KBM 07-08/2018

Page 1

nr 07/08 jaargang 100 december 2018

Kantoor Business Magazine Grote ambities bij Office Centre nieuwe stijl

Winnaars Benelux Office Products Awards 2018

Lyreco: naar Bureaustoelen: multispecialist op maat voor de werkomgeving of overbodig?

Orgatec 2018

Inspiratie voor toekomstige werkomgeving

Sinds 1918 hĂŠt vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

www.kantoornet.nl


Ultra-resistente kleurpotloden voor oneindige creativiteit www.bickids.com

Foto kan afwijken van realiteit

Kwaliteit boven alles


Voorwoord

Colofon KBM is een uitgave van

En door…

Bijsterhuizen 3147, 6604 LV Wijchen Telefoon +31 (0)24 34 54 150 www.connexie.nl www.connexie.be Twitter: @KBM_Magazine

Het is prachtig om deel uit te maken van een industrie met een rijke traditie. Dat bleek afgelopen jaar maar weer eens met de eeuwfeesten van respectievelijk Novaka en dit fraaie vakblad. Afgelopen week nog was ik met een select gezelschap in een niet minder historische omgeving, het Concertgebouw in Amsterdam, om het eeuwfeest luister bij te zetten. En op 13 december sluiten we het feestjaar in stijl af met een bijeenkomst voor iedereen uit de branche op ons hoofdkantoor.

UITGEVER Joost Heessels HOOFDREDACTEUR Joost Heessels EINDREDACTEUR Emiel te Walvaart emiel@magentacommunicatie.nl SALES & MARKETING Simone Brands, (024) 3454150, simone@magentacommunicatie.nl MEDEWERKERS Laurens van Aggelen, Martijn Kregting, Antal Giesbers, Peter Damman, Huug Duin, Hans Hooft, Hans-Erik de Kruijff, VORMGEVING Wendy van Cuijk Wendy@magentacommunicatie.nl DRUK Vellendrukkerij BDU Barneveld. ABONNEMENTEN & ADRESWIJZIGINGEN abonnement@magentacommunicatie.nl Een abonnement wordt automatisch verlengd, mits 2 maanden voor de vervaldatum via mail of post opgezegd.

De traditie geeft voor mij aan dat dit een krachtige branche is die veel overleeft. Dat het nu geen makkelijke tijd is, mag duidelijk zijn. De omzet op kantoorartikelen, zelfs met printersupplies erbij, neemt ook dit jaar weer fors af. Daar helpt geen economische opleving aan. Terugkijken op een rijke historie mag dan ook, maar niet te lang. Want willen we de komende tien, laat staan honderd jaar, als industrie overleven, dan is actie vereist. Zijn er mogelijkheden? Ja altijd. Uitgaand van lokaal ondernemerschap, kennis van werkprocessen en goede verkoopskills liggen er voldoende kansen voor de gemiddelde kantoorvakhandel. Van dat woord moeten we trouwens ook maar eens af. Iemand een idee? Ik benoem de mogelijkheden voor vernieuwing wel vaker op deze plek. Innovatieve werkprocessen als agile, flexibel, aangrijpen met producten en diensten. Aansluiting vinden bij de ontwikkelingen in ict, het oppakken van aanverwante productgroepen als presentatie, facilitair, catering. Veel van de bedrijven in onze industrie varen onder de slogan: ‘alles voor kantoor’. Dat wordt natuurlijk een aanfluiting als je blijft hangen in de traditionele kantoorartikelen. Kijk naar de klant, zijn behoefte, zijn wensen en benoem de kansen. Nadenken, strategie bepalen, en door….meer is er niet.

Joost Heessels

ADMINISTRATIE Silvia Wijers & Daphne Toonen administratie@magentacommunicatie.nl ALGEMENE INFORMATIE info@magentacommunicatie.nl Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK in Arnhem onder nummer 09109239. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt door middel van druk, internet, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. ISSN 13866648 © Copyright 2018

OFFICERS

KBM • DECEMBER 2018

3


VisuWall laten monteren? Kijk op

chameleonwriting.nl

+1

+2 De zwart afgelakte randen en ronde hoeken geven het whiteboard een opvallend contrast.

Chameleon VisuWall Stimuleer creativiteit, samenwerking en informatiedeling Visualiseer uw plannen, ideeĂŤn en projecten met VisuWall van Chameleon. Deze emaille whiteboardwand (hoogte 198 cm) is verkrijgbaar in 3 lengtes: 294 cm, 392 cm en 490 cm. VisuWall wordt als compleet pakket geleverd, inclusief een eenvoudig magnetisch montagesysteem met bijbehorende montagehandleiding. Liever de montage uit handen geven? Wij bieden montageservice. Ons team monteert snel, vakkundig en laat de ruimte weer netjes achter. Kijk op onze site voor meer informatie. Innovations by:

Chameleon by Smit Visual

www.chameleonwriting.nl


Inhoud 12

16

28

Office Centre nieuwe stijl: grote ambities, veel nieuwe initiatieven

Benelux Office Products Awards 2018: en de winnaars zijn…

Orgatec 2018: meer bezoekers, nieuwe impulsen en inspiratie

Na de spectaculaire overname van Office Centre deze zomer is de winkelketen druk in de weer de business uit te bouwen. Shop-in-shop concepten, vernieuwing en lokalisering van het assortiment, samenwerking met nieuwe partijen, training van personeel en management, niets wordt aan het toeval overgelaten om op te stomen in de vaart der volkeren. De ambities zijn groot.

Ze zijn weer vergeven: de prestigieuze Benelux Office Awards 2018. Op donderdag 11 okt jl. werden ze tijdens de feestelijke Benelux Office Night in het Zalmhuis te Rotterdam uitgereikt. Entertainer Bennie Solo maakte er een wervelende show van voor een bruisende officebranche. De winnaars in 11 productcategorieën lieten zien dat er nog volop ontwikkeling, innovatie en toekomst is in de office-branche. Naast de product-awards werd Rita de Reuver uitgeroepen tot Personality of the Year..

Orgatec 2018 heeft eind oktober met een positief gevoel de deuren gesloten. De beurs in Keulen trok meer bezoekers en voorzag de inrichtingsbranche van nieuwe impulsen en veel creatieve inspiratie voor de werkomgeving van de toekomst.

Verder in deze editie

Foto cover: Koelnmesse

3

Colofon

26 Lyreco: naar multispecialist voor

42 Markttrends: Office World/GfK

3

Voorwoord Joost Heessels

44 Officers verleggen de horizon

6

Nieuws

28 Orgatec 2018: Inspiratie voor

46 Vierde editie Insights-X geslaagd

8

Selfie: Frans Hondmann (Armor)

47 Fun meets function

de werkomgeving toekomstige werkomgeving

10 VWC: verschil maken met mensen

31 PBS Network neemt CommerceFeeds over

48 Productnieuws

en hun kennis

32 Bureaustoelen: op maat of overbodig?

50 Kantoorplein

12 Office Centre nieuwe stijl: grote ambities,

35 Herma: hogere groeicijfers dan verwacht

52 Kantoorwijzer

36 Paperworld 2019: ‘een wereld vol

54 Column Jos van Dalfsen

veel nieuwe initiatieven

16 Winnaars Benelux Office Products

38 Lunchen met Jeroen van Daalen (MAXICT)

Awards 2018

met nieuwe mogelijkheden’

22 Lezerspanel: wat brengt ons 2019?

40 Inrichtingsprofessionals steunen

25 Adveo en partners versterken

41 Nieuws

de samenwerking in Parijs

principes circulaire economie

KBM • DECEMBER 2018

5


Nieuws

Schaffenburg neemt Stokq over Schaffenburg Office Furniture, de kantoormeubelfabrikant uit Zwijndrecht, heeft Stokq, specialist op het gebied van garderobekasten en lockers, overgenomen. Naar eigen zeggen zijn er zijn sterke commerciële synergiën tussen Stokq en Schaffenburg. “Nu Stokq deel uitmaakt van de Schaffenburg Groep kunnen de sterke punten van beide bedrijven gebruikt worden om het klantenbestand nog beter van dienst te zijn”, stelt Schaffenburg. Stokq is in zijn prille bestaan -opgericht in 2015heel snel uitgegroeid tot een specialist van garderobekasten en lockers. De bedrijfsactiviteiten van de onderneming uit Houten blijven ongewijzigd.

Kinly lijft MK2 Audiovisueel in

Kinly, specialist op gebied van samenwerking via videoconferencing, heeft MK2 Audiovisueel uit Breda overgenomen. Deze overname past in de strategie van Kinly om door autonome groei en strategische overnames zijn leidende positie in de markt van audiovisuele en visuele samenwerkings-oplossingen te versterken. MK2 is specialist op het gebied van audiovisuele oplossingen. Het bedrijf levert vanuit de vestigingen

Dataflex opent Codex showroom

Onlangs werd de fraaie Dataflex Codex-showroom officieel geopend aan Wijnhaven 80 in hartje Rotterdam. De naam Codex komt van City Office Design Experience. De ruimte dient als een bron van inspiratie en is eveneens een reflectie van Dataflex’s visie voor de duurzame kantoorruimte van morgen. Op de openingsavond werden gasten verwelkomd met culinaire hapjes en drankjes. Na een aantal inspirerende speeches en een formele heffing van het glas, volgde er een heerlijk vijfgangenbuffet. De catering werd verzorgd door Cuisine on Tour en professioneel ter plaatse klaargemaakt door de chef en souschef. Codex is een samenwerking tussen Dataflex en een aantal andere gelijkgestemde partners: Fantoni Nederland, INCLASS uit Spanje, Hind Rabii Design Lighting en Elements van All2Design. “Dit samenwerkingsverband biedt een perfect platform om alle wensen met betrekking tot de werkplek te bespreken”, aldus Dataflex.

in Amsterdam, Breda, Eindhoven en Zwolle zowel tijdelijke (verhuur) oplossingen als volledig geïntegreerde systemen voor bijvoorbeeld auditorium, aula, vergader-, onderwijs- of presentatieruimten. Samen willen Kinly en MK2 de expert in de Nederlandse markt zijn voor IT-driven AV- en visuele samenwerkingsoplossingen.

Investeringsfonds neemt belang in OCS+ Steelcase Het aan Rabobank gelieerde MBO & Groei Fonds neemt een minderheidsbelang in OCS+ Steelcase. De kantoorinrichter uit Den Bosch krijgt daarmee financiële slagkracht om verder door te groeien. Met behulp van de investering, die een bedrag van miljoenen omvat, wil OCS+ Steelcase onder andere een leaseconcept voor kantoormeubels introduceren. Ook is het kapitaal mede bedoeld voor een gefaseerde uitkoop van de twee zittende directeuren. Zij zullen op termijn vertrekken, waarna

6

KBM • DECEMBER 2018

een nieuwe directeur-eigenaar zal aantreden, in de persoon van Wesley Bosma, die al bij OCS+ Steelcase werkzaam is. Bosma neemt nu een deel van de aandelen over en zal naar verluidt over vijf jaar alle aandelen verwerven door ook het investeringsfonds uit te kopen.


Vepa en Weststrate leveren samen meubilair voor provincie Zeeland

Euroseats betrekt nieuwe distributielocatie Euroseats verruilt het huidige pand aan de Anthonie Fokkerstraat in Barneveld voor een nieuwe distributielocatie in dezelfde plaats. “Begin volgend jaar hopen wij deze prachtige locatie te gaan betrekken. Deze uitbreiding is hard nodig gezien de groei van de afgelopen periode. Door straks alles weer op één locatie te hebben, kunnen we de klant nog sneller van dienst zijn”, aldus Wim de Kwant, directeur/eigenaar van Euroseats. Het nieuwe adres wordt Deventerweg 7, 3771 NP Barneveld.

Vepa Project Furniture heeft de Europese aanbesteding voor het leveren van meubilair voor de provincie Zeeland gewonnen. Vepa werkt samen met Weststrate voor de levering en installatie van de meubels. De provincie Zeeland heeft met Vepa gekozen voor één van de meest duurzame fabrikanten van kantoormeubelen in Nederland. Zo levert het bedrijf bijvoorbeeld meubels die zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Ook streeft het bedrijf ernaar de ketens te sluiten en al haar productketens circulair te maken, dus geen afval en hergebruik van producten en materialen. Deze duurzame werkwijze sluit nauw aan bij het gedachtegoed van de provincie Zeeland. Als Vepa-dealer heeft Weststrate de krachten gebundeld met Vepa om de levering en installatie van de meubels zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Quantore klaar voor nieuw Warehouse Management Systeem Quantore staat aan de vooravond van de implementatie van een grote upgrade van het Warehouse Management Systeem (WMS), die meer mogelijkheden biedt in orderpicking. In het kader hiervan komt er onder meer een nieuwe scanner-oplossing, die wordt geleverd door CaptureTech. In de transitie wordt overgestapt op een grafische terminal. Daarom worden alle 150 verouderde DOS-scanners, die de nieuwe mogelijkheden van

het WMS niet ondersteunen, vervangen. Vanwege de complexiteit van de overstap gaat dit proces gefaseerd. De eerste tien scanners zijn reeds vervangen voor verschillende varianten van Zebra. Samen met een nieuw WiFi-netwerk worden de nieuwe scanners volledig inzichtelijk gemaakt.

VDB Groep Britse markt op met overname Nomique De VDB Groep gaat de Britse markt op. De in Nederland producerende leverancier van project- en schoolmeubelen, heeft een overeenkomst getekend om 100% van de aandelen Nomique Seating Ltd. over te nemen. Nomique ontwerpt, produceert en distribueert via een dealernetwerk bureaustoelen, bezoekersstoelen en soft seating met een fris

design. Het eerste doel is om de dealers van Nomique te laten profiteren van het assortiment van de andere VDB-merken, stelt VDB-director international Paul Zuidema. VDB wil Nomique verder ontwikkelen tot een complete turnkey leverancier.


Selfie van ...

Selfie van... Frans Hondmann

Functie: General Manager • Bedrijf: Armor B.V. Waar en wanneer zag je het levenslicht? Op 9 maart 1966 in Maastricht

Wat zijn voor je de geneugten des levens? Mijn gezin en familie.

Met wie deel je de voordeur? Met Angelique, mijn eerste vriendin waarmee ik al ruim 30 jaar samen ben, onze jongste zoon Joost en Ramses onze hond. De andere twee, Julia en Mathijs wonen op zichzelf, komen naarmate de maand vordert steeds vaker aan tafel aanschuiven. Ik hoop dat het aan mijn kookkunsten ligt, maar het zal ook wel met hun uitgavepatroon te maken hebben.

Eet het liefst: Verse ravioli met salieboter.

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen? De oorsprong van Dan Brown. Verrassende kijk op de technologische vooruitgang. Naar welke muziek luister je veel? Iedereen die de Armor-standparties op Paperworld kent, weet dat op het einde van de avond Griechischer Wein mijn nummer is. Hoe en waar breng je je vakantie graag door? Aan de Mediterranee, heerlijk relaxen en genieten van lekker eten en mooie wijnen met het liefst het hele gezin en aanhang. Je grootste hobby? Koken. Wat is je favoriete sport? Met Max achter het stuur, als Limburger uiteraard F1. Op welke social media zit je? LinkedIn en Facebook. In welke auto rijd je? Als je duurzame producten verkoopt hoort daarbij dat je een duurzame auto kiest. Daarom heb ik gekozen voor een volledig elektrische BMW I3S. Overigens een erg leuke en prettige auto. Met wie zou je graag een avondje stappen? Mark Rutte. Een goede minister-president die duurzaamheid nog beter op de kaart kan en moet zetten.

8

KBM • DECEMBER 2018

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken? Een glas Masseto van Tenuta Ornellaia, misschien wel beter dan Chateau Petrus. Welke persoon of onderneming bewonder je in de branche? Frank van Meenen, de oprichter van Wecare. Het was fijn om met hem te werken. Zou graag een dag willen ruilen met: Donald Trump. Ik zou meteen ontslag nemen en vragen of Barack Obama mij opvolgt. Geef antwoord op de volgende stelling: In 2050 is het kantoor papierloos en heeft Armor amper nog bestaansrecht. Innovatie zit in het DNA van Armor. Nadat het bedrijf in 1922 carbonpapier uitgevonden heeft, is er steeds een succesvolle ontwikkeling geweest in nieuwe technologieën en opkomende markten. Zo zijn wij van linten naar inkjet en laser gegaan en nu volop bezig met de overstap van 2D naar 3D. Daarnaast is Armor wereldmarktleider op het gebied van thermotransfer printing en een steeds belangrijkere speler in de productie van duurzame flexibele zonnepanelen. Een bedrijf met een glorende toekomst.

Leg uit waarom je een alternatieve toner/ cartridge moet verkiezen boven een origineel exemplaar. Koop nooit een alternatieve tonercartridge. Koop een remanufactured originele cartridge. Terwijl ik deze vragen beantwoord is het groot nieuws dat uit een Duits onderzoek blijkt dat namaak cartridges een gevaar vormen voor de gezondheid, omdat er hoge concentraties toxische stoffen in voor kunnen komen. Wat is er zo leuk aan de branche van printer supplies? Wij helpen resellers een fatsoenlijke marge te maken, terwijl eindgebruikers met duurzame producten hun printkosten kunnen verlagen.


t e z m Je o

. n e g o h ver

. n a c I e s Becau

De Raamtekenweken zijn weer begonnen! Tot 21 dec 2018 zullen consumenten weer in de ban zijn van het tekenen op ramen. Een uitgelezen kans om jouw omzet een extra impuls te geven. Ben jij er al klaar voor? Neem voor meer informatie contact met ons op via raamtekenweken@edding.com edding Nederland

www.raamtekenweken.com


Vakhandel van de maand

Klaas van Wendel, Erik van Wendel, Bart Bel en Sander Drenth (van links naar rechts).

Familiebedrijf VWC Groep breidt uit met overname Bel Business Centre

‘Het verschil maken met mensen en hun kennis’ Toen Erik van Wendel samen met zijn broer Klaas VWC Groep in 2016 overnam van hun vader Jan en hun oom Harm, ontwikkelden ze als 2e generatie in het familiebedrijf een visie naar de toekomst. Daarin namen de broers ook voor om in 2018 uit te breiden richting de regio Veluwe. En zo geschiedde onlangs met de overname van Bel Business Centre in Nunspeet. VWC Groep is een totaalleverancier op het gebied van telecom, ICT, kantoorartikelen en kantoorinrichting. Recent breidde het bedrijf uit door Bel Business Centre over te nemen. “De onderneming zit dicht bij onze business. We voegen een compleet pakket aan producten en diensten toe aan Bel Business Centre, dat inmiddels onder de VWC-vlag opereert. Vooral de printen ICT-oplossingen en ICT-dienstverlening zijn een waardevolle toevoeging aan onze nieuwe vestiging. De vraag naar deze diensten nemen de laatste jaren alleen maar toe en deze kun-

10

KBM • DECEMBER 2018

nen we nu dus invullen. Tegelijkertijd groeit, met de overname, de telefonietak binnen VWC Groep, waardoor we de zakelijke markt nog beter kunnen bedienen”, vertelt Erik van Wendel.

