Ljekarna za mene

Page 1

LJETO 2017.

BROJ 6

www.ljekarna-pablo.hr

ASTAKSANTIN

LJETNA ZVIJEZDA MEĐU ANTIOKSIDANSIMA

URINARNE INFEKCIJE

PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE INTIMNOG ZDRAVLJA

PLIVAČKO UHO

gljivice na noktima simptomi i liječenje

naučimo razlikovati oznake na kremama za sunčanje

METABOLIČKI SINDROM

PREHRANA KOD METABOLIČKOG SINDROMA

MAGISTAR PABLO SAVJETUJE SPRIJEČIMO SPORTSKE OZLJEDE MAGISTAR PABLO DARUJE

NAGRADNA IGRASADRŽAJ: POTRAŽITE U LJEKARNAMA PABLO DOBRE BAKTERIJE ZA ZAŠTITU VAGINALNE FLORE PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE INTIMNOG ZDRAVLJA ASTAKSANTIN - LJETNA ZVIJEZDA MEĐU ANTIOKSIDANSIMA VODIČ ZA BEZBRIŽAN ODMOR NAUČIMO RAZLIKOVATI OZNAKE NA KREMAMA ZA SUNČANJE MAgistar pablo DARUJE 13 SPRIJEČIMO SPORTSKE OZLJEDE 14 MAgistar pablo savjetuje 15 METABOLIČKI SINDROM 17 PREHRANA KOD METABOLIČKOG SINDROMA 19 URINARNE INFEKCIJE IZDAVAČ 21 PLIVAČKO UHO Pablo d.o.o. 23 gljivice na noktima - simptomi i liječenje Pulac 4a, 51 000 Rijeka

1 3 4 5 7 9 11

IMPRESSUM

UREDNIŠTVO MARKETING I PRODAJA Iva Jurašin, dipl.oec. iva.jurasin@ljekarna-pablo.hr

GRAFIČKI DIZAJN

stručne savjete za vas PIŠU magistre farmacije mag. pharm.

SILVIJA RUTALJ

mag. pharm.

KRISTINA FRONTEL

Ivan Badanjak, dipl.diz. bad.i@icloud.com

Lektura, Redaktura Dunja Huber, dipl.oec. dunja.huber.copy@gmail.com

TISAK Radin print d.o.o. Gospodarska 9, 10 431 Sveta Nedelja

mag. pharm.

DAVORKA ŠEVČIK CERAJ

mag. pharm.

mag. pharm.

mag. pharm.

SANJA ANTOLOVIĆ GAVRIĆ

MARINELA BAGARIĆ

ĐURĐICA

SKENDEROVIĆ TEŠIJA

NAKLADA 15.000 komada

PERIODIKA Kvartalno

mag. pharm.

ĐURĐICA CAVALLI

mag. pharm.

marija GUDElj plazanić


POtražite u ljekarnama pablo: PRIRODNA KOZMETIKA PO NARUDŽBI! U ljekarnama Pablo čeka vas odlična usluga koja će vam ovoga ljeta više nego dobro doći. Po narudžbi za vas izrađujemo ljekarničke kozmetičke pripravke: Maslac za sunčanje i Ulje protiv celulita. Pripravci se izrađuju od prirodnih biljnih i eteričnih ulja, pripremljenih i obrađenih na tradicionalne načine od kojih su neki poznati i stotinama godina. Izrađujemo ih bez korištenja dodataka kao što su umjetne boje, mirisi, silikoni ili parabeni.

MASLAC ZA SUNČANJE Pomno odabrana biljna ulja upijaju štetna UV zračenja i dubinski regeneriraju vašu kožu. Prodiru u najdublje slojeve kože i čine ju zdravom i njegovanom iznutra i izvana. Zahvaljujući 100 % prirodnim sastojcima, dovoljno je blag za svakodnevnu upotrebu. Kombinacija macerata mrkve i ulja čileanske maline štiti i njeguju osjetljivu kožu, djeluje umirujuće, pomlađujuće i regenerativno. Na prirodan način štiti kožu od UV zraka, ubrzava tamnjenje i produljuje brončanu preplanulost. Istovremeno takva kombinacija sprječava prijevremeno stvaranje bora i isušivanje kože. Veliku količinu maslaca nanesite na cijelo tijelo, dobro umasirajte i nanosite ga više puta na dan. Kremasta tekstura maslaca lako se razmazuje, maslac ne ostavlja tragove i nije ljepljiv. Preporučuje se nanositi prije sunčanja, kako bi se potaknulo tamnjenje te nakon sunčanja, kako bi se koža brže obnovila te vratila svježinu i elastičnost. Ukoliko želite pojačati UV zaštitu, nakon nanošenja maslaca, nanesite kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

ULJE PROTIV CELULITA Celulit nastaje kao posljedica prekomjernog skladištenja masnoća ispod vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože. Najčešće se javlja oko kukova, na bedrima, te na nadlakticama. Redovitom upotrebom ulja za celulit dolazi do njegovog smanjenja. Kombinaciji macerata bršljana i gotu kole pridružuje se mješavina pomno odabranih prirodnih eteričnih ulja koja svojim dubinskim djelovanjem smanjuju masne nakupine i nabiranje kože, poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju nakupljanje tekućine u tkivu i potiču bolju drenažu iz tkiva te vraćaju prirodnu elastičnost kože. Drugim riječima, dubinski transformiraju vašu kožu i čine ju gipkom i elastičnom. Ulje nanijeti navečer na vlažnu i čistu kožu, te lagano umasirati.

Prirodno je željeti lijepu i njegovanu kožu, a uz pomoć prirode (i ljekarni Pablo), to možete lako i ostvariti! Osim navedenih proizvoda izrađujemo i anti age kremu, kremu za masnu kožu lica, maslac za njegu nadražene kože, balzam za njegu stopala, balzam za regeneraciju kože.

1


sensitive

Za ugodne trenutke bez nepoželjnog društva

Dvostruka učinkovita zaštita od komaraca i ostalih insekata

Nova formulacija proizvoda pruža višesatnu zaštitu od uboda insekata zahvaljujući optimalnoj kombinaciji prirodnih i sintetskih repelenata. krema sadrži isključivo prirodne sastojke, eterična ulja geranija i limunske trave. Sigurna je za primjenu kod beba i male djece. roll on i sprej pojačani su dodatkom provjerenih repelenata ICARDIN-a i IR3535, koji garantiraju sigurnost i dugotrajnu zaštitu bez štetnog utjecaja na kožu djece i odraslih.

-20%

u periodu od 15.6.-15.7.2017. god. na sve dr Bezz proizvode

Pulac 4a, 51000 Rijeka, Hrvatska tel 01 3095 217 I fax 01 3095 255 e-mail adrialab@adrialab.hr www.adrialab.hr


DOBRE BAKTERIJE ZA ZAŠTITU VAGINALNE FLORE

O važnosti i učincima probiotika, odnosno „dobrih bakterija“ u probavnom sustavu je već dosta napisano, dok se o dobrobiti „dobrih bakterija“ za žensko intimno zdravlje manje zna.

Ženski spolni organ, rodnica (vagina) nije sterilna sredina, već je čini više od 50 vrsta mikroorganizama koji se jednim imenom nazivaju vaginalna flora. Laktobacili su dobre, poželjne bakterije koje prevladavaju u rodnici i predstavljaju zaštitu od neželjenih bakterija i drugih patogena koji uzrokuju upale. Štite od infekcije tako da luče mliječnu kiselinu i vodikov peroksid. Stvorena mliječna kiselina snižava pH rodnice i stvara uvjete u kojima loše bakterije i gljivice ne mogu preživjeti. pH je mjera za kiselost, odnosno lužnatost, a u rodnici je poželjno da bude između 3,8 i 4,2 jer je taj pH idealan za brzo razmnožavanje dobrih laktobacila, a usporavanje rasta gljivica i loših bakterija. Vodikov peroksid se pretvara u reaktivni superoksid koji zaustavlja rast loših bakterija i gljivica.

