Latin E-magazine, november 2011

Page 1

Sterk in opkomst: Pablo Alborรกn


Editie 25

november 2011

Buiten koud, binnen warm

Colofon Hoofdredactie: André Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film: Bart Henseler Annelies Himpens Sabine Fastré Stéphanie Van Vlimmeren Jacco van Rossum Hans Gorissen Redactionele bijdragen Javier Arenas Annetje Riel Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Richard Sloots Zuca de la Casa William Nazareno Website: www.latin-emagazine.nl Contact redactie: info@latin-emagazine.nl Disclaimer: Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

Hoewel november buiten ongewoon warm is begonnen, is het onver mijdelijk dat we straks de warme truien en laarzen weer tevoorschijn moeten halen. Dan is het fijn, dat we ons nog kunnen warmen aan tropische concerten, films, theater in comfortabele binnenlocaties. Wie in de buurt van Brussel woont, wordt door Bozar getrakteerd op een complete onderdompeling in Braziliaanse kunst- en cultuuruitingen. Met een uitstapje naar Cuba, met Omara Portuondo en haar Buena Vista orkest. In Nederland laat het Tropentheater zich niet onbetuigd met, zoals altijd een gevarieerd programma. Dit theater zal in 2013 hard getroffen worden door bezuinigingen, en elk bezoek helpt om het bestaansrecht ervan te versterken. Op de cover een „rising star‟: Pablo Alborán gaat als een speer. Twee jaar geleden nog onbekend, nu heeft hij al een dubbel platina debuutalbum en drie Latin Grammy nominaties op zak. Houd hem in de gaten! Verder in deze editie verslagen van de concerten van Asere en Puerto Candelaria en een korte terugblik op de succesvolle Latin Life Charity Party. Ook geven we alvast wat opwarmtips voor december. Nieuwsgierig naar de Caribbean Las Vegas Show in Ahoy? Op zaterdag 3 december kun je er nog terecht. De kaarten voor 2 december zijn al uitverkocht. En in Borgerhout maakt Zaal De Roma zich op voor Cuba en Vivo Fiesta. Het wordt een warme winter… November kende een warme start, maar ook als straks de eerste stormen de kop opsteken is er genoeg om je aan te warmen… Bozar pakt enorm uit met Braziliaanse sferen, De redactie De winnaars van de diverse cd’s in oktober: Andries uit Waalwijk, Annette uit Zwijndrecht, Bea uit Erp, John uit Amersfoort, Linda uit Wormer en Hannes uit Mol (B). De winnaars van de vrijkaarten Latin Life: Gerda & Claudia

Prijsvragen & twitter Vorig jaar kwam je als vaste lezer automatisch in aanmerking voor leuke prijzen. Ook dit jaar bieden we weer regelmatig aantrekkelijke prijzen aan, maar je moet er wel wat voor doen: het juiste antwoord op de prijsvraag doorgeven. De prijsvragen worden geplaatst op de website. Houd die dus in de gaten, of volg ons via twitter.


Uitgaan in Nederland & België:

In deze editie o.a. 4

Cuba - en - vivo - Fiesta

6

Zaal De Roma (B)

7

The Caribbean Las Vegas Show

9

Culturele Karavaan Utrecht

11 Verslag: Asere (Cuba) | RASA Utrecht 13 Sterk in opkomst: Pablo Alboran 14 Comida Latina 15 Verslag: MeerSalsa in Hoofddorp 17 Going Back To My Roots 18 Bozar programma in Brussel (B) 20 Bozar (Dance) Night (B) 23 Orquesta Buena Vista Social Club in Brussel (B) 24 Family Day Brasil (B) 26 DVD Josie Neglia & Rogelio Moreno 28 Verslag: Latin Life Charity Party 31 Flamencolegende Vincente Amigo 33 Tangomagia 34 Nomads in De Kom, Nieuwegein 36 Tropentheater Amsterdam 43 Verslag: Puerto Candelaria (Col), RASA Utrecht 46 Programma Zuiderpershuis (B) 49 Romantisch debuut SURA (Venezuela) 51 Grupo Treo (Venezuela) 52 Global Culture Festival, Maastricht 54 Programma RASA Utrecht 58 Alberto Caicedo: updates 60 Film: Hasta La Vista 62 Bozar more than Music: Brasil.Brasil 64 Galerie Exelmans

Er zijn diverse (agenda) websites, die een goed overzicht bieden van wat er zoal te doen is op salsa & latin gebied. Salsainfo.nl SaborTropical.be LatinMusic.be Salsagids.info (regionaal Zuid-Ned & België) SalsaSuprema.nl SalsaNieuwsbrief.nl SalsaVibez.nl (Cubaanse party’s) CubanSalsa.be Salsainfo.be


CUBA – en vivo – Fiesta! Vrijdag 23 december 2011 | 20u30 - € 18/16 De rijkdom van Cubaanse muziek is onuitputtelijk veelzijdig. Alle Cubaanse muzikanten hebben een grondige klassieke of jazzscholing en een onweerstaanbare drang om een eigen geluid te ontwikkelen. Feesten, genieten, dansen en een goed glas rum: het hoort er allemaal bij! Een avond zoals je die in Havana zou kunnen beleven, vol traditie en hedendaags feestgevoel.

Win 2 x 2 duotickets! Klik hier!

Rey Cabrera y sus Amigos staat voor het Buena Vista Social Club gevoel dat we allen in ons meedragen. Rey is een muzikale vriend van Eliades Ochoa en bracht in mei van dit jaar een nieuwe cd „Cubel Son‟ uit met eigen son montuno, changüí en chachachamuziek. Zijn oorsprong ligt in het oosten van Cuba: Santiago de Cuba en Guantánamo. Rey bespeelt de tres, een gitaar met drie dubbelkorige snaren, en dit op een zeer eigen manier. Zijn Septeto en zijn bijzonder mooie stem nemen je mee vanaf de eerste noot! REY CABRERA (ZANG, TRESGITAAR); NELSON GARZÓN (MARACAS, ZANG); RENATO MORA (GUIRO, ZANG); RUBÉN HERNANDEZ (TROMPET, ZANG); DENNIS NICLES (BAS); ANDRÉS "EL PAISA" FERNANDEZ (PIANO); GILBERTO QUEVEDO (CONGA, BONGO, BELLEN)


Tomi y su Timbalight brengen hedendaagse timba. Timba kreeg vorm nadat ongeveer 30 jaar geleden onder meer Los Van Van en NG La Banda muzikaal gingen experimenteren en tussenritmen bedachten om de traditionele muziek moderner en flitsender te laten klinken. De timbataal is intussen dermate ontwikkeld dat alles van punkheftig tot zoetromantisch aan bod komt. Tomi, een hedendaags exponent met zeer ervaren Cubaanse muzikanten, zorgt voor vuur en passie! TOMÁS SOTOLONGO FUENTES (ZANG); NORMAN PEPLOW (PIANO); PATRICK ERAUW (BAS); LEONID MUÑOZ HERNÁNDEZ (CONGAS); GILBERTO QUEVEDO EGOZCUE (TIMBAL); JAVIER GARCÍA (TROMBONE); RUBEN HERNÀNDEZ (TROMPET); YULIESKY GONZALEZ GUERRA (TROMPET); JORGE MARTÍNEZ P (ZANG); DANIEL LOPEZ MONTEJO (ZANG)

De Roma zaal Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

www.deroma.be Miguel Enriquez is een monument en een buitenbeentje binnen de Cubaanse muziekscene. Hij is een hitkanon, maar vooral een muzikant die de rumba en de clave cubana diep in zijn hart meedraagt. Zijn sterk ritmische klanken gecombineerd met een zeer eigen stemgeluid hebben zijn muziek gemaakt tot de lievelingsmuziek van elke echte Cubaanse salsadanser. Je belandt in een wereld van klanken, ritmewisselingen, jazz, funk, rap en timba … een Cubaanse opera!


Femi Kuti and The Positive Force: Africa for Africa Zat 17 dec: 20u30 - € 20/18 – staand + zittend Als oudste zoon van de Nigeriaanse afrobeat-legende Fela Kuti, draagt Femi Kuti een zware erfenis met zich mee. Fela Kuti is bekend geworden als grondlegger van de afrobeat, een explosieve vorm van jazz, funk en traditionele muziek, waarin hij de corruptie en de dictatuur in Afrika onder vuur nam. Net als zijn vader, gebruikt Femi zijn muziek om die boodschap te verspreiden, samen met zijn band The Positive Force. Femi Kuti begint zijn carrière bij Egypt 80, de begeleidingsband van zijn vader. Na de dood van zijn vader, werden alle spots op Femi gericht. Hij bleek net zo‟n rasentertainer, goede muzikant en politieke activist te zijn. Toch koos hij er niet voor om zomaar een doorslag van zijn vader te worden. Hij vulde de krachtige funky, jazzy ritmes met stevige blazerssectie aan met nieuwe R&B- en hiphop-ingrediënten.

De Roma zaal Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

www.deroma.be Orquesta Tanguedia: Alfonsina Vrij 9 dec: 20u30 - € 16/14 – zittend

Renato Borghetti, Olivinho & Lulinha Alencar Don 24 nov: 20u30 - € 16/14 – zittend

Orquesta Tanguedia is geen onbekende in de wereld van de tango. Ze interpreteren sinds jaren de Tango Nuevo van Astor Piazzolla, voortdurend op zoek naar een origineel klankbeeld. Na verschillende tournees en een aantal unieke projecten zoals met het Ballet van Vlaanderen en de Radio 1 Big Bang, volgt ook de bijzonder verrassende samenwerking met Kommil Foo. Als gevolg van deze succesvolle tournee laat Orquesta Tanguedia zich voor de nieuwe concertreeks adviseren door Raf Walschaerts. Het virtuoze sextet doorbreekt de grenzen van klassiek, folk, jazz en tango in het bijzonder en maakt van dit geheel een bijzonder meeslepende mix. Teder, klein en gevoelig, maar evengoed verrassend eclectisch, onbeschaamd passioneel en groot. Met „Alfonsina‟ (ook de titel van de nieuwe cd) brengt het nieuwe Orquesta Tanguedia een unieke, eigentijdse muziekervaring.

Drie Braziliaanse accordeonvirtuozen samen op één podium: een unieke belevenis, en dat in De Roma! Samen met zijn Gaita Ponto brengt hij folk uit het uiterste zuiden van Brazilië. De Gaita Ponto is een accordeon met grote kracht en intensiteit. Hij is trouw aan zijn roots, en je kan zijn muziek zeker niet bekrompen of sober noemen. Borghetti verstopt zich niet voor Braziliaanse pop, samba, jazz en tango. Hij geeft ze alleen een eigen, unieke sound mee. Olivinho (Olívio Filho) is een jonge accordeonist uit São Paolo die reeds in vele forró-zalen opgetreden heeft en deel uitmaakt van de geprezen forró-band Bicho de Pé. Forró is een muziek- en danssoort uit het noordoosten van het land, bestaande uit verschillende ritmes, waaronder de baião en de xote. Forró wordt voornamelijk in paren gedanst. Moderne vormen van forró zijn tegenwoordig populair bij Braziliaanse jongeren.


