Östermalms Saluhall Magasin No 2 2022

Page 1

SUPER-
KVINNAN SARAH
TORA HALLSTRÖM / STOCKHOLMSENTREPRENÖRER / SUZANNE REUTER I HJÄRTEBOKEN

BAKAD ROTSELLERI, SMULAD OST, BRYNT KARL-JOHANSSMÖR OCH SALTAD CITRON

Vår nya ost Guldklimp tillverkas på Östersunds mejeri och är en av våra experimentella mejeriprodukter, som utvecklas för de skickligaste kockarna i Norden. Guldklimp är full av umami och proteinkristaller och passar fint både på ostbrickan och i matlagning. 4–6 personer Citronerna: 3–4 obesprutade citroner 2 citroner för saften 60 g havssalt

Rotsellerin: 1 hel rotselleri (800g) 1/2 dl neutral rapsolja 5 g salt 50 g torkad Karl-Johan svamp eller annan torkad svamp 75 g Arla Unika Saltat Smör 50 g Arla Unika Saltat Smör 200 g Arla Unika Guldklimp Krasse eller annan valfri ört

Citronerna: 1. Skrubba citronerna i varmt vatten.

2. Snitta dem i fyra klyftor, men låt dem hänga samman i botten. Häll saltet i snitten och packa citronerna i en glasburk.

3. Pressa saften från 2 citroner. Häll saften i burken, citronerna ska täckas.

4. Låt stå i rumstemperatur i 5 dagar. Förvaras sedan i kylskåp, där de håller i flera månader.

Rotsellerin:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Tvätta rotsellerin, skär bort roten och gnid in sellerin ordentligt med olja och salt. Lägg den i en ugnsfast form och ugnsbaka cirka 2 timmar, tills den är helt mjuk.

3. Bryn 75 g smör i en kastrull tills det börjar karamelliseras och får en nötig smak. Vispa hela tiden så att mjölksockret och proteinet inte bränner fast. Behåll med fördel det som

bildas i botten. Smöret är perfekt brynt vid 125 grader. Ta av från värmen och ha i ytterligare 50 g smör. Lägg i den torkade svampen och låt stå.

Servering:

Ta rotsellerin och dra isär bitar i önskad storlek. Smaksätt rotsellerin med en liten del av citronsaften som har bildats i burken innan den läggs på tallrikar. Värm upp svampsmöret och häll över sellerin. Hacka citronerna i riktigt tunna strimlor och strö över sellerin toppa med den smulade Guldklimpen och krassen. Njut.

Välkommen in och provkör.

Nya ID. Buzz Elbilen som gör vardagen smidigare och äventyren mer lättillgängliga. Snabbladda upp till 170 kW utan kort, bricka eller app med Plug & Charge. Låt ID.Buzz parkera sig själv med minnesfunktionen i Park Assist och upplev en interiör tillverkad av veganska textilier och flera återvunna material. ID. Buzz är en viktig milstolpe i målet mot klimatneutral mobilitet. volkswagenstockholm.se Blandad förbrukning enligt WLTP körcykel: Räckvidd 415 km, Energiförbrukning 20,6 kWh/100 km, CO2-utsläpp 0 g/km.

stockholm nk plan 3, 08–762 81 60 bromma blocks, 08–29 59 88 www.newport.se

Poggenpohl Stockholm AB Birger Jarlsgatan 34 S-114 29 Stockholm phone 08-679 65 20 info@poggenpohlstockholm.se www.poggenpohlstockholm.se

A l l a D e u t z c h a m p a g n e r t a p p a s s e d a n 2 0 0 5 p å d e n s k W i l l i a mf a s k a n , s o m a l l t s e d a n 1 9 6 1 använts till prestigecuvéerna Cuvée William Deutz oc h Amou r de De u t z F l a s k a n s s ä r p r ä g l a d e f o r m h a r h ä m t a t ipsniitar o n f r å n 1 8 0 0 -

u r v o ,r g e n e r ö s kppor co h s m a ,l g r a c i ö s h a l s D e n s m a l a h a l s e n ä r i n t e b ara ö gonf ä gnad utan reducerar ävenintaget av s yre vid di s go r ge me n t ( p r o c e s s e n d å m a n s k j u t e r u t j ä s t f ä l l n i n g e n ) o c h f ö r b ä t t r a r d å v i n e t s l a g r i n g s p o t e n t i a l

Alkohol är beroendeframkallande.

ta le t s champagnefaskor,
uk
medmj
a k

Deutz Brut Classic Artnr 7487 Pris 479 kr Alkoholhalt 12%

Deutz Brut Classic på Systembolaget:

beroendeframkallande.

Bara 95 dagar kvar.

Varje morgon som Nadim slår upp ögonen är han en dag närmare sin sista behandlingsdag. Det betyder inte att allt är över, men ändå. Han kommer inte behöva visa hur duktig han är på att ta sprutor. Han kommer inte behöva visa hur tålmodig han är som kan vänta flera timmar i ett sjukhusrum. Han kommer inte behöva fasta halva dagen och hela natten inför en provtagning. Han får känna sig lite mer som andra barn.

Swisha 90 20 900 och stöd forskningen. Barn och cancer hör inte ihop. Barncancerfonden kommer att behandla dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy som finns på barncancerfonden.se

Nadim 7 år, leukemi

INNEHÅLL N O 2

Ordförande har ordet 14

Nyheter och guidade visningar i saluhallen 16

Nostrano har flyttat in 24

Kockarna i hallen: Stefan Eckert & Bassel Karroum 26

Goda presenttips från butikerna 30

Porträttet: Sarah Dawn Finer 32

Gårdsfest på Östermalm med magasinet 52

Arla Unika lanserar Guldklimp och bjuder på recept 58

Tora Hallström har hittat hem 62

Vi tipsar om roliga produktsläpp 70

Stammis i saluhallen: Peter Elofsson 72

Stockholmsentreprenör: Poggenpohl och Edit K 76

Stilguide för herrar 90

Mästerkocken Christian Sincropi 96

Unika vingårdar och sommelierutbildningar 100

Ny VD för grannhotellet 108

Suzanne Reuter i Hjärteboken 110

Vi listar de bästa Östermalmshotellen 114

Vernissage med konstnär Yonas van den Hoogen 122 Hallguide och kontaktuppgifter 128

Saluhallen är mitt andra hem.

På saluhallens nya balkong blickar jag ut över vad jag föreställer mig är en fransk by där vi alla är släkt. Det här är mer än ett jobb, det är min familj. Mitt hjärta brast av tystnaden som ekade under två år, nu är hallen levande igen. De populära privatvisningarna är tillbaka och här får jag frågor om allt från takhöjden till om man får ha med sig hund i hallen och hur källaren ser ut. Jag berättar om byggnadens 135-åriga historia, roliga anekdoter och serverar goda smakprover, och i vintertid avslutar vi ibland med varm glögg. Mysigt så det förslår. Mer om hur ni kan skräddarsy er egen tur eller ge bort som gåva går att läsa i magasinet och på hallens hemsida förstås.

REDAKTION

Chefredaktör & ansvarig utgivare: Lina Bielsten

Art Director: Carolina Krupinska

Omslag: Jimmy Hansen

Tryck: Printer Consult / V-Tab

Skribenter: Claes Kanold, Ulf Elfving och Lina Bielsten

Kontakta oss: redaktion@ostermalmshallen.se

ANNONSERING & EVENT

Lina Bielsten, Östermalms Saluhall: lina@ostermalmshallen.se

Östermalms Saluhall Magasin ges ut av Bielsten & Co på uppdrag av Östermalms Saluhall.

I nya numret träffar vi Sarah Dawn Finer som skrivit flera av sina största låtar i Östermalmshallen och nya stjärnskottet Tora Hallström som växte upp här bland diskarna. Dessutom flera framgångsrika entreprenörer, våra duktiga kockar och en del annat matnyttigt. Redaktionen lottar även ut biljetter till Tootsie med Robert Gustavsson på Oscarsteatern. Sist, men inte minst, stort tack till våra annonsörer, trogna gäster och nya läsare som hittat oss när magasinet lämnas vidare. Ert fortsatta stöd betyder allt. Ni ger oss ork att skapa ett kvalitetsmagasin i en värld där alltmer scrollas förbi på en skärm. För er som vill scrolla: magasinet bygger ett nytt digitalt hem på saluhallenmagasin.se. Redan nu kan ni läsa artiklar från tidigare nummer däribland Benjamin Ingrosso, Danny Saucedo och Tareq Taylor plus en del nöjestips och guide till handlarna. Varmt välkomna även dit och vi ses i Hallen!

Lina Bielsten, Chefredaktör

Du har väl inte missat att våra 26 tidigare nummer av Östermalms Saluhall Magasin finns på ostermalmshallen.se/magasin

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 13 LEDARE

Varmt välkomna till Östermalms Saluhall!

Amsterdam, Paris, Beirut, Prag och inte minst allas vår favorit Köpenhamn. Visst är det härligt att resa och upptäcka nya platser och återse ställen man saknat! Inte minst tycker jag personligen att det är spännande att få låta magen styra färden. När man är ute och reser är ju den lokala maten en av de saker som både är intressant och spännande att lära sig mer om. Att testa nya smaker är en viktig del i reseupplevelsen.

Inramningen av en måltid kan verkligen lyfta matupplevelsen långt ovan det som ryms på tallriken. Det vet alla som ätit en bagel med cream cheese och rökt lax från en bagelshop i New York, steak frites på Relais de l'Entrecôte i Paris, eller avnjutit en after noon tea på en elegant tesalong i London. Eller ätit en bit mat på någon av våra utmärkta restauranger i saluhallen, förstås.

I år firar faktiskt Östermalms Saluhall 135 år. Det är helt otroligt när man tänker tillbaka på allt som hänt i hallen under dessa år och hur de omgivande kvarteren förändrats och utvecklats genom tiderna. Det har redan gått närmare tre år sedan återflytten till den minutiöst renoverade marknadsplatsen efter vår tillfälliga placering ute på torget. En del förändringar har redan skett, några koncept har lämnat och nya har tillkommit, däribland italienaren Nostranos på en av balkongerna, ett välkommet tillskott för alla som älskar det italienska köket.

Saluhallen börjar återigen att bli den härligt stimmiga mötesoch samlingsplats den tidigare varit. Skillnaden är att det i dag finns gott om favoriter hänga på med olika utbud och att saluhallen lever sent in på kvällen. Med restaurangers öppettider har det blivit stor skillnad i tillgängligheten. Beirut Café har även öppet söndagskvällar, för den som inte har lust att ställa sig vid spisen själv. Lisa Elmqvist, som i dag delar entré med libanesen kvällstid ska på sikt få en egen ingång längst ner mot Nybrogatan.

En annan stor förändring är att saluhallen även är öppen en hel del röda dagar under året, vilket uppskattas av många. För alla som bedriver verksamhet i hallen är det kämpigt med det extrema kostnadsläget så en ökad tillströmning av gäster och kunder är önskvärt. För så är det ju med minnesvärda måltider. De kräver sin miljö – men också sina människor.

Östermalms Saluhall rankas ofta högt och ligger som nummer fyra på listan över mest besökta turistmål i Stockholm. Den är fortsatt en destination för diverse internationella och svenska matprogram, vilket jag tycker är väldigt roligt. Senast var det ett filmteam från Japan, men vi har också haft många från Tyskland, Frankrike och England. För en tid sedan fick Taiwans borgmästare en personlig guidad tur och provsmakning av lokala specialiteter.

Någonting att hålla utkik efter i vår är Nybrogatans Dag, som Hotell Villa Dagmar är initiativtagare till – en utmärkt idé. Nybrogatan har kommit att bli Stockholms hetaste krogscen med ett restaurangutbud som saknar motstycke. Kanske har ni själva tankar och idéer på vad vi skulle kunna hitta på i kvarteren? Vi bjuder gärna in er att komma med synpunkter. Vi vill att det ska vara en upplevelse att komma hit till Östermalms Saluhall, både vad gäller kvalitet och service men också atmosfär. Till den bidrar ni mycket, tack för det!

Varför inte låta reslusten styra er genom ert nästa besök hos oss, och kanske prova på någon maträtt eller råvara som låter er upptäcka ett nytt land? Magkänslan ska man ju som bekant lita på – och smaklökarna!

Väl mött!

Ulf Elmqvist

14 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
ORDFÖRANDE HAR ORDET

Bang & Olufsen Sturegallerian Sturegallerian 20. 114 46 Stockholm

Tel: 08-611 60 30. Sture@beostores.com

Bang & Olufsen Bromma Blocks Ulvsundavägen 185 C. 168 67 Bromma Tel: 08-640 00 04. Bromma@beostores.se

It’s a gift not just for today. It’s forever.

Beolab 28

Vill du veta mera om hallen eller intresserad av guidad visning?

Östermalms Saluhall har genomgått den mest omfattande renoveringen på 130 år och återinvigdes 5 mars 2020. Hallen har fått tillbaka sin forna glans och utvecklats till en modern och hållbar handelsplats. Östermalmshallen har det högsta värdet (blå) i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering. Det innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och får inte förvanskas.

Därför var ledorden under hela renoveringen att värna om byggnadens ursprung, samt bevara och förstärka de kulturhistoriska värdena. Saluhallen har fått en mer renodlad och tydligare matprofil genom att butikerna har tagits bort och restauranger har flyttats ut till fasadlägen. Det möjliggör längre öppettider och bidrar till en mer levande närmiljö även under kvällstid. Inne i saluhallen finns två nya balkonger, där fler besökare kan sitta och se ut över handlarnas saluplatser.

Ansvarig för projektet var Stockholms stad, genom fastighetskontoret som förvaltar fastigheten.

Frågor om Östermalms Saluhalls lokaler och att driva verksamhet som handlare i saluhallen: Simon Can, förvaltare, Fastighetskontoret.   simon.can@stockholm.se

Övriga frågor om fastigheten: Linda Laine. Kommunikationsansvarig, fastighetskontoret. linda.laine@stockholm.se

PRESSMATERIAL

Press- och mediafrågor samt fotograferingstillstånd i saluhallen hänvisas till press@ostermalmshallen.se.

PERSONLIGT GUIDADE VISNINGAR

Både privatpersoner och företag har möjligheten att boka en guidad visning ledd av saluhallsmagasinets chefredaktör. Lina Bielsten har arbetat med Östermalmshallen i tolv år och förmedlar på sitt personliga sätt kunskap om saluhallens långa historia och roliga anekdoter från dem som varit med. Rundvandringen kan också innehålla njutbara smakprover från olika butiker. Visningarna skräddarsys efter önskemål och tillgänglighet och kan byggas på med andra aktiviteter i anslutning till Östermalms Saluhall. Språk: svenska och engelska.

Förfrågningar gällande bokning av guide till privata visningar eller besök med företagsgrupper i saluhallen, kontakta Lina Bielsten, chefredaktör Östermalms Saluhall Magasin: lina@bielstencompany.se.

16 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Foto: Lasse Olsson Photo

Fin frisk syrlighet och tvättäkta blåbärssmak i massor.

Andreas Grube, Expressen

Saxhyttegubbens Blåbär 100% passar utmärkt t ill både vardag och fest. Sveriges mest och bäst rec e nserade alkoholfria alternativ. Dr y c ken fi n ns i välsorterade livsmedelsbutiker s a m t går att beställa direkt från gården. Saxh y ttegubbens Blåbär 100% innehåller färska b l å b ä r direkt från skogen och inget annat.

Alkoholfri. Sockerfri. Tillsatsfri. Full av karaktär.

Cirka 2300 blåbär i varje 33 cl flaska.

@saxhyttegubben E-post: order@saxhyttegubben.se
Överst: Ulrica Jonsson presenterar smakprover i M Segers nya bistro. Nedre bilden: Skagen-kanapéer från Lisa Elmqvist.

FÖR ELEVER SOM VILL MER

SSHL är en internationell skola för elever som vill lägga extra fokus på sina studier eller som drömmer om att plugga alternativt arbeta utomlands så småningom.

Vi erbjuder både svenska gymnasieprogram och internationella utbildningar i form av International Baccalaureate (IB).

En IB­utbildning är gångbar över hela världen och öppnar upp dörrar

för såväl svenska som internationella universitet.

Vi har högt akademiskt fokus, med fantastiska lärare, massor av fritidsaktiviteter, elevvård och starkt studiestöd.

Hos oss kan du välja att studera som internatelev, till exempel på vårt veckointernat, där du får fullt fokus på dina studier i veckan och kvalitetstid med familjen på helgen.

Läs mer om Sveriges enda internationella internatskola på sshl.se

4:E
ÖPPET HUS
FEBRUARI

Vill du få magasinet hemskickat?

Östermalms Saluhall har utnämnts till en av världens främsta saluhallar och är en populär mötesplats i Stockholm med i snitt 200 000 besökare i månaden. I juni 2010 introducerades saluhallens exklusiva magasin och når nu över 30 000 personer i en mycket kvalitetsmedveten målgrupp. Det är en återkommande tidskrift som är ämnat att vårda relationen med våra kära stamkunder och knyta en närmare kontakt med företag som värnar om saluhallens existens.

Tidningen är inte segmenterad efter årsinkomst, snittålder och kön, utan det är ett magasin för människor som uppskattar ”la joie de vivre” och som är villiga att betala för en hög livskvalitet. Den som är intresserad av livsbejakande upplevelser i allmänhet och av mat och råvaror av högsta klass i synnerhet, kan finna reportage för såväl inspiration som handfasta råd vad gäller mat- och dryckeskultur.

Vi har dessutom samlat anekdoter under Östermalmshallens 135 år och möter både svenska och internationella personligheter inom bland annat nöjesbranschen, idrottsvärlden, och näringslivet.

Vi söker alltid efter nya idéer. Skicka gärna förslag på vad ni ser fram emot att läsa i kommande magasin. Alla 26 tidigare nummer finns publicerade i full version på vår hemsida: www.ostermalmshallen.se/magasin.

PRENUMERATION

För att få magasinet hemskickat, skicka ett meddelande med namn och postadress till: redaktion@ostermalmshallen.se Magasinet är gratis när du hämtar det i entréställen eller hos handlarna i saluhallen. Vid hemleverans debiteras porto och administrationsavgift i förskott, för närvarande 85 kronor.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 19
REDAKTIONEN

Börje Salming älskade tre platser:

1. Hemmet.

2. Hockeyrinken.

3. Vildmarken.

Men han stortrivdes också i Östermalmshallen och återvände ofta hit.

Legendaren Börje Salming var en av världens bästa ishockeyspelare genom alla tider. När han avled den 24 november i höstas gick det chockvågor genom idrottsvärlden, men det vällde också fram en tsunami av sorg, saknad och kärlek. Man saknade inte bara en lysande hockeyspelare utan kanske än mer en god människa.

Vi träffades både i Östermalmshallen, i hockeyhallar och hemma hos honom. I en långradiointervju i hans kök i det stora vackra huset vid Vaxholm visade han sidor som kanske inte alla kände till.

Visste du till exempel att Börje var en bra kock? Han är till och med trefaldig kokboksförfattare, och har gett ut böcker om grillning, vilt och skärgårdsmat. De olika böckerna har alla koppling till platser där Börje bott. Grillningen från Kanada, fisken från skärgården och viltet från Salmi och Norrbotten.

– Börje var underbar att jobba med, intygar både förläggaren Ingela Holm och matkreatören Liselotte Forslin. – Otroligt ödmjuk, säger båda med en mun.

När vi möttes i hans hem pratade vi mycket mat. Mest fisk. – Från uppväxten är jag väldigt bortskämd med ädelfisk som röding och harr, berättade han. Hade jag inte en hockeyklubba i händerna när jag var liten så var det ett kastspö. – När jag flyttade söderut kom jag i kontakt med abborre, som är bland det finaste man kan äta. Kokt, grillad, smörstekt, wow! Men jag upptäckte snart också hur gott det är med skärgårdens flundror, som exempelvis skädda.

Nå – en och annan köttbit slank förstås ner genom åren. Inte så få, förresten:

– Borta i NHL satte jag ofta i mig två, tre stora stekar före matcherna. Det gav energi. Fast ibland blev man ju lite tung av det också. Jag kanske hade varit lite snabbare om jag hållit igen på stekarna?

Men energin nog var bra att ha när det blev fajt. Och det blev det ofta. Börje minns en gång när han, hans lag och motståndarna stod på isen och slogs – i två timmar!

Två timmar alltså! Domarna visade ut spelare en efter en, som bara hoppade in på isen igen och fortsatte slåss. Medan publiken jublade.

Vem satte igång den där jättefajten, Börje? – Det var jag…

Men vid sidan av isen var Börje alltså snarare en mjukis, det tyckte han även själv. Han trivdes lika bra i grönsakslandet som vid spisen eller grillen.

Jag skrev att Börje var god. Formuleringen kom från förläggaren Ingela Holm: – Att jobba med honom var bland det roligaste jag gjort. Det har alltid varit viktigt för mig att få arbeta med goda människor, det är oerhört viktigt.

Börje var en sån människa. God.

Ulf Elfving

Journalist, programledare och stamgäst i Östermalms Saluhall

20 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Till minne av en naturnära, ödmjuk och ärrad legendar.
KRÖNIKA
Foto: Jimmy Hansen

Visste ni att

Saluhallens restauranger håller kvällsöppet, Beirut Café välkomnar gäster på söndagsmiddag, nya handlare har flyttat in och selfie-hjärtat är tillbaka på Östermalm. Här är våra tips på saker ni inte vill missa.

SÖNDAGSMIDDAG I HALLEN – HOS BEIRUT CAFÉ!

När lamporna är släckta nere i butikerna kan ni gå en trappa upp och äta en mysig söndagsmiddag i saluhallen. Beirut Café har nämligen kvällsöppet alla dagar i veckan. Boka ett av de eftertraktade borden på den nya balkongen, beställ in ett gäng olika mezes och njut av en unik utsikt.

4 Corners skapades av systrarna Amanda, Andrea och Anabelle. Efter en tid i New York och ett antal sena kvällar, som slutade med en NY-slice i handen, kom idén att öppna en pizzabar i Stockholm tillsammans. 2020 öppnades den första 4 Corners som tog med New Yorks energi och attityd till Stockholm. Två år senare finns de nu även i saluhallen. Plocka upp en varm slice vid disken, slå dig ner i restaurangen och njut av krispiga pizzor med lekfulla toppings eller häng i baren av amerikansk stil för cocktails, öl, vin och härliga vibes.

UTESERVERINGAR OCH KVÄLLSÖPPET

Ni har väl inte missat att saluhallens restauranger numera har kvällsöppet. Butikerna stänger kl.19 på vardagar och kl.17 på lördagar, men gäster får gärna stanna kvar i våra restauranger och barer. Öppettiderna finner ni på handlarnas hemsidor och där kan ni även boka bord, vilket rekommenderas på fredagar och lördagar när det är ett högre tryck. En annan nyhet är hallens uteserveringar där ett par handlare håller öppet (nästan) året runt. Det kommer ske en del förändringar på Humlegårdsgatan och Nybrogatan framåt sommaren, så för den som är nyfiken håller vi er uppdaterade på Östermalmshallens Facebook och Instagram. Följ oss gärna där!

22 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
4 CORNERS HAR FLYTTAT IN
NYTT I HALLEN
TEXT: REDAKTIONEN

STOCKHOLM I VÅRT HJÄRTA

Nu är ett uppskattat inslag i staden äntligen tillbaka! För att lysa upp tillvaron under årets mörka månader har gänget på Humlegården Fastigheter tagit initiativ till ett strålande hjärta, som uppförts på Engelbrektsplan. En symbol för gemenskap, kärlek och hopp – gå gärna förbi om även ditt hjärta klappar för Stockholm!

SPRITMUSEUM 10 ÅR

Spritmuseum och Absolut Art Collection firar 10 år på Djurgården. Museet uppmärksammar detta genom att låta en yngre generation gå loss i konstmagasinet för att välja sina favoriter.

– Vi bjöd in våra pedagoger, som är utbildade i konst- och modevetenskap, etnologi, museologi, och ekonomisk historia att fritt botanisera i konstmagasinet. Resultatet är utställningen REDISCOVER Absolut Art Collection där de har valt att bokstavligen fylla konstrummet från golv till tak med närmare 90 konstverk ur samlingen, säger Mia Sundberg, ansvarig konstintendent på Spritmuseum.

De unga curatorerna förklarar att Absolut Art Collection växte fram under deras barndom, och att deras egen bild av 1980- och 1990-talen har inkorporerats i

utformandet av utställningen. Här vill man presentera verk som utstrålar den självsäkerhet, framtidstro och humor som präglade tidsperioden. Även om det samtidigt var problemfria årtionden har man valt att lyfta fram nostalgin och fokusera på ljusa minnen. REDISCOVER är en konstutställning som badar i pastellfärger och discomusik. Vare sig du själv upplevde 1980och 1990-talen, eller bara hört återberättas, så är det här en tidsresa som många kan både känna igen och överraskas av.

Boka Cocktail & Konst och få en privat visning för dig och dina vänner, på en dag och tid som du själv väljer. Med en cocktail i handen tar guiden er med på härlig konstresa i 1980- och 90-talen. REDISCOVER Absolut Art Collection visas till och med 2 maj 2023.

Nostrano flyttar in på Östermalm

Den familjeägda italienska kvarterskrogen Nostrano har länge huserat på Södermalm och nu kan vi glädja östermalmsborna att den populära restaurangen finns närmare än så. Hösten 2022 öppnades den andra filialen, här i Östermalms Saluhall. Vi möter Sandra Molinder, delägare och restaurangchef, som berättar mer om hallens nya tillskott.

När vi ställt frågan till våra kunder om vad de eventuellt saknar i saluhallen har svaret tveklöst varit; en italienare. Äntligen kan vi nu välkomna ännu en matkultur när Nostrano flyttat in. På övervåningen serveras goda italienska varmrätter och i vinbaren en trappa ned kan gäster avnjuta mindre rätter med ett stort sortiment av goda viner.

