Östgötamat Vår/Sommar 2021

Page 1

Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 1

LEDAREN: Östgötamat i ryggsäcken!

VÅR/SOMMAR 2021

Årets nya företag i Östgötamat

Matkulturen efter corona – Får vi vårt glada 20-tal? Innehåller ÖSTGÖTAMATS

FÖRETAGS-

GUIDE

Ut och s maka på Östergötland KINDA KANAL 150 ÅR!


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 10:29 Sida 2

LEDA RE

Med Östgötamat i ryggsäcken Människan behöver drömma och planera för framtiden, annars mår vi inte bra. I pannloben sitter vår förmåga att föreställa oss framtiden, planera och hämma impulser. Det är en av de egenskaper som skiljer oss från djuren. Pandemin har ut‐ manat vårt tålamod på många sätt. Kanske är det isole‐ ringen och att inte veta när vi kan börja planera för vårt ”vanliga liv” igen, som tärt på oss mest. Vi vet inte ens om det någonsin kommer bli som vanligt igen. Vad händer då med oss människor, när vi inte kan planera för vår semes‐ ter eller kanske inte ens kan planera nästa helg?

För att överleva går i alla fall mina tankar gärna till dåtid. Roliga saker man gjort och minns. Under det här året har mina filosofiska tankar landat i - känner vi oss äldre när backspegeln blir större än framrutan? Vad gör det med oss, när det som är roligt finns i backspegeln? Om jag går till mig själv har det lett till en åldersnoja, som jag inte tidigare upplevt. Saken blir inte bättre av att man större delen av dagen stirrar på en skärm där den egna spegelbilden ser äldre ut för varje dag. Det är verkligen inte sunt att se på sig själv flera timmar om dagen. Jag tror inte att jag är ensam att ha dessa tankar. Vår längtan att umgås med nära och kära håller på att göra oss galna. Men med vårsolen kommer hoppet och tron på att det finns ett vaccin som ger oss möjlighet att leva igen. Det är nu hög tid att fokusera på vad vi faktiskt kan göra. I årets

magasin har vi samlat en rad utflyktsmål, där vi vill inspirera er att hitta era favoritplatser i Östergötland. Vad sägs om en tur till natursköna Kinda och Ydrebygden, eller att stimulera alla sinnen runt sjön Glan? I västra Östergötland hittar du en kombination du inte visste fanns - historia och grönsaker. På s 28-30 presenterar våra medlemsföretag sina bokningsbara paket. Vi vill också uppmärksamma er på att Kinda Kanal firar 150 år! Håll utkik, för i sommar kommer det att vara fullt av händelser i samband med det firandet. Östgötamat har också tagit fram en ny hemsida www.ostgotamat.se. Den nya hemsidan gör det lättare för dig att hitta till alla fantastiska medlemsföretag genom karthänvisning och Google Maps. Nytt för i år är att du kan boka din matsäck, genom en särskild ikon. Under matsäcksikonen har vi samlat alla företag där du kan köpa allt från smörgåslunchen till trerättersmenyn. Packa det i din egen ryggsäck och ge dig ut till fots, cykel eller i kanoten och upplev vårt landskap på riktigt. Östergötland är ett Sverige i miniatyr, här har vi skärgården, insjöarna, skogsbygden, ängarna och slätten. Det är du som väljer vart din utflykt ska gå. Gå in på sidan och börja planera för kommande utflykter redan idag. Lyxa med att boka matsäcken/ lunchen hos någon av våra duktiga medlemmar. Kom ihåg att planera för framtiden gör oss unga i både kroppen och sinnet. Louise Ridderström Verksamhetsledare Östgötamat 2

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Östergötland är ett Sverige i miniatyr, här har vi skärgården, insjöarna, skogsbygden, ängarna och slätten. Det är du som väljer vart din utflykt ska gå.


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 3

Ö S T G Ö TA M AT

Östgötamat ekonomisk förening Vår vision är att skapa en matkultur som lyfter fram östgötska produkter av god kvalitet. Medlemmarna ska bidra till matupplevelser för alla sinnen utifrån det lokalproducerade samt genom samarbete ta tillvara och synliggöra gamla mattraditioner och utveckla nya av Östergötlands resurser.

I gårdsbutiken kan du köpa vår populära morots- och rabarbermarmelad. Vi har också ost, mjöl, potatis, grönsaker, frukt, cider, honung, rapsolja, lantchips, korv, saft, ostkaka, mm till försäljning.

Medlemmar 2021: Föreningen har 83 medlemmar bestående av producenter, gårdsbutiker, restauranger och grossister. Kriterier för medlemsföretag: Primärproducenter måste producera sina råvaror i regionen. För livsmedelsproducenter måste huvudråvaran eller råvaran som ger produkten dess karaktär vara från regionen och slutproduktionen måste ske i regionen eller dess absoluta närhet. För restaurangföretag ska huvudråvaran till måltiden komma från regionen. Lägsta kravet är att minst två rätter på menyn ska ha regionalt ursprung.

Tors–Fred 14.00–18.00 • Lörd 10.00–14.00 • Sönd 13.00–16.00 .bleckenstad.se Bleckenstad Gårdsbutik

Verksamhet: Östgötamat organiserar och driver Årets Östgötakock, Bondens egen Marknad, Östgötamatmärkning i länets livsmedelsbutiker, paketerar och certifierar matupplevelser och ger ut magasinet Upplev Östgötamat. Support och marknadsföring för medlemsföretagen. Opinionsbildande verksamhet både regionalt och nationellt samt samverkan med Vreta Kluster för att genomföra den regionala livsmedelsstrategin. Styrelse 2020: Ordförande: Jesper Lindström. Ledamöter: Annicka Assarsson, Fredrik Eklund, Helene Pettersson, Ingvar Gustavsson och Eva-Lott Blixt. Suppleanter: Barbro Bragée, Lotta Karlsson. Administration: Victoria Kahnborg-Edoff Verksamhetsledare: Louise Ridderström

www.ostgotamat.se

Gårdsbutik & Kafé

VI GÖR TIDNINGEN Ansvarig utgivare: Östgötamat ek förening Verksamhetsledare: Louise Ridderström, info@ostgotamat.se Skribent: Eia Persson Annonsförsäljning: Victoria Kahnborg‐Edoff Formgivning: Annelie Berggren, Wåhlin's – www.wpab.se Tryck: LTAB – Tryckt på Svanenmärkt papper och tryckeri. Vi reserverar oss för tryckfel.

Omslagsbild: På utflykt i Östergötland Foto: Jennifer Öström

I sommar har vi utökade öppettider

Gör en ut昀ykt till Boställets vedugnsbageri! Läs mer på www.bostallets.se

Gårdsbutiken där du bl.a. hittar vår ostkaka och kalvdans är alltid öppen, med självbetjäning. Växthuset öppnar 1/5, öppet varje dag kl. 10-17. Du finner sommarblommor och grönsaksplantor mm. Under sommaren övergår det mestadels till självplock av tomater. Noras Kafé öppnar 1 maj och har öppet alla helger fram till midsommar. Efter midsommar är det öppet alla dagar kl 10-17. Parkera hos oss, ta en tur och kom åter för en fika.

Valla Södergård 1, 590 46 Rimforsa. Tel 070-281 00 88 Noras Kafé noras_kafe Fresons Bageri & Trädgård I www.fresons.se UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

3


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 4

ANNONS FRÅN BIXIA

Bixia besöker

solelsproducenten Emelie Vi på Bixia arbetar för a琀 öka andelen el från förnybara energikällor. Det gör vi bland annat genom a琀 köpa grön el från så många lokala elproducenter vi kan. E昀ersom den närproducerade elen är hundra procent förnybar är den utan tvekan det bästa alterna琀vet för klimatet. Dessutom gynnar vi lokala verksamheter som dagligen bygger upp vår egen hembygd. Vi har besökt Emelie som har valt a琀 sä琀a upp solpaneler på taket för a琀 kunna producera egen el. Vad är den största fördelen med a琀 producera egen el? – Vi har e琀 cirkulärt tänk här på gården. Det handlar om a琀 ta 琀llvara på det som redan 昀nns, i det här fallet solen. Solcellerna är en del av det som jag står för. Det var en investering som passade väl in i mina och min familjs värderingar. Det känns bra a琀 satsa på fram琀den och känna a琀 vi är med och bidrar.

Solcellerna var en investering som passade väl in i min och min familjs värderingar. Vad mo琀verade dig 琀ll a琀 sä琀a upp solpaneler? – Jag och min man diskuterade mycket vad vi skulle göra, om det här var rä琀 sak a琀 satsa på. Men för a琀 satsa på fram琀den och vara med och bidra, var en investering i solel en mo琀verad sak a琀 göra. Det ger oss möjligheten a琀 få egenproducerad el.

4

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Emelie bor på en gård 琀llsammans med sin familj och är tjänsteman under dag琀d, men på kvällarna, helgerna och nä琀erna tar hon hand om sina odlingar och djur hemma på gården. Hon är en så kallad månskensbonde. Vad är det bästa med a琀 ha en egen gård? – Det bästa med a琀 bo så här som vi gör är a琀 jag släpper allt jag har gjort under dagen och tar tag i a琀 klippa får, städa i hönshuset eller gräva om trädgårdslandet. Det 昀nns all琀d något a琀 hugga tag i. Jag vill visa mina barn vad naturen ger, vad djuren ger, var maten kommer ifrån. Det får dom naturligt när vi bor och lever som vi gör.


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 5

ANNONS FRÅN BIXIA

Emelie Månskensbonde och elproducent

Di琀 elval gör skillnad! Skanna mig! Läs mer och teckna elavtal genom a琀 skanna QR-koden, besök bixia.se/besoker eller ring 0771-60 30 30 så hjälper vi dig. UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

5


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 6

N Y H E M S I D A – O S T G O TA M AT. S E

Ny hemsida för den lokala maten En ny karta ska göra det lätt att hitta till Östgötamats många medlemmar. Det är en av nyheterna på Östgötamats uppdaterade hemsida. Kartan på själva startsidan ska göra det enkelt att hitta den lokala maten. Hemsidan har också gjorts mer sökbar. – Vill man till exempel åka till olika gårdsbutiker finns de samlade under gemensamt sökord, säger Lotta Karlsson på Svecia Travels och en av dem som arbetat med nya ostgotamat.se. – Sidan kommer också att innehålla förslag på olika upplevelsepaket för att lyfta såväl upplevelser som medlemmar. Dessutom finns en sökfunktion som heter ”matsäck”. Klickar du på den får du förslag på restauranger och kaféer, som säljer matpaket att ta med på utflykten ut i naturen.

Ett sätt att lyxa till tillvaron och kanske ett efterlängtat avbrott från de egna ostmackorna? Alla medlemmar restauranger, producenter, gårdsbutiker, grossister som arbetar med närproducerad mat och butiker där man kan hitta östgötamat - finns presenterade. Allmän information om Östgötamat ekonomisk förening får också sin plats liksom fler recept baserade på närproducerad mat. www.ostgotamat.se

Det godare lokala valet

[ KAFÉ • BISTRO • OST- & INREDNINGSBUTIK ]

Vi bjuder på en rustik och avslappnad miljö där det är lätt att umgås och njuta av vår goda mat och kaffe från eget rosteri. Här finns även en välsorterad ostbutik och inredningsbutik. Du hittar oss på väg 206, 5 min utanför Vadstena.

V

A

Kött från nötkreatur som skapar biologisk mångfald i Östgötska Naturbetesmarker. Sigillmärkt för högsta kvalitet och säkerhet.

6

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

T E RI

A

OS

ET

R

Njut av ett godare och nyttigare naturbeteskött som bidrar till ett blommande, surrande, kvittrande Östergötland.

En plats att umgås på

DSTEN

HUFVUDSTAD GÅRD • VADSTENA • 0143 - 122 66 För öppettider: Facebook: Ladugard206, Instagram: ladugard206 Facebook: RosterietVadstena, Instagram: rosteriet_vadstena www.ladugard206.se • www.rosterietvadstena.se


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 7

Vi gjorde det igen!


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 8

U T O C H S M A K A PÅ Ö S T E R G Ö T L A N D

Ut och s maka på Östergötland

V ti p s F

Med den mörka årstiden bakom oss ger vi oss ut i ljuset, redo för nya upptäcktsfärder i Östergötland. Det känns som om det senaste året fostrat oss att vara utomhus i nästan vilket väder som helst (till exempel äta födelsedagstårta med en 4‐åring i stark västanvind från Roxen och en hagelskur uppifrån). En efterlängtad varm årstid gör förstås det mesta lättare och roligare men också mycket godare när vi kan åka bil, vandra, cykla, åka båt och paddla runt till alla smultronställen som bara väntar på att just du ska komma och smaka på östgötamaten!

Vi bjuder på några förslag till utflykter!

Runt Glan:

Upplevelser för alla sinnen Blommor och blad, kombucha, getost och cocosbollar – en ut‐ flyktsdag runt sjön Glan med stopp i Skärblacka, Finspång och Svärtinge ger nya upplevelser och lite av varje för magen, trädgår‐ den och kylskåpet där hemma. Cocosbollsfabriken i Skärblacka blir första stoppet för den här dagen när resan tar oss medsols runt Glan.

Fluffiga cocosbollar och Norrköpingsfläsk – en 100-årig specialitet – lockar riktiga godisgrisar. Hos Annika Nilsson och Karin Jakobsson kan man också ta en fikapaus och handla lokala produkter. (Läs mer om Cocosbollsfabriken på sidan 26). Vi kör vidare med våra fynd i kylväskan och strax före Finspång tar vi av vid skylten Doverstorp och kör en kort sträcka mot Hejtorps gårdsmejeri. Kristina Carlsson började göra ost hemma i köket mest för nöjes skull men efter utbildning på lantbruksskola och inom ystning slutade hon sitt jobb som konstruktör på Saab för att satsa helhjärtat på ett gårdsmejeri med mjölk från getter och får. – Jag ville arbeta med djur och med något för mig själv. När jag blir pensionär vill jag inte ångra de val jag gjort. Kristina Carlsson tar oss med ut i en hage för att ropa till sig getterna. Även en skock får försöker komma fram Kristina Carlsson och getterna hemma på Hejtorps gård. Foto: Jan Christer Persson

8

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

men stannar överraskande lydigt när Kristina sätter upp handen och ropar: Inte fåren! Det kan inte bli mycket mer idylliskt när en av getterna vågar sig fram för att kärvänligt klia hornen mot mina ben. På Hejtorp finns en liten gårdsbutik med allehanda ostar från den egna produktionen. Kristina tillverkar även glass av mjölken. På gården tar man dessutom hand om både kött och skinn från killingar efter att de under sommaren hjälpt till att rensa sly och på så sätt ha sett till att hålla landskapen öppna. Vidare mot Finspång där vi träffar Camilla Boström i Finspångs Bryggeri & Deli‐Skafferi. Utanför bryggeriet står bord och stolar och flera gäster har slagit sig ner för en fikastund. Bryggeriet ligger intill den rätt så trafikerade väg 51 i utkanten av samhället. Med andra ord liv och rörelse. Camilla skrattar: – Bryggeriet är en riktig asfaltblomma! Det har gått några år sedan Camilla Boström startade ett bryggeri för kombucha (dryck som framställs av te och levande bakteriekultur) och vattenkefir (fermenterad dryck av vattenkefirgryn, socker och vatten) Hon tillverkar också syrade grönsaker. Inriktningen på produktionen liksom på de varor från andra lokalproducenter som säljs i bryggeriet är att de ska vara hälsofrämjande. – Många är medvetna om matens betydelse för hälsa och gör kopplingen mellan den och fermenterade produkter, säger Camilla Boström. Efterfrågan ökar, matintresserade kommer hit och söker något syrat till måltiderna som till exempel surkål med havssalt och kummin. – Många fler kunder har också under pandemin upptäckt vikten av att handla regional mat.

E tr Fo

Ä a Fo


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 9

U T O C H S M A K A PÅ Ö S T E R G Ö T L A N D

Mer info om det olika platserna: cocosbollsfabriken.se, hejtorp.se, finspangsbryggeri.se, billbacks.se

Var så goda! Camilla Boström serverar kombucha till Helen och Thord Ax‐Karlsson som avslutning på deras kaffestund med belgiska våfflor som serveras på Finspångs Bryggeri. Foto: Jan Christer Persson

Tips:

Mer hungrig? I en tidigare handelsbod från 1872 i Igelfors, ett par mil från Finspång på den östgötska landsbygden, hittar man numera Pizzamakarna, som skapar pizzor med toppings från närområdet. www.pizzamakarna.se Missa inte Björke vävstuga när du kör mellan Skärblacka och Finspång! Här finns linneväveri, utställning, butik samt kaffestuga. bjorkevavstuga.se

Camilla Boström på Finspångs bryggeri med en del av sin tillverkning av bland annat kombucha, kimchi och surkål. Foto: Jan Christer Persson

Nya produkter med sikte på god hälsa och med lokala råvaror fortsätter att tillverkas i bryggeriet, till den här säsongen är en av nyheterna kvass, en fermenterad dryck som ursprungligen gjordes på mörkt bröd som fick jäsa. En annan spännande nykomling är björksavskombucha. Nu har det blivit dags för att ge sinnet en matpaus och istället ägna sig åt njutning av blommor! Strax innan vi närmar oss Norrköping kör vi av mot Svärtinge där Emelie Billbäck tar emot i Billbäcks träd‐

gårdsbutik och plant‐ skola. Hennes mormor och

morfar startade företaget, idag drivs det av föräldrarna Claerens Jacobsen och Kerstin Billbäck. Grunden till handelsträdgården är den stora trädodlingen. Här finns också en äppelodling med cirka 20 000 träd liksom olika sorters träd som säljs till bostadsområden, parker och kyrkogårdar.

Vi, liksom många andra besökare, kan gå runt i den stora trädgården, leta efter växter till våra egna planteringar eller helt enkelt njuta av allt från vårens tulpaner till sensommarens blomsterprakt i de olika ”trädgårdsrummen”. – Det är en föränderlig trädgård allt efter säsongerna, säger Emelie. Trädgården är inte bara dofter och färger utan också smaker. – Det som växer här återspeglar sig delvis i det som serveras på restaurangen. Villa Flora mitt i trädgårdsdrömmen är en oas för den som är hungrig eller fikasugen. Förra sommaren märktes det också att antalet besökare ökade, när intresset för hemester blev påtagligt.

Din egen trädgård, hur ser den ut? – Jag har ingen trädgård däremot en balkong och där växer det mycket.

Emelie Billbäck mitt i blomsterprakten i Billbäcks trädgårdsbutik i Svärtinge, en trädgård med doft och smak. Foto: Jan Christer Persson

Äppelodlingen med cirka 20 000 träd är en stor del i verksamheten liksom andra träd som säljs bland annat till parker och bostadsområden. Foto: Billbäcks trädgårdsbutik och plantskola. UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

9


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 10

U T O C H S M A K A PÅ Ö S T E R G Ö T L A N D

Mot Kinda och Ydrebygden:

Naturskön matglad runda Marmelad och ost, visst är det en oemotståndlig kombination? Lika oemotståndlig kan en immig kall öl vara en fredagkväll när helgen knackar på. Kombinera detta med en naturskön runda i Kindabyg‐ den och utmed Sommen och resultatet blir en härlig hemester‐ dag! HargOdlarna Lycka, Längtan, Simma Lugnt och Heta Nätter. Det handlar inte om titlar på böcker eller filmer utan om marmelader! Lycka, Längtan och alla deras marmeladkompisar hittar vi i gårdsbutiken hos HargOdlarna strax utanför Kisa utefter en mindre väg mot Ulrika. Själva starten för HargOdlarna skedde redan 1986 men då med självplockning av hallon och jordgubbar. Idag ägnar man sig helt åt att förädla bären och göra marmelader som endast innehåller rena naturprodukter med hög bär- och sockerhalt. hargodlarna.se ____________________________________ Fotnot Lycka: hallon med choklad, Längtan: hallon med lime. Heta Nätter: rabarber, chili, choklad. Simma Lugnt: äpple, fänkål rabarber.

Brostorps Gårdsmejeri Sugen på ostkaka? Då är det värt att ta vägen från Kisa över Österbymo och bort mot småländska gränsen. Där ligger Brostorps Gårdsmejeri, ett familjeföretag med bland annat mejeri och lantbruk med mjölkproduktion. Ostkakan har en alldeles speciell historia så

till vida att för många år sedan försökte Ingvar Kamprad, som blivit extra förtjust i ostkakan från Brostorp på en mässa, få den till sina varuhus. Svaret blev dock nej, för att klara den förfrågan skulle det krävas större delen av Östergötlands och Smålands mjölkproduktion! Idag hittar man den i gårdens eget ostkake-kafé och hos flera återförsäljare i länet. Mjölken från gårdens kor används inte bara till ostkaka utan också till flera olika sorters ostar, till exempel Ko-Lomi, Brostorps egen grill- och stekost. Brostorps gård har både gårdsbutik och ett sommaröppet kafé. ostkaka.com

Nääs Gårdsbryggeri Inte långt från Brostorp ligger Nääs Gårdsbryggeri där det bryggs ett tiotal olika ölsorter. Tidigare var Nääs ett lantbruk innan det för några år sedan förvandlades till ett modernt hantverksbryggeri. Gården har en gammal historia, till exempel fanns det på 1700-talet 500 humlestänger som användes till att brygga öl redan på den tiden. Dagens bryggeri finns i den renoverade ladugården tillsammans med lokal för ölprovning, restaurang, och pub. I anslutning till bryggeriet hittar vi gårdsbutiken där man kan köpa folköl men också lammskinn från gårdens får samt kött från Nääs Kött & Vilt. Mer om till exempel ölprovning och bryggerivisning finns på hemsidan. naasbrygg.se Foto: Ida Segersson

10

UPPLEV ÖSTERGÖTLAND


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 11

U T O C H S M A K A PÅ Ö S T E R G Ö T L A N D

Fler tips:

Grottor i Trollegater. Foto Märit Björk

Hallstad ängar, några kilometer väster

lansstyrelsen.se/ostergotland

fanns här Sveriges första emigrantbyrå, då vi hade emigration från Sverige till Nordamerika. Senare blev det ett emigrantmuseum. I samma byggnad ligger Café Columbia. Information om Café Columbia finns på facebook.

