LiTHanian #3 2022

Page 1

3

Nr. 3 maj 22


Tack till dig som är medlem i kåren!

Förutom att du som medlem i kåren stöttar kårens arbete får du bland annat: • • • • • • •

20% rabatt på mat på alla kårhus 20 kr rabatt på biljetten till alla fester på kårhusen Ett nytt häfte med unika medlemsrabatter varje termin 15 % rabatt på elektronik, kontorsmaterial, med mera hos BokAB Rösta och kandidera till FuM Möjlighet att engagera dig inom kåren Och sist men absolut inte minst; Du fortsätter få LiTHanian!

Nu när läsåret drar sig mot sitt slut är det några av er vars medlemskap som går ut. För er gäller det att förnya medlemskapet nästa termin om ni fortsatt vill ta del av förmånerna ovan. Osäker på när ditt medlemskap går ut? Skanna då QR-koden eller gå in på medlem.lintek.liu.se och logga in med ditt LiU-ID. Medlemskapet kan du förnya tidigast i början på juli.

Hur uttalas LiTHanian? LiTHanian uttalas [litta-NI-jan].

Namnet kommer från en kombination av LiTH (Linköpings Tekniska Högskola) och ordet litania, som betyder klagosång.

LiTHanian är en kårtidning som utkommer fem gånger per år till alla medlemmar i LinTek - Linköpings teknologers studentkår. ADRESS

Lintek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

ANSVARIG UTGIVARE Ulrika Henriksson

FRAMSIDA

Illustration: Elvira Fagerholm

TRYCKERI LTAB


Jag tycker inte om att säga hejdå. Jag klarar inte ens av när en Disney-karaktär gör det på film utan att jag bryter ihop. Men nu är det dags för mig att lämna detta kapitel bakom mig. Det är dags för mig att säga hejdå till studentlivet, hejdå till kårhusen, föreläsningar och AK, och ett hejdå till LiTHanian. Även om jag ser fram emot vad som väntar runt hörnet efter examen så tar jag in varje sekund av den sista av tiden som är kvar, där ovven och föreningshoodies är standardplagg. Så många gånger jag svurit över att vara student. Snäv budget, plugg som aldrig får ett slut och matlådor som ibland ser ut som något katten bidragit till. Snart byts dock mitt studentliv ut mot ett arbetsliv och jag kommer sakna allt det där som jag förbannat mig över under dessa år. Studentlivet är något alldeles särskilt, och trots att det kan innebära stressiga perioder och svåra kurser, så är det också fyllt med glädje och minnen.

Mitt och redaktionens år är snart slut. Det finns inget så fint som att engagera sig i studentlivet. Jag vill tacka redaktionen för allt de producerat. Jag vill tacka er som läst de artiklar som skrivits. Jag lämnar snart över LiTHanian i Rakels trygga händer, det kommer bli alldeles fantastiskt ska ni se.

Varje sak har sitt slut, och nu är det dags för mig och redaktionen 21/22 att checka ut. Tack för att ni delat det här året med oss <3.

Ulrika Henriksson Chefredaktör

AR ORDET

CHEFREDAKTÖRE

Mitt sista ord. Mitt sista år. Min sista tid som chefredaktör och student. Vad i hela friden ska jag skriva?


REDAKTIONS 1

2

Ulrika Henriksson | Chefredaktör

chefred@lintek.liu.se

“I am not a regular mom. I am a cool mom”.

Douglas Lunde | Redaktör

redaktor@lintek.liu.se

“Det gäller att ha känsla för feeling”

Anja Jarochenko | Krönikör kronikor@lintek.liu.se

Det blev ingen CD

3

Linnéa Norman | Layoutansvarig

layoutansvarig@lintek.liu.se

“Om du inte är en del av lösningen, så är du en del av problemet!” - min pappa

Constanza Lacorazza | PR

lithanian-pr@lintek.liu.se

Inte med den attityden

4

Hanna Gunell | Layout layout1@lintek.liu.se

The Office S5E14, 09:11

Beatrice Svensson | Fotograf fotoansvarig@lintek.liu.se

“Macke, ring åklagaren!”


FRÅGAN

K O O B R A E Y N O I T I ED

Agnes Friberg | Layout layout2@lintek.liu.se

Allt kan hände och allt kan vände

Livia Jönsson | Skribent skribent1@lintek.liu.se

HOLD ON, HOLD ON, HOLD ONH O L D O N!! Her SISTER was a WITCH, riGHT? And what was HER sister? A PRINCESS. THE WICKED WITCH OF THE EAST BRO. You’re gonna look at me and you’re gonna tell me that I’m WRONG?! Am I WRONG?! She wore a crown and she came down in a BUBBLE, DOUG. Grow up, bro. GROW UP.

Milla Fjelkestam | Illustratör

illustrator1@lintek.liu.se

Varför vara bäst när man kan vara helt okej?

Malin Bengtsson | Skribent

skribent4@lintek.liu.se

¯\_(ツ)_/¯

Mathilda Sjöbom | Skribent skribent3@lintek.liu.se

AKA hon som inte pluggar GDK

Hilma Spik | Webbansvarig

webbansvarig@lintek.liu.se

Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd Tove Jansson (Muminpappans memoarer <3)

Elvira Fagerholm | Illustratör

illustrator2@lintek.liu.se

Samurajer fanns i Japan fram tills 1867, den första faxmaskinen uppfanns 1843 och Abraham Lincoln mördades 1865. Det finns alltså en period på 22år då det är fullt möjligt att en samuraj skickat ett fax till Abraham Lincoln. Sjukt.


10

12 16

14

08

10

12

I klorna på koffeinet - om koffein och hur det påverkar oss

TekFak forskar - “Spännande att enskilda proteiner inte syns, men är så otroligt viktiga”

Blir det ett vanligt Nolle-P? - intervju med MA-L och MA-N

20

21

22

Midsommar - vad vet du faktiskt om högtiden?

30

Bakom kårens kulisser - uppskattning till kårens aktiva

Att göra midsommarkrans - 3 versioner med olika ambitionsnivåer

Studentlivet löser studentlivet! - LiU:s studentliv har fått sig en boost i marknadsföringen!

32

34

Horribla horoskop - hur blir din sommar?

Douglas’ knep och knåp - perfekt att ta med till stranden i sommar


22

32

36

38

14

Ett besök och en lägesuppdatering - häng med kårstugan - uppföljare till tidigare artikel om LinTek:s kårstuga

24

16

Fixa femman i grunken - mattehjälpens bästa tips till dig som vill lyckas med grunken

26

18

Vego på en budget - 4 stycken budgetvänliga recept

28

Poster - en poster som du kan riva ut och hänga upp

Dags att packa vuxenväskan - existentialism med smak av smuligt vin

Vad har hänt med omtenta-p i oktober? - intervju med kårordförande och utbildningsansvarig

36

38

39

Redaktionen flyttar ut - ett år har gått och vi tackar för oss

Uti vår korre - rim om att försköna sitt boende

Sektionssidor - Nattredax, TBI, Maskin, D-sektionen och Inancial Times

innehåll.


i klorna på

koffeinet 08


Text: Malin Bengtsson, Layout: Linnea Norman, Illustartion: Milla Fjelkestam

Det är måndag morgon. Ögonlocken är tunga, sömnbristen påtaglig, dagens första föreläsning nära förestående. Det finns bara en sak som kan rädda den här dagen från att bli olidlig: kaffe. Sätta filter i bryggaren eller skopa snabbkaffe i koppen, det går på rutin och snart står den varma koppen tryggt mellan händerna. Det är i det närmaste en ritual som måste genomföras varje morgon, och det inte bara för den goda smakens skull. För koffein, kanske kaffets allra heligaste komponent, är en drog. Åtminstone i det avseende att det stimulerar nervsystemet, är beroendeframkallande och kan orsaka abstinensbesvär. Placerat i kategorin centralstimulerande droger ter sig dock ändå koffein som ett helt okej val när det kommer till att välja sitt gift – i samma kategori återfinns nämligen även kokain och amfetamin. När vi då häller i oss vårt morgonkaffe, som innehåller ungefär 95 mg koffein om det är bryggt och 60 mg om det är snabbkaffe, händer flera saker i kroppen. Av dessa är två stycken extra intressanta att känna till.

Till att börja med binder koffeinmolekyler till samma receptorer i hjärnan som adenosin. Adenosin är det hormon som får oss att känna trötthet, och när det inte kan binda till rätt receptorer hindras det från att utföra sin uppgift. Resultatet blir att vi känner oss piggare, men vid fel tid på dygnet kan resultatet likväl klassas som sömnsvårigheter.

Koffein leder även till att blodkärlen i hjärnan drar ihop sig. Detta innebär att om vi inte får i oss vår dagliga dos ökar plötsligt blodflödet till hjärnan, och vi löper då risk att drabbas av den ökända huvudvärk som ofta uppstår vid koffeinabstinens. Och koffeinabstinens, vad är det om inte en anledning att fortsätta klunka koffeintunga drycker vareviga dag? Kanske har du själv stått där, med den tomma kaffeburken i handen eller vid det ödsliga campus-fiket – eller så har du bara bestämt dig för att äntligen få bukt med beroendet – och känt besvären komma krypande. Huvudvärk, trötthet, kanske även illamående och muskelvärk…

Det dröjer 12 till 24 timmar från vårt senaste koffeinintag för abstinensen att göra entré; därefter kan den klamra sig fast i upp till nio dagar. Att tvärt sluta med koffein innebär därmed ofta en ganska brant uppförsbacke, men genom att istället stegvis trappa ner under två till tre veckor kan åtagandet underlättas betydligt. Att inte tillfredsställa det dagliga koffeinbehovet kan alltså leda till en del besvär, men likaså kan att få i sig för mycket koffein. Den dagliga rekommenderade maxdosen för vuxna ligger på 400 mg, vilket i runda slängar är lika mycket som fyra koppar bryggkaffe, åtta koppar svart te, två burkar energidryck, eller tio burkar cola. Visst kan det ibland kännas lockande att dricka betydligt mer – det är säkert många av oss som till och med tenderar att romantisera tio koppar kaffe natten innan en tenta – men det är i stort sett aldrig en bra idé.

För om koffein är livets substans de första fyra kopparna kaffe, så är det motsatsen efterföljande koppar. Att överskrida maxdosen kan leda till alltifrån ängslighet och illamående, till skakningar och hjärtklappning. Det bäddar för en rätt så obehaglig upplevelse – ett högt pris att betala för den där extra koppen.

Allt som allt har koffein ett antal effekter och egenskaper som är värda att känna till. I slutändan handlar det dock inte om huruvida de bra aspekterna överväger de negativa eller tvärtom, utan snarare om vilka aspekter som är mest framträdande i varje enskilt fall. Om ett dagligt koffeinintag leder till återkommande sömnsvårigheter är det kanske dags att övergå till koffeinfritt, men om koffeinet är det som kickar igång livslusten på morgonen är det bara att fortsätta avnjuta morgonkaffet. Ur ett rent vetenskapligt perspektiv innebär en regelbunden måttlig koffeinkonsumtion inga egentliga långsiktiga fördelar, men inte heller behöver en regelbunden måttlig koffeinkonsumtion innebära några långsiktiga nackdelar. Låt beroendet leva eller inte, det spelar ingen större roll.

09


TEKFAK FORSKAR

Hur tar man reda på hur ett protein ser ut, när det aldrig sitter still utan ständigt skiftar form? Det är en av utmaningarna för LiU-forskarna som studerar ett cancerrelaterat protein, MYC. Målet är att lägga grunden för utveckling av cancerläkemedel genom att i detalj visa hur detta gäckande protein fungerar.

Här behövs finreglering med andra ord. Och troligtvis behövs flera olika sätt att justera MYC:s aktivitet i cancerceller. Det som visar sig som förhöjd MYC-aktivitet i tumörer kan vara slutresultatet av många olika mekanismer. Vad som gått fel kan skilja sig åt från fall till fall.

Cancer uppstår när celler utvecklar egenskaper som gör att de kan bryta mot reglerna. Cancerceller kan skydda sig från att bli dödade av kroppens immunförsvar, de kan dela sig ohämmat, sprida sig till andra platser i kroppen och bilda nya tumörer där. De kan till och med bli odödliga. För att det ska gå så långt måste många funktioner i cellen bli störda och bidra till de mekanismer som omvandlar en normal cell till en tumörcell.

För forskare inom strukturbiologi, som vill studera proteiners struktur och 3-dimensionella form i detalj, innebär MYC en spännande utmaning. MYC skiftar nämligen ständigt skepnad.

– Jag tycker att det är så fascinerande, och totalt obegripligt, att kroppen över huvud taget fungerar. Att det blir fel ibland tycker jag är mindre konstigt än att det så ofta fungerar. I vår forskning försöker vi förstå de processer som ofta blir fel i cancer, säger Alexandra Ahlner, förste forskningsingenjör vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM.

Forskarna i professor Maria Sunnerhagens grupp intresserar sig särskilt för ett protein med namnet MYC. MYC ligger på andraplats på listan över de proteiner som oftast är felreglerade i cancer (proteinet p53 innehar den inte så smickrande topplaceringen). Ofta har MYC onormalt hög aktivitet i aggressiva cancerceller, där det fungerar ungefär som en gaspedal som fastnat och driver på tumörutvecklingen. Att hitta sätt att bromsa MYC skulle därför kunna vara en väg fram till nya läkemedel mot cancer. Forskare världen över söker efter fungerande sätt att göra det på. För det är förstås inte så lätt som det kan låta. – MYC är involverat i väldigt många processer i friska celler. Det går inte att slå ut MYC:s funktion helt, för då skulle väldigt mycket sluta fungera i cellerna, säger Alexandra Ahlner.

