Östermalms Saluhall Magasin No.3 2011

Page 1

östermalms

saluh a l l magas i n | N o 3 2 011

HONGKONG WEEKEND

12 oemotståndliga tips

Raoul Wallenberg 1912-2012

CHAMPAGNE Special

Stammis i Hallen

TOMMY KÖRBERG


PEAKPERFORMANCE.COM

FALL/WINTER COLLECTION 2011 Peak Performance Friend in the Heli & Progressive Lines.


FOTO: Magnus Elgquist STYLING: Lina Bielsten

LEDARE

Små bubblor av högsta klass I Östermalms Saluhall finns det alltid tid för ett glas champagne. Slå dig ner en stund på någon av våra trivsamma restauranger och njut av små och fina bubblor!

Uppförd 1888 ståtar Östermalms Saluhall i hörnet av Östermalmstorg och än idag är den lika sjudande, levande och imponerande. Snart fyller vår kära saluhall 125 år, vilket kommer att firas på flera sätt. Mer om jubileumsåret kan ni läsa i kommande magasin och även på hemsidan framöver. Ett stenkast från Hallen ligger Stockholms Auktionsverk som är världens äldsta ännu verksamma auktionshus och i ett vackert bildreportage visar vi utvalda verk från olika klassiska auktioner. 2012 skulle Raoul Wallenberg ha blivit 100 år. En man som gjorde stor skillnad i världshistorien och vars unika gärningar nu uppmärksammas med flera minnesaktiviteter världen över. Olle Wästberg, regeringens samordnare för ”Raoul Wallenberg 2012”, berättar om en av landets relativt okända hjältar. Stammisen Tommy Körberg har en annan typ av meritlista men likväl imponerande. Över en fika får jag veta b.la varför Tommy föredrar att handla i Hallen och vem som är drömgäst till middagsbordet. Läs även om den lovande tenoren Oskar Bly, nyss hemkommen från New York där han debuterat som Rodolphe i Puccinis ”La Bohème”. Hjältar, artister – ja, det finns olika källor för inspiration. Vi har mött Mårten Nylen, coach i tv-programmet Biggest Loser. Som personlig tränare, hälsoutvecklare och livsstilscoach inspirerar Mårten andra människor till att förändra sina liv.

En kortsiktig förändring kan vara att fly Sverige för en stund. Vår redaktör Ricki Petrini berättar om sin weekendresa till Hongkong. Orientens Manhattan erbjuder shopping, vackra hotell och god mat. Men vad krävs för en weekend med stil? I ”Modetrender 2012” ger Ricki tips på vad du kan packa ner i resväskan. Fredrik Schelin från SwedenWineClub.se tar er med på en tur till Alsace och guidar även vår redaktör Clara Öquist under en champagneprovning på hemmaplan. Champagne, Foie Gras och renkalvsfilé - Helen Magnuson som driver matbloggen Cooking Sense by Mags har lagat vinterns handlarrecept. Delta gärna i tävlingen på receptsidan där vi lottar ut biljetter i samarbete med Kungliga Operan! Har du missat något av våra tidigare nummer? Alla magasin går nu att läsa på www.ostermalmshallen.se. På den nya hemsidan finner ni även kampanjerbjudanden och information om öppettider under helgdagar och högtider! Välkommen in i värmen!

Lina Bielsten, chefredaktör

i nnehåll N 3

5

o

Ledare 5 Raoul Wallenberg - till minnet av en hjälte 6 B Andersson Fågel & Vilt 8 Stammis i Hallen -Tommy Körberg 12 Redaktörerna 16 Vinkrönika med Fredrik Schelin 18 Champagne - en kärlekshistoria 21 Röst i Hallen - Operatenoren Oskar Bly 26 Taittinger - A history in motion 28 Vi besöker Åbro bryggeri 30 Stockholms Auktionsverk i bilder 35 Trender 2012 med Ricki Petrini 44 Stjärnglans av kändisarnas makeupartist 49 Mårten Nylen - livscoach och inspiratör 50 Redaktionen testar K-Lift på Sturebadet 52 Winback - det senaste inom kiropraktik 54 Stockholm i mitt hjärta 56 Concierge by Excellence 59 Hongkong Weekend 60 Hallguide 65 Recept & utlottning med Kungliga Operan 66

redakti on Chefredaktör & ansvarig utgivare Lina Bielsten Redaktör: Clara Öquist Art Director: Carolina Krupinska Tryck: Sörmlands Grafiska Omslag: Shutterstock Tack till: Sebastian "Batti" Carlsson, Magnus Elgquist, Martin Engelbrecht, Carro Hjerpe, Helen Magnusson, Ricki Petrini, Fredrik Schelin & Vanity Studios. Kontakta oss: redaktionen@ostermalmshallen.se Annons, event & konceptutveckling:

Lina Bielsten, Östermalms Saluhall Projektledare, PR & Kommunikation lina@ostermalmshallen.se Redaktör clara@ostermalmshallen.se Östermalms Saluhall Magasin ges ut av Lina Bielsten Brand Communication AB på uppdrag av Östermalms Saluhall.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Det har gjorts dokumentärer, två spelfilmer, två musikaler, en opera och skrivits otaliga böcker om Raoul Wallenberg. Han är hedersmedborgare i Kanada, USA, Israel och i staden Budapest. Trots detta är denne store svensk så okänd i Sverige. Raoul Wallenbergs gärn i ng är un i k

I början av 1944 skapades den amerikanska myndigheten World Refugee Board i syfte att rädda judar undan Förintelsen. Amerikanerna sökte en svensk som skulle kunna komma till Budapest som diplomat och arbeta för att rädda judar. Raoul Wallenberg var en ung affärsman som gick sin egen väg. Han var USA-utbildad arkitekt, hade arbetat på bank i Haifa och reste under kriget i Östeuropa för ett svenskt företag som hette Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget. Han såg krigets grymhet och följder. Wallenbergs stora språkbegåvning gjorde att han tog sig fram i kritiska och farliga situationer. Raoul Wallenbergs chef hette Koloman Lauer, med ursprung i Ungern. Kontoret fanns på Strandvägen 7, där idag Hotel Diplomat ligger. I samma hus låg delar av den amerikanska ambassaden – som fått i uppdrag att leta efter en lämplig svensk. Lauer föreslog sin språkbegåvade medarbetare och förslaget kom att bifallas både av amerikanerna och det svenska utrikesdepartementet. När den 32-årige Raoul Wallenberg, med titeln legationssekreterare, anlände till Budapest den 9 juli 1944 hade nazisterna redan skickat över 435 000 judar från den ungerska landsbygden till Auschwitz. I Budapest fanns 230 000 judar intvingade i gettot och med tvång att bära gula davidsstjärnan. Sverige hade redan börjat utfärda skyddspass – specialpass som sade att en person hade anknytning till Sverige och därmed inte kunde deporteras. Den unge diplomaten Per Anger hade utfört storverk, men Wallenberg kunde snabbt mångdubbla insatserna. Genom en kombination av personligt mod, fräckhet, språkkunskap och en ovanlig auktoritet lyckades han rädda tiotusentals människor undan döden. Wallenberg lyckades också organisera de övriga länder som arbetade för

6

Raoul Wallenberg

- till minnet av en hjälte

Vilken svensk har blivit mest uppmärksammad och hedrad utomlands? De flesta jag frågar går bet. Förslagen brukar variera från Abba till Alfred Nobel. Få svarar Raoul Wallenberg. Ändå är han den mest välkände svensken utomlands, med 31 monument, skolor, parker, gator, platser uppkallade efter sig över hela världen.

Minnesåret för Raoul Wallenberg inleds den 17 januari 2012. Sveriges riksdag håller en minnesstund med musik och läsning kring Raoul Wallenberg. Samma dag i Budapest inviger utrikesminister Carl Bildt den svenska vandringsutställningen om Raoul Wallenberg. Den utställningen går sedan vidare till Moskva, Berlin, Toronto, New York, Washington och Tel Aviv. Den 26-27 januari är det Förintelsedagen, vilken 2012 tillägnas Wallenbergs gärningar, med en ceremoni i Stockholms stora synagoga och en annan i Riksdagen. På Raoul Wallenbergs plats och i Lidingö Stadshus hålls större möten. T.ex. på Raoul Wallenbergs plats den 27 januari talar Kofi Annan och Fredrik Reinfeldt om vår nationalhjälte. Därefter uppförs ett Raoul Wallenbergoratorium i Musikaliska akademien.

att rädda judar så att de gemensamt stoppade en planerad massaker, stormningen av gettot i Budapest. Röda armén närmade sig Budapest och Raoul Wallenberg beslöt sig för att söka upp ryssarna, främst för att utverka att de snabbt intog och skyddade det judiska gettot. Men ryssarna tog Wallenberg till fånga och fängslade honom i det ökända Lubjankafängelset i Moskva. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Men några riktigt säkra bevisa har inte kunnat visas. När det stod klart att Wallenberg försvunnit var Sverige, under utrikesminister Östen Undéns tid, passivt och undflyende och ryssarna fick sannolikt intrycket att Sverige inte brydde sig om Wallenbergs öde. Kanske finns det i vetskapen om hur Sverige misskötte det s.k. Wallenbergärendet en förklaring till att hans gärning blivit så lite uppmärksammad i Sverige. "His intervention gave hope to victims, encouraged them to fight and resist, to hang on and bear witness. It aroused our collective consciousness. Remembering his life should be an inspiration to others to act; for our future generations to act; for all of us to act." Kofi A. Annan , UN Secretary General

2012 skulle Raoul Wallenberg ha blivit 100 år. Den svenska regeringen har nu beslutat att både i Sverige och utomlands uppmärksamma detta. - Fokus för Wallenbergåret bör ligga på hans gärning och hans roll som förebild för oss också idag, säger utrikesminister Carl Bildt och ordförande i den av riksdagen speciellt tillsatta nationalkommittén. Raoul Wallenberg är en av vårt lands sanna hjältar och i en tid då såväl civilkurage som tolerans är en bristvara finns det all anledning att erinra om hans gärning. Olle Wästberg Fd. chefredaktör för Expressen och generalkonsul i New York. Regeringens samordnare för Raoul Wallenberg 2012.

Den 4 augusti skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år och det kommer att ges stor uppmärksamhet. I Sverige och i Israel trycks Raoul Wallenberg-frimärken. Under hösten hålls en historikerkonferens i Stockholm och över hela världen hyllas minnet av Raoul Wallenberg vid hundratals tillfällen. Läs mer på: www.raoulwallenberg2012.se. Wallenberg tillsammans med sina medarbetare i Budapest 1944.

TEXT: Olle Wästberg FOTO: Passbild/Nina Lagergrens privata album.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

7


B andersson fågel & vi lt AV: Martin Engelbrecht Foto: Linda Åkerberg/Whitestar Studios & Magnus Elgquist

Klockan är 09 och jag ser fram emot en pratstund med Edvard Eklind på B Andersson Fågel & Vilt. Han står i telefon när jag dyker upp men avslutar snart. Vi slår oss ner vid ett litet runt bord hos Robert´s Coffee och blir bjudna på varsin morgonkaffe som vi med gemensamma krafter snabbt välter ut. Men snart är bordet torrt igen. Berätta, hur började det? - Vi har funnits här i alla år. Eller i vart fall sedan 1946. För min egen del drog det igång 1989. Jag var kock på havet och jobbade mycket på kappseglingar. Jag älskar att segla men kände ändå suget efter en mer social arbetsplats än under ett däck. Jag gick hit en dag och presenterade mig och på den vägen är det. I år firar jag 10-års jubileum som ägare. Okej. Anta nu att jag är hos B Andersson Fågel & Vilt för första gången. Vad ska jag köpa? - Kyckling. Har du inte handlat riktigt bra kyckling förut ska du göra det nu. Skillnaden i smak mot ”snabbköpskycklingen” är gigantisk. Du slipper all antibiotika, bara en sådan sak. Jag lovar att himlen kommer att öppna sig för dig. Jag tycker också att du ska köpa renkalv. Det är nog den vara vi säljer mest av. Extremt enkel att tillaga och väldigt god. Men glöm inte att fråga dig fram. Tillsammans hittar vi rätt. Hur definierar du vilt? - Som kött från djur som lever i det fria eller i stora hägn. De här djuren har inte varit styrda av människan och skjuts i skogen. Vilt kött hör därför till det mest ekologiska du kan äta.

8

Var kommer ert vilt ifrån? - Från stora svenska gårdar och gods. Jag köper ofta hela jakter. Det kan handla om 1200 änder eller tio hjortar och rådjur. Men jag håller igen med vildsvin eftersom efterfrågan från stockholmare ännu är låg. Men jag har vildsvinskött i frysen till de som frågar. Finns det något du inte säljer? - Nej, vi säljer ”allt” från den svenska faunan. Det är det som är grejen. Säger man sig sälja fågel och vilt ska man göra det också. Det räcker liksom inte med att hänga upp några vackra rensadlar i taket. Fåglar som ripa, tjäder, orre, rapphöna, järpe, vildand, fasan och duva måste bara finnas. Det kontraktet har vi med våra kunder. Men björn är vi lite försiktiga med, stammen är så liten. Man ska också veta att vi lever i en säsongsberoende bransch. En fågel värper inte på beställning och älg skjuts inte i juli.

Kobekött då, det ska väl också vara något i hästväg. Vad är det? - Det är wagyukött som styckats i Kobe. Men eftersom Japan har regler som säger att man inte får exportera kött så kan jag inte ta in det. Kobekött kan du bara äta i Japan. Men ni säljer alltså även kött som kommer från andra länder än Sverige? - När det var några som sa att dilamm från Pyrenéerna inte gick att sälja, ville vi testa för sakens skull - även om lamm inte är vilt. Första våren sålde vi 40 stekar. Andra året 250. Det var kul att visa att det gick. Har ni något som sticker ut lite extra? - Så här års är det den vita tryffeln. Här gäller ”no limits”. Finns den i Italien ska den också finnas här. Varje torsdag beställer jag hem på vinst och förlust. Vit tryffel ska bara finnas. Tryffel i alla ära. Jag ser att ni har färdiglagat också. - Ja, absolut. Våra bästsäljare är fasanwallenbergare, gratinerat rådjur och tupp i vin. Om vi vänder på myntet. Har ni haft några motgångar? - Ja det var lite tufft när vi gick med i EU. Alla dessa nya bestämmelser… Vi tvingades satsa stora summor på att bygga om vårt plockeri. Vi följde alla konstens regler men det var ändå någon detalj som inte föll inspektören i smaken. Som tur var har jag ett par kompisar som driver ett plockeri. Så nu plockas våra fåglar hos dem. Vilka är de som handlar hos er. Har ni någon ”typisk kund”? - Ja, de som vill ha det bästa i sin genre och diskutera sig fram till sitt beslut. Sedan har vi många äldre kunder som jag både tror och hoppas ser oss som lite av en kompis. De är så härligt att prata mat med den 90-åriga gamla damen. Det blir på ett annat sätt. Däremot saknar jag de mellan 25 och 35 år. Om jag ska vara ärlig så tror jag att den här mellangenerationen skulle behöva äta lite bättre och nyttigare än den gör nu.