Menselijk kapitaal

Bart Bel, de eigenaar van Bel Business Centre, zocht een partij voor overname en daarbij kwam VWC Groep op zijn pad. “Het voelde meteen goed voor beide partijen”, zegt Van Wendel. “We hebben een half jaar gedaan over het proces, want we wilden er heel zorgvuldig mee omgaan. Wij zijn een familiebedrijf en zuinig op het menselijk kapitaal. Het moet allemaal goed passen wat betreft de medewerkers en klanten.” Alle bestaande telecomdiensten van VWC worden toegevoegd aan de vestiging in Nunspeet. “De vestiging heeft veel potentie. De oorspronkelijke Bel-klanten willen ook over de oplossingen van de andere segmenten praten. De integratie van de verschillende diensten is in volle gang.” VWC krijgt er met de overname zeker aantrekkelijke telecom-


Vakhandel van de maand

Vakh

diensten bij. “Bel Business Centre heeft ook white label-diensten voor mobiel en vast. Dit deden wij nog niet. Hier kunnen we beslist meerwaarde uithalen.”

Eigen software

Van Wendel verwacht naast telefonie ook te groeien in andere segmenten als ICT, kantoor- en projectinrichting en printen & scannen. VWC ontwikkelt ook eigen software. “Dit is heel belangrijk voor ons, dat zijn onze roots.” Zo ontwikkelde het eigen software ontwikkelteam van VWC de revolutionaire FM module: een optimaal hulpmiddel bij digitaliseren, archiveren, boeken én accorderen van inkoopfacturen. De module is voor elk MKB-bedrijf te gebruiken. “Het onderscheid van FM module? Deze is super eenvoudig toe te passen voor de gebruiker. Daarnaast is de prijs interessant en kunnen we maatwerk leveren.” VWC is ondertussen een dealernetwerk aan het opzetten voor de FM Module. Op dit moment is men op zoek naar dealers voor FM module. “De afdrukvolumes dalen, er wordt meer gescand. Er is geen goed verdienmodel voor scanning, maar met de FM module hebben wij dat wel. Zeer aantrekkelijk voor de dealer.” De toekomst voor VWC ligt in oplossingen en diensten die IP-gerelateerd zijn en in kantoor- en projectinrichting. “We hebben niet de ambitie om enorm te groeien in kantoorartikelen. Wel zien we kansen in het facilitaire terrein. We willen ons onderscheiden in advies, aftersales, levering, service en kennis.”

Nieuwe huisstijl

Om de ambities kracht bij te zetten heeft VWC een nieuwe huisstijl gelanceerd. “We hebben samen met een marketingbureau een merkbelofte opgesteld. De slogan ‘VWC weet wat werkt’ is daar onder meer uitgekomen. ‘Weet’ refereert aan ‘kennis’, ‘wat’ verwijst naar ‘oplossing/product’ en ‘werkt’ is gelinkt aan ‘voldoet voor klant’ en ‘verras de klant’. We hebben onze bedrijfsvoering daarop ingericht. We hebben bijvoorbeeld specialisten in dienst, die van de hoed en de rand weten. We willen dan ook een kennisinstantie zijn en lopen nooit bij een probleem weg.” VWC is een echt familiebedrijf en daar willen ze graag voor uitkomen, zowel intern als extern. “De familiewaarden en het familiaire karakter dragen we over naar onze medewerkers. Het blijkt uit onderzoek dat klanten liever zaken doen met een familiebedrijf dan een andere soort onderneming. De voordelen van het familiebedrijf moeten we trouwens nog meer naar buiten brengen richting onze (potentiële) klanten. De relatie met die klant willen we verder uitbouwen. Als je weet wat de klant wil, en je de juiste oplossing biedt, dan is hij blij. De prijs is dan ook niet meer belangrijk.” Van Wendel heeft een sterke drang naar onafhankelijkheid. Daarom ontwikkelt het Overijsselse bedrijf zelf softwarepakketten. Daarbij staat bestendigheid in de toekomst voorop. “Het uiteindelijke doel is het bedrijf doorgeven aan de volgende generatie. Daarbij is geld niet de drijfveer en we doen alles met de

lange-termijngedachte. Dat is ook het kenmerk van het familiebedrijf.” “Waarom we dat zo doen? Het gaat over mensen helpen. Daarbij spelen onze medewerkers een cruciale rol. We hebben de medewerkers net zo hoog in achting als de klanten. Je begint bij je medewerker, anders kun je ook geen blije klanten krijgen. Mensen en de kennis die ze hebben, daarmee maak je het verschil.”

van d

ande

e ma

and

l

Overname Bel Business Centre

Met ingang van 1 oktober 2018 is Bel Business Centre uit Nunspeet omgedoopt tot VWC. Bel Business Centre was hoofdzakelijk actief in vaste en mobiele telefonie in de zakelijke markt. Ook werden er track & trace systemen voor auto’s geleverd. De eigenaren van Bel Business Centre, Bart Bel en Sander Drenth, zijn blij met de overname. “Meteen was er een klik, we zien VWC als de juiste partij voor de overname”, aldus Bel die 15 jaar geleden voor zichzelf begon. “Later kwam Sander erbij en zijn we doorgegroeid. Omdat we voor de toekomst geloven in een breder assortiment dan alleen telefonie, zijn we op zoek gegaan naar een overnamepartij.” VWC heeft alle activiteiten overgenomen met uitzondering van de track & trace diensten. Die zijn onder eigen naam voortgezet door Bart Bel, die volledig afscheid van het bedrijf heeft genomen. Sander Drenth is fulltime in dienst getreden bij VWC Groep, evenals de rest van het team in Nunspeet. Vanuit de vestiging in Nunspeet wordt ook service en support op het gebied van telefonie en ICT opgezet, waardoor de klant korte lijnen houdt en daar de dienstverlening optimaal kan worden ingezet. “De komende periode zullen we alle betrokkenen, zoals klanten en leveranciers, op de hoogte houden van de ontwikkelingen. We hebben veel vertrouwen in de toekomst met deze derde vestiging en hopen op een succesvolle samenwerking met bedrijven op de Veluwe.”

VWC Groep

VWC Groep is een familiebedrijf, opgericht in 1992, waar de tweede generatie inmiddels aan het roer staat. Erik en Klaas van Wendel namen in 2016 het stokje over van Jan en Harm van Wendel. Persoonlijk contact en duurzame relaties zijn de rode draad in het bedrijf. Inmiddels zijn er meer dan 40 medewerkers in dienst. VWC staat voor (V)an (W)endel (C)omputers. Omdat de familie Van Wendel inmiddels een totaalpakket aan producten en diensten levert is de naam verkort in VWC Groep. Het bedrijf kent de volgende specialismen: printen en scannen, kantoorartikelen, kantoorinrichting, internet, ICT-oplossingen, telecom en software. VWC heeft vestigingen in Genemuiden, Nunspeet en Kampen, waar het Xperience Center is gevestigd.

KBM • DECEMBER 2018

11


Achtergrond

Office Centre nieuwe stijl: grote ambities, veel nieuwe initiatieven

Na de spectaculaire overname van Office Centre deze zomer is de winkelketen druk in de weer de business uit te bouwen. Shop-in-shop concepten, vernieuwing en lokalisering van het assortiment, samenwerking met nieuwe partijen, training van personeel en management, niets wordt aan het toeval overgelaten om op te stomen in de vaart der volkeren. De ambities zijn groot. "We gaan voor een jaarlijkse groei van 20 procent." Frans Davelaar, CEO Office Centre/KantoorExpert, is razend enthousiast over de huidige ontwikkelingen bij Office Centre nieuwe stijl. De energieke ondernemer steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Office Centre moet (weer) een begrip worden bij ondernemend Nederland. Er waait een frisse wind door het bedrijf met (ver)nieuwe(nde) producten en diensten. Office Centre is hard bezig de nieuwe formule verder uit te bouwen en het

assortiment te verbreden. Zo is de shop-in-shop formule uitgebreid via een partnership met Nuon. Ondernemende klanten die hun energievoorziening willen verduurzamen, kunnen in de winkel terecht voor warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen. Ook met KPN is een samenwerking aangegaan voor de doorverkoop van KPN-diensten. En met Paardekooper, specialist in verpakkingen, is een soortgelijke samenwerking gestart.

Boeken

Maar er komt nog veel meer aan. Davelaar: “We krijgen een shop-in-shop van JBL, draadloze speakers en headphones. Dit merk is marktleider in dit segment. We gaan ook boeken verkopen. Dat kunnen managementboeken zijn, maar ook fictie en non-fictie. Daarvoor werken we samen met Centraal Boekhuis en Libris.” De komst van deze productgroepen wil niet zeggen dat Office Centre zich ook op de particuliere markt gaat richten. Daar waar het mogelijk is, is de particuliere consument ook welkom. Het hangt af van het

12

KBM • DECEMBER 2018

bestemmingsplan van de gemeente of er ook aan particulieren kan worden verkocht. De zakelijke markt blijft onze focus hoor.” De drukkerij-activiteiten worden ook uitgebreid. “Elke vestiging heeft een digitale drukkerij en die willen we competitief maken met alle bekende spelers, qua diensten en prijs. We gaan echt landelijk concurreren.” Verder werkt Office Centre samen met KantoorExpert, het zusterbedrijf van Davelaar. “We maken gebruik van de kracht van beide partijen. Samen hebben we een aanbesteding gedaan bij de gemeente Utrecht en die gewonnen. We gaan er kantoorartikelen en drukwerk leveren.” Op ICT-gebied volgen er ook stappen. “We hebben een eigen ICT-afdeling, die ook naar buiten toe wordt ingezet. Dan kun je denken aan het wat kleinere werk als het installeren van printers en routers, printerproblemen oplossen, beveligingscamera’s ophangen en dergelijke. Dat doen we met onze eigen mensen.”

Duracell terug

Vanaf 1 januari 2019 wordt de kantoorinrichtingstak van Office Centre opgetuigd. “Dan leveren we niet alleen bureaus, stoelen en kasten, maar gaan we ook de totaalinrichting doen, ook vloeren, plafonds, verlichting, wanden et cetera. Dat doen we deels zelf, maar ook met andere partijen.”


Achtergrond Tekst: Joost Heessels/Emiel te Walvaart

Frans Davelaar

Overigens wordt het hele assortiment tegen het licht gehouden. “We leggen producten en merken die het in Nederland goed doen, weer in de schappen. Bij de vorige eigenaar was er aandacht voor een Europees assortiment en was er minder ruimte voor lokale artikelen. We hebben bijvoorbeeld Duracell weer terug. Wij proberen lokaal en regionaal aan te sluiten bij wensen van de klant. Zo hebben we in Gouda Goudse stroopwafels en in Rotterdam speciale artikelen met een Rotterdam-opdruk.” Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het ‘human capital’. “Alle eindverantwoordelijken in de winkels krijgen training van professor Jan Adriaanse in veranderingsmanagement. De vestigingsmanagers worden begeleid om op toekomstbestendige manieren te gaan denken. Bovendien hebben alle medewerkers samen met Novaka een 24 uurs training gehad, met vragen als: Wat betekent deze overname? Hoe kun je je als persoon je weg daarin vinden?”

Turn-around

Tot nu toe heeft Office Centre na de overname heel goede maanden gehad, stel Davelaar. “Alleen de herfstvakantie liet een dip zien, misschien ook wel door het fraaie najaarsweer. We voldoen redelijk aan de verwachtingen. Nu moet de turn-around worden ingezet. En vanaf 1 januari gaan we echt los. Onze klanten zijn in ieder geval positief. Ze zijn blij met de terugkeer van de oude naam en de nieuwe initiatieven. Ook de medewerkers zijn te spreken over de ontwikkelingen.” Davelaar onderstreept nog maar eens de nieuwe weg die is ingeslagen: “Als je altijd maar blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je steeds minder dan je altijd al kreeg. Je moet dus constant vooruitdenken, want de veranderingen gaan snel. Over vijf jaar moet je niet op dezelfde lijn als nu zitten.”

Goswin Fijen

was het groot feest voor het personeel. Algemeen directeur Richard Houppermans van Office Centre gaf bij zijn welkomstwoord aan ‘trots te zijn op waar we vandaan komen en ook wat we de laatste maanden gepresteerd hebben. We hebben keihard gewerkt op het hoofdkantoor en in de winkels. Zo hebben we het lokale ondernemerschap weer teruggebracht en werken we vanuit een duidelijke visie waar iedereen achter staat.’

Survey onder personeel

Financieel directeur Goswin Fijen haalde even het ontstaan van de overname terug. “Frans Davelaar was februari 2017 aan het skiën in Oostenrijk en belde dat hij de volgende dag op het hoofdkantoor van Staples moest zijn. We hadden al een paar maanden ervoor aangegeven interesse te hebben. Hij vloog als een speer terug en in plaats van met een directeur zaten we tegenover de voltallige directie en mensen van de investeringsmaatschapppij Cerberus. Frans en ik waren al aan de slag bij Novaka en dat klikte goed. Het heeft vervolgens nog wel een hele tijd geduurd voor de

Richard Houppermans

overname deze zomer beklonken was.” Vervolgens hebben we een professor gevraagd om een survey te doen onder het personeel en hun problemen in kaart te brengen. We dachten: dat zal wel gaan over zaken als salaris, werkdruk en opleidingen. Maar de grootste klacht ging over het ontbreken van airco’s in de winkels. Er was ooit vanuit het hoofdkantoor verordonneerd dat alle airco’s uit moesten uit bezuinigingsoverweging. Klacht nummer 2 was de behoefte aan draadloos wifi in de winkel, dat was er niet. Op 3 kwam de vraag naar snel internet. Door de trage verbinding kon het bestellen soms uren in beslag nemen.”

20 procent groei

Vervolgens stelt Fijen dat er de eerste maanden al veel bereikt is. “De omzet is de laatste maand met 50 procent gestegen. Nu is dat niet zo moeilijk na de zomer. Maar toch. De solvabiliteit zit op 51 procent. Ik denk dat we door de groei in het mkb- en zzp-segment en het bieden van nieuwe concepten de komende jaren met 20 procent per jaar kunnen groeien.”

Kick-off

Eerder in oktober was het tijd voor een feestje. Een paar honderd genodigden waren te gast in het nieuwe hoofdkantoor in Almere. De dag erna

KBM • DECEMBER 2018

13


100 jaar KBM

Kantoor Business Magazine

100KBM jaa r

!

Een eeuw KBM

Branchegenoten genieten van het Concertgebouw KBM bestaat 100 jaar en dat laten we uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan! Zo verscheen eerder dit jaar een dubbeldik jubileumnummer en vieren we op 13 december het eeuwfeest op ons eigen kantoor. Voor een selecte groep had KBM op 17 november nog iets bijzonders in petto, een concert in het fameuze Concertgebouw in Amsterdam. Voorafgegaan door een heerlijk maal in het naastgelegen en niet minder beroemde restaurant De Keyzer, waar ook nog een afterparty plaatsvond. Het concert, met werken van Bernstein, Bruch en Rachmaninoff was indrukwekkend. Vooral het optreden van de 17-jarige violiste Noa Wildschut maakte grote indruk. Een mooie avond die bij de aanwezigen en ook KBM nog lang in het geheugen zal blijven.

14

KBM • DECEMBER 2018BOP Awards 2018

Veertiende editie van Benelux Office Products Awards

En de winnaars zijn…. Ze zijn weer vergeven: de prestigieuze Benelux Office Awards 2018. Op donderdag 11 okt jl. werden ze tijdens de feestelijke Benelux Office Night in het Zalmhuis te Rotterdam uitgereikt. Entertainer Bennie Solo maakte er een wervelende show van voor een bruisende officebranche. De winnaars in 11 productcategorieën lieten zien dat er nog volop ontwikkeling, innovatie en toekomst is in de office-branche. Naast de product-awards werd Rita de Reuver uitgeroepen tot Personality of the Year.

ras-entertainer leidde de aanwezigen met veel gevoel voor humor door het programma heen. Een petje op petje af-quiz over de branche, grappen en grollen hier en een interviewtje daar, de betere smartlappen en de kortste polonaise ooit, laat Bennie Solo maar schuiven.

We waren alweer toe aan de veertiende editie van dee Benelux Office Products Awards. Door de jaren heen vond het event op verschillende locaties en in allerlei formats plaats. Voor de uitreiking in 2018 keerde de Benelux Office Night na

Om aan de ontwikkelingen en behoeften uit de markt tegemoet te komen was dit jaar het aantal categorieën teruggebracht tot 11. Uit in totaal 41 genomineerden werden uiteindelijk 11 winnaars bekendgemaakt. Daarnaast was de verkiezing van

16

KBM • DECEMBER 2018

twee jaar terug in het Zalmhuis te Rotterdam, Een stijlvolle historische brasserie aan de Maas. Een oude bekende, Bennie Solo, die de uitreiking in 2014 ook al van het nodige amusement voorzag, was de special guest van de feestelijke avond. De

Gezond kantoor


BOP Awards 2018

de Personality of the Year na een jaar teruggekeerd. De categorieën Healthy Work Equipment en Facility Products, die vorig jaar het daglicht zagen, gaven een goede afspiegeling van de ontwikkelingen in de branche. Deze groeien onstuimig en leverden in een sterk deelnemersveld verrassende winnaars op met de bureaufiets van Euroseats in Healthy Work Equipment en de verpakkingsopbolmachine van HSM in Facility Products. De branche speelt meer en meer in op het vitale, gezonde kantoor en het belang van ergonomie. Ook facility mag zich heugen op een toenemende belangstelling, onder meer wat betreft koffie op kantoor. Ook mag de sterke categorie Visual Communication Products genoemd worden. Er wordt volop ingesprongen op nieuwe werkvormen als agile werken en scrummen, met de Chameleon Mobile van Smit Visual als mooie winnaar. Maar ook in het meer traditionele segment is er nog volop ontwikkeling. Zo was er de award-winnende Loctite Kintsuglue, een heel handige kneedlijm waarmee je van alles kunt repareren, plakken, et cetera. En edding kwam met een oogstrelend product in het stationery-segment: edding Colour Happy Big Box. Hierbij is veel aandacht geschonken aan het design van de verpakking. De vormgeving was uiteraard ook

een ‘big item’ bij de winnaar van de categorie Design, de Artiso van Köhl. Maar ook hier was het ergonomische aspect van de stoel eigenlijk net zo belangrijk.

