Latinemagazinedecember2014

Page 1


Van de redactie: Het Latin Emagazine bestaat deze maand 5 jaar en kan terugkijken op een stormachtige ontwikkeling. We zijn nog steeds het enige (en het eerste) online latin bladermagazine in Nederland en België, en hebben inmiddels ruim 14.000 vaste abonnees. Daarnaast wordt het magazine elke maand gelezen (of bekeken) door meer dan 30.000 latin liefhebbers. Dat geeft wel aan dat er vraag is naar informatie over de nationale en internationale “latin scene”.

Op de cover: Ambar Haar nieuwe album Fiesta komt in 2015 uit, maar als voorproefje heeft de Puerto Ricaanse Ambar alvast een feestelijke single uitgebracht. Met Fiesta borduurt ze voort op het succes van het afgelopen jaar. Dat betekent dat ook dit nummer weer is voorzien van een uiterst dansbare beat.. Zie pagina 22.

Even kort de inhoud van deze (jubileum-editie): Veel internationaal nieuws, met onder meer aandacht voor Alejandra Garza, Victor Manuelle (er komt een tournee aan), Choco Orta (nu eens een keer op de voorgrond), Tribu Baharú (Colombiaanse Champeta-band), Emilio Frias (sterk in opkomst in Cuba), Tico & Javi, Lasso (Latin rock/pop, steengoed nieuw nummer uitgebracht), en de cover is voor Ambar. In dit nummer maken we kennis met deze Puerto Ricaanse zangeres.

Wat hebben we nog meer?

Prijsvragen Er staan weer nieuwe prijsvragen op de website. Doe mee!

Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates.

Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

www.latin-emagazine.com

Een circustip! The Original Cuban Circus is deze maand in Nederland. Een echte aanrader! De uitreiking van de Latin Grammy’s. Voor de Flamenco -liefhebbers: in januari vindt de “Flamenco Biënnale” weer plaats in diverse steden in Nederland. Verder is Antonio Holly naar het uitverkochte concert (20.000 fans) van Enrique Iglesias geweest en vertelt over zijn ervaringen. En naast de vaste rubrieken hebben we deze maand ook een bijzondere prijsvraag. We mogen een aantal DVD’s van de serie Grand Hotel verloten (het Spaanse antwoord op Downton Abbey). De rest laten we jullie graag zelf ontdekken. Namens de gehele redactie wensen we jullie alvast fijne feestdagen en natuurlijk weer veel lees- en bladerplezier!

02


CR Design

Contents 04 06 08 10 18 21 22 24 26 32 36 40 44 47 49 50 51 52 53 54 55 58 64 66 70 71 74

Alejandra Garza, een vorstelijke stem Het Spaanse antwoord op "Downton Abbey" Victor Manuelle - ¡Qué suenen los tambores! Lustrumeditie Flamenco Biënnale Nederland Choco Orta - “La Diva del Sabor” Expositie The Aid of Art Ambar - Fiesta (cover) Instructie-DVD: Cuban Salsa The Original Cuban Circus Valencia heeft veel te bieden Tribu Baharú, Colombia Latin Life Radio bestaat 5 jaar Emilio Frías (Cuba) - Het jochie en de waarheid TenTemPiés lanceert 2e single Conjunto Sabrosura - Klaar voor de feestdagen Tico & Javi - hoog in de Billboardlijst Lasso - De Tú A Tú Juan Cedres - De beloofde clip is uit MC Litos - "Tiempos" Latin Grammy's - ze zijn weer uitgereikt Concepto-D in de Observant Verslag concert Enrique Iglesias Comida Latina: Buñuelos Succesvolle editie Latin Dance Night Film: La Distancia Film: Dos disparos Colofon

03

www.latin-emagazine.com


Alejandra Garza – La Voz Regia Een vorstelijke stem De Mexicaanse Alejandra Garza komt uit een bijzonder muzikaal nest. Ze is de kleindochter van niemand minder dan Olivia Garcia, “Emperatriz del Aire’ (Keizerin van de lucht). En ook haar vader zat in de muziek. Alfonso Garza García was de leadzanger van het bekend kwartet “Los Faraones”.

Zo kwam het dat Alejandra van jongs af aan omringd werd met goede muziek. Haar oma en vader waren haar eerste en belangrijkste mentors. Ze inspireerden haar en vormden haar als artieste. Ze boden haar een warme, liefdevolle en vooral muzikale omgeving. En Alejandra genoot. Ze luisterde graag naar bekende Mexicaanse zangers en zangeressen als Jose Jose, Lila Deneken, Gualberto Castro, Alberto Angel El Cuervo, Joshio, Manoella Torres en Lupita D’Alessio. Zelf is deze Mexicaanse schone ook gezegend met een geweldige stem. Ze voelt het ook echt als een zegen: “Als ik zing, is het net alsof ik een toverstokje heb, waarmee ik de aandacht van de mensen kan vasthouden en ze een paar fijne momenten kan bezorgen.” Ze schrijft al heel lang zelf haar eigen nummers. De teller is de 120 composities al voorbij. Het is voor haar de ultieme manier om haar gevoelens over te brengen. Om op haar eigen manier, in haar eigen stijl haar boodschap over te brengen. Een boodschap van liefde, moed en strijdbaarheid. Alejandra Garza laat zich niet in een hokje plaatsen. Ze is een veelzijdige artieste, die zich niet op één genre laat vastpinnen. Met twee albums op haar conto heeft ze al heel wat podia in Mexico aangedaan, maar nu is ook de rest van de wereld aan de beurt. Met Tu Marioneta gaat ze de internationale markt laten kennismaken met haar vorstelijke stem: “La voz Regia”. Wij houden het voor nu nog even bij een gouwe ouwe: Asegúrame.

www.alegarzamusic.com www.latin-emagazine.com

04


05

www.latin-emagazine.com


Het Spaanse antwoord op Downton Abbey Grand Hotel serie 1 – box 1 vanaf 20 januari 2015 verkrijgbaar op DVD Deel 1 van het eerste seizoen van de stijlvolle dramaserie Grand Hotel, door de internationale pers geprezen als ‘het Spaanse antwoord op Downton Abbey’, wordt op 20 januari 2015 door Just Bridge Entertainment uitgebracht op DVD. Het verhaal speelt zich af in 1905 in het prachtige Palacio de la Magdalena in Santander. En zoals het een kostuumdrama betaamt, is de serie voorzien van extravagante decors, uitzinnige kostuums en ingewikkelde verhaallijnen. Nu de deuren van Downton Abbey op 17 januari tijdelijk worden gesloten, is het een mooi moment om de poorten van Grand Hotel te openen. Het verhaal

In het noorden van Spanje staat het aristocratische luxehotel Grand Hotel, dat wordt geleid door de invloedrijke familie Alarcón met als belangrijkste dame de dominante en manipulatieve weduwe Doña Teresa. Zij heeft drie volwassen kinderen, twee dochters en een zoon. Doña Teresa is een dame die je niet voor de voeten moet lopen. Zij weet exact wat ze wil en zal het ook voor elkaar krijgen. Het verhaal begint met de geheimzinnige verdwijning van Cristina, kamermeisje in het Grand Hotel. Julio (Yon González), de broer van het verdwenen kamermeisje, neemt een baantje als kelner bij het hotel vastbesloten de verdwijning van zijn zus te onderzoeken. Het is het begin van een zeer passionele liefde tussen Julio en Alicia (Amaia Salamanca), de dochter van de eigenaresse van Grand Hotel. Een gevaarlijke romance wordt verstrengeld met de mysteries en geheimen verscholen tussen de muren van het Grand Hotel. In het Grand Hotel is niemand vrij van gevaren. Een complex web van leugens, geheimen en verraad… Lovende kritieken en awards In totaal zijn er drie seizoenen van Grand Hotel. Alle drie de seizoenen hebben lovende kritieken van tv-critici ontvangen en de serie won vele awards in Spanje. Ook het werk van de hoofdrolspelers Amaia Salamanca & Yon González wordt bekroond. Amaia Salamanca werd genomineerd voor Outstanding Actress in a Drama Series tijdens de Monte-Carlo TV Festival en Yon González werd genomineerd en won The Best TV Actor Award tijdens de Fotogramas de Plata.

Grand Hotel – Serie 1- Box 1 / Speelduur: 315 Minuten (7x 45 Minuten) / Regie: Carlos Sedes www.latin-emagazine.com

06


Onder onze lezers mogen wij een aantal van deze DVD’s verloten. Doe mee!

07

www.latin-emagazine.com


www.victormanuelleonline.com www.latin-emagazine.com

08


¡Qué suenen los tambores! Víctor Manuelle kiest Cubaanse cover als single voor zijn nieuwe album

Voor de Cubaanse componist Osmany Espinosa kwam het als een grote verrassing. Zijn landgenote Laritza Bacallao had met zijn ¡Qué suenen los tambores! al een stevige hit gescoord. Alle reden tot tevredenheid. Maar toen hij hoorde dat Víctor Manuelle er een coverversie van wilde opnemen, was Osmany helemaal in de wolken. Toen de Puerto Ricaanse zanger de aanstekelijke videoclip zag, wist hij meteen dat hij met dit lied aan de slag wilde. Hij maakte er twee nieuwe versies van, een ballad en een salsa. Osmany was zeer te spreken over het resultaat en gaf graag zijn toestemming. En zo komt het dat dit vrolijke lied niet alleen op het nieuwe album van Víctor Manuelle prijkt, maar ook als single is uitgebracht. Osmany Espinosa heeft al aangegeven dat hij als een van de eersten op de dansvloer zal staan. Wij weten wel zeker dat hij niet de laatste zal zijn! Een flitsende videoclip is nog niet beschikbaar, maar de audioversie kun je wel al beluisteren. En natuurlijk willen we jullie ook het origineel niet onthouden. Dit is de versie van Laritza Bacallao. Zin gekregen om Víctor Manuelle eens in het écht mee te maken? Die kans zou je volgend jaar wel eens kunnen krijgen, want van 27 februari tot 8 maart 2015 tourt hij door Europa. Met een beetje geluk doet hij ook de Lage Landen aan!

09

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

10


Lustrumeditie Flamenco Biënnale Nederland Tekst Ginette Lavell - Website: www.flamencoagenda.nl Is Nederland groot genoeg voor een flamencofestival? Het antwoord is ja. Aankomende januari viert de Nederlandse Flamenco Biënnale haar eerste lustrum, iets meer dan 10 jaar na het daverende succes van de eerste editie. Het festival is een hoogtepunt voor veel Nederlandse aficionados én een flamencoontmoetingsmoment bij uitstek voor de niet-kenners. Maar dan moet je wel weten waar naar toe te gaan. En, zoals het een goed festival betaamt, is het aanbod zo enorm dat het voor de minder ingewijden misschien wat lastig kiezen is. Daarom een kleine gids voor het aankomende festival. Grijp je kans om kennis te maken met deze universele en veelomvattende kunstvorm. Geen stippeljurken Artistiek directeur Ernestina van de Noort heeft al vanaf de eerste editie van dit festival een duidelijke koers uitgezet: dit wordt geen verzameling stippeljurken en castagnetten, maar een festival dat de breedte van de flamencokunst laat zien. En voor sommige liefhebbers schuurt dat. Een bevlogen aficionado schrijft op zijn eigen website dat het 'flamenco' uit de festivalnaam Flamenco Biënnale Nederland wel weggelaten mag worden.

