Magasin Båstad sommar 21

Page 1

2021

magasin

SOMMARENS LÄSNING

PER NORDANGÅRD

1. HENRIK ANDERSSON

2. HENRIK ANDERSSON

Vi hedrar en mång- Formgivare på Fjällräven. sidig skribent.

Med varumärke – Auderbrac.

CATHRINE WINNES

om musik i fyra tjugotal.

KÖK FÖR UTETUR

glamping i Halland

SOMMARHUS FÖR VILT

skogens år iNorrviken Gallerist i Östra Karup

PICKNICK EXTRA ALLT VILLA DAGMAR

Om vatten som resurs

01


Där bykänslan bor granne med nykänslan

Anmäl intresse

Välkommen till Brf Förslövsängar. Här kan du njuta av att bo nära till det goda i livet! Vi planerar 45 bostadsrätter på 2–4 rok i ett kvarter med bykänsla för dig som är 55+. Det blir moderna, lättskötta seniorbostäder med balkong eller uteplats kring en mysig innbäddad innergård. Läs mer och anmäl intresse på bonum.se/forslovsangar

Installera solceller? Vi erbjuder ett Sollån med en ränta på 1,90 % *

Vi vill verka för att minimera påverkan på natur och människors hälsa. Kontakta oss för mer info, tel vxl 0430–491 00. Eller läs på vår hemsida: www.laholmssparbank.se/sollan * Lånebelopp från 30 000 till 350 000 kr oavsett vilken leverantör av solpaneler du väljer. Ränta per 200123.

Omtanke · Kvalité · Relationer

02


BÅSTAD KAMMARMUSIK FESTIVAL 28 JUNI - 3 JULI 2021 KONSTNÄRLIG LEDARE CATHRINE WINNES

DET KLINGAR 20-TAL

Måndag 28/6 – 1720-tal 14.00 Invigning på Birgit Nilssons plats 14.30 En presentation av festivalen med musik från fyra tjugotal 18.00 Invigningskonsert med Concerto Copenhagen – Västra Karups kyrka Tisdag 29/6 – 1820-talet 09.00 Morgonkaffe och musikalisk introduktion till dagen 14.00 Stenhammarkvartetten – Apelrydsladan 17.00 Puls på 1820-talet – Torekovs kyrka 20.00 Schubertiad – Apelrydsladan Onsdag 30/6 – 1920-talet 09.00 Morgonkaffe och musikalisk introduktion till dagen 14.00 Neoklassicismen kommer – Torekovs kyrka 17.00 Rebellen Satie – Apelrydsladan 21.00 Speak Easy Loft Torsdag 1/7 – Rösträtt 1921 08.30 Morgonkaffe och Chaminade-klubb – Orangeriet Norrviken 16.00 Tre svenskor och en brittisk mutant – Hovs kyrka 19.00 Tre uruppföranden med NEO – Apelrydsladan 21.00 Suffragette Scala Biografen Fredag 2/7– Jubilate 09.00 Morgonkaffe och musikalisk introduktion till dagen 17.00 Nilsson sjunger Nilsson – Västra Karups kyrka 20.00 Piazzolla 100 år – Apelrydsladan Lördag 3/7 – 2020-talet 09.00 Morgonkaffe och musikalisk introduktion till dagen 12.00 och 14.00 Barnens Båstad – Ludde B kammarmusikens världsmästare – Apelrydsladan 17.00 Morgondagens solister – Apelrydsladan 20.00 Grand Finale – Apelrydsladan www.bastadkammarmusik.se


MÄNNISKORNA OCH LIVET PÅ BJÄREHALVÖN SEDAN 1997. Magasin Båstad produceras lokalt på Bjärehalvön och utkommer med tre nummer per år. Magasin Båstad berättar om lokal vardag, historia, hälsa, mat, kultur, sport och livsstil. Vi möter människorna och livet på Bjärehalvön. REDAKTÖR & ansvarig utgivare Lina Andréasson – 0707790746 lina@magasinbastad.se ANNONSER annons@magasinbastad.se MEDARBETARE i detta nummer: Anna Aatola Johan Ander Alexandra Lennartsson Malin Clausson Ulf Ottosson m fl OMSLAGSFOTO TÅNG – Anna Aatola TACK Till till alla Er som inspirerar, uppmuntrar och medverkar.

REPRO & TRYCK Trydells PAPPER Omslag: 250 Arctic gloss Inlaga: 100 g Arctic matt DISTRIBUTION Magasin Båstad–Bjärehalvön delas ut till hushåll och sommarhushåll i Båstads kommun, Skottorp, Skummeslöv och Mellbystrand. Hämta ditt eget exemplar på Turistbyråerna, i Bjäre Bokhandel, på biblioteken eller något annat utdelningsställe. BESÖKSADRESS in på gården Köpmansgatan 12, 269 33 Båstad info@magasinbastad.se www.magasinbastad.se

magasin för lokal livsstil och kultur

båstad - bjärehalvön produktion Form&Förlag AB

04


TA ET ER D I MM NU

06 AUDERBRAC

2x Henrik Andersson

12 FRILUFTSDESIGNER

2x Henrik Andersson

14 PER NORDANGÅRD skribent ur tiden

KRÖNIKOR:

18 - Livet med båt 28 - Om cykel

22 ARKADISKA

UTFLYKTER med ost och vin

34 GLAMPING

camping extra allt

30 SKOGiPARK sommar på Norrviken

40 GOLF

36 KÖK UTE

uppåttrend

grill eller stormkök

42 LEKTYR Tänkvärda böcker

44 VATTEN delad resurs

48 FESTIVAL Fyra tjugotals musik

Stenknäck: En anonym skönhet med mycket stark näbb med vilken den knäcker körsbärskärnor och annat. Tryckkraften har uppmätts till 40 kg! Om man inte känner igen lätet är det lätt att missa denna ganska bastanta fink när den flyger högt uppe trädkronorna. Men om man serverar solrosfrön –helst vita – på vintern kan den dyka upp vid fågelbordet med sin kraftiga stålblå näbb och rödgrå och gulbruna fjäderdräkt och underhålla betraktaren.

60 SOMMARHUS

holkbygge för gäster

52 ELLE FRIE gallerist i Östra Karup

56 EN TRAGEDI

berättelsen om Sixten Sparre

28 LJUD & BIO med vaccin

”A Walk in the Woods kan liknas vid en skogspromenad där man varje gång börjar och slutar i samma skogsbryn, fast man provar nya vägar....” Reine Jönsson

05


Ledare:

MED OENANTHE OENANTHE SOM KLIMATBAROMETER På vandring i Birgit Nilsson fotspår förförs jag ännu en gång av Bjäres bedövande vackra landskap. Försommaren framstår i sin fulla prakt, rapsfälten lyser gula, dikesrenarna färgas av mandelblom, styvmorsviol, gullviva och teveronika. Bara namnen på dessa blomstande juveler är nog för att göra en lycklig. Här kantas de böljande fälten av stengärdsgårdar, mödosamt byggda för att skilja betande boskap från gårdstun och odlad mark. Och där, högst upp på en av stenarna, den tjusiga stenskvättan, en karaktärsfågel i dessa kusttrakter. Det leder tankarna till en nyligen läst artikel* som beskriver förändringar hos denna charmiga lilla svarthättade tätting som kan ses bland kustens gärdsgårdar, buskar och klapperstensfält. Under 1990-talet inleddes vägning och uppföljning av artens ungar. I snitt vägde då varje unge 17,5 gram och ett häckande par fick 4-5 ungar. I genomsnitt återvände en av dessa följande år för att häcka på sin födelseplats. Sedan dess har det gått utför. Och anledningen är att stenkvättan är beroende av insekter för att föda upp sina ungar och därför måste ligga i fas med vårens ankomst. Men sedan 90-talet har våren – troligen till följd av klimatförändringar – kommit allt tidigare. Trots att också stenskvättan börjat komma tidigare lyckas den inte lika bra som tidigare med att föda upp avkomma. Idag väger ungarna i genomsnitt 2 gram mindre och bara en unge i vart femte bo återvänder för att häcka. Lägre vikt indikerar dålig tillgång på föda – i detta fall insekter – och därmed sämre chanser för ungen att överleva. Naturen är, som vi vet, ständigt stadd i förändring, men de senaste årtiondena har inneburit så drastiska skillnader för vissa arter att de får svårt att anpassa sig.

Samtidigt som odlingslandskapet förändrats har årstiderna förskjutits. De omfattande klimatförändringar som sker globalt, påverkar också livet runt oss lokalt. Varje människas val spelar därför roll. Vi är viktiga för varandra, för andra människor, djur och växter.

...Ett bra sätt att förstå sin närmiljö är att tillbringa mer tid utomhus med aktiviteter, vandringar eller, varför inte en glampinghelg?” Som enskilda individer kan självklart inte göra allt, men alltid göra något för kunskap och aktiva val ger ringar på vattnet. Ett steg kan vara att lära mer: om det vilda livet runt knuten, om hur vi kan göra klimatsmarta val, hur arbetsplatser, flöden och produkter kan anpassas. Ett bra sätt att förstå sin närmiljö är att tillbringa mer tid utomhus med aktiviteter, vandringar eller, varför inte en glampinghelg? Ta med barn och barnbarn, vänner eller kompisar. Ladda ryggsäck med matsäck, fågelbok, flora kikare, lupp och picknick. Det kan bli många nya spännande upplevelser. Och vem vet – har du tur kanske du får se en stenskvätta med sin guppande stjärt bland kustens klippor. Välkommen till sommarens läsning Lina Stenskvättans latinska namn är Oenanthe oenanthe. Det betyder ungefär: kommer när vinrankan blommar.

*Forskning.se är de svenska högskolornas och universitetens webbplats för forskningsnyheter. 06VISION BLIR VERKLIGHET Henrik Andersson är trogen sin dröm 08


2 X H EN RI K A N D

– När jag valde att lämna Stockholm kände jag ofta att min insats inte gjorde någon skillnad i världen mer än för ett par få utvalda som redan hade det bra.

Känslan av otillfredsställelse, att inte ha nya utmaningar drev honom till andra sidan Atlanten och under ett par år på 00-talet flackade han fram och tillbaka mellan Stockholm och Los Angeles med några månaders mellanrum. – Till slut kändes det väldigt splittrat, jag visste liksom inte var jag befann mig riktigt.

Henrik beslöt att stanna i USA och antogs till en kreativ spetsutbildning på UCLA. Där kom han i kontakt med nya uttrycksformer som vidareutveck-

09

– Något hände när min lärare visade hur arbetet som designer kan ges en helt ny innebörd när användarens upplevelse (user experience, UX) sätts i blickpunkten. Uppdragen fick en vidare mening.

Arbetet som UX designer skapade delvis en ny yrkesidentitet med uppdrag som innovativ problemlösare med inriktning mot funktionalitet, innehåll och design. Här har det handlat om allt från webbsidor och appar, marknadsföring och programmering, ofta med fokus på att öka användarens tillgänglighet. – Några projekt jag är särskilt stolt över är ett program för kvinnliga entreprenörer och ett samarbete med TED-Ed som tar fram stimulerade och tankeväckande utbildningsmaterial och företaget iSlate som distribuerar läsplattor med låg energiförbrukning till skolbarn på den indiska landsbygden.

Henrik Andersson är en obotlig optimist. På den amerikanska västkusten byggde han sitt liv med jobb, vänner, aktiviteter och lägenhet: – Jag arbetade nästan oavbrutet, umgicks, gjorde två Iron man, jobbade ännu mer och gifte mig.

Tillvaron rullade på. År gick. Han hade uppnått många av sina drömmar. Långa arbetsdagar och hög arbetsbelastning till trots, hade han ett riktigt bra liv. Men något fattades, något som började göra sig påmint. Det skavde.

N

Henrik Andersson är Båstadfödd designer som efter utbildning på Konstfack tidigt fick delta i internationella projekt med bland annat arkitektfirman Claesson Koivisto Rune. Han fortsatte framåt. Etablerade sig i Stockholm med olika projekt och uppdrag inom formgivning och varumärkesetablering – det som på fackspråk kallas branding. Men Stockholm kändes så småningom trångt.

lade kreativiteten. Han skapade nya kontakter, fick jobb och så småningom möjlighet att arbeta med både små och stora kunder.

O

– Auderbrac är ett kombinationsord som vuxit fram genom åren baserat på erfarenheter jag haft sen barn och in i vuxen ålder – en samling händelser, positiva och negativa, som adderats genom åren och som format mig. Det har funnits där som ett mantra. Ett sätt att samla kraft från livets snedsteg och frustrationer och vända dem till något positivt. Auderbrac är fokuspunkten där alla spretande riktningar samlats ihop för att samarbeta och raffineras till sin fulländning.

f oto a l i a s e r b a n

SS

av l i n a a n d r e a s s o n

ER

Auderbrac. Hört namnet förut? Nej, tänkte väl det. För det är inte ens ett namn. Inte förrän nu. Ända sedan barndomen har Henrik Andersson burit det med sig och förklarar:


Det där skavet är också förklaringen till varför Henrik sitter här mittemot mig på Boathouse vid Båstads ännu vårkalla hamn. – Jag insåg att jag måste göra ett ”clean break” med det liv jag hade för att realisera ett nytt kapitel.

Mentalt var han mogen, trots att det innebar uppbrott och långdistansförhållande med maken. – Vi pratade hit och dit och var ett tag båda påväg till Sverige, men Covid kom emellan. Vi hade båda drömmar att realisera och tog chansen. Var för sig.

Henrik åkte ”hem”. Till mor och far. Till Båstad.

tvekar inte Henrik Andersson en sekund på sin identitet. Han tummar inte gärna på sina ideal och kvalitetskrav. Men det har sina sidor, tillstår han: – Att i varje stund leva med kreativa idéer och ett sinne ständigt öppet för vad som upplevs vackert, funktionellt, fult eller dåligt är inte bara en tillgång. Det är på samma gång en välsignelse och förbannelse.

Han menar att den egna förmågan och drivkraften ligger i är att se till att ”allt blir snyggt”. – Jag vill lösa ett problem, få till en funktion, men är samtidigt oerhört pedantisk med detaljerna, utseendet.

Han beskriver hur en söm på en väska inte får kännas hård, hur en skinnflik måste vikas – Det var inledningsvis en märklig upplevelse. Jag liksom regredierade och blev en odräglig för att ge rätt estetik, hur han stör sig på fula person. Jag fick ha ett samtal med min spegeldatorladdare på skrivbordet till den grad att bild och säga till mig själv på skarpen. ”Den här det påverkar arbetsron. Därför måste varje människan vill jag inte produkt i detalj uppfylla ha att göra med!” kreatörens förväntningar – Jag skrev upp många olika och ambitioner. Det gäller Nu har han tillbringat också för materialval och ett år här. Arbetat mål- alternativ och testade på kollegor. produktionsprocess och medvetet och givit sig Vad förknippar man med ett ord, tillverkningsland. själv tid att hitta vägen Det finns mycket att ta för att utveckla det som ett namn, ett begrepp? hänsyn till när man också hela tiden varit målet: tar in både estetik och Ett eget varumärke. hållbarhetsperspektivet i Det är här Auderbrac kommer in i bilden. sitt varumärkesbyggande: Namnet, menar Henrik Andersson, defi– Att det jag utvecklar blir snyggt är ett fullnierar en vision. Det var inte ett självklart komligt nödvändigt kriterium. Målet – att slutrealternativ, men det fick en given plats när olika sultat blir genuint, taktilt, tidlöst, proportionerligt namn för det egna märket skulle vaskas fram. och bär sin funktion är inget jag köpslår med. – Jag skrev upp många olika alternativ och Beträffande formgivningen finns en tydtestade på kollegor. Vad förknippar man med lighet om vilka egenskaper – funktionella ett ord, ett namn, ett begrepp? och estetiska – som ska vara uppfyllda. Självklart olika, men Auderbrac stack på på Hållbarheten är mer komplex att kommuniflera sätt ut. Det uppfattades på flera sätt, både cera. Här möter man oftare vedertagna ”sanokänt, historiskt, nytt, klassiskt och exklusivt. ningar” och luddiga svåröverskådliga begrepp Vägen till dagens kreativa innovatörsskap vars innehåll är svårt att verifiera eller förstå i som ska bygga Henrik Anderssons eget märke ett större sammanhang. har gått från en kanske lite udda ung dröm– Till exempel säger många slentrianmässigt mare med osedvanlig känsla för estetik till en att plast är dåligt. Men det beror ju på. Det finns målmedveten och kräsen stilskapare. Idag plast som är extremt hållbar, med god funktion

010


Henrik Anderssons första produkt med varumärket Auderbrac är en omsorgsfullt genomarbetad portfolio för en bok, dator eller ”viktiga papper” i noga utvalt läder och svenk tillverkning.

och design. Om den tillverkas och används i ett cirkulärt system behöver det inte vara dåligt bara för att det är plast.