Rita de Reuver

Rita de Reuver was dit jaar de meer dan terechte Personality of the Year. Zij heeft haar Loeffs Patent in 30 jaar uitgebouwd tot een respectabel oer-Nederlands merk, dat handige archiefproducten en –concepten voortbracht en nog steeds -brengt. Producten die niet meer weg te denken zijn in de archiveringswereld.. Rita en haar team wisten elke keer weer een traditioneel product in een

digitaliserende markt te moderniseren. De verkoop aan Fellowes deze zomer was de kroon op haar imposante loopbaan in de officebranche. De uitreiking van de Benelux Office Products Awards was dan ook weer een groot succes. Het geeft de branche een herkenbaar gezicht naar de buitenwacht. Bovendien is er nog volop innovatie en wordt er goed ingespeeld op de ontwikkelingen in de markt en de werkomgeving. We moeten niet te bescheiden zijn over al deze mooie producten en concepten van winnaars en genomineerden. Daar mogen we juist met alle recht trots op zijn.

Event Partners:

www.bopawards.nl KBM • DECEMBER 2018

17


De winnaars

Office Machines

Computer Products

Healthy Work Products

Bureaufiets Tournette Deluxe Euroseats B.V.

WorkForce Pro WF-C5000 serie zakelijke inkjetprinters Epson Nederland

Robert de Vries (m)

Wim de Kwant

Oscar van der Linden

Kensington Ultimate Presenter, ACCO Brands

18

KBM • DECEMBER 2018


Office Interior

Oplaadbare bureaulamp LED MAULseven colour vario Maul GmbH

Kees Broekman

Office Supplies Loctite Kintsuglue Henkel

Raymond Bourgonje

Visual Communication Products Chameleon Mobile Chameleon (Smit Visual)

Peter Smit

KBM • DECEMBER 2018

19


Redactie

Stationery Products

Marketing Awards

Facility Products

Age Yska

Elke Schrover

Patrick Nijhuis

Design Award

Best Performing Product

Personality of the Year

Manfred Jansen

Marko Hoogenboom

edding Colour Happy Big Box edding Benelux bv

ARTISO KÖHL GmbH

20

KBM • DECEMBER 2018

Europese Shredder/AVG campagne. “Kantoorregel #1: Houd het vertrouwelijk”, Fellowes

Rapid Classic niettang K1 ACCO Brands

Verpakkingsopbolmachine HSM ProfiPack P425 HSM GmbH + Co. KG

Rita de Reuver


BESTEL ONLINE BIJ MAX ICT

SNELLER, STILLER, VOORDELIGER PRINTEN? Transformeer je business met OKI LED kleurenprinters

Is je huidige printer ook van OKI? Ruil deze in bij aanschaf van een nieuwe en krijg tot wel €100,- cashback. Bekijk de voorwaarden op max.ict.nl

Bel ons voor gratis advies

Haal je bestelling zelf op

Contactgegevens

Werkdagen tussen 9:00 en 18:00

Bezoek onze concept store

013 - 577 45 74 / info@maxict.nl

Op zaterdag tussen 9:00 en 17:00

Castorstraat 21, 5047 RC Tilburg

www.maxict.nl

Magenta Communicatie: Dé contentspecialist voor de branche www.magentacommunicatie.nl

MAXIMALE KEUZE, MAXIMAAL GEMAK

HERMA naam-/ textieletiketten zorgen voor een professionele en chique uitstraling!

: NIEUW den

e Vanaf h l in 20ve n kinge verpak

Maakt u nou niet ook dezelfde fout! Vernietigen in plaats van weggooien. Onze HSM papiervernietigers helpen u voldoen aan de nieuwe Privacy-Wetgeving – kort AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Toepassingsvideo Textieletiketten

www.hsm.eu/gegevensbescherming HSM GmbH + Co. KG Hotline 00800 44 77 77 66 benelux@hsm.eu

www.herma.nl


Lezerspanel

Markt flink in beweging We kijken met het lezerspanel terug op een jaar waarin de markt flink in beweging was en nog steeds is. Maar meer nog blikken we vooruit op 2019. De verwachtingen zijn hooggespannen. Wat gaat er gebeuren in de distributie, het assortiment en met de circulaire economie?

22

KBM • DECEMBER 2018


Lezerspanel

Tot nu toe waren er dit jaar veel ontwikkelingen in de branche (overnames, ontwikkelingen in de distributie). Hoe kijk je op het afgelopen jaar terug? Jonathan de Jonge (PCI Nederland/Bouman KantoorTotaal): “Terugkijkend op het afgelopen jaar kunnen we wel constateren dat het een goed jaar is geweest. De terugval die werd verwacht in de kantoorartikelenbranche is meegevallen en voor velen zelfs positief uitgevallen ten opzichte van vorig jaar. “De overname van Office Centre heeft de markt wel enigszins opgeschud. Door niemand verwacht, maar wel gebeurd. Iedereen is ook benieuwd wat het is dit gaat brengen voor de kantoorartikelenbranche. Velen hebben er nu toch een doodgewaande concurrent bijgekregen.” Wout van Laar (GZ OfficeXperience): “2018, een jaar waarbij verschuiving van marktposities wordt gecreëerd door overnames, intensievere samenwerkingsverbanden en verdere verbreding van dienstverlening, op het gebied van zowel project- en conceptmatige inrichtingen van panden als van supplies. De ene ‘nieuwe klant’ is op zoek naar een partner met toegevoegde kennis en kunde dat professioneel wordt vertaald naar de beste klantoplossing. De andere ‘nieuwe klant’ is op zoek naar 24-7 gemak en oriënteert zich niet alleen, maar koopt ook anoniem via internet. Betrouwbaar, snel, goedkoop en gemakkelijk. Door deze ontwikkeling ontstaan nieuwe organisatiestructuren waardoor de traditionele kantoorvakhandel terrein verliest omdat de mogelijkheden van tijds- en soms locatieonafhankelijk werken het échte nieuwe werken is. Werksfeer en sfeerbeleving zorgen voor extra arbeidsproductiviteit. Eén van de redenen dat steeds vaker andere eisen worden gesteld aan een werkomgeving.” Chris Kolvenbach (De Rijk Kantoorshop): “Allereerst was 2018 ons 50-jarig jubileumjaar. Dit hebben wij volop gevierd en de nodige aandacht gegeven. Het heeft ons veel publiciteit opgeleverd, en we hebben hierdoor een nog grotere naamsbekendheid gekregen. Onze markt is door middel van onze website veranderd en gegroeid. We hebben daardoor nieuwe klanten gekregen en oude klanten zijn weer terug, omdat er middels een webshop besteld kan worden.” Ronald Rietveld (EM Kantoorsystemen): “De ontwikkelingen gaan inderdaad sneller, zo lijkt het althans. Maar de trend is al jaren gaande dat de traditionele kantoorvakhandel aan het veranderen is. Bij EM merken we dat ook. Wij hebben de laatste jaren ook diverse kantoorvakhandels overgenomen of het klantenbestand gekocht. Je

ziet ook verschuivingen bij de grote partijen, zoals de verkoop van Office Centre door Staples. Dat is dan wellicht ook verrassend?” Cor van IJsselmuide (Officedeals.nl): “Wat betreft de diverse overnames binnen de branche waren er zeker een aantal met een verrassingseffect. Wie had ooit gedacht dat een kleinere speler het grote Office Centre zou overnemen? Zeker gezien de ontwikkeling naar de online markt, waarmee de branche toch steeds meer te maken gaat krijgen en die nog wel even door zal gaan. “Wie blijven er van de distributeurs nog over zeker gezien de laatste ontwikkelingen? Wat gaat er gebeuren met Adveo? Quantore, met haar komende uitbreiding, en ook Adveo, met Marketplace, krijgen een grote greep op de markt door de fabrikant als distributie uit te sluiten. Of de levering via één portal te laten lopen, zodat deze partijen zicht krijgen en houden op wat er buiten hen om besteld wordt of gaat worden. Deze partijen zullen toch een steeds grotere greep op de markt willen hebben en zullen hun assortiment zeker verder in de breedte gaan uitbreiden om een zo groot mogelijk koek van de markt naar zich toe te trekken. Het is te hopen dat we met Adveo toch een tweede partij naast Quantore blijven houden, anders wordt daar de spoeling wel erg dun.” Jeffrey van Rietschoten (Van Rietschoten Office Point): “Het was inderdaad een jaar waarin op de markt veel gebeurd is. Wij hebben ons vooral gefocust op de verkoop en (persoonlijke) ontwikkeling van het personeel en de organisatie.” Wat verwacht je van 2019 wat betreft de branche in het algemeen? En voor je eigen onderneming? De Jonge: “Voor 2019 verwacht ik toch wel enige daling in de branche in het algemeen. Het is uiteraard geen geheim dat het met Adveo niet helemaal lekker loopt. De kleinere vakhandelaren zullen ook meer moeite moeten doen om hun hoofd boven water te houden. De algemene verwachting is dus dat de branche van kantoorartikelen dalende is. Ik verwacht dat grotere collega’s hiervan wel kunnen gaan profiteren.” Van Laar: “We gaan verdere groei binnen onze organisatie realiseren met acquisitie van bedrijven uit onze branche die zich bij ons bewezen succesconcept durven aansluiten. Met als duidelijk uitgangspunt: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Daarmee bedoel ik dat we onze opgebouwde kennis en know how op gebied van verrassend, conceptmatig inrichten tegen toch nuchtere condities samen met (nieuwe) acquisitie-partners willen uitrollen in onze markt. Enerzijds

om hen met bestaande relaties te verrassen, anderzijds om hen de kans te bieden om nieuwe markten aan te boren. Samen met de unieke offen online-propositie van GZ, in combinatie met het

‘Het zal toch wel wachten zijn tot de grote internetjongen van de andere kant van de oceaan zich op de Nederlandse markt gaat begeven’

breedste assortiment kantoorartikelen en facilitaire oplossingen uit de markt, wordt via dropshipment-levering vanuit Quantore een en ander zeer goed gefaciliteerd. Quantore blijft investeren, waarbij zij zich steeds beter gaat onderscheiden van vergelijkbare partijen in de markt.” Kolvenbach: “Algemeen voor de branche kijk ik vol verwachting toe, er staat nog wel wat te gebeuren. Ook zie je een branchevervaging. Hoe snel en hoe groot gaat zich dit verder ontwikkelen? Wij gaan zelf in B2B verder de boer op om onze klantenkring uit te breiden. Dit zullen we onder andere doen met onze bekende De Rijk Business2Business avond 3.0 met een geheel nieuwe opzet. Dus er is veel werk aan de winkel. “Verder ben ik benieuwd hoe de nieuwste ontwikkeling bij Ikea zich verder uitrolt over de markt en dan met name wat de consequentie is voor onze kantoorvakbranche. Ikea biedt producten in haar winkel goedkoper aan dan op haar eigen site. Dit om meer traffic te creëren, neem ik aan. Kunnen wij ook zoiets lanceren?” Rietveld: “We hadden voor 2018 niet het idee dat het een nog ‘beter jaar’ zou worden dan 2017. We houden zeker rekening met groei, maar dat is niet onze doelstelling. Wel zullen we nog meer klantgericht moeten gaan denken/ werken om onze klanten nog beter te bedienen. Dus ook betere oplossingen aan te bieden voor hun kantooromgeving. Dat zal per onderneming wel verschillend zijn, maar daar ligt dan ook onze uitdaging.” Van IJsselmuide: “Internet zal toch een steeds grotere rol gaan spelen bij de traditionele pro-

KBM • DECEMBER 2018

23


Lezerspanel

ducten. Wat gaan de grote spelers doen op de markt? Er zijn nu al partijen die in het verleden niet met kantoorartikelen te maken wilde hebben en nu al een flink marktaandeel hebben. Dit zal gezien hun naam ook niet te stoppen zijn. Ook zal het toch wel wachten zijn tot de grote jongen van de andere kant van de oceaan zich op de Nederlandse markt gaat begeven, als dat via een omweg al niet reeds aan de gang is. “Als aardige speler op de huidige markt blijft het voor ons zaak om alle ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Waar nodig moeten we de nodige stappen zetten om de markt die reeds in het bezit is, te behouden en verder uit te bouwen. Ook zal het zoeken naar nieuwe wegen en markten een constante uitdaging blijven.” Van Rietschoten: “Komend jaar gaan wij verder met de focus op de verkoop en de ontwikkeling van het personeel en de organisatie. De omzetgroei zal in 2019 doorzetten en die verwacht ik vooral in de groep kantoormeubelen, kantoorartikelen en de facilitaire artikelen.” Zet de trend van circulaire economie verder door? De Jonge: “De circulaire economie zal ook zeker verder doorzetten. De fabrikanten zullen steeds meer producten van recyclebaar materiaal op de markt brengen. De klant, zowel particulier als zakelijk, stelt door de klimaatverandering meer prijs op gerecyclede of recyclebare producten. Ik verwacht in 2019 alleen maar een groei van deze producten.” Van Laar: “Na kortstondige trends als recycling en cradle-to-cradle is nu écht een nieuwe economie ontstaan waarbij duurzaam, hergebruik en circulair de nieuwe standaard vormt voor onze branche. GZ investeert al jaren in partners die meehelpen aan een circulair inrichtings,- en werkconcept. Wij steken veel tijd en energie in ‘verduurzaming’ van werkomgevingen. Samen met de klant onderzoeken van welk afval we weer voedsel kunnen maken. Dat is gaaf, leerzaam en vooral (nog) onderscheidend in onze markt.” Kolvenbach: “Ik denk het van wel. Een heel simpel voorbeeld: in het gedeelte van onze B2C gerichte winkel verkopen wij op dit moment knutseldozen, waarbij je van oude melkpakken en eierdoosjes een prachtig werkstuk kunt maken. In de B2B zie je steeds vaker gerecyclede producten; iedereen is er mee bezig, dus ook de kantoorvakhandelsbranche.” Rietveld: “Het zou bijna niet anders kunnen. Wel-

24

KBM • DECEMBER 2018

ke term je er ook aan geeft, het zal winstgevend moeten zijn. Maar we kunnen er niet omheen. De overheid legt bepaalde eisen/wensen op. Maar ik vraag mezelf weleens af of circulair ook bij hen bovenaan staat.” Van IJsselmuide: “Deze trend zal nog wel even doorzetten, voor zover deze direct merkbaar is binnen onze branche. We zijn natuurlijk al jaren bezig om de producten zoveel mogelijk milieuvriendelijk en voor hergebruik geschikt te maken. Je moet ja afvragen in hoeverre de gebruiksartikelen nog verder hergebruikt gaan worden en blijven. De grootste slag die geslagen wordt en kan worden zal in de kantoorinrichting zijn.” Van Rietschoten: “Het verhaal rond circulaire economie begint zich bij ons verder te ontwikkelen. We leren er veel van en hebben inmiddels contacten met diverse partijen om er serieus mee aan de slag te kunnen.”

‘Na kortstondige trends als recycling en cradle-to-cradle is nu écht een nieuwe economie ontstaan waarbij duurzaam, hergebruik en circulair de nieuwe standaard vormen voor onze branche’

Wat gaat er op het gebied van de distributie gebeuren in 2019? De Jonge: “Op het gebied van distributie zal de digitalisering alleen maar doorzetten. Met de juiste crossdocking worden de kosten van leveren lager en word het leveren van producten optimaal benut. Er komen meer robots in de distributiecentra, dus er wordt efficiënter en kostenbesparend gewerkt.” Kolvenbach: “Dat is afwachten. We weten dat er problemen zijn voor de vervoerders met het vinden van geschikte chauffeurs . Dit werkt door in onze branche. Bijvoorbeeld een dropshipment die

pas na 2 of 3 dagen geleverd kan worden. Ik denk dat deze problemen alleen maar groter worden. Ik zou zeggen: betaal die chauffeurs meer, zodat het aantrekkelijker wordt. Maar dan zullen de internetbestellingen weer duurder moeten worden. Hoe zal dat uitwerken op de traffic naar de winkels?” Rietveld: “Lastig. Als er nog meer groei komt in de ‘kleine orders’, dan word het vermoedelijk een uitdaging voor de distributiepartijen en vervoerders. Klanten verwachten steeds snellere levering, maar of dat echt zo is? Waarom wil een klant zijn bestelling de volgende werkdag ontvangen? Dat is dan een van de vragen die in mij opkomt.” Van IJsselmuide: “Het voor de gehele branche te hopen dat Adveo in een rustig vaarwater gaat komen, zodat er keuzes gemaakt kunnen worden voor alle partijen binnen de branche. Ook een Quantore zal er niet op uit zijn om alleen op de markt te moeten opereren en zit ook niet te wachten op andere partijen die van over de grens naar Nederland komen. De bestaande distributeurs zullen wel steeds verder (moeten) gaan met hun dienstverlening om de andere grote partijen die van buiten de branche komen en hoofdzakelijk online werken, tegengas te kunnen geven. Iets dat de vakhandel alleen niet kan.” In welke productcategorieën verwacht je een groei? De Jonge: “De standaard kantoorartikelen zullen teruglopen, maar de business springt nu vooral in op de audiovisuele schermen en ICT-oplossingen. In het algemeen voorzie ik een mooi en interessant jaar.” Kolvenbach: “Bij ons verwacht ik vooral een groei in facilitaire producten. Wij hebben met Katrin een nieuwe aanbieder waarvan we veel verwachten. En dat gaan we ook groots aanpakken.” Rietveld: “Ik hoop dat de kantoorinrichting ‘gewoon’ door blijft groeien. Facilitaire producten, verpakkingsmaterialen en PBM zullen wellicht mooie mogelijkheden bieden.” Van IJsselmuide: “De grootste slag is voor de huidige (internet)vakhandel nog te slaan op het gebied van de facilitaire producten. Een segment dat toch al jaren onderbelicht is geweest. Ook zal het complementeren van assortimenten via internet nog wel verder doorgroeien, zodat je voor een relatie een steeds betere partij wordt om mee samen te werken. En dat het voor de klant dan ook niet zo veel meer uitmaakt dat hij ergens anders 5 cent goedkoper is. Gemak dient de klant.”


