LiTHanian #5 2022

Page 1

1 Studentvänlig jul DECEMBER 2022 Heta stolen med linTek Läs ditt horoskop för 2023 FEM

Tack till dig som är medlem i kåren!

Förutom att du som medlem i kåren stöttar kårens arbete får du bland annat:

• 20% rabatt på mat på alla kårhus

• 20 kr rabatt på biljetten till alla fester på kårhusen

• Rabatterat pris på biljett till München Hoben

• Ett nytt häfte med unika medlemsrabatter varje termin

• 15 % rabatt på elektronik, kontorsmaterial, med mera

• hos BokAB

• Rösta och kandidera till FuM

• Möjlighet att engagera dig inom kåren

• Förtur till event under LARM & pre-LARM samt LinTek Näringslivs temaveckor

• Och sist men absolut inte minst; Du fortsätter få LiTHanian!

Nu när läsåret drar sig mot sitt slut är det några av er vars medlemskap som går ut. För er gäller det att förnya medlemskapet nästa termin om ni fortsatt vill ta del av förmånerna ovan. Osäker på när ditt medlemskap går ut? Skanna då QR-koden eller gå in på medlem.lintek.liu.se och logga in med ditt LiU-ID.

OM LITHANIAN

LiTHanian är en kårtidning som utkommer fem gånger per år till alla medlemmar i LinTek – Linköpings teknologers studentkår.

ADRESS

LinTek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

ANSVARIG UTGIVARE

Rakel Qvarfordt

TRYCKERI LTAB

FRAMSIDA

Illustration: Anna Wayne

Foto: Fanny Bergman

Layout: Emma Stenmark

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Illustration: Anna Wynne

Layout: Emma Stenmark

REDAKTIONSFRÅGAN

Foto: Fanny Bergman

Layout: Emma Stenmark

2

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nu var det jul igen, så som varje år har den kommit i en blinkning och jag är inte redo med klappar och läxor. Oavsett vad kommer jag utnyttja julen som en högtid för vila och ta nya tag efter nyår. Jag känner verkligen på mig att 2023 kommer vara mitt år när det kommer till att ta tag i saker i rätt tid!

Ett nytt år med nya tag – mottot för varje år verkar det som men i år kanske det faller sant (både jag och studierna håller tummar och tår för att det är så), men för säkerhet ska jag nog dubbelkolla horoskopet i tidningen. Men helt ärligt tror jag på att 2023 kommer va mitt år, så mycket det här året har förändrats till det bättre så hur kan det inte fortsätta så? Visst känns det lite nervöst med att när det här numret dimper ner i lådan så har jag bara ett halvår kvar studierna. Men oavsett om jag har rätt föraningar eller inte så vet jag att det kommer lösas sig i slutändan, med mig har jag vänner, familj och min katt Bosse.

Men innan det ens är dags att tänka på hur det nya året ska starta så ska man fundera över alla bestyr för julen. Som student är julfirandet en balansgång mellan ekonomi och julmys. Jag brukar kunna komma undan många av julkostnaderna genom att åka hem över jul. Men i år har jag extra stark julfeeling och är villig att lägga en liten extra krona på att få en varm och trevlig jul i mitt eget hem. Dock är det något annat som måste väga upp den kostnaden… Därför kommer årets klappar bli mer på en budget, familj och vänner som läser detta förbered er på Rakel kuponger och teckningar för denna tjej ska ha både gran och adventskalender hemma i år!

God jul gänget så ses vi nästa år!

I

3
Rakel Qvarfordt Chefredaktör för LiTHanian 22/23

REDAKTIONSFRÅGAN

Rakel Qvarfordt | Chefredaktör chefred@lintek.liu.se

Sunes jul alla dagar i veckan!!!

Ylva Bröms | Redaktör & layoutansvarig redaktor@lintek.liu.se

Favoritjulkalendern är utan tvekan Tjuvarnas jul

Emma Stenmark | Layout layout1@lintek.liu.se

Bästa julkalendern måste vara Mysteriet på Greveholm!

Fanny Bergman | Fotoansvarig fotoansvarig@lintek.liu.se

Min bästa är LasseMajas Detektivbyrå!

Elvira Löfquist Boström | Illustratör illustrator1@lintek.liu.se

Min favorit måste nog vara Ronny & Julia!

Anna Wynne | Illustratör illustrator2@lintek.liu.se

Min favorit är utan tvekan LasseMajas Detektivbyrå!

Kajsa Jansson | Krönikör kronikor@lintek.liu.se

Utan tvekan Dieselråttor och sjömansmöss!

Tintin Johansson Mäcs | Skribent skribent3@lintek.liu.se

Höjdarna tror jag, fast jag inte minns något från den, haha!

Emelia Jonsson | Skribent skribent1@lintek.liu.se

Sunes jul såklart!

Hanna Hjertström | Skribent skribent2@lintek.liu.se

Tjuvarnas jul!!

Max Wiklundh | Webbansvarig lithanian-webb@lintek.liu.se

Den bästa julkalendern är lassemajas detektivbyrå.

4 I
Oxe
Fisk Kräfta Oxe Våg
Skytt Oxe
Vilken är den julkalendern?bästa Kräfta Skorpion
Kräfta
Vädur

INNEHÅLL

6 Julen är inte alltid härlig, men hjälp finns!

8 Studentvänlig jul

10 Varför glöms Norrköping bort?

11 Krönika: Funderingar från en hemvändare

12 Vad kommer hända med LinTek?!

14 LiTHanians julhäfte

16 Campus skramlar

18 LiTHanian testar julnyheter

20 Vad arbetar LinTek med just nu?

18

21 Poster

25 Heta stolen med LinTek

26 Ditt horoskåp för 2023!

28 Hello and welcome to LiU?

30 Vetenskaplig visualisering möter konst

32 Fira jul i östergötland

33 43 Sektionssidor Läsarnas tankar

Foto Fanny Bergman

Julen är inte alltid härlig, men hjälp finns!

Julen är en högtid ofta kopplad till kärlek, värme och trygghet. Detta är inte alltid fallet, utan för många är julen förknippad med negativa känslor, ångest och ensamhet. Detta gäller även studenter, jag har därför hört av mig till Studenthälsan, där enhetschef Sarah Dahlgren har svarat på några frågor om deras arbete kring studenters psykiska mående.

Hur jobbar studenthälsan för att förbättra studenternas psykiska hälsa?

Vi arbetar förebyggande, dels erbjuder vi individuella samtal där vi utgår från varje individs specifika behov, vi erbjuder hjälp till självhjälp och försöker i första hand mobilisera individens egna resurser. Många studenter glömmer bort att ta hand om sig själva när stressen över studierna blir för stor. Det kan handla om att stabilisera livssituationen, återhämtning är viktigt men rutiner, god sömn och umgänge lika så. Studenthälsan erbjuder kurser och workshops relaterade till hälsa och studier. Studenter med varaktig funktionsnedsättning kan få riktat pedagogiskt stöd för att underlätta studierna. Studenthälsan arbetar även med alkoholprevention och fadderutbildning, vi utbildar personal vid studentpubar och kårhus i ansvarsfull alkoholservering. I det förebyggande arbetet har Studenthälsan samarbete med studentkårerna, studenternas arbetsmiljöombud, lika villkor, studievägledning, samt stödfunktioner inom och utanför LiU:s gränser.

När kan man som student vända sig till er?

Du kan vända dig till oss när du känner ett behov att prata med någon. Det kan röra sig om relationsproblem, skolstress, studiemisslyckande, prestationsångest, uppskjutande, familjebekymmer, kris och sorg, oro, nedstämdhet eller frågor kring alkohol och droger. Det kan också handla om nyfikenhet eller rådgivning kring hur du bäst upprätthåller en god hälsa. När Studenthälsans resurser inte räcker till så hjälper vi till att hänvisa vidare till rätt instans, det är alltid ok att vända sig till Studenthälsan i första hand.

Märker ni en skillnad i varför studenterna vänder sig till er just kring tiden innan/under julen?

Vi märker inte av några större skillnader i sökorsak vid olika tidpunkter. Det vi märker av är förstås att ensamhet kan bli extra svårt just kring högtider, framför allt bland de studenter som inte har en familj att åka hem till. Kompisar försvinner till sina hemorter medan en del studenter blir kvar i en tom korridor. Det blir sårbart. Ensamhet drabbar också en hel del studenter när de just har flyttat till en ny ort för att studera. Under pandemin blev detta extra tydligt, då många befann sig långt hemifrån, vid ett nytt universitet utan daglig kontakt med klasskamrater. I sådana fall är nedstämdhet, stress och oro adekvata reaktioner på en ohälsosam situation.

Relativt många av de studenter vi träffar lider av ensamhet. Det är inte alltid vad de själva anger som sökorsak, de kanske söker för nedstämdhet eller oro men sedan kommer det fram under samtalen att de plågas av ensamhet. Ett socialt sammanhang är oerhört viktigt för vår hälsa.

6
“Ensamheten kring stora högtider blir ofta förstärkt, det finns en förväntan på att julen ska vara en lycklig tid som vi firar tillsammans med familj och vänner.”

Har ni några råd till studenter som upplever julen som en jobbig högtid?

Sök dig gärna till ett nytt socialt sammanhang, många är ensamma på julen och det finns en hel del sammankomster som anordnas av exempelvis kyrkor och frivilligorganisationer. Håll även utkik efter vad som anordnas av olika studentföreningar vid universitetet. Prata med någon du träffar i affären, prova att vara den som ler först! Om personer du bryr dig om befinner sig på avstånd så kan du ha kontakt med dem digitalt. Glöggmys, fika, eller julbak går alldeles utmärkt att dela via en skärm.