Foto’s: www.salsalocos.nl

Optreden van de Cubaanse band Asere in Rasa te Utrecht op vrijdag 7 oktober 2011 Deze band is in de jaren negentig opgericht door José Reyes „Guajiro‟ en Adán Pedroso. Beiden waren oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Cuba, waar de traditionele Cubaanse muziek erg populair was. Voor opleiding en samenwerking verhuisde het Septeto naar Havana, waar het de naam Asere kreeg. Het woord Asere is afkomstig uit de taal van de Abakua, een genootschap uit West-Afrika met een specifieke eigen taal, muziek en ritmes. Asere betekent zoveel als “ik groet u” of zoals men in Cuba zou zeggen: ” ¿Qué vola asere?” “Hoe gaat het vriend?”. In 1996 werd de groep ontdekt door de Engelse producer John Hollis. Hij werd hun manager en zo ontstonden de albums „Cuban soul‟ met vooral traditionele Cubaanse muziek, „Yo soy el son‟, met meer timba, en in 2004 „Destinos‟. Later nam Michel Padrón, de trompettist van de band, het roer over. Hij was breed georiënteerd op zowel klassiek als jazz, funk en zelfs filmmuziek. Hij ging voor eigen composities, arrangeerde veel stukken en bracht een veranderingsproces teweeg in de band. David Echevarría werd in 2001 als zanger aan de band verbonden. De band ontwikkelde zich naar rijpere arrangementen. De traditionele Cubaanse inbreng werd daarbij aangevuld met invloeden uit andere muziekstromingen, zoals jazz, reggae, en de Spaanse flamenco. Tot de dag van vandaag staat de band voor traditionele en dansbare Cubaanse muziek met een duidelijk eigen gezicht. De bezetting is veelal traditioneel, met een belangrijke plaats voor de Cubaanse tresgitaar en percussieinstrumenten als de cajón, een houten box. Het zevental laat vreemde elementen toe in hun ritme van son en guaguancó (een Cubaanse rumba met vooral percussie-instrumenten als trommels, conga en cajón). Dit is vooral te horen op hun nieuwste album „Junio Groove‟ uit 2010. Een prachtige cd met naast de vaste bezetting twee gastspelers, Alex Lefevre op viool en Rafael Guzmán op piano, die wel voor een heel bijzondere mix garant staan. In het prachtige „Harissa‟ worden Spaanse, Arabische en jazzklanken gecombineerd met de son. Het schitterende trompetgeluid van Michel Padrón doet me denken aan de sound van Miles Davis. Het nummer „Sonamos Flamenco‟ is een heerlijke mix van flamenco en guaguancó. Deze cd is opgedragen aan alle personen die een poging doen om hun leven buiten de dagelijkse beslommeringen op een hoger plan te tillen. Iets waar deze mannen zelf duidelijk in geslaagd lijken.


Foto’s: www.salsalocos.nl

Het optreden van Asere in Rasa was een onderdeel van hun Europese tour. Ze vertelden dat zij vooral de Cubaanse tradities die ze meekregen van hun voorvaderen aan ons willen overdragen. De beste manier om dat te doen is door middel van een akoestisch optreden. De bandleden begonnen dan ook staand tussen het publiek, zonder enige versterking en puur gebruik makend van hun stemmen en een paar kleine maracas. Zeer intiem, ritmisch en indrukwekkend. Er was vooral aandacht voor de traditionele guajira en de trova. In de guajira draait alles om de schoonheid van het platteland en de guajiros (boeren). De trova, een soort Cubaanse rumba, werd door rondtrekkende trovadores uit Santiago de Cuba door het hele land verspreid. Vaak werkten ze in duo‟s of trio‟s maar later ook in sextetten, zoals Asere deze avond deed. Met gitaar en meer percussie werden er schitterende stukken gezongen als, „La flor y la hoja seca‟ en „El Corazón‟.

De songs van Asere gaan grotendeels over thema‟s uit hun dagelijkse leven. De teksten zijn niet direct maatschappijkritisch zoals bij de Nueva Trova, maar wel sociaal bewogen. Opvallend tijdens dit optreden waren toch wel de schitterende stemmen van David Echevarría en Juan Alarcón naast de mooie (tres) gitaarklanken van Alejandro Albar. Het trompetgeluid moesten we helaas missen omdat Michel Padrón niet aanwezig was. Na de pauze werd er wel versterkt gespeeld en kwamen er meer up-tempo stukken zoals de son, cha-cha-cha, mambo en rumba aan bod. De mannen speelden meerdere nummers van hun laatste cd en lieten nog eens zien dat Asere een zeer veelzijdige band is, die trouw is aan de Cubaanse roots, maar open staat voor nieuwe wegen. Het werd tot slot een echt dansfeest en de band vertrok met een enthousiaste toegift. Samenvattend zou ik zeggen: een veelzijdig concert van subtiele, traditionele ingetogenheid naar dansbare, authentieke Cubanía. De bandleden zijn geslaagd in hun missie om ons te laten genieten van de tradities van Cuba. De liefhebbers namen nog een hijs van een echte meegebrachte Cubaanse sigaar en een stevige slok rum, en maakten nog een Cubaans dansje op dit perfecte ritme, om die Cubaanse tradities nooit meer te vergeten. Wie nog wil genieten van een optreden kan dat doen op 12 november tijdens de Latin Dance Night in Oosterpoort, Groningen. Bezetting: Michel Salazar (Pata), bas, zang. Alejandro Albar (Flecha), tresgitaar, zang. Adolfo Florian (Fito), gitaar, zang. Juan Alarcón (Luz brillante), bongo, cajón, koebel. David Echevarría, zang, maracas, percussie. Vicente P. Arenacibria, conga, bongo, timbales, zang.

Verslag: Michele van den Heuvel Foto’s: Jacco van Rossum (www.salsalocos.nl)


Sterk in opkomst: Pablo Alborán Het debuutalbum van deze Spaanse singer/songwriter is pas in februari 2011 uitgekomen, maar is nu al dubbel platina. Hij heeft drie nominaties voor de Latin Grammy‟s op zak en zal tijdens de uitreiking samen met Demi Lovato een van zijn hits zingen. De opkomst van Pablo Alborán is er een waar menig artiest van droomt. Als kind was hij al met muziek bezig. Na de nodige piano-, zang- en gitaarlessen, besefte hij op 14-jarige leeftijd dat hij verder wilde in de muziek. Via talentenjachten en optredens in barretjes kwam hij in steeds grotere zalen terecht en in februari 2010 werd hij gecontracteerd door het label EMI. Het studiomateriaal dat hij met zijn producer Manuel Illán had opgenomen was echter nog niet voldoende om een album te vullen. Pablo besloot dus een aantal akoestische thuisopnames YouTube te publiceren. Deze „en mi casa‟ nummers trokken al snel duizenden en inmiddels zelfs miljoenen kijkers en ook zijn aanhang op Facebook en Twitter groeide explosief. En nu vult hij op 22-jarige leeftijd grote zalen in Spanje en Zuid-Amerika, en is genomineerd voor Latin Grammy‟s in 3 categorieën: - Beste nieuwe artiest - Nummer van het jaar (Solamente tú) - Beste popalbum van solozanger (Pablo Alborán)

Hoewel hij wordt ingedeeld in de popcategorie, bevatten zijn nummers hier en daar een vleugje flamenco. Deze Pablo houdt van experimenteren, dus we kunnen nog van alles van hem verwachten. Een zanger om in de gaten te houden.

www.pabloalboran.es


COMIDA LATINA Nederlanders zijn dól op koken, maarre…. liefst geen Nederlandse gerechten! Wat je van ver haalt is lekker! Latin E-Magazine helpt je op weg met elke maand een nieuw Latijns-Amerikaans recept door correspondente Suca de la Casa. Van traditioneel tot modern, van simpel tot exotisch, probeer ze thuis, en laat ons weten wat je ervan vindt!

Deze maand: Sofrito Sofrito is een basiskooksaus uit de Zuid-Amerikaanse keuken, die je overal aan kunt toevoegen. Lekker bij rijst, maar ook als extra ingrediënt voor een tomatensaus, bij garnalen, gehaktballetjes; experimenteer er rustig mee! In 10 minuten maak je genoeg Sofrito om een dozijn gerechten op smaak te brengen. 2 uien, in grote stukken gesneden 3 à 4 lichtgroene puntpaprika’s (Turkse groentenboer, zie foto, Turkse paprika kan ook), in grote stukken 16 à 20 teentjes knoflook, gepeld 1 grote bos koriander, gewassen 3 à 4 rijpe Roma-tomaten 1 grote rode paprika, schoongemaakt en in grote stukken gesneden ½ tl cayennepeper of klein rood pepertje, gesnipperd Doe de uien en puntpaprika‟s in een foodprocessor, laat de motor draaien en voeg de overige ingrediënten één voor één toe. Laat draaien tot je een egale substantie hebt. De Sofrito is in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar. Maar je kunt deze basiskooksaus ook in porties invriezen en later gebruiken. Eerst ontdooien kan, maar is bij gebruik in sauzen bijvoorbeeld niet eens nodig.


Nieuw salsafeest op bekende plek in Hoofddorp Afgelopen maand was de première van een nieuwe maandelijks terugkerende salsaparty met de pakkende naam MeerSalsa.

MeerSalsa staat natuurlijk voor „Salsa in de Haarlemmermeer‟ maar ook voor „meer dan Salsa‟. Zo kunnen de bezoekers elke maand genieten van de salsamuziek van internationaal gerenommeerde dj Andres „El Jefe‟. Daarnaast is er een aparte zaal beschikbaar voor bachata, waar elke maand een andere gast-dj de dansers zal trakteren op de meest passievolle bachatamuziek. De spits werd op 15 oktober afgebeten door de grandioze dj Jarzino. Voorafgaand aan het feest werd een speciale Intro Workshop Salsa georganiseerd in samenwerking met Singles United. Dit gaf singles uit heel Nederland de mogelijkheid om de basis van salsa te leren en die meteen in praktijk te brengen op het feest. Een zeer geslaagd concept, waarvan veel mensen gebruik maakten. Op deze eerste MeerSalsa hadden de organisatoren de hand weten te leggen op een aantal mooie prijzen van sponsoren; de aanwezigen konden fraaie cd-pakketten, dagpassen voor het Haarlem Salsa Festival, en zelfs Full Passes voor het SalsaLove congres in Garmisch Partenkirchen winnen.

De eerste editie was zo succesvol dat nu elke 3e zaterdag van de maand een MeerSalsa geprogrammeerd staat bij Dance en Partycentre Marcella van Altena, Prins Bernhardstraat 1 te Hoofddorp. Het Dancecentre beschikt behalve over 2 zalen met een fantastische dansvloer, professionele licht- en geluidsapparatuur en airco, ook over een gezellige bar, zodat er ook nog even bijgepraat kan worden onder het genot van een drankje. Dit wordt extra aantrekkelijk door het Happy Hour: van 22.00 tot 0.00 uur kosten (tap)bier en wijn slechts € 1! MeerSalsa onderscheidt zich door zijn sociale karakter (op de dansvloer is er geen plaats voor haantjesgedrag), ontspannen sfeer en inspirerende muziek. De volgende editie is op zaterdag 19 november, de entree bedraagt € 7. De workshop (dit keer bachata) is van 21.00-22.00 uur en het feest van 22.00 tot 03.00 uur. Inschrijven Singles Workshop: www.singlesunited.nl

