Page 1

Gratis magasin

OKTOBER 2019 Nr. 157

Tættere på dig

TI L D IG FR A D IN LO KA LE SPA RKØ BM A N D

6

skjulte ­oplevelser i skoven FORFATTER SARA BLÆDEL: “Krimierne blev min redningsplanke”

HØST TØRV, OG SMED JERN

Prøv kræfter med de gamle håndværk

Dejlige danske

råvarer

Når du spiser dansk, er det godt både for kloden og din sundhed. Nyd sæsonens sprøde grøntsager og varme supper DANSKE    RÅVARER

OPSKRIFTER

FAMILIE

SUNDHED

BOLIG

KREATIVITET

KRYDSORD


INA

L QU A

L

TE

U

UA Y G RAN

V IA

IG

IT

NCE O R

Hudpleje med virkelige resultater. Tilpasset dine behov. Det allerbedste til din hud.

ED BY EX

Hos en Exuviance-ekspert får du præcist det, din hud har behov for. Hvad enten du er på udkig efter en vitaliserende og foryngende effekt – eller har et hudproblem, du gerne vil have styr på. Uanset hvad tilpasses behandlingen til netop din hud. Du får altid et strålende resultat. Velkommen!

EKSPERTER I HUDPLEJE Pas godt på din hud – køb dine Exuviance-produkter hos en autoriseret forhandler. www.exuviance.dk | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic Der er ca. 1.200 autoriserede Exuviance-klinikker i Norden. Find den, der er nærmest dig, på www.exuviance.dk


DET KAN DU LÆSE

EN AF DE LOKALE Vi besøger Birkerød Læs mere på side 19.

Indhold Oktober 2019 FORDYBELSE

28

10 Tæt på maden Der er masser af fordele ved at spise dansk – bliv klogere på dem her

Bogaktuelle Sara Blædel ser tilbage på nogle af de vigtigste tilfældigheder i hendes liv.

19 En af de lokale Vi sætter fokus på Birkerød 20 Producenten Da hun smagte noget kedeligt daddelslik, besluttede Faiza Bajalan sig for at lave lækker konfekture med dadler 28 På tomandshånd En lang række tilfældigheder har ført til, at Sara Blædel i dag er en af landets mest ­succesfulde forfattere 36 Bæredygtig hverdag Sådan støtter du op om FN’s 17 verdensmål for en bedre klode 38 Sund familie Træk vejret dyyybt, og få mere ro på 64 Vores fællesskab Hver måned mødes 150 mennesker til rollespil i en skov

FORBRUG

14 God appetit Lav mad med danske råvarer

34

25 Købmanden Mød købmanden, der startede i butikken som dreng 26 SPAR Derfor skal du købe lokalt

Tag børnene med en tur tilbage i tiden til de gamle håndværk.

FORNØJELSE

34 Familie & fritid Høst tørv, og form keramik – her kan I prøve kræfter med gammelt håndværk 42 Gemte perler Ude i de danske skove gemmer sig en masse fine og anderledes oplevelser

HVER MÅNED 04 Velkommen 07 Spar i hverdagen 46 Månedens kultur 62 Krydsord

48 Kom indenfor Spa hjemme på dit badeværelse 54 Haven Dyrk selv dine halloween-græskar 59 Den kreative Lav puder i chunky strik 66 Historisk nedslag Dengang, hvid magi blev gjort ulovligt af kongen

48

Lækker spa hjemme på badeværelset.

10 Efterårets danske sæsonvarer.

Oktober 2019 | Kulør 3


VELKOMMEN

ÆH, HVORDAN SYR MAN EN KNAP I?

UDGIVES I SAMARBEJDE MED

En af de lokale REDAKTION Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding / pernille.kleding@otw.dk

J

eg er vokset op i et hjem, hvor man ordner tingene selv. Min mor har altid selv plukket hyldeblomst og lavet saft, hun har syet og repareret tøj, dyrket grøntsager i køkkenhaven, strikket og hæklet karklude og cardigans, syltet agurker fra drivhuset og en masse andet. Og hvad kan jeg så i den afdeling? Øhm … Jeg kan i hvert fald drikke hendes hyldeblomstsaft og gør det med stor fornøjelse. Men det der med selv at skabe noget fra bunden, det gør jeg nærmest aldrig. Det er jeg faktisk ærgerlig over. Jeg synes, der er noget virkelig fint ved at kunne bruge sine hænder til andet end at scrolle gennem billeder på Instagram, og jeg vil også gerne lære mine børn, at hvis man sætter nogle frø i sin have, så kan det ende ud med noget, man kan nyde til aftensmaden. Heldigvis er det aldrig for sent at lære noget nyt. I dette nummer af Kulør kigger vi på nogle af de gamle håndværk, som man ikke bruger mere, men som I stadig kan prøve sammen. Eksempelvis kan I samle tørv (nej, jeg vidste heller ikke, hvad tørv var, før jeg læste artiklen), lave keramik eller høste kartofler som i gamle dage. I bliver både klogere på forti-

Redaktør Maria Greve maria.greve@otw.dk Artdirector Hanne Grønlund Bolig og kreativ redaktør Lone Elmehøj Jensen

dens håndværk og får en rigtig god oplevelse sammen – find artiklen på side 34. Derudover har vi fokus på dansk mad i Kulør. Der er nemlig en masse gode grunde til at vælge dansk. Det er sundere for dig og din familie, det støtter op om landets økonomi, og så er det godt for klimaet. Læs artiklen på side 10. Rigtig god læselyst.

Maria Greve Redaktør

Hvilken tilfældighed har vist sig at være vigtig? Læs om de mange tilfældigheder, der har haft afgørende betydning for forfatter Sara Blædel på side 28.

Pernille Kleding Chefredaktør

Hanne Grønlund Art Director

Birgitte Vindeløv Produktchef

Anne Rosa Thuelund Projektleder

“Som ung var jeg ret teatertosset og fik lov at overvære en forestilling under hele prøveforløbet. Her mødte jeg instruktørassistenten, som var lige så ung og lige så tosset med musikeren Nick Cave som jeg. Siden har vi været bedste veninder.”

“I 1988 skulle jeg med toget og styrede som sædvanlig mod de midterste vogne. Men den dag fik jeg en pludselig indskydelse, vendte om og satte mig i den forreste vogn. Det var mit held, for vognen, jeg var på vej ind i, væltede, og flere omkom.”

“Da jeg som ung VILLE til København, søgte jeg en masse shipping stillinger uden held. I desperation søgte jeg et salgsjob som midlertidigt job. I dag sidder jeg som sælger hos Aller og er meget tilfreds med tilfældighederne tilbage i 1992.”

”I mine unge dage røg jeg cigaretter. Da jeg kl. 05 om morgenen på en festival stod og manglede sådanne, møder jeg min nuværende kæreste og far til mine børn, som tilbyder mig en cigaret. Tænk, hvis en veninde havde haft en cigaret!”

4 Kulør | Oktober 2019

Journalister Maria Præst, Michelle Hoxer, ­Camilla Hansen Gjedde, Sofie Josefine Dydensborg, Susanne ­Palmqvist, Mai Knauer, Camilla ­Zarah Lawes, Marie Melchior, ­Carsten Bundgaard, Annette Aggerbeck, Josefine Hedemann, Jytte Boch, Susanne Gustafsson Korrektur Korrekturfabrikken.dk ANNONCESALG DG Media Produktchef Birgitte Vindeløv / birgitte.v@dgmedia.dk Tlf. 7234 1224 Sælgere Anni Gettermann, Gitte Kastrup, og Bente Hein Andersen Salgschef Nanna Endahl / nanna.e@dgmedia.dk PRODUKTION OG TRYK Aller Tryk Oplag: 60.000 Læsertal gallup 1. halvår 2019: 65.000 Distribution 6 gange årligt i SPAR – første mandag i måneden i lige måneder UDGIVER

OTW er Nordens førende content­ bureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratis­magasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 520.000 læsere. Læs mere på OTW.dk FORSIDEFOTO Shutterstock FOTOS AF REDAKTION Nellie Møberg og privat


SORT KAFFE SÆTTER KULØR PÅ HVERDAGEN

www.moccamaster.com


ANNONCE

HJÆLP TIL DIT HÅR Anne er 62 år, og har altid haft et langt, flot og tykt hår. For 3 år siden begyndte hun at fælde så voldsomt, at hendes mand til sidst bad hende om at klippe hendes lange hår af. Der lå simpelthen hår alle vegne. –Efter jeg er begyndt på Hair Volume™ fælder jeg ikke mere, det er helt fantastisk!

Nu fælder jeg ikke mere Som ung blev jeg brugt som langhårsmodel, fordi jeg havde et meget langt og kraftigt lyst hår. Derfor var det også et kæmpe chok for mig, da jeg for ca. 3 år siden begyndte at fælde. Der var simpelthen hår alle vegne. Til sidst var min mand så træt af det, at han bad mig om at klippe mit lange hår af. Jeg fik det klippet af flere omgange, men lige lidt hjalp det.

LÆSTE OM HAIR VOLUME

KLINISK DOKUMENTERET HÅRTABLET

–Tilfældigt læste jeg om Hair Volume™ i et ugeblad og tænkte, det er knald eller fald. Allerede efter 5–6 uger begyndte jeg at få en masse nye hår. Nu har jeg taget Hair Volume i 6 måneder og jeg kan næsten ikke få armene ned. Jeg fælder ikke mere og jeg har faktisk også fået nogle af mine ungpige krøller tilbage, og jeg er glad for, at jeg har fået dem tilbage.

Nyt klinisk studie bekræfter effekten af Hair Volume tabletten. Studiet viste synligt tykkere hår. Effekten kunne ses allerede efter 2 måneder og blev yderligere bekræftet efter 4 måneders brug. 8 ud af 10 kvinder var tilfredse med Hair Volume. De følte at deres hår var blevet tykkere, smukkere og mere glansfuldt.

MIN FRISØR HAR BEMÆRKET DET

TERI HATCHER ANBEFALER HAIR VOLUME™ –Jeg tror på at et smukt hår starter indefra. Derfor anbefaler jeg Hair Volume, siger Teri Hatcher kendt fra bl.a. Desperate Housewives.

–Min frisør har også bemærket forandringen, og sidst jeg var til frisør, fortalte jeg hende om Hair Volume. Hun synes, det er helt fantastisk. Jeg anbefaler Hair Volume til alle mine venner, og jeg har også en kollega, som netop har købt en æske.

Din hårtablet med ingredienser for normal hårvækst Hair Volume™ er en hårtablet og den eneste tablet på markedet, der indeholder æble ekstrakt med procyanidin B2. Tabletten forsyner også hårsækken med biotin og zink, der bidrager til opretholdelse af normalt hår. Det gode råd gør forskellen www.matas.dk

Din lokale

helsekost Det gode råd gør forskellen

www.newnordic.dk

Online Store

HVOR KAN MAN KØBE HAIR VOLUME?

