Östermalms Saluhall Magasin No 1 2022

Page 1

LASSE HALLSTRÖMS TAREQ TAYLOR / INGMARI PAGENKEMPER / LENA PH / MAGASINETS 10-ÅRSKALAS MED DANNY SAUCEDO

DRÖMFILMKORYFÉ Arla Unikas frukostost Koryfé är framtagen tillsammans med Östersunds Mejeri i Jämtland, och resultatet är en finstämd, lite smörig hårdost med uppfriskande syra. Osten, som tagit tre år att utveckla, är en hyllning till svensk osttradition och inspirerad av en av Sveriges mest omtyckta ostar, nämligen den klassiska hushållsosten. Koryfé finns tillgänglig i Arla Unikas butik i Östermalms Saluhall i Stockholm, via webbshoppen på arlaunika.se samt i välsorterade ostbutiker i större delen av landet.

OM ARLA UNIKA Arla Unikas produkter är utvecklade i samarbete med passionerade mejerister, experimenterande produktutvecklare, skickliga kockar och innovativa entreprenörer. I detta samarbete finner Arla Unika inspiration och kompetens för att utveckla nyskapande mejeriprodukter på högsta gastronomiska nivå. Startskottet för Arla Unika gick 2002 efter att kockar hade frågat Arla om var mångfalden och den unika smaken fanns i produkterna. Då började Arla Unikas kunskapsresa. Arla Unika kallar sin mission för ”Nya höjder”. De höjderna uppnår Arla Unika med sina tre produktserier Unika X, Arla Unika och Essens. Besök www.arlaunika.se för mer information.


Poggenpohl AB Birger Jarlsgatan 34 | S-114 29 Stockholm phone 08-679 65 20 | info@poggenpohlstockholm.se www.poggenpohlstockholm.seFör oss har Östermalm lite av allt. Det är första vårsolen på Dramatentrappan. Ljuset och tulpanerna på Karlavägen. Att stå på Jungfrugatan och kisa mot Hedvig Eleonora. Det är lördagar när människor cirklar ut och in i butiker och restauranger. Stora, internationella varumärken på Biblioteksgatan och små, unga modebutiker på Skeppargatan. Fina klassiska restauranger som Sturehof, Teatergrillen, Aubergine. Kultiga PA&Co. Och så Artilleriet för hundägare. Det är söndagar när Karlavägsallén är fylld till bredden med en ström av människor. Lite som Strandvägen var förr i tiden, när man tog på sig sin finaste kappa och promenerade fram och tillbaka. Man brunchar på mysiga ställen vid Djurgårdskanalen eller hänger en stund i loungen på ett av de fina hotellen i stan. Diplomat. Nobis. Lydmar. Ett Hem. Det är puls i natten på Stureplan en fredagskväll. Med nya barer och klubbar och en del som alltid funnits. Spy Bar. Obaren. Sturecompagniet. Riche. Man kommer ihåg när man var ung och inte kom in. Det är tysta stilla breda gator, men tända ljus och värme i alla hus en vinterkväll. Här bor människor! Det är en levande stadsdel. Som märkligt nog känns som den blir yngre för varje år som går. Det är natur och friluftsliv. Hästsport på Djurgården. Roddklubben vid Djurgårdsbrunn. Yoga i Oscarskyrkan, en väldigt modern församling. Det bortglömda promenadstråket bakom varvet vid Vasamuseet. Kälkbacken utanför Amerikanska residenset i Diplomatstaden. Folk trängs på Astoria. Man ser Daphne’s som ett extra vardagsrum. Man tar barnbarnen till Cassi på en tidig söndagsmiddag. Cassi, som var först med pommes frites i Sverige. Man ringer långt i förväg och bokar bord på Broms. Hämtar pizza på Dell’Attore. Det är cocktailbarer och Brunos korvbar intill Mornington. Småstadsidyllen runt Östermalmstorg. Med navet Lisa Elmqvist. Det är fredagsbuketten från Bruun Blommor och vinteräpplen från Karla Frukt. Saturnus gigantiska kanelbullar. Humlegården, stadens lunga, som blir så vansinnigt vacker när gatubelysningen lyser upp parken vintertid. Som att resa tillbaka i tiden. Och alla vackra små detaljer som gör så stort intryck. Det krokiga trädet på Tysta Gatan. Valvet vid Breitenfeldsgatan. Stråket från T-banan och ned mot stan längs Danderydsgatan. Husen med vildvin på fasaderna. Det är intryck och avtryck som samlats under en livstid. Under generationer. Det är en relation. Som ständigt förändras, ständigt fördjupas. Och som kommit att bli en av de mest bestående och avgörande i våra liv.deutz brut classic

The Art of Blending Deutz Brut Classic består av fler än 100 vingårdslägen i Champagne, man använder uteslutande druvsaft från första press och druvor av yppersta kvalitet. Vinet lagras minst 36 månader för stor komplexitet. Årets skörd blandas med tidigare årgångar för att uppnå optimal jämnhet, kvalitet och smakrikedom.

Alkohol är beroen


Mikael Mölstad, SvD ”Deutzgod helt enkelt!” Anders Melldén, SvD ”Bästa standardchampagnen” Anders Röttorp ”En alldeles utomordentlig njutbar skapelse” Livet Goda ”Fresh and elegant with good depth” Decanter ”Satisfies the most demanding” Drinks & Co 92p (++) Dina viner 5/5 Gourmet

Deutz Brut Classic Artnr 7487 Pris 479 kr Alkoholhalt 12% Deutz Brut Classic, alltid på Systembolaget:

ndeframkallande.


Barn och cancer hör inte ihop. Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Varje dag får ett barn i Sverige cancer. Men det finns hopp. 85 procent av barnen överlever. Det är bra, men inte tillräckligt. Så var med i kampen du med. Tillsammans hjälper vi till att hålla cancer borta från barn.


LEDARE

INNEHÅLL N O 1 Ordförande har ordet

12

Nyheter i hallen

19

Magasinet firar 10 år med Danny Saucedo

22

Recept: Arla Unikas Sommarpaj

30

Utan titel: Daniel Yousseff

32

Hilma af Klint: Konstnär och pionjär

37

Möt Hollywoodregisörren Lasse Hallström

42

Guidade turer med smakprover

65

Tareq Taylor – den ödmjuke kocken

66

Röst i saluhallen: Christopher Robin

76

Om Stockholms privatteatrar och dess historia

78

Porträtt: Lena Philipsson

86

Edward Blom – etikett på ett trevligt sätt

98

Dj Gunn Lundemo med världen som arbetsplats

106

Malin Berghagen om att må bra med sig själv

110

Robert Hållstrand: stammis och vegansk visionär

114

Magasinets bästa vego-tips

118

Prins Albert II av Monaco sjösätter havsprojekt

120

Redaktionens blandade tips

124

Hallguide och kontaktuppgifter

136

REDAKTION Chefredaktör & ansvarig utgivare: Lina Bielsten Art Director: Carolina Krupinska Formgivare: Robert Janson Omslag: Sean McLatchie Lewthwaite

Att jobba med det man älskar är ett privilegium.

För 11 år sedan hade jag en dröm; att skapa ett livsstilsmagasin. Ett magasin fyllt med matglädje och inspirerande personligheter som tar med läsarna in i saluhallens underbara värld och även till exotiska platser. Att detta magasin överlevt i en digital era är jag så tacksam för, och att vi tog oss igenom pandemin likaså. Det försenade 10-årskalaset firade vi med vinternumrets omslagsstjärna Danny Saucedo som bjöd på en bejublad konsert i hallen. Jag vill rikta ett stort tack till våra annonsörer för att ni tror på det vi gör och till er läsare för alla positiva kommentarer, det värmer mer än ni kan ana. I detta nummer möter vi hyllade Hollywoodregissören Lasse Hallström och dessutom flera folkkära nöjesprofiler, kunniga medarbetare och kreativa själar av alla de slag. I kreativitetens anda är mitt foto på denna ledare utbytt till ett porträtt målat av konstnären Yonas van den Hoogen, aktuell i sommar med vernissage på Nybroe Smörrebröd. Varmt välkomna till Hallen och besök gärna även magasinets nya digitala hem på saluhallenmagasin.se dit tusentals redan hittat in. Sajten är under uppbyggnad men här finns redan artiklar från tidigare nummer, information om hallen och nöjestips.

Tryck: Effect Media

Skribenter: Claes Kanold, Ann Fogelberg och Lina Bielsten Kontakta oss: redaktion@ostermalmshallen.se

Lina Bielsten, Chefredaktör

ANNONSERING & EVENT Lina Bielsten, Östermalms Saluhall: lina@ostermalmshallen.se Östermalms Saluhall Magasin ges ut av Bielsten & Co på uppdrag av Östermalms Saluhall.

Du har väl inte missat att våra 25 tidigare nummer av Östermalms Saluhall Magasin finns på: ostermalmshallen.se/magasin

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

11


ORDFÖRANDE HAR ORDET

Varmt välkomna till Östermalms Saluhall! Årstiden som vi längtat efter är äntligen här – och med den fantastiska råvaror. Diskarna hos våra handlare är till brädden fyllda med det allra bästa. Själv är jag just nu särskilt sugen på att starta grillen. Vi brukar göra en variation med majskycklinglårfilé, marulk, vilda tigerräkor med skal, flankstek, majs och vårlök. Lite sallad till det, tsatsiki och en klassisk bea eller hollandaisesås. Sedan är det bara att njuta! I år är det den första ”riktiga” sommaren utan pandemi sedan återflytten i renoverade saluhallen. Vi är tacksamma över att kunna bedriva full verksamhet, och fylla ett behov och en efterfrågan på råvaror, färdiglagat och delikatesser av högsta kvalitet. Östermalms Saluhall har alltid haft ambitioner även vad gäller service och bemötande, vilket efter renoveringen bidragit till att göra saluhallen till en osannolik – och mycket uppskattad – mötesplats. För det är ju i mötet mellan människor över en bit mat som magin uppstår, håller ni inte med? Vi finslipar fortfarande på detaljer och färdigställer för att ge den bästa upplevelsen för kunder och gäster. Det har och är verkligen mäktigt att få vara med om den förvandling som sker inte bara av saluhallen utan av hela kvarteret med Hotell Villa Dagmar och allt nytt på Nybrogatan. Någonting att ta med sig och glädjas åt när tankarna blir för tyngda av världens elände. För samtidigt som vi ser fram emot sommaren så har invasionen av Ukraina och allt lidande det fört med sig lagt sordin över tillvaron. Våra tankar går naturligtvis till alla som på något sätt är berörda av detta hemska krig och hoppas på ett snabbt slut. Något vi också längtat efter är återöppnandet av Östermalmstorg där det äntligen ska bli ordning och reda. Processen har dragit ut extra på tiden då det för ett drygt år sedan kom upp ett medborgarförslag att ta hänsyn till. För närvarande är torget en arbetsplats då SL ska lägga nytt tätskikt. Därefter ska infrastruktur till bland annat en liten fontän hinnas med innan hösten. Nya träd ska planteras och en omfattande plattsättning som kommer att ske i början av nästa sommar om allt går enligt plan. Nyligen hade trafikkontoret en utställning på torget för att samla in synpunkter. En som återkom många gånger var önskan att få tillbaka Lisa på torget. Jag tycker själv att det vore oerhört trevligt om denna institution kom tillbaka. Processen är i alla fall i gång.

12

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Till dess kan vi denna sommar se fram emot blomstrande uteserveringar i kvarteret och betydligt fler turister. Kryssningsfartygen kommer i de flesta fall att stanna två nätter i Stockholm, när de nu inte angör Sankt Petersburg. Saluhallen som ligger topp fyra bland stadens besöksattraktioner kommer förhoppningsvis att märka av detta. Tack vare att Beirut Café, Texas Longhorn och Tysta Mari har öppet även kvällstid på balkongerna in mot Östermalms Saluhall kommer hela hallen verkligen att sjuda av liv igen. Så som det var tänkt redan från starten för över två år sedan. Är du inte i närheten av oss så erbjuder många av handlarna även e-handel med hemkörning. Det går också bra att ringa eller mejla in en order, såklart. Några levererar till exempel regelbundet till kunder i södra Europa ”dörr till dörr”. Så passa på att ta vara på den här sommaren. Fortare än man anar är det dags för säsongsskaldjuren. Numera brukar kräftorna dyka upp redan under de sista veckorna i juli, sedan kommer krabban i september följt av hummerpremiär och den nya skörden löjrom i början av oktober. Var sak har sin tid, vilket, om ni frågar mig, är precis så det ska vara för att njuta fullt ut. Väl mött!

Ulf Elmqvist Ulf Elmqvist, Ordförande i Östermalms Saluhalls Förening


Porsche Center Danderyd Rinkebyvägen 5 Tel: 08-503 33 950 porsche-danderyd.se

Porsche Taycan Sport Turismo. 5 800 kr/mån exkl. moms. En helelektrisk sportbil, laddad med själ och passion.

Porsche Center Stockholm Smista allé 44 Tel: 08-503 33 950 porsche-stockholm.se

Elförbrukning 20,2–24,6 kWh/100 km (WLTP). Räckvidd blandad körning 358–491 km (WLTP). Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Porsche Serviceavtal ingår. Operationell leasing 36 mån, 20 % särskild leasingavgift, 1 500 mil per år.


Flytta in hos oss. Flytta in hos oss. Och väx så det Och väx så det knakar. knakar. Det är vi som är Humlegården Fastigheter. Vi vill att våra Det är vi som Humlegården vill att våra hyresgäster ska är kunna fokuseraFastigheter. helt på sinaViverksamheter hyresgäster ska kunna fokusera helt på sina verksamheter och få dem att blomstra, medan vi tar hand om resten. och få dem att blomstra, medan vi tar hand om resten. Du Du som somhyr hyrkontor kontor av oss kan vara säker på att vi alltid av oss kan vara säker på att vi alltid finns finns nära till hands, beredda att erbjuda bästa möjliga nära till hands, beredda att erbjuda bästa möjliga service. service. I fastigheter som förvaltas med stor omsorg. I fastigheter som förvaltas med stor omsorg. Humlegården Miljöeratt attväxa växa i. Humlegården – –Miljöer i.

humlegarden.se

humlegarden.se 14

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Foto: Magnus Elquist

Vill du veta mera om hallen eller intresserad av guidad visning? Östermalms Saluhall har genomgått den mest omfattande renoveringen på 130 år och återinvigdes 5 mars 2020. Hallen har fått tillbaka sin forna glans och utvecklats till en modern och hållbar handelsplats. Östermalmshallen har det högsta värdet (blå) i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering. Det innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och får inte förvanskas. Därför var ledorden under hela renoveringen att värna om byggnadens ursprung, samt bevara och förstärka de kulturhistoriska värdena. Saluhallen har fått en mer renodlad och tydligare matprofil genom att butikerna har tagits bort och restauranger har flyttats ut till fasadlägen. Det möjliggör längre öppettider och bidrar till en mer levande närmiljö även under kvällstid. Inne i saluhallen finns två nya balkonger, där fler besökare kan sitta och se ut över handlarnas saluplatser. Ansvarig för projektet var Stockholms stad, genom fastighetskontoret som förvaltar fastigheten. Frågor om Östermalms Saluhalls lokaler och att driva verksamhetsom handlare i saluhallen: Per Johansson. per.johansson@stockholm.se

Övriga frågor om fastigheten: Linda Laine. Kommunikationsansvarig, fastighetskontoret. linda.laine@stockholm.se PERSONLIGT GUIDADE VISNINGAR Både privatpersoner och företag har möjligheten att boka en guidad visning ledd av saluhallsmagasinets chefredaktör. Lina Bielsten har arbetat med Östermalmshallen i många år och förmedlar på sitt personliga sätt kunskap om saluhallens långa historia och roliga anekdoter från dem som varit med. Rundvandringen kan också innehålla njutbara smakprover från olika butiker. Visningarna skräddarsys efter önskemål och tillgänglighet och kan byggas på med andra aktiviteter i anslutning till Östermalms Saluhall. Språk: svenska och engelska. Förfrågningar gällande bokning av guide till privata visningar eller besök med företagsgrupper i saluhallen, kontakta Lina Bielsten, chefredaktör Östermalms Saluhall Magasin: lina@bielstencompany.se. PRESSMATERIAL Press- och mediafrågor samt fotograferingstillstånd i saluhallen hänvisas till press@ostermalmshallen.se. SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

15


REDAKTIONEN

Vill du få magasinet hemskickat? Östermalms Saluhall har utnämnts till en av världens främsta saluhallar och är en populär mötesplats i Stockholm med i snitt 200 000 besökare i månaden. I juni 2010 introducerades saluhallens exklusiva magasin och når nu över 30 000 personer i en mycket kvalitetsmedveten målgrupp. Det är en återkommande tidskrift som är ämnat att vårda relationen med våra kära stamkunder och knyta en närmare kontakt med företag som värnar om saluhallens existens. Tidningen är inte segmenterad efter årsinkomst, snittålder och kön, utan det är ett magasin för människor som uppskattar ”la joie de vivre” och som är villiga att betala för en hög livskvalitet. Den som är intresserad av livsbejakande upplevelser i allmänhet och av mat och råvaror av högsta klass i synnerhet, kan finna reportage för såväl inspiration som handfasta råd vad gäller mat- och dryckeskultur.

16

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Vi har dessutom samlat anekdoter under Östermalmshallens 133 år och möter både svenska och internationella personligheter inom bland annat nöjesbranschen, idrottsvärlden, och näringslivet. Vi söker alltid efter nya idéer. Skicka gärna förslag på vad ni ser fram emot att läsa i kommande magasin. Alla 25 tidigare nummer finns publicerade i full version på vår hemsida: www.ostermalmshallen.se/magasin. PRENUMERATION För att få magasinet hemskickat, skicka ett meddelande med namn och postadress till: redaktion@ostermalmshallen.se. Magasinet är gratis när du hämtar det i entréställen eller hos handlarna i saluhallen. Vid hemleverans debiteras porto och administrationsavgift i förskott, för närvarande 80 kronor.


Beovision Harmony & Beolab 28 A M AG I C A L H OM E C I N E M A E X P E R I E N C E

BANG & OLUFSEN STUREGALLERIAN. Sturegallerian 20. 114 46 Stockholm. Tel: 08-611 60 30. Sture@Beostores.com


Ett champagnehus i tiden. Hantverk, kvalité och elegans!

CRISTAL 2014 Art.nr. 90024 | 2 349 kr | Alk. 12% | 750 ml COLLECTION 242 Art.nr. 7602 | 499 kr | Alk. 12% | 750 ml BRUT VINTAGE 2014 Art.nr. 76510 | 689 kr | Alk. 12% | 750 ml

ROSÉ VINTAGE 2015 Art.nr. 77226 | 669 kr | Alk. 12% | 750 ml BLANC DE BLANCS 2014 Art.nr. 91328 | 789 kr | Alk. 12% | 750 ml

Varannan förare som Alkohol i samband med arbete omkommer i singelolyckor i trafiken ökar för olyckor. är risken alkoholpåverkad.


NYTT I HALLEN

Visste ni att

Nu är det lite mer än två år sedan den efterlängtade återinvigningen av Östermalms Saluhall. Efter fyra års omfattande renovering öppnades järngrindarna till Stockholms älskade matpalats. Mycket är sig likt, men en del är också nytt. Här berättar vi om några av dessa nyheter. TEXT: REDAKTIONEN

KVÄLLSÖPPET I VÅRA RESTAURANGER

När saluhallens butiker stänger kl.19 på vardagar och kl.17 på lördagar är ni välkomna att stanna kvar och avnjuta en middag i genuin saluhallsmiljö. Flera av restaurangerna har kvällsöppet. Besök handlarnas hemsidor för öppettider och boka gärna bord. Missa dessutom inte hallens nya balkonger med unik utsikt över butikerna och våra härliga uteserveringar som smyckar den vackra tegelbyggnaden längs Nybrogatan och Humlegårdsgatan. Uteplatserna är populära och där är det drop-in som gäller så först till kvarn…

NI KAN GE BORT EN GOD BIT AV ÖSTERMALMS SALUHALL I PRESENT

Oavsett om det är någon du vill gratulera, muntra upp eller överraska är saluhallens presentkort en uppskattad gåva. Kortet gäller i alla hallens butiker och restauranger och kan inhandlas i presentkortsmaskinen som ni finner vid Lisa Elmqvist (i passagen mot hotell Villa Dagmar). Presentkortet laddas med valfritt belopp. Det kan även paketeras i ett matchande konvolut, så att ni får en fin present att ge bort. Konvolutet kan hämtas ut mot uppvisande av kvitto i butiken hos Arla Unika, till vänster efter stora entrén.

RIDDARBAGERIET HAR FLYTTAT IN

I 23 år har Riddarbageriet varit verksamma på Östermalm. Nu finns bakverken även i saluhallen, i takeaway-butiken vid entrén på Nybrogatan 29. Bageriet stoltserar med färska bröd och bullar utan konserveringsmedel, klassiska bakverk, skräddarsydda tårtor, pajer med mera. Camilla Fritzdorf är en aktiv och närvarande ägare med full koll på sina stamkunder och vad de brukar beställa. Personligt bemötande och flexibilitet är A och O för hela teamet. Här säger man inte nej till en kund, allt går att lösa. Tycker kunden om en fralla kan vi baka en limpa av samma ingredienser, förklarar hon. Varmt välkomna säger vi i hallen till Riddarbageriet! SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

19


HUSMANS

DELI Lisa Elmqvist smakrika lillebror

Karlssons Lilla Djävul, Chipolata, Pata Negra Don Ramon, Västerbottenost, Paté de Campagne, Inkokta rödbetor, Skeppsholmare, Brian Den Staerke, Mergues, Tryffelsalami, Hängmörad Entrecote, Fänkåls-salsiccia, Senapsgriljerad Julskinka, Gåslever, Grynkorv, 100% Kalvsylta, Oxsvans och lite olika franska paupiette. Att låta ögonen vandra runt bland de pietetsfullt upplagda delikatesserna i Husmans Delis kyldiskar är som en upptäcktsfärd i en finsmakares drömlandskap. TEXT: REDAKTIONEN FOTO: SAM BRITZ OCH CRISTIAN WAHLÉN

Vissa av rätterna tarvar en förklaring. Varför erbjuder man julskinka året om? Hur kommer det sig att grynkorv ens finns med i sortimentet och vad sjutton är en paupiette för något? Till vår stora lycka dyker butikschefen Teo Flavet upp på andra sidan charketuierna, ostarna och köttbitarna. Innan vi ställer Teo mot butiksväggen och pepprar honom med våra frågor är det väl på sin plats med en liten presentation. 21 år ung och nybliven pappa inleder Teo Flavet sin karriär inom dagligvaruhandelns deluxe-segment. Lustig nog på Bergmans i Östermalmshallen, butiken som för snart tjugo år sedan adopterades av Lisa Elmqvist-familjen och i samband med det bytte namn till Husmans Deli! Efter sju år hos Bergmans gjorde Teo en avstickare till Slakthusområdet och hann dessutom med en sväng hos Segers i Hallen innan han för tio år sedan återvände till fadershuset, som alltså då hunnit både genomgå ett namn- och ägarbyte och som, med all respekt för de förra innehavarna, genomgått en markant ansiktslyftning gällande kvalitet, sortiment och service. När butikschef Flavet själv står vid spisen därhemma – vilket han gärna gör – blir det för det mesta någon rätt som får ta lång tid, som stekar på oxbringa, kalv eller lamm. Hans stora passion är god mat och med sin gedigna kunskap och älskvärda approach personifierar han på alla önskvärda vis det som är Östermalmshallens

och familjen Lisa Elmqvists signum: Kvalitet med passion och personlig service. Hur skulle du beskriva den gängse Husmans Deli-kunden? – Under åren i den tillfälliga saluhallen ute på torget skedde en klar föryngring i vår kundkrets och de nya som hittade till oss där har blivit kvar. Så nu har vi stammisar i alla åldrar. Det märks också väldigt tydligt vid lunchtid då många som bor eller jobbar i närheten kommer och köper med sig färdiglagad Take Away. Den ligger numera i hörnutrymmet vid Nybrogatans entré, där Riddarbageriet flyttade in i våras. Vi delar utrymme med dem och där finns även Lisa Elmqvists färdiglagade rätter att hämta. Till middag också förstås. Den minsta gemensamma nämnaren hos dem som handlar hos Husmans Deli är att de uppskattar god kvalitet och hög servicenivå, kan du inte berätta lite om ert sortiment? – Vi samarbetar enbart med noggrant utvalda leverantörer, de flesta av dem känner vi sedan flera år. Ett exempel är den småskaliga familjegården Strömdahla uppe i jämtländska Nordmaling, de slaktar bara några få djur i veckan och plockar alltid ut det bästa delarna till oss, bland annat håller de sig med fjällkor som smakar något alldeles extra. Vi brukar besöka dem lite då och då. Ett annat exempel är Skövde slak-


HANDLARNA I HALLEN

teri, dem har vi också handlat av länge. – Vi försöker se till att kunna erbjuda varor som det kan vara svårt att hitta någon annanstans. Mycket gör vi själva efter egna recept; som patéerna, de kryddiga korvarna, sylt och marmelad och olika slags inläggningar. Just nu har vi ett par duktiga fransmän som jobbar hos oss, deras typiska chipolata-korv är jättegod, för att inte tala om paupietterna – en slags tunna köttrullader med olika fyllningar, som har sitt ursprung i Normandie.

gör själva på skånsk pastej, är populära. Jag är stolt över allt vi har i diskarna, det mesta har vi ju till stor del skapat på plats i butiken eller nere i våra nya fina utrymmen en trappa ner. Den hundraprocentiga kalvsyltan är svåröverträffad, de egna såserna, potatisgratängen samt nötsalsiccian med rödvin och vitlök går inte av för hackor. På ostavdelningen måste jag nämna Vångebäck-osten från Almnäs bruk utanför Hjo och Morbier från Jura i Frankrike, som ovanligt nog har ett lager av träaska i mitten.

Vi måste fråga om grynkorven! – På Korvmässan för ungefär tio år sedan fick vi diplom från Grynkorvens Vänner för vårt främjande av grynkorvens bevarande. Så den måste vi alltid ha i frysen, efterfrågan är stadig men inte särskilt stor, får väl erkännas. Huvudingredienserna i grynkorv är kryddpeppar och korngryn, om någon undrar.

Det går alltid bra att fråga Teo, Fredrik, Camilla och de andra proffsen i Husmans Deli-teamet om råd, tips och recept. Är man specialist så är man. Så vi avslutar med att höra med butikschefen om det finns något knep för att få deras goda korvar extra goda? – Det är en fördel om man låter de större korvarna sjuda i cirka tre minuter innan man lägger dem i stekpannan. Att servera dem tillsammans med en äkta ratatouille brukar gå hem i de flesta hushåll!

Och varför har ni julskinka året runt? – Många av våra stadiga kunder är bosatta utomlands och firar därför inte jul i Sverige. Men när de kommer hit är det den griljerade julskinkan de saknat mest och då kommer de till oss och handlar DEN oavsett vilken tid på året! Vilka är Husmans Delis storsäljare och har du några egna favoriter? – Vi säljer mycket tunga, både ox- och kalv. Entrecote, oxsvans och oxkind ligger också i topp. Våra patéer, som vi

På Husmans Delis hemsida – som i skrivande stund befinner sig under rekonstruktion – finns det flera goda tips. Där hittar man också förslag på middagar, där kan man beställa varor för avhämtning, där kan man komponera sin egen picknickkorg och där kan man även beställa catering åt både större och mindre sällskap. Adressen är www.husmansdeli.se och därifrån kan man väldigt enkelt klicka sig in till storasystern www.lisaelmqvist.se. Smaklig måltid.

Jag är stolt över allt vi har i diskarna, det mesta har vi ju till stor del skapat på plats i butiken. Trotjänaren Teo Flavet har arbetat i Östermalmshallen i 30 år och är butikschef på Husmans Deli. SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

21


DANNY DINNER SHOW MAGASINET FIRAR 10 ÅR

Vilken glädje att vi kan samlas igen och att få fira detta med en av Sveriges bästa entertainers är ren lyx. Östermalms Saluhall Magasin bjöd på ett försenat 10-årskalas med Danny Saucedo som dessutom pryder senaste omslaget. Värdinnan och magasinets chefredaktör Lina Bielsten välkomnade gästerna till sköna toner av den begåvade soulartisten och kvällens DJ Stephen Simmonds. Det bjöds på bubbel och mezes i Beirut Cafés restaurang med en unik utsikt över saluhallen från en av de nya balkongerna, som nyligen öppnat. Kvällen avslutades med en intim och bejublad dinner show signerad Danny och hans fantastiska band som fick hela rummet att dansa. ”A-a-a-amazing”! Arrangör: Bielsten & Co Samarbetspartners: Beirut Café, Taittinger Champagne, Wineaffair, Carlsberg, LowLow Sweden, Lindt choklad och 2Entertain. Stort tack till Danny Saucedo med band, Mattias Andréasson (bas), Sebastian Ågren (trummor) och Andreas Arvidsson (piano). Tack även kvällens eventteam: Jenny Lundahl, Karin Jaeger, Mattias Szili, Sandra Osman Abass och Zahra Saleh-Nihad. DJ: Stephen Simmonds Foto: Karina Ljungdahl, Anna och Hasse Shimoda

22

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Kvällens eminente DJ Stephen Simmonds och flickvännen Jasmine Sundin.


Danny Saucedo gjorde stor succé. I höst sätter han upp sin nya show på Cirkus i Stockholm.

Chefredaktör Lina Bielsten arrangerade kvällens dinner show, här med vinterutgåvan av magasinet.

TV-profilen Rickard Olsson med hustrun Giselle Esse Hyvönen.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

23


DANNY DINNER SHOW

Danny är nöjd med sin 19 (!) sidor långa artikel i Östermalmshallens magasin.

Linn Heed och Katarina Gospic.

Inredaren Caroline Axell med konstnären Yonas van den Hoogen, som bjöd på Östermalmstips i magasinet. Ovanför: Sina Samadi, alias Sean Banan, busade med artistkollegan Danny. Överst: Designern Maria Westerberg såg fram emot kvällen tillsammans med sin väninna Caroline.

24

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


MAGASINET FIRAR 10 ÅR

Alltid välmatchande Ann och Leif Schulman!

Grand Hôtels PR- och marknadschef Richard Lindh, th, i minglet med en god vän.

Skönhetskonsulten Alexander Catalan, Daniel Wilke från The Perfect Foundation och restaurangchefen Carl Frosterud. I bakgrunden sitter flera dansare från Danny Saucedos nya show.

Nordiska Kompaniets marknadschef Karin Wickberg, th, med sällskap.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

25


DANNY DINNER SHOW

Tolga Duran, Turkish Airlines.

Talangfull vapendragare: Basisten och artisten Mattias Andréasson.

AnnCharlotte Körberg och Vicky von der Lancken.

Nya restaurangen med balkong på Beirut Café i saluhallen var kvällens festlokal.

