Östgötamat våren 2019

Page 1

Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:17 Sida 1

LEDAREN: Du väljer, du påverkar!

Vår/Sommar 2019

ÖSTGÖTA-

DAGARNA

7-8 SEPTEMBER

TORKAN

SÄTTER SPÅR

Hemester & Kustmat Innehåller ÖSTGÖTAMATS

fÖRETAGS-

GuIDE

Dessa fantastiska grönsaker


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 2

LEDA RE

Du väljer, du påverkar!

Våga fråga var råvarorna kommer ifrån både när det gäller kött och grönt.

Allt flera väljer att äta mera grönt visar färska siffror. Vi ser att intresset för vegetariska rätter ökar på restauranger. Butikernas utbud av gröna proteinalternativ ökar i takt med kundens efterfrågan. Så långt är allt bra. Forskningen är helt överens om att mindre kött och mera grönt är bra för både hälsan och klimatet. Det som gör frågan mera komplicerad är att vi sällan eller aldrig diskuterar vad vi ersätter köttet med. I en marknadsundersökning som gjordes av en av våra dagstidningar var det endast två av 20 färsliknande produkter som var tillverkade av råvaror som vi kan producera i Sverige. De flesta produkterna bestod av sojaprotein. På förpackningen gick inte att utläsa var eller hur sojaproteinet var producerat. Kanske hade just den bönan bidragit till att skövla ännu mera regnskog? Vad du väljer att äta är avgörande för hur stor klimatpåverkan din mat har. Men kanske är det inte så enkelt att bara äta mera grönt? Min uppmaning till er är att titta på ursprung, även på grönsaker och bönor och linser. I jordbrukstidningen ATL kan man läsa att den svenska produktionen av grönsaker ökat med mer än 50 procent på tio år. Anledningen är att produktionsvolymen för grönsaker per hektar ökat, det vill säga jordbrukarna får helt enkelt ut mer av sin mark. Trots det så är cirka 70 procent av alla grönsaker importerade. Det innebär att vi lägger klimatansvaret utanför Sveriges gränser. Den del av utsläppen från svensk konsumtion som sker i andra länder har ökat med 50 procent de senaste 20 åren enligt Naturvårdsverkets siffror.

Odla på vintern? Kanske tänker ni, men vi har ju vinter i Sverige, vilket gör det omöjligt att odla. Min övertygelse är att vi liksom vårt grannland Finland kan öka vår självförsörjningsgrad. I Finland har man nämligen en självförsörjningsgrad på grönsaker på cirka 80 procent. Där har man dessutom fattat politiska beslut som stimulerar och ger lönsamhet. Men det handlar också om att utveckla nya tekniker för uppvärmning, nyttja spillvärme, odla hydroponiskt och att vi som kunder börjar efterfråga och värdera svensk grönsaksproduktion. Kundens köpmönster styr vad vi har på våra hyllor. Därför uppmanar jag er alla att våga fråga var råvarorna kommer ifrån både när det gäller kött och grönt. (På sidorna 8-11 kan du läsa mera om vad politikern, veganen, producenten och kocken tycker i frågan.)

Det behövs både grönt och kött Man får inte heller glömma bort att växtproduktionen är beroende av djurproduktion. För att odla vegetabilier måste du tillföra näringsämnen och det mest hållbara är gödsel. Det behövs både och! Det behövs fler betande djur i Sverige för att nå miljömål som biologisk mångfald och värnandet av våra artrika naturbetesmarker. Sverige är rikt på betesmarker där det är omöjligt att odla såväl spannmål som bönor. Våra betande djur är dessutom en fantastisk maskin som omvandlar cellulosa till fullvärdigt protein. Självklart ska vi minska på vår köttkonsumtion, men när vi väljer ska vi välja kött från djur som betat och genom sin mule skapat ett attraktivt landskap som vi kan njuta av och som dessutom binder kol och skapar biologisk mångfald. I årets magasin lyfter vi platser där betande djur skapat det Östergötland som vi så gärna njuter av när våren och sommaren är här. Kanske går sommarens utflykt till någon av våra fina odlare? Många av våra medlems-

2

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

företag har gårdsbutik där du kan handla nyskördat. I slutet på det här magasinet hittar du Östgötamats alla medlemsföretag. Företag som producerar mat, driver restaurang eller gårdsbutik och som alla har gemensamt att de vill producera eller ser vera östgötska eller svenska råvaror. Östgötamat är en ursprungsmärkning för den som vill välja nära mat.

Nu önskar jag dig en riktigt skön sommar med god mat tillsammans med nära och kära, men glöm inte att läsa var maten kommer ifrån. För ditt val spelar roll, för miljön, kroppen och smakupplevelsen. Louise Ridderström Verksamhetsledare Östgötamat


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 3

Ö S T g Ö TA M AT

Östgötamat ekonomisk förening Vår vision är att skapa en matkultur som lyfter fram östgötska produkter av god kvalitet. Medlemmarna ska bidra till matupplevelser för alla sinnen utifrån det lokalproducerade samt genom samarbete ta tillvara och synliggöra gamla mattraditioner och utveckla nya av Östergötlands resurser.

ABC

Vi erbjuder profil- och yrkeskläder till de flesta branscher och gåvor till era kunder och anställda.

Medlemmar 2019: Föreningen har 85 medlemmar bestående av producenter, gårdsbutiker, restauranger och grossister.

Vi tillhandahåller även tryck eller brodyr.

Kriterier för medlemsföretag: Primärproducenter måste producera sina råvaror i regionen. För livsmedelsproducenter måste huvudråvaran eller råvaran som ger produkten dess karaktär vara från regionen och slutproduktionen måste ske i regionen eller dess absoluta närhet. För restaurangföretag ska huvudråvaran till måltiden komma från regionen. Lägsta kravet är att minst två rätter på menyn ska ha regionalt ursprung.

Ring 0702-77 57 62 info@thuressonforsaljning.se

www.thuressonforsaljning.se

Verksamhet: Östgötamat organiserar och driver Årets Östgötakock, Bondens egen Marknad, Östgötamatmärkning i länets livsmedelsbutiker, paketerar och certifierar matupplevelser och ger ut Upplev Östgötamatmagasinet. Support och marknadsföring för medlemsföretagen. Opinionsbildande verksamhet både regionalt och nationellt samt samverkar med Vreta Kluster för att genomföra den regionala livsmedelsstrategin Styrelse: Ordförande: Jesper Lindström. Ledamöter: Hans-Ove Nilsson, Fredrik Eklund, Victoria Kahnborg Edoff, Åsa Ekman, Ingvar gustavsson. Suppleant: Barbro Bragée. Verksamhetsledare: Louise Ridderström www.ostgotamat.se

VI gÖR TIDNINgEN Ansvarig utgivare: Östgötamat ek förening

Verksamhetsledare: Louise Ridderström, info@ostgotamat.se Skribent: Eia Persson

Annonsförsäljning: Victoria Kahnborg-Edoff

I sommar har vi utökade öppettider

Gör en ut ykt till Boställets vedugnsbageri! Läs mer på www.bostallets.se

Formgivning: Wåhlin's – www.wpab.se

Tryck: LTAB – Tryckt på svanenmärkt papper och tryckeri.

Vi reserverar oss för tryckfel.

Omslagsbild: Fotograf Daniel Lönnbäck UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

3


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 4

K U S T M AT

En utflykt i kustlandskapet väcker förhoppning om sol och bad men visst blir man hungrig också. För att inte tala om det oundvikliga fikasuget! Vi tipsar om några olika ställen för hembakt, hemlagat och närproducerad mat förstås.

Gammalt hotell får ansiktslyft Söderköpings Brunn Söderköpings Brunn har gamla anor, det märks inte minst på regler som en gång i världen fanns för dåtida gäster.

Eller vad sägs om: ”Där någon brunnsgäst skulle beträdas med att sova middag utan intendentens tillstånd så skall han sakfällas till 6 rundstyckens böter.” Den som dessutom svor fick också räkna med böter. Ord och inga visor! Idag får man sova middag och säkert också svära utan att någon ens rycker på axlarna. Lagom till sommarsäsongen har Söderköpings Brunn fått ett ansiktslyft i och med att matsalen byggts om, hotellkorridorer har fräschats upp och den gamla punschverandan förnyats. VD är också ny, han heter Johan Lindgren och visar stolt runt på sin arbetsplats. Söderköpingsbon Johan Lindgren kommer närmast från industri- och byggsektorn, har inte arbetat med hotellverksamhet tidigare och förstår egentligen inte alls min fråga om han inte är lite rädd för vad han gett sig in på. – Jag är inte rädd för att satsa, säger han. Det här är ett fantastiskt ställe att jobba på med lika fantastiska och duktiga medarbetare. Han har många idéer som han vill genomföra, en av de första har varit att få Söderköpingsborna att hitta till ”sitt” hotell; att de ska finnas här precis som gästerna som är på konferens eller har valt något av de olika paketen. – Det här ska vara ett levande ställe men vi måste också berätta vad vi har att erbjuda. När vi gick ut på facebook med att vi har afternoon tea på fredagar och lördagar kom fler gäster än vanligt. Likadant är det på after work.

Söderköpingsborna blandas då med de många konferensgästerna, precis som Johan Lindgren önskar. Restaurangen och maten är en stor del av Söderköpings Brunns verksamhet. – Vi ska alltid ha väldigt hög kvalitet på maten, säger Johan Lindgren och ger en stor eloge till kockarna som håller koll på var maten produceras och som tänker på att laga efter säsong. – Närproducerat är alltid en önskan och på menyn har vi till exempel struts från Vikbolandet och lamm från två gårdar i närheten. Vi ska också börja odla grönsaker och örter själva, säger han och pekar bort mot odlingslådor nära restaurangdelen. Själv vill han, inte minst eftersom han jagar, se mer vilt på menyerna, som hjortfilé i stället för oxfilé. gästerna blir mer och mer medvetna om maten och dess ursprung och därför vill Johan Lindgren att Brunnshotellet ska bli bättre på att berätta om varifrån maten kommer, till exempel genom att på menyerna skriva ut gårdsnamnet på kött. När sommaren kommer utvidgar Söderköpings Brunn sitt geografiska område till göta kanal och skärgårdend där M/F Lindön står redo att ta emot för lunchturer och kryssningar. Vid lunchturen, som går till Mem, serveras en skärgårdstallrik och dessert. På själva hotellet fortsätter sommarsäsongen med bland annat de många olika paket som finns att välja bland. Utomhuspoolen är då också uppvärmd. 1967 förstördes hotellets badhus i en brand

Det anrika Brunnshotellet i Söderköping har lagom till den här säsongen en nyrenoverad restaurang med menyer där närproducerad mat är högsta önskan.

Johan Lindgren, ny VD för Söderköpings Brunn, har många visioner för det gamla hotellet.

SPA och relax för en avkopplande stund.

men här vill man, på samma plats intill Storån, bygga upp ett nytt från de gamla ritningarna från 1911. Idéerna om att förnya Brunnshotellet är många. Nytt är däremot inte vattnet som kommer från S:t Ragnhilds källa och som porlar i själva hotellobbyn. Det är bäst att dricka några klunkar, det lär vara stärkande!

Fakta:

Söderköpings Brunn har anor från 1700-talet. Under hotellet finns Sankt Ragnhilds källa.

Idag har hotellet 180 bäddar och flera konferensrum. Här finns även en nyrenoverad SPA- och relaxavdelning där det utförs massage och olika kurer.

Föregångarna till dagens SPA-behandlingar (och utan någon liknelse alls!) var Dr Olof Lagbergs kallvattenkurer med ett dagsprogram som inleddes med väckning 04.30 och ett kallt vattenlavemang. Mer info, bland annat om menyer, paket och båtturer: www.soderkopingsbrunn.se

4

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 5

farmors recept

K U S T M AT

lever vidare

Farmor Greta skulle ha varit nöjd om hon tittat in på Farmors Café alldeles intill Kanalhamnen i Söderköping. Här inne serveras bakverk efter många av hennes gamla recept som till exempel marängtårta och pariservåfflor.

– Farmor bakade alltid, hon var en riktig bullfarmor, säger Lisbeth Tornelid, som fortsatt i samma anda genom att baka till sitt eget café eller rättare till sina två egna caféer. Café Jägmästargården, som ligger fem kilometer utanför Söderköping mot Östra Ryd, startade Lisbeth Tornelid för flera år sedan. – Det är mer av ett sommarfik. Där kan man spela minigolf, vi har MC-träffar, grillbufféer och det går bra att boka lokal där. Både Farmors Café och Café Jägmästargården är medlemmar i Östgötamat. – Det passar precis in på det sätt som vi vill arbeta på, säger Lisbeth Tornelid. Vi jobbar efter att ha så närproducerade produkter som möjligt, till exempel plockar vi bär i vår trädgård till bakverk, köper mjöl från en kvarn i närheten och plockar svamp i skogen till svampsoppan.

intill kana Hembakat precis

Nästan allt kaffebröd är hembakat med undantag för bröd som ska vara fritt från gluten och laktos. Även en del av smörgåsbrödet bakas i caféköken. De två caféerna är av olika karaktär. - Så ligger ju det ena stället vid skogen, det andra vid allfartsvägen. Eller kanske mer rätt att säga allfartsvattnet, göta kanal! Farmors Café har öppet varje dag året om för fika och lättluncher. Det är förstås mest liv och rörelse när båtarna lägger till i hamnen.

öping. lhamnen i Söderk

– Men Söderköpingsborna hittar också hit, just nu sitter här 12 pojkar från 65 år och uppåt och fikar. De kommer varje morgon, säger Lisbeth när hon berättar om sina företag precis innan den mer intensiva säsongen startar.

Mer info: www.farmorscafe.se www.cafejagmastargarden.se

t a g a l m He i Kårtorp För två år sedan blev Café Kårtorp vid Valdemarsvik bästa vägkrogen utefter väg E22, allt enligt tidningen Vi Bilägare som testade matställen för hungriga resenärer. – Jag vet inte om man gjort något nytt test men vi ser i alla fall att antalet besökare har ökat under de här två åren, säger Pia Wahlman på Café Kårtorp. Vi har alltid haft mycket folk under högsäsongen mitt på sommaren men nu kommer många fler även under våren och hösten. – Vi har fått många nya gäster, det är jättekul! googlar man på Café Kårtorp kan vi också se att vi är högt rankade, det har säkert stor betydelse för dem som letar efter ett ställe att stanna på under bilresan.

– Men det kommer många gäster hit också från Valdemarsvik, säger Pia Wahlman. På vår och höst har Kårtorp förutom à la carte ett luncherbjudande på vardagarna, under högsäsong har man däremot en fast meny. All mat lagas från grunden. Undantag pannkakor till barnmenyn, det hinns inte med! – Vi använder lokala råvaror och lokalt förädlade produkter så långt det går. Kött från nöt och gris kommer från gårdar som ligger nära Valdemarsvik. grönsaker köper vi genom Östgöta Trädgårdshall och vi får lokala produkter när det går att få tag i dem. Det är inte bara all maten som lagas på plats, här bakas dessutom allt kaffebröd. Brödet till

smörgåsar kommer däremot från en annan bagare, en lokal förstås. – Om vi brukar ha några särskilda evenemang? Nej, det här ska vara ett ställe för spontanitet, hit kommer man när man blir sugen på god mat eller en fika. Många av våra gäster gillar själva miljön hos oss, de säger att det är som att komma hem.

Mer info om Kårtorp finns på Facebook. UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

5


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 6

Östergötland behöver fler odlare D E S S A FA N TA S T I S K A g R Ö N S A K E R

Även om det fortfarande är långt kvar till rekommenderade nivåer äter vi allt mer grönsaker, frukt och bär. Efterfrågan på produkter odlade i Sverige, och helst i närområdet, är stor men trots att det odlas mycket i hela landet räcker det inte och fler odlare efterfrågas.

Fakta:

LRF Trädgård är en branschorganisation för svenska produkter av grönsaker, bär, frukt, potatis samt prydnads- och plantskoleväxter.

MOEK, Mellansvenska odlare, är en ekonomisk förening som ägs av sina egna odlare. Företaget är en länk mellan odlare och kund. Fakta:

500 gram frukt och grönsaker. Så mycket ska du äta varje dag, om du är vuxen vill säga. För barn rekommenderar Livsmedelsverket 400 gram. Frukt, bär och grönsaker - färska eller frysta - ger viktiga näringsämnen, bland annat vitaminer, kalium, antioxidanter, fibrer.

Ungefär hälften frukt och hälften grönsaker, så lyder råden. Bäst är om hälften av grönsakerna är grova som vitkål, morötter och broccoli. Potatis ska inte räknas in i de 500 grammen.

Livsmedelsverket hänvisar till flera studier som visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot till exempel högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, vissa former av cancer och typ 2-diabetes.

6

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Nya odlare sökes

rönsaker, Efterfrågan på g r och frukt och bär öka de svenskodlade er inte produkterna räck på långa vägar.

E


Ă–stgĂśtamat nr 1-2019 VĂ…R.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 7

g n i n s y l r e t f E Nya odlare sĂśkes! EfterfrĂĽgan pĂĽ grĂśnsaker, frukt och bär Ăśkar och de svenskodlade produkterna räcker inte pĂĽ lĂĽnga vägar. Ă„ven om vi har en bit kvar till Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag av 500 gram äter vi allt mer grĂśnsaker, frukt och bär. Dessutom äter idag mĂĽnga grĂśnsaker istället fĂśr kĂśtt till mĂĽltiderna. Trots att det ändĂĽ odlas mer än tidigare i Sverige är det inte tillräckligt. – gapet mellan import och egenproduktion minskar inte, tvärtom, säger Marcus SĂśderlind, ordfĂśrande i LRF TrädgĂĽrd. Importen är jättestor och konkurrensen frĂĽn andra länder stenhĂĽrd. Bristen pĂĽ svenskodlade produkter besannas av den efterlysning av odlare som Mellansvenska odlare, med kontor i LinkĂśping, gĂśr pĂĽ sin hemsida. – Vissa produkter fĂĽr vi inte nĂĽgon att odla eller sĂĽ fĂĽr vi inte de volymer som efterfrĂĽgas, säger Anette BorgstrĂśm fĂśrsäljningschef pĂĽ MOEK. – OdlingskĂĽren blir allt äldre och där vi inte ser nĂĽgot generationsskifte mĂĽste vi gĂĽt ut och hitta nya odlare som vill vara med och ta Ăśver produktionen.

Ă– S T g Ă– TA M AT

)*+

KĂĽl och bär FĂśr Ă–stergĂśtlands del är kĂĽl i olika former speciellt intressant enligt Annette BorgstrĂśm. Det är en näringstät och nyttig grĂśnsak, som passar bra att odla i vĂĽrt landskap och som gĂĽr att lagra länge men fĂśr att kunna ta hand om stĂśrre volymer mĂĽste lagerutrymmena bli fler eller byggas ut. Bärodling är ocksĂĽ i hĂśgsta grad intressant eftersom vi äter allt mer av färska bär men det finns även behov av andra produkter. Hur ska ni gĂśra fĂśr att fĂĽ tag i nya odlare? – Vi fĂśrsĂśker pĂĽ olika sätt i media, och vid träar och mĂśten att tala om att det är brist och att det finns en marknad. – A och O, innan man bĂśrjar att odla, är att veta vem som är kĂśparen. Det är viktigt att ta fram rätt produkt och det är stimulerande att fĂĽ hĂśra efterfrĂĽgan frĂĽn kund, säger Anette BorgstrĂśm. – Vi arbetar planerat och riktat mot kunder. PĂĽ det viset vet en odlare hur mycket som gĂĽr ĂĽt. Det är bara väderguden som vi inte kan gĂśra avtal med... – I en odlarfĂśrening arbetar man tillsammans och kontakter fĂśrmedlas med etablerade odlare. FĂśr att slippa de fĂśrsta stora investeringarna kan en nyetablerad odlare till exempel den fĂśrsta tiden lĂĽna en planteringsmaskin av granngĂĽrden eller hyra in sig i ett lager. Vad kan vi konsumenter gĂśra fĂśr att fĂĽ mer svenskodlat i butikerna? – KĂśp svenskt och ät â€?i säsongâ€?. Det gĂĽr utmärkt, säger Marcus SĂśderlind. Svenska varor innebär den minsta miljĂśbelastningen. Välj till exempel kĂĽl och rotfrukter när det inte finns andra inhemska produkter. gĂśr en sallad pĂĽ grĂśnkĂĽl istället fĂśr mindre nyttig importerad isbergssallad. Vi är dock lĂĽngt ifrĂĽn självfĂśrsĂśrjande pĂĽ grĂśnsaker, frukt och bär. Det är egentligen bara morĂśtter vi kan bocka av frĂĽn den listan samt gurka när det är rätt säsong. Svenska äpplen är ett annat undantag, där närmar vi oss en självfĂśrsĂśrjningsgrad pĂĽ 30 procent. grannlandet Finland har totalt sett 80 procents självfĂśrsĂśrjning av grĂśnsaker och frukt. Marcus SĂśderlind berättar att Finland har ett arealbaserat ĂĽrsstĂśd samt ekonomiskt stĂśd fĂśr växthus med belysning. Produktionen är pĂĽ hĂśg nivĂĽ och politiken är inställd pĂĽ självfĂśrsĂśrjning i ett land som vet vikten av den efter att ha varit med om krig. – Vi i Sverige har stora fĂśrutsättningar fĂśr att ocksĂĽ kunna odla mycket mer men det handlar inte bara om det. Det är en näringspolitisk frĂĽga där vi mĂĽste arbeta fĂśr att fĂĽ bättre konkurrensvillkor och bättre priser fĂśr svenskodlade varor.