Ta hand om dig själv lite extra, och skäm bort dig med något du tycker om. Om du gillar att fira jul så kan du dekorera din bostad och tända ljus för att skapa stämning. Om du inte firar jul så kan du planera för andra aktiviteter som känns meningsfulla. Om du blir så låg att du har svårt att ta dig för saker så kan det vara hjälpsamt att göra upp en konkret plan för hur juldagarna ska se ut, försök att skapa rutiner så att inte timmarna eller dagarna flyter ihop.

Känn inte någon press att du måste vara lycklig eller att du måste älska julen, det finns många människor som tycker att högtider är jobbiga perioder som de bara måste ta sig igenom. Acceptera att du känner som du gör. Det är förstås en stor skillnad mellan att vara ofrivilligt ensam och att aktivt välja egentid. Ensamheten kring stora högtider blir ofta förstärkt, det finns en förväntan på att julen ska vara en lycklig tid som vi firar tillsammans med familj och vänner.

Så här kontaktar du studenthälsan: student.liu.se/studenthalsan

Telefontid finns varje vardag mellan 13-14 på telefonnummer 013-281000 via infocenter. På telefon går det bra att vara anonym.

En hälsning från vårt centrala arbetsmiljöombud för studenter, Beatrice Svensson: Visste du att du alltid kan höra av dig till mig, din CAMO-stud, eller AMO på din sektion om du upplever något jobbigt i ditt studieliv? Vi hjälper dig om du känner dig orättvist behandlad eller upplever andra problem med arbetsmiljön på campus. Hoppas ni kan njuta av ledigheten!

CAMO-stud når du på: camo@lintek.liu.se Kontaktuppgifter till AMO hittar du på din sektions hemsida.

7
“Det finns många människor som tycker att högtider är jobbiga perioder som de bara måste ta sig igenom.”
Text Kajsa Jansson, Intervjuade Sarah Dahlgren, enhetschef Studenthälsan, Layout Ylva Bröms, Illustration Fanny Bergman

EN STUDENT

Julen står runt hörnet vilket betyder att det är dags för massor av mys, bakning och pyssel! Kanske letar du efter det perfekta tipset på julklappar för den lilla plånboken? Eller har du legat vaken på nätterna och funderat över hur man löser ett studentvänligt julbord? Nu behöver du inte fundera längre, här kommer LiTHanians bästa tips!

Studentvänliga julklappar:

Secret Santa

Är ni ett gäng kompisar eller kanske en förening som vill köpa julklappar till varandra? Då kan secret santa vara ett perfekt alternativ! Skriv allas namn på lappar och låt alla dra varsin lapp så att ni blir tilldelade varsin kompis att vara hemlig secret santa åt. Sätt en budget och gå loss! En kul idé kan till exempel vara att köpa roliga märken till varandras ovvar.

Upplevelser

Alla julklappar här i världen behöver faktiskt inte vara prylar – det är minst lika kul att få en upplevelse! Bjud på en mysig middag, en heldag av aktiviteter eller annat skoj. Många museum runt om våra campus är gratis, perfekt för en heldag när det snöar ute!

Pyssla mera

Hur mysigt är det inte att få något som någon annan har gjort? Det finns många bra program som inte behöver kosta, till exempel Canva, där man kan skapa posters och annat skoj. Andra bra tips på pysslade julklappar är virkade grytlappar, broderier, något skapat i lera eller något du målat. Varför inte testa receptet på kolafudge och ge bort till någon du tycker om? I mittuppslaget av detta nummer hittar du en poster, perfekt att plocka ur och ge bort.

Så fixar du ditt studentvänliga julbord

Knytis Ett perfekt sätt att få ner kostnaden för ett julbord och samtidigt få ut så mycket av det som möjligt är att låta alla ta med sig varsin rätt. Är ni ett större gäng så är det perfekt att dela upp julbordet i olika ansvarsområden, det blir mindre jobb för alla inblandade och ni kan dela på kostnaden.

Våga tänka utanför boxen

Julbord behöver inte vara strikt traditionellt, det finns många billigare alternativ, som att griljera en kålrot istället för en julskinka. Vågar man tänka utanför ramarna finns det många billigare rätter att laga, som garanterat är lika goda och uppskattade på julbordet!

8

VÄNLIG JUL

Tips på recept:

Salt kolafudge

Ingredienser:

3 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl ljus sirap

50 g smör, skuren i bitar

100 g vit choklad, hackad

1 tsk flingsalt + extra till garnering

Gör såhär:

1. Häll grädde, strösocker, vaniljsocker och sirap i en kastrull, gärna tjockbottnad så att det inte bränns vid. Koka på medelvärme till 120 grader. Rör försiktigt då och då.

2. Ta kastrullen från värmen och rör ner choklad, smör och salt och blanda till en slät smet.

3. Klä en form med bakplåtspapper, ca 10x20 cm i storlek.

4. Häll smeten i formen, strö över lite flingsalt. Låt stelna, skär i lagom stora bitar och förvara i kylskåp.

Mjuk pepparkaka med glasyr och lingon

Ingredienser:

200 gram rumsvarmt smör

4 dl strösocker

3 ägg

3 dl filmjölk

4 dl vetemjöl

1 msk malen kanel

2 tsk malen nejlika

1 msk malen kardemumma

0,5 msk malen ingefära

0,5 msk bikarbonat ev tinade lingon att dekorera med

Till glasyren:

150g rumsvarmt smör

Tips!

Passar perfekt att frysa in.

Julbordskassen

Det här kan vara lite av en chansning, då vissa kassar faktiskt kan vara väldigt dyra. Men är man få personer så kan det vara värt att kolla på vilka butiker eller restauranger som erbjuder julbordskassar, perfekt om man till exempel är två personer som vill äta julbord utan att behöva laga en enorm mängd mat.

Fyndhörnan

Det är svårt att undgå att mat är dyrt just nu. Många butiker har dock blivit duktiga på att sänka priset på varor med kort datum, så ett tips kan vara att leta upp närmsta fyndlåda i mataffären. Även i delidisken kan man göra riktiga kap när varor behöver förbrukas, så våga kika där också för chansen att göra billigare fynd till julbordet!

300 färskost, typ Philadelphia

8 dl florsocker

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget och tillsätt filmjölken.

3. Blanda mjöl, kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära och bikarbonat i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och rör till en jämn smet.

4. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter.

5. Ta ut och låt svalna.

6. Rör ihop smör, färskost och florsocker i en skål och bred ut över kakan.

7. Skär kakan i lagom stora rutor och garnera med lingon.

Text Kajsa Jansson Layout Emma Stenmark Illustration Elvira Löfquist Boström
9

“Man känner sig lite exkluderad från LinTek då de sällan syns till här”

“Det är omöjligt att få biljetter till event i Linköping, se bara hur det gick med UK.”

“Det vore kul om man kunde gå på lite arrangemang i linkan”

“Bussarna till och från hoben var kaos, alldeles för få för att få med ett helt campus”

10
“Det är tråkigt att man ser dem så sällan”

Funderingar från en hemvändare

När jag var liten trodde jag alltid att det skulle kännas speciellt att bli vuxen. Som att jag skulle vakna en dag och känna en tydlig känsla av att den jag var hade tagit en ny, mognare form. Som att all barnslighet och förmåga att skjuta upp saker av ren envishet bara skulle ha runnit av mig. Riktigt så blev det kanske inte, för med facit i hand känner jag mig precis som mitt sextonåriga jag när jag trevar mig fram genom alla ansvar som vuxenlivet för med sig. Mogen och ansvarsfull, absolut, men förmågan att sätta mig själv i stressiga situationer har jag tyvärr inte vuxit ifrån.

Det är ingen hemlighet att tiden gör att vi växer åt olika håll, så är det även med mig och mina vänner. I takt med att jag börjat packa min väska inför jullovet så jag har också börjat fundera över hur det kommer att kännas att komma hem den här gången. Kommer alla att vilja ses? Eller kommer någon dra en halvdålig ursäkt i sista minuten för att slippa undan? Det grundar sig trots allt inte i att vi inte tycker om varandra, utan bara att det är lite svårare att hitta en gemensam punkt att mötas vid när alla har vuxit åt så olika håll från vår utgångspunkt.

Jag kommer hem med resväskan fylld av det jag upplever här, någon annan har hoppat av vad de trodde var deras drömutbildning efter att ha läst nästan halvvägs. Vissa har skaffat barn eller väntar med spänning på att deras första ska födas. Någon har köpt villa med sjötomt, en annan bor i studentkorridor eller hemma hos föräldrarna för att hålla nere kostnaderna. Någon planerar bröllop med personen de varit kära i sedan tonåren medans andra inte ens letar, de är nöjda med att vara själva.

Det är med andra ord inte särskilt svårt att förstå att vår vänskap har ändrat skepnad i takt med att vi själva har gjort det, våra liv cirkulerar inte längre kring samma prioriteringar. Fulvinsrundor och mammaledigheter kanske inte riktigt hör hemma i samma universum. Det är fint att se sina vänner göra allt det som de drömt om i livet, även om det innebär att vi flyger iväg åt alla möjliga håll. Vissa har flugit så pass långt att det är dags att släppa taget, vilket också är okej. Men andra svävar i periferin, alltid närvarande när jag behöver dem som mest. När vi väl ses kan vi prata i timmar över en flaska vin, eller spela sällskapsspel tills magen gör

ont av skratt.