Zelfs de poster van deze editie is niet meer herkenbaar flamenco te noemen. Hij heeft ergens een punt. Het thema van dit festival 'flamenco cross roads' legt net als dat van de vorige editie 'ida y vuelta' de nadruk op de mix. De mix van stijlen en genres. Er zijn combinaties met jazz, andere wereldmuziekstijlen, barokmuziek en moderne dans te zien. Maar toch, is dat nou niet juist de essentie van flamenco? Ontstaan uit een cross-over van culturen en stijlen. 'Puro', zoals de liefhebbers de 'echte' flamenco noemen, bestaat eigenlijk niet. Deze discussie en strijd tussen liefhebbers van het experiment en de traditie is trouwens an sich al weer heel erg flamenco. Feit blijft: de Flamenco Biënnale Nederland zoekt de grenzen op van het genre. Overigens zonder af te doen aan de traditie. Alle artiesten, ook uit de avant-garde, hebben hun wortels stevig in de flamencogeschiedenis geplant.

Danza © Remedios Malvarez

11

www.latin-emagazine.com


Verschil dans- en muziekvoorstelling Als je naar een flamencovoorstelling gaat, is er een groot verschil tussen een dansvoorstelling en een muziekvoorstelling. Bij dansvoorstellingen speelt muziek altijd een grote rol. De flamencodanser is immers zelf instrument en gaat in dialoog met zang en gitaar. Andersom hebben muziekvoorstellingen (zang of gitaar) meestal geen dansers, tenzij anders aangekondigd. Bij een muziekvoorstelling waar wel in gedanst wordt, is dat meestal maar één of twee nummers aan het einde van het concert. Dansvoorstellingen hebben een omgekeerd recept: in één of twee nummers wordt er niet gedanst (tenzij er meerdere dansers zijn, dan wordt er wel in ieder nummer gedanst). Daarnaast hebben voorstellingen waarin het draait om de danser vaak een theatraal thema dat de ene keer duidelijker naar voren komt dan de andere. Dansvoorstellingen worden tegenwoordig ook vaak ondersteund met audiovisuele technieken als beeld- en filmprojectie. Voor een flamenco-kennismaking is een (traditionele) dansvoorstelling waarschijnlijk de beste keuze, omdat die vaak het meest complete beeld geeft. © Project Qasida

UITGELICHTE VOORSTELLINGEN Belén Maya - 'Los Invitados' De openingsvoorstelling Los Invitados van Belén Maya gaat over de persoonlijke reis van de danseres in het afscheid van haar overleden moeder. Je kijkt naar de voorbereidingen van een feestje. Iedere genodigde staat voor een andere fase van rouw om uiteindelijk bij troost en een nieuw levensplezier uit te komen. Geprojecteerd wordt filmbeeld van een dansende Carmen Mora, de moeder van Belén en een beroemde danseres in haar tijd. Het is niet louter narigheid: in het 'Cheek to cheek' in briljant Spanglish gezongen door Tomas de Perrate (een van mijn favoriete zangers) laat Maya in een soort Ginger Rogers-impressie haar humoristische kant zien. Overigens is de voorstelling ook prima te genieten zonder iets van het theatrale thema te weten. De muziek is prachtig en Belén danst uitmuntend. Voor het Nederlandse festival danst de jonge, rijzende ster Ana Morales mee als een van de 'invitados'. Een voorrecht om deze twee samen op het podium te mogen zien. Vrijdag 16 jan. 20.15 uur - Rotterdam, Schouwburg www.latin-emagazine.com

12

Belen Maya Los Invitados © Ginette Lavell


'Acuérdate Cuando Entonces' Guadalupe Torres Een favoriet thema in flamencovoorstellingen in de geschiedenis van flamenco. 'Acuérdate Cuando Entonces' (Weet je nog, toen?) is zo'n voorstelling. De danseres Guadalupe Torres neemt je mee langs de traditionele Andalusische palo's (flamencostijlen) als bulerías, cañtinas, seguiriyas en romances. Uiteraard met haar persoonlijke invulling ervan. Extra bijzonder aan deze voorstelling is de samenwerking met gitarist Dani de Morón. Geboren en getogen in Morón de la Frontera, dé gitaarstad van Andalusië, waar de traditionele ‘toque’ (gitaarstijl) van Diego del Gastor tot in deze eeuw doorklinkt. De Morón speelde mee op de tournees van Paco de Lucía, die hem aanzette tot het ontwikkelen van een eigen stijl. Zondag 18 jan. 14.15 uur, Eindhoven, Muziekgebouw Frits Philips Ana Morales

'Aleluya Erótica' - Rosario Toledo Ik zag Rosario Toledo in 2012 tijdens de Bienal Flamenco de Sevilla (het grootste flamencofestival) op straat optreden, tegenover de Giralda. Haar moderne danstechnieken mixen feilloos met de flamencostijl en zo vertelt ze haar eigen verhaal. Nou moet er veel gebeuren voordat moderne dans me boeit, maar Toledo krijgt dit bij mij voor elkaar. Ik snap hoe ze het flamenco-idioom omzet naar nieuwe bewegingen, met name omdat het compás (flamencoritme) nooit ver te zoeken is. Ze komt nu naar Nederland met Aleluya Erótica, naar het verhaal 'Amores de Don Perlimplín y Belisa en su jardín' van Federico García Lorca. Deze schrijver wordt vaker geciteerd in flamencovoorstellingen (hij was zelf aanstichter van het eerste flamencofestival 'Concurso de Cante Jondo' in 1922). Deze voorstelling is een mooi voorbeeld van hoe traditie, met flamencozang en gitaar, moderne bewegingen en theatrale effecten elkaar kunnen vinden. Als je hier voor open staat en een goede dosis hoge kwaliteit flamenco mee wilt krijgen, is dit zeker een aanrader. Vrijdag 23 jan. 20.30 uur - Utrecht, RASA

El Pele

13

www.latin-emagazine.com


Israel Galván 'Torobaka' Twee zeer vernieuwende dansers met elk een zeer eigen stijl. Toch worden ze zelfs door de kenners met elkaar verward omdat ze beiden een buitencategorie in de flamenco vormen. Een kleine toelichting, met de warme aanbeveling om minimaal een van deze voorstellingen bij te wonen. Israel Galván: je vindt hem óf fantastisch óf verschrikkelijk. Volgens mij een kenmerk van een groot artiest.

Torobaka © Jean Louis Fernandez

Schopte als jonge danser tegen de flamencogrenzen en werd erom uitgejoeld in de theaters. Overal zoekend naar het geluid en het ritme werd hij steeds experimenteler. Hij werd een schande voor de flamenco genoemd. Inmiddels 'snapt' de flamencowereld hem beter. En dat komt niet op z'n minst door zijn internationale succes. In 'Torobaka' gaat hij de dialoog aan met de Brits-Bengaalse chorograaf Khan. Maandag 2 en dinsdag 3 feb. 20.30 uur – Amsterdam, Stadsschouwburg www.latin-emagazine.com

14

Torobaka © Jean Louis Fernandez


Andrés Marín 'Yatra' Andrés Marín gaat al jaren samenwerkingen aan met dansers, muzikanten en artiesten van buiten de flamenco. Zo danst hij met circuspaarden in zijn interpretatie van het passiespel of op de muziek van Olivier Messiaen. 'Flamenco Abierto' (open flamenco) noemt hij dat, naar de overtuiging dat flamenco gemaakt is om een dialoog aan te gaan met andere kunstvormen. In Yatra staat de Frans-Algerijnse hiphopdanser Kader Attou tegenover hem. Het Divana Ensemble uit Rajasthan zorgt voor de muziek. Op zoek naar de relatie tussen India, flamenco, en dansvariaties. Zon. 25 jan. 15.30 uur - Den Haag, Lucent Danstheater Nederflamenco Flamenco is een uitingsvorm die niet alleen als publiek genoten wordt. Nederland telt vele flamencoscholen en wekelijks staan heel veel landgenoten te zweten in hun dansles of te ploeteren op hun gitaar- of zangoefeningen. Ook de conservatoria bieden volop kans aan jong talent om zich te ontwikkelen. En dan zijn er nog de vele tapasbars en cafés waar talentvolle amateurs of professionele artiesten hun kunsten komen vertonen. Het 'gala van de Nederflamenco' is dan ook al sinds de eerste editie deel van het festival. Een absolute aanrader om eens kennis te gaan maken met al het moois dat in Nederland gemaakt wordt. Zaterdag 24 jan. Den Haag, De Nieuwe Regentes

Andres Marín © Joss Rodriquez

15

www.latin-emagazine.com


Voorstellingen Nederlandse Flamenco Biënnale naar categorie

TRADITIE & FLAMENCODANS 16 jan. Rotterdam: Compañía Belén Maya - 'Los Invitados' 18 jan. Eindhoven: 'Acuérdate Cuando Entonces' 27 jan. Amsterdam en 28 jan. Utrecht: publieke Masterclass Farruquito 28 jan. Amsterdam: 'Peleando y Punto' - El Pele (zang) en Farruquito (dans), David 'Peña’ Dorantes (piano) en Encarna Anillo (zang). EXPERIMENT & FLAMENCODANS 17 jan. Rotterdam: Estévez/Paños/Ruz, Artomático en Sandra Carrasco – 'Danza 220V' 18 jan. Rotterdam: 'Bagatelles' – Ana Morales (dans), Enrique Tomás (geluid). 18 jan. Den Haag: 'Le Ça' – Sonia Sánchez (dans), El Londro (zang), David Soler (elektrische gitaar). 23 jan. Utrecht: 'Aleluya Erótica' – Roario Toledo 25 jan. Den Haag: Andrés Marín en Kader Attou – 'Yatra' 2 en 3 feb. Amsterdam: Israel Galván en Akram Khan – 'Torobaka' TRADITIE & FLAMENCOMUZIEK 22 jan. Amsterdam: Marina Heredia – 'A mi tempo' & aftershow 'Bagatelles' – Ana Morales. 24 jan. Amsterdam: 'Sentido del Cambio' – Dani de Moron (gitaar) 24 jan. Den Haag: Gala van de Nederflamenco. 28 jan. Amsterdam: 'Peleando y Punto' - El Pele (zang) en Farruquito (dans), David 'Peña’ Dorantes (piano) en Encarna Anillo (zang). 31 jan. Amsterdam: 'Strings' – José Quevedo en Dani de Morón (gitaar) FLAMENCOMUZIEK & JAZZ 17 jan. Utrecht: 'Colores' – Peter Kalb 'El Periquin' (gitaar). 17 jan. Rotterdam; 25 jan. Amsterdam; 29 jan. Utrecht: Ultra High Flamenco 18 jan. Amsterdam; 29 jan. Utrecht: The BvR Flamenco Jazz-quintet. 31 jan. Den Haag: The BvR Flamenco Big Band - 'Jaleo Holandés' FLAMENCO- EN WERELDMUZIEK CROSSOVER 17 jan. Rotterdam; 25 jan. Amsterdam; 1 feb, Den Haag: Flamenco Amazigh 'Fuzion' 30 jan. Amsterdam: Flamenco & Orient: 'Quasida' en 'East meets East' 31 jan. Amsterdam: 'Silk Moon' – Renaud Garcia-Fons (contrabas) en Derya Türkan (Turkse knieviool) FLAMENCOMUZIEK & BAROK CROSSOVER 23 jan. Amsterdam: 'De Falla flamenco' – Juan Manuel Cañizares 30 jan. Den Haag; 1 feb, Utrecht: 'Colores del Sur'- Enrique Solinís & Euskal Barokensemble

Kijk voor het volledige programma op flamencobiënnale.nl www.latin-emagazine.com

16


Belén Maya © Miguel Angel González

17

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

18


Choco Orta - “La Diva del Sabor” Zo af en toe krijgen we een tip binnen waar we erg blij van worden. Choco Orta is er zo eentje. Deze Puerto Ricaanse ‘Diva del Sabor’ doet haar bijnaam eer aan. Met haar krachtige, soepele stem kan ze elk repertoire moeiteloos aan, en met haar performance blaast ze iedereen van de sokken.