Alle info vind je op www.meersalsa.nl


ZATERDAG 19 NOVEMBER 2011 Salsa & Bachata party voor de latinlovers Deze avonden zijn een must voor de liefhebber! Met swingende salsamuziek van de internationale dj Andres „el Jefe‟ en en een gast-dj voor de de aparte Bachata room, zorgt SalsaSupply i.s.m. danscentrum Marcella van Altena voor meer salsa en bachata in de regio Haarlemmermeer. In de zeer modern ingerichte zalen met professionele geluids- en licht apparatuur, airco en een zeer sfeervolle inrichting zorgen de dj‟s voor een een heerlijke mix van bruisende salsa‟s, mambo‟s en bachata‟s vol passie. Danscentrum Marcella van Altena is al jaren actief met salsa-avonden en heeft een succesvolle reputatie! Beleef het ook eens mee met honderden andere liefhebbers, dansniveau is niet belangrijk; plezier voor alles! 22-24 uur happy hour: bier en wijn voor 1 euro Van 21 tot 22 uur is er een Intro Workshop Bachata voor beginners door Annetje Riel: FDO-gediplomeerd danslerares, ballroom en latin partner van Luut Griffioen, docente Argentijnse tango, salsa, bachata en meer. Entree party € 7,-Aanvang 22.00 uur. Einde 03.00 uur. Danscentrum Marcella van Altena Prins Bernhardstraat 1 2131XJ Hoofddorp Nederland Telefoon: (+31) 06-4161 3334 info@salsasupply.nl

www.meersalsa.nl


Op zaterdag 12 november zal het populaire evenement Going Back To My Roots plaatsvinden in Club Panama. Going Back To My Roots is al jaren een begrip als het gaat om uitgaan voor stappers ouder dan 24 jaar. Gezellig uitgaan temidden van volwassen leeftijdgenoten onder begeleiding van heerlijke Latin tunes en dance classics, gedraaid door niemand minder dan de pioniers op dit gebied. Tickets De voorverkoop voor Going Back To My Roots is reeds gestart. De kaarten kosten slechts 15 euro en zijn online te verkrijgen op www.goingback2myroots.nl of op www.seedance.nl. Gewone tickets kan je ook kopen bij alle Free Record Shops in heel Nederland. De deuren gaan al om 22.00 uur open en we feesten door tot de vogeltjes weer gaan fluiten. Locatie Club Panama, Oostelijke Handelskade 4 (Vlakbij het centraal station van Amsterdam) Tel: 020-3118686 Informatie of Vip-kaarten: 06-50551733 of 06-53503051

Voor alle overige info, check www.goingback2myroots.nl


A Hora da Estrela & Hotel Atlantico In aanwezigheid van de regisseuse Suzana Amaral Maandag 07.11.2011 19:30 Maandag 07.11.2011 21:30 Programma: 19:30 A Hora da Estrela | Hour of the Star met Marcélia Cartaxo (Macabéa), José Dumont (Olimpico de Jesus), Fernanda Montenegro (Madame Carlota), Tamara Taxman (Glória), Umberto Magnani (seu Raimundo), Denoy de Oliveira (Pereira) 21:30 Hotel Atlantico met Julio Andrade (The artist), Mariana Ximenes (Diana), João Miguel (Sebastião), Gero Camilo (Sexton) Suzana Amaral komt zelf twee van haar films voorstellen. Het parcours van deze regisseur is enigszins ongewoon. Ze begon pas met filmen, nadat ze eerst negen kinderen op de wereld had gezet. Na een carrière in de televisiewereld waagde ze zich in 1985 aan een eerste fictiefilm. A hora da estrela is het verhaal van een jonge vrouw uit de Nordeste (het arme noordoosten van Brazilië) die haar geluk beproeft in metropool São Paulo. De prent won maar liefst 25 prijzen op diverse festivals, onder meer de Zilveren Beer voor actrice Marcélia Cartaxo tijdens het festival van Berlijn. Hotel Atlântico (2009), haar derde en meest recente speelfilm, is een roadmovie over een werkloze acteur die op reis gaat naar het zuiden van Brazilië. Absurde situaties en ontmoetingen met bizarre personages monden uit in een genuanceerd portret van menselijke relaties.

Paleis voor Schone Kunsten | Ravensteinsteinstraat 23 | 1000 Brussel | www.bozar.be


Jaune Toujours Vrijdag 11.11.2011 14:30 > 16:00 Vrijdag 11.11.2011 16:00 > 16:30 Jaune Toujours verdiende zijn strepen met een unieke mengelmoes van latin, salsa, reggae, ska, rock, punk, hip hop, een stevige scheut Balkan en een meeslepende groove. Met zijn explosieve, stedelijke mengeling van muziekgenres en talen, de energie van een rockgroep (zonder gitaren!), het improvisatieplezier van een jazzcombo, de open mind van een wereldmuziekgroep en het charisma van een straatmuzikant, weet het ensemble altijd te bekoren. Voeg daar een snuif typisch Brusselse zelfrelativering aan toe en je weet op welk feestje je bent uitgenodigd. Een bruisend concert waarbij je vooral niet stilletjes op je stoel moet blijven zitten. Feest!

Edificio Master (Master Building) & Cabra marcado para morrer Ontmoeting met de regisseur Eduardo Coutinho Woensdag 23.11.2011 19:30 > 21:20 Woensdag 23.11.2011 22:00 > 23:59 Eduardo Coutinho is misschien wel de belangrijkste levende documentairemaker in Brazilië. Hij staat bekend om zijn onafhankelijkheid en zijn ongekunstelde manier van werken, zonder effecten of onnodige franjes. Coutinho begon met het draaien van reportages voor een wekelijks actualiteitenprogramma op televisie. Vanavond komt hij twee van zijn films voorstellen. Cabra marcado para morrer (letterlijk: een geit gebrandmerkt om te sterven) gaat over de vermoorde activist João Pedro Teixeira in de noordoostelijke deelstaat Pernambuco. Coutinho begon aan de opnamen in 1964, maar moest die afbreken door de militaire staatsgreep in dat jaar. Bijna 20 jaar later nam hij de draad weer op en interviewde hij nabestaanden en betrokkenen. Edifício Master (2002) biedt een inkijk in een flatgebouw in Copacabana. De diverse families verspreid over twaalf verdiepingen vormen zowat een dwarsdoorsnede van de Braziliaanse samenleving. Coutinho en zijn ploeg installeerden zich drie weken lang tussen de bewoners voor dit portret van een wriemelende massa mensen, met allen hun eigen beslommeringen


BOZAR NIGHT EXPO - FILM - MUSIC - PARTY Vrijdag 25.11.2011 20:00 Paleis voor Schone Kunsten BOZAR draagt de elektronische muziek een warm hart toe en daarvan is onder meer de BOZAR NIGHT een uitstekend bewijs. In de nieuwe editie is het weer party time geblazen. Breng eerst een bezoekje aan de Europalia tentoonstellingen rond Brazilië. Nadien zijn er live concerten en top-dj‟s met een opzwepend klanktapijt vol dansbare fun en funky grooves. Om bij weg te dansen tot in de vroege uurtjes! 20:00 > 00:30 EXPO* Brazil.Brasil | Art in Brazil (1950-2011) Extremes | * Laatste toegang om middernacht 20:00 > 22:00 Canopy Beat dropt je in het midden van het Amazonenwoud, dichtbij Mamori Lake. Laat je meevoeren op deze geluidenreis van Els Viaene. Concept, recording, mix & edit: Els Viaene. Mastering: Yves De Mey Canopy Beat - Els Viaene 22:00 > 03:30 PARTY | HortaHal 22:00 > 23:30 Poppunt DJ contest winner 23:30 > 01:00 The Herbaliser live 01:00 > 02:15 Legowelt live 02:15 > 03:30 Alden Tyrell live Fumoir 22:00 > 00:30 Apavoramento Sound System (Brazil) 00:30 > 02:00 Lefto 02:00 > 03:30 DJ Mellow 22:30 > 02:30 DJ-Initiatie met vzw Je M'en Fish Wil je zelf eens achter een dj-tafel staan en muziek in elkaar mixen? Leer de eerste kneepjes van het vak tijdens deze dj-initiatie met Bunzer0 (BE, Stainage, Orientis, je m'en fish, Dour 2010, Tomorrowland 2011, Outlook festival 2011) en dj Redrum (FR/UK/BE, Solid Steel). Vrije toegang, zonder reservatie. Vanaf 20:00 | Radio & Performances door Théâtre de la Liberté en studenten van het RITS


Apavoramento Sound System (Brazil)


Acordeões do Brasil Zaterdag 26.11.2011 19:00 Paleis voor Schone Kunsten Programma 19:00 - Horta Hall Maciel Salú Maciel Salú, zang, viool, pandeiro Samico Rodrigo, gitaar, cavaquinho, zang Hugo Linns, basgitaar, zang Carlos Amarelo, drums, zabumba Ze Mario, percussie Ivan Maestro do Espírito Sant, saxofoon, fluit Rogério Almeida, trombone Daniel Marino, trompette 20:00 - Henry Le Bœufzaal Acordeões do Brasil Renato Borghetti, accordeon Olivinho, accordeon Lulinha Alencar, accordeon gastartiesten: Deka Silva, percussie Arthur Bonilla, akoestische gitaar

22:30 - Parcours Helder Vasconcelos e o Boi Marinho 00:00 - Horta Hall Silvério Pessoa met medewerking van Biliu de Campina, “Brincando no Sincopado”. Silvério Pessoa, zang Biliu de Campina, zang Ricardo Fraga, drums André Julião, accordéon Thiago Hoover, gitaar en altviool Israel Silva, contrabas NN, percussie


Orquesta Buena Vista Social Club feat Omara Portuondo Skoda Jazz Festival 2011 Donderdag 24.11.2011 20:00 Paleis voor Schone Kunsten / Henry Le Boeufzaal

Buena Vista Social Club hoeft uiteraard niet meer voorgesteld te worden: wie is niet verzot op die oude makkers die prachtige Cubaanse zon, of was het son, serveren. Sinds Win Wenders’ film uit 1998 is Cubaanse muziek wereldbekend en toert Buena Vista de wereld rond. De bekendste originele bandleden hebben ons intussen verlaten, maar verschillende klassebakken toeren nog steeds om de son warm in ons geheugen te houden. Jonge rakkers evenals de enige echte Cubaanse diva Omara Portuondo vergezellen hem om er een prachtige avond van te maken! www.skodajazz.be

Paleis voor Schone Kunsten | Ravensteinsteinstraat 23 | 1000 Brussel | www.bozar.be


Een minitrip Brazilië voor het hele gezin? Zondag 27.11.2011 Daarvoor moet je op 27 november in het Paleis voor Schone Kunsten zijn voor onze Family Day. Een waslijst activiteiten rond muziek en beeldende kunsten, naast concerten en dansvoorstellingen, allemaal 100% Brasil en op maat gesneden voor kind en gezin…

Family day Brasil

Het wordt geheid een zinderende zondag!

Familieactiviteiten Zondag 27.11.2011 13:00 Paleis voor Schone Kunsten Stap op zondag 27 november op onze BOZAR STUDIOS-vlucht met de Braziliaanse Family Day als bestemming! Klein, groot en heel groot zijn welkom op het Festa popolar in het kader van europalia.brasil: een ontdekkingsreis door de „reus‟ onder de ZuidAmerikaanse landen. Brazilië, dat is de vijfvoudige winnaar van de Wereldbeker Voetbal en bovendien een idyllisch vakantieoord. Een kleurrijk land, dat bruist van muziek en dans. Maar laten we ook de favela‟s niet vergeten, arme woonwijken gemaakt uit al het recuperatiemateriaal dat voor handen is.

Foto: Cia Jansen

Onze Family Day laat je proeven van de Braziliaanse verscheidenheid en brengt ook op creatieve manier het thema recyclage aan. Het wordt een dag om nooit te vergeten, met tal van activiteiten (sommige betalend, andere niet): ateliers rond slagwerk, plastische kunsten en muziek, de bouw van een jungle van hutjes in karton, concerten en voorstellingen voor kinderen met Helder Vasconcelos en Boi Marinho, een ontdekkingstocht in familieverband door Brasil.Brasil… en dan is er nog de Braziliaans getinte kinderopvang voor de min 3-jarigen. En dan te bedenken dat dit nog maar een voorproefje is op onze Family Day!

