LiTHanian #1 2022

Page 1

51 Nr. 1 Nr. 5 februari 22 december 21


Kårordförande har ordet:

NÅGRA VECKOR I JANUARI Det är måndag den 10 januari 2022 och efter att ha hämtat en kopp kaffe hör jag att David, ledamot i kårstyrelsen, ropar till mig att det har kallats till en pressträff med statsministern idag. Ännu en pressträff på gång, och jag suckar lite för mig själv innan vi börjar spekulera vad det kan handla om. Det känns så väl igen - vi har varit här förut och vare sig jag vill det eller inte har jag nog blivit lite av en hobby-epidemiolog. Under lunchen är vi några från kårledningen som tittar på pressträffen tillsammans och mellan alla bud om nya restriktioner kommer ett uttalande om att Sveriges lärosäten bör erbjuda salstentamen och större föreläsningar vid fler tillfällen för att få ned antalet deltagare och minska trängsel. En kort mening som gav upphov till flertalet möten, en förtydligande pressträff och otroligt mycket frågor på vad detta egentligen innebar.

LiU remitterar internt frågan om extra tillfällen för tentamen men kommer fram till att det blir för dyrt och att personalkapaciteten inte finns. Dessutom uppfyller de redan de riktlinjer som UKÄs generaldirektör hänvisar till i den förtydligande pressträffen 11 januari i och med omtenta-perioden i mars. Det är absolut argument som går att förstå men det är inte argument som hjälper de studenter som har fått stanna hemma från sin tentamen och som nu inte kan påbörja sitt exjobb eller som saknar tillräckligt med poäng för att få tillgång till studiemedel. Det hjälper inte de studenter som likt personalen är trötta efter 2 år med pandemi och nu måste studera om till sin tenta i mars eller augusti. En fråga kvarstår; varför uppmanar regeringen till något de inte ger lärosätena varken resurser eller förutsättningar till? Några dagar senare blir jag uppringd av en reporter från SVT. Hon ska göra ett reportage om ungas välmående i pandemin och undrar hur unga studenter egentligen mår. Jag vet inte hur många gånger LinTek har fått den här frågan under pandemins gång, “Hur mår studenterna?” och trots att välmående är oerhört viktigt så tänker jag att det vore tacksamt om det gick att fokusera på att ge oss förutsättningarna att må bra istället för att bara fråga hur vi mår. Vi behöver ett schema som tillåter oss att studera väl när lektionen ges på plats, men föreläsningen efter är på distans. Vi behöver möjligheten att få genomföra våra examinationer tryggt och säkert. Vi behöver tydlig kommunikation så att vi vet hur vår nästa studiedag kommer se ut.

Många fler studenter än vanligtvis hör av sig till mig och mina kollegor i LinTeks kårledning. Några vill ha undervisning på distans för att de är oroliga att bli smittade. Några vill absolut inte återgå till att skriva tentamen på distans men undrar varför inte alla tentavakter har munskydd. Några andra ifrågasätter att deras examinator inte har gjort nya inspelningar utan använder föreläsningarna från förra gången kursen gick. Alla tankar och funderingar som skickas in är berättigade och kommer med väldigt bra argument men samtidigt är det inte möjligt att tillfredsställa alla när åsikterna går isär. Vi studenter ska dock kunna lita på att den informationen vi får från vår lärare eller kursansvariga stämmer överens med den information som kommer på coronasidan och de besluten som LiU fattar centralt. Idag är det inte verkligheten. Pandemin har utan tvekan påverkat hela samhället och oavsett hur mycket jag känner mig som en hobby-epidemiolog är det svårt att förutspå utvecklingen. En stor del av det arbete som jag och mina kollegor gör syns inte. LinTek deltar dagligen i både möten och mejltrådar om LiUs verksamhet och vissa förslag kommer aldrig längre än idé-stadiet eftersom studentrepresentanter ifrågasätter och bidrar med studentperspektiv. Vissa beslut landar i kompromisser men målsättningen är tydlig - resultatet ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.

Det är den 26 januari 2022. Efter nästan en månad med rekordhög smittspridning, flertalet pressträffar och otydlig information kommer en pressträff där regeringen annonserar att merparten av restriktionerna förhoppningsvis kan tas bort i mitten av februari. Jag drar en suck av lättnad och hoppas innerligt att vi snart kan få mötas igen på både dansgolv och i föreläsningssalar.

Beatrice Ronsten

Kårordförande 21/22 ko@lintek.liu.se 070-269 45 85

Till alla er som har bidragit med era åsikter, er tid, eller på annat sätt hjälpt LinTek med studentpåverkan - TACK. Om du känner att det finns något som vi borde göra annorlunda är du alltid välkommen att kontakta oss.

LiTHanian är en kårtidning som utkommer fem gånger per år till alla medlemmar i LinTek - Linköpings teknologers studentkår. ADRESS

Lintek, Tekniska Högskolan 581 83 Linköping

ANSVARIG UTGIVARE Ulrika Henriksson

FRAMSIDA

Illustratör: Elvira Fagerholm

TRYCKERI LTAB


Men vad är KLiTHanian? Ingen vet riktigt, men det går inte att undgå att namnet låter precis som klitta och att detta påhitt sedan några år tillbaka helt enkelt bör leva vidare.

Lagom passande till kärlekens månad, ljusare dagar och pirr inför våren har ett nummer skapats som fått mig som ansvarig utgivare att tänja på gränserna för censur. Å andra sidan är året 2022 och John Dillermand, han med den långa snoppen, är ett danskt barnprogram som får visas i TV.

I KLiTHanian kan du läsa om mat som väcker lusten, vad alla hjärtans dag egentligen är och fördelarna med att vara singel. Redaktionen har också granskat sittnings- och gyckelkulturen i Linköping och Norrköping, fått en uppdatering om Kårstugan och tagit reda på vad som hänt på tenta. Missa heller inte mittenuppslaget där du kan hitta underbara kärlekshälsningar från studenter på Linköpings universitet. Jag sätter nu punkt för min “page of fame” och låter nu KLiTHanian få tala för sig själv. Det är nytt år, nya möjligheter och nytt nummer. Nu kör vi!

Ulrika Henriksson Chefredaktör

AR ORDET

CHEFREDAKTÖRE

Den är här. Det är dags. LiTHanian presenterar KLiTHanian.


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

EDAKTIONS

FRÅGAN 1 Ulrika Henriksson | Chefredaktör chefred@lintek.liu.se

Enkelt. One Tree Hill.

4 Hanna Gunell | Layout layout1@lintek.liu.se

Ted Lasso!! Sån feel good <3

7 Elvira Fagerholm | Illustratör illustrator2@lintek.liu.se

Står mellan The Inbetweeners och Kullamannen. Men måste säga Kullamannen, barnserie från 1967. Rrrryser så bra! Finns på SVT öppet arkiv.

10 Josefine Berggren | Skribent skribent2@lintek.liu.se

The Haunting of Hill House.

13 Constanza Lacorazza | PR lithanian-pr@lintek.liu.se

Krimdokumentären Making a Murderer!! Riktig nagelbitare!

Vilken serie önskar du att du fick se för första gången igen?

2 Douglas Lunde | Redaktör redaktor@lintek.liu.se

Game of Thrones, men att jag struntar i sista säsongen.

5 Agnes Friberg | Layout layout2@lintek.liu.se

Känns ofta som att jag ser en serie för första gången tack vare mitt kassa minne. Ganska praktiskt faktiskt. Men hmm… kanske Normal People?

8 Anja Jarochenko | Krönikör kronikor@lintek.liu.se

Weeds. Aldrig skrattat lika mycket till någon annan serie.

11 Mathilda Sjöbom | Skribent skribent3@lintek.liu.se

Sex and the City - originalet alltså! Besviken på uppföljaren, tyvärr.

14 Beatrice Svensson | Fotograf fotoansvarig@lintek.liu.se

Grey’s Anatomy.

3 Linnéa Norman | Layoutansvarig layoutansvarig@lintek.liu.se

New Girl tror jag. Vill uppleva Schmidt in all his glory för första gången igen!

6 Milla Fjelkestam | Illustratör illustrator1@lintek.liu.se

Pose.

9 Livia Jönsson | Skribent skribent1@lintek.liu.se

Avatar: den siste luftbändaren.

12 Malin Bengtsson | Skribent skribent4@lintek.liu.se

La Casa de Papel.

15 Hilma Spik | Webbansvarig webbansvarig@lintek.liu.se

Succession!


06

08

10

Allt om alla hjärtans dag - högtidens historia från då till nu

Skillnad på sittning och sittning sittningar i Linköping vs Norrköping

LiTHanian bedömer sätt att göra slut på

12

14

16

LinTek, och vi alla TekFakstudenter, har ett stort rött hus! - intervju med projektledare för LinTeks kårstuga

Boktips för dig som inte gillar att läsa åtta tips på lättlästa, lättsmälta böcker

TekFak forskar storsatsning på materialforskning för hållbarhet

Årets goda dagar matdagar i kalendern

19

Mat + lust = ? krydda upp livet med hjälp av mat

20

Livet som singel och dess fördelar positiva aspekter av singellivet

22

24

26

18

LiTHanians kärleksvägg - låt dig kärleksbombas!

En barnslig vinter från dålig attityd till varma fötter

28

29

Hänt på tent - oops, hände det där verkligen?

KLiTHorim - ett rim fyllt av kärlek

Sektionssidor - från sektionerna MatNat, D, Y, Nattredax, I, N, EAA, MT, TBI, ED, Maskin, GDK och Ling

innehåll.