10

– Vårt mål är att hitta en panel av molekyler som kan användas för att stoppa MYC:s framfart i kroppen. Det vi gör i vår forskning öppnar upp möjligheter att angripa MYC på en flank, men det finns massor att göra på andra flanker också. Vi hoppas att vi om tio år har en hel uppsättning av strukturbiologiskt förankrade sätt att stoppa MYC, säger Maria Sunnerhagen.

De senaste årtiondena har forskare kommit fram till att det finns så kallade oordnade proteiner, eller intrinsically disordered proteins som de kallas på engelska. Runt en tredjedel av alla proteiner har delar som är oordnade, vilket gör dem väldigt anpassningsbara. MYC är ett av dem.

– Det jag tycker är absolut mest intressant är inte hur proteinerna ser ut, utan hur de rör sig. I stället för att få en stillbild på dem, vill vi ha en film, kan man säga. Proteinerna är förstås för små för att kunna filma, så vi behöver i stället hitta de parametrar som beskriver dem och sedan modellera i datorn, säger Alexandra Ahlner, som har en civilingenjörsexamen i kemisk biologi från LiU i botten. Hur fångar man då formen hos ett protein som ständigt rör sig? I det här fallet använder sig forskarna av kärnmagnetisk resonans, eller NMR (eng. nuclear magnetic resonance). Metoden bygger

Bild 1.

”Spännande att enskilda proteiner inte syns, men är så otroligt viktiga”


på att atomkärnor har en magnetisk egenskap och fungerar som extremt små magneter. Samma princip används i magnetkameror som används för medicinska undersökningar av människor. Men NMR-utrustningen som forskarna har i labbet utsätter proverna för mycket starkare magnetfält. Enkelt uttryckt tittar forskarna på signaler som ändras när den kemiska omgivningen runt atomen blir annorlunda. Det kan exempelvis ske när proteinet veckas på ett nytt sätt så att nya atomer kommer nära varandra i den nya 3-dimensionella formen. Eller när atomer i ett annat protein kommer tätt intill för att de båda proteinerna interagerar med varandra vid just den punkten. Genom att göra NMRundersökningar under olika förutsättningar kan forskarna dra slutsatser om hur proteinet rör sig eller vilka punkter i proteinet som är viktigast för interaktionen med ett annat protein.

MYC arbetar nämligen inte ensamt. MYC:s funktioner i cellen är beroende av att detta protein interagerar med mer än 300 andra proteiner. Denna förmåga till anpassning är troligtvis tack vare att det är ett oordnat protein och blixtsnabbt kan ändra struktur. Ett sätt att reglera MYC:s aktivitet i cellen skulle därför kunna vara att störa samspelet mellan MYC och viktiga samarbetspartners.

Bild 2.

Bildtexter

Bild 1: ”Det vore jättespännande att hitta fungerande läkemedel mot MYC, som är det näst mest felreglerade proteinet i cancer”, säger Alexandra Ahlner.

I en studie som nyligen publicerades i tidskriften Nucleic Acids Research visar forskarna vilka delar av de båda proteinerna som är direkt involverade i interaktionen. Dessa områden är nya intressanta mål för framtida läkemedel som hindrar MYC:s funktioner i tumörceller.

Bild 3: NMR-utrustningen som forskarna undersöker proteiner med har ett eget rum. Mätningarna är känsliga för vibrationer och personer med pacemaker inte får komma i närheten av den starka magneten.

– I de flesta fall vid cancer är problemet att det finns för mycket MYC, så vi är intresserade av om det är möjligt att dra ner på nivåerna. Tidigare studier har visat att om interaktionen mellan dessa proteiner kan hämmas så bryts MYC ner i större utsträckning, säger Alexandra Ahlner.

Bild 2: ”Den här forskningen är en spännande mix. Det handlar om att förstå sig på naturen, samtidigt som metoderna vi använder innebär en del programmering, analys av data och har inslag av kvantmekanik”, säger Alexandra Ahlner, här framför NMR-utrustningen på labb.

Text: Karin Söderlund Leifler Layout: Linnea Norman Foto: Olov Planthaber

Bild 3.

TEKFAK FORSKAR

I samarbete med kanadensiska forskare har LiU-forskarna nyligen detaljstuderat interaktionen mellan MYC och ett annat protein, som indirekt påverkar nivåerna av MYC i cellen.


Text: Ulrika Henriksson, Layout: Agnes Friberg, Foto: Beatrice Svensson

Blir det ett När studenter får frågan “Vad är ert bästa minne från universitetstiden?” så är det svaret “Nolle-P” som är vanligast att höra. Nolle-P, eller mottagningen som det finare kallas, är två veckor som fylls av aktiviteter för att välkomna de nyantagna studenterna till Linköpings universitet. I två år har pandemin satt käppar i hjulet för att Nolle-P ska kunna arrangeras som tidigare år, men förhoppningsvis ser det ut att bli ett traditionsenligt välkomnande för de studenter som börjar i augusti. LiTHanian har pratat med Michelle Krejci, mottagningsansvarig i Linköping, och Cecilia Bergman, mottagningsansvarig i Norrköping, för att djupdyka i vad de har att säga om höstens Nolle-P. Vad innebär det att vara MA (mottagningsansvarig)?

Michelle svarar att det innebär mycket översiktlig planering och samordnande kontakt med alla mottagningsaktörer vilket inkluderar allt från fadderister till studievägledning och schemaläggningen på LiU. Kort sagt är man spindeln i nätet som arbetar för att synkronisera alla delar så att vi återigen ska kunna fortsätta skryta om att vi har Sveriges bästa mottagning.

Cecilia intygar och svarar att vara mottagningsansvarig innebär att se över fadderiernas planering av mottagningen och hjälpa till med hjälp av de resurser och kontakter som finns tillgängliga, samt att granska allt material som ska visas upp så att det blir en så bra mottagning som möjligt för Nollan!

Vad gör en MA bakom kulisserna av Nolle-P? Det vill säga, vad gör en MA som man inte ser?

Enligt Michelle syns det mesta som MA gör främst för fadderisterna. Hon menar att mottagningsansvarig är den som bland annat koordinerar så att alla bokningar av områden och salar går ihop och inte krockar med varandra. Cecilia fyller i med att det på dagtid är en del möten och kontakt med föreningar, kårhus och LiU som tar tid men som inte nödvändigtvis syns utåt så mycket. Det läggs även mycket tid på planering av olika utbildningar och workshops för fadderisterna, samt förberedelser inför det veckovisa mötet med generalsgruppen och andra möten som dyker upp här och där. En av MA:s uppgifter är bland annat att hålla en löpande dialog med samtliga generaler och agera stöd och bollplank.

Hur blir mottagningen i höst?

- Vi har fått grönt ljus för att kunna genomföra den som vanligt så mycket kommer att återgå till hur det var innan pandemin med storleken på grupper med mera, svarar Michelle. Exakt vad fadderierna hittar på är dock inget hon vill avslöja för LiTHanian.

12

Cecilia Bergman, mottagningsansvarig i Norrköping

Hon hoppas ni sökt till fadder så att ni får uppleva det istället!

I Norrköping där Cecilia är mottagningsansvarig svarar hon att mottagningen planeras att bli ganska lik mottagningarna som var innan pandemin. Vidare förklarar Cecilia att det finns mycket material från de två senaste åren att använda sig av om årets Nolle-P behöver anpassas för restriktioner, men i nuläget planeras främst en fysisk mottagning som det varit förut men med lite inslag från de två senaste åren.

Vad ser ni fram emot med mottagningen?

- Jag ser fram emot precis ALLT! Mottagningen är mina två bästa veckorna på året, och det ska bli så himla kul att få se den fysiska scenshowen och springa runt på alla fadderiernas evenemang, svarar Michelle. - Jag ser otroligt mycket fram emot att gå runt på mottagningen och se Nollan lära känna varandra under de olika aktiviteterna, och att se fadderisterna och alla föreningar få visa upp sig ordentligt så att föreningslivet kickar igång ordentligt igen! svarar Cecilia.

Vilken är den största utmaningen inför mottagningen?

För både Michelle och Cecilia har pandemin satt sina spår. Cecilia svarar att för henne är den största utmaningen “vetskapen om att saker kan behöva ställas om på väldigt kort tid om något nytt och oväntat händer ligger alltid i bakhuvudet för mig, och det känns tungt att veta att mottagningen kanske inte alls blir som man tänkt sig igen.”. Michelle säger att den största utmaningen är att hitta balansen mellan att gå tillbaka till gamla traditioner och tänka nytt efter de år av pandemi som har varit.


5 snabba med MA-L och MA-N

Vad pluggar ni? Michelle: Civilingenjör i datateknik, fjärde året! Cecilia: Grafisk design och kommunikation.

Vad är ert bästa minne som Nollan? Michelle: När jag vill lära mig den ädlaste konsten av alla: caps. (Ett dryckesspel på D-sektionen med mycket regler.) Cecilia: Nollesittningen, definitivt!

Vad är ert bästa minne som fadder? Michelle: Det måste nog vara när jag fick lära Nollan caps. Det är ju så himla roligt! Cecilia: Första morgonen på mottagningen 2018 när vi skulle hålla frukost för MT- och GDK-Nollan. Solen sken, allting var nytt och spännande och det var mitt första riktiga evenemang som studiesocialt aktiv.

Om ni fick drömma, vad hade varit något som ni ville göra till verklighet under mottagningen? Michelle: Jag skulle vilja ha ett enormt vattenkrig med uppblåsbara slott och andra hinder. Men det får nog tyvärr förbli en dröm. Cecilia: Flyga in på mottagningen i en helikopter, 100%. Bästa matlådan? Michelle: Skjut mig inte, men en Plenny Shake är lätt att få ner i väskan. Cecilia: Wraps. Kräver inga bestick att äta med och kan fyllas med vad som helst. Gott.

Pros and cons med mottagningarna som varit under pandemin?

Michelle tillägger ju fler bokningsbara områden desto bättre! Under pandemin mer än dubblerades detta och det är något vi tar med oss även kommande år och har ett större antal områden tillgängliga än innan pandemin, svarar Michelle.

Vad kan man förvänta sig som fadder om detta Nolle-P?

- Två helt fantastiska veckor där du får hjälpa nollan att få en bra start på LiU. Dessutom så kommer du också att ha otroligt kul och få umgås med alla andra faddrar! svarar Michelle.

- Förhoppningsvis att det är likt mottagningarna innan pandemin och att det i samband med det kommer finnas massor av fysiska aktiviteter att vara delaktig i, svarar Cecilia.

Något annat ni vill lyfta eller berätta?

Båda mottagningsansvariga hoppas att ni har sökt till fadder! Mottagningen är inte genomförbar utan faddrar, säger Michelle. Cecilia fyller i att mottagningen är två superroliga och händelserika veckor som man inte vill missa, så även om man inte sökt fadder så hoppas hon på att man är delaktig på annat vis.

...

Från intervjun tar LiTHanian med sig att Nolle-P är i trygga händer. Oavsett hur hösten kommer se ut så finns det två ansvariga som tillsammans med fadderier och andra resurser kommer göra mottagningen till en minnesvärd upplevelse för alla. Som dagsläget ser ut kommer det äntligen att bli ett fysiskt Nolle-P igen, och vad är bättre än att se campus komma till liv efter en sommars uppehåll? LiTHanian är taggade. Våra MA är taggade. Ni är också taggade, det vet vi. Michelle Krejci, mottagningsansvarig i Linköping

Fördelen enligt Michelle och Cecilia är att pandemin uppmuntrade till mycket nytänk som de kan ha nytta av även nu efteråt. Det har gjort att det tillkommit nya moment till mottagningen. På grund av den annorlunda planeringen av Nolle-P 2020 och 2021 upplever Cecilia att dagens phadderister inte tvekar för att ändra om i årets planering och prova nya aktiviteter, istället för att rakt av följa traditioner. Nackdelen är dock enligt Michelle att det är mycket som glömts bort som man ska försöka komma ihåg igen när mottagningen arrangeras som vanligt. Vidare menar Cecilia att det negativa med mottagningarna som arrangerades i pandemi var att samhörigheten mellan klasserna lätt försvann när de inte fick träffas ordentligt och göra aktiviteter tillsammans.

Finns det några lärdomar ni tar med er från de mottagningarna som arrangerats med hänsyn till en pandemi? En lärdom som Cecilia tar med sig är att det är viktigt att ha en plan B för alla aktiviteter. Hon tar även med sig att digitala inslag är uppskattade och når ut till många Nollan rätt så bra!

vanligt Nolle-P? 13


Ett besök och en lägesuppdatering - häng med till kårstugan!

