LiTHanian #1 2023

Page 1

OM LITHANIAN

LiTHanian är en kårtidning som utkommer fem gånger per år till alla medlemmar i LinTek – Linköpings teknologers studentkår.

ADRESS

LinTek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

ANSVARIG UTGIVARE

Rakel Qvarfordt

TRYCKERI LTAB

2 2
3 3 I

I

4 4
5 26 22 24 21 27 10 28 29 41 42
6
7

Intervjuad CAMO Beatrice Svensson . Text Tintin Johansson Mäcs .

Layout Emma Stenmark .

Illustration Anna Wynne . Foto Fanny Bergman .

11

kunskaps-

14

Trots att MatNat faktiskt fyller 30 detta år (!!!?!?!) verkar det inte vara så många som har koll på vilka MatNat faktiskt är (trots ändlösa försök). Så vi skippar introduktionen.

Vi i redaktionen välkomnar det nya läsåret med redan brutna nyårslöften. Är du också en av de drabbade som satte alldeles för höga mål (i år igen) och nu sitter (ännu en gång) med ett oanvänt gymkort på campushallen och ett tomt löfte om att minska koffeinintaget och äta hälsosammare?

Men vet du vad… var inte så hård mot dig själv Kom ihåg att chips faktiskt är gjorda av potatis , så det är praktiskt taget hälsokost! Och kaffe t spelar ju ändå en viktig roll i att nå det större målet, att faktiskt ta en examen (någon gång). Tillbaka till det där oanvända gymkortet… sluta oroa dig för det! Det är ju trots allt tanken som räknas.

Nu när vi har släppt förhoppningarna om att leva hälsosamt vill vi påminna om att fettisdagen närmar sig. Det kan vara viktigt att redan nu börja vänja magen så att semmelfrossan inte kommer som en chock för kroppen

När du läser detta är det, eller har det varit, alla hjärtans dag och redaktionen vill därför lista upp några saker som värmer en MatNat:ares hjärta under vardagarna:

• När kemikalieblandningen får en fin fär

• Att klappa getter på Valla gård

• Prata med djuren på Kolmården

• Katjoner =^.^=

• Klättra i träden på campu s

• Känna på bark och lavar

• Använda miniräknaren endast för att spela snake

• När man inte får ett error-meddelande i R

• MatNat-kullen

• Mäster <3

Ni har väl börjat träna inför Krabollen?

VILKEN TYP AV CYKEL ÄR DU? Meme av Moltas Nilsson, AktiV 22/23

INANCIAL TIMES

Inancial Times # 1 2023

Av och med: Ebba, Mårten, Avcshy, Ezekiel inancial.times@isektionen.se

Fax: +46 8 700 65 00

Ledare

Kära läsare, Vinterns slask har inget slut och på gatorna spatserar människor som fullständigt tappat stilen. Lystern från julledigheten är försvunnen och nyårslöftena är brutna sedan länge. Att behålla stilen skulle vara osedvanligt utmanande för patrasket i år, rapporterar Redaktionens baljankorrespondent. Total avsaknad av cashmere i västarna som mottagits i julgåva och det är beklagligt få galoscher som anträffas på corson, trots vår förlänings kraftiga nederbörd.

Klädkoden på Redaktionen högtidsfirande har varit smoking sedan Kung Edward II lät sy upp den först på mitten av 1800-talet och den bars ävenledes i år. Det beredde Redaktionen en viss tillfredsställelse att ertappa studiekamrater i Cut away krage på diverse nyårstelegram, tillräckligt robusta slipsknutar för kragen var dock sällsynta. Att jeansbärare aspirera till att klä sig fint gouterades ändock av Redaktionen so framgent hyser förhoppningar om reformering av det vedervärdiga overshirt modet.

Likt skidsäsongen har teknologernas vårtermin initierats och de industriella ekonomerna flockas åter i klungor. Baljankorrespondenten har flaggat för en otäck kunskapsmiljö och i uppslaget levererar vår skribent en komplett läroplan för att undvika en oanständig ställning bland rikets lärosäten. Vidare bjuds läsaren på en resa genom Butlerns lidelsefulla historia, slutet är ännu ett oskrivet blad men Redaktionen har sina spaningar. Ta på er Albert tofflorna, häll upp ett kallt glas Chabli och njut av grävande journalistik av hög klass ytterligare ett jordvarv.

