Östermalms Saluhall Magasin No 2 2021

Page 1

DANNY TAR ÖVER

JAN CARLZON / GUNILLA VON PLATEN / LASSE BERGHAGEN ALEXANDRA ZAZZI / STEPHEN SIMMONDS

ÖSTERMALMOSTPROVNINGAR Arla Unikas flaggskeppsbutik i Östermalms Saluhall bjuder på unika ostupplevelser. I tillhörande ost- och vinbar finns ett smakuniversum i världsklass, och här arrangeras exklusiva ostprovningar. Alla produkter är noggrant utvalda för att passa våra Unikaostar och kompletterar den sublima mejeriupplevelse vi vill ge våra kunder. Under provningen samlas vi max 12 personer i restaurangen.

KALENDER JANUARI Greatest Hits, 12 januari, kl 19.00–21.00 Provningen är en hyllning till våra personliga favoriter som tagits fram tack vare lärorika ögonblick och fina minnen som vi ser tillbaka på. Kvällen ägnas åt de mest intressanta och utmanande parningar av ost och dryck som vi någonsin mött, kombinationer som får oss att stanna upp, som skapar spänning och startar samtal.

FEBRUARI Ostgrunder, 2 februari, kl 19.00–21.00 På Arla Unika strävar vi efter att ta mejerier till nya höjder. Följ gärna med oss på resan och utveckla en delad förståelse samt ett gemensamt språkbruk för att beskriva de smak- och doftupplevelser som våra ostar ger. Vi kommer att gå på djupet med våra fem grundsmaker och använda dessa för att hitta ostarnas speciella karaktär.

MARS Vår, öl & ost, 2 mars, kl 19.00–21.00 Våren står för dörren och vi laddar upp med en rejäl dos känsla. Vi passar på att visa upp våra mest vårflörtiga ostar matchade med vårens breda selektion av säsongsriktig öl, från Geuze till Weissbier och en del däremellan. Sex öl serverar vi den här kvällen – och en överraskning.

APRIL Fräscht! Unga ostar, mejeri och vårens viner, 6 april, kl 19.00–21.00 En provning där vi tar avstamp i våra yngsta ostmedlemmar och utforskar ost och mejeri i dess råaste och mest obearbetade former. Utöver ostar visar vi också upp några av våra fermenterade och färska specialmejerier. Som ackompanjemang i glasen serverar vi det sprudlande, det unga och det våriga.

Provningen hålls i våra lokaler på Nybrogatan 31 pä Östermalms Saluhall. Läs mer och beställ biljetter på arlaunika.se eller i butiken.


CRAFTED SLEEP A good night’s sleep is a craft. DUX 6006 contains thousands of interlinked springs- as well as DUX Pascal® spring-system that allows you to customize three zones on each side of the bed individually. It’s the details that makes the master. DUX 6006 with ANNA headboard by Norm Architects

dux.se

SOLD EXCLUSIVELY THROUGH DUXIANA AND DUX RETAILERS

KUNGENS KURVA NACKA SKOGÅS

STALANDS MÖBLER, MÅNSKÄRSVÄGEN 10 STALANDS MÖBLER, GUSTAV DE LAVALS TORG 3 LÄNNA MÖBLER, GAMLA NYNÄSVÄGEN 506

STOCKHOLM

DUXIANA, NYBROGATAN 43 INTERIÖRBUTIKEN, GÖTGATAN 59 NORDISKA GALLERIET, NYBROGATAN 11 STALANDS MÖBLER, SÖDERMALM, ÅSÖGATAN 121


SOLLENTUNA VÄLLINGBY

STALANDS MÖBLER, BOLLSTANÄSVÄGEN 1 STALANDS MÖBLER, JÄMTLANDSGATAN 64


Poggenpohl AB Birger Jarlsgatan 34 | S-114 29 Stockholm phone 08-679 65 20 | info@poggenpohlstockholm.se www.poggenpohlstockholm.seFör oss har Östermalm lite av allt. Det är första vårsolen på Dramatentrappan. Ljuset och tulpanerna på Karlavägen. Att stå på Jungfrugatan och kisa mot Hedvig Eleonora. Det är lördagar när människor cirklar ut och in i butiker och restauranger. Stora, internationella varumärken på Biblioteksgatan och små, unga modebutiker på Skeppargatan. Fina klassiska restauranger som Sturehof, Teatergrillen, Aubergine. Kultiga PA&Co. Och så Spiltan för hundägare. Det är söndagar när Karlavägsallén är fylld till bredden med en ström av människor. Lite som Strandvägen var förr i tiden, när man tog på sig sin finaste kappa och promenerade fram och tillbaka. Man brunchar på mysiga ställen vid Djurgårdskanalen eller hänger en stund i loungen på ett av de fina hotellen i stan. Diplomat. Nobis. Lydmar. Ett Hem. Det är puls i natten på Stureplan en fredagskväll. Med nya barer och klubbar och en del som alltid funnits. Spy Bar. Obaren. Sturecompagniet. Riche. Man kommer ihåg när man var ung och inte kom in. Det är tysta stilla breda gator, men tända ljus och värme i alla hus en vinterkväll. Här bor människor! Det är en levande stadsdel. Som märkligt nog känns som den blir yngre för varje år som går. Det är natur och friluftsliv. Hästsport på Djurgården. Roddklubben vid Djurgårdsbrunn. Yoga i Oscarskyrkan, en väldigt modern församling. Det bortglömda promenadstråket bakom varvet vid Vasamuseet. Kälkbacken utanför Amerikanska residenset i Diplomatstaden. Folk trängs på Astoria. Man ser Daphne’s som ett extra vardagsrum. Man tar barnbarnen till Cassi på en tidig söndagsmiddag. Cassi, som var först med pommes frites i Sverige. Man ringer långt i förväg och bokar bord på Broms. Hämtar pizza på Dell’Attore. Det är cocktailbarer och Brunos korvbar intill Mornington. Småstadsidyllen runt Östermalmstorg. Med navet Lisa Elmqvist. Det är fredagsbuketten från Bruun Blommor och vinteräpplen från Karla Frukt. Saturnus gigantiska kanelbullar. Humlegården, stadens lunga, som blir så vansinnigt vacker när gatubelysningen lyser upp parken vintertid. Som att resa tillbaka i tiden. Och alla vackra små detaljer som gör så stort intryck. Det krokiga trädet på Tysta Gatan. Valvet vid Breitenfeldsgatan. Stråket från T-banan och ned mot stan längs Danderydsgatan. Husen med vildvin på fasaderna. Det är intryck och avtryck som samlats under en livstid. Under generationer. Det är en relation. Som ständigt förändras, ständigt fördjupas. Och som kommit att bli en av de mest bestående och avgörande i våra liv.Barn och cancer hör inte ihop. Swisha 90 20 900 och stöd forskningen.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.


LEDARE

INNEHÅLL N O 2 Ordförande har ordet

12

Krönika Tove Henckel Oscarsson

16

Nya balkonger i saluhallen

18

Handlarna minns

25

Konst och aw på Nybroe Smörrebröd

40

Danny Saucedo

34

Vanliga frågor och svar om hallen

54

The Apprentice: Gunilla von Platen

56

Stammisen och företagsledaren Jan Carlzon

58

Michelinkockar på Stars du Nord

63

Alexandra Zazzi bjuder på recept

68

Lasse Berghagens memoarer

78

Villa Dagmars musikkreatör Stephen Simmonds

84

Minska ditt matsvinn

92

Tik tok-fenomenet Christopher Åström

94

Vi möter Vitalie Taittinger

98

Dryckestips

104

Konstrunda på Östermalm

114

Stylingtips med Peter Englund och vimmelreportage

124

Hallguide och kontaktuppgifter

136

REDAKTION Chefredaktör & ansvarig utgivare: Lina Bielsten Art Director: Robert Janson (tf ) Omslag: Jimmy Hansen Tryck: Effect Media Skribenter: Lasse Ahlm, Lina Bielsten, Tove Henckel Oscarsson, Claes Kanold och Linda Perez

Nytt år, nytt nummer! Vi lämnar en tuff tid bakom oss och är tacksamma att kunna fortsätta glädja besökare och kunder med Östermalmshallens magasin. Att överleva i det digitala bruset är ingen enkel uppgift. Stort tack till våra annonsörer, trogna läsare som hör av sig med uppskattande ord och alla ni som ger magasinet vidare till vänner, familj och kollegor. Det betyder mer än ni tror för mig som grundare och chefredaktör. Förra numret tog slut i rekordfart, ”Benjamin Ingrosso-effekten”. Vi tryckte en extra upplaga som försvann lika kvickt som den anlände. Tusentals personer har redan hälsat på i vårt digitala hem på saluhallenmagasin.se. Sajten är under uppbyggnad och här kommer det finnas utvalda artiklar från tidigare nummer, information om hallen, nöjestips med mera. Och vilken härlig respons på förra numrets inslag om privata visningar i saluhallen. Förfrågningarna ramlar in och jag har haft nöjet på höstens guidade turer att få berätta om hallens 133-åriga historia, roliga inside stories och ibland även godsaker från butikerna. Mer om detta och svar på några av de vanligaste frågorna om saluhallen kan ni läsa om i detta nummer. Framför allt vår stora omslagsintervju med en av Sveriges främsta artister och entertainers; Danny Saucedo. Vi möter även Jan Carlzon, Lasse Berghagen, Gunilla von Platen, Alexandra Zazzi och Stephen Simmonds. Dessutom bjuder hallens erfarna medarbetare på matnyttiga tips, vi berättar mer om de nyöppnade balkongerna och mycket annat. Häng med!

Kontakta oss: redaktion@ostermalmshallen.se

Lina Bielsten, Chefredaktör ANNONSERING & EVENT Lina Bielsten, Östermalms Saluhall: lina@ostermalmshallen.se Östermalms Saluhall Magasin ges ut av Bielsten & Co på uppdrag av Östermalms Saluhall.

Du har väl inte missat att våra 24 tidigare nummer av Östermalms Saluhall Magasin finns på: ostermalmshallen.se/magasin

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

11


ORDFÖRANDE HAR ORDET

Varmt välkomna till Östermalms Saluhall! Visst är det något speciellt med öppna vyer? När inget hindrar blicken från att söka sig långt mot horisonten, och även tanken får fritt spelrum. Det här gäller speciellt när man står nere vid Nybrokajen, med fri sikt ut mot Saltsjöns öar och stadens omgivande malmar. Och nu äntligen också utanför saluhallen! För det har väl knappast undgått någon att den tillfälliga byggnaden är nedmonterad och Östermalmstorg återigen öppet för obehindrat spatserande.

12

Med 2021 i backspegeln kan jag konstatera att året har varit såväl utmanande som upplyftande. Redan i slutet av juli började turisterna återvända till Stockholm och saluhallen. Den fina sommaren gjorde sitt till att uteserveringarna blomstrade för första gången sedan återflytten i början av mars 2020. En höjdpunkt var definitivt när vår granne Villa Dagmar öppnade. Hotellet är ett välkommet tillskott till kvarteret, och fick under sensommaren sällskap av restaurangerna Seared och Tysta Mari på terrassen mot Humlegårdsgatan. Där kan man nu för första gången stå jämte Tornbergs ur som suttit på den nordliga väggen sedan 1888. Öppnade gjorde även Beirut Café på balkongen mot Nybrogatan, och Lisa Elmqvists restaurang kunde återigen välkomna gäster kvällstid. Det är ju det här vi väntat på så länge, att alla ska vara i gång och saluhallen åter sjuda av liv, såväl dagtid som sent in på kvällen. Det är smått fantastiskt vilket utbud som nu erbjuds på Nybrogatan. Vem hade kunnat föreställa sig det för tio år sedan? Inom kort kommer även den tomma brödbutiken mot nedersta ingången på Nybrogatan att välkomna bland annat Riddarbageriet, och det utbud av hantverksbröd och konditorivaror som de är specialister på, ser jag personligen mycket fram emot. Jag vill också passa på att tipsa om att flertalet handlare erbjuder hemkörning och två av dem har en komplett e-handel. Dessutom kommer vi att sälja Östermalms Saluhalls populära presentkort online framöver.

händer, inte mötas av fler bakslag. Även om det finns en värld utanför detta kulinariska mattempel också! Det är inte bara Ulf Lundell som trivs bäst i sina öppna landskap. Det gör vi lite mans och snart nog kommer flyttfåglar, sol och klarblå himmel att locka oss till alla våra fina serveringar för att ta emot våren. Vem ser inte fram emot att köpa med sig en lunchlåda för en härlig matpaus ute på Östermalmstorg? Stadsdelen har i skrivande stund inte tagit beslut på hur torgets framtida utseende ska ta form, men en hybrid av två förslag har vi förstått att det blir. SL ska till våren göra om tätskikten på torget och ned mot tunnelbanans biljetthall samt butiker. Arbetena i sin helhet ska helst vara klara till hösten 2023. Dessutom känns det extra bra att den tillfälliga saluhallen, som för övrigt vann arkitektpris, såldes för 11 miljoner kronor till Wallenstam fastigheter och fått nytt liv som padelhall på västkusten. Utvecklingen för Östermalms saluhall och kvarteren runt omkring känns inspirerande, och fulla av framtidstro är det med stolta nackar och öppna ögon vi tar oss an 2022.

ULF ELMQVIST,

Ordförande i Östermalms Saluhalls Förening

Jag vill å alla handlares vägnar ta tillfället i akt att tacka för all stöttning! Utan er hade vi inte överlevt denna period som varit. Nu blickar vi framåt och hoppas, att om vi fortsätter att visa hänsyn till varandra, hålla lite avstånd samt sprita

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


I N T R OD UCI N G TH E N O R DI C I C E CO LL E C TI O N

N ew S ea s on .N ew Style. A curated selection of some of our most timeless designs in a serene, Scandinavian colour palette consisting of contrasting cool and warm tones, perfect for the gifting season.

BANG & OLUFSEN STUREGALLERIAN STUREGALLERIAN 20. 1 1 4 4 6 STOCKHOLM. TEL: 08-611 60 30. STURE@BEOSTORES.COM


Foto: Magnus Elquist 14

Vill du veta mera om hallen eller intresserad av guidad visning? Östermalms Saluhall har genomgått den mest omfattande renoveringen på 130 år och återinvigdes 5 mars 2020. Hallen har fått tillbaka sin forna glans och utvecklats till en modern och hållbar handelsplats. Östermalmshallen har det högsta värdet (blå) i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering. Det innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och får inte förvanskas. Därför var ledorden under hela renoveringen att värna om byggnadens ursprung, samt bevara och förstärka de kulturhistoriska värdena. Saluhallen har fått en mer renodlad och tydligare matprofil genom att butikerna har tagits bort och restauranger har flyttats ut till fasadlägen. Det möjliggör längre öppettider och bidrar till en mer levande närmiljö även under kvällstid. Inne i saluhallen finns två nya balkonger, där fler besökare kan sitta och se ut över handlarnas saluplatser. Ansvarig för projektet var Stockholms stad, genom fastighetskontoret som förvaltar fastigheten. Frågor om Östermalms Saluhalls lokaler och att driva verksamhet som handlare i saluhallen: Per Johansson. per.johansson@stockholm.se

Övriga frågor om fastigheten: Linda Laine. Kommunikationsansvarig, fastighetskontoret. linda.laine@stockholm.se PERSONLIGT GUIDADE VISNINGAR Både privatpersoner och företag har möjligheten att boka en guidad visning ledd av saluhallsmagasinets chefredaktör. Lina Bielsten har arbetat med Östermalmshallen i många år och förmedlar på sitt personliga sätt kunskap om saluhallens långa historia och roliga anekdoter från dem som varit med. Rundvandringen kan också innehålla njutbara smakprover från olika butiker. Visningarna skräddarsys efter önskemål och tillgänglighet och kan byggas på med andra aktiviteter i anslutning till Östermalms Saluhall. Språk: svenska och engelska. Förfrågningar gällande bokning av guide till privata visningar eller besök med företagsgrupper i saluhallen, kontakta Lina Bielsten, chefredaktör Östermalms Saluhall Magasin: lina@bielstencompany.se. PRESSMATERIAL Press- och mediafrågor samt fotograferingstillstånd i saluhallen hänvisas till press@ostermalmshallen.se.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


REDAKTIONEN

Om Östermalms Saluhall Magasin Östermalms Saluhall har utnämnts till en av världens främsta saluhallar och är en populär mötesplats i Stockholm med i snitt 200 000 besökare i månaden. I juni 2010 introducerades saluhallens exklusiva magasin och når nu över 30 000 personer i en mycket kvalitetsmedveten målgrupp. Det är en återkommande tidskrift som är ämnat att vårda relationen med våra kära stamkunder och knyta en närmare kontakt med företag som värnar om saluhallens existens. Tidningen är inte segmenterad efter årsinkomst, snittålder och kön, utan det är ett magasin för människor som uppskattar ”la joie de vivre” och som är villiga att betala för en hög livskvalitet. Den som är intresserad av livsbejakande upplevelser i allmänhet och av mat och råvaror av högsta klass i synnerhet, kan finna reportage för såväl inspiration som handfasta råd vad gäller mat- och dryckeskultur.

Vi har dessutom samlat anekdoter under Östermalmshallens 133 år och möter både svenska och internationella personligheter inom bland annat nöjesbranschen, idrottsvärlden, och näringslivet. Vi söker alltid efter nya idéer. Skicka gärna förslag på vad ni ser fram emot att läsa i kommande magasin. Alla 24 tidigare nummer finns publicerade i full version på vår hemsida: www.ostermalmshallen.se/magasin. PRENUMERATION För att få magasinet hemskickat, skicka ett meddelande med namn och postadress till: redaktion@ostermalmshallen.se. Magasinet är gratis när du hämtar det i entréställen eller hos handlarna i saluhallen. Vid hemleverans debiteras porto och administrationsavgift i förskott, för närvarande 75 kronor.

ALLA ÄLSKAR FRIDA RONGE / MAURO SCOCCO IDA STRID / MORGON PÅ SKANSEN BALKANMAT MED JOVAN

BENJAMIN

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

15


KRÖNIKA

Feelgood för matälskare

16

Det svartnar för ögonen och jag trillar handlöst i marken. Några hundradels sekunder senare förstår jag direkt vad som har hänt. Det som jag varit rädd för ska hända - hände. Jag minns att jag hörde en smäll och inser att min hälsena har gått av. Jag hade spelat för mycket tennis, inte återhämtat mig och trott att jag nästan var oövervinnerlig. Beviset för mitt dåliga omdöme är vattentätt. Under mina fem månader med tuff rehab kunde jag utan problem blockera längtan till tennisbanan. I stället kretsade mina tankar kring mat. Jobbet som chefredaktör på tidningen Gourmet hade tyvärr gått ut över min vikt, och nu såg jag chansen att förhoppningsvis närma mig min målvikt igen. Men icke sa Nicke. Istället växte längtan efter mat sig starkare för varje dag, och gärna något fett och onyttigt som hamburgare och pommes frites. Det var en märklig tid. För att dämpa mitt behov av att äta tillbringade jag kvällarna med att titta på när andra åt, lagade mat och umgicks runt köksbordet i diverse filmer. Jag färdades till fantastiska länder och smaker över hela världen. Jag njöt av fransk matlagning i Julie och Julia, indiska smaker i 100 steg till Bombay, asiatiskt i Eat drink man woman och Tampopo samt ekivoka upplevelser i Brakfesten. Så här i efterhand vill jag tacka mina goda vänner för ovärderliga tips. Men den film som berörde mig allra mest var Babettes Gästabud. En feelgood rulle för äkta matälskare. Babette är fransyskan som flytt sitt hemland och söker skydd i en liten by på den danska landsbygden. Två ogifta systrar välkomnar henne som husa i sitt hem mot mat och husrum. De äter modest och lever mestadels på brödsoppa. En dag vinner Babette storvinsten på lotteri och för pengarna vill hon bjuda systrarna och byborna på en festmåltid. Det de inte vet är att Babette tidigare drivit restaurang, och till allas förskräckelse beställer hon nu exklusiva och främmande viner och råvaror från Frankrike, däribland en stor levande sköldpadda. Motsträvigt sätter gästerna sig sedan till bords, och ni kanske kan gissa vad som händer? Babettes Gästabud visar tydligt den glädje en måltid kan ge. Hur nya fantastiska smaker skapar ett pirr som sprider sig i hela kroppen. Jag tänker ofta på Babettes Gästabud, och att mat lagad med omsorg är så mycket mer än en måltid - det är något av det finaste du kan ge en annan människa.

Tove Oskarsson Henckel Chefredaktör på Gastronaut, en ny tidning som kommer ut med först numret den 25 januari 2022. Tove driver också podcasten Gastroradio och har tidigare varit chefredaktör och senior advisor på Gourmet under 11 år.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Topprankad Roséchampagne med kraft och finess!

Louis Roederer Rosé vintage, 2014 Art nr. 77226 | 750 ml | 639 kr

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor


EN TRAPPA UPP I HALLEN


EN TRAPPA UPP I HALLEN

EN TRAPPA UPP PÅ BEIRUT CAFÉ Efter flytten i höstas har huvudstadens läckraste libanes nu acklimatiserat sig på sitt nya läge i de vackra lokalerna högst upp i Hallen. Beirut Cafés restaurangchef Franco Karroum ser påtagligt nöjd ut när han förklarar den nygamla menyn, det genomtänkta musikkonceptet och varför så många gäster framåt småtimmarna studsar omkring och ropar ”Shuk Shuk”. Farmor Rosa är på plats varje morgon klockan sju och rullar vinbladsdolmar. Hon smakar noggrant av så att alla röror är ordentligt tillredda (det är hon som står för recepten). Faster

Suzy sköter om delin nere på gatuplan, pappa Elias är grundare och chef. Både mamma och syrran hjälper till med lite och varje. Att hävda att Franco Karroum föddes in i branschen är således ingen överdrift. Första gången han besökte familjens restaurang i de ursprungliga lokalerna på Engelbrektsgatan var han nyss fyllda ett och fick sitta i barnstol. – Jag blev indunkad direkt, kluckar 23-åringen med sitt smittande tätt återkommande skratt när vi ses en eftermiddag några timmar innan öppning. Jag hade inget val. Ändå var det en annan yrkesbana som lockade den ton-

Franco Karroum

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

19


årige versionen av Franco. Från farsan har han inte bara ärvt passionen för matlagning utan även för spelet med världens bästa leksak – fotbollen. Brommapojkarna fram till junioråldern, sedan 13 matcher med IK Frej i Superettan som 18årig supertalang. Ett abrupt tränarbyte satte dock stopp för drömmarna om att bli proffs i favoritlaget Barcelona, vilket vi anhängare till det libanesiska kökets alla finesser borde vara enormt tacksam för. Då fick Franco nämligen på allvar börja kavla upp ärmarna på kockrocken istället för att vika upp kragen på fotbollströjan.

20

Det började på omtyckta italienaren Ristorante Matilde i Sundbyberg. Där lades under ett och ett halvt år grunden till det som nu ett halvt decennium senare förädlats till en ytterst älskvärd och sympatisk restaurangchef. Disken, köket, golvet, hovmästarpulpeten. Han ryckte dessutom in på Engelbrektsgatan under helgerna för att efter några år checka in på heltid. – Det var min idé att vi skulle flytta från den gamla adressen. I samma ögonblick jag föreslog farsan att det är dags att vi hittar på något nytt svarade han att det var helt sjukt att jag nämnde det just då för han hade precis samma dag fått erbjudandet om den här lokalen! Vi gick hit och kollade och älskade den direkt. – Planen var att jag skulle driva det här stället för att avlasta farsan. Men han är som farmor, han kan inte sitta still så han är uppe och tittar till oss varje dag. Han har höga krav på mig, men det är bara kul, för jag är likadan.

god mat utan en skön helhetsupplevelse. Från det man kliver upp i trapphuset där vi har vår skräddarsydda doft som pyser ut (tobak, ceder, libanesisk medelhavsluft). Hela miljön. Det trevliga bemötandet. Allt in i minsta detalj. Menyn? – I stort sett samma rätter som innan. Vi kan inte kan ta bort eller förnya så mycket med tanke våra stammisar. Många gäster kommer ju hit för sin speciella favoritröra och dem vill vi inte göra besvikna. Men vi har jobbat mycket med nytt porslin, hur vi lägger upp maten och hur vi serverar. – Det som är grejen med det här köket är att du tar lite av allt. Alla rätter ihop är fantastiskt. Avslutningsvis: ge oss dina skönaste argument till att vi ska boka bord på Beirut Café! –Helhetsupplevelsen. Balkongen ut mot saluhallen är så vacker. Du får alla komponenter: fantastisk mat, bra service, soft musik.

Förresten finns det ytterligare en passion som Franco delar med pappa Elias. Musiken. En nog så viktig ingrediens när man skapar ambiance i en restaurangmiljö. – Som du ser har vi ett DJ–bås här inne. Det händer att jag hoppar in och spelar några timmar. Jag startar med soft loungemusik, lite Buddha Bar-i-Paris-stuk. Sedan bygger man på med orientaliska toner och ökar med disco och house. Skitcoolt, ju! – Speciellt helgerna. Då dukar vi av borden vid elvatiden så folk kan dansa. Feststämning med otrolig vibe fram till vi stänger klockan ett. Alla springer runt och ropar ”Shuk Shuk”! What? – Signaturdrinken som barmästare Andrés tagit fram. Saffransgin, aprikos, morot, gurkmeja, ingefära och lime. Det första vår hovmästare George gör när han sätter ner gästerna är att säga ”Jag måste be att få göra er en tjänst – rekommendera att ni beställer varsin Shuk Shuk innan middagen”. Haha. På tal om gäster; har era gamla stammisar lärt sig hitta hit och vad tycker de? – Vi har fått enorm positiv respons. Folk är jättenöjda. När vi flyttade in här bestämde vi oss för att inte bara erbjuda

S A L U H A L L E N M AG A S I N

OM BEIRUT CAFÉ

Beirut Café har plats för cirka 150 sittande gäster varav 20 i den fräckt designade baren. Det finns ett chambre separée med rum för sällskap upp till 35 personer. Restaurangen har öppet från 17.00 söndag (då med ingång från Nybrogatan) till torsdag och från 16.30 på fredag lördag då man har många gäster som ska vidare till någon av de närliggande teatrarna. Det går att abonnera hela härligheten för privata evenemang. All väsentlig information finns på www.beirutcafe.se. FRANCOS BÄSTA:

Minne från Engelbrektsgatan: ”Vi firade säsongsavslutningen med BP:s juniorlag nere i loungen i källaren.16 spelare och alla föräldrar. Helt plötsligt kliver Zlatan in. Jag minns alla spelares blickar, vi trodde inte våra ögon. Landslaget bodde bredvid på Park Hotel och några av dem var uppe i restaurangen och åt middag så farsan hade bett Zlatan gå ner och hälsa på grabbarna.” Mat & restaurangupplevelser: Mat: söndagsbuffén hemma hos farmor Rosa med hela familjen. Restaurang: Scorpios på Mykonos. Bohemisk stil både på personal och gäster. Grekisk fusion mat, mycket fisk och grönsaker. På natten blir det som en fest, alla dansar. Sköna vibrationer. (Visst låter det sista bekant).

N o 2 2021


EN TRAPPA UPP I HALLEN

EN TRAPPA UPP PÅ TYSTA MARI TEXT: Lars Alm

Första gången jag hörde talas om Östermalms Saluhall var någon gång under tidigt 70-tal när en tjejkompis i Solna, där jag bodde vid den tiden, frågade om jag vill hänga med till Östermalms Saluhall inne stan, dvs Stockholm och käka räkor? Det lät hyggligt udda i mina öron, räkor i en saluhall? Mina kulinariska erfarenheter vid den här tiden var rätt så begränsade och räkor i en Saluhall hade aldrig stått på agendan. En ostmacka på Jensens Hörna i Solna Centrum eller lövbiff med pommes frites på Hotell Flamingo i samma centrum var en sak men att gå på restaurang i en saluhall? Sagt och gjort en höstlördag vid lunchtid bar det iväg Det var inga större problem att navigera in till stan eller genom stan till Östermalmshallen. Detta var ju före el-sparkcyklarnas tidevarv och stadens gator hade ännu heller inte gjorts om till cykelbanor. Östermalmshallen, är en gigantisk rödbrun slottsliknande byggnad belägen i hjärta av Stockholms creme de la creme distrikt - Östermalm Vi skulle gå på någonting som hette Gerdas Fisk och bara namnet väckte farhågor vad var detta för slag? Väl inne i stora hallen såg jag för första gången alla olika stånd och butiker där bjöds ut allt som fanns i matväg och lite till. kött, fisk, skaldjur, grönsaker, bröd, kryddor och mycket annat. Vi hittade Gerdas fisk, som vid den här tiden drevs av krögarna Erik Lallerstedt och Urban Standar. Gerdas låg i den del av hallen som vetter mot Nybrogatan. Mitt bland fiskar, musslor och allehanda skaldjur stod bord med rutiga dukar och stolar utplacerade. Och här satt Stockholmsparnassen, eleganta damer och herrar och skalade räkor för egen maskin - Att det verkligen rörde sig om det vackra folket bekräftades när jag såg dåtidens stjärnadvokat Henning Sjöström med entourage vid ett av borden. Förutom räkor och rostat börd så dracks det vin och röktes. Det här var långt från Solna Centrum. Det skulle dröja flera år innan jag på nytt kom på besök till Hallen, inte förrän mot slutet av sjuttiotalet. Då hade jag lärt känna och börjat jobbat tillsammans med en av Sveriges skickligaste illustratörer Svante Lundin som hade sitt ritbord på Nybrogatan 21 ett stenkast från Hallen. Svante jobbade även tillsammans med en annan namnkunnig reklamman Rune Söderqvist som hade ritat Abbas berömda logga med

Anders Tronje

ett omvänt B. Rune hade totalkoll på allt som gällde och i synnerhet på Hallen. Nu var det åter dags för räkor på Gerdas. Svante, Rune och jag började frekventera Gerdas alltmer och ofta slängde vi käft med en ung servitör på Gerdas som hette Martin Timell som senare bytte bana och blev programledare både på SVT och TV4. Östermalmshallen var populärt bland folk i reklambran-


EN TRAPPA UPP I HALLEN

schen, en av dessa branschmänniskor var Lillis som jobbade med en annan krog i andra ändan av hallen - Tysta Mari. Lillis hade gjort en ny logotype till Tysta Mari. Och den gäller än idag. Tysta Mari vid den här tiden drevs av Claes Hanngren. Svante och jag började nu variera besöken i Hallen. Gerdas fick konkurrens av Tyst Mari. Vi noterade ganska snart att Claes H hade en medhjälpare, en ställföreträdare nämligen Anders Tronje. Tronje var alltid på plats, hjälpte alltid till och var alltid trevlig och tillmötesgående. Allt ordnade sig på restaurangen när Tronje var där.