VAGINALNE INFEKCIJE Sastav vaginalne flore se mijenja tijekom ženina života. Najviše laktobacila žene imaju u reproduktivnoj dobi, a u menopauzi se njihov broj smanjuje. Kada se smanji broj zaštitnih laktobacila u rodnici te prevlada broj loših bakterija i gljivica, dolazi do vaginalnih infekcija. Tada se mijenjaju boja i izgled vaginalnog iscjetka. Do promjene omjera dobrih i loših bakterija u sastavu vaginalne flore može doći zbog upotrebe antibiotika, oralnih kontraceptiva, zbog slabljenja imuniteta, u trudnoći, kod nekih bolesti (dijabetes) te kod nepravilne higijene intimnog područja. Ako su uzročnici vaginalne infekcije bakterije (bakterijske vaginoze) prate ih simtomi pojačanog iscjetka, sivkaste boje, neugodna mirisa po ribi, peckanje, svrbež ili bol. Kod gljivičnih infekcija (vaginalna kandidijaza) iscjedak je sirast i bijele boje, prisutan je svrbež, sluznica je crvena, bolna i natečena. Uzročnik je gljivica C. albicans koja je inače prisutna u organizmu, no kod smanjenja broja laktobacila u rodnici te rasta pH dolazi do njenog prekomjernog rasta, osobito nakon uzimanja antibiotika, kortikosteroida, te nekontroliranog dijabetesa. Vaginalnu floru je moguće zaštititi i obnoviti preparatima dobrih bakterija u obliku oralnih i vaginalnih kapsula. Uzeti oralno, laktobacili L. rhamnosus i reuteri prelaze iz debelog crijeva u rodnicu. Lactogyn vaginalete pak djeluju brže jer se njihovom primjenom na ciljanom mjestu postiže brže zakiseljavanje i rast broja laktobacila. Pogodni su za žene svih dobnih skupina, kao i za trudnice, dojilje i dijabetičarke. Posebno se preporučuje primjena za vrijeme uzimanja antibiotika, kontraceptiva, kod ponavljajućih vaginalnih infekcija, te kod narušenog imuniteta, nakon radio i kemoterapije.

3


PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE INTIMNOG ZDRAVLJA Kako biste spriječili ili brže zaliječili vaginalnu infekciju, preporučuje se sljedeće: • dobro isprati rublje i ostatke deterdženta i omekšivača jer mogu nadraživati stidnicu • smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata kod infekcije C. albicans • koristiti rublje i higijenske uloške od prirodnih materijala • obratiti pozornost na higijenu intimnog područja (pranje nakon svakog pražnjenja crijeva jer se tako sprječava širenje bakterija prema vagini) Neadekvatna higijena i agresivni proizvodi mogu dovesti do smanjenja laktobacila i narušiti kiselost. Preporuča se upotreba proizvoda koji su nježni, sigurni i čuvaju optimalan pH. Lactogyn sapun sadrži mliječnu kiselinu, ekstrakte kamilice i nevena, a pH mu je 5. Budući da neodgovarajuća vaginalna flora omogućuje lakši razvoj genitalnih infekcija koje imaju neugodne smetnje, a mogu uzrokovati i neplodnost, samo zdrava vaginalna flora štiti intimno zdravlje.

Roza je boja zdravlja žene! je u modi! U svakoj ženskoj torbici kod: • svrbeža • peckanja • iscjetka

datum tiska: svibanj 2016.

LACTOGYN ® proizvodima zadovoljno je preko 3.500.000 žena u svijetu.

Za više informacija posjetite www.jglprobiokulture.com ili nazovite naše Savjetovalište, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 do 19 sati, tel. 01 30 10 946.

4


ASTAKSANTIN - LJETNA ZVIJEZDA MEĐU ANTIOKSIDANSIMA Antioksidansi su glavni čuvari zdravlja i borci protiv oksidativnog stresa, stanja kojem pogoduje današnji ubrzani stil života. Jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa je upravo astaksantin.

Astaksantin je vrlo snažan prirodni antioksidans koji pripada ksantofilnoj podskupini karotenoida. Karotenoidi su lipofilni pigmenti koji daju karakterističnu boju biljkama, algama i životinjama (škampi, krill račići, jastozi i losos). Iako se u prošlosti mislilo da je astaksantin odgovoran samo za pigmentaciju ovih životinja, on je ipak zaslužan za neutralizaciju oksidativnog stresa kojemu su izloženi lososi za vrijeme svojih višetjednih migracija kada zbog mriještenja moraju preplivati mnogo kilometara, najčešće u smjeru suprotnom od morskih struja. Najrašireniji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Hematococcus pluvialis, iako se nalazi i u nekim kvascima, poput Phaffia rhodozyma. Zanimljivo je da je za karakterističnu narančasto crvenkastu boju perja flamingosa ili plamenaca zaslužan upravo astaksantin.

KEMIJSKA STRUKTURA ASTAKSANTINA Za razliku od ostalih karotenoida, astaksantin se u organizmu

Isto tako, kemijska struktura astaksantina omogućuje mu i

ne metabolizira u vitamin A što njegovu primjenu čini jako

prelazak krvno moždane barijere te snažno antioksidativno

sigurnom. Prema ispitivanjima, njegova antioksidativna

djelovanje u CNS-u (posebno u makuli oka i kod Alzheimerove

sposobnost 10 puta je snažnija od ostalih karotenoida i čak

bolesti). Iako se na tržištu nalazi već više od 10 godina

550 puta snažnija od vitamina E. Iako je kemijski vrlo sličan

konstantna istraživanja dokazuju i nove mogućnosti primjene

beta-karotenu, vrlo male razlike u strukturi čine velike razlike u

astaksantina.

kemijskim svojstvima.

5


ISTRAŽIVANJA DJELOVANJA ASTAKSANTINA Klinički, astaksantin je pokazao različite prednosti, uz izvanrednu sigurnost i podnošljivost. U dvostruko slijepim, randomiziranim i kontroliranim ispitivanjima, astaksantin je spustio razinu oksidativnog stresa kod pretilih osoba i pušača. Blokirao je oksidativna oštećenja DNA, smanjio razinu C-reaktivnog proteina (CRP) i drugih upalnih biomarkera, a stimulirao imunitet u tuberkolinskom testu kože. Astaksantin smanjuje razinu triglicerida i povećava razinu HDL-kolesterola, poboljšava protok krvi u eksperimentalnom modelu mikrocirkulacije. Manja ispitivanja su pokazala da poboljšava kognitivne sposobnosti, potiče proliferaciju i diferencijaciju u kulturi živčanih matičnih stanica. Nekoliko studija provedenih u Japanu pokazalo je da astaksantin poboljšana oštrinu vida i prilagodbu oka. Također su uočena poboljšanja u reproduktivnom sustavu muškaraca i kod refluksa kod bolesnika sa H. Pylori. Klinička primjena astaksantina nadilazi njegovo djelovanje kod oksidativnog stresa i upala, što otvara daljnje mogućnosti u njegovoj primjeni kod usporavanja fizioloških promjena vezanih za starenje.

PREDNOSTI ASTAKSANTINA U ODNOSU NA DRUGE ANTIOKSIDANSE • 10 puta snažniji od beta-karotena i čak 550 puta od vitamina E • neutralizira slobodne radikale bez da se sam uništi ili da postane pro-oksidant • prolazi krvno-moždanu barijeru • izvanredna sigurnost i podnošljivost Zbog izrazito povoljnog djelovanja na kožu najviše ga spominjemo ljeti, jer značajno smanjuje crvenilo, svrbež kože te nastanak plikova, a ujedno hidratizira kožu, usporava starenje i smanjuje bore. Međutim važno je napomenuti i da djeluje protuupalno, povoljno na imunitet, štiti mozak od demencije, štiti kardiovaskularni sustav, zdravlje oka, poboljšava reproduktivni sustav u muškaraca. Prema istraživanjima, astaksantin se pokazao kao nutrijent stanične membrane s različitim kliničkim benefitima, kao i anti-aging potencijalom. Smanjuje oksidativni stres i upalu te povećava imunološki odgovor kod ljudi, smanjuje biomarkere oštećenja DNA i povećava imunološki odgovor kod mladih i zdravih ženskih osoba. Istraživanja su također pokazala kako konzumiranje hrane ili dodataka prehrani koji sadrže astaksantin, mogu smanjiti upalu endotela, oksidativni stres, odgoditi aterogenezu te smanjiti rizik od aterogenih kardiovaskularinih bolesti.

