Eyeline Magazine VL 3 - 2024

Page 1

DESIGNER IN BEELD

SPORT SPECIAL

FOCUS OP MARKETING ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE

TOTALE OPTIEKBRANCHE
VAKBLAD VOOR DE VLAANDEREN 3 - 2024

BEDANKT

Een welgemeende dankjewel aan alle deelnemers, sponsors en medewerkers.

Dankzij jullie werd het eerste UPDATE EVENT een succes.

We kijken er naar uit om jullie volgend jaar terug te mogen verwelkomen.

2024

COLOFON

uitgever

LT Media BV

Frank Smits

Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen

Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

Raf Mastbooms

Heidi Verstappen

Charles Bruninx

Dave Cuypers

Liesbeth Immink

Lola Hamers

Martijn Plantinga

gastredactie

Harry Dickhoff

Merijn Heyvaert

webredactie

Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Brigitte van Mierlo

Christel Giezen

Trends: Loes Brussen & Jan Luijk

fotografie

Miranda Becker Hoff Dave Leemans

cover

Linda Farrow, Julbo en Groupama FDJ, Victoria Beckham (Marchon), GVA ©Belga, Fotopersburo Heerenveen

sales

Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.eyeline-magazine.be

Facebook eyeline.belux

Instagram eyeline_magazine

LinkedIn Eyeline Magazine

Gratis verspreiding onder alle opticiens, scholen en oogartsen.

Oplage 1.870 Vlaanderen

Goud

We gaan een mooie sportzomer tegemoet met het EK Voetbal, Tour de France, Olympische en Paralympische Spelen en de Dutch Grand Prix. Voor u een gouden kans als het gaat om sport(zonne)brillen!

Ook ‘goud’ was het Belgoptic UpDate Event in Lamot, Mechelen. Veel dank voor uw aanwezigheid op 13 mei, namens Raf en namens ons team. In maart was het NCC2024; twee dagen stond het congres in Veldhoven, net over de grens, in het teken van de ‘future generation’. Er waren ook veel Vlamingen aanwezig. Daarom in deze Eyeline een grote terugblik. Er was op dit congres ook veel aandacht voor Artificiële Intelligentie. AI revolutioneert in elk aspect van ons leven en zal steeds meer een rol spelen in geavanceerde technologieën; bijvoorbeeld in de productie van brillenglazen.

In deze Eyeline natuurlijk ook veel aandacht voor trends. We zoomen in op ‘het rood en het zwart’ en brengen een bijzondere designer - zoon van Linda Farrow - in beeld.

Veel leesplezier!

Vakblad Eyeline officieel orgaan van

Hoofdredacteur Eyeline Magazine

EYELINE 3

Geldig tot 30 september 2024

Zonne-actie 2024

Brusselsesteenweg 283 B-9090 Melle | T +32 9 232 37 20 | info@vision-company.be | www.vision-company.be
HET GLAS MAAKT DE BRIL

EYELINE 3 - 2024

EYELINE 5
INHOUD
ONDERNEMERSCHAP Vision Made Possible door Johnson & Johnson 6 Het wordt een mooie sportzomer 9 Koffietafelgesprek met Optiekopleiding Syntra 18 ECDS en Optiek Nathalie 22 Fragmat verenigt interieur, architectuur en branding 30 Flanders focust op marketing voor opticiens 44 Team Zeiss actief op Earth Day 46 Zien & Horen Frits van den Bosch in Wommelgem 48 AI, een (r)evolutie? 51 Zeiss op weg naar een duurzame toekomst 57 Interview Bold XXL 58 TECHNIEK & INNOVATIE Nieuwe Country Manager Benelux bij Alcon 24 Hoya Myopie bewustwordingscampagne 60 Terugblik NCC2024 62 Bausch + Lomb over het NCC 68 Door de lens van…. Eef van der Worp 71 TRENDS Eerste capsulecollectie evil eye 17 Ray-Ban Reverse 29 Trendreport Rood en Zwart 33-39 Designer in beeld: Linda Farrow 40 Krachtige collectie Victoria Beckham 43 ELK MAGAZINE Column Harry Dickhoff 16 Column Charles Bruninx 28 APOOB & Optiek Huygen 53 Doorgeefcolumn Merijn Heyvaert 74 Nieuws 13, 14, 42 9 24 18

JOHNSON & JOHNSON LANCEERT

VISION MADE POSSIBLE

HET TEAM VAN JOHNSON & JOHNSON VISION PRESENTEERDE OP NCC VISION MADE POSSIBLE™. DIT STAAT

VOOR EEN WERELDWIJDE INSPANNING OM HET BE-

WUSTZIJN TE VERGROTEN EN GESPREKKEN OP GANG TE BRENGEN OVER HET BELANG VAN OOGGEZONDHEID IN ALLE LEEFTIJDEN EN STADIA VAN HET ZICHT. OM DE ECHTE VERHALEN VAN KLANTEN EN PATIËNTEN VAST TE LEGGEN, WERKT JOHNSON & JOHNSON VISION SAMEN MET KATE T. PARKER, EEN PROFESSIONELE FOTOGRAAF/REGISSEUR EN NEW YORK TIMES BESTSELLERAUTEUR. ZE STAAT BEKEND STAAT OM HAAR MODERNE EN ZEER GESTILEERDE BENADERING VAN VISUELE KUNST EN FOTOGRAFIE.

Via Vision Made Possible worden persoonlijke verhalen van mensen en oogzorgprofessionals over de hele wereld gedeeld. Daarbij staan verschillende oogaandoeningen – bijziendheid, ouderdomsverziendheid, staar, etc. – centraal. Er wordt benadrukt hoe iemands leven kwalitatief vooruitging door beter zicht en tegelijkertijd te vertellen over het belang van uitgebreide oogzorg. “Het zicht is ons belangrijkste zintuig en Johnson & Johnson Vision zet zich in voor de ooggezondheid van patiënten in elke fase van hun leven”, aldus Peter Plomp, Business Manager Benelux bij Johnson & Johnson Vision. “Vision Made Possible vertegenwoordigt onze aspiratie om het belang van mondiale ooggezondheid te verhogen door innovatie te combineren met educatie en bewustwording. Het begint met een jaarlijks oogonderzoek; het gaat verder met gezonde levenslange gewoonten. Vision Made Possible gaat over het stimuleren van dit alles én meer”.

ECHTE VERHALEN VASTGELEGD DOOR KATE PARKER

Kate Parker kent het belang van vroegtijdige interventie voor een gezond zicht persoonlijk. “Ik heb zelf oogroblemen meegemaakt, net als andere familieleden, dus het is heel belangrijk voor mij om aan dit project mee te werken. De kans om de verhalen hoe gezonder zicht echt het leven van mensen heeft veranderd te versterken door ook de krachtige, authentieke mens vast te leggen, is erg lonend”.

Vision Made Possible deelt echte verhalen delen van individuen over de hele wereld vastgelegd door Kate T. Parker via verschillende kanalen, evenals sociale content creators die hun verhalen zullen delen via hun persoonlijke sociale kanalen.

voor meer info: www.jjvision.com

KATE T. PARKER 6 EYELINE INFOTORIAL

RYAN G.

De reis van Ryan G. van scheel kijken naar het bord in de vijfde klas tot een bloeiende honkbalspeler op Trinity University, is een verhaal van groei en vastberadenheid. Toen zijn wiskundeleraar een bril voorstelde, betekende dat het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn leven.

In eerste instantie probeerde Ryan een bril, maar die werkte gewoon niet goed bij het sporten. In zijn laatste jaar op de middelbare school stapte hij over op contactlenzen, wat letterlijk een ommekeer betekende. Zijn moeder gaf hem emotionele steun en leerde hem de waarden die Ryan gevormd hebben tot de jongeman die hij nu is. Hij herinnert zich het moment waarop hij zijn intentieverklaring ondertekende om honkbal te gaan spelen, terwijl hij in het trotse gezicht van zijn moeder keek, als een van de beste momenten van zijn leven.

Ryan heeft een duidelijke visie op het honkbalveld en over zijn toekomst. Hij wil honkbal blijven spelen op de universiteit en hopelijk zelfs prof worden.

Beleef elk moment intenser.

Verbeter de brillenglazen van je klanten met ZEISS DuraVision coatings voor duurzaamheid, krasbestendigheid en langdurige zuiverheid. Zodat ze bestand zijn tegen de dagelijkse uitdagingen.

Scan voor meer info over ZEISS DuraVision coatings - zeiss.be/vision-care/nl/voor-oogzorgprofessionals/brillenglazen/coatings-technologieen

OP NAAR GOUD

HET WORDT EEN MOOIE SPORTZOMER

WE GAAN EEN MOOIE SPORTZOMER TEGEMOET, MET HEEL

VEEL SPORTIEVE EVENEMENTEN. HET VERSCHIL TUSSEN WINST EN VERLIES ZIT VAAK IN DETAILS. ALLES MOET KLOPPEN OM OP HET JUISTE MOMENT TE KUNNEN PIEKEN. BEHALVE JE FYSIEK, MOET OOK JE MATERIAAL TIPTOP IN ORDE ZIJN. WAT TE DENKEN VAN EEN GOEDE SPORT(ZONNE)BRIL?

TEKST Martijn Plantinga

Onmisbaar voor onder andere wielrenners, zeilers, roeiers, zwemmers en atleten. De juiste sportbril is tegenwoordig maatwerk. Uiteraard op de juiste sterkte, maar ook gekromde en meekleurende glazen, gecurvde monturen en Anti-Condens zijn vandaag de dag standaard voor (top)sporters. Er zijn zelfs winkels die zich volledig richten op sport- en veiligheidsbrillen. Ons thema ‘sportbrillen’ past dan ook uitstekend bij de sportieve zomer die we tegemoet gaan. Op naar goud!

EYELINE 9

OP NAAR GOUD!

EK VOETBAL

14 JUNI T/M 14 JULI IN DUITSLAND

HET WORDT WEER TIJD!

Onze Rode Duivels geven op 17 juni de aftrap van deze sportzomer. Hoge verwachtingen voor ons rood elftal. Op zeven deelnames aan de Europese Kampioenschappen hebben we 1 zilveren (1980) en 1 bronzen (1972) medaille gehaald. Hopelijk kunnen we hier dit jaar een gouden medaille aan toevoegen om de ranking compleet te maken. Leid Tedesco zijn ploeg naar de overwinning?

Ma 17 juni (Frankfurt), 18.00 uur: België - Slowakije

Za 22 juni (Keulen), 21.00 uur: België - Roemenië

Woe 26 juni (Stuttgart), 18.00 uur: Oekraïne - België

TOUR DE FRANCE

29 JUNI T/M 21 JULI IN FRANKRIJK (START IN FLORENCE, ITALIË)

MAKEN WE KANS?

Wielerliefhebbers wrijven dit jaar weer in hun handen, want de meest iconische wielerwedstrijd komt er weer aan. Door onze rijke wielergeschiedenis, zit een grote schare trouwe fans weer op het puntje van hun stoel. Dankzij enkele topwielrenners uit het verleden, bijvoorbeeld Rik Van Looy, Eddy Merckx, Tom Boonen en Greg Van Avemaet, creëren we hoge verwachtingen voor de toekomst.

Wie zal voor ons dit jaar de etappes en de bergritten bedwingen? Zal Wout Van Aert voldoende hersteld zijn om te kunnen deelnemen? En zal Jasper Philipsen de groene trui weer veroveren?

10 EYELINE
BEELD www.wielerflits.nl
BEELD news.ladbrokes.be

OLYMPISCHE SPELEN

26 JULI T/M 11 AUGUSTUS IN FRANKRIJK

GOUD VOOR NINA?

Het wordt druk in Frankrijk deze zomer. De Tour de France is amper uitgereden of de Olympische Spelen beginnen. Meer dan 10 duizend atleten uit meer dan 200 landen zullen deelnemen aan één van de 28 sporttakken. België zal ruim vertegenwoordigd zijn in dertien verschillende disciplines. Onder andere onze nationale hockeyploegen, The Red Panters en The Red Lions, de basketbalvrouwen, die trouwens huidig regerend Europees Kampioen zijn, en Nina Derwael plaatsten zich al voor de Olympische Spelen. Deze laatste plaatste zich in maart, en maakt een grote kans om goud voor België te behalen. De spanning zal te snijden zijn, onderling tussen de sporters, maar ook bij de supporters. Nagelbijtend op het puntje van de stoel en reikhalzend uitkijkend naar de medailles die onze atleten mee naar huis gaan nemen.

De Paralympische Spelen met 23 sporten en 4.400 atleten vinden ook in Frankrijk plaats van 28 augustus t/m 8 september.

FORMULA 1 HEINEKEN

DUTCH GRAND PRIX

25 AUGUSTUS IN ZANDVOORT

MAX

OP GELIJKE HOOGTE?

Na jaren van afwezigheid werd in 2021 eindelijk weer een Formule-1 race in Nederland gereden. Hoewel de eerste al in 1948 plaatsvond, werd er tussen 1986 en 2020 niet meer geracet in de duinen. De afgelopen drie jaar was het telkens Max Verstappen die als eerste over de streep kwam bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Als Max ook dit jaar de hoofdprijs in de wacht sleept, dan komt hij op gelijke hoogte met de Brit Jim Clark, die de race in de jaren zestig viermaal wist te winnen.

OPTIEK EN TOPSPORT

We gaan er deze zomer eens goed voor zitten. Kijken hoeveel goud we met ons kleine landje kunnen binnenhalen. En natuurlijk kijken wat voor mooie sportbrillen onze sporters allemaal op hun neus hebben. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: optimaal presteren en altijd het maximale eruit halen. In dat opzicht is optiek eigenlijk ook topsport. We wensen iedereen een mooie zomer. In de winkel en voor de buis. Op naar Goud…

BEELD Steven TeeMotorsport Images BEELD sportreizen.com
BEELD GVA © Belga

Een betere toekomst begint bij ons allemaal, vandaag.

Door onze samenwerking met Plastic Bank compenseren we een deel van onze plastic voetafdruk.1 Tot op heden heeft onze samenwerking voorkomen dat het equivalent van honderden miljoenen plastic flessen†††2 in de oceanen van de wereld terechtkwam en de bestaansmiddelen van duizenden leden van inzamelcentra in honderden gemeenschappen verbeterd.1,2

BOT T LES BIGGER THAN

1. CVI data on file, 2024. 2. CVI data on file as of 1/2024. ††† CooperVision, through its collaboration with Plastic Bank, has collected and converted approximately 5.3M kg of plastic destined for waterways as of January 2024. Using Plastic Bank’s metric of 1kg of plastic equaling 50 standard 202mm bottles, that will be the equivalent of approximately 263.7M plastic bottles not reaching our oceans.

POLAROID IS KLAAR VOOR DE SPORTZOMER

Polaroid staat in de startblokken voor een sportieve zomer, met een uitgebreide collectie sportzonnebrillen. Zo is deze uniseks zonnebril uit de Polaroid Gummy Collection gemaakt voor sportliefhebbers, met een omsluitende vorm van geinjecteerd rubber voor maximaal comfort en flexibiliteit. Dit model wordt gepersonaliseerd

door het Polaroid hot-print logo op de slapen en door de iconische veertips in een contrasterende kleur. Deze bril is verkrijgbaar in een stoer palet matte tinten in combinatie met gepolariseerde uni en spiegelende lenzen.

voor meer info: www.safilo.com

OP REIS MET AVIZOR

WE GAAN EEN ZONNIGE PERIODE TEGEMOET EN VEEL MENSEN TREKKEN ER

WEER OP UIT. OM ZO LICHT MOGELIJK TE REIZEN, NEMEN VEEL CONSUMENTEN PRODUCTEN IN KLEINE REISVERPAKKINGEN MEE.

Om uw contactlensklanten tegemoet te komen, kunt u bij Smeyel reisverpakkingen van Avizor-producten bestellen, van bijvoorbeeld Ever Clean Plus, Unica Sensitive of Alvera met aloë vera. Alles is

heel handig per stuk bestelbaar. U kunt uw order eenvoudig plaatsen via bestelling@smeyel.com

voor meer info:

2067010FLL5X_P01

EYELINE 13

SWISSEYE POWERED BY VISION COMPANY

VISION COMPANY WORDT DE EXCLUSIEVE BELGISCHE DISTRIBUTEUR VAN SWISSEYE-SPORTBRILLEN. DEZE SAMENWERKING BRENGT HOOGWAARDIGE SPORTBRILLEN NAAR BELGISCHE OPTIEKZAKEN EN SPORTLIEFHEBBERS.

Het hoogtepunt in het assortiment van Swisseye is de MAXIMUS. Het optische glas zit gegoten in het voorstuk van de brillen, wat de optische kwaliteit bevordert en zorgt voor een panoramisch zicht. Veiligheid en genieten staat hier cen-

traal. Geen enkele andere sportbril biedt een scherp zicht tot zo op de rand. Gemaakt van hoogwaardig polycarbonaat bieden de brillen maximale impactbestendigheid en helder zicht. Alle modellen voldoen aan strenge veiligheidsnormen en bieden 100% UVA-, UVB- en UVC-bescherming.

"Vision Company is verheugd om de Belgische markt te voorzien van de hoogwaardige Swisseye brillen", zegt Ann De Muynck, business manager bij Vision Company. "Met onze focus op kwaliteit, service en innovatie zijn we ervan overtuigd dat deze samenwerking een succes zal worden en sporters in heel België zal aanspreken".

voor meer info: www.vision-company.be

JULBO EN GROUPAMA FDJ

CYCLING

TEAM

IN FEBRUARI WERD JULBO NAAST OFFICIËLE HELMENPARTNER

OOK BRILLENPARTNER VAN WIELERPLOEG GROUPAMA-FDJ.

In 2023 debuteerde Julbo in het professionele peloton met het Groupama-FDJ wielerteam. Met negentien successen, waaronder de titel van Frans kampioen, een leiderstrui in de Giro d’Italia en de Vuelta a España, maar ook de opkomst van enorme talenten was het een spannend jaar.

Februari 2024 markeert het begin van een nieuwe fase tussen Julbo en de wielerploeg.