26

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Att stanna upp och verkligen vara i stunderna man delar med andra gör upplevelsen så mycket bättre. Ja, till och med godare. För Eriksberg är stunder som dessa de viktigaste som finns. Och ibland kan det behövas en liten gest, eller ett pyssch, för att lägga allt annat åt sidan och vara härvarande.

Distribueras av Carlsberg Sverige AB. Eriksberg Hovmästarlager, Alkoholhalt 0,5 % vol. Art nr. 1954, 330 ml, 11:90 kr. Konsumentservice 020-78 80 20. www.carlsbergsverige.se

PYSSCH !


DANNY DINNER SHOW

Dansteamet från Dannys nya show.

Glädjespridaren Jenny Lundahl.

”Att få uppleva Danny och hans band i en sådan intim miljö var fantastiskt!” – Svensk Damtidning

28

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


CHAMPAGNE

TAITTINGER FINESS, FRISKHET, ELEGANS! Bubblorna som passar till härliga skaldjur & välkomstskål!

92 p

BestChampagne.se

Bra Köp! Allt om Vin nr 1 2022 Stora Vinguiden

FYND Dina Viner Professional #390

92 p

BestChampagne.se

FYND Allt om Vin nr 1 2022 Stora Vinguiden

97p

Decanter Magazine Hösten 2020

wineaffair.se

Aftonbladet Härligt Hemma 21/12 2021

QR-kod för recept

Nr 7871 Taittinger Brut Vintage 2015 629:- 750 ml. Alk. 12,5%.

Nr 7422 Taittinger Brut Réserve 469:- 750 ml. Alk. 12,5%.

Nr 81232 Taittinger Folies de la Marquetterie 749:- 750 ml. Alk. 12,5%. Beställningsvara.

Barn som får alkohol hemma dricker sig berusade oftare än andra barn


RECEPT ARLA UNIKA

SOMMARPAJ med färskost

Ost i desserter och bakverk ger en friskhet och karaktär. Kökschef Gustav Onnermark på Arla Unika i Östermalms Saluhall ger tips på hur du enkelt kan ta dina desserter till nya höjder. Ostbrickan har en självklar plats på dessertbordet, men vad många inte tänker på är att ost även är en utmärkt ingrediens som förhöjer smaken på bakverk, glass eller mousse. Gustav Onnermark på Arla Unika menar att osten ger efterrätten en extra dimension och karaktär. – Just färskost tillför syra och friskhet och passar mycket bra i desserter i allt från cheesecake och frostings till morotskaka och tiramisu, säger Gustav. 30

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Har du några spännande, ovanliga rekommendationer? – Den som vågar experimentera i köket kan byta ut delar av grädden i en vit chokladmousse mot vitmögelost. Värm i upp grädden och smält ner en fet vitmögelost som Den Hvide Dame. Mixa gärna lätt med stavmixer. Jag kan inte ge några exakt mått utan prova dig fram. Och några tips på spännande smakkombinationer? – Blåmögelost med pocherade päron och sablékaka.


Citronpaj med Loke och kola Nytolkning av den klassiska tarte au citron meringuée. Vi har lagt till en kryddig underton samt en syndig kola med färskost.

8 Portioner / Förberedelsetid: 30 Min / Tillagningstid: 1 Tim 30 Min

INGREDIENSER Pajbotten: 200 g vetemjöl 70 g grahamsmjöl 30 g malt 1 tsk salt ½ tsk kardemumma, krossad 100 g saltat smör 30 g neutral olja 2 msk konjak ½ dl kallt vatten Fyllning: 400 g kryddig fast citronmarmelad/lemon curd Maräng: 50 g vatten 150 g rörsocker 75 g glukos 100 g äggvita 25 g rörsocker Kolakräm: 100 g Loke, färskost 50 g dulce de leche Du behöver också: Gasbrännare Spritspåse

TILLAGNING Pajbotten (förbakas i 10 min): Smula ner smör i mjölet och tillsätt olja. Rör om tills det ser ut som riven ost, och kombinera sedan med konjak och kallt vatten till en jämn massa. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen och klä insidan av en pajform på 23 cm i diameter med den. Botten förbakas i 10 min. Bred citronmarmelad över botten och grädda ytterligare 10–15 min i 180 grader. Maräng: Vatten, rörsocker och glukos kokas till 117 grader i en kastrull. Vispa äggvitan tillsammans med 25 g socker luftigt. Häll försiktigt sockerlagret i äggvitorna under kraftig vispning, när lagen är 117 grader. Vispa sockerlagen tills den når rumstemperatur och är seg i konsistensen. Lägg den färdiga marängen i en spritspåse och förvara i rumstemperatur i väntan på servering. Kolakräm med Loke: Rör ihop Loke och dulche de leche till en homogen massa och lägg i en spritspåse till servering. Servering: Garnera pajen med marängen. Bränn den kort med gasbrännare tills den är gyllene. Spritsa kolakräm som toppar ovanpå marängen och servera omgående. SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

31


PROFIL I HALLEN

daniel youss utan titel:

32

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


konstnär och beirut café-själ Det första Daniel Youssef ber om inför vårt samtal är att det inte får bli någon ”kändis-intervju” fylld av namndroppande. Lycka till med det säger artikelförfattaren till sig själv när han läser igenom sina anteckningar. Omöjligt att lösa när celebra genier som Picasso, Marcel Duchamp, Selma Lagerlöf, James Joyce, en världsberömd amerikansk singer/songwriter, Andy Warhol, Max Martin, Jesus Kristus och August Strindberg poppar upp i skrivblocket. TEXT: CLAES KANOLD FOTO: SEAN MCLATCHIE LEWTHWAITE

ef

Å SOM VARIT PÅ BEIRUT CAFÉ under det tredje millenniet har kunnat missa Mister Social Genius – Daniel Youssef. – Jag började jobba här av en slump för snart tjugo år sedan. Min bästa kompis tog med mig för att äta libanesiskt, vi träffade Elias (Karroum, Beirut Cafés ägare) som frågade ifall jag kunde jobba bar. Jag hoppade in en helg och sedan dess har jag varit här.

Daniels roll på restaurangen är lite luddig, medger han. – Både Elias, som blivit en av mina bästa vänner, och jag avskyr titlar. Men det som kommer efter så här många år är någon form av respekt. Vi brukar säga att Beirut Café inte står och faller med någon enskild person, men OM det skulle vara det så är Elias och jag potentiella kandidater. Vi har ett kontaktnät som heter duga, våra stamgäster ringer inte till Beirut Café utan till mig eller Elias. Jag har varit här så länge

och kan varenda gäst. Det ger självförtroende. Jag vet att jag kan få varje sällskap att känna att den här kvällen är bara för er. Det har kommit med tiden, man bygger inte upp ett kärleksförhållande på en dag. Jag vill betona att jag inte går till jobbet utan till mitt andra hem. Jag älskar att vara här. Men du är konstnär! – Det är mitt yrke, Beirut Café är min hobby. Men det är tufft att etablera sig i konstvärlden. Elias har alltid uppmuntrat mig att kombinera. Och de tjugo åren jag jobbat har tillåtit mig att mejsla fram mitt eget konstnärskap utan en massa strålkastare. Man skulle kunna säga att jag planerat min ”börsintroduktion” hela den här tiden. Hur är det att vara autodidakt? – Både bra och dåligt. Det negativa med att vara självlärd är att allt tar mycket längre tid, man måste bevisa hur grym man är och att man inte bara lyckats med en enstaka tavla. Det positiva är att jag inte behöver förhålla mig till några regler, utan skapar mina egna. Jag är min egen professor. Du är här nästan varje kväll, du är sambo och småbarnsfarsa – hur hinner du vara konstnär också? – Det är inget jag hinner, det är något jag bara är. Om du älskar något så gör du det bara, du finner tid. Så jag jobbar med min konst konstant hela tiden. SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

33


KOMPISEN FRÅGADE "VARFÖR MÅLAR DU JERUSALEM OCH MELLANÖSTERN? DU ÄR FÖDD I SVERIGE OCH UPPVUXEN MED KALLES KAVIAR”. DET VAR SOM ATT FÅ ETT SLAG I MAGEN.

Finns det något du vill förmedla med din konst? – Jag tänker inte i de termerna, men jag jobbar mycket med identitet. Man bygger upp ett konstnärskap och med tiden ser du vad budskapet är, hur din uppväxt speglas i din konst. Utan att därför behöva ha något budskap. Jag är ju ingen Messias som ska predika för folk. Sådant blir lätt skitnödigt. Men oundvikligt speglar du din samtid. Alla konstnärer är frukten av sin tid. Den 23 september gör Daniel entré på Ståhl Collection i Norrköping. Det är privatpersonen Mikael Ståhl som ligger bakom denna en av Nordens absolut främsta konstsamlingar. Daniel planerar en presentation i form av ett performance, en installation och en föreläsning. Om allt går enligt planerna hoppas Daniel att detta blir hans stora genombrott. Det råkar dessutom också vara precis en vecka efter han gift sig. På Ståhl Collection introducerar du ditt fenomenala projekt ”Inferno” – berätta allt! – Jag jobbar som sagt med identitet. För sex år sedan visade jag mina tavlor för en god vän. Hans reaktion var att ”det där är inte du. Varför målar du Jerusalem och Mellanöstern? Du är född i Sverige och uppvuxen med Kalles Kaviar”. Det var som att få ett slag i magen. Jag förstörde allt mitt arbete fram tills dess, fyllde tio svarta sopsäckar som jag slängde. Jag var tvungen, för jag var så förbannad å mig själv. – Ungefär samtidigt gick min moster Aida bort och då skrev mina släktingar i Jerusalem ett långt inlägg till min mamma på Facebook. När jag läste den automatiskt översatta texten så garvade jag och frågade mamma om det verkligen stod så i original. Nej, det gjorde det ju inte alls. – Så jag gick en hel sommar och grubblade på det där. I samma veva skrev jag texter till kockarna på restaurangen på engelska och svenska och bad dem översätta till arabiska. Det blev också tokigt, det var något som saknades för att det skulle bli bra. En dag sitter jag på tunnelbanan från Bredäng in till stan och så bara YES! Jag blev så överväldigad att jag fick hoppa av vid Hornstull och samla mig. Infallet var att jag hade romanen Inferno av August Strindberg i ryggsäcken och ville se vad som hände om jag tankade ner Itranslate-appen i mobilen, la in bokens första mening och lät översätta den automatiskt till arabiska och från arabiska till engelska och sedan tillbaka till svenska igen. – Jag bad för mig själv ”Snälla Gud hoppas det blir bra” och tog bort handen jag hållit för mobilskärmen. Det är så roligt, jag börjar både skratta och gråta, för det var helt genialiskt.

34

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

daniel Daniel tar upp sin Iphone och läser hur Strindberg skrev: – Det var med en känsla av vild glädje jag återvände från Nordbanans station, sedan jag där avlämnat min lilla hustru, vilken skulle fara till vårt barn som insjuknat i fjärran land. Sedan den trefaldigt processade översättningen: – Det har varit en känsla av vild glädje tillbaka från Northbay station sedan jag födde min fru som var på väg till vårt barn som var sjuk i avlägset mark. – Det är som att man tar boken Inferno och lägger den i ett Quentin Tarantino-filter. Blir det något sammanhang i texten efter det? – Tiden gör sitt. Efter sju-åtta kapitel skönjer jag ändå en röd tråd, vissa saker kommer tillbaka även om det blir helt surrealistiskt. – Den text som jag skriver, om man nu kan säga att jag skriver den, är full av mänskliga och maskinella fel, så som livet är. Livet är inte en fulländad text, det ramlar, det snubblar, det reser sig upp, skäms, blir arg. Daniel har ett par kapitel kvar att bearbeta. Han tycker att det vore kul om Bonniers tar sig an projektet efter att han presenterat det i Norrköping i höst. Eftersom det var de som släppte den första utgåvan 1897. Det vore att knyta ihop säcken väldigt elegant, menar Daniel och fortsätter filosofera: – Det är så många frågor som tas upp här. Först och främst: är jag författare? Nej. Jag har skrivit en bok men ändå inte. En som måste le i sin grav är Marcel Duchamp, jag tar ju Ready Mades ännu ett steg. Och Andy Warhol som sa ”I would rather be a machine”. Nu är det maskinen som gör jobbet åt mig. Så jag tar avstamp i det citatet också. – Det blir en jäkligt rolig och skruvad roman. I samma anda som James Joyce med Finnegans Wake. Han skrev Ulysses som en vaken bok, medan Finnegans Wake var drömboken och det som skiljer dem åt är att en drömmare aldrig försöker berätta sanningen, utan försöker gömma den, men så skymtar den ändå till här och var. Man vet aldrig vad som händer i en dröm. Och min version av Inferno är en vaken dröm. Den är mitt magnum opus, och det blir bara den.


daniels lilla konstrunda ANTIKVARIAT:

MEST BETYDANDE KONSTNÄR GENOM TIDERNA:

Alltid Rönnells, min favoritplats på jorden, min oas.

Picasso, alla dagar i veckan.

UNG SVENSK KONSTNÄR ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ:

SVERIGES FRÄMSTA GALLERIST:

Sixten Sandra Österberg. Fantastisk. Grym. Går på Mejan (Kungliga Konsthögskolan). Och Elle Azhdari, aka ElleisUnbelievable, Hon är den nya generationens konstnär. Hennes media är ”pastry design” och uttryck är ”opulent pop”. Hon är übercool.

Svår fråga. Det finns så många grymma, talangfulla och kreativa människor här. Men visst jag kan nämna ett gäng jag tycker gör ett fantastiskt jobb. Saskia Neuman, Anna Persson, Ebba Bozorgnia, Anna Bohman, Andréhn-Schiptjenko, CF Hill, Jenny Danielsson, Tessa Praun samt den fantastiskt trevliga Olga Krzeszowiec.

VÄRLDENS FRÄMSTE NU LEVANDE KONSTNÄR:

MÄSTERVERK:

Gerhard Richter. En tysk konstnär som dessutom för mycket betalt för sina tavlor.

Sonen Stig-Allan, ett och ett halvt. Det bästa som hänt mig. Ljuset i mitt liv.

historien om selma lagerlöfs ring

”bröllopsmiddagen” med max m och taylor s...

Daniels ursprung är diffust och något han helst undviker prata om. Men en liten ledtråd är att släkten äger en fastighet utmed Via Dolorosa i Gamla Stan i Jerusalem, där hans kusiner nu huserar. Via Dolorosa är latin och betyder Smärtans väg. Det är det stråk på vilket Jesus Kristus enligt Nya Testamentet bar sitt kors till avrättningsplatsen Golgata. ”Vi har haft det hur länge som helst, det är ett skithäftigt hus”. Som att bo på Kristendomens motsvarighet till Fifth Avenue i New York eller Croisetten i Cannes.

Ett av Daniels konstigaste minnen från tiden innan Beirut Café flyttade in i Hallen är när hans storebror skulle gifta sig och festen skulle hållas i Hallonbergen: ”Elias och jag sitter och röker vattenpipa på Engelbrektsgatan så ringer hans telefon. Det är ett amerikanskt nummer, han slår på högtalaren: ´Ja det är Martin här, vi är i stan, jag är här med en tjej, kan inte nämna hennes namn hon blir så nojig, men vi vill gärna komma och äta sen, är ni på plats du och Daniel? Ja, svarar Elias, när kommer ni? Vid niosnåret ´. Så lägger de på. Jag frågar Elias ´Vad f-n säger, du vi ska ju på bröllop. Han svarar: Jaja, vi får köra en tvåfotsdribbling. Så vi går i kyrkan. Som du vet är arabiska bröllop ett spektakel, massor av folk, vilket var flyt för oss. För när klockan är åtta på kvällen, dans och fullt ös, får jag ett SMS från Elias som sitter vid bordet bredvid: ´Är det nån gång vi ska göra en tvåfotsdribbling är det nu, ingen märker om vi sticker´. Så vi tar bilen och blåser in till Beirut Café, samtidigt har de låtit slussa in Martin, dvs Max Martin och den där tjejen via bakvägen på restaurangen så ingen vet att hon är där. När vi slirar in i våra smokings är det första hon säger ´Oh, you look handsome in your tuxedos´. Och jag bara tänker: du vet inte vad vi gjort – det är inte på grund av dig vi är klädda så här. Så vi sitter ner, äter middag, dricker goda viner och har det trevligt. Men när de föreslår att vi ska gå ner på stan lite svarar Elias nej, det blir inget jäkla festande. Så han och jag sätter oss i bilen efter två timmar och åker tillbaka till Hallonbergen. Ingen märkte att vi varit borta. Så gick det till när vi duckade min brorsas bröllop för att käka middag med Taylor Swift. Den storyn är svår att toppa.”

Kopplat till bostaden finns, förtäljer Daniel, en helt sjuk historia: ”min mormor har så länge jag kan minnas haft en guldring med sex stora diamanter och en smaragd. Hon har berättat om den massa gånger. Att hon fått den av sin mamma, som i sin tur fått den av en Miss Wester, som var föreståndarinna på American Colony (ett mytomspunnet hotell i Östra Jerusalem) . Den berättelsen har vi vuxit upp med, idag är ringen i min mammas ägo. När jag av nyfikenhet frågade henne om hon visste något mer visade det sig att Miss Wester umgåtts och varit kompis med två kvinnor som var långtidsgäster på hotellet. En av dessa damer hette Selma Lagerlöf och den andra var hennes väninna Sophie Elkan, även hon författare och en mycket intressant person. Sophie kom från en förmögen Göteborgsfamilj och det verkar vara så att det var hon som gav Miss Wester ringen, vilken hon sedan gav vidare till min gammelmormor, som då jobbade arbetade som biträde på hotellet. Det är inte alls omöjligt att den här (Daniel visar upp ett fotot där det syns att ringen har svenska stämplar) har suttit på Selma Lagerlöfs finger.”

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

35


“C HA MP A GNE HO U S E OF T HE Y E A R !” RI CHARD JUHLI N

Charles Heidsieck är en hyllad och älskad champagneproducent världen över. Tack vare en stor andel reservvin, hela 40%, får Brut Réserve en generös och smakrik karaktär redan som ung. Utmärkt som både aperitif och att servera genom en hel måltid.

ART NR 77522 ALK 12%

489 KR

www.provinum.se

LEVERERAS I PRESENTFÖRPACKNING

Tips och inspiration om hur du kombinerar vin och mat får du som medlem i www.gastronomiklubben.se


HILMA AF KLINT

GÅTFULL, TIDLÖS OCH FASCINERADE

Hilma af Klints förhållandevis nyupptäckta konstnärskap fortsätter att väcka förundran. Hennes abstrakta verk låter oss skåda bortom det synliga och bjuder in till den mänskliga existensens mer andliga dimensioner. Vårt sinne blir förbryllat, kanske förtrollat, förtjust och möjligen förlöst. AV: CLAES KANOLD

Att Hilma af Klint (1862–1944) var före sin tid var hon själv ytterst medveten om; hon bestämde att just de abstrakta verken inte fick göras tillgängliga för allmänheten förrän tidigast 20 år efter hennes död. Det skulle dröja betydligt längre innan hon blev uppmärksammad av en bredare publik. Nu har filmregissören Lasse Hallström gjort en långfilm om hennes liv. Han blir intervjuad i en annan del av magasinet. Här fokuserar vi på Hilma herself. BANBRYTANDE KONSTNÄR I EN BANBRYTANDE TID Redan innan sina studier vid Tekniska Skolan i Stockholm (nuvarande Konstfack) och Konstakademien hade Hilma af Klint deltagit i seanser där medium påstods upprätta förbindelser med de döda. Intresset för osynliga fenomen var då – mot slutet av 1870-talet – stort. Vetenskapliga upptäcker som röntgenstrålning och elektromagnetiska vågor som ledde till utvecklingen av radio och telefoni var banbrytande för mänskligheten och svåra att greppa för gemene man (vissa av oss fattar än idag inte riktigt hur det funkar). När Hilma år 1896 tillsammans med fyra andra kvinnor bildade gruppen ”De Fem” – som sade sig komma i kontakt med ”höga mästare” från en annan dimension – inleddes ett skifte i hennes konst. Hon började utveckla automatisk skrift och så småningom tecknande, vilket innebar att

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

37


hon inte medvetet styrde handens rörelse. Därmed började hennes resa inåt, in i en värld som för de flesta är dold. De första abstrakta målningar ur Hilma af Klints hand såg dagens ljus 1906, vilket är flera år innan Kandinsky och Mondrian, som annars anses vara banbrytande föregångare inom den abstrakta konsten. Som en lite kuriosa kan nämnas att dessa bägge herrar delar dödsår med Hilma af Klint: 1944. DRYGT EN MILJON MUSEIBESÖKARE KAN INTE HA FEL Så många har nämligen sett de två stora Hilma af Klint-utställningar vilka bägge kurerats av Iris Müller–Westermann, idag chef för Moderna Museet i Malmö och från 1998 till 2016 intendent för internationell konst och ansvarig för den internationella delen av Moderna Museets samling. Iris hade kommit i beröring med några enstaka Hilma af Klint-målningar och fick då idén att testa den svenska konstnären i förhållande till de tidiga ryska avantgardisterna i några samlingspresentationer.

Hilma vågade gå en väldigt egen väg där hon följde kompromisslöst det som kändes rätt för henne.

– Jag blev mer och mer fascinerad av ett konstnärskap jag visste alltför lite om och ville veta mer. Iris Müller-Westermanns nyfikenhet gestaltade sig efter fem års förberedelser i den omfattande utställningen ”Hilma af Klint – Abstrakt Pionjär” som invigdes på Moderna Museet här i Stockholm den 16e februari 2013. Utställningen turnerade under de följande åren runt till bland annat Louisiana utanför Köpenhamn, Picasso-museet i Malaga och Hamburger Bahnhof-museum för samtidskonst i Berlin. Den retrospektiva utställningen bestod av nästan 240 verk (sammanlagt lämnade af Klint efter sig över 1 000 målningar, akvareller och skisser). När Guggenheim i New York visade Hilma af Klint 2018 under namnet ”Painting for the Future” blev det även där – liksom i Stockholm - den mest besökta utställningen i institutionens historia! – Det jag tycker var spännande var att Hilma af Klint var både klassiskt utbildad målare, som tillhörde en av de första generationer kvinnor som gick på konstakademien i Stockholm, och att hon lämnade ett föreställande måleri så tidigt och vågade gå en väldigt egen väg där hon följde kompromisslöst det som kändes rätt för henne. Hon gjorde bilder som bjuder in till en resa in i en annan dimension, en resa inåt, som på samma gång blir en resa ut. Ser man helheten av hennes konstnärskap så är hon ju också en forskare, en otroligt systematisk person som har vågat gå bortom det synliga, det som vi tror håller alla sanningar. Hade du föreställt dig att ”Abstrakt Pionjär” skulle bli så uppskattad? – Nej, såklart inte. När jag lanserade idén blev jag först ganska skeptiskt bemött. Man hade placerat Hilma af Klint i ett New Age-perspektiv som var negativt färgat. Jag ville få ut henne ur den fåran och erbjuda en upplevelse av verken utan förutfattade meningar, hur det egentligen känns att stå framför dem: vad gör de med oss och hur hänger de ihop. Kände du av något av denna omskrivna andlighet under ditt arbete med utställningen? – Det är så lätt att det blir klyschigt, men det jag märkte i Stockholm var en väldigt speciell atmosfär. Det kan undertecknad, som var en av de andäktiga besökarna 2013, intyga. Man blev enormt tagen. – Det är PRECIS det. Utan att du måste veta någonting kunde du bara gå in och känna att det var en hög frekvens i utställningsrummen. Besökarna reagerade på olika sätt på målningarna. För vissa reagerade kroppen starkt eller oväntat. Allt är energi, även vi människor befinner oss på olika frekvenser, därför känner vi oss kanske dragna till speciella former av kulturuttryck. – Mer än en miljon människor i sex länder har sett Abstrakt Pionjär. Man blir överväldigad av intresset! Ingen annan utställning jag gjort har haft samma genomslag.

Konstnären och pionjären Hilma af Klint.

38

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


HILMA AF KLINT

Under pandemi-åren 2020–2021 arrangerade Iris MüllerWestermann en lika omfångsrik Hilma af Klint-utställning i Moderna Museets lokaler i Malmö, där hon alltså numera är chef. ”Konstnär, forskare och medium” trängde ännu längre in i själva konstnärskapet och rönte även den stor internationell uppmärksamhet, Royal Academy i London skrev att det var bland de tio utställningar man inte fick missa i Europa de åren. Hur tror du att Hilma reagerar när hon nu blir uppmärksammad så här långt efter sin bortgång? – Hon visste ju att hon var för tidigt ute för att bli förstådd, så jag har på känn hon är glad. Men det är viktigt att det finns mer än en plats där man tolkar hennes konstnärskap. Detta är ingen religion, hon har inte pekat finger och sagt ”hör ni, nu ger jag er sanningen”. Utan hon har öppnat upp fält där vi kan uppleva en styrka i det vi är som människor, att man känner sig mycket mer och större och inte så liten man ofta tror man är. Där ligger den stora kraften. EN STÄNDIGT NÄRVARANDE KÄLLA Filmskaparen Lasse Hallström hävdar att han under en seans via ett medium kommit i kontakt med Hilma af Klints ande. Konstnären, filosofen och mystikern Klas Parknäs förnam hennes närvaro på ett annat sätt. Via en badrock på en klippa efter ett morgondopp i den skånska semesteridyllen Arild. – Jag hade för några år sedan dille på att besöka badhotell i Danmark och södra Sverige för att meditera och finna ro, berättar den Göteborgsbaserade tänkaren på plats i sin ateljé ”Stillagatan” i stadsdelen Majorna, kapellet i Arild är fantastiskt. Varje morgon under den fem dagar långa Arild-vistelsen tog sig Klas ett uppfriskande morgondopp. Han lade sin badrock på närmast lämpliga klippa, där varje morgon en dam uppskattningsvis några decennier äldre än han gjort likadant. När den femte dagens dopp var avklarat tog Klas tillfället i akt och tackade kvinnan för sällskapet. En konversation inleddes, damen undrade vad hennes badkompis var för en filur så han visade några av sina målningar. Kvinnan hajade till och svarade: ”Oj, det här har jag bara sett en gång tidigare. Jag är brorsdotter till Hilma af Klint, ni måste måla ur samma andliga källa”. Vid den tiden hade Klas Parknäs aldrig hört talas om Hilma, han hade inte sett hennes målningar, men har sedan dess ofta blivit uppmärksammad om likheten, speciellt efter att hon tack vare sina utställningar (som Klas inte besökt) kommit i ropet. Klas Parknäs säger att han själv är mer intresserad av källan till konsten än konsten i sig. Han liknar sin ateljé vid en klostercell och en förlossningssal, där inspirationen flödar och föds till liv. Den radiolyssnande delen av Magasinets läsekrets kan möjligen ha hört honom utveckla sina tankar om livets mirakel i P1, där han läser morgonandakt några gånger per år och fjärde advent 2021 höll han faktiskt en gudstjänst i samma kanal. – Jag är väl den ende icke-religiöse som får göra det, tror han.

Konstnären Klas Parknäs.

Frågan inställer sig förstås ifall Klas någon gång känt av vår kära huvudperson där han stått vid sitt staffli? – Det är nog mer att hon känt av mig. Och så berättar Klas om duvan som brukade spatsera in genom dörren till hans ateljé. Duvan döptes för övrigt påpassligt till ”Hilma” av en av Klas Facebook-vänner. – En gång när jag satt i min fåtölj och höll på med en tavla flög hon upp och lade sig i mitt knä och började picka på mina händer i säkert en kvart. Situationen finns dokumenterad av en förbipasserade som fotograferade oss med sin mobil. När hon efter ett tag flaxar iväg sätter hon sina fötter i min blöta palett och flyger bort med färgerna. Några dagar därefter när Klas står och målar uppstår dramatik. Han ska tända ett ljus, lågans svavel sprätter till och får hans skägg att fatta eld. Samtidigt kommer en regelbunden ateljégäst in och ropar att ”Hilma ligger död på gatan”. Senare på eftermiddagen noterar Klas att i tavlan han håller på med syns två älvliknande varelser som tycks hjälpa en duva över till andra sidan. – Då funderade jag på om jag skulle bli hämtad till hospitalet, ler Parknäs mjukt. Till saken hör att i Hilma af Klints mastodontverk ”Målningar till templet” ingår en uppmärksammad bildsvit med ett tiotal duvor, vilket inte Klas Parknäs blev varse om förrän han såg Tv-dokumentären om hennes liv häromåret! – Om andarna vill säga något till oss människor så är det att vi ska lyssna till vår inspiration. Jag har aldrig varit intresserad av denna världen utan av det som inte är av denna värld. Det är det som syns i mitt måleri och det var det som Hilma målade. Allt Hilma af Klints efterlämnade material ägs och förvaltas av stiftelsen www.hilmaafklint.se, där finns också mer att läsa om hennes liv och gärning. Några av hennes tavlor ingår i Moderna Museets permanenta utställningar. På Youtube finns det mängder av inslag om Hilma af Klint, bland annat på Moderna Museet Malmös egen kanal där man till exempel hittar filmade meditationsstunder.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

39


BIOGRAFI HILMA KLINT Hilma af Klint föds den 26 oktober 1862 på Karlbergs slott i Stockholm. Hon är dotter till kommendör Fredrik Victor af Klint och Mathilda Sontag och är det fjärde barnet av fem syskon.

1872

1906

Familjen flyttar till Norrtullsgatan i Stockholm. Om somrarna bor de på släktgården Hanmora på Adelsö i Mälaren. Hilma af Klint börjar i Normalskola för flickor.

1879–1882 Deltar i spiritistiska seanser.

1880 Studerar vid Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) och tar lektioner i porträttmåleri. Systern Hermina avlider och förlusten förstärker Hilma af Klints religiösa och spiritistiska intresse.

1882–1887 Studerar vid Konstakademin. Examineras med goda omdömen.

1880-talets slut Tillsammans med två andra konstnärer tilldelas hon av Konstakademien en ateljé på Hamngatan 5. Målar porträtt och landskap i naturalistisk stil.

1896 Bildar gruppen De fem, som har regelbundna andliga sammankomster. Kvinnorna upplever sig få kontakt med så kallade höga mästare. De Fem börjar skriva ner sina upplevelser i anteckningsböcker. De skriver och tecknar även automatiskt, det vill säga utan att medvetet styra handens rörelser över papperet.

1898 Fadern avlider. Hilma af Klint flyttar tillsammans med sin mor till Brahegatan 52 i Stockholm.

1904 Får under en seans veta att hon ska utföra målningar på det astrala planet. Verken ska gestalta det oförgängliga hos människan.

40

Påbörjar arbetet med Målningarna till templet, som kommer att bestå av flera olika serier och grupper av målningar med olika teman. Målningarna skapas enligt Hilma af Klint mediumistiskt, det vill säga helt styrt av en hög mästare. Mästarnas uttalanden skrivs ned i anteckningsböcker tillsammans med förberedande skisser till målningarna. Arbetet hålls hemligt och visas endast för några få invigda.