I årets #1 av LiTHanian bekantade vi oss med LinTek:s kårstuga och fick en inblick i hur projektgruppen för kårstugan arbetar. Inför detta nummer har undertecknad och fotograf hälsat på i stugan och fått en uppdatering från projektledare Sofia Mattus om hur renoveringsarbetet har fortsatt under vårterminen. Text: Mathilda Sjöbom, Layout: Hanna Gunell, Foto: Beatrice Svensson

Det är en solig dag i slutet av mars när vi rullar upp för grusgången som leder till det stora röda huset. Tillsammans med projektledare Sofia har vi bilat ut till Linghem för att äntligen få se LinTek:s kårstuga med egna ögon. Efter att ha parkerat utanför huset låser Sofia upp ytterdörren och välkomnar oss in. Stugan är ganska kall, isoleringen ska förbättras under renoveringen, men ändå trevlig och ljus i vårsolen som skiner in genom alla fönster. Fastän kårstugan ännu är långt ifrån vad den kommer att bli när den står klar är det tydligt att huset har potential att bli något alldeles extra för TekFak-studenterna.

14

Stugans rymliga storlek och dess utomhusytor öppnar upp för att kunna anordna en rad olika aktiviteter i kårstugan. Huset har tre våningsplan och sittande projektgrupp har planerat vilken funktion de flesta av rummen kommer att ha då stugan står klar. På markplan hittas köket och vad som är blivande sittningssal, mötesrum och biorum, samt ett badrum och två mindre sovrum som ska slås ihop till ett stort. På övervåningen hittas ännu ett badrum och ytterligare fyra sovrum i olika storlekar. I källaren ska det byggas ett till badrum samt ett större duschrum. Från sittningssalen leder dörrar ut till en terrass och längs med en av


I huset som numera tillhör LinTek lever spår från gamla tider kvar. Projektgruppen planerar att spara delar av nuvarande inredning för att behålla känslan av huset, även om en stor del av möblemanget kommer att bytas ut då huset anpassas för att bli mer användbart för studenter.

stugans ytterväggar kommer det upprättas en uteplats med stenläggning. Till huset hör också en större gräsyta, och i framtiden kommer en bastu och badtunna att byggas på tomten.

Under våren har projektgruppen för kårstugan tagit ett par viktiga steg framåt i bygglovsprocessen, och förhoppningarna om att kunna påbörja renoveringen av stugan innan terminens slut är goda. Vid vårt besök i stugan berättar Sofia att man räknar med att ett tekniskt samråd ska ske inom de närmsta veckorna, där man förhoppningsvis kommer få ”grönt ljus” till att börja renovera. Projektgruppen har tagit kontakt med entreprenörer för att hitta någon som kan genomföra renoveringsarbetet och har en pågående dialog om när det kan påbörjas. Att sätta i gång med renoveringarna är något som projektgruppen för kårstugan har jobbat mot under hela sitt verksamhetsår, och Sofia är glad över att äntligen ha en preliminär start för renoveringsarbetet: – Man har känt det länge men nu är det faktiskt nära, så det känns jättebra!

Som nämnt i tidigare artikel sträcker sig renoveringsplanen för stugan över flera år och kommer att ske i flera etapper. En stor del av de åtgärder som ska göras under renoveringarna denna vår syftar till att tillgänglighetsanpassa huset, så att en rullstolsburen person enkelt ska kunna ta sig in och vistas där. Utöver det ska även köket göras om, husets alla dörrar bytas ut och en del brandskyddsanpassningar genomföras.

När de första renoveringarna är klara kommer det kvarstå en del att fixa i stugan, vilket blir upp till kommande projektgrupper för kårstugan. Sofia och sittande projektgrupp väntas lämna över till sina efterträdare efter sommaren. Utöver att fortsätta arbetet med pågående och planerade renoveringar kommer nästa års projektgrupp också få ta sig an att upprätta ett system för att hyra ut stugan. Där ingår att skapa en sida för bokning av kårstugan på LinTek:s hemsida samt att sätta upp regler för uthyrning och vistelse. Sofia är optimistisk till att stugan kommer kunna börja brukas av studenter inom en överskådlig framtid.

Den blivande sittningssalen är i dagsläget inredd med prylar inspirerade av vikinga- och medeltid. Vissa saker kommer att sparas som dekorationer för att behålla en del av rummets charm.

– Förhoppningen är att man kommer kunna börja hyra den om ett år, säger hon.

Hälften av projektgruppen för kårstugan samlad. Från vänster: Sebastian Wiman, vice projektledare, Sofia Mattus, projektledare, och Robin Ekroth, byggansvarig. Saknas i bild gör Felicia Barkrot, ansvarig för inredning och inköp, Emil Tollaksen, ansvarig för marknadsföring och info, samt Gabriella Rehme, ekonomiansvarig.

15


Fixa femman i grunken Matematisk grundkurs, mer känd som grunken, är en kurs som läses under första terminen på de flesta av LiU:s civilingenjörsprogram. Bland studenterna på TekFak är grunken känd för att vara svår och att få ett högt betyg i kursen kan kännas nästintill omöjligt. Som tur är kommer LiTHanian till undsättning! Vi har tagit hjälp av tre mattecoacher från Mattehjälpen för att besvara frågan med stort F: hur gör man för att få en femma i grunken? Den första mattekursen på universitetet, men långt ifrån en mjukstart. Även om det på vissa program kommer in desto mer avancerade kurser i matematik senare under utbildningen är det inte konstigt att många upplever grunken som en utmaning. Visserligen ingår det en del repetition av gymnasiematten i kursen, men för många är mycket av kursinnehållet nytt och kraven som ställs är höga. Rättningen är hård, med mycket fokus på detaljer och krav på att alla lösningar ska redovisas noggrant. För den som känner att kursmaterialet och undervisningen i grunken (eller någon annan mattekurs) inte ger tillräckligt med stöd för att man ska uppnå sina mål i kursen finns Mattehjälpen som en användbar resurs. Mattehjälpen är ett utskott under LinTek och utgörs av studenter som hjälper andra studenter med matten.

16

Under vardagskvällar anordnar de mattestugor på såväl Campus Valla som Campus Norrköping, dit studenter är välkomna för att räkna och fråga mattecoacherna på plats om olika matteuppgifter. Under tentamensperioder brukar Mattehjälpen i Linköping även bjuda in till så kallade crash courses i specifika kurser, där man ger en repetitionsföreläsning om sådant som är viktigt att kunna till den kommande tentan samt delar med sig av tentatips som man fått direkt från examinatorn för kursen i fråga.

Anna Tarasova, Ellinor Karlsson och Jonathan Andersson är engagerade som mattecoacher i Linköping. De studerar alla tre matematik på olika utbildningsnivå och har tillsammans erfarenhet av att ha läst samt undervisat i majoriteten av alla kurser i matematik som ges vid LiU. I en intervju med LiTHanian har de delat med sig av en rad goda råd till den som vill lyckas riktigt bra med grunken. Utöver dessa tips betonar mattecoacherna att mycket är individuellt när det kommer till matteplugg: hur man lär sig bäst, hur man bör plugga till en tenta och hur mycket tid man behöver lägga ner varierar från person till person.


Text: Mathilda Sjöbom, Layout: Linnea Norman, Illustration: Milla Fjelkestam

+

Utantillkunskaper. Att memorera lösningar till uppgifter siffra för siffra tjänar kanske inte så mycket till för att klara en mattetenta, men vissa saker är bra att kunna utantill. Vanliga definitioner och satser kan vara värda att memorera, både för att kunna lösa uppgifter och för att hänga med bättre under kursens genomgångar. Vad gäller alla formler som presenteras i kursen är en god idé att först och främst plugga in de mest basala som det också går att härleda andra formler ifrån. Ett exempel är additionsformlerna för sinus och cosinus som kan användas för att få fram bland annat formlerna för subtraktion och dubbla vinkeln. Du kan även ha mycket nytta av att veta hur enhetscirkeln ser ut och kunna använda dig av den.

+

+

Ta hjälp av andra. Vissa trivs bra med att plugga själva, men samarbete är ofta positivt för studieresultaten. Hjälper du en pluggkompis med en uppgift lär sig denne förhoppningsvis av dig, och att förklara för andra är ett bra sätt att öka sin egen förståelse – en riktig win win-situation helt enkelt! En risk om du räknar mycket på egen hand är också att du förstärker dina egna fel, då du inte får någon input från annat håll. Utöver att samarbeta med andra studenter rekommenderar mattecoacherna att ställa frågor till läraren under lektionerna.

Tentateknik. Självklart är det viktigt att plugga under perioden och förbereda sig väl inför tentamenstillfället, men om du ska klara grunken gäller det också att du levererar vid skrivningarna. Att ha en bra strategi under duggorna och tentan kan spela stor roll för ditt resultat. Fastna inte för länge på en uppgift du inte kan, utan gå vidare till nästa och spara de svåraste uppgifterna till sist. Om du huvudsakligen satsar på att bli godkänd – välj ut cirka fyra uppgifter som du känner dig mest säker på och För att läsa mer om lägg energi på att räkna Mattehjälpens verksamhet, dem noggrant. samt för att hitta tid och plats Kontrollera de svar du för mattestugor och crash får ut och felsök om fel courses – följ Mattehjälpens verkar ha dykt upp. Se sidor på Facebook! också till att läsa Linköping: https://www.facebook. igenom alla uppgifter com/MattehjalpenLintek noggrant så att du inte Norrköping: https:// missar att ge svar på www.facebook.com/ något som efterfrågas. MattehjalpenNorrkoping

+

+

Ligg i fas under kursens gång. Mattecoachernas råd är tydligt: halka inte efter i lektionsplaneringen. Även om det innebär att du inte räknar klart alla uppgifter är det bättre att hålla tempot i kursen än att försöka färdigställa allt. Det du hoppar över kan du repetera under tenta-p. ”Det är mycket bättre att börja på en ny lektion än att fortsätta på en halvgjord”, säger Ellinor.

Reflektera över lektionsuppgifterna. Vare sig du lyckats lösa en uppgift eller inte är det viktigt att du reflekterar över vad du gör när du räknar – som Jonathan uttrycker det: ”Det räcker inte med att bara lösa en uppgift utan man måste lära sig av den.” Ta för vana att gå igenom färdiga beräkningar medan du har dem färska i minnet. Sammanfatta din lösningsgång och fundera på vad du ska hålla utkik efter nästa gång du får en liknande uppgift. Gjorde du något fel och, om inte, vad skulle du annars ha kunnat göra för fel?

+

Kontrollera och felsök. Enligt Jonathan är ett av de vanligaste misstagen som studenter gör då de räknat en matteuppgift att de inte kontrollerar sina svar. Exempel på kontroller är att sätta in sin lösning i ursprungsekvationen, att kontrollderivera en framtagen primitiv funktion och att bedöma om arean under en graf är rimlig. Om man fått ett felaktigt svar kan man använda kontroller för att felsöka och upptäcka var i uträkningen felet uppstod. I stället för att gå igenom hela uträkningen kan man börja någonstans i mitten: har du fel där så vet du att ditt fel uppkommit tidigare i beräkningen. Ett bra knep är att gissa sig till ett ungefärligt svar innan man påbörjar en uppgift – är ditt svar sedan alldeles för långt ifrån vad det borde bli kan du genast anta att något är fel i uträkningen.

Öka din förståelse. Visst kan man ta sig ganska långt i en kurs genom att bara lära sig att lösa typuppgifter, men ett bättre betyg kräver oftast en djupare förståelse. Ett sätt att bättre förstå vad man räknar är att rita olika figurer och bilder, till exempel för att lära sig hur de vanligaste funktionerna ser ut. Undvik också att kolla direkt i facit efter att du räknat en uppgift, utan kontrollera själv ditt svar först för att förbättra din förståelse och få in vanan att göra kontroller. Du kan också öka din förståelse genom att hitta på egna uppgifter, som går ut på att till exempel härleda vissa formler eller satser, alternativt välja ut mer utmanande uppgifter från kursmaterialet att räkna. På grunken-tentorna brukar uppgift 7 vara klurig och kräva att man tänker själv snarare än följer en återkommande metod, så att räkna några sådana uppgifter från övningstentorna kan vara till nytta för den som vill öka sin förståelse i kursen.

+

Nedanstående tips är också värdefulla för dig som är mer än nöjd med att bara få godkänt i grunken samt för dig som läser andra mattekurser!

Räkna tidseffektivt. Försök att huvudsakligen lägga tid på att räkna det du tycker är svårast. Ser du direkt att du kan en uppgift kan det vara smart att hoppa över den för att i stället öva på sådant som är mer utmanande.

+

”Det som funkar för mig kanske inte funkar för andra”, säger Anna. ”Sen beror det kanske också lite på om man siktar på att bara klara tentan, eller siktar på att faktiskt förstå saker.”

17


VEGO PÅ EN BUDGET Äta bör man, annars dör man. Så sant som det är sagt, men ibland kan det kännas minst sagt träligt att varje månad, varje vecka, varje dag behöva lista ut vad det är som ska ätas. Och inte nog med det, maten bör dessutom innehålla någon form av näring. Och inte kosta skjortan. Och gärna smaka åtminstone någorlunda bra. Ja, det är tufft att leva. Som tur är har LiTHanian några recept att bjussa på, recept som förhoppningsvis kan underlätta vardagen lite. För äta bör man, annars dör man.

Svamppasta 3 portioner

För när du är sugen på något som känns lite finare, men inte vill lägga ner så mycket tid på att laga det. Få in protein i rätten genom att servera med ugnsrostade kikärtor, ha sojabitar i såsen, och/ eller toppa med näringsjäst. Växtbaserad matlagningsgrädde kan vara till exempel havre- eller sojagrädde (ej sådan som är till för att vispas), och kan i nödfall bytas ut mot kokosmjölk eller -grädde.