Hair Volume kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost samt på apoteket. Fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på 46 33 76 00.


SPAR I HVERDAGEN

SPAR i haven

1

Beskyt mod kulde og frost Du sparer masser af tid på blomsterarbejdet til foråret, hvis du gør dit forarbejde, inden kulden kommer. Dæk roser og hortensiaer med blade, halm og gran, og planlæg, hvor du kan stille dine citrustræer og georginer inden døre. De overlever nemlig ikke kulde.

2

Tag ukrudtskampen nu Ukrudt, der står vinteren over, vokser sig større og mere umedgørligt, så snart lys og varme kommer igen. Eksempelvis syner rødderne på græsspirer ikke af meget nu, men de udvikler sig vinteren over, så gør dit forarbejde, og spar masser af tid på ukrudtslugningen på sigt.

3

TIP!

Spar tid på at fjerne pletter fra eksempelvis tæpper og sofa ved at piske en tyk masse af en halv deciliter sæbespåner med en halv liter vand. Put massen på pletten, og lad det trække i 15 minutter. Tør pletten efter med en våd klud.

Tekst Camilla H. Gjedde Foto Shutterstock

Pas på krukkerne Kulde og frost kan springe de ikkefrostsikre krukker. Men tømmer du dem for jord og opbevarer dem tørt og lunt, eksempelvis i udestuen, skuret eller i garagen, indtil varmen kommer igen, kan du spare masser af penge på at købe, fordi du ikke skal købe nye krukker.

Smykker på budget Drop dyre smykkekits fra legetøjs- og hobbybutikker, og lav armbånd og halskæder ud af piberensere og perler med dine børn. Køb piberensere i forskellige farver og perler med huller, der er store nok til, at piberenserne kan gå igennem. Klip piberenserne til, put perler på, og bøj dem efter facon og længde.

Rent sølvtøj i en ruf Sølvtøj pynter på ethvert bord, men de færreste gider bruge tid på at pudse det gang på gang. Spar tid ved at putte 2 spsk. bagepulver og 2 spsk. salt i en foliebakke, og læg dit sølvtøj i. Hæld langsomt kogende vand henover, indtil det er dækket. Vent i 30 sekunder, fjern sølvtøjet med en tang, og tør skidt af med en tør klud.

Vidste du, at … du nemt kan dele billeder af familien med dine nærmeste med appen ‘LifeCake’? Det er et digitalt fotoalbum, hvor I lægger billeder ind i appen og bestemmer så selv, hvem der skal have adgang til dem.

Psst …

Du behøver ikke købe forskellige pudsemidler til dine sko. Du kan nemlig rense dem med varer, du har i skabet. Bland lige dele eddike med olivenolie, og lad det sidde på skoene i to minutter. Tør efter med en våd klud. Gestus Italiensk ­Olivenolie, vejl. udsalgspris 65,95 kr. Oktober 2019 | Kulør 7


SPAR I HVERDAGEN

SPAR

på bil­ rengøringen

1

Vask dine måtter Det kan tage lang tid at gøre bilmåtter helt rene, men med en mikstur af vand, opvaskemiddel og hvidvinseddike i lige store mængder kan du nemt rengøre måtterne. Hæld miksturen på sprayflaske, spray de beskidte områder, vent i tre minutter, og børst efter med en børste.

2

Hold styr på dine r­ ecepter A P P Det er vigtigt at holde styr på dine recepter, og det kan du nemt gøre med appen ‘Medicinkortet’. I appen kan du se din aktuelle medicin og anmode om receptfornyelse, da appen samarbejder med de fleste praktiserende læger.

ketchup kan gøre kobber rent? Smør kobberet ind i ketchup, lad det virke i 10 minutter, skyl efter med varmt vand, og puds til sidst med en bomuldsklud. Gestus Ketchup, vejl. udsalgspris 13,75 kr.

TIP!

Spar på strømmen ved at lægge låg på dine gryder under madlavningen. Koger du halvanden liter vand med låg, bruger du nemlig cirka 33 procent mindre strøm i forhold til at koge samme mængde vand uden låg.

GEM DE GAMLE ­STEGEPANDER Undgå at bruge penge på nye underskåle til dine krukker ved at friske gamle, grimme stegepander op. Rens pandens overflade, pil håndtaget af, og mal i den farve, der passer til den pågældende krukke. Brug metalmaling, hvis panderne skal bruges udenfor.

8 Kulør | Oktober 2019

3

Helt ren kopholder Skidt gemmer sig rundt i kanten af kopholderen og kan være svært at få helt væk. Spray en gammel strømpe med rengøringsmiddel, sæt strømpen rundt om en kop, der passer ned i holderen, og kør den rundt heri. Strømpen opsamler det meste snavs fra kopholderen nemt og hurtigt.

Kilder: Bilstriben, FDM, Bolius, Haveuniverset, Idenyt

Vidste du, at …

Væk med fugleklatter Fugleklatter på lakken kan være stride at få af, og de kan ødelægge lakken. Vrid en blød klud op i sæbevand, og lad kluden ligge på fugleklatten i et par minutter, indtil klatten er opløst.


Aktive øjne EYE Formula Plus fra KAL er sammensat efter den nyeste forskning for hvilke ingredienser, en øjenpille skal indeholde for at holde øjne, syn og blodkar aktive. Nyudviklet kombination med hele 24 ingredienser til støtte for dit syn - langt flere end tilsvarende produkter på markedet. Anvendes til tørre øjne. Bidrager til normale slimhinder virker fugtgivende. Kan kombineres med Spektro, All Omega og Cal-Mag Citrat. Til kvinder og mænd.

NYHED

KAL – fra samme producent som Solaray. Eye Formula Plus: Ginkgo Biloba bidrager til det perifere kredsløb.Vit. A, biotin og niacin vedligeholder dine slimhinder, normale slimhinder virker fugtgivende. Tagetes og blåbær bidrager til normalt syn. Natur Energi sælger mere end 100 forskellige kosttilskudsprodukter fra Solaray og KAL. Alle produkter fra Natur Energi er registreret i Danmark. Sælges i din lokale Matas og Helsekostbutik. Mere Livskvalitet med omtanke på www.solaray.dk


TÆT PÅ MADEN

aa

Det’ dansk, det’ dejligt Det er både bedre for dig og for miljøet, hvis du spiser flere danske sæsonvarer frem for udenlandske. Netop nu er der masser af friske danske fødevarer i sæson, som du kan bruge i maden. Tekst Michelle Hoxer Foto Shutterstock

F

rikadellerne er lavet med fars fra en polsk gris, vindruerne i frugtskålen kommer hele vejen fra Indien, og osten på din morgenbolle er fra Frankrig. Mange af de fødevarer, som vi danskere spiser, har rejst langt, før de når de danske supermarkeder og vores køleskabe. Men der er fordele ved at vælge flere danske, sæsonbaserede varer, når du handler. De er nemlig ofte bedre for både din og klodens sundhed. Danske fødevarer indeholder generelt færre rester af sprøjtemidler ifølge Fødevarestyrelsen og DTU’s Fødevareinstituts stikprøvekontroller. De vurderer, at du kan nedsætte dit pesticidindtag med cirka en tredjedel ved at vælge danske afgrøder – og endnu mere, hvis du vælger økologisk. Og så passer du også godt på klimaet ved at vælge varer med et dansk flag på.

FRA JORD TIL BORD Dansk frugt og grønt er nemlig mere klimavenligt end de udenlandske, fordi de ikke skal transporteres så langt og dermed ikke udleder de samme høje mængder CO2. Det gælder især de varer, som er fløjet hertil. Selv om vi stadig køber en del varer fra EU og lande længere væk, så er der i de senere år kommet mere fokus på danske

10 Kulør | Oktober 2019

råvarer og madtraditioner. Det oplever Bettina Buhl, som er madhistoriker og museumsinspektør ved Madens Hus, som er en del af Det Grønne Museum. “Det er især kommet inden for de seneste fem år, godt hjulpet på vej af klimadebatten og det fokus, som danske kokke har på det nordiske køkken,” fortæller hun. Vores genopdagelse af det danske køkken ses blandt andet i vores interesse for at lave mad helt fra bunden, som for eksempel hjemmelavet syltetøj og saft af havens bær, og når vi høster fra køkkenhaven eller naturens spisekammer, fortæller Bettina Buhl.

Vi har genfundet troen på, at dansk madkultur er lige så god som alt andet – og meget mere end stegt flæsk. Det handler om at spise efter årstiderne, og efter hvad vi har til rådighed.


Vidste du, at … grønkål er i sæson helt frem til februar? Der er derfor masser af tid til at nyde den sunde spise.

Oktober 2019 | Kulør 11


TÆT PÅ MADEN

Vidste du, at …

“Vi er blevet glade for og nysgerrige på de råvarer, der omgiver os. Vi nyder at se noget gro, at kunne gemme og konservere og nyde roen, når vi går ud og samler ting i naturen,” siger hun. Hun glæder sig over at se, at den kreativitet og nøjsomhed, der før var synonym med dansk madkultur, er ved at komme tilbage. “Vi har genfundet troen på, at dansk madkultur er lige så god som alt andet – og meget mere end stegt flæsk. Det handler om at spise efter årstiderne, og efter hvad vi har til rådighed,” siger hun.

COMEBACK TIL GAMMEL TRADITION Noget kunne også tyde på, at flere klimabevidste danskere er begyndt at tage en gammel tradition til sig, nemlig de kødfrie dage. “For bare fem år siden var vi fokuserede på, hvor meget hakkekød vi kunne købe. Nu er flere villige til at undvære kødet en gang imellem eller bruger det mere som en smagsgiver, ligesom man gjorde engang,” forklarer Bettina Buhl.

6

Et godt eksempel på netop det er det kendte og elskede danske smørebrød, som i sin tid opstod som en kreativ måde at bruge kødresterne på. “Smørebrødet bestod ofte af levninger fra gårsdagens madlavning, skåret som pålæg. Det kunne anrettes fint og med lidt pynt fra haven for at spare på husholdningsbudgettet,” siger Bettina Buhl og slutter med ordene om, hvordan det at lave dansk mad vil udvikle sig fremover: “Jeg tror, at det er mere end en trend. Jeg tror, det bliver helt grundlæggende elementer i vores madlavning fremover og en væsentlig del af den måde, vi tænker os selv på.”

DANSKE SÆSONVARER Selv om efterårssæsonen står for døren, er der stadig mange friske danske ­afgrøder, du kan sætte tænderne i. Her får du seks gode bud.

Æbler Er der noget bedre end danske æbler? På denne tid af året er de oplagte at putte i bagværk eller at nyde friske. Hvis du er så heldig at have æbler af egen avl, kan du også prøve kræfter med at lave din egen hjemmelavede æblemost, der kan bruges resten af efteråret.