Geboren en getogen in Santurce, Puerto Rico Ze wordt door haar moeder al vroeg op dansles gedaan om te voorkomen dat ze door haar broers wordt meegesleept in allerlei jongensactiviteiten. Maar van haar drummende broertje pikt ze wel een voorliefde voor de percussie op. Ze voltooit een theaterstudie aan de Universidad de Puerto Rico en studeert muziektheorie en zang aan het Conservatorio de Música.

Choco Orta en la Descarga con Albita

19

www.latin-emagazine.com


Muziektheater

Ze maakt indruk met het album Ahora Mismo, In 1979 vertolkt ze de rol van Piola in La verdadera uitgebracht onder het label Camínalo Discos van historia de Pedro Navaja, een musical gebaseerd op Gilberto Santa Rosa. “El Caballero de la salsa” zelf is te horen in de achtergrondkoortjes tijdens de het overbekende lied van Rubén Blades. Het publiek is laaiend enthousiast en haar naam begint montuno’s. Het album is een informeel eerbetoon aan onder meer Celia Cruz, La Lupe en Graciela, rond te zingen. Dat ze geen eendagsvlieg is, maar bevat ook recentere nummers, zoals Marido bevestigt ze met haar volgende rol in de Majadero van Pedro Luis Ferrer. muziektheaterproductie Las Bohemias, waarin ze te zien is als actrice, zangeres én percussioniste.

Choco Swing

Eerste show en tour De naam Choco Orta staat op de kaart en in 1989 presenteert ze haar eerste eigen show Choco, Mambo Y Algo Más… Een muzikale reconstructie van de gouden jaren 40 en 50. Het wordt een doorslaand succes en er volgt een eerste kennismaking met Europa. Samen met 3 Puerto Ricaanse muzikanten reist Choco af naar de Franse Riviera, waar het viertal enkele maanden optredens verzorgt in de bekende Club Hammou.

La Reina del Sabor Na haar terugkeer in eigen land zingt ze bij verschillende bands, waaronder die van Nacho Sanabria, Roberto Angleró, Waldo Borres en Julio "Gunda" Merced. Met de laatste neemt ze ook haar eerste album op, getiteld Sentimiento y Sabor. Ook Tito Puente is bijzonder gecharmeerd van deze energieke, talentvolle zangeres en geeft haar de bijnaam “La reina del sabor”. In 2001 volgt dan het album La Reina del Sabor, en daarmee verwerft Choco Orta zich definitief een plaatsje in het kwaliteitssegment.

In 2011 produceert ze voor het eerst zelf een album. En ook dát blijkt ze te kunnen. Choco Swing krijgt jubelende recensies in Latin Beat Magazine en op Descarga.com.

Chocolocochón Celia Cruz zette haar enthousiasme vaak kracht bij met de uitroep ¡Azúcar! Deze nieuwe Diva del Sabor heeft haar eigen ‘krachtterm’ ¡Chocolocochón! Sinds het overlijden van Celia zijn er al vaker sterke zangeressen met haar vergeleken, maar wat ons betreft is dit multi-talent zo’n beetje wel de meest aangewezen persoon om niet alleen in haar voetsporen te treden, maar vooral zelf nieuwe te maken. Wij zijn verkocht.

¡Chocolocochón!

New York In 2004 vestigt ze zich in de Verenigde Staten. Dezelfde zomer keert ze echter nog een keer terug naar Puerto Rico om mee te werken aan de musical El bombón de Elena. Vervolgens richt ze zich echter op de Amerikaanse markt. Tito Puente nodigt haar uit voor een optreden samen met grootheden als Celia Cruz, Oscar de León en andere grote sterren tijdens een historisch concert in Madison Square Garden.

Ahora Mismo Inmiddels is ook New York te klein voor deze dame met de grote stem. Choco Orta reist de hele wereld rond, voor optredens op de grote podia, congressen en festivals. www.latin-emagazine.com

20

Website: www.chocoorta.net


The Aid of Art is een sociaal bedrijf dat authentieke, betaalbare kunst uit Latijns-Amerika biedt. 10% van de opbrengsten gaat naar projecten die gehandicapten (Fundación El Camino Especial) en kinderen uit verwaarloosde gezinnen in Ecuador (Stichting Kinderen van Ecuador) steunen. Door middel van de steun aan deze projecten en de samenwerking met lokale schilders draagt The Aid of Art bij aan de maatschappij, en laat mensen kennis maken met unieke Latijns-Amerikaanse kunst. Bijzonder aan deze schilderijen is dat ze de kijker een blik gunnen op het leven in de Andeslanden. Trots en hoop worden weergegeven door thema’s zoals de invloed van de natuur, het overkomen van een donker verleden, de lokale gewoontes en de intense kleuren. Maak zelf kennis met deze bijzondere schilderijen onder het genot van een hapje en een drankje. Zondag 7 december van 13.00-17.00 uur Locatie: Cantina del Corazon, Amsteldijk Zuid 162, 1198 VM Amstelveen Neem even contact met ons op als u komt door een email te sturen naar info@theAidofArt.com, zodat we rekening kunnen houden met de catering! Ik hoop u daar te mogen verwelkomen! Suleyka Reeder.

21

www.latin-emagazine.com


Ambar – Fiesta Haar nieuwe album komt in 2015 uit, maar als voorproefje heeft de Puerto Ricaanse Ambar alvast een feestelijke single uitgebracht. Met Fiesta borduurt ze voort op het succes van het afgelopen jaar. Dat betekent dat ook dit nummer weer is voorzien van een uiterst dansbare beat.

Het album Libre dat ze vorig jaar uitbracht is een bron van inspiratie voor veel vrouwen gebleken. Hierin roept ze vrouwen op om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar zelf initiatief te nemen, kansen te benutten en te genieten van het leven. Op haar website geeft ze in korte videofilmpjes advies aan vrouwen hoe ze meer van hun leven kunnen maken. En al is het contrast tussen de elegant geklede, adviserende dame in haar filmpjes en de sexy dansende zangeres op het podium nogal groot, het blijkt aan te slaan. Voor de productie tekenden haar platenlabel AA Records & Entertainment en de bekende producer/composer Luis O’Neill. De laatste is onder meer verantwoordelijk voor succesnummers van artiesten als Arcángel, Franco "El Gorila”, Tito "El Bambino", Rakim & Ken Y, Tommy Torres en Wisin & Yandel. www.latin-emagazine.com

22


Mini-bio Ambar begon haar carrière als 11-jarig meisje op de Puerto Ricaanse televisie als “La Muñequita de Mayagüez” (het poppetje uit Mayagüez). Toen ze daar toch wat te groot voor werd, besloot ze haar zangtalent te ontwikkelen. Ook daarmee maakte ze snel naam als “Ambar, La Chica Laser” (het lasermeisje). Alles wat ze aanraakte leek wel in goud te veranderen. Ze stapelde hit op hit, en presenteerde een bekend muziek- en varietéprogramma op de Puerto Ricaanse televisie. Daardoor raakte de albumproductie wat op de achtergrond, maar toen ze na een pauze van 7 jaar het album Libre uitbracht, bleek dat ze de kunst nog niet was verleerd.

Fiesta (lyric video)

In 2013 en 2014 werd ze genomineerd als Tropical Artist van het jaar voor de “Premios Lo Nuestro”. Ambar is niet meer weg te denken uit de Latijns-Amerikaanse muziekscene. Nu de rest van de wereld nog.

www.fullswitch.com/ambar 23

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

Onder onze lezers mogen wij deze DVD verloten. Doe mee!

www.latin-emagazine.com

24


Waldemar Guijarro: Salsa/Casino Cuban Salsa Dance Course Niveau: beginners | Duur: 77 min | Stijl: Cubaanse casino Talen: Engels, Duits, Italiaans, Frans, Spaans Er is veel energie in deze dvd gestopt en veel meer geld dan de meeste salsadansscholen zich kunnen veroorloven. Het schijfje is dan ook geproduceerd door een Duits bedrijf (www.dym.de) om dansreizen naar verschillende bestemmingen te promoten. Het geeft een beknopte samenvatting van wat je kunt verwachten van een gecombineerde dansrondreis naar Cuba: er komen volop typisch tropische landschappen voorbij, inclusief stranden en de hoogtepunten van Havana. Daarnaast demonstreren zes goede dansers basisfiguren uit de Cubaanse casinostijl, meestal tegen de achtergrond van een mooi landschap of typisch Cubaanse gebouwen. De dvd heeft een aantal sterke punten die het verschil maken met standaardproducties op salsagebied: een NTSC- én PAL-versie op één schijfje, gesproken tekst in 3 talen (Spaans, Engels en Duits), ondertiteling in 3 talen (Italiaans, Frans en Duits). Alle danspassen worden vanuit verschillende hoeken getoond, zelfs van onderaf! Er is een soundtrack met een originele Son en zelfs een muziekclip aan het einde. Verder word je bediend met volop gesproken uitleg, meerdere slow motionopnamen, visuele details en close-ups. Niet slecht allemaal. Helaas zijn er ook een paar minpuntjes. Zo duurt de dvd 70 minuten, maar je leert slechts 4 basispassen (op de plaats, basispas gekruist, naar voren en naar achter, en opzij, en één variatie: basispas met verplaatsing). De tijd wordt gevuld met meerdere herhalingen van de basispassen, gedemonstreerd door de dansers (die overigens erg goed zijn). Ondanks de aandacht voor de visuele en gesproken uitleg en de eindeloze demonstraties, weet ik zo net niet of deze video zo eenvoudig te volgen is voor iemand die nog nooit salsa heeft gedanst. De opbouw van de elementen wordt niet erg nauwkeurig en niet duidelijk weergegeven. En het grootste punt van kritiek is dat de muziek niet altijd synchroon loopt met de dansers. Het lijkt alsof ze meerdere keren overschakelen van dansen op de 1 naar dansen op de 2, of zelfs op de 3 (en in sommige gevallen past de muziek helemaal niet bij wat je ziet). Voor een beginner kan dit erg lastig zijn. En toch: als je nog nooit hebt gedanst, als je meer wilt weten over de casinostijl en nog twijfelt of je een keer naar Cuba wilt, dan kun je best plezier hebben van deze aankoop.

