Ear@line VL #2 2022

Page 1

ONLINE MAGAZINE voor de VLAAMSE HOORBRANCHE #2 2022

MUZIEK IS POSITIEF AUDIOLOOG IN DE KIJKER

MOEITELOOS HOREN


INHOUD

10

04

16


Audioloog in de kijker Zaakvoerder Kevin Beck van Mr. Boo in Aartselaar en Brasschaat aan het woord over de mobiele unit waarmee de audiologe overal ter plaatse gaat. Zij is een vast aanspreekpunt voor de klanten.

04

Moeiteloos horen Starkey’s Evolv AI is een intelligent hoortoestel met de smartphone als middelpunt van apps, functies en services. Deze koppelt het hoortoestel aan dit smart hearing netwerk en verbindt de hoortoestelgebruiker naadloos met de wereld om hem heen.

10

Met Hertz & Ziel Evelien Biestman en Tine De Boodt willen u met ‘Herts & Ziel’ via hun Podcasts over CI’s inspireren, informeren en aanmoedigen. Luisteren!

14

De positieve invloed van muziek Muziek blijft een laagdrempelig en kostenvriendelijk middel om de lichamelijke effecten van stress te verlagen. Zeker het samen muziek maken blijkt een bijzonder effectief middel.

16

POSITIEF

Een aantal wetenschappelijke onderzoeken bevestigden afgelopen jaar wat we eigenlijk al weten: muziek heeft een positieve invloed. Als we ernaar luisteren of zelf muziek maken of zingen, dan werkt dat ontspannend en kan dus bijvoorbeeld ingezet worden om negatieve stress bij (slecht horende) patiënten tegen te gaan, aldus een promotieonderzoek. Geluid kan je oren aanvallen, merkte violiste Monica Germino. Ze heeft al meer dan 20 jaar hyperacusis en wist het draaglijk te maken. Een fluisterviool betekende voor haar een positieve doorbraak, toen ze niet kon wennen aan wat zij ervoor als het ‘dempen’ van haar oren in het orkest. We leven in een epidemie van lawaai, stelt ze. En gehoorproblemen zijn er zeker en vast nog steeds in orkestbakken. Monica wil graag helpen dit taboe te doorbreken. Een inspirerende vrouw, dus lees haar artikel!

Hoofdredacteur ear@line 3


NIEUW HOORCENTRUM

in 2017 opende mr. boo opticiens een tweede hoorcentrum in hun optiekzaak in brasschaat. klanten kunnen er steeds terecht voor een snelle screening van hun gehoor. we hadden een gesprek met zaakvoerder kevin beck. TEKST Matthias Vanheerentals BEELD Mr. Boo


AUDIOLOOG IN DE

KIJKER

In 2017 heeft Mr. Boo opticiens zijn optiekzaak uitgebreid met een hoorcentrum, voorzien van een aparte consultatie- en wachtruimte. Het is een aparte praktijkruimte waar de audiologe kan werken. Er worden onder meer hoortoestellen en gehoorbescherming aangeboden. Bij Mr. Boo komen veel klanten uit de industriële sector die nood hebben aan lawaaibescherming. Vooraleer het centrum werd opgestart, werd er veel overlegd met de KNO-artsen uit de buurt. “Op basis van die gesprekken hebben we beslist om niet in een nieuwe geluidsdichte cabine te investeren”, zegt zaakvoerder Kevin Beck. “De patiënten worden bij KNO-artsen al opgemeten in een geluidsdichte cabine. En de patiënten moeten er toch naartoe voor een voorschrift om terugbetaling te kunnen genieten van de mutualiteiten. We voelden ook aan dat KNOartsen het gevoel hadden dat we hun werk zouden afnemen, als we zelf ook in een cabine zouden investeren”.

kevin beck

Mobiele unit Mr. Boo heeft wel recent nieuwe, mobiele apparatuur aangekocht om ter plaatse gehoormetingen te doen, in onder meer revalidatie centra, forensische centra en gevangenissen. “Dan ben je niets met een geluidsdichte ruimte in je winkel”, zegt Kevin Beck.


team mr. boo

“Onze audiologe kan met de mobiele unit overal ter plaatse gaan. We kunnen 95 procent accuraat meten in onze winkels en op locatie. Momenteel zijn we de helft van de tijd buitenshuis”. Mr. Boo werkt met één zelfstandige audiologe. “We werken altijd met dezelfde persoon. Zo heeft iedereen een vast aanspreekpunt. We kijken wat het gehoorverlies is en wat de eisen van de klant zijn. We zoeken steeds naar de beste oplossing voor de klant, rekening houdend met zijn budget”.