Fun facts 2021 ökade näthandeln av blommor med 105 % dagarna inför alla hjärtans dag enligt en undersökning från Klarna. Enligt statistik från SCB 2021 var det vanligare att folk höll ihop när de jobbade på samma arbetsplatser. SCB:s statistik visar även att den vanligaste arbetsplatsen par bildas på är vården där båda personerna är specialistläkare.

2019 planerade 41 % av befolkningen att uppmärksamma alla hjärtans dag enligt Svensk Handel. 2018 var det 46 %. Genomsnittspersonen spenderar 500 kr på alla hjärtans dag enligt Svensk Handel. Statistiken från Svensk Handel visar också att det vanligaste sättet att uppmärksamma alla hjärtans dag är att köpa en present till sin partner.

06

Chokladpraliner säljer dubbelt så mycket inför alla hjärtans dag enligt Svensk Handel.


a l l a

da g

Allt om

Vill du imponera på någon men vet inte hur? Eller behöver du något att fylla ut tystnaden med på första dejten? Vad sägs om att berätta hela, alltså HELA, historien bakom alla hjärtans dag? Här får du allt som du behöver veta, samlat i en enda artikel.

Vi tar det från början. Alla hjärtans dag heter på engelska “St. Valentine’s day”, och dagen är mycket riktigt kopplat till ett helgon kallat Sankt Valentin. Vem var det då? Tyvärr finns det inget konkret svar, endast myter och legender utan historiskt stöd. Den främsta berättelsen är att den romerska kejsaren Claudius II under 200-talet förbjöd äktenskap då han ville ha ogifta män till sin armé. Hur äktenskap skulle påverka männens förmåga i armén framgår inte. Trots detta förbud arrangerade Valentin kristna vigslar i hemlighet, men när Claudius upptäckte detta sattes Valentin i fängelse för att sedan avrättas. Det sägs att han i cellen blev kär i fångvaktarens dotter, och skrev brev till henne. Sitt avskedsbrev undertecknade han med “din Valentin”, och så förklaras ursprunget till valentinkorten, som alla hjärtans dag-korten ibland kallas. Minnet av Sankt Valentin firades från 490-talet i den romersk-katolska kyrkan, men det sista officiella firandet skedde på 1960-talet. Själva firandet av alla hjärtans dag kommer från medeltida England. Redan då var 14:e februari kopplad till romans eftersom det var dagen då fåglarna ansågs bilda par (hur det blev så specifikt och hur de höll koll på om fåglarna bildade par framgår inte). Barnen i byarna bildade därför par på lek under dagen. 14:e februari ansågs också vara första dagen på våren, något som kan ha kommit från en gammal romersk vårhögtid.

Under ett av dessa firanden i England lär det första valentinkortet ha kommit till, det äldsta är från 1400-talet. Det blev en tradition som utvecklades och redan på 1700-talet tillverkades valentinkort till försäljning. I USA började korten annonseras i tidningarna 1840, och St Valentine’s Day fick mycket kritik för att vara kommersiell. Det var dock detta som gjorde att traditionen till slut kom till Sverige.

Första gången något som liknade alla hjärtans dag blev uppmärksammat här i Sverige var skottåret 1956, när Nordiska Kompaniet, NK, gjorde reklam om “skottdagen” och folk uppmanades köpa en present till sin partner dagen till ära. 1957 kom däremot det första riktiga uppmärksammandet av alla hjärtans dag, då NK ville göra en repris från förra året. Eftersom det inte var skottår baserades dagen istället helt på USAs tradition, som sågs som ett bra sätt för handelsmöjligheter. På Nordiska Muséets hemsida går det att se en bild på reklamen, där NK berättar om traditionen och återigen uppmanar personer att köpa en present till sin partner, dagen till ära. Det verkar inte som om de förväntar sig att konceptet ska sväljas med hull och hår utan St Valentine’s Day beskrivs som “lustig”. Funderingar kring vad anledningen är till att tonåringar ger varandra presenter anonymt finns också, med gissningarna “de är kanske för blyga för att avslöja sitt hjärtas val…? Eller är det för att ge mottagaren bryderiet att ‘gissa vem’...?”. Traditionen av alla hjärtans dag i Sverige spred sig sakta men säkert de följande åren, och när den 1985 skrevs in i kalendrarna blev dagen etablerad på riktigt. Illustration: Milla Fjelkestam Layout: Agnes Friberg Text: Livia Jönsson

Källor: nordiskamuseet.se, SVT Nyheter, Svensk Handel 2019, SCB 2021, Klarna 2021

07


SKILLNAD PÅ SITTNING OCH SITTNING Text: Mathilda Sjöbom och Livia Jönsson Layout: Linnea Norman Illustration: Elvria Fagerholm

Linköping och Norrköping må tillhöra samma universitet, men självklart finns det skillnader mellan städernas studentliv. För att visa några av dem ger LiTHanian er en generaliserad översikt av hur sittningarna går till i båda städerna. Linköping: Sjunger Kungssången Norrköping: Sjunger Nationalsången

LKPG: Redan innan sällskapen har hunnit sätta sig till bords i

08

respektive stad börjar olikheterna dyka upp. Studenterna i Linköping inleder med den officiella hyllningssången till Sveriges kung. Om han faktiskt varit närvarande någon gång är oklart.

NKPG: Studenterna i Norrköping börjar istället sin sittning med att sjunga Nationalsången. Är sittningen av finare slag är studenterna i båda städer i varje fall överens om att inledande sång ska sjungas klart innan någon får slå s i g ner vid bordet. Linköping: “Hörde jag skål!?” Norrköping: “SKÅL!”

LKPG: Då detta utropas av godtycklig besökare på en sittning i Linköping brukar resterande herrskapet svara med “Att du gjorde!” för att sedan klappa en ramsa och avsluta med en skål. NKPG: Då detta utropas av godtycklig besökare på en sittning i Norrköping kan denne förmodligen förvänta sig glädjerop och skålande glas som svar. Linköping: *trummar* (insert bra tempo här) Norrköping: 3, 5, 7, TEMPO!


LKPG: I början av sittningen i Linköping berättar toastmastern vad kvällens tempo är. Det kan vara något temaenligt för sittningen, något som är välbekant inom sektionen eller något annat finurligt som arrangörerna tänkt ut. Närhelst det önskas under sittningens gång pratar gästerna ihop sig med sina närmaste bordsgrannar, trummar i bordet och ropar ut det man kommit på som är passande till temat. Ibland kan ett trummande på bordet också avlutas med att en skål utbringas för vad än gruppen kan tänkas vilja vill hylla. Som tack för ett utropat tempot får berörda gäster önska en låt som alla ska sjunga eller att toastmastern ska dra ett skämt. Vanliga sittningssånger är “Spritbolaget”, “Feta fransyskor”, “Jag ska festa”... NKPG: … “Siffervisan”, “Jesus lever” och “Strejk på Pripps” – de låtar som vanligtvis sjungs vid sittningar i respektive städer är alltså ungefär de samma. Även i Norrköping brukar en låt önskas efter ett tempo, men vad ett tempo är skiljer sig däremot. Det enda som behövs här är att ha koll på sina primtal. Eller ja, tre stycken räcker eftersom tempo utropas med tre primtal efter varandra, följt av “Tempo!” Alla primtal är tillåtna, men vanligast är de mellan 1-11. När sittningen behöver livas upp lite är det bara att ropa. Linköping: Ett gyckel är tre-fyra låtar” Norrköping: Ett gyckel är mer än sång

särskilt spektakulärt gyckel har framförts brukar gästerna i Linköping hylla uppträdandet med att, ett godtyckligt antal gånger, skråla att det var det bästa man har hört.

NKPG: I Norrköping är det inte ovanligt att sånger framförs som gyckel, däremot är det ytterst ovanligt att det bara sjungs. I ett trestegsgyckel är det, förutom sång, oftast en video, en lek eller en tävling i form av exempelvis en Kahoot. Till en början låter ramsan efter ett extra bra gyckel likadant som i Linköping, men efter att ha ropat att det var “det bästa vi har sett” kommer ett “Folkets jubel, AOOO!” som avslutning.

med egna verser och inslag som kläms in. Här är det också viktigt att alla har plockat upp det de vill ha med sig från sittningen på bordet innan man sjungit klart: det som lämnats kvar när låten är slut, det ligger där det ligger (men såklart är det inte hela världen om du skulle behöva plocka upp något efter låten). NKPG: När sittningen är slut sjungs eventuellt en låt som toastmaster/ arrangörer valt ut innan det är kapplöpning ut till garderoben för att slippa kön.

Linköping: O, jerum, jerum, jerum O, quae mutatio rerum!

LKPG: I Linköping avslutas sittningar med att alla sjunger den långa, men stämningsfulla, sången “O, gamla klang- och jubeltid!”. Utöver att sjunga så finns det även en del annat för sittningens besökare att hålla i huvudet: beroende på utbildning ska vissa gäster resa sig upp vid särskilda rader i låten, det ska slås i bordet på ett ställe och under sista versen ska samtliga gäster stå upp. Som att sången och utförandet inte var krångligt nog som det är så har vissa sektioner till och

LKPG: Då det vankas gyckel i Linköping vet man vad man har att förvänta sig: ett framträdande bestående av tre-fyra låtar med en kreativt egenkomponerad text till någon välkänd melodi. Efter att ett

09


LiTHanian bedömer

SÄTT ATT GÖRA SLUT PÅ

1

2

“Det är inte du, det är jag”

Du både undviker och tar ansvar på en och samma gång. Det må krossa din partners hjärta, men det funkar i alla fall på film. + En bekväm klassiker. Du har även möjligheten att krydda till det med att säga att du behöver “fokusera på dig själv just nu” eller vill “prioritera studierna”. - En klyscha, den har sagts så många gånger att den inte tas på allvar. Har du verkligen inget bättre att säga?! Empati-o-meter:

Ett långt sms

Utmärkt val om du har fingerfärdighet och är en skicklig talare genom tangentbordet. + Här har du verkligen chansen att få ut alla dina inre tankar och känslor kring relationen. - Stor risk för skrivkramp! Om du har så mycket att säga kan du väl lika gärna ringa, det är väl inte så mycket begärt? Empati-o-meter:

3

4

Ett kort sms

“Jag gör slut” eller kanske “Det är över”. Behöver det vara längre än så egentligen? Att formulera sig kort är möjligtvis det säkraste kortet när det krisar i förhållandet. + Rakt på sak.

