Page 1

RANDY MARTENS / LODEWIJK ASSCHER / ONSZELF BLIJVEN magazine van de Jonge Socialisten in de PvdA / jaargang 13 — editie 2

1 lava­—1


voorwoord

inhoud artikelen

interview lodewijk asscher De Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher over onderwijs en over de Jonge Socialisten in de PvdA.

interview randy martens

Randy Martens is lid van de Groningse JS-afdeling en zit nu iets meer dan een jaar in de Groninger gemeenteraad namens de Partij van de Arbeid.

beschouwing 65 jaar sociaaldemocratie

De Wiardi Beckman Stichting publiceerde onlangs het boek Onszelf Blijven en Lava onderzoekt waar de kracht van de PvdA ligt.

Anne de Rooij, hoofdredacteur

SCOREN

Als hoofdredacteur wil ik natuurlijk een voorwoord waarmee ik lekker kan scoren. Zo zou ik een populair onderwerp kunnen kiezen, iets als de hoofddoek, en daar mijn ongezouten mening over kunnen geven. Ik zou kunnen zeggen dat ik vind dat een hoofddoek eigenlijk stamt uit de oertijd. Of dat het in strijd is met alles waar ik voor sta. Zonder moeite schrijf ik de woorden op, en voilà: daar heeft u mijn mening. Ik ben zelf een beetje verbaasd over hoe eenvoudig dat eigenlijk is. Het gemak waarmee politici een statement maken vind ik redelijk goedkoop. Het is vlug scoren, zo’n weblogje of interview. Je kunt dus wel roepen dat een hoofddoek staat voor onvrijheid, maar ben je zelf bij moslima’s langs geweest om te vragen of ze gedwongen worden een hoofddoek te dragen? En zou je deze mening ook verkondigd hebben gedurende verkiezingstijd? Nee, want we hebben het liefst wel dat al die onderdrukte moslima’s nog steeds op ons stemmen. Maar hé, mijn voorwoord staat weer vol met woorden als ‘moslima’s’ en ‘hoofddoek’. En dat is nooit verkeerd. Dank aan de gehoofddoekte moslima’s over wier ruggen ik weer een stukje mocht schrijven!

interview bo schijven

Het Voorjaarscongres van de Jonge Socialisten in de PvdA vindt dit jaar op zaterdag 4 en zondag 5 juni plaats in Den Haag en daarom praat Lava met afdelingslid Bo Schijven, die een deel van de organisatie voor haar rekening neemt.

rubrieken

5 7 10 12

voorwoord 2 colofon 2 politweets 3 over de schutting 3 de brief 4 het betoog 14 marijn 14 uit de bestuurskamer 15 gezocht / gevonden 15 de wissel 16

colofon hoofdredactie: redactie: eindredactie: fotografie: ontwerp: bladmanagement: met medewerking van: druk: uitgever:

anne de rooij wouter booij, willem hutten, pascal van kraaij, emma van de meerendonk, martijn otten, afke severijn, marijn sikken, harm steijn, dennis tak, sebastiaan van der vliet jochem rietjens, anne de rooij marjolein van pagee | marjoleinvanpagee.nl merijn dietvorst | vorstontwerp.nl jochem rietjens marco florijn, dierk hendriks (fotografie), lars kersten (fotografie), ronald plasterk controlmedia | controlmedia.eu jonge socialisten in de pvda | js.nl

Lava is een uitgave van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) en verschijnt 4 keer per jaar. Voor tips en suggesties is de hoofdredactie te bereiken via lava@js.nl. De volgende editie verschijnt begin oktober. Meer informatie over de JS is te vinden op js.nl. alle rechten voorbehouden © Jonge Socialisten in de PvdA mei 2011

2 lava—1


politweets

Een chronologisch overzicht van de meest opvallende politieke twitter-berichten van de afgelopen maanden. @JelleMenges: @TimMartensNL: @wouterbooij: Ok JSers kussen mn ring bij binnenkomst en bidden 5x pd richting 020, maar om nou gelijk van een sekte te spreken. 2:58 PM Jan 9th JS-voorzitter Jelle Menges ontkent alle gelijkenissen tussen de JS en een sekte. Toch? @evaruijters: Jong SGP heeft twee vrouwen in het bestuur... Tja, zo’n progressieve partij kunnen wij als JS in de PvdA met 1 vrouw niet aan :p Pijnlijk! 2:43 PM Mar 28th Het enige vrouwelijke Landelijk Bestuurslid van de JS legt de vinger op de zere plek.

@Bartmann81: Afgewezen titels voor Wilders nieuwe film: No Country For Islam, When Harry Met Ali, There Will Be Blood, Dr. Strangehair, Raging Bulshit 4:13 PM Apr 1st Misschien moet Wilders JS’er en scenarioschrijver Bart Juttmann maar eens inhuren!

@EdgeOfEurope: Toen ik bij de JOVD zat, was de voorzitter geen gladde Gordonkloon met spermanentje zoals @martijnjonk. 2:13 PM Apr 18th Het leven van een PJO-voorzitter gaat niet over rozen...

@lroorda: @JSPvdA: achja, iedereen maakt wel eens een fout. We hebben binnenkort een mooi congres om dat recht te zetten. 12:34 AM Apr 18th Deze tweet van JS’er Lucas Roorda over het standpunt van de JS over kernenergie (JS is voor) voorspelt een pittige discussie op het Voorjaarscongres.

Over de schutting

Wouter Booij neemt een kijkje bij andere politieke jongerenorganisaties, waarbij hij zijn bevindingen op eigengereide wijze beschrijft.

OMG, zijden stropdassen

Ben jij een stoere papabeer

Let op vrinden! Het is nu of nooit! Bestel als de wiedeweerga je zijden JOVD-stropdas. Want een echte JOVD’er kan niet zonder zijn stropdas. Alleen, die stropdassen die de mensen der JOVD exploiteren zijn van polyester. Huh? Dat kan niet! Ongehoord, aldus de JOVD-afdeling Rijk van Nijmegen (laat creatieve afdelingsnamen maar aan de JOVD over). Dus wat heeft ‘het Rijk’ gedaan? Natuurlijk: “In plaats van polyester dassen zullen wij echter hoge kwaliteit zijde dassen bestellen. Deze dassen zullen in een luxe geschenkverpakking worden geleverd.” Allemachtig! Zijden stropdassen van de JOVD. In een luxe geschenkverpakking. Toppie! Bestellen! En nu weer door met echte politiek bedrijven.

Terwijl de stieren van de Partij voor de Dieren zich eindelijk bezig houden met echt belangrijke zaken, zoals het debat over ritueel slachten of Fukushima, weten de kalfjes van P!NK echt niet meer waar ze het moeten zoeken. Het gemekker gaat maar door. En nu gaan ze wel heel ver.