22

Att Tronje hamnade i Hallen var en ren slump eller skänk från ovan för Tysta Mari. Anders Tronje var en dag i juni 1981 på väg till sin tandläkare på Artillerigatan och var i vanlig ordning en kvart för tidig och för att döda tid innan tandläkarbesöket gick Anders in till sin gode vän Tommy Henriksson, dåvarande ägare till Melanders fisk i Saluhallen, för att fråga om han möjligen hade något sommarjobb att erbjuda. Det hade inte Tommy. Men han pekade på Claes H och Tysta Mari som låg vägg i vägg med Melanders och sade till Tronje att kolla med Claes H om eventuellt sommarjobb. Tommy sålde några år senare Melanders till Erik Molinder, som även förvärvade Tysta Mari 2001. Hanngren gillade vad han såg och tog in Tronje i firman, resten är historia och på den vägen är det än idag 40 år senare. Ungefär i den vevan började min relation med Tysta Mari att ta riktig fart. Jag började bli en frequent flyer på Tysta, och jag gillade käket. Gillade man inte dagens meny så fanns ju alltid räddningsplankan Biff a la Lindström. Bobo Carlson, den nu framlidne journalisten med hela världen som arbetsfält krävde alltid ett besök i Hallen för att få sin Lindström. Det gick fort, inga krusiduller och det var glada och trevliga människor som jobbade där. Och framför allt, så gillade jag den lite sakrala tystnaden som rådde därinne om man kom besök under icke rusningstid. Ingen loungemusik där inte. Tiden, gick i annan takt därinne såvida det inte var lunchtid eller sen eftermiddag. Och sedan var ju Tronje där och såg till att allt flöt på och av honom fick man få tips om matlagning och var man skulle handla det som inte fanns på Tysta Under Tronjes fögderi föddes också nåt som lever än idag den så kallade Tronjepåsen. Påsens upphovsman, Benny Hedlund var vid den här tiden verksam som skivbolagsdirektör. I Magnus Ugglas bok ”Johhny The Fucker” har han fått artistnamnet Bandy. Benny var en udda blandning av fantastisk komik, roliga historier, instant underhållning och ett rymligt samvete. Benny hade i mitten av 80-talet en kort romans med en

Sveriges mest kända popsångerskor. När han skulle bjuda på romantisk middag bad han Tronje om hjälp, som satte i hop skaldjursbukett, ostar, bröd och annat smått och gott och lade alltsammans i en påse och lämnade till Benny Hedlund alias Bandy som blev oerhört förtjust. En Tronjepåse till middag utbrast Bandy och så var Tronjepåsen född. Sedan dess har den blivit ett begrepp, kommer man inte på middagsmiddagsmenyn, ringer man helt sonika Tronje och ber honom komponera en Tronjepåse. En annan kamrat, Hasse Fröidfeldt produktutvecklade påsen och kallade helt sonika hem Tronje till sig och lät honom på plats på laga middagen till kvällens dejt. Många år senare skulle Tronjepåsen också bli näst intill livsviktig för mig personligen. Runt 2014 berättade Tronje att Hallen var i mycket dåligt skick och måste helrenoveras. Det innebar att Hallen skulle stängas. Det kändes inget vidare att Hallen, där jag var på besök nästan varje dag skulle stängas. Vilken synnerligen otrevlig förändring. Jag gillar inte förändringar och det gör inte heller Anders Tronje. Han har svart bälte i grenen ”Alla förändringar är av ondo”. Det skymtade dock en liten ljusning vid horisonten, det skulle uppföras en provisorisk Hall på Östermalmstorg dit man kanske skulle kunna ta sin tillflykt i väntan på att gamla Hallen skulle öppna igen. Det skulle ju bara ta ett drygt år sen skulle det bli som vanligt igen. Det trodde vi i alla fall då. Så blev det då så, 2016 stängdes den gamla Hallen och istället spikades det upp en gigantisk sockerlåda på Östermalmstorg. De boende runt torget blev galna och handlarna i Hallen undrade hur fan detta skulle gå. Tronje idiotförklarade hela projektet. Men tji fick vi hela bunten, sockerlådan blev en dundersuccé både för handlare och gäster. Sockerlådan och Tysta Mari blev ett fantastiskt ställe att hänga på som det heter på nysvenska. Det visade sig också att gamla Hallens kondition var ännu sämre skick än man hade anat. Ett år med sockerlådan blev i stället fyra fantastiska år för den provisoriska Hallen i stort och Tysta Mari i synnerhet. Till första kvartalet 2020 var det planerat allt skulle flytta tillbaka till den nygamla Hallen. Glädjen över den att den nya Hallen snart skulle stå klar skymdes emellertid av mörka moln vid horisonten. Ett oklart virus hade siktats, Corona kallades det. Och det skulle snart visa sig vara ett hot mot näst intill hela mänsklighetens väl och ve. Kort tid efter att den nygamla Hallen invigdes i början av 2021 slog Coronan till med full kraft mot Sverige och resten

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Fin frisk syrlighet och tvättäkta blåbärssmak i massor. av världen. Allt gick ner på sparlåga, restriktioner, besöksförbud, reseförbud, allahanda förbud infördes. Det internationella och nationella humöret kröp allt närmare fryspunkten och jag hamnade på Karolinskas IVA med Corona där jag kom att tillbringa fem veckor. När jag äntligen fick komma hem, hyggligt medtagen, så dök det omedelbart upp en Tronjepåse de Luxe från Tysta Mari och Anders Tronje. Den innehöll både dagens lunch och middag och lite annat smått och. Och så skulle det fortsätta ytterligare en dryg månad. En Tronjepåse anlände varje dag till ända till dess att jag av egen kraft åter lyckades ta mig till Tysta Mari. Tysta Mari har nu öppnat i den nyrenoverade Östermalmshallen. Trots att allt var jättefint var det ändå något som skavde lite i den nya fina Hallen, var det kanske de rådande restriktionerna som gjorde att allt inte kändes hundra eller var det nåt annat? Det var svårt att sätt fingret på vad, något saknades. Så en dag meddelade Tronje att man skulle öppna ytterligare en krog en trappa upp på balkongen ovanpå Tysta Mari. Vadan detta? En krog en trappa upp? Kan det gå? Det är precis vad de gör! En trappa upp på balkongen har Tysta Mari öppnat för lunch och middag. Anders Tronje och övrig personal är på plats och skiner som aldrig förr. Förändringar behöver inte alltid vara av ondo. Tysta Mari en trappa upp, är ett sådant exempel.

Andreas Grube, Expressen

Saxhyttegubbens Blåbär 100% passar utmärkt till både vardag och fest. Drycken finns på Systembolaget (varunummer 1964) och i välsorterade livsmedelsbutiker. Saxhyttegubbens Blåbär 100% innehåller färska blåbär direkt från skogen och inget annat.

Alkoholfri. Sockerfri. Tillsatsfri. Full av karaktär.

Cirka 2300 blåbär i varje 33 cl flaska.

TYSTA MARI Tysta Mari har funnits i Östermalms Saluhall sedan 1974. Hösten 2021 öppnade Tysta Mari Bistro med restaurang och balkong som har plats för ca 100 sittande gäster. På menyn är det modern husmanskost med fokus på fisk och skaldjur. Restaurangen har öppet för lunch och middag till 19.00 på måndag-tisdag och dessutom kvällsöppet onsdag-lördag fram till 23.00. Det finns en chambre separée med rum för sällskap upp till 14 personer. Bokningsförfrågan skickas via e-post till daniel@ tystamari.nu. Mer information finns på www.tystamari.nu.

@Saxhyttegubben


Flytta in hos oss. Flytta in hos oss. Och väx så det Och väx så det knakar. knakar. Det är vi som är Humlegården Fastigheter. Vi vill att våra Det är vi som Humlegården vill att våra hyresgäster ska är kunna fokuseraFastigheter. helt på sinaViverksamheter hyresgäster ska kunna fokusera helt på sina verksamheter och få dem att blomstra, medan vi tar hand om resten. och få dem att blomstra, medan vi tar hand om resten. Du Du som somhyr hyrkontor kontor av oss kan vara säker på att vi alltid av oss kan vara säker på att vi alltid finns finns nära till hands, beredda att erbjuda bästa möjliga nära till hands, beredda att erbjuda bästa möjliga service. service. I fastigheter som förvaltas stor omsorg. I fastigheter som förvaltas med stormed omsorg. Humlegården Miljöeratt attväxa växa i. Humlegården – –Miljöer i.

humlegarden.se

humlegarden.se


GUIDE HANDLARNA

Handlarna i Hallen Förutom råvaror av högsta klass finns det en sak i Östermalms Saluhall som våra kunder ofta hyllar och det är alla som jobbar i butikerna. För VÄLKOMMEN AT TavMÖTA vad vore hallen utan sina handlare? Många handlarna har drivit familjeföretag i flera generationer. Deras passion, engagemang och kunskap är unik. Magasinet har gjort en kort sammanställning av saluhallens handlare och vill samtidigt tipsa om olika sätt som ni kan få information, inspiration och erbjudanden från just era favoriter.

HANDL ARNA

I HALLEN Åhs Fiska¼är

EN SERIE PORTRÄT T

Åhs Fiskaffär har en genuin omtanke om kunderna som omedelbart ger sig till känna, vare det handlar sig om att I hallen finns 18 olika handlare, en till tisdagsmiddagen eller få ett gottallihop råd, köpamed strömming till nyårsfesten. Under hela tre gemensam nämnare; att ge dighandla som nykokt kund hummer en service och familjen Åhs samlat sina kunskaper och upplevelse utöver det vanliga. generationer Magasinetharpresenterar nu erfarenheter. Verksamheten flyttar inte med in i nya hallen, handlarna i dennadäremot porträttserie. kommer ni att hitta Åhs-familjen i butiken hos Lisa Elmqvist nästa år! tel: 08-661 25 26 www.ostermalmshallen.se (under Handlare)

Betsy Sandberg Betsy Sandberg är ett familjeägt företag som har tillverkat och sålt förstklassig choklad med hög kvalitet i Stockholm sedan 1926. Tryffel, nougat, kola, mandelmassa, havssalt och många läckra smaker i fina presentaskar eller i lösvikt. På sommarhalvåret kan ni köpa en bägare eller strut med egentillverkad glass och sorbet. Även på vintern finns deras glass i förpackningar att köpa med sig. tel: 08-663 63 05 mail: info@betsysandberg.se instagram:@betsysandbergchoklad www.betsysandberg.se

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2019

29


HANDLARNA I HALLEN

B E T S Y SANDBERG EN SNART HUNDRAÅRIG INSTITUTION

26

För generationer stockholmare och lidingöbor är firmanamnet Betsy Sandberg synonymt med livsnjutning i dess sötaste form. Chokladpraliner och glass (eller gelato om vi ska vara noga) av prima kvalitet. Det var redan 1926 varbergstösen Betsy tillsammans med kusinen Hervor Quiding började tillverka chokladpraliner i en villafastighet på Lidingö, endast ett stenkast från den lokal där produktionen än idag äger rum. Då det begav sig var det inte ovanligt att skickebud från kungliga slottet syntes bland de eleganta kunderna i kön framför den frestelsefyllda butiksdisken. Så det var med andra ord en ärevördig klenod äkta paret Jan och Paula Wiklund blev ägare till när de förvärvade rörelsen i april 2019. TEXT: Claes Kanold FOTO: Sam Britz & Cristian Wahlén

Det är en kulen höstdag vi fångar in herr och fru Wiklund vid disken i butiken i Östermalmshallen. Här har Betsy Sandberg varit en institution så länge saluhallmagasinets utsände kan minnas. Under samtalets gång håller Paula och Janne utkik över kunderna. Det gäller att ha split vision, flödet är ständigt. En ung businesskostym beställer en stående kopp espresso, ett omslingrat par väljer noggrant bland det digra glassortimentet (jodå, glassen har strykande åtgång även under höst och vinter) och en grupp utländska turister provsmakar förtjust ett antal utsökta chokladpraliner innan de bestämmer sig för vilka som ska få resa med dem hem. ”De brukar bli de mest traditionella smakerna” slår Jan Wiklund erfaret fast.

upp till Åre! Alla familjens fyra barn är involverade i företaget som dessutom har en heltidsanställd konditor och en personalstyrka som varierar i numerär beroende på säsong och behov.

Stockholmaren Janne har drivit dagligvarubutiker i egen regi sedan han var 18 år. – Jag startade en minilivsaffär i Sköndal 1976 och har sedan dess haft flera större livsmedelsbutiker, varav den sista såldes för drygt femton år sedan. Hustrun Paula har ägnat servicebranschen hela sin yrkeskarriär. Hon är född i den lilla byn Matfors utanför Sundsvall, ortsnamnet klingar bekant för den som någon gång tagit bilen

Hur ser då den typiske stammisen ut? – Vi är så tacksamma för vi har ju en väldigt bred kundkrets. I olika åldrar och från olika stadsdelar, även utanför Stockholm. Det som våra kunder har gemensamt är att de uppskattar choklad och glass av högsta kvalitet. Vi har en tjusig äldre gentleman som handlar ett kilo choklad och flera paket glass i veckan. Han tar sig en chokladbit varje kväll och kanske en liten whiskey, det håller honom fräsch och frisk, säger han!

Det var ingen slump som gjorde att herrskapet Wiklund hamnade här i Hallen. – Vi drev konfektyrbutiken på NK och hade länge drömt om att få komma in i Östermalmshallen. När möjligheten uppenbarade sig såg vi att det fanns utvecklingsmöjligheter. Eftersom hela familjen ville det här slog vi till. Att bägge stormtrivs i sina nya domäner är uppenbart. Många kunder har följt med från Det Stora Varuhuset på Hamngatan och Betsy Sandbergs stamkunder har förblivit dem trogna.

SSAALLU UH HAALLLLEEN NM MAG AGAASSIIN N

N Noo 22 2021 2021

J P W


Jan och Paula Wiklund

Choklad och glass – rena rama medicinen alltså! I måttliga mängder är det kanske bäst att tillägga. Har Paula och Jan koll på vilka praliner som går åt mest? Det är klart att de har: – Mörk salt, passionsfrukt och tryffeln med nöt och mandel.

27

Vi drev konfektyrbutiken på NK och hade länge drömt om att få komma in i Östermalmshallen.

Finns det någon klassiker som aldrig kommer att försvinna ur sortimentet? – PA-nougaten, som är döpt efter Betsy Sandbergs katt, som i sin tur var döpt efter Per Albin Hansson (socialdemokratisk svensk statsminister 1932-1946). Den måste vi behålla, säger Jan och Paula i kör. Hur ofta dyker det annars upp nyheter i sortimentet? – Inte så ofta, några gånger varje år bara. Är det någon ny smak som överraskat när ni provat er fram? – Den stora framgångspralinen vi kallar för Kanelbulle, som vi plockade fram till Kanelbullens dag den 4 oktober. Tryffeln blev så populär att den numera är permanent i sortimentet och är en av våra storsäljare! Vår konditor David Holmberg är otroligt smaksäker. – Han har även skapat vår semleglass, inflikar Paula. Som också blev en stor succé. Vid intervjutillfället är det dock inte riktig dags för semlor ännu. Däremot står en annan säsongprodukt inför sin peak, nämligen Marsipangrisen. Drygt 500 går det åt varje jul. Egentillverkade förstås.

JAN OCH PAULA WIKLUND

– Vi har den absolut bästa mandelråmassan i hela Sverige, deklarerar Jan. Och de godaste julpralinerna, fyller Paula i. Faktum är att folk frågar efter våra saffranspraliner redan till midsommar, men de får allt vänta till december! Vad är det allra bästa med choklad? – Det passar sig alltid med en chokladpralin. När det ska firas, när man behöver tröst. Både glada stunder och lite ledsammare stunder. Alla högtider och bemärkelsedagar. Det uppskattas av alla. Och det bästa med Östermalmshallen? – Det är en unik miljö som återspeglar tradition, som även finns i vårt företag. En stor fördel jämfört med dagligvaruhandeln är att vi kommer nära våra kunder. Hallen är ledande på kvalitet och det råder en god gemenskap mellan oss handlare.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


HANDLARNA I HALLEN

B ANDERSSON

FÅGEL & VILT Det döljer sig en väl förborgad hemlighet bakom disken hos B Andersson Fågel & Vilt. En hemlighet som möjligen kommer att utlösa en chockvåg bland butikens trognaste kunder. Låt oss återkomma till den. Låt oss först lära känna de två ägarna Fredrik och Joakim Pettersson. TEXT: Claes Kanold FOTO: Sam Britz & Cristian Wahlén

28

Sin relativa ungdom till trots tillhör de bägge fågel- och viltkillarna veteranerna i Östermalmshallen. Joakim har varit här i sjutton år och Fredrik i tolv. Joakim är med sina 39 bast äldst, Fredrik sju år yngre. De har bägge två tillbringat praktiskt taget hela sitt yrkesliv hos B Andersson och i samband med flytten till den tillfälliga saluhallen ute på Östermalmstorg 2016 passade de på att ta över ägarskapet. Perioden sedan övertagandet har varit minst sagt annorlunda sedd ur ett handlarperspektiv. Först den temporära byggnaden och sedan när det äntligen var dags att flytta tillbaka igen i mars 2020 tog det bara några veckor innan pandemin slog till med allt vad det innebar för verksamheten. – Från början fungerade allt väldigt bra för oss, problemen uppstod när vi flyttade in hit och pandemin kom, säger Fredrik. – Ändå har det fungerat över förväntan, vi har löst leveranser hem, burit ut påsar med varor till kundernas bilar och man har kunnat beställa via mail. Nu är det skönt att allt är som vanligt igen, fortsätter Fredrik. Båda två hamnade hos B Andersson via kontakter genom familj och vänner. De har lärt sig allt de kan efterhand. De styckar köttet själva, vilket kräver både stor kunskap och finess. Lite överraskande jagar dock ingen av dem utan de har en helt annan hobby: – Fiske. Ofta tillsammans, även var för sig. I såväl insjöar som ute i skärgården. Jakten hinner vi inte med, det är då vi har högsäsong i butiken i Östermalmshallen. Och vi jobbar

ju med fågel och vilt året runt så vi behöver inte fler helger med vilt utan snarare komma ifrån det när vi är lediga. Vad vill ni helst få på kroken? – Gös eller gädda. Största fångsten visar det sig att Fredrik kan stoltsera med. – En mal på 17 kilo, för tre år sedan. På hemsidan – www.fagelvilt.se – finns ert sortiment alldeles utmärkt beskrivet, vilka är storsäljarna? – Knäredkycklingen, fågel har vi ju året runt. Annars är renkalven populär, dess säsong börjar i mitten av oktober varje år. Om man inte handlat hos er förut, vad skulle ni rekommendera att man provar? Det är i så fall Knäredkycklingen. (För alla som undrar så ligger samhället Knäred i sydöstra Halland, två mil utanför Laholm. Reds anm.) Den ger störst genomslag om man jämför med en vanlig kyckling, inte särskilt dyr heller. En bra inkörsport. Kundkretsen består huvudsakligen av återkommande stammisar. Joakim och Fredrik har blivit bekanta med de flesta av sina stamkunder och känner dem till och med vid namn. Stammisar kan vara i olika åldrar. För ungefär ett år sedan dök det upp en yngre man som frågade efter pärlhöna. Han skulle laga till den på sitt TikTok-konto berättade han och sa att han letat sig hit då han dragit slutsatsen att om det fanns något ställe i Stockholm som tillhandahöll just detta så var det Fågel & Vilt i Östermalmshallen. Det visade sig

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Kan man stycka en fågel kan man stycka allt. FREDRIK TORSMARK OCH JOAKIM PETTERSSON

29

att den unge mannen heter Christopher Åström och att han är ett fenomen på TikTok med över 1,2 miljoner följare jorden runt. Och drygt 105 000 på Instagram. Sedan dess förser Fågel&Vilt Christopher med fågel och vilt med ojämna mellanrum. Ett ömsesidigt uppskattat samarbete. Vi har en egen exklusiv intervju med Christopher på annat utrymme i just det här numret av Östermalms Saluhall Magasin. Fredrik, du är djurgårdare och Joakim är AIK:are. Hur funkar det egentligen att jobba ihop under de premisserna? – En måndag efter ett derby kan det vara lite känsligt. Många tror vi bråkar för vi är ganska högljudda av oss, men folk ska vara rädda när vi är tysta, då bråkar vi på riktigt. Haha. De hinner inte se så mycket matcher eftersom butiken har öppet till 19.00 varje vardag. Men intresset går inte att ta miste på. Bägge har lirat fotboll, Fredrik ganska högt upp i seriesystemet medan Joakim har spelat både fotboll och bandy på lite lägre nivå. Och piano! Har ni några andra dolda talanger? – Stycka fågel. Det är svårt men som med allt annat, övar man tillräckligt så lär man sig. Kan man stycka en fågel kan man stycka allt. Vad är svårast? – Småfågel, det blir så pilligt. Vaktel och ripa är tuffast.

Då får man vara försiktig med kniven? – Ja, framför allt har de så hårda ben att man kan få infektioner om man sticker sig på dem. Dyrast per kilo är ripa. Vi har en uppsamlare så vi får leverans en gång om året i början av december, 100 kilo åt gången som ska räcka i ett år! Om något av era favoritlag Djurgården/AIK har vunnit Allsvenskan och ni får brassa käket till segerbanketten – hur skulle då det målet se ut? – Till Djurgården blir det renkalv rakt av. Innanlår, murkelsås. Så grabbarna får en riktig middag. Och till AIK serveras Ankbröst med rödvinsås, det är godare. Här hade Magasinet tänkt sätta punkt. Det är då de släpper bomben. Fredrik vill nämligen tillägga en sak: ” Jag heter Torsmark i efternamn...” Han och Joakim är inte bröder! Men det känns nästan som de har blivit det, säger de. En pikant detalj är att de i vuxen ålder fick reda på att de som barn bodde i husen bredvid varandra i Plintsberg i Tällberg i Dalarna. – Våra släkter är väldigt nära. Vi har firat midsommar på samma plats i många år utan att veta om det. Det händer dagligen att folk frågar om vi är bröder. Då håller vi masken, det är lika bra. I och med att vi heter B Andersson tror många att B:et står för Bröderna Andersson och att det är vi som är bröderna. Men så är det alltså inte!

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


PERSONALEN I HALLEN

30

SSAALLU UH HAALLLLEEN NM MAG AGAASSIIN N

N Noo 12 2021 2021


Årstas Birgitte Bardot hänger på Nybroe Smörrebröd 31

Hennes personlighet är lika färgsprakande som hennes målningar är färggranna. Från början av december och två månader framåt är det Inga-Lill Persbrandts tavlor som pryder väggarna i Nybroe Smörrebröds vänliga gallerisatsning. Magasinet gled in på ett räksmörrebröd för ett gott eftermiddagssnack med den saluhallsaktuella konstnärinnan. TEXT: Claes Kanold FOTO: Sam Britz och Cristian Wahlén

Vi börjar med efternamnet Persbrandt. Yes, Inga-Lills son heter Mikael och är skådespelare. – Jag är mamma till en ikon, han är också min idol. Det är klart jag är stolt över honom, fast ännu stoltare är jag över hans barn, säger Inga-Lill och pyser med en ömt farmoderlig glimt i ögonen. Och vi fortsätter med smeknamnet. Vid fotograferingstillfället innan intervjun kan vi inte låta bli att påpeka hur mycket fru Persbrandt påminner om ett visst franskt nationalhelgon. Varpå det leende svaret blir: – Jag kallades faktiskt Årstas Brigitte Bardot när jag var ung, skrattar Inga-Lill. Hon hade alltså hört det förut, flera gånger. Anledningen till samtalet nu: Din konst. Vad betyder den för dig? – Varje dag är ett skapande, om så bara i tanken. Att teckna och måla ingår i mitt liv, det är inget jag valt utan det är bara så det är. Har du några konstnärliga förebilder? – Jag gillar det barnsliga naivistiska uttryckssättet hos Marc Chagall och är fascinerad av Hilma af Klint. Mikaels och min

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Jag är mamma till en ikon, han är också min idol. Det är klart jag är stolt över honom. gemensamma förebild är annars Francis Bacon. Jag tycker också om Ulrica Hydman Vallén. Måste också nämna Madeleine Pyk, hon är min största favorit. Mikael målar också. Har ni ställt ut tillsammans? – Aldrig. Men vi har pratat om det och det kanske blir av någon gång i framtiden. Jag tycker han är duktig. Han har gått Grundskolan för konstnärlig utbildning, precis som jag. Det har hänt att vi målat tillsammans. Efteråt tror han ibland att det är han som gjort det jag har gjort, haha. Hur skulle du beskriva ditt eget konstnärliga uttryck? – En gång hade jag en utställning som hette Stillösa Persbrandt. Jag har nog ingen speciell stil. Jag bara målar och det är sällan det blir som jag hade tänkt från början. Ibland har jag faktiskt sålt en tavla bara på grund av titeln. En målning jag håller på med nu ska heta ”Va f-n glor du på”.

32

OM INGA-LILL PERSBRANDT: UTBILDNING:

Lärling till konstnären Yrjö Edelmann, Åhlén & Åkerlunds förlag på 60-talet, grundskolan för konstnärlig utbildning, Konstfack, Dramaakademin, Stockholms universitet och bildterapi, Stockholms universitet. Frilansande tecknare och kurser inom sömnad, silversmide och glashantverk UTSTÄLLNINGAR:

Liljevalchs vårsalong 1982, och ett stort antal utställningar och konstnärliga utsmyckningar 1982–2020 och nu senast VIP Art Mingel utställning Strandvägen 2021. AKTUELL MED:

Utställning Nybroe Smörrebröd i Östermalms Saluhall dec 2021-jan 2022.

När detta nummer av magasinet kommit ut är dina tavlor just upphängda på Nybroe Smörrebröd, vad känner du inför det? – Det är skitkul helt enkelt. Just nu jobbar jag flera timmar om dagen. Något pågår i huvudet 24 timmar om dygnet, till och med i mina drömmar. Det är ett fullkomligt kaos i skallen. Dagarna börjar med att jag går ut med hunden. Fikar. Langar ner duken på golvet, fortfarande i pyjamas. Målar på. Resultatet blir som sagt för det mesta inte som jag tänkt när jag satte igång. Det händer att jag tycker jag varit ett geni när jag går och lägger mig på kvällen, morgonen därpå undrar jag vad sjutton det där var för något... Vad har du nu till sist för förhoppningar inför utställningen i Östermalmshallen? – Att folk kommer hit och glor såklart!

DANSKA SMÖRREBRÖD, ÖL OCH SNAPS MED MERA Nybroe Smørrebrød är inte bara dejliga danska mackor serverade med öl och en lille en. Nej, delägaren Vincent Vintilescu är fylld av idéer och har vågat pröva nytt dessa märkliga tider till trots. KONST Stamgäster med konstnärliga talanger vimlar det av på Nybroe. När en av dem – Ardy Strüwer – undrade om han inte kunde få ställa ut sina tavlor föddes idén om att förvandla restaurangens väggar till ett galleri. Först upp var förstås Ardy. Följd av Anna Ygdevik, Amri Margareta Edelsvärd, nu i december-januari Inga-Lill Persbrandt och i april kommer Jonas Hessman. –Vi jobbar gärna med Family & Friends-konceptet och tycker att mat, dryck, trevliga gäster är en kul kombination. Det har gått över förväntan, berättar Vincent.

MUSIK Konceptet Bubbel & Babbel, med ett glas champagne och fyra snittar på torsdagar mellan 17.00 och 21.00 för 180 kronor har blivit så

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

uppskattat att det i vinter utökas med lördagseftermiddagar. Här vänder man sig till en bred och mogen publik. Discjockey vid nästan vartenda tillfälle är Hallen-bekantingen Mats ”MU12” Ulander.

MER PÅ GÅNG Vincent berättar att de har intressanta planer med olika resebolag, specialanpassade cateringmenyer till företag, paketering av ”Hallens Bästa” till privatkunder och företag. Dessutom personlig shopping i samarbete med handlare och öppning av ny butik i Hötorgshallen vid årsskiftet. – Jag vill resa till månen på ett smörrebröd, skrattar Vincent. Storslagna planer minsann. Fortsättning följer i Östermalmshallens magasin…


Distribueras av Carlsberg Sverige AB. Eriksberg Prima, Alkoholhalt 4,7 % vol. Art nr. 1128, 500 ml, 15:90 kr. Konsumentservice 020-78 80 20. www.carlsbergsverige.se

Smakrik med balanserad beska, citrustoner och stor doft av noga utvald humle. Utmärkt till både vardagsrätter och njutningsfulla middagar.

Nyhet!

33

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


34

DANNY TAR ÖFVER De tuffaste kritikerna trodde aldrig att han efter tio år i branschen skulle ha sin egen krogshow. Idag är han Danny med hela svenska folket och beskrivs som en global artist vars stjärna kommer lysa klart för en lång tid framöver. ”Vi kommer få leva med honom i resten av våra liv” konstaterar en känd skivbolagschef. Magasinet träffar artisten, visionären, kreatören och underhållaren Danny Saucedo. Vi pratar om den nya krogshowen, kärleken till matlagning och matematiska koder. Och sökandet efter något mer.

TEXT: Lina Bielsten FOTO: Jimmy Hansen Production STYLING: Peter Englund MAKE-UP: Christina Svedberg

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021DANNY SAUCEDO

36

E

n av Sveriges i särklass bästa entertainers pryder vinterns omslag av Östermalmshallens magasin, en busunge från Södermalm som firar 15 år som artist. Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski, mer känd under artistnamnen Danny Saucedo - eller bara Danny - är en svensk popartist, låtskrivare och sångare som slog igenom med sin medverkan i TV-programmet Idol 2006. Sedan Idol har Danny gett ut flera soloalbum, bildat musikgruppen EMD med tre album i bagaget och en Grammis för årets låt 2008. Han har deltagit i Melodifestivalen fyra gånger som artist och låtskrivare, och som yngsta programledare höll han dessutom i Melodifestivalen 2013 med Gina Darawi. Danny har kammat hem ytterligare en Grammis för årets låt som soloartist med ”Dör för dig” och efter utsålda turnéer samt två egna krogshower på Hamburger Börs och Gothia Towers är det nu dags för The Run(A)way Show 2.0 på Cirkus i Stockholm. En modern popshow med ett helt nytt scenuttryck som tänjer gränserna på vad som är möjligt. En show som inte liknar någon annan på en svensk scen. Men låt oss nu återvända till en annan arena ett tag, nämligen saluhallen på Östermalm. En stadsdel som Danny mestadels förknippar med jobb. – Min relation till Östermalm inleddes när jag var med i Idol, vi bodde på Scandic Anglais vid Humlegården, mitt i smeten. På den tiden var vi ute ofta, vi var i 20-årsåldern och levde Stureplanslivet. Innan dess hade jag inget där att göra, möjligtvis att jag har handlat i affärer på Kungsgatan. Men de flesta har sina kontor på Östermalm, så det blev allt oftare att jag kom över hit på jobb och intervjuer. Det känns som många har den relationen till Östermalm, att det är där det händer när man pratar business. På Östermalm syns man om det är fest och där bär man sina snyggaste kläder. – På söder kan jag klä ner mig totalt och bara vara.