1908–1912 För att bättre kunna ta hand om sin blinda mor lämnar Hilma af Klint under försommaren ateljén på Hamngatan för ett arbetsrum i fastigheten på Brahegatan.

1912–1915 Återupptar arbetet med Målningarna till templet. Flera nya serier och grupper målas under andligt inflytande.

1913 Deltar i juni vid teosofiska samfundets kongress i Stockholm.

1914 Ställer ut naturalistiska målningar på Baltiska utställningen i Malmö.

1915 Målningarna till templet avslutas med de tre stora altarbilderna.

1916 Fortsätter att skapa metafysiska bilder, som nu kommer till på en mer självständig basis. Målar serien Parsifal. En ateljé för Hilma af Klints målningar börjar byggas vid Furuheim. villan på Munsö i Mälaren som Hilma arrenderat tillsammans med vänner och tillbringat flera somrar i.

1917 Målar den geometriskt abstrakta

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

serien Atomen, där hennes starka naturvetenskapliga intresse är påtagligt. Dikterar sina tankar om själslivet. Texten renskrivs sedan på maskin och uppgår till 1240 sidor.

1918 Flyttar tillsammans med sin mor till Furuheim.

1920 Modern avlider. En intensiv skapande period inleds. Hilma flyttar till Helsingborg tillsammans med moderns sjuksköterska Thomasine Andersson. Blir medlem i det Antroposofiska sällskapet. Reser till Dornach i Schweiz, där hon träffar antroposofins grundare Rudolf Steiner (1861–1925). Efter sitt första besök i Dornach upphör hon att måla under ett drygt år och lämnar därmed den geometriska abstraktionen bakom sig. Efter uppehållet blir akvarell hennes huvudsakliga teknik och hon strävar efter att motivet ska uppstå ur färgen.

1921–1930 Vistas under långa perioder i Dornach. Studerar antroposofi och närvarar vid flera föreläsningar av Steiner. Mellan 1925 och 1930 finns varken någon daterad målning eller några anteckningar.

1928–1931 Har sin adress på Skolgatan 17 i Uppsala.

1935 Flyttar till Grönegatan 28 i Lund.

1944 Flyttar till sin kusin Hedvig af Klint i Djursholm. Avlider efter en olyckshändelse den 21 oktober, nästan 82 år gammal. Den konstnärliga kvarlåtenskapen om mer än 1200 verk och nästan 150 anteckningsböcker testamenteras till brorsonen, Erik af Klint.


Lagom Design | www.lagomarbast.se

LU NDSBERGS SKOL A, EN IN V E STER ING FÖR FR A MT IDEN På Lundsbergs skola får du en utbildning i perfekt balans

Tillsammans med ett akademiskt fokus, lärarledd läxhjälp,

med studier från årskurs 9 fram till gymnasieexamen.

trygghet, en ömsesidig respekt och tolerans. Allt detta

Här får elever från hela världen en utbildning och

tillsammans med en rik och varierad fritid får du de bästa

boende i fullkomlig harmoni. Lundsbergs skola fokuserar

förutsättningarna för ditt kommande liv. På Lundsberg

bortom bra betyg och meritvärde för att erbjuda eleverna

lägger du inte bara grunden för dina framtida val. Du

kvalificerade intellektuella utmaningar. Detta görs med

bygger även livslånga relationer.

välutbildade lärare som är dokumenterat skickliga i sin yrkesutövning.

Välkommen till framtiden, Lundsbergs skola

www.lundsbergsskola.se Lundsbergs.skola.grundad.1896 lundsbergsinternatskola


LASSE HALLSTRÖM

Äntligen fick jag göra mitt hjärteprojekt med familjen. 42

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


JAG MÖTTE LASSE Inspelningarna av Lasse Hallströms nya storfilm ”Hilma”, om den banbrytande konstnären Hilma af Klint, har precis avslutats. Magasinets chefredaktör spenderar en dag med en av Sveriges mest hyllade filmregissörer i Östermalmshallen, en plats som familjen Hallström-Olin ser som sitt andra hem. TEXT: LINA BIELSTEN FOTO: SEAN MCLATCHIE LEWTHWAITE MAKEUP; STEPHANIE AXELL

NÄR MAGASINET MÖTER UPP saluhallens stammis Lasse Hallström har värmen tagit ett grepp om Stockholm. Vi har lämnat den mörka tiden bakom oss. Restriktionerna är lyfta och en av Sveriges mest hyllade filmregissörer Lasse Hallström har precis gjort sin allra sista klippning av nya storfilmen ”Hilma”. Samma dag som vi ses har filmteamet firat att säcken kring detta fleråriga projekt äntligen har knutits ihop och att allt är klart. Men publiken får vänta ett tag till, filmen har planerad premiär under slutet av 2022.

Den ödmjuke världsregissören Hallström skulle egentligen pryda omslaget på Östermalms Saluhall Magasin redan förra året men på grund av pandemin fick vi skjuta fram mötet. Men det sägs ju att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Så här är vi nu.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

43


LASSE HALLSTRÖM

OCH JAG SÅG ATT STORHET FANNS Vi slår oss ner i den mysiga ljusgården på boutiquehotellet Villa Dagmar som ligger vägg i vägg med Östermalmshallen. Men knappt har vi börjat prata förrän det uppstår en hätsk diskussion. Bradley skäller ut Quincy. Alltså inte skådespelaren Bradley Cooper och musikproducenten Quincy Jones, utan det är dottern Tora Hallströms hund Bradley Cooper Jr som Lasse har med sig, tillsammans med Cézanne som är Lasse och Lenas hund. Dessa två pälsklingar försöker samsas om samma plats under bordet som redaktionsvovven Quincy och vi får ägna en god stund åt att lugna ner Bradley vars skall nu ekar i hela ljusgården. När vi återvänder till bordet kommer vårt te så samtalet blir avbrutet igen. Diktafonen har precis hunnit sättas på, Lasse tittar ner på räknaren. – Nu har jag suttit här i 47 sekunder och inte sagt ett ljud ännu, säger han. Vi brister båda ut i skratt. Även om vi hittills denna dag inte uträttat så mycket har Lasse Hallström varit desto mer produktiv senaste åren och han har minst sagt en gedigen meritlista. Låt oss återgå till just detta. ATT GE ABBA ETT ANSIKTE

Lasse Hallström växer upp med sina två bröder i en ganska bohemisk familj som han uttrycker det. Pappa Nils är tandläkare, mamma Karin Lyberg är författare. Båda föräldrar har en förkärlek för konst och redan som ung umgås Lasse med föräldrarnas alla konstnärsvänner i hemmet. Lasses pappa är 44

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

också filmintresserad och gör filmen ”Sommarstad” 1939. Han är Lasses inspirationskälla. – Pappa gjorde 8-millimetersfilmer, inga proffsfilmer. Han lärde mig hantverket. Mina första filmer gjorde jag redan när jag var 9–10 år gammal och då lånade jag pappas kamera. – Först gjorde jag en dokumentärfilm om Gotland och hade råmaterial av 4 minuter som jag klippte ner till tre minuter. Sedan en film som jag döpte till Spöktjuven och den klippte jag också ner till 3 minuter. Det var en jättefånig historia, men allt det där var ju övning för att lära mig eftersom jag visste att jag ville hålla på med film. På inrådan av en lärare i andra klass söker Lasse in till Adolf Fredriks musikskola och kommer in. Han stortrivs bland alla trevliga kamrater och kreativa själar som likt honom själv är intresserade av film, musik och teater. En av dessa själar är skådespelaren Brasse Brännström som går en klass över honom. Lasse lurar med Brasse in i filmvärlden och att börja med skådespeleri. Kort därefter får Lasse jobb som frilansfilmare på SVT där han skapar korta musikklipp i programmet ”Popside” 1967. Han arbetar jämte producenten Johan Segerstedt i flera år och under den här perioden klipper Lasse alla filmer av popgrupperna som är med i programmet. Det är en givande period, lite av en filmskola där Lasse får leka runt med kameran och lära sig tekniken. Han tar samtidigt filmproducentskurser och inom liveproduktion, men i övrigt är han självlärd. Han har gått den praktiska popvideo-skolan som han skämtsamt beskriver det. Det är den bästa skolan, om du frågar Lasse. – Jag började göra mina egna 8-millimetersfilmer och sketcher på TV med Brasse Brännström och Magnus Härenstam som jag lärde känna under studenttiden. Sedan gjorde jag även långfilm för bio. De var små komedier baserade på självupplevda händelser, allt från barndomen, giftermål, skilsmässor till nattlivet i Stockholm. Igenkänningskomedier brukar jag kalla dem, säger Lasse. Lasse Hallströms sketcher med Magnus och Brasse är med som humorinslag i programmet ”Popside” och tre år senare får trion göra sin första gemensamma produktion med TVprogrammet ”Oj – är det redan fredag”. Eller som den engelska titeln säger ”Oh – is it Friday already? – a comedy show that kicks ass”. Programmet består av roliga sketcher baserat på tidningsrubriker och sänds naturligtvis på fredagar.


”Lasses videos med ABBA var epokgörande på sin tid och avgörande för vår karriär.” BJÖRN ULVAEUS, LEGENDARISK MUSIKER, TEXTFÖRFATTARE OCH LÅTSKRIVARE.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

45


LASSE HALLSTRÖM

Lasse, Magnus och Brasse jobbar tillsammans nästan dagligen i tio års tid, det blir en vänskap som ska visa sig hålla livet ut även om deras yrkesmässiga karriärer tar olika vägar. Lasse börjar med långfilm medan Magnus och Brasse gör krogshow innan de får sin stora framgång med omåttligt populära barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Men när medierna felaktigt återberättar historien om hur Magnus och Brasse fann varandra helt på egen hand retar det upp Lasse. – Det var ju jag som sammanförde Magnus och Brasse, genom sketcherna i mina program. Vi tre hängde ihop jämt, vi kallades för ”Oj-gänget” i början. – Magnus var så underbart akademisk i sitt sätt att tala. ”Kan jag be om ett kostnadsförslag?” kunde han säga till servitören istället för att bara be om notan. Han formulerade sig så underbart sirligt. Det var det roliga med honom. Och Brasse var snillerik och kreativ. Han var en väldigt nära kamrat, en dödspolare i flera år. – Men jag känner att båda är med mig fortfarande på något sätt, jag bär med mig dem i allt jag gör. Jag känner också hur de stöttar mig från andra sidan. På 70-talet får Benny Andersson och Björn Ulvaeus upp ögonen för Lasse Hallströms filmer. Den numera ikoniska duon Andersson-Ulvaeus ligger i startgroparna för vad som ska bli deras gigantiska genombrott och göra artistgruppen Abba kända över hela världen. 1974 ville Abba börja göra promo-klipp av sina låtar: vad som idag är känt som videor. Dessa skickades sedan ut till platser som var obekväma att besöka för en svensk grupp, som exempelvis Australien där deras singlar inte hade fungerat så bra. Lasse Hallström anställdes som regissör för dessa klipp. – Björn och Benny hade sett filmsnuttarna jag skapat i

46

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

”Popside” och tyckte de var bra så jag fick uppdraget att göra deras musikvideos. Lasse Hallström sätter både sitt eget namn på kartan och ger Abba ett ansikte när han producerar filmklippen 1975 för ”I Do, I Do, I Do, I Do, I Do” och ”Mamma Mia” som när de visas i Australien sätter igång en rikstäckande ABBA-feber. Idag har såväl bandet som deras musikvideos nått kultstatus. Men det är inga stora belopp Lasse Hallström rör sig med. Abbas första fyra musikvideos skapas för den blygsamma kostnaden av 50 000 kr att jämföra med den nutida musikindustrins extravaganser på flera miljoner dollar. Inspelningarna sker under primitiva förhållanden och i vissa fall slutförs två videos under samma dag. Lasse Hallström får använda sin fantasi snarare än en miljonbudget. Det blir många närbilder på Björn eller Benny spelandes på sina instrument och de klassiska profilerna där Frida och Agnetha tittar åt varsitt väderstreck som till exempel i ”Mamma Mia”. Allteftersom budgeten ökar börjar filmerna berätta en historia som när Agnetha Fältskog tapetserar och flyttar in i Lasse Hallströms lägenhet i ”One of us”. – Många av Abbas musikvideos filmade vi i min lägenhet, jag höll i kameran och en kille skötte playback. Det var teamet, skrattar Lasse. – Före lunch spelade vi in videon till framsidan av albumet och på eftermiddagen var det baksidan. Vi hade jättekul under många år och jag klippte allt själv. Dessa videos spelas ju än idag vilket är oerhört roligt. Nästan alla Abbas promo-klipp fram till gruppens avsked 1982 produceras av Lasse Hallström med något enstaka un-


”Som kvinna har jag alltid känt mig begränsad i tidigare relationer, till exempel om det finns någonting man vill göra men som man håller tillbaka för att inte mannen ska känna sig mindre eller att man ändrar på sig, men med Lasse har det aldrig varit så. Hans personlighet låter en vara precis som man är och sedan kan man gå hur långt som helst i det.” LENA OLIN


LASSE HALLSTRÖM

”Jag har Lasse Hallström och ”Gilbert ­Grape” att tacka för allt. Rollen Arnie var en av de bästa karaktärerna jag någonsin fått spela. Jag minns att Lasse lät mig göra i stort sett vad jag ville. Uppdraget var att skapa så mycket kaos som möjligt. Medan alla omkring mig pratade om allvarliga ting letade jag gräshoppor, slafsade spagetti eller himlade med ögonen. Inspelningen blev min lekplats och det var helt otroligt.” LEONARDO DI CAPRIO, SKÅDESPELARE

dantag och även filmen ”ABBA – The Movie 1977” som blir Lasses Hallströms andra biopremiär. 1985 når han stor internationell framgång med sin egen film ”Mitt liv som hund”. Sedan dess är Lasse en framstående Hollywood-regissör med flera stora titlar som ”Chocolat” ”Alla talar om Grace”, ”Sjöfartsnytt” och Oscarsnominerade ”Gilbert Grape och ”Ciderhusreglerna” i kategorin Bästa regi. Den internationella succén med ”Mitt liv som hund” öppnar dörrar för Lasse Hallström som fem år senare flyttade till USA där han börjar göra amerikanska filmer. 48

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

– Det var svenskar, danskar, norrmän och kanske några tyskar som såg mina första filmer men nu har jag en publik som finns över hela världen”, konstaterar Lasse glatt. Med en lång och framgångsrik karriär kan det vara svårt att välja ut en film, men finns det någon som sticker ut? – En av mina favoriter är faktiskt ”Mitt liv som hund”. Innan dess hade jag bara verkat i Sverige, men den här filmen fick stor framgång även i USA så jag åkte över för att göra intervjuer inför lanseringen. Där träffade jag folk som ville att jag skulle göra amerikansk film. Att få jobba i Amerika


Nils Petters Veranda att det tog ett tag innan första dejten blev av. Efter att ha sett Lena i en tv-intervju tänker Lasse att ”den kvinnan vill jag ha”, det var inget svårt beslut menar han. Men att själv lyfta luren och ringa visar sig däremot vara en större utmaning. Det blir inget samtal där och då, istället skickar Lasse små hälsningar genom Lenas dåvarande manager Bertil Olsson. Bertil förmedlar hälsningarna till Lena under hennes olika filminspelningar, Lena tackar glatt och ber Bertil att hälsa tillbaka till Lasse. Denna procedur pågår ett bra tag, närmare bestämt ett år med förberedelser av ivriga hälsningar blir det innan herr Hallström tar modet till sig att bjuda ut fröken Olin. – Jag hade ju klickat redan ett år innan, skrattar Lasse. Men hur ska den numera berömde filmregissören få sin drömkvinna på fall. Någon filmroll har Lasse nämligen inte på gång, så den ursäkten kan han inte använda. Nej, han vill helt enkelt bara träffa Lena. Som separerad och nybliven mamma har Lena Olin däremot siktet inställt på att resa runt, jobba och leva ensam snarare än att finna en ny romans. Lena förklarar att hon som skilsmässobarn dessutom inte burit på drömmen som många andra unga kvinnor om att gifta sig, hon har inte någon större tro på ett lyckligt äktenskap vid den här tidpunkten heller. ”Det var lite av en uppförsbacke”, som Lasse skämtsamt beskriver det första året av uppvaktning. Men efter flera och långa samtal på telefon blir bandet mellan dem allt starkare. – Det var något oemotståndligt i Lasse och det sättet vi fungerade tillsammans. Och hur roligt allt blev. Han kändes som hemma för mig, Lasse blev mer och mer navet kring vilken min tillvaro kretsade”, förklarar Lena i programmet Nils Petters Veranda.

var något jag drömt om sedan jag var barn, så det kunde jag inte säga nej till. – När jag väl började arbeta i USA trivdes jag bättre och bättre där, sedan träffade jag Lena och vi flyttade hit. Det internationella genombrottet ger inte bara Lasse Hallström ett nytt liv som regissör, det är även då han möter sin nuvarande fru och stora kärlek Lena Olin. Paret gifter sig 1994 och i Hollywood-mått räknas det nog till ett av de längsta äktenskapen. Att filmregissören Lasse Hallström och skådespelerskan Lena Olin möts genom jobbet är kanske inte så förvånande men Lasse berättar i tv-programmet

Lasse flikar in och berättar om ett speciellt minne när han lyssnar av sin telefonsvarare. Han får ett inspelat meddelande från Lena som befinner sig utomlands och hon säger att hon saknar honom. – Det bandet har jag sparat. Det var så fint. Och DÅ visste jag att jag hade en chans, skrattar Lasse. Efter ett lika ivrigt springande på olika restauranger lär paret känna varandra och resten är som man säger historia. Än idag älskar Lasse och Lena att gå på restaurang tillsammans, att umgås överhuvudtaget - oavsett om det är i ett filmprojekt, på landstället, med barnen eller på resande fot. Familjen Hallström-Olin bor sedan 30 år tillbaka i USA och spenderar varje sommar i Sverige. SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

49


LASSE HOLLYWOODREGISSÖR

Lasse Hallström som filmat både i Sverige och i USA upplever en stor skillnad i arbetet. I Sverige skrev Lasse sina filmmanus själv, på den tiden var det inte lika uppdelat mellan manusförfattare och regissör utan Lasse gjorde allt. I USA började Lasse regissera filmer baserade på andra personers manuskript, även om han givetvis gick in och petade för att göra filmen till sin egen. Men den största skillnaden mellan länderna, som Lasse ser det, är att filmprojekten tar längre tid i USA eftersom det är så mycket ”affärssnack”. – Om jag sitter i ett filmmöte i USA och någon säger att ”vi börjar imorgon” kan det i verkligheten betyda om tre år… I Sverige tar man i hand och sätter igång direkt, mer eller mindre. Det är raka rör. – I USA finns det en invecklad business-sida. Jag brukar säga att jag fick lära mig att det inte bara var ja och nej till ett projekt. Ett ja var ett kanske och ett kanske var ett nej, och ett nej var en förolämpning. Eller något sånt, haha. Mellan tummen och pekfingret, hur lång tid tar det att producera en film? – Det tar ett drygt år skulle jag säga. Det är tre-fyra månader av förberedelser, därefter filmar man i tre månader och klipper allt i sex månader. Världsberömde skådespelaren Leonardo di Caprio säger att han är skyldig dig allt efter ert samarbete i ”Gilbert Grape”. Att det ledde in honom på spåret med fantastiska rollfigurer och att du gav honom stor frihet. – Har han sagt det? Vad kul att höra. I filmen ”Gilbert Grape” ska Leonardo föreställa en kille med autism och han gjorde det så övertygande att folk kom fram till mig och frågade var jag hade hittat den autistiska killen. – Innan filminspelningen besökte vi tillsammans ett hem för personer med funktionsnedsättningar och där plockade Leonardo upp vissa egenheter, rörelsemönster och studera dem noga. När vi sedan filmade såg man i hans ögon att han försvann och kröp in i en annan människas kropp och värld. Han var helt fantastisk.

50

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Du har haft förmånen att få jobba med flera stora namn, är det några som sticker ut lite extra? – Att få jobba med Robert Redford var fantastiskt och Morgan Freeman i samma film (”En dag i livet”, reds anm.). Det var coolt att arbeta med Julia Roberts i ”Alla talar om Grace” och att regissera Sir Michael Caine i ”Ciderhusreglerna”, han är enastående. – Judi Dench har jag jobbat med två gånger. Det skulle jag vilja göra igen. Vad är det som avgör när du bestämmer dig för att ta dig an ett manus och regissera en film? – Att det finns en historia. Jag hakar på en scen som känns varm eller rolig. Som det lilla barnet som vädjar om att bli adopterad i ”Ciderhusreglerna” till exempel. Sådana små enskildheter, som är annorlunda. Hur ser du som filmskapare på utvecklingen med streamingtjänster och att filmer upplevs allt oftare på mindre skärmar än på stora duken? – Om jag någonsin sagt att det går lika bra att titta på film på stor-TV tar jag tillbaka det. Film upplevs ju bäst när man sitter många människor tillsammans, helst i en stor salong. DRÖMFILMEN HILMA

Nu är Lasse Hallström aktuell som manusförfattare och regissör med filmen om den banbrytande konstnären Hilma af Klint, en fantastisk historia som ligger Lasse varmt om hjärtat. – I tre år har jag forskat i Hilmas liv och har aldrig tröttnat på att leta efter nya pusselbitar i mysteriet Hilma af Klint. Hilmas livshistoria är historien om en konstnärs obevekliga sökande efter sanningen om universum och oss själva, i en tid då männen satte alla regler. I den världen, trots alla oöverkomliga hinder, lyckades Hilma skapa konst som påverkar och förändrar människors liv idag. Min ambition är att publiken ska få uppleva Hilmas olika kamper med alla sina sinnen, säger Lasse.


Hilma af Klint var en svensk pionjär inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd och hyllad som en feministisk ikon. Lasse Hallströms fru, den världskända skådespelerskan Lena Olin medverkade i många av Ingmar Bergmans uppsättningar på Dramaten under 80-talet och slog igenom internationellt i Philip Kaufmans ”Varats olidliga lätthet. Sedan dess har vi kunnat se henne i filmer som ”Chocolat”, ”Casanova”, ”Havanna” medan deras gemensamma dotter Tora Hallström har medverkat i filmerna ”Safe Haven” och ”Hachiko”. Både mor och dotter spelar huvudrollen som Hilma i olika stadier av hennes liv. Filmen produceras av Nordic Entertainment Group som är ett av världens snabbast växande streamingbolag och lanseras på Viaplay i slutet av året. – Jag har ju hållit på med Hilma-manuskriptet sedan 1998. Nej, men vad säger jag, utbrister Lasse med ett skratt. Så länge har jag inte jobbat med filmen. – Jag menar ju sedan januari 2018. I nästan fyra år har jag till och från jobbat med projektet, jag har pysslat med annat också. När upptäckte du Hilma af Klint och vad i hennes historia fångade dig? – Lena berättade att hon hade sett filmen ”Personal Shopper” och där omnämns en svensk konstnärinna, Hilma af Klint, som jag aldrig hade hört talas om. Det var något mystiskt med henne eftersom hennes målningar var inspirerade av meddelanden från den andliga världen, hennes konst styrdes av andar. Det gjorde mig intresserad eftersom jag just då höll på att göra research för en film om UFO:s och när jag sedan själv hade sett ”Personal Shopper” ledde det mig in på ännu mer research. Filmen innehöll otroligt intressanta äventyr där jag fick lära mig om UFO:s koppling till en andlig värld som jag inte riktigt hade trott på tidigare, men som jag lärde mig att den existerar. Allt detta banade väg för projektet om Hilma af Klint. Från att inte ha trott på en andlig värld ser sig Lasse Hallström nu som en teosof. Han har blivit omvänd. – Teosoferna var ju tidigt ute med kloka redogörelser för

”I tre år har jag forskat i Hilmas liv och har aldrig tröttnat på att leta efter nya pusselbitar i mysteriet Hilma af Klint.”


”Vi har så roligt tillsammans när vi umgås att vi ibland glömmer att vi måste jobba också” LENA OLIN, SKÅDESPELERSKA OCH DEN STORA KÄRLEKEN

52

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


LASSE HALLSTRÖM

hur världen fungerar, hur andevärlden ser ut, reinkarnation och allt det där. Det är nu en del av min egen övertygelse efter all denna research som jag gjorde. Hilma lyckades finna svar på flera frågor om universum och människor medvetande redan för hundra år sedan, bland annat lyckades hon måla dnaspiralen innan den upptäcktes och hon skapade den bild som visade andra världskriget-konflikten tio år innan den skedde. Hon kunde se in i framtiden. – Det blev en naturlig fortsättning av mitt intresse för andarnas värld att jag producerade en film om Hilma af Klint och det var dessutom ett perfekt tillfälle för det familjeprojekt som jag drömt om länge att få göra med Lena och Tora tillsammans. Vid den här tidpunkten har Lasse Hallström precis fått ledigt i ett par månader och spenderar dagarna med sin fru Lena i ett hotell i East Hampton utanför New York. Han tar tillfället i akt att läsa allt han kan komma över om Hilma af Klint, han beställer efter alla böcker som finns och gör planer för att skriva en långfilm baserad på hennes historia. – Jag kontaktade Stiftelsen Hilma af Klints Verk och fick kontakt med Johan af Klint som var före detta styrelseordförande. Johan bjöd generöst in mig på en guidad tur och berättade om Hilma medan han visade mig runt på alla platser hon varit på under sitt liv och där hennes verk har ställts ut. – Så jag började skriva av och till på en historia om henne tänkt för en svensk film och där Hilma som ung skulle spelas av Tora och Lena skulle spela ”Hilma den äldre”. Att jobba i Sverige igen tycker Lasse är underbart. Däremot är intresset från svenska filmindustrin svalt när de presenterar projektet. Men till slut finner han en partner i NENT Group som både finansierar och producerar filmen ”Hilma”. Den släpps på deras plattform Viaplay och filmen blir nu istället på engelska. – Jag är djupt tacksam för att NENT och Viaplay satsade så hundraprocentigt på det här projektet och att de lät mig göra filmen efter mitt eget huvud. Det är ju ett hjärteprojekt för mig, både att få berätta Hilmas fantastiska livshistoria och möjligheten att få arbeta med Lena och Tora. Dessutom är

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

53


54

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


LASSE HALLSTRÖM

jag väldigt glad för den fina grupp av talangfulla skådespelare som vi fick hit och hela teamet från Litauen är det proffsigaste filmteam jag jobbat med. Fotograf Ragna Jorming är ett visuellt snille som det är en dröm att jobba med och klipparen Dino Jonsäter kände jag en oerhörd samhörighet med. De senaste tio-femton åren har jag suttit själv på min egen kammare och klippt, jag är ju väldigt road av det. Men med Dino har vi jobbat tillsammans med klippningen. Vi har träffats och diskuterat filmen, jämfört våra scener som vi klippt. När jag suttit i USA har vi delat material via länk. Dino kompletterar mig jättebra och det var bokstavligen en ”match made in heaven”. Hur gick själva arbetsprocessen till, har ni följt ditt manus till punkt och pricka? – Just i fallet med ”Hilma” hade jag ju ett manuskript som jag hade arbetat med länge. I själva arbetsprocessen så gjorde vi ibland scenerna exakt som det stod i manus. Men ofta släpper jag manuset och låter skådespelarna leva sig in i scenen och rollen. Vi gjorde mycket improvisationer. – Det blir en dokumentärversion som liknar manuskriptet väldigt mycket, men det känns mer levande eftersom en del repliker är omformulerade av skådespelarna och det kommer ut mer naturligt. Så ”Hilma” är en mix av en dokumentär och en film, kan man säga. Var finner du inspiration? – Nuförtiden kan det vara när jag vaknar upp kl.4 på morgonen. Mottageran kopplas på och något är sänt från andra sidan. I ordet rättas bemärkelse: inspiration. Anden viskar till mig. En idé kommer till mig, jag antecknar och går till klippbordet.

– Det sker aldrig när jag sitter och krystar, utan det kommer farande… någonting i gryningen. Och det bekräftar lite det där att vi alla är sändare och mottagare. Jag är tacksam över den inspirationen jag fått i det här projektet och jag är övertygad om att jag har fått hjälp i arbetet med Hilmafilmen av flera ”spirits”, av vänner från den andra sidan. FAMILY FIRST

Lasse Hallström och Lena Olin är nog vårt internationellt sett mest kända par. Parallellt med sina egna framgångsrika karriärer har de även jobbat ihop i bland annat ”Chocolate” med Johnny Depp, Juliette Binoche och Judi Dench, i ”Casanova” med Jeremy Irons och Heath Ledger och i den svenska filmen ”Hypnotisören” med Mikael Persbrandt. Och nu återigen med filmen om Hilma af Klint. Du och Lena har varit gifta länge och jobbat ihop flera gånger. Vad uppskattar du mest med att arbeta med Lena? – För oss är det en förlängning av samvaron hemma, det finns inga konstigheter i våra yrkesroller. Det finns ingen uppdelning mellan regissör och skådespelare som det kanske gör på andra produktioner. Vi jobbar tillsammans som ett team och föreslår varandra saker. Det känns naturligt och stimulerande. – Det är likadant med min dotter Tora, hon har till exempel varit med och inspirerat Hilma-manuskriptet precis som Lena har gjort. Detta blir Toras första huvudroll, vad ser du som hennes styrka? – Tora har synts i mindre roller i ”Safe Haven” och Hachiko – en vän för livet”, så detta blir hennes största roll. Hon har

”Pappa jobbar med en otrolig självsäkerhet, humor, och öppenhet som man ofta inte ser i honom privat. Han har 100% koll på varje detalj som händer under inspelningen men det är inget som märks utåt, vilket skapar ett väldigt lugn för alla som jobbar omkring honom. Eftersom han hade skrivit manuset själv också så var det så lätt att leva sig in i situationen, för han har ett unikt sätt att få fram det sorgliga, jobbiga, och roliga visuellt, vilket är så jag tänker (vi tänker på samma sätt han och jag vilket är tur för mig). Sedan som hans dotter var det skönt att veta att han alltid är uppriktig med mig om han tycker att något som jag gör är bra eller dåligt, så jag kunde bara köra på och göra allt till med eget och riskera att göra misstag men fortfarande känna mig säker på att han får fram det bästa i mig.” TORA HALLSTRÖM, DOTTERN OM ATT JOBBA MED SIN PAPPA

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

55VICCO ● Kommendörsgatan 44, 114 58 Stockholm ● 08-545 690 30


LASSE HALLSTRÖM

inte varit uppenbart filmintresserad i unga år, men hon är en bra manusförfattare. Tora var misstänksam tidigare, hon tyckte nog inte att det är ett vettigt yrke för vuxna människor att hålla på med. Hon började på Princeton med finans istället, men sedan har hon halkat över lite på vår sida, skrattar Lasse. – Toras styrka är att hon lever sin roll. Hon är autentisk, hon kanaliserar Hilma snarare än spelar henne. I en svit på Villa Dagmar har vi byggt upp en fotostudio. Vi springer sedan med familjen Hallström-Olin mellan Beirut Café, hallens balkonger och hotellrummet via passagen, som knyter an hotell Villa Dagmar med saluhallen. Två platser som familjen Hallström-Olin trivs extra bra på dessutom, här känner de sig som hemma. Under alla år när paret tidigare bodde i Stockholm handlade de ofta och åt otaliga middagar i Östermalmshallen och paret är fortfarande flitiga gäster när fötterna väl satts på svensk mark. Vilken är din relation till Östermalmshallen? – Jag har inte lika lång relation till saluhallen som min fru Lena. Hennes pappa, regissören Stig Olin, var ju stammis. När jag och Lena vantrivdes i USA en period och försökte flytta hem så var vi mycket i Stockholm. Då åt vi flera gånger i veckan i saluhallens restauranger. Jag har ätit upp minst hälften av all gravlax därinne från Lisa Elmqvist och Tysta Mari känns det som och vi köpte ofta med oss kycklingbröst till middag från Fågel & Vilt-butiken. – Min första fru Malou hade sin 50-årsfest i saluhallen minns jag, det var kul. Och när ni inte är i Sverige och kan handla i ”Hallen”, vad blir det för mat då? – Lena är ju väldigt noga med mat och vad vi väljer att äta. Vi diskuterar mycket hur vi ska äta, var vi ska äta och varför vi ska äta. Det är ett stort samtalsämne, skrattar Lasse. – Vi äter ofta på restaurang eller köper hem något, gärna veganskt eller fisk och skaldjur. Mexikanskt gillar jag också.

