Page 1

JESEN 2017.

BROJ 7

www.ljekarna-pablo.hr

muška plodnost i spolna moć IMUNITET KROZ ŽIVOT

Pablo abeceda superhrane

MENOPAUZA

BEBA JE STIGLA KUĆI

masna jetra steatoza

ŠTO PABLO LJEKARNIK MOŽE UČINITI ZA VAS

SUPER HRANA MAGISTAR PABLO DARUJE

KUĆNI TESTOVI

ISTINA ILi mit

NAGRADNA IGRA


SADRŽAJ: 1 3 5 7 9 11 13

ŠTO PABLO LJEKARNIK MOŽE UČINITI ZA VAS pablo prirodna kozmetika BEBA JE STIGLA KUĆI KUĆNI TESTOVI masna jetra - steatoza nagradna igra muška plodnost i spolna moć

IMPRESSUM IZDAVAČ Pablo d.o.o.

15 17 19 21 23

menopauza super hrana istina ili mit pablo abeceda super hrane imunitet kroz život alfaglukan

Pulac 4a, 51 000 Rijeka

UREDNIŠTVO MARKETING I PRODAJA Iva Jurašin, dipl.oec. iva.jurasin@ljekarna-pablo.hr

GRAFIČKI DIZAJN

stručne savjete za vas PIŠU magistre farmacije mag. pharm.

SILVIJA RUTALJ

mag. pharm.

KRISTINA FRONTEL

Ivan Badanjak, dipl.diz. bad.i@icloud.com

Lektura, Redaktura Dunja Huber, dipl.oec. dunja.huber.copy@gmail.com

TISAK Radin print d.o.o. Gospodarska 9, 10 431 Sveta Nedelja

mag. pharm.

DAVORKA ŠEVČIK CERAJ

mag. pharm.

mag. pharm.

mag. pharm.

SANJA ANTOLOVIĆ GAVRIĆ

MARINELA BAGARIĆ

ĐURĐICA

SKENDEROVIĆ TEŠIJA

NAKLADA 15.000 komada

PERIODIKA Kvartalno

mag. pharm.

ĐURĐICA CAVALLI

mag. pharm.

marija GUDElj plazanić


Što Pablo ljekarnik može učiniti za Vas? Uloga ljekarnika Ljekarnik je osoba od povjerenja kojemu ste Vi u fokusu. U današnjem dinamičnom i potrošačkom društvu ponekad je teško donijeti odluku za svoje zdravlje bez savjetovanja sa zdravstvenim stručnjakom. Ljekarnik je zdravstveni profesionalac i na raspolaganju Vam je svakodnevno, bez naručivanja, spreman pružiti stručan i kvalitetan savjet. S obzirom na Vaše zdravstveno stanje, životne i prehrambene navike, lijekove koje uzimate, ljekarnik može pronaći stručno i individualno rješenje i odgovore na Vaša pitanja.

Ljekarnik, najdostupniji zdravstveni djelatnik Ljekarnici i ljekarništvo imaju dugu povijest, a jedna od prvih ljekarni u Europi osnovana je upravo u Hrvatskoj. To je javna ljekarna u Trogiru, osnovana davne 1271. Potom je osnovana Ljekarna „Male braće“ u Dubrovniku 1317. godine, koja je poznata od Amerike do Japana. Farmaceutski fakultet je jedan od prvih fakulteta osnovan na Sveučilištu u Zagrebu, 1882. godine. Danas je poznat kao fakultet koji prima mali broj isključivo izvrsnih učenika. Ljekarnici su odgovorni za izdavanje lijekova, savjetovanje o pravilnoj primjeni, sprječavanje interakcija lijekova i krivog propisivanja, savjetovanje i prevenciju nuspojava, savjetovanje o prevenciji oboljenja i samoliječenju itd. Ljekarnik je najdostupniji zdravstveni djelatnik i vratar zdravstvenog sustava. Svakodnevno surađujemo i povezujemo naše bolesnike s liječnicima i drugim stručnjacima u zdravstvenom sustavu.

Pablo ljekarnik u službi zdravlja S ciljem pružanja što kvalitetnije usluge, osmislili smo nekoliko stručnih projekata kako bi savjetovanje bilo kvalitetno, profesionalno i individualizirano. Pijete li puno lijekova i bojite se ili ne znate kako se ponašati ako dođe do nuspojave, s punim povjerenjem nam se obratite jer kroz naš Centar za farmakovigilanciju već tri godine savjetujemo pacijente u vezi nuspojava. Početkom ove godine pokrenuli smo Program brige o zdravlju koji obuhvaća mjerenja glukoze, kolesterola, triglicerida i krvnog tlaka i savjetovanje o prevenciji i kontroli bolesti. Kroz program Savjetovanja pri prvom izdavanju lijeka, u suradnji s liječnicima obiteljske medicine, pratimo naše pacijente u osjetljivom razdoblju prvog uzimanja lijeka za kroničnu terapiju.

1

Program brige o zdravlju 1000 zadovoljnih korisnika! Početkom godine pokrenuli smo Program brige o zdravlju kako bismo kao ljekarnici sudjelovali u prevenciji i osvješćivanju o važnosti samokontrole. Kroz svakodnevno iskustvo u radu s velikim brojem pacijenata, primijetili smo da se puno oboljenja moglo pravovremeno spriječiti. Kod kroničnih bolesti, redovitom kontrolom i savjetovanjem sa stručnom osobom može se znatno smanjiti pogoršanje bolesti i povećati kvaliteta života. Program brige o zdravlju obuhvaća skup ljekarničkih usluga usmjerenih na prevenciju bolesti, održavanje zdravstvenog stanja i redovitu kontrolu kroničnih bolesnika. Cilj Programa je probirnim mjerenjima u ljekarni (Point of care testing) usmjeriti naše korisnike prema ranom otkrivanju bolesti, a oboljelima pomoći sustavno provoditi kontrolu i time poboljšati učinkovitost terapije.


Kako Pablo ljekarnik može pomoći u prevenciji i kontroli bolesti? U ljekarnama Pablo možete izmjeriti tlak, šećer i masnoće, zajedno s individualiziranim savjetovanjem koje provode naše magistre. Jednostavnim i brzim testiranjem dobivate rezultat koji može uputiti na rizik za razvoj bolesti te se pravovremenim otkrivanjem može ukloniti. Program je namijenjen svima koji se brinu o svom zdravlju. Naročito je koristan ljudima koji zbog ubrzanog životnog stila traže odgovor na licu mjesta. Neotkrivena bolest ugrožava zdravlje i narušava kvalitetu života pojedinca, a ako se rizik na vrijeme prepozna, promjenom životnog stila i preventivnim programima može se uvelike unaprijediti zdravstveno stanje. Kod kroničnih bolesnika potrebne su redovite kontrole i praćenje ishoda terapije radi očuvanja i poboljšanja zdravstvenog stanja, kvalitete života i sprječavanja eventualnih pogoršanja u tijeku bolesti. Za savjetovanje koje uključuje probirna mjerenja obratite se svom ljekarniku te dogovorite termin koji Vam odgovara.

Prijavite nuspojave lijekova! Naše magistre sustavno prate novosti i educiraju se kako učinkovito prepoznati i upravljati nuspojavama lijekova. Ako sumnjate na nuspojavu lijeka, dodatka prehrani ili medicinskog proizvoda koji koristite, obratite nam se s povjerenjem. Kroz Centar za farmakovigilanciju koji u Pablu djeluje od 2014. godine, kontinuirano se educiramo, stječemo nova znanja i dijelimo iskustva iz svakodnevnog rada. U kontaktu smo s liječnicima opće medicine, kako bismo zajednički pronašli najbolje rješenje za naše pacijente.

Detaljno savjetovanje pri prvom izdavanju lijeka od ključne je važnosti Ako Vam je propisan novi lijek za kroničnu bolest, razumljivo je da imate mnogo pitanja i nedoumica. Naše magistre će kroz razgovor u okviru Savjetovanja pri prvom izdavanju lijeka razjasniti sva Vaša pitanja, objasnit će Vam kako lijek djeluje, kakav učinak možete očekivati, detalje kod same primjene i kratke, ali bitne savjete kako da Vaša terapija bude što učinkovitija. Naše magistre su zdravstveni profesionalci i s veseljem će Vas savjetovati o Vašem zdravlju i u dogovoru s Vama pronaći uspješan put do kvalitetnijeg življenja. Očekujte stručan i individualan pristup s puno znanja i iskustva koje stoji iza svakog našeg savjeta.

2


PABLO PRIRODNA KOZMETIKA Pomoću prirode i ljekarni Pablo, to možete lako i ostvariti.

Prirodno je željeti lijepu i njegovanu kožu.

Pablo prirodna kozmetika sadrži pažljivo odabrana prirodna biljna i eterična ulja koja dubinski hrane vašu kožu i daju joj njegovan izgled. Cijela linija proizvoda izrađuje se bez dodataka umjetnih boja, mirisa, parabena, silikona i mineralnih ulja.

ANTI AGE KREMA

UMIRUJUĆA KREMA ZA LICE I TIJELO

Osjetljiva, suha, dehidrirana i zrela koža

Njeguje i smiruje osjetljivu kožu

Ova iznimna krema pruža jedinstveno anti age djelovanje

Ova umirujuća krema svojim aktivnim

zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima. Hijaluronska kiselina čini

sastojcima pruža osjećaj olakšanja na

kožu baršunastom, poboljšava joj elastičnost

osjetljivoj koži, smanjuje nadraženost i

te smanjuje izraženost bora. Kombinacija

zategnutost kože.

hidrolata i eteričnog ulja smilja te ulje ploda divlje ruže bogato masnim kiselinama i

Ulje noćurka i hamamelis njeguju i

karotenoidima ublažava postojeće bore,

obnavljaju oštećene stanice kože, dok

prevenira nastajanje novih bora, a ujedno i

dekspantenol i alantoin umiruju suha,

daje sjaj beživotnoj koži lica.

iritirana i nadražena područja.