Twinlab Astaksantin -20% popusta u periodu 15.06.-15.07.2017. Kako bi sačuvali zdrav izgled kože i zdravlje cjelokupnog organizma potrebna je raznolika i uravnotežena prehrana i zdravi način života. Posebnu pozornost potrebno je obratiti na pravovremenu zaštitu kože od štetnog UV zračenja iznutra i izvana kako bi se spriječilo razorno djelovanje slobodnih radikala. Twinlab Astaksantin viskokokvalitetni je proizvod prisutan na hrvatskom tržištu već više od 15 godina. Twinlab-ov Astaksantin sadrži 4 mg astaksantina, izrazito snažnog prirodnog antioksidansa iz morskih algi.

6


VODIČ ZA BEZBRIŽAN ODMOR

Kako bi se s godišnjeg odmora vratili puni pozitivne energije i novih, lijepih

uspomena, potrebno je mudro se pripremiti za putovanje i saznati kako ublažiti potencijalne nezgode koje mogu nastati.

PUT BEZ MUČNINE Za duža putovanja osigurajte dovoljno tekućine i laganije obroke. Ukoliko se tijekom vožnje javljaju mučnina, povraćanje ili vrtoglavica, vjerojatno patite od „bolesti vožnje“. Da biste spriječili neugodne simptome uzmite Dramina tablete pola sata prije vožnje. Ako je putovanje duže, možete je uzeti više puta na dan. Djeci treba prilagoditi dozu ovisno o njihovoj dobi.

POVIŠENA TEMPERATURA Najčešće je simptom neke bolesti, a njen uzrok mogu biti i povećani tjelesni napor pri vrućinama te dehidracija zbog manjka unosa tekućine. Iznimno, uzrok može biti i sunčanica ili toplotni udar uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Djeci je temperaturu poželjno skidati tuširanjem ili u kombinaciji s lijekovima primjerenim za njihovu dob – čepićima ili sirupima na bazi paracetamola ili ibuprofena, u dozi prikladnoj njihovom uzrastu. Kod odraslih osoba se kao lijek može upotrijebiti i acetilsalicilatna kiselina. Dolvinol je lijek koji se koristi za snižavanje povišene temperature kao i za ublažavanje bolova poput glavobolje, zubobolje, bolova u mišićima i sl., za osobe starije od 16 godina. Sadržaj vrećice potrebno je otopiti u decilitru mlake vode, promiješati i popiti, do 3 puta dnevno.

PROBAVNE SMETNJE Virusne infekcije crijeva najčešći su uzrok proljeva, a njegov uzrok mogu biti i bakterije, paraziti, uporaba antibiotika te hrana, jer je ljeti ona podložnija kvarenju čime su mogućnosti crijevnih viroza i trovanja veća. Proljev obično prolazi spontano, ali može i prouzročiti ozbiljnu komplikacijudehidraciju. Za brži oporavak od proljeva preporuča se preparat probiotika, a izgubljenu tekućinu je važno nadoknaditi rehidracijskom (ORS) otopinom. Normia ORS je praktična za uporabu, probiotik u prahu može se umiješati u vodu ili hranu (već od najranije dobi), a ORS otopinu otopiti po uputama i piti često, u malim gutljajiima. Kod težih slučajeva proljeva ili trovanja uzmite Carbomed – medicinski ugljen. Najjači je prirodni apsorbens i ima veliku sposobnost vezanja toksina i štetnih tvari. Nekoliko tableta smrviti, otopiti u čaši vode te popiti.

7


DOSADNI INSEKTI Susreti s insektima su najčešće neugodni jer njihovi ubodi ili ugrizi mogu izazvati lokalno crvenilo, oteklinu, svrbež, a često i bol. Ubodi komaraca su većinom bezopasni, no ubodi osa i stršljena mogu izazvati i ozbiljnije reakcije. Nakon povratka iz prirode odjeću i tijelo treba dobro pregledati jer ukoliko dođe do uboda krpelja potrebno ga je što brže odstraniti pincetom. Prije odlaska u prirodu nezaštićene dijelove tijela treba zaštiti preparatom u obliku kreme, sticka ili spreja. Potrebno ih je nanositi svaka 3 sata. Kolekcija Dr. Bezz repelenata idealan je izbor jer pruža učinkovitu zaštitu, a može se koristiti već od najranije dobi. Prirodnog je porijekla, bez dodataka sintetskih repelenata i alkohola, lako se razmazuje i brzo upija.

ZAŠTITITE SE OD SUNCA Svi uzrasti trebaju zaštitu od sunca, a svakako ga treba izbjegavati između 10 i 16 sati. Kožu je potrebno zaštititi pola sata prije izlaganja suncu, a odjenuti se treba prikladno: šešir, sunčane naočale i prozračna odjeća. Posebnu pozornost obratiti na zaštitu beba – do 6 mjeseci ih ne bi trebalo izlagati suncu, a starije obavezno zaštititi preparatom visokog SPF faktora i fizikalnim filtrima. Odrasle osobe, s obzirom na tip kože lica, mogu primjeniti više vrsta preparata. Kreme su pogodnije za suhu kožu dok su emulzije i gelovi prikladniji za mješoviti/masni tip kože. Posebne linije mogu pružiti zaštitu koži sklonoj aknama, hiperpigmentaciji, alergijama. Kremu za sunčanje nanositi svaka 2 sata, a po potrebi i češće, u dovoljnoj količini i s adekvatnim faktorom, ne manjim od SPF 15.

NEUGODNE OPEKLINE Pravilno se zaštitite i izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu. Iako ponekad nije moguće izbjeći opekline i bolno crvenilo te nastanak plikova. Ako je do njih već došlo, potrebno je stavljati hladne obloge i tuširati opekline hladnom vodom. Combusten kremu s dodatkom maslinovog ulja možete primjeniti na koži nakon blažih opeklina, opeklina od sunca i alergijskih reakcija što će koži dati ugodan osjećaj hlađenja. Pantexol linija pogodna je za blaže opekline i iritacije. Sadrži d-pantenol koji brzo djeluje i obnavlja oštećeni površinski sloj kože.

MANJE OZLJEDE Ogrebotine, porezotine i slične površinske ozljede su česti pratitelj odmora. Uz to što su bolne i neugodne, mogu biti i opasne. Ozljede mogu biti ulaz bakterijama koje kasnije mogu izazvati infekciju. Zato je manje rane uvijek potrebno dezinficirati antiseptikom i kasnije zaštititi flasterom ili sterilnom gazom. Dermospray djeluje antiseptički i sprječava infekcije rana te pospješuje zacjeljivanje. Ima široki antimikrobni spektar. Dermoplast hipoalergijski flasteri za sanaciju ozljeda i površinskih rana na koži. Snažno prianjaju i štite površinske rane od vode i prljavštine. Ne sadrže lateks i PVC. Jednostavno se uklanjaju i ne ostavljaju ljepljivi trag.

8


NAUČIMO RAZLIKOVATI OZNAKE NA KREMAMA ZA SUNČANJE Istraživanja su pokazala kako većina ispitanika ne zna razliku između UVA i UVB zaštite, što predstavlja SPF faktor, niti na što je važno obratiti pažnju pri izboru proizvoda za zaštitu od sunca.

