et tastetrykk. Oppdag nye Trax. Chevrolet skapte i 1935 verdens første SUV for å flytte folk mellom by og land. Nye Trax er dagens

www.mobile-bergen.no www.mobile-bergen.no

REMIEREDAGER 11.–22. JUNI urbane SUV, bygget på mange års innovasjon. Med avansert MyLink infotainment kan du koble

deg til ditt digitale liv og Liavegen resten verden, nye 12 -av 5132 NyborgLiavegen - Tlf.med 55 19 00tastetrykk. - Fax. 55 19-90 01 55Oppdag 1290 -et 5132 Nyborg Tlf. 19 90 00 - Fax. 55 Trax. 19 90 01

Åpningstider: Hverdager kl.09-17, TorsdagHverdager kl.09-19, Lørdag kl.10-14 Åpningstider: kl.09-17, Torsdag kl.09-19, Lørdag kl.10-14

Forhandler: XXX. Adresse: XXX. Tlf: XXX.

Facebook.com/ChevroletNorge | WWW.CHEVROLET.NO Facebook.com/ChevroletN Facebook.com/Chevrolet Norge | WWW.CHEVROLET.NO

olet skapte i 1935 verdens første SUV for å flytte folk mellom by og land. Nye Trax er dagens

e SUV, bygget på mange års innovasjon. Med avansert MyLink infotainment kan du koble


6

MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

Sjenerte Geir Henning ble stjerneregissør:

– Steven og jeg har en ÅSANE › Geir Henning Hopland var den sjenerte gutten i klassen. Som regissør for Lillyhammer er han sjefen til Steven Van Zandt. – Vi har hatt våre diskusjoner, sier Hopland.

TO SJEFER: Geir Henning Hopland og Steven Van Zandt på plass i New York. – Steven er en mann med mange meninger om det meste, og vi har hatt våre diskusjoner, sier Geir Henning Hopland til Min by. (Foto: privat).

MARTINE H. LEKNES red@aasanetidende.no Geir Henning Hopland var lei tømreryrket, og ønsket å følge filminteressen sin. I dag har han regissert syv av seksten episoder av den populære TV-serien Lilyhammer, og sier at han vet hvor heldig han er som får betalt for å gjøre det han liker aller best. Hopland, som er oppvokst i Bruskedalsreset på Rolland, var svært interessert i film som ung-

dom. Etter hvert ble han også nysgjerrig på hvordan film lages, og begynte å lage diverse småfilmer sammen med en kamerat. Etter å ha sendt rundt brev til ulike produksjonsselskaper med ønske om å bli tatt inn som produksjonsassistent, fikk han prøve seg i NRK Hordaland. Siden har han skrevet filmmanus, produsert og stått for regien på både små og store prosjekter. En av de største frem til nå er Lilyhammer, som har rundt en

million seere per episode og er en av de aller største norske TVsuksessene. LILYHAMMER VIRKET LOKKENDE Hopland leste om Lilyhammerprosjektet og syntes med det samme at det hørtes spennende ut. – Jeg satt og tenkte: Hvorfor er det ingen som ringer og spør om jeg har lyst å være med? Selv var jeg litt for sjenert og stolt til å ta kontakt. Men så ringte de til slutt,

samme dag som jeg ble pappa faktisk. Det var kjempegøy, og jeg hadde lenge drømt om å bli med på noe sånt. Hopland er veldig glad i yrket sitt, og ser på seg selv som ekstremt heldig som får lov til å drive på med dette. – Jeg får utløp for tankene jeg har i hodet, og det oppleves selvrealiserende. Noen ganger føles det litt absurd. Jeg gir en beskjed til kjente skuespillere, og så gjør de akkurat som jeg sier.

GJENSIDIG RESPEKT Steven Van Zandt er i dag et kjent navn i Norge. Den tidligere Sopranos-skuespilleren og Bruce Springsteen sin faste gitarist, spiller hovedrollen i serien. Han liker å være involvert i det han holder på med. – Steven er en mann med mange meninger om det meste, og vi har hatt våre diskusjoner. Han visste ikke helt hva han gikk til i starten, men samarbeidet vårt blir bare bedre og bedre. Han har respekt


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

gjensidig respekt Vi filmet seks dager i New York, og for en Woody Allen-fan er det stort å bevege seg i samme gater og kulisser. Dagene var lengre og filmsettet større, og alt i alt var det en stor opplevelse.

Lyser opp den mørke tiden

BERGEN: I løpet av 24 år har lysfesten i Bergen blitt en sterk førjulstradisjon for mange bergensere, og også i år kan man innlede adventstiden på Festplassen og rundt Lille Lungegaardsvannet. Lysene tennes på juletreet, det blir underholdning fra scenen, utdeling av fakler, julesang og fyrverkeri når festen går av stabelen den 30. november klokken 16.00. Kommer man et kvarter tidligere, kan man få med seg Bergen Brandkorps Musikkorps som varmer opp. Det er Bergens Tidende som arrangerer denne tradisjonsrike førjulsmarkeringen.

Geir Henning Hopland

Fyr riktig for å unngå brann

BERGEN: Tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som fuktig ved, og gir lite sot i ildsted og skorstein. For lite trekk og store mengder ved skaper mindre varme, mye sot og forurensing, ifølge Bergen brannvesen. Rått brensel, lite trekk eller for liten tilgang til frisk luft danner beksot i skorsteinen. Denne soten kan ta fyr og gi sotbrann (skorsteinsbrann), noe som kan skade skorsteinen og i verste fall føre til brann i boligen. Brannvesenet tipser eiere av moderne, rentbrennende ildsteder om å tenne fra toppen av veden. Bålet bør bestå av tørre vedkubber nederst, en blanding av opptenningsved og to, tre opptenningsbriketter øverst. Da reduseres partikkelutslippet fra skorsteinen, i tillegg til at veden utnyttes langt mer effektivt og gir mindre aske og sot.

Fargerik fest som fenger

GRIEGHALLEN: I mai hadde Fargespill premiere på sin sjette produksjon, Fargefest, i samarbeid med Festspillene i Bergen. 1500 billetter ble revet bort i rekordfart, og forestillingen ble ifølge fargespill. no en suksess. Både publikum og presse hyllet forestillingen og aktørene, og påtrykket har i etterkant vært stort fra alle dem som ikke fikk et sete i Griegsalen i mai. For at flere skal få sjansen til å overvære den fargerike festen, settes derfor forestillingen opp igjen nå på søndag. Ut i fra billettsalget å dømme, blir Griegsalen fylt til randen også nå.

Is-sesongen er i gang igjen

for meg, og når jeg kommer med et forslag så sier han okei, og godtar det. Han forstår at vi gjør jobben vår og at vi vet hva vi driver på med. SKUESPILLERE TAR KONTAKT På grunn av seriens popularitet – både i innland og utland – er det mange norske skuespillere som har lyst å være med, uten at størrelsen på rollen har så mye å si. Det synes Hopland er veldig gøy. – Det hender at folk kontakter

meg på Facebook og spør om jeg ikke kan skaffe dem en liten rolle, ler han. Han tror seriens suksess skyldes særegenheten og den fine blandingen av humor og drama. – Manuset er bra og friskt, og jeg tror nordmenn kan kjenne seg igjen. Det blir et møte mellom Hollywood og den norske sosialrealismen. Det finnes en del tabu i serien også. Man ler gjerne av situasjoner fordi man ikke hadde turt å gjøre det selv.

NEW YORK VAR HØYDEPUNKTET På spørsmål om hva som var det beste med å jobbe med Lilyhammer kommer svaret raskt. – Vi filmet seks dager i New York, og for en Woody Allen-fan er det stort å bevege seg i samme gater og kulisser. Dagene var lengre og filmsettet større, og alt i alt var det en stor opplevelse. På Blokkhaugen skole var han den sjenerte gutten som ikke sa så mye.

– Jeg har i etterkant tenkt at en del av klassekameratene må ha stilt seg spørsmålet: Hva skjedde med han? Geir Henning ler gjennom telefonrøret. Akkurat nå befinner han seg i lydmiksen og holder på med siste innspurt på sine egne episoder. Han kan røpe at han har blitt spurt om å bli en del av sesong 3 som foreløpig er i planleggingsfasen.

FANA: Slåtthaug kunstisbane åpnet for aktivitet 1. desember, så nå kan skøyteentusiaster igjen boltre seg på isen. Banen er åpen for publikum på følgende tidspunkter: mandag - onsdag- fredag klokken 09.00 - 22.00, tirsdag - torsdag klokken 09.00 - 16.00, lørdag klokken 12.00 - 17.00 og søndag klokken 12.00 - 20.00. Slåtthaug er Bergens eneste utendørs kunstisbane. Både seriøs trening av ambisiøse lengdeløpere og små barns første vaklende skøytesteg finner plass her.

7


8

MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

Ole Valaker har startet sjakktalentfabrikk på Søråshøgda

Loppet lære

YTREBYGDA › Sjakkfeberen har spredd seg blant SFObarna på Søråshøgda, og snart reiser hele syv av dem for å delta i NM. Før mesterskapet fikk alle sjansen til å loppe sin læremester, Ole Valaker, for hundre kroner i simultansjakk.