• Nanesite ovu kremu ujutro i navečer na

• Nanesite ovu kremu ujutro i navečer na

prethodno očišćenu kožu lica i dekoltea.

čistu kožu lica i tijela.

MASLAC ZA NJEGU NADRAŽENE KOŽE

BALZAM ZA USNE

Njeguje izrazito suhu i nadraženu kožu.

Za suhe usne

Ovaj maslac umiruje i obnavlja izrazito suhu,

Balzam u stiku savršeno hidratizira

osjetljivu i nadraženu kožu sklonu crvenilu i

i štiti suhe usne.

iritaciji. Dragocjena biljna ulja i shea maslac Shea maslac hrani kožu, pomaže vratiti

umiruju usne, dok im slatka naranča

prijeko potrebne lipide te smanjuje osjećaj

daje neodoljivu notu.

zatezanja dok ulje noćurka zbog sadržaja omega 6 kiselina obnavlja i štiti kožu od

• Nanesite balzam na usne

upale.

nekoliko puta dnevno.

• Nanesite ovaj maslac ujutro i navečer na vlažnu kožu lica i tijela.

3


BALZAM ZA REGENERACIJU KOŽE Za suhu, grubu i oštećenu kožu

ULJE PROTIV CELULITA Ulje koje oblikuje tijelo i djeluje protiv celulita

Balzam posebno prilagođen suhoj,

Ovo ulje sadrži kombinaciju macerata

gruboj i oštećenoj koži sadrži

bršljana i gotu kole te pomno odabrana

neven i macerat gotu kole koji

prirodna eterična ulja koja svojim

smiruju i obnavljaju površinski sloj

dubinskim djelovanjem smanjuju masne

kože.

nakupine, poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju nakupljanje tekućine u tkivu te

Održava optimalnu vlagu i stvara

vraćaju prirodnu elastičnost kože.

zaštitni sloj koji štiti kožu od nepovoljnih utjecaja.

• Nanesite ovo ulje navečer na vlažnu i čistu kožu, te lagano

• Nanesite ovaj balzam više

umasirajte kružnim pokretima

puta dnevno na oštećenu kožu.

odozdo prema gore.

BALZAM ZA NJEGU STOPALA Hrani i obnavlja stopala Ovaj balzam intenzivno hrani i obnavlja stopala. Kombinacija macerata gotu kole, hladno prešanih biljnih ulja i

MASLAC ZA SUNČANJE Zaštita od sunca i njega kože na prirodan način Ovaj maslac na prirodan način štiti kožu od UV zraka, ubrzava tamnjenje i produljuje brončanu preplanulost. Kombinacija macerata mrkve i čileanske maline štiti i njeguje osjetljivu kožu, djeluje umirujuće, pomlađujuće i regenerirajuće.

eteričnog ulja čajevca potaknuti

• Veliku količinu maslaca nanesite na cijelo

će cirkulaciju, osvježiti stopala, a

tijelo više puta na dan i dobro ga umasirajte.

koža će biti glatka i otporna bez

• Nanesite ga prije sunčanja kako bi se

neugodnog mirisa.

potaknulo tamnjenje i nakon sunčanja kako bi se koža brže obnovila te vratila svježinu i

• Nanesite ovaj balzam na vlažnu

elastičnost. Kremasta tekstura maslaca lako se razmazuje,

kožu stopala i lagano umasirajte.

ne ostavlja tragove i nije ljepljiva. • Ukoliko se želite dodatno zaštititi nakon maslaca nanesite željeni zaštitini faktor. Ta će vas kombinacija štititi od sunca, a ujedno će spriječiti oštećenja kože, te vam omogućiti lijepu i preplanulu boju.

4


BEBA JE STIGLA KUĆI!

Dolaskom bebe i mame iz rodilišta započinje jedno uzbudljivo, ali često emocionalno i fizički zahtjevno razdoblje, osobito ako je u pitanju prvo dijete u obitelji.

Priprema osnovnih uvjeta Nekoliko tjedana prije samog termina poroda potrebno je pripremiti i osigurati sve za dolazak prinove. Beba bi trebala imati svoj prostor za spavanje, krevetić u svijetloj i prozračnoj prostoriji. Svu odjeću i posteljinu koju će dijete koristiti potrebno je prije korištenja oprati na visokoj temperaturi bez dodatka omekšivača te nakon sušenja izglačati. Dobro je odvojiti prostor za spavanje od prostora za boravak, što će pomoći bebi da lakše usvoji ritam spavanja i ne zamijeni dan za noć. Osim kadice za kupanje, jako je bitno osigurati prostor za

Prije nego se pupak osuši i otpadne, beba se pere na podlošku

prematanje (podloga za prematanje ili komoda), gdje će vam na

koji prekrijemo pamučnom pelenom. Mekana frotirska rukavica

dohvat ruke biti sve stvari za presvlačenje pelena.

se umoči u toplu vodu te njome parcijalno prelazimo dijelove

Nakon što beba dođe iz rodilišta potrebno je obavijestiti

tijela počevši od glave, te naposljetku pelensku regiju.

patronažnu sestru i dogovoriti posjet. Ona će pri posjeti dijete pregledati, izvagati, dati savjete o njezi pupka, dojenju i kupanju.

Prvo uranjanje cijelog tijela u kadicu dozvoljeno je nakon što

S navršenih mjesec dana vrijeme je za prvi posjet pedijatru koji

otpadne pupčani batrljak i zaraste pupčana ranica. Za pranje

će dijete detaljno pregledati, odgovarati na vaša pitanja, dati

kose novorođenčadi je dovoljna samo voda ili tek malo blagog

preporuku o uzimanju vitamina D3 zbog prevencije rahitisa te

dječjeg šampona ukoliko je kosa izrazito gusta ili zaprljana. Kosa

po potrebi preporučiti ultrazvučni pregled kukova.

se ne mora prati prilikom svakog kupanja. Tjemenica (žućkastobijele naslage na vlasištu) se mogu premazati bademovim,

Osobita pažnja pri njezi novorođenčeta se pridaje njezi

maslinovim ili dječjim uljem, te ostaviti nekoliko sati da djeluje.

pupka, pelenske regije, higijeni nosa i kupanju. Razdoblje prvih

To će ih omekšati te će se dati ukloniti češljem prije pranja kose.

nekoliko tjedana života kod nekih beba je obilježeno i pojavom

Dječja koža od pretjeranog kupanja i sapunanja te boravka u

dojenačkih kolika. Prije svakog prematanja ili hranjena bebe

toplom može postati suha. U tom slučaju treba primijeniti blagi

ruke treba dobro oprati toplom vodom i sapunom.

losion ili mlijeko, te osigurati bebi dovoljno tekućine.

Njega kože

Njega pupka

Bebinu kožu je potrebno pravilno njegovati da bi ostala glatka

Dio pupčane vrpce koji ostaje nakon presijecanja i podvezivanja

i meka. U prvim tjednima za kupanje je dovoljna samo topla

nekoliko centimetara od kože novorođenčeta zove se pupčani

voda, a za jače zaprljane regije, kao što je pelenska, blago

batrljak. Treba ga održavati čistim i suhim te njegovati pupčanu

sredstvo za pranje tj. sindet, sredstvo za pranje bez sapuna

ranicu dok potpuno ne zaraste i prestane vlažiti. Bar tri puta

koje je potrebno dobro isprati s kože. Svakodnevno kupanje

dnevno prilikom promjene pelene antiseptičkom otopinom

novorođenčeta nije štetno, ali se tijekom prvih nekoliko tjedana

ili antibiotskim praškom tretirati pupak, te ga prekriti sterilnom

ipak savjetuje kupati dva do tri puta tjedno, samo u toploj vodi. Poželjno je da temperatura prostorije bude oko 23 °C, a temperatura vode slična tjelesnoj, oko 37 °C.

5

suhom kompresom. Rub pelene je potrebno presaviti ispod pupka kako se ne bi navlažio urinom. Ukoliko se područje pupka zacrveni ili se pojavi gnojni iscjedak praćen neugodnim mirisom, dijete je potrebno odvesti pedijatru.


Njega pelenske regije

AQUA MARIS BABY KAPI

Budući da je koža pelenske regije izložena iritativnom djelovanju urina i stolice, važno je pelensku regiju držati suhom. Bebama je ponekad potrebno i do deset puta tijekom dana promijeniti pelenu. Područje genitalija se briše od naprijed prema otraga pamučnom blazinicom namočenom u toplu vodu. Nakon čišćenja, guzu treba posušiti laganim tapkanjem pamučnom blazinicom te nanijeti dječju kremu. Usprkos njezi, ponekad se guza može zacrveniti, postati bolna na dodir ili se mogu

Koriste se za svakodnevnu higijenu nosa, tijekom prehlade ili alergije te za ovlaživanje sluznice nosa ako je zrak suh. Pomoć su kod terapije upale uha. Primjenjuju se prije dojenja ili hranjenja na bočicu, po jedna do dvije kapi u svaku nosnicu.

pojaviti mjehurići i prištići ispunjeni gnojem. U tom slučaju se razvio pelenski osip. On se javlja češće kad beba počne jesti krutu hranu, tijekom izbijanja zubića, nakon antibiotske terapije. Za ublažavanje osipa je preporuka češće mijenjati pelene, povremeno ih skidati da bi djetetova guza bila što više

NORMIA BABY KAPI

na svježem zraku. Mogu se primijeniti oblozi sa fiziološkom otopinom i zaštitne kreme koje u svom sastavu imaju cink.

