Page 1

ONLINE MAGAZINE voor de OPTIEKBRANCHE

HET HELE SPECTRUM WAS IN ZICHT HIER LEEST U ALLES!


www.eschenbach-optik.com


BIJZONDER GESLAAGD OVN CONGRES Twee dagen lang, ruim 40 sessies en 125 sprekers. Het hele spectrum kwam op 10 en 11 februari aan bod in Congrescentrum 1931 van de Brabanthallen in Den Bosch. Volle zalen en volle stands in de pauzes. Iedereen was er, vol passie voor het vak. Eyeline ook en wat zijn we blij met de vele positieve feedback op onze edities, zowel in print als online. Wij delen dezelfde passie namelijk en zetten dit graag om in tekst en beeld. Daarom blikken we nu ook nog extra terug via een eye@line. En houd de komende Eyeline in de gaten, want daarin schrijft onze Riens Gort er nog veel meer over!

Adjunct Hoofdredacteur

eye@line

3


OVN Congres Druk bezocht Veel variatie SPREKERS MET PASSIE Gezellige sfeer en leerzaam


PROCORNEA KIJKT VERDER

Procornea blikt terug op een geslaagd OVN Congres waarin de nieuwe campagne gelanceerd is, gericht aan alle ouders en verzorgers van Nederland. Samen met u als specialist gaat Procornea de strijd aan tegen de myopie-epidemie. Kon u er niet bij zijn? Benieuwd naar deze bewustwordingscampagne? Volg Procornea op de Kijk Verder Facebook (@ikkijkverder), ­­www.ikkijkverder.nl of vraag het uw Accountmanager. www.procornea.nl

PROCOR COOPER ORGAN

INZICH

18 MA

6

eye@line


DANK VAN

COOPERVISION

RNEA EN RVISION NISEREN

CooperVision wil graag iedereen bedanken voor het bezoeken van de stand tijdens het OVN Congres. Wilt u weten wat contactlenzen nog meer voor uw praktijk kunnen betekenen? Dan nodigen wij u van harte uit om op 18 maart het Contactlenscongres van 2019, ­InZicht 2019, te bezoeken. Klik op de bullet voor meer info.

HT 2019

www.coopervision.nl

AART

bekijk hier het daglenzenprogramma

eye@line

7


COLUM eye@line

GABRIËLLE JANSSEN

8

OVN CONGRES 2019

GROOT SUCCES Ruim 115 sprekers deelden twee dagen lang hun kennis in meer dan 66 uur aan lezingen. Zij werden gehoord door maar liefst 1100 mensen die zich allemaal op de een of andere manier met ZIEN bezighouden. Deelnemers droegen met trots hun gekregen badge met ‘Optometrist’ met als doel zich meer zichtbaar te maken in de praktijk, zodat cliënten weten door wie zij geholpen worden en ook cliënten meer bekend te maken met optometrie. De industrie was wederom ruim vertegenwoordigd en het was indrukwekkend om te zien hoeveel deelnemers zich lieten informeren over de juiste ontwikkelingen op het gebied van droge ogen, apparatuur, contactlenzen etc. Ondanks de onderlinge verschillende interesses en verschillende achtergronden op het OVN Congres en binnen de optometrie, was er één belangrijke gemeenschappelijke deler: we willen allemaal een bijdrage leveren aan het bestrijden van onnodige blinden slechtziendheid. Dat schept een verbinding die niet met woorden te beschrijven is.


ERCON

MAAKT GRAAG HET VERSCHIL "Als 'one size fits all' niet meer werkt, dan kom je bij Ercon voor maatwerk contactlenzen", vertelt Erik Smidt enthousiast. "Met de ­Extreme H20 weekly en daily bijvoorbeeld kun je je als aanpasser onderscheiden met een comfortabele commodity lens in de juiste maat; zeker bij droge ogen! De maandlens Avanti stabiliseert nog beter door kleine verdikkingen in de horizontale meridiaan. Fast focus, fine tuned. Ercon maakt graag het verschil. www.erconctl.nl

eye@line

9


Wat had Professor Michaud uit Canada te vertellen; 75% van de myopie management lenzen die met zijn team aanmeet is ortho-K. Riens Gort mocht hem interviewen en luisteren naar zijn mening geven in de discussie met de Nederlandse oogarts.

De myopieworkshop gegeven door ­Daisy Laan, Emily Tan en Elien Janssen was een voorbeeld van samenwerking tussen industrie, ziekenhuis en winkel. Aan de hand van casussen werd er dieper ingegaan op de diverse mogelijkheden van myopie management. 10

eye@line

Geraldine Barendregt vond dat er voor haar als contactlensspecialist dit jaar voldoende onderwerpen waren. “Er was veel te horen waar ik in de praktijk iets mee kan doen”. In de komende Eyeline bespreken we een aantal onderwerpen die Geraldine als contactlensspecialist interessant vond.