- Resulterar ofta i ett längre sms, förklaring behövs troligtvis. Du har dessutom sjunkit ännu lite lägre än om du faktiskt hade tagit dig tid till att formulera dina tankar. Empati-o-meter:

Ghosta För dig som inte vill krångla till det är ett “Haha jaa” och sedan radiotystnad det ultimata knepet. Om du däremot vill ta det till “nästa nivå” så byt identitet, fejka din död eller flytta till andra sidan jorden. + Mission accomplished med att avsluta din relation. Hög effektivitet gällande att bli av med personen. Minimalt engagemang om du väljer den enkla nivån. Text: Redaktionen Layout: Hanna Gunell

10

4

- Vet båda parter faktiskt att det är över, om du inte ordagrant uttryckt det? Onödigt att vända upp och ned på hela ditt liv bara för att avsluta relationen, om du lägger dig på den högre nivån det vill säga. Empati-o-meter:


5

Skicka en kompis

Har du en kompis som är mer empatisk eller som älskar drama? Perfekt. Låt denne vara budbäraren. + Du slipper se personen i ögonen.

- Risk att din kompis gör jobbet dåligt. Också, väx upp!

(Extra +: Alla dessa barnsligheter kommer antagligen få din respektive att dumpa dig tillbaka via ditt bud. Bekvämt med krockkudde i båda riktningarna!) Empati-o-meter:

Face-to-face, på allmän plats.

Berätta på ett café, på bio, på fest, vid altaret eller på föreläsning – du väljer själv (OBS! Välj med eftertanke).

Ändra relationsstatus på Facebook till “singel” Inga ord, ingen träff. Bara ett knapptryck och alla vet, inklusive din partner (fast kanske inte först).

+ Förhållandevis moget. Finns kanske någon som kan trösta i omgivningen.

- Bered dig på nyfikna åskådare som vinklar öronen i din riktning. Redo att bli veckans snackis?

Empati-o-meter:

+ Inget är officiellt förrän det är på sociala medier. XOXO, Gossip girl.

7

6

- Troligtvis bara din mormor som kommer att se det, vem använder ens Facebook? Empati-o-meter:

Skaffa Tinder

Empati-o-meter Bortsett från att breakups gör ont oavsett tillvägagångssätt så har redaktionen försökt mäta empatin på respektive sätt att göra slut på. Ju fler krossade hjärtan, desto lägre empati - där av empati-o-meter.

8

Nutida problem kräver nutida lösningar. Vakna allihopa – det är 2022! Finns det något mer tydligt sätt att visa upp att man är singel än att skaffa dejtingapp? + Om din partner ser dig på Tinder så fattar hen direkt.

- Din partner har också tinder, hen har outsmartat dig och använt metoden på dig. Empati-o-meter: oklart, vem har gjort slut med vem?

11


LinTek, och vi alla TekFak-studenter, har ett stort rött hus!

LinTeks kårstuga i vinterskrud

Det är fredagskväll i slutet på en lång pluggvecka. Tillsammans har du och resten i ditt nybildade utskott åkt ifrån campus, för att lära känna varandra bättre i en trivsam och avslappnande miljö. Efter att ha dukat undan från kvällens sittning har ni landat i badtunnan. Över ångorna från det varma vattnet debatterar ni om vilken film ni ska se i biorummet senare, innan det blir dags att krypa ner för att sova i någon av de många våningssängarna i sovrummen. Det må låta som en dröm, men för studenterna på TekFak är det en dröm som är på väg att förverkligas. LiTHanian har pratat med Sofia Mattus, som är projektledare i projektgruppen för LinTeks kårstuga. Redan år 2014 beslutade LinTeks kårfullmäktige (FuM) att kåren skulle införskaffa en stuga, för att kunna erbjuda TekFak-studenterna ett tillhåll för diverse teambuilding-aktiviteter i en annan miljö än den på campus. I samband med att beslutet togs formulerades krav gällande vilka möjligheter stugan skulle erbjuda samt dess lokalisering i relation till Linköping och Norrköping. Det dröjde därför ett flertal år innan LinTek i maj år 2020 kunde gå ut med den glada nyheten: kåren hade äntligen blivit med stuga!

12

Det stora röda huset med tillhörande tomt hittas i Linghem och kan med sitt läge beskrivas som både avskilt från allmänheten och relativt lättillgängligt för studenter. Utöver att den nås genom en inte alltför lång bilresa från både Linköping och Norrköping hittas en busshållplats 200 meter från tomten. – Jag har också hört att någon cyklat dit, så det finns många alternativ, säger Sofia Mattus med ett skratt. Sofia är invald som projektledare i

projektgruppen för kårstugan, som jobbar för fullt med den kommande renoveringen av stugan och planering av dess framtida användning. Årets projektgrupp är den andra i stugans ännu relativt korta historia och består av sex personer med olika poster: projektledare, vice projektledare, ekonomiansvarig, byggansvarig, ansvarig för inköp och inredning, samt ansvarig för marknadsföring och kommunikation. I projektets nuvarande fas varierar det i vilken utsträckning alla i projektgruppen


har postspecifika arbetsuppgifter, så projektet drivs i stället framåt genom olika gemensamma sidoprojekt. Exempel på två sådana är renoveringen av sovrummen och av sittningssalen, där de mindre ansvarsgrupperna planerar för upprustningen av sina tilldelade rum.

– De är ansvariga för att designa hur det kommer se ut och allt som har med rummet att göra egentligen, berättar Sofia. Om det finns trasiga fönster, om det ska målas om, om det ska köpas in eller säljas möbler och liknande – hela utformningen av rummet är gruppen huvudansvarig för att planera. De har fått sätta upp delmål och ett slutmål inom vårt verksamhetsår, och utformat arbetet utefter dem. Något som projektgruppen lägger vikt vid i utformningen av rummen är att så många gäster som möjligt ska kunna bo och vistas i stugan – man har

exempelvis planerat för att bygga egna, specialdesignade våningssängar med fler än två bäddar för att öka antalet sovplatser. Exakt hur många som kommer att kunna delta vid en sittning eller övernatta i stugan är ännu inte klart, men enligt FUM:s kravlista ska sittningssalen möjliggöra för 60 sittande gäster och Sofia hoppas på att det ska rymmas uppemot 40 bäddar i sovrummen. Utöver att sovrummen och sittningssalen ska fixas till kommer även ett helt nytt kök installeras, bastu och badtunna byggas samt ett biorum inredas. Projektgruppen håller på att ta fram en renoveringsplan för att strukturera upp och prioritera olika åtgärder som behövs för att studentanpassa huset. Ännu är det dock en del som kvarstår innan projektgruppen får påbörja de stora renoveringarna. Fjolårets projektgrupp fick beviljat bygglov, men eftersom huset skrivs om från privat bostad till verksamhet kvarstår en juridisk process som kräver ett godkännande från ett tekniskt samråd innan de kan sätta i gång. LinTek har avsatt fem år för renoveringen av kårstugan, som nu är inne på år två, men Sofia tror att stugan kommer att kunna börja hyras ut innan alla renoveringar är helt genomförda. När stugan är redo för uthyrning är tanken att ett bokningssystem ska införas via LinTeks hemsida, där kårstugan kommer att få en egen flik i samband med en kommande hemside-uppdatering. Där kommer det även finnas bilder och annan nödvändig information om stugan, såsom kostnader för uthyrning. Exakt vad det kommer att kosta att hyra stugan kommer bestämmas först vid ett senare skede i projektet, men grundtanken är att priset ska hållas så lågt som möjligt.

Utöver att vara projektledare för kårstugan pluggar Sofia sitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i energi - miljö - management. Som projektledare har hon det översiktliga ansvaret över projektets alla delar och är drivande i gruppens projekt, agerar kontaktperson till externa parter samt stöttar de andra gruppmedlemmarna i deras respektive arbete. Sofia sökte

posten för att få ta sig an en rolig men utmanande uppgift, vilket man minst sagt kan beskriva projektet med kårstugan som: det är mycket att ta hänsyn till och många lagkrav som ska uppfyllas då man genomför ett så stort renoveringsprojekt. Sofia beskriver att det till en början kom som en liten chock då det hela tiden dök upp oväntade saker som behövde fixas och hanteras, men att gruppen blir allt bättre på att hantera de utmaningar som dyker upp. Hon konstaterar också att projektgruppen får med sig nyttiga och unika erfarenheter från sitt studiesociala engagemang: – Vi lär oss att renovera ett hus – alltså vem gör det bara sådär?

LinTek är inte den enda studentkåren i Sverige som har en egen stuga – bland annat har Chalmers studentkår stått som ägare till ett markområde ända sedan 1930-talet, där man i dagsläget har flertalet stugor med tillhörande bastu. Dit åkte Sofia och hennes projektgrupp på studiebesök i höstas för att få idéer till det egna arbetet och för att göra något kul tillsammans i gruppen.

– Vi var där och fick en liten rundvandring i 1–2 timmar, berättar Sofia. Sen sov vi över i deras sportstuga och bastade, badade och hade det riktigt gött! En inspirerande och rolig resa blev det alltså för projektgruppen, som nu är på god väg att möjliggöra att LiU:s teknologstudenter ska kunna få en lika trevlig upplevelse på hemmaplan.