DWARS = GE-NI-AAL Politiek jong Nederland barst van de saaie activiteiten. Tientallen lezingen, honderden stomme debatten en overal en altijd dezelfde gasten. Niks te beleven. Behalve bij DWARS, de jongeren van GroenLinks. Want daar zit een mannetje (of een vrouw) die GE-NI-AL-E dingen verzint. Waar ik zo enthousiast over ben? Hou je vast! EEN LIFTWEDSTRIJD. Ja sociaaldemocratische vrienden, een echte liftwedstrijd. Midden in de zomervakantie! Geen idee waarom. “Liften is bij uitstek een DWARSe activiteit, want waarom zou je niet optimaal gebruik maken van auto’s die zich reeds op de weg bevinden?” Aldus de website. Maar wat gaaf! Wel beetje raar: je mag alleen meedoen in een koppel van een jongen en een meisje. Iets met veiligheid. Oh en kinders: je moet achttien zijn! Lid worden van DWARS (om mee te liften natuurlijk) kan via dwars.org.

Wat is er aan de hand? Wel, op de Publieke Omroep is een kinderprogramma genaamd Mijn vader is beste. Ik heb dat dus even bekeken en het is iets met vaders die met elkaar battelen om de gunst van hun zoon of dochter (terug?) te winnen. Leuk concept, niks voor ons. Blijkt dus dat die dierenjongeren daar elke dag naar kijken! Want, ik zweer het, ik verzin het echt niet: “Afgelopen zondag moesten de vaders met hun mond stukken kaas uit een bak halen met daarin honderden levende muizen. De muizen lagen wel drie lagen dik op elkaar gestapeld en krioelden door elkaar heen. Ze waren bang en dreigden verdrukt te raken.” Verschrikkelijk natuurlijk. En toen verzonnen ze dit, ik durf het bijna niet op te schrijven: “P!NK! begint de actie Stoere Papa’s. We gaan hiermee opzoek naar de grootste stoere papabeer van Nederland. Heeft jouw vader wel eens een dier in nood geholpen of is hij agent bij de dierenpolitie? Is jouw papa soms vrijwilliger bij de dierenambulance? Stuur ons jouw stoere-papa-verhaal, waarin je ons uitlegt waarom jóuw vader de dierenheld is die wij zoeken.” Ik heb mijn vader reeds opgegeven; hij zorgt al 22 jaar voor een behaarde schreeuwaap. Prestatie van formaat van die man! Is jouw papa ook een Stoere Papabeer?

3 lava­—1


Beste Ronald, Beste Dennis, De PvdA heeft zich, onder meer bij monde van u, nadrukkelijk gemengd in de discussie over de bonussen van topbestuurders, bankiers en anderen in de private sector. De huidige focus van het PvdA-standpunt ligt nadrukkelijk op de hoogte van de bonus. In mijn brief wil ik ingaan op het huidige PvdA-standpunt en daar een aantal vragen over stellen. Tijdens de financiële crisis is er veel ophef ontstaan over de miljoenen-bonussen van zakenbankiers. Hierdoor is ook het hele beeld over de bonus veranderd, veel mensen vinden het onbegrijpelijk en zien de toegevoegde waarde niet. De politiek heeft hier handig op ingespeeld door met zeer strikte eisen te komen. Dient echter wel de volgende vraag gesteld te worden: wat heeft er voor gezorgd dat zakenbankiers vooral gericht waren op de korte termijn? Was het de hoogte van de bonus, of de prestatieindicatoren waarmee de hoogte van de bonus werd bepaald? De PvdA is van mening dat een bonus nooit hoger mag zijn dan het basissalaris. Ik vraag me af of dit wel de juiste oplossing is. Immers, kan iemand dan nog steeds een bonus ontvangen door ongewenst, en mogelijk zelfs onethisch, te handelen. De PvdA stelt dat deze bonus pas na 3 jaar mag worden uitbetaald, ter voorkoming hiervan. Is de maximering en het moment van uitkeren, 3 jaar later, echt een garantie dat de bonus terecht wordt uitgekeerd?

Moeten bonussen niet ongemoeid blijven? Mijn antwoord is nee; ik begin met een voorbeeld. De woekerpolissen. Meer dan 7 miljoen van verkocht. Mensen dachten te sparen, maar ze werden in sommige gevallen ernstig geflest. De verzekeraars spraken bijvoorbeeld van 3% ‘kosten’, maar dat bleek per jaar, dus er zijn mensen die na jaren nauwelijks hadden gespaard. Er is geld verdiend aan hun goedgelovigheid. In een folder riep een bank de tussenpersonen op om klanten te overreden hun (veilige) spaarhypotheek om te zetten in een woekerpolis; er werd een forse bonus in het vooruitzicht gesteld. Dus reken maar dat die tussenpersonen hun best gedaan hebben. Dergelijke prikkels werken! In principe hebben mensen best een beroepsethiek, ze zijn ooit met de beste bedoelingen aan hun vak begonnen: de klanten helpen aan een goede verzekering. En vakmensen hebben, anders dan je kennelijk aanneemt, geen variabele financiële prikkels nodig om hun werk goed te doen, zo lang hun intrinsieke motivatie maar gevoed wordt; dat gebeurt door interessant werk, door respect van vakgenoten, door perspectief op verdere ontwikkeling in het vak. Maar als je ze maar nadrukkelijk genoeg financiëel gaat prikkelen ontstaat er langzamerhand een sfeer waarin je een zonderling bent als je het klantbelang nastreeft.

Nu zou je nog kunnen zeggen: dit voorbeeld illustreert alleen dat je de beloningscriteria met zorg moet kiezen. Maar elke sturing op ‘output’ heeft perverse effecten. Uiteindelijk weet de vakman heel goed wat voor de klant het beste product is. Als je gaat belonen op basis van omzet dan stimuleer je haastwerk, als je gaat belonen op de verkoop van een bepaald product, zoals Hier gaat het wat mij betreft dan ook vooral om: welke criteria een woekerpolis, dan stimuleer je een partijdig advies, en zo moet je gebruiken? In mijn ogen moet er een sterke focus liggen heeft elke simpele output-prikkel een verstorend effect. op duurzaamheid en financiële houdbaarheid. Kortom, criteria die lange termijn duurzaam handelen stimuleren. Dit geldt nog sterker voor de top van een bank. De topmensen moeten voor een zeer goed vast salaris hun uiterste best doen In het geval van zakenbankiers is het vrij eenvoudig om te meten voor bedrijf, klant en samenleving, en wie zonder bonussen hoe duurzaam een investering is. Er zijn tal van manieren om de niet weet wat hij doen moet, hoort niet aan die top thuis. Een stabiliteit van een investering te toetsen. Daar komt nog bij dat nadeel is ook de voorbeeldwerking: als de bovenbaas kennelijk als iemand op de lange termijn echt voor gigantische bedragen alleen maar hard wil hollen voor een bonus van een miljoen, aan waarde creëert voor zowel het bedrijf als de maatschappij, waarom zou je als gewone medewerker je dan uitsloven? De waarom zouden we iemand daar dan niet gepast voor belonen? ‘tone at the top’ heeft invloed op de cultuur in het hele bedrijf.