6

ear@line

Optiekzaak Mr. Boo beschikt ook over 2 optiekzaken, te Brasschaat en Aartselaar. Ze zijn onder meer gespecialiseerd in veiligheidsbrillen, exclusieve merken en hun uiterst nauwkeurige oogmeetapparatuur. “De mensen kunnen hier meteen komen voor zowel hun brillen als gehoorbescherming. De laatste jaren is het oorsuizen en de tinnitus meer en meer actueel geworden. Ze komen voor hun bril en we geven hen meteen ook gehoorbescherming.


Ze moeten niet wachten. Het is puur op afspraak. Ze zijn hier een kwartier binnen en kunnen meteen buiten. We hebben de nieuwe ruimte kunnen integreren achteraan de winkel. Het is gekoppeld aan de parking. Er is ook een gezellig tuintje. Als het druk is in de winkel kan het daar niet worden aangevoeld”. Noord-Zuid as De zaak in Brasschaat is de tweede vestiging van Mr. Boo. “We hebben een locatie om de Noord-Zuid as van de provincie te bedienen. Mensen

die in het noorden van Antwerpen werken, komen in Brasschaat. In het weekend komen die het dan hun bestelling in Aartselaar halen, omdat ze daar gehuisvest zijn. Onze twee locaties geven een leuke wisselwerking. Als ze niet tijdig in de ene zaak kunnen geraken, dan kunnen ze het in de andere zaak ophalen. Het staat klaar als ze het op voorhand laten weten”. Bij Mr. Boo willen ze graag uitbreiden met een derde locatie, eveneens op de noord-zuidverbinding. Zo kunnen ze nog dichter bij de klant zijn. Bij Mr. Boo werken momenteel vijf mensen.

ear@line 7


PLUGGERZ

PROTECT & COMMUNICATE de nieuwe producten van pluggerz protect & communicate bieden op maat gemaakte en comfortabele gehoorbescherming in combinatie met uitstekende communicatiemogelijkheden in lawaai. kortom, het beste van 2 werelden komt samen in deze productlijn volgens comfoor. De basisset Pluggerz Protect 2-in-1 otoplastieken is gemaakt van siliconenmateriaal. De dempingsfilters uit deze gehoorbeschermers kunnen eenvoudig worden gewisseld naar één van de 4 communicatiesystemen uit deze productlijn. Ook deze communicatiesystemen zijn uitgerust met een dempingsfilter waardoor de gebruikers altijd goed zijn beschermd.

www.pluggerz.com www.comfoor.com 8

ear@line


ONLINE NIEUWS

ONLINE NIEUWS UNITRON STRIDE-BLU

Mark Roos vertelt u er alles over in 7 minuten

TIPS van Wendelina blijven actueel

Dit filmpje maakte Wendelina Timmerman vorig jaar voor Earline en werd onlangs opnieuw gepost. Hoe zorgt uw klant ervoor om bij te tanken tijdens het werk?

