Latinemagazinejuni2014

Page 1


Editie 56 juni 2014 jaargang 5

Zomerfestivals, WK-hits… we zijn er klaar voor!

Prijsvragen Er staan weer nieuwe prijsvragen op de website. Doe mee!

Speciale aanbiedingen Het komt regelmatig voor dat er tussentijds een organisatie bij ons aanklopt met een speciale aanbieding of korting voor onze lezers en bezoekers. Als wij denken dat zo’n aanbieding/korting interessant genoeg is, geven we die graag aan je door. We verzenden echter geen mailings naar wie dat niet wil. Je moet je voor die speciale aanbiedingen dus wel even aanmelden. Ook als je al bent ingeschreven voor onze reguliere, maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in….en laat je verrassen!

Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates.

Met de nodige weerkundige ups en downs zijn we de lente doorgefietst, maar wat ons betreft gaat de zomer dit weekend van start! Music Meeting bijt het spits af en dan is het hek van dam. Vrijwel elk weekend kun je ergens ‘festivallen’. In Nederland kun je deze maand onder meer terecht op Festival Mundial, Zomercarnaval, Sol Festival, Festival Musouk en Festival Colombiano Internacional. België pakt uit met, onder meer, Afro-Latino, Sfinx Mixed en Couleur Café en wil je verder weg, dan is er in Frankrijk nog Tempo Latino. Intussen zitten we ook nog in het laatste staartje van de concertprogrammering, en daartussen zitten ook nog wat namen waar we blij van worden: Los Van Van, Issac Delgado, Los Lobos … In deze editie vind je verder een uitgebreid interview met Marc Bischoff. Vaak actief op de achtergrond, maar erg belangrijk voor de latin muziek in Nederland. Ook hebben we een verslag van het optreden van Gerardo Rosales & Combo Mundial en een artikel van Gerardo zelf over (ver)nieuwe(nde) namen in de salsa van nu. De WK-koorts is intussen stevig opgelaaid en de WK-songs vliegen ons om de oren. Er is er een van Ricky Martin, van Shakira, en ook Marc Bischoff en Yumarya Grijt doen een duit in het zakje. Tot slot hebben we goed nieuws voor wie ongeduldig zit te wachten tot de film Cuban Fury eindelijk uitkomt: je kunt naar de voorpremière in Ochten! Je ziet het, de komende weken hoeft niemand zich te vervelen. En dit juni-nummer bevat nog veel meer inspiratie. Bladeren maar!

www.latin-emagazine.com

02


04 06 08 10 12 14 18 20 22 28 33 34 38 41 42 44 47 50 52 54 56 58 63 64 66 68 74 76 78 80 82 92

Sol Festival Amsterdam Fonseca (Colombia) Nieuw talent: Stephen Jacobus Nieuw album Jennifer Lopez Sranan Gowtu (Suriname) Burju Perez, altijd in beweging Instructie-dvd’s Burju en SuperMario Sfinx Mixed Festival Orquesta Aragón Issac Delgado Dansfestival in de Algarven La ‘pura vida’ in Costa Rica Soneros de Verdad (Sons of Cuba) Palenke Soultribe komt naar je toe Festival Internacional Colombiano Nieuwe inbreng in de salsa Music Meeting Impressie optreden Combo Mundial Festival Musouk Delft West Coast Swing met Robert Cordoba Hilarisch cabaretduo Dengboy Pro- en Amateur Summer Sessions David Bisbal Ana Tijoux – Vengo Tempo Latino, Vic Fézensac Kingston Paradise Nieuwe update Zomercarnaval Bio Ritmo - Puerta del Sur Los Lobos – de wolven jagen door Exclusieve voorpremière Cuban Fury Marc Bischoff – interview Colofon

Latin Life Radio Cliptips Uitgaanstips Salsa-DVD

CD-tips Comida Latina Filmtips Films op DVD

03

www.latin-emagazine.com


Darren Fotografie

Zondag 8 juni | Sol Festival | Erasmuspark Amsterdam | 13.00-19.00 uur Op zondag 8 Juni 2014 is iedereen van harte uitgenodigd voor het eerste SOL Festival bij het Erasmus Park in Amsterdam West, voor een vrolijke combinatie van Latijns-Amerikaanse passie en de zomer. Dit evenement, georganiseerd door DoBrasil en Summer Breeze, bestaat uit Latijns-Amerikaanse en Caribische dans, live muziek, workshops en entertainment voor zowel volwassen als voor kinderen. SOL Festival heeft ook een gezellige Latin markt waar je tevens kennis kunt maken van de Latijns-Amerikaanse en Caribische keuken. De deelnemers van dit festival komen uit verschillende landen, zoals BraziliĂŤ, Peru, Venezuela, Guatemala en Colombia. Tevens worden er producten uit Zuid-Amerika verkocht. SOL Festival vindt plaats van 13:00 tot 19:00 uur en is een heerlijk dagje uit voor het hele gezin. Entree en parkeren is gratis. Meer informatie over de programmering van SOL Festival 2014 vindt u op:

www.solfestival.nl

www.latin-emagazine.com

04


Live music: K-ribe, Projeto Ccoma, Soraia Drumond, Banda Maloca en Pharao & Rayne Workshops: Forro (Juliana Braga), Bachata (Mario/Swing Latino), Zumba (Flor Latina & Geisel/Latin Fusion), Cumbia (Jorge/Swing Latino), Kizomba/LambaZouk (Claudia/ BrasaZouk) Shows: Cha cha show "The Honey Bees" (VIP Dance), Salsa Colombiana (Jorge Suarez/Swing Latino), Kizomba,Semba,LambaZouk (Sharivan, Charissa en Barbara/BrasaZouk), Lady Style (Joyce/JSX Style), Forro (Juliana Braga), Mambo Show 'Mi sabroso guaguanco' (Naida en Pito), Kuryzara en Bolivia Minka DJ: DJ Willy Kids entertainment: Percussion 4 kids (Alberto), Zumba 4 kids (Flor Latina & Geisel/Latin Fusion), Latin Hip 4 kids (Jorien/Swing Latino), Afro dance 4 kids (Lucien/Swing Latino), Brinca 4 kids (Ruanita/Latin Fusion) SOL FESTIVAL Zondag 8 juni | 13.00-19.00 | Erasmuspark 1 Amsterdam

05

www.latin-emagazine.com


Fonseca (Colombia) Fonseca heeft geen spannende artiestennaam nodig. Gewoon zijn achternaam is voldoende. Hij is de best verkopende artiest in Colombia. Al zijn albums worden vrijwel standaard goud of zilver en in zijn prijzenkast staan twee Latin Grammy’s. Deze Colombiaanse singer-songwriter is mateloos populair in zijn eigen land en ver daarbuiten. Op de lagere school weet hij het al. Hij wil zanger worden en dat pakt hij voortvarend aan. Op zijn twaalfde neemt hij zijn eerste album Bomba de Tiempo op. Hij gaat ermee langs de deuren en slaagt erin de hele oplage van maar liefst 500 stuks te verkopen. Zijn ouders beseffen dat er muziek in hun zoon zit en besluiten hem te stimuleren. Hij volgt een universitaire muziekopleiding in Bogotá en gaat vervolgens naar het Berklee College of Music in Boston. Hij neemt wat demo’s op en duikt met rockband Baroja de Colombiaanse muziekwereld in. En dat gaat helemaal niet slecht. Ze scoren zelfs een optreden op Rock al Parque, het grootste rockfestival van Colombia. In 2002 komt zijn eerste soloalbum Fonseca uit en dan heeft hij de smaak te pakken. In 2005 volgt een tweede album Corazón, met daarop het nummer Te Mando Flores, dat een internationale hit wordt en maar liefst 22 weken lang op nummer 1 blijft staan in de hitlijsten. Dat wordt in 2008 beloond met een Latin Grammy voor ‘Best Tropical Song’. Meer awards volgen en bij het uitkomen van het volgende album Gratitud in 2008 is zijn ster al flink gerezen. In daarop volgende internationale tournee ‘Gratitour’ doet hij maar liefst 25 landen aan.

www.latin-emagazine.com

06


Fonseca besluit zijn stem ook in te zetten voor een betere maatschappij. Hij steunt het programma Canta Conmigo, waarin ex-guerrillastrijders en ex-paramilitaire muziekles krijgen als voorbereiding op hun re-integratie in de maatschappij. Ook neemt hij deel aan een VN-programma ter voorkoming van geweld tegen vrouwen, en voegt hij zich bij zijn landgenoot Juanes in de campagne Soñar es un derecho tegen de recrutering van jongeren door bendes. In 2011 komt het album Ilusión uit, dat hem in 2012 een Latin Grammy voor ‘Best Tropical Fusion Album’ zal opleveren. Daarna volgt de ene tournee na de andere. Hij werkt samen met andere bekende artiesten, zoals Willie Colon, met wie hij 3 shows in Australië geeft. En samen met Marc Anthony en Chayanne trekt hij door Costa Rica en Panama voor de ‘Gigantes Tour’. Maar sinds april 2013 tourt hij weer solo de wereld over. Zijn ‘Ilusion World Tour’ is nog steeds niet afgelopen en eind juni is deze Colombiaanse kanjer te bewonderen in Bree tijdens het Afro-Latino Festival 2014. Zaterdag 21 juni 2014 | Mainstage

Discografie Fonseca (2002) Corazón (2005) Gratitud (2008) Ilusión (2011)

Bronnen:

www.en.wikipedia.org/wiki/Fonseca www.fonseca.net

07

www.latin-emagazine.com


Even voorstellen‌

Stephen Jacobus - docent kizomba Door Cherry Taylor Mijn naam is Stephen Jacobus. Ik ben geboren op Curaçao in 1979 en de liefde voor de dans is mij met de paplepel ingegoten. Wie ik momenteel ben en waar ik voor sta, wordt voor een groot deel bepaald door mijn liefde voor de dans. Met dansen kan ik mezelf uiten. Dansen is voor mij ook een uitlaatklep, wanneer ik gestrest ben. Dansen geeft me rust!

www.latin-emagazine.com

08


Tot mijn 19e leefde ik me uit op de muziek tijdens de feesten en partijen, die ik bezocht. Vanaf 1998 ben ik me op een andere manier gaan bezighouden met de dans. Ik ben gaan dansen bij een dansgroep. Eerst bij ‘Combinashon moderno’ en vervolgens bij ‘Grupo Termoto’. In 2000 maakte ik de overstap naar de salsa en kwam terecht in de

dansgroep ‘Salsa City’. En zo ben ik ook gaan assisteren bij salsalessen. In 2001 ben ik voor mijn studie naar Nederland verhuisd. Die verhuizing heeft een grote impact gehad, zo groot dat ik 2 jaar lang niets met salsa of andere dansen heb gedaan. Maar toen belandde ik in een salsacafé, waar je iedere zondag kon dansen. Ik raakte snel bevriend met mensen in de salsawereld en al gauw kreeg ik de vraag of ik wilde assisteren bij salsalessen. Je zult begrijpen dat ik geen moment aarzelde om “ja” te zeggen. Ik had mijn passie teruggevonden, en dat gold niet alleen voor salsa, maar ook voor de folkloristische dansen van Curaçao, zoals de wals, de tumba, de mazurka, etc. Sindsdien leef ik me dan ook lekker uit in folkloristische dansgroepen. Verder heb ik van 2008 t/m 2012 deel uitgemaakt van de dansgroep ‘El Orfanato’, een cross-overgroep die voornamelijk bachata danst met uitstapjes naar andere danssoorten. Ondertussen ging het lesgeven ook gewoon door, ook nu nog.

Het mooie aan lesgeven is dat ik mijn kennis over kan brengen op anderen. Ik geniet als ik zie dat de mensen aan wie ik lesgeef / les heb gegeven zelf genieten en plezier hebben. Wat is er nu mooier dan dat? En toen kwam de kizomba in mijn leven. Op het moment dat ik kennismaakte met kizomba was het nog geen rage. Ik voelde dat deze dans bij mij paste. Vanwege het ritme, dat zo mooi aansloot aan bij de ritmes die ik al kende op Curaçao, (denk aan de compas en de zouk) en vanwege de tango-achtige bewegingen die je ook kan toepassen. Ik had weer een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk wilde ik ook zelf een kizomba-show maken en dat is me gelukt. Op 29 april 2012 heb ik mijn eerste kizomba-show opgevoerd onder de naam ‘Simply Diffrent’. Met K.N.D.E. (Kizomba Next Dance Evolution) wil ik een volgende stap zetten, namelijk mijn dans ook buiten de Nederlandse grenzen met anderen delen. Betekent dit alles dat ik de andere dansen vergeet, die mij ook zoveel plezier bezorgen? “Nee, nooit!”

Wil je nader kennismaken? Kijk dan op mijn facebookpagina:

09

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

10


Nieuw album Jennifer Lopez JLo weet wel hoe ze haar fans lekker moet maken. Binnenkort komt haar nieuwe LP met de titel A.K.A. uit. Om de spanning wat op te voeren, heeft ze de albumhoes alvast rondgetwitterd. Het wordt het eerste album met nieuw werk sinds 2011. Het compilatiealbum Dance Again tellen we daarbij niet mee, al hebben we daar indirect wel dit nieuwe album aan te danken. Tijdens de ‘Dance Again World Tour’ had Jennifer Lopez zich voor het eerst weer vrijwel uitsluitend op dansen en zingen moeten richten. Dat had haar zoveel inspiratie opgeleverd, dat ze na afloop vrijwel direct de studio indook. Om nog meer muziek te maken. Samen met Pitbull scoorde ze een hit met Live it up en vervolgens begonnen de gesprekken met haar platenmaatschappij. Inmiddels is het allemaal in kannen en kruiken. De tracklist is compleet en een tijdje terug liet de diva zich ontvallen dat de releasedatum gepland is voor 17 juni. Daar kijken alle fans inmiddels halsreikend naar uit, maar voorlopig moeten ze het nog doen met de op 1 mei verschenen single First Love en de tracklist:

www.jenniferlopez.com

1. “A.K.A.” (feat. T.I.) 2. “First Love” 3. “Never Satisfied” 4. “I Luh Ya Papi” (feat. French Montana) 5. “Acting Like That” (feat. Iggy Azalea) 6. “Emotions” 7. “So Good” 8. “Let It Be Me” 9. “Worry No More” (feat. Rick Ross) 10. “Booty” (feat. Pitbull) 11. “TENS” (feat. Jack MIZRAHI) 12. “Troubeaux” (feat. Nas) 13. “Expertease (Ready Set Go)” 14. “Same Girl” (feat. French Montana)

Videoclip: “I Luh Ya Papi” (feat. French Montana)

Videoclip: “Same Girl” (feat. French Montana)

11

www.latin-emagazine.com


Sranan Gowtu De Surinaamse muziek is kleurrijk en sprankelend. Dat geldt ook voor de felgekleurde frisdranken van Fernandes. En dankzij het initiatief Sranan Gowtu van platenlabel Top Notch en frisdrankproducent Fernandes gaan we in Nederland ook een kleurrijke, sprankelende zomer tegemoet. Sranan Gowtu is een muzikaal eerbetoon aan het Surinaamse erfgoed, waaraan diverse artiesten van toen én nu hebben meegewerkt. Van oudgediende Max Woiski tot nieuwkomer Bokoesam zullen ze ons een warme zomer bezorgen. Er worden 5 verzamelalbums uitgebracht met een selectie van de beste werken van Surinaamse muziekhelden, en 3 remixes.

De eerste 3 verzamelaars zijn onlangs uitgekomen:

Max Nijman Adjossi en andere poku’s Max Nijman heeft zijn hele leven gezongen, maar is min of meer per ongeluk op het podium beland. In het bedrijf waar hij werkte, hadden ze al snel door dat ze een goede zanger in de gelederen hadden. Het leidde tot een platencontract en Nijman groeide uit tot een van de belangrijkste artiesten van Suriname.

Trafassi Wasmasjien en andere poku’s Voor veel Nederlanders is Trafassi de eerste naam die in hen opkomt als het gaat over Surinaamse muziek. Dat is ook voornamelijk te danken aan het feit dat de groep met Wasmasjien in 1985 een grote hit scoorde. De band heeft inmiddels wel bewezen geen eendagsvlieg te zijn en geldt nog steeds als een bekwame gangmaker op elk podium.

Max Woiski Jr. Rijst met kouseband en andere poku’s Deze zoon van een muzikale vader (Max Woiski Sr.) had in de jaren 60-70 in Amsterdam zijn eigen club La Tropicana. Met zijn eigen band speelde hij daar voornamelijk Zuid-Amerikaanse muziek. Zijn grootste hits waren echter de Nederlandstalige nummers Rijst met kouseband en Je bent nog niet gelukkig (met een mooie vrouw) .

www.latin-emagazine.com

12


Fernandes en Top Notch brengen jonge en oude Surinaamse topartiesten bij elkaar

Ook hebben er al twee remixen het licht gezien: Ikke Ikke (remix van Ik en de boys van La Rouge) - Rapper Bokoesam - Rapgroep SMBG - Producer FS Green Je bent nog niet Gelukkig... (remix van Max Waikowski Jr Je bent nog niet gelukkig..) - Zanger Trafassi - Rapper Keizer - Producers Soulsearchin

Je kunt de laatste ontwikkelingen van dit project volgen op:

13

www.latin-emagazine.com


Altijd in beweging door Annetje Riel

Burju Perez is een veelzijdig mens. Bezoekers van salsacongressen kennen haar als docente en showdanseres, maar ook van de spectaculaire schoenen die ze zelf ontwerpt en produceert. We hebben haar bereid gevonden om enkele vragen te beantwoorden.