På Hallstad Säteri finns bärbönderna Annelie och Sofia på Found on the ground med sina produkter av Aroniabär.

Landets Goda ligger alldeles intill Café Columbia och är en specerihandel för lokala kvalitetsvaror.

om Rimforsa och vid sjön Järnlunden är ett naturreservat som ingår i EU:s nätverk för värdefull natur. Här finns bland annat en fin slåtteräng och hamlade lindar.

foundontheground.se

landetsgoda.com

Trollegater, ett naturreservat framför allt

På väg från Kisa mot Österbymo och senare Brostorp och Nääs ligger den vackra Tidersrums kyrka, en av Sveriges äldsta och mäktigaste träkyrkor.

känt för sina grottor. visitostergotland.se/295784/Trollegater

Föllingsö odlingslandskap, inte långt från Kisa, är ett ålderdomligt odlingslandskap med beteshagar och slåtterängar och med lämningar från järnåldern. kindaturism.se

Café Columbia och Kisa Emigrantmuseum är inget man vill missa på besök i Kisa. I mitten på 1800-talet

kindaturism.se

Resan går så småningom på vägen utefter sjön Sommen. Ett av många smultronställen där är Torpöns färjeläge. Inte nog med att färjeläget har restaurang, glassbar och stugor att hyra, här kan man också ge sig ut på äventyr med höghöjdsbana och zipline. torponsfarjelage.se

Mot slätten:

Med sikte på grönsaker och Gustav Vasa Chansen är mycket stor att du kommer hem med kassar fulla av grönsaker, bär och ostar om du tar en tur västerut i länet med siktet inställt på produkter från Östgö‐ taslätten. Du får kanske också med dig nya kunskaper om Gustav Vasa när han nu ska tala ur skägget. Strax utanför Skänninge tittar vi in i den första gårdsbutiken på den här resan, nämligen hos Hermelins på Fallsbergs gård. Där säljs de egna grönsakerna allt efter säsong. Gårdens kravmärkta odling omfattar ett 30-tal olika sorter. Säsongen startar i maj med sparris och slutar under vintern med skörd av kål och halmade morötter. I gårdsbutiken säljs även matvaror från granngårdar i trakten. På Fallsbergs gård produceras en hel del annat som potatis och spannmål samt färdiga gräsmattor. hermelins.se I Grepstad gårdsbutik strax söder om Motala känns det som att man kan handla

det mesta när det gäller matvaror. Här finns grönsaker från egen odling och från odlare i närområdet, ägg från gårdens höns liksom marmelad, sylt och chutney, allt tillverkat på Grepstad. Gårdsbutiken innehåller en stor mängd produkter från tillverkare i Östergötland och från andra delar av Sverige; kött från gris, nöt, kyckling och struts, mjöl, ost och mycket mer. Butiken säljer även andra varor som keramik, trähantverk och korgar. I jordgubbstider säljs bär från egen odling. Inte nog med det, en servering med surdegsbullar gör utflykten komplett.

Humlor används som pollinatörer i växthuset. Foto: Annicka Assarsson.

grepstad.se

Även tomater kan ha vackra namn. Conchita, Picolino, Sweetelle och Corianne är fyra av de drygt 20 olika tomatsorter som växer i det stora växthuset intill Tomatboden i Varv. Tomatboden i Varv och Assarsson Trädgård ligger inte långt från vårt förra besöksmål. Här hittar man förstås en äkta tomatbod, en självbetjäningsbutik med – förstås - to-

mater. En mycket omtyckt minigurka brukar smyga sig in bland alla tomatsorterna. Ett tips från Varv: Förvara inte tomater i kylskåp, där tappar de smaken. De håller många dagar i rumstemperatur men skulle de hinna bli mjuka går de att frysa in och användas till soppor och grytor. tomatboden.se

forts. nästa sida UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

11


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 12

U T O C H S M A K A PÅ Ö S T E R G Ö T L A N D

Mot Åtvidaberg:

Foto: Jan Christer Persson

Om man börjar bli riktigt fikasugen lönar det sig att ta sig till Väderstad och Väderstad Centralkonditori. Konditoriet har en lång historia bakom sig, redan 1914 tillverkades bakverk på platsen. Genom åren var konkurrensen stor från flera andra serveringar men till sist fanns endast Centralkonditoriet kvar. När du i dag slår dig ner med en kopp kaffe och något gott att äta är det inte uteslutet att du sitter på samma möbler som fanns här redan på 1930-talet. Förutom nybakat bröd och klassiska bakverk är konditoriet kännt för sitt Väderstadknäcke. centralkonditoriet.se

Sugen på rabarber, jordgubbar eller bigarråer? Då rundar vi Tåkern på väg mot Vadstena. I Charlottenborg på Ombergs sluttning, söder om Vadstena råder ett unikt läge med växtzon 1 tack vare att den kalla luften rinner ner i Tåkern. Där på sluttningen finns Väversunda bärodling med en butik som säljer bär och frukt efter hand som de skördas under säsongen. I Väversunda odlas även hasselnötter och valnötter. Mer om Väversunda på Facebook.

Nu vänder vi mot Vadstena men innan dess kan vi välja vägen mot sjön Tåkern och Tåkerns Trädgård i Herrestad för att botanisera i gårdsbutiken som säljer ekologiskt odlade grönsaker säljs allt efter säsong. Först ut är olika plantor av till exempel tomat, chili, kål och sallad. Därefter fylls butiken på med varor allt eftersom de olika grönsakerna skördas från gårdens rotsaksland, bönland, kålland, potatisland … Äggen kommer från hönorna i Tåkerns trädgård. Sedan två år tillbaka är företaget även en så kallad andelsträdgård. Ett tiotal intresserade i trakten har kunnat erbjudas andelar. En andel av skörden bokas och betalas i förväg och under några veckor kan man hämta sin andel av nyskördade grönsaker. naturus.se

Tillbaka mot Vadstena och nu kanske det har blivit tid att gå in i ladugården vid en av infarterna till staden, Ladugård 206 som fått namn efter vägen som sträcker ut sig i närheten. Ladugården förvandlades för flera år sedan till restaurang, inredningsbutik, delikatess12

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

affär, ostaffär och blev ett utflyktsmål inte bara för östgötar. Många kommer hit för att äta av de dignande bufféerna eller botanisera i ostdisken där ostar från hela världen trängs. Numera doftar det också av nyrostat kaffe sedan ett kafferosteri flyttat in i lokalerna. Under pandemiåret har Ladugård 206 satsat en hel del på tapasbrickor men vad som kommer att erbjudas under sommarsäsongen är på planeringsstadiet när detta magasin skrivs. Så är ju verkligheten för många företag, det är svårt att veta vilka restriktioner som kommer att gälla och därmed hur man kan hantera sin verksamhet. Men något blir det! Kanske ett helt nytt matkoncept? På facebook går det att följa vad som händer på Ladugård 206 eller på: ladugård206.se

När ni nu ändå är här:

Vadstena! Förstås! Hela staden med sin medeltida bebyggelse är en upplevelse! Vadstena slott är ett måste. I början på sommaren är Gustav Vasa huvudpersonen i utställningen, ”Gustav Vasa talar ur skägget”. Det är i år 500 år sedan som Gustav Vasa kom till Vadstena och valdes till riksföreståndare. Missa inte heller de historiska visningarna på slottet, till exempel ”Kvinnor runt Vasatronen”. Katarina Stenbock, Gustavs tredje hustru, berättar spännande.

Vi besöker g Sugen på mat eller kultur eller natur? Kanske alltihop på en gång? Häng med till Åtvidaberg med omnejd och njut. Herrsäter Vi tar oss 20 minuter söder om Linköping till Herrsäter Kungsgård, en gård med anor ända tillbaka till 1684. Sedan dess är gården en kronogård och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Herrsäter är också ett äkta familjejordbruk som drivs av två syskon och deras föräldrar. Gamla byggnader på gården samsas med nya, bland annat en lösdriftsladugård med mjölkrobot till gårdens kor. En typ av lyxhotell för kor där de kan äta, sova och mjölkas när de själva känner för det. På Herrsäter finns en butik med självbetjäning där gårdens många olika egentillverkade produkter säljs. Här hittar du ostkakor, som fått pris för förstklassigt mathantverk, ostar, marmelader, sylt och mjöl. herrsater.se

Villa Baro

vid fågelsjön Tåkern intill Omberg och Vättern. Inne på Naturum finns utställning och i området fågeltorn och vandringsleder.

Vi fortsätter mot Åtvidaberg och Villa Baro, hotell och restaurang vid Åtvidabergs golfbana vid Bysjöns strand. Villa Baro invigdes förra våren efter renovering och tillbyggnad av för detta Trädgårdshotellet. Även om golfen är en av grundpelarna i verksamheten står maten, ofta med ursprung i trakten, högt i kurs. Restaurangen har öppet för luncher och middagar men vissa helger är maten och kulinariska njutningar extra mycket i fokus, sparris och kräftor till exempel. Senare i år väntar surströmmingsskiva och gåsmiddag. Villa Baro satsar på att vara ett aktivt hotell med paket som innehåller övernattning och mat samt olika upplevelser, till exempel vandringspaket eller guidade kajakturer

visitostergotland.se/142065/Naturum‐Takern/

villabaro.se

Vadstena saluhall erbjuder sina kunder många delikatesser, många av dem dessutom lokalt producerade.

Borkhult Lapphem

vadstenaslott.com

Vadstena klosterområde med bland annat Klosterkyrkan och Sancta Birgitta Klostermuseum. upplevvadstena.se/kloster

Naturum Tåkern är ett besökscentrum

vadstenahandel.se/shopping/vadstena‐salu‐ hall

En och en halv mil från Åtvidaberg når vi den lilla byn Borkhult med arbetarbostäder från 1800-talet. Här byggdes också ett hus i två våningar och med sex små lägenheter,


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 13

Inte bara mat utan också vacker natur möter den som besöker Villa Baro. Foto: Samuel Unéus

r gård, hotell och ett lapphem

huset lappades ihop av byggrester och fick namnet Lapphem. I byn Borkhult växte systrarna Elisabet och Matilda Magnusson upp på 1980-talet, flyttade till Stockholm respektive Göteborg men för fem år sedan köpte de Lapphem som de kallar för sina drömmars hus. Idag är Lapphem ett paradis för den som älskar våfflor men huset rymmer inte bara ett våffelkafé utan även ett pensionat och ett kulturhus med musik och konstutställningar under sommaren. borkhult.se

I Adelsnäs park i Åtvidaberg finns en sol‐ kanon i ett torn från mitten av 1800-talet. Från solkanonen skjuts middagssalut varje dag kl 13 från maj till och med augusti. Den som vill skjuta kan göra det under överinseende av en Solkanonklubbens kanonjär och själv bli diplomerad solkanonjär. solkanonklubben.se

Mormorsgruvan är en koppargruva utanför Åtvidaberg. Den är största gruvan i ett gruvfält och här bröts koppar från 1200talet framtill slutet av 1800-talet. visitostergotland.se/171080/Mormorsgruvan

Andra upplevelser i trakten:

Ett kulturellt centrum är på väg att växa fram i Åtvidabergs historiska industrikvarter där redan kulturskolan, museer, café, secondhandbutiker och hantverkare finns. atvidaberg.se/uppleva‐och‐gora/turism‐och‐ sevardheter

Åtvids gamla kyrka är väl värt ett besök. Den uppfördes under senmedeltiden men revs 1887. Många år senare påbörjades återuppförande av medeltidskyrkan och 1957 kunde den invigas på nytt.

Östgötaleden som slingrar sig genom landskapet, går också förbi Åtvidaberg. visitostergotland.se/ ostgotaleden

Bersbo gruvby i närheten av Åtvidaberg påminner oss om ett brukssamhälle och brytning av koppar. Kopparverket stod för modernism och framtidstro. Här hittar man ett ekomuseum. visitostergotland.se/171078/Bersbo‐kop‐ pargruvor

Sissi Stahlis skulpturträdgård och ateljé i Björsäter. Även utställning med bilder av fotograf Per Erik Gustavsson. sissistahli.se

I Sissi Stahlis skulpturträd‐ gård i Björsäter väntar många överraskningar. Foto: Per Erik Gustavsson

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

13


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 14

KI N DA KA NA L 150 Å R

Stort firande för

150-åringen!

Det ska märkas att Kinda kanal fyller 150 år!

Jubileumsturer i kanalen och på sjöarna planeras förstås men räkna med flera andra aktiviteter under kommande månader.

– Vi har massor av planer, säger Karin Nybrolin, VD för Kinda kanal. En rad aktörer inom Destination Kinda kanal kommer att finnas med. På grund av pandemin har vi dock inte kunnat förbereda allt i detalj. Mycket kommer i alla fall att handla om mat. – Det blir ett stort tema kring ”Hur smakar Kinda Kanal!” – Det finns många duktiga matproducenter kring kanalen med omnejd och flera restauranger och kaféer planerar att låt jubileet också synas på menyerna berättar Karin Nybrolin. Dessutom kommer det att dyka upp både jubileumsglass och jubileumsöl! M/S Kind, kanalens egen passagerarbåt, ska göra speciella turer såväl i och runt Linköping som i sjöarna söderut. Karin Nybrolin, som själv gärna paddlar i sin egen kajak i kanalsystemet berättar att det även blir speciella aktiviteter med kajaker.

Östergötland är välförsett med kanaler! Här har grävts och sprängts i gamla tider för att far‐ leder ska kunna binda samman städer och landsbygd. Genom landskapet slingrar sig den mer kända Göta kanal på sin väg mellan två av Sveriges största städer medan Kinda kanal håller sig på hemmaplan. Men den som är liten kan vara nog så kaxig! Ett 150-årigt jubileum inger respekt. Kanalbygget startade redan 1799. Kinda kanal var tänkt att bli en transportled från sjön Åsunden och norrut mot Linköping. Den skulle förbinda flera sjöar i Kinda och Linköpings kommuner med Roxen och Göta kanal. 1810 började kanalen att trafikeras

14

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

– Ha utkik på vår hemsida! Har VD några speciella smultronställen att dela med sig av? – Hovetorp med slusstrappan och Östgötaleden intill, det är en pärla! Och Nykvarnsholmen inne i Linköping med 150-årig sluss, en ny fisktrappa och platsen för Slaget vid Stångebro! Och, inte att glömma, den häftiga naturen omkring kanalsystemet. – Naturen till exempel runt Åsunden är fantastisk. Förra säsongen, 2020, då vi semestrade på hemmaplan innebar många besökare både i och kring Kinda kanal. – Vi slussade nästan dubbelt så mycket jämfört med året innan. Hemestern kommer nog att hålla i sig detta året också, tror Karin Nybrolin, som nu har varit VD för Kinda kanal i tre år. Innan dess arbetade hon vid Göta kanal i åtta år. – Så jag är en riktig kanalnörd! Mer info om jubileet: www.kindakanal.se Fotnot: Fisktrappa eller fiskomlöp, som är en naturliknande slinga som byggts runt vandringshinder på Nykvarnsholmen. Fisk i området har på så sätt fått bättre möjligheter att vandra från Roxen upp till Tannefors sluss.

men en olycka vid Brokinds sluss gjorde att trafiken upphörde. Det skulle dröja ända till 1865 innan arbetet återupptogs. Först 1871, alltså för 150 år sedan, stod kanalbygget klart och farleden kunde öppnas,

Äventyr för hela familjen med alla slussar i Kinda kanal. Foto: Therese Mathiasson

främst med tanken på frakt av jordbruksprodukter och timmer. När sedan järnvägen kom att ta över allt mer av transporterna, upphörde godstrafiken på kanalen 1949 och turisttrafiken tog över.

Fakta: Kinda kanal, som binder ihop Linköpings kommun med Kinda kommun, är åtta mil lång. Kanalen förbinder sjöarna Åsunden, Ämmern, Järnlunden, Lilla och Stora Rengen och Ärlången med Roxen och Göta kanal. Här finns 15 slussar, alla handdrivna! De kanalfarare som inte låter sig slussas i egna farkoster mellan sjöarna kan uppleva kanalen ombord på M/S Kind som trafikerar kanalen under somrarna. Skedevid kanal är en kort kanal som förbinder Ämmern och Åsunden och är därmed en del av Kinda kanalsystem. Störst och minst: Hovetorps slussar har en total nivåskillnad på 15, 8 meter, Brokinds sluss 1,6 meter


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 15

Ö S T G Ö TA M AT

LOKALT FRÅ N ÅTVIDABERG

Välkommen till vår Gårdsbutik! Öppet varje dag 8-20. Enkelt, smidigt och säkert med självbetjäning. Här finns alla våra produkter från gårdens råvaror samt det bästa från bygden omkring oss. Njut en stund av ett familjejordbruk i kanten av det östgötska eklandskapet. Vi ses!

Herrsäter Kungsgård Värna Herrsäter, 59794 Åtvidaberg

www.herrsater.se Erik 073-8178062 Sara 070-2544772 facebook.com/herrsatersgard

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

15


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 16

KI N DA KA NA L 150 Å R

Upplevelser i

eklandskapet Tre slott och ett vidunderligt ek‐ landskap möter den som besö‐ ker trakterna kring Kinda kanal men också en fiskränna, ett ost‐ kakebageri, salta gurkor och en nostalgimack. Vi tar det från början, det vill säga där kanalen tar vid i Linköping efter att ha lämnat Roxen bakom sig. Vid Nykvarns sluss ligger Nykvarns‐ holmen som är föremål för en stor naturvårdssatsning i Linköping. Här har man skapat en fiskväg och ett så kallat omlöp så att fiskar som håller till i Roxen kan vandra hela vägen fram och tillbaka till Tannefors slussar. I Tannefors finns en 100 meter lång ränna dit fiskarna kan ta sig för att leka. Genom konst på Nykvarnsholmen berättas det om det biologiska livet i vattnet. linkoping.se sök Nykvarnsholmen. Linköping är också hemmahamnen för passagerarbåten M/S Kind, som utlovar upplevelser på vattenvägen liksom god mat och dryck ombord utmed kanalen. På hemsidan finns flera olika förslag på kryssningar som till exempel en heldag på kanalen eller en musikkryss mellan slussarna. rederiabkind.se

På vår väg utefter kanalen passerar vi slott och herresäten. Sturefors slott med anor från 1700-talet ligger på en udde i sjön Ärlången. Den engelska parken är öppen för allmänheten. Sturefors naturreservat, som är en del av slottets marker, tillhör Östergötlands mest värdefulla ekmiljöer. visitlinkoping.se sök Sturefors slott. lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/ naturreservat/sturefors

Nya slottet Bjärka‐Säby i barockstil ligger i närheten av sjön Stora Rängen. Slottet ägs av Pingstkyrkan i Linköping men är tillgängligt för besök och visningar. Rum kan hyras i slottets övre våning och längst ned finns ett alldeles eget slottscafé. visitlinkoping.se sök Nya slottet BjärkaSäby. 16

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

1 Stångs Magasin

1

2 Bondbönans Odlingar 3 Stafsäter Gårdsglass

Brokinds herrgård ligger på holmar vid Stångåns utlopp ur sjön Järnlunden och är ett av traktens äldsta herresäten. Själva herrgården är privat men i dess närhet ligger Bro‐ kinds sluss och Kanalmuseet. Föreningen Kinda Kanals Vänner och kanalbolaget visar redskap och verktyg från kanalbygget. visitlinkoping.se sök Kanalmuseet i Brokind. Många vandringsleder slingrar sig runt trakten kring kanalen som olika sträckor av Östgötaleden. Rängen runt är en av dem, en 45 kilometer lång vandringsled runt sjön. En annan är leden på cirka 4 kilometer från Brokind till Vigge‐

by.

Då passerar man genom ekhagar fram till slussen och Brokinds herrgård och in i Viggeby naturreservat.