Paleis voor Schone Kunsten Ravensteinsteinstraat 23 1000 Brussel Info & tickets 02 507 82 00 www.bozar.beJosie Neglia & Rogelio Moreno: Advanced Salsa Variations Niveau: Intermediate/Advanced | Stijl: LA | Inhoud: Shines, figuren, tricks & dips. Algemene opmerkingen: zoals altijd het geval is bij Josie, is deze video prima geproduceerd, met goed lesmateriaal, dat heel goed wordt overgebracht. De dvd is vooral bestemd voor showdansers en/of dansers die graag opvallen, maar minder geschikt voor „socialâ€&#x; dansers. Er zitten heel mooie figuren bij, maar ook een paar die een beetje 'over the top' zijn. Ook een paar erg leuke shines (ik vind vooral die van Rogelio mooi). Beide dansers zijn op hun best en in staat om zowel vrouwen als mannen te inspireren. Rogelio's bijdrage aan deze video is niet te onderschatten. Een van mijn favoriete mannenstijlen op video. Recensie van Fabio (SalsaIsGood)

Dvd verkrijgbaar via: www.salsa-dvds.com


Latin Beat Magazine De missie van Latin Beat magazine is verslag te doen en informatie te verstrekken over alle facetten van de latin muziek. Daarnaast biedt het magazine de lezers interessante, uitgebreide artikelen over artiesten uit het verleden, heden en de toekomst. Latin Beat geeft informatie over recente plaatselijke, nationale en internationale muziekevenementen, en maakt opnames van interviews en live optredens. Verder duikt het tijdschrift in de eindeloze wereld van de latin jazz, tropische muziek, latin pop en wereldmuziek. Dankzij de onvermoeibare inspanningen van heel veel mensen wordt het magazine wereldwijd hoog aangeslagen en veel gelezen. In Nederland is het vaak lastig tijdschriften over (latin) music & dance magazines te vinden, en als je er al tegenkomt zijn ze erg duur. English Magazines bied je nu de mogelijkheid je direct te abonneren op je favoriete magazine! Geen gedoe meer om steeds naar de winkel te gaan. Als je voor de Latin Beat magazine een abonnement afsluit betaal je veel minder dan voor losse nummers die je in de winkel koopt.

Meer info: klik hier


LatinLife Charity Party een daverend succes!

Zo juichten Jeroen Aarts, Herbert Langerak en Johnny Shanks van Latin Life Radio daags na het evenement. Zij mogen inderdaad trots zijn op de eerste Charity Party georganiseerd door het wekelijkse radioprogramma, die op 28 oktober plaatsvond in 2 zalen van het sfeervolle vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. De opbrengst van het benefietfeest kwam geheel ten goede aan Stichting Ambulance Wens, die wensen vervult voor terminale patiënten. Axioma, Denise Rivera en Gatto Gabriël traden live op in de bovenzaal en zorgden ervoor dat de talrijke bezoekende liefhebbers van salsa, bachata en merengue daar in een uitstekende sfeer heerlijk konden dansen op de grote dansvloer. Maar ook in de benedenzaal werd de dansvloer tot diep in de nacht optimaal gebruikt tijdens de meer op het zouken kizombapubliek gerichte optredens van Young Livity, Nilton Ramalho, Gil Semedo en Dircy Sil. De dj‟s Jarzino en Uankana vulden professioneel de ruimtes op tussen de live optredens. Daarnaast was Most Wanted aanwezig met een stand waar de bezoekers de nieuwste cd‟s en dvd‟s konden aanschaffen.

De sfeer werd meteen gezet door de (mode)show van Mambolicious (de sexy kledinglijn van Mechteld Sterk). Daarna genoten we van (voorlopig) het laatste optreden van Zouksterren Ray & Marthe. Marthe is inmiddels vijf maanden in blijde verwachting! Grote verrassing voor de meeste gasten was het optreden van Alex & Jacqueline Glijn, die een adembenemende rumba lieten zien. Alex en Jacqueline zijn bekend als „het Rolstoeldanspaar van Holland‟s got Talent‟. Voor de meeste aanwezigen was dit de eerste kennismaking met het rolstoeldansen, en je kon tijdens het optreden een speld horen vallen……..


Foto’s: www.salsalocos.nl

Rond middernacht was het Showtime! En daarna gingen alle remmen los met de nieuwe flitsende bachatashow van Salsaddiction. Ook werd de opbrengst voor het goede doel bekend gemaakt: er was maar liefst € 4.665,aan entreegelden binnengekomen. Een bedrag dat nog eens met € 1.000,- werd verhoogd door podiumsponsor Kroes & Partners Notarissen. Het totaalbedrag van EUR 5.665,- zal worden gebruikt om de nieuwe ambulance, die binnenkort wordt afgeleverd, uit te rusten met een nieuwe professionele brancard. Als het aan de bezoekers ligt wordt de Latin Life Charity Party een terugkerend evenement. Daar gaan de organisatoren van Latin Life maar eens rustig over nadenken… Op www.latinliferadio.nl staan inmiddels links naar foto‟s van dit festijn, en binnenkort zul je hier ook gemonteerde videobeelden kunnen bewonderen. LatinLifeRadio zendt elke donderdag uit, van 20.00-22.00 uur. Luister ook via de life stream op de website! De leukste gasten, de beste uitgaanstips en je maakt kans op gratis kaarten voor latin party‟s!

Verslag: Annetje Riel Foto’s: Jacco van Rossum (www.salsalocos.nl)


De adrenaline van de Latin Life Charity Party van afgelopen vrijdag is nog maar net gezakt, of we gaan alweer aan de slag voor ons reguliere radioprogramma dat elke donderdag live wordt uitgezonden op Alphen Stad FM en www.latinliferadio.nl van 20:00 tot 22:00 uur. Als je op de hoogte wilt blijven van de gasten, onderwerpen en beschikbare vrijkaarten in onze uitzendingen ... doe dan het volgende: · surf naar www.facebook.com\LatinLifeRadio · klik op de button "Vind ik leuk" · je bent nu vriend van onze Facebookpagina Uiteraard plaatsen we elke week de gasten en vrijkaarten - ook in november hebben we leuke vrijkaarten - op onze website. Winnaars van vrijkaarten kunnen maximaal 1x per kalendermaand in aanmerking komen voor vrijkaarten. Op die manier maakt iedereen kans op onze gave vrijkaarten! DE PROGRAMMERING VAN NOVEMBER 2011 Deze maand staan de volgende onderwerpen gepland: 10 november 2011: Adriaan Correa & Going back to my roots 17 november 2011: Muzikale uitzending Doordat de uitzendingen van oktober en november 2011 wel erg volgepland waren met bezoekers, kwamen we soms nauwelijks toe aan het draaien van lekkere latin & caribbean muziek. Daarom deze week even geen studiogasten, maar veel ruimte voor de beste muziek. 24 november 2011 : Brian & Mechteld en Angelique Timmers Brian & Mechteld van Salsaddiction organiseren van 9 t/m 11 december 2011 voor de tweede maal het Yamulee weekend met salsa, kizomba, bachata en zouk in Nieuwegein. Welke workshops en docenten zijn er, wat voor feesten en shows zijn er en wat is Yamulee eigenlijk? Deze vragen worden allemaal beantwoord in de uitzending. Angelique Timmers komt ook naar de studio met informatie over de 4e Salsa Cubana Fiesta van Salon de Casino op zaterdag 26 november 2011 in Schiedam. De dresscode is blauw…dan weet je dat maar alvast. Tenslotte vertelt Annetje Riel ons alles over de inhoud van de komende editie van Latin E-Magazine. Er zijn ook vrijkaarten beschikbaar voor de eerste bellers naar de studio (0172-515153). Heb je ideeën, vragen of opmerkingen voor ons programma? Mail of bel ons tijdens de uitzending (0172-515153) want wij houden van interactie met onze luisteraars! Saludos, Latin Life.


FLAMENCOLEGENDE VINCENTE AMIGO IN AMSTERDAM EN EINDHOVEN Spaanse gitaarvirtuoos blijft luisteraars verbazen Liefhebbers van virtuoos gitaarspel kunnen 1 en 2 december vet onderstrepen in hun agenda; die avond zal namelijk niemand minder dan Vicente Amigo, een van de grootste gitaristen van het moment, een optreden verzorgen in respectievelijk Eindhoven en Amsterdam. Het optreden van Vicente Amigo draagt de titel „Paseo de Gracia‟, een verwijzing naar zijn meest recente album uit 2009. Het eerste internationale optreden van Vicente als flamenco-wonderkind vond zo‟n 25 jaar geleden plaats. Sindsdien zijn zijn naam en spel uitgegroeid tot die van een ware levende legende. Vicente Amigo is zonder twijfel de grootste flamencoen latin jazzgitarist van deze tijd. Een gitarist die met zijn groep furore maakt op elke plek waar hij speelt en die een zeer diepe indruk achterlaat bij elke bezoeker en luisteraar van zijn concerten. Voor zijn soloalbum getiteld 'Ciudad de las Ideas' won hij een Grammy Latino Award voor het beste flamencoalbum Sonja Barend, El Pele, Camarón de la Isla, Sting en Paco de Lucía | Het eerste daglicht van de naam Vicente Amigo gaat alweer een flinke tijd terug; als 14jarige maakte hij zijn eerste publieke opwachting in ons land, als gast in het radioprogramma Für Elise van Sonja Barend. Geïnspireerd door de muziek van de wereldberoemde Paco de Lucía, leerde Vicente zijn gitaarspel bij Juan Muñóz (El Tomate) en Manolo Sanluca, om vervolgens een samenwerking aan te gaan met zangers als El Pele en Camarón de la Isla. Hierna besloot Vicente Amigo solo te gaan, en deelde hij zijn muzikale krachten met artiesten als Sting, Khaled, John McLaughlin, Al Dimeola en Paco de Lucía. Tegen het einde van de jaren tachtig ontving Amigo de meest prestigieuze onderscheidingen die de flamencowereld aan gitaristen toekent, onder meer tijdens het 'Concurso Nacional del Cante de las Minas de la Unión'.

Hable con Ella Een stap naar een groter en breder publiek dan de liefhebbers van flamenco en gitaarspel wist Vicente Amigo te zetten met zijn bijdrage aan de film ‟Hable con Ella‟ uit 2002, waarvoor Vicente de gehele soundtrack schreef. De film werd in datzelfde jaar bekroond met zowel een Oscar als een BAFTA en een Golden Globe.

Foto: Annemiek Rooymans

Paseo de Gracia Het zesde album van Vicente Amigo verscheen in 2009 en draagt de titel ‘Paseo de Gracia’. Een album waarop Vicente de ultieme balans zoekt tussen gitaarspel, melodie en zang. Meer dan op de voorgaande releases werkt Vicente op „Paseo de Gracia‟ samen met diverse toppers uit de wereld van de flamenco. Zo wordt er ondermeer gezongen door Enrique en Estrella Morente, Nina Pastori en Rafael de Utera, en gespeeld door Tino di Geraldo (drums en percussie), Antonio Ramos (basgitaar) en Alexis Lefevre (viool).