Och Östermalmshallen, har du varit här innan? – Ja, vi har tagit många möten här, jag och min manager Tomas som bor på Östermalm. Jag hade även en kompis som jobbade på Melanders Fisk så jag brukade plockade upp honom efter jobbet, jag kallade honom för ”fish boy”, säger Danny och skrattar. – Vi har en saluhall på Söder också, men den känns mer som ett gatukök i jämförelse. Östermalmshallen för mig representerar kvalitet. Ska vi köpa något ”fancy” i matväg så är det Hallen som gäller. Här finns delikatesserna. Men hemma, alltså Dannys hem, det är Södermalm. Det är hans oas. Han är född på Söder, uppvuxen på Söder och bor kvar på Söder. På samma våningsplan bor storebror Leo och från Dannys fönster kan han se plåttaket på huset där hans mamma har sin lägenhet. – Jag är en trygghets-junkie, förklarar Danny. De personer jag bryr mig om vill jag ha nära. Kan du tänka dig att bo någon annanstans än på Söder? – Jag får den frågan ibland och först nu har jag börjat titta på andra områden, jag har sneglat på Gröndal. Det är bara rakt över vattnet, men lite mer natur och så har jag min bästa kompis där. Men det skulle bli söderut, inte till Kungsholmen eller inåt. Oavsett stadsdel är det samma puls, så skulle jag flytta från Söder är det för att komma från stadslivet helt. – Jag är ju mycket på mitt landställe på grund av lugnet och naturen som jag har nära mig där. Jag längtar ut och jag längtar till mer grönt. Dannys intresse för matlagning har vuxit sig starkare genom åren och det är här han finner kulturen, nyanserna. Han ser musikproduktionen och matlagningen på samma sätt. – Man hittar texturen och komponenter, känslor, att försöka överraska sig själv i paletten. Att leka med ljud eller upplevelser i munnen, det är väldigt snarlikt.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


VI HAR EN SALUHALL PÅ SÖDER OCKSÅ, MEN DEN KÄNNS MER SOM ETT GATUKÖK I JÄMFÖRELSE. ÖSTERMALMSHALLEN FÖR MIG REPRESENTERAR KVALITET. SKA VI KÖPA NÅGOT ”FANCY” I MATVÄG SÅ ÄR DET HALLEN SOM GÄLLER. HÄR FINNS DELIKATESSERNA.

Mat för folk samman menar Danny och han tycker det är synd att alltfler väljer hemleveranser av färdiga rätter, att de går miste om att umgås medan man handlar och lagar tillsammans. – Matlagning är en social aktivitet och jag älskar att laga tillsammans, inte köpa hem färdig mat varje gång som när jag var yngre. – Min pappa har också ett stort matlagningsintresse och är ganska kräsen. Jag gillar att överraska honom och försöka imponera med mina kunskaper i köket, speciellt eftersom jag är vegetarian. Min pappa är från Polen och i det polska köket är det mycket kött, så jag vill kunna visa honom att det kan bli minst lika bra med kryddor och smaker när man gör en vegetarisk rätt. Inspirationen till vegetariska rätter och matlagningen generellt finner Danny oftast i sociala medier. – Det finns många unga matkunniga personer som jag följer på Instagram. Jag är inte förtjust i långa matlagningsprogram, jag har inte ens vanlig TV hemma. Men nu kan du hitta massor av klipp med korta instruktioner och tips på


38

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


DANNY SAUCEDO

ger upp sin existens inför gud och det kan vara fint på ett sätt. Men på andra sidan finns nyfikenheten. Den har alltid funnits inom mig och jag frågar alltid varför. Ta ett exempel; jag ser ett moln, en stor vit bomullstuss. Vi kan säga att gud skapat den eller universum. En otrolig förenkling. Men vad består den av? Okej, vatten eller vattenånga säger vi. Men om det är bara en liten molekyl varför klumpar de då bara inte ihop sig och regnar? Jo, men det gör de… ibland, om de blir för tunga. Jaha, men hur kom den dit till att börja med, undrar jag då. Och så där fortsätter det. Varför, varför, varför?

roliga ingredienser. På bara några minuter kan du slänga ihop något som du har hemma och sedan får man låta kreativiteten flöda om inte alls finns i kylskåpet. Leka sig fram. Det ger mig en belöning som jag tycker om, en tillfredsställelse. – Jag använder även sociala medier själv för att försöka sprida kunskapen på det sätt jag kan, dela källor med fakta från myndigheter och få folk att bli mer medvetna om sina val. Jag vill inte pracka på andra min livsstil som vegetarian för att jag valt den. Det är mer för att ge inspiration så som jag får av andra och kan det leda till något gott för miljön också är det bara en bonus. Du får ett eget program och kan bjuda in vem som helst till middagsbordet, vem väljer du? – Det hade varit häftigt att få träffa Quincy Jones och höra alla hans historier från decennier av musikskapande. Men det finns andra också, till exempel Michael Jackson om han fortfarande levde. I nutid får jag säga Justin Timberlake. Han är så bra på allt han gör och verkar dessutom vara en vettig person. – Men för att gå ifrån det musikaliska spåret, så är jag väldigt intresserad av beteendevetenskap. Jag skulle välja biologen Bruce Lipton, han är pionjär inom epigenetik. Han pratar om den ständiga frågan ”är det arvet eller miljön som påverkar?”. Enligt Bruce kan du styra din genetik snarare än DNA och arv, så beroende på vilken miljö du hamnar i så kan två identiska tvillingar bli helt olika. Du kan påverka mer än du tror genom att vara medveten om din genetiska kod. Jag gillar tanken att din genetik bara är en planritning och att det är du själv som är byggmästaren. Visst, det finns begränsningar. Du kan inte göra dig själv längre än du är, men det finns mycket du kan styra över och på vilket sätt du kan göra det. Det hade jag velat fördjupa mig i om jag fick träffa Bruce Lipton på en middag. Det stora intresset för vetenskap, har det alltid funnits? – Jag kommer från en katolskt uppväxt där man nästan

Du var med andra ord barnet i skolan som alltid ställde följdfrågor och inte kunde vara tyst på lektionen? Frökens favorit. – Haha, ja precis. Nej, men som liten hade jag mycket energi och myror i byxorna. Jag hade ett otroligt stort bekräftelsebehov. När jag var liten tog det sig i uttryck att jag ville bli sedd, säkert delvis på grund av min frånvarande pappa. Min mamma gav mig jättemycket uppmärksamhet och kärlek, men när jag inte fick den hela tiden så pockade jag på den ”hallå, se mig, här är jag”. – Efter några år som artist fick jag bukt med det och jag började bli fylld. Jag kände att jag älskade mig själv. Att jag inte behövde få den uppmärksamheten utifrån, utan att jag kunde bekräfta mig själv. – Det gav plats för min nyfikenhet och sökandet som alltid varit en stor del av mig. Jag är en sådan person som inte kan luta mig tillbaka och acceptera att saker bara är som de är. Jag vill veta varför och tar reda på hur det ligger till. Om du inte jobbade som artist, hade du valt att läsa på universitet tror du? – Jag har ju inte hunnit läsa mycket på grund av mitt artisteri och jag vill inte säga att jag inte är ett läshuvud, men jag har inte varit ett läshuvud tidigare. Men om man nu kollar på min sökhistorik är det ”Physics for fun”, ”Latest in Science”. Jag kollar bara på vetenskapliga saker och tar del av faktaböcker, jag läser aldrig romaner, skräckisar eller noveller. – Jag förvånar mig själv när jag zoomar ut och ser på vilken person jag är, vad jag faktiskt är intresserad av. Jag trodde aldrig att jag skulle vara den personen. Och om jag tittar på vem i min omgivning som är likadan, så är det min pappa. Jag delar det med honom och även med min bror. Min bror är en riktig stjärna inom sitt gebit och vi är lika, men samtidigt väldigt olika. Han har verkligen varit ”book smart” medan jag varit ”street smart”. Danny hinner rabbla fler namn på personer han skulle vilja träffa när han får tid att tänka efter, det är en indisk guru och flera filosofer. Jag föreslår halvt på skämt, halvt på allvar att han borde göra ett tv-program där han bjuder in dessa personer och vi tv-tittare får följa samtalen. En mix av musik, mat-

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

39


DANNY lagning och vetenskapliga diskussioner. Då berättar Danny att han på ett sätt redan gör det fast utan kamera på plats. – Jag träffar min vän Christer Sturmarck (grundare av bokförlaget Fri Tanke, reds.anm), och pratar om livets stora frågor. Christer tyckte att vi skulle ha middagar varannan eller var tredje månad, där han bjuder in författare som skrivit böcker på deras förlag. Där har jag fått träffa fysiker, matematiker och filosofer, vilket är jättespännande. Min första fråga till dem är alltid: ”Tror du på gud” eller ”Vad är gud för dig”? Och så börjar samtalet och bollen är i rullning. ”Tror du på ett liv efter det här livet”? Vi pratar om fundamental fysik och om vi blir något annat när vi dör. ”Finns spöken”? Allt möjligt. JAG HADE INTE VARIT SAMMA PERSON UTAN MIN MAMMA

40

Namnet Danny uttalas förresten inte med ”y” som stavningen kan få en att tro. Det härstammar inte från amerikanskan utan från hans namn Daniel, som i Bolivia uttalas med ”i” som i ”Danni”. Danny har en boliviansk mor och en polsk far, men det är mamma som han vuxit upp med och hon pratar alltid spanska med sina söner. Mamma Saucedo är djupt religiös, har en stark övertygelse i allt hon gör och är den som fick ta dubbla jobb för att kunna försörja familjen, något som Danny öppet delat med sig av i flera intervjuer genom åren. När han ser tillbaka på sin barndom känner han ändå en tacksamhet över pappans val att lämna. Att han annars hade blivit en mer osäker kille om hans pappa hade stannat kvar som den person han var då, när han inte var redo för det ansvaret och inte hade kunnat finnas där för Danny. Idag har far och son en fin kontakt. De är båda troende katoliker och delar dessutom samma stora intresse för vetenskap och sökandet efter något mer.

" JAG PLANERADE ALDRIG FÖR NÅGOT KÄNDISSKAP, JAG PLANERADE FÖR GLÄDJE!" PATRICIA SAUCEDO, MAMMA

Patricia Saucedo fick dra det tunga lasset som ensamstående förälder och i podcasten Talk to Me med Sarah Dawn Finer berättar Danny om sin mamma med värme. Hur hon åsidosätter allt för sina söner, på bekostnad av sig själv. – Många säger att ”Danny, du har så mycket talang men du har också säkert haft en del tur”. Och visst, man kan ha tur och talang. Men det är inte tur, det är kärlek. Du kan skapa tur om du har kärlek. Om du har tro på dig själv, om du har uppbackningen. Det är så jag vill tolka det ur mitt perspektiv i alla fall. Jag har inte tur, utan jag har kärlek. Jag är älskad. Jag har jättestort stöd från det fundament som jag kommer ifrån och fått en grundtrygghet av min mamma. Trots att Danny har en hårt arbetande ensamstående mamma som ibland ”får koka soppa på en spik” är hans barndom ändå rik på aktiviteter. Men som för många andra killar i den åldern är det däremot inte sport som fyller hans och brodern Leos tid, det är istället mer fokus på kulturella upplevelser. – Vi lyssnade på klassisk musik, latinamerikansk musik, The Beatles. Jag gick på krokikurs, dansade och spelade fiol, piano. Mamma ville alltid att vi skulle prova på nya saker, det kunde vara klättring, mountain bike eller nya språk. Samtidigt som hon var beskyddande ville hon rusta upp oss och hon hade en hög ambition. Hon ville att vi skulle vara kulturellt bevandrade och språkkunniga, så vi gick på English Kindergarten, vi läste franska på tisdagar, vi gick på svenska och spanska dagis/förskolor. Att Dannys mamma fick göra stora uppoffringar är något han förstått innebörden av senare i livet och det har bara ökat kärlekskontot, som han så fint beskriver det. Varje morgon blir lilla Danny väckt av sin mamma genom att hon klappar honom ömt på huvudet och viskar i hans öra ”du vet väl om att just du är bäst och fantastisk”. Är inte det en underbar start på dagen, så säg. Dannys mamma planerade nämligen inte för något kändisskap, hon planerade för glädje. SVIKER MAN SIN JAZZÅDRA OM MAN ÄR MED I IDOL?

Som tonåring är Danny rastlös och påhittig. Att han i ung ålder väljer musiken beskriver han som sitt sätt att ta en egen tårtbit istället för att slåss om samma del av kakan i familjen. Han vill hitta något som han kan bli bäst på. Hans pappa och bror har redan vetenskapen och naturkunskapen som sina styrkor, medan Danny vet tidigt att musiken är det han vill satsa på. Storebror Leo säger till Danny att det värsta han vet är när talang går till spillo. Och talang, det vet Danny att han har. Så han tar tillvara på den.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


JONAH NILSSON, SÅNGARE OCH BARNDOMSVÄN Jag har känt Danny sedan vi var 5 år gamla. Hans mamma satte honom i min mammas kör och senare även i min pappas gosskör. Jag minns att vi sitter på en bänk och när det är dags att sjunga första låten tittar jag på Danny och han kollar tillbaka på mig. Vi är de enda som sjunger rent. Det var så vi fann varandra och insåg att vi hade något gemensamt. Sedan dess var vi alltid solister. Vi delar kärleken till musiken och vi är bra vänner. Vi har gått i samma skolor, jag gick klassisk piano och Danny valde sång. Vi har spelat och turnerat tillsammans, så jag har kompat honom live på turnéer. Redan som liten stack han ut extremt mycket från alla andra. Vi var båda musiknördar med långt hår, men Danny var den snygga killen som kunde dansa och hade stjärnstatus. Han var bättre än de andra på musiken. Han hade allt direkt. Sången, uppträdandet. Det var uppenbart att han var en stjärna. Danny är en sådan kompis att även om vi inte hunnit ses på ett år är det exakt likadant när vi väl hänger. Som

person och vän är Danny oerhört omtänksam, han vill pusha alla andra att göra sitt bästa. Till exempel när jag började med min grupp var jag osäker och det fanns inga som stöttade, de tyckte mest det var konstigt. Men det var Danny som kom på namnet Dirty Loops och han såg vad som fanns där innan någon annan gjorde det, så han började ta kontakt med folk i Sverige. ”Jag vet vem du som ska prata med”, ”jag kontaktar den här personen”. Han försökte hjälpa till hela tiden. Danny uppskattar folk som har talang och visioner, som vill någonstans. Han gillar alla människor. Danny är allmänt ödmjuk. När jag såg honom uppträda på sin krogshow i Göteborg känns det som han är på den allra högsta nivån. Hoppas Sverige förstår hur bortskämda de är med en så pass musikalisk person. Han är en multiinstrument-artist, han har ett harmoniskt tänk och musikalisk intelligens. Danny kan stå på vilken scen som helst. 41

SAUCEDO Danny går både på Adolf Fredriks musikklasser och på Södra Latins gymnasium i Stockholm. – På 'Södra' kom jag i kontakt med så mycket musik att det var det ända som fick plats i min skalle. Allt annat sorterade jag bort. Jag var som en torkad tvättsvamp som kommer i kontakt med vätska. Jag var envis och skulle lära mig de svåraste jazzlåtarna och skulle vara bäst på scatsång. Efter skolan så stannade jag kvar och övade sång, skrev låtar och texter och övade på olika instrument. Jag andades musik. Jag längtade till skolan. – På 'Södra' fick jag träffa likasinnade ungdomar. Ungdomar med samma mål, drömmar och ambitioner. Men framförallt vänner för livet. Chet Baker är en av Dannys musikaliska förebilder. Valet av Södra Latins gymnasium som hade en inriktning mot klassisk musik och jazz föll sig därför naturligt. – Det var den vägen som jag hade tänkt att gå. Jag ville bli en trumpetsångare och spela på Glenn Miller och käka nudlar. Det var min plan för livet, skrattar Danny.

Det blir i talangprogrammet Idol på TV som svenska folket först får upp ögonen för Danny men däremot inte som jazzartist. – Jag minns att jag lovade mig själv att aldrig söka till Idol, det var inte min grej, berättar Danny i podcasten Talk to Me. Det var poppigt och man var en total ”sell-out”. När jag gick i 2:an på gymnasiet mötte jag Måns Zelmerlöw och Sebastian Carlsson (tidigare deltagare i Idol) på ett Söderhak. Jag gick fram till dem och berättade att jag sjunger och frågade om det var kul att vara med i Idol. ”Skulle ni rekommendera det?”. ”Ja, om du tror på det så bara gör det”, fick jag som svar. – Jag är en ambitiös person och jag har alltid velat ha mer. Och jag är ständigt nyfiken på ”hur långt kan jag ta det”. Jag började skriva poplåtar kanske i 3:an på gymnasiet, men innan dess var det bara någon funk-fusion-Jamiroquai-aktig, glad musik. – På den tiden lirade jag i ett band och vi spelade en mix av funk, Red Hot Chili Peppers och västkustjazz. En konstig blandning. Vi försökte få den grejen att fungera, men skivbolagen ville ha pop som säljer. Vi kände oss helt uppgivna ett tag och undrade vad vi höll på med…

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


42

En dag springer Danny på en kille på stan som berättar om en extrainsatt audition till Idol. ”Kom med och sök”, säger han. Sagt och gjort. Tillsammans med bästa vännen Jonah Nilsson går de till audition och båda tar sig vidare i första gallringen. Jonah klarar sig däremot inte lika långt i uttagningarna och Danny, som tycker att Jonah har en av de absolut bästa sångrösterna, tappar modet över att programmet inte är det som han hoppats på. Att det handlar om något annat, om utseende och paketering. Han känner att om han fortsätter sviker han både sina vänner och sin jazzådra, men vännen Jonah övertygar honom att stanna kvar. – Jag fick tacka nej till en utbildning jag blivit antagen till. Idol-produktionen sa nej till parallella projekt, berättar Danny. Du var tvungen att gå all-in eller inte vara med alls. – Med facit i hand har jag ju fått min utbildning ändå, som låtskrivare och artist. Men det blev en annan skola och det var så jag hamnade i Idol. Och jag tyckte det var kul. Jag har alltid gått på magkänslan. Är det roligt så är det roligt. Sedan kanske det som du tyckte var kul för 10 år sedan inte är lika kul idag, men jag var ärlig mot mig själv där och då. Jag kände att det här blir skoj. On a side note, så är barndomsvännen Jonah Nilsson en av tre bandmedlemmar i den framgångsrika gruppen Dirty Loops. Den svenska gruppen har jobbat med världskända musikproducenter som bland annat David Foster och Quincy Jones. Sångaren och keyboardisten Jonah har hyllats som en av världens främsta röster och jämförts med Stevie Wonder. Inget dåligt betyg för killen som svenska Idoljuryn missade. Namnet Dirty Loops är det förresten Danny som kommit på och barndomsvännerna umgås än idag, de har giggat tillsammans på scen och stöttar varandra. Idol må ha separerat dem ett kort tag, men vänskapen lever vidare. En annan vänskap som varat länge är den mellan Danny och hans manager. Vissa artister kanske väntar till de signerat ett kontrakt men inte Danny, han skaffar en manager redan

på gymnasiet. Han möter 14 år äldre Tomas Lööw som är A&R på ett skivbolag. En popgrupp är tänkt att lanseras i Tyskland och Danny är en av bandmedlemmarna, men ju längre tiden går inser Danny att det här är inte vad han vill satsa på. Han vill inte vara med i en kopia av A-Teens, han har andra planer. Det säger han rakt ut till Tomas som han pratar med varje vecka och de håller kontakten fram till han söker in till Idol. Danny frågar Tomas om han kan tänka sig att bli hans manager. Tomas förklarar för Danny att han aldrig arbetat som manager tidigare och har inget eget skivbolag.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


" VI HADE REDAN BÖRJAT SPELA IN ETT PAR LÅTAR NÄR DANNY VAR MED I IDOL OCH GENOM TV-PROGRAMMET FICK VI EN MÖJLIGHET ATT SJÖSÄTTA HONOM SOM ARTIST HELT ENKELT. JAG SKULLE SÄGA ATT DANNYS STÖRSTA STYRKA SOM ARTIST ÄR EGENTLIGEN HELHETEN." TOMAS LÖÖW, MANAGEMENT ARTISTHUSET


”Jo, men det funkar bra mellan oss så du får bli min manager”, säger Danny som tycker att de kommer bli ett grymt bra team. Och det är de än idag. Tomas säger skämtsamt att det var Danny som pekade ut det, ”jag hade egentligen inget val”. – Tomas är mitt filter, min storebror, berättar Danny. Det bästa han lärt mig är att ha tålamod och att gå igenom hela resan, inte ta några genvägar. ”Håll dig lugn och din tid kommer”, det är något jag verkligen har tagit till mig. – Han ger mig alltid svängrum och att testa mina vingar. Efter Idol följer en lång signeringsturné och de åker från stad till stad för att uppträda, skriva autografer och möta alla fans. Parallellt med allt annat jobb blir Danny trött och hans mamma är orolig. Vissa mammor uttrycker kanske sin oro och hoppas sedan att det ska bli bättre. Det gör inte Dannys mamma. Hon ringer upp chefen på Sony Music och kräver att få ett möte med honom, ”annars ringer jag till pressen”. Väl på mötet skäller hon ut chefen efter noter och förklarar att i Bolivia finns det ett speciellt grässtrå som man kan skjuta iväg som en pil och offret dör omedelbart. Man bråkar helt enkelt inte med mamma Saucedo. ”Jag gav honom livet, jag vill verkligen att det ska gå bra för honom”, säger Dannys mamma i musikdokumentären om Danny. – Det är hennes totala närvaro med mig och min bror, hennes överösande av kärlen och absolut curlande som har format mig till den självsäkra och trygga skitungen som jag är idag, skrattar Danny. MIN VISION DRIVER MIG I ALLT JAG GÖR!

När Danny var ung drömde han om att bli precis som Elvis Presley. Han bar samma kläder, försökte låta likadant och ha samma frisyr. Även namnet var han fascinerad över; Elvis. – Känslan när alla i publiken ropar ”Elvis”, den ville jag också ha, säger Danny. Många kända sångare börjar i en grupp och lämnar sedan för att satsa på en solokarriär. John Lennon från The Beatles, Justin Timberlake från N’Sync, Robbie Williams från Take That och Beyonce från Destinys Child för att nämna några. Ett par år efter Idol gör Danny ett annorlunda drag genom att gå från soloartist till att bilda en grupp. Tillsammans med före detta Idol-deltagarna Erik Segerstedt och Mattias Andréasson bildar han E.M.D. Tre år följer med tre album. 2009 vinner gruppen sin första Grammis och samma år kommer de på tredje plats i Melodifestivalen. Det går snabbt uppåt för

E.M.D. men lågan brinner ut lika kvickt och glädjen försvinner. De hamnar i ett pojkbandsfack trots individernas enskilda musikalitet och det finns en besvikelse över att de blir en kommersiell produkt. Danny har en något överambitiös sida och känner att han trycker på alla sina idéer på bandmedlemmarna som är mer nöjda med hur det är. Men inte Danny, han vill skapa något nytt, något större. – Vi har olika musikaliska bakgrunder och delade inte samma vision för bandet. Jag var extremt driven och ville inte sitta still. Jag ville göra en Justin Timberlake-resa. – Min vision driver mig i allt jag gör, säger Danny. Gruppen väljer att pausa 2010 även om vänskapsrelationen består. Sedan dess har vi sett E.M.D. återuppstå tillfälligt i tvprogrammet Så Mycket Bättre med deras tolkning av en annan grupps populära låt ”Hon är min” av GES (Glenmarck, Eriksson, Strömstedt). En tolkning som GES nu använder i sin egen show för tillfället. Danny blir återigen soloartist och släpper låtar på engelska bland annat ”In Your Eyes”. Han deltar i Melodifestivalen med ”In the Club” 2011, som han skrivit tillsammans med Figge Boström och Peter Boström. Låten tar sig direkt till final och i en jämn duell faller han på målsnåret mot Eric Saade. Året därpå är Danny revanschsugen och sätter upp ett


45

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


”MÅNGA INKLUSIVE JAG SJÄLV HAR

UNDERSKATTAT DANNYS BEGÅVNING. NUFÖRTIDEN KAN JAG SAKNA DEN TYPEN AV ARTISTER I MELODIFESTIVALEN SOM GER ABSOLUT ALLT.” MARKUS LARSSON, MUSIKJOURNALIST AFTONBLADET.

46

ambitiöst dansnummer till sin låt ”Amazing” 2012. Målet är att vinna, det är inget snack om saken. Han går återigen direkt till final och ställs mot publikfavoriten Loreen. Låten Euphoria har spelats in som demo av flera olika artister innan den till slut landar hos Loreen och man gör om låten så att den passar just henne. Numret fastnar direkt från första öppningstonerna, till dansen och Loreens röst. Hon vinner inte bara svenska folkets hjärtan, hon tar hem hela Eurovision Song Contest. Lärdomen från 2012 blir att han inte har gjort det bästa intrycket i media som ”runner up”. Danny känner att han är en dålig förlorare som lägger alldeles för mycket kraft på att vinna för vinnandets skull, att ”förstaplatsen den här gången skulle vara hans”. Det tar över allt. Så till den grad att han tappar bort vad han egentligen vill på lång sikt och det ger en ordentlig knäpp på näsan som Danny beskriver det. Han stänger in sig i lägenheten i ett par veckor. Han kan inte heller skylla på andra varför det gick som det gick, det stora egot får sig en törn när han inser att han inte är bäst på allt. Det är nu som han lär sig att börja tygla det, den personliga utvecklingen kan börja. Danny får också en ny kraft att ta reda på vad nästa steg i livet ska bli; att försöka slå i USA, erövra världen som latinsk artist och skriva på ett kontrakt för ett stort skivbolag. Drömmarna är stora. Men innan han beger sig över Atlanten inser Danny att han lämnat en ganska ”oskön bild” av sig själv i Sverige och han får chansen att återvända som programledare för Melodifestivalen 2013. Nu kan han visa vem han är, slippa tävla och underhålla den svenska publiken. Och underhålla, det kan han. Danny får beröm för sin insats om programledare och han visar vilka egenskaper han besitter som entertainer. Det sår ett frö i det som ska växa fram några år senare när han får sin egen show, som bär hans namn.

NÄR DANNY GRÄVER GULD I USA

Några år före Melodifestivalen lär Danny känna entreprenören Pierre Garami som jobbar åt Petter Stordalen med Clarion Hotel. Danny söker en person till sitt managementteam och Pierre funderar på att byta spår i sin egen karriär när de möts backstage. Pierre pratar nästan öronen av Danny och efter några samtal slutar det med att Pierre blir en del av teamet. ”Snackpåsen Pierre”, som Danny hjärtligt kallar honom, tror stenhårt på Danny och släpper allt annat för att satsa på hans utlandslansering. – Vi drar direkt till USA, jag åker iväg i ren ilska. Nu jäklar liksom, säger Danny. Danny och Pierre har möten och plöjer igenom hela Los Angeles och Miami, till slut vet alla skivbolag att svenskarna är på plats. De vänder upp och ner på varenda sten. Pierre skapar möjligheter hela tiden. Från att ha jobbat med hotell sitter han nu i möten varje dag med skivbolagsfolk och lägger över ett år på att få till ett kontrakt för Danny. – Pierre är en sån slipad säljare, han kastar ur sig lite spanska ord som han snappat upp där borta och ”snicksnackar” in sig. Han berättar för alla att ”Amigos, ni måste lyssna på den här killen. Han kommer bli stor, jag lovar”, haha. – Det var en sån rolig resa, vi blev ett entourage. Bara han och jag, skrattar Danny. Till slut lyckas Pierre få till ett avtal med Universal Music och det är worldwide, det som killarna har kämpat för länge. Danny behöver bara se igenom kontraktet och återkomma, så är allt klart. Men under de två åren i USA växer något inom honom och han känner att det här är inte egentligen vad han vill. Danny drar ner på tempot och ställer in sessions. Han vill inte skriva på spanska längre. Istället dyker det upp svenska texter i hans huvud när han väl finner inspiration. Bland annat låten ”Brinner i bröstet” börjar här ta sin form och fler låtar - på svenska - är det han spelar upp för sitt

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


DANNY

” DANNY KOMMER BLI DEN MEST KOMPLETTA SHOWARTISTEN SOM VI HAR HAFT.” CHRISTER BJÖRKMAN, FESTIVALGENERAL.

SAUCEDO


team. Från att ha delat samma dröm springer nu killarna i entouraget åt helt olika håll. Kontraktet med Universal? Det återkommer Danny aldrig med. Pierre åker hem till Sverige. Drömmen är över. – Jag kände mig som en svikare, säger Danny. Men jag kunde inte göra det här och vara lycklig. Jag ville hem. Till Nytorget, till min familj och mina vänner. EN KOMPLETT SHOWARTIST

48

När hans ekonomi tillåter går unge Danny på en del kurser på Danscenter på Åsögatan, men i övrigt är han en oskolad dansare. Något som är svårt att tro när Danny rör sig på scen eller spontant dansar. Det spontana dansandet händer mer än ett par gånger under vår fotografering i saluhallen och Danny skiner upp som en sol när vi spelar hans favoritmusik, han kan inte stå still. Vi klättrar bland annat upp på en hög stege till ett tak på en av butikerna i Östermalmshallen och där spelar jag ”Singin in the rain” för Danny som direkt börjar steppa som om han har övat in just dessa danssteg i en show. Det ser så enkelt ut, han bara sveper fram. Från en pelare på taket hänger han ut på sidan precis som i den klassiska filmscenen med Gene Kelly. – Jag är ganska självlärd, jag ser på mig själv i spegeln och jag är ju intresserad av anatomi och motorik. Viktförflyttning och att förstå hur jag använder min kropp för att uttrycka mig. Jag tror att om man är en sprallig person med mycket energi och gillar musik och det rör sig, då vill jag göra det. Jag såg upp till allt från Elvis till Little Richard, Fred Astaire, Michael Jackson. – Det är min danskoreograf sedan 8-9 år, Alexandro Duchénso, som har lagt grunden för mitt rörelsemönster idag och det är jag väldigt tacksam för. På en promenad på Högbergsgatan möter Danny producenten Mikael Gordon Solfors som säger ”vi måste ses”. Mikael Gordon Solfors med sina 30 år i nöjesbranschen och otaliga mängder lyckade krogshower på sin meritlista, har gått runt och närt på en dröm om att få göra en produktion med Danny. – Micke säger till mig ”jag ser dig på Hamburger Börs, du ska ta över där. Du är limmet över från den generationen som kör där nu och det nya som vi vill göra i framtiden”. – Och jag tänkte först, nej jag ska inte in på Hamburger Börs. Det är gammalt, glöm det. Producenten Solfors ger sig inte och ber Danny att lita på hans vision att förflytta gränser för vad svensk popkonst är. Han sår ett frö i Danny. Tre år senare möts de upp igen och börjar bygga den första showen. Med ett kreativt team, med olika moment, med mycket projektioner och ett helt nytt

tänk. Danny tar kontakt med koreografen Benke Rydman som blir peppad av att få jobba med en artist som Danny, som både vill och kan leverera den kreativa höjden han ser framför sig i koreografin. Benke och teamet vill göra något visuellt starkt och förvandla rummet till något som aldrig har setts tidigare, varken på Hamburger Börs eller i Sverige. De tar in en vägg, en roterande ”monstervägg” som väger 1400 kg och där Danny ska dansa medan den rör på sig. – Där tände jag till, på utmaningen, berättar Danny i musikdokumentären som tar avstamp i framgångsrika showen NU!. Det är inte bara sången och dansen som är Dannys ess i rock-

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


ärmen, han spelar dessutom gitarr och piano. Fiolen däremot har han lagt på hyllan. På frågan om det finns något annat än musik som Danny hade ägnat sig åt, hur han tror att det hade gått så svarar han helt övertygad: – Jag vet att jag går in med hela min själ i det jag gör, så om jag hade satsat på till exempel fotboll istället så hade jag varit ”Danny Saucedo, fotbollsspelaren”. Det kan låta som att jag är självgod, men jag är så pass ambitiös och jag har en stark tilltro. Om jag går in helhjärtat i något så blir jag bra på det. Sån har jag alltid varit. Det är just med den inställningen Danny har tagit sig an

DANNY SAUCEDO


50

DANNY de egna krogshowerna som fått idel beröm och anses hålla internationell klass. Nästa show är inget undantag. Vi har lämnat saluhallen och står nu på taket på Cirkus med spektakulär utsikt över Stockholm. Trots en grå himmel är det något magiskt med att se takåsarna, Skansen och Djurgården. Det är hit folk ska vallfärdas i helst ett år när Danny sätter upp sin framgångsrika show i en ny, spektakulär paketering! Vi följer med honom bakom scen där han stuffar runt bland scendeko-

ren, pratar med personalen och känner sig redan som hemma. – Det ska bli så kul att sätta upp showen på Cirkus, det är lite ”finrummet”. Globen är ju Globen där jag fått chansen att uppträda, men Cirkus är anrikt. Det är mycket bättre ljud och jag kommer publiken närmare. Danny är stjärnan i krogshowen, men han har flera stjärnor med sig på scenen. Bland annat dansarna. Till nya showen på Cirkus är det samma team i grunden med ett par tillskott. Danny är med på auditions och beskriver med värme hur han

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


På scen får du använda din röst till att sjunga. Om du får använda din röst till att påverka något, vad skulle det vara? – Då måste jag säga miljön. Miljön runtomkring oss är en effekt av hur vi mår och förstår vår omvärld. Vi måste förstå oss själva, förstå hur saker och ting påverkar varandra. Det är som dominobrickor. – Ta Östersjön till exempel, som är världens sjukaste hav. Fortsätter vi knuffa på de här brickorna, så kommer det få konsekvenser. Och vi måste angripa problemet tidigt, inte när skadan redan är skedd. Men börja med att se vad du själv kan göra. Titta inte på din grannes trädgård, utan sköt om ditt eget hus först. Om vi alla gör ett bra jobb, så kommer det bli en bättre dominoeffekt än vad vi har idag.