För uppdateringar om hur det För uppdateringar om hur det går för projektgruppen med renoveringarna av kårstugan, håll utkik på LinTeks sociala medier: Instagram: lintek_liu Facebook: LinTek – Linköpings teknologers studentkår Text: Mathilda Sjöbom, Layout: Linnea Norman

edare ektl

Proj

Sofia Mattus

13


Boktips för dig som inte gillar att läsa

Eller för dig som bara inte vet vad du ska läsa härnäst Att läsa kan vara ett fantastiskt äventyr, en resa som startar och slutar i fåtöljen – men att börja läsa kan vara fruktansvärt träligt. Det finns en djungel av böcker där ute att välja mellan, och ibland kan den vara minst sagt svårnavigerad. Därför presenterar LiTHanian åtta boktips för dig som vill ha något som går snabbt att komma in i och är lätt att plöja igenom. Vilda västern, Stockholm på 80-talet, den engelska kusten eller en rättssal – det är bara att välja och vraka.

Text: Malin Bengtsson Layout: Hanna Gunell Illustration: Milla Fjelkestam

Dårskaper i Brooklyn (The Brooklyn Follies) Av: Paul Auster

Som titeln antyder är Dårskaper i Brooklyn en historia som utspelar sig i Brooklyn. Vår huvudkaraktär, en nyskild man i sextioårsåldern, flyttar tillbaka till platsen för sin uppväxt. Väl där stöter han på sin en gång så lovande brorson som han inte sett på nästan tio år, och lär samtidigt känna en färgsprakande bokhandlare. Underhållande dårskaper tar fart och ett äventyr får sin början; resultatet blir en oberäknelig historia berättad i ett högt tempo.

Den samvetslöse (The Appeal) Av: John Grisham

Efter att ha dumpat cancerogena gifter i dricksvattnet i en amerikansk stad åtalas och fälls det skyldiga företaget. Men insatserna är för höga för att de ska ge sig, och snart överklagar de – inte utan att först ha en plan på hur de ska kunna manipulera rättssystemet från insidan. Det här är en historia om att vara i underläge, korruption och medmänsklighet.

Dagar utan slut

(Days Without End) Av: Sebastian Barry Två unga män går tillsammans med i amerikanska armén på 1850-talet. Krig och fasor blir deras vardag, men även hopp och kärlek lyckas leta sig in på de mest oväntade sätt. Dagar utan slut är skriven på ett sätt som kommer dra dig rätt in i stundens hetta. Med ord som nästan snubblar över varandra och tvära vändningar är det här en bok som aldrig saktar ner.

14


Huset vid sjön (The Lake House) Av: Kate Morton

Denna berättelse handlar om mysteriet med en nästan nyfödd pojke som spårlöst försvinner från en midsommarfest år 1933, och om en polis som börjar gräva i fallet 70 år senare. Vi får ta del av en familjs uppgång och fall, intrigerna inom den och hemligheterna som dess medlemmar försöker begrava. En gripande roman som passar att läsa såväl i fåtöljen framför brasan som på stranden en sommardag.

Sommaren utan regn

(Instructions for a Heatwave) Av: Maggie O’Farrell Året är 1976 och det råder värmebölja i Storbritannien. Efter att ha blivit lämnad av sin make återförenas en mor med sina tre vuxna barn för första gången på flera år. Sommaren utan regn berättar om äktenskapsproblem, brister och att försöka fly från dem, samt syskonrelationer. Det är en levande bok som kommer få dig att känna dig som det fjärde syskonet.

Störst av allt

Av: Malin Persson Giolito

Boken som gav upphov till Netflix-serien med samma namn. Nio månader efter en skolskjutning på Djursholm ställs vår artonåriga huvudkaraktär inför rätta. Frågan som ställs är inte ifall hon har gjort det hon anklagas för, utan snarare varför hon gjorde det. Hur hamnade hon egentligen i det där klassrummet med ett vapen i händerna? Störst av allt är en bok som utforskar vad som är rätt och fel, rädsla, kärlek och mod. Sällsynt gripande och svår att glömma.

Torka aldrig tårar utan handskar Av: Jonas Gardell

Denna trilogi består av böckerna Kärleken, Sjukdomen och Döden. Mot bakgrund av Stockholm på 80-talet behandlas allt från förälskelser och att komma ut, till den då rådande AIDSepidemin och djupt rotad homofobi. Med sitt brutalt ärliga språk och sin nakna råhet är det här en historia som träffar djupt.

Daisys gamla folkabuss

(Daisy’s Vintage Cornish Camper Van) Av: Ali McNamara Efter att ha förlorat sin bästa vän i cancer ärver vår huvudkaraktär en gammal folkabuss. För att hämta den tvingas hon bege sig till en liten pittoresk kuststad, och blir sedan kvar där i väntan på att få folkabussen reparerad. Tillvaron i staden bjuder på många nya möten, och resultatet blir en värmande feel good-roman.

15


TEKFAK FORSKAR

Text: Monica Westman Svenselius, Layout: Agnes Friberg, Foto: Magnus Johansson

En miljardsatsning drar nu igång för att utveckla hållbara och effektiva material för att lösa några av samtidens stora utmaningar. Sex universitet deltar med Linköpings universitet som värduniversitet. Det handlar bland annat om återvinningsbara batterier, nya magnetiska material för eldrivna bilar, miljövänliga ersättningsmaterial för giftiga metaller, hundraprocentigt återbruk av dyrbara material, effektivare solceller och annan energiteknik där skräddarsydda material kan lösa dagens stora miljöutmaningar.

– Funktionella material är den viktigaste komponenten för att utveckla grön energiteknik och skapa cirkulära lösningar, säger Magnus Berggren, professor vid Linköpings universitet och det nya forskningsprogrammets föreståndare.

Sex universitet deltar

Med en budget på enorma 2,7 miljarder svenska kronor under tio år ska nu utvalda excellenta materialforskare vid sex svenska universitet bidra till en hållbar värld. I programmet deltar Uppsala universitet, Lunds universitet, Chalmers tekniska

16

högskola, KTH Kungliga tekniska högskolan, Stockholms universitet samt Linköpings universitet som också är värduniversitet. – Detta är en fantastisk möjlighet för Sverige som forskningsnation att bidra till hållbara lösningar inom ett område där vi redan är världsledande men som nu möjliggör att vi kan sikta ännu högre och få stort internationellt genomslag. Vi är naturligtvis stolta och glada över förtroendet att få leda satsningen och ta nationellt ansvar för ett omfattande och betydelsefullt forskningsprogram, säger Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet.

Historisk satsning på naturvetenskap

Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och är sannolikt den största enskilda satsningen på naturvetenskap i Sveriges historia.

– Det här är ett kraftfullt, konkret initiativ för en hållbarare värld. Kunskap ska

växa fram som bidrar till att målen i FN:s Agenda 2030 och Parisavtalet kan uppnås. Det övergripande syftet är att ta fram hållbara material men också att utbilda framtidens ledare inom samhälle, industri och universitet, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Utöver finansieringen av svensk toppforskning inom materialområdet ska även 25 internationella forskargrupper rekryteras till de sex svenska universiteten och en forskarskola byggas upp med plats för 180 doktorander och 180 postdoktorer. Av dessa är 30 industridoktorander och 30 postdoktorer från industrin. – För att klara klimat- och miljömålen måste industrin ställa om snabbare. Genom ett nära samarbete i så kallade forskningsarenor skapas möjligheter att utbyta kunskap och erfarenheter mellan akademi och företag. Industrin får ta del av forskningsfronten inom materialvetenskapen och forskarna får insikter i företagens utmaningar, säger Sara Mazur, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och ordförande för programmet.


Bildtext: Magnus Berggren, professor vid Linköpings universitet och föreståndare för det nya programmet.

TEKFAK FORSKAR 17


ÅRETS goda DAGAR

Samma fråga varje år: Har du sett den nya varianten? Hur äter du den? Är du mer för grädde eller mandelmassa eller vill du ha både och? Semmeldagen är nog en av de två mest populära matdagarna (tillsammans med kanelbullens dag), men efter att ha sett bakverken överallt i två månader före/ under/efter fettisdagen kan semlor kännas som en absolut mardröm. Om du är trött på semlor, känner ett brinnande hat för bullarna, eller bara vill hitta andra dagar att fira, kan du vara lugn – det finns alternativ. JAN

1

Internationella pizzadagen

Bakisdagarnas bakisdag med bakismatens bakismat

JAN

19 Internationella popcorndagen

JUN

Infaller alltid första fredagen i juni

JUNI

Internationella sushidagen

JULI

Varmkorvens dag

JULI

Lasagnens dag

AUG

Vattenmelonens dag

AUG

Internationella müslidagen

18

23 29 3

22 SEP

FEB

Nationella vegetariska dagen

FEB

Morotskakans dag

1

3

MARS

Pannkakans dag

MARS

Alla korvars dag

1

12

APR

12

Sammanfaller alltid med fettisdagen Ett alternativ till alla hjärtans dag

Lakritsdagen

För dig som gillar att diskutera uttal

Svampens dag

5

Infaller alltid första söndagen i september

SEP

Lösgodisets dag

29 OKT

1

OKT

25 NOV

7

Kaffedagen

Aka studenternas dag

Världspastadagen Kladdkakans dag

Det finns en kladdkaka för ALLA

APR Internationella macarondagen 23 Alltså bakverket, inte att misstas för Frankrikes president

NOV

Chokladens dag

MAJ

Internationella kebabdagen

13

DEC

Lussebullens dag

MAJ

Chokladbollens dag

21

5

11

Text: Livia Jönsson, Layout: Agnes Friberg, Illustration: Elvira Fagerholm

18

Internationella donutdagen

5

11

DEC

Skumtomtens dag

En dag som ej bör särskrivas


Text: Josefine Berggren Layout: Agnes Friberg Illustration: Elvira Fagerholm

MAT LUST

+

=?

