Earline 4-2023

Page 1

EARLINE

VAKBLAD VOOR DE TOTALE HOORBRANCHE

van de

NEDERLAND 4 - 2023

hoortoestelgebruikers worden dagelijks uitgedaagd door storende geluiden*

* Gade et al. (2023). Wind & Handling Stabilizer – Evidence and user benefits. Oticon Whitepaper.

Onderzoek toont zelfs aan dat Oticon Real significant luisterinspanning vermindert in de aanwezigheid van plotselinge, storende geluiden, wat helpt om hoortoestelgebruikers betrokken te houden bij het luisteren naar spraak in complexe omgevingen. Nu kunt u helpen om uw cliënten scherp te laten blijven in de echte wereld. oticon.nl/real

578UK / 2022.12.14 / v1

Oticon Real™ geeft uw cliënten toegang tot de volledige geluidsscène, en beschermt ze tegen storende geluiden - zodat ze scherp kunnen blijven in de echte wereld.

VAKBLAD VOOR DE TOTALE HOORBRANCHE, NEDERLAND 4 - 2023 WWW.EARLINE-MAGAZINE.NL

Ervaar de geluiden van de echte wereld

STILTEDAG

MIJN CI & IK

#ALLEARSONYOU

5 JAAR WENDELINA’S HOORIDEE

GROTE EUHA SPECIAL

AUDICIEN OP BEZOEK BIJ KLANT


leverbaar vanaf

14 november

Geef het geschenk van een goed gehoor aan de wereld! Bij de Starkey Hearing Foundation gaan we verder dan hoortoestellen. We geloven dat iedereen het recht heeft om de wereld om zich heen goed te kunnen horen. Onze missie, geïnspireerd door de toewijding van oprichters Bill en Tani Austin, heeft al bijna 1,5 miljoen mensen over de hele wereld het geschenk van een goed gehoor gegeven, dankzij de steun van gulle donateurs, audiciens en toegewijde vrijwilligers. Onze toekomst is gericht

30+ JAAR

op het opbouwen van duurzame capaciteit en verandering door intensieve samenwerkingen, educatie en capaciteitsopbouw. Onze aanpak is gebaseerd op duurzame gemeenschapsgerichte hoorzorg. In meer dan 100 landen hebben we niet alleen geholpen met testen, aanpassingen en het schenken van hoortoestellen, maar ook lokale professionals getraind en opgeleid in hoorzorg, gehoorverlies en hoortoesteltechniek. Hierdoor creëren we blijvende zelfredzaamheid.

100+ LANDEN

1.5+ MILJOEN

streamen vanaf pc of laptop

widex soundconnect De nieuwe Widex SoundConnect is dé oplossing voor een lang gekoesterde wens om audiosignalen direct te streamen vanaf pc of laptop.

Helpt u mee? Iedereen kan een verschil maken en het leven van een ander totaal veranderen door deze persoon de gave van een goed gehoor te geven. Dit kan heel eenvoudig door gebruikte hoortoestellen te doneren. Deze worden dankbaar in ontvangst genomen, schoongemaakt, gerenoveerd en wereldwijd ingezet om mensen te helpen. Daarnaast dragen deze hoortoestellen bij aan een circulaire economie en voorkomen onnodige verspilling. Samen kunnen we de wereld laten horen.

SoundConnect is een plug & play USB-dongel, die zodra er een audiosignaal wordt ontvangen, het direct doorstuurt naar de Widex Moment hoortoestellen. Het geluid kan zelfs met de Moment app naar wens worden aangepast. Zoom, Teams, Skype of het luisteren naar muziek, het kan nu echt héél eenvoudig. Bezoek onze website voor meer informatie.

Steun ook in 2024 Starkey’s Nationale inzamelactie van gebruikte hoortoestellen.

www.starkeyhearingfoundation.org Starkey is lid van GAIN

Starkey Benelux - KIND HOREN BV - Distributeur voor Nederland en België +31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

SOUND LIKE NO OTHER

gehoor geven


COLOFON uitgever LT Media BV Frank Smits Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl Loes Brussen Business strateeg hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie René van der Wilk Jan de Laat Wendelina Timmerman Olav Wagenaar Liesbeth Immink Lola Hamers Martijn Plantinga gastredactie Erik Knipscheer webredactie Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Loek Peters fotografie Miranda Becker Hoff Rob van de Vlierd cover Adobe, Jessica van der Mast, Miranda Becker Hoff

All Ears On You De hashtag #allearsonyou kwam tijdens EUHA2023 steeds voorbij en we deelden ‘m zelf ook via onze social media. ‘All Ears On You’, dat voelden we in Neurenberg. Niet alleen door gamechangers zoals de ACT™-test, nieuwe tijdperken zoals Genesis AI, mooie innovaties zoals de Sound Connect, maar ook in het interview met Kate, de nieuwe Managing Director van Sonova Benelux. Iedereen had tijd voor en oor naar elkaar, terwijl er ook gewoon veel bezoekers, zeker op de donderdag, rondliepen. Dank ook voor ieders tijd voor ons als vakpers. In dit magazine een grote terugblik op EUHA. Mocht u er niet geweest, dan waren wij graag uw oren… én ogen natuurlijk! Earline inspireert u graag met ondernemers- en ervaringsverhalen zoals Joosten Hoorspecialisten en audicien Nicolette van der Vlugt, die in gesprek ging met haar klant Gert Boonen. De 7-jarige Gijs vertelt over zijn CI’s en over de gebarentolk die elke dag met hem meegaat naar school én we zijn blij met Wendelina Timmerman die al vijf jaar haar Hoorideeën via ons magazine deelt. #allearsonyou… Als je dit googelt, dan kom je meteen op een prachtig filmpje van Spotify Advertising met als thema ‘Reach the most immersed audience’. Voor Earline is dat publiek de ‘audicien’, het scheelt maar een paar letters. Daar gaan we graag mee door in 2024!

sales Anneke Pastoor en Frank Smits traffic Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

Hoofdredacteur Earline Magazine

www.earline-magazine.nl Facebook Earline Magazine Instagram Earline Magazine LinkedIn Earline Magazine

ABONNEMENTEN Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonne­ment. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 25,00 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Earline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

EARLINE 3


DE UPGRA van n h e t l eve n m e t te uw cliën nafon de Ber milie a Alpha-f

Alpha XT – Blijf actief in weer en wind Hybrid Sound Care™ beschermt effectief. Upgrade het leven van uw cliënten en laat ze actief blijven in weer en wind met de nieuwe Bernafon Alpha XT hoortoestellen.

Alpha XT 5 - Verkrijgbaar vanaf ZN-categorie 5


INHOUD EARLINE 4 - 2023

14

34

54

INTERVIEW Mijn CI & ik

9

We all love people

VeiligheidNL en gehoorpreventie

16

Signia wereldprimeur

40

Interview Kate Ferrede

38

60 jaar Wertgarantie

42

Audicien op bezoek bij klant

50

Bernafon stelt voor

45

Beperkt in visus en gehoor door Usher

54

Unitron Vivante

46

Audicien Joosten aan het woord

56

39, 49

ACHTERGROND TECHNIEK & INNOVATIE

Stiltedag

6

EUHA SPECIAL #2023

Earline en Vakblad de Audiciens

44

Column NVAB

52

Opening

22-25

Oticon omarmt ACT™-test

26

De drie pijlers van Phonak

28

ELK MAGAZINE

Starkey Genesis AI

30

Column Jan de Laat

20

Diatec enthousiast over ACT

32

Wendelina’s Hooridee

14

Widex sound like no other

34

Doorgeefcolumn

58

Nieuw Natus Team Benelux

36

Nieuws

8, 21

EARLINE 5


STILTEDAG TWEE KEER IN MIJN LEVEN HEB IK ONGEVEER EEN KLEIN HALF UUR IN EEN MRI-SCANNER GELEGEN. VOOR DEGENE DIE NOG NOOIT EEN MRI-SCAN HEEFT GEHAD: BIJ ZO’N SCAN MOET HET DEEL VAN JE LICHAAM DAT WORDT ONDERZOCHT IN HET MIDDEN VAN EEN TUNNEL (MAGNEET) LIGGEN EN KLINKT ER EEN CONTINU KLOPPEND GELUID, ENIGSZINS VERGELIJKBAAR MET HET HEIEN VAN HEIPALEN IN DE GROND, MAAR DAN MINDER DAN EEN METER VAN JE VANDAAN. DAT GELUID KAN (MEER DAN) 100 DB ZIJN.


DOOR OLAV WAGENAAR

De eerste keer was ik student aan de UvA en moest ik net als alle andere jongerejaars studenten een x-aantal punten halen door als proefpersoon deel te nemen aan dataverzameling bij onderzoek van promovendi of professoren. Het ging in dit geval zelfs om een MRI van de hersenen: ik lag met mijn hoofd in de lawaaiige tunnel (al kreeg ik wel herriestoppers aangereikt). Binnen een half uur had ik een fors aantal punten binnen en kon ik de kroeg in. De tweede keer was ik de 45 gepasseerd en had ik last van wat ongemakken waardoor het mij en mijn huisarts om medische reden een goed idee leek om voor de diagnostiek in een MRI-buis te gaan liggen. In mijn werkveld noemen ze dat aan de lunchtafel (maar uiteraard nooit in het dossier) ook wel een ‘geruststellings-MRI’. Beide keren viel ik in slaap in de MRI-scanner: ‘eindelijk even liggen, even mijn mond houden en even niks’. Maar wel geluid dus… STILTEZORG Daar moest ik aan denken toen ik recent de nieuwsbrief van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) ontving, een interessante club met diverse aandachtsgebieden rondom geluid en stilte, waaronder bijvoorbeeld geluidshinder in onze dagelijkse binnen- en buitenomgeving. De NSG is minstens zo be- en gedreven in het organiseren van stiltezorg als de audiologische wereld in de hoorzorg: een rare paradox, want iedereen voelt wel aan zijn water dat de belangen precies dezelfde zijn. In de nieuwsbrief vroeg men aandacht voor de ‘dag van de stilte’, op 29 oktober. Op die dag zouden er veel verschillende ‘stilte-activiteiten’ worden georganiseerd en de NSG nodigde ook mij uit, als lezer van de nieuwsbrief, om eigen stilte-activiteiten te organiseren. Welnu, dat heb ik gedaan. ZONDAGSRUST Ik werd wakker gemaakt om 8:00 uur door gejank van Lola de hond die vergeten was dat de klok een uur terug was gezet. Ik had het haar nog zo gezegd. Resultaat was wel dat ik een langere ochtend voor mezelf had dan gedacht, omdat de kinderen nog sliepen en mijn vrouw met de hond ging wandelen. Ik zette voor de verandering mijn eigen muzieksmaak op en drukte nog maar eens op het knopje van de (luidruchtige) koffiebonenmachine. Daarna maakte ik een afspraak bij

de Thaise masseur op de hoek voor een ontspannen massage van mijn rug, voeten en kuiten. Deze massagesalon is beroemd in de hele wijk; iedereen komt er, mijn vrouw ook. Het is schoon (geen schunnige praktijken), effectief en – hoewel ze letterlijk over je heen lopen – je komt er als herboren van terug. En dat allemaal terwijl je luistert naar onbestemde pianomuziek zonder begin en einde. Ik herinner me dat, terwijl ik daar lag, ik me afvroeg of de muziek in een ‘loop’ stond of dat het stuk gewoon een muziekstuk van een uur was. Dat bleef volkomen onduidelijk, maar het maakte ook niets uit. Na de massage oefende ik thuis zelf een stukje piano; ik probeer al een jaar de Mondscheinsonate van Beethoven in de vingers te krijgen. Daarna bakte ik poffertjes voor mijn jongste dochter en haar vriendinnetje dat was blijven slapen. Ondertussen waren bovendien de pubers ontwaakt, die ook met spoed poffertjes naar binnen probeerden te werken voorafgaand aan een hockeywedstrijd (zoon) en een vage activiteit waarbij (mijn) geld benodigd was (dochter). Dat gaf bij mij natuurlijk even wat verplichte weerstand met enige stemverheffing en vervolgens ging ik (met Lola) lopend naar de hockeyclub om mijn zoon aan te moedigen. De middag eindigde in de carwash en ’s avonds probeerden we alle kroost weer te verzamelen aan de eettafel met het nodige geroep, gebel, ge-app, en gedreig. Al met al een standaard, maar rustige, ontspannen zondag. Maar stil? Nee, dat niet. BELEVING VAN STILTE Stiltedag líjkt een evident, eenduidig begrip: een dag met fysische afwezigheid van geluidsgolven die aldus leidt tot het niets horen. Maar met mijn ervaringen in de scanner in het achterhoofd en met een beetje realiteitszin is die definitie niet houdbaar. Stilte is rust, dat wel. Stiltedag was dan ook op zondag; de (christelijk) traditionele rustdag. Tinnituspatiënten die de stilte zeggen te missen, missen rust. Een duidelijkere aanwijzing voor therapiefocus is er niet. Tijdens de stiltedag werd dit jaar extra aandacht gevraagd voor de waarde van stiltebeleving. Dat is een adequate nuancering, want werkelijk niets meer horen levert mogelijk alleen maar ellende op van vermoeidheid en tinnitus tot eenzaamheid en bij deprivatie zelfs tot dementie en de dood, waar niets horen en horen van niets dan toch nog synoniem zijn geworden door het schijnbaar ontbreken van welke beleving dan