In mijn ogen is de hoogte van de bonus mogelijk nog wel het minst interessant. Immers, puur rationeel bekeken, kan een bonus van 1 miljoen euro best te verantwoorden zijn. Als het bedrijf in kwestie maar de juiste prestatie-indicatoren heeft gebruikt.

Kortom, de hoogte van de bonus moet ongemoeid blijven en ik vind dat we meer moeten focussen op het waarom van een bonus. Hoe kijkt u hier tegen aan? Ziet u mogelijkheden om de criteria van bonussen strenger te controleren?

Daarom moet de financiële sector, een sector met een belangrijke nutsfunctie, van die hoge variabele beloningen af. Tegen incidentele eindejaars-extraatjes van pakweg 10-20% is natuurlijk geen bezwaar.

Met vriendelijke groet, Met vriendelijke groet, Dennis Tak Ronald Plasterk

DE BRIEF

Dennis Tak schrijft een bericht aan een PvdA-prominent en de aangeschrevene reageert. Deze keer een briefwisseling met Ronald Plasterk. 4 lava—1


PvdA-wethouder Lodewijk Asscher over onderwijs en de JS

‘dat heilige vuur, dat kan geen kwaad’ tekst Afke Severijn & Anne de Rooij beeld Marjolein van Pagee De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) heeft zich uitgesproken tégen bijzonder onderwijs. De Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher (Educatie, Jeugdzaken, Financiën), kijkt daar anders tegenaan. Een vraaggesprek over regulier onderwijs, bijzonder onderwijs en, natuurlijk, de JS.

5 lava­—1


Wij worden het kantoor van de Amsterdamse PvdAwethouder Lodewijk Asscher binnengeleid door zijn assistente. Joviaal worden wij door Asscher opgevangen in de ruime kamer met zithoek en werkruimte. Klassieke muziek klinkt luid, maar wordt al snel zachter gedraaid door de wethouder. Er wordt nog even snel een sms gestuurd naar de voorlichter dat ze niet hoeft te komen. “Laten we dan maar beginnen,” zegt de wethouder enthousiast. Asscher vertelt dat hij vanmiddag een afspraak met de minister van Onderwijs, Van Bijsterveldt-Vliegenthart (CDA), heeft. Dit geeft aan dat de samenwerking met het huidige kabinet wel goed gaat. “De samenwerking op het niveau van bewindspersonen gaat prima. Het kabinet wil natuurlijk ook veel voor elkaar krijgen in Amsterdam, net zoals ik dat wil,” zegt Asscher. Hij geeft aan dat hij weliswaar goed kan samenwerken met de regering, maar het tegelijkertijd totaal niet eens is met het beleid wat er op dit moment wordt gevoerd door kabinet Rutte I. “Wat ze daar in Den Haag aan doen zijn is redelijk rampzalig,” betoogt Asscher. Over hoe de Partij van de Arbeid daartegen moet ageren zegt hij: “De PvdA moet laten zien hoe zij het zou aanpakken als zij in de regering zou zitten. Op dit moment zijn alle -voornamelijk linkse- partijen alleen maar aan het roepen dat ze tegen het kabinet zijn, maar dat vind ik te makkelijk. De opdracht voor de PvdA is om de mensen opnieuw te inspireren om op de partij te stemmen.” Vooral de bezuinigingen op het onderwijs en zorgleerlingen vindt Asscher schrijnend. “Bezuinigen op de zorgleerlingen is, volgens mij, gewoon schrapen naar geld.”

uit de christelijke uitgangspunten.” Hij zegt dat het bij de vrijheid van onderwijs past. “Op dit moment wordt die vrijheid helaas op de verkeerde manier gebruikt. Het moet de ouder en het kind beschermen, maar nu lijkt het of de schoolbestuurder wordt beschermd. Ik vind dat er geen concessies op kwaliteit gedaan mogen worden. En dit kan alleen bereikt worden door het huidige gebruik van de term ‘onderwijsvrijheid’ weer op een andere manier te gaan interpreteren.” Asscher vult aan: “Ik denk niet, dat als je bijzonder onderwijs afschaft, de segregatie zal afnemen.” Een mogelijke oplossing tegen segregatie is volgens Asscher gelegen in het aanscherpen van kwaliteitseisen: “We kunnen het in vier stappen bekijken. Allereerst moet er een veel hogere kwaliteit op basisscholen komen. De tweede stap is om ouders te vinden die iets aan de huidige scholen willen veranderen. Die ouders heb je nodig om de verandering zo concreet mogelijk te maken. Stap drie is zeggen dat we het een belangrijk onderwerp vinden. En als laatste stap vier, de vraag ‘hoe ga je om met probleemleerlingen?’ beantwoorden. Asscher vindt dat, wat dit laatste punt betreft, alle scholen een deel van de ‘last’ op zich moeten nemen.

thuisonderwijs Onderwijs is één van de vele portefeuilles waar Asscher verantwoordelijk voor is. Eind maart dit jaar voerde de wethouder nog gesprekken met ouders van de leerlingen van Islamitisch College Amsterdam, dat deze zomer dicht moet wegens onvoldoende leerlingen. Deze gesprekken waren bedoeld om te voorkomen dat ouders hun toevlucht namen tot thuisonderwijs -100 van hen waren dat serieus van plan- omdat er op andere scholen te weinig rekening gehouden zou worden met hun orthodox-islamitische levensstijl. De gesprekken zijn geslaagd, want Asscher heeft bijna alle ouders er van overtuigd dat regulier onderwijs een betere optie voor hun kinderen is dan thuisonderwijs. “Ik vind zeker niet dat wij het thuisonderwijs moeten verbieden. Als land moet je om kunnen gaan met uitzonderingen. Maar ik vond het belangrijk om juist deze ouders te overtuigen van het belang van regulier onderwijs. Zij stonden namelijk op het punt om, over de rug van hun kinderen, onze samenleving de rug toe te keren. Ingewikkeld is wel dat er op dit moment geen duidelijke regels zijn voor wie thuisonderwijs mag geven,” zegt Asscher. Ik heb mazzel dat ik in het lokale bestuur zit en er ook werkelijk wat aan kan doen in Amsterdam.”