In de UCI WorldTour, op 14 april werd nog de Amstel Gold Race gereden en op 21 april LuikBastenaken-Luik, en Continental teams dragen 40 renners tijdens het wielerseizoen Julbohelmen en -zonnebrillen.

voor meer info: www.julbo.com/en_nl/julbo-groupama-fdj, bart@julbo.ch, +31 (0)6 41247376

14 EYELINE
GFDJ@BENBECKER
GO BEYOND 1. Assessment of PATIENTS and FITTERS satisfaction after a fitting with: Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY (Sph.). 34064 Gallileo Business Consulting. January 2023. Bausch + Lomb ULTRA® contactlenzen zijn een medisch hulpmiddel CE 0050 URENLANG COMFORT 1 DE NIEUWE HIGH PERFORMANCE DAGLENS

BEWUST

TOEGEVOEGDE WAARDE COLUMN

Wat weet je van je klanten? Als opticien of optometrist ben je dagelijks bezig met het managen van het zicht van je klanten. De kijkoplossingen die je als zichtmanager adviseert komen tot stand als resultante van jouw expertise, kwalitatief hoogwaardige maatwerkproducten en de juiste communicatie. Tevreden klanten verwachten bij een volgend bezoek weer een soortgelijke ervaring. Dat is de mooie uitdaging die we keer op keer moeten waarmaken, voordat zij weer tot aankoop over gaan. Concurrentie met andere optiekzaken is vaak gericht op competitie. Wie levert wat, hoe en tegen welke prijs. Daar ligt ook een geweldige kans. Met het

compleet advies geven. Bescherming tegen stof, wind, vuil, UV-straling, fel licht etc. wordt dan ineens relevant.

Laten we eens een praktijkvoorbeeld bekijken. Een klant heeft zijn oog laten vallen op een mooie glasbril en je stelt in jouw persoonlijke kijkanalyse bewust wat extra vragen. Je komt er vervolgens achter dat hij ieder weekend gaat mountainbiken. De klant is zichtbaar enthousiast en geeft aan dat deze hobby heel veel voor hem betekent. Wat voor invloed heeft dat dan op je advies? Je kunt je advies verrijken door meerdere opties aan te bieden. Tegenwoordig kunnen we de klant meerdere

HARRY DICKHOFF

ELEVATE YOUR GAME

EERSTE CAPSULECOLLECTIE EVIL EYE

HET SPORTBRILLENMERK EVIL EYE LANCEERT ZIJN EERSTE CAPSULECOLLECTIE, MET ALS THEMA 'ELEVATE YOUR GAME'. WAT DEZE COLLECTIE ZO IN HET OOG LAAT SPRINGEN, IS DE BUITENGEWONE KLEUR: OPVALLEND FLUO-ORANJE. DEZE TINT IS NU BESCHIKBAAR VOOR VIER VAN DE POPULAIRSTE MODELLEN VAN HET MERK.

De vier modellen in de capsulecollectie zijn een frisse, trendy interpretatie van de hoogwaardige sportbrillen van evil eye. De nieuwe kleur geeft de pathline promodellen met twee verschillende glasvormen, de roadsense en de traileye, een opvallende, moderne look. De hoogwaardige kwaliteit en prestaties van deze brillen worden gewaardeerd door sporters over de hele wereld.

“Deze buitengewone kleur is ons antwoord op de sterke vraag vanuit de markt naar neonkleuren. Tegelijkertijd komt dit fluo-oranje de zichtbaarheid van ons merk alleen maar ten goede”, vertelt Daniel Saurug, Product Manager bij evil eye. De felle neonkleur sluit niet alleen

aan bij de nieuwste trends in de sportwereld, maar geeft de modellen ook een unieke look en zorgt ervoor dat ze in elke omgeving optimaal zichtbaar zijn. Deze collectie is ideaal voor sporters die op zoek zijn naar een blikvanger die hun persoonlijkheid en stijl in de spotlights zet, zonder in te boeten aan prestaties en bescherming.

EVIL EYE EN DE OLYMPISCHE SPELEN

Nederlands Beachvolleybalkampioen Stefan Boermans zal tijdens de Olympische Spelen schitteren met deze bijpassende Oranje sportbril van evil eye. Houd dus zeker zijn Instagrampagina in het oog voor alle updates.

voor meer info: www.evileye.com

“Voor een professionele beachvolleyballer is het belangrijk de zaken goed op orde te hebben. Dat geldt niet alleen voor sportkleding en een beachvolleybal, maar ook voor een sportbril. Met de sterke, fluo-oranje kwaliteitsbril van evil eye kan ik ook onder zonnige omstandigheden zonder moeite de bal in de lucht volgen en deze weten te scoren! Samen gaan we voor de winst!”

EYELINE 17
INFOTORIAL

RAF MASTBOOMS GING VOOR EYELINE IN GESPREK OVER HET OPTIEKONDERWIJS IN BELGIË. HIJ DRONK KOFFIE MET TIENEKE GOETHALS VAN SYNTRA, BRECHT LAMBERT

VAN OPTI-Q EN STUDENT/MEDEWERKER KOEN VANHOUTTE

OPTIEKOPLEIDING SYNTRA VAN DRIE KANTEN BELICHT

HET TEKORT AAN MEDEWERKERS IN DE OPTIEKSECTOR IS GEKEND. VELEN ZOEKEN EEN PROFESSIONELE MEDEWERKER MAAR WEINIGEN LIJKEN DE OPLEIDING TE VINDEN. GELUKKIG ZIJN ER MEER EN MEER ZIJ-INSTROMERS DIE VIA EEN DAG- OF AVONDOPLEIDING HET VAK LEREN. WE SPRAKEN MET ÉÉN VAN DIE STUDENTEN, KOEN VANHOUTTE, ZIJN WERKGEVER BRECHT LAMBERT VAN OPTI-Q IN LOCHRISTI ÉN MET DE VERANTWOORDELIJKE VAN SYNTRA, TIENEKE GOETHALS.

TEKST Raf Mastbooms BEELD Dave Leemans

18 EYELINE
RAF MASTBOOMS, TIENEKE GOETHALS, BRECHT LAMBERT EN KOEN VANHOUTTE

Raf Mastbooms De bedoeling is dat we vanuit de drie invalshoeken een idee krijgen van de voordelen van een opleiding als deze. Te beginnen misschien bij jullie, Brecht en Koen, hoe zijn jullie ertoe gekomen? Hoe ben je als opticien ertoe gekomen om iemand aan te nemen en dan in Syntra neer te plaatsen? Of ben jij er zelf mee gekomen, Koen? Hoe ging dat precies?

Brecht Lambert Ik had elf jaar lang een bediende, die uiteindelijk zelf een zaak gestart is. Dus ik had een nieuwe bediende nodig. Ik heb dan een ander bediende gehad. Een vriend van mij ook, maar die jongen was minder commercieel. Op een bepaald moment doe ik mijn verhaal aan Koen op restaurant en die zegt tegen mij... ‘Maar Brecht, ik ben geïnteresseerd. Ik zou dat willen doen’. Ik antwoordde nog: ‘Maar je hebt toch een opleiding bank en verzekeringen gedaan?’ Maar hij zei: ‘Ja, maar ik wil een nieuwe switch in mijn leven’. Hij zei dat het hem heel erg aansprak. Koen Vanhoutte En ik was hier al eens was komen inspringen ten tijde van de verhuis van de zaak en vond dat toen heel tof. Ik had nog een zekere affiniteit van vroeger, omdat een oom ooit een optiekzaak had, en ik dacht... why not?

Raf Dan heb jij het idee om hier te komen werken. Maar je bent geen opticien.

Brecht Wel, de vorige bediende wou eigenlijk die opleiding uiteindelijk niet volgen. En rekening houdend met de toekomst van mijn zaak zocht ik wel naar iemand met een diploma. Ik wilde een bediende en zelfs eventueel een potentiële overnemer voor later. Daar hebben we dan afscheid van moeten nemen. Aan Koen zei ik dan natuurlijk:

‘Als je hier komt werken, is het met de voorwaarde dat je een opleiding gaat volgen’. Wat ook zijn ambitie was uiteindelijk.

Koen Ja, inderdaad. Ik denk ook dat het starten zonder de opleiding heel moeilijk is. Zo gewoon zonder kennis starten, dat leek mij heel moeilijk. Dus vandaar die keuze. Oké, het is wel druk en heavy, maar het is anderzijds wel tof om zo die combinatie te hebben dat er langs twee kanten eigenlijk een flow van informatie samenkomt. En zo ben ik dus mee in het verhaal gesprongen. Het zijn wel wat opof feringen langs mijn kant geweest, maar goed, de return die je dan krijgt, is wel top.

Raf En dan de keuze voor Syntra. Had je daar als opticien mee zeggenschap in, welke vorm van opleiding dat dan werd?

Brecht Er zijn niet veel opties hé. Het is een zeer kleine wereld. Hier in het Gentse is die opleiding, dus dat kwam goed uit.

Raf Het was geen optie om naar Odisee te gaan bijvoor beeld.

Brecht Ik heb ooit een stagiaire gehad van Odisee. Maar die moet dan constant studeren en doet enkel stages. Nu heb ik een bediende die ondertussen de opleiding volgt. Mijn opleiding was nog drie jaar, maar dan wel met heel veel stage. Dan leer je de stiel he. De theorie moet je echt

op school leren, natuurlijk. Dit is een goeie combinatie. Koen Ook het feit dat het op een maandag valt, waardoor ik de winkel niet te veel belast en er wel nog drie dagen ben per week, was denk ik ook een doorslaggevende factor, en het feit dat het ook maar één jaar duurt.

Tieneke Goethals Vroeger was dat twee jaar binnen Syntra Vlaanderen. Maar inderdaad, wij houden ook rekening met wat we weten. Maandag zijn veel optiekzaken gesloten. Zo komen we nog een beetje tegemoet aan cursisten en werkgevers, om ze over de streep te trekken. Syntra staat voor opleidingen voor doeners, praktijkgerichte opleidingen. En de opleiding Opticien komt hier zeker voor in aanmerking. Het voordeel van Optiek is dat het een van de weinige opleidingen is waarbij cursisten eigenlijk door hun hele schooljaar ‘stage’ lopen. Het is niet één blok van enkele weken, maar het hele schooljaar door. Ook het feit dat de opleiding maar één jaar duurt, is een heel belangrijk voordeel voor velen. En ik denk dat de stage op zich ook goed opgevolgd wordt. Het is niet enkel het aspect verkoopstechnieken, maar ook het technische aspect daaromtrent.

Brecht Het is een ook zeer gevarieerd beroep eigenlijk hé. Er is dat gevoelige, empathische en dat sensitieve, dat creatieve, en dan ook dat technisch aspect. Je moet echt wel een goeie combi kunnen zijn, ja. Het vraagt veel van de mensen, maar het maakt het ook uitdagender en leuker. Want als het altijd hetzelfde is, dan is dat natuurlijk heel afvlakkend. Het optiekvak is dat niet. Je bent ook constant met mensen bezig. En dat is het leukste wat er is, dat je die connectie hebt. De ene klant is al wat leuker dan de andere, maar je gaat toch voor die toffe momenten hé. Koen En dat vind ik eigenlijk wel het leukste. Zeker als ik het dan vergelijk met vroeger in de verzekeringen, meestal telefonisch. Hier is het echt wel face-to-face, je ziet de

EYELINE 19 KOFFIETAFELGESPREK

klant voor je. Je kunt zo'n beetje bijsturen in het gesprek, inspelen op de reactie van de klant. En het is niet enkel en alleen een verkoop die telt. Je leert de klant ondertussen ook een beetje kennen. In de verzekeringen had ik na drie jaar nog een afstand met sommige klanten. Terwijl dat je nu als je klanten soms twee, drie keer ziet, al een soort band hebt. Je merkt dat er meer connectie is. Je kan sneller inspelen op de wensen van de klant.

Tieneke Het doelpubliek dat wij dan eigenlijk aantrekken binnen onze opleiding zijn effectief mensen die al ergens te werk gesteld zijn, die inderdaad met dezelfde intentie de opleiding wensen te volgen. Ze willen wat meer zijn dan enkel een verkoper/verkoopster. Daarnaast, maar dan in mindere mate, zijn er ook die onder de vorm van een stagecontract te werk gesteld worden. Heel dikwijls zijn het mensen die een carrièreswitch overwegen. Maar al bij al zijn het wel overwegend heel gemotiveerde cursisten. En binnen Syntra zoeken we ook altijd wel mogelijkheden om ieder zijn traject te kunnen laten volbrengen. Lukt dat niet binnen één jaar, gaan wij zoeken naar oplossingen om zoveel mogelijk mensen over de eindmeet krijgen. Dat is de flexibiliteit onze kant ook.

Raf En hoe loopt dat dan administratief?

Via het sociaal bureau is een speciaal contract aangemaakt waarbij je het lesrooster moet doorgeven en wanneer je in de winkel staat en zo. Ze kunnen dat dus zo regelen en hij staat op de pay-rol. En dat werkt goed zo. Uiteindelijk was Koen altijd in loondienst, met vast loon. Dan was de schrik dat het financieel wat minder zou worden, maar dat is uiteindelijk niet. En binnen een maand of twee, drie heeft hij zijn diploma. En dan ben je gelanceerd hé. Het kan zeer interessant zijn voor mensen die denken aan een carrièreswitch.

En dat was ook wel een van de doorslaggevende factoren om echt die stap te zetten. Ik spring in het onbekende en de tijd wijst het wel uit.

Zijn de studenten allemaal tewerkgesteld in een optiekzaak nu?

Tieneke Dat is wel een voorwaarde binnen deze opleiding, dat cursisten die instappen in de opleiding hun stage/werkplaats opgeven. De meesten hebben al een contract en sommigen werken dan onder een bezoldigd stagecontract. Binnen Syntra hebben we een voorkeur voor zelfstandige optiekzaken. We weten ook wel dat er cursisten zijn die in ketens werken, maar we proberen al-

HET

VOORDEEL VAN OPTIEK IS DAT HET

EEN VAN DE WEINIGE OPLEIDINGEN IS WAARBIJ CURSISTEN EIGENLIJK DOOR HUN

HELE SCHOOLJAAR ‘STAGE’ LOPEN

tijd een beetje te sturen. De huidige groep is 50/50 verdeeld onder zelfstandigen en ketens.

Raf Waar wordt de opleiding aangeboden?

Tieneke Je kan de optiekopleiding volgen in Gent, Antwerpen, Limburg en Brussel, allemaal onder de zelfde vorm, meestal in dagopleiding. In Limburg kan je ook voor een avondopleiding van twee jaar kiezen.

Raf Opticiens die dan zo’n ‘Koen’ ter beschikking hebben, hoe komen die met jullie in contact? Hoe gaat dat in zijn werk?

Tieneke Het zijn meestal de studenten zelf die bij hen aankloppen. Bij het begin van het cursusjaar wordt er sowieso een toelichting gegeven. Hoe zit de stage in elkaar?

Wat zijn de verwachtingen? Wat zijn de loonsverwachtingen? Wie moet ik daarvoor contacteren?

Daarnaast hebben we ook een competentiecoach binnen Syntra. Zij treedt eigenlijk in contact met de cursist of rechtstreeks met de potentiële stageplaats om het contract en dergelijke op te maken en eventueel verder uitleg te verschaffen hoe het financieel in elkaar zit.

Raf Vanaf wanneer beginnen de inschrijvingen voor volgend jaar?

20 EYELINE
KOFFIETAFELGESPREK
KOEN IN ACTIE TIENEKE EN RAF

Tieneke De website staat eigenlijk nu al open. Sowieso is het de bedoeling dat al onze nieuwe opleidingen, cursusjaar 2024-2025, vanaf het eerste infomoment op 25 mei allemaal online staan, zodat potentiële nieuwe cursisten al de mogelijkheid hebben om eventueel hetzij rechtstreeks op de infodoc in te schrijven, hetzij nadien online. De opleiding Optiek staat nu al open op onze website. De inschrijving loopt tot aan de start van de opleiding. Heel af en toe verandert er nog iemand van opleiding in de eerste week, maar dan ligt alles wel echt vast.

Raf Het ideaalplaatje is dus: 25 mei gaan jullie van start, en tegen begin september is iedereen ingeschreven. Dan nog de contracten eventueel afronden en eind september start dan de opleiding.

Tieneke Er is ook nog een infomoment in augustus uiteraard. Het is pas eigenlijk eind augustus dat er wel een groter toestroom toe is. Dan pas wordt dikwijls de knoop doorgehakt.

Raf Koen, jij zit ondertussen al een eind in de opleiding. Nu komt het spannendste er aan. Wie zou jij deze opleiding aanraden?

Koen Ik vind eigenlijk, als ik het mag vergelijken met mijn bachelor, is de Syntra-opleiding meer praktijkgericht, praktischer ingesteld. En ook toegankelijker. Want voor sommigen schrikt dat ook wel af. Na enkele weken in de opleiding merk je ook dat die groep zich echt een soort van ‘gelijkschakelt’. Ondanks de verschillen in ervaring of van type zaak waar ze werken, merk je al snel geen verschil meer. En dan zit dat echt wel op gelijke golflengte. De opleiding is ook heel praktijkgericht en niet alleen dro-

ge theorie. Je gaat niet leren uit een boek hoe je een glas in een montuur steekt. Het is pas door te doen dat je dat gaat leren. En dat vind ik dan wel tof, dat die praktijk ook aan bod komt. Natuurlijk, het is een combinatie van stage en de lessen weliswaar. De informatie van de lessen kan ik in de week onmiddellijk toepassen. En bij mezelf blijft dat dan ook beter hangen. Anders is dat altijd abstract en zonder context. En nu is dat echt wel concreet.

Raf En als opticien ben je ook blij met deze keuze?

Brecht Ja, natuurlijk. Het is voor ons een positieve ervaring. Absoluut.