Vi lever i en säsongsberoende bransch. En fågel värper inte på beställning och älg skjuts inte i juli.

Jag har hört några av dina kunder fråga efter wagyukött. Vad är det? - Det är kött från en viss typ av kor som man dessutom smörat lite extra för. De har fått massage, gått långa promenader, lyssnat på klassisk musik och sådana saker. Vårt wagyukött kommer från Chile. Ja, det måste du bara testa.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

9


RiscAL 1860 TeMpRANiLLo | ART.NR: 72054 | ALkohoLhALT 13.5 % | pRis: 239 kRoNoR

Sällanköpskunder, som utländska turister, vad köper de? - De väljer ofta något från den rökta delen. Kallrökt älg och ren tycker de är både gott, exotiskt och praktiskt att ta med hem. Vilken är deras vanligaste fråga? - Den är lätt, ”Where is the toilet?” Jag inser nu att mitt frågebatteri börjar tappa sin glöd och att det är dags att runda av. Men två frågor till får det bli: Om 10 år, hur ser B Andersson Fågel & Vilt ut då? - Då tror jag att min personal har köpt ut mig och att jag jobbar kvar som anställd. Har de varit lojala mot mig så länge är det deras tur att staka ut kursen och skörda. Du nämner personalen. Berätta mer om den. - Vi är mellan fyra och sju personer, beroende på säsong.

Alla som jobbar här är kockar och extremt matintresserade. De brinner för att prova och vill gärna gå i bräschen. Vi misslyckas ibland när vi leker oss fram men samtidigt upptäcker vi frön till nya rätter. Alla är också sociala varelser, det måste man vara här. Jobbet handlar ju inte bara om att laga god mat utan lika mycket om att förmedla kunskap. ”Så här och så här tillreder du fågel och vilt på bästa sätt.” Innan vi skiljs åt, berättar jag att jag ska på Gåsmiddag och att jag bävar inför svartsoppan. Jag har ätit det en gång men gör inte om det. Edvard förstår inte mig: ”Det som är så gott”. Nej, det är det inte säger jag. Jo, det är det, säger Edvard, nu nästan mästrande. ”Häng med här!” Motvilligt följer jag med till kylrummet en trappa ner. När han öppnar locket till en portion av deras hemmagjorda svartsoppa vill han till och med betta. ”Jag satsar en hundring på att du gillar den.” Jag tycker genast det känns roligare och satsar givetvis emot. En stund senare och på väg mot en timme tennis funderar jag på vad Edvard kommer att köpa för pengarna.

Smaka på det nya Spanien! Marquès de Riscal har gjort kvalitetsviner i mer än 150 år. Med den erfarenheten samlad i en box blir resultatet ett modernt och smakrikt spanskt vin. Vi kallar det för Riscal 1860, efter året då vi grundades. Lagrat 6 månader på nya ekfat. 100% tempranillo.

Fynd!

DN 22 / 5 2011

10

Bästa köp!

Allt om vin Nr 7 / 2011

11

Beställ på Systembolaget eller riscal.se

Har du vår QR provat -kod?

se

Helstekt älgfilé med frasiga potatischips och sås gjord på Karljohansvamp. Alla råvaror från B Andersson Fågel & Vilt.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


12

TOMMY Tommy Körberg är sedan länge stammis i Östermalms Saluhall. Färdiga matkassar är inte hans melodi. – Jag har ett stort kontrollbehov och för mig är det viktigt att kunna lukta och provsmaka på allt! Under en trevlig fikastund i Hallen berättar Tommy bland annat om sina favorithandlare, vilka djur han samlar på och vem som är drömgäst till middagsbordet. AV: Lina Bielsten Foto: Sebastian Carlsson

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

Det är ingen tvekan om att Tommy Körberg trivs i Östermalms Saluhall. Han småpratar med alla cafébiträden som jobbar på Robert´s Coffee, ett av Tommys favoritställen. De vet även vad han föredrar till kaffet, eftersom både Tommy och hans fru Ann-Charlotte är stamgäster. Sötsaker vill han bestämt ha och varför inte – är man en av Sveriges mest välmeriterade artister har man förtjänat att få njuta! Han känns dessutom just som en livsnjutare, Tommy. Framför allt är det en man som vet vad han vill och jag ser fram emot att få reda på lite mer om mannen bakom den stora rösten. Tommy Körberg har tveklöst en av Sveriges bästa röster. Musikaliskt blod finns i familjen och karriären började redan på 60-talet med gruppen Maniacs. 1968 släppte Tommy sitt debutalbum Nature Boy, som gav honom en Grammis för Årets nykomling, och året därpå representerade han Sverige i Eurovision Song Contest med låten Judy Min Vän. Sedan dess har det hunnit bli mängder av skivor, tv-framträdanden, medverkan i musikaler, filmer och egna konserter. Meritlistan är lika lång som imponerande och jag tror att alla människor har sitt eget speciella Tommy-minne, om inte flera! Själv är jag född på 70-talet och mitt första minne av Tommy Körberg är från ”Ronja Rövardotter”. I filmen, som är baserad på Astrid Lindgrens bok från 1981 och regisserad tre år senare av Tage Danielsson, gestaltar Tommy karaktären Lill-Klimpen. Han har blivit synonym med den så kallade Rövarsången, i vilken Tommy har den klaraste och starkaste stämman av alla! Det är nog svårt att hitta någon i min generation som inte kan nynna på denna klassiska sång. På fester genom åren har det ofta hänt att personer utbrister i en form av joddlande och bildar en spontan kör– ja, jag kan erkänna att jag varit delaktig vid minst ett par tillfällen under universitetstiden.

TOMMY & HALLEN

Tommy Körberg har genom åren ingått i olika musikgruppskonstellationer, bland annat med Carl-Axel och Monica Dominique. Återkommande namn på personer som han har samarbetat med är Tage Danielsson, Benny Andersson & Björn Ulveus. På senare år har det blivit många framträdande med Benny Anderssons Orkester, där Tommy ofta har sjungit jämte en annan talangfull artist, Helen Sjöholm. Båda två medverkade även tillsammans i musikalen My Fair Lady, medan det i Sound of Music var Carola som stod vid Tommys sida. Hösten 2011 har Tommy varit aktuell inte minst i tvprogrammet True Talent och i komedin Riktiga Män på Maximteatern. Den senare fick jag nöjet att uppleva nyligen under en, av publiken och mig själv väldigt uppskattad, matinéföreställning. På väg hem tänkte jag för mig själv; "Borde inte Tommy Körberg sätta upp en egen show som Björn Skifs, Lena Philipson och flera andra har gjort?" En show med samlingsnummer, mellansnack och gästspelande artister - regisserat av en kreativ person med glimten i ögat som kan skapa ett bra helhetskoncept. Närmast i tiden är det dock konserter runtom i Sverige som är aktuellt för Tommy, så jag får helt enkelt hålla tummarna att min idé, ”Körberg & Co”, blir verklighet i framtiden. Jag tror inte att biljetterna skulle bli svårsålda i alla fall!

Har du några favoritställen i Hallen? - Jag handlar ofta på Segers, speciellt inför stora helger. Man kan köpa julskinka där året om! Jag uppskattar framför allt deras olika ostar, både svenska och utländska sorter som tas in, och de har en lysande leverpastej. Vi beställer till och med frukt från Sandins och kaffe från Robert´s Coffe till Maximteatern där jag har haft föreställningar i år. Även i vanliga fall blir det många kanelbullar från Robert’s Coffee och jag äter ofta mezes från Beirut Café Deli. Lisas är också en favorit i Östermalmshallen.

Tommy Körberg hamnade på Östermalm av en händelse när han kom hem från London 1988 och en vän hade ordnat en våning på Sibyllegatan. Tommy har även bott på Djurgården, ”på en alldeles förnämlig adress” som han uttrycker det. ”Djurgårdens IF bildades i mitt sovrum”. Så du har inte alltid bott i närheten, men är ändå stamkund i Östermalmshallen? - Ja, vi köpte hus i Mälarhöjden, men åker jämt hit och köper maten i alla fall. Man vet att handlarna är först på lagret och får tag i de bästa varorna. Tomaterna ruttnar inte på en dag och det ska premieras! Jag känner ju även många här och morsar på alla, det är en slags småstadskänsla! Man får smaka på allting och har man bråttom är det okej att betala nästa dag. Minns du ditt första intryck? - Mitt första intryck av Östermalms Saluhall var på 70-talet. Allt var mycket grövre och inga delis fanns på den tiden. Jag kom från Paris då och önskade att det var mer som där, och idag har det ju blivit väldigt likt. Nu har man även fått upp ögonen för närodlade saker. Man får fram odlingar och mindre gårdar. Närproducerat, det ska man hylla tycker jag! Vad är din syn på att handla i Hallen jämfört med den populära trenden att beställa hem färdiga matkassar? - Jag har ett stort kontrollbehov, så klara matkassar är ingenting för mig. Jag tycker det är viktigt att kunna lukta på allt och provsmaka. Jag litar inte på att någon annan tar ansvar för maten.

Det kanske även finns något som du saknar här? - Ja, jag hade gärna sett en Champagnebar. En äkta italiensk deli. Och jag saknar surkål, det vill jag kunna köpa. Det finns dessutom en ost som jag letat efter - Tête de Moine. Den ger en nästan religiös upplevelse. Kolla upp det! Nyfiket letar jag upp Tête de Moine, som är en schweizisk hårdost med smak av valnötter och har en lätt smörig konsistens. Det låter onekligen som en god kombination. Osten har även en egen hemsida, så det verkar som fler än Tommy har den som favorit. Namnet betyder ”munkens huvud”, bara en sån sak.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

13


Jag blir inte bara rekommenderad ost under intervjun, utan jag får tips på champagne också. På grund av sitt stora intresse för just denna dryck ordnade Tommy bland annat en champagneprovning på teatern, men blev sedan sjuk och fick tyvärr inte själv uppleva den. TOMMY & LI VET

Jag lämnar ämnet Östermalmshallen för att prata mer om just Tommys intressen och livet i största allmänhet. Din meritlista känner de flesta till, men berätta om ett intresse vid sidan av jobbet som kanske inte är så välkänt! - Jag samlar på isbjörnar, i alla dess former. Allt från Royal Copenhagen (porslin) till isbjörnsfällen som jag gärna ligger på hemma. Det började med att jag var på Chelsea Art Fairs under första veckan. Fram till dess hade det bara funnits grodor i min kollektion. Alla jäklar samlade på dem.. det fanns så många fula grodor! Men i Chelsea hittade jag en isbjörn, som var i marmor, alabaster, och det var den som inledde alltihop. Jag har en vän som är samlare som håller utkik efter udda exemplar och folk skickar även hem till mig ibland, till exempel har jag fått serveringsringar i små isbjörnar. Min fru säger ”inga fler”, men nu har jag ju lantstället - så jag kan fylla det ett tag (Tommy skrattar lite busigt för sig själv). En massa målningar har jag också, men man försöker att hålla det på en rimlig nivå.

Jag ser upp till folk som har integritet och vågar stå upp för sina åsikter. Civil olydnad är inte alltid av ondo. Har du någon förebild? - Nej, Ingen specifik. Jag har alltid gått min egen väg och är ingen ”teamplayer”. Jag blir tokig när folk står i grupp och ska göra gemensamma utrop. Masspsykos gör mig nervös. Däremot ser jag upp till folk som har integritet och säger ifrån. Vågar stå upp för sina åsikter. Civil olydnad är inte alltid av ondo. Om du fick möta dig själv i tonåren, vad skulle du ge dig själv för råd? - Läs mer böcker! Det var för mycket musik på den tiden, så jag hann tyvärr inte med. Jag hade behövt lugn och ro, det skulle varit bra för själen. Men jag försöker att ta igen det nu. Människan är ju en ”work in progress” – vilket är ditt nästa steg? - Jag håller på att skriva en bok, som ska släppas till nästa bokmässa, med arbetsnamnet ”Sjung tills du stupar”. Jag tänker leva för evigt - and so far, so good..!

15

PRIVAT MED TOMMY Jag får energi av: att vara ute och sjunga! När ingen tittar: .. så rycker jag hårstrån ur näsan. Det gör ont och är skönt på samma gång... jag har ett ganska ansenligt frontparti. Min bästa vän heter: ”Hinke” Palmstierna. Han drog bland annat igång restaurang Timjan (numera PA & Co) och Söderhallarna. Numera driver han Bistro Gustavsberg med sin dotter Sofie. Jag tog över hans fru och var plastpappa åt hans döttrar ett tag.. På min drömmiddag skulle jag bjuda in: Hinke och den kvinnan han snart ska hitta. Sussi Otto (ihop med Hinke är de två helt galna). Gösta och Marie-Louise Ekman (jag träffar dem alldeles för sällan). Och till sist, Claes Malmberg och hans fru Fatima. Musik som spelas hemma: Michael MacDonald. Min dotter Elvira, snart 3 år gammal, gillar honom. Hon sjunger till hans låtar, tittar upp i taket och hittar på alla möjliga saker. Mitt smultronställe i Stockholm är: Boule & Berså (vid kanten av Danvikskanalen). Där kan man se båtarna som åker förbi, dricka märklig öl, äta ribbs, ta sig en liten stänkare och koppla av en stund. Det var ett hippieställe från början, men nu är det mer ”mainstream”.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

Född: Norsjö, Västerbotten, den 4 juli 1948. Familj: Gift med Anne-Charlotte och de har tillsammans dottern Elvira. Tommy har även sönerna Anton och Erlend. Aktuell: Under 2010 gjorde Tommy en mycket bejublad turné med de duktiga musikerna Johan Liljedahl, Max Schultz och Fredrik Johnsson. Denna grupp samlas återigen vintern 2012 för ett antal konserter runtom i Sverige och man utlovar mycket musik och humor.

sa lu h a l l e n m agas i n

Foto: Peter Cederling

14

Du är en framgångsrik mångsysslare, men vad har legat dig extra varmt om hjärtat? - För mig vad 70-talet ett bra årtionde. Man gjorde musik

för musikens skull. Jag föreläste för elever om improvisation och lärde dem att leka för att hitta melodier. Det var en period som jag uppskattade och gärna hade upplevt igen – ett livligt årtionde.

n o 3 2011


REDAKTÖRERNA Hur är det att arbeta med Östermalms Saluhall? - Det är en ära att få arbeta med ett så pass starkt varumärke. Jag har sysslat med kommunikation och event i 11 år sedan min civilekonomexamen från Linköpings universitet. Det är lite av en dröm för mig, som älskar Hallen och alla fantastiska råvaror, att bevara det traditionella samtidigt som vi måste utvecklas för att möta nya utmaningar. Jag tar med erfarenheten av digitala medier från byråsidan, men jag lär mig också mycket av handlarna. Flertalet har funnits här i generationer och det är en ovärderlig kunskap att förädla.

