Page 1

ONLINE MAGAZINE voor de HOORBRANCHE

BENT U KLAAR VOOR

HET AUDICIENSCONGRES VAN AUDIDAKT? HIER LEEST U ALLES!


EEN NIEUW LUISTERTIJDPERK

DE 2DE GENERATIE SOUNDSENSE LEARN

Sinds de introductie van Widex EVOKE™ hebben duizenden gebruikers wereldwijd meer dan 35000 persoonlijke programma’s gedeeld. Daarmee heeft Widex de AI-engine verder doorontwikkeld en is de 2de generatie SoundSense Learn, de Machine Learning feature in Widex EVOKE™, een feit. Zelf het geluid aanpassen met de verbeterde en intuïtieve interface van de EVOKE-app gaat nu maar liefst 25% sneller! Uiteraard kan een wijziging nog steeds als persoonlijk programma worden opgeslagen. Kom Widex EVOKE

Maak een keuze uit de verschillende geluidsomgevingen.

Kies de luisterintentie.

E

LIV

bij ons beluisteren!

Maak een keuze uit geluidsprofiel A en B.

Weergave van de voortgang.

verkrijgbaar bij:

www.widex.nl Apple en het Apple logo zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc., geregistreerd in de V.S. en andere landen. App Store is een dienst van Apple Inc. Android, Google Play en het Google Play logo zijn gedeponeerde handelsmerken van Google Inc.


VOORWOORD

LANG LEVE HET HOREN! Aanstaande zaterdag 18 en maandag 20 mei bent u van harte welkom op de nieuwe locatie van het Audicienscongres: ReeHorst in Ede. Heerlijk samen met experts, collega audiciens en fabrikanten inspiratie opdoen, leren en elkaar ontmoeten. Het thema is 'Een leven lang horen - Lang leve het horen'. Diverse sprekers gaan daar op geheel eigen wijze een invulling aan geven, er is een groot aanbod aan inspiratiesessies en loop ook even langs het Belevingsplein, want daar is zeker ook genoeg te beleven. Natuurlijk is team Earline – Eric Smid en Marie-Catrien van Deijck – aanwezig. We maakten als voorproefje op het Audicienscongres van AuDidakt heel graag dit online magazine voor u en roepen graag met u: 'Lang leve het horen!'. Anneke Pastoor Adjunct Hoofdredacteur

Scan de QR code en bekijk de website van AuDidakt op een smartphone voor de beste ervaring.

ear@line

3


HIGHLIGHTS

SPECIFICATIES

LEVEROMVANG

• Dynamic Sound HS • 5 unieke geluidsprofielen • LED indicatie • Automatisch verbinden tussen zender en ontvanger • Uit te breiden met meerdere ontvangers

• Balansregelaar • Volumeregelaar • Automatische aan- en uitschakeling • Digitale en analoge aansluiting • Gebruiksduur van de accu tot max. 9 uur

• Zender • Ontvanger • Accu • Aansluitsnoeren • Voeding • Gebruiksaanwijzing

EARIS TV-HOORSYSTEEM De Earis opent een volledig nieuwe dimensie voor slechthorenden voor wat betreft het ervaren van speelfilms, spraak en muziekprogramma’s op televisie. Het geluid wordt altijd dynamisch berekend aan de hand van de persoonlijke instellingen. Het volume kan met behulp van een grote draaiknop worden ingesteld tot 122 dB (A). Uniek aan de Earis TV systemen De Earis TV systemen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een hoorprobleem. Speciale onderzoeken hebben er toe geleid dat er 5 geluidsprofielen toepasbaar zijn bij verschillende vormen van slechthorendheid. De digitale techniek in de Earis zorgt, door middel van Dynamic Sound bewerking, dat deze 5 voor-gedefinieerde geluidsprofielen continu aangepast worden voorr een optimale geluidsweergave. Het door u gekozen geluidsprofiel geeft u dan ook een optimale hoorbeleving en de best mogelijke spraakverstaanbaarheid, waardoor u weer van uw favoriete TV-programma kunt genieten.