Det finns två principer som redaktionen i LiTHanian håller fast vid: • •

Göra den bästa maten man kan av sin studentbudget Välmående är viktigt

Så varför inte kombinera dessa två och kicka igång lite endorfiner för att krydda upp vardagen lite, eller rent ut sagt hjälpa dig på traven in i ett mysigt mood? En viktig del i vardagen är att ta hand om både kropp och knopp. Oavsett hur du gör det så är det alltid en bra grund att äta en varierad kost för att hjälpa dig på traven. Vad vi vill göra tydligt är att det inte alltid finns vetenskapliga belägg för hur mat påverkar din sexlust, men varför inte testa och se vad som fungerar för just dig? Nedan har vi samlat dina vanligaste livsmedel som kan “get the juices flowing” enligt diverse kulturer, onlineforum, hemma-experter och forskare. Saffran/vitlök Ökar blodflödet (kanske inte för mycket vitlök). Vattenmelon 6 skivor ska ha samma effekt som Viagra. Avokado Innehåller kalium som kan hjälpa till att höja libidon (sexlusten). Chilli Behöver vi ens förklara denna?

Choklad Endorfiner i mängder. Hallon Muskelavslappnande effekter. Sötpotatis Rik på vitamin A (boostar produktionen i livmodern).

sekret-

Sen finns det självklart de allra vanligaste ingredienserna som du på studentbudget kanske inte kan klämma in dagligen: • • • • •

Ostron Fikon Bipollen Ginseng Maca

Med all denna nya kunskap så hoppas vi på LiTHanian att du kommer kunna krydda upp din egna vardag med lite nya ingredienser, detta gäller både för köket och sovrummet. Vårt nya favoritsnacks? Vattenmelon.

19


LIVET SOM SINGEL

20

OCH DESS FÖRDELAR


Det är den tiden på året då alla singlar påminns om det faktum att de är just singlar. Mitt i all romantik som basuneras ut kan en sådan tillvaro lätt kännas lite eländig – men vad bättre då än att påminnas om de många fördelar som singellivet innebär? Överallt tycks det krylla av par. Par som håller hand på stan, par som blir sambos, par som väntar barn, par som är upp över öronen förälskade i varandra – och ensamma i ett unket hörn hänger singlarna.

Eller ja, så unket är det där hörnet kanske inte. Det kan rentav vara lite trivsamt, knappast en plats att skynda bort ifrån. För visst, att vara singel innebär ofta att vakna upp ensam, äta frukost i tysthet och komma hem till en enslig lägenhet – men i samma veva innebär det likväl att kunna ta upp hela sängen själv, att slippa konversera under morgontimmarna, och att inte behöva komma hem till en stökig lägenhet och en partner som vill ha uppmärksamhet. Och vet du vad? Det finns många fler fördelar än så. Frihet, till exempel. Inte för att livet i ett förhållande nödvändigtvis måste innebära fotboja, men det kräver onekligen att någon annan än du själv tas med i beräkningen rent allmänt. Som singel, å andra sidan, har du ingen annans mål och drömmar att ta hänsyn till på samma sätt, ingen annan att basera val och ambitioner på. Med andra ord, om du plötsligt får för dig att släppa allt och dra till Australien ett år eller två är det inget som stoppar dig; likaledes kan du utan förvarning lämna stadslivet och flytta ut på landet, skaffa tre hundar och börja försörja dig på att odla tomater. Ensamhet är frihet, sett från rätt perspektiv. Inom ramarna för denna frihet faller såklart även det kulinariska. Glöm att ha

en partner som inte tål gluten, är vegan eller avskyr rödlök – köket är öppet och valet är fritt. Inte heller ska maten delas med någon annan, tack och lov. Delad glädje må vara dubbel glädje, men det kommer då inte ge dig en matlåda till morgondagen. Det ska såklart icke heller förglömmas att livet som singel bjuder på goda möjligheter att växa och utvecklas som individ. Går detta att göra även i ett förhållande? Jovisst. Går det att argumentera för att det är lättare att göra på egen hand? Definitivt. Att ha en partner kan i många fall liknas vid att ha en komfortzon, och komfortzoner i all ära – men det är inte där den verkliga karaktärsutvecklingen sker. Det är klart att det ibland är lite jobbigt att som singel behöva hantera livets upp- och nedgångar på egen hand, men i slutändan är det såväl givande som utvecklande. En mer kortsiktig fördel som singel, är avsaknaden av en sambo oförmögen att byta till ny rulle när toapapperet är slut. Inte heller finns det någon annan än du själv som tar slut på havremjölken, lämnar tvätt hängandes på torkställningen i en vecka, eller lägger beslag på tv:n varje kväll – såvida du inte har rumskompisar eller tämligen ohyfsade gäster, vill säga. Poängen är att en del av att vara singel är att inte konstant behöva hantera någon annans brister. Visst, det är mänskligt att fela och så vidare, men ibland kan det kännas fullt tillräckligt att stå ut med sina egna negativa sidor.

För den med många bollar i luften tillkommer såklart även den stora fördelen att slippa klämma in ännu mer i schemat. Det må vara mysigt med dejter och sådant, men det är också tidskrävande. Plötsligt står du där och måste välja mellan att umgås med din partner eller dina vänner, gå på en romantisk middag eller årets mest hypeade sittning, åka iväg en helg för att hälsa på din partner som bor fyra timmar bort eller istället lägga tiden på att tentaplugga. Hur kul det än är att vara i ett förhållande så är de valen ganska sköna att slippa. Slutligen innebär bristen på partner även brist på en partner att gräla med. Förhållanden kommer i regel inte utan konflikter, och hur kul är det egentligen att bråka med någon du står nära? Inte särskilt kul alls. Så för all del, njut av att inte behöva vara med om romantiska dejter som slutar i hetsiga diskussioner, nätter på soffan och isande tystnad vid middagsbordet.

Liksom allt annat här i livet har singellivet sina för- och nackdelar. Ibland är det tråkigt, ibland är det ensamt, ibland kan det kännas som ett oändligt mellanspel i livet. Men det är också underbart på många sätt. Så varför inte ta vara på det och vara mer självisk än vad som någonsin skulle passa sig i ett förhållande? Text: Malin Bengtsson Layout: Hanna Gunell Illustration: Milla Fjelkestam

21


LiTHanians kärleksvägg Text: Studenter från LiU<3, Layout: Agnes Friberg, Illustration: Constanza Lacorazza

Vi har bett studenter på Linköpings universitet skriva några fina ord, en kärlekshälsning eller hyllning till någon de tycker om. Lagom till alla hjärtans dag har vi tryckt upp dessa på ett helt uppslag. Låt dig kärleksbombas av LiTHanians kärleksvägg!

22


23


En barnslig vinter Anjas krönika:

Text: Anja Jarochenko Layout: Linnea Norman Illustration: Elvria Fagerholm

Det är lätt att varje år glömma hur tuff vintern kan vara innan årets första minusgrader faktiskt slår till. Och det ligger kanske inte alltid ens på själva vintern, utan på en själv som år efter år ignorerar att det kan vara bra att veta var i garderoben som understället ligger (tydligen i samma låda som badkläderna denna gång)... Även att växterna behöver lampor som simulerar solljus och man själv ska ha D-vitamin i form av små piller. I alla tider har människor behövt göra sig redo för vintern och den kalla och mörka tid som väntar. Förr var det saker som att salta mat till skafferiet så det räckte för överlevnad, eller att sy kläder och skor som skyddar mot kylan. Idag behöver de flesta människor inte oroa sig på samma sätt som då. För oss kan vintern innebära mer än att klara sig igenom den. Nu på senare tider har jag insett att när vintern väl är här, och man letat reda på understället, så har jag faktiskt lyxen att få uppleva vintern på det bästa sättet – med lek och skratt. Jag har länge haft svårt att lämna det lilla träsk som är mina egna tonårsvanor – särskilt under vinterhalvåret. Aktivt undvikit att spendera ledig tid med familjen, bläddrat förbi “jul-klassikerna” (suckandes) på Netflix och struntat i att köpa ordentliga vinterskor som faktiskt värmer. Det här har liksom bara ingått i min “vanliga” vinterrutin, och klamrat sig fast så hårt att jag glömt bort att det finns andra sätt att ta sig igenom vintern som inte innebär att låta sig själv lida. Jag vet inte vad exakt det var som klickade, men i ett par-tre år nu har mina vintrar börjat påminna mer och mer om hur vintern

24

var som barn. Kanske är det något sorts ålderstecken som, precis som våra årstider, går i cykler? En bra sommar innebär, precis som den under många år gjort, att läsa böcker på en picknickfilt, sitta på uteserveringar och åka på roadtrips, medans den lediga tiden under vintern alltid mestadels bestått av att antingen sitta hemma och sega eller att festa med kompisar. Vintern blir lätt fylld med festligheter, och det är klart jag kommer fortsätta dra på krogrunda den 25:e (med underställsbyxor under jeansen, så klart!) och festa in det nya året på nyårsafton… Men bara efter att jag fått gå ut och åka pulka!

