Kär i bär

Page 1

kapitel

Kär i bär

1


Havtorn Svarta vinbär Blåbärstry

Björnbär Gröna vinbär

Björnbär

UBUS FRUTICOSUS, ARHUNVATUKKA, RAMBLE/BLACKBERRY

olälskande höstbär med kraftig växt. Naturligt har björnbärsbusen kraftiga taggar, men numera nns förädlade trädgårdssorter an törnen. Björnbäret växer bäst högt pH-värde, gillar klätterstöd ch mår bra av brunnen stallgödel. De klarar sig i zon 1 och 2, ven i zon 4, så länge de växer ngs en sydvägg. är alla bär plockats ska gamskott skäras bort. Då går l energi åt till de kvistar som a bära skörd nästa sommar. et är lätt att föröka sina björnär. Bara lägg en ranka mot joren, tyng ner den med en sten, ck med lite jord och vänta till ästa vår då nya rötter utvecklats. ären mognar i augusti–septemer. Björnbär är goda i saft, marelad och sylt.

100

Boysenbär

Buskblåbär

Krusbär

Boysenbär

Buskblåbär

RUBUS URSINUS X IDAEUS, BOYSENMARJA, BOYSENBERRY

VACCINIUM CORYMBOSUM/ VACCINIUM ANGUSTIFOLIUM , PENSASMUSTIKKA, BLUEBERRY

Odlade buskbär – Några favoriter

Boysenbär är en framkorsad hybrid av björnbär, loganbär och hallon och kallas även tayberry och björnhallon. Bären blir stora, avlånga och bär både sötman från hallonen och den vinaktiga syran från björnbären. De är relativt ömtåliga och har kanske därför oftast använts i sylt, saft och andra förädlade produkter. Namnet har bären fått efter odlaren Rudolph Boysen, som sägs ha arbetat fram korsningen i Kalifornien på 1920-talet. Busken ger långa, raka skott som gärna får spaljeras och bär kommer på fjolårsskotten. De grenar som har burit bär gallras bort. Busken älskar sol och behöver vintertäckas i vårt klimat. Bären kan skördas i juli–augusti.

En relativt ny sort hos oss, med ursprung i Nordamerika. Många sorter med varierande odlingshöjd finns på marknaden. Vill placeras skyddat, varmt och gärna frostfritt. Buskblåbär kräver sur jord, jordförbättra med täckbark. Om det är för högt pH-värde i marken så kommer det inga bär. Har nytta av korspollinering och det är därför bra att plantera flera olika sorter turvis. Beskärning behövs inte förrän efter cirka tio år. Bären kan plockas i augusti–september.

Saskatoon

Vita vinbär

Röda vinbär gr a m björnbär innehåller

44 kcal 6,5 g kolhydrater 0,4 g fett 0,7 g protein 5,9 g fibrer 8 µg vitamin A

34 µg folat (vitamin B9) 96 µg karotenoider (antioxidant) 196 mg kalium 32 mg kalcium

Aronia

100

gr a m boysenbär innehåller

Kcal Kolhydrater Fett Protein Fibrer Exakta mängder för

vitamin A vitamin B 20,8 mg vitamin C 63 µg folat 0,65–1,3 mg mangan 225,9 mg flavonider

100

gra m buskbl åbär innehåller

57 kcal 14,5 g kolhydrater 0,3 g fett 0,7 g protein 2,4 g fibrer 3 µg vitamin A

6 µg folat (vitamin B9) 77 mg kalium 6 mg kalcium 0,3 mg järn

Hallon


Inledning

Visste du att ...

Bär är inte bara goda i kakor och sötsaker, de ger också en syrlig och fräsch smak till sallader. Det är inte bara bären som går att äta. Bladen på svarta vinbär ger en god saft och hallonblad kan man torka och göra te på (recept på recept.martha.fi). Ett enda bär av havtorn innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin.

Buskbär – trädgårdens karameller Tänk dig en sensommardag när buskarna är fyllda av bär i granna färger. Det är ljuvligt att plocka dessa läckra karameller, som dessutom är bra för dig. Smaken varierar från hallonens sötma till de röda vinbärens syrlighet. Bären är fyllda med vitaminer, antioxidanter och fibrer som behövs för att vi ska må bra. Ät gärna två deciliter bär varje dag, du kan till exempel mixa ner dem i en smoothie eller piffa upp gröten, yoghurten eller filen med olika bär. I bakverk och desserter ger bären en god och fräsch smak. Bärbuskar är lätta att odla och kräver knappt någon skötsel. Dessutom ger de oftast en riklig skörd. Plockar du bär ur din egen trädgård, vet du vad du får. Bären har inte transporterats långa vägar eller besprutats med kemikalier. Genom att sylta, safta, torka, frysa in och göra gelé kan vi förlänga skörden i bärträdgården. I Kär i bär får du ta del av roliga recept, spännande övningar och pysseltips. Hoppas att du också blir kär i bär!