Tillsammans med sin sambo och kökschef Adam Nilsson tog Sandra Molinder över driften av Nostrano på Timmermansgatan 13 vid Mariatorget för drygt två år sedan. Nu har Sandra blivit varm i kläderna i Östermalmshallen där hon i princip växte upp. Namnet Molinder kanske låter bekant för er som känner till eller rentav träffat Sandras pappa, Nils Molinder. Förutom att Nils är en av Sveriges mästerkockar och en känd profil, är han delägare i Melanders med sin bror Erik och tillsammans driver de ett framgångsrikt krogimperium som sträcker sig långt utanför Östermalm. Personerna bakom Nostrano Östermalm är Nils Molinder, Peppe Manzzella, Sandra Molinder och Adam Nilsson.

Varför blev det saluhallen och hur ser ert koncept ut?

– Ända sedan vi tog över restaurangen på Söder har vi pratat om att expandera. Nu fick vi en möjlighet att ta över en fantastisk lokal här i Östermalms Saluhall som jag har en nära relation till.

24 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
NYHET I HALLEN

– Vi serverar mat med inspiration från Italien men med influenser från hela världen. Det finns möjlighet att kombinera sin egen 4-rättersmeny för 645 kronor (förrätt, pasta, varmrätt, dessert) eller att välja fritt från à la carten. Vi vill att känslan ska vara mysig och familjär.

Vad bör man beställa första gången på er restaurang?

– Mina favoriter just nu är Carpaccio på svensk ryggbiff med pepparmajonnäs, silverlök, parmesan och jordätskocka. Agnolotti (en typ av pasta som är typisk för regionen Piemonte i Italien, reds.anm.) med ricotta, gräslök, rökt forellrom och broccoli. Sedan vår lammrätt med lammytterfilé, lammbringa, zucchini, kantareller, gula ärtor, vitlök, svampskum och lammsky.

Har du själv en förebild i restaurangbranschen?

– Det är svårt att välja just en förebild inom branschen. Jag ser väldigt mycket upp till alla kollegor som jag har haft under åren som verkligen jobbar för att göra restaurangupplevelsen rolig och bra för gästerna.

Vilka är öppettiderna och kan man boka för privata sällskap?

– Vi kommer ha öppet tisdag-fredag från 17:00-sent och på lördagar 12-sent. Gäster kan absolut abonnera för större sällskap och vi har dessutom ett Chambre Separée där vi kan ta upp till 12 personer för middag.

– I framtiden vill vi försöka få ihop olika slags event som musik och vinprovning så håll utkik via våra sociala kanaler.

NÅGRA KORTA MED ADAM NILSSON, KÖKSCHEF:

Krydda jag måste ha i köket: Vår egna kryddblandning på korianderfrön, fänkålsfrön, svartpeppar, timjan och senapsfrön.

Mitt bästa matlagningstricks: Citron eller vinäger gör det mesta godare.

Min paradrätt: En ledig söndag hemma lagar jag gärna Tonkatsu-Japansk Schnitzel med kålsallad.

Mitt smultronställe: Prospero. Här finns fantastisk mat och fantastisk personal.

restaurangnostrano.com

Sandra Molinder, Nostrano
”Att få jobba i saluhallen är så roligt! Min farbror Erik Molinder och far Nils Molinder har länge haft en koppling hit så jag sprang runt här redan som liten. Det är superkul att vara tillbaka.”

Min mormor har inspirerat mig.

Bassel Karroum

Titel: Kökschef

Arbetsplats: Beirut Café och Deli

Jobbat här: 7 år

Bassel, som är kusin till Beirut Cafés ägare Elias, kom till Sverige från Syrien för sju år sedan och började redan efter en vecka jobba på Beirut Café, som då låg på Engelbrektsgatan. När restaurangen flyttade hit till Hallen hängde Bassel förstås med. Under fyra år jobbade han parallellt på Brasserie Balzac på Odengatan, där han passade på att lära sig laga svensk husmanskost.

Vad är den största skillnaden mellan det libanesiska och det svenska köket?

I Mellanöstern använder man mycket mer kryddor. Även mer vegetariska rätter. Vi har inte någon grädde alls i maten och tillbehör som svartvinbärsgelé används inte heller, bara en massa goda röror och sallader. Jag tror att libanesisk mat är mycket nyttigare, det är inte så mycket fett.

Kan du ge exempel på några speciella smaksättare?

Många av kryddorna växer i bergen och floddalarna mellan Syrien, Irak och Libanon. Den syrliga sumaken till exempel. De kan vara svåra att få tag i. Men vi använder också till exempel mycket olivolja och citron.

Vilka är dina tips om man ska försöka laga libanesisk mat hemma?

Några av kryddorna och örterna jag skulle rekommendera är spiskummin, torkad mynta, persilja och färsk koriander. Och givetvis att använda färska varor av bra kvalitet.

Vad är det bästa med att jobba i Östermalmshallen? Här finns så många trevliga människor. Flera av våra gäster är gourmeter som vet exakt vad de vill ha. Det ställer höga krav på mig. Och alla som jobbar här är snälla. Vi respekterar varandra.

Vad bör man absolut beställa om man ska äta första gången på Beirut Café?

Kycklingsalladen. Det är en grönsallad med gulbetor, en röra som heter tahini, en sesampasta med vitlök, citron och salt samt cocktailtomat. Vi kör kycklingen i rotisseriet och lägger den sedan på stekbordet ett par minuter för att få en krispig touch, då blir den jättegod.

Har du någon förebild vid spisen?

Min mormor har inspirerat mig. Hon är jätteduktig på att laga mat. Jag bodde med henne i Aleppo i fyra och ett halvt år när jag studerade till ingenjör på universitetet där. Hon lärde mig allt om hur man harmoniserar kryddor och smak. Speciellt kyckling.

Om du lagar middag hemma, vad blir det då?

Jag brukar inte laga mat hemma, bara grilla! Två till tre gånger i veckan. Kebabspett med nötfärs, kycklingvingar och lamm. Det bästa jag vet är att cykla hem efter jobbet och ta ett glas vin ute i trädgården när det är vackert väder och grilla med min fru och mina barn. Min kyl är alltid full av mat!

KOCKARNA I HALLEN
Foto: Sam Britz
26 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

LUNDSBERGS SKOLA, EN INVESTERING FÖR FRAMTIDEN

På Lundsbergs skola får du en utbildning i perfekt balans med studier från årskurs 9 fram till gymnasieexamen. Här får elever från hela världen en utbildning och boende i fullkomlig harmoni. Lundsbergs skola fokuserar bortom bra betyg och meritvärde för att erbjuda eleverna kvalificerade intellektuella utmaningar. Detta görs med välutbildade lärare som är dokumenterat skickliga i sin yrkesutövning.

Tillsammans med ett akademiskt fokus, lärarledd läxhjälp, trygghet, en ömsesidig respekt och tolerans. Allt detta tillsammans med en rik och varierad fritid får du de bästa förutsättningarna för ditt kommande liv. På Lundsberg lägger du inte bara grunden för dina framtida val. Du bygger även livslånga relationer.

Välkommen till framtiden, Lundsbergs skola

www.lundsbergsskola.se

Lundsbergs.skola.grundad.1896

Lagom Design www.lagomarbast.se
lundsbergsinternatskola

”Norbert Lang är mitt bollplank och en bra mentor.”

Stefan Eckert

Titel: Kökschef

Arbetsplats: Lisa Elmqvist

Varit här: Över 10 år

Trots att värsta lunchruschen ligger långt bakom oss är det full rulle i Hallen. Det är många turister just nu förklarar Stefan när Magasinet tvingar ut honom ur köket för en snabb Q&A.

Hur lång tid innan restaurangen öppnar brukar du vara på plats om dagarna?

Runt sex halv sju på morgonen. Då planerar vi allt som ska levereras under dagen, både lunch och kväll. Alla förberedelser. Jag går igenom med grabbarna i fiskdisken vad som ska fixas. Vi brukar ha två olika Dagens på menyn, som byts varje dag.

Hur går tankarna när du komponerar en meny?

Grundstommen är vad som finns per säsong och vad leverantörerna har att erbjuda. Höst och vinter är det mycket rotfrukter och svamp. Vilka fiskar som finns. Man måste känna sig fram.

Vilken krydda klarar du dig inte utan?

Salt. Salt och vitpeppar är det enda vi använder här dygnet runt, vi vill inte överdosera fisken.

Vad är det bästa med att jobba i Östermalmshallen?

Detta är en underbar plats, man lär känna olika människor. Det är många stamgäster som man vet vad de vill ha att äta och det är en väldigt familjär stämning. Även mellan oss aktörer, den stärktes enormt när vi höll till ute i den temporära hallen och fick dela kök och andra utrymmen. Själva saluhallen är rolig, det är en sådan öppen miljö. Det går inte att ducka och leverera något dåligt. Det är fantastiskt att jobba i ett öppet kök i en saluhall och se flödet av alla gäster – och att få jobba hos Lisa Elmqvist som levererat kvalitet i Hallen i drygt 100 år, snart blir det jubileumsfirande.

Vad bör man absolut beställa om man ska äta första gången på Lisa Elmqvist?

Sjötungan. Den är grym. Annars kan man testa några av våra laxar, kallrökt eller rimmad.

Vilket är ditt bästa matlagningstips?

I hemmamiljön är ångugnen ett riktigt vasst komplement. Koka upp den till 70-80 grader, det kan man göra hur mycket som helst med.

Har du någon förebild eller mentor vid spisen?

Jag har jobbat mycket med Norbert Lang. Han är mitt bollplank och honom kan jag ringa och prata med om det är något jag vill fråga om eller behöver. Han brukar gästspela här vid tryffel- och sparristider. En bra mentor ur den lite äldre generationen med många ess i kockärmen!

Vilken är din paradrätt?

Lagar jag middag hemma så är det Biff Rydberg.

Något mer du har på hjärtat?

Jag önskar att hela saluhallen kunde få ha öppet fram till nio på kvällen och att gästerna kunde mingla runt bland alla ställena med ett glas vin medan de handlar. Jag vet det är svårt med tillstånd och så vidare, men det vore en dröm.

KOCKARNA I HALLEN
28 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Erbjudande!

10% rabatt i Lisa Elmqvists onlinebutik till Östermalms Saluhall Magasins läsare. Gäller vid ett tillfälle under jan-mars 2023. Kan ej utnyttjas vid köp av presentkort. Ange kod MAGASIN10.

Lisa Elmqvists färska e-handel

Det är med stor portion glädje vi välkomnar dig till Lisa Elmqvists färska e-handel, där du även finner varor från vårt systerföretag Husmans Deli. Här vi har latgt ned lika mycket energi och omtanke på att tillgodose alla behov och önskemål som vi gjort för våra kunder och gäster sedan starten 1926.

Vi har kort och gott skräddarsytt en matupplevelse som skall passa olika behov och situationer, men med en given gemensam nämnare – samma höga kvalitet och service som du finner hos oss på plats. På vår e-handel, Mat Online, kan du handla allt från fisk till kött i form av styckevaror, matkassar, presenter, hela menyer och mer därtill.

Dessutom levererar vi dina varor till bostaden, kontoret, landet eller utomlands.

Smaklig måltid!

ÖSTERMALMS SALUHALL • TEL 08 553 404 00 • WWW.LISAELMQVIST.SE

G e bort en

god bit av Hallen

Saluhallen är en stor godisbutik för sanna matälskare, här finner ni både stora och små presenter. Varför inte plocka ihop en korg med delikatesser, choklad, fina olivoljor, marmelader, ja allt ni kan tänka er. Här är ett axplock av munsbitar. Mer hittar ni i butikerna, fråga gärna handlarna om tips.

30 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
2 4 5 3

1. Nils Molinders exklusiva skaldjursset för 6 personer. Melanders

2. Personlig gåva med fasta och mjuka ostar med tillbehör. Arla Unika. 3. Extra lagrade hårdostar och dessertostar med marmelader. Willy Ohlsson Eftr.

4. Presentkorg med delikatesser i olika valörer. Lisa Elmqvist och Husmans Deli 5. Ett härligt presentkort som gäller i alla saluhallens butiker och restauranger. Östermalmshallen

6. Tårta och bakelser till kalaset eller fikapausen. Tysta Mari/ART Bakery

7. Nils Molinders extra stora och kraftig skärbräda i bambu. Melanders

8. Kokbok: Mat för gudar, Bokförlaget Arena. Beirut Café.

9. Skräddarsydda lådor och fruktkorgar. Lisbeth Janson Frukt och Grönt

10. Betsy Magic Box finns i storlekarna 12, 20 och 25 praliner. Betsy Sandberg Ni hittar kontaktuppgifter och webbadresser till alla handlare på ostermalmshallen.se.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 31
7 9 8 UTVALT 6

Med sin gudabenådade röst har hon berört oss i mer än tre decennier. Nu lever Sarah Dawn Finer sitt liv fullt av framtidshopp och med ett stort hjärta i allt hon gör. Magasinet träffade henne för ett samtal om drömmar och drivkrafter, mat och minnen från en saluhall där hon gjort några av sina viktigaste inspelningar i livet.

DAWN SARAH

FINER – med rösten som verktyg

TEXT: LINA BIELSTEN FOTO: JIMMY HANSEN MAKEUP: VENDELA ROBERTSSON

Från en outforskad plats i sitt liv skriver hon en historia om ett barn hon aldrig fick. Genom låtskrivaren Mauro Scocco förvandlas den till en låt om barnet hon ännu inte fått. En regnig dag i en musikstudio högst upp i Östermalmshallen spelas Till dig in och Sarah Dawn Finer gråter sig igenom första tagningen. Sju år senare sjunger hon sången till sin dotter Annie Grace, det efterlängtade barnet som blev ’du’.

Till dig

Som ännu inte har nåt namn

Du är bara en dröm Jag hoppas ska bli sann Till dig Med all den kärlek jag vill ge Jag har väntat länge nu Känns som en evighet Till dig

Som jag hoppas jag får känna

Ditt lilla huvud mot min arm Lilla stjärna utan namn

I dag har Sarah Dawn Finer hunnit bli tvåbarnsmamma och är en av Sveriges mest anlitade artister och programledare med ett fullspikat arbetsschema. Ena dagen spelar hon in sin egen radioshow för att i nästa sätta upp en ny föreställning med sin duettpartner, kocken Tareq Taylor, och däremellan klämma in olika företagsgig och livet.

När vi möts upp är hon precis klar med en inspelning för kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna, där Sarah är goodwillambassadör. Med hjälp av sin röst vill hon inte bara förmedla styrka och kärlek genom sin musik, hon vill även använda sin plattform och brinnande engagemang till att ge andra kvinnor en röst, kvinnor som inte har samma förutsättningar. Precis som Sarahs egen mamma, hennes största förebild och inspirationskälla.

– Det är svårt för mig att känna att jag har inspirerats lika mycket av någon annan än av mina föräldrar, men framför allt min mamma. Hon har varit en så tydlig bild av en stark, modig och cool kvinna som har lyckats leva ett så otroligt rikt liv. Min mamma har hittat lyckan i det lilla utan att någonsin sluta försöka nå mot det stora. Hon är konstant nyfiken.

Sarah Dawn Finer växte upp som dotter till London-födde medicinske skribenten David Finer och New York-födda psyko- och dansterapeuten Francine Lee Mirro-Finer. Hennes farfar var läkaren och hypnosspecialisten Basil Finer och farmor var opera- och romanssångerskan och sångarprofessorn Dorothy Irving.

Sarah är minstingen i familjen. Hon är lillasyster till sångerskan Zoie Finer och halvsyster till musikalartisten och koreografen Rennie Mirro, vars pappa Eric Bibb är dessutom en fantastisk jazzmusiker och bluesartist. Så hela släkten är en härligt puttrande gryta av kreativa själar och akademiska bakgrunder.

Den multikulturella uppväxten har påverkat Sarah på flera sätt, berättar hon.

– Jag kände då aldrig att det var något udda med min uppväxt, det var först när den mötte en svensk kultur som det blev en kulturkrock, när man inte var en del av det som var ”normen”.

– Det hade varit skillnad om jag vuxit upp i ett större land där det var vanligare med människor från olika kulturer. I den aspekten är Stockholm en förhållandevis liten stad. För mig handlar det mest om upplevelsen av samhörighet med alla andra människor som också har en mångkulturell bakgrund.

Som barn såg Sarah aldrig problematiken med sin bakgrund, men hon blev retad i skolan och fick ofta höra att hon är annorlunda på ett negativt sätt.

34 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
PORTRÄTTET

– Utanförskapet var mycket tuffare när jag var barn än jag tycker i dag. Nu skulle det vara hemskt att försöka anpassa mig till någon norm, jag skulle känna mig fängslad att behöva göra det. När jag blev förälder blev det en stor kamp för mig, att jag måste hamna i det ”vanliga systemet” och det är så mycket i det som jag kanske inte hade valt om jag kunde styra över det själv.

När kände du att det vände?

– Det var först när jag fann mitt ”gäng”. Så fort man hittar sin familj, känner man sig hemma. Det kan vara inom sporten eller i det område där man bor. För mig var det när jag hittade andra teaterbarn. Vi var ju alla udda, även de som kom från Stockholm och från Sverige. Vi ville något annat, vi hade en kreativ och explosiv sida. Mina föräldrar satte mig tidigt i olika sammanhang där jag fick utveckla mina kreativa sidor. Deras föräldrar i sin tur hade stått på scen och även om min mamma och pappa själva är akademiker är de nog de mest kulturintresserade människorna som finns. Dessutom gick min bror redan på balettskola när jag var barn och själv började jag skådespela som 6-åring. Min syster uppträdde också från ung ålder, så det föll sig naturligt att vara i den världen, det kändes inte så främmande för mig. Jag brukar snarare säga att det är tur att jag hade talang för det finns ingen annan plats där jag känner mig hemma.

Hur var det att befinna sig i den dans-, teater- och musikvärlden?

– Fantastiskt! Där tillåts man att vara allt man är, och man får spela andra karaktärer och utforska så många sidor av sig själv. Spela instrument, sjunga, dansa. På vilka andra ställen tillåts man göra det? Till och med på en restriktiv plats som en musikskola där man måste spela klassisk musik och jag ville sjunga gospel, så var det ändå ett sammanhang där jag var omgiven av kreativa människor. Så att bli artist var ju inget jättekliv för mig. Snarare är jag förvånad när jag intervjuat personer som lyckats hitta till ett kreativt sammanhang och så kommer de från en liten by med knappt några människor eller möjligheter.

VÄXTE UPP I EN TILLÅTANDE MILJÖ

När Sarah tänker tillbaka på det mest positiva med sin barndom är det att hennes föräldrar tillät henne att vara sig själv. Själva kom de från en mycket strikt uppväxt.

– Mina föräldrar ville ge mig friheten som de själva aldrig fick, i synnerhet inte min mamma med den ortodoxa uppväxten och att min morfar var rabbin. Hon gifte sig redan vid 19 års ålder bara för att komma hemifrån. Som kvinna fick hon inte välja sin framtid. Men även min pappa hade liknande upplevelse när han kom till Sverige och hamnade på internatskola, där man inte riktigt fick vara sig själv. Dessutom kunde han inte det svenska språket.

De var därför otroligt måna om att skapa en miljö för barnen där det var högt i tak. Det är lätt att se varifrån Sarah fått sin öppna och impulsiva sida.

– Mamma och pappa är roliga som fan, på helt olika sätt. Min mamma är superspontan, kan prata i ett rum framför människor utan att förbereda någonting. Min pappa kan vända och vrida på ord som ingen annan, skriva texter till böcker och även roliga texter. De är båda otroliga historieberättare och kan dra skämt som en ståuppare. Men vi är långt bort från någon revyfamilj, det handlar mer om sättet man pratar och berättar både i England och USA.

Sarah navigerar sig igenom tonåren parallellt med att hon jobbar både som skådespelare och artist. 22 år gammal börjar hon skriva på riktigt, och ett par år senare väljer hon att bli soloartist. Men det är ingen räkmacka hon glider in på. Vid den här tiden är musikbranschen på väg att förändras med ökad digitalisering, streamingtjänster och sjunkande skivförsäljning.

– Jag tror att jag började precis i den perioden när det blev svårt att överleva som låtskrivare och som artist. Två år efter mitt första albumsläpp behövde jag vara med i Melodifestivalen, annars hade jag inte fått skivkontrakt. Och jag fick inte ett skivkontrakt förrän natten jag gick till final 2007. Det var så pass tufft redan då för mig att bli signad. Min första EP släppte jag på eget bolag 2005.

36 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
PORTRÄTTET

I en alltmer digital värld upplevde Sarah att det var svårt att få ihop tillvaron. Skivor var fortfarande dyra att producera. Hon var dessutom en av få personer som alltid spelat in live med musiker i studio och riktiga stråkar. Sådant kostar.

– Jag började ganska snabbt förstå att om jag inte kan leva på bara musik måste jag fortsätta med det jag gjorde innan, det vill säga teater och tv. Det var enkelt att bredda mig när jag kommer från den bakgrunden, jag hade som sagt skådespelat innan. Men också för att jag var så trött på att vara mig själv, i min egen misär. När man skriver om sig själv, står på scen som sig själv och blir kritiserad som sig själv … och även då såklart hyllad när det går bra. Men jag var så oerhört trött på mig själv. Då var det ljuvligt att kunna gå in och spela någon annan, vara programledare eller göra en karaktär. Jag fick en paus också från mitt eget liv.

Behovet att ständigt utvecklas grundades redan tidigt. Själv tror Sarah att mycket av det modet och drivet kommer från sin mamma, som flyttade till Sverige innan hon fyllt 30. – Så jag har fått mycket av deras mod, extrema drivkraft och extrema nyfikenhet och kreativitet. Jag brukade säga en slags kreativ damp, men det låter ju knäppt. Jag vet dessutom vad jag har för diagnos (ADHD, reds.anm.), så nu är det ju en annan sak. Jag har ett behov av att ständigt utvecklas helt enkelt. Men sedan har jag också fått mina föräldrars osäkerhet, fast den osäkerheten kommer mest från Sverige. Att känna att man är ”för mycket” eller ”fel”. Det gör ju också att man förminskar sig snabbt för att passa in och jag blev expert på det när jag var liten. Det är något jag jobbar med fortfarande, att jag i en del sammanhang känner mig extremt uttittad och obekväm och i andra miljöer väldigt hemma. Det där kommer många aldrig att förstå eftersom det är paradoxen av att jag ser bekväm ut på scen eller där jag är trygg.

Så vem är människan bakom artisten Sarah?

– Jag är en väldigt passionsdriven människa. Jag vill mycket och känner mycket. Det gäller i alla aspekter. Jag skrattar lika mycket som jag gråter. Jag är riktigt effektiv när jag är effektiv och otroligt driftig, i viss mån även kompetent i ett

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 37
Röst om Sarah:
”Eftersom Sarah är en sån genuin underhållningsälskare är hennes kunskap så djup och bred, och sedan har hon förmågan att ösa ur den kunskapen när hon själv jobbar. Det gör henne unik. Hon kan så mycket mer än folk kan ana. Hon är en enorm begåvning.”

väldigt smalt område. Jag är en people-person, alltså att jag älskar att möta människor och prata med människor. Privat är jag inte lika extrovert som jag är mitt yrke, men när jag är trygg är jag extremt öppen och ganska så snabbt. Jag är hyfsat fördomsfri och försöker inte att döma någon på förhand. Däremot blir jag nyfiken om ”the book doesn’t match the cover”. Jag är imponerad av människor som inte är som jag och jag är intresserad av deras olika livsöden. Att se vad det är som får dem att antingen åstadkomma det de gjort eller inte.

Hur tänker du kring orättvisa och det faktum att vi alla har så olika livsöden?

– Jag har ett starkt rättspatos. Jag klarar inte av orättvisor samtidigt som jag är fullt medveten om privilegiet jag har fått i att växa upp i det här landet. Jag vet skillnaden mellan att växa upp i min hudfärg och i någon annans. Jag försöker använda den vetskapen förnuftigt och ta ansvar för det, och skina ljus på det jag kan och på de som inte har samma möjligheter. Jag är ofta den i rummet som säger att ”nu är det väldigt vitt härinne” i den meningen att vi behöver andra perspektiv. Jag trivs väldigt bra när rummet är brett på alla sätt, när folk kommer från olika platser för jag tycker att det blir lite mänskligare då. Jag är bättre på att vara yrkesmänniska än att vara människa, men det har förändrats ganska mycket de senaste åren.

MUSIKEN I SITT DNA

Trots sin relativt unga ålder har Sarah varit yrkesverksam i snart 35 år. Hon började redan som ung att jobba hårt och fick tidigt möjligheten att vara en del av ensembler och stå bakom andra artister. Att själv få kliva längst fram på scenen var dock inte någon självklarhet.

– Jag tyckte det var ganska obehagligt där framme. Det tycker jag fortfarande. Men man får ju också lite mer kreativ frihet. Jag hade i så många år gjort det som alla andra bestämde att jag skulle göra för det var mitt jobb, så jag längtade också efter att få använda vingarna och ställa mig frågan: ”Om jag skulle berätta min historia, hur skulle den låta?” I dag vet vi. Den gudabenådade rösten har berört oss i både sång och andra sammanhang. Men det finns ännu outforskade vägar hon vill ge sig in på.

– Jag brukar alltid säga om jag hade haft ett val hade jag inte jobbat med det här. Det sliter så mycket på själen. Men det är ett kall, inte att vara artist men väl vad musik och underhållning betyder i mitt liv. Det är hela mitt syre. Det är den jag är, det är i mitt DNA. Jag kan inte lyssna på musik som andra människor lyssnar på musik, det är inte bara något i bakgrunden för mig. Jag kan inte gå på teater och bara tänka

38 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
HAR
SARAH PORTRÄTTET

DAWN FINER

Röst om Sarah:

Som producent vet man att inget lämnas åt slumpen när det gäller Sarah. Hon vet vad hon vill och vad hon tycker om, och ger sig inte förrän allt är så bra som det kan bli. Hon är varm, generös och ser alltid till att alla som jobbar med henne får ta del av applåder såväl på scen som bakom.”

att det där var en fin föreställning, utan antingen förändrar den mitt liv eller att den inte gjorde det.

Några av drömmarna har också slagit in. 2012 fick Sarah Dawn Finer hedersuppdrag som julvärd i SVT. Hon har även varit vinterpratare 2009 och sommarpratare 2013 och jobbat med Musikhjälpen, programmet Talang och som programledare för Så ska det låta.