LINA BIELSTEN Chefredaktör Lina är projektledare och även initiativtagare till Saluhallens magasin. Redan i 10-årsåldern skapade hon tidningar, då med © Bielsten Production på baksidan. Nu står det Östermalms Saluhall på omslaget!

16

Det hördes djupa suckar när jag skulle fika med Måns Zelmerlöw på Alla Hjärtans Dag i Hallen.

Vad är roligast med uppdraget? - En familjär stämning, vacker miljö och mat i högsta klass! Jag får ofta ”gratis” lektioner av handlarna i allt från hantering av kött till val av bästa fisken för säsongen. Ibland bjuds man på ett smakprov – en väldigt uppskattad gest. Många tror att det bästa är stammisarna jag skriver om i magasinet, som t ex Tommy Körberg och Måns Zelmerlöw. Det hördes djupa suckar från mina tjejbekanta när jag skulle fika med Måns på Alla Hjärtans Dag av alla dagar. Visst är det oerhört kul att träffa våra folkkära stamkunder, men jag trivs lika bra att sitta ensam med morgonkaffet på Robert’s Coffe och se saluhallen vakna till liv. Eller att avsluta en lång dag med ett glas Pol Roger i baren på Lisas! Magasinet var en nyhet förra året – vad är på gång för Hallen framöver? - Vi har skapat en ny grafisk profil som stärker känslan av tradition och kvalitet. Logotypen togs fram redan till premiären av magasinet juni 2010 och formspråket återspeglas i den nya hemsidan som lanserades i somras! Jag har inlett samarbeten med andra starka varumärken och Östermalms Saluhall är nu även på mitt initiativ vänföretag till Stockholms Stadsmission. På lång sikt utvärderar vi närvaron i olika mediekanaler och hemsidan utvecklas löpande. Dessutom ser jag fram emot Hallens 125-årsjubileum 2013.

17

Hur är det att arbeta som redaktör för Östermalms Saluhall Magasin? - Vid sidan om mitt nuvarande jobb är arbetet som redaktör för magasinet bland det roligaste jag gör på fritiden! Eftersom det ju är en självpåtagen uppgift vid sidan av mina dagliga åtta timmar, kräver research, intervjuer, artikelförfattande och korrektursvängar en hel del av min fritid inför varje nummer. Men det kommer tillbaka i form av alla roliga reportage jag får skriva likaså alla inspirerande och kunniga människor jag får träffa. Sen tycker jag oerhört mycket om att vara i Hallen, jobba med handlarna och omslutas av den fina atmosfären som råder här. Vad är roligast med uppdraget? - Jag är glad för all spännande kunskap jag förskansar mig genom att skriva om saker jag är genuint intresserad av. Dessutom är det riktigt inspirerande att jobba med ett varumärke med en sådan tyngd och kaliber som Saluhallen. Vill man skriva om något eller någon som vanligtvis är av det lite mer svårtillgängliga slaget och nämner Östermalms Saluhall i samma andetag, behöver man oftast inte fråga två gånger. De allra flesta vill vara med av kärlek till Hallen. Du skriver om champagne i vinternumret - vilket är ditt drömreportage? - Mitt absoluta drömreportage är att få åka till Maldiverna och skriva om det femstjärniga, ekologiska lyxhotellet Park Hyatt Maldives Hadahaa. En lite mer realistisk dröm är att få skriva om ett besök till Reims-Epernay. Och möjligen komma ännu lite närmare en Cristal Brut Rosé 2002 och skriva lite opretentiös poesi om den.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

CLARA ÖQUIST Redaktör Clara är marknadsekonom inom kostoch hälsobranschen och även diplomerad kostrådgivare. Hon njuter lika mycket av bubbel i Hallen som i sitt soldattorp vid Mälaren.

De allra flesta vill vara med av kärlek till Hallen.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Glasets betydelse

Ri esling -kungen av druvor 18

Riseling har i många år varit en kär och välkänd druva från flera klassiska vindistrikt som t.ex. Alsace och Mosel. Mosel, den glömda dalen, har varit kanske det för svenskar mest kända rieslingproducerande vinlandet i världen. I detta nummer besöker vi Alsace i norra Frankrike. Följ med!

Visste du att det gamla klassiska bourbon-glaset kom till vid förbudstiden i USA då man ville ”lufta” ur de värsta ångorna från den hembrända mäsken med hjälp av det breda, öppna glaset. Likväl dämpade man finkeldoft och smak genom att överösa drycken med is. Bourbon-glaset är emellertid inte det bästa glaset att dricka god, och ofta dyr, whisky i har det visat sig. Ta istället ett trevligt glas på fot med en bred yta för drycken och med en något stängd topp. Detta ger drycken en chans att visa upp sin goda sida på bästa sätt. Även champagneglasen finns i olika former och ett av de mest klassiska glasen är coupen. Glasen känns väldigt eleganta och är nog mest kända för champagnetornen man bygger utav dem. Snyggt, men tyvärr misshandlar man den ädla drycken då det är helt omöjligt att känna någon doft och bubblorna försvinner fortare än man hunnit dricka upp. Nej, helst ska det vara ett högt glas som har en lite bredare midja och en något stängd topp. Då får man ut maximalt av drycken. Hur påverkas då drycken utav glasets utformning? Man kanske

tror att det bara har med design och kosmetik att göra. Men formen på glaset har visat sig påverka dryckerna en hel del till både doft och smak. Genom rätt glas kan man förstärka vinets egenskaper och karaktär. Ett enklare test du kan göra själv är att ta ett vin, vilket som helst, och prova det i olika typer av glas - vattenglas, vinglas, mugg osv. Du kommer att uppleva vinet varierande i de olika glasen. En annan sak man kan tänka på är att lufta glasen innan servering eller att skölja dem i vatten. Gammal skåplukt vill man inte överföra från glaset till vinet. Måste jag nu då gå ut och köpa nya glas?, undrar du. Nej, men tänk lite extra då du väl ska välja glas då formen förhöja drycken väldigt mycket. Vi har ju några få saker i livet som förhöjer livskvalitén och mat och dryck är ju en av dem, enligt min åsikt. Precis som man aldrig skulle lägga sig i en dålig säng, då man i snitt spenderar en tredjedel av sitt liv just i sängen, tycker jag att man ska satsa lite extra på sina glas hemma om man njuter av god mat och vin. 19

AV: Fredrik Schelin Foto: Raphael Cameron/Vanity Studios

Jag far fram på La route des vins d'Alsace med klarblå himmel och Bergskedjan Vogeserna som avgränsar Alsace från resten av Frankrike framför mig. Vogeserna hindrar oväder från att ta sig in över området, vilket innebär att det nästan aldrig regnar. Alsace är fullt av pittoreska små byar, exempelvis välkända Riquewihr som är kulturminnesmärkt och fylld med byggnader från före år 1640. Överallt ser man vinodlingar och gårdar när man passerar genom det vackra landskapet. I Alsace producerar man mestadels vita Rieslingviner. Riesling är en karakteristiskt aromatisk och mineralig druva med inslag av blommor, päron, äpple och citrusfrukter. De skördas vid hög mognad och övermognad, vilket även ger en del söta viner. Alsace har under århundraden växlat mellan att tillhöra Frankrike och Tyskland, därav de tyskinspirerade namnen på byar och vingårdar. Sedan första världskriget har Alsace tillhört Frankrike och på grund av sin stormiga historia är regionen något av en symbol för det förenade Europa. Detta är en orsak till Europaparlamentets placering i Strasbourg. Målet för vår resa är vinproducenten Domaine Weinbach i Alsace, närmare bestämt i byn Kaysersberg.

Catherine Faller, en av systrarna som är ägare av vinhuset, ger oss en rundtur på gården samt håller i en provning med 23 av deras bästa viner. Senare under kvällen tar Catherine oss med till Le Chambard som är byns stjärnkrog. Le Chambard erbjuder inte bara god mat utan är även ett hotell och det är utan tvekan här man ska bo när man besöker Kaysersberg. Domdechant Wernersches Wei ngut

Dagen efter hoppar vi in i bilen och styr rakt över Rhen in på autobahn för ett besök i byn Hochheim am Main som ligger norr om Frankfurt. Här besöker vi Domdechant Wernersches Weingut, en vinproducent med en mindre produktion av 100 000 flaskor per år. Gården har varit i familjens ägo sedan 1780 och idag är sjunde generationen av familjen fortfarande verksam. Vingården ligger centralt i gamla stan och har sina odlingar i bästa söderläge över sluttningen ned mot floden i området Rheingau, som anses vara den mest betydelsefulla vinregionen i Tyskland. Även här blir vi väl omhändertagna och det visar sig att vinmakaren själv talar svenska, då han har nära vänner i Sverige och ofta är här på besök.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

krönika

FREDRIK SCHELIN OM VINERNA Cuvée Ste Catherine Riesling Schlossberg Grand Cru 2002 Det är prestigevinet som bär just Catherines namn - ett vin fyllt av koncentrerad frukt, mogna exotiska frukter och citrustoner med inslag av grapefrukt. Mineraler i avslutningen och väldigt krispig torr syra som är uppfriskande i ett så pass lagrat vitt vin. Passar utmärkt till olika fiskrätter och färska skaldjur. 91SWCp* Domdechant Werner Kirchenstück Hochheim Riesling Erstes Gewächs 2008 Druvorna skördas vid samma höga mognad som söta viner, men jäser ut torrt. Behaglig frukt med toner av nektariner, lime och vinterpäron. Lång avrundning med mineraltoner och inslag av aprikos samt honung. Passar utmärkt som sällskapsvin, men även till skaldjur och lättare fiskrätter. 82SWCp* *SWCp betyder Sweden Wine Club poäng där 100 är högsta poäng.

Fredrik Schelin är vinkällarmästare, vinkonnässör, restauratör, grundare av SwedenWineClub.se, DinVinGuide.se, Winetvshow.se samt bloggare på alltommat.se. Om du har funderingar är du välkommen att mejla honom på: fredrik@swedenwineclub.se Eller besök hans blogg på www.blogg.alltommat.se/njutbart

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


KÄLLA: Ostrea Sverige FOTO : Magnus Elgquist

CHAMPAGNE

V

Min förälskelse i och mitt intresse för champagne vaknade en vårlig kväll på en balkong på åttonde våningen i Montparnasse med vidunderlig utsikt över hela Paris. Min vän Alexandre serverade mig ett immande glas Jacquart Brut Mosaïque och med hjälp av dessa få centilitrar öppnade han också mina ögon för det fantastiska hantverk som vårdats i Reims-Epernay sen munken Dom Pérignon vandrade i traktens vinfält på 1600-talet. AV: Clara Öquist Foto: Daniela Dickens, Sveneric Eriksson, Raphael Cameron

i nstocken 21

20

E

n delikatess

med långtgående h i stori ska anor Redan stenåldersmänniskan åt ostron. Det var populärt också bland vikingarna, även om de allra tuffaste lär ha klagat över att ostron var en ovärdig rätt för slagskämpar. Kända personligheter som Napoleon, Konfucius och Casanova påstås ha varit storätare av delikatessen. Trots att vi svenskar oftare äter ostron är fransmännen ändå världens största ostronkonsumenter. Spéciales Gillardeau, ett underbart smakrikt ostron från västkusten nära Rochefort i Frankrike, finner du både hos Lisa Elmqvist och i reportaget om champagne här intill. Se sida 65 för Lisas i Hallguiden.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Bubblorna var små och goda och vann mig över på ett ögonblick. Man kan säga att just det här glaset bubbel ”had me at hello”. Plötsligt var allt som handlade om champagne av yttersta vikt. När intresset mitt var ungt var det viktigast att bubblorna var så små som möjligt, men ju mer jag smakade och provade desto fler kriterier dök upp och med dem hopades frågorna. Smakar olika sorters champagne mycket olika? Är all champagne lika utsökt? Vilken är godast? Och hur många bubblor rymmer egentligen en flaska? För att få svar på mina frågor vände jag mig till Fredrik Schelin, grundare till Stockholm Wineclub och en av stans främsta vinkännare. När han startade klubben 2008 var ambitionen att introducera viner för gemene man på ett opretentiöst, tillgängligt sätt och dela med sig av glädjen inför det goda i livet. Den inställningen har bidragit till att klubben nu vuxit från 45 av Fredriks nära vänner till över 14 000 medlemmar. Första provn i ngen

Vi möts på Prime Wine Bar där proffsiga servitörer redan har radat upp fyra olika champagner för provning. Dryckerna för dagen är Diebolt Vallois Blancs des blancs, Billecart Blancs des blancs, Billecart Salmon Vintage Brut och Duvalle Leroy Non Vintage Brut. Upplägget är tydligt – vi ska jämföra olika blandningar av Blancs des blancs och Vintage Brut. Fredrik, som redan har förhört sig om mina champagnepreferenser, är övertygad om att han kan pricka in min smak och påstår att han redan vet vilken jag kommer att tycka bäst om. ”Alright” tänker jag, övertygad om att jag kommer älska dem alla. Men, jag kommer att bli motbevisad och Fredrik kommer att få rätt.

22

Vi börjar med de två nätta blanc des blancs som båda tävlar i friska och krispighet, gröna och gula äpplen och en gnistrande klar chardonnay-druvighet. Diebolt Vallois faller mig helt i smaken medan jag håller mig lite vänligt reserverad mot Billecart Blancs des blancs, av anledningar jag inte riktigt kan sätta ord på. Men då jag inte finner ord att sätta, nöjer vi oss med min känsla för nu. Vi går över till vintage och när Billecart Salmon Vintage Brut når min gom faller jag handlöst. Jag känner att jag utan vidare är villig att släppa fram den till förstaplatsen på listan och putta ner Pol Roger från tronen. Den här drycken smakar något i stil med kola på sött vetebröd och honung i smör. ”Bra”, säger Fredrik och fyller på min beskrivning med ”lätt rostade pinjenötter och en viss fetma”. Vi konstaterar att min nya favorit liknar Pol Roger. Men där förstnämnde har en större och varmare personlighet och en sant fransk själ, är den sistnämnde stramare, lite mer opersonlig och en smula klinisk. När jag slutat yvas över den fina smaken och de små, perfekta bubblorna, går vi vidare till Duvalle Leroy Non Vintage Brut. Jag låter näsan närma sig en bra bit von oben och känner en klar och tydlig doft av rått, blodrött kött, metall, sump och svavel. ”Vafalls?”, tänker jag. Jo, det luktar faktiskt så. Mitt anlete knycklar lite lätt ihop sig och jag undrar hur det är möjligt. Det är ju champagne! När jag smakar blir det yttermera tydligt – den här drycken både doftar och smakar som om man just hade fyrat av en tändsticka i slaktarboden, belägen vid randen av en sunkig sumpmark. Fredrik håller med, smak och doft är en inte

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

helt behaglig blandning. Men där jag målar upp en bild likt något ur en roman av Edgar Allan Poe, använder Fredrik ord och uttryck som sulfiter, animaliskt, metalliskt, kort smak, omogen grape och sälta i eftersmaken. Men jag har beslutat mig för att den här får vila stilla i sitt glas, för till min mun äger den inte längre tillträde. Utan att presentera innehållet serverar hovmästaren ett sista glas. Jag doftar, smakar, drar in luft genom tänderna och fina smaker träder fram. Nu något styv i korken berömmer jag drycken och tycker verkligen om den – känner de små bubblorna, gröna äpplen, honung, melon och citrus. Jag frågar vad vi dricker… och får då reda på att det är mousserande vin. Jaha. Då måste väl dess druvor växa så nära det går att komma Champagnes kalkjordar? Nops, icke. Det är Graham Beck Blanc de blancs Brut från Sydafrika. Ytterst förvånad är jag och sensmoralen i historien kommer här – ett gott mousserande vin är ack så mycket bättre än svavelosande champagne.

