Page 1

Lördag|vecka 6 13 februari 2010

Valentinmat ♥med

Fira ditt

Norrbottens-Kurirens helgmagasin

Foto: Linda Wikström

en kärleksmeny


2|C Norrbottens-Kurirens helgmagasin

innehåll D

et fanns en tid när jag hade tre minuter till jobbet – det var ­nästan för nära. Likväl kan den lilla promenad som i dag krävs för att landa på C:s redaktion få mig att tycka att det är så lååångt. Men när jag ­jämför med pendlarpappan, i reportaget på ­sidorna 10–11, som tar flyget ­Stockholm tur och retur – ­varje dag – snackar vi ”spik i foten”. Trevlig helg!

Kicki Linna, redaktör

Detektivarbete bakom detaljerna på Djupviken

möte med

sidorna 7–9

Svartsjuk – bara ordet får det att smaka lite beskt i munnen. Vi har träffat Elizabeth ­Gummesson som skrivit en bok i ämnet som nog berör de flesta av oss, vare sig vi vill ­erkänna det eller inte.

sidorna 4–5

mode Ingmar Bergman är inte den förste man tänker på när det handlar om senaste nytt på ­catwalken, men nu är det kanske dags att ­omvärdera koftmannen från Fårö. När modemärket Hope ­visade sin kommande höst- och vinterkollektion visade sig nämligen inspirationen komma från demonregissören.

sidan 6

till bords special

Foto: Linda Wikström

Hemma hos paret Caroline Håkansdotter och Gunnar Boqvist hör mat och kärlek ihop och när paret planerar för sitt sommarbröllop bjuds gästerna på en middag de själva kommer att laga. Som uppvärmning inför det stora kalaset, speciellt för C och Caroline, har Gunnar komponerat en trerättersmeny i kärlekens tecken.

sidorna 12–14

sista ordet ... ... går till Petra Freudenthal.

✲ veckans klimatsmarta helgtripp

En helg med hjärtat i Paris Var kan man fira alla hjärtans speciella dag bättre än i Paris? Att pipa iväg på en liten ­weekend är lite väl sent påkommet men lugn, det går att ordna helt utan pass och klimat­ påverkan. Snubblade över pärlan Paris je t’aime och ­andades pariserluft hemma i soffan. Detta är en episodfilm där ett gäng regissörer – exempelvis bröderna Coen och Gus van Sant – ger sin, ­ibland lätt absurda bild av kärlekens stad.

Känslan av att faktiskt befinna sig på plats ­förstärks av att varje liten berättelse tar dig till en ny del av staden; Maraiskvarteren, Place de la Concorde, Montmartre passerar revy i ­berättelserna där bland andra Juliette ­Binoche, Gena Rowlands, Willem Dafoe och Bob Hoskins ­medverkar. Ett glas rött, en god liten ost och älsklingen tätt intill och du kan njuta av storstaden till ­priset av en DVD-hyra!

är en bilaga till ­Norrbottens-Kuriren. Ansvarig utgivare: Mats Ehnbom Redaktörer: Birgitta Wiik Lindvall birgitta.wiik@kuriren.com 0920/26 29 62 Kicki Linna kicki.linna@kuriren.com 0920/26 29 59 Har du ­åsikter om ­innehållet i C eller tips om ämnen/personer du tycker att vi ska skriva om, skriv till: cmagasin@kuriren.com Införda bidrag belönas med vår läckra ­shoppingkasse.

s helgbilaga

Norrbottens-Kuriren


vecka 6|lördag 13 februari 2010|www.kuriren.nu C|3

lördagsgodis Hjärtesaker.

Vi låter hjärtat va’ me’ – söta saker att fira hjärtevännen med i ­morgon – eller önska för egen del. Vill ha. I Kalix sitter guldsmeden ­Anna-Karin

Johansson och gör sina fantastiska silversmycken. Broschen väcker ett starkt habegär. Anna-Karins smycken kan du se på www.frokenannasjuveler.se

Varma fossingar.

Kalla ­fötter blir ingen glad av, Överraska ­hjärtevännen med rosa mjukisar från bluebox.se

Hjärtevärmare. Den ­ekologiska

värmekudden från ­nyttadesign.nu, finns i regnbågens alla färger.

Doftkudde. Ett

fång rosor att lägga i soffan – kudden hittar du på Rusta.

Sexbomb?. Den

Ett hjärta av is. Läckra

lilla ­tvålen från lavea.se lovar en hel del ”ökar din attraktionskraft och ger dig sexappeal”, det må vara hur det vill med det, snygg är den i alla fall.

isbitar fixas med specialformar. Hjärtevarianten hittar du på bluebox.se

ner än att bli den Birgitta, Kicki och Maria drar igång bloggen som inte har lägre ambitio s bästa helgvärlden om mycket rätt handla att såklart r komme Det ! fabulösa mest e och höra lite reportag våra på na magasin C, du kanske får hänga med bakom kulisser ak på vad sneakpe en på vi bjuder Kanske n. tidninge i med skvaller – sånt som inte kom gör din som Maria och Kicki Birgitta, oss, känna lära du får så och r framöve G som är på favorittidning! uriren.nu Häng med från start i vår inspirerande C-värld, du hittar den på www.k

i ck

Ki

Lindvall W itta iik irg

Linna

Mari aL in ren dg

Tre vänner och

B

skeu ghkreghurjkeu


4 | C Norrbottens-Kurirens helgmagasin | möte med

När du tjuvläser partnerns sms, blir arg om bästa väninnan umgås med andra utan dig eller slutar prata med kollegan som blivit befordrad. Då har svartsjukan stuckit fram sitt fula tryne. text: Linda Kask – När vi är svartsjuka agerar vi i rädsla, inte i kärlek, säger Elizabeth Gummesson.

”Få människor kan säga att de aldrig upplevt svartsjuka B

oken Svartsjukeakuten släpptes i januari och är ­Elizabeth Gummessons ­andra bok. Hon knäpper med ­fingrarna som förklaring till hur hon kom på att hon skulle skriva om svart­ sjuka. – Det kom bara så där. Det är ett ämne som är otroligt brett, få människor kan säga att de aldrig har upplevt svartsjuka. Jag trodde att det redan skulle finnas massor av böcker i ämnet, men det fanns noll. Elizabeth Gummesson blev förvånad när det ­rasade in mängder av mail och telefonsamtal från personer som ville medverka i boken och berätta om sina erfarenheter. – Det var som att lyfta på locket till en ­kokande gryta. Hon skiljer på svartsjuka och avundsjuka, även om de är nära besläktade. – Avundsjuka uppstår när du har något som jag vill ha. Ofta handlar det om ­materiella ting, men ­vi kan också vara ­avundsjuka på andras relationer, ­eller på att deras barn är mer väluppfostrade än ­våra ­egna. Handlar om rädsla

