__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

earline

Oticon Opn S™ Het bewijs zit in de hersenen

vakblad voor de totale hoorbranche, voorjaar 2020

Nieuw onafhankelijk onderzoek toont aan dat Oticon Opn S de selectieve aandacht van uw cliënten verbetert

Lees meer over de onderzoeksresultaten op www.oticon.nl/opns-evidence

* Ng & Man 2019, Oticon Whitepaper ** Juul Jensen 2018, Oticon Whitepaper

TINL-202002-0456

Met behulp van een baanbrekende nieuwe EEG-onderzoeksmethode konden onafhankelijke gehoorwetenschappers de effectiviteit van Oticon Opn S met OpenSound Navigator™ bewijzen. De test meette de selectieve aandacht van de proefpersoon in de hersenen – en de resultaten leverden overtuigend bewijs.* Oticon Opn S maakt geluidsbronnen duidelijker en meer onderscheidend, zodat gebruikers makkelijker kunnen kiezen naar welke stem ze willen luisteren en hun aandacht kunnen verleggen tussen de verschillende sprekers. Dit onderzoek draagt bij aan het grote en groeiende archief van bewijsmateriaal dat Oticon Opn S uw cliënten in staat stelt om gesprekken te voeren in rumoerige omgevingen – net zoals mensen met een normaal gehoor dat kunnen.**

vakblad voor de totale hoorbranche, voorjaar 2020 www.earline-magazine.nl

Het eerste hoortoestel waarbij bewezen is dat het de hersenen helpt om geluiden te ordenen

Twee WIJNKURKEN in mijn oren

VERBORGEN gehoorverlies

HOORZORG ZONDER BARRIÈRES

Audiologie toegevoegde WAARDE

Heel VEEL productinnovaties


Het geluid van Viron.

Nog dichter bij de werkelijkheid.

More to Love

Nieuwe Li-ion oplaadbare miniRITE T R

Het eerste True Environment Processing TM hoortoestel

Breng uw cliënten op meer dan één manier in beweging met onze nieuwe Discover Next hoortoestellen, inclusief de Moxi Move R, de kleinste lithium-ion RIC.

Maak kennis met Viron, de nieuwste innovatie van Bernafon met True Environment ProcessingTM. Viron detecteert en verwerkt geluid in real time en biedt uw cliënten de meest realistische en natuurlijke geluidservaring die mogelijk is.

› Met RogerDirect techniek › Direct streamen en hands-free bellen met zowel Android™ als iPhone® › Geluidsprestaties van wereldklasse › Vernieuwde Remote Plus app

Ontdek meer op www.bernafon.com.

Meer weten? Bel 088-6008810.


COLOFON uitgever LT Media BV Drs. Loes Brussen Creatief directeur loes.brussen@ltmedia.nl hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie René van der Wilk Jan de Laat Paul van Weezepoel Wendelina Timmerman Mark Zwartkruis Marion de Pater webredactie Emma Hofstede webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Loek Peters fotografie Loek Peters illustratie Annet Scholten Roxanne van Weerden cover Loek Peters, Philips (foto Loek Peters), Stichting Horen Suriname, Widex sales en marketing Eric Smid eric.smid@ltmedia.nl

Charisma Ik kwam Dennis Nandoe vorig jaar op de EUHA vorig tegen en hij vertelde bevlogen over de op te zetten Stichting Horen Suriname. Na het interview met hem liep ik met een glimlach de deur uit: een man met charisma met het hart op de tong; vol passie over zijn vak en de hoorzorg in Nederland en Suriname. Toen ik later de beelden van hem kreeg, stond een prachtig jongetje op de foto met op zijn t-shirt het woord 'Charisma'. De foto staat op de cover. Het nieuwe jaar is goed begonnen voor de zelfstandige audiciens. Fijn! De inkoop steeg (in vergelijking met januari 2019) in aantallen met 10 procent, volgens Optitrade Retailgroep. Twee zelfstandige audiciens zijn Luc Uijen die een klant liever een gast noemt en Wendy van Genechten die onlangs een nieuwe zaak startte. Earline interviewde hen in 'Audicien aan het Woord' en in de nieuwe rubriek 'OORzaak & gevolg'. René van der Wilk schreef dit keer speciaal voor Earline over 'Verborgen gehoorverlies' én er zijn mooie productlanceringen dit voorjaar. Doe er uw voordeel mee, veel leesplezier!

Adjunct Hoofdredacteur

traffic Frank Smits Dennis Söser traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 Wilt u onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Stuur een mail aan office@ltmedia.nl www.earline-magazine.nl www.facebook.com/earline.magazine

abonnementen Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonne­ment. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 25,00 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar.

EARLINE MEER DAN PRINT ALLEEN In dezelfde week als de Optitrade Audiologie Marathon ontving u al een online Earline, onze Ear@line, in uw mailbox! Ook dat noemen wij Toekomstbestendig Ondernemen, doe er uw voordeel mee. Nog een keer bekijken of gemist? Scan de QR-code!

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Earline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

earline

3


Livio Edge AI Custom Made oplaadbare hoortoestellen. Starkey brengt binnenkort het eerste multifunctionele In-Het-Oor hoortoestel in onze industrie uit. Met functies als valdetectie en alarmering, live vertalen, ingebouwde virtuele assistent en de allerbeste geluidskwaliteit. En oplaadbaar! De hoortoestellen bevatten functies als Voice Command (spraakgestuurde opdrachten), toegang tot Siri en discrete in-ear herinneringen, zoals bijvoorbeeld voor het nemen van medicatie. De Edge modus biedt een intelligente, actieve luisterboost en past zich met een onopvallend, dubbel tikje op het oor, automatisch en realtime aan de meest uitdagende luisteromgevingen aan. Het eerste oplaadbare, op maat gemaakte in-ear hoortoestel met Bluetooth draadloze streaming vanaf iPhone of Android, een batterijduur van 23 uur voor horen en vier uur streamen met een snelle oplaadtijd van 3,5 uur.

Gepersonaliseerde Power in ‘s werelds eerste oplaadbare maatoplossing! Starkey Livio Edge AI 2400 Custom Made ITE/ITC Rechargeable is leverbaar vanaf mei 2020.

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en BelgiĂŤ

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl


INHOUD earline voorjaar 2020

INTERVIEW Interview Verhoeven Hoorcomfort

6

Mijn hoortoestel & ik Ben Krijnen

14

OORzaak & gevolg

27

Audicien Luc Uijen omarmt innovatie

36

TECHNIEK & INNOVATIE Starkey Livio Edge AI

22

Widex Remote Care

24

Audio Service partner in de ZN-database

25

MOVE beyond words met Unitron

30

6

36

18

27

ACHTERGROND Verborgen gehoorverlies

10

Terugblik Nieuwjaarsrefereeravond

18

Hoe word je de favoriete audicien van je klant?

21

Stichting Horen Suriname

28

Voer een sterke personeelsstrategie

34

Winkel van de toekomst

38

NVAB praat over…

41

ELK NUMMER Wendelina’s Hooridee

8

Column Jan de Laat

16

Doorgeefcolumn

20

Column Paul van Weezepoel Nieuws

42 17, 33

earline

5


HOORTOESTELLEN VAN

PHILIPS


Daar kan regio Eindhoven niet omheen sinds 1 januari van dit jaar verkoopt verhoeven hoorcomfort de nieuwe hoortoestellenlijn van philips. volgens bas wilbers, als directeur van verhoeven hoorcomfort verantwoordelijk voor 12 hoorwinkels in brabant, is de keuze voor philips niet alleen gebaseerd op de goede kwaliteit van de hoortoestellen, maar ook op de marketingwaarde van het merk in de thuisregio. “In onze regio hangt er veel beleving om Philips heen”, vertelt Bas. “Er zijn weinig audiologiemerken waarmee je bij de consument merkbeleving kunt creëren, maar met Philips kan dat juist heel goed. We zijn na EUHA 2019 gestart met marketing via social media en in de kranten. Dat heeft effect, we hebben inmiddels al behoorlijk wat Philips-toestellen aangepast en de reacties zijn heel erg positief. Zo’n Eindhovens merk past perfect bij een bedrijf dat groot is geworden in de regio Eindhoven. De kracht van Philips is de branding, maar afgezien daarvan zitten ‘onder de motorkap’ fantastische toestellen”.

AUDIOLOGIE IS VAN TOEGEVOEGDE WAARDE Verhoeven Hoorcomfort opereert onder de paraplu van Optiek Verhoeven. 85 jaar geleden gestart in Veldhoven en anno 2020 een bedrijf met 22 optiekvestigingen, een audiologieafdeling met drie hoorspeciaalzaken en negen hoorafdelingen in optiekwinkels. Eigenaar Tijn Verhoeven kent de regionale markt in Brabant als zijn broekzak en weet precies in welke plaats het wenselijk is om audiologie aan een optiekwinkel toe te voegen. “Wanneer ik ergens een winkel overneem en er is een ruimte van 12 m2 over, verken ik de markt en zie ik vaak mogelijkheden voor ‘horen’. Voor heel veel zelfstandige optiekwinkels die momenteel de local hero zijn en 12 m2 ruimte over hebben, kan audiologie absoluut van toegevoegde waarde zijn. De totale overheadkosten - gas, water, licht - worden toch al betaald, dus waarom zou je niet voor 2 dagen in de week met een audicien starten? De winkel is iedere dag open en de optiekmedewerkers kunnen een afspraak inplannen voor een dag dat de audicien aanwezig is. Wij hebben ervoor gekozen om alles in eigen beheer uit te voeren. Het is wel essentieel dat je goed onderzoekt met wie je in zee wilt gaan. We zoeken vaak naar mogelijkheden in optometrie - omdat oogzorg op dit moment ‘hot’ is - maar audiologie, daar beginnen we niet zomaar aan; jammer. Doordat de verticale integratie in de audiologiebranche bijna volledig is, kunnen zelfstandigen zich juist onderscheiden met een assortiment dat uit alle collecties het beste aanbiedt! Het aantal private toestellen stijgt, van 10 naar 20, 30 en nu zelfs naar 40 procent. Bij de consument is het besef doorgedrongen dat hij voor heel mooie toestellen een ander bedrag moet betalen. Wij hebben inmiddels 24 audiciens in dienst op 12 plekken en het aandeel audiologie groeit standvastig en autonoom door. Wanneer je een goede businesscase bouwt, is audiologie echt een toegevoegde waarde voor je optiekbedrijf”.

earline

7


wendelina timmerman en haar team hooridee trainen professionals zoals bedrijfsartsen, ar­ beids­deskundigen, audiologen en audiciens. hooridee geeft workshops en biedt individu­ ele trainingen voor werknemers en onder­ nemers met gehoorverlies. www.hooridee.nl

“iedere dag werk ik met mensen die een nieuwe stap willen zetten, nieuwsgierig zijn en willen weten wat er bestaat, beter kan en welke mogelijkheden er zijn.zij hebben allemaal hun eigenvragen over leven en werken met gehoorverlies. in deze ­rubriek van earline deel ik ervaringen uit mijn praktijk”.

W E N D E L I N A’ S

HOORIDEE wendelina timmerman

NAAR DE AUDICIEN Hoogste tijd Je weet dat het tijd is om met een audicien aan de slag te gaan. Om voor te leggen waar je tegenaan loopt. Omdat je dierbaren vinden dat veel je ontgaat. Omdat vergaderen op je werk echt beter moet kunnen. Omdat de nieuwe techniek veelbelovend lijkt. Wachten Hoe komt het dat je aarzelt om naar een audicien te gaan? Wat maakt dat je de tijd laat verstrijken? Je bent er wel mee bezig. Je klaagt dat de winkel niet open is buiten kantooruren. Je hebt blijkbaar moeite om wel te gaan. Pijn Misschien loop je er omheen omdat het je spanning geeft en onzeker maakt. Misschien ben je bang om niet meer voor vol aangezien te worden. Misschien hoort dit bij het rouwproces. Misschien houd je de ballon met hartzeer liever onder water. Misschien gaat het over pijn. Stadia Gehoorverlies heet niet voor niets verlies. In de vakliteratuur wordt dit rouwproces beschreven door Kübler Ross. Zij benoemt een aantal fasen zoals ontkenning, woede, onderhandelen en aanvaarden. Deze ervaringen gaan altijd weer mee, denk ik, in het leren omgaan gehoorverlies. Dit rouw­ proces heeft invloed op het zetten van de volgende stap. Een stap waarvan je niet weet wat hij je gaat brengen. Doorzetten Het is grote een stap om wél door te zetten. Eenmaal bij de audicien krijg je te zien wat de ernst is van je gehoorverlies. Dat is echt heel confronterend en dit brengt weerstand met zich mee. Zonder dat je het weet gaat dit over pijn en gemis.