Recensie door Fabio (SalsaIsGood) www.salsaisgood.com Verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com

25

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

26


The Original Cuban Circus Een bijzondere show met de beste Cubaanse circusnummers. 18 artiesten, 7 groepen, 14 acts – 1 onvergetelijke avond - 19 t/m 30 december 2014 Veel van deze circusartiesten zijn al jarenlang actief geweest in andere grote circussen als Krone, Probst of The Ringling Brothers. Dit keer bundelen ze echter hun Cubaanse krachten en brengen ze in één grote show de beste circusnummers die hun Caribische moedereiland heeft voortgebracht. Indrukwekkende luchtacrobatiek, dolkomische clowns, verbluffende eenwielers, vuur-, zwaard- en dans-acts, ondersteund door heerlijke live muziek. Dat belooft heel wat. Als een van de hoogtepunten wordt het Trio de Consorción gepresenteerd. Deze drie soepele schoonheden lijken wel van elastiek! Het leverde hen in 2011 de eerste plaats op tijdens het Internationale Circusfestival in Havana. En zij zijn niet de enige gelauwerde artiesten: de band Aire Concierto ging in 2010 in Havana aan de haal met de Joven Jazz Festival Award!

27

De muzikale omlijsting voor dit kleurrijke spektakel is bij hen dus in goede handen. The Original Cuban Circus wordt aangeprezen als een heerlijk avontuur voor het hele gezin. Het ultieme uitje voor de feestdagen. Deze maand te zien in verschillende theaters in Nederland: IJmuiden, Hengelo, Groningen, Sneek, Steenwijk en in Amsterdam. Website: www.the-original-cuban-circus.com

www.latin-emagazine.com


De acts: Trio
de
Contorción: Deze drie exotische vrouwelijke slangenmensen lijken wel van elastiek. Eerste plaats op het internationale circusfestival in Havana (2011). Las Musas: Deze muzen stijgen op om hun kunsten hoog in lucht te vertonen. Aan een ring, een touw of meterslange doeken halen ze uiterst elegant de meest halsbrekende toeren uit. Er komen zelfs nog eenwielers aan te pas… Duo
Rodyal: Ambitieuze vloeracrobatiek met de extra dimensie van een evenwichtsact op een unieke, achthoekige metalen kubus. Bovendien heeft dit duo een bijzonder originele uitvoering van de klassieke circusact The Doll. Yianyi: Gracieuze dans- en balanceer-act op en aan een metershoge paal! Altijd een van de hoogtepunten van de avond. Cuqui en Nesti: Geen circus kan zonder clown. Dit circus heeft maar liefst twee van de meest talentvolle komische talenten uit Cuba in huis. Met hun vrolijke fratsen weten ze jong en oud aan het lachen te krijgen. Zo kan iedereen even bijkomen van alle spanning. Geysers: Een explosieve groep jonge goden, die van touwtjespringen een acrobatisch hoogstandje maken. En alsof dat nog niet spannend genoeg is, halen ze nog meer springmateriaal uit de kast. Suyinka: Vuur! En zwaarden! Niet voor bangerds. Maar Suyinka schrikt nergens voor terug en speelt met deze en andere gevaarlijke elementen. Spannend en meeslepend.

www.latin-emagazine.com

28


29

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

Onder onze lezers mogen wij 1 duoticket verloten Doe mee!

www.latin-emagazine.com

30


Luisito Ayala

Frank Reyes

y Puerto Rican Power

“Noche de Pasion”

“Somos el Poder” Luisito Ayala Y La Puerto Rican Power zijn terug met een gloednieuw meesterwerkje. Een album vol pure, moderne Puerto Ricaanse salsa met de titel Somos El Poder. Een verzameling van 10 tracks met een mix van salsa, swing en big band. Het schijfje bevat de in Puerto Rico zeer populaire single Dímelo tú en het nummer Homenaje a Braulio, een eerbetoon aan Ayala’s zoon. Ook met bijdragen van: Tony Vega, Tito Rojas, Pedro Brull, Tito Nieves en Ismael Miranda. 1 Dímelo Tú (feat. Joshua Marcell) 2 Yo Sin Ti (feat. Norberto "Gazu" Millán) 3 No Hay un Dios Igual (feat. Joselo Gerena) 4 Cómo No Quererte 5 Puras Mentiras (feat. Joshua Marcell) 6 Ya No Volvere (feat. Nydia Ayala) 7 Mi Error (feat. Norberto "Gazu" Millán) 8 Echa Pa' Ca (feat. Joshua Marcell & Rkm) 9 Yo No Debí Enamorarme (feat. Tony Vega) 10 Homenaje a Braulio (feat. Ismael Miranda, Pedro Brull, Tito Rojas & Tito Nieves)

Is alweer de 15e cd van "El Principe de la Bachata". Frank Reyes zit inmiddels zo'n 21 jaar in het (bachata) vak. Noche de pasión heeft 11 bachatas romanticas én, voor het eerst, arrangementen met trompet en viool. Op de tracklist vinden we nummers als Ya te olvidé, Olvídame tú, Noche de pasión, ¿Cómo sanar?, Enséñame a olvidarte, Se nos acabó el amor, ¿Qué le hiciste a mi vida?, Limón y sal, Vida, ¿Tanto amor para qué? y ¿Qué de tu vida?. Dit laatste nummer wordt al veel gedraaid op de radio. Momenteel wordt vooral Ya te olvidé naar voren geschoven. "Dit is een van de meest voltooide en muzikaal complete albums uit mijn carrière. We hebben de nieuwe inbreng van trompet en violen, en zijn erin geslaagd om een gestyleerde bachata neer te zetten, zonder de echte essentie van het ritme van de ‘amargue’ kwijt te raken", vertelt de artiest. Een van de verrassingen op dit album is de aanwezigheid van Alexandra Cabrera, van het vroegere duo Monchy y Alexandra, in het nummer Se nos acabó el amor. Het merendeel van de songs zijn originele composities van Francis Bencosme, Camilo Bencosme, Daniel Monción en Pedro Acosta.

Verkrijgbaar bij MostWanted-online.nl (via Facebook)

31

www.latin-emagazine.com


Valencia (Spanje) | Tekst Melanie Osman Valencia is een van de meest bezochte steden in Spanje. Niet zo heel gek, want de stad heeft erg veel te bieden. Ben je ooit in Valencia geweest, dan ken je het gevoel dat je wordt teruggeroepen door deze adembenemende stad. Elke keer opnieuw. Derde grootste stad van Spanje Na Madrid en Barcelona is Valencia de grootste stad van Spanje. Ook in economisch opzicht bekleedt deze stad een derde plaats. De haven van Valencia is erg belangrijk, aangezien het de tweede haven van Spanje is qua goederenvervoer. Valencia heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winter. Het regent er zelden, maar als het gebeurt, dan zijn het ook flinke stortbuien. Over het algemeen kun je dus hele jaar door op lekker weer rekenen. Nog een factor die deze havenstad zo aantrekkelijk maakt. Valencia een ook echte studentenstad. www.latin-emagazine.com

32

Het is een populaire bestemming voor buitenlandse studenten om hun Erasmus-uitwisseling te doen. Ook is Valencia populair om een Spaanse taalcursus te volgen. Perfecte combinatie: zon, zee en st(r)a(n)d Valencia is een grote stad, en gelegen aan de kust, dus ideaal voor een gecombineerde vakantie. Je kunt er volop winkelen en er zijn flink wat bezienswaardigheden om te bezoeken. Daarnaast heeft Valencia verschillende (stad) stranden waar je lekker kunt zonnen of langs de boulevard slenteren. Het populairste strand onder de toeristen is Playa Las Arenas.


Ook als je een dagje wilt uitrusten, is dit een perfecte plek om naartoe te gaan. Verder zuidwaarts zijn nog meer stranden te vinden, dicht bij de dorpjes. Deze stranden worden vaker bezocht door de lokale bevolking, maar zijn ook zeker aan te raden voor toeristen. Zeker als je houdt van een rustiger strand. Ferry naar Ibiza en Mallorca Vind je alleen Valencia bezoeken niet voldoende? Vanaf de haven van Valencia is het mogelijk om de ferry te nemen naar Ibiza en Mallorca. Vele studenten maken hier gebruik van tijdens hun uitwisselingsperiode. De organisatie Happy Erasmus organiseert vele activiteiten voor de studenten in Valencia. Een van deze activiteiten is een trip naar Ibiza tijdens de afsluitende feesten. Als je genoeg tijd hebt tijdens je verblijf in Valencia, is het zeker leuk om ook een trip naar een van de eilanden te maken. Ciudad de las Artes y las Ciencias De stad van Kunst en Wetenschap is een van de bekendste bezienswaardigheden in Valencia. Het complex bestaat uit zes onderdelen: L´umbracle: Openluchtdiscotheek ingedeeld in verschillende zalen en muziekstijlen. Deze club is alleen in de zomer geopend. Palau des Arts Reina Sofia: Operagebouw. Hier worden verschillende voorstellingen gegeven. Dit strand ligt het dichtst bij het centrum, aan de haven. Langs de boulevard vind je verschillende restaurantjes en barretjes en vele souvenirkraampjes. Het andere stadsstrand is Playa La Malvarossa. Dit strand is vaak rustiger, omdat er minder voorzieningen zijn.

L´Oceanogràfic: Aquapark met veel verschillende zeedieren. Het is het grootste aquarium van Europa. L´Hemisfèric: Een bioscoop met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van beeld- en geluidtechnologie. Je kunt er de films lekker lui bekijken vanaf een van de vele ligbanken in het gebouw. Museu de les Ciències Príncipe Felipe: Wetenschapsmuseum waar je kunt experimenteren met technologie. Angora: Dit gebouw wordt uitsluitend gebruikt voor evenementen, zoals concerten, congressen en exposities. Elk gebouw heeft een andere toegangsprijs.

33

www.latin-emagazine.com


Uitgaansgelegenheden Wil je uitgaan in Valencia? Dan heb je keuze genoeg. Aan het strand, in het centrum en in de omliggende wijken zijn verschillende cafés, bars en clubs te vinden. Ook zijn er verschillende muziekstijlen, dus voor ieder wat wils. Hieronder een aantal die zeker een bezoekje waard zijn. L´Umbracle & Mya De echte hotspot van Valencia. Deze club is verdeeld in verschillende delen. Je komt binnen in een groot, overdekt gedeelte, een tuin met palmbomen, bloemen en banken, waar je kunt relaxen. In het clubgedeelte naast de tuin wordt voornamelijk housemuziek gedraaid. Als je naar het buitengedeelte loopt om een luchtje te scheppen, neem je de trap naar beneden. In dat gedeelte wordt veel latin muziek gedraaid. Daarnaast bevindt zich nog een ander gedeelte: Club Mya. Dit is de overdekte kelder van L´Umbracle. Hier worden verschillende muziekstijlen gedraaid. In elk gedeelte bevinden zich bars waar je een drankje kunt halen. Las Animas Puertos Bij de haven bevindt zich de club Las Animas Puertos. Deze club is alleen geopend in de zomermaanden. Er zijn loungebanken waar je eerst lekker een drankje kunt doen voordat het echte feest begint, of natuurlijk wanneer je een pauze nodig hebt van al het dansen. Er zijn twee zalen; één met salsamuziek en één met R&B en popmuziek. Er zijn tevens nog andere clubs van Grupo Las Animas, die wel het gehele jaar geopend zijn. Fiesta ´Las Fallas´ Las Fallas is een fiesta die drie weken duurt, van eind februari tot 19 maart. De traditie stamt uit de middeleeuwen.