Men okej, det finns drömuppdrag kvar på hennes bucket list, berättar hon med ett skratt.

– Sarahs Sound of Musicals är ju verkligen ett tv-program jag älskade att göra. Och jag har ju i många, många år drömt om att få ha egen talkshow, en musikalisk talkshow. Dessutom finns det inget sådant program i Sverige och inte med den sortens artist, likt det James Corden gör med The Late Late Show eller tv-programmet Later with Jools Holland. Så det är väl kvar på min bucket list.

Det är väl inte helt otroligt att gissa att vi snart kommer att få se henne i Så mycket bättre på TV4, eller i ett eget programformat med avstamp i musiken och med inbjudna gästartister.

– Det är verkligen ett program jag skulle vilja göra och jag har både pitchat sådana idéer och gjort piloter. Det slutar alltid med att alla tycker att det är en fantastisk idé och vill ta det vidare, men så faller det på att man i slutändan vill ha någonting som är bredare i prime time (bästa sändningstid, reds.anm.). Som artist så står det väl också på bucket listen att jag vid 50, eller innan jag blir 50 år, måste ha gjort min egen, fullskaliga föreställning!

Någon som ständigt syns i prime time är Oprah Winfrey, en av dina inspirationskällor. På vilket sätt har du tagit lärdom av hennes samtalsteknik?

– Jag tror att just göra djupare samtalsintervjuer och min nyfikenhet på människor kommer mycket från att ha tittat otaliga timmar på Oprah. Likaså många andra människor har

40 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Bild från livespelning. Foto: Voyd.se

under perioder inspirerat mig stort, det kan vara allt från en nära vän till mina barn eller en artist som släppt en otroligt häftig platta. Det kan även vara en bra film eller serie, jag blir oerhört påverkad av det jag tittar på. Jag är nästan som en svamp som suger i mig inspiration från alla håll. Det finns många artister som inte lyssnar på musik när de skriver, men jag är ganska tvärtom där. Jag tycker om att titta på föreställningar, lyssna på skivor och verkligen insupa så mycket som möjligt för att sedan känna efter vad det väckte i mig, vad det är som är intressant i det.

TALK TO ME

När pandemin slog till 2020 stod Sarah likt många branschkollegor utan en arena att uppträda på och tvingades utveckla en ny plattform. Det blev starten på intervjupodden Talk to Me. Att skapa en egen podcast hade Sarah funderat på länge men av olika anledningar inte hunnit ta tag i det, förrän nu. I Talk to Me får lyssnarna höra personliga, roliga och rörande intervjuer och samtal med gäster som Eric Bibb, Eagle Eye Cherry, Katarina Wennstam och Benjamin Ingrosso för att nämna några. Med Sarahs behagliga röst och närhet känns det som att sitta bredvid två vänner som fikar. Det är intimt, varmt och genuint.

– Att intervjua folk har jag velat göra i hela mitt liv och jag är sjukt nyfiken på människor. Däremot tycker jag inte om att berätta om mig själv eller höra mig själv prata. Det bästa med podden är att det inte alls handlar om mig, jag skulle helst klippa bort min röst om jag fick välja. Jag är mer intresserad av att lyssna på den andra i samtalet. Det ska vara tidlösa samtal och inte handla om vad personen gjort den här veckan. Du ska kunna lyssna på en intervju även om den inte är aktuell och lära dig något om den människan, eller känna att man förstår dem på ett annat sätt.

Hitintills har hon producerat drygt 50 poddavsnitt och fått strålande recensioner. Men sedan sommaren har det inte dykt upp några nya avsnitt. Det har varit svårt att få ekonomi, medger Sarah.

– Podden är absolut det slitigaste jag har gjort och det mest oekonomiska … Jag klippte ju allting själv, jag bokade alla gäster själv, jag spelade in själv. Och jag gör intervjuer som är alldeles för långa! Men jag lärde mig otroligt mycket av arbetet med podden och den är också det mest givande jag har gjort. Jag är så jävla stolt över den!

Och ja, podden kommer ha en framtid, avslöjar hon.

– I en drömvärld hade jag inte behövt sluta spela in, men livet kom emellan. Jag fick barn igen och hade otur med sjukdom i familjen, så jag behövde prioritera annorlunda. Det tar väldigt mycket tid att göra varje avsnitt, men podden kommer nog alltid fortsätta att dyka upp eftersom jag älskar att intervjua människor som berör och inspirerar mig. Att jag

fått de människor som genomlevt trauman och svårigheter att prata om det med mig, som de aldrig berättat innan eller efter, det är ett förtroende som jag är jättestolt över.

Sedan en tid tillbaka är du programledare på den kommersiella radiostationen Mix Megapol. Kan man säga att det är en förlängning av podden?

– Ja, det kan man säga. För mig handlar det om att en röst kan göra så mycket mer än att bara sjunga eller bara prata. Det vill säga, det betyder något vad du röstar på och det betyder något att få göra din röst hörd överhuvudtaget, att få ha en röst i samhället. Och att sitta i radio är ett sätt att hålla människor sällskap. Podden är ju ett val, du väljer att lyssna på ett visst avsnitt och det handlar kanske mest om vem som är gästen än om mig. Sedan väljer vissa att lyssna på flera avsnitt kanske för att de gillar sättet jag intervjuar på. Men det finns ju lika många som bara hört ett enda avsnitt av podden med sin favoritskådespelare, artist eller författare och det finns andra som hört alla 50 avsnitt. Medan en radiolyssnare kanske är någon som satt sig i bilen och kör en halvtimme eller gör något annat.

Vad vill du förmedla i dina radioprogram?

– I radio blir det ett väldigt naturligt sätt för mig att få prata om musik och överhuvudtaget kunna välja musik i kommersiell radio, vilket sällan händer. Även om det bara är ett par låtar per program så kan jag lyfta in lite annan musik än den som vanligtvis spelas. Att få spela soul i kommersiell radio är ett av de största nöjena i min karriär. Jag älskar att jobba med radio, precis som jag älskar att jobba med tv. Och jag är jättetacksam för möjligheten. Jag kan rekommendera musik, ha olika quiz, prata om soul, jag får göra så mycket av det som är jag och det trodde jag verkligen inte att jag skulle få göra. Och framför allt att jag inte behöver synas i rutan. Där finns en styrka i att bara kunna sitta och jobba med rösten och med tonfallet. Att jag kan berätta om låtarna och kanske något roligt om dem, att förhoppningsvis ge kontext till en låt som du har hört massor av gånger men inte vet någonting om. Så att nästa gång du lyssnar kanske du tänker på låten på ett annat sätt.

KÄRLEKSVISAN

När Magasinet träffar Sarah Dawn Finer i baren på boutiquehotellet Villa Dagmar, vägg i vägg med Östermalmshallen, är det tydligt att hon njuter av egentiden. Hon ber om en espresso martini och skiner upp som ett barn på julafton när den dyker upp. Att sitta i en bar med en drink händer nästan aldrig längre, förklarar småbarnsföräldern.

Faktum är att Östermalmshallen har en stor plats i Sarahs hjärta; här har hon spelat in flera av sina största låtar. Saluhallen är en självklar destination för matälskare världen över,

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 41
PORTRÄTTET

men i den vackra tegelkatedralen ligger nämligen inte bara butiker och restauranger. Högst upp i vindsvåningen fanns länge en hitskapande musikstudio.

Från början var det en privatbostad, tillhörande en äldre dam. När hon flyttade ut kom i stället Mohito Studios in, med bland andra producenterna Moh Denebi och Johan Röhr och artisten Måns Zelmerlöw. Även saluhallens magasin har haft sitt redaktionskontor här i flera år. I korridorerna kunde man springa på allt från svenska artister till världsstjärnor. I samband med en omfattande renovering av saluhallen 2016–2020 flyttade studion ut, men Sarah minns tillbaka till den fina tiden och samarbetet med musikproducenterna.

– Johan Röhr är en väldigt viktig person för mig och han har producerat två av mina album, däribland Sanningen kommer om natten som kom 2012. Det albumet gjordes till stor del i den studion med både Johan och Mauro Scocco. Vi spelade även in en del live-sessioner med orkester i den legendariska musikstudion Atlantis, men nästan all produktion och sång gjorde vi här i saluhallen.

Att som musiker få arbeta i den miljön beskriver Sarah som smått surrealistiskt. Dessutom fanns det ju alltid ett ställe att äta lunch på några trappsteg ner från vindsvåningen.

– Det var så enkelt också att bara kila ner och sätta sig i en av restaurangerna och prata igenom någon produktion. I vanliga fall ligger musikstudior, i alla fall förr i tiden, utanför stan och alltid i källaren. Alltid, alltid i källaren … Här hade vi i stället ljusa rum och framför allt i Johans rum som låg i själva saluhallstornet, var utsikten obeskrivlig. Vi har faktiskt spelat in en video till låten Balladen om ett brustet hjärta som börjar med att jag, Mauro och Johan sitter i tornrummet och spelar gitarr. Filmen finns på Youtube om man vill få en känsla av hur det såg ut då.

Vad har du för minnen från den tiden?

– Jag har ju gjort några av de viktigaste inspelningarna i mitt liv i musikstudion i Östermalmshallen, till exempel

Kärleksvisan. Sedan har jag varit i andra studior och jobbat i olika konstellationer. Men just i den här studion var det ett musikerkollektiv med mängder av artister och producenter som jobbade. Måns Zelmerlöw satt ju här och Moh Denebi hade coola artister på besök. Loreen började också göra sin musik här. Det var en väldigt rolig tid i mitt liv minns jag.

Finns det ett minne som sticker ut lite extra?

– Förutom Kärleksvisan är det största, viktigaste och vackraste minnet däruppe en låt som är sista spåret på albumet Sanningen kommer om natten. Den heter Till dig och handlar om barnalängtan och det var en sådan där låt som jag sparade på väldigt länge. Jag visste att det skulle bli så jobbigt att sjunga den och att spela in den. Vi bestämde i slutet av produktionsperioden att vi skulle ta en kväll, gå ner och käka i saluhallen och koppla av en stund. Sedan sätta oss däruppe igen när det var mindre spring i studion. Jag kommer så väl ihåg att det regnade den kvällen, det var grått ute och mörkt … Johan satte sig vid pianot och så sjöng jag in den och började gråta. Sedan sjöng jag in den igen. Jag tror det är tredje tagningen som jag tog mig igenom hela sången … Det är ett sånt där obeskrivligt minne för vi lät låten vara efteråt, vi gick inte in och fixade den eller gjorde arrangemanget större. Det var bara jag och Johan ensamma däruppe i den här gigantiska byggnaden. Jag satt och tittade ut över takåsarna medan jag hörde regnet som smattrade och sjöng något som kommer från en plats jag inte riktigt trodde att jag skulle våga sjunga om, eftersom den platsen var så outforskad. I mina andra låtar har jag upplevt många av historierna i mitt liv som jag sjunger om.

På frågan om vilka av hennes låtar som definierar Sarah bäst svarar hon att det finns flera, däribland Stay från den allra första EP:n och Lova mig ingenting som Sarah skrev tillsammans med Magnus Tingsek. Kampsången Moving On kommer alltid att definiera henne. Att gå vidare, att röra sig framåt och bli starkare är något hon känner att hon gör hela tiden och alltid behöver göra, förklarar Sarah.

42 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
PORTRÄTTET
”Jag har gjort några av de viktigaste inspelningarna i mitt liv i studion i Östermalmshallen, däribland Kärleksvisan. Vi var ett härligt musikerkollektiv häruppe och det var en väldigt rolig tid i mitt liv minns jag.”

Med det albumet tog Sarah ett för henne stort kliv genom att inte längre enbart skriva engelska texter. Med låtskrivaren Mauro Scocco lärde hon sig att bli bekväm med det svenska språket. När hon väl lyckades sätta ord på sina känslor och tankar blev det mycket ärligare, trots att svenska inte är hennes första språk.

– Jag tvingades lära om för att skriva på svenska. Låten Till dig är ett exempel på det. Jag berättade en historia för Mauro som handlar om ett barn som jag inte fick, och han

gjorde det till en berättelse om ett barn jag inte fått än. Han tyckte att mina ord var för tunga för att han skulle orka skriva dem, så han föreslog att skriva låten utifrån den premissen i stället. Först ville jag inte det alls. Jag ville ju sjunga om den här händelsen. Det fanns en så stor känsla av att det var något som gick förlorat annars och jag kunde inte sätta mig in i den situationen då, om ett barn jag skulle få.

– Klipp till 7–8 år senare: nu är jag mamma och jag minns det så väl när min dotter fick höra den låten för första gången. Jag brukar alltid spela musik för henne när hon ska sova, fast

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 43

SARAH ÄLSKAR SALUHALLEN

mest instrumentalmusik. En kväll frågar hon otippat om jag kan spela en låt där det är jag som sjunger och det brukar hon aldrig någonsin säga. Hon är helt ointresserad av att jag ska sjunga. Men så tänkte jag att jag ju kunde spela låten Till dig. Den är ändå ganska lugn och då kanske hon kan somna. Efter låtens fyra första rader utbrister hon: ”Mamma, är den här sången till mig?”. Då slog det mig att det är den ju. Det hade jag aldrig tänkt på, att det är sång till henne, till barnet som blev du

I dottern Annie Graces ögon är Sarah inte en sångerska eller artist i första hand, under större delen av dotterns uppväxt jobbar Sarah främst som programledare på tv och sjunger inte speciellt ofta.

– Det är först nu som jag får uppleva att min dotter hört en av mina låtar och och sedan sjunger den. När hon gick runt i sitt rum och sjöng Kärleksvisan för sina dockor, det var ju helt surrealistiskt. Eller när jag såg henne mima till Moving On i en inspelning hon gjort på sin iPad så kunde jag inte sluta skratta.

Nuförtiden hinner inte Sarah ta sig in till Östermalmshallen lika ofta, men hon älskar saluhallar, berättar hon, och tycker väldigt mycket om miljön, att ha möten där, eller bara dricka en kaffe.

PORTRÄTTET

– Förut när jag levde ett liv med långa arbetsdagar och bodde ensam var det superskönt att kunna sticka ner och bara ta med sig något som var färdiglagat att äta hemma. Vi köpte väldigt ofta upp mat till studion från bland annat Beirut Café – jag älskar ju libanesisk mat. På den tiden när jag spelade in här var jag inte vegetarian eller vegan, som jag varit sedan dess, så då åt jag dessutom massor av fisk och skaldjur i saluhallen. Att ha närheten till den gjorde att man åt riktigt bra mat i studion än vad man vanligtvis gör. Och även nu uppskattar jag Östermalmshallen. Fast jag saknar att det inte ligger en musikstudio här längre! Det är fint att jag i resten av mitt liv kan titta på den här fantastiska byggnaden och ha helt andra minnen än vad någon annan någonsin haft, det blir väldigt personligt då.

Kanske lyckas hon snappa upp ett och annat kockknep av Tareq Taylor. Duon som julshowar på Hamburger Börs lärde känna varandra utanför jobbet och Sarah visste att Tareq drömt om att sjunga väldigt länge. När han sedan kom tvåa i programmet Masked Singer på TV4 fick både Sarah och en stor del av svenska folket höra honom sjunga.

– Min första känsla var att skriva en låt till Tareq, som han kunde göra som soloartist eller kanske skriva en duett. Sedan kände jag att jag vill skapa en show med en person som har stor scenvana, men är ny inom musiken och kan kliva in i det med nyfikna ögon. Han kan samtidigt känna sig helt ohotad av mig, att jag bara vill hålla honom i handen i artisteriet. Och han kan i sin tur ge mig trygghet i den erfarenhet han har genom sitt yrke och den person han är. Dessutom hur ofta får man se en 53-årig debutant som ger sig så modigt in i ett nytt yrke inför en publik? Plus att vi sjunger jättebra ihop. Som artist med kvällsarbete och kringflackande på hotell är det väl svårt att bli mästerkock därhemma. Finns det något du vill bli bättre på i köket?

– Jag är lite nörd när det gäller kockprogram, jag älskar allt sånt. Som vegetarian vill jag lära mig hur man lagar grönsaksrätter så de känns väldigt smakrika och matiga. Jag har bara mina fyra egna tricks, men vill gärna lära mig fler knep. Det känns som att jag får all mat att smaka indiskt.

Musikmässigt då, vilka artister har inspirerat dig?

– Eva Cassidy. Nisse Landgren har betytt mycket också och Magnus Tingsek, på två helt olika sätt. Stevie Wonder, Sting och Prince har jag lyssnat sönder. Och Whitney Houston. Carol King, Eminem. Billie Holliday är en av de som betytt mest och som jag lyssnat på oerhört mycket. Och Tracy Chapman, hon har definierat hela mitt liv skulle jag säga. Sedan finns det så otroligt många bra unga artister, jag är avundsjuk på dem allihop, skrattar Sarah och namnger en drös, däribland sångerskan Molly Hammar och även syskonbarnet Samson Mirro. Han är 18 år gammal, går på Södra Latin och har precis blivit signad.

Sarah Dawn Finers drömduettpartners

När Lisa Nilsson gästade min turnéavslutning på Mosebacke fick jag sjunga dels min egen låt med henne och ”Himlen runt Hörnet”.

Det var ett drömögonblick. Jag grät hela tiden. Lisa är ju både min vän och en av de artister, ihop med Louise Hoffsten och Eva Dahlgren, som jag lyssnade på hela min uppväxt.

Stevie Wonder vore naturligtvis en dröm och jag ville alltid köra bakom Prince eller Sting. Det finns många artister på drömlistan men som jag inte känner att jag är på samma nivå rent sångmässigt.

Jag hade gärna sjungit med Monica Zetterlund eller Amy Winehouse under deras livstid, eller Sam Smith i nutid. Sedan jag kan inte säga att jag skulle våga sjunga med Adele, men jag hade gärna hängt med henne och tagit ett glas. Jag tror vi hade haft otroligt roligt!

På bilden: Sarah i soffan på hotell Villa Dagmar, som är granne med saluhallen, ett av hennes favoritställen.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 45
Bring us your bucket list or keep dreaming Boka ett bucket-list-möte på 08-545 151 60/info@limetravel.se STOCKHOLM - GÖTEBORG - HELSINGBORG LUX* Grand Baie, Mauritius Resort & Residences

– Samson har en helt unik röst, han har redan med sitt bluesband spelat otaliga gånger på Stampen i Gamla Stan (världskänd jazzklubb, reds.anm.) och med Rolf Wikström, som är Sveriges okrönte blueskung. Samson är från en helt annan sorts generation, men går i gång på jazztrummisar, hip hop och vinyl. De skriver eget material och sjunger soul. Den generationen har hittat ett nytt sätt att vara artister på, som kommer mycket mer från det vi en gång började med när musik bara fick vara musik. I så många år har det varit någon slags formatering av ett slags popideal och han är helt ointresserad av det. Han är orädd och jag är jättenyfiken att se på vem han kommer bli. Jag tror han kommer bli bättre än oss allihop.

Kanske får vi se honom i Melodifestivalen i framtiden! Hur tänker du själv kring Mello, är det ”aldrig i livet” eller ”varför inte”?

– Nej, jag är verkligen inte intresserad av att tävla igen. Jag har inte varit det på 13 år. Både för att jag inte tycker om att tävla och för att jag inte har det självförtroendet som artist att höra kommentarer som ”åh, varför gjorde du den här låten” och ”varför gjorde du inte så här”. Det är nog nästintill omöjligt att komma tillbaka och vinna baserat på vilken sorts artist jag är. Jag tror inte musikgenren som jag kan göra är den typen av låt som har chansen att vinna i dag. Även om man inte behöver vara med för att vinna så är det trots allt en tävling och jag är livrädd för att tävla utifrån att andra människor ska få definiera huruvida det jag gjorde var bra eller dåligt. Jag tycker ju att många av vinnarlåtarna är bra, men ibland är bidragen som åkt ut nästan bättre än låtarna som kommit längre i tävlingen. Men jag skriver gärna låtar till andra artister och är programledare. Och vem vet, kanske få vara med och producera programmet någon gång i framtiden.

"Vem vet, jag kanske får producera Melodifestivalen i framtiden"

Vilken är din främsta drivkraft?

– Att jag vill känna något, jag vill alltid känna att jag lever. Jag vill inte stagnera. Jag vill berätta något och jag vill vara närvarande oavsett om det är i en intervju eller med min familj. Drivkraften kommer då hela tiden från att så fort jag kommunicerar något med mina barn eller är i ett ögonblick med dem eller med min publik så vill jag vara i den upplevelsen, då lever jag.

Om hon fick chansen att möta den unga, sökande och ofta olyckligt kära Sarah finns det några värdefulla insikter hon skulle vilja förmedla.

– Den viktigaste insikten är väl kanske att jag har kämpat i motvind en stor del av mitt liv på grund av min diagnos som jag inte visste att jag hade då. Så jag hade velat säga att hon gör så gott hon kan, och det är inte hennes fel när det kanske inte är helt perfekt varje gång. Sedan skulle jag säga åt henne att strunta i vissa killar som bara tog en massa onödig energi, suckar Sarah djupt. Och mest allt: ge henne en stor kram.

Sarah har fått flera goda råd, några av dem redan när hon var barn och de följer med henne än idag.

– Det ena är att ditt undermedvetna har en väldigt tyst röst så för att kunna lyssna på vad du faktiskt känner och tänker är det bra att vara tyst. Det andra är att stanna upp och ta in ögonblicket. Ibland när man gör saker intensivt, särskilt i mitt jobb där man utför något en enda gång exempelvis i direktsändning, har jag fått användning av rådet som gavs till mig som barn. Inför min Bat mitva, en slags konfirmation, sa en av bröderna Bronett – om jag inte minns fel – till mig: ”Nu har du övat i ett år, men läs inte bara texten och sjung inte bara. Ta också in ögonblicket”. Och det rådet har jag gett vidare till många. Om du tävlar i Melodifestivalen och har repat i sex månader på din låt vore det oerhört sorgligt om du inte har en enda stund där du stannar en millisekund, tar in alla intryck och njuter av upplevelsen också. Det har jag gjort sedan dess i alla sammanhang.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 47
PORTRÄTTET
Sarah Dawn Finer showar med Tareq Taylor.

SARAH OM

Hur jag är som syster: Om du frågar mina syskon skulle de nog säga ”ganska jobbig”, haha. Men jag har mina fina stunder. Jag tror att jag är generös.

Hur jag är som kollega: Hmm, skulle säga samma sak, generös. Kanske rolig?!

Hur jag är som vän: Omhändertagande.

Hur jag är som sambo: Bra på mycket och dålig på mycket. Hur jag är som mamma: Samma. Bra på mycket och dålig på mycket. Jag är väldigt ”hands on”-mamma. Verbal. Kärleksfull. Både sträng och liberal, beroende på olika dagar.

Vad jag vill föra vidare till mina barn: Nyfikenhet, godhet, drivkraft, empati, kärlek och tillit.

Spontan eller rationell: Jag är en högst slående dos av spontan och impulsiv, men har en väldigt rationell och realistisk sida som kommer in och bråkar med den spontana sidan. Vad jag lovade att inte bli som förälder men gör ändå: Var ska vi börja… den listan är lång. Jag trodde nog att jag skulle bli en förälder som höll mig till mer att återanvända gamla saker och köpa second hand, men jag dras in i känslan att det är roligt att få ge barnen nya saker. Men mest av allt lovade jag att ha mer tålamod än vad jag har, men jag är för trött. Jag har mindre tålamod än vad jag trodde jag skulle ha.

Vad lägger du märke till först med en ny person? Jag lägger märke till väldigt mycket, väldigt snabbt med en människa. Men jag reagerar fort på det fysiska, till exempel ett handslag, och jag känner ganska tydligt om en människa har humor eller inte.

Vem får dig att skratta: Alltså båda mina barn är hysteriskt roliga. Mina syskonbarn är också sjukt roliga och mina föräldrar får mig fortfarande att skratta. Och Tusse och Andreas Lundstedt typ.

Vem kan du gråta med: Alla, jag gråter med alla

Ditt bästa ämne i skolan: Musik såklart, men jag var också bra på alla ämnen där man kunde vara verbal och diskutera, till exempel religion och samhällskunskap. Och även språk. Min mest udda talang: Jag har flera udda talanger... Men den mest udda är nog att jag är teknisk och väldigt tekniskt intresserad.

Jag spenderar för mycket pengar på: Saker till mina barn. Appar jag inte klarar mig utan: Bank-ID... Hembanken. Spotify.

Vad jag aldrig gjort i mitt liv, men vill göra? Oj, det är så mycket. Jag har aldrig åkt till Australien, Nya Zeeland, Hawaii och Japan. Det skulle jag hemskt gärna vilja uppleva. När lärde du dig senast något nytt? Jag lär mig något nytt varje dag som förälder, om hur jag ska hantera mig själv och mitt liv eller föräldraskap. Bara häromdagen lärde jag mig genom ett barnprogram att flamingos är rosa för att de äter räkor, det visste inte jag.

En superkraft jag vill ha: Tålamod vore bra att ha... Nej, men jag skulle vilja besitta förmågan att göra slut på människors lidande i världen.

En fråga jag försöker att påverka: Jag försöker ju någonstans påverka hela världen, men det går ju inte... Men ett av mina engagemang är som goodwillambassadör för kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna. Sedan bryr jag mig nog allra mest om att mina barn ska må bra.

Om jag får leva i en annan tidsera, återvänder jag till: 60-talet. Jag har en förkärlek till att ha levt på 50- och 60-talet rent musikaliskt, till viss del 70-talet. Jag skulle velat giga då.

Om jag kunde vakna upp var som helst imorgon: Jag hade väldigt gärna vaknat upp imorgon på Bali.

48 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Namn: Sarah Dawn Finer. Född: 14 september 1981. Bor: Stockholm.

Familj: Sambon Jonas, gemensamma barnen Annie och Benji samt fyra bonusbarn.