Det är lätt att använda sig av etablerade ”sanningar” som nästan clichéartat används. Han tar ett exempel. – Ett ord som ”naturligt” används ofta vid lansering av skönhetsprodukter. Men vissa ämnen från naturen är fruktansvärt potenta och alla tål inte att få dem på huden. Då är det ju inte per definition bättre bara för att det är naturligt. Man behöver ha ett bredare perspektiv.

Att bygga något eget handlar om att förverkliga de idéer som kommit upp, men också de gånger man saknat något. Något som kanske ännu inte finns. – Om jag letar efter något – en doft, en skönhetsprodukt, ett datorfodral – och inte hittar det som motsvarar mina förväntningar, då går jag igång! Här finns något att utveckla.

011

En svensktillverkad, omsorgsfullt genomarbetad portfolio för en bok, dator eller ”viktiga papper” , tillverkad i omsorgsfullt utvalt läder blir nu den första produkten som lanseras i det egna märke Auderbrac. Här ska estetik och funktion fullt ut motsvara Henrik Anderssons krav på både kvalitet och cirkularitet. Inget lämnas åt slumpen. Valet av leverantörer, bearbetning, tillverkare, färger och utformning av förpackning är alla delar av produkten och därför av stor betydelse. – Varje produkt ska röra sig på skaparens personliga skala mellan två poler: uttrycket och praktisk funktion.

Det får inte bara bli det ena. Då är något förlorat. Då speglar det inte Henrik Andersson – eller Auderbrac.

.


N O SS ER D 2

X

H

EN

RI

K

A

N

Med hållbart fokus

SURFA&SAMLA Henrik Andersson är designansvarig på Fjällräven.

Henrik Andersson växte upp i en lärarfamilj i Båstad. Han hade tidigt kreativa intressen och engagemang för miljöfrågor. Men liksom för många andra tonåringar var det ett fritt liv med resor, äventyr, skidåkning och surfing som hägrade mest efter gymnasiet. Nu, ett kvartssekel senare som globalt ansvarig för friluftsmärket Fjällrävens utveckling av produkter och småbarnsförälder, kan han ändå se en röd tråd som löper från barndomens tecknarglöd till sin nuvarande livsstil. av l i n a a n d r e a s s o n

När jag når Henrik Andersson sitter han i trädgården utanför ett sommarhus på Öland. Kristi himmelsfärd bjuder en vacker försommarhelg och i bakgrunden hörs de två barnen. Jag har länge varit nyfiken på den miljöintresserade båstadsonen som avancerat till Global Creative Director på Fjällräven och under många år arbetat med att förstärka varumärkets redan erkänt starka profil inom både hållbar produktion och aktivt engagemang för miljön. Själv säger har att det var lite av en slump. – Visst var jag både intresserad av att teckna och miljöfrågor som ung, men när jag tog studenten efter tre år på naturvetenskapligt program var jag inte alls inställd på att läsa vidare.

Istället ville han resa – åka skidor i Alperna, lära sig surfa i Biarritz – omfamna sin nyvunna frihet. Inte vara på institution. Men efter ett år skickade han ändå in en ansökan på program-

met för industridesign vid Lunds Universitet. – Då tänkte jag att: jag börjar och ser vad det är och efter ett år tog jag ett avbrott för att resa och förverkliga delar av mina drömmar.

Så gick åren. Den fem år långa utbildningen varvades med avbrott för resor, sport- och utomhusaktiviteter. Något som ännu upptar mycket av Henriks lediga tid. Under utbytesperioder i Australien och Frankrike fick han möjlighet att förkovra sig ytterligare, både i sitt sportutövande och i det som skulle bli hans framtida yrke. Samtidigt menar han att han ända fram till utbildningens sista år var osäker på att valet var det rätta. – Men när jag 2006 gjorde mitt examensarbete på Fjällräven och fick möjlighet att ta fram en ny serie ryggsäckar, stod det klart för mig att här fanns en möjlighet att delta i processer som strävar efter nytänk inom produktdesign. Målet; att använda formgivning för att skapa

012


mervärden åt både företag och konsument och samtidigt sträva efter minimal belastning på miljön lockade.

Kort efter sin examen 2007 anställdes han på Fjällräven, ett företag han blivit trogen sedan dess. Fjorton år låter lång tid, men både företaget och yrkesrollen har genomgått många förändringar. – Fjällräven har alltid gått sin egen väg. Strävat efter hållbara produkter som är genomtänkta och tidlösa. Miljön har allt funnits med som en viktig aspekt i detta.

Företaget har en historisk förankring i svensk friluftstradition och har länge verkat för att upplysa och engagera, både kring natur och resurser.

Skillnaden idag, jämfört med för 15 år sedan, är att fler konsumenter är medvetna och gör fler aktiva val. Hållbarhet har, i allt högre grad, blivit ett kriterium vid val av köp. Det har gynnat dem som legat i framkant. Bland dem Fjällräven. Att avfall är ett gigantiskt problem inom textilindustrin är väl känt. Bomull odlas och förädlas i resurskrävande processer för att bli textilier och konsumtionsvaror. Överskott – osålda artiklar, kläder som ingen vill ha, tyger i omoderna färger – enorma mängder slängs med ett omfattande slöseri och belastning på miljön som resultat. – Visserligen är Fjällräven ett varumärke som alltid strävat efter tidlöshet, både beträffande material, design och färger. Överskott av textilier har inte varit ett jätteproblem för oss.

Ändå kom det en dag en notis från produktionsavdelningen med frågan om hur företaget skulle ta itu med oanvända material. För en designer med stort fokus på hållbarhet blev det en spännande utmaning.

Ryggsäcksserien Kajka utgjorde Henrik Anderssons examensprojekt. Den tillverkas fortfarande i flera storlekar.

f oto h å k a n n y b e r g

Uppväxten vid havet har satt spår. Fortfarande är surfing en stor passion som varvas med andra sport- och utomhusaktiviteter. 013


Henrik Andersson arbetar sedan 14 år tillbaka med design på svenska friluftsföretaget Fjällräven, idag med titeln Global Creative Director. Här bland mattgarner i Märta Måås Fjetterströms ateljéer på Agardhsgatan.

”...det är omsorgsfullt framtagna textilier och mycket energi har gått åt vid framställningen. Det finns ett värde i varje meter tyg.” – Där stod vi med funktionella och värdefulla material som blivit över i produktionen. Material som borde kunna användas på ett vettigt sätt och inte bli miljöbelastande avfall. Det var tyger som blivit över, färger som gått sämre än väntat och material som räckte till en hel produktion. Men det är omsorgsfullt framtagna textilier och mycket energi har gått åt vid framställningen. Det finns ett värde i varje meter tyg.

Det blev upprinnelsen till ”Samlaren”. Idén var helt enkelt att skapa värde av det som kan betraktas vara värdelöst. Liknande tankar har dykt upp i allt fler sammanhang de senaste åren, när människor i högre grad börjat inse det ohållbara i det senaste halvseklets ”slit och släng”. Att skapa värde eller mervärde av en pryl som riskerar kasseras kan kännas mycket tillfredsställande på flera plan. Kreativiteten utmanas samtidigt som man gör en aktiv handling för framtiden. Detsamma gäller för produktutvecklare och formgivare.

– Vi ville skapa unika lekfulla plagg som på samma gång kommunicerade Fjällrävens klassiska former och lekfullhet. Varje plagg skulle kännas unikt. Samtidigt hade vi egentligen bara en dominerande ambition, nämligen att göra slut på överskottsmaterialet.

Där med ser han också att ”Samlaren” som koncept på sätt och vis har som mål att fasa ut sig själv: – Lyckas vi fullt ut med våra åtaganden gällande hållbarhet ska det bli minimal överproduktion av material. Då behövs inte Samlaren längre.

Han anser att de är på god väg, men det finns fler utmaningar än bara materialet. Det handlar också om sådant som mönsterkonstruktion, förpackningar, transporter och – givetvis – produktens eller plaggets livslängd. – Målet ska vara att skapa ”favoritplaggplagg” som håller över tid, både till material och känsla. Alltså plagg som tål att åldras. Det är en nödvändighet att konsumenter och tillverkare strävar efter en enkel ekvation: Om ett plagg håller i 20 år halverar du dess miljöpåverkan jämfört med om det bara används hälften så många år.

Samtidigt kan här finnas ett generellt dilemma. För producenter inom flera olika branscher kan det bli en balansakt att förhålla sig till hållbarhet när mervärde och framgång i

014


CHARLOTTE HEDBERG

2021

KONST & SMYCKEN

Öppet enligt överenskommelse 0705-1602532 Hallavara - Båstad www.charlottehedberg.se Vi finns på Båstad Sportcenter Drivan

Välkommen till BIRGIT NILSSON MUSEUM 26 juni-5 september (stängt 9-11/8) Birgit Nilsson-dagarna 9-14/8

boka på www.yogayoy.se

UTSTÄLLNING • GUIDNING • FILMSAL • ARRANGEMANG • KAFÉ • MUSEISHOP

VANDRING

Under våren har två nya vandringsturer med kulturinslag invigts i kommunen. Båda vandringarna är lättillgängliga och kan göras till fots eller på cykel. 1.

I Birgit Nilssons spår guidar turen dig genom Bjäres kulturlandskap där operastjärnan föddes och växte upp. Från Svenstad går turen bland böljande kullar kring Västra Karup.

STIPENDIAT

2.

Banvallen Båstad-Förslöv går mellan parkeingen vid Dala och hela vägen till Förslöv via Grevie. Längs leden har skyltar placerats som alla är försedda med en QR-kod. Scanna koden och stifta bekantskap med flera av de konstnärer, kulturaktiviteter och evenemang som bidrar till ett livkraftigt kulturliv i trakten.

015

Tack vare en annonym donator utmärker Birgit Nilsson-stipendiet sig som ett av landets största och mest betydande musikstipendier. I år tilldelas det sopranen Johanna Wallroth som för närvarande repeterar och spelar på Wiener Staatsoper. Under årets upplaga av Birgit Nilsson-dagarna i augusti kommer hon till Bjärehalvön för att ta emot stipendiet i samband med en konsert i Västra Karups kyrka. 13 augusti Västra Karups kyrka.


stor utsträckning kopplas till ständigt ökad försäljning. Men också goda kundrelationer som bygger lojalitet skapar mervärde. Genom att erbjuda service och reparation visar man som företag att man bryr sig långsiktigt och värdesätter sina produkter, även när de är i kundernas händer. Och favoritplagg för friluftsliv ska helst hänga med riktigt länge. Då kan det vara bra att tillverkaren kan erbjuda lagning eller råd. – Vi får ofta frågor kring lagning av plagg och produkter som personer haft i decennier och fäst sig vid. Vi har egen lagnings- och reparationsavdelning för vissa detaljer, därifrån har vi också möjlighet att skicka lappar i Fjällrävens eget material G-1000. Och låt gärna en sömmerska byta trasiga dragkedjor och lappa slitna knän, istället för att kasta plagget.

Hållbarhet kan för många kännas övermäktigt och svårgreppat. Bekvämlighet och invanda beteenden riskerar att konkurrera med viktiga åtaganden. Henrik Andersson som dagligen arbetar med hållbarhet i både realtid och med blickpunkt framåt ser att det finns mycket att göra, men också stora möjligheter. Många svenskars nyvunna friluftsintresse är ett steg i positiv riktning. – När vi ökar vår närvaro i naturen kommer vi steg för steg att upptäcka värdena i den, hur den på verkar vårt välbefinnande, och som naturlig bieffekt också vilja värna om den.

I förlängningen hoppas han att det ger ett nytt, mer respektfullt förhållningssätt med ökad förståelse, både för hur vi påverkas av naturen och själva påverkar den. Inte minst i förhållande till de pågående klimatförändringarna. Det senaste årets elcykelpendling mellan bostaden i Nynäshamn och jobbet i Stockholm har givit tid, både att registrera skeenden i naturen längs resvägen och till att fundera på hur Fjällräven som varumärke kan generera kunskap och nytänk och fortsätta sin utveckling mot en hållbar framtid.

016

.