Dojenački grčevi - kolike Dojenački grčevi se uglavnom javljaju oko trećeg tjedna

Sadrže dobre bakterije potrebne za normalno funkcioniranje probavnog sustava djeteta. Ne sadrže potencijalne alergene kao što su gluten, laktoza i bjelančevine mlijeka. Pomoć su kod dojenačkih kolika, kod proljeva i upotrebe antibiotika. Dnevna doza je šest kapi odjednom.

djetetova života, najizraženiji su oko šestog tjedna, a uglavnom potraju do trećeg ili četvrtog mjeseca života. Uz napade plača, djetetovo lice je blijedo ili crveno, praćeno bolnim grimasama. Djetetov trbuh je napet i napuhnut, te dijete privlači noge, stišće šake i diže glavu. Točan uzrok i nastanak grčeva nije razjašnjen,

JGL DJEČJA PASTA

no smatra se da ih potiču progutane veće količine zraka tijekom hranjenja, te nepodnošenje mliječnog šećera (laktoze). Djetetu može pomoći masaža trbuha te pripravak koji se daje sa svakim hranjenjem, a progutane mjehuriće zraka usitnjava u manje mjehuriće koji se normalno, fiziološki eliminiraju iz crijeva. Probiotici (dobre bakterije) također imaju dobar učinak na normaliziranje crijevne ravnoteže i ublažavanje kolika.

Higijena nosa Bebe ne mogu same ispuhati nos, pa je važno odstraniti sav

Preporučuje se kod pelenskog osipa te za osjetljivu i nadraženu dječju kožu. Potrebno ju je nanijeti kod svakog prematanja. Kod odraslih i trudnica je pogodna kao pomoć kod hemoroida.

PANTHENOL FORTE MAST

sekret i nečistoće jer će začepljenost nosa kod djeteta izazvati nemir, razdražljivost, te omesti hranjenje i san. Kapi fiziološke otopine su prikladne za svakodnevnu upotrebu, potpomažu prirodni mehanizam čišćenja nosa, ovlažuju sluznicu nosa i pomoć su pri alergiji i prehladi. Ako je beba još jako mala i ne želimo joj ukapavati otopinu, možemo koristiti tuljac vate. Namočimo ga u fiziološku otopinu, nježno stavimo u nosnicu i lagano okrećemo. Tim postupkom ćemo odstraniti nečistoće iz nosa.

Sadrži D-panthenol za zaštitu i njegu nadražene, suhe i osjetljive kože djece i odraslih. Mogu je koristiti i dojilje za njegu bradavica tijekom dojenja.

6


KUĆNI TESTOVI

Što sve možete provjeriti u udobnosti svog doma? Svi smo bar jednom u životu čuli onu staru, mudru rečenicu – bolje spriječiti, nego liječiti.

No u stvarnosti, kada osjetimo da nam je zdravlje narušeno, odlazak liječniku najčešće odgađamo zbog nedostatka vremena i raznih drugih razloga.

Test za dokazivanje trudnoće Većina žena je koristila ovaj brzi, pouzdan, diskretan i jednostavan test koji u par minuta rješava dilemu moguće

Kako bi tome doskočili, razvijeni su suvremeni kućni testovi koji

trudnoće.

brzo i pouzdano mogu odgovoriti na neke naše nedoumice i potaknuti nas da posjetimo liječnika prije nego što bi to inače učinili.

Ovulacijski test Određuje dva najpogodnija dana za začeće. Pomaže u lakšem planiranju trudnoće koristeći uzorak urina.

Test za vaginalne infekcije Vaginalne infekcije česte su u žena svih dobi. Najčešći uzroci su bakterije, gljivice ili paraziti, a može se raditi i o kombinaciji uzročnika. Za utvrđivanje odgovarajućeg načina liječenja iznimno je važno procijeniti o kojoj je vrsti infekcije riječ. Većina infekcija je praćena iscjetkom, međutim teško je samo na temelju njegove konzistencije zaključiti o kojem se uzročniku radi. Tu može pomoći test za vaginalnu infekciju, koji reagira na promjenu pH vrijednosti rodnice. U slučaju da je pH rodnice nepromijenjen, a imate bijeli, gusti, sirasti iscjedak, radi se o gljivičnoj infekciji koja se tretira antimikoticima, bez recepta. U slučaju da je test pozitivan i ukazuje na povišene vrijednosti pH rodnice, svakako se javiti ginekologu za pregled i odgovarajuću terapiju.

CRP test Najčešće pitanje koje si roditelji postave kada se djetetu povisi temperatura jest – treba li dijete antibiotik? Da li je uzrok bolesti virusni ili bakterijski, na temelju samo simptoma je teško prepoznati. Na to pitanje možemo dobiti odgovor upotrebom CRP testa koji se radi iz kapljice krvi. C reaktivni protein (CRP) je vrlo koristan za brzo razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija pa liječnici kod visokog CRP-a mogu odmah započeti antibiotsko liječenje. Isto tako, pomaže pri prosudbi je li primijenjena adekvatna terapija ili je treba promijeniti odnosno započeti neku drugu terapiju. Normalna vrijednost CRP-a je 0 do 5 mg/L.

7


Test za otkrivanje niske razine željeza

Test za otkrivanje H. pylori

Opći umor, brzo umaranje pri naporu, omaglica, glavobolja,

Kod čestih želučanih tegoba može se posumnjati na prisutnost

nedostatak koncentracije, pospanost, blijeda koža, osjećaj

bakterije H. pylori, kao glavnog čimbenika rizika za razvoj čireva

hladnoće, ubrzan rad i lupanje srca, neki su od znakova slabokrvnosti (anemije). Od mnogih vrsta anemije najčešća je anemija zbog manjka željeza (sideropenijska anemija). Ukoliko imate neke od nabrojanih simptoma i sumnjate na manjak željeza, jednostavno i brzo to možete provjeriti iz kapljice krvi.

Test za otkrivanje upale mokraćnog puta Učestalo i bolno mokrenje, bolni pritisak u donjem dijelu trbuha, peckanje i žarenje prilikom mokrenja te ponekad pojava krvi u mokraći i povišena temperatura, simptomi su koji prate infekciju

i gastritisa na želucu. Prisutnost se može dokazati jednostavnim testom za koji je potrebna kapljica krvi iz jagodice prsta.

Test za određivanje povišene vrijednosti kolesterola Visoka razina kolesterola povećava rizik od razvoja ateroskleroze i povezanih stanja, poput visokog krvnog tlaka i srčanog udara. Genetska predispozicija, dob, nepravilna prehrana, pušenje, stres te nedostatak kretanja pridonose povećanju razine kolesterola. Kapljica krvi je dovoljna za provođenje ovog brzog testa.

mokraćnog sustava. Rano otkrivanje infekcije sprečava uzlazno kretanje bakterija i širenje upale na bubrežnu nakapnicu, što je praćeno jakim bolovima i visokom temperaturom. Ukoliko se radi o mokraćnoj infekciji, test za dokazivanje bijelih krvnih stanica, nitrita i proteina biti će pozitivan. Blaže oblike infekcije možete liječiti i sami, uz dogovor s liječnikom ili ljekarnikom.

Test za otkrivanje intolerancije na gluten Uzrok ponavljajućih, nejasnih probavnih poteškoća, poput nadutosti i proljeva, može biti nepodnošenje glutena,

Test za otkrivanje alergija

bjelančevine koja se nalazi u različitim namirnicama. Upotreba testa omogućit će da brzo i sigurno provjerimo je li uzrok poteškoća nepodnošenje glutena te mogu li se te poteškoće umanjiti promjenom prehrane. Za provođenje testa potrebna je kapljica krvi.

Kada se pojave simptomi poput kihanja, curenja nosa i začepljenosti te nadraženih očiju, pitamo se radi li se o prehladi ili alergiji. Upotreba testa iz kapljice krvi omogućit će da otkrijete jeste li alergični na najčešće alergene: mačju dlaku, pelud trava ili grinje.

Test za otkrivanje krvi u stolici Prisutnost nevidljive krvi u stolici može imati mnogo uzroka.

Test za dokazivanje prisutnosti droga

Jedan od njih može biti rani stadij raka crijeva. Stručnjaci

Na uzorku urina se brzo i sigurno mogu dokazati znakovi

Testove možete kupiti u Pablo ljekarnama, uz napomenu

zloporabe nekih od najčešće korištenih droga. Postoje ciljani pojedinačni testovi na određenu drogu ili višekomponentni.

osobama starijim od 45 godina preporučuju redovite kontrolne preglede radi prevencije crijevnih bolesti. Za provođenje ovog testa potreban vam je samo uzorak stolice.

da rezultati služe za očuvanje zdravlja, bolji uspjeh liječenja bolesti te edukaciju bolesnika, ali ne mogu zamijeniti laboratorijska mjerenja.

8


MASNA JETRA - STEATOZA

Masna jetra je naziv za prekomjerno nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra obično lagano do umjereno uvećana.

To može biti privremeno ili dugotrajno stanje koje samo po sebi nije škodljivo,

ali upućuje na neki poremećaj u organizmu. Ukoliko se ne liječi može dovesti do nastanka drugih bolesti. Ako se uzrok otkrije i ukloni, može doći do ozdravljenja.

Jetra je organ odgovoran za preradu masti iz hrane u oblike koji se mogu pohraniti ili koristiti u organizmu. Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu te se koriste za dobivanje energije i stvaranja novih stanica. Razgradnja masti u jetri može se poremetiti iz više razloga, što dovodi do nakupljanja masti u jetrenim stanicama. Masna jetra nije bolesno stanje te može dugo vremena biti nezamijećena. U teškim se slučajevima jetra povećava i do tri puta te tada može biti bolna i osjetljiva. Nealkoholna masna jetra je nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom, a sve češće se dijagnosticira kod pretilih žena ili dijabetičarki.