INTERVIEW

BRAND DISCRIMINEERT multi care systems helpt mensen met gehoorverlies actief in het leven en de maatschappij te blijven staan. bij een totaal hooroplossing hoort ook een wek- en waarschuwingssysteem: een smarthome systeem met een flits- en trilfunctie, dat ook werkt als de stroom uitvalt. het is heel belangrijk dat audiciens dit adviseren in het kader van bereikbaarheid en veiligheid, vindt ook brandweer nederland. Roel Schouten, Coördinator Risicobeheersing, spreekt op AuDidakt over 'Brand discrimineert - verminderd zelfredzaam en brandveiligheid'. "Als we te maken hebben met verminderde zelfredzaamheid doordat iemand ouder en vaak ook doof of slechthorend is, dan is een duidelijke alarmering essentieel om ongevallen te voorkomen", zegt Roel Schouten. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) brengt jaarlijks in kaart hoeveel fatale woningbranden er zijn. "In 2018 waren dat er 33. Dan worden er zaken onderzocht als 'hoe is de brand ontstaan' en 'wat is de leeftijd van de bewoners'. Het gros van de mensen dat omkomt bij brand was op leef­

tijd en daardoor verminderd zelfredzaam. In slechts een paar minuten staat een huis in brand en zorg er maar eens voor, zeker als je minder mobiel bent, dat je naar buiten komt. Vaak is deze groep ook nog slechthorend, dus de rookmelder was er wel, maar werd niet gehoord. Gelukkig zijn er voor deze groep goede, preventieve maatregelen die door de zorgverzekeraar vergoed worden. Geen financiële belemmering dus. Ik enthousiasmeer graag mijn publiek bij AuDidakt om dát te vertellen aan hun klanten. Dank aan Multi Care Systems dat Brandweer Nederland via AuDidakt een stukje bewustwording op dit gebied kan vergroten".

www.multicaresystems.nl

ear@line

5


Fit.Love.Go.

Neem voor informatie contact op met uw Unitron accountmanager of bel 088-6008810


PROGRAMMA 9.30 Ontvangst met koffie, thee en zoetigheid 10.00 Aftrap Cabaretier Maarten Willemse, dagvoorzitter.

BEKIJK DE PROMO!

USE IT OR LOSE IT; HOREN IS GEZOND! Olav Wagenaar, klinisch neuropsycholoog bij Antes Rotterdam en specialist gehoor, geheugen & gedrag De impact van neuropsychologie op het gehoor is enorm en in verschillende fasen van het leven merkbaar. Tot welke pro­ blemen leidt dit? Wat zijn oplossingen? Wat kan de audicien hiermee, ook preventief? Daarnaast gaan we de interactie tussen gehoor, geheugen en gedrag ook zelf ervaren.

KORTE PAUZE EN BEZOEK AAN HET BELEVINGSPLEIN 11.25 Hoorzorg in 2030: nieuwe klanten en nieuwe technologie Guus van Montfort, hoogleraar gezondheidseconomie en medische technologie Universiteit Twente en voorzitter StAr Hoe moet de hoorzorg in 2030 worden georganiseerd? We gaan andere klanten zien die veel meer de regie in eigen hand nemen, daarbij geholpen door de nieuwe technologie.

Het vervolg van dit programma staat op de volgende pagina...

AUDICIENSCONGRES

EEN LEVEN LANG HORENLANG LEVE HET HOREN!

18 & 20 mei 2019 ReeHorst in Ede

ear@line

7


RH New York | Audidakt 18&20 mei

1

8

7

6

5

4

14

10 11

Stands: 15 stands 3 x 2 meter

2

13 16

3

12 Heari ng

15

9

FOOD UITGIFTEPUNT

1 tafel met tafelrok / 2 stoelen 1 elektrapunt

1

1. MCS 2. Phonak 3. Unitron 4. Hoordetail 5. Noizezz 6. Comfoor 7. Werkpad 8. GGMD 9. Diatec 10. Bernafon 11. Oticon 12. GN Hearing 13. Hoorexpert 14. Veenhuis 15. Battery Benelux 16. Starkey

B A R

B A R

PODIUM


VERVOLG PROGRAMMA BRAND DISCRIMINEERT Brandweer Nederland In geval van brand telt elke seconde. Als we te maken hebben met verminderde zelfredzaamheid is tijdige alarmering essentieel om ongevallen te voor­komen. Lees het interview op pagina 5 dat Earline met spreker Roel Schouten had! 12.30 Lunch en bezoek aan het Belevingsplein Innovaties, praktijktips en veel meer. Laat u verrassen door onze partners op het Belevingsplein! 13.30 Inspiratiesessies Keuze uit 1 van de 3 lijnen. Check hier de inspiratiesessies.

Terug naar Theaterzaal

14:45 Naadloos, draadloos, sprakeloos Hans Mülder, directeur strategische marketing Advanced Bionics Draadloze technologie moet naadloos functioneren met hoortoestellen/Ci’s. Ook de klinische praktijk moet naadloos overgaan van hoortoestel naar draadloos in de counseling, aanpassing en evaluatie. Als dat het geval is dan krijg je je klant en zijn omgeving sprakeloos. Het laatste gedeelte van dit programma staat iets verder...

ear@line

9


WAT IS ER TE BELEVEN OP HET BELEVINGSPLEIN? battery benelux staat voor

een leven lang goed horen! Kom langs en zie in één oogopslag de 4 fasen die u met uw klant doorloopt.