”Spåren från mina händer är en hälsning till dig...” P Osbecks väg 1, Hasslöv 312 97 Laholm tel 070-699 89 21 Irene Jonsson Keramik

Välkommen till Norrvikens trädgårdar Möt sommaren i vår blomstrande trädgård som överraskar med konst och upplevelser i skogens tema. Njut av lunch i Orangeriet eller en kopp kaffe med praliner i Chocolaterian. Låt själen grönska på Norrvikens trädgårdar. Läs mer på www.norrvikenbastad.se

FOTO: EA CZYZ

Öppet dagligen maj till september

Världen i en trädgård Rudolf Abelinutställning av Eva Canebro 13 maj – 19 sept

I gläntornas ljus Bea Szenfeld, Gunnar Kaj & Karin Wiberg 28 maj – 19 sept

Surr i Bigården Njut av Hanna Wendelbos blomsterflor i Bigården 4 juni – 19 sept

TRÄDGÅRD • UTSTÄLLNINGAR • RESTAURANG • BUTIK • CHOCOLATERIA

017


PER NORDANGÅRD - enastående skribent, betraktare och medmänniska Per Nordangård kåserade regelbundet i Magasin Båstad från senare halvan av 2010-talet och delade med sig av episoder ur såväl yrkeslivet som mer personliga sammanhang. Under sin mångåriga yrkesbana som journalist i Sverige och utomlands finslipade han förmågan att studera och analysera människor. Ständigt engagerad förmedlade han nyheter, historier och egna reflektioner på ett läsvärt, tillgängligt och, många gånger, lustfyllt sätt. av l i n a a n d r e a s s o n

Man kan misstänka att Per Nordangård var en förebild för många i sin närhet. För mig var han det tveklöst. Han var en journalist av den gamla sorten. Rak, tydlig, intresserad, lyssnande, underfundig, flyhänt med orden och dessutom rolig. Till det hade han – möjligen präglad av sin uppväxt och de många åren som Londonkorrespondent för Göteborg Posten – lagt ett gentlemannamässigt sätt som fick var och en i hans närhet att känna sig sedd och värdefull. Uppskattad. Inte förrän Per och hans fru Ulla O’Barius, efter reträtten från långa yrkesliv inom journalistiken, flyttade permanent till sommarhemmet i Båstad lärde jag känna dem båda. Utan överdrift kan jag säga att det drabbade mig! Aldrig tidigare hade jag mött en sådan uppsluppet intellektuell anda varvad med självdistans, uppmuntran, humor och omsorg. De stöttade

i motiga stunder, stimulerade med nya sammanhang och engagerade sig i föreningslivet och i den lilla lokala publikationen jag och några kollegor byggt upp. Magasin Båstad. Per erbjöd sig generöst att bli kåsör, Ulla skrev artiklar. Inför varje nummer av Magasin Båstad pratade Per och jag oss samman om ett lämpligt tema att kåsera kring och på utsatt dag, allt i enlighet med den deadline-vane skribentens arbetsmoral, anlände en välskriven betraktande och tänkvärd text med precist antal tecken och som vid genomläsning genast lockade fram en känsla av vällust. Skratt! Så många gånger jag framför datorn underhållit mig med Per Nordangårds betraktelser av tillvaron! Hans förmåga att se det dråpliga i situationen, i sitt eget och andras beteenden och i omvärldens svar på människors relationer och

018


Per Nordangård var en av Sveriges mest erfarna journalister. Under många var han Göteborgs– Postens korrespondent i London och gav ut flera titlar på bokförlaget Tre Böcker.

vanor var fenomenal, liksom den enastående skickligheten i att förmedla dessa betraktelser! Under åren som kåsör i Magasin Båstad har han tagit läsarna med i återblickar från mer eller mindre absurda situationer under sina Londonår, betraktat sina försök till engagemang i olika sporter, filosofera över badhytter, cykling, matlagning, båtägande och mycket annat. Sommaren 2020 beklagade han humoristiskt 70-plussarens ofrivilliga isolering i samband med den framväxande pandemin. I backspegeln gör den ont att läsa. Ingen av oss visste då att just denna sjukdom skulle bli slutet. Att Per skulle vara en av dem som inte överlevde 2020 års pandemi. Den 28 januari 2021 somnade han in efter att ha kämpat mot Covid-19 i en månad. Kroppen tog slut. Sex veckor tidigare hade vi, på behörigt avstånd, suttit runt samma bord. Fem personer. En vacker och god julmiddag på Norrviken. Per var i form. Återberättade på allmän begäran historien om sin mycket korta och misslyckade period som båtägare. Vi skrattade alla. Att kunna berätta om sig själv med humor och den utvärderande betraktarens blick – generöst bjuda på egna misslyckanden och nederlag är ett smickrande drag hos den som har gåvan. Lika fult som när den prestigfyllde småaktigt hänger ut någon annan, lika fantastisk framstår den självironiske som vet att göra egna fel och brister till skratt. Per var sinnebilden av den senare. Han kunde bli centralpunkt utan att aktivt vilja, spelade aldrig över, verkade aldrig behöva ta till för stora ord. Samlad, alltid lugn, framstod han i mina ögon vara helt prestigelös. Det gjorde honom till en vacker människa.

019

Vinterkvällen föll tidigt över Norrviken. Mitt bordssällskap klev in i taxin. Jag tackade Per och Ulla för en fin kväll och ett bra initiativ. Sedan strosade jag ut i de illuminerade vinterträdgårdarna. Nöjd, glad, mätt. Det var sista gången vi sågs. Ett par veckor senare svävade både Per och Ulla på en skör tråd mellan liv och död, svårt sjuka i Covid19. För Per brast tråden. För att minnas honom, så som jag hoppas han från sin himmel vill bli ihågkommen, precenterar vi i sommar två av hans uppskattade kåserier. Texterna som knyter an till traditionella svenska sommaraktiviteter – båtliv och cykling – är skrivna exklusivt för Magasin Båstad och har varit publicerade i tidigare utgåvor.

Vi är många som saknar dig. TACK Per för allt. Lina


PER NORDANGÅRD KÅSERAR SOMMAR 2016

OM BÅTLIV

D

et sägs att det bara finns två lyckliga dagar i en båtägares liv - den dagen man köper båten och den dagen man säljer den. Jag kan intyga att det är sant. Jag har upplevt båda dagarna och kommer alltid att minnas dem med tacksamhet. I synnerhet den andra. DEN FÖRSTA DAGEN. Det var i småbåtshamnen i Båstad som allting började. Vi hade börjat få ordning på vårt sommarhus och kände oss redo att ta oss an en ny utmaning. Vi hade aldrig haft båt – ännu mindre seglat i någon på egen hand – och en dag när solen glittrade särskilt mycket i Laholmsbukten bytte vi en menande blick. Några timmar senare var vi lyckliga ägare till en motorbåt med hemmahamn i Skälderviken. ”Ja, här är hon”, sade säljaren av typen övervintrad raggare, och slog ut med handen mot en besynnerlig skapelse vid kajen. Båten såg ut som en korsning mellan en tillplattad campingvagn och en Chevrolet-cab 1967;

”Vi vinkade dock ett muntert farväl till raggaren, som såg onödigt nöjd ut, och påbörjade hemresan.” en något bedagad skönhet, men med viss charmpotential. Vi hade förstås inte förväntat oss en medelhavskryssare med teakdäck, eller ens en gullig snipa med skinande pentry och nysydda gardiner, men det här hade vi inte riktigt kunnat föreställa oss. Vi vinkade dock ett muntert farväl till rag-

garen, som såg onödigt nöjd ut, och påbörjade hemresan. Vi nådde faktiskt hela vägen fram till den första huvudledsrondellen innan trailern (som ingick i köpet) kollapsade och vårt båtfynd hamnade på gatan. Något uppgivet konstaterade vi att vi varit med om vårt första båthaveri, men var samtidigt tacksamma över att det ägde rum på land. Med hjälp av en kranbilsförare som kört vilse och en peng i handen hamnade båten åter på rätt köl och redan nästa dag var det dags för en premiärtur till Kattvik. Resan dit gick bra och, uppmuntrad av framgången, gav jag full gas inne i den lilla hamnen för att göra den sortens gir som man ser på bio, innan vi på så sätt styrde ut mot havet igen. Det var alltså planen, men resultatet var inte inom felmarginalen. Jag vet inte hur många prydligt förtöjda båtar som drogs in i det kaos vi lämnade efter oss, men en hel del rep, tampar, bojar och jollar hade bytt plats när vågsvallet väl hade lagt sig och avgaserna från Pentadieseln skingrat sig i kvällssolen. DEN ANDRA DAGEN. “Three cheers for M/Y Britannia, hip hip hurrah, hip hip hurrah, hip hip hurrah! Oh, jolly good show.”

020


Badankan, troligen Sveriges fulaste båtmodell.

Vår engelske vän, Duncan, var i sitt esse. Han var iklädd kaptensmössa och ett stort varggrin. Runt honom hade vi, inbjudna gäster, samlats för att bevittna dopet av Duncans nya fartyg, Britannia. Han var lycklig, det syntes. Även vi var lyckliga, men av rent egoistiska skäl. Okej, visst var vi mest glada å Duncans vägnar. Vi mindes hur det kändes att själva bli båtägare. Äventyr, salta hav, främmande hamnar; en härligt svindlande känsla. Men den här dagen betydde också något alldeles speciellt för oss. Det var vår första dag som fria människor. Duncans båt var nämligen vår före detta båt. Duncan, som aldrig satt sin fot på andra däck än de som trampas av kryssningsgästerna i Karibiska sjön, hade köpt vår båt och ingen, utom vi, kunde den här dagen vara gladare än han. Och nu stod vi där på kajen. Lokalbefolkningen var på benen och celebriteter från hela världen hade flugit in för ”The Official Naming Ceremony of the Good Ship M/Y Britannia”. Det var fest och champagne, flaggspel och röda mattor, söta matroser och dekorerade veteraner. En mig närstående förrättade dopet och bad Gud välsigna fartyget ”and all who sail in her”. Sedan skrålade Rule Britannia

021

ut genom högtalarna och alla måsar inom flera sjömils avstånd störtdök av rena förskräckelsen. Under den efterföljande supén på Duncans lantegendom tänkte vi på hur nära det var att denna lyckliga tilldragelse inte hade blivit av. Vi mindes dagen då vår engelske vän kom tillsammans med sin svåger - Captain Thomas från Manilla - för att hämta båten i Båstad. Visst hade vi en liten klump i halsen i avskedets stund. Vi hade ju trots allt överlevt ett antal misslyckade expeditioner tillsammans, men framför allt var vi skräckslagna inför tanken att någonting skulle hända som kunde stoppa affären. ”Dragkroken passar inte”, sade Duncan och jag kände hur jag knöt min hand hårt i byxfickan. ”Äsch, du är bara lite fumlig”, röt Captain Thomas och med ett par vana knyck såg han till att trailern kom på plats. Därefter surrade han noggrant fast båten med riktiga spännband, sådana som man använder ombord på oceangående containerfartyg. Min närstående och jag utbytte diskret ett par uppmuntrande blickar. Vi mindes hur vi själva, som nyblivna ägare, hade tappat båten i en rondell efter bara några hundra meter. Över huvud taget var vi mycket tacksamma


över att Captain Thomas var inblan”Så småningom hamnade dock även vår dad i affären. Han har stor erfarenhet engelske vän i den mellandagskris som vi så från alla de sju haven, har rundat alla kontinenter och kan sätta segel i alla väl känner igen från vår egen båtägartid… ” väder med förbundna ögon. Vad det där sista skall vara bra för har vi inte hänger ännu tungt över nejden. kunnat räkna ut, men Duncan litar i alla fall blint på sin Så småningom hamnade dock även vår engelske vän svåger och det är vi mycket tacksamma för. Utan Captain i den mellandagskris som vi så väl känner igen från vår Thomas hade det inte blivit någon affär. egen båtägartid… försäkringar som förfallit, båtplatser Hur det gick sedan? Jo, vår engelske vän höll ut översom skall bevakas, förtöjningsdon (eller vad det kallas) raskande länge. Men det var i rollen som fiskare han som stulits, hamnkaptener som klagar, sjösättningar som fann sin marina identitet. En dag råkade han nämligen går snett, skrov som skall skrapas, motorer som tjurar och styra Britannia rakt in i ett enormt makrillstim. Efter bryggor som skall angöras. ett par timmar, ensam på fjorden, återvände han till den Mellandagarnas förbannelse vilar tungt över varje lilla hamnen och landade en fångst av närmast bibliska båtägare. Men, säger jag till alla som ännu är slagna proportioner. Han fyllde spänner och baljor och lastade i båtägandets bojor, misströsta icke, ty en dag kommer herrgårdsvagnen ner på fälgen. Expeditionen togs välvilfrihetens klockor att ringa även för er. ligt emot i hemmet och alla frysar, både egna och andras, fylldes med den feta fisken. Sedan dess har det serverats – – makrill i alla upptänkliga former på alla kalas i byn och doften från husets specialitet, den vitlöksspäckade patén,

.

BOKHANDLAREGÅRDEN

26 juni-20 augusti

Genuin gårdsmiljö mitt i byn

måndag-fredag 11-17 lördag 11-16

nymalet kaffe

(övriga öppettider se hemsida)

FIKA

sallad

Köpmansgatan 12, Båstad - in på gården

SMÖRGÅS

te i kanna

kafebokhandlaregarden.se @kafebokhandlaregarden tel 0707790746

HEMBAKAT

lunch

022


Avolt / By Benson / Denjo Dogs / Himla / Iris Hantverk / Korbo / Lexington / Linum / Mateus / Mille Notti / Mimou / Steamery / Pappelina / Shepherd / Watt & Veke / Humdakin / Wildlife Garden / Design House Stockholm Vi finns i Boarp mellan Båstad och Torekov. Tel: 0431 —— 733 45 | designhousestockholmopen.se 023


OST & VIN PÅ SOMMARENS BÄSTA UTFLYKT

Vad kan vara mer njutbart de undersköna långa sommarkvällarna än att möta naturen och låta sig uppfyllas av det vackra landskapet. När omgivningarna bjuder sitt allra bästa är de också den perfekta bakgrunden för medhavd lyxig picknick. Bland grönskande kullar, likt Fritiof i Arkadien, dukar vi upp från korg med ost och bröd och vin under fem unika upplevelser i Bjäres bronsålderslandskap. Här valde bronsåldersmänniskorna att hedra sina anfäder, skaffa föda, släppa boskap, bygga sina bostäder eller – som vi – kanske bara beundra utsikten, begrundande det sublima. Så passa på i sommar att ta för dig av det nordvästskånska landskapet. Bjärehalvön är en unik bronsålderstrakt där många fornlämningar berättar om åtskilliga bosättningar under förhistorisk tid. Klimatet var under bronsåldern milt och gav goda

024

möjligheter till odling, djurhållning och fiske. De stora gravhögarna formar landskapet genom sina högt belägna placeringar där utsikten över havet mot Laholmsbukten och Skälderviken dominerar. I det karakteristiskt bronsålderslandskapet finns, förutom stora gravhögar, också gravrösen, fornåkrar och hällristningar. Gravhögarna är karaktäristiska för Skåne och byggdes framförallt under äldre bronsåldern 1700 f.Kr.–1100 f.Kr, men även från senare tid har fynd gjorts. Högarna finns i ett bälte längs de skånska kusterna, men med störst koncentration på Bjärehalvön.


Tofta högar – Gudahovet

Buffelcamembert från Piemonte

Guldkula Champagne (Nr. 75248)

Hitta hit: Tofta högar, Toftahögsvägen, Båstad

T

ofta högar ligger på västa Bjärehalvön mellan Hov och Hallavara. I detta fornlämningsområde finns 21 gravar, högar och stensättningar från äldre bronsålder till yngre järnålder. Här kan man också se en skålgropsten och anlagda vallar. Under 1970-talet gjordes arkeologiska undersökningar på delar av platsen. Det ger en idé om hur den en gång använts. I en av gravarna från yngre bronsåldern hittade man en stenfylld skeppssättning och i en liten stenkista fanns en urna med brända ben som visade sig vara en grav från yngre bronsåldern. Möjligen har platsen använts

Alkoholf ritt: Richard Juhlin, Non-

Alcoholic Blanc de Blancs (Nr. 1915)

för religiösa riter, men gravplatserna återfinns ofta nära boplatser så troligen har det också bott människor vid Tofta högar. Vad kan smaka bättre i detta pastorala landskap, som, likt ett böljande nordtalienskt vindistrikt, pryds av kullar med byar och forntida boplatser, än en piemontesisk kritvit camembert med gräddig smak, ackompanjerad av tryffelhonung och sval champagne!

Gröthögarna Hitta hit: Dalen 74, Båstad

L

ängs en del av den steniga Bjärekusten, vid Dalen mellan Hovs Hallar och Torekov ligger en för trakten ovanlig formation med åtta gravrösten i rad. Liknande rösen finns på platser längs kusten i Halland och Bohuslän, där de anlagts under bronsåldern. Inom området vid Gröthögarna finns också flera andra fornlämningar, vanliga i Bjärebygden, såsom stensättningar, gravhögar, skålgropar och rösen. På de steniga stränderna eller någon strandäng intill avnjuter vi utblickar åt väster och den sjunkande solen. Där, strax bortom horisonten möter Kattegatt vårt västra grannland Danmark som försett oss med kvällens ost.