JS broodnodig Over de JS is Asscher verder zeer te spreken: “Ik vind het vaak ontzettend leuke mensen en ik heb al veel met leden samengewerkt, bijvoorbeeld tijdens de campagnes.” Asscher vindt de JS ook broodnodig, ook al mag het wat hem betreft allemaal wel wat scherper en kritischer. “Ik moet zeggen dat de toon wel al wat is opgekrikt. En dat vind ik een heel goed iets. Als je namelijk niet oppast, is de PvdA straks een groep mannen van middelbare leeftijd die enkel nog maar over procedures vergadert.” Hij vindt dat wij als de JS de fakkel moeten overnemen, maar ook met zelfvertrouwen durven zeggen dat het anders kan. “Dat heilige vuur, dat kan geen kwaad.”

Asscher vindt het belangrijk dat jonge mensen zich bezighouden met de politiek. “Jonge mensen zijn in mijn ogen praktische idealisten, die geen zin hebben in eindeloze debatten, maar concreet willen handelen. Politiek wordt soms als een aparte kaste gezien. Het is juist mooi om bijvoorbeeld amateurs in de gemeenteraad te Enige tijd geleden sprak de JS zich uit tegen bijzonder hebben, dat verbetert politiek en je leert van elkaar.” onderwijs. Asscher vindt echter dat het een groot goed is dat je je kind naar je eigen inzicht kan opvoeden in dit “Ik denk dat je altijd plezier hebt als je mensen, je eigen land: “Ik vind dat iedere ouder zelf mag bepalen naar wat buurt en je eigen stad leert kennen. En het maakt niet voor een soort school haar of zijn kind gaat. Sommige uit bij wat voor een beweging of organisatie je dan zit. kinderen passen bijvoorbeeld nou eenmaal beter op het Het is fijn om mensen te kennen die dezelfde idealen Montessorionderwijs dan op een school die werkt van- nastreven als jij,” besluit Asscher. ◄ 6 lava—1


JS’er en PvdA-raadslid Randy Martens aan het woord

‘probeer niet te worden zoals de oude garde’

7 lava­—1

tekst Dennis Tak & Sebastiaan van der Vliet beeld Marjolein van Pagee De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) is onder meer een kweekvijver voor jong politiek talent. Het lukt heel wat JS’ers om namens de moederpartij zitting te nemen in de gemeenteraad. Iets meer dan een jaar geleden vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en JS-lid Randy Martens, sinds dat moment PvdA-raadslid in Groningen, maakt een tussentijdse balans op en vertelt wat zijn bevindingen tot dusver zijn.


Randy (23) is voormalig landelijk bestuurslid van de JS en komt naar eigen zeggen uit een “volstrekt apolitiek nest”. Wat heeft deze jongen er dan toe gebracht om de lijn te doorbreken en zelf de politiek in te gaan? Randy over zijn motivatie: “Jarenlang had ik veel praatjes langs de zijlijn en het werd tijd om de daad bij het woord te voegen.” Volgens Randy moet de PvdA niet bang zijn om ‘klassiek linkse politiek’ te voeren. “Waarom bestaan we? We zijn er om het algemeen belang te dienen en blijf daar dan altijd aan denken. Heb daarnaast oog voor de minder traditionele doelgroepen, zoals ondernemers.” Hij betoogt: “Verder is het belangrijk dat je als gemeente niet te afwachtend bent. Als je ziet dat het zichzelf niet regelt, dan regelen wij het wel als gemeente. Neem het heft in eigen handen.”

nergens deskundig Randy vindt de houding ten aanzien van mensen erg belangrijk. Naar ze luisteren en hun mening serieus nemen. “In principe ben je nergens deskundig op. Als raadslid fungeer je als een bruggenbouwer,” stelt het PvdAraadslid. Daarnaast is hij van mening dat je altijd open en eerlijk moet zijn. “Het heeft geen zin om met iemand mee te praten, terwijl je eigenlijk al weet dat je tegen het plan of idee gaat stemmen. Ben dan gewoon open en eerlijk. De mensen zijn het dan misschien inhoudelijk niet met je eens, maar ze weten wel dat je betrouwbaar bent.” Om in de woorden van Machiavelli te spreken: “Je moet een goede vriend zijn óf een goede vijand. Dan weten mensen wat ze aan je hebben.” Het is in de ogen van Randy belangrijk dat mensen niet alleen maar raadslid zijn. “Je moet niet in de eerste plaats raadslid zijn, maar bovenal vanuit je werk of bezigheden de bevolking vertegenwoordigen. Raadsleden hoeven niet overal bij te zijn.” Zo is hijzelf betrokken bij een Groningse studentenkrant. “De universiteitskrant krijgt jaarlijks €500.000 subsidie en wij ontvangen €3.000. Wij dekken onze kosten met advertenties, we hebben 30 adverteerders. We zijn ontzettend hard gegroeid, de oplage is nu 10.000 stuks.” Randy is van mening dat je veel kan bereiken door zaken creatief aan te pakken en zelf op zoek te gaan. “Wij bieden de advertenties tegen een zo

laag mogelijke prijs en dat heeft ge- de spreiding op andere mantra’s. Als zorgd voor een enorm aanbod aan ad- je merkt dat de PvdA niet vertrouwt verteerders.” wordt op de economie in de verkiezingen, dan komt dat ook omdat er Naast zijn ervaringen bij de studen- geen goede economen bij zitten.” tenkrant heeft Randy ook veel geleerd van zijn tijd bij de JS. “Het helpt onwaarschijnlijk ontzaglijk veel dat je in de JS ervaring hebt. Het geeft je een grote figuur voorsprong in de raad. Er zijn in de raad mensen, soms een stuk ouder Wanneer is Randy tevreden over zijn dan ik, die nog steeds zenuwachtig periode als raadslid? “Ik ben tevrezijn en daardoor hun standpunten den als mijn aanwezigheid een verniet goed naar voren kunnen bren- schil heeft gemaakt.” Randy noemt gen.” Daarnaast heeft Randy func- zichzelf een onwaarschijnlijk figuur. ties van personen leren relativeren: “Mensen vinden me soms rechts, dat “Je moet niet veel ontzag hebben voor komt omdat ik hard en duidelijk ben. functies, je moet niet kruipend bin- Dat heeft niets met links en rechts te nen komen bij de burgemeester. Het maken. Niet meelullen, gewoon dizijn ook gewoon mensen die het rect reageren.” waarderen als je een goed verhaal hebt.” Als laatste geeft Randy aan geen ambitie te hebben om na zijn raadsperiVerder heeft hij nog een belangrijke ode nog iets groters in de politiek te tip voor jonge politici: “Probeer niet gaan doen. “Ik vind het niet echt iets te worden zoals de oude garde. Denk is wat ik echt graag zou doen. Ik voer daarbij goed na of je wel in de raad wil liever het beleid uit dan het zelf te als je jong bent. Je komt in een omge- moeten maken. Sommige mensen ving met een hoop oudere mensen. in de raad beleven veel plezier aan Het laatste wat ik wil is vroeg oud het woordenspel. Ik kom daar niet worden. Je moet niet doen alsof je al omdat ik discussiëren zo leuk vindt, 50 bent. Dat is net zoals een vrouw die maar omdat er gewoon goed PvdAzich als een man gaat gedragen om zo beleid moet worden uitgevoerd. door het glazen plafond te breken, Liefst alles zo snel mogelijk.”◄ dat werkt niet.” Hij ervaart vaak dat zijn spontanere stijl niet te kopiëren is door ouderen: “Dat is misschien nog wel de grootste kracht van een jongere, je hebt een eigen stijl. Je kan je onbevangenheid ook kwijt in de raad, juist als jongere.” De PvdA in Groningen is een van de meeste succesvolle in het binden van kiezers. Randy vertelt waarom hij denkt dat ze het zo goed doen: “Laat vooral merken dat je dingen wél wil. Dat motiveert mensen om te gaan stemmen.” Als tweede punt noemt hij het dualisme: “Alle mensen zien PvdA’ers – fractie, wethouders en bestuur – als één geheel, bedrijf dan ook geen nep-dualisme. In het achterkamertje gebeuren mooie dingen.” Als laatste benadrukt hij de kwaliteit van de raadsleden: “Je lijst moet bevolkt zijn met mensen die het goed kunnen, het gaat er niet om of je vrouw bent of allochtoon. Er moet wel spreiding zijn, maar niet krampachtig. Zo is het bijvoorbeeld opvallend dat er bij de lijst van de Tweede Kamer geen economen en juristen op een verkiesbare plaats stonden. Mogelijk is dat een gevolg van de om-en-om-lijst en 8 lava—1