Nudelwok med tofu och grönsaker 4 portioner

Hetta till vardagen med denna wok, som dessutom är lätt att modifiera. Är paprika dyrt att köpa just nu? Använd morötter istället! Inte så förtjust i tofu? Byt ut mot kidneybönor! Ingen sesamolja hemma? Rapsolja fungerar fint det med! Ja, du fattar vinken.

Ingredienser

Sojastekt tofu Rapsolja 400 g tofu 1,5 msk soja (till exempel svampsoja)

Wok Sesamolja 1 schalottenlök 6 klyftor vitlök 1 broccolihuvud 200 g nudlar (till exempel vermicellinudlar) 1 röd paprika 250 g körsbärstomater 3 msk soja 1 tsk sambal oelek (anpassa mängd efter tycke)

Ingredienser

3 portioner pasta (rigatoni, penne eller liknande) 250 g champinjoner 3 klyftor vitlök Rapsolja 2 msk soja (till exempel svampsoja) 250 ml växtbaserad matlagningsgrädde (till exempel havregrädde) 1 tärning grönsaksbuljong Salt Peppar

Gör så här 1. 2. 3. 4. 5. 6.

18

Koka pastan 1 minut kortare än angivet på förpackningen. Hacka eller skiva vitlöken, samt halvera och skiva champinjonerna. Fräs vitlöken i rapsolja på medelhög värme i någon minut (den ska precis börja få färg), tillsätt därefter champinjonerna och 1 msk soja. Stek i 7-8 minuter och tillsätt sedan grädden, buljongtärningen och resten av sojan. Dra ner värmen och låt såsen puttra medan pastan kokar klart. Smaka av såsen med salt, peppar och soja. När pastan är redo, sleva över den i svampsåsen tillsammans med lite av pastavattnet. Låt pastan koka klart i såsen, servera därefter i en djup tallrik eller skål och/eller gör matlådor.

Gör så här 1. 2.

3. 4. 5. 6. 7.

Skär tofun i centimetertjocka kuber och stek därefter i rapsolja på hög värme. När tofun har fått en gyllenbrun färg på alla sidor, sänk värmen och tillsätt sojan. Ta stekpannan från plattan när all tofu är täckt av soja. Skiva vitlöken tunt, hacka schalottenlöken och skär broccolihuvudet i bitar. Stek alltsammans i sesamolja på medelhög värme i ungefär 6 minuter (tips: använd samma stekpanna som till tofun och lägg tofun på en tallrik så länge). Förbered nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Om de ska kokas, koka 1 minut kortare än angivet. Hacka paprikan och halvera körsbärstomaterna, skjutsa sedan ner i stekpannan tillsammans med löken och broccolin. Hiva över nudlarna till stekpannan när de är klara (eller ja, häll av vattnet först); tillsätt i samma veva soja och sambal oelek. Rör ihop allting ordentligt; woken är klar när nudlarna är färdiglagade och allt har blivit varmt. Servera i en skål, gör matlådor, eller både och.


Paella

4 portioner

Ugnsrostade grönsaker 4 portioner

Slutligen, en risbaserad rätt. Denna version av paella saknar visserligen såväl saffran som kyckling/skaldjur, men så är det ibland. Om du ändå vill ha den klassiska gula färgen utan att behöva köpa saffran fungerar det fint att använda lite gurkmeja.

Ingredienser

4 klyftor vitlök 1 schalottenlök Olivolja 2 tomater 1 röd eller gul paprika 1 tsk salt ½ tsk peppar 1 tsk paprikapulver ½ tsk spiskummin ½ tsk cayennepeppar ½ tsk torkad oregano 3 dl rund- eller mellankorningt ris (till exempel avorio, arborio eller bomba) 1 liter kokande vatten 2 buljongtärningar 1 burk kronärtskockshjärtan 2 dl frysta ärtor

Om du vill begränsa mängden disk och inte stå vid spisen hela kvällen, då är det här receptet för dig. För att göra det hela ännu smidigare går det såklart dessutom att köpa färdig sås istället för att göra egen, hoppa då över vitlöken och såsingredienserna.

Ingredienser

Ugnsrostat 4 medelstora potatisar 4 medelstora morötter En burk kikärtor 6 klyftor vitlök, oskalade Olivolja Salt Paprikapulver

Sås 1 liter kokande vatten 2 dl frysta gröna ärtor ½ tsk salt ½ tsk peppar 2,5 dl naturell soygurt (yoghurt gjord på soja) Spenat

Gör så här 1. 2. 3.

4. 5.

6. 7. 8. 9.

Sätt ugnen på 220 grader (200 grader om varmluft). Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj med vatten, torka därefter torra så gott det går med en ren kökshandduk eller hushållspapper. Skär potatisen och morötterna i ca 1 cm breda kuber och sprid därefter ut på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Häll över en godtycklig mängd olivolja (eller raps, för all del), samt salt och paprikapulver; blanda sedan med händerna eller en stekspade så alla bitar täcks. Gör samma sak med kikärtorna på en annan plåt. Skär toppen (den smala änden) av vitlöksklyftorna och lägg på någon av plåtarna. Skjutsa in båda plåtarna i ugnen och rosta i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig (men håll ett öga på vitlöken så den inte bränns om du överstiger 20 minuter). Använder du inte varmluft är det fördelaktigt att byta plats på plåtarna efter halva tiden. Enligt ryktet är det en bra idé att då även röra runt lite på plåtarna. Ha ärtorna i en skål eller kastrull och täck med kokande vatten, låt stå i 10 minuter. Häll vattnet av ärtorna, mosa dem med en gaffel och blanda sedan med soygurten, salt och peppar; alternativt mixa alltsammans. När vitlöken är klar och har svalnat något, skala klyftorna och pressa eller mosa dem med en gaffel, ha därefter i såsen och blanda eller mixa ytterligare lite. För att servera, grunda med spenat, lägg rotfrukterna och kikärtorna ovanpå, och toppa med såsen.

Gör så här 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Finhacka vitlöken och schalottenlöken. I en stor stekpanna eller traktörpanna, fräs all lök i olivolja på medelhög värme. Tärna tomaterna och strimla paprikan. När löken i stekpannan börjar få färg, tillsätt tomaterna, paprikan och kryddorna; stek i ett par minuter. Ha det okokta riset i stekpannan och låt det rostas i ett par minuter. Blanda det kokande vattnet med buljongtärningarna i en värmetålig bunke. När tärningarna har lösts upp, häll buljongblandningen i stekpannan. Koka upp det hela och låt koka i två minuter, sänk därefter värmen och låt paellan puttra i 20-30 minuter, eller tills riset har absorberat vätskan och är färdigkokt. Vid behov kan du tillsätta lite extra kokande vatten. Hacka kronärtskockan och ha i stekpannan tillsammans med ärtorna. Rör runt, och ta sedan stekpannan från värmen. Täck med ett lock (eller en upp-och-nedvänd stekpanna) och låt stå i tio minuter. Servera med till exempel en citronklyfta och lite färsk persilja. Eller strunta i toppings och gör bara matlådor av det hela istället.

Text: Malin Bengtsson Layout: Agnes Friberg Illustration: Elvira Fagerholm

19


MID SOM MAR Midsommarär är en självklarhet på sommaren, men har du koll på vad midsommar faktiskt innebär? Är det du vet egentligen bara något du tror du vet? Räds ej, ty LiTHanian kommer leda dig till upplysning.

Midsommarafton är ett gammalt firande av sommarsolståndet - FALSKT

Det är ursprungligen en kristen högtid, och det är endast spekulationer att det skulle ha varit ett firande av sommarsolståndet. Till en början var firandet kopplat till Johannes döparen och firades alltid 24:e juni. Högtiden har dock liknat midsommar under en lång tid, och det tidigaste omnämnandet av den kommer från år 1555. Den kristna kopplingen försvann allt eftersom, och år 1953 blev datumet för midsommarafton rörligt mellan 20-26:e juni för att passa in bättre i arbetsveckan.

Det är tradition att lägga blommor under kudden för att drömma om vem man ska leva sitt liv med - SANT

Även om vi ofta säger “vem man ska gifta sig med”, är tanken ändå densamma. Antalet blommor är sju eller nio, och det är viktigt att det är olika sorters blommor. Anledningen till att traditionen kom till var för att man trodde magin var extra stark på midsommarafton. Man passade därför på att samla läkande växter och spå i framtiden. Några andra idéer de hade var att spara en midsommarkrans och lägga i julbadet för att få god hälsa, eller att rulla naken i midsommardaggen. Vem vet, det kanske är värt att prova?

20

Det är tradition att leka lekar och dansa runt midsommarstången - SANT…?

Om man med tradition menar att det har funnits i 100 år. Sång har varit en del av midsommar längre, fast inte alltid på det sättet det är idag. Runt slutet av 1600-talet och början av 1700-talet gick dåtidens motsvarighet till studenter runt i städer och byar för att “sjunga maj”. Eller ja, främst för att tigga mat och pengar såklart. Inte så mycket som förändrats på några decennier ändå. Däremot så kom dagens sånger och lekar först på 1900-talet, och Små grodorna nämndes i en sångbok först under 1920-talet.

Är midsommar en familjehögtid? - SANT OCH FALSKT

Det sker mycket firande bland familjer, men högtiden har länge “tillhört” ungdomar som festade till det på ett eller annat sätt. Ett gammalt talesätt är “midsommarnatten är inte lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång”. Apropå det så finns det en text från år 1689 som berättar att man vid midsommarfirandet i Björksätra förbjöd majstänger. Anledningen var att ungdomar hade en tendens att ha vad man kallade för “det elacka lefwernet” där stängerna fanns, och det skulle avskaffas. Detta leder oss inte helt långsökt in på nästa påstående…

Midsommarstången är en fallossymbol (ska likna en erigerad penis) - FALSKT (tyvärr)

MEN detta beror inte på att den föreställer något annat, utan att det inte finns några belägg för att det faktiskt skulle vara det. Än är hoppet inte ute. Midsommarstången kom från Tyskland till Sverige någon gång under medeltiden och var länge en påle med ringar runt, och den ser fortfarande ut så på vissa ställen. Det alternativa namnet majstång är faktiskt inte relaterat till månaden maj, utan kommer från det gamla ordet “maja” som betyder “att smycka med löv”. När dåtidens studenter gick runt och “sjöng maj” bar de faktiskt med sig en majstång också. Kanske inte så konstigt att just den traditionen inte längre finns ändå, det blev mycket kånkande. Text: Livia Jönsson Layout: Agnes Friberg Illustration: Elvira Fagerholm


Text: Livia Jönsson Layout: Agnes Friberg Illustration: Elvira Fagerholm

Det finns de som planerar sin krans in i minsta detalj, och det finns de som kommer ihåg att göra midsommarkrans två timmar innan firandet. Det kan vara lite pilligt att vira ihop växter runt huvudet, men vi har samlat ihop tre sätt med olika ambitionsnivåer.

Version 1

Du behöver: Sekatör eller stark sax Ståltråd Sidenband Tunnare ståltråd Olika grönska (till exempel björk) Blommor 1.

2. 3.

4. 5. 6.

Gör en kransstomme av ståltråd genom att vira det runt ditt eget huvud (om kransen är till dig). Gör ändarna av ståltråden till öglor som har lite mellanrum till varandra, det är här sidenbandet ska knytas senare. Klipp av blommorna så de har ungefär 5 cm långa stjälkar (hellre för långa än för korta) Sätt ihop små buketter av blommor och grönska, och vira fast en bukett med tunn ståltråd vid ena änden av stommen. Buketten ska vara riktad mot öglan på änden. Fortsätt fästa buketter längs stommen bort till andra änden. Se till att buketterna är vända i samma riktning. Vrid den sista buketten mot öglan på änden innan du fäster den. Klipp av en bit sidenband och trä genom öglorna. Sedan är det bara att knyta en rosett och kransen är klar!

Version 2

KRANS

ATT GÖRA MIDSOMMAR Du behöver: Sekatör eller stark sax Ståltråd Blommor Björkris eller annan grönska som är långt och böjbart 1. 2. 3.

Gör en cirkel av grönskan genom att vira ihop ändarna med ståltråd. Vira fast mer grönska så kransen blir lite tjockare. Lägg buketter eller enstaka blommor så nära grönskan som möjligt och bind ihop med ståltråd. Sen är kransen klar!

Version 3

För dig som är redo att ge upp Du behöver: Ståltråd eller högt tjockt gräs En plats där det finns blommor Sekatör eller stark sax (eller ett par ordentliga nypor) 1. 2. 3. 4. 5.

Knyt ihop en krans av ståltråd eller högt gräs. Sätt kransen på huvudet. Leta upp blommor och stoppa ner dem i kransen med stjälken först Vira fast med ståltråd om du vill och orkar. Alternativt steg: ge upp och köp en krans istället.

TIPS: Gör kransen på morgonen, om det är soligt mitt på dagen kan det vara svårare att jobba med växterna.