& +" +$' + ' + +" "" + '+ + + ( + !!+ '+ ! ( ! + ' + ( ! + "" + + +$' +! & $! $ + '+ ' + '+%!" !! !+ + + # +!&! + + !+$ +! !+ '+ !+ + +

- ' & '- +& - - *## # -

" # &" #' ' ))) &" ! #' ' &" #' &,#' & $$ $" &" ! #'-

+&-' * (' &( $ -*&,%% #-( & - - -

UPPLEV Ă–STGĂ–TAMAT

7


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 8

D E S S A FA N TA S T I S K A g R Ö N S A K E R

Närodlat kommer först Grönsaker står allt oftare i fokus på krogmenyerna.

– Även om det inte alltid står på menyn ordnar vi både vegetariska och veganska rätter, säger Malin Drotz, kock på Vårdnäs Stiftsgård. – Vi köper allt mer grönsaker till restaurangen och försöker att handla så mycket närproducerat som möjligt. Under vintersäsongen blir det mycket rotsaker som morötter, kålrot, palsternacka... Och potatis förstås! Liksom alla sorters kål, pumpa och dessutom svensk frukt. Men redan i mars kunde vi i år få gurkor från Varv i Motala! Överhuvudtaget tycker Malin Drotz att vi ska ”äta i säsong”. – Sparris till exempel blir exklusivt när den är i säsong här hemma och inte köps importerad mitt i vintern. När det gäller att ersätta kött har Malin flera förslag: Huvudkomponenten i en varmrätt kan till exempel vara en kryddig rotsaksbiff med sötsyrliga tillbehör och en krämig sås. Det går att panera allt från kålrot och rotselleri till östgötsk aubergine. Vegetariska kåldolmar kan man fylla med en ”färs” av till exempel gula ärter eller åkerbönor, svamp, lök och palsternacka. Ibland kan även gårdagens bröd blandas ned i stället för att det ska slängas.

8

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

– Det är viktigt att berätta vad som serveras och särskilt lyfta fram råvarornas ursprung, tycker Malin. Vi vill väcka intresse och skapa förståelse för arbetet – hållbarhetstänket och hantverket – som ligger bakom våra gröna rätter. Ju fler som förstår vad de betalar för, desto bättre. Söderköpings Brunn har två vegetariska rätter på lunchmenyn varje dag. – För det mesta kan vi ändra en av dem till veganrätt, säger kocken Henning Christensen. Han har en order till sina leverantörer av grönt och frukt, nämligen att han vill köpa svenskodlade varor. – Om inte de går att få tag i vill jag veta det i tid. Nära produkter är de allra bästa och de mest klimatsmarta. Ett problem är ju dock att allt som är svenskt är dyrare att köpa. Själv försöker han styra menyerna till att bli så säsongsbetonade som möjligt. Oumph och Quorn kan liksom bönor och ärter ersätta kött. – Det är också lätt att få tag i svensk fryst svamp. Jonas Alvin är kock på Stångs Magasin i Linköping där restaurangen har två fyrarättersmenyer med mer fokus på grönt. – Det ger oss möjligheten att använda svenska grönsaker. Svenskodlat är första kriteriet. Om vi måste köpa importerade ska de vara ekologiska och kravmärkta men vi använder oss till

Hållbarhetstänk och hantverk...

exempel inte av tomater när de inte finns att köpa svenskodlade. Under vintersäsongen arbetar vi mycket med betor och rotsaker.

Nu är ju våren här och vi får fina grönsaker!

– Ja då tror många att det brakar loss! Först kommer ramslöken och sen . . . Det är ändå långt kvar, menar han, tills vi får en större variation av svenskodlade grönsaker. Våra svenska råvaror är dyra, konstaterar Jonas Alvin. Därför ska man som gäst fråga vad man äter till exempel till dagens lunch. – Vi verkar acceptera väldigt mycket, vi köper nog inte gärna kyckling i affären om den kommer från Thailand. Men frågar vi varifrån kycklingen kommer som thairestaurangen säljer? – Allt bygger på att det ska vara billigt att äta och handeln är med och dumpar priserna. Aldrig någonsin har vi lagt så lite pengar på mat som nu!

Läs mer på: vardnas.se, soderkopingsbrunn.se stangsmagasin.se skattegardenslantbruk.se facebook: Väversunda Bärodling

Foto: 123rf

Foto: kristdemokraterna se

Krögare


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 9

Ö S T g Ö TA M AT

n r e k i t i l o P fler måste välja svenskt

Vi måste mena allvar med att också vi vill måna om produktionen i vårt land.

Välkommen till MUSTERI · GÅRDSBUTIK RESTAURANG · CAFÉ I vår trevliga Gårdsbutik finns Brunnebys eget sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad. Vi har också ett stort utbud av lokalproducerat och delikatesser, t.ex korv, ost, knäckebröd, rapsolja, honung, fudge, te och mycket annat. Restaurang Bettina, gårdens egna restaurang, serverar god, vällagad lunch och nybakat till fikat.

Gårdsbutiken har öppet: Mån-fre kl. 9-18, lör kl. 10-16, sön kl. 11-16 Läs mer på www.brunnebymusteri.se Brunneby Musteri, Borensberg, 0141-40204, Restaurang Bettina 0141-40220.

Foto: kristdemokraterna.se

Lönsamheten måste öka för de svenska jordbruken, det är grunden för allt. Det svarar riksdagsman Magnus Oscarsson, KD, och hemmahörande i Ödeshög när han får frågan om vilka förutsättningar som krävs för att vi ska kunna odla mer grönsaker, frukt och bär. – En av dem är att vi stärker jordbruken inför den starka konkurrens som de utsätts för. Dessutom menar han att det är viktigt att konsumenterna köper svenska produkter.

Café & Gårdsbutik Sommartid är ostkakscafeét öppet! Gårdsbutiken är alltid öppen med självbetjäning. Där hittar du ostkaka, kalvdans, senap, honung och diverse varor efter säsong.

Men när svenska varor blir dyrare än importerade, är inte detta då ett hinder? – Jag tänker speciellt på kommuner och landsting, svarar han. Det går inte att bara prata om att vi ska gynna svenska produkter utan vi måste också handla. Livsmedelsstrategin kan här vara ett stöd för att välja svenskt och Magnus Oscarsson vill att den ska märkas ända ute på lagårdsplanen. Han tror att livsmedelsstrategin redan väckt upp många och nämner Ödeshög och Vadstena som goda exempel bland kommuner. Mindre regelkrångel för dem som arbetar med såväl djur som odlingar är en väg som han också vill gå samt titta på förebilder som grannlandet Finland. – Finland är ett föregångsland när det gäller att bli mer självförsörjande på mat.

Växthuset Här finns sommarblommor, tomater och kryddväxter till försäljning Valla Södergård 1, 590 46 Rimforsa. Fresons Bageri & Trädgård

För öppettider se:

www.fresons.se

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

9


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 10

D E S S A FA N TA S T I S K A g R Ö N S A K E R

n e n k e c k o c o k k a a m m Heemm Många ärtor och bönor i Annikas kök Hemma hos Annika Ekstedt i Linköping är grönt i fokus. Efter att ha testat och experimenterat sig fram, och inte minst genom att upptäcka de många nya produkter som strömmar ut på marknaden tycker inte Annika att det är speciellt svårt att laga växtbaserad mat.

– Egentligen gör jag som jag alltid gjort, det vill säga lagar vanliga rätter men ersätter köttet med andra produkter. Ska vi äta en chili blir det med bönor och linser istället för kött, i kålpuddingen blir det sojafärs. Hon kokar en hel del svenskodlade, torkade gula ärtor och bruna bönor till olika maträtter. Över huvud taget blir det mycket bönor, alla sorters bönor, i det här veganska köket. – Och mycket kål, till exempel grönkål och svartkål. Jag använder också mycket frysta ärter, den svenska sorten Ebba är jättebra och nyttig. Morötter,

potatis och svamp köper jag närodlade, andra grönsaker likaså när de går att få tag i.

Om du köper importerade grönsaker?

– Man får ha ett öppet sinne! Annika Ekstedt tycker inte att det är speciellt svårt att laga växtbaserad mat.

– Då kollar jag om de har fraktats hit med flyg eller båt, jag väljer bort sådant som flygs till Sverige. Nu köper jag inte tomater så ofta när det inte är säsong för dem i Sverige men i så fall väljer jag spanska tomater före holländska, jag har läst någonstans att det är bättre med spanska eftersom holländska tomater odlas i växthus. Ibland hamnar produkter gjorda av soja i grytorna hemma hos Annika. Hon ser mina höjda ögonbryn när soja kommer på tal. – Det mesta av all soja som odlas går till djurfoder och den odlingen är den vi hör om när det gäller skövling av regnskogen. Men det finns soja som odlas i Europa som vi kan ha till mat, soja är ju något som alltid använts till föda.

Tips

till den som vill laga mer växtbaserad mat?

– Man får ha ett öppet sinne! Det kan ta lite tid att vänja sig vid nya smaker. Men framför allt vill jag säga: Tänk inte på att byta ut mat, tänk i stället att du lägger till!


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 11

Odlaren

Väder och konkurrens oroar Vad säger odlarna? Kan de tänka sig att öka volymerna? Svaren är tveksamma inte minst på grund av förra sommarens torka.

– Det finns en risk för komplikationer när man är väderberoende, säger Tor Nyberg på Väversunda Bärodling på Omberg. På Väversunda odlas jordgubbar, rabarber, bigarråer och smultron. – Allt som vi producerat de senaste åren har vi också sålt men i fjol fick vi problem då det varma vädret gjorde att bären mognade för fort. Vi hann inte med att plocka allt. Han räknar med att odlingen förlorade cirka 40 000 jordgubbar. Odlingar är ju väderberoende, det är alltid ett stort problem, menar han. Även om avsättningen för produkter från bärodlingen är bra oroar konkurrensen från andra länder och därmed är priserna ett bekymmer. – Här har handeln ett stort ansvar, ett ansvar för prissättning och konkurrens, anser Tor Nyberg. Man pratar om välvilja men det är mest prat. Skattegårdens lantbruk utanför Rimforsa har mjölkkor men sedan några år tillbaka även ekologisk grönsaksodling. Per Johansson berättar att man började med morötter, palsternackor och rödbetor. Om han skulle kunna odla mer? Han låter tveksam men säger att man skulle behöva odla bönor och linser. Han märker dock en allt större efterfrågan på närodlat och säljer sina rönsaker till restauranger, Bondens egen marknad och till Reko.

Ö S T g Ö TA M AT

Östgötakrögarnas lokala matgrossist

– Reko är det bästa som hänt!

Vi vet exakt vad som går åt vid varje tillfälle och Reko poppar upp på många nya ställen.

Fakta:

Reko är försäljning av närproducerade varor, som säljs på olika platser direkt mellan producent och kund. På facebook kan man se var det finns så kallade Reko-ringar.

Svensk Cater är en av Sveriges ledande livsmedelsgrossister för uteätarmarknaden. Vi finns på 20 orter över hela landet, bland annat i Linköping. Vår idé är att leverera riktigt bra råvaror till alla typer av kök, stora som små, enkla som exklusiva, stora kedjor och enskilda verksamheter. Vill ni veta mer om vad vi kan erbjuda just er? Kontakta våra säljare i Linköping på 013-31 64 40 eller besök oss på Torvingegatan 9. Välkommen! www.svenskcater.se

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Foto: 123rf

11


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 12

g E N E R AT I O N S g Å R D

Wästanå i Borensberg har drivits av flera generationer; Sverker, Helene och Robert Pettersson har utvecklat företag med bland annat ett gårdsslakteri.

En gård för många generationer

”Här vet vi att djuren har det bra” Många är de generationer som levt sina liv på Wästanå Gård, nära granne med Göta kanal i Borensberg. Här har människor ur samma släkt arbetat med djur, odlingar och skog sedan 1916.

– Det har blivit en livsstil, säger Sverker Pettersson, en av gårdens ägare i den senaste generationen. I dag drivs Wästanå av Helene Pettersson tillsammans med sönerna Robert och Sverker. Sedan den första generation kom till platsen har en hel del hänt. Wästanå är till exempel sedan 20 år tillbaka en KRAV-certifierad gård vad gäller såväl odling som djuruppfödning. Ett slakteri, Wästanå gårdsslakteri, uppfördes för några år sedan och även det är KRAV-certifierat. Till gården hör 350 hektar åkermark samt 800 hektar skog och betesmark. – Där producerar vi både livsmedel och djurfoder, berättar Helene Pettersson. Produktionen är mångsidig: Vete till bagerier, havre till havregryn, raps till rapsolja, åkerbönor och vall till djurfoder.

12

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Från mjölkgård till lammgård

Wästanå var tidigare en mjölkgård. När de sista korna hade försvunnit år 2000, blev Wästanå istället en lammgård. Här finns idag 100 tackor av gotlandsras, varje vår får de cirka 170 lamm. – Lammen går ute med sina mammor hela sommaren, främst på naturbeten i det artrika eklandskapet. Djuren bidrar till biologisk mångfald och är en naturlig del av kretsloppet. För tredje året i rad föder Wästanå numera även upp kycklingar av rasen Rowan Ranger. De är kycklingar som gillar att röra mycket på sig. – Våra kycklingar lever i mindre grupper och har tillgång till färskt bete. De bor i små hus från vår till höst och springer ut och in som de vill. – Eftersom de är KRAV-uppfödda måste de vara minst 70 dagar gamla före slakt. Hos oss blir de mellan 80 och 90 dagar och hinner växa sig starka. I konventionell uppfödning slaktas kycklingarna efter drygt 30 dagar. – Vi är stolta över våra köttprodukter. Vi vet att djuren har haft det bra, säger Helene Pettersson. Det uppskattas också av våra kunder, som är medvetna om både hälsa och miljö.

Lamm, kyckling, viltkött och skinn från får och lamm – Helene och Sverker Pettersson visar upp ett brett sortiment från sin gård.


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 13

g E N ER AT I O N S g Å R D

Kött från lamm, kyckling och vilt säljs hemma på gården, i andra gårdsbutiker och till restauranger. För fyra år sedan stod gårdens eget slakteri klart. – Vi ville garantera kunderna kött av jämn och god kvalitet från våra välväxta djur och att de inte skulle blandas in i mängden djur på ett större slakteri, säger Helene. Lammen och kycklingarna slaktas lugnt hemma på gården utan transporter. Från den viltrika skogen som hör till gården kommer också älg, hjort, rådjur och vildsvin. Helene och Sverker visar runt i bland annat slakteri och i butiken där de säljer kött och skinn från lamm och får. De berättar även om det miljötänk de har i företaget och att investeringen i en stor solcellsanläggning är ett steg i detta. Det börjar närma sig fredag kväll men på Wästanå är det mer att göra innan det kan bli tal om något fredagsmys. Helene ska iväg till tackorna för att ge dem mat. Sverker har kontorsarbete att göra och Robert är sedan några timmar ute för att fixa ett nytt stängsel vid ett bete. Var det självklart för er som barn i familjen att jobba på gården?

– Jag har vuxit in i det arbetet, säger Sverker, som liksom sin bror studerat på annan ort men sedan valt att komma tillbaka till familjeföretaget. – Barnen kommer ju med nya idéer, säger Helene. Vi har kunnat utveckla och expandera bland annat genom mer åkermark och skog. Slakteriet har också blivit en ny gren där vi kan förädla våra produkter. Vi ser att gården har en framtid. Helene och sönerna jobbar mycket, de tar hand om allt själva, odlingar, djuren, jakten och slakteriet. Ledigt? – Då får man nog åka iväg från gården, säger Sverker. Annars är man på språng hela tiden.

Kycklingarna på Wästanå växer sig starka när de får springa ute och äta färskt bete. Fakta

Wästanå Gårdsslakteri i Borensberg liksom lantbruket drivs av Helene, Robert och Sverker Pettersson. Förutom odlingar av bland annat säd och raps föder man upp lamm och kyckling samt har ett slakteri, också för vilt från de egna skogarna. Mer info om bland annat gårdens produkter: www.wastana.com

Lammen går ute på naturbeten med sina mammor, ibland som här alldeles intill Göta kanal.

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

13


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 14

Sommaren som blev en väckarklocka T O R K A N S ÄT T E R S PÅ R

Den extrema torkan förra året har inneburit en ekonomisk påfrestning för jordbruken inte minst med tanke på att det finns många spannmålsodlingar i Östergötland. – Men det blev kännbart för alla jordbruk, säger Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland. Priset på foder, som man normalt odlar själv, har ökat enormt medan priset på kött och mjölk har stått stilla. Det har också varit slaktköer sedan sensommaren förra året. – Det slaktas inte fler djur än vad man kan sälja kött, säger Peter Borring. Det innebär där-

för en utmaning för gårdarna att få plats för alla djur men det går att få slaktat om det blir kris. – Rent allmänt kan man säga att vi i Östergötland har fått ihop cirka 80 procent av det ensilage, hö och halm, som behövs till fodret. Vi tänker kanske inte så ofta på att också höns och grisar behöver spannmål, så spannmålspriserna påverkar även den uppfödningen. Den torra sommaren har fått sitt eftermäle anser Peter Borring i och med att många lantbrukare nu funderar på till exempel antal djur och bevattningsfrågan. – Sommaren 2018 blev en väckarklocka som fått oss att försöka minska vår sårbarhet.

Om det blir torka igen?

– Ingen vågar tänka på det men grundanslaget

Torkan sätter spår Torkans år 2018 sätter inte bara spår under 2019 utan flera år framöver.

Det tror Tomas Gunnarsson, ägare till Sänkdalens Gård på Vikbolandet. Sänkdalens gård, som bland annat bedriver både mjölk- och köttproduktion, blev tvungna att göra sig av med djur genom både slakt och försäljning. Beståndet minskade med cirka 30 djur. – Vi trodde nog att vi skulle klara oss utan att göra oss av med djur men vi nyår insåg vi att det aldrig skulle gå, säger Tomas gunnarsson. Normalt brukar vi sälja spannmål men

14

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

efter den torra sommaren hade vi inte ens så det räckte till oss själva. Det blev inte bara brist på foder, dessutom mjölkade inte korna som de brukade. Ekonomin blev förstås lidande. – Vi är ju inte ensamma om de här problemen även om de ser lite olika ut beroende på var man bor men här ut mot kusten var torkan svår. Även om spåren från torkan fortfarande är tydliga finns det ändå positiva saker, till exempel att höstsådden gick bra så att det blir en god start på det här odlingsåret.

Men om det blir torka i sommar igen?

– Det finns både en tjusning och en skräck med att ha jordbruk, svarar Tomas gunnarsson.

inför den här säsongen är ändå bra. Vi fick en fin höst med bra höstvete och höstraps. Vintern har inte varit så tuff men ändå med lite snö som bidrar till lite mer vatten. Ändå har vi ruggigt låga vattennivåer!

Fakta

Verksamheter på Sänkdalens Gård: Mjölk- och köttproduktion. Växtodling. Produktförädling av rapsolja och glass. Läs mer på sankdalensgard.se

Höstsådden gick bra, så det blir en god start på det här odlingsåret.


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 15

EN ANNONS FRÅN SVENSK BIOGAS

”A köra på biogas blir som en gemenskap. Man hälsar på varandra när man tankar.”

På Grepstad gårdsbu k kan du köpa närproducerat året runt.