Gör: Sångerska, låtskrivare, programledare och skådespelare.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 49
VICCO ● Kommendörsgatan 44, 114 58 Stockholm ● 08-545 690 30

Gårdsfest på Östermalm

Det är en varm junikväll. I en gömd oas nästan ett stenkast från saluhallen firas sommarnumret med Lasse Hallström på omslaget, i lagom tid till Hollywoodregissörens premiär av filmen Hilma. Det berättar värdinnan och magasinets chefredaktör Lina Bielsten när hon välkomnar gästerna till Mornington Hotels mysiga innergård. Här bjuds generöst på snittar, kvalitetsostar och champagne till toner av skön musik. Bakom spakarna i DJ-båset står en Sveriges mest bokade kvinnliga DJ's Gunn Lundemo, som till slut måste be gästerna att sluta dansa för nu stängs gården. Det är nog det bästa betyget på en lyckad fest.

Arrangör: Bielsten & Co

Samarbetspartners: Mornington Hotel, Arla Unika, Deutz Champagne, Oddbird och Ward Wines. Tack till goodiebagpartners Babor Stockholm, Yogamana och Betsy Sandberg Choklad. Tack även till Sara Hedström, Inhouse Sales på Mornington Hotel för strålande insats med eventförberedelser och Task It Out för ballongdekorationer.

DJ: Gunn Lundemo

Foto: Karina Ljungdahl och Anna och Hasse Shimoda

52 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
På omslaget: filmaktuelle Hollywoodregissören Lasse Hallström. Högst upp: Festens DJ Gunn Lundemo, med vännen och artisten Jasmine Kara.

Chefredaktör Lina Bielsten bjöd in till gårdsfesten på Mornington Hotel, här med sommarutgåvan av magasinet.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 53
Ovan: Nöjesdrottningen Vicky von der Lancken med designer Göran Alfredsson.

Gårdsfest på Östermalm

Ovan: Psykologen och Aftonbladets sexolog Linn Heed med pojkvännen Gunnar Möller.

Ovan till höger: Marianne Scheja med maken Lars Fransson.

Mitten: Gott betyg fick det läckra rosévinet från Gérard Bertrand.

Till höger saluhallens filmfotograf Nicklas Eliasson med sambon Jennie.

54 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Överst: Välmatchade paret Leif och Ann Schulman med dottern Nicole. Överst till höger: Poggenpohl Stockholms ägare Anette Ersa Engberg med sonen Frej. Ovan: Yogamanas Madeleine Wilhemsson tipsar om yoga till stela män, i senaste numret.

Det bjöds på alkoholfritt med Blanc de Blanc från Oddbird.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 55

på Östermalm

Ovan: Arla Unika i saluhallen bjöd på kvalitetsostar.

Vänster: Mornington Hotels VD, Egon Persson berättade om kommande jazzkvällar i deras lobby och andra nyheter.

Nedan: Mallin Carlsson, VD för Ambassadör Fastighetsmäkleri med Malin Wärnfeldt.

56 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Gårdsfest
SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 57
Ovan: Svante Isberg från All Things Live med sällskap. Vänster: Lisa Elmqvists VD Ulf Elmqvist med sambon Soledad Lecchini. Ovan: Cateringexperten Yvonne Ekdahl. Höger: Designer Maria Westerberg med väninnan Behnaz.

En guldklimp i Hallen

Arla Unika har sedan etableringen i Sverige satsat alltmer på svenska ostar. Nu har de lanserat Guldklimp från Östersunds mejeri, en flaggskeppsost fylld av umami och proteinkristaller, som tagit drygt fyra år att ta fram.

58 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022 NYTT I HALLEN

Inredningen är sober med mörkbruna, eleganta skinnsoffor, stolar och bord i ljust trä och köksbaren är klädd i glänsande koppar. Väggen är dekorerad med vinflaskor och coola magasin. Det öppna köket känns välkomnande och ur högtalare strömmar ljuv jazzmusik. Vi befinner oss i en av landets mest unika restauranger, Arla Unika i Östermalmshallen, där menyn fokuserar på mejeri i allmänhet och ostar synnerhet. Ett perfekt koncept för ostälskare, som påminner om Bistro Autour du Beurre Bordier i franska St. Malo, där det lokala smöret från Bordier står i centrum. Hos Arla Unika är det främst ostarna som skapar spännande smakmöten. Bland maträtterna hittar vi ostpaj med Gammel Knas, kycklingsallad med Havgus samt risotto med Den Hvide Dame. Alla ostar går förstås också att köpa i delikatessdisken.

Arla Unikas resa startade för 20 år sedan, när toppkrögare i Danmark började ifrågasätta varför Arla inte kunde skapa större mångfald i sitt sortiment. Detta var ungefär vid samma tid som det nynordiska matmanifestet skrevs. Först kunde Arla inte riktigt förstå kritiken. Visst är det väl kvalitet när man kan förvänta sig samma smak varje gång? Det är väl kännetecknet för en märkesvara? Men istället för att ifrågasätta startade Arla ett projekt tillsammans med landets främsta kockar för att ta fram nya smaker.

Sakta men säkert etablerades Arla Unika på Danmarks toppkrogar, och ryktet om de kreativa ostarna spreds över sundet till bland andra stjärnkrogen Vollmers i Malmö, som var en av Sveriges första restauranger att servera de danska godbitarna. Snart började Arla Unika att se över möjligheten att lansera sina mejerier i Sverige, och valet föll på Stockholm. I mars 2020, när den nyrenoverade Östermalmshallen stod klar, öppnade Arla Unikas delikatessdisk och restaurang i den vackra byggnaden.

– Vi vill visa att nordiska ostar håller en lika hög, eller till och med högre, gastronomisk nivå än de franska och sydeuropeiska, säger Alex Racoveanu, Arla Unikas direktör, och fortsätter:

– Tanken med restaurangen är att presentera hur ost och mejeri kan användas i mat. Vi har recept på hemsidan, men den bästa inspirationen får du genom att använda dina sinnen och få en multisensorisk upplevelse. Här håller vi också provningar, där vi matchar ost med tillbehör och dryck.

Den första svenska osten att lanseras i Arla Unikas sortiment var Hallands Himmel från Kvibille mejeri, en blåmögelost som vunnit ett flertal priser och utsågs till Publikens val på Ostfestivalen 2020. Året efter lanserades frukostosten Koryfé från Östersunds Mejeri, och nu har flaggskeppsosten Guldklimp sett dagens ljus.

– På mejeriet i Östersund får vi varje dag in mjölk från jämtländska Arlabönder. Med utsikt över Storsjön producerar vi sedan god ost till hela Sverige. Vi är så stolta över att nu producera två smakrika ostar för Arla Unika. Ostar som används av stjärnkockar både i Sverige och Danmark, säger Kenneth Severin, Arlas mejerichef i Östersund.

Guldklimp är en så kallad grynpipig ost som först lagras i 12 veckor i lite högre temperatur, för att sedan mognadslagra i minst 16–18 månader, vilket skapar en mycket speciell smakprofil. Den har en kompakt konsistens med en öppen och porös struktur. Resultatet är en ost full av proteinkristaller, som glittrar i solen likt små guldklimpar – därav namnet. De salta och bittra smaktonerna hålls tillbaka för att ge plats åt sötma och umami.

– Det har tagit lång tid att djupdyka in i de svenska osttraditionerna för att förstå dem fullt ut. De klassiska svenska ostarna kom inte till av en slump, och vi har passerat många svenska klassiker på vägen. Guldklimp är en hyllning till svensk osttillverkning, men gjord med ett Unika-uttryck, säger Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika i Sverige, och fortsätter:

– Guldklimp är en multitalang. Du kan använda den i mat, på bröd, på en ostbricka eller låta den stå i centrum. Helt ensam. Osten passar dessutom utmärkt i det gröna köket, där den kan tillföra massor av umami till rätten.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 59
Vi vill visa att nordiska ostar håller en lika hög gastronomisk nivå än de franska och sydeuropeiska ostarna.

Ostpajen når nya höjder

Ostpaj har blivit en omtyckt signaturrätt hos Arla Unika. Prova gärna den här pajen, gjord på osten Havgus, som passar utmärkt till skaldjur. En klassiker med en smakrik twist.

Ostpaj är det klassiska tillbehöret till nästan alla högtider i Sverige. När den görs med Havgus 12 och Grädde 50% från Essens blir den extra fyllig och intensiv i smaken.

6–8 PERSONER. FÖRBEREDELSETID: 30 MIN. TILLAGNINGSTID: 10 + 25 MIN

PAJDEG

125 g Arla Unika saltat smör, kallt 215 g (3 dl) vetemjöl 3 g (3 krm) salt 15 g (1 ½ msk) vatten

SÅ HÄR GÖR DU:

FYLLNING

330 g Havgus 12 , riven 350 g (3 ½ dl) Grädde 50%* 3 ägg 3 g (3 krm) salt

BÄSTA TIPSET!

DU BEHÖVER OCKSÅ pajform, 24 cm i diameter

Sätt ugnen på 200˚, varmluft. Skär det kalla smöret i stora tärningar och lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med vetemjöl och salt. Mixa ca 30 sekunder med full styrka, tillsätt sedan vatten och mixa ytterligare 30 sekunder.

Lägg degen i formen, tryck ut den jämnt och ända upp till kanten. Ställ den i kylen 15 minuter. Riv osten på den grova sidan av rivjärnet ner i en skål. Ta ut pajbottnen och nagga den med en gaffel 10–12 gånger. Förgrädda den 10 minuter.

Medan pajbottnen gräddas, blanda samman grädde och ägg, smaka av med salt och häll smeten över den rivna osten. Rör om, häll över allt i den förgräddade pajbottnen och grädda ytterligare 25–27 minuter i mitten av ugnen. Den får inte gräddas för länge, utan är klar när den ”stannat” och inte flyter när du skakar pajen. Oroa dig inte för att pajen fått lite mer färg än brukligt, den tjocka grädden karamelliserar snabbare än vanlig grädde. Låt pajen svalna 15–20 minuter, servera ljummen. Varsågod!

För att få en riktigt fin ostpaj som smakar så mycket ost och så lite deg som möjligt ska du istället för att trycka ut degen i formen göra följande: Torka av arbetsbänken med en våt trasa och rulla ut ungefär 40 x 40 cm plastfolie**. Lägg pajdegen ovanpå och tryck ut den i en stor sammanhängande tjock pannkaka. Rulla ut plastfolie över i samma storlek som den i botten. Kavla ut degen mellan foliearken med en brödkavel så den blir ca 1 cm tjock, eller något större än formen.

Dra av det översta lagret folie och lyft den utrullade degen med hjälp av den undre plastfilmen och lägg den i pajformen med plasten uppåt.

Tryck ner degen i kanterna medan du håller upp filmen så att du lättare kan få degen hela vägen ner i kanten, det ska vara tätt mellan form och deg. Ta bort plastfolien. Nu ska degen hänga över kanten av formen. Rulla kaveln över formen så att degen skärs av fint.

* Det går även bra med Grädde 40% om du inte får tag på 50%. ** Fungerar inte så bra på en träbänk.

Gustav Onnermark är kökschef på Arla Unikas restaurang i Östermalmshallen i Stockholm. I den här ostpajen används osten Havgus som lagrats i 12 månader.

– I en ostpaj använder jag helst en smakrik ost. Här har vi Havgus 12 för en lite nötig och smörig smak, men det går också bra att byta ut Havgus mot till exempel Gammel Knas. Båda passar fint till skaldjursbordet, både i matlagning och på ostbrickan. Komplettera gärna ostpajen med en fräsch sallad.

Gustav har en gedigen bakgrund i restaurangköket, och har tidigare bland annat arbetat på stjärnkrog i London.

60 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 61

Det är en mörk höstkväll i Stockholm och filmen Hilma har premiär. Tora Hallström går på röda mattan med sina föräldrar, regissören Lasse Hallström och skådespelaren Lena Olin. Filmparet är vana att stå i strålkastarnas ljus, men ikväll är de inte i centrum. Nu har dottern Tora huvudrollen, men att hon skulle bli skådespelare var ingen självklarhet. Det var först när hon kanaliserade konstnären Hilma af Klint som hon fann sitt kall. ”Även om jag vuxit upp i New York är Stockholm mitt hem och saluhallen är vårt andra hem, jag har kommit hit sedan jag var nyfödd”. Magasinet möter nya stjärnskottet Tora Hallström.

TORA

HALLSTRÖM

har hittat hem

62 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

TORA

64 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Foto: Magnus Ragnvid

Tora Hallström är ett äpple som inte föll så långt bort från trädet. Eller träden bör man nog säga, hon är nämligen dotter till stjärnregissören Lasse Hallström och skådespelaren Lena Olin som båda haft framgångsrika karriärer. Nu är Tora aktuell med hennes första stora roll i filmen Hilma som är en dramatisering av konstnärens Hilma af Klints liv.

Magasinet har precis avslutat fotograferingen med Tora och är på väg med Hollywoodfamiljen Hallström-Olin till saluhallen. Vi går upp en trappa till restaurang Beirut Café som har blivit ett av deras nya favoritställen, här har de redan hunnit göra ett besök sedan återinvigningen av Östermalms Saluhall. Tora brukar även följa med sina föräldrar på Lisa Elmqvist och på ”Lisas” är Lasse och Lena stammisar sedan länge. Saluhallen är alltid första stoppet när de besöker Sverige och när paret fortfarande bodde i Stockholm åt de middag här flera gånger i veckan. Lena beskriver skämtsamt att hon kände att det nästan blev för ofta, att handlarna skulle tro att de var galna.

Släkten Olins saluhallstradition började däremot tidigare än så. Toras morfar, regissören och schlagerförfattaren Stig Olin, stortrivdes i Hallen och ibland tog han med sig dottern Lena. Hon beskriver en härlig tid när Stig och teaterkollegor som Martin Ljung och Lasse Berghagen samlades och njöt av den fantastiska maten. De gick runt bland diskarna, småpratade med alla i butikerna och skojade med personalen, även på dagar när de inte handlade. Det rådde alltid vänskaplig stämning, berättar Lena Olin i saluhallens magasin (när hon prydde omslaget 2019, reds.anm.). Att det är en slags familjekänsla härinne är något Lena själv älskar och hon har fört traditionen vidare till sina två barn. Toras storebror August följde alltid med föräldrarna under de otaliga middagarna i hallen. Han gick ofta på små upptäcktsfärder bland diskarna och tittade på alla fiskar, speciellt de fula fiskarna tyckte han var extra roliga. Lillasyster Tora introduceras redan som nyfödd till Östermalmshallen. Hon berättar om det varma intrycket hon fick som barn.

– Det är konstigt men jag har ganska få minnen från när jag var liten, men jag kommer så väl ihåg när vi satt på Lisa Elmqvist och hur de hade fiskar på väggarna. Jag minns jät-

testarkt hur det var den varmaste och gladaste känslan när jag åt middag med mina föräldrar i saluhallen. Vi har ätit mycket fisk här, både på Lisas och Tysta Mari.

Under inspelningarna av filmen Hilma bor Tora tillfälligt i Östermalmslägenheten där hon tog sina allra första steg. Närheten till saluhallen uppskattar hon extra mycket, att hon kan smita över när hon vill.

– Jag gick hit varje dag och köpte med mat hem. Östermalmshallen har ju varit en del av min uppväxt med mamma och pappa, men nu har det blivit mitt eget ställe också, säger hon och skrattar.

– Det kan jag sakna i New York, att vi inte har en lika fin saluhall. Visst, jag kan handla mat på The Lobster Place i Chelsea Market men jag skulle aldrig sätta mig ner och äta där. Det är inte alls lika mysigt och genuint som härinne, jag älskar Hallen!

Tora Hallström är född i Stockholm men har vuxit upp i New York, dit hennes föräldrar flyttade 1994. Både Lasse Hallström och Lena Olin fortsatte även efter USA-flytten att arbeta med svenska filmproduktioner och har dessutom hus i Falsterbo och i Stockholms skärgård. Till en början pendlade familjen mellan USA och Sverige, men de senaste 20 åren har Tora och hennes föräldrar varit bosatta i New York. De spenderar däremot alltid sommaren i Sverige och även vissa högtider som exempelvis jul.

– Båda mina föräldrar är spontana så vi flyttade faktiskt tillbaka till Sverige när jag var 6–7 år, det var strax efter 11 september-attackerna men jag vet inte hur mycket det påverkade beslutet. Vi bodde i Stockholm i tre månader och jag gick i Karlssons skola på Östermalm, mina föräldrar hann köpa en lägenhet i samma område också. Men sedan bestämde de sig för att återvända till USA så jag fick byta skola igen och sedan dess har jag bott där. Men somrarna är jag alltid i Falsterbo.

Tora har gått i amerikanska skolor men pratar perfekt svenska. I vårt samtal talar hon obesvärat och bara vid något enstaka tillfälle dyker det upp ett amerikanskt uttryck. Däremot att läsa och skriva svenska kräver mer ansträngning förklarar

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 65
TORA HALLSTRÖM

hon. Det kan bli krångligt när hon ombeds svara på ett par frågor via mail.

– Jag kan ju skriva på svenska, men ibland tar det nästan en vecka innan jag lyckas svara, säger hon och skrattar.

Med en fot i varje land har Tora svårt att definiera sig som svensk eller amerikanska. Hon känner sig lite både och, berättar hon.

– Jag känner mig alltid lite främmande när jag är i USA och alltid lite främmande när jag är här också. Det finns fördelar och nackdelar med det. Det känns som att jag alltid kommer med ett annat perspektiv när jag är någonstans.

Trots två framgångsrika föräldrar i filmbranschen var det ingen självklarhet för Tora att följa i deras fotspår. Regissören Lasse Hallström började göra filmer i 10-årsåldern, men Toras filmintresse kom inte lika tidigt. Hon valde att ge sig in i finansvärlden, utbildade sig till ekonom på Princeton och fick jobb på investmentbanken Goldman Sachs i New York. Men det tog inte lång tid innan hon ångrade sig. Lasse berättar hur han såg sin dotter slita ut sig i en hetsig finansbransch med tidiga morgnar och konstant nattarbete. Han tycker att dottern är en bra manusförfattare och börjar ge henne förslag på roligare och mer kreativa saker att ägna sig åt. Toras intresse för att uttrycka sig kreativt har alltid funnits där, hon har bland annat dansat mycket. Till slut lyckas hennes pappa locka över henne till ”deras sida” och hon gör därefter två mindre roller i filmerna Hachiko – en vän för livet och Safe Haven

Nu står Tora längst fram på röda mattan under höstens galapremiär av filmen Hilma, i hennes första huvudroll. I regi av pappa Lasse Hallström. Lasse Hallström har regisserat fram ett antal Oscarsnominerade skådespelarprestationer, däribland Michael Caine som vann en Oscar för Ciderhusreglerna, Juliette Binoche som nominerades för Chocolat, och en 17-årig Leonardo DiCaprio som blev stjärna efter sin rollprestation i Gilbert Grape. När Magasinet träffade Lasse i våras berättade han om glädjen att få lyfta fram andra personer och att hjälpa skådespelare att göra sitt bästa. Till slut fick han chansen att göra det i sitt senaste filmprojekt med Tora, som spelar Hilma af Klints unga jag. Lasses hustru Lena Olin gestaltar den äldre Hilma.

På många sätt har det varit ett familjeprojekt, och både Tora och Lena hjälpte till med manusarbetet till filmen och gav honom inspiration.

– Eftersom jag jobbade med manuset flera månader innan vi började filma, blev jag tvungen att lära mig om Hilma, men jag tyckte det var kul också. Det var en väldigt speciell tid under pandemin när vi inte kunde göra så mycket annat heller än att tänka på Hilma. Jag kunde ta en långpromenad och komma tillbaka med en idé och bolla den med pappa. Men det kändes inte jobbigt att fritiden och jobbet flöt ihop, alla i familjen levde så nära både Hilma och projektet under den perioden.

Hon beskriver arbetet med sin rutinerade pappa Lasse Hallström som en trygg plats och hur viktigt det har varit i hennes första stora roll.

– Pappa jobbar med en otrolig självsäkerhet, humor och öppenhet som man inte alltid ser i honom privat, berättar Tora. Han har 100% koll på varje detalj som händer under inspelningen men det är inget som märks utåt, vilket skapar ett väldigt lugn för alla som jobbar omkring honom. Han kan det han gör så bra och man känner sig därför helt fri att göra vad som helst. Han ger alltid utrymme för improvisation till sina skådespelare, det hör till ovanligheten bland filmregissörer har jag hört från andra i filmbranschen.

– Eftersom han hade skrivit manuset själv också var det så lätt att leva sig in i situationen, för han har ett unikt sätt att få fram det sorgliga, jobbiga, och roliga visuellt, vilket är så jag tänker också. Det är skönt också att veta att han alltid är uppriktig om han tycker att något som jag gör är bra eller dåligt, så jag slipper undra. Jag vet att han inte bara är snäll för att låta bli att såra mig, vi har alltid haft en ärlig och uppriktig relation. Så jag kunde bara släppa loss och göra min egen grej, jag vet att han hjälper till att få fram det bästa i mig.

På frågan om vad stjärnregissören ser som dottern Toras främsta styrka blir svaret att hon lever sin roll. Att Tora är autentisk, hon kanaliserar Hilma snarare än spelar henne, förklarar han. Men vem var då Hilma? Hilma af Klint (1862–1944) var en av de första kvinnorna som utbildades vid Konstakademien i Stockholm och hon hade fram till 1908 en egen ateljé. Hon var en pionjär inom den abstrakta konsten och före både Mondrian, Kandinsky och Malevitj vilka kom att verka från 1900-talets första årtionde. Hilma förblev okänd

66 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
STAMMIS I HALLEN
SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 67
”Toras styrka är att hon lever sin roll. Hon är autentisk, hon kanaliserar Hilma snarare än spelar henne.”
LASSE HALLSTRÖM, PAPPA OCH REGISSÖR
Foto: Audrius Ur filmen Hilma.

PÅ SCENEN FANN JAG MIN SJÄLVKÄNSLA

I Sverige blir det flera besök för familjen Hallström-Olin innan galapremiären i Stockholm, de bockar av ett par intensiva pressveckor under 2022. Alla tre dyker upp i morgonsoffor i svensk morgon-tv, livsstilstidningar, talk shows och i vinter har svenska folket dessutom kunnat se Tora och Lenas ansikte över stora led-skärmar längs väggen i tunnelbaneuppgångarna. Hilma är överallt

Vad väntar härnäst för Tora Hallström? Just nu går Tora en tvåårig teaterutbildning på William Esper Studio i New York och hennes förhoppning är att kunna jobba vidare som skådespelare. Efter hennes första huvudroll sätter hon sig med andra ord i skolbänken, igen.

– Nu har jag faktiskt börjat skolan, så jag gjorde det omvänt. Jag gjorde en långfilm först och nu har jag börjat utbilda mig på en teaterskola, skrattar Tora.

under sin livstid. I filmen får vi följa hennes spirituella resa. Hon bildar gruppen ”De fem” med fyra andra kvinnor och de söker vägledning i sitt konstnärskap bland annat genom seanser där de tror sig komma i kontakt med ”höga mästare”. Intresset för det andliga kom till Hilma redan när hennes lillasyster Hermina gick bort 1880, vilket är filmens öppningsscen. Detta lägger grunden till sökandet inom symbolism och det formspråk som hon kom att använda.

Idag räknas Hilma af Klint som en av våra största konstnärer. Hennes konst har ställts ut på Guggenheim i New York och Moderna museet i Stockholm, den har inspirerat till modekollektioner och gett upphov till en opera. Nu är den dessutom förevigad på film genom Nordic Entertainment Group som finansierade hela Hilma-projektet. Filmen hade premiär både på biografer och streamingtjänsten Viaplay i november 2022. På samma plattform släppte Viaplay samtidigt dokumentären Mitt liv som Lasse Hallström, där tittarna kan följa arbetet bakom kameran när han bland annat regisserar dottern Tora.

Hilma har spelats in två veckor i Stockholm och återstående scener under fyra veckor i Litauen. Flytten som främst var av ekonomiska skäl tar inte bort någon autenticitet i upplevelsen, miljön i Vilnius är slående lik Stockholm som staden såg ut under Hilmas livstid. Tora beskriver en vacker stad med gator och hus som påminner henne om Gamla Stan i Stockholm. Tiden i Litauen ser hon tillbaka på med värme, både hon och föräldrarna känner att de blev en enda stor familj med sitt underbara filmteam. Tora berättar hur hon gråter i dagar efter att hon landat i New York, när hon tänker på kollegorna som bor i Vilnius och att hon inte får se dem varje dag längre.

Parallellt med teaterskolan skriver hon mycket och att plita ner manus har hon gjort sedan hon var liten. Tora har dessutom diplom från Creative Writing Programme på Princeton. Kanske blir det så att hon kommer följa i mammas och pappas fotspår trots allt.

Oavsett var hon går kommer Tora Hallström alltid återvända till Stockholm och till Östermalmshallen. Här känner hon sig hemma, familjen är en del av den lilla byn där alla hälsar på varandra och det finns ingen annan plats där man får tag på så bra mat enligt Tora.

– Det finns väldigt mycket dålig mat i USA, även svensk junk food är bättre än den amerikanska... Jag saknar färsk fisk, bra kött och bra råvaror på allting som det är i mataffärerna och här i saluhallen, så jag älskar verkligen att laga mat när jag är i Sverige.

Hennes mattips i New York är ett besök i det populära området West Village, här finns flera bra italienska restauranger.

– Man sitter nära varandra, gärna lite trångt och mysigt. Stämningen är fantastisk. Den känslan får jag inte på samma sätt i Stockholm.

Avslutningsvis, hur känns det nu när filmen är ute, när andra ska få uppleva Hilma?

– Jag vet bara att jag lagt hela mitt hjärta och själ i det här projektet, jag har gjort så gott jag kan. Och jag är så stolt över det. Det var jag redan innan någon hade sett filmen, så det gör ingenting om folk hatar den, säger Tora och skrattar.

– Det är en överjordisk glädje att filmen existerar. Om andra också tycker om den och filmen går bra blir det bara en cherry on top.

68 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
STAMMIS I HALLEN

TORA HALLSTRÖM

Hur nära vänner skulle beskriva mig med tre ord: Nu skulle de säga att jag är oerhört känslig, impulsiv och att jag lätt far iväg med en idé eller känsla. De jobbar kvar inom finansbranschen och är nog lite oroliga över min framtid, hur jag ska försörja mig i den mer osäkra skådespelarbranschen.

