__MAIN_TEXT__

Page 1

K V UN 20 UO TE 18 SIK C E R OY TO M U

S


S I SÄ L LY S Toimitusjohtajan katsaus ........................................4 FLÖR Kukka&Puutarha.............................................6 Infrarakentamispalvelut...........................................8 Projektinjohtopalvelut............................................10 Katuylläpito............................................................12 Viherpalvelut..........................................................14 Korjaamo Turku......................................................16 Hallinto- ja tukipalvelut..........................................18 Henkilöstö...............................................................20 Työturvallisuus.......................................................22 Tunnuslukuja 2012–2018.......................................24 Konsernituloslaskelma...........................................26 Konsernitase..........................................................27


TO K IM AT I SA TU U SJ S O

H

TA

JA

N


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  4 | 5

”Tänä vuonna panostamme erityisesti kannattavuuden parantamiseen.”

Asetimme vuoden 2018 tavoitteeksi liike­ vaihdon kasvattamisen sekä vähintään saman kannattavuus­tason saavuttamisen kuin edellisenä vuonna. Yhtiön liikevaihto ylittikin selvästi budjetoidun tavoitteen ja jäi vain hieman edellisvuodesta. Kannattavuus sen sijaan heikkeni voimakkaasti, ja liiketulos painui negatiiviseksi. Kannattavuuden heikkeneminen johtui muun muassa siitä, että katteet pienenivät katu- ja viherylläpitopalveluissa, muutamat rakennus­ urakat epäonnistuivat ja Projektinjohtopalvelutliiketoiminta jäi tavoitteestaan. Myöskään henkilöstö­kuluille asetettuja säästötavoitteita ei saavutettu täysimääräisesti. Toimialoistamme Projektijohtopalvelut lisäsi voimakkaasti liikevaihtoaan, mutta kannattavuus­tavoitetta ei saavutettu. Yhtiön muussa rakentamistoiminnassa liikevaihto laski, ja rakentamispalveluiden tulos oli selvästi tappiollinen. Osa vuoden aikana toteutuneista urakoista ei sujunut suunnitellusti, ja ne osoittautuivat tappiollisiksi. Rakentamispalveluissa kilpailijoiden määrä on kasvanut, ja kilpailu on erittäin kovaa. Käynnistimme vuoden lopussa toimenpiteet Kuntecin rakentamispalveluiden yhdistämiseksi. Projektinjohto ja kaupunkirakentaminen yhdistetään yhdeksi toimialaksi, jolloin osaamista, henkilöstöresursseja ja kalustoa voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Katu- ja viherylläpitopalveluiden liikevaihto laski hieman verrattuna vuoteen 2017.

Ylläpitopalveluiden toiminta oli kannattavaa, vaikka kannattavuus on edelleen heikentynyt. Puitesopimusten mukainen tilauskanta laski edelleen merkittävästi ylläpitopalveluissa. Vuodesta 2016 osana Kuntec-konsernia toimineen Kauppila Oy:n nimi muutettiin Flör Kukka ja Puutarha Oy:ksi. Yhtiön liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla, mutta tulos parani selvästi edellisvuoteen verrattuna. Yritys avasi uuden myymälän kauppakeskus Myllyyn Raisioon. Voitimme viime vuonna muun muassa funikulaari-­urakan eli rinnehissin rakentamisen Turussa. Kuntecin urakkaan kuuluvat Kakolan funikulaarin radan ja asemien rakentaminen. Toteutamme myös Kaarinassa Hovirinnan ranta-­ alueen korjaus- ja kunnostustyöt. Vuotta 2018 sävyttivät muutokset yrityksen johdossa ja hallinnossa. Kuntec Oy ja Flör Kukka ja Puutarha Oy saivat uudet hallitukset huhtikuussa. Itse aloitin toimitusjohtajan tehtävien hoitamisen marraskuussa, kun Kuntecin toimitusjohtajana aikaisemmin toiminut Karri Knaapinen siirtyi uusiin haasteisiin. Olen työskennellyt Kuntecissa vuodesta 2012 alkaen, ja uskon että kokemukseni yhtiön toiminnasta ja eri vaiheista tukevat yrityksen uudistumista. Tänä vuonna panostamme erityisesti kannattavuuden parantamiseen ja jatkamme organisaation ja sen työtapojen kehittämistä. Ari Aho toimitusjohtaja