ONLINE NIEUWS ear@line 9


STARKEY

WIL BOEGBEELD FUTURE-PROOF HOORTECHNOLOGIE ZIJN


MOEITELOOS HOREN ‘als je blijft kijken zoals je altijd hebt gekeken, blijf je denken zoals je altijd hebt gedacht’. met deze gedachte heeft starkey de laatste jaren gewerkt aan de opvolger van hun innovatieve livio ai-reeks. evolv ai borduurt voort op de technieken van de meest verkochte voorganger met één belangrijk verschil; alles gaat automatisch. Starkey heeft big data gebruikt om helder te krijgen waar klanten echt behoefte aan hebben. Eenvoud bleek de sleutel tot succes en Evolv AI de oplossing van alles wat de hoortoesteldrager van nu verwacht: zeer hoogwaardig geluid, gepersonaliseerde instellingen, connectiviteit, smart features en voldoende energie voor de hele dag. En dat alles zonder enige moeite te hoeven doen voor handmatige wijzigingen of instellingen. Evolv AI werkt namelijk volgens het innovatieve principe van ‘altijd aan’. Het toestel anticipeert nu volledig automatisch op de verwachting van de gebruiker, zonder dat de gebruiker continu bezig is met bewuste handelingen. Zelf finetunen blijft uiteraard mogelijk, maar de praktijk leert dat Evolv AI, met 55 miljoen gepersonaliseerde aanpassingen per uur, prima in staat is om dit werk volledig uit handen te nemen. Met Evolv AI heeft Starkey een toestel ontwikkeld dat gebruikers geeft waar ze om vragen: moeiteloos horen. Inmiddels beoordelen gebruikers in de VS Evolv AI - daar is deze al enige tijd op de markt - gemiddeld met 4,8 van de 5 sterren. www.starkey.nl www.kindhoren.com


VIOLISTE MONICA GERMINO

GELUID VALT MIJN OREN AAN “geluidsgevoeligheid betekende voor mij in het begin vooral pech! hyperacusis heeft te maken met erfelijkheid en dan vooral met de manier waarop je bent gebouwd. ik kan bijvoorbeeld naast een bevriende cellist staan en precies hetzelfde aantal decibels horen als hij, maar datzelfde geluid kan mij hoorschade berokkenen terwijl hij daar helemaal geen last van heeft”. “Geluid 'valt' mijn oren aan. Dat klinkt misschien heftig, en om eerlijk te zijn voelt het soms ook heftig. De vaatwasser uitruimen? Dat doe ik het liefste met oordopjes in. In een lawaaiig café zijn, op straat lopen en schrikken van het doordringende geblaf van een hond; het altijd fysieke terugdeinzen is vermoeiend en niet welkom. Ik heb sinds 1999 hyperacusis en in de eerste jaren daarna vond ik een manier om deze draaglijk te maken. Ik ben erg blij dat dit gelukt is”.

ik op maat gemaakte oordoppen, maar dit kon me nooit geven waar ik zo naar hunkerde: de extreem zachte, onderhet-oor geluiden van de viool. Geluiden waarvan ik me niet realiseerde dat ze mijn oren en intonatie stuurden, zoals het nauwelijks hoorbare tikken van mijn vingertoppen, de korrel van de hars op een met zilver omwikkelde Dsnaar, een myriade van zachte, essentiële geluiden die voor mij onlosmakelijk verbonden waren met het tactiele plezier van het vioolspelen. Het antwoord Fluisterviool lag uiteindelijk bij het instrument zelf. “Ik kon niet wennen aan wat ik ervoer Het idee van ‘het dempen van het inals het 'dempen' van mijn oren als vio- strument, niet mijn oren’ stelde me in liste in het orkest. Maandenlang testte staat om alles om me heen naar be-

12

ear@line


het bestaan ervan opent deuren om te praten over wat er gaande is in de muziekwereld en de toenemende luidruchtigheid van onze wereld. We leven in een epidemie van lawaai. Door simpelweg het basis dB-niveau naar beneden te halen, had ik met de fluisterviool eindelijk een manier gevonden om dezelfde hoeveelheid energie in mijn optreden te stoppen als ik altijd had gedaan, zonder de wreedheid van mijn gehoor te beschadigen door iets waar je van houdt. Ik had een manier gevonden om geen volume te missen en mij toch een powerhouse te voelen. Een welkom keerpunt”.

beeld elisabeth melchior

neden te brengen tot acceptabele decibelniveaus, gaf me de kans om het decibelniveau onder mijn oren naar beneden te brengen met behoud van de energie en het spelen van violen met verschillende kaders. Luthier Bas Maas en ontwerper Marcel Wanders creëerden de fluisterviool; een geheel nieuw, ingenieus instrument met een lager decibelniveau. De viool is geïnspireerd op, en losjes gemodelleerd naar, de 17e-eeuwse pochetteviool en gebouwd om de wereld van stillere geluiden te verkennen. Het is een ongelooflijk kunstwerk en een getuigenis van het helpen van anderen. Alleen al

ear@line 13


ONLINE NIEUWS

MET HERTZ & ZIEL Uurtje over? Luister de podcasts via Spotify en Apple Podcast van audiologen Evelien Biestman en Tine De Boodt over CI’s. Zij willen je ‘met Hertz & Ziel’ inspireren, informeren en aanmoedigen om als audioloog verder te groeien.