Waar loopt iemand met een slechter gehoor tegenaan op het werk? werkpad organiseert de workshop 'Energiek aan het werk'. Ervaar zelf hoe het is om deel te nemen aan een werkoverleg met een licht gehoor­verlies.

Als hoorprofessional heeft u het bijzondere voorrecht om uw cliënten te ondersteunen in zijn of haar hoorreis, soms al vanaf de kindertijd of puberteit tot aan volwassenheid. U viert samen het behalen van het schooldiploma en het ondertekenen van het eerste ­arbeidscontract. Elke fase stelt nieuwe eisen aan het gehoor. Samen met phonak kunt u in elke fase de optimale oplossing bieden zodat uw cliënt elke volgende stap met vertrouwen kan zetten en kan ‘shinen’ zoals elk ander goedhorend persoon. Together, we change lives!

Bij noizezz is een prijs te winnen! Loop langs de stand en beantwoord twee vragen!

10

ear@line


Brandweer aanwezig op de stand van multi care systems. In geval van brand telt elke seconde. Als we te maken hebben met vermin­ derde zelfredzaamheid is tijdige alarmering essentieel om ongevallen te voorkomen.

KIND Horen presenteert de starkey Livio AI, het eerste hoortoestel dat met biosensoren de fysieke en mentale activiteit van de gebruiker kan meten en pro-actief de gezondheid van de gebruiker bewaakt. Beleef hoe dit werkt en kom 1 minuut zoveel mogelijk stappen zetten op de loopband mét Livio-toestellen in het oor! De score wordt genoteerd en misschien bent u wel de AuDidaktdagwinnaar!

Wat doe je als je klant heel verdrietig, angstig, boos is als gevolg van gehoorverlies? Verwijs naar ggmd voor Doven en Slechthorenden voor gespecialiseerde hulp. Ook daarmee help je je klant!

Beleef bij veenhuis de widex in de meimaand FILMMAAND!

evoke

Met een sneak preview geeft unitron een inkijkje in al het moois waar dit merk de ­ komende weken mee zal komen. Laat u verrassen!

ear@line

11


Ontdek de hoor revolutie

Bezoek Starkey tijdens het Audidakt Audicienscongres 2019 en ervaar Livio AI zelf!

GEZONDHEID

VEILIGHEID

WIN EEN DINERBON T.W.V

ASSISTENTIE

€100,-

Livio AI volgt uw mentale en fysieke gezondheid. Spring, dans, ren, beweeg - laat je gaan op de groene stip en win* een dinerbon t.w.v. € 100,-

* Winnaars worden eind van de dag bekend gemaakt, het doel is zoveel mogelijk stappen binnen 1 minuut.

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België +31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl


VERVOLG PROGRAMMA 15.15

Gehoorverlies als onverwachte kans op de werkvloer Wendelina Timmerman, eigenaar Hooridee en zelf s­ lechthorend. Spelregels bij gehoorverlies zijn eigenlijk communicatie­ spelregels en kunnen daarmee alle medewerkers inspireren. Dat is winst voor de organisatie.

16.00 Afsluiting door Cabaretier Maarten Willemse

AANSLUITEND BORRELEN EN BIJPRATEN!

WAAR?

ReeHorst Bennenkomseweg 24, 6717 LM Ede www.reehorst.nl ReeHorst ligt centraal in Nederland op slechts 250 meter afstand van trein­ station Ede-Wageningen en op 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30. Openbaar vervoer Vanaf station Ede-Wageningen loopt u in enkele minuten naar de ReeHorst: Loop het perron af en neem uitgang zuidzijde (linksaf onderaan de trap) en wandel rechtdoor. U treft de ReeHorst aan uw rechterzijde. Auto Ons terrein biedt 700 parkeerplaatsen. Parkeren is voor dit congres gratis.  Download hier de routebeschrijving.

ear@line

13


Welkom bij de Hoor Revolutie! Starkey’s Livio AI is een revolutionair, multipurpose hoortoestel. De Amerikaanse hoortoestelfabrikant stelt het best presterende en best klinkende hoor­toestel voor*. Maar ook het eerste hoortoestel ooit dat de mentale, fysieke en cognitieve activiteit van de gebruiker kan volgen. Het hoortoestel beschikt hiervoor over unieke 3D biosensoren en kunstmatige intelligentie en heeft functies als valdetectie, een Live Vertaal functie en

meer. Starkey noemt het Healthable™ Hearing Tech­nology. Voor het eerst wordt uw klant door zijn eigen hoortoestel proactief benaderd om zijn welzijn en gezondheid te optimaliseren. Meer info in stand no. 16. www.starkey.nl

* BRON Delta Senselab. (2018, November). Benchmark evaluation of spatial noise management in hearing aids. FORCE Technology Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm, Denmark.