12 Kulør | Oktober 2019

en dansk kartoffel udleder 16 gange mindre CO2 end ris, som er importeret fra Asien?

Jordskokker Den lille rodfrugt med den karakteristiske, nøddeagtige smag er oplagt til en lun suppe, når efteråret for alvor banker på. Du kan også skære jordskokker i tynde skiver og lade dem udgøre det sprøde indslag i salaten.

Svampe Skovbunden bugner lige nu med lækre spisesvampe, som du enten kan købe i butikkerne eller selv samle, hvis du har mod på det. Start med de mere sikre som kantareller, markchampignon og karljohan, og væbn dig med en god billedguide, så du ikke får de giftige arter med i kurven.

Kål Spidskål, rosenkål, grønkål. Du kan stadig få masser af knasende sprøde og friske kålvarianter, som er gode til efterårets retter – og fulde af vitaminer og mineraler. En tur i ovnen med lidt olie og salt, og du har de lækreste grønkålschips.

Valnødder Hvis du er så heldig at have adgang til et valnøddetræ, så kan de plukkes – eller opsamles – indtil midten af oktober. Før de kan spises, skal valnødderne vaskes grundigt, bades i varmt vand med atamon, og til sidst skal nødderne spredes ud og tørre i cirka fem døgn.

Spinat Fuld af vitaminer og vigtige næringsstoffer er spinat et godt fyld til salater – eller som det grønne fyld i din smoothie, i tærter eller måske en omelet.


Endelig slut med oppustet mave

EN FLAD EN MAVE UD TOPPUSTE HED

ANNONCE

Selvom Linda fra Nordjylland altid har holdt sig i god form, blev maven alligevel oppustet dagligt. Hun fandt en effektiv løsning med ingredienserne i Macoform Plus. – Jeg har altid være forholdsvis slank og spist sundt uden at være fanatisk. Jeg har trænet og holdt mig i nogenlunde god form. Især dérfor var det bare så uretfærdigt, at jeg alligevel dagligt følte mig enormt oppustet, når vi nåede til aften, siger Linda. – Det var lige meget, om det var en dag på grønt og fibre, eller en dag på fast food: Jeg følte, jeg havde slugt en ballon, der bare ikke ville ”miste” luften. Jeg prøvede mange forskellige ting fra den lokale helsekostbutik for at slippe af med den oppustede mave, men fandt ikke noget, der kunne hjælpe mig. Job med fart på – Da jeg blev gravid for et par år siden , var der en længere periode hvor jeg naturligvis ikke tænkte på problemet – men jeg skal da lige love for, at det vendte tilbage, efter jeg havde født min lille datter. Måske havde det i virkeligheden slet ikke været væk, men jeg havde i hvert fald ikke bemærket det i de 9 måneder, hvor kroppen jo opfører sig anderledes på vildt mange områder, fortæller Linda mens hænderne kører hen over maven. – Jeg vendte tilbage til mit job som assist store manager igen efter endt barsel. Det er et job, hvor der er pres på. Jeg både går og står meget i løbet af dagen. På en god dag kan det sagtens blive til 12 -15 km, så

det er bestemt ikke fordi, jeg ikke bevæger mig, at min mave bliver oppustet. Jeg er i tæt kontakt med kunderne 24-7, så det er vigtigt for mig, at jeg har det godt med mig selv. Så er jeg bedre i stand til også at give noget godt til kunderne og yde den bedste service. Erfaringsudveksling i mødregruppen – Som relativt nybagt mor, er jeg også i en mødregruppe, og her får vi snakket om rigtig mange ting. Også oppustede maver. – Det var da også her, jeg fik en anbefaling om at prøve Macoform Plus. En af de andre mødre havde en æske, som hun syntes, jeg skulle prøve. Og hold da op! Der gik ikke ret mange dage, før end jeg både mærkede og så en kæmpe forskel. Ingredienser i Macoform Plus tager oppustetheden – I dag tager jeg en tablet hver aften kort før vi spiser. Det gør, at jeg ikke længere bliver oppustet. Jeg har ikke længere den tunge fornemmelse i maven, du ved: den, hvor man bare har lyst til at åbne bukselinningen og smide sig på sofaen. Der er fuld fart på – hjemme og på jobbet – og jeg har bare et helt andet overskud efter at jeg har fået styr på maven igen, siger Linda.

*Dag-til-dag levering ved bestillinger afgivet inden kl. 14.

INGREDIENSER I MACOFORM PLUS:

✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Mindsker luft i maven Fjerner oppustethed Velvære i maven Giver en flad mave Stimulerer fordøjelsen

ARTISKOK AFHJÆLPER: • • •

Fordøjelsesproblemer – bl.a. ved at fremme produktionen af fordøjelsessaft (galde og andre væsker, man producerer naturligt under fordøjelsen) Oppustethed som følge af luft i maven Desuden fremmer artiskokken vægttab i forbindelse med slankekur.

FENNIKELFRØ, KAMILLEBLOMST OG PEBERMYNTE

Macoform Plus indeholder ekstrakter fra fennikelfrø, kamilleblomst og pebermynte. Kombinationen hjælper til at undgå fordøjelsesproblemer og fremmer fordøjelsen og velbefindendet. Luft i tarmene giver en udspilet, oppustet mave. Kamilleblomst hjælper ved gastrointestinale problemer som for eksempel luft i maven, opstød og hyppig luftafgang. Indholdsstoffer fra kamilleblomsten hjælper ved irritation og fremmer fordøjelsen.

Prøv Macoform Plus Dag-tiltil halv pris dag

Macoform Plus kan prøves på leveringsservice til halv pris: Netop nu: Kun kr. 149,for 2 måneders forbrug.

BESTIL HER:

levering*

RING: 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16 WEB: www.wellvita.dk


e d l u f g Sma

efterårsretter med danske råvarer Når I laver mad med lokale varer, mærker I ekstra tydeligt sæsonerne skifte i køkkenet, samtidig med at I passer godt på miljøet. Tekst Susanne Palmqvist, Mai Knauer, Camilla Zarah Lawes og Marie Melchior Foto Columbus Leth

Ta’ ungerne enet med i køkk

Kylling med ­skinke og ­rucolasalsa 4 personer

Det skal du bruge: 4 skiver lufttørret skinke 4 kyllingebrystfileter 1 fennikel 4 gulerødder 200 g små kartofler 3 spsk. soltørrede tomater i olie 3-4 kviste timian Salt og friskkværnet peber Rucolasalsa: 1 håndfuld rucola Saft fra 1⁄2 citron 1 dl olivenolie Salt og friskkværnet peber

TIP!

Lav en ekstra portion rucolasalsa, og brug den som dressing til en grøn salat dagen efter.

Sådan gør du: Vikl en skive skinke omkring hver kyllingefilet, og læg dem i et ovnfast fad. Rens fennikel, og skrub gulerødder og kartofler. Skær fennikel i både, snit gulerødder på langs, og halvér kartofler. Fordel grøntsagerne og soltørrede tomater i det ovnfaste fad, og drys med hakket timian. Krydr med salt og peber. Bag retten i en 200 °C varm ovn i cirka 35 minutter, til kartoflerne er møre. Rucolasalsa: Skyl og tør rucola, og hak den fint. Vend rucola med citronsaft og olie i en skål. Krydr med salt og peber. Dryp kylling, grøntsager og kartofler med rucolasalsa, og servér.


GOD APPETIT

Den god et hverdag il !

Jordskokkesuppe med ­kam­muslinger 4 personer

Det skal du bruge: 6 00 g jordskokker 1 bagekartoffel 2 5 g smør til stegning 2 stilke frisk rosmarin 3 dl hvidvin 2 dl hønsebouillon 2 ,5 dl piskefløde S alt og friskkværnet peber Friteret æble: 1 æble 2 ,5 dl neutral olie til stegning S alt Grillede kammuslinger: 4 store kammuslinger 1 spsk. solsikkeolie til stegning S alt og friskkværnet peber Til servering: L idt frisk rosmarin L idt olivenolie G odt brød

TIP!

Du kan nemt udskifte det friterede æble med små stykker stegt bacon på toppen af suppen.

Sådan gør du: Skræl jordskokker og kartoffel, og skær i skiver. Steg dem i smør i en gryde, til de er klare. Tilsæt hakket rosmarin og hvidvin, og lad syren fra vinen koge væk. Tilsæt bouillon, og kog 30 minutter. Tilsæt øde, og kog op. Friteret æble: Skyl æblet, fjern kernehuset med en udstikker, og skær æblet i helt tynde skiver. Steg æbleskiverne i olie i en gryde, til de er lysebrune. Afdryp på køkkenrulle, og drys med salt. Grillede kammuslinger: Pensl kammuslingerne med olie, og steg dem på en (grill)pande i to minutter på hver side. Krydr med salt og peber. Blend suppen, og smag til med salt og peber. Servering: Anret suppen i portionsskåle, og top med friteret æble og lidt frisk rosmarin. Dryp med olivenolie, og servér med kammuslinger og brød.

Oktober 2019 | Kulør 15


GOD APPETIT

Den lækre til weekenden

Kalveculotte med bagte tomater 4 personer

Det skal du bruge: 1 kalveculotte, 1.000-1.200 g S alt og friskkværnet peber 4 kviste frisk timian Bagte tomater: 4 00 g små tomater 2 spsk. olivenolie S alt og friskkværnet peber Krydderurtedressing: 4 spsk. dild 4 spsk. purløg 4 spsk. kørvel 1 ⁄2 l cremefraiche 18 % 1 spsk. dijonsennep 1 spsk. akaciehonning S alt og friskkværnet peber Tilbehør: 7 00 g kartofler 4 spsk. dild 5 00 g ærter Sådan gør du: Fjern sener fra stegen, og rids et ternet mønster i fedtkanten. Steg kødet på en stor pande med fedtsiden nedad, til den er gylden. Vend stegen, og brun den i et par minutter på den anden side. Krydr stegen med salt, peber og timiankviste. Placér den på en bagerist med en bradepande under, og steg den i en 180 °C varm ovn i cirka 25 minutter. Brug et stegetermometer: Ved en centrumtemperatur på 50 °C er stegen mediumstegt. Lad stegen hvile i 30 minutter. Bagte tomater: Skru ovnen ned til 100 °C. Skyl tomaterne, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Dryp med olie, og krydr med salt og peber. Bag tomaterne i ovnen i 30 minutter. Tilbehør: Skrub kartoflerne, og kog dem møre i letsaltet vand. Vend dem med hakket dild og ærter. Krydderurtedressing: Hak dild, purløg og kørvel, og rør det sammen med de øvrige ingredienser til dressingen. Servér som tilbehør til stegen sammen med kartofler og bagte tomater.

16 Kulør | Oktober 2019

TIP!

Gør det ekstra festligt ved at servere en lækker sovs til kødet.