Event Tekst: Emiel te Walvaart

'Adveo en Partners versterken de samenwerking in Parijs" Het positieve gevoel overheerste tijdens Adveo World in Disneyland te Parijs, dat medio november werd gehouden. Leveranciers, kantoorvakhandel en Adveo hebben de neuzen in dezelfde richting tijdens deze turbulente tijden. Vooruitkijken is het devies, aldus Ann Biebuyck en Erwin Snoeker van Adveo Benelux. Zondagavond 18 november was de kick-off van het grootse event, dat voor het eerst een internationale vorm had in plaats van landelijke edities. Met de leveranciers werd teruggekeken op 2018 en was er een preview op 2019. Ook werden er apart Benelux-awards uitgereikt aan de leveranciers. Maul kreeg de prijs voor de grootste groei op basis van een nieuw assortiment. Double A Paper greep een award voor de grootste groei in het bestaand assortiment. De award voor strategisch partnership ging naar 3M. “De onderneming kreeg de prijs omdat ze alle tools delen met ons. Al onze media werden daarbij betrokken”, zegt Ann Biebuyck, Inkoop en Merchandising directeur Adveo Benelux. BIC sleepte een award in de wacht voor beste overall performance. Dirk van der Plas van Hamelin voor Nederland en Serge Van Geertruy voor België werden uitgeroepen tot beste accountmanagers. “Wij hadden een heel lijvig promotieboek uitgegeven voor de beurs. De meest originele promotie hebben we beloond met een award en die ging naar Durable”, vertelt Erwin Snoeker, Country Director Nederland bij Adveo.

Speeddating

Natuurlijk was naast dit officiële programma volop de gelegenheid voor leveranciers en vakhandel om ervaringen uit te wisselen en zaken te doen. Ruim 25 leveranciers hadden zich verzameld in een apart hotel voor de Benelux, waar speeddating met dealers op het programma stond. “Voordeel was dat je elkaar in je moedertaal te woord kon staan”, zegt Snoeker. Deze opzet werkt goed, zoals we al zagen op het event Meet Adveo in Scheveningen in juni”, concludeert Biebuyck. Ook was er voor de leden van Calipage een meeting. Daarbij werd een nieuw lid aangekondigd: Binck uit het Duitstalige België. “Calipage gaan we in 2019 ook uitrollen in Nederland”, stelt Snoeker. De dealers konden daarnaast ook een grote Europese Adveo-beurs bijwonen. Dit werd door Adveo in goede banen geleid, zodat het bezoek zo effectief mogelijk zou verlopen. In kleine groepjes vonden onder deskundige begeleiding van Adveo-medewerkers tours op de beursvloer plaats. Naast de business kreeg de fun ook volop aandacht met een spectaculair feest in Walt Disney Studios Park. De turbulente periode waarin Adveo zit, hing absoluut niet als een ‘zwaard van damocles’ boven het event. “Er heerst volop vertrouwen in de Benelux. We kregen veel positieve feedback en daar zijn we blij mee. De leveranciers hebben ons ook nodig. En de klanten willen een sterk Adveo. Daar gaan we in de toekomst voor blijven zorgen”, aldus Biebuyck en Snoeker.

KBM • DECEMBER 2018

25


Achtergrond

Lyreco: naar multispecialist voor de werkomgeving De Lyreco Group, wereldwijd leverancier van producten en diensten aan bedrijven, gaat zich opnieuw positioneren in de markt. Een nieuwe uitstraling, met de slogan ‘Working together for tomorrow’, zet deze strategie kracht bij. Daarnaast wordt binnenkort een Lyreco Customer Experience Centre in Utrecht geopend. Inge van Aerschot en Michell Stolk van Lyreco Benelux lichten deze ferme stappen toe. De nieuwe uitstraling belichaamt de strategische ambities van de Group en ligt in lijn met de waarden die de hoekstenen vormen van het DNA van Lyreco, legt Inge van Aerschot, marketing communication manager Benelux, uit. “Die hoekstenen zijn: een vertrouwensrelatie met onze klanten, leveranciers en partners; de ondersteuning van onze medewerkers en hun individuele vaardigheden; ons engagement voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Optimale klantervaring

Van Aerschot vervolgt: “We willen ons marktleiderschap behouden en inspelen op een nieuw koopgedrag. Lyreco focust dan ook op drie strategische pijlers. Ten eerste een optimale klantervaring creëren dankzij het verbinden van de competenties van onze medewerkers en technologie. Ten tweede breiden we het aanbod uit om een gespecialiseerde partner te worden. Ten derde willen we ons verder ontwikkelen met externe groei via bestaande activiteiten en nieuwe business en markten. Vooral in Azië willen we een sterkere voet aan de grond krijgen. De kern van deze strategie betreft het begeleiden van onze klanten in hun digitale, economische en maatschappelijke transformaties.”

26

KBM • DECEMBER 2018

Diversificatie

De koers van diversificatie van producten en diensten die is ingezet, wordt verder doorgezet. Michell Stolk, corporate sales director Lyreco Benelux: “We zijn al een hele poos bezig met ons assortiment, dat oorspronkelijk bestond uit traditionele kantoorartikelen, te verbreden naar andere segmenten. Het woord ‘working’ in onze slogan betreft zowel de ‘white collar’ als de ‘blue collar’ werker. De markt van traditionele kantoorartikelen zie je afnemen. We zijn nog steeds actief met uitbreiding naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), hygiëne- en catering-producten en diensten. We spelen de rol van multispecialist voor het bedrijfsleven.”

Customer Experience Centre

Dat multispecialisme wil Lyreco ook tot uitdrukking brengen in het nieuwe Lyreco Customer Experience Centre te Utrecht, dat binnenkort officieel wordt geopend. “Dit is de eerste wereldwijd”, zegt Stolk trots. “Ons contact met de klanten verloopt tegenwoordig veelal telefonisch of digitaal. We misten een fysieke plek en wilden iets nieuws neerzetten. We creëren zo een persoonlijke beleving voor de klant. Als we koffie verkopen, moet je die ook kunnen ruiken. Een stoel moet je kunnen


Achtergrond Tekst: Emiel te Walvaart

‘De kern van onze strategie betreft het begeleiden van onze klanten in hun digitale, economische en maatschappelijke transformaties.’ uitproberen. Veel producten vragen bij het aankoopproces om advies. Die kun en wil je niet via de catalogus verkopen.” Voortaan kan Lyreco dus klanten ontvangen en ter plekke met raad en daad bijstaan, aldus Stolk. “In verschillende themaruimtes komt onze rol als multispecialist naar voren. Het is geen traditionele showroom, maar er wordt een echte werkomgeving gecreëerd. Zo kan ons koffieconcept worden beproefd, of het kastensysteem en de printing-service worden bekeken en de persoonlijke beschermingsmiddelen worden uitgeprobeerd. Ook willen we op die manier cross-selling stimuleren. Klanten komen bijvoorbeeld voor de koffie, maar we kunnen die dan ook wijzen op onze andere oplossingen voor de werkomgeving. We doen bijvoorbeeld ook steeds meer in kantoormeubilair en ergonomische producten. Het gezonde kantoor is een belangrijk thema bij ons.”

Verantwoordelijke partner

Lyreco wil zich met zijn nieuwe strategie opwerpen als ‘De Verantwoordelijke Partner’. “De verandering in visuele identiteit ondersteunt deze belofte en illustreert onze zorg voor en ondersteuning van onze medewerkers, klanten, leveranciers en partners”, zegt Van Aerschot. De nieuwe visuele identiteit wordt ook vertaald in de productverpakkingen van Lyreco en zijn voertuigen van de bezorgdienst. Zij gaat graag nog wat dieper in op het nieuwe logo. “Hoewel de fundamentele waarden, de naam en de samenstelling van het logo van het merk onveranderd blijven, zijn de ellipsen verlengd. Hun groene kleur verwijst naar ons ambitieuze beleid

betreffende MVO, dat systematisch het concept van duurzaamheid betrekt bij het nemen van beslissingen. Wij omarmen de circulaire economie dan ook ten zeerste, geven het goede voorbeeld en kunnen onze klanten heel goed advies geven op dat gebied.”

Omnichannel

In de benadering van de markt hangt Lyreco de omnichannel-strategie aan. Stolk: “Wij hebben van oudsher een zeer sterk bemenste sales-afdeling. Wij zien de toegevoegde waarde van die persoonlijke benadering en het streven om dichtbij de klanten te staan. Maar we laten de online business natuurlijk niet links liggen en gaan volop de concurrentie met de grote online partijen aan. Het is bij ons een gezonde mix van mens en digitaal.”

Lyreco Group

Lyreco is een grote wereldspeler in de distributie van producten en diensten voor bedrijven. De groep is aanwezig in 25 landen en bestrijkt via haar partners in totaal 42 landen. Lyreco heeft een omzet van 2 miljard euro en telt wereldwijd 9.000 medewerkers. In de Benelux zijn 700 mensen werkzaam, van wie een derde in de sales. In Vottem bij Luik is een groot distributiecentrum gevestigd en daarnaast zijn er in de Benelux nog tien regionale magazijnen voor de overslag naar de lokale klant. Lyreco heeft eigen bezorgers in dienst en werkt niet met (anonieme) koeriersdiensten. Stolk: “Onze chauffeurs leveren tot op het bureau of in de kast. Elke klant heeft een vaste bezorger. Voor ons is dat een belangrijk contactpunt met de klant. En onze medewerkers kunnen ook weer nuttige tips doorgeven aan onze sales-mensen.”

KBM • DECEMBER 2018

27


Orgatec 2018

Orgatec 2018

Inspiratie voor toekomstige werkomgeving Orgatec 2018 heeft eind oktober met een positief gevoel de deuren gesloten. De beurs in Keulen trok meer bezoekers en voorzag de inrichtingsbranche van nieuwe impulsen en veel creatieve inspiratie voor de werkomgeving van de toekomst.

28

KBM • DECEMBER 2018


Orgatec 2018 Foto's Koelnmesse

"Orgatec heeft zichzelf met succes getransformeerd van een product showcase naar een issue-focused zakelijk evenement", zegt Katharina C. Hamma, Chief Operating Officer van Koelnmesse. "Met zijn eersteklas evenementen- en congresprogramma slaagde Orgatec erin om het sociopolitieke belang van moderne werkwerelden stevig te verankeren in het denken van beleidsmakers." Het nieuwe concept werd volgens haar zeer goed ontvangen door de vakbezoekers. Orgatec 2018 trok 63.000 vakbezoekers, een toename van meer dan 15 procent in vergelijking met twee jaar geleden.

Uitdagingen van de moderne werkomgeving

Hendrik Hund, voorzitter van de Duitse ondernemersvereniging (IBA eV), prees de gevarieerde en creatieve uitstraling van de branche op de beurs: "De inventiviteit en diversiteit waarmee bedrijven het centrale thema benaderden op deze Orgatec - de toekomst van het werk - was indrukwekkend", zegt hij. "De industrie toonde aan dat het goed is uitgerust voor de huidige uitdagingen van moderne werkomgevingen met zijn oplossingen en aanbiedingen. En dit werd toegejuicht op de stands door de vele nationale en internationale senior-beslissers. Met Orgatec als creatieve denktank hebben we het perfecte forum voor een fantastisch evenement." Volgens de organisatie prezen de exposanten in het algemeen de hoge standaard van de vakbezoekers op de beurs. Velen van hen benadrukten dat aanzienlijk meer gebruikers met een hoge beslissingsbevoegdheid en vertegenwoordigers van de vastgoedsector het evenement bijwoonden om meer te weten te komen over het aanbod van exposanten. Orgatec 2018 behaalde ook goede resultaten op het gebied van het internationale bereik. Aan de bezoekerskant steeg het aantal landen dat vertegenwoordigd was op het evenement, van 118 naar 142. In totaal reisden aanzienlijk meer bezoekers van buiten Duitsland naar Keulen voor de internationale handelsbeurs. Het aandeel van vakbezoekers uit Noord-Amerika (+42%) groeide vooral heet sterk, evenals Centraal- en Zuid-Amerika (+42%) en de EU-landen (+33%). De toename van het aantal bezoekers uit Japan (+22%) en India (+44%) was ook opvallend. Het aantal Oost-Europese bezoekers op Orgatec 2018 is bijna verdubbeld. Naast het aanzienlijk grotere internationale bereik van het evenement waren de exposanten te spreken over de hoge beslissingsbevoegdheid van de vakbezoekers en het grote aantal jongeren op de beursvloer.

Flexibele oplossingen

De organisatie stelt dat ‘het huidige evenementen congresprogramma van Orgatec overtuigend heeft aangetoond dat emotionele elementen niet

secundair hoeven te zijn bij een toonaangevend internationaal handelsplatform’. Zowel vakbezoekers als exposanten waren onder de indruk van het scala aan themagebieden en de grote hoeveelheid producten en diensten die worden aangeboden, aldus de Messe. Naast de voortschrijdende digitalisering van de industrie, was een van de dominante thema's van de vakbeurs de trend naar flexibele oplossingen die zich snel en gemakkelijk aanpassen aan individuele behoeften. Bedrijven beperken hun producten niet tot stand-alone oplossingen, maar richten zich op holistische concepten. De hedendaagse werkomgevingen moeten flexibel zijn: van een stille omgeving waar werknemers zich kunnen concentreren tot het gebruik voor meetings en als creatieve ruimtes. Bureaustoelen zijn steeds vaker niet meer persoonsgebonden. Zo hadden verschillende fabrikanten een bureaustoel ontworpen die niet iedere keer opnieuw ingesteld hoeft te worden door de individuele gebruiker. Dergelijke stoelen zonder zonder knopjes of hendels stellen zich automatisch in. Ze bewegen mee en iedereen kan er goed op zitten. Veel exposanten presenteerden ook oplossingen met als thema gezondheid en ergonomie. Andere items die opvielen waren de intuïtieve toepassing van technologie en het belang van akoestische systemen die op veel verschillende manieren kunnen worden gebruikt.

Orgatec 2018 in cijfers Orgatec 2018 bood een podium voor 753 exposerende bedrijven uit 39 landen (2016: 664 bedrijven uit 40 landen). Daarvan kwamen er 187 uit Duitsland (2016: 179 exposanten) en waren er 566 internationale exposanten (2016: 485 bedrijven). Driekwart kwam dus van buiten Duitsland. Inclusief schattingen voor de laatste dag van de beurs trok Orgatec 2018 ongeveer 63.000 vakbezoekers uit 142 landen (2016: 54.946 vakbezoekers uit 118 landen). De volgende Orgatec vindt plaats van 27 tot en met 31 oktober 2020.

KBM • DECEMBER 2018

29


Orgatec 2018

Filex lanceert revolutionaire Galaxy monitorarm Filex, een merk van In2Brands, kwam tijdens Orgatec met een nieuwe monitorarm: Galaxy. Volgens de fabrikant de meest flexibele, modulaire monitorarm in de markt. De Galaxy is leverbaar in elke gewenste opstelling en uit te breiden met handige accessoires om elke werkplek te optimaliseren. De nieuwe monitorarm is volledig modulair zodat elke gewenste configuratie is te realiseren.

Daarnaast is de Filex Galaxy 98% recyclebaar en wordt geproduceerd van duurzame materialen. Roelof Langius, eigenaar van In2Brands en ontwerper van de arm, stelt dat de Galaxy een revolutionaire modulaire monitorarm is waarmee ook internationaal aan de weg getimmerd gaat worden.

Nieuw assortiment van MAUL MAUL GmbH, dat hoogwaardige kwaliteit combineert met design, kwam met veel nieuwe artikelen in verschillende productgroepen. MAUL presenteerde onder meer nieuwe LED-plafondpanelen, in twee formaten, ook met opbouwframe of ophangset. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes en er is de keuze uit verschillende aan/uit of dimfuncties. Daarnaast maakte de bezoeker kennis met meer dan tien nieuwe LED-bureau- en/of staande lampen, onder welke de MAULsirius colour vario. Nieuwe functionaliteiten van deze dimbare lamp zijn de bewegingsmelder en daglichtsensor. Andere nieuwe producten zijn diverse staande lampen of diezelfde lampen uitgevoerd met sterke tafelklem. Ook noemenswaardig: acculampen, zoals de MAULjack, design bureaulampen als de MAULrubia en nieuwe loeplampen.

Mobiel whiteboard

Verder wasde Easy2Move te zien. Dit nieuwe mobiele whiteboard is voorzien van een zeer stabiel, sterk onderstel en fraaie moderne aluminium omlijsting. De grote wielen maken het hoge en functionele bord zeer wendbaar. Het is leverbaar in meerdere maten en uitvoeringen. Een andere highlight op de MAUL-stand: zes nieuwe modellen garderobestandaards, geproduceerd in de eigen fabriek. De standaards zijn voorzien van paraplustandaard en extra

30

KBM • DECEMBER 2018

ophanghaken. Deze verbreding van het MAUL-assortiment biedt niet alleen kansen door zijn design en trendy stabiliteit, maar ook door scherpe prijzen. Ook bij de nieuw gepresenteerde artikelen kan de

dealer wederom vertrouwen op de hoogwaardige kwaliteit van de artikelen, gecombineerd met de jarenlange knowhow van de firma. Meer informatie: k.broekman@maul.nl


e-Commerce

PBS Network neemt start-up CommerceFeeds over Na de entree van het Duitse PBS Network deze zomer in de Benelux-markt, met onder meer de eerder aangekondigde samenwerking met Quantore, laat PBS Network zien dat zij serieus is over haar ambities qua Europese uitrol met de overname van CommerceFeeds.

CommerceFeeds is het initiatief van Roelof Langius en Robert de Ruijter. Langius is reeds meer dan 20 jaar actief in de kantoorartikelen markt en heeft met De Ruijter, die de technische kant heeft gerealiseerd, het platform opgezet. Met de basis die PBS Network biedt in zowel technisch als commercieel opzicht, meent het de visie van CommerceFeeds sneller te kunnen verwezenlijken door de overname. De Ruijter zal dan ook per direct in dienst treden van PBS Network en zodoende de transitie in technische zin leiden.

Productdata hub

CommerceFeeds en PBS Network zijn beiden actief als productdata hub en richten zich op dit moment primair op de kantoorartikelenmarkt. De gesprekken tussen Bob Boekema (Country Manager PBS Network) en Roelof Langius over een samenwerking verliepen naar eigen zeggen zeer vlot, met name omdat ook Boekema inmiddels meer dan 15 jaar actief is in deze industrie en Langius al meerdere jaren kent. Deze laatste wil zich 100 % focussen op In2Brands bv en de ergonomische oplossingen met het merk Filex. Boekema en Langius delen reeds lange tijd dezelfde visie:

• •

Een zo efficiënt mogelijke inrichting van product- en orderdata om zodoende kosten te reduceren en verkoopkansen te vergroten De vorming van een Europees data platform Een verbreding van de focus van office supplies naar die van business supplies. Een ‘voor en door de industrie’-benadering

• Voor leveranciers en dealers die momenteel zijn aangesloten verandert er momenteel niets. Zij kunnen hun productdata blijven aanbieden en respectievelijk ophalen via het platform van CommerceFeeds, aldus Boekema. Hij zal de komende weken partners van CommerceFeeds benaderen om de propositie van PBSNetwork toe te lichten. Genodigden van het door Magenta georganiseerde 100 jaar KBM-Winterfest op 13 december zullen een uitleg ontvangen over de toekomstplannen van PBS Network in de Benelux (en daar buiten). Geïnteresseerden kunnen zich melden bij backoffice@magentacommunicatie.nl.