Egenskaper jag har fått av mina föräldrar: De är båda lite nerviga fast på olika sätt, jag har nog fått en mildare version av det. Jag var lika blyg som pappa när jag var yngre, men det har jag vuxit ur och blivit mer som mamma, som är öppen och social. Men båda mina föräldrar umgås generellt med få människor privat och har inget behov att träffa mycket folk. De sitter gärna hemma bara de två. Sån är inte jag. Jag älskar att ha många vänner och vill umgås med dem hela tiden.

Jag är orimligt rädd för:

Att det inte ska gå bra. Att jag ska tappa lusten i det som ger mig så mycket glädje, bara för att det tar lång tid att nå dit jag vill. Jag vet att det är svårt och jag behöver struktur i mitt liv, jag kan inte sitta hemma sysslolös. Då får jag panik…

Jag blir mest glad av:

Att försöka förstå andra, vara social och omges av människor. Jag gillar också att ”ta mig in andras hjärnor” och leka, jag är ganska barnslig på det sättet.

Mina favorithobby:

Jag älskar att spela golf, det har jag gjort varje sommar under min uppväxt. Jag spelar korsord nästan varje dag och jag har börjat skriva musik faktiskt.

Extravagans:

Att gå ut och äta. Jag har lagt alldeles för mycket pengar på superdyr sushi i New York och så blir man knappt mätt för bitarna är så små…

Om jag får mer tid vill jag lära mig: Att bli bättre på att skriva musik och jag vill plocka upp piano igen. Jag är också otroligt intresserad av dialekter, jag vill lära mig varenda dialekt på engelska.

Som kompis är jag: Otroligt kärleksfull, inget drama och jag pushar alltid mina vänner att gå utanför sin trygghetszon. Att följa sina drömmar.

Som kollega är jag: Lättsam, jag skojar och leker hela tiden. Jag borde nog vara mer seriös och ta saker på allvar. Även när jag jobbade i finansbranschen kunde jag inte låta bli att göra ”pranks” om dagarna för annars blev det för tråkigt att jobba…

Som dotter är jag: Bestämd. Jag är uppriktig och ganska fräck, men väldigt kärleksfull. Jag styr gärna hela familjen. På ett magasinuppslag stod det en gång ”Tora är chef i familjen” och det stämmer ju, säger Tora med ett skratt.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 69

Saluhallens magasin spanar på nyheter

Mateus introducerar kopp med fat

Mateus värld av handgjord keramik expanderar och det senaste tillskottet är en ny kopp med fat i den uppskattade serien Oyster. Formspråket är inspirerat av havet och formerna av musslor, snäckor och ostron. Lanseringen görs i nära samarbete med den digitala konstnären Aitana Basquiat som producerar modern, nytänkande och feminin konst. – Koppen är vårt sätt att utforska de traditionella formerna och uttrycka dem i en ny produkt, säger formgivaren Filippa Burenstam Linder.

Designer: Mateus – Filippa Burenstam Linder

Material: Keramik

Färg: blå, ljusblå, sand, grå, cinnamon, grön, vit, plommon, turkos, rosa, gul, ljusrosa, ocean, viol och orange

Pris: Kopp med fat 595 kr

Svensktillverkade knäckebröd i kristall

Inspirerad av sin familjs historia har Färg & Blanche tagit fram knäckebröd i kristall. Designduon, som består av Fredrik Färg och Emma Marga Blanche, har hämtat inspirationen till knäckebröden från Emma Marga Blanches farmors farfar som hade en knäckebrödsfabrik på Södermalm i Stockholm.

– Vi ser en användning som assiett eller ostbricka, köksdekoration eller som ett minne att köpa med sig från Sverige. Vad kan vara svenskare än ett knäckebröd i kristall handgjort i Småland? säger Eric Marini, marknadsansvarig på Målerås Glasbruk.

– Precis som våra övriga produkter tillverkas knäckebröden i en miljö-kristall som består till stor del av returglas från vår egen produktion. Knäckebröden handpressas i hyttan och de glödande, varma knäckebröden bärs sedan in till kylugnen för att svalna under natten.

Målerås Glasbruk AB

I generationer har småländska glasarbetare med varsam hand format den glödande kristallen. Tillsammans med innovativa formgivare och skickliga hantverkare har Målerås Glasbruk kunnat bevara det småländska glashantverket som än idag är glasbrukets hjärta. Svenskt glashantverk sedan 1890.

70 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Ringen som är ett kreditkort

(med 20 % rabattkod till Magasinets läsare)

Förutom att vara medgrundare och VD på Tapster är Tobias Ericsson stammis i Hallen och handlar här nästan varje vecka. Skagen, rensteksröra och lax på Lisa Elmqvist, lasagne, rackabajsare och korvar på Husman Deli samt tomater och bär på Lisbeth Janson. Runt jul är en av de viktigaste rätterna på julbordet gravad oxfilé från Willy Ohlsson Eftr.

Tapster ligger bakom en riktig ögonbrynshöjare. En ring som är ett kreditkort. Tobias är förstås en av de första användarna. Så här reagerar butikspersonal generellt när han betalar med sin ring (i Hallen börjar man bli vana):

– Folk blir väldigt förvånade och nästan varje gång undrar man vad jag just gjorde. Så här funkar den: vi skapar en ny identitet av ditt VISA eller Mastercard och lägger in detta i ringen, vilket gör att du inte behöver ha med din plånbok längre. Ringen har inget batteri utan ett NFC chip som aktiveras när det kommer i närheten av en betalterminal. Vid köp under 400 kr behövs ingen kod. Köp över 400 kr använder du samma kod som på kortet. Vi kan hantera alla kort utgivna av NORDEA, SEB, Swedbank, Länsförsäkringar och Marginalen bank. Inom en snar framtid kommer du även kunna lägga in fler tjänster i ringen, som till exempel din TESLA-bilnyckel.

Ringen är gjord i teknisk keramik och är miljövänlig, vattenoch reptålig. Ringen finns i olika storlekar och i färgerna graphite, vit, svart och blå.

Pris: 985 kr säljs på www.gotapster.com Rabattkod för alla läsare: ”hallen20” för 20% rabatt. Koden gäller till den 28 feb 2023.

Eftertraktat Champagnesläpp

Comtes de Champagne från Taittinger är en av världens mest eftertraktade champagner och tillverkas bara de år när förutsättningarna är de bästa. Andra veckan i december släpps ett fåtal flaskor av både Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2012 och Comtes de Champagne Rosé 2009.

Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2012 1995 kr, artnr 9314901, 720 flaskor

Comtes de Champagne Rosé 2009 2495 kr, artnr 9311501, 90 flaskor

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 71
REDAKTIONEN TIPSAR

PETER

Hans yrkeskarriär kantas av upplevelser de flesta av oss inte ens vågar drömma om. Efter 13 år i New York återbördades han till Sverige för idag tio år sedan. Både före, under och efter expat-livet har han alltid återkommit till Östermalmshallen. Magasinet möter Peter Elofsson, det mångfacetterade skönhetsgeniet som i vintras etablerade ADA, sitt första egna koncept.

ELOFSSON

VACKRA hemlighetsfulla lokal på Riddargatan, ungefär en catwalk-längds promenadavstånd till Hallen.

Introducera oss för Studio ADA!

– ADA är en kreativ hub där jag delar upp min verksamhet mellan att vara frisör och stylist och show- och provrum för vårt demi-couture-koncept Numeroter som jag skapat med Fadi el-Khoury. Min farmor, som var en hårt arbetande kvinna med hög integritet, hette Ada och ADA står också för A Different Aspect. Jag har velat skapa en oas, en liten modern gallerikyrka med hög och skön energi.

På bekvämt avstånd till Östermalmshallen?

– Ja, där är jag ofta och dit har jag gått jättelänge. Vegetariska restaurangen Örtagården uppe på andra våningen älskade jag då den fanns kvar. Idag går jag gärna till Planet Mesh och tar en Bombay Chicken med en spirulinajuice, till Husmans Deli eller Beirut Café Deli för hämtmat. Och jag kan inte låta bli att handla praliner hos Betsy Sandberg. Det har blivit fint efter ombyggnaden, men jag hade hoppats de kunnat bygga en uteservering med champagnebar högst upp på taket. Där hade jag suttit!

Ska vi ta det från början, vem är Peter?

– Jag är en jordgubbsodlarson från Våxtorp, på gränsen mellan Skåne och Halland. Flyttade hemifrån som femtonåring för att utbilda mig till frisör i Ängelholm. 1992 blev jag tvåa i Frisör-VM i Japan och har faktiskt varit såväl junior-

världsmästare, nordisk som svensk mästare. Efter att ha haft två egna salonger och frilansat parallellt i några år flyttade jag till New York 1999. Där blev jag kvar i 13 år, men under den tiden tillbringade jag somrarna i Sverige och hade även kortare perioder i Los Angeles och några andra städer.

Berätta om New York?

– Där fick jag som alla andra börja med att leta kontakter och lyckades efter ett tag etablera mig som stylist, inte frisör i första hand. Stylistens roll är att snabbt kunna styla upp den visuella finishen inför en modeshow, fotografering eller entré på röda mattan. Det var en kul, intensiv och lite crazy period.

– Jag gjorde dessutom katalogjobb och kampanjer för bland annat Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman, Benetton, Sisley och Victoria’s Secret. Och jobbade också tillsammans med en fotograf som gjorde alla set cards till den stora agenturen One Model Management och fick då träffa Eva Herzigova och många andra supermodeller. Vi var många stylister och frisörer i New York på den tiden, men när jag i den vevan blev omskriven som Årets Frisör i New York Magazine fick jag direkt över 600 nya jobbförfrågningar, som jag faktiskt var tvungen att tacka nej till.

Du har dansat med de stora elefanterna?

– Visst har det blivit så. Speciellt när jag hade uppdrag för magasin som Vogue och Wallpaper, åkte taxi hem till privatkunder för att göra dem vackra inför den årliga Met-galan eller producerade en välgörenhetsfilm åt Anna Wintour.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 73
VI BESÖKER PETER ELOFSSONS
Idag går jag gärna till Planet Mesh och tar en Bombay Chicken med spirulinajuice.

Kan du avslöja några namn för Östermalms Saluhall Magasins intresserade läsekrets?

– De som gjort mest intryck på mig är Christina Ricci, Eva Herzigova och Rachel Weisz. Jag gick på New York Film Academy och tillhörde därför de första att filma det som idag kallas content vid de stora designvisningarna. Andra New York-profiler jag haft att göra med är Bianca Jagger och Sarah Murdoch. Som en liten kuriosa så var det så att Sarah Jessica Parker och hennes man Matthew Broderick råkade bo i samma kvarter som jag. Matthews syster var min kund så hans och Sarahs son fick jag fixa till ibland när han fått för sig att han kunde klippa sig själv.

– En annan minnesvärd episod var när jag stylade ensemblen på pressfotograferingen inför den första säsongen av The Sopranos. James Gandolfini var inte särskilt förtjust i sådant så han hade, enligt hans agent i varje fall, satt i sig en flaska whiskey innan det var dags för mig att styla honom. ”Don't touch my face” röt han åt mig. Så det blev en liten fight mellan oss där jag förklarade om för honom att jag var tvungen eftersom han både hade svettpärlor i pannan och var ganska röd om näsan. Efteråt fick vi ögonkontakt när vi stod ungefär tio meter isär och gav varandra fingret, men med ett stort leende. Vi var kompisar. Fast när vi träffades nästa säsong var det samma visa igen och slutade på samma sätt…!

– Jag lärde också känna Lady Gaga innan hon slog igenom. När jag hängde i Los Angeles fick jag jobba med en hel del A-list-kändisar inför Golden Globe och Oscarsgalan och när jag gjorde hår på Cartiers event. Så där har jag festat med Jack Nicholson hemma hos Paris Hilton, och även hängt med Steven Tyler, Bono, Diana von Furstenberg och Melania Trump.

Men du är inte ansvarig för Melania Trumps mans frisyr?

– Nä.

Apropå kändisar så har du själv blivit jagad av paparazzis?

– Ja, i New York trodde folk ofta att jag var David Spade och i Los Angeles Brad Pitt! Det hände ibland att jag blev förföljd av vilt cyklande fotografer när jag var ute och gick. Det var inte så kul.

Det är ingen överdrift att du är en av landets, kanske till och med världens, mest eftertraktade frisörer/stylister?

– Det får stå för dig, men nej, jag tar inga nya kunder till min salong. Och det händer att jag får flyga utomlands för att ta hand om stamkunder i deras hem, eftersom de av olika skäl helst inte vill gå utanför dörrarna för den typen av ärenden.

Vad är ”hemligheten”?

– För mig handlar det framför allt om att förstå hur min klient vill bli upplevd, inte hur man ser ut eller att försöka vara trendig. Blir det en regelbunden klient vill jag ibland utmana henne eller honom att våga förändra sig en aning, att dennes appearance blir en hel upplevelse. Vill du vara busig, klassisk eller neutral? Frisyren är ett sätt att framhäva sin personlighet.

För att kunna göra det måste du väl lära känna dem ordentligt?

– Jag har en intuitiv människokännedom. Jag är ingen terapeut, men en behandling handlar om lite djupare saker än att ”bara bli klippt”. Och så brukar jag alltid prata om astrologi. Det tycker folk om och deras stjärntecken hjälper mig att snabbt ge mig en blick för att veta vart jag kan gå och inte gå. Det är ingen absolut sanning, men jag gör en tolkning av det jag ser.

Din speciella förmåga kommer även väl till pass när du tar dig an stora bröllop?

– Då har jag oftast rollen som stylist och eftersom jag jobbat med de stora galorna i New York och Los Angeles har jag kunskap om all logistik med hår, styling och kläder. Det är väldigt mycket tekniskt arbete som ska hålla i olika situationer. Vårt mål, det vill säga Fadi El Khouris och mitt, är att brudens – ja brudparets – dag ska bli så bra som möjligt. Ibland rör det sig om fester som sträcker sig över en hel weekend med många ombyten vilket innebär nya looks och nya plagg.

Kläddesignern Fadi El Khouri är din partner både i business och privat?

– Det stämmer. När vi gör bröllop är det han som skapar brudklänningen och så driver vi klädmärket Numeroter, som vi startade mitt under pandemin för två år sedan. Fadi står för visionen, sedan är jag med och kommenterar den och så sätter vi ihop konceptet tillsammans. Numeroter är franska och beskrivs bäst med engelskans ”by the numbers” – alltså numrerade plagg i begränsad upplaga. Det kallas demi-couture, avancerat sydda plagg med personlig passform. Kläder du kan ha med överallt till vissa typer av event. All försäljning sker via webben, vårt Instagram och vår hemsida. Hittills kommer de flesta beställningarna utanför Sverige; Paris, Kuwait, Italien och USA. Vi tycker namnet är jättevackert och fattar knappt att ingen registrerat det innan. Det var nog ”meant to be”.

Eller skrivet i stjärnorna?

– Kanske det…

74 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022 STAMMIS I HALLEN
Frisyren är ett sätt att framhäva sin personlighet.

PETER SKÖNHETSTIPS:

Strunta i trender. Våga framhäva din egen personlighet.

PETERS MODETRENDSPANING (!) INFÖR

VINTERN 2022/23:

Det blir massor av alla möjliga metalliska färger.

PETERS VACKRA HÄLSOTIPS:

B- och D-vitamin är ett måste. Zink och magnesium.

Undvik antiinflammatoriska grödor.

Hirsch är framtiden: ingen gluten, högre mineral- och fiberhalt.

Jag är fascinerad av Blue Zones. Det finns platser i världen (även i Sverige) där många blir över hundra år gamla. Det kan bero på deras levnadssätt, vad de äter (oftast bara närodlat) vad det är för klimat och att de dricker mycket vatten.

Peter Elofssons Studio ADA ligger på en catwalklängds avstånd från Östermalmshallen. En avskalad oas i gränslandet mellan skönhetssalong och kreativt showroom.
76 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Anette Ersa Engberg – de exklusiva kökens mästarinna

Köket. Festernas och middagarnas givna samlingsplats. De finmöblerade salongernas värsta konkurrent om gästernas gunst. Det är hit vi dras framåt småtimmarna för att skvallra, lösa världsproblem och dryfta livets gåtor. Poggenpohl är kökens konung. Magasinet fick audiens i deras butik på Birger Jarlsgatan 34, där Hudiksvallsbördiga Anette Ersa Engberg regerar sedan 2004.

Isena 1800-talets Tyskland var det ovanligt med matlagningsintresserade män. Möbelsnickaren Freidemir Poggenpohl i den lilla staden Herford var ett lysande undantag. Enda kruxet: när den unge Freidemir växte upp var köket knappt ens ett begrepp, snarare ett spartanskt utrymme i en undanskymd vrå av var familjs hem. Här fanns en uppenbar förbätttringspotential insåg Herr Poggenpohl. Sagt och gjort. 1892 lade han grunden till det möbelföretag som än idag drivs i hans anda och vars första fabrik låg på samma plats där nutidens ultramoderna produktion äger rum. 2023 finns det innovativa företaget representerat i 70 länder och för dryga två år sedan uppenbarade sig möjligheten för Anette Ersa Engberg att ta över det svenska aktiebolag som fram tills dess varit hennes arbetsgivare. Efter ett uppmuntrande familjeråd bestämde hon sig för att slå till.

– Det var ett jättesvårt beslut, men jag slogs av yttre krafter som gjorde att jag förstod att detta var en chans man bara får en gång. Familjens stöd betydde mycket. Två av våra tre barn är idag anställda i företaget och min man, som är verksam i en annan bransch, finns också med bakom kulisserna.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 77
STOCKHOLMSENTREPRENÖR

Anette, som är textilformgivare i grunden, lämnade hemlandskapet Hälsingland för att bosätta sig i Stockholm i mitten av 1980-talet, hitlockad av ett utbud hennes födelsestad inte riktigt kunde matcha.

– Det fanns platser jag kände att jag måste söka upp utan att riktigt veta varför. Östermalmshallen var absolut en sådan. Det var med stora ögon jag första gången gick in i Hallen och omedelbart blev fascinerad av den familjära känslan och alla dess dofter. Jag känner mig fortfarande hemma där och besöker saluhallen kontinuerligt för diverse inköp, fantastiska produkter och service.

EN LIVSLÅNG RELATION

Poggenpohl har varit närvarande i Sverige nästan ända sedan det populära radio- och TV-programmet Novisen vid Spisen hade sin storhetstid i vår inhemska etermedia. Uppskattningsvis dryga tre tusen svenska hem kan stoltsera med ett kök signerat det tyska varumärket. Samtliga enheter finns väldokumenterade i Poggenpohls arkiv. Givetvis med respektive innehavares goda minne.

– I många år hade man en slogan som löd A lifetime relationship och så är det verkligen. Det finns en personlig relation till varenda ägare. Visserligen kan det ta fyrtio år innan de kommer in för att de behöver en ny sophink. Då plockar vi fram våra ritningar och kan se exakt vad de ska ha. Det är också en enorm fördel att ha all teknisk information till hands om det kommer in en kund som säger att den har ett kök från 1989 och nu vill ha det kompletterat.

Anette avslöjar att många av köken har en adress som antyder att dess ägare sannolikt också är stamkunder i Östermalmshallen. Ett Poggenpohl-kök ligger i samma priskategori som de dyrbaraste modellerna hos ett annat välrenommerat tyskt varumärke med begynnelsebokstaven P, vi syftar förstås på Porsche.

– Detta är en livsstilsprodukt. Processen från det att du

första gången stiger in i vår butik går att jämföra med den att provköra bilar. Man behöver vänja sig, gå runt och titta och när man väl bestämt sig för vilken modell man vill ha skapar vi tillsammans med kunden en tidig målbild av hur köket kan komma att se ut. Tiden från ax till limpa varierar, ibland kan det handla om sex månader, men det kan också vara så att man kanske har ett hus som ska stå klart om två-tre år.

Noteras bör att ett Poggenpohl-kök egentligen består av tre olika byggstenar, där Poggenpohl står för det som utgör själva designen och möbelsnickeriet. Medan vitvaror, i de allra flesta fall Gaggenau, och bänkskivor, där vanligast förekommande materialet är olika typer av kompositmaterial – kommer från andra tillverkare.

– Varje kök är skräddarsytt. Idag mer än någonsin. Tack vare att tekniken tillåter de moderna maskinerna kantbearbetningar och precisa utskärningsmått in i minsta detalj.

Det är också här Poggenpohl och Anette Ersa Engbergs expertis kommer in i bilden. Anette deltar i processen från första stund och kommer med förslag och skapar ritningar anpassade efter varje individuell kunds önskemål.

Är köket som samlingsplats något vi bär med oss i våra gener sedan vi satt tillsammans kring lägereldarna?

– En oerhört intressant frågeställning där jag tänker att vi i mångt har Freidemir Poggenpohl mycket att tacka för. Hans öppna planlösningar var banbrytande och gjorde köket mer till ett rum där man kan mingla och umgås. Det finns också en attraktion i att samlas i ett kök, det är ju grundbulten för alla som är intresserade av vin och matlagning. Samtidigt tittar man gärna på varandras kök, vid sidan av badrummet är ju köket det mest kapitalkrävande rummet i ett hem. Köket står också för trygghet och mys, det är där man helst sitter och gör sina läxor medan mamma eller pappa lagar mat. Och vår butik har faktiskt visat sig fungera ypperligt som eventlokal. Här finns ju kök att umgås i, i praktisk taget varje hörn.

Världens mest exklusiva kök: Det finns en mängd orsaker till att Poggenpohl i 130 år behållit positionen som världens mest exklusiva kök. Ambitionen att ständigt vara innovativa och utveckla produkten. Drivkraften att hela tiden stretcha på vad som är möjligt. Köksön är till exempel en Poggenpohlsk uppfinning. Högglansvitt likaså!

Receptet för ett drömkök: Våga. Ge det tid. Det är viktigt att man ska kunna spegla sig i det vi har att erbjuda. När vi hittat den spegelbilden börjar

vi jobba. På vägen fram handlar det väldigt mycket om psykologi. Och det finns inga standardlösningar. Jag har aldrig ritat ett likadant kök till två olika kunder.

Framtidsspaning:

I vår bransch måste man titta långt fram i tiden. Hur kommer vitvarorna att se ut om trettio år? Vad kommer vi att äta? Kommer vi att självkompostera? Det ställs höga krav på hållbarhet. Vi måste ta ansvar för morgondagen. Kvalitet är inte snobbigt. Slit och släng är i längden oförsvarbart och vi måste använda material som inte nöter på Moder Jord.

78 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
ANETTE ERSA ENGBERG OM

Varje kök är skräddarsytt, idag mer än nånsin.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 79
STOCKHOLMSENTREPRENÖR
ODDBIRD BLANC DE BLANCS Chardonnay 12 months Languedoc-Roussillon, France Light stony clay / Limestone 0 % Systembolaget TERROIR ALCOHOL STORE GRAPE AGING REGION

Sätt guldkant på din vardag

Unna dig det lilla extra till hemmet eller på resan från varumärken som Skultuna, Bang & Olufsen och Louis Vuitton.

1. Beosound Explore resehögtalare. Bang & Olufsen, 1999 kr. / 2. Wine & Bottle Öppnare Set Mässing Skultuna, 899 kr. / 3. Grand Belle Vinkylare 40 cm Mässing . Skultuna, 3999 kr. / 4. Champagne Hiking väska av Richard Juhlin, Palmgrens och Reijmyre The Champagne Club by Richard Juhlin, beställningsvara. / På bilden, allt från Newport: Polpo, 359 kr, John Derian Picture Book 799 kr, Horn förstoringsglas brun 367 kr, Louis Vuitton Catwalk 639 kr, Tärningsbox vit, 439 kr, Noir korall vit 1 599 kr, Léonie korall vit

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 81
REDAKTIONEN TIPSAR 3 2 4 1
Måns Zelmerlöw, i Beirut Cafés nya restaurang i Östermalmshallen.

På jakt efter vintermys

Starta året med att träna som Zlatan eller satsa på lite hemmalyx. Här är sex njutbara presenttips.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 83 1. Löpartröja med huva, Zlatan Ibrahimovic H&M Move, 499 kr / 2. Jewelry Box Beige Organista, 499 kr / 3. HELIX tekanna Georg Jensen design av Bernadotte & Kylberg, 1380 kr / 4. Cialda badrock Mille Notti, 1795 kr / 5 Caldo duntofflor Mille Notti, 1195 kr / 6. Rosenthal meets Versace: Caviar Set Rosenthal designed by Donatella Versace, 2440 kr
3 3 4 6
5 2 1 REDAKTIONEN TIPSAR

En av redaktionens favoritpoddar just nu är ”I huvudet på en entreprenör”. Magasinet möter PR-experten Edit Künstlicher som startade podden för snart tre år sedan, då som ett hobbyprojekt men nu är det blodigt allvar. Edit vill förändra bilden av hur entreprenören porträtteras, sätta fler kvinnor på kartan och få dem att vilja starta bolag.

Edit Künstlicher

– entreprenör, kommunikationsstrateg och poddare

STOCKHOLMSENTREPRENÖR

EDIT KÜNSTLICHER HAR SITT KONTOR på Riddargatan, ett stenkast från Östermalmstorg, så lägga sina affärsmöten med kunder och journalister i Hallen gör hon titt som tätt. Ofta över en kopp kaffe i Paulas café. Hon tycker att Östermalmshallen passar bra för här kan man vara inkognito och smälta in i den, som hon tycker, prestigelösa miljön.

– Dessutom hänger jag där helger och lunchar med familjen. Jag älskar fisk och skaldjur. Och så råkar faktiskt Elias Karroum som äger Beirut Café vara en gammal skolkompis till mig från barndomen!

Hur låter det om du får presentera dig själv?

– Jag har jobbat med media sedan början av 90-talet. Förutom PR-byrån editK driver jag idag en agentur för personliga varumärken som heter InfluencersAgency, därutöver pro-

gramleder jag min podd I huvudet på en entreprenör. Så jag förenar egentligen alla mina tre ben, och tycker lika mycket om dem allihop!

Förklara personliga varumärken!