EARLINE 7


DOOR OLAV WAGENAAR

ook. Stilte door louter niets te horen is dus eerder nogal stressvol: de verbinding tussen je binnen- en buitenwereld is weg. Dat maakt niet alleen eenzaam, maar ook verveeld (minder genotsmogelijkheden, denk aan muziek), of gevaarlijk (denk aan exteroceptieve sensibiliteit: je hoort achter je een auto en stuurt je fiets snel naar rechts). Het verliezen van de auditieve verbinding tussen jezelf en je omgeving creëert bovendien psychische verwardheid: hoe verhoudt mijn omgeving zich tot mij? En wat is eigenlijk de identiteit van dat wat (wie) om mij heen is? Als je niets meer hoort, dan valt een stuk zekerheid weg, omdat de voorspelbaarheid van de (onzichtbare) omgeving verdwenen is. Let wel: dat is niet minder dan de helft van je omgeving. Stilte door niets horen kan leiden tot dusdanige passiviteit dat het apathische vormen aan kan nemen: waar is de motivatie om in actie te komen? Je zou geluidswaarneming een ‘wekker’ kunnen noemen. Het horen van geluid is een stressor, in de goede zin van het woord. We kunnen niet zonder die stress, want we kunnen niet zonder aandacht en motivatie. RUSTGEVEND LAWAAI Stiltedagen gaan dan ook niet over niets horen, maar over de beleving van rust door het horen van niets alarmerends. Er zijn in Nederland gelukkig nog stukjes natuur waarin je als normaal horende je best moet doen om iets stresserends te horen. Je leest wel eens: ‘een oorverdovend niets’. Op de stiltedagen is er aandacht voor het lawaai van de natuur en de beleving van rust. Op die plekjes hoor je genoeg, maar enkel dat wat je verwacht, wat je kent en wat je geruststelt en ontspant. Volgens mij kan dat ook thuis, iedere week op zondag. En soms zelfs in een MRI-scanner. Olav Wagenaar is klinisch neuropsycholoog, tinnitus researcher en consultant geluids(hinder)beleving

ZORGELOZE PASSIE VOOR HOREN Wat ziet u als hoofdzaak voor een goede audiologiezaak? De antwoorden variëren, maar er zit altijd zorg en techniek in. En beurzen afstruinen, op zoek naar uitzonderlijke innovaties en klanten helpen, verzorgen. Een aantal antwoorden is wat technisch van aard: hooroplossingen zo goed mogelijk afstemmen, aanpassen, afmeten, helpen voorkomen, afremmen. Kortom, het gaat over passie voor horen. Geen audicien zal het hebben over de bijzaken. Inkoopdeals sluiten, kassakoppelingen, commitmentdeals, betrouwbare ICT, een goede boekhouding, lokale naamsbekendheid en waardevolle klanten trekken. Dat laat hij of zij toch het allerliefst door een ander doen? En toch heeft elke effectieve winkel beide nodig. Dat hoort elke audicien. Demelza Rapmund van Optitrade Retailgroep ondersteunt audiciens. Zodat u bij de hoofdzaak blijft. Zo kunt u zorgeloos uw passie onder de aandacht in uw omgeving brengen. Optitrade Retailgroep regelt. voor meer info: info@optitrade.nl, +31 (0)30 6385162


ReSound OMNIA • Gemaakt om te horen in lawaai

Probeer. Hoor. Geniet.

Wilt u op uw best horen in luidruchtige omgevingen? Nu kan dat - zelfs als het leven luid is.


MIJN CI & IK

IK VIND HET HANDIG ALS IEDEREEN ZE GOED KAN ZIEN


IN DEZE RUBRIEK LATEN WE ERVARINGSDESKUNDIGEN AAN HET WOORD. WANT WIE KAN BETER VERTELLEN WAT HET HEBBEN VAN EEN CI BETEKENT DAN DE DRAGER ZELF? GIJS THOLENAAR KREEG ZIJN EERSTE CI TOEN HIJ NEGEN MAANDEN WAS EN ZIJN TWEEDE TOEN HIJ ANDERHALF JAAR WAS. INMIDDELS IS HIJ ZEVEN JAAR. WAT VINDT HIJ VAN ZIJN CI’S? EARLINE SPRAK MET GIJS EN ASTRID, ZIJN MOEDER. TEKST Liesbeth Immink BEELD Jessica van der Mast

GIJS OVER ZIJN CI’S “Als ik nieuwe CI’s moet, kies ik altijd de witte, die vind ik veel mooier dan de bruine of de zwarte. Ik kies ook altijd voor gekleurde oorstukjes en daar plak ik dan stickers op die ze speciaal voor me maken. Dat vind ik superleuk, want daardoor zijn ze steeds weer anders. En iedereen kan ze dan meteen goed zien, dat is ook handig. Ik zit nu in groep 4 en sinds groep 1 gaat er elke dag een gebarentolk met me mee. Daardoor leer ik de gebarentaal steeds beter en mijn tolk helpt me ook als ik sommige klanken niet goed kan verstaan. In mijn klas vinden ze het heel leuk dat er altijd een tolk bij is, want zij leren er ook wat van. In ons lokaal hangt ook een grote poster met het alfabet in gebarentaal en iedereen heeft een eigen naamgebaar verzonnen, dat vind ik wel handig. Mijn juffen kunnen ook allemaal gebarentaal, daar hebben ze les in gehad, net als mijn ouders en mijn broer. Eigenlijk kunnen alleen mijn hond en kat het niet, dat is wel jammer! Ik gebruik de gebarentaal vooral als ik m’n CI’s af heb of als ik iets niet goed kan verstaan. Als ik aan het spelen ben met mijn vriendjes gebruik ik het meestal niet, daar heb ik dan helemaal geen tijd voor.

Ik zit al heel lang op hockey en wil ook supergraag op pianoles. Ik houd van dingen met knopjes en lichtjes, mijn CI’s hebben ook groene lampjes die knipperen in het donker. Maar ik weet alleen nog niet of zo’n elektrische piano ook met bluetooth werkt, want dat moet wel voor mijn CI’s. Maar mijn ouders zijn dat voor me aan het uitzoeken, zeggen ze, want ze weten dat ik dat echt heel graag wil. Wat ik wel stom vind aan mijn CI’s is dat ik altijd heel lang moet wachten als ik wil zwemmen. Als we in het zwembad zijn wil ik meteen het water in, maar dan moet mijn moeder eerst nog mijn CI’s klaarmaken. Ze doet er dan een andere spoel in en er moet een rubber hoesje omheen. Dan is iedereen al aan het zwemmen en staat mijn moeder bij mij nog een band om mijn hoofd te doen, dat vind ik echt heel stom. En wat ook stom is, is dat ik soms heel moe word. Luisteren is best vermoeiend, vooral als iedereen door elkaar heen zit te kletsen. Maar wat dan heel handig is, is dat ik mijn CI’s gewoon af kan doen. En dan is het ineens lekker stil terwijl het voor de rest nog heel erg druk is!”

Als je op mijn school in groep 4 zit, dan zit er ineens ook een klas boven je lokaal, en door die herrie kon ik eerst wat lastiger horen. Maar gelukkig heb ik een hele goede school. In de vakantie hebben ze speciaal voor mij de plafonds dikker gemaakt en ze hebben ook iets met de vloeren gedaan, zodat het niet meer zo’n herrie is. Ze lopen boven nu ook allemaal op sloffen, dat vind ik heel slim. Soms hoor ik de stoelen en tafels nog wel een beetje, maar het is echt veel minder dan eerst.

EARLINE 11


MIJN CI & IK

ASTRID OVER GIJS “Toen Gijs net geboren was, hadden wij nog geen idee in welke rollercoaster we met ons gezin terecht zouden komen. Een aantal dagen na de geboorte werd de eerste gehoortest gedaan en daaruit bleek dat hij niet goed kon horen. Toch begonnen we ons pas zorgen te maken toen hij na een derde test werd doorverwezen naar het academisch kinderziekenhuis in onze regio, het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Daar werd uiteindelijk vastgesteld dat hij volledig doof was. We kwamen toen in een negen maanden durend traject van onderzoeken terecht om te bepalen of Gijs in aanmerking zou komen voor cochleaire implantaten. Waren zijn gehoorzenuwen en gehoorbeentjes wel goed aangelegd en intact? Dat was een spannende tijd waarin we veel vragen hadden en in die periode waren we weleens onzeker over zijn toekomst: kan hij later gewoon naar school en gaat de buitenwereld hem accepteren? Achteraf gezien is dat allemaal heel goed gegaan, Gijs werd overal gewoon geaccepteerd zoals hij is en we hebben altijd goede en laagdrempelige begeleiding gehad. We hebben behalve met de ondersteuning vanuit het ziekenhuis ook echt geboft met onze audicien, Hoortoestelhuis Jansen in Goes. In het begin moest Gijs om de twee weken nieuwe oorstukjes, omdat hij toen nog zo hard groeide. Dan is het fijn om – naast alle ritjes naar het ziekenhuis – ook in de buurt bij iemand terecht te kunnen die zich daar helemaal in heeft verdiept. Al die apparatuur is eerlijk gezegd ook niet echt kindvriendelijk. Een klein kind is heel beweeglijk en alles is fragiel en kan makkelijk kapot. Gijs heeft ook weleens in een boze bui zijn CI’s in een glas water gestopt. Via onze audicien bestellen we ook de solo-apparatuur die Gijs gebruikt, daar denken ze ook altijd goed in mee. Nu gebruikt de juf bijvoorbeeld een mini-mic, die Gijs rechtstreeks op zijn CI’s kan horen, maar soms komt dat geluid ineens keihard bij hem binnen. Dat zijn dingen waarin nog wel wat te verbeteren valt. Van jongs af aan proberen we Gijs te leren dat alles kan en mogelijk is. Natuurlijk zullen sommige dingen lastig zijn of zelfs niet lukken, maar we vinden het belangrijk dat hij dat zelf gaat ervaren. Het is zijn ontdekkingstocht. Gelukkig is hij naar de buitenwereld toe heel open over zijn doofheid, daar staan we weleens versteld van. Gijs vindt het belangrijk dat zijn CI’s goed zichtbaar zijn, ‘want als mensen ze zien dan weten ze ook meteen dat ik het niet goed hoor’, zegt hij dan. Hij wil zijn CI’s niet verbergen en daar zijn we als ouders heel trots op”.

12 EARLINE


Jij de hoofdzaak.

Wij de bijzaken.

Optitrade regelt Voor 600 ondernemers Inkoopvoordeel · Administratie · Marketing Logistiek · Private Label · Audiologie


W E N D E L I N A’ S H O O R I D E E

5 JAAR COLUMNS Opeens is het alweer 5 jaar dat ik deze columns maak voor dit belangrijke magazine. Een leuk feestje om bij stil te staan. Hoorspecialisten die ik spreek zeggen vaak ‘ik ken je van je columns’. Op de sociale media ontstaan mooie interacties. MISSIE Het is mijn tomeloze missie om met alle hoorprofessionals als een gedreven team mensen met gehoorverlies wegwijs te maken en de hoorzorg te verbeteren. Het is nog steeds urgent om iedere vraag als een nieuwe en unieke tegemoet te gaan met een ruime blik, en deze in samenhang met alle experts uit te werken. Dat betekent in de praktijk durven vragen en met elkaar onderzoeken en uitproberen van alle mogelijkheden. Dit kan namelijk vaker, uitgebreider en nauwkeuriger is mijn ervaring. Met name dit heb ik in al mijn voorgaande columns over de afgelopen 5 jaar betoogd en gelardeerd met talloze voorbeelden. ACTUELE CASUS Hier een voorbeeld waar we, met Hooridee als spin in het web, het verschil maken en alles uit de kast halen voor vitaal, verrassend en verrijkend werken met gehoorverlies. Vicky is door haar bedrijfsarts geattendeerd op Hooridee om uit te zoeken hoe zij beter om kan gaan met de gevolgen van haar gehoorverlies. Zij heeft haar huidige hoortoestellen nu 3 jaar. Vicky werkt als manager binnen een (inter)nationaal opererend concern. Zij heeft dagelijks videocalls, besprekingen en is veel onderweg voor het begeleiden van projecten. Haar hobby’s zijn werken in het bos en muziek luisteren. Wat opvalt bij de eerste inventarisatie: Vicky zegt dat zij haar hoorapparaten vaak harder moet zetten. Zij kan niet direct streamen bij telefoneren en online werken. Ze heeft geen extra hulpmiddelen zoals tafelmicrofoons. Ze heeft toestellen met 1 bluetoothkanaal. Ze heeft geen apart muziekprogramma. Ze is vaak te moe voor haar interesses. NIEUW Nieuw voor haar is: 1. Dat zij de lastige luistersituaties voor kan leggen aan de audicien of audioloog. 2. Dat gehoorverlies bewust managen van energie met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek vraagt zij zich af of haar burn-out van 5 jaar geleden te maken heeft gehad met haar gehoorverlies. 3. Dat er voor goed verstaan op de werkvloer perspectieven zijn. FOCUS De 1e focus die zij kiest is: Optimaal spraakverstaan, bewust energiemanagement en organiseren van breinruimte.


FINETUNING We vragen of de audicien samen met de accountmanager van de hoortoestelfabrikant de programmering van de hoortoestellen kan actualiseren en optimaliseren. Dit geeft direct meer luistercomfort. De makkelijk te realiseren streaming maakt voor haar een wereld van verschil. Nu kan zij haar hoortoestellen als headset gebruiken bij telefoneren en online werken. De eerste keer dat ze muziek streamt en luistert via haar hoortoestellen huilt ze. Dit heeft ze boven alles enorm gemist. De update en het besef van mogelijkheden geeft haar een sterk gevoel waardoor ze vaker en makkelijker gaat communiceren over haar gehoorverlies. ZICHTBARE HANDICAP Dankzij de geactiveerde bluetoothfunctie kan zij nu tafelmicrofoons koppelen aan haar toestellen. Haar handicap wordt op deze wijze tijdens besprekingen zichtbaar. Dit is voor haar directeur aanleiding om expliciet aan te geven dat hij wil investeren en alles wil bijdragen aan haar functioneren. Zij is van grote waarde voor het team en het bedrijf. Vicky laat dit compliment een poosje bezinken. Na enkele maanden komt ze hierop terug. Ze wil deze steun van de directie benutten om bewustzijn te creëren binnen dit bedrijf. Ze wil het thema inclusie verbinden aan werken met gehoorverlies en haar nieuwe ervaringen delen met iedereen die hier baat bij heeft. INCLUSIEF WERKEN We organiseren - in overleg met HR, Arbo en directie - de workshop ‘gehoorverlies en werk’, om nieuwe toegepaste kennis, actief bewustzijn en inclusief werken in de praktijk te brengen. We werken uit waar mensen tegenaan lopen. Dit zijn de verbeterpunten die genoemd worden: • ‘Ik wil communicatie-afspraken voor goed-verstaan waar iedereen zich aan gaat houden’.