4 Vårdnäs Stiftsgård 5 Rimforsa Strand 6 Storgården Rimforsa 7 Ryda Gård

2 3

4

5 6

visit.ostergotland/ostgotaleden

Mellan Stafsäter och Vårdnäs, inte många kilometer från Vårdnäs Stiftsgård, ligger Vesterby golfbana mellan sjöarna Stora och Lilla Rängen. Till golfbanan hör en restaurang. landerydsgolf.se Framme i Rimforsa finns det kanske tid för en avstickare till andra sidan Åsunden. Efter några kilometer på vägen som går mot Åtvidaberg dyker en skylt upp som visar in till Fresons Bageri & Trädgård. I den lilla butiken säljs bland annat ostkaka och kalvdans, bakade på gården efter gamla Kinda-recept. I ett växthus säljs plantor och i ett annat av gårdens hus finns kafé. fresons.se

Ett kort stycke bort, i Kättilstad, ligger nästa utflyktsmål: Kinda Gurka, en av Sveriges största leverantörer av olika sorters inlagd saltgurka. Den vita färsksaltade gurkan är en äkta östgötsk delikatess. kindagurka.se

7

På samma sida Åsunden men längre söderut ligger Björkfors med något så ovanligt som en nostalgimack. BP Nostalgimack har kvar interiören från 1955. 2001 invigdes macken till nostalgimuseum. Olika evenemang med bland annat bilträffar brukar ordnas. Men titta på hemsidan för säkerhets skull! nostalgimacken.se När vi nu är i Björkfors ska vi nog inte missa Valö Café & Festplats. Serveringen ligger på en ö i anslutning till en festplats med dansbana. valocafe.se


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:13 Sida 17

Ö S T G Ö TA M AT

r

Sommartid i trädgården hittar ni allt från egenodlade grönsaker, snittblommor och hemgjord marmelad, sylt och kolor. Växthusbutiken är fylld med inredning, krukor och marockans keramik samt blommor efter säsong. För aktuellt blom och grönsaksutbud se vår hemsida. Vi uppdaterar löpande när säsongen startar Besök vår hemsida för aktuella öppettider samt vad som är i säsong just nu hos oss Instagram: @grytshandelstradgard Instagram: @grytshandelstradgard grytshandelstradgard.se info@grytshandelstradgard.se 0702-804798 Rågeterdalsvägen 7

Kanot och kajak Paddla på mysiga sjöar och idylliska Kinda kanal. Äventyr och avkoppling med middag, dubbelrum, frukostbuffé, lunchpaket och kanot-/kajakhyra. FRÅN 1 195 KR PER PERSON

Vi kan hemester! Camping de luxe i Vårdnäs ”pimpade” vindskydd eller tvådagarsvandring Rängen runt. Oavsett vilket äventyr du väljer i sommar har vi paket som passar dig.

Nyhet! STÄLLPLATSER FÖR HUSBILAR!

SOMMAREN FINNS PÅ VÅRDNÄS!

Sommarlunch OBS! Tis-lör kl 12–14 dukar vi upp en somrig lunch med en dignande salladsbuffé i vår restaurang. Boka gärna bord. VARDAG: 119 KR HELG: 179 KR

VECK 26-32A

Grillkvällar Njut av sommarkvällen på vår underbara terrass med barbeque, sjöutsikt och sommarbar. Tisdagar och torsdagar. Boka bord! 395 KR PER PERSON

PAKET FRÅN 995 KR

www.vardnas.se 013-36 85 00

Fler paket på vardnas.se UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

17


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 18

KI N DA KA NA L 150 Å R

Smultronställen

“Folkes Slusslager”, ett öl att jubilera med.

utefter kanalen

Det är gott om östgötamat ut‐ efter Kinda kanal. Restau‐ ranger, som är stolta över sina menyer med mycket närpro‐ ducerat, odlare som förser närområdet med grönsaker och blommor samt glass som tillverkas för hand från början till slut. Östgötamat kombine‐ rad med upplevelser, kan en hemester bli mycket bättre? Stångs Magasin har anor ända från 1805 - då en kvarn, idag en restaurang. Från en glasveranda har man utsikt över Stångån och på sommaren återuppstår den flytande uteserveringen Stångs Brygga. Köket samarbetar med småskaliga, lokala producenter vilket innebär en stor mängd råvaror från närområdet. Närmsta granne är för övrigt båten M/S Kind stangsmagasin.se

Bondbönans odlingar, en dryg mil sydöst om Linköping och invid samhället Sturefors, kännetecknas av en småskalig odling utan bekämpningsmedel. Under våren säljs grönsaksplantor i gårdsbutiken, därefter grönsaker allt efter som de skördas. Bondbönans odlingar har också självplock av sommarblommor och blommorna har fått ta allt större odlingsplats under åren. bondbonans‐odlingar.se

Efter Bondbönans odlingar kan man välja att antingen åka vägen

över Bjärka-Säby med sitt vackra slott eller ta den mindre vägen mot Stafsäter Gårdsglass. Glassen, som blivit känd bland annat för att den finns i otroligt många spännande smaker, tillverkas med naturliga råvaror och i huvudsak på frukter och bär från närområdet. I år blir det dessutom en alldeles speciell sluss-glass, gjord på bär som kan plockas utefter kanalen: jordgubbar, hallon och blåbär. Stafsäter gård kan ta emot båtgäster vid en gästbrygga och erbjuder också lyxcamping, så kallad glamping, i ett sjömagasin. stafsater.se

”Glampa” kan man göra även vid Vårdnäs stiftsgård men här kallas den luxuösa övernattningen i det fria för Camping deluxe och är camping som stiftsgården utvecklar den här sommaren. På Vårdnäs finns en rad olika upplevelsepaket där man kan kombinera till exempel vandring, paddling, och yoga med lunchpaket, middag och boende, i både hotellrum, vandrarhem och i vindskydd. Nytt för i år är också ställplatser för husbil. Vårdnäs Stiftsgård samarbetar med lokala och ekologiska producenter, utvecklar det gröna och det vilda köket och har eget bageri. Under sommartid brukar det vara välbesökta grillkvällar ute på altanen som vetter mot vattnet. vardnas.se Kanaljubileet märks lite extra på Rim‐ forsa Strand. I samarbete med passagerarbåten M/S Kind arrangeras olika kryssningar, till exempel en kvällskryss i Åsunden och ett paket där man upplever Kindas

Slussöl i present

Kinda Kanal har fått ett alldeles eget öl som 150‐årspresent. Centralbryggeriet i Linköping har under våren lanserat ”Fol‐ kes Slusslager” på Systembolaget, ett öl bryggt på malt enbart från Ullälva gård utanför Linghem. vackra natur både till sjöss och till fots samt middag och boende på Strand. Hotellet erbjuder flera andra paket under sommaren bland annat ett som helt enkelt återupplivar lite pensionatsnostalgi. Restaurangen, som till stor del hämtar maten ur det östgötska skafferiet, återkommer även i år med grillkvällar. rimforsastrand.se Ett litet stycke söderut ligger Storgården, liksom Rimforsa Strand intill sjön Åsunden. Storgården är främst känt för att vara ett hotell för konferenser men också för att arrangera fester och kalas. Då och då ordnar restaurangen, som tillagar maten på närproducerade råvaror från skog och sjö, avsmakningsmenyer med en 7-rätters middag. storgarden.com

Ryda gård intill södra delen av Åsunden har en gårdsrestaurang med mat från trakten, det vill säga nyfångad fisk från Åsunden och vilt från skogen. Ryda gård kan också erbjuda fiske av gädda och gös. I trakten finns flera naturreservat, ett av dem ligger i nära anslutning till gården. ryda.se

Cook-along – nya grepp under pandemin Under pandemin, som satt sina spår inte minst inom restaurangbranschen, har upp‐ finningsrikedomen varit stor i väntan på en återgång till mer normala förhållanden. Östgöta Kök i Norrköping och Linköping, till exempel, bjöd in middagsgäster till cook‐ along fyra lördagar under första halvåret 2021. Cook‐along innebär att man själv lagar en tre‐rätters meny under ledning av två koc‐ 18

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

kar. Matvarorna, som skulle användas till en förutbestämd meny, hämtades på någon av Östgöta Köks restauranger. Via en länk star‐ tade festkvällen med drinktilltugg för att sedan fortsätta med matlagningen. En del var redan färdiglagat, medan annat fick lagas tillsammans med proffsen. Därefter var det bara att sätta sig till bords och njuta av festmåltiden.

Foto: c‐crelle‐fotograf‐norrkoping


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 19

RECEP T

Utsökt regional mat med kärlek Karin Elebring och Thomas Hallgren på Östgötakök älskar god mat. Mat som grundar sig på kärlek till utvalda råvaror, gärna från gårdarna på den bördiga östgötaslätten. I femton års tid har det varit deras filosofi, och den har genomsyrat varje koncept som de utvecklat under åren. De arbetar med att erbjuda utsökt regional mat. Med de bästa råvarorna. Och med kärlek. GRILLAD VIT SPARRIS MED VITLÖK & RAMSLÖKSKRÄM, POCHERAT ÄGG & GRILLADE BRÖDSMULOR 4 personer 16 st. vita sparrisar 50 g smör 1 st. citron salt 10 st. ramslöksblad 4 st. vitlöksklyftor 4 dl mjölk 1 skiva kantskuret ljust bröd 4 st. ägg 1 msk ättika 1 l vatten 2 skivor ljust bröd Rapsolja

Skala sparrisen. Koka sparrisen ca 4 minuter i 2 l vatten, smör, skalet och saften från citronen samt 2 tsk salt. Lyft ur sparrisen och låt spadet svalna. lägg till baka sparrisen i det kalla spadet. Detta kan man med fördel göra en tid innan. Koka upp lättsaltat vatten och förväll rams­löken hastigt. lyft ur och kyl i kallt vatten. Sjud vitlöken i 2 dl mjölk i 5 min. Häll av mjölken och koka upp vitlökarna i resterande mjölk. Låt svalna. Mixa vitlöksmjölken med ramslöken och brödskivan tills det blivit en jämn kräm. Smaka av med salt.

Koka upp 1 liter vatten med en msk ättika och två tsk salt. Skapa en virvel i vattnet med hjälp av en sked. Knäck försiktigt ned äggen i vatt­ net. Lyft ur äggen efter 6 min. Pensla brödet med oljan. Grilla brödet till fin färg. Riv ned brödet i mindre bitar. Grilla sparrisen 2 minuter på varje sida. Servera sparrisen med det ljumma ägget och lökkrämen. Smula över det grillade brödbitarna.

VIVECAS GRILLADE GÖS MED ÖRTOLJA Varför inte ta reser av färska kryddor och göra en örtolja? Det går utmärkt att även använda sig av stjälkarna.

ÖRTOLJA:

Ta det som finns hemma t.ex.: Basilika, persilja, gräslök, timjan, babyspenat (för att få en härlig grön färg) smaksätt med citronzest, vitlök och chili. Mixa med en stav­ mixer. Sila av om du vill ha en slät olja.

Oljan är färdig att använda. God till pasta eller som smaksättare till en sallad.

GRILLAD GÖS MED VARMA GRÖNSAKER MED ÖRTOLJA: Titta vad som finns i kylen: Morot, potatis, palsternacka,broccoli, lök, paprika sparris, rödbetor. Sätt ugnen på 175 grader Skär ner de grönsaker som vill använda, tänk på att morot och potatis tar längre tid i ugnen så sätt in dem före tex broccoli, sparris och lök. Salta och ringla rapsolja över, sätt in i ugnen ca.30­40 min 1 hel uttagen gös Citron i skivor Färsk chili Skär snitt genom skinnet. Pensla gösen inuti med örtolja och fyll med skivad citron och chili. Bind ihop gösen och pensla örtolja runtom. Grilla först och lägg den sedan på indirekt värme på grillen. Sätt på locket. Fisken är klar när ryggfenan enkelt lossnar. När grönsakerna är klara ringla över den kvar­ varande örtoljan.

KALL SÅS:

1 dl majonnäs ½ dl gräddfil Smaksätt med örtolja och salt

Smaklig måltid!

Foto: ©‐crelle‐fotograf‐norrkoping UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

19


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 20

M AT K U LT U R E N E F T E R C O R O N A

Matkulturen efter corona

Får vi vårt glada 20-tal?

Blir vårt 20-tal lika glatt som det 20-tal som kom efter spanska sjukan? – Kom ihåg att det tog fem år efter spanska sjukan innan det blev det glada 20talet! En ekonomisk kris kom emellan, säger Richard Tellström, docent i ämnet matkultur och mattrender. – När alla är vaccinerade skålar vi förmodligen i champagne men fortsätter att äta ungefär samma mat som för drygt ett år sedan. Men kreativiteten kommer även om det inte ännu går att säga hur och riktigt när. – Matkulturella förändringar hänger samman med ekonomi, politik och värderingar. Senast vi fick en sådan förändring var under sent 1990-tal när folkhemsmaten gick till crossover, när vi började blanda klassisk svensk kost med influenser från andra länder. Den här gången kommer proffsen, det vill säga kockarna att vara snabbast då de först av alla möter sina kunders värderingar. Richard Tellström har ett tips till restaurangerna: Spana in krogarna i de svenska storstäderna för att se vad som sker där. Och till storstadskrogarna: Titta efter vad som händer i New York, London och Paris!

ÖSTGÖTAÄGG Mitt på den östgötska slätten hittar vi våra äggmästare Erik och Anna. Med sina utvalda gårdar i Östergötland erbjuder de hållbart producerade ägg. Med sitt stora fokus på att skapa en välmående kedja hela vägen från bonde till konsument har man lyckats skapa något av ett ”östgötskt kretslopp” Prova Östgötaägg och upplev smaken av en välmående östgötsk landsbygd. 20

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Hur har vi betett oss under corona‐eländet? I början bunkrade vi varor (mest toalettpapper men även sådant som jäst var hårdvaluta ett tag). Vi började laga mer husmanskost, bakade mer än vanligt men handlade också mycket hämtmat. – Bunkringen gick över. Bakningen har vi fortsatt med och de som jobbar hemifrån lagar fortfarande mycket husmanskost men nu med ett större intresse för svenska produkter. Matlagningen är däremot ganska oinspirerad, vi ser inga nymodigheter. Trenden med hämtmat har fortsatt. – Det är inte särskilt lönsamt för restaurangerna men hämtmaten gör så att man kan hålla igång verksamheten. För övrigt tror Richard Tellström att de flesta av oss nu är rejält uttråkade. – Bara att öppna kylskåpsdörren innebär ju att något händer! När vaccinationerna är igenom kan vi få ett nytt läge, det kanske blir en ”halvvanlig” höst men med födelsedagsfester, bröllop och konferenser, allt det som skjutits upp under lång tid. Och även om ingen just nu kan säga hur en ny matkultur kommer att se ut så är det en sak som Richard Tellström är säker på:

– Vi är trötta på att sitta hemma!

Foto: 123rf

När corona slog till förändrades våra matvanor. Vi bakade mer, lagade husmanskost och köpte hämtmat. Vad händer då efter pandemin? Champagne i glasen och lyxmat på tallriken?

Fakta: Richard Tellström är docent och förelä‐ sare i ämnet matkultur och mattrender. Han arbetar också med företag inom matområdet med matens kulturella per‐ spektiv och hur samtidskonsumenten väljer livsmedel utifrån ideal, värderingar och ideologier. Genom att analysera matinköp och re‐ ceptsökningar kan man se hur våra mat‐ vanor ser ut under pandemin. Rickard Tellström studerar även sju restauranger från norr till söder lite närmare. Där har han sett att menyerna är nedskurna och att det främst är vegetariska rätter som fått stryka på foten till förmån för kött. Kött står för trygghet, för mat vi känner igen, säger Richard Tellström.

TOMATBODEN I VARV VI HAR DINA GODASTE OCH NÄRMASTE TOMATER. VÄLJ på allt MELLAN SMÅ SÖTA KRISPIGA KÖRSBÄRSTOMATER TILL STora BIFFIGA TOMATER.

välkommen! 070-622 20 18 WWW.TOMATBODEN.SE GILLA OSS PÅ FACEBOOK!


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 21

Foto: 123rf

A N N O N S F R Å N Ö S T G Ö TA D A G A R N A

Östgötadagarna 4–5 september 2021 Östgötadagarna lockar varje år tusentals besökare till den östgötska landsbygden. Var med och upptäck matproducenter, gårdsbutiker, konstgallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar och mycket, mycket mer. Välkommen!

ostgotadagarna.se


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 22

Å R E T S N YA M E D L E M M A R I Ö S T G Ö TA M AT

Gemensamt arbete för

lokala maten

Kriterierna för Östgötamat Restauranger och matproducenter runt om i Östergötland är medlemmar. En restaurang ska erbjuda minst två rätter på menyn där råvarorna till största delen kommer från regionen. En livsmedelsproducent ska ha sin slutproduktion i Östergötland eller i den lokala producentens närhet. Råvaran ska i första hand tas från närområdet. Mer information finns på:

Nya medlemmar i föreningen Östgötamat fortsätter på den redan inslagna vägen som alla medlemsföretag går för i sitt arbete för regionens produkter och smakupplevelser. Östgötamat är närproducerad mat som till största delen producerats eller odlats i Östergötland. I företagsguiden och på hemsidan hittar du årets nya företag tillsammans med alla våra medlemsföretag.

www.ostgotamat.se

Magasin från 1800-talet

fick nytt liv i Sankt Anna

För några år sedan annonserades ett spannmålsmagasin ut på Bloc‐ ket. Det befann sig då på Herrbo‐ rums gods i Sankt Anna. – Byggnaden var från 1860-talet och om ingen tog hand om den skulle den bli till flis och eldas upp, berättar Anna-Karin Utbult Almkvist. Idag är hon och hennes familj lyckliga ägare till detta magasin som numera heter Magasinet Sankt Anna och ståtar alldeles intill vattnet vid småbåtshamnen i Uvmarö hamn med kafé, restaurang och en gårdsbutik. Innan man kom så långt plockades magasinet i sär för att fraktas till Uvmarö där det plockades ihop på nytt. Antalet delar? 600 stycken! – Hade vi förstått vilket jobb det skulle bli... Det är förstås ingen som ångrar allt besvär. Av de tre våningarna är bottenvåningen inredd och består bland annat av kök, bageridel och plats för gäster, som kan fika och äta hembakade kakor och bröd. Här finns också restaurang som serverar luncher och middagar med menyer som baseras på produkter som kommer från Missjö gård. På ön Missjö bor Anna-Karin Utbult Almkvist och hennes familj på en släktgård där man driver ett skärgårdsjordbruk. – Vi har får och kor och en ekologisk pro22

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

duktion av både djur och marker. Till vår gård hör många öar, på dem och inklusive arrenderade marker så betar djuren på mellan 30 och 40 öar. Vi flyttar djuren mellan dessa med hjälp av en färja och en pråm. Djuren betar och håller landskapen öppna, och vi får ett naturbeteskött som serveras på gästernas tallrikar i Magasinet. För Anna-Karin är det viktigt att slå ett slag för skärgårdens öar för att visa att det

går att bo och leva här året. – Vi har en levande landsbygd! Det var helt naturligt att Magasinet Sankt Anna blev medlem i Östgötamat. – Vi arbetar på samma sätt som det Östgötamat står för. Köttet kommer från våra egna djur på Missjö gård, vi bakar allt bröd och köper till exempel fisk från en lokal fiskare och honung från en bigård i närheten. Mer lokalt kan det inte bli!

Det gamla spannmålsmagasinet blev restaurang, kafé oh butik i Sankt Anna men först plockades det ner i 600 delar för att så småningom plockas ihop igen på ny plats. Foto: Sofia Almkvist


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 10:12 Sida 23

Å R E T S N YA M E D L E M M A R I Ö S T G Ö TA M AT

. er n

Djuren flyttas mellan 30‐40 öar för att beta och på så sätt hålla landskapet öppet och levande. Foto: Anna‐Karin Utbult Almkvist

Fakta: Magasinet Sankt Anna ligger nära väg 210 från Söderköping

mot Tyrislöt. Följ skyltar mot Uvmarö hamn. Där ligger Magasinet samt en småbåtshamn och gästhamn, som Magasinets ägare också ligger bakom! I magasinets butik säljs bland annat produkter från Missjö gård som lammkött, nötkött, fårskinn och garn. www.magasinetsanktanna.se

Gillar du också närproducerat?

!

! ! "##$#%&'($#)!'*!+,--(!.(/0!!

!

"#!$%&'$(#$)*!%+&,*'&*!(-!'$#)*,! !"#$%#&'(#$(#))#&(*)#&'(%'+'&(",(-.))'(/'&0(012($345('6(+0%(7'5(8'75(29&).+'( 07+.6$.$+'&:(;<&+=))(%.$(6.85#)8#(7#%('55(>0?'(#55("'%%#)"'88@("'%%)'(?'3'?( ",(/=83<$(#))#&(#$()4+$(012(8?<$("&07#$'%(.(8?0+#$:(( /'&'(%4(839)6(#))#&(5.))8'77'$8(7#%(%07(%4(9)8?'&:(A$(?9$8)'('55(?077'( 5.))>'?'(5.))@(.+#$(012(.+#$:((( /0?'(%.55(-.))'(/'&0("'?#5(",(6.))'>'&0:8#(#))#&(7'.)'(088(",( .$*0B6.))'>'&0:8#(( !

! !