Med glädje tar jag nu på mig överdragsbyxorna, för att sedan ge mig ut i minusgrader och verkligen leka i snön, till skillnad från att bara befinna mig utomhus. En riktigt bra dag kompletteras givetvis med varm choklad i soffan när man kommer hem, och någon film som inte setts på hur många år som helst. För en lite mer social kväll är brädspel det perfekta evenemanget (alla tar givetvis med ett sällskapsspel var till spelkvällen för att kunna hålla igång i timmar)! Kanske dra fram någons gamla Singstar för att störa grannarna med lite skriksång, eller ha Harry Pottermaraton med mängder av godis och chips? Och hur längesen var det inte man byggde ett riktigt bra kuddfort där man i princip bosatte sig med sin handkonsol, serietidningar och något gott tilltugg?

Det är omöjligt att förneka att vintern verkligen kan vara en svår årstid. Vi har alla kommit genomsvettiga till plugget för att vi blivit tvungna att cykla på en fastfrusen växel i uppförsbacke, samtidigt som det gått alldeles för många dagar i rad utan solljus. Att vänta på bussen är en plåga, själva bussresan är också en plåga… Jag har många gånger känt mig utmattad och sällan glad på vintrarna just för att vintern direkt associeras med att vara jobbig, och därför har min inställning också varit negativ redan från början och jag valt att ignorera vintern på ett väldigt ineffektivt sätt. Det finns ju alltid flera sätt att beskriva saker, och jag vill att min vinter ska få vara lite rolig också! Barnsligt rolig. När jag var liten var det mamma som såg till att hitta ett par bekväma och bra skor så att jag inte frös om fötterna när jag lekte i snön. Det ser jag nu till att faktiskt göra, för då blir det roligt att vara ute! Vem vill frysa om fötterna när det går att göra något åt det? Mycket av det som behöver göras både inför och under vintern går så klart inte att magiskt få att försvinna, men det går alltid att väga upp med något helt annat. Att fylla min lediga tid med lördagsgodis och kuddfort är det som jag vill ska vara min motpol till sönderfrusna cykelväxlar och mörka eftermiddagar. Det kan dessutom bli lite extra trevligt att få varva det med något riktigt vuxet, som en ölprovning eller att ge sig på en ny komplicerad maträtt. Det handlar väl egentligen mest om variation och att ge sig själv lite nya intryck. Oavsett så rekommenderar jag verkligen att låta sig själv få vara lite mer lekfull när det finns möjlighet till det, och känns det konstigt till en början så är det faktiskt okej att spetsa chokladen med lite likör.


25


KLiTHorim

Det är alltid “rosor är röda, violer är blå”, men nu tar vi något annat att köra på.

Under februari handlar allt om semlor och kärlek, och D-vitaminbrist, för varenda människa är blek. Även om alla hjärtans inte är för dig förtjänar du något särskilt, du kan kolla på film eller bara mysa ner dig under en filt.

Riktigt god mat kan du unna dig, dyrt behöver det inte vara, laga mat med någon eller till dig själv bara. Ja, du behöver såklart inte ens göra maten, färdigköpt gör sig också bra på faten.

Är din pandemihobby inte funnen riktigt än? Vad sägs om att gå tillbaka i tiden och skaffa en brevvän?

Tycker du om att arbeta med händerna och vara kreativ? Vad sägs om att brodera något motiv? Tänka på vad du gillar med dig själv kan du också göra, en liten stund av self love är inte fel att införa.

Egentligen är alla dagar likadana, att en dag är kopplad till kärlek har blivit en vana. Februari behöver inte bara vara om hjärtan och någon bulle, och TV som visar romantisk rulle efter rulle. Inte är en månad endast det och inget mer, du bestämmer själv vad dagarna dig ger. Nog med sådant innan det blir för mycket, läs nu första bokstaven i varje stycke.

Till vänster: Text: Livia Jönsson Layout: Hanna Gunell

Till höger: Foto: Beatrice Svensson Illustration: Milla Fjelkestam

26HÄNT PÅ TENT När du valt att studera på universitet är det i princip omöjligt att undvika momentet tentamen. Det finns vissa principer för hur en tenta ska gå till, men vi är ju också bara människor. LiTHanian har vässat sina öron och hört historier som är för bra för att inte spridas vidare. Tentor är ____ 5p 1- Bra X- Underhållande 2- Dåliga Vi känner alla igen frasen “det finns omtentor, men inte omfester” och i vissa fall håller vi faktiskt med. Visst är det roligt på fest – men det betyder inte att tentatimmarna blir en garanterad tristess.

Larmet

“Ett larm ringde i cirka 5 minuter på någons telefon i skåpet, ingen reste sig, det tog att tentavakten lyfte på regeln att man inte skulle få slutföra tentan (så personen skulle stänga av larmet men få göra klart tentan ändå) för att en person skulle erkänna och säga ‘oj, det kanske är min telefon’ ”.

The savior

“Inte en enda av tentavakterna kunde engelska, vilket innebar att utbytesstudenterna inte förstod något alls av informationen som gavs. Tillslut frågade en tentavakt om jag kunde engelska, och hänvisade därefter till mig under resten av tentan för frågor.”

Energin på topp

“Tentavakten satt och nickade till, somnade nästan, under tiden jag skrev tentan” Text: Josefine Berggren Layout: Linnea Norman Illustration: Milla Fjelkestam

28

Underliga snacks

“Killen framför mig hade valt ut tenta-snacksen: en liter grön mjölk och en påse morötter” “På min allra första tenta satt jag bredvid en tjej som hade en daim-påse med sig som snacks. Det innebar att varje godis hon skulle äta inkluderade: 1. Öppning av godispappret 2. Tuggandet av daimen Praktexempel av ‘what not to do on a tenta’ “.

Ambulansen

“När jag studerade på en annan utbildning svimmade en tjej under tentan. Ambulansen fick tillkallas för att hjälpa henne att andas.”

Matteprovet

“I gymnasiet hade jag ett omprov i matte. “Tentavakten” satt med noise-cancelling hörlurar och tittade på film. Provet gick kort sagt väldigt bra.”

Typtentan

“Vi fick exempeltentor innan tentan att öva på. Tentan i sig innehöll bara frågor från tidigare tentor – som vi redan hade svaren på”.


S E K T I O N S S I D O R O N S S I D O RdaxRedax

”Officiellt och helt fristående organ för D-sektionen”

Officiell och helt fristående intervju med

STUBBEN

Efter att ha infiltrerat LiUs nätverk, utpressat AktUs ordförande och förfört en föredetta Stadsminister så har daxRedax efter mycket hårt arbete fått tillgång till en exklusiv intervju med Generalen och Vice Generalen för STABEN 2022. Kan ni introducera er själva? Generalen: Jag är General för STABEN 2022. Vad mer? Jag kommer från [redacted], gillar att träna, kolla film, spela. Pluggar [redacted]. Vice Generalen: Jag är Kassör och Vice General i STABEN 2022. Pluggar också [redacted]. Jag gillar att styrketräna, laga mat och baka. Jag älskar katter. Hur känns det att vara utvalda till General och Vice general i nya STABEN? Vice Generalen: Det känns! Både kul och spännande att få axla det ansvaret. Nyfiken på vad året kommer ge oss. Generalen: Exakt det samma. Väldigt taggad, men samtidigt nervös för vad som kommer ske och hur året kommer at utveckla sig. Finns det några hemligheter som ni kan avslöja till daxRedax? Vice Generalen: Jag har hört att skägget är bra. Generalen: Det finns potential för generalens skägg. Kassören vet jag dock inte riktigt. På tal om skägg: Vice generalen, kan du betygsätta generalens skägg? Vice Generalen: Oj. Nu är frågan om man sak vara ärlig eller inte. Generalen: Hit me with it!

Vice Generalen: Jag kan ju inte slå det med mitt eget, så jag kan ge det ett F +. På väg, men inte godkänt. Men det finns hopp! Om nästa års STABENs tema var en maträtt, vad skulle det då vara för maträtt? Generalen: Jag vet inte varför, men... blodpudding hade ju valt cool. Vice Generalen: Blodpudding med en suprise i, en valnöt.

Breaking News! • LiTHanian tar fel på IPs färger… dock så har redaktionen på daxRedax inte heller riktikt koll på vad IPs färger faktiskt är. • daxRedax har nått ut till IP för att få svar på vad deras färger officiellt är. IP har svarat att de ska undersöka saken och återkommer med svar inom kort. • ”D-sektionens hemsida är definitivt den finaste hemsidan på LiU!”, säger en anonym MatNattare.

InfU har ordet

STUBBENs General och Vice-General

Har ni något som ni vill säga till era föräldrar i STABEN? Generalen: Ja, jag kan hälsa så här: jag ser fram emot frukosten vecka 2. Vice Generalen: Ja, den blir trevlig. Ser fram emot samarbete, men även deras demise. Har ni några andra speciella tankar om STABEN 2022? Generalen: Taggade på asmycket faddrar! Väldigt taggade på att ha kul! Vice Generalen: Vet inte vad jag ska tillägga. Taggade på att ha kul! Har ni något mer som ni vill tillägga? Vice Generalen: Följ Dagens Drink på instagram!

Äntligen, säkerligen efter stor saknad, så är daxRedax tillbaka! Vi är kanske lite långsamma i starten, men bättre sent än aldrig, eller hur? Och precis som daxRedags, så kom 2022 kanske också bättre sent än aldrig. 2020 så trodde vi att distansläget var ett kort undantagstillstånd som snart skulle gå över. 2021 började förfärligt, med mer restriktioner än killar på D-sektionen, men blev sedan bättre i mitten – bara för att avslutas med mer restriktioner. Men till och med efter allt det här känns 2022 som året då allting trots allt kanske blir bättre – men kanske också efter en långsam start. Det finns ju fortfarande mycket som vi kan göra i början av det nya året, trotts restriktioner. Ska man uppfylla nyårslöftet och börja gå till gymmet, äta hälsosamt och dricka mindre? Eller kanske dricka mer? Eller är det dags att en gång för alla få koll på livet, genom att diska varje dag och laga mat som inte är pasta med pesto? Eller ska man faktiskt försöka få koll på plugget, så att man bara behöver skriva en omtenta i augusti? Oavsett nyårslöften eller ej, så fi nns det mycket som kan hända i 2022. Vi får bara vänta och se.