Bär kan du också använda för att göra ansiktsmasker. Testa hemma! Mixa 6 st havtornsbär med 2 msk turkisk yoghurt samt någon droppe olivolja. Applicera på rengjord hud och låt verka i 15–30 minuter. Det är lätt att föröka vinbär. Bara böj en kvist mot marken, täck med jord och vänta tills den rotat sig. Samma metod fungerar med björnbär och krusbär. Aronia har en kärv smak, men köld gör att de blir godare. Så vänta till första frostnatten innan du plockar dem, eller frys ner dem innan du äter dem.

Muluken, Sofia & Ann-Louise Kär i bär

3


kapitel Recept

Recept Tips! Du kan också använda hela bär då du gör bärremmar. Torktiden blir då 4–5 timmar.

4

Kär i bär


kapitel Recept

Här bjuder vi på smarriga mellanmålsrecept med odlade buskbär. Recepten går att variera med olika bär, så välj ditt favoritbär när du gör muggkakan, men utmana också dig själv och smaka på bär du inte tidigare smakat på. Kanske hittar du en ny favorit!

Bärremmar

1 banan 1 ½ dl skal och frön som blivit över efter exempelvis saftkok 1 msk olja Mixa banan och bär till en slät massa. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja. Bred ut massan till ett tunt lager på plåten. Torka i ugnen på 75 grader i 1 ½ till 2 timmar. Öppna ugnsluckan mellan varven för att släppa ut fukten. Låt svalna och klipp till önskad form.

Muggkaka med bär 2 portioner

½ banan ¾ dl havreflingor 1 msk vetemjöl ½ dl bär (använd dina favoritbär) 1 ägg 1 msk olja 1 dl turkisk yoghurt ½ tsk vaniljsocker Mosa bananen med en gaffel. Blanda ner havreflingor och vetemjöl. Rör ner ägget. Blanda i bären. Pensla två muggar som tål mikro med olja. Klicka ner smeten i muggarna och grädda i cirka 1 ½ minut i mikron. Blanda yoghurt med vaniljsocker och klicka på kakorna. Kär i bär

5


Recept

Havtornsbollar

Hallonskoj

1 dl havreflingor ½ dl solrosfrön 1+1 msk havtornspulver 1 tsk honung 1 ½–2 msk olja 2 msk kakao

1–2 hallon 1 hallonblad 1 nypa socker

10 stycken

Kör havreflingor och solrosfrön till pulver med en stavmixer. Blanda sedan pulvret med 1 msk havtornspulver och honung. Tillsätt olja tills det går att forma bollar av massan. Lägg 1 msk havtornspulver och kakaopulver på ett litet fat. Rulla bollarna i pulvret.

Tips! Du kan också använda andra bärpulver än havtornspulver i bollarna. Även fröna och nötterna går att variera enligt smak och tycke. 6

Kär i bär

För en munsbit

Lägg hallonbladet med den gröna sidan uppåt i en stekpanna. Lägg en nypa socker och 1–2 hallon i mitten av bladet. Värm upp stekpannan så att sockret smälter och bladet vänder sig mot mitten. Låt svalna en stund och ät upp.


Recept

Smörgås med hallon- och basilikafyllning 2 portioner 3 skivor fullkornsbröd ½ burk grynost 1 tsk honung 2 msk färsk basilika 15–20 hallon

Mixa grynosten slät med stavmixer. Klipp ner basilikan och blanda i honungen. Rosta bröden i brödrost och låt dem svalna lite. Bred grynoströran på brödskivorna och fördela hallonen på två av brödskivorna. Halvera stora hallon. Lägg brödskivorna med hallon ovanpå varandra. Lägg brödskivan utan hallon ovanpå som lock. Skär bröden itu diagonalt med en sågtandad kniv.