ONLINE EUHA NIEUWS

evelien bienstman en tine de boodt

12-14 OKTOBER SAVE THE DATE!

14

ear@line


Moeiteloos kiezen voor CHECK IT OUT EVOLV AI

Moeiteloos Horen

Meer comfort en beter verstaan, ook in uitdagende luistersituaties.

Moeiteloos Selecteren

Een uitgebreide collectie met vijf technologie niveaus en alle denkbare type behuizingen.

Moeiteloos Verbinden Verbinden met apparaten gaat nog makkelijker en sneller.

Starkey is lid van vereniging GAIN

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl


DE POSITIEVE INVLOED VAN

MUZIEK


DOOR RENÉ VAN DER WILK

het afgelopen jaar is een aantal nieuwe wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over de positieve invloed die muziek kan hebben. bekend is natuurlijk dat we door het luisteren naar of het maken van muziek of door te zingen ons gelukkig, enthousiast, opgewekt en verbonden kunnen gaan voelen. omdat muziek daarnaast ontspannend kan werken, is het ook te gebruiken om negatieve stress bij patiënten tegen te gaan. dat is gebleken uit het promotieonderzoek1 van muziektherapeut martina de witte. Wanneer we met muziek bezig zijn doen zich verschillende lichamelijke reacties voor. Ook doemen herinneringen op en zullen tal van gedachtes door ons hoofd spelen. Muziektherapeuten maken van deze inzichten gebruik om ervoor te zorgen dat patiënten zich minder nerveus, bang of onrustig gaan voelen. Het blijkt daarmee een laagdrempelig en kostenvriendelijk middel om de lichamelijke effecten van stress, zoals een verhoogde bloeddruk, hartslag en gestegen hormoonspiegels, weer te verlagen. Zeker het samen muziek maken blijkt een bijzonder effectief middel om het zogeheten

‘arousalniveau’ van cliënten en patiënten te verlagen. Het grootste effect op de stressreductie blijkt te komen door het samen beleven van de energie van muziek. Juist dat levert een zeer positief gevoel op. Muziek kan eveneens ingezet worden om de fysiologische reacties zoals de stijging van hartslag, bloeddruk en hormoonspiegels juist uit te lokken. We kunnen onszelf daarmee op een positieve manier prikkelen. Het kan ons zo bijvoorbeeld helpen om wakker te blijven, vermoeidheidsgevoelens tijdens het sporten te verminderen of om tot betere sportprestaties te komen.

ear@line 17


Roger On

TM

De slimme microfoon om beter te verstaan in gezelschappen en op afstand De Roger On microfoon is onze beste microfoon ooit! De nieuwste generatie Roger microfoon combineert het beste van zijn voorgangers en biedt nog veel meer. Door een verbeterd ergonomisch ontwerp en nieuwe audiologische hoogstandjes is de Roger On onze beste microfoon ooit. Ergonomisch ontwerp  Duidelijk LCD-scherm  MultiBeam 2.0 Technologie voor stereo horen*  Verbeterde Interview modus  myRogerMic App  Koppeling audiobronnen  Universeel *RogerDirect vereist

Bekijk hier de introductie film

Nu leverbaar !