Quotes Het Parool: “Melancholie en opwinding, virtuositeit en beheerste muzikaliteit, traditie en jazzy uitbreiding van het genre – als de flamencogitarist Vicente Amigo optreedt is dat op voorhand een grote gebeurtenis” De Volkskrant; “Een talent zoals in de flamenco maar eens in de paar decennia naar voren komt!” ________________________________________

Vrijdag 01 december 2011 Eindhoven – Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur www.muziekgebouweindhoven.nl

Zaterdag 02 december 2011 Amsterdam – Melkweg (let op: concert start exact om 20.30 u) www.melkweg.nl


1. Chano Pozo Medley: Tin Tin Deo/ Manteca/Guachi Guaro 2. Con Alma 3. Wandering Wonder 4. Siboney 5. Dizzy's Dashiki 6. Groovin' High 7. Nocturna 8. Harris' Walk 9. Promenade 10. Jack's Dilemma 11. Ariñañara (2011)

CD Poncho Sanchez & Terrence Blanchard - Chano Y Dizzy (2011) Het album Chano y Dizzy 2011 is een eerbetoon van jazzpercussionist Poncho Sanchez en trompettist Terence Blanchard aan de vernieuwende Afro-Cubaanse jazzopnames van Dizzy Gillespie en Chano Pozo! De legendarische bebop-trompettist Gillespie werd in 1947 voorgesteld aan de even beroemde Cubaanse congaspeler Pozo. Samen creëerden zij wat later de Afro-Cubaanse jazz zou heten, en stimuleerden daarmee de ontwikkeling van de latin jazz. Hun namen zijn daardoor onlosmakelijk verbonden met nummers als „Tin Tin Deo,‟ „Con Alma,‟ en „Manteca‟, die op dit album allemaal worden gecovered. Sanchez staat al lang bekend als een fervent liefhebber van Gillespie en Pozo. Hij is dan ook de perfecte musicus om in deze muziek te gaan graven, net als Blanchard, die duidelijk affiniteit heeft met latin getinte jazz. Sanchez en Blanchard storten zich op enkele van die Afro-Cubaans getinte juweeltjes zoals Gillespies „Groovin' High' en zelfs Pozo's energieke en vrolijke nummer „Ariñañara‟ uit de jaren 30. Ook verkennen ze enkele hedendaagse nummers die goed in deze vibe passen. Onder meer de sensuele ballad „Nocturna‟ van Ivan Lin (ook gecovered door Blanchard op zijn album Bounce uit 2003) en het smachtende ballroomnummer „Siboney‟ van Ernesto Lecuona. In overeenstemming met de latin bop-esthetiek, bevat dit album ook enkele fraaie kleine originele bigbandnummers van Sanchez's band, waaronder het krachtige „Promenade‟ van trombonist Francisco Torres en de funky boogaloo „Harris' Walk‟ van trompettist Ron Blake. Chano y Dizzy is een oprecht en bezield eerbetoon, dat een must is voor elke rechtgeaarde liefhebber van latin jazz en voor iedereen die graag naar Sanchez en Blanchard luistert.

Verkrijgbaar bij:

www.mostwanted-online.nl


26 t/m 30 december 2011, Amsterdam Voor de 14e keer verandert winters Amsterdam tussen Kerst en Oud en Nieuw vijf dagen en nachten lang in Buenos Aires aan de Amstel! Het 14e Tangomagia festival vindt zoals altijd plaats op schitterende locaties, met internationaal befaamde tangodansers, workshops voor alle niveaus, een fantastisch tango-orkest, fameuze tango djâ€&#x;s en dit jaar de MagiaMarathon. Tangomagia verwelkomt bezoekers uit meer dan 35 landen om de magie van de tango in Amsterdam mee te delen‌ mis het niet!

Voor meer informatie:

www.tangomagia.com


Nomads Izaline Calister, Lilian Vieira & Julya Lo'ko

Drie vrouwen. Drie stemmen. Drie landen. Dat komt allemaal samen in Nomads, waarin drie fantastische zangeressen hun niet geringe talenten bundelen. Izaline Calister (Curaçao), Julya Lo'ko (Indonesië) en Lilian Vieira (Brazilië) vermaken en inspireren u en elkaar met prachtige liedjes uit hun jeugd, grappige verhalen over hun rijke carrière en spannende muziek die ze altijd al wilden zingen. Vrouwen van de wereld. Levenslang op muzikale reis. Ze zingen niet alleen in het Papiamentu, Maleis en Portugees, maar ook in het Spaans, Engels en de taal van het land waar zij zich nu thuis voelen: Nederland. De fantastische band staat onder leiding van gitarist Erwin van Ligten.

Vrijdag 9 december 20.15 uur prijs: 21,00 euro De Kom, theater en kunstencentrum, Passage 100, Nieuwegein

www.dekom.nl


Op vrijdag 11 november van 11u00 tot 23u00 vieren we graag het 11-jarig bestaan van ‟t Werkhuys met een dag vol feestelijkheden voor jong en oud! Toonmomenten, salsa-initiatie, circusateljee, Volxkeuken en een swingend optreden van de MANSANA band! Dit alles bieden we gratis aan, voor de Volxkeuken betaal je € 7. www.werkhuys.be

Naar Latijns-Amerika deze winter? Meer info...

Foto by Belén Hernández


IBS Colloquium Expertmeeting: Jong Surinaams aan twee kanten van de oceaan Zat12 nov 2011 | Kleine Zaal | 10.00 uur | Lezing/debat | Suriname/Ned Suriname wordt gekenmerkt door een jonge bevolking, maar wat weten we over haar kansen en mogelijkheden? Wat zijn de dromen, toekomstverwachtingen, aspiraties en frustraties van jongeren in SU? Waar slagen of falen ze? En waarmee identificeren hun Nederlands-Surinaamse leeftijdsgenoten zich in steden als Amsterdam? Het IBS colloquium staat dit jaar stil bij enkele aspecten van Surinaams jong-zijn in Par'bo én Damsko, in SU én NL. De sprekers zullen zich daarbij bewegen tussen de vermeende uitersten 'kansrijk' en 'kansarm'. Zij gaan op zoek naar verschillende, verrassende bronnen van culturele expressie, identificatie en ontplooiing. Hiermee wil het colloquium gezicht en stem geven aan een groep burgers, die te pas en te onpas de toekomst wordt genoemd, maar waarvan heden en verleden vaak onbekend zijn, en de toekomst onzeker.

Teatro Tierra Caliente & Amigos

Esperanza Fernández ‘Flamenco Puro’ met eigenzinnige accenten Zat 12 nov 2011 | Grote Zaal | 20.30 uur Flamenco kun je niet leren, flamenco is aangeboren. Of dat waar is? Voor Esperanza Fernández in elk geval wel. Zij stamt uit een echte, Sevillaanse zigeunerfamilie waar zang, muziek en dans net zo vanzelfsprekend waren als eten en drinken. Wat Esperanza ook doet - ze heeft aan klassieke muziekproducties meegewerkt en maakt nu en dan uitstapjes naar de jazz - altijd brengt haar korrelige mezzosopraan een flamencosfeer mee. Sinds de jaren tachtig is zij opgeklommen tot de hoogste regionen van de flamencozang. Als cantaora wordt Esperanza Fernández hoog aangeslagen en ook wordt zij zeer gerespecteerd als docente, met een eigen school. Haar kennis van de pure flamenco is meer dan degelijk, maar dat staat een eigenzinnige benadering niet in de weg.

Lichtvoetig muziektheater over het Mexicaanse Dodenfeest; vanaf 8 jaar Zon 13 nov 2011 | Kleine Zaal | 14.00 uur In Mexico wordt niet alleen getreurd om de doden, zoals bij ons in de westerse wereld. De Mexicanen vereren hun doden op een speciale feestdag: elk jaar is het op 2 november El Día de Los Muertos, de dag van de doden. Dan nodigen de levenden hun overleden familieleden, dode vrienden en gestorven stads- en dorpsgenoten uit voor een vrolijk festival, met cadeautjes, lekkere hapjes en heel veel muziek. In de voorstelling maken we kennis met 3 bijzondere Mexicaanse karakters: de mariachi-muzikant, een worstelaar en een dj-rapper. Zij vertellen, ieder op hun eigen manier, over het Dodenfeest, met veel humor, zang en dans. En als je om de dood kunt lachen, wordt hij vanzelf minder angstaanjagend, toch?

Tropentheater Amsterdam www.tropentheater.nl


Joy Wielkens: Papa was a rolling... Nobody! Feestelijk, muzikaal rouwproces Zat 3 dec & zon 4 dec 2011 | Kleine Zaal | Muziektheater | Suriname Met haar eerste voorstelling Sneeuw wist zangeres/danseres/actrice Joy Wielkens pers en publiek te overtuigen. Voor Wielkens was het een bewijs dat zij een solovoorstelling kon dragen. Een paar jaar later volgde dus Negra, over wat het betekent 'zwart' te zijn. Recensenten roemden haar volle stemgeluid en haar acteertalent. Dat laatste heeft het grote publiek de afgelopen jaren leren kennen door haar rol in diverse televisieseries, waaronder Van Speijk en Keyzer en De Boer Advocaten.

In Papa was a rolling... Nobody zien we Wielkens als een dochter die net haar vader heeft verloren. Onmacht en verdriet probeert ze om te buigen naar vreugde; haar rouwproces krijgt een feestelijk karakter. Met een knallende Latijns-Amerikaanse muziekavond viert ze het leven.


Música Argentina Gitaarklanken v/d pampa's, Altiplano en Buenos Aires. Zat 12 nov 2011 | Grote Zaal | 20.30 uur | Argentinië Tango is Argentijnse muziek, maar niet alle muziek uit Argentinië is tango. Dat demonstreren de muzikanten in dit groepsconcert van gitaristen. Vrijwel alle stijlen en genres komen langs: van klassiek tot eigentijds, van oude chacarera's tot Piazzolla's tango nuevo. De muzikanten treden in de voetsporen van de Atahualpa Yupanqui, een van de grootste Argentijnse folkmusici aller tijden. Juan Falú geldt als zijn artistieke erfgenaam; een bron van kennis over de genres en ritmes van de Argentijnse muziek én een uitmuntend improvisator. Roberto Aussel wordt geroemd om de technische verfijning van zijn spel.

Egberto Gismonti & Lundi Bleu: Sertões Veredas Een muzikale reis door Brazilië Zat 19 nov 2011 | Grote Zaal | Muziek | Brazilië Braziliaanse muziek gespeeld door een Europees kamerorkest - dat is geen alledaags geluid. Maar Egberto Gismonti's suite Sertões Veredas is dan ook een uitzonderlijk werk. De Braziliaanse roots van deze pianist, gitarist en componist zijn onmiskenbaar, maar de muziek is op een manier gearrangeerd die zijn klassieke opleiding en fascinatie voor Europese 'serieuze' muziek verraden. In vijf stukken uit dit zevendelige werk neemt het Nederlandse strijkorkest Lundi Bleu de luisteraar mee op een reis door Brazilië.

Roué Verveer: ‘In zeer goede staat’ (Try-out) Vriendelijke Surinaamse humor Zat 19 nov 2011 | Kleine Zaal | Cabaret Een aardige moraalridder noemde een Nederlandse krant hem, en inderdaad, Roué Verveer is niet bang om zijn publiek fijntjes uit te leggen wat er niet deugt aan de hedendaagse maatschappij van Suriname én Nederland. Ook stelt hij grote vragen aan de orde. Hoe kun je nog man zijn in deze tijden van emancipatie? Wordt er tegenwoordig nog wel opgevoed? Wat hebben we eigenlijk te zoeken in Afghanistan? Gelukkig doet hij dat met zelfspot en vriendelijke, niet te harde Surinaamse humor. Uiteraard loopt hij ook niet weg voor een sappig onderwerp als seks. Dat bleek wel tijdens optredens bij Comedytrain en de avondvullende shows die hij sinds 2003 op Nederlandse en Surinaamse podia heeft gespeeld en die ook zijn uitgezonden op televisie.