Wanneer ben je begonnen met dansen? Volgens mijn ouders deed ik dat al voordat ik kon lopen. Als jong meisje danste ik na wat ik op televisie zag. Vooral de choreografieën van Janet Jackson vond ik geweldig! Ik was 14 jaar toen ik kennis maakte met salsa. Op mijn eerste dag van de middelbare school kwam ik naast een meisje te zitten dat nu, ruim twintig jaar later, nog steeds mijn beste vriendin is. Zij kwam uit Puerto Rico en nodigde me voor een familiefeest bij haar thuis uit. Marc Anthony zong en iedereen danste. Mijn vriendin kwam naar me toe en leerde me mijn eerste salsapassen. Tot de dag van vandaag eist zij de eer op voor alles wat ik daarna heb bereikt, en dat is volkomen terecht! Heb je altijd dansdocente willen worden? Vreemd genoeg niet. Ik heb altijd wel carrière willen maken, maar had niet gedacht dat dit op dansgebied zou zijn. Ik ben een tijd geïnteresseerd geweest in rechten, wat later in mariene biologie, en later in kunstgeschiedenis. Ik had geen idee wat ik wilde worden, want ik had zoveel interesses. Ik heb Internationale betrekkingen gestudeerd, met het accent op bedrijfskunde. Dansen was iets dat altijd deel uitmaakte van mijn leven en mijn identiteit, maar ik had niet het idee dat het mijn beroep zou worden. Het is eigenlijk allemaal bij toeval zo gekomen. Maar dan wel een heel gelukkig toeval. www.latin-emagazine.com

14


Welke stijl doceer je en waarom heb je voor die stijl gekozen? Mijn man Victor en ik geven les in New York Mambo of On2. Misschien komt het doordat ik oorspronkelijk uit New York kom, dat ik hiermee een connectie voelde. Daarnaast ben ik altijd gek geweest op percussie en daar sluit de New York style perfect bij aan. Ik werd dus meteen die kant op getrokken.

Welk aspect van je werk vind je het leukst? Ik vind het heerlijk om choreografieën te maken. En daarbij richt ik me het liefst op muzikaliteit en ‘body movement’. Ook vind ik het fijn om met jongeren te werken en met onze dans iets terug te geven aan de gemeenschappen die we zo bereiken. Wat is jouw favoriete dansmuziek, of je favoriete artiest? Voor mijn choreografieën werk ik graag met onbekende, aparte instrumentale nummers, maar als ik ga dansen voor mijn plezier doe ik dat graag op de klassiekers. Alle nummers waar ik de tekst en melodie van ken. Dankzij mijn man ben ik een enorme fan van Hector Lavoe geworden. En een beetje Marc Anthony of Victor Manuelle is altijd hartverwarmend. Wat is je leukste dans-/leservaring tot nu toe? Dat zijn er te veel om op te noemen. Elke persoon die ik heb mogen ontmoeten, lesgeven, met wie ik heb gedanst en voor wie ik heb opgetreden, heeft bijgedragen aan talloze herinneringen en fantastische ervaringen. Ik voel me echt bevoorrecht als ik besef dat ik iemand op een bepaalde manier heb geïnspireerd. Maar ik moet zeggen: een van de mooiste herinneringen is die van het optreden van Alfredo de la Fe tijdens het Los Angeles Congress, toen hij het nummer Hacha Y Machete live speelde terwijl wij onze choreografie uitvoerden. Ik ben Albert Torres dankbaar dat hij die droom heeft laten uitkomen. En we zullen die ervaring in januari 2015 zelfs nog een keer mogen beleven, in Australië.

15

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

16


Heeft je danscarrière nog andere deuren voor je geopend? Dansen is altijd mijn grote passie geweest, maar ik had er nog een: schoenen. Ik heb de kans gekregen om mijn eigen lijn dansschoenen te gaan ontwerpen, produceren en verkopen. Originele dansschoenen, die comfortabel én modieus zijn. Net als het dansen was dit een gelukkig toeval, dat is uitgegroeid tot een fantastisch bedrijf. Het begon met de bescheiden wens om comfortabele dansschoenen te maken die er echt modieus uitzien. Dankzij de steun van professionele dansers uit de hele wereld en alle fans zijn we relatief snel uitgegroeid tot een bekend merk. Tegenwoordig hebben we meer dan 150 producten, waaronder ontwerpen die tot stand zijn gekomen in samenwerking met 15 van de beroemdste salsa- en bachatadansers ter wereld. We breiden ons assortiment nu uit in de richting van mainstream-markten als bruidsschoenen en schoenen voor speciale gelegenheden. We zijn dus weliswaar begonnen met een kleine wens, maar het is uiteindelijk uitgegroeid tot veel meer. De kern van alles wat we doen wordt echter nog steeds gevormd door waarden als zelfexpressie, een positieve instelling, empowerment en gemeenschapszin. Ons lemma is “Do You Burju” en je kunt zien wat dat inhoudt op www.doyouburju.com Wat zijn je ambities? We hopen dat we iets terug kunnen doen. Victor en ik voelen ons bevoorrecht met onze fantastische danscarrière. Er zijn zoveel speciale mensen die ons hebben geïnspireerd, begeleid en gesteund. We hopen dat wij hetzelfde kunnen doen voor anderen zodat die nóg meer kunnen bereiken. We willen ervoor zorgen dat de spots gericht blijven op de mensen die houden van deze kunstvorm en er helemaal voor gaan. Ook lang nadat wij allang niet meer in de schijnwerpers staan. Heb je een goede raad voor beginnende en/of gevorderde dansers? Lach eens wat vaker. Dat is een kunst die dreigt te verdwijnen. Laat anderen weten dat je hen waardeert. En maak plezier!

Meer informatie over Burju en Dance Company Hacha y Machete vind je op www.hymstyle.com Benieuwd naar de schoenen? Kijk dan op www.burjushoes.com

JC Photography

17

www.latin-emagazine.com


Burju: Salsa Rhythm & Movement DVD vol 1

Niveau: Intermediate- Advanced Style: New York Inhoud: Muziekinterpretatie en styling Algemeen: Boston heeft een overvloed aan salsatalent en Hache Y Machete is daarvan een goed voorbeeld. Als je hen nooit hebt zien optreden, kijk dan eens op YouTube of een dvd van een congres en laat je verrassen door hun stijl, elegantie en creativiteit. Op deze dvd geeft Burju een gedetailleerd overzicht van haar kant van de ‘Hache y Machete’-stijl en dat pakt ze zeer professioneel aan; er is goed te zien dat er goed is nagedacht over de structuur en de inhoud van deze video. En er wordt niet beknibbeld op ideeën en technieken uit de salsa en andere stijlen. De dvd is onderverdeeld in 4 hoofdstukken. Het eerste bevat aantal oefeningen die circa 30 minuten in beslag nemen. Zeer geschikt om elke dag te gebruiken om alles los te maken en je lichaam sterker te maken. Sommige bewegingen behoren tot het ‘klassieke’ repertoire van isolatieoefeningen voor salsadansers. Andere met hals- en armbewegingen zijn minder gangbaar. Burju laat een ongelooflijke mate van controle zien en alle demonstraties zijn bijzonder duidelijk. Net als op de rest van de dvd kun je alles tot in de kleinste details volgen dankzij Burju’s positie voor een spiegel, en zo nu en dan een close-up. www.latin-emagazine.com

18


Supermario: Supermoves 5 In het tweede hoofdstuk worden de geleerde bewegingen met elkaar gecombineerd tot een harmonieus geheel. Hier wordt het moeilijker en ik verwacht dat dit veel inzet en de nodige oefenuurtjes zal vergen. In hoofdstuk drie worden enkele bewegingen gebruikt om basiselementen uit de salsa te stylen, zoals basispassen en de gangbare draaien naar links en naar rechts. De styling is erg nadrukkelijk aanwezig, en is misschien beter geschikt voor op het podium dan op de dansvloer, maar de oefeningen zijn nog steeds nuttig. Tot slot neemt Burju in hoofdstuk 4 twee korte muziekfragmenten, waaraan geleidelijk aan instrumenten worden toegevoegd, en ze laat zien hoe de ideeën kunnen worden toegepast om de ritmepatronen van de verschillende instrumenten te interpreteren. Dit onderdeel is heel artistiek en creatief, maar ook nogal cryptisch. Er wordt vrij weinig informatie gegeven over de manier waarop de verschillende bewegingen worden uitgevoerd en hoe je deze ideeën kunt toepassen op de dansvloer. Dat geldt vooral omdat de overeenkomst tussen de gebruikte muziek en de ‘gewone’ salsa voor een ongeoefend oor niet altijd even duidelijk zal zijn. Dit is dus het punt waarop je zelf serieus aan de slag moet. Zoals je kunt afleiden uit de lengte van deze recensie is dit een dvd met veel informatie van een serieuze docent voor serieuze, gemotiveerde dansers. Naar mijn mening krijg je waar voor je geld, vooral als je langetermijnplannen hebt op dansgebied en je bereid bent om de benodigde tijd in deze oefeningen te steken. Ik denk dat dit ook voor mannen geldt; ze zullen de stylingtips waarschijnlijk niet gebruiken, maar de isolatieoefeningen zullen op zijn minst zeer nuttig zijn. Een aanrader voor je collectie ‘serieuze’ dans-dvd’s. Recensie door Fabio (SalsaIsGood) Dvd verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com TIP: Deze dvd is te winnen met de prijsvraag van deze maand! Zie www.latin-emagazine.com

19

SuperMario doet zijn naam en zijn reputatie als de ‘man met duizenden moves’ eer aan. Als je hem op de dansvloer ziet improviseren en zijn partner door ‘onmogelijk aan te geven’ figuren ziet leiden, móet je wel onder de indruk zijn. Deze dvd maakt dat nog eens duidelijk. De figuren (het zijn er 10) zijn mooi en origineel (en lang, dus je kunt ze makkelijk opknippen en alleen bepaalde onderdelen gebruiken). Susana Montero is de danspartner van Supermario in deze video. Zij voegt styling en instructies voor de vrouwelijke dansers toe. Geschikt voor halfgevorderde tot gevorderde dansers.

Recensie door Fabio (SalsaIsGood) Dvd verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com www.latin-emagazine.com


Gratis Sfinks Mixed festival kondigt eerste namen aan Het gratis Sfinks Mixed festival te Boechout is deze zomer toe aan zijn 39ste editie. Ook dit jaar wil het vierdaagse festival een groot en divers programma brengen dat iedereen kan bekoren: jong en oud, gezinnen met kinderen en avontuurlijke muziekliefhebbers. Een eerste aankondiging van namen als Leki, Flip Kowlier, Halve Neuro ft. Slongs Dievanongs, Tinariwen, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba en Orquesta Aragón zet alvast de toon. Extra inzet gaat dit jaar naar o.a. het kinderprogramma, de beleving van feest en dans en duurzaamheid. Sfinks Mixed 2014 gaat door van 24 tot en met 27 juli 2014. Sfinks Mixed festival staat gekend voor zijn eigenzinnig en avontuurlijk muzikaal aanbod en feestelijk randprogramma waarmee het bruggen naar andere culturen slaat. Reeds sinds 1975 zet Sfinks artiesten uit de hele wereld op de kaart. Bezoekers ontdekten er sterren als Khaled (Algerije), Youssou N’Dour (Senegal), Mory Kanté (Guinee) en Cesária Évora (Kaapverdië). Na een geslaagde eerste gratis editie vorig jaar, is het festival ook in 2014 gratis.

Release eerste namen Met een aankondiging van de eerste namen zet Sfinks Mixed alvast de toon voor wederom een programmatie waarin iedereen iets van zijn gading kan vinden. Het vierdaagse festival brengt ook dit jaar namen van over de hele wereld en dichtbij, verspreid over vier podia. Extra inzet gaat naar de beleving van feest en dans door meer dj’s en opzwepende dansbare headliners, de aankleding van het festivalterrein in ecologische uitvoering en nog meer verrassende muzikale ontdekkingen.

Foto by Tim Salle

www.latin-emagazine.com

20


In de CONCERTTENT is dans verzekerd. Bezoekers kunnen artiesten van dichtbij huis verwachten met: Leki (België/Congo) en haar Congolese ritmes en urban soul, Flip Kowlier (België) met songs in zijn eigen West-Vlaamse dialect, Antwerpse versies van hiphop en R&B classics door Halve Neuro ft. Slongs Dievanongs (België), Tunesische folkmuziek

Voor een meer intieme luistersfeer is er de CLUBTENT op zaterdag en zondag met: de pop en soul sound van de zes zussen met Egyptische roots van Binti (België), een mix van fado, pop en jazz van Eléonor (België), traditionele dansmuziek met live loops van de Estlandse Maarja Nuut, Mörg (België) met eigenzinnige zelf gebouwde snaarinstrumenten, de twee dames van [SU:M] (Zuid-Korea) die hun muzikale traditie nieuw leven inblazen, gitaarvirtuoos Teta (Madagaskar) met zijn traditionele dansmuziek en Catrin Finch & Seckou Keita (Wales, Senegal) die met kora en harp hun culturen verbinden. Geen Sfinks zonder kidz Naar goede gewoonte voorziet Sfinks ook dit jaar in een speciaal kinderprogramma. Zij krijgen hun eigen festival in de Kidz Village met concerten op het Kidz Podium, creatieve Kidz Ateliers en Kidz Dance acts. Deze editie zet Sfinks nog meer in op kindvriendelijkheid door ook in de concerttent optredens te plannen voor kinderen en hun ouders: Vroink (België), Amigos (België), De Piepkes (België) en Radio Oorwoud (België) openen al swingend elke festivaldag.

Zie voor meer info:

www.sfinks.be Foto by Jasper Leonard

van Jawhar (België/Tunesië), urban beats met DJ TLP (België) en een latino-dance tint van Buscemi (België) en zijn live percussieband. Naar goede gewoonte staan er ook heel wat buitenlandse artiesten op het programma: de Toeareg leden van Tinariwen (Mali) met hun desert blues, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Mali) met opzwepende traditionele funk-rock, de historische band (opgericht in 1939!) Orquesta Aragón (Cuba) met hun ongeëvenaarde salsa, Palenke Soultribe (Colombia) met elektro-afro-colombiaanse ritmes, Jambinai (Zuid-Korea) met sjamanistische metal, de uitvinders van de ‘Bofenia Rock’ Jupiter & Okwess International (Congo) en de explosieve band Balkan Khans (Bulgarije) met traditionele Balkan muziek vergezelt van beatbox.

Foto by Ineke Gebruers

Locatie: Molenveld, tussen de Welvaartstraat en Oude Steenweg, 2530 Boechout (B)

21

www.latin-emagazine.com


Orquesta Aragón is al zeven decennia lang een van de hoekstenen van de Cubaanse cultuur. Ze waren al succesvol vóór de Revolutie en wisten ook de complete transformatie van de Cubaanse muzieksector na de komst van Fidel Castro met glans te overleven. Hoewel er binnen het orkest in de loop der tijd natuurlijk de nodige wisselingen van de wacht zijn geweest, is de focus onveranderd: de danser moet blij worden van de muziek van Aragón. En dat is nog steeds het geval. De band weet in te spelen op nieuwe trends zonder zijn eigen sound geweld aan te doen. En zo kunnen we nog steeds genieten van een karakteristiek geluid, dat niet gedateerd aandoet en elke dansvloer moeiteloos vult. Het begin Orquesta Aragón is in 1939 opgericht door Orestes Aragón, een timmerman uit Cienfuegos. In eerste instantie speelden ze nog onder de naam Rítmica 39. Later werd dit Rítmica Aragón en uiteindelijk ging het ensemble verder als Orquesta Aragón. De 8-koppige formatie viel op door het gebruik van drie violen, fluit en cello. Dit onder invloed van de strijkmuziek die in de jaren 40 op de salonfeesten van de blanke bourgeoisie werd gespeeld. De mix van de melodieuze klanken met Afro-Cubaanse ritmes sloeg aan en het orkest maakte snel naam. Toen Aragón in 1949 ziek werd, nam Rafael Lay Apesteguía zijn rol als bandleider over. Onder zijn leiding maakte het orkest een eerste reis naar Havana. De muzikale ontwikkelingen stonden niet stil. De danzón raakte langzaam minder in trek, maar de chachacha was in opkomst. Rafael Lay Apesteguía had hier zo zijn eigen ideeën over en bracht geleidelijk aan wat wijzigingen aan in de samenstelling van het orkest. www.latin-emagazine.com

22

Beginformatie: Orestes Aragon - contrabas Filiberto Depestre – 1e viool Hilario Candelario en René González – 2e viool Rufino Roque - piano Efraín Loyola - dwarsfluit Orestes Varona - drums Noelio Morejon – güiro Pablo Romay - zang Na 1959: Rafael Lay Apesteguía - viool, zang, bandleider Filiberto Depestre - viool Celso Valdés - viool José Palma - piano José Beltrán - contrabas Richard Egües - dwarsfluit Francisco Arboláez - güiro Guido Sarría - conga Orestes Varona - drums Pepe Olmo - zang Felo Bacallao - zang


Richard Egües bleek een belangrijke aanwinst te zijn. Net als Rafael Lay was hij zowel arrangeur als componist, en ze bleken elkaar prima aan te vullen. Met de toevoeging van Rafael ‘Felo’ Bacallao als zanger bereikte de band in 1959 haar (voorlopig) definitieve samenstelling. Aragon had voortaan drie zangers en een uniek geluid! Bacallao was bovendien een zeer verdienstelijk danser, wat de optredens nog extra kleur gaf. Cellist Alejandro Tomás Valdés, die zich in de jaren 60 bij het orkest voegde, deed er nog een schepje bovenop. Ook hij was een uitstekend danser en creëerde zelfs een eigen dansvorm, de onda-cha, die een vleugje Braziliaanse capoeira bevatte. Na het overlijden van Rafael Lay Apesteguía in 1982 nam Richard Eguës nog twee jaar het stokje over, totdat hij in 1984 werd afgelost door Rafael Lay Bravo (de zoon van).

