LiTHanian #3 2023

Page 1

3
4 4
5 5
6 6
7
13
14
15 1 7 2 8 10 6 12 13 14 11 4 3 5 9
18
19
22

Ta en promenad

Ibland kan det vara skönt att få lite miljöombyte och röra på benen. Det finns till och med studier som visar att man tänker bättre om man rör på sig! Även ett pass på gymmet eller en annan aktivitet kan underlätta inlärning. Om du känner att du inte hinner med det, så får du tänka om. Det är faktiskt en investering att röra på sig!

3
30

Europeiska rymdorganisationen har skjutit upp en rymdfarkost som ska undersöka isen på tre månar med omloppsbana runt Jupiter. Tre prober som tillverkats vid Linköpings universitet är med på färden. Om forskare kan hitta vatten under isen är det en stor chans att man också kan hitta liv där.

31
32 32

Terminens sista LiTHanian är här, vilket kan vara både bra och dåliga nyheter. Det ska bli tråkigt att vänta en hel sommar till nästa roliga upplaga, men samtidigt blir det en välbehövlig vila för både redaktionen och MatNat-kontot. Vi kan inte vara gladare över att sommaren äntligen är här och man kan glömma allt man lärt sig under läsåret, med undantag för de som har omtentor i augusti då… (styrkekramar till er! *redaktionen kramar sig själva*). Får du tråkigt i sommar, testa ett moln vetja!

Vi vill också passa på att önska ett stort Grattis till alla som tar examen nu i juni!!

Åka hem-hem

Man tror alltid att det ska bli lugn och ro, men slutar ändå med att man får klippa gräset, städa och måla om huset

+ Familj - Familj

3/5 tåg då två avgångar blev inställda : )

Bergs slussar

Volleybollplanerna i Ryd

Har du haft många bollar i luften under vårterminen och känner att du inte riktigt kan släppa dessa?

+ Kul

+ Träning

- Smärtan i underarmarna

- Sand

Att sola och bada är alltid skoj under sommaren, speciellt med arga turister som försöker använda slussen

+ Den är med i Göta kanal

+ Gratis underhållning

+ Bada

3/4 båtar då en båt fastnade i slusstrappan

5/8 sandkorn (där man inte vill ha sandkorn)

Tinnerö eklandskap

Nu när läsåret går mot sitt slut och du kanske behöver en stabil krama, åk till Tinnerö och krama en ek och umgås med kor Vattna trädgården

i regnet

Att ta vara på alla väderlekar kan man göra på olika sätt, men att göra som Pippi och vattna jordgubbslandet när det regnar ute kanske är ett lite FÖR blött alternativ

+ Effektivt

- Du blir också vattnad

10/5 vattenmolekyler

+ Kor

- Fästingar

- Vattenpest i Rosenkällasjön

Bosses glassbar

2/3 TBEsprutor

Att kyla ner sig i hettan med en glass är alltid lockande, men kom ihåg att ta en servett eller två!

+ Glass

- Vadå minus?!

Glömde du ta på dig solkrämen igen?

2/2 kulor *wink*

Ryktet har nått Bröderna Jonas om att TBi-sektionen äntligen ska bli med bil! För att hjälpa Styret i deras letande har Bröderna sänt ut sig själva för att testa livet som sektionsbilister. Vilka features bör en sektionsbil ha? Hur många ska man räkna med får plats i bakluckan? Är säkerhetsbälte ett krav eller bara ett önskemål? För att nna svaren tog vi hjälp av våra kära kollegor och kompanjoner i Nattredax, som bokade deras vrålåk Yrla bara för vår skull <3

Vi möts en solig vårkväll på parkeringen bakom A-huset. På plats är Nattredax utsända, Bröderna Jonas samt vår praktikant, den ofta bortglömde ärde brodern Frankie Jonas. Vi börjar med en yttre inspektion av fordonet! Först slås vi av att Yrla har en bländande vit färg istället för Y-sektionens klassiska gul-svarta, väldigt lurt. Dessutom nner vi spår av en redox-reaktion! Ajaj… Trots dessa skavanker gör bröderna ett försök till pojkbands-photoshoot, och närvaron av deras vackra fysionomi förstärker helt klart bilens estetiska kvaliteter (se g 1).

Därefter rotas bagageutrymmet igenom mycket noggrant. Bröderna hittar extradäck och rep (Bra att ha om man däckat? Material till däckgunga? Syftet med föremålen förblir oklart.) och framförallt en hel massa tomrum. Nick bestämmer sig för att fylla tomrummet och lägger sig till rätta med samma grace som ett mäktigt lejon (se g 2). Övriga bröder sätter sig i baksätet som civiliserat folk och sedan bär det av på roadtrip kring parkeringen.