AFTENTILBUD Tirs-fredag fra kl. 17 1 ret

kr. 89

3 serveringer

kr. 180

FO O D D R I N KS & SHOP Besøg det nye ARoS Marked, hvor du kan spise, drikke, shoppe og slappe af. Gå på opdagelse i menuen på aros.dk/marked GRATIS ADGANG TIL ARoS MARKED NYE ÅBNINGSTIDER Tirsdag - fredag kl. 10-21 Weekend kl. 10-17

Uge 42

Til den lille kunstner spire

Maleog opgave med udvalg bog fra ARoS’ te værker samlin g

kr. 79

Pris med

Gå på opdagelse med dine sanser

årskort:

ARoS Shoppe n på niveau 4

KUNS TJAG T

kr. 71

Besøg ARoS

ARoS Stud io

ARoS Studio komm s, hvor Studio e på famil I bl.a. kan s har åbent ieworkshop og i skolef i weeke . nder erier kl. 11-16. kr. 25 pr. delta ger Nivea u3

Til børnemaver

Børnemen Hjemmeba u: gt dagens frugt bolle, smør, ost, /grønt + en drik Caféen på

og illustratio ner: Thorsen og Ditte Munk-Osm

ar os. d k /e

kr. 55 niveau 4

Vis dine svar i cafée n på niv. 4 og få en lille overra skelse .

Layout Signe

På ARoS kan du forske llige slags bl.a. finde mang skulpt e Vi har urer. her for skulpt udvalgt 5 forske urer, som llige forme gå på du og udkig din famili r efter. e kan Løser I de tilhør ende opgav svaren e i cafée er og viser n på med en lille overra niv. 4, kvitte rer vi skelse God tur! til alle børn.

undsen

en eri fteraarsf


KIG ENDELIG FORBI

VI ELSKER GÆSTER!

regnskoven.dk


EN AF DE LOKALE

OMRÅDET

Tekst Sofie Josefine Dydensborg Kilder fuglevaernsfonden.dk, birkeroedsogn.dk, rudersdal.lokalavisen.dk, museer.rudersdal.dk Foto Mantziusgården, oplev.rudersdal.dk, Shutterstock

Birkerød

Ved skolen står en mindesten for Johan Mantzius, der har stor betydning for Birkerød.

En huslærer ­samlede Birkerød

2.200 rundstykker … smurt på en time og fem ­minutter var ny rekord ved Birkerøds årlige morgenbord i 2017.

Takket være Johan Mantzius blev Mantzius Kostskole et sted, der holdt Birkerøds borgere sammen. Den dag i dag spiller den for længst afdøde huslærer stadig en stor rolle i byen. I 1868 åbnede huslæreren Johan Mantzius den første rigtige skole i Birkerød. Som tiden gik, og skolen voksede, blev den efterhånden rammen for det, der endte med at blive samlingspunktet for byens borgere. Allerede dengang tiltrak skolen

mennesker fra hele landet, og i dag kan du besøge Mantziusgården, som stadig samler byens borgere gennem arrangementer og kunstudstillinger. Her kan man både opleve standup med Anders Matthesen og fortællinger af Troels Trier.

Kalkmalerier fra middelalderen Birkerød Kirke går helt tilbage til 1100-tallet og begyndte som et træværk, men blev efterfølgende bygget til en smuk kirkebygning. Hvælvet i kirken blev bygget allerede i 1300-tallet og er dekoreret med kalkmalerier, som i dag er det ældste, du finder kirken.

Fuglefløjt i vaserne Ordet vase betyder ‘en vej bygget af grene over en sump’, og Vaserne er navnet på et område ved Furesøens nordlige bred i Birkerød. Her er 86 hektar bestående af gamle tørvegrave og sumpe fra 2. Verdenskrig. Det er et perfekt sted for vandreture, specielt hvis du gerne vil studere dyrelivet på tæt hold. Du vil på en gåtur opleve, at der er meget varierede planter og træer – og på en varm sommerdag, er det næsten som at gå i en tropisk regnskov.

Oktober 2019 | Kulør 19


EN AF DE LOKALE Birkerød

Fra usexet frugt til delikatesse:

“Jeg fik idéen, da jeg smagte noget kedeligt daddelslik”

13 SORTER Faiza Bajalan er selverklæret daddelnørd, og hun elsker at tale med kunderne om de mange forskellige daddelsorter, hun har i sin butik. “Jeg har taget det på mig som min fornemmeste opgave at lære folk om alle de måder, man kan bruge dadlen på. I butikken har vi i øjeblikket over 13 forskellige sorter. Det er de færreste, der er klar over, at der findes over 300 forskellige daddelsorter.”

Faiza Bajalan er vokset op blandt daddelpalmer i Irak og besluttede sig for at gøre daddelgodter populære i Danmark. Tekst & foto Carsten Bundgaard

EN OLDGAMMEL SPISE Dadlen er blevet dyrket i over 8.000 år, og den er smækfyldt med vitaminer, fibre, magnesium og kalium. Jo lysere en daddel er i huden, jo sødere er den. Ligesom med æbler, hvor der findes sprøde, melede, sure, søde, så gør det samme sig gældende med dadler. Der er dadler, der er seje i kødet som karamel, mens andre er helt porøse.

LÆKKER LILLE HAPS Dadlen var ikke særlig populær blandt danskerne, da Faiza Bajalan gik i gang med at lave sine daddelgodter. “De syntes, den så rynket ud, at den var slimet, og at man fik fedtede fingre af den – alle de ting skrev jeg ned. Mit mål var at lave en kugle, hvor intet af det var et problem. Det skulle bare være en lækker lille haps, man nemt kunne komme i munden,” fortæller Faiza Bajalan.

USMAGELIGT SLIK Faiza Bajalan startede virksomheden Mosh by Fanno i Birkerød, da hun var 21 år. “Min mor havde købt noget daddelslik i et supermarked, og det smagte rigtig kedeligt. Vi blev nærmest helt forargede over, hvordan sådan noget kunne blive solgt. Så blev jeg nysgerrig og gik i supermarkederne og undersøgte, hvad der var af daddelprodukter. Jeg fandt ud af, at der manglede noget – der manglede kvalitetssorter og kvalitetsprodukter.”

20 Kulør | Oktober 2019


PRODUCENTEN

PAKKET IND I CHOKOLADE Det hele startede med daddelkuglen. Faiza Bajalan og hendes mor blev enige om, at det var på tide, danskerne smagte de gode dadler, som Faiza og hendes mor kendte fra Irak. “Min mor har altid lavet en daddelkugle til os, så jeg startede ud med den – men den faldt overhovedet ikke i smag hos nogen. Derfor fik jeg idéen om at pakke det ind i chokolade. Det fandtes ikke dengang for fire-fem år siden, men det virkede. Pludselig var folk vilde med det,” siger Faiza Bajalan.

Oktober 2019 | Kulør 21


PRODUCENTEN

DADDELBRØD TIL KAFFEN

IMPORT FRA HELE VERDEN “Når jeg skal finde daddelsorter, tager jeg på messe i Dubai. Jeg får for eksempel dadler fra Tunesien, Californien, Israel, Kina, Dubai og Saudi Arabien. Daddelpalmen kræver ikke særlig meget vand, og hele træet kan bruges. Bladene bruges til at lave kurve med, dadlen spiser du, stenen i dadlen bliver kværnet og bliver brugt i dyrefoder, og barken kan også bruges,” forklarer Faiza Bajalan.

Førhen brugte Faiza Bajalan meget tid i forældrenes hus i Birkerød på at udvikle produkter. Nu foregår en del af det i butikken i Torvehallerne i København. Her er det nemt at lave en lille portion, som kunderne kan smage, så Faiza Bajalan kan se, om det er et hit eller ej. Eksempelvis kan man nu få daddelbrød med havtorn, som er tænkt som et alternativ til kage ved siden af kaffen.

UTALLIGE SMAGE

JULEGODTE I AUGUST På en meget varm dag i august skulle Faiza Bajalan præsentere produkterne fra Mosh by Fanno til sin første forhandler. “Hun så lidt mærkelig ud i hovedet. Hun kunne slet ikke forstå, at man skulle spise dadler om sommeren. Det var meget vigtigt for mig at få folk til at forstå, at man altså sagtens kan spise dadler året rundt, det er ikke kun et juleprodukt,” forklarer Faiza Bajalan.

22 Kulør | Oktober 2019

Tørrede morgenfrueblomster er bare en af de mange ting, Faiza Bajalan kan finde på at bruge sammen med sine dadler. Du kan for eksempel få dadler dyppet i chokolade, hvid chokolade og hindbær, karamel, kaffe, pistacie eller lakrids.


ÅRET RUNDT Faiza Bajalan vil gerne vise folk, at dadlen kan bruges til alt muligt. “Jeg sørger for at udvikle produkter, der passer til alle årstider, så folk kan få en bedre forståelse for, at dadler kan spises året rundt. Til påske laver vi for eksempel et daddelpåskeæg. Vi har daddelkugler med jordbær, rabarber, blåbær og ananas til sommer. Og så kan man for eksempel også tage en daddel, smide bacon rundtom og putte den på grillen. Der er nærmest ikke grænser for, hvad du kan bruge dem til,” siger Faiza Bajalan.

SIRUP, SMÅKAGER OG BARER “I butikken har vi alle mulige forskellige dadler og produkter. Vi har barer, daddelbrød, sirup, småkager udviklet på dadler og selvfølgelig kuglerne. Jeg forsøger hele tiden at udvikle og bygge videre på vores område,” siger Faiza Bajalan.

Oktober 2019 | Kulør 23


Uden tilsat sukker

*Med naturligt indhold af sukker.

HØJT PROTEININDHOLD

De fleste af os kender den kun alt for godt, lækkersulten, som kommer snigende hen på eftermiddagen. Så har man brug for et fornuftigt mellemmåltid. Med EASIS barer er det muligt at stille den lille sult og samtidig få en masse fibre og proteiner. Og der er mange forskellige slags at vælge imellem. Altid uden tilsat sukker* og med et kalorieindhold mellem 96 og 170 kcal pr. stk.