En brokig skara personer som en gång i tiden var varandras största trygghet, men som vuxit upp och skaffat sig egna trygga punkter att hålla hårt i. Vi kanske inte alltid kan sätta oss in i de problem som uppstår i varandras liv, men det kanske också är det som gör vi att vi håller ihop ändå – våra olika perspektiv hjälper oss. Det är dags att stänga datorn nu och börja packa min väska, vika ner allt det jag vill berätta om mellan lager av stickade tröjor och vinterskor. Kanske spara lite plats bland allt i väskan för att fylla på med deras egna upptåg. Längtar efter att få träffas och höra vad alla gjort sedan vi sågs sist och vart vi alla ska härnäst.

Text Kajsa Jansson, Layout Ylva Bröms, Illustration Anna Wynne
11

VAD KOMMER HÄNDA MED LINTEK?

Det är ingen hemlighet att söktrycket till många poster inom LinTek har varit lågt. Ta som exempel München Hoben, hur nära var det inte att Linköpings egna Oktoberfest stod utan general? Vad blir konsekvenserna och hur arbetar LinTek för att motverka detta? I en intervju med marknadsföringsansvarig och kårordförande i LinTek hoppas jag få lite svar…

För att ta reda på om marknadsföringen kan ha något med det låga söktrycket att göra träffade och intervjuade jag marknadsföringsansvarig Amanda Forslund i LinTeks kårledning:

Hur har marknadsföringen gått till tidigare? Vad har ni gjort för att locka studenter?

Amanda börjar med att säga att hon endast kan svara på vad hon har gjort det år som hon har suttit på posten. En sak som däremot har varit återkommande (även i år) är att plantera idén om att vilja arbeta heltid tidigt. De försöker därför nå ut till ettan genom att berätta att det finns möjlighet, kanske inte precis nu, men senare i studietiden, att ta studieuppehåll och söka sig till LinTek. Många som söker heltidsposterna har varit medvetna om möjligheten sedan tidigare och bestämmer sig sällan på plats om att ta ett studieuppehåll. Det har dock hänt att några bestämmer sig under sökperioderna.

Jag tror inte att någon har missat att LinTek också marknadsför under rekryteringsperioderna och då försöker de vara så öppna som möjligt med vad de arbetar med och hur det går till. Under denna period försöker de även synas lite mer än vanligt. LinTek ser dock också till att synas lite

Text Tintin Johansson Mäcs Layout Ylva Bröms
12
Illustration Elvira Löfquist Boström Foto Fanny Bergman & LinTek

då och då, även när det inte är rekryteringsperiod, och att vara öppna och tillmötesgående. Amanda trycker på att hon alltid, under tiden hon har suttit på posten, har försökt jobba med transparens. Hon vill också försöka visa att LinTek är mer än bara en logga genom att visa ansiktet på studenterna som faktiskt sköter allt. Det är därför de montrar ibland, och under sökperioderna montrar de varje dag.

Är det något i marknadsföringen som har varit bristande?

Vad vill ni göra annorlunda till nästa sökperiod?

Här får jag till svar att något Amanda vill försöka trycka på lite extra är balansen mellan att det är ett stort och ansvarsfullt arbete, men att det också utförs av studenter.

Arbetet som kåren utför är viktigt, men de som jobbar i LinTek, och de som kommer göra det i framtiden, är trots allt studenter. Det är inte lika skräckinjagande som det kanske verkar.

Jag har även ställt några frågor på mejl om konsekvenserna av det låga söktrycket till kårordförande Ramazan Uslu:

Vad tror du konsekvenserna blir av det låga söktrycket?

Både för er som jobbar och för de andra studenterna?

“Ett lågt söktryck är såklart inte bra och leder till att mer arbete behöver läggas ner för rekrytering, men vi jobbar såklart hårt för att det inte ska påverka vår verksamhet.”

Kan ert arbete fungera när det är så mycket fyllnadsrekryteringar och vissa vakanta poster? Hur blir arbetsbördan?

“I skrivande stund har vi under mitt verksamhetsår endast fyllnadsrekryterat för SOF och valberedningen och hade endast svårigheter med att rekrytera en SOF-general. Pandemin har varit en stor anledning till svårigheterna till fyllnadsrekrytering för specifikt SOF, eftersom det endast händer vartannat år, vilket leder till ett stort kunskapsgap om vad SOF är och hur otroligt rolig den festivalen är!

I övrigt är fyllnadsrekrytering något vi helst undviker till största mån. Det belastar vår marknadsföring och informationsspridning, då mycket tid går till just precis fyllnadsrekryteringen.”

Hur märks det låga söktrycket av på utskott såsom SOF och München-Hoben?

“Det har varit svårigheter att rekrytera för SOF, eftersom det endast händer vartannat år. I samband med pandemin har det skapat svårigheterna som uppstod under rekryteringen av generalen för SOF23. Hur det faktiskt kommer påverka SOF är en väldigt bra fråga.

Vi har i dagsläget lämnat över arrangemanget av SOF23 till RIKS-Smask och tror att de kommer att göra ett bra jobb, även om det inte kommer se exakt ut som det har gjort tidigare år.

Generellt ser vi ett högt söktryck på de poster som inte kräver heltidsengagemang och är väldigt glada över de som vill vara med och bidra till LinTeks arrangemang för ett trevligare studentliv.”

Någon övrig kommentar, till exempel varför man borde söka till LinTek?

“Den otroliga utvecklingen som man får som person under sitt år och den märkbara skillnaden som man gör för studentlivet och studenterna är båda väldigt stora anledningar till varför det är värt att engagera sig inom LinTek!

Vi söker personer till våra utskott, hel- och deltids poster kontinuerligt under året så håll utkik på våra sociala medier!”

13

LiTHanians

Julhäfte

Denna gång är det inte bara LiTHanians skribenter som har skrivit, utan hela LiTHanian har skrivit ihop sina bästa jullåtar och julrim. Vi presenterar LiTHanians julhäfte!

Julens Lugn

Tända ljus i fönstren lyser, Utanför står folk och fryser

Snart är terminen över, Och man får paket som man behöver

Åka hem och vila ut, Ända till tjugondag knut

Kalle Anka på TV, Blir en paus innan Tenta-P

För en sekund, även om den är kort, Kan stressen och pressen glömmas bort

Men till slut hinner världen ifatt, Ingen mer O helga natt

Avslutar året med ring klocka ring, Börjar det nya med komplettering

Hoppas ni får en riktigt god jul, Vi ses nästa år för ännu mer kul!

14

Fixa och trixa

Klappar som ska ges och stjärnor som ska stjärnas

Sen kommer baket som ska bakas, och efter Lucia går tärnor som ska tärnas

Rimmen som ska rimmas gör dig så orolig och stirrig Tänk om iPhonen som mormor ska få gör henne alldeles virrig?

Stöket och stressen sprider sig över land och riken

Det är lätt att kännas sig ensam, snål eller besviken Men, glöm inte bort, det vackraste med alltihopa är väl ändå musiken?

Vårt Fulvin har rymt

Melodi: Vår julskinka har rymt

Vers:

Nu är julen här, alla studenterna myser Men vår lilla dunk med sin frånvaro lyser

Ack vad är väl vin och saft så söt på sittning och galejer?

Nä, korv i bröd är bara död, men fulvin är nåt för sig!

Ref:

Vårt fulvin har rymt och sittningen börjar om en timma!

Vårt fulvin har rymt, hur kan en dunk bara försvinna?

Har ingen sett vår lilla dryck, utan den dör sittningen med ett ryck!

Vår fulvin har rymt, det tycker vi är grymt!

Vers:

Våran dunk den drog, har ni hört, ett sånt fulvin

Men den trodde nog på ett liv efter jäsning

Den sa good bye och stack på partaj, till Shanghai

Ja, tiden rann så han försvann, en ojäst saft var han!

Ref:

Vårt fulvin har rymt och sittningen börjar om en timma!

Vårt fulvin har rymt, hur kan en dunk bara försvinna?

Nu ger vi opp, för utan dens sprit blir sittningen till skit!

Vårt fulvin har rymt, det tycker vi är grymt

Ref:

Vårt fulvin har rymt och studenterna kommer om en timma

Tre fulla studenter

Melodi: Tre pepparkaksgubbar

Vi komma, vi komma från förfesten i Ryd På vägen vi vandrat tillsammans hand i hand. Så fulla, så fulla vi äro alla tre, O’ Ovven på kroppen och gången den e sne’.

Tre fyllon, tre fyllon på nykterhetens rand, till KK, till KK vi komma hand i hand. och hemma i kylen vi lämnat våran sprit, Men pluntan är i fickan, vi vill inte åka dit.

Vårt fulvin har rymt, hur kan en dunk bara försvinna?

Har ingen sett vår lilla dryck utan den dör sittningen med ett ryck!

Vårt fulvin har rymt, det tycker vi är grymt

Vårt fulvin har rymt och studenterna kommer om en timma

Vårt fulvin har rymt, hur kan en dunk bara försvinna?

Nu ger vi opp, för utan dens sprit blir sittningen till skit!

Vårt fulvin har rymt, det tycker vi är grymt.

Text LiTHanians redaktion

Layout Emma Stenmark

Illustration Anna Wynne

15

Ingen missar när

CAMPUS SKRAMLAR

Ingen missar när Campus Skramlar, och nu i veckan skramlar campus rejält. För tredje året i rad sluter LiUs studenter samman och visar att studenter också kan. Förra året skramlade LiUs studenter ihop hela 280 000 kronor. Tänk att vi som lever på en tajt budget och knappt har råd med nudlar kan skramla ihop så här mycket!

