Eye@line VL #2 2023

Page 1

HIGHLIGHTS BE OPTIC

WATERSURFACE CONTACTLENZEN

DROGE OGEN

MARKETINGSTRATEGIEËN

VLAANDEREN 2 - 2023
ONLINE VAKBLAD VOOR DE TOTALE OPTIEKBRANCHE
09 04 11 17
INHOUD

BE OPTIC 04

Was u er ook bij, afgelopen zondag?

Wellicht ziet u zichzelf hier op een van de foto’s! Team Eyeline maakte een uitgebreid beeldverslag van Be Optic.

DE BRILBOUTIQUE 09

Gythe Grosemans van De Brilboutique

opende een Droge Ogencentrum, waar ze mensen met droge ogen niet alleen behandelt, maar ook de oorzaak opspoort en aanpakt.

SEA2SEE 11

Sea2see heeft een primeur met de lancering van de allereerste ‘Seastainable’ clip-on collectie.

ONGHENA KIEST VOOR OOGWERELD 17

Onghena Opticiens is de samenwerking met Oogwereld aangegaan en dat zorgt voor een betere levenskwaliteit. Waarom? Lees dat in ons interview.

CONTACTLENS PODCAST

Eef van der Worp start na ‘Vérziend’ een nieuwe podcastserie: IN CONTACT. Een zoektocht naar de oorsprong van de contactlens.

PASSIE

24

Het is heel bijzonder om te zien hoeveel mensen in onze branche met passie hun werk doen. Met een intrinsieke gedrevenheid om het beste uit zichzelf te halen om anderen te helpen en kennis over te brengen. Dat zien we waar het gaat om droge ogen-problematiek bij Gythe Grosemans van het Droge Ogencentrum en Ann Pyck van de Contactlens Studio. We zien het bij contactlensexpert Eef van der Worp, die weer een nieuwe serie podcasts ten gehore brengt, we zien het bij Sea2see, het merk dat zich zo actief inzet om de zee te bevrijden van plastic.

En we zagen het op Be Optic, waar leveranciers weer alles uit de kast haalden om hun producten perfect te presenteren. Passie blijft inspireren!

#blikvooruit Hoofdredacteur

24
HANS PRENEEL MET PAASHAAS BIJ PRE VIEW
MINIMA
WOODY’S
ANACOLE TEAM OCUCO

GOEDE VIBE OP BE OPTIC

MOOIE PRODUCTEN, AANTREKKELIJKE STANDS, EEN FIJNE

SFEER, HEERLIJKE LUNCHGERECHTEN. ALLE INGREDIËNTEN

VOOR EEN GESLAAGDE BEURS WAREN AANWEZIG OP BE OPTIC.

HELAAS WERDEN ER WAT MINDER BEZOEKERS VERWELKOMD

DAN WAAR DE ORGANISATIE OP HAD GEHOOPT. WELLICHT HAD

DIT TE MAKEN MET HET BEROERDE WEER RONDOM BRUSSEL.

DE MENSEN DIE WEL AANWEZIG WAREN, WERDEN GETRAK-

TEERD OP HEEL VEEL NIEUWS EN HADDEN DE GELEGENHEID

OM ALLE BANDEN MET LEVERANCIERS EN COLLEGA’S WEER

EENS AAN TE HALEN. TEAM EYELINE WAS BLIJ OM ERBIJ TE ZIJN!

BEELD Miranda Becker Hoff JULBO J.F.REY
GROUPE ALL BELGIUM
CLÉMENCE
JOSÉ NOE
TEAM
VISION COMPANY V-DESIGN BRIGITTE,
EN
BOSS (SAFILO)

IEDERE OOGZORGPROFESSIONAL WORDT

GECONFRONTEERD MET DROGE OGEN

IN DE NIEUWSTE EYELINE MAGAZINE VEEL AANDACHT VOOR

DROGE OGEN-PROBLEMATIEK. ANN PYCK, ZAAKVOERSTER

VAN CONTACTLENS STUDIO ANTWERPEN, GEEFT ONS MEER

TOELICHTING ROND DE PROBLEMATIEK EN BEHANDELING

VAN KLANTEN MET DROGE OGEN BINNEN HAAR PRAKTIJK.

Bij ons binnen de praktijk doorlopen wij samen met de klant een heel proces om dit aan te pakken, schrijft Ann. Wilt u weten hoe dat proces eruitziet?