Hun discografie telt inmiddels meer dan 100 albums. Te veel om hier allemaal op te noemen, maar de albums La Charanga Eterna en Con tremenda sabrosura verdienen wel een eervolle vermelding. Beide werden al eens genomineerd voor een Latin Grammy. Wellicht wordt er binnenkort eens een nominatie omgezet in een echte trofee. Bezoekers van het Sfinx-festival in Boechout (Antwerpen) vallen dit jaar sowieso in de prijzen: zij kunnen dit fantastische orkest live zien optreden. Een aanrader! Er is niet heel veel digitale informatie over Orquesta Aragón beschikbaar, maar vaak zegt een beeld meer dan duizend woorden:

Onder diens leiding is het orkest verder uitgegroeid tot een instituut en inspiratiebron voor elke muzikant die zich bezighoudt met de Cubaanse en Afro-Cubaanse muziek. Het belang van Orquesta Aragón voor de Cubaanse muziek is vergelijkbaar met het belang van Duke Ellington of Count Basie voor de Amerikaanse jazz. De charangaformatie is voor Cuba een diepgekoesterd cultureel instituut en heeft tal van ‘klassiekers’ op haar naam staan. Ze hebben hits als El Bodeguero, Calculadora en vele andere opgevoerd in gerenommeerde theaters over de hele wereld, en nog altijd zijn ze regelmatig te horen op Radio Progreso in Havana, waar ze in 1955 hun radiodebuut maakten.

Bronnen: www.ecured.cu www.en.wikipedia.org/wiki/Orquesta_Aragon

Hun discografie telt inmiddels meer dan 100 albums... 23

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com

+31 6 4161 3334

De mode van MamboDiva is geschikt voor elegante vrouwen met kledingmaat 40 tot 60. Om het plaatje compleet te maken, biedt MamboDiva ook prachtige, handgemaakte sieraden van Nederlandse kunstenaars aan. Kies een sieraad in de kleuren van je zelfgekozen stof, óf maak een basisstuk in één klap opvallend met een exclusief sieraad. MamboDiva’s exclusieve handtassen (eigen ontwerp en fabricaat) hebben 2 aparte vakken en bieden plaats voor zowel een paar (dans) schoenen als je persoonlijke bezittingen. Eindelijk alles binnen bereik op een stijlvolle manier! De sprankelende mode van MamboDiva geeft jouw leefstijl, jouw carrière, jouw vrijheid, jouw leven extra glans! www.latin-emagazine.com

24


Michelle Cordero maakt uitstapje naar merengue met Mambo Diablo

Het is geen voor de hand liggende combinatie. Michelle Cordero, singer-songwriter uit Ecuador, met haar vaak romantische ballads en Mambo Diablo met zijn uptempo tropische dansmuziek.

El mentiroso

Voor deze keer is Michelle echter uit haar ‘comfort zone’ gestapt. Samen met energieke stuiterbal Mambo Diablo brengt ze El mentiroso. Een merengue die heel Zuid-Amerika de dansvloer op moet trekken. Een grote band met een flink aantal blazers en percussionisten geeft het duo een steuntje in de rug. En om het geheel af te maken is er half mei 2014 een flitsende videoclip uitgebracht, die we jullie niet willen onthouden.

25

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

26


27

www.latin-emagazine.com


El Chévere de la Salsa Cubana Issac Delgado is bijna een levende legende. Hij is een van de beroemdste timba-artiesten die Cuba heeft voortgebracht. Hij combineert Afro-Caribische ritmes met elementen uit de pop en jazz, maar dan wel op zijn manier. Hij staat bekend om zijn soepele stem en onnavolgbare timing en topmuzikanten staan te trappelen om met hem te spelen. Zijn concerten zijn altijd een hele belevenis.

Het begin – nog even zoeken Issac komt in 1962 ter wereld in Havana, Cuba. Zijn vader, Luis Delgado, is kleermaker, maar zijn moeder, Lina Ramirez, is actrice, danseres en zangeres in het Teatro Musical van La Habana. Van haar heeft Issac waarschijnlijk een flink pakketje muzikale genen meegekregen. Als tienjarig jongetje gaat hij naar het Conservatorio Amadeo Roldán om viool te studeren. De viool is echter niet een instrument waar hij warm voor loopt. Voetballen, dát is zijn passie. Na 2 jaar ruilt hij de vioollessen dan ook in voor een sportopleiding aan de Escuela de Iniciación Deportiva. Die studie maakt hij wel helemaal af en hij start zelfs nog een vervolgopleiding aan het Instituto Superior de Cultura Física Manuel Fajardo. Maar dan doet zijn vriend Gonzalo Rubacalba een beroep op hem. De virtuoze pianist vraag Issac om zijn groep ‘Proyecto’ te komen versterken als zanger. Dat wakkert Issacs muzikale waakvlammetje weer aan. Hij neemt zangles en schrijft zich in voor de beroepsopleiding voor muzikanten van het Conservatorio José Ignacio Cervantes. Carrièreverloop In 1983 wordt Issac leadzanger van het ‘Orquesta de Pancho Alonso’. Met dat orkest reist hij de wereld rond en neemt hij zijn eerste cd op. Een mooiere start kon hij zich eigenlijk niet wensen. Hij deed zijn eerste internationale ervaringen op omringd door befaamde muzikanten. In 1987 stapt hij over naar ‘Galaxia’ en neemt met die band zijn tweede cd op. In 1988 komt zijn carrière in een stroomversnelling. Issac gaat als leadzanger aan de slag bij NG La Banda, het orkest van José Luis ‘El Tosco’ Cortés . Hij neemt 3 albums op met deze formatie, die in die tijd ook de Premio EGREM 1990-1991 krijgt toegekend. In 1991 vormt hij zijn eigen band en neemt onder de artistieke leiding van Gonzalo Rubacalba zijn eerste album Dando la hora op. Hij krijgt er de Premio EGREM 1992 voor. In het jaar daarna is het weer raak. De cd Con Ganas wordt bekroond met de Premio EGREM 1993 en ook in 1994 sleept hij, samen met Adalberto Alvarez, deze prijs in de wacht met El Chévere de la Salsa y El Caballero del Son. www.latin-emagazine.com

28


29

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

30


Issac reist af naar New York voor een optreden op het 'Festival de Salsa' in Madison Square Garden, samen met Celia Cruz, José Alberto ‘El Canario’ en Grupo Niche. Vervolgens neemt hij, ook in New York, het album Otra Idea op. In 1997 staat hij tijdens het festival 'Guerra de la Salsa' op het podium met La India, Rey Ruiz en Tony Vega. In 2006 laat hij zijn vaderland Cuba achter zich. Hij woont dan al een tijdje in Mexico, maar uiteindelijk steekt hij samen met zijn vrouw Massiel Valdés en zijn dochters Dalina en Alessia de grens naar de Verenigde Staten over. Uiteindelijk vestigt hij zich deels in Florida, deels in Puerto Rico. Inmiddels heeft de zanger zijn geboorteland alweer meerdere keren bezocht. Zo heeft hij er in 2011 samen met Gente de Zona de videoclip voor het nummer Somos Cuba van zijn abum Supercubano opgenomen. En in maart 2013 heeft hij samen met singer-songwriter Silvio Rodríguez een concert gegeven in Tamarindo, een wijk van Havana. De banden met het vaderland zijn weer aangehaald, er is weer een nieuw album opgenomen en deze zomer tourt Issac Delgado met zijn orkest door Europa met nieuw repertoire!

Discografie – eigen albums 1991 - Dando la hora 1993 - Con ganas 1994 - Chevere de la Salsa/El caballero del Son 1995 - El Año Que Viene 1997 - Exclusivo Para Cuba/Otra Idea 1998 - Desde Europa Con Sabor (La Primera Noche) 2000 - Los Grandes Éxitos de Isaac Delgado/Malecón 2001 - La Fórmula 2002 - Versos en el Cielo 2005 - Prohibido 2007 - En Primera Plana 2008 - Asi soy 2010 - L-O-V-E 2011 – Supercubano

Opnamen met andere formaties LP Pachito Alonso y su Kini Kini (CBS, Spanje) LP La Mujer Precisa (Fonoson, Colombia) CD No te compliques. NG La Banda (EGREM) CD NG en la Calle. NG La Banda (EGREM) CD No se puede tapar el Sol. NG La Banda (EGREM)

Bron: www.ecured.cu | www.diariodecuba.com

31

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

32


(advertentie)

Dansfestival in de Algarve (Portugal) 3 - 7 juli 2014 (verlengen mogelijk )

Zaterdag 5 juli 2014 11.00 Kizomba (Ben en Marta) 12.00 Salsa (Lino en Inês) 13.00 Bachata Sensual (Luis en Cátia) 15.00 Semba 16.00 Salsa on 2 (João Fanha) 17.00 Roda de Casino (Os Nunes) 21.00 Eten (Pedras D'El Rey) 23.30 Party

3 dagen dansen met de Portugezen en verblijven in een prachtig appartementencomplex aan het strand van Tavira. Workshops van internationale docenten en iedere dag beachparty's.

Programma: Vrijdag 4 juli 2014 11.00 Fietstocht naar Monte Gordo 14.00 Lunch 16.00 Beachparty 21.00 Diner (Tavira) 23.30 Party (DJ Ubi)

Zondag 6 juli 2014 11.00 Salsa (Duarte Ferreira) 12.00 Cha cha cha (Diana Castanhas) 13.00 Bachata (Ouzin Gozmir) 16.00 Kizomba (Lino Nunes) 17.00 Tango Argentino (Filipe Neves)

Voor meer info www.vialarosa.nl of mail met Rosita Solá vialarosa@gmail.com

33

www.latin-emagazine.com


door Tessa Schutte

‘La Pura Vida’, oftewel het pure leven, roepen de Costaricanen regelmatig. Het is niet alleen hun levensmotto maar ook het antwoord op een vraag als ‘Hoe gaat het?’

Costa Rica is een erg westers en welvarend land waardoor de cultuurverschillen met Nederland niet zo groot zijn. Naast de officiële taal Spaans wordt er in de afgelegen delen van het land Indiaans gesproken en aan de oostkust neger- of pidgin Engels. Het land is door het Spaans ook een erg populaire bestemming in Midden-Amerika voor taaltoeristen die Spaans willen leren in combinatie met ontspanning en af en toe wat actieve uitstapjes. Doordat Costa Rica twee verschillende kustlijnen heeft, is ook de natuur heel divers. Aan de Pacifische kust vind je een mix van donkere, vulkanische zandstranden, bossen, savanne-landschappen en tropische regenwouden, terwijl het er aan de Caribische kust heel anders uitziet met riviertjes, moerassen, lagunes en in het zuiden prachtige palmenstranden met kleurrijke koraalriffen. Costa Rica staat ook wel bekend als het land van ecotoerisme en nationale parken. Het land telt namelijk wel meer dan dertig natuurreservaten, waarvan de meeste al meer dan tientallen jaren bestaan. Meer dan twintig procent van het land is beschermd natuurgebied en behoort tot het UNESCO werelderfgoed of is een nationaal park of natuurreservaat. Costa Rica is de bakermat van het ecotoerisme en daardoor erg populair bij biologen en natuurliefhebbers.

De bevolking van Costa Rica is een van de gelukkigste volken ter wereld en dat kan ook niet anders met al die prachtige stranden, regenwouden, vulkanen, rivieren en groene berglandschappen. Dit vind je allemaal op het twee na kleinste land van het Amerikaanse vasteland: República de Costa Rica, oftewel Costa Rica. Met ruim 51.000 vierkante kilometer is het land iets groter dan Nederland maar heeft nog niet eens 5 miljoen inwoners. Costa Rica heeft een kustlijn van 1300 kilometer langs de Stille Oceaan en de Caribische Zee en grenst in het noordwesten aan Nicaragua en in het zuidoosten aan Panama. Costa Rica is dé ideale plek om ontspanning en actieve activiteiten zoals raften, paardrijden of wandelen te combineren. www.latin-emagazine.com

34

Voor avontuur moet je naar de vulkanen Monte Verde of Arenal, waar je de stromende lava kan bekijken. De vulkaan Arenal grenst aan het nevelwoud van Monteverde, waar je een prachtige wandeling kunt maken en heerlijk kunt ontspannen in een van de warmwaterbronnen. Het nevelwoud van Monteverde is is een must-see voor de vogelliefhebber. Waan je in het sprookjesachtige bos en spot de beroemde, kleurrijke Quetzal of een van de andere vogels. Costa Rica is een land met een ‘rijke kust’. Het land heeft een rijkdom aan natuur maar daarnaast ook een paar die zeker de moeite waard zijn. Costa Rica’s drukke hoofdstad San José ligt in het midden van het land. De stad is welvarend maar erg chaotisch, lawaaierig en vervuild.


Een bezoek aan de stad is onvermijdelijk, omdat San José het verkeersknooppunt is waar vliegtuigen en bussen aankomen en vertrekken. Verblijf je dan toch enkele dagen in de stad, bezoek dan een van de tientallen museums. San José staat namelijk bekend als museumstad. Ook een must in San José is het proeven van de overheerlijke koffie. Het is namelijk dankzij de koffie-export dat San José zo welvarend is. Buiten de stad zijn veel koffieplantages te vinden en de koffiegeur ruik je al van ver.

Aan de andere kant van het eiland, aan de Caribische kust ligt de beroemde havenplaats Puerto Limón, een van de belangrijkste havens van het Caribisch gebied en hart en ziel van de Costa Ricaanse provincie Limón. De stad is de derde grootste stad van Costa Rica na San José en Cartago en is voor een groot deel afhankelijk van de bananenexport. Puerto Limón is ook een belangrijke stopplaats voor de vele Caribische cruises, waardoor er veel seizoensgebonden toeristen zijn.

Een andere sport die, naast wandelen, raften en bergbeklimmen, veel wordt beoefend in Costa Rica is surfen. De Pacifische kust is hiervoor de perfecte plek. Playa Tamarindo bijvoorbeeld is zeer populair onder de surfers omdat de golven er heerlijk breken. Het plaatsje Tamarindo leeft voornamelijk van het toerisme en de visserij en er heerst een relaxed sfeertje. Hier een koffietentje, daar een surfshop en natuurlijk het oneindige strand. Tamarindo is daarnaast ook de thuishaven van reusachtige lederschildpadden, die hier elk jaar hun eitjes leggen. Ook Santa Teresa is geliefd bij surfers. Dit plaatsje ligt ook aan Pacifische kust en is misschien wel het leukste stranddorpje van de Costa Ricaanse noordkust. Het leuke van Santa Teresa is de kosmopolitische keuken. Van kraampje tot kraampje eet je cuisine uit de hele wereld en terwijl de zon in de zee zakt, komen de barretjes tot leven.

Ongeveer 500 kilometer van de kust ligt het onbewoonde eiland Isla del Coco. Dit eiland hoort officieel bij Costa Rica is van oudsher een piratennest. De onderwaterwereld, het regenwoud en de exotische schoonheid maken het eiland zeer aantrekkelijk en het is dan ook erg populair bij duikliefhebbers. Er kan gedoken worden naar koraal maar je kan er ook walvishaaien tegenkomen. Geen enkel land kent zo’n enorme diversiteit aan flora en fauna als Costa Rica. Het aangename klimaat, de prachtige natuur en de relaxte instelling van het volk maakt het de perfecte bestemming om inspanning en ontspanning te combineren. Naast de vele nationale parken en natuurreservaten heeft het land ook nog een paar leuke steden, die ieder iets unieks te bieden hebben. Al een beetje geprikkeld? Pak het vliegtuig en beleef het pure leven in Costa Rica!

35

www.latin-emagazine.com


Ensalada de Palmitos uit ArgentiniĂŤ, lekker bij de barbecue!

1 krop (boter)sla, gewassen en nerven verwijderd 1 tomaat, in partjes gesneden 1 stengel bleekselderij 1 blikje palmharten, uitgelekt en in plakjes gesneden 1 gekookte biet, gesneden 1 koud hardgekookt ei, in partjes gesneden Zout en peper naar smaak Vinaigrette-dressing: 1 tl mosterd 1 el rode wijnazijn 1 el citroensap Zout en peper naar smaak 75 ml olijfolie Doe de ingrediĂŤnten voor de vinaigrette in een potje met een goed sluitend deksel en schud goed om te mengen.