Yrla har 6 växlar, varav en är R, vilket enligt Nattredax står för racer-mode. Tyvärr får vi ingen uppvisning av detta läge, utan färden går otroligt lugnt och stillsamt till. Från bilradion ödar tonerna av Y-sektionens greatest hits (Mastodontlika Y-fadderiet - “Ympning 2019”). Komforten får inga klagomål, förutom av dem som valt att sitta i bagageutrymmet, men Nick upptäcker att säkerhetsbälte saknas på hans plats så tyvärr får säkerheten underkänt. Som tur är så har bilen istället många bra features, såsom backkamera och fulvinsmugghållare, som lyfter upp helheten.

Så vad har denna fältstudie i bilism visat oss?

Jo, en sektionsbil bör ha fyra hjul (bonuspoäng för extra där bak), säkerhetsbälte i bakluckan och feta bängers. Men det viktigaste av allt: Kan vi få en lika stilig chau ör som Y-sektionen har?

Det har varit ett hett och svettigt år för TBi-lagan Vi har funnit var gränsen går med ett nummer som ratats av Lithanians redaktion, vi har knutit nya band genom episka collabs och framförallt har världen sett ett uppsving för Jonas Brothers Nu måste tyvärr nyheten komma ut: Boybandet splittras, bröderna har brödat klart, det sista knapptrycket har tryckts Året för reduktionen är nu över och vi vill tacka för att någon kanske tillochmed har läst vår smörja

.

Vi är spända på att se vad nästa gäng har att erbjuda, puss o hej! //Kevin, Nick & Joe (Jonas ex-bröderna)

.
. .
Figur 1: Pojkbandsposering. Figur 2: Lejon i baklucka.

NATTREDAX resencerar: TBI-L

Efter D-sektionens skrytsamma inköp av en Tesla ser vi i NATTREDAX det som vårt journalistiska ansvar att lyfta fram de som inte är fullt så lyckligt lottade. Jämställdhet har lärt oss om allas lika värde och således måste TBI-sektionens bil vara precis lika bra (eller dålig, det är inte upp till oss att lägga värdeingar) som D:arnas. Det är med stort nöje som NATTREDAX vill presentera en objektiv analys av TBI-Len.

När chaufförredaktör Blomberg varsamt smeker gaspedalen blir NATTREDAX glatt överraskade av accelerationen i den ovanligt tysta motorn.

ISOLATORN

‘brukar’ ska det ju stå...

Iblandärdetsomkrävslite potentiellutfyllnad,vissa skullesägaavbristpå annatinnehåll. Förattfåönskadeffekt burkarettlämpligtvalav ε r behövasförattinte tappasinkapacitans. Spännandedettaärtrots motståndetiläget.

Detendasäkraärattdetta ärentypiskdåligledare.

(antagω=0)

36 36
NATTREDAX står mållösa över TBI-Lens otroliga bagageutrymme. Oljeredaktör Edin är inte imponerad av de icke existenta oljenivåerna.

Kjell - the reunion

Det har gått ett år sedan NATTREDAX senast träffade Kjell för att fördjupa sina kunskaper inom Kjellkritik. En uppdatering i ämnet kan vara på sin plats i dessa oroliga tider.

Vi slår oss ned vid bordet, ställer fram kopparna och ett fat med rikligt tilltagna hallongrottor. Det sistnämnda får redan från start Kjell på gott humör. Det är riktiga kakor, menar han. Han hugger girigt in på grottorna och den initiala skepsisen mot ungdomen som möter honom över bordet är, åtminstone för stunden, bortglömd.

När Kjell väl börjat prata så känner man hans iver inför situationen. Det råder ingen tvekan om att han njuter av att ett gäng unga akademiker efterfrågar hans kompetens, ansamlad under årtionden i livets hårda skola.

Det är framförallt två saker som Kjell tycker är angeläget att vara kritisk emot för stunden. Utöver Greta då, såklart, men för Kjell handlar det om mer av en tidsoberoende kritik. Det första Kjell vill lyfta är regeringen. Den är han väldigt kritisk emot. Det var han i och för sig också mot den förra också. Det är inte bra nu, men det var inte bättre förut, menar han bestämt. Underförstått framgår att han är övertygad om att det inte blir så bra nästa gång heller.

Det andra som är aktuellt, och som verkligen tänder Kjells inre flamma, är det han beskriver som Det Stora Sveket. Redan förra året hade han det på känn, menar han, när utdelningen av post glesades ur. Det första steget i ett mer omfattande förräderi mot vanligt folk. Han muttrar därefter någon halvt ohörbar liknelse mellan utglesad postutdelning och Tysklands anfallskrig mot Polen 1939. Här känner vi instinktivt att det

inte är läge att ställa följdfrågor. Vi sticker till honom ytterligare en hallongrotta. Stämningen blir bättre.