Grepstad gårdsbu k har närproducerad biogas i tanken:

”Vi känner oss så nöjda att kunna åka med gott samvete. Med minimala avgaser och utsläpp!” Eva Sandström och Ola Schwartz är lantbrukarna som blev jordgubbsodlare av en slump. På Grepstad gårdsbu k utanför Motala säljer de närproducerade livsmedel och alla deras transporter körs på närproducerad biogas från Svensk Biogas. När Eva och Ola köpte Grepstad gård i början av 2000-talet, följde en jordgubbsodling med på köpet. Ola hade digare jobbat som spannmålsbonde men aldrig med jordgubbar och paret hade först inga planer på a ta över odlingen. Men så bestämde de sig för a testa. – Vi började med a sälja jordgubbar och hade bara öppet under sommaren, säger Eva. A ärerna gick bra och några år senare bestämde de sig för a expandera företaget. Sommaren 2011, lagom ll jordgubbssäsongen, stod de nya lokalerna ll Grepstad gårdsbu k klara. I bu ken säljer de sina egna grönsaker och marmelad, produkter från granngårdarna, varor från andra producenter och jordgubbar såklart! Biogas – e enkelt val När a ärerna ökade och transporterna blev er, köpte de sin första biogasbil.

Valet var ganska enkelt. Ska man sälja närproducerat så kändes det passande a även köra på närproducerat bränsle. – För oss var biogas det bästa miljöalterna vet som fanns då, säger Ola. Det var en liten omställning a byta från bensin ll biogas, men de håller inte med om a det skulle vara krångligare med biogasbil, något som brukar vara en vanlig fördom. – Det är som vilken bil som helst. Man måste bara planera lite, säger Ola.

”Vi vill bli fossilfria”

Siktar på fossilfri energi Idag har Grepstad gårdsbu k öppet året runt och de märker a intresset för närproducerad mat har ökat. – Vissa stamkunder kommer hit med långa inköpslistor och handlar det mesta hos oss, berä ar Eva.

Även hos Ola och Eva har miljöintresset vuxit. – Vi vill bli fossilfria. Förutom biogasbilen så producerar vi egen el med solceller, säger Ola. Ola berä ar också a han är ny ken på a testa biogödsel, restprodukten från biogasproduk onen som främst säljs ll lantbrukare. – Biogödsel är intressant för oss som är lantbrukare. Vi behöver näringen från gödslet och det måste llbaka in i kretsloppet. Varken Eva eller Ola har ångrat valet av bil, och de har redan bestämt a nästa bil ska gå på biogas. – Nu hoppas vi bara på a er lantbrukare väljer biogas, avslutar Ola.

Vill du också köra närproducerat och fossilfri ? Läs mer på: svenskbiogas.se UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

15


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:18 Sida 16

Ö S T g Ö TA D A g A R N A 7 - 8 S E P T E M B E R

Östgötadagarna lyfter landsbygden Det är något visst med första helgen i september. I alla fall i Östergötland. Sedan snart 20 år är det en helg

vikt åt Östgötadagarna, i år gäller datumen 7 och 8 september. För många har det då blivit en vana att ge sig ut på den östgötska landsbygden, förra året räknade man samman cirka 100 000 besökare. Med hjälp av karta och flaggor hittar man vägarna till gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, bondgårdar, hantverkare och mycket mer. Starten för årets evenemang gick redan i mitten av februari med bland annat ett informationsmöte på Vreta Kluster. Ölands skördefest, som är Sveriges största skördefest, hade bjudits in för att inspirera från sina evenemang, som hålls i slutet av september varje år. – Vi kunde ge varandra tips och idéer, allt för att visa på landsbygdens bredd och på olika typer av verksamheter, säger Ulrika Sundberg på Region Östergötland, som står bakom Östgötadagarna. En karta, som bland annat finns på turistbyråer och hos de aktörer som deltar i septemberhelgen, visar på vart man kan åka och vad som väntar på de olika platserna. – På vissa ställen samverkar företag. Alla kanske inte har möjlighet att ta emot många besökare, då kan flera gå ihop för att kunna bjuda på många olika upplevelser på ett och samma ställe. – Varje år väljer vi ut olika områden som vi fokuserar lite extra på, berättar Ulrika Sundberg. Det kan till exempel vara platser som många kan tycka ligger lite avsides. (Men egentligen är ju inget långt bort i Östergötland, säger hon.) I år är Ydre och skärgården exempel på sådana områden där det satsas för att få till fler aktiviteter. De flesta besökarna reser runt med bil men för att fler ska kunna åka miljövänligare och för dem som inte har tillgång till bil finns det möjlighet att följa med på särskilda bussturer. Östgötadagarna utvärderas efter varje år. En sak som man då märkt är att många frågar efter fler ställen som serverar mat.

16

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 17

Ö S T g Ö TA D A g A R N A 7 - 8 S E P T E M B E R

Vad blir årets bakverk? – Därför är det önskvärt med fler producenter som satsar på hållbar och närodlad mat. – Östgötadagarna betyder att det är många som får upp ögonen för de olika aktörerna, och inte bara under den aktuella helgen, säger Ulrika Sundberg. Företagen i sin tur märker av en merförsäljning året runt. De två dagarna i september lyfter verkligen landsbygden.

Fakta:

När? 7 -8 september, årets datum för Östgötadagarna!

Hur hittar jag? Det finns kartor på turistbyråer och hos de olika aktörer som visar vart du kan åka. Det kommer också att finnas annonser i lokalpress samt information på sociala medier och på hemsidan www.ostgotadagarna.se Varje år utses en landsbygdsstipendiat, årets konsthantverk och årets bakverk.

Landsbygdsstipendiaten får ett pris på 10 000 kronor, som delas ut av Region Östergötland. Stipendiaten är en person, ett företag eller en förening som ska vara nytänkande, ha drivkraft och framtidstro.

Förra året vann den här äppelkakan!

Årets hantverk kan vara hantverk, slöjd eller formgivning, det ska vara av hög kvalitet med en östgötsk anknytning och kunna köpas på minst fem ställen i länet. Vinnaren har också en utställning hela oktober månad. Utställningsplatserna varierar från år till år.

Årets bakverk har varje år ett tema, i år är det ”Med smak för Östergötland”. Bakverket kan innehålla en typisk östgötsk ingrediens eller en närodlad sådan. Det kan också bakas efter ett recept med anknytning till länet. Det ska inte vara varken för dyrt eller krångligt att baka eftersom bakverket ska serveras på många ställen till väldigt många fikasugna östgötar.

Väl mött på ''Brunnen"! Här finns en speciell atmosfär som vi vill att ni skall få uppleva. Både som gäst hos oss och som besökare i medeltida Söderköping. Som konferensgäst här kan vi erbjuda er allt från senaste tekniken till en avkopplande vinprovning. 7 konferensrum och 13 grupprum i varierande storlekar står till förfogande. Perfekt för företagets teambuildingaktiviteter. Året runt kan du koppla av i lugn och ro, en eller flera dagar här på Söderköpings Brunn. Vi har flera weekendalternativ som t.ex. golf, eller varför inte en avkopplande spahelg där kropp och själ får det lilla extra. Cykeluthyrning för er som önskar. Maj till augusti månad går det lunchturer på Göta kanal med vårt fartyg M/S Lindön. Se gärna mer om våra aktiviteter, behandlingar och olika konferensalternativ på www.soderkopingsbrunn.se. Välkommen med er förfrågan!

Skönbergagatan 35 Tel. 0121-109 00

www.soderkopingsbrunn.se

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

17


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 18

Familjefest på Vikbolandet Ö S T g Ö TA D A g A R N A 7 - 8 S E P T E M B E R

På Vikbolandet förvandlas Östgötadagarna till en stor familjefest när flera företag samarbetar på de två gårdarna, Vikbolands Struts och Visätter Kalkongård.

– Det är ett mervärde för besökarna när vi kan erbjuda många olika varor, säger Anneli Nordqvist på Vikbolands Struts. På den gården kommer man till exempel att sälja många matprodukter, och då inte enbart från den egna tillverkningen med kött från struts och nöt utan även sådant som grönsaker, fisk och ägg. – Det brukar vara ett himla tryck här! Vi går också ut med egna annonser om marknaden hos oss på Östgötadagarna. På Visätter gård innebär Östgötadagarna mycket samarbete företag emellan. – Det blir samma koncept som vanligt, absolut, säger Daniel Hildebrandt på Visätter. Samma koncept innebär förstås matprodukter från kalkongården, men även från andra matproducenter. Mycket annat händer också!

– Vi har loppis, ansiktsmålning, helikopterflyg, trubadur, veterantraktorer. Daniel Hildebrand räknar upp det breda utbudet som gör Östgötadagarna till en stor fest.

Mer info: vikbolandsstruts.se eller visatter.nu

Så kom östgötarna ut på landet Idén om Östgötadagarna föddes för snart 20 år sedan.

Nu skulle fokus riktas mot landsbygden och de små företagen som verkade där. Östgötarna skulle få se att det gick alldeles utmärkt att både bo och arbeta på landet. – Städerna hade ju mer ljus på sig medan landsbygden låg i ett dunkel, säger Margareta Carling, som vid den tiden hade börjat arbeta på nystartade Östsvenska Turistrådet. Turistrådet fick ansvaret för Östgötadagarna och Margareta Carling blev projektledare. Turistrådet blev så småningom Visit Östergötland och det är där, numera inom Region Östergötland, som arbetet med Östgötadagarna har fortsatt genom åren. Margareta Carling anser att det är länsstyrelsen som ska ha äran för att ha kommit på idén om Östgötadagarna. – Jag har fått vara med och utveckla idéerna från start, den skedde bland annat på Östgöta-

18

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

tinget i Hannäs. Där spånade vi om vad vi skulle göra för att lyfta landsbygden och visa på den symbios som finns mellan stad och land. – Tanken var redan från början att permanenta dagarna. Vi satsade på att människor tycker om att göra utflykter, handla något, äta gott och klappa djur! – Ambitionsnivån var lite väl hög i början, ler Margareta. Vi skaffade gemensamma flaggor som skulle visa folk vägen. Det viftade små flaggor med märket Östgötadagarna överallt! Det blev svårt för besökarna att välja. – Östgötadagarna har förstås utvecklats genom åren, säger Margareta. Olika företagare har till exempel börjat samarbeta och turer ordnas i särskilda rutter med både bussar och skärgårdsbåtar. Ett annat syfte, förutom mer ljus på landsbygden, har också uppnåtts. I och med att Östgötadagarna ligger i september har de bidragit till att sommarsäsongen förlängs både för människor som vill göra utflykter och för företagare som får fler besök.

Margareta Carling var med från början när idéerna om Östgötadagarna föddes. Fakta

Namn: Margareta Carling. Bor: I Linköping.

Sysslar numera med: Styrelsearbeten, Linköpings Guideklubb samt håller föreläsningar.

Bästa tipset för en lyckad utflykt i Östergötland: Se landskapet som ett smörgåsbord, det är smaken som avgör vad man väljer!


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 19

Ö S T g Ö TA M AT

I gårdsbutiken kan du köpa vår populära morots- och rabarbermarmelad. Vi har också ost, mjöl, potatis, grönsaker, frukt, cider, honung, rapsolja, lantchips, korv, saft, ostkaka, mm till försäljning.

Tors–Fred 14.00–18.00 • Lörd 10.00–14.00 • Sönd 13.00–16.00 .bleckenstad.se Bleckenstad Gårdsbutik

ur, el det r

Närproducerat utan mellanhänder! En REKO-ring är ett sätt att sälja närproducerad mat helt utan mellanhänder. I din lokala REKOring handlar du råvaror och produkter direkt från producenten.

REKO

Enkelt och genialt

Närodlade konferenser

För att hitta din REKO-ring gå in på: hushallningssallskapet.se/reko/narmsta-r eko-

Välkommen att boka konferens och möten i hjärtat av innovations- och utvecklingsverksamheten kring jord, skog, mat, förnybar energi, vattenbruk och trädgård. Allt som behövs för att bygga ett hållbart samhälle.

ring/

vretakluster.se

Goda råvaror från när & här Mat smakar som bäst när den är tillagad av nyskördade grönsaker och med råvaror från den lokala gården. Därför lägger vi på Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten extra fokus på närproducerat i vårt sortiment. Vi samarbetar med över 80 närproducenter och tillhandahåller allt från kött och ost till frukt och dryck. Visst är det något särskilt med mat från regionen!

mardskog.se UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

19


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 20

YDRE

Det händer en hel del i Ydre kommun i södra delen av Östergötland. Där bakas det ostkakor, ystas ostar och bryggs öl och besökare välkomnas till såväl ostkakekaféet med sitt mejeri som till bryggeriet och dess restaurang.

Bryggeriet har blivit med restaurang

Längst ner i södra Östergötland omvandlades för några år sedan en lantgård till ett ölbryggeri. Förändringarna har fortsatt och nu står också en ny restaurang klar i den gamla ladugården.

Nääs gårdsbryggeri i Ydre började som ett projekt när familjen på gården ville utveckla sitt företag. De olika idéerna mynnade så småningom ut i beslutet att satsa på hantverksmässigt bryggt öl. – 23 augusti 2014 hade vi bryggt klart vår första öl, berättar gunnar Emanuelsson, ägare till Nääs gårdsbryggeri. Runt 1800-talet var det inte ovanligt med ölbryggning på större gårdar och även på den här gården fanns ett brygghus. En betydligt modernare bryggeriutrustning ser dock till att flera ölsorter kommer ut till butiker och restauranger. Från början bryggdes fyra olika sorter. I dag är standardsortimentet uppe i nio stycken, dessutom finns flera specialöl. – Vissa går enbart till restauranger, säger gunnar Emanuelsson, andra till kunder som serverar öl på fat. – Vi utvecklar våra produkter och kommer med nya sorter, en del efter säsong. Öl från Nääs säljs både ofiltrerat och opastöriserat, vilket kan ge en något grumligare dryck än

Fakta:

Ölsorter som går extra bra är Lager, ett lageröl av pilsnertyp och APA, en ljus ale. Förutom starköl bryggs också folköl som säljs i livsmedelsbutiker. Mer info: naasbrygg.se

det som produceras i de stora bryggerierna men också en annan smak och fyllighet.

Har bryggeriet blivit vad du hoppades på? – Ja, det tycker jag, svarar gunnar Emanuelsson. Lite större omsättning kan man ju förstås alltid önska sig! Konkurrensen om kunderna har hårdnat, hela ölsegmentet har ökat, säger han, ändå är fortfarande bara en liten del av den totala mängd som säljs hantverksmässigt bryggt. Tio systembutiker inom en radie av 14 mil skulle kunna erbjuda öl från Nääs. – I dag har vi avtal med sju av dem och ölen finns i Linköping, Norrköping, Boxholm och Kisa. Dessutom i närområdet, det vill säga Tranås, Aneby och Österbymo. Någon gårdsförsäljning finns dock inte i sikte. – Den frågan har ju kommit upp igen i och med regeringsbildningen. Så något kanske kommer att hända, hoppas gunnar Emanuelsson. Däremot kan besökare numera få vara med om ölprovning i gårdsrestaurangen. Den är ännu väldigt ny. Ett embryo, säger gunnar men där har redan hållits en del evenemang som bland annat ölprovningar för inbokade grupper, kick-off för företag och jazzkvällar.

På Nääs finns också Kött & Vilt, en viltbod som drivs av Gunnar Emanuelssons dotter Elin och svärsonen Marcus Johansson. I boden säljs viltkött från närområdet men också ekologiskt nötkött från gårdar i Ydre. Mer info: naaskott.se

Öl inclusive är ett evenemang som innebär en helg med öl och mat med besök på bland annat Nääs samt Åbro bryggeri. Nästa Öl inclusive är planerad till början av år 2020. Läs mer på olinclusive.se

Med början i maj i år finns det, tack vare restaurangen, inplanerade ölprovningar, bryggerivisningar, pubkvällar och grillbufféer.

Öl från Ydre har hunnit ge många medaljer.

Gunnar Emanuelsson, som äger Nääs gårdsbryggeri, ordnar visningar av bryggeriet som är inrymt i en före detta ladugård.

20

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 21

YDRE

Fakta:

Brostorps ostkakekafé öppnar på midsommardagen och har sedan öppet fredagar, lördagar och söndagar till och med Östgötadagarna, första helgen i september.

Sugen på att smaka på gårdens ostar? ”Säg till oss i förväg, så kan vi ordna en osttallrik”, hälsar Camilla Ydrestrand.

Gården tar också emot grupper på andra tider om man förbokar ett besök. Camilla och Magnus Ydrestrand äger gården och mejeriet medan systern Annika och hennes man Thomas Ydrestrand driver lantbruket med mjölkkorna. Annika har också syateljé och säljer sin Ko-la kläder i gårdsbutiken. Ateljén heter Ko-La kläder men säljer mest maskinbroderad hemtextil och egentillverkade smycken. Annika gör också maskinbroderade loggor åt föreningar och företag.

Ostkaka med sylt och vispgrädde hör sommaren till för Brostorps kafégäster.

Ostkaka i Ydre hör sommaren till Ostkaka! Det är första tanken när man hör ordet Brostorp. Många är det också som varje sommar gör en utflykt hit för att besöka ostkakekaféet i den vackra Ydre-bygden på gränsen till Småland. Numera har ostkakorna fått konkurrens från de många ostarna som ystas i gårdens eget mejeri, allt tillverkat på hantverksmässigt sätt. Mejeriet kom till för drygt 20 år sedan. – Mina föräldrar, som då drev Brostorp, ville bättre kunna utnyttja all mjölk som de fick från gårdens kor och började göra ostkakor efter ett gammalt beprövat släktrecept, berättar Camilla Ydrestrand samtidigt som hon ser till kittosten Denise. Ska man hinna prata med Camilla en vanlig vardag gäller det nämligen att hänga med henne i jobbet. Så på med en vit rock, en mössa över håret och rena tofflor och in i mejeriet. Numera är det alltså Camilla, som regerar i mejeriet där produktionen av ostar har ökat genom åren. Idag tillverkas inte mindre än åtta olika ostar, det senaste tillskottet är Ko-lomi, en östgötsk variant av halloumiosten, med stor efterfrågan. – Vi var på en matmässa i helgen, berättar

Camilla Ydrestrand, och sålde slut på all Kolomi. Så snart som möjligt ska 250 nya bitar tillverkas på en ystning av 450 liter mjölk.

Läs mer: www.ostkaka.com för mer information om bland annat öppettider och produktsortiment samt även om Dinnersafari. Det är en aktivitet i Ydretrakten med förrätt i form av osttallrik på Brostorp, huvudrätt vid Torpöns färjeläge samt dessert på Stebbarps gård.

gården också emot förbokade grupper. För många besökare från en stor del av södra och Mellansverige har det blivit en tradition att åka till Brostorp varje sommar.

Är det några nya sorter på gång det här året? Visst finns det efterfrågan på nya sorter, säger Camilla Ydrestrand men just nu är det inte aktuellt att göra fler eller att ta bort någon från sortimentet. Fast man vet ju aldrig eftersom Camilla och hennes svärdotter Isabella tidigt i våras var på studieresa i spanska Asturien och hann besöka åtskilliga mejerier på några dagar. – Ja visst fick vi nya idéer och fick smaka på ostar som vi inte har gjort. Under sommartiden blir det mer liv och rörelse än vanligt på gården. Då öppnas gårdshusets bottenvåning för besökare. Här ryms numera, i verklig hemmiljö, både ett ostkakekafé och en gårdsbutik. Under andra tider på året tar

Camilla Ydrestrand tar hand om kittosten Denise, i mejeriet på Brostorp görs inte enbart ostkaka utan också åtta olika sorters ost.

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

21


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 22

Mer än vanlig utflyktsmat

H EM ES T ER

Vad sägs om att göra din egen glass eller åka på matresa? Eller kanske gå på upptäcktsfärd i ett musteri?

Semester på hemmaplan, ”hemester”, någonstans i ditt eget landskap kan förstås se ut på många olika sätt. Om du inte enbart siktar mot hängmattor och badstränder finns massor att se och göra på nära håll. Många östgötska företag har också satt ihop spännande utflyktsförslag för nya upplevelser. Visit Östergötland har under några år skickat ut broschyren ”Utflykta” till alla hushåll med färdiga förslag på utflyktsmål. Den här våren kommer i stället en karta att visa var och när de olika aktiviteterna finns att upptäcka mellan 1 maj och 30 september. – En karta ger bättre överblick, där ser man även de aktuella datumen tydligare, säger Caroline Palm som arbetat med att sätta samman utflykterna. De aktuella företagen erbjuder sådant som inte ingår i deras ordinarie verksamheten utan är lite utöver det vanliga. Varje aktör får skapa upp till tre aktiviteter som kan genomföras vid minst tre tillfällen. – Besökarna ska erbjudas något nytt. På så sätt blir det även frågan om utveckling för företagen, säger Caroline Palm.