Fyrtornsost från Thise mejeri - en Vesterhavsost på mjölk från ko som extralagrats i minst 1 år. Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer (Nr. 6680) Alkoholfritt: Edenvale (Nr. 1914)

FRITIOF I ARKADIEN ... På Colla Bellas höjd, där geten skuttar Och glesa furor skugga ginst och sand Där finns en grön oas, en äng, som sluttar Ner mot en vindal och en palmklädd strand. Där ser man Corsica i siktigt väder Och Provensalska bergens blåa bård. Där doftar kaprifolium och fläder, Där kan man vandra ostörd utan kläder; Långt ner i dalen ligger närmsta gård. Där kom jag glad och naken mittpå dagen, En pilgrim från det fjärran Göteborg. Jag bar en krans av fikonlöv kring magen Och ost och bröd och lantvin i en korg. Det var en härlig dag, jag hade turen Att höra näktergalens ljuva röst. Jag kände mig som fågeln släppt ur buren, Jag var på väg tillbaka till naturen, Jag ville vila mig vid jordens bröst. Evert Taube

025


Dagshög Hitta hit: Dagshögsvägen, Torekov

D

agshög har en imponerande och karaktäristisk placering på en höjd vid Bjärehalvöns utpost i väster. Högen är den största av Skånes gravhögar och en av de 700 registrerade högar som finns på Bjärehalvön. Av dessa har omkring 100 stycken en diameter på mer än 20 meter och några innehåller skeppssättningar som vittnar om att betydande personer begravts i dem. Naturen kring Dagshög består av flack strandnära betesmark, men här finns också resterna av stenbrytning under 1900-talets första hälft. Legend berättar om en strid mot hallänningar och blekingar som sänts ut av kungen i Uppsala och att en skånsk kung vid namn Dag dödades och begravdes på platsen. Detta ska vara upphovet till namnet: Dags hög. Det finns inga belägg för att legenden har någon sanningshalt. Men, legend eller ej, tappre kung Dag inspirerar oss till val av aftonens ost, som bär namn av kungligt mod med västkustsk stavning.

Kaxige Kal - från Sommarhagens Gårdsmejeri. Grönmögelost med stark och lite syrlig smak.

Nederburg, Noble Late Harvest 2018, Nr 2741

Alkoholfritt: Maglehem N:o 4, ekologisk äppelmust Nr 11575

026


Grevie backar

Salomonhög

Hitta hit: Grevie åsar, Killebäckstorpsvägen 120

Hitta hit: Salomonhög, Båstad

R

P

ullstensåsarna utanför Grevie skapades när inlandsisen smälte för omkring14000 år sedan och isälven genom det som idag är Sinarpsdalen lämnade efter sig grus i långa åsar. Utsikten från Grevie åsar eller Grevie backar, som platsen också kallas, är svårslagen. Bortanför de betade rullstensåsarna som bildades vid senaste istiden, breder odlingslandskapet ut sig med Skälderviken i bakgrunden. På andra sidan ses Kullaberg och vid klart väder kan klippformationerna längs Kullahalvöns nordkust rasa ner i havet. Med sina mjuka kullar och enebackar inbjuder det betade backlandskapet vid åsarna till fina vandringar och en romantisk kväll med utsikt över slätten ackompanjerad av spansk fårost från Don Quijote de Cervantes la Mancha.

”Beskows VY” är ett perfekt alternativ till vin. Dryckerna från Båstadföretaget Beskows tillverkas av frukt- och bärråvara med målet att erbjuda lika rika smaker som ett vin, men utan alkohol eller den sötma som ibland präglar alkoholfria viner. Beskows VY finns bl a hos Tant Grön.

å ett av de kraftigt markerade höjdstråken i det inre av Bjärehalvön finns ett större område med ett tjugotal gravhögar med fritt läge. Salomonhög är den mest framträdande av dessa. Inom fornlämningsområdet som mest troligt daterar från bronsåldern finns också andra lämningar. I det kringliggande landskapet ner mot Sinarpsdalen, en av de tvärsgående sprickdalarna genom åsen, har landskapets ålderdomliga prägel bevarats. Här har småskaligt jordbruk och bete bedrivits sedan lång tid och gärdsgårdar, fägator och enefälader – betade enbevuxna marker, förvaltas omsorgsfullt. Nere i dalen går vandringsleder och den gamla banvallen som gjorts om till gång- och cykelväg mellan Båstad och Grevie. Här packar vi ur korgen en ost från regionen kring Beauzac som avskiljs i öster av floden Loire.

Queso di Oveja från Mancha. Manchego (fårost) som smaksatts med fermenterad vitlök

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne, Rosé, Nr 7781

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux

Roche Baron från Beauzac i Auvergne.

Grenache Brut, Nr 1932

En brie på komjölk med blåmögel och aska Duette Premium Pinot Noir, Nr 6602

Alkoholfritt: Jus Raisin Rouge, Merlot, Nr 1924

027


SOMMARPARADIS FRÅN 1914 BLEV EXKLUSIVT HOTELL PÅ ÖSTERMALM

VILLA DAGMAR

Dagmar och Karl Bergsten vid Solbackens Våffelbruk i Båstad. Foto från Hotel Diplomat.

M

ånga som promenerar längs Strandpromenaden mellan hamnen i Båstad och Norrviken har genom åren stannat för att beundra den pampiga villan som med sin arkitektur, trädgårdsanläggning och skulpturpark för tankarna till italienska medelhavskusten. Villa Dagmar byggdes 1914 på uppdrag av Karl Bergsten, en svensk affärsman, konstsamlare och generalkonsul. Det skulle bli ett extraordinärt sommarresidence, en exklusiv gåva åt hustrun Dagmar. Villan uppfördes 1914

Under 2020 fick fastigheten i Båstad nationell uppmärksamhet när den såldes som den dyraste bostaden utanför Stockholm. efter inspiration hämtad från renässanspalatset Villa dÉste utanför Rom och Axel Munthes San Michele på Capri. Den konstintresserade Karl Bergsten hade själv gjort skisser till ritningarna. För utformning av den magnifika trädgården anlitades trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin som, likt flera andra ur dåtidens societet, etablerat sig i Båstad. Nu har villan dessutom begåvats med en namne på Östermalm i Stockholm när Hotel Diplomat slagit upp portarna till systerhotellet – Hotel Villa Dagmar som erbjuder 70 rum och sviter på en av Östermalms bästa adresser. ”Byggnadsföretag. Å västra villaområdet å den s.k. Oldevigska tomten påbörjades i våras förarbetena till den därstädes snart färdiga kalkstensvillan tillhörig grosshandl. K. Bergsten från Stockholm, badgäst i Båstad. Villan är redan under tak och arbetena å samma går framåt. Den kommer att stå fullt färdig till hösten. Anläggningen af den till villan hörande stora trädgården står under ledning af trädgårdsdirekt. Rudolf Abelin.” Tidning för Badgäster 4 juli 1914

028


Grundarna av Hotel Villa Dagmar, familjen Malmström som ägt hotel Diplomat sedan 1960-talet, är släktingar till Dagmar Bergsten och ser det nya hotellet som en hyllning till den stil och skönhet paret Bergsten med stor omsorg lät prägla Båstadvillan. Dagmar Bergsten var en kvinna som uppskattade de fina sakerna i livet. Hon reste ofta utomlands med sina vänner, njöt av det klassiska köket från Medelhavet och av att hämta inspiration från de stora konstnärerna och formgivarna som dominerade Europa under tidigt 1900-tal. Hon var inspirerad av starka kvinnor som Karin Larsson, Sonia Delaunay, Helle Nice, Gertrude Stein, Hilma af Klint, Peggy Guggenheim och Kiki De Montparnasse – visionärer som stod för kultur, intellekt och modernitet. 2020-talets nya exklusiva Stockholmshotell bär arvet från henne med stolthet.

Storage mag båstad 2020 print3.pdf

Det tidiga 1900-talets Villa Dagmar i Båstad inspirerades av Villa D’Este i Rom och av Villa San Michele på Capri, som byggdes av den världsberömda författaren Axel Munthe, som dessutom var drottning Victorias läkare (troligen också hennes älskare). Axel Munthe bodde på Nybrogatan 25 – 27 i Stockholm, just där hotellet Villa Dagmar ligger idag. 1

2020-03-02

19:50

UPPVÄRMDA FÖRRÅD UTAN BINDNINGSTID ELLER DOLDA AVGIFTER C

M

Y

CM

MY

Stipendieutdelning och streamad konsert 7 augusti.

CY

CMY

K

Ring 0431-734 10 eller bastadselfstorage.se

029


– PER NORDANGÅRD KÅSERAR VÅREN 2015 –

OM CYKLING

Hur många cyklar bör man ha? Vi har sju i garaget. Är det normalt? Frågan aktualiseras varje gång något ska rotas fram bland alla saker som samlats där ute i väntan på den storstädning som skulle ha skett i vintras när man ändå inte hade något annat att göra. Ja, ni vet. Senast var det kartongen med gamla tidningsklipp och snart är det dags för den där svarta säcken med grejer från badhytten som jag stuvade undan efter den första höststormen. Inget av detta hade varit något som helst problem – om det inte vore för att allting, alltid, ligger inkilat bakom en cykel. Eller, som i vårt fall, bakom sju cyklar. Det är alltså i det läget som frågan om hur många cyklar man bör ha infinner sig helt naturligt. Dessvärre infinner sig svaret inte lika naturligt. Enklast är därför att jag helt enkelt skyller på våra engelska vänner. Det var faktiskt så det började. VI HADE JUST KÖPT vårt sommarhus i Båstad och ville förstås visa våra kolleger i London hur fint vi tyckte att det var här. Under några heta augustidagar fyllde de upp våra gästrum – och även pensionatet tvärs över gatan – och eftersom vi tyckte att Bjärehalvön ska upplevas från en cykelsadel hade vi slagit

till på ett parti väl inkörda damcyklar. Våra engelska vänner tyckte att det var en fantastisk idé och granskade intresserat de lätt bedagade men nypumpade skönheter som radats upp i trädgården. Kanske var det en spelad entusiasm; engelsmän är ju världsmästare i den genren. Resultatet blev väl si så där. Ett vingligare sällskap har Båstadborna aldrig sett på Strandpromenaden och då har man ändå sett en hel del i den vägen. Frågan är om inte någon av vännerna försvann någonstans i Malenskogen. Naturligtvis borde vi ha förstått bättre. Engelsmän cyklar inte. I alla fall inte på det gammaldags, civiliserade sätt som vi är vana vid. Däremot har en ny sorts trafikanter intagit London på två hjul och de har, om sanningen ska fram, inte världens bästa rykte. De tar sig fram på samma

030


dödsföraktande sätt som man i velodromer och utför slingrande alpvägar. För dem är cykeln en tävlingsmaskin och varje tramptag en hetsig attack mot målsnöret. IFÖRDA VADDERADE, blanka trikåer och med kontorskostymen i ryggsäcken kastar de sig fram mellan bilköerna. Rött ljus existerar inte i deras sinnevärld; de plöjer hänsynslöst genom folksamlingar och kastar glåpord mot dem som råkar stå med ena foten på ett övergångsställe. En växande grupp bland dessa plågoandar är cykelbuden. De skall inte förväxlas med de kepsförsedda ynglingar som körde ut middagsmaten till överklassdamerna i barndomens pilsnerfilmer. Dagens cykelbud transporterar arkitektrullar och affärskontrakt mellan kontoren i City och om man skall döma av intensiteten i denna trafik befinner sig världen bara en punktering från total kollaps. Många tycker att cykeln vore värd ett annat öde – i synnerhet i ett land som såg den moderna pedaldriften utvecklas av symaskinsfabrikören James Starley i Coventry under slutet av 1800-talet – och att arvet från denna industriella högkultur har tappats bort bland alla digitala finesser och ultralätta kolfiberramar. De sörjer den dag då luften gick ur ventilgummimarknaden och minns ännu den känsla av gemenskap som fanns i solutionsdoften runt zinkbaljan med den punkterade slangen. För den yngre generationen är det alltså inte självklart att alldeles van-

031

liga människor kan ta sig fram på ett alldeles vanligt sätt på alldeles vanliga tvåhjulingar. Så när en kär medlem av familjen en gång sågs cykla ned för Regent Street på en lila damcykel, iförd en matchande blommig väst och en väl tilltagen cykelhjälm, höjde åtskilliga trafikanter på ögonbrynen. Damen på den lila cykeln navigerade skickligt i de halvmeterskorridorer som knappt öppnade sig mellan dubbla led av otåliga tvåvåningsbussar, och vore det inte för den blågula stingpinne, som hon hade surrat fast på pakethållaren, skulle hon knappast ha kommit levande fram till Piccadilly Circus.

”Engelska vänner kommer fortfarande på besök, men intresset för cykelturer är på klart nedåtgående. ”What about a nice walk” JA, SÅ STOD VI DÄR en dag med sju cyklar i garaget. Engelska vänner kommer fortfarande på besök, men intresset för cykelturer är på klart nedåtgående. ”What about a nice walk”, säger de undvikande om ämnet förs på tal. Inga promenerar så bra som engelsmän. På två ben kommer de alltid fram, om de så ska till toppen av Kilimanjaro. Eller, om det verkligen kniper, hela vägen genom Malenskogen.


NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR 2021

NYA VYER Skogens år på Norrviken bjuder unika möten mellan natur och trädgård.

För ett år sedan planerades det för jubileum. Norrviken firade 2020 sitt hundrade år som publik trädgårdsanläggning. Renässansen – pånyttfödelsen – blev ett självklart tema. Utställningar, nytt växthus, evenemang och ett späckat säsongsprogram – allt var spikat. Det var ett fullbokat år med många evenemang och företagsaktivteter. – Vi var förväntansfulla och kände stor tillförsikt, berättar Frida Paulsson, marknadsansvarig för anläggningen. Men 2020 blev inte ett år som någon förväntat sig. Det blev något helt annat! – Det kändes nervöst ett tag där med ovisshet, restriktioner och oro för hur vi samtidigt skulle kunna ha öppet och erbjuda våra gäster trygga besök, erkänner hon när vi möts över en kaffe i den nymornade vårträdgården ett år senare. När den första oron lagt sig och insikten att allt man tänkt och planerat för skulle behöva

Naturen som omger trädgårdarna är bitvis vild och otuktad. På rasbranterna längs åsens kant skapar mossa, ormbukar och grenar sin egen trädgård.

032


Under 2021 utvecklas möten mellan den omgivande naturen och det av människan anlagda och ansade”

genomföras på ett annorlunda sätt infann sig kreativitet. – Det blev att ställa om och tänka i nya banor. Flera åtgärder vidtogs, arrangemang fick ny form, värdar och vakter såg till att besökare höll avstånd, evenemangen spreds ut över längre tid och strövtåg i trädgårdarna hamnade i fokus till förmån för folktäta evenemang. Det blev ett rekordår. Marknadsansvarig för Norrviken känner sig nöjd: – Idag tittar vi tillbaka på 2020 och känner oss väldigt stolta över hur väl allt föll ut. Utevistelse har blivit ett lustfyllt, avslappnat och tryggt sätt att umgås för många under ett år av begränsningar. Vi har upptäckt nya kvaliteter i tillvaron och kanske blivit bättre på att inte ta allt för givet. På strövtåg i naturen eller besök i parker har människor upplevt frihet och tillgänglighet och kunnat träffas över generationsgränser. Att mötas ute, vandra, ha med matsäck, njuta av växtlighet, fågelliv, utsikt över havet och vågorna mot kusten – allt sådant har fortsatt varit möjligt och givit ett uppsving för både friluftsarrangörer och parker. Det har märkts tydligt på Norrviken.

Trädgårdarnas många skilda rum har alla på olika sätt kontakt med den omgivande naturen. Villa Abelin omgärdas av cypresser som skyddas av åsen och skogen.