Tropentheater Amsterdam | www.tropentheater.nl


Samba Chula de Sao Braz Zat 10 dec 2011 | Grote Zaal | 20.30 uur Opzwepende, ongekunstelde old school-samba! Ongelooflijk maar waar: de chula wordt met uitsterven bedreigd. Maar dat is wel de laatste gedachte die opkomt bij het luisteren naar de Samba Chula de São Braz. Tijdens de World Music Expo (Womex) 2010 was de groep een van de grote verrassingen. De Samba Chula speelt de chula, voorloper van de samba, zoals die ooit door de Bantu-slaven werd geïntroduceerd in Bahia. Als eerste vertaling van de semba klinkt de chula dus nog onmiskenbaar Afrikaans. Een optreden van de Samba Chula is er dan ook naar: continue repeterende, hypnotiserende gitaarlijntjes, ondersteund door opzwepende percussie en ritmische vraag en antwoord-zang. Samba Chula brengt deze trancemuziek met ontzettend veel spelplezier en op ongekunstelde wijze. Laat je meevoeren door de chula! Na afloop van dit concert: 'Brazilian Dance Party' met de Criolina DJ's in de Marmeren Hal.

Brazilian Dance Party Zat 10 dec 2011 Marmeren Hal 22.30 uur Na afloop van het concert van Samba Chula de Sao Braz is er een dansfeest in de Marmeren Hal met de Criolina dj‟s. Dit dj-collectief uit Brazilie brengt een mix van traditionele ritmes met world grooves. De dj‟s Barata en Pezao organiseerden in 2005 wekelijks een Criolina-feest in de bar van Calaf (bar do Calaf) in Brasilia en Sao Paulo. Dit evenement heeft zich gigantisch uitgebreid en inmiddels draait een heel djJ-collectief in verschillende clubs, feesten en expo's in heel Brazilië, Zuid-Amerika en Europa. Gratis toegang voor Samba Chula-bezoekers!

Silvério Pessoa Forró Project, ft. Biliu de Campina en Accordeões do Brasil Swingende muziek uit de Nordeste Zon 27 nov 2011 | Kleine Zaal | 15.00 uur | Brazilië Met wat oude meesters van de forrò, onder wie Biliu de Campina, brengt de zanger Silvério Pessoa authentieke én nieuwe forrò, de muziek uit de Nordeste van Brazilië. Swingend en ritmisch, met als hoofdingrediënten accordeon en zabumba, de grote trom. Acordeões do Brasil, bestaande uit de drie topaccordeonisten Renato Borghetti, Olivinho en Lulinha Alencar, treden op met twee gastmuzikanten: Deca (percussie), Arthur Bunilla (akoestische gitaar).


FIVE GREAT GUITARS FT. HABIB KOITÉ | African Blues | 3 december 2011 Tropentheater Amsterdam | Grote Zaal | 20.30 uur Het nietige Nederland beschikt over opmerkelijk veel superieure gitaristen. Meestergitarist Jan Kuiper speelde met zijn ensemble Five Great Guitars bijvoorbeeld al met Eric Vaarzon Morel, Harry Sacksioni en Jan Akkerman. Na zich de afgelopen jaren te hebben verdiept in de Afrikaanse muziekcultuur, heeft Kuiper dit keer de Afrikaanse gitarist en zanger Habib Koité uitgenodigd. Koité stamt uit een familie van Malinese griots troubadours die een belangrijke rol spelen in het bewaren van de tradities van hun gemeenschap. Zowel Koité's zang als gitaarspel hebben een typisch Afrikaanse, vriendelijk deinende kalmte. Vijf topgitaristen, de crème de la crème van de Nederlandse gitaarmuziek, ontwikkelen samen met Koité nieuwe muziek, met nadruk op de grooves en swing van de Afrikaanse muziek.


Maite Hontelé Zon 18 dec 2011 | Kleine Zaal | 15.00 uur | Colombiaanse folklore, salsa en latin jazz Wie met z‟n ogen dicht luistert naar de trompet van Maite Hontelé, stelt zich een Zuid-Amerikaanse man voor en geen Hollandse blondine. Het Colombiaanse publiek was dan ook verbluft toen het haar voor het eerst hoorde. Verbluft én wild enthousiast over de super-Latijns klinkende mix van Colombiaanse folkore, salsa en latin jazz. Met die muziek groeide de Utrechtse op. Bij de fanfare werd haar een trompet in de handen gedrukt en zodra het kon, koos zij voor het Zuid-Amerikaanse repertoire. Tegenwoordig is Hontelé een ware beroemdheid in Colombia, waar zij sinds 2009 woont, maar ze speelde bijvoorbeeld ook op North Sea Jazz. Ook haar achtkoppige band bevat enkele bekende namen: de Colombiaanse zanger Alberto Caicedo en de Venezolaanse percussionist Gerardo Rosales.

La Marea | Film & Food Argentinië Woe 14 dec 2011 | Kleine Zaal | 20.30 uur Indrukwekkend portret over rouwende jonge vrouw Slechts 12 pagina's besloeg het script voor La Marea, het speelfilmdebuut van Diego Martinez Vignatti, die tot 2007 vooral naam maakte als cameraman. Een goede film, vindt de Argentijnse regisseur, is niet zozeer afhankelijk van het verhaal als wel van een uitgekiende combinatie van beeld, geluid en montage. Opvallend is het ongebruikelijk trage tempo waarmee Vignatti het portret schildert van Azul, een vrouw die man en kind verliest door een auto-ongeluk. Het enorme lege strand waar zij zich in een hutje terugtrekt van het wereldse gewoel, het donkere woud - bestaan zij werkelijk, of alleen in de gekwelde geest van Azul? Vignatti's beeldregie bewerkstelligt dat het verstoorde realiteitsbesef van de rouwende vrouw overslaat op de toeschouwer. Regie: Diego Martínez Vignatti / Argentinië / België / 2007 / 83 min / kleur / Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld.Concert Puerto Candelaria op 22 oktober 2011 in Rasa Utrecht. Zaterdagavond presenteerde deze Colombiaanse groep hun project „Cumbia society‟. Een project met een mix van Colombiaanse cultuur en muziek. Puerto Candelaria bestaat uit een 7-mans formatie met trombone, sopraansax, percussie, keyboard en basgitaar. Hun stijl kwalificeren ze zelf als “Cumbia underground“. Een tegendraadse mix van cumbia, ska, jazz, vallenato, rock en balkan. Een onconventionele vertaling van hun folklore. Muziek als een karikatuur van Colombia, een land vol contrasten, vol chaos en opstandigheid, maar ook vol hoop en plezier. De zeven enthousiaste, energieke muzikanten zetten een vooral zeer muzikale, kleurrijke, explosieve en humoristische show neer. Pittige, energieke tromboneklanken aangevuld met een snerpende sopraansax vormden de aftrap. Telkens opnieuw kwamen er nieuwe verrassende elementen voorbij. We zagen de muzikanten met twee bierflesjes in de weer om te drinken…, nee toch niet, om te blazen! En daar werden we getrakteerd op een puur akoestisch nummer met klanken uit halfvolle flesjes bier en getrommel op een rubberen emmer. Het was een komisch gezicht, maar het klonk allemaal zeer harmonieus. De bandleden verstaan de kunst om intieme muzikale composities over te laten gaan in meer explosieve en dansbare beats. Eerst overheerst de ska-melodie in het stuk „Upa Beat‟, vervolgens de cumbia in „Cumbia Rebelde‟, en dan weer hoor je gipsy-invloeden zoals in het nummer „Balkanica‟. Steeds is er die knipoog in hun muziek, bijvoorbeeld met het soms jammerende en huilende zingen in het stuk „Cumbia Estela‟, of de bewerking van „Sweet Buster‟ . De show heeft soms iets weg van een vreugdevolle fanfare. Je vervelen is onmogelijk bij deze band, het blijft vooral energiek, muzikaal en humoristisch. Deze groep laat zien dat de traditionele Colombiaanse cumbia grote veranderingen heeft ondergaan en zich duidelijk heeft vermengd met andere stijlen zoals deze „cumbia underground‟. Inmiddels zijn er vele cumbiastijlen in Latijns-Amerika die overal andere accenten hebben. Eerst was het vooral de muziek met Afrikaanse ritmes, de karakteristieke gaita, een autochtone fluit en maracas, later komen de Europese invloeden met nieuwe instrumenten zoals saxofoon, trompet, trombone en accordeon, en ging de stijl over in meer vrolijke dans- en feestmuziek. De lange tijd verboden erotische, langzaam wiegende cumbiadans van de mannen met zakdoek en de handen op de rug, die draaiende bewegingen maken rond de vrouwen met wapperende lange jurken, lijkt plaats te hebben gemaakt voor vele andere dansvormen.


Maar toch blijkt deze traditie niet verdwenen te zijn en grijpen ook deze muzikanten terug op hun roots. Voor dit project nam de groep bijvoorbeeld twee gasten mee: de accordeonist Mañy Rodríguez uit Barranquilla, die vooral de Caribische invloeden op de cumbia liet horen en Doña Gloria die juist de versie uit de bergen zong. Rodríguez sleepte het publiek mee met zijn herkenbare traditionele “Esta cumbia latina, esta cumbia pa‟lante”. Gloria, afkomstig uit een muzikale familie en voor de eerste keer in Europa, bracht ons naast de mooi gezongen traditionele Colombiaanse songs haar folkloristische kleding en dans. Ze liep gewoon het publiek in en ging door de knieën. Toen konden wij natuurlijk niet achterblijven. Beide gastzangers wisten het publiek elk op hun eigen innemende wijze mee te krijgen. Het publiek kon er dan ook niet genoeg van krijgen, de bandleden moesten tot drie keer toe terug komen en zo werd het één groot dansfeest. Na het concert was er tussen het handtekeningen zetten door, volop ruimte voor een kort interview met artistiek leider, arrangeur en pianist van de band, Juancho Valencia. Voor mij “the Prince of the Caribbean”, zo sterk was de uiterlijke gelijkenis! Vol enthousiasme ging hij in op mijn vragen over hun project en legde hij uit dat hij met dit project een muzikale mix wil laten zien, die zowel met tradities als met vernieuwing te maken heeft. Hij wil experimenteren vanuit de (roots) melodie. Hij wil Colombia, een land vol contrasten, aan ons presenteren door midden van hun eigen muziek, ook vol contrasten. Het is een uitnodiging aan het publiek om ruim twee uur in hun land te vertoeven! De teksten van hun “underground cumbia” behandelen Colombiaanse thema‟s en zijn politiek geëngageerd, maar verpakt in een intelligent, ongewoon en humoristisch jasje. De Colombiaanse samenleving is doorspekt met elementen als corruptie, oorlog en geweld en vooral als hier kinderenbij betrokken worden, raakt hem dit zeer. Hij wil met zijn muziek vooral opvrolijken en blijheid brengen, en als nar en rebel, wil hij vooral ook de draak steken met dingen. „Como yo soy tan raro‟ en „Cumbia rebelde‟ zijn stukken die voor zich spreken.