Foto: Jan Christer Persson

Upplevelser med mat Ur skörden av utflykter inför säsongen 2019 hittar vi bland annat Stafsäter gårdsglass. Stafsäter välkomnar besökare, som vill pröva på att göra sin egen glass, kanske en favoritglass, och sedan få med sig den hem med en egendesignad etikett. En trerätters matresa i Kindabygden med, förstås, lokala produkter är ett annat utflyktstips. Starten utgörs av förrätten hos Hargodlarna i Kisa och därefter går färden till lunchen på Valö i närheten av Björkfors. Sista stoppet, då är det dags för dessert, blir strax utanför Rimforsa i Stiliga stugan. Den ligger på samma gård som Fresons Bageri & Trädgård, där det både tillverkas och säljs ostkaka och kalvdans. På Brunneby gård, nära Borensberg, erbjuds en guidad tur på musteriet. 1941 började man pressa äpplen på Brunneby gård och det var också då som familjeföretaget Brunneby musteri föddes. Allt sedan dess har mängder av frukt och bär förädlats här. På turen får man veta en del om både platsen och själva musteriet.

Foto: valocafe.se

Foto: Wåhlin’s

Res med Östgötamat

Även Östgötamat har under många år kunnat erbjuda upplevelser, paketerade och kvalitetsmärkta under varumärket Östgötamat. Sommarens paket beskrivs på nästa uppslag. Paketen presenteras även på hemsidan www.ostgotamat.se 22

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Foto: Wåhlin’s

Mer info: www.visitostergotland.se. Sök på Utflykta.


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 23

FOTO: SYDA PRODUCTIONS

FOTO: MARIA KATARINA WOLF SVANSTRÖM

Ö S T g Ö TA M AT

FOTO: RADOSLAW KOZIK

58 spännande aktiviteter runt om i Östergötland

#Utflykta

FOTO: GREENF

1/5–30/9

www.visitostergotland.se/utflykta UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

23


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 24

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R g Ö T L A N D

Sommaren är snart här med en grönska som är svår att beskriva för den som inte tillbringat sommaren i Sverige. Nu är det hög tid att planera för sommarens sköna upplevelser. Här hittar du flera förslag på både natur- och matupplevelser. Varför inte samla på sommarminnen som du kan minnas och njuta av när hösten kommer.

Pärlor i Kindabygden

En matig och fruktsam weekend på Brunneby Musteri och Göta Hotell

Välkomna på besök på anrika musteriet Brunneby, där ni provsmakar och lär er allt om cider,sylt&bär! Ni äter en god lunch och kan handla i gårdsbutiken med 10 % rabatt. Ni bor på Göta Hotell, bara 5 steg från Göta kanal, där ni äter god middag och dricker Afternoon Tea - allt inspirerat av Brunneby Musteri. Paketet innehåller: På Göta Hotell: Övernattning med frukost, Afternoon Tea, 3-rätters middag (exklusive dryck) På Brunneby Musteri: Välkomstdryck, Presentation, provsmak och en goodiebag, lunch inklusive dryck, kaffe och chokladbit, 10 % rabatt i gårdsbutiken Pris per person: 1695 kr Paketet är bokningsbart lördag-söndag 7-8/9, 21-22/9, 5-6/10 och 12-13/10. Kontakt: Göta Hotell, tel: 0141-20 99 00, info@gotahotell.se Läs mer: www.gotahotell.se

24

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

en En trerätters matresa genom Kindabygd med egen bil. Ni börjar med förrätt i Vagn ö raVal Vack på drätt huvu , boa, Hargs Gård och efterrätt hos Freson's. En trerätters matresa med egen bil som kl. börjar med förrätt i Vagnboa, Hargs Gård en, butik gårds i ras 11.00. Förrätten serve och där man även kan botanisera bland sylt m marmeladburkar. Därefter åker man geno till er komm och natur a vackr ens Kindabygd . VackraValö. Njut av lugnet på denna plats en av r bestå som en drätt huvu Där serveras till lokal delikatess. Sedan fortsätter färden ka ostka rten desse ts Freson's, där avnju eller kalvdans av gårdens mjölk! Besök växtkan huset och den lilla gårdsbutiken, där ni resa Hem er. atess delik a lokal a mång finna när ni är redo.

Pris: 435 kr/person , Datum: från den 1 juni till den 8 september fredag, lördag och söndag. på Bokning: Senast kl. 11.00 dagen innan 0708-244553 Kontakt: Ann-Sofi Johansson, HargOdlarna tel. 0708-244553

Ät och drick gott

Cykla och vandra i skog och kring sjö

Naturen i Kinda lockar till upplevelser. Ha Rimforsa Strand som utgångspunkt och ge dig ut till fots eller med cykel. Vandra/cykla bland sjöar, grottor och djupa skogar. Delar av Östgötaleden ligger runt knuten, även grusvägscykling finns det flera alternativ för. Oavsett om du vandrar eller cyklar får du med dig ett matpaket att fylla på energin med. Väl tillbaka väntar bastubad, god middag och därefter skön sömn i något av våra vackra rum.

I priset ingår: Matpaket med wrap alt bulgursallad, frukt och dryck, Strandbastubad med handduk, juice & snacks, 2-rätters middag med kaffe/te samt logi i delat rum och frukostbuffé.

Pris från: 1220 kr per person Kontakt: Rimforsa Strand, tel. 0494-792 90 eller info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

Lyxspaweekend

Unna er en härlig weekend med lyxigt Spa och fantastisk mat i en fin, lantlig miljö. Eftermiddagsfika, tillgång till spaavdelningen med te och fruktbuffé, 3-rätters middag, frukostbuffé, lån av handduk och badrock ingår. Pris per person: 1890kr Kontakt: Högby Spa och Konferens, Tel. 0141-420 60, info@hogbygard.se Läs mer: www.spa.hogbygard.se


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 25

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R g Ö T L A N D

med mysigt boende på Tjällmo Gästgifvaregård och klassiska Göta Hotell Välkommen på en lyxig kanalupplevelse med ståndsmässigt boende på Tjällmo Gästgivaregård och Göta Hotell! Goda blir middagar och båtlunch serveras och det Band Blå ges Sveri på dag g lömli en oförg Göta Kanal.

.

I paketet ingår: Båtresa mellan BergBorensberg t/r med lunch, informationspa ket med tips på saker att se och göra, 10 % rabatt på Brunneby Musteri På Tjällmo Gästgivaregård: 3-rättersmiddag (exklusive dryck), övernattning med frukost På Göta Hotell: 3-rätters middag (exklusive dryck), övernattning med frukost Pris: från 3240 SEK per person Paketet är bokningsbart 11 maj-14 september 2019 Kontakt: Göta Hotell, tel: 0141-20 99 00, info@gotahotell.se Läs mer: www.gotahotell.se

Ta en tur på sjön eller kanalen Sköna Söndag

Varje söndag erbjuder vi SKÖNA SÖN DAG på Högby SPA. Koppla av och ladda om inför en ny arbetsvecka hos oss! 10.30 inleder vi med ett skönt yogapass i vår vackra yogahall. Passar för alla. Kom gärna i mjuka kläder. Vill man hellre börja med bad direkt så går det bra. Efter yogan serv eras söndagens soppa med foccaciabröd med soltorkad tomat och timjan. Hembakad kaka med kaffe eller thé. Därefter väntar varma och sköna bad. Tillgång till alla pooler och bastuar. Frukt och thé och lån av hand duk och sarong ingår.

Pris per person: 775 kronor Kontakt: Högby Spa och Konferen s, Tel. 0141-420 60, info@hogbygard.se Läs mer: www.spa.hogbygard.se

En dags härlig cykling längs Göta Kanal och sedan en dags vandring i sägenomspunnen bergslagsmiljö kring Tjällmo och vandringsleden Skönnaboleden! Ni bor fint på Göta Hotell och Tjällmo Gästgivaregård och njuter av goda middagar och matsäckspaket! Ett perfekt paket för den som gillar att röra på sig i vackra miljöer med historia och kultur! I paketet ingår: 10 % rabatt på Brunneby Musteri På Göta Hotell: Övernattning med frukost, 3rätters middag exklusive dryck, informationspaket med cykelkarta och vandringskarta som ni får vid incheckning På Tjällmo Gästgivaregård: Övernattning med frukost, 3-rätters middag exklusive dryck, Monicas Mustiga matsäckspaket Pris: 2890 SEK per person Paketet är bokningsbart 1/5-14/10 2019. Kontakt: Göta Hotell, tel: 0141-20 99 00, info@gotahotell.se Läs mer: www.gotahotell.se

Brunnsweekend på Söderköpings brunn

Avkoppling i en svensk småstadsidyll. Gör en shoppingrunda till fots bland Söderköpings alla småbutiker. Eller bestig Ramunderberget och du får en underbar utsikt över staden. Välj om ni vill stanna en eller två nätter. Detta ingår vid en övernattning: Brunnens Eftermiddagskaffe med hembakat, ett glas mousserande vin som välkomstdrink före middagen, en trerätters middag, en övernattning och frukostbuffé.

Pris per person: en övernattning - 1575 kr, två övernattningar – 2750 kr. Kontakt: Söderköpings brunn, 0121-109 00 eller info@sbrunn.se Läs mer: www.soderkopingsbrunn.se

Läs mer om de olika pa keten: www.ostgotamat.se

Här finns även fler pa ketresor som är certifierade av Östgötamat!

Cykel, bubbel och båt

Cykla från Berg till Borensberg längs Sveriges blå band - Göta kanal. Välkomstdrink och god 3-rätters middag väntar på er på Göta Hotell där ni även övernattar. Dagen efter åker ni tillbaka till Berg med M/S Wasa Lejon. Sluss & Kram! I paketet ingår: Informationspaket, 2 dagar cykelhyra med start i Berg och lämning i Borensberg, 3-rätters middag på Göta Hotell, övernattning och frukost på Göta Hotell, båtresa med M/S Wasa Lejon mellan Borensberg och Berg, lunch ombord på båten, 10 % rabatt på inköp i Brunneby Musteris Gårdsbutik Pris: från 2530 SEK per person Paketet kan bokas från maj-september 2019. Kontakt: Göta Hotell, tel: 0141-20 99 00, info@gotahotell.se Läs mer: www.gotahotell.se

fru Bergströms Kräftfiskepaket

Bo på det klassiska kanalh otellet Göta Hotell, bara 5 steg från Göta kanal och fånga era egna kräftor! Fika och middag ingår i paketet. Ni checkar in i ert rum och sedan börjar ni eftermiddagen med kaffe och god bärpaj innan ni beger er till kanale n för att lägga i burarna. Tillbaka på hotelle t väntar en 3-rätters middag och lite senare på kvällen går ni tillbaka till kanalen för att ta upp er fångst! Nästa morgon efter frukost hämtar ni kräftorna och beger er hemåt – med massa fina minnen och en och annan god kräfta!

I paketet ingår: Eftermidda gsfika, 3-rätters middag (exkl. dryck), kräftfis ke, övernattning, frukost.

Pris per person: 1910 kr Paketet kan bokas 29/7-3 1/8 2019 Kontakt: 0141-20 99 00, info@gotahotell.se Läs mer: www.gotahotell. se

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Foto: 123RF

Kryssningspaket på Göta kanal

Cykel och vandringspaket längs Göta kanal och Tjällmo bergslag

25


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 26

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R g Ö T L A N D

keten: Läs mer om de olika pa se at. tam tgo os www. ketresor Här finns även fler pa tgötamat! Ös som är certifierade av

Pensionatsnostalgi

Välkommen att bli vår pensionatsgäst i somn mar. Pensionatsboende var fram till mitte av 1950-talet mycket populärt för personer på som ville lämna vardagen för ett boende landet. Närheten till vackra omgivningar, iooch sevärdheter var också en del av pens natens utbud – och tänk, allt detta har vi nhär på Rimforsa Strand. Förr i tiden förvä tades man stanna minst en vecka men vi börjar lite blygsamt med några dagar. I paketet ingår: två lunchbufféer med , kaffe/te, tre stycken varmrätt med sallad bröd och kaffe/te, logi och frukostbuffé tre nätter samt tillgång till Strandbastun och badrock att långa under vistelsen.

Pris från: 2985 kr per person 90 Kontakt: Rimforsa Strand, tel. 0494-792 eller info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

Spaweekend

Upplev en spaweekend på anrika Söderköpings Brunn, njut av lugnet, den goda maten och vårt härliga spa. I detta paket får du med dig ett upplevelsekit från Kerstin Florian för att själv utföra en badritual enligt instruktion. En avkopplande helg där även kroppen får det lilla extra. Välj om ni vill stanna en eller två nätter.

Detta ingår vid en övernattning: Brunnens eftermiddagskaffe med hembakat, välkomstdrink – Ett glas mousserande vin serverad före middagen, en trerätters middag, Söderköpings Brunn´s sparitual, lån av kimono & tofflor, en övernattning & frukostbuffé.

Pris per person: en övernattning – 2000 kr, två övernattningar – 3775 kr. Kontakt: Söderköpings brunn, 0121-109 00 eller info@sbrunn.se Läs mer: www.soderkopingsbrunn.se

26

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Sommartider Hej Hej

Kom och njut av sommaren där den är som vackrast! Checka in på våra charmiga rum, avnjut en god middag eller grillbuffé, vakna till soluppgången och ta ett morgondopp i sjön! I paketet ingår: 2-rätters middag alt. grillbuffé med kaffe/te, strandbastubad med badhandduk, snacks & juice, logi i delat rum & frukostbuffé Pris från: 1050 kr per person Paketet bokningsbart: 26/6-10/8 2019 Kontakt: Rimforsa Strand, tel. 0494-792 90 eller info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

från skog till bord i Tyleskog

Ett par dagar i naturen, ett par kvällar i historien. Vandra i Tjällmo Bergslag med rötter i historien. Sov och ät gott på historiska Tjällmo Gästgifvaregård mitt i byn. Naturligtvis står vilt och örter från skogen eller fisk från våra sjöar på menyn i detta paket.

I paketet ingår: två övernattningar med frukost, två lunchpaket, två tvårättersmiddagar och en karta för din utflykt. Pris: 2635 kr per person Kontakt: Tjällmo Gästgifvaregård på 0141600 30 eller info@tjallmo.com Läs mer på: www.tjallmo.com

Cykla och vandra i underbar natur

Östgötska äventyr Kasta loss med M/S Kind

En resa på vackra Kinda Kanal är en oförglömlig upplevelse. Här glider man fram genom en grävd kanal, fem sjöar och passerar 14 handdrivna slussar. Boka vårt paket och njut av en härlig dag ombord på passagerarbåten M/S Kind. Kombinera denna kanalupplevelse med boende och middag på Rimforsa Strand.

I paketet ingår: båttur (ca 6-7 h) med lunch och fika ombord, strandbastubad med juice & snacks, 2-rätters middag alt. grillbuffé med kaffe/te samt logi i delat rum och frukostbuffé, buss/tågbiljett mellan LinköpingRimforsa.

Pris från: 1670 kr per person Paketet bokningsbart: 24/5-1/9 2019 Kontakt: Rimforsa Strand, tel. 0494-792 90 eller info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

Paddla i sjö och kanal – äventyret finns runt hörnet

stisk, Vill du paddla kajak eller kanot i fanta näs Vård på t pake ett Boka nära natur? stora stiftsgård och få ett litet äventyr med sagar tvåd och enbåde har upplevelser. Vi , midpaket inkl. övernattning i dubbelrum . dag, frukost, lunchpaket och kanothyra Priser: on Endags paket: från 1060 kr per pers on Tvådagars paket: från 2070 kr per pers : gård Vårdnäs Stifts Kontakt: Vårdnäs Stiftsgård, e tel. 013-36 85 00 eller info@vardnas.s Läs mer: www.vardnas.se


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 27

U P P L E V E L S E PA K E T I Ö S T E R g Ö T L A N D

I paketet ingår: En dags kajakhyra, 2-rätters middag alt. grillbuffé med kaffe/te, strandbastubad med badrock & badhandduk, frukt & juice, logi i delat rum, frukostbuffé Pris: Från 1400 SEK per person Paketet bokningsbart 26/6-10/8 2019 Kontakt: Rimforsa Strand, tel. 0494-792 90 eller info@rimforsastrand.se Läs mer: www.rimforsastrand.se

Kom bort från vardagen på lite äventyr Vandringspaket deluxe vid skog och sjö

i eklandskaAvkopplande vandringspaket omväxlande den lev Upp r. natu pets vackra och trolska kap naturen med sjöar, eklands n från Vårdlede kyrk la gam skogar! Följ den vacker en näs som kopplas samman med Slott. y Säb ka Bjär till n del av Östgötalede en god och astu sjöb med an sed luta Avs näs Stiftsgård. middag med sjöutsikt på Vård

sjöbastubad, I paketet ingår: Lunchpaket, belrum, frudub i del , ning rnatt öve middag, kostbuffé. Pris: från 915 kr per person. Kontakt: Vårdnäs Stiftsgård, rdnas.se tel. 013-36 85 00 eller info@va e as.s rdn Läs mer: www.va

Golf på Vesterby

Granne med vackra Vårdnäs Stiftsgård ligger fina Vesterby Golfklubb. Kombinera din golfupplevelse med naturnära upplevelser hos oss – och njut av en fantastisk middag på terrassen med sjöutsikt. I paketet ingår: greenfee, middag, övernattning, del i dubbelrum, sjöbastubad och frukostbuffé

Pris: från 1325 kr per person Kontakt: Vårdnäs Stiftsgård, tel. 013-36 85 00 eller info@vardnas.se Läs mer: www.vardnas.se

Grillkväll med underhållning – en minisemester med övernattning på Vårdnäs Stiftsgård

Njut av en hel sommardag hos oss, som sedan avrundas med vår härliga grillbuffé på terrassen, vid Kinda Kanals strand. Njut av livemusik från våra artister, välj något gott från vår sommarbar och koppla av tillsammans! I paketet ingår: övernattning, del i dubbelrum, sjöbastubad, grillbuffé med underhållning och frukostbuffé.

Pris: från 795 kr per person Kontakt: Vårdnäs Stiftsgård, tel. 013-36 85 00 eller info@vardnas.se Läs mer: www.vardnas.se

SpaGuld

Inled helgen, fredag-lördag, med en avkopplande vistelse på vårt fina Spa. Ägna tid tillsammans med någon du tycker om. Rå om varandra långt bort från vardagens stress i vår spaanläggning med kalla och varma pooler, både inomhus och utomhus. Välkomstfika, 2-rätters middag, logi i dubbelrum, frukostbuffé, tillgång till Spaavdelningen både fredag och lördag ingår i detta paket. Pris per person: 1640kr Kontakt: Högby Spa och Konferens, Tel. 0141-420 60, info@hogbygard.se Läs mer: www.spa.hogbygard.se

Naturpaket med M/S Kind, kajakpaddling och Vårdnäs

Kom nära naturen, känn tystnaden och stillheten i kombination med fysisk aktivitet och goda måltider. Dagen börjar i Linköping 10.00 med en händelserik resa ombord på M/S ”Kind” genom kanalsystem och slussar. I Hovetorp ca. 13.30 ombordstigning i havskajaker från Linköping Kajak AB. Information om paddlingen och fikapaket. Avslutning med bekväm övernattning och tvårätters middag alt. grillbuffé på Vårdnäs Stiftsgård.

I paketet ingår: Kryssning med M/S Kind samt lunch ombord, paddling i havskajaker med fikapaket, 2-rätters middag alt. grillbuffé, övernattning på Vårdnäs Stiftsgård, del i dubbelrum och frukost.

Pris: 2590 SEK/person Ankomstdatum: 14/6, 28/6, 5/7, 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, 23/8, 30/8 Kontakt: Vårdnäs Stiftsgård, tel. 013-36 85 00 eller info@vardnas.se Läs mer: www.vardnas.se

Tillverka din egen glass i sommar

Välkommen att testa på livet som Östgötsk glasstillverkare på Stafsäters gård! I sommar finns chansen att tillverka sin egen glass på Stafsäters gårdsglass och sedan ta med sig ett paket glass med egendesignad etikett hem. I erbjudandet ingår också en glassfika (glass + kaffe/saft). Aktuella datum: 26 maj, 18 juni och 31 juli kl. 13.00. Erbjudandet går även att boka vid annat tillfälle som en gruppaktivitet, kontakta oss för mer information.