Forhandles i dagligvarebutikker og på easis.dk Følg os på facebook.com/EASISDanmark og Instagram @easis_udentilsatsukker


EN AF DE LOKALE

KØBMANDEN

Birkerød

“Jeg har hentet ­varer hjem fra ­rejser i Indien” Han startede i praktik i 8. klasse, og nu er han i front som købmand. Mød Henrik Enevoldsen, som driver SPAR i Birkerød på sin egen måde. Tekst Sofie Josefine Dydensborg Foto Carsten Bundgaard

Hvilke varer sælger du flest af i butikken? d Ferskvarer, specielt frugt og grønt og rigtig mange økologiske varer. Vi gør rigtig meget ud af økologi for ikke at glemme gluten- og sukkerfri produkter. Det har helt sikkert noget at gøre med, at vi er placeret i et område på Nordsjælland, hvor der bliver sat stor pris på økologi. Sidste sommer var jeg i Indien, og der blev jeg så vild med butter chicken, at jeg valgte at sælge retten i min egen butik – i dag bliver de også revet ned af hylderne. Hvad er god service for dig? d At være tilpasningsparat. Vi skal lytte til vores kunder og reagere hurtigt. Hvis en kunde mangler en vare mandag, så kan varen som regel fås i butikken onsdag. Hvilke varer har du altid i dit eget køleskab? d Som købmand genbruger jeg selv butikkens madvarer i stedet for at smide dem ud, så det er typisk meget forskelligt fra uge til uge. Men i mit køleskab er der altid frugt og grønt, da jeg ofte laver salat til mine måltider – og så er jeg vildt glad for avocado. Sker der noget nyt i din butik? d Det synes jeg jo, at der gør hele tiden. Vi samarbejder blandt andet med svømmeforeninger, organisationer til kræftramte familier, sponsorerer koncerter og meget mere. Det er noget nyt, som vi ikke rigtig har arbejdet med tidligere. Hvilken vare sælger overraskende godt? d Økologisk havregryn. Vi måtte faktisk ombygge hylden, hvor den stod, ret hurtigt efter vi startede butikken for godt to år siden. Den var simpelthen nødt til at have sin egen plads på græspaller, for at vi kunne følge med.

Oktober 2019 | Kulør 25


7 gode grunde til at købe lokale fødevarer Friskere mad, kortere transport og billigere varer. Der er mange gode grunde til at vælge fødevarer, som er produceret i dit lokalområde. Tekst Maria Greve Foto Shutterstock

1

100 procent økologisk og lokalt

Maden er frisk

Når du køber madvarer fra Australien, Chile eller et andet land i den vide verden, har din vare rejst længe i en container med skib eller fly, før det lander i køledisken. Hvis du i stedet vælger en vare fra lokalområdet, ved du, at den har haft en kort transporttid og ikke er blevet høstet tidligt af transportmæssige årsager. Tværtimod kan lokale fødevarer høstes eller slagtes, når de er helt klar, og kan ofte leveres fra dag til dag. Og når din mad ikke skal kunne holde sig længe under en lang transport, er der mindre behov for konserveringsmidler og særlig emballage.

2

26 Kulør | Oktober 2019

I hjertet af Nordsjælland ligger mejeriet Øllingegaard, hvis produkter du kan købe i din lokale SPAR-butik. Mejeriet er 100 procent økologisk, hvilket blandt andet betyder, at køerne er på græs hver dag i perioden 15. april til 1. november, når vejret tillader det, at foderet er økologisk, og at køerne maksimalt må transporteres otte timer til et slagteri. Du kan blandt andet få mælk, smør, koldskål og chokolademælk fra mejeriet.

Du støtter små producenter

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Smagen af Danmark

I vores lille land findes et hav af små producenter inden for fødevarer. Når du eksempelvis vælger æbler fra den lokale frugtplantage frem for tyske æbler, støtter du op om de små producenter. Du er med til at sørge for, at der bliver skabt arbejdspladser, og at små og mellemstore virksomheder i nabolaget kan blomstre og udvikle nye, spændende varer, som kommer dig og dine nære til gode.

3

Mindre CO2 ved transport

Klimaet er en anden god grund til at kigge efter, om din mad kommer fra den lokale gård eller fra en gård i Argentina. Frugt, kød, ost og andre gode sager fra udlandet rejser ofte med fly, som udleder en hel del CO2. Derimod har de lokale varer en kort rejse til butikken, som ikke involverer et fly, og du er derfor med til at mindske mængden af CO2 ved transporten.


SPAR

32 procent Så mange af danskerne køber lokale fødevarer mindst en gang om ugen, viser tal fra Madkulturens Madindeks.

4

Du kan spare penge Det er en god idé at kigge efter lokalt producerede sæsonvarer næste gang, du køber ind. Ofte vil de lokale æbler være billigere nu i oktober, hvor de er i sæson, end æblerne fra udlandet vil være i februar, hvor de kommer langvejsfra.

5

Se det med egne øjne

Ofte tænker vi ikke nærmere over, at den kotelet, vi køber til aftensmad, har været en gris på en gård. Hvis du vælger at købe lokalt, kan du ofte tage ud at besøge den gård, hvor din kotelet kommer fra. Det er lærerigt for både dig og dine børn at se, hvordan dyrene har det, hvordan en dagligdag på en gård foregår, og hvordan der ser ud i en grisestald.

7

Blomstrende natur

6

Frugt og grønt med mere næring

Nyhøstede grøntsager og friskplukkede æbler fra dit lokalområde kommer langt hurtigere ud i butikken end blåbærrene fra Chile. Derfor er næringsstofferne i de lokale varer ikke blevet nedbrudt i samme omfang, som når råvarerne bliver emballeret, opbevaret og transporteret i længere tid.

Lige nu er det ikke sæson for honning, men når foråret og sommeren igen rammer, er det en god idé at gå efter lokalt produceret honning frem for udenlandsk honning. Honningbien er nemlig den vigtigste faktor i bevarelsen af en mangeartet dansk flora, fastslår Miljø- og Fødevareministeriet. Du hjælper derfor bierne med – bogstaveligt talt – at få dit lokalområde til at blomstre, når du vælger den søde spise fra en producent i nærheden.

Oktober 2019 | Kulør 27


Forfatter Sara Blædel

“Mit liv har været styret af tilfældigheder” Hun er en af landets mest succesrige forfattere og aktuel med en ny krimi, men i virkeligheden havde hun aldrig troet, at hun skulle skrive bøger. Her ser hun tilbage på fem øjeblikke, der måske ikke virkede så vigtige, men har vist sig at få afgørende betydning for hendes liv. Tekst Maria Præst Foto Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

MANTRA PÅ HESTERYG

INDSTILLET TIL INVALIDEPENSION

Sara er 18 år og har sit fineste sorte og hvide konkurrencetøj på. Hun er til det årlige distriktsstævne i dressurridning i Vindinge uden for Roskilde, og lige om lidt er det hendes tur til at ride op og hilse på dommeren. Sara har gået til ridning, siden hun var fem år, og har sin egen hest, Shannon. De seneste år har hun redet en del halvseriøse stævner, men selv om hun elsker sin hest og virkelig gør sig umage til træning, er hun aldrig blevet sådan rigtig god. Sara er nervøs og usikker på, om hun kan klare det, så hendes mor trækker hende til side og siger: “Hvis en af øvelserne kikser, så skidt med det. Så fokuserer du bare på den næste.” Sara nikker og tænker, ‘OK, nu ridder jeg op til dommeren, og så tager jeg øvelserne én ad gangen. Det skal nok gå.’ “Dét, min mor sagde lige der, kom faktisk til at ændre rigtig meget i mit liv. Jeg lærte at sige til mig selv, at alt ikke nødvendigvis er ødelagt, fordi du misser en enkelt ting,” fortæller Sara Blædel og læner sig tilbage i sofaen. Som hun sidder der, er det svært at forestille sig, at hun som barn og ung var meget genert og usikker på sig selv. Det var ikke, fordi hun var sådan en lille forsagt én. Hun havde masser af venner og fuld fart på, men var alligevel præget af usikkerhed. Hendes mors ord omprogrammerede noget inden i hende, så hun ikke længere slog sig selv oven i hovedet, når der var noget, der drillede.

Sara er på arbejde som tjener på A Hereford Beefstouw i København, hvor hun jonglerer rundt med de store bøffer på tunge jerntallerkener. Hun er 27 år og i fuld gang med at skabe sig en karriere som tjener, da hun pludselig bliver lammet og får voldsomme smerter i sin venstre arm. De tre yderste fingre krøller sig helt sammen, og hun får en brændende følelse hele vejen op i underarmen. Hun bliver indlagt på Rigshospitalet, og de næste tre år ryger hun ind og ud af neurologisk afdeling. Lægerne kan ikke finde ud af, hvad der er galt, og til sidst siger overlægen: “Jeg beklager, Sara, men vi er nødt til at indstille dig til invalidepension.” Sara er helt slået ud. På det tidspunkt er hun 30 år og har indtil da haft fuld fart på sit liv. Hun må opgive sin tjenerkarriere og aner ikke, hvad hun skal stille op med sig selv. En dag er hun til middag hjemme hos sine forældre, hvor hendes fars gode ven, bogtrykkeren Per Nørhaven, også er med. Han ved, at Sara altid har elsket at læse krimier. “Hvorfor stifter du ikke dit eget krimiforlag?” spørger han. “Og det blev min redningsplanke. Det kan jeg se i dag. Jeg fik pludselig noget at gå op i og sætte mig ind i, for ud over at jeg elskede at læse krimier, vidste jeg intet om forlagsbranchen,” fortæller Sara. Selv om krimigenren slet ikke har slået igennem på det tidspunkt, tror Sara på projektet og begynder at genudgive en række krimier. Derfra tager det stille og roligt fart.

1982

1991

Jeg beklager, Sara, men vi er nødt til at indstille dig til invalidepension.”

28 Kulør | Oktober 2019


PÅ TOMANDSHÅND

Blå bog Journalist og forfatter, 55 år Debuterede i 2004 med ‘Grønt støv’, den første bog i serien om kriminalassistent Louise Rick. Modtog i 2015 den prestigefyldte forfatterpris De Gyldne Laurbær for den seneste bog i serien, ‘Kvinden de meldte savnet’. Aktuel med en ny bog i serien, ‘Pigen under træet’, der udkommer i november. Bor i København og mor til Adam på 22 år.

Oktober 2019 | Kulør 29


FANEBLAD PÅ TOMANDSHÅND

3 ting, du måske ikke vidste om Sara 1.

Hvis Sara var et dyr, ville hun være en brumbasse. Fordi den ikke burde kunne flyve, men gør det alligevel.

2.

Hun er oprindelig uddannet tjener fra Hotel Plaza i København.

3.

Sara har motorcykelkørekort, og hendes første motorcykel var en hvid Laverda 1.000.

Ud over krimier har Sara Blædel blandt andet også skrevet en bog om prinsesse AnneMarie.

Sara bliver indlagt igen, og ved en undersøgelse opdager lægerne pludselig, at Sara er født med et ekstra halsribben, der trykker på nervebanen. Med en simpel operation er hun rask. “Hele forløbet kostede mig fire år med smerter, hvor jeg var bange, ked af det og frustreret. Det var en høj pris at betale, men i dag tænker jeg alligevel, at det var godt, det skete, for ellers ville jeg aldrig have startet mit forlag og være endt med selv at skrive bøger,” fortæller hun.