033

Förändrade besöksmönster och en nymornade längtan efter att återknyta till naturen har därför fått färga årets tema i anläggningen. – Vi har döpt det till ”Skogens år – med naturlig elegans”, berättar Frida Paulsson engagerat. Under 2021 utvecklas möten mellan den omgivande naturen och det av människan anlagda och ansade. Vandringsstråk


om: BEA SZENFELD är modeskaparen som skapat rubriker världen över för sitt sätt att skapa makalösa papperskreationer inom såväl modevärlden som på den rent konstnärliga scenen. Beas alldeles säregna och ofattbara vis att ta sig an materialet papper slutar aldrig att förundra och överraska. Vi möter hennes kreationer i Villa Abelin.

FOTOGRAF: EA CZYZ

i gränsen mellan skog och trädgård, doftande blommor, naturstigar, holkar och gömslen för fåglar, fladdermus och igelkottar ska skapa ett sömlöst möte mellan trädgård och natur som väcker nyfikenhet och upptäcktslust. Med årets tema vill man också bidra till ökad kunskap och förståelse för naturens cykler och livets mekanismer. – Vi vill erbjuda något för alla åldrar och möjligheter för barn att lära sig något. Vi vill erbjuda kunskaper de kan ta till sig på ett lustfyllt sätt och förmedla till vuxna i sin omgivning. Frida Paulsson förklarar också hur säsongsprogrammen utarbetas med målet att ytterligare öka tillgänglighet och erbjuda upplevelser hela året för alla generationer. Nytt för i år blir förbättrade entréfunktioner och en butik med Norrvikenprofil som ska kunna vara öppen även perioder då trädgårdarna och parken är stängda.

GUNNAR KAJ är för många känd för sina fantastiska blomsterarrangemang till 14 Nobelbanketter men blomsteravtryck sträcker sig mycket längre än så och Gunnar har under sin karriär skapat blomsterutställningar på Drottningholms slott, Ulriksdal och Carl Larssongården för att nämna några. Hans starka kärlek till skogen visas i förtrollande blomsterinstallationer som framhäver skönheten och rikedomen i växtligheten runt omkring i parken och Erikshus.

Mötet med skogen sätter också vida gränser för de tre namnkunniga svenska kreatörer och konstnärer som gör genensam sak i sommarens stora utställningssatsning: ”I gläntornas ljus – en saga i tre kapitel” pågår fram till den 19 september och presenterar Bea Szenfeld, Gunnar Kaj och Karin Wiberg, var för sig och i samverkan, personliga tolkningar av samspelet med naturen som omger trädgårdarna. Något som också var ursprunget till grundaren Rudolf Abelins idé om hur kombinationen av natur och kultur, den anlagda trädgårdens möte med det omgivande landskapet, kan skapa den yttersta skönheten.

.

KARIN WIBERG, konstnären och skulptören som gärna använder naturen i sin presentation för sitt skapande. Hennes skulpturer har gästat såväl internationell som inhemsk scen. Karin Wibergs smått svävande luftandar befinner sig alldeles precis ovanför marken. I sällskap med hennes väsenslika skogsdjur lockar de oss in på hemliga stigar. Bland mossa och ormbunkar för de oss uppåt, mot åsens topp och ravinens djup.

034


Arnstedt Östra Karup galleriarnstedt.se

mitt på landet ost & smakligheter mode för stilmedvetna upplevelsehandel Sönnertorpsvägen 111, Båstad | tel 0431-360039 | @butikernapagarden | www.bpg.se

035


Nya inne Ute!

GLAMPING

Glamping är en av de senaste formerna för unika semesterupplevelser. Att befinna sig i det enkla, utan el och med lägerelden som värmekälla har blivit ett sätt att upptäcka naturen, men också sig själv och varandra. I enkelheten kan vi förundras över ofta glömda värden som närvaro, närhet och stillhet. av l i n a a n d r e a s s o n

Laholmsslätten bryts gradvis av i ett böljande landskap som för inte så länge sedan utgjorde kustremsa mot Kattegatt. Bland vidstäckta bördiga jordar ligger stora sydhalländska gårdar med långsmala boningshus, stall och logar glest utspridda. Den glesa placeringen med kringliggande åkermark vittnar om förändringar som gjordes i samband med skiftesreformer för tvåhundra år sedan. Då splittrades byarna och små åkertegar slog samman till större enheter. Fastigheterna placerades ut på respektive tillhörande ägor. Bäckar som skavt mot jord i århundraden har plöjt små dalgångar på sin väg mot större

vattendrag. Märgelhålor som gav näringsrik lera till magra jordar har vettanfyllts. Kring groparna växer träd och buskar, likt oaser på slätten. Planterade skogsdungar skyddar mot sandvindar från havet. I övrigt åker, betesmark, öppna vyer. Så småningom viker marken av mot höglandet, först med mjuka rundade lövbeklädda kullar. Efter hand blir landskapet allt mer kuperat. Skogsbygderna tar över. Skiftena blir mindre. Förr var lantbruken här fattigare. Idag är mycket planerat med gran. Just i övergången mellan slätt och skogslandskap ligger Sandfallet utanför Veinge.

036


Här har Susanne Bååth Jacobsson tillsammans med maken Markus Jakobsson drivit uppfödning och avel av får i mer än tio år. Med 120 tackor av lantrasen finullsfår och deltidsarbete kan man tro att de har fullt upp. Ändå har de tid för att utveckla och förverkliga kreativa idéer. – Tankarna på att starta en glamping handlade kanske mycket om att visa på och erbjuda alternativ, menar Susanne när vi träffas en stund mitt i tackornas lammningsperiod. Hon satt en vinterkväll och tittade runt på olika sidor kring hur man kan skapa klimatsmarta upplevelser där närheten till naturen erbjuder exklusivitet. Hon fastnade för en finsk stuga för fossilfri livsstil och spann vidare på den. Idéerna resulterade i en skiss på egendesignad stuga: – När man pratar glamping handlar det ju ofta om tält, men i vårt klimat är det skönt med riktigt tak, resonerar Susanne. Det blev en kombination. Tak och golv GLAMPING ÄR EN SAMMANSLAGNING AV ORDEN GLAMORÖS OCH CAMPING. DET BESKRIVER EN CAMPINGSTIL MED EXTRA BEKVÄMLIGHET SOM ETT SVAR PÅ SÖKANDE EFTER NYA UPPLEVELSER DÄR REKREATION OCH ESKAPISM KOMBINERAS MED VISSA ÖNSKADE BEKVÄMLIGHETER, ETT SLAGS UPPLEVELSE-BOENDE, NÄRA NATUREN. OFF-GRID INNEBÄR EN TILLVARO UTAN BEROENDE AV INFRASTRUKTURELLA SAMHÄLLSNÄT SOM EL, VATTEN, AVLOPP OCH INTERNET.

037

byggdes av trä och behandlades med linolja och trätjära. På sidorna specialsyddes öppningsbar tältduk. Utanför – vattendunk och eldstad. Solpaneler på taket håller den lilla kylboxen igång och toaletten, en bit bort, är en självventilerande modern komposttoa. Att vara off grid ska vara en del av upplevelsen. Sandfallets glamping öppnade i fjol med sin första stuga. Ytterligare en har tillkommit i år och en till är på gång. Tre stugor ska ligga med väl tilltaget avstånd här i skogsbrynet. Strax bakom går grinden till hagar där fåren betar och stigen leder in i grönskan. Lugna promenader, lektyr i hängmattan, matlagning över öppen eld ger tid att vara på ett sätt vi sällan tillåter oss. Och när man kryper ner i bäddad säng med fårskinnsfäll vid fötterna och lyssnar till naturens ljud - då är livet väldigt nära.

.

Handgjorda ekologiska Saltvattenstvål No:1 från Grevinnans rum är den perfekta allroundtvålen för camping, bad och dusch. Som namnet antyder fungerar den också i havet. Salttvålen, som också fungerar fint som schampo innehåller förtvålad cocosolja, naturlig glycerin, Dödahavssalt, pepparmynta och citrus (litsea Cubeba). Finns i sommar på Kafé Bokhandlaregården.


UTE

BEKVÄMT Lagasrostfritt i Knäred är företaget som måttanpassat rostfria ytor oavsett det handlar om diskbänkar, bänkskivor eller som här ett komplett utekök. npn.se

REKO

Uteköket har varit på frammarsch under en tid, men nu har också det klassiska ”stormköket” och egenhändigt tillspetsade grillpinnar fått ett uppsving. Ett och ett halvt år av distansering har lärt oss umgås på nya sätt – UTOMHUS! Nu möts vi ute, i trädgården eller naturen. VI har lärt oss trotsa väder och vind, laga utemat och grilla över öppen eld.

REJÄL KONSUMTION REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Den första REKO-ringen i Sverige bildades i Grästorp hösten 2016. Sedan dess har antalet REKO-ringar i Sverige ökat snabbt. I januari 2021 fanns det runt 220 aktiva REKO-ringar med drygt 800 000 medlemmar i de olika Facebookgrupperna. Föj den lokala REKO-ringen på Facebook. facebook.com/groups/rekobastad

HELSTEKT LAMM Argentinske mästerkocken Francis Mallmann grillar i säsong 1 av tv-serien Chefs Table helt lamm i Patagonien med hjälp av en egenhändigt riggad grill av grenar och käppar. Det gick att göra samma sak med lamm från Lindegrens i Sinarp på en skogsträdgård vid Hallandsås. Ca 10 timmar.

038


MED KÖK

BEKVÄMT För den bekväme som inte vill blotta sina brister i täljteknik finns praktiskt teleskopgrisspett med tillhörande etui. widforss.se

& BRA

Morakniven Eldris är smidig att förvara i fickan eller ryggsäcken. Det fasta bladet är bara 59 mm långt och behåller därför styrka och säkerhet i varje skär. morakniv.se

SAFFRANSFALAFEL 250 g torkade gula ärtor som blötläggs över natten. 1 st gul lök 0.5 st citron 1 st grönsaksbuljongtärning 0.5 g saffran 0.5 tsk sambal oelek 2 msk tahini eller jordnötssmör Olja att steka i SNABBPICKLAD RÖDLÖK 1 st rödlök 0.5 st citron, saften COLESLAW 200 g rödkål 2 st morötter 0.5 dl crème fraiche 1 tsk dijonsenap 1 krm salt TORTILLABRÖD köp färdiga eller gör egna 4 dl vetemjöl 1.5 tsk bakpulver 0.5 tsk salt 0.5 msk raps- eller olivolja 1 dl vatten

UNDER TIAN ÄR BLOGGEN OM ENKEL OCH VÄLSMAKANDE MAT. HÄR FINNS OCKSÅ MÅNGA BRA RECEPT SOM KAN LAGAS UTOMHUS. undertian.com/utflyktsmat GÖR SÅ HÄR: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Riv citronskal och ställ åt sidan. Pressa 1/2 citron över löken och massera in med handen. Låt stå. Riv eller hyvla rödkål och morötter tunt. Blanda ihop fraiche, dijonsenap och salt. Rör ner kålen och morötterna. Låt stå. Skala och grovhacka gul lök. Blanda i citronzest och pressa ur saften ur 1/2 citron. Lägg blötlagda ärtor, lök, smulad buljong, citronskal och saft, saffran, sambal oelek och jordnötssmör/tahini i en mixer. Eller mixa med stavmixer. Mixa till en slät smet. Rulla falafeln till runda bollar (använd blöta händer så går det lättare att forma). Hetta upp en traktörpanna eller stekpanna med olja. Använd ganska rikligt med olja så att du kan ”halvfritera” bollarna. Hjälpa bollarna att rulla så att de får färg helt runt om. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda till en deg. Dela i 4-6 delar och kavla ut till runda bröd. Stek snabbt i torr panna på hög värme. Servera falafeln i tortillabrödet med coleslaw och lite rödlök! Tips: vattenhalten i både lök och citron kan variera vilket kan ge olika lös/fast falafelsmet. Om smeten blir torr och smulig kan du tillsätta lite extra hett vatten i den och om den är för lös kan du vända i lite ströbröd för att få den fastare. Det gör dock ingenting rent smakmässigt om falaflarna blir mer som små biffar.

039


TRANGIA EN SVENSK KLASSIKER

UNDER TIAN

Trangias grundare John E. Jonsson närde sedan bardommen ett stort intresse för teknisk innovation och design. Tillsammans med sin svärfar startade han 1925, för nästan hundra år sedan, företaget som i generationer präglat den svenska tillverkningen av stormkök. Produkten fick sitt namn av hembyn Trång med tillägg av i a – ”i aluminium” och utan ring över å. Under 1930-talet utökades antalet semesterdagar. Det sammanföll med ett folkligt intresse för friluftsliv och camping, semesteraktiviteter som ansågs hälsosamma och stärkande och tillgängliga för gemene man. Efterfrågan på utrustning som ränslar, tält och matlagningskärl för utomhusvistelse blev allt större och Trangia etablerade sig som varumärke, nationellt och så småningom även utomlands. Grundidén var ett kompakt och lätt kök som kunde använda flytande bränsle – ett spritkök – som skulle tåla vind och tuffa väderförhållanden och lätt kunna packas upp och ihop. Med tiden har produkten optimerats och kompletteras, bland annat med olika typer av kärl och brännare. Materialet har blivit lättare och idag finns bl a tillbehör med non stickbeläggning, stek- och kaffepannor och flera olika storlekar. Men den som köpte sitt kök för 50 år sedan känner igen konstruktionen och kvalitén i köket som blivit symbol för svenskt friluftsliv.

EN HÄRLIG RECEPTSAMLING FÖR MATLAGNING I DET FRIA HITTAR DU PÅ undertian.com. HÄR FINNS MASSOR AV BILLIGA OCH GODA RECEPT FÖR MATLAGNING PÅ STORMKÖK. HÄR HITTAR DU OCKSÅ EN INSTUKTIV FILM OM HUR MAN SÄTTER IHOP SITT STORMKÖK.

EXKLUSIVT KAFFE Om maten kostar under tian kan man istället kosta på sig en riktigt lyxig kaffe. Den portabla espressobryggaren ”handpresso” brygger underbart kaffe med crema och kan användas både med pods eller kaffe i lösvikt. Handpresso i exklusiv väska att ta med ut i naturen är den perfekta presenten för kaffeälskande camping- eller friluftsmänniska.

PACKA FÖR MATLAGNING UTE: – INGREDIENSER – VATTEN

Gasbrännare som passar till de flesta modeller av stormkök och alla gasbehållare med gängade ventiler som uppfyller internationell standard.

– SKÄRBRÄDA, KNIV OCH SLEV – STORMKÖK, INKL. BRÄNSLE OCH TÄNDARE – TALLRIK, SKÅL ELLER KÅSA – SKRÄP OCH/ELLER DISKPÅSE

040

trangia.se


EN ANNAN SVENSK KLASSIKER

ÄNNU EN SVENSK KLASSIKER

Bekväma Tretorn terräng är en unisexstövel för både skogspromenader och vandring. Stöveln har sula i helgjutet rågummi som är både vridstyv och stötdämpande och som med sin goda passform fungerar bra också i besvärlig terräng. Ett val för regniga sommardagar, blöta turer i höstskogen och vandring utanför stigen.

20x

VANDRING I OKTOBER

Svenska märket Fjällräven har gjort sig erkänt för gedigen design anpassad för nordiska klimat tillsammans med långsiktigt hållbara och medvetna materialval. Här sittdyna för skogstur eller vandring i den klassiska gröna färgen.