58

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Om du fick chansen att laga mat med en egen kock, vad skulle du helst vilja lära dig? – Först skulle jag vilja ha mitt eget kök, för jag är inte riktigt betrodd i vårt kök hemma. Jag har inte riktigt rutinerna som man ska ha vid matlagning. Lena säger att vi måste totalrenovera varje gång jag varit i köket, haha. Men på den tiden jag var tillåten i köket var jag bra på att göra en Sashimi special och förr lagade jag ofta kycklinglever, men det gör man ju inte längre. – Men om jag skulle få chansen att lära mig något nytt, vill jag lära mig att göra vegansk choklad. Du får äta middag med vem som helst i världen – vem skulle du välja och vad skulle ni prata om? – Charlie Chaplin. Men jag undrar om han verkligen skulle vilja prata med mig… Men om han gjorde det skulle jag intervjua honom om hans liv. – Eller Will Smith, för jag skulle vilja veta vad som pågick i hans huvud på Oscarsgalan och hur han tänkte… Ni är bara på besök just nu. Vad saknar du mest med Sverige när du inte är här? – Jag känner kanske att jag kan sakna den svenska skärgården om jag av någon dum anledning skulle sitta i New York på sommarhalvåret. Men oftast är vi på rätt plats vid rätt tillfälle och spenderar somrarna i Stockholm. Annars är avståndet numera inte så långt som det var när vi flyttade dit, både när det gäller flygresan eller att få ta del av vad som sker i Sverige tack vare den digitala utvecklingen. Om du fick välja att bo i ett annat land? – Åååh, Frankrike. Jag tror att jag har förfäder där. Det skulle vara ett väldigt trevligt alternativ att bo i södra Frankrike, men just nu räcker det med USA och Sverige.


Lasse berättar skämtsamt att de stod för hälften av hallens försäljning av gravad lax under sina år i Stockholm. Mycket kyckling blev det också.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

59


Det jag tycker så mycket om med hallen är att man igenkänd för att man handlar ofta. Det blir en slags familjekänsla och man känner att man hör hemma någonstans. Jag brukar tänka att jag kommer tillbaka till min lilla by jag har vuxit upp i, där alla hälsar på varandra. LENA OLIN, VARS PAPPA (REGISSÖREN STIG OLIN) OCKSÅ VAR STAMMIS I SALUHALLEN

Måns Zelmerlöw, i Beirut Cafés nya restaurang i Östermalmshallen.


SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

61


NÅGRA SNABBA MED

LASSE HALLSTRÖM När jag var liten ville jag bli: Rörmokare. Detta var jag bäst på i skolan: Gymnastik. Hur en nära vän skulle beskriva mig: Jag vet inte, fråga min fru Lena, haha. Om jag fick mer tid skulle jag vilja lära mig: Hur en båtmotor fungerar. Och det franska språket vill jag lära mig. Jag är orimligt rädd för: Giftspindlar. Min största last: Goda rödviner. Jag är fåfäng med: Håret, håret, håret! Förebild: Min pappa eftersom jag liknar honom, jag hade nog honom som ”modell”. Senaste film som berörde mig: ”Världens värsta människa”, en dansk film av Joachim Trier (Oscarsnominerad 2022 till Bästa internationella långfilm). Och”Belfast”, regisserad av Kenneth Branagh (Oscarsvinnare 2022 för Bästa originalmanus). Ett udda eller roligt minne från min karriär: Jag gjorde ett projekt baserat på en kort novell som min mamma skrivit och Sif Ruud spelade huvudrollen. Det handlade om att ett barn stal en marsipangris men så fick husan skulden för det. Projektet slutade med att jag skulle filma ett gäng grisar som skulle släppas ut, två-tre griskultingar som jag filmade på Norrmalmstorg. Eftersom det var rörlig kamera måste det ha sett för jäkligt ut när jag filmade, sittandes i en rullstol och jagade grisar över torget. Grisarna skrek och jag rusade runt. Dessutom hade jag min mammas kaninpäls på mig. Det måste sett för tokigt ut... Ett drömsamarbete: Att få jobba med Leonardo di Caprio igen. Tyvärr blev jag hotad av Harvey Weinstein som skulle bojkotta mig från Miramax om jag gjorde film för värste konkurrenten, Dreamworks. Dumt nog vek jag mig, och

62

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

filmen med Leonardo Di Caprio togs över av Spielberg i stället – ”Catch me if you can” hette den. Så jag hade gärna velat arbeta med Leo igen. Film jag önskar att jag hade regisserat: ”Solsidan”, det önskar jag att jag hade skrivit och regisserat. Den är fantastisk och jag hade gärna jobbat med Felix Herngren. Jag älskar också Josephine Bornebuschs serie ”Älska mig”, den var så strålande bra gjord. En film jag kan se om hur många gånger som helst: En liten film med min dotter Tora med två hundar. Men om vi pratar kommersiell film så är det ”Gudfadern”. Och ”Gökboet”. Min favoritupplevelse: Att se Lena Nyman som vildanden i Ingmar Bergmans uppsättning av Ibsens ”Vildanden” på Dramaten, det är en upplevelse som jag minns varmt. Jag kom att tänka på det när jag nyligen såg dokumentären om Lena Nyman, den är jättebra. En annan favoritupplevelse är när Lena (min fru) var med i ”Fröken Julie” på Dramaten precis när vi hade träffats. En yngre person jag beundrar mycket: Tora Hallström måste jag säga, hon imponerar på mig. Och sångerskan Ariana Grande, hon kan imitera vem som helst och har en fantastisk sångröst. Om jag fick ge mig själv ett råd som ung: Då skulle jag säga ”lugna ner dig”. Vad jag vill föra vidare till mina barn: Att ha fast mark under fötterna. Något jag brinner extra mycket för och vill påverka: Det är helt klart klimatfrågan. Mitt motto i livet: Huvudsaken är att man har roligt. Att roa och beröra.


Vi spenderade en dag med familjen Hallström-Ohlin (och Bradley Cooper Jr och Cézanne) på mysiga boutiquehotellet Villa Dagmar.

LASSE HALLSTRÖM Född: 2 juni 1946 Yrke: Filmregissör Bor: I New York och i Stockholm på sommaren. Familj: Fru Lena, barnen Auguste, Johan och Tora.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

63


Hitta din drömring hos oss! Sedan 1946 har Kaplans tillverkat förlovnings- och vigselringar i egen verkstad. Söker du efter vintage erbjuder Kaplans butik och auktioner ringar i alla prisklasser och stilar. Välkommen att förverkliga din dröm. www.kaplans.se

Biblioteksgatan 5, Stockholm, Sweden | 08-545 016 00 | info@kaplans.se | Instagram @kaplansauktioner


Foto: Karina Ljungdahl

”Den finaste komplimangen jag kan få är när deltagare säger att de aldrig mött en mer engagerad person som brinner för saluhallen”.

PRIVATVISNINGAR MED SMAKPROVER I HALLEN Det sägs att man äter med ögat. Därför vill vi bjuda med er läsare bakom kulisserna på en privat visning i anrika Östermalmshallen tillsammans med magasinets chefredaktör Lina Bielsten. AV: REDAKTIONEN FOTO: SAM BRITZ OCH CRISTAN WAHLÉN

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

65


Vill ni veta mer om hallens historia och höra roliga ”inside stories”? Då är en guidad tur något för er. På en privatvisning bjuds gästerna på fördjupande kunskap om Östermalmshallens snart 135-åriga historia kryddat med små anekdoter från dem som varit med, kanske en och annan känd stamgäst. Det går dessutom bra att lägga till smakprover från butikerna, en presentpåse eller varför inte avsluta med en sittning i en av saluhallens mysiga restauranger. Både privata sällskap och

företag kan boka visningar ledda av Östermalms Saluhall Magasins chefredaktör Lina Bielsten som arbetat med saluhallen i 12 år. Visningar är ca 45 minuter till en timme och kan hållas på svenska eller engelska. Skicka ett mail med önskemål så skräddarsyr vi tillsammans er alldeles egna aktivitet. Här ser ni bara ett axplock av alla godsaker som gäster kan få provsmaka. Bon appetit!

VILL NI OCKSÅ SMAKA PÅ HALLEN? Förfrågningar om visningar och event i saluhallen: lina@ostermalmshallen.se. Fler bilder finner ni på Instagram. Följ gärna @ostermalmshallen

LÄCKRA KONSTVERK

Danska smørrebrød med nordiska råvaror kan även beställas som snittar. Väldigt populära på guidade turer, precis som den engagerade ägaren Vincent Vintilescu.

SMÅ GODA BITAR AV HALLEN

Ost och egentillverkad marmelad från Husmans Deli.

OMTYCKT EXPERT

Ostspecialisten Tomas Karlsson på Arla Unika delar gärna med sig av smakrika råd. 66

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


PRIVATVISNNIGAR MED SMAKPROVNINGAR I HALLEN

OST- OCH CHARKTALLRIK

Ulrica Jonsson presenterar smakprover i M Segers nya bistro.

VÄLJ EN CHOKLADTRYFFEL

Pralinerna är poppis på privatvisningar. Inte sällan slutar det med att gäster köper en chokladask i present eller till sig själva.

ALLTID GLASSVÄDER I HALLEN

Betsy Sandberg Choklads egen gelato och sorbet är laktosfri och svindlande god. Finns i lösvikt och halvliterspaket (året om). Provsmakas på egen risk!

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

67


TAREQ TAYL har många strängar på sin lyra

68

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


PORTRÄTT

Kocken, krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor är ett kärt namn hos svenska folket. Han har synts i TV-rutan i bland annat ”Tareq Taylors matresa”, och ”Lyckomaten”, där han har inspirerat med sin passionerade kärlek till mat, vunnit flest medaljer i ”Kockarnas kamp”, samt varit årets julvärd 2021. Tareq Taylor har verkligen nått rakt in i våra hjärtan. TEXT: ANN FOGELBERG FOTO: PETER CARLSSON

Tareq Taylor har tagit svenska folket med storm. Med sin ödmjukhet och kärlek sprider han glädje och kunskap om mat och matlagning, vilket han brinner för. Det var som tioåring på julen i köket med sin morfar, som var krigsveteran, som han bestämde sig för att bli kock. – Det var ett väldigt speciellt tillfälle för mig. För morfar fick aldrig störas när han lagade mat, då skulle han vara i fred, säger Tareq. Innan kriget var Tareqs morfars högsta önskan att bli kock. – Men han hade inte fixat det på grund av att hade reumatisk feber sedan han var fem år där läkarna förbjöd honom att han jobba med varma saker. Det var istället Tareq som skulle axla manteln och bli kock. – Jag har alltid hållit på med mat och tycker att det har varit spännande och kul. Min morfar satte kockyrket på kartan för mig och var en och mycket fantastisk historieberättare. Han målade även i olja, älskade opera och att laga mat som avkoppling.

OR

Tareq hängde gärna i köket med sin morfar och fick ta del av hel del spännande saker och även lära sig att laga mat. Han bestämde sig där och då som tioåring att han skulle bli kock. – Om jag inte hade haft den där stunden med morfar, så hade jag inte blivit kock. Men så blev det. VÄNDNINGEN KOM PÅ FUJIYAMA

Mat och dryck lever i

symbios med varandra och lyckas man kombinera en maträtt till rätt vin så kan

ens sinnen lyftas till helt nya dimensioner.

Som 16-åring började han på sin första restaurang på ”Krog Lilla Torg” i Malmö, samtidigt som han gick i skolan. Han var där ensam kock tillsammans med en pizzabagare. Han fick lära sig baka pizza samt även ansvara för köket med förrätt, varmrätt och dessert. Därefter blev det bland annat Australien och Seychellerna. Efter tio år som kock, tröttnade han och funderade på att skola om sig till arkeolog. – Men jag insåg hur mycket arkivarbete som det innebar samt även att forska i böcker, så jag tappade intresset, fortsätter Tareq. När Tareq fick en förfrågan om att börja på en japansk restaurang i Stockholm, ”Fujiyama”, kunde han inte låta bli att tacka ja. – Jag kunde inget om japansk mat och fick gå där som lärling i tre månader. Det blev vändningen för mig. Jag fick en fantastisk läromästare, köksmästaren, som tog mig under sina vingar och lärde mig så mycket att jag kom på att de tio SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

69


TAREQ TAYLOR åren innan inte hade gett mig någonting. Hans respekt för råvarorna och hans stolthet smittade av sig på mig kopiöst. Jag slukade allt med hull och hår. Jag hittade tillbaka till kärnan, till vad det handlar om, och älskade att det fanns så mycket att lära och utforska. Och är i dag mycket glad av mitt val. Om Tareq inte hade blivit kock hade han kanske satsat på att spela i ett band. – Jag drömde om att spela trummor och att sjunga, berättar Tareq. Även hantverk låg honom nära till hands. – Jag tycker om hantverk, och snickeri, så möjligtvis att jag hade blivit snickare eller möbelsnickare, om jag inte hade satsat på kockyrket. Men i dag ångrar han inte att valet föll på att bli kock. Som vinnare i ”Kockarnas kamp” för fyra år sedan kammade han hem flest medaljer på 13 tävlingar, och kan stoltsera med rekordet av medaljer av alla tävlande genom åren. Med sitt TVprogram ”Tareq Taylors matresa” flyttade han in i svenskarnas vardagsrum med sina matprogram från Israel och blev en favorit hos svenska folket. Vi har även sett Tareqs böcker i bokhandeln, där han har hunnit med att släppa 14 kokböcker. – En kokbok ska vara ett redskap i vardagen och vara inspirerande och lättbegriplig, helst baserad på råvaror som är tillgängliga. Jag älskar när det är enkelt. När man med en begränsad insats kan skapa någonting som känns wow. Men jag provar rätterna rejält innan jag ger ut ett recept, så att det finns ett förtroende. Till exempel så ska pastadegen eller brödet vara perfekta innan jag släpper recepten. Rätterna ska vara funktionella, goda och lätta att återskapa. Vilket är ditt bästa matminne? – Jag har så många. De är så olika. Till exempel när man som liten skulle äta mammas fiskgratäng eller få pannkakor hos mormor och morfar. Det är de fina minnena som sitter kvar. Jag älskade den stunden.

att jobba med bra råvaror. Det är jätteviktigt att lyfta fram råvarorna efter säsong och fräschör. Det går inte att skapa något kvalitativt om man inte har bra råvaror. Annars hänger han mycket i saluhallen i Malmö där han bor, eller på sin egen restaurang ”Kockeriet”. – Jag startade min första restaurang för 22 år sedan och i dag driver jag ”Kockeriet” som är hjärtat i min verksamhet, som har tio bord och innehåller vad en restaurang ska ha. Det är en glädje att gå in där, där det även är viktigt med personlig närvaro. Elegant och avslappnat. Vi har även gjort mycket själva, som till exempel designat tallrikarna, allt är handgjort och vi har även egen mark med egen odling av grönsaker. Alla delar i restaurangen ska vara en upplevelse. Det är en spännande plats att vara på. EN RIESLING FRÅN RHEINGAU

När saluhallens magasin träffar Tareq är han i Stockholm för att lansera sitt vin, en riesling från Rheingau i Tyskland. – Jag har länge varit intresserad av olika sorters drycker och det har varit otroligt roligt att få laborera med smaker och dofter för att arbeta fram det, som enligt mig, är det perfekta vita vinet. Dessutom har riesling länge varit en personlig favorit hos mig. Vinet avnjuts lätt till rätter som ljust kött, fisk eller skaldjur samt till vegetariska rätter och mat med heta asiatiska toner. – Mat och dryck lever i symbios med varandra och lyckas man kombinera en maträtt till rätt vin så kan ens sinnen lyftas till helt nya dimensioner. Till hösten släpper han en crémant från Loire i begränsad upplaga, så håll ögonen öppna. Och till nästa vår kommer hans femtonde kokbok ut. Det är även inspelningar med ”Trädgårdstider” på gång samt planering av ”Stjärnorna på slottet” plus några andra hemliga produktioner. Vi kommer att få se en hel del av Tareq även i fortsättningen och hoppas att han så småningom kan få en stjärna på sin restaurang.

BESÖK I ÖSTERMALMS SALUHALL

Den bästa typen av matlagning tycker Tareq är att botanisera i en saluhall eller på en marknad. – Att gå omkring och välja råvaror, och bära med mig så mycket som jag orkar, och komma hem och lägga allt på bänken, utan någon plan. Att börja tillaga många mindre rätter av det som jag har inhandlat. Där det kan bli fem till sju små rätter, och att sitta och leverera den ena rätten efter den andra, det är den absolut roligaste typen av matlagning. Det får bli vad känslan säger, lite spontan matlagning. Östermalms Saluhall har han besökt ett tiotal gånger. – Det är en mycket vacker och fin plats som ligger fint. Jag gillar att gå där och spankulera och för fyra veckor sedan åt jag lunch på Tysta Mari som hade god mat. Det är avgörande 70

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Under våren 2022 släppte Tareq Taylor en Riesling från Rheingau i Tyskland.


R

Barcelona till Miami - En lyxkryssning över Atlanten med det bästa av två världar

Vi har just nu ett mycket förmånligt erbjudande med förstklassiga Oceania Cruises fartyg Marina. Med avresa 19 november från Medelhavet och Barcelona över Atlanten, till Karibiska öar och avslutning i Miami får du uppleva tre världshav och mängder av spännande, vackra och exotiska platser på sex stopp längs färden. Oceania Cruises är bland annat omtalade för sin goda mat och ombord finns det hela sex restauranger att välja mellan. Förutom helpension ingår dessutom wifi, room service, vatten, softdrinks, afternoon tea och olika sorters kaffe, träningsfaciliteter, underhållning och föreläsningar, shuttle service i många hamnar och mycket annat, så att din kryssning blir precis så som du vill ha den. Extra mycket av det bästa: Just nu får du dessutom ett dryckespaket som inkluderar vin, öl och champagne till lunch och middag, tre utfärder per person samt 600 USD per hytt att spendera ombord. Dricks tillkommer med ca 20 USD per person och dag. Erbjudandet gäller för bokning t.o.m. 15 juni och i mån av plats. Läs mer på hemsidan. Vi hjälper dig gärna med att boka flyg och andra arrangemang enligt önskemål. Pris från SEK 31.100 per person i hytt med balkong, 15 nätter, 19/11 - 4/12.

08 - 33 27 52 KOMMENDÖRSGATAN 37, 114 58 STOCKHOLM | CCLUBTRAVEL.SE C Club Travel har skapat drömresor till världens alla hörn, på världens alla hav under ett tjugotal år och kan förverkliga just den resa du drömmer om. C Club Travel samarbetar endast med de bästa rederierna i världen.


Grön sparris med varmrökt laxkräm 4 Portioner

INGREDIENSER: 8–12 st sparrispotatis eller delikatesspotatis 3 st schalottenlök 2–3 msk kallpressad rapsolja 3 tsk äppelcidervinäger 3 st ägg ca 100 g varmrökt lax 2 msk äppelcidervinäger 2 ½ dl solrosolja salt ca 20 st grön sparris ½ dl hasselnötter gräslök

TILL GARNERING: 1 msk stenbitsrom färsk dill smörgåskrasse

GÖR SÅ HÄR: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fräs löken hastigt i rapsolja och tillsätt vinäger. Låt vinägern hastigt koka i någon minut. Ta sedan av spisen och låt svalna. Koka äggen i exakt 3 minuter och spola sedan äggen under kallt vatten. Knäck äggen i en bunke. Var noga med att även få med vitan. Bryt ner lite av den varmrökta laxen (ca 100 g) i bunken och tillsätt även äppelcidervinäger och litesalt. Mixa slätt med en stavmixer och tillsätt sedan solrosoljan i en jämn stråle medan du mixar. Krämen skall bli tjock och krämig. Skär bort den nedersta delen av sparrisen och stek hastigt tillsammans med den kokta potatisen ilite rapsolja och salt. Tillsätt hasselnötterna mot slutet. Finhacka gräslök och vänd endast potatisen i gräslöken. Lägg potatisen i botten av tallriken, lägg sedan på sparrisen och toppa med hasselnötterna. Servera sparrisen med laxkrämen och den syrliga schalottenlöken. Garnera med stenbitsrom, krasse och dill. Smaklig måltid!


SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

73


REDAKTIONEN TIPSAR

VIVINO VEDI VICI Den danska appen som revolutionerat vinvärlden

Enligt Daniel Kouthoofd, vinrådgivare på Vivino har appen osannolika en miljon användare i Sverige. Det skulle innebära ungefär var femte vuxen svensk. Och varför inte; en minienkät i bekantskapskretsen visar att praktiskt taget varenda en använder den digitala vinkunskapskällaren mer eller mindre regelbundet. Vivino grundades 2010 i Köpenhamn av Heini Zachariassen och Theis Søndergaard. Sedan starten för nu drygt tio år sedan har företaget samlat på sig en enorm mängd data i form av exempelvis användarrecensioner och betyg. Men framför allt information om vad som döljer sig bakom flera hundratusentals olika vinetiketter från världens alla hörn. Kunskap man nu kan använda för att leda den revolutionära förändringen av hur vi idag handlar vin. Genom att införskaffa den kostnadsfria appen får man inte bara tillgång till all denna samlade kunskap och smak utan, om man så önskar, ett dagligt innehållsrikt mailutskick med

74

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

erbjudanden om att handla vin för priser som passar varje plånbok. Den globala vinmarknaden omsätter runt 400 miljarder dollar per år, varav Vivino står för 250 miljoner så det finns en del kvar att hämta. Svenska Kinnevik äger drygt 11 procent av aktierna i bolaget och det hade man inte gjort ifall det inte funnits en framtidspotential som heter duga. För den som eventuellt inte har en susning om hur Vivino fungerar är det lätt beskrivet. Man klickar bara på appen i mobilen, riktar kameran mot vinflaskans etikett och vips har man all önskvärd information om innehållet tillgänglig på skärmen. Snarlikt den smarta musikappen Shazam med andra ord. Visst har mänskligheten mycket gott att tacka den tekniska utvecklingen för...


Stockholms nya vinutbildning Hos oss finner du grund- och fördjupningskurs i vin, sommelierutbildning, spännande vinföreläsningar, liksom skräddarsydda vinkurser och provningar. Vi håller till i härliga lokaler på Sibyllegatan 15.

The Wine Hubs sommelierutbildning är rekommenderad av svenska sommelierföreningen. Vi är även ackrediterade WSET utbildare. Besök oss på thewinehub.se eller maila hello@thewinehub.se


STAMMIS: OSLOBON OCH RENÄSSANSMANNEN

CHRISTOPHER ROBIN RÅDLUND Som tolvåring med föräldrarna på visit från födelsestaden Göteborg blev han betagen av Östermalmshallen för första gången och sedan dess är en sväng i Hallen ett obligatorium vid varje Stockholmsbesök. Möt den mångfacetterade kulturaktivisten Christopher Robin Rådlund. TEXT: CLAES KANOLD

FOTO: CRISTIAN WAHLÉN OCH SAM BRITZ

M

an kan inte direkt påstå att denne svensk-norske konstnär smälter in i mängden. Stiligt klädd i elegant paradrock och traditionellt utstyrd i övrigt ser han ut som ett gammaldags befäl i norska armén och mycket riktigt – på vägen till vårt samtal mötte han kungliga högvakten marscherande mot Slottet för vaktavlösning. De gjorde honnör! Namnet först. Christopher Robin såg dagens ljus den 21 april 1970 i Göteborg. Under graviditeten läste hans pappa högt ur A.A Milnes fantastiska barnbok Nalle Puh för sin ofödde son. Bägge föräldrarna tyckte namnet var fint och därmed var saken bestämd. Intresset för konst, kultur och estetik väcktes tidigt. Han är utbildad vid HDK i Göteborg, Konsthögskolan i Umeå samt Statens Hantverk & Konstindustri-skola i Oslo och Statens Kunstakademi i samma stad. Sedan 1991 bor och verkar Rådlund i den norska huvudstaden, på vars konst- och kulturscen han är en välbekant figur. Han är bland annat en av initiativtagarna till den gränsöverskridande gruppen ”Frie Kunster”. – Jag är ofta i Stockholm och arbetar. Förr brukade jag bo på numera nedlagda Hotell Örnsköld, vid Dramaten. Då var det första jag gjorde att promenera upp hit och äta de bästa smörrebröden jag vet, på Nybroe. Den gravade laxen är exceptionell. Man blir lycklig här på något konstigt sätt.

76

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Höjden i taket, den raffinerade maten och alla butiker och restauranger. Den bästa saluhallen i Skandinavien, till och med bättre än i Paris. Du är expert på området, utbildad både inom måleri och grafik och inom arkitektur och stadsplanering: vilka andra Stockholmsbyggnader och platser tycker du om? – Stadshuset tycker jag är vackrast. Engelbrektskyrkan och Skogskyrkogården. Modern arkitektur är han dock inte mycket för. Hans favoritepok i Sverige är 1920-talet. – Man byggde mycket fint i Sverige ända fram till 1950talet, sådant som kunde hålla i flera hundra år. Hus ska vara humana, hållbara, trygga, estetiken är lika viktig som funktionen. Man kan fråga vilken femåring som helst om vad som


RÖST I HALLEN

är en vacker byggnad, idag kommer istället arkitekter och hävdar att vi ska ha fula byggnader med platta tak. Det vore kanske orätt att kalla Christopher Robin Rådlund bakåtsträvare, men det är helt klart så att han föredrar det klassiska. Det syns i hans egen konst. Han verkar i samma härad som den världsberömde landsmannen Odd Nerdrum (faktiskt också han född i Sverige, Helsingborg, men med tydlig norsk identitet). – Jag mötte Odd för trettio år sedan och bad om att bli hans lärling. Det behöver du inte, svarade han, måla kan du lära dig själv. Rådlund beskriver sig själv som nutida och deklarerar att man måste häva sig över de olika stilarna. Han säger sig inspirerad både av de stora klassiskt målande mästarna och av filmskapare som Ingmar Bergman och Roy Andersson. – Jag är främst naturmålare, jag målar som om fotografiet inte är uppfunnet, jag målar för evigheten. Vill man se Christophers konst med egna ögon kan man knacka på hos hans svenske gallerist, Agardh & Tornvall, som praktisk nog ligger på Sibyllegatan, bara ett par penseldrag från Östermalmshallen. Ännu närmare är det till Kungliga Biblioteket, där han också finns representerad. Befinner sig man i vårt västra grannland är chansen stor att det är någon Christopher Robin Rådlund-utställning på gång – han har ungefär tre separata om året.

CHRISTOPHERS OSLO-TIPS: Stadsdel: Grünerløkka. Hipsterkvarter som nog skulle kunna liknas vid Söder i Stockholm. Restaurang: Sitter gärna på Schrøder, klassiskt hak med norsk husmanskost, ofta förekommande i bestsellerförfattaren Jo Nesbøs deckarsvit om Harry Hole. Och Bristol Grill på hotellet med samma namn. Konst: Vigelandsparken är världens största skulpturpark med en enda skulptör – Gustav Vigeland. I stadsdelen Frogner, ”bakom” slottet. Men missa absolut inte Gustavs lillebror Emanuels okända konstverk, mausoleet Tomba Emmanuelle. Det mest originella konstverket i Norge, fyllt av fresker om livet och döden. Ta trikken (spårvagnen) till Slemdal! Interiören på Munchmuseet och Nasjional Museet gör dem värda att besöka, men utifrån tycker jag de är förskräckligt fula.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

77


Chinateatern.

OM STOCKHOLMS

Privatteatrar och deras historia Stockholm lär vara en av världens teaterrikaste städer, räknat per capita. Vid sidan av de stora skattebetalarfinansierade institutionerna är det tätt mellan scener av olika dignitet. Många får kämpa hårt för sin överlevnad, andra går med utsålda hus nästan för jämnan. En lång tid hade Östermalmshallen den klassiska privatteatern Folkan som granne, tvärs över torget. Ända fram tills dess ridå gick ner en sista gång år 2001 syntes stora delar av Folkans ensemble vimla runt i Hallen, några av dem gör det än idag! Då teaterlivet ligger oss varmt om hjärtat tänkte vi ta med våra läsare på en liten scenodyssé. Låt oss dock inleda med en hommage åt vår före detta granne. TEXT: REDAKTIONEN

78

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Folkan byggdes 1856 (32 år innan Östermalmshallen!) och gick då under namnet Ladugårdslandsteatern. 1877 bytte den namn till Bijou-teatern Frälsningsarmen har bedrivit verksamhet i lokalerna och höll sitt första möte i Sverige på teatern 1882 och 1887 fick den så namnet Folkteatern. Här spelade Karl Gerhard revy mellan 1919 och 1942. I början av 1930-talet hyrde Gösta Ekman teatern och döpte den då till Gösta Ekmans Folkteater. År 1943 blev Europafilm ägare, så under några år fungerade Folkan som biograf parallellt med teaterverksamheten. På 1950-talet återgick Folkan återigen till att vara enbart teater och kom framförallt att vara scen för revyer och farser. På tidigt 1970-tal togs teatern över av Olle Kinch, som blandade publika komedier och farser, barnteater och en rad moderna musikaler, allt från ”Oh, Calcutta!” där alla skådespelare och sångare var nakna på scen, till ”Sommarnattens leende” (A Little Night Music), efter Ingmar Bergmans film. Bland teaterns största framgångar kan nämnas bland annat den årliga Kar de Mumma-revyn (1956– 78) samt farser som ”Kuta och kör”, ”En man för mycket” och ”Det stannar i familjen”. Under 1980-talet varvades farser med barn- och familjeföreställningar som till exempel ”Pippi Långstrump” med Siw Malmkvist, musikalen ”Annie” med 11-åriga Pernilla Wahlgren i huvudrollen som den föräldralösa flickan. En av de sista stora succéerna på Folkan var Tomas von Brömssens enmansföreställning ”Tomas revy” som gästspelade i början av 1990-talet. Teatern lades ned 2001, och huset där teatern låg revs vintern 2007/2008, där ståtar nu istället Åhlénshuset i ny metallic-fasad.