Campus Skramlar är ett engagemang som bedrivs av studenter, med förhoppningen att samla in så mycket pengar som det bara går. Föreningen har endast funnits i tre år, men har gått ofattbart fort fram. Förra året samlade Campus Skramlar in över en kvarts miljon tack vare det fantastiska deltagande från LiUs studenter. I år hoppas projektgruppen på ett lika förstklassigt intresse från studenterna. Alla bidrag, stora som små, är betydelsefulla.

I år består projektgruppen av 13 drivna studenter. Projektledarna för gruppen är Kajsa Jansson och Maja Sjöström. Kajsa läser Grafisk design och kommunikation (GDK) medan Maja läser Kommunikation, samhälle och medieproduktion (KSM). Till projektgruppen kan precis alla LiUs studenter söka, oavsett vad man studerar. Det är ett mycket öppet och fritt engagemang. I den här artikeln har jag samlat all info du behöver om Campus Skramlar!

Campus Skramlar? Vad är

Campus Skramlar är ett engagemang som bedrivs av studenter, med förhoppningen att samla in så mycket pengar som möjligt till välgörenhet. Den drivande frågan, och grunden av Campus Skramlar, är mänskliga rättigheter och att skänka pengar till välgörenhet. Campus Skramlar samlar varje år in pengar för musikhjälpen, men de stänger aldrig dörren för att andra insamlingar.

Vad är musikhjälpen?

Musikhjälpen är ett engagemang som hålls varje år, i december månad, med fokus på att belysa de problem vi har i världen med ett nytt tema varje år. Syftet är att samla in så mycket pengar som möjligt till de behövande genom olika former av insamlingar. Maja och Kajsa ser det som Sveriges sätt att sluta samman inom juletider och bidra till en bättre värld. Alla hushåll i hela landet kan engagera sig och kolla på musikhjälpen.

Projektgruppen, övre rad från vänster: Johan Bäcklund (Webbansvarig), Isa Lindholm (Formgivare), Ida Oskarsson (Föreningskontakt), Dasmit Sethi (Föreningskontakt), Teo Hedelin (Företagskontakt). Nedre rad från vänster: Greta Ahnér (Formgivare), Alicia Svensson (Eventansvarig), Kajsa Jansson (Projektledare), Maja Sjöström (Projektledare), Elvira Broström (Eventansvarig), Moa Norlander (Marknadsföringsansvarig), Liv Halldén (Kassör), Simone Hornell (Fotograf)

16
Text Hanna Hjertstöm, Layout Emma Stenmark, Foto Fanny Bergman

Hur kan man som student engagera sig i Campus Skramlar?

För det första kan du bidra till Campus Skramlar-bössan. Den är i full rulle nu och skramlar på.

För att få en ännu bättre inblick i Campus Skramlar föreningen så sätter jag mig ned med Kajsa och Maja som svarar på mina frågor!

Vad har ni för drömmar i år och nästkommande år för Campus Skramlar?

Men genom att bara komma på alla olika engagemang så bidrar du även till bössan. Köper du t.ex en inträdesbiljett till Campus Skramlars egen kravall – Skramerallen så har du bidragit till insamlingen. Du kan alltså göra roliga saker samtidigt som du bidrar till välgörenhet. Campus Skramlar-quizet och puben har ni förhoppningsvis redan varit på, men den efterlängtade Skramerallen är ännu att komma. Campus Skramlar är däremot inte de enda som anordnar event i samband med insamlingen, utan massvis av föreningar anordnar alla möjliga sorters evenemang. Så

Vi drömmer såklart stort och hoppas på att samla in så mycket pengar som det bara går! Men vi är samtidigt tacksamma för precis allt. Oavsett hur mycket pengar som samlas in har vi gjort en vinst. Det känns bara så bra att få vara med och känna att man bidrar till en bättre värld.

För nästkommande år hade vi blivit otroligt lyckliga om engagemanget växer vid Campus Linköping och t.om vid andra universitet. Idag består projektgruppen endast av studenter från Campus Norrköping, vilket vi tycker är synd. En lösning på detta hade varit att Campus Linköping skapar en egen Campus Skramlar projektgrupp eller att bara få in fler engagerade studenter från Linköping. Vi önskar även att Campus Skramlar sprider sig till andra universitet runt om i Sverige. Ett ökat engagemang innebär att man skramlar mer, vilket är det vi vill!

Vad är ni mest taggade på i år för Campus Skramlar? Att dra igång! Förverkliga alla våra planer och se engagemanget och bössan växa. Att få se alla studenter hjälpas åt för att det ska bli en tryggare barndom inom flykt.

I år är musikhjälpens tema En tryggare barndom på flykt från krig. Så skrapa ihop era sista mynt från månadens CSN och skramla till en bättre värld!

Hoppas vi ses på skramerallen!

”Många bäckar små, alla bidrag är lika viktiga.”
Hjälp oss att skramla!
för
17
Möt projektgruppen
Campus Skramlar 2022!

TE

LITHANIAN STAR JULNYHETER

Äntligen är tiden kommen, det är dags för en ny upplaga av LiTHanian testar! Denna gång har vi i redaktionen testat diverse julsnacks och såklart även årets glögg Blossa. Hemma hos vår käre chefredaktör samlades vi kring soffbordet för att smaska och slurpa på julnyheterna. Efter varje tugga diskuterades det om huruvida det var gott respektive juligt. Nyfiken på utlåtandet? Kika på nästa sida...

18
Text Emelia Jonsson, Layout Ylva Bröms, Illustration Anna Wynne, Foto Fanny Bergman

Blossa 2022

Först ut; Blossa! För många är det en självklarhet att provsmaka årets Blossa, det är det även för oss i LiTHanian!

I år tar glöggen med oss till New Orleans, jazzmusikens födelseort. Smaksatt med bland annat rom, lime, passionsfrukt, chili och rökt paprika är drycken ett hett inslag vid adventsfikat. Gällande smaken rådde det delade meningar i redaktionen, vissa älskade den och vissa tyckte inte om glöggen lika mycket. Oavsett kunde vi ändå enas om att glögg är väldigt juligt, om än New Orleans-inspirerat i år.

Smak: 4/5

Julighet: 4/5

Totalt betyg: 4/5

OLW Cheez Snow Ballz

Ostbollar gjorda på vit majs med smak av vit cheddar och sourcream, en liten blekare variant av de klassiska ostbollarna helt enkelt. Något som inte var blekt däremot var smaken, dessa bollar var något som redaktionen fastnade för! De kunde dock ha varit lite juligare enligt oss… Om

Gifflar saffran

Till synes helt vanliga gifflar, men förtrösta ej! Dessa gifflar är nämligen smaksatta med saffran och fyllda med mandelmassa. Kanelbullens juliga syskon gick hem hos redaktionen och de flesta tyckte att en giffel med saffran är någonting bra. Dock var saffranssmaken inte så framträdande och gifflarna kunde ha varit lite juligare, i alla fall om ni frågar LiTHanian.

Smak: 4/5

Julighet: 3/5

Totalt betyg: 3,5/5

Trocamust

Trocadero + julmust = sant? Svar nej! Bara för att någonting går att göra betyder det inte att man ska göra det. Gör om, gör rätt Trocadero! Det enda positiva med Trocamusten är att den är lite kul och en gnutta julig.

Smak: 1/5

Julighet: 2/5

19

LinTek med just nu?

I vårt förra nummer kunde ni läsa om vilka LinTek är, vilka poster som finns och deras huvudsakliga roller. Frågan är ju då vad de håller på med just nu? Medan vi andra sitter och kämpar på med studierna, vad gör kårledningen då? Jag har kontaktat fem av LinTeks heltidare och nedan följer korta svar från dem!

Kårordförande: “Mitt största fokus är den kontinuerliga arbetsledningen. Utöver arbetsledning så har det varit mycket fokus på uppstart av verksamhetsåret på många håll och se till att allt rullar på som det ska. Ett väldigt coolt arbete som pågår just nu är implementeringen av Orbi, som är en digital lösning till festbiljetter, vilket jag verkligen ser fram emot!”

Vice kårordförande: “Just nu är den största saken jag jobbar med budgetrevidering inför vårterminen. Utöver det spenderar jag mycket tid med det vardagliga arbetet, både inom det ekonomiska samt med arbetsledning.“

Utbildningsansvarig: “Jag har jobbat med att ta fram ett nytt avtal för vårt utbildningssamarbete med sektionerna som omprioriterar de kraven vi ställer på sektionerna och skiftar fokus till andra aspekter än tidigare. Jag har också jobbat tillsammans med mitt LUST-utskott mycket kring våra SLR-punkter (punkter till studentledningsrådet) som vi vill presentera till LUST-styrelsen.”

Centralt arbetsmiljöombud: “Som CAMOstud arbetar jag just nu med planering av utformandet av nya Corson (cykelvägen och hela området kring cykelvägen ska göras om på Campus Valla). Jag arbetar även med ett nytt projekt som heter Trygga kårhus tillsammans med SAm, kårservice och de andra kårerna. Projektet handlar om att skapa tryggare miljöer på våra kårhus samt att göra det lättare för studenter att höra av sig till oss som driver projektet. Dessutom gör jag en utvärdering av LiU:s lokaler, möbler och placering av möbler.”

Det här är bara några exempel på vad LinTeks styrelse arbetar med just nu, arbetsuppgifterna kan skilja sig lite beroende på när på året det handlar om. Ganska stor skillnad mot att sitta och tentaplugga!