Svartsjuka blir vi när vi har något som vi är rädda att förlora till någon annan. Det klassiska svartsjukedramat handlar ­givetvis om att förlora den man älskar till en annan man ­eller kvinna. Svartsjuka kan också utlösas av rädslan för att den nya, trevliga kollegan på jobbet försämrar ens

✹ vinn ! n boke

Vill du vinna Elizabeth Gummessons bok Svartsjukeakuten? Skicka då ett mejl med ditt namn och adress till cmagasin@kuriren. Märkt mejlet ­”Svartsjuka”. Lycka till!

egen position. Det är inte heller ovanligt att vilja behålla nära vänner för sig själv. – Jag blev själv väldigt svartsjuk när min bästa kompis började jobba på samma ­arbetsplats som jag. Plötsligt skulle alla ­andra lära känna henne, jag ville att hon bara skulle vara ”min”. Det ledde till att jag helt slutade prata med henne, säger Elizabeth Gummesson. Vännen var lyckligtvis snäll och ­förlåtande. Det är många år sedan det hände och i dag jobbar ingen av dem kvar på ­arbetsplatsen. De är fortfarande ­goda ­vänner. Elizabeth Gummesson har även ­varit drabbad av andras svartsjuka. – Jag levde i en relation med en man som var ­oerhört svartsjuk. Jag har alltid haft många ­killkompisar och han trodde att jag hade för­ hållanden med dessa killar. Då satt jag där och ­svarade på hans förhörsfrågor. Det hade jag aldrig gjort i dag. Även den som blir förhörd har ett ansvar att inte spela med i svartsjukespelet.

fakta Namn: Elizabeth ­ ummesson G Ålder: 40 år Familj: Fästman och tre döttrar Bor: På Södermalm i Stockholm Yrke: Coach, föreläsare och författare Aktuell med: Boken Svartsjukeakuten, som släpptes nu i januari. ­Arbetar med ny bok.

Nya former

Med moderna familjekonstellationer, ­bonusbarn, styvföräldrar, hel- och halv­syskon, har också ­svartsjukan antagit nya ­former. Barn är svartsjuka på sina föräldrars nya partners. Vuxna kan även bli även svartsjuka på barn, ­enligt Elizabeth Gummesson. – Men vem vågar säga högt att hon är ­svartsjuk på sin nye mans fyraåriga dotter? Jag träffade en kvinna vars man hade barn från ett tidigare ­förhållande. När barnen ­skulle sova över hos

8

­ appan fick hon flytta ut ur sovrummet. p ­Situationen blev ohållbar. Svartsjuka är aldrig av godo, den är alltid d­estruktiv. Men det finns metoder för att mota bort den. Först och främst måste vi fundera över hur vi brukar agera när en situation som kan väcka svartsjukemonstret uppstår. – Istället för att rusa iväg och titta i ­partnerns ­mobiltelefon, tala om hur du ­känner. Säg, ”nu blev jag orolig och var på väg att titta i din mobil. Sådan vill jag inte ­vara”. Självrespekt

I grund och botten handlar det om att ­försöka vara en god människa, att kunna glädjas med andra. Nyckelordet är ­självrespekt. En människa som ­respekterar sig själv blir inte svartsjuk, enligt ­Elizabeth Gummesson. –  När jag respekterar mig själv kan jag ­bjuda på att någon annan fick det fina uppdraget på jobbet. Jag behöver inte mäta mig med andra, men jag kan inspireras av andra. Många förknippar svartsjuka med kärlek och passion, men svartsjuka har inget med kärlek att göra, påpekar Elizabeth ­Gummesson. – Det finns otroligt många andra sätt att visa ­kärlek på än att vara i svartsjukebranschen. För mig handlar kärlek om frihet. – Vi måste låta andra människor vara fria, men också sätta gränser. Vi måste kunna säga ”det här känns inte okej för mig”, istället för att börja ­förhöra. n

snabba

Fyra tips mot svartsjuka

1. Stan eller landet? 2. Hembakat eller köpes? (”när man orkar”) 3. Fest eller vardag? 4. Frukt eller godis? 5. Högklackat eller ­gympaskor? 6. Morgon eller kväll? 7. Cykel eller bil? 8. Internet eller tidning?

n Respektera dig själv. n Bekräfta dig själv. Om du får bekräftelse

från andra är det en bonus.

n Försök inte kontrollera andra människor. n När svartsjukan brinner som ett klot i ­ röstet, prata om den. När vi vågar prata b om våra rädslor släpper de en del.


vecka 6 | lördag 13 februari 2010 | www.kuriren.nu C | 5

Foto: Anja Liljefors/Scanpix

l Elizabeth Gummesson har i dag verktygen för att bemästra situationer där svarstjuka kan ­uppstå. ”Svartsjuka förstör så mycket, i relationer och på arbetsplatser”.


6 | C Norrbottens-Kurirens helgmagasin | mode mode | noterat

Ralph Lauren ger USA OS-guld i stil n Trots att OS precis ­ ragit igång kan vi d ­redan nu utse en ­vinnare, i ­alla fall vad det ­gäller stil. USA:s lag ­sopar nämligen banan med de flesta andra ­länders OS-garderober. Och det kanske inte är så ­konstigt – plaggen är l Cardigan ur ­designade av Ralph Lauren, vars signum är Ralph Laurens just snygga sportkläder. kollektion. Allt från välskurna ­dunjackor och polos till mössor som ser ­oerhört exklusiva och välgjorda ut. Dessutom har USA den tacksamma färgskalan mörkblått, rött och vitt att jobba med, jämfört med den ­svenska gulblåa som, säga vad man vill, är l Skidskytten svår att få snygg. Helena Jonsson Den svenska OS­truppens outfit kommer i den svenska från det kinesiska ­truppen. ­sportföretaget Li-Ning och kollektionen är anpassad efter vädret i ­Vancouver och ­bygger på principen lager på lager. I ­kollek­tionen ingår över 60 delar, de enda plagg som aktiva själva måste ha med sig själva är underkläder. Lisa Wallström/TT Spektra

Feminint från Burfitt

Nina Persson designar för Hope n Sångerskan

Designern, illustratören och vinnaren av Max ­ Factor-award, ­Lovisa Burfitt, visade sin höst- och vinterkollektion under ­modeveckan nyligen.

