Östermalms Saluhall Magasin No.1 2010

Page 1

öste rmalms

saluh all s magas i n | N o 1 2010

Världens 7:e bästa saluhalL Jamie Olivers favoritplats i Stockholm

Picknick

på innergården

After work

med Alexandra Charles

Grete Qviberg En lady på Östermalm


Hemma på

Östermalm Sjöutsikt, takterrass, två badrum, kvällssol och innergårdar med sandlåda och syrenberså. Våra 60 år på Östermalm har lärt oss att hitta riktigt bra här. Vi vet var de bästa sekelskiftesvåningarna finns, i vilka hus man hittar öppna planlösningar, vi vet var de vackraste entréerna ligger, vilka adresser som erbjuder takmålningar i original och vi vet precis var man ska bo om man vill ha nära både till grönområden och ett riktigt fint bageri. Eftersom vi bara arbetar med att förmedla våningar på Östermalm, är det ganska naturligt.

Lagerlings Fastighetsmäkleri Strandvägen 23 114 56 Stockholm www.lagerlings.se

Telefon: 08-660 16 00 E-mail: info@lagerlings.se


äntli gen är sommaren här Vi har haft en riktig vargavinter i år och det tog lång tid innan våren ens kom till vår huvudstad. Men trots snökaos och längtan efter varmare temperatur, lika fort glömmer vi dessa känslor och tar nu emot sommaren med öppna armar. Det är en härlig årstid när vi har utrymme för att umgås med våra nära och kära, åka ut till sommarstugan, göra utflykter – och framför allt finner vi tid för att njuta av god mat. Östermalms Saluhall valdes till världens sjunde bästa saluhall av den internationellt prisbelönta tidningen Bon Appétit. Det är ett matpalats för livsnjutare som uppskattar råvaror av bästa kvalitet. Personliga möten med besökarna och den höga kunskapsnivån är ett signum för alla handlare. Kanske har ni undrat vilket kött som är bäst att grilla, vilka viner som kan avnjutas i Saluhallen eller vad man enklast tar med sig på picknick?

i nnehåll N o 1

I premiärnumret av Östermalmshallens första egna kundmagasin kan ni hitta tips till sommaren.Vi tittar närmare på några av våra handlare som funnits här i generationer och fler kommer att presenteras i framtida nummer. Barchefen på Hotellet visar hur man blandar goda sommardrinkar med färska bär och ingredienser från våra frukt- och grönthandlare . En av våra reportrar har träffat Alexandra Charles för att testa afterworken, nu när Saluhallen har förlängt öppettiderna till klockan 19 både torsdagar och fredagar. Jag fick även en pratstund med vår egen ”Lady på Östermalm” – Grete Qviberg. Vår förhoppning är att inleda en inspirerande resa tillsammans med alla handlare, samarbetspartners och framför allt med er – våra trogna och engagerade kunder!

Lina Bielsten, chefredaktör 5

Ledare 5 Välkommen till Östermalms Saluhall!

6

Lisa Elmqvist

8

Robert´s Coffee - Kärleken till kaffe

13

Melanders 14 Grilltips från handlarna

16

En Lady på Östermalm 20 Tid för picknick

VI FÖRVERKLIGAR DRÖMMAR Vi på Lime travel gör det vi älskar - vi förverkligar drömmar. Allt går ut på att skräddarsy den perfekta semestern med hjälp av kunskap och engagemang. Vi måste se till att överträffa förväntningarna ... och ser alla som reser med oss som våra bästa ambassadörer. För att kunna hålla det vi lovar reser vi hela tiden runt i världen och knyter nya kontakter och vårdar våra gamla. Vi provar hotell, restauranger och aktiviteter för att kunna garantera en unik upplevelse. Varje resa är unik och börjar med ett besök på något av våra kontor eller ett samtal till någon av våra medarbetare. Välkommen till: Birger Jarlsgatan 76, Stockholm (Jarlaplan) eller Stellan Mörners gata 12, Halmstad www.limetravel.se * info@limetravel.se telefon 08 545 151 60 telefon Halmstad direkt 035 21 52 50

24

Redakti on Chefredaktör & ansvarig utgivare: Lina Bielsten Art director: Sanna Buckhøj Redaktör: Clara Öquist

Sommardrinkar 31 Trender för honom

40

Lifestyle-redaktör: Ricki Petrini

Trender för henne

44

Fotograf: Eva Johnson, Nordarc

Stockholms pärlor

47

Annonsförsäljning/event:

Sommarskafferiet 52

BeOne Communication & PR

Birgitta Åhs - en doldis 54

Tryck: Mediagallerian

Röster från Saluhallen

55

Afterwork med Alexandra Charles 56 En andra chans i livet 60 Dolda hälsorisker

Omslag: Arkivbild Lisa Elmqvist Kontakt: redaktionen@ostermalmshallen.se

64

Sommarreceptet 66

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


Välkommen till en av Stockholms vackraste & mest anrika mötesplatser!

Östermalms Saluhall är inte bara utsedd till Sveriges främsta utan även till världens sjunde bästa saluhall av matmagasinet Bon Appetit. Uppförd 1888 med starka influenser från gjutjärnskonstruktionen bakom Eiffeltornet i Paris, ståtar den i hörnet av Östermalmstorg. 122 år efter invigningen är den fortfarande lika sjudande, levande och imponerande. AV: Clara Öquist FOTO: Arkivbild

H

istorien om Saluhallen tar sin början på våren 1888, när tre bankdirektörer bildade ”Östermalms Saluhallar Aktiebolag” med målet att bygga och hyra ut saluhallar till handlare i Stockholm. Efter fruktlöst sökande efter arkitekter genom en arkitekttävling, föll sedermera valet istället på två unga arkitekter med erfarenhet av kontinental bygg­konstruktion och arkitektur från Nordtyskland, Italien och Frankrike. Ett arbetslag på 500 man byggde Östermalmshallen som en hög pelarkonstruktion i gjutjärn omgivet av en medeltida tegelborg. Bygget var färdigt på sex månader och invigdes den 30:e november 1888 av kung Oscar II. Hallen har med sina ursprungliga 153 stånd idag 17 olika handlare. En promenad bland det dignande utbudet i de många diskarna för tankarna till svunna tiders traditionella marknadsplatser, som till exempel les Halles i Paris. Utgår man från de fina råvarorna och handlarnas gedigna kunskap om varorna de säljer, kan man ana att några av Östermalmshallens kärnvärden är kvalitet, kunskap och erfarenhet. Jamie Oliver vittnar om hur mycket han uppskattar Östermalmshallen i den cityguide om Stockholm han har på sin hemsida. – Jag älskar det stället och tycker du om svensk mat bör detta absolut bli ett av dina första stopp i Stockholm! Många är stamkunderna som vittnar om det uppskattade personliga bemötandet bland handlarna. Vänliga ord utväxlas, tips utdelas och det är inte ovanligt att besöket i hallen blir längre än vad man tänkte. Atmosfären är helt enkelt så trevlig att man gärna stannar kvar en stund till. Det är dessutom fler behov än ett som kan tillfredställas i Östermalmshallen. Nu när öppettiderna på torsdagar och fredagar förlängts till klockan sju, är en after work hos någon av inrättningarna att rekommendera. Östermalms Saluhall är ett vackert och välbevarat tidsdokument över stockholmarnas intresse för god mat och har i över hundra år varit en veritabel oas för finsmakare och gastronomer. Välkommen in!

6

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

7


Lisa Elmqvist, född på Muskö 1894, fick fisket med sig både i blodet och med modersmjölken. Vid endast 16 års ålder inleddes karriären i Fiskarhamnen vid Munkbron i Gamla Stan och det var aldrig någon som tvivlade på att hon skulle bli fiskhandlare. Lisa hade ett skarpt sinne för affärer och började sälja fisk i Östermalmshallen redan 1926. Hon var genomgående stenhård gällande kvaliteten på sina råvaror och tidigt började kollegorna prata om hennes stånd i Östermalmshallen som Europas finaste fiskaffär. Efter Lisa har familjeföretaget gått i arv i tre generationer och de ursprungliga kärnvärdena har inte förändrats genom alla 84 verksamma år - högsta möjliga kvalitet och högsta möjliga servicegrad. Jag möter nuvarande VD Ulf Elmqvist en eftermiddag i slutet av maj i Lisa Elmqvists hörna i Östermalmshallen. Det är måndag och relativt lugnt i hallen. Den stora kund­ tillströmningen är i slutet av veckan och då är det i regel full rush från morgon till kväll.

8

lisa elmqvist Från ett anspråkslöst torgbord på Munkbron till Lisa-gruppen med ett flertal restauranger, butiker, vinbar samt en omfattande fest- och cateringverksamhet har fyra generationer av familjen Elmqvist byggt upp ett välförtjänt rykte, som en av Sveriges absolut bästa fiskhandlare. AV: Clara Öquist FOTO: Magnus Leppaniemi & Eva Johnson

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Hur gammal var du när du började jobba i familjeföretaget? – Året var 1976 och jag var 11 år. Jag minns att jag på höstarna fick sälja färska, kokade salladskrabbor. Det är alltså krabbor som inte är fullmatade i kroppen men innehåller ändå en hel del mat, framför allt i klorna. Jag började med att sälja dem för 10 kr/styck, men ju längre dagen gick sjönk priset och väntade man till sen eftermiddag kunde man få en påse för en tia. Ulf, brodern Peter och systern Ninna är alla verksamma i det gedigna familjeföretag som pappa Christer lämnat över och det är en lång tradition med stor erfarenhet och kunskap man har fått att förvalta. Lisa Elmqvist har synnerligen lojala kunder – så lojala att ”stammisskapet” går i arv från föräldrar till deras barn. 12 år gammal började Peter jobba i företaget och står sedan länge bakom fiskdisken på Lisa Elmqvist tillsammans med ytterligare en medlem i familjen, faster Ia, som även hon har vigt sitt liv åt familjeföretaget. Peter vittnar om detta nedärvda stammisskap och berättar att man får veta det på lite bakvänd väg ibland. – Det händer att kunder kommer in och är missnöjda med något de handlat. Då är det inte ovanligt att de berättar att familjen har varit stammisar sedan flera genera­tioner tillbaka och att de aldrig har varit missnöjda med något förut, säger Peter. Det är såklart aldrig roligt att få klagomål, men när man får det paketerat i den formen blir det ändå en stämpel på kundernas lojalitet genom generationer och Lisa Elmqvists höga mått på kvalitet.

Men det räcker inte alltid med högsta kvalitet för att behålla en sådan imponerande samling av lojala kunder år efter år. – Den höga servicegraden och det nära mötet med våra kunder är minst lika viktigt, säger Ulf. – Skillnaden mellan att handla i Saluhallen jämfört med en mataffär är att här sker vartenda moment med personlig service. Man plockar ingenting själv och får därmed tillgång till personalens gedigna kunskaper och erfarenhet i varje val. Det familjära mötet är något som verksamheten har vuxit in i redan från början. De som kommer hit är avslappnade och kontakten blir således personlig hur man än gör.

Bra mat kan man få på många ställen men ger man dålig service kommer kunden inte tillbaka • I restaurangen mitt över fiskdisken står brödernas syster Ninna, restaurangchef med sommelierutbildning på restaurang Lisa Elmqvist sedan ett antal år. Hon började sälja salladskrabborna vid tio års ålder, jobbade på helger och lov fram till gymnasiet och blev sedan kvar ett par år efter studenten. Ninna hade ett uppehåll på nästan tio år innan hon kom tillbaka och började jobba i restaurangen. Vad är nyckeln till restaurangens framgångar? – Servicen tillsammans med de fina råvarorna! Det går undan utan att vi tummar på varken service eller kvalitet. Bra mat kan man få på många ställen men brister man i sitt bemötande kommer kunden inte tillbaka. Det är en enorm utmaning att få ekvationen fin lunch och extra bra service att gå ihop. Hon ställer höga krav på sina medarbetare och hon är stolt över dem. – All personal i restaurangen har lång erfarenhet och har jobbat i minst tio år i branschen. Restaurangen besöks ofta av gäster som har stor kännedom om både vin och mat, så alla i servisen måste veta vad de pratar om.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

9


– Kanske inte till Australien då, men i alla fall till resten av världen, säger Ulf. Han fortsätter att berätta om det amerikanska paret som köpte Lisa Elmqvists berömda gravlax till sitt bröllop i Rom och om japanska ambassaden i Moskva som beställde all sin fisk från Lisas under många år. Det är inte heller så dyrt som man skulle kunna tro med dörr-till-dörr-tjänsten. En putsad laxsida på två kilo skickas till Spanien för runt tusenlappen. Jag frågar om hovleverantörsemblemet som jag har sett i två exemplar uppe på Lisa Elmqvists kontor. Ulf berättar att man har sålt fisk och skaldjur till hovet i alla tider, men att pappa Christer först på 80-talet ansökte om att få bli utnämnd till hovleverantör. Att vara kunglig hovleverantör är givetvis en stor ära och har blivit ett kännetecken för svensk kvalitet. Utmärkelsen är personligt bunden till VD eller innehavaren av företaget och tillståndets giltighet omprövas vart tionde år.

lite enklare fisk som jag gärna äter är abborre, säger Ulf. Ninna är såld på den gravade laxen. – Jag kan äta den jämt och tröttnar aldrig. Men annars väljer jag marulkskinder i chèvre- och blåmusselsås som är en rätt vi serverar i restaurangen. – Det finns så mycket här som är fantastiskt gott, säger Peter, men då väljer jag sjötunga. Smörstekt. Klockan är efter sex och man börjar städa i diskarna på Lisa Elmqvist. Allt ska packas ner och stuvas in i kyl­ rummet för att sedan plockas upp igen för att fylla diskarna nästa dag. Det syns att alla är väl invanda vid rutin­erna – ingen krockar med någon annan och det verkar som att de mest effektiva sätten att utföra uppgifterna på är empiriskt utprövade sedan länge.