Den 15-17oktober är det åter dags för Båstad Hiking Festival, nu i regi av företaget Little Big Ideas i samarbete med Båstad Turism och Näringsliv. Årets oktoberhelg presenterar över 20 magiska vandringar med olika teman över hela Bjärehalvön, after-hike och gemenskap. Helgen erbjuder turer i olika svårighetsgrad och längd. Deltagarna väljer mellan långa, korta, lätta eller mer utmanande

vandringar. Projektledare Kitt Iversen berättar att man under 2021 satsar extra mycket på vandringar för barn, ungdomar och familj. – Vi vill göra lustfullda vandringar med aktiviteter, lärande och utmaningar inbakat, berättar hon. Extra stolt är Kitt Iversen över att i samverkan med Stiftelsen Skånska Landskap kunna erbjuda en vandring med övernattning för familjer som inte är så vana vid att vistas i naturen. Alla vandringar under Båstad Hiking Festival leds av vana guider och värdar som delar med sig av spännande historier, kunskap om naturen och lokalkännedom. Efter vandringarna samlas man för mysig After-Hike med musik och gemenskap. bastadhikingfestival.se

041


2020 blev nytändning för

GOLF

Alexandra Lennartsson är idrottsansvarig och tränare på Torekovs Golfklubb. Det senaste året har hon kunnat konstaterat många återvändare till sporten där distans inte är ett problem. Men också många nya golfentusiaster har sett dagens ljus i och med pandemin som fick oss att hälsa med armbågar och börja umgås utomhus – med lagom avstånd. Här summerar hon intrycken från sitt första år på ToK. av a l e x a n d r a l e n n a rts s o n

År 2020 har skrivit in sig i golfens historia som ett rekordår. Det har aldrig spelats så många golfrundor under en säsong tidigare och antalet medlemmar passerade en halv miljon för första

gången på tio år. Av alla dessa golfare var nästan 94,000 nya medlemmar eller återvändare till sporten. Totalt bokades det i fjol över 11 miljoner golfrundor – helt otroligt. Jag som är uppvuxen

042


der under deras golfrörelse, oavsett slag. Om vi har förståelse för det blir det lättare att göra en förändring – oavsett om det är en lektion vid ett övningsområde eller en spellektion ute på banan. På så sätt strävar jag efter att Alexandra Lennartsson coachar på mina elever ska Torekovs Golfklubb sedan ett drygt år tillbaka. kunna coacha sig själva när de spelar på banan. Att bidra till att utövare får ”aha-upplevelser” med sin golf, precis som jag själv många gånger upplevt som aktiv tävlingsspelare, ger mig nu, som tränare, stor glädje. För oavsett anledning till att man väljer golf som fritidssysselsättning strävar jag efter att förmedla glädjen till sporten. Du ska alltid kunna känna att du just idag spelar din bästa golf utifrån de givna förutsättningarna. Allt måste inte vara perfekt, det är glädjen och visionen som leder framåt. Att golfare dessutom får möjlighet att tillbringa tid i vackra omgivningar på olika platser runt om i Sverige och tillsammans med nära och kära – det är en extra bonus! Min önskan är att allt fler uppskattar det berikande med sporten och vill fortsätta umgås på golfbanors i många flera år framåt. Man ska tänka på att ha en ambitionsnivå som passar för dagen – eller stunden. Det måste inte alltid innebära 18 hål och flera timmar. Det kan också vara för att träffas över en lunch i klubbhuset efter en putt-tävling, spendera någon timme på korthålsbanan med barn eller barnbarn, eller spela några hål en ljummen sommarkväll och bara njuta av lugnet. Oavsett anledning till varför just Du spelar golf hoppas jag att ni har en underbar sommar som innehåller många fina golfminnen.

med golfen och spelat golf i över 20 år tycker det är fantastiskt roligt att så många har upptäckt eller hittat tillbaka till golfen. Det känns väldigt positivt och ger hela sporten en nytändning. Vi kommer nog alla att uppleva fjolåret som oförglömligt och med många negativa förtecken. Samtidigt finns det relevans i talesättet att ”det inte finns något ont som inte har något gott med sig.” När vi inte kunnat umgås som ”vanligt” har vi löst det med att komma på nya sätt, digitala möten, gemensam middag vid en dator, utglesade offentliga miljöer, men framförallt har vi setts utomhus. Det är väl känt att utevistelse är bra för hälsan. När vi dessutom gör aktivitet tillsammans med andra får det oss att må ännu bättre och golf har dessutom det fantastiska att det fungerar över generationer och oavsett nivå på spelare. Det har ytterligare förstärkt golfbanan som den mötesplats den redan var: Alla kan med andra ord spela med alla, oavsett ålder, golf-hcp (handicap i golf) eller antal år som man har varit aktiv eftersom man spelar just efter egna förutsättningar. Att pandemiåret gjort golfbanan till en ny träffpunkt fick jag ofta bekräftat under fjolårets många lektionstimmar eller samtal i klubbhuset. Många vittnade om hur de hittat tillbaka till sporten delvis för att kunna umgås med vänner bekanta och familj.

”Jag noterar den sociala betydelse en utomhussport kan ha och att vi erbjuder en viktig umgängesform.” Själv kommer jag från en spelarkarriär. Golf har varit mitt liv och sporten har påverkat nästan allt jag gjort, alla val, tider, umgänge – vardag som helg. Även sedan jag sadlade om till tränare är golf såklart fortfarande en stor del av mitt liv, men nu får jag möjlighet att upptäcka sporten ur lite andra vinklar. Jag ser utövarnas passion, engagemang och glädje i en golfrunda och i de aktiviteter som pågår kring en golfbana. Jag noterar den sociala betydelse en utomhussport kan ha och att vi erbjuder en viktig umgängesform. Som tränare brinner jag för att med enkla hjälpmedel få mina elever att förstå vad som hän-

– 043

.


NÅGRA AV ÅRETS MEST OMTALADE

TIG E N S VIK ”VÄR LD

BÖCKER

O K” A ST E B

RACHEL CARSON, TYST VÅR Tyst vår gavs ut första gången 1962. Den visar med få motsvarigheter på den enorma kraft som är inneboende i välformulerad och kunnig populärvetenskap. Böcker har genom historien inte bara burit stora idéer utan även förskjutit själva gränserna för vad vi förmått tänka och förstå. Rachel Carsons klassiker är ett strålande exempel på en sådan bok. Storheten i det Carson gjorde med Tyst vår låg inte minst i att hon så tydligt visade på kopplingen mellan de skador vi åsamkar naturen och de plågor vi utsätter oss själva för. Trots att det gått närmare sextio år sedan boken först gavs ut är det få saker som kunde vara viktigare i en tid när effekterna av våra framfarter i naturen nu så tydligt pekar mot vår egen undergång.

VINNARE AV 2020 ÅRS BOOKER-PRIS!

DOUGLAS STUART, SHUGGIE BAIN

Låt litteraturen bli din guide till dagens mest angelägna frågor. Att med fångande lektyr i packningen söka sig till en strand, ett stilla hörn av trädgården eller ett cafébord mitt i vimlet kan bli en av sommaren bästa upplevelser. Låt dig väckas, ledas bort, drömma, bli klarsynt, förkovras eller bara njut av välformulerade berättelser om det mest angelägna: Livet.Vår stund på jorden. KARL OVE KNAUSGÅRD, MORGONSTJÄRNAN Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker. Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet? Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt. Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.

”En debut som känns som ett mästerverk” Washington Post.

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda. Douglas Stuarts är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ” 044


PROVOKATIVT OM KÖN

KAJSA EKIS EKMAN, OM KÖNETS EXISTENS

Måsteläsning för alla som vill orientera sig i ett infekterat ämne.

”Kön är inte kopplat till vilken kropp du har utan vilket kön du känner att du tillhör.” Så står det på Vårdguidens hemsida. De senaste tio åren har något hänt med definitionen på kön. Plötsligt sägs det att kön inte har något med kroppen att göra, utan är en känsla. Könet finns inte längre mellan benen, utan i huvudet, och det gäller att ta reda på vilket kön man egentligen tillhör. Ett barn som gillar rosa klänningar? Det är med all säkerhet en flicka. En tonåring som hatar sina bröst? Det är med all säkerhet en pojke.

”Den som läser sidorna som följer kommer att förstå vår levande uppfinningsrika planet på ett helt nytt sätt och förmodligen känna mer hopp inför en framtid där vi inte längre först och främst baserar vår välfärd på exploatering av naturen utan mer på vad vi kan lära av den.” JOHAN ROCKSTRÖM

FREDRIK MOBERG VAD KAN VI LÄRA AV NATUREN? Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag. Några härmar ökenlevande skalbaggar och utvinner vatten direkt ur luftens fuktighet. Andra imiterar den afrikanska savannens termitbon för att göra mindre energikrävande luftkonditionering. Medicinare studerar hur elefanter undgår cancer och hur fladdermössens immunförsvar bekämpar coronavirus. Och genom att studera korallrevens suveräna förmåga att hushålla med energi och resurser kan vi ställa om till en cirkulär ekonomi. Den uppfinningsrika planeten är en löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med, inte mot, naturen.

ANDREAS KARLSSON, VATTEN Den nya definitionen på kön har hyllats som progressiv. Nu kan alla vara sig själva och leva ut sitt inre kön. Men är den så progressiv? Och är den så ny? Kajsa Ekis Ekman söker könets ideologi bakåt i historien och finner att den i själva verket är en återgång till reaktionära könsroller, med allvarliga konsekvenser. Kvinnor ska vara passiva och fåfänga, män aktiva och aggressiva. De som inte passar in ska korrigeras av staten, ofta med infertilitet som konsekvens. Homosexualitet blir på nytt en defekt som ska rättas till, och kvinnor förlorar rätten att idrotta, träffas och tala på egna villkor. Denna ideologi håller på att bli lag i stora delar av världen. Hur kan något så reaktionärt maskeras som progressivt?

Varifrån kommer egentligen vattnet? Varför är det så viktigt för oss? Hur mycket finns det, hur mycket behöver vi och hur tillgodoser vi världens behov? Vatten beskriver människans komplicerade förhållande till den transparenta, smaklösa vätska som i miljoner år har dikterat villkoren för allt liv. Hela vår civilisations existens och utveckling har handlat om att kontrollera vatten, och för att klara det har människan varit tvungen att förstå det. Historiens alla civilisationer har blomstrat eller gått under beroende på hur väl de har lyckats. Vår egen är inget undantag. I Vatten får vi följa med på en spännande och lärorik resa genom mänsklighetens vattenfyllda historia. Det är den första bok på svenska som på ett övergripande och lättillgängligt sätt berättar historien om människans relation till vatten.

045


Delad resurs förenar

VATTEN En transparent, smaklös vätska som dikterar villkoren för allt liv. Författaren och journalisten Andreas Karlsson har skrivit boken om klimatkrisens viktigaste fråga: vatten. Ett samtalsämne med högsta aktualitet, såväl längs de delade Bjärekusterna – Laholmsbukten och Skälderviken – som i resten av världen. text mali n clausson

f oto g ö r r e l e s p e l u n d

– Det går tillbaka till mina många års ”Vatten” är också titeln på Andreas Karlssons nyutkomna bok, den första i sitt resande i olika regioner i Afrika, där det alltid slag som rent och klart ska förklara för oss pågår olika vattenprojekt, överallt. De flesta hur allt det blöta hänger ihop. En berättelse afrikaner är självförsörjande bönder och därför baserad på vetenskap, historia och egna erfa- är vatten ett fantastiskt samtalsämne för att renheter. I två decennier har Andreas Karlsson förstå en plats och en människas vardag. Svar på frågan om hur mycket skrivit om internationella frågor och social utveck”Att samtala om vatten tid av dagen som går åt för att hämta vatten säger ling med utgångspunkt är ett av de bästa sätten att mycket om människors från Sydafrika. Men olika villkor. sedan ett år tillbaka är förstå människor” Men vatten är också ett det i Kullabygden på Bjärehalvön han har sin fasta bas. En plats samtalsämne som bryter ner ojämlikheter. Vi där vattenresursen blivit en kommunal fråga är alla lika beroende av det och det är en kraftoch föremål för ett samverkansavtal mellan källa som vi måste samarbeta kring. Andreas Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och Båstad. Karlssons eget intresse för vatten kommer sig ”Att samtala om vatten är ett av de bästa av att den journalistik han ägnat sig åt främst sätten att förstå människor”, skriver Andreas handlat om sociala frågor. – Den tändande gnistan till boken var torkan Karlsson i sin bok och han utvecklar gärna i Kapstaden för tre-fyra år sedan då 3,5 miljositt resonemang:

046


Andreas Karlsson har skrivit boken om klimatkrisens viktigaste fråga: vatten.

047


ner människor bara var veckor ifrån att få helt slut på dricksvatten. Att följa hur den krisen hanterades och hur människors beteenden ändrades födde idén. Andreas Karlsson började rota i sina arkiv efter möten, reportage och samtal med människor som handlat om vatten. Att jordens vatten cirkulerar i ett evigt kretslopp vet vi idag. Men frågan varifrån vattnet ursprungligen kommer tycks vara en evig gåta. Det är lite frustrerande, men kanske inte ens längre relevant att få svar på? Det går så extremt långt tillbaka i tiden. – Vi vet numera att vi inte kan skapa vårt eget vatten. Vi har den mängd vi har. Så frågan om hur vi bättre kan hushålla med det känns viktigare att besvara, tycker Andreas Karlsson. Hade vi varit bättre på det, och förorenat mindre, så hade det vatten som finns, jämt fördelat, räckt till jordens snart 10 miljarder människor. Ändå är det bara 0,5 procent av allt vatten som finns som vi kan använda. Är vatten den enskilt viktigaste klimatfrågan? – Ja, det tycker jag. Det är genom vattnet vi kommer att märka effekterna av klimatpåver-

kan. Genom torka, översvämningar, odrickbart vatten. Det ser vi också i FN:s globala utvecklingsmål. Vatten finns på något sätt kopplat till de flesta, kanske rentav alla, mål. Det är definitivt mer prat om vatten i dag än för fem år sen, säger Andreas Karlsson. Kanske för att fler ser sambanden tydligare. Att det mesta av det vatten vi förbrukar är sådant som använts till att producera de varor vi konsumerar. Globalt har vatten också betydelse för jämställdheten, eftersom det i många länder är kvinnors uppgift att hämta det. Tar det halva dagen begränsar det vad du mer kan ägna dig åt. Uppmärksamheten till trots vet vi fortfarande för lite. I 10 000 år har människan försökt styra vattnet, och inte lyckats. – Vi upprepar misstag för att det ännu är si och så med viljan att förstå. Man blir lätt dysterkvist när man ser de här perspektiven, säger Andreas Karlsson som då gärna vill gräva fram de positiva exempel som trots allt finns. – Beteendeförändring är ju möjligt, vi måste bara trigga den.

.

OM FÖRFATTAREN: ANDREAS KARLSSON FÖDD: 1977, UPPVUXEN I GÖTEBORG. BOR: VÄXELVIS I KULLABYGDEN, SKÅNE OCH I KAPSTADEN, SYDAFRIKA YRKE: JOURNALIST OCH FÖRFATTARE FAMILJ: GIFT MED GÖRREL ESPELUND, JOURNALIST OCH FÖRFATTARE AKTUELL: MED BOKEN VATTEN – EN HISTORIA OM MÄNNISKOR OCH CIVILISATIONER

048


INDIVIDUELLT

ANPASSADE SKOINLÄGG

för aktivt liv! NDE

NYA KU

NIKE | HOKA | ON ASICS | HAGLÖFS | ECCO RÖHNISCH | CRAFT | WILSON SALOMON | CHAMPION UNDER ARMOUR m fl sportshopenibastad

golf • fotboll tennis • cykling löpning • hiking

BJÄRE FOTVÅRD Färgerivägen 2, Förslöv 0431-45 01 15

F

Bokföring • Bokslut • Skatter Affärsrådgivning • EU rådgivning 0430 - 54 12 70 • info@balansab.se • www.balansab.se

Sommar- och utekort 2021

kr

DI

podiart@podiart.se

G!