TERJE BRINGSVOR NILSEN terje@fanaposten.no Sjakkmester, tidligere ungdomslandslagstrener og Norges 90. beste sjakkspiller, Ole Valaker, slår på stoppeklokken. Sekundene begynner å tikke nedover mens ni gutter ser tankefullt ned i de rutete brettene foran dem. Læremester Valaker løper fra pult til pult med fokusert blikk og en hjerne som jobber på høygir. Han danker ut en hest her, så en bonde der, så river han seg småstresset i håret idet en av guttene kommer med et smart mottrekk. - Dere er så sleipe altså, kommer det fra den sjakkelskende BT-journalisten. Valaker og hans elever spiller simultansjakk. Guttene er åtte-ni år gamle og har spilt i et knapt år. Læreren har bakgrunn fra styre og stell i sjakkNorge. Han er sjakkforfatter, sjakkjournalist, sjakklærer og ikke minst en meget habil sjakkspiller. VIL SKAPE TALENTFABRIKK Sjakk er i vinden som aldri før med drahjelp fra superstjernen Magnus Carlsen og stor mediedekning av VM i sjakk i India. Blant disse guttene står Carlsen like høyt i kurs som både Messi og Ronaldo. De største talentene i sjakk har imidlertid kommet fra andre steder enn Bergen, til Valakers irritasjon. - Det har irritert meg litt at Bergen har hengt etter både Stavanger og Oslo i utvikling av sjakktalenter. Det var grunnen til at jeg takket ja da tilbudet kom om å ha kurs på skolen. Dessuten synes jeg det er gøy og givende å jobbe med barn, sier han. Etter et år med sjakk-kurs i SFOtiden, har han fostret frem en usedvanlig talentfull flokk

SJAKK-MATT: De gamle er eldst. Fortsatt er det ingen av elevene som greier å slå Valaker, men avstanden er betydelig mindre enn for ett år siden.

unger. Snart setter syv av kurdeltakerne kursen Hamar og sjakk-NM for ungdom. - Det er fascinerende å se fremgangen til barna. I fjor spilte jeg en liknende runde med de samme elevene, og da var det ganske ujevnt. Nå har de spilt i ett år og setter meg skikkelig på prøve. Dette kan bli 20 dyre minutter for meg, sier Valaker. I potten ligger det nemlig hundre kroner og venter til den eller de som klarer å slå læremesteren. Hundre kroner er som kjent eventyrlig mye penger for en åtteåring. - Jeg skal kjøpe meg noe skikkelig dyrt. Jeg vet ikke helt hva, sier Ivar Havnerås drømmende mens han grubler over neste trekk. MÅ LÆRES I BARNDOMMEN Først må læremesteren slås, og selv om ungene holder et høyt nivå, blir det raskt tydelig at de gamle er eldst i klasserommet på Søråshøgda. Snart blir de første slått sjakk-matt, og må ta Valaker i hånden og takke for kampen. Tre-fire elever sitter igjen og gir Valaker kamp til siste slutt. Sekundene tikker raskt nedover for mesterspilleren. - I forhold til å gjøre riktige valg er det ikke optimalt å spille mot så mange samtidig. Jeg får virkelig kjørt meg, sier han. Valaker ivrer for å gi sjakk-kunnskaper til barn på et tidlig tidspunkt. Det gir dem mye gratis, mener han. - Er du ikke i gang med å spille når du er tolv år, er det for sent å komme opp på et høyt nivå. Det er i perioden fra seks til tolv år at hjernen utvikler seg mest, og i denne alderen lærer de ting utrolig raskt. Det gjelder ikke minst i sjakk, sier Valaker. BLANT LANDETS BESTE Afras Udin Mansoor er en av de syv som setter kursen mot Hamar for å være med på sjakk-NM for ungdom. Han liker å utfordre foreldre og andre familiemedlemmer til et slag, og spiller også i sjakklubb utenom SFO-tiden. Fremtidsplanene er det ingenting i veien med. - Enten skal jeg bli sjakkmester, eller så skal jeg finne opp en tidsmaskin, sier Mansoor. - Kanskje kan jeg gjøre begge deler! legger han til. Et annet stort talent er Torbjørn Hystad, som ligger an til å bli ranket blant de beste niåringene i Norge, og det er flere medaljekandidater blant de syv som setter kursen fra Søråshøgda til NM. - Da jeg gikk i første klasse, vant jeg en kamp mot en som gikk i syvende klasse. Da fant jeg ut at dette var noe jeg kunne bli flink i. Det er gøy å spille sjakk fordi det skjerper hjernen, sier Hystad. - Hva er taktikken din i dag? - Skotsk gambit. Og så liker jeg å stille spørsmål til løperen, sier 9-åringen, og får et spørrende blikk i retur fra journalisten. - Det er det Magnus Carlsen kaller for pang-pang-sjakk, sier Valaker, og legger ikke skjul på at han er imponert over niåringens offensive stil. KLOKKEN ER SLAGEN Sekundene tikker nedover på sjakk-klokkene. Valaker setter ytterligere to elever i sjakk-matt, og til slutt er det bare Hystad igjen. Det begynner å bli svært få brikker igjen på brettet, og Valaker flytter lynraskt for å forsøke å sette niåringen i matt. Men når klokken piper, har ingen av de to klart å avgjøre kampen. - Uavgjort! Det blir femti kroner, fastslår niåringen. Valaker kan ikke annet gjøre enn å punge ut. For første gang har han mislyktes i å slå en av Søråshøgda-elevene i sjakk.

UTFORDRET: Vetle Liaset setter Valaker på prøve. Jeg liker best løperne, særlig når jeg kan dobbeltangripe med dem, sier Vetle.


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

mesteren

Sjakk-NM for ungdom ›

• •

SJAKKFEBER: Sjakk er i vinden som aldri før, mye takket være Magnus Carlsen, vår egen superstjerne i sporten.

9

Går av stabelen på Hamar 15-17. november. Fra sjakklubben på Søråshøgda SFO deltar Torbjørn Krogstad Hystad, Afras Mansoor, Ivar Havnerås, Vetle Liaset, Jakob Horstad, Liam Jansson Rønnestad og Gaute Velle (Gaute går på en annen skole). Deres læremester Ole Valaker er det man kaller en sterk mesterspiller og rundt nummer 90 i landet. Han har vært leder i Ungdommens Sjakkforbund i fire år der han blant annet var med på å starte NTGs sjakklinje der Magnus Carlsen har gått. Han har vært hovedtrener i Fana sjakklubb og landslagstrener for ungdom. Han er egentlig journalist i BT, og har sjakkjournalistikk som hobby.

PUNGER UT: Torbjørn Krogstad Hystad krever inn 50 kroner etter uavgjortkampen mot sin læremester Ole Valaker.


10 MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

Hyundai Veloster Turbo

Velociraptor! Den ser ut som den skal slite store kjøttstykker av deg, og svelge de hele… Og det er en Hyundai!?

KAJ ALVER post@fanaposten.no Hyundai Accent. Tristere enn et bibliotek for mus. Og det strekker seg langt videre; Getz, Elantra, H-1, Sonata... Det får ikke opp blodtrykket nevneverdig. Frem til nyere tid har ikke en eneste bil i Hyundai sin stall kunnet en eneste vits. Men ting har endret seg kraftig. Jeg ble småbetatt av den nye i40, og på innbydelsen til å prøvekjøre

den spell nye Veloster Turbo står det: Antrekk: Klovnesko og rød nese. EN SVUNNEN TID? Jeg fikk en mail fra Auto23, hvor jeg fikk spørsmål om jeg ville ta ut den nye Veloster på prøvetur. Tidsregningen er enkel når det gjelder meg og Hyundai: Pre-i40 test, og post-i40 test. Derfor var jeg ikke fullt så negativ til forespørselen grunnet den overraskende gode i40.

I Fyllingsdalen stod den nye Veloster Turbo så fersk at den fremdeles var varm. Gutta hadde ikke engang fått gått over bilen enda, men utseendet gjorde at jeg ikke ville utsette prøveturen. For det første har Veloster Turbo bare tre dører. To fordører og en bakdør på høyre side. Allerede der blir man interessert. Jeg må prøve å sensurere meg selv når jeg skal fortelle om fronten, for den er noe av det frekkeste jeg har sett. Et enormt avsug av en grill, Hyundai

sine signaturlykter og profilene i designet som omgir grillen som er så sylskarpe at man spontant silblør i hendene bare av å kikke på de. Hyundai har gjemt døråpneren til den ene(ste) sidedøren bak, så det er egentlig vanskelig å synes at den er lekrere fra noen av sidene. Uansett går de skarpe profilene igjen langs hele karosseriet, og stiller man seg rett bak bilen, vises de rallyinspirerte skjermbredderne brutalt godt, og det kompletteres

av en orgie av diffusor, dobbelt eksosutslipp sentrert på hekken, linjer og detaljer som gir bilen et «stealth-preg» som gjør meg forvirret. Det er neste for mye av det gode her- og det liker vi! DESIGN Festen fortsetter på innsiden. Alle de forvirrende tøffe linjene jeg snakker så varmt om på utsiden, finnes i like stor grad i interiøret! Utforming av dashbordet er like sylskarpt, og sammen med luftslusene til varmeapparatet, danner formene en slags V, kanskje for Veloster, rundt multimediaskjermen og varmeapparatets funksjonsbrytere, og det hele finner man igjen i utformingen av midtdelen av rattet. Stolene er bare relativt dype i utforming, så overgangen fra de kjipere modellene til Veloster Turbo skal gå fint også for de som ikke er utstyrt med Recaro-tilpasset rumpe hilsen SATS, og de har fått sydd inn teksten «Turbo» i ryggen. Det skal nevnes at Veloster egentlig skulle bygges for det amerikanske markedet, og vi vet


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

Vilt og spekemat i særklasse Vindtørket

PINNEKJØTT

Vårt berømte pinnekjøtt er nå på sitt beste,saltet og tørket på tradisjonsrik måte! Vi har kunder fra hele landet som ikke kan tenke seg julen uten vårt pinnekjøtt. Nå bugner det av kjøttfulle pinnesider av store, fine lam. Godt tørket og klart til å bli kuttet opp og lagt i fryseren din. De av våre kunder som kjøper pinPr. kg kr nekjøttet tidlig og fryser det ned, er mest fornøyd. Nå er kvaliteten på topp, og slik holder den seg frem til jul.