Uzroci Najčešći uzrok masne jetre je alkoholizam. Pretjerana konzumacija alkohola mijenja način razgradnje i pohrane masti, a stanju doprinosi kronična pohranjenost često prisutna u alkoholičara. Ostali mogući uzroci masne jetre su: debljina, šećerna bolest, neke kemikalije, predoziranje lijekovima, pothranjenost, prehrana manjkava proteinima, trudnoća, trovanje vitaminom A, kirurški zahvat u tankom crijevu i neke druge bolesti. Postoje dva oblika masne jetre: makrovezikularna (velike kapljice masti u jetrenoj stanici) i

9


Simptomi

Liječenje

Simptomi masne jetre povezani su sa stupnjem, vremenom

Do ozdravljenja dolazi liječenjem stanja koje je uzrokovalo

nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana

nastanak masne jetre i potpornom terapijom. Pravilna prehrana,

ni s kakvim simptomima, osobito ako se radi o kroničnom

apstinencija od alkohola, štetnih lijekova ili kemikalija, liječenje

stanju. Mogući simptomi koji se pojavljuju su bolovi i osjetljivost

postojećih metaboličkih poremećaja, redovna kontrola

ispod desnog rebrenog luka, oticanje trbuha, žutica i povišena

dijabetesa, smanjenje tjelesne mase, liječenje poremećaja

tjelesna temperatura.

probave, nadoknada vitamina i minerala i sl. obično dovodi do

Simptomi koji se manje često javljaju kod alkoholne masne

oporavka. U alkoholnoj masnoj jetri postupni nestanak masti

jetre, a češće kod masne jetre uzrokovane trudnoćom su

iz jetre nastupa nakon pet do osam tjedana odgovarajuće

povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu.

prehrane i apstiniranja od alkohola.

Dijagnoza

Masna jetra je stanje koje se može izliječiti ako se prepozna i na vrijeme pruži liječnički savjet i pomoć. Kod nekih pacijenata postoji sklonost razvoju drugih jetrenih poremećaja, što ovisi o

Tijekom rutinskog ili ciljanog pregleda liječnik može uočiti

trajanju i težini stanja. Kod trudnica masna jetra može ugroziti

povećanu, a ponekad i osjetljivu jetru. Nalaz tvrde, bezbolne i u

život i majke i djeteta.

cijelosti povećane jetre uz minimalni poremećaj njene funkcije ukazuje na ovu bolest. Ukoliko je pacijent kronični alkoholičar, pretio, pothranjen, trudnica ili boluje od šećerne bolesti

Prevencija

dijagnoza je još vjerojatnija. Krvni laboratorijski nalazi (jetrene probe) služe za određivanje kvalitete funkcije jetre.

Sprečavanje masne jetre moguće je pravilnom, uravnoteženom

Najčešće se dijagnosticira ultrazvukom trbuha i laboratorijski

prehranom, zdravim životnim stilom te apstinencijom od

povišenim vrijednostima jetrenih testova. Često je umjereno

alkohola. Kod trudnica je potrebna dobra i česta skrb kako bi se

povišen ALT (tri do četiri puta). AST je kod nealkoholne masne

ovo stanje rano prepoznalo i na vrijeme liječilo.

jetre uvijek niži od ALT-a. Ponekad je prisutno povišenje GGT

Do sada najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja

i ALP. Ultrazvukom se pokaže uvećana, svijetla jetra. Ponekad

jetre pokazala je biljka sikavica. Glavni aktivni sastojak sikavice

su promjene žarišne što predstavlja dijagnostički problem u

je silimarin. Silimarin je kompleks različitih spojeva koji zajedno

razgraničavanju prema malignoj bolesti.

sudjeluju u regeneraciji jetre i njezinoj zaštiti. Silimarin je

U slučaju trajno povišenih transaminaza (AST, ALT) potrebno je

jaki antioksidant (deset puta jači od vitamina E). Povećava

učiniti biopsiju jetre. Tom se pretragom jedino može sigurno

razinu glutationa u jetri za 35 %. Glutation je odgovoran za

dijagnosticirati masna jetra, a podrazumijeva uzimanje malog

čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem razine

komadića jetrenog tkiva vrlo tankom iglom kroz kožu koje se

glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva.

zatim analizira mikroskopski i time dokazuje povećana količina

Konzumiranje sikavice na takav način ima kako zaštitno,

masti, a ponekad i osnovna bolest.

tako i obnavljajuće djelovanje na našu jetru.

MILK THISTLE - SIKAVICA SOLGAR

Solgar kapsule sikavice pridonose normalnoj funkciji jetre. Osim standardiziranog ekstrakta sjemenki sikavice (Silybum marianum), proizvod sadrži i prah biljke, što osigurava potpuno sinergističko djelovanje. Glavna aktivna supstanca, flavonoid silimarin, pospješuje detoksifikacijske procese u jetri povećanjem razine glutationa, ali i poticanjem regeneracije i sinteze zdravih jetrenih stanica.

10


MAGISTAR PABLO DARUJE

Ljekarne Pablo daruju vam paket Pablo prirodne kozmetike koji će vašoj koži pomoći da ostane lijepa i njegovana na prirodan način.

SADRŽAJ NAGRADNIH PAKETA Svaki paket sadrži: Anti age kremu, Umirujuću kremu za lice i

UMIRUJUĆA KREMA ZA LICE I TIJELO

tijelo te Maslac za njegu nadražene kože. Pablo pripravci sadrže

Umirujuća krema svojim će aktivnim sastojcima pružiti

pažljivo odabrana prirodna biljna i eterična ulja koja dubinski hrane

osjećaj olakšanja na osjetljivoj koži, smanjiti nadraženost

vašu kožu i daju joj njegovani izgled, bez dodataka umjetnih boja,

i zategnutost kože. Ulje noćurka i hamamelis njeguju

mirisa, parabena, silikona i mineralnih ulja.

i obnavljaju oštećene stanice kože dok panthenol i alantoin umiruju suha, iritirana i nadražena područja.

ANTI AGE KREMA Ova iznimna krema ima jedinstveno djelovanje zahvaljujući

MASLAC ZA NJEGU NADRAŽENE KOŽE

aktivnim sastojcima. Hijaluronska kiselina čini kožu baršunastom,

Ovaj maslac umiruje i obnavlja izrazito suhu, osjetljivu

poboljšava joj elastičnost te smanjuje izraženost bora. Kombinacija

i nadraženu kožu sklonu crvenilu i iritaciji. Shea maslac

hidrolata i eteričnog ulja smilja te ulja ploda divlje ruže bogatog

hrani kožu, pomaže vratiti prijeko potrebne lipide te

masnim kiselinama i karotenoidima ublažava postojeće bore,

smanjuje osjećaj zatezanja dok ulje noćurka zbog

prevenira nastajanje novih, a ujedno i daje sjaj beživotnoj koži lica.

sadržaja omega-6 kiselina obnavlja i štiti kožu od upale.

KAKO OSVOJITI NAGRADNI PAKET? Kako biste osvojili nagradni paket, trebate zaokružiti točne odgovore na sva tri pitanja Nagradnog upitnika, upisati svoje podatke te ispravno popunjen list otkinuti ili izrezati pa ubaciti na za to predviđeno mjesto u Pablo ljekarni. Nakon toga trebate samo čekati izvlačenje i obavijest o dobitnicima.

11


NAGRADNI UPITNIK Zaokružite slovo ispred odgovora za koji smatrate da je točan, a zatim upišite svoje

PITANJE 1

podatke kako bi vas Pablo ljekarnici mogli

Pablo Anti age krema sadrži ulja dvije biljke – koja?

kontaktirati u slučaju dobitka.

a) eterično ulje smilja i ulje ploda divlje ruže b) eterično ulje smilja i ulje suncokreta c) ulje ploda divlje ruže i ulje kadulje

Odrežite ili otkinite list te ga ubacite u za to predviđeno mjesto u Pablo ljekarni ili ga predajte vašoj Pablo magistri.

PITANJE 2 Pablo Umirujuća krema za lice i tijelo sadrži:

Izvlačenje vas čeka u četvrtak, 30.11.2017. u 12:00h u svim Pablo ljekarnama, a prisustvovati izvlačenju možete i osobno u Pablo ljekarni u kojoj predajete Nagradni upitnik.

a) silikon i ulje jojobe b) parabene i mineralna ulja c) ulje noćurka, hamamelis, panthenol i alantoin

PITANJE 3 Pablo Maslac za njegu nadražene kože sadrži: a) resveratrol b) shea maslac c) umjetne mirise

VAŠI PODACI

IME I PREZIME

ADRESA

E-MAIL

BROJ MOB. ILI TEL.

HVALA NA SUDJELOVANJU I SRETNO! Vaša privatnost je važna! Ovi podaci neće biti korišteni u drugu svrhu, osim obavijesti u slučaju dobitka, niti će biti dijeljeni trećim stranama.

12


Muška plodnost i spolna moć

Uzroci smanjene plodnosti muškaraca

Danas se neplodnost definira kao nemogućnost zanošenja nakon godinu dana kontinuiranih i nezaštićenih spolnih odnosa. Kod otprilike polovine neplodnih parova, razlog je smanjena plodnost muškarca. Muška neplodnost posljedica je nedostatka ili smanjenja broja spermija. Osim broja spermija, na plodnost utječe i njihova pokretljivost, koncentracija, brzina i oblik te prohodnost sjemenih puteva.

Među najčešće uzroke smanjene plodnosti muškarca ubrajaju se posljedice nekih bolesti poput varikokele, nekih spolno prenosivih bolesti (klamidija i gonoreja), infekcija poput prostatitisa i orhitisa nastalog kod zaušnjaka, problema s ejakulacijom (retrogradna ejakulacija), erektilne disfunkcije, tumora, nespuštenih testisa, hipogonadizma, oštećenja sjemenovoda, hipospadija, nekih kromosomskih bolesti i cistične fibroze. Neplodnost može biti posljedica uzimanja nekih lijekova, poput analoga testosterona te dugotrajnog uzimanja

Svaki pojedinac ima drugačije potrebe jer brojni aspekti

anaboličkih steroida koji se koriste za povećanje mišićne mase.