FL K Ö U R K K A &

PU

U

TA

RH

A


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  6 | 7

Kauppila Oy siirtyi Kuntec Oy:n omistukseen vuoden 2016 alussa ja on siitä lähtien ollut osa Kuntec-konsernia. Yrityksen yritysnimi vaihdettiin vuoden 2018 aikana Flör Kukka ja Puutarha Oy:ksi. Yritys toimii ympärivuotisena kukka- ja puutarhamyymälänä ja palvelee asiakkaita Turun talousalueella. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Turussa Kaurakadulla, kauppakeskus Skanssissa ja kauppakeskus Myllyssä. Yritys tarjoaa piha- ja puutarha­ suunnittelua, piharakentamista sekä kasvien hoitoa yrityksille ja yksityishenkilöille. Tuotevalikoimaan kuuluvat puut, pensaat, perennat ja kukat sekä puutarhan ja sisustuksen tuotteet. Flör Kukka ja Puutarha Oy:n palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa 18 henkilöä, joista Kaurakadun piha- ja puutarhakeskuksessa työskenteli 10 henkilöä, kauppakeskus Skanssissa 4 henkilöä ja kauppakeskus Myllyssä 4 henkilöä. Toimitusjohtajana toimii Ari Aho, ja myymälöiden operatiivisesta johtamisesta vastaa myymäläpäällikkö Tommi Lammervo.

VUOSI 2018 Vuoden 2018 aikana tehdyt säästötoimenpiteet onnistuivat suunnitellulla tavalla, ja toimintaa kehitettiin edelleen kannattavammaksi. Vuoden 2018 elokuussa avattiin FLÖR Kukka & Puutarhan myymälä kauppakeskus Myllyyn.


T U EL LV PA IS IN

FR

A

RA

K

EN

TA

M

Infrarakentamispalvelut-yksikkö toimi merkittävänä palvelujen tuottajana Turun kaupunkialueen katurakennus-, kunnallistekniikka- ja kaukolämpötöissä. Vuoden 2018 lopussa yksikön palveluksessa työskenteli 34 henkilöä. Infrarakentamispalveluja johti vuonna 2018 syyskuun loppuun asti tuotanto­ johtaja Reima Helminen. Tuotantojohtajana on toiminut lokakuusta 2018 lähtien Petri Häkkinen. Työpäällikkönä vuonna 2018 toimi Tommi Wallinkoski.

INFRARAKENTAMISEN PALVELUT Tie- ja katurakentaminen • Ajoradat ja kevyen liikenteen väylät • Jalkakäytävät Kunnallistekniikkarakentaminen • Vesihuoltojärjestelmät • Tonttiliittymät • Kaukolämmön ja kaukokylmän maarakennustyöt • Kaapelointityöt Ympäristö- ja aluerakentaminen • Asuin- ja teollisuustontit • Kaatopaikat (pohja- ja pintarakenteet) Viherrakentaminen • Pihat, puistot ja katualueet • Laatoitukset ja kivetykset • Istutukset


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  8 | 9

Liikunta- ja leikkipaikkarakentaminen • Leikki- ja liikuntapaikat • Leikkivälineet ja ulkokalusteet

Asiantuntijapalvelut • Maarakentamisen mittaustyöt

ASIAKKAAT • Infrarakentamispalvelut-yksikön pääasiakkaita vuonna 2018 olivat Turun kiinteistöliikelaitos, Turun Vesihuolto Oy, Turku Energia Oy ja Kaarinan kaupunki. Muita tärkeitä asiakkaita olivat muun muassa Liedon Lämpö Oy, Turun Satama Oy, Turun kaupungin Liikuntapalvelukeskus, lähialueen kunnat ja kaupungit sekä asunto-osakeyhtiöt, operaattorit ja yksityisasiakkaat.

• •

MERKITTÄVIÄ RAKENNUSKOHTEITA, SOPIMUKSIA JA TAPAHTUMIA VUONNA 2018 • kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen maarakennustyöt (Turku Energia Oy) • Vakiniitun alueen viimeistelytyöt, mm. linja-autopysäkkien, leikkipuiston ja kevyenliikenteenväylän rakentaminen, asfaltointi-, viher- ja kivetystöitä (Kaupunkiympäristötoimiala) • viimeistelytyöt 1/2018, mm. katujen viimeistelytöitä, asfaltointi-, laatoitus-,