LEES HIER

HET INTERVIEW

MET ANN

ALLES BEGINT BIJ DE JUISTE INFORMATIE

EN ACHTERGROND, EN

DOORVRAGEN BIJ DE KLANT

ANN PYCK

OOK DE BRILBOUTIQUE MAAKT KOMAF

MET DROGE OGEN

IN 2020 ZETTE ONZE REDACTIE AL DE BRILBOUTIQUE IN DE KIJKER. IN DATZELFDE JAAR OPENDE DE ZAAKVOERDER HET EERSTE DROGE OGENCENTRUM IN HAAR REGIO. GYTHE GROSEMANS IS EEN VROUW MET EEN VISIE EN EEN STRAK PLAN. VANUIT HAAR GOEDE CONTACTEN MET OOGARTSEN, MERKTE ZE DAT ER EEN OPPORTUNITEIT LAG IN HET BEHANDELEN VAN MENSEN MET EEN DROGE OGEN-PROBLEMATIEK. HET IS EEN SPECIALISATIE DIE IN BELGIË NAUWELIJKS GEKEND IS, MAAR BOVENDIEN OOK EEN LANGDURIG PROCES OM DE KLANTEN PROFESSIONEEL TE BEHANDELEN, EN DAAR HEBBEN OOGARTSEN VAAK GEEN TIJD VOOR.

EYELINE 9

LEES HIER

HET INTERVIEW MET GYTHE

In het Droge Ogencentrum bekijkt men door middel van analyses en metingen via gespecialiseerde apparatuur, samen met de klant, wat precies het probleem is. Daarna wordt er een gepaste behandelingsmethode voorgesteld. Om het probleem te kunnen analyseren, maakt men in het centrum onder meer gebruik van een hoogtechnologisch toestel op basis van lichttherapie, dat niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van droge ogen aanpakt. Afhankelijk van

deze metingen, wordt er al dan niet een plan van aanpak opgesteld. Dat kan variëren van extra vitaminen of voedingssupplementen tot het stimuleren van de traanfilm met een speciaal toestel.

Gythe merkt vooral een duidelijke grotere behoefte naar behandeling van droge ogen tijdens twee specifieke periodes van het jaar, namelijk de wwinter en de zomer. “Omgevingsfactoren als vrieskou, verwarming, maar ook airco en ventilatiesystemen spelen dikwijls een grote oorzakelijke rol in het ontwikkelen van droge ogen. Een comfortdruppel kan dan even helpen, maar de klanten hebben vaak een grondigere behandeling nodig dan dat”.

10 EYELINE

SEA2SEE | EERSTE ‘SEASTAINABLE’

CLIP-ON COLLECTIE OOIT

SEA2SEE LANCEERT DE ALLEREERSTE ‘SEASTAINABLE’ CLIP-ON COLLECTIE, KLEURRIJKE CLIPS VOOR 7 NIEUWE MODELLEN. DE CLIPS ZIJN DE EERSTE

ONTWERPEN VAN GERECYCLED MARITIEM PLASTIC OP DE OPTIEKMARKT.

Alle Sea2see monturen worden in Italië gemaakt. Het 100% zee-plastic materiaal wordt ingekocht en verzameld in Afrika door de Sea2see Foundation, een non-profit organisatie opgericht door François van den Abeele. Via de Foundation wordt 350 tot 400 ton afval per jaar ingezameld, waarvan ongeveer 300 ton

waardevol is en wordt gerecycled voor het UPSEA™PLAST materiaal dat wordt gebruikt voor de collecties

Sea2see-monturen en -horloges.

Sea2see-monturen met clip-on worden verkocht voor prijzen vanaf €179,-.

EYELINE 11
www.sea2see.org BEKIJK HIER DE VIDEO

ZET EEN NIEUWE STANDAARD MET DE WATER SURFACE CONTACTLENZEN VAN ALCON

TOTAL30 ® maandlenzen

~ 100% watergehalte aan het oppervlak

TOTAL1 ® daglenzen

PRECISION1™ daglenzen

~ 100% watergehalte aan het oppervlak

Contactlenzen van Alcon hebben een oppervlak dat het watergehalte verhoogt vanaf de kern.1-3 Zo zorgen ze voor een optimale lenservaring.

≥ 80% watergehalte aan het oppervlak

Klassieke SiHy-lenzen

Referenties: 1. Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Contact Lens Anterior Eye. 2012;35(Suppl 1):e14. 2. Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-abstract 500. 3. In vitro analysis of lehfilcon A contact lenses outermost surface softness and correlation with water content; Alcon data on file, 2021. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen.