21


STUDENTLIVET löser

STUDENTLIVET! Studentlivet.se är ett nytt tillskott från Kårservice i informationsflödet för LiU:s studenter. Projektet startades upp för ett år sedan och lanserades i höstas i form av hemsida och Instagram. “Alla event som sker och alla föreningar som finns behöver synliggöras och information bli mer lättillgänglig!” säger Louise Martin Linge på Kårservice. Text: Anja Jarochenko Layout: Agnes Friberg Foto: Beatrice Svensson

Förutom det generella behovet att sprida information så har även Kårservice fem kårhus fått sig lite assistans i kommunikationen. Sedan början av 2022 har en grupp studenter engagerat sig i inhousebyrån MF KårHouse, där det skapas allt möjligt material till kårhusen, Studentlivet.se och även studenternas hyresgästförening Kombo. Kårhuset Trappan på Campus Norrköping har under många år haft ett marknadsföringslag, då kandidatprogrammet i grafisk design och kommunikation finns så pass nära till hands. Alla andra LiU:s kårhus som ligger i Linköping har givetvis samma behov av att informera, och därmed blev ett eget team med formgivare, fotografer och projektledande copywriters lösningen på det.

Idag består gruppen av sex stycken ideellt arbetande studenter som jobbar under ledning av Louise Martin Linge, eller “Lulle” som hon kallas. Hon är ansvarig för marknadskommunikation och affärsutveckling på Kårservice i Östergötland och pluggade själv Grafisk design och kommunikation en gång i tiden. “Självklart pluggade jag GDK i vackra Peking! 2010-2013 var det. ”(Peking är då ett smeknamn för Norrköping). Lulle är en naturälskande, skidåkande husbyggare från Småland som gillar

22

Louise “Lulle” Martin Linge är anställd på Kårservice och ansvarig för MF KårHouse.

jakt, hundar och att jobba! Hon beskriver Studentlivet.se som “en digital mötesplats där vi har möjlighet att prata med studenterna och informera studenterna, och även för våra samarbetspartners!” och tillägger att “det är viktigt att veta om vad som händer här och i vårt närområde!” Studentlivet.se är något som studenterna verkligen har saknat. “Jag var inte med och startade upp det”, säger Lulle, ”men det var ett svar på ett behov som starkt märktes av under pandemin, då alla fysiska mötesplatser stängde. Det fanns sedan tidigare ett generellt behov av att kommunicera med studenterna och informera dem om vad som händer. Samtidigt såg vi också att det var just en samlad plats med info som skulle lösa problemet, vilket även var något som kom fram i en marknadsundersökning vi gjorde våren 2021.”.

Just nu befinner sig både informationskanalen Studentlivet.se och projektgruppen MF KårHouse fortfarande i lite av en uppstartsperiod, men planerna är att ständigt fortsätta utveckla kommunikationen mellan Kårservice och studenterna på Linköpings universitet. Tanken är att en ny projektgrupp ska rekryteras till inhousebyrån inför varje läsår, från och med nu i höst, för att ta

över skapandet. MF KårHouse brukar hålla till i Luftrummet på Kårallen, där man samlas en gång i veckan för att uppdatera varandra på sina projekt och diskutera lösningar. Jag frågar Louise om hon kan avslöja något kul som är på gång. “Ja, en riktigt stor grej är ju att vi kommer lansera en app som heter Orbi där alla studenter, föreningar, sektioner kommer kunna sälja sina biljetter digitalt. Då kommer vi kunna slippa fysiska köer!” Jag frågar Louise vilket hennes bästa student-info-hack är. “Följ Studentlivet på Instagram! Där ser man veckans event, kan delta i roliga tävlingar och får ta del av all möjlig nyttig info.”


Jazmine Mc Intosh är med och engagerar sig i Kårservice nya kommunikationsteam – inhousebyrån MF KårHouse.

Jazmine McIntosh går sista året på Kandidatprogrammet i grafisk design och kommunikation. I slutspurten på utbildningen strosar hon mest runt i Norrköping. “Jag försöker ta vara på sista studenttiden med studentpubar, umgås med kompisar och äta god mat!” ”Hej, Jazmine!”

Hur kom du i kontakt med Studentlivet. se och MF KårHouse?

– Jag kom i kontakt med Studentlivet genom min praktik förra året. Kårservice tog emot mig och redan då fick jag veta om projektet Studentlivet.se som jag genast blev intresserad av. Jag fick hjälpa till med grafisk profilering och varumärkesstrategi. Praktiken handlade också om att strukturera upp hemsidan och hur vi skulle presentera Studentlivet. se på bästa sätt. I höstas fick jag förfrågan av Kårservice om jag ville vara med starta upp inhousebyrån MF KårHouse, och det var jag intresserad av att göra!

Gruppen har sitt veckomöte i Luftrummet på Kårallen.

Vad är MF KårHouse för något?

– Ja, det är en nystartad inhousebyrå på Kårservice som drivs ideellt av studenter som alla sektioner är välkomna att vara med i. Har man intresse för exempelvis marknadsföring, kommunikation, film eller grafik så är det jättekul att vara med. Vi jobbar under Lulle här på Kårservice, och arbetar med alla Kårservice varumärken. Vad gör du i MF KårHouse?

– Jag skulle väl säga att jag både är projektledare och grafiker. Jag har haft mycket projektledning för att lägga upp struktur med hjälp av gruppens och sen är jag grafiker för HG och Studentlivet. Jag hjälper HG med mallar för instagram och skapar material som menyer. Är även grafiker för Örat. Just nu håller vi på att uppdatera den grafiska profilen där. Vad är det roligaste med att vara med?

– Det roligaste är att skapa material och få vara kreativ. Det är lättare att skapa och vara kreativ med syfte, när man har en uppgift. När man får se sånt man

gjort, som en rollup eller affisch, eller instagraminlägg man gjort är det alltid lika kul! Sen får man inte glömma alla roliga kollegor och folket man träffar. Vad har du fått göra för något under året?

– Jag har gjort väldigt mycket olika saker! Har lite svårt att minnas allt, men en av de första sakerna jag gjorde var att göra en julgåva i form av en illustration till företag som Kårservice fått stöd av under Corona-perioden. Jag hade aldrig illustrerat något under sådan press av förväntningar innan. Det var en gåva som var tvungen att bli bra. Alla blev nöjda och det var kul att få den uppskattningen för något jag gjort! Vilket är ditt hetaste Studentlivet-tips? – Kalendern! Kalendern har hjälpt mig att få en överblick i vad som händer. Jag kan planera mina veckor och se till att jag inte missar något. Det är bra att kunna ha koll på evenemang i Linköping också för mig som pluggar i Norrköping. Så mitt största tips är att använda sig av kalendern på Studentlivet.se/kalender.

23Layout: Linnea Norman

PARTY

LIFE IS A


Anjas krönika

Dags att packa vuxen­­- väskan

26


are sig man vill det eller ej, äger ett armbandsur för att hålla koll på tiden eller brukar fråga en kompis, så kommer existensen ikapp en… Vissa dagar mer än andra givetvis, och just födelsedagen kan verkligen vara en dag då man blir starkt konfronterad. Ett år till, till mig? Jo, man tackar och bockar. Det är en sån existentiell typ av dag då man verkligen inte vill att det ska handla om en själv, men samtidigt också att det bara ska göra det – lite som den där huvudkaraktären i dramatiska berättelser som “inte vill vara en del av dramat” trots att händelserna egentligen utgör 99% av dennes personlighet. Så där kan man nästan känna fler gånger än man skulle vilja erkänna… För man vill ju vara där, där livet händer (tack, Ikea). De här små momenten då man känner sig lite som en huvudkaraktär, och som att världen, om ens för någon liten minut, låter en sån där extra stark solstråle skina lite på en genom molnen. Precis som alla andra födelsedagar som passerat förbi sedan jag lärt mig innebörden av ordet “stolthet”, säger jag alltid till alla att “nej, jag vill inte ha något” och “nej, jag vill inte fira”, och sedan givetvis finna mig i den här lilla sorgen över att det kanske ändå hade varit roligt att göra något. Är det så här det är att vara vuxen alltså – att egentligen vilja ha tårtkalas med ljus och ballonger men inte våga säga det? Vad är det här andra jätteviktiga som man tänker sig missa medans man blåser ut sina ljus, sluter ögonen och låter sig själv få önska lite? Kanske är det just det ögonblicket man är rädd att missa, det ögonblick då vuxenlivet kommer och knackar på dörren och frågar, “Anja, ska du med eller?“ Om jag ska med? Ja, jag antar väl det, men vad tar man med sig? I år bestämde jag mig för att fira min födelsedag själv. Det bara kändes rätt! Spendera är kanske ett mer korrekt ord, men det går väl att diskutera den subjektiviteten. ”Vilket movie-moment” sa min vän, när hon frågade hur jag hade tänkt spendera kvällen och mitt svar var att jag skulle sitta själv i soffan med vin och skriva min krönika. Ja, är det någon gång jag skamlöst kan få unna mig ett sådant huvudkaraktärsmoment så är det väl ändå på min födelsedag. Jag menar, hur många ordentliga moviemoments får man under sin livstid egentligen? Oavsett vad man väljer att kalla den här födelsedagskvällen så hade jag en tydlig plan, vilket är det viktigaste.

Jag gick till Bolaget och letade upp ett “dyrt” vin för 129 kr och efter det vidare till mataffären, för ost skulle jag givetvis ha. Det fick bli en billig brie (det handlar om balans). När jag sedan kom hem blev det lite oklart vad exakt jag hade tänkt äta till middag, men ost och vin hade jag i vilket fall. Jag slet bort folieremsan på flaskan och såg att den givetvis hade en sån där riktig jävla kork (en så kallad “vuxenkork”). Jag lyckades ändå ganska snabbt rota fram min papegoj-flasköppnare jag köpt i Spanien för 1 euro cirka år 2014 och kunde påbörja den aggressiva processen att vrida ner öppnaren genom korken, sittandes på knä, med flaskan inklämd mellan låren. Jag vet inte vad exakt som gick fel i processen, men korken blev bara smul och det tog extremt lång tid att slita den ur flaskhelvetet. Jag hällde upp ett halvt glas, tog en lite för stor klunk och försökte verkligen ignorera korksmulorna när jag påbörjade min lilla vuxenstund efter att ha kämpat mot den barnsäkra flaskan. Telefonen avbröt min fantastiska middag (som det även hade tillkommit riskakor med ranchsmak till). Det var pappa som ringde och grattade glatt, men tyvärr fick han sig bara ett “usch, sluta, jag är gammal” tillbaka. Jag vet inte om han försökte muntra upp mig eller bara ge mig en tankeställare, men han hade mycket att säga gällande det här med ålder. “Det är ju lite av en paradox, det här med att bli äldre”, sa han. “Som med svarta hål, du vet. För du kommer liksom aldrig fram till det här du går och väntar på.” Nähä? Vinet hade hunnit göra sitt så jag kände mig nästan lite tyngdlös och flytande, långsamt påväg in i mitt svarta hål. Men ja, det är väl det som är mest irriterande, eller störande, eller kanske bara rent utav antiklimaktiska med vuxenlivet – att det inte händer så jävla mycket. Och händer inget, så får man väl ta saken i egna händer. Packa vuxenväskan med sånt man tycker är kul, så att säga! Så vad tar en snart före detta studentkrönikör med sig på sin resa? Ost och vin? (Vin med skruvkork då, eller ännu bättre – på box.) Kanske några tårtkalas och en och annan gråtstund för kontrast? Några bra skämt, några dåliga, och även ett par mörka. Jag sparar givetvis lite plats åt några extra starka solstrålar som kan skina över mig när jag behöver det som mest, för visst är det viktigt att få känna sig lite speciell ibland, trots att det kan vara jobbigt att erkänna det. Text: Anja Jarochenko Layout: Hanna Gunell Illustration: Milla Fjelkestam

27


VAD HAR H Tekniska fakulteten har i flera år velat ändra omtentaperioderna. LinTek har varit emot förslaget och fick för ett år sedan igenom att en utredning skulle göras. Utredningen är nu gjord och genom den såg LinTek till att omtentaperioden i mars är oförändrad, men fakultetsstyrelsen har fattat beslut om att flytta omtenta-p i oktober till januari från och med höstterminen 2023. Denna förändring väcker frågor som LiTHanian vänt sig till LinTek:s kårordförande Beatrice Ronsten, och utbildningsansvarig med universitetsgruppsansvar Johanna Holmberg, för att få svar på då de sitter som LinTeks representanter i fakultetsstyrelsen. Varför har man beslutat att flytta omtenta-p i oktober till januari? Tekniska fakulteten tror att flytten kommer öka genomströmningen på de ordinarie tentorna som skrivs i oktober. Statistik har också visat att få studenter anmäler sig till omtenta-perioden i oktober och ännu färre dyker upp till tentamenstillfällen, det vill säga omtenta-perioden i oktober har varit dåligt utnyttjad.

Hur gick diskussionen innan beslutet togs? Den här frågan har varit uppe i några år nu, och har gällt både omtenta-p i oktober och i mars. För ett år sen stoppade LinTek förslaget att flytta båda omtenta-perioderna då vi ansåg att förslaget inte hade blivit utrett och därför sattes det in en arbetsgrupp under hösten 2021, med uppdrag att undersöka eventuella konsekvenser, både positiva och negativa. Arbetsgruppen bestod av några från fakulteten och studeranderepresentanter från LinTek. Hur kommer läsperioderna och tentaperioderna se ut framöver när omtenta-p tas bort i oktober? Tentaperioden i oktober kommer att ligga kvar i samma vecka med start måndag. Till hösten 2023 har det beslutats att sista veckan innan tenta-p delas upp i schemalagda studier måndagonsdag och självstudier torsdag-fredag efter LinTeks yrkande. Vilken effekt tros det att beslutet kommer ha? Fakulteten hoppas att genomströmningen kommer öka på ordinarie kurser samt att schemat i HT1 kommer bli lite glesare så att det inte känns för stressigt med kurserna då.