– När jag registrerade domänen InfluencersAgency 2007 existerade inte ens fenomenet. För mig betyder begreppet influencer ”någon som påverkar”. Vi jobbar inte med traditionella influensers utan med VD:ar, personligheter inom näringslivet, författare, skådespelare, experter inom olika genrer. Det kan till exempel vara apotekare eller veterinärer, men jag har även arbetat med matprofiler. Vi är kanske mest kända för att bygga profiler från scratch och genomföra varumärkesförflyttningar, klienter som vill bredda sin nisch eller byta sin nisch.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 85

Berätta om vad du gör just nu!

– Från Bokmässan i Göteborg i september går vi rakt in i julen, så det handlar mycket om julkommunikation. Olika typer av saker mina profiler kan prata om kring högtiden, allt från inredning till mat, choklad och senap. Härom månaden firade podden 100 avsnitt, med en av mina stora entreprenörsförebilder Sven Hagströmer som gäst. Att det skulle bli så många avsnitt trodde jag nog inte från början, utan det var mest ett hobbyprojekt. Nu, efter nästan tre år, är det blodigt allvar. Inför 2023 har jag stora planer beträffande hur jag ska utveckla alla mina affärsben. Rakt in i lågkonjunkturen, haha!

Vad är det som driver dig?

– Den röda tråden är just att bygga varumärken och bolag, att få saker gjorda. Sedan är jag extremt kvalitetsdriven. I alla lägen, både min privata konsumtion och i det jag gör åt mina kunder. Jag köper hellre mindre och producerar hellre mindre, men väldigt bra. Det lirar inte alltid med marknaden, men jag är kvalitetsnörd. Frihet är också en drivkraft; att kunna jobba med de människor och de projekt jag vill jobba med, när jag vill. Jag flydde ju med min familj från järnridån 1977 (Edit är född i Ungerns huvudstad Budapest, reds anm.) Så jag är uppväxt med föräldrar som aldrig fått välja. Friheten att kunna göra det har varit central i allt jag gör. Det är väldigt frustrerande att vi i Sverige tar det för så självklart att vi har vatten i kranen, har el och kan åka på semester med mera. Men just nu bojkottar jag mitt födelseland av lättförståeliga skäl.

Vilken poddgäst har gjort störst intryck på dig och varför?

– Med över hundra gäster är det otroligt svårt att välja, alla berör mig på olika sätt. Vi skrattar och gråter mycket. Jag har journalistvänner på tidningen Dagens Industri som säger ”du ställer de frågor vi aldrig kan ställa”. Det är häftigt. Några jag direkt kan säga har berört mig mest är Rickard Lyko, där hade jag jättesvårt att hålla tillbaka mina tårar. Det var ett samtal som är svårt att glömma.

– Även en av en mina stora entreprenörsidoler Anna Benson berörde mig djupt. Hon talade om vårt känslosamma möte på restaurang Riche, då hon berättade att hon bestämt att ta sitt liv och kommit till Sverige för att säga hejdå. Vi hade jobbat ihop i många år och blivit goda vänner under tiden.

– När avsnittet med Sven Hagströmer spelades in hade vi 38 grader i studion. Där sitter den här 79-årige mannen, knivskarp i huvudet, och levererar den ena one-linern efter den andra, medan jag var rädd att han skulle trilla av stolen, för själv höll jag på att dö av värmeslag. När jag undrade hur han orkade svarade han enkelt: ”Jag är här, vi kör”. Så många intressanta samtal har det varit.

Tydligen tackar tre av fyra kvinnor nej till att ställa upp, medan tre av fyra män tackar ja. Vad beror det på och hur ska du lyckas få fler kvinnor att vilja medverka?

– Suck, det här är en jättestor sorg. Jag har gett mig sjutton på att ha varannan kvinna, för att jämna ut det försprång männen har. Bara 27% av bolagen ägs av kvinnor. Att då behöva kämpa så hårt för att få kvinnor att ställa upp gör mig oerhört frustrerad. Det är otroligt jobbigt. Jag är inte ensam om det, många journalister upplever samma sak. Samtidigt är jag enormt tacksam för dem som säger ja, är väldigt generösa och delar med sig av sina erfarenheter. Jag känner att vi har ett gemensamt ansvar för att jämna ut statistiken, vill vi ha in fler kvinnor på ledande positioner och få fler att starta bolag måste vi också synas mer. Men jag har ingen aning om varför de säger nej och vet inte vad jag ska göra åt det, utan jag kan bara lyfta upp det som ett fenomen.

Finns det några drömgäster du siktar på att få prata med? – Christina Stenbeck är en riktig drömgäst helt klart. Hennes pappa Jans livsverk har ju påverkat mitt liv mest av alla, tack vare honom har jag kunnat göra en enorm klassresa. Så jag hade gärna pratat med henne.

86 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
STOCKHOLMSENTREPRENÖR
Fördelen med just en podd är att du kan göra massa annat medan du lyssnar.

Podden ”I huvudet på en entreprenör” firade sitt 100:e avsnitt med Edits stora entreprenörsförebild, Sven Hagströmer, som gäst.

Nedan Victoria Skoglund Foto: Karina Ljungdahl

Vad är det mest stimulerande med att driva podden?

– Den feedbacken jag får när någon säger att de startat eget tack vare podden eller att någon entreprenör känner igen sig i våra samtal. Att de då känner sig mindre ensamma, för det är otroligt ensamt att vara entreprenör, oavsett hur många partner man har är man alltid ensam i sitt huvud.

Har poddar någon framtid och vad förmedlar dina känselspröt om vad som kommer härnäst?

– Grejen är att poddfenomenet växer. Min podd har ökat med över 200% senaste året från en redan ganska hög nivå för en nischad podd. Den har dessutom nominerats till Guldpodden 2022. Poddarna kommer inte att ersättas. Folk pratar om rörligt material, som Youtube och liknande, men jag tror inte alls på det. Fördelen med just en podd är att du kan göra massa annat medan du lyssnar. Folk som har en aktiv livsstil gillar ju det. Man sitter inte passiva utan vill göra något under tiden man lyssnar: springa, gå på gym, tvätta. Därför har podden exploderat. Folk lär sig saker, de blir inspirerade samtidigt som de hinner med annat, vilket inte går när man sitter och youtubar.

5 SAKER

Edit lärt sig av sina över 100 samtal med entreprenörer.

1

Tulla inte på sömnen! Den är din bästa vän och din ventil för att kunna fungera. Minst sju timmar per natt är ett bra sömnmål.

2

”Det är inte hur man har det utan hur man tar det” – skratt på vägen gör resan lättare. Skratta mycket!

3

Det är okej att ge upp en stund! Ge upp, ladda och kom igen!

4

Sälj! Sälj! Sälj! – lägg 80% av tiden på saker som ökar försäljningen.

5

Be om hjälp och omge dig med bra rådgivare! Folk tycker om att hjälpa till och bygg ett team av bra experter runt dig.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 87

Låt oss hjälpa er +46 8 545 800 20 info@voneulerpartners.se voneulerpartners.se

Det personliga valet för din familj, stiftelse eller företag.

von Euler & Partners hanterar ekonomi och familjejuridik över flera generationer med heltäckande finansiell och juridisk rådgivning. Det självklara valet för en trygg förvaltning.

STILGUIDE

Nix, det finns ingen dresscode för Östermalmshallen. Man behöver inte klä upp sig för att handla i våra butiker, men att ekipera sig rätt inför Dagens Rätt är aldrig fel.

Vissa hävdar att känsla för stil och smak är något man har med sig från födseln och ja, det stämmer antagligen i många fall, samtidigt finns det åtskilliga bevis på motsatsen. Visserligen krävs det en god portion ambition, en hyfsad dos lyhördhet för vad som är äkta eller fejk och inte minst ett väl tilltaget mått av självmedvetenhet. Men med en schysst vägledning ligger stigen till de eleganta modelejonens krets snart i öppen dager.

Magasinet har å den manliga hälften av Hallens kundkrets vägnar plockat ut några guldkorn ur boken ”Modeguide för män”, skriven av journalisten och författaren Bernhard Roetzel, ett tyskt modeorakel med global genomslagskraft.

Låt oss dock inledda med att vända oss till två inhemska stilexperter av rang: Daniel Lindström, välrenommerad stilguru och mångårig modechef på tidningen Café och Mats Ljungström, tredje generationens VD och ägare till klassiska svenska konfektionsetiketten SIR of Sweden, grundat anno 1925 i Vingåker av Mats farfar Valter Ljungström. Det visar sig att det råder en betydande samstämmighet mellan dessa bägge gentlemen:

kers och en tunn stickad tröja under istället för skjorta. Efter pandemin vill vi klä upp oss men fortfarande vara bekväma.

Ett enkelt knep för att höja elegansen?

– Knyt en scarf runt halsen, mer stil än slips.

Absolut No-nos?

– För smala byxor eller för tajta överdelar. Den moderna silhuetten är lös och lite större.

Vem är din egen stilguru?

– I Sverige finns en ny generation med unga män som klär sig både progressivt och till viss del könsöverskridande. Till exempel skådespelarna Alexander Abdallah och Omar Rudberg. Internationellt gillar jag Harry Styles, han är vår tids David Bowie.

SIR är Sveriges enda konfektionsföretag som på egna privata ben överlevt såväl världs- som kalla krig, TEKO-kris och pandemi. (Huvudkonkurrenterna var båda förstatligade under 70-talets TEKO-kris). Nog finns det vissa likheter med Östermalmshallen om man tänker efter! Tradition och yrkeskunnande ut i fingerspetsarna. Förklaringen enligt direktör Ljungström är att man inte säljer kostymer utan framgång och sex appeal! Sånt vurmar Magasinet lite extra för.

Mats! Några enkla knep för att förhöja elegansen vid ekipering inför en dag/kväll i kostym?

Daniel! Vilken stil är det som gäller 2023 års första hälft?

– Att försöka vara ”nonchalant uppklädd”, alltså bära en kostym eller kavaj på ett avslappnat sätt. Kanske med snea-

– Tipset är just den, klä dig i kostym. Vem vill inte se snygg ut nu efter två år i mjukisbyxor. Kostymen är idag grovt underskattad som attraktionsmedel.

FÖR HERRAR

90 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
REDAKTIONEN TIPSAR
Kung Carl Gustaf med Reidar Ljungström från SIR skrädderi. Omar Rudberg. Foto: Florian Dezfoulian

Absoluta No-nos?

– Jag tänker på något annat än de vanliga; färg på strumpor och skor och så vidare. Min tumregel: det är alltid bättre att ha för kort än för lång kavajärm. Långa kavajärmar som täcker manschetten är det vanligaste misstaget.

Hur ofta bör man kemtvätta en kostym eller har du några andra råd gällande att hålla klädesplagget fräscht?

– Om man inte spiller på sig så att det blir riktiga fläckar skulle jag säga att en bra kvalitet i 100% ull återhämtar sig väldigt bra med vädring i frisk luft. Var försiktig med för mycket kemtvätt. En annan sak med kemtvätt som inte alla känner till är att om kostymen har knappar i äkta pärlemor, såsom flera av de dyraste modellerna, måste kemtvätten täcka dessa med folie, annars förstörs de. Alla kemtvättar gör inte detta.

Många tvekar nog inför att handla kostym via nätet (i varje de som är födda några decennier innan Internet slog igenom på allvar). Passform, textur – vad har du för förslag på den fronten?

– Storlekssystemet på konfektion är faktiskt en vetenskap och inte godtyckligt, såsom small, medium och large. Genom att mäta bröstet och uppge längd är det ganska lätt att plocka ut rätt storlek. Bröstmåttet dividerat med två är din storlek. Har du 108 cm och är normallängd så är du en 54:a. Storlek är dock en sak, passform och känsla något annat. I grunden är vi på SIR för den fysiska handeln där man provar, känner och verkligen får ett plagg man trivs med och som man använder länge.

Vad har du för egen stilförebild och vem skulle du helst vilja se bära en SIR-kostym?

– Det är svårt att snacka bort David Beckham, han bär upp allt med cool självklarhet. Min son James (som dessutom är SIR:s egen fotomodell, reds anm) säger Harry Styles med

samma motivering. Jag fyller på med Bryan Ferry. Eller David Bowie. Eller alla som har spelat James Bond, minus George Lazenby. Och vad har nu alla dessa för gemensam nämnare? Jo, de är alla britter. Det fanns en anledning till att farfar Valter valde det brittiskt klingande varumärket SIR till sitt företag. Svensk tradition och hantverk kombinerat med engelsk stil!

När vi ändå har unge sonen James med i loopen, vad säger Generation Z om vilka trender som gäller?

– Den stora trenden inom konfektion är att (framför allt) byxan blir både vidare och högre på livet. Även kavajen har idag en mer generös skärning, men det är byxan som ändrar silhuetten. Den dubbelknäppta kavajen finns där som ett inslag men dominerar inte, vidare så har slipsen och/eller hankyn ersatts av bandana.

– Bandana kallas det även när man har den runt halsen, alltså inte bara hippie-style runt huvudet. Givetvis ersätter den inte slipsen i styrelserummet men för James och Harry Styles så är det i alla fall en coolare look.

Du har ju förresten lunchrastavstånd från er Made-to Measure butik på Lästmakargatan 20, är du nånsin i Hallen?

– Jag var där senast häromdagen och beundrade ombyggnationen. Första gången jag hunnit dit sedan efter pandemin. Så nog är jag där med jämna mellanrum. Får jag passa på att nämna att butiken är öppen ”by appointment only” så man måste boka tid på MTM@sir.se?

Okey då!

Där lämnar vi våra stilrådgivare och återvänder till boken som givit inspiration till den här artikeln. En helt omistlig skrift faktiskt, rena rama bibeln för snobbar som jobbar och alla andra som bär på en önskan att klä sig korrekt, till vardags såväl som fest.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 93 REDAKTIONEN TIPSAR
Den stora trenden inom konfektion är att (framför allt) byxan blir både vidare och högre på livet.

I förordet skriver Bernhard Roetzel att ”mode och accessoarer följer oss varje dag. Det finns livsglädje i att vara välklädd. Inget av alla de ting vi omger oss med är så intimt förknippade med oss själva som våra kläder. Så tänk noga över vad du tar på dig.”

Här följer en kort sammanfattning av några av de tidlösa råden. Vårt råd är att skaffa ett eget exemplar av boken!

BASEN KOSTYMEN

”Formella business-stilen: färger mörkblå eller mörkgrå. Brunt och svart är tabu, samt vitt, såvida du inte driver dina affärer från din villa på Capri. Långärmad skjorta hör kostymen till. Kombinationen kavaj och byxor passar inte i kontorssammanhang, inte heller kortärmade skjortor. Slipsen förblir ett måste. Skor ska vara svart, mest formella är modeller med liten utsmyckning i form av hålmönster och sluten snörning. Skor med spännen gör dig till en sprätt.”

SKJORTAN

”Den vita skjortan är ett kännetecken för sysselsättningar som man inte får smutsiga fingrar av. I många länder föredras ljusblått till kostym, globalt anses även rosa vara lämplig att bära på kontoret. Alltför iögonenfallande mönster och färger avråds bestämt. Dubbeltvinnad egyptisk bomull regerar när det gäller materialval. Cutaway-krage i olika varianter är mest klädsam. Buttondown-kragen är den mest bekväma, det ursprungliga syftet med att knäppa fast snibbarna på skjortbröstet var att förhindra att det fladdrar upp när man spelar polo!”

SLIPSEN

”En ohotad accessoar vid formella och högtidliga tillfällen. Traditionellt krävs siden som material, men kashmir, ull, bomull eller linne fungerar också. Den bästa knuten är s k four-in-hand, många av de andra varianterna är fullkomligt onödiga, bortsett från den orientaliska, även kallad ”lilla knuten” – den är ett bra alternativ för högväxta män eftersom den inte kräver så stor del av slipsens längd.”

BRÖSTNÄSDUKEN

”Kompletterar både kostym- och uddakavajen. Utan den framstår bröstfickan som tom och övergiven. Näsduken bör vara handfållad, se upp med bröstnäsdukar i skjorttyger, det är fantasilöst och inget stilfullt alternativ.”

COOL CASUAL

”En fin ledig stil kan skapa ett fulländat intryck. Prova gärna matchande ensembler som skinnjacka, jeans och boots eller pikétröja, shorts och seglarskor, pullover i kashmir till manchesterbyxa eller rugbytröja kombinerad med chinos. ”

”Modeguide för män” är utgiven på www.ullmann-publishing. com. Den finns i svensk utgåva, eller har åtminstone funnits, vi hittade vårt exemplar på en loppis.

94 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
SIR of Sweden.

“ champagne house of the year ”

Bästa Champagne i Vinordic Wine Challence. 5 av 5 i Aftonbladet. 6 av 6 i Svenska Dagbladet. 5 av 5 i Gourmet. Årets Champagne i Allt om Vin. Det går att göra listan hur lång som helst –Charles Heidsieck är en hyllad och älskad champagneproducent världen över.

Tack vare en stor andel reservvin, hela 40%, får Brut Réserve en generös och smakrik karaktär redan som ung.

Utmärkt som både aperitif och att servera genom en hel måltid.

Tips och inspiration hur du kombinerar vin och mat får du som medlem i gastronomiklubben.se

www.provinum.se
RICHARD JUHLIN
ART
CHARLES HEIDSIECK
BRUT RÉSERVE
NR 77522 ALK 12 % 499 KR LEVERERAS I PRESENTFÖRPACKNING

Utforskar naturen på tallrik

Komposition, smak, hantverk och presentation. Det är vad som krävs för att hålla sig på den högsta nivån inom fransk gastronomi. Addera personlighet och ni får Christian Sinicropi, som på La Palme d’Or i Cannes serverar unika matupplevelser med avstamp i regionen. Östermalms Saluhall Magasin har träffat honom.

96 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Vad som en gång tog sin början hemma i mammas kök i Kalabrien har blivit en lysande karriär. Christian Sinicropi är stolt över sina italienska rötter och hyllar Medelhavets smaker helt och fullt i sin matlagning.

– Mitt allra första smakminne har jag från när mamma förberedde ravioli till söndagen som vi njöt av som familj. Hemmagjord pasta fylld med nötkött, parmesan, apelsin och olivolja från trakten; det som en bubbla av syre, en antydan till ett portar. Alla dofter och smaker från byn där vi bodde bär jag med mig än i dag, säger han.

Som kökschef och kulinarisk ledare på lyxrestaurangen La Palme d’Or i Cannes sätter Christian smakerna i första rummet. Utifrån filosofin att all mat har en själ, grundar han sin matlagning på lokala ingredienser och råvaror av högsta kvalitet från utvalda från producenter och uppfödare i trakten. För det har han förärats två stjärnor i Guide Michelin.

– Min matlagning är originell, faktiskt ganska nära den skandinaviska där man har en tydlig koppling mellan människa och natur. Det som är viktigt är ursprunget, inte att göra olika kombinationer av råvaror utan få fram det autentiska, en dynamik och respektera de rena smakerna. Mitt sätt är att återskapa ett kulinariskt ekosystem, där råvarorna får blomma ut på tallriken, förklarar Christian.

Hans respektfulla inställning att arbeta så nära den provensalska naturen som möjligt möter inga gränser. Tänk algklubbor, smaksatt rök och örtparfym. Allra tydligast märker man Christians originalitet i signaturrätten La Forêt – Skogen – då varje tugga bjuder på en sensorisk munkänsla med texturer och smaker av svamp, mossa, kåda.

Den innovativa menyn, som presenteras i form av en kub, är baserad på rörelseprincipen.

– Rörelse är livet, energi, ett ifrågasättande. På samma sätt har jag utgått från rörelsen i min matlagning. Jag har valt produkter från trakten med en äkta rå rustik smak som bjuder in dig att upptäcka en råvara tillagad på tre olika sätt. Så på varje sida av kuben kan gästen upptäcka en ny rörelse, en ny resa genom smaker.

Det låter som att din matlagning är emotionell. Varifrån får du inspiration till nya maträtter?

– Från konst, litteratur, filosofi men framför allt från naturen. Vi står inte över naturen, vi är naturen. Medvetandet och respekten för sin omgivning är någonting jag delar med er skandinaver. Ni är sammankopplade med naturen. Med min matlagning vill jag få gästen att återupptäcka naturens smaker.

INNOVATIV KOKKONST

Själv född i Cannes visade Christian tidigt framfötterna i köket. Han började som lärling till den berömde Christian Willer på just Hôtel Martinez där La Palme d’Or ligger inhyst, och ganska snart katapulterade karriären. På meritlistan märks en rad stjärnkrogar såsom Meilleur Ouvrier de France på Hôtel du Palais i Biarritz och Alain Ducasses trestjärniga Louis XV i Monaco.

Med ambitionen att utveckla sin egen matfilosofi återvände Christian i början på 00-talet till Hôtel Martinez och blev dess kökschef. Nu ståtar La Palme d’Or med två Michelinstjärnor tack vare Christians kulinariska genialitet.

Mycket tid spenderar han i sitt laboratorium med att utforska vad som är ätbart. Kan man till exempel äta lavar? Christian lutar sig också mot kunskapsinhämtning i ett partnersamarbete med universitetet Provence-Alpes-Côte d’Azur i Nice, där mycket forskning i ämnet bedrivs.

Varje del av en matupplevelse är viktig, menar han. Stor vikt läggs därför på att skapa en inbjudande atmosfär i restaurangen. Gäster hälsas välkomna till bordet av kökschefen själv. Tillsammans med sin fru Catherine designar Christian även sin egen keramik; helt unika och vackert målade tallrikar framhäver maträtterna på ett närmast poetiskt sätt.

Samarbetet startade efter att paret introducerats till keramik vid den berömda konstskolan i Vallauris, en välkänd ort i närheten av Cannes som inspirerade Pablo Picasso till hans egna keramiska verk.

– All keramik är framtagen utifrån den rätt jag skapar. Vi har också samarbetat med många konstnärer som bidrar med sina unika skapelser till restaurangen. Keramiken är för ögat vad maten är för gommen, berättar Christian.

Vad driver dig i din karriär?

– Att få arbeta i ett intelligent team där varje medarbetare bidrar med sina kunskaper och vi kollektivt skapar någonting. Vi är ett engagerat team. Det som motiverar mig är att vi hela tiden förbättrar.

Det krävs onekligen ett dedikerat team när man har två Michelinstjärnor att försvara. Påverkar den pressen dig i ditt dagliga arbete?

– Nej. Vi arbetar inte för Guide Michelin. Vi arbetar för gästen. Filosofin är densamma. Vi skapar och avancerar och för mig är det den verkliga prestationen.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 97
INTERNATIONELL MÄSTERKOCK

CHRISTIAN SINICROPI

Kökschef på La Palme d’Or 2* i Cannes, beläget i lyxhotellet Martinez.

Bor: Cannes.

Familj: Gift med Catherine. Intressen: Fridykning, bonsaiträd, att besöka loppmarknader.

Passion i livet: Att vara kreativ. Mitt skapande tar mycket plats i mitt liv men jag älskar det. Det är en evig kärlek. Alltid i kylskåpet hemma: Gräslök, tomat, mejram och parmesan

SKAPAR JURYNS MENY UNDER FILMFESTIVALEN

Den i dag 51-årige stjärnkocken har sedan flera år tillbaka det mycket hedervärda uppdraget att servera juryn för filmfestivalen i Cannes en speciell middag varje vår. Cannes är som bekant synonymt med film och under filmfestivalen bjuder Christian alltid juryn på en överraskning.

La Palme d'Or ligger på första våningen av Hôtel Martinez med utsikt över croisetten, Cannes berömda strandpromenad. På ett sätt kan man hävda att restaurangen med sin interiör är den ultimata hyllningen till filmfestivalen. Det guldklädda utrymmet svämmar över av glamour, från golvet etsat med stiliserade palmer till bronsstatyer, kändisporträtt, omgivande belysning och vyer över bukten.

Den exklusiva jurymenyn som Christian tar fram är alltid dedikerad årets ordförande och varje rätt serveras på keramik framtagen på temat från en av dennes filmer. Tidigare år har man kunnat se Alice i Underlandet när Tim Burton var juryns ordförande och rätten Taxi Driver serverades till Robert De Niro, bara för att nämna några. Men för Christian Sinicropi är varje gäst lika viktig, oavsett om den är en jurymedlem, en internationell filmstjärna eller mannen på gatan.

– När Guide Michelins inspektörer kommer i slutet av året måste man naturligtvis koncentrera sig särskilt mycket, men vi försöker hela tiden att göra vårt bästa. Varje gäst ska tas emot på precis samma sätt. Naturligtvis skulle jag inte ha något emot en tredje stjärna – om gud vill. Men det jag verkligen vill är att växa, att ta min tid och själv bestämma när jag vill nå dit.

Vad mer drömmer du om framöver?

– Ju äldre man blir desto mer upptäcker man att man vet allt mindre. Allra mest önskar jag att min fru ska bli frisk. Hon drabbades av cancer för ett år sedan och det har omkullkastat allting. När en sådan sak sker skakar det om tillvaron och får en att tänka annorlunda. Det som är viktigt i livet är min fru och hennes hälsa. Mitt arbete är också mitt liv men det krävs en balans. Jag försöker att leva min dröm i vardagen och utvecklas i det jag startat. Och så drömmer jag om att få besöka Sverige där jag ännu inte har varit.

I Stockholm är Östermalms Saluhall ett högt skattat besöksmål men också en plats där många handlar och äter i vardagen. Brukar du besöka saluhallar när du är ute och reser?

– Ja, jag älskar att upptäcka marknader och saluhallar. När jag reser vill jag upptäcka en kultur och ta in maten till 100 procent. Nu har jag ännu inte haft möjlighet att besöka Sverige men jag är välbekant med skandinavisk matlagning. Ett besök i Stockholm står högt på min önskelista. Jag skulle vilja djupdyka ner i er kultur och er gastronomi för att förstå. Prova, smaka, testa, dofta, se. Jag älskar er filosofi med respekt för naturen och ekosystemet som finns i ens närhet. Det är en filosofi som ligger väldigt nära mig själv.