životnog stila poput prehrane, vježbanja, tjelesne mase,

Kemoterapija i neki protugljivični lijekovi mogu također izazvati

izloženosti stresu, konzumacije alkohola i pušenja te razne

neplodnost. Neplodnost može izazvati i pretjerano izlaganje

bolesti utječu na plodnost i stvaraju veću ili manju potrebu za

nekim okolišnim čimbenicima, poput industrijskih kemikalija

različitim hranjivim tvarima.

benzena, toluena, ksilena, pesticida, herbicida i industrijskih otapala. Izloženost teškim metalima i radijaciji (rendgenskim

Kliničke studije pokazale su učinkovitost uzimanja L-karnitina i

zrakama) može smanjiti proizvodnju spermija, kao i izloženost

acetil-L-karnitina kod povećanja pokretljivosti i broja spermija.

povišenim temperaturama. Neke životne navike mogu

Ispitanici su uzimali 2 g do 4 g L-karnitina ili acetil-L-karnitina

privremeno smanjiti broj spermija, kao na primjer česti odlasci

dnevno, tijekom dva do četiri mjeseca, što je povećalo kvalitetu

u saunu i grijane bazene, pretjerano konzumiranje alkohola i cigareta te pretilost i stres.

Dodaci prehrani kod smanjene plodnosti muškarca Postoje brojni dodaci prehrani koji se koriste za poticanje muške plodnosti. Dostupni su gotovi proizvodi koji sadrže kombinaciju sastojaka, no isto tako mogu se kombinirati pojedinačni preparati te na taj način prilagoditi doze pojedinih sastojaka individualnim potrebama.

13

sperme, odnosno pokretljivost i broj spermija. Acetil-L-karnitin ima bolju učinkovitost od L-karnitina. Poznato je da su selen i cink sastojci sperme, stoga uzimanje selena i cinka dodatno povećava kvalitetu sperme. Bitni su i vitamini B6, B12 i folna kiselina, vitamini C i E i drugi antioksidansi poput koenzima Q10, alfa-lipoične kiseline i NADH. Isto tako, L-arginin povećava pokretljivost i broj spermija te dodatno utječe na bolju prokrvljenost. Dodatke prehrani koji utječu na kvalitetu sperme potrebno je uzimati minimalno tri mjeseca uzastopno jer sazrijevanje spermija traje oko tri mjeseca.


Spolna moć

Koji su uzroci erektilne disfunkcije?

Spolna moć je mogućnost postizanja erekcije dostatne za zadovoljavajući odnošaj. Nemogućnost postizanja erekcije rastući je zdravstveni problem i naziva se erektilna disfunkcija. Danas se smatra da erektilna disfunkcija nije bolest nego jedan od najranijih znakova krvožilnih bolesti.

Uzroci erektilne disfunkcije mogu biti organski ili psihogeni.

Spolna moć pozitivno utječe na fizičko i psihičko zdravlje pojedinca, kvalitetu njegovog života i odnose među partnerima. Povremene smetnje s erekcijom pojavljuju se u gotovo svih muškaraca različite životne dobi, no medicinsku intervenciju zahtijevaju ukoliko traju mjesecima i s vremenom se pogoršavaju.

Što sve utječe na spolnu moć? Medicinska definicija erekcije jest hormonski i psihički kontroliran neurovaskularni fenomen. Za postizanje normalne erekcije potrebno je: • • • •

odgovarajuće psihičko zdravlje normalne hormonalne funkcije neoštećen mozak i živčani sustav odgovarajuća protočnost krvnih žila.

Organski se uzroci odnose na postojanje neke bolesti koja može uzrokovati erektilnu disfunkciju. Na prvom mjestu nalazi se ateroskleroza, a slijede komplikacije šećerne bolesti, uklanjanje prostate te uzimanje nekih lijekova. Posebno su zastupljeni lijekovi za regulaciju tlaka, antidepresivi i neki antipsihotici. Neke neurološke bolesti, poput traume i endokrinopatije, mogu utjecati na smanjenje spolne moći. Kod muškaraca starijih od 40 godina najzastupljeniji uzrok je bolest krvnih žila.

Psihogeni uzroci erektilne disfunkcije su negativni odnos prema spolnosti tijekom odgoja, partnerov pritisak, problematično obiteljsko okruženje, tjeskoba, stres, strah od neuspjeha i slični uzroci.

Alkohol i druga sredstva koja izazivaju ovisnost također mogu utjecati na smanjenje spolne moći. Najvažniji simptom erektilne disfunkcije je promjena u

Postoje brojni čimbenici koji mogu negativno utjecati na spolnu moć, a jedan od najvažnijih je dob. Spolnu moć također mogu smanjiti: • • • • •

manjak tjelesne aktivnosti povišeni krvni tlak pušenje debljina povećane vrijednosti masnoća u krvi.

Pušenje udvostručuje rizik od nastanka erektilne disfunkcije. Isti čimbenici utječu i na rizik obolijevanja srca i krvožilnog sustava, pa zato poremećaj seksualne moći smatramo jednim od najranijih znakova krvožilnih bolesti.

PROFERTIL 60 kapsula

karakteristikama i kvaliteti erekcije, odnosno smanjenje tvrdoće penisa i/ili sposobnosti održavanja erekcije. Tijekom dijagnostike bitno je razlikovati organske od psihogenih smetnji.

Kod organskih smetnji oslabljena je erekcija i prilikom masturbacije, a smetnje se redovito pojavljuju u različitim situacijama. Kod psihogenih smetnji, muškarac može postići erekciju masturbacijom i može imati spontane erekcije i kada ne planira spolnu aktivnost. Psihogene smetnje nastupaju naglo i najčešće su reakcija na neki stresni događaj, dok se organske razvijaju postupno tijekom dužeg vremenskog perioda. Za cjelokupno psihofizičko zdravlje bitno je brinuti o sebi, razmišljati o načinu života i čimbenicima koji nam mogu

Doprinosi normalnoj plodnosti, normalnoj spermogenezi i normalnoj reproduktivnosti muškaraca. Dodatk prehrani

naštetiti. Smanjena plodnost i spolna moć mogu biti samo indikator narušenog zdravlja kao posljedica loših životnih navika. Tada treba razmisliti o uzroku koji je u

s L-karnitinom, L-argininom,

podlozi negativne promjene i promijeniti svoje navike radi

koenzimom Q10, glutationom, vitaminima i mineralima.

dugoročne kvalitete života.

14


menopauza

Iako se po medijima mogu pročitati razne informacije i stavovi, menopauza nije razdoblje patnje, već prirodan proces koji prolazi svaka žena. Menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice i prirodan je događaj u životu žene. Prosječno se javlja u 51. godini života. Prijevremena menopauza se javlja prije 40. godine života, a

Simptomi menopauze Rani simptomi: neuredni menstruacijski ciklusi, valovi vrućine, noćna znojenja, glavobolje, razdražljivost, tjeskoba,

kasnom menopauzom nazivamo prestanak menstruacije nakon

emocionalna labilnost, slabljenje koncentracije, zaboravljivost,

55. godine.

gubitak libida.

Perimenopauza je višegodišnje razdoblje oko menopauze kojim dominiraju neuredna krvarenja iz maternice te vazomotorne smetnje. Često se koristi i pojam klimakterij. Pod tim se pojmom podrazumijeva prijelazno razdoblje žene

Srednji simptomi: atrofija urogenitalnih organa čiji epitel postaje tanji, a mišićje gubi tonus te nastaje inkontinencija, učestalo, urgentno i bolno mokrenje, suha koža, tanka kosa, dlake se prorjeđuju, nokti postaju krhki.

od fertilne dobi prema menopauzi i starosti. Najčešće se javlja u

Kasni ili kronični simptomi: osteoporoza i kardiovaskularne

dobi od oko 45 godina, a traje između pet i deset godina.

bolesti.

Uzroci menopauze

Kako ublažiti simptome menopauze?

U tijelu žene u razdoblju menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima,

Prije desetak godina na velika je vrata ušlo hormonsko

prvenstveno estrogena. Ženski spolni hormoni luče se iz jajnika,

nadomjesno liječenje u klimakteriju i postmenopauzi.

a najvažniji su estrogen i progesteron.

Međutim, studije su pokazale da ono nije bezopasno, te da je njegov učinak precijenjen. Danas se smatra da hormonsku

Estrogen kontrolira ženski spolni razvoj, stimulira rast i funkciju

nadomjesnu terapiju treba davati kada postoje vazomotorne

ženskih spolnih hormona. Potiču razvoj sekundarnih ženskih

smetnje koje ženi onemogućavaju svakodnevno funkcioniranje

spolnih karakteristika u pubertetu i zajedno s progesteronom

i to dok te smetnje traju.

sudjeluju u potpunom razvitku spolnih organa, te regulaciji menstruacijskog ciklusa i trudnoće. Utječu na kožu čineći je mekom i dobrom prokrvljenom. Djeluju povoljno na razinu kolesterola tako da snižavaju razinu lošeg LDL-kolesterola u krvi. Estrogeni sprečavaju razgradnju kostiju i time štite od

Pristup treba biti strogo individualan, uz procjenu rizika i povoljnih učinaka te naravno, uz uvjet da ne postoje čimbenici koji bi to spriječili. Apsolutne su zapreke za hormonsko liječenje: trudnoća, rak dojke, teže oštećenje jetre i tromboembolijska bolest.

osteoporoze. Kako se estrogen smanjuje tijekom godina

Dobra je vijest da zdravi način života, kvalitetna prehrana

menopauze, vaginalno se tkivo isušuje i stanjuje. Hormon

te redovite vježbe mogu pomoći u smanjenju neugodnih

testosteron je neophodan za buđenje seksualne želje,

simptoma menopauze i njezinih posljedica.

a progesteron održava zdravo funkcioniranje ženskog

15

reproduktivnog sustava. Nedostatak ovih hormona potiče

Pomoći mogu i neke biljke. Većina biljaka za menopauzu imaju

promjene na koži, pa postaje tanja, suha, neelastična, s

estrogensko djelovanje, zbog toga što sadrže fitoestrogen –

dubokim borama. Kosa gubi sjaj i tanji se.

prirodni estrogen.