329.-

Eldhusrøykt

PINNEKJØTT fra Evanger Røykt i eldhus som har vært i bruk gjennom generasjoner og som gir kjøttet den smak og aroma som våre kunder vet å verdsette.

Pr. kg kr

Svidde eldhusrøykte

SMALAHOVE fra Voss

Tilberedt på gammeldags og tradisjonsrik måte.

329.149.-

Pr. hode kun kr

Vår hjemmelagde nydelige

HODESYLTE

m/kalvekjøtt ankommet fra Sunnfjord. Denne har kundene ventet på!

Hyundai Veloster Turbo 2013 › Motor: 1,6-liter firesylindret turbo 0-100 Km/t: 8,7 sekunder Toppfart: 214 km/t CO-utslipp: 157 g/km

jo alle at selvopptatte amerikanerne kun er opptatt av å se bra ut, som Veloster gjør. Men bruken av materiale på innsiden er ikke plukket fra øverste hylle hvor de dyre sakene ligger. UNDERMOTORISERT Heldigvis gjelder ikke «skuffelsen» over materialbruk på innsiden under panseret. Der sitter det nemlig en helt nyutviklet 1,6-liters turbomotor som yter 186 hester og 265 Nm dreiemoment. Det er samme effektområde som for eksempel Ford Fiesta ST og Mini Cooper S. Veloster har det jeg vil kalle passe effekt. Det vil si at du aldri mangler særlig med trøkk, samtidig som du slipper å irritere deg over å ikke klare å bruke tilgjengelig effekt som man ofte gjør i effektsterke biler, på grunn av et understell som ikke henger med. Fullt dreiemoment er tilgjengelig allerede ved 1500 omdreininger, og det har man til rundt 4000. Dermed slipper man å slite seg ut på nedgiringer for å foreta forbikjøringer, eller forsere motbakker. Motoren er veldig fleksibel til tross for sitt lave motorvolum på 1,6-liter. Det skyldes nok delvis den gode 6-trinns manuellkassen og Velosters lave vekt; 1255 kilo.

TRE GRUNNER TIL AT GT86 BLIR EN SEMI-SUKSESS Sammen med en viljesterk 186-hesters turbomotor og en tettsteget 6-trinns manuellkasse, gjør det oppgraderte (ift standard Veloster) sitt til at klovneskoene kommer på. Veloster Turbo er faktisk bedre enn biler som er langt dyrere og mer prestisjefulle. Selv om jeg egentlig ville hatt firehjulstrekk og dobbelt så mye hester, som jeg alltid vil. Den fungerer som en hvilken som helst Hyundai i bymiljøet, og på motorveien ”vil” den til langt over lovlig fart. På svingete sideveier er den svært underholdende, og det er lite sporing og rykking i rattet selv med dype hjulspor i veiene. Om den er veldig praktisk stusser jeg litt over, for den har tross alt bare tre dører. Likevel rommer bagasjen 320 liter, og på tross av en synkende takprofil, er sittestillingen baki også «ålreit». Men denne skulle ikke være praktisk. Den skulle være en show-off bil. En sportslig kompaktbil. Og det er den. Det eneste jeg kan trekke poeng på er den litt billige interiørfølelsen, og at Hyundai ikke bare laget denne slik med en gang. Men det såret dekkes kanskje av Hyundai sin 7 års nybilgaranti?

Pr. kg kr

269.-

Vår hjemmelagete rå

LAMMERULL

er nå klar for salg, den har vi alltid for lite av til jul. Kjøp nå og frys ned. Kokes så sent som mulig da smaker den best.

Pr. kg kr

Gyldne fine

MULTER

Pr. kg kr

Lettsøtete 1/2 kg`s begre

Pr. stk.

269.398.169.-

Se vårt utvalg i kjøttdisken av norsk vilt, ferske steker og fileter klar for tilberedning. Vi vil også anbefale: Rikt utvalg i julepålegg, laget på tradisjonsrik måte – alltid nykokt. Vårt pinnekjøtt er en smaksopplevelse! Gleden, forventningene, tilfredsstillelsen og de gode minner. Julen er ikke den samme uten .....

Tlf. 55 32 32 88 • Åpent: 9.00 - 21.00 (18.00)

11


12

MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

Det er en glede for oss å ønske velkommen til Restauramnt To Kokker. Vår meny har vi valgt å gjøre til en kombinasjon av det tradisjonelle og det spesielle. Tradisjonelt er de ekte norske råvarer, friske og av førsteklasses kvalitet. Spesielt er måten vi tilbereder dem på!

! d r o b e l Ju

Restaurant To Kokker ligger plassert midt på bryggen i Bergen i Enhjørningsgården. Den har plass til ca 70 personer i et lokale som oser av historikk og atmosfære fra den hanseatiske tiden.

Bordbestilling To Kokker 55 30 69 55

Ála Carte

Restaurant

Enhjørningsgården Bryggen, 5003 Bergen - restaurant@tokokker.no - Tlf. 55 30 69 55 - www.tokokker.no

HerjedalsKjøkken

SPIS FROKOST I DET GAMLE KJØKKENET DITT, LAG MIDDAG I DITT NYE.

HerjedalsKjøkken

SPIS FROKOST I DET GAMLE KJØKKENET DITT, LAG MIDDAG I DITT NYE.

www.herjedalskjokken.no

www.herjedalskjokken.no

er p y t lle n og a r pe apjer ø j k Vi er, skr all ll elavf a t e m kab Vi utplasserer

Jeg kommer hjem til dere!

Montering inkludert en er

Jeg kommer hjem til dere!

Montering inkludert en er

containere

Vi utfører også demontering

Større kvanta hentes

SPIS FROKOST I DITT GAMLE KJØKKEN LAG MIDDAG I DITT NYE Ring Christer Justad på tlf. 970 53 158 for gratis prisoverslag

Metallco Bergen AS

Damsgårdsveien 95/97 5058 Bergen Tlf. 55 34 17 70 • Faks 55 34 32 32

Tlf. 55 34 17 70

HerjedalsKjøkken forvandler ditt gamle kjøkken til nytt på bare én dag. Vi monterer helt enkelt nye skapdører og skuffer på eksisterende stammer. Spis frokost i det gamle kjøkkenet ditt, lag middag i ditt nye. HerjedalsKjøkken forvandler ditt gamle kjøkken til nytt på bare én dag. Vi monterer helt enkelt nye 2011-06-28 skapdører og skuffer på eksisterende stammer. Spis frokost i det gamle kjøkkenet ditt, lag middag i ditt nye.

HerjedalsKjøkken_utskick.indd 1

HerjedalsKjøkken_utskick.indd 1

HerjedalsKjøkken www.herjedalskjokken.no

09.37

SPIS FROKOST I DET GAMLE KJØ 2011-06-28 09.37


Sommersalg ‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

13

WALK-IN WALK-IN

“Benytt sjansen nå. Ta med dine mål og bestill fronter og innredning hos oss idag” SALGET AVSLUTTES 3. SEPT. Garderobe-Mannen

Løsninger tilpasset ditt behov!

st S Løsninger tilpasset ditt behov! or KA ute de P nV i i

r e t t a b a R k k BesKtoimll ini nBomutviår butikk idag!

gar nnkan dere obe !

SKYVEDØRSGARDERO

-EKSTRA gode priser på de -Vi skreddersyr garderober o -Alle størrelser og prisklasse

DET LILLE EKSTRA WALK-IN OG SKYVEDØRSGARDEROBER Fleksible løsninger i alle størrelser og prisklasser. Vi har enerett på eksklusive WALK-IN OG SKYVEDØRSGARDEROBER design. De er tøffe, maskulin Vi skreddersyr på størrelser dine mål.og Duprisklasser. bestemmer! Fleksiblegarderoben løsninger i alle Sjekk de ut selv i butikken. Vi skreddersyr garderoben på dine mål. Du bestemmer! KREATIVE LØSNINGER garderobeselgere hjelpedeg degååfinne finneakkurat akkurat La våreKREATIVE salgskonsulenter hjelpe WALK-IN LØSNINGER den løsningen løsningen du er erpå påjakt jaktetter. etter. den du er eksperter på skredders La våre garderobeselgere hjelpe deg å finne Vi akkurat priser. Dessuten har vi også den løsningen du er på jakt etter. PRAKTISK TILBEHØR Vi har tilbehøret som setter prikken over i-en. PRAKTISK TILBEHØR RASK LEVERING Vi har tilbehøret som setter prikken over i-en.