DEMANT NEDERLAND VERHUISD Na jaren op de Kuiperij in Amstelveen is het team van Demant Nederland op 6 november verhuisd naar Lijnden, zo'n 12 kilometer verderop. Het nieuwe adres is: Singaporestraat 70, 1175 RA Lijnden. Team Earline wenst Demant Nederland veel plezier op de nieuwe werkplek.

• ‘De belangrijkste vergaderruimte is qua geluid onprettig

en het spraakverstaan is moeizaam’. • ‘Het werken met werkgroepen van 30 mensen is intensief’. • ‘Op mijn werkkamer zijn storende bijgeluiden’. Er volgt een creatieve uitwisseling met veel ideeën om aan de slag te gaan. Er ontstaat een bedding van gehoord worden.

Dit is een prachtig voorbeeld hoe we de obstakels van Vicky samen kunnen wegnemen zodat zij een bron van inspiratie kan worden voor haar en het hele bedrijf. Speerpunten en wensen voor het aankomende jaar • Overleg vaker met de fabrikant voor maatwerk finetuning. • Kijk verder dan het hoortoestel. • Denk aan alle extra’s zoals soloapparatuur, akoestiekverbeteringen en de inzet van een schrijftolk. • Stimuleer, steun en faciliteer de klant om gehoorverlies in de leefomgeving, binnen het team en op de werkvloer op een inspirerende manier bespreekbaar te maken.

Op deze plek schrijft Wendelina al 5 jaar over haar ervaringen en ervaringen uit de praktijk. Wat een mooi lustrum! En er blijft veel te vertellen! Wendelina traint, samen met haar team, professionals zoals bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, audiologen en audiciens. Haar bedrijf Hooridee geeft workshops en biedt individuele trainingen voor werknemers en ondernemers met gehoorverlies. “Iedere dag werk ik met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, wat beter kan en welke mogelijkheden er zijn. Zij hebben allemaal hun eigen vragen over leven en werken met gehoorverlies”.

HANS ANDERS WINT TWEE AWARDS Hans Anders werd eind september tot ABN AMRO Retailer of the Year in de categorieën Audiciens én Beste Webshop Optiek 2023-2024 verkozen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst hebben Country Retail Manager Christel Wesdorp en COO Sanne Oosterhoff namens Hans Anders de awards in ontvangst genomen. Gefeliciteerd!

EARLINE 15


VeiligheidNL ZET ZICH IN VOOR

GEHOORSCHADEPREVENTIE

VELEN BINNEN DE HOORBRANCHE ZULLEN NOG DE NATIONALE HOORSTICHTING KENNEN. EEN ORGANISATIE DIE DE WEEK VAN HET OOR ORGANISEERDE, WAAR VEEL HOORTOESTELFABRIKANTEN EN AUDICIENSBEDRIJVEN OP INHAAKTEN. DE LAATSTE JAREN VAN HAAR BESTAAN RICHTTE DE HOORSTICHTING ZICH VOORAL OP GEHOORSCHADEPREVENTIE. IN 2018 LEIDDE DAT TOT EEN FUSIE MET VEILIGHEIDNL, HET KENNISCENTRUM OP HET GEBIED VAN LETSELPREVENTIE. BENIEUWD WAAR DEZE STICHTING ZICH VOOR INZET EN NATUURLIJK IN HET BIJZONDER NAAR WAT ER WORDT GEDAAN AAN PREVENTIE VAN GEHOORSCHADE, INTERVIEWDE RENÉ VAN DER WILK MARTIJNTJE BAKKER, DIRECTEUR VAN VEILIGHEIDNL EN MARIEKE PRONK, ONDERZOEKER BIJ DEZE STICHTING.

16 EARLINE


DOOR RENÉ VAN DER WILK

KUNT U VERTELLEN WAAR VEILIGHEIDNL ALS STICHTING VOOR STAAT EN WAAR DEZE ZICH OP RICHT? Martijntje Bakker “Jaarlijks belanden 660.000 mensen op de spoedeisende hulp vanwege lichamelijk letsel of een vergiftiging. Van deze slachtoffers heeft 48 procent ernstig letsel. Naast het persoonlijke leed kost letsel de Nederlandse maatschappij alleen aan zorgkosten zo’n 2,5 miljard euro. En dan hebben we het alleen nog maar over het letsel dat geregistreerd wordt op de spoedeisende hulp (SEH). Een ander type letsel dat niet geregistreerd wordt op de SEH is gehoorschade door hard geluid, een stijgend probleem in de samenleving dat zorgt voor steeds jongere slachtoffers. VeiligheidNL is het kenniscentrum letselpreventie. Wij geloven dat iedereen een gezond en veilig leven verdient en dat het voorkomen van ernstig letsel beter is dan genezen. Veel ongelukken met ernstig letsel hadden voorkomen kunnen worden door ander gedrag ten tijde van het ontstaan van het letsel. Daarom stimuleren wij veilig gedrag en een veilige leefomgeving. Dat doen we - samen met onze partners - door mensen te versterken én te beschermen. We voorkomen letsel door te monitoren en onderzoeken welk letsel bij wie het meest voorkomt, onder andere met eerste-hulp-data. Zo brengen we de risicogroepen in kaart. We delen onze kennis en inzichten met de belangrijkste (zorg)professionals die zich rondom de belangrijkste risicogroepen bewegen. En we ontwikkelen gerichte praktijktoepassingen, met het doel bewust veilig en veiliger gedrag te stimuleren. Bovendien investeren we in goede voorlichting om meer bewustwording te krijgen voor veilig omgaan met risico’s, en dit delen we ook met onze partners. We richten ons op de meest voorkomende en meest ernstige letsels in een mensenleven, van kinderveiligheid tot aan valpreventie, sportblessurepreventie, verkeersveiligheid, veilig productgebruik en gehoorschadepreventie. Gehoorschadepreventie is in het rijtje een vreemde eend in de bijt”.

de andere vijf letselpreventiethema’s van VeiligheidNL. Het raakvlak met de andere thema’s is dat gehoorschade door hard geluid, ernstig en onomkeerbaar letsel is en dat eigen gedrag een belangrijke sleutel is in het voorkomen van dit letsel”.

HOEVEEL MENSEN WERKEN ER BIJ VEILIGHEIDNL? Martijntje “Bij VeiligheidNL werken ruim 65 bevlogen professionals, waaronder gegevens-analisten, onderzoekers, consultants en marketing- en communicatiespecialisten. De stichting heeft een vijfkoppige Raad van Toezicht.

KUN JE VERTELLEN WAAR DAT ONDERZOEK ZICH ZOAL OP RICHT? Marieke Pronk “We zetten ons specifiek in op het verzamelen van bestaande kennis en op kennisontwikkeling en –verrijking voor die vraagstukken waarover nog onvoldoende bekend is. Vraagstukken zijn bijvoorbeeld welk risicogedrag en in welke setting leidt tot gehoorschade, hoeveel mensen hebben gehoorschade en zijn hierbinnen specifieke groepen te onderscheiden? Wat is de impact hiervan op deze groepen? In Nederland bestaan geen structurele, landelijke monitors of registraties waarmee blootstelling, gehoorschade, en/of risicogedrag in het algemeen, onder kinderen,

WAT MAAKT DAT GEHOORSCHADEPREVENTIE EEN VREEMDE EEND IN DE BIJT IS? Martijntje “Gehoorschade door hard geluid is niet het letsel waarmee je op de spoedeisende hulp komt. Dat betekent dat dit letselpreventiethema niet haar voornaamste risicogroepen bepaalt op basis van SEH-data, in tegenstelling tot

WAT DOET VEILIGHEIDNL ZOAL OP HET GEBIED VAN GEHOORSCHADEPREVENTIE? Martijntje “Het programma gehoorschadepreventie heeft als doel gehoorschade door hard geluid te voorkomen. Zoals de lezers van Earline weten, heeft gehoorschade onomkeerbare impact op het leven van mensen. Wij streven naar het verminderen van het aantal personen met gehoorschade door hard geluid. Hierbij zetten we in op primaire preventie door middel van verschillende omgevings- en gedragsinterventies en campagnes. We zetten ons daarnaast in op het tijdig opsporen van reeds opgelopen (beginnende) gehoorschade om verdere verslechtering te voorkomen: secundaire preventie. Om dit te kunnen realiseren investeren we in onderzoek om nog beter inzicht te krijgen in de blootstelling, risicogroepen en het risicogedrag. Vervolgens vertalen we deze kennis in praktische adviezen en hulpmiddelen voor de praktijk. Hierbij hebben we speciale aandacht voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die in recreatieve sfeer en/of op de werkvloer blootgesteld worden aan hard geluid, en werken we actief samen met bijvoorbeeld werkgevers, de evenementenindustrie en producenten van geluid om zo onze impact te vergroten. Denk bijvoorbeeld ook aan de samenwerking met het programma Gezonde School. We stimuleren scholen om structureel aandacht te besteden aan het gehoor van leerlingen en leerkrachten, door onder andere te kijken naar een gehoorvriendelijke schoolomgeving, educatie en schoolbeleid. Maar denk ook aan de samenwerking binnen het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek”.

EARLINE 17


dan geen wetgeving lost namelijk het probleem van gehoorschade door hard geluid niet op. We hebben daarom in de media en richting de politiek gepleit voor een drietal maatregelen. Allereerst ten minste een extra screeningsmoment voor kinderen tussen de 11 en 15, ten tweede meer kennis verzamelen, ontwikkelen en verrijken en ten derde het geven van meer voorlichting”.

MARIEKE PRONK

MARTIJNTJE BAKKER

jongeren en (jong)volwassenen inzichtelijk kan worden gemaakt. Verbeteren van dit inzicht is essentieel om gerichter preventieactiviteiten (door) te ontwikkelen en in te zetten. Door samenwerking met bijvoorbeeld ‘Test je Leefstijl’ weten we nu onder andere dat 1 op de 5 mbo-studenten wel eens een piep of ruis in het oor heeft na luisteren met oortjes of een koptelefoon. En door onderzoek van ErasmusMC weten we dat 1 op de 7 kinderen in de leeftijd 9 tot en met 11 jaar al tekenen van beginnende gehoorschade heeft. Dit nemen wij mee in de uitwerking van onze preventiestrategieën. Door de onderzoeken krijgen we meer inzicht in de ontwikkelingen en kenmerken van specifieke risicogroepen rondom gehoorschade door blootstelling aan hard geluid. En daarnaast proberen we alle kennis in kaart te brengen over effectieve interventies voor de preventie van gehoorschade door hard geluid. Dit jaar wordt er een start gemaakt met een update van het ‘Wat werkt dossier – preventie van gehoorschade’, zodat we de nieuwste inzichten ook weer kunnen delen”. GEEFT VEILIGHEIDNL ADVIES ALTIJD OP VERZOEK OF KOMT DE STICHTING OOK MET ONGEVRAAGDE ADVIEZEN? Martijntje “We zijn een onafhankelijke stichting die primair publiek wordt gefinancierd. Voor het thema gehoorschadepreventie komen de middelen voornamelijk van het ministerie van VWS. Met VWS maken we afspraken over de projecten die we uitvoeren. De kennis en expertise die we daarmee opdoen, stellen we breed beschikbaar en dit leidt tot adviezen aan verschillende partijen, zowel gevraagd als ongevraagd. Zo hebben we bijvoorbeeld afgelopen jaar bij de discussie in de media en politiek over al dan geen wetgeving over het maximumaantal decibels, vooral aandacht gevraagd voor het breder beschouwen van de thematiek. Al

18 EARLINE

VANUIT PROFESSIONALS IN DE GEZONDHEIDZORG EN BRANCHE- EN PATIËNTENORGANISATIES KOMEN VAAK GETALLEN NAAR BUITEN OVER SCHADELIJKHEID VAN GELUID DIE NIET IN LIJN ZIJN MET DE WETENSCHAP EN MET WAT DE GEZONDHEIDSRAAD RECENT CONCLUDEERDE IN HAAR RAPPORT. ZO ZOU 15 MINUTEN BIJ 100 DBA AL SCHADELIJK ZIJN. IS HET MOGELIJK GOEDE VOORLICHTING TE GEVEN ZONDER JONGEREN ONNODIG BANG TE MAKEN EN ZE OOK TE LATEN GENIETEN VAN MUZIEK? EN HOE MOET DIE VOORLICHTING ER DAN UITZIEN? Marieke “Uit ons onderzoek en de samenwerking met gedragswetenschappers weten we dat er diverse gedragsbeïnvloeders zijn, en dat dit voor iedereen op een andere manier kan werken. We moeten daarom meer naar een aanpak op maat. Een goed voorbeeld is de recente Doppies-campagne van I Love My Ears, gericht op 18- tot 25-jarigen. Deze campagne is onderdeel van het Convenant. We zijn eerst gestart met een zorgvuldig onderzoek om een goede onderbouwing te krijgen voor de campagne. Eén van de resultaten na kwalitatief en kwantitatief onderzoek, was een gedragsschema met diverse beïnvloeders waarom een jongere wel of geen oordoppen wil of kan dragen. Denk bijvoorbeeld aan de prijs, het ‘niet mooi vinden’, ‘niet lekker zitten’ de sociale omgeving et cetera.

DE IMPACT VAN DIT LETSEL KAN OP INDIVIDUEEL NIVEAU ENORM GROOT ZIJN EN HET IS VERSTANDIG UIT VOORZORG TE HANDELEN We stonden met de campagne op een splitsing. De ‘promotiefocus’, waar de nadruk ligt op de voordelen van oordoppen in het hier en nu - veelal het leefgebied van de gemiddelde jongere -, of de ‘preventiefocus’, waar de nadruk ligt op het voorkomen van gehoorschade. We kozen dit keer voor de promotieroute, waarbij het genieten van muziek centraal staat en de oordoppen je voordelen geven, zoals behoud van spraakverstaan. Maar mede door alle media-aandacht van het afgelopen jaar, iets wat jongeren ook zien, hebben we in dezelfde campagne ook enkele uitingen gemaakt waarin we het benoemen van de risico’s en gehoorschade niet schuwen. Deze uitingen hebben hetzelfde resultaat gegeven. We vonden het een mooi leerpunt, er is niet één route voor een grotere groep”.