Izlaganje kože suncu korisno je ukoliko se ne prijeđe granica kada započinje njegovo štetno djelovanje. Sunce emitira brojne zrake. Vidljivi dio spektra čini 50 % ukupnog solarnog zračenja, infracrveni 40 %, a ultraljubičasti 10 %. Iako je UV zračenje najmanje zastupljeno, zapravo je najaktivnije. UV zračenje dijelimo u tri područja: UVC zrake – blokira ih ozonski omotač Zemlje, UVB zrake i UVA zrake.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU UVA i UVB ZRAKA? UVB (B = burn, opeklina) zrake su odgovorne za taman ten koji dobijemo nakon izlaganja suncu. Glavni su uzrok opeklina, što dugoročno dovodi do modifikacije genetskog materijala, kroničnog oštećenja kože te nastanka kožnih tumora. UVA zrake (A = aging, starenje) prodiru u dublje slojeve kože te mogu uzrokovati starenje kože (gubitak elastičnosti i pojavu bora), alergije na sunce, poremećaj pigmentacije. Odgovorne su i za stvaranje slobodnih radikala, fototoksičnih i fotoalergijskih procesa na koži.

FOTOPROTEKCIJA Fototprotektivna sredstva odnosno proizvodi za zaštitu od sunca trebaju pružati kompletnu UV zaštitu, moraju biti neškodljivi, lako podnošljivi, vodootporni i otporni na znoj i trenje, lako se primjenjivati i razmazivati, biti fotostabilni te formulirani s ispitanim mirisima i minimalnim koncentracijama konzervansa. Proizvod treba imati naznačenu UVA zaštitu na primarnoj ambalaži. Tek ukoliko su naznačene UVA i UVB zaštita, može se reći da proizvod ima širokospektralnu zaštitu.

9


MAGISTAR PABLO SAVJETUJE KAKO ODABRATI KREMU ZA SUNČANJE? 1

SPF – SUN PROTECTION FACTOR SPF broj istaknut na ambalaži odnosi se na zaštitu od UVB zračenja i predstavlja omjer minimalne doze UV zračenja potrebne za nastajanje eritema – crvenila na koži zaštićenoj određenim proizvodom i vremena potrebnog za nastanak eritema na nezaštićenoj koži. Okvirno pokazuje koliko dugo se nakon nanošenja proizvoda za zaštitu smijemo zadržati na suncu. Npr. ako bez zaštite opekline nastanu u 10 min. SPF 30 teoretski omogućuje 300 min. izloženosti suncu bez opeklina. Ako preparat ima veći zaštitni faktor, vrijeme boravka na suncu se produljuje, ali ne proporcionalno. Preparat koji ima zaštitni faktor SPF 15 apsorbira oko 93 % UVB zraka, SPF 30 – 97 %, a SPF 50 – 98 %.

2

PPD – PERSISTENT PIGMENT DARKENING PPD procjenjuje pigmentaciju nastalu dva sata po završetku izlaganja UVA zrakama. Proizvod koji ima UVA zaštitu na ambalaži ima oznaku UVA u krugu. Preporuka je da zaštita od UVA i UVB bude 1/3 navedenog SPF. Ako je na preparatu naznačeno SPF 30 tada bi njegova UVA zaštita trebala biti najmanje 10.

3

MINERALNI BLOKATOR Fizikalni filtri (cink oksid, titanijev dioksid) reflektiraju i raspršuju UV zrake da ne prodiru u kožu. Često se koriste u proizvodima za osjetljivu kožu.

4

KEMIJSKI FILTRI Filtri u preparatima za sunčanje mogu apsorbirati UV zračenje. Razlikujemo UVB i UVA filtre, ovisno o tome koje područje valova apsorbiraju. Kemijski filtri mogu izazvati alergije i osjetljivost kože pa se savjetuje upotreba preparata na bazi mineralnih blokatora.

5

VODOOTPORNOST PROIZVODA Zaštitni učinak preparata u vodi je također važan, jer voda propušta UV zrake. Brisanjem tijela ručnikom odstranjujemo do 80 % proizvoda za zaštitu od sunca. Nakon kupanja i brisanja sredstvo za zaštitu treba ponovo nanijeti. To se odnosi i na vodootporna sredstva.

6

FOTOSTABILNOST PROIZVODA Zaštitni filtri mogu postati nestabilni zbog djelovanja sunca ili pod utjecajem enzima koji se nalaze u koži, pa proizvodi trebaju sadržavati tvari koje su fotostabilne.

7

ROK VALJANOSTI Ne preporučuje se koristiti već otvoreni proizvod sljedeće godine. Preparat je bio na visokim temperaturama, u kontaktu sa zrakom i svjetlošću što ubrzava njegovu oksidaciju, te se povećava rizik od alergijske reakcije.

10


MAGISTAR PABLO DARUJE Ljekarne Pablo daruju vam mali ljetni paket uz koji ćete se lako zaštititi tijekom ljetne sezone – po jedan za svaku ljekarnu Pablo! Svaki paket sadrži: Rougj kremu SPF 30, Rougj kremu za tijelo i Slap it! narukvicu protiv komaraca.

SADRŽAJ NAGRADNIH PAKETA Rougj SPF 30 je krema za lice i tijelo koja će zaštititi vašu

Slap it! narukvica je najpraktičnije sredstvo za borbu protiv

kožu od štetnog sunčevog zračenja i njegovih posljedica, a

komaraca, kako za odrasle tako i za djecu. Narukvica koja

istovremeno joj pružiti i vlagu. Dermatološki je testirana i pruža

će se prilagoditi obliku vaše ruke sadrži punjenje sa 100%

zaštitu od UVA i UVB zračenja.

prirodnom aktivnom tvari-geraniolom, koja tjera komarce. Bez mazanja, bez špricanja, čak i za one najosjetljivije,

Rougj hranjiva krema za tijelo čini kožu svileno mekom i

ova je narukvica spas od neumornih malih krvopija.

nježnom. Aktivni sastojci, poput ulja absinije, ulja pšeničnih klica, shea maslaca, maslinovog ulja i ulja jojobe nahraniti će vašu kožu i učiniti je podatnom. Krema se brzo upija i ne ostavlja mastan trag.

KAKO OSVOJITI NAGRADNI PAKET? Kako biste osvojili nagradni paket, trebate zaokružiti točne odgovore na sva tri pitanja Nagradnog upitnika, upisati svoje podatke te ispravno popunjen list otkinuti ili izrezati pa ubaciti na za to predviđeno mjesto u Pablo ljekarni. Nakon toga trebate samo čekati izvlačenje i obavijest o dobitnicima.

11


NAGRADNI UPITNIK Zaokružite slovo ispred odgovora za koji smatrate da je točan, a zatim upišite svoje podatke kako bi vas Pablo ljekarnici mogli kontaktirati u slučaju dobitka. Odrežite ili otkinite list te ga ubacite u za to predviđeno mjesto u Pablo ljekarni ili ga predajte vašoj Pablo magistri. Izvlačenje vas čeka u ponedjeljak, 20.07.2017. u 12:00h u svim Pablo ljekarnama, a prisustvovati izvlačenju možete i osobno u Pablo ljekarni u kojoj predajete Nagradni upitnik.

PITANJE 1 Rougj SPF 30 štiti od: a) UVA zraka b) UVB zraka c) UVA i UVB zraka

PITANJE 2 Rougj hranjiva krema za tijelo sadrži: a) ulje absinije, pšeničnih klica, shea maslaca, maslinovo ulje i ulje jojobe b) ne sadrži ulja c) suncokretovo ulje

PITANJE 3 Slap-it! narukvica protiv komaraca sadrži prirodnu aktivnu tvar: a) jojobu b) geraniol c) resveratrol

VAŠI PODACI

IME I PREZIME

ADRESA

E-MAIL

BROJ MOB. ILI TEL.

HVALA NA SUDJELOVANJU I SRETNO! Vaša privatnost je važna! Ovi podaci neće biti korišteni u drugu svrhu, osim obavijesti u slučaju dobitka, niti će biti dijeljeni trećim stranama.