S I S T A S R O G S I K T GRA ØK! BESØ S E ! ! B K N E Ø E M S K E M B HIJHEBJEUMTMIKE

Vi har det meste av innredni veldig raskt om du ønsker d

KREATIVE LØSNINGER La våre garderobeselgere h løsningen du er på jakt etter

ilbud ktende t tilbud li p r o f u et ndeer velkommen innom for Du pp og gir gir et uforplikte o r le å m Vi opp og Vi måler

GARDEROBE-MANNEN

www.garderobemannen.no • post@garderobemannen.no www.garderobemannen.no • post@garderobemannen.no

DIN PROFFPARTNER

STAVANGER 51 63 31 00

Trondheim: 7255 8819 1100 1222 Bergen: Luramyrveien 79, “Ved IKEA under Forus-akutten” Haakon den VII’s - Lade som ByggMax” Hesthaugveien 30,gate 511923 Ulset. “vis•a“Samme vis Livingbygg Åsane, samme bygg som Rimi” Man-Tirs og Torsdag 10-18. Onsdag 10-20. Fredag og Lørdag 10-16. Man-tor: 10-20. Fre-lør: 10-16 Man-Tors 10-18, Fre-Lør 10-16 Det er NÅ det lønner seg å bestille i butikken. Løp og kjøp! www.garderobemannen.no

P

p


14

MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

Mercedesen til Magnus har kjørt tilsvarende strekningen

Bergen-Oslo tur/retur 3500 ganger Magnus Sæle (83) har en Mercedes som virkelig har tatt på seg syvmilsstøvlene. Kilometerstanden er nå passert 3,4 millioner! KAJ ALVER post@fanaposten.no Det er flere av «den gamle skolen» som regner Mercedes w124-serien for verdens beste bil. I alle fall den beste Mercedes som noen gang er produsert. Jeg er tilbøyelig til å være delvis enig, for når sant skal sies; den er overlegen på komfort og mekanisk utholdenhet sammenlignet med biler fra samme epoke; 1985-1996. Selv har jeg eid flere, og den siste jeg hadde måtte avlives da den rundet 500 000 kilometer, for da var karosseriet oppspist av rust. Jeg syntes det var en imponerende kjørelengde. Men det var helt til jeg hørte om en Mercedes som hadde fått gullstjernen av Mercedes. Det betyr at den har gått 1 million kilometer. Klart jeg måtte ringe eieren, Magnus Sæle: - Nja, den har nå gått litt lenger enn det. Etter mine beregninger, har den gått vel 3,4 millioner nå lyder det i andre enden av kommunikasjonsapparatet man kaller telefon. TAXI/SYKEBILSJÅFØR Magnus Sæle er 83 år gammel, og har levd hele sitt liv uten påmontert skrittmåler. Derfor er det umulig å avgjøre hvem som har gått lengst; Mercedesen eller Magnus. - Jeg kjøpte denne w124 300 dieselen splitter ny hos Algaard i Åsane i 1991, sier Magnus. Da hadde han en hatt årrekke bak rattet som yrkessjåfør. Frem til 1984 hadde han brukt en Ford Granada stasjonsvogn som taxi, med sykebåre. Med den kjørte han drosje og syketransport uten behov for noe løyve. I 1984 gikk han ambulanseskolen i Førde, og har drevet privat som ambulanse- og drosjesjåfør helt frem til 2000 sammen med døtrene sine, da staten tok over ambulansebiten. Magnus er glad i å dele historier, og det er én han husker spesielt godt: - Jeg og mine døtre var ute på mange

stygge ulykker. Kvesta mennesker, dødsulykker... men vi taklet det godt. Vi var i jobbmodus, og det eneste vi tenkte på var å redde liv. Men en dag da vi var hjemme, ropte ene jentungen til meg: Pappa! Det ligger en død katt på panseret på bilen. - Vi måtte faktisk ringe en kamerat for å få han til å fjerne katten. Vi klarte det ikke, flirer Sæle. HEDERSMERKE Mercedesen har vært med Magnus helt fra 1991. Han har riktignok

Ny bueskytterklubb:

Midt i blinken

for hele familien

kjøpt andre biler også, blant annet en W210 300 Diesel som har gått 900 000 nå, og en Vito, som han solgte kort tid etter han kjøpte den. Men det har alltid vært W124’en han har brukt. - Jeg har aldri hatt problemer med den. Motor, drivverk, alt er fremdeles 1991-modell. Småting som problemer med dørlåser og turteller har det vært innimellom, men ellers har det bare vært å fylle diesel og peile olje, forteller sjåføren. Stjernen som

står montert i grillen er en heder fra Mercedes selv, som Magnus fikk i 1997 da bilen rundet 1 000 000 kilometer. - Det ble et steike oppstyr. Masse folk stilte på Algaard for å snakke med meg, og så fikk jeg denne stjernen da. Mange hadde sagt at man fikk splitter ny bil av forhandler når man rundet en million, men det er feil. Reglene var visst at bilen måtte være 30 år gammel i tillegg, og min var jo bare seks, ler han. BERGEN-OSLO Milepælen i 1997 symboliserte ingen pensjonisttilværelse for bilen.

ÅSANE › – Alle over 9 år er hjertelig velkommen til å komme og prøve bueskyting med oss, sier Henning Andeassen, leder av en nystartet bueskyttergruppe i Flaktveit idrettslag.


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

- Det var sånt oppstyr rundt denne markeringen, at jeg ble nesten flau. Men det var ingen begravelse. Bilen skulle jo fortsatt brukes hver dag, forteller Sæle. Og brukt har den blitt. Etter at bilen passerte én million, har den tuslet relativt problemfritt ytterligere 2,4 millioner kilometer. For å sette denne absurde kilometerstanden i perspektiv, betyr det at Mercedesen har kjørt en lengde tilsvarende strekningen Bergen-Oslo tur/retur 3500 ganger! - Jeg hadde gjerne beholdt bilen til jeg gikk i graven. Men nå skal jeg kvitte meg med

Flaktveit idrettslag ønsker å tilby sine medlemmer en rekke ulike aktiviteter, og starter nå en ny bueskyttergruppe. De unge bueskytterne trener hver tirsdag kl. 18.00-20.00 på grusbanen ved klubbhuset til Flaktveit idrettsklubb. – Vi har plass til flere nye medlemmer, sier Henning Andreassen, som understreker at barn mellom ni og tolv år bør ha med seg foresatte eller en annen voksen person. Det er også viktig at medlemmene overholder de strenge reglene under bueskytingen. Ingen må trå over markert linje før alle er ferdig å skyte. Banen er for øvrig avsperret og sikret i bakkant. – Det vi holder på med er våpen, kraftige

den. På grunn av klimaet her jeg bor, helt ved kysten, har salt sjø og hardt vær tæret på karosseriet. Det ville kostet meg 50 000 for nye dører, mye sveisearbeid og hellakkering, og det er for mye for meg å legge ut på den gamle sliteren. Så jeg donerer den bort til en kamerat, Karstein Fjeldstad, som har hjulpet meg mye gjennom tidene med skruing og småservicer. Han får den nok på beina igjen skal du se, sier den drevne sjåføren. Mercedesen ser noe skranten ut der den står utenfor hjemmet sitt, slik den alltid har stått. Bilen har nemlig aldri stått i garasje! Den er dermed tilgitt for å ha utviklet litt

buer. Derfor praktiserer vi det slik at skyteleder styrer når en kan skyte og når en kan gå frem for å hente piler, forklarer han. Bueskyting kan drives av utøvere i alle aldre og det er ingen krav til fysisk form eller forkunnskaper. Bueskyting er også godt egnet for rullestolbrukere. – Pil og bue er en del av den norske kulturarven, og det er nok noe av det som fascinerer mange av de voksne utøverne, tror han. – Vi har et godt og uformelt miljø, og det er bare å komme innom for prøveskyting. Dette er en aktivitet som passer for hele familien.

leverflekker her og der. Men den starter uten tegn til alderdom, og alt fungerer som det skal. Ikke engang klunkelåt fra drivverket når Magnus setter automatkassen fra Park til Drive, og under hele praten vår står den på tomgang uten å bli heit under topplokket. Verdens beste bil? Sannsynligvis ikke, men min påstand har likevel ikke blitt nevneverdig svekket etter besøket.

15

Verdens beste bil?› Eier: Magnus Sæle Alder: 83 Bosted: Øygarden, utenfor Bergen Bil: Mercedes W124 300 Diesel Motor: 3-liter rekkesekser 12v diesel Kilometerstand: 3 400 000

Hotellet med fjorden i hagen! Badestampar, badestrand, sandvolleyballbane. Kort avstand til kjende turistmål i området som Briksdalsbreen, Geiranger eller Vestkapp. Rom med fin utsikt, god mat.