"I segerns stund förtjänar man det, i nederlagets stund behöver man det." Napoleon

Andra provn i ngen

Eoner ifrån fullärd men med ryggsäcken packad med åtminstone ett par nya preferenser, inväntar jag ivrigt dagen då nästa provning skall avnjutas. Vi samlas på redaktionen i tornet över Saluhallen, där Spéciales Gillardeau - ostron från Lisa Elmqvist och färsk lime från Sandins väntar på oss. Det är ett passande sällskap, för idag ska vi landa i knäet på en mytomspunnen mästare – prestigen Cristal från huset Louis Roederer. Märket skapades 1867 för den ryske tsar Alexander II som beställde en champagne som han önskade skulle vida överstiga alla andra i smak, klass och finess. Av rädsla för attentat i det politiskt instabila klimatet vid denna tid, krävde han att flaskan skulle vara genomskinlig och med platt botten. Detta för att han dels ville kunna se bubblorna, dels för att man då inte heller skulle kunna gömma sprängmedel i den vanligtvis kupade flaskbotten av mörkgrönt glas – hyss som vid denna tid inte var alldeles ovanligt vid attentat mot champagnedrickande adel. Men eftersom trycket i en flaska bubbel är ungefär lika högt som i ett bildäck, behövs den kupade botten för att utjämna trycket så att flaskan inte exploderar. Det enda transparenta material som i flaskform med platt botten skulle klara av att omsluta champagnen var således kristall, därav namnet. Innan vi låter Cristalen flirta med vår gom, värmer vi upp med tre utmärkta existenser från budget till lyx; Pierre Péters Grand Cru, Henriot från 2002 och en Gosset Champagne Brut Grand Rosé. Vi ska närma oss prestigens komplexitet genom att låta våra smaklökar vänja oss gradvis med hjälp av dessa tre. För att inte grumla den slutgiltiga upplevelsen, spottar vi ut på vägen.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

23


”Synd på så rara ärtor”, tänker jag men inrättar mig lydigt i ledet. Cristalen serveras vid 14 grader. Den är redo att försvara sin titel, men behöver aldrig ens höja rösten utan vinner direkt. Doft och smak av söt vetebrödsdeg frigörs i en mousse som är den mest perfekta moussen min mun har haft äran att stöta på. Fredrik flinar och konstaterar ”Cristal är det absolut perfekta mingelvinet. Det här är grymt!”. Jag drar in doften från slatten i glaset och tänker på semlor. Fyller på, doftar igen och tänker på knallgula äpplen. Jag lägger märke till att doften förändras för varje glas, vilket Fredrik bekräftar och tillägger att Cristal är en champagne som mår bra av att dekanteras. Själv letar jag superlativ, fascinerad av komplexiteten i smaken, mjukheten och den perfekta moussen. Billecart Salmon halkar ner till Pol Rogers numera före detta andraplats, tronen innehas nu och för alltid av Cristal och vi förenas i omdömet ”dyrt är både godare och innehåller mer kärlek”.

"I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty." Lily Bollinger

Hur många bubblor finns det då i en flaska champagne? En forskare med namnet Bill Lembeck vid Stanford University räknade helt sonika ut det en gång på ytterst vetenskapligt vis. Så vet att nästa gång du dricker en flaska bubbel, frigör du samtidigt 49 miljoner perfekta små bubblor.

Ti llverkn i ngsprocessen 24

Först framställer man ett basvin, la cuvée, med husets blend på stilla vin. Sen tillsätts rörsocker och jäst och vinet hälls upp på flaska som tillsluts i en andra jäsning, så kallad fermentering. Flaskorna läggs i källaren i minst 18 månader eller längre, under vilket bubblorna skapas. Flaskorna skakas lätt med hjälp av gyropalett eller riddlas för hand med öppningen nedåt. Jästfällningen sjunker då mot öppningen, flaskans topp fryses hastigt i kryofrys, kapsylen tas bort och med hjälp av trycket flyger isproppen med den frusna jästfällningen ut. För att få rätt sötma fyller man nu på med sockerlösning, dosage, och försluter sedan flaskan med kork och stålgrimma och låter den ligga tills det är dags för försäljning.

25

LITEN Ordli sta

Cuvée – första pressningen som ger det bästa vinet Cuvée préstige – husets mest exklusiva champagne Vintage – årgångsbetecknad champagne Blanc de blancs – gjord enbart på chardonnaydruvor Sec – torr champagne Brut – mycket torr champagne Bra att veta

Servera champagne vid 8 grader. Då hinner drycken värmas upp till perfekta 12 grader när den väl fått vila lite i glaset. Låg temperatur är förlåtande för en dålig champagne eftersom smakerna ”fryser inne” i en kall dryck. En riktigt bra champagne däremot gör sig utmärkt bra ända upp till 16 grader. Hur många bubblor innehåller glaset?

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

www.Juvelsalongen.se

n o 3 2011

Nybrogatan 35

08-665 49 59


Tenoren Oskar Bly startade som textförfattande punkmusiker och kom in direkt på Scenskolan i Göteborg vid 20 års ålder. Sedan dess har han utforskat många områden på vägen innan det var "givet" att välja operan. Oskar har arbetat med teater och musikaler, både internationellt och i Stockholm, och han har även hunnit med ett antal chefsuppdrag för stora musikteaterproduktioner under några år. Från sångare och skådespelare till operaartist, hur gick det till? -Redan tidigt rekommenderades jag närma mig operans repertoar av min rektor på Göteborgs Scenskola. Denna sångstil var något helt nytt för mig, som inte alls har en bakgrund där jag besökt eller lyssnat till opera. Men allteftersom åren gick menade flera kloka personer att mina vokala förutsättningar tillsammans med mitt spel nog skulle passa att anta uppgiften, så jag tog slutligen modet till att vidareutbilda mig. Det krävdes ett ögonblick av blixtförälskelse mellan mig och genren, vilket också inträffade så småningom. Sagt och gjort, jag lade allt annat åt sidan. Jag reste runt som en studerande vagabond och skolade mig för mästare i Italien, Danmark, New York och Sverige. Det är med stor ödmjukhet och arbetslust som jag nu både utbildar mig och börjar arbeta inom

26

Oskar Bly EN Röst i Hallen

Jag sitter på Lisas med tenoren Oskar Bly, nyss hemkommen från New York där han debuterat som Rodolphe i Puccinis La Bohème. Oskar är utbildad skådespelare och har arbetat som regissör, men det krävdes ett ögonblick av blixtförälskelse innan han tog klivet in i operans värld. AV: Lina Bielsten Foto: Sebastian Carlsson

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

Det gäller att vara sanslöst angelägen för att lyckas!

Finns några likheter mellan matlagning och musik? - Ja, utifrån avsikten att inta något som påverkar oss. Om maten är kroppens näring är konsten sinnets främsta näringskälla. Det gäller att välja tonerna noga. RÖSTER OM OSKAR Lars Björling Jussi Björlings yngste son, själv tidigare verksam som sångare, men idag främst engagerad i att stödja unga artister. "Min kontakt med Oskar blev något alldeles extra. Förutom att han äger en extraordinär vokaltalang med en magnifik hög och djup tenorstämma, har han ett sätt att uttrycka sig i sång som berör starkt, vilket ju är det viktigaste skälet för att sjunga."

Helena Döse Hovsångerska och utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Tilldelades Litteris et Artibus 2007. "Vi upptäckte Oskar Bly under vår Master Class i Kungälv 2012 och det var verkligen ett nöje att ha honom hos oss. Oskar har en helt strålande tenorröst med både värme och djup och mitt sångarhjärta önskar honom all lycka och framgång på operascenerna".

Kerstin Meyer Svensk operasångerska, hovsångerska och professor. Anställd vid Kungliga Teatern, Metropolitan och flera tyska operahus. Rektor vid Operahögskolan i Stockholm, 1984-1994. "Oskar har en fin röst som jag hoppas att vi kan vänta oss mycket utav."

detta gebit. Med facit i hand är det underbart och ett val som är ytterst stimulerande på många fronter. Operan är ju global och inte förbunden till det lokala språket utan har sin verksamhet över hela världen. Utgångspunkten ligger i "det musikaliska språkandet", vilket också utvecklar lyssnandet hos publiken. Hur förbereder man sig att vara operasångare? - Att arbeta med att sjunga operarepertoarer är mer än att "bara" äga en vacker röst. Det fordrar mycket förberedelser för att leverera ett resultat. Utöver den rena talangen krävs en förädlingsprocess som bara kan genomgås med en ytterst angelägen inställning såväl som omdöme och karaktär att offra en hel del annat i tillvaron. Sverige har en lång tradition skickliga sångare och för oss yngre finns det flera goda förebilder att lära sig utav. Men det gäller att vara sanslöst angelägen för att lyckas. Hur är din relation till Östermalms Saluhall? - Jag är baserad både i New York och Stockholm, på Djurgården. Jag äter ofta lunch i Östermalmshallen. Med brett utbud av vällagad husman och en skön skara stamgäster man emellanåt har att göra med i olika sammanhang, trivs jag lätt här. Hallen är för mig också en stockholmsk klassiker till vilken jag gärna tar med mig besök utifrån. Det är en härlig arena för svensk tradition i förnyelse som man med fördel kan bibringa sina utländska kompisar till i visshet om att bjuda på en nationell matupplevelse för den globale gästen.

William Hicks Dirigent, röstcoach, pianist och artist. Biträdande dirigent flera år på The Metropolitan Opera. Répétiteur och pianist under fem år för bl.a. Luciano Pavarotti, och René Flemming. ”I believe Oskar Bly have the vocal and artistic talent to emerge as one of the leading operatic tenors of our time; I say this with complete confidence, having for the past two years coached him and conducted him in performance.”

S

pecialutgåva med Oskar Bly 2012/2013

2012 kommer ett album produceras med klassisk operasång i Jussi Björlings anda. Utgåvan tas fram exklusivt för Östermalms Saluhall Magasin i samarbete med Oskar Bly och Lina Bielsten Brand Communication. På albumet förenas det svenskt traditionella med det globalt klassiska - precis som i Östermalms Saluhall. Orkestergruppen består av en speciellt sammansatt elitstyrka av de främsta unga musikerna i Sverige idag och spelas in av Bernard Löhr, som ligger bakom Benny Anderssons succéinspelningar. För sponsorskap av ett unikt albumprojekt, som blir en specialutgåva inför Östermalms Saluhalls 125-årsjubileum, kontakta: lina@ostermalmshallen.se.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

27


Taittinger

In the heart of our cellars, time does its work. Even if we “feel” that the vintage is excellent from the begining of harvest, only time will confirm our intuition. Our wines demand patience and this has a cost. But what a reward, what a pleasure when our blends,the raison d’être of the greatest names in Champagne, deliver their treasures. And what patience. It takes three to four years for the Brut Réserve to age and nearly ten for the Comtes de Champagne. Behind these pledges lie many secrets. I’ll let you in on one now: nearly all of the Champagne produced by Taittinger is made exclusively from the first pressing.

A history in motion

The Champagne houses that today still bear the name of their owner and head are few and far between. In the case of Taittinger, the name represents not just one man but an entire family. A passionate family that holds high standards and never compromises on quality.

”The value of something is not its price but the memory of it you keep” Pierre-Emmanuel Taittinger, President of Champagne Taittinger

Cuvée Foli es de la Marquetteri e

Supported by his brothers and sisters and father Jean Taittinger, presently Honorary President, Pierre-Emmanuel Taittinger bought and is managing the Champagne that bears his family name. - We prefer to produce fewer bottles of Champagne so that each one, the moment the cork is popped, delights, enchants and demonstrates that excellence is not myth but reality. Reality though our wines growers; patient and irreplaceable, our dedicated tasting and blending teams and our enthusiastic and highly experienced family work as one. Together we share the same vision- to keep the wonderful story of Champagne Taittinger alive for years to come. A WALK AMONG THE VINES

Placed end to end, the vine plants would extend for 1,790 miles, the distance of a very long walk that Vincent Collard, Director of the Taittinger vineyard, takes regularly. Composed of Chardonnay (35% compared to only 27% in the Champagne region), Pinot Noir (50%) and Pinot Meunier (15%), the vineyard faithfully reflects the Taittinger style. Located in the finest regions of the Champagne winegrowing country, from the Côte des Blancs to the Vallée de la Marne and the Montagne de Reims, the vines cover 712 acres distributed among some of the best 34 villages in the Champagne appellation area. They are entirely grown using the latest cutting edge sustainable farming techniques. Some plots are tended using organic viticultural methods.

Pierre-Emmanuel Taittinger, grandson of the original founder

Château de la Marquetterie, “the little jewel” of the Champagne wine-growing region, was, prior to the French Revolution, the residence of writer Jacques Cazotte, author of Le Diable Amoureux, and the venue for village fairs where philosophers and intellectuals of the Enlightenment would gather. General de Castelnau also used the stately home as his headquarters during the Battle of Champagne in 1915, while much earlier, in the 17th century, Brother Oudart, a Benedictine Monk, discovered some of the secrets of Champagne fermentation. The House’s very first ‘Champagne de Domaine’, Les Folies de la Marquetterie is a blend of Chardonnays (45%) and Pinot Noirs (55%), made exclusively from grapes grown at the Folies vineyard that overlooks the Château de la Marquetterie, the birthplace of the Taittinger family Champagne. A ‘green’ harvest is carried out on the selected plots of vines to ensure the fruit offers optimum sweetness and maturity. Only the juice from the first pressing is used in the cuvée. Each plot is vinified in small volumes and certain batches in oak casks. The bottles are aged for five years on lees to bring this wine to reach the perfect harmony. Comtes de Champagne. If only once i n your li fe...