Oerlelijk en kalm Je ziet er huizenhoog tegenop. Je komt vooral met bezwaren. Je kent voorbeelden van fluitende hoorapparaten. Bekenden die een hoorapparaat niet meer dragen. Je wilt er niet oud uitzien. Je vindt ze oerlelijk, die wonderlijk vormgegeven banaantjes. Het helpt als de audicien naar al je bezwaren luistert en niet onmiddellijk al te technisch wordt. Zij/hij knikt en beaamt dat het echt niet meevalt. Zij/hij zegt dat zij/hij er alles aan zal doen om je juist hierbij te helpen. Dit maakt dat je kalmeert. Je wordt rustiger. Dit helpt je over de brug. Het begrip van de audicien maakt dat je ja zegt op haar/zijn voorstel om een proef te gaan doen. Alles is nieuw De proef is een wereld aan nieuwe ervaringen. Veel geluiden klinken anders. Je bent blij dat je aan tafel je dierbaren makkelijker verstaat. Het is een wonder dat je in de verte een grasmachine hoort. De nieuwe indrukken maken je moe. Sommige luistersituaties zijn nog echt niet goed genoeg en je vraagt je af of dit wel goed kan komen. Je weet niet goed hoe je dit moet bespreken met de audicien. Luisteren en inregelen Het doet je goed als de audicien luistert naar je verschillende bevindingen. De audicien legt uit dat omgaan met gehoorverlies en oefenen met hoorapparaten een leerproces is. Dit maakt je rustiger en geeft vertrouwen. Hij/zij vraagt door en zo kun je inbrengen waar je nog last van hebt. Het werkt goed om in dit leerproces gebruik te maken van een op de persoon toegesneden logboek. Samenwerken De audicien houdt vol en probeert na te gaan hoe de fine tuning nog beter zou kunnen. Je krijgt concrete opdrachten mee om de luistersituaties bij te houden. Zo leer je hoe je samen met de audicien ervoor kan zorgen dat het een geslaagde proef wordt. Daarmee wordt ook de pijn van dit ­proces voor jou zachter.

Wil je reageren, heb je een vraag? Sparren kan altijd! Mail naar info@hooridee.nl 8

earline


Horen – zonder compromissen

De nieuwe G5-Technologie De innovatieve features van de nieuwe G5-hoortoestellen maken deze tot digitale begeleiders van uw klanten. Door Bluetooth®-technologie en Direct Audio Streaming zijn ze verbonden met iPhone, TV en stereo-installatie. En Occlumatic laat de stem van degene die het G5-hoortoestel draagt, aangenaam vertrouwd en natuurlijk klinken. G5 – de beste features, het grootste luister comfort.

G5 is verkrijgbaar in de modellen odellen Mood, Sun en DUO ZN categorie 2 t/m 5

Smart Mic accessoire › Direct Audio Streaming van Android Smartphones › Muziek in stereokwaliteit › Conferentiemicrofoon


VERBORGEN GEHOORVERLIES

GEEN GEHOORVERLIES ZICHTBAAR IN HET TOONAUDIOGRAM, MAAR WÉL PROBLEMEN MET VERSTAAN 10

earline


even geleden kwam ik een jongedame tegen die mij het volgende vertelde: “ik stond bij een hockeyfeestje vlakbij de luidsprekers toen de boel plots ging rondzingen. het deed echt heel erg pijn in mijn oren. toen ik ’s avonds thuiskwam, had ik een piep in mijn oor die gelukkig de volgende dag weer weg ging. alleen heb ik wel sindsdien moeite met verstaan in een drukke omgeving. mijn piepjestest liet geen gehoorverlies zien”. alle audiologen, kno-artsen en audiciens kennen vast een soortgelijk verhaal. in zo’n geval is het mogelijk dat er sprake van een zogeheten ‘verborgen gehoorverlies’. TEKST René van der Wilk ILLUSTRATIES Annet Scholten en Roxanne van Weerden Bij een verborgen gehoorverlies (in het Engels ‘hid­ den hearingloss’) is er nog geen schade aan de haarcellen in het slakkenhuis, maar wel al aan de synapsen. Deze synapsen vormen de verbinding tussen de haarcellen en de gehoorzenuw. Met een toonaudiogram en ook met een apparaat dat otoakoestische emissies meet, blijkt deze eerste schade aan het gehoor niet vast te stellen. Beide gehoortests laten dan een ‘normaal’ gehoor zien, maar de patiënt kan wel klagen over verminderd verstaan in geroezemoes of lawaai.

Meten Een verborgen gehoorverlies is bij mensen te meten met een zogeheten electro-cochleografie (ECochG), zie pagina 12. Bij dit onderzoek worden fysiologische reacties gemeten van het slakkenhuis. Daarvoor is het wel nodig dat een elektrode zich zo dicht mogelijk bij het slakkenhuis bevindt. Dat wordt gedaan met een naaldelektrode die door het trommelvlies heen gaat. Bij dierproeven wordt het vastgesteld met ­autopsies onderzoek.

Het audiogram blijkt sowieso een ongevoelige voorspeller voor de prestaties op een spraak-in-lawaai test. Dat is afgelopen jaar nog eens bevestigd uit een grootschalig onderzoek onder militairen door het Nationale Militaire Audiologie en Spraakcentrum in het Amerikaanse Maryland1. Wanneer de parallel wordt getrokken tussen een audiogram en een oogtest, is het met een audiogram vragen óf je de rondjes op de kaart ziet zonder daarbij de patiënt te vragen waar de opening zit.

HET AUDIOGRAM IS EEN ONGEVOELIGE VOORSPELLER VOOR DE PRESTATIES OP EEN SPRAAK-IN-LAWAAI TEST Cochleaire synaptopathie als eerste ontdekt bij muizen Een onderzoek onder muizen uitgevoerd door Neurowetenschappers Charles Liberman en Sharon Kujawa2 liet voor het eerst zien dat hoorproblemen zich ook kunnen voordoen door een verminderde doorgifte van het signaal. De receptoren in de cochlea doen het dan nog prima, maar de synapsen die het geluid door moeten geven laten het afweten. Dit wordt ook wel cochleaire synaptopathie genoemd. Zo’n beschadiging in de synapsen kan zich soms na een enkel zeer hard geluid voordoen, maar ook na langdurige blootstelling aan hard geluid of muziek. Onduidelijk is nog hoe lang daarbij té lang is.

earline

11


Ook kan zo’n verborgen gehoorverlies ontstaan door medicatie of andere ototoxische stoffen. Om aan patiënten te verduidelijken wat er bij zo’n verborgen gehoorverlies misgaat, kan de volgende metafoor worden gebruikt: De versterker en equalizer doen het nog goed, maar de pluggen die het geluid vanuit de versterker moeten doorgeven aan de kabels werken niet meer optimaal. Vaker bij studenten die muziek studeren Onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Slamanca in Spanje3, laat zien dat een dergelijk ‘verborgen gehoorverlies’ vaker voor komt bij studenten die muziek studeren of op het conservatorium zitten, dan bij studenten met een lager risicoprofiel. De onderzoekers veronderstelden dat er mogelijk ook andere risicogroepen zijn, zoals werknemers die in lawaai werken en ook jongeren die festivals en evenementen bezoeken, die reeds last hebben van deze cochleaire synaptopathie. Later onderzoek, uitge-

voerd door onderzoekers van het Callier Center for Communication Disorders in Dallas4, ondersteunt echter niet de hypothese dat jongeren door af en toe een concert te bezoeken en hoofdtelefoons te dragen al een ‘verborgen gehoorverlies’ oplopen. Het onderzoek laat zien dat de kans op gehoorschade door zo nu en dan een concert of festival te bezoeken of door muziek te luisteren via een hoofdtelefoon klein is. Uit het onderzoek bleek dat zelfs jongeren die extreem (16 uur bij 101 tot 103 dBA) waren blootgesteld aan muziek slechts een tijdelijke verandering in het gehoor op sommige tests hadden. Er was geen bewijs te vinden voor permanente pathologie, dus ook geen bewijs voor verborgen gehoorverlies.

BEZOEKEN VAN EEN ENKEL CONCERT GEEFT GÉÉN VERBORGEN GEHOORVERLIES Onderzoeker dr. Colleen Le Prell: "Terwijl er bezorgdheid is over muziekspelers en dat blootstelling aan ander luid vrijetijdslawaai ‘schade toebrengt aan de oren van een hele generatie’, is bij de deelnemers bij een toename van gebruik van muziekspelers en bijwonen van concerten of clubs niet vastgesteld dat het blijvende schade veroorzaakt”.

Versterker

Luidspreker

Elektrode Promontorium

electro-cochleografie (ecochg)

12

earline


De onderzoekers geven een mogelijke verklaring voor de ongevoeligheid van drempelmetingen met het toonaudiogram voor cochleaire synaptopathie: nabij de drempel kan een kleine verhoging van het geluidsniveau compenseren voor een verlies aan neuronen. Dit kan, veronderstellen de onderzoekers, door een toename van vuurfrequentie in de overgebleven zenuwen en door spreiding van activiteit over additionele zenuwen langs de cochlea. Een andere verklaring kan volgens hen zijn dat de meest kwetsbare cochleaire neuronen voor zowel ouderdom als lawaai, juist die neuronen zijn met een hoge drempel en lage spontane vuurfrequentie. Deze laaggevoelige zenuwen dragen dan niet bij aan drempeldetectie in stilte, maar door hun hoge drempels zijn ze wel de sleutel bij het coderen van stimuli in achtergrondlawaai. De cochleaire synaptopathie kan ook ten grondslag liggen aan andere perceptuele verschijnselen zoals tinnitus en hyperacusis. Beiden kunnen voortkomen uit het opvoeren van het volume in de hersenen als secundaire respons op het verlies van afferente input richting het centrale zenuwstelsel. Als er al in een eerder stadium schade aan de synapsen optreedt, kan de vraag gesteld worden of de in de arbeidsomstandighedenwet opgenomen criteria voor geluid op de werkplek wel strikt genoeg zijn. Deze zijn immers opgesteld aan de hand van schade gemeten met een toonaudiogram en houden geen rekening met de schade aan de synapsen die reeds eerder optreedt dan schade aan de haarcellen. Deze schade kan wél al leiden tot verminderd verstaan in geroezemoes en lawaai zo blijkt. Meer onderzoek nodig Wat onduidelijk blijft, is bij welke luisterfrequentie en intensiteit er wél al schade aan de synapsen optreedt en een verborgen gehoorverlies zich openbaart. Daar is meer onderzoek voor nodig. Ondertussen is uit onderzoek aan de Universiteit van Michigan5 gebleken dat er ook nog andere mechanismen kunnen zijn die ervoor zorgen dat verborgen gehoorverlies ontstaat. Problemen kunnen volgens de onderzoekers Wan en Corfas al ontstaan bij de doorgifte bij de Schwann-cellen. Het probleem houdt dan geen verband met problemen in de synapsen, maar verstoringen bij de eerste heminodes. Een heminode is het einde van een neuron dat bestaat uit myeline, een stof die een isolerende laag vormt om veel zenuwvezels heen en die de geleiding van impulsen door die zenuwvezels versnelt.

De terminal die verantwoordelijk is voor doorgifte naar de gehoorzenuw laat het dan afweten. Dit kan inzicht geven in de oorzaak van problemen met het gehoor van patiënten die te maken krijgen met een ziekte als het Guillain-Barré syndroom waarbij een verlies van myeline plaatsvindt. Om in termen van de eerdere metafoor te spreken: bij de bekabeling kan het ook al misgaan terwijl de pluggen nog prima zijn.

Haarcel

Steuncel

Schwanncel Satelliet Gliacel

Spiral Ganglion Neuron

BRONNEN 1 Predicting Speech-in-Noise Deficits from the Audiogram. Shub, Daniel E.1; Makashay, Matthew J.1,2; Brungart, Douglas S.1 Ear & Hearing: Mei, 2019) 2 Adding Insult to Injury: Cochlear Nerve Degeneration after “Temporary” Noise-Induced Hearing Loss. Sharon G. Kujawa and M. Charles Liberman. Journal of Neuroscience 11 November 2009, 29 (45) 14077-14085 3 M. Charles Liberman, Michael J. Epstein, Sandra S. Cleveland, Haobing Wang, Stéphane F. Maison. Toward a Differential Diagnosis of Hidden Hearing Loss in Humans. PLOS ONE, 2016; 11 (9): e0162726 DOI: 10.1371/journal.pone.0162726 4 Grinn SK, Wiseman KB, Baker JA, Le Prell CG. Hidden hearing loss? No effect of common recreational noise exposure on cochlear nerve response amplitude in humans. Frontiers in Neuroscience. 2017; 11: 465. DOI: 10.3389/fnins.2017.00465 5 Wan, G., Corfas, G. Transient auditory nerve demyelination as a new mechanism for hidden hearing loss. Nat Commun 8, 14487 (2017). https://doi.org/10.1038/ncomms14487

earline

13


in deze rubriek van earline laten we ervaringsdeskundigen aan het woord. want wie kan beter dan de drager zelf, vertellen wat een hoortoestel betekent.