Kontakt: Stafsäters Gårdsglass, tel. 073-0431519 eller gardsglass@stafsater.se Läs mer: www.stafsatergardsglass.se

Koppla av och njut UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Foto: 123RF

Kajak, kropp och själ

Tänk dig att tyst glida fram på spegelblank sjö. Kanske få se en havsörn? Göra ett strandhugg, avnjut av medhavd matsäck och ta ett dopp i sjön. Att paddla kajak på sjösystemet är en upplevelse för såväl kropp som själ. Väl tillbaka väntar lyxen med bastubad, middag och skön sömn i vackert inredda rum på Rimforsa Strand!

27


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 28

Ö S T g Ö TA M AT

Godare mat

närmare hemma

Östgötamat i din butik

Leta efter symbolen Östgötamat i din butik. Det är din närmaste mat - maten hemifrån. Vi har tagit fram en butiksmärkning som gör det lättare för dig som konsument att hitta de lokala varorna. Fråga efter det i din butik, kanske kan just din butik bli en Östgötamatbutik. I dagsläget samarbetar vi med följande företag: CITY GROSS Linköping CITY GROSS Mantorp CITY GROSS Norrköping Hemköp Ljungsbro ICA Kvantum Klockartorpet ICA Kvantum Signalen ICA Supermarket Berga Centrum

ICA Supermarket Johannelund ICA Supermarket Kisa ICA Supermarket Rimforsa ICA Supermarket Storgatan Maxi Ica Stormarknad Linköping Maxi Ica Stormarknad Motala Maxi Ica Stormarknad Norrköping Priso Hemköp Supermarket Malmslätt AB

www.ostgotamat.se/foretag/livsmedelbutiker

Unna dig en helkväll! Boka ditt bord inför kvällsevenemang och njut av kökets läckerheter innan föreställningen. Se aktuell meny på konsertkongress.se Miljömärkta matupplevelser

Sommar är livet! Njut av den – vi finns här om det är något! 0494-794 00, kindaydresparbank.se

28

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 29

Ö S T g Ö TA M AT

Sommarlunch Kanot och kajak

VÄLKOMMEN TILL BORKHULT I SOMMAR ÖPPETTIDER KAFÉ LAPPHEM: 22 juni–18 augusti, kl 11–17, måndagar stängt Besök vår hemsida för sommarens konstutställningar och musikkvällar. Logi kan bokas året runt. BORKHULT.SE • INFO@BORKHULT.SE • 070 150 95 43

Paddla på mysiga sjöar och idylliska Kinda kanal. Äventyr och avkoppling med middag, dubbelrum, frukostbuffé, lunchpaket och kanot-/kajakhyra. FRÅN 1060 KR /PERSON

Vandra i fantastisk natur Här får du upplevelser och avkoppling längs vägen. Middag, dubbelrum, frukostbuffé, lunchpaket och sjöbastu!

Varje dag kl 12–14 dukar vi upp en somrig lunch med en dignande salladsbuffé i vår restaurang. Boka gärna bord. VARDAG: 119 KR HELG: 179 KR

VECK 26-32A

Njut av sommarkvällen på vår underbara terrass med barbecuebuffé, sjöutsikt och sommarbar. Tisdagar och torsdagar. Boka bord! 295 KR /PERSON

FRÅN 915 KR /PERSON

NÄRODLADE TRYCKSAKER Kampanjkoden Östergötamat19 ger dig 10% vid en beställning av trycksaker. Kontakta lars@ltab.se 0706-70 64 40 www.ltab.se UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

29


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 30

RECEP T

Gröna recept från Vårdnäs Stiftsgård GRÖN äRTPuRé

4 dl gröna ärtor (kokta) 2 st vitlöksklyftor mer eller mindre efter smak 1,5 dl rapsolja 2 msk honung Salt och svartpeppar Mixa till en slät puré

Om man önskar tillsätt Creme fraiche efter smak.

CREME AV VITA BÖNOR

4 dl stora vita bönor ( kokta) 1 citron zest och juice 1/2 dl hackad bladpersilja 2 msk kapris mer eller mindre efter smak. Smaka av med salt och svartpeppar. Mixa till en slät creme.

MOROTSPICKELS

Passar utmärkt till stekta eller grillade maträtter 1 chili 2 dl röd eller vitvinsvinäger 1 dl vatten 1 tsk salt 75 g strösocker 2 vitlöksklyftor 1 tsk koriander frön 1 st stjärnanis 3 lagerblad 2 stora morötter

Dela chilin på längden och kärna ur. Koka upp en lag med alla ingredienserna, förutom morötterna. Skala och skär morötterna i ca 1 cm tjocka dekorativa slantar och lägg dem i den kokande lagen. Låt lagen precis få ett litet uppkok med moroten och ta sedan genast kastrullen från plattan. Häll upp i lufttät glasburk.

Känns cremen för tjock späd gärna med mer Citronjuice alt vatten

APELSINDRESSING

3 dl creme fraiche Zest från en apelsin 3 msk apelsinjuice 1 tsk rostade senapsfrön 1 tsk dijonsenap Svartpeppar och salt

Vispa creme fraichen fast och luftig. Smaka av med de övriga ingredienserna.

Fotograf: Emanuel Eriksson 30

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Fotograf: Emanuel Eriksson


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 31

RECEP T

GRILLAD BLOMKåL MED SOLROSPESTO, 4-8 P

Ett fantastiskt gott och lättlagat tillbehör på grillen i sommar. Passar till det mesta! 1 stort blomkålshuvud Olivolja eller neutral rapsolja Salt Skär bort blomkålsblasten, men spara gärna de delar som fortfarande ser fina ut. Dela huvudet på mitten. Ringla över generöst med olja och smörj in blomkålen runt om (även den överblivna blasten). Salta. Grilla på indirekt värme under lock, till en medelmjuk konsistens rakt igenom, ca 40-50 minuter. Blasten läggs på grillen mot slutet, när 15-20 minuter återstår. Värmehåll fram till servering. Servera med solrospesto och gärna extra örter.

GRILLAD zuCCHINI MED BRYNT SMÖR OCH ROSMARIN, 4-8 P

2 st zucchini, ca 700 g Olivolja Salt Brynt smör Rosmarin (Grillad citron)

Skölj zucchinin och skär på längden i 0,5 cm tjocka skivor. Pensla runt om med olja. Grilla på hög värme ca 3 minuter/sida. Vrid gärna skivorna 90 grader efter ca 1,5 minut så att det bildas ett rutmönster. Hetta upp brynt smör och låt rosmarin få fräsa med en kort stund. Arrangera zucchinin snyggt på fat. Salta. Servera med det brynta smöret samt rosmarin.

SOLROSPESTO MED SPENAT OCH CITRON

En grön och härlig röra som lätt kan varieras med olika smaksättningar efter tillgång och behag. Kanske önskar du mer sting? Prova att tillsätta röd chili eller varför inte en klick dijonsenap. Saknar du sötma? Ringla ned honung eller agavesirap i liten mängd. 1,5 dl solrosfrö 75 g babyspenat (ungefär tre stora nävar) Ca 75-100 g valfria örter, t ex citronmeliss, basilika eller bladpersilja (stjälkarna borttagna) 2,5 dl vällagrad hårdost, av typen parmesan 2 dl olivolja 0,5 msk vitlök, finhackad Citronjuice från en halv citron, mer om så önskas Ca 0,5 tsk salt

Torrosta solrosfröna gyllenbruna i het stekpanna alt. i ugn på 200 grader, 12-15 minuter. Mixa fröna väl med stavmixer eller i blender. Tillsätt spenat och örter, ost och olja. Mixa slätt. Vänd ned vitlök, citronjuice, salt och ev. andra kryddor/smaksättningar. Smaka av och justera eventuellt sältan/syran/sötman/hettan/örtigheten efter eget tycke. Smaka även ihop med blomkålen före servering.

Lammfärsbiffar från Wästanå GRILLADE LAMMFäRSBIFFAR FRåN WäSTANå GåRDSSLAKTERI

500 g lammfärs av Wästanålamm 2 klyftor vitlök 1 ägg ½-1 dl grädde 1 näve blandade färska (eller torkade) örtkryddor t ex rosmarin, mynta, timjan, basilika. 1 tsk salt vitpeppar smulad fetaost

YOGHuRTSåS

grekisk yoghurt smulad fetaost hackad mynta lite olivolja flingsalt och peppar

Tips: Fetaost är alltid gott till lamm men det spelar mindre roll i vilken form . Ibland har jag det i biffarna, ib land i salladen och ibland i såse n.

www.wastana.com

1. Blanda lammfärs, pressad vitlök, grädde, ägg, kryddor och smulad fetaost i en stor skål och forma till 4-5 lika stora biffar.

2. Pensla biffarna med olja när biffarna läggs på grillen. Kärnan i biffarna får gärna vara lätt rosa. Innertemperaturen bör vara runt 60 grader. 3. Servera med en sallad på matvete, mathavre, plocksallad, gurka och tomat, samt yoghurtsås (se recept till höger). UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

31


Östgötamat nr 1-2019 VÅR.qxp_Layout 1 2019-04-12 13:19 Sida 32

BONDENS EGEN MARKNAD

NOTISER

MI T T I LINKÖP IN

A P P hejdar matsvinn

Karma, det är appen för all att ätbar mat kastas påa som inte vill se soptippen.

G

Marknaden med bred mångfald av närproducerade livsmedel. Allt från nyskördade grönsaker och blommor till olika rökta produkter, fisk, ägg, ostkaka, marmelader och mycket mer. Marknadscafé.

Borggården alla lördagar fr.o.m. 10 augusti till 28 september kl 9.30–14.00. www.bondensegen.com • www.ostgotamat.se

Till Karma kan restauranger , butiker och Den som har laddat ner app kaféer ansluta sig. en kan leta i sitt närområde efter eventu ella överblivna restaurangmåltider eller ma t som affärer istället för att slänga erbjud er till ett lägre pris än normalt.

Nygammal trendig dryck Komboucha erbjuds från hantverksbryggeriet Kvillinge ekologiska utanför Norrköping.

Komboucha framställs genom jäsning av sött te och innehåller många nyttiga bakterier. Den finns i många olika smaker. kvillingeekologiska.se

I början av året hölls ostfestival i Stockholm. Brostorps Gårdsmejeri i Ydre var där och med sig hem hade de två bronsmedaljer. Priserna tilldelades mejeriet för deras gammaldags hemost och för grillosten Ko-lomi.

Med koll på hållbarhet

Advisor sajt som påminner om Trip One Planet Rating är en ny första ns lde vär r ågo hållbarhetsfr men som helt riktar in sig . ism tur r lba hål em för sajt med ett rankningsyst berätta hur de upplever na Där ska användare kun tinationer och olika att hotell, restauranger, des etar med hållbarhet. aktiviteter för turister arb oneplanetrating.org

32

UPPLEV ÖSTGÖTAMAT

Årets turistmål Vikbolands Struts

har fått utmärkelsen Årets turistmål 2018 inom kategorin gårdsbutiker. Priset delas ut av Turistmål i Sverige AB och det är besökare på webbsidan turistmål.se som röstar fram olika pristagare.

Vikbolands struts fick den fina utmärkelsen med anledning av hög kundservice, bra engagemang och nöjda kunder. Vidare i motiveringen: ”En underbar känsla för detaljer lyfter upplevelsen, och för att ni på ett positivt och drivande sätt sticker ut från mängden.” vikbolandsstruts.se


Östgötamats företagsguide Grattis, det här är din guide till njutbara och kulinariska upplevelser i Östergötland. Den här guiden visar vägen till restauranger, gårdsbutiker och producenter där du kan uppleva den regionala maten i Östergötland. Företagen är medlemmar i Östgötamat, som verkar för att skapa en matkultur som lyfter fram våra östgötska produkter av god kvalitet. Varje företag har en historia väl värd att berätta och tillsammans bidrar det till att förhöja matupplevelsen för alla sinnen. Välkommen att besöka oss och uppleva östgötsk mat där den är som bäst!

Congratulations! You have received a guide to enjoyable culinary experiences in Östergötland. The guide show you the way to a selection of restaurants, farm shops and food producers where you can sample the regional food of Östergötland. All businesses in the guide are members of Östgötamat, an association working to create a food culture that promotes local high quality products. Each member has a story well worth telling. Together, we create the unique Östgötamat profile which enhances the culinary experience. You are very welcome to visit us and discover the food of Östergötland at its best!

Matpärlor i Östergötland 2019 Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

1


1. Albackens Trädgårdsskafferi

2. Apinordica

Välkommen till oss, öppet året runt! Vi serverar hemlagad husmanskost och vi bakar bröd, bullar och kakor med kärlek! I vårt skafferi hittar ni närodlade produkter. I vår trädgård säljer vi växter & unika trädgårdssaker!

Apinordica är ett biodlingsföretag som är certifierat enligt Svenskt Sigills och KRAVs regler för biodling och honungsproduktion. Lottas honung har smak av de blommor som finns runt våra bigårdar i trakten kring Tjällmo.

Welcome to us, open all year round! We serve homemade home cooking and we bake bread, buns and cakes with love! In our pantry you will find freshly prepared products. In our garden we sell plants & unique gardening!

Apinordica is a beekeeping company that is certified according to Svenskt Sigill and organic (KRAV) production standards. “Lottas’s honey” has the taste from the flowers surrounding our apiaries in the area of Tjällmo.

Kontaktperson: Lotta Helmeus-Nyman Adress: Vetagatan 22, 595 50 Telefon: 0142-109 91 e-post: info@albacken.se Hemsida: www.albacken.net 58 20´ 16 N, 15 09´ 34 Ö

Kontaktperson: Lotta Fabricius Kristiansen Adress: Hågra 21, 590 34 Tjällmo Telefon: 070-735 28 58 e-post: lotta.fabricius@apinordica.se Hemsida: www.apinordica.se 58°43’14.6”N 15°25’53.5”E (WGS84)

3. Assarsson Trädgård AB

4. Basunda Gård Slakteri

I gårdsbutiken finns solmogna, nyskördade tomater direkt från våra växthus. Vi har ca 25 olika sorter, allt från små söta körsbärstomater i olika färger och former, till stora bifftomater. Vard 7.3018, helger 10-15.

Gårdsslaktat kött av hög kvalitet. Slakt av nöt, får och vilt i stressfri miljö! Välkommen med din beställning och att komma att köpa på plats efter ök. High quality farm slaughtered meat. Beef, lamb and game slaughtered in a stress-free environment. We welcome your order. You can come and buy meat from us by arrangement.

In the farm shop you’ll find sun ripe, newly harvested tomatoes straight from our green house. We have about 25 different varieties, ranging from sweet little cherry tomatoes in different colours and shapes, to large beef tomatoes.

Kontaktperson: Ulrik Saanum Adress: Basunda Gård, 590 46 Rimforsa Telefon: 070-541 67 90 e-post: info@basunda.se Hemsida: www.basunda.se

Kontaktperson: Annicka Assarsson Adress: Varv 301, 591 94 Motala Telefon: 0706-22 20 18 e-post: annicka.assarsson@boremail.com Hemsida: www.tomatboden.se

5. Billbäcks Plantskola

6. Bjursunds Slakteri AB

På Billbäcks, strax väster om Norrköping, växer framtidens äppelodlingar! Äpplena vi skördar för hand på hösten levereras som konsumtionsfrukt. Vi tillverkar även äppelmust & cider; - produkterna vi skapar är endast av äpple och helt utan tillsatser.

Bjursunds Slakteri är ett litet slakteri med inriktning på högkvalitetskött. Nötkreaturen hämtas från närbelägna och välskötta gårdar för att värna om djurens hälsa och miljö. Lång hängmörningstid är vår specialitet.

At Billbäcks apple orchards grows the apple trees of tomorrow. The apples we harvest in autumn are distributed as consumption fruit. We also produce our own apple juice and cider which are made from pure apples.

Kontaktperson: Anna Hjort, Martin Johansson Adress: Mossebogatan 9 615 32 Valdemarsvik Telefon: 0123-102 11 e-post: info@bjursundsslakteri.se Hemsida: www.bjursundsslakteri.se 58*13’19 N 16*33’37 E

Kontaktperson: Emelie Billbäck Adress: Bonäsvägen 16-18, 605 60 Svärtinge Telefon: 011-36 88 70 e-post: info@billbacks.se Hemsida: www.billbacks.se

2

Restaurang Restaurant

Bjursunds Slakteri is a small slaughterhouse, with a focus on high quality meat. Cattle is sourced from nearby and well-kept farms to safeguard animal health and the environment. Longtime dry aged meat is our specialty.

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


7. Blackert Lantbruk

8. Bleckenstad Gårdsbutik

Vi är ett familjeföretag utanför Skänninge. Vi föder upp klimatsmarta grisar på närproducerat foder. Vår vision är att ta fram världens bästa griskött med största möjliga djuromsorg och minsta möjliga miljöpåverkan.

Handla närproducerade livsmedel i vår mysiga gårdsbutik. Du kan även få en visning av vår KRAV-certifierade robotmjölkning. Sommartid kan du fika i gårdens trädgårdskafé. Visningen av mjölkningen måste förbokas. Shop for locally produced products in our cozy farm shop. You can also get a guided tour of our organic and certified robotic milking. In the summer you can enjoy refreshments in our garden café. Guided tours must be booked in advance.

We are a family business outside Skänninge. We are breeding climate-smart pigs on locally produced feed. Our vision is to produce the world’s best pork with the greatest possible animal care and minimum environmental impact.

Kontaktperson: Hans & Jeanette Blackert Adress: Vistena Askegård, 596 92 Skänninge Telefon: 0705-21 60 88, 0706-72 82 22 e-post: hans@blackert.se, jeanette@blackert.se

Kontaktperson: Elisabeth Joelsson Adress: Bleckenstad, 595 92 Mjölby Telefon: 0142-101 13, 070-54 16 164 Hemsida: www.bleckenstad.se

9. Bondbönans Odling

10. Bondens Skafferi Öst

Välkommen till Bondbönas Odlingar. Ett levande lantbruk med småskalig odling av grönsaker. I gårdsbutiken säljs färska grönsaker efter säsong och förädlade produkter av grönsaker, frukt och bär.

Bondens Skafferi Öst är leverantören för dig som söker lokalproducerade råvaror och produkter av högsta kvalitet som kommer direkt från bonden. Eat local, think global! Bondens Skafferi Öst is the supplier that delivers Fresh food and products of top quality straight from the farmer. Eat local, think global!

Welcome to Bondbönas Odlingar. A living farm where we grow vegetables in small-scale. In our farmshop you can buy fresh vegetables depending on the season and products made of vegetables, fruit and berries.

Kontaktperson: Petter Kock Adress: Rydjavägen 2, 590 18 Mantorp Telefon: 013-10 27 00 e-post: info@bondensskafferiost.se Hemsida: www.bondbonans-odling.se N 58.19360, E 15.42359

Kontaktperson: Kristina Carlsson Adress: Seltorp Backstugan, 589 64 Sturefors Telefon: 0730-24 73 62 e-post: info@bondbonans-odlingar.se Hemsida: www.bondbonans-odling.se N 58.19360, E 15.42359

11. Borkhult Lapphem

12. Bossgård Potatis AB

Den gamla arbetarbostaden Lapphem från 1893 drivs idag som ett kulturhus på landet, någonstans i Östergötlands djupa skogar, av systrarna Elisabet och Matilda. Här bjuds på nygräddade våfflor, konst och musik.

Bossgård Potatis ett familjeföretag som drivs av Ulf Johansson och sönerna Johan och Per. Vi har odlat potatis på gården sedan 60-talet. Vårt fokus är förbättrad kvalitet, odling enligt ”Svenskt Sigill” och vi är godkända av ”SMAK” (Svensk matpotatiskontroll).

The old house Lapphem from 1893 is now run as a centre of culture, somewhere in the deep woods of Östergötland, by the sisters Elisabet and Matilda. Here you can enjoy freshly made waffles, arts and music.

Kontaktperson: Elisabet Magnusson Adress: Lapphem Borkhult, 59796 Åtvidaberg Telefon: 0723-61 50 52 e-post: info@borkhult.se Hemsida: www.borkhult.se 58°16’36.6”N 16°10’55.3”E

Kafé Café

Bossgård Potatis – a family business run by Ulf Johansson and his sons Johan and Per. We have grown potatoes on our farm since the 1980s. Our focus is enhanced quality and our cultivation is according to “Svenskt sigill” and we are SMAK-approved. (Swedish potatoe control.)