Han fortsätter att berätta om Det Stora Sveket. Han menar att endast verklighetsfrånvända skulle göra det omöjligt att betala sina räkningar på bankkontor, men att det är vad som sker nu när kassagirot läggs ner. Ingen av oss från

NATTREDAX har någonsin hört talas om det. När vi frågar varför han inte bara betalar genom sin internetbank eller swishar så tystnar Kjell plötsligt.

Vi inser att intervjun är över. Skepsisen mot dagens ungdom syns åter lysa i hans ögon. Kjell sveper kaffekoppen, ställer sig upp, norpar de sista kakorna och styr stegen mot dörren. Precis innan han är framme så vänder han sig om, spänner blicken i oss och säger bestämt: ‘Använd bara kontanter, gör motstånd!’.

NATTREDAX är fyllda av nya lärdomar för framtiden och på vägen ut pratar vi om att googla det där med kontanter. Det verkar skoj.

NATTREDAX hittade vad som endast kan antas vara en gammal mobil sorgligt undanskjuten på bordet.

37 37

INANCIAL TIMES

Inancial Times # 3 2023

Av och med: Ebba, Mårten, Avcshy, Ezekiel & Adele inancial.times@isektionen.se

Fax: +46 8 700 65 00

Ledare

Kära läsare, Efter en långdragen vår med lågtryck, som svänger lika fort som Sveriges säkerhetspolitiska doktrin, har vi äntligen tagit oss till försommaren. Nu kryllar universitetsområdet av solglasögon från kedjorna med trendiga former och färger som strängt taget hör hemma i tecknade barnfilmer. Sistaårseleverna ser slutet på sin studier och de kan närapå känna tyngden av den guldiga ingenjörsringen på fingret. Redaktionen vill passa på att önska alla arbetslösa lycka till, likväl grattis till I-arna som äntligen slipper pendla till huvudstaden för lägenhetsvisningar på konsultholmen. Redaktionen hoppas att resterande jeansbärare lyckades schemalägga internshipsen så att v.29 är fri och kan fokusera på att utöka ert nätverk - en bra måttstock brukar vara 500+ innan kandidaten drar igång.

I din hand har du ett blomstrande sommarnummer med matnyttig information. Skribenterna levererar en jobbannons du inte hittar på LinkedIn, en efterlängtad ciceron i djungeln av stipendier och en förteckning som vareviga hundägare torde känna till. Inte nog med det, Redaktionens nyaste rekryt Adele S. Kemphe levererar en formidabel artikel om vår allas favorithögtid.

Det har blivit dags för mig, er evige ledsagare, och Mårten au Rouge att lämna plats åt Redaktionens livstörstande talanger. Utan demonstration kommer vi njuta vårt otium och på distans följa

Inancial Times gå in i en ny era med sylvassa Avschy af von Bladh i täten. Det är ett kärleksfullt farväl som undertecknad tar av den bedårande redaktionen som nu seglar vidare med en ny kapten. Läsare, håll i eller häng upp hatten för Avschy af von Bladh kommer ta Inancial Times till nya hav. Tack för allt!

Ledigförklarande av stipendier 2023

Efter åratal av stipendieansökningar i det fördolda har Inancial Times på uppdrag från sektionsstyrelsen tagit fram en lista med stipendier tillgängliga för studerande vid Linköpings universitet.

Inancial Times stipendium för unga gossebarn

Stipendiefonden utgjordes ursprungligen av ett legat á 15 000 kr donerade postumt av sektionsordföranden von Reuterskiöld. Efter strategiska investeringar i årgångsviner och en lyckosam blankning av M-sektionen har stipendiefonden vuxit sig stor, och utbetalar årligen en summa om 250 000 kr. Stipendiet tilldelas fattig studerande gosse vid programmet för industriell ekonomi och vilken skola vara född i Djursholms stift. Gossen skola uppvisa oklanderligt uppförande, till vilket räknas passande vardaglig klädsel i antingen tweed eller frack, samt generell vördnad och respekt för samhällets stratifiering. Sista ansökningsdag är 29/5. Postas till Grev Turegatan 22A.

Af von Blahds stipendium för begåvade kvinnofolk

är tillgänglig för gemene studerande av kvinnligt kön, men utdelas företrädesvis till ättlingar av baron Ever Aber, ättlingar till vänner av denne, medlemmar i INDEKrew, frälse, eller döttrar till präster eller gud förbjude, prästinnor. Om ingen sökande uppfyller ovan nämnda önskemål skola begåvning och flit ligga till grund för urvalet. Ansökan sändes per mejl till stipendium@indekrew.se senast 2/6.