KIRSTEN HOLST-EFFEKTEN

1994

Telefonen ringer, og Sara tror næsten ikke sine egne ører, da hun hører, hvem det er: forfatteren Kirsten Holst! Sara har haft gang i sit forlag i lidt over et års tid, og nu spørger selveste Kirsten Holst, som Sara er stor fan af, om hun vil udgive hendes nye krimi, ‘I al sin glans og herlighed’. Sara kan slet ikke få armene ned, og kort tid efter bliver hun kontaktet af ugebladet Uge & Hjemme, der vil høre, om Sara vil skrive et interview med Kirsten Holst, nu hvor hun alligevel udgiver hendes bog. Selv om hun er ordblind 30 Kulør | Oktober 2019

og aldrig selv har skrevet, siger Sara ja. Hun kan ikke lade være. “Det gik godt, og det interview blev min indgang til at skrive selv, for bagefter spurgte Ude & Hjemme, om jeg havde lyst til at lave flere interviews. De vidste godt, jeg var ordblind, men de syntes, jeg var god til at tale med folk, og så skulle de nok finde nogen, der kunne læse mine ting igennem,” fortæller Sara. Det endte med, at Sara arbejdede de næste fem år som freelancejournalist. Hun rejste rundt i alle afkroge af landet og mødte en masse forskellige mennesker med spændende historier. I starten kørte hun sit forlag ved siden af, men efter få år vandt skriveriet over forlagsbranchen. “Jeg syntes, det var så sjovt. Det har altid været de gode historier, der har interesseret mig, og sådan er det også i dag, når jeg skriver bøger,” forklarer hun.

TRAPPEHELVEDE

1998

Sara parkerer bilen foran sin lejlighed på Hollændervej på Frederiksberg. Hun bakser klapvognen ud af bagagerummet, tager sin halvandetårige søn Adam på den ene arm og hanker op i klapvogn, poser og tasker med den anden. Hun og Adams far er gået fra hinanden, og nu er hun alene med Adam. De bor på fjerde sal helt oppe under taget, og mens Sara slæber sig op ad trapperne, har hun ondt af sig selv over at være alene med det hele. Pludselig sker der noget med hende. ‘Nej, nu må det være nok,’ tænker hun. ‘Nu gider jeg ikke høre mig selv klynke mere over det. Det er ikke synd for mig, sådan er det bare, og jeg kan sagtens klare det.’


PÅ TOMANDSHÅND “Det var nærmest bare en samtale, jeg havde med mig selv, men jeg husker det helt tydeligt. Det var et helvede at slæbe barn og poser op ad de trapper, men pludselig havde jeg bare fået nok af at have ondt af mig selv,” fortæller Sara. Så lige der i trappeopgangen, et sted mellem stuen og fjerde sal, besluttede hun, at hun kunne klare alt. På en måde var det med til at gøre hende mere voksen, selv om hun allerede var fyldt 34 år på det tidspunkt.

“DU ER DA FORFATTER!”

1982

– Sara arbejder som redaktionschef på tv- og filmproduktionsselskabet Metronome og har skrevet sine to første krimier ‘Grønt støv’ og ‘Kald mig prinsesse’ ved siden af sit arbejde. Nu sidder hun hos sin coach René Bach og taler om, hvorvidt hun skal tage springet og sige sit job op. “Hvordan er det med dig og de bøger, så er du vel forfatter nu?” spørger han. Sara ryster på hovedet, som hun altid gør, når nogen spørger om det, og svarer: “Nej, nej, jeg er journalist, og så skriver jeg krimier.” “Nu må du altså stoppe. Du er da forfatter!” siger han. “Det gjorde, at jeg selv begyndte at tage det alvorligt. Jeg sagde mit job op uden at have hverken penge eller idé til næste bog. Det var nok ikke det mest fornuftige,

men hvis du ikke tager nogle chancer, så sker der ikke noget,” fortæller Sara og griner. Dengang havde hun bestemt ikke regnet med, at hun ville ende med at være en af Danmarks mest succesrige forfattere, og hendes bøger ville ende med at blive udgivet i 38 lande. “Det har aldrig været et mål for mig. Jeg havde ikke noget mål. Jeg ville bare gerne fortælle de her historier og var helt overrumplet over, hvor sjovt jeg syntes, det var at skrive,” forklarer hun og tænker lidt, inden hun fortsætter: “Jeg kan godt se, at det hænger fint sammen, at jeg som barn elsker at læse krimier, senere starter mit eget krimiforlag og ender med selv at skrive. Men det har været styret af tilfældigheder, der er sket undervejs og hele tiden har ledt til det næste. Det er da i virkeligheden ret fantastisk.”

Jeg sagde mit job op uden at have hverken penge eller idé til næste bog. Det var nok ikke det mest fornuftige, men hvis du ikke tager nogle chancer, så sker der ikke noget.

Skrivegaverne ligger til familien. Sara Blædels far er nemlig den Cavling-prisvindende jour­nalist Leif Blædel.

Oktober 2019 | Kulør 31


ANNONCE

Dramatiske ­vipper

Plej din krop Giv dig selv lidt ekstra kærlighed med skønne produkter til dig og din krop. Tekst Redaktionen Foto PR

Hvis du ikke er udstyret med de længste vipper, kan denne skønne serum hjælpe dem på vej. ­Long4Lashes Gold Eyelash Serum stimulerer vippernes naturlige vækst og gør dem længere og kraftigere, tættere og mørkere. Hemmeligheden bag er et aktiv fra øjenmedicin, som fremmer vippernes naturlige vækst, provitaminet B5, som styrker hårfibrenes struktur, og hyaluronsyre, som fugter vipperne – helt uden irritation eller rødme. På den måde er du sikret lange, smukke vipper, der fremhæver dine øjne. ­Long4Lashes Gold Eyelash Serum koster 649 kr. for 4 ml. Det svarer til 6-8 måneders behandling. Forhandles på matas. dk, webapoteket.dk, apopro.dk, og cosmage.dk

Farvel til urinvejsbesvær

Urinvejsbesvær er et ret almindeligt problem hos mange kvinder, men der er heldigvis flere ting, man kan gøre for at afhjælpe generne. Femistina er et nyt, innovativt kosttilskud mod urinvejsbesvær, der netop er lanceret i Danmark. Femistina indeholder den patenterede kombination af birke-ekstrakt, der bidrager til sunde urinveje, melbærris, der støtter blærens normale funktion, samt berberin og D-Mannose. Femistina har en tredobbelt funktion, der øger udskillelsen af bakterier via urinen, hindrer, at bakterier sætter sig fast på slimhinden og ikke gemmer sig i cellerne. I Femistina Plus er der også tilsat forskolin. Femistina (10 dages behandling) fra 145 kr. Forhandles på femistinashop.dk, Matas, udvalgte apoteker og helsekostbutikker og webshops

32 Kulør | Oktober 2019

INNOVATIV ANSIGTSPLEJE

På 28 dage kan din hud i ansigtet se markant yngre og friskere ud, når du bruger denne serie på fire produkter. De første tegn på aldring bliver fjernet, porerne bliver mindsket, din hud vil få mere glød, og du vil opleve, at huden bliver strammere. Lift4Skin Active Glycol Progressive Facial Rejuvenation Treatment er en totrinsbehandling til brug om natten, som blandt andet stimulerer cellefornyelse og krymper porerne. Om dagen kan du bruge Avanceret SPF 20 Day Cream, som beskytter mod solens skadelige stråler og reducerer misfarvning. Avanceret Night Cream indeholder nærende, plantebaserede olier, som virker aktivt, mens du sover. Og endelig kan du bruge Corrective Eye Cream, som reducerer poser og mørke rande under øjnene. Pris fra 349 kr. Se mere på cosmage.dk


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

To stĂŚrke anti-age cremer

Ekstra stĂŚrke anti-age cremer til den modne hud Virker i dybden & gendanner hudens tabte struktur Reparerer solens skadevirkninger Reducerer tydelige rynker


Genopdag de gamle håndværk

“Kom, unger, vi skal ud at smede hestesko”

En tur på smedens værksted eller en dag i marken med 1800-tallets høstmaskiner. Brug efterårsferien på at prøve kræfter med de gamle håndværk, og bliv klogere på historien. Tekst Camilla H. Gjedde Foto Museum Østjylland, Odense Bys Muséer, Sagnlandet Lejre, Julie Lolk

B

ørnene har fri fra skole, og måske har I taget fri, så hele familien kan have lidt kvalitetstid sammen – tid, der ofte står på en tur i skoven, i legeland eller i biografen. Men måske skal I prøve noget nyt i år, eller rettere sagt noget gammelt, der gør jer klogere, og som udfordrer både kreativitet og tålmodighed. Det kan I gøre ved at tage børnene med ud at prøve kræfter med nogle af de gamle håndværk, som var helt almindelige før i tiden, men som ikke bliver brugt i dag. Selv om børnene højst sandsynligt vil protestere og råbe ‘ej, mor, det gider jeg altså ikke’ i munden på hinanden, er det underholdende og sjovt at væve på en gammel væv, lave krukker på en drejemaskine, hjælpe til med tørven eller bygge små huse og sæbekassebiler. Fuldstændig som de gjorde i gamle dage.

LÆR MED HÆNDERNE Faktisk er det også ret så lærerigt, fortæller museumschef på Frilandsmuseet Det Gamle Danmark Peter Henningsen: “For børnene er det både en sjov og anderledes måde at lege og lære på, i forhold til når de sidder på skolebænken og hører om historie gennem en bog eller en iPad. 34 Kulør | Oktober 2019

Det er anderledes, men også sjovere og lettere for dem at forholde sig til det, der fandt sted for mange år siden, når de kan kombinere historiefortælling med selv at hamre, banke, save, høste eller væve.” Selv om børn i gamle dage var klar til at hjælpe til med de huslige pligter, når de var gamle nok til at komme i skole, så de det ikke nødvendigvis som en sjov aktivitet. At malke køer og slæbe mælkejunger, smede hestesko på værkstedet eller hjælpe til, når marken skulle sås og høstes, var nødvendigt, så familiernes hverdag kunne hænge sammen. Det var vigtigt, at både børn og voksne gjorde deres bedste i arbejdet, og den faglige stolthed kan børn i dag også få lov at få ind under huden, når de får gammelt håndværk i hænderne. “Børnene oplever, hvordan de selv kan udrette flotte værker og ting, når de koncentrerer sig om at dygtiggøre sig inden for et bestemt håndværk. Og dét plejer at være ret inspirerende for de små at se, hvad hårdt arbejde, dedikation og tålmodighed kan resultere i,” siger Peter Henningsen og fortæller afslutningsvist, at børn ofte føler sig som små kunstnere, når de står med deres færdige kreationer i hænderne.