In de donkere wintermaanden hadden de werkers licht nodig tijdens hun werk. Hier werden houten planken voor gebruikt, waar hun lantaarns aan werden opgehangen. In de lente werden deze dan verbrand omdat ze niet meer nodig waren. Door de jaren heen kreeg de lantaarn een steeds meer menselijke vorm, zodat er nu grote poppen worden verbrand. Tijdens Las Fallas zijn er vele optredens, vuurwerkshows en is het overal feest. Op de laatste dag worden de winnende poppen gekozen en uiteindelijk worden alle poppen verbrand. Het evenement trekt veel toeristen.

Typische Valenciaanse specialiteiten Horchata Horchata is een Valenciaans drankje gemaakt van water, suiker en een soort noten: chufas, oftewel aardamandelen. www.latin-emagazine.com

34


In Valencia zijn vele horachaterĂ­as waar je, behalve horchata, ook koffie of ijs kan krijgen. Paella valenciana Paella is een van de bekendste gerechten uit Spanje. Bijna niemand weet dat dit gerecht van oorsprong uit Valencia komt. Het belangrijkste ingrediĂŤnt is de rijst, die in de omgeving van Valencia wordt verbouwd. De traditionele paella valenciana bevat kip, konijn en soms zelfs slakken. Het gerecht wordt vaak gegeten samen met de familie, vooral op zondag. Tijdens feestdagen wordt het op een speciale manier bereid op straat en worden er wedstrijdjes gehouden wie de beste paella maakt.

Er staan vele sinaasappelbomen in de stad en het is dus ook aan te raden om tijdens een verblijf in Valencia verse sinaasappels te eten of vers sinaasappelsap te drinken in een van de vele barretjes of restaurantjes.

Valenciaanse sinaasappels Valencia wordt ook wel de sinaasappelstad genoemd.

35

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

36


Tribu Baharú is een formatie van muzikanten uit het Caribische deel van Colombia. Ze spelen Afro-champeta met invloeden uit ‘El Picó’, de soundsystem-cultuur die in de jaren 60 opdook om nooit meer weg te gaan. Ze gebruiken live muziek, maar dan wel met behoud van de typische ‘picotera’-performance. De belevenis van een straatfeest, waarbij de dansers een emotionele toestand bereiken die zij de ‘goce champetúo’ noemen, ofwel puur champeta-genot. Voor de muziek zijn zij schatplichtig aan de kinderen van de Afrikaanse negers die naar Amerika waren gehaald. Het woord champeta verwijst naar het mes dat de vissers gebruiken om vissen van hun schubben te ontdoen.

37

www.latin-emagazine.com


Deze vissersmuziek is verrijkt met invloeden uit de Colombiaanse volksmuziek, soukous, soweto, zouk, calypso, soca, Haïtiaanse kompa en reggae. Het doel van Tribu Baharú is om de Caribische blijheid over te brengen door middel van de dans, en daarbij gebruiken ze de muziek als transportmiddel. Tribu Baharú wordt opgericht in 2009, als een groepje vrienden met interesse in de Afro-Caribische muziek bij elkaar komt. Ze willen vooral muziek maken om lekker op te bewegen. Al repeterende ontstaan er frisse, grappige, blije, dansbare, pikante en lekkere danstracks. Even proeven?

www.latin-emagazine.com

38


www.tribubaharu.com 39

www.latin-emagazine.com


Latin Life bestaat 5 jaar Liefhebbers van de latin en caribbean lifestyle luisteren al vijf jaar wekelijks naar Latin Life. Een radioprogramma met de lekkerste muziek, spraakmakende gasten en leuke , gezellige (live) uitgaanstips. De goed bezochte dansfeesten zijn de kers op de taart.

5 jaar elke week radio Het 3-koppige team van Latin Life begon in januari 2010 met haar wekelijkse live uitzending als opvolger van het radioprogramma Latin All Fun op de lokale zender Alphen Stad FM. Latin Life wilde de beste latin muziek combineren met interessante gasten, actueel nieuws, leuke uitgaanstips en het uitdelen van vrijkaarten van leuke evenementen. En dat lukte! In korte tijd wist het radioprogramma een breed publiek te bereiken binnen en buiten de Randstad.

“Van een 17-koppige Salsa Big Band tot intieme unplugged optredens van diverse latin zangers en zangeressen: Latin Life heeft het allemaal meegemaakt!” Naar Omroep West

Technicus Herbert Langerak is de muziekkenner van het team: ”De latin & caribbean lifestyle betekent voor mij dat ik ermee opsta en ermee naar bed ga. Dat uit zich in het luisteren naar een breed scala aan latin muziek, zowel thuis als in de auto. Maar ook de leefstijl hoort erbij, zoals genieten van elk moment van de dag, een positieve basishouding hebben, het bezoeken van uiteenlopende dansfeesten, het volgen van nieuwe ontwikkelingen in de latin & caribbean lifestyle en zelfs het kiezen van mijn vakantiebestemming.” Presentator Jeroen Aarts vult aan: “Toen ik eind 2009 gevraagd werd om het team te versterken, werd ik meteen enthousiast. Het is toch fantastisch om een radioprogramma te maken dat naadloos aansluit bij de latin & caribbean lifestyle: vrolijk, gezellig, ongedwongen en laagdrempelig in een ontspannen sfeer? Uit de reacties van onze luisteraars blijkt dat ze dát juist zo waarderen aan ons!” www.latin-emagazine.com

40

Na 3 jaar elke donderdag live uitgezonden te hebben vanuit Alphen aan den Rijn, maakte het programma in januari 2013 de overstap naar de provinciale zender Omroep West. Vanaf deze nieuwe thuisbasis bereikte het programma een nóg breder publiek en konden muzikale gasten nu ook live optreden tijdens de uitzending. Van een 17-koppige Salsa Big Band tot intieme unplugged optredens van diverse latin zangers en zangeressen; Latin Life heeft het allemaal meegemaakt. De overstap naar Omroep West betekende ook een wijziging in het team. Producer Johnny Shanks werd vervangen door Geert van Duin. Geert vertelt lachend: “Ik was bij Alphen Stad FM al de vaste vervangende technicus van Latin Life, maar toen het programma overstapte naar Omroep West ben ik gezellig meegegaan. Ik heb zelf geen latin achtergrond – ik kan zelfs geen salsa dansen – maar ik voelde me al heel snel thuis. Inmiddels herken ik de meest belangrijke artiesten al bij de eerste noten van de CD en op de feesten dans ik de merengue al goed mee!”


“Gloria Estefan combineerde haar optreden bij ‘The Night of the Proms’ in Rotterdam Ahoy met een bezoek aan Latin Life”

Gezellige dansfeesten De eerste verjaardag van Latin Life werd gevierd met een gezellig dansfeest en dat smaakte naar meer! In 2011, 2012 en 2013 organiseerde Latin Life driemaal een Charity Party waarvan de opbrengsten bestemd waren voor goede doelen zoals Stichting Ambulance Wens en Serious Request. Sinds januari 2013 – gelijktijdig met de overstap naar Omroep West – startte Latin Life met het organiseren van gratis toegankelijke en gezellige dansfeesten in Alphen aan den Rijn.

Ambities Na 5 jaar barst het team van Latin life nog steeds van de ambities. Geert : “We zouden graag eens kijkradio maken, waarbij dan ons gebruikelijke programma via webcam te zien is op internet of tv. Met ons nieuwe onderkomen bij Omroep West behoort het in elk geval - technisch gezien - tot de mogelijkheden.” Herbert: “En we willen graag nieuwe trends blijven stimuleren. Toen nog niemand in Nederland van kizomba had gehoord, hadden wij al een special rondom dit fenomeen in ons programma. Iedereen weet hoe het daarna met kizomba is gegaan.

Spraakmakende gasten Het populaire radioprogramma ontving ook regelmatig uiteenlopende en spraakmakende gasten. De Amerikaans-Cubaanse wereldster Gloria Estefan combineerde haar optreden bij de Night of the Proms in Rotterdam Ahoy’ met een bezoek aan Latin Life, maar ook andere internationale grote artiesten als Toke D’Keda, Nelson Freitas, Maite Hontelé, Nils Fisher, het Estudiantina Ensemble, Gerardo Rosales, Gatto Gabriel, Dina Medina, Gil Semedo, Denise Rivera, Suzanna Lubrano, Ary Fortes en vele, vele anderen brachten een bezoek aan de studio van Latin Life. Ook organisatoren van evenementen wisten de weg naar Latin Life snel te vinden. De blinde Annemarie Nodelijk, die salsalessen aan blinde mensen geeft, de organisatie van Pal Mundo, die wereldster Marc Anthony naar Rotterdam haalt, de allereerste Kizomba dansschool van Nederland en het jaarlijkse Zomercarnaval. In veel gevallen konden luisteraars bellen naar de studio voor gratis tickets van spraakmakende evenementen door heel Nederland.

41

Dat soort dingen dus, daar willen we graag onze bijdrage aan leveren.” Presentator Jeroen knipoogt en zegt: “Maar eerst vieren we feest op zaterdag 13 december in Alphen aan den Rijn. Met live muziek van Septeto Trio Los Dos! We hopen dat veel liefhebbers ons eerste jubileumfeest samen met ons komen vieren!” Latin Life De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit de Randstad met een landelijke dekking, dankzij internet en digitale radio. Kijk voor meer informatie op www.latinliferadio.nl www.latin-emagazine.com


Latin Life is een radioprogramma op Radio West voor liefhebbers van de latin & caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, interessante gasten, de beste uitgaanstips ĂŠn er worden veel vrijkaarten weggegeven voor leuke evenementen. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit de Hofstad met een landelijke dekking, dankzij internet en digitale radio. Latin Life Radio is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. www.latinliferadio.nl

Studiogasten in december 2014 Donderdag 11 december 2014 * Gil Semedo Donderdag 18 december 2014 * Nils Fischer, nieuw album Donderdag 25 december 2014 * De crew van Latin Life wenst iedereen prettige feestdagen toe.

www.latin-emagazine.com

42


Latin Life is elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur landelijk te beluisteren op: latinliferadio.nl

Regelmatig verstrekt Latin Life vrijkaarten voor leuke evenementen aan luisteraars. Het aantal beschikbare vrijkaarten staat op de website www.latinliferadio.nl tussen haakjes vermeld. Als je interesse hebt in de beschikbare vrijkaarten, kun je tijdens de uitzending een mailbericht sturen naar info@latinliferadio.nl o.v.v. voor- en achternaam en telefoonnummer waarop je te bereiken bent. Je kunt ook tijdens de uitzending bellen naar 070-390 54 54.