TWEE WIJNKURKEN IN MIJN OREN

BEN KRIJNEN (70) DRAAGT DE UNITRON DISCOVER

14

earline


"Ik was 30 jaar toen ik een sportkeuring had. De arts vroeg bij de hoortest of ik in slaap gevallen was, want ik gaf maar niet aan dat ik een piepje hoorde. Toen had ik al uitval in de hoge tonen, maar ik was nog lang niet toe aan hoortoestellen. Ik wist wel wat er met mijn oren gebeurd was: tijdens militaire dienst was ik schutter op een centuriontank. Die tank maakte zelf al behoorlijk veel lawaai met de tracks op ijzeren pennen, maar de schietoefeningen waren nog veel heftiger. De oordoppen die we in hadden, waren bij lange na niet bestand tegen de Engelse en Brisant granaten die we in de loop van de tank deden. Pas op mijn 62e merkte ik dat mijn gehoorverlies storend werd, ook voor mijn omgeving. Tot die tijd was ik best handig geworden met liplezen, daarvan ben je je eigenlijk niet bewust. Vooral de televisie moest zo hard dat mijn vrouw Ineke er gek van werd. De huisarts stuurde mij door naar de afdeling Hoorrevalidatie van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Ik was nog meer hoge tonen kwijt en kreeg het uitdrukkelijke advies om naar een zelfstandig werkende audicien te gaan, die niet gebonden was aan een zorgverzekeraar. Tevens moest ik vragen om de Oticon Agil Pro Mini LIHO. Zo'n advies paste bij mij, want 'als ik iets doe, wil ik het goed doen' en 'als ik iets heb, wil ik het goed hebben'. En dat terwijl ik mijn hele leven bij een zorg-

verzekeraar gewerkt heb. Ik ben wat dat betreft een doodnormale Noordhollandse gozer. Net als Lourens Engel van Engel Hoorservice in Schagen; bij hem kwam ik terecht. Hij liet mijn vrouw ervaren hoe vlak ik hoorde, het was net alsof ik twee wijnkurken in mijn oren had. Ze schrok ervan. Als ik ergens geen spijt van heb, is het wel mijn keuze voor deze audicien. Het is altijd een plezier om naar het team van Engel Hoorservice te gaan: wat een service en hoog kwaliteitsniveau! Het werden destijds inderdaad die hoortoestellen, een wereld van verschil: ik hoorde weer auto's en brommers rijden, vogels fluiten en mensen om mij heen praten. Ik ben vervolgens overgestapt naar hoortoestellen van Unitron, de Discover Moxi Fit RIC. Fantastisch en heel fijn omdat ze oplaadbaar zijn. Ik heb nu geen batterijen meer nodig, dat vind ik echt perfect. Het geluid van de Discover is eigenlijk nóg helderder. Ook hoor ik minder windruis in mijn oren als ik een aantal keren per week op de racefiets stap met mijn maatje. Ik werk ook graag in de tuin en dan gaat mijn iPhone gewoon over in mijn oren; echt fantastisch, dat streamen. Ook de televisie is gekoppeld, maar soms weet mijn vrouw niet dat ik het geluid van het tv-programma rechtstreeks in mijn oren hoor en zit ze alsnog tegen een dove man te praten‌ nou ja, wel lekker rustig, haha".

earline

15


COLUMN jan de laat

Slechthorendheid is een zeer vaak voorkomende beroepsziekte. Het staat al jaren in de Top 3 van meest gemelde aandoeningen volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Het is al langer bekend dat slechthorendheid de werksituatie sterk beĂŻnvloedt. Zo kan een slechthorende extra risico's lopen doordat alarmsignalen niet worden opgemerkt, er kunnen functioneringsproblemen ontstaan in werksituaties waarbij communicatie een grote rol speelt, maar het komt ook regelmatig voor dat een slechthorende in een sociaal isolement terechtkomt. Communicatieve en psychosociale revalidatie van de slechthorende ĂŠn voorlichting aan collega's en leidinggevende(n) blijken van belang voor het behoud van de werkplek van een slechthorende.

werknemers problemen op bij het functioneren op het werk; bij 45-65 jarigen komt deze problematiek drie keer vaker voor dan bij 20-40 jarigen; communicatiestoornissen (zoals slechthorendheid) kosten ons 2,5% van het Bruto Nationaal Product; gebruik van geneesmiddelen, nuttigen van alcohol & drugs en 'contact' met organische oplosmiddelen in combinatie met lawaaiblootstelling kan leiden tot toename van gehoorbeschadiging; lawaaiblootstelling buiten het werk neemt toe.

GEHOOR EN WERK

Wanneer werknemers regelmatig blootstaan aan lawaai kan onherstelbare gehoorschade ontstaan. Ook is het mogelijk dat blootstelling aan lawaai leidt tot gevoelens van stress en een verhoogd risico op arbeidsongevallen.1 De kritieke grens voor het ontwikkelen van gehoorschade ligt bij 80 dB(A). Langdurige blootstelling aan geluid boven 80 dB(A) leidt na jaren tot blijvende gehoorbeschadiging. De meest opvallende feiten in Nederland zijn: slechthorendheid staat al jarenlang in de Top 3 van meest gemelde aandoeningen op het werk; uit de sectoren Bouwnijverheid en Industrie komen de meeste meldingen; er staan circa 700.000 mensen (9% van de beroepsbevolking) bloot aan schadelijk geluid; slechthorendheid levert bij ongeveer 200.000

16

earline

Of lawaai op het werk het niveau van 80 dB(A) overschrijdt kan alleen met speciale meetapparatuur nauwkeurig worden vastgesteld. Wanneer een werknemer echter hard moet praten om te kunnen communiceren op een normale gespreksafstand (circa 1 meter), mag er vanuit worden gegaan dat het geluid schadelijk is. Gehoorbescherming is verplicht wanneer het geluidsniveau de 85 dB(A) overstijgt. Boven de 80 dB(A) dient een werkgever in ieder geval beschermende middelen ter beschikking te stellen. Lawaai, zoals impulsgeluid > 110 dB(A), kan directe schade aan het gehoor veroorzaken, zelfs een geperforeerd trommelvlies, door plotselinge drukverschillen bij geluidniveaus boven 135 dB(A), zoals een vuurwerkknal dichtbij het oor, pistool-, geweer- of kanonschoten. Daarnaast is het mogelijk dat langdurige blootstelling aan lawaai >80dB(A), naast verminderd gehoor en oorsuizingen, ook andere klachten tot gevolg hebben, zoals concentratieproblemen, (psychi-


Webinar Oticon sche) vermoeidheid, duizeligheid en neerslachtigheid. Verder kunnen stress, bloeddrukverhoging en hartritmeafwijkingen het gevolg zijn. Frequent achtergrondgeruis tot 80 dB(A) leidt soms tot vermoeidheid en concentratieproblemen. In de zorgverlening aan mensen met gehoorproblemen op het werk is het niet alleen van belang dat de wettelijke bepalingen in acht genomen worden, zoals beschikbaarstelling van effectieve gehoorbescherming, het periodiek verrichten van adequate audiometrie (in een geschikte ruimte) en, indien mogelijk, het reduceren van het geluidsniveau, maar ook dat de juiste, vaak uitgebreide, anamnese verricht wordt en dat er aanvullende preventiemaatregelen genomen worden. Een voorbeeld is taakroulatie en rekening houden met sociaalemotionele factoren zoals aandacht, concentratie, vermoeidheid, onzekerheid, zich afzijdig houden, het mijden van sociale contacten, zich isoleren, etc. Optimale gehoorrevalidatie bij slechthorende werknemers betekent niet alleen het toepassen van technische hulpmiddelen, zoals hoortoestellen en solo-apparatuur, maar ook het zo mogelijk aanpassen van de werkplek, bijvoorbeeld met akoestische voorzieningen en wellicht zelfs functiewijziging. Om een idee te krijgen welke auditieve mogelijkheden er zijn om allerlei verschillende auditieve taken goed uit te kunnen voeren, moeten bij een werknemer de specifiek van belang zijnde 'hoor'-factoren in kaart gebracht worden, waarvoor allerlei audiologische testen beschikbaar zijn.

Oticon heeft opnieuw gekeken naar de eigen visie en missie en gaat een stap verder dan 'People First' door de nieuwe pay-off 'Life-Changing Technology' te omarmen. "Oticon richt zich op een wereld waarin gehoorverlies geen beperking is", vertelt Taco Drok. "Hoe kunnen we de snel veranderende technologie zo inzetten dat deze nog beter aansluit bij de verwachtingen van onze slechthorende klanten? Het gaat dus verder dan 'People First', de focus voor nu en de toekomst ligt op het bieden van levensveranderende technologie". Er zijn maar liefst 5 pijlers geformuleerd om deze focus kracht bij te zetten. Mark Wals: "We staan open en zijn nieuwsgierig om altijd de innovatie te omarmen en doen daarvoor, samen met onze partners, veel onderzoek. De tweede pijler is BrainHearing™, want we geloven sterk dat hersenen een belangrijke rol spelen in het oplossen of verbeteren van gehoorverlies. Daarnaast wil Oticon pionier op technologisch vlak zijn door de conventies uit te dagen en altijd grensverleggend te denken. Dat bleek al als het ging om directionaliteit en feedbackpreventie. Pijler 4 is onze passie voor de beste gebruikerservaring in een wereld waar gehoorverlies geen beperking mag zijn. Tot slot: pijler 5 is voor de professionals, de audiciens, die elke individuele behoefte identificeren en zorgen voor de hoogste klanttevredenheid". voor meer info: www.oticon.nl Webinar beluisteren? Scan de QR-code!

Behalve audiciens en audiologische centra (incl. expertisecentra: gehoorenarbeid.nl) zijn er talrijke andere organisaties die slechthorende werknemers in vele opzichten terzijde kunnen staan, zoals in het kader van re-integratie en jobcoaching: planplanadvies.nl, hooridee.nl, ggmd.nl, werkpad. nl, hearingcoach.com, qualitycoaching.nl, werk.nl en multicaresystems.nl. Voor meer informatie over wat deze organisaties te bieden hebben, zie link2. 1 European Agency for Safety and Health at Work, 2005 2 https://mtintegraal.nl/artikelen/230/gehoor-en-arbeidgehoorschade-door-lawaai-op-het-werk.

earline

17


NIEUWJAARSREFEREERAVOND AUDIOLOGISCHE CAPITA SELECTA het nieuwe jaar was net van start en dus ook de periode van nieuwjaarsborrels. tijd dus voor de traditionele nieuwjaarsrefereeravond voor audiologen, audiciens, leveranciers en ieder die onze branche een warm hart toedraagt. op dinsdag 14 januari was het thema ‘audiologische capita selecta’, locatie zoals altijd het lumc. naast een mooie kans om samen te komen en elkaar een goed nieuwjaar te wensen, is de traditionele nieuwjaarsrefereeravond altijd een inhoudelijk feest van kennis. met een programma van zes sprekers, bestaande uit doctoren en professoren van verschillende universiteiten en ziekenhuizen, was dat ditmaal niet anders. TEKST Mark Zwartkruis Dr. Robin Gransier van de Universiteit van Leuven beet het spits af en vertelde over de manier waarop het auditieve systeem spraak verwerkt en wat we kunnen leren van de potentialen die we daar meten. Dit zou mogelijk inzicht bieden in de manier waarop sommige mensen meer moeite hebben met spraakverstaan in ruissituaties dan anderen, ondanks het feit dat de standaard audiologische metingen vrijwel hetzelfde zijn. Gransier en collega’s ontdekten dat aanvullende metingen op het niveau van de hersenen mogelijk meer kunnen zeggen over de problemen die zich voordoen. Kortgezegd: er zijn vorderingen gaande op het gebied van retro-cochleaire metingen, die zullen leiden tot meer inzicht in het functioneren van ons auditieve systeem.