Studiesocialt ansvarig: ”Jag arbetar just nu med att utvärdera Nolle-P, revidera mottagningspolicyn och ta fram förbättringar till nästa mottagning. Jag arbetar även med ett projekt tillsammans med Kårservice och de andra kårerna som heter trygga kårhus där vi arbetar för att förebygga sexuella trakasserier och skapa en så trygg miljö som möjligt på våra kårhus. Avslutningsvis så har jag också börjat dokumentera mitt arbete och förbereda för att kunna lämna över till en efterträdare så fort den blir invald.”

Vad jobbar
Ramazan Uslu Julia Kortz Beatrice Svensson Sasan Keshmiri Ingrid Rylander
20
Text Tintin Johansson Mäcs, Layout Emma Stenmark, Foto LinTek
21
24

HETA STOLEN

Är du en av de som ibland undrar vad LinTek egentligen håller på med, varför de gör som det gör eller varför de inte gör saker som kanske behövs?

LinTek kan kännas långt bort och det är inte alltid som man har koll på vad som sker bakom kontorsdörrarna på kårallen. LiThanian har därför fångat Ramazan Uslu för att ställa några snabba och viktiga frågor, även de lite obekväma.

Hur kommer det sig att kursutvärderingarna går så dåligt? Vad gör ni för att förbättra det? Det resultat vi får från kursutvärderingarna är nyanserat och väldigt brett, även med lågt deltagande i vissa kurser. Kursutvärderingarna är något som LinTek har startat på eget initiativ så att vi kan plocka upp allt det som inte fångas upp av LiUs egna kursutvärdering, vilket är väldigt uppskattat från universitets håll. Vi ser det som ett otroligt viktigt verktyg för utveckling av kurserna och utvärderingarna brukar efterfrågas av universitetet i de fall de saknas. Vi tycker såklart att ett högre utvärderingsdeltagande är positivt och kommer fortsätta jobba för det.

Kommer Studentorkesterfestivalen inte att finnas längre? Det var trots allt uppskattat av många. SOF kommer fortsätta att finnas, men i år så var söktrycket väldigt lågt och därför kunde vi inte tillsätta en projektledare. Planen för framtiden är att kunna genomföra SOF25 i LinTeks regi igen och vi tror att Riks-SMASK kommer göra ett jättebra jobb i år när dom arrangerar SOF23.

Vad gör ni för att folk ska vilja engagera sig mer? Känner ni att det behövs tas till extra åtgärder för att få igång engagemanget?

Pandemin har varit ett stort hinder för engagemang. Restriktioner som påverkade utbildning och gemenskap ledde till svårigheter för engagemang. Nu efter pandemin ser vi att studentlivet startar upp igen och likaväl

LinTeks arbete för engagemang. I dagsläget ser vi en positiv trend mot engagemang och vi kommer att fortsätta bevaka hur trenden ser ut.

Hur mycket av det som LinTek omsätter går egentligen tillbaka till medlemmarna?

LinTek är en ideell förening precis som vilken sektion som helst, vilket betyder att mycket av vår ekonomi går tillbaka till studenterna på tekniska fakulteten. Detta genom kursutvärderingar, kortförmånerna och våra större arrangemang såsom LARM och mottagningen. LinTek bidrar för ett ökat samarbete mellan sektionerna själva men även mellan LinTek och sektionerna genom bland annat utbildningar och råd. Är man intresserad av att ta del av vår budget så kan man kontakta LinTeks Vice Kårordförande.

med LinTek

Hur tänker ni angående LinTeks frånvaro i Norrköping?

Ni är endast på campus Norrköping på torsdagar, räcker verkligen det?

Det är något som LinTek anser är en stor utmaning.

Vi jobbar för att synas i Norrköping och vara en del av campuset. Som ett exempel så har vi deltagit på Trappans torsdagsquiz och hållit i ett quiz på en pub, men vi tittar fortfarande mot andra alternativ för att kunna synas mer och kännas som en del av Norrköpings campus.

Uppmuntrar LinTek föreningar i Linköping att synas i Norrköping för att öka inkluderingen mellan campus?

I dagsläget så pågår inget arbete för detta, men på Kalasmottagningen så kan studenterna i Norrköping vara med, träffa på och se alla föreningar som vi har på LiU.

Hur arbetar ni för att säkerställa att våra utbildningar ska vara konkurrenskraftiga?

Vi jobbar kontinuerligt för att utbildningarna ska bli bättre. Vi gör det genom att vara med i forum med universitetet/ fakulteten och säkerställer att studenternas röst når fram. Utöver detta så har vi ett system för våra egna kursutvärderingar för att kunna själva följa upp och se till att förändringar sker.

Hur jobbar ni för att motverka onödig stress bland studenterna?

Vårt konstanta arbete inom utbildning, gemenskap och framtid bidrar starkt till att teknologstudenterna kan känna sig trygga i sin studietid. Vi jobbar konstant för förbättring och har gjort det de senaste 50 åren som LinTek har existerat.

Text Emelia Jonsson Layout Emma Stenmark Illustration Fanny Bergman Foto LinTek

Ditt horoskop

Det vankas ett nytt år och vi vet väl alla vad det innebär? Ett nytt horoskop som förutspår dina kommande månader! För man kan ju inte ta sig an det nya året helt oförberedd, eller hur? Fortsätt läsa för att ta reda på vad just du ska tänka lite extra på, och vad du ska akta dig för…

Väduren

Det här är året då ditt självförtroende kommer lysa! Sätt upp nya och tydliga mål, för det här året kommer du vara väldigt framgångsrik i det du gör. Det kommer gå bra för dig med studierna, så kämpa på! Ditt starka självförtroende kan dock göra så att du lätt hamnar i bråk och det vill du försöka undvika. Var försiktig när du gör grupparbeten! Men passa däremot på att utnyttja ditt självförtroende om du är ute efter en ny kärlek, man kan ju inte älska någon om man inte älskar sig själv, eller hur?

Tvillingarna

Det går rykten om att det här är året då ditt sexliv kommer nå helt nya nivåer. Du kommer vara oemotståndlig, så ta chansen att hitta den rätte. 2023 kommer även vara fullt av energi! Dina nya energinivåer borde du utnyttja för att utveckla dig själv, både fysiskt och psykiskt. Försök hitta en ny hobby eller lägg lite extra krut på studierna. En fågel viskade i mitt öra att du kan prova att stretcha lite extra, vem vet när det kan behövas? Akta dig för sträckningar dock, för det gör ont.

Lejonet

Kör bara kör! Eller KBK som man också säger. Sitt inte och vänta på att livet ska komma till dig, för det gör det inte. Ge dig ut och leta efter nya äventyr! Ta lite ledigt och gör det där du alltid har velat göra. Åk ut och res, gå en spännande kurs eller varför inte starta ett eget projekt? Är det något du inte har vågat berätta för någon så är det också dags nästa år, men tänk på att inte gå för fort fram! Året är ändå 365 dagar långt, så ta din tid att komma på en riktigt bra formulering först.

Kräftan

Försök ta det lite lugnt nästa år, för dina starkaste egenskaper kommer vara uthållighet och ambition. Du kommer ha ett stort driv framåt med många höga krav, så glöm inte bort att ta hand om dig själv också! Gör det till en vana att berömma dig själv varje dag. Lägg också lite extra tid på din partner om du har någon, har du inte det så ska du se att det snart blir ändring på det! Den som har väntat på något gott har väntat klart nu, ta första steget och kör! Det kan inte bli sämre än att det blir en katastrof… Skämt åsido, det kommer gå bra!

Det här är tyvärr inte året då du kommer gå på flest fulvinsrundor, utan 2023 blir ett relativt lugnt år. Passa på att umgås med dina nära och kära och sätt upp en lista på dina prioriteringar. Även om det kanske inte blir så många gånger nästa år, så tänk ändå på att när du väl är ute och röjer så go wild! Röj lite mer än du brukar, det kommer bli dunderkul! Risken finns dock att du kommer råka ut för förkylningar ofta, så se till att äta mycket vitaminer och mineraler så att du inte går miste om något roligt!

Jungfrun

Din starka egenskap kommer nästa år att vara minnesförmågan, så varför inte satsa lite extra på de där riktigt svåra (eller tråkiga) kurserna? Det här kan vara året då du äntligen lämnar alla omtentor bakom dig! Har du inga omtentor så kan du vara glad för det, då kanske du istället ska testa att engagera dig i något utskott? Eller så glömmer du allt som har med skolan att göra och ställer upp i en minnesteknikstävling istället, bara för att du kan. (Stjärnorna är dock inte så säkra på att det är den bästa idén.)

20 mars - 19 april 20 april - 20 maj 21 maj - 20 juni 21 juni - 21 juli 22 juli - 22 augusti 23 augusti - 22 september 26

horoskop för 2023

Vågen

Du får hålla hårt i pengarna nästa år, för det kan bli knapert! Tänk efter om du verkligen behöver gå på alla kravaller eller om det kanske räcker med några stycken? Men se då till att varje kravall eller utekväll är bättre än den förra, det måste vara värt det! Är det alldeles för tufft med ekonomin kanske du ska fundera på att skaffa ett extrajobb? Tänk då bara på att hinna med studierna också! (Annars finns det ju de som låter sin partner betala allt åt dem, så ta ett litet snack med din sambo om du har någon och se vad som händer...)

Skytten

Vem är det som betyder mest för dig? Ge denna person lite extra uppmärksamhet nästa år, så ska du se att du kommer bli rikligt belönad! Exakt hur är svårt att säga, men något bra kommer garanterat att hända. Samtidigt ska du undvika att hamna i konflikter, för har du otur så kan 2023 vara året då du inte alltid får som du vill. Men frukta icke! Alla stöter på motgångar ibland och det är inte värre än att du får försöka igen (eller försöka glömma bort det helt enkelt, och det vet vi nog alla hur man gör, eller hur?)