Kriterierna för att få vara hovleverantör, går man aktivt och tänker på att uppfylla dem? – Nej, så är det inte direkt, säger Ulf. Högsta möjliga kvalitet och högsta möjliga servicegrad är tongivande delar i företagets anda och sitter i ryggraden på alla som jobbar här. Utmärkelsen är en ära att få, men den har inte förändrat rutinerna på företaget mer än att vi kanske ser över alla detaljer en extra gång.

10

”En enda stor familj” Många finner också just den sociala delen av ett besök i Saluhallen lockande – de tar med sina barn hit, träffar vänner och bekanta. Sedan växer barnen upp och blir kunder på helt naturlig väg. När jag vid ett tillfälle står och pratar med Peter vid fiskdisken, dyker det upp en man som gärna vill byta några ord med honom. ”Jag är bara här i stan en gång om året, men då kommer jag hit för att fråga hur det är med familjen.” Medan samtalet pågår och mannen blir uppdaterad om respektive familjemedlems hälsa, inspekterar jag fiskdiskens dignande utbud. Dagens mest respekt­ ingivande är en torsk på minst 25 kilo som blänger på mig. En annan iögonenfallande fisk är uern, en djuphavsfisk med enorma ögon och vacker röd färg. ”God att både halstra och grilla”, har Peter sagt. När mannen är nöjd med uppdateringen och givit sig av, säger Peter att saker som dessa händer ofta. Jag slås av ett uttryck jag verkligen inte gillar men heller inte riktigt kan mota bort – ”en enda stor familj”. Ett urfånigt uttryck, men det är faktiskt vad man känner när man står

nere vid diskarna och ser interaktionen mellan de som säljer fisken och de som kommer för att köpa. För det är uppenbart att många inte bara vill åt den fina fisken, det är även för det personliga mötet de återkommer så ofta. Vissa stammisar har valt att hylla Lisa Elmqvist med hjälp av deras personliga varumärke. Ernst-Hugo Järegård spelade in en reklamfilm för Lisa Elmqvist och estradören Karl Gerhard komponerade ett nummer i Lisas ära till en av sina revyer. En annan hyllning står Jamie Oliver för på sin Cityguide där han beskriver Lisa Elmqvist som en av favoriterna i Östermalmshallen. Nämnde kock satt även invid Lisas restaurang och spelade på ett set trummor i samband med en tv-inspelning. – Då smattrade kamerorna runt bardisken, säger Ninna. Företagets erkänt höga kvalitet lockar hit finsmakare från hela världen och tack vare den och den höga servicegraden har Lisa Elmqvist fått stamkunder även utanför Sveriges gränser. Man har en 48-timmarsregel vilket innebär att från beställning till leverans får det ta max 48 timmar dörr-till-dörr.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Vad är koncernens långsiktiga mål? – Allting i vår koncern är långsiktigt och saker och ting får ta den tid som krävs för ett bra resultat. I allt vi gör för varumärket Lisa Elmqvist måste vi slå vakt om högsta kvalitet. Vår långsiktiga strategi är att kunna bibehålla vår höga nivån och det breda utbudet så att vi kan fortsätta vara en institution för kvalitetsmedvetna människor. Ninnas personliga mål för restaurangen är att öka och förbättra gästernas totalupplevelse. – Man måste ha höga ambitioner, säger hon. Att ständigt sätta nya mål är viktigt. Vad är storsäljaren på Lisa Elmqvist? – Det är vår gravade lax och vår färskrökta lax som säljer mest. (Jag hade hoppats på att han åtminstone skulle nämna Skagenröran, eftersom jag själv blev totalt knockad av den och inte kunde resa mig på länge.) Om du fick välja, vilka fiskar äter du helst? – De finaste fiskarna är piggvar och sjötunga, men en annan

11

Vi ska precis avsluta intervjun då jag får syn på fyra stycken inglasade diplom, var och ett med en stor och röd cirkel på. Jag undrar vad det är och ser att Ulf nästan blir lite förlägen. Det är rekommendationer från Guide Michelin varje år sedan fyra år tillbaka. De allra flesta som får det här diplomet är restauranger med kvällsservering och det är inte Lisa Elmqvist själva som har ansökt om att få dem. Istället är det stamkunder som på eget bevåg har ringt till Guide Michelin och övertygat dem om att gå och testa maten på Lisa Elmqvist. Det är bara att konstatera – i 84 år har kunderna varit trogna sitt Lisa Elmqvist och de kommer med all sannolikhet att vara det lika länge till.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


CE N TE R Bose Theatre Show

FULLSORTIMENT PRODUKTER FÖR DEMONSTRATION RÅDGIVNING INSTALLATION FINANSIERING

Låt ljudet ta plats, inte anläggningen. WAVE® music system från Bose Med WAVE® music system fyller du hela rummet med kristallklart, verklighetstroget ljud, något du bara trodde var möjligt från en betydligt större anläggning. Bose unika teknologier revolutionerar dina musikupplevelser. Ett kompakt musiksystem med CD-spelare, radio, hörlursuttag och smidig fjärrkontroll. Klocka med alarm. Grafitgrå, silver eller platinavit.

7.995:-

kärleken till kaffe I den innovativa finska kaffeexperten Robert Pauligs släkt har kaffetraditioner funnits i sju generationer. För cirka 20 år sedan startade han ett eget gourmetrosteri. AV: Clara Öquist FOTO: Eva Johnson

Under skalet döljer sig de avancerade teknologier som har gjort Bose till ett av de mest respekterade märkena när det gäller ljudkvalitet.

Affärsidén är enkel: att erbjuda det bästa och fräschaste kaffet i kombination med utmärkt service. Robert Paulig har sedan dess fortsatt på sin innovativa bana, där inte bara kvalitet och smak utan även miljö och socialt ansvarstagande drivit utvecklingen av hela Robert’s Coffee’s sortiment. Precis innanför entrén till Östermalms Saluhall ligger butiken. Här kan du köpa te i lösvikt och nymalet kaffe samtidigt som du pratar om rostningar och bönor med ägarinnan Paula, som har varit med sedan starten. Vad särskiljer Roberts Coffee från övriga aktörer? – Vi har eget rosteri och kaffet som serveras är alltid purfärskt. Sedan har vi Robert som frontfigur i egenskap av erfaren och uppskattad kaffespecialist.

WAVE® music system Designat för mångsidighet

NYHET! Musik från datorn

Musik från iPod/iPhone

Spela upp musik från din dator trådlöst på WAVE® music system med WAVE® SoundLink™ adapter.

Spela musik från din iPod/iPhone genom WAVE® music system med WAVE® iPod connect kit. (iPod ingår ej)

WAVE® music system + SoundLink™ adapter

WAVE® music system + iPod connect kit

NU! 9.690:- (SPARA 800:-)

NU! 9.195:- (SPARA 595:-)

(endast SoundLink™ adapter: 2.495:-)

(endast iPod connect kit: 1.795:-)

Musik från CD-samlingen

Njut av timtals oavbruten cd-lyssning med WAVE® multi CD-växlare.

WAVE® music system + CD-växlare

NU! 12.995:- (SPARA 995:-) (endast CD-växlare: 5.995:-)

Besök butiken för en demonstration! BOSE CENTER - Humlegårdsgatan 20,

Stockholm, 08-6603530. www.humlegardsgatan20.se - info@humlegardsgatan20.se

Vad är det bästa med att ha en butik i Saluhallen? - Man träffar så många trevliga människor här! Säkert 90% av gästerna är stamkunder och stämningen i hela hallen är fantastisk, så det är en rolig arbetsplats. Varje espresso görs med stor kärlek och omsorg av utbildade baristor och våra kunder vet att uppskatta det. Vad har ni för säsongsrelaterade och speciella produkter i ert utbud? – I början av maj varje år får vi Darjeeling First Flusch. Det är den första plockningen av de allra spädaste bladen

på varje planta som sitter ytterst och kallas ”Two leaves and a bud”. Det är ett otroligt gott och smakrikt te. Vi har även det dyraste kaffet som finns, Jamaica Blue Mountain, som odlas på drygt 2.200 meters höjd på Jamaica. Här är det idealiska förhållanden för kaffeodling – svalt, mycket sol, regelbundet med regn och fin bördig jord. Det är ett fylligt kaffe med många smaknyanser och är mycket uppskattat bland kaffekonnässörer. Vilken är storsäljaren? – Största produkten är vårt Caffe Latte takeaway. Bland kaffe i påse är det Café Brutal, ett franskrostat riktigt mörkt och smakrikt kaffe, som går mest. På sommaren finns en annan favorit, en mörk mellanrost som heter Zorn Dalarö. Ett riktigt bra kokkaffe! Lonely Planets italienska upplaga om Stockholm benämner Robert’s espresso som den bästa i världen. Många italienska turister kommer därför hit och vill smaka just den. Har ni någon sommarnyhet? – Summer Love, som är ett grönt te blandat med smultron och hallon - dekorerat med ringblomma och blåklint. Vi tog till exempel fram en chokladtårta med bröllopstema veckan innan prinsessbröllopet. Vårt mål är att hela tiden ha något nytt att presentera!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

13


I Melandersgruppen, som inkluderar flera restauranger, catering- och grossistverksamhet arbetar idag över 200 personer. Den första Melandersbutiken öppnades 1988 i Östermalms Saluhall, med specialisering på färsk fisk och färska skaldjur. AV: Lina Bielsten FOTO: Björn Tesch

14

melanders sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Intresset för matlagning och kunskapen kring råvaror har ökat stadigt i Sverige. Det märks inte minst av flertalet popu­lära matprogram, där tittarna följer Per Moberg som ger grilltips, Leila som bakar kakor och kändi­sar som lagar mat hemma hos varandra. Produktionen av kokböcker har inte heller avtagit, trots att vi söker recept på hemsidor och i matforum allt oftare. I anrika Östermalmshallen är det handlarna som är källan för inspiration och kunskap. Delikatessvaror från världens alla hörn och kunnig personal bakom varje stånd gör de annars så vardagliga men nödvändiga inköpen till ett nöje. Här inne har Melanders både fisk-, skaldjurs- och viltbutik. Kunderna köper olika råvaror, testar recept – både egna eller rekommenderade från en handlare – och nästa gång delar de gärna med sig av erfarenheten. Ett nytt samtal inleds med handlaren i vilket man kommer fram till vad som kan adderas i form av såser, tillbehör eller kryddor för att förbättra smakupplevelsen. Det nära mötet med besökarna och kunskapsgenerositeten är det som Erik Molinder tycker är det bästa med att arbeta i Östermalms Saluhall. Just diskussionen med kunniga butiksbiträden är viktigt för att deras måltidsmedvetna besökare ska komma hem med sina förväntningar överträffade. Erik har en vänskaplig kontakt med sina stamkunder och känner till deras speciella önskemål. Det finns ett gemensamt utbyte kring matlagningen

och ett genuint intresse för kvalitativa råvaror. Personlig betjäning över disk är ett av Melanders starkaste signum. Bröder i fisk sedan över 20 år tillbaka. Nils Molinder, som numera styr över köket på legendariska Wedholms Fisk, var blott 19 år när han tillsammans med brodern Erik tog över delikatessbutiken. Bröderna Molinder kallar sig själva för eldsjälar eftersom de har sysslat med fisk sedan barnsben och har ett stort kontaktnät inom branschen. Erfarenheten fanns tidigt, men det var först hos fiskhandlare Lisa Elmqvist som Erik fick förädla kunskaperna och tolv år senare startades den egna verksamheten i Saluhallen. I början var det fyra entusiastiska medarbetare som arbetat ihop hos Lisa Elmqvist; Erik, Nils, Bosse Malmqvist och Inger Stridsberg. Allteftersom företaget växte anslöt sig även flick- och pojkvänner samt syskon och föräldrar. Det blev ett familjärt team som med hög arbetsmoral, gott självförtroende och starkt affärsdriv drev verksamheten ytterligare ett steg framåt. Filialer specialiserade på fisk och skaldjur finns nu runt hela Stockholm. Melanders har därmed gått från fiskhandel till delikatesskoncern på 20 år. Under denna tid har en nära kontakt med kunder och gäster alltid varit en del av framgångarna. Det genuina intresset för fisk från barndomens somrar på Husarö, där bröderna rensade abborre och rökte sik, lever kvar hos Erik och Nils än idag.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

15


gri llti ps från hallen AV: Clara Öquist FOTO: Eva Johnson & Carro Hjerpe

16

Willy Ohlsson eftr. profilerar sig genom sitt hängmörade kött från Siljan Chark i Dalarna. De hängmörar biff och entrecôte själva och resultatet blir det så kallade guldköttet. Jag vill veta mer, så jag sätter mig för att prata kött och grill med Sven Olof Nilsson.