DINA FÖTTER BEHÖVER OMSORG!

V OT

ÅR

D

N

A ÄR

Boka tid för behandling av dina fötter!

Regelbunden fotvårdsbehandling ger ett välmående i hela kroppen och förebygger ohälsa. Kristina Fridh är diplomerad medicinsk fotterapeut och medlem i Sveriges Fotterapeuter.

Träna ute, inne och online under perioden 31/5 – 5/9 (exkl. medlemsavgift)

Månadskort 399

ORTOPEDISK EXPERTIS SEDAN 25 ÅR

Boka tid!

0431-710 29

Stora sommarkortet 990

Smärta i knä, höft, rygg och nacke kan orsakas av felställning i foten. Inlägg från Podiart avhjälper nedsjunkna fotvalv, pronation och flera andra fotproblem. SPECIALINLÄGG FÖR

sportshopen i Båstad

sportshopenibåstad.se

kr

Träna ute, inne och online

Ute- & Onlinekort 500

!

S TANALY O F S I T R - GRA

kr

Träna på alla våra utepass och online hela sommaren

Köpmansgatan 33, Båstad | Boka på tel 0730-675631 fothalsanbastad.se

Mer info på friskissvettis.se/bastad eller i receptionen

049


KAMMARMUSIKFESTIVAL

KRING FYRA 20-TAL

D

av l i n a a n d r e a s s o n

et har varit ett märkligt år. Planeringen av sommarens festival har pågått med oförtrutet arbete framåt, men samtidigt hela tiden med vetskapen att begränsningar kan komma att påverka utfallet.

Men Cathrine Winnes är optimist och menar att om man på förhand skulle gett upp hoppet om att festivalen skulle kunna genomföras hade all energi gått ur planeringen och påverkat den så viktiga dynamik som uppstår i en kreativ process. Givetvis har omständigheterna hela tiden funnits med i beräkningarna, men festival blir det oavsett. En festival som inte bara planeringsmässigt utan också till innehåll skiljer ut sig. Hon beskriver den som en båge som spänner över tre sekler och med fyra 20-tal som gemensam nämnare, och förtydligar: – Hela världen fick en tuff start på detta 20-tal, men det är samtidigt början på något nytt. Detsamma gäller för 1920-talet som först präglades av efterdyningar till det första världskriget, men där framtidstro och energi kom att prägla framväxt av flera viktiga rörelser. Kvinnlig rösträtt var ett resultat av just detta. Också inom konsten och musiken kom perioden att innebära en brytpunkt där romantiken ebbade

ut. Resultatet blev flera nya ismer där konsten och musiken påverkades av varandra och ledde ut i olika riktningar. Konstnärer som Braque och Picasso bildade skola med vågade förhållningssätt till traditioner inom konsten, tonsättare följde i deras spår. Ytterligare 100 år tidigare markerar slutet på karriären för den tonsättare som kanske gjort det absolut största avtrycket i musikhistorien och som verkade just i brytpunkten mellan klassicism och romatik: Beethoven. Denne egensinnig tonsättaren stack ut i sin samtid, inte bara genom sina kompositioner utan också med hur han hävdade konstnärens och människans rätt till oberoende och självbestämmande. Från 1700-talets tidiga decennier uppmärksammas under detta års festivalvecka två av dåtidens stora tonsättare: Bach och Couperin. Francois Couperin utmärkte sig som tonsättare inom en fransk barocktradition tyske Johann Sebastian Bach som kyrkomusiker. Valet, menar Cathrine Winnes, 050

föll på dem eftersom de av många kan upplevas som sin samtids ytterligheter i 1700-talets barocktradition. – Men kanske har de mer gemensamt än man skulle kunna tro. Utifrån de fyra 20-talen som hållpunkter har årets festivalprogram kontextualiserats och tagit form av en resa som startar med ett nyskapat verk av svenske tonsättaren Johan Ullén där en av Bachs sena cellosviter liksom kikar ut genom gluggar i musiken. Avslutningen på denna resa genom tre sekler firas med Per Arne Glorvigen som på sitt instrument – bandoneon – tolkar såväl 1700-talskompositören Bach som argentinske 1900-talstonsättaren Ástor Piazzolla. Mellan denna tonbåges båda fästen – i dåtid och nutid – möter vi en mångfald av musikaliska upplevelser från en period i historien som människan, påtagligare än någonsin tidigare, färgat med sin existens.

.


”Hela världen fick en tuff start på detta 20-tal, men det är samtidigt början på något nytt.”

Norska dirigenten Cathrine Winnes gör sitt första år av tre som konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival. 051

f oto j o h n a n d r e s e n


LJUD BILD BIO

AIRPODS MAX

Kanske årets must have på ljudfronten. Med totalt nio mikrofoner, givetvis aktiv brusreducering, och hörlurschippet Apple H1 i varje öronkåpa är ger Apples nya hörlurar en ljudupplevelse – och prislapp – utöver det vanliga.

Elon Ljud & Bild.

OCH VACCIN

SCALA: BIOGRAF OCH VACCINATIONSCENTRAL

Vardagar under hela sommaren mellan kl 9-18, är Scalabiografen Båstads vaccinationscentral för hela fas 4. Under kvällar och helger återgår bion till sin ordinarie verksamhet och erbjuder den senaste tidens bästa filmer tillsammans med alla heta sommarpremiärer. Antalet bioplatser är begränsat till max 40 personer per visning och alltid minst 2 tomma platser mellan varje sällskap. Jukeboxbio där privata sällskap hyr hela salongen och själva bestämmer film finns givetvis kvar som alternativ! Vaccinationsbokning på 1177.se biljetter & jukebox: www.scalabiografen.se

TUNN SOM EN MOBIL, KRAFTFULL SOM EN PC

Samsung återkommer nu på marknaden för bärbara datorer med supertunna 13-tums Galaxy Book Pro 360 med lätta 868 grams vikt. Utmaningen hos tillverkaren har legat i att bibehålla kvaliteter i datorns standard och samtidigt reducera vikt och tjocklek. Med Galaxy Book Pro har man nått i mål. 11,5 mm tunn med AMOLED-skärm och genomgående hög prestanda går datorn lätt att hålla i en hand och passar perfekt i en väska eller varför inte i en lyxig portfolio från Auderbrac. – Elon Ljud & Bild.

052

SKAPA EGEN KAMMARMUSIK A Walk in the Woods är en pianotrio i 65 delar, där enbart början och slutet alltid låter likadant. Det är ett verk som går att framföra i ett nästan oändligt antal varianter och det är du själv som genom olika aktiva val avgör hur det kommer att låta! Reine Jönssons nyskapade musikstycke tänjer inte bara på gränserna för konsertformen och vad ett musikaliskt verk är, utan möjliggör en interaktivitet som suddar gränserna mellan deltagare och publik. Skapa din egen skogsvandring på: www.musikisyd.se/a-walk-in-the-woods


t i h a Hitt Vi

er

väx

Torekov

Boarp Båstad

N!

E -IG

LADDA FÖR LYCKAD HÄR HITTAR GRILLKVÄLL DU ALLT OCH

LITE TILL...

3000 kvm 30 000 artiklar • Massor av inredningsdetaljer 3000 för hus,kvm hem och trädgård. • Kläder och väskor • Djuroch fiskeavdelning 30 000 artiklar • Konstnärsmaterial Hos oss hittar du skor från Tretorn, Rieker, Skechers, Puma, Tamaris, Copenhagen shoes, Merrell, Scholl m.fl.

Vår grillexpert Felix hjälper Dig gärna med råd och tips.

Inredning.

Husgeråd.

• Massor med inredningsdetaljer • Leksaker pch pyssel för hus, hemoch ochmycket trädgård. mer... • Nu även skor i sortimentet! • ÖPPET ALLA DAGAR

Grillar och tillbehör.

Mattor.

VI HAR ÖPPET ALLA DAGAR! Ladan i Boarp Italienska vägen 279 269 35 Båstad 053 Tel. 0431-73375 info@ladaniboarp.se www.ladaniboarp.se 073


ELLE FRIE

- Gallerist i Östra Karup Solen slår in från söder och belyser den svarta bågen som böjer sig över det i övrigt tomma gallerirummet. Gården utanför med vårdträdet i mitten är tyst och stilla. Äntligen har vinden mojnat efter flera dagar av ihållande nordvästan. Elle Frie bär ut en bricka med kaffe och slår sig ner med ryggen mot den av vårsolen uppvärmda väggen. text li na an dreasson

|

f oto a n n a a ato l a

Just denna sena aprildag går det att sitta ute, men våren detta år har inte tillåtit långa stunder utan ordentligt varm klädsel. Det bryr inte blommorna sig om. I trädgården vid Galleri Arnstedt lyser scilla och blåstjärna energiskt under buskarnas ännu kala grenar. Det är vår och ska bli sommar, också detta märkliga år då pandemi, massvaccination och trombocyter tagit plats i vardagsspråket och kallpratets standardutbyte kretsat kring förtroendet för Folkhälsomyndigheten, namn på olika läkemedelsföret och nedslående uppgifter om sjukdom och död oklara eller böjningsformer av ett virusnamn som benämns i singular, men drabbar i plural. Elle Frie är musei- och konstkurator som efter ett antal år i USA flyttade tillbaka till Sverige och blev gallerist i Stockholm. Nu har hon valt att slå sig ner på hemorten. Trots sin utbildning och trots att mamma Britt Arnstedt framgångsrikt driver Galleri Arnstedt sedan många år var varken yrkesvalet eller återflytten till Båstad några självklarheter. Under ungdomen var det istället idrott som blev före-

mål för Elles stora passion och efter gymnasiet bestämde hon sig för att läsa idrottsvetenskap. – Någonstans närde jag möjligen en dröm om idrottsjournalistik och läste kurser på Poppius journalistskola, men kände tidigt att det inte var för mig, menar hon. Ställd inför verkligheten insåg hon att ungdomens idéer och förväntningar kanske mer byggt på drömmar och längtan än på en realistisk bild. Insikten fick henne att lägga idrottsvetenskapen på hyllan. Istället flyttad hon till USA och började plugga Museum Studies –en utbildning till museikurator kopplad till MFA - Museum of Fine Arts i Boston. Så småningom fick hon erbjudande om praktikplats på New Museum, ett museum för samtida konst i New York: – Men då hade jag redan bestämt att jag hellre ville arbeta med galleriverksamhet än med museer. Galleristens arbete är mindre statiskt och man får möjlighet att arbeta mycket närmre både konstnärer och besökare. Under ett år från 2010 arbetade hon därför hos galleristen Tracy Williams i stadsdelen

054


Chelsea på Manhattan. Med nyvunna kunskaper flyttade hon därefter till Stockholm och blev sin egen tillsammans med en kollega. Galleriverksamheten i stan skiljer sig betyd-

– Vi kan blanda nya och etablerade konstnärer...Här finns också plats för parallella utställningar, en liten shop och konstverk utomhus. ligt från möjligheterna som ges på en plats som Östra Karup. – I Stockholm hade vi fokus på unga konstnärer på väg och fick anpassa oss efter de ganska små lokalerna. Här i Östra Karup finns fler förutsättningar. Vi kan blanda nya och etablerade konstnärer på ett helt annat sätt. Här finns plats för parallella utställningar, en liten shop och skulpturer i trädgården.

055

Verksamheten på Galleri Arnstedt är etablerad sedan många år, ändå menar Elle Frie att det går att ständigt förädla. Hitta nytt. Förändra och samtidigt bibehålla. – Jag har tillbringat somrarna i Båstad och på galleriet och känner väl till hur verksamheten utvecklats genom åren. Under flera somrar drev hon också konstskola för barn på galleriet och fick, i och med det, en nära kontakt med verksamheten, kunderna och platsen. Hon är inte sen med positiva omdömen kring sin mor som utvecklat galleriet till en viktig nordvästskånsk mötesplats för både nya och etablerade samtida konstnärer. Efter hand som lokalerna utökats och anpassats utan att den gamla kvarnens exteriör förvanskats har allt fler av husets delar integrerats, så också trädgården med den porlande bäcken som fått fortleva sitt liv men försiktigt omvandlats till en skulpturpark. Det före detta


boningshuset har bibehållit sin karaktär med tillägg av enstaka möbler som samtalar med utvalda konstobjekt på väggarna. Tack vare ett brett kontaktnät och samarbetet med andra gallerier har man möjligt att varje år presentera flera av de mest namnkunniga nordiska samtida nordiska konstnärerna och har dessutom ett mångårigt samarbete med Konsthögskolan i Malmö som Elle anser vara en av de tydligast framstående konstakademierna i Skandinavien. – Det är viktigt att nya röster ges plats i konsten. Därför visar vi varje vår ett antal verk av nyutexaminerade konstnärer från Konsthögskolan. – Att flytta till Båstad och engagera mig i verksamheten var Ingert jag planerat, men när jag bestämde mig för att bli förälder förändrades livet på många sätt. Liksom för många förstagångsföräldrar fick omgivningarna och närhet till familjen

ny betydelse. Elle ville att dottern Svala skulle få växa upp med trädgård och natur, mormor och morfar. Hon skaffade ett hus och flyttade till Båstad. I huset bodde tidigare ett par med stort trädgårdsintresse. – Det är vackert med den blommande växtkraften i den lilla villaträdgården. Svala kan röra sig fritt mellan inne och ute och dagis ligger ett stenkast bort. Det är kvaliteter att förvalta. Livet är en ständig resa som bär med sig överraskningar: vägval förändras, liksom prioriteringar. Bostadsort, land, jobb, föräldraskap, intressen. Tonårens planer på en bana inom idrotten blev arbete som gallerist i Östra Karup och småbarnsförälder i Båstad. Ett vägval så gott som något.

056

.


HANTVERK PÅ GÅRDENS MJÖLK

OST - MJÖLK - YOGHURT

Vi använder bara kött från svenska gårdar. Vi har alltid Premiumkött och Limousinkött. Köttfärsen males efterhand som vi säljer. Ostar från Möllans ost, chark från Heberleins och kyckling från Bjärefågel.

Även andra lokala produkter samt en del av säsongens bär och grönsaker. TAKE AWAY OCH CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN!

Möllhultsvägen 122, Båstad tel. 0702-27 60 69, www.ebbessonsgardsmejeri.se

Entré Båstad | 0431-71999 | Gill oss på facebook!

Vackraste linne för dig och ditt hem

Här hittar du allt till hemmet – från vackra bordsdukar, bordslöpare och förkläden till handdukar, badlakan och ljuvligt sänglinne i 100% linne. Från Skånes enda linneväveri erbjuds du varor som är lokalt och miljövänligt tillverkade. Vi finns i Boarp.

Boarpsvägen 116, 269 91 Båstad. Tel. 0431-731 08

www.vavarenibastad.se

057


Ny bok utmanar myten

’Tidens flykt’ brukar man, med en smått poetisk term, använda för att beskriva verklighetens förändring och förnyelse. Ingenting är förvisso bestående, men i det här talesättet ligger ändå något mjukt och acceptabelt. Man tycker sig höra händelser ur det förgångna, ett stilla sus av vingar och vågor.