M

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

ax Factor-priset innebar att ­designern fick sin visning ­ ekostad – många modeskapare har svårt att­ b ­finansiera en ­catwalkvisning. – Det är ett fantastiskt pris att få. Det är en otrolig kick att få möjlighet att visa hur jag har tänkt, att liksom ta in publiken i mitt universum, ­säger ­Lovisa Burfitt. Lovisa Burfitt är verksam i Paris, något som verkligen märks i ­visningen. Edith Piaf strömmar ur högtalarna medan modellerna ­långsamt strosar runt på en U-formad catwalk. Plaggen, de allra flesta svarta, är väldigt feminina med skräddade dräkter, korsetter och ­fjäderplymer. – Ja, jag blev förvånad över hur feminint det blev. Jag utgick nämligen från herrplagg när jag skapade kollektionen. Jag gillar kostymer och ­västar, som jag sen har lekt vidare med till en ­korsettform. Det har gått åt 300 meter snörning till Lisa Wallström/TT Spektra ­kollektionen, säger Lovsia Burfitt.

Nina Persson, A Camp och ­Cardigans, ­designar för Hope. Linjen, som inne­håller tio ­modeller, släpps i butik i ­augusti och ska ­presenteras i sin ­helhet i New York i vår. Men ett smakprov på hur det kommer att se ut, ­visades på den ­nyligen ­avslutade modeveckan. Foto: Scanpix Nina Persson och ­Hopes Ann Ringstrand har haft ett nära ­sam­arbete och hävdar att deras olika ­bakgrund och ­referenser har berikat ­resultatet. – Jag har alltid drömt om att få möjlighet att skapa de kläder som jag har i mitt huvud, men aldrig hittar i butikerna, säger Nina Persson i ett pressmeddelande. På modeveckan visades en slags ruffig ballerinakjol i militärgrönt, signerad Nina Persson. Men det kommer också en rock, byxor, blus, kjol och en cardigan (!). Lisa Wallström/TT Spektra

mode | noterat

Bergman och Fårö inspirerade till höst- och vinterkollektion Foto: Kristian Löveborg

n Det sjunde inseglet, Ingmar

­ ergman och Fårö har inspirerat B ­Hope i höst- och vinterkollektionen 2010-2011. Följaktligen visades den upp på Dramaten, medan Hopes Ann Ringstrand och Stefan ­Söderberg berättade för publiken om varje kombination. – Det började med att Stefan ­hittade en vitbeige militärrock med tjock krage. Ett par dagar senare såg jag Döden i Det sjunde inseglet och

fick inspiration till en klänning med huva och ur detta tog sedan hela ­kollektionen form, säger Ann ­Ringstrand. Plaggen utstrålar nordisk råhet och det karga landskapet på Fårö ­lyser igenom, både i den mjuka färgskalan av offwhite, grå, svart och blå, och i materialvalen där fårull, skinn, vaxad bomull och tvättat silke ­dominerar. Det militära inslaget är också

t­ ydligt i vaxade parkasar och grova bearbetade kängor. Den berömda scenen när Döden spelar schack med riddaren ­återkommer också som tema både i skärningar och mönster. Hela kollektionen vann på att ­presenteras i det skarpa vinterljuset med Dramatens vackra lokaler som fond. Lisa Wallström/TT Spektra


hemmavid | vecka 6 | lördag 13 februari 2010 | www.kuriren.nu C | 7

Hemma hos en

Foto: Linda Wikström

stilsäker sakletare


8 | C Norrbottens-Kurirens helgmagasin | hemmavid

Mari har öga för fina detaljer När Mari Gustafsson köpte sin pappas barndomshem blev det snabbt för litet för en växande familj. Med hjälp av en arkitekt, hårt arbete och ett digert ”detektivarbete” har huset fått en smakfull ­utbyggnad med alla de rätta, tidstypiska detaljerna.

Text: Birgitta Lindvall Wiik Foto: Linda Wikström

D

et gamla, vackra huset med ­spröjsade fönster, pardörrar och en stensockel byggdes från början av en stenhuggare. Han var en av de första ­bosättarna i området. Nu är huset familjen Gustafssons hem. Mari är den femte i sin släkt som bor i huset från 1930-talet, hennes pappa bodde här under sina tidiga barndomsår och köpte tillbaka huset som vuxen. När han i sin tur var redo att lämna huset köpte Mari och hennes familj pappans barndomshem och nu är det lilla Siri som får glädjen att växa upp här. – I början, när det bara var jag, Markus och hunden räckte husets 90 kvadratmeter bra men när vi fick barn ville vi ha större. Här fanns exempelvis bara en pyttetoalett. Fina proportioner

Mari berättar att familjen till en början ­funderade på att köpa ett annat, rymligare hus. Men nej, det var ju just här de ville bo. Efter en tids skissande på olika slags ­utbyggnadslösningar kontaktade de en ­arkitekt som snabbt trollade fram ett flertal förslag på alternativa utbyggnader. Mari ­säger att hon är glad över att de anlitade en arkitekt: – Hon vände upp och ner på allt, vi hade aldrig själva kommit på att bygga ut köket med ett burspråk, det var också arkitektens förslag att bygga ett större badrum där jag äntligen kunde få mitt efterlängtade badkar. Om vi bara hade gått efter eget huvud hade husets exteriöra proportioner heller inte ­blivit så fina och smäckra som de blev nu.

Dessutom har familjen bytt alla golv, på övervåningen är trägolven ­gråmålade och på nedre plan är de trävita och behandlade med hårdvaxolja,­ ­innertaken är målade och ­trätak har tagits fram under den vävspända pappen, de har installerat en braskamin och försett nästan hela nedre plan med golv­ värme, i huset finns också två helt nya ­badrum – När ytterväggarna revs och utbyggnadsarbetet påbörjades bodde vi till en början kvar bland sågspån och verktyg men när alla fönster skulle bytas flyttade vi in hos en kompis och där blev vi kvar i tre månader. Danska fönster

Just fönstren – eller snarare jakten på de ­rätta fönstren – är en historia för sig. Mari och Markus ville absolut inte ha moderna treglasfönster, de sökte istället efter ­öppningsbara tvåglasfönster med krysspost. – Alla avrådde oss från tvåglasfönster och de verkade först helt omöjliga att få tag i, men har jag bestämt mig för något så ger jag inte upp och till slut hittade vi en dansk fönstertillverkare som hade just de fönster vi sökte, de hade dessutom bra pris och ­toppenservice. Det bulliga, cremefärgade kylskåpet är en annan grej som krävde ett visst mått av ­detektivarbete innan det kunde ställas i ­köket. De mer kända Smeg-kylskåpen skulle inte passa köksmåttet, de var för breda, och var dessutom i dyraste laget. Mari nosade rätt på en annan tillverkare av liknande ­kylskåp, men då hade de precis slutat ­tillverka dem just i cremefärg!

Sommarjobb

Byggarbetet lejde familjen bort till den byggfirma som gav det bästa intrycket och priset, men de har också lagt ner en hel del jobb själva. Hela förra sommaren ägnades varje ledig stund åt att måla den nya fasad­ panelen, familjen passade nämligen på att tilläggsisolera huset och byta panel när de ändå byggde ut.