Melanders är egentligen specialister på fisk och skaldjur, men de har även en hörna med vilt och kyckling. Jag intervjuar Peter Karlsson där han står vid stekbordet i köket och försteker en beställning på sextioåtta marinerade kycklingspett.

Vilket är det bästa köttet att grilla från era diskar? – Allt kött går ju att grilla, men ofta väljer man fläskkarré och entrecôte eftersom det är melerat med smakrikt fett. Men ska man gå på vilt är vildsvinskarré ett gott alternativ. Karrén är en bit från nacken på vildsvinet och just där är köttet melerat. Renkalvinnanlår är också gott att grilla i skivor. De halstras hastigt och får sedan ligga ute på kanten av gallret och vila. – Kyckling går också utmärkt att använda och låren är godast för där sitter det bästa köttet. Det är enkelt att marinera och behöver inte ligga och dra särskilt länge.

Bästa biten att grilla? – Min högst personliga uppfattning är att karré eller entrecôte är godast, men det är som sagt en smaksak. Tips för en perfekt barbecue? – Grillar man grillspett kan man ta av dem lite tidigare än man tänkt, vira in dem i folie och låta dem ligga och bli färdiga på gallret vid sidan av bädden. Då behåller de både värme och saftighet. Vad är er specialitet? – Grillspett på renkalvinnanlår, grönsaker och bacon.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Vilket är det bästa köttet att grilla från era diskar? – Grillar du fläsk så är det fläskkarré. Är det nötkött eller kalv ska du välja entrecôte. Lammracks är också fint. I grunden satsar vi på svenskt kött, men kalven kommer från Holland. Vill man testa något annorlunda med mycket smak kan man prova Ibericokött, eller pata negra, som finns i ytterfilé och i karré. Det köttet är väldigt smakrikt och man bör inte servera starka smaker till, som till exempel bearnaise eller kryddiga såser, eftersom det förtar smaken. Salt, peppar och olja räcker gott. Man kan även skära upp Ibericoköttet, fylla med chorizo och purjolök och binda ihop till en rulle. Detta är gott att grilla och färgerna är fina när man skär den i skivor. Bästa biten att grilla? – Sommarens grillkött bör vara kött som är melerat eftersom det är i fettet alla smaker sitter! Oxfilén är den finaste och allra möraste biten, men det är faktiskt inte den mest smakrika. Men något riktigt utsökt är ett fint melerat högrev som läggs i marinad och grillas försiktigt.

Tips för en perfekt barbecue? – Det viktigaste är att det måste få ta sin tid! Glödbädden ska vara helt grå, det vill säga inte brinna eller vara svartgrå. Ha en vattenspruta beredd att släcka eventuella lågor för att undvika att köttet bränns. Man ska inte heller grilla köttet för länge eftersom det då blir för torrt. Vad är er specialitet? – Vårt guldkött är vår specialitet och det finns bara här i hela Europa. Först torrhängs det i fyra veckor varpå man rullar det i sin egen smälta talg. Det får sedan hänga lika länge till. Metoden togs fram under fyra till fem år och var förfinat först i början av 80-talet. Vill man smaka perfekt tillagat guldkött tar man sig till vår restaurang Svartsö Krog ute i skärgården! Annat nytt är ”side orders” som vår egen salsa, såser och olika röror. Vi har även vår nya hamburgare Buffalo Burger med koriander, salladslök, chili, vitlök, texas smoke-sauce och lite lime. Den har mycket smak och det är ganska starkt.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

17


M. Seger Eftr. har funnits i Saluhallen sedan starten 1888. De är experter på kött, gör 20 sorters korv och röker sitt eget bacon i källaren under hallen. Jag ska tala om kött med Björn Geideby som jobbar med hela sin familj bakom disken – mamma Britt, pappa Peter och syster Cecilia.

På bilden: Joakim Torsmark

Experten på fågel och vilt i Saluhallen är B. Andersson Fågel och Vilt och har funnits här sedan 1946. All personal är yrkeskockar och här görs inget till hälften. Jag träffar Edvard Eklind för en pratstund om kött.

18

Vilket är det bästa köttet att grilla från era diskar? – Jamen det finns ju så mycket… och det beror helt på tillfälle! Personligen skulle jag välja en välmelerad, utskuren biff. Men en årsgammal nyhet hos oss är något som kallas kalvslips. Den är mör, säljs färdigmarinerad och har faktiskt blivit en liten succé. – Det finns stora rejäla grillspett med prinskorv lindad i bacon, bratwurst, oxfilé, fläskfilé och rödlök. När fläskfilén är klar är allt redo att serveras! Man kan även få sitt spett färdigmarinerat. Vi blandar egen marinad på chili, lime, vitlök, timjan, rosmarin och rapsolja. Vi använder inget salt eftersom salt drar ur vätskan ur köttet om det ligger länge i saltad marinad. Är man tre, fyra stycken kan man köpa en tjock skiva ”côte de beuf” som man hel­ steker på båda sidorna och skivar i tunna skivor - det blir fantastiskt gott! Sedan finns ju vårt så kallade traktordäck, en fläskkotlett styckad som ett rack med svålen kvar i vilken man har skurit skåror. Ett större sällskap kan exempelvis köpa ett helt lamm eller en liten gris färdigmonterad på spett. Behöver man hjälp med tillagningen kan man få det av oss!

Bästa biten att grilla? – Då står det mellan utskuren biff och entrecôte. Filén på ett djur är ju mörast, men biffen och entrecôten har mer smak. Det är det melerade fettet som sätter smaken på köttet. Tips för en perfekt barbecue? – Grilla lugnt och vänta på den fina, gråa glöden! Har du ingen termometer, tjuvkika med hjälp av ett mindre snitt i köttet. Dessutom är det bättre att man tar bort sitt kött från grillen lite för tidigt – den kan du alltid lägga på igen om det är för rött. Vad är er specialitet? – Vi började tillverka vår korv redan i början på 90-talet. Det är något av en specialitet hos oss och Cecilia är ansvarig för tillagningen. Men folk kommer även hit för vår egenrökta bacon. Vi tillverkar det på samma sätt man gjorde förr; först torrsaltat, därefter blötlagt i 10% saltlake i tre dagar och avslutningsvis röker man det i 5-6 timmar.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Vilket är det bästa köttet att grilla från era diskar? – En felaktig uppfattning är att viltkött inte går lika bra att grilla som nöt- och fläskkött. I själva verket går det alldeles utmärkt! Fördelen med viltkött är att det är smakrikt, även utan kryddor eller marinad, och det är den fylliga smaken man betalar för. Vill man grilla ett bra viltkött rekommenderar vi hjort, ren och älg. Kött från vilt är väldigt ”rent” och dessutom väldigt magert. Kyckling går också utmärkt att grilla! Ett tips om man vill grilla en hel kyckling är att ta bort ryggraden och lägga upp den hel och utplattad på grillen. Våra fina kycklingar kommer från Knäred, Bjärred och Frankrike. Bästa biten att grilla? – Filéerna är bäst och de stora, vilda djuren har små och fina innerfiléer under sadeln. På en ren däremot kan man grilla allt! Tips för en perfekt barbecue? – Grilla med termometer! Det är ett oslagbart verktyg och du vet exakt när köttet är klart. Man ska

absolut inte grilla köttet helt färdigt och lägga på tio minuter till för säkerhets skull. Då viltkött är så magert blir det torrt om det genomgrillas - man bör därför tycka om att äta rött kött. För att göra bra grillspett finns det bra knep. Blanda inte flera sorters kött med olika stektid. Men om man mot all förmodan gör detta, förstek det kött som har längst stektid och då blir det färdigt samtidigt som det övriga köttet på spettet. Vad gäller grönsakerna kan man blanchera löken och laga till övriga grönsaker i förväg så att även dessa är genomstekta när köttet är klart. Vill man ändå lägga köttet i marinad bör man inte köpa det allra finaste köttet. Med en marinad eller en grillsås kommer köttet ändå att smaka likadant i slutändan. Vad är er specialitet? – Allting i våra diskar är vår specialitet, vare sig det är Wagyu-kött eller spansk spädgris. Men visst, vi är ju kända för vår vita albatryffel och det är den mest erotiska mat du kan äta! Säsongen börjar däremot inte förrän i november, så den pratar jag mer om i nästa nummer.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

19


Lady på Östermalm Grete Qviberg Östermalms Saluhall är känd för att vara ett matpalats för livsnjutare och den är även en naturlig samlingsplats för Stockholms societet. Stamkunderna har sina rötter, eller åtminstone sitt boende, på promenadavstånd från Östermalmstorg. Jag fick en pratstund med stammisen Grete Qviberg - aktuell i dokumentärserien ”Ladies på Östermalm”.

20

AV: Lina Bielsten FOTO: Eva Johnson

Det är en sval sommarmorgon och jag blickar ut över Östermalmstorg när jag får syn på en stilig kvinna med en härlig orange kappa. Hon hejar på folk medan hon skyndar sig fram till Saluhallens huvudentré. Grete Qviberg var skönhetsmiss och fotomodell under 1960- talet men är nu etablerad affärskvinna. En nätverks­specialist, som har en personlig stil och är naturligt vacker. Strax innan Grete når entrén hinner en yngre man hugga tag i henne för att presentera något på sin handdator och man får en känsla av att det

snarare är mer regel än undantag. Förutom alla som hejar på henne upptäcker jag personer som tittar och viskar när hon är mitt inne i samtalet med den unge mannen. Detta är något Grete säkert är van vid eftersom hon förekommer frekvent på bilder i olika tidningar och omnämns oftast som societetsdrottning. Det är därför föga förvånande att tv-kanalerna satsar på egenproduktioner som ger oss tittare en exklusiv inblick i det glamourösa vardagslivet hos societeten. Ett annat typ av programformat,”Svenska Hollywood­fruar”

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

har fått stor publicitet, genom en av huvudpersonerna Anna Anka (tidigare gift med Paul Anka) - som på ett osvenskt sätt förmedlar sin syn på äktenskap, sexliv, träning med mera. ”Ladies på Östermalm” ska inte fokusera på lyxfruar, även om kvinnorna lever extraordinära liv i stadens mest fashionabla kretsar. Dokumentärserien ska visa att det i Stockholms societet finns flera starka och framgångsrika kvinnor som skapat en karriär på deras egna villkor. Det finns en risk för paralleller och att låta tv-kameror följa med i vardagslivet är inte helt komplikationsfritt i landet som fortfarande styrs av ”jantelagen”.

Jag har en glamourstämpel, men jag vill visa vem jag är bakom den. I programmet får man se fler nyanser.

sig av dator eller mobiltelefon för att kommunicera. Dessa använder Grete självklart i sitt arbete, men hon vill hellre ha kontakt i det verkliga livet, vilket är avgörande när man bygger nätverk. Det är också en av de anledningarna till att hon trivs i Östermalmshallen, som just fokuserar på personlig service och att ta väl hand om sina stam­kunder. Kläder letar hon inte efter på nätet, utan sköter det helst på plats i butikerna. Kanske är det något som härstammar från tiden då Grete själv hade boutiquer. När det gäller mat – föredrar du att laga den själv också? – Nej, jag är inte lika road av att laga mat, jag vill att det ska gå fort! Matlagning är som en konstart - men det är ju otroligt vad snabbt man äter upp efter att ha stått och lagat maten så länge! Det känns som slöseri med tid i köket när maten försvinner på så kort tid. Jag vill sitta kvar länge runt bordet och njuta. Framför allt älskar jag efterrätter - jag är en riktig ”söt-madame”.