4

FAMILIE & FRITID

steder, I kan prøve de gamle håndværk TØRVEN SKAL HØSTES

KLOSTERLUND MUSEUM, ENGESVANG

Tørv blev brugt til at opvarme huse, pejse og komfurer. Tørv bestod primært af gamle blade og planter, som blev lagt i stakke på marker, og når tørven var tør nok, rejste børnene det op fra markerne, mens konerne samlede det og bar det op i ladvognen. På Klosterlund Museums kan I komme på et rigtigt ‘Tørveeventyr’. Her kan I nemlig opleve historien om tørveindustrien omkring Bølling Sø, se de gamle maskiner og selv prøve kræfter med at indsamle, stable og rejse tørv. Læs mere på museummidtjylland.dk

KARTOFFELFERIE PÅ GAMMELDAGS MANÉR ODENSE BYS MUSEUM, ODENSE

I 1899 blev skolernes efterårsferie indført på grund af årets store høst, nemlig kartoffelhøsten. Alle børn fik fri fra skole for at hjælpe til på marken, og selv om de fleste børn i dag slipper for huslige pligter i ferien, kan det være sjovt at høste kartofler på gammeldags manér. På Odense Bys Museum kan børn komme med i marken hver dag kl. 13.00 og grave kartofler op, som børn gjorde det i 1890’erne. I kan også nørkle med uld, strikketøj og broderi, eller I kan lave papir hos bogbinderen og bygge jeres egne trædampskibe med snedkerens lærling. Læs mere på museum.odense.dk

POTTEMAGERENS VÆRKSTED SAGNLANDET LEJRE, LEJRE

Der er gået ‘Hobitten’ i den hos Sagnlandet Lejre, hvor to små hvide og stråtækte huse gemmer på Sagnlandets historiske værksteder. Her kan I besøge pottemageren, der drejer, pølser og glaserer i vilden sky, og dag fra dag varierer det, hvad pottemageren har ­hænderne i. Bogstaveligt talt. Det kan være alt fra glaserede kopper fra 1800-tallet, jydepotter, krukker eller stenalderkeramik. Og I kan også selv få lov at afprøve herlighederne, mens pottemageren fortæller historier fra den sene jægerstenalder. Sæt jer til rette ved drejebænken, drej, og pøls dig frem til fine og unikke lerting. Læs mere på sagnlandet.dk

HELE HÅNDVÆRKERPALETTEN HÅNDVÆRKSMUSEET, RANDERS

I efterårsferien kan børn prøve at smede, lave hårpynt hos damefrisøren samt lave smykker hos guldsmeden. Der er masser af forskelligt gammelt håndværk, du og resten af familien kan give jer i kast med ved et besøg hos Håndværksmuseet i Randers, der er en del af Østjyllands Museum. De frivillige på museet står klar til at hjælpe jer med jeres malerier, sivting, træarbejde og lædervarer hos handskesyersken. Medbring en rummelig pose, da I må tage jeres håndværkskreationer med hjem. Læs mere på museumranders.oj.dk

Oktober 2019 | Kulør 35


GUIDE

Sådan støtter du op om de 17 verdensmål i hverdagen Hele verdens ledere har vedtaget 17 mål, som skal gøre vores klode til et bedre sted at leve. Men det er ikke kun politikerne, der kan sørge for, at målene bliver nået – det kan du også. Her får du konkrete tips til at bakke op om tre af målene. Tekst Maria Greve Foto Shutterstock

VERDENSMÅL NR. 14

Vælg bæredygtig fisk

Livet i havet er langt mere vigtigt for os her på landjorden, end vi lige går og tror. Cirka halvdelen af luftens ilt, vi indånder, kommer fra algerne i havet, og fangsten af fisk, blæksprutter og fisk giver mad på bordet for omkring tre milliarder mennesker. Derfor er FN’s Verdensmål nummer 14 at passe bedre på livet under vandet. Noget af det, som belaster vores have meget, er overfiskning. Og her kan du gøre en helt konkret forskel. Når du står nede i køledisken og skal vælge fisk til aftensmaden, så kig efter det blå MSC-mærke. Det viser, at fisken er bæredygtig og lever op til en lang række krav inden for bæredygtighed.

Kort fortalt Verdensmålene blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere tilbage i 2015. Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bære­ dygtig økonomisk vækst.

36 Kulør | Oktober 2019

Her er FN’s 17 verdensmål 1. Afskaf fattigdom Afskaf alle former for ­fattigdom. Blandt andet må ingen mennesker leve i ekstrem fattigdom i 2030. 2. Stop sult Alle børn og voksne skal kunne spise sig mætte i sund og nærende mad. 3. Sundhed og trivsel Alle skal have adgang til

medicin og lægehjælp i det område, hvor de bor. 4. Kvalitetsuddannelse 61 millioner børn i verden kommer ikke i skole. Alle børn skal kunne få en ­uddannelse af god kvalitet. 5. Ligestilling mellem ­kønnene Mænd og kvinder skal i hele verden have de samme

rettigheder og muligheder på vigtige områder som ­uddannelse, økonomi og politisk indflydelse. 6. Rent vand og sanitet Alle mennesker skal have adgang til rent vand og toiletter. 7. Bæredygtig energi Over en milliard mennesker i verden har ikke adgang til elektricitet. Målet om bære-


BÆREDYGTIG HVERDAG

VERDENSMÅL NR. 6

Pas på vandet i hjemmet

For os herhjemme er det en selvfølge, at vi kan tænde for vandhanen og få rent drikkevand med det samme. Men sådan er det langtfra for alle. Cirka 844 millioner mennesker kan hverken få rent vand fra en vandhane eller brønd. Faktisk er det kun tre procent af alt vand i verden, der er ferskvand – resten er saltvand, som ikke kan drikkes. Derfor er det enormt vigtigt, at vi alle passer godt på vandet, så FN’s Verdensmål nr. 6 om, at alle skal have adgang til rent vand, kan gå i opfyldelse. Det kan du blandt andet støtte op om ved få fikset den dryppende vandhane – den kan nemlig spilde op til 11.000 liter vand om året. Derudover kan du vælge at få vasket din bil i en vaskehal, som enten bruger genbrugsvand eller er svanemærket, ligesom du kan vælge en grøn blikkenslager, når toilettet er gået i stykker.

Kilder verdensmaalene.dk, tjekvand.dk, heleverdeniskole.dk, verdensskove.org, verdensboern.dk, unicef.dk, verdensbedstenyheder.dk

VERDENSMÅL NR. 4 OG 15

Julegaver for en bedre jord

Lige så stille begynder butikkerne at blive fyldt med glitrende julepynt. December nærmer sig nemlig, og hvis du også så småt er begyndt at tænke over julen, kan du overveje, om julegaverne i år skal støtte op om de 17 verdensmål. Du kan eksempelvis ønske dig at blive fadder til et udsat sponsorbarn og dermed sørge for, at barnet får medicin, uddannelse og nyt tøj. Det er helt i tråd med FN’s verdensmål nr. 4, som siger, at alle børn skal have adgang til en god uddannelse. Eller du kan købe et regnskovscertifikat med et smukt motiv lige til at hænge på væggen. Når du køber et certifikat, er du med til at redde et stykke regnskov, hvilket er et af målene under FN’s verdensmål nr. 15 ‘Livet på land’. Du kan blandt andet støtte et sponsorbarn gennem verdensboern.dk, og du kan give et regnskovscertifikat gennem verdensskove.org

Cirka 844 millioner mennesker kan hverken få rent vand fra en vandhane eller brønd. dygtig energi skal sikre, at alle mennesker i 2030 har adgang til et stabilt energinet. 8. Anstændige jobs og ­økonomisk vækst Muligheden for gode jobs med ordentlige arbejdsvilkår skal øges. 9. Industri, innovation og infrastruktur Byg gode veje i alle lande,

og gør adgang til telefonnet, internet og moderne teknologi bedre. 10. Mindre ulighed Skab mindre ulighed i og mellem verdens lande. 11. Bæredygtige byer og ­lokalsamfund Giv alle mennesker adgang til en ordentlig bolig, og gør byer mindre forurenede.

12. Ansvarligt forbrug og produktion Skab mere genbrug og mindre madspild. 13. Klimaindsats Bekæmp klimaforandringer og deres konsekvenser. 14. Livet i havet Beskyt verdens floder og have og de dyr, der bor under vandet.

15. Livet på land Beskyt verdens skove og de dyr, der bor på land. 16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner Styrk fred i verden, og beskyt alle mod kriminalitet og vold. 17. Partnerskaber for handling Styrk det globale samarbejde, og hjælp til, at alle mål kan nås alle steder i verden.

Oktober 2019 | Kulør 37


HUSK AT PUUUUSTE UD Mange af os trækker vejret for overfladisk, og det kan påvirke helbredet. Her får du indblik i dit åndedræt og råd fra en respirations­ fysioterapeut og en fridykker til, hvordan du kan trække vejret bedre. Tekst Annette Aggerbeck Foto Shutterstock

D

e fleste af os tænker ikke så meget over, hvordan vi trækker vejret. Vi gør det bare. I alt cirka 20.000 gange hver dag. Vores vejrtrækning er en kropslig mekanisme, som er uden for vores vilje. Vi kan ikke bare bestemme os for at holde op med at trække vejret. Hver eneste celle i vores krop har brug for ilt for at kunne fungere. Ilten får vi ved at trække vejret ind gennem luftvejene til lungerne. Det sker aktivt, ved at musklerne i vores brystvæg og mellemgulv trækker sig sammen. Samtidig udvides vores brysthule, når ilten under en indånding passerer ned gennem luftrøret, der deler sig i to mindre rør, som kaldes hovedbronkier og er forbundet med hver af vores to lunger. I lungerne deler hovedbronkierne sig til mindre bronkioler, som ender i bittesmå luftsække kaldet alveoler. Dem har vi omkring 300 millioner af ifølge Lue Philipsen, der er respirationsfysioterapeut på Rigshospitalet og rådgiver hos Lungeforeningen. “Hvis man kunne folde dem ud, ville de fylde 90 kvadratmeter – eller en halv tennisbane – så vi kan altså optage meget ilt. De mange alveoler sørger for, at ilten passerer videre ud i blodet, og hjertet og blodårerne står for iltens transport rundt i kroppen til alle vores celler. Vores celler dør, hvis de er uden ilt et stykke tid. Det gælder for eksempel vores hjerneceller, der begynder at gå til grunde allerede efter ganske få minutter uden tilstrækkeligt med ilt,” siger Lue Philipsen.

UDÅNDINGEN DRIVER VEJRTRÆKNINGEN Når vi ånder ud, slapper musklerne i brystvæggen og mellemgulvet af, så brysthulen bliver mindre, lungerne presses sammen og sender brugt luft op gennem luftvejene og ud igen. Den luft, der sendes ud, er kuldioxid (CO2). Det er udåndingen, der driver vejrtrækningen, fordi vi har brug for at skille os af med CO2. Omkring 80 procent af kroppens 38 Kulør | Oktober 2019

“Da vi ikke selv er herre over vores vejrtrækning, fordi kroppen styrer den, kan vi derfor heller ikke trække vejret forkert. Vi kan derimod trække vejret mere eller mindre ­hensigtsmæssigt.