Familj: Mari Gustafsson, 31, journalist, Markus Gustafsson, 35, tandtekniker, Siri 3 år och rhodesian ridgebacktiken Hemi. Bor: På Djupviken i Piteå i tvåplansvilla från 1936. Huset är efter utbyggnaden 135 kvadrat och har fyra rum och kök. Tomten är 990 kvadrat. Kommande projekt: En stor altan ska byggas i sommar.

Napp på Blocket

– Jag ringde runt till huvudkontoret och till flera återförsäljare för att höra om det ­möjligen fanns kvar något exemplar i ett ­lager någonstans. Men nej, de var helt slut. Mari är ju inte den som ger sig så hon fortsatte att hålla ögonen öppna och en dag fanns det där! Visserligen två år gammalt

och i Stockholm, men det blev en snabb blocketaffär som hon är väldigt nöjd med. De vackert fasade, gedigna fönster­ brädorna är en annan viktig detalj som ger huset den rätta, genomarbetade känslan. En finsnickare anlitades för att tillverka dem ­efter noggranna mätningar och jämförelser med gamla tiders fönsterbrädor. Fönster blev garderobsdörrar

För att hemmet verkligen skulle bevara den gamla känslan har Mari tagit tillvara ­ursprunglig inredning. Vardagsrummets ­tidigare innerfönster har förvandlats till skjutdörrar i en garderbobslösning som ­anger hela tonen för det vackra föräldra­ sovrummet. Gamla brudlakan bildar draperi som ­döljer förvaringen av ytterkläder och skor i den nya hallen och i badrummet, som kröns av badkaret med lejontassar, har en gammal kommod tagit plats under handfatet. Det är en kommod som Maris farfarsfar snickrat en gång i tiden. Fler ekon från förr är de namnteckningar av farfar som hon hittat i innerväggarna, dem är Mari extra glad för eftersom farfar var den förste släktingen som bodde i huset, en släkting som Mari ­dessvärre aldrig hann träffa. n

l Drömmen om ett badkar blev sann när huset utökades med ett större badrum och visst trivs tasskaret fint med farfarsfars fina kommod som bär upp handfatet.


vecka 6 | lördag 13 februari 2010 | www.kuriren.nu C | 9

ns vecksatips u bon

Maris äppelpaj Pajdeg: 150 g smör 3 msk strösocker 1 äggula 3–3,5 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl Fyllning: 4 gröna äpplen 100 g smör 75 g valnötter 75 g hasselnötter 50 g mandel 1 dl strösocker 1 msk mjöl 3 msk mjölk Florsocker att pudra över innan servering samt lättvispad grädde till 1) Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Lägg kallt en stund. 2) Kavla degen eller tryck ut den i en pajform. 3) Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 180 grader i 5 minuter. 4) Skala, kärna ur och skiva ­äpplena. Lägg dem i pajskalet. 5) Grovhacka nötterna och smält smöret till fyllningen. 6) Blanda i nötter, socker, mjöl och mjölk i smöret och täck ­äppelskivorna med smeten. 7) Grädda i cirka 30 minuter på 180 grader.

l Väggarna i köket är klädda med slätspont, både av ursprunglig variant och nyfixad. Köksskåp och luckor är visserligen ommålade men i övrigt i originalskick, de har suttit i huset sedan det byggdes 1936. Mari gillar att såväl skåp som stommar är tillverkade i massivt trä. En nyinflyttad och kär detalj är det cremefärgade kylskåp som tog Mari rätt lång tid att hitta. Med sin gammaldags look smälter det fint in här.


10 | C Norrbottens-Kurirens helgmagasin | föräldrar & barn

Att jobba i Stockholm men ha vardagslivet i Boden är fullt möjligt om man gör som fyrabarnspappan ­Magnus. Under de fyra sönernas uppväxt har han dagpendlat med flyget och varit hemma lagom till Text: Birgitta Lindvall Wiik Foto: Linda Wikström ­barnens kvällsvälling så gott som varje vardag. 

Magnus tar flyget hem varje kväll för att natta barnen N

är Magnus arbete krävde allt mer och mer tid i Stockholm ställde Magdalena ett krav: han skulle i möjligaste mån ta sig hem till Boden efter arbetsdagens slut. – Det var tio år sen och vi hade inga barn, men det kändes viktigt att vi som par också delade vardagslivet, att Magnus inte var borta hemifrån veckovis, utan bara över dagen. Då kunde vi ha kvällsmys i soffan och summera dagen tillsammans, vi delade vardagslivet. Det är klart att just det blev ännu viktigare när vi fick vi barn. Magnus tjänst är egentligen placerad i Luleå men i själva verket kräver jobbet som produktchef att han finns där de flesta leverantörer finns – i södra Sverige – fyra av veckans dagar, det är också i Stockholm han har sitt kontor. (Den femte dagen jobbar han från Norrbotten.) – Väckarklockan ringer 04.20 och för säkerhets skull också 04.21. Jag duschar, klär mig, rakar mig och packar ner datorn. Sen sätter jag mig i bilen mot Kallax.

dagar, känns det inte realistiskt eller schysst mot barnen om också jag skulle ha långa ­arbetsdagar. Efter åtta år som hemmamamma är jag kanske inte hetast på arbetsmarknaden ­heller så jag bestämde mig för att starta eget och jobba hemifrån. På så vis kan jag själv bestämma vilka tider jag vill jobba och jag kan hämta barnen tidigt på dan. Drömmen en riktig ateljé

fakta Namn: Magdalena Resare Sandberg, 39, ­fotograf, Magnus Sandberg, 39, produktchef Telia, William, 8, Ludwig, 7, Filip, 5, Erik, 3. Bor: I villa i Boden.

Sover en stund på planet

Magnus berättar att planet lyfter 06.00 och det är där han äter sin frukost och läser dagens Kuriren och två tidningar till. – Sen sover jag tills vi är framme. På hemresan jobbar han på planet och när bilen rullar in hemma på gården i Boden igen är klockan 19.40 och barnen väntar på att äta kvällsmål med pappa. – Förut fick jag börja med att värma vällingflaskan, nu äter jag och grabbarna en filtallrik innan de nattas. Familjens sätt att leva har inneburit att Magdalena varit hemma på heltid med barnen i åtta år, vilket i sin tur innebär att de två äldsta barnen aldrig gått på dagis. – Vi ville att barnen skulle få vara hemma så länge som möjligt och det spelade egentligen ingen roll vem av oss som var hemma med dem. Nu blev det jag eftersom Magnus har ett jobb som han brinner för. Själv var jag inte riktigt klar med min systemvetarutbildning när vi fick vårt första barn och hade alltså inget jobb att gå tillbaka till heller. Magdalena säger att familjens sätt att leva blivit ifrågasatt många gånger och invänd-

ningarna har varit att det är just Magda som varit hemmamamma. – Vad ska man säga? För oss har det inte varit något problem ... Visst har Magda i alla år varit den som hämtat och lämnat på skolan, som åkt på öppna förskolan med hemmabarnen, lagat lunch och middag, hjälpt till med läxor och gått på föräldramöten. Självklart har hon många, många gånger saknat Magnus och en hjälpande hand – som när både hon och barnen kroknat i vinterkräksjukan – men hon säger att det ändå har ändå gått

förvånansvärt bra att vara den som har huvudansvaret för de fyra grabbarna. Från i höstas är det dock slut på hemmamammalivet. Femåringen hade behov av jämnåriga kompisar, något öppna förskolan inte kunde erbjuda, och fick börja på dagis och där går även minstingen som snart blir tre. När det var dags för Magda att börja tänka på sin egen sysselsättning var utgångspunkten att hon inte ville ha ett traditionellt åtta till femjobb. – Med vår livssituation, med Magnus långa