OMTENTA-P 28


HÄNT MED Text: Ulrika Henriksson, Layout: Linnea Norman

Vad är fördelen med detta beslut? I första hand HT1 är en kortare period i jämförelse med andra under läsåret, vilket innebär att de kurser som ges går i ett högre tempo. I och med beslutet kommer HT1 ha ungefär lika många dagar och undervisningen kan därmed spridas ut jämnare över perioden. Omtentorna för VT2 kommer också spridas ut bättre under året. Finns det några eventuella konsekvenser som kan bli till följd av beslutet? För vissa kan detta innebära fler omtentor i januari, men fakulteten har också räknat på kapaciteten för dessa tentor i januari. Det innebär också några färre dagar att studera inför de ordinarie tentorna.

Vad kan studenterna förvänta sig av fakulteten nu när beslutet har tagits? Vi har från LinTek efterfrågat en tydlig kommunikation från fakulteten till studenterna.

Kommer det ske någon uppföljning av beslutet? LinTek yrkade på att beslutet även skulle innehålla en utvärdering så redan från slutet av HT23 kommer en utvärdering göras om schemat har påverkats nämnvärt. Sen kommer även genomströmningen och eventuella andra följdkonsekvenser utvärderas från årets därpå.

Fakultetsstyrelsen samlas 7 gånger om året och består av representanter från verksamheten, allmänintressen (näringsliv och samhälle) samt studeranderepresentanter. De beslutar bland annat om budget, terminstider och hedersdoktorer för TekFak.

P I OKTOBER? 29


Bakom kårens kulisser Ett verksamhetsår har gått för LinTeks kåraktiva. Ett år fullt av fantastiskt arbete bakom kårens kulisser. I sista numret av LiTHanian vill vi därför ta tillfället i att visa upp kårens bredd och alla grupper av kåraktiva som bidragit med ett fantastiskt engagemang.

LiTHanian

I augusti flyttade LiTHanian-redaktionen 21/22 in och har sedan dess arbetat fram fem nummer av kårtidningen. Vi hoppas ni har haft det lika trevligt när ni läst LiTHanians nummer som vi har haft när vi skapat dem.

LinTek50

I november firade LinTek 50 år och ingen kan väl ha missat firandet som projektgruppen planerat för i över ett halvår. I både Linköping och Norrköping bjöds det till bland annat tårtkalas, pub och fest.

Projektgruppen Kårstugan

Årets fantastiska upplaga (2021/2022) av Projektgrupp Kårstugan har kämpat vidare med allt vad renoveringarna av det nya huset innebär! Än så länge har det framförallt inneburit massor av planering och strukturering inför kommande arbeten, men nu är vi även redo för att sätta igång med det fysiska arbetet - stay tuned…!

LARM

Projektgruppen för LARM2022 har nog fått vara med om det mest svängiga projektet i LARMs historia, med restriktioner som vänt på en 5-öring. Under året så har projektgruppen bestått utav 37 personer som tillsammans åstadkom en digital mässa med 75 utställare på mindre än 1,5 månad från omställningsbeslut. Det anordnades dessutom 2 lounger där den ena fanns i Trappan på Campus Norrköping och den andra i Kårallen på Campus Valla.

Valberedningen

Under året har 7 personer arbetat i LinTeks valberedning och berett valen för både kårstyrelsen och kårfullmäktige. Efter ett noga genomfört arbete och många intervjuer har nu LinTek valt in en massa förtroendevalda efter valberedningens nomineringsförfarande.

EventU

EventU planerar för fullt för vårens olika event! Just nu ligger stort fokus på Kåraktivas och på Laserdome, till sommaren blir det en grillning.

30

Valnämnden

Under våren kom valnämnden igång med sitt arbete och öppnade i april möjligheten för alla medlemmar att kandidera och rösta till LinTeks kårfullmäktige


München Hoben 2021

Den München Hoben-kommittén som inledde året var en tapper skara på ynka åtta personer som tillsammans roddade ihop 98 sittningar under nio regniga dagar i augusti 2021. Vi hoppas alla hade det trevligt och att alla minns den frusna äppelpajen.

Mattehjälpen Linköping

Mattehjälpen Norrköping

På bild, från vänster: Pedram Abbasnejad, Filip Malm-Bägén, Amanda Bigelius, Maria Brunned, Noah Persson, Anna Jonsson. Saknas på bild Marwan Asker.

Coacherna i Mattehjälpen har hjälpt hundratals studenter med matte under mattetsugor och Crash Courses.

LinTek Näringsliv

München Hoben 2022

Den München Hoben-kommittén som avslutar läsåret har vuxit till 14 personer: några nya, några gamla. Vi planerar för fullt att kunna välkomna er tillbaka till Linköpings egen oktoberfest, fast i augusti. Den här gången i “vanlig” tappning. Spara datumet 24 augusti, så ses vi där!

FuM

LinTeks kårfullmäktige har under året bestått av 27 ledamöter som tillsammans bland annat har tagit beslut om att sänka medlemsavgiften, mottagningspolicyn och diskuterat studentnytta för alla vid tekniska fakulteten. Totalt har det blivit 8 stycken möten blandat i Linköping och Norrköping, alla ledda av talmannen och med internrevisorn på plats för att hjälpa till i svåra frågor.

Studeranderepresentanter Studienämndsordförande och andra utbildningsbevakare

Under året har LinTek och teknologerna representerats av ca 200 studeranderepresentanter i olika forum på universitetet. Detta inkluderar sektionernas utbildningsbevakare/studienämndsordföranden, arbetsmiljöombud men även flera studenter som gjort det fristående eller i kombination med ett annat uppdrag. Studeranderepresentanternas uppdrag innefattar bland annat att samla in åsikter, sitta med på möten med programnämnder, SSG, instutitionsstyrelser och mycket mer.

Trots en sen start och ett litet utskott har LinTek Näringsliv under våren kunnat hålla i flera event och en temavecka Klimatveckan. Utan det stora engagemang som utskottets två medlemmar bidragit med hade dessa möjligheter för studenter att träffa sina framtida arbetsgivare inte kunnat förverkligas.

Kårledningen och Kårstyrelsen

Under året har totalt 25 personer vid olika tillfällen varit en del av LinTeks Kårledning eller Kårstyrelse, vilket är den gruppen som jobbar med ledningen och styrningen av LinTeks verksamhet. På ett eller annat sätt har vi arbetat med de grupper som finns med här, vi vill därför rikta ett stort tack till alla som valt att engagera sig på något sätt i LinTeks verksamhet!

MafU

“Tack MafU, ni alla tre (Anton, Emelie och Moa) är bäst. /Amanda”

Text: LinTek Layout: Hanna Gunell Foto: LinTek

31


Horribla Horoskop Väduren

Tvillingarna

Lejonet

Sommaren är tiden då man kan göra nästan vad man vill. För alla andra stjärntecken kanske – men inte för väduren! Inte för att du inte känner dig ostoppbar under sommaren, utan för att du fungerar så hela året. Väduren styrs dessutom av planeten Mars, som under större delen av sommaren kommer befinna sig i just väduren. Därför kommer du vara i ditt esse: energisk, tävlingsinriktad, och otålig. Om någon skulle konfrontera dig över att du är just detta är det bara att skylla på Mars. Det kommer inte hjälpa, men det känns bättre än att faktiskt erkänna att du gjort något fel. Så jobbar ju inte du.

Precis som oxen kommer din styrande planet, Merkurius, befinna sig i ditt stjärntecken ett tag under sommaren. Runt slutet av juni till mitten av juli är du på topp! Men i och med att du är tvilling är det här också din botten. På utsidan kommer du självsäkert dra fram likt stormen Gudrun, men på insidan kommer du grubbla över omvärlden likt Platon. Framåt slutet av sommaren riskerar Gudrun att försvinna till följd av att Platon kallar henne en “tillfällig vindpust”. Ge därför inte dina tankar så mycket utrymme att de tystar din självsäkerhet. Kom ihåg: sometimes it’s not that deep.

Ja, din bästa tid är i slutet av sommaren, vi vet. Hur resten av sommaren är spelar egentligen ingen roll när du bara går och väntar på att augusti ska komma. Tyvärr så kommer även många planeter vara i retrograd då, vilket, kort sagt, betyder kaos. Men du låter ju aldrig någon komma i din väg, så varför skulle några avlägsna planeter göra det? Å andra sidan snubblar du på allt som är obefintligt istället. Du är inte universums mitt, allt flyttar sig inte för dig. Så när du går mot augusti, prova att titta var du går istället för hur andra ser dig för att undvika situationer som raserar ditt självförtroende.

Låter det flummigt? Kanske det, men så gör även du.

Allt du behöver i sommar är ett par solglasögon. Inga större tips ges då de flesta lejonen slutade läsa efter “du är inte universums mitt”.

Oxen

Kräftan

Jungfrun

Början av sommaren kommer kännas som att glida på en räkmacka, resten av sommaren kommer kännas som att glida på kakor – kul i teorin, inte i praktiken. Planeten som styr dig, Venus, kommer befinna sig i oxen ett tag i juni. Eftersom oxens största särdrag är att alltid göra på sitt egna sätt bör du undvika all sorts montering av IKEA-möbler vid den här tiden. Det kommer bara leda till bråk och du riskerar att bli förloraren. Oxar är så envisa att stjärntecknet borde döpas om till Åsnan. Nej, passa istället på att unna dig som du så gärna (och ofta) gör. Köp sushi, koppla av i solen, eller åk ut till havet.

Det finns två sorters kräftor. Då menar jag inte den på två ben och den med klor, utan den som är öppet defensiv och den som är konflikträdd. Skojar bara. Kräftan är både och. Hur lyckas du? Just den här sommaren är det därför extra viktigt att undvika debatter, för det kommer det finnas tillräckligt av framåt valet i september. Ditt problem är inte de åsikter du har, utan att du tar åt dig av exakt allt. Du kan till och med sitta i närheten av en debatt och ta åt dig utan att vara med. Om det ändå skulle finnas ett behov av att diskutera är det mest politiskt neutrala ämnet myggor. Ingen tycker om myggor. Du är ingen mygga. Win win.

“Städa, städa, varje fredag, också varje jul… för jag har kontrollbehov”. Så skulle Pippi Långstrump sjunga om hon var jungfru. Men då hade hon inte sovit med fötterna på huvudkudden eller haft en apa som husdjur. Nej, någon måtta får det minsann vara. Den största spänningen i vardagen jungfrun kan hantera är att lyssna på en ny podd. Sommaren blir därför svår för dig då alla planer är beroende av vädret, som ofta är opålitligt. Det går inte att förbereda sig på allt. De kommer kanske inte förstå dig, men en Platon-tvilling skulle kunna ge dig lite insikt i hur du lever mer fritt. Är kontrollen för svår att släppa kan du börja med en fysisk fjärrkontroll istället.

(21:a mars - 19:e april)

Ta det lite piano när du kör Irländsk julafton på midsommar eller spelar kubb på campingen. I slutet av dagen är du en helt vanlig person, ingen OS-mästare.

(20:e april - 20:e maj)

I slutändan spelar det dock ingen roll vad det här horoskopet säger, för du kommer ändå bara göra som du vill.

32

Osäker på vad sommaren har att erbjuda? Vill du höra någon tala om för dig vem du är? Då är det här horoskopet för dig. OBS! Baserad på stereotyper och dålig research av planeter i astrologi.

(21:a maj - 20:e juni)

(21:a maj - 20:e juni)

Drick mycket vatten i sommar och kom ihåg att allt inte är personligt bara för att det påverkar dig som person.

(23:e juli - 22:a augusti)

Horo Ag

(23:e augusti - 22:a september)

Om du, mot all förmodan, är redo för en utmaning ska du hålla dig nära vädurar. De har ingen kontroll alls.


Vågen

Skytten

Vattumannen

Läste du tvillingarnas horoskop? Ja, ungefär så logiska är dina tankar också, bara det att du faktiskt låter dem komma ut också. Tur för dig är att många ser detta som charmigt. Lika uppskattat är däremot inte ditt velande. Kan du NÅGONSIN bestämma dig? Ja, du ska balansera saker, men ett sandkorn mer eller mindre är inte SÅ viktigt. Du är den personen som får förslag på förslag om vart man ska äta, och bara svarar “jag vet inte, kanske”. I juni kan det här bli extra påfrestande i relationer, då Venus befinner sig i oxen och du helt plötsligt blir otroligt envis i ditt velande.

Planeten som styr dig är Jupiter, och i augusti kommer den befinna sig i retrograd. Det betyder att saker blir lite tvärtom. Det som kopplas till Jupiter är bland annat tur. Slå ihop dessa två och du får: otur. Om det är någon gång du ska passa på att göra saker i tid är det den här sommaren. Köpa lotter, gå på dejt, söka jobb, ALLT ska göras innan augusti. Det här kanske känns som en utmaning, och det kommer det vara. Man kanske tänker sig skytten som någon som siktar och skjuter, men du är mer som den där gamens armborst i Robin Hood-klippet på Kalles jul – avfyrar spontant och studsar runt innan målet träffas.