Dr. Dyan Ramekers van het UMC Utrecht sprak over de toepassing van cochleaire implantaten. Zodra mensen in aanmerking komen voor zo’n implantaat, gaan we ervan uit dat de cellen in het binnenoor behoorlijk slecht functioneren. We weten echter niet wat precies de staat van de cellen in de gehoorzenuw is, terwijl dit potentieel van groot belang is voor het functioneren van het implantaat. Bovendien is het nog altijd onbekend welk deel van de zenuw door cochleaire implantaten gestimuleerd wordt, waardoor de invloed van degeneratie van de zenuw niet goed in te schatten is. Ramekers ging hier dieper op in. Hij deelde met de aanwezigen hoe opgewekte potentialen ingezet kunnen worden om specifieke beschadigingen aan de zenuw aan te tonen.

Prof. dr. Hannie Kremer van het Radboudumc Nijmegen deelde de bevindingen voor wat betreft genetische indicatoren voor gehoorproblematiek en het kunnen herkennen van deze genen. Zo kun je in veel gevallen voorspellen of iemands kinderen risico lopen door deze genen te bekijken. Elke genetische afwijking manifesteert zich anders en daarom is het van belang de correlaties tussen gendefect en type slechthorendheid in kaart te brengen. Met de bekende genen voor slechthorendheid kan een significant percentage van erfelijke slechthorendheid worden verklaard. Echter, in Nijmegen wordt verder gezocht naar nieuwe genetische afwijkingen die een rol spelen, met name ook voor ‘adultonset’ slechthorendheid.

Tot slot nam Dr. Heiko Locher van het Leids UMC ons mee naar de toekomst met zijn verhaal over stamceltechnieken. Vorig jaar vertelde hij al over de ontwikkelingen in China en Japan; hoe ze daar met stamceltechnieken in het defecte gehoororgaan het lichaamsdeel in staat kunnen stellen om weer te functioneren. Dus het dove of slechthorende binnenoor zou via inbrengen van genetisch materiaal en/of stamcellen weer gaan werken. Bij proefdieren is dit inmiddels bewezen. Inmiddels wordt onderzocht hoe dit bij mensen kan worden toegepast en zelfs hoe stamcellen gebruikt kunnen worden om een functionerend binnenoor te kweken. De avond eindigde passend met een gezellige borrel om het nieuwe jaar in te luiden. Tot volgend jaar!

earline

19


D O O R G E E F

COLUMN bas wilbers namens cvza

ZOEK JE PLEK IN HET WEILAND

De hoorbranche, een fantastische branche die je blijft verwonderen. Verwonderen vanwege de dynamiek, de fantastische technologische innovaties, de bijzondere klanten, de voldoening en soms ook het geneuzel. Zijn we winkels of praktijken? Leveren we zorg, medische producten of consumentenelektronica? Hebben we klanten of patiënten? Ik merk dat we stiekem allemaal een beetje last hebben van een identiteitscrisis, als bijna veertiger kan ik daar gewoon open over meespreken… Bijna te oud voor de discotheek, maar eigenlijk ook nog net te jong om ieder weekend thuis op de bank te Netflixen. Blouse of t-shirt, sneakers of nette schoenen, strak geschoren of het tweedagenbaardje. Allemaal keuzes en dilemma’s, maar eigenlijk ook simpel op de lossen door te kiezen. Kies een richting, zet koers. Niet kiezen zorgt voor stress en keuzes maken en ze volgen zorgt voor duidelijkheid, energie, resultaat en niet te vergeten: Identiteit. Identiteit is voor de hedendaagse consument een zeer belangrijk item. Bedrijven moeten ziel hebben, onderscheidend zijn, een eigen boodschap uitdragen en die ook ‘leven’. En het mooie aan identiteit is dat deze voor ieder anders kan zijn. Wil jij de beste audiologische zorg leveren? Ben je tinnitusexpert en help jij je klanten op allerlei manieren om van dit probleem af te komen? Of zet je in op speciale service waarbij je te allen tijde klanten van dienst bent, indien gewenst zelfs op afstand met telecare? Niets is fout, behalve het nalaten van het maken van een keuze!

20

earline

Het Collectief van Zelfstandige Audiciens vertegenwoordigt de grootste groep zelfstandigen in Nederland. Het is juist voor onze leden van belang om niet te verworden tot eenheidsworst, maar om uit te dragen waarom ze anders zijn dan anderen en wat de meerwaarde hiervan is voor de consument/patiënt/slechthorende. Op zoek naar je eigen identiteit en een manier om dit uit te dragen, waarbij we dat wel allemaal doen vanuit dezelfde basis. Want wat alle CvZA-deelnemers gemeen hebben is passie voor het ambacht en de drive om impact te hebben op het leven van hun klanten. Participatie is daarbij een sleutelwoord. Door de inzet en zorg van de audicien kan men namelijk weer volop actief deelnemen aan zowel het sociale als het werkzame leven. Persoonlijk ben ik een enorme fan van Jos Burgers (spreker/ auteur). Hij weet als geen andere met humoristische maar heldere voorbeelden situaties te benoemen en inzichtelijk te maken. Erg sprekend is zijn oproep om te zoeken naar je eigen plek in het weiland. Want als je altijd maar gaat staan daar waar alle andere koeien zijn, vind je vooral veel koeienpoep en weinig gras… Dus iedereen veel succes gewenst naar het zoeken van je plek in het weiland en het uitdragen van je eigen identiteit!

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: GGD ZHZ


HOE WORD JE

DE FAVORIETE AUDICIEN van je klant?

de nascholingsdag op 12 februari jl. was voor hooridee een ware primeur. de geaccrediteerde training 'hoe word je de favoriete audicien van je klant?' werd door twee ervaren profesionals die beiden slechthorend zijn, wendelina timmerman en anouk oostrijk apon, gegeven. een geslaagde, waardevolle dag; de deelnemers gaven het een rapportcijfer van 8.5! TEKST Wendelina Timmerman De nieuwsgierige deelnemers kozen volgens eigen zeggen juist voor deze training vanwege de vernieuwende invalshoek. Ze willen als audicien meer begrijpen van hun klant. Zij willen meer weten over degene die aan de andere kant van de tafel zit en hun klanten beter verder helpen. De Nascholingsdag van Hooridee gaf hun nieuwe kennis en verrassende inzichten over de impact van gehoorverlies. De theorie, visie en mogelijkheden werden in een afwisselend programma gedeeld. Zelf doen en ervaren en samen uitproberen gaf de audiciens de tools om een eigen vertaalslag te maken voor de volgende werkdag. De trainers koppelden nieuwe kennis en deelden eigen ervaringen, waardoor de inhoud raakt en onvergetelijk is. De deelnemers kregen meer besef en meer begrip hoezeer leven en werken met gehoorverlies een voortdurend leer- en rouwproces is. Door het begrip wat de audiciens namelijk ter plekke toepassen wordt het makkelijker om het gedrag van de klant te plaatsen en daarbij vanuit het eigen vak aan te sluiten. Dan zien zij hoe op een nieuwe manier beter aangesloten kan worden bij de klant. Zij worden actief bewust van hun eigen valkuilen en nieuwe vaardigheden en krijgen meer zicht op het verhaal van de klant en kunnen beter gehoor geven.

HET LEVEN MET GEHOORVERLIES IS EEN VOORTDUREND LEER- EN ROUWPROCES

Kortom, zo'n Nascholingsdag gaf meer tools om het eigen werk beter te doen. Iedereen was enthousiast en geïnspireerd en de eigen dilemma’s en vragen werden voorgelegd en gezamenlijk uitgewerkt. De audiciens voelden zich na deze dag in staat om de opgedane kennis en ervaringen te gebruiken in hun dagelijkse werk. De volgende trainingsdag is op maandag 6 april 2020. voor meer info: www.hooridee.nl

earline

21


STARKEY LIVIO EDGE AI livio ai met kunstmatige intelligentie en ingebouwde sensoren is een van de 100 beste uitvindingen van 2019, volgens time magazine. het richt zich volledig op de bewezen samenhang van gehoor en algehele gezondheid. de nieuwe generatie livio edge ai is ontwikkeld op basis van deze bekroonde technologie en levert de meest geavanceerde artificial intelligence technologie die mogelijk is in moderne hoortoestellen. het biedt gebruikers slimme, realtime aanpassingen voor de meest uitdagende geluidsomgevingen. Als audicien weet u dat het eenvoudig niet mogelijk is om een hoortoesteldrager écht voor elke luistersituatie voor te bereiden. Livio Edge AI verandert dat, want het is nu niet meer nodig om meerdere programma’s in te stellen en te gebruiken. Met slechts een onopvallend, dubbel tikje op het oor, voert de Edge Modus direct een kunstmatig intelligente analyse van de hooromgeving uit, maakt in een fractie van een seconde - en met inzet van álle features van de toestellen - slimme aanpassingen en zorgt voor optimaal spraakverstaan en comfortabel horen specifiek in dié situatie. Twee tikjes op het oor is voldoende om weer terug te gaan naar het vorige programma. Vergelijk het met de automaat van uw auto: normale acceleratie en de eco-mode volstaan in de meeste gevallen, maar soms is het nodig direct over meer vermogen te beschikken en gebruikt u de power boost van uw kick-down. Edge Modus is altijd direct beschikbaar is, zelfs zonder dat

22

earline

de smartphone is verbonden is met de toestellen. En het werkt in alle situaties. In een rustige omgeving zorgt het voor nog meer comfort, in de auto voor het wegfilteren van verkeersgeluid of in een restaurant voor een extra verbetering van het verstaan in spraak en het verlagen van dat specifieke omgevingsgeluid. Livio Edge AI combineert het beste van beide werelden: een toonaangevend geluidsplatform voor dagelijkse situaties plus de volgende generatie geluidsverwerking voor unieke, uitdagende luisteromgevingen. Deze geavanceerde, on-demand prestaties zijn alleen mogelijk met Starkey Livio Edge AI hoortoestellen. Hearing Reality Pro Vorig jaar introduceerde Starkey ‘Hearing Reality’, voor een superieure geluidsverwerking. Hearing Reality Pro positioneert dit toonaangevende platform nog hoger. Het maakt


gebruik van game changing mogelijkheden van de meest geavanceerde AI engines die beschikbaar zijn in moderne hoortoestellen en biedt de meest geavanceerde luisterervaringen. Gebruikers kunnen nu genieten van het verfijnde geluidsbeheer van Hearing Reality, plus de verbeteringen die beschikbaar zijn voor Edge AI. Thrive App Betrouwbaarder, gestroomlijnder en gebruiksvriendelijker: de geheel vernieuwde Thrive App is te downloaden in Google Play Store of in de Apple App Store. Als de App al op de smartphone van de gebruiker staat, dan wordt deze automatisch geüpdatet. De uitgebreide Starkey Thrive App is te gebruiken met alle typen en techlevels Livio hoortoestellen. Met deze App kan de gebruiker onder meer het volume en programma’s van de toestellen regelen, accessoires zoals een TV-zender of Remote Microphone starten of stoppen en het geluidsniveau van accessoires instellen. ThriveCare ThriveCare is een unieke nieuwe feature van Livio Edge AI. Zorgverleners hoeven zich minder ongerust te maken door het eenvoudig automatisch, dagelijks ontvangen van belangrijke informatie. Gebruikers kunnen nu nuttige Thrive App data, zoals fysieke activiteit, hoortoestelgebruik of sociale betrokkenheid delen met geselecteerde familieleden, vrienden, mantelzorgers of zelfs professionele zorgverleners. Het positioneert het hoortoestel tot het middelpunt van zorgverlening en bewaking van de fysieke en mentale conditie van de gebruiker die nu ook inzichtelijk wordt voor vertrouwde personen. De Balans App vult de valdetectie- en alarmeringsmogelijkheden van Livio AI aan door de gebruiker speciale thuisoefeningen te bieden die zijn ontworpen om de balans, stabiliteit, kracht en loop te verbeteren. De App volgt op de voet de bewegingen van de gebruiker die worden gedetecteerd door sensoren in de hoortoestellen en geeft feedback voor constante verbetering. Op deze manier kan mogelijk een val worden voorkomen.