©2023 Alcon Inc. BNLX-T30-2300001 02/2023

ALCON IN GESPREK

DE STABILISATIE VAN DE TOTAL30™ FOR ASTIGMATISM IS PRACHTIG. IK LEG GRAAG AAN EEN KLANT DE BEWEGING VAN HET

MATERIAAL UIT. ALS ER VEEL AANSLAG OP EEN BESTAANDE LENS ZIT, IS DAT ZEKER EEN REDEN OM DEZE LENS TE PROBEREN.

MARK KRAHMER, DUOOPTIEK

Bied uw klant het beste kijkcomfort met de juiste premium enkelvoudige

Nikon brillenglazen

De premium enkelvoudige Nikon brillenglazen bieden een gepersonaliseerde kijkoplossing die beantwoordt aan de kijkbehoeften van de multifocaaldragers van de toekomst. Er is nog veel ruimte voor onderscheidende producten in het enkelvoudige segment en Nikon heeft diverse producten die direct een meerwaarde geven in de kijkbeleving van de consument. Vraag naar de uitzonderlijke aankoopvoorwaarden, exclusief voor Nikon partners, bij uw accountmanager.

Het Nikon partnership

Met Nikon brillenglazen hebben consumenten de unieke kans de beleving van het Nikon merk en de onderscheidende optische kwaliteiten te ervaren. Nikon staat voor innovatie, optische expertise en hoogwaardige kwaliteit. Neem contact op met uw Nikon vertegenwoordiger, ontdek het unieke enkelvoudige portfolio en wordt ook Nikon partner.

Multi-asferisch maatwerk De kijkoplossing tegen oogvermoeidheid Exclusief ontwikkeld voor myopen De Ceunynck & C° nv. - www.nikonlenswear.be - Facebook.com/NikonLenswearBE - www.deceunynck.be - Linkedin.com/company/deceunynck - Facebook.com/DCVision.be

BINÔCHE LANCEERT ZONNEBRILLEN

GEÏNSPIREERD OP LICHTFENOMENEN

IN SAMENWERKING MET EEN ITALIAANSE FABRIKANT ONT-

WIKKELDE BINÔCHE EEN COLLECTIE CLASSY ZONNEBRILLEN

VOOR MANNEN EN VROUWEN DIE ZICH VER WEG VAN DE MASSA WILLEN ONDERSCHEIDEN.

De binnenzijde van de lenzen is ontspiegeld en de frames zijn gemaakt van Italiaans acetaat dat binôche zelf heeft gelamineerd in kleuren die verder nergens te vinden zijn. De designers hebben zich laten inspireren door lichtverschijnselen in de natuur en hebben daar de zonnebrillen ook naar vernoemd, zoals Aurora en Mirage. Adviesverkoopprijs van deze zonnebrillen: € 220,-. binôche is een bijzondere leverancier, die ter ondersteuning van de zelfstandige opticien zelf huis-aan-huis adverteert met eigen campagnes. In de actuele campagne staat ‘vervorming’ centraal. Houd binôche in de gaten!

www.binoche.be

EYELINE 15
ALOHA LANCERING 5 NIEUWE MODELLEN

ONGHENA OPTICIENS

WERD PARTNER VAN OOGWERELD

DE SAMENWERKING

MET OOGWERELD HEEFT

OOK DE STRESS BIJ PIETER

ONGHENA VERMINDERD.

LEES HIER WAAROM.

ONGHENA OPTICIENS IS AL VIJFTIG JAAR EEN VASTE WAARDE IN NIEUW-

KERKEN-WAAS EN BEVEREN-WAAS. “EN WE HOPEN DAT NOG LANG TE BLIJVEN. ZEKER NA ONZE SAMENWERKING MET OOGWERELD”, ZEGT

ZAAKVOERDER PIETER ONGHENA. “DAT IS EEN PERFECTE SAMENVATTING VAN HOE EEN SAMENWERKING MET OOGWERELD ERUITZIET”, VULT PIETER VANCOPPENOLLE AAN. “DE UNIEKE IDENTITEIT VAN DE ZAAK BLIJFT BESTAAN ZONDER AAN HET DNA TE RAKEN”.

EYELINE 17

RODENSTOCK LANCEERT MYCON

RODENSTOCK INTRODUCEERT BRILLENGLAZEN OM BIJZIENDHEID TE

CORRIGEREN EN SCHERP ZICHT TE BIEDEN, TERWIJL PROGRESSIEVE MYOPIE

BIJ KINDEREN ONDER CONTROLE WORDT GEHOUDEN. DE NAAM VAN DIT INNOVATIEVE GLAS: MYCON.