Fitoestrogeni djeluju poput ljudskog estrogena i nadomještaju manjak ovog hormona u organizmu. Biljke koje sadrže fitoestrogen: Trifolium pratense (crvena djetelina), Ginseng, Ginkgo biloba, Angelica sinensis, Cimicifuga racemosa, Glycyrrhiza glabra, licorice (sladić) i dr. Postoje biljke koje imaju progesteronsko djelovanje, kao što su divlji jam i konopljika. Također postoje i biljke koje reguliraju rad endokrinog sustava i uspostavljaju normalnu razinu hormona u organizmu: maca, žuti noćurak, kopriva. Za vrijeme menopauze također je važna i uravnotežena prehrana u kojoj dominiraju složeni ugljikohidrati, kalcij i biljni estrogeni. Zato u jelovnik uvrstite grah, mrkvu, krumpir, batat, papaju i mango, jer potiču proizvodnju progesterona. Hranu obogatite i fitoestrogenima koje nalazimo u soji i sojini proizvodima, sjemenkama lana, sezama, suncokreta, integralnim žitaricama, češnjaku i crvenom luku, datuljama, orašastim plodovima, lubenici i trešnji. Izbacite iz prehrane maslac, kavu, šećer i alkohol. Preporučljivo je redovito konzumiranje cinka kao i vitamina C i B5.

Tjelesna aktivnost je od najveće važnosti Vježbe podižu nivo estrogena u organizmu, značajno smanjuju rizik od osteoporoze i srčanih bolesti, doprinose gubitku kilograma, smanjuju stres, valove vrućine, iritabilnost i nesanicu.

Uživajte u hodanju, vožnji biciklom, aktivnom radu u vrtu, plivanju, kardio treningu na spravama ili plesanju. Zdrava prehrana, tjelovježba i ljekovite biljke osigurat će vam da kroz to razdoblje prođete lako i sretno!

BILJNI KOMPEKS ZA ŽENE SOLGAR

FEMINAL JGL

Sadrži kombinaciju tradicionalnih biljnih

Feminal sadrži suhi ekstrakt livadne

ekstrakata i neprerađenih nutrijenata koji

djeteline. Namijenjen je ženama

djeluju sinergijski, kao učinkovita pomoć

neposredno prije, za vrijeme te

u smanjenju menopauzalnih tegoba

nakon menopauze, kao učinkovita

i potpora ženskom zdravlju. Livadna

pomoć pri ublažavanju tegoba:

djetelina Trifolium pratense doprinosi

valova vrućine, noćnog znojenja, potištenosti, glavobolje,

smanjenju menopauzalnih tegoba.

nesanice, nervoze, povećane osjetljivosti grudi i suhoće vagine.

16


SUPERHRANA Istina ili mit? Potaknuti brojnim medijskim napisima o raznim egzotičnim i neobičnim (i često cjenovno nepristupačnim) namirnicama koje moraju biti na jelovniku ukoliko se želimo hraniti zdravo, odlučili smo dublje ući u priču o superhrani i sa strane

zdravstvene struke obrazložiti detaljnije što zapravo jest superhrana i koje namirnice uistinu zaslužuju ovaj naziv.

Nove vrste voća, povrća, sjemenki i žitarica, popularno nazvanih superhrana, upravo proživljavaju svoje zvjezdane trenutke, iako za mnoge od njih do sada niste ni čuli. Jesu li one zaista toliko korisne za naše zdravlje? Jesu li doista superiornije u odnosu na zdrave namirnice iz našeg bližeg i daljeg okruženja u čije se dobrobiti kunu i naše bake?

Superhrana: hrana velike nutritivne vrijednosti Većina biljaka sadrži fitokemikalije koje su jedinstvene za tu biljku ili obitelj biljaka, a mnoge imaju i znanstveno dokazane zdravstvene i prehrambene vrijednosti.

Biljke koje ubrajamo u skupinu superhrane sadrže i neke dodatne, jedinstvene fitonutrijente od kojih su neki višestruko korisni.

Ukratko, sva hrana biljnog podrijetla mogla bi se nazvati superhrana, no za neke od biljaka se zaista može reći da su superiorne u odnosu na druge s obzirom na sadržaj fitonutrijenata.

Biljne vrste koje spadaju u skupinu superhrane sadrže esencijalne nutrijente: vitamine, minerale, biljna vlakna, masne kiseline i aminokiseline, a uz to imaju i snažna antioksidativna svojstva.

Antioksidansi naš organizam štite od starenja, napadajući slobodne radikale koji mogu izazvati različite bolesti i smanjiti kvalitetu života. Suvremen način života koji uključuje stres, nedovoljno sna, jednoličnu prehranu i uživanje prekomjernih količina alkohola, kave i cigareta, uvelike doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu.

17


Superhrana i antioksidansi

Mora li superhrana nužno biti i super skupa?

Hrana se može vrednovati prema različitim kriterijima. Možemo

Mnoštvo različitih antioksidansa mogu se pronaći u voću,

je promatrati prema njenoj kalorijskoj (energetskoj) vrijednosti

povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i

ili njezinom glikemijskom indeksu koji govori o djelovanju

mahunarkama. Neke od namirnica bogate antioksidansima

namirnice na podizanje razine šećera u krvi. Osim toga,

koje su nam lako dostupne tijekom godine su: šipak, aronija,

hranu možemo vrednovati i prema njezinoj antioksidativnoj vrijednosti, koja ukazuje na moć određene namirnice u borbi

bobičasto voće, grah, brokula, prokulice, losos, artičoka, orašasti plodovi kao i tamna čokolada.

protiv štetnih slobodnih radikala. U antioksidanse se ubrajaju vitamin E, beta-karoten, selen, lutein, likopen, antocijan, koenzim Q10, alfa-lipoična kiselina, flavonoidi, itd.

Superhrana nisu nužno samo biljke koje dolaze iz egzotičnih krajeva i koštaju puno, jer vlastiti vrt ili pouzdani prodavač na tržnici također mogu biti izvori vrhunskih namirnica koje u velikoj mjeri mogu doprinijeti očuvanju i poboljšanju zdravlja.

Ljestvica antioksidativnog kapaciteta hrane naziva se ORAC ljestvica (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Ova ljestica

Prehranu valja prilagoditi svom tjelesnom i zdravstvenom stanju

predstavlja kapacitet apsorpcije kisikovih radikala i na temelju

jer niti jedna biljka pojedinačno, pa makar bila i iz skupine

brojčane vrijednosti predstavlja in vitro snagu antioksidativnog

superhrane, ne može zamijeniti uravnoteženu prehranu. Ne

djelovanja različitih namirnica i dodataka prehrani. ORAC

smijemo zapostaviti superhranu iz naših vrtova i tržnica jer je

vrijednost se dobiva tako da se određena vrsta namirnice izloži

dostupnija, povoljnija i svakodnevno se može naći na našim

djelovanju slobodnih radikala a zatim se promatra koliko je ta

stolovima.

namirnica osjetljiva na oksidaciju. Iako se mjerenje vrši in vitro a ne in vivo (u ljudskom organizmu), pa stvarni antioksidativni utjecaj nije apsolutno dokazan, brojni znanstvenici smatraju kako je ORAC ljestvica ipak dobar okvirni pokazatelj koliko je neka hrana uistinu superiornija s obzirom na njezino

Egzotične namirnice koje spadaju u kategoriju superhrane možda zvuče primamljivo i posebno, ali u kategoriji superhrane možemo pronaći i namirnice iz našeg okruženja, lako nam dostupne.

antioksidativno djelovanje. Trenutno se na vrhu ljestvice nalazi Zmajeva krv, crvena smola drveta Croton lechleri koje raste u amazonskom dijelu Južne Amerike. Ukoliko u našu svakodnevnu prehranu uvrstimo 5 porcija voća Prema nekim izvorima, ljudsko tijelo treba dnevni unos od 3000

ili povrća dnevno, sve vrste mahunarki, grčki jogurt, maslinovo

do 5000 ORAC jedinica kako bi se uspješno zaštitilo protiv

ulje, orašaste plodove i plavu ribu, već smo na dobrom putu da

slobodnih radikala. Namirnice koje se nazivaju superhranom

naša svakodnevna prehrana postane – superprehrana.

svakako bi trebale pokazivati visoku ORAC vrijednost.

18


PABLO ABECEDA SUPERHRANE

Otkrijte sve o supernamirnicama uz Pablo Abecedu superhrane!

Od ovog broja predstavljamo osnovne informacije o pojedinim namirnicama koje nazivamo superhranom. Nastavak vas čeka u zimskom broju Pablo časopisa!