Raf Hoe staat de opleiding Optiek er nu eigenlijk voor? We hebben nog steeds veel gediplomeerden nodig hé. Tieneke Vroeger werd de opleiding aangeboden onder de noemer Optiek/Optometrie. Dat is nu nog enkel onder de noemer opticien. Maar we merken dat er niet zoveel mensen zich daardoor laten tegenhouden. Als ze effectief echt optometrie willen doen, oké, dan moeten we ze doorverwijzen naar Odisee. Maar we kunnen velen overtuigen dat je met de opleiding van Syntra voldoende capaciteiten zal hebben en technische vaardigheden om de job te kunnen uitvoeren.En dat is wel voor de meesten voldoende. We houden de groep bewust wat kleiner, met een max van 20 leerlingen. Dat werkt bij praktijkgerichte opleidingen beter, zo heb je ook een betere interactie tussen docent en cursist waar we met Syntra echt naar streven. De slaagkansen zijn ook wel vrij hoog met ongeveer 80% in eerste zittijd.

Raf Wel, ik wens het Koen in ieder geval toe. Dat zal Brecht ook graag zien gebeuren.

EYELINE 21 KOFFIETAFELGESPREK

OPTIEK NATHALIE

EEN PAREL AAN DE LEIE

VOOR HET 20-JARIG JUBILEUM WAS HET TIJD

OM OPTIEK NATHALIE IN EEN COMPLEET NIEUW

JASJE TE STEKEN. ZIJ KOZEN ER VOOR OM EEN

VOLLEDIGE STIJL RE-LOOKING TE GEVEN MET

EC DE SCHEPPER

Een eerste stap in de nieuwe zaak en je wordt overvallen door een symbiose van ruimte en rust. Het architecturale lijnenspel, de zachte ronde vormen zijn een toonbeeld van hedendaags comfort en verfijnde esthetiek, waarbij ieder aspect zorgvuldig is ontworpen om een perfecte balans tussen vorm en functie te bereiken.

De met aandacht gekozen materialen zorgen voor een gevoel van tijdloze elegantie, waarin de goudkleurige accenten een vleugje luxe en verfijning brengen. Het resultaat is een trendy, heerlijke shopexperience.

voor meer info: www.ecdeschepper.be

INFOTORIAL
ZEMSTBAAN 70 - 2800 MECHELEN infotel : 015.43 25 82
va n o p f r i s s i n g t o t t o ta a lv e r b o u w i n g eigen teams van meubelmakers/uitvoerders vrijblijvend bezoek & brainstormingsessie o n t w e r p & u i t v o e r i n g E C D S . N V @ G M A I L . C O M DE HEPPER n r i c h t i n g e n e.c.deschepper n a t h a l i e d r o n g e n HET RESULTAAT IS EEN TRENDY, HEERLIJKE SHOP-EXPERIENCE
www.ecdeschepper.com

EYELINE IN GESPREK MET

ALCONS NIEUWE COUNTRY MANAGER BENELUX

VEEL MENSEN WETEN

ÜBERHAUPT NIET

DAT ER LENZEN VOOR

PRESBYOPIE ZIJN

WOJCIECH MICHALIK

SINDS 2011 WERKT WOJCIECH MICHALIK BIJ ALCON. HIJ STARTTE ALS BRAND MANAGER IN POLEN EN WERKTE TUSSEN 2017 EN 2020 VOOR ALCON IN ZUID-AFRIKA. SINDS

AUGUSTUS 2023 IS HIJ DE COUNTRY MANAGER BENELUX EN WOONT HIJ IN AARTSELAAR, BIJ ANTWERPEN. GEHEEL VREEMD IS HIJ HIER NIET, WANT WOJCIECH STUDEERDE EERDER IN BRUSSEL. DE REDACTIE VAN EYELINE INTERVIEWDE HEM TIJDENS NCC2024.

TEKST Anneke Pastoor/Lola Hamers BEELD Miranda Becker Hoff

“Het is één ding om te kunnen zien, maar iets anders om ‘brilliantly’ te kunnen zien. Dat is een van de statements van onze CEO David Endicott. Het gaat erom dat we er geen genoegen mee willen nemen om goed of beter te kunnen zien. Het moet geweldig zijn, ‘brilliantly’ dus. Alcon wil het zicht van mensen naar een hoger niveau tillen, en dat geldt ook voor het comfort tijdens het dragen van contactlenzen”. Zo opende Wojciech Michalik het interview op de vraag hoe hij Alcons motto ‘See brilliantly’ invult. “Dit is en blijft onze missie en dit proberen we te bereiken door middel van onze drie focuspunten: klanten, innovatie en mensen. Sinds 2020 hebben we al vijf nieuwe producten gelanceerd in de contactlenscategorie. We onderscheiden ons voornamelijk met onze innovaties op het gebied van onze Water Surface-technologie met bijna 100% water aan het lensoppervlak voor een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en comfort1-4. Met onze nieuwe producten en materialen willen we écht verschil kunnen maken voor de consument”.

Alcon lanceerde de PRECISION1™-familie op de markt en nog niet zo lang geleden de DAILIES TOTAL 1™ for Astigmatism. “Onze laatste innovatie is in het maandelijkse segment: de TOTAL30™ Multifocal met een draagtijd van 30 dagen. Tijdens het NCC kondigden we deze officieel aan, de lancering in de Benelux was op 1 februari. Een contactlens die specifiek voor presbyopie ontworpen is. Een heel interessant segment omdat patiënten veeleisender worden. Presbyopie of verziendheid komt tevoorschijn naarmate men ouder wordt en beïnvloedt het vermogen om helder te zien. Dit betekent dat de doelgroep groeiende is vanwege de vergrijzing. Daarbij hebben veel presbyopen last van droge ogen, dus daarvoor is onze Water Surfacetechnologie zeker interessant”. Wojciech benadrukt dat droge ogen-problematiek ook te maken heeft met veranderende lifestyle. ”We werken tegenwoordig veel meer voor een beeldscherm op verschillende devices.

Covid heeft daar ook invloed op gehad. We werken nog steeds meer thuis en door al het beeldschermgebruik knippert men minder vaak. Smartphones zijn onze beste vrienden tegenwoordig. We moeten kijken naar producten die die trend volgen en ons kunnen helpen met deze uitdagingen”.

WATER SURFACE, EEN KLASSE OP ZICH

De nieuwste premium contactlens-innovaties van Alcon zijn gebaseerd op dezelfde gepatenteerde Water Surface-technologie. “We zijn enorm enthousiast over onze nieuwste innovatie op het gebied van Water Surfacecontactlenzen. Ons gepatenteerde chemische proces heeft een nieuwe categorie van lenzen voortgebracht waarbij het oppervlak tegen de 100% water aan zit, wat voor buitengewoon comfort en hoge zuurstofdoorlaatbaarheid zorgt.1-4 Dit is geweldig nieuws voor oogzorgprofessionals én consumenten, want discomfort staat op nummer één als de reden dat mensen stoppen met het dragen van contactlenzen. Zo’n 73% van de lensdragers ervaart enig discomfort, maar velen

EYELINE 25
INFOTORIAL

uiten dit niet bij hun oogzorgprofessional. Onze Water Surface-lenzen bieden degenen die ‘in stilte lijden’ een optie die past bij hun gezondheid en lifestylebehoeften. Oogzorgprofessionals zijn onmisbaar bij het helpen van consumenten met het begrijpen van hun mogelijkheden, gebaseerd op hun levensstijl, en wat ze verwachten van het dragen van contactlenzen. Alcon voorziet oogzorgprofessionals al jaren van hulpmiddelen om de draagervaring én de keuzemogelijkheden van de consument naar een hoger niveau te tillen. Er zijn vele lensdragers die soms al tien jaar dezelfde lenzen dragen; dat is ontzettend lang. Denk maar eens terug wie je zelf tien jaar geleden was, misschien had je net een andere baan, of slikte je nog niet de medicatie die je nu gebruikt. Er kan zoveel veranderen in die tijd en toch draagt iemand nog steeds dezelfde lenzen. Daarvan moet de consument bewust gemaakt worden. Oftewel, hij of zij moet worden overtuigd dat er iets beters voor de ogen is. We zijn natuurlijk gewoontedieren. Dat is mede een reden dat we het over een aparte categorie hebben. Je zult niet snel overstappen van een iPhone naar Android, of andersom. Maar in het allernieuwste model hebben wel veel mensen interesse. Op die manier proberen we dit te brengen. We benadrukken dus dat de contactlensdrager, door over te stappen op deze nieuwe categorie, kiest voor de nieuwste technologie met een nog betere ervaring. Training in de contactlenspraktijk is dus belangrijk om continu te upgraden, vooral ook om ervoor te zorgen dat het zo optimaal mogelijk uitgelegd wordt aan de (potentiële) klant. En daarbij komt ook nog dat veel mensen überhaupt niet weten dat er lenzen zijn voor presbyopie. Ze zien anderen (lees) brillen dragen, dus dat is ook waarover gepraat wordt. Contactlenzen zijn niet vaak een gespreksonderwerp”.

TOEKOMST

Toen Wojciech Michalik vorig jaar zomer net als Country Manager gestart was, werd hij volgens eigen zeggen ‘omvergeblazen’ door de vooruitgang die de Nederlandse markt gemaakt heeft. “Wat een focus op technologie en op de omgang met cliënten en patiënten. Ik zou het haast holistisch willen noemen; er wordt echt gekeken naar de best mogelijke oplossing per individu. Ik vind ook het hoge percentage abonnementssystemen erg interessant, het ligt volgens mij tussen de 60 en 70 procent. Ongelooflijk, in Polen wordt dat nauwelijks toegepast. Dat zou denk ik wel een interessante optie zijn voor de toekomst, omdat het oogzorgprofessionals kan helpen met het managen en ondersteunen van klanten. Wat dat betreft lijkt België meer op wat ik gewend ben. Een vergelijkbare mindset en vergelijkbare uitdagingen met Polen. Hier kunnen we nog wel wat meer training en opleiding gebruiken. Daar draag ik graag samen met mijn team bij Alcon Benelux een steentje aan bij”.

voor meer info: www.myalcon.com/be

©2024 Alcon Inc. BNLX-T30-2400013 Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het relevante product.

REFERENTIES

1 Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Cont Lens Anterior Eye. 2012;35(Supp 1):e14

2 Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-abstract 500.

3 In vitro analysis of lehfilcon A contact lenses outermost surface softness and correlation with water content; Alcon data on file, 2021.

4 Pitt WG, Jack DR, Zhao Y, Nelson JL, Pruitt JD. Loading and release of a phospholipid from contact lenses. Optom Vis Sci.2011;88(4):502-506.

26 EYELINE
WOJCIECH MICHALIK, AUDREY DENIS EN VINCENT MOLKENBOER

+ BRIL LENZEN

Wissel moeiteloos tussen een bril en PRECISION1™-contactlenzen die scherp zicht1 en langdurig comfort leveren.2

References: 1. Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Contact Lens Anterior Eye. 2012;35(Suppl 1):e14. 2. Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-abstract 500. 3. PEREZ-GOMEZ - European survey of contact lens wearers and eye care professionals on satisfaction with a new water gradient disposable contact lens. Clin Optom. 2014;6:17-23. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen. Resultaat individueel afhankelijk en kan beïnvloed worden door voorafbestaande aandoeningen. ©Alcon 2024 BNLX-DT1-2400001
ZIE HET LEVEN OP JOUW MANIER.
>80% WATER AAN HET OPPERVLAK3

COLUMN

DE WEEK VAN

HET ZIEN LAAT ONS SCHITTEREN

Het moment om te stralen nadert! Hoewel de jaarlijkse Week van het Zien nog even op zich laat wachten, zijn we bij het APOOB al druk bezig met de voorbereidingen. Dit initiatief is een uitgelezen kans om ons beroep te etaleren en belangrijke thema's binnen de oogzorg te belichten. Elk jaar vindt het plaats op de Internationale Dag van het Zicht, elke tweede donderdag van oktober.

Ons doel? De bevolking bewust maken van het belang van oogzorg en mensen aanmoedigen om hun ogen te laten controleren bij onze leden. Participerende bedrijven worden gepromoot op www.weekvanhetzien.be. Daarnaast selecteren we een actueel thema en stellen we een mediakit op voor de leden. We contacteren de nationale mediakanalen met een persbericht rond dit thema. We proberen steeds het ‘hot-topic’ naar voor te schuiven waar de journalisten de meeste interesse in hebben en waardoor ze meer mensen kunnen bereiken.

Uw inbreng is cruciaal. Welk thema zet ons op de kaart? Wat trekt de aandacht en bevordert de oogzorg in België?

Denk aan vorig jaar, toen we kozen tussen ‘Myopie Management – Laat de ogen van jouw kind nakijken’ en ‘Myopie Management – Spelend leren op school’. De APOOB organiseert een leerrijke buitenspeeldag op school waar in samenwerking met een lokale optiekzaak een speurtocht en workshop wordt gegeven rond ‘oogzorg bij jongeren in een digitale wereld’.

DENK MEE MET APOOB

Welke van deze twee topics zou u als journalist voorstellen aan uw redacteur om onder de aandacht te brengen?

Welk idee hebt u? Wat zal impact maken en onze zichtbaarheid vergroten?

Deel uw voorstellen met charles@ bruninx.be en laten we samen schitteren tijdens de Week van het Zien.

Charles Bruninx is optometrist, myopie expert en mede-eigenaar van Bruninx Design Optics in Hasselt. Charles deelt in iedere editie van Eyeline zijn visie op een actueel onderwerp met ons. Dit keer deelt hij een oproep vanuit zijn rol bij het APOOB.

CHARLES BRUNINX

RAY-BAN REVERSE EN LENNY KRAVITZ

ULTIEME SYNERGIE

VOOR DE NIEUWSTE RAY-BAN REVERSE-COLLECTIE HEEFT RAY-BAN DE HANDEN INEEN GESLAGEN

MET SUPERSTER, ROCKLEGENDE EN STIJLICOON LENNY KRAVITZ. HET REVOLUTIONAIRE ONTWERP MET EEN HOLLE LENS IN PLAATS VAN DE TRADITIONELE BOLVORMIGE LENS WERD IN 2023

GELANCEERD EN COMBINEERT IN DEZE NIEUWSTE COLLECTIE DE ICONISCHE RAY-BAN-VORMEN MET DE LEGENDARISCHE PERSOONLIJKHEID VAN LENNY KRAVITZ.

“Ik ben al mijn hele leven fan van Ray-Ban”, vertelt Lenny Kravitz. “De tijdloze stijl heeft me altijd aangesproken en de Ray-Ban Reverse-samenwerking is een droom die uitkomt. Het biedt me de mogelijkheid om mijn liefde voor muziek en mode te combineren met een iconisch merk. Het gaat bij Ray-Ban over grenzen verleggen, individualiteit omarmen en de wereld – door deze innovatieve glazen – vanuit een nieuw perspectief bekijken”. Daarin zijn Ray-Ban Reverse en Kravitz natuurlijk een perfecte match, want ook Kravitz heeft gedurende zijn muzikale carrière van ruim drie decennia voortdurend grenzen doorbroken op het gebied van genre en stijl.

“De belangrijkste waarden van Ray-Ban zijn authenticiteit, iconisch zijn, tijdloos zijn en moed tonen”, zegt Dan Alder, Ray-Ban Global VP Marketing. “Het voelt als het lot dat iemand als Lenny Kravitz onze eerste wereldwijde ambassadeur is, juist omdat hij deze waarden volledig belichaamt. Hij is bekroond, doorbrak grenzen, maakte ook naam buiten zijn muziek en heeft een creatief hart zonder grenzen. Samen wisten we dat dit de ultieme synergie was”.

ICONISCHE COLLECTIE

De Ray-Ban x Lenny Kravitz-collectie bestaat uit een zwarte Aviator Reverse en een Chrome Aviator Reverse. Op elk exemplaar is in het linkerbrillenglas de handtekening van Lenny Kravitz gegraveerd. De collectie is – zoals we gewend zijn van Ray-Ban – vervaardigd met oog voor de planeet door gebruik te maken van alternatieve materialen, zoals biologische nylon glazen, bio-acetaat monturen en gerecycleerde polyester reinigingsdoekjes en verpakkingen. De brillenglazen bevatten net als alle andere Ray-Ban Reverse-collecties UV-bescherming en antireflectie aan de achterzijde.

De Ray-Ban en Lenny Kravitz-capsulecollectie is te koop bij de betere opticien.

voor meer info: neem contact op met uw Ray-Ban-vertegenwoordiger

EYELINE 29

IN HARTJE HASSELT IS FRAGMAT GEVESTIGD, EEN ARCHITECTENBUREAU WAAR GEBOUWEN EN CONCEPTEN WORDEN ONTWORPEN DIE EEN STRAFFE INDRUK MAKEN. ZOWEL BINNEN ALS BUITEN. OOK GEEFT FRAGMAT EEN MERK EXTRA GLANS. “WIJ VERBINDEN ARCHITECTUUR, INTERIEURDESIGN EN BRANDING”, VERTELT SARA WUYTS, ZAAKVOERSTER/ ARCHITECT EN INTERIEURARCHITECT ENTHOUSIAST. “WE MAKEN EEN HUISSTIJL ZICHTBAAR IN HET STRAATBEELD EN KERNWAARDEN LEESBAAR IN HET INTERIEUR. OF ANDERSOM. WAT DE KLANT WIL EN WAAR HIJ OF ZIJ VOOR STAAT”.

FRAGMAT

VERENIGT INTERIEUR, ARCHITECTUUR EN BRANDING

OPTIEK CARLA VANGRONSVELD

“Onze sterktes zijn retail, kantoren, projectontwikkeling en alle andere mogelijke B2B-projecten. We geven de van onze klant vorm en begeleiden hem door het hele (bouw)proces”, legt Sara uit. “Met ons team van architec ten, interieurarchitecten en grafisch ontwerpers zijn we sterk in totaalprojecten”. Eén van die projecten was Optiek Carla Vangronsveld, al jaren een gevestigde waarde in Bilzen. “We waren dus ook heel erg enthousiast toen we onze schouders mochten zetten onder dit totaalconcept. Een optiekzaak gelegen in een prachtig pand in Bilzen, waarop we onze FRAGMAT-visie mochten loslaten. We kre gen carte blanche voor het ontwerp van gevel, interieur en branding; en het eindresultaat werd een geheel waar je niet zomaar voorbijloopt”.