12


SPRIJEČIMO SPORTSKE OZLJEDE Medicinska istraživanja dokazuju kako bavljenje sportom pozitivno utječe na naš organizam i zdravlje jer smanjuje oslobađanje hormona stresa, a pretjerana izloženost stresu jedan je od glavnih okidača za većinu bolesti. Pola sata tjelesne aktivnosti može smanjiti rizike za razvoj nekih oboljenja, posebice šećerne bolesti i kardiovaskularnih tegoba kod pretilih osoba.

Za starije osobe fizička aktivnost je izuzetno važna jer se na taj način mogu spriječiti brojne zdravstvene tegobe koje dolaze s godinama. Vježbanje doprinosi jačanju mišića i boljoj pokretljivosti, a osobe starije od 65 godina vježbe trebaju birati u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima i uz savjetovanje s liječnikom.

VJEŽBAJTE PAŽLJIVO Kada osobe ne vježbaju pravilno ili se ne zagrijavaju prije vježbanja, može doći do sportske ozljede. Pojam sportske ozljede se odnosi na ozljede zadobivene tijekom bavljenja sportom ili rekreativnim vježbanjem. Većina sportskih ozljeda se može spriječiti pravilnom pripremom.

Akutne ozljede Nastaju iznenada i manifestiraju se u vidu oštre boli koja je nastala uslijed traume (iščašenja, uganuća, istegnuća). Simptomi se javljaju nakon nekoliko minuta u vidu crvenila, otekline, krvarenja u žarištu ozljede i kao posljedicu imaju stvaranje hematoma koji ograničava opseg pokreta.

Kronične ozljede Nastaju postupno, najčešće kao posljedica prekomjernog treniranja, neadekvatnog opterećenja, ponavljanjem mikrotrauma koje nadvladava sposobnost reparacije tkiva te dolazi do takozvanog sindroma prenaprezanja, koje ima za posljedicu stvaranje upala tetiva. Uglavnom stradaju meka i potporna tkiva.

Ozljede zglobova Česte su nakon pada s bicikla i padova u kontaktnim sportovima. Uobičajene ozljede zglobova su ozljede koljena, zapešća, laktova, ramena, skočnog zgloba. Simptomi su bol, ukočenost, slabost, nestabilnost, oticanje i nepokretnost.

Ozljede mišića i tetiva Nastaju prilikom pretjeranog istezanja mišića ili tetive. Pojavit će se bol, osjetljivost ili nemogućnost kretanja, kontrakcije mišića i gubitak snage.

Ozljede ligamenata

Ligamenti su vlaknasta, pomalo elastična tkiva koja povezuju kosti u tijelu. Njihova funkcija je stabilizacija zgloba, kontroliraju i raspon kretnji zgloba (na primjer, onemogućuju da se lakat izvije prema nazad; pomažu u izvođenju složenih, koordiniranih aktivnosti prilikom bavljenja sportom).

13


MAGISTAR PABLO SAVJETUJE PRVA POMOĆ KOD OZLJEDE R.I.C.E.R pravilo R(est) - mirovanje, I(ce) - led, C(ompression) - pritisak, E(levation) - povišen položaj i po potrebi imobilizacija. Pomaže kod iščašenja, manjih podljeva, boli mišića i bolnih kretnji te sprječava daljnje ozljeđivanje. Ukoliko se odmah i ispravno primijeni, može ubrzati oporavak.

1

2

Odmor je prva linija obrane od svih sportskih ozljeda. Sprječava bol i ozljede zgloba, kao i daljnje ozljeđivanje zahvaćenog područja. Hlađenje tkiva pomaže smanjiti bol, oticanje i unutarnje krvarenje. Ozljedu možete hladiti hladnim oblogom ili hladnim sprejem. Hladni oblog ne stavljajte direktno na kožu, osobito ako je koža oguljena (tada nemojte koristiti ni sprej), već led omotajte u ručnik i stavite ga na ozlijeđeno područje. Ostavite ga ondje 15 – 20 minuta, nikako dulje. Ponovno ga stavite nakon nekoliko sati. Primjena hladnog obloga unutar prvih 48 sati može smanjiti oteklinu.

3

4

Pritisak ostvaren nošenjem stabilizacijske kopče, flastera ili zavoja zaustavit će dodatno oticanje. Zavoj ne smije biti prečvrsto stegnut. Povišeni položaj i podizanje ozlijeđenog dijela tijela, uz pomoć jastuka, pomoći će pri smanjenju krvarenja i oticanja. Smanjenje otekline dovodi i do smanjenja boli. Kod ozljeda donjih udova, zglob biste trebali podignuti iznad razine kuka.

KAKO SPRIJEČITI OZLJEDE 1

PRAVILNO SE ZAGRIJTE Nemojte početi s vježbanjem ako ste niste zagrijani. Napravite 10-minutno zagrijavanje (trčanje na mjestu ili poskakivanje) prije sportske aktivnosti da biste povećali tjelesnu temperaturu i smanjili vjerojatnost ozljeda mišića.

2

POLAGANO POVEĆAVAJTE RAZINU VJEŽBANJA Nemojte pretjerati u početku. Prihvatite i poštujte ograničenja vašeg tijela. Prilagodite vaše aktivnosti. Bavite se svojim omiljenim sportom ili tjelovježbom barem tri puta tjedno da biste održali pravu kondiciju.

3

DRŽITE UMJERENU RAZINU AKTIVNOSTI KROZ TJEDAN Mišićima dajte vremena da se opuste između dva sata vježbanja. Nemojte u dan ili dva utrpati količinu vježbanja koja je primjerena jednom tjednu.

4

RASTEZANJE I RELAKSACIJA Poslije vježbanja rastezanje i relaksacija povećava prokrvljenost i elasticitet umornih i napetih mišića, te potpomaže brže odstranjenje nakupljene mliječne kiseline.

5

PAŽLJIVO BIRAJTE OPREMU Ovisno o sportu, to može biti zaštitna oprema, kao štitnik za koljeno, štitnik za zglob, kaciga ali i odgovarajuća obuća. Treba voditi brigu i o podlozi.

14


METABOLIČKI SINDROM

Kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2 predstavljaju veliki zdravstveni problem, a metabolički sindrom jedan je od glavnih faktora rizika za njihovih nastanak.

ŠTO JE METABOLIČKI SINDROM?

KAKO NASTAJE METABOLIČKI SINDROM?

Metabolički sindrom je skup visokorizičnih čimbenika:

Nastanak metaboličkog sindroma do danas nije u potpunosti

prekomjerna tjelesna masnoća oko struka (visceralna

razjašnjen, ali na njega osim interakcije genetskih i metaboličkih

pretilost), visoka razina šećera u krvi (kao posljedica inzulinske

faktora svakako utječe suvremeni način života. Izloženost

rezistencije), povišeni krvni tlak i visoke razine kolesterola.

stresu, neredovita i neuravnotežena prehrana, nedovoljno

Ovi čimbenici vode razvoju srčanožilnih bolesti i šećerne

kretanja i nedostatak sna pridonose sve većoj učestalosti

bolesti tipa 2. Prvi ga je, kao Sindrom X, 1988. godine opisao

metaboličkog sindroma.

profesor Reaven sa sveučilišta Stanford kao skupinu tegoba

Žene zbog svoje dominantne građe tijela (kruškoliki ili ginoidni

koja uključuje inzulinsku rezistenciju, hipertenziju, dislipidemiju

tip) rjeđe oboljevaju od metaboličkog sindroma jer se suvišna

i pretilost.

masnoća nakuplja najviše u području bokova i bedara. Kod

Učestalost metaboličkog sindroma vrlo se brzo povećava

muškaraca je on češći i masnoća se pretežno nakuplja u

pa se danas smatra velikim javnozdravstvenim problemom.

predjelu trbuha, struka i prsa (oblik jabuke ili androidni tip).