058


F

ör är det inte så: vi vill helst tänka tillbaka på det som var vackert, runt och romantiskt, inte det som bullrade, slog och skakade. Det fula går också att försköna. Kanske var det därför som regissören, sedermera båstadsbosatte Bo Widerberg, 1967 valde att återge historien om dragonlöjtnanten Sixten Sparre och lindanserskan Elvira Madigan ur ett speciellt perspektiv. Han fokuserade på händelser, som fortsatte att bygga på myten om ”århundradets kärlekssaga”. Det blev en berättelse om den stora passionen, den som inte väjde för några hinder och till sist slutade med två revolverskott på en liten dansk ö. När de tu i en grym och oförstående omvärld inte kunde få varandra, måste två liv släckas. Först i döden kunde de förenas. Det är konstnärens tolkning, hans vision för att kunna skapa en film om den absoluta och allt uppslukande kärleken. Men så finns det också en annan arbetsmetod: sökandet efter sanningen. Och då faller myten samman som ett korthus. Den krassa verkligheten talar ett annat och betydligt brutalare språk. Sixten Sparre övergav sin familj, när han med sin älskarinna flydde till Svendborg på Fyn och slutligen till den lilla ön Tåsinge. Efter sig lämnade han inte endast hustru och två små barn utan också en miljonskuld, följden av ett liv i slarv, i sus och dus. Genom gifter målet med Luitgard ”Lycka” Adlercreutz hade han kommit i besittning av en ansenlig förmögenhet (kvinnan var visserligen myndig vid denna tid, men i samband med giftermål övergick dispositionsrätten av hennes pengar till maken), och han satte snabbt sprätt på pengarna. När dessa var slut, fortsatte han att leva som förut,

nu med hjälp av lån och krediter. När han 1889 rymde med den sköna cirkusartisten Elvira Madigan (egentligen Hedvig Jensen) hade han cyniskt bestämt sig för att sätta en skimrande punkt för sitt liv, ungefär som den österrikiske tronföljaren kronprins Rudolf hade gjort bara ett halvår tidigare, då han 30 januari 1889 sköt sin älskarinna Maria Vetsera och sedan sig själv. Sixten Sparre planerade att hans kärlekssaga skulle skulle få ett liknande förlopp för att därmed leva kvar i människors minne. Vad den förförda Elvira Madigan drömde om kan man bara spekulera i. Kanske hoppades hon att kunna återvända från det torftiga livet på en tarvlig landsortscirkus till de stora galaföreställningarna i världsstäder, där hon tidigare gjort sådan succé. Halmstadsförfattarinnan Kathinka Lindhe har gett ut två böcker (en tredje är på gång) om den tragiska händelsen, som stöptes om till ”århundradets kärlekssaga”. Hon fokuserar inte speciellt på Elvira Madigan (det finns det andra författare som gjort, ofta med ett mycket romantiskt anslag) utan på två andra av dramats huvudpersoner. Hennes första bok handlade om den övergivna hustrun och i den andra söker hon svaret på hur Sixten Sparre blev den han blev. Därtill får läsarna ett stycke kvinnohistoria med goda inblickar i den tidens överklassliv. Men även om dessa faktabaserade böcker håller sig så nära sanningen som möjligt, lever den superromantiska versionen kvar. Sixtens och Elviras gemensamma viloplats på Landet kyrkogård på Tåsinge är nyrestaurerad, och den besöks årligen av hundratals människor. I vasen vid Elviras gravsten sticker nygifta kvinnor ner sin brudbukett. Elvira får blommorna – hon som själv aldrig själv fick stå brud. Myten lever.

OM FÖRFATTAREN: KATHINKA LINDHE, FÖDD 1950, BOSATT I HALMSTAD, BIBLIOTEKARIE OCH RADIOJOURNALIST. HISTORIEN LIGGER NÄRA HENNE. SIXTEN OCH LUITGARD SPARRES DOTTER MÄRTA FICK FEM SÖNER. DEN YNGSTE, CASIMIR, VAR KATHINKAS FAR. AKTUELL MED .”VACKER VAR HAN, UTAV BÖRD: SIXTEN SPARRE, MANNEN SOM MÖRDADE ELVIRA MADIGAN (EKSTRÖM&GARAY, 2021). FINNS OCKSÅ SOM LJUDBOK OCH E-BOK. EN DANSK VERSION UTGES 2021 PÅ GAD FORLAG.

059


Ernst INTERIÖR gör nysatsning i Östra Karup

Tillsammans med sin bror Johan äger och driver Manne Dahlberg företaget Ernst textil i Östra Karup. De är entreprenörer som inte slår sig till ro. Nya projekt och idéer kan alltid förverkligas. Som här på gården som en gång var ett lantbruk och sedan, under många år, använts för försäljning av främst utemöbler och där Ernst Interiör nu istället flyttat in. Någon kanske föreställer sig att namnet – Ernst Interiör – har koppling till Sveriges egen inredningsguru Ernst Kirchsteiger eller att Båstadföretaget rider på vågorna efter den trend som tv-profilen skapat. Så är det inte alls! Ernst textil var etablerat långt innan ”den andre” Ernst blivit riktigt stort. Ernst Dahlberg startade grossistföretaget Ernst Textil som drivs av de båda sönerna. Från Johan och Manne Dahlberg utanför den nyrenoverade gårdsmiljön i Östra Karup.

ett renodlat grossistföretag med inriktning på uppköp och försäljning av textillager har man successivt växt till att omfatta både egen tillverkning av hotelltextilier och nu också möbler, inredning och interiör. Med Ernst Interiör vill bröderna Dahlberg också ta upplevelsehandel till en ny nivå. Här i Östra Karup där familjeföretaget haft sin verksamhet under ett par decennier skapar

060


TRYGGAREEE KAN INGEN VARA Bevakningsgruppen och Torekov Båstad Larm & Service är ert lokala alternativ 24 timmar om dygnet. Året runt!

SERVICE

VÅRT SERVICETEAM, STÅR REDO 24 TIMMAR OM DYGNET 365 DAGAR OM ÅRET. VI SNACKAR INTE - VI LEVERERAR HELT ENKELT! DET SKA VARA LÄTT OCH TRYGGT ATT BO PÅ BJÄRE

Är du i behov av ett nytt larm? Vi hjälper dig!

Vi erbjuder bra lösningar för ert hem med larm uppkopplade till auktoriserad larmcentral. Kameralösning? Följ ert hus året runt. Kontakta oss och vi ger er en bra kameralösning. Självklart erbjuder vi tillsyn och larm året om!

Service i hemmet – vi fixar all tänkbar service

TRYGGHET

TILLSYN UNDER ÅRET ÄR NU RUTBELAGT. VI SER TILL ERT HUS UNDER ÅRET OCH ÅTERKOPPLAR VID AVVIKELSER. SJÄLVKLART ÅTGÄRDAR VI AVVIKELSER.

Städ, fönsterputs, handyman, trädgård, tvätt av vittvätt – vi hjälper er med det ni behöver. Kom till ert hus nystädat och putsat och klart för vår och sommar! Det mesta är Rut- eller Rotbelagt idag.

SE MER PÅ WWW.TLSC.SE

Våra kontor ligger centralt belägna på Köpmansgatan 96 i Båstad och Storgatan 34 i Torekov och vi finns på plats på Bjäre 24 timmar om dygnet och är alltid bemannade med lokala väktare. Det innebär korta utryckningstider vid inbrott, brand eller överfall

0431- 3635 38 | info@tslc.se | Köpmansgatan 96, Båstad | Storgatan 34, Torekov

Funderar du på att renovera eller bygga nytt? Våra byggsäljare hjälper dig hela vägen med byggmaterial, logistik och massor av erfarenhet. Tips och goda råd får du på köpet. Välkommen till din bygghandel!

bygghandel.npn.se 150x107 Magasin Båstad 1_2021.indd 1

Båstad - Laholm - Grevie - Ängelholm - Helsingborg - Halmstad

061

2021-04-29 13:44:11


man nu en hel miljö för alla generationer. Inspiration för inredning och utemiljö, handel, äventyr och fika – i de renoverade gården kommer det att finnas plats för alla. I de nya lokalerna presenterar man luftiga och inspirerande lösningar för inredning av hem och trädgård, men ska också bli ett utflyktsmål under årets alla tider. Ladorna ha fått både utvändig ansiktslyft och invändiga förbättringar, stora dörrar öppnar upp mot en anlagd baksida med vy mot åsen i bakgrunden och innergården blir till sommaren våffelcafé. – Sedan vi köpte fastigheten med tillhörande verksamhet har vi restaurerat både lokaler och tillhörande mark. Här är den dyraste delen! Manne Dahlberg visar med en gest över personalparkeringen på baksidan av gården och den restaurerade lilla byggnaden invid bäcken som troligen en gång tjänat som jordkällare och förråd. Vi tittar in över det stampade jordgolvet. I taket hänger en stallampa. På golvet, tre meterlånga sittstockar utplacerade… Kontrasten till det dukade inredningsmiljöerna och inspiration för sommarens uterum som fyller lokalerna bakom oss är slående. – Vi fick dränera, flytta och gräva, fylla upp och

Överlåtelsebesiktningar • Fuktkontroll Krypgrundsbesiktningar Hans Hedin Tel. 070 5427324 hanshedin@aol.com www.hhedin.se

Certifierad besiktningsman SP Sitac RISE

bygga det var ett otroligt omfattande jobb. Mer än vi trodde. Men nu står den här. ”Tomtegrottan”, som till jul ska bli del av de upplevelser han vill skapa, men som redan nu bjuder dagisbarnen i Östra Karup på överraskningar. – Här har vi gjort en egen stig in för dem! Man ser bilden för sitt inre. Små traskande ben, utstickande under knälånga reflexvästar, som förväntansfullt stävar mot den lilla stugan. Viljan att satsa på att restaurera en gammal jordkällare istället för att riva eller bygga nytt berättare något om ambitionsnivån. Här ska man, mitt i handelsmiljön, också kunna känna något nära, personligt. Manne halar upp ett foto av ett hus, snarlikt det förfallna boningshuset: – Katthult, ser du! Det krävs inte stora förändringar så blir det precis likt, säger han. Nu väntar han bara på bygglov för att sätta igång. Det faluröda staketet är redan på plats. Härinne ska det i år bli försäljning av krukor och korgar med utsikt mot äppelträdgården som ska planteras med uttjänta träd från äppellundar på Bjärehalvön.

Industrigatan 16, Våxtorp Tel. växel: 0430-309 00 www.vaxtorpsbetong.se

Fabriksbetong Betongpumpning Marksten Plattor Murblock Mursten mm 062


Välkomna till Art in garden på Hallandsvägen 26 i Båstad En butik för er som älskar trädgård och balkong.

Se våra öppettider på hemsida: artingarden.se Vi finns i Åhus och Båstad

Varmt välkomna 063


INNE MED SOMMARHUS

- också för bevingade tvåbenta. I Erikstorp strax utanför Båstad har Johan Ander skapat en trädgårdsmiljö som lockar långväga och nära besökare för aktivt sommarboende. I träden runt huset sitter miniatyrstugor som välkomnar bevingade vänner att slå sig ner för att sätta bo under årets häckning. Här i grönskan på åsens sluttning möter vi några vanliga flytt- och stannfåglar. Johan Ander dokumenterar såväl de små gästerna i ”sommarhusen” som ett flertal besökande arter vid matstationer han placerat ut i närmiljön. SÄDESÄRLA Plötsligt en aprildag sitter den plötsligt där på taknocken som om den inte varit borta och aldrig har gjort något annat, lockande med sitt karaktäristiska tzilítt, en trevlig gäst som får en att le och säga välkommen tillbaka. Den är flyttfågel nummer två efter sånglärkan som är nummer ett! Kanske har den tillbringat vintern bland Egyptens pyramider!? Men även om den spatserar sådär hemtamt på taket så är det inte säkert att det är samma fågel som var där ifjol!

BLÅMES Är en liten tuffing med sitt blåa huvud som den ibland reser likt en snaggad tofs. Talessättet ”Liten och naggande god” passar på blåmesen! För naggande är de verkligen på det sättet de är bra på att bitas! Fråga personalen på Falsterbo fågelstation, där man vissa dagar kan fånga mer än 2000 av denna lilla krabat, de vet och somnar med ömma fingrar efter en sådan dag. Annars är ju blåmesen talgoxens lillebror som rör sig lika hemtamt hemma kring vår knut som långt ute i skogen. Hittar den bara ett hål att bygga sitt bo i så fixar sig resten.

PILFINK Pjoddar kallar fågelskådaren våra två sparvar där pilfinken är numera vanligare än gråsparven, i varje fall inne i städerna, även om pilfinken är mindre knuten till människan än gråsparven. De är närmast släkt med vävarfåglarna och det kan man se på deras bon som är en ”boll” vävd av grässtrån som den bygger i någon hålighet, trädhål, fågelholk eller under en takpanna.

064

Till skillnad från gråsparven är det ingen skillnad i dräkten mellan hanar och honor hos pilfinken, båda har rostbrunt huvud, ljus halsring och en svart fläck på kinden.


065


RÖDSTJÄRT Rödstjärten är den glesa tallskogens karaktärsfågel och den är därför mycket vanligare i norra, där ju tallskogen, eller tallmon, är dominerande, Sverige jämfört med södra. Men gles skog servera vi människor rödstjärten i våra villakvarter och dessutom bohål i form av fågelholkar och vi har den därför ofta i kring oss, särskilt i de kustnära sommarstugeområdena. Hanen är vackert med rött bröst, kritvit panna och svart haklapp, huvud och rygg ljust grå, stjärten som namnet säger röd och den sett ofta i darrning! f oto j o h a n a n d e r , få g e lt e x t e r u l f ot to s s o n . som marh us wi ldli fe garden

SÅ HÄR BYGGER DU EN EGEN FÅGELHOLK

SOMMARPYSSLA IHOP EGEN STUGA FÖR FÅGELLIVET RUNT KNUTEN.

1. Mät och såga ut alla delar enligt måtten här intill. Om man vill göra en holk för större fåglar kan man öka alla holkens mått 1,5 -2 ggr. Använd ohyvlat 22 mm tjockt virke som är 10-15 centimeter brett. 2. Borra hålet till ingång. 3. Märk var spikarna ska slås in och spika sedan ihop delarna. Framstycket spikas bara fast upptill med två spikar på varsin sida i höjd med ingångshålet. De blir som ”gångjärn”, så att framsidan kan öppnas för att rengöra holken. 4. Fäst holken ordentligt i ett träd. Om du inte vill spika fast den så fäst den med ett spännband.

BAK 40 CM

GOLV

Borra hål beroende på vilka fåglar som ska bo i holken. 3 centimeter passar för den lilla holkstorleken. Det passar talgoxe, blåmes, entita, talltita, svartvit flugsnappare och rödstjärt.

15 CM

Dubbla alla mått och anpassa hålet för större fåglar 5 centimeter passar stare, göktyta, gråsparv, pilfink och sparvuggla. 6 centimeter passar kaja, skogsduva och pärluggla. 14 centimeter passar knipa, storskrake och kattuggla.

TAK 17,5 CM

FRAM SIDA 35 CM

35 CM

40 CM

2X

Framstycket fästs upptill med två spikar på varsin sida i höjd med ingångshålet. Då blir det lätt att öppna och rensa holken efter varje säsong.

066er

Specialister på Bjäre. Vi hjälper många här på Bjäre att sälja sina bostäder och få maximalt betalt. Stora delar av framgången ligger i vår unika affärsmetod och vårt aktiva spekulantregister. Ta ett steg upp och boka en kostnadsfri värdering på bjurfors.se/gram

Vi gör en kostnadsfri värdering av din bostad. Du får dagspa för 2 personer med lätt lunch.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.