Wanneer je de zaal bij Marten Fortuin en Amy R ­ ijkers binnenstapte, waande je je weer op school. Kort en bondig werden de testen die gebruikt worden voor binoculair zien weer eens doorgenomen. Optometrist Hans van Leeuwen: “Compliment voor beide workshop trainers die je kennis op dit gebied weer even opfrist en vooral kennis die je met elkaar kunt delen”. Wat hem betreft worden de workshops uitgebreid.


Voor veel andere bezoekers mensen was het myopie management-blok op de maandagmiddag één van de hoogtepunten. Oogarts Wijdt gaf zijn bezorgdheid aan over ortho-K, professor Michaud uit Canada vertelde dat hij juist veel ortho-K lenzen bij myopie management toepast en Ron Beerten vertelde over zijn ervaringen in China waar de overheid heeft ingegrepen toen er ongecontroleerd en onverantwoord aangemeten werd. Nu is dat volgens Beerten perfect geregeld en kunnen we er als Nederlanders een voorbeeld aan nemen. Het blok eindigde met een boeiende paneldiscussie.

In de twee grote zalen behandelden diverse sprekers onderwerpen als droge ogen en keratoconus management. In de vier kleinere zalen werden korte lezingen gehouden voor kleine groepen en workshops gegeven.

Twee jaar geleden spraken we Yves Prevoo in zijn tijdelijke kantoor in Amsterdam. Op het OVN Congres mocht hij uitleggen, en waar nodig verdedigen, hoe het mogelijk is om een ‘oogmeting’ op afstand via je computer te doen “Het voelt wel dat ik nu voor de leeuwen geworpen wordt”, zei hij kort voor de presentatie. Werd hij ‘afgemaakt” of kon hij het goed uitleggen? eye@line

11


EYELINE UITGENODIGD BIJ SPREKERSDINER Voor de sprekers was het door de OVN aangeboden ‘Sprekersdiner’ een prettige manier om collegasprekers te ontmoeten. Een buffet waardoor je gaat lopen om aan een andere tafel aan te schuiven. Eyeline was ook uitgenodigd en heeft veel afspraken voor interviews gemaakt. Rachida Akali vertelde haar droom om in de geboorteplaats van haar ouders, Al Hoceima, een gezondheidscentrum op te gaan zetten. Ze maakt nu de eerste voorzichtige stappen om die droom te verwezenlijken en natuurlijk gaan we daarover schrijven. Met oogarts Peter Jan de Lint raakten we aan de praat over het gebruik van kunstmatige intelligentie om diagnoses te ondersteunen. Dat gaat binnenkort een boeiend interview worden. Met Jan Roel Polling, orthoptist Erasmus, de man achter myopie management hebben we afgesproken om na zijn afstuderen een groot interview te doen. En nog veel meer, houd Eyeline in de gaten…

12

eye@line


bas steensma, rob rosenbrand, kim kwabek en paul peters

oog voor detail met ultra® for astigmatism

BAUSCH + LOMB

OOK RECYCLENS-INZAMELPUNT WORDEN? Bausch + Lomb rolt het recycleprogramma Recyclens® met de restmaterialen van de bio-geinspireerde daglens Biotrue® ONEday verder uit. Word ook Recyclens-inzamelpunt: uw klant verzamelt de lenzen, blisters en folies thuis in een speciale kartonnen box en gooit deze leeg in de Recyclens-bak in uw winkel. Genereert meteen traffic, fijn! U stuurt dit weer naar Bausch Health Nederland, die ervoor zorgt dat alles terechtkomt bij het recyclebedrijf. Binnenkort wordt alles nog eens goed uitgelegd in een whiteboardanimatie, die u in de winkel kunt tonen. Klanten denken steeds duurzamer, doe er wat mee. Hij en zij blij, het milieu blij en u blij. Vraag uw vertegenwoordiger naar de mogelijkheden.

www.recyclens.nl eye@line

13


URSAPHARM GAAT VOOR INNOVATIE

URSAPHARM verwelkomde ook dit OVN Congres weer veel geïnteresseerden op de stand. Dit jaar lag de focus op het POSIFORLID® oogmasker bij behandeling van Blefaritis en EvoTears®, oogdruppels die een unieke en superdunne film vormen als beschermlaag over de buitenste lipidenlaag. "Een nieuwe therapeutische klasse voor de behandeling van evaporatieve droge ogen", vertelt Product Specialist Mara Spijker. "Naast OVN-deelnemers die al bekend waren met onze producten hebben we ook een veel mensen op de stand mogen ontvangen die we uitvoerig hebben kunnen informeren over onze producten. We hebben veel leuke en informatieve gesprekken gevoerd". www.ursapharm.nl