Enno ledige plassar i jula 2013! Velkomen til julefeiring i rolege omgjevnader, med tradisjonell julemat, program og mykje sosialt samvær, i tida 23.-27. desember.

med men m o lk ! Ve elding di påm

Innvik Fjordhotell, Misjonsheimen AS • 6793 Innvik Tlf. 57 87 49 90, fax 57 87 49 99 e-post: post@innvikfjordhotell.no

www.innvikfjordhotell.no


16 MIN BY › 3/-$ 3/40114*0/20 ,'24!44!+!(+!44!&+44 ).34!

n e t u r e m r a Motorv g n i l b o k l i t strøm *$&6 6&.6 .,6,*,.,$6 26*%.,,6$66.$ " " " "

-5456154#6 5601560+/1-04 -56/+6 56601-5145654154# *++1/6/0 5/465145 &/+4##+/6265404545 -5+/46--0045

%*%.$%

&.6&. *2%,

3.430*,12,4*014.'4 .3#34,$$4 320#)1"31+4320#3/4.' )11314.34/-234(4.0"3134*,-23/ .324)**343224313-234/343*-2/0+4 3413-234&%41.43/4/3123/)3+4

NR7 - UKE 46 - 2013

+4116 +4116 /#01-++-0#6-6 /#01-++-0#6-6 .450798456 .450798456 15266 15266 51-545'6 5 51-545'6 5 /404+2:40/#/+45; /404+2:40/#/+45; !

!

)(!33'2

))(3'2

! !   

! !   

)(!33'2

)( 33'2

!!   

!!   

(!33'2

)!(33'2

!! !! !! ! ! !

("$'(''##'&("&( &'"& '&($!"##'&!(&"(" &(% ('$'#!("$(%&"'&'(!#(% #'!!( %!%& %(% %&!("& '&(&'$'('&($#((%( %$!'&$ (!"&(%&'%#(% ("!('!("$($!"##'&'( %!%&(% % %&!"& '& ("('$'#!'(# %'##'&("&('$'('!'$ $!' '&($'#!'( %'##'&(&''&(&%&" '&$ % '##'&('"#'#'&(% ("$('$&'(&'$($%'

'#'%$((((

,2#01.-3)3144&&%43-22'1 $,-20'2,230 3/"31+1,4444" !%!'"

'&'$$%


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

17

Bergensbølgen er

evig din for alltid

BERGEN › Bergensbølgen som startet på 80-tallet er nå tilbake for fullt. Gamle travere som Frank Hammersland, Piddi, Frode Unneland og Sergeant Petter har nettopp startet det som ser ut til å bli Bergens nye supergruppe.

EIRIN EGGE RYAN post@fanaposten.no Regnet pøser ned på kjent bergenvis utenfor platebaren Apollon Fredag kveld. «Eg brenner alle mine papirer / Og mine identitetsbevis / Og blir til gutten i røyken/ Som ligger over Møhlenpris» Stemmen til Per Arne Fjeldstad, også kjent som Piddi, sprer seg utover lokalet og publikum spiller. Guttene er på hjemmebane. NY DEBUT Piddi er kjent som frontfigur i Pompel & The Pilts, og har også gitt ut plate under navnet Syk Pike. Sammen med Frank Hammersland fra Pogo Pops og Popium, Frode Unneland fra Pompel & The The Pilts, Savoy, Chocolat Overdose og Unge Frustrerte Menn, og sist men ikke minst, Petter Folkedal, som også går under navnet Sergeant Petter har de nå startet bandet Evig Din For Alltid. Bergens nye supergruppe med andre ord. – Vi har alle spilt i hauger av band. Nå er den omtrent 25 år siden vi platedebuterte for hver for oss, forteller Fjeldstad. De forteller at de enkelt og greit var en kompisgjeng som ønsket å spille sammen igjen. – Vi har alle gitt ut plater på hver

vår kant. Vi er gode venner og møttes hos Petter en gang i uken for å spille litt. Etter hvert hadde vi laget en del musikk og vi besteme oss for å gi ut plate, sier Folkedal. Det hele ble spilt inn på fem dager i Duper Studio med Yngve L. Sætre som produsent. – Dette er første gang at absolutt alle i bandet har skrevet låtene på norsk. Det er vel egentlig den største debuten. Det å spille i band igjen er jo også veldig gøy! forteller Folkedal. Guttene forteller om hvor viktig det er at alle bidrar like mye. – Vi er interessert i det tradisjonelle bandet. En for alle og alle for en! sier Fjeldstad ivrig. STOLTE BERGENSERE Tidlig på 80-tallet blomstret det bergenske rockemiljøet. Men makten hos plateselskapene lå i hovedstaden. – På 80-tallet var det å være fra Bergen diskvalifiserende i musikkmiljøet. Dersom noen skulle sende musikk i posten til plateselskapene i Oslo, pleide vi å be de som jobbet på posten om å vri litt om på stempelet. På den måten kunne ikke Østlendingene se at musikken var fra Bergen. Dersom de så det, var det fare for at den bare ble oversett, forteller Fjeldstad med et

smil om munnen. Skulle bergensbandene få gitt ut plater, måtte det gjøres av dem selv. – Slik oppsto Apollon Records i 1982. Et plateselskap som var et sideprosjekt til platebutikken Apollon, forteller Robin Mortensen fra Apollon Records’ – Nå er det på høy tid å gjenopplive det gamle, ærverdige plateselskapet. Evig Din For Alltid er Apollon Records første utgivelse på 30 år, sier Mortensen. Mye har endret seg på siden den gang, og musikkmiljøet vokser stadig. – Nå vet jo alle at man finner de kuleste musikerne i Bergen! sier Fjeldstad og ler. Sammen med bandkameraten Folkedal mener han at bergensbølgen før og nå har mye til felles. – Det er mye det samme det går i enda. Selv om vi har forskjellige referanser, er det fortsatt mange likhetstrekk. Vi vil alle få til noe med musikken, sier Folkedal. OVER 100 PLATER Musikken er fengende, ekte, energisk og nær. Det er umulig å stå stille og tekstene bringer frem kjente følelser hos de fleste. – Jeg vil kalle musikken på pop-rock. Enkelt og greit. Vi har

egentlig aldri bestemt oss for en sjanger, det blir det det blir. Alle lager noen låter hver, men med samme typer referanser er det et helhetlig utrykk som kommer frem, sier Folkedal. Man finner alt fra ballader til pop og rock på platen. – Grunnen til at vi ønsket å bruke bare fem dager på innspillingen var nettopp fordi det ikke skulle bli en slik klipp- og lim-plate. Vi ville gjøre alt samtidig for å få til denne helheten, forteller Fjeldstad. Til sammen har bandmedlemmene bidratt til langt over 100 plater til sammen. Det ser ikke ut til at de fir seg med det første. – Vi har allerede planlagt ny innspilling neste vår med Yngve som produsent. Planen er vel kanskje en plate i året, sier Fjeldstad og lover at vi ikke blir kvitt den gamle bergensbølgen. Evig Din For Alltid handler om å ha det gøy forteller de. – Men det er klart vi bryr oss om kritikk og tilbakemeldinger også. Det betyr noe for oss at folk liker det vi lager. Vi fikk en fin femmer i Bergens Tidende, det setter vi veldig stor pris på. Vi ønsker jo bare å lage vår musikk på best mulig måte, forteller Folkedal.


18

MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

Naturperlene i nabolaget – Sjelebot er en bok til inspirasjon for å komme seg ut på tur, og de største naturperlene finner du i nabolaget, sier Knut Langeland.

KRISTINE RANDE ove@aasanetidende.no

BYFJELLENE: – Det er ikke ofte det er skiføre på byfjellene, så den muligheten må man gripe når den kommer, sier forfatteren, som synes det er fantastisk å gå tur med hele vidden foran seg.

Den nye boken bygger på turstoff som har vært trykket i Bergen Tidende, i tillegg til litt nytt. Tilsammen er det 33 turer. – Jeg skriver om stemninger, sier Knut Langeland, og beskriver utfluktene i boken som både ytre og indre turer. FOR KROPP OG SJEL – Kan du fortelle litt om navnet på boken? – Ordet sjelebot er et ord jeg bruker mye når jeg beskriver egne turopplevelser. Det handler på en måte om å gjøre bot på sjelen; å dra på tur gjør godt for kropp og sjel, sier salhusmannen. – Jeg opplever at jeg får mye livsglede gjennom turer, legger han til. Langeland forteller at alle turene i boken er fra nærområdet. – Det er mange forskjellige turer. De fleste er i Hordaland, men også en del i Sogn og Fjordane. Blant dem både skiturer, roturer og padleturer. OPPFYLT DRØM Langeland forteller at han prøver å filosofere litt rundt dette med naturen. Boken har han skrevet på nynorsk ettersom han

snakker Salhus-dialekt, som er ganske nærme det nynorske skriftspråket. – Nynorsk er et lyrisk språk som gjør seg godt på trykk, mener forfatteren. – Hva vil du selv si om boken? – Dette er på en måte min baby – min ide. Jeg har i mange år ønsket å utgi en bok til inspirasjon for å komme seg ut på tur. Den forrige boken «Opptur Bergen» var av den mer beskrivende varianten, medgir han. LIKE UTENFOR STUEDØREN – Kan du fortelle om noen av de fineste turene du har hatt? – Jeg har blitt veldig glad i Lindås og Masfjorden. Der er det totalt urørte områ-

Det er mange som tenker at man må dra til Gran Canaria eller på cruise i Middelhavet for at det skal bli eksotisk, men det ligger mange fine opplevelser like utenfor stuedøren.

der, uten menneskelige inngrep, forteller Knut Langeland. – Her finnes Nordhordlands eneste villmarker foruten Hardangervidda, legger han til, og nevner at områdene er like fantastiske enten det er sommer eller vinter. – En padletur i Salhusfjorden kan være veldig innholdsrik og givende. Det er eksotisk å være alene på fjorden når dagen går til ro, og solen går ned over Askøy, sier Langeland, og mener at det handler om å se det eksotiske i det små. – Det er mange som tenker at man må dra til Gran Canaria eller på cruise i Middelhavet for at det skal bli eksotisk, men så ligger det så mange fine opplevelser like utenfor stuedøren, påpeker han.