Kontaktperson: Per Johansson Adress: Ledberg Nedre Bossgård 1 585 99 Linköping Telefon: 013-39 51 31 e-post: per@bossgardpotatis.se Hemsida: www.bossgardpotatis.se

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

3


13. Boställets vedugnsbageri

14. Boxholm Mejeri AB

Här kan du köpa gott vedugnsbakat surdegsbröd eller bullar och ta en fika i mysig miljö. Bageri och café är inhysta i den gamla ladugården. I säsong från maj till midsommar säljer vi grön sparris. För öppettider se hemsidan.

Boxholms ostar är närproducerade och prisbelönta. Ett hantverk med anor från 1890. Ostbutik öppet: Tisdag, onsdag och fredag 9.30-13.00, Torsdag 09.30-17.00. Sommaröppet v 26-32: mån-fre 9.30-17.00. The prize-winning cheese from Boxholm is locally produced. The trade goes back to 1890. The cheese store is open Tuesday-Wednesday and Friday 9.30 am-1 pm, Thursday 9.30 am-5pm. From June 13 – August 26 we are open Monday-Friday 9.30 am – 5 pm.

Boställets Vedugnsbageri is a bakery and café situatedin the country side. We bake delicious sourdough bread and cinnamon rolls in our wood-fired oven. For opening hours visit our homepage.

Kontaktperson: Tomas Palmkvist Adress: Älvkullevägen 7, 590 12 Boxholm Telefon: 0142-29 33 30 e-post: info@boxholmsost.se Hemsida: www.boxholmsost.se N 58.19700, E 15.04575

Kontaktperson: Karin Lorin Adress: Maspelösa Boställe, 59076 Vreta Kloster Telefon: 076-127 30 22 e-post: info@bostallets.se Hemsida: www.bostallets.se N 58.471335, E 15.422943

15. Brostorps Hemlagade

16. Brunneby Musteri

Brostorps gård är en mjölkgård där vi valt att förädla en del av mjölken direkt på gården. Det gör vi i vårt lilla gårdsmejeri. Vi tillverkar ostkaka och ost, vilket kan inhandlas i vår gårdsbutik eller avnjutas i vårt kafé.

Brunneby Musteri är ett familjeföretag med mer än 100 fina bär- och fruktprodukter, så som saft, juicer, cider och sylt. Vi förädlar 100-tals ton äpple och bär, ofta åt odlarna. Besök vår gårdsbutik, öppen 7 dagar i veckan!

Brostorp is a milk-producing farm where we refine some of the milk in the farms dairy. We make ostkaka, which is a sweet cheese pudding, and different kind of cheeses. You can go shopping in our farm-shop or eat ostkaka in the cafée.

Brunneby Cider Mill is a family owned company with more than a hundred high quality fruit and berry products, such as cordials, cider and preserves! Visit our lovely farm shop, open seven days a week year round! Welcome to Brunneby!

Kontaktperson: Camilla & Magnus Ydrestrand Adress: Brostorps gård, 573 94 YDRE Telefon: 0140-430 54 e-post: info@ostkaka.com Hemsida: www.ostkaka.com N 57, E 54.972

Kontaktperson: Gunnar Kjellin Adress: Brunneby Gård, 590 28 Borensberg Telefon: 0141-402 04, 070-1960 460 e-post: gunnar@brunnebymusteri.se Hemsida: www.brunnebymusteri.se N 58.541476 E 15.329 332

17. Börslycke Gård AB

18. Café Jägmästargården

Börslycke Gård är ett genuint hantverksföretag som har en butik intill Göta Kanal i Borensberg. I vårt kök tillverkar vi prisbelönta kolor, kolasås, marmelad, kryddolja och dressing - allt utan tillsatser.

Vi ligger mitt i naturen! Minigolf, midsommarlunch, grillkvällar, hundutställningar, musikevenemang, julbord. Vi har tre olika storlekar på våra omtyckta räkmackor, kom och prova! Hyr vår lokal för ditt event.

Börslycke Gård is a genuine craft company in Östergötland next to Göta Kanal in Borensberg. In our kitchen we produce award- winning caramel candy, caramel sauce, marmalade and herb oil – Everything without additives.

We are in the middle of nature. Mini golf, midsummer lunch, barbecue evenings, dog shows and music events. Our popular shrimp sandwiches come in three sizes - come and try! Rent our premises for your event.

Kontaktperson: Amanda Rolf Adress: Skänningevägen 4 Telefon: 079-069 00 64 e-post: Amanda@borslyckegard.se Hemsida: www.borslyckegard.se

Kontaktperson: Lisbeth Tornelid Adress: Lund, Jägmästargården 1, 614 92 Söderköping Telefon: 0761-38 31 56 e-post: tornelid@telia.com Hemsida: www.cafejagmastargarden.se

4

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


19. Café Kårtorp

20. Calle C Restaurang & Café

Café Kårtorp är ett mycket populärt stopp vid E22, Valdemarsvik men är också ett trevligt utflyktsmål. Här serveras vår egen mat med många lokala inslag och endast hembakat kaffebröd.

Ät lunch eller ta en fika på Flygvapenmuseum – prova vår popuära wallenbergare på vildsvin från östgötska skogar eller njut av en kopp kaffe gjord på bönor rostade i Vadstena. Det finns alltid flera olika rätter på lunchmenyn, och givetvis även vegetariskt. Maten lagar vi så långt det går på lokalproducerade och ekologiska råvaror – både för smakens och miljöns skull. Välkommen och njut!

Café Kårtorp is a particularly popular rest area at road E22, Valdemarsvik, but also a nice spot for day trips. We serve our own food, with lots of regional influences, and only home baked pastries.

Kontaktperson: Pia Wahlman Adress: Kårtorp 1, 615 95 Valdemarsvik, Telefon: 0123-300 87 e-post: www.cafekartorp@gmail.com

Have lunch or a coffee at the Swedish Air Force Museum - try our populaire wild boar burger with meat from local forests or enjoy a cup of coffee made on beans roasted in Vadstena. There are always several different dishes on the lunch menu, and of course vegetarian too. We cook our food as far as possible with local and organic ingredients for the taste and the environment. Welcome and enjoy!

Kontaktperson:Pelle Forss Adress: Carl Cederströmsgata 2, 586 63 Linköping Telefon: 010-401 67 57 e-post: info@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se 58 24.626N 15 31.409E

21. Centralbryggeriet i Linköping

22. De Klomp

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten. Vi är ett lokalt bryggeri som har ett stort fokus på miljö och hantverk i våra tillverkningsprocesser.

De Komp är en holländsk Bruinkrog på svenskt vis. Vi har ett av Sveriges bredaste utbud på specialöl på fat, och har alltid lokal öl i ett par tappar. Vi lagar stolt vår mat från grunden, på närproducerade och svenska råvaror. Vår husspecialitet Moules frites serverar vi i två varianter och vi kommer garanterat överraska dig med en köttbit på häst eller iskall Beershake. Välkommen till De Klomp- traktens mat, världens öl. Boka ditt bord online via vår hemsida!

Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping is a microbrewery located on the plains of Östergötland. We are a local brewery that has a big focus on producing high quality

De Klomp is a Dutch Bruin Pub in Swedish fashion, with the largest selection of specialty beers on tap. We proudly cook of our food from scratch , from organic and local produce from local farmers. Our specialty, moules frites, is served in season in two variations. Welcome to De Klomp - Local food, World beers.

Kontaktperson: Viktor Hansen Adress: Idögatan 39, 582 28 Linköping Telefon: 0705-66 83 31 e-post: info@centralbryggeriet.se Hemsida: www.centralbryggeriet.se

Adress: St Larsgatan 13, 582 24 Linköping Telefon: 013-14 50 60 e-post: bokning@deklomp.se Hemsida: www.deklomp.se N 58.24823, E 15.37411

23. Drivbänk

24. Eklunds Chark AB

Drivbänk är en arbetsmarknadsinsats som drivs av Samordningsförbundet centrala Östergötland för personer med erfarenhet av eller intresse för café, restaurang och odling. I vår gårdsbutik kan du under säsong köpa nyskördade grönsaker och i cafét kan du under vardagarna äta lunch producerad på våra grönsaker och andra råvaror från närområdet. Drivbänk får människor att växa. Projektet delfinansieras av ESF.

Eklunds chark startades i Linköping 1950 av Bröderna Eklund. Traditionen går vidare med närproducerade produkter och hög kvalitet.

Drivbänk (eng. Hotbed) is a labor market initiative that is run by the Coordination Federation of Östergötland for people with experience of or interest in café, restaurant and cultivation. In our farm shop you can buy freshly harvested vegetables during the season and in the café you can eat lunch produced on our vegetables and other produce from the local area during weekdays. ”Drivbänk makes people grow”.

Kontaktperson: Louise Ridderström Adress: Kungsgatan 30 & Klustervägen 3 Linköping Telefon: 0703-672244, odling. 0707-14 47 81, café e-post: info@drivbank.se Hemsida: Följ oss på FB och Instagram Latitud: 58.412641 Longitud: 15.619286

Kafé Café

Logi Lodging

The Eklund brothers established Eklund’s meat deli in Linköping 1950. The tradition has been passed along with locally sourced products of highest quality.

Adress: Norra Oskarsgatan 28 582 73 Linköping Telefon: 013-31 76 00 Fax: 013-10 29 49 e-post: ingvar@eklundschark.se Hemsida: www.eklundschark.se

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

5


25. Farmors Café

26. Flott

Precis bredvid Göta kanal serverar vi hemlagat och hembakat på närproducerade råvaror. Kaffebröd, smörgåsar och lättare luncher. Smörgåstårta gör vi på beställning! Hundar välkomna, och vi har öppet varje dag året runt!

Gatukök Flott är en samlingsplats med fokus på goda hamburgare och hantverksmässig öl. På Flott arbetar vi med nära produkter så som bröd från lokalt bageri och kött från Östergötland. Ett avslappnat ställe för små och stora sällskap, för både hungriga och törstiga på plats eller hemma i soffan. Flott is a meeting place with focus on good hamburgers and craft beers. At Flott we work with locally produced products as bread from local bakeries and meat from Östergötland. A relaxed place for both small and big parties, hungry and thirsty people that have the chance to eat-in or enjoy the food at home.

Just next to the Göta Canal, we serve homemade food made from locally produced ingredients. Cookies, sandwiches and light lunches. Smorgas Cake to order. Dogs are welcome and we are open all year round.

Kontaktperson: Charles Faivre Adress: Storgatan 48, 582 23 Linköping Hemsida: www.flott.nu N 58.410837, E 15.622332

Kontaktperson: Lisbeth Tornelid Adress: Bergsvägen 5, Kanalhamnen, 614 34 Söderköping Telefon: 0702-69 70 23 e-post: tornelid@telia.com Hemsida: www.farmorscafe.se Latitud: 58.48428 Longitud: 16.32122

27. Forsmans Lax och Lamm

28. Fresons Bageri o Trädgård

Företaget finns på Aspöja i Sankt Anna skärgård, dit det går att komma med linjetrafik linje 781, egen båt eller taxibåt. Stugor för 4 personer finns att hyra. Försäljning av färskt eller fryst lamm samt rökt lax. Ring innan.

Gårdsbutik med ostkaka och kalvdans som bakas i bageriet på gården. Växthus med hemförsäljning av blommor och grönsaker allt efter säsong. Café i flygeln med ostkaka, kalvdans och glass. Öppettider se hemsida. Välkomna!

The company is situated on Aspöja in Sankt Anna archipelago, where you can go with regular service line 781, private boat or water taxi. Cottages for 4 persons available for rent. Sales of fresh or frozen lamb and smoked salmon. Call us before you visit!

Farmshop with cheesecake and a typical swedish dessert – kalvdans, baked in the bakery on the farm. Sales of flowers and vegetables from the farms own greenhouse, depending on the season. Cafe with cheesecake, kalvdans and ice cream. Opening hours on the website. Welcome!

Kontaktperson: Helen Forsman Adress: Aspöja Östergård 610 25 Vikbolandet Telefon: 0703-28 95 61 e-post: aspoja.helen@telia.com Hemsida: www.forsmans.se 58°25’29.9”N 16°57’31.3”E

Kontaktperson: Britt-Marie Fredriksson Adress: Valla Södergård 1 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-220 20, 070-281 00 88 e-post: info@fresons.se Hemsida: www.fresons.se

29. Gamla Bryggeriet

30. Gastromix

Välkommen till oss på Gamla Bryggeriet! En restaurang med anor från bryggeriet som en gång varit en stor del av Norrköpings historia. Avnjut god mat i ombonad historisk miljö med en vacker vy över Motala ström.

Bröllopsmiddagen, företagsfesten eller buffén vid minglet – när vi står för maten är det lilla extra standard. Och det betyder nöjda gäster för dig! Vår nyfikna kärlek till mat, erfarenhet och höga ambitioner är din garanti för en lyckad tillställning. Berätta för oss vad du vill att dina gäster ska uppleva så skapar vi måltiden att minnas! The wedding dinner, a business party or the buffet at the minglet - when we serve the food the little extra is standard. That means satisfied guests for you! Our curious love for food, experience and high ambitions is your guarantee of a successful event. Tell us what you want your guests to experience and we will make the meal to remember!

Welcome to the Old Brewery! A restaurant with ancestors from the brewery that once has been a major part of Norrköping’s history. Enjoy good food in a cozy historic setting with a beautiful view of Motala stream.

Kontaktperson: Pelle Forss Adress: Värna Forssäter 585 95 Linköping Telefon: 0704-95 95 61 e-post: info@gastromix.se Hemsida: www.gastromix.se

Kontaktperson: Nathalie Salibson Adress: Sandgatan 1-3, 602 21 Norrköping Telefon: 011-10 30 20 e-post: info@gamlabrygg.se Hemsida: www.gamlabrygg.se 58 5916612 16 1825751

6

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


31. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

32. Gårdeby Stuteri

Välsorterad Gårdsbutik! Öppet året runt, och utbudet i butiken varierar efter säsong. Här handlar du grönsaker, kött, chark, ägg... - sommartid jordgubbar från vår egen odling. Kaffeservering. Öppettider se hemsidan.

Uppfödning av Linderödssvin och Gutefår i genbank som har utevistelse året runt. Vi säljer köttlådor, kött till restaurang och lammskinn. Uppfödning och uthyrning av Nordsvensk Brukshäst. Vi har vandrarhem samt ”bed and box”.

Our focus is locally produced food from skilled farmers in our region. During the summer we sell strawberries from our farm. We are open all year around.

Our old swedish breeds of pig and sheep are able to be outdors all year round. We sell meat to private customers and restaurants. We also breed North Swedish drafthorses that you can rent for riding. We run a hostel.

Kontaktperson: Eva Sandström och Ola Schwartz Adress: Grepstad 52, 591 92 Motala Telefon: 0141-23 19 00, 0706-42 61 05, 0706-29 12 17 e-post: info@grepstad.se Hemsida: www.grepstad.se FB-sida: www.facebook.com/grepstad.se N 58° 28,679’, E15° 5,18’

Kontaktperson: Tina Gerdien Adress: Gårdeby stuteri, 617 92 Norsholm Telefon: 0708-28 01 90 e-post: info@gardebystuteri.com Hemsida: www.gardebystuteri.com 58.451769, 16.05531

33. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

34. Göta Hotell

Vi bakar flera varianter av mjukt och hårt tunnbröd på hantverksmässigt och traditionellt vis. Ekologiskt odlade ingredienser. Välkommen att beställa och besöka bageriet på vår gård med Vänekor och Åsbohöns.

Göta Hotell ligger 5 steg från Göta kanal, i den lilla charmiga slussbyn Borensberg. Vi har 12 rum och restaurang, öppet för boende hela året. Under december serverar vi klassiskt svenskt julbord. Läs mera på vår hemsida. Sluss och kram! Göta Hotell is located 5 steps from Göta Canal, in the small charming castle Borensberg. We have 12 rooms and restaurant, open to residents all year round. During December we serve classic Swedish Christmas table. Read more on our website. Sluss and hug!

We produces different varieties of artisan flatbread in a traditional way, handcrafted and baked in a hot stone oven. Organic ingredients. Welcome to visit the bakery and our farm with old breedes of cattle and landrace hens.

Kontaktperson: Lotta Karlsson Adress: Götagatan 2 Telefon: 0141-20 99 00 e-post: info@gotahotell.se Hemsida: www.gotahotell.se N 53° 33’36.644”, E 15° 17’1.934”

Kontaktperson: Ulla Friberg Adress: Gävbo 1, 583 60 Gammalkil Telefon: 0760-25 26 08 e-post: friberg.ulla.m@gmail.com Hemsida: www.facebook.com/gavbobakstra

36. Hargs Marmeladeri

35. Haag Skog och Lantbruk Sävsjö Gård är ett litet familjejordbruk utanför Ulrika. Vi odlar grönsaker och potatis till försäljning. På gården finns kor och kalvar samt Fjällnära kvigor och Linderödsgrisar. Kvigor och grisar kör vi själva till ett litet slakteri och säljer köttet direkt till konsument. Välkommen att höra av dig för beställning av potatis, grönsaker och kött!

Kontaktperson: Ida-Johanna Carlander Adress: Sävsjömåla 1 Telefon: 0142-920 39 e-post: savsjogard@gmail.com Hemsida: www.facebook.com/savsjogard Facebook: Sävsjö Gård 58°4’43.5”N 15°25’53.1”E

Adress: Hargs Gård, 590 39 Kisa Telefon: 0708-24 45 53 e-post: info@hargodlarna.se Hemsida: www.hargodlarna.se Vägbeskrivning: Väg Kisa-Ulrika, 1 km från Kisa kyrka.

Farm shop with summer café. Let yourself be seduced by the scents from the marmalade-kitchen, where we’re cooking delicacies for every occasion. Open 1st July-15th August, every day 11.00-16.00. At other times, Friday 16-18, Saturday 10-13 or after appointment. We serve food for 10 people or more and coach travellers (pre-booking necessary).

SÄVSJÖ GÅRD outside Ulrika is a small family farm. We sell vegetables & meat. Everything in the yard is part of a circuit. Our pigs bake the soil before sowing, cows and calves gives manure to the crops. Shop directly from the farm, please give us a call!

Kafé Café

Gårdsbutik med sommarkafé. Låt Dig förföras av dofterna från marmeladeriet, där vi kokar delikatesser för alla tillfällen. Öppet dagligen i juli 11.00-16.00. Övrig tid fred. 16.00-18.00 o lörd 10.00-13.00 eller efter överenskommelse. Servering av mat(minst 10 pers) /bussgrupper förbokas.

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

7


37. HC Vilt

38. Hejtorp Gårdsmejeri

HC Vilt driver vilthanteringsanläggningen på Grensholm där vi slaktar och styckar vilt från de östgötska skogarna. Vi erbjuder exklusivt viltkött till restaurang, grossist och till dig som privatperson.

Gårdsmejeri med gårdsbutik och sommarcafé. Här odlar vi foder till våra djur, föder upp getter för mjölkproduktion. Getterna mjölkas och vi producerar ost och en del andra mejeriprodukter i vårt mejeri. I butiken finns ca 20-25 olika typer av dessert och delikatessostar.

HC Vilt drives the wildlife management facility at Grensholm where we slaughter and cut wild animals from Östergötland. We offer exclusive game meat to the restaurant, wholesaler and to you as an individual.

Adress: Doverstorp 61293 Finspång Telefon: 0122-200 00, 070-592 2717 e-post: hejtorp@doverstorp.se Hemsida: www.hejtorp.se N 58.649619, E 15.825698

A dairy farm with farm shop and a summer cafe. We grow crops here to feed our goats. The goats are raised for milk production. We produce cheese and some other products in our dairy. In our shop you’ll find 20-25 different types of dessert and dessert cheeses.

Kontaktperson: Henric Stein Adress: Fårhusvägen 17 586 66 Linköping, Anläggningen ligger på Grensholm. Telefon: 070-485 28 95 e-post: henric@hcvilt.se Hemsida: www.hcvilt.se (under uppbyggnad)

39. Hermelins grönsaker

40. Herrsäters Gård

Välkomna hem till oss på Fallsbergs gård som ligger mitt på den bördiga östgötaslätten utanför Skänninge. Här kan ni köpa ekologiska grönsaker från egna gården och från våra grannar. Bara närodlat efter säsong. Presenter och mycket mer.