KBM • DECEMBER 2018

31


Health

Bureaustoelen: op Zitten blijft een belangrijk issue op de kantoorwerkplek. KBM peilde de stemming bij een aantal prominente leveranciers van bureaustoelen. Zij reageren op 3 stellingen.

Reactie van Manfred Jansen (KÖHL) 1. Meer dan twee instelmogelijkheden op een stoel is nutteloos: mensen gebruiken ze toch niet. De uitvoering van de stoel is afhankelijk van het gebruik op die bepaalde locatie. Een kantoornomade die een uurtje op een bureaustoel zit om wat uit te werken op zijn laptop heeft andere functionaliteiten nodig dan een medewerk(st) er die 30 uur per week achter zijn/haar vaste werkplek zit. Het juiste gebruik van de bureaustoel kan worden vergroot door training en persoonlijke uitleg op de werkplek door leverancier en fabrikant. De juiste stoelenserie biedt de klant een breed scala aan mogelijkheden om alleen die functionaliteiten te kiezen die ook echt nodig zijn. Gedurende de levensduur van de bureaustoel dienen de functies te kunnen worden aangepast aan de wensen van de gebruiker, zonder dat de bureaustoel dient te worden vervangen. Naast het financiële voordeel bespaart dit ook nog eens grondstoffen. KÖHL GmbH heeft zo’n serie in zijn portfolio.

32

KBM • DECEMBER 2018

2. Omdat regelmatig bewegen (even rondlopen bijvoorbeeld) onderhand wordt verplicht, heeft de aanschaf van een dure bureaustoel waar je langer op kunt zitten, geen zin meer. Er is een trend richting een gezondere lifestyle, mensen nemen meer verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld hun eten en hun algemene gezondheid. Mensen hebben hun gewoonten en deze veranderen is gewoon lastig. We willen allemaal wel meer bewegen, maar doen we dat ook? Zet de stappenteller op je telefoon maar aan en slechts een deel van de gebruikers van bureaustoelen komt aan de 10.000 stappen per dag. Feit is dat we te veel zitten en te weinig bewegen. Daarom heeft KÖHL de AIR SEAT ontwikkeld om meer te bewegen tijdens het zitten. Het werkt zonder dat je het merkt. De in het kussen geïntegreerde 2-kamer luchtkussen is individueel instelbaar en zorgt voor microbewegingen. Deze microbewegingen trainen de dieper gelegen spieren, voeden de tussenwervelschijven en voorkomen rugklachten. Dit unieke product is in Duitsland ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten en rugdocenten Voorkomen is altijd beter dan gene-

zen. De AIR SEAT is een optie en is er al vanaf €79,- op een KÖHL stoel. Hoezo duur? 3. Geen enkele bureaustoel is optimaal ergonomisch, want nooit op maat voor de gebruiker. Tijdens het ontwerpen van een stoel ontstaat er altijd een conflict tussen vormgeving en ergonomie. Waar wordt de nadruk op gelegd en welk ontwerp past bij producent? De keuze voor een bureaustoel is niet alleen op basis van ergonomische redenen, maar ook op basis van vormgeving, comfort, aanschafprijs, circulariteit, gebruiksvriendelijkheid en de totale kosten gedurende de levensduur van de stoel (TCO). Er is geen bureaustoel in de markt die voor iedereen geschikt is, er zal altijd een compromis gevonden moeten worden. Met het juist instellen van alle opties die een bureaustoel heeft, kom je echt een heel eind. Persoonlijke instructie bij levering van de bureaustoel is hiervoor essentieel. Doordat we bij KÖHL werken met steekverbindingen zijn de stoelen aanpasbaar aan de gebruiker zonder speciaal gereedschap. Bijvoorbeeld een hogere of lagere gasveer, een ander mechaniek of type armlegger. Hierdoor kun je maatwerk leveren zonder de hoge kosten.


Health

maat of overbodig? Reactie van Mandy Kornet (Backshop):

1. Meer dan twee instelmogelijkheden op een stoel is nutteloos: mensen gebruiken ze toch niet. Hier zijn wij het niet mee eens. Juist de instelmogelijkheden bepalen of een stoel aangepast kan worden aan de persoonlijke wensen van de gebruiker. Zeker wanneer er gekozen wordt voor één type stoel in een kantooromgeving is de instelbaarheid van groot belang. Bij de aanschaf van een bureaustoel is voorlichting van de gebruiker essentieel om ervoor te zorgen dat de functies van de stoel optimaal gebruikt worden. Omdat geen mens hetzelfde is, kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. 2. Omdat regelmatig bewegen (even rondlopen bijvoorbeeld) onderhand wordt verplicht, heeft de aanschaf van een dure bureaustoel waar je langer op kunt zitten, geen zin meer. “Zitten is dodelijk” is de kreet die wij veel in de media horen/lezen, maar is zitten echt zo slecht als beweerd wordt? Wij denken van niet, mits de houding regelmatig afgewisseld wordt en men tijdens het werk voldoende tijd neemt om te bewegen. Voor het afwisselen van de werkhouding zijn ook verschillende zitoplossingen (bureaustoelen en krukjes) op de markt, waarbij de hoek van de heupen verandert ten opzichte van

een standaard bureaustoel. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding van de beenspieren, minder druk op de (tussen-)wervels en krijgt men een actievere werkhouding. 3. Geen enkele bureaustoel is optimaal ergonomisch, want nooit op maat voor de gebruiker. Een bureaustoel is niet ergonomisch, wanneer deze niet volledig instelbaar is naar de wensen en lichamelijke eigenschappen van de gebruiker. In de markt zijn een aantal bureaustoelen verkrijgbaar die op het gebied van instellingen voor de rugleuning, zitvlak en armleuningen zo ver instelbaar zijn, dat deze stoel voor veel gebruikers optimaal ingesteld kan worden. Voor de kleinere groep die specifieke lichamelijke klachten heeft zijn er maatwerk oplossingen, zoals een bredere zitting, verwarmde rugleuning of speciale neksteun.

>> KBM • DECEMBER 2018

33


Health

Reactie van Henk Nauta (Score) 1. Meer dan twee instelmogelijkheden op een stoel is nutteloos: mensen gebruiken ze toch niet. De praktijk wijst uit dat de meeste stoelgebruikers de mogelijkheden van hun stoel niet benutten cq vaak niet bewust zijn dat hun stoel meer te bieden heeft dan ze denken. Betere voorlichting over goed zitten zou daar zeker tot beter gebruik kunnen leiden. De instelbare neig van de zitting kan vaak afknellen van de dijbenen voorkomen. Een juiste zithoogte instelling is ook onontbeerlijk, en de rughoogte en rughoek zijn ook variabelen die een goede zit kunnen bevorderen. Om dat tot 2 instellingen te beperken zal dan ook het prettig en gezond zitten in onze ogen niet bevorderen. 2. Omdat regelmatig bewegen (even rondlopen bijvoorbeeld) onderhand wordt verplicht, heeft de aanschaf van een dure bureaustoel waar je langer op kunt zitten, geen zin meer. Bij Score zijn wij van mening dat de trend naar variabel zitten, staan, of staand zitten een heel goede trend is. Het ĂŠĂŠn sluit het ander niet uit. Goed zitten, en afwisselend staan is zeker aan te bevelen. Bij Score bieden we nu een zeer goed alternatief voor zitten en staan, te weten een zadelkruk met Balance mechaniek. De zadelkruk ondersteunt je bij het staan en zorgt er voor dat de bloedsomloop van de benen door de open heuphoek optimaal is. Daarbij zorgt het Balance mechaniek er voor dat je microbewegingen blijft maken met je ruggenwervel. Hierdoor worden de tussenwervels niet statisch belast, en worden tegelijkertijd je rugspieren

34

KBM • DECEMBER 2018

getraind. Ook voorkomt dit vermoeide benen bij het staan. Staand zitten of zittend staan is dan ook ons motto. 3. Geen enkele bureaustoel is optimaal ergonomisch, want nooit op maat voor de gebruiker. Een standaard bureaustoel is nooit perfect voor iedere gebruiker, grote of kleine mensen kun je niet in dezelfde stoel ontspannen en goed laten zitten, dat vereist aanpassingen. Om de individuele wens van de gebruiker tegemoet te komen en toch geen ratjetoe op het kantoor te veroorzaken, kunnen wij bij Score onze At Work stoelen daarom leveren met verschillende afmetingen zitting en rug. Om teleurstelling te voorkomen, en een optimale keuze te kunnen maken, bieden wij daarom in samenwerking met onze dealers de eindgebruiker de mogelijkheid aan om al onze stoelen 2 weken kosteloos uit te proberen.


Advertorial

Herma: hogere groeicijfers dan verwacht Herma zit stevig in de lift. De Duitse etikettenfabrikant groeit harder dan verwacht, de productiecapaciteit wordt uitgebreid en nieuwe markten worden aangeboord. De verwachtingen voor 2019 zijn dan ook zeer positief. “Herma heeft tot nu toe een heel goed jaar gedraaid”, zegt Karim Aouadi terugblikkend op 2018. “En daaraan heeft de Benelux zeker een behoorlijk steentje aan bijgedragen. We zijn gegroeid, meer dan de prognose die we hadden gemaakt. 2019 wordt weer een positief jaar, als de trend zich op deze manier blijft voortzetten.”

Speciaal-etiketten

De Nederlandse vertegenwoordiger van Herma constateert dan ook dat het gezonde groeicijfers zijn, ondanks een dalende markt. “Dan heb ik het vooral over traditionele etiketten, hoewel die nog steeds een behoorlijk groot aandeel hebben in onze omzet. We behalen echter steeds meer omzet met speciaal-etiketten en speciale toepassingen, zoals outdoor, textiel, transparante en gekleurde etiketten. Je ziet het aandeel van segmenten als archivering en cd’s dalen en die omzet moeten we dan ook compenseren met vernieuwingen. De actuele cijfers laten zien dat we dit goed doen.” Daarom volgt Herma de ontwikkelingen in de markt nauwlettend. “We springen daar in op kansen waar het mogelijk is. De markt vraagt steeds vaker maatwerk en daar luisteren we dan ook goed naar.” Ook gaat Herma op zoek naar nieuwe markten. “Zoals gezegd staat het archiveren onder druk, maar verleggen we een deel van de aandacht naar groeimarkten als de logistiek branche. Dit is echt aantrekkelijk door onder andere het online shoppen en biedt veel mogelijkheden. Wij kunnen een specialistisch en zeer breed assortiment aanbieden. Daarmee kunnen we ons heel goed onderscheiden van andere spelers in onze markt.”

Het gaat er om welke input je zelf geeft aan zo’n beurs.” Onze afzet verloopt volledig via het indirecte kanaal. “De dealer blijft heel belangrijk voor ons, een zeer gewaardeerde partner. We blijven dan ook de ondersteuning voor hem optimaliseren met diverse activiteiten.” Aouadi ziet naast een verschuiving in de productcategorieën ook een belangrijke trend in de distributie-markt. “Er is de laatste jaren steeds meer behoefte aan fijndistributie door veranderingen in het koopgedrag. Assortimenten die niet zijn opgenomen door de groothandels zijn alsnog goed te verkrijgen voor onze dealers, omdat Herma de fijndistributie goed op orde heeft”

Uitbreiding van productiecapaciteit

De productie van Herma is gevestigd in het Duitse Filderstadt (in de buurt van Stuttgart). Hier wordt flink aan de weg getimmerd en geïnvesteerd. De productiefaciliteiten worden uitgebreid met een spiksplinternieuwe extra fabriek, die naar verwachting in oktober volgend jaar wordt geopend. De productiecapaciteit zal in enkele jaren worden verdriedubbeld. In totaal investeert Herma ruim 100 miljoen euro in nieuwe productiefaciliteiten. “Door de gunstige economische ontwikkelingen komt de verhoging van de productiecapaciteit zeer gelegen. Onze groei leidt er dan ook toe dat Herma op zoek is naar honderd nieuwe medewerkers.” Aouadi verwacht ten slotte veel van 2019. “We blijven de markt heel intensief volgen. Er komen nieuwe producten aan, die we tijdens Paperworld zullen presenteren. En later de opening van de nieuwe fabriek. Ik kan niet wachten, het wordt een zeer boeiend jaar.”

Indirecte kanaal

De deelname aan diverse beurzen in 2019 staat ook zeker weer op het programma, dit om het contact met de klanten te onderhouden. “We zijn vertegenwoordigd op Paperworld eind januari, de Paper Show bij onze zuiderburen en Trendz in Gorinchem. Ook zijn we natuurlijk op verschillende relatie-events van onze klanten. Deze beurzen en events leveren waardevolle feedback op. Het is een manier om onze oren dichtbij de markt te houden en zo in staat te zijn om op klantenbehoeften in te spelen. Deze gelegenheden zijn goede contactmomenten met onze klanten. Hoewel je wel eens andere geluiden hoort, zijn beurzen nog steeds heel belangrijk voor onze business.

KBM • DECEMBER 2018

35


Markttrends

Back-to-School geeft stabiel beeld Het schooljaar is al in volle gang. Scholieren en studenten hebben de benodigde pennen, schriften en agenda’s weer in huis. Welke trends zien wij in deze Back-to-School periode? En voor archiveren en presenteren?

36

KBM • DECEMBER 2018


Markttrends

Periode januari-juli 2018

Periode januari-juli 2018

Kantoorbenodigdheden/Schrijfwaren 100% omzetverdeling

Kantoorbenodigdheden/Schrijfwaren 100% afzetverdeling

Periode januari-september 2018 Groep aandeel in %

Periode januari-september Groep aandeel in % 2018

Kantoorbenodigdheden/Schrijfwaren 100% Schrijf-/Correctiemateriaal 35%afzetverdeling Opbergen En Archivering

Kantoorbenodigdheden/Schrijfwaren 100% Cartridges/Tapes/Linten 25% omzetverdeling

Groep aandeel in %

Groep aandeel in %

Papier En Etiketten

17%

Schrijf-/Correctiemateriaal 16%

35%

Cartridges/Tapes/Linten Schrijf-/Correctiemateriaal

Aantekenboeken/Blaadjes/Formulieren

17%

Schrijf-/Correctiemateriaal

Opbergen En Archivering

16%

Aantekenboeken/Blaadjes/Formulieren

Papier En Etiketten

15%

Plannen En Presenteren

5% Papier En Etiketten

23% 15% 16%

Kantoormachines En Onderdelen

10%

Opbergen En Archivering

10%

Papier En Etiketten

Kantoormachines En Onderdelen

15%

16%

11%

Plannen En Presenteren Postkamer/Verpakkingen 4%

5%

Postkamer/Verpakkingen

4%

Plannen En Presenteren

Cartridges/Tapes/Linten

3%

Plannen En Presenteren

Bureauaccessoires

3%

Postkamer/Verpakkingen

Postkamer/Verpakkingen

4%

Overige 1% Kantoormachines En Onderdelen

1%

Bureauaccessoires Bureauaccessoires

2%

1%

Overige Overige

Cartridges/Tapes/Linten

3%

Bureauaccessoires

3%

Kantoormachines En Onderdelen

Overige 1%

Absoluut (afzet) Absoluut (afzet) 62,5 Groei t.o.v.t.o.v. zelfdezelfde periodeperiode 2017 -4,2% Groei 2017

Aantekenboeken/Blaadjes/Formulieren Opbergen En Archivering

16%

84.881,4 -4,0%

Note: Afzet in duizenden.

Note: Afzet in duizenden.

9% 10%

9%

8%

9% 3% 2%

1% 1%

Absoluut (omzet) Absoluut (omzet) Groei t.o.v. zelfde periode 2017

Groei t.o.v. zelfde periode 2017

405,3 310,7 -5,8%

-6,1%

Note: miljoenen euros. Note:Omzet Omzet ininmiljoenen euros.

© GfK November 20, 2018 | Title of presentation

1

© GfK August 30, 2018 | Title of presentation

De totale schrijfwaren en kantoorbenodigdhedenmarkt ligt niet op het niveau van vorig jaar. Een daling in de afzet van -/-4% en een daling van -/-5,8% in waarde geven weer dat de markt onder druk staat. Het is niet alleen in de kantoorbenodigdhedenmarkt waar wij voornamelijk een daling zien in de maand juli, vele sectoren laten mindere verkopen zien. De verklaring lijkt duidelijk. Juli was nog nooit zo zonnig en warm, waardoor de mensen liever buiten de winkels bleven.

Stabiel beeld

Als wij alleen de artikelen bekijken die tijdens de Back-to-school periode veel verkocht worden, dan is het beeld positiever. Juni en augustus komen hier dan met een plus 3,5% en 4,4% goed uit in verkochte aantallen. Juni is wel in waarde gedaald naar -2,9% ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar. De particuliere markt met Back-to-School artikelen geeft in het afgelopen jaar een stabiel beeld met 0,2% in aantallen. In waarde is dit -1,7%. De positieve noot hierin is het schrijfpapier en de notitieblokken/blaadjes, waar een groei zichtbaar is. De highlighters zijn, net als de potloden en boekbescherming, binnen het consumentenkanaal duurder geworden. Het omzetaandeel van highlighters stijgt mede hierdoor met 0,5 procentpunten. In de septemberperiode is een duidelijke groei in aandeel zichtbaar voor de groep ‘overige’ artikelen binnen de Back-to-school producten. Deze groep was al groeiende, maar in september zijn er duidelijk meer verkopen. De trend is dat er veel

1

agenda’s in deze groep zitten die niet binnen de schoolagenda’s vallen. Wil de jeugd uniek zijn met zijn eigen ontwerp? Het zullen voornamelijk de creatievelingen zijn die de Bullet Journals hebben aangeschaft.

Opbergen en Archiveren

De markt van opbergen en archiveren is er een die niet erg positief te noemen is. Met een ruime -/-8% in afzet en omzet vergeleken met vorig jaar, is er ook in de afzonderlijke maanden geen plus waar te nemen. Wat wij wel constateren is dat, binnen de particuliere markt, de insteekhoezen en ringbanden aan populariteit toenemen.