Kies een mooie schaal en doe de sla er in. Verdeel de helft van de vinaigrette erover en schud tot er op alle blaadjes wat vinaigrette zit. Verdeel daarover (in steeds kleiner wordende cirkels) de eierpartjes, bleekselderij, palmhartplakjes en eindig met de biet in het midden. Leg de partjes tomaat om de biet heen. Verdeel de rest van de vinaigrette erover.

www.latin-emagazine.com

36


37

www.latin-emagazine.com


Ze zien zichzelf als de tweede generatie ‘soneros’, die in het voetspoor van de Buena Vista Social Club treedt. Zanger en bandleider Luis Frank ‘El Macry’ heeft zijn sporen in het genre al ruim verdiend. Hij heeft jarenlang met Compay Segundo opgetreden en is twee jaar leadzanger van de Afro-Cuban All Stars geweest. Ook heeft hij aan de wieg van de film Música Cubana – The Sons of Cuba gestaan. Met zijn Soneros de Verdad draagt hij het muzikale erfgoed van Buena Vista uit. Daarbij is hij in goed gezelschap van klinkende namen uit de Cubaanse muziekwereld. Ze oogsten steevast enthousiaste recensies en in september zijn ze ook in Nederland te zien (Rasa, Utrecht). Lees ook ons interview met Luis Frank uit 2004! We stellen de overige Soneros de Verdad graag kort aan jullie voor: Mario Enrique “Mayito” Rivera Godines (zang) Vooral bekend als de charismatische ex-leadzanger van Los Van Van. Hij heeft echter met vrijwel alle grote namen uit de Cubaanse muziek op het podium gestaan. In 2006 werd zijn soloalbum Negrito Bailador genomineerd voor de Grammy voor het ‘Beste salsa-album van het jaar’. Hij is al jarenlang bevriend met Luis Frank, en sinds 2012 behoort hij tot de vaste line-up van Soneros de Verdad. Lees ook ons interview met Mayito uit 2004! Juan de la Cruz Antomarchi “Cotó” (tres) The “Jimmy Hendrix of Salsa!” wordt hij wel genoemd, maar ook wel “el diamante negro”. Deze kleurrijke muzikant is misschien wel de beste Cubaanse tresero die er is. Cotó heeft alle hoeken van de wereld wel zo’n beetje gezien. Hij heeft onder meer gespeeld met Afro-Cuban All Stars, Cubanismo, Afrocuban Jazz Project, Orlando Valle Maraca, Banacongo, Papa Noel en Orquesta Internacional. Zelfs de Finse cultgroep Leningrad Cowboys vroeg Cotó met hen mee te spelen op een groot festival in Helsinki met ruim 40.000 man publiek. Lees ook ons interview met Cotó uit 2004! Lázaro Amauri Oviedo Dilout (trompet/zang) Hoog aangeschreven trompettist. Heeft gewerkt met belangrijke muzikanten als Juan de Marcos González (Afro-Cuban All Stars), Teresa Garcia Caturla (Buena Vista Social Club) en vele anderen. Hij heeft al de nodige wereldtournees achter de kiezen en is regelmatig voor een project in de opnamestudio te vinden. Als hij thuis is, in Cuba, speelt hij in het Cubaanse televisie- en radio-orkest onder leiding van Miguel Patterson. www.latin-emagazine.com

38


Carlos Querol Aldana (gitaar en zang) Heeft gespeeld met grote namen als Ibrahim Ferrer, Fernando Álvarez en Carlos Montalvo Querol. In 1991 is hij bij het kwintet van Puebla gaan spelen. Hij verwierf bekendheid met producties voor bekende platenlabels als Sony Music, Fania Records en Termidor. Ook hij heeft al de nodige internationale tournees gemaakt. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan filmmuziekprojecten en hij schrijft en speelt nog steeds muziek voor theaters in Cuba. Alexander García Barrera, El Vivo (percussie, zang) Komt uit een lange lijn van percussionisten. Welbekend van zijn optredens in verschillende Cubaanse formaties, waaronder El Muzo y su Sonora, Los Caribeños, Colé Colé, Jelengue, Conexión Salsera en Luis Frank Arias (El Macry). Daarnaast heeft hij meegewerkt aan verschillende producties van de bekende operazanger Béla Mavrák en van de Duitse zanger Roberto Blanco. Fabián Sirgado Pérez (percussie, zang) Uitzonderlijk percussionist en drummer. Mario Rivera (Mayito), Ángel Bonne en César Pedroso (Pupy)

39

werken graag met hem samen. Daarnaast is hij te horen op enkele projecten van de Duitse trompettist Peter Krauss en de Franse pianist Ralf Schmid. Nicolás Alberto Sirgado Llanes (bas, zang) Heeft na zijn studie meerdere tournees gemaakt met het orkest van de Cubaanse Escuela Nacional de Arte (ENA). Daarna heeft hij, onder meer, gespeeld met Afrocuba, Nicolás Reynoso, Arturo Sandoval, Pacho Alonso, Oru en José María Vitier. Hij heeft muziek geschreven voor verschillende televisiezenders en heeft in 1989 een onderscheiding ontvangen voor zijn muzikale oeuvre. Tegenwoordig tourt hij regelmatig de wereld rond en kun je hem op belangrijke festivals tegenkomen. Voor een impressie met beeld en geluid kun je deze presentatievideo bekijken:

Uitgebreide informatie vind je verder op:

www.sonerosdeverdad.com

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

40


Palenke Soultribe

www.palenkesoultribe.com

komt naar je toe deze zomer!

Dit dynamische duo geeft elektronische muziek een nieuwe dimensie. Ze mengen Afro-Colombiaanse ritmes met moderne beats, pakkende baslijnen en synthesizers. Vanuit hun basis in Los Angeles presenteren ze energieke shows met live inbreng van andere artiesten. Hun albums zijn altijd interessant luistervoer en ze blijven voortdurend nieuwe visuele initiatieven en concepten ontwikkelen. Hun veelgeprezen album MAR was al in digitale vorm verkrijgbaar, maar is nu eindelijk ook fysiek in de Benelux beschikbaar! Daarnaast tourt ook de Palenke Soultribe zelf de komende maanden door de Lage Landen:

29 juni – Festival Mundial Tilburg (NL) 4 juli – Paradiso (album release) Amsterdam (NL) 24 juli – Sfinks Boechout (B) 2 augustus - Esperanzah Festival Abaye de Floreffe (B) 8 augustus - Antilliaanse Feesten Hoogstraten (B)

Grijp je kans, want deze formatie maakt niet alleen heel mooie filmpjes (zie de videoclip), maar zijn ook hun live optredens de moeite waard! Videoclip: Palenke Soultribe - Blanco & Negro ( feat. Macondo & Mr. Vallenato)

41

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

42


Festival Mundial afvalvrij met ‘Groen, Groener, Groenst’ Festival Mundial heeft een driejarenplan ontwikkeld om tot een afvalvrij en schoon festival te komen. Dit jaar wordt op 27, 28 en 29 juni 2014 een start gemaakt met het Groen, Groener, Groenst project om Festival Mundial uiteindelijk volledig afvalvrij te kunnen produceren en waarbij het, – onvermijdelijke – afval weer omgezet wordt naar grondstoffen. Samen met de Afvalspiegel werd het initiatief genomen tot een schoon en afvalloos Festival Mundial. Zowel front- als backstage worden er in dit eerste jaar van het project al flinke stappen gezet. Er wordt aan de slag gegaan met bewustwording bij bezoekers en inventarisatie bij leveranciers zodat we het festival in drie jaar tijd afvalvrij kunnen produceren. Tijdens het festival worden de bezoekers op allerlei verrassende manieren geconfronteerd met afval en de rol die zij daarin kunnen spelen. Het begint met een groene boodschap op station Tilburg CS. Gevolgd door de entreepoort van het festivalterrein, een blikvanger van gerecyclede materialen. Een Afvaltoren in samenwerking met ASN Bank waar naar boven geklommen kan worden om afval te scheiden en vervolgens weer terug naar beneden via een glijbaan. De Groene Vrijwilligers die de bezoekers helpen bij het scheiden van afval op de juiste manier en tevens afvalweetjes ten gehore brengen. Een workshop ‘Afval daar zit muziek in’ waarbij van restmateriaal instrumenten gemaakt worden. Een experimentele rookvrije VIP-buitenruimte om roken te ontmoedigen maar ook om sigarettenpeuken als hardnekkig afval te voorkomen. Mobiele afvalbakken waar je beloond wordt met een stuk fruit bij het op de juiste manier weggooien van afval. Tevens zal de Afvalspiegel tijdens het festival – zichtbaar voor het publiek – de afvalstroom analyseren. We vragen organisatoren, standhouders, horeca, artiesten, bezoekers en alle andere betrokkenen bewust om te gaan met hun afval. Het afval dat ontstaat, sorteren de bezoekers en medewerkers gedurende het festival over verschillende afvalbakken. Dit wordt na afloop afgevoerd en als grondstof hergebruikt. Ook met leveranciers, horeca en cateringpartijen zijn gesprekken gaande om samen in drie jaar tijd tot een afvalvrij festival te kunnen komen. Een festival volledig afvalvrij produceren is niet in één jaar te realiseren, daarom is er een driejarenplan ontwikkeld (Groen, Groener, Groenst!) en zijn er verschillende partners gevonden die deze ambitie ondersteunen: ASN Bank, Gemeente Tilburg, Attero en de Afvalspiegel. Het groene gedachtegoed wordt gedeeld met organisatoren van andere Tilburgse festivals en evenementen met uiteindelijk doel: een afvalvrije en schone evenementenstad.

Festival Mundial | 27, 28, 29 juni 2014 | Spoorzone Tilburg | www.festivalmundial.nl

43

www.latin-emagazine.com


Tekst: Gerardo Rosales | Redactie: Alicia Rondon | Vertaling: Caroline Bergwerf De laatste jaren is de populariteit van nieuwe genres als reggaeton, bachata, kizomba, enz. sterk toegenomen. Voor het Europese publiek is het echter de salsa, die een jaar of tien geleden de deur heeft geopend voor de overige latin ritmes, waaronder de Cubaanse son. En ondanks de populariteit van de nieuwe genres die nu in de mode zijn, is er op de dansvloer nog steeds publiek en ruimte voor salsamuziek. Binnen de grote variëteit aan klanken en stijlen die de salsa ons biedt, duiken er ook nieuwe initiatieven op. Dat betekent echter niet dat die nieuwe bands met een totaal nieuw geluid komen. Het mooie is dat de salsamuziek zelf blijft evolueren. De nieuwe generaties muzikanten blijven trouw aan het genre, ondanks het overlijden van grootheden als Celia Cruz, Ismael Rivera, Cheo Feliciano en Héctor Lavoe. Maar de salsa staat niet stil. In dit artikel stel ik jullie enkele nieuwe groepen voor, die naar mijn mening een vernieuwende bijdrage leveren aan het voortbestaan van de salsa.

Tromboranga Deze formatie onder leiding van Venezolaanse percussionist Joaquín Artega is erin geslaagd om door te dringen tot salsaliefhebbers over de hele wereld. Het belangrijkste is, dat ze dit hebben bereikt zonder de steun van een platenmaatschappij. Ze hebben gebruik gemaakt

Foto: Andreu Muñoz

van hun eigen netwerk en hun eigen videoclips opgenomen. Daarnaast produceren ze hun eigen albums en schrijven ze hun eigen nummers. De bandleden komen uit Spanje, Colombia, Venezuela en Cuba, maar wonen allemaal in Barcelona. De sound van Tromboranga doet denken aan die van Willie Colón in de jaren 70. Dat kan ook bijna niet anders, de trombone is immers het meest karakteristieke instrument van de salsa. Ze combineren hun traditionele sound met een sterke ritmesectie en originele teksten en zijn er zo in geslaagd op de voorgrond te treden, zonder dat de salsaliefhebbers van vroeger het gevoel hebben dat ze iets missen. www.latin-emagazine.com

44

Hierdoor is dit een band met een heel eigen karakter. De groep is al bekend in Cali en is nu bezig om door te dringen in de Mexicaanse markt. Hun nummers zijn te horen in clubs overal ter wereld en behoren tot de favorieten van de dansers op salsacongressen.

Maite Hontelé Deze Nederlandse trompettiste, met thuishaven in Colombia, heeft in de loop van de afgelopen 3 jaar een succesvolle carrière opgebouwd. Net als Tromboranga is ze geheel onafhankelijk en houdt ze alles in eigen hand. Ze gebruikt haar eigen netwerken en produceert haar eigen videoclips. Haar songs zijn toegankelijk en liggen goed in het gehoor. Ze is beïnvloed door legendarische Cubaanse trompettisten, zoals Chocolate Armenteros en Félix Chapotín. Maite is een fris gezicht in de salsa, een genre waarin de mannen

Foto: Michelle van den Heuvel


de boventoon voeren. Met haar knappe, jonge verschijning en haar Europese persoonlijkheid trekt ze de aandacht en neemt ze vriend en vijand voor zich in. Wie haar heeft horen spelen is verrast en vraagt zich af hoe het kan dat zo’n mooie vrouw zoveel doorleefdheid en wijsheid in haar trompetspel weet te leggen. Maite is een voorbeeld van iemand die met hard werken en doorzettingsvermogen haar doel bereikt. Haar muziek slaat aan bij het salsapubliek over de hele wereld. Ze is het levende bewijs van het feit dat uiterlijk niet alles zegt.

Foto: Fiona Vorrink

Maria Catharina

Salsa Céltica Als het gaat om originaliteit spant deze groep de kroon. Hun vernieuwende inbreng is dat ze de Schotse doedelzak en viool combineren met salsaritmes en Spaanstalige teksten. Hun repertoire bevat enkele snelle nummers, maar ook zo nu en dan een son montuno. De bandleden, een mix van Cubanen, Schotten en Engelsen, hebben de salsa verrijkt met een vleugje originaliteit. Deze groep is niet nieuw. Ze hebben al verschillende producties op hun naam staan, maar zijn nog steeds een van de meest innovatieve en interessante groepen ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan het werk van El Gran Combo. Dat is alleen al door de vorm voor iedereen herkenbaar. Datzelfde geldt voor Salsa Céltica. Zij hebben geen concurrentie: hun stijl is uniek.

45

Deze in Amsterdam gevestigde Duitse zangeres is een zeldzaam verschijnsel. Met haar jazz-achtergrond besloot ze latin muziek te gaan zingen, en dan met name salsa en latin jazz. Haar album Obsesión is het tastbare bewijs van haar talent en haar veelzijdigheid. María Catharina zingt niet alleen in het Spaans en Engels, maar speelt ook piano en bas, en schrijft haar eigen songs. Een van haar belangrijkste kwaliteiten is haar vermogen om het publiek voor zich te winnen. Haar prettige, sympathieke uitstraling leveren haar elke dag meer publiek op in vele delen van de wereld. Haar album klinkt uit de luidsprekerboxen in Latijns-Amerika, en de kenners van ‘salsa dura’ en latin jazz zijn gecharmeerd van dit muzikale werk. María Catharina beheerst de syncope en kan zeer goed improviseren. Ze zal het ongetwijfeld nog ver brengen.

www.latin-emagazine.com


Bio Ritmo Hun meest recente album La Puerta del Sur (2014) is onlangs uitgebracht door het Spaanse Vampi Soul, een label dat alleen vintage-stijl albums uitbrengt. Bio Ritmo houdt vast aan de ‘salsa dura’ met inbreng van funk en de sounds van de jaren 60 en 70. Door het gebruik van synthesizers en een Fender Rhodes krijg je bij het horen van deze groep de indruk naar een band uit de jaren 70 te luisteren. Het vernieuwende element zit hem in het feit dat ze de sound van toen combineren met teksten van nu, met hun improviserende zangers en een ritmesectie die zeer trouw is aan de traditie.

Ze hebben een uitstekend, sterk album uitgebracht vol ‘sabor’. De Chilenen kunnen trots op hen zijn.

Bailatino, la resistencia salsera Bailatino is een band die meer dan 10 jaar actief is. Ze worden wel "la resistencia salsera" genoemd vanwege hun doorzettingsvermogen. Toen veel andere bands voor de commerciële muziek kozen, hield Bailatino vast aan de salsa dura met trombones en fluit en een ritmesectie onder leiding van de fantastische bongocero en timbalero Cheo Navarro. Daarnaast springen de twee soneros eruit: Marcial Istúriz en Edgar Dolor, het nieuwe soneo-gezicht van Venezuela, land van de grote Oscar D' León. Bailatino is voortgekomen uit Conjunto Libre. De band heeft het salsagenre hoog in het vaandel staan en staat goed bekend bij salsaliefhebbers over de hele wereld.

Bio Ritmo is een band met een futuristische visie, die altijd voorop loopt en het publiek blijft verrassen.

Santiago All Stars We weten allemaal dat de beste wijn in Latijns-Amerika uit Chili komt, maar het land telt daarnaast ook nog een fantastische salsaband: de Santiago All Stars. Dat is nogal een verrassing, want het is de eerste salsaband afkomstig uit Chili. Het mooiste van alles is dat dit orkest met vier stevige trombones zowel eigen nummers als covers van traditionele salsanummers speelt. Grote artiesten als Jimmy Sabater, Frankie Vázquez en Adalberto Santiago zijn speciaal naar Chili gereisd om met hen op te treden. www.latin-emagazine.com

46

Ik hoop dat jullie genieten van de video- en audioclips van deze bands. Laten we hopen dat we ze ook hier eens een keer kunnen zien optreden. Gerardo Rosales


47

www.latin-emagazine.com


Konpa Lakay - Nieuw album Boulpik Ze bestaan als sinds 2004, maar gingen tot voor kort ‘albumloos’ door het leven. In januari 2013 kwam producent José Da Silva van het label Lusafrica echter naar Haïti voor een festivalproject, en hoorde Boulpik optreden in het hotel waar hij logeerde. Hij was erg gecharmeerd van het eigen geluid van deze troubadours, met de dubbele banjobezetting en het prettige timbre van zanger Patrick Jean “Ti Gito”. In mei van datzelfde jaar was hij terug in Port-au-Prince om de band te strikken voor een album. En in mei 2014 is het album Konpa Lakay verschenen: een dertien nummers durende onderdompeling in deze prettige Haïtiaanse variant van de Cubaanse son. Het label Lusafrica staat bekend om zijn goede smaak. Zo hebben onder Cesaria Evora, Orquesta Aragón en Bonga er albums opgenomen. Ook deze frisse Haïtiaanse band zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn! Neg dafrik is de promotiesingle van het album

Tip: Je kunt Boulpik 8 juni zien optreden op de Nijmeegse Music Meeting! www.latin-emagazine.com

48


Oproep schrijvers, recensenten Wegens grote drukte zouden we ons team graag uitbreiden!

Ben je ge誰nteresseerd in latin muziek en kun je een goed onderbouwde recensie schrijven? Neem dan contact met ons op! We kijken graag wat we voor elkaar kunnen betekenen. Daarnaast hebben we nog steeds plaats voor andere schrijvende vrijwilligers. Denk je dat jij een zinvolle bijdrage aan het Latin Emagazine kunt leveren? Stuur dan een mailtje naar: redactie@latin-emagazine.com. We nemen graag contact met je op om een en ander te bespreken.

49

www.latin-emagazine.com


Impressie van het optreden van Gerardo Rosales & Combo Mundial Rasa , Utrecht - zaterdag 17 mei 2014 Verslag & fotografie Michele van den Heuvel Het is half negen als de tienkoppige band het podium opkomt. Gerardo maakt meteen contact met zijn publiek en vertelt vol trots dat het repertoire van deze avond grotendeels afkomstig is van zijn nieuwe album Síguelo. Naast deze nieuw uitgebrachte stukken worden we ook nog getrakteerd op een eerbetoon aan Ismael Rivera, Kako en Raphael Cortijo. Hiermee was de band vorig jaar te zien tijdens het festival ‘Toros Y salsa’ in Frankrijk. Deze avond is de Nederlandse primeur.