DET SKA BLI SÅ KUL ATT SÄTTA UPP SHOWEN PÅ CIRKUS, DÄR KOMMER JAG PUBLIKEN NÄRMARE.

gillar att vara delaktig i hela den processen. Han är ett med sina boys, de är som en person. Dansarna och Danny. – Utan grabbarna blir det ingen show, då skulle allting falla. De lyfter upp mig på ett otroligt fint sätt. I Dannys allra första krogshow är det ett segment som innehåller varken sång eller dans. Danny visar istället upp en matematisk kod, som kallas för Fibonacci-talserien. – Min relation med det övre matematiska universumet sohar skapat oss, det ville jag få in i min show. Där jag pratar om gud fast på ett vetenskapligt sätt. Fibonacci-talserien är enligt det mönstret som nästan allt i naturen är uppbyggt efter. När jag ser de här siffrorna känner jag en vördnad. För mig är det Guds fingeravtryck. För mig är det perfektion.

En annan av Dannys hjärtefrågor är hemlöshet. I en programserie får han tillsammans med sin grupp E.M.D. lära känna utsatta personer och ta del av deras historia. Något som berör Danny extra mycket. – Vi träffade Willy som hade rehabiliterats från både missbruk och tid i fängelse. Från alla samtal jag hade med honom skapade jag låten ”Så som i himmelen”. Den handlar om Willy. Om hans dåliga start i livet med missbrukande föräldrar, misshandel och om en person som upplevt sin omgivning som ett hot. Han gjorde fel val tidigt i livet, men personen jag nu pratade med var en svag och insiktsfull människa. En man som vill ta sig där ifrån. Och det väckte något i mig. Trots att min familj i perioder hade jätteont om pengar så har min mamma gett till hemlösa. Även om det bara var några mynt eller en extra frukt när vi handlade. Hon har alltid visat stor empati och det har stannat kvar hos mig och min bror. När jag märker att jag som artist har en plattform där jag kan påverka, då vill jag göra det jag kan för att dra mitt strå till stacken och stötta dessa organisationer. – Tyvärr är hemlöshet inte en hjärtefråga för alla. Vissa anser att dessa personer får skylla sig själva att de hamnat där, men så ser inte jag på det. Problematiken är dessutom inte att bara stabilisera deras situation som hemlösa genom att ge tak över huvudet. Vi måste stoppa kriminaliteten och hemlösheten i ett tidigare skede, genom att bland annat ge mer resurser till skola och omsorg. Visst är det bra att ge medicin till sjuka, men om vi vill lösa saker på lång sikt måste man vi gå till roten av problemet. Danny förklarar att om han ändå står i strålkastarljuset vill han använda det på ett positivt sätt och bidra. – Jag vill egentligen bara få folk att må bättre. Om det sedan är via bra låtar, en bra show eller att de kanske lyssnar på vad jag säger. De får välja något utav det. Men jag vill bara påverka åt ett bättre håll. Jag tror att Dannys mamma säger det allra bäst: vem kan komma undan en sådan levande människa som uttrycker sig så, ingen kommer undan.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

51


SAUCEDO NÅGRA SNABBA När jag var liten ville jag bli: präst, clown eller marinbiolog. Mitt mest utmärkande drag: tänkande och generös. Hur en vän skulle beskriva mig med tre ord: galen, våghalsig, glimten i ögat. Min största svaghet: tidsoptimist.

Om jag inte var artist: hade jag designat, ritat eller skapat i någon form. Min största personliga utveckling: att jag har större självdistans. Det är det bästa med att åldras och att jag faktiskt investerat tid i att utvecklas.

En talang jag skulle vilja ha: onaturligt akrobatisk.

Ung talang som jag beundrar mycket: Benjamin Ingrosso, jag ser fram emot vad han ska ta sig för i livet.

Vad många inte vet om mig: mitt naturvetenskapliga intresse, hur saker hänger ihop.

Hur är du som bror: lyssnande, problemlösare och hjälpsam.

Min största extravagans: Mat. Och prylar till studion. Detta gör jag när ingen tittar: mediterar. Fritidsintressen: på landet har jag mitt snickeri och när jag tröttnat på allt trä så leker jag med leran som jag köpt. Jag har måleriet också och sedan tar jag hand om trädgården. Det passar mitt korta ”attention span”. När något slutar vara roligt, byter jag snabbt till något annat bara. Jag skulle vilja lära mig: mer om världen och mig själv, få tid att resa mer. Vem som betytt mest i min karriär: min manager Tomas. Han har varit min stöttepelare och låtit mig fatta både rätt och fel beslut, testa mina vingar. Min förebild: den holländska världsrekordhållaren Wim Hof, som jag dessutom träffat. (Hof har bevisat att han kan kontrollera sin egen kropps termostat genom andningsövningar samt mental fokusering. Även kallad Iceman Hof. reds.anm.) Mina största musikaliska influenser: Chet Baker, Earth Wind & Fire, Michael Jackson, Brian McKnight, Timberlake, George Michael. Min svenska idol: Ola Håkansson. Han har varit artist, skådespelare, förlagschef och manager. Han har gjort hela resan och det är någonstans där jag ser mig själv hamna. Svensk artist jag vill jobba med: Tingsek, han är en underskattad artist. Albin Lee Meldau, han låter lite som Cornelis. Chris Kläfford, har också en fantastisk röst och jazzsångerskan Amanda Ginsburg, hon har en delikat jazzröst och intressant finurlighet i hur hon avslutar sina fraser. Jag har gjort en lista över folk och röster jag skulle vilja jobba med och helst i en annan genre, det är roligare om det är oväntade kombinationer.

NNY

Hur är du som son: vill imponera (på pappa) och kärleksfull. Hur är du som vän: inkännande, lyssnande och jag älskar att lyfta folk. Hjälpa dem att se sina styrkor istället för sina tillkortakommande. Hur är du som artist: Sveriges bästa, haha. Underhållande och väldigt allround. Är inte bäst på en sak, men jäkligt bra på mycket. Att skriva låtar på svenska eller engelska: jag skrev en del poesi som tonåring, på mitt eget sätt. Men mina första låtar blev på engelska, då kunde jag gömma mig bakom språket och slippa lämna ut för mycket av mig själv. Nu är jag säker nog att uttrycka mig på svenska, det blir mer naket och äkta i mina texter. Om jag fick möta mig själv som ung: Skulle jag ge mig själv rådet att ta det lugnt. Och älska mig själv. När jag blundar och tänker på en lycklig plats: då ser jag mitt landställe en kväll när solen är på väg ner, katterna stryker omkring och det strömmar lite musik av Monica Zetterlund. En superkraft jag skulle vilja ha: Att flyga. Vilken frihet. Klä sig varmt och bara flyga iväg. Ett favorituttryck eller motto: Leta efter lyckan i livet. Framtidsdrömmar: ur ett egoistiskt perspektiv, vill jag känna på utmaningen att spela in film. Göra roller som är så långt ifrån mig själv som möjligt. Sedan att få en stor familj och ha en fin balans i livet. Välgörenhetsorganisationer jag stöttar: WWF och MinStoraDag. Det ger mig ett större syfte i livet än egoboostarna att stå på scen.


Lagom Design | www.lagomarbast.se

LU NDSBERGS SKOL A, EN IN V E STER ING FÖR FR A MT IDEN På Lundsbergs skola får du en utbildning i perfekt balans

Tillsammans med ett akademiskt fokus, lärarledd läxhjälp,

med studier från årskurs 9 fram till gymnasieexamen.

trygghet, en ömsesidig respekt och tolerans. Allt detta

Här får elever från hela världen en utbildning och

tillsammans med en rik och varierad fritid får du de bästa

boende i fullkomlig harmoni. Lundsbergs skola fokuserar

förutsättningarna för ditt kommande liv. På Lundsberg

bortom bra betyg och meritvärde för att erbjuda eleverna

lägger du inte bara grunden för dina framtida val. Du

kvalificerade intellektuella utmaningar. Detta görs med

bygger även livslånga relationer.

välutbildade lärare som är dokumenterat skickliga i sin yrkesutövning.

Välkommen till framtiden, Lundsbergs skola

www.lundsbergsskola.se Lundsbergs.skola.grundad.1896 lundsbergsinternatskola


Q&A med chefredaktör Lina Bielsten Lina Bielsten är projektledare för Östermalms Saluhall och chefredaktör för magasinet. Här svarar hon på några av de vanligaste frågorna och berättar om hur du kan hålla dig uppdaterad om saluhallen

AV: Redaktionen FOTO: Karina Ljungdahl

54

Hur går ett företag tillväga som vill bedriva verksamhet i Östermalms Saluhall? – I dagsläget finns inga lokaler för uthyrning. Handlare som är intresserade att driva en egen butik/restaurang i saluhallen kan höra av sig till ansvarig förvaltare på Fastighetskontoret, Per Johansson. Ni når honom på per.johansson@ stockholm.se.

däremot arrangerat mindre aktiviteter där delar av saluhallen reserverats och detta bokas med respektive butik/restaurang. Gällande att boka saluhallen som helhet är det endast söndagar som butikerna har stängt, däremot har restaurangen på Beirut Café öppet på söndagskvällarna så hallen är aldrig helt tom. Skicka gärna ett mail till oss om ni har frågor gällande just event så tar vi det vidare därifrån.

Om vi vill sälja våra produkter i en av saluhallens butiker? – Varje handlare sköter sina egna inköp. Föreningen har ingen central upphandling av leverantörer när det gäller mat och dryck. Enklast är att kontakta respektive handlare och presentera era produkter eller tjänster.

Finns ett gemensamt presentkort för saluhallen? – Absolut, Östermalms Saluhalls presentkort är en uppskattad gåva till livsnjutare som vill nyttja flera av hallens butiker och restauranger. Presentkortet laddas med valfritt belopp. Det kan även paketeras i ett matchande konvolut, så att ni får en fin present att ge bort. Konvolutet kan hämtas ut mot uppvisande av kvitto i butiken hos Arla Unika, till vänster efter stora entrén. – Just nu är det inte möjligt att köpa vårt presentkort online, men förhoppningsvis inom en snar framtid. Företag som önskar köpa en större mängd presentkort för att ge bort till anställda, hör av er så hjälper vi till.

Krävs tillstånd för att fotografera och filma i Östermalms Saluhall? – Om ni vill fotografera och filma i saluhallen för privat bruk behöver ni inte söka tillstånd, så länge det inte påverkar eller stör den dagliga verksamheten. Gäller det kommersiella produktioner – film, foto, reklamfilm och programproduktioner – kontaktar ni oss för tillstånd och boka tid för besök. Det gör man enklast genom att skicka ett mail till hallens ordförande, ulf@lisagruppen.se. Går det att ordna event och privata fester i saluhallen? – Våra restauranger har kvällsöppet, något som efterfrågats av våra kunder och besökare. Lika glädjande som det är att ha en levande saluhall även kvällstid så försvårar detta just möjligheten att hyra hela byggnaden måndag–lördag. Vi har

Har saluhallen något nyhetsbrev som jag kan prenumerera på? – Det är många av våra kunder som har efterfrågat ett gemensamt nyhetsbrev och även en kundklubb för hallen, så det är något vi kommer att se över. På grund av pandemin har vissa marknadsföringsåtgärder pausats och vi ser fram emot att kunna återuppta arbetet 2022. Under tiden får ni gärna följa saluhallen i sociala medier, på Facebook och Instagram. På saluhallens webbplats finns alltid hallens aktuella öppettider och kontaktuppgifter till handlarna.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Om ni vill veta mer om hallens historia och höra roliga ”inside stories” om kända stamgäster som inte går att läsa någon annanstans är våra privata visningar något för er.

Hur ofta kommer Östermalms Saluhall Magasin ut? – Vi ger ut magasinet två gånger per år och det är gratis när ni hämtar det i våra entréställ i saluhallen. Det går även att få magasinet hemskickat om man inte har vägarna förbi och vill få ett exemplar innan det tar slut. Vid hemleverans debiteras porto och administrationsavgift i förskott och beställning skickas i så fall till redaktionen. Magasinet trycks i begränsad upplaga och man kan även bläddra i alla nummer på ostermamshallen.se. Dessutom har vi smyglanserat en ny digital plattform på saluhallenmagasin.se. Sajten är under uppbyggnad och blir mer mobilvänlig. Vad händer med Östermalmstorg nu när den tillfälliga saluhallen är borta? – Torget har fått en temporär återställning sedan oktober 2021. Stockholms stad arbetar med att ta fram ett förslag på en ny framtida gestaltning för Östermalmstorg. Bland annat utreds ett medborgarförslag som inkommit. Ett alternativt förslag är i skrivande stund också med i processen efter att Skönhetsrådet inlämnat en protest mot det första förslaget där en fontän ligger placerad i mitten av torget. När Stockholms stad har fattat beslut om vilket förslag man väljer att jobba vidare med så kan en mer detaljerad tidplan för alla arbeten presenteras. Stadens målsättning är ett fint gestaltat torg, som också ska vara tryggt och tillgängligt. Innan dess kommer Region Stockholm renovera tunnelbanans tätskikt som utgör taket för tunnelbanans biljetthall under torget. Arrangerar ni guidade turer i Östermalmshallen? – Vi har inga fasta tider för guidade visningar av saluhallen, men det går att boka en personlig tur som vi skräddarsyr efter behov. Önskas provsmakning i butikerna är det möjligt att inkludera eller en presentpåse efter visningen. Det blir en personlig och initierad tur i anrika Östermalms Saluhall, där ni lär er mer om dess innehållsrika historia, de enskilda handlarnas specialiteter och får en unik inblick bakom kulisserna. Tips för att hålla er à jour om Östermalms Saluhall: WEBBPLATS: www.ostermalmshallen.se FACEBOOK: www.facebook.com/ostermalmshallen INSTAGRAM: www.instagram.com/ostermalmshallen

S A L U H A L L E N M AG A S I N

55

BOKA GUIDAD VISNING AV ÖSTERMALMSHALLEN Både privatpersoner och företag har möjlighet att boka guidade visningar av Östermalmshallen, ledda av saluhallsmagasinets chefredaktör. Lina Bielsten har arbetat som projektledare med Östermalms Saluhall i elva år och förmedlar på sitt personliga vis kunskap om saluhallens långa historia kryddad med roliga anekdoter från dem som varit med. Det går även att lägga till smakprover från de olika butikerna eller en presentpåse till deltagarna efter visningen. Visningar kan hållas på svenska och engelska. Skicka ett mail med önskemål så skräddarsyr vi tillsammans er alldeles egna aktivitet. Rekommenderat antal är 15 personer för att hålla en fortsatt försiktighet i grupper. Förfrågningar om visningar och event i saluhallen: lina@bielstencompany.se

N o 2 2021


Jag brinner verkligen för att bygga bolag, och lika mycket för att ge tillbaka. Vi är dåliga på det i Sverige, och USA är ett förebildsland här.

56

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Gunilla von Platen

– matglad entreprenör, filantrop och programledare I bokförlaget Bonniers presentation av hennes bok ”Draken i rummet” beskrivs affärskvinnan Gunilla von Platen som en av Sveriges mäktigaste drakar. Själv känner hon sig som en person som älskar att bygga bolag, att träffa nya entreprenörer och människor, att skapa möjligheter och att se att det mesta går om man bara vill. Hon säger att hon brinner för sina företag, investeringar och filantropiska projekt. Under första halvåret 2022 gör hon programledardebut i TV4:s svenska version av businessdokusåpan The Apprentice. Ett par scener är inspelade i Östermalmshallen AV: Claes Kanold FOTO: Åsa Tällgård

Berätta hur en genomsnittlig Gunilla von Platendag ser ut! – 3 till 4 dagar i veckan kör jag ett crossfitpass klockan 7 på morgonen. Därefter startar min arbetsdag, som oftast är fullbokad med olika möten. Alltifrån kunder till investerarmöten och möten kring mina ideella projekt. Ibland håller jag också föreläsningar i olika sammanhang. Bästa elevatorpitch du hört? – Den snabbaste investeringen jag gjort är i ett bolag som heter Einride, som tagit fram teknik för självkörande lastbilar med elbatteri. Linnea Kornehed, en av grundarna, ville ha en lunch med mig för att se om jag ville bli hennes mentor. Hon fångade mitt intresse direkt, så jag blev både mentor och investerare. Du är både entreprenör och filantrop, borde det finnas en mer naturlig koppling mellan entreprenörskap och filantropi? – Jag brinner verkligen för att bygga bolag, och lika mycket för att ge tillbaka. Vi är dåliga på det i Sverige, och USA är ett förebildsland här. För mig är det en självklarhet att ge tillbaka om man själv lyckats. Jag driver Stiftelsen 100% med Douglas Roos och Anna Qviberg där vi bland annat bygger barnhemmet Little Angel i Syrien. Sedan är jag ordförande för Pratham, som hjälpt drygt 2 miljoner fattiga barn till utbildning i Indien. Jag är också ambassadör för Mentor samt delaktig i Skriveriet, så för mig är det en självklar del av min vardag. Min mamma lärde mig tidigt när jag var liten och fick följa med till kyrkan att jag skulle lägga vår sista krona i kollekten för det fanns alltid de som hade det värre. Det sitter djupt rotat i mig. Gunilla anser att i princip alla i Sverige kan bidra. Till exempel med 100 kr i månaden eller hjälpa till med sin tid. – Jag stödjer organisationer som jag vet jobbar effektivt och

inte slösa bort givarnas pengar med stora overhead kostnader. Det stör mig enormt mycket att se hur stora välgörenhetsorganisationer slösar uppemot 50% av insamlat medel på annat än välgörande saker. Nu är du aktuell som programledare i svenska versionen av tv-programmet The Apprentice, som började spelas in i september! – Ja, det är fantastiskt kul. Du var visst lite tveksam till att tacka ja? – Efter förra sommaren när jag haft mitt senaste sommarprat i P1 samt gett ut min bok ”Draken i Rummet”, som jag skrev tillsammans med Malin Roos, kände jag att jag skulle fokusera mer på mina affärer, samt att jag verkligen inte ville ha en koppling till Donald Trump, som ju hade min roll i den amerikanska versionen av programmet. Men efter några månader insåg jag hur liten kopplingen var till Trump och hur viktigt det är att vi belyser det svenska entreprenörskapet för att visa hur viktiga entreprenörer är för Sveriges framtid. Ni har faktiskt varit i Östermalms Saluhall och spelat in några sekvenser i programserien, där deltagarna fick lösa några praktiska uppgifter – hur är din egen relation till Östermalmshallen? – Jag älskar hallen. Det är en ren njutning att gå här. Choklad handlar jag på Betsy Sandberg, och skaldjur på Lisa Elmqvist. Men Tysta Mari är nog ändå min favorit. Lagar du själv mat och vilken är då din paradrätt? – Jag står faktiskt för 90 % av maten hemma. Mitt problem är att jag inte vet vad lagom är och lagar därför alltid för mycket. Många av rätterna blir från den tradition jag är uppvuxen med. Favoriten är färska piroger med olika fyllningar, som köttfärs, lök och en hel del kryddor eller med fetaost, ajvar och färsk persilja. Det blir galet gott!

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

57


58

CARL


JAN LZON

avsett om det rör sig om passagerarmyllret på Arlanda flygplats, åskådarläktaren under tennisturneringen Stockholm Open eller gångarna i Östermalmshallen är Jan Carlzon – eller ”SAS-Janne” som han blev med hela svenska folket under sin tid som flygbolagets VD under 1980- och 90-talet – en person som åstadkommer ett igenkännande sus i leden där han uppenbarar sig. TEXT: Claes Kanold FOTO: Sam Britz och Cristian Wahlén

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

59


För saluhallens magasins lite yngre läsare kan det nog ändå vara på plats med en kort presentation. Född i Nyköping 25 juni 1941. Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm, under studietiden knäckte han extra som reseledare för dåvarande Vingresor. Avancerade till företagets VD, gick vidare till samma position på inrikesflygbolaget Linjeflyg och blev därefter koncernchef för SAS 1981–1993. Startade investmentbolaget Ledstiernan 1994. Haft ett flertal styrelseuppdrag både internationellt och svenskt, bland annat ordförande Svenska Tennisförbundet. Hans managementbok ”Riv Pyramiderna” som gavs ut 1985 blev en global bestseller och har till dags dato sålts i miljontals exemplar. Tidigare i år (våren 2021) utkom boken ”Se människan” som Carlzon passade på att skriva under pandemin. Några dagar har gått sedan Corona-restriktionerna släppte sitt sista försiktiga grepp om vårt land när vi ses över en lunch på ett fullbokat Lisa Elmqvist. Det första Jan gör är att förklara sin aningen dystra kostymering. Direkt efter vår intervju ska han vidare till den mångårige och högt uppskattade vännen journalisten Göran Zachrissons gravsättning, själva begravningen ägde rum för några veckor sedan. ”Vi lärde känna varandra under Vingresor-tiden, då vi reste runt i världen och inspekterade golfbanor, jag hade anlitat Göran som expert. Göran var en generös natur som hade den goda egenskapen att han gärna delade med sig av sina vänner och genom honom har jag lärt känna många fina människor. Nämn gärna det.” Sagt och gjort. Nu över till huvudpersonen i denna artikel, som beskriver sig själv så här: – Under arbetet med boken gick det upp för mig att jag kan beskriva mig som en av de första personerna i vårt land som fick fördelen av det folkhem som hade byggts under hela första delen av 1900-talet, och en av de sista som kommer att tacka för det som alla andra har sett det som självklarheter. Det innebar att man gick in i folkskolan, realskolan, gymnasiet och högskolan. I mitt fall gick jag hela vägen till topp Om jag varit född 1931 är jag inte alls säker på att den möjligheten funnits, hade jag varit född 1951 hade jag sett det som en fullständig naturlighet och inte vetat vad det kom ifrån. Så jag är ödmjuk och tacksam. Hur ser ditt liv ut just nu, en vanlig dag? – Jag brukar förklara att jag lägger ner hälften av min tid på min kropp och min själ och hälften på någon form av verksamhet, oavsett om det är styrelsearbete eller investeringar. Men det viktiga är att jag befinner mig i en situation där det både åldersmässigt och vad gäller hälsa krävs att jag är fysiskt aktiv och sköter om mig ganska väl. Du har åstadkommit mer än de allra flesta, kanske till och med varit med om att göra världen lite bättre. Vad är du mest stolt över om du tittar i backspegeln? – Jag drabbas nästan dagligen, flera gånger om dagen, av att möta människor som blir jätteglada när de ser mig och

Vi var några goda vänn Efteråt gick vi till Lisa och åt räkor och drack alla säger ”det var fantastiskt, det var de bästa åren i mitt liv när du var chef ”. Jag tror att jag som ledare i de tre företagen lyckades skapa en atmosfär, en motivation och en glädje som folk tar med sig. Du har varit väldigt inflytelserik i Sverige, på många olika sätt; hade vi haft ett annat statsskick i riket skulle du troligen haft en rejäl chans att bli president om du hade haft lust – ifall vi leker med tanken att du fått bestämma vad hade du då hittat på? – Först en ganska rolig historia: det här var 1969 och jag hade mitt andra år på Linjeflyg och blev vald till Årets Opinionsbildare, vi syntes ju verkligen överallt. Då var det så att man i Folkpartiet var, lite missnöjda med Ola Ullsten. Kvinnorna i Skåne, Småland och Västra Götaland började prata om att man borde kontakta Janne Carlzon. Då ringde telefon och någon ber att få bjuda mig på lunch på Bromma Flygstation. Jag går dit och tycker det ska bli spännande att se vad de har att komma med. Jag hinner inte ens sätta mig innan


ner som spelade tennis på förmiddagen. Elmqvist och satt vid det runda bordet vin, det blev en fin tradition. någon där i partiledningen inleder med att säga ”Vi ville bara att du skulle förstå att i Sverige finns det två olika karriärer; en näringslivskarriär och en politisk karriär, vi skulle uppskatta väldigt mycket om du höll dig till näringslivskarriären!” – Ska man styra en organisation eller ett land måste det finnas någon form av mål och vision som alla känner till. Som ”Det Svenska Folkhemmet”, det var en fantastisk vision som Hjalmar Branting, Per Albin Hansson och Tage Erlander bar fram. När Folkhemmet väl var byggt var ju visionen borta. Den mest intelligenta socialdemokrat jag stött på var Odd Engström, han led och sa många gånger att vi hade en vision vi lyckades genomföra, det värsta var att vi förlorade den. – Vi kan inte ha ett Europa där alla partier befinner sig i mittfåran för att fånga röster och det inte blir någon visionär långsiktig politik utan dagdrömmar och kortsiktiga beslut. Så jag hade sett till att skapa en vision och att ge människorna kunskap om det och ansvar att gå den vägen. ”Give me the freedom of a tight brief ” som reklamlegendaren David Ogilvy uttryckte det. Om du fick möjlighet att starta ett flygbolag i dag hur skulle det se ut? – Det här är intressant. Som lekman måste man förstå är att den mest kostnadseffektiva och intäktsskapande typen av flygverksamhet är att flyga från en punkt till en annan. Den som förstått det bäst är Ryan Air. Min vän Tony Ryan, som var med och grundade det bolaget, gav sig aldrig ut på några äventyr utan flög från punkt till punkt, alla människor skulle till samma ställe. Skulle jag av någon anledning gå in och starta flygbolag så skulle det också jobba så. Titta på Norweigans Bjørn Kjos. Han var duktig, men om man tittar tillbaka så ser man framtiden. Om Kjos hade tagit till sig vad som hände i USA där People Express Airlines började med att flyga inrikes och tjänade massor mer pengar, men sedan fick hybris och började flyga interkontinentalt vilket ledde till kollaps för dem, så hade Norweigan inte hamnat i det läge de är idag. Dessutom gjord han misstaget att som gammal pilot börja marknadsföra ett flygplan – Dreamline – och inte en flygresa. När Dreamlinen sedan fick problem fick Norweigan problem. Den enda gången ett flygplan varit en produkt att lyfta var Concorde. Har du något drömprojekt kvar som du skulle vilja genomföra? – Inget stort. Men jag är delägare och investerare i ett bolag

som driver trafikledning på flygplatser, 16 i Sverige. Det gör vi efter att regeringen konkurrensutsatte den verksamheten. Nu håller vi på att försöka komma in i Schweiz och i Nya Zeeland. Obemannad som sköts på distans? – Det kommer så småningom. Apropå obemannat; kommer vi att få uppleva passagerarflyg utan piloter – de behövs ju egentligen inte! Tror du folk vågar sätta sig i ett sådant? – Jag gick en gång ombord på ett Lufthansaflyg – en Boeing 747 – och när planet tog av så insåg jag att kapten var en kvinna, styrman en kvinna och pursern också en kvinna, då tänkte jag att det borde jag vetat från början, haha! Om jag sitter i ett flygplan och de säger att det inte finns några piloter då skulle jag gå av... Nu sitter vi istället i Östermalmshallen – vilken är din relation hit? – I många år var vi några goda vänner som spelade tennis borta på Tennisstadion mellan klockan 10 och 12. Efteråt gick vi till Lisa Elmqvist och satte oss vid det runda bordet och åt räkor och drack vin, det blev en tradition. Det är mitt främsta minne. Hur skulle du beskriva Hallen för någon som aldrig varit här förut? – Att du måste gå dit och känna känslan av att vara i en italiensk saluhall eller på en fransk matmarknad. Är du här ofta? – Normalt ungefär tre gånger i veckan. Den typiska Carlzon-rundan? –Jag kommer in från Humlegårdsgatan eftersom jag parkerat bilen där, och där finns några stånd, så går jag antingen hit till Lisas eller till Tysta Mari i andra ändan. Oftast för en social lunch med en eller flera vänner. Vad brukar stå på inköpslistan? – Fredagsskaldjuren! Hur står det till med dina matlagningstalanger? – De är nästan obefintliga tyvärr, men jag har en hustru och barn som är riktigt duktiga så det vore bara dumt. Jag brukar säga att de lagar maten och jag är diskmaskinist.


62

Handcrafted since 1849 Pol Roger Brut Réserve Art. nr: 7549 • 469 kr 750 ml • 12,5% alc/vol.

Viner med kvalitet, ursprung och personlighet

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem. S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


STARS DU NORD STJÄRNSPÄCKAD AFTON MED NORDISK TOUCH I HALLEN

Äntligen. Det första stora eventet i Östermalmshallen sedan ”ni-vet-vadrestriktionerna” släppte gick av stapeln den 25 oktober. Arrangör och värd var fine-dining-byrån Swede Event. Premiärkvällen för den tre dagar långa gastronomifestivalen Stars du Nord lockade drygt 300 personer till Hallen AV: Redaktionen FOTO: Sam Britz och Cristan Wahlén

Med ingredienser som ett dussin Michelinstjärne-begåvade kockar från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island, en förstklassig sommelier, en dessertdrottning, en välkomponerad konstellation nordiska dryckesleverantörer och ett digert utbud nordiska råvaror hade initiativtagarna Swede Event lyckats få det att vibrera av förväntan i drygt 300 matintresserade gästers smaklökar.

ledande inom hållbarhet. Visserligen var det nog inte det första man tänkte på när man tumlade runt bland delikatesserna som stod uppdukade på diskarna som B Andersson Fågel&Vilt, Lisa Elmqvist och Husmans Deli för kvällen låtit festarrangören disponera. Men när man smakat och dessutom fått recept och innehåll proffsigt beskrivet rådde ingen tvekan. Hållbart håller måttet.