Högst aktningsfullt, Ebba Börsch Krasch

Butlerns renässans

Den svenska butlern utgör än idag en av grundpelarna inom den svenska bourgoisien. Likt kapital och en utbildningsplats på industriell ekonomie-programmet ärvs butlern i rakt nedstigande led från fäder till avkomma, och till denna står butlerns tjänster därefter till ständigt förfogande. Plikttroget och på en armlängds avstånd står butlern vid den välbornes sida, springer dennes kafferundor till baljan och köar till Kårallen åt denne. Butlern gör den högvälbornes liv drägligt i en miljö med alldeles för mycket jeans.

Men alltsedan von Reuterskiöldsskandalen, då ingen mindre än Axel von Reuterskiöld själv i ren och kär fäbless för ekonomisk förskingring stötte på den debacle som också blev hans fall, har butlerns guldålder alltmer grånat. I ren affekt och i den mest gyllene av avsikter försökte Reuterskiöld deklarera en av sina butlers som inventarie, ty detta skulle göra det möjligt att göra avskrivning på den enligt Butlerförordningen (1792:127) §11. Vad von Reuterskiöld inte visste var att hans butler redan hade ett taxerat värde vida understigande avskrivningsbeloppet, vilket riddarhuset snabbt fick nys om. I spåren av detta fick von Reuterskiölds butler mandat att fritt välja sin framtid, varpå den valde att starta en ny sektion på Linköpings universitet – den 11 januari 1987 såg det affärsjuridiska programmet för första gången dagens ljus. Vid sin avtackelse år 1987 lär von Reuterskiöld bördsstolt ha skanderat – där det finns en butler finns det flera – och med sin guldbelag-

da sabel pekat mot samlingen av de nyantagna affärsjuridikstudenterna.

Sedan dess har butlerns ställning fortsatt dala i skenet av teknologins framåtskridande. Med den nya digitala biljettappen – Orbi – behöver exempelvis inte längre butlern köa dag och natt för biljett till kravallen. Dödsstöten kom dock med Chat GPT, din privata rådgivare och orakel. Denne svarar på allt, när du vill. Denne sover inte och äter inte. Denne är den svenska butlerns förfall.”

Ovan skrivna text har inte redaktionen själv författat, utan detta är svaret redaktionen fick från Chat GPT vid kommandot ”Skriv en ingress om den svenska butlern, och gör det i stilen av Avschy Af von Blahd”. Med aversion måste redaktionen medge att denna androgyna bot mycket väl författat historien om den svenska butlern. Tårfyllda var redaktionens ögon vid skildringen av salig von Reutierskölds motgång, men gladare blevo redaktionen vid insikten om att butlerns särdrag så tydligt fortfarande förkroppsligas i affärsjuristen.

Trots den mörka skildring Chat GPT gör gällande för den svenska butlern vill dock undertecknad påpeka att det finns hopp. Vid automobilens framväxt under sent 1800-tal var det många som förutspådde slutet för hästarna, de behövdes inte längre. Trots detta finns det idag avsevärt mycket fler hästar än vad det gjorde då. Undertecknad menar att det till skillnad från Chat GPT:s beskrivning av butlerns förfall snarare stundas en renässans och ny guldålder för butlern.