Located in the heart of Reims, between the town hall and the cathedral, the Demeure des Comtes de Champagne is the property of Champagne Taittinger. An important part of the city’s historic heritage, it houses the origin of the Comtes de Champagne cuvée and forms its seal. Built in the 13th century, it was used as a residence by the counts of Champagne during the French kings’ coronations. Among them, the most famous is probably Thibaud IV, prince and poet, the patron of the Taittinger house. Restored in the 1920s, the residence is now a venue for high end Champagne receptions.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

29


30

Åbro bryggeri

Jag promenerar i rask takt från Vimmerbys centrum. Jag är på väg till Åbro bryggeri som ligger i Vimmerbys utkant. En promenad på så där en 10-15 minuter. Det är varmt och kvavt så jag svettas ymnigt och börjar fantisera om kallt och uppfriskande öl i mängder. AV: Jerry Lindahl (ur Livets Goda, Whisky & Bourbon no.8) Foto: Jerry Lindahl & Åbro Bryggeri

Jag gillar att göra saker annorlunda och jag lägger inte så mycket prestige i det hela. Nu när intresset är så stort för så kallade mikrobryggerier väljer jag att besöka ett av Sveriges större bryggerier i stället. Varför inte? Åbro är i dag ett av Europas absolut modernaste bryggerier som dessutom har en intressant bakgrund och historia. Bara det tycker jag är skäl nog att göra ett besök. Dessutom har Åbro flera öl som jag tycker är

utmärkta. Jag är speciellt förtjust i deras mörka lageröl som inte är så vanligt i dag när det mesta som dricks är ljus stor stark. Jag kommer fram till Stångån som är något så ovanligt som en å som i alla fall delvis rinner åt norr. Över ån går en bro och här strax väster om ån bestämde sig löjtnant Per W Luthander, efter att ha upptäckt en undervattenskälla, att grunda ett bryggeri. Han stod nog där många gånger och tittade ut över

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

ån vid brofästet och njöt av lugnet och kanske rökte på sin pipa. Väl framme vid entrén tar Tomas Åkerblom, projektledare på Åbro, emot mig och vi börjar med en lunch och går igenom dagens program före rundturen. Lennarth Anemyr, bryggmästare sedan sex år tillbaka på Åbro, ansluter under lunchen, som serveras i bryggeriets egen pub. Den är inredd i klassisk engelsk stil med mörk träinredning. Ölsortimentet är imponerande och det är inte bara Åbros egna produkter som frontas, snarare tvärt om. Vägg i vägg med puben ligger en lunchmatsal som är inredd som en tysk ölhall. Mycket vackert. Jag är svag för svensk vällagad husmanskost och blir glad över att de serverar slottsstek med klassiska tillbehör. En svensk utrotningshotad klassiker. Rundturen börjar med att man besöker den gamla delen av bryggeriet som i dag inte används. De två gamla bryggverken i koppar utstrålar bryggerihistoria. På väggen finns kontrollpanel, manometrar och rattar. ”Allt var mekaniskt på den tiden” upplyser Lennarth Anemyr mig. ”Om man skulle utföra ett viktigt moment och blev störd och glömde bort tiden förändrades resultatet”. ”Inte nödvändigtvis till det sämre eller bättre men det blev annorlunda”. I dag är det lätt att ta saker för givna, som elektricitet och kylskåp. Förr kylde man den jäsande vörten med en ihålig flottör som flöt runt mitt i vörten med ett isblock. Hur visste man hur mycket is man skulle använda och när exakt man kylt ner till rätt jästemperatur? Det var en ganska stor mängd vört och kylningen blev ojämn. Det var många osäkra parametrar och den mänskliga faktorns inverkan var stor. ”Kvaliteten på det öl som Åbro brygger i dag har aldrig tidigare varit så jämn och hög som nu. Datorer sköter det mesta så det går inte att glömma bort tiden och missa något viktigt moment” fortsätter Lennarth.

Kvaliteten på det öl som Åbro brygger i dag har aldrig tidigare varit så jämn och hög som nu. Datorer sköter det mesta så det går inte att glömma bort tiden och missa något viktigt moment Lennarth Anemyr, bryggmästare

Vi går vidare in till det moderna bryggeriet och börjar på nedre våningen. Först tar vi en titt i humlelagret. Ett litet rum där olika humlesorter förvaras som används i produktionen och till experimentbrygder. Travar med kartonger med burkar fyllda med humlepellets eller humleextrakt står bredvid varandra. ”Vi använder enbart tysk humle och de mest använda humlesorterna är Tettnanger, Spalt Select och Perle upplyser Lennarth mig. Vi går raskt över till maltlagret och tar oss en titt på de olika maltsorterna man använder i produktionen. Jag ser pilsnermalt, münchnermalt och färgmalt. Det finns en del säckar med hemliga maltsorter också som används till olika experimentbrygder som kanske blir officiella i framtiden.

Åbros bryggeriverk som klarar 10 brygder på ett dygn om så behövs

Vi går till brygghuset som byggdes 1995 till en kostnad av 80 miljoner kronor och som står sig än i dag som ett av Europas modernaste. Här brygger Åbro allt sitt öl och utför en del legobryggning för andra leverantörer. Malten som man köper från vikingmalt i Halmstad krossas i bryggeriets maltkross för att sedan blandas med vatten i mäskpannan. Åbro har en egen källa med ett mycket bra naturligt vatten som klassas som mellanmjukt. 2005 fick Vimmerby utmärkelsen ”Sveriges godaste grundvatten” så man behöver inte trixa med sitt vatten. Man använder sig huvudsakligen av dekoktionsmetoden vilket innebär att hela mäsken först värms till cirka 65 grader innan en del tas bort och värms vidare till 100 grader för att sedan hälla tillbaka i ursprungsmäsken och blandas. När man mäskat klart så silas sötvörten ren och skalrester även kallat drav samlas upp och säljs vidare till lokala bönder som djurfoder. Sötvörten pumpas in i vörtpannan som rymmer 37500 liter vilket motsvarar tiotusen 33-centilitersflaskor med öl. Här kokas vörten en timma med flera sorters humle. ”Om vi kör för fullt kan vi göra 10 brygder per dag” upplyser Lennarth mig. Kapaciteten är med andra ord ganska stor. Vörten går vidare till den så kall- lade whirlpoolen där humlerester filtreras bort innan den kyls ner till cirka 12 grader, som är den faktiska jäsningstemperaturen, för vidare transport till någon av de rostfria kombitankar man förfogar över. En kombitank är en tank som både används till att jäsa och lagra öl i. ”Vi jäser våra öl mellan 5 till 12 dagar lite beroende på vilken ölstil vi gör. Därefter lagrar vi ölet i 2 till 6 veckor för att det ska få rätt mognad, smak och rondör” berättar Lennarth. Efter vatten är det jästen som är den viktigaste ingrediensen. Åbro använder sig huvudsakligen av tysk jäst men även en del tjeckisk. Lennarth berättar vidare att man utökat antalet kombitankar från 38 till 46 stycken för ett år sedan. ”Produktionen bara ökar så vi behöver fler” säger Lennarth och slår ut med armarna.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

31


32

Ett angenämt lyxproblem tänker jag för mig själv. Nörd som jag är så vill jag naturligtvis prova på råmaterialet. Bryggmästarens Premium Gold blir det, i olika faser. Först från en kombitank där ölet fortfarande jäser. Det är grumligt av jäst men smaken är överraskande god. Visst smakar det av jästen men det är inte störande på något sätt, tvärt om. Det här skulle jag kunna dricka ofta och mycket av. Det är dessutom bra för både naglar och hår. ”Vi kan använda jästen cirka 10 gånger. Sedan är den förbrukad och säljs vidare som djurfoder” informerar Lennarth mig. Vi går till nästa kombitank där Bryggmästarens Premium Gold efterlagras. Fortfarande opastöriserat och ofiltrerat men mycket gott. Ett riktigt färsköl. Synd att det inte serveras så här oftare, tänker jag för mig själv. ”Innan ölet går till tapphallen för att fyllas på olika förpackningar filtreras jästpartiklar bort i ett kiselgurfilter där filterbeläggningen består av kiselgur från fossiler. När filtreringen är klar spolas beläggningen bort och går vidare till förädling och blir gödningsmedel” berättar Lennart. Själv har jag alltid gillat öl men nu inser jag hur rätt i tiden ölbryggning ligger. Gång på gång blir det uppenbart att alla restprodukter ju går att återvinna på ett eller annat sätt. Efter filtreringen går ölet vidare till pastöriseringen där man hettar upp ölet till 72 grader i 25 sekunder innan det åter kyls ner och fylls på en av de 16 trycktankar man förfogar över innan det tappas vidare på fat, burk eller flaska. Är det frågan om större volymer så har man x antal tankbilar för ölfrakt till sina kunder. Rundturen fortsätter till tapphallen som hösten 1999 byggdes ut med 18 meter på bredden och hela 36 meter på längden. Här har man 4 olika linjer för fat, burkar och flaskor. Både burkar och flaskor förekommer i både 33 cl- och 50 cl-storlek. Linje 1 tappar 36 000 33cl flaskor i timmen. Linje 2 tappar 46 000 33 clburkar per timme. Linje 3 tappar 70 000 33cl burkar i timmen och linje 4 tappar 60 stycken 30 l fat i timmen. Burkar köper man in externt. Varje burk och flaska fotograferas med flera kameror i olika vinklar. Skulle det vara fel sorteras den felaktiga förpackningen ut. De spolas innan påfyllning för att vara garanterat rena. Kontrollen vid tapplinjerna är rigorös. Man har en onlinemätning som bland annat mäter kolsyra och alkohol. Man fyller även på kolsyra i burkar och flaskor precis efter påfyllnadsögonblicket för att förhindra att det blir något syre kvar som får ölet att oxidera. Man kontrollerar även att det inte är något läckage efter att burkarna är fyllda. Då tapplinjerna byggts ut stegvis genom åren så har man i dag både mekanisk fyllning och elektronisk volumetrisk fyllning som går snabbare och är lättare att ställa om för olika format på burkar. Därefter datummärks de olika förpackningarna två gånger med olika märkapparater. Detta för att förhindra att datummärkningen uteblir om en av märkapparaterna strejkar. En helgardering helt enkelt. Därefter fraktas burkar och flaskor till förpackningshallen. En annan intressant detalj jag får veta är att överskottsvärmen från flaskskölj- maskinen återanvänds och ger energi till bryggeriet. Ytterligare ett bevis på smart återvinning. Det är en stor apparat som kan rengöra 68000 flaskor i timman och det tar cirka 15 minuter i genomloppstid. Man tar även hand om använda ölburkar för vidare transport till Returpack. Sedan tar vi en sväng i det nybyggda labbet. Det är ljust, fräscht och rymligt. Här gör man regelbundna kontroller av råvaror, den jäsande vörten och de olika slutprodukterna.

Stockholm. Redan då en legendarisk pub och det blev början på deras pubimperium som i dag innefattar sex stycken enheter. Den andra blev Brygghuset, alltså den pub som jag lun- chade på i Åbrobryggeriets egna lokaler och som öppnade i maj 2006. Därefter har man öppnat en ny pub i någon stad i princip varje år. Black Lion Inn i Norrköping 2008, Green Lion Inn i Malmö 2009. Queen’s Head på Drottninggatan 108 i Stockholm öppnade 2010. Här består inredningen av delar från gamla bibliotek, pubar och hotellinventarier så det är så att säga inkörda originaldelar redan från början. Svängdörren vid entrén till exempel kommer från ett gammalt hotell i London. Inte undra på att det känns hemtrevligt. I juli i år öppnades The Horse and Hound i Linköping. Vad blir det härnäst, tro?

Bryggmästare Lennarth Anemyr

Alla verkar nöjda med det nya labbet. Det gamla hade man i över 16 år så det var ganska slitet. Vi går tillbaka till puben och provar oss igenom Åbros sortiment. Så jag har längtat efter denna stund denna varma dag. De flesta ölen har jag koll på men jag får även prova några som jag inte druckit förr. Det blir en trevlig och blöt avslutning på mitt bryggeribesök.

Åbro är i dag ett av Vimmerby kommuns största företag med knappt 200 anställda där drygt 150 personer jobbar i Vimmerby. Åbro är också Sveriges äldsta familjeägda bryggeri vars produktion består till cirka 70 procent öl. Resterande 30 procent delas av cider, läsk och mineralvatten. Till det kommer importen av utländska öl, vin och sprit. Med sina 10 procent av den svenska ölmarknaden hamnar Åbro på tredjeplacering bland Sveriges bryggerier. Åbro är BRC-certifierat (British Retail Control) vilket är en kvalitetsnorm med tydliga rutiner inom exporthandel och som ibland är en förutsättning för att man ska kunna exportera råvaror och öl till vissa länder som exempelvis Storbritannien. Flaggskeppet i sortimentet är Åbro original, som finns i sex olika alkoholstyrkor på flaska, burk och fat. Ambitiöst. Jag minns fortfarande när jag drack Åbro original lättöl på fat på den lilla restaurangen Påfågeln på Drottninggatan i Stockholm någon gång under 1990-talet. Åbro Bryggeri har genom sitt dotterbolag en kedja av pubar. Pubarna ska kunna erbjuda ett brett sortiment av god öl där Åbros egna produkter bara är en del av sortimentet. Det är inte märkvärdigare än så. Första förvärvet var The Bull and Beer inn på Birger Jarlsgatan 16 i

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

Åbro bryggeri har en spännande historia. År 1843 grundade Fredrik Rosenquist af Åkerhult Sveriges första bayerska bryggeri i Stockholm kallat ”Tyska bryggeriet”. Därmed hade det bayerska underjästa ölet definitivt etablerats i vårt avlånga land. Efterfrågan på mörkt lageröl ökade snabbt och intresset för att starta bryggerier ökade naturligtvis. År 1855 gjorde löjtnant Per W Luthander ett uppehåll i sin militära karriär och bosatte sig i Vimmerby. Han hade fru och två barn med sig och de flyttade in i det Hammarskjöldska huset. Per W Luthander var lite av en visionär och när han strax väster om Stångån bortom ett vägskäl upptäckte en underjordisk vattenkälla var steget inte långt. Rent källvatten var vid denna tid en förutsättning för att kunna etablera ett bryggeri. 1856 lade Per W Luthander grunden till bryggeriet. Det fanns också lämpliga byggnader i området, två gårdar. Gustafs- borg som Per W Luthander redan året därpå kom att arrendera och som därmed kom att utgöra kärnan i det framtida bryggeriet. Nere vid ån låg den andra gården kallad Färgare Bomans hus som även tidigare inhyst ett bränneri. Den köpte Per W Luthander. Han anställde en tysk bryggmästare som redan efter ett år blev ersatt av bryggaren Anders Andersson. Redan 1861 bestämde sig Per W Luthander för att återuppta sin militära karriär och Anders Andersson köpte först Gustafsborg 1862 och senare bryggeriet 1864. Men redan 1865 behövde han ekonomiskt stöd och bildade tillsammans med några framstående Vimmerbybor Åbro Bryggeribolag. De närmsta 35 åren varierade ägarkonstellatinerna för Åbro bryggeri tills Axel Herman Johansson 1898 köpte bryggeriet och därmed lade grunden för Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Axel Herman Johansson kom från Oskarshamns bryggeri där han var anställd och började på Åbro bryggeri 1889. Hans arbetsuppgifter var bryggmästare och föreståndare. Han lyckades bra med sina åtaganden och tio år senare köpte han alltså bryggeriet med omgivande byggnader och blev formellt ägare av Åbro. Trots detta fortsatte han sin anställning på Oskarshamns bryggeri. Han var alltså anställd och avlönad som platschef på det bryggeri han själv ägde. Något han fortsatte med till 1906 då han tog över hela driftansvaret för bryggeriet. Det var vid den här tiden som bryggeriet i folkmun började kallas Åbro i stället för det forna gårdsnamnet.