"""#$%&&'(')*#+,!!!! !!!%-.*/$%&&'(')*#+,! """#$%&&'(')*#+,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!""#"$%& !""#"$%& !"#$ !"#$ !"#$%&'%

!"#$%&'%%

%#&'$ %#&'$ (")*%+%,-.%/"%0#"%0#"1&*% '#2%3&#*2#%4%5 (")*%+%,-.%/"%0#"%0#"1&*%

'#2%3&#*2#%4%567%896:#9*%%

(")*% '#2%3&#*2#%4% (")*%;%<-.%/"%0#"%0#"1&*% 896:

'#2%3&#*2#%4%=7'97%

Närproducerade tjänster och lokal rådgivning från en bank i grannskapet, utan onödigt krångel eller konstgjorda tillsatser. Testa oss, vi är en bank för livet!

($)*+,-,-$&./0#$ 896:#9*%%

! ! !($)*+,-,-$&./0#$

!! >"#"?$$#"1'4227:@%% !! AB#"*7$$*4*:%% !! ("C/&1$%%

#enbankförlivet kindaydresparbank.se

01203455!50! 01203455!50!

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

23


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 24

Å R E T S N YA M E D L E M M A R I Ö S T G Ö TA M AT

En egen plats i skogen Vi har väl sällan vistats utomhus så mycket som under denna ”coronatid”. För den som inte får nog av att vandra i skogen och fixa korv på grillplatserna under dagtid kan kanske Naturlogi vara något? På Verklighetens gård i närheten av Skeda udde och Haraldsbo presenterar systrarna Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona ett nytt koncept, Naturlogi för övernattning och naturupplevelser med bekvämlighet. Verksamheten startade lite försiktigt förra sommaren men den här säsongen räknar de med att kunna ta emot fler gäster. – Vi bygger nya skogsrum, säger Linnéa Salbark och berättar att det kommer att finnas totalt tre skogsrum, som små hotellrum ute i skogen, förutom naturcamping och lägerplats. Verklighetens gård drivs med fokus på natur och miljö och här finns flera olika alternativ för den som önskar slå läger i naturen. I skogsrummen, med avskilt boende från varandra, kan man från ett bekvämt boende spana ut i skogen genom stora

Naturlogi med bekväma sängar mitt ute i skogen.

De två systrarna Josefine Espenkrona och Linnéa Salbark driver Naturlogi tillsammans. Foto: Naturlogi

glaspartier. Här finns lägerplatser för matlagning över öppen eld och två av rummen är lite extra lyxigt utrustade med badtunnor. Naturlogi består även av en liten campingplats och i skogen finns vindskydd och lägerplats för tält. Dessutom flygande tält! Det är som en kombination av hängmatta och tält, förklarar Linnéa. Naturlogi är inte bara upplevelser i skogen utan också upplevelser för magen och sinnet. Gästerna kan nämligen beställa diverse matkorgar till dagens alla måltider.

Till stor del innehåller korgarna lokala och närproducerade råvaror som är tänkta att lagas över öppen eld Från Verklighetens gård kommer till exempel egenodlade grönsaker och korv från de egna fåren. – Det är en viktig sak för oss att maten ska vara lokalproducerad, det är ju helt i linje med vad Östgötamat står för. Vi har också valt att bli medlemmar för att vi tycker att Östgötamat erbjuder ett bra nätverk som förhoppningsvis leder till fler samarbeten med lokala producenter. www.naturlogi.se

Upptäck smakerna hos en äkta, hantverksbryggd kombucha. Färsk opastöriserad dryck bevarar smak och levande bakteriekultur. Färska delikatesser som surkål och kimchi, med miljarder hälsofrämjande mjölksyrebakterier. Tillverkas av regionala och ekologiska råvaror eller ingredienser, efter säsong och tillgång. Smakar och gör gott, med omtanke om både människa och miljö.

Foto: Naturlogi

24

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Mer info: www.finspangsbryggeri.se/butik, info/order: info@finspangsbryggeri.se, 0702-51 11 92. @finspangsbryggeri finspangsbryggeri


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 25

Å R E T S N YA M E D L E M M A R I Ö S T G Ö TA M AT

Raps till olja och kor Från Vist socken mitt i ekland‐ skapet söder om Linköping har det kommit en ny bekantskap: Vist Olja gjord på raps, som växer på fälten intill själva till‐ verkningen

– Vi startade företaget hösten 2019, berättar Roy Åstrand som tillsammans med sin fru Malin, står bakom Vist Olja. Rapsen odlas av Roys gamla kompis och granne, Nils-Erik Lindh. – Vi tar hand om råvaran och pressar den för att utvinna olja. Då får vi också en restprodukt – rapskakor - som blir foder åt korna på Nils-Eriks Lindhs gård. Än så länge är produktionen inte så stor, förra året utvann man 1 500 liter olja.

Olja från rapsfält i Vist socken. Foto: Roy Åstrand

– Vi försöker utveckla verksamheten och öka produktionen något, säger Roy Åstrand, som också äger företaget Gråbo Agrotech med inriktning mot lantbruks- och maskinservice. Vist Olja är, åtminstone än så länge, en bisysselsättning. Marknadsföringen har främst skett genom att man säljer sina varor via Rekoringar i Östergötland. – Där är intresset stort, säger Roy Åstrand, och vi har även fått sälja till några gårdsbutiker.

Gör en utflykt till Kisa! I Kisa med omnejd finns många intressanta besöksmål: matplatser, caféer, speceributiker, gårdsbutiker mm. Alltid med målet

hållbart-klimatsmart-hälsosamt Välkommen önskar vi i Kinda Mat!

Vist Olja är ny medlem i Östgötamat. – Det är en fördel om vi kan få våra varor märkta med Östgötamat på butikshyllorna men vi ser medlemskapet också som en möjlighet att vidga våra vyer. Mer info om Vist Olja på Facebook.

Välkommen till MUSTERI · GÅRDSBUTIK RESTAURANG · CAFÉ Sommarens mysigaste och godaste utflykt! I Gårdsbutiken finns läskande cider, juice, enbärsdricka, sylt, gelé och marmelad. Vi har också ett stort urval av närproducerat mathantverk. En härlig lunch, god fika och glass finns på Restaurang Bettina.

Gårdsbutikens sommartider (1/6-31/8): Mån-fre kl. 10-18, lör - sön kl. 10-17 www.brunnebymusteri.se Brunneby Musteri, Borensberg, 0141-40204.

Du hittar oss på www.kindamat.se

Lokalt producerad mat i Kinda Kommun • UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

25


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 26

Å R E T S N YA M E D L E M M A R I Ö S T G Ö TA M AT

Skärblackagodis

Cocosbollar och Norrköpingsfläsk Skärblacka är kanske mest känt för sin pappersindustri men en helt annan tillverkning på övervå‐ ningen till en livsmedelsaffär sät‐ ter också orten på kartan, dessutom en som sprider betyd‐ ligt angenämare dofter. Det luktar godis när Annika Nilsson och Karin Jakobsson på Cocosbollsfabri‐ ken är på jobbet och gör gammaldags cocosbollar med choklad och kokos, och även lite mer exklusiva bollar toppade med till exempel lakrits och jordgubbar. Cocosbollarna tillverkas hantverksmässigt efter gammalt recept. Annika och Karin, som gemensamt äger och driver företaget, har tagit hand om en annan godisspecialitet, nämligen nostalgigodiset Norrköpingsfläsk. Tillverkningen av ”fläsket” startade för drygt 100 år sedan. I dåvarande Norrköpings Konfektyr & Karamellfabrik tillverkades det randiga godiset med smak av vanilj och jordgubb. – Receptet är topphemligt, säger Annika Nilsson. Hennes kollega Karin Jakobsson hade flera år tidigare drivit företaget först i Norrköping och senare i Skärblacka men sålt verksamheten. Under en tid låg produktionen helt nere innan Karin på nytt i maj förra året, nu tillsammans med Annika, fick nytt liv i Cocosbollsfabriken. Förutom att sälja sina produkter i den egna butiken, Kullerstad Skafferi där det också finns varor från andra producenter, har de en del återförsäljare i länet. – Dessutom säljer vi genom Reko på

Karin Jakobsson och Annika Nilsson i Kullerstad Skafferi, som ligger i anslutning till godisfabri‐ ken. Foto: Lenita Jakobsson

många håll i Östergötland, berättar Annika Nilsson. I anslutning till fabriken finns butiken Kullerstad Skafferi, som namngetts efter det gamla namnet på socknen. I butiken hittar man, förutom de egna tillverkade varorna, allt möjligt från lokala producenter som livsmedel, praktiska saker till hemmet och inredningssaker samt ett kafé med fika och lättare luncher. Dessutom med utsikt över Kullerstads åkrar och fri sikt ända bort till Kimstad. – Vi har byggt ut lokalerna med en separat köksdel, en förutsättning för att vi skulle

kunna baka och laga lite mat. Vi har sittplatser även utomhus, 30 stycken på en balkong, och det finns en hiss upp till oss för den som så önskar. Nu är ni nya medlemmar i Östgötamat, varför tog ni det beslutet? – Vi är givetvis stolta över våra produkter, ett genuint hantverk sedan många år med lokal anknytning. Vi ser en stor potential i att få nya kontakter och samarbetspartners i föreningen. Det ska bli väldigt spännande att se vad denna resa bjuder på! www.cocosbollsfabriken.se

Det berömda Norrköpingsfläsket! Foto: Lenita Jakobsson

Cocosbollfabriken i Skärblacka levererar! Foto: Lenita Jakobsson

26

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 10:55 Sida 27

Å R E T S N YA M E D L E M M A R I Ö S T G Ö TA M AT

Ny medlem med gamla anor Wärdshuset i Gamla Linköping, i anrika byggnader, har nyligen fått ny ägare. Foto: Daniel Lönnqvist

Det finns gott om historiska vings‐ lag i Wärdshuset i Gamla Linkö‐ ping. I det välbesökta friluftsmuseet Gamla Linkö-

ping har byggnader flyttats från mer centrala delar av staden, så också de två hus från 1700talet som bildar Wärdshuset. Inte minst vackra takmålningar påminner om att husen är flera sekler gamla.

Wärdshuset har nyligen bytt ägare, här regerar numera kocken Marcus Andersson, som bland annat har titlarna Årets Östgötakock 2015 och Årets Hagdahlskock 2016, på sin meritlista. I och med ägarbytet blev Wärdshuset medlem i Östgötamat. Under sommaren planeras det för att ha öppet restaurangen under dagtid men också på andra tider för bokade sällskap och grupper. Men, tipsar Marcus Andersson, titta gärna på företagets hemsida om vad som händer här, då det fortfarande kan finnas en viss osäkerhet om vad som händer under pandemin. I Wärdshuset har Marcus Andersson öppnat en butik där man kan köpa mathantverk av olika slag och framför allt av lokala råvaror. Här finns även hantverk av annat slag att köpa som till exempel keramik. wärdshusetgamlalinköping.se

Östgötskt skafferi öppnar dörrarna Ett äkta östgötskt skafferi är på plats i Åtvidabergs kommun: Werna Visthus. Företagets drivs av krögarparet Pelle och Katrin Forss, som satsar på lokalt mathantverk av olika slag. Flera av varorna kommer från viltkött, en del från Pelle Forss egen jakt. Viltköttet förädlas till bland annat skinkor, stekar, olika delikatesser och korvar. Burkar med marmelader och sylt och chutney hör också hemma i en visthusbod. Produkterna görs av bär och grönsaker från den egna trädgården och andra lokala odlingar. – Tanken är att varorna ska säljas i gårdsbutiker, charkbutiker och i delikatessdiskar, säger Pelle Forss. Vi har ingen egen butik på gården men håller på att arbeta fram en webplats där en del av varorna kan köpas direkt av konsumenter. Beslutet att företaget skulle bli medlem i Östgötamat föll sig rätt naturligt. Sedan tidigare är Pelle Forss medlem med sin restaurang Calle C och med Matkartellen

som han driver tillsammans med Fredrik Eklund och Marcus Andersson wernavisthus.se

Pelle och Katrin Forss har öppnat sin visthusbod. Foto: AR2 UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

27


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:14 Sida 28

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R G Ö T L A N D

Östgötska äventyr

Upplevelsepaket i Östergötland Östgötamat gör det enklare för dig som söker mat och måltidsupplevelser i kombination med boende. Här hittar du paket som är Östgötamatscertifierade, en garanti på att maten som serveras i samband med upplevelsen kommer från Östergötland. Vill ni ha mer förslag på roliga och spännande paket eller upplevelser, så hittar ni de på www.ostgotamat.se

Golfweekend på Husby Säteri Här bor du i närheten av tre golfbanor; Söderköping, Hylinge & Klinga samt Bråvikens utanför Norrköping. Alla tre har 27­hålsbanor. Njut av en golfvistelse på banan, och en riktig matupplevelse på kvällen i stora matsalen. Golfweekend erbjuds så länge golfbanorna håller öppet. Bra att veta: Ankomst tisdag­lördag. Vi på Husby Säteri bokar er starttid, meddela oss vilken tid och bana ni önskar spela samt ert golf­id. Det går att välja att stanna en eller två nätter och få ett paket som är anpassad efter det. I paketet ingår: • En greenfee • Drink innan middag • Trerätters slottsmiddag, exkl. dryck • Övernattning i dubbelrum • Frukostbuffé • Fri entré till relaxavdelningen Pris: 1 dag: 1 595 kr/person. Slottssvit tillägg 300 kr/person 2 dagar: 3 000 kr/person. Slottssvit tillägg 600 kr/person För bokning och information: Tel: 0121­347 00. Mail: info@husbysateri.se www.husbysateri.se

Vandringspaket på Vårdnäs Vandra i fantastisk, sjönära natur! Naturen runt Vårdnäs bjuder på flera natur­ reservat med orörd urskog, Gustav Vasas ek­ landskap, spännande, långa spångar i de "öst­ götska tropikerna", Kinda kanal och flera sjöar för både bad och dricksvatten. Med våra vand­ ringspaket kan du njuta fullt ut och uppleva både stillhet och äventyr! I våra paket ingår: både övernattning i hotell­ rum, frukost, lunchpaket, möjlighet till sjö­ bastubad och en god middag i vår restaurang. Pris: från 1025 kr/person För bokning och information: Tel: 013­ 36 85 00. Mail: info@vardnas.se www.vardnas.se

28

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Fruktsam weekend på Brunneby Musteri och Göta Hotell Ni bor på Göta Hotell som är ett klassiskt kanal­ hotell bara 5 steg från Göta kanal! Ni besöker Brunneby Musteri för provsmakning, möjlighet att shoppa och en rundtur i herrgårdsparken. Tillbaka på Göta är det dags för Afternoon Tea och på kvällen äter ni middag. Nästa morgon väntar en härlig frukost innan ni åker hem för denna gång! I paketet ingår: • Övernattning med frukost • Afternoon Tea med ett glas bubbel • Tvårättersmiddag exkl. dryck • 10% rabatt på Götas Prylbod • Besök på Brunneby Musteri med 10 % rabatt Pris: 1895 kr/person Paketet är bokningsbart 18–19/9, 25­26/9, 2­3/10,16­17/10 För bokning och information: Tel: 0141­ 20 99 00. Mail: info@gotahotell.se www.gotahotell.se

Matsafari i Kindabygden Gillar du, liksom vi, lokal mat och småskaliga producenter? Då är det här paketet för dig. Med egen bil tar du dig dag 2 runt i vår vackra bygd och äter förrätt på HargsGård utanför Kisa, varmrätt på Rimforsa Strand och dessert på Fresons Trädgård. Ankomst fredag och lördag. I paketet ingår: Dag 1: Tvårättersmiddag med kaffe/te och logi Dag 2: Frukostbuffé, Matsafari i Kindabygden, 75 min Strandbastubad i egen bastuavdelning (delad relax/bryggdäck) och logi Dag 3: Frukostbuffé Paketet är bokningsbart 30/6 – 6/8 Pris: från 2 400 kr/person För bokning och information: Tel: 0494 ­792 90 Mail: bokning@rimforsastrand.se www.rimforsastrand.se

Ta en tur på sjön eller kanalen Magisk kvällkryss på Kinda Kanal som firar 150 år!

llar Det är en av dessa magiska högsommarkvä måna­ som vi längtat efter under långa mörka kvälls­ der. Kliv ombord på m/s Kind för en stilla syd­ den iljö, årdsm skärg dens Åsun i ning kryss del och stem sjösy stiskt ligaste delen i ett fanta ­ smak en ras serve turen r Unde l. Kana a av Kind på ord omb as tillag full trerätters middag som båten. I paketet ingår: r från • 3 timmars båttur med m/s Kind (avgå 22.00) Rimforsa Hamn kl. 19.00 och tillbaka kl. på ord omb /te kaffe inkl. ag •Trerätters midd båten • Logi och frukostbuffé

boknings­ Pris: från 1 345 kr/person. Paketet är 3/8 och 27/7 , 20/7 , 13/7 bart För bokning och information: Tel: 0494 ­792 90 Mail: bokning@rimforsastrand.se www.rimforsastrand.se

Camping Deluxe på Vårdnäs En lite lyxigare friluftsupplevelse! Det är bara fantasin och din egen kreativitet som sätter gränsen för vad din Camping Deluxe upplevelser kan innehålla. Vi ser till att det finns gott om härliga mattor, massor med kuddar, oljelampor, ljuslyktor, laddning för din mobil, ljusslingor, Bluetooth högtalare och din alldeles egen lägereld. Resten av upplevelsen gör du själv ­ tillsammans med din partner, vänner eller familjen. I vårt paket ingår: övernattning i vindskydd samt frukost. Pris: från 995 kr för två personer 1195 kr för en familj (2 vuxna, 2 barn 0–12 år) För bokning och information: Tel: 013­ 36 85 00. Mail: info@vardnas.se www.vardnas.se


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:15 Sida 29

Historisk måltidsresa på Husby Säteri

Upplev en unik måltidsresa i fantastisk slotts­ miljö! Känn historiens vingslag – i vår unika mål­ tidsresa där stämningen och maten minner om forna glansdagar. Under middagen får vi besök av Carl Michael Bellman och Ulla Winblad. I paketet ingår: • Eftermiddagskaffe med hembakat kaffebröd • Välkomstdrink och snittar • Fyrarätters middag inkl. dryckespaket • Övernattning i dubbelrum • Frukostbuffé • Fri entré till relaxavdelningen Pris: 1 895 kr/person (del i dubbelrum). Slottssvit tillägg 300 kr/person För bokning och information: Tel: 0121­347 00. Mail: info@husbysateri.se www.husbysateri.se Obs! Måltidsresan erbjuds vid förfrågan från grupper med minst 15 personer.

I skogen på Naturlogi Längtar ni efter äventyr och vill var säkra på att få en egen lägerplats bara för er, skippar ni helst att gå på toa i skogen och är svaga för morgon­ duschen. Då är en lägerplats hos Naturlogi per­ fekt för er! Här har ni tillgång till det ni behöver för en natt i skogen, med våra matkorgar och utrustningspaket behöver ni bara ta med tand­ borsten!

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R G Ö T L A N D

Golfpaket på Villa Baro

Spela genom ett vaket eklandskap för den golf­ älskande personen är vårt golfpaket helt rätt! Kom och spela på Åtvidabergs fina golfbana av­ sluta golfrundan med en drink med utsikt över Bysjön. Efter att besök i vår wellnesavdelning är du redo att avnjuta en vällagad middag och sedan är du väl förtjänt av en god natts sömn. Vakna upp till en härlig hotellfrukost och varför inte en golfrunda till. Villa Baro ligger på en av Sveriges vackraste golfbanor i Åtvidaberg. En naturskön parkbana som leder dig genom eklandskapet längs Bys­ jöns kant. De första nio hålen stod färdiga 1957 och 1964 utökade vi med nio till. År 2000 invig­ des den nuvarande bansträckningen, en bana som passar de flesta golfare. Här finns golfbana, shop, restaurang och hotell – för golfaren har Villa Baro blivit en naturlig mötesplats för både uppladdning och återhämtning. I paketet ingår: • En greenfee • Trerättersmiddag exkl. dryck • Övernattning • Frukost Paketet är bokningsbart 15/4 – 15/10 Pris: från 1 850 kr/ person med boende i Gamla flygeln, från 2 250 kr/ person med boende i Nya flygeln För bokning och information: Tel: 0120–84440. Mail: info@villabaro.se www.villabaro.se

Välj mellan Glamping i Vindskydd, Flygande tält, att ta med ditt eget tält eller hyr ett tält av oss. Pris: från 300 kr per person. För information och bokning: www.naturlogi.se

Koppla av och njut FredagsSPA på Högby Smit iväg på fredag eftermiddag till vårt my­ siga SPA och ladda på med ny energi inför helgen. Känn värmen och lugnet i vår fina spa­ avdelning och njut av en god tvårättersmid­ dag. Ni har tillgång till hela vår spaavdelning med sex olika pooler, både inomhus och utomhus, samt torrbastu, ångbastu och relax. Här finns även en buffé med frukt, citron­ dryck, fröblandning och te. Lån av handduk och sarong ingår. Ni har möjlighet att välja mellan två olika alternativ: • Ankomst ca kl. 16.00: Ni börjar med spabad och avslutar med middag vid kl. 19.00. • Ankomst ca kl. 18.00: Ni börjar med middag och avslutar sedan med spabad. Spa­avdel­ ningen är öppen fram till kl. 22.00. Pris: 890 kr/person För bokning och information: Tel: 072­060 45 60. Mail: info@hogbygard.se www.spa.hogbygard.se

Upplev sommarstaden Linköping! Bo mitt i centrala Linköping på Hotel Slottspar­ ken nära domkyrkan och Linköping slott. Gå en tur i kulturreservatet Gamla Linköping, besök Flygvapenmuseet och njut av Linköpings pulse­ rande shoppingliv. På kvällen äter ni en fyrarätters middag på Stångs Magasin, med anor från 1809, vackert beläget precis vid Stångån. Nästa morgon efter frukost beger ni er igen till Stångs Magasin och hämtar er sommar­ming­ elpåse och nu vandrar ni Stångåstråket (14 km) längs Kinda Kanal som börjar i centrala Linköping. Ett perfekt paket med stadspuls och naturupplevelser! I paketet ingår: • Övernattning med frukost • Fyrarätters middag exkl. dryck • Sommar­mingelpåse •Stads­ och vandringskarta Paketet är bokningsbart 1/6–31/8 ankomst tisdag­lördag Pris: 1725 kr/person För bokning och information: Tel: 0141­20 99 00. Mail: info@sveciatravels.se www.sveciatravels.se

Läs mer om de olika pa ke www.ostgotamat.se ten: Här finns även fler som är certifierade avpaketresor Östgötamat!