Magdalena bestämde sig för att spinna ­vidare på sitt stora fotointresse och driver i dag en fotofirma hemifrån. När hon får ­ateljékunder plockar hon fram blixtar och lampor och drar ner den vita fotobakgrunden och vips så förvandlas vardagsrummet till en fotostudio. Drömmen är att på sikt kunna bygga ut huset och inreda en RIKTIG ateljé. När Magdalena och Magnus får frågan om de aldrig tänkt flytta till Stockholm, där Magnus jobb finns så blir svaret ja men nej: – Vi pratade igenom saken jättenoga när min arbetsgivare ville placera min tjänst i Stockholm, men kom fram till att det är här vi vill fortsätta bo. Genom en bra dialog med arbetsgivaren så har vi hittat en lösning för mitt resande. Som det är nu tycker Magnus att han får det bästa av två världar. Det är i Stockholm de intressanta jobben och utvecklingmöjligheterna finns, men det är Norrbotten som bjuder på lugnet och den vackra naturen. Magda håller med, det här är en livsstil de anammat och kan rekommendera andra ­inbitna norrbottningar som har spännande jobb på gång söderöver. – Det funkar att leva familjeliv även ­ om den ena parten har sitt jobb i ­ Stockholm. Men se till att prata igenom ­förutsättningarna ordentligt. Har du den kompetens arbetsgivaren efterfrågar är det oftast inget problem för arbetsgivaren att du pendlar. När Magda får frågan om det lika gärna kunde varit hon som distanspendlade till jobbet är svaret tveklöst ja: – Om jag hade ett roligt och utvecklande jobb så skulle jag absolut kunna tänka mig det! n

sjd sjh

Kanske kan Magdalena och Magnus peppa ”Att natta barn via ­telefon funkar inte ­särskilt bra, man vill ju snusa i de mjuka ­nackarna, stryka på de goa kinderna och ­pussa och krama.

Jag är en riktig hemmaråtta. Så gott som varje lunch styr jag ­bilen (jag vet, jag vet, inte särskilt klimatsmart) hem till huset där jag äter min mat, kollar posten och rastar Syrran. Ibland hinner jag till och med sträcka ut mig i soffan en stund och bara ­njuuuuta. Jag är en sån som skyndar mig hem efter arbetsdagens slut, helst bjuder vännerna hem till mig och absolut alltid, alltid vill somna i min egen säng om kvällarna. Jag är en sån som vill ha hela flocken samlad runt mig när jag ­lägger mig. Det spelar ingen roll att några av barnen nästan är vuxna nu, är de inte hemma somnar jag inte lika lätt och gott. Jag inser att jag står inför gigantos problemos inom några år – ett par av de största sönerna lär ju (och bör ju) flytta hemifrån ...

Jag har hur som helst full förståelse för att veckans reportagepappa väljer att åka hem från jobbet varje kväll – trots att jobbet ligger i Stockholm, och hemmet i Boden. Hur skulle man annars stå ut? Att natta barn via telefon funkar inte särskilt bra, man vill ju snusa i de mjuka nackarna, stryka på de goa kinderna och ­pussa och krama. Familjen Sandbergs sätt att lägga upp liv och jobb kan på ­samma gång uppfattas som traditionellt och gammaldags ­(mamman i huset drar tyngsta föräldralasset) och modernt och nytänkande (pappan i huset kan i sitt jobb nyttja modern ­teknik genom att delvis jobba ­hemifrån, arbetsgivaren är ­f lexibel osv).


vecka 6 | lördag 13 februari 2010 | www.kuriren.nu C | 11

l Efter åtta års barnledighet har Magdalena tagit steget ut i arbetslivet, hon kombinerar sitt stora intresse för fotografering med chansen att jobba hemifrån och slippa traditionellt åtta till femjobb. På så vis slipper barnen långa dagar på dagis och fritids och familjelivet rullar på friktionsfritt. Maken Magnus och barnen Erik, Ludwig, William och Filip ställer gärna upp som modeller.

lri gj

andra att hitta nya lösningar Magdalena säger att hon ofta blir ifrågasatt för att det är just hon som mamma som på heltid stannat hemma i många år. För henne har det aldrig varit ett problem utan snarare en ­möjlighet. En möjlighet att låta barnen slippa gå på dagis – ­eftersom det ­varit föräldrarnas mål i samband med familje­ bildandet. Hon ­säger också att det lika gärna kunde varit tvärt­ om, om det varit hon som haft det spännande och utvecklande jobbet. Det intressanta tycker jag är att allt fler arbetgivare har f­ örståelse för att familjeliv och arbete måste gå att kombinera. Kanske kan familjen Sandbergs story peppa andra familjer att

hitta nya lösningar för pusslet – även om det förstås är långt ifrån alla arbetsgivare som skulle vara lika schyssta som Magnus ­chefer. Fixar din familj också livet på ett annorlunda sätt? Mejla mig: birgitta.wiik@kuriren.com och kom ihåg att pussas lite extra i helgen!

Birgitta Lindvall Wiik


12 | C Norrbottens-Kurirens helgmagasin | till bords special

l Choklad dominerar innehållet i den läckra desserten som avslutar kärleksmenyn. Den maffiga tårtan garneras av färska frukter och bär. Vem kan motstå en sådan frestelse?


vecka 6 | lördag 13 februari 2010 | www.kuriren.nu C | 13 fakta Namn: Gunnar Boqvist, 36 år, arbetsmarknadskonsult, före detta kock och köksmästare. ­Caroline Håkansdotter, 30 år, frisör. Familj: Gunnars fyra barn och katten Pirre, snart 1 år. Bor: Villa i Notviken.