Vattumannen

Tro lite extra på dig själv nästa år, det kommer göra susen! Alla dina problem kommer vara som bortblåsta när 2023 närmar sig sitt slut, bara du fortsätter kämpa på och fortsätter älska dig själv. Ibland kanske det känns lite tuffare, men ge inte upp! You can do it! Som hjälp på traven är det rekommenderat att du dansar extra mycket, oavsett om det finns musik eller inte. Kan du inte dansa? Inga problem, för alla kan dansa! Vill du inte dansa? Nehe, gör inte det då, men då får du göra något annat istället. Typ steppa.

Skorpionen

Oj, oj, oj! Här har vi någon som kommer vara med om något riktigt stort! Vad kan det vara? Det kan jag tyvärr inte avläsa från stjärnorna, utan det är något som tiden får utvisa… Passa under tiden du väntar på att dricka och äta gott, det är bra för både kropp och själ. Unna dig lite lyx i vardagen eller testa lite olika matkulturer! Kanske hittar du en ny favorit? Tänk bara på att inte få i dig något du är allergisk mot, det är inte alltid så roligt. 2023 kommer för övrigt att bjuda på många sköna lediga dagar, så passa på och njut!

Stenbocken

Alla tentor kommer gå sååå bra nästa år, så satsa på att lära dig något helt nytt! Gör en egen podd med dina kompisar, starta en TikTok där du visar dina dansskills eller lär dig spela ett instrument (OBS, kanske inte trummor eller trumpet om du bor i korridor eller har tjuriga grannar). Den här chansen får du bara året 2023, så missa den för guds skull inte! På kärleksfronten kommer det också gå bra, så det är bara att fylla alla lediga tider i schemat med dejtkvällar. Kör en egen Bachelorette/Bachelor, fast mer privat.

Fiskarna

Ta chansen och laga trasiga relationer nästa år, om du har några. Är alla dina relationer i toppskick så ta och laga något annat! Till exempel din gamla rostiga cykel som har haft punktering i ett år, det är faktiskt dags att fixa den nu. Annars kommer det dröja vem vet hur många år till. Dessutom (det spelar ingen roll om du har 50 stycken redan), borde du också köpa dig en växt! Spice it up lite med en cool växt som inte är ett palettblad eller en minikaktus. Dina kompisar kommer bli väldigt avundsjuka, men berätta inte var du köpte den!

23 september - 22 oktober 23 oktober - 21 november 22 november - 21 december 22 december - 20 januari 21 januari - 18 februari 19 februari - 19 mars
27
Text Tintin Johansson Mäcs Layout Emma Stenmark Illustration Elvira Löfquist Boström

HELLO AND WECOME TO LIU?

Suddenly you are thrown into a sea of Swedish students. Studying at university is nerve wracking for everybody, but even more for those who have traveled far from home. Sometimes the introduction can seem to have gone a little too fast. How does Linköpings University and LinTek include international students?

I got the opportunity to interview four international students, all the way from the Netherlands and Germany to France. Two of them are Erasmus exchange students, while the other two are studying international master programs. One thing they all agreed upon was that one reason they came to Sweden was because of the nature and amazing outdoors it offers.

To welcome Erasmus students there is an introduction week with events, but most events take place in Linköping. For the students studying in Norrköping it is difficult to always commute to Linköping for the events and to buy tickets. The school bus (campusbussen) does not run later than 6/7 pm, and taking the train every time becomes too expensive. One student expressed that when she started to study in Norrköping, she knew more about campus Linköping than campus Norrköping. For the international master programs the introduction week did not even include social events, just projects regarding the program.

Since Linköpings University is not an “international university”, the teachers and students all speak Swedish and almost

Text Hanna Hjertström, Layout Ylva Bröms, Illustration Elvira Löfquist Boström
28

all of the students are Swedish. This applies to the courses the exchange students take. The go to language in class is Swedish, and the teachers are not strict about language preference. Students often get to choose between Swedish and English, which means that the international students now and then have to sit and listen to a presentation in Swedish, which they learn nothing from. They even have to occasionally raise their hands to mention that they are exchange students, who do not speak Swedish. When the teacher then announces the class to switch from Swedish to English, it becomes very noticeable that the international students are there. All eyes are on them. This can also cause them to feel like a burden, because other Swedish students look disappointed when switching to English.

All of the interviewees expressed the feeling of the Swedish students not being curious about them. No one comes up to them and directly asks them questions about who they are, where they are from and so on. This causes them to interact mostly with other international students, since it feels easier because they are in the same boat. This is a two way street, but it may be that you are more nervous when you are new to the class. However, when the international students themselves ask questions to Swedish students or have been involved in group works with them, they describe them as super friendly, easy going and positive! They love the fika pauses and the relaxed environment. This differs from many students back home, the students here are more relaxed and even more helpful.

What is the best thing about studying in Sweden?

“The teachers are super approachable, thoughtful and adaptable.”

“The classroom environment.”

“The students are more relaxed, there is not as much stress about schoolwork.”

“I love how we study group work! I have noticed that Swedes love the fikapaus, they think it is very important.”

“I love being able to bike to school and all of nature. I really want to stay here. I have met a few Swedish friends, took a while but I have them now! Makes me feel more integrated into the country.”

“The calmness and stress free vibes!”

The international students would like the bridge between the Swedish students and international students to link more together. They want to be more integrated into Swedish culture and to the country, which becomes easier with Swedish friends. Right now the two student associations they rely on are ISA (International student association) and ESN (Erasmus student network). Unfortunately there is simply not enough information in English about the other student associations. So, even though they want to join student associations, they do not receive enough information about what it is and how to be involved. One student described that it feels like two separate spaces, the Swedish speaking and the English speaking. She feels like the LinTek section does not include international students much.

WECOME
“It feels like two separate spaces, the Swedish speaking and the English speaking.”

TEKFAKFORSKAR

VETENSKAPLIG VISUALISERING MÖTER KONST

Filmen”Omnejd” är ett nytt uppslukande konstverk som skapats av konstnärer och forskare med hjälp av avancerad visualiseringsteknik. Konstverket visas på Visualiseringscenter C och utgår från naturen och omgivningarna kring Norrköping.

Domteatern på Visualiseringscenter C i Norrköping är en av världens mest avancerade. Till vardags visas 360-gradersfilmer som tar publiken in i kroppen, ut i kosmos och förklarar vetenskapliga fenomen genom visualisering i ultrahög upplösning. Men nu kliver även konsten in under domteaterns valv.

Bakom satsningen står Norrköpings forskningsfond som finansierat projektet och anställningen av en konstnär och en kompositör, som fått uppdraget att utforma en helomslutande, eller immersiv, ny konstupplevelse, som ska visas i domteatern.

– I domen kan man dela upplevelsen med andra jämfört med till exempel virtual reality. Det sfäriska utrymmet möjliggör också en inre resa. Det är något jag har utforskat med det här projektet, säger Natalia Oliwiak, bildkonstnär och motion graphics designer, som är artist-in-residence, vid Institutionen för teknik och naturvetenskap, ITN, vid

Linköpings universitet. Filmen, som fått titeln ”Omnejd”, utgår från naturen och omgivningarna kring Norrköping.

– Mitt mål har varit att jobba med experimentell visualisering som har terapeutiska aspekter, baserat på sfäriska inspelningar av naturen. Jag har försökt hitta den lilla delen av naturen som vi inte märker till vardags, säger Natalia Oliwiak.

För att skapa en film som kan ge publiken en uppslukande upplevelse behövs även ljud och musik. Johan Lundberg är kompositören som fick uppdraget att skapa en ljudbild som motsvarar filmsekvenserna och ger samma lugnande effekt.

För att ljud och bild ska samspela har Natalia Oliwiak och Johan Lundberg samlat material tillsammans i Norrköping med omnejd.

30
”För den här typen av filmer behöver händerna vara väldigt stadiga. Minsta skakning märks väldigt tydligt i domen och på så stor skala. Ett oväntat problem var myggor som bet på händerna och förstörde flera tagningar”, säger Natalia Oliwiak

Jag har fått fundera på hur man får ett ljud att bli omslutande. Målet var att frammana en sinnesstämning som man kan försvinna i, lite förtrollande. Man vill åt en atmosfär som är lite övernaturlig eller drömmig, säger Johan Lundberg.

Men ”Omnejd” är mer än ett konstfilmprojekt. Forskare vid Linköpings universitet ska också studera det slutgiltiga resultatet samt publikupplevelsen med sikte på att formulera ny design och teknisk kunskap om immersiv visualisering.

Ahmet Börütecene är biträdande universitetslektor på avdelningen Medie- och Informationsteknik vid ITN. Han ska bland annat undersöka den design-relaterade utmaningen med redigering av filmat material och specialeffekter för domer. I anslutning till det undersöks också det som kallas modal synergies på engelska. Det vill säga hur ljud och bild kan stärka varandra så att summan blir större än delarna.

– Vi är vana vid platta skärmar men i domen går vi in i en annan värld. Den mest intressanta aspekten är att den omger oss och vilka följder det får. Vi tenderar att bli mer engagerade både i historien och hänge oss mentalt i en domteater. Dessutom är kroppen med i upplevelsen vilket gör att det känns som vi själva rör oss i scenen, säger Ahmet Börütecene.

Tanken med en artist-in-residence är inte ny inom forskarvärlden. Exempelvis vid Cern i Schweiz, Fraunhoferinstitutet i Tyskland och Max IV i Lund har konstnärer fått artist-in-residence för att vetenskaplig och teknisk forskning ska berikas av konstnärliga perspektiv och arbetssätt. Att initiera ett liknande projekt i Norrköping föll sig ganska naturligt i och med att det finns erfarenhet av både populärvetenskaplig framställning och en stark musikscen.