GODVÆRSMANN – Jeg vil gjøre folk oppmerksomme på hvor fint det kan være. Man kan få billige og bærekraftige turer her i Norge, og jeg er takknemlig for den muligheten. De flotte naturbildene i boken er tatt av fotografen Jan M. Lillebø, mens Helge Sunde også har bidratt. – Det er bilder av høy kvalitet, sier Langeland, og forteller at han lenge syntes turartiklene som ble trykket i avisen fortjente lenger levetid. – Folk har også spurt etter en bok, og i vår ble det endelig fart på prosjektet, sier han glad. – Du verdsetter naturen høyt med andre ord?


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

– Ja, og vi i Norge har stort potensiale til å bruke den, sier Langeland, og påpeker at det er enklere å ta seg ut i naturen enn det folk tror. – På fine dager skal det ikke mye til, sier han, og medgir at han selv er en godværsmann, som helst er ute når været er på sitt beste. Knut Langeland forteller om fire av sine fineste turer i Bergen. PADLETUR I SALHUSFJORDEN – Det var rett før jul, for noen år tilbake. Mange tror at padletur og vinter ikke henger sammen, men det er bare fordommer, forteller Langeland, som mener at man kan ha en veldig fin padleopplevelse på vinterstider hvis man kler seg godt. – Fjorden er gjerne veldig stille på den tiden av året. Det kan være stormfullt på vinterstider, men også veldig stille. Jeg har hatt noen fenomenale turer, sier Langeland. – Når sjøen er stille og været klart. Sjøen blir veldig klar om vinteren, og man kan se veldig dypt, legger han til. BYFJELLENE – Det er ikke ofte det er skiføre på byfjellene, så den muligheten må man gripe

når den kommer, sier Knut Langeland, og forteller at det er fantastisk å gå tur med hele vidden liggende foran seg. – Snøen dekker til rot og buskas, og man kan gå der man ellers ikke kan gå. Det synes jeg er fascinerende, sier han. EN FLOKK MED GRINDHVAL – Denne turen er fra tidlig i høst. Det startet med at jeg skulle kjøpe sement, sier Knut Langeland, som videre forteller at han opplevde et svært interessant syn. – Jeg så en flokk med hval ute på fjorden. Da kjørte jeg rett tilbake til Salhus og hev kajakken i sjøen. Langeland padlet seg inn mot flokken og kom på nært hold. – Det må ha vært minst hundre dyr. En flokk med grindhval, sier han. GULLFJELLET – Man bør være litt fjellvant for å gå på ski her, sier Knut Langeland, og forteller at det ikke går noen sti på Gullfjellet. – Man må lete seg frem, men det er en fantastisk flott plass, og inngangen til fjellet er helt spesiell. Naturen er dramatisk og fin.

TAKKNEMLIG FOR NORSKE SKATTER– Jeg vil gjøre folk oppmerksomme på hvor fin naturen i nærområdene kan være, sier Knut Langeland.

19


Vårt tilbud ved hel fornyelse: Gratis benk

20 MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

GRATIS UNDERSØKELSE AV FOT, MUSKEL OG SKJELLETTPLAGER PLATTFOT Den indre lengdebuen er nedsunket. Det vil være overstrekk på både muskler, leddbånd. Knokler er forskjøvet i forhold til hverandre. TVERRPLATTFOT Nedsunket forfotbue (tåballene) Man kan være lengde- og tverrplattfot samtidig, eller bare en av delene. En kan også være hulfot. Da vil som oftest trykket på tåballene være stort slik at man blir tverrplattfot. Når foten forandrer sin stilling og mister sin bue, vil de blodkar og nerver som ellers ligger beskyttet under hvelvingen også få dårlige forhold. Musklene i fotsålen blir slappe og mister krefter fordi de ikke blir brukt. Musklene som går opp bak på underbenet vil bli overanstrengt fordi deres arbeidsbetingelser blir dårligere. Derfor vil plattfot bl.a. ofte resultere i smerter i leggene. Andre symptomer kan være at man lett får hard hud under foten, skjever skotøyet, ubehag i knærne, lårene, lysken, hoftene, ryggen, nakken eller hodet. Plattfothet kan være arvelig. Kan og skyldes feil skobruk, mye tråkk på hardt flatt underlag, overvekt eller andre forhold. Slike plager kan forebygges eller rettes på med enkle oppbygginger i skoene. Det er meget viktig at dette arbeidet blir utført av fagfolk. Feil plassert oppbygging vil kunne forårsake store skader.

TIMEBESTILLING TLF 55 23 00 98 Mannsverk 4 - Fri parkering - 55 23 00 98 - www.voi.no Autorisert ortopediingeniør / posturolog Erik Mehn-Andersen – Posturolog Roy Bogetveit

B

Bytt ikke kjøkken!

NR3 – UKE 25 -2013

› BERGEN

FANA › YTREBYGDA › LAKSEVÅG › FYLLINGSDALEN › ÅSANE ›

MIN BY Bytt IN BY M P as

Bytt bare dører, skuffer, benkeplater og vask! Nye dører produseres etter mål. Også helt opp til tak! Passer alle typer kjøkken uansett alder! Ferdig montert!

NR1 – UKE 16

EN -2013 › BERG

dittbudskap.no

FANA › A› YTREBYGD › LAKSEVÅG ALEN › FYLLINGSD ÅSANE ›

Bytt ikke kjøkken! Vårt tilbud ved hel fornyelse:

dittbudskap.no

Vå Spørsmålet som Stilig til byrådens avgførte ang Norskproduserte rtegn vå kvalitetsprodukt

Bytt ikke kjøkken!

Vi leverer Bytt bare dører, skuffer, benkeplater og vask! Nye dører produsert etter mål. Også heltogså til taks! komplette kjøkken! Passer alle typer kjøkken uansett alder! Ferdig montert!

Gratis benkeplater!

Vårt ved benkeplater hel fornyelse: Gratis benkeplater! Bytt tilbud bare dører, skuffer, og vask! Nye dører produsert etter mål. Også helt til taks! Passer alle typer kjøkken uansett alder! Ferdig montert!

de er synet av arsj i byen vår erdige våren er i anm lever på Laksevåg. Ærv te tegnet på at . Tradisjonen Det sikreste gutter marsjer at rundt 50 e buekorpsene sesongen med erkebergensk 5 tet 14-1 star e s e.Sid korp ken Laksevågs Bue de gamle arbeiderstrø nom ÅSANE taktfast gjen EN

fra egen fabrikk Norskproduserte Vårt tilbud ved hel fornyelse: Gratis benkeplater! på Hamar! BERG

FANA

Med mamma

YTREBYGDA ÅSANE

på årsmøte

Østbye frykter BT-dominans

OSTERØY

Er dette verdens mest sjeldne porsche-samling ?

Side 18

kvalitetsprodukt fra egen fabrikk Vi leverer på Hamar! også komplette kamerat Dale Oens rom enget tilbake i bass

FANA: Etter ti år i politikken har Lisbeth Iversen Det var derimot blitt vant til kriti en kommentar kk. fra hennes yngs byråden til å trek te datter som fikk ke seg fra sin stilli ng.

Side 11,12-13

Trent for å redde liv

Sommervarmen gjorde juni til den måneden drukningsulykker i fjor. Redningsmannska med flest Kyrkjebø» har trent pet på «RS Bjarne hele vinteren for å sikre folk på sjøen. Side 22-23

Side 2-3

Side 6-7

Kopier lurer politiet

Kopier av automatv åpen, pistoler, gevær, strømførende slagvåpen skaper store probleme r for politiet. Side 14-15

kjøkken!

Vår neste utgave av Min By er i uke 50. Vi leverer

www.tremo.no Forogså annonser kontakt komplette

Olaf Hatland,

Ring vår lokale 476 65 881, olaf.hatland@cox.no kjøkken! forhandler i Ring din lokale Hordaland for en www.minbybergen.no representant avtale om GRATIS for en avtale www.tremo.no hjemmebesøk og om GRatis kostnadsoverslag: Ring vår lokale hjemmebesøk og forhandler i kostnadsoverslag: Ring din lokale

www.tremo.no

Ring vår lokale forhandler i Hordaland for en avtale om GRATIS hjemmebesøk og kostnadsoverslag:

Hordaland FANA › for en representant avtale om GRATIS YTREBYGDA for en avtale› hjemmebesøk og om GRatis LAKSEVÅG › kostnadsoverslag: hjemmebesøk og FYLLINGSDALEN › kostnadsoverslag: ÅSANE ›

Kjell Magne Røy kmr54@tremo.n K

907 06 128 907 06 128 KMR Montasje AS Kjell Magne Røysen Kjell Magne Røysen kmr54@tremo.no kmr54@online.no

KMR Montasje AS Kjell Magne Røysen Kjell Magne Røysen kmr54@tremo.no kmr54@online.no

MIN BY

907 06 128

k


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

NYHET NYHET

CONCEPT NATUR EIK FINÉR/LAMINAT CONCEPT NATUR EIK FINÉR/LAMINAT

NY UNIK DESIGN NY UNIK DESIGN CONCEPT: VH-7

CONCEPT: VH-7

SUPER-LØRDAG

Introduksjonspris på VH-7 og ny designserie fra

SUPER-LØRDAG SUPER-LØRDAG

En hyllest til rene linjer

Introduksjonspris Introduksjonspris på VH-7 og og ny ny designserie fra designserie fra

Nå lanserer HTH VH-7, et designkonsept som med sine lekre, funksjonelle grepsspor, tar det grepsløse kjøkkenet til nye høyder. Hvis du er inspirert av minimalistisk boligstil, kan du med VH-7 skape et elegant kjøkken med slanke vertikale og enkle horisontale linjer. Kom innom til premiere på VH-7 hos HTH og opplev samtidig den nye generasjonen hvitevarer fra Miele, som vi nå selger til introduksjonspris. Her blir det aktiviteter hele dagen i alle butikker, og vi har et godt kjøkkentilbud til deg. Vi gleder oss til å se deg.