21

• Hur kommer det sig att du valde att ställa upp som en av tre kvinnor i höstens nya dokumentärserie? – Det tog ett år innan jag tackade ja. Det har varit alldeles för många dåliga program och avskräckande exempel. För mig var det viktigt att det även skulle finnas ett innehåll utöver glamouren. I den här dokumentär­ serien får jag en chans att berätta om resan jag har gjort i mitt liv, först som gift i 18 år och därefter hur jag började om, ensam med tre barn. Jag lyckades ta mig tillbaka och vill visa att man ska våga separera, även när man har barn och ekonomin blir lidande till en början. I vår serie lever inte kvinnorna på sina män. Vi jobbar och tjänar våra egna pengar. Vid bardisken på Lisa Elmqvist sitter jag nu med Grete som njuter av en favoriträtt, Toast Skagen, samt ett glas vatten. Trots att Grete går på flera olika tillställningar i veckan väljer hon sällan vin och därför föredrar hon ett glas av restaurangens eget källvatten. Grete ger ett varmt, avslappnat och samtidigt starkt intryck. Hon berättar att hon tillhör generationen som föredrar att se personen de talar med snarare än att använda

sa lu h a l l e n m agas i n

Om Grete Qvi berg Sysselsättning: Jobbar med välgörenhet och kriscentrum för unga. Sysslar med fonder, aktier och har drivit flera egna boutiquer. Bakgrund som skönhetsmiss och fotomodell under 1960-talet, då hon bl a blev femma i Miss World-tävlingen 1963. Familj: Lever med kärleken Kent Löwenberg. Grete har barnen Nina (född 1968), Anja (född 1970), Andreas ”Coci”(född 1975) med Aje Philipson samt sonen Christian ”Chrisse” (född 1986) med Per Jacobsson. Bor: På Östermalm i Stockholm.

n o 1 2010


SO

ÅN FR

G

Anders Röttorp, DI

LJ

EN

Fynd!

ER

Rekommenderar!

Som en av tre ”Ladies på Östermalm”, är du uppvuxen i området? – Nej, jag är inte alls född på Östermalm, utan jag är norska och kommer från Oslo. Mamma flyttade hit och träffade en svensk man - och jag gick i skolan i Gubbängen. – Pappa var styckmästare som jobbade i specerier. Jag är därför uppvuxen med god mat och stor matkultur hemma, eftersom han var fantastisk i köket. Själv är jag som sagt inte alls lika duktig - därför passar Östermalmshallen väldigt bra för mig.

MARVIN

FA M I

Vilka mattraditioner har ni i familjen? – Vi lever i ett stressat samhälle och alla har fullt upp med olika aktiviteter. Jag tycker om att samla barnen, gärna på söndagarna, men det är svårt att få det att fungera för alla. Men vi lyckas relativt ofta då vi är samlade runt Stockholm och eftersom vi har fyra barn var, är det alltid stora middagar. Jag uppskattar att umgås med unga människor – det är alltid en puls och roliga händelser. Jag har dessutom en dotter vars make lagar riktigt bra mat!

M

FON D

B

Arbetarbladet

Veckans vintips! Hemmets veckotidning

Sommartecken! Syréndoft, studentskivor och rosésäsong. Ja, nu är det sommar. Varför inte fira det med Boschendal? Ett fruktigt rosévin från Sydafrika, med somrig smak av jordgubbar och röda vinbär. Och med en färg som påminner om de där sena, vackra solnedgån23 garna som hör sommaren till.

22

Köper du lax någon annanstans är den inte lika bra som i hallen! • Finns det någon saluhall utomlands du rekommenderar? – I Frankrike finns det helt fantastiska saluhallar. Skillnaden är väl att allt står framme och att det är mer öppet, vilket kan kännas något ofräscht. Jag gillar att maten ligger i diskar här, men i jämförelse känns Östermalmshallen mer som en mysig liten bod. Har du någon favorit här inne? – Det är mysigt och gulligt här överlag, men jag älskar ju smörrebrödet på Nybroe Smørrebrød. Jag äter dessutom ofta på Lisa Elmqvist. – Köper du lax någon annanstans är den inte lika bra som i hallen.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

www.areamediagroup.se

Vad betyder Östermalms Saluhall för dig? – Det är inspirerande att gå här inne när man inte vet vad man ska laga. Kanske inte när man har småbarn, men det är lyxigt i en tvåsamhet. Vill man unna sig något, går man till hallen och den sköna känslan det ger att strosa här måste man ha ibland. – Jag tycker även om att snickerierna och skyltarna med alla namn är bevarade. Saluhallen är väldigt intim och gullig – dessutom är jag bekant med många härinne. Det blir att jag hejar på folk till höger och vänster under min runda bland diskarna och jag småpratar gärna med personalen som alltid känner igen mig. Jag kommer ofta hit för maten och att avnjuta den i en fantastisk stämning.

Boschendal Rosé 2009 Art.nr: 6007 Pris: 79 kr 13.5% vol

Letar du efter fler sommartecken? Det vimlar av dem på www.fondberg.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


reportage

reportage

tid för p i ck n i ck Ingenting blir som man har tänkt sig. En utflykt till Kungliga Djurgården förvandlades till en mysig picknick på en vacker innergård på Östermalm. AV: Lina Bielsten FOTO: Eva Johnson

25

24

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


m a m m a n b e r ä t ta r : Det där berömda livspusslet är inte så lätt. Innan vi hade barn förundrades jag alltid över två saker - dels över hur mina väninnors prioriteringar helt förändrades och dels hur de ofta pratade om hur svårt det var för dem att känna sig tillräckliga. Det var ofta någon matsäck till barnen som skulle hinna göras i ordning till skolutflykten, det var jäkten med alla matinköp inför helgen i skärgården eller bara att hinna med jobbet och få vardagen att fungera på hemmaplan. Nu när vi har fått vår lilla dotter inser jag givetvis själv varför man konstant lider av den där ökända tidsbristen. Vi arbetar hårt och mycket båda två och dessutom ingår resor i bådas våra arbeten. Men redan innan vi fick barn bestämde vi oss för att fortsätta leva för varandra och inte bli passiva bara för att vi är småbarnsföräldrar. Vi värnar om spontaniteten så när det är fint väder, eller närhelst det ges tillfälle, är det härligt att smita ut i parken och träffa vänner. Då tar vi gärna med oss något gott att grilla, eller som i detta fall, gör i ordning en härlig picknick.

Vi plockade ihop en korg med ljuvliga delikatesser i Saluhallen, men tråkigt nog var inte vädret riktigt med oss. Planen var att njuta av allt det goda på någon av Djurgårdens gröna ängar, men då molnen hopade sig fick vi raskt ändra kurs. Vi satsade på det näst bästa istället och dukade upp på vår fina innergård. Det var faktiskt riktigt trevligt och kan varmt rekommenderas! När man alltid har sällskap av den berömda tidsbristen är det inte aktuellt att stå i köket, varför hämtmat känns som ett självklart alternativ för oss. När man köper från Saluhallen kan man välja mellan både lyxig restaurangmat och finare småplock. Tack vare maten och sällskapet blev den här eftermiddagen fantastiskt lyckad, även om det lynniga svenska sommarvädret satte käppar i hjulet. En rolig sak vi brukar göra är att bestämma olika teman för våra tillställningar - oavsett om det är middag med vänner, picknick med familjen, om vi ska ut med båten eller till sommarhuset över helgen. Eftersom vi bor i närheten av Östermalmshallen blir det ofta att vi går förbi och hämtar med oss något gott. 27

26

D

en vackra maten på tallriken kommer från Beirut Cafe. Ett genomgående drag i alla rätter är mycket arbete, många ingredienser och smakfulla kryddor i detta färgrika och varierade kök. Medurs på tallriken ligger bulgursallad, zucciniomelett, hoummos, youghurt­ röra med kryddor, vinbladsdolmar, oliver, paprikarelish, aubergineröra, olivsallad, kycklingröra, ris och linser med stekt lök, falafel, haricoverts i tomatsås och i mitten en sambosek - en pirog med nötfärs och lök. Vår söta kanin och allt det fina porslinet på bilderna (förrutom sushitallriken) hittar du hos Bruka Design på Humlegårdsgatan 1, precis till höger om Saluhallens huvudentré.

Wrapen, Planet Food Club, är Planet Food´s storsäljare med kyckling, bacon, avocado, senapsmajonnäs och grönsaker. Deras vision är att servera snabbmat som är både nyttig, hälsosam och god. De jobbar bara med råvaror av högsta kvalitet för att bevara alla smaker och näringsämnen. Planet Food mixar även ihop lyxiga och matiga smoothies med stimulerande naturtillskott, som exempelvis spirulina och acai. Den intagande sushitallriken på motstående sida kommer från Sushibaren Östermalms Saluhall som drivs av Mattias och Alexandra Sjödén. Här sitter miljö- och hälsovårdsmyndighetens medarbetare gärna och äter eftersom de själva givit Sushibaren plus i kanten.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


1

7

1 . R åg b r ö d p å s u r d eg

Amandas Brödbod 2 . lax ru l lar

Melanders 3 . t ry fflar i s om m aras k – C h am pag n e , lav e n d e l , l i m e , p i stag e , ro s & v i o l

Betsy Sandberg 28

6

4 . sal lad m e d r äko r , s par ri s, m e lo n & avo cad o

Tysta Mari To Go 5 . Smo ot h i e s

Planet Food 6. f ru ktsal lad

Sandins 7. o st - & kal ko n m acka

Det finns alltid mat för våra olika teman; barbecue, fisk- och skaldjursfrossa, italienskt, libanesiskt, danska smørrebrød, sommargrill, picknick, dop och bröllop. Det är bara den egna fantasin som sätter gränserna! Just den här dagen hade vi bestämt oss för att fira att sommaren var i antågande, varför just sommarmat var temat. En glad överraskning var sushiwrapen. Om man gillar sushi, men tycker att det är ”plockigt” kan jag varmt rekommendera denna lilla innovation. Älskar du libanesisk mat, är meze-tallriken en given favorit. Den är mättande, enkel och trevlig som plockmat för alla tillfällen. Eftersom jag är oerhört förtjust i fisk- och skaldjur, så smög jag ner några laxrullar och pajer. Min äkta hälft är en gottegris av rang, varför jag blev föga förvånad över alla bakverk, panacottor och den mäktigaste sommartårtan jag

ätit på länge. Själv var jag nöjd över att få min efterlängtade Caffe Latte från Roberts Coffee medan vår lilla guldklimp fascinerades över allt bröd. Vi hade sett till att införskaffa flera olika sorter; grovt, ljust och surdegsbröd för att vi skulle ha över till morgon­dagens frukost på balkongen.

2

Roberts Coffee

5

3

4

• En glad överraskning var sushiwrapen • Lillan fick smaka olika smoothies och ny spännande dryck på kaffefrukt som vi även var sugna på att prova själva. Sötman fick den lilla solstrålen på fall och även om molnen fort­farande hängde lågt blev det soligt vid bordet.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

29


i samarbete med hotellet

Klart att du ska ha ersättnin¯ om ditt ba¯a¯e kommer bort.

sommardri nkar

Frukter och kryddor från Sandins / Östermalms Saluhall AV: Johan Mattsson, Barchef FOTO: Eva Johnson

31

När du köper resor, hemelektronik och saker på nätet får du en rad försäkringar utan extra kostnad, om du betalar med vårt nya Betal- & kreditkort. Skaffa kortet gratis och kolla villkoren på skandiabanken.se eller ring 020-55 55 00.

Effektiv skuldränta 8,84 % vid kredit på 100 000 kr och 100 % utnyttjande, 8,84 % vid 50 % utnyttjande. sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


melon martin i En svalkande och uppfriskande sommarmartini. 33

32

t i l l e n d ri n k :

5 cl Vodka 1,5 cl Sockerlag 4 st Vattenmelonskivor

PiÑa Colada

gör så här:

Muddla vattenmelonen, häll i resten av ingredienserna och skaka med is. Sila upp i glaset och garnera med en skiva vattenmelon.