Er wordt pittig afgetrapt met de salsanummers Síguelo (van Juan Formell) en Tu Facebook. Dit laatste heeft Gerardo geschreven omdat hij ziet dat we zoveel tijd aan de sociale media besteden, dat er weinig ruimte over blijft voor gewoon contact. Na een eerbetoon aan de chachacha volgen er een guaracha Ahí na’má, een bolero-son Lágrimas Negras uit Cuba. Ook komt de pachanga Colombia pachanga langs. Deze muziek- en dansstijl stamt uit het Cuba van eind jaren 50, maar is tegenwoordig vooral nog populair in Colombia. We kunnen wel begrijpen waarom. Heerlijke, dansbare feestmuziek! Gerardo heeft ook nog een verrassing in petto. Voor het eerst in zijn carrière maakt hij, op verzoek van zijn fans, een uitstapje naar de merengue! Maar dan wel eentje die klinkt als vroeger: Al Amanecer is een merengue uit de jaren 50. In die tijd kwam er nog geen elektronische beatmachine aan te pas. De muzikanten gebruikten uitsluitend echte instrumenten , en dat doen Gerardo en zijn Combo ook. We genieten van de muziek en de kwinkslagen.

www.latin-emagazine.com

Altijd lukt het Rosales om er een feest van te maken, ook nu weer. Als hij Marc Bischoff in de zaal spot, nodigt hij hem spontaan uit op het podium. En dus klimt Marc met zijn cocktail het podium op om even heerlijk uit zijn dak te gaan achter het keyboard. Thomas Böttcher staat zijn plek geduldig af en uiteindelijk sluiten deze twee toppianisten samen af met een quatre mains. Ze oogsten een warm applaus.

50


Het is mooi te zien hoeveel muzikanten er multi-instrumentalist blijken te zijn. Ze wisselen regelmatig van plek en instrument. Eduardo komt als leadzanger, güiro-speler en mede-aanjager goed tot zijn recht. Hij zingt een aantal mooie stukken, zoals El Negro Bembón van Cortijo en Así se baila mi rumba van Kako. De pianiste Amaia neemt de leadzang bij het nummer Pica Pica van Rafael Cortijo. Volgens kenners heeft zij hetzelfde stemgeluid als Fe Cortijo een (geadopteerd) nichtje van Rafael. Ramón neemt de songs Mi negrita me espera en Quítate de la vía Perico, beide van Cortijo voor zijn rekening, evenals Las caras lindas van Ismael Rivera. Door deze variatie in de rollenverdeling komt iedereen goed tot zijn recht. De tijd vliegt voorbij. Niet alleen de luisteraars, maar ook de salsadansers komen volledig aan hun trekken. Jammer dat veel salsero’s dit concert hebben gemist.

Zelf omschrijft hij Síguelo als het meest spontane en dansbare van al zijn albums. Toen hij vorig jaar zijn huis aan het opruimen was vond hij tussen zijn 5000 vinyls stukken van de overleden pianist Roberto Gonzales. Die konden daar niet onder in de la blijven, vond Rosales dus verzamelde hij spontaan zijn muzikanten om met stukken als Ahí na’má en Lágrimas Negras aan de slag te gaan. Daarbij was voor hem belangrijk de specifieke sound van de jaren 70 door te laten klinken. Hiervoor gebruikte hij de traditionele conga’s, de ‘Pan con Quero’ uit Venezuela uit 1989 maar ook de baby-bass uit 1968 zoals ook Oscar d’Leon toen gebruikte. Ook de traditionele claves en de koebel worden ingezet. Dit vormde samen met eigen werk de basis voor dit album en ook weer de basis voor dit optreden.

51

Mijn tip: kijk waar deze band verder nog gaat optreden en grijp dan alsnog je kans. Dit mag je eigenlijk niet missen, net zo min als het album. Beide getuigen van diepgang en liefde voor deze muziek.

Bezetting: Gerardo Rosales: timbal, bongó, campana, achtergrondzang Wilmer Ríos: tumbadora, Eduardo Alfonso: leadzang & achtergrondzang Ramón Mendeville: percussie & zang Amaia Izarzugaza: achtergrondzang Thomas Böttcher: piano Randy Winterdal; baby bass Elister van der Molen: trompet Sigrun Kristbjorg: trombone José Vera: altsax & tenorsax

www.latin-emagazine.com


Zaterdag 14 juni 2014 * Festival Musouk * Markt Delft Op zaterdag 14 juni kleurt het gratis toegankelijke Festival Musouk voor de 3e keer de Markt in Delft met een spetterend en heel divers programma. Musouk is een samentrekking van Muziek en Souk. Dit betekent veel bijzondere bands en acts uit alle windstreken gecombineerd met een grote markt vol mode, sieraden, speelgoed, kinderkleding, hebbedingen en exotische lekkernijen. In mooie tenten worden verschillende workshops en theeceremonies gegeven; alles draait om proeven, snuffelen, luisteren, kijken en meedoen. Ook dit jaar staan grote namen naast pareltjes uit Delft. Hoofdact is de Amsterdam Klezmer Band XL, die in grote bezetting het nieuwe album Blitzmash presenteert; een unieke mix van klezmer & balkan met ‘mash’-scherpe percussie & elektronica. Contrabando bestaat uit jonge Cubaanse musici, bruisend van talent en vol nieuwe ideeën. In hun muziek mixen ze songo met flamenco, blues, jazz, rap en Afro-Cubaanse ritmes, maar altijd met respect voor de Cubaanse karakteristieken. Hun liedjes zijn sociaal betrokken en belichten het leven, de liefde en natuurlijk de vrouw. Contrabando is ooit begonnen als muzikaal project onder leiding van Andrés Fernández Ordóñez en heeft zich ontwikkeld tot een energieke Cubaanse groep met een gevarieerd repertoire waar iedereen warm van wordt.

www.latin-emagazine.com

52


Naast deze hoofdacts opent een Hindoestaans 30-koppig koor het festival, waarna hypnotiserende maskerdans en vette percussie van de Ivoriaanse Yamo Yamo, zomerse Kaapverdische grooves van Rabasa en de Soedanese Shihab Sharhabil Band de line-up op het hoofdpodium compleet maken. Op het marktterrein staan dit jaar meer dan 40 kramen, met veel eigen creaties, eigenzinnige merken, lokale aanbieders en heerlijk eten. Laat je inspireren en kom naar Festival Musouk voor een echt vakantiegevoel! Van 12 tot 21 uur op de Markt in Delft * Gratis toegankelijk PROGRAMMA 2014 Maanvis podium 12:30 Sharad – Celebrating India 13:00 opening met wethouder 13:05 Yamo Yamo – Cote d'Ivoire 14:15 Rabasa – Musica de Cabo Verde 15:45 Contrabando – Abriendo Caminos - Cuba 17:30 Amsterdam Klezmer Band XL – NL 19:00 Shihab Sharhabil Band – Soedan Markt podium 11:45 La Banda Azul – NL 13:45 Ridvan Akbina – Turkije 15:00 Su Lin (pipa) & Yan Ling Zheng (dans) – China 16:45 El Tongo Trio & Omar Mollo – NL/Argentinië 18:30 Djembe Defi - Togo 20:00 Rundfunk DJ’s (wereld grooves)

Meer info op: www.maanvisproducties.nl

53

Tussen de terrasjes op het Marktpodium verrassen kleinere formaties en Delftse talenten met intieme optredens. Het tangotrio El Tongo Trio treedt op met Omar Mollo, een bijzondere zanger die al zijn hele leven in Buenos Aires woont en is opgegroeid met de tango. In zijn expressieve optreden bezingt hij het leven en de liefde vol verlangen, melancholie en heimwee. Het El Tongo Trio voorziet traditionele tango’s van nieuwe, verrassende arrangementen. De cello verrijkt de beproefde combinatie van bandoneon en gitaar. Alle drie spelen ze met gemak zowel de rol van solist als begeleider, een spannende combinatie! www.latin-emagazine.com


(advertentie)

West Coast Swing met legende Robert Cordoba uit de VS West Coast Swing verspreidt zich als een inktvlek door Nederland. Ook salsa-, zouk- en tangodansers ontdekken West Coast Swing, de dans waarin leiden, volgen, improvisatie en muzikaliteit centraal staan. Daag jezelf uit en duik in deze intrigerende dans. Bruikbaar in de stijldansschool als aanvulling op/vervanging van de jive, als korte cursus, of als extra cursus in bijvoorbeeld de salsadansschool. In juni 2014 is superster van de West Coast Swing Robert Cordoba in Nederland en zal hij een aantal workshops verzorgen voor amateurs en professionals, al of niet met ervaring in West Coast Swing. Grijp je kans om van deze ster van de West Coast te leren! Of je nu amateur of prof bent, iedereen is er wild enthousiast over; een nieuwe uitdaging, een aanvulling op het lesprogramma, dansen op de muziek die je leuk vindt (van blues tot hiphop) en het is ook nog goed voor de andere partnerdansen die je doet!

Wat is West Coast Swing? West Coast Swing is de 'nationale dans' van CaliforniĂŤ, die zich uit de Lindy Hop heeft ontwikkeld. De dans wordt op een rechte lijn gedanst ('slot'), en bestaat grotendeels uit patronen van 6 of 8 tellen. Eerst werd het Western Swing genoemd, en later pas West Coast Swing, om het te onderscheiden van Country Western Swing Dancing. Tegenwoordig wordt West Coast Swing door verschillende soorten dansers omarmd. Natuurlijk door de swingdansers, maar ook onder bijvoorbeeld country-, ballroom- en salsadansers is de dans zeer populair. Elke groep dansers past de dans wat aan hun eigen 'groep' aan; zo zal bijvoorbeeld een ballroomdanser wat meer rechtop staan, terwijl een swingdanser meer in de vloer zal dansen. Een countrydanser zal weer meer gebruik zal maken van ducks, tunnels en draaien. Aan de ene kant maakt West Coast Swing veel gebruik van patronen uit andere dansen, aan de andere kant is bijvoorbeeld LA Style Salsa beĂŻnvloed door West Coast Swing.

www.latin-emagazine.com

54


Alle workshops in juni 2014 op een rij: Woensdag 11/6: Intensive Session West Coast Swing voor dansprofessionals. Georganiseerd door Swingscene.nl 11.00-14.30 uur voor € 35 per persoon. Nog nooit West Coast Swing gedanst? Kennismakingsworkshop 10.30-11.00 uur Vrijdag 13/6: Heerlickheijd Swingt! Georganiseerd door Swingscene.nl en de NVD 2 Workshops, party en Jack & Jill (Juryleden Robert, Yvette, Maarten, Maurice en Annetje) € 15 bij voorinschrijving, € 20 aan de zaal. Aanvang 19.00 uur. Zaterdag 14/6: Intensive Session voor iedereen met Swinglegende Robert Cordoba, georganiseerd door Swingscene.nl en Dancepromotions.nl 4 uur Workshop + Party en Jack & Jill (Juryleden: Robert, Chris en Geertje, en Annetje) voor maar € 50. GRATIS dinerbuffet! Robert is beschikbaar voor privélessen, prijs op aanvraag. Meer weten over de workshops? Mail info@dancewestcoastswing.com of bel 06 4161 3334 (Annetje)

Wie is Robert Cordoba? Robert reist gemiddeld 40 weekenden per jaar de hele wereld rond om les te geven in West Coast Swing, en dat doet hij al 20 jaar lang! In die tijd heeft hij een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd: 7x winnaar van de US Open, winnaar van de US Open Social Dancer Award, 4x winnaar van de USA Grand National, 4x achtereen winnaar van de NASDE, en de eerste in de geschiedenis die de US Open 3x achter elkaar won. Hij is een van de weinige mensen (minder dan 10) die én de Showcase én de Classic Division van de US Open op hun naam wisten te schrijven. Hij behoort tot de California Swing Dance Hall of Fame, de Dallas D.A.N.C.E. Hall of Fame en de World Swing Dance Hall of Fame en heeft meerdere Jack & Jill and Strictly Swing titels op zijn naam staan. Hij is door Dance Action Magazine uitgeroepen tot de beste Classic Swing Dancer. Hij heeft op elk groot evenement gejureerd, de Grand Nationals en de US Open zelfs meerdere malen. Hij is Juryvoorzitter, MC en DJ geweest op evenementen door heel Europa, en hij behoorde tot de eersten die hielpen West Coast Swing in New York op te starten. Bij elkaar zo’n 30 jaar ervaring in dansen, lesgeven, optreden, choreografieën maken en jureren… In Europa geeft hij al les sinds eind jaren 90 en heeft hij geholpen om de West Coast Swing op te starten. Zelfs in Australië en de South Pacific is hij geen onbekende. Op 16-jarige leeftijd is hij begonnen latin wedstrijddansen. Hij heeft deel uitgemaakt van 2 US Latin Formation Teams, die respectievelijk de 5e en 3e plaats wisten te bereiken op de WK Formatiedansen.

55

Tot 1990 heeft hij als amateur deelgenomen aan latin danswedstrijden en heeft hij de VS meerdere malen in Europa vertegenwoordigd. Daarna is hij overgestapt op West Coast Swing en binnen 2 jaar won hij zijn eerste US Open titel. Robert woont momenteel in Florida en houdt zich bezig met privélessen, workshops, coaching, choreografieën en docententrainingen over de hele wereld. Twee linkjes: Improvisatie:

Choreo:

www.latin-emagazine.com


Hilarisch cabaretduo Deng Boy met nieuwe show ‘Familietrekjes’ Op woensdagavond 11 juni 2014 presenteert cabaretduo Deng Boy hun nieuwe avondvullende show ‘Familietrekjes ’ in Theater Zuidplein, Rotterdam. Dat wordt weer flink lachen, brullen en gieren!

Alle facetten van het hebben van een familie komen voorbij in deze hilarische show. Laat je vermaken door deze twee charmante heren! Iedereen heeft familie, je kiest ze niet uit, je krijgt ze geheel gratis. Of je ze nu wilt of niet. Elke familie heeft zijn eigenaardigheden. Die vreemde oom, die onbeschofte tante (aangetrouwd ook nog). Kortom, elke familie heeft wel een aantal leden waarvan je zeker weet dat jou familie rijker zou zijn zonder deze figuren. Maar ja, het is nu eenmaal familie en je zal het ermee moeten doen... Maak kennis met de kleurrijke familie van Deng Boy en geniet van de nodige hilariteit. Want ook in deze familie gaat lang niet alles zoals het hoort! Deng Boy is een duo, gevormd door Eric ‘Sko’ Schröder en Ronny ‘Ormoe’ Ormskirk. Ooit begonnen Ronny en Eric als radiomakers bij Radio Stanvaste. Inmiddels zijn de heren al enige seizoenen zeer succesvol te aanschouwen op het podium in Theater Zuidplein.

Speciaal voor Latin E-Magazine lezers geldt er een korting van 2,50 euro op de voorverkoopprijs van 17,- euro. Ga naar www.theaterzuidplein.nl en voer de promotiecode latindengboy in en betaal slechts 14,50. Of bel met +31 (0)10 20 30 203 en geef deze code door aan de kassa.

Meer informatie is te vinden via www.theaterzuidplein.nl Theater Zuidplein: Kom(t) Binnen! Het podium van NU met theater dat je raakt. Zuidplein 62 | 3083 CW | Rotterdam

kassa@theaterzuidplein.nl | www.theaterzuidplein.nl www.latin-emagazine.com

56


La Gran Charanga van Gerardo Rosales Gerardo Rosales is altijd wel bezig met een project. Zijn nieuwste creatie is La Gran Charanga, een formatie met muzikanten met diverse achtergronden.

Zo hebben we Mara Tieles op altviool, Claudia Valenzuela en Isabel Vicente op viool en Maite Neri op dwarsfluit, allemaal afgestudeerd aan het Conservatorium van Rotterdam; en een ritmesectie bestaande uit Pedro Pardo uit Santiago de Cuba op bas, Venezolaan Wilmer Rios op conga, de virtuoze pianist Thomas B枚ttcher en de legendarische sonero Eduardo Alfonso uit Cuba. Deze Charanga trakteert het publiek op een repertoire van legendarische Cubaanse muziekstukken, waarin ook de danz贸n, chachacha, mambo en salsa niet zullen ontbreken. La Gran Charanga heeft haar debuutoptreden op 4 september 2014 tijdens Summer Breeze in de WesterUnie te Amsterdam. Die dag treden ook de formaties Combo Mundial en Son del Sofa op, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Gerardo Rosales.

57

La Gran Charanga is ook te zien op het Festival Toros y Salsa, dat van 12 tot 14 september 2014 plaatsvindt in Dax (Frankrijk). Het afsluitende optreden wordt heel speciaal, want daarbij wordt het charangaorkest uitgebreid met gastzanger Andy Rey en een deel van Tromboranga (jawel, dat orkest met die spetterende trombonesectie).

Video:

Blog:

rosalesmusicevents.blogspot.nl

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

58


SalsaSirena in Hoofddorp met Melissa, Paul en Patrick! Begin je zomer goed met een dag vol workshops. Kom op zaterdag 28 juni 2014 naar Hoofddorp en leer van ‘the best of the best’! SalsaSirena en Stichting SON (Salsa Onderwijs Nederland) sloegen de handen ineen om dit unieke evenement voor zowel amateurs als professionele dansers te organiseren.

Melissa zal een aantal workshops verzorgen waarin verschillende aspecten van de dans de volle aandacht krijgen. Grijp deze kans, want in september verhuist ze weer naar Los Angeles, en dan kan het wel een hele tijd duren voor ze weer hier is! Twee van deze workshops zijn toegankelijk voor iedereen, één is uitsluitend voor professionals en aspirant profs (onder auspiciën van de SON, Stichting Salsa Onderwijs Nederland). En Melissa komt niet alleen! Ook supersterren Paul Baarn en Patrick Mussendijk verzorgen elk een workshop. De workshop van Paul is alleen toegankelijk voor dansprofessionals, maar die van Patrick is voor iedereen! Stichting SON verzorgt een presentatie over de opleiding salsadocent en de losse modules voor professionals die zij aanbiedt, waarmee je je kennis kunt verrijken en je carrière een nieuwe impuls kunt geven.