AÇAI BOBICE Açai bobica je plod açai palme, tropske biljke koja uspijeva u predjelima srednje i južne Amerike. Raste u grozdovima, a izgledom će vas podsjetiti na bobice nekih vrsta crnog, odnosno tamnog grožđa. Zasluženo se nalazi među prvih deset namirnica koje možemo nazvati superhranom. Visok sadržaj antocijana ima najveću važnost za antioksidacijsku sposobnost açai bobica. Uz visoki sadržaj proteina koji nisu karakteristični za ostalo bobičasto voće i aminokiselina, ova bobica sadrži i visok udio masnih kiselina, poglavito oleinske, te omega-3 masne kiseline, pri čemu su ovi nutrijenti prirodno idealno uravnoteženi kako bi pomogli zaštiti vašeg kardiovaskularnog sustava. Podiže razinu energije i prirodni je eliksir. Sadrži vlakna koja pomažu u čišćenju probavnog sustava i detoksikaciji organizma. Zahvaljujući visokom sadržaju topivih vlakana pomaže i u smanjenju tjelesne težine jer topiva vlakna bubrenjem stvaraju osjećaj sitosti i smanjenje apetita, a netopiva vlakna potiču rad crijeva i eliminaciju toksina iz organizma. Sadrži i aktivne tvari koje povećavaju osjetljivost receptora za inzulin i tako pomažu u prevenciji dijabetesa. Zbog kombinacije mikroelemenata i masnih kiselina te vitamina B skupine, važnih pri sintezi hemoglobina, açai bobice su dobar izbor u liječenju anemije i niske razine željeza u krvi.

ALGE (SPIRULINA I CHLORELLA) Bogati izvor superhrane su alge. Njihova rasprostranjenost u morima, oceanima i nešto manje u slatkim vodama pruža nam ogroman izvor ovih visokovrijednih organizama. Evolucijski, alge su vrlo stari organizmi i stoljećima su prehranjivale veliki dio čovječanstva. Poznajemo više od 25 000 vrsta algi, a mnoge od njih koriste se u službi zdravlja i ljepote. Sadrže veliki broj hranjivih tvari, proteina i vlakana, dok je sadržaj minerala veći nego u bilo kojoj namirnici. Alge sadrže i nisku razinu masnoća, a vrlo su korisne za detoksikaciju organizma. Iz skupine superhrane naglasak stavljamo na dvije alge, spirulinu i chlorellu, jer uz mnoštvo drugih aktivnih tvari imaju i visoku antioksidativnu moć. S obzirom na visoki sadržaj klorofila, proteina i omega-3 masnih kiselina, radi se o iznimno vrijednim namirnicama. Osim toga sadrže i plavi pigment, fikocijanin, koji se u nekim studijama navodi kao odličan borac protiv raka.

19


Alga SPIRULINA (Spirulina maxima) Spirulina je jednostanična modrozelena alga koja raste u tropskim i suptropskim vodama. Najčešće se koristi kao dodatak prehrani, u obliku praha koji se dobiva usitnjavanjem liofilizirane alge, a može se naći i u obliku tableta. Sigurna je za konzumaciju i za trudnice, dojilje i djecu, a primjenu ima i u kozmetici. Spirulina je izuzetno bogata hranjivim tvarima. Jedna žlica spiruline u prahu sadrži proteine, vitamine B1, B2, B3, bakar, željezo, omega-6 i omega-3 masne kiseline, beta-karoten i druge antioksidanse. Sadrži i pristojne količine magnezija, kalija i mangana te male količine gotovo svakog drugog hranjivog sastojka koji nam je potreban kao i sve esencijalne aminokiseline. Niskokalorična je a nutritivno visoko vrijedna namirnica. Standardna dnevna doza spiruline je 1 – 3 grama, ali učinkovitije su doze i do 10 grama dnevno. Spirulina ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Može smanjiti ukupni LDL kolesterol i trigliceride dok podiže HDL “dobar” kolesterol. Pomaže u regulaciji šećerne bolesti i snižavanju razine glukoze u krvi te povećava osjetljivost stanica na inzulin. Izuzetan je saveznik u detoksikaciji organizma i u obnavljanju stanica oštećenih radijacijom. Alga spirulina izvrstan je dodatak prehrani koji pomaže u sprječavanju anemije, čemu pridonosi visok sadržaj željeza, vitamina B12, klorofila, proteina i ostalih nutrijenata koje sadrži. Spirulina je korisna i za regulaciju prekomjerne težine, jer smanjuje osjećaj gladi, ubrzava metabolizam i sprječava oscilacije glukoze u krvi kao i iznenadne napade gladi. Protektivno djeluje na kožu i štiti ju od štetnog UV zračenja, daje joj elastičnost i usporava starenje. Alkalna je namirnica i održava idealni pH organizma.

Alga CHLORELLA (Chlorella vulgaris) Još jedna alga koja se slobodno može nazvati superhranom jest zelena jednostanična slatkovodna alga chlorella. Najsnažnija je od svih algi po svojim detoksikacijskim svojstvima, zahvaljujući sporopoleinu, spoju iz stanične membrane, koji ima svojstva upijanja toksina iz organizma. Uklanja teške metale iz organizma, a u tu svrhu preporučeno vrijeme uzimanja chlorella alge je najmanje 6 mjeseci. Bogata je fitokemikalijama, poput karotenoida, tokoferola i ubikvinona a posjeduje jako antioksidativno djelovanje. Najbogatiji je izbor čistog klorofila. Korisna je u prevenciji i liječenju anemije jer sadrži i velike količine folata, vitamina B12 i željeza. Iz različitih studija je vidljiv njen utjecaj na snižavanje krvnog tlaka. Potiče obnovu tkiva, probavu i apsorpciju hrane. Bogata je mineralima i sadrži dosta kalija, kalcija, magnezija, cinka, željeza i selena. Osim toga, sadrži mnogo bjelančevina pa je izvrstan izbor za vegetarijance, vegane i sportaše. Potiče proizvodnju interferona koji aktivira T-limfocite i makrofage, čime se povećava imunološki odgovor organizma. Neke studije navode njezinu učinkovitost kod Alzheimerove bolesti i demencije. Kao i spirulina, alkalna je namirnica pa pomaže pri uspostavi pH ravnoteže organizma.

20


imunitet kroz život

Zdrav i uravnotežen imunološki sustav jedan je od osnovnih preduvjeta za zdravlje čovjeka.

ŠTO JE IMUNITET I KAKO FUNKCIONIRA IMUNOLOŠKI SUSTAV? Imunološki sustav jedan je od najvažnijih čimbenika našeg zdravlja. Štiti nas od stranih organizama, poput virusa i bakterija, kao i od ‘’neupotrebljivih’’ stanica. Razlikujemo nespecifični (urođeni) i specifični (stečeni) imunitet. Specifični imunitet stječe se pasivno (rođenjem i prijenosom antitijela s majke na dijete) i aktivno (prirodnim kontaktom sa stranim mikroorganizmima, odnosno imunizacijom). Normalno funkcioniranje imunološkog sustava bitno je za zdravlje tijekom cijele godine, a posebno u zimskim mjesecima kada je organizam pojačano izložen virusima i bakterijama. Razlikujemo čitav niz tvari koje imaju određeni utjecaj na imunološki sustav. Takve tvari nazivaju se imunomodulatori. Ukoliko djeluju pozitivno na imunološki sustav, radi se o imunostimulansima, a ako imaju efekt potiskivanja, o imunosupresivima.

RAZVIJANJE IMUNITETA KOD DJECE

ZAŠTO DOLAZI DO PADA IMUNITETA?

Dojenje je jedan od najvažnijih čimbenika jačanja imunološkog

Oslabljena aktivnost imunološkog sustava dovodi do veće

sustava kod djece. Plod koji se razvija u majčinoj utrobi

podložnosti infekcijama, a u određenim okolnostima i

ima specifičnu imunost. Urođena imunost, koja je genetski

zloćudnim bolestima.

određena i ovisi o oba roditelja, štiti dijete i prije prvih susreta s nekim antigenom. Majčino mlijeko sadrži velike količine

Brojni su čimbenici koji mogu oslabiti, odnosno poremetiti,

imunoloških zaštitnih tvari koje štite novorođenče, pa su dojena

ravnotežu imunološkog sustava: kronične bolesti, dugotrajna

djeca manje podložna infekcijama.

upotreba antibiotika, neredovit san, nervoza, težak fizički i psihički rad. Uz izloženost stresu, trajnu iscrpljenost i sindrom

U prvim godinama života djeca se po prvi puta susreću s mnogobrojnim mikroorganizmima. Njihovo tijelo tek pri tom prvom susretu stvara protutijela. Imunološki sustav sadrži supstancije koje prepoznaju sve ono što je štetno po organizam, ali se tek nakon prvog kontakta aktiviraju i stvaraju protutijela. Dolaskom jeseni djeca kreću u vrtiće i jaslice, a stariji u školu. To je često početak učestalog pobolijevanja, a većina roditelja misli da je tome uzrok oslabljeni imunitet. Djeca koja imaju učestale infekcije kada kreću u školu nisu oslabljenog imuniteta, nego se prvi put susreću s različitim mikroorganizmima (posebno djeca koja su preskočila odlazak u jaslice). Zdrava djeca imaju akutne infekcije gornjih dišnih puteva i do osam

21

kroničnog umora, tu je također bitan i stil života – nutritivno neadekvatna prehrana, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola. Pravilna ishrana, fizička aktivnost, izbjegavanje štetnih navika i stresa glavni su preduvjeti za dobro zdravlje.

KAKO PREPOZNATI OSLABLJENI IMUNITET? Česte prehlade, nedostatak energije, nesanica, kronični umor i

puta godišnje, a do treće godine prosječno dvije epizode

učestala pojava herpesa na usni su sigurni znaci da je u pitanju

akutnog proljeva.

pad imuniteta.


ZAŠTO IMUNITET SLABI VIŠE ZIMI NEGO LJETI? Zimi naše tijelo troši više energije, pa je pad imuniteta češći. Pritom su još i smanjene rezerve vitamina i minerala u tijelu zbog jednolične prehrane tijekom zime, što također rezultira dodatno oslabljenim imunološkim sustavom. Boravak, a posebno spavanje u pregrijanim prostorijama slabi imunitet. Temperatura u spavaćoj sobi trebala bi biti niža od temperature u prostorijama u kojima boravite preko dana.