Robin Reichrath Op moment van zijn installatie vorig jaar was Robin Reichrath (19) uit Landgraaf met zijn achttien levensjaren het jongste raadslid van Nederland. Al op zijn veertiende voelde hij zich het meeste thuis bij de PvdA: “Ik kon pas vanaf mijn zestiende lid worden van de PvdA. Er werd mij verteld dat ik al wel lid kon worden van de Jonge Socialisten, dat heb ik toen ook direct gedaan.” In de Landgraafse gemeenteraad is hij het jongste raadslid, na hem komt een jongen van 22. Volgens Robin speelt leeftijd geen rol: “Ik ben plaatsvervangend fractievoorzitter en anderen kunnen feitelijk niet om mij heen. Soms krijg ik wel vragen over mijn leeftijd, maar in het gesprek merken mensen dat ik echt wat bij te dragen heb.”

Maruschka Gijsbertha Het eerste jaar van Maruschka Gijsbertha (25) in de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel is omgevlogen: “Zo ben je geïnstalleerd als raadslid en zo ben je alweer een jaar verder. Dat is een goed teken, de tijd gaat snel als je het naar je zin hebt”. Maruschka is in feite de hele dag met politiek bezig. Naast gemeenteraadslid werkt ze namelijk voor het Instituut voor Publiek Politiek, waar ze jongeren wegwijs maakt in de politiek.

Robin is verantwoordelijk voor sport, onderwijs, verenigingen, jongerenbeleid, ouderenbeleid en financiën in de commissie burgers/middelen. Als laatste heeft Robin nog een advies voor JS’ers die zelf graag actief willen worden in de politiek: “Laat je niet afremmen door wat oudere mensen tegen je zeggen. Laat je niet gek maken en realiseer je dat je fouten mag maken.”

De raad van Capelle wordt gedomineerd door rechtse partijen, zoals Leefbaar Capelle met Joost Eerdmans als wethouder. De PvdA zelf moet genoegen nemen met een rol in de oppositie. Het is daarom best lastig om dingen voor elkaar te krijgen als bevlogen links jong iemand, vindt Maruschka. Toch heeft zij haar eerste succes al binnengehaald: “Mijn eerste voorstel in de gemeenteraad werd meteen aangenomen. Dit gaat over de realisatie van speelplekken voor kinderen met een beperking. In de zomer wordt de eerste daarvan waarschijnlijk geopend.” Dit eerste succes smaakt voor haar naar meer. Ze richt zich nu vooral op jongerenhuisvesting. “Jongeren is hét thema waar ik campagne op heb gevoerd. Ik beschouw mijn raadsperiode als een succes als in deze periode een voorstel is aangenomen om meer betaalbare jongerenhuisvesting te realiseren.”

9 lava­—1


BEN JE AL BEZIG DE PVDA TE HERVORMEN? tekst Willen Hutten & Martijn Otten De Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid, publiceerde onlangs het boek Onszelf Blijven. Lava las het boek en sprak met Frans Becker, adjunct-directeur van de WBS en tevens samensteller van het boekwerk. Een verslag van de verzamelde informatie.

10 lava—1


Bij de 65e verjaardag van de Partij van de Arbeid merkte PVVer Martin Bosma op dat de PvdA wel met pensioen kan en dat niemand weet waarom ze nog bestaat. Hoe graag wij dit ook zouden willen ontkennen, zit in dat laatste niet tóch een kern van waarheid? Wie een PvdA’er naar de visie van zijn partij vraagt, krijgt meestal een vage uitleg met abstracte termen als eerlijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Maar hoe Nederland er volgens de sociaaldemocratie over 40 jaar uit moet zien en waar we op lange termijn naar streven, blijft voor velen -en dus ook voor de kiezers- een raadsel. De sociaaldemocratie zal niet verouderen, de toepassing ervan wel en daarom is het een belangrijke taak om die te vernieuwen. De PvdA heeft behoefte aan nieuwe idealen en aan een duidelijk toekomstbeeld. In de beginperiode van de sociaaldemocratie streed de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (S.D.A.P., voorloper van de PvdA) voor sociale wetten, zoals het staatspensioen, voor betere huisvesting, voor de achturige werkdag en daarnaast voor de invoering van het algemeen kiesrecht. Dat algemeen kiesrecht kwam er in 1917 voor mannen en in 1919 ook voor vrouwen, maar dit zorgde niet voor de gehoopte grote groei van de S.D.A.P. in de Tweede Kamer. Vervolgens ontstond bij een aantal jongeren de behoefte om de idealen van de S.D.A.P. bij te stellen.

revolutie niet haalbaar Eén van hen, Herman Bernard Wiardi Beckman, schreef al op 20-jarige leeftijd in een brief aan zijn boezemvriend Marinus van der Goes van Naters: Ben je al bezig de S.D.A.P. te hervormen? Deze jongeren keerden zich vooral tegen de oude, marxistisch ingestelde vleugel van de partij en tegen het isolement waar de partij, die geen kans maakte om in de regering te komen, zich in bevond. Wiardi Beckman zag in dat een revolutie niet haalbaar was en dat het marxisme geen oplossing bood voor de gevolgen van de Grote Depressie, waar ook Nederland hard door werd getroffen.Hun vernieuwingsdrift zette door en leidde ertoe dat de economische visie door diverse economen, waaronder Jan Tinbergen werd hervormd, wat leidde tot het Plan van de Arbeid (1935). Een commissie met Wiardi Beckman als secretaris presenteerde op het congres van