LIVIO EDGE AI CUSTOM MADE RECHARGEABLE Starkey presenteert tevens in mei dit jaar een multifunctioneel In-Het-Oor hoortoestel. Met functies als valdetectie en alarmering, live vertalen, ingebouwde virtuele assistent en de allerbeste geluidskwaliteit. En oplaadbaar! Net als Starkey Livio Edge AI RIC, micro RIC en BTE hoortoestellen hebben de nieuwe ITE/ITC modellen geïntegreerde biosensoren die samenwerken met de smartphone om functies als fitness-tracking mogelijk te maken. Uniek voor een In-Het-Oor product zijn het registreren van cognitieve activiteit, sociale betrokkenheid en ‘actieve luistertijd’, naast realtime in-ear vertaling van 27 talen naar Nederlands, spraak naar tekst transcriptie en valdetectie met automatische alarmering. De hoortoestellen bevatten functies als Voice Command (spraakgestuurde opdrachten), toegang tot Siri en discrete in-ear herinneringen, zoals bijvoorbeeld voor het nemen van medicatie. De Edge modus biedt een intelligente, actieve luisterboost en past zich met een onopvallend, dubbel tikje op het oor, automatisch en realtime aan uitdagende luisteromgevingen aan. Het eerste oplaadbare, op maat gemaakte in-ear hoortoestel met 2,4 GHz draadloze streaming, een batterijduur van 23 uur voor horen en vier uur streamen met een snelle oplaadtijd van 3,5 uur.

Voice Command maakt Livio Edge AI bijzonder gemakkelijk in het gebruik. Nuttige informatie is beschikbaar, eenvoudig bediend met de vingertoppen van de drager. Met discreet gesproken commando’s geeft het hoortoestel antwoord op vragen, wordt het toestel volledig bediend en kunnen vooraf ingestelde herinneringen worden gedeeld. Starkey Livio Edge AI en Starkey Livio Edge AI Custom Made ITE/ITC Rechargeable zijn in Nederland en België leverbaar vanaf mei 2020. voor meer info: www.starkey.nl, www.kindhoren.com, info@kindhoren.nl, +31 (0)55 3602111

earline

23


WIDEX REMOTE CARE™

hoortoestellen aanpassen op afstand als kwaliteitsaudicien onderscheidt u zich door het geven van persoonlijke aandacht en het bieden van maatwerk en goede nazorg. tijdens zowel het aanpasproces als de vervolgafspraken zijn de verbale en non-verbale communicatie van cruciaal belang. maar: wat als een bezoek aan uw praktijk een probleem is voor uw klant? Stel, uw klant gaat voor een langere periode naar het buitenland, is slecht ter been, heeft een probleem in een heel specifieke situatie of een te volle agenda; wat dan? Widex heeft daar een oplossing voor: Widex Remote Care. Bijzondere service Met Widex Remote Care kunt u op afstand álle typen Widex hoortoestellen* aanpassen die met Compass GPS programmeerbaar zijn. Via uw computerscherm hebt u rechtstreeks verbinding met de mobiele telefoon van uw klant én oogcontact. Dat is echt een bijzondere en persoonlijke aanvulling op uw dienstverlening. Een service die uw onderscheidend vermogen zichtbaar vergroot! voor meer info: www.widex.pro/en/products/remote-hearing-aid-fitting of scan de QR-code:

COMPASS GPS

WI-FI 3G/4G

*m.u.v. CIC Micro

24

earline

Bluetooth WidexLink


AUDIO SERVICE

UW BETROUWBARE PARTNER IN DE

ZN DATABASE

g5 is het nieuwste platform van audio service in de zn database. nadat het vorig jaar werd geïntroduceerd in de categorieën 4 en 5, lanceert audio service nu het g5-portfolio voor de categorieën 2 en 3. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Audio Service “De eigenschappen van de G5-hoortoestellen helpen de audicien een goede, efficiënte aanpassing te doen waarbij hij kan kiezen uit een breed portfolio”, vertelt Product manager Judith Ammerlaan. Vorig jaar hebben we G5 geïntroduceerd in de categorieën 4 en 5 en nu doen we dat voor de Nederlandse markt ook in de categorieën 2 en 3. “Dankzij AutoFit, Binaurale processing en Audiolink kan elk toestel efficiënt worden aangepast”, vertelt Judith. “Daarnaast hebben de G5-toestellen voor de categorieën 4 en 5 een unieke tool waarmee de eigen stemklank gemakkelijk kan worden verbeterd: de Occlumatic. Met de Autofit meet je de juiste per-

judith ammerlaan

soonlijke instellingen direct op target. De G5-eigenschappen zoals Occlumatic Extended Dynamic Range en Comformatic zorgen voor een snelle gewenning en resultaat. De perfecte start van de proefperiode voor de klant”. Het G5-platform biedt al vanaf categorie 2 Bluetooth en dus de mogelijkheid tot direct streaming. Telefoongesprekken en muziek kunnen rechtstreeks van de IPhone naar de hoortoestellen worden gestuurd. De hoortoestellen kunnen ook eenvoudig worden gekoppeld aan accessoires als de Smart Transmitter 2,4 voor TV. “Onze G5 Bluetooth-hoortoestellen werken samen met onze Smart Direct App. Via deze App kan de eindgebruiker zelf het hoortoestel naar wens personaliseren, het volume regelen, maar ook de batterijstatus controleren. De klant hoeft hiervoor dus in de proefperiode niet tussentijds naar de winkel toe”. Efficiënt en persoonlijk De verschillende mogelijkheden en eigenschappen van G5 zorgen voor een effectieve proefperiode en efficiënte nazorg. Met een IP 68 rating zijn de toestellen nu ook beter bestand tegen vocht en vuil. “Audio Service is met haar portfolio een betrouwbare partner in de database en al deze features dragen daaraan bij”, aldus Judith. “Praktische accessoires en natuurlijk onze Smart Direct App geven uw klant de persoonlijke controle over zijn hoortoestellen. Bovendien creëert de Smart Direct App een gebruikersprofiel dat de audicien helpt bij een effectieve fine tuning, ook na de proefperiode. Met Audio Service kun je als audicien álles uit de ZN database halen”. voor meer info: www.audioservice.com

earline

25


HET MOMENT KOMT STEEDS DICHTERBIJ...


het is tegenwoordig voor de meeste ondernemers hard zwemmen om het hoofd boven water te kunnen houden. toch zie je gelukkig ook ondernemers die vol overtuiging in het diepe duiken om hun droom na te jagen: het starten van hun eigen zaak. in oorzaak & gevolg spreekt earline met gloednieuwe eigenaren over het beginnen van zo’n onderneming en hun verwachtingen. hoe gaan zij zich binnen de markt onderscheiden? enkele maanden later keren we terug om te zien of de realiteit overeen komt met de voorspelling. viel het ze mee of juist heel erg tegen? voor deze eerste editie spraken we met wendy, sinds kort eigenaresse van hoorspecialist oirschot.

OORzaak

& gevolg

Wat deed u voor het openen van uw eigen zaak? “Ik ben in 2008 begonnen aan de interne opleiding hoorspecialist bij Van Boxtel. Dat heb ik met plezier gedaan. In 2010 kwam de StAr met het keurmerk en bleken mijn diploma’s niet meer geldig te zijn om als audicien te blijven werken. Dus toen moest ik terug naar de opleiding om een erkend diploma te halen. Toen dat afgerond was ben ik vanaf 2014 weer als volleerd audicien gaan werken”. Waarom besloten een eigen zaak te beginnen? “Het kriebelde sinds 2011 al. Na lang twijfelen bleef het idee toch telkens terugkomen. In 2013 veranderde er natuurlijk heel veel, dus heb ik er toch nog even mee gewacht. Toen liep ik op een dag tegen een pand aan dat perfect was en ik besloot dat het tijd was om er echt werk van te maken”. Hoe pakte u het openen van een nieuwe zaak aan? “Het scheelde natuurlijk dat ik al een pand op het oog had. Toen dat daadwerkelijk van mij was, ben ik direct begonnen met de inrichting. Dus ik heb een meetcabine en apparatuur geregeld. Dat was nog niet zo makkelijk in het begin, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Daarna moet je alle zaken er omheen regelen en blijf je telkens nog tegen dingen aan lopen”.

wendy van genechten-renders

Hoe onderscheiden ten opzichte van de concurrentie? “Mijn kracht ligt bij het stukje service en kwaliteit. Er zijn er wel meer die dat zeggen, maar ik heb het gevoel dat ik dat echt uitstraal en klanten dat voelen. Daarnaast heb ik een praktijk geopend in plaats van een winkel. Hoorspecialist Oirschot zit op een medisch plein en we zijn daar op onze plek omdat we de beste zorg willen bieden”. Wat zijn uw verwachtingen van de eerste maanden? “Mijn verwachting is dat het met pieken en dalen zal verlopen. Ik denk dat ik een mooie opbouw kan gaan maken, maar dat het zal vallen of staan bij het genereren van de naamsbekendheid. Als dat lukt zie ik zeker het zonnig in!” Omdat het de eerste editie is, was nog geen follow-up mogelijk. Dus in deze Earline alleen de ‘OORzaak’. Voor de volgende editie bellen we Wendy opnieuw voor het ‘Gevolg’.

earline

27


STEUN

NG STICHTI RINAME U S N E R HO NK GIRO FINABA 2203826

HOORZORG zonder BARRIÈRES

als deze earline verschijnt, is dennis nandoe van intoears en oogvoororen.nl net weer terug uit suriname. ‘als je niet kunt zien, ben je gescheiden van de dingen; als je niet kunt horen, ben je gescheiden van de mensen’. een uitspraak van de duitse filosoof immanuel kant, die hem na aan het hart ligt. hij maakt zich, samen met stichting horen suriname (shs) dat vorig jaar maart werd opgericht, sterk om slechthorende kinderen en jongeren in suriname maximaal te ondersteunen met kennis, materiaal en middelen. doel is om ook deze groep de kans te geven zich, net als hun horende leeftijdsgenoten, optimaal te ontwikkelen. zonder barrières. TEKST Anneke Pastoor BEELD SHS

Naast Dennis Nandoe bestaat het Nederlandse bestuur uit Mick Metselaar, Magda Hildenberg en Richard Zoetemelk. Dennis legde, samen met de Surinaamse KNO-arts Ralph Akrum, de basis voor de Stichting in maart 2019. “Ik ga de laatste twintig jaar elk jaar wel een keer terug naar mijn roots in Suriname en wilde graag wat doen in de Surinaamse hoorzorg, maar kon eigenlijk niet echt concreet iets betekenen. Samen met Ralph, een bevlogen man die diep in de oerwouden van Suriname hoorzorg verleende, besloten we dit gezamenlijk op te zetten. Voorwaarde was wel dat we dit naar Nederlands voorbeeld gingen ontwikkelen. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met otoloog Mick Metselaar organiseerden wij nascholingen en ook hij zei toe ons in Suriname te ondersteunen. Directe aanleiding voor de daadwerkelijke start van de Stichting was een klinische avond over gehoor in Paramaribo met als onderwerp ‘Neonatale gehoorscreening voor Suriname?’. Op mijn vraag wat de follow-up was na onderzoek en screening kwam het antwoord:”Niets”. Ik dacht dat ik het niet goed hoorde, maar het bleek de waarheid. Het was duidelijk dat er iets gedaan moest worden. Ik nam mij die avond voor om echt iets voor die dove en slechthorende kinderen te gaan betekenen, met als eerste stap het naar voren halen van het moment van screenen. Sindsdien zijn we bij IntoEars en OogvoorOren.nl druk met het opknappen en schoonmaken van oude hoortoestellen, sponsoren we batterijen én ontvangen we via Sivantos 20 á 30 gratis nieuwe hoortoestellen per jaar. Fantastisch, met dit alles kunnen we echt het verschil voor jonge Surinaamse kinderen maken”.