Pretpostavlja se da u Hrvatskoj gotovo trećina stanovništva zrele

Dob također utječe, iznad četrdesete godine rizik značajno

životne dobi boluje od metaboličkog sindroma, a zabrinjavajuće

raste. Sklonost stvaranju ugrušaka (poremećaji koagulacijsko-

je da su simptomi sve više prisutni i u mlađoj populaciji (djeca i

fibrinolitičkog sustava) i proupalna stanja povećavaju rizik od

adolescenti).

metaboličkog sindroma. Promjenom načina života, pravilnom prehranom i fizičkom

KRITERIJI ZA DIJAGNOZU METABOLIČKOG SINDROMA

aktivnosti može se utjecati na dio faktora koji uzrokuju metabolički sindrom i time smanjiti rizik od kardiovakularnih bolesti i moždanog udara.

Danas koristimo brojne definicije i dijagnostičke kriterije za dijagnosticiranje metaboličkog sindroma. Možda najčešće korišteni i citirani su kriteriji NCEP ATP III (Third Adult Treatment Panel), gdje metabolički sindrom postoji ako su prisutna bilo koja tri od navedenih simptoma:

• opseg struka > 102 cm u muškaraca odnosno > 88 cm u žena • razina triglicerida viša od 1,7 mmol/l • sniženi HDL (high density lipoprotein, »dobar« kolesterol) < 1,03 mmol/l u muškaraca odnosno < 1,29 mmol/l u žena • krvni tlak ≥ 130/85 mmHg • glukoza (šećer) u krvi natašte > 5,6 mmol/l

15


INZULINSKA REZISTENCIJA Jedan od glavnih uzroka metaboličkog sindroma je inzulinska rezistencija. Inzulin je hormon koji sudjeluje u regualciji količine šećera u krvi. Kod osoba s inzulinskom rezistencijom stanice ne reagiraju normalno na inzulin što dovodi do rasta razine glukoze u krvi, a posljedično i do pojave dijabetesa, jer organizam više ne može održavati razinu glukoze u normalnom rasponu. Nakon obroka organizam metaboličkim procesima razgrađuje ugljikohidrate do glukoze što potiče gušteraču na lučenje inzulina. Inzulin je odgovoran za prijenos glukoze iz krvi do stanica gdje se ona razgrađuje ili skladišti. Ako je prehrana neuravnotežena i energetski unos godinama povišen dolazi do metaboličkih poremećaja i stalno povišene razine inzulina, stanice postaju neosjetljive na inzulin, a razina glukoze u krvi ostaje visoka. Zato je bitno naglasiti da na nastanak inzulinske rezistencije osim genetskih čimbenika utječe i način života, pri čemu najveću ulogu imaju prekomjerna tjelesna težina i neaktivnost. Inzulinska rezistencija povisuje razinu triglicerida i ostalih masnoća u krvi što ometa rad bubrega i povećava krvni tlak, što sve vodi do razvoja ateroskleroze i poremećaja cirkulacije s visokim rizikom od srčanog infarkta i moždanog udara.

ABDOMINALNA (VISCERALNA) PRETILOST Štetni učinci prekomjerne tjelesne težine na zdravlje su brojni. O stupnju pretilosti i rasporedu masnog tkiva ovisi kakav će biti utjecaj na zdravlje. Razlikujemo perifernu i centralnu raspodjelu masnog tkiva, a metabolizam masnih stanica različit je u pojedinim djelovima tijela. Abdominalna (androidna, centralna) pretilost sve je češći predmet istraživanja i ima drugačije patogenetske mehanizme nastanka i nepovoljnog učinka na zdravlje te je povezana s puno većim rizikom za zdravlje od periferne (ginoidna, ženska) pretilosti. Zato je jedan od parametara za procjenu rizika od nastanka metaboličkog sindroma upravo opseg struka. Osim toga bitan je i indeks tjelesne mase (BMI – body mass index) koji predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima, a trebao bi biti manji od 25 kg/m2. Ako je metabolički sindrom već prisutan, promjenom načina života može se u velikoj mjeri smanjiti rizik od razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema. To uključuje smanjenje tjelesne težine, uravnoteženu prehranu, tjelesnu aktivnost i prestanak pušenja čime pozitivno utječemo na razine šećera, kolesterola i triglicerida u krvi te visinu krvnog tlaka i samim time smanjujemo kardiovaskularni rizik.

16


PREHRANA KOD METABOLIČKOG SINDROMA Prekomjerna tjelesna masa je primarno zdravstveni, a tek potom estetski problem. Brojne studije su dokazale povezanost prekomjerne tjelesne mase s nastankom mnogih bolesti, prvenstveno s dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima (hipertenzija, hiperlipidemija, srčani i moždani udar), odnosno ono što se danas zove metabolički sindrom.

Veliku važnost u prevenciji i terapiji ovog stanja ima primjerena prehrana. Nutritivna terapija metaboličkog sindroma uključuje smanjenje i održavanje tjelesne mase, tjelesnu aktivnost te određeni prehrambeni model. Za mršavljenje s dugoročnim uspjehom pretile osobe moraju imati dobru edukaciju i motivaciju, usvojiti zdrave životne navike. Svrha je smanjiti unos kalorija hranom i povećati fizičku aktivnost.

DIJABETES Poduka o pravilnoj prehrani treba biti individualno prilagođena, pri čemu treba obratiti pozornost na dob bolesnika, način života, socio-ekonomski status, tjelesnu aktivnost i eventualne ostale bolesti. Temeljne sastavnice prehrambenog plana su energetski unos, broj obroka, sastav nutrijenata, unos vlakana i dodaci prehrani. Ritam i broj obroka ovise o terapiji za šećernu bolest. Bolesnici koji se liječe samo dijabetičkom dijetom, kao i bolesnici na terapiji oralnim hipoglikemicima mogu imati 5 obroka dnevno, 3 glavna obroka i 2 međuobroka. Bolesnici koji su na inzulinskoj

HIPERTENZIJA Danas najčešće predlagane intervencije za sniženje povišenog krvnog tlaka su DASH dijeta i smanjeni unos soli. Kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom gubitak od 10 kg rezultira smanjenjem sistoličkog tlaka za 6 mmHg te dijastoličkog za 4,6 mmHg. DASH dijeta se temelji na visokom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda. Ovaj model prehrane ima pozitivan utjecaj i na osobe s normalnim vrijednostima krvnog tlaka, što ukazuje na potencijalno preventivnu ulogu DASH dijete. Postoje dokazi prema kojima se smanjenjem unosa soli može postići i smanjenje povišenog krvnog tlaka. Smanjenje dnevnog unosa soli za 6 g rezultira sniženjem sistoličkog i dijastoličkog tlaka, kod osoba sa povišenim krvnim tlakom za 7,11/3,88 mmHg, a kod osoba s normalnim krvnim tlakom za 3,57/1,56 mmHg.

17

terapiji u pravilu trebaju 3 obroka na dan, bez međuobroka. Dijeta kod dijabetesa ima visoki udio ugljikohidrata, 45 – 60 % ukupnog energetskog unosa i to uglavnom iz voća, povrća, integralnih žitarica, niskomasnog mlijeka. Preporučljiv je unos složenih ugljikohidrata te ugljikohidrata niskog glikemičnog indeksa. Preporučeni unos bjelančevina kod dijabetesa je 15 – 20 % od ukupnog energetskog unosa. Kod unosa bjelančevina prednost bi trebalo dati bjelančevinama biljnog podrijetla i to onima iz ribe i mesa peradi. Unos masti trebao bi biti 25 – 35 %. Višestruko nezasićene masne kiseline (omega-3 iz plave ribe i sjemenki sezama) trebale bi biti zastupljene s manje od 10 % od ukupnog energetskog unosa, dok bi jednostruko nezasićene masne kiseline (maslinovo ulje, orašasti plodovi) trebale činiti glavninu unosa nezasićenih masnih kiselina. Preporučljivo je uključiti dvije ili više porcija ribe na tjedan, pri čemu se osigurava dovoljan unos omega-3 masnih kiselina.