• • • • • •

kivetys- ja vihertöitä eri kohteissa (Kaupunkiympäristötoimiala) Puutarhakatu–Käsityöläiskatu–Aurakatu, kevyenliikenteenväylän rakentaminen, asfaltti- ja graniittitöitä (Kaupunkiympäristötoimiala) Vasaramäen puiston II- ja III-urakat, uuden hulevesiverkoston rakentaminen, viheralueiden muokkaus ja rakentaminen, istutustyöt (Kaupunkiympäristötoimiala /Turun Vesihuolto) Kustavintie / Lukoilankatu, viemäri- ja vesijohtotyöt, katujen pintatyöt, käynnissä 05/09 saakka (Kaupunkiympäristötoimiala /Turun Vesihuolto) Jyrkkälänkatu ja jätevesipumppaamo, jätevesi- ja hulevesiviemärin pumppaamon rakentaminen, jätevesi- ja hulevesiverkon saneeraus, vesijohdon rakentaminen (Turun Vesihuolto) Läntinen Pitkäkatu, vesi- ja viemärijohdon saneeraus (Turun Vesihuolto) Alfa Barker, uuden vesijohdon sekä jätevesi- ja hulevesiviemärin rakentaminen (Turun Vesihuolto) sujutukset, vesijohtojen saneerausta Räntämäen alueella, (Turun Vesihuolto) Vanhan Hämeentien ja Välppätien vesihuollon saneeraus (Turun Vesihuolto) Paraistentie/Voivalantie -kiertoliittymä (Kaarinan kaupunki) Länsilaiturin eteläpäädyn korjaaminen (Turun satama) Lemun kevyenliikenteenväylä (Maskun kunta) Kupittaan skeittipaikka ja luistelumato (Kaupunkiympäristötoimiala)

• Piiparinpuiston leikkipaikka, valmistuu kesällä 2019 ja Yli-Maarian puistot, istutustöitä, ympäristörakentamista (Kaupunkiympäristötoimiala) • urheilukentät 1/2018, Hannunniitun jalkapallokentän pinnan uusiminen, Urheilupuiston välikentän korjaus (Kaupunkiympäristötoimiala) • Wäinö Aaltosen koulun kenttä (Kaupunkiympäristötoimiala) • Urakka 23, puistot 2017, liikennekaupungin valaistustyöt, Puolalanpuiston rakentaminen, leikkipaikan, asfaltin ja kivetyksen uudisrakentaminen (Kaupunkiympäristötoimiala) • Lautakunnankatu ja Kaarina-talon ympäristö, pysäköintialueen rakentaminen, maanrakennusurakka sisältää vesihuolto- ja valaistustöitä, jatkuu vuonna 2019 (Kaarinan kaupunki) • Turku Energian kaukolämpö- ja kaukokylmäurakka: eri kohteita Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa ja Maskussa, kohteissa sekä verkoston uudisrakentamista että kaukolämpöverkoston saneerausta Kuntecissa on käytössä 3D-koneohjausjärjestelmät, joiden hyödyntäminen mahdollistaa maanrakennus­ prosessin tehostamisen. Tällä hetkellä järjestelmä on asennettu yhteen tiehöylään ja yhteen kaivinkoneeseen.


PR

O

JE

K

TI

N

JO

H

TO

PA

LV

EL

U

T


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  10 | 11

Vuonna 2016 perustettu Projektinjohtopalvelutyksikkö tarjoaa asiakkaille projektinjohtourakointia. Asiakkaita ovat kunnat, valtio ja yksityisellä sektorilla erityisesti teollisuusasiakkaat Yksikön palveluksessa oli vuoden lopussa 9 henkilöä. Yksikköön on palkattu useita rakennusalan ammattilaisia vuoden 2018 aikana. Projektinjohtopalvelut-yksikköä johtaa tuotanto­ johtaja Petri Häkkinen.

ASIAKKAAT Suurimmat asiakkaat ovat Turku Energia, VarsinaisSuomen ELY-keskus, Gasum, Nesteen Naantalin jalostamo, Caruna, Lounea, Salon kaupunki ja Turun Kaupunkiympäristötoimiala.