Enligt förhandsinformationen är Stars du Nord-festivalens syfte att promota den nordiska matmodellen som världs-

Magasinets vimmelteam tog tillfället i akt att försöka fånga in feelingen hos några av kockarna, besökarna och arrangörerna:


STARS DU NORD

Vi har skyhöga förväntningar både på eventet i sig och på oss själva. Som alltid. Det ska bli intressant att se vad de andra länderna hittat på, jag har faktiskt ingen aning vad de kokat ihop. Ikväll representerar vi ju också vårt land, inte bara krogen. Tävling är det alltid, man vill ju slå sina grannar.” JACOB HOLMSTRÖM, TVÅSTJÄRNIGA RESTAURANG GASTROLOGIK, STOCKHOLM

64

Jag har redan fått uppleva Finlands stjärnkockars mat, en fantastisk fisk, och druckit det otroliga bubblet från Åre som är gjort av björksav. Har också hört att den norska rätten ska vara fantastisk den med. Jag älskar god mat! PERNILLA WAHLGREN, ARTIST

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


STARS DU NORD

Det ska bli härligt att få prova alla dessa otroligt duktiga kockars rätter! ALEXANDRA ZAZZI, KOCK

65

För oss är det viktigt att sätta Östermalms Saluhall på kartan igen när Sverige nu öppnat upp för fullt. Vi tyckte att det lät väldigt spännande att så många kockar från stjärnrestauranger skulle ges möjlighet att komma hit och få visa upp sig. Det är lite som att jämföra med 12 stycken hyllade rockstjärnor som annars sällan ger sig själva tid att i samlat forum göra ett exklusivt gig i annat land. ULF ELMQVIST, VD PÅ LISA ELMQVISTGRUPPEN OCH ORDFÖRANDE I ÖSTERMALMSHALLENS HANDLARFÖRENING

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


STARS DU NORD

STARS DU NORD

LÄNDERNA, MATRÄTTERNA & KOCKARNA NORGE: En flirt med Asien: Röding-fläder-löjrom. Christopher Davidsen, Speilsalen och Mikael Svensson, Kontrast FINLAND: Gös, sill och mandelpotatis. Eero Vottonen, Palace och Tommi Tuominen, Finnjävel

Jag ser fram emot allt. Att prova menyer från alla de här länderna och i den här vackra miljön LARS WALLIN, DESIGNER

SVERIGE: Skogsbuljong med chawanmushi och grillade vildäpplen, serverade med picklade kantareller. Anton Bjuhr och Jacob Holmström, Gastrologik, Johan Björkman och Jonas Larsson, Koka. DANMARK: Tartar av svensk fjällko med kallrökt öringrom. Nick Curtain, Alouette, Christoffer Norton och Morten Friedrich Rastad, Domestic ISLAND: Torkat renkött, haverrot och rostade enbär. Gunnar Karl Gíslason, Dill NORDISK DESSERT: Ingefära-bavaroise, äpplekompott och crumble med maltglass Tea Malmgren, DoMa. SOMMELIER: Ellen Franzén, Gastrologik.


CAVA E KO L O G I S K

Stars är en torr, ekologisk årgångscava. En riktig stjärna på vinhimlen!

BÄST I TEST VINBANKEN.SE

FYND

DINA VINER PRO #393

Recept & beställning

AFTONBLADET 15/10 2021

✔Ekologiskt ✔Veganvänligt ✔Hållbarhetscertifierat wineaffair.se

72601 Cava Stars Organic, Perelada. Mousserande vin från Spanien. 109 kr 750 ml. Alkoholhalt 11,5%

Barn som får alkohol hemma dricker sig berusade oftare än andra barn


68

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


ALEX ANDRA ZAZZI MATPERSON MED ELDIG PASSION AV: Claes Kanold

Hon brinner för mat. Att hon känns lika hemtam i TV-rutan, på Instagram, i radioapparaten, på tidningssidorna och på estraden som vid köksbänken har gjort henne till en av branschens allra starkast lysande personligheter. Att hennes namn dessutom hade passat minst lika bra på en filmstjärna eller popartist gör ju inte saken direkt sämre. Alexandra Zazzi vore en given kandidat till posten som Matminister ifall det hade funnits ett sådant departement.

Strax innan lunchrusningen bänkar vi oss i de bekväma loungefåtöljerna uppe på Tysta Maris nya balkong. När den flinke servitören kommer med vårt kaffe växlar Alexandra och han några ord. ”Vi har väl träffats förut. Säkert. Vi har nog jobbat ihop. Fast jag vet inte riktigt var”. Zazzi är tillbakaflyttad till Stockholm igen efter 26 år i Göteborg och säger att hon blir glatt överraskad över hur många människor från förr som fortfarande känner igen henne. Hur skulle du vilja presentera dig själv? – Oj. Svårt. Men jag tycker väl att jag jobbar på alla sätt

och vis med mat som paraply. Kock, pratar mat, lagar mat, är utan mat, pratar hälsofördelarna med det och nackdelarna. Mat är mitt yrke men även en stor passion privat. Mitt hjärta ligger förstås i det italienska köket med attityden att våga låta en råvara stå ensam på scen utan att alltid behöva förädla in absurdum. Har man en riktigt bra nyskördad kronärtskocka får den spela första fiol. Den inställningen genomsyrar min egen matfilosofi och samtidigt är jag vansinnigt förtjust i asiatisk eller mat från Mellanöstern – mat från världens alla hörn där man låter råvaran tala.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

69


Göteborg. Någon femte kokbok har det dock inte blivit under pandemin. – Jag har en som svävar i tankarna, men det är en svårflirtad marknad just nu. Jag tror mycket på hälsosam matlagning och vill att nästa bok ska innehålla 80 procent om vad man äter och resterande 20 procent ska vara busigt och glatt. En vacker dag ska jag se till att få den på print! För oss ordinära latmaskar inställer sig förstås frågan: var kommer ditt enorma driv ifrån? – Jag själv tycker att jag är lite lat, så när folk säger att jag gör så mycket tänker jag att det gör jag ju inte alls. Min passion är för att leva. Jag är en ganska optimistisk och glad själ som helst ser glaset halvfullt. Sedan har jag väldigt lätt att säga ja till det mesta och då händer det saker. Det är inte jag som behöver öppna några dörrar, de står öppna framför mig och jag gillar att kliva igenom dem. ”Då gör vi det här – hur svårt kan det vara”. Alexandra Zazzi blev känd för den stora allmänheten när hon 1998 som första kvinna vann Expedition Robinson. Sedan dess har hennes ansikte varit flitigt förekommande i televisionens olika kanaler. I vinter ser vi henne tillsammans med bland andra Maria Montazami, Thomas Wassberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström i den svenska upplagan av amerikanska dokusåpan ”The Island”. 70

– Till skillnad från Robinson var detta ingen tävling. Jag tycker att det är roligt att det skett en liten förändring i TV. Man ska inte hålla på att rösta ut folk längre utan det gäller att få alla att överleva och spegla det drama som då uppstår. Vi blir hårt utsatta, dumpas i ett träsk i princip i de kläder vi står. Med vatten för 24 timmar, tre machetes och tre knivar. Vi var där, på en öde ö utanför Panamas kust, i två veckor. – Jag upptäckte att jag var på min mammas gata. Så var det redan på Robinson, alla andra tyckte allt var så besvärligt, men inte jag. Jag har nog alltid varit en pojkflicka, som klättrat i berg, älskat havet, att simma. Innan Robinson hade jag rest mycket och bland annat jobbat som dykinstruktör. Det roliga med att göra ett program som The Island 23 år efter Robinson var att bevisa för mig själv att ”I still got it”. Jag är 55 år, folk börjar tala om för mig att då måste man börja lugna ner sig. Äsch... Jag insåg när jag kom dit att det är tvärtom. Nu har jag min nya tid. Mina barn är vuxna och helt plötsligt kan jag göra precis vad jag vill. Det är jätteroligt. Jag tänker inte alls sätta mig i någon soffa, det finns inte på kartan, säger hon. Vid sidan av TV-inspelningen har Alexandra haft en hyfsat fullbokad höst. Samma dag vi ses har hon besökt Radiohusets P4 Extra-studio, där hon är återkommande gäst varje vecka sedan nästan tio år. Just idag har hon pratat svamp med lika matentusiastiske programledaren Erik Blix. Hon har så gott det gått varit gästkock i olika sammanhang runt om i Sverige och nu börjar även bokningar för olika event ute i Europa droppa in, i takt med att restriktionerna lättar. I slutet av september deltog hon som moderator på Bokmässan i

Jag tror mycket på hälsosam matlagning och vill att nästa bok ska innehålla 80 procent om vad man äter och resterande 20 procent ska vara busigt och glatt.

Alexandra säger att hon är ganska närvarande och har koll: – Som det här med The Island, då tog jag tar reda på saker och förberedde mig, så jag var lugn i vad jag kunde. ”Vad är det viktigaste jag måste kunna i just det här projektet”. I The Island var det definitivt att göra upp eld. Så det var det jag lärde mig, sedan kom allt annat på vägen. Man behöver inte gå in i tusen detaljer som stör en i huvudet utan istället fokusera på det som är det viktigaste. Bär du på något drömprojekt du skulle vilja förverkliga? – Som många andra har jag insett hur förstörd vår miljö är. Jag är en vattenmänniska och blir därför så ledsen när jag ser vad som händer med våra hav. Jag håller på att nosa på möjligheter att hjälpa världen att bli lite bättre. Få bort plast från våra hav och det marina livet tillbaka. Vi får ju så mycket bra råvaror från havet. – Jag minns hur jag för 30 år sedan fiskade torsk i Östersjön och plockade upp torsk efter torsk. Idag hyr jag ett litet lantställe i Nynäshamnsområdet och kan slänga i drag efter drag – det händer ingenting... – Det finns många befintliga organisationer och duktiga aktörer idag där man kan göra skillnad. Jag känner inget behov av att vifta flagg utan går ofta själv och plockar skräp

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


längs med havet utan att lägga ut det på Instagram. Jag gör det för min egen själs ro. Jag vill göra skillnad som den lilla människa jag är, sedan förstår jag givetvis att det är bra om vi som är kända i allmänhetens ögon visar att vi gör något och kan inspirera andra. Som att man när man är ute med hunden tar med en soppåse och plocka upp det du ser. Du känns lika hemtam här i Östermalmshallen som i alla andra matsammanhang – hur är din relation hit? –Vi hade en gammal dam i familjen, som tyvärr gick bort strax innan pandemin, 101 år gammal. Hon och jag brukade gå på långlunch på Lisa Elmqvist. Hon skulle alltid ha vin, en helt ljuvlig människa. Tant Bitte. Vi åt alltid Dagens Fisk och efteråt brukade vi handla lite saker. Choklad, god ost och färdig mat, även till mig för jag tycker om att prova någon annans mat och bröd och kött. Vad jag gillar med att gå i Hallen är att jag som litet hushåll (eller som stort) väljer exakt hur många gram jag vill ha. Vilket gör att man får mindre svinn. Som 80 gr Kobebiff jag skär i tunna skivor och har som förrätt. Några trevliga minnen förutom långluncherna med tant Bitte? – På 80-talet jobbade jag på Martini och Valentino. (Legendariska vattenhål för den tidens snofsiga krog- och nattklubbsbesökare, reds anm.) Då hängde vi här mycket, också på Lisa. Speciellt när det var dags för kräftpremiär. Det var luncher som kunde bli väldigt blöta och pågå hela eftermiddagen. Det roligaste för mig som är tillbaka i Stockholm efter många års bortovaro är att det är som att jag kommit hem när jag går i Hallen och träffar gamla bekanta från den tiden. De är här och folk känner igen mig, vilket är helt fascinerande. Om du skulle beskriva Östermalmshallen för någon som aldrig varit här? – Kärleken till mat och de otroligt vackra färgerna. Displayen med all mat. Kunskapen som finns hos handlarna. Är man det minsta matintresserad ska man verkligen ta sig tid att prata med dem, de kan dela med sig av recept och småtips. De är väldigt generösa, man ska inte vara blyg. Något som jag

lärt mig med åren är att man KAN ställa frågor, man behöver inte alltid låtsas att man kan. Jag som kock kan definitivt inte allt om mat och helt plötsligt lär jag mig något nytt. Du reser mycket, brukar du passa på att besöka saluhallar när du är utomlands? – Jaaa. Jag reser ju för att ta mig till maten. Jag är ingen sån som gillar att shoppa utan tar mig gärna till mat- och fiskmarknaderna. De ovanliga restaurangerna. Små hål i väggen där det är lite ruffigt eller konstigt men så har de en rätt, en korv eller något de gör på sitt sätt. Det tycker jag är spännande. Alexandra pratar flytande italienska, bra engelska efter två år i New York, hyfsad skolfranska och klarar spanska, vilket gör att hon kan prata mat på flera språk. Men: – Framför allt tycker jag man kan komma väldigt långt bara genom att visa intresse för deras produkt, då brukar man hitta det språk man kan rycka till sig! Rangordna dina toppsaluhallar! – Det finns fler. Jag gillar den första Eataly som ju låg i Torino, där var jag för 10-15 år sedan. Det var en upplevelse, där hade de verkligen gått all in med det bästa Italien har att erbjuda både mat, öl, vin, bröd och allt. Där är snarlikt Östermalmshallen, det är ju en gammal saluhall de rustat upp och gjort hypermodern inuti med en gammaldags touch. Därefter tycker jag att vi tar Östermalmshallen, den är en symbol för det svenska köket och har varit det i många år. – Sedan har jag varit på matmarknaden i Bangkok, en magisk upplevelse i sig. Även i Gambia. Och vi får inte glömma kryddmarknaden i Istanbul – hur vacker är inte den! Jag vill egentligen inte rangordna utan tycker att om man kommer till en ny världsdel ska man söka upp de ställen där de själva producerar sin mat. Stanna upp i en butik i Italien där de tillverkar sin egen pasta eller i Kina och nudlar, med bara händerna. Det mest sensuella jag vet är när man ser någon baka bröd eller skära grönsaker på ett visst sätt. De kan ha gjort det flera tusen gånger och det kanske är det enda de kan, men det är så otroligt häftigt.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

71


72

Skanna QR-koden för att komma till revidermnordic.se/skinjourney

Skanna QR-koden för att komma till utvalda Skin Hero-produkter hos Kronans Apotek

Skanna QR-koden för att boka REVIDERM behandlingar hos Linné Hudklinik

Du hittar REVIDERM här: S A L U H A L L E N M AG A S I N

reviderm_nordic

REVIDERM Nordic

N o 2 2021

REVIDERM Nordics

revidermnordic.com


SMAKPROV PÅ ZAZZI Vilken annan kock skulle du ta med dig till en öde ö? – Danyel Couet, som jag redan haft chansen att vara med på The Island. Jag kände honom inte särskilt väl innan inspelningen. Det märktes snabbt att vi har samma attityd. Saker ska göras, punkt. Är man i ett restaurangkök måste man vara effektiv, det går inte skjuta på det. Det var så roligt med Danyel, från dag ett var vi synkade. Vattnet skulle kokas, elden hållas igång, det liksom bara skedde. Allt var så självklart mellan oss! Bästa kokboken? – Jag är kokboksfantast av rang. På mitt nattduksbord ligger en hög med nya kokböcker. För en nybörjare är ”Vår kokbok” – som fyller 70 år i år och som uppmärksammades på bokmässan i Göteborg, där jag var med och firade. Den är definitivt något man kan ge bort. Alla länder har ju sitt kök, jag har till exempel en underbar Taco-kokbok jag köpt i Mexico. Och en turkisk med alla meze. Jag kan inte välja, det finns för många! Smaksättare du inte kan vara utan? – Absolut salt och peppar och citron om man ska vara basic. Sedan givetvis parmesan, det finns alltid i mitt kylskåp. Lök av alla olika slag, jag är en stor lökfantast och kan ta mig hit till Östermalmshallen enbart för att få tag på Roscofflök, en av de godaste finns här hos grönsakshandlaren Lisbeth Janson. Schalottenlök då? – Ja. Om du inte har gratinerat den i ugnen så gör det: Köp bananschalotten, den är lite större. Dela på längden så den håller ihop ordentligt, sen strör du i lite blåmögelost, ströbröd och lite smör, baka av den i ugnen till den får lite färg. Den ska karamelliseras och bli mjuk inuti, 180 grader ungefär till den börjar grotta ihop sig så den blir så där söt och god och så har du sältan från osten. Jättegott. Köksredskap du inte kan vara utan? –Där är jag så traditionell att jag säger Kniven, vårt viktigaste redskap. Jag brukar säga: ge mig tre knivar: en liten skalkniv, en kockkniv och en sågtandad kniv så kan jag laga mat överallt! Dessutom är jag ju numera bra på att göra upp eld, haha. Mandolin är förresten ett verktyg vi kockar älskar. Visserligen skär vi av oss fingrarna med ojämna mellanrum, men ett liv utan mandolin i köket vore tråkigt. Råvara du gillar skarpt? –Auberginen är jag väldigt förtjust i. Jag skär tunna skivor, slänger in den på ugnsgallret på 200 grader så den börjar torka, vänder den på en gång så den börjar rostas lite i kanterna. Därefter vänder jag den i persilja, vitlök, olivolja, salt och peppar och sedan antingen äter den som den är eller lägger in den i gratäng.

Din bästa restaurangupplevelse någonsin? – Jag känner mig väldigt tacksam för jag har fått väldigt många sådana i livet. Men en av mina tidigaste Aha-upplevelser är första gången jag åt sushi i Monterey 1984! För mig en så otroligt ny smak. Det var första gången jag upplevde mötet mellan ris, rå fisk och ingefära och jag kommer ihåg hur det bara exploderade i munnen. Jag tycker dessutom att vi i Stockholm idag har fått många bra restauranger som tar ut svängarna, men ändå gör det med smårätter och ekonomi så det blir mer tillgängligt för alla. Vi har skapat många ställen där vem som helst har råd att gå och äta. Vad i italiensk matkultur skulle du vilja se mer av i den svenska och vice versa? – Det jag tycker är roligt är att när vi kom till Sverige 1977 från Italien visste svenskarna inte vad mat var. Man hade tappat det, glömt allt vad husmanskost gällde och det var liksom ravioli eller fiskbullar på burk och pulversoppa. Jag upplevde att det inte heller fanns några råvaror i butikerna. Vad jag tycker hänt i Sverige är att vi fått otroligt många duktiga amatörmatlagare som älskar god mat och anammat det italienska sättet att tänka. Det mår vi bra av. Jag tycker att också vi i Sverige ska lyfta fram det vi kan. Som vår fina ostkultur, det finns många små gårdsbutiker och mejerier som skapar magiska ostar. Och lammkulturen från Gotland som vi kan förstärka. Vi behöver tro på den lilla näringsidkaren som gör sin specialitet. Därför behövs det ställen som saluhallar där vi kan lyfta in ost, kött, grönsaker och bröd så också de får chansen att verka och går runt. Därför tycker jag att våra lite stelbenta regler för den lilla tillverkaren måste luckras upp. Livsmedelsverket måste kunna se att det är en sund verksamhet med bra hantering – ge dem chansen att växa och producera. Det där ser man tydligt kring Medelhavet, i länder som Grekland, Italien, Frankrike. Där ser man lite mellan fingrarna på den lille gårdstillverkaren. Även försäljningen måste stödjas. Folk blir inte sjukare för det! – Nä! Vad ser du mest fram emot 2022? – Likt många andra hoppas jag verkligen att Covid ska släppa sitt grepp om oss. Och att vi människor ska utnyttja den här lilla varningssignalen om vart världen är på väg och därför fatta bättre beslut. Kanske jobba mer mot kvalitet snarare än kvantitet. När det gäller allt. Från mobiltelefoner till mat. Att vi lärt oss något av denna knäpp på näsan. Vi är inte odödliga och vi kan göra så alla mår bra om vi väljer en lite rättare väg än hittills.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

73


RECEPT AV ALEXANDRA ZAZZI

74

PILGRIMSMUSSLA PÅ ÄPPLE- OCH ROTSELLERISALLAD AV ALEXANDRA ZAZZI | 6-8 PERSONER

DET HÄR BEHÖVER DU

TILLAGNING

1/4 Rotselleri (liten)

Skala rotselleri och skölj äpple.

1-2 gröna äpplen saften av 1-2 lime lite vatten 6-8 stjälkar färsk persilja eller koriander 8-10 medelstora pilgrimsmusslor 1-1,5 dl chilimajonnäs, köp färdig eller gör själv, hetta efter smak smaka av med salt och peppar

Tag helst en mandolin med strimlande verktyg alternativ ett zestjärn, (ett verktyg med 4-6 vassa små hål) och strimla ”typ spaghetti” av selleri och äpple. Det tar lite tid men blir väldigt gott och snyggt! Alternativt kan du riva med rivjärn eller skära tunt med vass kniv. Pressa lime och blanda samman med strimlade äpple och rotselleri, lägg ev till någon tsk vatten så att allt blir infuktat. Hacka örter och vänd i, salta och peppra. Grilla eller stek musslorna med lite olja eller smör på båda sidor i hög värme, salta & peppra och servera genast på toppen av salladen och chilimajonnäs som sista touch.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


P A R I C H A R L E S! Oförglömliga champagner från en av världens mest älskade champagnehus – Charles Heidsieck Brut Réserve – signaturvinet som alltid levererar. Tack vare hela 40% reservvin får den en generös och smakrik karaktär redan som ung. En gastronomisk champagne till hela måltiden.

Blanc de Blancs – 100% Chardonnay från utvalda cru i Côte des Blancs. 25% reservvin med viner upp till 20 år gamla, ger denna eleganta och mineralrika champagne en fantastisk nyansrikedom.

CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE MV

CHARLES HEIDSIECK BLANC DE BLANCS MV

ART NR 77522 ALK 12%

ART NR 92118 ALK 12%

469 K R

649 K R

LEVERERAS I PRESENTFÖRPACKNING

EXKLUSIV LANSERING 26 NOVEMBER

www.provinum.se

Tips och inspiration om hur du kombinerar vin och mat får du som medlem i www.gastronomiklubben.se


RECEPT AV ALEXANDRA ZAZZI

76

LAXTATAKI MED FORELLROM 4-8 PERSONER (FÖRRÄTT ELLER TILLTUGG)

DET HÄR BEHÖVER DU

TILLAGNING

2 msk paprikapulver

Dagen innan: Använd lax av hög kvalité eller som varit fryst minst 24 timmar. Skär i flera stavar, ca 4x4x10 cm Strö ut paprikapulver, salt och peppar på en tallrik. Vänd i laxen så att den blir kryddad runt om. Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek varje sida på laxen 10 sekunder. Slå in i plastfolie. Låt vila i kylskåp över natten.

salt och nymalen svartpeppar 2-3 msk forellrom eller annan god rom citron eller lime att stänka över Koriander eller dill att garnera med

Skär tunna skivor och lägg på förrättstallrik med en klick forellrom och en skärva lime eller citron och hackade örter. Servera gärna rostat bröd.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


RECEPT AV ALEXANDRA ZAZZI

RATATOUILLE I UGN 4 PERSONER DET HÄR BEHÖVER DU

3 vitlöksklyftor 0,5 dl olivolja 2 dl passerade tomater, alt. 3-5 tomater som börjar mjukna och måste ätas 1 ekologisk aubergine 1 gul lök 1 grön ekologisk zucchini 1 gul ekologisk zucchini (eller ytterligare en grön) 2 spetspaprikor, röda 3 tomater, gärna plommontomater 1 tsk rosmarin eller timjan efter smak och tycke 1-1,5 tsk oregano 0,5 citronsaft 1-2 tsk balsamvinäger 77

Eventuellt en skvätt buljong, gärna kycklingbuljong, men vill du att den skall vara vegetarisk, välj grönsaksbuljong TILLAGNING

FETAOSTKRÄM (KAN GÖRAS LÖS ELLER TJOCK, BEROENDE PÅ VAD DEN SKALL ANVÄNDAS TILL)

Du behöver: 100 g fetaost 2-3 soltorkade tomater 1 dl majonnäs, helst egenslagen 1 dl crème fraiche 0,5 tsk oregano Gör gärna så här: Mixa tomaterna till puré med stavmixer eller liknande, mixa sedan i fetaosten. Blanda med majonnäs och crème fraiche. Smaka av med oregano, salt och peppar. Gott som kräm i soppor då kan den vara lite tjockare, vill man göra den tunnare till dressing mm kan man vispa i lite vatten i slutet för att uppnå önskad konsistens.

Sätt ugnen på 200 grader. Hemligheten här är att grönsakerna är jämnstora, tag gärna mindre bitar av aubergine och lök så att de passar i storlek med zucchini. Det är lite pyssel men det blir väldigt gott. Skala och hacka vitlök och låt svettas tillsammans med olivolja, rosmarin och oregano i en panna utan att få för mycket färg. Häll i passerade tomater eller hackade färska tomater. Låt koka några minuter till det tjocknat och häll i en ugnsfastform, gärna rund, typ pajform. En skvätt kycklingbuljong i detta skede fördjupar smakerna. Smaka av med citron, balsamvinäger salt och peppar. Skiva zucchini och aubergine i tunna skivor. Lägg ut aubergine på ugnsgallret och rosta varje sida ca 5 minuter (tills det börjar få färg). Skala och skiva löken i tunna skivor, skär paprikan i jämnstora skivor/bitar. Skiva tomaterna i jämnstora skivor. Ställ nu upp de olika skivorna i formen, varva zucchini grön med aubergine, lök, tomat, paprika, zucchini gul. Lägg sida vid sida tills du fyllt formen, strö över salt och peppar och en skvätt olivolja. Ställ in i ugnen 35-40 minuter tills det saftat ihop. Tips vid servering: Klicka på fetaostkräm och brödkrutonger för textur. Servera varmt eller kallt till allt möjligt gott!

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


78

S A L U H A L L E N M AG A S I N S A L U H A L L E N M AG A S I N

N oo 2 2020 N 2 2021

Foto: Peter Knutson


BEHAGLIGE LASSE BERGHAGEN SLARVAR INTE MED ORDEN Som mellannamn skulle han kunnat heta ”Folkkär”. Hans fysionomi är en inventarie i Östermalms Saluhall i minst lika hög grad som hans visskatt och artisteri finns bevarad i generationer svenskars folksjäls utrymme för trivsel och glädje. Sent i höstas kom hans memoarer Hej Livet ut på bokförlaget Forum. AV: Claes Kanold

L

asse Berghagens förhållande till Östermalmshallen inleddes då han gjorde succé i Kar de Mumma-revyn på Folkan, teatern som låg snett över torget, där varuhuset Åhléns idag håller till. Det var på 1970-talet och Lasse har varit Hallen trogen ända sedan dess. Ursprungligen var det tänkt vi skulle ses och snacka vid något av hans vattenhål bland handlarna och serveringarna. Men då hade det förmodligen blivit ett evigt morsande och ordväxlande med förbipasserande vänner och bekanta så vi stack hem till den berghagenska våningen några rejäla promenadkliv härifrån istället. Där vankas kaffe och bullar och en soffa som Magasinets utsände är på vippen att drunkna i. Ding dong, är man nästan två meter lång så är man. Vi tar av oss vår kavaj, sparkar av oss båda skorna, spottar ut snuset och knäpper på vår diktafon.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

79


2021 års sista månader har för Lasse tett lite annorlunda än de brukar ett normalt år. Ingen turné inlagd. Inga scenjobb. Istället har han jobbat med finliret av memoarerna och haft fullt upp med att prata in ljudboksversionen av desamma. Berätta om hur och varför du skrivit dina memoarer! – Jag har fått förfrågan från fler förlag men tackat nej. Min hustru Eva har också varit på mig och tyckt att det är min skyldighet att berätta för barnbarnsbarn om mitt liv och vem jag var. Så i juli förra året började jag skriva. Väldigt tidigt kom Markus Birro in i bilden. Jag har aldrig haft någon relation till honom, men han skickade ett mail för några år sedan där det stod ”om du ska skriva dina memoarer någon gång vill jag gärna vara med”. Det där låg kvar i huvudet på mig så vi träffades och det var som hand i handske. Han har hittat saker jag själv inte tänkt på. Vi funkade väldigt bra ihop.

80

Texten på bokens närmare 300 sidor är en finstämd blandning av ett brett känsloregister. Ljust och mörkt, sött och salt. Som läsare kan man kanske bli förvånad över att en så omtyckt och älskad människa kan bära på en så förhållandevis stor portion sälta och mörker? – Jag är en durmoll-person. Men jag går inte runt och grubblar, utan mer grunnar. Det lät så vackert när min mamma uttryckt det så på sitt klingande dalmål. – Det har göra med mitt skrivande också, det har ju blivit rätt många låtar genom åren. – Att skriva och formulera mig med någon slags varsamhet har jag tyckt varit kul. Det är många långa nätter, många sena kvällar när ungarna somnat som jag suttit ensam. Lasse säger att han kan få en melodi i huvudet som inte släpper taget. Han kan sitta vid ett middagsbord och plötsligt börja slå takten med skeden i en kaffekopp. Det kan lika gärna vara en text. Man kan fråga sig om det är en melodi som svävar i himlen och vill ha en text eller om det är tvärtom. För Lasse betyder det skrivna mycket. Han tycker om ordet och försöker erinra sig en text där författaren och poeten Alf Henrikson beskriver dess vikt. Google hittade den åt oss:

”Ett ord en människa fäster sig vid Kan verka i oberäknelig tid Det kan framkalla glädje livet ut Det kan orsaka obehag till livets slut Ja, det påverkar livet på jorden Så slarva inte med orden!”

Du tillhör våra mest uppskattade artister och har blivit rikligt prisad – vilken av alla utmärkelser är du mest stolt över? – Det är svårt att säga. Cornelis-priset var roligt att få. Jag kände ju honom och vi umgicks. Jag beundrar hans alster och fascineras av att han som holländare kunde skriva så bra svenska. (Lasse erhöll Cornelis-stipendiet i augusti 2021. Priset, som utdelas till minne av trubaduren Cornelis Vreeswijk, instiftades 1988). Din position inom svenskt kulturliv är på många sätt unik och någon ny Lasse Berghagen lär vi aldrig få se – lyssnar du på svensk musik idag? Finns det någon artist du gillar? – Jag har varit dålig på att lyssna på musik, har ju alltid hållit på att jobba med mitt eget. Men jag tycker mycket om Plura, en jättego kille som sjunger på sitt eget underbara sätt. Petter är också kul. Av allt du åstadkommit – vad är du mest nöjd med? – En sång som jag är fascinerad över att den fått sådant fäste i Sverige är ”En kväll i juni”. Jag var inbjuden av Markoolio på Globen och när jag inledde de första textraderna lyfte sig taket. Hela publiken sjöng med, vilket fick mig att tänka på vad det egentligen var jag sjöng. Om jag får skryta lite tycker jag texten är en väldigt fin beskrivning av vad som händer med morfar och den här lilla flickan. Hur de dansar, hur hon ställer sig på hans fötter. Den scenen har utspelat sig på riktigt, direkt efteråt gick jag upp på vinden och skrev det som blev ”En kväll i juni”. Har du något drömprojekt kvar som du vill förverkliga? – Det är väl att skriva den ultimata låten. Jag har sånger som jag lyssnar på. Till exempel Beatles ”Yesterday”. Den är helt makalös. Har jag skrivit något som är i närheten av det, brukar jag undra... – Annars har jag inga direkta projekt, förutom en önskan att skriva en diktsamling till. Att jag får drivkraften att formulera så många dikter att det räcker till en samling. Den ska illustreras med några akvareller av Lars Lerin. Jag känner att vi är samma andas barn och jag gillar verkligen hans tavlor. Låt oss för en stund låtsas att vi sitter i Östermalmshallen, där ju du är så nära en inventarie man kan vara utan att vara gjord av trä, glas eller metall... Hur skulle du beskriva Hallen för någon som aldrig varit här förut? – Det är hjärtpunkten i Stockholm för mig. Alltid när jag går in här får jag ett leende på läpparna. Här finns allt. Något som jag hela tiden dras till. Att gå in och morsa på alla jag lärt känna där genom åren. Fikar, tar en öl. Bara tittar på folk.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


81

Minns du när du var här första gången? – Oj, det var när jag spelade i Kar de Mumma-revyn på Folkan. Då gick Hasse Ekman, Roffe Bengtsson och några andra ur ensemblen alltid hit och åt eller köpte räkor. Så började det. För mig blev det dock inte så många sena sittningar eftersom vi bodde ute i Tyresö på den tiden. Den typiska Berghagen-rundan? – Jag kommer oftast in från torget, går förbi ”Lasse Grönsak” (Lasse på J. E. Olsson och Söner, reds. anm.) och pratar lite med honom. Sedan ner till Lisa Elmqvist och köper med

mig någonting hem eller äter lunch där. Det brukar bli några fasta punkter jag stannar till vid. Av alla minnen genom åren – kan du dela med dig något särskilt härligt? – Jag var där med min kompis Nicko McBrain, trummisen i Iron Maiden. Han blev så oerhört förtjust. Nicko är en väldigt social människa och jag upplevde att han tyckte det var jättekul att sitta mitt i smeten och morsa på folk. Då kom Mikkey Dee, tidigare trummis i Motörhead, och slog sig ned med oss. Strax därpå ställde sig en kille framför Nicko,

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Mikkey och mig och sa: ”Rock´n roll, Rock´n roll och Lasse Berghagen. En ska bort” och så gick han. Utan att säga vem av oss han tyckte skulle bort. Fast man kan ju gissa... Hur ofta är du här? – Nästan varje dag faktiskt. Jag promenerar mycket på Östermalm och utan att ha någon speciell orsak eller mål slinker jag bara in.