Kärlek & mat ... hemma hos Gunnar & Caroline Alla hjärtans dag kan ­vara en anledning så god som någon att se till att det börjar pirra lite extra. Gör som Gunnar ­Boqvist som bjuder sin sambo och blivande fru Caroline Håkansdotter på kärleksmiddag. C fick förstås vara med. Text: Maria Lindgren Foto: Linda Wikström

M

ed en bakgrund vid grytorna i ­f lera av Luleås restaurangkök är det ingen högoddsare att Gunnar tillbringar en hel del tid också i det ­nyrenoverade köket i villan i Notviken. Det blir inte alltid tre rätter som i dag, ­förstås, men både Caroline och Gunnar ­tycker om att servera lite festligare middagar både till familjen och vännerna. Även ­Caroline lagar mat, men hon hävdar att det i första hand är Gunnars område. – Jag är mer för att baka, säger Caroline, även om Gunnar intygar att också hon är matkunnig. Det var under en kväll på stan ­tillsammans med vänner som de träffades, en kväll som resulterade i att de ville lära känna varandra bättre. Hemmapappan och prinsessan

Trots att de hade ­ganska olika bakgrund dröjde det inte länge innan pusselbitarna föll på plats. – Jag var hemmapappa och du var ­prinsessa, skrattar Gunnar. – Ja, jag hade ju lite annat för mig. Jag reste och satsade på karriären, säger Caroline, som är frisör med tio år i yrket, de nio ­senaste i egen regi. Gunnar bytte yrkesbana för några år ­sedan. Han ville prova på något annat och lämnade restaurangbranschen men ­matintresset finns fortfarande kvar.

Att ha eget innebär mycket jobb för ­ aroline, och Gunnars barnaskara ska ha sin C del av uppmärksamheten, men när de är på tu man hand brukar de passa på att gå på bio, träna eller åka längdskidor. – När vi åker slalom vill vi ha barnen med, säger Caroline. Stort inredningsintresse

Nu planerar de både fortsatta ­renoveringar och utbyggnad av huset. ­Caroline drömmer om ett kylrum som man kan gå in i i stället för det gamla vanliga trånga kylskåpet och en ångugn. I­nredningsintresset är stort och det syns både i valet av möbler och inrednings­ detaljer och på det nya stilrena köket med den vita helkaklade köksväggen.

Men det är inte bara huset som de ska ­ ygga på utan även förhållandet. Först och b främst har de ett bröllop att se fram ­emot – sitt eget. När Gunnar för en tid sedan friade ­behövde inte Caroline fundera länge. Det blev förstås ett ja och ingen av dem ser någon anledning att dra ut på det nu när de väl har bestämt sig. – Vi har struntat i att förlova oss. Vi gör allt på en gång i stället, säger Caroline. Det ska bli ett stort sommarbröllop med alla vänner och släktingar. De tänker laga all mat själva med hjälp av några vänner. – Det är bra att man har kvar kontakter i branschen, säger Gunnar. Caroline blir en vit brud och ­håruppsättningen ska en frisörkollega fixa. Tre rätter för två

Ännu är det en stund kvar innan det är dags att gå fram till altaret och det finns ­fortfarande tid till att passa på att impa lite extra på varandra. Den här gången är det ­Caroline som ska uppvaktas med en ­trerättersmeny för två. Först ut är en förrätt med rensteksmousse på smörstekt toast, följd av gravlaxfyllda ­fiskrullader med vitvinssås och musslor och som avslutning en oemotståndlig choklad­ tårta på hallonspegel. Vill du göra som Gunnar? Följ hans egna recept på nästa sida!

På nästa sida hittar du recepten


14 | C Norrbottens-Kurirens helgmagasin | till bords special

Foto: Linda Wikström

recept: Gunnar Boqvist

l Middagen inleds med en toast toppad med en len rensteksmousse, varmrättens lyxiga fiskrullader får sällskap av blåmusslor och en sås på vitt vin, fiskfond och grädde.

♥ Renmousse, lyxiga fiskrullader och en smarrig chokladtårta som final Snabb rensteksmousse 4 personer 150 g philadelphiaost 1,5 dl crème fraiche över 30 ­procents fetthalt 150 g rökt renstek (gärna i bit) 4 skivor toastbröd 1 msk smör pepparrot vitpeppar och salt Garnering: salladsmix (finns med olika färger) Balsamvinäger och olivolja att ­ringla över salladen på tallriken. Du hittar de av bättre kvalitet hos den lokala delikatessbutiken. 1) Vispa crème fraichen tills den börjar att tjockna, häll i philadel­ phiaosten. 2) Hacka rensteken och häll den i crème fraicheröran blanda runt ­försiktigt. Spara lite av rensteks­ hacket så att ni kan strö över lite vid garnering av tallriken. 3) Smaksätt med riven pepparrot, salt och peppar efter smak 4) Bryn toastbrödet i smör på båda sidor tills de blir gyllenbruna och skeda upp moussen. Garnera med fina salladsblad och en god balsam­ vinäger.

Lyxiga fiskrullader 4 pers 600 g filéer av vit fisk, exempelvis pangasius, rödspätta 200 g skivad gravad lax 1 purjolök

2 dl vitt vin fiskfond, salt och vitpeppar

Tillbehör – garnityr

1) Skär långa strimlor av purjolöken, cirka 0,5 cm breda. 2) Lägg gravad lax i fiskfilén och rulla ihop den. 3) Knyt ihop rulladen med en ­purjolöksstrimla. 4) Pochera fiskrulladen i vatten smaksatt med vitt vin och fiskfond, salt och vitpeppar. 5) Servera med pressad potatis, ­garnera med färsk dill och ett smaksatt flingsalt. Övriga tillbehör; blåmusslor, garnityr och vitvinssås.

1 knippe grön sparris 1 rödlök 2 morötter 1 pkt sockerärtor 1 msk smör Gör så här med garnityret: 1) Skär bort cirka en centimeter av roten på sparrisen. 2) Skala och finstrimla moroten. 3) Skala och skär rödlöken i klyftor 4) Hetta upp en kastrull, tillsätt smör. 5) Häll i grönsakerna och sautera dem. Se till att de bara blir ­lättstekta så att de behåller sin ­krispighet

Vitvinssås 4 personer 1/2 gul lök 2 färska champinjoner 3 dl fiskfond 3 dl vitt vin 3 dl grädde 1/2 msk smör salt, vitpeppar maizenamjöl 1) Hacka den gula löken. 2) Skär champinjonerna i mindre bitar. 3) Sautera den gula löken i smöret, tillsätt champinjonerna och låt dem brynas runt. 4) Tillsätt vinet och fiskfonden, låt ­blandningen reduceras till hälften. 5) Häll i grädden och låt allt koka upp. 6) Smaka av med salt och peppar. 7) Red av med maizenamjöl till ­önskad konsistens och servera till fisken och musslorna.