VUOSI 2018 Projektinjohtopalvelut-yksikön liiketoiminta on kasvanut vuoden 2018 aikana, ja kasvun odotetaan jatkuvan myös vuonna 2019. Kuntec on toiminut pääurakoitsijana/päätoteuttajana muun muassa alla olevissa hankkeissa: • Kakolanmäen funikulaarin radan ja asemien rakennusurakka, joka jatkuu vuodelle 2019 • Turku Energian höyrykeskuksen maanrakennusurakointi sisältäen valvomorakennuksen rakentamisen • Kaarinan alikulkusillan rakentaminen • Gasumin biokaasulaitoksen laajennusurakka, joka jatkuu vuodelle 2019 • Kaarinan Hovirinnan ranta-alueen kunnostus- ja korjaustyöt, jotka jatkuvat vuodelle 2019 • verkostorakentamisurakat Salon seudulla


K

AT

U

YL

LÄ

PI

TO


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  12 | 13

Katuylläpito-yksikön tehtäviin kuuluu katujen ja yleisten liikenne­ alueiden kunnossapito. Yksikön palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa 62 henkilöä. Vuonna 2018 Katuylläpito-yksikköä on johtanut 1.2.2018 alkaen palvelupäällikkö Simo Saarinen.

ASIAKKAAT Katuylläpito-yksikön asiakkaita ovat Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos ja Turun Vesihuolto Oy, Nesteen jalostamo Naantalissa, Maskun kunta, Raision kaupunki, Turun seudun puhdistamo Oy ja Turun Seudun Vesi Oy.

VUOSI 2018 Yksikön kaluston uusiminen jatkui vuonna 2018. Käyttöön hankittiin muun muassa kuorma-autoja ja nostinlavalaitteita. Vuonna 2018 Kuntec on jatkanut katujen talvihoitoa Maskun kunnassa. Lisäksi Katuylläpito- ja Viherpalvelut-yksiköt hoitavat Turun kaupunkiympäristötoimialalle keskusta-alueen sekä Etelä-, Itä- ja Länsi-Turun alueurakan työt. Raision kaupungin kanssa jatkettiin hiekoitushiekan poistoa.


V

IH

ER

PA

LV

EL

U

T


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  14 | 15

Viherpalvelut-yksikön palveluihin kuuluvat viher­ rakentaminen ja -ylläpito. Yksikön palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa 45 henkilöä. Yksikköä johti vuonna 2018 palvelupäällikkö Simo Saarinen ja operatiivista toimintaa työpäällikkö Annette Backholm.

VIHERRAKENTAMISEN PALVELUT • pihat, puistot, laatoitukset ja kivetykset, istutukset • leikki- ja liikuntapaikat • leikkivälineet ja ulkokalusteet • kasvualustat

VIHERYLLÄPIDON PALVELUT

Viher- ja puistoalueiden ylläpito: • nurmikoiden, niittyjen, pensaiden ja puiden hoito • perenna- ja kesäkukkaryhmien suunnittelu ja hoito • kasvinsuojelutyöt ja lannoitukset • puistometsien hoitosuunnittelut ja raivaukset • kalusteiden ja varusteiden kunnossapito • kasvillisuuden kuntokartoitukset • puiden leikkaukset ja kaadot • kantojyrsinnät • arboristi- ja nostinpalvelut Leikki- ja liikuntapaikkojen ylläpito: • leikki- ja liikuntapaikkojen sekä uimarantojen kunnossapito • käyttöönotto- ja vuositarkastukset sekä toiminnalliset tarkastukset • välineiden asennukset ja kunnossapito • luistinratojen jäädytykset • lento- ja rantapallokenttien sekä skeittipaikkojen ylläpito

ASIAKKAAT Viherpalveluiden suurimpia asiakkaita olivat vuonna 2018 Turun Kaupunki, kaupunkiympäristötoimiala, Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus, Nesteen Naantalin jalostamo sekä rakennusliikkeet.

VUOSI 2018 Vuoden 2018 aikana Viherpalveluiden toimintaa kehitettiin edelleen asiakaslähtöisemmäksi ja tuotantoalan kone- ja autokaluston uusimista jatkettiin.


KO

RJ

A

A

M

O

TU

RK

U


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  16 | 17

Korjaamo Turku vastaa Kuntec Oy:n kaluston ja varusteiden huolto- ja korjaustöistä, ylläpitää korjaamon varastoa ja vastaa polttoaine- ja voiteluainehuollosta. Lisäksi se tarjoaa autojen ja pienkoneiden huolto- ja korjauspalveluita yrityksille ja yksityisasiakkaille Korjaamon palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa 13 henkilöä. Yksikköä johtaa toimitus­ johtaja Ari Aho.