34 34
WORLD BUSINESS NEWSPAPER

Föreningsportföljen

Civilingenjörsprogrammet i Industriell Ekonomi har sedan högborne sektionsordförande Axel von Reuterskiöld avtackelse 1987, varit på en säker väg nedåt i både rykte och renommé. Utbildningen som kungen skänkte till folket år 1969 har, enligt redaktionens senaste trendspaningar, sett sina glansdagar passera och inga vidare förändringar väntas ske sett till jeanskvotens konstanta ökning hos sektionens medlemmar de senaste åren. Vad är anledningen till detta tragiska fall? För många jeansbärare tror vissa. Avvecklingen av sektionens hästpolosällskap, IPolo, tror andra. Redaktionen håller visserligen med i dessa spekulationer, men förmodar att problemen går djupare än så. Läroplanen för Industriell Ekonomi har ej uppdaterats sedan den mörka våren 1987, och är i stort behov av förnyelse för att bibehålla sin konkurrenskraft. I vanlig ordning kommer Redaktionen till sektionens räddning, likt en riddare på en ädel springare kommer undertecknad beväpnad med handfasta förslag på utökning av läroplanen.

Kurser

TPPE88 Industriell förskingring, 6HP

Kursen skall ge insikt i hur optimala investeringar kan göras på individuell nivå för att maximera den personliga kassan. Studenten ges praktisk erfarenhet om hur risken för att åka fast kan hedgas genom olika branschtekniker, såsom round-tripping. Möjlighet ges för utbyte till Caymanöarna, Bermuda eller Luxemburg.

TATA71 Överanalys, 6HP

Med Envariabelanalys I & II, och Flervariabelanalys som grundkrav efterföljer Överanalys i turordningen. Efter fullgjord kurs skall studenten:

• Ha svårt att fatta beslut.

• Gå igenom varje liten detalj från varje social interaktion studenten deltar i.

• Inte kunna sova.

TEIE69 Objektorienterad objektifiering, 6 HP

Kursen bygger på senaste forskningsprojekt utförd av diverse tvivelaktiga kulturprofiler och högt uppsatta företagsmän. Efter fullgjord kurs skall studenten ha insikt om hur man blir cancelled på endast en firmafest.

Teknisk inriktning

Härskarteknik

I den här sprillans nya tekniska inriktning får studenten utvidga sina kunskaper inom ett av industrins mest användbara teknikområden. Studenten kommer att utveckla sina färdigheter i att skaka hand med tillhörande båtbensfraktur, gäspa när någon pratar, samt förklara något för någon som är mer insatt i ämnet än en själv. Kandidatarbetet sker praktiskt ute i industrin i samråd med någon av de manliga mellancheferna programmet har samarbete med.

Skatan

Skator finns inte mer, jag tror alla skator är borta.

Tänk hur snabbt de försvann, hur kan skatan försvinna?

Innan fanns skator i tidningen, det fanns skator på stan.

Nu ser jag bara svanar i månsken, och korpar på dan.

Varför skulle skatan försvinna, var skatan inget att ha?

Kan skatan ha flugit iväg, ja var har skatan blivit av?

Sektionsordförande Axel von Reuterskiöld innans han fall, våren 1987

- Fritjof Fårhuvud

35 WORLD BUSINESS NEWSPAPER

Y-stad: Sveriges bäst integrerade samhälle!

Är du trött på att köa till kravaller? Blir du ledsen när du tänker på antalet cyklar du har förbrukat sedan du flyttade till Linköping? Har du ångest för att du fortfarande inte har klarat FerrarYlabben? Då ska du ta en studieresa till Y-stad, den pefekta destinationen för en vilsen Y:are som vill hitta hem!

Med ett Y2-tåg tar du dig till Y-stad direkt från Linköpings resecentrum på endast 4*10^47 plancksekunder.

Gå i kYrt Wallanders fotspår och lös kallblodiga residykalkyler.

Ta en svängom till Ostkällaren. Här finns egenYstad ost (vissa lagrade över 30 år!) med stank som heter duga. Kom över för lite kex (göteborska) och bli kanske den första som testar på hårdosten? (Brukar uppskattas väl men lämnar ibland en bitter eftersmak morgonen efter).

Besöker du Y-stad under vintern får du inte missa att ta en skridskotur på Sydsjöns isYta och uppskatta vYerna. Kom ihåg att ta med Ylletröjan mot de ilande vindarna från den hiskeliga sidan av sundet.