IN DE MEDIA WORDT MET REGELMAAT GEROEPEN DAT ER EEN TOENAME IS VAN HET AANTAL JONGEREN MET GEHOORSCHADE EN TINNITUS. UIT HET ONDERZOEK VAN DE GEZONDHEIDSRAAD BLIJKT DAT DAAR NAUWELIJKS BEWIJS VOOR IS, ONDANKS EEN FLINK AANTAL ONDERZOEKEN DAARNAAR. DE WHO HEEFT HET OVER POTENTIEEL RISICOVOLLE GELUIDSNIVEAUS, MAAR KOMT NIET MET HARDE CIJFERS. IS ER EIGENLIJK WEL EEN PROBLEEM EN ALS DAT ER IS, WORDT DIT DAN NIET GROTER GEMAAKT DAN HET IS? Marieke “Wij willen ook graag een trendlijn laten zien in de aantallen met gehoorschade door hard geluid - er wordt door de media ook regelmatig naar gevraagd -, maar deze gegevens zijn er helaas niet. Hier proberen we in de toekomst wel verandering in te brengen. We verkennen in opdracht van het ministerie van VWS of we dergelijke monitors kunnen opzetten of bestaande databronnen kunnen gebruiken. Overigens weten we wel uit internationaal wetenschappelijk onderzoek dat de blootstelling door muziekspelers in de vrije tijd en tijdens het uitgaan bij jonge mensen hoog is en toeneemt, dit laatste vooral door muziekspeler-gebruik. Systematische reviews laten verder zien dat goed onderzoek naar oorzakelijke verbanden schaars is en het bewijs inderdaad wisselend is. Toch zijn er serieuze aanwijzingen gevonden, kennen we de risicogegevens uit de Arbo, en laat fysiologisch onderzoek zien dat de biologische plausibiliteit vaststaat. Bovendien zou een verklaring voor de wisselende bevindingen kunnen zijn dat het oorzakelijke verband in de vrijetijdssfeer zich zo moeilijk laat onderzoeken. Hier zijn we momenteel een review over aan het schrijven, om te kijken welke risicovolle vrijetijdscontexten zijn onderzocht, welke onderzoeksmethoden hiervoor worden gebruikt, maar vooral hoe dit beter kan. Maar los van hoeveel het er precies zijn, weten we dat de impact van dit letsel op individueel niveau enorm groot kan zijn en het verstandig is uit voorzorg te handelen. Dat is de reden om er veelvuldig aandacht voor te vragen. Gehoorschade door hard geluid is onomkeerbaar en heeft allerlei gevolgen. Het kan leiden tot onder andere communicatieen concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, verminderde leer- en werkprestaties, uitval op werk, depressieve klachten, eenzaamheid en sociaal isolement. Met mogelijk zelfs gevolgen voor de opleidingskansen van kinderen en jongeren en hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Dit moet voorkomen worden”. Martijntje “Wij pleiten daarbij voor één structureel screeningsmoment in de leeftijd 11 tot 15 jaar. Dit was ook onze reactie op het advies van de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris in november vorig jaar. Dit kan helpen om de prevalentie van gehoorschade beter in beeld te brengen, naast dat er vroege opsporing wordt geboden en het kansen biedt voor bewustwording en preventieve maatregelen. Wij hebben inmiddels een haalbaarheidsstudie afge-

rond en deze pakt positief uit. We hebben aanbevelingen en aandachtspunten voor een goede uitwerking en hopen dat dit een vervolg krijgt”. WAT IS ER DE KOMENDE TIJD TE VERWACHTEN VANUIT VEILIGHEIDNL OP HET GEBIED VAN GEHOORSCHADEPREVENTIE? Martijntje “Naast de onderzoeken die lopen, zijn we op het gebied van preventie bezig met het vierde convenant - preventie gehoorschade versterkte muziek - dat nu in wording is. We verwelkomen graag meer partijen, zoals Koninklijke Horeca Nederland en de Vereniging voor Podiumtechnologie. Inhoudelijk dragen wij graag bij aan zowel de preventie richting het publiek als ook de deskundigheidsbevordering van de professionals in deze branche”. Marieke vult aan: “Daarnaast doen we graag samen met de convenantpartners onderzoek naar gehoorschade als gevolg van versterkte muziek en de preventie daarvan. We breiden de Doppies-campagne van I Love My Ears uit, waarmee we meer jongeren tussen de 18 en 25 jaar willen aansporen oordoppen met muziekfilter te dragen. De focus wordt breder, van de aanschaf naar het daadwerkelijk meenemen, het indoen en natuurlijk inhouden van de oordoppen.

WETGEVING LOST HET PROBLEEM VAN GEHOORSCHADE DOOR HARD GELUID NIET OP En we zijn trots op de her-erkenning van ons lespakket www. Hoortoren.nl, dit is het enige erkende lespakket voor het basisonderwijs. We zijn nu bezig met een grote update voor alle materialen van groep 1 tot en met 8. Ook zijn er plannen om de effectiviteit nader te onderzoeken. Daarnaast kijken we ook altijd welke contactmomenten met jongeren verder uitgebreid kunnen worden. Zo onderzoeken we of we de inzet van hoortesten verder kunnen uitbreiden. Samen met de Open Universiteit zijn we bijvoorbeeld bezig om een interventie te ontwikkelen die wordt aangeboden aan jongeren nadat ze een online hoortest hebben gedaan”. HOE KAN VEILIGHEIDNL ANDERE ORGANISATIES HELPEN BIJ DE INZET VOOR GEHOORSCHADEPREVENTIE? Martijntje “Onze consultants denken graag mee en maken verbindingen met onderzoek of samenwerkingspartners. Door van elkaar te leren, bereiken we samen meer. Zo klopte bijvoorbeeld de Koninklijke Landmacht aan om te vragen hoe om te gaan met gedrag rondom de preventie van hard geluid op de werkvloer. Ook hebben we een e-learning gemaakt voor managers en sportinstructeurs in de fitnessbranche. We kunnen verschillende oplossingen bieden en denken graag mee met de uitdagingen die er zijn”.

EARLINE 19


COLUMN

DE TOEKOMST VAN AUDIOLOGIE DEEL 2

Op 18 september 2023 vond in het LUMC de Future of Audiology (in Aging Population): Quality of Hearing = Quality of Life’ plaats. In deel 1 in de vorige Earline kwam het internationale perspectief aan bod met bijdragen van de Big Five in de hoorwereld (GN ReSound, Starkey, Demant, Sonova en WS Audiology). In deze aflevering ligt de focus op de implicaties van alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties op de Nederlandse situatie; nu en in de toekomst. Ook tijdens de tweede ‘Rondetafel’ van de conferentie is de aandacht gevestigd op de groeiende rol van de hoorzorgprofessional in het licht van de snel veranderende technologieën. Tegenwoordig moet de audicien inzicht krijgen en hebben in sociale en psychologische factoren, vestibulaire anatomie en fysiologie, cognitieve screeningsinstrumenten en biometrische functies; onderwerpen die tot voor kort maar beperkt deel uitmaakten van de traditionele reikwijdte van de audicienspraktijk. De buitenwereld verandert met de opkomende rol van digitale en geautomatiseerde informatie-uitwisseling, snelle communicatietechnieken, etc. Ook in de audiologie is er sprake van een combinatie van kunstmatige intelligentie en machine learning om innovaties voor slechthorende mensen, waar dan ook, te stimuleren en om de wereldwijde last van gehoorverlies te verminderen. Alle stakeholders in de audiologie in Nederland bereiden nieuwe posities, rollen en uitdagingen in de audiologie voor.

JAN DE LAAT

20 EARLINE

Deze vragen en stellingen werden voorgelegd aan twee experts, medisch ethicus Heleen Dupuis en geriater Kees Kalisvaart, en aan vertegenwoordigers van patiëntenvereniging Hoormij/NVVS en de audicienskoepels DKA, NVAB, CvZA, HoorProfs en AudiNed.

• Telehealth wat zijn de veiligheidsrisico’s in het omgaan met ‘big data’, hoe zit het met de privacy waarborgen, zijn er negatieve gevolgen van het ontbreken van persoonlijk contact met de zorgverlener? •O nbehandeld gehoorverlies in relatie tot slechthorendheid op gevorderde leeftijd, met de focus op preventie van dementie en Alzheimer als gevolg van contactverlies, isolatie, eenzaamheid, maar ook werkverzuim en onveiligheid, bijvoorbeeld in het verkeer. •U itdagingen voor de audicien: is er sprake van nieuwe interacties en vaardigheden vanwege de toenemende rol van sociale en cognitieve factoren, zoals ‘brain hearing’? •O m een goede rol te kunnen pakken in de aanpak van de maatschappelijke gevolgen van slechthorendheid, zoals de uitval van werk, moeten hoorzorg/audiciens/patiëntenorganisatie zich gezamenlijk, breed en maatschappelijk profileren en organiseren. •T echnologische vernieuwingen zijn mooi en interessant, maar twee bruggen te ver voor de eenzame oudere die slechter hoort en behoefte heeft aan een simpele oplossing en meer persoonlijk contact. •D e audicien van de toekomst zal vooral ook te maken hebben met cliënten met complexe zorgvragen met langere consulten, meer counseling en meer schakelen in het zorgnetwerk. •P reventie hoort niet alleen thuis bij de overheid als het gaat om onbehandeld gehoorverlies: de hoorzorg/ audiciens/patiëntenorganisatie hebben hierin de rol en bijdrage van aanjager, met name als het gaat om het verhogen van awareness, het erbij betrekken van andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, jeugdartsen, bedrijfsartsen, geriaters, etc.


CONCLUSIES Eenvoudige, laagdrempelige gehoorscreening is van belang om onbehandeld gehoorverlies aan te pakken. Daarmee wordt uitval op het werk voorkomen en helpt het ouderen om isolement, eenzaamheid, achteruitgang in cognitie en beginnende dementie uit te stellen of te voorkomen. Bewustwording is daarbij van groot belang, bij huis- en bedrijfsartsen, bij de omgeving van de oudere slechthorende en bij het grote publiek. Het toevoegen van hoortesten aan zogenaamde fitheidstesten kan helpen om die bewustwording te creëren en te vergroten. Het gaat om een brede doelgroep: niet alleen oud, maar ook jong. Oplossingen lig-

DIEPE HERSENSTIMULATIE BIJ TINNITUS Bij een kleine groep patiënten met ernstige tinnitus bieden de gangbare behandelmethodes geen verlichting. Maar als een hoortoestel of cognitieve gedragstherapie niet helpt, wat is er dan nog wél mogelijk? In het Maastricht UMC+ wordt al jarenlang onderzocht of behandeling met diepe hersenstimulatie een alternatief kan zijn. Bij diepe hersenstimulatie (DBS, Deep Brain Stimulation) plaatst een neurochirurg één of twee elektroden diep in de hersenen. Via kabels onder de huid worden die elektroden vervolgens verbonden met een pulsgenerator (batterij) in de buik, waardoor er met hoge frequentie stroomstootjes gegeven kunnen worden naar de gebieden in de hersenen waar de elektroden zich bevinden. De methode wordt momenteel al succesvol bij een aantal andere aandoeningen toegepast, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Het onderzoeksteam heeft inmiddels de inzichten verzameld die zijn opgedaan bij de behandeling van de eerste tinnituspatiënt en deze gepubliceerd in het vakblad Brain Stimulation. Of DBS bij tinnitus echt volledig veilig en effectief is, kan pas worden bepaald als meerdere patiënten zijn behandeld en opgevolgd. Maar de verwachtingen zijn vooralsnog hoopvol, ook al kan het nog jaren duren voordat het onderzoek is afgerond en er definitieve conclusies aan verbonden kunnen worden. voor meer info: www.hersenenzenuwcentrum.mumc.nl

gen in de promotie van gehoorbescherming (jongeren) en het dragen van oortjes als opstap naar hoortoestellen (ouderen, en ook oudere jongeren). Het begint echter bij ‘awareness’. Een SIRE-campagne is daarbij de gedroomde start. De schijnwerper zal nog gericht worden op de ‘pitches’ van 9 interessante Nederlandse startups die allen relevant kunnen worden, of zelfs al zijn, in de wereld van de audiologie. Lees het in deel 3 van de toekomst van audiologie in Earline Magazine 1-2024. Jan de Laat is klnisch fysicus - audioloog


AUDIA

EUHA 2023 #ALLEARSONYOU VOOR DE 67E EDITIE VAN EUHA GINGEN ANNEKE EN MIRANDA DIT JAAR NAAR NEURENBERG. ZIJ WAREN NIET DE ENIGE DEELNEMERS, ER WAREN ER NOG 9.900 UIT 96 LANDEN. DE SFEER WAS AANGENAAM IN DE HALLEN 3 EN 4, WAAR 130 EXPOSANTEN UIT 17 LANDEN HUN INNOVATIES TOONDEN. OOK WAS ER EEN KENNISSYMPOSIUM, EEN RONDETAFELGESPREK, 4 TUTORIALS EN 4 FUTURE FRIDAY KEYNOTES. KORTOM, EEN MAXIMUM AAN KENNISOVERDRACHT, ALDUS DE EUHA-ORGANISATIE. WE MAAKTEN DEZE GROTE EUHA SPECIAL EN GAAN ER IN ONZE ONLINE EAR@LINE 4 NOG OP DOOR. EUHA #2024 IS IN HANNOVER VAN 16 TOT 18 OKTOBER. ZET U ‘M VAST IN DE AGENDA? WIJ WEL! PRODUCTIE Christel Giezen, Miranda Becker Hoff en Anneke Pastoor