Voor de lezers van het Latin Emagazine mogen wij voor de amateurs (zowel man als vrouw) 2 tickets verloten. Kijk op: www.latin-emagazine.com

Kijk op www.salsasirena.nl voor alle informatie of bel 06-4161 3334 (Annetje) Dance en Partycentre Marcella van Altena, Prins Bernhardstraat 1, Hoofddorp

59

www.latin-emagazine.com


Ricky Martin - Vida

Het begon dus met deze versie van Elija King:

En dit is de eindversie, gezongen door Ricky Martin:

www.latin-emagazine.com

Het WK voetbal in Brazilië houden de gemoederen flink bezig. In sportief, politiek en muzikaal opzicht. Sony was er al vroeg bij en schreef vorig jaar al een wedstrijd uit voor songwriters. De winnende Supersong zou worden gezongen door superster Ricky Martin, en opgenomen op het officiële album van de FIFA World Cup 2014.

Inmiddels is het zover en is iedereen er in muzikaal opzicht helemaal klaar voor! Elija King uit Florida schreef het winnende nummer Vida en de opnames zijn achter de rug. En natuurlijk is er een flitsende ‘feel good’-videoclip bij gemaakt, die ervoor zorgt dat we allemaal acuut een vlucht naar Brazilië willen boeken.

60


Sergio Mendes - Magic TRACKLIST:

Producer, componist, toetsenist en vocalist. Sergio Mendes is al 5 decennia zeer gewaardeerd in de muziekwereld en zijn invloed blijft, via nieuwe samenwerkingen, nog steeds groot. Eén van de meest internationaal invloedrijke Braziliaanse artiesten ooit, met meer dan 35 albums, waarvan velen goud dan wel platina behaalden, en drie Grammy® Awards. Mendes’ drive tot vernieuwing en zijn veelzijdigheid leiden tot samenwerkingen met artiesten uit zeer uiteenlopende genres. Zo bracht hij in 2006 het album Timeless uit waarop hij samenwerkingen aanging met pop, rock, urban en hip hop artiesten, waaronder Justin Timberlake en Black Eyed Peas.

1. ONE NATION feat. Carlinhos Brown 2. MY MY MY MY LOVE Sergio Mendes & Will.i.am feat. Cody Wise 3. DON'T SAY GOODBYE feat. John Legend 4. SOU EU feat. Seu Jorge 5. WHEN I FELL IN LOVE feat. Gracinha Leporace 6. MEU RIO feat. Maria Gadu 7. MAGIC feat. Scott Mayo (Instrumental) 8. SAMBA DE RODA feat. Aila Menezes & Gracinha Leporace 9. ATLANTICA feat. Ana Carolina 10. OLHA A RUA feat. Milton Nascimento 11. HIDDEN WATERS feat. Gracinha Leporace 12. SIMBORA feat. Carlinhos Brown

Deze CD is verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

Ook op zijn nieuwe album ‘Magic’ staan diverse featurings, zoals met John Legend en Will.i.am. Het zeer aanstekelijke nummer One Nation is behalve op ‘Magic’ ook te vinden op het officiële FIFA WK album.

LIVE 15/07/2014 Openluchttheater Rivierenhof, Antwerpen 18/07/2014 De Doelen, Rotterdam

61

www.latin-emagazine.com


Shakira - La La La (Brazil 2014) feat. Carlinhos Brown

Nog meer WK-songs Er is een heel blik wereldsterren opengetrokken om WK-liederen te maken. Shakira’s La La La is echter een aanmoedigingslied met een extra agenda. De Colombiaanse zangeres heeft de handen ineen geslagen met yoghurtproducent Activia om aandacht te vragen voor het schoolmaaltijdenprogramma van het WFP. Bij het uitbrengen van de videoclip op 22 mei heeft de yoghurt-Shakiratandem een bedrag ter waarde van 3 miljoen schoolmaaltijden gedoneerd. Deze worden ingezet in Congo en Nicaragua, waar de financiële nood momenteel hoog is. Aan de fraaie videoclip hebben ook enkele voetbalsterren hun medewerking verleend. Zo komen Lionel Messi, Neymar, Cesc Fabregas, Sergio Aguero, Radamel Falcao, Eric Abidal en Gerard Piqué voorbij. Een mooie toevoeging aan de collectie WK-clips!

www.latin-emagazine.com

62


David Bisbal No Amanece De Spaanse zanger is met zijn meest recente project een nieuwe weg ingeslagen. Naast het in maart uitgebrachte album Tu y Yo is er ook een korte film met dezelfde titel uitgebracht. In de film treft David tijdens een (fictieve) tournee een onbekende vrouw (gespeeld door María Valverde) in zijn trailer aan. Er ontstaat een romance, met de nodige complicaties en consequenties. De film is reeds vertoond in een groot aantal Spaanse bioscopen, maar wij zullen het helaas moeten doen met de trailer. De zanger heeft sindsdien echter niet stilgezeten. Onlangs stond hij nog op het podium in een uitverkocht Teatro Metropolitan in Mexico. Het publiek werd getrakteerd op een aantal bijzondere duetten met onder meer Alex Cuba, Noel Schajris en Jessi y William. Ook heeft hij tijd gevonden om nog een nieuwe single + clip uit te brengen. No Amanece is de tweede single van het album Tu y Yo.

Onze tip: kijk eerst de filmtrailer, en dan de clip van No Amanece. Trailer Tu y Yo:

No Amanece:

David Bisbal – Desde dentro Tien jaar geleden stond hij nog thuis voor de spiegel te zingen. Nu trekt hij volle stadions en concertzalen. Hij lijkt misschien nog een beetje jong voor een autobiografie, maar David Bisbal heeft wel het nodige te vertellen. Zijn verhaal is dat van een droom die uitkomt. Het gaat over een jongetje uit Almería, dat gek was op muziek en zingen. En hoe dat jongetje zijn verlegenheid wist te overwinnen. Hoe hij zich met ijzeren discipline wist op te werken tot een van de populairste Spaanstalige zangers ter wereld. ‘Desde dentro’ is het verhaal ‘van binnenuit’. David Bisbal vertelt openhartig over zijn persoonlijke en professionele ervaringen. Over het reilen en zeilen van de muziekindustrie, hoe hij de top heeft bereikt, en hoe moeilijk het is om daar te blijven. Een must voor elke fan! (Voorlopig alleen verkrijgbaar in het Spaans.)

www.davidbisbal.com/es

63

www.latin-emagazine.com


Ana Tijoux – Vengo Nog meer avontuurlijke hip-hop op het derde album van de Frans-Chileense rapster Ana Tijoux met invloeden van old-school cumbia, Andes folk, dub, funk, soul, jazz, allemaal gezongen/gedeclameerd met een lekkere flow. Geen samples, maar alles live gespeeld in de studio.

Haar eerste soloalbum 1977 werd genomineerd voor een Grammy en een Latin Grammy. De gelijknamige single 1977 was een enorm succes in Latijns-Amerika en in de Verenigde Staten. Het wordt gebruikt in het videospel FIFA 11 en in de beroemde tv-serie Breaking Bad. Thom Yorke van de bekende band Radiohead prees 1977 aan als een van de beste nummers van het jaar. Ana (Anita) Tijoux is een Chileense rapper en songwriter. Ze is geboren in Frankrijk, als dochter van twee Chileense ballingen tijdens de dictatuur van Pinochet. Haar familie was uit Chili gevlucht na de staatsgreep in 1973, waarbij de gekozen president Salvador Allende tijdens een staatsgreep werd afgezet door Pinochet. Ana keerde pas terug naar Chili na 1993, toen de militairen niet meer aan de macht waren. Ana werkt met belangrijke Chileense hiphopformaties en heeft naam gemaakt als een van de beste MC’s ter wereld. In 2006 zocht ze toenadering tot de popmuziek en scoorde ze samen met Julieta Venegas de radiohit Eres para mí. www.latin-emagazine.com

64

Ook Ana’s tweede album La Bala (2012) werd genomineerd voor een Grammy. Momenteel is zij een van de meest gevierde Chileense artiesten en staat bekend als zeer geloofwaardig en politiek en maatschappelijk bewogen. Ana Tijoux, singer-songwriter en moeder, lijkt de erfgename van twee belangrijke Chileense vrouwen, die niet alleen belangrijk waren voor hun eigen land, maar voor heel Latijns-Amerika: Violeta Parra, bekend als singer-songwriter die streed tegen maatschappelijk onrecht, en hoedster van de volksmuziek uit haar land, en Gabriela Mistral, winnares van de Nobelprijs voor de literatuur, dichteres en feministe.


Tracklist: 1. Vengo 2. Somos Sur (feat. Shadia Mansour) 3. Antipatriarca 4. Somos Todos Erroristas (feat. Hordatoj) 5. Er-rrro-r 6. Los Peces Gordos No Pueden Volar 7. Creo en Ti (feat. Juanito Ayala) 8. Los Diablitos 9. Interludio Agua 10. Río Abajo 11. Oro Negro 12. Delta (feat. MC Niel) 13. No Más 14. Todo Lo Sólido Se Desvanece en el Aire 15. Emilia (feat. RR Burning) 16. Rumbo al Sol 17. Mi Verdad

Vengo is verkrijgbaar bij www.mostwanted-online.nl 65

www.latin-emagazine.com


Tempo Latino Tip voor liefhebbers van live muziek die hun vakantie nog niet hebben uitgestippeld: het festival Tempo Latino in het Franse Vic-Fézensac. Van 24 tot en met 27 juli 2014 staat het plaatsje in het teken van de latin cultuur en muziek. In de grote arena kun je tegen betaling genieten van topartiesten uit de hele wereld (Programmation IN). Maar ook de Programmation OFF buiten de arena is niet te versmaden. Hier zetten kwaliteitsbands uit Frankrijk of Spanje hun beste beentje voor.

Een overzicht van het volledige programma en alle praktische informatie (in het Frans) vind je op

www.tempo-latino.com Donderdag De ‘salsa dura’ van Salsafon vormt de opmaat voor Oscar D’Leon. De Venezolaanse zanger die bekend staat om zijn tomeloze energie moest in 2013 helaas verstek laten gaan vanwege gezondheidsproblemen. Dit jaar heeft hij beloofd dit meer dan goed te maken!

www.latin-emagazine.com

66


Zaterdag De aftrap wordt verricht door de Colombiaanse formatie Herencia de Timbique. Deze formatie combineert op een creatieve manier de traditionele Afrikaanse muziek met die van de Pacifische kuststreek van Colombia. De doorvoelde, melodieuze zang en Colombiaanse percussie-instrumenten als de marimba, cununus en guaza vormen een meer dan geslaagde mix. In 2011 is hun album Tambo in

Vrijdag Tempo Latino gaat op de Amerikaanse toer, maar dan wel met een Cubaans tintje. Orquesta Broadway uit New York is een charangaorkest dat al ruim 50 jaar bestaat. De karakteristieke bezetting met fluit en violen heeft de tand des tijds glansrijk weerstaan. Topmuzikanten en fantastische zangers, zoals Jorge Maldonado (ex Sonora Matancera) beloven een fantastisch optreden.

Colombia bekroond met de “Prize Shock” voor het beste album. De tweede band van die avond heeft geen introductie meer nodig. Kassav is een gevestigde naam. Hun zouk is wereldwijd bekend en hun optredens zijn altijd van de bovenste plank. Hun meest recente album Sonjé dateert van vorig jaar. Het is een eerbetoon aan voormalig bandlid Patrick Saint Eloi en grijpt terug op de gwoka-stijl waarmee de band in eerste instantie bekend mee is geworden.

Ook Tipica 73 komt uit de Big Apple. En ook dit orkest heeft een speciale band met de charanga-sound. De band is in 1972 ontstaan naar aanleiding uit een aantal descargas en was een decennium lang erg succesvol. Na een reis naar Cuba in 1983 werden ze echter om politieke reden geboycot en hield de band op te bestaan. Sinds 1995 zijn ze echter herrezen en hebben zich weer op de charanga gestort. Zij sluiten de vrijdagavond in stijl af.

Zondag Conga Libre is een frisse, Frans-Cubaanse band, die vol enthousiasme een mix van traditionele muziek en moderne invloeden mengt. Het resultaat is dansbare timba, die met verve wordt gebracht. Ook de afsluiter van deze avond is een bekende naam: Africando heeft naam gemaakt met melodieuze salsa met teksten in het Wolof, Fon of Malinké. Sinds hun oprichting in 1993 zijn ze in een sneltreinvaart wereldberoemd geworden. Heerlijke muziek om naar te luisteren en op te dansen. Wie salsa danst, heeft vrijwel zeker iets van Africando in zijn platenkast staan. Het meest recente album Viva Africando is in 2013 verschenen en zal vast en zeker de revue passeren.

67

www.latin-emagazine.com


Nederlands-Caraïbische coproductie vertoond in Cannes De Nederlands-Caraïbische coproductie Kingston Paradise is in mei 2014 vertoond op de filmmarkt van Cannes. Na het winnen van diverse prijzen op Noord-Amerikaanse filmfestivals ging de kleine onafhankelijke speelfilm dit keer op voor internationale bioscoopdistributie.

Kingston Paradise is een coproductie tussen het Nederlandse Caribbean Creativity, het Barbadiaanse Caribbean Tales en het Jamaicaanse productiehuis CPTC. Ruim vijf jaar geleden sloten zij een gezamenlijke productieovereenkomst, waarna de opnames in de zomer van 2009 plaatsvonden in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Het duurde vervolgens vanwege financiële beperkingen tot 2013 voor de debuutfilm van de Jamaicaanse regisseur Mary Wells klaar was voor vertoning. Kingston Paradise beleefde eind vorig jaar zijn wereldpremière op het Caribbean Tales Film Festival in Toronto, Canada, waar het meteen de prijs voor beste speelfilm en de publieksprijs in de wacht sleepte.

Trailer:

www.latin-emagazine.com

68


Vervolgens won de film de juryprijs voor beste narratieve film op het Pan-African Film Festival 2013 in Los Angeles, het grootste en meest prestigieuze festival voor zwarte films in de Verenigde Staten. Het festivalsucces van Kingston Paradise trok de aandacht van Steven Istock van het Amerikaanse filmbedrijf California Pictures. Hij vertegenwoordigde de film in Cannes. De producenten van Kingston Paradise zijn erg blij met het onverwachte succes van Kingston Paradise. ‘Het is erg moeilijk om internationale distributie te vinden voor zo’’n kleine, onafhankelijke productie. De overeenkomst met California Pictures opent ongekende mogelijkheden’, zo laat Wells, die de film niet alleen regisseerde maar ook schreef en produceerde, in een reactie weten. Ook Emiel Martens van Caribbean Creativity is verguld met de recente ontwikkelingen rondom de film: ‘Caribbean Creativity is een kleine onderneming in Amsterdam die zich bezighoudt met het adviseren, ondersteunen en promoten van Caraïbische films. “Kingston Paradise is de eerste speelfilm die we hebben gecoproduceerd en dan is het natuurlijk fantastisch dat hij zo aanslaat.”’ De film vertelt over een jonge taxichauffeur in de sloppenwijken van Kingston die in de problemen komt nadat hij een auto heeft gestolen om voor zichzelf en zijn vriendin een beter leven te krijgen. Op 24 mei is Kingston Paradise tijdens de African Movie Academy Awards in Nigeria, (de Afrikaanse Oscars) bekroond met de ‘Award for Best Diaspora Feature'. De film wordt waarschijnlijk later dit jaar op filmfestivals in Nederland vertoond. Zie ook: www.kingstonparadisemovie.com

69

www.latin-emagazine.com


Latin Life is een radioprogramma op Radio West voor liefhebbers van de latin & caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, interessante gasten, de beste uitgaanstips ĂŠn er worden veel vrijkaarten weggegeven voor leuke evenementen. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit de Hofstad met een landelijke dekking, dankzij internet en digitale radio. Latin Life Radio is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. www.latinliferadio.nl

Programma in juni/juli 2014 Donderdag 12 juni 2014 * Maryama Camara (Luxury Latin) * Annemarie Nodelijk (Stichting Blinde Liefde voor Salsa) Donderdag 19 juni 2014 * Rolf Sanchez & Adriaan Correa (Latin Society) Donderdag 26 juni 2014 * Zanger Gatto Gabriel Donderdag 3 juli 2014 * Band Bongomatik

www.latin-emagazine.com

70


Latin Life is elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur landelijk te beluisteren op: latinliferadio.nl

Regelmatig verstrekt Latin Life vrijkaarten voor leuke evenementen aan luisteraars. Het aantal beschikbare vrijkaarten staat op de website www.latinliferadio.nl tussen haakjes vermeld. Als je interesse hebt in de beschikbare vrijkaarten, kun je tijdens de uitzending een mailbericht sturen naar info@latinliferadio.nl o.v.v. voor- en achternaam en telefoonnummer waarop je te bereiken bent. Je kunt ook tijdens de uitzending bellen naar 070-390 54 54.

Latin Life organiseert - naast haar wekelijkse radioprogramma op Radio West, ook elke maand een gratis toegankelijk en gezellig dansfeest in Alphen aan den Rijn. Om dit feest voor een grote doelgroep toegankelijk te maken, is de entree én het parkeren geheel GRATIS!

Zomer Zondag Middag Matinee Op zondag 15 juni 2014 start het dansfeest om 16:00 uur en vanaf dat moment zal de dansvloer gevuld worden door latin liefhebbers die tot 20:00 uur ’s avonds heerlijk kunnen dansen op de beste salsa, bachata, merengue, kizomba en reggeaton muziek verzorgd door DJ Loco. Als het goed weer is kun je ook heerlijk genieten op het terras van een drankje of een hapje, want de voortreffelijke keuken van Wet ’n Wild is natuurlijk ook geopend. Ouders kunnen hun kinderen uiteraard meenemen.