Vad står på inköpslistan? – Jag brukar ha en liten papperslapp från Eva. Oftast räkor och en fiskbit, vi äter mest fisk. Och så handlar jag bröd. En räkmacka kommer man långt på. Hur står det till med dina matlagningstalanger? Vilken är din paradrätt? – Min matlagning får jag aldrig chansen att utveckla eftersom Eva är en suverän kocka. Men jag var ju ungkarl i tio år så såklart jag kan laga mat. Men jag har ingen sådan där experimentlust att fixa och trixa. Om Eva ”tagit ledigt” från köket, vad skulle du bjuda på? – Stekt fläsk med löksås, det är så himla gott.

82

OM LASSE BERGHAGEN Få artister i Sverige har en så gedigen bakgrund i underhållningsvärlden som Lasse Berghagen. Med en över femtio år lång karriär i ryggen är han en av våra mest älskade artister. Show, cabaret, teater, musikal, TV, radio och drygt 250 egna kompositioner vittnar om en ständigt flödande kreativitet. Innan de helt nyligen publicerade memoarerna Hej Livet har Lasse givit ut romanen Flakmopedisten, tre barnböcker med Filippa & Morfar med över 300 000 sålda exemplar, och en diktsamling. Hans psalm 875 i Nya Svenska Psalmboken är mycket omtyckt och sjungs av församlingar över hela landet. Som programledare för Allsång på Skansen var Lasse under många år en tittarfavorit. Programmet är en av SVT största framgångar med tiotusentals framför scen och en miljonpublik i tv, samt första säsongen av dundersuccén ”Så mycket bättre” på TV4.

OM BOKEN HEJA LIVET: Lasse Berghagen bjuder på sitt innehållsrika liv. Personligt och med stort hjärta berättar han tillsammans med författaren Marcus Birro om toppar och dalar och avgörande vändpunkter. Som när Cornelis Vreeswijk slängde Lasses gitarr i sjön – så att Lasse skulle kunna ”börja om” efter skilsmässan från Lill-Babs. Om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten Eva. Men också om stalkers, förtal och medias lögner.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Magnifique! Château Bouscassé är vinet för dig som älskar rött, matlagning och att imponera på dina gäster utan att det behöver kosta skjortan! Lägg etiketten på minnet, du hittar den i de flesta Systembutiker.

Svenska Dagbladet 2021-07-02

169 kr

WWW.VINUNIC.SE

Château Bouscassé Art: 2204. Alk. 13,5% vol.

Alain Brumont är en av Frankrikes bästa vinproducenter med hjärtat i Madiran!

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor


STEPHEN 84

”JAG ÄR VÄLDIGT MÅN OM ATT ALLA SKA KÄNNA SIG VÄLKOMNA OCH TRIVAS HÄR.” En svensk singer/songwriter, multiinstrumentalist, DJ och numera kreativt ansvarig för musiken och upplevelsen hos Östermalmshallens nya granne, Hotel Villa Dagmar. Vi tar passagen genom hallen och får en pratstund med Stephen Simmonds om yrkesstolthet, musikaliska influenser och att vara en ostnörd.

TEXT: Lina Bielsten

FOTO: Sean McLatchie Lewthwaite

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


85

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


O

m ni ännu inte har tittat in hos Villa Dagmar som ligger vägg i vägg med Östermalms Saluhall så kan det varmt rekommenderas. Inte enkom för att vi är grannar, även om undertecknad är extra förtjust över det. Det exklusiva boutiquehotellet har 70 rum, restaurang, orangeri, mötesrum, blomsterbutik, konceptbutik, retreat, gym och vinbar. Kronjuvelen är en vacker inglasad innergård med en atmosfär som för tankarna till Hôtel Costes i Paris eller en 5-stjärnig lounge i New York. Här finns en lyxig, modern och internationell känsla samtidigt som det är personligt. Sannolikt tack vare familjen Malmström, som har drivit hotell i fyra generationer och ligger bland annat bakom Hotel Diplomat. De har varit med hela vägen i skapandet av sin vision och dröm, tillsammans med Tengbom och arkitekt Per Öberg förstås. En del i det handplockade teamet är svenska artisten och DJ:n Stephen Simmonds. Vissa av er kanske redan haft nöjet att få uppleva Stephens fingertoppskänsla när det gäller att sätta den musikaliska tonen och identiteten på Hotel Diplomat på Strandvägen. Och numera kan ni även möta Stephen på andra sidan saluhallsväggen, ett hopp och ett skutt genom passagen, och en trappa ner hos Villa Dagmar. Här skapar han den pulserande atmosfären som genomsyrar grannhotellet Berätta kort för läsare som kanske inte känner till dig bakgrund, vem är Stephen Simmonds? – Jag var en artist, höll jag på att säga… jag ÄR ju en artist fortfarande. Kanske inte så superaktiv just nu. Jag började spela piano i väldigt ung ålder och på 90-talet skrev jag

musik och släppte skivor, bland annat en platta -97 som gick superbra här hemma i Sverige och fick mycket uppmärksamhet (Albumet Alone innehöll hitsingeln och den lokala musikprisbelönta ”Tears Never Dry”. reds.anm.). Sedan fick jag även chansen att släppa min musik i USA och Europa. På den tiden fokuserade jag helt på musiken. – I takt med att streaming blev allt mer populärt och att förutsättningarna inte var detsamma, började jag jobba mer som DJ och ta andra uppdrag. – Det resulterade i att jag 25 år senare blev kontaktad av Hotel Diplomat och fick frågan om jag ville ta hand om hotellens musikkoncept. Stephen Simmonds officiella titel är Director of Music & Experience. Den uttjatade beskrivningen ”Mood Manager” är han inte förtjust i alls, den är för tunn och säger ingenting. Ett tips är att inte kalla honom för det. – Om jag själv hade fått välja skulle det bli Creative Director, men den titeln var redan upptagen, skrattar Stephen. Jag tycker att jag har ett finger med i spelet när det gäller det kreativa, i alla fall det musikaliskt kreativa på hotellet. Hur ser en dag ut som ”Director of Music & Experience” och hur fria händer har du? – Det jag gör är att jag bokar DJ:s, sätter ihop de olika spellistorna vi har på hotellen, kommer på vilka artister jag gärna vill ska spela här live, vilken känsla jag önskar musikmässigt på hotellet, ser till att våra gäster trivs. Jag är också delaktig i Villa Dagmars instagramkonto, hyr och köper in ljud- och ljusteknik.


STEPHEN

87

– Visst får jag ibland slåss för mina idéer internt, men jag har ju fått behålla jobbet i två år så något gör jag nog rätt, haha. Nej, men skämt åsido så är jag väldigt envis med min vision och känslan som jag vill få till här. Vilka är dina inspirationskällor för att sätta det musikaliska konceptet på Villa Dagmar? – En av mina förebilder är Ingmari Pagenkemper och det hon gjorde med gamla Lydmar Hotel, när det låg vid Humlegården. Det var ett mäktigt ställe och jag älskar hur det kunde få vara så rörigt med både liveframträdanden och en reception för hotellet i samma rum. En gäst kunde checka in samtidigt

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


88

ODDBIRD SPUMANTE S A L U H A L L E N M AG A S I N

GRAPE

Glera

TERROIR Clay / Marl / Sandstone

AGING

12 months

ALCOHOL 0 . 0 %

N o 2 2021

REGION Treviso, Veneto, Italy

STORE

S ystem b o l a get


Allt från okända akter till etablerade artister ska känna att man vill spela live för att stämningen är så bra. som bandet soundcheckar och en DJ spelar i bakgrunden. En härlig internationell känsla. – Ingmari lyckades boka massor av häftiga akter som andra inte riktigt hade klarat av, för att hon brann så mycket för musiken. Artister och DJ:s som kom dit förstod det och älskade känslan där. Det gjorde att de ville spela på Lydmar även om större arenor kunde innebära ett högre gage, men man ville lira på Lydmar för det var ett coolt ställe. – Det är samma känsla jag önska skapa här, att allt från okända akter till etablerade artister ska känna att man vill spela live för att stämningen är så bra. Den lilla fördelen som jag kanske har som artist själv är väl att jag vet vad artister och musiker gillar, vad DJ:s tycker är viktigt. Plus att jag faktiskt är väldigt mån om att de ska känna sig välkomna, älska vibben och att de trivs här. Jag hoppas verkligen att det har smittat av sig. Nu har vi inte hållit på så länge just på Villa Dagmar eftersom vi öppnade i maj 2021, men det känns som att jag har etablerat den känslan jag är ute efter. Stephen började jobba på systerhotellet Hotel Diplomat för två år sedan, men han fick en speciell start. Musiksamarbetet hade varit igång i ett halvår när pandemin slog till, något som givetvis påverkade verksamheten med liveframträdanden och event. Det blev tuffa förutsättningar och Stephen fick dra sitt strå till stacken genom att planera en annan typ av evenemang. Istället för stående gäster och ett flöde genom lokalen blev det aktiviteter med bokade sittplatser i restaurangen och begränsat antal gäster, ett annat koncept än vad de hade tänkt från början. – Jag är ändå glad att ledningen vågade satsa på musiken och inte gav upp. Vi fick även hjälp av Stockholms stad kulturförvaltning med ”Musicology” som vi kallade dessa liveframträdanden där jag själv spelade och bjöd in gästartister som Lisa Nilsson, Danny Saucedo, Sarah Dawn Finer, Sabina Dumba, Molly Hammar, Bo Sundström, Tingsek. Vi fick till en bra blandning av artister och det blev en superskön, intim känsla på spelningarna som blev väldigt uppskattad.

På Hotel Diplomat är receptionen, baren och restaurangen i samma lokal vilket har försvårat möjligheten att separera delarna ljudmässigt. Men när det är liveframträdande i ljusgården hos Villa Dagmar påverkas inte övriga hotellet på samma sätt. Det är ljudisolerat upp till hotellrummen så musiken där nere stör inte någon som behöver sin skönhetssömn och restauranggästerna i rummet bredvid kan ljudmässigt skyddas bakom glasdörrarna kvällstid. När det kommer till diskjockandet är Stephen Simmonds självlärd. Han började spela med CD-skivor tidigt 2000-tal, hoppade in i en bar eller restaurang och gästspelade lite, mest som en kul grej. Men sedan utvecklades det vidare och han fick bättre och bättre respons på de gig som han gjorde. Han reste även runt i Sverige på stand-up turné som hus-DJ ihop med sin barndomsvän, komikern Måns Möller. Uppdragen blev allt fler, från företag och klubbar, och även utlandsgig i USA och privata tillställningar i Europa. När Stephen var Musical Director för ett stort tredagarsbröllop utomlands bokade han in den världskände artisten Wyclef Jean som gästartist. De lärde känna varandra under Mercedes vip-fest i Båstad på Swedish Open när Stephen höll i musiken den kvällen. – Man bygger ju på sig ett ganska stort bibliotek med tiden och precis när jag började DJ:a då spelade jag mycket hemma, testade, skapade listor och finslipade. Nuförtiden hinner jag

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

89


inte med det på samma sätt eftersom jag giggar hela tiden. Men jag tycker det är otroligt kul att spela hemma och leta musik, det gör jag. Och om du skulle beskriva själva musiken på Villa Dagmar för någon som inte varit där? – Dagtid skulle jag säga organisk och att musiken ska kännas ”live”, som om det vore ett band som spelar stämningsfullt i bakgrunden. På torsdagar-lördagar är det mer elektronisk musik kvällstid, men alltid själfull och organisk. – Inte EDM som Sverige kanske är mest känt för, utan mer afro-house, deep-disco, soulful house och mer internationell vibe. Det börjar komma mer och mer i Sverige. Jag vill ha mer känslan av Tulum eller en söndags beachclub på soho house i Malibou än en nattklubb i Stockholm. Det viktigaste för mig är att det känns genomtänkt och inte likt alla andra ställen. – Jag kan väl känna att vi ligger lite efter andra storstäder, som New York, Paris och London där man har en större nyfikenhet och letar efter nya influenser. Man spelar inte samma musik som alla gäster vill höra bara för att det är hett just nu. De som sköter musiken är kreatörer och det är inte gästerna som bestämmer vad som ska spelas, vilket tyvärr är mer vanligt i Stockholm. 90

Du menar när folk kommer fram och önskar låtar hela tiden? Det som alla DJ:s måste älska? – Utomlands skulle folk inte gå fram till en DJ och be dem spela en annan låt, det finns inte. Men här i Sverige är det inte samma status eller respekt för DJ-yrket. – När du kliver in på ett hotell och det spelas musik så är du ju inte på en hemmafest där du kan bestämma vad du vill höra... Vi som är anställda har lagt ner mängder av timmar, energi och erfarenhet på att ta fram känslan eller spellistan för kvällen. – Det är samma respekt som du har för en kock eller en sommelier, du bestämmer inte vad de ska laga och servera på restaurangen. Det finns en meny som de har skapat utifrån sin kunskap och hårda arbete. Vi vill gärna att gästerna ska ha den respekten för oss som är DJ:s och musikskapare. Du måste inte älska låtarna, men respekten kan man ha ändå. Så är det utomlands och jag önskar att det kunde vara likadant här hemma. Var hittar du musiken? – Överallt. På Bandcamp, Spotify, jag kollar på andra DJ:s som jag gillar och respekterar, snappar upp musik på andra hotell, fångar upp en låt när jag är utomlands kanske i en lobby i Kingston eller på en fest i L.A. Man plockar upp från

olika håll och kanter. Jag har lagt ner massor av timmar på att leta musik och finslipa mina listor som jag använder i mina DJ:set. Därför kan man ju bli lite paff när någon kommer och önskar en låt som ligger på topp 10 på en Spotifylista. Då vill man bara säga ”tack, jag vet att den spelas mest på Spotify just nu, men jag har valt att spela de HÄR låtarna ikväll av en anledning”… – Som DJ handlar det om hur du bygger upp ett set, från den första timmen att skapa en dynamik och en känsla tills det når en peak. Sedan lägga in några pärlor som ingen annan hade kommit på. Du vill skapa något unikt och sätta stämningen. – Frukostlistan på Villa Dagmar är jag stolt över, det är en blandning av James Blake, Serge Gainsbourg, Stevie Wonder, Bob Dylan med flera. Det är väldigt blandat men det finns ändå en röd tråd i allt man hör. Jag är inget stort fan av ställen som snöar in på en enda genre och spelar bara den typen av musik. Det tycker jag själv som lyssnare är tråkigt. Visst är det kul att höra ett par klassiker, men jag vill uppleva och upptäcka ny musik när jag är på andra platser.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


NÅGRA KORTA MED STEPHEN Det är dags att runda av intervjun och då måste vi givetvis passa på att fråga Södermalmskillen Stephen Simmonds om hans relation till Östermalm och saluhallen. – Jag är en inbiten Södergrabb, men jag vistas och arbetar på Östermalm. Nu är jag ju här varje dag. I saluhallen har jag hängt mycket på Beirut Café hos Elias och gänget. Men jag tycker om att botanisera runt överallt i Östermalmshallen och det är en fantastisk lokal. Här köper jag färska räkor, kött och ost. Jag är en riktig ostfantast. Egentligen är jag stort fan av alla som nördar ner sig i något, som är specialister och experter. Om det så är kaffe, ost, eller vad som helst. Det går rakt emot dagens trend med stormarknader där allt ser likadant ut, ska vara billigt och man tappar kvaliteten. – Jag vill få en historia bakom vinet jag dricker eller osten jag köper, det är något väldigt fint med det som Östermalmshallen bland annat står för. Du får det engagemanget när du går in till de olika handlarna och jag hoppas innerligt att den typen av rörelser får leva vidare. Vi behöver det. Jag vill i alla fall inte leva i en värld med bara stormarknader eller mataffärer online. De får också finnas, men inte bara det.

Musikaliska förebilder: Stevie Wonder, Bob Marley (min pappa är ju från Jamaica så det är mina rötter), Marvin Gaye och Earth Wind & Fire. Queen och Prince är också stora favoriter. När jag började skriva musik själv så blev jag influerad av andra genres, bland annat Radiohead. Drömsamarbete: En artist som jag ser upp till och gillar är James Blake, han är fantastisk. Jag älskar hans musik som har otroligt vackra melodier och ackord. Han har en unik röst och uttryck. Sedan skulle jag säga Thundercat och Anderson .Paak, som är soul och funk. Det hade varit kul att göra något med dem. Jag är även ett stort fan av Solange. Morgonmänniska eller nattuggla: både och, jag tar mina långa promenader tidigt varje morgon samtidigt som jag jobbar sena kvällar. Hänga i baren eller stå på dansgolvet: Dansgolvet Michael Jackson eller Prince: Prince USA eller Sverige: Det är ju jättesvårt, det blir nog ändå Sverige. Jag har ju haft chanser att flytta till USA och jag älskar mycket med det landet, men det får bli Sverige. Podd eller tv-program: Tv-program. Nej, förresten. Podd. Då är det fokus på röst och musik, där det visuella inte behöver spela in. Redaktionens tips: På www.hotelvilladagmar.com/kalender kan ni hitta kommande DJ- och livespelningar och event. När saluhallen är öppen kan ni gå genom passagen från Lisa Elmqvist till Villa Dagmar och övriga tider är det entré via Nybrogatan 25–27 som gäller.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

91


I SAMARBETE MED TOOGOODTOGO.SE

FÖRHINDRA ATT MATEN BLIR DÅLIG I FÖRTID Att veta vad du har, var du har det och hur du förvarar det – detta är det absolut smartaste sättet att minska matsvinnet från kylen.

92

FÖRVARA I RUMSTEMPERATUR Torrvaror och matkonserver har oftast förvaringsanvisningar på förpackningen, men så är det inte alltid med färskvaror – så här kommer några praktiska tips: • Bröd bör förvaras mörkt och torrt, helst i en lufttät påse eller låda. • Ägg bör förvaras i en lufttät låda på en hylla i kylen, inte i kylskåpsdörren. • Potatis förvaras bäst torrt och mörkt. • Livsmedel som ursprungligen kommer från tropiska och subtropiska områden, t.ex. tomater, meloner, aubergine, bananer och paprikor, bör förvaras i rumstemperatur. FÖRVARA I KYLEN Att hålla ordning i kylen kräver en insats då och då, men det gör samtidigt att inget missas eller glöms bort. • ‘Ät mig först”-märkning är ett effektivt sätt att organisera så att maten i din kyl äts när den behöver ätas. • Tillämpa först-in-först-ut-metoden genom att sätta nyare livsmedel längst bak i kylen och äldre livsmedel längst fram. • Försök att lämna så mycket utrymme att luften kan cirkulera itt mellan alla delar av kylskåpet. • Om kylskåpet börjar bli fullt, får du prioritera sådant s om behöver kylas av säkerhetsskäl. • Blanda inte frukt, grönsaker och kött för att förhindra korskontamination, dvs. att olika bakterier och allergener överförs.

Förläng matens livslängd genom att förstå hur kylskåpet är uppbyggt • Nedre hyllor: kött och fisk • Övre hyllor: överbliven mat, drycker och yoghurt • Lådor med låg fukthalt: gröna grönsaker, morötter • Lådor med hög fukthalt: frukt, kryddväxter, svamp • I dörren: smaksättare och såser FÖRVARA I FRYSEN Frys in överbliven mat och färskvaror som du vet att du inte kommer att äta de närmaste dagarna. Gör du detta före sista förbrukningsdag förlänger du matens hållbarhet, eftersom detta förhindrar mikroorganismer från att växa och dämpar enzymaktiviteten som får mat att bli dålig. • Sätt frysen på –18 °C • Dela upp maten i enkelportioner som kan tinas upp separat • Använd matlådor (helst i klarglas) för att vakuumför packa din mat • Märk lådorna med innehåll och datum då du lade in dem i frysen • Gör en lista över allt du har i frysen så att du inte glömmer bort den När du tinar upp maten måste du se till så att portionen eller matvaran är helt upptinad. Därefter behöver den ätas inom 24 timmar. Du kan tina upp maten på tre olika sätt: i mikrovåg, i kallt vatten eller i kylen. Kom ihåg att när maten är upptinad måste den tillagas direkt. Om du ändrar dig måste du tillaga den först innan du kan frysa in den. Källa: Natural Resources Defense Council och McGee on Food and Cooking: An Encyclopedia of Kitchen Science, History and Culture. Läs mer om hur du kan bidra till ett minskat matsvinn på www.toogoodtogo.se

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


hermanssonco.se

¡HOLA! FRÅN BARCELONA

EKOLOGISK

NYHET!

C A VA

99

MÉTODO TRADICIONAL ORGANIC BRUT

KRONOR

”Under mina år i Barcelona så förälskade jag mig i människorna, atmosfären, kulturen och de spanska smakupplevelserna. Jag är därför väldigt nöjd med att nu kunna lansera en egen Cava, 93

Den är varken för söt eller för torr och det gör att den passar till det mesta – både som sällskapsdryck och till en riktig festmåltid.”

SIGNED BY MÅNS ZELMERLÖW

H O L A M Z C AVA BY M Å N S Z E L M E R L Ö W | N R 5 0 2 6 0 | 75 0 M L | 1 1 , 5 % | 9 9 K R LÄS MER PÅ DRINKWISE.SE

*Klimatkompenserade transporter mellan producent och Systembolag i samarbete med Zeromission. Läs mer på hermanssonco.se/hallbarhet

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


EXKLUSIV INTERVJU

CHRISTOPHER ÅSTRÖM matekvilibrist med över en miljon följare på TikTok 94

TEXT: Claes Kanold FOTO: Sam Britz och Cristian Wahlén

Om man bara ska haka på ett enda TikTok-konto som har med matlagning att göra så vore det oklokt att välja något annat än svenske sociala media-fenomenet Christopher Åström. 1,2 miljoner följare kan inte ha fel. Det är som att ha 25 utsålda Friends Arena hängande över axeln när man står i köket. Hans enminutersvideos har totalt strax under 200 miljoner visningar. Inte illa av en 26-årig före detta hockeyspelare från Täby som häromåret la skridskorna på hyllan, aldrig jobbat på restaurang, pluggar Byggteknik och Design för tredje året på Kungliga Tekniska Högskolan. Dessutom har han 105 000 följare på Instagram och brukar titta in i Östermalmshallen med ojämna mellanrum för att hitta något förstklassigt kött att förtrolla sin miljonpublik med. Även om det på nätet ser ut som Christopher är född med en vass kniv i ena handen och het stekpanna i den andra är det ett helt annat redskap som präglat honom, säger han. Ishockeyklubban.

– Hockey var hela min barndom och efter gymnasiet drog jag till USA för att prova juniorhockey. Återvände till Sverige när jag var 19, drog upp till Umeå och spelade med Vännäs i division 1 i två år. Där lades skridskorna och klubban på hyllan, en annan aktivitet tog över. – Jag har alltid varit intresserad av mat som koncept, kanske inte lika mycket praktiskt till en början, men alltid gillat att kolla på folk som lagar mat. Jag har sett alla matlagningsprogram på TV, säger Christopher. Det var när den unge Åström bodde ensam i USA och i Umeå han översatte sitt stora matintresse till praktisk handling. – Att sätta ingång att laga middag när jag kom hem på kvällen var ett sätt att varva ner. Jag minns hur det i Umeå var så mysigt att när det var iskallt ute bara dra igång spisen och

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Ida känns som en gammal kompis jag inte träffat på länge och direkt börjar prata kära minnen med.


96

vrida på musik i bakgrunden. Jag har också alltid gillat att ta bilder och skapa små filmer. När Christopher senare blev ännu mer intresserad av mat tog livet en ny vändning. – Jag såg någon laga en köttbit på Youtube, det såg så lätt och gott ut. Från den stunden satte det igång på allvar. Jag läste massor av kokböcker och spanade på internet. –Plötsligt förstod jag att man själv kunde laga ganska fina saker i sitt eget kök. För ungefär två år sedan tog mina sociala media fart ordentligt och på den banan är det. Jag fortsätter utvecklas. Det är hela tiden nästa steg, nästa recept. Testa nytt och våga misslyckas. Att misslyckas är nästan det viktigaste. Hur mycket av det du lagar är hämtat ur din egen kreativitet? – Jag läser extremt mycket kokböcker. De mest intressanta recepten får ligga till grund så adderar jag någonting som jag tror blir snyggt och fint. På TikTok går det inte att laga vad som helst. Man vill visa upp nya saker, mer exotiskt. Inte den ”tradiga” vardagsmaten. Det kräver sin beskärda del av research innan jag når fram till det jag vill uppnå. Christopher har förstått att när folk generellt ägnar mindre tid åt att titta på sociala media–videos är just det han gör inte helt optimalt för TikTok, men han tror han hittat rätt.

Magasinets läsare får bilda sig en egen uppfattning om Christopher Åströms fenomenala framträdanden på dataskärmen. Han har förstås själv funderat på varför det gått så bra. – Det är en kombination av massa saker. Dels är min matlagning enkel rustik och med hög kvalitet på råvarorna. Dels bra ljus, fin utrustning, ett gott handlag, spännande recept samt den udda kombinationen med musiken jag väljer. Det går inte ihop men går ihop ändå! Jag tillförde något nytt till passformen och det är därför det växt så snabbt. Hur långt tid produktionen tar för varje klipp varierar. Christopher har inte bråttom, detta är hans enda jobb just nu, vid sidan om studierna. Själva matlagningen kräver inte så lång tid utan det är allt runt omkring, med redigering etcetera. – Jag har lagat maten flera gånger innan jag lägger ut, jag måste vara totalt nöjd med resultatet. Så du betraktar alltså detta som ditt jobb för tillfället? – Ja. Jag tjänar liksom inga miljoner, men det går runt. Tanken är att i framtiden syssla med mat på ett eller annat sätt. En stor anledning till att jag lägger ner så mycket tid och engagemang är att det är så många som följer mig och älskar det jag gör. Otroligt många som blir inspirerade och skriver hur fina saker som helst till mig. Att inspirera och göra folk glada går jag igång på. Det känns att man gör något rätt, på riktigt.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


kontakten. Ibland när jag är i stan sticker jag förbi och morsar på grabbarna och hämtar upp lite råvaror. Det är inget avancerat utan bygger mycket på den ömsesidiga vänskap som vuxit fram. Klippet med pärlhönan ligger såklart på TikTok-kontot @ christopherastrom och receptet på Instagram-kontot @astromchristopher (även på svenska). Scrolla till 23 respektive 24 maj 2021!

Pärlhöna från Fågel & Vilt i Saluhallen

Vem får smaka allt det läckra du jonglerar fram? – Min flickvän, min bror, mina föräldrar eller någon kompis. Det beror på vem som råkar vara närvarande. Otroligt nog är det bara lite drygt ett år sedan Christopher lade upp sitt första TikTok-klipp. Hans följare är spridda över hela världen, mest i USA. Eftersom han inte pratar är klippen universella. Recepten, som alla läggs ut på Instagram och Instagram Reels, är på svenska och engelska. Okomplicerat, estetiskt, modernt och lättillgängligt. – Nästa steg i min utveckling kan bli att jag börjar prata i inslagen. Jag vill skala upp och inte lägga upp allt på ett format. Måste nog bli mer personlig och visa ansiktet lite mer så folk förstår att det finns en människa bakom. Skaffa hemsida, lägga mig på Amazon och förbättra min Youtube-kanal. För drygt ett år sedan inledde Waxholmsbon Christopher Åström ett samarbete med B Andersson Fågel & Vilt här i Östermalmshallen. Hur kommer det sig? – Jag var på jakt efter en pärlhöna och tänkte att om det finns någonstans så är det i Hallen. Jag köpte den, åkte hem, lagade receptet och la upp videon. Någon i kommentatorsfältet undrade var jag fått tag i den och när jag svarade Fågel & Vilt visade det sig att denna någon var en person som jobbade där. Dagen därpå blev jag kontaktad på Instagram av en av de yngre anställda som skrev att det vore kul om jag kom dit och hämtade lite grejer i utbyte mot att jag gav dem en så kallad Shout Out på mitt konto. Sedan dess har vi hållit

Vilket av alla dina klipp har rönt störst uppmärksamhet? – Jag la upp en grön crepes för några månader sedan, den blev viral och har nu närmare 11,5 miljoner visningar (slutet oktober 2021) och rullar fortfarande. Det roliga är att den snappades upp av många andra sidor, en av dem var buzzfeedtasty som har 41 miljoner följare på Instagram. De gjorde ett litet videoreportage om mig och la ut på sitt konto den 1 september, vilket gav en minst sagt rejäl skjuts åt klippet. – Det var ingen regelrätt crepes utan jag blandade i spenat i smeten och toppade den med tomatsalsa, keso, lite chiliolja, avokado och flingsalt. Det blev en schysst brunch. Inget märkvärdigt alltså! – Det är det som är så kul med TikTok, man kan anstränga sig och förbereda i flera timmar så händer ingenting och så gör man en enkel grön pannkaka liksom, så säger det BOOM, haha. – Det berättar också mycket om TikTok som forum och hur man måste lägga upp sin egen kanal och inte göra saker som ingen kommer att laga själv. Jag vill inspirera folk att laga det jag lagar. Då måste man hålla en balans mellan att det går att laga utan att vara för svårt och samtidigt ibland kunna imponera. På frågan om vilken som är hans favoritråvara svarar Christopher likadant som vännerna på Fågel & Vilt: – Kyckling. Folk har inte riktigt förstått hur lite det krävs att göra det riktigt gott. Jag älskar att tillaga en hel kyckling. Med rätt förberedelser kan det bli otroligt bra. Jag brukar lägga den i lag i åtta timmar, som man kokar upp. Salt, vatten, citron, persilja, timjan, vitlök. Låt svalna i kylskåpet och låt torka i tre fyra dagar, sedan in i ugnen. Det blir vackert när man ställer fram den på bordet.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

97


HÅLLBARHET UPPHÖJT TILL TVÅ AV: Claes Kanold

En tillverkning som går att spåra så långt tillbaka som till 1734. En vision som sträcker sig åtskilliga generationer framåt i tiden. Ett innehåll som bubblar i minst ett decennium. En respektfull omsorg avseende natur, miljö, människa och inte minst verksamhetens kärna – vindruvan och dess ranka. Saluhallens magasin har fått en pratstund med Vitalie Taittinger som ger röst åt det tjugoförsta århundradets champagneproduktion.