GEVEL IN GLANZENDE TEGELS

In de Klokkestraat in Bilzen verrijst sinds kort een terra cotta gevel waarachter een gloednieuwe optiekzaak schuilt. FRAGMAT renoveerde de volledige gevel tot een uitno digend geheel en ontwierp een warm interieur en frisse branding in lijn hiermee. Sara: “Voor deze opticien komen onze drie pijlers aan bod, die samen zorgen voor een uniek totaalplaatje.⁠ Voor de gevel hebben we ons gebaseerd op de bestaande bogen. Ze werden geaccentueerd door ze ronder te maken en gouden kaders te plaatsen die de architectuur visueel ondersteunen. Terracotta equals bak stenen? Niet bij ons! We omhelsden de volledige gevel in glanzende tegels, volledig in lijn met het interieur. Onze branding werd als lichtreclame op de zijgevels geplaatst als finishing touch voor deze in het oog springende gevel. We maakten de sterktes van Optiek Carla Vangronsveld - kwaliteit & exclusiviteit - leesbaar in het interieur, en zorgden dat zowel jong als oud zich thuis voelen bij het kiezen van hun nieuwe montuur of contactlenzen. Het plafond kreeg een lichtroze kleur, voor een leuk accent. De glanzende terracottakleurige tegels van de buitengevel werden gebruikt om het bestaande meubilair een make-over te geven. De branding werd op speelse wijze toegepast op quotes aan de wanden en het losstaand meubilair werd volledig op maat ontworpen met oog op esthetiek en functionaliteit”.

SAMEN STERKER

De branding werd volledig op maat samengesteld. Het speelse logo zorgt voor verschillende mogelijkheden qua lay-out. De kleuren - zachtroze en terracotta - vormden de basis voor het interieur- en architectuurontwerp.

“Architectuur, interieurdesign en branding. Wij noemen ze in één adem”, besluit de zaakvoerster van FRAGMAT. “Samen zijn ze sterker. Logischer. En indruk-wekkender”.

voor meer info: www.fragmat.be

OOK BETER OPGE-MERKT WORDEN? INFOTORIAL

Het ROOD en het ZWART

HET IS DE TITEL VAN EEN BOEK UIT 1830, WAAR EEN SPEELKAART OP DE COVER STAAT. DEZE BIJZONDERE KLEURENCOMBINATIE HEEFT ZIJN KRACHT AL VAAK GETOOND – EN NIET ALLEEN IN HET KAARTSPEL.

In de jaren 80 van de 20e eeuw waren het geliefde modekleuren, die zich perfect leenden voor grafische prints, powerdressing, leren kleding en gewaagde brillen. De hoogtijdagen voor ska, punk en new wave. Dit jaar zien we een rood/zwart revival in eyewear en dat brengt heel veel moois met zich mee. Met rood en zwart kunt u alle kanten op, ook wat betreft de presentatie in de winkel. Een trend voor een breed publiek, van gematigd tot heel uitgesproken. Onze trendredactie maakte een selectie uit het grote aanbod. Laat u inspireren!

PRODUCTIE Brigitte van Mierlo en Marie-Catrien van Deijck i.s.m. Jan Luijk en Loes Brussen BEELD Adobe stock

– TREND –
EYELINE 33
– TREND –
ANDY WOLF
PENN&INK
ART&JACK I-MAN

SUITTO

A FACE

36 EYELINE
FACE LOOK MODA
– TREND –
WOLFIN
– TREND –
J.F. REY
EYELINE 39
CAROLINE ABRAM LIU JO

SIMON JABLON

ZOON EN DESIGNER VAN

LINDA FARROW

DESIGNER IN BEELD

HOE MOOI IS HET WANNEER JE ALS ZOON HET CREATIEVE TALENT VAN JE MOEDER ERFT ÉN HAAR

BIJZONDERE WERK WEER TOT LEVEN BRENGT? HET VERHAAL ACHTER LINDA FARROW LAAT ZICH

LEZEN ALS EEN ROMAN.

In 1970 startte de Engelse ontwerpster Linda Farrow een brillenmerk dat dankzij de uitgesproken designs en luxe kwaliteit in no time een begrip werd. Linda was van oorsprong modeontwerpster en zag een zonnebril als een essentieel modeaccessoire, een volwassen onderdeel van een outfit. Ze pionierde met vormen en dankzij haar baanbrekende ontwerpen werden de brillen daadwerkelijk mode. De avant-gardistische modellen werden gedragen door iconen als Yoko Ono en vanuit haar onuitputtelijke inspiratie creeerde Linda Farrow collectie na collectie, ook in samenwerking met modehuizen als Dior, Yves Saint Laurent, Sonia Rykiel en Balenciaga.

GRENSVERLEGGEND EN COMPROMISLOOS

Toch verdween Linda Farrow op een gegeven moment uit beeld en na een onderbreking van maar liefst twintig jaar keerde het merk in 2003 terug, dankzij haar zoon Simon Jablon, die destijds 24 was. Simon ontdekte een collectie originele ontwerpen van zijn moeder en bracht deze opnieuw uit onder de naam Linda Farrow Vintage. De originele archiefcollectie werd al

snel opgenomen door toonaangevende warenhuizen als Browns en Harvey Nichols. De vraag naar de collectie nam ongekende vormen aan en dat bracht Simon ertoe het merk volledig nieuw leven in te blazen door zijn eigen Linda Farrowbrillen te gaan ontwerpen. Brillen die zijn moeders toewijding aan grensverleggende designs zouden voortzetten. En zo geschiedde: ruim 20 jaar later staat Linda Farrow bekend om haar haar compromisloze luxe hoofdcollecties én de samenwerking met veel van 's werelds meest geprezen ontwerpers.

VEEL CELEBS ZIJN FAN

Linda Farrow heeft zich inmiddels gevestigd als een van de meest opvallende merken in de wereld van eyewear, met een prominente rol op talloze covers van Vogue. Het merk is nu verkrijg baar in 20 landen, met 18 eigen winkels over de hele wereld en fans als Beyonce, Rihanna, Ken dall Jenner en Lady Gaga. Simon's overgeërfde creatieve talent, waarin de visie van zijn moeder duidelijk voortleeft, houdt Linda Farrow relevant voor het heden en de toekomst.

GERECYCLED STAAL BIJ SKAGA

SKAGA ZET IN OP DUURZAAMHEID MET MONTUREN DIE GEMAAKT ZIJN

VAN GERECYCLED ROESTVRIJ STAAL.

In lijn met Skaga’s commitment aan de planeet is een nieuw concept ontwikkeld, geïnspireerd op natuurlijke elementen en kleuren uit Zweden. Zo bestaat model SK2167 met de naam Cirkulation, voor 91% uit gerecycled RVS dat afkomstig is van gebruikte consumentenproducten. Cirkulation is een retro navigatormodel, verkrijgbaar in 3 verschillende, matte tinten.

voor meer info: www.marchon.com

INNOVATIEVE MATERIALEN

BIJ BOSS

BOSS ONTWIKKELDE VOOR

LENTE/ZOMER 2024 ENKELE

CAPSULECOLLECTIES VOOR MANNEN.

De zonnebrillen en optische monturen zijn gemaakt van innovatieve materialen en de ‘style & expression’ capsules Bolo signature en Light signature zijn ontworpen met oog voor de planeet: de lichtgewicht ontwerpen zijn gemaakt van Acetaat Renew, dat bestaat uit bio-based en gerecyclede materialen. De glazen zijn gemaakt van Tritan™ Renew, een

hoogwaardige kunststof, gemaakt van gerecyclede materialen. Deze stijlen worden aangeboden in uni kleuren, havana tinten of transparante tinten en zijn uitgevoerd met kenmerkende BOSS-strepen en metalen details.

voor meer info: www.safilo.com

42 EYELINE

VICTORIA BECKHAM KRACHTIG EN GERAFFINEERD

ALLES WAT DE NAAM VICTORIA BECKHAM DRAAGT, WORDT ONTWIKKELD IN VICTORIA'S STUDIO IN LONDEN EN VOLDOET AAN HOGE EISEN WAAR HET GAAT OM VAKMANSCHAP, FABRICAGE EN MATERIALEN. DE STIJLRICHTING EVOLUEERT VAN SEIZOEN TOT

SEIZOEN, MAAR BLIJFT ALTIJD STERK VERBONDEN MET DE MEER AUTHENTIEKE ÉN MODERNE BRITSE SMAAK, MET VERFIJNING EN RAFFINEMENT ALS KERNWAARDEN. DAT GELDT NIET ALLEEN VOOR DE PRÊT-À-PORTER, LEDERWAREN, SCHOENEN EN BEAUTYLIJN, MAAR ZEKER OOK VOOR VICTORIA BECKHAM EYEWEAR.

De brillencollectie van Victoria Beckham is verfijnd, rijk aan details en gemaakt van luxe materialen. De stijl combineert moderne, eenvoudige vormen met vintage inspiraties. Een VB-stijl is draagbaar, flatterend maar nooit banaal. De collectie bestaat uit een aantal lijnen met elk hun eigen kenmerken.

ZES VB-CONCEPTEN

De gloednieuwe lijn V PLAQUE laat een opvallend ontwerp zien dat verfijnd en toch speels is. Deze monturen zijn gemaakt van de fijnste acetaten en vallen op dankzij de prominente veren die zijn versierd met een V-vormig glanzend metalen inzetstuk.

ontleent haar naam aan de kerndraad op de slapen, voorzien van een op maat gemaakt gewatteerd patroon genaamd ‘Guillochè’, een techniek die is geïnspireerd op de antieke juwelierskunst.

SCULPTURAL bestaat uit acetaat monturen die geometrisch zijn uitgewerkt om een sculpturaal facet-effect op de wenkbrauwen te creëren. De bijzondere structuur van elk model laat de natuurlijke tinten van de acetaten perfect uitkomen, waardoor volumes en licht gecreëerd worden.

CLASSIC LOGO heeft brede acetaat veren met een duidelijk Victoria Beckhamlogo aan de linkerkant. De gewaagde uitstraling krijgt extra kracht door het verfijnde acetaatstaat voor de originele vintagegeïnspireerde brillen. Elk model heeft een op maat gemaakt scharnierblok met een driedimensionale V-veer die over de hele lengte is gefreesd om de vorm te versterken.

-concept weerspiegelt VB's aandacht voor detail en elegantie. Deze monturen zijn meesterlijk vervaardigd: de metalen veren zijn gebeeldhouwd in laagreliëf en vervolgens ingevuld met een digitale print bedekt met

www.marchon.com

EYELINE 43

FLANDERS OPTICIANS

FOCUS OP MARKETING VOOR OPTICIENS

ALS ZELFSTANDIGE OPTICIEN MOET U VOORTDUREND IN HET OOG SPRINGEN. ALLEEN DE BESTE MONTUREN EN GLAZEN AANBIEDEN IS NIET GENOEG. U MOET UZELF VERKOPEN VIA ALLE KANALEN – OP EEN SLIMME, CREATIEVE ÉN DOORDACHTE MANIER. ALS U BOUWT OP DEZE 9 PIJLERS, VERGROOT DIT DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE MARKETINGAANPAK. EN DUS OOK OP EEN SUCCESVOLLE TOEKOMST VOOR UW OPTIEKZAAK.

44 EYELINE
ELKE
DE 9 PIJLERS VAN
CRUCIALE MARKETINGSTRATEGIE

1

VERTEL EEN STERK VISUEEL VERHAAL

U maakt niet alleen indruk met de producten die u verkoopt, maar ook met de verhalen die u vertelt. Een sterk visueel verhaal bindt elke affiche, mailing, folder en online post samen in één herkenbare beeldtaal. Het is het canvas waarop u uw boodschap creëert.

2

CREATIEVE SOCIALE MEDIA

Uw sociale media is een online etalage voor uw winkel – én een gemeenschap van (potentiële) klanten. Laat uw collecties op een creatieve en onverwachte manier tot leven komen. En speel in op thema’s en momenten die uw publiek aanspreken.

3

CONSISTENTE ONLINE AANWEZIGHEID

Door voortdurend en regelmatig aanwezig te zijn op sociale media – maar ook via online advertenties – blijft u top of mind bij uw publiek. Een vast publicatieschema in combinatie met creatieve campagnes toont soliditeit en betrouwbaarheid.

4 WEBSITE ALS VERKOOPKANAAL

Een website is niet zomaar een visitekaartje. Het is een levend platform dat de basis vormt voor al uw marketinginspanningen. Een optimale klantenbeleving én een merkidentiteit die perfect bij uw winkel passen, zijn cruciaal.

5 WEBSHOP VOOR ONLINE OMZET

Een webshop geeft uw klanten de kans om uw collectie online te shoppen – of uit te checken voor ze uw winkel bezoeken. Een onmisbare component van elke moderne zaak. Eentje die moet uitblinken in stijl, gebruiksvriendelijkheid én veiligheid.

FLANDERS OPTICIANS: GROEIMOTOR VOOR OPTICIENS

Flanders Opticians houdt de vinger aan de pols – zodat u dat niet hoeft te doen – en ontwikkelt innovatieve marketingservices met impact. Helder, efficiënt én betaalbaar. Zij stellen het marketingpakket samen dat elke optiekzaak - groot of klein - doet groeien.

6

DIGITAAL & PRINT: ÉÉN FRONT

Brochures, folders, flyers, affiches… Printmarketing is nog springlevend. Door uw printcommunicatie te koppelen aan digitale marketing, verhoogt u de impact ervan. QR-codes, links, landingspagina’s, … er is véél mogelijk.

7 DATA VERZAMELEN (EN GEBRUIKEN)

Elk contactpunt met uw klant levert u een schat aan informatie op. Als u die goed verzamelt, analyseert én gebruikt, communiceert u steeds effectiever met uw publiek en stemt u hun klantenreis perfect af op hun verwachtingen.

8

MINDER DOEN, MÉÉR BEREIKEN

Door nieuwe technologie – zoals automatisatie – te integreren in uw marketing, blijft u voortdurend in contact met uw klanten. En het beste: u hoeft er zelf weinig voor te doen. Ook een webshop kun je quasi automatiseren. Véél impact voor weinig moeite.

9 CONTINU BIJSTUREN EN BIJLEREN

De communicatiewereld staat niet stil. Houd uw vinger aan de pols, probeer nieuwe ontwikkelingen uit, integreer innovaties in uw aanpak. Laat u bijstaan door ervaren experts, zodat uw winkel de volle focus blijft krijgen, ook in de toekomst.

voor meer info: www.flandersopticians.be, ingrid@flandersopticians.be, +32 (0)15 440640

EYELINE 45
SCAN DE QR CODE EN BOEK EEN KENNISMAKINGSGESPREK MET INGRID VAN FLANDERS OPTICIANS INFOTORIAL

HET MARKETING & SALES TEAM VAN ZEISS VISION CARE SLOOT ZICH OP EARTH DAY AAN BIJ DE VRIJWILLIGERS VAN PROPER STRAND LOPERS OM AFVAL TE RUIMEN OP HET STRAND VAN OOSTENDE. MET DE ZON HOOG AAN DE HEMEL EN DE ZILTE ZEEWIND IN HUN HAREN, WERKTEN ZE ZIJ AAN ZIJ, ZEISS EN PROPER STRAND LOPERS, MET ÉÉN GEMEENSCHAPPELIJK DOEL: EEN SCHONER, GEZONDER EN MOOIER MILIEU VOOR ONS ALLEMAAL. IN TOTAAL WERD ER 420 LITER STRANDAFVAL VERWIJDERD OP 3 VERSCHILLENDE LOCATIES IN DE STAD.

TEAM ZEISS RUIMT STRANDAFVAL

OP IN HET KADER VAN EARTH DAY

Earth Day is het grootste milieu-initiatief ter wereld en vond dit jaar plaats op 22 april. Het is een jaarlijkse reminder aan het belang van milieubescherming. ZEISS besteedt aandacht aan de noodzaak om de natuurlijke hulpbronnen van de aarde wereldwijd en lokaal te beschermen. Haar strategie gaat uit van duurzame praktijken en verantwoordelijkheid voor de gegenereerde CO2-voetafdruk. Als onderdeel van haar lokale activiteiten onderneemt ZEISS ook stappen om de bescherming van het milieu te ondersteunen. Zo wordt al vele jaren een papierloos kantoor nagestreefd, door gebruik te maken van elektronische circulatie van documenten en afvalscheiding op basis van het soort afval.

OPRUIMACTIE

MENTALITEITSWIJZIGING

Proper Strand Lopers begon in 2016 als burgerinitiatief, gedreven door de dringende noodzaak om de verwoestende impact van strandafval aan te pakken en de kwetsbare natuurlijke omgeving te herstellen. Wat begon als een kleine groep individuen groeide al snel uit tot een krachtige gemeenschapsorganisatie, die mensen inspireert om zich in te zetten voor een schonere omgeving. Hun leger van vrijwilligers staat klaar om de kustlijn te bevrijden van afval, terwijl ze tegelijkertijd bewustwording creëren en waardevolle wetenschappelijke gegevens verzamelen over marien afval. Tim Corbusier, oprichter van Proper Strand Lopers, gaf team ZEISS de juiste tools voor de opruimactie en een intro over marien afval en de impact ervan.