EUHA 2024

ACOUSTICON

STARKEY


EORA, HOORTOESTEL ÉN SIERAAD INEEN

PHILIPS


EUHA 2024

DREVE

HÖRLUCHS

ANNEKE


EUHA 2024

GAMECHANGER: ACT™ TEST Al meer dan 100 jaar is het audiogram onveranderd de basis om de kwantiteit van het gehoor te meten. Na vele jaren van onderzoek is de langverwachte diagnostische vervolgtest, de Audible Contrast Treshold (ACT™) Test beschikbaar. ACT is een supersnelle, taalonafhankelijke test van gemiddeld 2 minuten waar uw cliënt een sirene in lawaai moet herkennen. Het gaat hierbij om het bepalen van de hoorbare contrastdrempel; de ontbrekende stukjes worden ingevuld voor een optimale, gepersonaliseerde diagnose. ACT meet dus de kwaliteit van het gehoor; wat iemand nodig heeft om optimaal te functioneren als het gaat om spraak in achtergrondgeluid. Oticon sloot zeven jaar geleden aan bij ontwikkelaar en zusterbedrijf Interacoustics Research Unit en deed klinisch onderzoek. Oticon is blij deze revolutionaire diagnostische test als eerste te omarmen. voor meer info: www.oticon.nl/act

LEZANIE, JASPER, MARK EN ERIK


ACT IS DE SIRENE IN LAWAAI TE HERKENNEN

OTICON REAL™ WERD IN FEBRUARI DIT JAAR GELANCEERD

EARLINE 27


DRIE PIJLERS PHONAK

HET UITGEBREIDE PORTFOLIO VAN PHONAK


De drie pijlers van Phonak zijn signaal-ruisverhouding, het verbeteren van spraakverstaan en het verminderen van luisterinspanning. Dit komt allemaal samen in de Phonak SmartSpeech™-technologie, eigenlijk de rode draad door de EUHA-stand heen. Veel demo’s: hoe de technieken werken, zoals het automatisch aanpassen uit welke richting de prominente spraak komt (SpeechSensor™) en het versterken van zachte spraak (SpeechEnhancer™). Ook heel belangrijk voor Phonak is het thema ‘reliability’, de betrouwbaarheid van de techniek. Er is een aantal testopstellingen nagebootst, zoals 5000 keer een hoortoestel in de oplader zetten zonder dat de draad breekt en het onder water zetten van hoortoestellen. Mooi te zien op deze pagina! voor meer info: www.phonak.nl

EARLINE 29 KOEN, MARK (UNITRON), KATE, MARVIN EN CORNÉ


EUHA 2024

GENESIS AI ECHT EEN NIEUW TIJDPERK


Starkey lanceerde op EUHA het nieuwste paradepaardje in de Benelux: Genesis AI, een compleet nieuwe generatie hoortoestellen. Met Neuro Sound technologie bootst Genesis de hersenschors van het menselijk brein na en vult het snel en minutieus de gaten op die ontstaan als het eigen gehoor hapert. Zo verwerkt de nieuwe processor automatisch elk uur meer dan 80 miljoen aanpassingen. Een compleet nieuw, ergonomisch en waterdicht design dat een ongeëvenaard draagcomfort biedt volgens Starkey. Ook de accuduur is sterk verbeterd: Genesis AI belooft 51 uur gebruik op één acculading. Zonder twijfel echt een nieuw tijdperk met een prestatie van formaat op het gebied van comfort, duurzaamheid en vooral geluid; niet eerder klonk dat zo goed. voor meer info: www.starkey.nl, info@kindhoren.nl, +31 (0)55 3602111

GUILLAUME, JEROEN EN ROBBERT


JAN-WILLEM EN TOM

VEEL ENTHOUSIASME BIJ DIATEC OVER ACT Jan-Willem van As en Tom Dijkstra zijn blij dat de gloednieuwe ACT™ Test* via een software-update bij diverse MedRx modellen (nieuw én oud) eenvoudig geïnstalleerd kan worden. “MedRx heeft eigenlijk het meest uitgebreide assortiment om bij deze test aan te haken. Je hebt voor de software-update wel een ACT-licentie nodig. Eén ding weet je zeker: deze investering verdien je dubbel en dwars terug. Dit is echt een test waarop iedereen zat te wachten. Wat een enthousiaste reacties op EUHA”. voor meer info: www.diatec-diagnostics.nl *Lees meer over de ACT Test op pagina 26


audiological technical service

Nieuwe audiometer/REM-combinatie? Investeer en bespaar met de innovatie van MedRx! Het draadloze combinatiesysteem van MedRx combineert de kracht van PC-gebaseerde audiometrie met de aanpas- en counsellingvoordelen van REM en Live Speech Mapping.

Alle voordelen op een rij

Investeer nu in het geavanceerde combinatiesysteem van MedRx en ontvang tijdelijk

28% retour* ná investeringsaftrek. Deze aanbieding is geldig t/m 31 december 2023. OP = OP!

√ √ √ √

Kwalitatief nog betere hoortoestel aanpassing; Betrouwbaarheid meting omdat u slang altijd binnen de 5 mm afstand zit; Tijdsbesparing tot wel 30 minuten per aanpassing (15 klanten extra per jaar); Uitgebreide counseling voor uw cliënt door middel van REM-metingen, hearing loss simulator en simulator met hoortoestellen. √ Nieuwe innovatie toegevoegd: ACT/SNR test voor meer efficiëntie en keuze ondersteuning hoortoestel** TIP! Laat de investeringsaftrek regelen door uw accountant/boekhouder voor het eind van het jaar.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Diatec via telefoonnummer 020-5455786 of bel rechtstreeks met uw accountmanager Jan-Willem van As: 06-23357231. U kunt ook mailen naar info-nl@diatec-diagnostics.com, dan nemen wij z.s.m. contact met u op. * **

Na investeringsaftrek blijft er een investering over van € 5.035,-. ACT ook als licentie te koop op veel bestaande MedRx-apparatuur.


EUHA 2024

SOUND ASSIST

WIDEX MOMENT MET ZERODELAY-TECHNIEK

MARTIJN, NICK, MICHIEL, ANDRÉ EN RICHARD


WIDEX SOUND LIKE NO OTHER

SOUNDCONNECT

De compacte en multifunctionele Sound Assist werd vorig jaar op EUHA gelanceerd; een tafelmicrofoon en persoonlijke microfoon in één. Dit veelzijdige apparaat dat te koppelen is met een smartphone om handsfree te bellen, audio kan streamen, geen problemen heeft met ringleidingen en als afstandsbediening voor hoortoestellen kan fungeren, loopt heel goed. Nu komt Widex weer met iets nieuws: de SoundConnect in de vorm van een USB-stick die direct streamen van de computer of laptop naar het hoortoestel mogelijk maakt. Onmisbaar in de digitale wereld van nu met virtuele meetings via Teams en Zoom en muziek en Podcasts via Spotify. Weer zo’n product waar je Nederlandse audiciens in de wandelgangen over hoorde praten. voor meer info: www.widex.com/nl-nl


REMCO EN ED

NIEUW NATUS TEAM BENELUX NIEUW LEVEN IN HET NATUS TEAM BENELUX! SINDS HET BEGIN VAN DE ZOMER ZIJN ER 6 NIEUWE AANWINSTEN BIJ NATUS TE MELDEN NADAT ER AFGELOPEN JAAR 5 PERSONEN NATUS VERLATEN HADDEN DOOR PENSIOEN OF ANDERE UITDAGINGEN BUITEN DE HOORBRANCHE. In het Natus Service Team zijn Lysander van Rems en Jean Pierre Jaspers gestart die Jeroen van der Steen ondersteunen bij het verrichten van installaties van nieuwe apparatuur, kalibraties en reparaties. Saskia Westerhof is er voor de telefonische ondersteuning en is verantwoordelijk voor de planning. Er wordt nog gezocht naar een vierde servicemedewerker als vervanger voor Hans Rosbergen, die eind van dit jaar met welverdiend pensioen gaat. Binnen het Natus Sales Team is Hanne Maertens (klinisch audioloog) aangenomen. Zij is verantwoordelijk voor de klinische markt en hoorcentra in België en Luxemburg. Ed Tol en Remco Don, geen onbekenden vanuit Demant Nederland, focussen zich met name op de Nederlandse audiciensmarkt. Ed is de productspecialist en focust zich naast Sales ook op Training. Remco is vooral verantwoordelijk voor de keyaccounts. Het Sales Team wordt aangestuurd door Mirjam Lock en ondersteund door Customer Service Specialist Petra Fey. PROACTIEVE FOCUS Het nieuwe Natus Team heeft er zin in en focust op een aantal belangrijke zaken. De algemene klanttevredenheid moet omhoog en dat betekent proactieve klantondersteuning, een verbeterde service en bereikbaarheid. Natus zegt hierover: “Eerlijk is eerlijk, daar heeft het in de voorgaande

periode best aan geschort als gevolg van onderbezetting van personeel en te weinig focus”. Nu de hernieuwde organisatie grotendeels staat, wordt er gewerkt aan bekendheid en zichtbaarheid van het Natus Team en het volledige productportfolio (zie kader). AANWEZIG OP EUHA De Natus-stand met voornamelijk Duitse medewerkers stond dit jaar in het teken van de Otoscan. Duitsland is wereldkoploper als het gaat om deze unieke 3D-scanner omdat maatwerk moulds enorm veel wordt toegepast ten opzichte van domes. De Otoscan werd daarom op drie ‘stations’ live gedemonstreerd en je kon meekijken op een groot scherm. Ed en Remco hadden dit jaar als doel om zoveel mogelijk klanten te spreken, ideeën op te doen voor de Beneluxmarkt en op de hoogte te blijven van de algemene ontwikkelingen in de hoorbranche. Volgend jaar hopen ze op de EUHA-donderdag aanwezig te zijn op de stand om de Nederlandse en Belgische klanten te begroeten. NATUS SALES TEAM Ed Tol ed.tol@natus.com, +31 (0)6 89973794 (Nederland) Remco Don remco.don@natus.com, +31 (0)6 89974454 (Nederland) Hanne Maertens hanne.maertens@natus.com, +32 (0)498 739936 (België) voor meer info: www.natus.com, kantoor Ede +31 (0)85 7826478, service.benelux@natus.com (voor kalibraties en technische vragen), otoinfo.nl@natus.com (voor bestellingen en algemene vragen)


PRODUCTPORTFOLIO NATUS Natus levert de bekende Aurical Audiometer met FreeFit REM-module en de Otocam video-otoscoop. Het productportfolio is nog veel uitgebreider. Wist u bijvoorbeeld dat u ook voor deze producten bij Natus moet zijn? • HI-PRO2 programmeermodule voor het bekabeld aanpassen van hoortoestellen die geen Bluetooth hebben (IHO) of als back-up • unieke Otoscan 3D-scanner, waarmee u in slechts 3 minuten een volledige 3D-scan van het oor maakt • Madsen Astera, de klinische 2-kanaals audiometer waarmee u onder andere hoogfrequent kan testen; de audiometer bevat tevens een pediatrische en uitgebreide tinnitus testmodule • de prijstechnisch interessante Madsen A450 audiometer met de basisfuncties van de Aurical AUD wanneer er geen REM-meting plaatsvindt • 3 ultralichte en zeer compacte ambulante Oscilla-audiometers, handig voor het testen in de buitendienst • de diverse uitvoeringen van Zodiac Tympanometers • OAE- en BERA-apparatuur van Madsen en Bio-Logic • ICS-impuls evenwichtsapparatuur voor het uitvoeren van een volledig testprotocol voor vestibulaire patiënten


IK HOUD VAN DE VERSCHEIDENHEID BIJ SONOVA KATHERINE FERREDE-HANDLEY VOLGDE IN APRIL DIT JAAR CAS VAN OPSTAL OP ALS MANAGING DIRECTOR SONOVA GROUP BENELUX. CAS VERVULDE DEZE FUNCTIE 23 JAAR, EN PRECIES ZO LANG WERKT KATE OOK AL BIJ SONOVA. ZE HEEFT BINNEN HET BEDRIJF VERSCHILLENDE FUNCTIES BEKLEED, VERSPREID OVER DE HELE WERELD. TEKST Anneke Pastoor/Lola Hamers BEELD Miranda Becker Hoff

“De bedrijfscultuur en de mensen maken dat ik na al die jaren nog steeds met evenveel plezier bij Sonova werk. Door de jaren heen heb ik met geweldige teams, fantastische leidinggevenden, mentors en klanten mogen werken. Sonova creëert een omgeving die mij aanmoedigt om altijd door te blijven groeien en uitdagingen aan te gaan. Ik houd van de verscheidenheid bij Sonova. Ik werkte voornamelijk aan de hoortoestelzijde van het bedrijf, en binnen dit spectrum heb ik de kans gekregen om in verschillende landen te wonen en de verschillende markten te ervaren. De afgelopen 3,5 jaar heb ik mij gefocust op cochleaire implantaten. Kortom, er is bij Sonova altijd wel iets moois te beleven. Het is heerlijk om iedere dag mee te helpen aan oplossingen om mensen beter te laten horen en levenskwaliteit te verbeteren. Als slechthorende moet je aangesloten blijven en kunnen blijven communiceren. We weten hoeveel verschil dat maakt als het gaat om cognitieve achteruitgang en dementie én we weten hoe hoortechniek daarbij kan helpen. Ik denk dat onze innovatieve markt altijd blijft groeien en dat we altijd manieren blijven zoeken én vinden om technologie in te zetten om mensen te helpen horen. Dat vind ik heel bijzonder aan onze branche”.