Vandra längs Göta kanal och Tjällmo bergslag

En dags härlig vandring längs Göta kana l och en dags vandring i sägenomspunnen berg slags­ miljö kring Tjällmo. Ni kommer till Göta Hotell och med karta och god matsäck vandrar ni längs Göta kana l. På kvällen äter ni en 3­rätters middag och nästa morgon efter frukost hinner ni med ett besök på Brunneby Musteri och ni har 10 % rabatt! Sedan åker ni till Tjällmo Gästgivaregår d där ni hämtar er matsäck och beger ni er till Skönnar­ boleden för en vandringstur! På kväll en väntar en 3­rätters middag och en god natts sömn. I paketet ingår: • 2 x Hotellövernattning med frukost • 2 x Trerättersmiddag exkl. dryck • 2 x Matsäckspaket • Vandringskarto r Pris: 3250 kr/person Paketet är bokningsbart 4 maj ­ 30 sept ember För bokning och information: Tel: 0141­ 600 30. Mail: info@tjallmo.se www.tjallmo.com

Cykla och vandra i underbar natur Cykla och vandra i skog och kring sjö vid Rimforsa Strand Vi har Kindas vackra natur kring husknuten. 110 km av Östgötaleden går genom Kinda och det även flera naturreservat och grusvägsrundor (ca 4 mil). Cykel tar du med själv, vi håller med tur­ förslag och vissa kartor. Väl tillbaka väntar Strandbastubad, god middag och skön sömn. I priset ingår: • Matpaket med potatissallad & kyckling, bröd, smör, frukt, dryck och sött • 75 min Strandbastubad i egen bastuavdelning (delad relax/bryggdäck) med juice och snacks • Tvårättersmiddag med kaffe/te • Logi och frukostbuffé Pris: från 1 520 kr/person För bokning och information: Tel: 0494 ­792 90 Mail: bokning@rimforsastrand.se www.rimforsastrand.se Foto: 123RF UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

29


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:15 Sida 30

Läs mer om de olika paketen

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R G Ö T L A N D

SPA under stjärnorna på Högby

fredag En övernattning med ankomst torsdag eller . 18:00 ca g cknin med inche I paketet ingår: rätt • Tvårättersmiddag bestående av för­ och varm • Lån av handduk och badrock • Spabad efter a middagen i vår fräscha spaavdelning med varm och kalla pooler inomhus och utomhus, bastu s samt relax. Buffé med frukt, citrondryck, snack 22.00. och te. Spaavdelningen är öppen till klockan • Övernattning • Frukostbuffé • Utcheckning 11.00 Pris: torsdag eller fredag dubbelrum 1590 kr/person, enkelrum 2040 kr/person, trippelrum 1490 kr/person, lördag dubbelrum 1690 kr/person, enkelrum 2140 kr, trippelrum 1590 kr/ person För bokning och information: Tel: 072­060 45 60. Mail: info@hogbygard.se www.spa.hogbygard.se

SPAromantik på Högby En övernattning med ankomst fredag eller lördag, incheckning från kl. 15:00. I paketet ingår: • Eftermiddagsfika • Lån av handduk och badrock • Tillgång till spaavdelningen • 25 min massage var • Ett glas mousserande vin i vår relax efter avslutat bad och behandling • Ankomst fredag: Tvårättersmiddag bestående av för­ och varmrätt • Ankomst lördag: Trerätters middag • Frukostbuffé • Utcheckning 11.00 Pris: fredag 2185 kr/person i dubbelrum, lördag 2385 kr/person i dubbelrum För bokning och information: Tel: 072­060 45 60. Mail: info@hogbygard.se www.spa.hogbygard.se

Lunch‐ och middags‐ erbjudande på Vikbolands Struts

Till grupper som börjar med en visning av gården och strutsarna (ca 45–60 min). Under visningen lagas maten till och det är sen fär­ digt att direkt sätta sig till bords. Middagen består av marinerad grillad struts, potatisgratäng, sallad, dryck samt kaffe och strutsäggskaka. Efter midda­ gen är ni välkomna att shoppa i gårdsbutiken där det finns olika sorters kött, chark och annan lokal­ producerad mat samt hantverk. Tid på gården be­ räknas till totalt ca 2–2,5 timmar, parkering finns. Obs! paketet erbjuds vid förfrågan till grupper för 10 personer och uppåt. Pris: kontakta Vikbolands Struts. För bokning och information: Tel: 0125­100 29. Mail: info@vikbolandsstruts.se www.vikbolandsstruts.se

30

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Weekendpaket på Villa Baro En avslappnande vistelse på landet vid Åtvidaberg året om. Spendera en eller flera dagar på Villa Baro och njut av god mat samt härliga omgivningar. Förgyll din vistelse med att boka ett paddelpass, paddla kajak på Bysjön eller en lugn och skön promenad i sko­ gen. Bara du själv eller tillsammans med dom du älskar. En känsla att komma tillbaka till igen och igen. Pris: från 2 450 kr/person med boende i Nya fly­ geln, från 1 950 kr/person med boende i Gamla flygeln I paketet ingår: • Trerättersmiddag exkl. dryck • Övernattning • Frukost För bokning och information: Tel: 0120–84440. Mail: info@villabaro.se www.villabaro.se

Matsafari runt Kinda Kanal Gör en bilresa och njut av östgötska smaker och rå­ varor från tre omtyckta platser runt Kinda Kanal. Färden startar på vackra Rimforsa Strand, med ut­ sikt över Åsunden. Här äter ni er förrätt i en härlig miljö. Därefter går färden vidare, mot rofyllda Vårdnäs Stiftsgård. Här får du huvudrätten serverad, på ter­ rassen eller i restaurangen vid Kinda Kanals strand. Efter en stunds avkoppling och kanske ett bad är det sedan dags att åka en kort bit till Stavsäters Gårdsglass. Här avrundas din matsafari med en för­ föriskt god glassdessert! Förrätt serveras ca kl. 11.30 på Rimforsa Strand, huvudrätt senast kl. 13.30 på Vårdnäs Stiftsgård, dessert ca kl. 15.30 på Stavsäters Gårdsglass. Pris: 445 kr/person. Matsafari kan bokas onsdag­ lördag För bokning och information: Tel: 0494­792 90. Mail: bokning@rimforsastrand.se www.rimforsastrand.se

Ät och drick gott

: www.ostgotamat.se Här finns även fler paketresor som är certifierade av Östgötam at!

Kanot och kajakpaket på Vårdnäs Paddling i kanal och sjösystem med orörd natur! Sjösystemet med Stora och Lilla Rängen, Järnlun­ den och Åsunden skapar en skärgårdsmiljö i insjö­ form. Sjöarna förbinds med Kinda Kanal ­ Göta Kanals "lillasyster". Naturen runt Vårdnäs bjuder på såväl flera naturreservat med orörd urskog, Gustav Vasas eklandskap och mängder med öar för strandhugg och bad. Med våra paddlingspaket kan du njuta fullt ut och uppleva både stillhet och äventyr! I våra paket ingår både övernattning i hotellrum, frukost, lunchpaket, kanot eller kajakhyra, möjlig­ het till sjöbastubad och en god middag i vår restaurang. Pris: från 1 195 kr/person för ett dygn ­ från 2 340 kr/person för två dygn För bokning och information: Tel: 013­ 36 85 00. Mail: info@vardnas.se www.vardnas.se

Vandringspaket på Villa Baro Vandra genom eklandskapet på Östgötaleden Skogsluften, dofterna och tystnaden. Att kunna fokusera på det och inget annat. Vandra med himlen som tak. Vi sköter resten. Vi skjutsar dig till utgångspunkten i Falerum och därifrån vandrar du de 20 kilometrarna på Östgö­ taleden, tillbaka till Villa Baro. Våra områden är rika på vilt och det är inte omöjligt att du får syn på en hjort eller räv. På vägen finns bland annat Gärd­ serums Kyrka, ekomuseum, två toaletter samt grillplats med vindskydd. Vandra och upplev den speciella känslan av påfylld energi, själv eller till­ sammans med andra. I paketet ingår: • Vandring på Östgötaleden • Picknick i rygg­ säck till vandringen • Trerättersmiddag exkl. dryck • Övernattning • Frukost Pris: Från 1 950 kr/person boende i Gamla flygeln, från 2 450 kr/person boende i Nya flygeln För bokning och information: Tel: 0120­84440. Mail: info@villabaro.se www.villabaro.se

Göta Hotells lilla cykelpaket Cykla längs kanalen eller ut på den östgötska landsbygden ­ ni väljer själva vägen. Vi ser till att ni får en härlig vistelse och förser er med både god mat och tips om vad som inte bör missas under ert besök! Cyklarna hämtar ni ut på Kaffeteriet i Borensberg. Götas matsäckspaket packas ned i ryggsäcken och på kvällen väntar en god tvårättersmiddag innan det är dags att krypa till kojs! I paketet ingår: • Övernattning med frukost • Cykelhyra • Matsäck • Tvårättersmiddag exkl. dryck • Karta och vägbeskrivning Pris: 1995 kr/ person. Med egen cykel kostar paketet 1795 kr/ person Paketet är bokningsbart 4 maj ­ 30 september För bokning och information: Tel: 0141­ 20 99 00. Mail: info@gotahotell.se. www.gotahotell.se Foto: 123RF


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:15 Sida 31

Ö S T G Ö TA M AT

TÄNK LÄNGRE - HANDLA NÄRMRE

DIN LOKALA TRYCKPARTNER

Vi jobbar för att stärka den lokala matproduktionen www.vretakluster.se

www.pagang.info ÖSTERGÖTLANDS REGIONALA EVENEMANGSKALENDER

RF

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

31


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-19 09:15 Sida 32

Ö S T G Ö TA M AT

Miljöpris Fläskomat till lantbruk Världens första

I början av året öppnade Blackert Lantbruk, strax utanför Skänninge, en Fläskomat i en liten röd stuga. En skylt från väg 206 visar vägen.

Skattegårdens lantbruk i Rimforsa fick i slutet av förra året ta emot ett miljöpris på 5 000 kronor av Kinda kommun.

Fläskomaten är en obemannad butik där man säljer kött och charkprodukter från den egna gården. Här råder självservice och för att komma in i butiken använder kunden sin QR-läsare i mobilen och ett mobilt bank-ID. Betalning sker med kort eller via Swish. Förutom varor från gården som till exempel, bacon, fläskfilé och kotletter säljs även en del varor från närliggande gårdar, som honung, äppelmust och rapsolja.

Per och Susanne Johansson på Skattegården fick priset med motiveringen ”Med energiskt och uthålligt arbete tillhandahåller de välsmakande, ekologiska och närodlade grönsaker i ett rikt och varierat utbud”.

Ny seger

för kocken i Mjölby

I höstas blev Per‐Oskar ”Peo” Jonsson Årets Östgötakock men inte nog med det, nu kan han lägga till ytterligare en seger, nämligen som Årets Hagdahlskock. Foto: Maria Pettersson

Gården uppmärksammas även för att de pastöriserar och distribuerar sin egen mjölk och säljer den i miljöriktiga returflaskor av glas. På så sätt bidrar man till minskad livsmedelstransport samt reducerat behov av engångsförpackningar.

Fler väljer svenska varor Coronapandemin har fått konsumtionen av svenska livsmedel att öka. Fler lagar sin mat själva och väljer då ofta svenska varor när de handlar i butikerna. Det visar Lantbruksbarometern för 2021. Enligt den upplever lantbrukarna att deras lönsamhet är på ungefär samma nivå som ett år tidigare. Prognosen framåt är positiv och det beror bland annat på hög efterfrågan på jordbruksprodukter och att man får förhållandevis bra betalt för dem. Fotnot: Bakom Lantbruksbarometern står Sparbankerna, Swedbank samt Ludvig & Co.

Östgötamat i present Ge bort en present? Varför inte mat från Östergötland? Östgötamat erbjuder presentkort som går att lösa vid ett tillfälle hos något av medlemsföretagen. Presentkorten finns i valörerna 300 kronor och 450 kronor. Enklast gör man en förfrågan på Östgötamats hemsidan, där det också finns mer information.

ostgotamat.se/presentkort

32

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Peo Jonsson är från Rimforsa men arbetar på Mjölby Stadshotell, som han 2018 tog över tillsammans med några kolleger. I köket på Stadshotellet driver också Lernia en köksutbildning för cirka 30 elever, som där får träna i restaurangmiljö tillsammans med Peo Jonsson och hans personal. Efter segern som Årets Östgötakock intervjuades han i förra numret av ”Upplev Östgötamat” och sa då att han är den klassiska kocken som tycker om de rena smakerna som finns i våra råvaror och att det är viktigt att värna om de lokala råvarorna som finns på nära håll. Årets Hagdahlskock har, som sig bör, fått en motivering av Hagdahlsakademien: ”För skicklighet i det gastronomiska hantverket och initiativets att åter ge liv i en gammal institution samt engagemang i utbildning av nya matlagare.” Priset är på 10 000 kronor och delas ut i samarbete med Linköpings Gastronomiska sällskap. Under Normala omständigheter sker detta vid Hagdahlsakademien högtidsdag i februari men i år är ceremonin flyttad fram till sommaren.


Östgötamats företagsguide Grattis, det här är din guide till njutbara och kulinariska upplevelser i Östergötland. Den här guiden visar vägen till restauranger, gårdsbutiker och producenter där du kan uppleva den regionala maten i Östergötland. Företagen är medlemmar i Östgötamat, som verkar för att skapa en matkultur som lyfter fram våra östgötska produkter av god kvalitet. Varje företag har en historia väl värd att berätta och tillsammans bidrar det till att förhöja matupplevelsen för alla sinnen. Välkommen att besöka oss och uppleva östgötsk mat där den är som bäst!

Congratulations! You have received a guide to enjoyable culinary experiences in Östergötland. The guide show you the way to a selection of restaurants, farm shops and food producers where you can sample the regional food of Östergötland. All businesses in the guide are members of Östgötamat, an association working to create a food culture that promotes local high quality products. Each member has a story well worth telling. Together, we create the unique Östgötamat profile which enhances the culinary experience. You are very welcome to visit us and discover the food of Östergötland at its best!

Matpärlor i Östergötland 2021 www.ostgotamat.se/medlemsforetag/


1. Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping

2. Apinordica

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten. Vi är ett lokalt bryggeri som har ett stort fokus på miljö och hantverk i våra tillverkningsprocesser.

Apinordica är ett biodlingsföretag som är certifierat enligt Svenskt Sigills och KRAVs regler för biodling och honungsproduktion. Lottas honung har smak av de blommor som finns runt våra bigårdar i trakten kring Tjällmo. Apinordica is a beekeeping company that is certified according to Svenskt Sigill and organic (KRAV) production standards. “Lottas’s honey” has the taste from the flowers surrounding our apiaries in the area of Tjällmo.

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping is a microbrewery located on the plains of Östergötland. We are a local brewery that has a big focus on producing high quality.

Kontaktperson: Lotta Fabricius Kristiansen Adress: Hågra 21, 591 90 Tjällmo Telefon: 070-735 28 58 e-post: lotta.fabricius@apinordica.se Hemsida: www.apinordica.se 58°43’14.6”N 15°25’53.5”E (WGS84)

Kontaktperson: Viktor Hansen Adress: Idögatan 39, 582 28 Linköping Telefon: 0705-66 83 31 e-post: info@centralbryggeriet.se Hemsida: www.centralbryggeriet.se

3. Assarsson Trädgård AB

4. Billbäcks Plantskola

I gårdsbutiken finns solmogna, nyskördade tomater direkt från våra växthus. Vi har ca 25 olika sorter, allt från små söta körsbärstomater i olika färger och former, till stora bifftomater. Vard 7.3018, helger 10-15.

Billbäcks är beläget i en av Östergötlands vackraste trädgårdar. Välkommen till vår välsorterade Trädgårdsbutik med frukt och äppeldryck från egen odling eller njut av en god måltid i vår restaurang Villa Flora. Billbäcks is located in one of the most beautiful gardens in Östergötland. Welcome to our well-assorted Garden Center with fruit and apple juice from your own orchard, or simply enjoy a good meal in our restaurant Villa Flora.

In the farm shop you’ll find sun ripe, newly harvested tomatoes straight from our green house. We have about 25 different varieties, ranging from sweet little cherry tomatoes in different colours and shapes, to large beef tomatoes.

Kontaktperson: Emelie Billbäck Adress: Bonäsvägen 16-18, 605 60 Svärtinge Telefon: 011-36 88 70 e-post: info@billbacks.se Hemsida: www.billbacks.se

Kontaktperson: Annicka Assarsson Adress: Varv 301, 591 94 Motala Telefon: 0706-22 20 18 e-post: annicka.assarsson@boremail.com Hemsida: www.tomatboden.se

5. Bjursunds Slakteri AB

6. Blackert Lantbruk AB

Bjursunds Slakteri är ett litet slakteri med inriktning på högkvalitetskött. Nötkreaturen hämtas från närbelägna och välskötta gårdar för att värna om djurens hälsa och miljö. Lång hängmörningstid är vår specialitet.

Vi är ett familjeföretag som föder upp klimatsmarta grisar på närproducerat foder. I vår ”Fläskomat” som ligger utmed väg 206 kan vi erbjuda Dig kött och charkprodukter av hög kvalité från grisar uppfödda på gården.

Bjursunds Slakteri is a small slaughterhouse, with a focus on high quality meat. Cattle is sourced from nearby and well-kept farms to safeguard animal health and the environment. Longtime dry aged meat is our specialty.

We have a family business that breeds climate-smart pigs on locally produced feed. In our farm shop called “Fläskomat” we can offer you high quality meat and charcuterie products made from pigs raised on the farm.

Kontaktperson: Anna Hjort, Martin Johansson Adress: Mossebogatan 9 615 32 Valdemarsvik Telefon: 0123-102 11 e-post: info@bjursundsslakteri.se Hemsida: www.bjursundsslakteri.se 58*13’19 N 16*33’37 E

2

Restaurang Restaurant

Kontaktperson: Hans & Jeanette Blackert Adress: Vistena Askegård, 596 92 Skänninge Telefon: 0706-728222, 0705-21 60 88 e-post: info@blackertlantbruk.se Hemsida: www.klimatsmartgris.se

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


7. Bleckenstad Gårdsbutik

8. Bondbönans Odlingar

Handla närproducerade livsmedel i vår mysiga gårdsbutik. Du kan även få en visning av vår KRAV-certifierade robotmjölkning. Sommartid kan du fika i gårdens trädgårdskafé. Visningen av mjölkningen måste förbokas.

Välkommen till Bondbönans Odlingar. Ett levande lantbruk med småskalig odling av grönsaker. I gårdsbutiken säljs färska grönsaker efter säsong och förädlade produkter av grönsaker, frukt och bär. Självplock av sommarblommor.

Shop for locally produced products in our cozy farm shop. You can also get a guided tour of our organic and certified robotic milking. In the summer you can enjoy refreshments in our garden café. Guided tours must be booked in advance.

Welcome to Bondbönans Odlingar. A living farm where we grow vegetables in a small-scale. In our farmshop you can find fresh vegetables following the season and products made of vegetables, fruit and berries. Pick your own cut flowers.

Kontaktperson: Elisabeth Joelsson Adress: Bleckenstad, 595 92 Mjölby Telefon: 0142-101 13, 070-634 10 75 Hemsida: www.bleckenstad.se

Kontaktperson: Kristina Carlsson Adress: Seltorp 1 Telefon: 0730-24 73 62 e-post: info@bondbonans-odlingar.se Hemsida: www.bondbonans-odlingar.se N 58.19360, E 15.42359

9. Bondens Skafferi Butik

10. Borkhult Lapphem

En gårdsbutik mitt i staden! Här finns allt som produceras i regionen, från den finaste entrecote till den mjällaste sparris! Vårt utbud förändras i takt med säsongerna. Stans största manuella deli-disk med lokal ost & chark!