Enhyllest hyllest En renelinjer linjer tiltilrene

www.hth.no

HTH Kjøkkenforum Xxxxxxxxx, Adresse XX, XXX XX Xxxxxxxxx, Tel: XX XX XX XX, www.hth.no

Nå lanserer HTH VH-7, et designkonsept som med sine lekre, funksjonelle grepsspor, tar det Nå lanserer HTH VH-7, ettildesignkonsept som sine lekre, funksjonelle boligstil, grepsspor, tardu det grepsløse kjøkkenet nye høyder. Hvis dumed er inspirert av minimalistisk kan med grepsløse kjøkkenet til nye høyder.med Hvisslanke du er vertikale inspirert og av enkle minimalistisk boligstil, kan du medtil VH-7 skape et elegant kjøkken horisontale linjer. Kom innom VH-7premiere skape etpåelegant kjøkken med slanke vertikale enkle horisontale linjer. Kom innomsom til VH-7 hos HTH og opplev samtidig denog nye generasjonen hvitevarer fra Miele, premiere på VH-7 hos HTH og opplev samtidig den nye generasjonen hvitevarer fra Miele, som vi nå selger til introduksjonspris. Her blir det aktiviteter hele dagen i alle butikker, og vi har et vi någodt selger til introduksjonspris. Her blir det kjøkkentilbud til deg. Vi gleder oss til aktiviteter å se deg. hele dagen i alle butikker, og vi har et godt kjøkkentilbud til deg. Vi gleder oss til å se deg.

HTH Kjøkkenforum Xxxxxxxxx, Adresse XX, XXX XX Xxxxxxxxx, Tel: XX XX XX XX, www.hth.no

HTH Kjøkkenforum Xxxxxxxxx, Adresse XX, XXX XX Xxxxxxxxx, Tel: XX XX XX XX, www.hth.no

HTH Kjøkkenforum Bergen Fjøsangerv. 57 5054, Bergen Tlf.: 55599440 E-post: info@bergen.hth.no

Åpningstider Man: 09:00 - 18:00 Tir: 09:00 - 18:00 Ons: 09:00 - 18:00 Tor: 08:00 - 20:00 Fre: 09:00 - 17:00 Lør: 10:00 - 14:00

www.hth.no

www.hth.no

21


22 MIN BY ›

NR7 - UKE 46 - 2013

Bytter behandlingsbenken med hesteryggen ÅSANE: – Hesten kommuniserer mye med kroppsspråket, og er god på å speile oss mennesker, sier rosenterapeut Hildegunn Innbjør, som sammen med rosenterapeut Sonja Landro tilbyr en spesiell terapiform ved hjelp av Sætregårdens tålmodige og stødige hester. – Dette er en avspenningsmetode, forklarer Hildegunn Innbjør. – Alt man opplever i livet lagrer seg i kroppen, og kan gi muskelspenninger. Som rosenterapeut møter jeg dette vanligvis med en varsom berøring. Så opplegget her er ikke annerledes enn at vi har byttet ut behandlingsbenken med hesten. – Så dere kunne gjort det samme på behandlingsbenken? – Ja, slik vi har gjort det i 15 år. Virkningen

blir den samme, selv om det blir litt annerledes. Når hesten er med, legger klienten ut på en reise inn til seg selv. Landro og Innbjør beskriver behandlingen som et samspill mellom terapeut, klient og hest. – Vi har også behandlet ryttere som opplever stans i sin kommunikasjon med sin egen hest. Da kan vi hjelpe dem til å komme nærmere hverandre. – Får de ta med seg sin egen hest? – Ikke hit, men vi kan reise hjem til de og ta terapien der. – Så det blir som en slags parterapi mellom hest og rytter? – Hehe. Ja, faktisk, det kan oppleves slik.

HEST OG MENNESKE: – Som terapeuter bekrefter vi opplevelsen. Dette er viktig for å føle seg sett, sier Hildegunn Innbjør. Fra venstre: Hildegunn Innbjør, Annette May Vegan og Sonja Landro. (Foto: Magne Fonn Hafskor)


‹ MIN BY

NR7 - UKE 46 - 2013

23

På vei mot

Schubert KØBENHAVN (FANAPOSTEN) › Et ungt talent. Albert Mellingen Thuen (10) legger fingrene over tangentene mot «Schubert internasjonale klaverkonkurranse». Om to år drar han til Bulgaria som en av konkurransens yngste deltagere. Hilde Olsen Aalvik post@fanaposten.no Som en forlengelse av en vakker drøm. Tonene forplanter seg, og fyller rommet. Den unge pianisten er i gang med øving tidlig en lørdags morgen. – Akkurat nå holder jeg på med et stykke som heter «Gylne drømmer». Det er skrevet av en iransk komponist. Jeg tror det er et av de beste stykkene jeg har spilt. Det er så fint, forteller han. KONKURRANSEKLAR På en konsert, sammen med sin pianolærer Milena Thorkildsen, fikk han den store nyheten om at han var invitert til å delta på «Schubert internasjonale klaverkonkurranse». – Læreren til pianolærer min er fra Bulgaria. Hun hadde kommet for å spille konsert sammen med Milena, og den fikk jeg være med på. Hun kunne velge seg ut fem personer til å delta i konkurransen. Jeg tror ikke jeg helt skjønner hvor stort det er at jeg ble en av dem på en stund, forklarer den unge pianisten. Konkurransen holdes annethvert år i Bulgarias hovedstad Sofia, til ære for den store komponisten Franz Schubert. Alle som deltar må dermed spille to av hans verker. – Jeg har ikke begynt å øve på Schubert ennå. Men jeg har alltid konkurransen i bakhodet. Så jeg jobber frem mot den hele tiden. Jeg gleder meg til å begynne på stykkene av Schubert. De er veldig fine, men jeg tror også det kommer til å bli vanskelig, forteller tiåringen.

Han har nå spilt piano i tre år. – Jeg elsker å spille piano. Det er noe jeg føler at jeg mestrer, selv om jeg av og til kan bli litt lei av å øve, smiler den unge pianisten lurt. Pianolærer Thorkildsen har merket seg hans talent. – Albert har vært med på flere elevkonserter, samt konserten med meg og min pianolærer. Han er utrolig musikalsk og øver veldig hardt, forteller hun. FAMILIEINTERESSE Den lidenskapelige tiåringen har både storebror Benjamin Mellingen Thuen og pappa Frode Thuen rundt seg, som hjelper ham med pianoleksene. – Det var vel av inspirasjon fra Benjamin at jeg begynte å spille piano. Han spilte mye piano hjemme, og dermed begynte også jeg å prøve meg på pianoet. Jeg skjønte fort hvordan jeg skulle bruke fingrene på tangentene, smiler pianisten. Storebroren gikk ut av Bergen Private Gymnas blant de få med sekser i hovedinstrument, og med en oppfordring om å ta steget videre til Norges musikkhøgskole. – Etter at jeg begynte å spille piano har jeg både tatt timer hos Milena og Benjamin. Hos Benjamin har jeg lært mest av det tekniske. Han har også komponert egne stykker til meg, for at jeg skal få trening. Benjamin er en fin bror, og et stort forbilde for meg, forteller tiåringen. Også pappa Frode Thuen er engasjert i den konkurranseklare guttens pianolidenskap. – For meg er pappa den ene halvdelen av pianoet. Uten ham hadde jeg aldri lært

Endelig kunstgress til Hovding ÅSANE: Leikvang kunstgress ble offisielt åpnet i slutten av oktober foran 250 klubbmedlemmer. – Endelig er kunstgressbanen her! Måtte banen brukes hver dag hele året, og bidra til at klubben blir mer attraktiv og beholder spillerne sine, sier idrettsbyråd Gunnar Bakke. Folkefesten, gleden og den enorme entusiasmen som preget den offisielle åpningen var tydelige tegn på at ventetiden endelig var over etter en lang og knallhard kamp fra idrettslaget. Dette er den 111. kunstgressbanen i Bergen. – Det var på høy tid at Hovding fikk kunstgress, innrømmer Bakke.