ASIAKKAAT Korjaamon suurin ulkoinen asiakas on Turun Kaupunkiliikenne Oy. Korjaamo on valtuutettu huolto- ja korjauspiste • Stigan kiinteistöhuoltolaitteille (ruohonleikkurit, lehtipuhaltimet ja muut pienkoneet) • J-Tradingin laitteille (Bucher, Holder, Iseki, Reform ja Walker) • Makita- ja Dolmar-polttomoottorilaitteille


T U JA AL L TU IN K TO IP A LV EL

H

Hallinto- ja tukipalvelut -yksikkö vastaa Kuntecin kehitys-, kiinteistö-, hankinta- ja viestintä­ palveluista sekä sisäisistä palveluista, joita ovat talous, henkilöstö ja IT. Hallinto- ja tukipalvelut -yksikkö koordinoi näitä tehtäväalueita myös koko Kuntec-konsernin osalta. Lisäksi yksikkö tuottaa jonkin verran palveluja ulkopuolisille asiakkaille. Yksikön palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa 17 henkilöä (3 johtoryhmän jäsentä, 4 hankinta­ organisaatioon kuuluvaa, 3 taloushallintoon kuuluvaa, 2 henkilöstöhallintoon kuuluvaa sekä 4 henkilöä IT-palveluista ja muista tukipalveluista). Yksikköä johtaa Kuntec Oy:n toimitusjohtaja Ari Aho.

VUOSI 2018 Hallinto- ja tukipalvelut -yksikkö on ollut mukana kehittämässä yhtiötä uuteen kehitysvaiheeseen. Yhtiön käytössä olevien tilojen tehokkuus­ suunnittelua on jatkettu. Lisäksi hankintatoimessa on pyritty löytämään synergiahyötyjä konserniin kuuluvan FLÖR Kukka ja Puutarha Oy -yhtiön kanssa. Yksikkö on jatkanut myös yhtiön sähköisten toimintatapojen kehittämistä. Markkinointiin ja yleiseen brändimainontaan on panostettu edelleen vuoden aikana tunnettavuuden lisäämiseksi.


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  18 | 19

KUNTEC OY:N JOHTORYHMÄ

FLÖR KUKKA JA PUUTARHA OY:N JOHTORYHMÄ

Johtoryhmä 1.1.–23.11.2018

Johtoryhmä 1.1.– 23.11.2018

Karri Knaapinen, toimitusjohtaja, johtoryhmän puheenjohtaja, 1.1.- 23.11.2018 Ari Aho, hallintojohtaja, varatoimitusjohtaja Reima Helminen, tuotantojohtaja, Infrarakentamispalvelut, 1.1.-18.10.2018 Petri Häkkinen, tuotantojohtaja, Projektinjohtopalvelut Mikko Kunttu, tuotantojohtaja, Katuylläpito, 1.1.30.1.2018 Simo Saarinen, palvelupäällikkö, Viherpalvelut Ari Larkamo, pääluottamusmies Maria Nordström, johdon sihteeri/markkinointija tapahtumakoordinaattori, johtoryhmän sihteeri

Tommi Lammervo, myymäläpäällikkö, johtoryhmän puheenjohtaja Karri Knaapinen, toimitusjohtaja Ari Aho, varatoimitusjohtaja Simo Saarinen, palvelupäällikkö/kiinteistöpäällikkö Maria Nordström, johdon sihteeri, johtoryhmän sihteeri

Tuija Ollikkala, varapuheenjohtaja Topi Ruotsalainen Hallitus 19.4.2018 alkaen

Johtoryhmä 24.11.2018 alkaen Ari Aho, toimitusjohtaja, hallintojohtaja, johtoryhmän puheenjohtaja Sanna Glückert, henkilöstöpäällikkö, kutsuttuna Petri Häkkinen, tuotantojohtaja, Rakentamispalvelut Ari Larkamo, pääluottamusmies Maria Nordström, johdon sihteeri/markkinointija tapahtumakoordinaattori, johtoryhmän sihteeri Simo Saarinen, palvelupäällikkö, Katuylläpito & Viherpalvelut

Matti Rihko, puheenjohtaja Jaana Hernelahti Arja Iho, varapuheenjohtaja Irma Kiilunen Mauri Kivilaakso Alpo Lähteenmäki Rasmus Rantanen

Johtoryhmä 24.11. alkaen Tommi Lammervo, myymäläpäällikkö, johtoryhmän puheenjohtaja Ari Aho, toimitusjohtaja Simo Saarinen, palvelupäällikkö/kiinteistöpäällikkö Maria Nordström, johdon sihteeri, johtoryhmän sihteeri