Den gamla arbetarbostaden Lapphem drivs som kafé, pensionat och kulturhus på landet av systrarna Elisabet och Matilda. Det bjuds på nygräddade våfflor, konst och musik. Stanna över natt och upptäck de vackra naturreservaten. The old house Lapphem is run as a café, bed and breakfast and a centre of culture by the sisters Elisabet and Matilda. Here you can enjoy freshly made waffles, arts and music, and have a good night sleep in one of the apartments.

Shop locally produced meat/poultry/ vegetables/soft-drinks and much more in the middle of Linköping. Large deli-counter and experienced staff. A must do when visiting Östergötland!

Kontaktperson: Petter Kock Adress: Sveagatan 11B Linköping Telefon: 013-10 27 00 e-post: butik@bondensskafferiost.se Hemsida: www.bondensskafferi.se

Kontaktperson: Elisabet Magnusson Adress: Lapphem Borkhult, 597 96 Åtvidaberg Telefon: 0723-61 50 52 e-post: info@borkhult.se Hemsida: www.borkhult.se 58°16’36.6”N 16°10’55.3”E

11. Bossgård Potatis AB

12. Boställets vedugnsbageri

Bossgård Potatis ett familjeföretag som drivs av Ulf Johansson och sönerna Johan och Per. Vi har odlat potatis på gården sedan 60-talet. Vårt fokus är förbättrad kvalitet, odling enligt ”Svenskt Sigill” och vi är godkända av ”SMAK” (Svensk matpotatiskontroll).

Utanför Linköping, mitt ute på landet, hittar du Boställets vedugnsbageri och mysiga café inhyst i den gamla ladugården. Här kan du fika eller äta en lättare lunch.

Bossgård Potatis – a family business run by Ulf Johansson and his sons Johan and Per. We have grown potatoes on our farm since the 1980s. Our focus is enhanced quality and our cultivation is according to “Svenskt sigill” and we are SMAK-approved. (Swedish potatoe control.)

A bakery and cafe in the Swedish countryside. We serve Swedish fika or light lunch.

Kontaktperson: Karin Lorin Adress: Maspelösa Boställe, 590 76 Vreta Kloster Telefon: 076-127 30 22 e-post: info@bostallets.se Hemsida: www.bostallets.se Latitud: 58.469997 | Longitud: 15.422648

Kontaktperson: Per Johansson Adress: Ledberg Nedre Bossgård 1 585 99 Linköping Telefon: 013-39 51 31 e-post: per@bossgardpotatis.se Hemsida: www.bossgardpotatis.se

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

3


13. Brostorps Gårdsmejeri

14. Brunneby Musteri AB

Brostorps gård är en mjölkgård där vi valt att förädla en del av mjölken direkt på gården. Det gör vi i vårt lilla gårdsmejeri. Vi tillverkar ostkaka och ost, vilket kan inhandlas i vår gårdsbutik eller avnjutas i vårt kafé.

Brunneby Musteri är ett familjeföretag med mer än 100 fina bär- och frukt­ produkter, så som saft, sylt, juicer och cider. Vi förädlar 100-tals ton äpple och bär, ofta åt odlarna. Besök vår gårdsbutik, öppen 7 dagar i veckan.

Brostorp is a milk-producing farm where we refine some of the milk in the farms dairy. We make ostkaka, which is a sweet cheese pudding, and different kind of cheeses. You can go shopping in our farm-shop or eat ostkaka in the cafée.

Brunneby Cider Mill is a family owned company. To date, we have been making fruit and berry products for more than 70 years. In autumn, we press amazing amounts of apples and berries. Visit our inviting farm shop, open 7 days a week.

Kontaktperson: Camilla & Magnus Ydrestrand Adress: Brostorps gård, 573 94 YDRE Telefon: 0140-430 54 e-post: info@ostkaka.com Hemsida: www.ostkaka.com N 57, E 54.972

Kontaktperson: Eva Ronström Adress: Brunneby Gård, 591 77 Borensberg Telefon: 0141-402 04 e-post: info@brunnebymusteri.se Hemsida: www.brunnebymusteri.se N 58.541476 E 15.329 332

15. Café Jägmästargården

16. Café Kårtorp

Hembakat och hemlagat från lokala producenter. Utbud av gluten-&laktosfritt. Arrangemang som hundutställning ,midsommarbuffe med musik, grillkvällar, kräftskiva. Boka ställplats för husbil och husvagn på telefon!

Café Kårtorp är ett mycket populärt stopp vid E22, Valdemarsvik men är också ett trevligt utflyktsmål. Här serveras vår egen mat med många lokala inslag och endast hembakat kaffebröd. Café Kårtorp is a particularly popular rest area at road E22, Valdemarsvik, but also a nice spot for day trips. We serve our own food, with lots of regional influences, and only home baked pastries.

Homebaked and home cooked. All with local ingredients. Also gluten free and lactose free. Seasonal happenings during the summer. Book a motorhome parking!

Kontaktperson: Pia Wahlman Adress: Kårtorp 1, 615 95 Valdemarsvik, Telefon: 0123-300 87 e-post: cafekartorp@gmail.com

Kontaktperson: Lisbeth Tornelid Adress: Jägmästargården, 614 92 Söderköping Telefon: 0706-18 55 95 e-post: tornelid@telia.com Hemsida: www.cafejagmastargarden.se N 58.45841939334926 E 16.25847825533874

17. Calle C Restaurang & Café

18. Cocosbollsfabriken

Ät lunch eller ta en fika på Flygvapenmuseum – prova vår popuära wallenbergare på vildsvin från östgötska skogar eller njut av en kopp kaffe gjord på bönor rostade i Vadstena. Det finns alltid flera olika rätter på lunchmenyn, och givetvis även vegetariskt. Maten lagar vi så långt det går på lokalproducerade och ekologiska råvaror – både för smakens och miljöns skull. Välkommen och njut!

Cocosbollsfabriken tillverkar gammaldags cocosbollar och konfektyr. Fabriks­ försäljning. Här kan du fika och äta lättare lunch samt shoppa i presentbutiken. Ett roligt utflyktsmål för alla åldrar!

Have lunch or a coffee at the Swedish Air Force Museum - try our popular wild boar burger with meat from local forests or enjoy a cup of coffee made on beans roasted in Vadstena. There are always several different dishes on the lunch menu, and of course vegetarian too. We cook our food as far as possible with local and organic ingredients for the taste and the environment. Welcome and enjoy!

Kontaktperson:Pelle Forss Adress: Carl Cederströmsgata 2, 586 63 Linköping Telefon: 010-401 67 57 e-post: bokning@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se 58 24.626N 15 31.409E

4

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

We at Cocosbollsfabriken produce old-fashioned confectionery. Here you can eat swedish fika and lighter lunch and shop in the gift shop. A fun trip for all ages

Kontaktperson: Annika Nilsson Adress: Skogängsvägen 13 Telefon: 070-321 66 80 e-post: info@cocosbollsfabriken.se Hemsida: www.cocosbollsfabriken.se N 58.5753056, E 15.9378445

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


19. Drivbänk

20. Finspångs Bryggeri och Deli-Skafferi

Drivbänk är en arbetsmarknadsinsats som drivs av Samordningsförbundet centrala Östergötland för personer med erfarenhet av eller intresse för café, restaurang och odling. I vår gårdsbutik kan du under säsong köpa nyskördade grönsaker och i cafét kan du under vardagarna äta lunch producerad på våra grönsaker och andra råvaror från närområdet. Drivbänk får människor att växa. Projektet delfinansieras av ESF.

Vi har en passion för fermenterad och hantverkstillverkad mat. Hos oss hittar du hälsofrämjande, syrad mat som både gör gott och smakar gott- som kombucha, kvass, kimchi, surkål. Skafferi med lokala godsaker och fika.

Drivbänk (eng. Hotbed) is a labor market initiative that is run by the Coordination Federation of Östergötland for people with experience of or interest in café, restaurant and cultivation. In our farm shop you can buy freshly harvested vegetables during the season and in the café you can eat lunch produced on our vegetables and other produce from the local area during weekdays. ”Drivbänk makes people grow”.

Kontaktperson: Louise Ridderström Adress: Kungsgatan 30 & Klustervägen 3 Linköping Telefon: 0703-672244, odling. 0707-14 47 81, café e-post: info@drivbank.se Hemsida: Följ oss på FB och Instagram Latitud: 58.412641 Longitud: 15.619286

We have a passion for fermented and handcrafted food. At us you find healthy acidified food that not only does good but also taste good. You can find kombucha, kvass, kimchi and sauerkraut. A pantry with local small goods and swedish fika.

Kontaktperson: Camilla Boström Adress: Bergslagsvägen 45, 612 36 Finspång Telefon: 0702-51 11 92 e-post: info@finspangsbryggeri.se Hemsida: www.finspangsbryggeri.se

21. Flott

22. Forsmans på Aspöja

Gatukök Flott är en samlingsplats med fokus på goda hamburgare och hantverksmässig öl. På Flott arbetar vi med nära produkter så som bröd från lokalt bageri och kött från Östergötland. Ett avslappnat ställe för små och stora sällskap, för både hungriga och törstiga på plats eller hemma i soffan.

På Aspöja i S:t Anna skärgård har vi vår restaurang & gårdsbutik. På tallriken ligger produkter från ön och närområdet. Du kan ta dig till oss med båt. Info om meny och båttransport finns på facebook och hemsida. Välkomna!

Flott is a meeting place with focus on good hamburgers and craft beers. At Flott we work with locally produced products as bread from local bakeries and meat from Östergötland. A relaxed place for both small and big parties, hungry and thirsty people that have the chance to eat-in or enjoy the food at home.

At Aspöja in the St. Anna archipelago we have our restaurant & farm shop. On the menu you find products locally produced. You can get to us by boat. Info about menu and boat transport is available on facebook and website. Welcome!

Kontaktperson: Andreas Demir Adress: Storgatan 48, 582 23 Linköping Hemsida: www.flott.nu N 58.410837, E 15.622332

Kontaktperson: Helen Forsman Adress: Aspöja Östergård 1, 610 25 Vikbolandet Telefon: 0703-28 95 61 e-post: aspoja.helen@telia.com Hemsida: www.forsmans.se 58°25’29.9”N 16°57’31.3”E

23. Found on the ground AB

24. Fresons

Som att dricka mark, skog och glöd i samma klunk. Vi hittade en passion för Aronia och blev bärbönder på Hallstad Säteri. Bären är funna i vår närhet, och pressas varsamt till en helt ren dryck. Passar perfekt till maten.

Gårdsbutik med ostkaka och kalvdans som bakas i bageri på gården. Växthus med försäljning av blommor och grönsaker allt efter säsong. Noras Kafé i trädgården med ostkaka, kalvdans & annat gott. Öppettider se hemsida! Farmshop with curdcake and a typical swedish dessert – kalvdans, baked in the bakery on the farm. Sales of flowers and vegetables from our greenhouse. Cafe with curdcake, kalvdans and more. Opening hours- webbsite.

Drinking land, forest and glow in the same sip. We found a passion for chokeberries and became berry-farmers at Hallstad Säteri. The berries are found in our vicinity, and are gently pressed into a perfectly pure drink. Enjoy!

Kontaktperson: Britt-Marie Adress: Valla Södergård 1 Telefon: 0702-81 00 88 e-post: info@fresons.se Hemsida: www.fresons.se 58.10240551017312, 15.74663689860722

Kontaktperson: Sofia Fälth/Annelie Sandén Adress: Hallstad Säteri e-post: info@foundontheground.se Hemsida: www.foundontheground.se

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

5


25. Fröö Naturbeteskött

26. Gastromix

Hos oss på Fröö Gård finns nöt-, lamm- och griskött och charkuterier från djur som fötts och vuxit upp hos oss och vår granne. Du finner även lammskinn, ägg, rapsolja, senap och annat lokalt mathantverk i vår gårdsbutik.

Bröllopsmiddagen, företagsfesten eller buffén vid minglet – när vi står för maten är det lilla extra standard. Och det betyder nöjda gäster för dig! Vår nyfikna kärlek till mat, erfarenhet och höga ambitioner är din garanti för en lyckad tillställning. Berätta för oss vad du vill att dina gäster ska uppleva så skapar vi måltiden att minnas!

Our farm shop offers meat, sausages and smoked meats details, from our own animals. You will also find lambskins, eggs, canola oil, mustard and other local artisan food.

The wedding dinner, a business party or the buffet at the minglet - when we serve the food the little extra is standard. That means satisfied guests for you! Our curious love for food, experience and high ambitions is your guarantee of a successful event. Tell us what you want your guests to experience and we will make the meal to remember!

Kontaktperson: Pelle Forss Adress: Värna Forssäter 585 95 Linköping Telefon: 0704-95 95 61 e-post: bokning@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se

Kontaktperson: Kristina Forsberg Adress: Fröö Gård, 610 21 Norsholm Telefon: 073- 022 32 27 e-post: kristina@froogard.se Hemsida: www.froogard.se 58.492711, 16.026188

27. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

28. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

Välsorterad Gårdsbutik! Öppet året runt, och utbudet i butiken varierar efter säsong. Här handlar du grönsaker, kött, chark, ägg... - sommartid jordgubbar från vår egen odling. Kaffeservering. Öppettider se hemsidan.

Tunnbrödsbageri med gårdsförsäljning av flera olika varianter av mjukt och hårt tunnbröd. Bakas på hantverksmässigt och traditionellt vis. Ekologiskt odlade ingredienser och äldre kulturspannmål. Även egen honung.

Our focus is locally produced food from skilled farmers in our region. During the summer we sell strawberries from our farm. We are open all year around.

Bakery with varieties of artisan flatbread in a traditional way, handcrafted and baked in a hot stone oven. Organic ingredients and cultural cereals. We also have honey.

Kontaktperson: Eva Sandström och Ola Schwartz Adress: Grepstad 52, 591 92 Motala Telefon: 0141-23 19 00, 0706-42 61 05, 0706-29 12 17 e-post: info@grepstad.se Hemsida: www.grepstad.se FB-sida: www.facebook.com/grepstad.se N 58° 28,679’, E15° 5,18’

Kontaktperson: Ulla Friberg Adress: Gävbo 1, 583 60 Gammalkil Telefon: 0760-25 26 08 e-post: friberg.ulla.m@gmail.com Hemsida: www.facebook.com/gavbobakstra

29. Göta Hotell

30. Hargs Marmeladeri

Göta Hotell är ett klassiskt kanalhotell från 1908, beläget precis vid Göta kanal! Vi har 12 rum, restaurang och en härlig terass och trädgård. Öppet från påsk till jul med Afternoon Tea som vår specialité. Sluss&kram!

Gårdsbutik med sommarkafé. Låt Dig förföras av dofterna från marmeladeriet, där vi kokar delikatesser för alla tillfällen. Öppet dagligen i juli 11.00-16.00. Övrig tid fred. 16.00-18.00 o lörd 10.00-13.00 eller efter överenskommelse. Servering av mat(minst 10 pers) /bussgrupper förbokas.

Göta Hotell is a classic canal hotel from 1908, located right by the Göta canal! We have 12 rooms, a restaurant and a lovely terrace and garden. Open from Easter to Christmas with Afternoon Tea as our specialty. Welcome!

Farm shop with a summer café. Let yourself be seduced by the scents from the marmalade-kitchen, where we’re cooking delicacies for every occasion. Open 1st July-15th August, every day 11.00-16.00. At other times, Friday 16-18, Saturday 10-13 or after appointment. We serve food for 10 people or more and coach travellers (pre-booking necessary).

Kontaktperson: Lotta Karlsson Adress: Götagatan 2 591 75 Borensberg Telefon: 0141-20 99 00 e-post: info@gotahotell.se Hemsida: www.gotahotell.se N533336.644 E1517.1934

6

Restaurang Restaurant

Adress: Hargs Gård, 590 39 Kisa Telefon: 0708-24 45 53 e-post: info@hargodlarna.se Hemsida: www.hargodlarna.se Vägbeskrivning: Väg Kisa-Ulrika, 1 km från Kisa kyrka.

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


31. Hejtorp Gårdsmejeri Gårdsmejeri med gårdsbutik och sommarcafé. Här odlar vi foder till våra djur, föder upp getter för mjölkproduktion. Getterna mjölkas och vi producerar ost och en del andra mejeriprodukter i vårt mejeri. I butiken finns ca 20-25 olika typer av dessert och delikatessostar.

32. Hermelins grönsaker Adress: Doverstorp 61293 Finspång Telefon: 0122-200 00, 070-592 2717 e-post: hejtorp@doverstorp.se Hemsida: www.hejtorp.se N 58.649619, E 15.825698

A dairy farm with a farm shop and a summer cafe. We grow crops here to feed our goats. The goats are raised for milk production. We produce cheese and some other products in our dairy. In our shop you’ll find 20-25 different types of dessert and dessert cheeses.

Välkomna hem till oss på Fallsbergs gård som ligger mitt på den bördiga östgötaslätten utanför Skänninge. Här kan ni köpa ekologiska grönsaker från egna gården och från våra grannar. Bara närodlat efter säsong. Presenter och mycket mer. Welcome to us and our farm, Fallsberg, two kilometers west of the small town Skänninge. We have a nice farmers market where we sell organic vegetables from our farm and neighbours. In our store you will also find lots of gifts and nice stuff.

Kontaktperson: Magdalena och Olof Hermelin Adress: Fallsbergs gård, 596 91 Skänninge Telefon: 0707-88 12 36 e-post: magdalena@hermelins.se Hemsida: www.hermelins.se N 58.383704, E 15.054463

33. Herrsäter Kungsgård

34. Holavedens Handelshus ek förening

Välkommen till Herrsäter! Vi bedriver mjölkproduktion på en av Sveriges få kvarvarande kungsgårdar, i kanten av det östgötska eklandskapet. I vårt gårdsmejeri tillverkas ost & ostkaka. Gårdsbutiken är öppen alla dagar 8-20.

Vi säljer produkter av björksav som glögg och ren, frusen sav. I sortimentet finns också Älgörtsdryck och Björklövssaft från vår hemtrakt Holaveden och egentillverkad grillkol av lövträ. På Systembolaget kan du också köpa vårt eget Björksavsvin.

Welcome to Herrsäter royal courtyard! We run milkproduction at one of Sweden’s few remaining royal courtyards. Some of the cows’ milk turns into cheese & cheesecake in our farm dairy.

We sell products of birch sap as mulled wine and pure, frozen sap, We also sell juices made of meadowsweet and birch leaves from our home region Holaveden and self-made charcoal from hardwood. At Systembolaget, you can also buy

Kontaktperson: Erik & Sara Carlsson Adress: Värna Herrsäter, 597 94 Åtvidaberg Telefon: 073-817 80 62, 070-254 47 72 e-post: erik@herrsater.se Hemsida: www.herrsater.se 58.29163930105958, 15.974467961693636

our own birch sap wine.

Kontaktperson: Stellan Thagesson Adress: Boet Jonshult, 599 92 Ödeshög Telefon: 0733-52 17 09 e-post: stellan.anna@tele2.se Hemsida: www holavedenshandelshus.se

35. Husby Säteri

36. Högby Spa & Konferens

Vackra Husby Säteri, anno 1795, ligger vid Slätbakens blanka vatten i S:t Anna skärgård. Här kan man känna histories vingslag från den gustavianska tiden. Vi har 31 dubbelrum och 65 bäddar och flertalet konferensrum.

I en härlig lantlig miljö njuter man av underbart god mat, tillagad med kärlek av de bästa råvarorna på Högby. I vårt fina Spa kan man också njuta av sex unika pooler, torrbastu, ångbastu och även lyxa till det extra med sköna behandlingar. Hotellet har även 20 rum, 36 bäddar, med underbar utsikt i lantlig stil men fullt moderna. Besök förbokas. Varmt välkommen till oss Högby med din bokning.

Beautiful Husby Säteri, anno 1795, is located at the calm water of the Slättbaken in St. Anna Archipelago. Here you can feel wings from Gustavian times. We have 31 double rooms and 65 beds and several conference rooms.

In our beautiful rural environment we welcome you to enjoy lovely food, cooked with passion on the best ingredients from Högby with surroundings. In our beautiful Spa, you can enjoy six unique pools, dry sauna, steam sauna and also treat yourself with a relaxing beauty treatment. The Hotel has 36 beds divided in 20 modern rooms all with private ensuites. All rooms come with a beautiful view over the countryside. We only take pre bookings at Högby. Welcome to Högby Spa and Conference with your booking request!

Kontaktperson: Birgitta Säfström Adress: Högby Gård, 59028 Borensberg Telefon: 0141 420 60, 0709 24 20 88 e-post: info@hogbygard.se Hemsida: www.spa.hogbygard.se

Kontaktperson: Ulf Lacker Adress: Husby Säteri, 614 90 Söderköping Telefon: 0121-347 00 e-post: info@husbysateri.se Hemsida: www.husbysateri.se Latitud: 58.460289 Longitud: 16.468469

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

7


37. Kinda Gurka AB

38. Konsert & Kongress Bistro

Kinda Gurka en anrik tradition I Östergötland har vi en lång tradition av att äta färsksaltad gurka, och de senaste 50 åren har Kinda Gurka levererat denna delikatess! Är man i Östergötland hör den vita färsksaltade gurkan sommaren till!