Verondersteld wordt dat de vermoeidheid die slechthorenden ervaren met een niet gerevalideerd gehoor mede komt door onderstimulatie. Als we verstoken raken van prikkels van buitenaf gaan we ons duf en lusteloos voelen. De extra luisterinspanning die het horen en verstaan met zich meeneemt, is natuurlijk een andere oorzaak voor de vermoeidheid. Uit recent Spaans onderzoek is naar voren gekomen dat het juiste muziektempo ook tot vermindering van het aantal sportblessures bij hardlopers kan leiden. Hardlopen zorgt bij maar liefst 46% van de recreatieve middellange- en langeafstandlopers voor blessures. De preventie van sportblessures bij hardlopers is lastig, omdat de meesten dit niet in georganiseerd verband doen. Dit terwijl het wel een zeer veel beoefende sport is: in 2018 liep maar liefst 10% van de Nederlandse bevolking tussen de 12 en 79 jaar hard.

Dat komt neer op zo’n 900.000 mensen. Bij hardlopen, roeien, langlaufen en fietsen is er sprake een beweging die vaak herhaald wordt. Daarom worden deze sporten ook wel cyclische sporten genoemd. Bij deze sporten gaan de bewegingen synchroon lopen met het ritme van de muziek. Muziek is daarmee in te zetten om de pasfrequentie bij hardlopen (spontaan en onbewust) te verhogen. De Spaanse wetenschappers tonen met hun onderzoek2 aan dat trainen met muziek met een constant ritme dat 10% boven het zelfgekozen tempo ligt, zorgt voor een verhoogde pasfrequentie. Daar zijn sportblessures mee te voorkomen omdat een te lage pasfrequentie juist voor een flinke toename ervan kan zorgen. Het aantal ‘beats per minute’ van de muziek is bij het hardlopen dan ook essentieel. De toename in tempo dient het liefst op 10% te liggen. Lager mag ook, maar de toe-


name moet ten minste 5% bedragen. Een lagere toename in de frequentie heeft namelijk niet het positieve effect op de opname van mechanische energie door de gewrichten. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te sporten. Een deel van de sporters doet dit om op gewicht te blijven. Ook daarvoor is muziek in te zetten, zo blijkt uit onderzoek van Scandinavische wetenschappers3. Zij laten zien dat muziek invloed heeft op de duur van een maaltijd. Uit hun onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van omgevingsgeluiden er allereerst voor zorgt dat eters meer tijd aan hun maaltijd besteden dan wanneer het stil is. Ook laten ze zien dat trage muziek in vergelijking met snelle muziek de maaltijdduur verlengt. Dit zónder dat er ook meer werd gegeten. Juist langzamer eten zorgt ervoor dat we uiteindelijk ook minder eten, zo is gebleken

20

ear@line

uit eerder onderzoek. Rustige muziek tijdens de maaltijd kan zo bijdragen aan de preventie van overgewicht. Uit de aangehaalde onderzoeken blijkt dat muziek op meerdere gebieden en manieren positieve effecten kan bewerkstelligen. Er zullen vast nog meer onderzoeken komen die dit op andere gebieden aantonen. Muziek blijkt te werken! bronnen: 1 martina de witte, anouk spruit, susan van hooren, xavier moonen & geert-jan stams (2020) effects of music interventions on stress-related outcomes: a systematic review and two meta-analyses, health psychology review, 14:2, 294-324, doi: 10.1080/17437199.2019.1627897 2 sellés-pérez, s.; eza-casajús, l.; fernández-sáez, j.; martínez-moreno, m.; cejuela, r. using musical feedback increases stride frequency in recreational runners. int. j. environ. res. public health 2022, 19, 3870. https://doi.org/10.3390/ijerph19073870 3 mathiesen sl, hopia a, ojansivu p, byrne dv, wang qj. the sound of silence: presence and absence of sound affects meal duration and hedonic eating experience. appetite. 2022 mar 22;174:106011. doi: 10.1016/j.appet.2022.106011. epub ahead of print. pmid: 35337885.


uitgever LT Media BV hoofdredactie Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Matthias Vanheerentals René van der Wilk webredactie Emma Hofstede, webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo fotografie Loek Peters cover Elisabeth Melchior sales & marketing Eric Smid, eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren, mandy.mooren@ltmedia.nl traffic Frank Smits Miranda Becker Hoff, traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 www.earline-magazine.nl Earline Magazine Vlaanderen | Facebook LinkedIn Earline Magazine


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.