Latin Life bestaat 5 jaar: Zaterdag 13 december 2014 | 22.00-02.30 uur Wet ‘n Wild, Sportlaan 5, 2406 LD Alphen aan den Rijn

43

www.latin-emagazine.com


Emilio Frías - El Niño y La Verdad Het jochie en de waarheid Volgens de kenners kunnen we straks écht niet meer om ze heen: Emilio Frías “El Niño” en zijn band “La Verdad". Emilio Frías begon zijn loopbaan bij de band Tumbao Habana. Een belangrijke leerschool, waarin hij de trova en het erfgoed van de grote orkesten en creatieve geesten als Beny Moré, Cuní, Raúl Planas, Juan Formell en Cesár Pedroso leerde waarderen. Vervolgens dook hij 5 jaar lang de changüí in als leadzanger bij Elito Revé y Su Charangón. Daar leerde hij pianist Pachy Naranjo Jr. kennen, in wie hij een gelijkgestemde geest vond. Ook Pachy had al een tijdje het gevoel dat hij nog wel een andere muzikale richting wilde verkennen. Uiteindelijk ze besloten samen de stap te wagen en een eigen formatie te vormen.

www.latin-emagazine.com

44


Een eigen, herkenbaar geluid Dat was de grote uitdaging, want Cuba heeft bepaald geen tekort aan muzikale kwaliteitsformaties. Muzikaal leider Pachy Naranjo Jr. brengt echter het erfgoed van La Original de Manzanillo in, en gitarist Dayton Ortega een koffer vol ervaring als gitarist van Pancho Amat y el Cabildo del Son. De arrangementen van dit tweetal zijn doorslaggevend voor het eigen geluid van La Verdad. Zo zijn er niet veel bands waarin een akoestische gitaar de son-lijn voor zijn rekening neemt. Ook het heldere stemgeluid en het improvisatietalent van Emilio Frias vormen een belangrijke onderscheidende factor. Toch is ‘anders zijn’ niet altijd een garantie voor succes. In dit geval echter wel. Een paar maanden na de oprichting van El Niño y La Verdad kon je al niet meer om ze heen. Iedereen had het over die nieuwe band! Hun wekelijkse matinee in La Casa de La Música was en is een enorm succes en steevast uitverkocht.

Het eerste album Het eerste album Llegó la Verdad is in november 2014 uitgekomen en de mannen zijn er trots op. Vanzelfsprekend tekenden Pachy Naranjo Jr. en Dayton Ortega voor het merendeel van de arrangementen. Emilio Frías schreef alle nummers op drie na, en voor de uitvoering kregen ze versterking van een aantal bijzondere gasten.

Zo zit bijvoorbeeld in het nummer Seguir viviendo niemand minder dan Manolito Simonet achter de piano. Hij schreef trouwens ook het arrangement voor dit nummer. In de bolero Verdad amarga zijn Emilio Vega en Barbarito Torres (de luitspeler van de Buena Vista Social Club) te horen, en in Piénsalo duikt reggaetonero El Yonki op. De eerste reacties zijn bijzonder positief, en het nummer Dime cuánto heeft zelfs al zijn weg naar Europa gevonden. En eind januari 2015 steken El Niño y La Verdad zelf ook de oceaan over om zichzelf én hun eerste album in Europa te presenteren. Nederland en België staan nog niet op het programma, maar… er is nog ruimte in het tourschema. Dus wat niet is, kan nog komen.

Website: www.elninoylaverdad.com Dime Cuanto:

Voorlopig tourschema: 30-01 Augsburg DE - Soy D' Cuba Festival 31-01 Toulouse FR - Cuba Hoy Festival 01-03 Orange FR 06-03 Geneve CH - Maison des Associations 07-03 Paris FR- Le Back Up 13-03 Strassbourg FR- Rumba & Candel Festival 15-03 Milano- El Diablo Tun Tun

45

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

46


TENTEMPIÉS LANCEERT TWEEDE SINGLE ‘DAME TU MANO’

In november lanceerde TenTemPiés de nieuwe single Dame Tu Mano (‘geef me je hand’) met een bijgaande animatie-videoclip gemaakt door Freakin Frames. Na Quiero Saltar is dit is de tweede single van het album Rebelucionario dat vorige maand verscheen, geproduceerd door Pieter Both (BEEF!). De band omschrijft de muziek zelf als Damsko Mestizo: een dansbare ‘Amsterdamse mix’ van latin rock, reggae en ska. Dit jaar was TenTemPiés te zien op diverse festivals in Nederland, waaronder Zwarte Cross, Down The Rabbit Hole en Into The Great Wide Open. Een clubtour volgt in januari/februari 2015. Over TenTemPiés De barricaden op, maar wel met dansschoenen aan. Dat is de Amsterdams-Chileense band TenTemPiés (‘hou je staande’) in een notendop. Muziek met een boodschap. Zanger Maurino Alarcón is geboren in Nederland in een Chileense familie in ballingschap. Zijn ouders ontvluchten hun vaderland na de staatsgreep van 11 september 1973. Samen met gitarist Jouke Schwarz - half Schots, half Nederlands maar opgegroeid in Chili - richt Maurino in 2008 de band TenTemPiés op. In 2011 verschijnt het debuutalbum Canto Para Gritar en sindsdien is de band bijna non-stop op tour. Na een druk festivalseizoen dit jaar en buitenlandse tours in China, België, Frankrijk en Spanje, wordt het nieuwe full-length album Rebelucionario op 24 oktober 2014 uitgebracht, dat een dag eerder in een bomvolle Melkweg zaal wordt gepresenteerd.

47

Over ‘Rebelucionario’ Rebelucionario is een combinatie van de woorden 'rebel’ en 'revolucionario’. De Spaanstalige teksten zijn geschreven door zanger Maurino Alarcón, zoon van Chileense politieke vluchtelingen. Zijn politieke belangstelling is er dan ook met de paplepel ingegoten. Tegelijkertijd laten de liedjes zich kenmerken door opzwepende ritmes, aanstekelijke zanglijnen en vrolijke melodieën. Rebelucionario laat de muzikale diversiteit van de band zien in een vogelvlucht over een groot scala van genres met als bindmiddel de akoestische gitaar, de geëngageerde teksten en de toegankelijke, dansbare muziek. Het is het album van een "feestband" die het niet schuwt om de diepte in te gaan. Voor meer informatie: www.tentempies.com Bekijk hier de videoclip van ‘Dame Tu Mano’: www.latin-emagazine.com


(advertentie)

Onder onze lezers mogen wij 1 duoticket verloten Doe mee!

www.latin-emagazine.com

48


Conjunto Sabrosura - Pa' La SanSe

Pa' La SanSe

Klaar voor de feestdagen! Net als elk jaar maakt Puerto Rico zich op voor de Fiestas de la Calle San Sebastián. Van 15 tot 18 januari is het feest en geen feest zonder muziek. Conjunto Sabrosura levert alvast een feestelijke bijdrage met het nummer Pa' La SanSe.

De compositie van Ihosvany Negret met arrangement van Tommy Villariny is een eerste samenwerkingsproject van deze twee artiesten. Het resultaat is een heerlijk kerstnummer, dat binnen twee weken overal in Puerto Rico te horen was. Het nummer bevat elementen uit de Cubaanse son en de Puerto Ricaanse plena, en dat blijkt een prima combinatie te zijn. Voeg daarbij de krachtige zangstem van de Cubaanse Mayte Pérez, en het feest kan beginnen. Ihosvany Negret, tevens bandleider van Conjunto Sabrosura, heeft alvast verklapt dat dit nog maar een voorproefje is. De band heeft voor begin volgend jaar nog meer moois in petto. Tot hun verrassing heeft hun muziek ‘vleugeltjes gekregen’. Hun nummers zijn in steeds meer landen te horen, tot aan Australië toe. Dat schept ook de verplichting om het niveau hoog te houden en nog verder op te krikken. Een uitdaging die de band graag aangaat. Voorlopig geven ze met Pa’ La SanSe een pittig visitekaartje af voor de feestdagen. Knappe jongen die hierbij stil kan blijven staan.

www.conjuntosabrosura.com 49

www.latin-emagazine.com


Tico y Javi hoog in de Billboardlijst De Venezolaanse tweeling is de wolken met hun vierde plaats in de Latin Tropical Airplay lijst van het bekende tijdschrift Billboard. Alleen Victor Manuelle, Romeo Santos met Mark Anthony en Juan Luis Guerra hoeven ze boven zich te dulden. Niet slecht als je pas net je eerste singletje hebt uitgebracht. Mi Novia y Yo doet het dus boven verwachting, en Tico y Javi genieten 6 maanden na hun debuut al internationale bekendheid. Hun debuutnummer is al maandenlang te horen in de Verenigde Staten, Panama, Colombia , Ecuador en natuurlijk in hun geboorteland Venezuela. Een tournee leek dus een logische stap. Zo komt het dat de jonge zangers al sinds begin november rondtrekken door de eerder genoemde landen. www.latin-emagazine.com

50

Voor december staan Colombia, Venezuela en Panamรก nog op het programma. En daarna zullen ze vast met een heel goed gevoel het nieuwe jaar ingaan. En hier is het dus allemaal mee begonnen: Mi Novia y Yo:

www.ticoyjavi.com


Lasso - De Tú A Tú Weer zo’n juweeltje van een clip van Venezolaanse bodem. Lasso is een talentvolle singer-songwriter, die sinds zijn debuutalbum Sin Otro Sentido niet meer uit het Venezolaanse muzieklandschap is weg te denken. Hij heeft al heel wat awards op zijn conto staan en zijn ster blijft gestaag stijgen. Voor zijn nieuwste videoclip heeft hij de bekende actrice Nelly Ramos ingehuurd. Zij speelt de moeder van een jongen die besluit om alles uit de kast te halen om zijn droom te verwezenlijken: een eigen gitaar. Dat is financieel niet haalbaar voor zijn moeder, ook al gunt ze het hem nóg zo graag. De jongen zet alles op alles en neemt alle mogelijke baantjes aan om zijn lievelingsinstrument bij elkaar te sparen. En het lukt hem nog ook. Venezuela maakt moeilijke tijden door en Lasso wil de jeugd een hart onder de riem steken. Hen aanmoedigen om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Waar een wil is, is een weg. Probeer je dromen te verwezenlijken. Met hard werken kun je veel bereiken, ook al moet je onderaan beginnen. Het is peptalk die de Venezolaanse jeugd goed zal kunnen gebruiken, en Lasso heeft zijn boodschap in een mooie vorm gegoten. Kijk zelf maar...

www.lassomusica.com 51

www.latin-emagazine.com


Juan Cedres De beloofde clip is uit In oktober waren de opnamen nog in volle gang, maar deze maand is het resultaat van de vele uurtjes draaien uitgekomen. De videoclip van Yo Te Prometo is klaar. We hebben het er al eerder over gehad. De “simpele” videoclip telt niet meer mee. Vooral in Venezuela zijn ze uitgegroeid tot kleine filmproducties. Een kolfje naar de hand van Juan Cedres, die graag een verhaal met een boodschap uitdraagt. Yo Te Prometo is een verhaal over twee personen, Juan y María Antonieta, die allebei ziek zijn. www.latin-emagazine.com

52

Juan is verslaafd aan alcohol en María Antonieta lijdt aan een onbekende ziekte, die niet dodelijk is, maar haar wel erg zwak maakt. Juan besluit hulp te zoeken en weet zijn verslaving te overwinnen. Hij blijft echter naar de hulpgroep gaan en ontmoet daar uiteindelijk María Antonieta. Hij wil haar helpen begrijpen hoe ze met haar ziekte kan omgaan en wordt langzaam verliefd op haar.