En perfekt drink att ha vid sin sida när man spenderar långa stunder i solen. t i l l e n d ri nk :

5 cl Ljus rom Ananasskiva 4 cl Ananasjuice 8 cl Grädde 2 - 4cl Kokoskräm/syrup g ö r s å här :

Blanda alla ingredienser med is och häll upp i glaset med sodavatten. Garnera med ananasskiva, ananasblad & maraschinobär. För mycket is i drinken kommer att ta bort dess krämighet.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


kumquat Moj ito Sveriges kanske just nu mest populära drink. Prova hotellets egna tolkning av en smaksatt mojito. t i l l e n d ri n k :

5 cl Ljus rom 3 - 4 st Kumquats 3 cl Färskpressad limejuice 1,5 cl Sockerlag 8 - 12 st Myntablad Sodavatten

ginger martin i

gör så här:

Sommarens syrliga efterträdare till Cosmopolitan.

Muddla kumquatsen med sockerlagen, häll i resten av ingredienserna, fyll upp med is och rör om. Toppa med sodavatten och garnera med en myntakvist.

t i l l e n d ri nk :

5 cl Vodka 5 - 7 Tunna skivor ingefära 3 cl Färskpressad citronjuice 1,5 cl Sockerlag g ö r s å här :

34

Muddla ingefäran med sockerlagen, häll alla ingredienser i en shaker och skaka med is. Sila upp i glaset och garnera med ingefära. En annan variant är att koka ingefära med sockerlag och bara skaka drinken.

35

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


very berry En bärbomb av svenska läckerheter. t i l l e n d ri n k :

5 cl Vodka 6 st Hallon 8 - 12 st Blåbär 1,5 cl Sockerlag 1,5 cl Färskpressad citronjuice gör så här:

36

37

Muddla först bären, tillsätt alla ingredienser och skaka med mycket is. Sila upp i glaset. Garnera med hallon och blåbär.

wh iskey sour En Old School Whiskey Sour – med mycket äggvita för en stram och fin syra. t i l l e n dri nk :

5 cl Bourbon 4 cl Färskpressad citronjuice 2 cl Sockerlag Äggvita från ett ägg g ö r s å här :

Skaka först alla ingredienser. Tillsätt därefter is och skaka igen. Använd mycket äggvita som binder ihop drinken. Sila upp i ett glas utan is.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


BRY DIG OM UTSIDAN OCKSÅ Nutriganics™ – ny ekologisk hudvårdsserie

virgin Apple Moj ito För dig som vill bjuda på ett sött alkoholfritt alternativ. t i l l e n dri nk :

4 - 5 st Äppelskivor 10 - 12 st Myntablad 2 cl Sockerlag 4 cl Färskpressad limejuice 4 - 6 cl Äppeljuice

Muddla äppelskivorna tillsammans med myntan och sockerlagen, häll i resten av ingredienserna och tillsätt krossad is. Rör om och fyll upp med mer krossad is. Garnera med ett äppellöv. För er som vill, tillsätt gärna ljus rom och ni har fått en Apple Mojito.

38

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

© 2009 The Body Shop International PLC All rights reserved Absolutely no reproduction without the permission of the owners ® Registered trademark of The Body Shop International PLC ™ A trademark of The Body Shop International PLC

g ö r s å här :

Innehåller Community Trade-producerad ekologisk babassuolja • thebodyshop.se Nature’s way to beautiful.


’Nature always wins’ heter DSquareds naturflörtande doftkollektion och den nya doften ’He Wood Ocean Wet Wood’ 50 ml, 665 kr, är deras senaste lansering. Med noter av transparent havsackord, mysk och cederträ tilltalar den mannen som drömmer om det fria.

Bottega Veneta uppdaterar en klassisk pilotbåge med skalmar i plast. Pris 3.230 kr.

Drömmen om väst 40

sommarmode 41

Sommarens herrmode hämtar sina tydligaste referenser från det lovande landet i väst. Begrepp som campus, preppy och varsity bildar själva sinnesbilden av ett romantiserat collegemode. Kombinera syntetvita basplagg uppblandat med grafiska sportreferenser. Till kvällen byter man lätt ut shortsen mot chinos, eller pikétröjan mot skjortan.

Låt den mörka loafern vila i sommar och ha ett ljusare alternativ på lut. Sands flätade citysko visar att en tunn skinnsula inte bara hör hemma på den italienska Rivieran.

Herr-ur med länk, Admiral, 30.900 kr, båda från Longines.

AV: Ricki Petrini

Trendspaning höst 2010: Danska Sands kollektion går emot den konventionella strömmen med dov färgpalett till vinterhalvåret. Höstens kollektion bjuder på klara färger i gult och lila och uppmanar till lekfulla höstdagar. T v: En kombination från Sands kollektion.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Boss Black-kollektionen från Hugo Boss har i sommar tydliga college-flörtar med midjekorta jackor till den lediga storstadskillen.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Oscar Jacobsons sommarkollektion bjuder på både lediga och dressade detaljer i samma look. Här i preppy-stil med fluga till cardigan istället för kavaj.


42

Kicki norman tipsar

Överst: Smal siluett när Fred Perry Laurel tar den klassiska chinobyxan och presenterar den i mättade färger. Den rätta lediga touchen får du med uppvikt byxkant och med skärpet kvar hemma på hyllan. T h: 507 71 är namnet på höstens exklusiva skjortsatsning från märket Eton. Denna underlinje består av 12 skjortor med gedigna hantverksdetaljer av högsta kvalité. Kollektionen kommer bland annat att säljas av NK Herrtrend och Grandpa.

Bulldog Natural Grooming är ett nytt naturligt hudvårdsmärke för män. Du hittar ansiktskrämer, rakprodukter och väldoftande duschgeléer här. Bäst, förutom de fräscha dofterna, är att priserna är mer än humana, så du kan köpa hela serien med gott samvete!

Dessutom får du två coachningtillfällen med en personlig tränare. Värde 590 kr. Personlig träning som skapar resultat - följ PT-kampen på www.ptkampen.se

Underst: Blå stickad kofta i återvunnen denim, 1.899 kr, från MCS.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Gäller endast medverkande klubbar, Alvik, Göteborg City, Hornsgatan, Kista, Nybroplan, Slussen och Vasastan. Gäller när du tecknar 24 månaders medlemskap.

www.worldclass.se


Storstadsflykt - det nya lantliga modets återkomst

Långärmade skjortklänningar och snickerboabaskers visar att Ralph Lauren inte bara står för borgerlig elegans. Ett hett tips är att låna pojkvännens skjorta och sätta ett skärp i midjan.

Romantiska förtecken i klänningarna från Boss Black-kollektionen från Hugo Boss. Med eller utan skärp blir en blommönstrad ’over knee-klänning’ ett måste för sommarens weekendgarderob.

Ingen sann lantlolla intar landets öppna landskap utan en spetskantad, ärmlös klänning. MCS har svaret, pris 1.399 kr.

Packa rätt väska till sommargarderoben när utflykt står på agendan. Oavsett om du tillbringar sommarens ljusa timmar i storstaden eller på landet, bör åtminstone delar av din garderob osa småstadsvibbar. Längtan efter natur uppstår när en hel modevärld lider av ett dåligt miljösamvete. Med säsongens lekfullaste trender finner du inspiration långt ifrån betongens monotona färgskala.

44

AV: Ricki Petrini

Bar hud kräver sin rätta glans. Smörj in hela kroppen med marknadens bästa olja för kroppen. Den kladdar inte! Superbly Restorative Dry Oil, 320 kr, Khiel’s.

Medelhavstoner i By Malene Birgers romantiska sommarklänningar. Satsa på stora, grafiska blommiga mönster. sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Sött som godis med Sweet Caramel, Candy Apples, 495 kr, från DKNY.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

45


sommarmode

Stockholms pärlor Stockholm blommar som aldrig förr med välklädda uteserveringar, innerstads- SPA:n, lyxig italiensk glass och spännande butiker. Vår Stockholmsförälskade reporter tog en sommartur för att ta tempen på huvudstaden.

Sköldpaddsmönstrade bågar, 2.505 kr, från YSL.

AV: Ricki Petrini FOTO: Ricki Petrini, Lina Bielsten & Istockphoto

Reptilmönstrade armband ger sommarklänningen en exotisk touche. Pris 349 kr/st, från Ilse Jacobsen.

46

Lantligt mode handlar om mer än foträta skor för skogspromenaden. Lys upp trottoarer och torg med knallgult på fötterna från Stella McCartney. Pris 5.395 kr, från Savannahs.se.

Ärmlös knytklänning, 1.299 kr, Bruuns Bazaar har en ledig passform för det aktiva utomhuslivet.

Kicki norman tipsar

Förra sommaren upptäckte jag metallic-naglar på världsartister som Rihanna, Lady Gaga och Beyoncé och på trendsättande modellen Agyness Deyn. Det går inte att åstadkomma deras riktiga metalliska lack med ett vanligt nagellack, utan kräver en speciell teknik som utförs på salong. Minx Nails kan du göra hos ”Naglar på Frida” på GrevTuregatan, ett stenkast från Östermalms Saluhall, och jag har fått beröm för mina spektakulära naglar. Nu till sommaren är röd metallic fin på tårna, och guld gör sig bra mot händernas solbränna.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


gamla stan Body Shop

Västmannagatan 88, 08-33 80 15 En av sommarens spännande lanseringar på skönhetsfronten kommer från Body Shop. Exempelvis Home Fragrance – ett alternativ till sedvanlig rökelse och tunga doftljus. Sandalwood & Ginger, Tuberose & Orchid eller Vanilla & Tonka Bean är dofter som finns i fyra olika utföranden. Doftstickor ger en naturlig spridning av aromen i rummet och är även snygga att ha på bordet. Rumssprayen kan du även använda på nytvättade lakan och på kroppen. Doftljuset innehåller inga parabener och oljan passar bra till aromalampan.

49

48

södermalm

Östermalm

Maritza,

Les Chambres

Frantzén-Lindeberg

När andra butiker har VIP-kvällar och kundevenemang en gång i halvåret, har Les Chambres VIP-mottagning alla dagar i veckan. Här känner man sig verkligen både välkommen och speciell – vad sägs om att ta en kopp kaffe och pausa i shoppingen? Tokigt i allra högsta grad, och osvenskt, men trevligt så det förslår. Detta är verkligen Colette i Paris som möter Barneys CoOp Downtown på Manhattan. I butiken finner du märken som DSquared, 7 for all Mankind och Paul Smith.

Det går inte att ligga på latsidan om man ska få en stjärna i boken. Det stod klart för de flesta av oss redan i grundskolan och det gäller även på de finaste av krogar. Frantzén-Lindeberg i Gamla Stan har inte bara gjort sin hemläxa utan de har gjort det med bravur. Plötsligt känns Gamla Stan på tapeten igen – stadsdelen som invaderas av stadens turister sommartid, och flys av Stockholmarna. Eller åtminstone brukade det vara så. Nu verkar varje seriös krögare plötsligt titta efter intressanta lokalytor efter dundersuccéer som Pontus by the Sea, Le Rouge och Vapiano. Vi Stockholmare är kända för att vara kräsna. Om det inte finns något intressant att ta en extra promenad till, då skippar vi det helt enkelt. Ära och berömmelse har dock alltid fungerat bra i vår huvudstad och när gubbarna från Guide Michelin har

Götgatan 42, 08-641 88 91

Nybrogatan 20, 08-661 17 70

I 25 år har Maritza på Götgatspuckeln inspirerat kvinnor i alla åldrar med sitt handplockade urval av kläder och smycken. Den här butiken osar fortfarande genuinitet och kvinnlig integritet, och till skillnad från kedjornas anonyma golvytor är man här prinsessa i sin egen garderob varje dag. Märken som svenska Dagmar, Venus de Milo, Minardi och Hoss bidrar till en härlig mix i material, färg och utsmyckning. Personliga detaljer och romantiska mönster är det som är genomgående för utbudet hos Mariza och gör butiken till det perfekta stoppet för sommarklänningen. Söker du något unikt till en av sommarens alla fester eller bröllop du ska gå på? Gör då det enda vettiga och satsa på en klänning i mellanprisklassen. Fördelen är att priset tillåter fler än ett nytt inköp och risken är mindre att någon annan gäst bär samma outfit.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Lilla Nygatan 21, 08-20 85 80 varit i stan, då inväntar vi med spänning på deras hårda dom. I år var den hårdare än vanligt och två ärofyllda krogar som Leijontornet och Operakällaren förlorade sin vardera stjärna. In i våra hjärtan kom dock Frantzén-Lindeberg som fick sin andra välförtjänta stjärna. Har du inte ännu besökt den lilla pärlan på Lilla Nygatan är det hög tid. Duon som träffades redan på Edsbacka Krog har verkligen lyckats skapa ett mecka för matfantasten. Allt bygger kring råvaran som gästen själv är med och komponerar en meny av. En stjärna betyder exceptionellt bra restaurang, två betyder att stället är värt en omväg för att besöka. Inget kunde kännas mer i tiden och med två stjärnor i den heta guiden finns ingen ursäkt. Bor du inte i Gamla Stan har du alltså svaret redan där.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


Norrmalm Selma SPA på Clarion Sign

Djurgården Sturegård

Prova en av dessa tre behandli ngar:

Östra Järnvägsgatan 35 (Norra Bantorget), 08-676 98 00 En av innerstadens mest exotiska SPA:n med pool på hotelltaket, ett fullt utrustat gym, bastu och diverse behandlingar. Intill Selma SPA finns en utomhusterrass med lättare maträtter och en spännande drinkmeny. Här uppe, långt ifrån gatans stress och trafik, finner du allt. Äntligen har Stockholm fått ett dag-SPA med en sol-terrass som för tankarna till Miami och dess otaliga ”roof top bars”.