Det frågade sig redaktionen en något kall eftermiddag, höga på aftonkaffe och med jäsande magar. Frågan kan tyckas onödig, förvirrande, ja, kanske till och med provocerande för den oinvigde. Ett någorlunda halvlabilt resonemang vore självfallet att avvisa frågeställningen på grund av dess fundamentalt urdåliga uppkomst och självklara motbevisning, men invändningar till trots vill redaktionen med basta beröra området i ett försök att åtminstone starta en långtgående process som i framtiden kan visa sig gynnsam. Själva frågeställningen kan behöva förtydligas en smula och således ber vi dig, kära läsare, ögna nästa paragraf i hopp om grundligare visdom. Föreställ dig en gynnsamt tung sfär i det tredimensionella rummet. Luftmotstånd kan med fördel bortses ifrån och inga hinder finns heller i sfärens väg i det fall att den skulle börja röra på sig. Låt nu sfären, oprovocerad från yttre krafter, röra sig åt två motsatta riktningar på samma gång, vid exakt samma tidpunkt. Är detta möjligt? En enkel kraftberäkning med riktnings-komposanter i åtanke skulle naturligtvis döda frågan tämligen omgående. Men ingen yttre kraft i det tredimensionella rummet

påverkade ju sfären så hur kan kraftberäkningen vara relevant? Nej, just det, den blir omedelbart överflödig och tillför endast en pittoresk tanke i det mekaniska förflutna. Vi måste naturligtvis doppa ett darrande finger i den nya tidens vetenskap där världen beter sig lika oförutsägbart som tre frisläppta småbarn på High Chaparral en dåsig sommardag i mitten av juli: Du är nästan helt hundra på att de inte kommer kasta glass i damen där bortas hår, men du kan aldrig vara riktigt säker. Så tänk nu att glassen är sfären och damens hår - att vara eller inte vara förstört av laktos - är de två möjliga utfallen där sfären rör sig i en riktning eller två längst en endimensionell linje. I det fallet kan vi bara gissa, tro och kanske till och med hoppas på att sfären gör som vi tänker oss att den borde ha vett att göra. Men ingen osäkerhet är någonsin noll och således får vi bita oss i läppen en stund till och hoppas att kvantfysiken aldrig kan ersätta den klassiska fysiken och lämnas oss teknologer outbildade efter 3-5+ år på LiU.

Ett bestående inslag, i tid liksom rum, är Ett inslag, liksom är för Ybestående j ={2, 3, 4,i tid 5, 5+}, de rum, klassiska j,, där för Y där j ={2, 3, 4, 5, 5+}, de klassiska j kurserna TFYA13, TFYA12 och TATA45. kurserna och TATA45. Något så TFYA13, roligt bör TFYA12 man gå en tre, fyra gånger Något så roligt bör man gå en tre, fyra gånger (minst) för att maximera tiden på LiU. Vi ses (minst) för att maximera tiden på LiU. Vi ses till elmaggen i vår igen! till elmaggen i vår igen!

Kan man röra sig framåt och baklänges samtidigt?

Stående inslag:

Riktningsproblem


Fråga NATTREDAX Med valla till Vallfarten

- ett tisdagsepos Nu sitter jag här och blänger på det ymniga bruna snöfallet utanför. Kaffekokaren ångar fortfarande, nu är både jag och termosen fylld till brädden med det svarta guldet. Himlen utanför väger lika tungt som Linear systems i väskan, men jag har valt denna livsstil och nu måste jag gilda med det. Vinden yr medan swix blå gör sitt jobb i nedförsbacken från porten. Bakhalt, netto noll är bra i många fall men i skidåkning som resten av livet är det bra att röra sig framåt. Tänk att även bakåt i tiden åkte man, oj vad Wasa åkte på där men en dansk hack i häl. Kanske skulle själva behöva MAI jagandes efter med den stora röda pennan. Dags att gasa på i mitt klassiska gränsland, där Ryd slutar och nästa del av världen börjar. Fingrarna bär nu mer likhet med piggelin men utan den goda smaken, jag pressar i V-stilen fram till krönet, nu är det det lätta delen kvar. Och nu, där! Ett litet ljus i min dunkla horisont, en obetydlig byggnad som inte gör något vidare intryck i horisonten. Snabbare, snabbare, det finns inget annat. Charlotte Kalla eller gubben Wasa skulle inte ha en chans mot mig nu, inget får stoppa mig för att få lyssna på visdomsord från Kent Palmkvist i två ljuvliga timmar. Och sist sitter jag här i föreläsningssalen med koppen kaffe och en hemlagad skinksmörgås och missar något essentiellt resultat men jag kan inte tänka på något annat än hur detta är livet man vill leva.

Har du också en fråga till NATTREDAX? Maila NATTREDAX@ysektionen.se

Vilken sorts häst är snabbast? Avtalet som NATTREDAX vilar under förbjuder oss att ta ställning i denna fråga, så tyvärr kan inget svar utlysas även om det är trivialt. Fler svar som NATTREDAX ej kan ge är: jorden är egentligen platt, man bör inte posta lysdioder samt hundar och katter är egentligen samma djur. Varför heter det fourieranalyspluggkompisar och inte frekvenskapskrets? Väldigt bra fråga som Redaktionen genast ska kontakta Svenska Akademien och ifrågasätta. Läsaren bör se detta tillägg redan nästa år. Hur hårt jobbar man på Y? 2 pascal. All in i krypto nu? Nej. NATTREDAX lanserar inom kort sin egen kryptovaluta, CoYn. Vi ska bara slutförhandla med PubU om att ta emot dem på Y-puben. När den är redo, då ska du pantsätta både mamma och Physics handbook för att kunna köpa in dig.


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

INANCIAL TIMES Inancial Times # 1 2022 Av och med: Jean, Ebba, Versacé, Beleutte inancial.times@isektionen.se Fax: +46 8 700 65 00 Twitter: @inancialtimes

Ledare Kära läsare,

Ett jordsnurr ytterligare och tjugotjugotvå har äntrat scenen. Ett år med osedvanliga mängder frågetecken. Kommer Beaujolais ta över tronen från Bordeaux och kommer DreamTeam utgöras av gymnasieelever till följd av indolensen? Något som ingalunda kan ifrågasättas är Redaktionens potens att årligen bistå den frälsta sfären med en högklassig leverabel.

Sen vi färskast sågs har Redaktionen äntrat sin årliga ide till följd av den årliga upplagan av Grekisk bokstav. För att fräscha upp vardagen har Redaktionens privata jet I Forcé Un undantagsvis utbytts mot en yacht som vigilerats av godtycklig rysk oligark. Men frukta ej, för även om Redaktionen och dess reportrar numera befinner sig på ett välbehövligt avstånd ska kräldjurens åthävor alltjämt kunna granskas. Allt från vår egen sektionstidnings oskarpa analys av någon nylanserad Zoegasmak till börsgruppens aktietips, råd som ofta leder till leken “gör motsatsen och skörda”. Tvärtom har dessa färder rentutav adderat en ytterligare nyans i de redan skarpsinnade analyser som saluförs. Bland annat har Redaktionen genom deltagande i EXPO 2020 Dubai funnit den nya trenden Augmented Reality där glasögon kan addera virtuella objekt i vederbörandes verklighet.Tekniken möter en ljus framtid och törhända utvecklas den så pass mycket att LinTek under sitt nästkommande årsjubileum åtminstone digitalt kan projicera närvarande på deras jippon. Högst aktningsfullt, Jean Chataré

Anonyma Aristokrater Kära läsare, jag har ett bekännande att göra. De senaste två månaderna har jag deltagit i gruppen Anonyma Aristokrater. Anledningen till att jag känner mig tvungen att förtälja detta för er är inte utav skuld eller ruelse, utan för att det i dag sker ett hemskt förtryck mot vår övre överklass. Då jag inte endast tror, utan vet, att de flesta av er inte är medvetna om detta förtryck finner jag ett ansvar till att verka ambassadör av ämnet i fråga. Med hjälp av journalistik och sunt förnuft hyser jag hopp att minska detta förtryck och återfå vår rättfärdiga plats i samhället. När jag anslöt mig till Anonyma Aristokrater för två månader sedan kunde jag för första gången dela mig av de akter av diskriminering jag erhållit under min tid på LiU. Diskrimineringar som vanliga människor inte tyckes förstå. Under dessa möten kunde jag erinra mig om hur diskrimineringarna inleddes. För mig var det små avvikningar i artighet från ”vänner” som inte längre tilltalade en som Ni utan Du. Första gången det skedde funderade jag inte mycket på det, och det enda jag förväntade mig var en skriftligt förlåtelse. I skrivande stund begriper jag att detta var ett järtecken som agerade katalysator för de angrepp som skulle följa. Det tog inte lång tid innan alla mina bekanta kallade mig Du och min IWC-klocka inte längre betraktades som en statussymbol utan någon billig Swatch. Tydliga tecken på härskarteknik, som tidigare endast varit tillåtet

för oss att utöva. Mötena fick mig även att inse att diskrimineringarna rann djupare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Flera i gruppen medgav att deras Amex Black vid olika tillfället inte givit dem företräde till Flammankö och att damer och herrar de varit på rendezvous med inte tillåtit dem att betala för supén. Kära läsare, jag beder er att se hur detta sårar oss på djupet. Hur ska den minoritet som vi Aristokrater tillhör ha medel att styra samhället om ni kräldjur inte tillåter oss? Jag initierade denna artikel med ett bekännande men nu väl på andra sidan inser jag att det är ni som har ett bekännande att göra. Ert makthungriga spel har äventyrat oss, gjort oss harhjärtade, fått oss att desertera. Om ni inte hade varit så uppenbara kanske vi till och med hade försummat ert fulspel. Låt denna artikel vara en varningsflamma för er, att vi vet vad ni håller på med och vi vet vilka ni är.