VITAMINI, MINERALI I IMUNITET Vitamini i minerali su izuzetno važne tvari za imunološki sustav jer sudjeluju u njegovim metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje i zaštitu organizma. Normalnoj funkciji imunološkog sustava doprinose vitamin C, vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin B12, te vitamin A, kao i elementi u tragovima selen i cink.

IMUNITET I STARIJA POPULACIJA Treća životna dob razdoblje je određenih životnih i bioloških promjena u organizmu. Pravilnom prehranom i životnim stilom možemo utjecati na dugovječnost i vitalnost stanica.

U stanju oslabljenog imuniteta, koji osobito pogađa stariju populaciju, organizmu najčešće nedostaju vrijedni vitamini i minerali poput željeza, cinka, selena i vitamina B skupine. Idealna prehrana za zrelu dob obiluje vitaminima, mineralnim tvarima, bjelančevinama, vlaknima te masnim kiselinama koje imaju protuupalna svojstva, a svi ovi nutrijenti se nalaze u crvenom mesu.

Potrebno je posebno obratiti pozornost i na čest nedostatak vitamina B12 kod starijih osoba jer nedostatak ovog vitamina može biti uzrok neuroloških, kognitivnih i simptoma raspoloženja. Uzrok manjka vitamina B12 najčešće je njegov slab unos prehrambenim putem u organizam.

22


ALFA-GLUKAN - PR(A)VI IZBOR ZA IMUNITET

Ususret jeseni i hladnijem vremenu, trebamo poraditi na jačanju imuniteta kako bismo bili otporni na štetne utjecaje i mikroorganizme iz okoline. Glavna funkcija imunološkog sustava je obrana organizma

AHCC je smjesa supstancija u kojoj je glavni polisaharid

od različitih vrsta mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i

acetilirani alfa 1,4 glukan a ostalo čine proteini, lipidi,

parazita) kao i toksina koji nas okružuju.

ugljikohidrati i mala količina beta-glukana.

Postoje dvije komponente imunološkog sustava:

Proizvodi se iz micelija gljive Lentinula edodes (shiitake)

nespecifični (urođeni) i specifični (stečeni).

uzgojene u tekućem mediju koji sadrži rižinu slamu. S obzirom na konačni udio ekstrakta micelija u finalnom

Urođeni imunitet predstavlja prvu liniju obrane organizma.

proizvodu, razlikujemo AHCC® s 45 % ekstrakta micelija i

Dobivamo ga rođenjem i djeluje neovisno o prethodnom

AHCC®FD (Freeze dry tehnologija) sa 75 % ekstrakta micelija.

dodiru organizma s antigenom protiv kojeg djeluje te tako

Ova je razlika vrlo bitna kod doziranja, tako da je zbog potrebe

osigurava vrlo dobru zaštitu od većine mikroorganizama.

za manjom dozom AHCC®FD postao preferirani oblik. Za razliku od beta-glukana koji su visoke molekularne težine

Stečeni imunitet predstavlja imunološku reakciju usmjerenu

pa se teže probavljaju i apsorbiraju, acetilirani alfa-glukan ima

upravo protiv određenog antigena koji je ušao u organizam i

relativno malu molekularnu težinu što rezultira povećanom

rezultat je podražaja imunološkog sistema. Urođeni i stečeni

apsorpcijom i direktnim imunološkim potencijalom. Istraživanja

imunitet usko su povezani, zajedničkim djelovanjem se

su pokazala da AHCC poboljšava imunosnu funkciju kod

nadopunjuju i pojačavaju pa je ukupna obrana organizma od

infektivnih bolesti, tumora, ali i u svrhu prevencije. Mnogobrojne

neželjenih čimbenika djelotvornija.

studije dokazuju sigurnost i učinkovitost kod zdravih ispitanika kao i kod pacijenata s malignim oboljenjima. Koristi se kao

Imunitet možemo jačati poticanjem zdravih životnih navika,

dodatna terapija kod onkoloških pacijenata, smanjuje nuspojave

ali i direktno djelujući na imunološki sustav i to poticanjem

kemoterapije, prevenira infekcije i poboljšava kvalitetu života

mehanizama prirođenog imuniteta (imunomodulacijom).

takvih pacijenata.

Zato se danas toliko govori o proizvodima koji, temeljeno na znanstvenim dokazima, mogu modulirati mehanizme

Kod malignih oboljenja preporučuje se 1,8 g AHCC®FD

prirođenog imuniteta.

dnevno kroz osam tjedana.

Shiitake gljive (Lentinula edodes) već se stoljećima koriste u

Kod recidivirajućih infekcija, kroničnih bolesti i kao prevencija

prehrani, ali i kao lijek, pogotovo u Kini i Japanu. Na Dalekom

infekcija, doza iznosi 600 mg kod odraslih, odnosno 300

istoku vlada mišljenje kako shiitake gljive pročišćavaju tijelo,

mg kod djece, kroz šest tjedana. Djeluje i kao prebiotik

podižu razinu energije, štite od niza organskih bolesti i

tako što povećava rast probiotičkih rodova Lactobacillus i

degenerativnih poremećaja. No, bilo je potrebno mnogo

Bifidobacterium, što je vrlo važno ako znamo da je probavni

vremena i istraživanja da se od pripravka narodne medicine

sustav najvažniji imunološki organ. Crijevna flora predstavlja

dođe do standardiziranog ekstrakta i njegove sigurne primjene

dio urođenog imuniteta, pobuđuje stečeni imunitet i oblikuje

kod ljudi. Shiitake gljive sadrže polisaharide glukane koji djeluju

stečeni imuni odgovor.

tako da moduliraju imunološki odgovor. Glukani u svom sastavu imaju glukozu, a mogu biti alfa ili beta-glukani.

Alfa-glukan može normalizirati imunitet sa slabim ili prejakim odgovorom te pomoći obrani organizma od različitih vanjskih

23

Alfa-glukan djeluje tako da pojačava prirodne imunosne

čimbenika kao što su bakterijske, virusne i gljivične infekcije.

mehanizme pojačavajući aktivnost NK stanica, makrofaga i

Odabirom proizvoda čija se učinkovitost temelji na znanstvenim

citotoksičnih limfocita. Kako bi se dobio standardizirani ekstrakt,

dokazima, možemo osigurati glavni preduvjet za zdravlje

u Japanu je razvijen suplement koji se naziva AHCC.

organizma – dobru funkciju imunosnog sustava.


no vo AHCC® FD-Standard + BB-12®

Alfa među glukanima Saznajte više od svog ljekarnika o ovoj jedinstvenoj kombinaciji alfa-glukana i “dobre” bakterije BB-12®. ® ® * AHCC FD-Standard + B B -12

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. JGL d.d., Svilno 20, 51000 Rijeka, Hrvatska, www.jgl.hr


FOOT BALANCE

PRONAĐITE NAJBLIŽU PABLO LJEKARNU

• Personalizirana analiza stopala i prilagođeni ulošci • Osigurava prilagođenu udobnost nošenje obuće, savršeno pristajanje i poboljšano zdravlje stopala Zašto odabrati Foot Balance uloške?

ZAGREB • Pod Zidom 10 • 01/4816-921 ZAGREB • Heinzelova 28 • 01/4670-466 ZAGREB • Konzum Centar • Zagrebačka av. 94 • 01/3866-115 ZAGREB • Šarengradska 1 • 01/3096-736

100% prilagođeni FootBalance ulošci pravilno podupiru vaša stopala držeći ih u neutralnom položaju, a time vam pomažu postići uravnotežen položaj i pravilno držanje tijela. FootBalance ulošci, koje su razvili medicinski stručnjaci u suradnji s liječnicima, fizioterapeutima, specijalistima za stopala profesionalnim sportašima, osiguravaju:

ZAGREB • Zelinska 3 • 01/6118-234 ZAGREB • Ilica 191c • 01/3700-519 ZAGREB • Frateščica 35 • 01/3708-229 ZAGREB • IV Poljanice 8 • 01/2922-195 ZAGREB • Dankovečka 3 • 01/2912-643

• prirodnu potporu i pravilan položaj stopala • prilagođenu udobnost i savršeno pristajanje • poboljšanu izvedbu • poboljšano zdravlje stopala

ZAGREB • Podsused • Podsusedski trg 1 • 01/3491-477 IVANJA REKA • F. Kumlera 6 • 01/3708-229 SAMOBOR • Ljudevita Gaja 6a • 01/2445-625 KARLOVAC • Turanj 8 • 047/642-716 RIJEKA • Baštijanova 26 • 051/506-915 RIJEKA • F. Belulovića 5 • 051/414-100 MRKOPALJ • Stari kraj 3 • 051/833-470 BRIBIR • Bribir 48 • 051/248-325 OGULIN • I. G. Kovačića 1 • 047/525-277 GOSPIĆ • Dr. A. Starčevića 16 • 053/573-575 SOLIN • Konzum Centar • Matoševa 10 • 021/245-344 LOVREĆ • Ul. Dr. Franje Tuđmana 74 • 021/723-057 KAŠTEL LUKŠIĆ • Šetalište Miljenka i Dobrile 6B • 021/228-519 DRNIŠ • Konzum Centar • I. Meštrovića 17 • 022/886-277 RAŽANAC • Ražanac 60 • 023/651-083 Sv. FILIP i JAKOV • Liburnska 1 • 023/389-445 TKON • Na Mulu 6 • 023/285-533

Foot Balance ulošci dostupni su u ljekarni Pablo Vežica, na adresi:

F. Belulovića 5

51 000 Rijeka

STANKOVCI • Stankovci 230 • 023/380-666 OTOK • Trg Franje Tuđmana 6 • 021/834-979 ŽRNOVNICA • Krešimirova 6 • 021/472-703 POLIČNIK • Poličnik 2 • 023/354-008

Ljekarna za mene  

Broj 7 / Jesen 2017.

Ljekarna za mene  

Broj 7 / Jesen 2017.

Advertisement