Prehrana treba sadržavati 15 % energije iz bjelančevina, 30 % iz masti i 55 % iz ugljikohidrata. Svakako treba ograničiti unos kruha na male količine integralnog, izbaciti koncentrirane šećere, med, kolače i alkohol. Smanjenjem tjelesne mase proporcionalno se smanjuje sistolički i dijastolički tlak, a za održavanje smanjene razine triglicerida potreban je gubitak tjelesne mase > 5 %, a za razinu ukupnog i LDL kolesterola > 10 %.

DISLIPIDEMIJA Umjeren unos ugljikohidrata (50 – 55 %) povezan je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti te s poželjnim lipidnim profilom. Povišen unos prehambenih vlakana i omega-3 masnih kiselina pokazao se blagotvornim kad je riječ o lipidnom profilu. Dnevni unos 25 – 30 g prehrambenih vlakana, može rezultirati smanjenjem razine kolesterola za 12 %. Omega-3 masne kiseline uspješno i bez neželjenih nuspojava snižavaju razinu triglicerida i kolesterola te poboljšavaju omjer HDL i LDL kolesterola.

MEDITERANSKA PREHRANA Mediteranska prehrana ima blagotvorno djelovanje, ne samo na metabolički sindrom, već i na pojedinačne komponente metaboličkog sindroma - opseg struka, razinu HDL kolesterola i triglicerida, krvni tlak te metabolizam glukoze. Mediteransku prehranu karekterizira visoki unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina, prvenstveno iz maslina i maslinovog ulja, dnevna konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda, tjedna konzumacija ribe, mesa peradi, orašastih plodova i mahunarki, relativno nizak unos crvenog mesa te umjerena dnevna konzumacija crnog vina uz obroke.

TJELESNA AKTIVNOST Tjelesna aktivnost je temeljni i bitan sastojak ukupnog programa liječenja metaboličkog sindroma. Trebalo bi poticati tjelesnu aktivnost od 30 – 60 minuta umjerene aerobne aktivnosti (vožnja biciklom, brzo hodanje, plivanje, ples i sl.) dnevno te trening izdržljivosti 2 puta tjedno. Kombinacija fizičke aktivnosti i redukcijske dijete unapređuje glikemiju, lipidni profil, smanjuje potrebu za lijekovima i inzulinom, te reducira tjelesnu masu.

2


URINARNE INFEKCIJE Urinarne infekcije česta su vrsta infekcija, po učestalosti odmah iza respiratornih, a tijekom ljeta se njihova pojavnost intenzivira. Budući da u ljetnim mjesecima dosta vremena provodimo na plaži ili bazenima, dolazimo u dodir s izvorima mikroba. Mokar kupaći kostim, ležanje na mokrim ručnicima, mokre i hladne noge, sve su to faktori koji pogoduju nastanku urinarnih infekcija.

UZROCI I SIMPTOMI

Čaj od medvjetke ne smiju piti trudnice, djeca, osobe osjetljivog

Urinarni trakt čine: mokraćna cijev, mokraćni mjehur,

Nažalost, priča tu vrlo često nije gotova, već postoje simptomi,

mokraćovodi i bubrezi. Žene češće obolijevaju od urinarnih

bolesti i stanja kojima trebamo posvetiti više pažnje. Simptomi

infekcija budući da imaju kraću mokraćnu cijev te zbog blizine

kod kojih treba odmah zatražiti liječničku intervenciju su: visoka

vaginalne i crijevne mikroflore.

temperatura, krv u mokraći, intenzivni bolovi kod mokrenja

želuca ili osobe s oštećenjima bubrega i jetre.

i bolovi u leđima. Ranjive skupine, trudnice, djeca, bubrežni Urinarne infekcije ili infekcije mokraćnog sustava najčešće su

bolesnici te svi bolesnici s teškim bolestima, poput dijabetesa,

bakterijske, uzrokovane Esherichiom coli ili rodovima: Proteus,

trebaju odmah potražiti liječničku pomoć.

Klebsiella, Enterobacter. Dominatni su cistitisi (upale mjehura).

Ovakva se infekcija može proširiti prema bubrezima, pa se uz simptome cistitisa javlja i visoka temperatura, bolovi u leđima,

Simptomi se javljaju naglo: učestalo, urgentno mokrenje malih

zimica.

količina mokraće uz peckanje, žarenje i bolove u području mjehura te blago povišenu temperaturu.

URETRITIS

PREPORUKE LJEKARNIKA

Uretritis je upala mokraćne cijevi. Ukoliko je uzrokovan

CISTITIS

liječenje oba partnera.

Blaže oblike cistitisa možete liječiti i sami, uz dogovor s liječnikom ili ljekarnikom. Medvjetka ima dokazanu djelotvornost u liječenju cistitisa. Dolazi u sastavu čajeva (Urološki, Uvin H) ili u obliku standardiziranih pripravaka gdje su djelatne komponente arbutin i metilarbutin , a također i flavonoidi. Treba ih uzimati u dnevnoj dozi 400 – 800 mg. U ljekarnama možete naći Urosal lady i Cystinol za žene, a Urosal kapsule za IMS kod muškaraca, kada su povezane s tegobama prostate. Čaj se pije 3 – 4 puta na dan između obroka, najduže 7 – 10 dana. Medvjetka djeluje u lužnatom okolišu. Istovremeno se ne smije uzimati brusnica ili vitamin C, a izbjegavati treba i slatke namirnice.

19

uzročnicima spolno prenosivih bolesti, obavezno zahtijeva Muškarci rjeđe obolijevaju, ali se infekcije uvijek tretiraju kao komplicirane. Kod cistitisa se antibiotik uvijek pije 2 tjedna, a ako se on komplicira prostatitisom, antibiotik se pije 4 tjedna.


PONAVLJAJUĆE (REKURENTNE) INFEKCIJE Potvrđuju se pozitivnim nalazom uzročnika u urinokulturi i to tri u godini dana ili dva u posljednjih šest mjeseci. Terapija se provodi već kod nalaza tisuću bakterija u mililitru urina, a daju se i preventivne doze antibiotika, prema ISKRA smjernicama. Kod ponavljajućih infekcija žena uzrokovanih Escherichiom, u primjeni je brusnica koja dolazi u obliku standardiziranih ekstrakata ploda ili kao sok. Proantocijanidini sprječavaju prianjanje bakterije na stijenku urinarnog trakta. Brusnica povoljno djeluje i na PH vrijednosti urina jer ga zakiseljuje. Slično djeluje i D-manoza, šećer koji nepromijenjen dolazi u mjehur, na sebe veže E. coli i tako bakterije mokrenjem odstranjuje iz organizma. Povoljno djeluju i biljke s diuretskim djelovanjem: breza i zlatnica. Dolaze u sastavu čajeva ili kao kapsule Urocur. Povoljno djeluje i dostatno uzimanje tekućine. Pomoći će i svakodnevno uzimanje vitamina C, lactobacila (Lactogyn) u trajanju od 4 – 6 tjedana. Imunitet će popraviti alfa i beta glukani (Alfabiotik), kao i standardizirani pripravci echinacee. Ako vam je liječnik prepisao antibiotike, obavezno ih morate popiti do kraja, a ne prekidati uzimanje kada osjetite poboljšanje. I za kraj, uživajte u svim blagodatima koje nam donosi ljeto, veselite se toplim i sunčanim danima, uronite u more i napunite se pozitivnom energijom!

UROSAL

UROSAL, Lady

BELUPO

BELUPO

Sadržava ekstrakte ljekovitih

Biljni proizvod namijenjen

biljaka te svojim antiseptičkim

sprječavanju i ublažavanju tegoba

djelovanjem učinkovito uklanja

mokraćnog sustava poput

smetnje nastale zbog upale

učestalog i bolnog mokrenja

mokraćnih putova (učestalo, bolno i otežano mokrenje),

praćenog osjećajem pečenja kod žena. Brzo i učinkovito

kao i tegobe s prostatom. Urosal kapsule ne smiju uzimati

uklanja tegobe mokraćnih putovima, posebno one

trudnice i djeca.

izazvane bakterijom Escherichiom coli.