Kär i bär

7


kapitel Recept

Änglamat är en efterrätt med långa anor. Den äts också i våra grannländer i olika variationer. Finska: Pappilan hätävara Norska: Tilslørte bondepiker Danska: Bondepige med slør

8

Kär i bär


Recept

Änglamat 2 portioner

4 kex, exempelvis digestive eller motsvarande mängd torrkaka 1 dl vispgrädde 1 dl kvarg 1 tsk vaniljsocker 1 dl sylt eller 2 dl bär (2 msk socker om du använder sura bär) Smula kexen exempelvis genom att sätta dem i en plastpåse och stöta sönder dem med en kavel. Vispa grädden och blanda i kvarg och vaniljsocker. Om du gör änglamat på vinbär eller andra sura bär kan du tillsätta 2 msk socker i gräddblandningen. Börja med att hälla cirka 1 msk kexsmulor i bottnen på två glas. Varva sedan gräddblandning, kex och bär/sylt. Recept på sylt hittar du på www.martha.fi.

Flera recept med odlade buskbär, allt från läskande lemonad och smaklig pesto till fräsch sallad och bbq-marinad, hittar du på recept.martha.fi Kär i bär

9


kapitel Övningar

Sinnesövningar med bär

10

Kär i bär


Övningar kapitel

Vi utforskar bär

I övningen jämför vi bär i olika former med alla våra sinnen. Beräknad för cirka 15 barn.

Ingredienser

Välj ett bär som ni jobbar med. Hallon eller havtorn fungerar bra i denna övning. Vill ni kan ni även utforska flera bär. •• 200 gram färska eller frysta bär •• 50 gram torkade bär (hela eller pulver) •• 5 dl osockrad saft

Redskap & kärl •• 15 glas •• 15 assietter •• Vattenkanna •• Saftkanna •• 2 skålar

Förberedelser

•• Tina frysta bär. •• Häll upp saft i kanna. •• Lägg upp bären i skålar. Under övningen utforskas de olika bärprodukterna var för sig med hjälp av alla sinnen. Skriv gärna ner de ord som nämns på en tavla eller ett papper, så får ni en överblick av era intryck.

Synsinnet

Titta på bäret/bärprodukten

och fundera tillsammans på följande frågor:

ni tuggar? Är ljudet svagt eller starkt?

• Vilken färg har bäret/bärprodukten?

• Associationer: kommer ni att tänka på något annat i er omgivning som låter likadant?

• Vilken form har den? • Hur ser ytan ut?

Luktsinnet

För bäret/bärprodukten till näsan och lukta. Fundera på frågorna tillsammans. • Hur kan ni beskriva doften? • Känns doften god, behaglig, otrevlig, svag, stark, sur, söt ...? • Associationer: vad kommer ni att tänka på? Till exempel en maträtt, plats, person, situation ...

Känselsinnet

Ta bäret/produkten mellan tummen och pekfingret och känn på det/den med handen.

Smaksinnet

• Är smaken stark eller svag? • Vilken eller vilka grundsmaker känner ni i bäret/ produkten? Sött, surt, beskt, salt eller umami? • Vilka andra ord beskriver smaken? Till exempel aromer som blommig, kryddig, jordig, citrus. Eller kanske krämig, smörig, het.

Avslutande diskussion

• Vilka skillnader fanns i färg, form och doft mellan de olika bärprodukterna? • Hur skilde sig produkternas konsistens åt?

• Vilken konsistens har bäret/ bärprodukten?

• Hur skilde sig smaken?

Tugga på livsmedlet.

• Vilken var din favorit och varför?

• Beskriv hur det känns i munnen. Är bäret/produkten till exempel hård, mjuk, torr, fuktig, våt, varm, kall, ljummen ...?

Hörselsinnet

• Håll för öronen och fundera om det hörs något ljud när

• Vilka ljud hördes?

• Vilka andra bärprodukter känner ni till? Tips! Använder ni hallon kan ni även ta med te gjort på hallonblad i övningen.

Kär i bär

11


kapitel Övningar

Smakar färgen på vinbären?

I denna övning testar vi hur mycket synen påverkar smaken.

Ingredienser

Vinbär i olika färger (röda, svarta, vita, gröna), beräkna åtminstone två bär av varje sort till varje barn.

Redskap och kärl

•• 1 skål/bärsort •• Assietter åt barnen •• Vattenglas •• Dukar eller annat att binda för ögonen med.

1. Visa inte bären för barnen. Barnen blundar eller har en duk för ögonen. De smakar på vinbären en färg i taget och funderar vad de smakar på. Fråga: • Vad smakar det? • Vilka skillnader finns i smaken mellan de olika sorterna? • Känner ni igen bärsorterna? Vilka var de? 2. Ta bort ögonbindeln, titta på bären och smaka på nytt. Fråga: • Är det lättare att känna smaker då man ser vad man äter? • Har ni någon gång blivit positivt/negativt överraskade av att något inte smakat som ni förväntat er? • Var det spännande/skrämmande att smaka med förbundna ögon? • Synen står för 80 procent av våra sinnesintryck, och är det sinne vi använder mest då vi äter.