28

earline


Slechthorendheid en doofheid wordt in de Surinaamse medische praktijk slechts als een ‘topje van de ijsberg’ gezien. “Dat is niet zo vreemd, want het is eigenlijk geen ziekte”, licht Dennis toe. “De kinderen met slechthorendheid zijn inderdaad gezond en ontwikkelen zich verder ogenschijnlijk heel normaal in vergelijking met hun horende leeftijdsgenoten. Echter, zoals bekend, is het kunnen horen vanaf de geboorte essentieel voor de spraaktaal-ontwikkeling in de eerste 3 jaar. Als ze dan (nog) niet horen, kunnen ze dus ook niet spreken; ook al komt het horen daarna wel tot stand. Daarom moet de gehoorscreening zo vroeg mogelijk plaatsvinden”. In Suriname is er nagenoeg geen vergoeding voor hoortoestellen. “We hebben daarom als Stichting het commitment uitgesproken dat hoortoestellen plus alle toebehoren tot het 19e levensjaar gratis in bruikleen gegeven worden. De oorstukjes maken we in Nederland. Veel ouders kunnen zo’n duur hoortoestel niet betalen. Ook cochleaire implantaten zijn mogelijk bij onze kleine Surinamers; het gaat om nog geen 10 implantaties per jaar”, zegt Dennis enthousiast. In januari is een aanvang gemaakt met het screenen van alle kinderen die geboren worden in het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ), waar Ralph Akrum ook werkzaam is. Dit is de eerste screeningslocatie in Suriname. “Ik hoop tijdens de reis deze maand een screeningsprogramma voor kinderen in het district Brokopondo te starten”, besluit Dennis. SHS is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) zonder winstoogmerk. De fondsen en middelen die de Stichting verzamelt komen rechtstreeks het slechthorende en dove kind ten goede. Het gehoor van het Surinaamse kind staat op de eerste plaats, in plaats van in een rijtje van allerlei zaken die je ziet vanuit een andere optiek. Het bestuur bestaat uit Graciëlla Baasaron-Esajas (planoloog & moeder van een doof kind), Prim Ritoe (public health deskundige) en Krish Somai (bedrijfseconoom). Verder bestaat het bestuur uit Fiona Pawirodikromo (logopedist), Ralph Akrum (KNO-arts Sint Vincentius Ziekenhuis en KNO Services & Care), Shimona Bruining-Arrias (audioloog), Claudine Gajadien-Kalaykhan en uit de genoemde Nederlandse delegatie: Mick Metselaar (KNO-arts Erasmus MC Nederland, Richard Zoetemelk (directeur Sivantos BV), Magda Hildenberg (huisarts) en Dennis Nandoe (Akoepedist IntoEars hoor- en tinnituskliniek & OogvoorOren.nl).

Richard Zoetemelk: “Ik ben een paar jaar geleden via Dennis Nandoe van IntoEars en OogvoorOren.nl betrokken geraakt bij de hoorzorg voor kinderen in Suriname. Gezien ons verleden van Nederland met Suriname, mijn goede relatie met Dennis én het feit dat mijn vrouw geboren is in Paramaribo, leek het mij een mooie stap om actiever betrokken te zijn bij het verbeteren van de hoorzorg in Su-

riname. Dit heeft recent geleid tot mijn toetreden tot het bestuur van Stichting Horen Suriname. De ondersteuning is met name financieel van aard: wij stellen jaarlijks hoortoestellen ter beschikking en ondersteunen bij de financiering van benodigde audiologische apparatuur. Mooi om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de zorg voor slechthorende kinderen aldaar”.

earline

29


MOVE BEYOND WORDS

More to Love

DISCOVER THE NEXT GENERATION HOUD UW BRIEVENBUS IN DE GATEN

Breng uw cliënten op meer dan één manier in beweging met onze nieuwe Discover Next hoortoestellen, inclusief de Moxi Move R, de kleinste lithium-ion RIC. › Met RogerDirect techniek › Direct streamen en hands-free bellen met zowel Android™ als iPhone® › Geluidsprestaties van wereldklasse › Vernieuwde Remote Plus app Meer weten? Bel 088-6008810.

Unitron 1/1.indd 1

04-03-20 08:59

met de nieuwste hoortoestellen van unitron, discover next, zijn mensen volledig betrokken bij gesprekken. unitron lanceert met trots een nieuw product: moxitm move r. earline sprak sales director benelux dennis schreven over deze introductie. DISCOVER NEXT IN HET KORT Soft Speech Lift versterkt subtiele spraaksignalen zonder het totaalvolume te verhogen. Dit levert belangrijke informatie op die de diepere betekenis van zachte gesprekken opheldert. Spectral Speech is een nieuwe, ‘vierde’ dimensie van Unitrons premium binaurale oplossing voor rumoerige omgevingen, SpeechPro. Niet alleen wordt automatisch bepaald waar het geluid vandaan komt, maar Spectral Speech vergroot ook het contrast tussen spraak en rumoer, waardoor cliënten woorden en emoties beter verstaan in complexe omstandigheden. Met Discover Next kunnen audiciens innovatieve functies aanbieden waarmee dragers beter kunnen verstaan. Dit geldt volgens Unitron zelfs voor situaties waarin andere fabrikanten niet voorzien. WAT IS NIEUW? • MoxiTM Move R RIC met oplaadbare lithium-ion batterij • MoxiTM Jump RT RIC met luisterspoel en oplaadbare lithium-ion batterij • MoxiTM Fit RIC met 312-batterij • StrideTM P R AHO met oplaadbare lithium-ion batterij • E qualizer Nieuwe functie in de app Remote Plus waarmee cliënten bas-, midden- en hoge frequenties kunnen aanpassen •R  ogerDirect Alle Discover Next hoortoestellen zijn compatible met Roger

30

earline

De MoxiTM Move R is de kleinste RIC van Unitron met lithium-ion batterij; probleemloos te gebruiken, gaat de hele dag mee en is eenvoudig te koppelen met allerlei apparaten. “De technologie in onze oplossingen zorgt voor beter geluid en meer comfort. In combinatie met de lithium-ion batterij hebben dragers er extra lang plezier van”, vertelt Dennis. “Het belangrijkste doel van een hoortoestel is tenslotte dat de drager beter kan horen in een rumoerige omgeving1”. SoundCoreTM, de signaalprocessor in hoortoestellen van Unitron, combineert vier krachtige technologieën tot een probleemloze luisterervaring. “Dragers horen gesprekken duidelijker in elke omgeving en ervaren meer comfort. Nieuwere functies binnen deze technologieën verbeteren de luisterervaring door dragers te helpen bepalen wie er praat en door stemmen te lokaliseren. Ook door de subtiele informatie in spraak te registreren - spraaknuances zoals intonatie en onderliggende emotie van woorden - verbetert het algemene begrip van de betekenis in spraak”. Spectaculair spraakverstaan Unitron staat bekend om het goede geluid. “Spraak verstaan is nog maar het begin, gesprekken zijn complexer dan dat. Voor échte interactie is meer nodig dan geluid en woorden”, benadrukt Dennis. “Het Discover Next platform levert belangrijke spraaknuances en signalen uit de omgeving om een realistische luisterervaring te bieden. Met het krachtige, geïntegreerde SoundCore systeem kunnen cliënten de diepere betekenis in gesprekken verstaan, zowel in rustige als in rumoerige omgevingen. Dit maakt Discover Next één van de meest intelligente platformen ter wereld. Daardoor is het contact met mensen voor de slechthorende cliënt makkelijker dan ooit. Move beyond words, noemen we dat”. voor meer info: www.unitron.com/nl 1 Ozmeral, Hoover, Gabbidon en Eddins (2018). Development of Continuous Number Identification Test (CNIT). Ear and Hearing submitted for publication.

earline

30


Bescherm uw dierbaren U ruikt het niet U proeft het niet U ziet het niet Zoals de brandweer zegt is koolmonoxide een echte sluipmoordenaar. Bescherm uzelf en uw familie met onze nieuwe CO-melder, onderdeel van het Bereikbaarheid & Veiligheid systeem van Multi Care Systems. Naast het akoestische signaal ontvangt u de melding van de CO-melder ook direct op uw trilontvanger, flitslamp of wekker. Wel zo belangrijk, wanneer elke seconde telt.

multicaresystems.nl


ReSound

LANCEERT NIEUWE HOOROPLOSSINGEN De basis is een krachtig chipplatform, indrukwekkende geluidskwaliteit en connectiviteit voor mensen met alle soorten gehoorverlies. ReSound breidt de LiNX Quattro™ uit en komt met de nieuwe ReSound ENZO Q™ die de lat in de categorie Super Power hoger legt om mensen met (zeer) ernstig gehoorverlies te helpen. De ReSound LiNX Quattro™ familie blijft groeien nu, naast de oplaadbare ReSound LINX Quattro RIE 61R en de ReSound LiNX Customs CIC en ITC, de volgende toevoegingen het aanbod compleet maken: Mini RIE 61 met 312 batterij, RIE 62 ínclusief luisterspoel met 13 batterij, Mini AHO 67 met 312 batterij, AHO 77 met 13 batterij en Power AHO 88 met 13 batterij. En daar horen natuurlijk ook direct streamen, Remote Fine Tuning via e-Assist, de Smart 3D-app voor gepersonaliseerd

horen en tinnitus management én een frequentieniveau, dat naar 9.5 kHz is verhoogd, bij. Plus de grootste dynamiek, tot maar liefst 116 dB SPL. ReSound ENZO Q - pure power ver voorbij De ENZO Q gaat veel verder dan ‘pure power’ voor mensen met (zeer) ernstig gehoorverlies door gerichte spraakherkenning in een luidruchtige omgeving. Aantoonbare verbetering ligt op 60 procent. Tevens zorgt de nieuwe chip voor 30 procent meer rekenkracht en een verdubbeling van de snelheid en opslagruimte, terwijl de batterijconsumptie met 20 procent is teruggebracht. Verkrijgbaar als HighPower AHO 88 met 13 batterij en Super Power 98 met 675 batterij. voor meer info: www.resound.com

HOREN ZIEN & LEVEN horen, zien en leven (hz&l) is dé site voor uw doelgroep. leuke feitjes en weetjes, nieuwe ontwikkelingen of simpelweg entertainment, hz&l biedt het allemaal!

NEEM EEN KIJKJE OP

ONZE SITE HORENZIENENLEVEN.NL

Gericht op de wat ouder wordende jongere of de zich nog wat jonger voelende oudere, met een lichte focus op horen en zien, naast al het andere dat de interesse weet te wekken van deze groeiende en actieve doelgroep. Door onze site in de gaten te houden, weet u altijd wat er speelt onder uw klanten en praat u makkelijk mee over de leukste trends. Enthousiast over onze site en wilt u graag iets leuks aan uw klanten meegeven? Wij sturen met plezier een stapel kleurrijke HZ&L boekenleggers om uit te delen. Of uw eigen zaak eens terugzien op onze website? Vraag dan aan uw klanten of zij zich via u in willen schrijven voor onze HZ&L nieuwsbrief. Levert u een lijst van vijftig mailadressen aan, dan nemen wij contact op en zorgen voor een leuk artikel op onze plat­ formen met uw zaak in de hoofdrol. Leuke tips voor een artikel zijn daarnaast ook altijd welkom. U kunt ons bereiken via redactie@horenzienenleven.nl.

earline

33


VOER EEN STERKE PERSONEELSSTRATEGIE regelmatig gebeurt het: een medewerker heeft zijn of haar contract opgezegd en u heeft zo spoedig mogelijk een nieuwe kracht nodig. de beste manier waarop u dit soort situaties kunt voorkomen, is een sterke personeelsstrategie voeren. maar wat is dat nu eigenlijk? Bij een personeelsstrategie houdt u rekening met uw organisatie en de doelstellingen die u heeft voor het jaar of voor meerdere jaren. U zorgt ervoor dat u deze doelstellingen koppelt aan uw behoefte aan personeel. Dat moet antwoord geven op de volgende vragen: • Hebben we nu voldoende medewerkers? • Hebben we in de toekomst meer medewerkers nodig? Het antwoord op deze vragen hangt natuurlijk wel samen met meerdere variabelen. Want als u twee of drie medewerkers in dienst heeft, dan heeft u deze medewerkers nooit alle dagen van hun contractuele uren in de winkel. U moet hierbij ook rekening houden met vakantiedagen, ziektedagen, opleidingsdagen, inkoop-/beursdagen en feestdagen. Reken uzelf dan ook niet te rijk! Vaak zult u, afhankelijk van uw eigen arbeidsvoorwaarden, zo’n 10 tot 15 procent minder beschikbare uren hebben dan u contractueel afspreekt met uw medewerker(s). Heeft u nu eigenlijk wel voldoende personeel in dienst? Wat gebeurt er als één van de medewerkers zijn of haar baan opzegt? Gaat er toevallig iemand met pensioen in de komende jaren? Ben ik hierop voorbereid? Wat kan ik eraan doen om eventuele gaten te voorkomen?

34

earline

Nu hoor ik u al denken… Ik kan wel weer een extra medewerker aannemen, maar mijn personeelskosten zijn al vrij hoog! Probeer die vraag echter eens om te draaien: wat kost het u als u een half jaar een audicien mist? Kunt u uw doelstellingen wel behalen zonder de audicien(s) die u nu in dienst heeft? Hiernaast zijn er ook oplossingen die niet direct het salaris van een vakspecialist vragen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om het team structureel aan te vullen met een leerling-opticien. De kosten van een leerling zijn relatief laag. Hiernaast vormt u een collega compleet naar uw winkel en kunt u hem of haar wellicht wat langer binden door een studieovereenkomst aan te gaan. Zorg ervoor dat u duidelijk voor ogen krijgt hoe de personeelsstrategie er voor uw organisatie uitziet. Zet alles op papier en probeer dit te verankeren in uw organisatie. Neem het mee in de HR-cyclus en monitor regelmatig om te zien of alles nog actueel is en of u actie dient te nemen volgens uw strategie. U zult merken dat, als u zich hier regelmatig over buigt, het allemaal steeds makkelijker wordt en u de verwensing ‘Ik wens u veel personeel toe’ alleen maar toelacht! VACATURE? PLAATS 'M OP EARLINE-MAGAZINE.NL!