Anna Öst är producent för ”Omnejd”. Enligt henne är det övergripande målet dels att se hur domformatet kan användas i en konstnärlig praktik som skapar nya typer av upplevelser. Men också att testa hela konceptet med ett artist-in-residence-program och hur det kan generera ny kunskap och innehåll.

– Det har funnits utmaningar i hur vi bäst skapar förutsättningar för att kunna bjuda in kreatörer och ger dem bra förutsättningar att arbeta i det ganska tekniskt komplexa format och system som vi har. Att se hur Natalia och Johans föreställning har växt fram och hur de arbetar med formatet på helt nya sätt har varit både spännande och givande, säger Anna Öst.

”JaG har försökt hitta
den lilla delan av naturen som vi inte märker av till vardags”
Text Anders Törneholm Layout Rakel Qvarfordt Illustration Thor Balkhed Ahmet Börütecene, Natalia Oliwiak och Johan Lundberg är teamet bakom filmen ”Omnejd” Natalia Oliwiak är bildkonstnär och motion graphics designer som har tio års erfarenhet av arbete med film i domteatrar
31
Anna Öst, Producent för ”Omnejd”

ÖSTERGÖTLAND FIRA jul i

Nu har du snart tagit dig igenom ytterligare en termin av studier, grattis! Julen nalkas och många studenter börja känna att hemlängtan kommer krypandes. Julen har mängder med traditioner kring sig och det är inte konstigt att man känner en viss längtan efter hemhemma. Kanske är detta din första jul i Östergötland? För att dämpa hemlängtan och få lite ljusglimtar i mörkret har LiTHanian tagit fram en guide på saker man kan hitta på i Östergötland under julen!

Julbord

Vad ger egentligen mer julkänsla än att äta julbord? Samla ihop ett gäng kompisar, ställ in siktet på sillen och börja sleva. Perfekt för studenter är IKEAs julbord som både är billigt och inkluderande när det kommer till specialkost.

Julbord på IKEA

Var: Västra Svedengatan 7, Linköping

När: 17 november - 23 december

Pris: 199kr som Family-medlem, då får du även en kupong på 50kr som du kan handla annat för på IKEA.

Skridskor

Att åka skridskor är en perfekt vinteraktivitet, i alla fall för de med bra balans. Är du som jag och spenderar mer tid med rumpan på isen än ståendes på skridskorna så kan du ju alltid sitta på läktaren och titta på istället!

Isovalen

Var: Bakom Campushallen, campus Valla

När: Från mitten av december

Pris: Gratis

Bandybanan, Himpan

Var: Vattenverksvägen 10, Norrköping

När: Från 24 oktober

Pris: Gratis

Norrköping Light Festival

Varje år kring jul hålls en ljusfestival i hela Norrköping. Runt om i staden kan du hitta upplysta konstverk från flera olika konstnärer. Målet med ljusfestivalen är att lysa upp tillvaron under den tiden på året då det är som allra mörkast. Norrköping Light Festival blev en omedelbar succé 2015 och har varit återkommande varje år sedan dess. Har du inte besökt ljusfestivalen så är det verkligen ett hett tips!

Var: Norrköping

När: 25 november - 8 januari

Pris: Gratis

Sagojul på Kolmården

Vill du försvinna in i julmyset och känna dig som ett barn igen för en dag? Då kanske sagojul på Kolmården är någonting för dig! Vandra runt i det frostiga sagolandet, besök tomten på Nordpolen eller kolla på eldshowen vid skymningen. Och du, glöm inte att säga hej till Bamse och hans kompisar!

Var: Kolmårdens djurpark

När: Till och med 8 januari

Pris: Från 299 kr/vuxen

Skramerallen med Campus Skramlar

Varje år anordnas Skramerallen, en kravall som drar in pengar till välgörenhet. Precis som förra året går pengarna oavkortat till Musikhjälpen och deras ändamål 2022; En tryggare barndom på flykt från krig. På med ovven och dansa med gott samvete då all vinst går till ett gott ändamål.

Var: Kårhuset Trappan, campus Norrköping

När: 14 december

Pris: Priset är inte satt i skrivande stund. Följ Campus Skramlar på sociala medier för mer information!

Text Emelia Jonsson Layout Emma Stenmark Illustration Elvira Löfquist Boström Foto Fanny Bergman
32
33

INANCIAL TIMES

Inancial Times # 5 2022

Av och med: Ebba, Mårten, Avcshy, Ezekiel inancial.times@isektionen.se

Fax: +46 8 700 65 00

Ledare

Kära läsare, Tonerna från Orgeln i Westminster Abbey ekar fortfarande tungt i luften när Inancial Times överlämnar årets sista upplaga till tryckeriet. Det har varit ett händelserikt år med festerister utan erfarenhet, statsministrar utan majoritet och krig utan slut.

Det är dock vissa saker som består, år efter år. Hinken till kaffee har firat godtyckligt jubileum och universitetet omvandlas till ett barnkalas för fattiga likt många firanden förr. I-Ettorna har fått sina kväljande dräkter och klistrar på emblem i samma takt som ipikuré tappar läsare och ekonomerna förlorar jobb. Tvåorna jämför scheman med Paint-ingenjörerna och undrar hur de kan få ut civilingengörexamen. Treorna på campus njuter av tiden innan de solbrända packet kommer hem och undrar om de haft det “okej” här hemma . Fyrorna har redaktionen inte sett till då de spenderat majoriteten av vaken tid i en snälltågs kupe och fiskat efter ett internship i storstaden som g0svinto högst sannolikt redan pixat. Vi gratulerar femmorna som tillslut signat och önskar de lycka till i karriärtrappan, hoppas innerligt att de inte blir omsprungna av någon maskinerna som läst en kurs från IL- nämnden och titulerar sig som “industriell ekonom”.

I dagens nummer hälsar vi vår nyaste rekryt Ezikiel Ciftue varmt välkommen. Han levererar en krispig analys av det adla avskaffandet och redaktionen är övertygade om att orden kommer beröra under hans tidevarv hos Inancials. Vidare önskar Redaktionen sina läsare en rik jul och ett rikligt nyår. Från oss alla, till er alla, en lågkonjunktur.

En ljusglimt i mörkret

Lika förvånad blir jag när kretinet begår etikettsbrott som antalet gånger sulan på mina Chanel rört vid parketten inne i Baljan: Noll.

Kretinet begår etikettsbrott. Det ligger i dess natur och är en förutsättning för att vara ett kretin. Från kretinets obildade och omdömeslösa mörker finns ingen utväg, här föds kretinet och här dör kretinet. Självaste tillvaron är för kretinet sådan av dålig etikett. Det dricks kaffe utan en skvätt Louis XIII. Det cyklas istället för att få skjuts av butler, och skulle kretinet mot förmodan försöka sig på ett skämt görs det inte allt för sällan på egen bekostnad.

Konsekvenserna av dessa missöden till incidenter är det inte kretinerna själva som lider av. Det är det vi som gör. Vi som tillhör den ädla och ideologiskt superiora men isolerade grupp av bättre börd. För det är vi som tvingas lukta på kretinets kaffestinkande andedräkter, som tvingas dela föreläsningssal med dessa svettluktande kretiner, och som tvingas lyssna på skämt av dålig karaktär. Personer av börd vet att roliga skämt görs på annans bekostnad.

2. Två till tre ädla vänner

3. En oädel ”vän”

Såhär gör du:

1. Sitt ner i komfortabel divan eller schäslong

2. Häll upp varsitt glas Dom Perignon

3. Häll för guds skull inte upp något glas till din oädla ”vän”

4. Skämta nu på din oädla ”väns” bekostnad

“För en mer formidabel tillvaro”

PS. Redaktionen vill passa på att klargöra en potentiell feltolkning av denna upplysande artikel. Redaktionen tycker att det är bra att kretiner gärna skämtar på egen bekostnad eftersom det besparar redaktionen besväret att själva behöva göra det. Redaktionen står dock fast vid att kretinets skämt är av sådan karaktär att ett förbjudande av sådana varmt hade välkomnats. DS

Tomten

Av: Avschy af von Blahd

Stämningen i baljan är tryckt och hård

Högst aktningsfullt, Ebba Börsch Krasch

Redaktionen vet vilka ni är, ni som får lida av kretinernas oädla, gräsliga och djuriska beteende. Som en tröst i höstmörkret vill vi därför presentera er med receptet till en garanterat formidabel afton.

Du behöver:

1. Två flaskor Dom Perignon (gärna från förra millenniet och allra helst nedärvt)

Kretinets närvaro får mig att svimma

Alla i jeans men jag i päls av mård Skjuten vid slottet i morgondimma

Tanken vandrar i julens ban

Om vilket paket som kommer ligga under gran

Förra årets besvikelse var en lägenhet med stuckatur i taken

I år får fanimej tomten vara vaken

36
WORLD BUSINESS NEWSPAPER

Föreningsportföljen

Inför verksamhetsåret 2022/2023 trillade ett meddelande in i Redaktionens e-brevlåda från ingen mindre än självaste sektionsordförande själv - herr Maximilian Wallhem. Ärendet var brådskande; herr ordförande ville se över sektionens föreningsportfölj för att identifiera vilka föreningar som bör utvidgas respektive avvecklas, och var på jakt efter konsulter att leverera rakbladsvassa koncernstrategianalyser. Det är inte någon slump att herr Wallhem vände sig till Redaktionen för Inancial Times då samtliga redaktionsmedlemmar har landat tre internships innan trean, med andra ord ett i-hattrick. Uppgiften hamnade i undertecknads knä och analysverktyget som togs till hand hämtades från en gammal arbetsgivare - BCG-Matrisen.