Katia Maeyaert, Senior Sales & Product Adviser / ZEISS VISION CENTER Expert Belgium, initieerde de teambuildingactiviteit in het kader van Earth Day. “Als geboren en getogen Oostendse heb ik een natuurlijke band met het strand en de zee. Sinds een aantal jaar merk ik dat onze waterlijn en stranden jaar na jaar steeds meer slachtoffer zijn van het respectloos gedrag van bepaalde mensen. Je kan je niet voorstellen wat er allemaal bewust wordt achtergelaten na een bezoekje aan het strand: plastiek afval van allerhande allooi, sigarettenpeuken, pampers, verpakkingsmateriaal van speelgoed… Sinds de zomer van 2020 ga ik, samen met andere vrijwilligers van Proper Strand Lopers, met regelmaat ‘s avonds zwerfafval opruimen op ons strand. Vandaar dat dit mij een voor de hand liggende teambuildingactiviteit leek: samen met de collega’s de zeelucht opsnuiven, ondertussen een waardevolle bijdrage leveren aan het milieu en iets bijleren over de schadelijke gevolgen van marien afval. Pas door zelf de problematiek te ervaren, kan je tot een mentaliteitswijziging komen”.

voor meer info: www.zeiss.be, www.properstrandlopers.be

46 EYELINE

ZIEN & HOREN FRITS VAN DEN BOSCH

IN VOORMALIG GEMEENTEHUIS WOMMELGEM

INDUSTRIËLE WSB-REVOLUTIE IN BELGIË

VIJF JAAR GELEDEN BEGON FRITS VAN DEN BOSCH ZIJN ZOEKTOCHT NAAR EEN

BETER GELEGEN PAND VOOR HET NOG OPTIMALER BEDIENEN VAN ZIJN DOELGROEP

ÉN VERBETERDE PARKEERMOGELIJKHEDEN. DIT BRACHT HEM BIJ HET VOORMALIGE

GEMEENTEHUIS VAN WOMMELGEM. AAN WSB DE VRAAG OM ZIEN & HOREN

FRITS VAN DEN BOSCH OPNIEUW TE HELPEN OM DIT GROTE PAND INTERIEUR

EN EXTERIEUR GESTALTE TE GEVEN. EN DAT IS MEER DAN GELUKT!

De focus lag op budgettaire zorgvuldigheid gezien de omvang van het project. Het pand is volledig gestript. Het ontwerpteam van WSB heeft de buitenzijde een strakkere uitstraling gegeven, terwijl de solide betonnen constructie binnen volledig bleef staan. Een belangrijk gegeven was de zichtbaarheid vanaf de straat. Dit resulteerde in de installatie van een grote lichtstraat die van voor naar achteren door de winkel loopt. Dit zorgt voor een enorme toetreding van daglicht. Het pand is ruimtelijk en groots gemaakt: er is tevens hoogte gecreëerd van meer dan zes meter, verdeeld over twee verdiepingen. Er zijn shop-in-shops ontworpen, elk met eigen identiteit, zonder dat het DNA van de zaak in het gedrang komt. Merken zoals Lunor, Anne & Valentin, Lindberg en Etnia Barcelona hebben nu elk hun eigen podium binnen de winkel.

Op de begane grond bevindt zich de ontvangstruimte met bar. Waar voorheen de vleugel stond, staat nu een prachtige rode Porsche. De winkel heeft extra aandacht voor merken en is geschikt om events te organiseren voor optiekmerken en ondernemers. Ook zijn hier fantastische verkoopeilanden op een heldere manier gepositioneerd. Aan de rechterkant van de entree bevinden zich de high-end modemerken zoals Gucci, Prada, Tom Ford en Dior.

De eerste verdieping geeft de ruimte voor refractie en horen. Hier zijn ook de wachtruimte voor klanten en kantoren voor personeel gemaakt. De stalen trap is behouden en opgeknapt in een unieke kleur, en functioneert tevens als kinderbrillenhoek.

AKOESTIEK EN EYECATCHERS

In een groot pand als dit ligt de uitdaging om een goede akoestiek te houden zonder afbreuk te doen aan de industriële look. Dit werd opgelost door vloerbedekking, stofdoek aan het plafond en akoestische wandpanelen.

De winkel heeft verschillende eyecatchers: twee enorme bomen van bijna 6 meter bereiken het plafond. Daarnaast heeft WSB op een geweldige manier kunst en de naamgeving Antwerpen gecombineerd met passende kleuren in een op maat gemaakte plafondvisual.

Goed gastheerschap en customer journey staan centraal bij het ontwikkelen van dit unieke winkelconcept. De goede start geeft een positieve verwachting voor de toekomst!

voor meer info: www.wsbdesign.com

INFOTORIAL BEELD WSB D esign

Artificiële intelligentie een (R)EVOLUTIE?

EEN (R)EVOLUTIE DIE IN SNELTREINTEMPO OP ONS AF KOMT DENDEREN. VOOR VELEN ONDER ONS NOG EEN VER-VAN-MIJN-BED-SHOW, ANDEREN OMARMEN DEZE NIEUWE ONTWIKKELINGEN AL IN HUN DAGELIJKS LEVEN. FEIT IS WEL DAT OP KORTE TIJD DE THEORETISCHE ONTWIKKELINGEN TOEGANKELIJK GEMAAKT WORDEN IN ONS DAGELIJKS LEVEN. VAN CHATGTP TOT DATABASE- EN GEGEVENSAUTOMATISATIE; EYELINE DUIKT DIEPER IN OP DEZE MATERIE.

De term Artificiële Intelligentie (AI) slaat vaak op het gebruik van ‘slimme software’. Mensen en dieren zoeken en herkennen onbewust patronen. Dit is een neurologisch proces, dat automatisch en onbewust gebeurt. Een computer kan dat niet, maar door aangepaste ‘slimme’ programma’s te schrijven kan de computer op een kunstmatige manier, mits hij de data ter beschikking krijgt, ook patronen zoeken en herkennen. Vaak sneller en efficiënter dan de mens, en daarbij rekeninghoudend met meer variabelen dan wij ooit zouden kunnen.

Kunstmatige intelligentie betekent eigenlijk dat, via gegevensverzameling en data-input, onze kennisbron - en de toepasbaarheid daarvanbijna onuitputtelijk wordt. Via het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens (het bundelen van zoveel mogelijk kennis als het ware), heeft een grote groep mensen toegang tot een enorme verzameling aan kennis over diverse onderwerpen. Dagelijkse toepassingen in commerciële bedrijfsafdelingen, (bedrijfs)administraties, de medische sector, logistiek en andere zijn geen uitzonderingen meer. Heel veel bedrijven maken al dankbaar gebruik van deze nieuwe technologieën. Deze digitale omschakeling in het bedrijfsleven wordt ook erg gestimuleerd door de overheid. De overheid biedt bedrijven verschillende platformen om AI-toepassingen te leren ontdekken en te implementeren.

EYELINE 51

Eén van de meest gebruikte AI-technieken vandaag is Machine learning. Bij deze toepassing worden programma’s geschreven die verbanden en patronen kunnen herkennen, op basis van eerder geziene voorbeelden. Dit wordt toegepast in allerhande contexten, zoals bijvoorbeeld om spraak in tekst om te zetten, films of boeken aan te bevelen, vertalingen etc. Commercieel gezien zien we deze toepassingen onder andere bij bijvoorbeeld Spotify, die bepaalde muziek voorstelt op basis van eerder beluisterde nummers. Ook merken als onder andere ZARA en Nike maken al geruime tijd gebruik van deze AI-toepassingen. Op commercieel vlak gebruiken zij AI-toepassingen om het aankoopgedrag van hun klanten te gaan inschatten en voorspellen, om daar op die manier gerichter op in te kunnen spelen. Op administratief/logistiek vlak, gebruiken zij AI om de interne bedrijfsprocessen te automatiseren en te optimaliseren.

Binnen de theoretische ontwikkeling van deze digitale evolutie zijn er grosso modo twee stromingen te onderscheiden.

Zij die willen dat artificiële intelligentie de rol van de mens zoveel mogelijk overneemt (sterke AI), en zij die willen dat de ontwikkeling van AI zorgt voor een toegevoegde waarde in het comfort, levenskwaliteit en de kennis van de mens (zwakke AI).

De eersten zoeken manieren waar AI de rol van de mens daadwerkelijk kan overnemen, de laatsten zijn bijvoorbeeld onder andere eerder medische toepassingen zoals het ECLAIR project van het DiabetesLiga Onderzoeksfonds. Zij hebben eind vorig jaar in samenwerking met UZ Leuven, een grootschalig onderzoeksproject afgerond om diabetische retinopathie sneller op te sporen. Door lange wachttijden bij de specialisten, leidde een laattijdige diagnose vaak tot uitgestelde zorg. Ruim 1200 patiënten werden op drie verschillende manieren onderzocht. Ofwel werden de netvliesfoto’s gecontroleerd door de oftalmoloog, ofwel door de computer, en bij de derde groep werden de foto’s door beiden gequoteerd. Op die manier kan men een database aanleggen, die mettertijd zou kunnen zorgen voor een geautomatiseerde diagnostiek.

De data voor het gebruik van AI moet sowieso worden verzameld, dus over het daadwerkelijk vervangen van de rol van de mens kan gediscussieerd worden; feit is wel dat onze dagelijkse realiteit er al gauw heel anders kan gaan uitzien. De mogelijkheden zijn legio. En wat met de toekomst van de toekomst? Het onderwijs van onze kinderen? Hoe stomen we hen het beste klaar voor nog verdere ontwikkelingen? Evolueren we ook hier mee, en leren we hen in de toekomst eerder kennis en informatie opzoeken, en er ethisch mee omspringen, of laten we hen kennis ad hoc in het hoofd blijven stampen? Ons dagelijkse realiteit verandert as we speak.

Spannende evoluties om naar uit te kijken.

BRON www.europarl.europa.eu

AI IN HET DAGELIJKSE LEVEN

Enkele AI-applicaties waarvan we misschien niet altijd beseffen dat ze gestuurd worden door AI.

Online winkelen en reclame

AI wordt veel gebruikt om mensen gepersonaliseerde boodschappen te geven, gebaseerd op bijvoorbeeld hun vorige zoekopdrachten, aankopen of ander gedrag online. AI is enorm belangrijk in de handelssector - producten optimaliseren, inventaris plannen, logistiek etc. Past u het al toe in uw optiekzaak?

Zoeken op het web

Zoekmachines leren van de vele input van gegevens van gebruikers, om relevante zoekresultaten te leveren.

Digitale persoonlijke assistentie

Smartphones gebruiken AI om een zo relevant mogelijk en gepersonaliseerd product aan te bieden, denk aan Siri. Virtuele assistenten die vragen beantwoorden, aanbevelingen geven en helpen bij het regelen van dagelijkse routines zijn alomtegenwoordig.

Automatische vertalingen

Vertaalsoftware, gebaseerd op geschreven of gesproken tekst, gebruikt kunstmatige intelligentie om te vertalen en vertalingen te verbeteren. Dit is ook het geval voor functies zoals de automatische ondertiteling van video’s.

Slimme huizen, steden en infrastructuur

Slimme thermostaten kunnen van ons gedrag leren om energie te besparen, terwijl ontwerpers van slimme steden hopen om met slimme verkeersregeling connectiviteit te verbeteren en verkeersopstoppingen te verminderen.

Auto’s

Terwijl zelfrijdende voertuigen nog niet de norm zijn, gebruiken auto’s al veiligheidsfuncties op basis van AI. De EU heeft bijvoorbeeld geholpen om VI-DAS (Vision Inspired Driver Assistance Systems) te financieren. Dit zijn geautomatiseerde sensoren die mogelijke gevaarlijke situaties en ongevallen kunnen detecteren. Navigatie wordt ook grotendeels aangestuurd door AI.

Cyberveiligheid

AI-systemen kunnen cyberaanvallen en andere cyberdreigingen helpen herkennen en bestrijden dankzij de voortdurende gegevensinput, het herkennen van patronen en het traceren van eerdere aanvallen.

algemene professionele opticiens- en optometristenbond van belgië

We behartigen de belangen van het beroep van de opticien-optometrist in al zijn aspecten. www.apoob.be

APOOB & IK

OMDAT DE KRACHT VAN ONZE BEROEPSVERENIGING VOORTVLOEIT UIT HET ENGAGEMENT VAN ONZE LEDEN, ZETTEN WE GRAAG IN ELKE EDITIE ÉÉN VAN HEN IN DE KIJKER. DEZE KEER LATEN WE VALERIE EN ROBIN VAN OPTIEK HUYGEN UIT MAASMECHELEN AAN HET WOORD.

Een beroepsvereniging brengt zelfstandige opticiens samen

SAMEN STA JE STERKER DAN ALLEEN

We ontmoeten Valerie en Robin van Optiek Huygen uit Eisden (Maasmechelen), wiens ouders Guido en Dominique 43 jaar geleden een zelfstandige optiekzaak opgericht hebben. Door de jaren heen is Optiek Huygen uitgegroeid tot een echte familiezaak. Zoon Robin en dochter Valerie zijn ondertussen ook actief in de zaak, en momenteel bezig met de overname ervan.

Valerie vertelt: “Voor mij was het van jongs af aan een vanzelfsprekende keuze om in de optiekzaak mee te werken. Vooral het fashion aspect sprak me aan. Het is ook heel leuk om samen te werken met familie, ieder heeft zijn eigen competenties, maar we vullen elkaar goed aan”.

SAMEN STERK

Broer Robin studeerde eerst bedrijfsmanagement en kwam na een vervolgopleiding optiek in de familiezaak terecht. “Wij zijn al heel lang lid van de APOOB, en ook altijd lid gebleven, we vinden dat een beroepsvereniging de zelfstandige opticiens samenbrengt. Samen sta je sterker dan alleen. Door de opticiens te verenigen, kan je dingen realiseren die alleen niet mogelijk zijn. Dit merkten we nog maar eens door het gewijzigde KB. Alle tijd en inzet die Viviane (De Vries-red.) in de groepering steekt, de communicatie met Volksgezondheid, maar ook de communicatie naar ons toe, de updates die we regelmatig ontvangen, zijn allemaal zaken die je enkel als groep kan realiseren. We vinden het fijn dat we op die manier telkens op de hoogte zijn van wat er speelt in de sector en appreciëren oprecht alle moeite die men in de organisatie steekt”.

Valerie en Robin Huygen, Optiek Huygen

Vele jaren lid van de APOOB

Het APOOB blijft nieuwe leden verwelkomen Wie graag lid wil worden en zo onder andere op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het beroep, kan dat heel eenvoudig door te surfen naar: www.APOOB.be/ lid-worden.

EYELINE 53
VALERIE EN ROBIN HUYGEN

THE B.I.G.

Wij dagen de status-quo uit

Vandaag de dag praat de optiek-industrie over een nieuw niveau van personalisatie. Individualiteit was nog nooit zo belangrijk & het in kaart brengen van visueel gedrag wordt zelfs geoptimaliseerd door artificiële intelligentie.

In tegenstelling tot andere fabrikanten gebruiken wij bij Rodenstock een productieproces dat het mogelijk maakt om een grote hoeveelheid biometrische gegevens in onze brillenglazen te verwerken. Dit terwijl de opticien enkel en alleen de standaard oogmeting moet uitvoeren, zonder gebruik te maken van gespecialiseerde apparaturen.

Biometrische brillenglazen maken een groot verschil. Omdat wij brillenglazen produceren met onze nieuwe AI-technologie op basis van een biometrisch oogmodel, ervaart 97% van de gebruikers van B.I.G. NORM® brillenglazen minder perifere aberraties. 94% ervaart een bredere progressiezone in het brillenglas en 97% voelde minder aberraties op afstand.

DIFFERENCE

B.I.G. NORM® …

… is een brillenglas gebaseerd op een AI-gebaseerd biometrisch oogmodel

… zijn op maat gemaakte brillenglazen, gebaseerd op benaderende biometrische parameters van elk individueel oog

BIOMETRIC INTELLIGENT GLASSES

Custom

56 EYELINE 56 EYELINE
+31 33 208 2370 Scherpenzeel NL Paris FR Trier DE München DE Berlin DE
winkelinterieur 500+ producten Betaalbaar design Snelle levering
€3220 €7700 €4280 €2915 €1430
Winkelinrichting voor opticiens

OP WEG NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST MET ZEISS VISION CARE

VERANTWOORDELIJK HANDELEN IS ALTIJD GEKOPPELD GEWEEST

AAN HET LANGE TERMIJN-SUCCES VAN ZEISS. ALS BEDRIJF ACHTER DE CARL ZEISS FOUNDATION WORDEN DEZE WAARDEN AL MEER DAN 100 JAAR NAGELEEFD. ZEISS VISION CARE-TEAMS IN ONTWIKKELING, PRODUCTIE, LOGISTIEK, SERVICE, IT EN VERKOOP WERKEN SAMEN OM HULPBRONNEN TE SPAREN. ZIJ BIEDEN CONTINU OOGZORGOPLOSSINGEN AAN OM MENSEN TE HELPEN BETER TE ZIEN, ONGEACHT HUN AFKOMST OF FINANCIËLE ACHTERGROND.

Om gestalte te geven aan die verantwoordelijkheid, richt ZEISS zich op drie belangrijke gebieden: besparingen op hulpbronnen, duurzame productontwikkeling en sociaal engagement. ZEISS zorgt ervoor dat er minder water, energie en plastic wordt gebruikt voor de productie van brillenglas en dat er minder CO2 wordt uitgestoten in de hele waardeketen - van de productie van halffabricaten tot de uiteindelijke levering. Om de productie van brillenglazen zo duurzaam mogelijk te maken, worden de productieprocessen voortdurend onderzocht en verbeterd. Er worden methoden ontwikkeld waarmee brillenglazen met steeds minder materiaal kunnen worden geproduceerd en verouderde productieapparatuur wordt vervangen door energiezuinige apparaten.

LAAGSTE ENERGIEVERBRUIK, MINDER AFVAL

ZEISS wil steeds meer afstand nemen van de traditie van automatisering uit eigen belang, en blijven streven naar optimale parameters die kunnen leiden tot het laagste energieverbruik en de minste afvalproductie. Niet alleen het volume van de gebruikte materialen is cruciaal voor duurzame ontwikkeling, maar ook de grondstoffen zelf. Door gebruik te maken van een aanzienlijk aantal materialen op biologische basis, heeft ZEISS milieuvriendelijkere zonnebrilglazen ontwikkeld die klanten een duurzame keuze bieden.