BRUSNICA

CYSTinol

SOLGAR Sadrži prirodni koncentrat plodova brusnice i vitamin C. Plodovi brusnice imaju snažno izražena antibakterijska i antiseptička svojstva. Učinkovita je i prirodna pomoć kod upala mokraćnog sustava, posebno onih izazvanih bakterijom E.Coli.

Tradicionalni biljni lijek suhog ekstrakta lista medvjetke koji zahvaljujući kombiniranom uroantiseptičkom i protuupalnom djelovanju ciljano uništava bakterije, uzročnike upale mokraćnog mjehura. Brzo i učinkovito otklanja prateće tegobe upale mokraćnih putova kod žena. Ne preporuča se upotreba kod muškaraca, trudnica i djece mlađe od 18 godina.

20


“PLIVAČKO UHO“ Želite li bezbrižno uživati u ljetnim mjesecima, kada su plivanje i ronjenje omiljene aktivnosti, saznajte kako se zaštititi od neugodne, bolne upale uha poznate pod nazivom 'plivačko uho'.

Građa uha Naše se uho sastoji od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Bitno je razlikovati radi li se o upali vanjskog, srednjeg ili unutarnjeg uha jer je i njihovo liječenje drugačije. 1. Vanjsko uho – ušna školjka i zvukovod dužine 3,5 cm 2. Srednje uho – bubnjić, 3 koščice i Eustahijeva tuba 3. Unutarnje uho – pužnica, predvorje i polukružni kanali

Što je 'plivačko uho'?

Što uzrokuje upalu?

Akutni difuzni otitis externa je upala vanjskog dijela uha -

zvukovoda - kanala koji se proteže od uške do bubnjića. Još se naziva i 'plivačko uho', jer infekciji pogoduje zadržavanje

Bakterije najčešće poput S. Aureus, P. Vulgaris, P. Aeruginosa, E.coli

vode u uhu nakon kupanja i plivanja.

Gljivice – otomikoza uzrokovana s Aspergillus niger ili rijeđe Candidom albicans

Što pospješuje nastanak upale? Kako prepoznati upalu? •

Plivanje – voda koja ostaje u zvukovodu

Svrbež

pospješuje upalu

Bol u uhu i cijeloj polovici lica te posebno jaka osjetljivost na

Toplo vrijeme – vlaga i znoj u zvukovodu

dodir uške i tragusa (male izrasline ispred zvukovoda), koja je

Kronične bolesti kože – seboroični dermatitis, ekcemi,

izuzetno važna za lakše razlikovanje upale vanjskog od upale

psorijaza

srednjeg uha

Iritacija – fizičko oštećenje zvukovoda na razne načine

(npr. štapići za uši)

21

Bubrenje cerumena koji uzrokuje osjećaj punoće i neugodnost u uhu

Alergije

Crvenilo i natečenost vanjskog dijela uha

Smanjena kiselost zvukovoda

Ponekad nagluhost ili šum u uhu


MAGISTAR PABLO SAVJETUJE

7 savjeta kako zaštititi uho od upale 1

Uho održavati suhim nakon kupanja, plivanja i ronjenja. Kod učestalog ili dužeg kontakta s vodom, uši temeljito osušiti. U ljekarni možete potražiti sprejeve za uši koji omogućavaju brzo sušenje površinskog dijela kože zvukovoda.

2

U slučaju da redovito plivate ili ronite, preporučuje se nošenje zaštitne kape koja prekriva uši ili koristite čepiće za uši.

3

4

Izbjegavajte plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta u zvukovodu (pijesak, dlačice od šišanja).

Nemojte stavljati vatu ili komprese u uši, jer zaustavljate prirodni mehanizam samočišćenja, kojim se cerumen potiskuje izvan zvukovoda. Ako iz uha curi bolje ga je češće nježno obrisati.

5

Nemojte čistiti uši štapićima za uši, spajalicama, noktima ili ukosnicama, jer osim što mogu uzrokovati ogrebotine i oštetiti kožu zvukovoda, mogu cerumen potisnuti dublje u zvukovod i pridonijeti stvaranju ceruminalnog čepa.

6

Ne perite uši sapunom ili šamponom, odmašćena je koža osjetljivija na infekcije. Za održavanje higijene uha radije koristite za to namijenjene sprejeve, koji omekšavaju i prirodno uklanjaju cerumen te sprječavaju stvaranje čepa.

7

Ako se javi alergijska reakcija na bilo koji predmet koji stavljate u uši (npr. slušni aparatić, slušalice za uši, naušnice), odmah ga odstranite. Blaga alergijska reakcija će se smiriti sama od sebe.

22


gljivice na noktima - simptomi i liječenje Obratite pozornost na prve znakove gljivica na noktima i na vrijeme ih uklonite. Gljivice na noktima nisu samo estetski problem nego i tvrdokorna infekcija. Mogu biti neprestani izvor daljnjih infekcija na zdravim noktima. Bez učinkovitoga tretiranja gljivice će teško nestati i riskiramo potpuni gubitak nokta. Važno je što prije uočiti prve znakove gljivične infekcije nokta i započeti

tretiranje. Time se skraćuje trajanje tretiranja i sprječava širenje gljivične infekcije noktiju na susjedne nokte.

Kako nastaju gljivice na noktima Gljivice na noktima jesu infekcija koja može zahvatiti nokte na nogama i rukama. Najčešća je bolest noktiju i češće se javlja na noktima nogu nego na noktima ruku, a ima ih 10–20% stanovništva. Ocjenjuje se da ih ima čak 50% starijih ljudi. Glavni razlog nastanka gljivica na noktima mogu biti oštećenja noktiju, jako znojenje, veliko opterećenje noktiju (npr. sportom), poremećaji prokrvljenosti ili genetski čimbenici. Može ih izazvati i tijesna obuća ili nošenje sintetičkih čarapa koje ne dišu i ubrzavaju širenje gljivica. Dijabetičari ili osobe sa slabim imunitetom posebno su izloženi. Nailner® učinkovito uklanja gljivice na noktima. Zahvaljujući inovativnom sustavu nanošenja Nailner® prodire duboko u strukturu nokta i snižava pH vrijednost. Nastaje kisela okolina koja zaustavlja širenje gljivica na noktima. Hranjive tvari što ih sadrži Nailner® vlaže nokat i time dodatno osiguravaju lijepe i njegovane nokte. Jedinstven sastav proizvoda Nailner omogućuje trostruko djelovanje: • uklanja gljivične infekcije noktiju • sprječava ponovnu infekciju • njeguje nokat.

Zahvaljujući posebnom sastojku za posvjetljivanje, Nailner® 2 u 1 posvjetljuje požutjeli dio nokta već nakon 7 dana nanošenja.

23


UKLANJA

JE

V ČA

+

N

JE

Nemilosrdan prema gljivicama na noktima

GU

JE

SPR A

učinak posvjetljivanja

7 dana

www.nailner.hr

170418 Informacija za korisnike

POSVJETLJUJE NOKAT


FOOT BALANCE

PRONAĐITE NAJBLIŽU PABLO LJEKARNU

• Personalizirana analiza stopala i prilagođeni ulošci • Osigurava prilagođenu udobnost nošenje obuće, savršeno pristajanje i poboljšano zdravlje stopala Zašto odabrati Foot Balance uloške? 100% prilagođeni FootBalance ulošci pravilno podupiru vaša stopala držeći ih u neutralnom položaju, a time vam pomažu postići uravnotežen položaj i pravilno držanje tijela. FootBalance ulošci, koje su razvili medicinski stručnjaci u suradnji s liječnicima, fizioterapeutima, specijalistima za stopala profesionalnim sportašima, osiguravaju: • prirodnu potporu i pravilan položaj stopala • prilagođenu udobnost i savršeno pristajanje • poboljšanu izvedbu • poboljšano zdravlje stopala

Foot Balance ulošci dostupni su u ljekarni Pablo Vežica, na adresi:

F. Belulovića 5

51 000 Rijeka