Doordat kinderen zich steeds vaker vooral concentreren op de tussenafstand – op tablets, computers of huiswerk – in plaats van tijd buiten door te brengen, ontwikkelen steeds meer kinderen bijziendheid. In 2020 was meer dan een derde van de wereldbevolking bijziend, een sterke stijging ten opzichte van twee decennia geleden. De verwachting is dat in 2050 maar liefst 50 procent van de wereldbevolking myopie heeft. Bij-

ziendheid in de kindertijd verhoogt ook het risico op oogziekten op volwassen leeftijd. Dit vraagt om een oplossing die kan helpen de progressie van bijziendheid bij kinderen te verminderen.

Met MyCon-lenzen wordt licht in de periferie gebroken en valt het voor het netvlies, waardoor de oogverlenging wordt vertraagd. Dit is een cruciaal aspect voor het behoud van het gezichtsvermogen van kinderen.

18 EYELINE
www.rodenstock.be

maand- en daglenzen bieden oplossingen voor met meer comfort. De maandlenzen omvatten het spectrum van een sferische, een torische, een mulmultifocaal torische variant. Alle zijn verkrijgbrede range parameters en inclusief MoistureSeal® garandeert 16 uur optimaal draag- en kijkcomnieuwe standaard is gezet.¹ De sferische daglens gaat paar stappen verder met Advanced MoistureTechnology en ComfortFeel Technology.²

LOMB ULTRA® ONE DAY BELANGRIJKE STAP

COMPLETE FAMILIE

Relations Managers Vision Care, Harry Dickhoff Mierlo, zijn dan ook erg blij met de nieuwe Bausch

® ONE DAY als uitbreiding van de familie. “Je zou zeggen dat de familie nu completer is”, opent Harry. bijzonder vindt aan de nieuwe daglens is dat R&D, hoog watergehalte van 55 procent, ook kans een hoge zuurstofdoorlatendheid te realiseren.2 een belangrijke innovatie. Deze daglens houdt uur 96 procent van het vocht vast.7 In combinasamenwerkende, innovatieve technologieën ervaren uur lang grensverleggend comfort”.2,8

MoistureSeal® Technology en ComfortFeel Techin synergie met de traanfilm voor een stabiel oogoppervlak.8 Gedurende het dragen geeft de traanfilm in kwaliteit achteruitgaat, stoffen comfort en de ooggezondheid ondersteunen.2,8

MEET THE

BAUSCH + LOMB ULTRA®-FAMILY

Bausch + Lomb ULTRA®

MoistureSeal® Technology

Bausch + Lomb ULTRA® for Presbyopia

MoistureSeal® Technology

3-Zone Progressive™ Design

Bausch + Lomb ULTRA® for Astigmatism

MoistureSeal® Technology

OpticAlign™ Design

Bausch + Lomb ULTRA® Multifocal for Astigmatism

MoistureSeal® Technology

3-Zone Progressive™ Design

OpticAlign™ Design

MEER OVER DEZE FAMILIE IN EYELINE MAGAZINE

Mierlo: “We hebben hier te maken met de meest die op dit moment beschikbaar is.9 Naast watergehalte en de hoge zuurstofdoorlatendheid een lage modulus, UV-protectie, High Definition universele passing deel uit van het succeslensconcept.9 Uit onderzoek blijkt tevens dat dragers gebruiksgemak van deze lens zeer hoog vinden.² De lens makkelijk in te zetten en uit te halen. De nieuwe Lomb ULTRA® ONE DAY biedt alles wat je van een zachte lens mag verwachten en is een echte dropEn we blijven ontwikkelen, dus in de toekomst wij nog meer innovatieve uitbreidingen van de Lomb ULTRA®-familie”.

www.bausch-lomb.be

Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY

Advanced MoistureSeal® Technology

ComfortFeel Technology

NOW’S THE TIME TO GO BEYOND

info:
2013.
ONE DAY Experience. March, 2021. Performance Evaluation of a Novel Silicone Hydrogel Contact Lens: kalifilcon A Daily Disposable Contact Lenses - Summary of kalifilcon A Patient Comfort Outcomes. Bausch & Lomb Incorporated, Rochester, NY, 2021.
A study to evaluate the product performance of a new silicone hydrogel contact lens. Magazine Supplement. The Bausch + Lomb ULTRA®