12

Kär i bär


Övningar kapitel

Socker i saft

I denna övning fokuserar vi på socker och smak genom att analysera saft med olika sockermängd. Övningen avslutas med diskussion om socker och näring. Övningen är beräknad för 15 barn.

Ingredienser

•• 1,5 liter osockrad saft av bär (havtorn, vinbär, hallon) •• 51 sockerbitar (à 2,6 gram, exempelvis Sirkkun sockerbit) •• 1 ½ dl strösocker

Redskap & kärl

•• 15 glas •• 3 kannor •• Skedar att röra om med •• Vattenkanna

Förberedelser:

• Häll upp 0,5 liter saft i tre kannor. ➥➥Blanda 1/2 dl (44 gram) socker i en kanna, rör om tills sockret löst sig. ➥➥ Blanda 1 dl (88 gram) socker i den andra kannan, rör om tills sockret löst sig. ➥➥Den tredje kannan lämnas sockerfri.

• Lägg upp 17 sockerbitar (motsvarar 44 gram) i en skål. • Lägg upp 34 sockerbitar (motsvarar 88 gram) i en annan skål. Börja med ett blindtest av safterna. Låt barnen smaka på en saft i taget. Efter att ni smakat, diskutera följande: • Hur smakade saften? • Hur skiljer sig smaken mellan de olika safterna? Plocka nu fram skålarna med sockerbitar och visa för barnen hur mycket tillsatt socker det finns i respektive saftkanna. Lägg upp sockerbitarna framför kannorna.

Avslutande diskussion

• Varför är socker inget vi behöver? ➥➥Socker ger mycket energi men tillför inget som kroppen behöver. Det är inte heller bra för tänderna. • Vilka andra produkter finns det mycket socker i? ➥➥Läsk, godis, bakverk, smaksatt yoghurt, många frukostflingor. • Hur kan man välja annorlunda för att undvika onödigt socker? ➥➥Välja osockrade produkter. ➥➥Spara sötsaker till speciella tillfällen, inte äta sötsaker vardags. ➥➥Vänja sig vid syrligare smaker.

• Kunde ni känna av sockermängden i de olika safterna? ➥➥Det är lätt att dricka mycket saft, och på det sättet få i sig mycket socker.

Kär i bär

13


Kreativt med bär

Kreativt med bär

Mandala av buskbär

På det gamla språket sanskrit betyder mandala cirkel. Det är ett geometriskt mönster, ofta i form av en cirkel eller en fyrkant. Du kan rita mandalan i sanden, på ett papper, eller som här skapa den av sådant du hittar i naturen. Bär 14

Kär i bär

och blad från trädgårdens buskar blir en fin mandala. Börja inifrån, och jobba utåt. Låt fantasin flöda och placera ut bär och blad i

olika mönster som tilltalar dig. Mandalan kan vara så stor eller liten som du vill. När din mandala är färdig – ta en bild, om du vill kan du dela den på exempelvis Instagram med #bärmandala, eller ät upp den direkt.


Kreativt med kapitel bär

Höstkrans med aronia Aroniabusken är som vackrast under hösten, då bladen blir röda. Kvistarna gör sig väl i höstkransar och exempelvis som dekoration på middagsbordet. En riktigt enkel krans gör du med hjälp av ståltråd och några bär och blad från aroniabusken. Klipp av en lämplig mängd ståltråd med hjälp av en avbitare. Forma ståltråden som du önskar, exempelvis till en cirkel eller ett hjärta. Trä bär och blad på ståltråden. Fäst ståltråden genom att snurra ändarna runt varandra. Knyt fast ett snöre och häng upp. På bilden har vi även använt bär från blåbärsbuske. Du behöver •• Ståltråd och avbitare •• Aroniabär och löv •• Snöre

Kär i bär

15


tackformaten.fi / ungmartha.fi Finlands svenska Marthaförbund rf 2016 Bölegatan 2, 00240 Helsingfors 010 279 7250 Finlands svenska Marthaförbund | 044 2806 813 Ungmartha TEXT Muluken Cederborg, Ann-Louise Ahrenberg, Sofia Grynngärds FOTO Karin Lindroos | RECEPT Ann-Louise Ahrenberg, Silvia Englund PYSSEL Karin Lindroos | FORM Magnus Lindström TRYCK Fram | UPPLAGA 3 000 Tack till: Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond Svenska kulturfonden William Thurings stiftelse


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.