Sirishovsvägen 3, 08-660 19 20

Hot Stone Massage Varma vulkanstenar och aromatiska dofter. 45 min • mån-tors 790 kr • fre-sön 890 kr Natural Motherhood/Mammabehandling Kroppsmask som bland annat motverkar bristningar. 75 min • mån-tors 1.290 kr • fre-sön 1.390 kr Aroma Essential Aromaplastie Aromatisk miniansiktsbehandling för dig som är på språng. 25 min • mån-tors 550 kr • fre-sön 590 kr

50

vasastan Glass

Dalagatan 28 (Vasaparken), 08-32 25 40 Italiensk glass har inte riktigt fått fäste bland Stockholmarnas fäbless för Sia, GB och annan närproducerad glass. I den här delen av Vasastan, vid nya Sabbatsberg, händer dock ett och annat intressant med utbudet. Inom fyra kvarters radie har fler spännande restauranger öppnats, en stor och fräsch matbutik samt ytterligare tre fik. Glass har sedan starten 2007 gjort det tydligt med vad man kan bäst – gräddig, italiensk glass. I stora, generösa byttor ligger glassen presenterad i kyldiskarna. Till skillnad från de gamla, små, rundade skoporna som man traditionsenligt använde till kulglass, öser man upp smakerna på ’Glass’. Toppingen är mer än generös. Ett hopp, ett kast och två övergångsställen senare sitter man i den gassande solen i Vasaparken med stans bästa glass i hand. Nu börjar man förstå vart Astrid Lindgren fick sin inspiration och skrivlust ifrån, hon bodde nämligen i huset intill, och utsikten härifrån över parken är magnifik.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Förr om åren var uteserveringarna mest en förlängd arm av det trötta caféet eller restaurangen som slängde ut några halvdassiga utemöbler för soldyrkare. Numera är utomhussäsongen en genre för sig, där den ena serveringen blir vräkigare än den andra. Men snyggt skal utan innehåll har aldrig imponerat oss Stockholmare. Det känner proffs som Sturegård till, och därför har de fyllt stället med oemotståndliga läckerheter. Om Sturegård vore en sommardänga på radion, är risken stor att haket har potential till att bli en sommarplåga. Precis som en låt du inte får ur skallen, som måste höras och upplevas om och om igen. Detta tack vare ett roligt utbud, en snygg layout och ett toppläge som kommer att locka varenda Djurgårdsbesökare in på ett glas kylt vin. Ta hundmenyn till exempel. Denna innovativa idé har endast synts på hårt nischade hundcafén förut, men här är plötsligt jycken VIP. Djärva drag som dessa gör hela skillnaden. Det kommer säkerligen att bli en hektisk sommar för Sturegård som troligtvis får tampas med lika många krävande kunder som jyckar. Ceasarsallad, Toast Skagen, räksallad och hälsotallrik - inget saknas här på sommarmenyn. Även om vattenpipan känns som ett oväntat inslag för innerstadspubliken och turistvågen i dessa trakter, är kanske tiden mogen för korsbefruktningar av nikotinstinna labradorer. Sturegård tar en given finalplats på sommarens topp fem på Djurgården. Gör som alla stilmedvetna Stockholmare och packa märkessolglasögonen på söndagspromenaden. Ett glas vin har aldrig skadat en solig eftermiddag!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

51


53

52

redakti onen

tipsar

Sommaren bjuder på ett härligt utbud av frukter & bär. Fyll skafferiet med olika smaker - vad sägs om jordgubbskompott, päronvinäger & hallonmarmelad! AV: Lina Bielsten FOTO: Eva Johnson

j o r d g u b bs kom pott

Husmans Deli saffran s h o n u n g

M. Seger Eftr. v i n äg e r

J.E. Olsson & Söner f ärs ka k ry d d o r

J.E. Olsson & Söner m ar m e lad ko n f e ktyr

Betsy Sandberg papaya c h u t n ey

Husmans Deli

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


b i rg itta åhs - en dold i s

Röster från saluhallen Charlotta Flinkenberg – chefredaktör på Chic, nybliven trebarnsmor med tvillingar och flitig gäst i Saluhallen. Hon berättar om råvarusnobbism och hennes önskan om överjordiskt god italiensk husmanskost.

Birgitta Åhs lilla fiskstånd har funnits i Östermalms Saluhall i tre generationer. Historien börjar med farmor Aina Åhs redan 1963. AV: Clara Öquist FOTO: Eva Johnson

54

Aina köpte butiken av Hilma Johansson efter att ha jobbat för sistnämnda i många år. Dessförinnan hade Aina stått bakom disken hos Lisa Elmqvist och sålt fisk, med andra ord var hon hemtam i Saluhallen sedan länge. Allteftersom tiden gick behövde Aina hjälp, så svärdotter Birgitta började jobba i butiken 1972 efter en avslutad karriär som florist. 1983, när Aina närmade sig pensionen anslöt den nymuckade sonsonen Göran i butiken. Han tog över efter mamma Birgitta 2006 och nu har han stått här i 27 år. Göran trivs som fisken i vattnet där han står och blickar ut över allt det vackra i hallen. Han kan inte nog understryka hur fin atmosfären är, som han beskriver som avspänd och trevlig. Mellan alla handlare råder en god stämning och ett fint samarbete. Hur känns det att vara inklämd bland de två jättarna som huserar nästgårds? – Det känns toppen och vi har bra samarbete med dem bägge. Vi ser oss inte som en konkurrent utan snarare ett komplement till de två stora! Många uppskattar det småskaliga och personliga formatet som vi erbjuder - de tycker om att gynna små handlare som oss. Den ursprungliga formen av saluhall är ju när det är många småhandlare, vilket det även var i Saluhallen i början av seklet och under många år framåt.

Var är er specialitet? – Våra sillinläggningar; matjessill, inlagd sill och vitlöksgravad strömming, gör vi från grunden. Vi får hela saltade sillar som vi skär upp, tar ur, filéar och flår. Vi gör små laddningar i taget vare sig det gäller kräftkok, krabbkok eller sillinläggningar. Det småskaliga fungerar bäst för oss eftersom vi båda då har total kontroll över vad som finns och vad vi behöver mer av. Skagenröran med löjrom är också en omtyckt specialitet och många kommer hit enbart för att handla den. Varför ska man handla hos er? – Vi vill behålla den traditionella fiskhandeln från förr och utbudet i våra diskar har inte förändrats mycket sedan verksamheten startade här på Hilma Johanssons tid. Vill man uppleva en äkta, gammaldags fiskhandel skall man besöka butiken i Östermalmshallen och uppleva tidlösheten. Den enda skillnaden mellan oss och gamla tiders fiskhandel är att vi idag har kyldisk, varmvatten och telefon! Eftersom det bara är Göran och Birgitta som jobbar bakom disken, möter man således alltid samma ansikten när man kommer hit. Då är det lätt att förstå att relationerna till kunderna blir mycket personliga. – Våra stammisar träffar ju alltid någon av oss varje gång de handlar, så det är klart att man känner till varandra ganska bra efter ett par år.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

AV: Clara Öquist FOTO: Eva Johnson

Charlotta är en gammelgädda i veckotidningsvassen och har även skrivit två böcker; ”Busenkelt - så blev jag framgångsrik”, och ”Viktiga boken: från godisråtta till storlek 38”. Som chefredaktör lyfte hon upplagorna på både Frida och Veckorevyn, lanserade svenska Glamour och jobbar nu som chefredaktör på den snygga shoppingtidningen Chic. Hon har redan gått ner alla graviditetskilon förutom tre (wow!) och hon strålar, vacker som en försommardag där vi sitter på Roberts Coffee.

imponerar på mig. För mig får det gärna kännas bohemiskt parisiskt i en saluhall, men det måste också vara rent och fräscht. Skulle man göra snittprover här, skulle man nog inte hitta något att anmärka på! Dessutom är allt estetiskt upplagt och aptitligt för både öga och gom. För mig som estet är det viktigt att man har tänkt hela vägen och att allt man vilar blicken på är visuellt tilltalande. Det finns en kedja i New York, Dean & Deluca, som påminner om Saluhallen. Där har man lyckats utveckla råvarusnobbismen till ren perfektion. Dessutom säljer de björnbär lika stora som min månadsgamla dotterns huvud!

55

Den höga ambitionsnivån och påtagliga fräschören imponerar på mig • Hur ofta kommer du hit, Charlotta? – Jag är här cirka tre gånger i veckan och äter gärna lunch vid någon av bardiskarna. Det känns kosmopolitiskt att sitta kvar och slöseri med atmosfär att ta med lunchen härifrån. Jag är råvarusnobb och handlar därför gärna hos de olika handlarna. Hemma hos oss är det min man som lagar maten, men jag bestämmer gärna vad som skall ätas och tycker om att gå hit för att köpa råvarorna. Vad är bäst med Saluhallen? – Den höga ambitionsnivån och påtagliga fräschören

Finns det något i Saluhallen du önskar mer av? – Jag skulle vilja ha ett hörn med en livsmedelsbutik i lyxutförande, som Le Bon Marché i Paris. Sen skulle jag gärna vilja se ett ställe i Saluhallen där de är riktigt överjordiskt duktiga på italiensk husmanskost! Det ska vara någon som kan alla napolitanska, kulinariska hemligheter, serverar smaksatt hemmalagad pasta och bakar riktigt bra pizza. Helt enkelt italiensk mat för finsmakare på så pass hög nivå att till och med Mauro Scocco gärna skulle rekommendera det.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


Alexandra Charles slår sig ner på nocken i bardelen hos Husmans Deli och hon är precis så tjusig och drottninglik som vi föreställt oss. Flera gånger kommer folk som hon känner fram för att få krama om henne och byta några ord. – Jag är här var och varannan dag och handlar, särskilt nu när vårt nya kontor ligger granne med hallen. Och senast i lördags var jag här på fest! På Husmans Deli har vi knappt slagit oss ner förrän Anders Malmberg låter oss smaka på en parmaskinka som sägs vara Italiens bästa; Leporati. Lagrad i 28 månader smakar den ljuvligt och är så mjäll att den smälter i munnen. Vi börjar med ett glas italienskt vitt vin; Masi Masianco Pinot Grigio & Verduzzo 2008. Lätt, fräscht och fruktigt passar det bra till parmaskinkans sälta.