ONLINE NIEUWS

MIDO STAND UP FOR GREEN AWARD VOOR MARCHON

OMZETSTIJGING ESSILORLUXOTTICA

DE MARKETINGSTRATEGIE WAARMEE SUPERDRY

EEN WERELDMERK WERD

Het verhaal van het Britse merk SUPERDRY is een echte ‘success story’. De eerste winkel opende in 2004 in Covent Garden in Londen en met dank aan David Beckham, die zich in 2007 in een jas van SUPERDRY liet fotograferen voor een wereldberoemde voetbalkalender, kreeg het merk wereldwijd een boost. Bijna 20 jaar na dato is SUPERDRY een gevestigde waarde met kleding én eyewear. Alleen al in Nederland en België zijn 37 eigen winkels. Hoe heeft oprichter/eigenaar Julian Dunkerton dit – met behulp van twee elkaar afgewisselde partners – voor elkaar gekregen? Met heel slimme marketingstrategieën, die het bedrijf ook in economisch barre tijden hebben laten groeien.

LEES HIER ALLES OVER DE STRATEGIE VAN SUPERDRY

EEN HOGERE MARGE EN NOOIT MEER KINDERBRILLEN AFSCHRIJVEN?

KIES VOOR MORE FOR KIDS!

Optiek Baes uit Sint-Idesbald (Koksijde) is enthousiast!

“Met More for Kids laten we zien dat wij iets doen voor kinderen, ook op de website. Zo hopen we het wat aantrekkelijker te maken voor ouders om voor de zelfstandige optiek te kiezen in plaats van de ketens”.

More weet als geen ander dat u veel meer kinderbrillen moet aanbieden dan u op jaarbasis verkoopt. Hoe blijft uw marge constant en stabiel en hoe verkoopt u juist méér kinderbrillen in plaats van deze af te schrijven?

De More for Kids shop-in-shop voor onafhankelijke optiekers is het antwoord van More op deze vragen.

22 EYELINE Kinderbrillenconcept met meerwaarde Nooit meer kinderbrillen afschrijven én een hogere marge
+31 (0)20 4080737 www.more-eyewear.com info@more-eyewear.com

Uw aanbevelingen helpen een duurzamere toekomst te ondersteunen.

Als u plastic neutrale daglenzen1,2 aanbeveelt, helpt u voorkomen dat plastic de oceaan bereikt. Met behulp van onze Plastic Neutral Impact Calculator kunnen we u vertellen welke impact u heeft.

Dus, terwijl u dragers laat genieten van de voordelen die contactlenzen kunnen bieden, kunt u ook het zinvolle en meetbare verschil zien dat u maakt voor onze oceanen. Vraag uw CooperVision vertegenwoordiger om meer informatie over de impact die u maakt.

Meer informatie: https://plastic-neutral.coopervision.com/nl of scan de QR-code

Voor onze oceanen. Voor iedereen.

1One-day contact lenses are defined as orders for those products and includes product sold and distributed by CooperVision in The Netherlands 2Plastic neutrality is established by purchasing credits from Plastic Bank®. A credit represents the collection and conversion of one kilogram of plastic that may reach or be destined for waterways. CooperVision purchases credits for those products equal to the weight of plastic in our-one day contact lens orders in a specified time period. One-day contact lens plastic is determined by the weight of plastic in the blister, the lens and the secondary package (outer carton), including laminates, adhesives, and auxiliary inputs (e.g. ink).

IN CONTACT

de contactlens podcast

75 JAAR VORMSTABIEL

Eef van der Worp start na ‘Vérziend’ een nieuwe podcastserie: IN CONTACT. De contactlens podcast wordt door het ANVC gesponsord. Een zoektocht naar de oorsprong van de contactlens (in Nederland). Iets waar hij al langer in geïnteresseerd is. De eerste opnames zijn alweer in volle gang. “Ik start weer met 6 afleveringen”, vertelt Eef enthousiast. “De zachte contactlens bestaat 50 jaar en de vormstabiele lens 75 jaar. Ik volg de geschiedenis van de komst van de harde lens en de introducties van de zachte lens en nachtlens. Heerlijk weer om mensen hierover te interviewen. Andere invalshoeken te bekijken en ervan te leren”.

24 EYELINE

uitgever

LT Media BV

Frank Smits Algemeen Directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie

Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie

Marie-Catrien van Deijck

redactie

Dave Cuypers, Heidi Verstappen Liesbeth Immink, Lola Hamers

webredactie Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving

Brigitte van Mierlo, Christel Giezen

fotografie

Miranda Becker Hoff, Rob van de Vlierd

cover

Miranda Becker Hoff

sales

Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic

Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.eyeline-magazine.be Facebook eyeline.magazine

Instagram eyeline_magazine

LinkedIn Eyeline Magazine

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.