Välkommen till Herrsäter och vårt gårdscafé. Slå Dig ner och njut av vår egen ostkaka, producerad av mjölk från gårdens kor. Handla med Dig produkter från vår gårdsbutik och missa inte att hälsa på djuren när Du är hos oss!

Welcome to us and our farm, Fallsberg, two kilometers west of the small town Skänninge. We have a nice farmers market where we sell organic vegetables from our farm and neighbours. In our store you will also find lots of gifts and nice stuff.

Warmly welcome to Herrsäter farm and farm café! Sit down and enjoy our homemade cheesecake, made of milk from our own cows. Take a look in our farm shop, and please, don’t forget to cuddle with our animals before You leave!

Kontaktperson: Magdalena och Olof Hermelin Adress: Fallsbergs gård, 596 91 Skänninge Telefon: 0707-88 12 36 e-post: magdalena@hermelins.se Hemsida: www.hermelins.se N 58.383704, E 15.054463

Kontaktperson: Erik & Sara Carlsson Adress: Värna Herrsäter Telefon: 013-571 13, 073-817 80 62, 070-254 47 72 e-post: erik@herrsater.se Hemsida: www.herrsater.se Lat N 58° 17’ 25’ Lon E 15° 58’ 36’

41. Holavedens Handelshus ek förening

42. Husby Säteri

Vi säljer produkter av björksav som glögg och ren, frusen sav. I sortimentet finns också Älgörtsdryck och Björklövssaft från vår hemtrakt Holaveden och egentillverkad grillkol av lövträ. På Systembolaget kan du också köpa vårt eget Björksavsvin.

Vackra Husby Säteri, anno 1795, ligger vid Slätbakens blanka vatten i S:t Anna skärgård. Här kan man känna histories vingslag från den gustavianska tiden. Vi har 31 dubbelrum och 65 bäddar och flertalet konferensrum. Beautiful Husby Säteri, anno 1795, is located at the calm water of the Slättbaken in St. Anna Archipelago. Here you can feel wings from Gustavian times. We have 31 double rooms and 65 beds and several conference rooms.

We sell products of birch sap as mulled wine and pure, frozen sap, We also sell juices made of meadowsweet and birch leaves from our home region Holaveden and self-made charcoal from hardwood. At Systembolaget, you can also buy

our own birch sap wine.

Kontaktperson: Stellan Thagesson Adress: Boet Jonshult, 599 92 Ödeshög Telefon: 0733-52 17 09 e-post: stellan.anna@tele2.se Hemsida: www holavedenshandelshus.se

8

Restaurang Restaurant

Kontaktperson: Ulf Lacker Adress: Husby Säteri, 614 90 Söderköping Telefon: 0121-347 00 e-post: info@husbysateri.se Hemsida: www.husbysateri.se Latitud: 58.460289 Longitud: 16.468469

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


43. Högby Spa & Konferens

44. Kinda Gurka AB

I en härlig lantlig miljö njuter man av underbart god mat, tillagad med kärlek av de bästa råvarorna på Högby. I vårt fina Spa kan man också njuta av sex unika pooler, torrbastu, ångbastu och även lyxa till det extra med sköna behandlingar. Hotellet har även 20 rum, 36 bäddar, med underbar utsikt i lantlig stil men fullt moderna. Besök förbokas. Varmt välkommen till oss Högby med din bokning.

Kinda Gurka en anrik tradition I Östergötland har vi en lång tradition av att äta färsksaltad gurka, och de senaste 50 åren har Kinda Gurka levererat denna delikatess! Är man i Östergötland hör den vita färsksaltade gurkan sommaren till!

In our beautiful rural environment we welcome you to enjoy lovely food, cooked with passion on the best ingredients from Högby with surroundings. In our beautiful Spa, you can enjoy six unique pools, dry sauna, steam sauna and also treat yourself with a relaxing beauty treatment. The Hotel has 36 beds divided in 20 modern rooms all with private ensuites. All rooms come with a beautiful view over the countryside. We only take pre bookings at Högby. Welcome to Högby Spa and Conference with your booking request!

Kontaktperson: Birgitta Säfström Adress: Högby Gård, 59028 Borensberg Telefon: 0141 420 60, 0709 24 20 88 e-post: info@hogbygard.se Hemsida: www.spa.hogbygard.se

Kinda Cucumber - an old tradition. In Östergötland, we have a longstanding tradition of eating pickled cucumbers, and the last 50 years Kinda Cucumber has delivered this delicacy! The white, freshly salted cucumber is integral to Östergötland’s summer culture!

Kontaktperson: Maria Ström Adress: Kättilstad, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-221 00 e-post: info@kindagurka.se Hemsida: www.kindagurka.se

45. Konsert & Kongress Bistro

46. Lelles Odling AB

Välkommen till miljömärkta Konsert & Kongress Bistro. Här skapar våra duktiga kockar smakrika menyer efter säsong. Vi satsar på lokalproducerad mat från regionen. Välkommen att avnjuta en superb lunch eller utsökt festmeny.

Sedan 1972 har vår policy varit att odla goda grönsaker av högsta kvalitet. Inriktningen nu är att odla rotfrukter och potatis, som vi packar och levererar till butiker och grossister.

Welcome to eco-labeled Konsert & Kongress Bistro. Our chefs create delicious creative menus by season. We focus on locally produced food from the region. Welcome to enjoy a superb lunch or an outstanding dinner.

Kontaktperson: Maria Severinsson Adress: Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7582 22 Linköping Telefon: 013-190 00 30, 013-190 00 34 e-post: bistro@konsertkongress.se Hemsida: www.konsertkongress.se N 58.414257, E 15.615091

Since 1972, our policy has been to grow good vegetables of the highest quality. The focus now is to grow root crops and potatoes, which we pack and deliver to stores and wholesalers.

Kontaktperson: Fredrik Ekman Adress: Uddens Gård 605 95 Norrköping Telefon: 0708-34 34 39 e-post: freddie.ekman@telia.com N 58.24388, E 15.37556

47. Louis De Geer konsert & kongress

48. Löt Gårdsmejeri

Dagens första kaffe. En len dessert i glittrande glas på gala. Smaker skapar känslor. Vi skapar rätt smak till rätt tillfälle, från två till 4000. Att den är ansvarsfullt producerad är viktigt för oss. God mat - goda möten.

Strax utanför Linköping, finns ett lokalt gårdsmejeri beläget som tillverkar genuina Östgötska mjölkprodukter från gårdens egna mjölkgetter. Produktionen i det egna gårdsmejeriet består av olika typer getost och traditionellt hemkärnat ko-smör. Produkterna tillverkas småskaligt, hantverksmässigt och värnar om den unika smaken. Gårdsmejeriet tar emot beställninger från grupper på studiebesök - fika - ostprovningar

Morning coffee. A smooth dessert, dressed up at a gala. Flavour create emotion. We create the right taste for the right moment, serving two guests to 4000. Using responsibly grown produce is important to us. Great food for good times.

Kafé Café

Just outside of Linköping, a local dairy farm is situated which produces genuinely local dairy products from the farm’s own dairy goats. This local dairy produces different types of goat’s cheese and traditionally made butter on site. The products are made with professionalism, on a small scale, which protects their unique taste. The farm dairy accepts orders from groups visiting – coffee – cheese tastings.

Kontaktperson: Liselotte Andersson, Hans-Ove Nilsson Adress: Dalsgatan 15, 601 81 Norrköping Telefon: 011-15 50 41 e-post: liselotte.andersson@norrkoping.se Hemsida: www.louisdegeer.se N 58.35.16, E 16.11.00

Logi Lodging

Adress: Löt Gårdsmejeri Löt Ryttargården 1 583 60 Gammalkil Telefon: 0702-52 80 82, 0700-90 01 83 e-post: lot.gardsmejeri@telia.com Hemsida: www.lot-gardsmejeri.se 58.3702077, 15.2956619

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

9


49. Mårdskog & Lindkvist AB

50. Najas Mejeri AB

Restauranggrossisten med 50-åriga anor finns i Jönköping, Norrköping och Kalmar. Vårt mål är att alltid vara nära kunden.

I vårt mejeri producerar vi ett flertal olika mejeriprodukter och vi hämtar själva komjölken från en gård strax utanför Norrköping. Vår storsäljare är en grillost av halloumityp, som med fördel grillas eller steks!

We are a restaurant wholesaler with 50 years of history, located in Jönköping, Norrköping and Kalmar. Our goal is to always be close to customers.

In our dairy we produce a variety of dairy products and we collect the cow’s milk from a farm just outside Norrköping. Our main seller is a barbecue cheese of halloumi style, which is delicious grilled or cooked!

Kontaktperson: Lars-Göran Hall Adress: Grossistgatan 9 553 02 Jönköping Telefon: 036-18 12 00, 0703-42 86 42 e-post: lars-goran.hall@mardskog.se Hemsida: www.mardskog.se

Kontaktperson: Gabi Khanu Adress: Importgatan 50, 602 28 Norrköping Telefon: 0739-35 80 76 e-post: info@najasmejeriab.se Hemsida: www.najasmejeriab.se 58.591924, 16.222593

51. Naturbeteskött i Sverige

52. Nääs gårdsbryggeri

Naturbeteskött i Sverige är en förening som samlar alla som är intresserade av att producera, förädla och/eller sälja Naturbeteskött. Vi finns över hela Sverige och arbetar med både lamm och nötkött.

Nääs gårdsbryggeri ligger naturskönt i Ydre, södra Östergötland. Vi gör ett hantverksmässigt öl som släcker törsten, tillfredsställer smaklökarna och förhöjer vilken måltid som helst. Eller för all del vilket samtal som helst. Nääs microbrewery is beautifully situated in Ydre southern Östergötland. We are doing a craft beer that quenches your thirst, satisfy the taste buds and enhance any meal. Or indeed any converse.

Pasturbeef Sweden is an association that works for everyone who are interested in producing, processing and/or selling beef and lamb produced on semi natural patures. We work in all regions in Sweden.

Kontaktperson: Gunnar Emanuelsson Adress: Näs säteri, Torpa 573 94 Ydre Telefon: 0140-77 01 30 vx e-post: info@naasbrygg.se Hemsida: www.naasbrygg.se 57°57’13.4”N 15°03’23.1”E

Kontaktperson: Anna Jamieson Adress: Malexander Tumbo Gård, 590 14 Boxholm Telefon: 0767-65 77 40 e-post: anna@naturbete.se Hemsida: www.naturbete.se

53. Restaurang von Dufva

54. Rimforsa Strand

I härliga citylokaler komponerar vi seafood fridays, bruncher och luncher. Hantverksmässigt fokus med lokalproducerade råvaror så långt det går. Drivs av Linköpings Stadsmission - för ett mänskligare samhälle.

Den bästa platsen för ditt företags möten såväl som för weekendpaket, fester och sommarutflykter. Egen brygga för båt och bad, 41 hotellrum, Strandbastu, butik, café och restaurang för 100 gäster. Välkommen, du är väntad! The very best place for your company´s meetings as well as unforgettable weekend retreats and summer get-aways. Private jetty for boats and swimming. 41 hotel rooms, Sauna, shop, café and restaurant for up to 100 guests.

Located in the city we offer seafood fridays, brunches and lunches. We use locally produced ingredients as far as possible and focus on the food-handicraft. A part of the Linköping City Mission - making the society more humane.

Kontaktperson: Veronica Eriksson Adress: Fredrika Bremers allé 2 Telefon: 0494-792 90 e-post: bokning@rimforsastrand.se Hemsida: www.rimforsastrand.se N 58° 7´24” E 15°41´22”

Kontaktperson: Oscar Orlenius Adress: Gränden Duvan 3A, 582 22 Linköping Telefon: 013-26 38 91 e-post: boka.vondufva@linkopingsstadsmission.se Hemsida: www.vondufva.se

10

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


55. Ronaldo´s Stenugnsbageri

56. Ryda Gård AB

Vi bakar äkta surdegsbröd med de bästa råvarorna, utan tillsatser och sötningsmedel. Prova vårt ekologiskt Bondbröd, Grand Blanche, frukt- eller pumpabröd och mumsiga surdegskardemummabullar. Välkomna till en brödkultur med naturlig gästfrihet.

Ryda Gård är en turistanläggning med restaurang, konferens och logi, som ligger vackert vid sjön Åsunden i Kinda kommun. Hit kan man komma och bo, konferera och äta gott av vår hemlagade mat i en lantlig mysig miljö.

We bake real sourdough bread with the best ingredients and no additives or sweeteners. Try our organic Farmers Bread, Grand Blanche, fruit or pumpkin bread and yummy sourdough cardamom buns. Welcome to a culture of bread with a natural hospitality.

The Ryda estate is beautifully situated at lake Åsunden and offers a restaurant, conference facilities and accommodation. Come, stay and enjoy our lovely home cooked food in a quaint and rural environment.

Kontaktperson: Karl Högquist Adress: Skogslyckegatan 3, Storgatan 6, Storgatan 50 Telefon: 013-10 26 66, 0707-39 01 89 e-post: kalle@ronaldos.se Hemsida: www.ronaldos.se

Kontaktperson: Lise-Lotte Jonsson Adress: Ryda Telefon: 0709-73 15 57 e-post: lise-lotte@ryda.se Hemsida: www.ryda.se N57˚ 59 ̍ 50.284 ̎ , Ö15˚ 52 ̍ 59.714 ̎

57. Sankt Annagården

58. Skattegårdens Lantbruk

Restaurang vid porten till Sankt Anna skärgård. Vi gillar okonstlad mat av god kvalité och använder närproducerade, ofta ekologiska råvaror och alltid svenskt kött. Under lågsäsong endast gruppbokningar, då finns även logi.

Vi bedriver mjölk- och lammproduktion. Sedan 2015 har vi börjat med ekologiska grönsaker på friland. Vi saluför ekologiska närodlade grönsaker och lammlådor.

Restaurant at the gate of Sankt Anna archipelago. We like ingenuous food of top quality and use locally, often organic, primary products and always swedish meat. During low seasons only groupbookings, then even accommodation.

Pelles foto

We run dairy and lamb production. Since 2015 , we have started with organic vegetables cultured in the open air. We sell locally grown organic vegetables and lamb meat.

Kontaktperson: Ethel Hartmann Adress: Gamla färjeläget västra, 614 98 Sankt Anna Telefon: 0121-513 12 e-post: stannagarden@stannagarden.se Hemsida: www.stannagarden.se N 58213567, E 16473558

Kontaktperson: Per o Susanne Johansson Adress: Tjärstads Boda, 590 46 Rimforsa Telefon: 0738-49 42 53, 0705-78 34 11 e-post: p-johan@telia.com Hemsida: www.skattegardenslantbruk.se

59. Skedevi Gård

60. Skyline restaurang och bar

Välkommen in till vår gård som ligger på slätten söder om sjön Boren mellan Motala och Borensberg. Här odlar vi jordgubbar potatis och sockermajs som vi säljer i gårdsbutiken eller på vår självplocknig. Gårdsbutiken är öppen året runt med produkter från gården och våra grannar. För öppettider se vår hemsida skedevijordgubbar.se

I terminalbyggnaden på Linköping City Airport hittar ni vår lunchrestaurang. Ambitionen med Skyline är att erbjuda ett brett utbud, med ett hållbarhetstänk som genomsyrar hela verksamheten. Även festvåning och catering. You will find us In the terminal building at Linkoping Airport. The ambition of restaurant Skyline is to offer a wide range, with a sustainable cooking.

Welcome to our farm on the plains south of Lake Boren. We grow strawberries potato and sweet corn which we sell in the farm shop & on our self-picking. The farm shop is open all year round with products from the farm & our neighbours.

Kontaktperson: Fredrik Eklund Adress: Åkerbogatan 20, 582 54 Linköping Telefon: 013-13 78 47 e-post: kontakt@restaurangskyline.se Hemsida: www.restaurangskyline.se

Kontaktperson: Claes Pettersson Adress: Bonnorp, 590 33 Fornåsa Telefon: 070-547 05 18 e-post: skedevi.jordgubbar@boremail.com Hemsida: www.skedevijordgubbar.se lat 5851318, long 1522974

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

11


61. Stafsäter Gårdsglass

62. Stjärnägg AB

Lokalproducerad glass av högsta kvalitet på mjölk och, i den mån det går, andra ingredienser från närliggande gårdar. Gårdsbutiken erbjuder kaffe och glass på plats samt annat smått och gott att ta med hem. Gästbrygga för båtbesökare.

Östgötska ägg smakar godare! Våra Östgötaägg är värpta av höns som har pickat sitt foder här i Östergötland. Äggen har sedan kvalitetskontrollerats och packats i våra packerier KG:s Ägg i Linköping och Täljestad Ägg i Linghem.

Locally produced ice cream with milk, cream and other natural ingredients from neighbouring farms. Welcome to our farm café where we serve ice cream and coffee, and you can find other local products to bring home.

Kontaktperson: Maria Ekman Adress: Stafsäter, 589 64 Sturefors Telefon: 0730-43 15 19 e-post: gardsglass@stafsater.se Hemsida: www.stafsatergardsglass.se N 58° 17.642’, E 15° 40.664’

Eggs from Östergötland taste better! Östgötaägg are eggs that are laid by hens that have pecked their feed here in Östergötland.The eggs have then been quality checked and packed by KG’s Ägg in Linköping and Täljestad Ägg in Linghem.

Kontaktperson: Håkan Burlin Adress: Finnögatan 7, 582 78 Linköping Telefon: 013-239100 e-post: info@stjarnagg.se Hemsida: www.stjarnagg.se

63. Storgården Konferens Gastronomi Relax

64. Stubbetorp Potatis AB

På Storgården sätter vi Mötet, Maten och Miljön i centrum, vare sig man besöker oss för en konferens, ett möte eller en privat fest. I vårt kök tillagas mat på närproducerade råvaror från skog och sjö som blir fantastiska smakupplevelser! Endast gruppbokningar. Låt oss ta hand om er!

Stubbetorp Potatis odlar och levererar matpotatis direkt till matbutiker samt säljer sättpotatis (utsäde) både till lantbruk och olika återförsäljare inom trädgård. Detta har vi hållit på med sedan 60-talet. Ca 30 olika sättpotatissorter finns det att välja på. Vi vill öka intresset för att både äta och odla svensk potatis genom att hålla god kvalité.

At Storgården we put the meeting, the food and the environment in the center, whether you are visiting us for a conference, a meeting or a private party. In our kitchen, the food is made of local products from the forests and lakes that become amazing taste sensations! Only group bookings. Let us take care of you!

Kontaktperson: Berith och Monica Adress: Storgården, 590 46 Rimforsa Telefon: 0494-210 70 e-post: info@storgarden.com Hemsida: www.storgarden.com N 58.159067, E 16.809125

Stubbetorp Potatis grows and delivers tablepotatoes directly to supermarkets and sales seedpotatoes to both farmers and reseller within garden. We have done that since the 60`s. About 30 kinds of seedpotatoes are available to choose between. We want to increase the interest in swedish potatoes regarding both to eat and to grow by keeping high quality.

Kontaktperson: Lars Petersson Adress: Stubbetorp 102, Fivelstad 591 93 Motala Telefon: 0141-23 00 21, 0141-23 02 21 e-post: kontor.stubbetorp@telia.com Hemsida: www.stubbetorppotatis.nu

65. Stångs Magasin

66. Svensk Cater

Stångs Magasin är en mötesplats för alla tillfällen. Här träffas man över en lunch eller ett glas vin, äter någon av våra 4-rätters menyer till kvällen eller bara något enklare från barmenyn.

Svensk Caters signum är ett starkt lokalt engagemang. Ambitionen är att vara länken mellan lokala producenter och alla matkreatörer så att hela länet kan ta del av alla delikatesser och färskvaror som produceras i området. The characteristic of Svensk Cater is a strong lokal commitment. We strive to be the link between the local producers and food creators so that the whole county can take part in the delicacies and fresh foods produced in the area.

Stångs Magasin is a perfect meetingplace for all occasions; to meet for lunch or dinner, just drink a glas of wine or try Stångs 4-course dinner.