så mye, eller vært der hvor jeg er i dag. Han er med meg når jeg øver. Han lytter og støtter meg, forklarer tiåringen. ET ÅR I KØBENHAVN Til vanlig bor den pianoglade gutten på Skjold, hvor han går på Midttun Skole. Men for dette året, har han flyttet sammen med mor og far til København. – Jeg trives veldig godt her, selv om jeg savner vennene mine hjemme. Jeg har fått mitt eget piano på rommet. Her har jeg bare piano som fritidsinteresse, så jeg får fokusert mye på det, forteller han. Pianoøvingen er annerledes i København enn hjemme i Norge. – Pianolæreren som jeg går til her nede er mye mer disiplinert, og kanskje litt mer streng. Det er jo litt skummelt, men jeg lærer veldig mye av ham, og jeg får spille veldig fine stykker. På fritidsordningen hvor jeg går er det et innspillingsstudio. Der har jeg vært mye. Akkurat nå holder jeg på å spille inn en plate. Jeg føler at jeg utvikler meg masse på piano her, forteller tiåringen.

vens sonate nr. 1 opus 49 i g-moll. – Det stykket er på tre sider, og det tok lang tid å lære. Pianoøvingen tok meg gjennom blod, svette og tårer, bokstavelig talt. Jeg øvde så mye og ble så frustrert at jeg både svettet og gråt. Samtidig ble jeg så ivrig at jeg skar meg på pianoet, ler tiåringen. Han spiller etter noter, men har et mål om å klare stykkene han skal spille på konserter uten dem. – Som regel prøver jeg å lære meg alle stykkene uten noter, for da vet jeg at jeg kan dem godt nok. Da spiller jeg stykket på autopilot, og jeg kan slappe av med det, forklarer han. Han er spent på hvordan nervene kommer til å være under den internasjonale klaverkonkurransen. – Jeg tror jeg kommer til å tenke «ikke spill feil, ikke spill feil». Det blir skummelt og spennende. Jeg gleder meg veldig, og skal øve masse mot konkurransen, forteller den talentfulle pianisten.

BARRIERE Hittil har den største barrieren for den talentfulle gutten vært å lære seg Beetho-

VENTETIDEN OVER: Idrettsbyråd Gunnar Bakke innrømmer at det var på høy tid at også Hovding fikk kunstgressbane. Til høyre for Bakke: Atle Jordal, styreleder i Hovding. Lengst til høyre står Johs Slethaug fra stiftelsen Bergen idrettspark Leikvang. (Foto: Erik Madsen)


MIN BY

FANA › YTREBYGDA › LAKSEVÅG › FYLLINGSDALEN › ÅSANE ›

Hardingfeletalent fekk minneprisen ÅSANE: Audhild Flaktveit Moxnes’ minnepris for 2013 er tildelt 17 år gamle Marta Lindvik frå Ulvik i Hardanger. Prisen, som er på 10.000 kroner, vart delt ut på Vestlandskappleiken i Førde i førre månad. Marta Lindvik fekk prisen for sitt talent på hardingfele og sitt generelle engasjement for folkemusikken i sitt heimområde. AKTIV PÅDRIVAR Ho har gjennom fleire år synt sterk utvikling som utøvar og går no siste året på musikklinja på Voss der ho har spelemannen Knut Hamre som instrumentlærar. Marta Lindvik får også prisen for sitt sterke og positive

engasjement og for at ho er ein aktiv pådrivar for mange aktivitetar i folkemusikkmiljøet der ho bur. Føremålet med minneprisen er å oppmuntre unge lovande utøvarar på hardingfele frå Vestlandet. OMKOM I TRAFIKKULUKKE Prisen er etablert til minne om Audhild Flaktveit Moxnes frå Åsane, som var aktiv utøvar på hardingfele og dansa folkedans. Audhild omkom i ei trafikkulukke 19. mars 2004, 17 år gamal. Prisen er støtta av Sparebanken Vest, og har vore delt ut sidan 2007. I styret for minneprisen sit: Solgunn Margaret Flaktveit, Sigrid Terese Moldestad, Arne Anderdal og Eva Marie Toppe.

ENGASJERT: Marta Lindvik fekk prisen for sitt talent på hardingfele og sitt generelle engasjement for folkemusikken i sitt heimområde. (Foto: Erling Moxnes)

Pepperkakebyen har fått konkurranse SENTRUM › Fra og med i dag kan man bidra til at Bergen fortsatt har verdens største pepperkakeby, og Steinar Kristoffersen trenger all den hjelp han kan få. Vi har fått noen utfordrere, sier lederen i Bergen Sentrum AS.

Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum AS håper bergenserne vil bidra til at pepperkakebyen i Bergen fortsatt kan krone seg med tittelen «Verdens største pepperkakeby».

CHRIS RONALD HERMANSEN ronald@fanaposten.no I butikkene har førjulstiden begynt for flere uker siden, men for mange bergensere er det først nå julestemningen virkelig begynner å sette seg. De som har stroppet på seg bakerforkle kan nemlig fra og med i dag levere sine bidrag til årets utgave av pepperkakebyen. Leder i Bergen Sentrum AS, Steinar Kristoffersen, håper så mange som mulig vil være med å bidra. I år har nemlig pepperkakeby-sjefen registrert at andre har meldt seg på i konkurransen om å kunne kalle seg verdens største pepperkakeby. Vi har hatt konkurranse helt siden oppstarten, men foreløpig har ikke mange vært i nærheten. Vi bergensere er jo stolte over denne verdensrekorden, så vi håper at så mange som mulig bidrar til at vi beholder den, sier Kristoffersen med glimt i øyet. INTERNASJONAL KONKURRANSE Flere andre norske kjøpesentre har gjort mindre kopier av pepperka-

keby-konseptet, men nå har også utenlandske aktører meldt seg på for alvor. Armagh Gingebread Alley i England og Gingerbread Village i Australia er eksempler på noen som virkelig har slått seg opp de siste årene. Kristoffersen er likevel trygg på at bergensutgaven vil tåle litt konkurranse. På sikt kan vi kanskje danne et slags Forente Nasjoner for pepperkakebyer, flirer han. OVER ALLE FORVENTNINGER Ideen om pepperkakebyen ble født i 1991, og Kristoffersen har ledet skuten siden den gang. Oppunder jul samme år ble den første utgaven avduket, da som et samarbeid mellom Bergen Sentrum AS og Bergen Husflidslag. I sitt første leveår var pepperkakebyen mer enn pepperkake-bondegård. Siden har alt bare ballet på seg. Da vi først begynte å snakke om ideen, var det ingen som hadde forutsett at dette skulle vokse seg så stort. Det har vært en fantastisk reise, sier han.

Fjorårets utgave inneholdt alt fra oljerigger til Koengen i miniatyr. Mange gjør seg virkelig flid, og lager de mest utrolige ting. Likevel er det spesielt noen bidrag som ligger Kristoffersens hjerte nærmest. Helt siden oppstarten har barnehagene i Bergen vært våre viktigste bidragsytere. I løpet av årene har barnehager fra hele fylket meldt seg på, til og med noen utenfor Hordaland. Det er barnehagenes bidrag som danner grunnmuren i pepperkakebyen, og uten dem hadde det ikke blitt noen utstilling, roser Kristoffersen. SLØSERI-DEBATT De siste årene har det med jevne mellomrom dukket opp en debatt om pepperkakebyen, og de verdiene den symboliserer. Noen debattanter har ment at arrangementet er en utstilling som symboliserer den overfloden vi lever i. Ordet matsløseri har blitt nevnt. Kristoffersen på sin side mener de positive sidene av pepperkakebyen trumfer de negative. Jeg har respekt for at folk engasjerer seg i saken, og man skal få

lov å mene det man vil. Miljøaspektet er viktig å diskutere, men jeg mener at pepperkakebyen handler om at vi skaper et fellesskap i byen vår i en årstid som ellers er mørk og kald. Det er noe flott med at så mange går sammen om å skape noe som alle kan finne glede og stemning i, sier han. I fjor fikk pepperkakebyen inn nesten 2000 forskjellige bidrag, som ble nøysomt plassert av pepperkakebyarkitekt Kjersti Hjelmeland Brakstad. Sammen med sitt team, har hun hatt hovedansvar for utforming av byen i de fleste årene siden oppstarten. I år, som i fjor, vil byen plasseres i de gamle banklokalene til DnB. I utgangspunktet var dette en midlertidig løsning. Likevel plasseres byen samme sted i år. Neste år kan det bli endringer. Vi har arbeidet med en ny, spennende avtale om å få bruke underetasjen hvor det gamle bankarkivet lå, i samme bygg. Målet er å lage et lokale som skal fylles med kulturaktiviteter for barn og unge hele året, og hver jul skal pepperkakebyen arrangeres der. Vi er

ikke helt i mål med alle detaljene, men har tro på å få til denne avtalen, sier han. BIDRA FRA I DAG Det vil være mulig å levere inn bidrag til pepperkakebyen fra i dag, til og med søndag. Vi vil stå klare til å ta imot bidra fra klokken 09.00 til 20.00. Alle som leverer får pepperkakemedalje, diplom og gratisbilletter til utstillingen, sier Kristoffersen. Selve utstillingen åpner den påfølgende helgen, lørdag 23. november klokken 11.00. Byen vil stå helt frem til nyttårsaften.

Steinar Kristoffersen › Steinar Kristoffersen 52 år Bor i sentrum Leder i Bergen Sentrum AS Aktuell med: Har ledet pepperkakebyen siden 1991. Er nå klar til å ta i mot bidrag til årets utgave av verdens største pepperkakeby.

Min By NR7 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you