SOCIAAL ENGAGEMENT

Als bedrijf dat eigendom is van een stichting zet ZEISS zich in voor sociale verantwoordelijkheid. Daarom is verantwoordelijk handelen een van de bedrijfswaarden. De missie van ZEISS: Een heldere visie voor iedereen.

Met dit doel steunt het bedrijf verschillende lokale initiatieven die hieraan zijn gewijd. Veel mensen hebben geen toegang tot enige vorm van oogzorg, vooral op het platteland. De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste ontwikkelingslanden en arme regio's niet beschikken over de professionele en logistieke capaciteit om oogcorrecties uit te voeren.

voor meer info: www.zeiss.be

BOLD NEDERLANDSE BEURS MET INTERNATIONAAL KARAKTER

DE OPTIEKWERELD MAAKT ZICH OP VOOR DE AANKOMENDE BOLD XXL-EDITIE, GEPLAND OP 8 EN 9 SEPTEMBER 2024 IN DE BRABANTHALLEN IN DEN BOSCH (NL). BOLD OPTICAL FAIR WORDT BESCHOUWD ALS EEN BELANGRIJK EVENEMENT IN DE OPTISCHE INDUSTRIE, MET EEN BELOFTE VAN EEN INFORMATIEVE ERVARING VOOR PROFESSIONALS EN LIEFHEBBERS. DOELSTELLING IS EEN BREED GEDRAGEN EVENEMENT TE ORGANISEREN VOOR OPTICIENS, AUDICIENS, CONTACTLENSSPECIALISTEN, OPTOMETRISTEN EN OPTIEKSTUDENTEN. NIET ALLEEN UIT NEDERLAND, MAAR OOK UIT BELGIË EN DUITSLAND. TEAM EYELINE SPRAK MET WALTER EN TERRESSA VAN BOLD.

Het (inter)nationale beurslandschap is de afgelopen jaren onderhevig geweest aan ingrijpende veranderingen. Diverse optiekbeurzen zijn verdwenen, waaronder Copenhagen Specs in Kopenhagen, Berlijn en Barcelona, Die Brillemesse Cologne in Duitsland, Niche Optical Fair en Optical Kick Off in België. In Nederland sloegen daarom beursorganisaties en andere belanghebbende partijen de handen ineen om één gezamenlijke beurs neer te zetten, in plaats van drie verschillende beurzen. In samenspraak met Stichting Optiek Events gaf Bold in 2023 het startschot voor de eerste en enige collectieve Nederlandse optiekbeurs. Op 10 en 11 sep-

tember vorig jaar overtrof Bold zichzelf met Bold XXL, een geüpgraded optiekbeurs van formaat. Wat ooit bescheiden begon op een landgoed, evolueerde naar een XXL-editie in de Brabanthallen in Den Bosch. Met meer dan 9000m² gevuld met optiek, is Bold uitgegroeid tot een must-visit evenement voor iedereen in de optische industrie. Bij het ter perse gaan van dit magazine stonden er al meer dan 300 merken op de deelnemerslijst.

BRABANTHALLEN: DE PERFECTE LOCATIE

Waarom zijn de Brabanthallen gekozen als locatie voor dit grootschalige evenement? “Naast de ruime parkeergelegenheid bieden de Brabanthallen een comfortabele en gemakkelijke beurservaring”, vertelt Terressa. “Dit wordt dan ook de vaste nieuwe locatie voor Bold XXL voor de komende jaren. Bovendien biedt de stad 's-Hertogenbosch een schat aan historische en culturele bezienswaardigheden voor bezoekers om te verkennen”.

Naast het verkennen van de nieuwste trends en collecties, biedt Bold XXL ook volop gelegenheid tot netwerken en het onderhouden van zakenrelaties. Opticiens en andere professionals kunnen zich volledig onderdompelen in de wereld van de optiek en profiteren van de vele mogelijkheden die het evenement te bieden heeft.

KWALITEIT EN EEN BEETJE REURING

Waar vroeger een optiekbeurs voornamelijk werd bezocht om orders te plaatsen, is de functie van de beurs verschoven richting ‘oriëntatie en inspiratie’. “Opticiens moeten op

58 EYELINE

REGISTRATIE EN TOEGANG

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf begin juni gratis registreren voor een toegangsticket via de website van Bold Optical Fair. Het evenement is exclusief toegankelijk voor opticiens, audiciens, contactlens-specialisten, optometristen, optiekstudenten en optiekgerelateerde bedrijven, dus vooraf registreren is verplicht.

Datum: 8 + 9 september 2024

Locatie: Brabanthallen - Den Bosch (NL)

hun gemak kunnen rondneuzen”, vindt Walter. “Dat moet de insteek zijn van de beurs. Hierdoor halen leveranciers meer nieuwe klanten binnen. Maar uiteindelijk wordt er nog steeds veel ingekocht op beurzen, mede ook doordat het zo druk is in de optiekzaken. Het is pure tijdwinst om meteen je collecties in te kopen”. Terressa: “We proberen ook altijd wat nieuwe merken aan te trekken, zodat de beurs niet steeds een kopie is van de vorige edities. Er moet een beetje reuring zijn”.

voor meer info en het complete programma: www.bold-opticalfair.nl

EYELINE 59
WALTER VAN WAAS EN TERRESSA BINNENDIJK

NIEUW BIJ HOYA MYOPIE BEWUSTWORDINGSCAMPAGNE

ONDER HET MOTTO ‘LET’S ACT NOW. TOGETHER.’ WERKT DE HOYA-GROEP SAMEN MET VERSCHILLENDE BETROKKEN PARTIJEN OM ZOVEEL MOGELIJK BEWUSTWORDING TE CREËREN ROND BIJZIENDHEID EN OUDERS TE STIMULEREN OM TIJDIG LANGS TE GAAN BIJ DE OOGARTS VOOR ADVIES OP MAAT ÉN OM EEN VLOTTE DOORVERWIJZING TE FACILITEREN. BIJ HOYA IS HET GROEIENDE PROBLEEM ROND PROGRESSIEVE MYOPIE BIJ KINDEREN AL GERUIME TIJD EEN PRIORITEIT. DE AFGELOPEN PERIODE LEVERDE DE GLASFABRIKANT DAN OOK AL HEEL WAT INSPANNINGEN OM ROND DIT THEMA DE NODIGE BEWUSTWORDING TE CREËREN EN MET DE WETENSCHAP OPLOSSINGEN TE ONTWIKKELEN.

HOYA startte in samenwerking met de Hong Kong Polytechnic University reeds in 2012 met klinisch onderzoek naar myopiemanagement en de ontwikkeling van speciale brillenglazen met myopieremmende eigenschappen. Inmiddels lanceerde HOYA naast MiYOSMART brillenglazen met gepatenteerde D.I.M.S.-Technology (Defocus Incorporated Multiple Segments), met MiYOSMART Chameleon (meekleurend) en MiYOSMART Sunbird (gepolariseerd) als eerste glasfabrikant zonneglazen voor myopiemanagement. Omdat het van cruciaal belang is om myopie te behandelen met wetenschappelijk gebaseerde oplossingen, lanceerde HOYA afgelopen jaar eveneens de campagne ‘Vertrouwen door bewijs’, waarmee aandacht wordt gevraagd voor evidence-based myopiemanagement en verwezen naar de meer dan 25 wetenschappelijke publicaties over MiYOSMART die beschikbaar zijn op www.hoyavision.com.

MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK

Met het Belgoptic Update Event van 13 mei 2024 te Mechelen in het vooruitzicht, lanceert HOYA een nieuwe myopie bewustwordingscampagne. Laure Vandeplas, Medical Affairs Specialist bij HOYA, legt uit wat de campagne inhoudt: “Om het thema toenemende bijziendheid bij kinderen onder de aandacht te brengen, meer bewustwording te creëren rond bijziendheid en het belang van vroegtijdige detectie en een multidisciplinaire aanpak te ondersteunen, blijft de HOYA-groep zich voortdurend inzetten. Als gecertificeerd MiYOSMART-opticien kan u bijdragen tot de bewustwording door het thema toenemende bijziendheid bij kinderen extra in de kijker te plaatsen in uw optiekzaak. Zo komt het thema myopie centraal te staan en wordt het samen met uw kinderbrillencollectie hét gespreksonderwerp in uw optiekzaak”.

EXTRA IN DE KIJKER

Naar aanleiding van deze nieuwe myopie bewustwordingscampagne ontwikkelde HOYA een speciale nieuwsbrief, met de titel ‘Zet het thema toenemende bijziendheid bij kinderen extra in de kijker in uw

60 EYELINE

Zet het thema ‘toenemende bijziendheid bij kinderen’ extra in de kijker in uw optiekzaak

- Bijziendheid komt steeds vaker voor

- Tijdig ingrijpen is belangrijk

- Multidisciplinaire aanpak is cruciaal

- Hoya Vision Care groep neemt al sinds 2012 een belangrijke rol in myopiemanagement op zich en biedt met MiYOSMART een wetenschappelijk onderbouwde oplossing ter behandeling van progressieve myopie bij kinderen

- Ook u kan bijdragen tot de bewustwording rond myopie: ontdek er alles over in de campagne-nieuwsbrief en doe mee!

- HOYA investeert ook de komende jaren volop in innovaties en verdere bewustwording rond myopie

- Meer info? Bezoek de HOYA-stand tijdens het Belgoptic Update Event op 13 mei in Mechelen of stuur een mailtje naar miyosmart@hoya.be

optiekzaak’. Daarin ontdekt u hoe de Hoya Vision Care groep al sinds 2012 een belangrijke rol in myopiemanagement op zich nam en vandaag met MiYOSMART een wetenschappelijk onderbouwde oplossing ter behandeling van progressieve myopie bij kinderen biedt. Bovendien vindt u in de nieuwsbrief eveneens een overzicht van het communicatiemateriaal dat u kan bestellen om het thema myopie extra onder de aandacht te brengen in uw zaak.

MEER WETEN OVER DEZE NIEUWE MYOPIE BEWUSTWORDINGSCAMPAGNE?

Lees hier de campagne-nieuwsbrief en doe mee!

PANELDISCUSSIE OP BELGOPTIC UPDATE EVENT

Naast de lancering van de nieuwe myopie bewustwordingscampagne, blijft HOYA ook de komende jaren volop investeren in innovaties en in verdere bewustwording rond myopie. Zo nam HOYA actief deel aan de paneldiscussie rond myopiemanagement tijdens het Belgoptic UpDate Event op 13 mei in Mechelen en brengt het weldra een nieuwe basis opleidingsmodule uit als kennismaking met MiYOSMART. Daarnaast organiseert HOYA ook in 2024 nog verschillende MiYOSMART-webinars, worden nieuwe educationele modules voor oogzorgprofessionals toegevoegd aan www.myopia.hoyavisionlearningcenter.com, organiseert het bedrijf Hoya Faculty sessies (meer info: www.hoya-faculty.be) en neemt het deel aan diverse nationale en internationale medische congressen zoals OB2024, AMICO 2024 en EPOS 2024.

voor meer info: miyosmart@hoya.be

#Myopie #LetsActNowTogether #OokJijKanErIetsAanDoen! #Bijziendheid #ElkeDioptrieTelt #Detectie #Oogzorg

ONLINE OPLEIDINGSMODULE ‘MIYOSMART’

Sinds eind 2021 hebben reeds meer dan 800 opticiens uit België en Luxemburg de online MiYOSMART-opleiding succesvol afgerond en hun certificaat behaald. Wilt u als opticien ook MiYOSMART-gecertificeerd worden?

Stuur dan een mail naar miyosmart@hoya.be of miyosmart@seikovision.com om deel te nemen.

EYELINE 61

DE ZAAL ZIT VOL MET DE FUTURE GENERATION EN DE JONGEREN VOELEN ZICH DUIDELIJK GEÏNSPIREERD

#NCC2024 FUTURE GENERATION

JEROEN

Het thema van het congres - Future Generation - was beide dagen voelbaar en zichtbaar. Er waren lezingen over de toekomst en we zagen veel talentvolle jonge sprekers. Het NCC-concept is vertrouwd: een centrale hal waar sociale contacten worden gelegd of aangehaald en waar 26 exposanten volop ruimte, tijd en aandacht krijgen. Het is een ontmoetingsplek, waar je in de pauze een kop koffie kunt pakken en waar de lunch geserveerd wordt. Om alles goed en duidelijk over te brengen, waren er in totaal 11 camera’s, 10 projectoren en 2 widescreens opgesteld, bediend door maar liefst 30 personen. Een vlekkeloze ondersteuning. Vanuit de hal verwijzen de pijlen je naar de omliggende zalen waar de lezingen plaatsvinden. Drie grote zalen met 480 tot 560 stoelen en een zaal die omgetoverd was tot het NCC Café, met zo’n 100 zitplaatsen. Voor veel mensen is dit café – waar onderwerpen in een verrassende vorm aan bod kwamen - een plezierige knaller. Verder is er een Studenten Lounge en een ruimte waar de 51 sprekers zich kunnen voor bereiden. De Scientific Track-ruimte, met de papers & posters, maakt het congres compleet.

VIER KERNTHEMA’S

De vier kernthema’s van dit NCC – myopie management, presbyopie, droge ogen en cornea - waren via een uitge kiend programmaschema te volgen. Vaak was de eerste pre sentatie van zo’n thema in de grote Genderzaal, waar de the orie en de laatste ontwikkelingen werden besproken. Dan volgde aansluitend in een andere zaal een presentatie met praktische toepassingen. En als het even kon, was er dan als slot een sfeervolle en toegankelijke sessie in het NCC Café. Naast de kernthema’s kwamen er andere onderwerpen aan bod. Zo nam Marcel Levi het publiek mee in een zeer interes sante discussie over preventie, screening, langer leven en de kramp in de gezondheidszorg.

MYOPIEMANAGEMENT

Erin Tomiyama, Nicole Logan en Kovin Naidoo startten met het (wederom) benoemen van de ooggezondheidsconsequenties die myopie kan hebben. Het gaat om een life-time toename van het risico. Elke dioptrie die we kunnen remmen, is winst. De Nederlandse contactlensspecialisten werden geprezen voor hun kennis en kunde van orthokeratologie. De resulta ten van alles wat we doen – druppelen, optische interventie, etc. – lopen niet spectaculair ver uiteen. Het is fijn dat we een steeds langere periode hebben om de effecten te meten. Er wordt wereldwijd gezocht naar een manier waarop we het re boundeffect kunnen beperken. Wanneer moet je stoppen, en stop je direct volledig of stapsgewijs? Er werd genoemd dat geen enkele therapie de garantie geeft dat de myopie niet toeneemt. Dit moeten we ook duidelijk communiceren rich ting kind en ouders. Lifestyle, het bewustzijn en verandering daarvan lijken hierin de belangrijkste factoren te zijn. Het be wustzijn bij het publiek is nog veel te beperkt en het is onze verantwoordelijkheid daar wat aan te doen. We moeten meer gaan samenwerken: optometristen, contactlensspecialisten, opticiens, zorgverzekeraars en oogartsen.

Esmée Bennen, Emily Tan en Jan Roelof Polling presen teerden de sessie ‘Wat heb ik nodig om een myopiekliniek te starten’. Wanneer je een myopiecentrum binnen je bestaande praktijk wilt vestigen, vereist dat een zorgvuldige afstemming. Denk aan de procedures en de verschillende behandelopties. Wanneer je dat allemaal goed doet en het lukt ook nog om een samenwerkingsvorm met een ziekenhuis/oogarts te creëren, lever je zeker een bijdrage aan de myopiezorg. En dat ook nog voor de patiënten dichtbij. De kinderen zullen er volgens hen blij mee zijn.

De myopiedag eindigde in het NCC Café. Aan de hand van stellingen werden aanwezigen door Karin van Hees-Teuben, Daisy Laan en Emily Tan uitgenodigd om te discussiëren. Er

EYELINE 63
OWI, CAROLINA EN EEF IN HET NCC CAFÉ ARIANA WAS ‘A WOMAN WHO DARED’

DROGE OGEN

Het tweede grote thema was droge ogen en Lyndon Jones beet het spits af. Hij onthulde de laatste resultaten van de onderzoeken naar droge ogen. Welke druppels komen eraan en voor welk specifiek doel? “Een nieuw middel op de markt krijgen, duurt 4 tot 5 jaar en dan volgt nog zo’n zelfde periode voor clinical studies en toestemming. Slechts 1 op de 5 middelen die worden ontwikkeld, komt op de markt. En de kosten liggen tussen 25 en 75 miljoen dollar”. De lezingen van Rob Wouters, Sander Sterk en Gulenay Pakier waren duidelijk op de praktijk gericht. De drie sprekers vormden een complementaire eenheid. Oogarts Rob Wouters voor de medische achtergrond: “Geen enkel droge ogen-verhaal is hetzelfde en veel oorzaken zijn mogelijk. De klant zit vaak in een vicieuze cirkel, heeft al lang last. De prevalentie neemt toe en dan vooral onder vrouwen. Denk na over welke rol jij daarin wilt spelen”.

Sander Sterk ziet in zijn lenzenpraktijk steeds meer mensen met droge ogen-klachten. Hij probeerde zich er verder in te verdiepen, maar gaf het snel op om alle wetenschappelijke artikelen proberen te begrijpen. “Ik ben gewoon weer vanuit

de klant om goed te reinigen. Mijn filosofie is: hoe minder druppels hoe beter”. Gulenay Pakier: “Er is een duidelijke relatie tussen droge ogen en knipperen. Als mensen geconcentreerd bezig zijn, knipperen ze vaak weinig”.

Chris Geysen van Visser Contactlenzenpraktijk “Als ‘oldie’ denk je altijd dat je niet veel kan bijleren, maar door de keuze die de organisatie heeft gemaakt om jonge mensen op het podium te zetten, werd ik heel verrast. Dankzij de jongere, nieuwe sprekers hoor ik toch weer net andere dingen en inzichten. Well done!”