VEEL NIEUWS BIJ UNITRON voor unitron is 2019 een jaar met heel veel nieuws! tijdens audidakt wordt een tipje van de sluier opgelicht in stand no. 3. noteer alvast maandag 17 juni in uw agenda, want dat is de dag dat unitron een nieuw hoortoestel op een unieke locatie introduceert! Naast nieuwe innovaties hebben er ook verschuivingen plaatsgevonden in en rondom de ZN database. De Tempus RIC-hoortoestellen en de Moxi All in het bijzonder, zijn nu ook beschikbaar in ZN 3/4/5. "Dit is goed nieuws voor alle slechthorenden met de wens om de hoortoestellen direct te kunnen streamen met hun An-

droid™ of iPhone®. Unitron is overigens de enige leverancier die dit binnen de ZN database mogelijk maakt en daar zijn we best wel een beetje trots op", vertelt Dennis Schreven. Daarnaast is eerder dit jaar de Tempus Max Superpower geïntroduceerd en ook deze is beschikbaar binnen en buiten de ZN database. De drie pre-sets zorgen ervoor dat alle powerklanten op een efficiënte en adequate manier geholpen kunnen worden. Unitron staat voor u klaar om tijdens en na AuDidakt uw vragen te beantwoorden. Lukt het niet om het team tijdens AuDidakt te spreken, neem dan contact op met uw Unitron accountmanager of bel + 31 88 6008810. www.unitron.com

14

ear@line


NIEUWS

TWEE EXTRA CURSUSDAGEN HOOREXPERT wegens groot succes biedt hoorexpert twee extra dagen aan voor de cursus 'toegankelijkheid van gebouwen, wek- en waarschuwingssystemen en werkplekaanpassingen''. Hoorexpert organiseert een cursus, speciaal ontwikkeld voor audiciens of audiciens/i.o, waarbij er 20 punten toegekend worden door de StAr. De cursus is niet bedoeld als reguliere producttraining, maar beoogt om aan de hand van ­theorie, hands-on training en casuïstiek als ­audicien te leren samenwerken met externe Geef je nu op in stand no. 13 of stuur een mail ­organisaties. Door nieuwe wegen te ontdek- naar karin@hoorexpert.nl. ken, wordt de audicien een totaalleverancier www.hoorexpert.nl/cursus van aller­lei hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn voor slechthorenden.

SOUNDSENSE LEARN 2.0 een klein jaar na de introductie van widex evoke, kunnen de gebruikers profiteren van de ­eerste resultaten van de in deze toestellen toegepaste machine learning; soundsense ­learn 2.0. Widex EVOKE is het eerste toestel ter wereld met machine learning. Hierbij worden computeralgoritmes gebruikt die zelfstandig kunnen leren van data en input – de algoritmes kunnen

zichzelf bijsturen en verbeteren. In het geval van EVOKE kan de gebruiker met behulp van een A/Bvergelijking zelf luisterprogramma’s aanmaken. Er worden steeds twee verschillende weergaves aangeboden waarna op basis van de keuzes die de gebruiker maakt de volgende weergaves worden samengesteld. Dit systeem is nu, op basis van de keuzes van tienduizenden gebruikers wereldwijd, verder verfijnd. Omdat de gebruiker nu ook zijn of haar luisterintentie kan aangeven is het nog eenvoudiger om tot de optimale instelling te komen. Hoe dat precies werkt? Meer info in de stand no. 14 van Veenhuis Medical Audio! www.widex.nl ear@line

15


uitgever LT Media BV creatief directeur Drs. Loes Brussen, loes.brussen@ltmedia.nl hoofdredactie Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl web- en eindredactie Emma Hofstede, webredactie@ltmedia.nl art-director Jan Luijk vormgeving Christel Giezen, Brigitte van Mierlo Loek Peters, Roxanne van Weerden, Maike Schoppink fotografie Co Bliekendaal sales & marketing Eric Smid, eric.smid@ltmedia.nl Mangala Jacobs, mangala.jacobs@ltmedia.nl traffic Dennis Sรถser, traffic@ltmedia.nl, +31 (0)26 3616960 www.earline-magazine.nl www.facebook.com/earline.magazine

Profile for LT Media

Ear@line Audidakt  

Ear@line Audidakt