Tillbehör – blåmusslor 200g blåmusslor 3 vitlöksklyftor 1 gul lök 2,5 dl vitt vin 1 dl fiskfond 1 msk smör 1) Skölj och skrapa musslorna rena i kallt vatten. 2) Skala och hacka den gula löken samt vitlöken. 3) Sautera löken i smöret, tillsätt musslorna rör om några varv. 4) Tillsätt vinet och fiskfonden, låt koka under lock i cirka tre minuter tills musslorna öppnat sig.

Saftig chokladkaka 12 bitar 150 g smör 2 ägg 3 dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 dl kakao 1 tsk bakpulver 4 tsk vaniljsocker Glasyr: 2,5 dl grädde 1 msk honung 1,5 msk strösocker 100 g mörk choklad av bra kvalitet 2 tsk smör 1) Sätt ugnen på 175 grader. 2) Smält smöret. 3) Blanda ägg och socker i en

­ unke. Häll ner det smälta smöret i b blandningen. 4) Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. 5) Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. 6) Häll smeten i en smord och ­bröad form med löstagbara kanter, cirka 22 centimeter i diameter. 7) Grädda kakan i 30 minuter. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock. Glasyren gör du så här: 1) Blanda grädde, honung och ­socker i en kastrull. Låt blandningen koka upp. 2) Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret. 3) Häll den varma blandningen över och mixa slätt med en ­stavmixer. 4) Låt blandningen svalna i kylen. Bred den sedan över kakan när den svalnat.

Hallonsås 250 g hallon 0,5 dl socker 1) Mixa hallon och socker till en slät sås. 2) Sila blandningen ­genom en ­finmaskig sil för att få den helt slät. Servera kakan med lättvispad ­grädde och ­hallonsås. Garnera med färska frukter och bär.


vecka 6 | lรถrdag 13 februari 2010 | www.kuriren.nu C | 15

1รฅr

Se Snรถdrottningen pรฅ Grรฅsjรคlรถren. HcยŽYgdiic^c\ZcยทZcXV)*b^cjiZgaย€c\bjh^`Va^h`[Vb^a_Z" [ยŽgZhi~aac^c\WVhZgVYeย€=86cYZghZchhV\Vk^hVhjidb]jheย€ <gย€h_~aยŽgZc^AjaZย€YZc',$'!'-$'!+$(dX],$(ยท`a&-#%%# BZYK^eWZiVaVgkjmcV&'%`g!WVgcjcYZg&*ZcYVhi'%`g# H^hiVYVijb[ยŽgkย€gi~ka^c\&)$'#A~hbZgeย€lll#`jg^gZc#cj$k^e#

Bdc^XV7Zg\ajcYqK^e"VchkVg^\ bdc^XV#WZg\ajcY5cdggWdiiZchbZY^V#hZ

Erbjudanden fรถr dig som Vip-kund.

Nyttja fรถrmรฅnerna som trogen prenumerant. Jidb]jh[Vb^a_Z[ยŽgZhi~aac^c\

HeV`jaijg^7jYVeZhi

;g^Zcigย‚i^aa;ยŽghkVghbjhZjb

7gZYH]dleย€@jaijgZch]jh

HcยŽYgdiic^c\Zc"bjh^`Va^h`[Vb^a_Z[ยŽgZ" hi~aac^c\eย€<gย€h_~aยŽgZc#7VhZgVYeย€=8 6cYZghZchhV\V#AยŽg',$'!hยŽc'-$'!aยŽg +$(!hยŽc,$(ยท`a&-#8V)*b^c#IgVch" edgibZYh`diZg$]~hih`_jih[gย€cHยŽYgV =Vbc#7^a_ZiiZg/Ijg^hiWngย€ck^YZcigย‚c# Med Vip 120 kr/vxn. JiVcK^e&*%`g# 7VgcjcYZg&*ย€g/ '%%eaVihZg$[ยŽgZhi# Med Vip 20 kr. JiVcK^e*%`g

HยŽcYV\'&[ZWgjVg^`a&&"&+# HยŽcYV\'&[ZWgjVg^`a&)/;^abk^hc^c\ VkYd`jbZci~gร„abZc;V`iVdb;ยŽg^ciZa" hZc#yeeZii^YZg/DchYV\i^aahยŽcYV\ `a&&"&+#Bย€cYV\dX]i^hYV\hi~c\i# Fri entrรฉ med Vip JiVcK^e+%`g lll#[dghkVghbjhZjb#hZ

<gVcVik~\Zc'!7dYZc %.'&"+'-%%

:cYVchWVcYhbjh^`Va^AjaZย€

<gย€i^c\Viย€gVgยทZcZm^hiZci^ZaaYVch" WVcYhbjh^`Vaeย€CdggWdiiZchiZViZgc! AjaZย€!+bVgh"')Veg^aDb_V`iZcZ[iZg AnX`Vc^ZiigZaVi^dchYgVbVh`gjkVii^aaZc `~gaZ`h[jaa!]jbdg^hi^h`dX]]Z_YaยŽhbj" h^`Va#K^e"W^a_ZiiZgh~a_hZcYVhi^iZViZgch W^a_Zii`VhhV#Bย€"[gZ."&,!Zci^b^ccVc [ยŽgZhi~aac^c\#IZa#%.'%"')()%' Med Vip 200 kr. DgY#eg^h'*%`g#

>eg^hZi^c\ย€gร…n\AjaZย€"HidX`]dabi$g! ร…n\HidX`]dab"7jYVeZhii$g!igVch[Zg# )c~iiZgeย€&/V`aVhh]diZaa!YZa^YjWWZa" gjb!)[gj`dhi!&ajcX]!'b^YYV\Vg# 7ย€ijiร…n`i!(hiHeV"WZ]VcYa^c\Vg# Med Vip 300 kr rabatt + Spa-gรฅva, vรคrde 300 kr! JiVcK^e&%#.*%`g#6kgZhV&'$)!&%$*! bZY[~gYaZYVgZ[gย€cAjaZย€

@jaijgZch]jh!AjaZย€!a^aaVhVaZc &.$'`a&.#%%dX]'%$'`a&.#(%# :c]ZaYZabjh^`bZYZiidX]VccVi eZhh^b^hi^h`i^chaV\#6kdX]bZY@Vig^c <gยŽcajcY!:a^hVWZi]HVcYhigยŽbdX] 8]VgadiiZA^cYbVg`#@ยŽgZcBjbbVdX] `dbeWVcYZiยบ@VeiZcCZbdยบ# Med Vip 230 kr JiVcK^e'+%`g ^c`ahZgk^XZVk\^[i

IZViZg"]diZaaeV`Zi^7dYZc

;gZYV\"aยŽgYV\'.$&"'%$'eย€LZhiZgc ;Vgb^7dYZc/ ยบ>ccVc`k~aaZc~ghajiยบVk?d]Vc<^aaZdX] EZiZgCnhigยŽb#8V(i^b^c`a#eVjhZg!igZ" g~iiZghb^YYV\#7^a_Ziieg^hZi^c`a#]diZaa! [gj`dhi!]diZaaigVch[Zg!iZViZg!igZg~iiZgh b^YYV\^c`a#ยŽa$k^cdX]`V[[Z/ Med Vip 890 kr.DgYeg^h..%`g# A~hbZgeย€lZWWZc#