Word wie je écht bent. WAT PAST ER DAN ECHT BIJ MIJ?

Nieuwe carrièrestap? Dit is de vraag van velen. En er zijn volop mogelijkheden binnen de hoorbranche. Daarom nodigen Anja en Ruud jou uit om te kijken naar wat je echt wilt. Hier bij kan kosteloos gebruik gemaakt worden van een DISC-persoonlijkheidsanalyse. MAIL OF BEL

Anja Kool MANAGEMENT CONSULTANT 06 46 37 81 55 ANJA.KOOL@NOVICUM.NL

Ruud van der Laan MANAGEMENT CONSULTANT 06 21 86 46 98 RUUD.VANDERLAAN@NOVICUM.NL

SCAN DE QR-CODE VOOR MEER INFORMATIE OF GA NAAR WWW.NOVICUM.NL


LUC UIJEN

OMARMT INNOVATIE

IK NOEM EEN KLANT LIEVER EEN GAST VAN ONZE WINKEL luc uijen

met een schaatstour van 136 kilometer in de benen, is luc uijen op het moment van het interview met earline net terug uit zweden. enigszins stram, maar fier overeind én blij met het behaalde resultaat: 9 duizend euro voor taaislijmziekte, waaraan zijn zusje dertig jaar geleden overleed. doorzettingsvermogen en vooruitstrevendheid kenmerken de eigenaar van eyecentre zien en horen in maasbracht. niet alleen op het ijs, maar ook in zijn vak gaat hij geen enkele uitdaging uit de weg. TEKST Marion de Pater Luc Uijen nam de optiekwinkel in 1993 over van zijn oom en breidde in 2007 uit met een hoorgedeelte. Het team bestaat momenteel uit tien medewerkers. Eyecentre Zien en Horen heeft een regionale functie. “De meeste nabijgelegen zelfstandige ondernemers zijn inmiddels overgenomen door ketens”, vertelt Luc. “Ook in een flink bewegende markt proberen wij ons verzorgingsgebied uit te breiden. De consument krijgt van alle kanten aanbiedingen van de grote

36

earline

ketens en online aanbieders. Als zelfstandige opticien en audicien moet ik blijven opvallen in het marketinggeweld. Dus dat betekent continue kwaliteit en service aan klanten bieden en onze deskundigheid combineren met een vriendelijke manier van advies geven. Dat is essentieel. Wij differentiëren ons van het massawerk door deskundigheid, maatwerk en aandacht. Ik noem een klant dan ook liever ‘een gast van onze winkel’. Onze klantenkring is gemiddeld


AUDICIEN AAN HET

iets ouder omdat de meeste twintigers naar de grote steden trekken. Toch komt een groot gedeelte van die jonge mensen uiteindelijk weer terug naar Maasbracht voor onze service en deskundigheid. We zijn dan ook actief op social media om in hun vizier te blijven. Ons relatief jonge team wordt door veel jongeren als prettig ervaren, maar ook de oudere generatie vindt het fijn om door jonge deskundigen geholpen te worden. En wat dacht je van de niche markten: onze specialisaties in sport- en tandartsbrillen trekt een bepaalde doelgroep die telkens terugkomt. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook de juiste tools om heel specifiek brillen te maken voor de schietsport. Dat is een schot in de roos”. Goed zien beïnvloedt de prestatie Luc Uijen richt zich met name op de functionele en prestatiegerichte kant van de optometrie en volgde daarvoor een nano-optometrie opleiding en vele cursussen van de Italiaan Vittorio Roncagli van de European Academy of Sports Vision. “Sports Vision is een multidisciplinair functionele benadering die erop gericht is het gehele visuele systeem optimaal te laten functioneren, zodat je maximaal kunt presteren. Sports Vision dankt zijn brede diagnostische en educatieve opvatting aan onderzoek op verschillende wetenschappelijke gebieden zoals optometrie, psychologie, oogheelkunde, biomechanica, fysiologie en neurologie. Vanuit deze studie ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in wat zien met je doet, wat het bijdraagt aan je prestaties; van autorijden en dagelijkse bezigheden tot topsport. Veel topsporters worden visueel gescreend om hun prestaties te kunnen verbeteren. Zij moeten immers in een split second beslissingen kunnen nemen waarbij ‘functioneel zien’ een belangrijke factor is”. Niet alleen bij sporters is het visuele vermogen van belang om adequaat te kunnen handelen, ook personen met hersenletsel waarbij de informatie vertraagt binnenkomt, hebben baat bij een functionele visuele analyse en een daarbij behorend behandelplan. Samen met een cognitieve fysiotherapeut, twee ergotherapeuten en een neuropsycholoog behandelt Luc klanten met hersenletsel. Innovatie op de werkvloer Luc gelooft in vernieuwing en omarmt innovatieve tools. “Ik ben gewoon nieuwsgierig en wil weten hoe het functioneert. Het is vaak een aanvulling op de deskundigheid die je al hebt. Via ‘augmented reality’ laten we onze klanten bijvoorbeeld heel eenvoudig het verschil in brillenglazen ervaren. Ook kan de klant via onze gehoorscreeningszuil

WOORD

de hoorfunctie op een laagdrempelijke manier testen, tot op zekere hoogte natuurlijk. Daarnaast bieden wij binnenkort een gehoorscreening aan via onze website, waarbij je op eenvoudige wijze je gehoor kunt testen. Het geeft een indicatie aan, waarmee de klant voor verdere testen met ons contact kan opnemen. Ook de ontwikkelingen en innovaties in hoortoestellen volgen elkaar natuurlijk razendsnel op, zoals het op afstand instellen van hoortoestellen. Allemaal fantastische ontwikkelingen in een voor mij redelijk nieuwe markt. Nu ik zie wat er allemaal mogelijk is, weet ik zeker dat wij binnenkort nog meer ontwikkelingen gaan omarmen. Ik ben niet bang voor de gevaren van innovaties, zolang je je eigen kennis en deskundigheid maar toevoegt. Als je niet mee gaat met vernieuwing, dan doet een ander het en dan ben je een deel van je doelgroep kwijt. Dus je moet ervoor open staan en het een kans geven”. Het volgen van de actualiteit en de ontwikkelingen op het vakgebied is voor ondernemer Luc vanzelfsprekend. “Men weet vaak wel dat het gehoor minder is geworden, maar laat het pas jaren later testen en zelfs dan denkt men nog dat het niet ernstig genoeg is om te laten behandelen. Ook worden de kosten voor beginnend gehoorverlies niet altijd al vergoed door een zorgverzekeraar, dus dat weerhoudt mensen er ook van om het te laten verhelpen. Wat dat betreft is er veel verborgen gehoorverlies. Aan de andere kant zie je wel dat jongeren zich steeds meer bewust zijn dat dreunende beats gehoorschade kunnen opleveren. Oordoppen bij festivals en concerten zijn veel meer geaccepteerd. Daarentegen dragen alle pubers de hele dag door AirPods om naar hun favoriete muziek te luisteren. Dat is dan wel weer verontrustend”. Beste praktijkopleider Luc draagt zijn kennis en kunde ook graag over graag over op studenten en werd onlangs uitgeroepen tot ‘Beste praktijkopleider voor alle vakbekwame beroepen 2020’. Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het Ministerie van OCW en SBB de belangrijke rol die de leerbedrijven en praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten. “Ik vind het zeer waardevol om daaraan bij te dragen. Sinds 1998 zijn we een erkend leerbedrijf en besteden we bewust aandacht aan het opleiden van de studenten en proberen we hen echt het vak te leren. En niet alleen ik, maar ons hele team is betrokken bij het opleiden. Dus de credits voor deze onderscheiding gaan naar ons hele team! Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn, een erkenning én het is goed voor ons imago. Deze positieve uitstraling vergroot het vertrouwen van de klant. Dat is fijn ondernemen”.

earline

37


BACK TO THE

FUTURE (STORE) afgelopen zomer zag een bijzonder concept het levenslicht in hartje arnhem: de future store. gerealiseerd met steun van de gemeente arnhem, verschillende onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, mocht de innovatieve ‘winkel’ niet klagen over gebrek aan interesse uit diverse hoeken van de samenleving. TEKST Mark Zwartkruis BEELD Menno van der Meulen De bereidheid van al deze branches om bij te springen, zegt iets over de situatie waarin de retail zich momenteel bevindt. Waar in China on- en offline winkelen al volledig is samengesmolten, lijkt het westerse retaillandschap stil te blijven staan. Om hier iets aan te doen, werd Future Store Arnhem opgericht; geboren uit de ambitie om weer voorloper geworden en de sprong ‘back to the future’ te maken. Op de locatie vol digitale innovaties toont de winkel aan bezoekers (op afspraak) hoe ze slimmer om kunnen gaan met alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Hoe benut je digitale mogelijkheden en technologieën ter plekke? Welke lessen kunnen we trekken uit het online shoppen, in plaats van het als een vijand te zien die overwonnen dient te worden?

Met zo’n 65 moderne applicaties binnen handbereik – die met slechts één systeem bestuurd kunnen worden - heeft de Future Store haar bezoekers veel te vertellen. Een complete rondleiding duurt dan ook al gauw 2,5 uur. Earline dook in enkele van deze innovaties. Zo is er bijvoorbeeld het Dynamic Pricing concept; overgenomen uit de online shopwereld, waar prijzen van dag tot dag kunnen veranderen op basis van allerlei omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het weer of de populariteit van een product. De Interactieve Etalage spreekt ook tot de verbeelding: via schermen die bij de etalage hangen, kunnen consumenten een product dat na sluitingstijd gespot wordt, direct aanschaffen door de getoonde QR-code te scannen. De innovaties variëren van vrij simpele technieken als een zelfscankassa of klantenteller tot meer vernieuwende ideeën als de Easy Light Paskamer. In deze paskamer kan licht uit verschillende situaties worden nagebootst, van fel daglicht tot het schemerdonker van een avondje uit. Zo kan de consument zien hoe een kledingstuk buiten de paskamer overkomt. Dat het project een groot succes is, blijkt in ons gesprek met Kasper Kwant, een van de oprichters. “We hadden het doel in het eerste half jaar 100 bedrijven te verwelkomen, maar intussen staat de teller al op bijna 1500!” Een greep uit deze bezoekers is op de website van de Future Store te vinden, inclusief een korte review over het bezoek. Onder hen bedrijven als PostNL, Nike, Calvin Klein en Ziggo - zeker niet de minsten. Als spelers van groot tot klein interesse blijven tonen en de ideeën ter harte nemen, zou ons retaillandschap de komende jaren wel eens flink kunnen veranderen. voor meer info: www.futurestorearnhem.nl

38

earline


Niets te verbergen

gehoor geven

Phonak Virto M Black met earbud-uitstraling Helder, rijk geluid • Verbinding met smartphones, TV en meer • Slimme apps • Op maat gemaakt Ga voor meer informatie naar www.phonakpro.nl


De nieuwe generatie AI Hoortoestellen. Ontwikkeld op basis van Starkey’s bekroonde AI technologie. Met slechts een onopvallend, dubbel tikje op het hoortoestel, voert de Edge Modus realtime een op Kunstmatige Intelligentie gebaseerde analyse uit en maakt in een fractie van een seconde slimme aanpassingen om uitstekend spraakverstaan mogelijk te maken in de meest uitdagende luisteromgevingen. ThriveCare is een unieke nieuwe feature van Livio Edge AI. Zorgverleners hoeven zich minder ongerust te maken door het eenvoudig automatisch, dagelijks ontvangen van belangrijke informatie. Met Voice Command geeft het hoortoestel antwoord op vragen, wordt het toestel volledig bediend en kunnen vooraf ingestelde herinneringen worden gedeeld. En er is meer nieuws, veel meer.

De volgende generatie geluidsverwerking voor unieke, uitdagende luisteromgevingen.

Starkey Livio Edge AI 2400 RIC R (Rechargeable), micro RIC 312, RIC 312 en BTE 13 zijn leverbaar vanaf mei 2020.

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en BelgiĂŤ

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl


NVAB PRAAT OVER…

nvab is woordvoerder en belangenbehartiger in de hoorbranche en staat voor toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van hoorzorg. nvab wil de positie van de audicien versterken. de vereniging praat over diverse (actuele) onderwerpen in ‘nvab praat over…’ en gaat in gesprek met mensen die wat te zeggen hebben over hoorzorg in ‘nvab praat met...’

