Page 16

Bag om lokale favoritter

Flydende medicin fra Nordjylland

Snaps, brændevin, akvavit, kryddersnaps og bjesk. Kært barn har mange navne, og betegnelserne dækker stort set alle en alkoholisk drik lavet på korn eller kartoffel, der efterfølgende er krydret med bær og urter.

Hvor? Vendelboerne har sat krydderurter på deres snaps gennem mange hundrede år. Oprindeligt er skikken nok opstået for at sløre den ramme smag af kød eller fisk, der har ligget for længe i saltlage, hvilket var dagligdagsmad for mange danskere gennem århundreder. Flere af de urter, der anvendes, såsom pors lyngblomst og rønnebær, er også kendt som lægeurter i det nordjyske, så håbet om en vis

Den vestsjællandske fjordbunds knoldede guld Hvad? Kartoflen er en vinder. Den kan gro i dårligere jord og i barskere klimaer end nogen anden global grøntsag, og den har holdt os danskere i live gennem århundreder. Bedst bliver den i muldrig, let og luftig jord, og det har vi heldigvis masser af i Danmark. Hvor? Lammefjorden byder på helt ideel grobund for kartoffeldyrkning. Lammefjorden er et enestående landbrugsområde, der er meget rigt på næringsstoffer. De gode betingelser blev skabt, da Lammefjorden i det nordvestsjællandske Odsherred blev inddæmmet i 1873 og forvandlet til 10.000 tønder landbrugsområde, som er særdeles rigt på næringsstof-

fer. Gennem årtusinder er døde dyr og planter sunket ned på havbunden og er blevet omskabt til dynd, hvor sand- og lerpartikler blev aflejret, og muslinge- og østersskaller tilføjede et naturligt højt indhold af kalk.

medicinsk virkning kan ikke udelukkes som motiv til at indtage en bjesk eller fire. Hvordan? Du kan sagtens selv lave bjesk. Det gode ved at lave din egen bjesk er ikke kun, at du får en dejlig kryddersnaps og en anledning til at samle urter, krydderier, bær og blomster i naturen, men også at bjesken er ganske simpel at lave. Tag ud i naturen, og vælg de ingredienser, du gerne vil have i din bjesk. Rengør dem, og fyld dine urter og/eller bær på glas, og dæk dem med en smagsneutral vodka eller brændevin på maksimalt 40 procent alkohol. Glasset lukkes lufttæt, og kryddersnapsen skal nu trække. Trækketiden afhænger af ingredienserne og kan variere fra en enkelt dag op til adskillige måneder alt efter ens smag. Det kan være en god idé at smage undervejs.

Kartofler mætter mere end både kød, brune ris, fisk og bønner. Kartofler indeholder også flere proteiner, end de fleste måske tror. Som proteinkilde er kartofler lige så gode som bønner, ærter og andre bælgfrugter, har en australsk undersøgelse vist.

Hvordan? Kartoffelsæsonen er lang, og kartoflerne har lang holdbarhed, så det meste af året har kan du finde danske kartofler i kasserne hos din købmand, hvilket er ganske godt, da hver dansker i snit spiser 70 kilo kartofler om året. Som regel er jordens temperatur optimal for kartoffellægning først i april, og herefter begynder kartoflerne at blive høstet i september. Cirka 1.000 hektar af Lammefjorden er dyrket med kartofler.

Gyldne dråber fra solskinsøen Hvad? Rapsolie, eller Nordens svar på olivenolie, som det også kaldes, er gået fra at være et produkt, de færreste af os smed i indkøbskurven, til at blive en del af den nye nordiske bølge. Og vi skal være stolte af vores rapsolie, for det er formentlig sundere end de fleste andre spiseolier, hvis man skal tro danske forskere. Rapsolien har nemlig det samme høje og gavnlige indhold af de såkaldte oliesyrer, blandt andet de essentielle omega-3-fedtsyrer, men et endnu lavere indhold af det skadelige mættede fedt end olivenolie. Hvor? Bornholm er gennem de senere år blevet kendt som gourmetøen, og en af grundene er det unikke klima. Øen bliver varmet op om sommeren og holder længe 16 Kulør

på varmen, hvilket giver råvarer med anderledes smagssammensætninger, som ikke findes andre steder i Danmark. Det milde klima gør, at der på øen blandt andet kan vokse både morbær- samt figentræer, og den bornholmske rapsolie nyder også godt af gunstige jordbundsforhold og mere sol. Hvordan? Det er fra den gule rapsplantes små sorte rapsfrø, at olien presses ud. Rapsfrøene på Bornholm bliver afskallet, inden olien presses ud, og dermed undgås nogle af de bitterstoffer, som sidder i rapsfrøets skal. Den udpressede olie kan anvendes som madolie, men overraskende nok også som både motorbrændstof og brændsel. Restproduktet efter presningen, der kaldes en “rapskage”, er meget velegnet som foder til husdyr.

Rapsolie er god at stege, bage og lave dressinger med. Rapsolie har ikke samme tendens til at sprøjte under stegning, og den milde smag er god i en dressing.

Kilder vom.dk, denstoredanske.dk, information.dk, tidende.dk, politiken.dk, explorebornholm.dk, taenk.dk, dengang.dk, historie-online.dk, rugbroed.mediajungle.dk, fuldkorn.dk, aarstiderne.dk, storoehage-kartofler.dk, lammefjorden.dk, visitnordjylland.dk, skagenbjesk.dk, lykkegaard-tversted.dk, lf.dk, emu.dk

Hvad? Bjesk er et gammelt ord, der stammer fra Vendsyssel, og bliver brugt som betegnelse for en bitter eller en kryddersnaps. En klassisk bjesk fra området er lavet på de urter og bær, der vokser vildt i klitterne, højmosen og på hede-arealerne. Bjesk drikkes både alene, som ledsager til øl eller sammen med en kop kaffe.

Kulør maj 2016  
Kulør maj 2016  
Advertisement