Presenteren

Binnen de groep Presenteren hebben wij vele producten zoals Beamers, die in het consumentenkanaal veel omzet genereren, en een opkomende markt als die van Presentatiemiddelen. Laatstgenoemde is behoorlijk in opkomst binnen zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Hier vertegenwoordigen ze respectievelijk 6,5% en 10% van de omzetmarkt. Artikelen die bijvoorbeeld onder Presentatiemiddelen meegerekend worden zijn de naam- en letterborden en presentatie-hulpmiddelen. In het volgende nummer zullen wij een overzicht geven van het gehele jaar 2018. Ingeborg Zorn (Market Insights analyst GfK NL)

Sinds 2011 investeert Office World voor haar leden in een gedetailleerde marktanalyse voor de sector kantoorartikelen. De rapportage die ieder kwartaal wordt samengesteld door GfK geeft inzicht in marktgrootte, trends, productgroepen en verkoopkanalen (obv GfK Leaderpanel). In de totaalrapportage worden meer dan 150 productgroepen uitgelicht. Op verzoek van Office World is GfK gestart met rapportages op meer gedetailleerd niveau. Voor een selectie van productgroepen wordt aanvullend inzicht gegeven in de ontwikkelingen van de belangrijkste producteigenschappen en merken (obv GfK Panelmarkt).

KBM • DECEMBER 2018

37


Lunchen met...

Culinair lunchen met... Jeroen van Daalen Peter Damman mag graag lunchen. Deze keer werd hij uitgenodigd door Jeroen van Daalen van het Tilburgse bedrijf MAX ICT. Van Daalen heeft in een relatief korte tijd zijn bedrijf succesvol laten groeien tot een toonaangevende online aanbieder met een omzet van 30 miljoen euro. Naast een enorm aanbod aan hardware en gerelateerde artikelen biedt hij ook kantoorartikelen aan. Het totale aanbod bedraagt nu meer dan 3 miljoen artikelen. Van Daalen is een eigenwijze ondernemer en wordt door vriend en vijand gezien als een goeroe op het gebied van online verkopen. Voldoende reden om met hem te gaan lunchen en te horen hoe hij nu tegen alle ontwikkelingen in e-commerce aankijkt. Locatie was Restaurant 7evenden Hemel in de gezellige Korte Putstraat in Den Bosch.

1. Kan je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van MAX ICT? “Heel graag. Ik ben begonnen in 2007 vanuit mijn zolderkamer. We zijn gevestigd in Tilburg en hebben inmiddels 41 gedreven medewerkers en een omzet van 30 miljoen euro. Vanuit ons eigen magazijn bedienen wij de Nederlandse en Belgische klanten. We maken geen onderscheid tussen resellers en eindklanten. Iedereen is welkom. Ook hebben we accountmanagers die klanten bezoeken. We bieden nu 3.200.000 producten aan en hebben 18.000 merken in ons assortiment. Keuze genoeg dus.” 2. Op welke type klanten richten jullie je? “We bedienen primair de zakelijke MKB-markt. Maar we leveren ook aan grote internationale corporates, resellers en consumenten. Sinds kort zijn we ook actief op de Duitse markt.” 3. Wat doet MAX ICT aan marketing? “Uiteraard gaan onze grootste marketing inspanningen naar online. Logisch, want ik zie ons als een big data bedrijf. We meten per kanaal wat de marketing opbrengt is en kunnen zo onze mix aanpassen. In deze marketing mix zitten uiteraard Google , maar ook prijsvergelijkingssites, retargeting, retentie, en in mindere mate bladen en traditionele media.” 4. Jullie geloven in online, waarom dan toch een conceptstore in Tilburg? “Onze winkel heeft een aantal specifieke doelen. Enerzijds een prettige omgeving om onze klanten persoonlijk te ontvangen, producten te tonen en goed advies te geven. Daarnaast kunnen klanten hun bestellingen daar direct ophalen, mits voorradig, en producten retourneren. Dat is onze omnichannel strategie , een verlengstuk van onze online activiteiten. Klanten kunnen we zo weer een andere beleving bieden.” 5. Bestaat de traditionele office products dealer nog over 5 jaar? “Allereerst wordt de office-markt natuurlijk geraakt door de digitalisering. Die impact op de business moet je niet onderschatten. Daarnaast zijn de online verkopen explosief gestegen . Vorig jaar werd meer dan 22 miljard online verkocht. Een dealer in zijn huidige vorm heeft dan ook vrijwel geen bestaansrecht. De online technieken om het klanten nog gemakkelijker te maken en hun bestelgedrag te voorspellen, gaan steeds verder. Alles is meetbaar. Maar online zie ik nog steeds veel mogelijkheden met het office-assortiment.” 6. Hoe groot is de bedreiging van Amazon? Of biedt dit platform ook kansen? “Ik zie voornamelijk kansen. Amazon laat duidelijk zien dat er een piramidemodel is ontstaan waarbij de allergrootste de meeste macht heeft als het gaat om prijs, onli-

38

KBM • DECEMBER 2018


Tekst: Peter Damman

ne autoriteit, data-gedrevenheid en service voor de klant, zoals Amazon Prime. Maar het model gaat voorbij aan de kracht van lokale partijen, die heel veel weten van hun klanten en daar een behoorlijke loyaliteit hebben opgebouwd. En ook prijs stellen op persoonlijk contact. Nederlandse fabrikanten worstelen vaak met deze materie en ze gaan zeer protectionistisch te werk. Logisch gevolg daarvan is dat er veel in het buitenland ingekocht wordt, wat weer marktverstorend kan werken. Fabrikanten zouden veel meer moeten samenwerken met partijen als de onze om de klant nog beter te bedienen. Dat is veel beter dan een selectieve distributiestrategie. Amazon zal het in Nederland niet gemakkelijk krijgen. Wij zijn immers een ver ontwikkeld e-commerce land met goede aanbieders, waardoor Amazon hier niet echt onderscheidend zal zijn. Het blijft dan toch een onpersoonlijk model, dus zie ik veel mogelijkheden voor lokale partijen om met vertrouwde merken de Nederlandse klant goed te kunnen leveren.” 7. Zal er in de online wereld ook een slagveld plaatsvinden met een beperkt aantal winnaars? “Jazeker. Maar dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de klant. Maar ook niet voor de industrie en distributeurs, de keuze zal immers beperkter worden. Maar de ontwikkeling zal onherroepelijk plaatsvinden. Het is de taak van fabrikanten en hun partners om hier een goede strategie in te vinden. Niemand zit te wachten op een beperkt aantal aanbieders. Alleen door samenwerking en gezamenlijk optrekken, kunnen buitenlandse toetreders worden bestreden op basis van goede klantendata en klantbehoefte.” 8. Hebben jullie plannen voor Europese expansie? Zeker. We zijn zeer ambitieus en zien nog volop groeikansen. We zijn gestart in Duitsland en zullen volgend jaar ook in België beginnen. We werken nu al in België via onze Nederlandse vestiging. België is nu reeds 20 % van onze omzet.” 9. Waar staat het bedrijf over 5 jaar? “Het doel is om als bedrijf persoonlijk te blijven met onze klanten en gezond te groeien. En dat gaat heel goed. Tot nu toe groeien we jaarlijks met 20 %. Daaraan draagt natuurlijk ook bij dat we continu nieuwe assortimenten toevoegen. Onze ambitie is om minimaal door te groeien tot 100 miljoen euro omzet.” 10. Tenslotte , als je dit niet zou doen dan… “Dan zou ik actief zijn in de sport. Ik ben topsporter geweest en heb daarvoor ook de opleidingen gevolgd. Maar je vindt mijn sportverleden nu ook terug in het bedrijf. In het bedrijf hebben we een eigen sportschool en wekelijks organiseren wij bootcamps met een personal trainer. We zijn dus gezond bezig.”

Van Daalen is een bevlogen ondernemer met een enorme kennis van e-commerce. Zijn bedrijf is in de laatste jaren hard gegroeid tot een toonaangevende speler. Toch is hij heel bescheiden. En dat siert hem. Onder zijn leiding zal het bedrijf zeker nog doorgroeien tot zijn ambitieuze doelstellingen. Het is mooi om te zien dat daarbij het persoonlijke klantencontact niet vergeten wordt. Alles staat in het teken van de wensen en behoeftes van de klant en alle bedrijfsprocessen worden daarop afgestemd. Daarom heeft hij ook nog een fysieke conceptstore, waar het bedrijf zijn klanten kan ontvangen. En van Daalen weet als geen ander dat de omnichannel-strategie succes brengt. We zullen nog veel van dit Brabantse bedrijf horen.

KBM • DECEMBER 2018

39


Inrichting

Lifestyle Event bij Witteveen Office Projects Onlangs was de showroom van Office Projects (onderdeel van de Witteveen Groep) het decor van de hedendaagse lifestyle voor office design; werkomgevingen met de wow-factor. Alle relaties van Office Projects hebben kennis kunnen maken met verschillende trends en innovaties op het gebied van werkplekinrichtingen met alle soorten kantoormeubilair. Daarnaast was er ruimte voor lifestyle, zoals The Lampion van Nikki Amsterdam: een designlamp, die speaker, lamp en wijnkoeler in één is. Veel aandacht was er voor kantoorruimte ingericht volgen het ABW (Activity Based Working) principe. Zo was er een handige ABW-oplossing te zien: een stilte-concentratieruimte, binnen 2 uur op te zetten en net nieuw van Orgatec 2018. Ook waren er workshops over video-conferencing, brainstorm-ruimtes, telefoonruimtes, lounges, vergaderruimtes, informatie en oplossingen voor agile, scrum en lean als methodes om efficiënter te werken.

Tijdens de dagen konden de klanten uiteraard profiteren van exclusieve aanbiedingen, scherpe introductieprijzen en incentives, mede mogelijk gemaakt door de welwillende medewerking van de leveranciers van Witteveen Office Projects: Dauphin, Vepa, Markant en BMA. Verder was er aandacht voor duurzaamheid. Marius Smit, professioneel plastic visser, oprichter van de organisatie Plastic Whale, kwam zijn verhaal vertellen. Zijn lezing over de strijd voor plasticvrije wateren trok veel toehoorders. De hapjes werden verzorgd door Villa Westend, topwijn was er van Alleé Bleue (Dauphin wijngaard in Zuid-Afrika) en wie een lekker kopje koffie wilde proeven kon terecht bij de koffiebar van Illy. Dit alles zorgde voor een complete beleving van werken 3.0 (ontmoeten en co-working).

Pilot met zit-statafels op basisschool

Sinds het begin van dit schooljaar is op basisschool De Regenboog in Schiedam een pilot gestart met het gebruik van individueel verstelbare zit-statafeltjes. Op verzoek van de ergonomisch adviseur en leverancier Backshop hebben de leerlingen en leerkrachten in de groepen 3, 5 en 7 de verstelbare tafeltjes in gebruik genomen. Na de eerste evaluatie benoemen zowel leerlin-

40

KBM • DECEMBER 2018

gen als leerkrachten verschillende voordelen van staand leren en werken. Zo is er een verbeterde concentratie bij leerlingen te zien, worden opdrachten netter ingeleverd en is er meer rust in de klas. Verder constateert men minder lichamelijke onrust en is er de mogelijkheid om de benen te strekken. Bijzonder aan het concept van de verstelbare

leerlingtafel is dat deze geleverd wordt met een zogeheten stamat, stelt Backshop. De zachte mat zorgt voor een comfortabel gevoel tijdens het staan en biedt voor de leerkrachten als bijkomend voordeel dat het duidelijk is voor de leerlingen wáár ze mogen staan. De mogelijkheid om zittend óf staand te kunnen werken zorgt voor betere resultaten, daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen en geeft het leerlingen een positief gevoel over het zelfstandig werken in de klas, aldus Backshop. De tafeltjes zijn eenvoudig in hoogte te verstellen met behulp van een gasveer in beide poten en de mat wordt na gebruik keurig aan de tafelhaak gehangen. De pilot bij basisschool De Regenboog loopt nog tot de kerstvakantie. In 2019 wordt een nieuwe pilot gestart op OBS De Boog in Rotterdam. Door goede contacten met de Zweedse producent Matting heeft Alex Rodi, eigenaar van Backshop BV, dit specifieke product als eerste in Nederland op de markt kunnen brengen.


Peter Veer opent Circulair Symposium V.I.P.

Inrichtingsprofessionals steunen principes circulaire economie Onlangs schaarde een groot deel van de Nederlandse kantoormeubelbranche zich achter de principes van de circulaire economie. Daarnaast werd tijdens het circulair symposium, dat georganiseerd werd door de Vereniging van Inrichtingsprofessionals (V.I.P.), uitgesproken dat de branche de overheid ondersteunt in haar streven naar een circulair Nederland in 2050. Meer dan 100 professionals in de kantoormeubelbranche hebben zich medio oktober verzameld in Zuidpark te Amsterdam. De locatie was bij uitstek geschikt voor de organisatie van het eerste circulair symposium voor de kantoormeubelbranche,meent Peter Veer, oud-directeur van onder andere kantoormeubelfabrikanten Ahrend en Gispen en tegenwoordig voorzitter van de V.I.P.: “Zuidpark is een prachtige ingerichte locatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het is een gebouw dat laat zien dat bewust omgaan met de wereld om ons heen kan leiden tot hele mooie en duurzame oplossingen waar je ook efficiënt en met plezier kunt werken”.

Andere verdienmodellen

De dag in Zuidpark bestond uit lezingen van een aantal gerenommeerde key-note speakers voordat de ondertekening van het circulair beleid als sluitstuk plaatsvond. Sabine Rau-Oberhuber van bureau TurnToo opende de dag met haar visie op duurzaamheid en circulariteit. Aan de hand van tal van voorbeelden schetste zij de noodzakelijkheid van een circulaire toekomst en maakte de aanwezigen deelgenoot van haar visie op een afvalloze wereld. Michel Schuurman van MVO Nederland haakte daar op in door voor ondernemingen de praktische mogelijkheden te schetsen. Circulair beleid vraagt volgens hem om andere verdienmodellen en een andere manier van organiseren. Tenslotte lichtte Sanne Westra van het Directoraat Generaal Milieu Internationaal toe hoe de overheid het circulair beleid vormgeeft en welk pad zij daarbij de komende jaren zal volgen.

weer aan Peter Veer, die namens alle leden van de V.I.P. het circulair beleidsdocument van de vereniging presenteerde. “Al onze leden ondertekenen dit beleidsdocument van de V.I.P. en scharen zich op die manier achter de uitgangspunten die dit document formuleert. Ik heb vandaag gemerkt dat er nog veel vraagtekens zijn over de te volgen koers richting een circulaire economie, maar ook dat er veel eensgezindheid is in de overtuiging dat we op een andere manier met onze grondstoffen, en zeker ook met de producten die we daarvan maken, moeten omgaan. Deze ondertekening is een eerste stap die de kantoormeubelbranche zet in het veranderen van haar manier van werken. Deze belangrijke eerste stap zal zeker door nieuwe ontwikkelingen gevolgd worden, waarbij de V.I.P. als aanjager en verbindende factor haar rol als brancheorganisatie wil én zal oppakken.” De volledige tekst van het beleidsdocument is te lezen op de website van de V.I.P. (http://inrichtingsprofessionals.nl/) en zal als basis dienen voor toekomstig beleid van de vereniging en voor de kantoormeubelbranche.

Eerste stap

Na een drietal workshops voor de aanwezigen (circulair ontwerpen, circulair ondernemen en circulair meten), was het woord

KBM • DECEMBER 2018

41


Paperworld 2019

Paperworld 2019

Wat kunnen we verwachten?

Impressie van Paperworld 2018

Van 26 tot en met 29 januari 2019, zullen bekende en minder bekende partijen uit de officebranche tijdens Paperworld laten zien wat de toekomstige ontwikkelingen zijn van het moderne kantoor en de stationery sector. Messe Frankfurt verwacht meer dan 1.600 exposanten uit zo’n 60 landen, die hun nieuwe producten en oplossingen in zeven hallen presenteren. Wat is er allemaal te zien? Na de groei van zowel het aantal exposanten als het aantal bezoekers in januari dit jaar zet Paperworld naar eigen zeggen in op de verdere uitbouw van haar positie als een pionier in de office en stationery sector. De beurs verscherpt zijn focus op ‘het visonaire kantoor’ en de stationery trends met een nieuw hallenplan. Het doel is om de veelomvattende range van producten in een ideale omgeving aan de bezoekers te tonen, zodat een gefocust marktoverzicht ontstaat. Tegelijkertijd moet de nieuwe indeling nieuwe perspectieven openen, die onontbeerlijk zijn voor frisse ideeën, en leiden tot waardevolle zakelijke contacten. Van kantoormachines en -artikelen, organisatie- en presentatie-hulpmiddelen, kantoorpapier, schrijf- en tekeninstrumenten tot IT en printer supplies en remanufactured printermaterialen, elk productsegment dat de werkplek van morgen maakt tot een visionair kantoor zal te zien zijn, stelt de organisatie.

42

KBM • DECEMBER 2018

Office supplies

In het office supplies productgebied in hal 3.0 zijn er exposanten te zien als Exacompta-Clarefontaine, Herma, HSM, Krug & Priester (Ideal), Durable, Jakob Maul, Novus Dahle, Schneider Schreibgeräte, Sigel, Tesa en Trodat. Nederlandse deelnemers in deze hal zijn onder meer Jalema, Desq, Safescan, Vermes en Moorman. Hal 4.0 is bezet door schrijf- en tekeninstrumenten in het office-gebied en schoolartikelen in het stationery-gedeelte. Hier zijn ook aanverwante productgroepen als schooltassen- en rugzakken, etuis, notitieboekjes, pads, folders en licenties te vinden. Schrijfwaren-exposanten zijn onder meer Adel, Carioca, Kum, Möbius & Ruppert en Scrikss. The Remanexpo productgroep met OEM en printer consumables, aangevuld met gerelateerde componenten, hard- en software en gerecyclede printermaterialen , is van hal 6.0 naar hal 5.1 verhuisd. Zo zijn daar partijen als Axro, Clover,

Integral, Imcopex, Pedro Schöller, SAS Armor, Static Control, Winterholdt & Hering, WTA Carsten Weser en KMP vertegenwoordigd. De Messe stelt dat de top van internationale inkopers op alle sales en distributieniveaus, zoals groothandel, vakhandel, retailers, drop shippers, handelsorganisaties, evenals mail order en online handelaren, allemaal de juiste producten op Paperworld zullen vinden.

Flexibel werken

Het ondersteunende programma in hal 3.0, C51 gaat helemaal over de ‘Future Office’. Deze keer richt de speciale show, met een sprekersprogramma en zijn eigen expositieruimte, zich op ‘flexibiliteit’. Met deze focus wil Paperworld een belangrijk, toekomstig topic in de werkomgeving voor het voetlicht brengen. "Flexibel kantoordesign, zone concepten, clean desk en mobile devices zijn antwoorden op de behoefte aan flexibiliteit op de werkplek. Daarom investeren bedrijven meer en meer in nieuwe concepten, kantoorapparatuur en mobiele apparaten. De 'Future Office' toont hoe dit kan worden geïmplementeerd op de werkplek," zegt Michael Reichhold, Directeur van Paperworld, Messe Frankfurt Exhibition GmbH.