38 EARLINE

KATE, DE NIEUWE MANAGING DIRECTOR VAN SONOVA GROUP BENELUX

“Unitron is speciaal voor me, want daar startte ik binnen de Sonova Group; om precies te zijn bij het Unitron Development Centre in Canada. Unitrons passie is het creëren van een betere hoorervaring voor iedere klant. Daarom investeert Unitron aanzienlijk in technologie die niet alleen helpt beter te horen, maar die ook de gehele klantreis ten aanzien van het kiezen en dragen van hoortoestellen prettiger maakt. Eigenlijk is het gehele Sonova-portfolio zeer indrukwekkend en divers. We hebben alles, van consumentenhooroplossingen en hoortoestellen tot cochleaire implantaten. En daarbinnen heb je weer verschillende formfactors en maatwerkoplossingen zoals Roger en Lyric. Onze missie is niet voor niets: we willen een wereld waarin iedereen het plezier van horen kan beleven en daardoor een leven zonder beperkingen kan leiden. Hoe meer oplossingen je hebt, hoe beter dat lukt”. “Cas van Opstal heeft in 23 jaar een zeer sterke fundering gelegd en een succesvol team opgebouwd. Ik neem met trots de leiding van dat team over. Het is nu nog te vroeg om te zeggen wat ik anders ga doen of welke richting we uit zullen gaan, maar ik verheug me er enorm op om dat te gaan ontdekken en samen met dit team de toekomst tegemoet te treden. Waar ik ook gewerkt heb, in de kern is het altijd hetzelfde: mensen hebben gehoorverlies, of een naaste met gehoorverlies, en ze willen dat gehoor verbeteren. Dat geldt overal ter wereld. Ik merk in ieder land waar ik kom dat er veel meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen de markten. De details van hoe we onze klanten helpen en wat voor vergoeding zij krijgen zijn wel altijd anders, maar de verschillen wegen niet op tegen wat hetzelfde is. Het is altijd weer een groot avontuur om in een nieuw land te gaan wonen en daar ben ik gek op. Mijn passie is reizen en kennismaken met verschillende culturen. De kans om in een ander land te wonen is de beste versie van reizen. Ik heb vrienden over de hele wereld, dat is toch prachtig?”


EUHA 2024

CONNY POLLEUNIS EN MARK ROOS

JEROEN VAN ESDONK EN KOEN WEEVERS

MARVIN HOOGERWERF IN GESPREK MET ELINE RUITER EN JAAP ENGEL

WE ALL LOVE

CHRISTEL PEERBOOMS EN MAARTEN DIJKSTRA

PEOPLE

ANITA VAN BRUMMEN

JURGEN WINDE EN OTTO KLEMANN


SIGNIA WERELDPRIMEUR Begin september lanceerde Signia in de Prodentfabriek in Amersfoort het nieuwe platform Signia Integrated Xperience. Signia IX staat voor ‘The Power of Conversation’ en is het eerste hoortoestelplatform met een multistreamsysteem dat realtime de spraak van meerdere sprekers tegelijk nauwkeurig waarneemt, verwerkt en aanbiedt aan de hoortoesteldrager. Team Earline ervaarde dit zelf tijdens een demonstratie in de speciaal ingerichte Signiaruimte op EUHA: zelfs als sprekers zich verplaatsen of het hoofd van de hoofdtoesteldrager beweegt, blijft het geluid perfect hoorbaar in gesprekken tijdens rumoerige luistersituaties. voor meer info: www.signia-pro.com/nl-nl

LORENZO, NATALIE, LISSE, NELE, NICK, RICHARD EN MARTIJN


SILK CHARGE&GO IX


EUHA 2024

60 JAAR WERTGARANTIE Peter Grobben en David Aslan trakteren tot het einde van het jaar omdat Wertgarantie 60 jaar bestaat: nieuwe klanten voor de Allrisk Flex Polis krijgen twee gratis maanden, eventueel uitgebreid met een premium optie. Onder audiciens worden nog in november en december prijzen verloot onder afgesloten polissen. Zo kunt u bijvoorbeeld een teambuilding, cocktailworkshop of barbecuebuffet winnen. Doe mee! voor meer info: www.wertgarantie.com

REGIO OOST David Aslan +31 (0)6 12678045 REGIO NOORD Mike Schepers +31 (0)6 82459915 REGIO ZUID Chris de Schrevel +31 (0)6 82884842 REGIO WEST Martin Noël +31 (0)6 82442156 PETER EN DAVID


Al vanaf

€ 3, All Risk Flex: p/maand dé verzekering om goed te horen

1

1

Incl. 21% assurantiebelasting

Val- en stootschade

Het hoortoestel is onmisbaar voor uw klanten. Het zorgt voor zekerheid en verhoogt de levenskwaliteit. Het is dan ook zeer vervelend als het hoortoestel tijdens dagelijks gebruik kapot gaat of kwijtraakt. Gelukkig biedt WERTGARANTIE hiervoor een oplossing. De meestvoorkomende schades worden gedekt, en zelfs slijtage en verlies kunnen worden verzekerd. Samen met u zorgen wij voor uw klant.

Verlies

WERTGARANTIE All Risk Flex voorkomt hoge reparatienota’s of de aankoop van een nieuw hoortoestel voor uw klant. Voor een laag maandelijks bedrag is uw klant uitstekend verzekerd.

Wilt u ook deze flexibele verzekering van WERTGARANTIE aan uw klanten aanbieden? Neem dan contact op met ons op via: 088 2500-650 of zakelijk@wertgarantie.com wertgarantie.com Vier onze verjaardag met ons mee! Geniet van twee maanden gratis All Risk Flex Deze actie loopt vanaf september t/m december. Betreft enkel contracten die maandelijks betaald worden.


BIJZONDERE SAMENWERKING MET

VAKBLAD DE AUDICIENS

SCAN DEZE QR-CODE Om het artikel met Maarten en Thijs te lezen

2 KOFFIETAFELGESPREKKEN OVER 1 ONDERWERP Een bijzondere samenwerking tussen Earline Magazine en Vakblad de Audiciens: twee Koffietafelgesprekken over Training en opleiding. De eerste - Leren van en en met elkaar - organiseerden Silvia Boender en Anneke Pastoor met Monique Joostema (Da Vinci College) en Miriam Zwijnenburg (Hoorexpert). Voor deel 2 - Leren en bijblijven - werd een kop koffie gedronken met Maarten Dijkstra (AudiWijzer, Schakelear, Freelance Audicien) en Thijs Thielemans (Hoortoestel Advies Centrum, Audicate).

SCAN DEZE QR-CODE Om het artikel met Monique en Miriam te lezen

Reageren op deze artikelen of ook eens meepraten? Stuur een e-mail naar Silvia Boender, deaudiciens@audined.com en naar Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl. Dit smaakt namelijk naar meer Koffietafelgesprekken!


EUHA 2024

BERNAFON STELT VOOR Twee nieuwe gezichten op de stand: Marco van Bruggen en Teo de Lange zijn sinds een aantal maanden als Accountmanagers werkzaam bij Bernafon. De een komt wel uit de branche, de ander niet en doordat ze vrijwel gelijk startten, merkten ze al snel dat ze complementair aan elkaar zijn. De verdeling van de rayons is de A12 van Den Haag tot aan de Duitse grens: Teo reist zuidelijk en Marco noordelijk van de snelweg. Teo: “Ik vind het heel prettig om nu in een innovatieve groeimarkt te werken en om ’s avonds thuis te zijn. Ik heb namelijk jarenlang in internationaal accountmanagement gewerkt”. Marco werkte hiervoor als Rayonmanager bij Beter Horen: ”Pas als je in de branche werkt, weet je wat een hoortoestel voor mensen betekent. Geweldig om de techniek zo te zien evolueren de laatste jaren”. AFSPRAAK MAKEN? Marco van Bruggen, +31 (0)6 12288077, mvbn@bernafon.com Teo de Lange, +31 (0)6 12449455, tdln@bernafon.com voor meer info: www.bernafon.nl

EARLINE 45 MARCO EN TEO


EUHA 2024

UNITRON VIVANTE GEEFT GELUID VAN GOEDE LEVEN UNITRON STOND DIT JAAR NIET MEER ALS APARTE STAND OP EUHA, MAAR GEÏNTEGREERD IN DE SONOVA-STAND. DE HOUTEN STELLAGE IN HET MIDDEN VAN DE STAND BENADRUKT HET TOENEMENDE BELANG VAN DUURZAAMHEID. DE GIVE-AWAY VAN UNITRON WAS OOK DUURZAAM: EEN GLAZEN RIETJE.

In mei introduceerde Unitron de nieuwste familie Vivante™ met de beste geluidsprestaties tot nu toe, connectiviteit voor Android en iPhone met meerdere apparaten tegelijk én oplaadbaarheid. Het kleinste hoortoestel in deze range is de Moxi V312, onder andere verkrijgbaar in de kleur espresso; kleurt mooi bij grijs haar. Unitron lanceerde onlangs de Moxi™ Vivante RS met een slank, innovatief design voor stijlbewuste klant. Volgens Frédérique staat


FRÉDÉRIQUE EN MARK

‘Moxi’ voor ‘out-of-box’, en dat past precies bij wat Unitron wil uitstralen. De missie is om zoveel mogelijk features beschikbaar te stellen voor alle slechthorenden, op elk niveau. Vanaf 1 december is de Vivante™ Power Oplaadbaar (Stride V-PR) beschikbaar, met als extra feature een combi charger waar een powerbank onder past. Handig om extra te kunnen laden bij een weekend weg. Iets om in de gaten te houden! voor meer info: www.unitron.com/nl

UPDATE REMOTE PLUS APP Unitron komt medio december met een belangrijke update van de Remote Plus App, die automatisch aan bestaande gebruikers wordt aangeboden. Er kan op veler verzoek nu gekozen worden voor een klassieke, simpele module of de Advanced, een uitgebreidere module met meer mogelijkheden.


The power of conversation is…

following multiple talkers in real-time!


EUHA 2024

TEAM OORWERK: ANGÉLIQUE, PAUL, ARNO EN GERRIT

EARLINE LOVES PEOPLE

PEGGY KRIJNEN EN SHIRLEY GONZALEZ VERBEEK

PIM FÖSTER EN DEMELZA RAPMUND

SILVIA BOENDER

LOURENS ENGEL EN MARCO DE VRIES

TEAM HANS ANDERS: BART-JAN, IVONNE EN JÖRGEN


AUDICIEN OP BEZOEK BIJ KLANT

EIGENLIJK HEB IK GEWOON

DE BESTE EARPODS DIE ER ZIJN GERT BOONEN, EIGENAAR VAN HET PRACHTIG VERNIEUWDE RESTAURANT BUITENPLAATS HET LOO DRAAGT SINDS ZIJN VIERENVEERTIGSTE HOORTOESTELLEN. WAT ZIJN VOLGENS HEM ÉN AUDICIEN NICOLETTE VAN DER VLUGT DE VOORDELEN? NICOLETTE WERKT BIJ TEMPEL OPTOMETRIE & AUDIOLOGIE IN ERMELO EN GING BIJ GERT OP BEZOEK. Voormalig Restaurant Uddelermeer, Ermelo’s trots op Kroondomein Het Loo, ging op 1 april dit jaar verder in een nieuw jasje. Een jasje waarbij Gert, ook uit eigenbelang, goed aan de akoestiek heeft gedacht. “We monteerden hier vrij dikke akoestische panelen. Straks is het hier qua geluid net een tv-studio. Ik vind een goede akoestiek heel belangrijk, omdat ik weet hoe moeilijk het in sommige horecagelegenheden is om elkaar te verstaan, zeker als je slechthorend bent. Ik wil dat onze gasten goed met elkaar kunnen praten en dat dit een fijne ruimte is waar ook ouderen met plezier rustig kunnen eten”. KNISPERENDE BLAADJES “Ik kreeg op relatief jonge leeftijd te maken met gehoorverlies en zo’n vijf jaar geleden was mijn vrouw het zat. Ze werd er helemaal krankjorum van dat ik weinig hoorde en stuurde me op pad voor een gehoortest. Zo kwam ik uiteindelijk bij Tempel terecht. Ik heb eerst een goedkopere set uitgeprobeerd die vergoed werd door de verzekering. Er ging een wereld voor me open! Ik hoorde ineens vogeltjes fluiten en blaadjes knisperen. Ik weet ook nog goed dat ik die eerste dag een fleecejack over m’n hoofd uittrok en ineens merkte hoeveel lawaai dat maakte. Ik dacht toen eerst: o jee, ze staan veel te hard, die dingen moeten zachter! Maar dat geknetter was gewoon een nieuw geluid voor me. Inmiddels zit ik aan mijn tweede set, een Phonak Paradise, een prachtuitvinding! Ik kan ‘m via mijn telefoon harder en zachter zetten, er zit een restaurantfunctie op voor in drukke ruimtes en ik kan er ook mee bellen. Hartstikke handig in de auto: ik hoef ze alleen maar aan te tikken om een telefoontje op te nemen. Ik heb er ook een tv-connector bij gekocht. Dat is een heel klein kastje dat ik in m’n tv heb geklikt en vervolgens met m’n hoortoestellen synchroniseer. Daarmee kan ik het geluid via mijn oortjes sturen en kan ik veel relaxter tv-kijken. Het grappige is alleen wel dat als ik thuis bij de voordeur sta en mijn kinderen zitten in de woonkamer televisie te kijken, dat het geluid dan ineens via mijn hoortoestel gaat lopen.

50 EARLINE

De kinderen horen dan niks meer en bij mij komt hun geluid dan keihard binnen”. Nicolette schiet in de lach: “Dat is gewoon een instelling die niet goed staat, Gert! Daar moeten we straks dan maar even naar kijken”. “Nou, hoe dan ook”, gaat Gert grinnikend verder, “ik zou niet meer zonder kunnen. Het enige nadeel is dat ik als ik iets via mijn telefoon aan het streamen ben, helemaal niets meer van mijn omgeving meekrijg. Dan hebben mijn vrouw en kinderen niks meer aan me, wat voor sommigen natuurlijk ook een voordeel kan zijn! Dus eigenlijk heb ik gewoon de beste earpods die er zijn!” LUISTER NAAR JE OMGEVING “Voor veel gebruikers is de kwaliteit van Phonak echt een enorme meerwaarde”, vertelt Nicolette. “Er zit zo’n goede automaat in dat het toestel alles zelf regelt, je hoeft er nauwelijks iets aan in te stellen. Daarnaast biedt Phonak ook veel accessoires die draadloos met de hoortoestellen samengaan, ook voor kinderen. Eigenlijk is Phonak het enige merk met zo’n breed assortiment. Wat ik ook een grote meerwaarde vind, is dat de hoortoestellen niet alleen met iOS maar ook met Android samenwerken. Er zijn maar weinig merken die dat rechtstreeks doen. En ze zien er ook nog eens heel mooi uit”. Gert heeft zich sowieso nooit voor zijn hoortoestellen geschaamd, benadrukt hij. “Ook niet bij mijn eerste set. Ik accepteerde gewoon meteen dat ik ze nodig had. Het gekke is dat je in eerste instantie zélf niet eens zo’n last hebt van gehoorverlies. Vooral voor je omgeving is het vervelend. Maar nu ik beter hoor, snap ik hoeveel ik miste. Mensen denken vaak dat je alleen maar af en toe wat mist als je minder goed hoort, maar dat is het niet. Je mist echt de helft van wat er om je heen gebeurt. Als er bijvoorbeeld op een feestje iemand uitgebreid zat te vertellen hoe het ging op zijn werk, dan vroeg ík even later: ‘zeg, hoe is het eigenlijk op je werk?’ Dat soort dingen, aan de lopende band. Mijn tip voor iedereen met gehoorproblemen is dan ook echt: ga naar een audicien als Nicolette, zeker als je omgeving erover begint”.