Att vara det näst sista stjärntecknet gör dig rätt komplex. Du vet om det själv, och sättet du hanterar det på är att inte släppa in någon. Känslor är för krångligt, logik är lätt att förstå. Förutom att vattumannens element faktiskt är luft, inte vatten. Uranus påverkan på stjärntecknet gör att du gärna vill ha en “Eureka!”upplevelse. Men inget särskilt händer bland planeterna för dig i sommar, och du lär lämnas med någon fjuttig “Aha”upplevelse. Det finns inte så mycket att göra än att bara gilla läget. Det är ju ändå en logisk och enkel aktivitet, eller hur?

Skorpionen

Stenbocken

Fiskarna

Du vet möten som kunde ha varit ett mail? Du har åsikter som kunde ha varit en tanke. Om dina kräft-vänner undviker dig i sommar så ta inte åt dig – de har bara inte orken att hantera en plötslig diskussion. Den här sommaren borde ditt fokus ligga på att ha så låga förväntningar som möjligt, för ingen av planeterna kommer ha någon större påverkan på dig den här perioden. Dessutom är din styrande planet, Pluto, i retrograd i augusti, och det där kan gå hur som helst. Majoriteten av sommaren behöver dock inte vara dålig, men riskerar absolut att bli medioker.

Likt oxen gör du gärna saker i din egna takt, men inte med samma energi. Ditt stjärntecknet skulle kanske inte bara vara en del get och en del fisk, utan lite sengångare också. Det är även därför du hatar förändringar – det tar ett tag för dig att vända runt och gå åt ett annat håll. Din styrande planet är Saturnus, som inte bara kommer befinna sig i stenbocken i sommar, utan också kommer spendera en större del i retrograd. Kortfattat innebär det att du är trögflytande och sommaren är trögflytande tillbaka. Kämpa inte emot det. Hellre röra sig långsamt än illa fäkta.

Det allra sista stjärntecknet. Du har fått med dig lite egenskaper från varje stjärntecken före dig, vilket gör dig mer komplex än din granne vattumannen. Det märks dock inte, för det är så sjukt svårt att få kontakt med dig. Är det något du kan så är det nämligen att dagdrömma. Den här sommaren är din styrande planet, Neptunus, i fiskarna nästan hela sommaren. Du blir maximal fisk, och det blir en blöt sommar (if you know what I mean). Du MÅSTE bada. Bli ett med vattnet. Dyka djupare. Fortsätta simma. Utveckla fenor, fjäll och gälar. Aldrig mer gå upp på land.

(23:e september - 22:a oktober)

Du MÅSTE inte göra en sak, ibland kan man göra båda. Eller inget! Men vilket av de två alternativen är bäst? Åh nej…

oscop gnes

(23:e oktober - 21:a november)

Du kanske skulle må bra av att bara ligga och titta på molnen som seglar förbi. Det är svårt att bli besviken då.

(22:a november - 21:a december)

Kom ihåg vad du skickar ut för önskningar i världen. Universum förstår inte sarkasm och är hänsynslös i vad som uppfylls.

(22:a december - 19:e januari)

Saturnus påstås ha inflytandet av en “besviken förälder”. Det finns inget du kan göra åt det. Du kommer vara ett bångstyrigt barn resten av livet.

(20:e januari - 18:e februari)

Med den muren du byggt upp omkring dig borde du åka till Visby. Om det är något du kan hitta inspiration från är det Ringmuren.

(19:e februari - 20:e mars)

Oj, det var en till dagdröm.

Fun fact!

I augusti går det att se stjärnfallet Perseiderna, med en kulmen mellan 12:e och 13:e augusti!

Text: Livia Jönsson Layout: Agnes Friberg Illustration: Milla Fjelkestam

33


KNEP & KNÅP LiTHanian R N E

LiTHanian är ett klurigt spel som går ut på att hitta så många ord som möjligt från de nio bokstäverna i rutan. Orden måste inkludera bokstaven i mitten och vara minst fyra bokstäver långt. Det finns även ett ord som går att göra med samtliga bokstäver.

Ö G F

D A R

UKODUS

SUDOKU

34

8

5

MEDELSVÅR

2

9

6 3

4

6

3 1

5 3 1

7

8

1

7 4

6 4 9

6 2

5

4

9


Krokiga snacks

Kalvmamma

Förstas

Bra

Den som går

Storlek

Prövat

Spills

Skithus Stort rum

Dagsläget

Lidit

Punschkryddan

Loskar Är fan

Gustavs smeknamn

Kungar i skogen

Gör vinden

Rovfåglarna

Grisig tjej Bor bredvid Ofruktsamma Släkt

Kort nej

Sista tonåret

Väg med trädmitt

Gör bröd Associated Press Kan granen

Har man gjort till biljett

Dött djur

Nomen Nescio Har planet

Kamratposten

Den välbärgade

Bullshit

Har hungrig

Ämneskunnig Finns öl på

Vad sa du?

Käkade

Har foten Kungens lön

Går trend

Ropar på

Kan vara rosig Spets

Fejs

Höjd

Satmarans

Tilläggen

Doktor som rimmar

Book Linje

Dan Karlsson

Annan dej

Hundtjej

Gin drink

Är triss

Engelska eller

Infoteknik

Snöhögen

Vass del

Ilsket

Kan man vinna

Solgud

Inte på

Ovan

Små chanser

Rikena

Underkänt

Ballerina

Körat

Gjorde mjölken

Träd

Kan batteri vara

Förhöja stämning

Tjock tråd

Nynnar

Okej

Ej yttre

Del av krona

Virra

Kallt vatten

Skärgårdar

Positivt svar Ta på

Ack o ..

Alien

K O R S O R D

Bättre än G #

Ormig bokstav

Slår ��:an Meteoritnedslagets

35


REDAKTI


t IONEN u r a tt y fl s!

... ta

os r ö f ck


i t U

Uti vår korre där sitter en lapp. Från min granne. “Den som ej städar ska få sig ett rapp! Det ska moppas och det ska slängas, det ska diskas och det ska stängas, Vem tror du att du ens är, kom inte hit och kom!” Åh vad jag längtar tills jag kommer hem! Bort härifrån! Ska hoppa på tåget som går vid fem. Det tar ett tag att åka, ej somna får jag råka, men sen till slut, har jag kommit tillbaks.

Till huset jag spenderat min barndom i. För länge se’n. Men jag var’t förblindad av all nostalgi. Jag har inget eget badrum, vi delar alla på en TV, på natten kan jag inte, laga fyllekäk sent. Jag vill tillbaks igen, det var ju rätt bra. I min korre. Trots arga grannar kan jag ensam va’. Men nu har någon flyttat in hit, någon som spelar hög musik, jag ska flytta ut i skogen, nästa sommar.

Text: Livia Jönsson Layout: Hanna Gunell Illustration: Elvira Fagerholm

38

Ett rim

.

ha ge

k r vå

e r r o som

ut g

l rå n f r å

en åt

iv Ut

år


Layout: Hanna Gunell


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

INANCIAL TIMES Inancial Times # 3 2022 Av och med: Jean, Ebba, Versacé, Beleutte, Mårten inancial.times@isektionen.se Fax: +46 8 700 65 00

Ledare Kära läsare,

När det nu blivit dags att konkludera det gångna läsåret går Redaktionens tankar till ett citat av säregen klass: “Neeee, jag tror faktiskt inte det”. För i takt med årets utcheckning är det just denna attityd som framkallas vid möte med de sommarpåfund som patrasket ständigt ska pådyvla. Jazztobaksevenemang som Lollapalooza och Utekravaller kombinerat med den realitet att affärsjurister obegripligt fortsätter slussas ut som färdigexaminerade individer. Det är som att opinionen har glömt att linjen alltjämt inte är mer än en mötesplats för lajvande Suits-entusiaster. Nej, njut nu för en sista gång då Redaktionen ånyo bemödar sig ställa tillrätta det innerliga kaoset som jeansbärare ständigt alstrar. Ett kaos som likt D-sektionens honpopulation erfordrar förstärkning. Därför kan jag idag beredvilligt avisera entrén av Redaktionens fräschaste adept Mårten au-Rouge, som på dagens meny serverar sylvassa tips på sparsamma och delikata recept för den svultna discipeln. I övrigt kryddas sedvanligt numrets innehåll med fullflätade spaningar och den opartiska granskande journalistik man har kommit att förvänta sig från korrespondenterna vid det här laget. Men en brasklapp måste här framläggas. För Inancial vill nämligen skänka en tanke till EMM:arna i LinTek som besvärades av en del av våra skämt genom året. Vi har med vördnad därför valt att hädanefter anamma samma förhållningssätt till er linje som fulltime-rekryterare, det vill säga agera som att ni inte finns. Slutligen är det med mödosamma ord som undertecknad meddelar sin nedgång från det rampljus som jag det senaste jordsnurret besuttit. Tillsammans med Beleutte och Versacé debarkerar jag nu Valla mot en mer räntabel framtid och upp på sadeln stiger istället Ebba Börsch Krasch, en baronessa som med sitt skarpsinniga och obarmhärtiga vett ovedersägligen kommer alstra en ny stormaktstid signerat Inancial. Så adieu mina vänner och ovänner. Det har varit ett nöje. Jean

Inancial Tipsar: Gastronomiska Matlådor Universitetets samtliga måltidsrum präglas idag av härsken lukt, köande plebejer, dystra anleten och, framför allt, motbjudande matlådor vars innehåll kan likställas vid svinföda. En I:are kan idag tvingas ställa in återstoden av gårdagens Foie gras i samma utrymme som det, bara några sekunder tidigare, exploderat en kväljande vego-bolognese som något simpelt patrask som eftersträvar kandidatexamen tillrett aftonen innan. Redaktionen ryser i avsmak och blickar samtidigt tillbaka till ädlare tider där måltidsrummen var en aula för finsmakeri, pryddes av bouquet, samt var en plats där den allmänna populasen visste hut och lämnade företräde för välrenommerade, högaktade, hästburna redaktionsmedlemmar. För att bryta denna sorgliga trend ämnar Redaktionen att förära läsarna, sisådär nio dagar efter Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf:s bemärkelsedag, med några förslag på gastronomiska matlådor, perfekta för studentplånboken:

Stekt vaktel med enbärssås Du behöver: 1 Vaktel (helst skjuten på familjens ägor) 2 msk Enbär 1 Schalottenlök ½ dl Kycklingfond 1 dl Vispgrädde 1 msk Smör Tillagning: Bind vaktelns lårben och pensla med smält smör. Stek sedan i ugn i 175 grader i 40 minuter. Stek Schalottenlök i smör. Krossa enbär för mer smak. Tillsätt kycklingfond och vispgrädde. Servera med svartvinbärsgelé och sedvanligt M-tårar1.

Ortolansparv Du behöver: 2 Ortolansparvar 5 dl Armangnac 1 msk Smör Tillagning: Tappa upp 5 dl Armangnac i en stor bytta. Avliva fåglarna genom att dränka dem i Armangnac och rosta dem sedan mitt i ugnen på 150 grader. Servera med brynt smör och tårar från godtycklig maskinare1.

Vid extrahering av M-tårar1 kan förslagsvis denna bok högläsas

Originalskämt censurerat av makthavare. För tillgång till original skicka fax till +46 8 700 65 0.

1


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

En mer yrkesförberedande I-utbildning Den senaste tiden har Redaktionen reagerat mer och mer på avsaknaden av VD-skrytet. Samtidigt har en nedåtgående trend i användandet av VD-linjen som beskrivning av programmet identifierats. Uttrycket verkar ingalunda återhämtat sig efter PK-krisen 2017. Under det senare skedet av utbildningen är det därav ett ypperligt tillfälle att slipa på sin gestalt i koherens med Envariabla grupparbeten som vi bönhör att det samtalas om, exempelvis över det vidriga blasket signerat Baljan. Anställningsprocesserna förefaller vara på sin plats, det väljs och vrakas jämte kandidaterna och vi hör alltjämt personangrepp till höger och

Vår Rendezvous

Jag såg mig själv i spegeln innan jag steg ut från herrgården för att skjutsas till blå havet för vår rendezvous. Trots namnet ”blå havet”, fann jag platsen mer som en röd pöl, fylld av löntagare i form av bidrag. I samma stund som chauffören öppnade dörren åt mig förstod jag att det var någon typ av fest som pågick på samma plats vi skulle mötas, denna blötvarma majkväll. När jag efterfrågade namnet på tillställningen fick jag svaret UK med en efterföljande förtydling: Utekravallen. Snarare Under-all-Kritik, kunde jag höra mig själv viska. Väl inne på evenemanget fann jag mig vilsen. Jag kunde inte se dig då tusentals berusade kretiner gömde dig och jag kunde inte höra dig eftersom tusentals bolsjeviker överröstade dig. Till råga på denna mardröm sålde champagneeståndet

vänster när konsortium ska fastställas. Men gruppdynamiken är emellertid allt för jämlik för Redaktionens gottfinnande. Bidra lika mycket hör inte till våra studier och inte minst Redaktionens stadgar. Din roll är istället att sätta visionen, detaljstyra och sedan göra minst av alla. Under de sammankomster du de facto närvarar vid är det underhaltigt beteende att tilltala medlemmarna vid namn, om du mot förmodan skulle kunna namnet på godtycklig jeansbärare. Nej, för anseendets skull bör endast yrkespositionen tillika skällsord användas vid inkallning. För er mellanchefer endast prosecco. Äcklad och förvirrad retirerade jag mig till faciliteterna för att hämta andetaget. På vägen mötte jag varelser i gröna och gula frackar. Äntligen några med klass tänkte jag snabbt, innan jag såg de små, åtsittande shortsen, som fick mig att förstå att de antagligen hörde hemma på cirkus. När jag klev in på toaletten hade all ork runnit ur mig. Det fanns ingenting mer att göra än att erkänna mitt underlag och ringa hem för att bli upphämtad. Inne på toaletten kunde jag höra den avskräckande musiken som ungdomar gör sin parningsdans till och de ansträngda andetagen som jag själv skapade i min ensamhet. När jag gick ut för att tvätta händerna föll ett lugn över mig, då jag såg dig i spegeln, ensam inne på toaletten.

utan sekreterare kan vi varsko vår vän Siri som konsultar med diktering. Ytterligare tips är att välja programöverskridande kurser för att få erfarenhet av arbetet med kollektivanställda. Akademiska studier är till för att förbereda dig inför arbetslivet och då ska vi förbereda oss för VD-livet.