Genrebild från ett av LiU:s första AA-möten


WORLD BUSINESS NEWSPAPER

Omvägen till Big Three Det divideras sedvanligt om både Big Four och Three nu i jobbsökartider för de sorgliga själar som inte nekade dessa för två år sedan. Men varför adresseras inte problemet med I-sektionens Big Two? Rättare sagt Gozinto och Casegruppen som I-studenter ständigt går via för att få en glimt av storbolagen. Ansökningarna strömmar in till föreningarna, alltjämt av studenter iklädda dressmankostymer. Redaktionen har även iakttagit att brydsamheten krupit längre och längre ner i årskurserna. Visst är väl “prova på” en god sak i grunden men är spela teater nödvändigt?

som inte har förmånen att göra sig räntabel på faktiska bolag. Likt de anställda på redovisningsbyråerna får de tidigt skryta om sin fullspäckad kalender till nära och kära och likt managementkonsulterna lär de sig att röra sig i rum där det provas årgångsviner och kalkyleras på siffror med fler nollor än vad en ekonom kan räkna till. Aktiviteter

Men det är klart, emellertid kan det vara en gagnelik aktivitet för de

Don’t Look Down

Leonardo DiCaprio debuterade som skådespelare vid en ringa ålder på 17 höstar, där karriären sedan tog fart genom pöbelsrollen i Titanic för att med åren ordna upp sig något sånär som nyrik i The Wolf of Wall Street. Nå, under min årliga julvistelse i Chamonix kom filmen “Don’t look up” till mitt medvetande, där denna ungkarl än en gång flackade på rutan. Budskapet filmen ämnar förmedla berör politikers oförmåga att agera på den klimatfadäs som verkar beröra de luspanka utan tillgång till yacht. Ändock uppenbarade det sig att sensmoralen som den vita duken förmedlade var något av ett helt annat slag. I juletid sägs det vara av vikt att värna om alla, även de som ej förmår ha den storlek hacka

som definitivt har sin plats i sektionens finrum till skillnad från the Small One, närmare bestämt klipp o klistra-föreningen Ipikuré vars tidni÷ngars största användningsom-råde begränsas till reparation av ett ostadigt IKEAbord. Det råder dock ovisshet om erfarenhet i tillkommande tider kommer skattas lika högt som tillförne? Kanske är hjärnan åtminstone hos noblessen vederkvickt och redo för de ankommande jättarna utan att ha slitit ner hjärnkapaciteten på låtsasjobb och lek. Vi föddes redo i The Great One. Rekrytering sker löpande till Inancial Times för er som vet bättre.

Tips till prenumeranter

som den ansvarsfulla resten. Jag vill med denna ringa insändare därmed säga, Don’t look down. I juletid är nämligen Redaktionen givmilda nog att inte se ner på pöbeln utan att sedvanligt agera som att de inte existerar. Något som dock inte kan ignoreras är den själsliga grund som genomsyrar juletid, en med stank av baljanitisk bolsjevism. Och i centrum står den röda ledaren som till skillnad från andra rödtottar som Castro och Mandelmanns gått under radan med sin demagogi. Jultomten har under decennier hjärntvättat den gode svenskens förnuft, något som kräver en säregen uppdragning av ridån signerat Inancial Times. För att gemene öfverman inte i framtiden ska bli indragen i bekan-

tas julträske och som värst behöva köpa en toastmaker till kusin tillika broder Jonny föreslår Redaktionen därmed en alternativ jultomte som står i linje med salongsfähiga ideal. Hädanefter introduceras därmed Santa Cash som förutom sina mer respektabla karaktärsdrag innesluter en rad förändringar som uppradas nedan. Till en början ska något mer räntabelt än “dygden” snällhet bedömas under kalenderåret. Hur väl avkomman har skatteplanerat sitt arv blir därmed ett passande index. Klockan 3 är ynglens favorittid och då spelas traditionsenligt filmen Wall Street (1987) följt av den klassiska berättelsen om en familjs intima och pittoreska vardag, serien Succession.


-SEKTIONEN STYRELS-N

Styrels-N är byggnadsingenjörernas styrelse. Som byggarnas nationalsång lyder ”1990 kom vi till med Norrköping som vårt sigill” bildades vi 1990 i Norrköping. Faktiskt som första sektionen, därav N-Sektionen (Norrköping-sektionen). Som byggnadsingenjörsstudent studerar man bland annat konstruktionslära, byggnadsinformationsmodellering och hållbart byggande. Denna utbildning resulterar i en högskoleingenjörsexamen. Det är vi som bygger framtidens samhälle.

N-PHADDERIET

FEST-N

NORA

BAM

N-Phadderiet är byggnadsingenjörernas phadderi. Det är vi tillsammans med de andra phadderierna på Campus Norrköping som planerar och utför mottagningen för de nya studenterna. Vårt primära syfte är just Nolle-P, men vi gycklar även på väldigt många sittningar samt håller i den ökända sittningen Höstsittning-N.

Det är vi som är Nora, byggnadsingenjörernas tjejförening. Vi hittar på aktiviteter för tjejer som tillhör vår sektion, N-Sektionen. Tillsammans med vår samarbetspartner NCC ordnar vi bland annat studiebesök och mingel. Även sittningar och syjunta planeras. Syftet är att sammanföra alla tjejer.

Fest-N är byggnadsingenjörernas festeri och har sedan 1995 underhållit med storslagna fester, gyckel och upptåg. Under terminen gör vi allt för att studenter ska få uppleva så mycket som möjligt under sin studietid. Vi annordnar ett antal events, bland annat en av läsårets största fester, Vinterkravall-N.

BAM är byggnadsingenjörernas arbetsmarknadsdagar vid Linköpings Universitet, Campus Norrköping. Syftet med dessa dagar är att studenter vid byggnadsingengörsprogrammet, företag samt organisationer på arbetsmarknaden ska kunna träffas och diskutera framtiden gällande jobb, examensarbete m.m. David Westling, Sekreterare & info/web N-Sektionen25 år MoTivational quotes

rna MT och de två kup be en vi är två kvadrater (m

MT är, utöver kubismen, även kända för sina visdomsord. Här kommer ett gäng utvalda sådana för att lysa upp tillvaron i vintermörket.

Medietekniks logoty ben ber). Den orangea ku brukar kalla dem ku nena äm a uk mj de vitet och representerar kreati resenterar rep n be ku grå n de i medieteknik, och ämnena. teknik och de hårda

Man måste börja tråkigt bara för att få saker att fungera. Det blir ganska fort roligare.

a

os i r u k

bism

Högskoleutbildning går ut på en lång serie lögner där man sakta avslöjar vad man egentligen borde ha sagt från början.

besök vå om

ra soc i

memeteknik

gen odli en m r d. M et fö är d sta han ade m s i r kub rund s å i fö rdet nker p i som g ört tala t o r v ä ö e t h r h va du du du e? D När eteknik det inte ske har Braqu unden i s n t r Med m är at ism. Ka George lade g inte u m a h t fak a anrik sso oc rrar so . Det de lle a e u n n den ablo Pic dessa h ubisme nare sk et. e k P n s r r mm om ämlige kalla 90 å progra ga g a n t a r t d k i e ån va et vi i att d etekn ar m för d då var t Medi ta bruk bismen u s t te viss a ut i ju g av de svara k n r n i myn anledn den öve ken är l l Med rter vär gan: “Vi ?”. m e å i r exp e får f igaste s d t k r i nä ens v d värl

ku

du v nyfike ill veta mer n på d o et här m kubisme n med m ediete eller bara re {hemsi knik ntav ä da} r

ala me

{facebo

ok}

Syntaxfel, kompileringsfel, beräkningsfel. Det blir fel hela tiden. Det är bara att acceptera!

dier...

{instag

ram}

{studen

tinsta}
­ ­

­

­ ¡ ¢ ££


Vad kan man jobba med efter GDK undrar du? Jaa du det undrar jag med... Vad är ens en Art Director??? *skryter om att man kan göra en hemsida i HTML*

Goda omdömet hit och goda omdömet dit, va tyst istället.

–Jag hatar Photoshop... –Nej vänta det löste sig, omg jag ÄLSKAR Photoshop! 666-655-9964

Vill jag verkligen gå här? *Känner sig originell för att man använder Helvetica i ettan*

Vad fan är en ICC-profil? Jag ska använda Comic Sans hÖHö De borde ha kernat den där loggan lite, måste vara ett inhouse-jobb...

BEHÖVER NI HJÄLP MED ETT KREATIVT UPPDRAG? VAD NI BEHÖVER ÄR EN GDK:ARE! GDK-studenterna har kunskaper inom allt kreativt du kan tänka dig:

FOTO COPY PROJEKTLEDNING GRAFISK DESIGN ILLUSTRATION MARKNADSFÖRING WEBB GRAFISK PROFIL TRYCK & PR KOMMUNIKATION FILM LAYOUT LOGOTYP Hör av er till oss för hjälp med marknadsföring och andra uppdrag. Du hittar oss enklast via våra sociala medier, mejl eller via hemsidan! gdkstyrelsen

GDK-sektionen

info@gdk.nu

www.gdk.nuPOSTTIDNING

B