Paperworld 2019 Tekst: Emiel te Walvaart

Het omvat thema’s als flexibele werktijden, mobiele werkruimtes, en agile office concepten, zoals zones voor individueel en gefocust werk, ontmoetingsruimtes en gebieden voor sociale interactie. "De speciale show wordt gekenmerkt door een nauwe ruimtelijke verbinding van expositieruimtes, communicatiezones en het thema- en presentatiegebied", zegt architect André Schmidt van architekturbureau Matter in Berlijn, curator van de expositie.

Stationery trends voor de particuliere markt

In het segment stationery verhuizen geschenkverpakkingen, verpakkingen en feestartikelen, waaronder papierwaren, wenskaarten, kleine lederwaren, accessoires, servetten, tafeldecoraties en designs, van de hallen 5.1 en 6.1 naar hal 3.1. Deze nieuwe productmix biedt zowel exposanten als bezoekers tal van voordelen: exposanten kunnen zich met hun concurrenten positioneren in hun marktomgeving en eenvoudiger toegang krijgen tot extra inkoopgroepen, meent de organisatie. Tegelijkertijd krijgen vakbezoekers te zien welk productaanbod beschikbaar is voor hun bedrijfsactiviteiten en hebben ze de kans om contact te leggen met de fabrikanten. In hal 3.1 zijn uitgeverijen van wenskaarten, zoals Hallmark Cards en UK Greetings, alsmede leveranciers van cadeauartikelen en wenskaarten, zoals bsb-obpacher, Depesche, Becker & Becker Vertrieb, beter bekend als Grafik Werkstatt, te gast. Andere namen zijn Paper + Design, Francesco Brizzolari, Saul Sadoch, Zöllner-Wiethoff, Leuchtturm, Artoz Papier, Rössler Papier , Caran d'Ache (schrijfgerei voor tablets) en Kaweco H & M Gutberlet.

Internationale inkoop

Paperworld is al jarenlang niet alleen het plafform voor de nationale en internationale handel in papier, kantoorbenodigdheden en schrijfwaren, het is ook de plek waar bedrijven leveranciers, verwerkers en fabrikanten van private label-producten vinden. Bulkkopers, groothandel en buitenlandse handelaren van over de hele wereld ontmoeten de juiste partners in het internationale sourcinggebied. Zalen 1.1, 1.2 en Forum 0 zijn gereserveerd voor exposanten met papiergerelateerde producten, kantoorbenodigdheden en schrijfwaren voor grootverbruikers (internationale inkoop). Meer info: paperworld.messefrankfurt.com

Randprogramma

Een van de hoogtepunten is de 'Paperworld Trends', die in 2019 een nieuwe thuis zal hebben in hal 3.1 F10. Het gebied toont twee kantoortrends en een kantoortrendscherm voor het seizoen 2019/20. Messe Frankfurt gaf ontwerpers van het bora. herke.palmisano-bureau de opdracht om trends in mode, architectuur en kunst op te pakken en aan te passen aan de wereld van kantoorbenodigdheden. Er worden dagelijks rondleidingen en lezingen aangeboden. De speciale tentoonstelling "Mr Books and Mrs Paper", die verhuist naar hal 3.1 C80, is bedoeld voor boekverkopers en handelaars die boeken, papierwaren en schrijfwaren effectief willen combineren - zogenaamde niet-boekartikelen. In het promotiegebied BMWi in hal 3.1 J10 presenteren jonge start-ups hun frisse ideeën en onconventionele producten. Voor bezoekers is het gebied een inspirerende bron van informatie over nieuwe, toekomstgerichte productideeën. Wrap Up! toont tips en trucs over hoe geschenken snel en aantrekkelijk verpakt kunnen worden. De tentoonstelling Oriental Culture in hal 3.1 A11 toont een stuk van de Oriënt met fijn vakmanschap en producten die traditioneel design en kenmerken van het Verre Oosten combineren.

Hal 4.0 zal worden onderverdeeld in twee gebieden: schrijfinstrumenten en schoolbenodigdheden. Onder andere Gabol, Lyc Sac, Sportande, Zipit en Lannoo Graphics geven er acte de presence. Zipit zal alles presenteren op het gebied van schoolbenodigdheden. Nieuw voor dit gebied is de speciale tentoonstelling Future Learning. Het presenteert bezoekers met actuele en toekomstgerichte leerconcepten. De nadruk ligt hier sterk op levenslang leren. Wat zijn de nieuwe mogelijkheden? Hoe ondersteunen virtual reality-brillen het leren? En wat is nieuw in de sector papier, kantoorartikelen en schrijfwaren? De show bevat gespecialiseerde praat- en presentatiegebieden waarmee bezoekers zich kunnen onderdompelen in een wereld van leren die ze nog nooit hebben meegemaakt, aldus de organisatie.

KBM • DECEMBER 2018

43


Officers

Officers verleggen de horizon

The sky is the limit! De Officers ververlegden hun blik op de horizon tijdens een meeting in het Aviodrome te Lelystad. De bekende stuntpiloot Frank Versteegh maakte zijn gehoor met spectaculaire wapenfeiten ‘ready for take-off’. Een geslaagde Officers-meeting met meer dan genoeg gespreksstof.

44

KBM • DECEMBER 2018


Officers

De Officers checkten voor hun derde bijeenkomst in het Aviodrome te Lelystad voor een spannende expeditie. In de toepasselijke ambiance van de officers mess wijdde Frank Versteegh de branchegenoten in in de wereld van de vliegkunsten. Zijn fascinatie voor het vliegen begon in zijn jeugd met de bewondering van vogels die zo mooi in de lucht bewegen. Het balletje begon daarna te rollen en hij groeide uit tot Nederlands bekendste stuntpiloot en kunstvlieger. Hij vloog onder meer tijdens de Red Bull Air Race te Rotterdam in 2005 onder de Erasmusbrug door. Toen hij vijftig werd hield hij een vliegshow in zijn achtertuin te Oosterbeek, waar 28.000 mensen op afkwamen.

No doubt

Versteegh gaf de vlucht van de Officers een extra dimensie met een boeiend betoog over actuele thema’s als veiligheid, risicomanagement en persoonlijke verantwoordelijkheid. “If there is any doubt…. there is no doubt at all”, luidde zijn motto. Vervolgens werden de woorden in daden omgezet en gingen de Officers daadwerkelijk de lucht in. Zij stapten in Cessna’s en maakten een adembenemende rondvlucht boven de omgeving van het Aviodrome. De echte liefhebber mocht zelfs de stuurknuppel bedienen. Met de voeten veilig op de grond kregen de Officers ook nog de mooie historie van de luchtvaart te zien tijdens een rondleiding.

Officers wordt mede mogelijk gemaakt door

Onder het genot van een hapje en een drankje kaartten de branchegenoten nog lang na over deze prachtige belevenissen. Ook was er nu natuurlijk genoeg gespreksstof over de actuele ontwikkelingen in de markt. Al met al was het weer een inspirerende meeting met volop netwerkgelegenheid. Op naar de volgende.

KBM • DECEMBER 2018

45


Event

Vierde editie Insights-X geslaagd Insights-X vond voor de vierde keer plaats en is uitgegroeid tot een vaste waarde in beurzenland. De beurs, die van 4 tot en met 6 oktober plaatsvond in Neurenberg, trok 5.512 bezoekers (2017: 5.578) uit 92 landen. Ten opzichte van vorig jaar was dit naar eigen zeggen een positief resultaat, omdat organisator Spielwarenmesse eG de stationery-expo met een dag moest inkorten vanwege de feestdag op 3 oktober. Het evenement was dan ook geopend op drie in plaats van de gebruikelijke vier dagen. Er stonden 311 exposanten uit 39 landen, met innovatieve kantoorbenodigdheden, back-to-school en hobbyartikelen. Dit werd aangevuld door een divers randprogramma dat de nadruk legde op het creatieve en activiteitgerichte karakter van de show. Ernst Kick, CEO van Spielwarenmesse eG, concludeert: "Insights-X is uitgegroeid van een ontdekkingsbeurs tot een echte merkbeurs die synoniem is met kwaliteit - allemaal op internationaal niveau."

Nieuwkomers

56 procent van de exposanten en 44 procent van de bezoekers kwamen uit het buitenland. Er was een breed scala aan producten in zes productgroepen te zien: schrijfgerei, papier en archivering, artistiek en creatief, desktop, tassen en accessoires, evenals stationery en geschenkartikelen. Onder de nieuwkomers waren bekende merken als Uhu, Leitz en Pelikan, en start-ups als Bloom your message uit Nederland. CEO Sjoerd van Dijk was verrast over de mate van internationale deelname: "We verwachtten dat het een beurs zou worden met voornamelijk Duitse bezoekers. Maar we hadden gesprekken met veel mensen van over de hele wereld. Van Noorwegen tot Dubai.

46

KBM • DECEMBER 2018

" Gevestigde bedrijven als Stabilo International waren ook blij met de hoge bezoekersaantallen op hun stands. Matthias Paetzolt, hoofd marketing Duitsland, verklaart: "We konden onze belangrijkste klanten en belangrijke accounts verwelkomen en hadden vele succesvolle zakelijke gesprekken."

Perfecte najaarstiming

Een doorslaggevende motivatie voor deelname aan de beurs - zowel voor exposanten als bezoekers - is de perfecte najaarstiming, stelt de organisatie. CEO Michael Giovas van het gelijknamige bedrijf uit Griekenland: "Het is heel belangrijk dat Insights-X in oktober plaatsvindt, omdat alle vergelijkbare beurzen te laat zijn voor onze sector." Verschillende handelsassociaties gebruikten de synergieën bij Insights-X om parallelle evenementen te organiseren. De meerderheid van de beursbezoekers was afkomstig uit de papier-, stationery- en back-toschool-handel en 87 procent was beslisser. 83 procent van de bezoekers is van plan om volgend jaar terug te keren. "De positieve feedback bevestigt dat ons concept om een ​​hoogwaardige stationery-beurs voor de beste exposanten en inkopers te realiseren, duidelijk op schema ligt. We zullen zeker niet op onze lauweren rusten, maar werken nu al doelbewust toe naar de vijfde Insights-X in Neurenberg”, stelt Ernst Kick. Volgend jaar vindt de expo opnieuw plaats gedurende vier dagen: van woensdag 9 oktober tot en met zaterdag 12 oktober 2019.


Gadgets

Fun meets Function In de wereld van tech en toepassingen struikel je over de gadgets. Vaak overbodig, maar soms ook erg handig voor in het dagelijks zakelijk gebruik. De redactie van KBM speurt dan ook voortdurend naar handige tools, die je werk soms een stuk leuker of efficiĂŤnter kunnen maken. We zetten de belangrijkste hier op een rij.

De slimme ring Past een horloge niet bij je, maar wil je toch je eigen slimme apparaat bij je hebben? Dan is een smart ring een perfecte uitkomst. Motiv, een van de marktleiders op het gebied van smart ringen, levert slimme ringen. De Motiv Ring is een van de kleinste fitness-trackers die er op de markt is. Het houdt je activiteiten, slaappatroon en hartslag bij. En dat terwijl je hem gemakkelijk om je vinger kunt dragen. De ring synchroniseert met je smartphone en geeft op die manier alle informatie door in de speciale Motiv App. Je hoeft zelf niet aan te geven wat voor activiteit je doet, want dat herkent de Motiv Ring zelf. Verder is de ring duurzaam, waterdicht, gaat de batterij drie dagen mee en is hij op te laden via usb. Momenteel is het apparaat alleen nog verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar is binnenkort ook in Europa beschikbaar.

Liggend werken?

Dat kan met The Altwork Station. Door deze combinatie van een bureau en een bureaustoel kan je liggend werken. Maar ook zittend en staand. Volgens het bedrijf krijg je door het feit dat alles verstelbaar is minder snel rugklachten. Het bureau kwam op de markt door 3 miljoen dollar aan investeringen.

Een beamer op broekzakformaat

De minibeamer Sony MP-CD1 is een kleine projector die je aan smartphone kunt opladen. Het apparaatje is niet groter dan een gemiddelde mobiele telefoon en kan op een volle accu maar liefst twee uur lang beelden tonen. Heb jij mooie beelden te tonen aan bijvoorbeeld een businesspartner, maar is er geen laptop in de buurt? Dan is de minibeamer van Sony een perfecte oplossing.

KBM • DECEMBER 2018

47


Productnieuws

Compleet nieuwe A4-lijn van Toshiba Met de nieuwe generatie A4 zwart-wit en kleurensystemen, wil Toshiba inspelen op de groeiende vraag naar productieve en hoge kwaliteit systemen. Deze serie van compacte printers en multifunctionals zijn flexibel in te zetten aan de hand van de individuele wensen van een organisatie of afdeling, stelt Toshiba. Naast een uitgebreide printerlijn bieden de multifunctionele systemen standaard print-, scan-, kopieer- en faxfunctionaliteit. Deze gehele A4-lijn biedt een reeks van optionele mogelijkheden om de documentprocessen van elke individuele afdeling zo efficiënt en productief mogelijk te verwerken.

Toshiba biedt efficiënte documentverwerking met afdruksnelheden van 33 tot 52 ppm, een snelle eerste afdruksnelheid, de mogelijkheid tot veel papiercapaciteit en verbruiksmaterialen die lang meegaan. Hierdoor hoeven toners minder vaak verwisseld te worden, wat de productiviteit ten goede komt. Gebruikersgemak en functionaliteit ondersteunen de huidige manier van werken. Mobiel printen en een interactief bedieningspaneel met kleuren touchscreen maken het werken met de Toshiba A4-systemen simpel. www.toshibatec.nl

Durafix: de flexibele magneetstrook van Durable Om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke informatie verloren gaat in de chaos van notities en mededelingen, heeft de Duitse merkfabrikant Durable een oplossing ontworpen die even slim als werkbaar is. De nieuwe Durafix® magneetstroken zijn zelfklevend en kunnen in enkele seconden op alle gladde, draagkrachtige en stevige oppervlakken worden geplakt en houden alle papierformaten, van kleine notities tot grote affiches stevig op hun plaats. Durafix kan geplaatst worden op elk oppervlak dat glad en sterk is, zelfs op ronde oppervlakken als pilaren. Dit biedt de gebruiker maximale flexibiliteit, vooral omdat alle Durafix-producten kunnen worden verwijderd zonder sporen na te laten. Durafix is verkrijgbaar in zilver, blauw en zwart. Het assortiment omvat: een klem van 60 mm, een strook van 210 mm en 297 mm en een

magneetstrip op rol. De gebruiksmethode is voor alle producten dezelfde: vouw de magneten open, plaats het gewenste document tussen de magneten en vouw de magneten terug dicht. Na gebruik kan de magneetstrip worden verwijderd zonder sporen na te laten. www.durable.nl

Momentum: mobiel whiteboard

Spontaan werkoverleg is voor veel organisaties de basis voor gestroomlijnde communicatie. In de creatieve flow die hierbij ontstaat, komen de beste ideeën naar boven. Chameleon Momentum is een mobiel whiteboard dat je er direct bij pakt om het resultaat vast te leggen. Een mooi alternatief voor lelijke flipovers, meent fabrikant Smit Visual.

48

KBM • DECEMBER 2018

Chameleon Momentum is uiterst draagbaar door zijn lichte gewicht en compacte vorm. Uitgangspunt voor het ontwerp is dat het eenvoudig een trap op of af gedragen kan worden. Zet het mobiele whiteboard vervolgens tegen de muur, een kast of de koffieautomaat en het overleg is begonnen. Het mobiele whiteboard is volgens de fabrikant een waardige toevoeging in een stijlvol kantoorinterieur. Maar mocht het nodig zijn dan is het bord in een handomdraai compact op te bergen. Het bord is slechts 25 mm dik, waardoor het zeer weinig opslagruimte inneemt. www.smit-visual.nl

Nieuwe HSM datavernietiger met automatische papierinvoer De jongste aanwinst in HSM SECURIO AF-productserie is de HSM SECURIO AF100. Met het aantrekkelijke productdesign in de trendy kleur wit is het nieuwe model volgens HSM een harmonieuze toevoeging in de HSM SECURIO productlijn. Het is het instapmodel van de autofeed-datavernietigers, want de datavernietiger heeft compacte afmetingen en een opvangvolume van 20 liter. nstapmodel. De HSM SECURIO AF100 vernietigt moeiteloos en tijdbesparend stapels papier tot 100 vellen, maar ook losse vellen. Hij is betrouwbaar, rustig en beschikt over een energiemanagement-systeem. Daarmee verbruikt hij nul stroom in de standby-modus. De vernietiger is verkrijgbaar in de snipperuitvoerings-variant 4 x 25 mm (veiligheidsniveau P-4). De snijwalsen zijn ongevoelig voor nietjes en paperclips en beschikken over een levenslange garantie. www.hsm.eu


Productnieuws

Niederlande

26 t/m 29. 1. 2019 Frankfurt am Main

DU:02.11.2018

Modieus ergonomisch toetsenbord van Backshop

Backshop BV – Enjoy Ergonomics introduceert een compact ergonomisch toetsenbord dat gebruikt maakt van bluetooth-technologie en verkrijgbaar is in fashionable kleuren als ‘Glam Gold’ en ‘Pretty Pink’. Ergonomie wordt nu pas echt interessant voor de nieuwe generatie computergebruikers, die gevoelig zijn voor design en waarvoor het gebruik van de laptop/tablet een way of life is, stelt Backshop. Door goede contacten met de Zweedse producent Penclic heeft Alex Rodi, eigenaar van Backshop BV dit product als eerste in Nederland op de markt kunnen brengen. “Penclic is een modern en innovatief bedrijf op het gebied van ergonomische muizen en toetsenborden. Zij spelen in op de behoefte van een groeiende groep computer- en laptopgebruikers die lichamelijke klachten ontwikkelen. Door dit nieuwe toetsenbord in verschillende kleuren aan te bieden verwachten wij ook de jongere generatie te kunnen bereiken, die zich nog niet altijd bewust is van de risico’s die schuilen in het gebruik van een laptop zonder standaard en los toetsenbord”, aldus Rodi. www.backshop.nl • www.penclic.se

Mondi lanceert multifunctioneel premiumpapier

Het papier- en verpakkingsconcern Mondi lanceert een nieuw product onder het merk Color Copy. Gericht op het kantoorpapiersegment levert Mondi met Color Copy GO OFFICE een nieuw ontwikkeld, best-in-class multifunctioneel product dat staat voor contrastrijke kleuren. Color Copy GO OFFICE combineert een hoge witheid met de bekende gladheid van Color Copy. Het is het eerste product binnen de Color Copy-portfolio dat gegarandeerd is voor zowel laser- als inkjettoepassingen. De ColorLok®-technologie

zorgt daarbij voor een dieper zwart, levendige kleuren en een korte droogtijd. Net als bij alle andere Color Copy-producten geldt ook voor Color Copy GO OFFICE de 100% tevredenheidsgarantie van Mondi. Eerder dit jaar kwam Mondi al met een nieuwe range aan digitale formaten, bedoeld voor alle salespartners wereldwijd. Voor alle toekomstige innovaties en portfolio-uitbreidingen onder het Color Copy-merk kiest Mondi voor een nieuwe en (semi-)exclusieve distributiestrategie. Nieuwe ontwikkelingen, zoals de introductie van 80 g/m2 Color Copy en de nieuwe bannerformaten, zijn dan alleen beschikbaar bij geselecteerde Color Copy Evolution Partners (in de Benelux Papyrus). www.mondigroup.com

67429-008_PW_Allgemein_KBM_Kantoor_Business_Magazine_92x260 • FOGRA 39 • CMYK • mr: 16.07.2018

The stationery trends.