Diagnostiek en behandeling van droge ogen; een onderwerp dat in handen lag van Jelle Vehof, Imke Jacobs en Zoë Mathan. In twee etappes: op zondag stond de sessie in het teken van de oudere vrouw, die sinds de overgang last heeft van droge ogen. Op maandag ging het over de jonge contactlensdrager die last heeft van droge ogen. Zoë vertelde, als lid van de Richtlijnen Werkgroep, over de richtlijnen die de OVN heeft opgesteld. Het zijn heel praktische richtlijnen, van de anamnese via testen naar uitleg en voorlichting. Ze zijn te vinden op de website van de OVN: www.optometrie.nl.

De laatste woorden over droge ogen waren voor Harry Dickhoff in het NCC Café: “Droge ogen, haal eruit wat erin zit. Als contactlensspecialist/optometrist kunnen we een belangrijke rol spelen in het bewaken/monitoren van de homeostase van het traanvocht. Een regelmatige analyse van het traanvocht is noodzakelijk en vormt de basis van een goede oogmeting en optimale contactlensaanpassing”. Aan tafel werd ook gesproken over een hybride samenwerking tussen optometrist en oogarts. Dit kan een belangrijke toegevoegde waarde vormen voor het oplossen van deze ongemakken. Tafelgast Dr. Rob Wouters biedt deze hybride vorm al aan, samen met Sander Sterk. Jacqueline Luiten vertelde hoe zij haar expertise binnen het Oogwereld Netwerk deelt en Imke Jacobs gaf waardevolle inzichten over de aanpak bij Visser Contactlenzen. De zaal was het er unaniem over eens dat er meer generieke kennis moet worden aangeboden over droge ogen-management.

CORNEA

Voor veel bezoekers zijn de lezingen over de cornea het interessantst. Niet iedereen is in zijn praktijk bezig met droge ogen of myopie. Bianca Schut en Arjan de Vecht vormen al jaren een geliefd podiumkoppel. De magie van de topografie wordt door hen teruggebracht naar gewoon begrijpen en beredeneren van de trukendoos. Het kunnen ‘lezen’ van een topografisch beeld is de basis van de aanpassing. We gaan steeds meer de kant op van topografisch plaatje maken, uploaden naar de fabrikant en daarna de lens uitpakken en afleveren. Maar het is zo fijn om een corneamap te kun-

64 EYELINE
BYKI

nen vertalen naar een passing. Een superboeiende lezing, met veel vaste ‘fans’ met notitieblok in de zaal: ”Het blijft interessant: traanfilm beoordelen, Meibomklieren meten, en natuurlijk het in kaart brengen van de verschillend vormen van keratocus. Elke keer word ik handiger met de topograaf”, vertelt Geraldine Barendregt na afloop.

Philip Morgan en Lyndon Jones gingen in op de zeer milde, zelflimiterende enkelvoudige cornea-infiltraten. De term ‘para inflammation’ wordt uitgelegd als de fase die zit tussen ‘niks aan de hand’ en een ontsteking. Een beschermend mechanisme. Volgens Lyndon Jones helpt dit ons om de relatie tussen contactlens en oogoppervlakte te begrijpen: “Cornea-infiltraten ontstaan door hoornvliesontsteking en kunnen variëren van zeer milde infiltraten tot microbiële keratitis. In de differentiaaldiagnose tussen Infiltratieve Keratitis versus Microbial Keratitis staan vooral de pijn en de heftigheid tegenover elkaar. Bij IK geldt: ontsteking, milde tot matige pijn, kan bilateraal zijn, meestal amper rood en geen visusachteruitgang en weinig tot geen staining. Daar tegenover is de pijn bij MK heftig. Ook meestal aan één oog, met veel tranen, extensieve staining en gemiddelde tot ernstige roodheid. De acanthamoebe keratitis wordt veroorzaakt door niet-steriel water, uit de kraan of zwembad”. Erg belangrijk is om de DD te maken tussen MK en IK: “Voorzichtig en nauwkeurig spleetlamponderzoek is vereist. En vraag naar wat de patiënt gedaan heeft. We zien deze klachten vaker bij rokers in de leeftijd van 18 tot 29 jaar”. Het risico kan worden beperkt door niet met lenzen in te gaan slapen, een peroxidesysteem te gebruiken, of - nog beter - over te stappen op daglenzen.

PRESBYOPIE

De eerste presentatie over presbyopie, de ‘theorie’, werd verzorgd door Marco van Beusekom en Amit Jinabhai. Gevolgd door ‘praktijk’ van Sarah Morgan en Ariana Ghafouri. Een forum met specialisten en als afsluiting de discussie in NCC Café bij Harry Dickhoff.

“Iedereen gaat presbyoop worden”, is geen verrassende uitspraak en is vooral bedoeld om aan te geven hoeveel markt ervoor is. Marco: “Van de presbyopen staat 20% open voor contactlenzen. Dat betekent in Nederland 1,6 miljoen potentiële contactlensdragers en in België 1 miljoen. De beginnende presbyoop is begin 40 en is over het algemeen actief, met verschillende bezigheden en visuele eisen. Je kunt multifocale brillenglazen als oplossing kiezen, maar met lenzen kunnen mensen hun probleem verbergen en voordelen ervaren”. Het aanpassen van presbyopie contactlenzen had 10 jaar geleden een slagingspercentage van 47%, nu wordt dit geschat op 90%. Overleg met de klant is essentieel. Marco: “Vind het compromis waarmee de klant tevreden is. Volg sowieso altijd de aanpasinstructie van de fabrikant.

Does the know-it-all, know it all… Dit was de uitdagende titel van de levendige sessie met 5 professionals: Marco van Beusekom, Dave Block, Floortje Fischer de Brabander, Greg Dingeldein en Tijl Van Mierlo. Dave beet het spits af: ”Multifocale lenzen vormen maar een klein onderdeel van de meeste praktijken. Komt dat omdat er met myopiemanagement of droge ogen-behandeling meer te verdienen is?”. Tijl adviseert: “Praat bij een oogmeting over multifocale lenzen. Ook bij het praatje in de winkel, bij de verkoop van multifocale lenzen, gewoon voorzichtig over multifocale daglenzen be

EYELINE 65
TIJL, GREG, FLOORTJE, DAVE EN MARCO

ginnen”. “In de opleiding leren we zeker over de verschillende soorten multifocale lenzen”, vertelt Floortje. “Leveranciers worden uitgenodigd om over hun specifieke lensvormen te praten”. Greg poneert de stelling: “Aanpashandleidingen zijn voor dummy’s. We hebben snel de neiging om de aanpashandleiding te negeren en gewoon aan de slag te gaan. Bijna niemand volgt ze”. Alle sprekers zijn heel duidelijk in het advies om altijd de aanpashandleiding te gebruiken: “Het is echt dé manier om succesvol aan te passen”. Aanpashandleidingen zijn niet voor dummy’s, maar voor professionals.

DOOR DE OGEN VAN DE PUBER - PUBERGEDRAG

Gedragspsycholoog Patrick van Veen, schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker, verzorgde samen met Byki Huntjens een interessante presentatie over het gedrag van pubers. Byki: “Vragen we aan kinderen hoe ze hun lenzen vinden, dan zijn ze heel tevreden omdat ze de manier waarop tieners eruitzien drastisch verbeteren”. Patrick schetst de ontwikkeling van kinderen: “Een 10-jarige is bezig met de ontwikkeling naar een grotere onafhankelijkheid. De aandachtspanne wordt langer en ze gaan leren hun verstand te gebruiken. De 14-jarige heeft last van stemmingswisselingen, gaat zijn eigen sterke en zwakke punten herkennen en schaamt zich voor zijn ouders. Dat laatste kan een reden zijn om een lenscontrole zonder ouders te doen. De 17-jarige is doelgerichter, toont meer onafhankelijkheid van de ouders en je kunt er afspraken mee maken”. “Wat doen pubers graag? Dagelijks internetten, bijna de helft van de jongeren sport bijna dagelijks, 80% van de jongens leest nooit een boek tegenover 65% van de meisjes. Meisjes zijn 95% van de tijd online, jongens 85%. Gamen kan zelfvertrouwen geven, plezier en positieve energie, maar aan de andere kant kan het slaapproblemen veroorzaken. Let erop, oogzorgspecialisten, de gemiddelde kijkafstand bij kijken op een mobiele telefoon is vergelijkbaar met lezen en spelletjes. De belangrijkste manier van het leven te leren is testen, het opzoeken van grenzen, ontdekken. Je moet kinderen niet alleen maar vertellen hoe ze het moeten doen.

Misschien een idee om wat betreft lenshygiëne en lensinstructie de kinderen een paar keuzemogelijkheden te geven”. Patrick geeft een paar commerciële tips: geef keuzes en geen strikt protocol. Discussie mag, maar de puber moet centraal staan, breng tijd door met de puber alleen en respecteer de privacy.

CARE(Y)ERS

Op het podium in het gezellige NCC Café zit - behalve Eef van der Worp, Jeroen Mulder en Caroline Kunnen - de Future Generation. Owi Owusu Mensah als secondant spreekstalmeester van Eef. Owi werkt in een ziekenhuis en in een winkel. Hetzelfde geldt voor Margot Maneschijn. Hozan Zebari is bezig met een promotieonderzoek in Erasmus MC. Finn van Vlimmeren werkt in een winkel. Verschillende young professionals die uiteenlopende richtingen zijn opgegaan. Er ontstaat een boeiend gesprek over studie en carrièrekeuze. Over hoe lastig het is om een keuze te maken voor of na je opleiding. Of is het juist een luxe dat je zoveel kanten op kunt? “Na de studie optometrie heb ik een paar jaar gewerkt aan een master op de VU”, vertelt Hozan. “Na de master dacht ik wel, wat nu? Ik wilde weer onderzoek doen, maar dan wel met ogen. Ik werk nu met veel plezier samen met professor Klaver in Erasmus MC aan een onderzoek naar myopie”. Eef is duidelijk richting de jonge generatie: “Kies je inspiratiebron, sta open voor mensen met ervaring die je tegenkomt. Het congres is daar een prachtig moment voor. Spreek sprekers aan, zij zijn ook gewone mensen”.

Gert Vanschoenwinkel van Contactlenzen Vanschoenwinkel “Het was weer een leuk NCC, zoals het hoort. Waar we wel van verschrokken waren, was de toegangsprijs die enorm gestegen was. In de wandelgangen was dat wel iets wat je steeds te horen kreeg, idem van de leveranciers. Educatie moet voor iedereen toegankelijk blijven! Met deze prijzen ga je heel wat mensen de toegang ontnemen”

66 EYELINE
NAMENS DE ORGANISATIE BEDANKT!

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Een presentatie van Marcel Levi en Caroline Klaver. “De baby die in 2024 wordt geboren, heeft kans de 100 te bereiken”. Marcel Levi, hoogleraar geneeskunde, prijst de kwaliteit van de gezondheidszorg: “Mensen worden ouder door betere gezondheidszorg, dat hebben we nooit eerder beleefd. De preventie staat wat negatief in het nieuws, het is nodig dat we daar gedifferentieerd over denken. Vaccineren is de grootste en gemakkelijkste preventie, daar is weinig discussie over. We moeten ons afvragen hoe groot het risico op ziekte is en of we de kans wel kunnen verkleinen. Stoppen met roken is de preventie voor longkanker, dat snappen we allemaal. Maar afvallen bij diabetes ligt al wat genuanceerder. Een gezonde levensstijl, gezonde voeding en een sportschool zijn soms moeilijk te betalen”. Een boeiend betoog van Levi. “We moeten prioriteren wat we onder preventie verstaan. Soms is screenen het meest effectief, denk aan borst- en prostaatkanker. We zijn goede zorg zo gewoon geworden, chronische ziektes stapelen zich op. Wereldwijd is daardoor een tekort ontstaan aan mensen in de gezondheidszorg, gecombineerd met stijgende kosten”.

“Er is een wereldwijde myopietsunami, in alle landen is er een toename van 50%”, vertelt professor Klaver tijdens haar presentatie. “We moeten dat nu echt aanpakken. Elke dioptrie die we kunnen remmen is winst, elke dioptrie minder geeft 15% minder kans om slechtziend te worden. Er is een genetische belasting, maar de lifestyle heeft zeker ook invloed op de myopie. Het zit in je genen, maar ook voor 50% in je omgeving. Let op de screentijd, langer dan 20 minuten achter elkaar op een scherm kijken, heeft al invloed. En ga naar buiten!”

SARAH MORGAN ZINGT DAVID BOWIE

Het slotakkoord van het NCC was voor Sarah Morgan. Gezeten achter haar keyboard zong ze, met Philip Morgan en Lyndon Jones als achtergrondkoor, het David Bowie-nummer Space Oddity. ‘This is ground control to major Tom, werd ‘This a myopia control in a most peculiar way’. Sarah zong het ontroerend mooi. Op het podium zaten ook Karin Teuben en 6 vertegenwoordigers van de Future Generation. Zes jongeren die het lef hadden om voor een volle zaal even kort hun ervaringen van het weekend te delen. Mooie woorden klonken, het was een bijzonder NCC met veel aandacht voor de Future. De studenten, onze future, waren bijzonder tevreden en de zaal met hen.

PROGRAMMADIRECTEUR JEROEN MULDER STOPT ERMEE

Heel logisch en zeer verdiend werd Jeroen Mulder verzocht om naar voren te komen. Jeroen heeft met zijn team een subliem congres neergezet. Hij was altijd hardwerkend, de spil in het comité, innovatief, inspirerend, creatief. Vlak voor het congres stuurde hij een Spotify-link met nummers over ogen. Voor in de auto op weg naar het congres. Wij hebben het met een glimlach gedraaid.

FACTS & FIGURES

Ruim 1.500 unieke bezoekers; op zondag 1.335 en op maandag 1.215

51 sprekers, 5 simultane tracks, 53 papers & posters, 26 exposanten, 35 rising stars, 8 women leaders, 16 young students, 130 bezoekende studenten, van wie 88% uit Nederland, 7% uit België, 3% uit Duitsland en 2% uit de UK.

EYELINE 67
JEROEN EN PETER

BAUSCH + LOMB BLIKT TERUG OP NCC

“WIJ WERKEN BIJ BAUSCH + LOMB AAN UW, JOUW EN ONZE TOEKOMST. DE ‘FUTURE GENERATION’. EN DAAR MAG IK SINDS KORT OOK DEEL VANUIT MAKEN. ZOWEL DOOR HET INTRODUCEREN VAN NIEUWE INNOVATIEVE PRODUCTEN, MAAR OOK IN HET OPTIMALISEREN VAN ONZE DIENSTVERLENINGEN. EEN VAN DIE DIENSTVERLENINGEN IS MARKETING”.

HANA FOGL IS SINDS SEPTEMBER VORIG JAAR PRODUCT MARKETING MANAGER BIJ BAUSCH + LOMB EN MAAKTE IN MAART HAAR EERSTE NCC MEE.

“Voor ons bood het NCC een geweldige gelegenheid om in contact te treden met onze klanten en hen hierover te informeren. En voor mij als nieuwkomer in de branche was het bijzonder fijn om me twee dagen onder te dompelen in de wereld van contactlenzen. Daarbij komt dat de arbeidsmarkt voor contactlensaanpassers onder druk staat en daardoor heeft men in de contactlenspraktijken vaak niet voldoende tijd voor onze Territory Managers. Het NCC bood ons de kans om veel klanten te ontmoeten en te spreken”. Tussen de lezingen door was het gezellig en druk op de stand van Bausch + Lomb. “Er was dan ook veel te zien, van een dynamische vloerpresentatie, tot een Virtual Reality ULTRA® ONE DAY-beleving, een presentatie op grote tv-schermen en zelfs live optredens. Brian Tompkins ging op onze stand in gesprek met Tijl Van Mierlo. Via een silent disco headset konden bezoekers luisteren naar de tips and tricks van Brian en Tijl onder het genot van hun lunch”, aldus een enthousiaste Hana.

FUTURE GENERATION INNOVATIES IN SILICONE HYDROGEL LENZEN

Bausch + Lomb blijft werken aan het motto: Live the ULTRA® life! Dat vereist contactlenzen die beter aansluiten op de steeds veranderende lifestyle. Hana: “En juist dat drijft onze Research & Development-afdelingen om onze succesvolle Bausch + Lomb ULTRA® family de komende jaren verder uit te breiden. Zo hebben we onlangs het leveringsbereik van de Bausch + Lomb ULTRA® Multifocal for Astigmatism sterk uitgebreid. De recent geintroduceerde Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglenzen vormen een start voor een reeks nieuwe innovaties in silicone hydrogel daglenzen die zullen volgen. Ik kijk daar enorm naar uit. NCC 2024 was voor ons een geslaagd congres. Namens ons team bedankt voor uw bezoek en graag tot de volgende…!”

voor meer info: www.bausch-lomb.be

68 EYELINE
EYELINE
DRUKTE OP DE STAND TIJL EN BRIAN IN GESPREK

RECYCLENS VOOR EEN SCHONERE WERELD

Het Recyclens®-programma zorgt voor de volledige recycling van daglenzen, inclusief blisters en afsluitfolie. Zo wordt voorkomen dat het plastic afval in het milieu terechtkomt. De aangesloten opticien stuurt alle ingezamelde restmaterialen een paar keer per jaar kosteloos naar het verzamelpunt van Bausch + Lomb. Daar worden de lenzen, blisters en afsluitfolies handmatig zorgvuldig gescheiden en aangeleverd bij het verwerkingsbedrijf. Vervolgens worden de restmaterialen 100 procent gerecycled tot mooie en duurzame producten. Het Recyclens-programma is exclusief beschikbaar voor gebruikers van Biotrue® ONEday en Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglenzen. Zo bent u samen met Bausch + Lomb ‘ready for the future’.