1937 een nieuw beginselprogramma met grote koerswijzigingen. Allereerst werd onvoorwaardelijk de democratische weg ingeslagen en werd de partij omgevormd tot een brede anti-kapitalistische volkspartij die de sociale revolutie niet meer als doel zag, waardoor ook regeringsverantwoordelijkheid tot de mogelijkheden ging behoren. Daarnaast werd als doel gekozen om voor allen welvaart en bestaanszekerheid mogelijk te maken. De uitvoering van deze plannen kon na de oorlog worden gerealiseerd, mede dankzij het feit dat de beschadigde Nederlandse economie vatbaar was voor hervormingen en deze situatie door Willem Drees, naast de wederopbouw, kon worden benut voor zijn nieuwe sociale zekerheidsplannen, zoals de AOW. Maar waar heeft de PvdA na Drees voor gestreden? In de jaren ’70 kreeg de stroming van Nieuw Links veel invloed binnen de partij. Nieuw Links vond de koers van de PvdA te conservatief en wilde meer aandacht voor milieu en ontwikkelingssamenwerking. In de jaren ’90 ging de PvdA in grote mate mee met de neoliberale stroming welke zich richtte op privatisering van het openbaar vervoer, post en telefonie en overheidsbedrijven. Tevens sprak toenmalig minister-president Wim Kok (PvdA) over het afschudden van de ideologische veren. In de periode na Drees werden wel twee nieuwe beginselprogramma’s geschreven, maar die kunnen volgens Frans Becker echter het beste als terugkijkprogramma’s worden omschreven, omdat zij eerder een bepaalde periode afsluiten dan een nieuw toekomstperspectief openen. Nu lijkt de economische crisis ‘gelukkig’ weer voor bezinning te zorgen en komt het idealisme langzaam weer terug.

nieuwe dingen Heeft de PvdA nog idealen, nu onder andere de vooroorlogse plannen over het creëren van een goed sociaal zekerheidsstelsel zijn gerealiseerd? Heeft Martin Bosma dus gelijk, als hij zegt dat de PvdA beter met pensioen kan gaan? Nee, de sociaaldemocratie is nog steeds enorm belangrijk voor het behoud van ons sociale vangnet en het creëren van een socialere toekomst. We moeten ons nu vooral richten op nieuwe dingen die we willen 11 lava­—1

bereiken, naast het pleiten voor het behoud van de al behaalde idealen. Zonder deze idealen blijven we slechts een protestpartij die alleen maar klaagt dat het eerlijker moet. Er is nu vooral behoefte aan een eigen verhaal dat zowel op economisch als op sociaal-cultureel vlak een toekomstbeeld schetst. Vanuit deze visie kunnen plannen worden opgebouwd en dan is het ook makkelijker om kiezers te overtuigen. Je kunt kiezers namelijk pas overtuigen, als je eigen toekomstbeeld op orde is. De kracht van de PvdA ligt momenteel in haar combinatie van progressiviteit en conservatisme. Progressief als het gaat om het durven hervormen en verduurzamen van de economie. Conservatief als het gaat om het beschermen van de sociale zekerheid, die Nederland de afgelopen eeuw heeft opgebouwd, al moet daar wel kritisch naar gekeken kunnen worden. Maar ook conservatief als het gaat om het beschermen van onze rechtsstaat en van de Nederlandse normen en waarden, waarin zowel tolerantie voor nieuwkomers als erkenning van een eigen Nederlandse identiteit thuishoort. Een wil tot progressiviteit moet namelijk niet ten koste gaan van de zekerheden die zijn opgebouwd. De combinatie van die twee tegenpolen, dat is de kracht van de PvdA.

houvast voor kiezers Allereerst zullen we moeten accepteren dat we nog geen duidelijke visie hebben en nog geen toekomstige samenleving voor ogen hebben. Pas daarna kunnen we die visie gaan vormen. Dit zal er uiteindelijk ook voor gaan zorgen dat het besef van de relevantie van de PvdA zal terugkeren. Een duidelijk beeld van onze doelen en van onze idealen zal niet alleen houvast geven voor de kiezers, maar ook voor politici zelf. We moeten namelijk begrijpen waarom we iets vinden en waarom we iets doen. Want alleen politici die vanuit helder geformuleerde idealen handelen, hebben het vermogen Nederland vooruit te helpen.◄ ‘Onszelf Blijven’ is voor €20 te koop bij de Wiardi Beckman Stichting. Mail naar info@wbs.nl als je een exemplaar wil aanschaffen.


Bo Schijven van afdeling JS Den Haag

‘gezelligheid en inhoud met elkaar combineren’ tekst Emma van de Meerendonk & Harm Steijn beeld Marjolein van Pagee Het Voorjaarscongres van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 en zondag 5 juni in Den Haag. Een goede reden voor Lava om eens nader kennis te maken met Bo Schijven; penningmeester van JS Den Haag en een van de organisatoren van het Voorjaarscongres in de hofstad.

12 lava—1


Hoe gaat het met de voorbereidingen van het Voorjaarscongres? Bo: “Dat loopt erg lekker. Het thema van het congres is JS goes international en we zijn bezig met het regelen van sprekers en workshops die op dit onderwerp aansluiten. We hebben een mooie congreslocatie naast het Vredespaleis en de slaaplocatie is op loopafstand van het strand in Scheveningen.”

politieke agenda plaatsen. De input van de JS zal Heijnen meenemen.