56

Afterwork i Östermalms Saluhall med Alexandra Charles Det är fredag eftermiddag i Östermalmshallen och vi ska ta pulsen på afterworken i Saluhallen. Vi börjar med att träffa en person som varit med och skapat dagens trendigt glamourösa, internationella Stockholm och som idag är en frontfigur för forskning inom kvinnors hälsa, Alexandra Charles. AV: Amalia Gonzalez & Clara Öquist FOTO: Carro Hjerpe

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

Alexandra, hur har ditt förhållande till Saluhallen sett ut genom åren? – För mig har Östermalmshallen alltid varit en naturlig mötesplats som tilltalar alla sinnen, det är folkligt samtidigt som allt håller mycket hög standard. Här hittar man det genuint svenska, men även det exotiskt internationella, hos handlarna som själva blivit små institutioner. – De utländska gäster jag tagit med hit någon gång vill alltid besöka Saluhallen så fort de kommer till Sverige. – När jag hade ”Alexandras” (nattklubben Alexandras, reds anmärkning), erbjöd vi ”Havets läckerheter” varje måndag. Då dukades det upp en fisk- och skaldjursbuffé som vi beställde härifrån och folk fick för en blygsam penning äta så mycket de ville. Alla älskade det!

kunna få champagne på glas. Nu förflyttar vi oss till Nybroe Smørrebrød och fortsätter prata över ett glas bubblande Laurent Perrier. Även om vi väljer bort snapsen beställer vi in en annan äkta dansk vara - smörrebröd. Vi får in räkmackor och till de små bergen av hand­skalade räkor som vilar på kavring serveras citronklyftor och majonnäs - som mycket väl kan vara den godaste majonnäs vi smakat. Den är mjukt krämig, smakar riktig äggula och är allt annat än mäktig och tung. Jarmo Tammisto, som äger Smørrebrød, berättar att den är gjord på smakneutral rapsolja och att han slår den själv. Vårt samtal glider över till hälsa och hur viktigt det är med helheten. Alexandra har genom sitt arbete med 1,6 miljonerklubben satt fokus på kvinnors hälsa och forskning inom samma område. – Själen behöver sitt, inte bara kroppen. Att uppleva gemenskap och bli inspirerad är minst lika viktigt som att äta sunt. – Det är konstigt att ohälsotalet är så stort i ett land med så hög standard. De flesta har pressade scheman och jag förstår det eftersom jag älskar ju också mitt jobb. Däremot har jag lärt mig att prioritera mig själv för att få energi till allt det jag vill göra. Jag tänker på det jag äter och dricker samtidigt som jag är aktiv. Folkvimlet i Östermalmshallen blir tätare och tiden har gått snabbt. – Nu måste jag ta hand om mitt Londonbesök, säger Alexandra och skyndar iväg efter att vi har tagit farväl.

Vad handlar du helst till dig själv? – Jag är speciellt förtjust i fisk och skaldjur! Ostron tycker jag är lyxigt och gott, men väljer även gärna strömming, piggvar eller skaldjur – allt beroende på säsong. Sedan älskar jag de fina grönsakerna och alla underbara bär som finns här. Anders serverar oss ett glas välkyld cava, en torr Naveran, som har fin doft och mousse. Den ackompanjeras av manchegoost och lomo, lufttorkad kottlettrad, som smakar gudomligt med cavan. Vi undrar om det är något som Alexandra möjligtvis saknar i Östermalmshallen? Hon funderar lite och säger: – Jag är ju tedrickare och tycker att det är väldigt trevligt med afternoon tea, så det vore ett uppskattat tillskott. Kanske också en liten champagnebar, så att man skulle

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

57


58

Inspirerade och i själen tankade av energi fortsätter vi hos Lisa Elmqvist där det börjar bli trångt vid både bord och bar. Omkring oss ser vi flera personer med en klassisk Toast Skagen, en uppenbart populär rätt på afterwork vid den här baren. Vi beställer varsitt glas Pol Roger av den synnerligen trevliga restaurangchefen Ninna Elmqvist. Här konstaterar vi att man lätt kan bli kvar länge och språka med både gäster i baren och personalen som jobbar innanför bardisken. Stämningen är trevlig, gästerna är i blandade åldrar och spaningsgraden är hög. Men det är inte bara mat och spaning som håller hög klass hos Lisa Elmqvist. Det finns även möjlighet att avnjuta ett gott och fräscht vatten, Fresh. Vanligt kranvatten renas direkt i restaurangen där alla livsnödvändiga salter och mineraler bevaras, samtidigt som kemikalier och bismaker filtreras bort. Smakupplev­elsen av mat och dryck förhöjs ytterligare jämfört med om man dricker vanligt kranvatten som kan göra vinet syrligt och strävt. Vi strosar vidare och hamnar i det norra hörnet, där ett av de äldsta etablissemangen i Östermalmshallen ligger. Restaurang Tysta Mari har funnits här sedan slutet på 70-talet och präglas av en familjär och otvungen stämning,

framförallt på fredagarnas afterwork. Den traditionella menyn, alltid med inslag av vällagad husmanskost byts då ut mot tapastallrikar och noggrant utvalda viner. Med ett glas intressant vin i handen, Boschendal Chardonnay Pinot Noir, letar vi lediga platser och efter en stund hamnar vi bredvid Lena och Anders från Lidingö. Vi frågar vad de tycker om afterworken i Saluhallen. – Här är det socialt och enkelt att umgås, man träffar alltid någon man känner och gör även ofta nya bekantskaper, säger Lena, varpå Anders instämmer: – Det är avspänt och framförallt lätt att prata. Ingen musik som stör gästerna. Stammisfaktorn är onekligen hög, folk hejar till höger och vänster och går från bord till bord. Vi ser en och annan skyndandes iväg till en handlare för helgens inköp och som sedan kommer tillbaka med sina påsar. Ansvarig på Tysta Mari, Anders Tronje, slår sig ner bredvid oss. – Tysta Mari är en av Stockholms bäst bevarade hemligheter, avslöjar han. Det är ett ställe som stammisarna gärna håller för sig själva för man vill så klart värna om den här fantastiska vardagsrumskänslan. Vi förstår precis där vi fortsätter att njuta av den fantastiska stämningen omkring oss och kan inte annat än konstatera att det varit en perfekt afterwork.

sa lu h a l l e n m agas i n

Här är ett litet urval av våra fina viner från Bordeaux. Vi importerar från ett 70-tal av de bästa slotten och producenterna. Det gör oss störst i Sverige på Bordeauxviner. Välkommen in på vår hemsida och botanisera bland dem och mängder av andra kvalitetsviner från ett tiotal länder.

faktaruta 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben arbetar för att förbättra villkoren för kvinnors hälsa och status.

www.hjogrosshandel.se

Medlemsanmälan: tel. 08-20 51 59 eller via www.1.6miljonerklubben.com respektive www.2.6miljonerklubben.com Medlemsavgifter: 200 kr/kalenderår, betalas in på: PG 120 89 08-2 Star for Life Arbetar i Sydafrika för att öka medvetenhet om hiv/aids samt att ge ungdomar bättre självkänsla.Vill du bidra kan du sätta in donation på: PG 429 79-5

n o 1 2010

Alkoholhalt 12% - 13,5 %

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


En andra chans i livet!

Uteserveringen på Lisapåtorget har precis öppnat och folk börjar strömma in för att äta lunch i den härliga vårsolen. Vid ett bord sitter jag med min väninna Cinna och för förbipasserande ser vi nog ut som två helt vanlig unga kvinnor på Östermalm, som bekymmersfritt njuter av en Toast Skagen. Och visst är Cinna idag en livsnjutare en livsnjutare som snart firar sin 5-årsdag, för det är fem år sedan hon började vara tacksam för att hon lever! I augusti 2005 sker det som ca 30.000 svenskar insjuknar i varje år, nämligen att Cinna drabbas av en stroke. Cinna faller ihop på Sveavägen, även om hon skämtsamt under intervjun säger att planen var att rasa ihop på en bänk längre fram. Hon tyckte nämligen att det var pinsamt att folk tittade på henne. För en person som drabbas av en stroke är varje sekund avgörande! Hur fick du hjälp? – Jag fick min stroke vid Sveavägen 100 och en man kom fram för att se om jag behövde hjälp. Jag försökte säga ”Ja, stöd mig bort till bänken, så att jag kan rasa ihop där”. Men det kommer inte fram några ord och Cinna tänker ”Wow, afasi också! Vad är oddsen?”. Då hon hade skrivit ett arbete i sex veckor om afasi i skolan visste hon instinktivt vad som höll på att hända. Utan förmåga att kommunicera får Cinna dock hjälp av mannen som hon än idag inte vet namnet på, men vars insats hon står i evig tacksamhetsskuld till. Efter en operation där hon svävar mellan liv och död vaknar Cinna upp med en förlamning i höger sida och fortfarande utan talförmåga. Hon har drabbats av stroke och afasi som orsakats av en propp i vänster hjärnhalva.

60

Skådespelerskan och musikalartisten Cinna Christina Bromander var en klassisk Stureplanstjej som gick på kändisfester och syntes regelbundet i tidningarna. Det skulle bli tredje dagen på nya jobbet som VD-sekreterare när hon en morgon kom gåendes på Odengatan och kände hur halva ansiktet började hänga. Innan Cinna rasade ihop hann hon tänka ”Så här känns det när man får en stroke, men jag är ju bara 31”. Något som kunde varit början på en sorglig berättelse, är idag en solskenshistoria om en ung kvinnas enorma livsglädje och hennes väg tillbaka. Men det handlar framför allt om vikten av att leva här och nu!

Har läkarna fastslagit varför just du drabbades av en stroke? – Jag hade ett extra tunt parti på halspulsådern - en spricka som ofta är medfödd och svår att upptäcka. Veckorna innan hade jag haft en lungsäcksinflammation och under den perioden både hostade och nös jag väldigt mycket. Jag brukar kväva mina nysningar och så var även fallet två veckor innan den dagen. Under tiden Cinna gör detta, skapas en spricka i hennes halspulsåder och blod strömmar ut. Ett par droppar av blodet levrar sig och bildar en propp som vandrar upp i hennes hjärna och orsakar stroken två veckor senare. Läkarna har dock informerat Cinna att även om hon inte hade kvävt en nysning just den dagen hade hon sannolikt fått en stroke längre fram på grund av det svaga området på halspulsådern.

Beskriv Cinna 31 år? – Jag hade gått balettakademien i tre år och ett år på skådespelarlinjen i Stockholm. Efter åtta år som professionell artist och mycket tid spenderad kring Stureplan tänkte jag följa upp en gammal dröm – att bli advokat. Jag sökte ett VD-sekreterarjobb där jag bara hann jobba i två dagar innan jag drabbades av min stroke. Men jag hade redan på den korta tiden insett att jag inte ville bli advokat och att den miljön inte passade mig. Utbildningen skulle dessutom ta minst fem år och jag hade varit 36 år på examensdagen. En vanlig vecka i Cinnas gamla liv innebar tidiga morgnar med filmproduktion hela dagarna, teaterjobb på helgerna och regelbundna nattklubbsbesök. Eftersom hon var ledig måndag-tisdag fanns det inga vänner utanför nöjesbranschen som kunde umgås med henne. Istället tillbringade Cinna en stor del av sin tid på olika till­ställningar med kollegor, som hon kallar ”mingel utan djupare samtal eller äkta innehåll” och hon kände ingen riktig mening med livet. Livsnjutningen bestod då av Gucci, resor och fina middagar. Vem var din förebild? Fanns det någon person vars position du ville befinna dig i? – Teatern var ett kall. Mina förebilder är fortfarande Meryl Streep, Robert de Niro och Edward Norton. Men visst betraktade och idealiserade jag personer som t ex Brad Pitt och Angelina Jolie. På den tiden kunde jag tänka ” Varför får just hon den rollen?”. Det är ju ofta avundsjuka inom skådespelarbranschen och ständiga tävlingar - en slags hets! Nu känner jag mer ”Grattis, vad kul för henne”.

fakta om stroke Stroke är ett samlingsnamn för blodpropp i hjärnan och hjärnblödning. Det är en av våra vanligaste folksjukdomar. Var 17:e minut drabbas någon i Sverige av en stroke. Medelåldern ligger på 75 år och cirka 20 % av de som får en stroke är under 65 år. Lika många män som kvinnor drabbas. (Källa: www.strokeforbundet.se )

AV: Lina Bielsten FOTO: Magnus Leppaniemi

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

61


Minns du hur dina drömmar såg ut? – Många kvinnor längtar efter att få barn, men det har aldrig varit min dröm. Jag har alltid fallit för äldre män – de kan livet, har intressanta erfarenheter och det finns oftast barn med i bilden från tidigare relationer. Innan min stroke satte jag inte ett högt värde på mig själv och varje gång jag träffade en man blev jag enormt förälskad. Jag speglade mig i hans ögon och blev smickrad över uppmärksamheten… och blev därmed också kär. Nu är Cinna’s självkänsla stadig. Hon sveps inte längre med av andras kärlek till henne, utan väljer med större omsorg. Då var pengarna och flärden viktig, nu har detta mindre betydelse. Det är inte längre skådespelare, utan hennes elever på afasiskolan, som är äkta förebilder i livet – de är Cinna’s idoler! För många människor som drabbas av stroke är det ett uppvaknande att deras framtid är raserad och en sorg över det som inte längre finns kvar. Cinna tog istället chansen att bli lyckligare som människa och bygger nu upp sitt nya liv.