71

www.latin-emagazine.com


Jubileumconcert La Sonora Ponceña - Indrukwekkend ondanks abrupt einde La Sonora Ponceña heeft 25 mei 2014 haar 60e verjaardag gevierd met een memorabel concert in het Coliseo de Puerto Rico. Met een ruim drie uur durend concert hebben ze een uitzinnige menigte laten zien en horen dat hun salsa nog niets aan pit heeft ingeboet. Het duurde niet lang voordat vrijwel alle stoelen leeg waren, omdat stilzitten gewoon niet mogelijk was. Oprichter Enrique Lucca Caraballo ‘Don Quique’ leidde vanaf zijn stoel het orkest, waarin ook zijn zoon ‘Papo’ Lucca meespeelde. Maar liefst 24 nummers werden er ten gehore gebracht, maar toen de bandleden net een toegift hadden ingezet, viel plotseling het geluid weg. De gebruiksduur van het Coliseo was overschreden, dus de organisatie had de stekker eruit getrokken. Daarmee kwam een abrupt einde aan een fantastisch concert, maar zanger Darvel García beloofde het bij het volgende concert goed te maken. www.latin-emagazine.com

Dit jubileumconcert van La Sonora Ponceña was dus zeker nog geen afscheid!

Bron: www.primerahora.com

72


JEAN

LOS RAKAS

It's Jean

El Negrito Dun Dun & Ricardo

Noemt zichzelf “La Nueva Cara de la Bachata” in een productie van Andres "Dre" Hidalgo (werkte eerder met o.a. Aventura, Xtreme & Prince Royce).

Veelbelovende latin hiphop band uit Panama. Los Rakas, of vrij vertaald rebellen uit de getto, brengen hiphop met een boodschap, soms een beetje in de stijl van Calle 13.

Tracklist:

Tracklist:

1. No Se Porqué Te Vas (3:35) 2. Si Tu No Estas (3:56) 3. Soy Unico (3:46) 4. Pero No (3:42) 5. Can't Find Love (3:21) 6. Máquina del Tiempo (3:57) 7. Primera Vez (3:10) 8. Yo Quiero Saber (3:55) 9. Ya Te Olvide (3:58) 10. No Se Porqué Te Vas (acoustic) (3:42) 11. Primera Vez (pop rock) (3:14)

1. No Tan Listo (2:27) 2. Demencia y Locura (3:46) 3. Asi Me Gusta (3:38) 4. Africana (3:59) 5. Mi Pais (0:49) 6. Sueno Americano (4:04) 7. Chicao de Mi Corazon (Josefina) (3:07) 8. Hot (3:23) 9. Pegaito (3:40) 10. Periodico De Ayer (with C-Los B) (4:13) 11. Siente La Musica (3:54) 12. Malibu Girl (with Martin Luther) (3:34) 13. Hasta el Piso (Acuestate) (4:24) 14. X-Tacy (with Alka Raka Walter) (4:19)

Twee clips om te luisteren:

Twee clips om te luisteren:

Beide CD’s zijn verkrijgbaar bij www.mostwanted-online.nl

73

www.latin-emagazine.com


Klangkaroussell, Karamelo Santo en Tentempies op Robin Rotterdam Unlimited Klangkarussell (AT), Karamelo Santo (Arg) en Tentempies (NL) zullen samen met Omar Souleyman op zondag 20 juli de opwarmers vormen voor de Robin Rotterdam Unlimited 2014 uitsmijters Machel Montano, Kool & The Gang en Sergio Mendes. Met de bekendmaking van deze namen is het programma op het Hofplein podium compleet. Klangkarussell, is een Oostenrijks producers-duo bestaande uit de DJ's Tobias Rieser en Adrian Held. Met hun single Sonnentanz braken ze Europees door in landen als Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en BelgiĂŤ. Karamelo Santo is zeer waarschijnlijk het belangrijkste muzikale exportproduct van ArgentiniĂŤ. Vanaf het moment dat Manu Chao deze band zag, was hij totaal overrompeld, waarop een innige samenwerking volgde.

Het resultaat? Een up-tempo show die zijn gelijke niet kent. De opener van Hofplein Podium 20 juli is TenTemPies, die zich profileren met Damsko Mestizo. www.latin-emagazine.com

74


17 juli: The Kick Offf - Eendrachtsfestival Robin Rotterdam Unlimited en het Rotterdamse Eendracht Festival hebben de handen ineen geslagen teneinde in de toekomst verder op te trekken met elkaar. De doelstellingen van beide evenementen sluiten naadloos op elkaar aan en beide organisaties menen van toegevoegde waarde te zijn voor elkaar. Het Eendracht Festival is een gratis toegankelijk showcase festival dat 2 keer per jaar laat zien hoeveel tofs Rotterdam Unlimited Afterparties in Rotterdam te bieden heeft. Maar het Eendracht Festival draait niet alleen om de muziek-scenes. Het is Robin Rotterdam Unlimited organiseert maar liefst twee afterparties dit jaar! Zomercarnaval Afterparty: La Noche del Carnaval vindt plaats op 19 juli vanaf 23.00 uur in de Rotterdamse Schouwburg en staat helemaal in het teken van Bachata, Salsa, Merengue, Zouk, Kizomba en meer. Maar liefhebbers van Kizomba komen ook volledig aan hun trekken in BIRD. De trendy nachtclub presenteert op 19 juli vanaf 23.00 uur: Tropicalista! Op de Hofbogen kan men genieten van warme tropical sounds gemixt met moderne soul, Afrohouse en tijdloze classics.

een plek waar ålle creatieve Rotterdammers zichzelf kunnen laten zien. Bier & Brood X Narcoze hosten bijvoorbeeld een street-art locatie, Buiten Gewoon organiseert free-running clinics en JAP JAN bouwt een custom photobooth. Het eerste wapenfeit zal plaatsvinden aan de vooravond van Robin Rotterdam Unlimited op 17 juli 2014 in Rotterdam: Robin Rotterdam Unlimited The Kick Off – Eendracht Festival.

Robin Rotterdam Unlimited Verwarring over de data... Gebleken is dat er verwarring is ontstaan over de data waarom Robin Rotterdam Unlimited, dus ook Zomercarnaval, zal plaatsvinden. Voor 2014 is dat op vrijdag 18 juli, zaterdag 19 juli en zondag 20 juli. Robin Rotterdam Unlimited is ontstaan uit twee pijlers van de Rotterdamse festivalagenda (Zomercarnaval, Dunya Festival) en kende in 2013 haar eerste editie met ruim 900.000 bezoekers. Eerder werd al bekend dat disco-legendes Kool & the Gang en de Braziliaanse latin jazz superster Sergio Mendes aanwezig zijn op het festival. Robin Rotterdam Unlimited is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals.

Kijk voor het complete overzicht op

www.rotterdamfestivals.nl

75

www.latin-emagazine.com


Bio Ritmo - Puerta del Sur Ze komen nu eens niet uit New York, maar uit Richmond, Virginia, in het zuiden van de Verenigde Staten. En daar zijn ze trots op. Hun ‘indie’ salsa klinkt net even anders dan de meesten van ons gewend zijn. En dat is precies hun bedoeling. Bio Ritmo is een beetje anders, maar wel lekker. Maar dan wel een van de nieuwe generatie. Ze schreven hun eigen nummers en werden zo’n beetje de voortrekkers van de ‘indie’ salsabeweging. Die beweging wil de ‘salsa roots’ behouden, maar ook bijdragen aan de verdere evolutie van het genre door nieuwe klanken, ritmes en invloeden uit alle windstreken toe te voegen. Die filosofie bleek de bandleden van Bio Ritmo op het lijf geschreven. Nu, 23 jaar later hebben ze 10 albums op hun naam staan en hebben ze een reputatie opgebouwd als een van de meest originele en vooruitstrevende salsabands van deze tijd. Bio Ritmo is in 1991 opgericht als een experimentele percussiegroep. Ze besloten echter Hun muziek wordt overal gedraaid. In hippe rockclubs in Brooklyn, maar ook in salsa-bars in al snel om wat meer instrumenten toe te voegen het Colombiaanse Cali. en groeiden zo uit tot een compleet salsaorkest. www.latin-emagazine.com

76


Cultureel gezien komen de bandleden uit alle hoeken van de wereld en de muzikale achtergronden variëren van jazz tot punkrock, maar ze houden allemaal van salsa en hebben elkaar ontmoet in Richmond. Het nieuwe album is een soort van wereldreis. Er komen Afro-Cubaanse ritmes voorbij, maar ook niet-voor de hand liggende harmonieën, vintage keyboardklanken, analoge synthesizers en strakke blaasarrangementen. Het ziet ernaar uit dat Bio Ritmo nog lang niet klaar is met experimenteren.

De aparte combinatie van ‘vintage’ en modern trekt overal volle dansvloeren. De teksten stemmen tot nadenken en de harmonielijnen zijn intrigerend, maar alle nummers zijn uiterst dansbaar. Als belangrijkste invloeden noemen ze Stereolab en psychedelische Braziliaanse muziek, maar ook Ray Barretto, Roberto Roena en de klassieke Fania albums. En als je ze hoort spelen, valt dat allemaal op zijn plaats. Het allernieuwste album van Bio Ritmo, uitgebracht onder het label Vampisoul, heet Puerta del Sur. De titel betekent ‘Deur naar het zuiden’ en verwijst naar de thuislocatie van de band in het zuiden van de Verenigde Staten.

Het laatste nummer Codeína is een bijzondere mix van een bolero en een Egyptische klassieker uit de jaren 60, met strijkers, Farfisa-orgels en Arabische percussie-instrumenten. De releasedatum voor Puerta del Sur is 24 juni 2014. We zijn benieuwd!

www.bioritmo.com

77

www.latin-emagazine.com


Los Lobos – De wolven jagen door

Los Lobos begonnen zoals zoveel jonge bands met oefensessies in een garage. Dat was in 1973. Een stel jongens met Mexicaanse roots en een passie voor rockmuziek. Ze wilden doorstoten naar de mainstream en tegelijkertijd laten horen waar ze vandaan kwamen. Hun mix van rock, Tex-Mex, country, folk, R&B, blues en traditionele Spaanse en Mexicaanse muziek bleek een schot in de roos. De oefensessies in de garage liggen al ver achter hen en de band heeft een stevige ontwikkeling doorgemaakt. Ze hebben zich een stevige positie verworven in de mainstream, zijn de trotse bezitters van twee Grammy’s, scoorden een wereldhit met hun versie van La Bamba, en hebben hun roots altijd in ere gehouden. Ter gelegenheid van hun 40e verjaardag hebben ze vorig jaar het album Disconnected in New York City uitgebracht. Een semi-akoestisch live album, dat enthousiast is ontvangen. ‘De wolven’ hebben nog niets aan vuur ingeboet, blijven zich ontwikkelen en jagen naar nieuwe hoogtepunten. Ze zijn weer stevig aan het touren en doen eind juli ook de Lage Landen aan.Op 19 juli kun je ze treffen op het Blues Festival in Peer (België) en op 20 juli staan ze in Paradiso, Amsterdam (Nederland). Tweemaal een buitenkansje voor de fans! www.latin-emagazine.com

78


Bandleden: Louis Perez - drums, gitaar, percussie, zang Steve Berlin- saxofoon, percussie, fluit, midsax, harmonica, melodica Cesar Rosas- zang, gitaar, mandoline Conrad Lozano- bas, gitarron, zang David Hidalgo- zang, gitaar, accordeon, percussie, bas, keyboard, melodica, drums, viool, banjo Enrique "Bugs" Gonzalez - drums en percussie

Discografie 1983 And a Time to Dance 1984 How Will the Wolf Survive? 1987 La Bamba [Original Soundtrack] 1987 By the Light of the Moon 1988 La Pistola y el Corazon 1990 The Neighborhood 1992 Kiko 1995 Music for Papa's Dream 1996 Colossal Head 1999 This Time 2000 Del este de Los Angeles (Just Another Band from East L. A.) 2002 Good Morning Aztlรกn 2004 The Ride 2004 Ride This (The Covers EP) 2005 Live at the Fillmore 2005 Acoustic en vivo 2006 The Town and the City 2009 Los Lobos goes Disney 2010 Tin Can Trust 2013 Disconnected in New York City

Website: www.loslobos.org

79

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

Exclusieve voorpremière Cuban Fury met workshops en dansavond! Zaterdag 2 augustus 2014 | de Vicary, M. van Drielplein 2, Ochten (Gld) Half augustus 2014 komt de Salsafilm Cuban Fury uit in de Nederlandse bioscopen. Geen nood, we hebben een rijkelijk gevuld buffet voor jullie geregeld, dat je, als je de workshops volgt, én naar de film en party gaat, gratis van ons krijgt aangeboden! Na het diner is het dan zover: de exclusieve voorpremière van de (gehele) film en de bruisende Salsa Party met DJ QT.

Programma zaterdag 2 augustus 2014: 17.30-19.00 Diner 19.15-20.45 Voorpremière Cuban Fury 21.00-01.00 Dansavond Maar jij kunt deze film al zien voor hij uitkomt én werken met de choreografe uit de film zelf: topdocente Susana Montero! (foto boven) Dancepromotions en Stichting SON (Salsa Onderwijs Nederland) halen haar naar Nederland én hebben de exclusieve rechten om jullie deze film ruim voor te première te laten zien. Op 2 augustus a.s. heten we jullie van harte welkom in de Vicary in Ochten, waar Susana maar liefst 2 workshops verzorgt voor iedereen die zijn

Kosten: Workshop Diner Film + Salsa party Combinatieprijs

Salsa naar een hoger niveau wil tillen. Geef deze dame de ruimte en je techniek, leading & following skills en combinaties gaan met sprongen vooruit! Na de workshops stellen we ons voor dat jullie honger hebben… www.latin-emagazine.com

80

€ 40 € 20 € 10 € 50

Je kunt je opgeven via:

www.dancepromotions.nl


Trailer van de film:

81

www.latin-emagazine.com


Marc Bischoff, de muzikale spin in het web! Interview & fotografie door Michele van den heuvel Al een tijd lang kom ik Marc Bischoff overal tegen. Op festivals, in theaters en podia, in diverse bezettingen en ook met zijn eigen band. Ook kom je zijn composities of bewerkingen daarvan tegen op albums van hemzelf en anderen. Wat heeft deze blanke pianist uit Duitsland ons te vertellen over Latijns-Amerikaanse muziek en zijn rol daarbinnen? Hij had ook een eigen salsaband ‘Havanna’ met veel blazers en veel percussie. Dat vond ik geweldig. Mijn buurjongen Sebastian Schunke, inmiddels een bekende jazzpianist, had les op dezelfde muziekschool en we vonden het leuk om samen te spelen. Dat leidde tot optredens en we stonden al snel bekend als het pianoduo. Achteraf bezien is dat een heel bepalende periode voor mij geweest.

Fotografie: Shakira Tromp

Na een betoverend optreden van Izaline Calister en haar band in de Jazzkapel in ‘s-Hertogenbosch grijp ik de kans om Marc aan een interview te onderwerpen. -Je was zes jaar oud toen je begon met pianospelen, vertel eens? Ik ben geboren in Gehrden, een klein dorpje in de buurt van Hannover. Hoewel ik niet uit een echte muzikale familie kom, hebben mijn ouders me wel gestimuleerd om iets met muziek te doen. Ze vonden dat pianoles bij mijn opvoeding hoorde. Zo kreeg ik rond mijn zesde mijn eerste leenpiano en tot mijn elfde kreeg ik privé pianoles aan huis. Toen vertrok de pianolerares en dat leek mij een goed moment om ook met pianospelen te stoppen. Maar mijn moeder vroeg me om het toch nog één kans te geven. We sloten een compromis: ik zou naar de muziekschool gaan en als ik het niet leuk zou vinden, mocht ik stoppen. Op de muziekschool kreeg ik les van Kurt Klose, een leuke leraar die heel andere muziek met mij ging maken. Geen klassieke pianostukken, maar populaire muziek en jazz. Zonder dat ik het in de gaten had, leerde ik vooral latin muziek spelen.

-Kun je stellen dat Kurt Klose jouw voornaamste inspirator was? Ja, hij was de sleutelfiguur die mij de latin muziek heeft aangereikt, maar het is toch vooral de muziek zelf die mij heeft geïnspireerd. Door Kurt heb ik leren luisteren naar o.a. Herbie Hancock, Chick Corea, Bill Evans, Tito Puente maar vooral Eddie Palmieri.

In de jaren 80 was het erg moeilijk aan latin muziek te komen en Kurt gaf me vaak cassettebandjes. Er zijn drie concerten die mijn leven op zijn kop hebben gezet. Het eerste was het concert van Irakere in Hannover in 1987. Ik was totaal uit het lood geslagen, ik begreep niets van de muziek en stond als vastgenageld. Ik ben na het optreden naar Chucho Valdés toegegaan en heb hem gevraagd: “Hoe doe je dit toch? Dit is bovenmenselijk.” Chucho lachte alleen maar.

”Ik doe het toelatingsexamen en dan zie ik wel”. www.latin-emagazine.com

82


Het tweede was een concert van Los Van Van in Havana, Cuba, 1997. De enorme wisselwerking met het publiek was een spectaculaire ervaring in een andere wereld. De reactie van het publiek bepaalde wat de band speelde. Dat was nieuw voor mij. Het derde concert was het optreden van El Gran Combo op de Feria de Cali in 1996. Ook hier weer die enorme wisselwerking en ineens begreep ik hoe het werkte. Het was meer dan een band die speelt voor het publiek. Het ging veel dieper. Het publiek kende alle liedjes, zong mee en vroeg om bepaalde songs. Het was een eenheid, voor die mensen was de muziek een deel van hun leven. Deze sleutelconcerten zal ik nooit meer vergeten, zij hebben mijn leven op zijn kop gezet. Ik wist wat me te doen stond: nog beter leren pianospelen om net zulke geweldige muziek te kunnen maken. -Wat deed je besluiten om van Duitsland naar Nederland te gaan om te studeren aan het Codarts in Rotterdam? Veel van mijn vrienden gingen er in 1995 heen om te studeren, en zij vroegen me om mee te gaan. Het was het enige conservatorium voor wereldmuziek in Europa. Ik wist toen nog niet echt wat ik wilde en dacht: �Ik doe het toelatingsexamen en dan zie ik wel�. Een jaartje naar het buitenland sprak me wel aan. In het begin vond ik Rotterdam echter vreselijk. Ik voelde me een bang jongetje in een grote stad. Ik was later in het jaar ingestroomd en had toen ook nog een vriendinnetje in Duitsland. Daardoor duurde het even voordat ik mijn draai vond. Pas na het eerste examen, toen ik een goede beoordeling kreeg en anderen zagen dat ik kon spelen, kreeg ik vrienden en ging het bergopwaarts.