In het kantoor van de PvdA in Den Haag loopt het ondertussen langzaam vol. Het publiek is zeer divers: er zijn Haagse JS’ers die al langer meelopen, maar ook een aantal nieuwe gezichten. Daarnaast zijn er leden van andere afdelingen en zelfs enkele Haagse JOVD’ers komen zich in onze discussie mengen. Na een korte peiling blijken er veel nachtzwemmen Oranjegezinden te zijn, maar er zijn ook een aantal (semi-)republikeiBo hoopt dan ook van harte dat ienen in ons midden. Het belooft dus dereen zijn zwemspullen meeneemt een spannende avond te worden. en dat de JS’ers gaan nachtzwemOm half 9 opent Wouter Booij men. “Ons doel is om een congres te (voorzitter JS Den Haag) de avond organiseren dat iedereen zich over en stelt hij Heijnen voor. vijf jaar nog steeds herinnert. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat er discussie veel mensen komen.” Bo roept dan ook alle JS-leden op om op zaterdag 4 en zondag 5 juni naar Den Haag te De groep wordt opgedeeld in drie komen (aanmelden voor het congres verschillende groepen, met allekan via js.nl, red.). maal de opdracht om vanuit verschillende visies de toekomst van We treffen Bo, sinds anderhalf jaar ons koningshuis te schetsen. In de lid, nadat een vriendin haar introdu- groep van Bo barst meteen de disceerde bij de JS, tijdens een activiteit cussie los over de waarde van het van haar eigen afdeling: PvdA-ka- koningshuis. Heijnen komt langs merlid Pierre Heijnen, woordvoerder om ons nog even te wijzen op de Binnenlandse Zaken, is te gast om taak die we hebben, namelijk: het een workshop over de toekomst van onderzoeken van de functies die ons koningshuis te leiden. We vragen een koningin zou moeten hebben, Bo, zelf studente aan de Haagse Ho- wanneer de invulling van het kogeschool en lid van studentenvereni- ningshuis ceremonieel is. Een van ging Palas Athene, wat ze van de de belangrijkste taken van de koavond met Tweede Kamerlid Heij- ningin is toch dat ze in het buitennen verwacht. “Een leuke activiteit. land dienst kan doen als een ‘supeHet zal ongetwijfeld ontzettend rambassadeur’. Ze wordt immers leerzaam zijn. Hoewel het konings- sneller bij andere koningen uitgehuis een laagdrempelig onderwerp nodigd dan een normale ambassais, staat het momenteel hoog op de deur. Het is daarom belangrijk de politieke agenda. Het is belangrijk neutraliteit van de koningin te dat we als JS nadenken over dit on- waarborgen. Om deze reden vindt derwerp, zeker na de discussie die is het grootste gedeelte binnen de aangewakkerd na de formatie van groep het belangrijk dat ze onder de het huidige kabinet.” regeringsverantwoordelijkheid valt, dat ze voor het leven benoemd Bo vervolgt: “Iedereen heeft wel een wordt en ze betaald krijgt. Ze heeft mening over de toekomst van ons dan namelijk nauwelijks persoonkoningshuis. Zelf ben ik wel een lijke belangen en kan als ambassafan van Hare Majesteit, van mij deur veel betekenen voor ons land. mag ze dan ook wel in de regering Bo is na de discussie nog steeds blijven. Maar we zullen zien of mijn overtuigd van het belang van het mening nog verandert vanavond. koningshuis. Ik ben erg benieuwd.” Heijnen zal later op de avond vertellen dat de Na de discussies komen de groepen discussie over de toekomst van het bijelkaar om de toekomstschetsen koningshuis binnenkort ook bin- naast elkaar te leggen. De workshop nen de PvdA zelf gevoerd wordt. eindigt met een stemming. VerreHet officiële standpunt van de weg de meeste stemmen gaan naar PvdA is op dit moment erg vaag en het groepje dat het koningshuis in achterhaald volgens hem, terwijl de huidige vorm wil behouden. andere partijen het nu hoog op de 13 lava­—1

Na de intensieve maar educatieve workshop staat er uiteraard een informele borrel gepland. We vragen Bo of ze de activiteit geslaagd vindt. “Jazeker! We hebben de discussie over het koningshuis in Den Haag al vaker gevoerd en dan is het leuk om dan de discussie te voeren met iemand die er middenin zit. Het is een onderwerp waar iedereen een mening over heeft en dus heel geschikt om er een laagdrempelige activiteit over te organiseren. De vorm van een workshop heeft goed uitgepakt. Op deze manier wordt het interactief, is er veel discussie en leer je er dus uiteindelijk meer van.”

leeraspect Bo vindt het leeraspect bij de JS belangrijk. “Voor de gezelligheid heb je andere verenigingen. Het is de bedoeling om bij de JS gezelligheid en inhoud met elkaar te combineren. De JS moet haar leden in de eerste plaats helpen met het vormen van hun mening, dan kunnen we daarna de JS-mening vormen,” aldus het Haagse bestuurslid. Bo wijst ons tot slot op de komende activiteiten bij de JS Den Haag. Zo zal er een raadsvergadering worden nagespeeld, Tanja Jadnanansing zal een mediatraining geven, Job Cohen brengt een bezoekje aan de afdeling en, zoals al eerder gezegd, het landelijke Voorjaarscongres van de Jonge Socialisten in de PvdA zal in de hofstad gehouden worden.◄


het betoog

marijn

In een poging de PvdA scherp te houden, pleiten jonge socialisten tegen manieren, gewoontes, meningen en stellingnamen die de moederpartij hanteert.

In haar column beschrijft Marijn Sikken haar gedachtekronkels.

knuffel de koningin De Partij van de Arbeid wil de rol van de koningin in ons staatsbestel veranderen. De koningin maakt nu nog deel uit van de regering en is betrokken bij het formatieproces. Daardoor zou zij teveel macht en invloed hebben. De koningin heeft deze macht te danken aan haar afkomst en de PvdA is principieel tegen machtsposities op basis van afkomst.

TUIGMETROPOOL

De PvdA heeft echter geen duidelijk verhaal waarin een alternatieve rol voor de koningin wordt beschreven. Ik vind het vreemd om zonder duidelijk alternatief voor verandering van de rol van de koningin te pleiten en ik vind de huidige rol van de koningin ideaal.

In februari kwam Geert Wilders met het plan om veelplegers en ander ‘schorriemorrie’ bij elkaar te zetten in tuigdorpen – een variant op de Deense skaeve huse til skaeve existenser (rare huizen voor een raar bestaan). In Denemarken zijn die rare huizen voornamelijk bestemd voor psychiatrisch patiënten, verslaafden en notoire zwervers; in Nederland komen ze er wat Wilders betreft voor ‘tuig’.

De rol van de koningin bij de formatie is namelijk slechts gebaseerd op ongeschreven staatsrecht. Niets weerhoudt de PvdA ervan om de onderhandelingen te beginnen zonder de koningin te raadplegen. De reden dat de koningin toch wordt geraadpleegd is dan ook vooral het onvermogen van politieke partijen om zonder haar tussenkomst tot succesvolle onderhandelingen te komen. De rol van de koningin in het formatieproces is blijkbaar gewoon nodig.

Het klinkt als een fantastisch plan, waarvan de uitvoering er ongeveer zo uit zal zien: men richt een tuigdorp op, bijvoorbeeld in de Noordoostpolder. Aanvankelijk zullen zich onder het tuig vooral de veelplegers bevinden (volgens Wilders meer dan drie vergrijpen in twee jaar tijd): inbrekers, zedendelinquenten en fietsendieven. Afgesloten van de buitenwereld gaat het schorriemorrie zijn eigen rare gang. Zij slaan elkaar de hersens in en niemand heeft er last van.