De ruim tien jaar bestaande groep is zeer productief. Naast hun vele optredens hebben ze inmiddels 4 albums geproduceerd, waaronder „Kolombian Jazz‟ (2002), „Llegó La Banda‟ (2006), „Vuelta Canela‟ (2010), en nu het nieuwe album „Cumbia Rebelde‟ (met videoclip) opgenomen in Merlin studio‟s in Colombia. De cd ziet er zeer indrukwekkend en ludiek uit met kleurrijke en verrassende ietwat absurdistische plaatjes. Veel van de opgenomen stukken werden vanavond in een wervelende show vol vreugde en dans aan ons gepresenteerd. Een lust voor oog en oor, deze Puerto Candelaria. Ze zijn genomineerd voor de prestigieuze Premios Shock de la Música 2011, waarin alle soorten muziek vertegenwoordigd zijn zoals pop, jazz, salsa en cumbia. Ik hoop van harte dat ze winnen. Dat zou een grote impuls zijn voor de muziek van deze zeer interessante band. Zie ook hum website: www.puertocandelaria.com Bandleden Puerto Candelaria; Juancho Valencia (bandleider, arrangeur en pianist) José Tobón (sopraansax) Cristián Ríos (trombone) Carlos Didier Martínez (percussie) Juan Guillermo Aguilar (percussie) Eduardo González (basgitaar) Juan Felipe Arango (manager) Gabriel Vallejo (geluid) Gasten: Mañy Rodríguez (accordeon) Doña Gloria (zang)

Verslag & foto’s: Michele van den Heuvel


Grupo Bongar + May I Enter (foto rechts) Traditionele rituele muziek uit Pernambuco Grupo Bongar groepeert zes volgelingen van de bijna uitgestorven Afro-Braziliaanse Xambá-cultus uit Olinda in de Braziliaanse provincie Pernambuco. Rituele muziek die gespeeld wordt ter ere van de „Festa do Coco da Xambá‟ brengen zij met succes over naar het podium. Andere dansritmes uit hun repertoire zijn ciranda, maracatu en candomblé. De film wordt gevolgd door 'May I Enter', een kunstdocumentaire van regisseur Koštana Banović over de religieuze Candomblé-cultuur. 20.30 u | 25 november 2011

Samba Chula de São Braz + Djs Criolina Samba uit de suikerrietplantages Chula is de oorspronkelijke samba die naar Bahia werd gebracht door Bantu-slaven en zich verder ontwikkelde op de suikerrietplantages. São Braz is een kleine gemeenschap van vissers, boeren en rastafari‟s, ontstaan als een veilige haven voor gevluchte slaven. De broers João do Boi (Jan de os, de veeboer) en Aluminio zijn veteranen van de samba chula en proberen deze muziekstijl met vrienden en familie te redden van de vergetelheid.

Exotica Sambakoningin in een sloppenwijk: In de verbeelding lijkt Brazilië al eens een seksueel Eden, maar eigenlijk is het een tamelijk conservatief land. Tijdens het Carnaval kan een passista' (ongehuwde jonge vrouw die de Carnavalparade leidt) zich opwerken tot koningin. Maar op Aswoensdag valt ze terug in het échte leven van de sloppenwijken. 'Exotica' vertelt het verhaal van een sambadanseres die – voor eens en altijd - haar exuberante kostuum kwijt wil. Ze gaat op zoek naar nieuwe parameters om haar ongemakkelijke toestand te verbeteren. 20.30 uur | 8 december 2011

De gecompliceerde cadans van de rijmen, de vraag en antwoordgezangen en de aanstekelijke melodieën gespeeld op de tweesnarige viola machete zijn een feest voor het oor én voor de voeten. 23u - Djs Criolina De DJ's Criolina komen uit de hippe scene van de Braziliaanse hoofdstad Brasília. Met hun mix van laptops, oude vinyl en live percussie animeren ze party's over heel het land én ver daarbuiten. 20.30 uur | 9 december 2011


Paulo Lins - Cidade de Deus Het verhaal achter de bekroonde documentaire Paulo Lins is hier bekend als auteur van de autobiografische roman 'Stad van God' (Cidade de Deus). Hijzelf verklaart dat dit werk gebaseerd is op tien jaar research en dertig jaar ervaring als inwoner van het huisvestingproject Cidade de Deus in Rio de Janeiro. In 2002 werd zijn novelle verfilmd door regisseur Fernando Meireles. Programma: · 14u - film 'Cidade de Deus' · 16u30 - gesprek met Paulo Lins 12 december 2011

Uakti + Hamilton de Holanda Minimalisme en mandoline à la brésilienne Uakti is een instrumentaal trio uit Belo Horizonte. Paulo Santos, Artur Andrés en Décio Ramos voeren composities uit van Marco Antônio Guimarães op instrumenten die ze zelf bouwen. 22u Hamilton de Holanda In navolging van meesterlijke mandolinespelers als Jacob do Bandolim, Joel Nascimento en Armandinho wordt de 35-jarige Hamilton de Holanda beschouwd als de mandolinevirtuoos van zijn generatie. Hij veroorzaakte een revolutie in het genre door zijn polyfonische techniek en zijn rijk palet aan timbres en percussie. Door een vijfde dubbele snaar toe te voegen aan zijn mandoline, verkreeg het een nieuwe dimensie. Zijn composities doen zeer Braziliaans aan, op een hedendaagse manier. Zijn uitmuntende techniek, zijn gesofisticeerde creativiteit en zijn ontembaar enthousiasme maken van Hamilton een groot performer. 20.30 uur | 10 december 2011 Wereldculturencentrum Zuiderpershuis Timmerwerfstraat 40 | B-2000 Antwerpen

www.zuiderpershuis.be


Salsainfo.nl voor alles wat met salsamuziek en -dans te maken heeft. Dansscholen, open proeflessen, en vooral: een uitgebreide uitgaansagenda voor Nederland!

Sabortropical.be voor alles wat met salsamuziek en -dans te maken heeft. Dansscholen, proeflessen, en vooral: een uitgebreide uitgaansagenda voor België! Door de intensieve samenwerking tussen de beheerders van Salsa Info & Sabor Tropical vullen de twee agendasites elkaar perfect aan.

Salsa Info & Sabor Tropical Websites met klinkende namen waar je al jarenlang terecht kunt voor betrouwbare, actuele informatie. Je vindt er party‟s, concerten, en festivals in België en Nederland.

Handige tip: Maak voor beide sites een bookmark op je smartphone met behulp van onderstaande icons. Zo kom je rechtstreeks op de dagagenda. Zonder franje en zonder eerst een aantal andere pagina‟s te hoeven openen. Lekker snel. Meteen even doen?

Instructie: Voor de Nederlandse agenda surf je op je smartphone naar www.salsainfo.nl Links bovenaan vind je het plaatje met de bekende salsainfo-kubus. Klik daarop. Je komt dan direct op de dag-agenda terecht. Maak op je smartphone een bookmark voor die pagina aan en voilà: je hebt een icon met supersnelle toegang tot de party‟s van die dag!

Instructie: Voor de Belgische agenda surf je op je smartphone naar www.sabortropical.be Klik op het vierkante SaborTropical-logo. Je komt dan direct op de dag-agenda terecht. Maak op je smartphone een bookmark voor die pagina aan en voilà: je hebt een icon met supersnelle toegang tot de party‟s van die dag!


Leuk om te zien wat er over de grens heen aanslaat. De jeugd timmert stevig aan de weg in Venezuela. We laten regelmatig zien wat er zoal opduikt aan nieuwe initiatieven. Zijn het blijvertjes of eendagsvliegen? Nieuwe stromingen of opgepimpt spul uit de oude doos? We schotelen jullie regelmatig wat voor, zodat je zelf kunt oordelen.

Romantisch debuut SURÁ Surá is een 5-mans popgroep met een overwegend romantisch repertoire. De naam “SURÁ” is afkomstig van de Tarahumaram, een indianenstem in Mexico, en betekent „hart‟. Een naam die goed weergeeft wat we doen: “Het is een korte naam, gemakkelijk te onthouden en vooral belangrijk: wij onze maken onze teksten, melodieën en muziek met ons hart”. Tot nu toe heeft de band geen klagen. De eerste single „Cuando te conocí‟ is overal in het land te horen en stijgt snel op de hitlijsten. Hun sociale netwerken stromen vol, net als hun agenda.

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor een staaltje van hun kunnen op:


HOT in Venezuela

Grupo Treo - Pégate Dit dynamische trio zit in de lift! Op 27 september van dit jaar kwam hun nieuwste nummer „Pégate‟ uit op Amazon en iTunes, en 3 weken later stond de downloadteller al op 20.000. Het nummer is onder meer name populair in de Verenigde Staten, Spanje, Venezuela, Colombia, Mexico, Puerto Rico en Panama. „Pégate‟ is ook de titelsong van het tweede album van deze groep, dat maar liefst 14 nummers telt. Allemaal van de hand van Dany, Chucho en Rey. En ook op dit album is de fusie van ritmes te vinden, die het geluid van TREO kenmerkt. De band is net terug in Venezuela na een promotietour door de Verenigde Staten, maar de agenda blijft goed gevuld. En ze hebben besloten die drukke agenda met hun publiek te delen in de vorm van een videodagboek met de naam „AjeTREO‟. Wie een kijkje achter schermen wil nemen kan terecht op hun YouTube-kanaal:

Wat kan een fan zich nog meer wensen?

www.grupotreo.comGlobal Culture Festival | Maastricht 24 t/m 27 november 2011 Global Culture Festival Maastricht biedt een grote diversiteit en artistieke rijkdom van muzikale uitingen uit de niet-westerse wereld. Uitgangspunten zijn de gelijkwaardigheid van culturen en individuen en het streven naar artistieke kwaliteit. Muziek uit Mali, flamenco gemixt met Arabische en zigeunermuziek, Afrobeat, folk&blues vermengd met Arabische muziek en zelfs een concert in het donker. Verzeker u van een mooie, bijzondere avond en maak een keus uit het veelzijdige aanbod! www.theateraanhetvrijthof.nl Donderdag 24 november 2011 | 20.30 uur AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht Blind Note | World Music De concerten van Blind Note beginnen in het volledige duister. Dan, beetje bij beetje worden, terwijl de muziek tot leven komt, instrumenten en muzikanten belicht. Vrijdag 25 november 2011 | 20.00 uur Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, Maastricht Muntagna Nera | Zuid-Italië Ze spelen samen met de stemmen en snaren van het kunstenaarscollectief graindelavoix. Muzikanten die experimenteren met de verhouding... Vrijdag 25 november 2011 | 23.00 uur Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, Maastricht Quentin Dujardin | Mix van muziekstijlen De sensuele ritmes v/d Arabische muziek, de passie v/d flamenco en het vuur van de zigeunermuziek... Al deze invloeden koppelt Quentin Dujardin moeiteloos aan de subtiliteit en finesse van de jazz. Zaterdag 26 november 2011 | 14.00 uur AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht Matadouro: dansvoorstelling In de dansvoorstelling Matadouro vindt een stil gevecht plaats, begeleid door de muziek van Schubert. Acht lichamen gaan op zoek naar hun identiteit en verbeelden hierbij emoties...

Zaterdag 26 november 2011 | 20.30 & 23.30 uur AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht Fatoumata Diawara & Staff des Leaders African Night:

Fatoumata Diawara - 20.30 uur en Staff des Leaders - 23.30 uur (Staconcert)

Zondag 27 november 2011 | 14.00 uur AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht Fábio Zanon and Friends | gitaarmuziek Akoestische gitaarmuziek uit Brazilië. 5 van de beste gitaarspelers spelen composities die Braziliaanse muziekstijlen met elkaar verbinden. Zondag 27 november 2011 | 16.30 uur AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht No Blues | Mix van folk & blues en Arabische... NO Blues brengt een combinatie van traditionele Arabische muziek en Amerikaanse folk & blues.

Zondag 27 november 2011 | 20.30 uur AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, Maastricht Kel Assouf | Afrobeat De groep Kel Assouf vormt een mooie afspiegeling van onze grote Europese steden: multicultureel en vol nieuwe muzikale cross-overs.