HOORZORG EN REGELS Stel: u komt bij een chirurg, hoort dat uw galstenen moeten worden verwijderd en de specialist zegt: “Leuk, zo’n operatie heb ik een paar jaar geleden ook een keer gedaan”. Of u stapt het vliegtuig in en hoort de piloot tegen de stewardess zeggen: “In dit type toestel heb ik nog nooit gevlogen, interessant”; wat denkt u dan? Gelukkig zijn dit soort situaties ondenkbaar, maar we staan er vaak nauwelijks bij stil dat ze wel goede regels vereisen. In veel beroepen waar sprake is van ‘risico’ worden door de beroepsgroepen zelf, met inbreng van andere belanghebbenden, regels opgesteld voor ‘toetreding’ (het diploma), de bij- en nascholing én ‘vlieguren’. Een risico kan zitten in ‘geld’, maar heel vaak ook in ‘fysiek’. En risicovolle dienstverlening is niet voorbehouden aan hooggeschoolde medisch specialisten of piloten, maar zien we ook bij mbogediplomeerde audiciens. Niet alleen de kennis en kunde van de professional bepalen of er sprake is van kwaliteit van dienstverlening. Dat wordt ook in aanzienlijke mate bepaald door de organisatie waarin de professional werkzaam is. Meer specifiek voor hoorzorg: door de inrichting van de winkel, de kwaliteit en geluiddichtheid van de meetruimte én door de werkwijze die door het audicienbedrijf wordt voorgeschreven. De overheid reguleert enkele sectoren, maar daar waar dat niet écht hoeft, geeft ze er de voorkeur aan dat door de sector zelf te laten doen. Zo ook in de hoorzorg. Want ook daar vinden partijen, audicienbedrijven, audiciens, patiënten en verzekeraars borging van kwaliteit belangrijk. De Stichting Audicienregister (StAr) beheert het keurmerk voor de audicienbedrijven en het register van audiciens. Er speelt in de hoorzorg echter wel iets bijzonders. Een klein stukje theorie: als de roep om een keurmerk of register ontstaat, is de eerste vraag ‘waarom is dit echt nodig?’ Om met Simon Sinek te spreken ‘why?’. Een keurmerk wordt primair gebruikt om de afnemers (in onze branche de slechthorenden) te garanderen op welke kwaliteit hij minimaal kan rekenen. Een tweede effect is de uniformiteit van de dienstverlening: of iemand nu een winkel binnenloopt in Groningen of in Maastricht, het keurmerk garandeert minimaal een bepaald niveau van kwaliteit.

Als de noodzaak tot ‘zelfregulering’ (dus het door de sector zelf stellen van kwaliteitseisen) is vastgesteld, dan is het meest gebruikelijk dat de ‘afnemers’ en de ‘leveranciers’ samen bepalen welke methode voldoende waarborg biedt. In de ene sector kan men uit de voeten met een convenant, ‘ik beloof’, in de andere is een keurmerk met periodieke controle nodig. Daarna spreken partijen af wat dan precies de kwaliteitseisen moeten worden. De ervaring leert dat afnemers die vooral de kwaliteit benadrukken de lat daarbij zo hoog mogelijk willen leggen. De leveranciers zoeken daarbij ook naar evenwicht met haalbaarheid en kosten. Wanneer daarover overeenstemming is, wordt het convenant, geschillenregeling, keurmerk of register ingericht. Vaak worden er ook andere belanghebbenden geconsulteerd, maar de bepalende partijen zijn de vragers en aanbieders. Ook bij zelfregulering wordt er gepolderd en lijkt het op een ‘markt’. En daar zit het bijzondere punt in de hoorzorg. In StAr zijn de audicienbedrijven en audiciens vertegenwoordigd in hun rol als de ‘leveranciers’ en zij zijn de bedrijven en personen die regels opgelegd krijgen. Ook zijn de patiënten, in de rol van afnemer, vertegenwoordigd. Vreemd genoeg ontbreken namens de afnemers de verzekeraars, die toch echt de belangrijkste financiers van het geheel zijn. Wel zijn in het bestuur enkele andere beroepsgroepen vertegenwoordigd waardoor weliswaar veel kennis en ervaring wordt ingebracht, maar die in feite andere partijen zijn dan waar het keurmerk over gaat. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar voor de NVAB blijft van belang dat de regie in de hoorzorg, daar waar het gaat over de dienstverlening van de audicienbedrijven, ligt waar hij hoort: bij de audicienbedrijven, de audiciens én de patiënten én verzekeraars. Het is aan StAr om er vervolgens op toe te zien dat er gecontroleerd wordt en dat regels worden gehandhaafd. Dat er daadwerkelijk sprake is van een gelijk speelveld voor alle keurmerkhouders. Alleen op die manier kunnen we met elkaar een duurzaam en betrouwbaar keurmerk in stand houden, waardoor elke slechthorende met vertrouwen onze winkel kan binnenlopen. Reageren op dit artikel? Stuur een mail naar onze redactie. jolet woordes, verenigingsmanager nvab

earline

41


COLUMN paul van weezepoel

Vlak voor het einde van het vorig jaar kreeg ik een nieuwsbrief van de Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen in mijn mail, u heeft 'm misschien ook gezien. Dat Protocol 2.0 vormt vanaf januari toch zomaar de basis voor de wijze waarop u de specifieke zorgbehoefte van uw slechthorende klant vaststelt en dus voor de hoogte van de doelmatige vergoedingen van de zorgverzekeraars. Regels dus waarmee u als audicien, als het goed is, al dagelijks te maken heeft. Die Stichting, die in de zomer van 2019 is opgericht, heeft als opdracht het Protocol te beheren en door te ontwikkelen. Daarnaast moet een landelijk digitaal ‘indicatieportaal’ worden gerealiseerd, krijgt de Stichting formeel ook de regie over de toesteldatabase en moet daarmee dus straks beslissen in welke ZN-categorie een nieuw hoortoestel wordt ingedeeld.

de vergoeding van hoortoestellen in een categorie waar slechthorenden mogelijk wel recht op hadden. Dat zal kwetsbare levens hebben beïnvloed. Het is maar goed dat niemand van patiëntenbelangenbehartiger Hoormij nu meeleest, anders zou je toch als zorgverzekeraars met terugwerkende kracht die NVVS alsnog de gordijnen in jagen. Maar goed, de licenties van dit Excel-bestand zijn nu met een aanzienlijke investering verworven; hoog tijd dat het wordt omgezet naar een nieuw, eenduidig nationaal platform. Immers, er moet een landelijke invoering komen van dit transparante indicatieportaal. Met als basis de Hoofdstedelijke vragenlijst en andere patiëntgerelateerde informatie, de ZN-database hoortoestellen en de nog om te bouwen Excel-rekentool. Planning ontwikkeling van de software tot en met de zomer, testen in kwartaal 3, in kwartaal 4 heeft echt niemand hier tijd voor, dus implementatie in 2021. Ik doe (tot mijn spijt) een sombere voorspelling: dat gaat helaas niet lukken. Dit is gewoon allemaal veel te complex, de data is te privacy- en mededingingsgevoelig en een veilige en praktisch haalbare integratie met de klantsystemen van zoveel diverse spelers in onze markt een onmogelijke klus. Het project zal daarnaast zo kostbaar worden dat het zelfs de mogelijkheden van de toch ruime financiering van de Stichting ver zal overtreffen.

WAAR DOEN WE HET VOOR?

Ik heb noodgedwongen nu al vele keren mijn pijlen moeten richten op de ontwikkelingen in onze markt. En die ontwikkelingen vind ik vaker niet, dan wel de goede kant opgaan. Zo bracht deze nieuwsbrief mij in verwarring. U moddert nu al ruim zeven jaar aan met een aan de achterzijde geheimzinnig, niet transparant ‘systeem’ voor aanspraak op hoorhulpmiddelen gebaseerd op willekeurige, niet wetenschappelijke uitgangspunten die vastliggen in enkele Excel-werkbladen. Het gebruik van dat Excel-bestand met de naam BRIDGE wordt trouwens nadrukkelijk in de nieuwsbrief afgeraden door de Stichting omdat de ‘licenties’ daarvan nog niet in haar bezit waren. De chaos blijkt compleet omdat van BRIDGE blijkbaar zelfs verschillende versies in omloop zijn die ‘niet allen de juiste uitkomst gaven’. Ik vraag mij nu oprecht af of zorgverzekeraars de laatste jaren onjuiste BRIDGE-versies gebruikten, op basis waarvan zij vervolgens met regelmaat (en mogelijk dus onterecht) de zorgvuldige, juiste afweging van de audicien voor een van de ZN-categorieën voor zijn klant afkeurden of afzwakten. En is de vraag relevant wie die ondeugdelijke versies ooit lekte naar zorgverzekeraars? Dit is van groot belang, want zorgverzekeraars gebruiken blijkbaar al jaren een onbetrouwbare tool om hun goedkeuring te onthouden aan 42

earline

Geborgd door het eigen StAr handboek 3.0 bieden Nederlandse audiciens aantoonbaar hoogwaardige en competitieve hoorzorg. Onze branche, inclusief de hoortoestelindustrie, neemt zijn volledige verantwoordelijkheid voor slechthorenden. Het, met een niet wetenschappelijk bewezen systeem, tot in detail willen controleren of de triage audicien wel de juiste categorie vaststelt is achterhaald en doet geen recht aan de inspanningen van ons veld. En laten we eerlijk zijn, waar doen we het eigenlijk allemaal nog voor - deze complexe en ver doorgeschoten betutteling terwijl de ene grote zorgverzekeraar uw klanten al om ‘budgetredenen’ contractueel maximeert in categorie 4 en 5 en een andere alle vijf tarieven al doodleuk platslaat tot één. Ik wens u een heerlijke lente, thuis en op de zaak.


Het geluid van Viron.

Nog dichter bij de werkelijkheid.

More to Love

Nieuwe Li-ion oplaadbare miniRITE T R

Het eerste True Environment Processing TM hoortoestel

Breng uw cliënten op meer dan één manier in beweging met onze nieuwe Discover Next hoortoestellen, inclusief de Moxi Move R, de kleinste lithium-ion RIC.

Maak kennis met Viron, de nieuwste innovatie van Bernafon met True Environment ProcessingTM. Viron detecteert en verwerkt geluid in real time en biedt uw cliënten de meest realistische en natuurlijke geluidservaring die mogelijk is.

› Met RogerDirect techniek › Direct streamen en hands-free bellen met zowel Android™ als iPhone® › Geluidsprestaties van wereldklasse › Vernieuwde Remote Plus app

Ontdek meer op www.bernafon.com.

Meer weten? Bel 088-6008810.


earline

Oticon Opn S™ Het bewijs zit in de hersenen

vakblad voor de totale hoorbranche, voorjaar 2020

Nieuw onafhankelijk onderzoek toont aan dat Oticon Opn S de selectieve aandacht van uw cliënten verbetert

Lees meer over de onderzoeksresultaten op www.oticon.nl/opns-evidence

* Ng & Man 2019, Oticon Whitepaper ** Juul Jensen 2018, Oticon Whitepaper

TINL-202002-0456

Met behulp van een baanbrekende nieuwe EEG-onderzoeksmethode konden onafhankelijke gehoorwetenschappers de effectiviteit van Oticon Opn S met OpenSound Navigator™ bewijzen. De test meette de selectieve aandacht van de proefpersoon in de hersenen – en de resultaten leverden overtuigend bewijs.* Oticon Opn S maakt geluidsbronnen duidelijker en meer onderscheidend, zodat gebruikers makkelijker kunnen kiezen naar welke stem ze willen luisteren en hun aandacht kunnen verleggen tussen de verschillende sprekers. Dit onderzoek draagt bij aan het grote en groeiende archief van bewijsmateriaal dat Oticon Opn S uw cliënten in staat stelt om gesprekken te voeren in rumoerige omgevingen – net zoals mensen met een normaal gehoor dat kunnen.**

vakblad voor de totale hoorbranche, voorjaar 2020 www.earline-magazine.nl

Het eerste hoortoestel waarbij bewezen is dat het de hersenen helpt om geluiden te ordenen

Twee WIJNKURKEN in mijn oren

VERBORGEN gehoorverlies

HOORZORG ZONDER BARRIÈRES

Audiologie toegevoegde WAARDE

Heel VEEL productinnovaties

Profile for LT Media

Earline #1  

Earline #1  

Advertisement