Kontaktperson: Ola Engstrand Adress: Torvingegatan 9, 582 78 Linköping Telefon: 013-316440 e-post: ola.engstrand@svenskcater.se Hemsida: www.svenskcater.se

Kontaktperson: Jonas Alvin Adress: Södra Stånggatan 1 58273 Linköping Telefon: 013-31 21 00 e-post: info@stangsmagasin.se Hemsida: www.stangsmagasin.se Latitud: 58.413408 Longitud: 15.631044

12

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


67. Sänkdalens Gård

68. Söderköpings Brunn AB

Ekologisk lantbruk sedan 1972 med växtodling, mjölk- och köttproduktion. Förädling av egenodlad raps ger god rapsolja, mjölk och grädde från våra kor blir till glass i vår glassfabrik på gården. Alla produkter är KRAV-märkta.

Hotellet erbjuder 102 trivsamt inredda rum, möteslokaler, SPA och en klassisk restaurang. Sommartid erbjuds lunch på verandan, stor uppvärmd utomhuspool samt turer på Göta kanal med fartyget M/F Lindön.

Organic farm since 1972 with crops, milk and meat production. Refinement of homegrown rapeseed provides a good canola oil, milk and cream from our cows turns into ice cream in our factory on the farm. All products are organic.

The hotel offers 102 cosy and wellequipped rooms, meeting facilities, relax area and also trips on Göta kanal with the ship M/F Lindön.

Kontaktperson: Tomas Gunnarsson Adress: Sänkdalen, 610 28 Vikbolandet Telefon: 0125-320 20 e-post: info@sankdalensgard.se, Hemsida: www.sankdalensgard.se 58.56346019999999, 16.72520989999998

Kontaktperson: Johan Lindgren Adress: Skönbergagatan 35 614 30 Söderköping Telefon: 0121-109 00 e-post: info@sbrunn.se Hemsida: www.soderkopingsbrunn.se

69. Tjällmo Gästgifvaregård

70. Vikbolands Struts och Kött

Välkommen till ett litet historiskt Gästgiveri mitt i byn Tjällmo. Bra utgångsläge för utflykter i Östergötland med Göta Kanal och Vättern inom räckhåll. Här serveras mat från både skog, sjöar och gårdar. 12 dubbelrum.

Uppfödning av struts och nöt. Eget kontrollslakteri, gårdsbutik med mycket unika produkter av bl.a strutsskinn. Struts- och nötkött och olika charkprodukter. Servering och konferens, förbokade sällskap. Sommarkafé & Stuguthyrning.

Welcome to this small historical Inn centrally located in the village of Tjällmo. Good location for excursions in the area with Göta Kanal and Lake Vättern within reach. We serve food from forests, farms and lakes. 12 doublerooms.

Breeding of ostrich and cattle. Slaughterhouse and farm store with very unique products of ostrich leather, meat of beef and ostrich and various cured meat products. Restaurant service and conference for pre-booked groups. Summer café and cottages for rent.

Kontaktperson: Monica Wall Adress: Backgårdsvägen 3 Telefon: 0141-600 30 e-post: info@tjallmo.com Hemsida: www.tjallmo.com Latitud 58,7147, Longitud 15,3587

Kontaktperson: Niclas och Anneli Nordqvist Adress: Vånga 2, Häradshammar Telefon: 0125-100 29, 070-7401153 e-post: info@vikbolandsstruts.se Hemsida: www.vikbolandsstruts.se 58.52342, 16.63720

71. Visätter Kalkongård

72. Vreta Kloster Golf Restaurang

Mitt på Vikbolandet hittar ni Visätter Kalkongård! Ett nytt besöksvänligt kalkonstall har byggts för att möta efterfrågan. All slakt sker i det egna gårdsslakteriet manuellt utan stressande transporter. Vi styckar hanverksmässigt efter era önskemål. Visätter Kalkon -Din lokala kalkonleverantör året om!

Golfrestaurangen finner ni i vårt anrika klubbhus, som ursprungligen är byggt som sädesmagasin. När vädret tillåter kan ni även slå er ner på uteserveringen för att avnjuta en god och vällagad lunch med en fantastisk utsikt!

You will find Visätters Farm Butcher’s Shop, where quality is more important, in Vikbolandet! All butchering is done manually on the farm without stressful transports for the animals. We cut up our turkey products according to your wishes.

Kontaktperson: Rickars Schlabach Adress: Veda gård 2, 590 75 Ljungsbro Telefon: 013-16 97 00 e-post: rickard.sch@vkgk.se stephanie.sch@vkgk.se Hemsida: www.vkgk.se N 58.528003, E 15.519446

Kontaktperson: Daniel & Minire Hildebrandt Adress: Visätter Gård, 610 29 Vikbolandet Telefon: 0730-47 47 06, 0125-100 85 e-post: info@visatter.nu Hemsida: www.visatter.nu N 64.88748, E 59.1633

Kafé Café

The golfrestaurant can be found in our venerable clubhouse, which was originally built as a granary .When the weather permits , you can also sit down on the terrace to enjoy a tasty and well-cooked lunch with a great view!

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

13


73. Vårdnäs Stiftsgård Hotell och Restaurang

74. Väderstad Centralkonditori

Natursköna Vårdnäs, vid sjön Rängen och Kinda Kanal. Hos oss bor, äter och konfererar du i din egen takt- Stillhet, vila eller full aktivitet, det är ditt val. På höst och vinter kan du njuta av våra vandringsleder, yoga- och meditationsarrangemang, sjöbastun, härliga måltider – både på vardag och helg och ett enastående julbord, när det blir dags för det. Vi vill ha dig som vår gäst – när kommer du?

Klassiskt konditori/bageri öppet måndag till söndag fram till kl 17,00 hela året med undantag för midsommarhelgen /Julhelgen & nyår. Välkomna! Classical pastry / bakery open monday-sunday to 17.00 all year except midsummer / christmas & new year. Welcome!

Scenic Vårdnäs, beautifully situated at Lake Rängen and Kinda Canal. Here you can stay, eat, hold meetings and enjoy the environment at your own pace. At rest or in full activity – it’s your choice! In autumn and winter you can explore our hiking trails, yoga and meditation-classes, the lake-sauna, delicious meals, both weekdays and weekends - and an outstanding Christmas Buffet when it’s time for it. We want you as our guest - when are you coming?

Kontaktperson: Jonas Ridderström Adress: 590 45 Brokind Telefon: 013-36 85 00 e-post: info@vardnas.se Hemsida: www.vardnas.se N58.240005, E15.691652

Kontaktperson: Thomas Schwenke Adress: Vallsbergsvägen 14 Telefon: 0142-700 25 e-post: info@centralkonditor.se Hemsida: www.centralkonditori.se

75. Väderstad Centralkrog

76. Vännerberga Gård

Väderstad Centralkrog Serverar vällagad husmanskost alla dagar i veckan året runt. Vi ligger mitt i mellan Stockholm & Göteborg Matservering måndag-fredag 11,30-14,30. Lördagar & söndagar har vi Helg buffé 12,00-14,30.

Välkommen till oss, alldeles vid Göta kanal! B&B, restaurang, café, välfylld gårdsbutik med brett sortiment, ägg från egna ankor, fruktodling, fönsterverkstad och försäljning av linoljefärg!

We Serves well-prepared home-made food every day of the week all year round. We are located in the middle of Stockholm & Gothenburg Food service Monday-Friday 11.30-14.30. Saturdays & Sundays we have Weekend buffet 12,00-14,30.

Kontaktperson: Thomas Schwenke Adress: Vallsbergsvägen 12 Telefon: 0142-706 67 e-post: info@centralkrog.se Hemsida: www.centralkrog.se 58°18’46.2”N 14°55’18.8”E

Welcome to us right by the Göta Canal! Bed & Breakfast, restaurant, café, well stocked farm shop with wide range, egg from own ducks, orchard, window shop!

Kontaktperson: Annika Adress: Vänneberga Gård, 614 92 Söderköping Telefon: 0141-104 11 e-post: info@vannebergagard.se Hemsida: www.vanneberga.se 58°29.954’N 16°15.589’E 58.49924, 16.25981

77. Wästanå Gårdsslakteri

78. Väversunda Bärodling AB

Välkommen till Wästanå som ligger intill Göta Kanal nära samhället Borensberg. Vi erbjuder ekologiskt gårdsslaktat kvalitetskött från egna lamm och sommarkycklingar uppfödda på gården samt vilt från skogen. Vi har också vackra Gotlandsskinn till försäljning.

Väversunda Bärodling odlar rabarber, jordgubbar, smultron (på försök) och bigarråer. Odlingen växer för varje år, främst genom nyplantering av nya sorter av bigarråer och rabarber. Öppet för gårdsförsäljning under jordgubbssäsong.

Welcome to Wästanå next to Gota Canal and the community Borensberg. We offer organic quality meat of lamb, free range chicken from the farm and game meat from the forest. We also have beautiful sheepskins.

Kontaktperson: Sverker Pettersson Adress: Wästanå 12, 590 31 Borensberg Telefon: 072-305 94 06, 070-525 96 15 e-post: wastana@boremail.com Hemsida: www.wastana.com N 58.558908, E 15.28872

14

Restaurang Restaurant

Väversunda Farm grows rhubarbs, strawberries, wild strawberries and sweet cherries.The cultivation is growing every year, mainly through the planting of new varieties of sweet cherries and rhubarb. The Farm shop is open during the strawberry season.

Kontaktperson: Tor Nyberg/Inger Bjugård Adress: Charlottenborg Väversunda 117 599 93 Ödeshög Telefon: 0143-211 56 e-post: info@vaversunda.se

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

Konferensmöjligheter Conference facility


79. Ydre Kött

80. Östgöta Bi Ekonomisk Förening

Ekologisk djurhållning är grundläggande för oss. En förutsättningen för att kunna leverera ett förstklassigt ekologiskt nötkött och samtidigt hålla vårt gamla anrika kulturlandskap öppet.

Östgöta Bi - ett kooperativ av biodlare som producerar och säljer ”Östgöta Honung”. Du får en härlig naturprodukt som är förstklassigt förädlad och en ren njutning för både dina smaklökar, din hälsa och vår östgötska natur.

Ecologic husbandry is our foundation. A basis to deliver premium ecological beef and at preserve our ancient rural cultural heritage.

Östgöta Bi - a cooperative of beekeepers who produce and sell “Östgöta Honey”. You get a lovely natural product that is superior refined and pure enjoyment for your taste, your health and the nature of Östergötland.

Adress: Rydsnäsvägen 27, 570 61 Ydre Telefon: 0381-503 20 e-post: gnistan@ydrekott.mu Hemsida: www.ydrekott.mu

Kontaktperson: Johan Melin Adress: c/o Johan Melin, Styrestagatan 2, 602 29 Norrköping Telefon: 0708-28 85 98 e-post: info@östgötabi.se Hemsida: www.ostgotahonung.se www.ostgotabi.se

81. Östgöta kök Event och Catering

82. Östgöta Senap AB

Vår filosofi - råvara,hantverk och omsorg med fokus på säsongen. Från en tårta till kalaset till en kock som tar med sitt eget mobila kök. Ute på en ö i skärgården eller i stora salar fyllda av hundratals hungriga gäster.

Östgöta Senap AB är en senapsmanufaktur i Kolmården som funnits i över 40 år. Vi tillverkar närodlad senap i ca 20 olika smaker och kombinationer under ledmotivet. ”Östgöta Gourmet Senap - för äkta matglädje”

Our philosophy - good fresh food, grown as locally and naturally as possible and carefully prepared with focus of the season. At your place or at our restaurant, lunch, party, events and catering not event is to small or big.

Östgöta Senap AB is a mustard factory in Kolmården, which has existed for over 40 years, produces locally mustard in about 20 different flavors / combinations under the heading design: “Ostgöta Gourmet Mustard - For Real Food Joy”

Kontaktperson: Malin Peterzén Adress: Hospitalsgatan 30 Telefon: 011-123 000 e-post: malin@ostgotakok.se Hemsida: www.ostgotakok.se

Kontaktperson: Herbert Forster Adress: Polisvägen 5 B, Norrköping Telefon: 0768-10 63 00 e-post: info@ostgotasenap.se Hemsida: www.ostgotasenap.se

83. Östgöta Trädgårdshall

84. Östgötagris AB Kulls Chark

Östgöta Trädgårdshall är den lokala grossisten inom frukt och grönt. Vår grund är det närodlade sortimentet från Mellansvenska Odlare. Våra kunder är framförallt livsmedelsaffärer, restauranger och storkök. Vi levererar även till många kommuner i Östergötland.

Vi är ett familjeföretag i tredje o fjärde generationen. Vi producerar styckat och förädlat fläskkött med råvaror från Blackerts Gård i Skänninge under varumärket Östgötagris.

Östgöta Trädgårdshall is the local wholesaler in fruit and vegetables. We offer locally produced products from growers in the area. Our clients are grocery stores, restaurants and large-scale kitchens. We also deliver to many town and rural districts in Östergötland.

Kontaktperson: Kjell Pettersson Adress: Hospitalsgatan 80 Telefon: 011-16 59 80 e-post: kjell.kullschark@telia.com Hemsida: www.charkman.org

Kontaktperson: Åsa Segervall Adress: Lärlingsgatan 1 582 39 Linköping Telefon: 013-35 49 21 0761-14 49 21 e-post: asa.segervall@moek.se Hemsida: www.ostgotatradgardshall.se FB-sida: Östgöta Trädgårdshall AB

Kafé Café

We are a family company in third and fourth generation. We produce pork meat and meart products from local farm in Skänninge. The farm namne is Blackerts Farm and we sale the products under trademark Östgötagris.

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

15


85. Östgötamjölk

Godare mat – närmare hemma

Östgötamjölk och Blåklint (eko) är de etablerade valen av kvalitativa, närproducerade – och klimatsmarta produkter i Östergötland. De samåker från vårt mejeri till butik, vilket ger minimal miljöpåverkan och färska produkter. Östgötamjölk and Blåklint (eco) are two locally producing dairy brands unified. Thanks to short transportations and own logistics we guarantee lowest possible impact on the environment and fresh products. All milk is from Östergötland.

Kontaktperson: Christian Williamsson Adress: Grenvägen 1-3 577 39 Hultsfred Telefon: 0495-122 65 070-600 48 55 e-post: info@emamejeriet.se christian@emamejeriet.se Hemsida: www.emamejeriet.se www.ostgotamjolk.se www.blaklintprodukter.se

Östgötamat i din butik Leta efter symbolen Östgötamat i din butik. Det är din närmaste mat -maten hemifrån. Vi har tagit fram en butiksmärkning, som gör det lättare för dig som konsument att hitta de lokala varorna. Fråga efter det i din butik, kanske kan just din butik bli en Östgötamatbutik. I dagsläget samarbetar vi med följande företag:

Supermarket Malmslätt AB Hemköp Ljungsbro ICA Supermarket Storgatan ICA Supermarket Berga Centrum ICA Kvantum Signalen Maxi Ica Stormarknad Linköping Maxi Ica Stormarknad Norrköping Priso Hemköp ICA Kvantum Klockartorpet ICA Maxi MotalaMax Ica Stormarknad Motala ICA Supermarket Kisa ICA Supermarket Johannelund ICA Supermarket Rimforsa www.ostgotamat.se/foretag/livsmedelbutiker

16

Restaurang RestaurangGårdsbutik RestaurantRestaurant Farm Shop

Producent Gårdsbutik Konferensmöjligheter ProducerFarm Shop Conference facility

Producent Kafé Producer Café

Logi Lodging

Konferensmöjligheter Handikappanpassat Conference Disabled access facility

Grossist Wholesaler


LOUD.SE

er

Din östgötamat!

Nu finns Östgötamat i din butik. Lätt att hitta. Lätt att välja. Östgötamat är din närmaste mat. Regionala producenter som tillsammans för fram Östergötlands smaker och matupplevelser. Produkter som växt, vårdats och hanterats med omsorg.

www.ostgotamat.se

Projektet Rätt och Slätt – Mat i Östergötland ägs av SIK Institutet för Livsmedel och bioteknik i samverkan med Hushållningssällskapet Östergötland och Östsvenska Turistrådet. Projektet pågår under 2011-2013, och har huvudfinansiering från Landsbygdsprogrammet genom Länsstyrelsen i Östergötland samt medfinansiering av Regionförbundet Östsam.

Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Grossist Wholesaler

17


69

2

5

38 43 3 31

34 77 16 17 59 12

75 74

7 39

10 1

37

60 26 65 24 21 62 23 30 45 22 66 20 55 53 83 9

48 85 33

8

46

23 13

64 78

72

82 80 49 84 47 50 81 29

32

76 68 18 25

11

58

6 4

41 28 35

54

42

57

40

14

70

27

61 73

67 71

19

44

63

51

36 56

52 15

79

Mera information om Östgötamat Verksamhetsledare Louise Ridderström Östgötamat ek. förening Klustervägen 11 590 76 Vreta Kloster info@ostgotamat.se

18

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Ordf. Östgötamat ek. förening Jesper Lindström Klustervägen 11 590 76 Vreta Kloster jesper@jlutveckling.nu

www.ostgotamat.se

Producent Producer

Restaurang Restaurant Kafé Café Producent Producer Gårdsbutik Farm Shop Konferensmöjligheter Conference facility Logi Lodging Handikappanpassat Disabled access Grossist Wholesaler

Konferensmöjligheter Conference facility


27

Medlemmar 2018 1. Albackens Trädgårdsskafferi

45. Konsert & Kongress Bistro

2. Apinordica

46. Lelles Odling AB

3. Assarsson Trädgård AB

47. Louis De Geer konsert & kongress

4. Basunda Gård Slakteri

48. Löt Gårdsmejeri

5. Billbäcks Plantskola AB

49. Mårdskog & Lindkvist AB

6. Bjursunds Slakteri

50. Najas Mejeri AB

7. Blackert Lantbruk

51. Naturbeteskött i Sverige

8. Bleckenstad Gårdsbutik

52. Nääs gårdsbryggeri AB

9. Bondbönans Odlingar

53. Restaurang von Dufva

10. Bondens Skafferi Öst

54. Rimforsa Strand

11. Borkhult Lapphem

55. Ronaldo`s Stenugnsbageri

12. Bossgård Potatis AB

56. Ryda Gård AB

13. Boställets Vedugnsbageri

57. Sankt Annagården

14. Boxholm Mejeri AB

58. Skattegårdens Lantbruk

15. Brostorps Hemlagade

59. Skedevi Gård

16. Brunneby Musteri

60. Skyline restaurang & bar

17. Börslycke Gård

61. Stafsäter Gårdsglass

18. Café Jägmästargården

62. Stjärnägg AB

19. Café Kårtorp

63. Storgårdens Konferens Gastronomi Relax

20. Calle C Restaurang & Café

64. Stubbetorp Potatis

21. Centralbryggeriet i Linköping

65. Stångs Magasin

22. De Klomp

66. Svensk Cater

23. Drivbänk

67. Sänkdalens Gård

24. Eklunds Chark AB

68. Söderköpings Brunn AB

25. Farmors Café

69. Tjällmo Gästgifaregård

26. Flott

70. Vikbolands Struts och Kött

27. Forsmans Lax och Lamm

71. Visätters Kalkongård

28. Fresons Bageri o Trädgård

72. Vreta Kloster Golf Restaurang

29. Gamla Bryggeriet

73. Vårdnäs Stiftsgård Hotell och Restaurang

30. Gastromix

74. Väderstad Centralkonditori

31. Grepstad Gårdsbutik/Grepstad Jordgubbar

75. Väderstad Centralkrog

32. Gårdeby stuteri

76. Vännerberga Gård

33. Gävbo Bakstra - Tunnbröd i Gammalkil

77. Wästanå Gårdsslakteri

34. Göta Hotell

78. Väversunda Bärodling AB

35. Haag Skog och Lantbruk

79. Ydre Kött

36. Hargs Marmeladeri

80. Östgöta Bi Ekonomiska Förening

37. HC Vilt

81 Östgöta kök Event och Catering

38. Hejtorp Gårdsmejeri

82. Östgöta Senap AB

39. Hermelins grönsaker

83. Östgöta Trädgårdshall

40. Herrsäter Gård

84. Östgötagris AB Kulls Chark

41. Holavedens Handelshus Ek förening

85. Östgötamjölk

42. Husby Säteri 43. Högby Spa och konferens 44. Kinda Gurka AB Kafé Café

Logi Lodging

Handikappanpassat Disabled access

Grossist Wholesaler

19


Östgötadagarna 7– 8 september 2019 Östgötadagarna lockar varje år tusentals besökare till den östgötska landsbygden. Var med och upptäck matproducenter, gårdsbutiker, konstgallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar och mycket, mycket mer. Välkommen! 20

Restaurang Restaurant

Gårdsbutik Farm Shop

Producent Producer

ostgotadagarna.se Konferensmöjligheter Conference facility


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.