Mc Litos “Tiempos” De Colombiaanse rapper Mc Litos heeft grote plannen. Zijn volgende album krijgt als titel La gran conquista, of wel ‘de grote verovering’. De troepen zijn echter nog niet helemaal klaar om uit te rukken, dus in afwachting daarvan is alvast de single Tiempos uitgebracht. Tiempos is een terugblik op de jaren 80 en 90, toen de computerspelletjes nog geen gemeengoed waren en de kinderen nog op straat speelden. Toen foto’s nog werden ontwikkeld en afgedrukt. Toen ze nog werden gekoesterd en in een fotoalbum werden geplakt. Het zijn de mooie momenten uit de kindertijd van de volwassen mannen en vrouwen van nu. De momenten die hen hebben gevormd. Tiempos haalt de herinneringen aan deze momenten met enige weemoed weer naar boven met een fraaie videoclip.

Hij probeert haar voor zich te winnen, maar ze is zo geobsedeerd door haar ziekte dat ze denkt dat ze geen liefde verdient. Op een avond maken ze ruzie. María valt flauw en wordt met spoed afgevoerd naar een kliniek. En dan… voor de ontknoping moet je de clip maar bekijken.

www.juancedres.com

www.facebook.com/RapLitos 53

www.latin-emagazine.com


Latin Grammy’s 2014 Ze zijn weer uitgereikt! De 15e uitreiking van de Latin Grammy’s ging zoals altijd gepaard met groot ceremonieel vertoon en bijzondere optredens. Wat dacht je van de combinatie van Calle 13 en Camila? Met een bijzondere bijdrage van Ricky Martin, die ook solo nog even uitpakte met het nummer Adiós.

Het spektakel levert altijd spraakmakende combinaties op. Zo werd het karakteristieke gitaarspel van Santana gekoppeld aan de rap van Pitbull. Yandel stapte samen met Farruko en El General Gadiel het podium op, en Wisin ging los met Pitbull en Chris Brown.

Dit zijn de Latin GRAMMY® winnaars van dit jaar: Mejor Nuevo Artista • Mariana Vega Mejor Álbum Vocal Pop Contemporáneo • "Elypse" - Camila Mejor Álbum de Música Urbana • "MultiViral" - Calle 13 (El Abismo) Mejor Álbum de Música Alternativa • "Romantisísmico" - Babasónicos Mejor Canción Alternativa • "El Aguante" - Calle 13 (El Abismo) Mejor Álbum de Salsa • "3.0" - Marc Anthony Mejor Álbum de Cumbia/Vallenato • "Celedón Sin Fronteras 1" - Jorge Celedón Mejor Álbum Tropical Contemporáneo • "MÁs + Corazón Profundo" - Carlos Vives Mejor Álbum de Tropical Tradicional • "Grandes éxitos De Las Sonoras, Con La MÁs Grande, La Sonora Santanera" - La Sonora Santanera Mejor Canción Tropical • "Cuando Nos Volvamos A Encontrar" - Carlos Vives con Marc Anthony Mejor Álbum Ranchero • "Lástima Que Sean Ajenas" - Pepe Aguilar Mejor Álbum Folclórico • "Raíz" - Lila Downs, Niña Pastori y Soledad Mejor Álbum De Música Clásica • "Verdi" - PlÁcido Domingo (Sony Classical)

En ook niet te versmaden: Carlos Vives samen met Choc Quib Town en Marc Anthony. Marc Anthony deed er trouwens later nog een schepje bovenop met de Canadese band Magic! Voor een bijzonder ontroerend optreden zorgde de Spaanse zanger Joan Manuel Serrat, die geëerd werd als Persona del Año (persoon van het jaar). En dat waren nog maar de optredens. Natuurlijk ging het uiteindelijk uiteindelijk om de winnaars. “Onze” Maite Hontelé viel helaas nét buiten de prijzenregen, maar heeft met haar nominatie al een mooi visitekaartje afgegeven. We hebben zo’n Voor een volledig overzicht van de winnaars vermoeden dat dit niet de laatste uitreiking zal zijn en genomineerden kun je terecht op: die ze als genomineerde zal bijwonen. www.latingrammy.com/en/nominees www.latin-emagazine.com

54


Concepto-D in Stadscafé de Observant Ook in de winter klinken in de Observant zomerse klanken. Op woensdag 17 december 2015 treedt Concepto-D op. Deze band brengt een repertoire bestaande uit eigen composities en arrangementen van Jesus Hernandez verweven in een mix van jazz-improvisaties, Cubaanse Son en andere Caribische stijlen. Mooie melodieën en de warme stem van zangeres Delia Gonzalez, ondersteund door het gezelschap bestaande uit Jesus, Robin en Enrique. De aanvang is 20:30 uur en de toegang gratis. De leden van Concepto-D hebben hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend. Zangeres Delia Gonzalez heeft in haar geboorteland Cuba al in verschillende bands gezongen. In Nederlands werkte ze onder meer mee aan het album AfroCuban Sanctus van Nueva Manteca en daarnaast heeft ze haar eigen Cubaanse muziekformatie ‘Delia y su Tumbao’. Pianist Robin van Geerke komt oorspronkelijk uit Suriname. Hij heeft onder meer als jazzpianist gewerkt met Fra Fra Sound en Crianzas. Drummer Enrique Firpi uit Uruguay heeft zowel ervaring met jazz als met Braziliaanse muziek.

55

Hij trad bijvoorbeeld op met Ivan Lins. Bassist/ gitarist Jesus Hernandez komt uit Cuba. Hij is bandleider van Concepto-D en neemt de arrangementen voor zijn rekening. Hij heeft onder meer opgetreden met Pío Leyva, Pedro Lugo “El Nene”, Mario ”Mayito” Rivera, Luis Frank en Orquesta Caribe. Stadscafé de Observant Stadhuisplein 7 3811 LM Amersfoort

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

56


XMAS PASS Na een lange en hopelijk deugddoende zomer kan er stilaan weer vooruitgeblikt worden naar de volgende festivalzomer, zonder natuurlijk de gezellige feestdagen te vergeten. Daarom komen we voor de tweede keer op de proppen met het ideale kerstcadeau voor de Couleur Café-fan. De supervoordelige XMAS PASS biedt toegang tot de 26ste festivaleditie op 3, 4 en 5 juli 2015 en is een gedroomd alternatief voor wie zichzelf of een muziekliefhebber wil verwennen. Via dit tijdelijke en in aantal beperkte aanbod kunnen de fans nu al een Combi-ticket kopen dat maar liefst 15 euro goedkoper is dan een gelijkaardig ticket van de vorige editie. Deze voordelige actie loopt tot en met 12 januari 2015. Een maand later begint de officiële voorverkoop aan standaardprijzen. Intussen zijn we ook benieuwd naar de muzikale verlanglijstjes van ons publiek via Facebook. De wishlists van enkele bekende Couleur Café fans - zoals Coely en Chinese Man – zijn hier al te vinden. Praktische info & tickets Festivaldata: 3-5 juli 2015 Festivaladres: Tour & Taxis, Picardstraat 3, 1000 Brussel

XMAS PASS, een beperkt aanbod tot 12 januari 2015 en enkel online beschikbaar via www.couleurcafe.be Combi 3 Days: € 80 (i.p.v. € 95) Combi 3 Days + Camping: € 95 (i.p.v. € 110)

57

www.latin-emagazine.com


Concert Enrique Iglesias 20 november 2014, Sportpaleis, Antwerpen Sfeerverslag en fotoreportage door Antonio Holly Salsa (Gent) Via Latin Emagazine kwam ik te weten dat er een optreden gepland was van Enrique Iglesias te Antwerpen op 20 november 2014. Enrique (39), het idool van mijn ex-vriendin is de absolute nummer één van de Latino pop en zeer bekend binnen het salsamilieu, niet in het minst door zijn jongste hit “Bailando” die zich momenteel ergens in het midden van de “Top 30” of andere hitlijsten bevindt. Wereldwijd voert hij de lijst van best verkopende Latino popzangers aan met een omzet van meer dan 100 miljoen exemplaren en hij prijkt met meerdere nummer 1-hits in de Internationale Billboards Top 100. Als ex-videoclipproducent en zeer fervent salsadanser waren er voor mij redenen genoeg om contact te zoeken met Enrique. Al in de maand juli had ik dus een persverzoek ingediend bij het Sportpaleis, waar men mij doorverwees naar de organisator Greenhouse. Daar bleek dat ik niet de enige was. Niet alleen was de zaal van het Sportpaleis, met een capaciteit van 20.000 zitjes, binnen de kortste keren uitverkocht, ook alle pers- en interviewpasjes waren meteen overboekt. Pech dus. Via wat vroegere contacten uit de film- en videowereld en de makers van de clip ‘Bailando’ werden in extremis nog wat deuren geopend, maar pas op de donderdagmiddag van het optreden kreeg ik bericht kreeg dat ik toch welkom was als fotograaf van het evenement. www.latin-emagazine.com

58

Plots diende ik alle activiteiten te staken om mijn foto- en videoapparatuur op te halen. Het pasje en instructies moesten immers worden afgehaald tussen 18:00 en 18:30 uur. Toen ik er rond dat uur aankwam, was de toeloop al begonnen. Bij het afhalen van de ‘foto-perspas’ en instructies bleken er plots een hele reeks beperkingen te zijn voor de fotografen. Enkel 45 seconden van de eerste drie songs van beide artiesten. Na de shoot konden wij onze apparatuur deponeren en vrij rondlopen in het paleis en vragen stellen, echter zonder apparatuur. Om veiligheidsredenen zo bleek. Een beetje tegenspartelen hielp niet. Orders vanuit het management.


Demi Zo tegen acht uur hadden de 20.000 toeschouwers, hoofdzakelijk tienermeisjes en jonge vrouwen, plaatsgenomen. Het optreden van Enrique was gepland om 21.45 uur. Maar er was een soort voorprogramma met Demi Lovato voorzien voor 20.30 uur. Wat zeg ik? Voorprogramma‌?! Ik was door de late oproep blijkbaar niet goed voorbereid en onvoldoende geïnformeerd. De 23-jarige Demi Lovato is een opkomend talent. Zij is bekend geworden als actrice in films van Disney Channel en heeft inmiddels enkele albums (4) uit, en 11 hits en een MTV music award op haar naam staan. Toen ik voor het eerst haar stem hoorde, kreeg ik kippenvel. Ik heb wel al enkele optredens van bekende artiesten zoals Tina Turner, Alicia Keys e.a. meegemaakt, maar dit was een openbaring. Demi Lovato zong in het Sportpaleis 11 van haar beste hits. Ik herkende de nummers direct, maar had geen idee dat deze afkomstig waren van deze zeer getalenteerde jonge zangeres.