BZg^c[dgbVi^dcdbkย€gVZgW_jYVcYZcร„ccheย€lll#`jg^gZc#cj$k^e

Ad\\V^cbZYY^iiVWdccZcicjbbZgdX]aยŽhZcdgYhdbYj]^iiVg^YZijih`^X`Yj[ย€iiVkdhh#H`g^kjik~gYZWZk^hZi hdbร„cch^Vchajic^c\i^aaZgW_jYVcYZiZaaZgh`^X`VZiihbhi^aaY^cbdW^aiZaZ[dchdbYjk^hVgjeek^YgZheZ`i^kZ `ยŽe"ZaaZgWZhi~aac^c\hi^aa[~aaZ#IZaZ[dci^aakย€g`jcYi_~chi%.'%"'+'.%%Z_Wd`c^c\Vg#

Norrbottens

B:GDBK>ED8=>C;DGB6I>DC;yG9><HDBEG:CJB:G6CI;>CCHEuLLL#@JG>G:C#CJ$K>E


sista ordet

Snön gnistrar vit och vacker. Solen ­skiner från en klarblå himmel. Det är vindstilla och tyst. En vanlig vardag. En ledig dag. veckans tips

Söta bär, choklad och lakrits i glaset n Bland oliv- och pinje-

träd och en och ­annan korkek stortrivs ­vinstockarna på en ­armlängds avstånd från Medelhavet. Ursprungs­landet är Italien, ­regionen Toscana och om­ rådet Bolgheri. ­Bolgheri har under ­senare år seglat upp som ett av de vassaste kvalitetsvin­ områdena i ­Europa. ­Toscanas ­berömda Chianti i Mediterra 2007 all ära, men nu (2317) Italien, har de allt fått 149 kronor. ­konkurrens. ­Utmärkande för ­Bolgheri är en ­nybyggaranda med experiment­lusta och vinproducent­ ernas ­nästintill vilda jakt på det ”perfekta vinet”. Mediterra är ett bra exempel. Druvblandningen är Italiens egen druva, sangiovese i blandning med de nydanande cabernet sauvignon samt merlotdruvorna. Vinet smakar mycket ­koncentrerat av mörk frukt. Det har inslag av söta bär, choklad, kryddor, fat och en touch av lakrits. Passar till mat av nöt eller viltkött, komplettera gärna med en ­rotfruktsgratäng. Elke Jung/TT Spektra

Julafton för alla mat- och vinvänner

De flesta är på jobbet men inte jag, skiftarbetaren, ­helgjobbaren och nattsuddaren. Parkeringsplatsen utanför huset är nästan tom på bilar. Hunden ligger i en sol­ strimma på golvet och tar sin förmiddagssiesta. ­Solstrimman är för liten, men det gör inget. Den lilla ­strimman värmer och hunden smackar belåtet. Nöjd och trygg med sin plats. Vad han längtar efter kan jag bara ­gissa. Någon bakar ­kanelbullar i huset. Doften ringlar ut i trapphuset och ­ventilationen. Det luktar vardagslycka och gott. I en helt annan del av världen är snö, doften av kanel­ bullar och lediga dagar något helt obegripligt exotiskt. Snö och hundspann, skidor och isar är något man möjligen sett i en kvarlämnad tidning någonstans. Där består vardagen kanske av betande giraffer, Masaier som driver kor eller en

Tanken på den perfekta pisten är som doften av ­kanelbullar ständigt torr och sanddrivande ökenvind. Vår vän John i Kenya studerade sambons skidtidning med stort intresse. Snö har han sett på avstånd på Mount Kenyas topp. Själv längtade han hem till sin by i östra Kenya. Hem till sin ­familj, sin mark, sina höns, sin hund och sin ko. Doften av kycklinggryta, kor och ljudet av lekande barnbarn är lycka för honom. På Zanzibar längtar Jamal hem till sin mamma och ­syster. Kritvita stränder, palmer och växthusvärme är ­vardag i hans hemlängtan. Att se besparingarna växa är hans vardagslycka. Snart har han tillräckligt för att åka. Han är tjugo år och har varit hemifrån länge. Mycket länge. Han jobbar hårt, tjänar lite, lever fattigt. Pappa är död och han har varit tvungen att försörja sig själv sen han var ­pojke. Att få sova i sin mammas hus och äta mat med sin mamma och syster är det han längtar mest efter. Det ­lyckligaste han vet. I en lägenhet i Luleå längtar kompisen efter att få bygga sig en ny cykel. Det surfas på nätet och bläddras i ­kataloger. Vi snackar växlar, ramar och styren. Längtan ­efter det ­snöfria och en cykel på slingrande skogsstigar får

n Den 20–24 april är det dags att

boka in ett Stockholmsbesök om man är intresserad av mat och vin. Då ordnas nämligen mässorna GastroNord och Vinordic i Älvsjö. Nytt för i år är bland annat en ­rosévinsbar med över 100 sorters rosévin, dessutom utnämns hela veckan till Gastronomic Week, ­vilket även kommer att märkas på TT Spektra stadens gator och torg. 

petra freudenthal cmagasin@kuriren.com

det att klia i cykelbyggandet. Att välja cykeldelar, beställa grejer och vänta på posten är lyckligt. Min fina fullblodscykel hänger på väggen. Jag snurrar bakhjulet. Det klickar i växelsystemet och jag längtar efter torr asfalt, Tour de France på TV och medvind. Jag längtar efter tomma landsvägar, rinnande svett och kli under ­cykelhjälmen. Ja, jag längtar till och med efter mjölksyra som brinner i låren. Sånt gör mig lycklig. Vad som gör oss lyckliga är sannerligen individuellt. Det som gör den ena lycklig får den andra att gråta eller ­oförstående höja på ögonbrynen. Sambon är redan lycklig. Han klampar omkring i ­lägenheten med pjäxorna på. Transportsträckan mellan båtlivets kluckande skärgård och skidsäsongens krispvita och lodräta pist är slut. Under vintern har klädkammaren förvandlats till båtvarv. Det har skruvats och borrats, filats och slipats. Klädkammargrejerna har fått flytta ut. Båten har flyttat in. I delar. Men nu är Stugan i Björkliden bokad och livet leker för skidfantasten. Längtan efter havet har tagit en tillfällig paus. Längtan ­efter skidsäsongen är lika viktig som själva skidåkningen. Tanken på den perfekta pisten är som doften av ­kanelbullar. Vardagslycka på hög nivå.

C-magasinet, v6  

Kurirens c-magasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you