CHINATEATERN, Berzelii Park Teatern byggdes som stumfilmsteater, men redan 1929 bröt revyepoken ut i Stockholm och Ernst Rolf flyttade sin Göteborgrevy till China. 1938 lanserades China som Nordens största varieté-scen och fram på scenen trippade tjugofem miss Chinor. Sommarvaritén i Stockholm blev världsberömd och China ansågs vara den förnämsta scenen i Europa efter Palladium i London. 1946 satte den nytända stjärnan Nils Poppe upp Chinas första musikal tillsammans med AnnaLisa Ericsson ”Behärska dig kvinna”. På 50–talet var det dags för revy igen med bland annat Karl-Gerard, Carl-Gustav med hejdlösa revyer som ”Vicke Nys” och ”Calle P”. Under 60-talet drog Hasse & Tage fulla hus med ”Gula hund”. Under alla decennier har revy, varieté och film varvats med artistframträdanden. Här har storheter som Maurice Chevalier, Lena Horn och Delta Rythm Boys med flera framträtt. 70/80-talet: China Teatern var enbart en biograf och hotades flera gånger att förvandlas till kontorskasern eller parkeringshus. I mitten av 80-talet tågade Bosse Parnevik och Hans Wallman in för att blåsa nytt liv i teatern. Man inledde storstilat med Ann-Margret Show som följdes av olika farser och komedier. 80/90-talet: Här följer en hel rad succé-musikaler ”Cats”, ”West side story”, ”Annie get your gun”, ”Fame”, ”Hair” och ”Little Shop of Horror”.

2000-talet: Slutet av 90-talet och början av 2000-talet gick i farsens tecken. Från Göteborg gästas man av Galenskaparna och After Shave. 2002 av Björn Skifs under hans succéturné Back on Track och därefter Revisorn med Robert Gustafsson och Peter Haber i huvudrollerna. Den huvudsakliga verksamheten består idag av att visa aktuella föreställningar och konserter på kvällstid och konferenser dagtid. Men här har också specialarrangemang såsom Grammisgalan, Guldmasken, filmfestivaler, talangjakter, fröken Sverige final, varvats med bolagsstämmor, kick-offer, föreläsningar och mycket mera ägt rum. Anekdot: När vi spelade musikalen ”Book of Mormon” så kom det riktiga mormoner och delade ut information till våra gäster efter föreställningen: De var ju klädda precis som våra skådespelare så publiken trodde det ingick i föreställningen. /Bosse Andersson, producent. På gång hösten 2022: Vi spelar musikalen ”Bodyguard” som bygger på filmen med samma namn. Mat & Dryck: Vi har en liten restaurang på teatern och så ligger ju Berns några meter från teatern. Antal platser: 1248 www.chinateatern.se

FOLKAN Den årliga Kar de Mumma-revyn (1956–78) var något av en institution i Stockholms nöjesliv och kan räknas till en av Folkteaterns största framgångar. Kar de Mumma (Erik Zetterström) lyckades värva dåtidens största revystjärnor till ”Folkan”, bland andra Stig Järrel, Lars Ekborg, Annalisa Ericsson, Sickan Carlsson och Lasse Berghagen.

Foto: Stockholms Stadsmuseum

Här fick Lasse Berghagen sitt genombrott som komiker när han med sina långa ben nästan slog knut på sig själv i rollen som tangocharmören Flirtige Knut i Bäst i stan (1973). Teatern finns inte kvar, men Lasses långa ben spatserar fortfarande runt i Östermalmshallen där han varit trogen stammis sedan revytiden.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

79


STOCKHOLMS TEATRAR

hem ”Annie get your gun” och ”Kiss me Kate” från USA. Dock levde han inte för att se en av Oscars största succéer, ”My Fair Lady” (med Jarl Kulle i sin musikaldebut som Higgins och veteranen Ulla Sallert som Eliza) som spelades i 766 föreställningar 1959-1961 och ytterligare 385 föreställningar under 70-talet. Sedan dess har Oscarsteatern rumsterat en ännu större succéföreställning; ”Fantomen på Operan”, som spelades från 27 oktober 1989 och i sex år framöver. Ofattbara 1173 föreställningar gavs och hela 1 055 800 personer såg den stora takkronan störta ner och landa i scengolvet.

OSCARSTEATERN, Kungsgatan 63, City 1906: Om väggar kunde tala skulle de nog både sjunga och dansa här på Oscarsteatern. Det kanske inte är någon Fantom som stryker omkring i loger och salong men många av de fantastiska legender till skådespelare som stått på scenen tittar nog ner ibland från sin teaterhimmel och beskyddar oss. Det var i början på det förra seklet som den förmögna byggnadsherren Isaac Hirsch lät uppföra en ny teater för att ge plats och hemvist åt operettkonsten i Stockholm – detta blev Oscarsteatern, döpt efter den dåvarande monarken Oscar II. I den rådande jugendstilen var Oscarsteatern något helt nytt, skapad av arkitekten Axel Anderberg, Kungliga Operans arkitekt. Invigningsprogrammet blev Offenbachs ”Frihetsbröderna” som sedan följdes av Franz Lehárs ”Glada änkan”, som då var en helt ny föreställning och som sedan har kommit att bli en av teaterns mest frekvent spelade. 1926/1947: Albert Ranft, Stockholms teaterkung på sin tid, drev Oscarsteatern från starten fram till 1926. Efter fyra olika regimer (däribland Gösta Ekman d ä) togs teatern 1947 över av Sandrews. Anders Sandrew älskade de gamla operetterna och trots att produktionerna blev ett mycket dyrbart nöje så var Oscarsteaterns hans eget skötebarn. Han tog bland annat 80

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

1997: Vicky von der Lancken blev tillfrågad om att ta över Oscarsteatern efter Sandrews. Vicky som sedan länge varit Sveriges nöjesdrottning med succéer som ”Tingel Tangel”, ”Knäpp igen”, ”I Hetaste laget”, ”Hotelliggaren” med flera, fick nu sin egen scen. Sedan dess har musikal, fars och revy avlöst varandra bl.a. ”Guys & Dolls”, ”Lorry,” ”Saturday Night Fever”, ”Singin´in the rain” och ”La Cage aux Folles”. År 2004 klev 2Entertain in som partner och delägare av teatern och sen dess sätts föreställningar upp i samproduktion mellan bolagen. Sedan 2009 ingår även China Teatern i deras gemensamma förvärv och är nu en del av Oscarsteatern AB. Anekdot: När vi spelade ”Singin´in the Rain” för några år sedan var det en storsatsning mest kostsamma produktioner vi har gjort, var ganska nervösa över. Mitt i premiärnumret gjorde Rennie, Kalle och Hanna ett nummer ”Good Morning” som var ett fabulöst nummer, efter att sjungit och steppat landade de i en soffa. En premiärpublik kan emellanåt vara svårflirtad, men efter det numret ställde sig först Lasse Berghagen, tätt följd av resten av publiken, de fick en stående ovation i fem minuter. Den mäktigaste upplevelse jag varit med om under min tid här. Gåshud och tårögd än idag när jag tänker på det. /Johan van det Lancken, producent. På gång hösten 2022: Helt sanslöst härliga musikalkomedien ”Tootsie” med Robert Gustafsson i huvudrollen. Mat & Dryck: Stockholm Fisk på Vasagatan ligger runt hörnet. Antal platser: 947 www.oscarsteatern.se


SCALATEATERN, Wallingatan 32-34, Vasastan/Norrmalm

Invigdes 1918 som biograf då under namnet Pallas-Teatern. En av Stockholms äldsta privatteatrar. I dessa anrika lokaler har legendarer som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Martin Ljung, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Idag drivs teatern av Conrad och Tova Nyqvist, Henrik Dorsin och Michael Lindgren, som tog över 2014 och inledde teaterns nya era med Henrik Dorsins hyllade enmansshow ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Därefter följde 130 utsålda föreställningar av ”Grotesco på Scala” (2015). I källaren finns en scen med drygt 100 platser för till exempel stand-up och klubbverksamhet. Anekdot: Det är en fredagskväll i december 2019 och komikern Marcus Berggren närmar sig Scalateatern. Han har nyligen upptäckt vårt ställe då han medverkade i en stå-upp klubb några dagar tidigare. Utanför ser han självaste KarlBertil Jonsson (Anton Lundqvist) ta sig en cigg i snöfallet efter avslutad föreställning. Väl inne i foajébaren möter han ”den ömma modern” (Vanna Rosenberg) och Henrik Dorsin som båda dricker varsin välförtjänt öl. Marcus fortsätter, mot sitt mål, ner för trappan till jazzklubben ”Lönnkrogen”. Men först behöver han gå på toaletten. Då upptäcker han att en av toaletterna även fungerar som en "lönnbar" där Fredrik Lindström precis blir serverad ett järn. Marcus bestämmer sig där och då – på Scala ska jag fira mitt bröllop. Vilket han senare också gjorde! /Conrad och Tova Nyqvist, teaterdirektörer. På gång hösten 2022: Olika gästspel med bland annat David Sundin, ”Folkhumor 2” med Petter och Björn, 3 november premiär på ”50/50” med Petra Mede, om att fylla 50 år och bli mamma. Samt ”Tomten är ensam” med Nisse Hallberg, om att han som inte har någon familj alltid får vara tomte för sina syskonbarn. Mat & Dryck: Lokalerna hyser restaurang Scalas Bakficka samt foajébar, spana in öppettiderna på hemsidan. I källaren finns också en scen med drygt 100 platser för till exempel stand-up och klubbverksamhet.

Ensemblen från Scalarevyn. Foto: Robert Eldrim

Antal platser: 550 www.scalateatern.se SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

81


WWW.LIFELINE.SE


STOCKHOLMS TEATRAR

MAXIMTEATERN, Karlaplan 4, Östermalm

Stefan Larsson, Agneta Villman, Mikael Persbrandt på Maximteatern, Karlaplan 4 i Stockholm. Fotograf: Håkan Larsson

Huset byggdes 1945–1946 och användes från början som studio för Radiotjänst (numera Sveriges Radio). Det kal�lades Karlaplansstudion och härifrån sändes bland andra underhållningsprogram som Karusellen, Lille Fridolf och Frukostklubben. Först 1967 byggdes studion om till teater och biograf. Teatern drevs från 1966 av Sandrews. Från 1971 upphörde biografverksamheten och sedan dess har lokalen enbart använts som teater. Under 1970-talet var Maximteatern spelplats för bland annat Carl Zetterströms revyer och gästspel av Nils Poppe.

teaterjuvels era. Vid årskiftet tas lokalerna till mångas förskräckelse över av den minst sagt omdiskuterade australienska frikyrkoentreprenören Hillsong.

År 1978 tog företaget Limabrall över teatern, bakom Limabrall fanns saluhallens stamisar Lill Lindfors, Magnus Härenstam och Brasse Brännström tillsammans med Aller Johansson. Sedan juni 2011 drivs teatern av producenten Agneta Villman, som tidigare drivit Vasateatern. Från maj 2012 delar hon ägandet och chefskapet med skådespelaren Mikael Persbrandt. Tyvärr tycks vi nu dock närma oss sluten på denna

På gång hösten 2022: Vi spelar ”Så enkel är kärleken” av Lars Norén med Mikael Persbrandt, Livia Millhagen, Ingela Olsson och Stefan Larsson i regi av Eva Dahlman. Mat & Dryck: Restaurang Broms på Karlavägen 76. Antal platser: 570.

Anekdot: Vi har skapat vår alldeles egna nisch och lyckat göra en bredd med både dramatisk teater, komedier barnteater, konserter, illusionsteater mm mm. I början när vi spelade Dödsdansen, så gick folk automatiskt till Dramaten. Det gör de inte längre. /Agneta Villman

www.maximteatern.com

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

83


STOCKHOLMS TEATRAR

GÖTA LEJON, Götgatan 55, Södermalm

Öppnade först som biograf i januari 1928. På 60-talet alternerades filmvisningar och teaterföreställningar med bland annat Hasse och Tage. På 80-talet används lokalen mer som en arena för konserter. Band som AD/DC, Metallica, R.E.M har spelat sina första konserter i Sverige på Göta Lejon. På 90-talet byggdes teatern återigen om med inriktning mot musikaler och teaterpjäser. Anekdot: Lejonet ovanpå teaterentrén är skapat av Einar Forseth, som kanske mest är känd för sina bysantinskt inspirerade guldmosaiker i Gyllene Salen i Stockholms Stadshus. Han var även ansvarig för dekorationerna i Göta Lejons salong. /Tintan Hultin, producent.

Mat & Dryck: Det finns en restaurang högst upp i foajén som är öppen i samband med föreställningar och konserter, där gäller dock bara förbokning. Kolla in menyn på hemsidan. Tips om ställe i närheten är Himlen i Skrapan. Supertrevlig bar med fantastisk utsikt. Maten och drinkarna rekommenderas också! Sedan är det ju nära till Nytorget och en mängd bra restauranger. Antal platser:1106 www.gotalejon.se

ANDRA TEATRAR ICKE ATT FÖRGLÖMMA Playhouse Teater, Drottninggatan 71, City/Norrmalm www.playhouseteater.se Moderna Dansteatern, Slupskjulsvägen 30, i en torped verkstad på Skeppsholmen www.modernadansteatern.se Strindbergs Intima Teater, Barnhusgatan 20, www.strindbergsintimateater.se Teater Giljotin, Torsgatan 4, www.teatergiljotin.se Intiman, Odengatan 81 www.intiman.nu.

Foto: Calle Elf

På gång hösten 2022: Göta Lejons egna produktion Forever Piaf har nypremiär den 2 september och spelar sedan fredagar och lördagar fram till 24 september innan den flyttar till Lorensbergsteatern i Göteborg. En mängd artister kommer kunna ses på Göta Lejons scen i höst, nämnas kan några så som: Gitarrvirtuosen Tommy Emanuel, det engelska rockbandet

Uriah Heap som i år har 50-årsjubileum och så klassisk balett med kanske tidernas mest populära balettklassiker Svansjön. Det blir även en hel del barnteater; Snövit, Djungelboken och Brandman Sam gästar alla Göta Lejon i höst.

84

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


DANNY KRALL ENTERTAINMENT OCH 2ENTERTAIN PRESENTERAR I SAMARBETE MED UNITED STAGE

SAUCEDO

2.0 THE

RUN AWAY SHOW

”TIDERNAS PUBLIKFEST” MIX MEGAPOL

”REVOLUTIONERANDE” NORRAN

”VÄRLDSKLASS” PÅSCEN

SPELAS HÖSTEN 2022 PREMIÄR 29 SEP PÅ CIRKUS BILJETTER: SPONSORED BY

OCH

”DANNY SAUCEDO HAR VÄRLDENS PARTY” BLT

”DANNY BRILJERAR” ”ALLDELES HYPNOTISERANDE”GP

AB


”Saluhallen känns legendarisk” När Magasinet en morgon häromsistens kryssade sig fram genom den byggarbetsplats som sommaren 2023 planeras vara förvandlad till nya Östermalmstorg flaxade en liten duva upp från marken och viskade i vårt öra att Lena Philipsson brukade synas på därliggandes restaurang Lisa på Torget. LPT, som restaurangen kallas i öfremun, fick som bekant ge vika när den temporära saluhallen tog över torget. Eftersom Lena just nu är högaktuell med utgivningen av hennes självbiografi ”I händelse av min död” och genom att hon i sommar ger sig ut på turné med det resande publikfriarsällskapet Diggiloo föreslog duvan att vi skulle slå henne en signal. AV: CLAES KANOLD FOTO: MAGNUS RAGNVID

86

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


LENA PH


”Chardonnay från fler än 20 årgångar. Elegant och personligt med stor koncentration och finess” Pär Strömberg, Svd Perfect Guide 15 januari 2022

”En klassiker i Blanc de Blancsutbudet” Fredrik Schelin, Aftonbladet 4 februari 2022

5/5

Alf Tumble, Dagens Nyheter 18 december 2021

399 kr

Pierre Péters Cuvée de Réserve Grand Cru | nr 7350 | alk. 12% | 750 ml

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor


PORTRÄTT: LENA PH

När jag minns de trevligaste middagarna är middagssällskapet alltid viktigare än maten och restaurangen för mig. LENA PHILIPSSON

V

ilken är din relation till Östermalmshallen? – Jag har inte lyckats sätta in foten där efter ombyggnaden, men har hört att det blivit jättefint.

äta och njuta, maten ska vara både god och godkänd, men inte mer. Det är livet och konsten som ska diskuteras vid borden, inte rätterna. Åke hade diggat Lena Ph.

Även om du själv inte är där så ofta undrar vi hur du skulle beskriva Hallen för någon som aldrig varit där? – Den känns legendarisk på något vis, som en sevärdhet. Det är något speciellt med det stället.

Du är mitt uppe i förberedelserna inför Diggiloo-turnén, som rullar på mellan början av juli och slutet av augusti och vars spelplats närmast saluhallen är Ulriksdals slott den 13 augusti – vad kan vi förvänta oss av årets upplaga? – Jag tror att Diggiloo är sig likt. Det är en samling artister som framför egna låtar och kör olika duetter och olika möten. En trevligt sammansatt glad positiv härlig föreställning med hög igenkänningsfaktor. Det brukar sluta med att publiken står upp och klappar händer och tycker det varit en härlig kväll.

Desto mer frekvent brukade du besöka den östermalmshallsrelaterade krogen Lisa På Torget? – Ja, på Lisa på Torget har vi varit mycket förut. Det var så trevligt att sitta där i eftermiddagssolen. Hoppas den återkommer när de fått ordning på Östermalmstorg. Enligt vanligtvis tillförlitliga källor pågår förhandlingar om att Lisa Elmqvist ska få ta hand om en av de paviljonger som ska finnas på torget när det är färdigbyggt lagom till sommaren nästa år. Det ser tydligen lovande ut. En förklaring till att Lena Philipsson knappast kan betecknas som stammis i Östermalmshallen är att hennes intresse för mat är, som hon säger, måttligt. – Jag står inte i köket i all oändlighet, utan jag lagar mat bruksvis. Finns det ändå någon middag du aldrig glömmer? – Jag har varit på många trevliga middagar och restauranger. Men det är aldrig för maten jag minns dem, utan man kan nog säga att middagssällskapet alltid är viktigare än maten och restaurangen för mig! Här ler säkert den för många äldre Hallen-kunder välbekante krögaren (och faktiskt förste chefen för Aktuellt i STV) Åke Söderqvist i sin himmel. Han sa nämligen vid något tillfälle att ”lagar man för bra mat kommer så tråkiga människor – de som börjar prata om maten”. Han menade, att visst ska man

Det är andra gången du är med? – Ja, 2014 var första. Oftast gör jag ju egna projekt, men efter pandemin fick jag frågan och hade lite ledigt så jag tänkte att jag gör det. Dessutom råkar det vara så att många i produktionen är mina riktiga vänner i mitt vanliga liv. Eftersom jag varit i branschen så länge känner många av musikerna och de andra artisterna också. Sanne Salomonsen till exempel, vi var ju med i Badrock (en serie sommarkonserter initierade av Björn Skifs, reds anm) tillsammans redan 1989, ett kärt återseende. Det är ett trevligt gäng. Därför hänger jag med. Lena Philipssons Wikipediasida är minst sagt omfångsrik, bland det som överraskar mest är att hon för trettio år sedan figurerar på ett av tre frimärken i en särskild musiksamling, de andra två motiven var Roxette och Jerry Williams! Du har varit skådespelare i julkalendern (Storm på Lugna Gatan 2018), är musikalartist, kläddesigner, programledare, sömmerska, låtskrivare, kompositör, grafisk formgivare (formgett omslaget till boken) nu författare också – vilka mer talanger sitter du inne med? – Den röda tråden för mig som person är nog den att vara

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

89


PORTRÄTT: LENA PH

kreativ och jobba med en helhet. Sedan råkar jag vara duktig på musik också. I konsertturnén jag just avslutat hade jag skrivit manus och dessutom producerat ett videoinnehåll, som vi visade på en stor scenskärm. Det hade jag filmat med min mobilkamera, på samma enkla sätt jag gjorde videos till alla låtarna på mitt senaste album. För mig är det inte ett så långt steg att gå. Utan mer att ”nu hittar vi på lite åt det här hållet också”. Det låter som att du är ganska orädd och gärna utmanar dig själv? – Att hitta nya vägar och att kunna uppfinna sig själv på nytt gör det intressantare att fortsätta jobba. Det blir spännande både för mig själv och för publiken, vill jag tro. Istället för att bara göra samma hela tiden. Du är också väldigt rolig ibland, fast det kanske inte märks så väldigt ofta? – Men den humorn kommer fram mer och mer i och med att jag står på scen och snackar om små roliga grejer jag skrivit ihop. Jag håller på med alla de där delarna för att jag tycker det är roligt och vill utvecklas. I början av min karriär sa jag över huvud taget ingenting, det var bara ”hej hur mår ni”. Nu är det naturligt för mig att prata massor, att kommunicera med publiken är viktig för mig. Det har hänt mycket på vägen, idag spelar jag mycket piano på scenen också. Så nu är det är mer en självklarhet att jag är en del av bandet eftersom jag tycker att jag kan det.

90

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

– Jag har hittat nya sätt att prata på, det blir kanske mer känslosamt än tidigare. Där kommer väl egentligen boken in, det är som att jag släpper lite grand på garden. Ner med axlarna och konstaterar ”jaja, nu är det så här”. Någon talang, utöver alla dina gudabenådade, som du ändå önskar att du hade? – Jag skulle kunna vara mer entreprenör. Sätta igång företag och våga tänka ännu större. Jag har nästan alltid haft folk runtomkring mig som hjälpt mig att trycka på den gröna knappen, även om det varit jag som haft idéerna. Nu är det mer jag som trycker på den knappen. Men jag jobbar ju bara runt mig själv. Jag vågar inte riktigt ta ansvar för andra personer, så det undviker jag då jag inte hittat någon tydlig chefstil. Du har med all rätt blivit rikligt uppskattad för ditt artisteri – allt från Årets smålänning 1989 via Karamelodiktstipendiet och Truxas fond (!) 2004, Lisebergsapplåden 2014 och förra året Litteris och Artes-medaljen i guld av 8:e storleken för framstående konstnärliga insatser inom svensk musik. Kan man rangordna utmärkelserna och finns det i så fall någon du är mest stolt över? – Jag tycker nog att det finns charm med alla utnämningar. De representerar olika saker så det är svårt att rangordna. Fast det är klart att det var fantastiskt att få medalj ur kunglig hand, men jag menar att en applåd och jubel från folket betyder mycket det också. Jag är glad för all form av uppskattning och tar tacksamt emot alltihop, haha.


91

poäng -Fredrik Schelin, Best Champagne, mars 2022

91

poäng -Livets Goda, mars 2022

la cuvée brut Nr: 78773 • 449 kr • 750 ml • 12% alc.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


PORTRÄTT: LENA PH

DIGGILOO 2022, TURNÉPLAN 3 juli Malmö, Malmö Arena

29 juli Vänersborg, Sanden

6 juli Vetlanda, Tjustkulle

30 juli Gränna, Ribbavallen

8 juli Ystad, Sandskogens Idrottsplats

31 juli Borgholm, Idrottsplatsen

9 juli Varberg, Södra fästningshörnan

4 aug Mariestad, Alhagen

13 juli Älvsbyn, Storforsens Naturreservat

5 aug Karlskoga, Badhusplan

15 juli Höga Kusten, Skuleberget Naturscen

6 aug Hestra, Isamon

16 juli Rättvik, Dalhalla

7 aug Söderköping, Vikingavallen

17 juli Rättvik, Dalhalla

12 aug Bollnäs, Långnäs

21 juli Kristianstad, Arenaområdet

13 aug Stockholm, Ulriksdals Slott

22 juli Vårgårda, Tånga Hed

19 aug Sandviken, Högbo Bruk

23 juli Båstad, Tennisstadion

20 aug Eskilstuna, Sundbyholms

28 juli Åmål, Djuphamnen

Slott

Lena med delar av Diggiloo-gänget. Foto: Kristoffer Sandberg

92

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Finns det något pris du tycker att du borde få? – Nej, jag resonerar aldrig på det viset, jag är alldeles för blygsam. Nobelpriset kanske, när du skrivit lite fler böcker? – Nja, det vet jag inte i vilken genre. Det blir svårt, då får jag jobba på nu, haha. Vi avslutar med några kortisar (som hon faktiskt tar lång tid på sig att tänka igenom innan hon svarar): vad är det bästa med att vara Lena Philipsson? – Att jag fått möjlighet att jobba kreativt med så mycket roliga människor. Det är inte alla som får det och jag är väldigt tacksam för det.

Och det sämsta? – Offentligheten, emellanåt. Drömduettpartner? – Om jag skulle nämna någon som jag verkligen beundrar skulle jag ändå aldrig i livet våga sjunga med den personen. Där har vi ett problem, så den kan jag därför inte svara på. En pryl du inte kan leva utan? – Mobiltelefonen. Den har blivit ett måste på alla sätt och vis.

I HÄNDELSE AV MIN DÖD: EN MANUAL

Lena Philipsson har varit en av våra mest välkända och folkkära artister sedan genombrottet med ”Kärleken är evig” i Melodifestivalen 1986. Samtidigt har hon alltid hållit hårt på sin egen integritet och rätten till sitt privatliv. Så när hon nu skriver en bok om sig själv och sitt liv blir det helt på hennes egna villkor. I händelse av min död: En manual är en samling uppriktiga, roliga och berörande texter om artistlivet, tidens gång, ensamheten och den ständigt närvarande kreativiteten. Och så lite om Margaretha Krook. Det är skrivet med humor, svärta, insikt och en osviklig känsla för tajming. Utgivningsdag: 12 maj 2022.

Den här boken handlar om mig själv och om vem jag är och hur jag tänker. Jag har ju alltid varit väldigt privat av mig, ja, rentav hemlig, och det här är ett sätt att dra undan förlåten och bjuda in läsaren till min hjärna.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

93


ETIKETT PÅ ETT TREVLIGT SÄTT Edward Blom delar med sig av konsten att umgås med människor För att hjälpa oss övriga emellanåt socialt osäkra medborgare att undvika liknande och andra ännu värre fadäser har Edward Blom skrivit en bok, titulerad ”Edward Bloms etikettbok – om konsten att umgås med människor”, vilken i slutet av maj landade i bokhandelns hyllor. Boken är tänkt att både kunna läsas igenom från pärm till pärm och att, tack vare sitt omfattande register, vid behov kunna användas som uppslagsverk. TEXT: CLAES KANOLD FOTO: GABRIEL LILJEVALL

94

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Mitt eget värsta etikettbrott begick jag precis i början av högstadiet när vi skulle ha vårt första skoldisko. Jag hade ingen som helst koll på vilken klädkod som gällde så gick jag gick dit i träskor. Där och då blev jag nog sedd som ganska mycket lantis med bristande stilkänsla.