59

www.latin-emagazine.com


Enrique

De vrouw was zielsgelukkig. Het was haar Stipt om 21:45 uur startte het optreden van hartenwens die in vervulling ging. Tussendoor Enrique. Zijn thema van deze avond: SEKS and werden er natuurlijk ook nummers gezongen en LOVE!. Al van bij het eerste nummer barstte de zaal gecombineerd met het onverwachte optreden van los. Hij was duidelijk heel populair bij deze jonge dit koppel. De man en vrouw mochten meezingen vrouwen. Dat was ook Enrique zelf wel opgevallen. met de bekende nummers. Het gaf een Hij zei: “Mijn publiek wordt steeds jonger en ik onverwacht en spontaan tintje aan het hele steeds ouder”. optreden. Heel wat meisjes weenden van emotie Hij vertelde ook: “Toen ik 18 was, kwam ik voor het en wensten zich in de plaats van die knappe vrouw eerst in België. Ik was toen mager, heel “skinny”. Ik op het podium. Of zou het toch niet een beetje had hier een vriendin die nogal groot en mollig gespeeld en voorbereid zijn…? was. Later ben ik nog enkele keren naar België gekomen en het bevalt me hier wel”. In ieder geval een tof, leuk en emotievol optreden. Enrique was niet te verlegen om zich in en tussen Enrique mag zich door zijn knappe verschijning en het publiek te begeven, al was het vanachter de sensuele songs nog steeds tot het nummer 1-idool barrières en balustrades. Hij nam foto’s van van miljoenen jonge vrouwen en meisjes rekenen. zichzelf met enkele meisjes met hun eigen Ik had het geluk enkele foto’s te mogen nemen en smartphone. Sommige van hen werd het bijna de gesprekken hebben hoop gegeven op een teveel. Plots begaf hij zich naar een klein podium meer persoonlijk contact met minder in het midden van de zaal, waar zich de (management) beperkingen. tv-camera’s en de fotografen bevonden. Een Mijn ex-‘wijfie’ moest eens weten… ‘verjaardags’ koppeltje werd op het podium getrokken, er werd een fles Vodka bijgehaald en er Verslag en fotografie: werd flink geklonken en gedronken op de Antonio Holly Salsa (Gent) verjaardag van het koppeltje. www.latin-emagazine.com

60


(

61

advertentie)

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

Ben jij al klaar voor de feestdagen?

Natuurlijk wil je op je mooist zijn voor de feestjes in eigen kring, maar je wilt ook prachtig voor de dag komen op de vele fantastische dansparty’s die rond de feestdagen georganiseerd worden.

Bij Mambo Diva vind je moeiteloos de mooiste dansbare feestkleding in plus sizes. Kies uit onze exclusieve partymodellen, zoals het zwarte jurkje met glitter op de foto (links) , of personalize je outfit door een model uit de Younique collectie te kiezen, zoals de hierbij afgebeelde top. De top is hier uitgevoerd in paars, maar bij alle modellen uit de Younique collectie kun je zelf je stof uitkiezen. Keuze uit veel dessins, elk in zeer beperkte oplage, dus de kans dat je iemand tegenkomt met dezelfde outfit is vrijwel nihil. We hebben onder andere een panter- en een wildlife print, dĂŠ must-haves van dit moment! Een model uit de Younique collectie wordt speciaal voor jou gemaakt. Als je nu bestelt, heb je je unieke stuk nog voor de kerst in huis.

www.latin-emagazine.com

62


Maak je outfit compleet met een prachtig sieraad uit onze collectie, handgemaakt door Nederlandse kunstenaars, en kies een paar prachtige (dans)schoenen uit bij Excento.

Neem gauw een kijkje op www.mambodiva.com

+31 6 4161 3334

63

www.latin-emagazine.com


Buñuelos Deze heerlijke gefrituurde hapjes worden in heel Zuid-Amerika gegeten, maar Mexico staat erom bekend. In Mexico wordt geen kerst gevierd zonder buñuelos. Buñuelos 500 g bloem 2 el suiker 1 tl bakpoeder 1/2 tl zout ¼ liter volle melk 1 ei 1 tl anijszaad, gekneusd ¾ à 1 liter zonnebloemolie Kaneel-wijnsiroop 2 dl droge rode wijn 75 g lichtbruine suiker 75 g rozijnen 1/2 tl kaneel Maak eerst de kaneel-wijnsiroop: laat alle ingrediënten onder constant roeren, samen aan de kook komen, en laat dit zachtjes pruttelen totdat de suiker is opgelost. Blijven roeren! Houd de siroop warm terwijl je de buñuelos maakt. Zeef de bloem, suiker, bakpoeder en zout samen in een kom. Klop er de melk, het ei en het anijszaad door tot het licht schuimig is. Bestuif een vlak werkvlak met bloem en kneed het deeg gedurende 5-10 minuten. Snij het in ongeveer 30 stukjes en vorm er balletjes van. Dek ze af met een theedoek en laat ze 20 minuten staan. Verhit de olie in een zware pan tot 175 graden, en frituur de buñuelos erin tot ze goudbruin zijn (3-5 minuten). Laat op keukenpapier uitlekken en serveer met de siroop. www.latin-emagazine.com

64

CR Design


65

www.latin-emagazine.com


SUCCESVOLLE 21E EDITIE LATIN DANCE NIGHT 2014 Ruim 1500 bezoekers genoten van topacts en warme sfeer in De Oosterpoort De eenentwintigste editie van de Latin Dance Night afgelopen zaterdag was een groot succes. Ruim 1500 bezoekers vonden hun weg naar De Oosterpoort, die voor dit festival omgetoverd was tot een bruisende latin- en salsaclub. Een gevarieerd programma, feestelijke sfeer en enthousiast publiek zorgden voor een onvergetelijke avond.

Hoogtepunten In de grote zaal stal Jose Alberto “El Canario” dit jaar de show. Jose Alberto en zijn orkest Mercadonegro bezorgden het massaal toegestroomde publiek een aangename ervaring met onstuitbare ritmes variërend van merengue tot salsa. Deze beroemde salsazanger bewees met zijn orkest, unieke stem en volle vloer een van de grootste in het genre te zijn. Het Dominicaanse gezelschap Amarfis y la Banda de Atakke, kreeg met zijn vrolijke merengue en vele hits de handen van jong en oud de lucht in.

www.latin-emagazine.com

66


Fotografie: Niels Cornelis Meijer

67

www.latin-emagazine.com


Verrassing van de avond was Fearless (foto boven), die met een mix van zouk, soca, merengue, reggae en Surinaamse muziek een energieke show bracht waarop hartstochtelijk gedanst werd. Naast deze vier acts speelden ook Latin Society, Mogambo, Grupo Tamicos, DJ Sigi, DJ El Padrino, DJ Mitch, El Gran DJ Juanz en Kromo’s Kaseko op de Latin Dance Night.

Meer dan muziek Naast de vele optredende artiesten was er een uitgebreid randprogramma. Het festijn begon al op de middag met een dansworkshop-programma waar ruim 150 bezoekers aan deel namen. Zo’n 14 dansdocenten uit Noord-Nederland gaven workshops waarin vele stijlen waren vertegenwoordigd, van zouk tot bachata, van salsa tot kizomba. Gedurende de avond konden bezoekers genieten van dansdemonstraties, cd’s kopen van hun favoriete artiesten, stijlvol Zuid-Amerikaans eten én loungen in de Barrio Tranquilo. De Latin Dance Night 2014 bevestigd met zijn sfeer, enthousiast en divers publiek en grote verscheidenheid aan artiesten hét salsa- en latinfeest van Noord-Nederland te zijn. Foto’s zijn te bekijken op www.latindancenight.nl

www.latin-emagazine.com

68


Fotografie: Niels Cornelis Meijer

69

www.latin-emagazine.com


Film: La Distancia Een performancekunstenaar wordt vastgehouden in een verlaten Siberische elektriciteitscentrale, na de onverwachte dood van zijn oligarch-opdrachtgever. Droogkomisch surrealisme met geluidsband en drie telepathische dwergen van Tiger Award-winnaar Caballero. Een heist-film zoals je die nog nooit eerder zag. Sergio Caballero lapt in La Distancia alle genrewetten aan zijn laars. Zijn debuut Finisterrae won in 2011 een Tiger Award tijdens het IFFR. Het feit dat iedereen telepathisch communiceert, geeft Caballero de kans zijn personages een lappendeken van verschillende talen te laten 'spreken': van het Russisch van de dwergen en de bewaker via het Duits van de kunstenaar tot het Japans van de bewaker met zijn vuurpot. Caballero is een van de creatieve krachten achter het geluidsfestival SONAR, wat niet alleen te merken is aan de atmosferische geluidsband van de film, maar ook aan zijn opbouw, die eerder de wetten van een compositie volgt dan die van een traditioneel verhaal.

Regie: Sergio Caballero

Trailer

Cast & crew: Michal Lagosz, Alberto MartĂ­nez, Jinson AĂąazco Genre: drama / Land: Spanje / 80 min. / In de bioscoop: 8 januari 2015

www.latin-emagazine.com

70


Film: Dos Disparos In Dos Disparos vindt de 17-jarige Mariano thuis een pistool. In een gedachteloze impuls schiet hij twee keer op zichzelf. Hij overleeft het. Dos Disparos laat zien hoe de familieverhoudingen en vriendschapsrelaties hierdoor op scherp komen te staan.

Regie: MartĂ­n Rejtman

Trailer

Cast & crew: Susana Pampin, Rafael Federman, Manuela Martelli Land: ArgentiniĂŤ / In de bioscoop: 5 februari 2015

71

www.latin-emagazine.com


Oproep schrijvers, recensenten Wegens grote drukte zouden we ons team graag uitbreiden!

Ben je ge誰nteresseerd in latin muziek en cultuur, en kun je een goed onderbouwde recensie schrijven? Neem dan contact met ons op! We kijken graag wat we voor elkaar kunnen betekenen. Daarnaast hebben we nog steeds plaats voor andere schrijvende vrijwilligers. Denk je dat jij een zinvolle bijdrage aan het Latin Emagazine kunt leveren? Stuur dan een mailtje naar: redactie@latin-emagazine.com. We nemen graag contact met je op om een en ander te bespreken.

www.latin-emagazine.com

72


(advertentie)

73

www.latin-emagazine.com


Hoofdredactie: AndrĂŠ Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Bart Henseler Kati van Helden Hans Gorissen Michele Demeyer Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Alicia Rondon Javier Arenas Annetje Riel Cherry Taylor Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Gaylord Pieters Melanie Osman Wendy Ros Agnes de Jong CR Design Antonio Holly Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

www.latin-emagazine.com

74


Latin Emagazine friends Festivals Afro-Latino Festival Antilliaanse Feesten Music Meeting

Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl

Theaters en podia RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Korzo, Den Haag Parkstad Limburgtheaters Melkweg, Amsterdam Paradiso, Amsterdam

SalsArte www.salsarte.com Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl Salsasol Breda www.salsasol.nl

Media Latin Life Radio

Salsa-DVD’s www.salsa-dvds.com

Agendapartners Salsa Info NL & BE www.salsainfo.nl

La Grande Salsa www.stevetheorga.com

Latin Music www.latinmusic.be

conSentido www.consentido.nl

Salsa.be www.salsa.be Cuban Salsa www.cubansalsa.be

75

www.latin-emagazine.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.