En å under en bro blir naturligtvis Åbro. Perioden mellan 1889 till 1906 bryggdes det inget öl på Åbro. I stället köpte man sitt öl från Oskarshamns bryggeri. Detta medförde att man i Vimmerby såg Åbro som en filial till Oskarshamns bryggeri och därför startade några prominenta Vimmerbybor ett konkurrerande bryggeri kallat Centralbryggeriet. Konkurrensen blev stenhård men Åbro kom att klara sig bra. Mycket tack vare att Axel Herman Johansson hade jordbruk vid sidan om bryggeriverksamheten. Verksamheten hade helt enkelt flera ben att stå på. 1906 sade Axel Herman Johansson upp arrendeavtalet med Oskarshamns bryggeri och tecknade i stället ett leveransavtal med dem. Han förvärvade ett stort lager av dricka, malt, mäsk, spannmål och tomglas. Även hästar och kor samt en del inventarier ingick. 1911 köpte Centralbryggeriet upp Oskarshamns bryggeri och 1922 ändrade man priserna drastiskt för öl som levererades till Åbro. Den nytillträdda bryggerichefen Axel Dunge, tillika Axel Herman Johanssons son, sade då upp avtalet med Centralbryggeriet och började mödosamt rusta upp och modernisera Åbro bryggeri. Här togs det första steget till det Åbro vi känner i dag. Den 1 oktober 1923 bryggde man sin första ölsats och 1925 klarade personalen av en bryggning per dag. 1927 avslutades en större ombyggnad och 1935 skedde ytterligare en stor tillbyggnad. Det moderna Åbro började sakta ta form. Genom åren har man byggt ut och moderniserat bryggeriet för att hålla jämna steg med konkurrenter och efterfrågan på öl. 1967 fick Åbro sin första utmärkelse i Bryssel och genom åren har Åbro fått fler än 42 medaljer. Så sent som 2011 fick man guld för Bryggmästarens Premium Gold, Åbro Lejon och Åbro Export samt silver för Bryggmästarens Mörka Lager. Inte så illa. I dag är det fjärde generationen Dunge som driver bryggeriet och framtiden ser lika ljus ut som Åbro Original.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

33


ETT BÖRSGOLV FÖR SVENSK & INTERNATIONELL

KULTURHISTORIA Stockholms Auktionsverk är världens äldsta ännu verksamma auktionshus. Föremål från epoker som barocken, rokokon och den gustavianska har sålts här redan då dessa var samtida. Stora årliga kvalitetsauktioner anordnas varje säsong - Moderna, Nutida och Klassiska - liksom nätauktioner på Stadsauktion.

34

S

egers

- Det blir bäst

FOTO : Carro Hjerpe

AV: Lina Bielsten/Anna Hamilton Foto: Pressbilder

35

om man gör det själv!

De kött- och charkuterivaror som du inte hittar någon annanstans finner du hos Segers. Här står man alltid för en kvalitet utöver det vanliga - ingenting lämnas åt andra att hantera eller tillverka. Segers stoppar själva sin eftertraktade korv i en egen liten korvfabrik, tillverkar alla sina charkuterier samt styckar och hänger sitt kött. Till allt detta värnar man också om att bevara många fina gamla klassiker i sitt sortiment. Här finns oxbringan, kåldolmarna, paltbrödet, pressyltan, pastejerna och alla de rätta tillbehören, som såser, geléer och mycket annat. Minst lika frestande är ostdisken med sitt stora sortiment av både svenska och utländska ostar i god harmoni! Se sida 65 för Segers i Hallguiden.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


En kinesisk prakturna i cloisonné från 1784 såldes hösten 2010 för 5 400 000 kr.

Världsrekord för svenskt måleri blev det då Anders Zorns mästerliga akvarell Sommarnöje med motiv från Dalarö såldes för 29 500 000 kr.

37

36

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Bokauktioner har varit en viktig del av Stockholms Auktionsverks verksamhet sedan grundandet 1674 och är en tradition som fÜrvaltas med stolthet.

39

38

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Den populära Dryckesauktionen anordnas varje säsong sedan 2004 och är ett unikt samarbete mellan Stockholms Auktionsverk och Systembolaget.

41

40

Fashionauktionerna är mycket populära. Denna hallonröda Birkinväska från Hermès såldes hösten 2011 för 56 000 kr.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


VANITY STUDIOS

43

42

Hårvård Styling Extensions Brazilian Blowout Hudvård Vaxning IPL & E-Light Makeup Permanent makeup Fransar Naglar Injektioner Fettreducering Massage Produkter Presentkort Bröllop Möhippor Tjejkvällar Bildproduktioner Fotostudio Stadsauktion.se, en del av Stockholms Auktionsverk, håller visning och auktion alla dagar i veckan. Stadsauktion ligger i Frihamnen och Stockholms Auktionsverk finner du på Nybrogatan 32, ett stenkast från Östermalms Saluhall.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

WWW.VANITY STUDIOS.SE

n o 3 2011

RIDDARGATAN 20

08 21 31 09


Weekend TREND 2012

med stiL

44

VÄSKA Filippa K

KUDDAR Gant Home

Inför vinterns weekendresa är det läge att provbära säsongens nya trender. Vi är sällan så djärva i våra klädval som på semestern. Under årets första månader återkommer de efterlängtade pastellerna. Även i hans garderob samsas lantliga toner tillsammans med färginslag. Hon drömmer om en vår med accessoarer i fokus. Vi har samlat godbitarna.

45

AV: Ricki Petrini

VIN Mad House Riesling

RESVÄSKA Cosmolite, Samsonite

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


I hennes väska Statementplagg är numera ett vedertaget begrepp i modesammanhang. Hennes vår består därför av välvalda nyckelplagg som alla talar för en kvinna med koll.

I HANS väska

Män med koll behöver sällan överdriva sin packning. Vårens manliga plagg handlar därför om känsla, kvalitet och design.

KAVAJ Cavaliere

ARMBANDSKLOCKA Dyrberg/Kern

47

46 TRÖJA J. Lindeberg KAVAJ Soaked in Luxury

SKÖNHET Aloe Tonic Mist Face, Peter Thomas Roth

HANDVÄSKA Caia of Sweden

SKÖNHET Resurfacing AHA Concentrate, REN By Malene Birger ss12

Bruuns Bazaar ss12

TRÖJA Filippa K

SKÖNHET Hammam Delight Shower Gel, Rituals

SKOR Bianco Footwear

ÖRHÄNGEN Cascade, Sterling Silver, Dyrberg/Kern

SOLGLASÖGON Lexington

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Nu har vi fått in härliga tofflor och jackor från Shepherd! Välkommen in!

48

Östermalmstorg 5, Stockholm Mån-Fre: 10-18.30, Lör: 10-17 Tel: 08-667 24 24 www. dromhuset.se

Stjärnglans Manasimakeup® är en svensk makeupserie grundad av Susanne Persson, en professionell makeupartist och hårstylist. Sedan 1995 har hon arbetat med mode, reklam, skådespelare och artister. På hennes CV finns bland annat musikvideos åt Mary J Blige, Cardigans, Kent och bokningar för att sminka artister som John Legend, Heather Nova, Robyn, Nina Persson, mfl. AV: Redaktionen Foto: Magnus Fond

Hur kom du på idén att starta Manasimakeup? - Efter flera år som makeupartist, ville jag skapa produkter som jag tycker saknas på marknaden. Dessutom vill jag att ingredienserna skall hålla högsta kvalitet. Jag använder inga parabener eller mineraloljor och inte heller fyller jag ut med vatten. Då tillverkar jag hellre en dryg produkt som håller länge. Bra kvalitet är det viktigaste för mig och då kostar också självklart ingredienserna mer, men man får en bättre, renare och mer hållbar produkt. Just namnet Manasi är mitt indiska namn, då jag har rötter därifrån. Hur började du? - Jag fick dra i mina kontakter! Sen var det bara att försöka hitta bra och pålitliga samarbetspartners som var intresserade av att arbeta med en ny och relativt liten aktör på marknaden. Tiden från idé till färdig, första produkt var drygt ett år. Din första produkt Lyster Cream Bronzer är ju hyllad i flera magasin och skönhetsbloggar, dessutom är det sångerskan MYA´s favoritprodukt.Vad är det som är så speciellt med den? - Det är en bronzer i krämform som ger lyster, färg och lätt täckning på ett väldigt naturligt sätt. Den är dessutom vattenresistent - alltså kan man bada med den utan problem!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

När jag arbetar använder jag den nästan varje dag. Jag återfuktar huden på min kund och arbetar sedan in Lyster Cream Bronzer på kinderna, tinningarna, nästippen och hakan för en snygg, solkysst känsla. Jag följer upp med foudation, concealer och eventuellt ett fixerande puder. Detta är den perfekta grunden och huden känns fräsch och full av lyster.

När kommer det tillökning i din serie? - Jag håller på för fullt med lite nya idéer, så det kan kanske vara klart till våren 2012.

Vilket är ditt skönhetstips för att klara vinterns påfrestningar?

Redaktionen lottar ut Lyster Cream Bronzer till de tre mest kreativa förslagen. Gå in och gilla MANASI MAKEUP på Facebook - skicka därefter ditt bidrag senast den 30 april till redaktionen@ostermalmshallen.se.

www.facebook.com/manasimakeup

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

49


MÅRTEN NYLEN från Biggest Loser Sverige

Kändisarna står i kö för att få hjälp med att skulptera och stärka upp sina kroppar. I programmet Biggest Loser Sverige hjälper han kraftigt överviktiga att börja tänka, träna och äta rätt och gå ner i vikt för att få livet tillbaka. Han strävar hela tiden efter att bli en “bättre” människa och lever för att hjälpa andra att förändra sina liv. Möt den personlige tränaren, hälsoutvecklaren och livsstilscoachen Mårten Nylen. AV: Clara Öquist Foto: Lejonmedia.se

51

50

Han jonglerar många bollar samtidigt. Inspelningen av säsong 2 av Biggest Loser Sverige är just avslutad och under 12 veckor har Mårten så gott som dagligen coachat ett gäng deltagare på Ekolsunds slott utanför Stockholm. Samtidigt har han hårdtränat Joel Kinnaman inför dennes nästa stora roll i Hollywood och nu senast jobbat med 50 Cent under artistens senaste Sverigebesök. Bingo Rimér kallar honom för ”världens bästa PT”, Petter Askegren för ”en institution i mitt liv”, musikproducenten Rami ”en väldigt nära vän” och George Scott hävdar att “Mårten är bäst”. Mårten jobbade tidigare som stuntman, har valt kampkonsten som livsstil och sätter äkthet högst.

imponerar på mig. Det är svårt att ta fram någon specifik eftersom allas förändring är unik och individuell. Människor som lever sin dröm, tränar sig tillbaka från skador och tar sig från 0 till 100 har en styrka jag beundrar. Vem du än är så är en förändring en förändring oavsett. Och just förändring är det magiska ordet – det är ett måste.

Hur vaknade ditt intresse för träning? - Far var elitlöpare och morfar brottare, så träning är ett självklart inslag i mitt liv. Eftersom jag alltid har varit intresserad av kroppen, träning och prestation, föll det sig naturligt för mig att välja att jobba med just det. Men det jag egentligen jobbar med är snarare helheten, livsstilsförändringen.

Vad brinner du för? - Privat brinner jag för att resa och uppleva andra kulturer, besöka nya platser och träffa intressanta människor. Man lär sig väldigt mycket av att byta terräng, se saker ur andra människors ögon och presenteras för nya sätt att se på livet och tillvaron. Professionellt brinner jag för att hjälpa människor att hitta andra sätt att finna nya, bättre vägar när de har fastnat i dåliga spår. Jag vill få människor att "fatta grejen" och få dem att förstå att det ligger hos dem själva om de vill skapa sig en bättre tillvaro och ett värdigare liv.

Bland alla du har tränat, vem har imponerat på dig mest? - Jag kan inte ta fram någon specifik person som imponerat mest. Samtliga av mina klienter som gör en förändring

Att inte lyckas med allt tillhör verkligheten. Att inte ge upp tillhör dig.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

8 snabba med Mårten:

Vad får dig att tappa lusten? - Lögner och människor som är oäkta. Då väljer jag oftast att gå därifrån.

Vilket ljud älskar du mest? - Ljudet jag älskar mest är när min dotter skrattar. När hon är glad är jag glad. Och bra musik! Bra musik är något som ger kraft och energi. Vilket ljud hatar du mest? - Skrik och höga ljud har jag väldigt svårt för. Vad är ditt favoritord? - Mitt favoritord är "kärlek". Det är ett ord vi borde prata mer om. Vilket ord tycker du minst om? - Det finns tre ord jag ogillar då de står tillsammans; ”Jag kan inte”. Jag tror på att det mesta går bara man vill! Det handlar oftast om att lära sig se situationer från olika vinklar och inte låsa sig vid att det bara finns ett sätt att lösa problemet på.

Vilket är ditt favoritsvärord? - Jag svär tyvärr ganska mycket. Min dotter säger att det är för att jag kan för få fina ord. Hon kanske har rätt. Jag måste nog tänka mer på det. Vilket yrke, förutom det du har nu, skulle du vilja prova? - Jag jobbar med det jag vill! Jag utvecklas som människa och det är ju så jag vill leva. Men okej, i så fall skulle jag vilja jobba med att betygsätta resmål och resa till en massa grymma platser. Vilket yrke skulle du verkligen inte vilja ha? - Jag vill inte ha ett jobb som går emot mina principer. Ett stillasittande jobb skulle jag inte heller klara av.