Här bjuder Östermalmshallsfantasten Blom med stor generositet Magasinets läsekrets på en snabblektion i detta delikata ämne. Hur, när och varför uppstod egentligen det vi idag kallar etikettregler? – Så länge det funnits mänsklig samvaro har det funnits en sorts etikettregler. Oskrivna regler som varje grupp människor höll på för att samhällena skulle kunna fungera. De var nog ganska strikta redan på savannen! Sedan när man utvecklades till mer högkulturella nivåer uppstod ganska avancerade regler kring gåvor, måltider, bjudningar, bordsplaceringar med mera. Reglerna är bra mycket äldre än man kanske tror! Vad är det mest grundläggande i konsten att umgås med andra människor? – Att man i alla sammanhang ska undvika att göra andra människor ledsna. Och att inte sätta sig själv fullständigt i centrum är viktigt. Man måste tycka att det är värt att offra något för andra människors välbefinnande. Det kan var lite besvärligt för en själv, om det så bara gäller att öppna en dörr för någon annan eller att inte prata för mycket... Man bör också tänka på att man inte vänder ryggen mot folk, utan istället släpper in. Det kallas öppen front och är gångbart i flera olika situationer.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

95


HALLENPROFIL: EDWARD BLOM

1800-talet ligger nära mitt umgängesideal. Reglerna är inte universella – några är typiska för vårt land, andra kan för oss svenskar tyckas märkliga utländska, hur ska man förhålla sig detta faktum? – Det är ett problem när det blir olika och förvirrat. Men etikett strävar efter att man ska försöka enas om en sak. Att använda sitt sunda förnuft är alltid en bra princip. Vissa regler kan och har ju ändrats, framför allt de med anglosaxiskt inflytande. Som med skålning; i Sverige brukar man bara höja glasen, i andra länder slår man ihop dem, där får man vara extra tydlig med att visa vad som gäller. Vilket tycker du är det mest flagranta etikettsbrott man kan tänka sig? – Att börja bråka eller knuffas är ett fruktansvärt etikettsbrott, det värsta man kan göra. Därefter följer att vid en middag ta med en objuden kamrat eller att som gäst ta över regissörskapet från värdarna, det är ganska grovt. Som att ta fram gitarren och börja sjunga, sätta på TV:n eller sin egen spellista på Spotify. Från värdens sida är det ett grovt brott att inte vara generös. Gästerna får absolut inte sitta med tomma glas och alla måste få äta sig mätta. Vore det inte en bra idé att lära ut etikett i skolan? – Jo, det borde absolut stå med i skolplanen. På vissa privata internatskolor har man det. Det skulle underlätta för många att komma in i vissa sociala miljöer. Det handlar om jämlikhet också. Alla får inte med sig ens de grundläggande reglerna hemifrån. En god vän till mig som skulle utbilda sig till försäkringsmäklare skickades iväg på en helgkurs som innehöll etikettfrågor, det vore förstås mycket smartare om vi fick den utbildningen redan i skolan. En annan fråga många brottas med är hur långt ett middagstal bör vara på sin höjd? I boken skriver tjugo minuter, det låter lite väl långt! – Då pratar vi om högtidstal. De kan ju ha olika syften: på en specialtillställning där middagstalet snarast är ett sorts föredrag. Eller på ett bröllop då någon av föräldrarna önskar dela med sig av sin levnadsvisdom. Man är inte på bröllop främst för att det ska vara kul eller för att äta. Det är trots allt en högtidlig ceremoni och då ska det vara lite tungt och allvarligt inledningsvis för att sedan bli mer lättsamt mot slutet. I den romantiska filmkomedin ”Pretty Woman” finns det en bedårande scen där Julia Roberts karaktär vid en affärsmiddag inte riktigt vet vilka bestick hon ska börja med – fast det är väl ganska logiskt? – Jag tycker inte det är särskilt krångligt, man tar besticken 96

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

utifrån och in, glasen från höger till vänster, tallrikar uppifrån och ner och så får man lära sig att dessertbesticken ligger ovan på och dem får man inte röra. Det enda som kan återstår då är om det finns någon kräft-, ostron- eller soppsked. Fast det är nog en överdrift att folk inte förstår. Har man aldrig sett hur man äter, exempelvis en kronärtskocka, får man väl vänta en sekund och se hur de andra gör. Viss mat får man till och med äta med händerna? – Jag har gjort en långlång lista i boken om det där. Det finns dock en grundläggande princip om att det är väldigt barbariskt att äta med händerna, men sedan finns det undantag. Förr var det som skilde de fattiga torparna från fint folk om man åt med händerna eller använde verktyg för att äta. Så det har en stark position i vårt undermedvetna. Men om man till exempel är på en riktig sushirestaurang och vet hur man följer det japanska sättet att äta med händerna, och inte bara slabbar på hur som helst, utan visar att man har kontroll inom just den subetiketten då är det okay. Däremot att äta pizza med händerna som ungdomar börjat göra nu tycker jag är lite besvärande. Vi lever i föränderliga tider, nya moderna etikettsregler om hur man hanterar mobiltelefoner, iPads, insta, selfies et cetera; behövs det? – Definitivt. Som jag skriver i boken måste man ändå utgå från gammal befintlig etikett. Men när nu mobiltelefonerna kommit in i världen kan man ju inte bara säga att man inte får använda den till nånting, utan måste se till vad som varit okej och som inte varit okej vid ett matbord. Att börja skriva brev till en kompis eller att ta upp tidningen och börja läsa nyheterna vid matbordet har ju aldrig varit accepterat. Däremot är det naturligtvis okay att skriva in datum i sin almanacka om man gör upp någonting med andra gäster eller anteckna deras adress. Det är dock komplicerat, man använder ju telefonen till så mycket. – Allt nytt är bevis på att det krävs grundläggande regler, folk tenderar att bli så mycket mer oförskämda via sociala medier. Många äldre damer man tycker borde ha koll kan fullständig tappa hyfset digitalt och också uttrycka sig elakt om andras inlägg på Facebook, som de aldrig skulle göra öga mot öga i verkliga livet: ”Men den där maten ser inte alls god ut”. Där måste man nog jobba ganska mycket för att få folk allmänt blir mer hövliga och artiga. Etikett kan också bli i det närmaste en jämställdhetsfråga – du skriver praktiskt taget ett brandtal för frackens bevarande. Medan kvinnor anstränger sig och lägger ner


massor av tid för att göra sig fina klagar männen på att det är krångligt att bära frack? – Jag tycker det är självklart ibland. Kvinnorna lägger håret, fixar klänningar et cetera. Det tar tre gånger längre tid än det tar att fixa fracken. Det är väldigt märkligt att män ska har rätt att kräva att all klädsel ska gå på tio minuter även om man går på en storslagen bal. Ibland måste det få ta tid. Så fort det gäller tillställningar med högtidliga ceremonier ska kraven höjas, det ska vara lite jobbigt att få på sig fracken och det ska vara lite omständigt innan man börjar dricka och dansa. Det bidrar också till att man märker ut tillställningen till någonting som inte sker varje dag, utan är något alldeles extra. Det är något av din persona att var en ordensmänniska som är van vid fina kalas; hur många ordnar är du med i om det nu inte är ett etikettbrott att fråga ? – Ganska många. Jag har varit aktiv i ett femtontal föreningar och ordnar om man räknar allting sammanslaget: en äkta riddarorden och fyra små, ett par herrklubbar och flera kulturföreningar. Därutöver mindre aktiv i några litterära sällskap och lite andra sådana föreningar. När jag var yngre var jag enormt aktiv i alla de där också. Men nu med familj och tre barn och eget företag har föreningslivet för min del klingat av. Då jag var som mest engagerad kunde mina veckoslutsdagar vara så fulltecknade att jag nästan aldrig var ledig. Under dagtid lunch och sammanträde på något ordenssällskap, sedan vidare på kvällen till middag hos något annat sällskap, därefter kanske mellanspel på någon kamrats fest innan dygnet slutade nachspiel. Jag gillar ju den typen av umgänge

när man sitter och sjunger till snapsen och dricker punsch till kaffet. 1800-talet ligger nära mitt umgängesideal. Vilka är de högtidligaste tillställningar du varit med på? – En studentbal i Hofburg i Österrike var väldigt högtidlig. Jag går på Amaranterorden ibland, där är vanligtvis någon kunglighet med. När jag blev dubbad till riddare var det förstås lite högtidligt. Nobelmiddagen har jag aldrig varit med på, men jag brukar gå på efterfesten. Sällskapet Par Bricole kan vara väldigt pampigt och kulturellt, i Vinterträdgården på Grand Hôtel med stora processioner och körer och klassisk musik. Ett besök i Östermalmshallen är en högtid för många finsmakare – hur ser din relation ut till Hallen? – Jag älskar den. Från första gångerna jag som barn fick följa med mamma till stan och gå igenom alla gångarna. Man såg allt och kände alla dofter, det var oerhört fascinerande. Sedan bodde min egen familj på Valhallavägen i åtta år och då kunde jag regelbundet börja handla i Hallen. Jag tycker väldigt mycket om miljön. Det är en väldigt vacker byggnad, sedan renoveringen har den blivit ännu finare. Idag går jag främst dit och handlar, men det är trevligt att då passa på att ta ett glas vin. – Under pandemin höll vi oss isolerade hemma i villan, men hade turen att kunna skicka med beställningar med en snäll bekant som handlade ål eller något annat jag behövde åt mig. Nu har vi börjat gå dit regelbundet igen. Åker jag in till stan handlar jag alltid i Östermalmshallen.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

97


NÖJESDROTTNINGEN INGMARI PAGENKEMPER:

Målet är att Djurgården ska bli Nordens största besöksdestination

98

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


På 90-talet kliver hon in i ett mansdominerat universum och blir en av få kvinnor i dj-båset i Stockholms klubbvärld. Sedan dess har hon innehaft betydande positioner på bland annat Lydmar Hotel, Berns, Hamburger Börs, Södra Teatern, Cirkus och idag – Cirkus Venues, ett paraply bestående av flera verksamheter ute på Kungliga Djurgården. Ingmari Pagenkemper är en av Nöjessveriges tyngsta och kanske mest dolda makthavare. Och hon är totalt orädd när det gäller att sätta höga mål eller att säga vad hon tycker. TEXT: LINA BIELSTEN

I

ngmari Pagenkemper växer upp i den tyska kolgruvestaden Ibbenbüren i regionen Nordrhein–Westfalen. Till Stockholm kommer hon 1988 som au–pair och några veckor innan hon ska åka hem träffar hon sin före detta fästman. Ingmari tänker att hon ska ge det en sommar. 34 år senare är hon fortfarande kvar. Fram till 1994 pluggar Ingmari ihärdigt svenska, teatervetenskap och lingvistik, utan att ha satt sin fot på nattklubb. Hon beskriver sig själv som en ”übertråkig”, skötsam student som dricker te med klasskamraterna. Dessutom jobbar hon på flera ställen för att klara sig, hon säljer frukt och grönt på Hötorget, arbetar som läxhjälp och är även kroki-modell. Ett stort musikintresse har hon alltid haft, men det är först när Ingmari träffar sin dåvarande man, dj:n Johan Netz, som hon introduceras för en helt ny värld. Hon tar klivet in i en väldigt mansdominerad värld när hon börjar som discjockey på rockklubben Gino på Birger Jarlsgatan och blir en av de första kvinnorna i dj-båset. Det uppstår viss avundsjuka och kvinnliga dj:s utsatts den här perioden för mobbing, men Ingmari vägrar att ge upp. Hon tänker

fortsätta sin dj-karriär. Att kunna bidra med att sprida glädje är hennes melodi, det ska ingen få förstöra. Det är även på 90-talet som Ingmari blir musikchef på Lydmar Hotel, ofta omskrivet som ett legendariskt ställe. Här spelar såväl kända som okända akter i lobbyn på hotellet. Det här är platsen man ska vara på. Det är en internationell atmosfär och ger en hemtrevlig känsla på en och samma gång. Vad gjorde Lydmar Hotel unikt? – Det som gjorde Lydmar så speciellt var att vi råkade vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Att ha livemusik i en lobby är inte unikt idag, men då fanns inte det konceptet så vi tog den marknadsandelen. Vi hade dessutom en ägare, Pelle Lydmar, som är en otrolig visionär och hade framför allt kapitalet att finansiera. Det var ingen vinstaffär att ha stora artister och livespelningar hela tiden. Det kostade ju bara. Men för Pelle handlade det om leverera hög kvalitet, det spelade ingen roll om vi tjänade pengar på det. – Jag är jätteglad för all kärlek och beröm från mina år på Lydmar, jag slet hårt för det. Men jag vill ändå understryka att mina branschkollegor förtjänar samma respekt, om inte mer.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

99


NÖJESPROFIL: INGMARI PAGENKEMPER

Jag såg dem kämpa lika hårt som jag på sina ställen, men jag hade det jämförelsevis mer förspänt kan man säga. Du fick dit många bra akter, är det någon som sticker ut lite extra? – Vi bokade ju flera artister i början av deras karriär som nu är stora namn, till exempel Robyn och Petter. Det var väldigt roligt. – En akt som betytt väldigt mycket är en amerikansk housesångerska, Adeva. Hon har gjort helt legendariska framträdanden på Lydmar, vi bokade henne flera gånger och vi spelade även in det på DAT-band. Det var helt otroliga kvällar, så hon betyder lite extra för mig. Ingmari minns tiden före digitaliseringen när hon skickar fax till artisternas managers för att göra bokningsförfrågningar. Dessa fax skickas sedan fram och tillbaka flera gånger. Idag går det ju något snabbare att boka artister. När vi ber om det galnaste minnet från tiden som musikchef på Lydmar har hon svårt att välja, det finns miljarder menar hon. Men två knäppa incidenter minns hon tydligt som berör artisternas kravlistor, så kallade riders. – Jag hade bokat in N'Dea Davenport, huvudsångaren i det brittiska syrajazzbandet ”The Brand New Heavies ”som precis börjat sin solokarriär, så det var jättestort. På hennes kravlista stod det att hon inte tålde cigarettlukt och på den tiden rökte man ju inomhus… Så jag gick runt och pratade med alla gäster, gång på gång påminde jag dem att ”just ikväll får ni inte röka, vi har en artist som inte tål det”. Folk blev arga på oss… Det första hon gör när hon kliver upp på scenen är att hon tänder en cigg… Hon säger att hon bara tål sin egen rök. Det var så dåligt tycker jag.

– En annan händelse är när vi bokade hiphop-gruppen ”The Roots”. På deras hospitality rider stod det att de ville ha en stor buffé med enbart vegetarisk mat som de ville äta i sitt eget rum. På den tiden lagade man inte mycket vegetariskt men tack och lov var våra kockar stora hiphop-fans så de ordnade det. Vi byggde upp en stor vegetarisk buffé i frukostmatsalen. När bandet kommer säger de ”Oh, you got McDonalds here” och trycker i sig hamburgare där istället… De hade aldrig varit i Skandinavien och ville vara på den säkra sidan genom att beställa vegetariskt. De trodde väl att vi bara åt skumma saker som fårskalle och inkokta renögon, skrattar Ingmari. – Vid 3 på morgonen när vi hade roddat ner scenen kommer trummisen och är jättehungrig, då går vi in i köket och äter vegetarisk mat direkt ur kastrullerna. Det var ju väldigt häftigt för mig att få vara med om och ganska udda. Efter nio år på Lydmar får hon betydande positioner på bland annat Berns, Hamburger Börs, Södra Teatern och Cirkus, där hon blir ansvarig hösten 2018. På Cirkus börjar hon mer eller mindre från noll och gör om hela organisationen, med ett fåtal nyckelpersoner som hon behåller. Dessutom genomförs en rejäl renovering, innan pandemin slår till 2020. Sedan våren 2022 är Ingmari Pagenkemper VD för det nybildade bolaget Cirkus Venues som samlar Hasselbacken, Cirkus, Pophouse Hotel och Gasklockan (under utveckling) på Djurgården. Cirkus Venues blir därmed en av Stockholms största spelare inom besöksnäringen och öppnar inom kort nya verksamheter. Cirkus Venues är dessutom en del av samma familj som Pophouse och samarbetar nära med verksamheterna Space och ABBA The Museum.

Man behöver inte vara någon annanstans än hos oss på Djurgården.

10 0

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Jag har haft glädjen att få följa Ingmari sedan starten av hennes fina karriär. Det började på Lydmar Hotel Stureplan, även innan dess på Eden Hotel. Vi är tillbaka på 90-talet och hade precis börjat med livemusik i vår hotell-lobby, något som betecknades som helt ohållbart och heltokigt, men sedan skulle beskrivas som genialt. Ingmari presenterades för mig av Lukas Thiel, min musikintresserade arkitekt. Ingmari var den där försynta, unga och färgstarka tjejen som alltid levererade mer än hon pratade. Hon hade en enorm glöd för musiken och en fantastisk känsla inte bara att välja rätt artister utan även förhandla och knyta ihop säcken. Genom åren har hon organiserat hundratals artister. Om Ingmari ville ha The Roots på scenen kunde man ge sig på att vi hade The Roots några månader senare, så var det alltid. Känsla, passion och en tysk envishet präglar hennes arbete. Ja, Ingmari är ingen fegis, hon är stentuff och kan bita ifrån, men som alla coola katter har hon en fantastisk värme. Det är skitkul att arbeta med Ingmari. Vi har följts åt under alla år. Efter Lydmar Hotel tog hon hand om all underhållning på Berns med mig och PG Nilsson. Nu sitter hon i vår styrelse i Visita Stockholm. Den rollen är långt ifrån musik och underhållning. Här arbetar vi med besöksnäringsfrågor och kontakter mot näringsliv, stad, stat, organisationer, facket, politiker och inte minst medlemmar. Hon har lagt mycket engagemang här. I fem år har vi suttit tillsammans i styrelsen, vi har garvat mycket men framförallt är Ingmari en teamspelare som även gjort mig uppmärksam på det ojämlika samhälle vi fortfarande har mellan könen. Jag fick mig en riktig tankeställare när hon en dag frågade mig om mitt företag var jämställt, ”självklart” tänkte jag, men jag hade fel. Ingmari, det är en fröjd att jobba med dig! PELLE LYDMAR, Hotellkung och krögarentreprenör

Vad vill du uppnå i din nya roll? – Nu är jag koncern-vd för alla våra enheter på Djurgården sedan mars-april 2022 så det är ganska färskt. Jag har redan påbörjat samma resa som med Cirkus. Först gör man alltid en analys av vad som finns, sätter upp mål och vision och därefter en aktivitetsplan för att uppnå dessa mål. Målen är olika beroende på vilken enhet vi pratar om. – Just med Cirkus känner jag mig väldigt trygg, det är en bra produkt. Sedan har vi ju Hasselbacken, en anrik produkt men som har gått i stå i alla år som det varit Scandic. Vi hann precis ta över hotellet innan pandemin slog till, så där finns naturligtvis mer att göra. Men även där har vi hunnit bygga ungefär den organisation vi behöver och gemensamt jobbar vi jättehårt på att förbättra produkten. Vi vill få folk att förstå att hotellet inte bara är till för konferens- och hotellgäster. Hasselbacken vill vara en öppen och spännande mötesplats för alla.

På andra sidan Djurgårdsvägen byggs det just nu för fullt. Ingmari berättar att det sker både ”rebranding” av hotellet och restaurangen på Abba-museet, det kommer öppnas ett bageri med butik på hörnet och även en skaldjursrestaurang. Allt är klart till sommaren 2022. – Sammanlagt vill jag att man ska uppfatta oss som en destination, en ”one-stop shop”. Inom vår koncern kan du bo på våra olika hotell, ta del av flera matkoncept, gå på musikal, besöka Abba-museet med mera. Det finns ingen anledning att åka in till stan, man behöver bara vara hos oss, skrattar Ingmari. Björn Ulvaeus är huvudägare i nöjeskoncernen, vad är det bästa med att jobba med Björn som entreprenör? – På det högst privata planet är det roligt eftersom jag och hela min släkt har varit ABBA-tokiga så länge jag kan minnas.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

10 1


Jag har haft många bra jobb innan jag kom hit, men det här var första gången alla i familjen klappar som glada sälar att jag får jobba för Björn Ulvaeus. De är omåttligt stolta och tycker i princip att de nu personligt känner Björn också, haha. Jag måste själv hela tiden försöka dölja min otroliga förtjusning och jag har lovat mig själv att aldrig be honom om en selfie, även om min mor skulle bli så glad. Men det kommer jag inte att göra. – Men rent jobbmässigt är Björn en man med så mycket visioner, energi och fantasi och dessutom med muskler att genomföra mycket av det. Med honom känns det att ”the sky is the limit. Han lyssnar mycket och jag känner att jag vågar komma med förslag. Han tar sig tid för andra. Det är fint med tanke på den världsstjärna han är. – Jag känner mig väldigt ödmjuk inför den här rollen och jag ska göra mitt bästa för att göra honom stolt. Hit vallfärdas 16 miljoner per år. Vad betyder Djurgården för dig? – I ärlighetens namn betydde det inget speciellt innan jag började jobba här, jag besökte bara Cirkus för att se enstaka artister eller konserter. Men nu när jag är här varje dag inser jag vilken förmån det är att få jobba vid Kungliga nationalstadsparken. Det känns extremt lyxigt. – Det är så häftigt att nästan alla nationaliteter har besökt Djurgården någon gång, jag vill minnas att vi gjorde en undersökning på Abba-museet som uppmättes till 72 olika nationaliteter på våra besökare. Jag älskar att arbeta här, ingen dag är sig lik och det uppstår alla möjliga utmaningar. På tal om utmaningar. Ett av era mål är att göra Djurgården bilfritt, vad är dina tankar kring det? – Varje individ måste inse att vi måste rädda det lilla klimat vi har kvar, alla måste dra sitt strå till stacken. Det kommer vi inte undan. Är det bekvämt? Nej, det är det inte. Men det är nödvändigt. – Vi har en förening, KDI (Kungl. Djurgårdens Intressenter, reds anm.) som alla företagare är med i och vi har satt upp olika hållbarhetsmål, bland annat att Djurgården ska bli bilfritt 2025–2026. Nackdelen är ju kommunikationen med miljontals besökare från olika länder. Det är charterbussar från kryssningsfartygen, bussar som ska till musikalerna, privatfamiljer med fyra barn som ska till Gröna Lund och tycker det är jobbigt att behöva gå. Men det är bara något vi behöver lära oss att leva med. – I framtiden blir det sannolikt miljövänliga transporter från områden nära Djurgården till exempel med fler färjor, ”shuttles” från Gärdet med mera. Det kommer lösa sig, det är bara en vanesak. Om du får drömma, vilken artist vill du se på en av era scener? – Gissa tre gånger, det är ju ABBA såklart, haha. Folk skulle vallfärda från hela världen. – Om jag ska svara seriöst så har jag väldigt bred musik-

102

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

smak, men jag brinner lite extra för svenska artister. En av mina drömmar är att göra en festival med Robyn till exempel och att hon är med och driver innehållet, hon får bjuda in sina gästartister. Den typen av koncept är jag intresserad av att skapa med små minifestivaler tillsammans med olika artister och deras förebilder. Ingmari har inga egna barn, men beskriver ofta arbetet som sin baby. Hon älskar att se unga människor växa och ser sig själv lite som förälder på det sättet. – Jag vill hjälpa till i den mån jag kan, att utveckla andra och ge dem förtroendet att ta rodret. Det är oerhört givande att se de som vågar ta den chansen och klättrar uppåt. Visst kan det innebära att vissa lämnar organisationen när kostymen blir för liten, men det hör ju till. Efter drygt trettio år i nöjeslivet och otaliga krogbesök har Ingmari en stark uppfattning om vad hon tycker fungerar. Produktutveckling är något hon brinner starkt för. Nyss hemkommen från en av sina många inspirationsresor konstaterar hon att vi inte ligger så långt efter i Stockholm som vi kan tro. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, menar Ingmari. Hon hämtar lika ofta inspiration hos branschkollegor hemma i Stockholm, läser olika musik- och resemagasin och har ett genuint matintresse. – När jag är ute privat tänker jag alltid på hur jag vill ha det som gäst och försöker applicera det på vår egen verksam-

Jag hade förmånen att rekrytera Ingmari till hennes första VD-uppdrag på anrika Hamburger Börs i Stockholm, ett uppdrag hon som vanligt genomförde med bravur. Ingmari Pagenkemper är för mig smak, stil, elegans, träffsäkerhet, örat mot gatan och integritet. Att ha Ingmari med sig i teamet är liksom lite som att ha med sig ett gyllene trollspö i underhållningsdjungeln. Att hon dessutom både är kunnig, klok och kul förgyller även arbetsvardagen till fest. Hon om någon är värd all framgång, och Djurgården har definitivt fått sin välförtjänta drottning. MIKAEL GORDON-SOLFORS Legendarisk producent och entreprenör inom svensk showbiz


NÖJESPROFIL: INGMARI PAGENKEMPER

het. Det måste inte alltid vara så tjusigt utan det kan vara små detaljer som toaletterna eller vinlistan på ett ställe jag besöker. Ingmari Pagenkemper som haft flera nyckelpositioner i nöjesbranschen i Stockholm beskrivs ofta som en förebild av branschkollegor och artister. Själv har hon flera personer i sitt liv som betytt mycket, en av dem är Pia Kalischer, Head of Events på Sveriges Radio. – Pia var en av Sveriges första kvinnliga dj:s och hon har alltid jobbat med musik. Hon håller fast för sin linje, står för hög kvalitet, är orädd och satsar på okända akter. Jag tycker att hon är helt fantastisk.

Jag vill hjälpa till i den mån jag kan, att utveckla andra och ge dem förtroendet att ta rodret.

En annan förebild är sångerskan Lisa Nilsson, som dessutom är Ingmaris vardagshjälte. – Lisa är Sveriges bästa sångerska som inte bara bjuder på magisk musik utan som ständigt står upp för sin värdegrund, som säger ifrån, som inte är rädd för att förlora några följare. Inget trams, inget fjäsk utan engagemang och support för alla de som inte har hennes pondus eller plattform. Av allt du genomfört, vad är du mest stolt över? – Jag har älskat varenda arbetsplats jag haft och har alltid gett mitt allt, så det är svårt att säga. Men jag var väldigt stolt

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

10 3


NÖJESPROFIL: INGMARI PAGENKEMPER

NÅGRA KORTA MED

Ingmari Pagenkemper Ville bli som liten: Socialarbetare. Egenskap jag uppskattar mest hos mig själv: Min oräddhet. Största last: Choklad. Om jag fick mer tid skulle jag vilja lära mig: Franska. Det här gör mig upprörd: Orättvisor och snålhet. Som DJ är jag: Egoistisk och glad. Som chef är jag: Tydlig och snäll.

och nöjd över när jag jobbade åt Vattenfestivalen. Jag fick i uppdrag att göra en scen med hittills bara okända akter och jag gjorde ett fullt program. Det gnisslades i kulisserna över att ”den scenen är bara att kasta pengar i sjön, det kommer inte att dra en enda människa”. Sedan var det helt fullt där och medierna skrev efteråt att Spegelpalatsen var den enda anledningen värd vatten att gå på festivalen. Det kändes skönt! – Sedan är jag stolt över resan jag gjorde med Södra Teatern och Mosebacke. Att gå från en statlig institution, som finansierades via skattemedel, och göra om det till ett lönsamt aktiebolag utan att för den saken skull tappa kvalitet i programmet. Det var en kämpig, men rolig resa och det är jag verkligen stolt över. Än idag tycker Ingmari om att spela som dj. Det händer mer än en gång att gäster ska önska låtar som kanske inte passar i sammanhanget eller helt enkelt inte är bra. – Då svarar jag att jag spelar inte dålig musik… eller att jag inte är en jukebox och har inte alla låtar. – Jag är alltid trevlig, men det finns ibland personer som fått lite för mycket ”innanför västen” och då brukar jag säga ifrån ganska skarpt.

Som sambo är jag: Kärleksfull och lat. Som vän är jag: Lojal och krävande. Bästa nöjesupplevelse: D’Angelo på Cirkus, 2000. Han är av de absolut bästa artisterna inom soul och rnb. Hans scennärvaro är helt otrolig. Mina tre favoritartister ”of all time”: 1. Prince. 2. Gladys Knight. 3. Robyn. Låtar jag spelar för att bli på bra humör: Musik från Defected records skivbolag, vocal housemusik, tidigt 90-tal. Jag sätter igång deras Spotify-lista och låter den bara gå. Bästa ”pick me up”-låtarna. Favoritresmål: Japan. Jag älskar allt med det landet. Framför allt japansk design och deras mat. Mitt bästa matminne: När Håkan Hederstedt, vår Head Chef, skickar ut mat i köksöppningen i baren, det är den ena goda grejen efter den andra. Helt otippat men jag älskar det. Vad han än lagar. Och mitt andra bästa matminne är just maten i Tokyo. De har bland annat väldigt speciella pannkakor, som de gör i flera lager. Lite som en smörgåstårta, fast med pannkaka istället för bröd. En underskattad krydda eller råvara: Spiskummin.

104

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Om hon någonsin tvingas lämna nöjesbranschen har hon redan bestämt sig för att skaffa ett eget torgstånd där hon kan sälja frukt och grönt, snacka med stammisar och spela sjukt bra musik. Och som pensionär har hon en tydlig vision; hon vill öppna en vinylbar i Berlin. Men än är det långt kvar till pensionen, nu väntar mer jobb för Ingmari. Hela sommaren är fullspäckad, men först ska hon gifta sig i juni. Någon smekmånad är det däremot inte tal om. Med flera nya enheter som ska öppna på Djurgårdvägen och allt arbete efter pandemin finns ingen tid för semester. Men Ingmari är inte bitter. – Jag ser fram emot att se Djurgården blomstra och få ta emot nya gäster. Om du får vara en annan person för en dag, vem är du och vad skulle du uträtta? – Jag har fullt sjå med att vara den jag är. Men jag skulle vilja testa att vara gubbe en dag som alltid har ”rätt”. Jag skulle vilja veta hur det är att aldrig bli ifrågasatt, att bli lyssnad på. Det skulle vara najs. En självgod ”corporate gubbe”, skrattar Ingmari nöjt. Och avslutningsvis, vilka är dina bästa tips i Stockholm: God arbetslunch: The Hills, Götgatan 29. Bra afterwork: Vassa Eggen, Birger Jarlsgatan 29. Mysig middag: Hotell Skeppsholmen, Gröna gången 1. Kul utekväll: Tjalans bar, Sturegallerian.


Den skönaste gåvan Ladda en sten med valfritt belopp och bjud på en magisk upplevelse för kropp och själ. Gör någon lycklig på www.sturebadet.se eller i vår reception. Presentkorten är giltiga i två år.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

10 5


GUNN LUNDEMO

Med världen som arbetsplats Få saker väcker som musik våra känslor. För Gunn Lundemo är musik allt. Som en av våra främsta internationella discjockeys drivs hon av att förgylla folks festliga stunder med magiska toner. Magasinet möter henne efter en gästspelning på balkongen i Östermalmshallen. TEXT: LINA BIELSTEN

10 6

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


F

ör den som gillar livespelningar är Gunn Lundemo är ett bekant ansikte. Som den energiska och levnadsglada person hon är, jobbar hon heltid med att förgylla folks festliga stunder genom att producera stora galna events och spela som DJ runtom i världen. Men ibland dyker hon också för exklusiva för gästspel när hon är på besök i Sverige – som på den privata medlemsklubben Noppes på Ingmar Bergmans Gata. – Jag började som resident DJ (fast medarbetare, reds anm) på Noppes för åtta år sedan. Där spelar jag fortfarande så fort jag får en lucka och är i Sverige. Förutom det faktum att musiken är något jag lever för, så är det bästa med mitt jobb att göra folk lyckliga. Att förgylla människors viktiga stunder ger mig så mycket energi. Och att jag kan göra det som yrke tycker jag är väldigt häftigt. Musikmässigt inspireras Gunn av 50-, 60- och 70-talet och hela disco-eran. Dessutom älskar hon latinoinfluerad house och discjockeys som lyckas producera det på ett bra sätt. Nittio procent av ett lyckat gig handlar om planering, menar hon, vid sidan av att känna in rummet och stämningen. – Det spelar ingen roll hur bra DJ man är om man dyker upp oförberedd och förväntar sig att alla ska gilla ens egen

musiksmak. Såvida man inte rent uppenbart enbart marknadsför sig kopplat till en viss genre. Men jag som spelar så mycket olika gigs måste kommunicera tydligt om det framför allt när det är en stor privatkund. Men kör man en enda nischad genre och kunden är medveten om det så är den enda anpassningen egentligen hur lugnt eller hårt man ska köra och tiderna man ska förhålla sig till. Som för så många andra i nöjesbranschen så har åren under pandemin varit tuffa för Gunn med inställda spelningar och produktioner. Därför ser hon enormt mycket fram emot att ge sig ut igen och spela, få släppa fler egna låtar, skapa fester, producera scenprogram och ha roliga äventyr med vänner och familj. – Äntligen har jag kommit igång igen med att jobba som DJ och skapa fester. Jag ser fram emot massor med spelningar runtom i världen och roliga produktioner blir det. Jag bor tillfälligt i Bulgarien på stranden med min tjej, då jag under pandemin ville fokusera på att producera musik i lugn och ro och inte bli stressad av det faktum av att allt var stängt. Så nu pendlar jag mellan Bulgarien och Sverige när jag inte spelar på andra platser i världen.

ATT FÖRGYLLA MÄNNISKORS VIKTIGA STUNDER GER MIG SÅ MYCKET ENERGI.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

10 7


GUNN LUNDEMO

Förutom DJ-skapet, vilka övriga engagemang har du? – Jag är scenproducent för Stockholm Pride, där jag bokar alla artister till festivalen och styr allt som rör scenbiten. Förutom det arrangerar jag många fester runtom i världen, allt ifrån VIP-fester till massiva produktioner och HBTQIA samt nischade fester och efterfester. Sedan producerar jag musik och tittar på när det är dags att lansera en första låt. Jag startar även upp ett bokningsbolag inom kort med några av världens mest ikoniska disco-akter. Det ser jag fram emot!