83

www.latin-emagazine.com


Het tweede jaar was echt geweldig. Zo werd ik in 1996 door Jaime Rodríguez gevraagd of ik zin had om met Rumbatá op tournee naar Colombia te gaan. Tijdens de kerstdagen. Maar in Duitsland is de kerst erg belangrijk. Een Duitser gaat met de kerst naar zijn ouders! Dus ik zei dat ik niet kon. Jaime heeft toen met mijn ouders gesproken en uiteindelijk ben ik toch meegegaan. Ik wist toen nog niet dat ook de ‘Feria de Cali’ op het programma stond, het grootste salsafestival van Colombia, met zo’n 30.000 bezoekers. Die tournee was zo overweldigend, dat ik daarna alleen nog maar salsa wilde spelen. Ik vond de sfeer daar geweldig, dat latino wereldje met al die aardige, lachende en dansende mensen. Die enorme wisselwerking tussen muzikanten en publiek; er ging een wereld voor me open. Ik kwam terug als een ander mens. Voor vertrek was ik een verlegen Duitse jongen, die niet wist wat hij met zijn leven moest. En ineens was ik vol zelfvertrouwen en had ik mijn keuze gemaakt. Ik wilde mijn studie afmaken en een band opzetten. Dat is ‘La banda Iré’ geworden, de eerste Nederlandse timbaband.

Foto boven: Marc samen met Thomas Böttcher -In welke bands speelde je nog meer in die periode naast Rumbatá? In mijn periode bij Rumbatá (van 1996 tot 2003) heb ik enorm veel gespeeld in binnen- en buitenland. Het was dan ook een enerverende tijd. Ik speelde bijvoorbeeld ook in Nueva Manteca. De bandleider, Jan Laurens Hartong, was tevens mijn pianoleraar en ik was zijn vaste vervanger voor de vele internationale tournees. En van het een kwam het ander. De drummer van Nueva Manteca was Lucas van Merwijk. www.latin-emagazine.com

84


Ik had één hoofdinstrument, de piano. Ook heb ik even percussie gedaan, maar als ik andere instrumenten gebruik, zoals de accordeon of mondpiano, is dat alleen omdat ze dan in de muziek passen.

Toen hij later de ‘Cubob City Bigband’ oprichtte, vroeg hij me in zijn band te komen spelen en dat doe ik nog steeds. Helaas doet de band door het wegvallen van veel subsidies alleen nog losse projecten, maar elk jaar zijn er wel een paar optredens. Ook heb ik veel met de band van Gerardo Rosales gespeeld. Van al deze bands kun je eigenlijk zeggen dat het rond 2004 al veel minder werd vanwege de eerste bezuinigingen. De echte klap kwam echter in 2008, toen door crisis vrijwel alle subsidies wegvielen. Hierdoor zijn er heel veel bands verdwenen. Maar juist in die periode, toen veel wegviel, kwam er weer iets anders op mijn pad. Ik ben bij Izaline Calister begonnen en samen hebben we veel muziek geproduceerd. Daarnaast speel ik ook in de onlangs opgerichte Rumbatá Beat Band. Het repertoire is geen salsa, maar cross-over muziek met latin jazz en retro. Puur instrumentaal, dus zonder zangers, maar met veel goede jazzmuzikanten. Het nieuwe album met deze band is in februari van dit jaar uitgekomen onder de naam ‘Once again’. In september gaan we met deze band touren en ga ik weer naar Colombia. Daar heb ik onwijs veel zin in. -Wat vond je van de opleiding zelf? Die was erg leerzaam. Ik heb goede leraren gehad, die je echte diepgang wisten te geven. Wel heb ik tijdens mijn studie het spelen altijd voorop gesteld, maar dat wist men daar ook. Als ik weg moest, zorgde ik voor vervanging of ik haalde de onderdelen later in.

-Je bent zelf docent op Codarts, wat vind je zo inspirerend aan lesgeven? Eigenlijk ben ik net gestopt. Ik heb vijftien jaar lang 2 dagen per week gedoceerd en vond het wel genoeg geweest. Ik was benieuwd wat er zou gebeuren als ik geen les meer zou geven. Nu hoef ik geen rekening meer te houden lesprogramma’s en schoolvakanties en dat geeft me veel meer ruimte en vrijheid. Er komen weer zoveel opties om te spelen en andere dingen te doen, dat ik dat als een enorme uitdaging zie. -Het coachen en inspireren van andere muzikanten lijkt in je bloed te zitten. Waar haal je die kwaliteiten vandaan? Dat weet ik niet, ik denk eigenlijk dat ik het heel slecht doe. Ik heb het vak pedagogiek op school niet echt benut en besef nu pas hoe belangrijk het is.

Elke student is anders en je kunt niet alleen werken met studenten die jou liggen. Je moet voor iedereen een formule hebben. Dat mis ik bij mezelf. Ik drijf meer op mijn mensenkennis en praktijkervaring. Ik houd van mensen en vind het mooi als ze iets willen leren, dus meestal lukt de samenwerking dan ook wel. Wat ik losgelaten heb, is dat ik ‘leuk ’ en ‘populair’ moet zijn. In het begin vond ik dat belangrijk, maar nu wil ik vooral eerlijk en open zijn. Als ik iets niet goed vind, dan zeg ik het.

”Er ging een wereld voor mij open”... 85

www.latin-emagazine.com


Hoewel dat niet altijd fijn is om te horen, is mijn ervaring dat mensen daar wel veel meer aan hebben. Zelf vind ik het ook prettig om tegenspel te krijgen. Wederzijds respect staat bij mij voorop. -In gesprekken met vier sterke vrouwen als Maite, Izaline, Zulema en Yumarya hoor ik hoe ze jou op handen dragen als hun inspirator. Ach, ik weet het niet. Ik denk dat mensen graag met mij samenwerken, omdat ik op een bepaalde manier mijn kennis aandraag en graag inhoudelijke suggesties doe. Omdat ik ook arrangeur ben, heb ik een goed overzicht over wat iedereen in de band moet doen. Soms zit iemand toch te veel op zijn eigen muzikale eilandje. Zo zie je soms dat zangeressen behoefte aan een muzikale partner hebben om de muziek door te sluizen naar de rest van de band, zodat alles een mooi geheel vormt. Niet alles draait om pure perfectie. Ik wil het ook gewoon leuker maken. Het is niet mijn doel om snel geld te verdienen. Ik stop veel energie in mijn werk en ik denk dat ze dat in mij respecteren. -Je maakte in 2009 met je eigen band een latin jazzalbum ‘ Later is too late’. Vanwaar dit idee? Dit was meer een cd-project. Ik wilde een ander terrein verkennen en het is ook een soort ontdekkingsreis geworden. Daarbij heb ik voor een ander geluid van de piano gekozen, met een elektronisch tintje naast het akoestische. Ik heb hiermee ook opgetreden bij ‘Vrije Geluiden’. Dat heeft enorme positieve reacties opgeleverd en daardoor is mijn album ook erg goed verkocht. De hieraan gekoppelde optredens liepen echter niet. Vanwege de crisis willen de podia vaak alleen nog bands die volle zalen trekken. Er werd zelfs gevraagd of ik een zangeres kon toevoegen, omdat dat beter zou lopen. Nu ben ik met een nieuw project bezig met de Iraanse percussionist Afra Mussawisade. Het wordt echte impro-jazz, waarbij we niets vastleggen. Ik zet in zonder dat de ander weet wat er komt en vice versa, en dan kijken we waar we uitkomen. We leggen het wel vast om het later te kunnen verbeteren, indien nodig. Voor mij is dit een heel spannende en ultieme vorm van expressie. Ik ken niemand anders met wie ik op deze manier muziek kan maken. Wel wil ik hier een album van maken. www.latin-emagazine.com

86


Dat lijkt een beetje gek, want waarom zou je een album maken van iets met zo weinig vaste structuur? Maar toch lijkt het me een uitdaging. Overigens vormt deze zeer vrije vorm een grote tegenstelling met de salsa. Daarbij is alles zeer strak georganiseerd. Iedereen weet wat hij moet doen, de blazers moeten hun partijen lezen. Je speelt met veel mensen, dus je moet weten wie wat speelt. Veel vrijheden kun je je niet veroorloven, omdat het ritme moet grooven, en zangers en blazers moeten gelijk inzetten. Het moet een geoliede machine zijn.

Nu komen ook mensen naar mij toe met het verzoek om hier een album op te nemen. Zoals bijvoorbeeld Zulemax, Gerardo Rosales, en ook het album van Nils Fischers Timbazo (crowdfunding!) dat nu de eindfase heeft bereikt.

-Je speelt zelf, maar je arrangeert, componeert en produceert ook nog. Hoe is dat allemaal begonnen? Het is allemaal begonnen met Fabian Nodarse, de zanger van Rumbatá. Hij wilde graag dat ik een aantal liedjes zou arrangeren om ze vervolgens in een album ‘Renacer’ vast te leggen. We waren allebei heel ambitieus maar ook zeer amateuristisch. We hebben alles op onze laptop opgenomen. Toch ben ik heel trots op dit eerste werk. Het is een mooie, muzikale cd geworden. Na dat begin, ben er verder mee gegaan en nu heb ik een eigen studio aan huis. Het is een echte passie van mij geworden. Vroeger initieerde ik de producties.

En ik heb nog een primeur voor je, vers van de pers: in het kader van het komend WK hebben Yumarya en ik een single opgenomen. Ik heb het nummer ‘La vida es un carnaval’ van Celia Cruz bewerkt tot een salsanummer met een Braziliaans ritme, de ‘maracatu’. Het gaat deze week uitkomen op Itunes en Soundcloud. Het is heel leuk geworden, dus houd het in de gaten! Dit soort dingen vind ik ook erg leuk om te doen. Het feit dat ik in de positie ben om het hele proces van opnemen en uitbrengen te kunnen verzorgen, vind ik geweldig. Als ik zo mensen gelukkig kan maken met mooie muziek voel ik me erg bevoorrecht.

87

www.latin-emagazine.com


-Is Nederland niet te klein voor je aan het worden? Kortgeleden is me gevraagd of ik mee naar Colombia wilde verhuizen. Toen ik daarover nadacht, besefte ik hoeveel ik hier heb opgebouwd. Ik zou alles moeten loslaten en helemaal opnieuw moeten beginnen, alleen maar om op hoog niveau salsa te kunnen spelen. Dat is het me niet waard. Ik kan hier zoveel doen, er is zoveel diversiteit en ik heb veel internationale contacten, een eigen studio en projecten zoals dit van vanavond, samen met Izaline. En ook mijn duo met Afra zou ik niet willen missen. Er komen hier zoveel dingen op mijn pad en ik houd erg van die afwisseling. Tumba met Duitse inbreng op 1 in Curaçao De veelzijdigheid van Marc Bischoff is ook op de Antillen niet onopgemerkt gebleven. In opdracht van de groep Ola Caribense heeft hij voor hen de tumba ‘Korsou ta nifiká kás pa mi’ geschreven en geproduceerd in zijn eigen studio. Yumarya Grijt tekende voor de tekst. Vervolgens werd het nummer opgepikt door een radiostation op Curaçao en nu staat het al meer dan 15 weken in de top 40, waarvan 3 weken op nummer 1. Waarschijnlijk de eerste door een Duitser geschreven tumba die ooit op 1 heeft gestaan. Benieuwd hoe dat klinkt? Kijk hier maar:

-Wat zou je onze lezers nog mee willen geven? Het zou mij leuk lijken als mensen weer naar live concerten zouden gaan. Als de politiek dan niet in ons wil investeren, laat het publiek het dan wel doen. Anders lijkt het alsof de politiek gelijk heeft en wij als muzikanten niets voorstellen. Wij kunnen niet zonder publiek en het publiek kan niet zonder ons. www.latin-emagazine.com

88


Die wisselwerking is enorm belangrijk. Kijk naar deze avond, hoe wij allemaal hebben genoten van dit goed bezochte concert. Er wordt overal heel veel energie in gestoken, en ik zou willen dat meer mensen dat beseffen. Dus ik wil mensen oproepen meer naar live concerten te gaan en cd’s te kopen in plaats van ze te kopiëren. Het is een mythe dat je toch alleen de platenmaatschappij benadeelt. Wij maken nu zelf de muziek. Er zit zoveel werk in een album, van het ontstaan van een lied tot het arrangement, de opnames, het afmixen, en de cover. Dan is het echt frustrerend als mensen het voor niets willen hebben.

Als albums niet meer gekocht worden, kunnen muzikanten geen nieuwe meer maken. Dat moeten we niet willen. Met dank aan Marc Bischoff voor dit boeiende, persoonlijke en lange interview. We zijn blij dat we deze veelzijdige artiest eens naar de voorgrond hebben kunnen halen. In al zijn bescheidenheid is hij een zeer bepalende factor voor de Latijns-Amerikaanse muziek in Nederland én daarbuiten. Een echte spin in het web…

www.marcbischoff.com

Benieuwd naar het WK-nummer van Marc en Yumarya? Hou dan Yumarya´s facebookpagina goed in de gaten! www.facebook.com/YumaryaGrijt

89

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

90


27-06: A Hard Day’s Night, komedie/ muziek. Op het hoogtepunt van de Beatlemania, maakten de Beatles samen met de vermaarde regisseur Richard Lester hun eerste speelfilm. A Hard Day’s Night werd een commercieel en artistiek succes, met twee Oscarnominaties en een Grammynominatie. Nu, vijftig jaar later, is er deze speciale volledig gerestaureerde Anniversary Edition met talloze extra’s. We volgen de Beatles gedurende een dag in Londen, waar ze op de vlucht slaan voor opdringerige fans.

06-06: Franz Ferdinand: Der Angriff, Wanneer aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw bij een bezoek aan Sarajevo worden gedood bij een aanslag krijgt onderzoeksrechter Leo Pfeffer de opdracht om uit te zoeken of de Servische regering hier achter zit. Chaos, toenemende corruptie en oplopende spanningen maken het bijna onmogelijk voor Pfeffer om zijn opdracht uit te voeren en een oorlog lijkt onvermijdelijk. Met o.a. Florian Teichtmeister, Jürgen Maurer, Melika Foroutan en Heino Ferch.

30-05: Der Turm De succesvolle chirurg Richard Hoffmann hoopt te worden benoemd tot directeur van de kliniek waar hij werkt. Maar een affaire met zijn secretaresse maakt hem chantabel voor de Stasi. Richards zoon Christian weet niets van het dubbelleven van zijn vader en wil in diens voetsporen treden. Om toegelaten te worden tot de universiteit moet hij eerst “vrijwillig” in militaire dienst. Christian heeft grote moeite met het leven als dienstplichtig militair en begint zelfs aan het systeem te twijfelen.

27-06: Out of the Furnace, imponerend drama over de broers Russell en Rodney die opgoeien in een industriestadje in het grimmige Amerikaanse noordoosten. Door een ongelukkig voorval beland Russel in de cel en het leger stuurt zijn broer naar Irak. Eenmaal vrij kiest Russell voor een rustig bestaan met een baan in de staalfabriek, maar als Rodney na een gevecht in de afgelegen heuvels niet terugkeert blijkt de broederliefde onverminderd sterk en zet Russel alles op alles op boven water te krijgen wat zijn broer is overkomen.

20-06: Vampire Academy, Fantasy/ avontuur, naar de wereldwijde bestsellerreeks van Richelle Mead. De vriendinnen Lisa en Rose studeren aan een school voor vampiers en zijn op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Rose wordt opgeleid tot de beschermer van Lissa’s die prinses en troonopvolger van de Moroi – zoals vreedzame, sterfelijke vampiers heten. De extra vechtlessen van de knappe Dimitri die ze hiervoor krijgt zijn hard nodig want de kwaadaardige Strigoi zullen er alles aan doen om Lissa het leven onmogelijk maken.

06-06: De Behandeling, ijzersterke thriller waarin rechercheur Nick Cafmeyer sinds zijn negende worstelt met de onopgeloste verdwijning van zijn broertje. De zedendelinquent die destijds op zijn aanwijzen is verhoord maar niet veroordeeld tergt hem sindsdien. Dan doet zich een verontrustende zaak voor: een koppel is drie dagen vastgehouden door een indringer. Van hun 9-jarig zoontje en de dader ontbreekt elk spoor. Nick neemt de leiding in een adembenemende klopjacht.

91

www.latin-emagazine.com


Hoofdredactie: AndrĂŠ Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Bart Henseler Kati van Helden Hans Gorissen Michele Demeyer Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

www.latin-emagazine.com

Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Alicia Rondon Tessa Schutte Javier Arenas Annetje Riel Wil Strik Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Gaylord Pieters Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

92


Festivals

Latin Emagazine friends

Afro-Latino Festival Antilliaanse Feesten Festival Afrique-Carib Sundown Festival Eindhoven Music Meeting

Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl

Theaters en podia

SalsArte www.salsarte.com

RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel De Oosterpoort, Groningen Korzo, Den Haag Parkstad Limburgtheaters Melkweg, Amsterdam Paradiso, Amsterdam

Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl Salsasol Breda www.salsasol.nl Salsa-DVD’s www.salsa-dvds.com

Media

La Grande Salsa www.stevetheorga.com

Agendapartners

Latin Life Radio

Salsa Info NL & BE www.salsainfo.nl

conSentido www.consentido.nl

Latin Music www.latinmusic.be

World Connection Agency www.conneccionagency.nl

Salsa.be www.salsa.be Salsa Suprema www.salsasuprema.nl Cuban Salsa www.cubansalsa.be

93

www.latin-emagazine.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.