Välkommen till miljömärkta Konsert & Kongress Bistro. Här skapar våra duktiga kockar smakrika menyer efter säsong. Vi satsar på lokalproducerad mat från regionen. Välkommen att avnjuta en superb lunch eller utsökt festmeny.

Kinda Cucumber - an old tradition. In Östergötland, we have a longstanding tradition of eating pickled cucumbers, and the last 50 years Kinda Cucumber has delivered this delicacy! The white, freshly salted cucumber is integral to Östergötland’s summer culture!

Welcome to eco-labeled Konsert & Kongress Bistro. Our chefs create delicious creative menus by season. We focus on locally produced food from the region. Welcome to enjoy a superb lunch or an outstanding dinner.

Kontaktperson: Maria Ström Adress: Kättilstad, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-221 00 e-post: info@kindagurka.se Hemsida: www.kindagurka.se

Kontaktperson: Maria Severinsson Adress: Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7582 22 Linköping Telefon: 013-190 00 30, 013-190 00 34 e-post: bistro@konsertkongress.se Hemsida: www.konsertkongress.se N 58.414257, E 15.615091

39. Ladugård 206

40. Lelles Odling AB

I vår rustika & avslappnade miljö är det lätt att umgås och njuta av vår goda mat. Vi har en välsorterad ostdisk och en inredningsbutik. Kaffeälskaren har hittat rätt, hos oss finns Kafferosteriet Vadstena och deras kaffebar.

Sedan 1972 har vår policy varit att odla goda grönsaker av högsta kvalitet. Inriktningen nu är att odla rotfrukter och potatis, som vi packar och levererar till butiker och grossister.

Enjoy our good food in our relaxing countryside environment. We have a large choice of cheese & design items in our shop. This is the place if you are a coffee lover as we have Kafferosteriet Vadstena and their coffee bar in our premises.

Since 1972, our policy has been to grow good vegetables of the highest quality. The focus now is to grow root crops and potatoes, which we pack and deliver to stores and wholesalers.

Kontaktperson: Staffan Linde Adress: Hufvudstad Gård, 592 64 Vadstena Telefon: 0143-122 66, 070-322 60 13 e-post: hufvudstad@hotmail.com Hemsida: www.ladugard206.se 58.443098, 14.931356

Kontaktperson: Fredrik Ekman Adress: Uddens Gård 605 95 Norrköping Telefon: 0708-34 34 39 e-post: freddie.ekman@telia.com N 58.24388, E 15.37556

41. Louis De Geer konsert & kongress

42. Löt Gårdsmejeri

Maten är en viktig del av upplevelsen under möten och evenemang. Vi tänker klimatsmart och vill att maten ska ge en bra magkänsla utifrån både kvalitet och produktionssätt. Därför serverar vi helst en tallrik närproducerat.

Strax utanför Linköping, finns ett lokalt gårdsmejeri beläget som tillverkar genuina Östgötska mjölkprodukter från gårdens egna mjölkgetter. Produktionen i det egna gårdsmejeriet består av olika typer getost och traditionellt hemkärnat ko-smör. Produkterna tillverkas småskaligt, hantverksmässigt och värnar om den unika smaken. Gårdsmejeriet tar emot beställninger från grupper på studiebesök - fika - ostprovningar

Food is an important part of meetings and events. We are climate smart and want the food to give a good gut feeling based on both quality and production methods. Therefore, we prefer to serve a plate of locally produced food.

Just outside of Linköping, a local dairy farm is situated which produces genuinely local dairy products from the farm’s own dairy goats. This local dairy produces different types of goat’s cheese and traditionally made butter on site. The products are made with professionalism, on a small scale, which protects their unique taste. The farm dairy accepts orders from groups visiting – coffee – cheese tastings.

Adress: Löt Gårdsmejeri Löt Ryttargården 1 583 60 Gammalkil Telefon: 0702-52 80 82, 0700-90 01 83 e-post: lot.gardsmejeri.ab@gmail.com Hemsida: www.lot-gardsmejeri.se 58.3702077, 15.2956619

Kontaktperson: Liselotte Andersson Adress: Dalsgatan 15 Telefon: 011-15 50 30 e-post: info@ldgab.se Hemsida: www.louisdegeer.se 58°35’17.7”N 16°11’04.1”E

8

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


43. Magasinet Sankt Anna

44. Mårdskog & Lindkvist AB

Skärgårdens smaker på tallriken. Ekologiskt naturbeteskött, lamm och nöt, från vårt skärgårdslantbruk på Missjö gård. Kombineras med andra närproducerade råvaror i restaurang, café och gårdsbutik invid vattnet i Uvmarö Hamn.

Restauranggrossist med korta avstånd, både geografiskt och emotionellt. Vi jobbar för att du ska kunna servera dina matgäster mat och dryck med rötter i vår hembygd. Vi har idag ca 70 närproducenter i sortimentet.

The taste of the archipelago on your plate. Lamb and beef from our island-based farm Missjö gård in Sankt Anna archipelago, combined with other local products in our restaurant, café and farm shop, right by the water in Uvmarö Hamn.

Restaurant wholesaler with short distanses, both geogrphically and emotionally. We are working to ensure that you can serve your guests food and drinks with roots in our native places. We currently have about 70 local producers.

Kontaktperson: Anna-Karin Utbult Almkvist Adress: Uvmarö Hamn, Sankt Anna Telefon: 0121-521 22 e-post: info@magasinetsanktanna.se Hemsida: www.magasinetsanktanna.se 58°19´28” N, 16°50´20”E

Kontaktperson: Jan Jonsheim Adress: Tenngatan 8 Telefon: 011-32 16 00 e-post: info@mardskog.se Hemsida: www.mardskog.se

45. Najas Mejeri AB

46. Naturbeteskött i Sverige

I vårt mejeri producerar vi ett flertal olika mejeriprodukter och vi hämtar själva komjölken från en gård strax utanför Norrköping. Vår storsäljare är en grillost av halloumityp, som med fördel grillas eller steks!

Naturbeteskött i Sverige är en förening som samlar alla som är intresserade av att producera, förädla och/eller sälja Naturbeteskött. Vi finns över hela Sverige och arbetar med både lamm och nötkött.

In our dairy we produce a variety of dairy products and we collect the cow’s milk from a farm just outside Norrköping. Our main seller is a barbecue cheese of halloumi style, which is delicious grilled or cooked!

Pasturbeef Sweden is an association that works for everyone who are interested in producing, processing and/or selling beef and lamb produced on semi natural patures. We work in all regions in Sweden.

Kontaktperson: Gabi Khanu Adress: Importgatan 50, 602 28 Norrköping Telefon: 0739-35 80 76 e-post: info@najasmejeriab.se Hemsida: www.najasmejeriab.se 58.591924, 16.222593

Kontaktperson: Anna Jamieson Adress: Malexander Tumbo Gård, 590 14 Boxholm Telefon: 0767-65 77 40 e-post: anna@naturbete.se Hemsida: www.naturbete.se

47. Nääs gårdsbryggeri

48. Restaurang von Dufva

Nääs gårdsbryggeri ligger naturskönt i Ydre, södra Östergötland. Vår vision är att brygga ett genuint gott öl som släcker törsten, tillfredställer smaklökarna och förhöjer måltidsupplevelsen.

I härliga citylokaler komponerar vi seafood fridays, bruncher och luncher. Hantverksmässigt fokus med lokalproducerade råvaror så långt det går. Drivs av Linköpings Stadsmission - för ett mänskligare samhälle.

Nääs microbrewery is beautifully situated in Ydre southern Östergötland. We are doing a craft beer that quenches your thirst, satisfy the taste buds and enhance any meal.

Kontaktperson: Gunnar Emanuelsson Adress: Nääs säteri, Bryggeriet 1, 573 94 Ydre Telefon: 0140-77 01 40 vx e-post: info@naasbrygg.se Hemsida: www.naasbrygg.se 57.953716, 15.056416

Kafé Café

Located in the city we offer seafood fridays, brunches and lunches. We use locally produced ingredients as far as possible and focus on the food-handicraft. A part of the Linköping City Mission - making the society more humane.

Kontaktperson: Oscar Orlenius Adress: Gränden Duvan 3A, 582 22 Linköping Telefon: 013-26 38 91 e-post: boka.vondufva@linkopingsstadsmission.se Hemsida: www.vondufva.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

9


49. Rimforsa Strand

50. Ryda Gård AB

Den bästa platsen för ditt företags möten såväl som för weekendpaket, fester och sommarutflykter. Egen brygga för båt och bad, 41 hotellrum, Strandbastu, butik, café och restaurang för 100 gäster. Välkommen, du är väntad!

Ryda Gård är en turistanläggning med restaurang, konferens och logi, som ligger vackert vid sjön Åsunden i Kinda kommun. Hit kan man komma och bo, konferera och äta gott av vår hemlagade mat i en lantlig mysig miljö.

The very best place for your company´s meetings as well as unforgettable weekend retreats and summer get-aways. Private jetty for boats and swimming. 41 hotel rooms, Sauna, shop, café and restaurant for up to 100 guests.

The Ryda estate is beautifully situated at lake Åsunden and offers a restaurant, conference facilities and accommodation. Come, stay and enjoy our lovely home cooked food in a quaint and rural environment.

Kontaktperson: Veronica Eriksson Adress: Fredrika Bremers allé 2 Telefon: 0494-792 90 e-post: bokning@rimforsastrand.se Hemsida: www.rimforsastrand.se N 58° 7´24” E 15°41´22”

Kontaktperson: Lise-Lotte Jonsson Adress: Ryda Telefon: 0709-73 15 57 e-post: lise-lotte@ryda.se Hemsida: www.ryda.se N57˚ 59 ̍ 50.284 ̎ , Ö15˚ 52 ̍ 59.714 ̎

Pelles foto

51. Rykets Gård

52. Sankt Annagården

Rykets Gård ligger ett stenkast från Omberg.Gården har uppfödning av mjölkfår och struts. På mjölken från fåren tillverkas olika ostar och youghurt i vårt egna gårdsmejeri på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt.

Restaurang vid porten till Sankt Anna skärgård. Vi gillar okonstlad mat av god kvalité och använder närproducerade, ofta ekologiska råvaror och alltid svenskt kött. Under lågsäsong endast gruppbokningar, då finns även logi.

Breeding of ostrich and lamb. A dairy is under construction. We sell lamb meat and sheepskins.

Restaurant at the gate of Sankt Anna archipelago. We like ingenuous food of top quality and use locally, often organic, primary products and always swedish meat. During low seasons only groupbookings, then even accommodation.

Kontaktperson: Ethel Hartmann Adress: Gamla färjeläget västra, 614 98 Sankt Anna Telefon: 0121-513 12 e-post: stannagarden@stannagarden.se Hemsida: www.stannagarden.se N 58213567, E 16473558

Kontaktperson: Cissi Ebbesson Adress: Ryket 2, 599 94 Ödeshög Telefon: 070-494 44 78 e-post: ryketsgardab@gmail.com 58.261639, 14.749480

53. Skattegårdens Lantbruk

54. Skedevi Gård

Vi bedriver mjölk- och lammproduktion. Sedan 2015 har vi börjat med ekologiska grönsaker på friland. Vi saluför ekologiska närodlade grönsaker och lammlådor.

Skedevi gård ligger på slätten söder som sjön Boren, mellan Motala och Borensberg. Här odlas jordgubbar, hallon, blåbär, potatis och spannmål. Vår gårdsbutik är öppen året om med produkter från gården och våra grannar. I butiken finns bland annat vår egenodlade potatis och chips som vi tillverkar på gården. När det är säsong håller vi öppet för självplock av alla våra tre bärsorter, både under bar himmel och i vår tunnelodling. För aktuella öppettider se vår hemsida och våra sociala medier. Välkomna till oss!

We run dairy and lamb production. Since 2015 , we have started with organic vegetables cultured in the open air. We sell locally grown organic vegetables and lamb meat.

Our farm Skedevi is located south of the lake Boren, between Motala and Borensberg. We grow strawberries, raspberries, blueberries, potatoes, wheats and rapeseed. Our farm shop is open all the year around with products from our farm and neighbors. Try out our potatoe chips made here on the farm! In the summertime, you are welcome to pick your own berries in our fields. Please check out our website and social medias for current opening hours. Welcome!

Kontaktperson: Per o Susanne Johansson Adress: Tjärstads Boda, 590 46 Rimforsa Telefon: 0738-49 42 53, 0705-78 34 11 e-post: p-johan@telia.com

Kontaktperson: Claes-Göran Pettersson Adress: Skedevi Gård, 591 79 Fornåsa e-post: skedevi.jordgubbar@boremail.com Hemsida: www.skedevigard.com lat 5851318, long 1522974

10

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


55. Skyline restaurang och bar

56. Stafsäter Gårdsglass

I terminalbyggnaden på Linköping City Airport hittar ni vår lunchrestaurang. Ambitionen med Skyline är att erbjuda ett brett utbud, med ett hållbarhetstänk som genomsyrar hela verksamheten. Även festvåning och catering.

Lokalproducerad glass av högsta kvalitet, gjord på naturliga råvaror, gärna från trakten. Gårdsbutiken erbjuder glass och kaffe på plats, klimatsmart viltkött, samt annat smått och gott att ta med hem. Boende för mindre och större sällskap i vårt unika Sjömagasin som ligger ”på” sjön Stora Rängen med Kinda Kanal, vandringsleder och Eklandskapet runt hörnet.

You will find us In the terminal building at Linkoping Airport. The ambition of restaurant Skyline is to offer a wide range, with a sustainable cooking.

Locally produced ice cream made of natural ingredients, mostly coming from our garden or neighboring farms. Welcome to our farm store where we offer ice cream, coffee, “climate smart” wild game meat and other locally produced food and artifacts to bring home. We also offer sleeping accommodations in our carefully restored lake house, situated “on” the lake Stora Rängen, with Kinda Kanal, hiking paths and the mighty oaks next to it.

Kontaktperson: Fredrik Eklund Adress: Åkerbogatan 20, 582 54 Linköping Telefon: 013-13 78 47 e-post: kontakt@restaurangskyline.se Hemsida: www.restaurangskyline.se

Kontaktperson: Maria Ekman Adress: Stafsäter, 589 64 Sturefors Telefon: 0730-43 15 19 e-post: gardsglass@stafsater.se Hemsida: www.stafsater.se N 58° 17.642’, E 15° 40.664’

57. Stjärnägg AB

58. Storgården Konferens Gastronomi Relax

Östgötska ägg smakar godare! Våra Östgötaägg är värpta av honor som har pickat sitt foder här i Östergötland. Äggen har sedan kvalitetskontrollerats och packats i vårt packeri KG:s Ägg i Linköping.

På Storgården sätter vi Mötet, Maten och Miljön i centrum, vare sig man besöker oss för en konferens, ett möte eller en privat fest. I vårt kök tillagas mat på närproducerade råvaror från skog och sjö som blir fantastiska smakupplevelser! Endast gruppbokningar. Låt oss ta hand om er!

Eggs from Östergötland taste better! Östgötaägg are eggs that are laid by hens that have pecked their feed here in Östergötland.The eggs have then been quality checked and packed by KG’s Ägg in Linköping.

At Storgården we put the meeting, the food and the environment in the center, whether you are visiting us for a conference, a meeting or a private party. In our kitchen, the food is made of local products from the forests and lakes that become amazing taste sensations! Only group bookings. Let us take care of you!

Kontaktperson: Håkan Burlin Adress: Finnögatan 7, 582 78 Linköping Telefon: 013-239100 e-post: info@stjarnagg.se Hemsida: www.stjarnagg.se

Kontaktperson: Berith och Monica Adress: Storgården, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-210 70 e-post: info@storgarden.com Hemsida: www.storgarden.com N 58.159067, E 16.809125

59. Stubbetorp Potatis AB

60. Stångs Magasin

Stubbetorp Potatis odlar och levererar matpotatis direkt till matbutiker samt säljer sättpotatis (utsäde) både till lantbruk och olika återförsäljare inom trädgård. Detta har vi hållit på med sedan 60-talet. Ca 30 olika sättpotatissorter finns det att välja på. Vi vill öka intresset för att både äta och odla svensk potatis genom att hålla god kvalité.

Stångs Magasin är en mötesplats för alla tillfällen. Här träffas man över en lunch eller ett glas vin, äter någon av våra 4-rätters menyer till kvällen eller bara något enklare från barmenyn.

Stubbetorp Potatis grows and delivers tablepotatoes directly to supermarkets and sales seedpotatoes to both farmers and reseller within garden. We have done that since the 60`s. About 30 kinds of seedpotatoes are available to choose between. We want to increase the interest in swedish potatoes regarding both to eat and to grow by keeping high quality.

Stångs Magasin is a perfect meetingplace for all occasions; to meet for lunch or dinner, just drink a glas of wine or try Stångs 4-course dinner.

Kontaktperson: Lars Petersson Adress: Stubbetorp 102, Fivelstad 591 93 Motala Telefon: 0141-23 00 21, 0141-23 02 21 e-post: kontor.stubbetorp@telia.com Hemsida: www.stubbetorppotatis.nu

Kontaktperson: Jonas Alvin Adress: Södra Stånggatan 1 58273 Linköping Telefon: 013-31 21 00 e-post: info@stangsmagasin.se Hemsida: www.stangsmagasin.se Latitud: 58.413408 Longitud: 15.631044

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

11


61. Svensk Cater

62. Sänkdalens Gård

Svensk Caters signum är ett starkt lokalt engagemang. Ambitionen är att vara länken mellan lokala producenter och alla matkreatörer så att hela länet kan ta del av alla delikatesser och färskvaror som produceras i området.

Ekologiskt lantbruk sedan 1972 med växtodling, mjölk- och köttproduktion. Förädling av mjölk och grädde från våra kor blir till glass i vår glassfabrik på gården. Alla produkter är KRAV-märkta.

The characteristic of Svensk Cater is a strong local commitment. We strive to be the link between the local producers and food creators so that the whole county can take part in the delicacies and fresh foods produced in the area.

Organic farm since 1972 with crops, milk and meat production. Refinement of milk and cream from our cows turns into ice cream in our factory on the farm. All products are organic.

Kontaktperson: Jens Johansson Adress: Torvingegatan 9, 582 78 Linköping Telefon: 013-31 64 40 e-post: jens.johansson@svenskcater.se Hemsida: www.svenskcater.se

Kontaktperson: Tomas Gunnarsson Adress: Sänkdalen, 610 28 Vikbolandet Telefon: 0125-320 20 e-post: info@sankdalensgard.se Hemsida: www.sankdalensgard.se 58.56346019999999, 16.72520989999998

63. Tjällmo Gästgifvaregård

64. Tåkerns trädgård

Välkommen till ett litet historiskt Gästgiveri mitt i byn Tjällmo. Bra utgångsläge för utflykter i Östergötland med Göta Kanal och Vättern inom räckhåll. Här serveras mat från både skog, sjöar och gårdar. 12 dubbelrum.

Tåkerns trädgård är en liten ekologisk odling av alla möjliga grönsaker som lök, vitlök, sallader, kål, ärtor, bönor, tomater. Vi säljer även färgglada ägg, honung och frukt i gårdsbutiken, andelsträdgård, Reko och marknader.

Welcome to this small historical Inn centrally located in the village of Tjällmo. Good location for excursions in the area with Göta Kanal and Lake Vättern within reach. We serve food from forests, farms and lakes. 12 doublerooms.

Kontaktperson: Monica Wall Adress: Backgårdsvägen 3 Telefon: 0141-600 30 e-post: info@tjallmo.com Hemsida: www.tjallmo.com Latitud 58,7147, Longitud 15,3587

Tåkerns trädgård garden is a small organic farm. We grow many different vegetables, like onions, garlic, sallads, cabbage, beans, tomatoes. We also sell our eggs, honey and fruits in the farm shop. CSA (Community Supported Agriculture)

Kontaktperson: Malin Granlund Feldt Adress: Herrestad 321, 592 92 Vadstena Telefon: 0738-20 29 27 e-post: malin@naturus.se Hemsida: naturus.se 58.3827738, 14.8281017

65. Vadstena Fisk AB

66. Verklighetens Gård, Naturlogi

Vi odlar abborre och gös i en egen inomhusodling belägen utanför Vadstena. Den hållbara odlingen sker i slutna system. Avfallet från fiskodlingen används som gödsel på gården. Fisken är helt fri från miljögifter.

Naturlogi erbjuder naturupplevelser med övernattning i skogen. Antingen i bekväma skogsrum, i tält, vindskydd eller med husbil. Maten tillagas över öppen eld med stort fokus på hållbara och lokalproducerade råvaror.

We grow perch and pike-perch outside Vadstena. The system for growing the fish is done in a closed and sustainable system. The waste from the fish farm is used as manure on the fields. The fish is totally free from environmental toxins.

Naturlogi offers your own place in the forest. Overnight options include comfortable forest rooms, tents, windbreaks or motorhome spots. Cooking is done over the open fire and has a strong focus on sustainable, local produce.