Fakta Namn: Gunn Lundemo Bor: Bulgarien och Stockholm Gör: Discjockey och scenproducent Drivs av: Kärlek. I alla situationer. Vardagshjälte: Min mamma. Egenskap jag uppskattar mest hos mig själv: Att jag är snäll. Det tackar jag världens bästa mamma för. Tre tips på bra musik just nu: El Sueno – Hugel, Cumbiafrica L’appunamento – Ornelia Vanoni The Player – Kid Francescoli

SPELNINGAR ÖVER HELA VÄRLDEN

Att Gunn skulle bli discjockey har hon sin syster Lina att tacka för. Lina var en extremt aktiv DJ och inspirerade Gunn att själv börja ratta vid mixerbordet. – Hon visade mig DJ-trix tidigt från att jag var runt 16 år. När jag fyllde 18 så började jag att producera fester och tyckte att det mest ekonomiska alternativet var att spela som DJ på dem själv. Då insåg jag hur mycket jag tyckte om det och började att göra det mer seriöst, berättar Gunn. Driven av sin kärlek till musiken satte Gunn tidigt höga mål. Att fylla en arena och spela Motown-låtar så att taket lyfter var en stark dröm och hon hörde av sig till tusentals ställen i världen i hopp om att någon skulle nappa. Det gjorde de. Snöbollseffekten tog fart och i dag har Gunn spelat över hela världen. – Redan efter mitt första år gjorde jag min först USA-turné där vi bockade av 16 städer på 21 dagar. Jag började ”hustla” tidigt och boka in massa bar gigs i stan, upp till sju spelningar i veckan. Det ledde till att många hörde mig och rekommendationerna började sprida sig. Ryktet nådde bland annat till Monaco, där Gunn bjöds in att testspela på Jimmys, där managern till Twiga befann sig. Twiga är en klubb i Monaco som ägs av F1-legenden Flavio Briatore. En testspelning blev ett fast uppdrag under en längre tid, innan resan fortsatte till Billionaire Mansion i Dubai, som sedan tog henne till Yatch clubs i Bulgarien, Italien, på Mauritius och vidare till Centralamerica. – Jag har svårt att välja ut en specifik spelning som sticker ut lite extra, men de roligaste av de drygt 2 000 spelningar jag bockat av är alla spelningar i Costa Rica och Mexiko. På vilket sätt känner du att du utvecklats sedan du började spela? – Till att börja med har jag ju till exempel samlat på mig 10000 låtar. Det ger mig ganska mycket svängrum i dag. Rent tekniskt utvecklas jag hela tiden. Men i dag känner jag mig som en magiker bakom spelarna om jag jämför med för 13 år sedan. Jag bryr mig inte om att vara cool som man gjorde i början. Jag fokuserar verkligen bara på att leverera. Det ska bli jättespännande att se hur jag har utvecklats om ytterligare fem år. Något som är viktigt är också att aldrig bli lat, varje uppgift jag tar till mig ska tas på lika stort allvar, oavsett hur grym jag må tycka att jag är. Har du ett drömprojekt eller plats där du vill spela? – Det vore en dröm att få en hel arena med ungdomar att groova till soul och Motown likt hur man i dag plockar äpplen i ren hysteri till EDM (Electronic Dance Music, reds anm). Att få se en helt annan feeling, det är min dröm. Nästa destination som jag längtar efter att spela i är Brasilien. Det ska bli superkul!

10 8

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Bring us your bucket list or keep dreaming

LUX* Grand Baie, Mauritius Resort & Residences

Boka ett bucket-list-möte på 08-545 151 60/info@limetravel.se STOCKHOLM - GÖTEBORG - HELSINGBORG


Stammisen Malin Berghagen.

1 10

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


REDAKTIONEN TIPSAR

FLORAKLINIKEN – den nära och personliga hudvårdskliniken

På Upplandsgatan, en slängkyss från Odenplan, ligger många unga ”fyrtioplussares” hälsokälla nummer ett. Hit går bland andra Östermalmshallenstammisen Malin Berghagen när hon vill unna sig lite lyx och egotid. Om hälsa, skönhet och välbefinnande ska vi med henne prata mer om. Vi får även skönhetstips från klinikens ägare AnnCharlotte Jansson. AV: REDAKTIONEN FOTO: MIKAELA LUNDBERG

Att det är superskönt att bli behandlad av AnnCharlotte och hennes kollegor på Florakliniken tycker mångbottnade meditationsläraren, författaren, artisten, bloggaren och Östermalmshallsbekantingen Malin Berghagen. Lite hurtigt uttryckt skulle man kunna beskriva hennes uppenbarelse som hälsan själv så vi börjar med att undra vad ”hälsa” betyder för denna overkligt ungdomliga och visa femtioplussare. – Hälsa för mig är att försöka leva ett liv i alla fall till 80% som ger mig kraft och orka att uppleva mitt liv så länge som möjligt. Att göra kloka val när det gäller kost, stress och träning för att må så bra som möjligt. Hur märks hälsotänkandet i din vardag? – Jag var 15 år när jag åkte på hälsohem första gången så för mig är det en livstil. Det är idag naturligt för mig att välja mycket grönsaker, lagom fysisk träning och vara i naturen. Har du några speciella rutiner? – Ja faktiskt! Ett glas vatten med citron varje morgon.

Minst 6 000 steg varje dag. 15 minuter meditation på något vis. Halva tallriken är alltid grönsaker. Endast en kopp kaffe om dagen. Begränsa stress. Inte alltid vara tillgänglig. Världen klarar sig utan mig och den går inte under om jag prioriterar mig själv en stund dagligen! Din livspartner Martin är tydligen inte riktigt lika på när det gäller hälsa och kost etcetera, hur löser man sånt? – I ärlighetens namn så har han gett med sig nu då jag lagar den mesta maten hemma och han tycker verkligen om det. Dessutom tar vi långa promenader tillsammans och han går på gymmet. Jag tycker att jag hittat en bra kompromiss för att bejaka både engelsmannen och hälsoälskaren. För många är tröskeln hög till att börja leva mer hälsosamt. Man tycker det är tråkigt eller man tycker inte om maten. Vi är hopplösa fall! Vad säger du till oss? – Har man inte tid för hälsa kommer man en dag att få ge tid för sjukdom. Hälsa handlar om att lättare kunna hantera SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

111


REDAKTIONEN TIPSAR

Viktigast av allt är att må bra med sig själv. MALIN BERGHAGEN

sjukdomar och få vara frisk länge. Att få möjlighet att uppleva livet fullt ut. Det är ett val. Det är egentligen bara att sätta sig ner och titta på vem man vill vara om tio år och om det sätt man lever idag kommer stödja eller stjälpa den tanken. – Själv motiverar jag mig med att påminna mig om att döden går alltid vid sidan om mig. Vill jag kliva närmare eller vill jag hålla den på avstånd? Vill jag ha levt och upplevt livet fram tills dess vi möts eller vill jag vara sjuk och ha ont fram tills dess? Jag tror många skulle leva mer hälsosamt om de inte blundade för att döden är ett faktum och det är upp till oss hur vägen dit går.

ANNCHARLOTTE PÅ FLORAKLINIKENS SKÖNHETSTIPS:

Du kan själv påverka hur du lever ditt dagliga liv såsom bra kost och sömn, balanserad nivå av stress, fimpa ciggen, var måttfull med alkohol. Drick vatten och rör på dig! Hitta en klinik som du har förtroende för och lägg upp en plan för din hud genom livets olika skeden. En bra hudvårdsrutin hemma är också jätteviktigt – det är en gåva till sig själv. Skratta mycket, skönhet kommer inifrån och mår du bra så syns det!

Klart att livet blir bättre om man äter klokare och mår toppen, det kanske till och med syns på en. Hur viktigt är det att se bra ut? – Inte alls viktig. Viktigast är att må bra med sig själv. Men som alla djur tycker vi människor om att vara fina inför varandra. Det är naturligt och inte att förringa. En del av evolutionen. Du går regelbundet till Florakliniken – varför? – Margareta Krok sa en gång i tiden att hon unnade sig en ansiktsmassage regelbundet för att hålla sin hud frisk men också spänstig. Jag gillade den tanken. Sedan dess är det min lyx och min egotid. Alla väljer utifrån vad de själva tycker är njutning för dem. Som 50 plus har vi den rätten. Lätt! Hur skiljer sig Flora från andra kliniker du har erfarenhet av? – Jag tycker tjejerna är superbra på det de gör och de tvingar aldrig på mig något. Vare sig av behandlingar eller produkter. De lyssnar och går verkligen efter ” less is more”. Vilken är din favoritbehandling? – Jag har två favoriter. Microneedling som ger huden en ordentlige boost med peeling och fukt och collagen. Och en behandling där de tar bort hormon/pigment och solfläckar som heter IPL. Båda är sååå bra!!

112

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


ODDBIRD BLANC DE BLANCS GRAPE

Chardonnay

TERROIR Light stony clay / Limestone

AGING

12 months

ALCOHOL 0 %

REGION Languedoc-Roussillon, France

STORE

S ystem b o l a get


STAMMIS: ROBERT HÅLLSTRAND

Vegansk visionär, djurvän och världsförbättrare


Vi kommer på grund av klimatförändringar vara så illa tvungna att äta annorlunda.

I drygt två decennier har han dompterat några av stockholmsnattens creddigaste klubbköer, ägt hotell, krogar och drivit trendiga barer. Engagerad djurvän, fingertoppskänslig entreprenör, socialt geni och – enligt egen utsago – extremt blyg. För åtskilliga hallenkunder representerar Robert Hållstrand minnen från dygnets allra roligaste timmar. Magasinet möter veganen som ÄLSKAR Östermalmshallen. TEXT: CLAES KANOLD

S

om vanligt har dagen börjat med en arla långpromenad ute på Djurgården i sällskap av lurviga bästisen Jax, men först har han lämnat dottern i skolan. Därefter hunnit en träningssväng på gymmet innan arbetsdagen tar fart. Eftersom han sålde sitt nöjesimperium häromåret blir nätterna inte längre lika långa, men dagar och kvällar är det fullt ös. I vintras uppfyllde han den gemensamma dröm han burit tillsammans med sin mor – att öppna en mysig bistro i Gamla Stan. Tyvärr gick mamma Hållstrand bort innan projektet blev verklighet, men restaurangen är döpt till hennes minne – den heter Bistro Marie. Den andra verksamhet som idag upptar Roberts tid (nix, han har aldrig kallats Robban) heter ChouChou – en vegansk restaurang som ligger på översta plan i Mood-gallerian. Det är där vi ses. – Idén till ChouChou har jag burit på i tio år, berättar Robert. Allt vi serverar här är växtbaserat. Rätterna är skapade av Gustav ”Jävligt Gott” Johansson, som är vår kulinariske ledare. Han är grym. Vi funkar jättebra. När vi hade vårt första möte tog fem minuter så var vi gifta, haha. Hamburgare som smakar hamburgare, skagenröra, grytor, sallader och Amercian Pancakes. Daglig lunchbuffé, helgbruncher och på kvällarna a la carte. Magasinets utsände var inför intervjun här för att smygkäka och kunde själv konstatera att det mycket riktigt smakade ”jävligt gott”. ChouChou öppnade i december 2021 och eftersom konceptet är skalbart även ur ett globalt perspektiv förvånar det föga att entreprenör Hållstrand har tankar på att expandera. Stort. – Folk har ringt och undrat när vi kommer till till exempel Karlstad och Växjö. Så planen är till att börja med att rulla ut tio enheter i Sverige ganska omgående. Sedan övriga Norden, Europa och resten av världen. SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

115


DITT PERSONLIGA KONTOR PÅ ÖSTERMALM Söker du ett representativt kontor med flexibilitet finns vi på Nybrogatan 6 och Nybrogatan 34. Du inreder ditt eget kontorsrum och har all service inkluderad. Besök vår hemsida för mer information eller ring oss.

www.nybrogatanbc.se 08 - 670 65 00

1 16

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


STAMMIS: ROBERT HÅLLSTRAND

Östermalmshallen kanske kunde vara något? – Det är inget vi planerat, men det skulle vara en dröm att placera en växtbaserad restaurang där, mitt i hjärtat av alla kött- och fiskätare. Jag tror de skulle gilla vår mat. Vi vill ju uppfattas som en krog i stil med klassiska Sturehof, med cocktails, attraktiv meny och skön atmosfär. Hur ser din egen relation till Hallen ut? – Allt i Östermalmshallen är bäst. Jag älskar att hänga där. Vi brukade ofta gå till Örtagård uppe på andra våningen och äta vegetariskt. Och Lisa Elmqvist en sen lördagseftermiddag är en underbar känsla. Där har jag ätit även som vegan, man kunde alltid få en avokado med lite pommes frites! Det var förresten där tanken på att öppna i Gamla Stan slog mig första gången. Jag är nämligen väldigt förtjust i turister. Och på Lisas kunde man bli placerad vid ett stort runt bord som ibland fylldes på med för oss okända turister. De är mer öppna än vi svenskar, mer ”Hello, how do you do” och så är man igång och snackar och har det trevligt! – Sedan gillar jag Meshmesh, förstås. De ingår också i min Hallen-runda. Som den reflekterande visionär du är – hur ser framtidens restaurangmenyer ut? – Vi kommer på grund av klimatförändringar vara så illa tvungna att äta annorlunda. Det borde vi börjat tänka på för tio år sedan, jag förstår inte att vi inte varit smartare än så. Det har varit fruktansvärt ointelligent hur vi behandlar djuren och hur vi inte respekterar naturen. Jag tror inte vi måste sluta äta kött, men vi kommer att äta mer vilt. Vi måste ju jaga, annars hade vi haft tiotusen älgar här utanför på gatan!

Idén till restaurangen ChouChou har jag burit på i tio år.

Du har profilerat dig som stor djurvän och faktiskt lyckats kombinera det med humanitär välgörenhet! – Jag var engagerad i Percy Barneviks organisation Handin hand tillsammans med bland annat Rustan Panday. Där jobbade vi med att ge kvinnor i Afrika möjlighet till utbildning och försörjning. Då fick jag idén att man kunde använda detta för att hjälpa även de mest hotade djurarterna. Så jag fick kontakt med Filippa Tarras Wahlberg och hennes Wildhood Foundation. De har samlat in mer än 12 miljoner kronor och bidrar till bevakning av 1000 hektar vildmark i Sydafrika och Zimbabwe. Och sysselsätter nu 120 kvinnliga parkvakter som skyddar mot tjuvjakt och handel, allihop utbildade av en stentuff före detta yrkesmilitär vi träffade på en välgörenhetsmiddag. Här hade vi kunnat vitsa till det om den humanitäre djurvännen som slår två flugor i en smäll, men vi avstår. Istället avrundar vi intervjun med att fråga Robert var i livet han befinner sig om fem år. – Då hoppas jag att jag jobbar med djursjukvård, fortfarande får vara med och rulla ut ChouChou över världen och lite andra projekt som jag går runt och planerar. Och umgås mycket mer med min dotter och mina hundar.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

1 17


REDAKTIONENS BÄSTA

VEGO-TIPS För bara några år sedan fanns det begränsat med veganska alternativ på butikshyllorna och digitala plattformar. Nu kryllar det av veganska matkonton, kokböcker och en hel del tidningar världen över. Här är ett par av våra favoriter.

BEST OF VEGAN

Best of Vegan är en digital kulinarisk och livsstilspublikation med det bästa inom vegansk mat, inredning och destinationer. Grundare är New York-baserade matskribenten och fotografen Kim-Julie Hansen som med kontot Best of Vegan har över 2 miljoner följare. Här vill man visa upp allt som vegansk mat har att erbjuda och visa sina följare att de inte behöver offra smaken när man anammar en vegansk livsstil. Förutom mängder av recept ges tips på innovativa restauranger och deras berättelser över hela världen. www.instagram.com/bestofvegan www.bestofvegan.com

VEGOMAGASINET

Detta är både ett konto på Instagram och även Sveriges första och största vegetariska mattidning med 98 000 läsare. Här bjuds det på makalös god och enkel mat till både vardag och fest. På Instagram får ni snabba tips och ta del av roliga vegonyheter. Tidningen VEGO kommer ut varannan månad och är fullproppad med recept, reportage och veckomenyer. www.instagram.com/vegomagasinet www.vegomagasinet.se

118

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


JÄVLIGT GOTT

Gustav är kokboksförfattare och entreprenör som har både sin blogg Jävligt gott och populära Instagramkonto med över 110 000 följare. Förmodligen Sveriges största veganska matblogg. Söker ni festliga recept till högtider, matlagningstips, svensk husmanskost på veganskt sätt och restaurangrecensioner (mestadels i Stockholm) – då är detta kontot för er. Recepten är givetvis köttfria men ändå matiga och utan att ge avkall på kvaliteten. Det är veganskt i fokus, men det finns även recept för lakto-ovo vegetarianer. www.instagram.com/javligtgott/ www.javligtgott.se

VEGOFAVORITER

Kokbok av Mattias Kristiansson ”Mitt mål är att äta mat som är så god att jag börjar gråta av glädje.” Så lyder vegoprofilen och kokboksförfattarens Mattias Kristianssons matfilosofi. I den här maffiga boken har han samlat precis det – den allra godaste maten han någonsin ätit. Alla de bästa favoriterna, från frestande förrätter till imponerande huvudrätter, sallader, grytor och desserter. Den där oförglömliga pizzan från restaurangen i Los Angeles, moussakan på kvarterskrogen i Grekland, fransk löksoppa och barndomens bästa comfort food. Allt finns med! Boken hittar ni där kokböcker säljs! Mattias kan ni följa på: www.instagram.com/mattias_kristiansson

OATMEAL STORIES

Magda är en mamma från Nederländerna som har en passion för matstyling och matfotografering. Hennes Instagramsida, Oatmeal Stories, har 270 000 följare och är fylld med vackra bilder på färgglada måltider och godsaker. Det här är Instagramkontot att följa om du ser dig själv som en foodie, oavsett om det gäller att få inspiration till att laga nya goda rätter eller styla dina egna matbilder. Recepten är inte komplicerade, Magda vill snarare uppmuntra glädjen att laga hälsosamt och med ett fåtal ingredienser. www.instagram.com/oatmeal_stories www.myoatmealstories.com

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

1 19


Foto: Tommy Holl 120

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Spökfiskande tinor dödar tusentals humrar varje år Den svenskgrundade djur- och naturorganisationen The Perfect World Foundation vill få stopp på den onödiga utrotningen av marina bestånd som hostas av spökfiskande fiskeredskap. Tillsammans med Prins Albert II av Monaco sjösatte organisationen sitt nya havsprojekt den 5:e maj i samband med prinsens besök i Sverige TEXT: REDAKTIONEN

Ragnhild Jacobsson är ursprungligen från Norge, uppväxt norr om polcirkeln omgiven av knölvalar och späckhuggare men flyttade till Sverige som 11-åring. Idag är hon verkställande direktör och medgrundare för den svenska välgörenhetsorganisationen The Perfect World Foundation. Organisationen grundades efter att hon och hennes make Lars under flera år rest jorden runt och haft möjlighet att tittade in bakom kulisserna på många av världens paradis och semesterorter, där man dessvärre finner allt från skogsskövling av våra vackra och livsavgörande regnskogar till fruktansvärd tjuvjakt och utrotning av biologiska mångfald både på land och i våra hav. – Det var då vi bestämde oss för att grunda vår organisation med syftet att sprida kunskap om vad som verkligen händer med våra vilda djur och natur till alla dem som inte har möjlighet att uppleva naturen på nära håll. Ge människor som kanske lever i städer bättre insikt i vad som faktiskt pågår och på så sätt skapa fler möjligheter att påverka på olika sätt, säger Ragnhild. Paret Jacobsson har varit aktiva inom bevarandefrågor sedan tidigt 2000 men organisationen med tillhörande 90-konton grundade officiellt först 2010. Under åren har de arrangerat välgörenhetsgalor för att samla in pengar som används för att stötta olika djur- och naturbevarandeprojekt runt om i världen. 2014 när organisationen anordnade sin första stora insamlingsgala gästades den av bland annat Kronprinsessan Victoria. I samband med sina årliga välgörenhetsgalor delar organisationen även ut det som idag anses vara ett av världens mest

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

121


prestigefyllda priser inom djur- och naturbevarande – The Perfect World Foundation Award. Galorna har besökts av många celebra gäster och hederspriset har över åren delats ut till bland andra David Attenborough, Jane Goodall och Greta Thunberg, i år tilldelades priset Prins Albert II av Monaco. – Det är så otroligt roligt och hedrande att uppmärksamma personer som är framstående inom djur- och naturbevarande. Alla pristagare är kanske inte lika kända för allmänheten som till exempel David Attenborough, men då har våra galor fungerat som en mötesplats där alla gäster fått möjlighet att lyssna på pristagarnas spännande tal och ta del av deras kunskap. Jag tror ingen lämnat dessa kvällar utan att känna sig inspirerade och med mer kunskap. Och kunskap är den starkaste kraften till förändring, säger Ragnhild. I samband med årets gala med fokus på haven ”The Arctic Ocean Gala” lanserade organisationen sitt nya havsprojekt ”Project Ocean”, som sjösattes av Prins Albert när han var på besök i Sverige för att mottaga organisationens hederspris. Projektet inriktar sig främst på plastnedskräpningen av våra hav med stort fokus på spöknät och andra förlorade fiskeredskap. Mer än 50% av mikroplasterna i våra hav härstammar från nedbrytningen av just förlorad fiskeutrustning. 640 000 ton eller 640 miljoner kilo fiskeutrustning lämnas av olika anledningar kvar i världshaven varje år. – Jag pratade med vår lokala fiskhandlare häromdagen och han berättade att leveranserna och utbudet av fisk minskar

Sir David Attenborough tilldelades The Perfect World Foundation Award 2018 under en gala i Göteborg. Med i bild är Sarah Ferguson, Duchess of York & Lars och Ragnhild Jacobson.

122

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

hela tiden. Han förklarade att överfisket gör att tillväxten är för dålig och att han inte kan förstå varför våra politiker inte fattar beslut om att skapa större fredade områden så att fiskbestånden har en chans att återhämta sig… och detta får man höra till och med av en fiskhandlare, säger Ragnhild. Under hummerfisket på Västkusten förloras enligt uppgifter cirka 3 000 hummertinor varje år. En hummertina kan ligga kvar på botten och ”spökfiska” i upp till 100 år innan den faller samman och varje förlorad tina beräknas döda åtminstone tre humrar per år (och mängder av krabbor). Ponera att det varje år förloras 3000 tinor under en hundraårsperiod, det skulle betyda att havsbotten till slut skulle vara fylld av 300 000 spökfiskande hummertinor. Och skulle var och en av dessa tinor spökfiska tre humrar närmar vi oss en miljon humrar som dödas helt i onödan varje år… bara på Västkusten. The Perfect World Foundations ”Project Ocean” syftar till att öka kunskapen kring spökfiskeproblematiken med syfte att förebygga att mer fiskeredskap går förlorade samt att skapa möjligheter för att lokalisera, bärga och återvinna redan förlorade nät och fiskeutrustning som skräpar ner, sprider mikroplaster och spökfiskar i våra hav. I detta arbeta har organisationen ingått ett samarbete med Sveriges första Marina Återvinningscentral, för att tillsammans hitta nya lösningar för återvinning och återanvändning.


THE PERFECT WORLD FOUNDATION

– Vår ambition är att upprätta ekonomisk hållbarhet kring lokalisering, upptagande och återvinning av spöknät. Detta kommer att innebära påtryckningar på politiker och ett större ansvar från fiskindustrin. Vår förhoppning är att bjuda in organisationer och företag från hela världen för att ta del av projektet och engagera sig i att skapa en hållbar framtid för våra hav, förklarar Ragnhild. Det är inte utan att man blir inspirerad av den enorma energi och målmedvetenhet som Ragnhild utstrålar när hon berättar om alla problem som bara måste lösas. Hon brinner för djur och natur, och hennes och organisationers arbete är helt ideellt och finansieras till 100% av donationer och insamlingsgalor. – När vi grundade The Perfect World Foundation ville vi skapa en plattform för människors och företags engagemang i djur- och naturfrågor och man kan stötta på många olika sätt. Modeskapare Lars Wallin har exempelvis under många år arbetat med ett designprojekt kopplat till hållbarhet och mode där pengarna gått till att plantera tusentals träd. Kan man inte rent ”fysiskt” vara med och stötta kan man alltid plantera ett träd, som man köper på vår hemsida, och få ett fint diplom att ge bort nästa gång man går på middag, säger Ragnhild och avslutar vår pratstund med ett skratt.

Direkt ovan: HSH Prins Albert II av Monaco är den nionde mottagaren av hederspriset The Perfect World Foundation Award. Högst upp: Ragnhild Jacobsson brinner för djur och natur, och hennes organisations arbete är helt ideellt och finansieras till 100% av donationer från företag och privatpersoner.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

123


Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket HAR BÖRJAT MED VECKOPENDLING

Tonårskillarna Axel Moberg och Lucas Abelson råkar inte bara vara Big Fans Of Östermalmshallen, de tillhör också det dryga dussinet stockholmskids som i höstas (2021) var de första att pröva det nya konceptet på Sveriges kanske mest välkända internatskola; veckointernat! TEXT: REDAKTIONEN

Veckointernat är precis vad det låter som, man kommer till skolan på söndagkväll – i undantagsfall tidigt måndag morgon – och bor kvar till fredag eftermiddag, då man beger sig hemåt igen över helgen. Hur konstigt det än kan låta så längtar faktiskt eleverna tillbaka till plugget när de varit därifrån ett par dagar. Så är det i varje fall för Axel Moberg, 17 år från Danderyd och Lucas Abelson, 18 år från Stocksund. Bägge bor på elevhemmet Tallåsen, en av skolans totalt 8 elevhem. Det finns sammanlagt cirka 200 internatelever på Sigtunaskolan, lika många tjejer som killar.

Hur tycker ni annars det är att vara i skolan nästan en hel vecka i taget? – Jag har alltid velat testa att gå på internat och den här lösningen har visat passa mig bra, svarar Lucas. Jag trivs och har träffat många bra människor här. När vi slutar kommer vi att ha många fina minnen för resten av livet.

Vi fick tag på grabbarna per telefon en eftermiddag i våras, schysst nog hade de skippat dagens fritidsaktiviteter för Magasinets skull. Basket- och fotbollsträningen fick vänta. Eller om det var konst–, musik– eller teaterföreningen. Det råder inte direkt någon brist på sysselsättning när de ordinarie lektioner tagit slut för dagen. – Det finns sjukt mycket att göra, utropar de enstämmigt. Fritidsaktiviteterna är bland det bästa med skolan, inklusive ”Läxis” då vi gör våra läxor tillsammans i matsalen innan middagen.

Även om veckointernatet nu under första läsåret bara har elever som bor i och omkring Stockholm hade det naturligtvis funkat även om man är hemmahörande på annan ort. – Det är väl resandet fram och tillbaka som skulle kunna ställa till det, funderar Lucas och Axel, som själva antingen tar pendeln och bussen (hållplatsen ligger precis i anslutning) till skolan eller får skjuts med bil av någon förälder.

Den en och en halvtimme långa läxläsningen är obligatorisk. Varje elevhem har sin egen hempedagog som hjälper till med pluggandet. Något som både Axel och Lucas uppskattar enormt. – Hade vi bott hemma hade vi förmodligen inte gjort läxorna lika noggrant, vi har bägge två sett att våra studieresultat har förbättrats sedan vi började här, konstaterar de.

124

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

Axel håller med: – För mig känns det också som en bra variant, mycket eftersom man kan åka hem varenda helg.

Det låter som ni har det rätt hyfsat? – Superbra! Det är lite lyxigt att bo på sin skola. Om man till exempel har håltimme är det nära att gå hem och softa lite. Många har nog bildat sig en uppfattning om hur det är att gå på internatskola, inte minst genom att se filmer som utspelar sig på engelska eller amerikanska skolor. Hur är det egentligen i verkligheten? – Jag skulle påstå att man mognar väldigt snabbt av själva internatupplevelsen, svarar Axel. Man får ta ansvar, lär känna


I SAMARBETE MED SIGTUNASKOLAN HUMANISTISKA LÄROVERKET

mycket folk och utvecklas socialt. Man förbereds inför arbetslivet kan man säga. – Om man tar den akademiska biten så är det en extremt bra undervisning. Vi har också utbyte med andra internatskolor utomlands. Jag har redan hunnit vara med fotbollslaget i Danmark och i Amsterdam och spelat, tillägger Lucas. Om vi snackar disciplin? – Skoluniform gäller på onsdagar. Det är inget tvång, men det blir så att alla har det. Ingen kommer i mjukisbyxor och kavaj! – Varje torsdag har vi städdag, Klockan tre måste det vara städat, bäddat med nya lakan och sopkorgen ska vara tömd. Det låter väl rimligt. Innan vi säger hejdå till kompisarna Axel och Lucas måste vi bara fråga om de vet vad de ska bli när de blir stora? Axel: Jag är en sådan som planerar väldigt mycket och har gjort det i hela mitt liv. Så jag ska bli bankman, kontorschef i Djursholm, i framtiden. Lucas: Jag har inte bestämt mig helt, men måste säga att sedan jag kom hit till Sigtuna har jag funderat mycket och kommit fram till att journalist nog vore rätt kul. Man skriver många uppgifter här och det är roligt och jag tror det kan passa mig. Killarna är överens om att skolan har superbra studievägledare, som är extremt hjälpsamma. – Man kan alltid snacka med dem. Dessutom finns det lärare som studerat något speciellt ämne och då kan man prata med dem om till exempel fysik, matte eller vad man nu är intresserad av. Och har någon nu blivit mer intresserad av Sigtunaskolan är det bara att gå in på sshl.se. Där står allt.

Jag har alltid velat testa att gå på internat och den här lösningen har visat passa mig bra. LUCAS ABELSON

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

125


Redaktionstaxen Quincy.

REDAKTIONSVOVVEN RYCKER UT Quincy tassar runt hundvänliga östermalmska vattenhål (och några lite längre bort)

uincy här. Dvärgtax. Östermalmstorg med omnejd är mitt revir. Bott i närheten ett år, kom hit som åttaveckors valp i somras. Man skulle kunna säga att jag ”äger” allén i Karlavägen, åtminstone tror jag det själv. Träffar ofta andra jyckar där i ungefär samma situation som jag och hör hur matte brukar byta tips om schyssta plejs för oss vovvar med andra tvåbenta varelser i högre ändan av våra koppel. Matte är chefredaktör för det här magasinet, jag ligger vanligtvis i hennes knä medan hon jobbar. En dag fick vi den lysande idén att dela med oss av de där tipsen till andra nyblivna hundägare i stan. Voff och håll till godo:

126

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


REDAKTIONEN TIPSAR

Inhägnade rastgårdar:

Hotell

LILLJANS–SKOGEN: Uggleviksvägen. Stor nog att skapa känslan av att skutta fritt långt ute i tassemark. Extra plus för att medföljande tvåfoting också får en skön promenix.

I takt med att alltfler stadsbor skaffat sällskapsvovvar har också stadens hotell blivit mer generösa i sin inställning till oss taxar & Co. Kan ändå vara smart att kolla in man släpar med oss. Matte och jag har personlig erfarenhet av följande etablissemang:

HUMLEGÅRDEN: En avdelning för oss kortbenta charmtroll och en för de större bestarna. Känns tryggt. Fantastiskt läge mitt i smeten. ERIK DAHLBERGSGATAN: Bakom grillkiosken. Visserligen ganska liten, men ofta trevligt sällskap. BONUSTIPS: Kungliga Hundön vid Drottningholms slott. Har ännu inte varit där, men ska definitivt bege mig snarast. Mångas favorit.