98 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

klassiker”

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor

419 kr
”Chardonnay från fler än 20 årgångar. Elegant och personligt med stor koncentration och finess” Pär Strömberg, Svd Perfect Guide 15 januari 2022 “Ett fantastiskt bra hantverk av en vinmakare som har kallats mästaren av chardonnay, och ja det är bara att hålla med!” Andreas Grube, Allt om Mat 4 augusti 2022
alk.
750
“En riktig
Alf Tumble, TV4 Nyhetsmorgon 21 oktober 2022 Pierre Péters Cuvée de Réserve Grand Cru | nr 7350 |
12% |
ml

Lär känna Pouilly-Fumé

- Sancerres okända granne

Loirefloden slingrar sig genom det som brukar kallas för Frankrikes trädgård, vinregionen Loire. Här kantas flodbankerna av slott, vingårdar och grönska. Det är en otroligt vacker del av landet. Och faktiskt så är det just denna flod som skiljer byarna Sancerre och Pouilly-Fumé åt som ligger på var sin sida.

100 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Vi träffar Fourniers exportchef Gaspard Padet som berättar mer om regionens viner.

– Likheterna mellan viner från Sancerre och Pouilly-Fumé är många. Båda är torra och friska vita viner gjorda på druvan sauvignon blanc. Samtidigt är det en hel del som skiljer dem åt och det beror framför allt på vingårdarnas läge och egenskaper.

Hur beskriver du skillnaderna mellan Sancerre och PouillyFumé?

– I Sancerre ligger vingårdarna ofta i sluttningar med kalkrik jordmån medan det i Pouilly-Fumé är aningen mer flackt och en jordmån som består av bland annat flinta. Dessa skillnader i jordmån, solexponering och lutning påverkar det färdig vinets karaktär.

– Tack vare de något flackare vingårdarna i Pouilly-Fumé får vinet en rikare och mjukare framtoning utan att för den delen förlora fräschör och krispighet. Det blir lite mer komplext helt enkelt vilket också gör att det passar till rätter med mer djup och fler smaker.

Berätta lite mer om hur vinerna framställs.

– Vi skördar alla druvor för hand och vinerna jäser och lagras på ståltank utan malolaktisk jäsning. För att runda av vinernas krispiga karaktär lagras vinerna på sin jästfällning vilket bidrar till en lätt krämig struktur.

Sancerre är välkänt i Sverige, tror du att vinerna från Pouilly-Fumé kan bli lika populära?

– Stilmässigt så tror jag att vinerna från Pouilly-Fumé kan bli minst lika populära men det handlar också om att konsumenten ska våga prova en för dem okänd region. De flesta väljer vin efter det de känner igen och Sancerre är så etablerad som vinregion. Sen är Sancerre större till ytan så det finns helt enkelt fler viner därifrån men jag tycker att kvaliteten i relation till pris är högre i Pouilly-Fumé.

OM FOURNIER

Fourniers vingård i Pouilly-Fumé är endast 3 hektar med vinrankor som är mellan 15 och 20 år gamla. Mineraliteten från jorden bidrar till komplexitet och en lätt sälta i eftersmaken. Fournier Pouilly-Fumé är en krispig, elegant och otroligt välbalanserad sauvignon blanc som levererar i flera lager. Paul Fournier startade sin verksamhet 1950. 20 år senare tog två av sönerna, Claude och Jacques, facklan vidare och utvecklade vingården med lika stor kärlek. Under tidigt 90-tal hade Fournier Père et Fils över 60 hektar i de mest kända appellationerna: Sancerre, Pouilly-Fumé och Menetou-Salon.

I familjen ingår nu även domänerna Saint Romble i Sancerre, Les Berthiers och Domaine Paul Corneau i Pouilly-Fumé. Idag serveras Fourniers viner på några av de bästa restaurangerna i världen – i Paris, New York, London, Hong Kong och Tokyo.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 101
I SAMARBETE MED PROVINUM

Flytta in hos oss.

Flytta in hos oss. Och väx så det knakar.

Och väx så det knakar.

Det är vi som är Humlegården Fastigheter. Vi vill att våra hyresgäster ska kunna fokusera helt på sina verksamheter och få dem att blomstra, medan vi tar hand om resten. Du som hyr kontor av oss kan vara säker på att vi alltid finns nära till hands, beredda att erbjuda bästa möjliga service. I fastigheter som förvaltas med stor omsorg.

Det är vi som är Humlegården Fastigheter. Vi vill att våra hyresgäster ska kunna fokusera helt på sina verksamheter och få dem att blomstra, medan vi tar hand om resten. Du som hyr kontor av oss kan vara säker på att vi alltid finns nära till hands, beredda att erbjuda bästa möjliga service. I fastigheter som förvaltas med stor omsorg.

Humlegården – Miljöer att växa i.

Humlegården – Miljöer att växa i.

humlegarden.se

102 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
humlegarden.se

Handlarna i Hallen

Champagne som smakar mer än vad den kostar

Förutom råvaror av högsta klass finns det en sak i Östermalms Saluhall som våra kunder ofta hyllar och det är alla som jobbar i butikerna. För vad vore hallen utan sina handlare? Många av handlarna har drivit familjeföretag i flera generationer. Deras passion, engagemang och kunskap är unik. Magasinet har gjort en kort sammanställning av saluhallens handlare och vill samtidigt tipsa om olika sätt som ni kan få information, inspiration och erbjudanden från just era favoriter.

Är höga prislappar på mousserande vin från land skapet Champagne ett i-landsproblem? Kanske det. Men då vi nu ser ut att gå allt dystrare tider till mötes kan det vara klokt att titta över även sitt livsnjutarkonto. Magasinet bokade därför in en kvällsföreläsning på The Wine Hub – ”Bra champagne på liten budget” – lät precis vad vi var ute efter.

Åhs Fiska¼ är

Åhs Fiskaffär har en genuin omtanke om kunderna som omedelbart ger sig till känna, vare det handlar sig om att få ett gott råd, köpa strömming till tisdagsmiddagen eller handla nykokt hummer till nyårsfesten. Under hela tre generationer har familjen Åhs samlat sina kunskaper och erfarenheter. Verksamheten flyttar inte med in i nya hallen, däremot kommer ni att hitta Åhs-familjen i butiken hos Lisa Elmqvist nästa år!

tel: 08-661 25 26 www.ostermalmshallen.se (under Handlare)

Champagne är inte bara ett vackert ord; det förknippas med livets bästa stunder. Vad är champagne för dig?

Betsy Sandberg

Betsy Sandberg är ett familjeägt företag som har tillverkat och sålt förstklassig choklad med hög kvalitet i Stockholm sedan 1926. Tryffel, nougat, kola, mandelmassa, havssalt och många läckra smaker i fina presentaskar eller i lösvikt. På sommarhalvåret kan ni köpa en bägare eller strut med egentillverkad glass och sorbet. Även på vintern finns deras glass i förpackningar att köpa med sig.

The Wine Hub, som ligger praktiskt taget nästgårds med Hallen, bär på visionen att fungera som en hubb, det vill säga en samlingsplats, för vinintresserade. Där man erbjuder nya spännande moderna utbildningar som reflekterar vinvärlden så som den ser ut idag. Lokalerna ska inte ge intryck av traditionell vinkällare utan istället osa skandinaviskt nytänkande. Konceptet har mejslats fram av en trojka vinoch champagneälskare: Marika Wærn, sommelier, entreprenör och VD. Hans Wejnefalk-Larsson, stjärnsommelier med meriter från bland annat några av Sydneys och Londons fräsigaste stjärnkrogar, Oaxen Krog på Djurgården och i ett par olika omgångar årslånga vistelser på vingårdar i Bordeaux och Australien. Johan Franco Cereceda, synnerligen vinkunnig journalist och författare med tre decennier som en av Sveriges främsta vinkännare bakom sig.

tel: 08-663 63 05 mail: info@betsysandberg.se instagram:@betsysandbergchoklad www.betsysandberg.se

Innan föreläsningen passade vi på att växla några ord med en av de tre grundarna, Hans Wejnefalk-Larsson.

– Champagne för mig är extrem njutning. Men det passar till så mycket mer än bara när man har något att fira. Champagne kan man dricka på vilken öde ö som helst!

Som alla vet är pris-spannet väldigt brett, kan du något så när enkelt förklara varför?

– Mycket ligger i varumärkesbyggandet och det hantverksmässiga bakom. De exklusiva champagnehusen väljer ut de bäst druvorna, det går dock att fynda utmärkta varianter för runt 350 kronor. Det handlar också om det visuella: en vacker etikett och flaska.

Hur väljer man smartast?

– Våga titta på annat än de största märkena. Bortom dem finns små champagnehus och odlare som inte kan ta lika mycket betalt, där kan man hitta extremt bra champagne.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 103 29 SALUHALLEN MAGASIN N o 2 2019 GUIDE HANDLARNA

Vad ska man söka efter när man provar?

– Bubbelkänslan i munnen. Hur komplex den är och hur den doftar. Bäst att göra är att köpa en blanc de noir som bara är på blåa druvor och en blanc de blanc som bara är på gröna, och där upptäcka skillnaden. Eller jämföra årgångsmed icke årgångschampagne. Genom att testa blint kan man också hitta nya favoriter.

Kan man dricka champagne till allt tycker du?

– Definitivt. Jag har några tips: till välkomst-bubblet föreslår jag en kanapé bestående av löjrom, smetana och salta havschips. Förutom de givna ostronen eller skaldjuren rekommenderar jag en blanc de noir till anka eller tonfiskfilé. Och det finns en drös desserter – gärna karamelliserad frukt – som passar utmärkt.

Din egen i särklass bästa champagne-upplevelse?

– Jag har många: som när jag första gången fick prova en fantastisk Krug Clos d´Ambonnay. Eller en sen natt efter att man jobbat på krogen och suttit med ett glas Jacques Selosse Initial med en skål grillchips, det funkade.

Och vad man ska använda för glas tvistas det ständigt bland de lärde om?

– Det bästa glaset är vanligt vitvinsglas. Bort med tulpanglasen om du frågar mig!

Jag tänkte fria i nästa månad, vilken champagne får hen att mjukna?

– Rose Derech Camanassis. Mjuknar man inte då är det något fel!

Sedan funderar jag på födelsedagspresent till en vän som fyller jämna år; har du några tankar kring det?

– Det blir roligare att ge bort något annorlunda, som har en bakgrundshistoria. Man kan även väva in någon egen trevlig upplevelse från när man druckit just en likadan flaska. Tänk utanför lådan!

Till sist; vad ser du för trender inom champagnesegmentet?

– Många har börjat med att tillverka stilla champagne, alltså ej mousserande. Fast då måste det kallas Coteaux Champenois. Något annat som blir allt mer populärt är så kallad ”Odlarchampagne” – där de småskaliga odlarna gör sin egen champagne i stället för att sälja druvorna till de stora producenterna. Och att utnyttja andra druvor bland de åtta man får använda just till Champagne, inte bara de vanligaste sorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Menuier.

Eftersom det inte är Hans som håller i aftonens begivenhet tackar vi för samtalet och ansluter oss till de övriga föreläsningsdeltagarna, som redan sitter vid sina bord. Här har Noora Bouix dukat upp med sex tomma glas och lite passande tilltugg; skinka och salami. Och ost (från Arla Unika i saluhallen, minsann).

Noora är förstås sommelier. Hon är en av Wine Hubs ordinarie föreläsare, tack gode Bacchus, Dionysos och alla andra vingudar för det. Vilken alldeles underbar exposé hon tar med oss, hennes andäktiga lyssnarskara, på. Det känns som att vi får lära oss allt om själva vindistriktet Champagne, om jordmån, om klimat, om alla druvorna, cuvéerna och vilka som är de bästa årgångarna (1996 och 2008 ska man tydligen hålla ögonen på). De olika stadierna i framställningsprocessen. Från assemblage till liqueur d´expedition. Hon har svar på alla våra konstiga frågor. Hon lotsar oss igenom provningen med stort tålamod och outsinlig kunskap. Stämningen i lokalen höjs i takt med att lektionstiden fortskrider. Nästan allihop har vi blivit lite champagne-fnissiga när vi motvilligt lämnar vårt klassrum. Och lycksaligt vandrar hemåt, fyllda av nya, för både smaklökar och plånbok användbara, lärdomar om dryckernas dryck.

Allt man behöver veta om vinhubben på Sibyllegatan 15 står att läsa på thewinehub.se.

104 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
TEXT: REDAKTIONEN
Teamet på The Wine Hub.
Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem. 91 poäng -Fredrik Schelin, Best Champagne, mars 2022 91 poäng -Livets Goda, mars 2022 la cuvée brut Nr: 78773 • 449 kr • 750 ml • 12 % alc.

Unikt och toppmodernt vinmakeri

nordöstra Spanien

Stjärnproducenten Perelada är vida berömt för sina excellenta viner. Deras nya vinanläggning i klassiska vinregion Empordà har väckt uppmärksamhet för sin nyskapande arkitektur och innovativa tekniska lösningar. Mästerverk i både fast och flytande form. Nu är målsättningen att lyfta vinhusets viner från förnämliga till fantastiska.

DO Empordà, som ligger i nordöstra Spanien, alldeles intill franska gränsen, är landets äldsta ursprungsbetecknade vindistrikt. Det var här familjen Suque-Mateu inledde sin vinproduktion för snart hundra år sedan (1923). De skiftande jordarna erbjuder ypperliga förutsättningar och redan från första början fanns ambitionen att framhäva inte bara familjens egna viner utan hela distriktet Empordà. Något som man synnerligen lyckats med.

Orten Perelada i sig är sedan länge ett spännande besöksmål med femstjärnigt hotell, förstklassig golfbana, utmärkta restauranger, ett karmelitkloster vars munkar odlade vin redan på 1300-talet och inte minst det sagolika slottet Castillo Perelada. På slottet arrangeras kulturevenemang, utställningar och konserter med världsartister som Dionne Warwick, Julio Iglesias, Lisa Minelli och Placido Domingo, för att bara nämna några! Det mousserande vinet Cava Stars, som är en megasuccé i Sverige, är ursprungligen skapat som en hyllning till dessa stjärnor.

TEKNIK, PRISBELÖNT

När man stiftar närmare bekantskap med vinhuset Perelada är det lätt att förstå varför dess chefsvinmakare sedan 30 år, Delfi Sanahuja, är så stolt över sin anrika och samtidigt extremt kontemporära arbetsplats. Designad av den lokala arkitektfirman RCR Arquitectes (tidigare belönade med prestigefyllda Pritzkerpriset, även kallat arkitektvärldens Nobelpris) tycks anläggningen bäddats in i naturen i en nästan omärklig, böljande vågrörelse.

Samspelet med de gamla befintliga byggnaderna förtjusar. En nivåskillnad på tio meter gör det möjligt att hantera hela processen från druva till vin med hjälp av tyngdlagen. Konstruktionen vilar på 538 pelare, vilka når ett djup av åtta till tjugo meter, 331 av dem fungerar som värmeväxlare, vilket kraftigt minskar energibehovet. En helhetslösning för vatten har skapats med hjälp av en 700 kubikmeters reservoar som tar tillvara på regnvattnet. All elektricitet kommer från förnybara källor och anlagda grönområden skänker kylande skugga.

106 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
NYSKAPANDE MILJÖKONCEPT OCH NATURSKÖNA OMGIVNINGAR GÅR HAND I HAND i

Det är inte att undra på att man redan erhållit världens högsta miljöutmärkelse för långsiktig hållbarhet – LEED Gold Certification – vilket Pereladas vinanläggning var den första i Europa som erhöll.

FRÅN EXCELLENT TILL EXCEPTIONELLT

Huvudsyftet med hela denna investering, som började planeras för tjugo år sedan, tog tre år att färdigställa och som kostat motsvarande runt en halv miljard svenska kronor, är att ytterligare accentuera hela distriktets potential att producera högkvalitativa viner. Señor Sanahuja, chefsvinmakaren, förklarar: – Druvorna från den 150 hektaren vinodlingar av varierande jordmån kyls direkt vid ankomsten, temperatur och fuktighet kontrolleras genom hela processen. Den tio meters nivåskillnaden tillåter att all förflyttning sker med ett minimum av mekanik. Ett finurligt system gör överpumpning möjlig utan hjälp av slangar och pumpar, samtidigt som man hanterar den koloxid som bildas vid jäsningen. 188 olika tankar gör det möjligt att vinifiera varje odlingslott separat. Därmed maximeras karaktär och ursprung.

De allra finaste vinerna hanteras i den del av anläggningen som går under namnet Templet. Ett stort antal betongtankar och ekfat av varierande storlek gör att man kan experimentera för att hitta exakt lätt lagring för varje vin. Här hanteras signaturviner som Finca Malaveïna och Gran Claustro samt de speciellt framforskade Ex Ex (Exeptional Experience).

Vineriet ger exceptionella möjligheter för de vinintresserade. Man kan följa hela processen steg för steg och givetvis prova vinerna. Mat- och vinprovningen på nya vinbaren Celler 1923, skapad i samarbete med mästerkocken Paco Pérez, som samlat på sig totalt fem stjärnor i Guide Michelin, motiverar såklart också en omväg. Traditionella katalanska rätter i perfekt matchning med vinerna från Perelada. Anläggningen slog upp sina bastanta portar för allmänheten hösten 2022 och att den är väl värd ett besök är minst sagt ett understatement.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 107 I SAMARBETE MED WINE AFFAIR

MAGASINET MÖTER

Charlotta Olson på grannhotellet

– ny VD

NYTT I KVARTEREN

På vad som idag nästan känns som nolltid har stråket mellan Östermalmstorg och Nybroplan förvandlats till ett stadsflanörernas eldorado. Vid sidan av Östermalmshallen har det blommat upp en flora av restauranger, caféer och nya butiker. Och mer är på gång. Just vid sidan av Hallen, vägg-ivägg mot Nybrogatan, ligger boutiquehotellet Villa Dagmar. I ett av de många omsorgsfullt ombonade utrymmena inmundigade Magasinet en frukostlatte och nybakad croissant med Charlotta Olsson, nytillträdd VD för både Villa Dagmar och storasysterhotellet Hotel Diplomat.

Kvarteret är välbekant för Charlotta, som barn följde hon då och då med sina föräldrar till Östermalmshallen för att äta weekendlunch eller handla helgmat. Numera passerar hon igenom saluhallen praktiskt taget varje dag.

Vad betyder det för hotellet och era gäster att ha Hallen som granne?

– Det är unikt att ha ett hotell i anslutning till en saluhall. Det skapar ett trevligt flöde och ett stort mervärde för våra gäster att kunna besöka Östermalmshallen.

Om du skulle beskriva Villa Dagmar med egna ord?

– Vi är ett internationellt boutique hotell med härlig atmosfär och vackra detaljer. Både i arkitekturen och alla vackra blommor. Villa Dagmar är en destination i sig med egen konceptbutik, gym och retreat med möjlighet till behandlingar, eget bageri, och bar- och restaurangupplevelser under ett och samma tak.

Vilken typ av gäster har ni och vad kan de förvänta sig av en vistelse hos er?

– Under veckorna är det främst affärsresenärer, både internationella och svenska. På helgerna är det många gäster som väljer oss för en ”staycation” i sin egen stad, men även gäster från Skandinavien och övriga världen. De kan förvänta sig personlig service, sköna sängar, fina rum och en pulserande inspirerande miljö.

Du inledde din hotellkarriär för femton år sedan och har haft ledande positioner på en handfull anläggningar inom Radisson koncernen, senast där som VD för Radisson

Collection Strand Hotel på andra sidan Nybroviken; hur ser en ”vanlig arbetsdag” ut för en hotelldirektör?

– Eftersom jag bara varit på plats sedan i början av september försöker jag just nu lära känna alla medarbetare, våra gäster och skapa mig en bild av vad vi står, var jag gör mest nytta och på vad vi tillsammans ska fokusera, både kort- och långsiktigt. För det mesta innefattar arbetet som VD för ett hotell övergripande ansvar för utveckling av hotell och organisation, men det händer självklart även att man får hoppa i driften när det behövs.

Kan du redan nu berätta något om vad som händer på Villa Dagmar den närmaste tiden?

– Brunchen är tillbaka lördagar och söndagar. Vår vinbar Dagges har öppnat upp för frukost och lunch som ett komplement till restaurangen och vinlistan har utökats med flera nya spännande viner. Vi har renoverat delar av restaurangen och fått in fler sittplatser samt utvecklat menyn. Både höst-och julmarknad kommer att anordnas i Trädgården.

En av de viktigaste funktionerna på ett toppklass-hotell är conciergen; vilka Stockholmstips får era gäster när de kommer och ber om förslag?

– Vi brukar rekommendera besök på några av stadens fantastiska museum. Mina personliga favoritmuseum är Waldemarsudde, Nationalmuseum och Fotografiska. En guidad tur i vår vackra skärgård ligger också högt upp på listan. Dessutom har Stockholms shoppingutbud utvecklats med flera stora modehus som öppnat butiker. Sist men inte minst föreslår jag förstås Hotel Diplomats klassiska Afternoon Tea som kommer öppna upp igen i ny tappning under vintern.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 109
Det är unikt att ha ett hotell i anslutning till en saluhall.

Suzanne Reuter slår ett slag för Hjärteboken

Visste du att kvinnor löper dubbelt så stor risk att dö efter en hjärtinfarkt jämfört med män? Forskningen kring kvinnohjärtat är något som företagskvinnan Alexandra Charles brinner extra mycket för. 1998 grundade Alexandra den ideella organisationen 1,6 miljonerklubben som arbetar med folkbildning och opinionsbildning i syfte att driva just denna forskning framåt. Nu kan allmänheten stötta deras livsviktiga arbete genom senaste publikationen Hjärteboken där tolv kändisar bjuder på sina favoritrecept med fantastiska porträttbilder tagna av Sveriges bästa fotografer. I Hjärteboken får läsarna bland annat njuta av Camilla Läckbergs Spagetti Bolognese, lära sig laga Mark Levengoods Lempis-pudding och Lill Lindfors berättar om hemligheten med sin goda torskrygg. Dessutom bjuder saluhallsprofilerna Carl Jan Granqvist och Alexandra Charles på sin klassiska Scampi Amoureuse. I detta nummer av Östermalms Saluhall Magasin får ni ta del av Susanne Reuters goda tips, nämligen hennes syster Annikas populära tomatsoppa.

Att Suzanne Reuter är en av vårt lands skickligaste skådespelare vet vi redan. På ”prispallen” trängs bland annat tre Guldmasker, Poppe-priset och en skimrande Guldbagge. Vad kanske inte riktigt lika många vet är att Suzanne kämpat med hjärtproblem och att hon brinner för att sätta spotlighten på den ojämnt fördelade hjärtvården mellan män och kvinnor. En ojämlikhet hon blev varse tyvärr i hög grad existerar när hon själv drabbades. Suzannes hjärta rusade farligt snabbt, vilket visade sig vara ”Ektopiskt Förmakstakykardi” och en resa mot hjärtoperation började, en resa hon själv var tvungen att engagera sig starkt i för att nå framåt mot operation. Till slut fick hon en ablation, en operation som främst män (75%) får möjligheten till och alltså endast 25% kvinnor.

Efter ablationen blev problemet i hjärtat löst, men Suzanne är tveksam till att hon hade fått den om hon själv inte varit så pådrivande och ”tjatig” och hon uppmanar alla kvinnor som är oroliga att verkligen stå på sig.

– Du känner din egen kropp, du vet när det är fel, säger hon till 1,6-miljonersklubben.

110 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
REDAKTIONEN TIPSAR

Styling:

Hår

makeup:

– Du känner din egen kropp, du vet när det är fel.

Foto: Anna-Lena Ahlström Ciclo Collective och My Emilsson

Annikas Tomatsoppa

INGREDIENSER

12 stora mogna färska tomater

4 lökar

4 klyftor vitlök

3 msk Garam Masala paste (currypastaPantak's, annars Garam Masala på burk)

Grönsaksfond

Crème fraiche

Räkor (inte nödvändigt)

GÖR SÅ HÄR

Ugnsbaka tomaterna i rikligt med olivolja på cirka 160 grader i cirka 30–40 minuter. Bryn sedan vitlök och lök, tillsätt currypastan och låt puttra ett tag.

Lägg i de ugnsbakade tomaterna med dess olja och låt puttra minst en timme, helst småputtra några timmar. Koka upp buljong av fonden i en separat kastrull och skopa i soppan då och då. Smaka av och mixa. Häll upp och toppa med crème fraiche och om du vill, en handfull handskalade räkor.

Skär brödet i fyrkanter, ringla över olivolja, timjan och rosmarin. Rosta i ugnen på 180 grader i cirka 20 minuter.

Denna soppa kan serveras både varm och kall. Godast när den vilat en dag.

Det här är min systers recept, och vi är många som älskar Annikas tomatsoppa.

Hjärteboken ges ut av 1,6- och 2,6 miljonerklubben och alla intäkter från boken går till forskning på kvinnohjärtat. I boken finns också korta kapitel om den senaste forskningen. Den går att beställa på www.1.6miljonerklubben.com, men finns också att köpa på NK bokhandel. Porträtten kommer dessutom att auktioneras ut 14 februari via Uppsala Auktionskammare.

Samtliga medverkande: Suzanne Reuter, Börje Salming, Kishti Tomita, Susan Lanefelt, Mark Levengood, Hannah Graaf, Meja Kullersten, Camilla Läckberg, Jenny ”Velvet” Petersson, Carl Jan Granqvist och Alexandra Charles von Hofsten, Johan Kinde och Lill Lindfors.

Hjärt- och kärlsjukdomar är en folksjukdom bland kvinnor som är vanligare dödsorsak än bröstcancer. Trots detta bedrivs forskningen fortfarande utan tillräckligt könsperspektiv. Idag dör kvinnor minst lika ofta som män i hjärtinfarkt, men ändå saknas de ofta i studierna och får sämre behandling. Stöd gärna forskningen till kvinnohjärtat, via insamlingsstiftelsen ”Kvinnor & hälsa”, som har 90-konto, på nr 123 900 1520.

112 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Upptäck Kaplans unika butikssortiment med över 10 000 varor. Du hittar smycken, mode och klockor. Välj bland antikt, gammalt och nytt. Handla online eller kom in till oss så hjälper vi dig. Gnistrande julgåvor hos Kaplans Biblioteksgatan 5, Stockholm | www.kaplans.se | 08-545 016 00 | Instagram @kaplansauktioner

Bästa hotellen nästan ett stenkast

Hotellutbudet på Östermalm tillfredsställer de flesta smaker. Kvarteren med några av Stockholms lyxigaste adresser huserar självklart flera av stadens lyxigaste hotell, men även trendiga boutiquehotell och andra pärlor. Stort och elegant eller litet och intimt – här finns något för alla, inklusive den allra mest kräsna övernattaren. Unna dig en staycation eller förgyll Stockholmsbesöket på ett av Östermalms bästa hotell.