FLÖR KUKKA JA PUUTARHA OY:N HALLITUS

KUNTEC OY:N HALLITUS

Hallitus 19.4.2018 alkaen

Hallitus 1.1.–18.4.2018

Matti Rihko, puheenjohtaja Jaana Hernelahti Arja Iho, varapuheenjohtaja Irma Kiilunen Mauri Kivilaakso Alpo Lähteenmäki Rasmus Rantanen

Martti Oksa, hallituksen puheenjohtaja Matti Heinonen Pentti Ikävalko Päivi Karinsivu Pia Kauhanen

Hallitus 1.1.–18.4.2018 Pentti Ikävalko, hallituksen puheenjohtaja Matti Heinonen Tuija Ollikkala


H

EN

K

IL

Ö

ST

Ö


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  20 | 21

Kuntecin palveluksessa oli vuoden 2018 lopussa 187 henkilöä, joista miehiä noin 84 prosenttia ja naisia 16 prosenttia. Noin 94 prosenttia henkilöstöstä työskenteli Kuntecin palveluksessa vakituisena ja noin 6 prosenttia määräaikaisena. Henkilöstöpäällikkönä toimii Sanna Glückert.

VUOSI 2018 Kuntec on työllistänyt oman vakituisen henkilöstön lisäksi vuoden 2018 aikana kymmeniä kausityöntekijöitä muun muassa viherpalveluissa. Harjoittelumahdollisuuksia on vuoden aikana tarjottu sekä suorittaviin tehtäviin että työnjohtoon. Koulutuksissa on vuoden 2018 aikana panostettu henkilöstön ammatillisen pätevyyden ylläpitoon sekä kehittämiseen henkilökohtaisten kehittymissuunnitelmien pohjalta. Kuntec osallistui eri oppilaitosten järjestämille rekrytointimessuille. Messut ovat hyvä tapa kertoa Kuntecista työnantajana sekä tavata potentiaalisia

työnhakijoita. Kuntecin nettisivujen rekrytointi­ osiota kehitettiin vuoden 2018 aikana. Työpaikan pelisäännöt -ohjeistus otettiin käyttöön vuoden 2018 alussa. Pelisääntöihin on kirjattu ohjeistukset siitä, miten mahdolliseen epä­asialliseen käyttäytymisiin tulee puuttua. Kuntecissa ei hyväksytä kiusaamista missään muodossa. Kevään 2018 aikana tuotantoaloilla jatkettiin loppuvuodesta 2017 toteutetun henkilöstö­ tyytyväisyys­kyselyn tuloksien käsittelyä ja toimenpiteiden suunnittelua. Kuntecin oma KIILA-kuntoutusryhmä aloitti vuoden 2018 aikana. Kuntoutus on toteutettu yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Kuntec on ollut savuton työpaikka vuodesta 2014 lähtien, ja Kuntec on kannustanut ja tukenut henkilökuntaa kohti savuttomuutta yhteistyössä työterveys­ huollon kanssa. Henkilöstölle järjestettiin liikuntapäiviä ja mahdollisuus osallistua paikallisiin juoksutapahtumiin.


TY

ÖT

U

RV

A

LL

IS

U

U

S


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  22 | 23

TYÖTURVALLISUUS Kuntec asetti vuoden 2018 tavoitteeksi alentaa tapaturmataajuuden tunnusluvun kymmeneen tai sen alle. Lisäksi työsuojeluorganisaatio asetti tavoitteeksi parantaa kokonaisvaltaisesti yhtiön turvallisuuskulttuuria ja turvallisuusperehdytystä. Tavoitetta ei tapaturmataajuuden osalta saavutettu, mutta sattuneiden työtapaturmien määrä oli yhtiön historian alhaisin. Työtehtävissä tapahtuneiden liikennevahinkojen määrä nousi merkittävästi vuoteen 2017 verrattuna. Myös henkilöstön

sairauspoissaoloprosentti nousi hieman aiemmasta vuodesta.