NU IK BETER HOOR, SNAP IK HOEVEEL IK MISTE GERT BOONEN

NICOLETTE VAN DER VLUGT


COLUMN HET HOORT NIET BIJ DE LEEFTIJD

Carmen de Jonge is voorzitter van de NVAB en bestuurder, toezichthouder en adviseur op het snijvlak van privaat-publieke samenwerking

Al in 2019 is het, langzaam alom bekende, SIRM-rapport aangeboden aan het Ministerie van VWS. De conclusie uit dat rapport is best ontluisterend; op dat moment weten we met de hoorzorg slechts zo’n 55 procent van alle mensen met gehoorverlies te bereiken. Dat getal zal nu niet veel hoger zijn. Daar liggen natuurlijk allerlei redenen aan ten grondslag: van niet willen tot zich niet bewust zijn, van nog niet aandurven tot zich ervoor schamen. Echter, volgens de conclusie van het rapport is de maatschappelijke impact van dusdanige aard, dat het zeker de moeite loont om met elkaar te werken aan het vroeger opsporen en goed begeleiden richting de goede hooroplossing (zie tabel). De afgelopen jaren zijn er steeds meer studies gepubliceerd die de samenhang tussen gehoor en vitaliteit op het werk leggen. Er komen ook steeds meer inzichten die laten zien dat een verminderd gehoor ertoe kan leiden dat mensen zich langzamerhand terugtrekken uit het maatschappelijke leven; en dat het afbreuk doet aan de cognitieve hersenfuncties, waardoor het eventuele dementie kan versnellen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft, met name op het terrein van preventie en screening, waardevolle adviezen gegeven. Het zou goed zijn als deze ook in Nederland serieus geïmplementeerd worden. Daarvoor moeten we niet enkel kostengefocust kijken naar de uitgaven op hulpmiddelen, maar ook willen investeren in een meer integrale blik. De WHO heeft al eens becijferd dat een investering van één euro het tienvoudige oplevert. Dit zijn conclusies die ook voor de Nederlandse praktijk gelden, zo bleek uit genoemd SIRM-rapport. In de zorgbudgettering is dat wellicht lastig omdat de directe baten niet direct in te boeken zijn; de indirecte baten blijken echter enorm en… niet onbelangrijk, we voorkomen er veel leed mee.

De laatste tijd vertellen steeds meer professionals positieve verhalen. Hier en daar lijkt het stigma, dat sommige mensen ervaren, enigszins te worden doorbroken. Ook in mijn eigen kennissenkring hoor ik werkenden die blij zijn dat ze de stap naar een hooroplossing hebben gezet. Ze voelen zich daardoor vitaler en kunnen volwaardig meedoen. Maar er is wel iets meer nodig, als we de adviezen van de WHO willen omzetten in daden. Dat kunnen we niet alleen. Er is bredere voorlichting nodig, er moet meer ingezet worden op preventie, op gehoorscreening en op samenwerking met andere zorgverleners zoals huisartsen, bedrijfsartsen en specialisten in de ouderengeneeskunde. Een aantal richtlijnen wordt binnenkort weer onder de loep genomen; hét moment om hier, samen met deze zorgprofessionals, aandacht op te vestigen en dan ook samen tot implementatie te komen. Met een antwoord als 'Het hoort bij de leeftijd' mogen cliënten niet weggestuurd worden; vraag liever door naar de belemmeringen die worden ervaren en verwijs door. De werknemer die, als gevolg van gehoorverlies, dreigt te worden afgekeurd voor zijn werk had eigenlijk al veel eerder opgespoord moeten worden. Dan waren er tijdig maatregelen genomen en kon deze man of vrouw vitaal tot aan het pensioen doorwerken. En in de ouderengeneeskunde zou de hoorscreening vroegtijdig ingezet moeten worden om te zorgen dat mensen zich niet als gevolg van hun gehoorverlies steeds meer terugtrekken. Met een aantal partijen in het veld, van patiëntenorganisatie tot fabrikanten en van audiciens tot verzekeraars willen we een gezamenlijke ambitie neerzetten om tot een verdere reductie van onbehandeld gehoorverlies te komen. Dat zal zeker niet makkelijk zijn en ja, dat zal zeker een investering vergen. Maar… het levert het tienvoudige op! De moeite waard zou ik zeggen.

Wat het de Nederlandse maatschappij kost als we géén hoorzorg inzetten Verminderde arbeidsparticipatie 2,9 miljard Verlies kwaliteit van leven 2,8 miljard Indirecte component: eenzaamheid en vroeger intreden van dementie 0,1 miljard CARMEN DE JONGE

52 EARLINE

Totaal maatschappelijke kosten

Nb. Obv cijfers 2019: 1,3 mln mensen met een gehoorverlies > 35 dB

5,8 miljard


Een nieuwe standaard voor helderheid en realisme. De geboorte van een nieuwe generatie Na ruim vijf jaar ontwikkeling heeft Genesis AI alles in huis om gebruikers de meest authentieke hoorervaring ooit te bieden. Betreed een nieuw tijdperk van audiologische perfectie met onze geheel nieuwe Starkey Neuro Processor. Dankzij aanzienlijk verbeterde audio-input verwerkingsmogelijkheden ervaren Genesisdragers nu een dynamisch bereik dat opklimt van 108 dB SPL naar 118 dB SPL. Bovendien is de interne ruis met een indrukwekkende vermindering van 10 dB gereduceerd tot een nauwelijks waarneembaar niveau. Dit resulteert in een natuurlijker geluidsweergave voor audio-signalen met hoge pieken, zoals muziek, en verhoogde waarneming van zachte geluiden. Genesis vestigt daarmee een nieuwe standaard binnen de industrie voor helderheid en realisme. Efficiënter: 50 procent minder energieverbruik. Beter: toegewijde DNN CPU-structuur en met 6x meer transistoren. Vloeiender: 5x meer werkgeheugen en 10x meer NV-geheugen. Natuurlijker: DNN-versneller bootst de auditieve cortex na. Meer bereik: 20 dB extra bereik en 10 dB minder ruis. Krachtiger: 4x snellere verwerking dankzij verbeterde CPU-architectuur. Kleiner: kleinere transistoren en

een compacter ontwerp.

Starkey Benelux - KIND HOREN BV Distributeur voor Nederland en België +31 (0)55 360 2111 info@kindhoren.nl

www.starkey.nl Starkey is lid van vereniging GAIN


BEPERKT IN VISUS EN GEHOOR USHER NIET ZOMAAR EEN OPTELSOM HOE IS HET OM MINDER TE ZIEN ÉN MINDER TE HOREN? MENSEN MET HET SYNDROOM VAN USHER, EEN AANDOENING WAARBIJ ZOWEL HET ZICHT ALS HET GEHOOR IS AANGETAST, WETEN DAAR ALLES VAN. NAAST HUN GEHOORPROBLEMEN HEBBEN ZIJ TE MAKEN MET EEN PROGRESSIEF VERLIES VAN ZICHT EN VAAK GAAT DAT OOK GEPAARD MET EVENWICHTSPROBLEMEN. VOOR EARLINE SPRAKEN WE MET JANNEKE PRONK, BIJ WIE PAS DUIDELIJK WERD DAT ZE USHER HAD TOEN ZE HALVERWEGE DE TWINTIG WAS. HOE ERVAART ZIJ HET OM SLECHTZIEND EN SLECHTHOREND TE ZIJN? TEKST en BEELD Liesbeth Immink “Natuurlijk zijn opticiens en audiciens vakkundig opgeleid”, opent Janneke het gesprek, “maar in de praktijk merk ik toch vaak dat kennis ontbreekt als het om een combinatie van hoorproblemen en een visuele beperking gaat. Wat soms lastig is uit te leggen, is dat het niet ‘gewoon’ om een optelsom gaat. Juist de combinatie van beperkt zijn in visus én gehoor zorgt voor nieuwe uitdagingen, die bij iedereen anders uitpakken. Iemand met slecht zicht vraagt bijvoorbeeld iets anders van een hoortoestel dan iemand met goed zicht. Bedenk maar eens wat de verschillen zijn als je een druk kruispunt moet oversteken zónder of mét zicht. Als je zoals ik vrij mondig bent, dan kom je er wel uit als je dat soort situaties uit wilt leggen, maar anders is het een hele klus om goed te verwoorden wat je op bepaalde momenten nodig hebt. Een hoortoestel vraagt echt om andere instellingen als er ook een visuele beperking in het spel is. Wees je daar als professional van bewust. Het is niet zo dat het ene zintuig door het andere wordt gecompenseerd”.

JANNEKE PRONK

54 EARLINE

RETINITIS PIGMENTOSA “Als kind had ik vanaf mijn tiende een bril nodig”, vertelt Janneke als we haar vragen hoe het syndroom van Usher bij haar aan het licht kwam. “Daar kon ik me prima mee redden. Maar rond mijn twaalfde, toen ik wat meer door het donker begon te fietsen, bleek dat ik last had van nachtblindheid. Ook daar kon ik goed mee omgaan, het ontwikkelde zich langzaam. Pas jaren later, toen ik allang werkte, op mezelf woonde en net mijn man had


ERVARINGSDESKUNDIGE AAN HET

leren kennen, zei hij op een dag: ‘Goh, eigenlijk bots je best vaak ergens tegenaan’. Dat vond ik ook, alleen was ik eraan gewend geraakt. We hebben toen een afspraak gemaakt bij een oogarts en niet veel later stelde hij vast dat ik retinitis pigmentosa had, een aandoening waarbij de staafjes en kegeltjes in het netvlies kapotgaan. Daardoor ontstaat kokervisus. Een gezond oog kijkt met 90 graden, ik nu nog maar met 10 graden”. USHER-DIAGNOSE “Mijn gehoor was ook altijd wat minder. Als kleuter droeg ik al hoortoestellen. Tot ik naar school ging had mijn omgeving niets opgemerkt. Mijn moeder las altijd veel voor, waardoor ik een grote woordenschat ontwikkelde en veel kon verbloemen. Maar ik had een goede kleuterjuf, die daar dwars doorheen prikte. Ik begon eerst met een toestel aan mijn ene oor en niet veel later ook aan mijn andere. Dat maakte veel verschil. Destijds was de aanname dat mijn gehoorproblemen een gevolg waren van een vermeende hersenvliesontsteking die ik als peuter had opgelopen. Dat vonden we altijd heel aannemelijk. Pas toen er retinitis pigmentosa was vastgesteld begonnen mijn man en ik aan Usher te denken. Die diagnose is alleen te stellen via DNA-onderzoek, dus dat hebben we toen in gang gezet. Het was een zware periode”. DANKBAAR “Ik ervoer het overigens nooit als een probleem dat mijn zicht en gehoor wat minder waren, dat hoorde erbij. Ik was wel altijd blij dat ik een bril en hoorapparaten droeg, daardoor kon ik doen wat ik wilde en heb ik ook een studie kunnen kiezen die ik leuk vond. Achteraf is het maar goed dat ik toen de link met Usher niet heb gelegd, want misschien had ik dan andere keuzes gemaakt, meer op safe gespeeld of praktischer gedacht. Nu ik op mijn carrière terugkijk ben ik dankbaar dat ik die druk destijds nooit heb gevoeld. Ik heb geweldige banen gehad. Als orthopedagoog stond ik voor de klas en werkte ik als intern begeleider en gaandeweg heb ik allerlei functies binnen het onderwijs bekleed. Zo ben ik ook nog directeur in het speciaal basisonderwijs geweest en coördinator in een samenwerkingsverband voor passend onderwijs. Pittige banen die je niet direct aan iemand met Usher zou linken. Maar een aantal jaar geleden merkte ik dat ik toch tegen mijn grenzen was aangelopen. Mijn energie was helemaal op. Als je een beperking hebt in visus en gehoor, ben je eigenlijk de hele dag topsport aan het bedrijven. Eindeloze moeheid is iets wat veel mensen met Usher zullen herkennen”. LANGE ZOEKTOCHT “Mijn zicht, de koker, wordt uiteindelijk steeds kleiner. Naast nachtblindheid past staar ook bij Usher. Met lenteen zomerlicht zie ik wat makkelijker dan in de herfst en de

WOORD

winter. Dan heb ik, net als in de schemering, een kleiner gezichtsveld en heb ik vaak mijn taststok nodig om zelfverzekerd te lopen. Mijn gehoor blijft gelukkig redelijk stabiel. Dankzij goede hoortoestellen, maar ook door rekening te houden met waar ik ga zitten, heb ik me altijd goed kunnen redden. Steeds als ik een nieuw hoortoestel nodig heb, ga ik eerst ‘shoppen’. Samen met mijn man bezoek ik verschillende audiciens. Wie past bij mij? Wie is deskundig? Weet hij of zij iets over doofblindheid? Neemt hij of zij voldoende tijd? Wat zijn de nieuwste technologische ontwikkelingen? Voor zo’n zoektocht moet ik me echt opladen. Ik gun mezelf daar een jaar voor. Die tijd heb ik nodig om tot een goede keuze te komen”. VEEL GROTERE GROEP “Usher is een mooi gekaderd voorbeeld en een goede aanleiding voor dit gesprek, maar er zijn natuurlijk veel meer mensen met een beperking in horen en zien: ouderen bijvoorbeeld. Dan hebben we het over een groep van ruim 80.000 mensen in Nederland, terwijl Usher maar om zo’n 800 tot 1.000 mensen gaat. Ook al deze mensen komen bij een opticien en audicien, maar kunnen of durven hun wensen niet altijd goed te verwoorden. Bovendien zijn er ook veel mensen met een dubbele beperking, die daar van jongs af aan al mee te maken hebben, en die bijvoorbeeld van een uitkering moeten leven (bijstand of Wajong, red.). Als je met zo’n smalle beurs vervolgens uitkomt op een hoortoestel waaraan je zelf nog ruim 1.000.- euro moet meebetalen, is dat haast niet te doen. Dan worden er al snel andere keuzes gemaakt. Ik vind echter dat de mens ‘de maat’ moet zijn en niet het geld. Ik gun een ieder de best passende hulpmiddelen, zodat je óók wanneer je een beperking hebt zo optimaal mogelijk kan functioneren".