Det finns inte en cell i min kropp som inte hatar honom men inte heller en millimeter av min själ som inte tackar honom!!"

sa lu h a l l e n m agas i n

Josephine Bornebusch, skådespelerska

n o 3 2011


Välkommen till Kungliga Operan! Blåskäggs borg / Trouble in Tahiti Äktenskapet – band eller boja? Psykologisk thriller och färgstark satir

Sturebadet - ett lyft

52

Att vårda sitt yttre blir allt viktigare när man lämnat ungdomsåren bakom sig. Mina skrattrynkor får jag nog leva med då jag räknar med att vara sprallig livet ut, men däremot är jag nyfiken på metoder som utesluter kirurgi och ändå säger sig vara effektiva. Jag tog därför chansen att testa en upplyftande ansiktsbehandling, K-lift, på Sturebadet – ett stenkast från Östermalms Saluhall! AV: Lina Bielsten Foto: Pressbilder

Premiär 4 februari 6, 8, 10, 17, 23, 27, 29 februari, 3, 13, 15, 17 mars Ett urval av säsongens föreställningar: Flickan från Västern

Skarpt laddat i djärvt musikdrama Premiär 17 december 20, 27, 29, december 2011, 5, 7, 10, 13, 16, 19, 23, 25, 28, 31 januari

Elektra

Brutalt musikdrama om hämnd och besatthet 6, 9, 18 januari

53

Messias Att kliva in på Sturebadet är som att befinna sig i en liten oas mitt i storstaden. Inramningen med gamla trädetaljer påminner onekligen om Östermalmshallen. Ett tips är att ta en simtur till det porlande ljudet från ett litet vattenfall i ena kortändan av poolen och njuta i aromarummet innan behandlingen. K-lift, Kerstin Florians nya muskelstimuleringsapparat, är en flerstegsbehandling som återställer fastheten i huden och minskar synliga linjer. Min 80-minuterskur inleds med en genomgång där jag blir tillfrågad om min hudtyp. I alla moment tar hudterapeuten hänsyn till att jag inte provat ansiktsbehandlingar innan, vilket jag verkligen uppskattar. Jag kände ju en viss nervositet över att behöva gömma mig hemma med rödflammigt ansikte dagen efter! De två första momenten är rengöring och peeling för att ta bort alla döda hudceller. En sval gelé appliceras i mitt ansikte avsedd att leda mikroströmmen från maskinen och se till alla näringsämnen tränger in i huden. Detta aktiverar cellernas reparationsprocess, stimulerar muskelreceptorer och bidrar till kollagenåterbildningen, får jag förklarat för mig. Den pulserande strömmen ger en något stickande känsla i ansiktet och det känns ovant med små nervryck. För överkänsliga människor - testa en kort stund och avgör om ni vill fullfölja behandlingen. Själv blir jag glatt överraskad att det inte var smärtsamt som jag hade förväntat mig! Till sist får jag välja ett serum som maskinen arbetar in mjukt i huden för att ge den extra lyster.

Efter behandlingen går jag till närmaste spegel för en inspektion. Kan man se något resultat? Absolut, ett uppfriskat ansikte med lite rosor på kinden tittar tillbaka. Jag är samtidigt härligt trött efter att ha legat invirad likt en kokong i det tjocka behandlingstäcket. Skämtsamt säger jag att det var så behagligt att vara i denna spa-miljö och få tid för sig själv, att jag nästan kan betala för att bara ligga där och mysa en timme med avslappnande musik. Inte helt oväntat bör man ta ett par behandlingar om man förväntar sig en mer bestående effekt. Vill du däremot ge ansiktet en boost kan jag rekommendera en kur - som en present till dig själv eller någon du tycker om. Det är en vardagslyx vi alla kan behöva lite mer utav!

sa lu h a l l e n m agas i n

Kraftfull och spirituell balett 12, 14, 20, 21, 26, 30 januari, 1, 2, 3 februari

Karmelitsystrarna

Frihet, jämlikhet, systerskap 9, 15, 18, 21 februari

Lohengrin

Myt, dröm och maktkamp Premiär 7 april 9, 11, 13, 16, 20, 23, 28 april, 2, 5, 8 maj

Biljetter www.operan.se • 08-791 44 00 KPMG • Nordea

REDAKTI ONEN HAR TESTAT K- LI FT

Kerstin Florians muskelstimuleringsapparat K-Lift Age Management System utnyttjar olika typer av rörelseenergi eller kinetisk energi, för att motverka de processer som påverkar hudens åldrande. Till denna avancerade behandling finns en ansiktsbehandling som ges på 80 eller 50 minuter. För info: www.sturebadet.se.

Blåskäggs borg / Trouble in Tahiti Flickan från Västern

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

Elektra

Messias

n o 3 2011

Karmelitsystrarna


kiroprakti k sjukgymnasti k – utforskning av den modernaste tekniken inom manuell terapi

54

Båda två har alltid varit djupt intresserade av människans fysik och hur kroppen fungerar. Den ene har tränat hårt sen barndomen, ägnat mycket tid åt att laga trasiga leder och muskler åt hockeylag, bodybuilders och kampsportare och kan det mesta inom näringslära. Den andre gick ut som kursetta från kiropraktorutbildningen på Skandinaviska kiropraktorhögskolan, är patologiskt ointresserad av idrott men har paradoxalt nog ansvarat för den idrottsmedicinska utbildningen vid nämnda högskola samt är legitimerad sjukgymnast. Idag är de legitimerade kiropraktorer och har tillsammans startat sin klinik Winback, på Nybrogatan, med fokus på de allra modernaste teknikerna inom kiropraktiken.

55

AV: Clara Öquist Foto: Raphael Cameron/Vanity Studios

Joakim och Patrik driver sin klinik ett ripsteg från Östermalms Saluhall.

De flesta har nog någon gång kommit i kontakt med en kiropraktor. Har du själv gjort det kanske du just nu tänker på smattrande knak i höjd med nackkotorna och en känsla av att ha blivit lite längre och rakare i ryggen? Det är den klassiska bilden. Men både forskning och teknik har gått framåt och idag är knakandet bara en del av modern kiropraktik. Mulli gan concept

Joakim Hugo och Patrik Podlipny har alltid strävat efter att läsa på ytterligare om sådant som intresserar dem. Under den femåriga kiropraktorutbildningen var det antagligen också därför de hela tiden såg sig om efter tekniker som, utöver den klassiska kiropraktiken, verkade optimalt för att laga en kropp och återställa ett felaktigt rörelsemönster. Joakim har under sina tio år som praktiserande sjukgymnast jobbat med en teknik som kallas för the Mulligan Concept; ett relativt nytt behandlingskoncept som grundades för drygt 30 år sedan av sjukgymnasten Brian Mulligan från Nya Zeeland.

Konceptet bygger på ledmobilisering under rörelse då patienten själv är aktiv, men där terapeuten leder och guidar rörelsen så att den utförs på ett helt och hållet smärtfritt sätt. Det handlar varken om knakande eller ryck i leder utan bara om mjuka, riktade rörelser. Efter att ha botaniserat bland de främsta behandlingsskolorna inom manuell medicin och inte hittat någon teknik som fungerade bättre, beslutade Winback att fokusera på just Mulligankonceptet och kiropraktisk manipulationsbehandling. Ett av Mulligans motton är ”Minst ett mirakel varje dag på kliniken”, något som både Joakim och Patrik kan skriva under på. Övertygelsen om teknikens effektivitet hämtar Winback både från behandlade patienter, de många utförda studierna inom tekniken och pågående forskning som görs inom området. Joakims och Patriks expertis är att återställa och optimera en felaktig funktion till en normal, smärtfri sådan. Ett exempel på sådan situation kan vara att det gör ont när man reser sig

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

ur kontorsstolen eller när man vrider på nacken då man backar med bilen. Vid sådana små, men i vardagen hindrande, krämpor är Winbacks koncept optimalt. Varför fungerar det så bra? - Förklaringsmodellen är nyligen reviderad och man kan presentera en ny modell som är mycket väl överensstämmande med modern kiropraktik, i vilken man behandlar det komplexa samspelet mellan muskler, ben och nervsystem. Med det moderna Mulligan-konceptet som komplement till den traditionella kiropraktiska ledmanipuleringen, tar Winback steget längre med en hel arsenal av nya behandlingsmetoder och tekniker som är både effektiva och skonsamma för kroppen.

de det. Men då undertecknad för ett år sedan gick omkring med en näst intill obrukbar handled med knivskarpa smärtor och inget hopp om förbättring, fick jag hjälp att bli av med den med hjälp av herrarna ovan. Krasst konstaterade jag då att livskvalitet och njutning också infinner sig när smärta släpper!

Varför skriver vi om kiropraktik i det här numret av magasinet? Ska inte artiklarna i Östermalms Saluhall Magasin främst handla om mat, livets goda, kvalitet och njutning? Jo, visst ska

sa lu h a l l e n m agas i n

ERBJUDANDE!

Genom Östermalms Saluhall Magasin får du 200 kr rabatt på en behandling hos Winback! Maila till: tidsbokning@winback.se Uppge rabattkod ÖSM när du bokar din tid. www.winback.se

n o 3 2011


STOCKHOLM

i mitt hjärta

Stockholm anses vara en av världens vackraste huvudstäder. Här finns shopping och nöjen lika nära som naturen, den friska luften och närheten till vattnet. Fram till 25 mars kan du på Djurgården även se den uppmärksammade internationella vandringsutställningen "Afghanistan – mitt i världen" på Etnografiska museet, beläget vid vackra djurgårdskanalen. Vill du se huvudstaden från en spännande vinkel är Stockholms stadshus värt ett besök. Klättra upp i stadshustornet och få en fantastisk utsikt över Stockholm. Eller varför inte testa SkyView, glasgondolen på Globens utsida, som också erbjuder vackra vyer. Missa heller inte att se Stockholm från vattnet. Det finns en mängd olika sightseeingturer att välja mellan.

57

Titta in på turistbyrån på Vasagatan 14 om du vill ha personlig service! För fler tips, besök www.visitstockholm.com.

FOTO: Jeppe Wikström

56

Nyligen utsågs Stockholm till en av topp 5 bästa städerna att resa till 2012 av Lonely Planet, världens största bokförlag inom resehandböcker. Till Stockholm, med sin centrala position i Skandinavien, söker sig människor från hela världen för att ta del av ett unikt kulturutbud av musik, arkitektur, design och mat i världsklass. Många deltar i Stadsmuseets hyllade Millenniumvandring där du går i Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists fotspår på Södermalm. Är du nyfiken på världen kan du i bergrummet på Skeppsholmen fram till 12 februari hitta utställningen Inka – skatter i bergrummet. Här får du ta del av spännande arkeologiska fynd av guld- och silverföremål från Inkariket och dess föregångare. Blickar du ut från Skeppsholmen mot Djurgården ser du masterna på det magnifika regalskeppet Vasa som i 50 år nu legat på Djurgården, väl värt ett besök!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

Varje dag stödjer Stockholms Stadsmission föräldrar som inte har råd att mätta sina barn. Du kan hjälpa till genom att bli månadsgivare på stadsmissionen.se sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Familjen Taittinger trivs i Östermalmshallen

"Vår Concierge Service är som ett slags levande platinumkort. Vi hyr ut tjänster, kända personer och nästan allt man kan – och inte kan – tänka sig."

PÅ JAKT EFTER GOD SERVICE 59

58

Service är något vi alla uppskattar oerhört mycket. Tyvärr blir det allt sämre av den varan i dagens stressade samhälle, samtidigt som människor ofta upplever en stor tidsbrist. Vi har mött en av Östermalms Saluhalls trogna gäster Johan Dahlgren, som just av denna anledning fattade beslutet att grunda ett serviceföretag som levererar det lilla extra. AV: Redaktionen Foto: TB-Grill Room/Högfjällshotellet

-Vi brukar lösa det mesta, säger Johan som är VD för Concierge by Excellence, där vi sitter på Robert’s Coffee i Östermalmshallen en tidig morgon. Våra tjänster gör det helt enkelt lättare för människor som vill njuta av tillvaron. Det är en del av vår affärsidé.

www.fondberg.se

Hälften av alla som drunknar har alkolhol i blodet sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

Hur startade det hela? - Min käre faders ord och mina egna funderingar kring ”vart har den goda servicen tagit vägen?” blev till slut underlag för mitt livs hittills bästa yrkesbeslut! Bolaget består nu av en Platinum-medlemsklubb med bl.a. Concierge Service och vi driver även en verksamhet inom PR & Event. Platinummedlemmarna är jämnt fördelade mellan män och kvinnor i en blandning av kända profiler, opinionsbildare, mediamänniskor och andra livsnjutare. Platinum-medlemskap, vad innebär det rent konkret? - Concierge Service, inbjudningar och förmåner blev snabbt våra viktigaste komponenter i Platinummedlemskapet. Vår Concierge Service innefattar det mesta inom ramen

för saker som sätter guldkant på tillvaron. Vi anordnar bland annat skräddarsydda resor. En av våra kommande resor går till Milano under modeveckan och innehåller verkligen allt man kan tänka sig - och lite till - under fyra späckade dagar. Dessutom bjuder vi in till olika tillställningar och tillhandahåller exklusiva och unika erbjudanden från våra samarbetspartners, vilka endast omfattas av de bästa och mest attraktiva företagen på marknaden. Det är som ett slags levande platinumkort. Vi hyr ut tjänster, kända personer och nästan allt man kan – och inte kan – tänka sig. Kan du ge något exempel när ni gett service utöver det vanliga? - Vi hjälpte en affärsman som lagt undan en klocka på NK i Stockholm till sin fru i 40-årspresent. Han hamnade i akut tidsnöd och det fanns ingen möjlighet att både hinna hämta ut klockan, köpa 40 röda rosor och anlända i tid till planet hem. Vi köpte ut klockan och rosorna till hans frus födelsedag som var samma dag och mötte upp honom på flygplatsen - han missade inte flyget!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Hotel

The Peninsula

Salisbury Rd, Kowloon (www.peninsula.com) vs

Mandarin Oriental

5 Connaught Rd, Central (www.mandarinoriental.com) Lyx är bara förnamnet på två av stadens mest kända hotell. Är det i någon stad du ska satsa på hotellyx så är det här. The Peninsula har omnämnts som Orientens Grand Lady sedan mitten på förra seklet. Afternoon Tea är här en konstform och rummen erbjuder en hisnande utsikt över Hongkongön. Mandarin Oriental-kedjans första hotell har dragit celebriteter och kungligheter sedan tiden då det begav sig. Med egen chokladmakare, barberare och cigarrklubb kan hotellet fortfarande klassa sig som ett av världens främsta. Rummen erbjuder det senaste inom inredning och servicen är löjligt bra.

Centrals skyline är minst lika igenkännlig som Manhattans siluett. Kullarna bakom affärsdistriktet hyser några av Hongkongs dyraste bostäder.