The visionary office.

Begin uw zakelijk jaar met nieuwe impulsen – reserveer uw ticket nu! Of de kantoorbenodigdheden nu voor privé of zakelijk gebruik zijn, de Paperworld 2019 bepaalt de toekomstige impulsen voor een sector die in beweging is. Met al het nieuws op het gebied van schrijfwaren, visionaire ideeën voor het moderne kantoor en ’s werelds grootste platform voor papierwaren en geschenkartikelen. Benut ook het Business Matchmaking als uitgelezen zakelijke kans op het grootste trefpunt voor de branche. paperworld.messefrankfurt.com info@netherlands.messefrankfurt.com Tel. +31 (0) 70 262 90 71

KBM • DECEMBER 2018

49


Kantoorplein Mensen William Mimpe n (54) is de nieuw e Service Direct logiebedrijf Rico or van technoh uit ‘s-Hertoge nb os ch. Hij is op 1 no toegevoegd aa vember 2018 n het Directietea m en gaat zich ontwikkeling va richten op de ve n de Operatie va rdere n Ricoh Nederla Het doel is naar nd. eigen zeggen de dienstverlening optimaal en effi richting klanten ciënt mogelijk te zo lat en verlopen. Hi Erik Vereggen, j is de opvolger va die in dezelfde n fun ct ie aan de slag ga van Ricoh. Mim at bij de Duitse pen heeft meer ta k da n 25 jaar ervaring mentfuncties bin in diverse manag nen Ricoh Nede erland.

Palmberg eerste in Duitse brancheranking Palmberg stond voor de derde achtereenvolgende keer op de eerste plaats in het onderzoek van de Duitse branche-onafhankelijke informatiedienst ‘markt intern’ en mag zich opnieuw ‘Fachhandelspartner 2018’ noemen. Met een gemiddelde score van 1,70 presteerde de kantoormeubelprodu-

cent uit Westmecklenburg beter dan zijn concurrenten. In de landelijke enquête 'Kantoormeubilair/Bureaustoelfabrikanten 2018' beoordeelden kantoorvakhandels de prestaties van hun belangrijkste leveranciers op basis van criteria als kwaliteit van het product, prijs-prestatie verhouding, recycling/milieu-concept, omloopsnelheid

en leverbetrouwbaarheid. Palmberg stond aan de top van de markt in acht van de in totaal twaalf beoordelingscriteria en behaalt topscores op het gebied van reclamaties, leverbetrouwbaarheid en onder andere

Papierloos Monitor 2018: 'Nederlanders printen meer dan in 2015' Nederlandse leidinggevenden printen gemiddeld 26,1 bladzijden per dag, jaarlijks 28.6 kilo. Dat staat gelijk aan twee volle kratte n bier of drie stoeptegels. Dit blijkt uit de Papierloos Monitor van Viadesk. Belgische leidinggevenden lopen per werkdag 20,4 keer naar de printer. Duitse managers zijn de echte printprinsen met dageli jks 40,1 bladzijden. In de periodieke Papierloos Monitor, die wordt uitgevoerd door No Ties, in opdracht van Viadesk, wordt 450 medewerkers en leidinggevenden in Nederland, Duitsland en België gevraagd naar hun mening over het papierloze kantoor. Managers zijn niet de enige bomenkillers. Ook kantoorpersoneel offert flink wat bomen op aan zijn printlust. Nederlanders zijn sinds 2015 meer gaan printen. In 2017 zetten Hollanders de printer gemiddeld 17,4 keer aan het werk. In 2015 printten Nederlanders gemiddeld 16,1 bladzijden per dag. Belgische werknemers printen dagelijks 17,1 bladzijden (18,3 in 2015). Duitse werknemers printen gemiddeld 26 A-viertjes per dag. Thuiswerken staat voor sommige mensen nog synoniem voor een gang naar de printer. Zo print 15% van de Nederlanders documenten uit op kantoor vooruitlopend op een thuiswerkdag.

ondersteuning buitendienst. Het document werd tijdens Orgatec 2018 overhandigd aan de Palmberg-bestuurders Julianne Utz (links) en Nicole Eggert (midden).

ent nieuwe hal

t op Messe Frankfur

12

orld, heeft de der meer Paperw organisator van on t, fur nk Fra realisatie van e ss Me cieel geopend. De t beursterrein offi he op 12 l ha e s ieu masterplan nieuw uit van een ambit 0 m2 maakt deel .00 34 n va l ha de complex. ring van het beurs voor de modernise aal een 97 loopt, is in tot plan, dat sinds 19 an rpl ste ma bouw van dit t Me Het omvat ook de d euro gemoeid. ljar mi 1 n va Frankfurt g n dra be de Buchmesse va waarmee direct na 5, l ha e isie van uw rev nie de als de technische n begonnen, even rde wo l za 19 20 in ngrescentrum. lisering van het co hal 6 en de revita

50

KBM • DECEMBER 2018


Kantoorplein

Onderzoek: ‘N

ederland in 20

30 koploper o

ph

et gebied van Wanneer de groe flexibel werke i van het flexibele n’ we rk en in ons land zich land in 2030 ko op dezelfde wijze ploper op het ge bli bie jft d on va tw n flexibel werken ikkelen als afgelo Maar liefst 12,3 in Europa. Dat pen jaren, is Ne % van de bane blijkt uit een on dern zal worden ing derzoek in opdr toename van m ev uld do or middel van he acht van Regus. aar liefst 64% te t fle xib n el op inz zic et ht ten van de werk e van 2017. Da nog flexibeler we armee streeft Ne tijd of -plek, een rken dan Nede derland landen rland. Wereldwi als Polen en de uitgevoerd door jd pr ijk t alleen de VS ho UK voorbij die nu onafhankelijke ec ger op dit lijstje onomen in zesti (13,4%). Dat bli Development Ec en landen in op jkt uit onderzoek onomics, dat he dr ac ht van Regus. t onderzoek in tot13% van de juli 2018 heeft uit banen wordt ing ge vo erd, concludee evuld middels fle rt dat in 2030 we door het relatief xibel werken. He reldwijd 8% hoge aantal ba t hoge percenta ne n in ge in Nederland onze kenniseco tevredener zijn wordt mede ing nomie. Het onde met hun werk. egeven rzoek laat zien dat mensen die flexibel werken

en

ne onderscheid edding 24 EcoLi el met Blauer Eng

er Engel' lieukeurmerk 'Blau stmarker is het mi tek ine oL Ec Duitsin 24 Aan de edding lieuvriendelijkheid rscheiding voor mi de on ste met de og n ho toegekend, de rker onderscheide eerste keer een ma de or vo is ee land. En daarm n de 'Blauer Engel'. kend op basis va t keurmerk toege he eft he y jur ndige e gro lijk Een onafhanke wordt – na zeer ze onderscheiding De ia. ter rcri ve lieu in mi meest strikte lieuvriendelijker zijn n producten die mi aa nd De ke . ge en toe bb waarde he tests – alleen dezelfde gebruiks re producten die : een milieuvriende ing gelijking met ande nn end voor de toeke ev atg lange ma n ee zijn n, ia ne volgende criter rlijke hulpbron gebruik van natuu am rza aa n, sp t ste me nta e ndheid aa lijke producti duct die de gezo t en stoffen in het pro t tegelijkertijd garan da gebruiksduur, ge ct du pro recycling en een or vo n de he lijk goede moge . staat voor kwaliteit

Prullenbak bro

n van vertrouw

elijke informa

tie

’ Op de werkvloer wordt niet zorg vu ldi g om gegaan met ve documenten, bli rtrouwelijke jkt uit onderzoek van Fellowes. M Nederlandse we eer dan de helft rknemers (56% van de ) geeft aan welee confidentiële inf ns onbeheerde ormatie te hebb pa pieren met en gevonden. Een voorbeeld

hiervan zijn CV’s die worden gepr ken, maar vervo int voor sollicita lgens niet op ee tiegesprekn juiste manier blijkt uit onderzo wo rden opgeborg ek van Fellowes. en. Dit De kantoorexper uit onder ruim 70 t voerde het on 00 respondenten derzoek uit zeven Europe Nederland. Zelf se landen, waar zeggen we zorg onder vuldiger met ve gaan: slechts 29 rtrouwelijke papie geeft toe deze ren om te af en to e te laten slingeren Bij het weggoo . ien van confide ntiële documen stappen te zette ten zijn er ook no n. Bij 30 procen g genoeg t van de respon menten, in zijn denten belande geheel of enkele n de docukeren gescheur De meest geko d, bij het afval of zen optie om ve oud papier. rtrouwelijke docu is het versnipper menten te laten en door middel ve rdwijnen van een papierve dit een veilige op rnietiger (37%). lossing is om do Ho ewel cumenten onlee procent van de sbaar te maken bedrijven deze , be zit 26 nog niet.

KBM • DECEMBER 2018

51


Kantoorwijzer Dienstverlening Brancheorganisatie

Novaka telefoon: (020) 664 55 21

Schrijfwaren Pilot pen

Valk Solutions B.V.

Wijststraat 15A 5384 RA Heesch telefoon: (0412) 64 99 72 info@pilotpen.nl www.pilotpen.nl

Postbus 101, 3417 ZJ Montfoort Vlasakker 5, 3417 XT Montfoort telefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 442 info@valksolutions.nl www.valksolutions.nl

Groothandel Adveo Nederland BV Victorialaan 15 5213 JG – ’s Hertogenbosch tel.: +31 (0)36 54 91 030 fax: +31 (0)36 54 91 039 e-mail: info.nl@adveo.com www.adveo.com

Prios BV Prios biedt u een uitgebalanceerd assortiment kantoorartikelen. U treft uiteraard de bekende A-merken aan, maar ook bieden we een complete range private label producten, die u in staat stellen aantrekkelijke marges te behalen. Bij Prios betaalt u geen lidmaatschap of orderkosten. Bij Prios gaat het om de kern van de zaak: u voorzien van de juiste artikelen tegen de beste prijs op het juiste tijdstip. Prios BV Valkenburgerlaan 21 2103 AK Heemstede T: 023-7436175 E: info@prios.nl W: www.prios.nl

52

KBM • DECEMBER 2018

Winkelautomatisering

Bureau-accessoires

tesa BV Stationsplein 3-1 1211 EX Hilversum T: +31 35 62 50 200 F: +31 35 62 50 240 E: tesa.operations@tesa.com

Opberg- en archiverings-middelen

Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Valk Solutions is de exclusieve huisleverancier van Primera, Bruna, Readshop, Boekenvoordeel, Cigo en Vivant. Digitale uitwisseling van artikelgegevens, bestellingen en pakbonnen met alle gangbare leveranciers. Koppelmogelijkheden voor uw webshop en boekhouding. Gecertificeerd voor ISAE 3402 (saas outsourcing), ISO 27001 (informatiebeveiliging), ITO (klantvriendelijke telefonische dienstverlening) en Keurmerk betrouwbaar afrekenen van de Belastingdienst.

Inkooporganisatie

Archiefsystemen

Jalema telefoon: (077) 476 76 76 www.jalema.com.

Quantore Quantore Kantoorartikelen voor iedereen www.quantore.com


Kantoorwijzer Etiketten

Kantoor- en werkplekartikelen MAUL GmbH J.Maulstrasse 17 D-64732 Bad Konig (D) Tel ; + 31 6 5468 6068 + 49 606 3 502 266 (Nls) k.broekman@maul.nl www.maul.nl Producent van MAUL , Hebel • Bureau-verlichting o LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau • Kantoorartikelen o Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires • Werkplekinrichting o Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun • Visuele communicatie o White-,prikbord, flipover, accessoires • Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment.

Avery Avery produceert voor elke gewenste toepassing etiketten en kaartproducten die consumenten helpen met het organiseren van hun dagelijks leven, zowel op het werk als thuis. De meeste producten zijn eenvoudig zelf te bedrukken met de printer of kopieermachine. Daarom biedt Avery gratis gebruiksvriendelijke Avery Design & Print Online software en templates aan via www.avery.eu/print (werkt met PC, Mac en tablet; Android, iPad, Kindle). Avery staat voor kwaliteit en geeft 100% garantie op het storingvrij bedrukken van producten. Wij mogen rekenen op een trouwe aanhang van gebruikers en dat belonen we graag met een cadeau. Veel van onze producten bevatten een voucher die te verzilveren is op www.avery.eu/cadeau. Avery Benelux De Bouw 107, 3991 SZ Houten Tel.: +31 (0)30 263 21 21 e-mail: service@avery.nl www.avery.eu

ICT & Ergonomie Backshop Healthy Computing BV Gespecialiseerd distributeur voor: • Ergonomische muizen • Rollermuizen • Ergonomische toetsenborden • Compacte toetsenborden • Laptop- en Tabletstandaards • Ergonomische accessoires Backshop is sedert 20 jaar adviserend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergonomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste wereldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evoluent, Fellowes, 3M, Human Scale, RH, HAG, XKeys en vele andere merken in de Benelux. Backshop Enjoy Ergonomics BV Vareseweg 43 3047 AT Rotterdam 010-4702611 info@backshop.nl www.backshop.nl www.minicute.nl www.evoluent.nl Avery produceert voor

the label company

Papier Double A International Network B.V.

Herma Benelux B.V. Gildeweg 11, 3771 NB Barneveld telefoon: (0342) 82 02 17 fax: (0342) 40 07 22 www.herma.nl info@herma.nl

Oostplein 423 3061CH Rotterdam Tel. + 31 - (0)10 222 9090 Fax + 31 - (0)10 222 9080 info@DoubleApaper.nl www.DoubleApaper.nl

KBM • DECEMBER 2018

53


Column

Gaat het nog een beetje? Paar weken geleden weer afgereisd naar de toonaangevende meubelbeurs in Duitsland, zeven hallen vol met meubelfabrikanten en aanverwante leveranciers uit de hele wereld om een doorkijkje te krijgen van trends, en andere ontwikkelingen van nu en de komende tijd. De Orgatec wordt sinds 1953 elke twee jaar gehouden in Cologne (Köln in Duitsland), dé beurs en ontmoetingsplaats voor onder meer projectinrichters, kantoorvakhandel, architecten, designers en facility-managers. Gewone standaard bureautafels zie je al lang niet meer op de Orgatec, tijdens vorige edities was er al veel aandacht voor zit/sta-werkplekken. Op deze editie zag je vooral de doorontwikkeling van deze trend. Mooiere vormen, verfijndere afwerking, meer kleuren en meer accessoires. Voor iedereen is wel duidelijk dat de trend naar meer bewegen op en rond de werkplek geen hype is, maar iets wat serieus aandacht verdiend. Verder veel lounge werkplekken: Markant heeft met de Hybride-serie een topproduct neergezet, die oneindig veel mogelijkheden heeft qua samenstelling. Veel andere leveranciers zijn ook verrassend creatief met stiltewerkplekken, zowel in afgesloten vorm als open uitvoering. Op bureaustoelengebied liet Interstuhl de nieuwe serie Pure IS3 alvast zien, een stoel zonder mechaniek, alleen een hendel voor de lift. Wat een fantastische ervaring, een stoel die meebeweegt, waarop iedereen goed kan zitten en zonder knopjes of hendels voor allerlei stoelinstellingen. Over een half jaar wordt de stoel definitief in de markt gezet. Ik kan niet wachten, en verwacht veel van deze revolutionaire bureaustoel. Veel aandacht voor akoestiek op de Orgatec. Logisch, want softseating en loungewerkplekken staan vaak in grotere ruimtes, waardoor de behoefte aan het filteren van omgevingsgeluid groot

54

KBM • DECEMBER 2018

is. Het standaard whiteboard kan definitief de container in: Smit Visual laat met de Chameleon-serie zien hoe het anders, beter en mooier kan. Ook Legamaster heeft nieuwe uitvoeringen, maatwerkmogelijkheden en accessoires waarmee agile en scrum sessies nog professioneler worden. Aan het eind van de beursdag wil je maar een ding: de showroom aanpakken! Thuisgekomen keek ik op de stappenteller van mijn iPhone. Deze stond op 6,2 kilometer, oftewel ruim 10.000 stappen gezet door de zeven hallen van het beursgebouw. Na een dag lopen, slenteren, indrukken opdoen en sfeerproeven schoot me de slotzin van Glamourland door het hoofd. Begin jaren negentig zond de AVRO het populaire programma uit, waarin society-verslaggever Gert-Jan Dröge een evenement (meestal iets met BN’ers) afgaat en dan aan het eind van de dag vermoeid neerzit. Waarna de verpleegster als slotzin roept: Gaat het weer een beetje, meneer Dröge?

Jos van Dalfsen Vestigingsmanager VWC Kampen


Deel je mee in de toekomst van de kantoorbranche? Een toonaangevende rol in de branche? Een duidelijke mening? En een visie die u graag deelt en uitstraalt? Dan behoort u tot hét Officenetwerk van Nederland!

Bijeenkomst 1

Bijeenkomst 2

Bijeenkomst 3

Bijeenkomst 4

19 maart

31 oktober

Meer info?

Ook deel uitmaken van dit toonaangevende netwerk? Mail naar simone@magentapubishing.nl of daphne@magentapublishing.nl Officers wordt mede mogelijk gemaakt door

15 juni

13 december

Data bijeenkomsten 2019: bijeenkomst 1 14 maart bijeenkomst 2 13 juni bijeenkomst 3 12 september bijeenkomst 4 19 december


Belangrijke documenten hebben jouw handtekening nodig. Pergamy-momenten. Pergamy reikt je alle middelen aan om jouw stempel te drukken op die extra belangrijke projecten. Ontdek wat Pergamy voor jou in petto heeft.

pergamy.com