“DE STAND VAN BAUSCH + LOMB WAS OPEN EN UITNODIGEND. IK VOND HET LEUK OM TE ZIEN DAT HET TEAM UIT EEN MOOIE

MIX VAN JONG EN OUD BESTAAT; MET VEEL ERVARING OF JUIST HELEMAAL FRIS VAN BUITEN DE BRANCHE. IK HOUD

VAN PERSOONLIJK CONTACT EN DAT WAS ER VOLDOENDE. DE VR-PRESENTATIE WAS EEN WELKOME AFWISSELING. DE BEDRIJFSKLEDING HOEFT VAN MIJ NIET PER SE. IK HEB

GEEN LEZINGEN TIJDENS NCC GEVOLGD, DAAR HEB IK HET

GEDULD NIET VOOR; MIJN TEAM GELUKKIG WEL. IK VIND HET

FIJN OM VEEL LEVERANCIERS IN KORTE TIJD TE SPREKEN EN VAN GEDACHTEN TE WISSELEN ALS HET GAAT OM NIEUWE

TEAM BAUSCH + LOMB BENELUX HARRY, ERNEST EN ROB
INFOTORIAL
EELKE VELTMAN

2024

deReserveerdatum!

WIJ NODIGEN U UIT

BOLD TE BEZOEKEN

“KOM NAAR BOLD EN ONTDEK OPTIEK OP Z’N BEST!”

Nieuwe locatie: BRABANTHALLEN

DEN BOSCH, NEDERLAND

Bold App:

DOWNLOAD HIER DE BOLD

APP OM UW BEZOEK GOED VOOR TE BEREIDEN

Deelemers:

BEKIJK ONLINE HET VOLLEDIGE OVERZICHT EN MEER...

WWW.BOLD-OPTICALFAIR.NL 08 + 09
SEP

DOOR DE LENS VAN...

Eef van der Worp

DE

MENSELIJKE MAAT

TERUGBLIK NCC 2024

Er was veel aandacht voor ‘Artificial Intelligence’ (AI) op het NCC 2024. Niet onlogisch natuurlijk, als het thema van het congres ‘Future Generation’ is. Een recente studie uit de VS laat zien dat AI minimaal zo goed is als, of beter in staat is dan, specialisten van vlees en bloed om glaucoom en netvliesafwijkingen te detecteren. Hoe zit dat met contactlenzen? In een sessie ‘Survival of the Fitting’ keken Bart van

EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK

EN SCHRIJFT MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN

DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.

der Linden en ik hiernaar. Deze case reports van een aantal contactlensspecialisten die dagelijks in de praktijk actief zijn, lieten zien dat ‘big data’ zeker bij kunnen dragen aan een betere lenspassing. Dat is goed nieuws voor de lensdrager. Maar er blijkt ook goed nieuws te zijn voor de aanpasser: de menselijke maat is zeker zo belangrijk.

OP HOOGTESTAGE

Wat we als contactlensspecialist allereerst willen weten, is: wat is een normaal oog? We kunnen daarbij naar centrale k-waarden kijken, maar het is duidelijk dat een instrument dat over de centrale 3 mm van het oog (8% van het oppervlak) een kromming meet, geen uitspraak kan doen over hoe een lens met een diameter van grofweg 14.2 mm en een complexe geometrie zich op het oogoppervlak gaat gedragen. Centrale k-waarden zijn dus niet heiligmakend: Ineke Janneman-ten Hoope van Eyecare in Bloemendaal stelt bijvoorbeeld dat ze regelmatig ogen tegenkomt waarvan de k-waarden normaal lijken, maar waar de sagittahoogten (SAG) van het oog afwijkend zijn (of andersom).

We weten uit onderzoek dat de ‘benchmark’ SAG van een oog in de horizontale meridiaan over een diameter van 15 mm ongeveer 3750 is, en dat ogen tussen de grofweg 3500 en 3900 in het ‘normale bereik’ (1 standaarddeviatie van het gemiddelde, dus 68% van alle ogen) vallen . Dit kan gemeten worden met een speciale topograaf voor het hele oogoppervlak, of zoals in de casussen in dit artikel het geval is met een standaard topograaf (Medmont). De EH-waarden (wat staat voor ‘Estimated Height’) zijn dan gesimuleerde SAG-waarden over een gekozen diameter (koorde) .

CASE REPORT: NORMAAL

Zie bijvoorbeeld een casus van Gerard Smits van Ralph Optiek in Amsterdam. Het betreft een mevrouw (49 jaar) wiens ogen gelaserd zijn (figuur 1, OD weergegeven). Het topo-

DOOR DE LENS VAN...

grafiebeeld laat centraal een zeer vlak patroon zien (gesimuleerde k-waarden 8.24/8.18). De SAG van het oog is gemiddeld 3743 micron. De SAG is hier heel normaal dus, maar mevrouw draagt vanwege haar specifieke corneavorm na de laserbehandeling een speciale corneale lens ontworpen voor dit doel: de Senso E-Min CVSEC 8.20-3.75 10.20 mm met een negatieve e-waarde van -0.20. Ze heeft alleen steeds problemen met vet-slaan van de lens. Er zijn verschillende hoog Dk-materialen en verschillende vloeistoffen geprobeerd – maar niets hielp. Er zijn nog wel scleralenzen overwogen, maar omdat die ook van hetzelfde materiaal

zijn gemaakt, is dit waarschijnlijk geen optie. Er is wel nog een nieuwe scleralens van CVSEC gepast (Senso Sclera Easy 8.20/14.80), maar de visus was suboptimaal. Zouden zachte lenzen dan een optie zijn? En welke dan?

Gerard heeft puur op basis van de hoogte gekeken wat als zachte lens theoretisch zou kunnen passen, en hij kwam uit bij een CooperVision MyDay® 8.40/14.20 - SAG 3877. Dit gaat ‘als een spoortrein’ zoals hij het zelf omschrijft. “Dat de centrale basiscurve (BC) op de blister 0.20 vlakker is dan de cornea, zegt dus niets in dit geval, de hoogte bepaalt de passing”, stelt hij, en de klant is superblij.

CASE REPORT: REFRACTIEPROBLEEM

Een andere casus van Gerard laat ook het belang van hoogte van een zachte lens zien, in combinatie met een goede refractie. Deze mevrouw, 44 jaar oud, draagt zachte torische lenzen, aangemeten door een andere praktijk in de regio (Alcon DAILIES™ ACP Toric 8.80/14.4 – SAG 3762). Ze heeft echter visusklachten, en ‘ze kwamen er niet uit’ qua refractie. Daarom werd door de collega besloten een andere lens aan te meten. Er werd gekozen voor een Bausch + Lomb Biotrue™ Toric (8.40/14.5 – SAG 4153). Helaas werden de problemen alleen maar erger. Niet zo heel verwonderlijk misschien: het oog zit zeker ‘links van het midden’ (zie figuur 2) met een SAG van 3392 gemeten in de horizontale meridiaan (het normale gemiddelde oog in de horizontale meridiaan is ongeveer 3750 zoals gezegd). De Biotrue zit echter juist helemaal rechts in de grafiek van torische lenzen (met een hoge SAG-waarde): bijna 400 micron hoger dan die van de vorige lens. De klant kwam bij Gerard terecht, en werd teruggezet op de oude lens, waarvan de passing gewoon prima bleek te zijn. Met een goede, gedegen refractie en de originele lens is dit nu een zeer tevreden klant.

CASE REPORT: DAGLENS OF MAATWERK

Een case report van Ineke beschrijft ook een ‘hoogtegeval’: een man, 56 jaar oud, is vorig jaar gestart met zachte lenzen. De gegevens van de lenzen:

R +2.25 add 2.00 Saphir Rx MF 9.50 diameter 15.00 CD van mark’ennovy = SAG 3390

L +1.75 add 2.00 Saphir Rx MF 9.20 diameter 15.00 CD van mark’ennovy = SAG 3550

Meneer is erg tevreden met zijn maatwerk lenzen met afwijkende diameter en BC. Maar meneer wil graag daglenzen proberen – ‘omdat het zo makkelijk is’. Ineke heeft gelijk verteld aan de klant dat ze niet voor niks gelijk naar maatwerk waren gegaan in verband met zijn vlakke ogen. Maar toch wilde meneer dat zelf ervaren. Gekozen werd voor een van de

72 EYELINE
FIGUUR 1 FIGUUR 2 FIGUUR 3

vlakste standaard daglenzen (lage sagittawaarde) uit de daglensgrafiek: de Alcon DAILIES™ ACP met parameters 8,7/14.0 - SAG 3468 micron. Wat interessant is, is dat deze lens niet zo ‘vlak’ is als de 1-Day Johnson & Johnson ACUVUE® Moist met parameters 9.0/14.2 - SAG 3468 of de 1-Day ACUVUE® OASYS (9.0/14.3 – SAG 3469). De DAILIES™ ACP lenzen bewegen matig (1-/1-), centreren goed – maar naarmate de daglenzen langer in zitten geven ze steeds meer een branderig gevoel. Kijkende naar de SAG van het oog (figuur 3, OD weergegeven), dan is duidelijk dat deze lens erg hoog is in SAGwaarde – ondanks dat dit een van de ‘vlakkere’ standaardlenzen is. De problemen die hij ondervindt, zijn in dit geval vrij simpel uit te leggen: de lage SAG-waarden van het oog vallen ruim buiten het normale bereik. Het is daarmee duidelijk, ook voor de klant, dat een standaardlens niet optimaal is. Terug naar de origineel aangemeten lenzen dus, en nu een tevreden klant - die nu ook begrijpt waarom daglenzen geen optie zijn.

CASE REPORT: TERUG NAAR HET MIDDEN

Nog een casus waarbij hoogte uitkomst biedt uit de praktijk van Ineke: een 39-jarige man draagt sinds 2 jaar lenzen. Hij draagt R Johnson & Johnson ACUVUE® OASYS 8.80/14.0 en L ACUVUE® OASYS 8.80/14.0 – SAG 3465. Ondanks dat hij ze al een paar jaar draagt, klaagt hij dat de lenzen in de avond vaak minder lekker zitten. Theoretisch zou dit een prima passing moeten zijn als we naar de krommingen kijken (figuur 4, OD weergegeven). Bij lenscontrole is een ruime beweging te zien van 1+/1+ en een suboptimale centrering (temporaal) 2T/2T. Kijken we puur naar de SAG dan zien we een gemiddeld oog op basis van SAG: R 3718 L 3659. Gekozen werd voor een diepere versie van dezelfde lens, de ACUVUE® OASYS 8.4/14.0, met SAG-waarden van 3691 (zie grafiek, figuur 5), dus 226 micron hoger dan de 8.8 versie. Bij lenscontrole blijkt nu de beweging 0/0 én de centrering 0/0 te zijn, en subjectief is sprake van een zeer tevreden lensdrager.

AFSLUITER

Op basis van feedback in de sessie ‘Survival of the Fitting’ op het NCC, is duidelijk dat er nog vele vragen zijn met betrekking tot het aanpassen van zachte lenzen op basis van sagittahoogten. Hopelijk worden deze in de nabije toekomst verder ingevuld. Echter: de basis van het bepalen of we een normaal oog hebben (Finding NEMOs – normal eyes measured ocular surfaces) op basis van een 15 mm koorde om vergelijking met een database van vele ogen mogelijk te maken, is een prima uitgangspunt vooralsnog. Zit een oog op de top van de bell-curve, wellicht is het dan verstandig een lens te kiezen ergens uit het midden van de CL-SAG grafiek. Bij een hogere of lagere sagitta van het oog (vlakker of dieper oog

in de oude terminologie), kan respectievelijk naar rechts of naar links in de grafiek worden uitgeweken (let op: de waarden van de CL-SAGs die worden weergegeven in de grafiek zijn allen op basis van de diameter van lens). Indien gewenst of noodzakelijk kan er vervolgens naar een maatwerklens worden uitgeweken.

Klinische bijdrage in de vorm van de case reports zijn aangeleverd door Gerard Smits van Ralph optiek in Amsterdam en Ineke Janneman-ten Hoope van EyeCare Bloemendaal. Dank aan Finn van Vlimmeren van Brocks Brillen in Zundert voor zijn bijdrage aan de sessie.

REFERENTIES

1 Huang AS, Hirabayashi K, Barna L, Parikh D, Pasquale LR. Assessment of a Large Language Model's Responses to Questions and Cases About Glaucoma and Retina Management. JAMA Ophthalmol. 2024 Feb 22:e236917.

2 Van der Worp E, van der Linden B. State of the Art(ificial): Part 2 - Understanding Soft Contact Lens Design & Fitting. GlobalCONTACT 1/2024: 16-23

3 https://medmont.com.au/built-for-first-fit-success-how-the-medmont-meridia-helps-you-master-contact-lens-fitting/

EYELINE 73
FIGUUR 4 FIGUUR 5

VERANDERENDE CONSUMENT

De voorbije jaren zagen we heel wat verandering in de optiekwereld. Er kwamen nieuwe low budgetwinkels zoals Ace & Tate en Jimmy Fairly. Grand Optical België ging failliet, meerdere investeringsfondsen deden hun intrede op de Belgische markt en namen verschillende grote zelfstandige optiekzaken over. De licentie-business werd helemaal op zijn kop gezet toen de twee grootste modegroepen ter wereld (Kering en LVMH) besloten om de productie en distributie van de eyewear van hun modehuizen zelf in handen te nemen. Andere fabrikanten kochten dan weer niche merken op om hun aanbod uit te breiden en op te frissen.

Dit is uiteraard niet alleen het geval in de wereld van de optiek, ook in andere sectoren zoals de kledij zagen we de voorbije jaren grote verschuivingen. Dit is het gevolg van de opkomst van e-commerce enerzijds en het feit dat bepaalde gevestigde namen er niet in slaagden om zich aan te passen aan het veranderende consumentengedrag anderzijds. Andere spelers slagen er wel in te groeien door in te spelen op de verwachtingen van de klant. Ze bieden een ‘beleving’ aan die de klant via online shopping niet kan ervaren. Zo zijn er wintersportwinkels waar je in een ijskoude kamer ski-jassen kan uitproberen, bruidswinkels waar een ‘catwalk’ is geïnstalleerd zodat de toekomstige bruid alvast haar intrede kan oefenen. Bij juweliers en high-end horlogewinkels is het een gangbare praktijk om klanten Champagne of andere drank aan te bieden.

Ook bij verschillende zelfstandige opticiens zien we deze verschuiving. De traditionele ‘dorpsoptiek’ waar de focus puur ligt op het functionele aspect van een goed glas in een degelijk montuur steken, begint vaker en vaker te verdwijnen. De huidige consument is bovenal op zoek naar beleving en dat omvat onder meer de inrichting van de winkel als een boutique, met zeteltjes en een koffiehoek om in alle rust en in de juiste setting geadviseerd te worden bij de

aankoop zowel voor optische monturen en bijhorend glas als voor zonnebrillen. Naast de inrichting van de winkel is uiteraard ook het merkenportfolio een cruciale factor in het succesverhaal. Hier is het belangrijk om een doordachte keuze te maken van high-end collecties die selectief verdeeld worden, wat dan weer zorgt voor een hogere ‘desirability’ van de merken en dus automatisch voor een perceptie van kwaliteit. Een goed aanbod van deze gewilde collecties is de ideale manier om high-end consumenten in de winkel te krijgen. Eens ze er zijn, is het door middel van professioneel advies dat de consument gestuurd kan worden in zijn aankoop.

Een andere belangrijke succesfactor is zeker ook een gevarieerd aanbod qua prijzen. Je hebt zowel nood aan goedkope collecties en collecties uit het middensegment als aan duurdere collecties om de gemiddelde prijs omhoog te krijgen. We kunnen dit vergelijken met het zogenoemde ‘Leonidas-effect’ waarbij chocolatier Leonidas vroeger 3 formaten verpakkingen voor hun pralines aanbood: 250gr, 500gr en 750gr. Het 750gr formaat werd nauwelijks verkocht, de meeste mensen kochten 500gr. Toen Leonidas een verpakking van 1kg introduceerde, werd plotsklaps de verpakking van 750gr de meest verkochte. De klant kiest namelijk vaak voor de op één na duurste optie en dat kunnen we integraal doortrekken naar monturen en glas.

Kortom, ik maak me sterk dat de zelfstandige opticien zeer veel troeven in handen heeft om zich aan te passen aan dit veranderende consumentengedrag en ervoor zal kunnen zorgen dat onze optiekzaken ook in de toekomst het favoriete aankoopkanaal blijven van de Belgische consument.

Merijn Heyvaert is Country Sales Manager Thélios Benelux

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN:

Karen Mareen, Optiek Van De Velde

74 EYELINE
DOORGEEF MERIJN HEYVAERT
COLUMN

ZIET

ELK

Laat uw klanten de kalmerende, hydraterende, antibacteriële en de reinigende werking van aloë vera ervaren. Daar worden niet alleen hun zachte contactlenzen heel blij van, maar u als opticien ook. De unieke veelzijdige werking van aloë vera zorgt niet alleen goed voor lens en oog, maar ook voor u als oogzorgspecialist. Graag meer weten? Neem dan contact op met ons via +31 481 700 219 en we vertellen u er graag alles over. Of stuur ons een bericht via info@smeyel.com en wij nemen contact met u op.

OOG
NU NOG MAAR ÉÉN ALLES-IN-ÉÉN LENZENVLOEISTOF STAAN
SMEYEL • +31 481 700 219 • Industrieweg Oost 21 • 6662 NE • Elst (GLD) • Nederland • www.smeyel.com • info@smeyel.com NIEUW!ALVERA MET ALOË VERA. ZORGT VOOR LENSÉNOOG!
* Based on achieving the highest composite score among premium Progressive lens designs of leading competitorson14attributes identified as important by a surveyofU.S.consumers. Testswere conducted solely using Essilor’s proprietary, stateof the art avatar simulations. ** Internal Essilor R&D simulations – 2022 © Essilor International – July 2023 – Essilor® and Varilux®XR Series™,are trademarks of Essilor International. Frames: Persol®, Oliver Peoples® ©Essilor België - april 2024. Essilor® en Varilux® zijn handelsmerken van Essilor International. *Onderzoek uitgevoerd door CSA onder een representatieve steekproef van 1041 onafhankelijke opticiens in 10 landen: FR, SP, DE, IT, VK, VS, Canada, Brazilië, India, China. Feb-Apr 2018. Varilux® XR series™, ook als zonnebril op sterkte en als 2e paar Vraag uw optiek adviseur naar de mogelijkheden en actuele 2e paar promoties

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.