FYRA TECKEN PÅ

ATT DIN HUND ÄR

PROLETÄR

Det kan finnas sätt att se om din hund är proletär utan att fråga den. Här kommer fyra tecken att hålla utkik efter:

1. Din hund jagar män i kavaj, inte katter

2. Din hund deltar hellre i klasskamp än dragkamp

3. Din hund går ut på gatorna första maj

4. Din hund börjar bitas om du ställer Das Kapital i dålig dager

Högst aktningsfullt, Ebba Börsch Krasch

Efter sin tid som kassör i INDEKrew och sedermera ordförande i riddarhuset valde baron Evert Aber af von Blahd att instifta detta stipendium genom en donation om 10 000 silverdaler. Idag utdelas årligen 2000 silverdaler, motsvarande ungefär 20 kilo silver, till flitig och begåvad kvinna vid programmet för industriell ekonomi. Stipendiet

38
WORLD BUSINESS NEWSPAPER
Illustration av den prominenta proletär-hunden “Laika”

För en angenäm midsommar

Kära läsare!

Likt akneprydda solrosor har Linköpings studerande vänt sina anleten mot skyn, och jeansbeklädda ändor på marken längs A-husets södra fasad skvallrar om den sommartid som stundar. Inom kort står majstången, grönskans fallos, rest och enligt tradition bör var kvinna samla sina anförvanter för ett samtidens midsommarblot. Men ej att misströsta, kära läsare; som många gånger dessförinnan agerar Redaktionen ledsagare i sedens djungel.

För det otränade ögat kan Stockholms skärgård hägra när sommaren tränger sig på, men den förståndsmässige har knappast förbisett den konträra gentrifieringen som drabbat östkusten. Styckning av havsbandets en gång vidsträckta jordlotter har främjat proletariatets inmarsch bland kobbar och skär, och Redaktionen förordar därför reträtt från vår rysstäta arkipelag. Undertecknad själv kommer att fly skärgårdens folkskockning för familjens gods på Österlen, och uppmanar likasinnade att göra detsamma.

Hur bör värdinnan förhålla sig till alkoholförtäring under högtiden? undrar Ni kanske. En berättigad tanke. Sedan 1800-talets brännvinsförsäljningsförordning trädde i kraft har kommunismens röda snara spänt runt svenska folkets strupe. Vid midsommar, en högtid präglad av konsumtion av diverse rusdrycker, ställs således var sedesam svensk inför ett moraliskt dilemma: att köpa

eller inte köpa? Undertecknad kommer, i syfte att bojkotta det statliga alkoholmonopolet, söka i säteriets källare efter klassisk flaggpunsch, cognac från 1900-talets Frankrike och akvavit från gårdens eget destilleri. Kom ihåg, kära läsare, att ibland kan lagen behöva kringgås för rikets bästa!

Anbelangande av de aktiviteter herrskapet med fördel ägnar sig åt råds Ni att hålla det traditionsenligt. Framåt småtimmarna, då barnen sover, rekommenderas en klassisk femkamp i diset av alkoholens tjocka dimma. Förslag på tävlingsgrenar är ‘Fabergéägg på sked’, ‘spotta tryffel’ och ‘fästa budenovkan på Magdalena Andersson’.

Glad midsommar, önskar Redaktionen!

Kungahuset’s Summer Tech Internship

About the role:

Are you a tech-savvy, son-ordaughter to a nobleman, soon to be bachelor or master graduate with a passion for IT and traditions? Do you want to pursue a career combining IT and aristocracy? Kungahuset’s Summer Tech Internship provides an invaluable experience and real-life insight into the latest trends within AI (Aristocratic Intelligence), ML (Monarchical Learning) and consulting, and gives you the opportunity to kick-start your career. As an intern at Kungahuset, we will match you to a suitable project based on your birth and your family lineage. For 6 weeks, starting week 27, you will join a real project, working together with the best barons and baronesses in the industry, at the forefront of the Royal Tech Industry.

We are looking for someone who:

• Is fluent in Swedish, English and French. Prussian German is beneficial.

• Has swedish drivers license, with an addition for horsedrawn carriage

39 39 WORLD BUSINESS NEWSPAPER
Submit CV, Cover Letter and rank in Riddarhuset to hr@kungahuset.se
42 42
43 K A B T T A Å R S T E K N O O G E R O B O O T D A G S U G A N M L I N K K Å R O R D F Ö R A N D E M O T A N I N G S A N V A R I G P I N G I U S O L L E N K Å A R O T K T I V A S K Å A R E M M E L H J Ä T A L R M
44
46 46
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.