C

hampagne kan vara ett av världens vackraste ord och Taittinger ett av de coolaste efternamnen. Fast just nu är kombinationen lite svettig. I pandemins efterdyningar råder nämligen en akut brist på denna ädla dryck. Att det är ett lyxproblem håller Champagne Taittingers president Vitalie Taittinger naturligtvis med om. – Under covid-krisen var man förhindrad att gå ut eller ha fest så när vi nu återvänder till det normala är efterfrågan stor. Champagne är lyckligtvis mer än bara ett vin, det är en symbol för lycka och ett uttryck för många positiva stunder. Nu är det läge att fira livet och ta till vara på allt det dyrbara. Men det ställer höga krav på oss producenter. Produktionen är så kontrollerad att vi inte kan anpassa utbudet efter efterfrågan. Vår champagne måste lagras i flaska i minst tre år så man kan inte sälja allt man har på lager. Det är lite frustrerande men det finns inget att göra åt, säger Vitalie. Vitalie Taittinger trädde in i Champagnehuset Taittinger 2007. Hon tog examen från Emile Cohl School of Art i

S A L U H A L L E N M AG A S I N

Lyon, där hon studerade illustration och grafisk design. Efter att ha drivit eget bolag i några år, med fokus på vin och gastronomi, anslöt hon sig till familjeföretaget som hennes far Pierre–Emmanuel då precis köpt tillbaka. Första anhalt var på marknadsavdelningen, där hon efter åtta år blev chef. I januari 2020 tog Vitalie över presidentposten efter sin far, Pierre–Emmanuel. Hennes bror Clovis är bolagets VD. Vitalie Taittinger delar sin tid mellan ett hektiskt yrkesliv och en härlig familj på fyra barn. Vitalie är även ambassadör för huset i internationella sammanhang och har bland annat representerat familjen på Nobelfestligheterna i Stockholm, där Taittinger serverats vid flera tillfällen. 2014 passade hon under sitt besök på att äta lunch i Östermalmshallen och blev också då intervjuad av saluhallens magasin för första gången. Champagnehuset Taittinger består av 288 hektar vingårdar, certifierat hållbara enligt Sustainable Viticulture in Champagne. Taittingers gallo-romerska kalkstenstunnlar är en del av UNESCO:s Världsarvslista.

N o 2 2021


COMTES DE CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS

Taittingers prestigemärke Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011 finns på Systembolaget sedan i november 2021. Pris 1 595 kr. 100 % Chardonnay. Druvorna kommer från fem byar i Côte des Blancs, alla med Grand Crus–status. Till karaktären torr med toner av päron och persika, honung, brioche och citrus. Elegant balanserad med inslag av angenäm mineralsälta. Mjuk och fin mousse.


VITALIE TAITTINGER

100

Pandemin har påmint om att varken vi människor eller vår planet är osårbara, vilket också gjort oss ännu mer uppmärksamma på miljöproblematiken. Hållbarhet har länge funnits med i Taittingers företagskultur; dela med oss om era tankar kring det! – Vi är ett familjeföretag så det är vårt ansvar att alltid tänka på kommande generationer. Det hade varit ett stort misstag att nonchalera vad som pågår. För mig personligen handlar det om att jag vill att mina barn ska få leva i en värld som är minst lika bra som den vi känner idag. Att få andas frisk luft och närsomhelst kunna bege sig ut i skog och mark. Om vi tittar på vår verksamhet så är champagne intimt kopplat till naturen – allt vi gör varje dag har en direkt påverkan på marken. Det är vår samhälleliga skyldighet att ta ansvar och göra rätt när det gäller att på bästa sätt upprätthålla länken mellan människa och jord. Det är familjens ansvar också gentemot våra anställda, många av dem har arbetat hela sitt liv tillsammans med oss. Har man ägnat 40 år åt 3-4 hektar mark har det formats en harmonisk relation mellan människa och jord. Min pappa bestämde sig för många år sedan att genomföra stora förändringar i vårt sätt att hantera våra odlingar. Vi skulle utsätta dem för minsta möjliga mänsklig påverkan och låta naturen ha sin gång. Det är arvet efter min far och det är efter den policyn vi fortsätter att leda företaget. Var och en som jobbar med våra odlingar och i andra delar inom

Vitalie Taittinger

verksamheten har samma ambition. Jämför med en familj: om något av dina barn blir lite sjukt vill du inte behandla det med en massa medicin i onödan utan hellre med omsorg och kärlek. Vi behandlar varje vinranka som en familjemedlem. Det gör det enklare att förstå! Vilken effekt har denna filosofi på er champagne och på er omgivning? – Jag är övertygad om att vinrankans rötter når djupare ner i marken vilket påverkar smaken på champagnen positivt. När vi undviker onaturliga medel blir jorden mer levande, rikare på energi och det skapar större rikedom i växtriket generellt. För våra kunder finns förstås också aspekten att det är viktigt att stödja ett företag med genuint engagemang för naturen, planeten och människans hälsa, säger Vitalie.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


C CLUB TRAVEL I SAMARBETE MED

Oförglömliga exklusiva kryssningar

Finns det något man längtar efter mer nu än att få nosa på världen igen? Känna nya dofter, ljum havsbris mot ansiktet, blicka ut över okänd horisont och höra främmande språk.

C Club Travel är en nystartad byrå med lång och gedigen erfarenhet av framför allt kryssningsresor. Vi som ligger bakom C Club Travel har skapat drömresor till världens alla hörn, på världens alla hav under ett tjugotal år och har total kontroll på vilket rederi som bäst kan förverkliga det just du drömmer om.

Varmt välkommen att höra av dig! Catrin Lannerstedt O8-33 27 52 www.cclubtravel.se


­

_


MATKREATÖREN SOPHIE BERLIN

KLASSISK TOAST SKAGEN MED EN TVIST DET HÄR BEHÖVER DU:

GÖR SÅ HÄR:

Till 4 portioner

1. Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkor med dill, citronskal, pepparrot och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

500 g räkor med skal 1 msk finhackad dill Skal från ½ citron ½ msk finriven pepparrot 1 dl majonnäs Salt och nymald svartpeppar Till servering 4 tjocka skivor Briochebröd 2 msk smör 4 msk löjrom Dillvippor Citronklyftor

2. Stek briochebröden i smör tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp bröden på assietter och fördela skagenröra ovanpå. 3. Toppa skagenröran med löjrom och garnera med dill och en skuren citronklyfta. Finriv eventuellt lite extra pepparrot över.


DRYCKER ATT NJUTA TILL JULBORD, NYÅRSFEST OCH ROMANTISK ALLA HJÄRTANS DAG-SUPÉ Sybaritens njutningslystnad kan stillas på många olika sätt och vid många olika tillfällen. Att inmundiga utsökta mousserande viner och champagne är förträffliga sätt. Jul, Nyår och Alla Hjärtans Dag är ypperliga tillfällen. Till alla oss sybariters ofantliga glädje återkommer som bekant dessa tillfällen att njuta livets goda med årlig regelbundenhet. 104 AV: Claes Kanold

PROVA NÅGOT NYTT TILL JULBORDETS HAVSFÅNGADE FRESTELSER

Must, öl och nubbe i all ära, men hur vore det att tumma lite på traditionerna och pröva någon annan typ av flytande fägring till sillen, lutfisken och laxen? Nyetimber Classic Cuvée, (artnr: 96018, 429 kr) är ett härligt porlande bubbel från England som har en brödig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, fransk nougat, apelsinskal och honung. Dess trevliga kropp och aromprofil gör att den passar utmärkt till matjesill med brynt smör, gräddfil och gräslök. För den som tycker att lutfisken, den gravade och rökta laxen behöver fräschör är Nyetimber perfekt. Låter det alltför modernt med bubbel till julbordet? Alls icke. Redan på 1700-talet dracks det mumma (en blandning av mörkt öl och mousserande vin), understundom kryddad med kardemumma, vid de svenska julkalasen. Vilket i sin tur sannolikt har sitt ursprung i den dryck våra förfäder vikingarna stjälpte i sig vid den så mytomspunna Midvinterblot-högtiden så tidigt som på 900-talet. Skål och lag om! Nyetimber Classic Cuvée, (artnr: 96018, 429 kr)

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Deutz Brut Classic är en fruktig, nyanserad champagne med frisk smak och inslag av röda äpplen, rostat bröd, valnötter och citrus. Att få 91 av 100 poäng av Andreas Larsson, världens bästa sommelier 2007, säger det mesta. NYÅRSKALASET KRÄVER SOLID CHAMPAGNE I GLASEN

Är man lite flexibel i sinnet går det faktiskt att fira tolvslaget drygt halva 31-december-dygnet runt eller skåla in det nya året på en handfull andra datum i kalendern. Börja klockan elva på förmiddagen, då är det midnatt i västra delen av ögruppen Samoa. Säg ”Cheers Mate” till vännerna i Australien, någon gång mellan 14.00 och 18.00 – världsdelen har fyra tidszoner! Ryska kamrater kan man skåla till nio gånger mellan 13.00 och 22.00 (nio tidszoner i ett enda land!). En timme innan oss höjer bland annat Grekland, Finland och Sydafrika glasen, en timme efter oss Italien och England. På Time Square i New York är klockan sex på nyårsdagens morgon här i Sverige när nyårsbollen tänds och pass 13.00 svensk tid kan Konungariket Tonga i Södra Stilla Havet som sista land den 31 december öppna sin champagne. Om man nu inte fått nog med detta maratonskålande kan man fylla på glasen igen till det kinesiska nyåret som infaller vid nymåne någon gång mellan 20 januari och 19 februari.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

105


DRYCKER TILL HÖGTIDERNA

Champagnehuset Deutz grundades 1838. Idag är fortfarande familjen aktiv med husets PR-chef Jean-Marc Lallier-Deutz, sjätte generationen i rakt nedstigande led från grundaren William Deutz.

106

Eller de iransktalande folkens firande som sker vid Vårdagjämningen, ca 21 mars. Assyrierna celebrera sitt nyår i flera dagar med start 1 april och till sist: I Israel äger Årets Början – Rosh Hashanah – rum den första dagen i den judiska kalendermånaden Tischri (september-oktober). Vid samtliga klockslag på alla datum lämpar sig Deutz Brut Classic, NV (artnr: 7487, 459 kr) allra bäst. En fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, valnötter och citrus. Som dessutom begåvades med 91/100 poäng av Andreas Larsson, världens bästa sommelier 2010! ALLA HJÄRTANS DAG MED KÄRLEKENS VIN

Champagnen Amour de Deutz, 2010 (artnr: 54332, 1 999kr), även benämnd Kärlekens Vin, är en självklarhet vid den romantiska Valentine Day-middag för alla förälskade turturduvor. Fyllig med fint djup och härlig krämighet. Små delikata bubblor, fantastisk syra med smak av citrus, tropisk frukt och digestive. När världens bästa sommelier Andreas Larsson poängsatte Amour de Deutz, 2010, fick den 95/100! Sentida berättelser om helgonet Valentinus, en kristen präst som enligt sägnen levde i Rom under 200-talet, förtäljer hur han fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till sin fångvaktares dotter, som han var vansinnigt förälskad i. Snacka om ”kärlek till deutz.” Detta var det första Valentinkortet och det skickades naturligtvis den 14e februari. Fråga oss inte hur man kan veta att det var just den dagen. Den äldsta dokumenterade Valentinhälsningen är från 1477, då den brittiska mön Margery Brew skickade en not till sin trolovade John Paston, som hon kallade sin ”worshipful and well beloved valentine”. På Alla Hjärtans Dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige, det dricks inte riktigt lika många liter champagne, som tur är, kanske.

Courtyard Statue Of Cupid, Amour De Deutz At Champagne Deutz

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Den skönaste julgåvan Ladda en sten med valfritt belopp och bjud på en magisk upplevelse för kropp och själ. Gör någon lycklig på www.sturebadet.se eller i vår reception. Presentkorten är giltiga i två år.


BROKENWOOD WINES

EN IKONISK EGENDOM I HUNTER VALLEY TEXT: Linda Perez

FOTO: David Griffen

Från ett helgprojekt för vinälskande hobbyvinmakare till en av Australiens främsta vinegendomar. Följ med på en resa där tilltänkta kyrkogårdar blivit toppklassade vingårdslägen och där passion och gedigen kunskap lyft en av Australiens mest spännande och uttrycksfulla druvor - semillon.


Idén om en kyrkogård begravdes snabbt till förmån för en vingård, som döptes till Graveyard Vineyard. Här planterades shiraz och cabernet sauvignon.

F

ör drygt femtio år sedan köpte tre vinälskande advokater från Sydney ett bit vingårdsmark i Hunter Valley. I denna framstående vinregion planterade de shiraz, byggde ett litet vineri i en traktorbod och buteljerade sitt första vin år 1973. Ingen kunde då ana att det här var startskottet för en av Australiens mest framstående vinegendomar – Brokenwood Wines. Trots att de tre advokaterna; James Halliday (som kom att bli en av världens mest kända vinprofiler), Tony Albert och John Beeston påstod att de knappt kunde något alls om vinmakning, var deras viner omtycka från första början. Man skulle kunna säga att vinproduktionen fick följa passionens lagar – vänner och familj arbetade i vingårdarna mot utbyte av frisk luft, god mat, gott vin och gemenskap. Något annat än hårt arbete var det inte tal om; trötta muskler fick vila sittandes i sovsalen medan nyskördade druvor åkte till vineriet i hinkar som lassats in i baksätet av en Bentley. Två år efter att Brokenwood Wines första vin producerats, byggdes ett riktigt vineri och år 1978 gick sex nya delägare in i verksamheten. Detta möjliggjorde förvärvet av ny mark, varefter den plats som var tänkt att bli staden Polkobins nya

kyrkogård anskaffades. Idén om en kyrkogård begravdes snabbt till förmån för en vingård, som döptes till Graveyard Vineyard. Här planterades shiraz och cabernet sauvignon. Detta visade sig vara ett lyckat drag, då vingården idag står för det röda ikonvinet Graveyard Vineyard Shiraz, som med årgång 2018 utsågs till ”Wine of the Year 2021" i Australien. EN STJÄRNA TILL VINEGENDOM TAR FORM

I början av 1980-talet lyckades Brokenwood Wines till allas glädje värva den unge, välmeriterade vinmakaren Iain Riggs. Med hela livet fullt av erfarenhet från vingårdsarbete och med flera toppnoterade viner i fingertopparna började Riggs producera förstklassiga vita viner. Dessa blev snabbt en betydande del av vinproduktionen. Riggs blev också en föregångsman genom att lyfta den då oförklarligt underskattade druvan semillon. Och tänk så många fantastiska viner denna stjärna till druva har producerat genom denna stjärna till vinegendom! Brokenwood Wines vita flaggskeppsvin heter IRL Reserve Semillon och är en hyllning till Iain Riggs. Vinet tillverkas enbart under de absolut bästa årgångarna av druvor från gamla stockar i Trevene Vineyard. IRL Reserve Semillon släpps först 6 år efter skörd.


Brokenwood Wines är en framgångssaga byggd på passion, vilja, gemenskap och många års erfarenhet. Denna ikoniska vinegendom står i dag för förstklassiga viner från flera av Australiens främsta växtplatser. Är du nyfiken på att prova dem? Här bjuder vi på ett spännande urval.

BROKENWOOD ILR RESERVE SEMILLON 2014 Det råder alltid en särskild spänning var gång egendomens flaggskeppsvin ILR Reserve Semillon lanseras. En exemplarisk semillon som efter 6 års lagring bjuder diskret mognad med lager på lager av vackra nyanser där toner av bivax, nybakad brioche, blommor och mineral vackert bäddas in av en frisk syra. ILR Reserve Semillon släpps enbart under de bästa åren och 2014 är en skönhet. BROKENWOOD SEMILLON 2020 Årgång 2020 är känd för sin fruktiga koncentration där toner av solmogna päron och gula plommon balanseras av läskande fräschör som drar mot citrusfrukt och citrongräs. Brokenwood Semillon passar fantastiskt till skaldjur och ostron, gärna med ett lätt inslag av hetta.

STICKY WICKET SEMILLON 2017 Var druva till denna söta nektar är noga utvald och precis lagom angripen av ädelröta. Sticky Wicket Semillon har en delikat sötma med förföriska toner av honung, karamelliserat socker, vanilj och citronskal. En perfekt följeslagare till crème brulée med färsk vanilj. BROKENWOOD GRAVEYARD VINEYARD SHIRAZ 2018 Det här är en enastående shiraz med djupt fruktig struktur och stor finess. Graveyard 2018 utsågs till ”Wine of the Year 2021” av James Halliday och är i klass med kultårgångarna 2014, 1998 och 1986.


111

Träna på Sturebadet Förutom det gedigna träningsutbudet med två välutrustade gym, konditionsrum och 94 gruppträningsklasser varje vecka, erbjuds oslagbar återhämtning med hyadromassagbad, ång- och torrbastu varvat med kallbad, relax och aromarum i vår anrika miljö. Balansen mellan fysisk aktivitet och mental avkoppling gör Sturebadet helt unikt och det begränsade antalet medlemmar ger dig utrymme att välja det som är viktigt för dig just nu. Vår medlemschef Erika Frisk nås på 08-409 202 65 om du är nyfiken på vår medlemsklubb.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


112

LAGA MAT SOM EN MÄSTERKOCK MED IDA BAUHM

BAKAD ROTSELLERI MED HUMMER OCH BRYNT SMÖR-SABAYONNE När finalen av den kvinnliga sommeliertävlingen Lily Bollinger Award 2021 gick av stapeln lagade Ida Bauhn från Svenska Kocklandslaget denna otroligt lyxiga förrätt. Nu får du chans att prova själv och uppleva mat på mästarklassnivå. Matcha med en komplex och kraftfull roséchampagne – som också ingår i en fantastisk brynt smör-sabayonne! TID: ÖVER 60 MIN | ANTAL PERSONER: 4 RECEPT: IDA BAUHN FOTO: PER ERIK BERGLUND/ARVID NORDQUIST

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


DET HÄR BEHÖVER DU INREDIENSER

2 levande humrar 5 dl neutral rapsolja 2 msk tomatpuré 10 g finskuren gräslök Smör till stekning Salt

KALLPRESSAD RAPSVINÄGRETT

BRYNT SMÖR-SABAYONNE

1 dl kallpressad rapsolja ½ dl färskpressad citronjuice BAKAD ROTSELLERI

500 g smör 1 stor rotselleri

TILL SERVERING

HASSELNÖTSGRUS

5 dl kallt vatten 100 g skalade hasselnötter

TILLAGNING

1. Döda hummern genom att sticka knivspetsen genom huvudet fram mellan ögonen på den. Skär av stjärten och bryt loss klorna. Bind upp stjärtarna mot varandra i en rak position.

8. 9.

2. Lägg försiktigt ner humrarna i saltat kokande vatten, rejält tilltaget så att kokningen inte avstannar. Ta upp dem efter 2 minuter, lägg i isbad och låt kallna. Lägg sedan ner klorna i samma vatten och koka tills de är klara, ca 9 minuter. Ta upp, lägg i isbad och låt kallna. Lägg sist ner hummerhuvudena i vattnet och koka ca 9 minuter. 3. Skala hummerstjärtarna med hjälp av en sax så att de behålls intakta, klorna likaså. Skär kloköttet i mindre bitar. Förvara i kylen. 4. Plocka ut rommen ur hummerns huvud (går från grönaktig till orange vid kokningen). Torka rommen i ugnen på 60 grader (varmluft) tills den är helt torr och går att smula sönder, det tar ca 2 timmar. 5.

HUMMEROLJA: Lägg hummerskal och de kokta huvudena i en stor gryta. Tillsätt tomatpurén och värm. Häll på rapsoljan precis innan allt börjar få färg. Oljan behöver inte täcka skalen helt, men ändå så att det känns rikligt. Låt stå 1 timme på medelvärme. Rör då och då för att det inte ska bränna fast i botten, det är viktigt att behålla den röda/orangea färgen. Sila oljan genom en finmaskig sil. Smaka eventuellt av med salt. Låt svalna. Förvara i kylen.

6. Blanda kloköttet med gräslök och 1 msk hummerolja. Smaka av med salt. Förvara i kylen. 7.

Lös upp 2 msk salt i vattnet. Lägg nötterna i en skål och häll på vattnet. Låt stå i 30 minuter. Sila av vattnet. Sprid ut nötterna på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen på 170 grader (varmluft) tills de har fått fin färg, ca 15 minuter. Låt svalna. Mixa nötterna i en liten matberedare eller blender. HASSELNÖTSGRUS:

300 g brynt smör (från rotsellerin) 80 g Bollinger Rosé 4 äggulor 2 hela ägg färskpressad citronjuice Algpulver Shisokrasse Ärtskott

KALLPRESSAD RAPSVINÄGRETT:

citronjuice och ½ tsk salt.

Blanda rapsolja,

BAKAD ROTSELLERI: Bryn smöret i en stor, tjockbottnad kastrull (så att inte smöret bubblar över). Rör då och då så att det blir jämnt brynt. Ta från värmen när smöret blivit gyllene. Skala och skär rotsellerin i 4 cm–tjocka skivor. Stansa eller skär ut 1 rundel per skiva, ca 5 cm i diameter, och lägg i en ugnssäker form. Häll över smöret så att det täcker. Sätt in i ugnen på 120 grader (varmluft) tills rundlarna är mjuka, men ändå håller ihop, ca 25 minuter. Skär resterande rotselleri i mm–tunna skivor och stansa eller skär ut 12 något mindre rundlar än den bakade varianten.

10. BRYNT SMÖR-SABAYONNE: Värm det brynta smöret (från rotsellerin) och vinet till 60 grader i varsin kastrull. Lägg äggulor och knäckta ägg i en mixerbunke. Häll på vinet och mixa luftigt med stavmixer. Tillsätt smöret i en stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och eventuellt citronjuice, om syran behöver höjas, när allt har gått ihop och tjocknat något. Häll såsen i en sifon och ladda med två patroner. Varmhåll sifonen på 60 grader, exempelvis i ett vattenbad, det är viktigt att såsen håller temperaturen. Om sifon saknas, slå en hollandaise på endast äggulorna och uteslut de hela äggen. 11. VID SERVERING: Stek hummerstjärtarna i 2 msk hummerolja och en klick smör. Passa så att de inte blir överstekta, 2–3 minuter per sida är lagom. Dela stjärtarna längs med. Ta upp rotsellerirundlarna från smöret och rulla i hasselnötsgruset. 12. UPPLÄGGNING: Lägg 1 sked klokött per tallrik och 1 halverad hummerstjärt ovanpå. Placera en bakad rotselleri bredvid. Toppa med den tunt skurna rotsellerin som först har blandats med rapsvinägretten. Pudra över rom- och algpulver. Garnera rotsellerin med shisokrasse och ärtskott. Servera med den brynta smör-sabayonnen från sifonen.

MADE WITH BOLLINGER

Receptet är speciellt framtaget till Bollinger Rosé (Nr 7755, 659 kr). Nyanserad smak med inslag av jordgubbar, nougat, gula äpplen, aprikos, vaniljkex och blodapelsin.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021

113


DET ANRIKA FAMILJEFÖRETAGET I HJÄRTAT AV LUXUÖSA BIBLIOTEKSTAN AV: Claes Kanold

På en av Stockholms mest prestigefyllda adresser, Biblioteksgatan 5, ligger en av citys kanske mest fantasieggande affärslokaler. Adressen har en historia förknippad med idel stjärnglans och lyx. Efter att tidigare ha fungerat som nöjeslokal för restaurang Cecil och nattklubben Alexandras flyttade Kaplans in med sin auktionsverksamhet år 1979. Kaplans har sitt ursprung i en guldsmedsverkstad i Aspudden som startade redan 1946. Sedan etableringen på Biblioteksgatan har kvarteren runt omkring fyllts på med den ena exklusiva märkesbutiken efter den andra, men Kaplans har alltså funnits längst! Idag ryms auktionsverksamhet med visningssal och

värdering samt butiksverksamhet och guldsmed under ett och samma tak. Det är tredje generationen i familjen Kaplan som styr skutan. En aura av mystik och romantik Klivet över tröskeln genom den säkrade entrédörren känns både högtidligt och tryggt. Hela miljön är spännande och sätter fantasin i rörelse. Hur många carat var den största diamant på som någonsin sålts här? Vilket är det dyrbaraste smycket som bytt ägare på någon av alla auktionerna? Vem hade burit den där klockan som


115

gick under klubban för flera hundra tusen kronor? Frågorna blir hängande i luften, några svar får vi inte. Diskretion är förstås en hederssak i dessa sammanhang. Däremot får vi veta att kundklientelet är vitt spritt både demografiskt och åldersmässigt. De flesta som besöker den fysiska butiken är stockholmare, men till den digitala butiken och auktionerna hittar budgivare från hela världen. I verkligheten och på nätet Kaplans auktionsverksamhet vilar på tre ben: smycken, klockor och mode. När vi skriver mode är det inte kläder det handlar om utan väskor, bijouterier och accessoarer. Auktionerna hålls praktiskt taget varje vecka året om. I snitt 2-3 per vecka och man kan delta både fysiskt på plats i auktionssalen och på nätet via hemsidan. Så har man inte tid eller möjlighet att ta sig till Biblioteksgatan är det sagolika utbudet inte mer än ett par musklick bort. Här är det lätt att fastna må ni tro. Tiden rinner iväg medan man scrollar runt bland makalösa juveler, eleganta halsband, tjusiga ringar och urhäftiga klockor. Varje säsong hålls även en så kallad kvalitetsauktion för respektive område. De varor som inte hittar nya ägare under en auktion har man sen möjlighet att köpa i butiken, men då för fast pris. Butiken har över 13 000 varor till försäljning. Ja, ni läste rätt:

Tretton tusen! Om du ändå inte skulle hitta det du söker i det breda utbudet kan du förstås också specialbeställa dina drömsmycken eller vigselringar av Kaplans egna skickliga guldsmeder. Beträffande segmentet tidvisare har värdet på och intresset för vintageklockor rusat iväg. Det har blivit en jättetillströmning av köpare. I våras satte Kaplans nordiskt rekord för en klockauktion när man sålde för 11,4 miljoner kronor. På frågan hur prisutvecklingen sett ut inom de andra varugrupperna är svaret att det varierar. När det gäller smycken följer utvecklingen de internationella guld- och diamantpriserna som går upp och ner dagligen. När det gäller mode styrs det mer av vilka varumärken som är i ropet eller om det är någon speciell accessoar eller bijouteri som råkar trenda. Vad är då Kaplans mest känt för kan man undra? Jo, inom butiksgrenen är helt klart bröllopskundsegmentet som dominerar, Kaplans är väldigt stora på vigselringar eftersom de kan erbjuda både vintage och nytillverkat. De första folk brukar säga när man pratar om Kaplans är ”åååh, det var där vi köpte våra förlovningsringar”. Hur många av Östermalmshallens kunder känner igen sig?

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


SMAK FÖR FÄRG OCH FINA RÅVAROR Steget till konstnärskapet var aldrig långt, inte heller till Östermalms Saluhall. För Stockholmskonstnären Per Adalbert von Rosen har aldrig tvekat om vare sig sitt yrkesval eller om valet av råvaror när han lagar mat. Magasinet fick en pratstund med den bokaktuelle kreatören som ser fram emot kommande utställningar – och att utforska saluhallens nykomlingar.

116

K

TEXT: Redaktionen FOTO: Hans Zetterberg, DiDi von Rosen Stövind

liv in i valfritt Östermalmshem och du kommer att upptäcka två saker: Där bor människor som uppskattar att handla i Östermalmshallen. Och på väggarna hänger högst sannolikt tavlor signerade konstnären Per Adalbert von Rosen. Efter ett drygt trettioårigt konstnärskap med över 90 utställningar världen över är Per en erkänd konstnär i såväl svenska som internationella kretsar som uppskattar hans abstrakta konst. Skapandet har alltid funnits där, redan under uppväxten på Lidingö. – Min morfar Reinhold von Rosen var en mycket duktig konstnär och även min morbror så jag kommer från en konstnärssläkt. Jag har målat hela mitt liv och när jag var runt 10 år så stod det klart att konstnär var något jag kunde bli. Mamma tyckte väl att det var ett osäkert yrkesval men hon satte sig inte emot det, och pappa uppmuntrade mig. Han tyckte man skulle leva ett äventyrligt liv, berättar Per.

fik och performance. Det provade han på efter att ha gått en akrobat- och clownskola i Amsterdam på 1970-talet. – När man är ung som konstnär och går i utbildning är det man skapar ganska spretigt. Sedan landar man i det man vill göra. Men man går också igenom olika perioder i livet som påverkar. Jag hade till exempel en svart period då jag gjorde helt svarta målningar. Det var lite kul för det fick jag pris för av dåvarande borgmästaren i Paris, Jacques Chirac. Så småningom gled jag in i mer färgstarkt måleri. Det sammanträffade med när jag flyttade till Åkers styckebruk i Sörmland där fick en stor ljus ateljé. Då började jag måla glada färgstarka målningar i grundfärger.

Uppväxten ute på Lidingö inspirerade Per på flera sätt, inte minst kulinariskt. – När jag var knatte gick min pappa gärna till saluhallen för att handla hos Lisa Elmqvist. Då följde jag ofta med och beundrade alla fina fiskar som låg där och Och nog har Pers liv inneburit äventyr. lyssnade på när pappa och fiskhandlaren Per Adalbert von Rosen Efter utbildningen vid Gerleborgsskolan pratade. Det tyckte jag var kul. Jag kan och Stockholms universitet har han rest över världen och fortfarande komma ihåg många profiler, framförallt expedibåde levt och arbetat i Paris i flera år. Utöver måleri har skater, från långt tillbaka. Saluhallen är verkligen en guldgruva, pandet tagit sig uttryck på många olika sätt, bland annat graatt bara gå in där är en upplevelse.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Adalbert pekar ut marulken för barnbarnen Pomeline och Eugenie.

Numera besöker han saluhallen så ofta han kan, flera gånger i månaden och i synnerhet inför alla högtider. Hinner han inte dit själv så sänder han sin fru Diana att handla. – Men jag sätter mig också gärna och äter en bit mat där. Nu har jag inte hunnit upptäcka den nya hallen helt och hållet, så det ser jag fram emot. Det är roligt med restaurangerna som öppnat längs taket. På min tid när jag var ung kunde man spela biljard i en lokal däruppe ut mot Nybrogatan högst upp. Det är lite kul att tänka på. Vikten av högkvalitativa råvaror lärde sig Per under värnpliktens kockutbildning vid Marinens intendenturskola i Karlskrona. – Råvarukännedom är det viktiga när man ska laga mat. Att man får arbeta med fina råvaror och det kan man verkligen få tag på i saluhallen. När jag går dit vet jag vad jag vill ha; är det fisk och skaldjur eller kanske god hummerbuljong går jag till Lisa Elmqvist. Jag köper gärna en stor fin torsk med huvudet kvar för det tycker jag är mycket gott att tillaga. Och kan man få torskrom så säger jag inte nej. Jag tycker också mycket om viltkött; en stor älgstek är inte dumt. Då går jag till M Seger och handlar. Är matlagning ett stort intresse hos dig? – Ja, jag finner ett stort nöje i det. Det finns också ett släktskap mellan måleri och matlagning, för när man blandar målarfärger så måste man vara försiktig så att man inte förstör dem. På samma sätt är det att göra en god sås till middagen. Man måste vara väldigt försiktig så att man inte förstör smakerna. Så färgerna och smakerna har ett släktskap. Det tycker jag är kul. Jag experimenterar i min matlagning på samma sätt som i mitt måleri. Jag komponerar gärna ihop en rätt och då kan det hända att jag utgår från en råvara och inspireras utifrån det.