I LOBBYN PÅ MORNINGTON på Nybrogatan går det fint att sitta med sina fyrfota kompisar. Ifall man väntar utomsocknes gäster och inte har plats hemma välkomnar TAPTO PÅ JUNGFRUGATAN hundar på nästan alla sina rum. Och så måste jag nämna SCANDIC HAYMARKET VID HÖTORGET. Fyra tassar av fyra möjliga, de bjussade på kex och vattenskål när matte och jag var där och fikade med hennes kompisar.

Hundvänliga Artilleriet.

Restauranger & caféer ARTILLERIET: Enligt egen uppgift ”Östermalms hundvänligaste restaurang”. Och det stämmer, faktiskt. Här får vi hänga med in, de har en speciell hundmeny, bra käk för människor också. Solig uteservering och fin gård som delas med Armémuseet. Inget att skälla på här inte. Artillerigatan 13.

På Haymarket är vi fyrbenta välkomna.

BRASSERIE ASTORIA: Nybrogatan har blivit stans mysigaste, själv har jag nog pinkat på varenda husvägg. Förutom Östermalmshallens uteserveringar (även de på Humlegårdsgatan) och restauranger (dit vi vovvar får smyga med) diggar jag Astoria skarpt. Kul att få hänga med ”innefolket” ibland.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

127


REDAKTIONEN TIPSAR

HÄLSOFODERBUTIKEN: Förmodligen stans mest omtänksamma butik, alla kategorier. Allt är nyttigt. Ägarna oerhört vänliga och professionella. Värd ett helt eget kapitel, men allt står att läsa på www.halsofoderbutiken.se. Bergsunds strand 40, ett apportkast från Hornstull.

Bra hundmeny på Himmelska Hundar.

HIMMELSKA HUNDAR: Högt uppe på Hedinsgatan, invid Tessinparken. Älskar´t. Alltid fullt med andra himla härliga hundar och deras mattar/hussar. Vi får leka runt bäst vi vill mellan borden medans tvåfotingarna sitter och äter, dricker, umgås. Även här speciell hundmeny, smaskigt värre. Riktigt bra mat och fika till mycket rimliga priser. Fullständiga rättigheter så en väninna som fyllde jämnt under covid firade födelsedagen här med vin, avec och hela baletten. HARPAVILJONGEN: Idylliskt så det förslår på Norra Fiskartorpvägen 29 i hitomkanten av LillJans-skogen. Öppet bara under sommarhalvåret. Enormt poppis bland hundägare. Gott om parkeringsplatser om man vill ta bilen till skogspromenaden. Svansvift på den! DOG BAKERY: Sveriges första renodlade hundbageri! För bra för att vara sant nästan. Ligger vid Vasaparken så en bit att gå, men definitivt värt det. Adressen är Odengatan 100 (bra gatunummer HUNDra). På www.dogbakerystockholm. com finns massor av ljuvligt att välja mellan, säger matte.

Butiker ZOO: En slags supermarket för sällskapsdjur av alla de slag. Så fort vi närmar oss Karlaplan får jag upp vittringen hit och börjar dra i kopplet. Fältöverstens stolthet om ni frågar mig. ELLIOS: Förvånansvärt stort sortiment för hund och katt på liten yta. Personlig och kunnig service. Bra öppettider och innehållsrik webbshop. www.ellios.se. Erik Dahlbergsgatan 18.

128

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

LUXURY DOGS: Lite otippat ligger en av världens coolaste hundaccessoarbutiker på Regeringsgatan 91, inte så värst långt från Östermalm, ju. Glamourös som jag är tuggade jag lite lyx med den häftiga shopens ägare Anna Johansson. Anna är om inte uppfödd på så i varje fall med hundfoder. Familjens business. Emellertid bestämde sig Anna för att satsa på något eget, Det blev Luxury Dogs. Hon berättar att hon började med handgjorda italienska halsband och kläder för hundar, tillverkade på samma fabrik som producerar Prada och Guccis accessoarer. I butiken finns även Louis Vittonresegarderober, fast omsydda till koppel och halsband – vart och ett helt unikt. Det är en tjej i Vagnhärad som gör dem! Kundkretsen består till viss del av utlandssvenskar som kommer hit och handlar för de hittar inga liknande prylar någon annanstans i världen. Inte ens i London, Paris eller New York. Och så har hon sin webbshop: www.luxurydog.shop. Där handlar folk ända bort från Japan, Nya Zeeland, USA och även Europa. Kolla öppettiderna på webben!


30% AR SOMM TT RABA

PSST! ETT HETT SOMMARTIPS... Välkommen till ett nyfixat Mornington i sommar. Njut av Östermalms schysstaste uteservering, en helt ny sommarmeny, magisk frukostbuffé med hembakt bröd. Men framförallt våra upptaterade hotellrum som är i toppskick. OCH DÄRFÖR GER VI ALLA MORNINGTON-VÄNNER 30% RABATT PÅ BOENDE UNDER SOMMAREN!

MER INFO OCH BOKNING

ELLER MORNINGTON.SE


EN PLATS SOM FÅR STELA HERRAR ATT MJUKNA OCH HELA ÖSTERMALM ATT ANDAS Många män känner igen sig i detta: ont i kroppen, stelhet i axlarna, stillasittande vid datorn och ständig stress för att hinna sina deadlines. Här kan yoga hjälpa till ett mer balanserat liv. Det menar Hallens stammis Madeleine Wilhelmsson, grundare av Yogamana. Hon har tagit fram en kurs speciellt för just stela män. TEXT: REDAKTIONEN

Ett par korta promenader från Östermalmshallen ligger Yogamana, två av Stockholms lyxigaste och mest uppmärksammade yogastudios. Yogamana erbjuder en mängd olika kurser för alla möjliga behov, anpassade för såväl kvinnliga som manliga utövare. Den senare kategorin var något svårflirtad i början, närmare bestämt de stela och stressade männen. Detta beslöt sig ägaren Madeleine Wilhelmsson att göra något åt. – Vi hade en mängd kvinnor som kom till oss. Inte sällan med stressrelaterade besvär. De hade svårt att sova, hormonstörningar och högt blodtryck. Läkare, sjukgymnaster och annan vårdpersonal skickade dessa utarbetade och sönderstressade personer till oss eftersom de hört talas om vårt specifika fokus mot vetenskapligt lugn med terapeutisk yoga som alla kan göra. Dock lyste männen med sin frånvaro. Det tog ett tag innan jag förstod varför, säger Madeleine. Madeleine berättar att hennes manliga vänner gav samma anledningar eller ursäkter: ”jag är så stel så jag kan inte gå på yoga och det är ju bara en massa viga tjejer på klasserna”. Det sistnämnda kunde dock inte vara mer fel, menar hon. Men är då yoga verkligen för alla? – Ja, hos oss är alla välkomna, i vilket skick de än är. Yoga handlar ganska lite om vighet, vilket många felaktigt tror. Det är viktigare med närvaro och att få kontakt med sin egen kropp. Yoga är ett sätt att fylla på med ny energi, få regelbunden återhämtning och därmed markant minska riskerna för utbrändhet och andra livsstilssjukdomar. Är det någon skillnad på yoga för kvinnor och för män? – Sanningen är den, att män faktiskt behöver en annan typ av yoga än kvinnor. Deras vanligtvis större muskulatur gör att män oftare blir stela, antingen till följd av stillasittande arbete eller på grund av mer fysiskt hård träning. Sagt och gjort, Madeleine bestämde sig för att skapa en yogaklass på schemat – enbart för män som upplevde sig stela. Passet skräddarsyddes för att skapa mer rörlighet, minska 130

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

stress och ge ett inre lugn och en mjukhet i kroppen. Hon tror att namnet på klassen – ”Yoga för Stela Män” – var en bidragande orsak till att passet varje onsdagsmorgon i den stora luftiga lokalen på Sibyllegatan 67 blev välfyllt och att många topp-presterande män på Östermalm fick upp ögonen för passet. – Flera av de som deltagit har berättat hur de känner sig mer rörliga och flexibla, bara efter några få gånger, och att det är ett fint komplement till annan träning. Vilka förutfattade meningar upplever du finns kring yoga? – Yoga idag inte är det som yoga – av vissa – ansågs vara på 70-talet. Det vill säga ”hippieflum”. Det finns drygt 10 000 vetenskapliga publicerade studier på yoga och meditation. Dessa studier intygar till exempel att yogaträning gör oss lugnare, mer fria från värk, förbättrar sömnen, stärker hjärtat


I SAMARBETE MED YOGAMANA

och balanserar blodtrycket. Dessutom visar meditation, som är en viktig del av yogaträningen, positiva effekter på cellnivå. Exempelvis har man sett att regelbundet utövande av meditation kan reparera vårt DNA från långvarig stress (Nobelpris i medicin 2009 – Elizabeth Blackburn). Det är vetenskap om något! Madeleine poängterar att i alla Yogamanas yogaklasser är det långa djupa andetaget alltid centralt, något hon upplever att de flesta vuxna tappat bort. Hon menar att nyfödda barn är de allra bästa andningsexperterna. De andas med hela kroppen till skillnad från en stressad, pressad vuxen, där andetaget kanske omärkt förflyttats högre upp i bröstkorgen. Med en ytlig andning kan man inte längre dra nytta av de fina effekter man får av att andas långsamt, lugnt och med näsan istället för med munnen. Madeleine pratar om ett parasympatiskt påslag i nervsystemet. – Lugn och ro är grejen. När vi andas lugnt, blir hela livet lugnt och vi får kraft istället för att bränna våra resurser och riskera utmattning. Något Madeleine själv fått erfara. Hon levde ett stressigt liv som civilingenjör i New York och Los Angeles och pres�sen hon alltid satte på sig själv – att prestera på topp och utan tillräcklig återhämtning – gjorde att hon till slut gick in i väggen. – Dumt nog lyssnade jag inte på några tecken utan levde ett liv utifrån det jag uppfattade som andras förväntningar på mig, berättar Madeleine. När hon fick diagnosen utmattning konstaterades att hennes sköldkörtel underpresterade. Hon var i ett extremt dåligt skick och var sjukskriven en längre period. – Jag provade allt, träffade 20 olika läkare och specialister, men det var först när jag hittade yogan min riktiga djupa läkning började, säger Madeleine. Yogan fick Madeleine inte bara att bli lugn och att sova bättre, utan även att börja lyssna inåt. Det var första steget till en radikal livsstilsförändring. Vägen tillbaka gick därefter genom medicinsk yoga, förändrad kost och att arbeta med sina tankar. Ur allt detta föddes STP, hennes idag så populära utbildning i självläkning, STP står för Självläknings Terapeut Programmet och är en kursserie som väver samman kunskap om medicinsk yoga, kost, näring och livsstil och där det är läkare, forskare, näringsexperter och yogalärare som tillsammans lär ut livsstilskunskap. Och till sist, vad vill du säga till dem som kanske aldrig testat yoga tidigare? – Hos Yogamana behövs inga förkunskaper för att delta i någon av klasserna. Man kommer som man är och det spelar ingen roll vilka kläder man har på sig. Yoga är verkligen inte som alla bilder på Instagram. Testa dig fram och hitta den form som passar just dig!

OM YOGAMANA YogaMana erbjuder sedan 2010 ett helhetskoncept med fokus på lugna och terapeutiska yogaformer som alla kan göra, i två lokaler på Östermalm. Här håller kända yogaprofiler klasser och workshops, som f.d. nyhetsankaret från SVT Ulf Wallgren, Kristina Kumlin (toppmodellen som gjorde sig fri från drogmissbruk med hjälp av yoga), livskonstnären och yogaläraren Malin Berghagen, LA yogi Maya Fiennes med flera. Den större studion YogaMana Center på Sibyllegatan 67 öppnade upp 2020 och är en ljus, luftig och nyrenoverad dröm med uppvärmda golv och naturnära inredning. I omklädningsrummen finns produkter från hudvårdsmärket Sunday Riley, hårvårdsmärket Antonio Axu och tvålar från Rituals. Den mindre lokalen YogaMana Studio på vackra Danderydsgatan 2 invid Humlegården erbjuder sedan 2010 klasser, coaching och terapi.

Mer om YogaMana: YogaMana har även lanserat en egen medicinsk yogaapp för hemmaträning vid namn ManaYoga, en egen smyckeskollektion med yogiska tecken och symboler i 925 sterlingsilver och 24 k guldplätering vid namn Dressed in Mana.

Mer om Stela Män: Yoga för Stela män på YogaMana finns som ”kurs” varje onsdag kl 07.15–08.15 hösten 2022, men man kan även köpa klippkort och gå på enstaka pass. Klassen går på Sibyllegatan 67. www.yogamana.se Instagram: @yogamanastockholm

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

131


RES MED ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN

EXKLUSIV RESA TILL UNDERSKÖNA GALICIEN OCH PORTO SKRÄDDARSYTT ERBJUDANDE FÖR ER LÄSARE Till Santiago de Compostela har pilgrimer vallfärdats ända sedan början av vår gemensamma tideräkning. Till de mest celebra besökarna hör vårt svenska helgon Den Heliga Birgitta. Stadens stora katedral, byggd på resterna av den tidigare kyrka som restes på aposteln Jakob den äldres grav, stadens mäktiga universitet och Santiago de Compostelas Gamla Stad räknas bland världens absolut mest attraktiva sevärdheter. Här stannar vi i två nätter och bor förstklassigt, omgivna av historiens vingslag. Nästa anhalt på vår färd är oerhört vackra kuststaden Baiona, dit vi når efter ett stopp på en av traktens idylliska vingårdar. Den största händelsen i stadens historia ägde rum den 1 mars 1493 då skeppet Pinta angjorde stadens hamn och kungjorde dess invånare, som de första i Europa, om Columbus upptäckt av Amerika. En replika av skeppet står öppet att besöka. Baiona är en charmig stad med gott om både medeltida fort och palats och nutida restauranger! Efter nattvila vid kusten ställs kosan mot Henrik Sjöfararens födelsestad Porto,magiskt belägen invid floden Douros mynning till Atlanten. Portvinfabriksbesök naturligtvis. Miljonstaden Porto, landets näst största efter Lissabon, fullkomligt dignar av

132

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


sevärdheter varför rikligt utrymme ges åt att under våra två dygn här utforska staden på egen hand. Flott bor vi så det förslår. Resans crescendo blir den avslutande gemensamma middagen på någon av stadens Guide Michelinstjärnor-beströdda krogar. För blott 29 875 kronor (nu kända priser, skatter och avgifter) kan du som läsare följa med reseprofilen Bo Svanberg på denna unika resa. I priset ingår del i dubbelrum med halvpension (fem bufféfrukostar, tre luncher, två middagar) samt angivna utflykter och sightseeings. Vi bor på utvalda toppklasshotell, där det vanligtvis är praktiskt taget omöjligt att få rum för större grupper. Avresan går på morgonen den 15 maj 2023 och ankommer till Santiago de Compostela på eftermiddagen. Återresan sker från Porto den 20 maj vid lunchtid och vi landar på Arlanda samma kväll. Flyget går via Frankfurt, och vi sitter i ekonomiklass. Enkelrum går att få mot tillägg. Gruppen är begränsad till en behaglig storlek, minst 20 och maximalt 25 personer. INTRESSEANMÄLAN:

bo.svanberg@sirscandinavia.com

ARRANGÖREN BO SVANBERG Denna skräddarsydda resa för Östermalms Saluhall Magasin är signerad Bo Svanberg som förutom att vara frekvent kund i Hallen är en av resebranschens mest legendariska profiler. Från femtonårig reseledare i Italien för Fritidsresor till VD för samma företag kan man kalla en bra resa. Fortfarande på resande fot har Bosse till dags dato besökt 137 länder, ett nytt land tillkom häromsistens. Vän med hotelldirektörer jorden runt och kan identifiera en flygplansmodell bara genom att höra motorerna. Bosse är International Councillor för svenska avdelningen av internationella turistorganisationen SKÅL International, sedan eviga tider. Just Galicien är ett av Bosses absoluta favoritområden på vårt klot.

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

133


REDAKTIONEN TIPSAR

THE DANNY RUN(A)WAY SHOW 2.0 REMINDER 134

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2


Danny Saucedo som prydde vårt senaste omslag får åter möta publiken när The Run(A)way Show 2.0 tar över scenen på anrika Cirkus. En ny show i världsklass och flera datum är redan utsålda. Bild arrangerad för Östermalms Saluhall Magasin. Foto: Jimmy Hansen. Design: Peter Englund. Smycken: Caroline Svedbom. Hår/makeup: Bebas Hair & Beauty Modeller fr.v: Beba Jonsson, Matilda Helgstrand, Edith Stepczynski, Madeleine Eskola, Clarissa Klabbe och Evelyn Hoon.


Hallenguiden

Källa: Fastighetetskontoret och Tengbom arkitekter. Källa: Fastighetetskontoret och Tengbom arkitekter.

Nybrogatan

Humlegårdsgatan

ARLA UNIKA (2 ) Tel: 08-408 088 80 Arla Unika tillverkar småskaligt, hantverksmässigt producerade mejeriprodukter. I vår butik och restaurang står mejeri i fokus. Här säljs ost och andra färskvaror över disk, och i restaurangdelen serveras rätter med mejeri i fokus för att äta på plats eller för take away. I restaurangen arrangeras också exklusiva ostprovningar med matchande drycker.

BETSY SANDBERG CHOKLAD (13) Tel: 08-663 63 05 Betsy Sandberg är ett familjeägt företag som har tillverkat och sålt förstklassig choklad i Stockholm sedan 1926. Allt enligt småskalig tradition med hantverksmässiga metoder och stor noggrannhet. Förutom handgjorda praliner och presentaskar kan ni köpa vår egen utsökta glass och sorbet, både i lösvikt och halvliterspaket året runt i saluhallen.

B ANDERSSON EFTR. FÅGEL & VILT (22) Tel: 08-662 55 57 B Andersson Eftr. AB har sedan 1946 varit det som många kallar Stockholms främsta fågel- och viltaffär. Allt är högklassigt fågel- och viltkött som vi köper genom egna kanaler för att försäkra oss om att vi erbjuder våra kunder de bästa och främsta råvarorna.

HUSMANS DELI (14) Tel: 08-553 40 480 Husmans Deli erbjuder vällagad husmanskost, delikatesser samt ett noga utvalt sortiment av kött, charkuterier och ost från marknadens bästa leverantörer. Hemmagjorda såser, marinader, dressingar, smör och aromrika oljor gör att ingenting saknas. Produkterna finns även att handla i vår onlinebutik.

BEIRUT CAFÈ (1) Tel: 08-21 20 25 Med Beirut Café finner ni en av Medelhavets mest smakrika och nyttiga matkulturer som bjuder in till umgänge och gemenskap. Njut av lunch och middag i vår deli med uteservering. I butiken finns delikatesser och matlådor för take away och catering. På övervåningen har vi två vackra restauranglokaler, en bar och en fantastisk utsikt över hallen från balkongen. 136

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

J E OLSSON & SÖNER (23) 0763-04 41 85 I vår juicebar finner ni ett fräscht och välsmakande sortiment av frukt, grönt och bär i ett fast och veckovarierat utbud av egna färska kallpressade juicer och smoothies. Mixade torkade frukter, bär och nötter. Hälsosamma frukt- och bärsallader, exotiska fruktfat, myntamarinerade jordgubbar, Gino m.m.


LISA ELMQVIST (5, 6, 15–17) Tel: 08-553 404 00 Det allra bästa av färsk fisk och skaldjur, även som färdiglagade rätter och delikatesser från eget kök. Snart 100 års erfarenhet står för en kvalitet i särklass. På vår e-handel erbjuds färska råvaror, matlådor, menyer och presenter. I restaurangen och baren finns över 120 sittplatser i en unik saluhallsmiljö.

PAUL’S COFFEE & BISTRO (26) Tel: 073-339 73 10 Paul's Coffee and Bistro är en italiensk inspirerad bistro. Vi serverar kaffe i italiensk stil. Vår signaturrätt är Pinsa Romana som serveras med produkter som kommer från hjärtat av Italien direkt till vår butik. Du kan också njuta av klassiska svenska rätter tillsammans med ett glas ekologiskt vin.

LISBETH JANSON FRUKT & GRÖNT (24) Tel: 08-661 90 00 Välkommen till en grön oas i hallen. Botanisera bland exotiska frukter, bär och grönsaker. Noga utvalda med fokus på ekologiskt och närodlat efter säsong. Vi erbjuder vegetariska luncher, fruktsallader, desserter, nybakade pajer och klassikern Gino. Vi levererar fruktkorgar till företag och arrangerar fruktfat efter önskemål. I vårt skafferi finns delikatesser såsom olivolja, balsamvinäger, oliver, pasta, nötter & mandlar.

TEXAS LONGHORN ÖSTERMALM (8) Tel: 08-456 68 88 Välkomna till ett modernt steakhouse som erbjuder både amerikanska och mexikanska rätter. Här finner ni även en cocktailbar som serverar allt från klassiska drinkar till Margaritas, öl och vin. En trappa upp från restaurangens balkong får ni en magnifik utsikt över saluhallen.

M SEGER (21) Tel: 08-661 12 28 M Seger är Östermalmshallens allra första butik, öppnad 1888. Idag med underbart kött samt ett stort urval av charkuterier, ost, färdiglagat och hemgjorda tillbehör. Köp med hem eller låt oss servera dig här i vår bistro: lunch, middag och mingel på menyn varje dag! MELANDERS FISK & VILT (7, 18–19) Tel: 08-662 45 79 Den första Melanders-butiken öppnade 1961 i saluhallen. Här finner ni ett brett och väl utvalt utbud av färsk fisk, skaldjur, färdiglagad mat och övriga delikatesser. Vi erbjuder även take away- och cateringtjänster. Ni kan även handla i vår ehandel med hemleverans eller välj att hämta i butik.

TYSTA MARI (9-10,12) Tel: 08-667 58 54 Tysta Mari består av en servering med prisvärda luncher, goda smörgåsar, färska skaldjur, en salladsbar & utmärkta viner. En bistro på balkongen som serverar modern husmanskost med fokus på fisk & skaldjur, ett Chambre Separée, en bar med uteservering & goda cocktails samt en butik med ostar, bröd & bakverk allt bakat på ART Bakery. WILLY OHLSSONS EFTR. (20) Tel: 08-667 43 66 Köttspecialist med egen hängning av guldkött. Här finns också färdiglagad husmanskost och andra delikatesser samt ett väl avstämt sortiment av utvalda ostar. En nyhet är vår restaurang där ni kan njuta av en lunch eller tidig middag i hallens underbara atmosfär.

MESH (25) Tel: 0738-40 86 75 På Mesh finner du hälsosam snabbmat som är lagad på plats med de allra bästa råvarorna. Här serveras wraps, hälsotallrikar, färskpressade juicer & smoothies. Alla rätter finns både som takeaway och catering. NYBROE SMØRREBRØD (3) Tel: 08-662 23 20 Danska smørrebrød gjorda på nordiska råvaror med svenskt hantverk i högsta klass. Serveras på plats, för avhämtning eller som cateringleverans. Välkommen in på ett glas och ett smörrebröd i saluhallsbaren och titta gärna förbi vår nya uteservering på Nybrogatan (sommartid). Följ gärna @nybroe på Instagram för våra event med musik och konstutställningar. PAULAS (11) Tel: 08-662 51 06 Paulas serverar en varierad frukost och lunch samt ett stort utbud av bakverk. På eftermiddagen och kvällen förvandlas caféet till ett välkomnade vattenhål där du kan ta ett glas vin och avnjuta lite plockmat. Vårt kaffe kommer från ett lokalt rosteri och alla bönor är valda och rostade med omsorg.

ÖPPETTIDER: Måndag–Fredag 9:30–19:00, Lördag 9:30–17:00. Östermalms Saluhalls restauranger har kvällsöppet. Besök handlarnas hemsidor för tider och bordsbokning. Mer information: www.ostermalmshallen.se. Följ oss gärna på Instagram @ostermalmshallen

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

137


MAGASINET LOTTAR UT

Vinn boken om Lill-Babs Barbro ”Lill-Babs” Svensson (1983–2018) var bara 16 år, alldeles i början av sin artistkarriär, när hon blev mamma till Monica 1955. Elva år senare, 1966, föddes Malin och tre år därefter, 1969, kom Kristin. ”Vår mamma Lill-Babs” är en unik gemensam hyllning där döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen delar personliga händelser, bilder och tankar.

Du lärde oss att välja det goda inom oss. Vi vill hylla dig för den mamma du är. För allt du gjort och allt du kämpat för. Nu finns bara minnen kvar, men de får aldrig ta slut. MONICA, MALIN OCH KRISTIN

138

SA LU H A L L E N M AGA S I N / N0 1 2 02 2

En bok full av kärlek, humor och livsglädje, där vi får komma bakom kulisserna i både turnélivet och familjelivet och lära känna artisten, förebilden och mamman Barbro Svensson. Magasinet lottar nu ut tre exemplar av boken ”Vår mamma Lill-Babs” bland de rätta svaren. Tävlingsfrågan lyder: Lill-Babs var en kär stamgäst och har prytt ett av våra omslag i Östermalms Saluhall Magasin. I vilket nummer? För att delta i utlottningen behöver du bara följa magasinets nystartade konto på Instagram och skicka ditt svar med kontaktuppgifter till: redaktion@ostermalmshallen.se före 30 september 2022. Ange i ämnesraden ”Tävling Saluhallen Magasin”. Vinnarna meddelas via e-post. Boken hämtas i Östermalms Saluhall. Ev. portoavgift betalas av vinnaren. Följ magasinet på Instagram: instagram.com/ostermalmssaluhallmagasin


Kraftfull, elegant & intensiv Familjeägda Champagne Bollinger är kända för sin speciella stil och kvalitet står alltid i fokus. Pinot Noir är husets signum och den första jäsningen av vinet sker helt eller delvis på små, gamla ekfat vilket ger den brödiga stilen. Faten är en stor del av Bollingers DNA, huset har tillgång till närmare 4 000 fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare.

www.arvidnordquist.se

Champagnerna innehåller alltid stor andel reserve-viner vilket ger kvalitet, komplexitet och mognad. I sin källare, som är över en halv mil lång, har Bollinger ett lager på över 800 000 reserve-viner i magnumflaskor, något helt unikt. Eftersom brödighet och komplexitet kommer fram först efter cirka tre år på jästen får en Bollinger alltid vila minst så länge.

Bollinger Special Cuvée | Art nr 7418 | Alk 12% | 75 cl pris 509 kr | 37,5 cl pris 299 kr | 150 cl pris 1199 kr Bollinger La Grande Année 2012 | Art nr 7579 | Alk 12% | pris 1499 kr Bollinger Rosé | Art nr 7755 | Alk 12% | pris 659 kr

Barn som får alkohol hemma dricker sig berusade oftare än andra barn.


Nya ID. Buzz | 2022.

En ikon i ny skepnad. 100% elektrisk.

I över 70 år har folkabussen inspirerat människor runt om i världen. Med samma inspiration som grund har vi utvecklat ID. Buzz för en ny elektrisk era. ID. Buzz är en sann hyllning till ikonen men helt och hållet utformad för framtidens mobilitetskrav. Uppkopplad. Intuitiv. Med komfort och smart användbarhet i vardagen ger den maximal frihet.

Volkswagen Stockholm Bredden - Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista Södertälje - Täby - Vällingby - Värmdö - Östermalm (enbart service).


Articles inside

RES MED ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN article cover image

RES MED ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN

3min
pages 132-133
Yogamana - en plats som får stela herrar att mjukna article cover image

Yogamana - en plats som får stela herrar att mjukna

6min
pages 130-131
Redaktionen tipsar om hundvänliga ställen på Östermalm med omnejd. article cover image

Redaktionen tipsar om hundvänliga ställen på Östermalm med omnejd.

5min
pages 126-128
Östermalms Saluhall Magasins Vego-tips article cover image

Östermalms Saluhall Magasins Vego-tips

3min
pages 118-119
Etikett på ett trevligt sätt med Edward Blom article cover image

Etikett på ett trevligt sätt med Edward Blom

9min
pages 94-97
Redaktionen tipsar: Vivino  article cover image

Redaktionen tipsar: Vivino

2min
page 74
Magasinet firar 10 år article cover image

Magasinet firar 10 år

3min
pages 22-26, 28
Husmans Deli - Lisa Elmqvist´s smakrika lillebror article cover image

Husmans Deli - Lisa Elmqvist´s smakrika lillebror

5min
pages 20-21
Östermalms Saluhall Magasin hemskickat article cover image

Östermalms Saluhall Magasin hemskickat

2min
page 16
Om Östermalmshallen article cover image

Om Östermalmshallen

2min
page 15
Ordförande har ordet article cover image

Ordförande har ordet

4min
page 12
Ledaren article cover image

Ledaren

2min
page 11
Guide handlare Östermalms Saluhall och kontaktuppgifter article cover image

Guide handlare Östermalms Saluhall och kontaktuppgifter

5min
pages 136-140
Prins Albert II av Monaco sjösätter havsprojekt article cover image

Prins Albert II av Monaco sjösätter havsprojekt

6min
pages 120-123
Malin Berghagen om att må bra med sig själv article cover image

Malin Berghagen om att må bra med sig själv

5min
pages 110-113
Robert Hållstrand: stammis och vegansk visionär article cover image

Robert Hållstrand: stammis och vegansk visionär

5min
pages 114-117
Dj Gunn Lundemo med världen som arbetsplats article cover image

Dj Gunn Lundemo med världen som arbetsplats

6min
pages 106-109
Möt Nöjesdrottningen Ingmari Pagenkemper article cover image

Möt Nöjesdrottningen Ingmari Pagenkemper

17min
pages 98-105
Porträtt: Lena Philipsson article cover image

Porträtt: Lena Philipsson

9min
pages 86-97
Om Stockholms privatteatrar och dess historia article cover image

Om Stockholms privatteatrar och dess historia

12min
pages 78-85
Röst i saluhallen: Christopher Robin article cover image

Röst i saluhallen: Christopher Robin

4min
pages 76-77
Möt Hollywoodregissören Lasse Hallström article cover image

Möt Hollywoodregissören Lasse Hallström

29min
pages 42-64
Tareq Taylor – den ödmjuke kocken article cover image

Tareq Taylor – den ödmjuke kocken

8min
pages 68-70, 72-73
Guidade turer med smakprover article cover image

Guidade turer med smakprover

3min
pages 65-67
Nyheter i hallen article cover image

Nyheter i hallen

2min
pages 19-21
Hilma af Klint: Konstnär och pionjär article cover image

Hilma af Klint: Konstnär och pionjär

12min
pages 37-41
Utan titel: Daniel Yousseff article cover image

Utan titel: Daniel Yousseff

11min
pages 32-36
Recept: Arla Unikas Sommarpaj article cover image

Recept: Arla Unikas Sommarpaj

3min
pages 30-31