Verjaarsdagtocht Brasil Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar

Couleur Café verhuist … op Tour & Taxis Sinds enkele jaren zijn er bouwwerkzaamheden gepland op het terrein van Tour & Taxis. Deze gaan in de lente van 2012 van start, waardoor 40% van het festivalterrein tot een werf wordt herleid. Maar de goden zijn met ons. De Haven van Brussel maakt tegelijk een oppervlakte van 70.000 m² naast het huidige terrein gebruiksklaar en Couleur Café mag een deel van deze nieuwe zone inpalmen. Een uitgelezen kans om de actuele inrichting en podia onder de loep te nemen, de oppervlakte uit te breiden en het publiek extra in de watten te leggen. Kortom, er is wordt wel verhuisd, maar dan wel naar een volledig nieuw gedeelte van de fantastische industriële site Tour & Taxis. Een prikkelende uitdaging voor ons team en hopelijk een geslaagde verrassing voor ons publiek. Blokkeer alvast de data van de 23e editie van Couleur Café in uw agenda: op 29, 30 juni en 1 juli 2012 gaat de zomer officieel van start. Couleur Café is voor de derde keer op rij geselecteerd in de categorie Best Medium Sized Festival voor de European Festival Award 2011. Onze fans kunnen tot 6 december hun favoriete festival van 2011 kiezen via http://eu.festivalawards.com/vote. Eén fan maakt zelfs kans om zijn Dream Summer te winnen, namelijk twee toegangtickets voor élk winnende festival. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens Eurosonic Noorderslag te Groningen op 11 januari 2012. Meer informatie over de European Festival Award: De EFW bestaat enerzijds uit een vakjury uit de muziekindustrie en anderzijds een online publieke stemming. Het is het enige pan-Europese evenement dat de bijdragen en verdiensten van de organisatoren en artiesten in de schijnwerpers zet, omdat zij de nationale en internationale economie ondersteunen en via zomerfestivals menig muziekliefhebber gelukkig stemmen.

Zaterdag 08.10.2011 > Zaterdag 14.01.2012

Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Zoek je een originele en artistieke formule om kaarsjes uit te blazen? BOZAR STUDIOS heeft een verrukkelijk recept klaarliggen. De ingrediënten: een paar vrienden, een snuifje kunst, een mespunt creativiteit en een handvol nieuwsgierigheid. Overgiet het geheel met een flinke scheut goed humeur en dien op samen met een heerlijk stuk biologische taart.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar Elke zaterdag: 10.30 > 13.00 of 14:00 > 16:30 max. 15 kinderen per animator Alles inbegrepen (rondleiding, materiaal, taart, uitnodigingskaartjes en animatie) Info en reservatie: +32 (0)70 344 577 groups@bozar.be taal: Frans | Nederlands

website: www.bozar.be


Vrijdag 25 november 2011 | 21:00 | ws 20.00 uur Maciel Salú + Silvério Pessoa & Biliu De Campina + ws forró door Ubiracy Santana + Club RASA Broeierig carnaval uit Pernambuco met forró en frevo. Latin / Forró / Pernambuco / Brazilië De forró is de hartslag van Pernambuco, een provincie in het tropische noordoosten van Brazilië. Het ritme van deze opzwepende dansmuziek is uit duizenden herkenbaar vanwege de harde klop op de zabumba (grote bas trom) en het verhitte spel op de triangel. De accordeon vertolkt de meestentijds opbeurende melodielijnen.

Vrijdag 2 december 2011 | 20:30 uur | Joaquín Grilo + Theodosii Spassov & Friends Flamenco Grounds | Flamenco / Jazz / Spanje & Bulgarije De flamenco van danser Joaquín Grilo neemt vele gedaanten aan. “Ik kan een engel of een duivel zijn, het ligt eraan wat de muziek in me oproept”, zo vertelde hij tijdens de derde editie van de Flamenco Biënnale in 2011, waar hij het publiek betoverde met zijn ritmiek en expressie. Hij ontmoette er Theodosii Spassov, meester-improvisator op de kaval, een Bulgaarse houten herdersfluit. De muzikale vonk sprong onmiddellijk over. Samen met hun gastartiesten zullen ze de muzikale einders verkennen vanuit de Balkan naar de Andalusische flamencokweekvijvers en terug. Bij dit intermezzo krijgen beide grootmeesters vrij spel in een „open flamenco space‟ en laten horen dat de herdersfluit zich moeiteloos met de flamencoritmes laat combineren. Een flamencoavontuur van formaat.


Donderdag 8 december 2011 | 21:00 uur Samba Chula de São Braz + Club RASA met dj-collectief Criolina Overtuigende reanimatie, van vergeten Braziliaanse muziek. Latin / Samba de roda / Brazilië De chula wordt met uitsterven bedreigd. Deze muziek, afkomstig uit de Braziliaanse deelstaat Bahia, is zwarte plattelandsmuziek uit het begin van de twintigste eeuw. Chula is de bron van latere, meer populaire stijlen zoals de samba. Helaas leidt chula tegenwoordig een sluimerend bestaan, maar de bejaarde broers João en Alumínio wekken het genre vastberaden en met liefde tot leven. Dat doen ze samen met Samba Chula de São Braz, hun jonge en energieke begeleidingsband. De chula wordt gekleurd door ingenieus spel op de akoestische gitaar en cavaquinho en complexe ritmes op diverse percussie-instrumenten. Het gezelschap stond vorig jaar op het Womex-festival waar het een overtuigende, energieke show gaf. Een bewijs dat hun reanimatie van de chula zijn vruchten afwerpt. De dj‟s van Criolina komen uit een heel ander deel van het immense land: uit de hoofdstad Brasília. Met hun licht ontvlambare feestgeluid, een bonte mix van Braziliaanse stijlen, weerleggen ze overtuigend Brasília‟s reputatie als saaie ambtenarenstad.

RASA | Pauwstraat 13a, Utrecht | www.rasa.nl


Zaterdag 17 december 2011 | 20:00 workshop salsa door Unión Salsa | 21:00 concert Maite Hontelé + CLUB RASA DOOR UNIÓN SALSA Nederlandse latin trompettiste wereldberoemd in Colombia. Latin / Salsa / Colombia & Nederland Als jong meisje kreeg Maite Hontelé bij de fanfare een trompet in handen gedrukt: het was het begin van een carrière als latin trompettiste. De reacties van het Colombiaanse publiek waren heftig toen ze haar voor het eerst hoorden spelen. Wie luistert naar Maite‟s trompetspel stelt zich een Zuid-Amerikaanse man voor, geen Hollandse blondine. Ze woont en werkt in Colombia, waar ze inmiddels zo‟n naam heeft opgebouwd dat ze niet meer rustig over straat kan. Afgelopen jaar speelde Maite op grote festivals in Colombia, op North Sea Jazz en in Zuid-Korea, Amerika en Israël. Met haar band speelt ze een mix van Colombiaanse folkore, salsa en latin jazz. Maite‟s nieuwe album „Mujer Sonora‟ is een hommage aan oude stijlen als de danzón, chachachá, charanga en son, maar dan met moderne invloeden: in haar woorden 'the new sound of old school salsa'.

RASA | Pauwstraat 13a, Utrecht | www.rasa.nl


Film: Hasta La Vista Het innemende verhaal draait om drie jonge gasten met een voorliefde voor wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om hun droom uit te laten komen. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is. Een komedie over gehandicapten die worstelen met seks – dat vereist durf. Nou, het komische drama Hasta la Vista durft.

www.hastalavistadefilm.be

CD Henry Santos Introducing Soloalbum van ex-Aventura (background) zanger Henry Jeter Santos. Niet te verwarren met z'n iets meer getalenteerde neef + (ex-Aventura) lead zanger Romeo Santos, zijn cd komt in november uit.

1. Poquito A Poquito 2. Flippin' Channels (Skit) 3. Deja De Llorar (Mi Desprecio) 4. Por Nada 5. Mi Adiccion 6. No Me Consuela 7. Yeah...Your Girl!! (Skit) 8. Gotcha!! 9. Bella En Italiano 10. Por Amor (Mi Fiel Fanatica) 11. Amantes 12. Dame una Sonrisa 13. Cita, Una (Outro) (2011)

Verkrijgbaar bij:

www.mostwanted-online.nl


Brazil.Brasil Donderdag 06.10.2011 > Zondag 15.01.2012 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel De Braziliaanse kunst weerspiegelt tussen 1820 en 1950 de zoektocht naar Braziliaanse artistieke eigenheid. De hoofdtentoonstelling toont de drie blikken op deze merkwaardige en weinig bekende kunstgeschiedenis, geïllustreerd door schilderijen en beeldhouwwerk van grote meesters en schatten uit de Braziliaanse archeologie en antropologie.

De officiële en academische visie is geïnspireerd door de monarchie en Europa. Later verrijken reizende kunstenaars hun blik op Brazilië met de aanvaarding van etnische, sociale en geografische diversiteit. De blik van de modernisten illustreert de aanvaarding van de intrinsieke Braziliaanse diversiteit en maakt de „brasilidade‟ van Braziliaanse kunst waar. Curatoren: Ana Maria de Moraes Belluzo, Julio Bandeira, Victor Burton, Lorenzo Mammi

Extremes | Braziliaanse Fotografie 1840/2011 Donderdag 06.10.2011 > Zondag 15.01.2012 | Paleis voor Schone Kunsten, Brussel De tentoonstelling Extremes toont de Braziliaanse fotografie in al haar veelzijdigheid. Men belicht zowel de historische aspecten, de eerste procedés en ontdekkingen, als ook de hedendaagse fotografie. Beelden uit een onmetelijk land, uit het Amazonewoud en het verlaten hinterland, een fotografie van overvloed en armoede, lelijkheid en schoonheid, extase en fijngevoeligheid, tegenstellingen uit geschiedenis en actualiteit lopen over in een fotografie van uitersten. Fotografen hedendaags luik: Adenor Gondim - Anderson Schneider - André Cypriano - Andre Vieira - Carlos Moreira - Cássio Vasconcellos - Claudia Andujar - Cristiano Mascaro - Gustavo Lacerda - José Bassit - Julio Santos - Luiz Braga - Maureen Bisilliat - Paula Sampaio - Pedro Lobo - Thomaz Farkas - Tiago Santana - Walter Firmo. Curatoren : Pedro Afonso Vasquez, historisch luik, Guy Veloso, en Rosely Nakagawa, hedendaags luik.

website: www.bozar.be


Art in Brazil (1950 - 2011) Woensdag 12.10.2011 > Zondag 15.01.2012 Paleis voor Schone Kunsten, Brussel De hedendaagse tentoonstelling toont de evolutie en revolutie in de Braziliaanse kunst van de jaren 1950 tot vandaag en maakt zich sterk als allereerste dit overzicht in Europa te bieden vanuit Braziliaans perspectief. Vier chronologische en artistiek verschillende modules – jaren 50, jaren 1960-1970, jaren 1980 en jaren 90 tot nu – worden afgewisseld met hoofdstukken die dieper ingaan op bepaalde kunstenaars of op de Braziliaanse context of artistieke beweging – bijvoorbeeld de dictatuur (1964 – 1985) of de opbouw van Brasilia, waarin de kunst ontstaat.

Paulo Mendes da Rocha Woensdag 12.10.2011 > Zondag 15.01.2012 Bijna 20 jaar na Oscar Niemyer, de demiurg van Brasilia, wint Paulo Mendes da Rocha (°1928) in 2006 als tweede Braziliaanse architect de Pritzker Prize, de Nobelprijs architectuur. Hij staat in het brandpunt van de belangstelling bij europalia.brasil, dat dit najaar een solotentoonstelling aan hem wijdt. Het belangrijkste bouwwerk uit het begin van zijn carrière is het Gymnasium in de Club Athletico Paulistano (1958), bekroond met een grote prijs op de Biënnale van São Paulo (1961). Hij blijft bouwen in São Paulo en hij doceert er aan de universiteit volgens de principes van de zogenaamde Escola Paulista van João Batista Vilanova Artigas. In 1969 werd hij op non-actief gezet door het militaire bewind, maar toch staat hij in voor het Braziliaanse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Osaka (1970). In de jaren 1980 en 1990 bouwt hij in São Paulo onder meer de Capela de São Pedro Apóstolo (1987), het Museu Brasileiro de Escultura (1986) en het Praça do Patriarca (2002). Vaak wordt hij een brutalistisch architect genoemd om zijn gebruik van ruw materiaal, maar ook de sociale dimensie van de architectuur en haar verhouding tot de omgeving zijn belangrijk in zijn aanpak.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.