För en icke-insatta I:are som inte vet vad BCG-matrisen är så kommer här en påminnelse om matrisens fyra bestående kategorier: Stjärnor,

Ödestiget avskaffande

Det har alltid i varit högadelns mening att Riddarhuset är och skall förbli ett hus för den större människan. Resan dit har tagit form på olika sätt men alltid varit anlag på en heroisk insats för samhället. Innan domedagen 1975 satt monarken i benämningen att tillge adel- och grevskap till adekvata släkten. Meningen med försvagandet av monarkens makt var att skapa större jämlikhet mellan individer i Sverige. Motsatsen visade sig dock vara resulterande. Det moderna Sverige genomsyras av uppgivenhet, allt till grund av att riksdagen fråntog individens möjlighet att

Frågetecken, Kassakor och Hundar. Resultatet av Redaktionens analys kommer följdenligt:

Casegruppen: Den enda av sektionens föreningar som hjälper sektionens mindre begåvade medlemmar att få ett internship av rang. Sektionen rekommenderas att investera flera procentenheter av framtidsfonden i föreningen.

INDEkrew: Redaktionens grävande journalister har identifierat en stigande trend för sektionens lilla dansförening och ordförande Sven Gihöften förväntas gå på knäna under kommande sökperioder

Integrera: Efter många år på toppen av sektionens näringskedja har Integrera roffat åt sig en stor del av sektionens årliga sökningar. Tendenser på det motsatta har emellertid börjat bubbla upp efter ett uttalande från en aktiv medlem som lyder: “Integrera

är mini-CM”. Vart kommer hybrisen ta dem härnäst? Många undrar, Redaktionen vet.

Ipikuré: Efter svårigheter att fylla höstterminens platser ser det riktigt mörkt ut för sektionens billiga skvallerblaska. På grund av undermåliga löp och osedligt språkbruk rekommenderas sektionen att avteckna föreningen på studs.

någon gång kunna bli adlad. Dagens Svensson har nu ingen motivation att uppnå något i livet om det ändå inte kan resultera sig i eventuell adling. Redaktionen yrkar härmed att återinföra monarkens forna makt och vill samtidigt bidra med några förslag till hur den mindre människan skulle kunna bli adel.

Precis som i Giza står samhällets pyramid alltjämnt stadigt. Med det sagt ter det sig att individen tagit sig upp till överklassen innan den kan börja fundera på att ingå i något större. Genom modern heroiska insatser

kan individen övervägas av monarken. Exempel på dessa kan vara att upplysa världen om hur sin födsel går till, normalisera skönhet samtidigt som man är en ensamstående mamma eller att kapitalisera på missahandlade proletärer istället för att ringa 112. Listan är lång men kräver det yppersta från borgaren, håll hoppet uppe kära läsare!

37 WORLD BUSINESS NEWSPAPER
Hög Låg Låg Hög Marknadstillväxt Marknadsandel INDEkrew Hundar Kassakor
Frågetecken Stjärnor

Nattredax recenserar: Y-bandet

I hopp om att lära oss mer om Y-sektionens historia bestämde sig vi i NATTREDAX att lyssna på det uråldriga Y-bandet.

Till vår förvirring var detta band inte en inspelad kassett med sektionens historia inläst, utan en grupp sektionsaktiva människor som samlades med märkliga instrument framför en förväntansfull publik. Som enkla ingenjörer kände vi oss oerhört vilse då inget av instrumenten ens liknade en multimeter eller annat bekant mätinstrument.

Efter att cirka 40 minuter passerat och vad vi endast kan anta var ljudet av decibelstarka mätningar tystnat tog vi vår chans. Vi armbågade oss varsamt fram genom publiken för att fråga dessa ‘Y-bandare’ vilken sorts experiment som just utförts. Medlemmarna svarade kortfattat att de just “spelat ett gig”, innan de bestämt vände ryggen till, likt då Hunkman formulerar gränsvärdessatsen på tavlan, och började packa ner sina ‘instrument’.

‘Spela ett gig’, hur gör man det egentligen? Förresten så säger man väl ‘en’ gig? Vår vetskap inom nattredax säger att spel oftast förvaras med hjälp av gigabytes, men att giggen i sig inte är särskilt roliga att spela på.

Mätningarna ‘bandet’ utförde gick gissningsvis väldigt bra då publiken gav en stående ovation efter de var klara (det fanns inga sittplatser vid scen).

NATTREDAX presenterar:

En Juldikt

Vi stiger tidigt opp och far Vallfart bort med ljus på Hunkmans hjässa. Sen rusas i vårt T-kök och överallt är stök, från Viagraparken till C-hus stressa.

Som hjälp med elektroniken denna HALVLEDARE som guide Inlämningsuppgiften är egentligen första steget efter detta rekomenderar vi den etablerade visst är det enkelt!

För fler exempel gå till https://www.nattredax.se där har vi samlat lösningar till samtliga kurser

Och allesammans ska, sådan tentastress ha och därför har Y:aren brådska, för nu är det jul igen, ja nu är det tenta-p igen, och omtentan mullrar likt fjärran åska.

38
Efter ett tappert försök att lära oss om sektionens historia blev det bara tydligare hur lite vi egentligen visste.

VivetallaattmåletmedYärattklaraalladuelleri Terra,inteminstmotMünger-såävenidettaspel!För attlyckasmåsteduplugga,upplevastudentliv,ochgåtill Baljan.Hardulyckatssamlapådig60HPochtardigtill Terraduvunnitspelet!

Regler:

Samtligaspelareförsersigmedenspelpjäsochställer denimärkesbacken.Juflerdimensionserpjäsen spänneruppdestobättre.

Personenmedhögstmedelbetygbörjar.Samtliga spelarebörjariårskurs1.

Varpersonsturgårutpåattslåtärningenoch flyttasåmångastegframellerbak,på.Landar pjäsenpåmeden,ellermåste spelarenslåtärningenigenförattfåeffektsom ärangivenimotsvarandetabell.Omeller ärdivideratmedtvågesochtashalvamängden HP.Närallaeffekteräravklaradegårturenöver tillnästaspelareipositivriktning.

OmenspelarelandariTerra(behöverejgå jämtut)finnstvåfall:

HP>=60:Dutogexamen!

HP<60:Välkommentillnästaårskurs (läs:årskurs++;),gåtillbakatillmärkesbacken. Nukanduendastgåframåt.Varjehändelse gerellertarHPgernuextraHPenligtEkvation

1.HändelsersomtarHPkanintegeHP,avsett bonusenligtEkvation1.

f(årskurs)=-årskurs²+6*årskurs-5(1)

Studentliv:

1.Missafest +3HP

2.Söputdig, ståöverettkast

3.Ingetnapp +2HP

4.Fickförköp, immunitet*

5.Supapåtisdag:D

6. , immunitet*

Baljanchans:

1.Långkö, ståöverettkast

2.Fikabiljett, ettextrakast

3.Slutpåkaffe.Gåhalvasteg(påbåde och)tillsTerraeller,Extrasymptikast

4.Extrastarktkaffe, +5HP

5.Polarenbjuder,bokstavligen. Spelarentillvänsterbjuder nuvarandespelarepåkaffe

6.Hittajobbaresblippkort, extrakast *immunitetlåterspelareundgåeffektenavettkasteller bytaettP?/S?/B?motnågonavdeandra(måste användasinnantärningenkastas).

Pluggchans:

1.Kuggatenta -3HP

2-5.Klarakurs,likamångaHPsomtärningvisar

6.Ekonomersintromatte +10HP

z

Sektionssidorna

LÄSARNAS

TANKARjultips

Julen är här och Lucia står vid dörren. Tidningen är redan full av lite olika jultips på hur man kan fira, men vi i redaktionen vill ju såklart veta och dela med oss av er läsares bästa jultips. Vi har frågat och ni har svarat! Här kommer er läsares bästa jultips för att kunna få en så bra jul som möjligt!

Baka MASSOR! så luktar det gott

hela tiden och du behöver inte oroa dig för att inte ha mellis

Ta långa promenader under jul så du orkar äta mer mat och julgodis!

Rumsgranar är mycket mer miljövänliga än stora granar .

Gör en minijulgran av vad som helst om du inte får plats med en riktig! Pynta med det som finns hemma

Att komma ihåg att varva ner och njuta av att bara vara ledig

olen i glögg lls inte

julfilmer !

Skriv rim på paketen, det blir roligare då!

Skridskor är en kul aktivitet om du inte är rädd för att bryta benen!

Glögg och must löser alla världens problem

Köp julklappar i tid för att inte behöva stressa på julafton

Våga gå emot normen och spela julmusik året runt för maximerade feels

DIYa julklappar! Roligt, personligt och tacksamt för plånboken

Vi tycker så mycket om att höra era tips, tankar och vi vill gärna höra mer! Sitter du på ett alldeles eget bidrag till tidningen, en observation, eller kanske bara en hälsning? Maila in dem till chefred@lintek.liu.se. Eller sitter du med i en sektion och vill synas på LiTHanians sidor? Maila då redaktor@lintek.liu.se!

LÄSARNAS
Rakel Qvarfordt & LiTHanians läsare Ylva Bröms

Besök vår webbsida!

Tack för den här gången!

Vi ses igen i nästa nummer, annars hittar ni oss alltid på våra sociala medier:

@LiTHanian @lithanian @LiTHanian

44
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.