Oavsett vad får du inte missa Nordens största saucersnickeri som ligger här i Y-stad. Ta med en kompis och bygg en saucer till nästa års upplaga av Valla Saucer Rennen och kanske ta en körlektion av MarcYs Ericsson när du väl är i farten. Sveriges snabbaste rallYinternat med riksintag av Sveriges framtida saucererYliter ligger nämligen bara ett stenkast (F=2846 N, α=5π/6 rad, h=1.76 m, m=0.23 kg) bort.

Resultat från Nattredax Poesi tävling

Vinnare: Jakob Norling

Två skilda själar

På en och samma resa

På varsin sida av tågets vagn

Men upplevelserna mellan dem är glesa

En är nybliven pappa

Och glädjer ett nykommet liv.

Njuter av de få av solens strålar

Som tar sig molnen förbi

Den andre blev just av med gammal vän

Och mörkret har trängt sig in

Utanför fönstret ses endast det gråa

Och värmen känns ej mot skinn

Hur kan det sägas

Att de reser samma resa?

När upplevelserna ter sig så glesa

Men plötsligt det sker

Någonting sig tränger på

De tittar båda upp

Och ansikten blir blå

Deras glesa upplevelser

plötsligt samman, någonting syr

Ty matförgiftning

Hedersomnämnda:

Denna julen bevittnades den första av en årlig tradition där NATTREDAX och Webbgruppen ställs öga mot öga i ett parti schack. Likt alla teknologer som blivit välsignade av Müngers kunskap vet NATTREDAX vad som gäller; energin ska öka kraftigt när antalet tillstånd ökar. Eller som icke-Y:are säger: ta det cool. Så för att ta det maximalt coolt, samtidigt som vi höll antalet tillstånd lågt, såg vi till att inte bjuda in Webbgruppen till matchen. En spontan ankomst hade lett till stor spänning => stor energi. Utifrån termodynamikens formler lyckades NATTREDAX alltså hålla sig kyliga. Efter 30 minuter utan Webbgruppens närvaro blev det walkover. Tack vare NATTREDAX låga temperaturer kunde redaktionen vinna, helt utan motstånd. Tack Münger!

når båda två
Karl Hammersberg
01010110 01101001 00100000 01110011 01101001 01110100 01110100 01100101 01110010 00100000 01101000 11100100 01110010 00100000 01101001 00100000 01100001 01100011 01100001 01110011 00001010 01001101 01100101 01100100 00100000 01100101 01110100 01110100 00100000 01100111 01100101 01101101 01100101 01101110 01110011 01100001 01101101 01110100 00100000 01101101 11100101 01101100 00111010 00100000 01101000 11100100 01110010 00100000 01110011 01101011 01100001 00100000 01100010 01100001 01101011 01100001 01110011 00100001 00001010 01001101 01100101 01100100 00100000 01110110 01100001 01110010 01101011 01100101 01101110 00100000 01100010 01110101 01101100 01101100 01100001 01110010 00100000 01100101 01101100 01101100 01100101 01110010 00100000 01100010 01110010 11110110 01100100 00001010 01001001 01101110 01110100 01100101 00100000 01101110 11100101 01100111 01101111 01101110 00100000 01110101 01100111 01101110 00100000 01101011 01110010 11100100 01110110 01110011 00100000 01110100 01101001 01101100 01101100 00100000 01110011 01110100 11110110 01100100 00001010 01010100 01111001 00100000 01100100 01100101 01110100 01110100 01100001 00100000 01110110 01100101 01110010 01101011 00100000 01110101 01110010 00100000 01101000 01110101 01110110 01110101 01100100 00100000 01110011 01101011 01100001 01101011 01100001 01110011
& Alfred Lord

Orden som går att hitta:

NYFIKEN PÅ QA?

Kan visionära strategier och spjutspetsexpertis kombineras med en jordnära företagskultur där alla syns och hörs? Jodå. Det tycker i alla fall vi.

41 Läs mer här
varför
är så rolig. www.systemverification.com
om hur vi ser
rollen som QA-konsult, och
den
Välkommen till Norra Europas ledande Quality Assurance-bolag.
Klittan Sex Penis Vulva Orgasm Puss Kram Kondom Samtycke Älska
42
44 44
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.