Om als opticien en audicien tot een goed afgestemd advies te komen bij cliënten die kampen met doofblindheid, vroegen we Janneke naar haar tips. Die leest u binnenkort in ons digitale magazine: de Ear@line. Jannekes tips vulden we voor u aan met die van Ilse Oosterhuis, ambulant begeleider van het Expertisecentrum Beperking in horen en zien (Bartiméus). Houd uw mailbox de komende tijd dus goed in de gaten en doe er uw voordeel mee!

EARLINE 55


AUDICIEN AAN HET

WOORD

JOOSTEN HOORSPECIALISTEN WINKEL ÉN INTERNATIONALE WEBSHOP ZO’N VIJFTIEN JAAR GELEDEN STOND PATRICIA JOOSTEN OP EEN KRUISPUNT. BIJ DE KETEN WAAR ZE DESTIJDS WERKTE, GING MASSA DUIDELIJK VÓÓR ZORG. “DAT VOELDE NIET GOED. BIJ MIJ WAS HET JUIST ANDERSOM. IK VOEL ME IN EERSTE INSTANTIE ZORGVERLENER. HET WAS TIJD VOOR EEN NIEUWE STAP. NA EEN VOORBEREIDINGSPERIODE STARTTE IK IN 2010 MIJN EIGEN WINKEL: JOOSTEN HOORSPECIALISTEN. IK BEGON IN ZAANDAM EN IN 2014 STARTTEN WE EEN TWEEDE WINKEL IN HOORN”. TEKST Martijn Plantinga BEELD Rob van de Vlierd

56 EARLINE

PATRICIA JOOSTEN


“Mijn man werkte in een compleet andere branche dan ik, maar opperde eigenlijk al heel snel om ook een webshop te starten. Dat werd zijn project. De webshop www.allesvoororen.nl begon destijds met enkele pakketjes per dag die verstuurd moesten worden, maar inmiddels is de website gigantisch gegroeid, werken er meerdere mensen en hebben we klanten uit heel Europa. Toen we in 2014 de huidige winkel in Hoorn openden, hadden we veel voorraad van de webshop in de winkel opgeslagen. Op een gegeven moment lagen zelfs ruimtes van collega’s in het gezondheidscentrum waar we zitten vol met spullen. Dat ging na verloop van tijd natuurlijk niet meer. Nu zit allesvoororen.nl op een andere locatie. Met de winkel in Zaandam zijn we twee jaar geleden gestopt, dus nu zitten we alleen nog in Hoorn. Met een fraaie winkel en een nog steeds groeiende webshop. De webshop allesvoororen.nl biedt ook letterlijk alles. Mensen verwachten vaak hoortoestellen, maar het zijn voornamelijk alle accessoires. Het is echt alles op het gebied van slechthorendheid. Van mobiele telefoons tot oorverzorgingsproducten en van opladers en wekkers tot digi-borden en spraakversterkers”. TWEEDEHANDS HOORTOESTELLEN Een tweede schot in de roos bleek de in- en verkoop van tweedehands hoortoestellen. Een hoortoestel is natuurlijk niet iets dat je even op Marktplaats koopt of verkoopt. Je weet niet precies wat je moet hebben, zit met garantie, hygiëne et cetera. Bij Joosten Hoorspecialisten krijg je bij verkoop een vrijblijvende taxatie. De toestellen worden refurbished, gereinigd en verkoopklaar gemaakt, inclusief garantie. Ook worden de luidsprekers vervangen door nieuwe. Zelfs als een hoortoestel echt niet meer geschikt is voor verkoop,

wordt het niet weggegooid. Patricia: “Dit systeem werkt prima voor mensen die niet de hoofdprijs willen of kunnen betalen voor een hoortoestel. En als een toestel echt niet meer geschikt is voor verkoop, dan stellen wij een goed doel voor. Zo sponsoren we de Starkey Hearing Foundation, die vooral actief is in derdewereldlanden”. DE TOEKOMST Combinaties van optiek- en hoorwinkels zien we de laatste jaren wat vaker. Bijvoorbeeld met een hoorwinkel als shop in shop in een optiekwinkel. Is dat iets wat voor Joosten Hoorspecialisten ook een optie kan zijn in de toekomst? “Je ziet dat inderdaad wel gebeuren, maar dat zal bij ons niet snel het geval zijn. Wij zijn meer van ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Ik de winkel en mijn man de webshop. De ontwikkelingen gaan hard genoeg. Vroeger had je een tijd dat de AMP van Starkey heel populair was. Mensen schaamden zich nog een beetje voor een gehoorapparaat. Zo’n zetpilletje dat je zelf kon instellen, was natuurlijk een uitkomst. Tegenwoordig hoor je veel over de wearables. Ook mooie producten natuurlijk, maar het blijft wel iets voor erbij. Onze core business blijft uiteraard zorg verlenen. En daarbij worden hoortoestellen ook steeds geavanceerder en misschien ook wel meer geaccepteerd dan vroeger. Kortom, voldoende uitdagingen”. DUS OOK GEEN UITBREIDING OF NIEUWE WINKELS? "Nee. We hebben de zaken mooi verdeeld nu. We zitten met beide zaken in Hoorn en zowel mijn man als ik hebben meerdere mensen in dienst. Je kunt wel uitbreiden, maar dan wordt het ook onoverzichtelijker. Bovendien kun je maar op één plek tegelijk zijn. Voorlopig zijn we dik tevreden met hoe het gaat. Dat houden we nog wel een tijdje vol”.

TEAM JOOSTEN HOORSPECIALISTEN


DOORGEEF

COLUMN

VRIJE MARKTHOORTOESTELLEN EEN ZEGEN IN TIJDEN VAN PRIJSVERHOGINGEN

ERIK KNIPSCHEER

58 EARLINE

In een eerdere fase in mijn leven mocht ik me bezighouden met de uitdagingen die de studie Economie met zich meebracht. Hoewel dat alweer lang geleden is, zijn er toch een paar colleges blijven hangen waar ik tegenwoordig vaak aan denk. We zien in onze markt dat alles wat ingekocht dient te worden stijgt in prijs. Dat is niet uniek voor onze markt, dat geldt in iedere branche. Denk bijvoorbeeld ook aan huisvesting en personeel. Wat wél anders is, is dat de inkoop-prijsstijgingen in onze markt niet zomaar doorberekend kunnen worden naar de klant. Sinds jaren kent de verkoopprijs van het grootste deel van de markt (ZN) een dalende trend. Bedrijfseconomisch, zo leerden we tijdens onze colleges, kun je dat verlies in marge (verschil tussen in- en verkoop) compenseren door een hoger volume, om zodoende een resultaat te behalen dat de continuïteit van het bedrijf waarborgt. De vraag is natuurlijk in hoeverre die verhoging van het volume (het aantal toestellen per audicien per jaar) ten goede komt aan de, door de klant gewenste en verwachte, aandacht en service. Naast het verhogen van het volume biedt de verkoop van vrije markt-hoortoestellen een alternatief. De prijzen van deze groep hoortoestellen kunnen tenslotte door de audicien zelf bepaald en aangepast worden. Het voordeel hiervan is dat de marge bij stijgende inkoopprijzen aangepast kan worden. Naast het feit dat de vrije markt-toestellen de meest recente en innovatieve technieken bevatten, die auditieve voordelen voor klanten kunnen bieden, geven ze dus ook ruimte om de stijgende kosten te absorberen. Audiciens hebben daarbij de mogelijkheid om ook ZN-klanten aandacht en service te geven, doordat de volumestijging minder nodig is door de compensatie van de marge van de verkoop

van vrije markt-toestellen. Natuurlijk kan ieder bedrijf zelf de keuze maken in het wel of niet aanbieden van vrije markt-toestellen en daarbij de prijsstelling bepalen voor die vrije markt. Je komt dan automatisch terug bij marktwerking en de mogelijkheden van verschillende aanbieders met ieder een eigen aanbod qua: Productmix bewezen technologie in ZN tot nieuwste innovaties met auditieve voordelen in de vrije markt Aandacht en service hoe lager de ‘stoeltijd’ of hoe hoger ‘het aantal toestellen per audicien per jaar’ betekent hoe minder tijd voor service en aandacht voor de klant. Laat de klant zijn of haar keuze maken en laten we blij zijn dat innovatie ruimte biedt voor de vrije markt die, naast auditieve voordelen voor de klant, een bedrijfseconomische noodzaak is in tijden voor prijsstijgingen in de inkoop; daarmee doel ik op de stijgingen die niet gecompenseerd (kunnen) worden door de prijsverhogingen aan de verkoopkant in de ZN-markt. Vrije markt in tijden van prijsstijgingen is een zegen! Als afsluiting geef ik graag twee overwegingen die de moeite waard zijn om over na te denken… Is het wenselijk dat de consument, die een keuze maakt voor een luxe aankoop zonder vergoeding, de zorgmarkt compenseert? En, zou het niet eerlijker zijn als onze klanten zelf de keuze kunnen maken tussen prijs en comfort? Een keuze, waarbij hun recht op vergoeding behouden blijft, ook al gaat het om een toestel dat meer biedt dan de geïndiceerde adequate oplossing. Erik Knipscheer is manager en medeaandeelhouder van HoorPartners

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: Guido van Woerkom, voorzitter StAr


leverbaar vanaf

14 november

Geef het geschenk van een goed gehoor aan de wereld! Bij de Starkey Hearing Foundation gaan we verder dan hoortoestellen. We geloven dat iedereen het recht heeft om de wereld om zich heen goed te kunnen horen. Onze missie, geïnspireerd door de toewijding van oprichters Bill en Tani Austin, heeft al bijna 1,5 miljoen mensen over de hele wereld het geschenk van een goed gehoor gegeven, dankzij de steun van gulle donateurs, audiciens en toegewijde vrijwilligers. Onze toekomst is gericht

30+ JAAR

op het opbouwen van duurzame capaciteit en verandering door intensieve samenwerkingen, educatie en capaciteitsopbouw. Onze aanpak is gebaseerd op duurzame gemeenschapsgerichte hoorzorg. In meer dan 100 landen hebben we niet alleen geholpen met testen, aanpassingen en het schenken van hoortoestellen, maar ook lokale professionals getraind en opgeleid in hoorzorg, gehoorverlies en hoortoesteltechniek. Hierdoor creëren we blijvende zelfredzaamheid.

100+ LANDEN

1.5+ MILJOEN

streamen vanaf pc of laptop

widex soundconnect De nieuwe Widex SoundConnect is dé oplossing voor een lang gekoesterde wens om audiosignalen direct te streamen vanaf pc of laptop.

Helpt u mee? Iedereen kan een verschil maken en het leven van een ander totaal veranderen door deze persoon de gave van een goed gehoor te geven. Dit kan heel eenvoudig door gebruikte hoortoestellen te doneren. Deze worden dankbaar in ontvangst genomen, schoongemaakt, gerenoveerd en wereldwijd ingezet om mensen te helpen. Daarnaast dragen deze hoortoestellen bij aan een circulaire economie en voorkomen onnodige verspilling. Samen kunnen we de wereld laten horen.

SoundConnect is een plug & play USB-dongel, die zodra er een audiosignaal wordt ontvangen, het direct doorstuurt naar de Widex Moment hoortoestellen. Het geluid kan zelfs met de Moment app naar wens worden aangepast. Zoom, Teams, Skype of het luisteren naar muziek, het kan nu echt héél eenvoudig. Bezoek onze website voor meer informatie.

Steun ook in 2024 Starkey’s Nationale inzamelactie van gebruikte hoortoestellen.

www.starkeyhearingfoundation.org Starkey is lid van GAIN

Starkey Benelux - KIND HOREN BV - Distributeur voor Nederland en België +31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

SOUND LIKE NO OTHER

gehoor geven


EARLINE

VAKBLAD VOOR DE TOTALE HOORBRANCHE

van de

NEDERLAND 4 - 2023

hoortoestelgebruikers worden dagelijks uitgedaagd door storende geluiden*

* Gade et al. (2023). Wind & Handling Stabilizer – Evidence and user benefits. Oticon Whitepaper.

Onderzoek toont zelfs aan dat Oticon Real significant luisterinspanning vermindert in de aanwezigheid van plotselinge, storende geluiden, wat helpt om hoortoestelgebruikers betrokken te houden bij het luisteren naar spraak in complexe omgevingen. Nu kunt u helpen om uw cliënten scherp te laten blijven in de echte wereld. oticon.nl/real

578UK / 2022.12.14 / v1

Oticon Real™ geeft uw cliënten toegang tot de volledige geluidsscène, en beschermt ze tegen storende geluiden - zodat ze scherp kunnen blijven in de echte wereld.

VAKBLAD VOOR DE TOTALE HOORBRANCHE, NEDERLAND 4 - 2023 WWW.EARLINE-MAGAZINE.NL

Ervaar de geluiden van de echte wereld

STILTEDAG

MIJN CI & IK

#ALLEARSONYOU

5 JAAR WENDELINA’S HOORIDEE

GROTE EUHA SPECIAL

AUDICIEN OP BEZOEK BIJ KLANT


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.