REDAKTIONEN TIPSAR
114 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

från saluhallen

Ett Hem

Sköldungagatan 2, Östermalm

INTIMT OCH EXKLUSIVT

Tjusiga Ett Hem i Lärkstaden har på bara några år lyckats etablera sig som Stockholms kanske lyxigaste hotell – utan att göra något väsen av sig. Med endast ett fåtal rum och sviter fördelade i två vackra tegelstensbyggnader, ökar exklusiviteten, och den personliga intimitet som genomsyrar hela hotellet är unik. Ilse Crawford står för designen, vilken får även internationella besökare och magasin att häpna.

etthem.se

115

The Sparrow Hotel

Birger Jarlsgatan 24, City/Östermalm

PERSONLIGT BOUTIQUEHOTELL

Ett av flera boutiquehotell som hittas runt omkring Stureplan. The Sparrow är ett intimt, personligt och elegant hotell med lyxig känsla. Trots närheten till pulsen är hotellet en lugn oas där du kan äta både middag och ta en drink i The Sparrow Wine Bar & Bistro. thesparrowhotel.se

Hotel Diplomat

Strandvägen 7c, Östermalm

FEMSTJÄRNIG LYX

Hotel Diplomat på Strandvägen har belönats med fem stjärnor av god anledning; här kan du vänta dig service i toppklass och en utsikt utöver det vanliga. Hotellet har 130 ljusa rum och exklusiva sviter som alla är inredda i klassisk, tidlös stil med en ljus färgpalett. Dessutom med Stockholms nöjesliv runt knuten.

diplomathotel.com

116 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Hotel Diplomat.
REDAKTIONEN TIPSAR
The Sparrow Hotel.

Kung Carl

ANTIKA INSLAG

Huset som Hotell Kung Carl ligger i vid Stureplan vetter mot paradgatorna Birger Jarlsgatan och Kungsgatan samt mot Norrlandsgatan. Varje hotellrum är unikt i sin inredning, med många klassiska och antika inslag som ropats in på auktioner genom åren. Utöver själva hotellrummen har Kung Carl även restaurang och barer med influenser från det franska 1800-talet.

kungcarl.se

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 117

Hotel Villa Dagmar

Nybrogatan 25-27, Östermalm

INTERNATIONELL LYX

Ett av Stockholms senare tillskott hittas på Nybrogatan, vägg i vägg med Östermalmshallen. Villa Dagmar har restaurang, innergård och bar men såklart även hotellrum. Här bor man lyxigt, välbäddat och elegant i en nyrenoverad byggnad med klassisk stil där personlig service står i centrum. Boutiquehotellet är lillasyster till det mer välkända Hotel Diplomat, som ligger ett stenkast härifrån.

hotelvilladagmar.com

Elite Hotel Stockholm Plaza

Birger Jarlsgatan 29, City/Östermalm/Norrmalm

ETT STENKAST FRÅN STUREPLAN

Beläget intill lummiga Humlegården och pulserande Stureplan hittar du anrika Elite Hotel Stockholm Plaza. Hotellet erbjuder 143 elegant inredda hotellrum och en relaxavdelning med bastu för den som vill koppla av från storstads-pulsen för en stund. På hotellets gatuplan hittar du ävenden prisbelönta restaurangen Vassa Eggen.

elite.se

Mornington

Nybrogatan 53, Östermalm

FAMILJEÄGT NÄRA ÖSTERMALMSTORG

Familjeägda Mornington öppnade vid Östermalmstorg redan 1973. Hotellets sju våningar rymmer det mesta man kan önska sig; utöver de 221 rummen finns också restaurang, bibliotek och health club. Frukostbuffén och brunchen är dessutom välbesökta även av gäster som inte bor på hotellet.

mornington.se

118 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
REDAKTIONEN TIPSAR

TAITTINGER FINESS, FRISKHET, ELEGANS!

FYND

Taittinger & skagen – en säker klassiker. Här bjuder vi på vårt bästa recept:

Skagenröra med citron och pepparrot på smörstekt brioche

Till 4 portioner 500 g räkor med skal 1 msk finhackad dill Skal från ½ citron ½ msk finriven pepparrot 1 dl majonnäs Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Till servering: 4 tjocka skivor Briochebröd 2 msk smör 4 msk löjrom Dillvippor Citronklyftor

1. Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkor med dill, citronskal, pepparrot och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

2. Stek briochebröden i smör tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp bröden på assietter och fördela skagenröra ovanpå.

3. Toppa skagenröran med löjrom och garnera med dill och en skuren citronklyfta. Finriv eventuellt lite extra pepparrot över.

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor

CHAMPAGNE
Nr 7422 Taittinger Brut Réserve 479 kr, 750 ml. Alk. 12%.
Viner Professional #390
Dina
wineaffair.se

FLER HÄRLIGA HOTELL

Scandic Park

Karlavägen 43, Östermalm

FOTBOLLSSTJÄRNORNAS FAVORIT

Scandic Parks placering, precis norr om Humlegården på Karlavägen, ger hotellet ett unikt läge. De lugna kvarteren i Villastaden möter parkens gröna oas, men du har fortfarande Karlavägen och city alldeles runt knuten. Är du ett fotbollsfan ska du zooma in lite extra på just det här hotellet – det är nämligen här som det svenska fotbollslandslaget brukar parkera spelarbussen och övernatta.

scandichotels.se

Clarion Storgatan 6, Östermalm

LUGNARE KVARTER

Clarion Collection Hotel Wellington ligger centralt på Östermalm, med Stureplan några få minuters promenad bort. Trots det centrala läget är området lugnt och stillsamt, bland bostadskvarter med små butiker, och med Östermalmstorgs utbud av affärer och restauranger runt hörnet.

nordicchoicehotels.se

Scandic Anglais

Humlegårdsgatan 23, City/Östermalm

CENTRAL MÖTESPLATS

Scandichotellet Anglais har blivit en mötespunkt för stockholmarna. Hit kommer många för att äta, ta något i baren, jobba några timmar i loungen eller för att besöka takterrassen och njuta av stadspulsen från ovan. Rummen är modernt inredda och sträcker sig från mindre singelrum till större sviter.

scandichotels.se

Hotel Esplanade

Strandvägen 7A, Östermalm

ROMANTISK JUGENDDRÖM

Granne med skärgårdsbåtarna i Nybroviken ligger boutiquehotellet Esplanade. Den som är på jakt efter en familjär hotellupplevelse kombinerat med ett fantastiskt läge, paketerat i en romantisk sekelskiftesdesign, ska boka in en vistelse här.

hotelesplanade.se

Story Hotel Riddargatan 6, Östermalm

URBANT DESIGNHOTELL

En kort promenad från Stureplan hittar du coola Story Hotel, ett designhotell där råa material som betong och metall tillsammans med modern konst genomsyrar inredningen. Hotellkrogen Ling Long är ett populärt besöksmål som förstås blir pricken över i:et under en vistelse här. storyhotels.com

Elite Eden Park Hotel Sturegatan 22, Östermalm

NÄRA TILL ALLT

I raden av flera hittas även detta Elite-hotell centralt beläget i Stockholm. Detta är modernt renoverat och ligger med utsikt mot Humlegården, nära till både butiker och restauranger. Hotellet har 124 stilfullt och klimatneutralt inredda rum. Personalen ska finnas tillgänglig dygnet runt, så god service ligger dem varmt om hjärtat. Även en wellnessavdelning med gym och relax finns att utnyttja.

elite.se

Hotellguiden presenteras i samarbete med ThatsUp som är Sveriges största krog- och nöjesguide. Fler tips och guider finner ni på thatsup.se. Följ gärna på Instagram @thatsup_stockholm.

120 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
REDAKTIONEN TIPSAR
Nybrogatan 53 · 08-507 330 00 · nybrogatan@morningtonhealthclub.se Öppet alla dagar 05.30-23 Live musik varje onsdag – lördag KL. 18.00 – 21.00 från 11 januari

Vernissage i saluhallen

Sedan två år tillbaka drivs Nybroe Smörrebröd av matkreatören och krögaren Vincent Vintilescu. En positiv entreprenör med stort engagemang och stark drivkraft. Vincent välkomnar oss till kvällens vernissage Komplicerad Nostalgi tillsammans med konstnären Yonas van der Hoogen, den sjätte i raden av konstnärer som fått möjligheten att ställa ut sina alster på Nybroe i Östermalmshallen. Han är i gott sällskap med bland andra Ardy Strüwer, Per Adalbert von Rosén och Inga-Lill Persbrandt. Som konstnärson är det ett samarbete som Vincent är stolt över. Varje månad byts tavlorna ut så i skrivande stund pryds väggarna av nya konstverk, som sig bör i en levande restaurangmiljö i en av Europas bästa saluhallar. I alla fall om du frågar ägaren själv.

Radioprofilen Ulf Elfving är en stor smörrebrödsfantast, här med Karin Jaeger och kvällens huvudperson Yonas van den Hoogen.

122 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
”KOMPLICERAD NOSTALGI”

OM KONSTNÄREN

Yonas van der Hoogen studerar vid Gerlesborgsskolan som är en av landets mest välrenommerade grundläggande konstnärliga utbildningar. Lars Lerin är kanske den idag mest kände studenten, även paret Mandelmans träffades på skolan. Redan under sin utbildning har Yonas haft utställning på Galleri Karlavägen 70 och Mälarpaviljongen. Och i slutet av mars 2023 kommer hans konstverk ingå i en grupputställning på Galleri 67 i Gamla Stan med två andra konstnärer. Yonas har även soloutställning i mars 2023 på Galleri Killgissa mitt på Hornsgatan bland flera kända gallerier.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 123

Vernissage på Nybroe

124 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022

Gästerna bjöds på läckra smörrebrödssnittar med champagne från Laurent-Perrier och för kvällens musik stod DJ Mats Ulander.

Nybroe Smørrebrød drivs sedan två år tillbaka av Vincent Vintilescu (till vänster), här tillsammans med Adina Wallinder Furberg. På Nybroe har konst och musik en lika naturligt plats som de populära smörrebröden.

EXKLUSIV RESA TILL UNDERSKÖNA GALICIEN OCH PORTO

SKRÄDDARSYTT ERBJUDANDE FÖR ER LÄSARE

Till Santiago de Compostela har pilgrimer vallfärdats ända sedan början av vår gemensamma tideräkning. Till de mest celebra besökarna hör vårt svenska helgon Den Heliga Birgitta. Stadens stora katedral, byggd på resterna av den tidigare kyrka som restes på aposteln Jakob den äldres grav, stadens mäktiga universitet och Santiago de Compostelas Gamla Stad räknas bland världens absolut mest attraktiva sevärdheter. Här stannar vi i två nätter och bor förstklassigt, omgivna av historiens vingslag.

Nästa anhalt på vår färd är oerhört vackra kuststaden Baiona, dit vi når efter ett stopp på en av traktens idylliska vingårdar. Den största händelsen i stadens historia ägde rum den 1 mars 1493 då skeppet Pinta angjorde stadens hamn och kungjorde dess invånare, som de första i Europa, om Columbus upptäckt av Amerika. En replika av skeppet står öppet att besöka. Baiona är en charmig stad med gott om både medeltida fort och palats och nutida restauranger!

Efter nattvila vid kusten ställs kosan mot Henrik Sjöfararens födelsestad

126 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
RES MED
MAGASIN
ÖSTERMALMS SALUHALL

Porto,magiskt belägen invid floden Douros mynning till Atlanten. Portvinfabriksbesök naturligtvis. Miljonstaden Porto, landets näst största efter Lissabon, fullkomligt dignar av sevärdheter varför rikligt utrymme ges åt att under våra två dygn här utforska staden på egen hand. Flott bor vi så det förslår. Resans crescendo blir den avslutande gemensamma middagen på någon av stadens Guide Michelinstjärnor-beströdda krogar.

För blott 29.875 kronor (nu kända priser, skatter och avgifter) kan du som läsare följa med reseprofilen Bo Svanberg på denna unika resa. I priset ingår del i dubbelrum med halvpension (fem bufféfrukostar, tre luncher, två middagar) samt angivna utflykter och sightseeings. Vi bor på utvalda toppklasshotell, där det vanligtvis är praktiskt taget omöjligt att få rum för större grupper. Avresan går på morgonen den 15 maj 2023 och ankommer till Santiago de Compostela på eftermiddagen. Återresan sker från Porto den 20 maj vid lunchtid och vi landar på Arlanda samma kväll. Flyget går via Frankfurt, och vi sitter i ekonomiklass. Enkelrum går att få mot tillägg.

Gruppen är begränsad till en behaglig storlek, minst 20 och maximalt 25 personer.

ARRANGÖREN BO SVANBERG

Denna skräddarsydda resa för Östermalms Saluhall Magasin är signerad Bo Svanberg som förutom att vara frekvent kund i Hallen är en av resebranschens mest legendariska profiler. Från femtonårig reseledare i Italien för Fritidsresor till VD för samma företag kan man kalla en bra resa. Fortfarande på resande fot har Bosse till dags dato besökt 137 länder, ett nytt land tillkom häromsistens. Vän med hotelldirektörer jorden runt och kan identifiera en flygplansmodell bara genom att höra motorerna. Bosse är International Councillor för svenska avdelningen av internationella turistorganisationen SKÅL International, sedan eviga tider. Just Galicien är ett av Bosses absoluta favoritområden på vårt klot.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 127 REDAKTIONEN TIPSAR

Hallenguiden

Humlegårdsgatan

Nybrogatan

ARLA UNIKA (2 )

Tel: 08-408 088 80

Arla Unika tillverkar småskaligt, hantverksmässigt producerade mejeriprodukter. I vår butik och restaurang står mejeri i fokus. Här säljs ost och andra färskvaror över disk, och i restaurangdelen serveras rätter med mejeri i fokus för att äta på plats eller för take away. I restaurangen arrangeras också exklusiva ostprovningar med matchande drycker.

B ANDERSSON EFTR. FÅGEL & VILT (22)

Tel: 08-662 55 57

B Andersson Eftr. AB har sedan 1946 varit det som många kallar Stockholms främsta fågel- och viltaffär. Allt är högklassigt fågel- och viltkött som vi köper genom egna kanaler för att försäkra oss om att vi erbjuder våra kunder de bästa och främsta råvarorna.

BEIRUT CAFÈ (1)

Tel: 08-21 20 25

Med Beirut Café finner ni en av Medelhavets mest smakrika och nyttiga matkulturer som bjuder in till umgänge och gemenskap. Njut av lunch och middag i vår deli med uteservering. I butiken finns delikatesser och matlådor för take away och catering. På övervåningen har vi två vackra restauranglokaler, en bar och en fantastisk utsikt över hallen från balkongen.

BETSY SANDBERG CHOKLAD (13)

Tel: 08-663 63 05

Källa:

Betsy Sandberg är ett familjeägt företag som har tillverkat och sålt förstklassig choklad i Stockholm sedan 1926. Allt enligt småskalig tradition med hantverksmässiga metoder och stor noggrannhet. Förutom handgjorda praliner och presentaskar kan ni köpa vår egen utsökta glass och sorbet, både i lösvikt och halvliterspaket året runt i saluhallen.

HUSMANS DELI (14)

Tel: 08-553 40 480

Husmans Deli erbjuder vällagad husmanskost, delikatesser samt ett noga utvalt sortiment av kött, charkuterier och ost från marknadens bästa leverantörer. Hemmagjorda såser, marinader, dressingar, smör och aromrika oljor gör att ingenting saknas. Produkterna finns även att handla i vår onlinebutik.

J E OLSSON & SÖNER (23)

0763-04 41 85

I vår juicebar finner ni ett fräscht och välsmakande sortiment av frukt, grönt och bär i ett fast och veckovarierat utbud av egna färska kallpressade juicer och smoothies. Mixade torkade frukter, bär och nötter. Hälsosamma frukt- och bärsallader, exotiska fruktfat, myntamarinerade jordgubbar, Gino m.m.

128 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
Fastighetetskontoret och Tengbom arkitekter. Humlegårdsgatan Ny brogatan Källa: F astighetetskontoret och T engbom arkitekter

LISA ELMQVIST (5, 6, 15–17)

Tel: 08-553 404 00

Det allra bästa av färsk fisk och skaldjur, även som färdiglagade rätter och delikatesser från eget kök. Snart 100 års erfarenhet står för en kvalitet i särklass. På vår e-handel erbjuds färska råvaror, matlådor, menyer och presenter. I restaurangen och baren finns över 120 sittplatser i en unik saluhallsmiljö.

LISBETH JANSON FRUKT & GRÖNT (24)

Tel: 08-661 90 00

Välkommen till en grön oas i hallen. All frukt och grönt är noga utvald med fokus på ekologiskt och närodlat efter säsong. Vi erbjuder vegetariska luncher, fruktsallader, desserter, nybakade pajer och klassikern Gino. Vi levererar fruktkorgar till företag och arrangerar fruktfat efter önskemål. I vårt skafferi finns delikatesser såsom olivolja, balsamvinäger, oliver, pasta, nötter och mandlar.

M SEGER (21)

Tel: 08-661 12 28

M Seger är Östermalmshallens allra första butik, öppnad 1888. Idag med underbart kött samt ett stort urval av charkuterier, ost, färdiglagat och hemgjorda tillbehör. Köp med hem eller låt oss servera dig här i vår bistro: lunch, middag och mingel på menyn varje dag!

MELANDERS FISK & VILT (7, 18–19)

Tel: 08-662 45 79

Den första Melanders-butiken öppnade 1961 i saluhallen. Här finner ni ett brett och väl utvalt utbud av färsk fisk, skaldjur, färdiglagad mat och övriga delikatesser. Vi erbjuder även take away- och cateringtjänster. Ni kan även handla i vår ehandel med hemleverans eller välj att hämta i butik.

MESH (25)

Tel: 0738-40 86 75

På Mesh finner du hälsosam snabbmat som är lagad på plats med de allra bästa råvarorna. Här serveras wraps, hälsotallrikar, färskpressade juicer och smoothies. Alla rätter finns både som takeaway och catering.

NOSTRANO (10)

08-557 663 20

Nostrano är en restaurang med inspiration från Italien. På bottenplan finns det en vinbar med lite lättare snacks och en våning upp finns matsal, terrass och ett chambre séparée. Vi har öppet från 17:00 tisdag-fredag och på lördagar öppnar vi redan vid 12:00 och serverar lunch.

NYBROE

SMØRREBRØD

Tel: 08-662 23 20

(3)

Danska smørrebrød gjorda på nordiska råvaror med svenskt hantverk i högsta klass. Välkommen in på ett glas och ett smörrebröd i vår trevliga saluhallsmiljö, i baren eller titta ut på Nybrogatan. Ät hos oss, ta med eller för cateringleverans, gå in på Nybroe.se. Följ gärna @nybroe på Instagram för våra event med musik och konstutställningar.

PAULAS (11)

Tel: 08-662 51 06

Paulas serverar en varierad frukost och lunch samt ett stort utbud av bakverk. På eftermiddagen och kvällen förvandlas caféet till ett välkomnade vattenhål där du kan ta ett glas vin och avnjuta lite plockmat. Vårt kaffe kommer från ett lokalt rosteri och alla bönor är valda och rostade med omsorg.

PAUL’S COFFEE & BISTRO (26)

Tel: 073-339 73 10

Paul's coffee & bistro är en bistro där ni kan njuta av en god frukost, husmanskost, svenskt kaffe och läckra bakverk. Här kan ni också ta ett glas vin eller en traditionell svensk öl till ett urval av vår plockmat, i vår alltid uppvärmda och mysiga uteservering som är öppen året runt.

TEXAS LONGHORN ÖSTERMALM (8)

Tel: 076-005 47 44

Välkomna till ett modernt steakhouse som erbjuder amerikanska rätter. Här finner ni även en cocktailbar som serverar allt från klassiska drinkar till Texas Margaritas, vin och öl i frysta glas. En trappa upp från restaurangens balkong får ni en fin utsikt över saluhallen.

TYSTA MARI (9-10,12) Tel: 08-667 58 54

Tysta Mari består av en bistro och en butik. Bistron har fokus på svensk husmanskost och sallader. Här finns även goda smörgåsar, färska skaldjur och utmärkta viner. I butiken har vi allt från klassiska ostar till ostar från svenska KRAV-gårdar, hemkokt marmelad, Tysta Maris Cognacsenap samt färskt bröd och bakelser från ART Bakery.

WILLY OHLSSONS EFTR. (20)

Tel: 08-667 43 66 Köttspecialist med egen hängning av guldkött. Här finns också färdiglagad husmanskost och andra delikatesser samt ett väl avstämt sortiment av utvalda ostar. En nyhet är vår restaurang där ni kan njuta av en lunch eller tidig middag i hallens underbara atmosfär.

4 CORNERS (8) 072-213 33 06

4 Corners öppnades 2020 av tre systrar som hedrar den klassiska NY-slicen. Rektangulär pizza med krispig utsida och fluffig insida som serveras som slice eller full size. Här finns varma mackor, sallader, cocktails, vin och öl. Allt i amerikansk stil!

ÖPPETTIDER:

Måndag–Fredag 9:30–19:00, Lördag 9:30–17:00. Östermalms Saluhalls restaurangar har kvällsöppet. Besök handlarnas hemsidor för tider och bordsbokning, mer information: www.ostermalmshallen.se. Följ oss gärna på Instagram @ostermalmshallen

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 129

Vinn biljetter till Tootsie

På Oscarsteatern spelas just nu en färgsprakande och storslagen musikalkomedi med Robert Gustafsson i huvudrollen. Historien om den egoistiska karriärdrivna mannen, som hittar sig själv först när han utger sig för att vara kvinna, älskas av publik och kritiker. Den nyskrivna musikalkomedin Tootsie är baserad på den Oscarsbelönade succéfilmen med Dustin Hoffman. Musikalen hade premiär på Broadway 2019 och skaparna belönades med en Tony Award för sina lysande texter, i den svenska versionen översatta av välrenommerade Calle Norlén. Regissör är Edward af Sillén och en härlig ensemble med bland andra Linda Olsson, Sussie Eriksson och Måns Nathanaelson. Det här vill ni inte missa!

TÄVLINGSFRÅGAN LYDER:

Filmen Tootsie var nominerad till tio Oscars och vann en, för bästa biroll. Vad heter skådespelaren som fick ta hem statyetten?

Magasinet lottar ut två biljetter till två vinnare som får se föreställningen Tootsie på Oscarsteatern på valfritt datum i mars 2023.

Tävlingsfrågan lyder: Filmen Tootsie var nominerad till tio Oscars och vann en, för bästa biroll. Vad heter skådespelaren som fick ta hem statyetten?

För att delta i utlottningen skickar ni in ert svar med kontaktuppgifter till redaktion@ostermalmshallen.se senast 28 feb 2023. Ange i ämnesraden ”Tävling Tootsie Östermalms Saluhall Magasin”.

Vinnarna meddelas via e-post och biljetter skickas från Oscarsteatern. Beslutet går ej att överklagas. Särskilda villkor kan förekomma. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. För att delta i tävlingen måste du vara 18 år vid tävlingens start. Genom att delta i tävlingen godkänner du tävlingsvillkoren.

Har ni missat tidigare nummer av magasinet och vill läsa om olika profiler vi träffat, få nöjestips med mera. Besök gärna saluhallenmagasin.se, vår nya sajt som är under uppbyggnad!

130 SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022
MAGASINET LOTTAR UT

Familjeägda Champagne Bollinger är kända för sin speciella stil och kvalitet står alltid i fokus. Pinot Noir är husets signum och den första jäsningen av vinet sker helt eller delvis på små, gamla ekfat vilket ger den brödiga stilen. Faten är en stor del av Bollingers DNA, huset har tillgång till närmare 4 000 fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare.

Champagnerna innehåller alltid stor andel reserve-viner vilket ger kvalitet, komplexitet och mognad. I sin källare, som är över en halv mil lång, har Bollinger ett lager på över 800 000 reserve-viner i magnumflaskor, något helt unikt. Eftersom brödighet och komplexitet kommer fram först efter cirka tre år på jästen får en Bollinger alltid vila minst så länge.

Barn som får alkohol hemma dricker sig berusade oftare än andra barn.

SALUHALLEN MAGASIN / N 0 2 2022 131
www.arvidnordquist.se Bollinger Special Cuvée | Art nr 7418 | Alk 12% | 75 cl pris 509 kr | 37,5 cl pris 299 kr | 150 cl pris 1199 kr Bollinger La Grande Année 2012 | Art nr 7579 | Alk 12% | pris 1499 kr Bollinger Rosé | Art nr 7755 | Alk 12% | pris 659 kr
Kraftfull, elegant & intensiv

Appleton

Appleton Capital presenterar en investeringsmöjlighet i ett av världens snabbast växande bolag inom iGaming. iGaming är historiskt sett en recessionssäker bransch där intäkterna har ökat varje år de senaste 20 åren, även krisår som 2008 och 2009 då global lågkonjunktur rådde. Grundarna har skapat 2 andra miljardföretag innan inom samma segment som båda gångerna gett investerarna 10 ggr pengarna på 2 respektive 4 år. Detta är ett bolag som flera kända investerare redan investerat i och ett bolag som vuxit med +100 % varje år sedan starten 2018. Samma grundare och management-team om +40 personer och samma kända investerare har jobbat framgångsrikt tillsammans i cirka 20 år. Denna placering säljs i miljonposter. Appleton Capital hjälper företagare att investera

i världsledande bolag med normalt skattefri avkastningspotential, som är inför en börsnotering eller en exit inom c:a 1-3 år. Vi jobbar minst med miljonposter.
Vi erbjuder
VD
Plats:
Välkommen!
Capital bjuder in till investeringsmöten om bl.a. iGaming
möten bl.a. med vår grundare och
Olof Appleton.
Appleton Capital, Erik Dahlbergsallén 15, 115 20 Stockholm Anmälan: Rådgivare & säljchef Alexander Olin, 070-218 6000, alexander@appletoncapital.com
Olof Appleton CEO & Senior Adviser Alexander Olin Rådgivare & säljchef

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.