TAVOITTEET VUODELLE 2019 Työsuojeluorganisaation valitsema teema vuodelle 2019 jatkaa aiemman vuoden tavoin yhtiön kokonaisvaltaista työturvallisuustason parantamista. Vuoden 2019 aikana kiinnitetään erityistä huomiota liukastumisten ja kompastumisten vähentämiseen sekä käsin tehtävien asennustöiden

ja työkaluilla ja koneilla työskentelyn turvallisuuteen. Lisäksi tavoitteena on liikennevahinkojen vähentäminen edelliseen vuoteen verrattuna. Työturvallisuustason parantamiseksi yhtiössä kehitetään edelleen muun muassa turvallisuuskeskustelukulttuuria, henkilöstön turvallisuus­ perehdytystä ja ennaltaehkäisevän toiminnan kulttuuria. Tavoitteena on myös henkilöstön työ­ tyytyväisyyden ja työhyvinvoinnin kehittäminen edelleen.

SAIRAUSPOISSAOLOT JA TAPATURMATAAJUUS 2013

2014

2015

2016

2017

2018

Sairauspoissaolot, kuukausipalkkaiset (%)

2,3

3,0

3,0

1,5

1,4

2,0

Sairauspoissaolot, tuntipalkkaiset (%)

5,6

5,5

5,0

5,1

4,0

5,4

42,9

26,9

17,2

11,3

18,7

13,7

43

41

15

11

20

8

Tapaturmataajuus* Työtapaturmien määrä, kpl

* Tapaturmataajuus on sattuneiden tapaturmien ja tehtyjen työtuntien suhde miljoonaa työtuntia kohden.


TUNNUSLUKUJA 2012–2018 KUNTEC OY

KUNTEC OY

KUNTEC OY

KUNTEC OY

KUNTECKONSERNI

KUNTECKONSERNI

KUNTECKONSERNI

2012

2013

2014

2015

2016 *

2017 *

2018 *

Liikevaihto

35 210 952

36 502 307

37 707 207

37 809 713

31 852 339

39 195 643

38 527 829

Liikevoitto

246 069

1 435 910

3 438 147

5 096 165

1 568 226

1 569 951

-1 566 596

Liikevoitto-%

0,7 %

3,9 %

9,1 %

13,5 %

4,9 %

4,0 %

-4,1 %

Oman pääoman tuotto-%

7,4 %

32,0 %

58,2 %

51,4 %

9,2 %

11,1 %

-37,2 %

16,0 %

21,2 %

32,3 %

46,5 %

50,7 %

34,2 %

21,7 %

284

267

262

198

218

219

210

Tilikausi

Omavaraisuusaste-% Henkilöstön määrä tilikauden lopussa

* 1.1.2016 lähtien Kuntec-konserni sisältäen Kuntec Oy:n sekä Flör Kukka ja Puutarha Oy:n (ent. nimi Kauppila Oy)


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  24 | 25

LIIKEVAIHTO MILJ. € 40

LIIKEVOITTO MILJ. €

LIIKEVOITTO % 15

6 5

30

10

4 3

20

5

2 1 0

10

0

-1

0

2012

2013

2014

2015 2016* 2017* 2018*

-2

2012

OMAN PÄÄOMAN TUOTTO %

2013

2014

2015 2016* 2017* 2018*

OMAVARAISUUSASTE %

-5

2013

2014

2015 2016* 2017* 2018*

HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ TILIKAUDEN LOPUSSA

60

60

300

40

50

250

40

200

30

150

20

100

10

50

20

2012

0 -20 -40 2012

2013

2014

2015 2016* 2017* 2018*

0

2012

2013

2014

2015 2016* 2017* 2018*

0

2012

2013

2014

2015 2016* 2017* 2018*


KO N S E R N I T U LO S L AS K E L M A 1 . 1 . 2 0 1 8 – 3 1 . 1 2 . 2 0 1 8 LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot

38 527 829 251 281

MATERIAALIT JA PALVELUT Ostot tilikauden aikana Varastojen lisäys tai vähennys

-6 933 446 897 010

Ulkopuoliset palvelut

-18 389 931

Materiaalit ja palvelut yhteensä

-24 426 367

-8 281 636

Muut henkilösivukulut Henkilöstökulut yhteensä

Konserniliikearvon poisto ja konsernireservin vähennys Poistot ja arvonalentumiset yht.

TULOVEROT -1 403 474 -96 347 -1 499 820

LIIKETOIMINNAN MUUT KULUT Liiketoiminnan muut kulut yht.