Hur ett mer verklighetsförankrat besök hos IFP-företaget skulle kunna se ut

Hög på Höger

Höger om högerarmen skymtas högerhand, vilken en således bör vara högerhänt för att följa högerliberalernas högerjabbande efter högerledarnas högeraktivas högeråsikter. Högerpolitikens högerinriktade fokus kan liknas vid högerspelets hög(er)prestigefyllda högerpositioner på högerplanen, där högerytterns högerfot på högerkant anses vara av hög(er)sta kroppsdel för målgöra. Vi alla vet att vänstersväng är suicidalt beteende i trafiken för att häfvda sig milt. Högersvängar är således det enda rimliga och inte minst hög(er) färdiga då vi lever i värld med högertrafik, där högerregeln är en vedertagen rätt. Högerregel, högersväng, högerytter, högerliberal och högerhänt - höger af hög(er)re klass!


Korridorerna på LiU fylls med overaller, mantlar, reflexvästar och en svag odör av öl. På M-sektionen har vårmötet passerat och nya Styret, Festmaskineriet och EMMA har blivit invalda. Men vilka är de egentligen- junisarna muttrarna och fröna? RedaktioneM blev nyfiken och satte sig ner för en pratstund med sektionens nya BästEMMA. Vem är nya BästEMMA? Oj, var börjar man? Jag är glad, nyfiken och tycker om allt som har med sport att göra. När jag inte spelar innebandy i universitetslaget hänger jag gärna med vänner eller dansar på Kårallen. Är även världens godisgris, vilket passar bra eftersom jag just nu ständigt går runt med en klubba kring halsen… (läs: ska klubba igenom alla EMMAs beslut) Vad fick dig att söka till EMMA och hur känns det nu när du blivit invald? Jag blev otroligt glad, men lite skräckblandad förtjusning är det. Det är ett stort arbete och ansvar. Att jag sökte till EMMA är faktiskt en lite rolig anekdot, det beror nämligen på min mamma. Hon pluggade på LiU i Norrköping på 90-talet och var då med och startade upp en tjejförening där. Hon har alltid pratat så gott om det, så jag tror att det var det som insprierade mig att söka. Jag anser även att EMMA bjuder på en perfekt blandning av näringslivs event och sociala event.

Hur har första tiden som frö varit? Det har varit väldigt intensivt med inkilning (läs: har precis vaknat från en powernap). Har även blivit MASSA möten, både med Styret och EMMA. Vad ser du mest framemot under året som kommer? Det är mycket, att se framemot, men jag måste nog ändå svara att det är att lära känna alla andra frön och se vad vi som grupp kan åstadkomma tillsammans. Vad är ditt hittills bästa minne från Linköping? Hela grejen med Dra't i Spa’t var riktigt kul, men högst upp är nog ändå höstens Majken med alla M-aktiva. Det var en succé! Vi avslutar med en riktig arbetsintervju-fråga; vad tror du kommer vara din bästa och sämsta egenskap som BästEMMA? Min sämsta egenskap är att mitt tålamod är obefintligt…snabbt ska det gå! Min bästa egenskap är nog att jag är superPEPPAD på detta, och jag hoppas kunna sprida den känslan!

Snabba fakta Namn: Hanna Ronneteg Klass: EMM1b Hemhemma: Oskarshamn Favoritaktivitet: Kolla vinterstudion Bästa pluggställe: Köksbordet Partytrick: Min knöl på handen?

BästEMMA fyller i Den perfekta utekvällen börjar med en förhoppningsvis j*vligt rolig förfest och slutar med Stad i ljus Något jag har alltid har velat lära mig är att surfa Mina två bästa pluggtips är struktur, struktur, planering och framförhållning- och att inte räkna alla matteuppgifter Om jag bara fick äta en maträtt för resten av livet skulle det vara hamburgare När jag behöver en paus kollar jag Grey's anatomy i sängen med en påse godis Just nu är jag mest taggad på Stilett (läs: race uppför märkesbacken i klackar)Sanningen håller på att flyga dig förbi Månadsskiftet april-maj och det där förbannade jävla fågelkvittret har väckt min sargade skalle för åttonde morgonen i rad. “Det är väl inte så dumt?” tänker ni: blåögda inför sanningen, som så kan förväntas. Det är för att ni inte ser sanningen de ruvar på som jag gör, den verkliga anledningen till fåglarnas kvitter.

En mäktig och potent fiende

Jag var som er en gång, glad och nöjd med livets givmildhet. Jag var den typ av människa som pressade vitaminrik morgonjuice av de sjukdomsinducerade frukter jag mottagit i närmaste mörka gränd av den enda anledningen att “När livet ger dig citroner!”...

Undertecknad vill framföra sin tacksamhet över den klarsynta pulicering som förekom i Y-organets senaste nummer. Intervjun med undertecknad var verkligen givande och berörde många angelägna frågor som borde engagera varje produktiv samhällsmedborgare. Säkert en och annan på filosfiska fakulteten också.

Idag avundas jag den spädbarnslika lycka som konsekvenslöst genomskär varje andetag av andras väsen. Men när sanningen stirrar en i ansiktet kan man inget annat göra än stirra tillbaka, kallt och trofast. Bara då kan den verkliga lyckan tillslut finna sin plats i ditt hjärta och förhoppningsvis fortplantas ut i samhället. Innan det däremot måste du lida, annars är det inte mödan värt.

Undertecknad känner däremot att det är trängande med en uppdatering, utifrån det akuta världsläget. Mycket har hänt i vår omvärld och vi möter just nu av en fruktad och potent fiende, redo att omkulkasta hela vår livsstil. Kanske rent av hela grunden för vår civilisation. Jag syftar såklart på Postens varannandagsutdelning Vakna, bröder och systrar! Vakna! Kjell

Så vad är då den här sanningen jag vurmar för? Jo, kära läsare. Sanningen är att fåglarna som väcker dig på morgonen de där vackra vårdagarna egentligen skrattar åt dig. För medans du låg och sov angrep de jävlarna din cykel, bil eller familj med knivskarp precision. De lät sin missfärgade avföring projiceras ortogonalt mot vilket som helst objekt som ligger dig varmast om hjärtat och njuter sedan i goda vänners lag till din förtvivlade uppsyn. Så ta din förbannade citron, pressa den i ögonen och vakna upp, för samhällets skull! Annars är det snart inte längre vi som dikterar vårt eget öde, utan fåglarna.


Fråga NATTREDAX

Har du också en fråga till NATTREDAX? Maila NATTREDAX@ysektionen.se

Galet sköna människor. Foto: NATTREDAX paparazzi-avdelning.

Så skönt att vara skön! Utbildning är vårt esse, och även redaktionen har blivit sams med tanken om ett livslångt lärande. Därför ägnade NATTREDAX AMO-veckan till ära genomfört en intern utbildning. För att diversifiera den intensiva arbetsmiljösituationen har NATTREDAX skapat en ny typ av kurs, BLJN22, i samarbete med EF-nämnden och SNY. Kurslokalen bjöd på många pikanta detaljer så som bord som är för låga för att plugga, soffor som inte värnar om ryggens välmående och en ljudnivå som är högre än önskat.

Likt Trajanus och Hadrianus byggde Romarrikets bestående ruiner läses här världens nästa underverk. Redaktions ihärdiga för förevigande är framgångsrikt, snart kommer samtliga nummer ristas i granit för långtidsförvar bredvid Neptunium-237, Uran-238 & Plutonium-242 under våra svenska vakttorn i Forsmark.

Be-Stående inslag:

NATTREDAX har helt enkelt besökt Baljan, inte bara för att införskaffa det svart guldet utan för att lite skönt hänga där. Så där sköna som endast de som tycks tillbringa merparten av dagen med en kopp i hand och klegg i famn. I skrivande stund känner skribenten hur skönheten växer. Tanken på att skjuta upp resten av livet, för att stelt skratta med sina vänner, gror inom redaktionen. Värmen vi känner inombords är lite ovan, men nu är NATTREDAX övertygade om de positiva hälsoeffekterna överväger bortfallet av CSN. Tills kursen finns på Guiden kan vi endast lämna utvärderingen här: 10/10. Sitter nu bara i Baljan, skönare än någonsin!

Vad hände egentligen med NATTREDAX utlovade kryptovaluta? Vad roligt att CoYn är så efterfrågad, för här har NATTREDAX verkligen inte legat på latsidan! Under täckmantel av kursen Språkteknologi har delar av redaktionen ägnat större delen av VT1 åt mining genom att låta grafikkorten i Olympen och Asgård få datasalsluften att koka! Lanseringen står för dörren och PubU utlovar finfina lanseringspriser till alla som betalar med CoYn på kommande pub. Sista pusselbiten, som webbgruppen arbetar med dag som natt, är implementera en wallet på sektions hemsida för smidig användning. Men, som vanligt tar det ju lite tid, och under tiden tar redaktionen chansen att måla om för att färgmatcha våren. Som alltid först med det senaste har NATTREDAX också parallellt börjat titta på det här med NTF:er. Otroligt spännande! I samarbete med IFM:s ständiga sparbeting räknar vi med att under våren kunna börja sälja Müngers Elmaggetentor från 2002 som NFT:er. Fortsättning följer.


daxRedax ”Officiellt och helt fristående organ för D-sektionen”

The Matrix of

DÖMD Efter 3 års pandemi så hölls i år äntligen det mycket efterlängtade DÖMD 2022 daxRedax har varit på plats för att fånga det bästa delarna av DÖMD 2022.

Och vinnarna av DÖMD 2022 är…

VILKEN VINST! TRODDE NI ATT NI SKULLE VINNA NÄR NI KOM HIT IDAG? Vi trodde inte att vi skulle vinna! Man är ju nervös, och handen kändes skakig när jag skulle kasta. Det var bara millimeter ifrån att någon annan vann i flera matcher idag.

ÄR DET STOR SKILLNAD FRÅN NÄR NI FÖRST ARRANGERADE DÖMD? Ja! När vi först arrangerade DÖMD så höll vi det i c-huset, både tävling och sittningen. Vi hade inget eftersläpp, och det var ca. 100 personer som kom totalt. För att tagga folk att komma så satte vi upp små klisterlappar med ”DÖMD” och datumet som det skulle hållas. Det var allt som stod, inget någonting om dart eller vad det var något. De som kom dit kom bara för att de var nyfikna på vad klistermärkena betydde, de visste inte vad det var för något!

HUR ÄR DET ATT VARA TILLBAKA OCH VARA MED I DÖMD IGEN? Några av oss har ju inte träffats på 35 år - Mattias kom hit ända från USA bara för att vara med på DÖMD! Så det är ju jättekul att träffa alla igen, det känns precis som förr.

AV ALLA SPORTER, VARFÖR DART? Dart är något som alla kan vara bra på. Som jag sa innan, vi var ju bara millimeter från att förlora flera gånger idag, det var ju mycket tur att vi vann. Det är kul med en tävling där alla har en chans att vinna, oavsett erfarenhet.

VAR KOM NAMNET DÖMD IFRÅN? VAR DET NI SOM KOM PÅ DET? Ja, det var vi som kom på det. D-sektionens Öppna Mästerskap i Dart, det tyckte vi lät bra. Dessutom så blev det blev en fin akronym av det, DÖMD. Och så bara fastnade det!

KOMMER NI KOMMA TILLBAKA OCH SATSA PÅ EN VINST NÄSTA ÅR IGEN? Vi är här nu för att i år så är det 40 år sedan som vi först arrangerade DÖMD. Så vi satsar väl på att komma tillbaka om 40 år igen!

Inga mindre än D-Group82, självaste skaparna av DÖMD! Efter en lång dag med pilkastning från morgon till kväll så blev det till sist D-Group82 som vann mot Dart Vaders i finalen. daxRedax har intervjuat Kjell och Mattias, två av dem som var med i det vinnande laget.


daxRedax Bilder från DÖMD2022

Vinnarna av DÖMD 2022 - D-group82

På bilden: D-Group med Basshunter På lördagens finsittning hade också STABEN 22/23 sitt tema-släpp!

Och så klart, man kan ju inte skriva ett uppslag om DÖMD utan att nämna D-Group, som ordnade ett fantastikt DÖMD i år!

DÖMD genom tiderna

Nu så vet vi hur ett modernt DÖMD kan se ut. Men har ni någonsin undrat hur DÖMD såg ut innan vår tid, eller för 22 år sen för att vara mer exakt? daxRedax har grävt fram bilder från DÖMD 2000. Känner ni igen Kårallen?


POSTTIDNING

B


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.