I intervjuer har du sagt att innan din stroke var du inte lycklig & att du nu på ett sätt mår bättre. Stämmer det? – Ja, det stämmer. Jag älskade inte mig själv förrän efter min stroke, även om jag hade ett bra självförtroende från tiden som modell i 15 år. Men jag saknade ro i kroppen, eftersom jag var perfektionist. Det fanns alltid något mer att önska! – Jag hade själens fattigdom innan min stroke! Ett sökande efter lyckan varje dag, utan att hitta den. ”Om jag får det här jobbet och de här kläderna eller får gå på den där festen, då blir jag lycklig”. Men när jag hade fått allt var jag fortfarande inte nöjd. Jag tänkte på lycka utifrån saker som jag ville ha, inte lycka inifrån mig själv.

• Livsnjutningen bestod då av Gucci, resor och fina middagar. • Cinna är mer anspråkslös idag och ser inte längre livet som en tävling utan att det istället är en underbar gåva. Hon har kvar många av sina gamla vänner, förutom att hon har valt bort de personer som fortfarande är ”fast i stureplanssvängen alltför mycket”. Det finns en tacksamhet över att ingen har ändrat attityden gentemot henne efter stroken, utom möjligtvis att de har blivit mer ödmjuka. Vännerna frågar ofta hur Cinna kan må bättre nu och hon resonerar kring detta på följande sätt: – Ser jag en man med True Religion-jeans, Gucci-skärp, Ralph Lauren-skjorta, Fendi-skor och en fet Breitling på armen så tänker jag ” Han är säkert singel och en ”player” som inte har hittat sig själv. Den här mannen är nog inte riktigt lycklig”. När Cinna var med i ett program på TV4 tillsammans med väninnan Shirley Clamp, nämner Shirley att hon blivit som en annan person efter stroken och att den nya Cinna agerar annorlunda mot människor. Jag frågar Cinna om hon också upplever det som en förändring i sin personlighet och hon säger att det stämmer till viss del.

Ibland förstår inte hon hur vännerna kunde umgås med henne, eftersom hon var så dominant och visste exakt vart skåpet skulle stå. Även om det alltid fanns godhjärtade män i hennes liv, släppte hon direkt taget om de personer som inte delade samma livssyn som hon själv. Vännerna har förklarat att de upplevde Cinna som en väldigt glad person, men bestämd. Hon reflekterar själv över hur lätt det var att döma folk innan de ens hade öppnat munnen, medan hon idag är mer öppen och ödmjuk inför alla hon möter. - Det är inte jag som bestämmer här i livet. Över mig själv kanske, men inte över någon annan. I dokumentärfilmen ”Den nya Cinna” får vi som tittare följa ditt uppvaknande och de första två åren när du får lära dig allt från början. Hur hanterade du frustrationen och att inse att vissa saker kanske aldrig blir helt återställda? – När jag vaknade upp kunde jag bara säga ordet ”ja”. Jag blev tvungen att lära mig ALLT igen; prata, skriva, knyta skorna, ja till och med sätta upp mitt hår. Men jag är fast inställd på att bli frisk! Det bestämde jag redan från första dagen – något annat alternativ fanns inte! Självklart upplevde jag brister på vägen och sjuk­vården fungerade inte alltid, till exempel blev jag erbjuden samtals­terapi när jag inte kunde prata! Däremot fick jag hjälp genom en stödgrupp på Danderyds sjukhus för personer som har hjärnskador. Två dagar i veckan har jag nu klasser för mina ”bröder och systrar” och föreläser en till två gånger i veckan på Talarforum om hur man

finner lyckan efter en stroke. Jag brukar säga att jag inte önskar någon en stroke, men jag unnar alla en andra chans i livet – vilket jag fick och jag tog den. Jag har kysst döden! Cinna besöker gärna ett av sina favoritställen i Stockholm, Lisapåtorget. Hon uppskattar god mat nu som då. Det känns naturligt att sitta här, eftersom hon bodde i området i nästan 12 år. Hon flyttade just nyligen till Bromma och har, på altanen som ligger i söderläge, hittat sin fridfulla plats. Där dricker hon sitt kaffe och tackar gud för den här dagen, även en måndag morgon. Hon värdesätter att vara på landet med sin systers familj eller ta ett glas vin med goda vänner. Datorn och telefon är viktiga hjälpmedel i hennes vardag, eftersom Cinna kan höra via datorns talfunktion om hon har skrivit fel. Fortfarande, fem år senare, är det en pågående kamp att förbättra sitt språk och sin stavning. Innan var Cinna som mest lycklig när hon drack alkohol och det var lätt att älska alla människor då. En före detta pojkvän sa till henne att när man dricker alkohol visar sig det ”rätta jaget”, vilket hon håller med om. Nu har hon däremot inget behov av alkohol för att leva eller att känna på det sättet, det finns en kärlek till livet och människorna som finns i hennes omgivning. Cinna 36 år har inga drömmar. Däremot en liten önskan om att få bort värken i höger sida, då hon äter nio tabletter om dagen och smärtan har inte lättat sedan olyckan. Men hon behöver ingen terapi, för hon är lycklig - Cinna lever här och nu!

ci nna´s råd för ett lyckli gare liv - Pengar kan hjälpa till i insamlingar för svältande barn, cancerforskning o dyl. i den mån vi har råd till det. Men kärlek är det bästa vi kan ge och det är gratis!

- Lär dig att släppa det förgångna och gå vidare! Att grubbla över negativa saker som redan har hänt och att bli bitter äter bara upp dig inifrån.

- Se till att ha vänner som du kan skratta tillsammans med.

- Lyssna på kritik. Om vi inte lyssnar och är ödmjuka inför andra kan vi inte växa som människor.

- Ta livet på allvar, men inte så allvarligt. •

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

63


Dolda hälsorisker Ett ökande problem i dagens samhälle. Idag går många människor omkring med sjukdomar de inte vet om att de har. En enkel provtagning skulle kunna upptäcka dessa sjukdomar i tid och hålla följdproblemen i schack för ett bättre och längre liv. Den allmänna sjukvården har tagit sin hand från problemet och lämnar ansvaret till företagshälsovården.

64

AV: Magnus Tidbeck & Lina Bielsten FOTO: Eva Johnson & Istockphoto

I dagens genomlysta samhälle bryr sig allt fler om vad de äter och hur de tränar. Vi lägger ner mycket tid på att hitta rätt sorts mat till oss själva och försöker ge våra barn en bra och allsidig kost, men förvånansvärt få bryr sig om att kolla hur de faktiskt mår inombords. Problem med hälsan tilltar med åldern, detta är ett vetenskapligt faktum. En grundlig hälsokontroll kan på ett mycket enkelt sätt hjälpa till att undvika ett flertal ålderssjukdomar genom tidig upptäckt. En del företag låter sina anställda göra hälsokontroller för att ta reda på om alla värden ser bra ut. Dock gäller detta långt ifrån alla företag och ett fåtal kollar sig på egen hand, om man inte får undersökningen genom sin arbetsgivare. Tidigare kunde man i vissa fall erhålla undersökningen via den vanliga sjukvården, men eftersom testerna är mycket omfattande erbjuds inte en hälsokontroll av Landstinget. Idag måste du som privatperson betala för den själv eller

låta företaget ta notan. Vi besökte chefsläkare Pia Jansson von Vultée, på Doktorn & Company i Gamla Stan som jobbar med hälsokontroller som en service mot företag och privatpersoner, för att få veta mer om denna tjänst. Hur fungerar en hälsokontroll? – Hälsokontrollen genomförs i två steg: en dags provtagning och därefter ett läkarbesök för att gå igenom testerna tillsammans med patienten. Exempelvis tester som syn och hörsel, längd och vikt, EKG, Spirometri samt blodprov där vi ser på levervärden, blodfetter, njur­ funktion, hjärtsviktsmarkör, HIV-test etc. Kontrollen är så omfattande att man med denna som bas kan ta en sjukförsäkring om man önskar göra det. Provtagningen sker på fastande mage för att de ska visa korrekta värden.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010

» En undersökning är det bästa sättet att upptäcka problem som är i antågande. « Chefsläkare Pia Jansson von Vultée

Varför är det viktigt att göra dessa tester? – Alla kontrollerar bilen varje år för att bilprovningen skickar en kallelse till dig, men få människor vet hur de själva mår trots att en undersökning är det bästa sättet att upptäcka problem i antågande. Ofta väntar man för länge och då kan för sena åtgärder bli katastrofala. Från vilken ålder rekommenderar ni en hälsokontroll? – För vuxna under 40 år kan det räcka med var tredje till femte år. Därefter mer frekventa undersökningar fram till 50 års ålder då vi rekommenderar en årlig kontroll. Exempel på saker ni har hittat under en undersökning? – Olika riskfaktorer för att etablera sjukdom, som till exempel högt blodtryck, höga blodsockervärden, prostata­ förstoring, risk för hjärtsvikt, leverpåverkan i samband med alkoholintag och KOL. Vid tidig upptäckt kan man agera omedelbart och i vissa fall helt bota begynnande sjukdomar. Varför erbjuder inte Landstinget denna tjänst längre? – Landstinget har tagit policybeslut om att de inte skall finansiera förebyggande hälsovård utan att det nu skall skötas via företagshälsovården. Vi hjälper idag många företag med att låta testa sina anställda, men flertalet gör det tyvärr inte. Jag tycker att det är synd då kostnaden är relativt låg i förhållande till vad man kan undvika vid identifikation av hälsorisker på ett tidigt stadium.

Vad kostar en hälsokontroll? – 3.100 kronor. Vår hälsokontroll är en av marknadens mest kompletta och därför är det svårt att jämföra priser om man inte vet vad som ingår. Vid anslutning till vår företagshälsovård, med garanterad läkartid samma dag, får man 10% rabatt vilket blir 2.240 kronor. Den servicen kostar 495 kr per år och anställd, vilket oftast kan räknas hem det första året då vi ser till att personalen återvänder till sin arbetsplats fortare. Det är även goodwill mot de anställda att kunna erbjuda snabb service till en läkare. Vi erbjuder även paket med årlig hälsokontroll samt rabatt på våra övriga tjänster, exempelvis sjukgymnast, psykolog, naprapat och ergonom. Är det bara företag som kan anlita er? - Nej. Vanligtvis har vi avtal med företag om att sköta deras personalhälsa, men visst tar vi även emot privatpersoner. Om man ringer oss eller skickar ett mail till en av våra läkare, så bokar vi in en tid. Det går rätt fort att få en tid nu på sommaren.

Betyder det att vanliga människor som inte får detta genom sitt företag måste sköta hälsokontrollen själva? – Ja, tyvärr är det så. Gör då folk en undersökning på egen hand? – Dessvärre är det få som prioriterar detta för sin egen del om de måste ta pengarna ur egen ficka.

sa lu h a l l e n m agas i n

erbjudande Doktorn & Company erbjuder Östermalms Saluhalls kunder 10% rabatt på valfritt abonnemang eller hälsokontroll om det tecknas innan den 30 augusti 2010. Maila beställningen till info@doktorn-co.se och skriv ”Saluhallen” som kod för att erhålla er rabatt. Vid frågor, ring 08-56 22 80 90

n o 1 2010

65


sommarreceptet Gubbröra är en fin traditionell smörgåsbordsrätt som fått renässans på senare tid. En utmärkt förevändning för en öl och varför inte en snaps. Röran skall vara nygjord och kall. Servera som inledning till middagen eller som vickning.

66

Ti ll 4 personer:

Så här gör du:

4 Hårdkokta ägg 12-16 Ansjovisfiléer 2 Äggulor 2 msk Finklippt dill 2 msk Finklippt persilja 2 msk Finklippt gräslök 4 tsk Löjrom Dillvippor och knäckebröd

Hårdkoka äggen och kyl ner dem i kallt vatten innan de skalas. Gör därefter små tärningsbitar. Hacka ansjovisfiléer. Blanda precis före serveringen de tärnade äggen med de råa äggulorna. Vänd ner ansjovis, dill, persilja och gräslök. Servera röran kall med knäckebröd eller kavring. Garnera med dillvippor, löjrom och sommarens sallad.

• Vad vi ll du helst läsa om i nästa nummer? Till de bästa förslagen lottar vi ut fem kokböcker ”300 fisk- och skaldjursrecept från hela världen” (värde 295 kronor) samt fem presentkort på Lisa Elmqvist à 400 kronor! Skicka ditt förslag tillsammans med dina kontaktuppgifter till redaktionen@ostermalmshallen.se Vi publicerar vinnarna i nästa nummer som kommer ut i november!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 1 2010


Sunseeker Predator 64 Sports boat performance. Motoryacht luxury.

Sunseeker Sweden Supreme Marine AB Biskopsv채gen 7 Tel: +46 (0)8-665 35 45 Sunseeker designs and builds a range of luxury motoryachts up to 54 metres.

www.sunseeker.com


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.