Kontaktperson: Linnea Salbark Adress: Kojtet 1, Dänskebo, 585 96 Linköping e-post: info@verklighetensgard.se Hemsida: www.naturlogi.se

Kontaktperson: Per Eke-Göransson Adress: Älvestad Södergård Telefon: +46 70 860 18 42 e-post: per@eke-g.se Hemsida: www.vadstenafisk.com

12

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


67. Vikbolands Struts och Kött

68. Villa Baro

Uppfödning av struts och nöt. Eget kontrollslakteri, gårdsbutik med mycket unika produkter av bl.a strutsskinn. Struts- och nötkött och olika charkprodukter. Servering och konferens, förbokade sällskap. Sommarkafé & Stuguthyrning.

Villa Baro är hotellet vid Bysjöns strand, inbäddat i Åtvidabergs vackra eklandskap. Här ryms rekreation, golf, konferens, fest och kulinariska fullträffar. Här möts historia och nutid i ett och samma besöksmål.

Breeding of ostrich and cattle. Slaughterhouse and farm store with very unique products of ostrich leather, meat of beef and ostrich and various cured meat products. Restaurant service and conference for pre-booked groups. Summer café and cottages for rent.

Villa Baro, embedded in Åtvidaberg’s beautiful oak landscape, offers history from the 18th century, a beautiful golf course, sophisticated conference rooms, outstanding food, breathtaking nature and a brand-new hotel wing.

Kontaktperson: Niclas och Anneli Nordqvist Adress: Vånga 2, Häradshammar Telefon: 0125-100 29, 070-7401153 e-post: info@vikbolandsstruts.se Hemsida: www.vikbolandsstruts.se 58.52342, 16.63720

Kontaktperson: Anders Scharp Adress: Västantorp, 597 31 Åtvidaberg Telefon: 0120-844 40 e-post: info@villabaro.se Hemsida: www.villabaro.se N 58° 11’ 42.23”, E 15° 58’ 38.97”

69. Vist Olja

70. Vårdnäs Stiftsgård Hotell & Konferens

Välkomna till Vist Olja. Vi finns mitt i det fina eklandskapet straxt utanför Sturefors. Här producerar vi härlig kallpressad rapsolja av raps odlad på fälten alldeles intill produktionen.

Mitt i det vackra sjölandskapet söder om Linköping väntar ett annat tempo på dig. Vårdnäs Stiftsgård är mer än ett hotell med restaurang och konferens – det är en vacker plats för möten, vila, naturäventyr och goda måltider!

Welcome to Vist Olja. We are located in the middle of the beautiful oak landscape just outside Sturefors. Here we produce wonderful cold-pressed rapeseed oil from rapeseed grown in the fields right next to the production.

Amidst the beautiful lakeside landscapes south of Linköping, life moves at a different tempo. Vårdnäs Stiftsgård is more than a hotel with restaurant and conference - it is a place for meetings, rest, outdoor adventures and great food!

Kontaktperson: Roy Åstrand Adress: Vässentorp Gråbo 1, 58964 Sturefors Telefon: 0706-68 62 68 e-post: vistolja@telia.com

Kontaktperson: Jonas Ridderström Adress: 590 45 Brokind Telefon: 013-36 85 00 e-post: info@vardnas.se Hemsida: www.vardnas.se 58.239983, 15.691513

71. Väderstad Centralkonditori

72. Väderstad Centralkrog

Klassiskt konditori/bageri öppet måndag till söndag fram till kl 17,00 hela året med undantag för midsommarhelgen /Julhelgen & nyår. Välkomna!

Väderstad Centralkrog Serverar vällagad husmanskost alla dagar i veckan året runt. Vi ligger mitt i mellan Stockholm & Göteborg Matservering måndag-fredag 11,30-14,30. Lördagar & söndagar har vi helgbuffé 12,00-14,30.

Classical pastry / bakery open monday-sunday to 17.00 all year except midsummer / christmas & new year. Welcome!

We serve well-prepared homemade food every day of the week all year round. We are located in the middle of Stockholm & Gothenburg Food service Monday-Friday 11.30-14.30. Saturdays & Sundays we have Weekend buffet 12,00-14,30.

Kontaktperson: Thomas Schwenke Adress: Vallsbergsvägen 14 Telefon: 0142-700 25 e-post: info@centralkonditori.se Hemsida: www.centralkonditori.se

Kafé Café

Kontaktperson: Thomas Schwenke Adress: Folkungavägen 12 Telefon: 0142-706 67 e-post: info@centralkrogen.se Hemsida: www.centralkrog.se 58°18’46.2”N 14°55’18.8”E

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

13


73. Väversunda Bärodling AB

74. Werna Visthus AB

Väversunda Bärodling odlar rabarber, jordgubbar, smultron (på försök) och bigarråer. Odlingen växer för varje år, främst genom nyplantering av nya sorter av bigarråer och rabarber. Öppet för gårdsförsäljning under jordgubbssäsong.

På Werna Visthus tillverkar vi viltdelikatesser av bl.a rådjur, älg, vildsvin, dovvilt, fågel & fisk. Vi varm- & kallröker styckdetaljer, vi gör korvar, patéer och syltor samt formar hjortburgare och vildsvinswallenbergare. Grönsaker frukt & bär från östgötska trädgårdar och andra lokala odlingar blir genom fermentering, inläggning, kokning och torkning unika tillbehör som passar utmärkt ihop med våra övriga produkter, allt efter våra egna recept.

Väversunda Farm grows rhubarbs, strawberries, wild strawberries and sweet cherries.The cultivation is growing every year, mainly through the planting of new varieties of sweet cherries and rhubarb. The Farm shop is open during the strawberry season.

We produce a variety of venison charcuterie. We also produce pickled, dryed and fermented vegetables and berries from local gardens and farmers. All from our own recipes.

Kontaktperson: Tor Nyberg/Inger Bjugård Adress: Charlottenborg Väversunda 117 599 93 Ödeshög Telefon: Inger finns på 0708 32 11 86 Tor på 0702 46 50 84 e-post: info@vaversunda.se

Kontaktperson: Pelle Forss Adress: Värna Forssäter, 585 95 Linköping Telefon: : 0704-95 95 61 e-post: pelle@gastromix.se Hemsida: wernavisthus.se

75. Wikbolandets Gårdsbryggeri

76. Wärdshuset Gamla Linköping

Wikbolandets Gårdsbryggeri är ett småskaligt hantverksbryggeri beläget på Vikbolandet utanför Norrköping. Med fokus på råvarorna brygger vi premiumöl.

Med rötterna förankrade i den svenska myllan strävar vi efter att förvalta det arv av smaker & råvaror som präglar den svenska matkulturen. Wärdshuset är beläget i unika lokaler i ett av Sveriges mest besökta friluftsmuseum. With roots in the Swedish traditions we strive to take care of the heritage of flavors and raw products that forms the Swedish food culture. The inn is located in unique premises in one of Swedens most visited open-air museums.

Wikbolandets Gårdsbryggeri is a small-scale craft brewery located on Vikbolandet outside Norrköping. Focusing on the raw materials, we brew premium beer.

Kontaktperson: Robin Sanderfalk Adress: Djurövägen 53, 605 91 Norrköping Telefon: 072-597 90 46 e-post: robin.sanderfalk@gmail.com 58.610943, 16.335487

Kontaktperson: Marcus Andersson Adress: Gästgivaregatan 1, 582 46 Linköping e-post: boka@wardshusetgamlalinkoping.se Hemsida: www.wärdshusetgamlalinköping.se 58.406702946894654, 15.589363797663847

77. Wästanå Gårdsslakteri

78. Östgöta Bi Ekonomisk Förening

Välkommen till Wästanå som ligger intill Göta Kanal nära samhället Borensberg. Vi erbjuder ekologiskt gårdsslaktat kvalitetskött från egna lamm och sommarkycklingar uppfödda på gården samt vilt från skogen. Vi har också vackra Gotlandsskinn till försäljning.

Östgöta Bi - ett kooperativ av biodlare som producerar och säljer ”Östgöta Honung”. Du får en härlig naturprodukt som är förstklassigt förädlad och en ren njutning för både dina smaklökar, din hälsa och vår östgötska natur.

Welcome to Wästanå next to Gota Canal and the community Borensberg. We offer organic quality meat of lamb, free range chicken from the farm and game meat from the forest. We also have beautiful sheepskins.

Kontaktperson: Johan Melin Adress: c/o Johan Melin, Styrestagatan 2, 602 29 Norrköping Telefon: 0708-28 85 98 e-post: info@östgötabi.se Hemsida: www.ostgotabi.se

Kontaktperson: Sverker Pettersson Adress: Wästanå 12, 591 75 Borensberg Telefon: 072-305 94 06, 070-525 96 15 e-post: wastana@boremail.com Hemsida: www.wastana.com N 58.558908, E 15.28872

14

Restaurang Restaurant

Östgöta Bi - a cooperative of beekeepers who produce and sell “Östgöta Honey”. You get a lovely natural product that is superior refined and pure enjoyment for your taste, your health and the nature of Östergötland.

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


79. Östgöta kök Event och Catering

80. Östgöta Musteri AB

Vår filosofi - råvara,hantverk och omsorg med fokus på säsongen. Från en tårta till kalaset till en kock som tar med sitt eget mobila kök. Ute på en ö i skärgården eller i stora salar fyllda av hundratals hungriga gäster.

Vi gör kallpressad pastöriserad juice av frukt, bär och rabarber i vårt mobila musteri hos dig eller hemma hos oss. Vi levererar normalt din pastöriserade - eller opastöriserade - must samma dag eller dagen efter.

Our philosophy - good fresh food, grown as locally and naturally as possible and carefully prepared with focus of the season. At your place or at our restaurant, lunch, party, events and catering. No event is to small or big.

Kontaktperson: Malin Peterzén Adress: Hospitalsgatan 30 Telefon: 011-123 000 e-post: malin@ostgotakok.se Hemsida: www.ostgotakok.se

We make cold pressed, pasteurised juice from fruits and berries in our mobile cider press at your place our ours. We normally deliver your pasteurised - or unpasteurised- juice within the day.

Kontaktperson: Anders Holmbom Adress: Gillberga 4, 585 99 Linköping Telefon: 0730 839 161 e-post: info@ostgotamusteri.se Hemsida: www.ostgotamusteri.se 58.441602, 15.538816

81. Östgöta Senap AB Östgöta Senap AB har i över 40 år funnits på den östgötska marknaden.Våra senapsfrön närodlas på Fröö Gård i Norsholm och förädlas i Kolmården hantverksmässigt ”med äkta matglädje” till våra 20 olika Gourmetsenaper. Östgöta Senap AB is a mustard factory in Kolmården, which has existed for over 40 years, produces local mustard in about 20 different flavors / combinations under the heading design: “Ostgöta Gourmet Mustard - For Real Food Joy”

Kontaktperson: Herbert Forster Adress: Polisvägen 5 B, 61830 Kolmården Telefon: 0768-10 63 00 e-post: info@gourmetsenap.se Hemsida: www.gourmetsenap.se

82. Östgötagris AB Kulls Chark Östgöta Naturbeteskött Vi är ett familjeföretag i tredje o fjärde generationen. Vi producerar styckat och förädlat fläskkött med råvaror från Blackerts Gård i Skänninge under varumärket Östgötagris samt gårdsmärkt certifierat naturbeteskött. We are a family company in third and fourth generation. We produce pork meat and meat products from a local farm in Skänninge. The farm name is Blackerts Farm and we sell the products under trademark Östgötagris.

Kontaktperson: Kjell Pettersson Adress: Hospitalsgatan 80 Telefon: 011-16 59 80 e-post: kjell.kullschark@telia.com Hemsida: www.charkman.org

83. Östgötamjölk Östgötamjölk och Blåklint (eko) är de etablerade valen av kvalitativa, närproducerade – och klimatsmarta produkter i Östergötland. De samåker från vårt mejeri till butik, vilket ger minimal miljöpåverkan och färska produkter. Östgötamjölk and Blåklint (eco) are two locally producing dairy brands unified. Thanks to short transportations and own logistics we guarantee lowest possible impact on the environment and fresh products. All milk is from Östergötland.

Kafé Café

Kontaktperson: Christian Williamsson Adress: Grenvägen 1-3 577 39 Hultsfred Telefon: 0495-122 65 070-600 48 55 e-post: info@emamejeriet.se christian@emamejeriet.se Hemsida: www.emamejeriet.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

15


Godare mat – närmare hemma Östgötamat i din butik Leta efter symbolen Östgötamat i din butik. Det är din närmaste mat -maten hemifrån. Vi har tagit fram en butiksmärkning, som gör det lättare för dig som konsument att hitta de lokala varorna. Fråga efter det i din butik, kanske kan just din butik bli en Östgötamatbutik. I dagsläget samarbetar vi med följande företag:

Supermarket Malmslätt AB Hemköp Ljungsbro ICA Supermarket Storgatan ICA Supermarket Berga Centrum ICA Kvantum Signalen Maxi Ica Stormarknad Linköping Maxi Ica Stormarknad Norrköping Priso Hemköp ICA Kvantum Klockartorpet ICA Maxi MotalaMax Ica Stormarknad Motala ICA Supermarket Kisa ICA Supermarket Rimforsa

www.ostgotamat.se/samarbetspartners

16


Märkning.qxp_Layout 1 2021-04-14 12:35 Sida 1

Östgötamat i butikerna Utbildning till butikspersonalen en gång per år, där man bland annat diskuterar mervärde av lokala produkter. Alla butiker som genom‐ gått utbildningen får ett certifikat.

Östgötamat organiserar och genomför demovisningar i butikerna. Föreningen ska också hjälpa till att under‐ hålla Östgötamats märkning i butikerna. Alla som har ett samarbetsavtal med för‐ eningen får möjlighet till en företagssida på Östgötamats hemsida. Dessutom ska samt‐ liga finnas med i Östgötamats magasin med företagsguide.

ÖSTGÖTAMAT

Märkningen gör det enklare för konsumenten att hitta den lokala maten såväl i livsmedelsaffären som i restaurangen. Östgötamat är närproducerad östgöta­ mat. Mat som till allra största delen antingen producerats eller odlats i Östergötland och dess absoluta närhet eller sluthante­ rats i länet. Det är också en kvalitetskontroll, som talar om vem som producerat varan.

FAIRTRADE

Krav­märkningen visar att en vara producerats med krav på djurom­ sorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Märkningen garanterar att man odlat utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller GMO (genetiskt modifierat utsäde). Krav har mer långtgående regler för djur­omsorg, limat och social hänsyn än de varor som en­ bart har märkningen EU­ekologiskt.

För bättre villkor för odlare och an­ ställda i fattiga länder med en grund­ tanke om internationell handel baserad på mänskliga rättigheter.

Vad betyder märkningen egentligen?

UTZ

Märkning för hållbara odlingar och bättre arbetsvillkor. Märkningen finns på kaffe, te, kakao och hasselnötter. EU ‐EKOLOGISKT

Gemensam märkning för ekologiska varor som produceras inom EU. Minst 95 procent av produkten ska bestå av ekologiska ingredienser. FRÅN SVERIGE

LÄS MER! www.ostgotamat.se/foretag/livsmedelsbutiker

KRAV

SVENSKT KÖTT

Köttprodukter från djur som är födda, upp­ födda och slaktade i Sverige.Produkten ska också vara förädlad och förpackad här.

Å andra sidan åtar sig butikerna att de anställda deltar i utbildningen, att man värnar om Östgötamats märkning och att man som mål har att få ett brett sortiment av Östgötamatsprodukter. .....................................................................

SVENSKT SIGILL

Det är en märkning på livsmedel och blommor, som betyder att pro­ duktionen har skett i Sverige och på ett håll­ bart sätt med ansvar för djur och natur.

MSC OCH ASC

MSC är en internationell organisation som arbetar för levande hav. ASC är motsvarande märkning för odlad fisk.

Vad är det egentligen för mat jag köper? BLÅGUL KANNA Var kommer den ifrån? Hur har den En blågul kanna visar att varornas ursprung är producerats? Märkningar på produkterna svenskt. Det är Arla, som lanserat en ny ur­ sprungsmärkning för svenska mejeriprodukter, som är kanske inte säger allt men de kan gjorda på hundra procent svensk mjölk. vara goda vägvisare till dina val. Här är några av de vanligaste märkningarna som SVANEN OCH ECOLABEL Svanen är Nordens officiella miljömärkning, EU vi konsumenter möter.

Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Odling ska ha skett i Sverige. All förädling och packning ska ske i Sverige. I sammansatta pro­ dukter ska minst 75 procent vara svenskt. Korv, bröd och frukt­yoghurt är några exempel. Kött, ägg­ och mjölkråvara är alltid 100 procent svensk, även i sammansatta produkter.

Ecolabel är motsvarande inom EU. Märkningen får produkter, som har minimal påverkan på miljön under hela sin livscykel. Förutom varor kan även tjänster märkas, till exem­ pel hotell.

Navet för de gröna näringarna I Vreta Kluster möts och utvecklas företag och organisationer inom de gröna näringarna. Vill du bli en del av den kreativa arenan för företag, forskare, entreprenörer och innovatörer? Vi berättar gärna mer, hör av dig! ulrika.backlund@sanktkors.se maria.kallming@vretakluster.se

Foto: 123rf

För att få stöd och hjälp i arbetet med att sälja och marknadsföra närproduce‐ rade varor har Östgötamat och butiker ett samarbete som går ut på:


63

20

2

4

31 36 3 27 39 64 73

65 72 71

29 77 14

32 12

6 32

55 21 60 9 1 57 19 26 38 76 61 17 48 80

15

35 22 52 43

56

74 33

70

23 49 46

67

8 69

66

34

62

25

42 83 28

7

75

40

19 11

51

79

18

54

59

81 78 44 82 41 45

53

24

10

68

5 16

37

58 30 50

47 13

Mera information om Östgötamat Verksamhetsledare Louise Ridderström Östgötamat ek. förening Klustervägen 11 585 76 Vreta Kloster info@ostgotamat.se

Information om Östgötamats styrelse hittar du på: www.ostgotamat.se/om-oss

www.ostgotamat.se

Restaurang Restaurant Kafé Café Producent Producer Gårdsbutik Farm Shop Konferensmöjligheter Conference facility Logi Lodging Handikappanpassat Disabled access Grossist Wholesaler


22

Medlemmar 2021 1. Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping

43. Magasinet Sankt Anna

2. Apinordica

44. Mårdskog & Lindkvist AB

3. Assarsson Trädgård AB

45. Najas Mejeri AB

4. Billbäcks Plantskola AB

46. Naturbeteskött i Sverige

5. Bjursunds Slakteri

47. Nääs gårdsbryggeri AB

6. Blackert Lantbruk

48. Restaurang von Dufva

7. Bleckenstad Gårdsbutik

49. Rimforsa Strand

8. Bondbönans Odlingar

50. Ryda Gård AB

9. Bondens Skafferi Butik

51. Rykets Gård

10. Borkhult Lapphem

52. Sankt Annagården

11. Bossgård Potatis AB

53. Skattegårdens Lantbruk

12. Boställets Vedugnsbageri

54. Skedevi Gård

13. Brostorps Gårdsmejeri

55. Skyline restaurang & bar

14. Brunneby Musteri

56. Stafsäter Gårdsglass

15. Café Jägmästargården

57. Stjärnägg AB

16. Café Kårtorp

58. Storgårdens Konferens Gastronomi Relax

17. Calle C Restaurang & Café

59. Stubbetorp Potatis

18. Cocosbollsfabriken

60. Stångs Magasin

19. Drivbänk

61. Svensk Cater

20. Finspångs Bryggeri & Deliskafferi

62. Sänkdalens Gård

21. Flott

63. Tjällmo Gästgifaregård

22. Forsmans Lax och Lamm

64. Tåkerns trädgård

23. Found on the ground AB

65. Vadstena Fisk AB

24. Fresons Bageri o Trädgård

66. Verklighetens Gård, Naturlogi

25. Fröö Naturbeteskött

67. Vikbolands Struts och Kött

26. Gastromix

68. Villa Baro

27. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

69. Vist Olja

28. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

70. Vårdnäs Stiftsgård Hotell och Restaurang

29. Göta Hotell

71. Väderstad Centralkonditori

30. Hargs Marmeladeri

72. Väderstad Centralkrog

31. Hejtorp Gårdsmejeri

73. Väversunda Bärodling AB

32. Hermelins grönsaker

74. Werna Visthus AB

33. Herrsäter Kungsgård

75. Wikbolandets Gårdsbryggeri

34. Holavedens Handelshus Ek förening

76. Wärdshuset Gamla Linköping

35. Husby Säteri

77. Wästanå Gårdsslakteri

36. Högby Spa och konferens

78. Östgöta Bi Ekonomiska Förening

37. Kinda Gurka AB

79. Östgöta kök Event och Catering

38. Konsert & Kongress Bistro

80. Östgöta Musteri AB

39. Ladugård 206

81. Östgöta Senap AB

40. Lelles Odling AB

82. Östgötagris AB Kulls Chark

41. Louis De Geer konsert & kongress

83. Östgötamjölk

42. Löt Gårdsmejeri


Östgötamat nr 1-2021 VÅR.qxp_Layout 1 2021-04-14 10:41 Sida 33

A N N O N S F R Å N Ö S T G Ö TA D A G A R N A

Östgötadagarna 4–5 september 2021 Östgötadagarna lockar varje år tusentals besökare till den östgötska landsbygden. Var med och upptäck matproducenter, gårdsbutiker, konstgallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar och mycket, mycket mer. Välkommen!

ostgotadagarna.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.