De rol van de koningin in de regering is voor haar bovendien eerder een last dan een lust. Het is haar rol binnen de regering, en dan met name de daaraan gekoppelde ministeriële verantwoordelijkheid, die ervoor zorgt dat de koningin hooguit invloed heeft, maar zeker geen macht. De ministers zijn tenslotte verantwoordelijk, de koningin is onschendbaar. Dit beperkt de koningin dan ook zowel in haar handelen als in haar uitlatingen.

Omdat er volgens hem nog wel meer tuig in Nederland rondloopt, versoepelt Wilders het toelatingsbeleid. In het dorp komen nu ook die vervelende Nieuwe Nederlanders met hun familie, gevolgd door wat luie uitkeringstrekkers: Wajongers, bijstandsmoeders en pensioenklanten. Vervolgens wordt een complete campus van langstudeerders in het tuigdorp opgetrokken, die inmiddels is uitgegroeid tot een metropool van 1,5 miljoen mensen. Ook de multicultiknuffelende linkse elite gaat mee. Men richt een aparte Vogelaarwijk op en na een tijdje moeten zelfs Henk en Ingrid eraan geloven: weg ermee!

Als de koningin toch zo nu en dan zelf de inhoud van haar toespraak mag bepalen, dan is de inhoud meestal erg positief en zijn er nogal wat raakvlakken met de socialistische ideologie. Saamhorigheid, respectvol met elkaar omgaan, internationale solidariteit. Dat zijn toch mooie deugden die de socialistische mens sieren.

Uiteindelijk verhuist iedereen -allochtoon of autochtoon, werkend of uitkeringsgerechtigd, jong of oud en met of zonder strafblad- noodgedwongen naar de tuigmetropool, die op den duur heel Nederland omvat.

De huidige -inmiddels traditionele- rol van de koningin in ons staatsbestel is volgens mij een hele mooie. Als de PvdA toch verandering wil, dan zal er eerst een duidelijk alternatief moeten worden geboden. Mijn advies? Knuffel de koningin! En vraag jezelf, haar omhelzend, af wie ooit had verwacht dat er zulk rood bloed door de aderen van onze vorstin zou kunnen vloeien.

Nog meer goede ideeën?

Pascal van Kraaij

14 lava—1


uit de bestuurskamer Nieuwtjes, mededelingen, oproepen, weetjes en/of meningen uit bestuurlijke hoek.

de straat op! Dit jaar hebben we een begrotingstekort en moeten we flinke maatregelen nemen om de financiën in 2012 weer goed te krijgen. Hoewel het er naar uit ziet dat dit gaat lukken en ik er veel van geleerd heb, zou ik mijn energie liever in andere dingen steken. Want je bent niet lid van de JS geworden om je tijd te besteden aan organisatorische zaken. Je wil strijden voor je idealen, debatteren, de straat op en de wereld laten weten waar we voor staan. Maar soms lijken we dat in de JS zelf ook wel eens te vergeten. Dan gaan we in onze afdelingen vergaderen en produceren we een flinke papierwinkel aan plannen. We

lijken soms wel een stelletje kleine wethouders. We zien dan over het hoofd dat we jong zijn en gewoon de straat op moeten om actie te voeren voor wat wij belangrijk vinden. Zeker nu we in de oppositie zitten en we een rechts kabinet tegenover ons hebben, is er alle aanleiding om eens flink lawaai te maken. Tijdens de onderwijsdemonstraties en in de campagne voor de provinciale staten hebben we laten zien dat we het kunnen. Laten we die lijn voortzetten, laten we de straat op gaan, zodat heel Nederland weet waar wij voor staan! Jelle Menges, voorzitter Landelijk Bestuur Jonge Socialisten in de PvdA

foto: Lars Kersten

GEZOCHT / GEVONDEN GEZOCHT

Een scherp, journalistiek onafhankelijk persoon (m/v) die de Lava kan toetsen aan de volgende zaken: journalistieke onafhankelijkheid, het scheiden van feiten en opinies, hoor en wederhoor en een onafhankelijke redactie conform mediakeurmerk Van Dam. Bij voorkeur gelieerd aan de Raad voor Journalistiek.

GEVONDEN

Lammetje dat liever wat gemekker zou willen horen over zijn omstandigheden in de megastal dan het eindeloze geblaat over de rituele slacht.

15 lava­—1


de wissel

PvdA-prominenten krijgen carte blanche om te zeggen wat zij willen zeggen.

HELPEN

Sinds een paar jaar loop ik vrolijk rond in PvdA-land, bestuursland en overheidsorganisatieland. Het was even wennen, maar wat is dat land mooi. Mensen in de politiek zijn gedreven en hebben vaak een doel voor ogen. Natuurlijk zijn er ook economische asielzoekers. Mensen die PvdA-land in willen omdat het goed voor hun carrière is, bestuursland in willen voor aanzien en overheidsland in willen om de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ik snap dat soort overwegingen. Als je daarmee wegkomt, waarom ook niet. Maar ik ga dan toch voor uitzetten. Schandpaal. Door zoeken naar gemotiveerde mensen die ook gewoon te vinden zijn. Kortom: à la Wilders. De Jonge Socialisten in de PvdA is niet een klaarstoommachine voor toekomstige PvdA-carrièretijgers, maar een frisse, vrolijke en inhoudelijke club met een sterke eigen mening, autonomie en een positiefkritisch oog op de PvdA, bestuurders en Nederland. Een impulsenmachine waar gedreven mensen hun ei kwijt kunnen. Waardoor ingesleten procedures ter sprake komen. Juist nu dreigen waarden die extreem belangrijk zijn voor een mooi Nederland in het geding te raken. De sociale zekerheid wordt langzaamaan afgebroken, de zorg wordt steeds meer naar het informele georganiseerd en Nederland als internationaal gidsland raakt in het slop. In het doorschieten van über-zorg richting kaalslag, moeten we de balans bewaken. Niet sexy, maar wel belangrijk. Samen het verhaal construeren en standpunten scherp slijpen is juist nu belangrijk. Maar die standpunten naar buiten brengen is nog veel belangrijker. Niet in het huisblad de Volkskrant of Buitenhof, maar in de Telegraaf, bij De Wereld Draait Door, het lokale huis-aan-huisblad en op het zeepkistje in de binnenstad, dorpsstraat of op Hyves. Laten we elkaar daarbij helpen. Niet door elkaar aan te vallen, maar door de juiste mensen te groeperen. Tegenover de neiging van ingekakt geraken, zet ik Wilders. Strak, helder en ontspannen. Marco Florijn, wethouder (PvdA) financiën, sociale zaken, zorg, welzijn en sport Leeuwarden

Randy Martens: JS-lid en sinds een jaar PvdA-gemeenteraadslid in Groningen vindt dat jonge politici zich niet moeten gedragen zoals de ‘oude garde’.

16 lava—1

Lava 2  
Lava 2  

Magazine van de Jonge Socialisten in de PvdA

Advertisement