14

eye@line


NIEUWS

TEAM PROCORNEA VERWELKOMT GABI STEENBEKKERS

elien janssen

Procornea groeit en zocht naar aanvulling van het team, die gevonden is in Gabi Steenbekkers. Gabi is per 1 februari werkzaam als Myopie Management Specialist. Daarnaast vervult Elien Janssen naast haar functie als Product Manager sinds begin dit jaar de rol van Hoofd Professional Services. Elien en Gabi houden zich dagelijks bezig met de ontwikkelingen op het gebied van myopie management, een onderwerp waar Procornea volop mee bezig is.

gabi steenbekkers

COOPERVISION BENELUX VERSTERKT PROFESSIONAL SERVICE TEAM Per 1 januari is Floortje Fischer de Brabander begonnen bij CooperVision als Professional Services manager. Floortje is gediplomeerd HBO-optometriste en is 15 jaar werkzaam geweest bij Optiek Verhoeven. Per 1 februari vult Pieter Bas Kampmeinert de nieuwe rol van Marketing en Professional Service Manager in. Pieter Bas is sinds 2007 werkzaam geweest bij Bausch + Lomb en is in zijn functie als Marketing Manager Vision Care verantwoordelijk geweest voor verschillende succesvolle productintroducties en marketingcampagnes. Pieter Bas zal ook onderdeel worden van het management team van CooperVision Benelux en zowel het Marketing team als het Professional services team aansturen. Medio 2019 zal Henk Molenaar, de huidige Professional Service Manager, CooperVision verlaten. Henk gaat na 35 jaar bij CooperVision in dienst te zijn geweest met welverdiend pensioen.

floortje fischer de brabander

eye@line

15

pieter bas kampmeinert


OPTOCONNECT VERBINDT

Marcel Vink van OptoConnect had goede gesprekken met optometristen tijdens het OVN Congres. Steeds meer huisartsen maken via OptoConnect gebruik van aangesloten optometristen die via Zorgdomein een pluis/niet-pluiscontrole uitvoeren. Meer weten? Klik op de animatie! www.info.optoconnect.nl

16

eye@line


DENK NIET ZWART, DENK NIET WIT… Miru is het Japanse woord voor 'zien', een frisse blik van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Dat geldt ook voor de Miru 1day Up­ Side, een comfortabele en veilige daglens in de mooie zwart-witte designverpakking. www.nkl.nl

eye@line

17


InZicht 2019

18 maart 2019. Schrijf u nu in!

praktisch, vernieuwend en inspirerend! Een primeur! CooperVision en Procornea slaan de handen ineen voor een gezamenlijk congres vol inspiratie en praktische tools voor in de praktijk. Wilt u zich onderscheiden als oogspecialist? Dan mag u dit event niet missen! De eerste sprekers zijn bekendgemaakt: Lyndon Jones 1Day Silicone Hydrogels – The best of both worlds

Ron Beerten Bewezen effectief: MiSightÂŽ 1 day. De zachte daglens voor myopie management.

Benieuwd naar de rest van het verrassende programma? Houd www.inzicht2019.nl in de gaten. Schrijf u hier vandaag nog in! Deelname is gratis.


NIEUWS

MET LIEFDE VOOR HET OOG Alcon heeft gekozen voor een andere benadering voor droge, vermoeide, tranende en branderige ogen. Vincent Molkenboer: "Systane is een actieve druppel met diverse componenten in de verpakking die gescheiden van elkaar worden door sorbitol. Op het moment dat de druppel in het oog aankomt, wordt de sorbitol opgelost en gaan twee componenten een crosslink met elkaar aan. Hierdoor ontstaat een beschermend netwerk over de mucinelaag van de oogbol. De beschermende componenten worden vastgehouden en langzaam afgegeven in het oog". alcon vincent molkenboer, paul borggreve, marcel van dijk, michael groenhof en frank rijksen

www.be.alcon.com/nl

EYELINE LOVES TEAMWORK

simovision ron van der heijden, remko sepmeijer en jeannet van de graaf

o.l.v.s. @line 19 danny snijers en wouter eye koeners met links martin lingvall van de zweedse fabrikant multilens


uitgever LT Media BV hoofdredactie Drs. Loes Brussen, loes.brussen@ltmedia.nl Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl webredactie Frits van den Heijkant, webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen, Brigitte van Mierlo, Loek Peters, Roxanne van Weerden beeld Maarten Hartman, Loek Peters sales en marketing Eric Smid, eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren, mandy.mooren@ltmedia.nl Mangala Jacobs, mangala.jacobs@ltmedia.nl traffic Dennis Sรถser traffic@ltmedia.nl, +31 (0)26 3616960 www.eyeline-magazine.nl www.facebook.com/eyeline.magazine

Profile for LT Media

Eye@line After OVN  

Eye@line After OVN