Weekendresan går till

HONGKONG Vinterns weekendäventyr har exotiska förtecken. En pulsförhöjande resa till Hongkong sätter onekligen värme på vinterns frostbitna väderkarta. Oavsett om du är ute efter shopping eller matupplevelse så finner du alternativ i världsklass. Det udda weekendresmålet är den nya melodin. Asien över en helg, maxat! TEXT OCH FOTO: Ricki Petrini

Orientens Manhattan har allt. Maten, kändiskockarna, barerna, modet och shoppingen. Branschfolk och resvana har länge talat om pärlan i öst som idag lockar weekendbesökare såväl som förbiresande en route mellan Europa och Australien. Det är ju pulsen man vill åt i en stad som Hongkong. Och visst finns här mer pulshöjande barer, butiker, kvarter och smakupplevelser än i de flesta städer. Hongkong är som en sammanfattning av allt det glittriga i en storstad och allt det lokala i en mindre stad. Marknadsstånd, gatukök och småbutiker bidrar fortfarande till att det genuina med staden bibehålls. Men är du däremot på jakt efter en helg med lite lyx och flärd så har du kommit helt rätt. Packa resväskan lätt och ställ in dig på en fullmatat helg av intryck. Vi har samlat 12 oemotståndliga tips.

61

As i ati sk mat i toppklass:

Tin Lung Heen, Ritz Carlton 1 Austin Rd West, Kowloon vs

Nobu, Intercontinental Hotel 18 Salisbury Rd, Kowloon§

Världens högsta restaurang, Tin Lung Heen, serverar aptiteggande rätter i sann kantonesisk anda från 110:e våningen. Utsikten är brutal, men vad som är än mer häpnadsväckande är den påkostade inredningen som blandar kinesisk tradition och modernism i en harmonisk anda. Nobu har visserligen kommit att bli förknippat med ett internationellt matimperium. Men den japanska touchen är fortfarande kvar i kock Matsuhisas anda. Här från panoramafönstren på Hotel Intercontinetal tävlar utsikten över Hongkong-ön med de fantasifulla uppläggen på tallriken. Sushi när den är som bäst!

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


Kockduellen

Pierre, Mandarin Oriental

SÅ TAR DU DIG HIT- HONGKONG

5 Connaught Rd, Central vs

Cathay Pacific flyger dagligen från Frankfurt, London och Paris till Hongkong. Eftersom det idag inte finns några direktflighter från Stockholm blir man tvungen att göra ett stopp oavsett flybolag. Därför är det värt att vara lite extra selektiv

Spoon by Alain Ducasse

18 Salisbury Rd, Kowloon (www.alain-ducasse.com) Om nu kändiskockar är något som får din mun att vattnas så kanske Pierre kan vara en bra start. Parislegendaren Pierre Gagnier (med kända matetablissemang som Gaya i Paris och Sketch i London) håller fanan högt här från översta våningen på Mandarin Oriental Hotel. Maten är fransk och servicen är precis så bra som man förväntar sig. På Spoon är det å andra sidan lika snyggt inrett som maten är i världsklass. Alain Ducasse, även han en fransk mästerkock, har skapat ett matmecka som Hongkongs elit vallfärdas till för en smakbit av det mest fantastiska från det europeiska köket.

Guldkött

Spoon.

Shopp i ng

The One

Smakrikt, välmarmorerat och mörkrött nötkött är det enda som duger för att få kallas guldkött. Tillaga denna förstklassiga 8 veckors välhängda, specifikt utvald köttbit, genom att steka i en minut på varje sida. Servera med brynt smör alternativt olivolja och flingsalt. Enklare kan det inte bli.

100 Nathan Rd, Tsim Sha Tsui (www.the-one.hk) vs

Gala Shopping Mall & gatan Sai Yeung Choi St.

Hela stan må vara en stor shoppingfest, men desto svårare är det att finna pärlorna. En bra början är att kika in på The One, ett japanskt modemecka för alla klädfanatiker. Komplexet består av tre våningar med flertalet härliga småbutiker. Gala Shopping Mall är ett opretentiöst shoppingcentra i foten på Sai Yeung Choi St (denna kommersiella gata med lika delar elektronik och kommers). Kliv innanför dörrarna på en av stadens mest anspråkslösa gallerior och finn något av det bästa inom skodesign.

Känd i sspan i ng

När solen gått ner

33 Wyndham St, Central (www.hotel-lkf.com.hk) vs

The Centrium, 60 Wyndham St, Central (www.dragon-i.com.hk) vs

Hotel LK F Pastis

65 Wyndham St, Central I hjärtat av stans nöjesdistrikt finner man två tillhåll som ofta drar den mest välklädda publiken. Snobberi har ingen plats på menyn här och just därför dansar gästerna på borden efter midnatt (just bara för att drinkarna var så goda efter maten). Uteliv när det är som roligast och missa inte utomhusterrassen på Hotel LKF. Folk med svindel hänvisas till baren innanför glasväggarna!

Hos Willy Ohlsson Eftr. hittar du den perfekta köttbiten för varje tillfälle! Se sida 65 för Willy Ohlsson i Hallguiden.

Dragon-I

LK F – Lan Kwai Fong

Om inte Whyclef Jean eller Will I am är gäst-DJs för en kväll, då är det troligt att du finner dig axel mot axel med Owen Wilson eller Rihanna i baren. Båda figurerar på ställets stamgästlista. Nöjeslivets epicentrum är onekligen Dragon-I och hela distriktet LKF är ofta omnämnt som Asiens främsta gå-ut-distrikt. Progressiv musik och välklädda gäster talar för en natt du sent kommer att glömma.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

FOTO: Sebastian Carlsson

62

vid val av bolag till denna 14-timmarsflygning. Cathay Pacific är ett Hongkong-baserat flygbolag och är flerfaldigt prisbelönade för sin mat och service. För pris och info: www.cathaypacific.com

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

63


hallgui de 12. Gerdas fi skrestaurang

Tel: 08 - 553 404 40 En klassisk mötesplats för generation efter generation av fisk- och skaldjursälskare. 13. J. E. Olsson & Söner grönsakshandel

Tel: 08-661 31 42 Personlig service & kvalitet sedan 1945. Vi erbjuder ett stort och omväxlande sortiment, med en internationell fläkt av europeisk matkultur. 14 Li sa Elmqvi st Fi sk, Skaldjur och Restaurang.

Tel: 08-553 404 00 Det allra bästa av färsk fisk och skaldjur, även som färdiglagade rätter och delikatesser från eget kök. Hela 80 års erfarenhet står för en kvalitet i särklass. 15. Sand i ns Frukt och Grönt

Tel: 08-661 90 00 Hos oss hittar ni en hel värld fylld av spännande frukter & grönsaker. Vi har även hemlagade pajer, gino, fruktsallader, färskpressade juicer och exklusiva olivoljor & vinäger. 1 Huvudentré, Östermalmstorg

16. Melanders Fi sk, skaldjur, vi lt och cateri ng

Tel: 08-662 45 79 Ett brett utbud av färsk fisk, skaldjur, färdiglagad mat, gravad lax, färskrökt lax, löjrom samt övriga delikatesser. Vi har även Take Away- och viltavdelning.

2 entré, Humlegårdsgatan 1 3 entré, Humlegårdsgatan 3 4 entré, Nybrogatan 31

17. M Seger Eftr. Kött & Ost

64 5. Nybroe Smørrebrød

Tel: 08-662 23 20 Äkta smørrebrød med stor variation och härliga smakligheter på typiskt danskt manér. Serveras och förtärs på plats, för avhämtning eller som en cateringleverans till små och stora sällskap. 6. Amandas Brödbod

Tel: 08-783 05 91 Svenska & internationella brödsorter från eget bageri. Vi håller på goda traditioner och bakar med rena, naturliga ingredienser – helt utan konserveringsmedel. 7. B Andersson Fågel & Vi lt

Tel: 08-662 55 57 Allt inom vilt, färsk anklever, tryffel & skogsfågel. I sortimentet finns färdiglagade vilträtter och majskyckling. Vi erbjuder även Takeaway och Catering.

Den finaste gåvan - lugn och ro I alla våra presentkort ingår lån av badrock, tofflor och handduk samt tillgång till hela vårt träningsutbud, bad, bastu och Kerstin Florians hudvårdsprodukter i duschen. Låt oss ta hand om dem du vill visa omtanke.

Spa- dag

från 495 kr

Sköna söndag, Spa- dag med brunch

795 kr

Exklusiv spa- dag inklusive lunch och champagne

995 kr

Valfri 20 minuters behandling

965 kr

Valfri 50 minuters behandling

1 295 kr

Valfri 80 minuters behandling

1 680 kr

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

För mer information om våra behandlingar kontakta gärna vår kundservice på telefon + 46 8 545 015 00

8. Betsy Sandberg Choklad

Tel: 08-663 63 05 Egen tillverkning av handgjorda praliner sedan 1926. Tryffel, nougat, kola, mandelmassa och marmelad. Många läckra smaker i fina presentaskar och lösvikt. 9. Robert´s Coffee

Tel: 08-662 51 06 Gott nyrostat gourmetkaffe från eget rosteri och ett brett tesortiment finns till försäljning och serveras även i vårt mysiga café med ljuvliga bakverk. 10. B i rg itta Åhs Fi skaffär

Tel: 08-662 51 40 Färsk fisk och fina skaldjur. Fiskhandlare i 3 generationer. 11. sush i baren Östermalm

Tel: 08-662 19 98 Vi serverar mat med färska råvaror av högsta kvalitet som tillagas med känsla och noggrannhet. Du kan få maten levererad, eller t.o.m hyra en egen kock.

Tel: 08-661 12 28 Egen tillverkning av charkuterier. Unik kvalitet och ett klassiskt sortiment med de rätta tillbehören. Stort urval av svenska och utländska ostar i god harmoni. 18. Bei rut Café Deli

Tel: 08-667 30 40 Delikatesser, Take Away och Catering från libanesiska kökets stora urval av både god och nyttig mat. 19. Husmans Deli

Tel: 08-553 40 480 Kött, Chark & Ost. Färdiglagat är vår specialitet. Bistro och butik - välkomnande och kulinariskt innehållsrik! 20. Planet Food

Tel: 08-660 17 51 Hälsosam snabbmat med råvaror av högsta kvalitet. Wraps, hälsotallrikar, färskpressade juicer & smoothies. 21. Tysta Mari

Tel: 08-667 58 54 (restaurang) 08-662 60 36 (butik) Butik med TO GO-sallad som du själv komponerar samt ett stort utbud av ost, bröd och bakverk. Restaurang med allt från husmanskost till fisk och skaldjur. 22. Wi lly Ohlsson Eftr.

Tel: 08-667 43 66 Köttspecialist med egen hängning av guldkött. Här finns färdiglagad husmanskost och andra delikatesser samt ett väl avstämt sortiment av utvalda ostar. ÖPPETTI DER: Måndag - Torsdag 9:30 - 18:00, Fredag 9:30 - 19:00, Lördag 9:30 - 16:00 Information om öppettider under helgdagar och högtider, besök www.ostermalmshallen.se.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

65


Renkalvfilé & Foie Gras

i Champagne- & Foie Gras Sås med Jordärtskockspuré och Granatäpplecoulis

Granatäpplecoulis 2 dl färskpressad granatäpplejuice 1 msk schalottenlök 1 msk rårörsocker 1 tsk pektin 1 nypa havssalt Låt granatäpplejuicen reduceras tillsammans med schalottenlök och råsocker. Sila av, tillsätt pektin, låt koka ihop och balansera med salt.

Jordärtskockspuré 300 g jordärtskocka 1 msk smör 2 msk grädde havssalt Skala jordärtskockor och skär i mindre bitar, låt koka mjukt i lättsaltat vatten, häll av och ånga av. Passera jordärtskockorna, vispa i smör samt grädde och smaka av med salt.

66

I SAMARBETE MED BY BARDA

Champagne& Foie Gras Sås 1 msk smör 1 msk schalottenlök 1 1/2 dl champagne 1 dl grädde 1/2 skiva gåslever vitpeppar och havssalt Sautera schalottenlök i smör, häll på champagne och låt reducera, tillsätt gåslever och sila av. Häll på grädde och låt koka ihop. Vispa såsen luftig och smaksätt med vitpeppar samt havssalt.

67

Renkalvfilé Salta och peppra, bryn i mycket het panna med smör, placera på galler i 100-gradig ugn och tag ut då innertemperaturen visar 58 grader. Låt köttbiten vila i bakplåtspapper och folie före det att den skärs upp. Servera med en skiva gåslever vänd i mjöl och stekt i smör. Vinterns recept presenteras i samarbete med matbloggen Cooking Sense by Mags. Råvaror från B Andersson Fågel & Vilt och Sandins Frukt & Grönt i Östermalms Saluhall, samt Pol Roger Champagne/Ward Wines. Följ Helen Magnusons passionerade matresa på http://studiomags.blogspot.com

VINN BILJETTER TILL KUNGLIGA OPERAN

Har du tagit en fin, rolig eller annorlunda bild i Östermalms Saluhall? Redaktionen lottar ut 2 biljetter varje månad till en valfri föreställning på Kungliga Operan i Stockholm. SKI CKA D IN BILD & KONTAKTUPPGI FTER TILL:

redaktionen@ostermalmshallen.se, före den 30 april.

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011

sa lu h a l l e n m agas i n

n o 3 2011


insikt

Proaktivt enligt leXUS: vi tror att de allra flesta som sätter sig i förarsätet i en lexus snabbt känner att det är en mycket speciell bil. Det beror på en rad olika faktorer. Den höga kvaliteten är en, den proaktiva filosofin en annan. genom en kontinuerlig läroprocess strävar lexus efter att gå längre

än att bara uppfylla sina kunders önskemål. lexus försöker överträffa dem. Den filosofin leder bland annat till att varje lexus-modell är väldigt lätt att känna sig hemma i. Från allra första stund.

68

Proaktivt enligt kaiSer bil: kaiser bil arbetar exklusivt med lexus, i våra ögon världens finaste bilmärke. vi sätter en ära i att vara en förlängning av de värden lexus står för. vi vill alltid leva upp till dina förväntningar. och alltid också försöka överträffa dem. Det kan handla om att försöka varna så många av våra kunder som möjligt när den

första snön är på gång; att hålla dörren öppen när du kan komma; att låta dig provköra på dina villkor. och mycket annat. Precis som lexus inte är likt något annat bilmärke, är kaiser bil inte likt något annat bilföretag. välkommen att uppleva skillnaden.

CT 200h. Bränsledeklaration blandad körning: 3,8 - 4,1 l/100 km, CO 2 87 - 94 g/km. Miljöklass Hybrid. Bilen på bilden är extrautrustad.

lexus Stockholm onorr Ytterbyvägen 14-18, täby. n 3 2011 lexus Stockholm Söder bolmensvägen 51, Årsta.

sa lu h a l l e n m agas i n

tel 08-501 610 00. tel 08-501 610 00. www.kaiserbil.se


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.