Så, om du skulle få ordna en drömmiddag, vilka bjuder du till bordet? – Då skulle det bli skådespelerskan Noomi Rapace, konstnären Alexander Calder, författaren Fritjof Nilsson Piraten och Don Quijote. Upplagt för intressanta och roliga samtal! Till förrätt skulle jag servera ostron, därefter en mustig viltgryta och till dessert, nougatglass innan middagen avslutas med några goda ostar som Stilton, getost och Brie. Till dryck: vin efter kassa. Vad ser du fram emot 2022? – Jag jobbar alltid med något projekt. I höstas släpptes min biografi ”Adalbert Biografi” skriven av journalisten Hans Zetterberg och det har jag sett fram emot. Det är en rolig och underhållande bok med historier från mina år i Paris bland annat, och om min relation med Lauren Bacall. Vi spenderade en natt ihop för länge sedan … Sedan har jag fått många erbjudanden att ställa ut, så det kommer att bli utställningar i både Stockholm och på andra platser i Sverige och även utomlands. Nu har jag just fått hem 26 stycken stora dukar och jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba vidare med mitt måleri. Det kommer att bli målningar med färger som dansar. Så jag hoppas att 2022 ska bli ett färgglatt och färgstarkt år.


YONAS VAN DEN HOOGEN

MINA PÄRLOR PÅ ÖSTERMALM För en antikvitets- och designintresserad person är Östermalm ett litet eldorado. Fråga bara konstnären Yonas van den Hoogen som har koll på de flesta inredningsbutiker, konstgallerier och second hand-affärer. Här tipsar han om några av sina favoritställen. TEXT: Redaktionen FOTO: Sam Britz och Cristian Wahlén

118

I

Yonas van den Hoogens liv strålar inredningsintresset och konstnärskapet samman till en kreativ ratatouille. Redan under uppväxten introducerades han till skapandet och med tiden har hans estetiska öga blivit skarpt. I dag studerar han fri konst vid Gerlesborgsskolan och tar uppdrag som stylist och make up-artist åt internationella sminkvarumärken på Åhléns. – Jag arbetar mycket med kolporträtt och grafik i svart-vitt. Inspirationen kommer ofta utifrån bilder från svunna tider som jag gör min egen tolkning av. Men nu har jag också börjat jobba med måleri i akryl. Kreativiteten har alltid funnits där. Genom uppväxten har den tagit sig lite olika uttryck, från skådespeleri till styling och konstnärligt skapande. – Det var en vän som är konstnär som inspirerade mig att börja teckna och måla. Det är jag väldigt glad för. Jag är en extremt estetisk person och ser färger och former i allt. Jag tänker kreativitet 24/7. Nu vill jag följa min dröm och se vart mitt konstnärskap kan leda. Jag har två års studier kvar men förhoppningsvis blir det några utställningar redan under 2022. Dessutom kommer ett spännande konstsamarbete med Östermalms saluhall snart att lanseras, vilket jag ser väldigt mycket emot! Eftersom Åhléns ligger tvärsöver torget från Östermalmhallen har Yonas ätit många luncher under saluhallens tak. – Jag lunchade där titt som tätt och då hittar man ju sina favoriter. Smörrebröd gillar jag jättemycket! Men saluhallen är inte Yonas enda

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


119

Yonas på favoritstället Nybroe Smörrebröd

Jag är en extremt estetisk person och ser färger och former i allt. Jag tänker kreativitet 24/7. Nu vill jag följa min dröm och se vart mitt konstnärskap kan leda. Östermalmspärla. Eftersom inredning är ett stort intresse har han stenkoll på vart man ska gå för att hitta de finaste antikviteterna och de coolaste second hand-objekten. Hans egen lägenhet är en härlig mix av second hand och modern design, där dansk formgivning, vackra böcker och konst av olika slag ges stor plats. Bostaden har till och med visats upp i ett hemma hos-reportage i Sköna Hem 2020. – Ett tidigare ex till mig jobbar som inredningsstylist så det var därigenom mitt intresse väcktes. Nu har det blivit en total besatthet! Även här är det så att mycket av min inredningsstil handlar om att gå tillbaka till svunna tider med mycket second hand och vintage. Jag gillar tanken att saker och möbler får ett nytt hem och ett fortsatt liv. Och jag har gjort många fynd i butikerna i området.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


YONAS ÖSTERMALMSPÄRLOR

120

Modernity

SJÖSTRÖM ANTIK | Sibyllegatan 39 Här får jag mycket inspiration. Jonas Sjöström som driver butiken är så duktig och har en sådan fingertoppskänsla att ta hem möbler och inredningsdetaljer med det där lilla extra. Riktigt bra grejer, från annorlunda möbler i art nouveau-stil till supercoola antika italienska lampor. Butiken är liten men här ryms en hel värld av intressanta show pieces. ANTIQUA BÖCKER | Kommendörsgatan 22 Ett antikvariat som personifierar den romantiserade bilden man har av en gammal bokaffär. Har en otroligt fin samling vackra coffee table-böcker om konst, konsthantverk, arkitektur och design. Butiken är inte jättestor men här finns ett enormt utbud där man utan problem kan hitta den perfekta presenten till överkomliga priser.

MODERNITY | Sibyllegatan 6 En av Östermalms bästa antikvitetsaffärer med högkvalitativa tidlösa produkter. Fokus ligger på nordisk design; här hittar du alla de stora namnen. Det du köper härifrån kommer du att kunna njuta av i decennier i ditt hem. THE MODERN STHLM | Nybrogatan 20 Är man nybörjare när det kommer till inredning, eller bara behöver utmana sin estetik så är inredningsbutiker som blandar nyproduktion med vintage perfekta. Då ska man gå till The Modern Sthlm, en ganska ny butik med ett intressant koncept med allt från konst och möbler till vaser, tallrikar och bestick. Väldigt trevlig personal som är bra på att läsa av folk och föreslå saker som passar.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


YONAS ÖSTERMALMSPÄRLOR

121

Cari Forsgren på Barberia Havanna har vunnit årets svenska barberare för två år sedan

BARBERIA HAVANNA | Sibyllegatan 22 En fantastisk barberia där man får uppleva Kuba mitt på Östermalm. Hit går man för att få skägget ansat, håret klippt eller hakan rakad av enormt professionella barberare medan man lyssnar på kubansk musik och dricker en perfekt espresso. Old fashioned style och mustigt gula väggar sätter den perfekta inramningen. En upplevelse!

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


YONAS ÖSTERMALMSPÄRLOR

Under 2022 kommer ett spännande konstsamarbete med Östermalms saluhall snart att lanseras, vilket jag ser väldigt mycket emot!

122 Yonas i sin ateljé på Gerlesborgsskolan (konstskola), bilden nedanför är en skiss från Östermalmshallen i somras.

SIBYLLANS KAFFE & TEHANDEL | Sibyllegatan 35 Vackert, mysigt och en institution på Sibyllegatan sedan 1918. Hit är det alltid trevligt att gå för att köpa med sig nya spännande te- och kaffesorter till sig själv eller som present att ge bort. De har bland annat ett julte som jag är helt begeistrad i. Lokalen i sig är vacker och det är svårt att inte bli betagen när du kommer in. GAMLA LAMPOR | Sibyllegatan 18 Belysning är oerhört viktigt för hemmet. Man måste tänka till när man inreder så att man skapar ett hem som både är stämningsfullt och funktionellt. Det behövs många ljuskällor, både funktionsljus och dekorationsljus och gärna blandade armaturer. Hos Gamla Lampor hittar man ett bra utbud av vackra, unika och knasiga lampor. Själv har jag köpt tre stycken härifrån och de flesta kan nog hitta någonting de gillar i detta lilla ljusparadis.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


sshl.se - Manfred Björkquists allé 8, Sigtuna - 08-592 571 00 - info@sshl.se


124

ÄNTLIGEN FULL RULLE FÖR ARTISTDESIGNERN

PETER ENGLUND

Magasinets favoritdesigner, som bland annat skapat utstyrseln till detta nummers omslagskille Danny Saucedo, är tillbaka i matchen på allvar igen efter en lång period i coronans skugga. Vi fick en pratstund med Peter Englund om hur man tar sig ut på andra sidan. AV: Lina Bielsten

Hur såg din vardag som kläddesigner ut innan Covid-19? – Innan 2020 var läget, som för de flesta frilansare oavsett bransch, lite som en berg- och dalbana; ibland upp, ibland ner. 2019 var ett fint år och jag fick göra kostym till Pernilla Wahlgren och gänget i showen Hybris på Cirkus och även till musikalen Robin Hood för Dröse & Norberg. Det var en ära att få vara en del av stora, roliga och utvecklande projekt tillsammans med en bunt skapande och briljanta yrkesmänniskor. Båda föreställningarna var tänkta att gå på turné under 2020, men så det blev ju tyvärr inte. – Uppdragen för Talang på TV4 och Melodifestivalen i SVT var andra riktigt givande erfarenheter, parallellt med att

jag skapade galakläder till röda mattan på löpande band. Men i februari 2020 drogs proppen ur… Vad hände för din egen del under den här tiden? – Det var som att dra ner en rullgardin. Jag och min kollega Alexander Erwik satt ensamma i lokalerna på Drottninggatan och hade ingen aning vad som väntade för oss båda, Alexander i eventbranschen och jag i en kreativ del av nöjesbranschen. Sommaren 2020 började vi förstå att Covid-19 inte var något som skulle försvinna i brådrasket så vi försökte båda anpassa oss till läget genom att hitta andra projekt att engagera oss i. Jag började till exempel experimentera med

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


125

Foto: Karin Törnblom. Foto t.v: Robert Eklund

foto och hade det inte varit för Covid-19 skulle jag förmodligen aldrig ha tagit tag i den biten. Det är en av de få bra saker som den här perioden fört med sig. Och hur var det för era kollegor i nöjesbranschen? – Det tog några månader innan de började höra av sig och berätta om hur Covid-19 hade påverkat deras liv. De flesta hade känt sig paralyserade i början och sedan övergått till en blandning av oro för framtiden och ekonomin. Ingen jag kände hade drabbats själva verkade det som. Det var väldigt tyst i sociala medier om den biten, men i efterhand förstod jag att många blev sjuka, men helt enkelt inte ville prata om

det. Det var lite skamligt att inte ha ”skött sig och tagit sitt ansvar”. Jag själv åkte tunnelbana under hela perioden, men där var det lätt att hålla avstånd eftersom så få använde sig av lokaltrafiken och jag blev heller aldrig sjuk. I höstas släpptes restriktionerna, vad har det inneburit för dig? – Sakta, men säkert har det börjat bubbla igen ganska ordentligt i takt med att nöjesbranschen öppnar upp mer och mer. Efter en lång period på sparlåga finns det mycket att ta igen och det märks på alla fronter. Kunderna är euforiska över att kunna boka inspirationsmöten och komma igång med det

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


PETER ENGLUND

kreativa tillsammans med mig. Strömmen av vänner och kollegor i ateljén blir större och större. Vissa vill bara fika och lufta känslorna i skydd av klädstängerna. Alla är välkomna för jag har samma behov! I ett vidare perspektiv, vad har hänt i nöjesbranschen efter Covid-19 och är allt igång som vanligt från dag ett? – Det är ett knepigt läge för de kreativa branscherna eftersom planeringen av en ny produktion vanligtvis börjar cirka ett år innan en föreställning har premiär. Staten säger att ”Sverige rullar igen”, men de verkar inte förstå att nöjesbranschen inte börjar rulla förrän hösten 2022 med tanke på produktionstiden. De turnéer som pågick under 2020 och ställdes in har kunnat återupptas ganska fort. Men det innebär av uppenbara skäl att inga nya kläder behövs eftersom de fortsätter med samma koncept som tidigare. Det krävs heller inga andra nya kreativa delar vilket medför ett dödläge för mig och många fler. Bland annat har den tekniska personalen

126

sadlat om till andra yrken och då finns helt plötsligt en annan problematik: det är svårt att få tag i proffsiga scentekniker när shower ska framföras eller åka på turné. Det verkar som att de konstnärliga branscherna som vanligt får lida på grund av dålig förståelse för hur specifikt uppbyggda de är och hur beroende alla delar i produktionerna är av varandra. Vad händer just nu på ditt bolag PEEP? – Jag har nyligen skapat kläder till Beba Jonssons Gatsbyparty på Grand Hotell i Saltsjöbaden och innan dess skapade jag de kostymer till Danny Saucedo som man kan se i det här numret av magasinet. Ett stort uppdrag för Hoss Agency blev precis klart och nu äntligen är röda mattan och premiärer igång igen, vilket innebär många otroligt roliga uppdrag för mig och ateljén. Livet rullar på och även om det kommer att ta lång tid att reparera skadorna efter pandemin så ser jag definitivt ljust på framtiden. 2022 kommer att bli ett fantastiskt år!

Eftersom jag själv rör mig mycket bland folk och har lite tid för att göra mig fin så vet jag att det är viktigt att med enkla medel kunna piffa upp sig snabbt. 1. Scarves!

Det absolut enklaste och snabbaste sättet att göra en tråkig och grå outfit iögonfallande är en enfärgad scarves i en stark färg. Knyt den som du vill, men jag själv brukar göra en slarvigt knuten oversized kravatt och folk frågar ofta hur jag alltid hinner klä mig så avancerat. Om dom bara visste! Och nu vet dom!

2. Glasögon:

Jag har haft glasögon sedan jag var fem år gammal så jag vet att det är ett lätt sätt att uttrycka sig till vardags och till fest. Skaffa ett par bågar som du känner dig bekväm i, men som även känns personliga för dig. Jag har små ögon och bleka ögonbryn och väljer därför alltid en båge som ger mitt ansikte karaktär och förstärker det jag inte har. Det skadar heller inte att ha två par att växla mellan för olika tillfällen.

3. Blockfärger:

Blockfärger innebär att kombinera enfärgade plagg med varandra och att undvika mönster. Blocken av färger gör det lätt för andras ögon att upptäcka dig och enfärgade plagg är också lätta att sätta ihop till en outfit som känns ny nästan varje gång. Jag har använt knepet i många år och behöver sällan nya kläder eftersom det upplevs som att jag har en ny kavaj om jag har en annan färg på skjortan och/eller byxorna. En scarves i kombination med det är pricken över i.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


EXKLUSIV TÄVLING VILKEN ÄR DIN UTMANING MED DIN HUD OCH VARFÖR VILL DU VINNA? 1: Följ @florakliniken på Instagram 2: Skicka mail med namn och telefon samt svar på frågan till info@florakliniken.com

1:a pris 1 Microneedling eller IPL behandling (värde 3.200-3.995:-) 2:a pris 1 ansiktsbehandling inkl. kemisk peeling (valfritt) ( värde 1.795:-) 3:e pris utgår till alla övriga deltagare i tävlingen, Hudkonsultation ( värde 500:-)

Genom ditt deltagande godkänner du att erhålla vårt nyhetsbrev enligt GDPR. För information om behandlingarna och före/efter-bilder, besök vår hemsida.

FLORAKLINIKEN UPPLANDSGATAN 35 WWW.FLORAKLINIKEN.COM | TEL: 08-683 88 08 IG @FLORAKLINIKEN


”Gräddig och lätt brödig Blanc des BlancsChampagne som görs på enbart Chardonnay. Mycket ursprung för pengarna.” Alf Tumble, DN 10 april 2021

Fynd! Allt om Vin, 27 oktober 2020

”Solklar favorit i fast sortiment - en läcker Blanc de Blancs med stor mineraldriven elegans och stilfull frukt” Linda Perez, SvD 12 juni 2020

389kr Nr 7350 Pierre Péters Cuvée de Réserve Grand Cru Alk. 12% vol. | 75 cl.

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor


VIMMEL

SEARED

BY TEXAS LONGHORN Arton månader efter saluhallens återinvigning kunde Tony Griffin och hans personal äntligen öppna dörrarna till deras nya restaurang på övervåningen. Seared by Texas Longhorn är ett högklassigt Steakhouse med plats för 80 gäster i restaurangen och 40 gäster i baren. Här får ni dessutom en fantastisk vy över hallen från deras balkong. Välkomna upp! FOTO: Sam Britz och Cristian Wahlén

129

Marianne Scheja och maken Lars Fransson

Staffan Jordansson, Ulf Elfving och Mats Ulander

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


VIMMEL

COCKTAILS & MOCKTAILS

130

Jasmine Kara och Dan Norrå

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


VIMMEL

SEARED BY TEXAS LONGHORN

131 Restaurangchef Tony Griffin

KVÄLLENS EMINENTA DJ GUNN LUNDEMO

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


VIMMEL

HÅRKREATIONER OCH GLAMOUR MED ÖSTERMALMSSALONGEN BEBAS HAIR & BEAUTY

Magasinet tittade förbi när kändisfrisören Beba Jonsson bjöd på modevisning utanför hennes egen salong på Östermalm. Gästerna minglade utomhus till tonerna av ljuv jazzmusik och det bjöds på bubbel, välsmakande snittar från Nybroe Smørrebrød i saluhallen, drinkar och välfylld goodiebag. Alla modeller bar vackra smycken från Caroline Svedbom Jewelry, kläder av designern Peter Englund (PEEP) och kreativa håruppsättningar gjorda av Beba själv. ARRANGÖR: Bebas Events FOTO: Cawa Media och Anna & Hans Shimoda

132

Som ung drömde Beba Jonsson om att få skapa egna modevisningar med kreativa håruppsättningar på vackra modeller. Nu lever hon sin dröm.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


VIMMEL

133

Bland gästerna mötte vi bland andra illusionisten Joe Labero med fru Anna Vinterfall, designern Göran Alfredsson, skådespelaren Stefan Sauk, programledaren Jovan Radomir, skådespelerskan Alicia Agneson och idolartisten Renaida Braun.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


GALAPREMIÄR FÖR "SATURDAY NIGHT FEVER" TEXT: Petra Lindell/galamagasin.se FOTO: Cawa Media och Mats Bäcker (scenbilder)

134

"Alla var där" har nästan blivit som en klyscha men på galapremiären för musikalen "Saturday Night Fever" var verkligen ALLA i nöjesbranschen på plats. Och vilken föreställning det bjöds på! Och vilken glädje och nostalgikick att höra bland annat Bee Gees, Kool and the Gang, KC and the sunshine band alla låtar från soundracket till filmen från 1977 med John Travolta i huvudrollen. Musikalen "Saturday Night Fever", som nu går på Chinateatern i Stockholm, är en svensk originalproduktion med stort fokus på kärleken till dans.

1

I spetsen för den stjärnspäckade ensemblen möter vi David Lindgren som Tony Manero, Andreas Lundstedt som discjockeyn Monty. I rollerna som Tonys föräldrar, Frank och Flo Manero, ser vi Samuel Fröler och Kajsa Ernst. Den kvinnliga huvudrollen Stephanie Mangano spelas av Kristina Lindgren och Tonys Bror, Frank Jr. spelas av Peter Eggers. Galamagasin.se, som hade äran att var på plats under premiärkvällen, rekommenderar föreställningen varmt. Här är ett urval av de kändisar vi mötte i vimlet.

2

S A L U H A L L E N M AG A S I N

3

N o 2 2021


VIMMEL

4

5

6

135

7 1. Nöjesdrottningen Vicky von der Lancken tillsammans med Bosse Andersson från 2Entertain. 2. Regissören med mera, Edward af Sillén med skådespelerskan Katrin Sundberg och deras sällskap Kristoffer Zackrisson. 3. Ständigt TV-aktuella Jessica Almenäs med pojkvännen Patrik Fahlgren. 4. Artistparet Robert och Maria Wells. 5. Sissela Kyle med sin särbo Per Naroskin, mest känd från radio. 6. Steffo Törnqvist med sin fru Caroline som är jurist. 7. Artisten Anders Ekborg med fästmön Lisa Lind. 8. Tomas Ledin var nog extra nyfiken på att se David Lindgren eftersom han spelade "en ung Tomas" på hans turné. 9. Begåvade skådespelaren och regissören Peter Dalle. 10. Artisterna och skådespelarna Kim Sulocki, Linus Wahlgren, Sarah Dawn Finer och Per Andersson.

9

8

10

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


Hallenguiden

136

ARLA UNIKA (2 ) Tel: 08-408 088 80 Arla Unika tillverkar småskaligt, hantverksmässigt producerade mejeriprodukter. I vår butik och restaurang står mejeri i fokus. Här säljs ost och andra färskvaror över disk, och i restaurangdelen serveras rätter med mejeri i fokus för att äta på plats eller för take away. I restaurangen arrangeras också exklusiva ostprovningar med matchande drycker.

Källa: Källa:Fastighetetskontoret Fastighetetskontoretoch ochTengbom Tengbomarkitekter. arkitekter.

Nybrogatan Nybrogatan

Humlegårdsgatan Humlegårdsgatan

BETSY SANDBERG CHOKLAD (13) Tel: 08-663 63 05 Betsy Sandberg är ett familjeägt företag som har tillverkat och sålt förstklassig choklad i Stockholm sedan 1926. Allt enligt småskalig tradition med hantverksmässiga metoder och stor noggrannhet. Förutom handgjorda praliner kan ni även köpa vår egen utsökta glass och sorbet året runt i hallen.

B ANDERSSON EFTR. FÅGEL & VILT (22) Tel: 08-662 55 57 B Andersson Eftr. AB har sedan 1946 varit det som många kallar Stockholms främsta fågel- och viltaffär. Allt är högklassigt fågel- och viltkött som vi köper genom egna kanaler för att försäkra oss om att vi erbjuder våra kunder de bästa och främsta råvarorna.

J E OLSSON & SÖNER (23) 0763-04 41 85 I vår juicebar finner ni ett fräscht och välsmakande sortiment av frukt, grönt och bär i ett fast och veckovarierat utbud av egna färska kallpressade juicer och smoothies. Mixade torkade frukter, bär och nötter. Hälsosamma frukt- och bärsallader, exotiska fruktfat, myntamarinerade jordgubbar, Gino m.m.

BEIRUT CAFÈ (1) Tel: 08-21 20 25 Med Beirut Café finner ni en av Medelhavets mest smakrika och nyttiga matkulturer som bjuder in till umgänge och gemenskap. Njut av lunch och middag i vår deli med uteservering. I butiken finns delikatesser och matlådor för take away och catering. På övervåningen har vi två vackra restauranglokaler, en bar och en fantastisk utsikt över hallen från balkongen.

NYBROE SMØRREBRØD (3) Tel: 08-662 23 20 Danska smørrebrød gjorda på nordiska råvaror med svenskt hantverk i högsta klass. Serveras på plats, för avhämtning eller som cateringleverans. Välkommen in på ett glas och ett smörrebröd i saluhallsbaren och titta gärna förbi vår nya uteservering på Nybrogatan (sommartid). Under hela året har vi afterwork med specialpriser på torsdagar!

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


HUSMANS DELI (14) Tel: 08-553 40 480 Husmans Deli erbjuder vällagad husmanskost, delikatesser samt ett noga utvalt sortiment av kött, charkuterier och ost från marknadens bästa leverantörer. Hemmagjorda såser, marinader, dressingar, smör och aromrika oljor gör att ingenting saknas. Produkterna finns även att handla i vår onlinebutik.

SEARED BY TEXAS LONGHORN (8) Tel: 0763-444 333 Njut av en del av den latinska livsstilen i Texas Longhorns koncept, Seared Stockholm, som tar med dig på en gastronomisk rundtur i den mexikanska gatumatskulturen, full av djärva smaker och kryddor. I baren hittar du klassiska mexikanska cocktails och mocktails.

LISA ELMQVIST (5, 6, 15–17) Tel: 08-553 404 00 Det allra bästa av färsk fisk och skaldjur, även som färdiglagade rätter och delikatesser från eget kök. Snart 100 års erfarenhet står för en kvalitet i särklass. På vår e-handel erbjuds färska råvaror, matlådor, menyer och presenter. I restaurangen och baren finns över 120 sittplatser i en unik saluhallsmiljö.

TYSTA MARI (9-10,12) Tel: 08-667 58 54 Tysta Mari består av en servering med prisvärda luncher, goda smörgåsar, färska skaldjur, en salladsbar & utmärkta viner. En bistro på balkongen som serverar modern husmanskost med fokus på fisk & skaldjur, ett Chambre Separée, en bar med uteservering & goda cocktails samt en butik med ostar, bröd & bakverk allt bakat på ART Bakery.

LISBETH JANSON FRUKT & GRÖNT (24) Tel: 08-661 90 00 Välkommen till en grön oas mitt i saluhallen. Här erbjuder vi frukt och grönsaker från världens alla hörn. Vi väljer i första hand ekologi tskt och när det är säsong närodlat från våra svenska bönder. Hos oss finner ni ett brett sortiment av delikatesser, omsorgsfullt utvalda och med mycket hjärta. Färsk tryffel från Piemonte, havssalt från Mallorca och lagrad vinäger från Modena. Lisbeth Janson – för oss som gillar grönt. M SEGER (21) Tel: 08-661 12 28 M Seger är Östermalmshallens allra första butik, öppnad 1888. Idag med underbart kött samt ett stort urval av charkuterier, ost, färdiglagat och hemgjorda tillbehör. Köp med hem eller låt oss servera dig här i vår bistro: lunch, middag och mingel på menyn varje dag!

PAUL’S COFFEE & BISTRO (26) Tel: 073-339 73 10 Paul's Coffee and Bistro är en italiensk inspirerad bistro. Vi serverar kaffe i italiensk stil. Vår signaturrätt är Pinsa Romana som serveras med produkter som kommer från hjärtat av Italien direkt till vår butik. Du kan också njuta av klassiska svenska rätter tillsammans med ett glas ekologiskt vin. WILLY OHLSSONS EFTR. (20) Tel: 08-667 43 66 Köttspecialist med egen hängning av guldkött. Här finns också färdiglagad husmanskost och andra delikatesser samt ett väl avstämt sortiment av utvalda ostar. En nyhet är vår restaurang där ni kan njuta av en lunch eller tidig middag i hallens underbara atmosfär.

MELANDERS FISK & VILT (7, 18–19) Tel: 08-662 45 79 Den första Melanders-butiken öppnade 1961 i saluhallen. Här finner ni ett brett och väl utvalt utbud av färsk fisk, skaldjur, färdiglagad mat och övriga delikatesser. Vi erbjuder även take away- och cateringtjänster. Nu är vår nya nätbutik lanserad, ni kan hämta i butik eller boka hemleverans. MESH (25) Tel: 0738-40 86 75 På Mesh finner du hälsosam snabbmat som är lagad på plats med de allra bästa råvarorna. Här serveras wraps, hälsotallrikar, färskpressade juicer & smoothies. Alla rätter finns både som takeaway och catering. PAULAS (11) Tel: 08-662 51 06 Paulas serverar en varierad frukost och lunch samt ett stort utbud av bakverk. På eftermiddagen och kvällen förvandlas caféet till ett välkomnade vattenhål där du kan ta ett glas vin och avnjuta lite plockmat. Vårt kaffe kommer från ett lokalt rosteri och alla bönor är valda och rostade med omsorg.

ÖPPETTIDER: Måndag–Fredag 9:30–19:00, Lördag 9:30–17:00. Östermalms Saluhalls restaurangar har kvällsöppet. Besök handlarnas hemsidor för tider och bordsbokning.

S A L U H A L L E N M AG A S I N

Mer information: www.ostermalmshallen.se. Följ oss gärna på Instagram @ostermalmshallen

N o 2 2021

137


Nu finns Östermalms Saluhall Magasin i ny form på nätet! Vi hoppas att 2022 blir ett finare år på många sätt. En god nyhet är att magasinet fått sitt efterfrågade digitala hem på www.saluhallenmagasin.se. Det är vi så glada för och hoppas att ni vill hälsa på oss även där framöver. 138

Sidan är under uppbyggnad och här kommer vi bjuda på artiklar med kända profiler, nöjestips med mera. Alla tidigare nummer av magasinet finns att bläddra i sin helhet på saluhallens hemsida. Ni är dessutom välkomna att följa Östermalms Saluhall på: Instagram @ostermalmshallen Facebook @OstermalmsSaluhall TACK!

S A L U H A L L E N M AG A S I N

N o 2 2021


EN VERKLIG BAKÅTSTRÄVARE Trots att Bollinger tillhör de minsta champagnehusen är champagnen en av de största. Kanske för att man i snart 200 år hållit fast vid sin speciella stil. Den bygger på en synnerligen noggrann kontroll och ett hantverk som inte alltid låter sig överföras till moderna metoder. Att använda ekfat vid första jäsningen är idag väldigt ovanligt i Champagne. Det är mycket arbetskrävande och kostsamt men helt nödvändigt om man vill få fram Bollingers unika stil. Lika nödvändigt är det med extra lång lagring på jästfällningen i flaska. Eftersom brödighet och komplexitet kommer fram först efter cirka tre år på jästen får en Bollinger alltid vila minst så länge. Det är betydligt mer än de 15 månader som lagen kräver. Bollinger är inte emot ny teknik. Men man kompromissar aldrig med kvaliteten och byter bara metod om det gör vinet lika bra eller bättre. Därför envisas man med ekfat och extra lång lagring på jästfällningen. Man fortsätter använda magnumbutelj till reservevinerna, vrida flaskor för hand och låta hästar arbeta jorden i de känsligaste vingårdarna. Alltihop med bara ett mål i sikte – den kraftfulla, mogna och eleganta stil som kännetecknat Bollinger ända sedan 1829.

Art nr 7418 | Alk 12% | 75 cl pris 499 kr 37,5 cl pris 289 kr | 150 cl pris 1199 kr

Varannan förare som omkommer i singelolyckor i trafiken är alkoholpåverkad.


ID.4 GTX. Mer kraft att elektrifiera livet.

Idén med en suv är att få plats med livet och att kunna ta dig dit du vill. Med ID.4 GTX har du utrymmet, fyrhjulsdriften och räckvidden för det. De dubbla elmotorerna ger gott om kraft och accelerationen är blixtrande. Du kommer upp till 48 mil på en laddning och snabbladdar 30 mil på 30 minuter. Generöst utrustade ID.4 GTX har uppkopplade möjligheter, femstjärnig säkerhet och låg elkostnad per mil. Välkommen att boka en elektrisk provkörning.

Tillsammans elektrifierar vi Stockholm. Nya fyrhjulsdrivna ID.4 GTX. Privatleasing från 5 495 kr/månad inklusive service.

ID.4 GTX. Pris från 565 900 kr. Energiförbrukning vid blandad körning från 18,1-20,7 kWh/100 km. Miljöklass Euro 6 AX. Räckvidden som anges är beräknad utifrån WLTP-körcykeln. Volkswagen Privatleasing: 36 mån, 1 000 mil/år, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (nov 2021). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Leasingavgiften är beräknad utifrån att klimatbonus betalas ut från Transportstyrelsen. Vi reserverar oss för ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad.

Volkswagen Stockholm volkswagenstockholm.se

Bredden - Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje Täby - Vällingby - Värmdö - Östermalm (service). Tel 08-503 332 00.


Articles from Östermalms Saluhall Magasin No 2 2021