-4 180 885 -1 566 596

798

Korkokulut ja muut rahoituskulut

-19 147

-431 979

Rahoitustuotot ja -kulut yhteensä

-18 349

-10 238 633

VOITTO (TAPPIO) ENNEN VEROJA

-1 584 945

-1 525 018

Tilikauden ja aikaisempien tilikausien verot

-5 270

Laskennalliset verot

-15 638

Tuloverot yhteensä

-20 908

TILIKAUDEN VOITTO (TAPPIO)

RAHOITUSTUOTOT JA -KULUT Muut korko- ja rahoitustuotot

Henkilösivukulut Eläkekulut

Suunnitelman mukaiset poistot

LIIKEVOITTO (-TAPPIO)

HENKILÖSTÖKULUT Palkat ja palkkiot

POISTOT JA ARVONALENTUMISET

-1 605 853


KUNTEC OY VUOSIKERTOMUS 2018  26 | 27

KO N S E R N I TAS E 3 1 . 1 2 . 2 0 1 8 VASTAAVAA

VASTAAVAA

PYSYVÄT VASTAAVAT

VAIHTUVAT VASTAAVAT

AINEETTOMAT HYÖDYKKEET

VAIHTO-OMAISUUS

Aineettomat oikeudet

Aineet ja tarvikkeet

Liikearvo

9 550 1 599 930

Keskeneräiset tuotteet

Konserniliikearvo

192 693

Valmiit tuotteet/tavarat

Muut aineettomat hyödykkeet

337 577

Muu vaihto-omaisuus

Aineettomat hyödykkeet yhteensä

2 139 749

Vaihto-omaisuus yhteensä

VASTATTAVAA OMA PÄÄOMA Osakepääoma 75 198 3 133 709 186 476 24 903 3 420 285

MUUT RAHASTOT Sijoitetun vap. oman pääoman rahasto

2 000 000

Edellisten tilikausien voitto

2 819 505

Tilikauden voitto/tappio

-1 605 853

OMA PÄÄOMA

3 216 156

AINEELLISET HYÖDYKKEET

SAAMISET

VIERAS PÄÄOMA

Maa- ja vesialueet

Pitkäaikaiset saamiset

PITKÄAIKAINEN VIERAS PÄÄOMA

Muut saamiset

383 337

Velat saman konsernin yrityksille

Rakennukset ja rakennelmat

Pitkäaikaiset saamiset yhteensä

383 337

Laskennalliset verovelat

Omistetut

580 046

Lyhytaikaiset saamiset

Kiinteät rakenteet ja laitteet

198 156

Myyntisaamiset

2 686 637

Saamiset saman konsernin yrityksiltä

4 521 181

Omistetut

Koneet ja kalusto Muut aineelliset hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet yhteensä

22 894

2 864 282 31 326

483 777

3 696 704

Siirtosaamiset

444 361

Lyhytaikaiset saamiset yhteensä

SIJOITUKSET Muut osakkeet ja osuudet

1 697

Sijoitukset yhteensä

1 697

PYSYVÄT VASTAAVAT

Pitkäaikainen vieras pääoma yht.

Muut saamiset

5 838 150

Rahat ja pankkisaamiset yhteensä

8 135 954 43 856

2 500

4 000 000 270 762 4 270 762

LYHYTAIKAINEN VIERAS PÄÄOMA Saadut ennakot

2 981 991

Ostovelat

2 946 169

Velat saman konsernin yrityksille

1 035 257

Muut velat

886 859

Siirtovelat

2 484 392

VAIHTUVAT VASTAAVAT

11 983 432

Lyhytaikainen vieras pääoma yht.

VASTAAVAA

17 821 582

VIERAS PÄÄOMA

14 605 431

VASTATTAVAA

17 821 582

10 334 669


K U N T E C OY Rieskalähteentie 78, 20300 Turku Puh. 02 2624 660 www.kuntec.fi Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa: www.facebook.com/Kuntecinfra | twitter.com/kuntecinfra instagram.com/kuntecinfra | youtube.com/kuntecinfra linkedin.com/company/kuntecinfra

Profile for Kuntec Oy Turku

Kuntec Oy:n vuosikertomus 2018  

Olemme Turun talousalueella toimiva infra- ja ylläpitopalvelukonserni. Tarjoamme palveluita teollisuus-, ympäristö-, kaupunki – ja energiain...

Kuntec Oy:n vuosikertomus 2018  

Olemme Turun talousalueella toimiva infra- ja ylläpitopalvelukonserni. Tarjoamme palveluita teollisuus-, ympäristö-, kaupunki – ja energiain...

Advertisement