SUND FAMILIE

Oktober 2019 | Kulør 39


SUND FAMILIE

‘affaldsstoffer’, herunder CO2, udskilles via vores ånde, så hvis man ikke trækker vejret ofte og dybt nok, stresser man kroppen.

OVERFLADISK VEJRTRÆKNING Selv om vi trækker vejret helt automatisk, kan vi godt træne vores respirationsmuskler. Lue Philipsen peger dog på, at det kræver, at man er meget bevidst om sin vejrtrækning, for det er svært at ændre vejrtrækning, når man har trukket vejret på en bestemt måde hele livet. At blive bevidst om sin vejrtrækning er især vigtigt, hvis man oplever, at man har svært ved at ‘få vejret’, som det kaldes, når vores vejrtrækning er besværet. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis vi har en luftvejsinfektion eller en lungesygdom. Men ikke kun fysiske forhold kan få os til at opleve en besværet vejrtrækning. Det kan psykiske forhold også, for eksempel angst og stress. Ifølge Lue Philipsen kan vi ikke trække vejret forkert: “Da vi ikke selv er herre over vores vejrtrækning, fordi kroppen styrer den, kan vi derfor heller ikke trække vejret forkert. Vi kan derimod trække vejret mere eller mindre hensigtsmæssigt.” Mange af os trækker vejret for overfladisk. Det er dog ikke sundhedsskadeligt i sig selv at trække vejret overfladisk, men det kan have andre konsekvenser. “Når man for eksempel er stresset, trækker man typisk vejret overfladisk, det vil sige med musklerne omkring brystkassen. Det kan føre til muskelspændinger, som tit sætter sig som smerter i skuldre og nakke. Man bliver også mere træt, når man er stresset og trækker vejret overfladisk,” siger Lue Philipsen og understreger, at det dog er sjældent, at man trækker vejret overfladisk hele tiden. Hvis man gør det en stor del af tiden under stress, kan det hjælpe at fokusere på vejrtrækningen: “Hvis man er stresset og sætter sig ned med en kop kaffe, ændrer vejrtrækningen sig igen af sig selv. Men hvis man ikke holder pauser, kan man komme ind i en ond cirkel, hvor man mere eller mindre konstant trækker vejret overfladisk. Så det er vigtigt at sørge for pauser og fokusere på sit åndedræt og se, om man kan få en dybere og dermed mere hensigtsmæssig vejrtrækning. Første skridt er at blive bevidst om, hvordan man trækker vejret.”

Det optimale er at trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden.

HEEELT NED I MAVEN Hvis man ikke er helt klar over, hvad det vil sige at have en dyb vejrtrækning, kan man starte med at lægge sig på ryggen og placere hænderne på maven. En rolig, dyb vejrtrækning foregår langsomt, hvor man ånder ind gennem næsen og ud gennem munden. Slap af i skuldrene, og mærk, at hænderne løfter sig, og maven buler, når du trækker vejret ind, og at maven sænker sig, når du ånder ud. Det er lettest at mærke den dybe vejrtrækning, når man ligger. Bliv ved med at trække vejret langsomt og dybt ind gennem næsen og ud gennem munden, indtil du mærker, at din vejrtrækning er blevet rolig. Vi trækker typisk vejret 12 gange i minuttet, og hvis vi gør det langsomt, gør vi det måske 10 gange. “Det optimale er at trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Ilten optages nemmere af cellerne, når luften er fugtet og opvarmet, og det bliver den bedre, når passagen ned til lungerne er længere, som den er, når man ånder ind gennem næsen. Næsens små fimrehår renser desuden luften. Hvis man indånder uren luft gennem munden, vil man tit komme til at hoste. Når det er sagt, så er det ikke skidt for os at trække vejret gennem munden. Det gør vi alle indimellem afhængigt af situationen, eksempelvis når vi anstrenger os,” siger Lue Philipsen. Så tag en dyyyb indånding, fokusér på dit åndedræt, og mærk, hvordan du bliver roligere. 40 Kulør | Oktober 2019

SKAB RO OG BALANCE Denne øvelse stimulerer det parasympatiske nervesystem, som skaber ro og balance i kroppen. Samtidig trænes vejrtrækning gennem næsen.

Sådan gør du: Sid i en behagelig stilling med lukkede øjne, gerne på en pude, så du mærker, at du sidder på dine sædeknuder med brystkassen placeret over bækkenet. Før din højre hånd op til næsen, og placér pegefinger og lange­ finger mellem øjnene. Ånd roligt ud gennem begge næsebor. Luk nu af for dit højre næsebor med tommelfingeren, og ånd ­langsomt ind gennem dit venstre næsebor. Luk så venstre næsebor til med ringfingeren, slip højre næsebor med tommelfingeren, og ånd jævnt og roligt ud. Ånd ind gennem højre næsebor, og gentag proceduren, hvor du lukker højre næsebor til og slipper venstre næsebor med fingeren for at ånde ud. Brug nogle minutter, så du får fornemmelsen af et flow, hvor du ånder ud og ind gennem det ene næsebor, hvorefter du skifter side og ånder ud og ind gennem det andet. Kilde: aandedraettet.nu


ANNONCE

Slip af med urinvejsbesvær – én gang for alle! Bor du nærmest på toilettet, og føles det næsten, som om du tisser glasskår? Ja, urinvejsbesvær er meget ubehageligt, men heldigvis findes der et nyt kosttilskud med en unik kombination af naturlige ingredienser, som gør det nemt for dig at slippe for alt besværet.

7 FIF til at forebygge

urinvejs­besvær Drik masser af vand. øm blæren ved hvert T ­toiletbesøg.

S

å skete det igen! Du føler, at du konstant skal tisse, og når du giver efter for trangen, svier det noget så ubehageligt. Av! Du genkender følelsen og ved bare, at du har fået blærebetændelse. Men hvorfor bliver du ramt, og hvad kan du gøre?

DERFOR FÅR DU URINVEJSBESVÆR En blærebetændelse er en infektion i urinblæren, som næsten altid skyldes bakterier – især E.coli-bakterier – der kommer nede fra skeden ved urinrørets åbning og vandrer op igennem urinrøret og ind i din blære. Bakterierne trives desværre rigtig godt i kropsvarm urin og formerer sig med lynets hast, når de kommer ind i urinblæren. Blærens slimhinde bliver snart rød, irriteret og betændt, og selv om den ikke er fuld, skaber betændelsen de mange irriterende sammentrækninger, som giver dig den hyppige tissetrang! Noget må gøres, og det kan ikke gå for hurtigt.

Foto Shutterstock

EN NATURLIG LØSNING Er du så uheldig at døje med urinvejsbesvær, er du faktisk så heldig, at der nu findes to nye innovative produkter på det danske marked, Femistina og Femistina Plus, som bidrager til at afhjælpe og forebygge problemer med urinvejene. Tilskuddene virker effektivt

Undgå at holde dig i længere tid.

takket være en patenteret komposition af plantevæksterne birkebladsekstrakt, der bidrager til sunde urinveje, melbærris, der støtter blærens normale funktion, urteekstraktet berberin, der hæmmer koloniseringen af skadelige bakterier, og sukkerstoffet D-mannose, der blokerer E.colibakterier i at hæfte sig til urinvejenes slimhinder. Femistina Plus indeholder også planteroden forskolin, som har vist sig at øge effekten af den patenterede komposition af plantevækster. Femistina Plus er udviklet til dig, som har tilbagevendende urinvejsbesvær og gerne vil forebygge, og Femistina er til dig, som har urinvejsbesvær for første gang, og som ikke ønsker tilbagevendende besvær. Begge tilskud anbefales, når du mærker de første tegn som uklar og ildelugtende urin, hyppig vandladning, øget tissetrang eller svien.

 ndgå at fryse på benene og U underlivet – sid for eksempel ikke på noget koldt. ndgå at bruge sæddræbende U midler, da det øger risikoen for urinvejsbesvær. kær ned på dit indtag af sukker. S Ifølge gynækolog Bjarne Stigsby elsker bakterier nemlig suk­ ker, og får du for mange hvide kulhydrater, risikerer du at få et ustabilt og højt blodsukkerni­ veau. Da blodet forsyner slim­ hinderne, risikerer du dermed at få et sødere miljø i skeden, som lader uvelkomne bakterier stortrives her. øjer du ofte med urinvejs­ D besvær, så tag Femistina eller Femistina Plus i 10 dage hver måned i tre til seks måneder.

FEMISTINA, 20 kapsler, 145 kr. Køb på femistinashop.dk

Psst …

Du kan også tage Femistina sammen med antibiotika.

FEMISTINA PLUS, 20 kapsler, 155 kr. Køb på femistinashop.dk

Oktober 2019 | Kulør 41


4

Skovens skjulte skatte

2

3

6

1

En tur i skoven byder på meget andet end smukke træer i efterårsfarver og vindens rusken. Flere danske skove gemmer nemlig på nogle helt særlige hemmeligheder.

1

Tekst Camilla H. Gjedde Foto Troels Nielsen, Groundspeak Inc., Effekt Arkitekter, Odense Kommune, Naturstyrelsen, Museumskoncernen ROMU

PÅ JAGT EFTER SEKS KÆMPER

SMAG PÅ SKOVENS VAND

2

E L ME LU ND S KOV, F YN Danmarks nyeste skov er Elmelund Skov på Fyn, der fik plantet over 600.000 træer tilbage i 2014, og som allerede står flot og frodig. Elmelund er blandt andet plantet for at beskytte grundvandet i jorden under skoven, hvorfor vandet er rent nok til at drikke. Fra parkeringspladsen ved Bolbro går en vej mod vest til de nye vandboringer, og rundtomkring i skoven finder I flere vandposter. I skoven er et stort dyreliv, og i oktober kaster råbukken sit gevir, hvorefter den begynder at gro et nyt. Derfor kan det være, I er heldige at finde et råbukkegevir på turen. Læs mere på odense.dk

42 Kulør | Oktober 2019

KØ BE NHAVNS VES TEG N Rundtomkring på Københavns Vestegn gemmer der sig seks store trækæmper – nogle af dem inde i en skov. Alle kæmper er udarbejdet af genbrugstræ, og hver kæmpe er sin helt egen med sit eget unikke navn og gemmested. Gemmestederne fordeler sig over Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund og Høje Taastrup, og på hjemmesiden ligger et skattekort, som I kan tage med rundt på skattejagten. I kan ikke komme helt tæt på kæmperne i bil, og derfor gælder det om at tage et par gode vandresko på, når I til fods blandt andet skal finde Oscar Under Broen, Sovende Louis og Thomas På Bjerget. Læs mere på thomasdambo.dk

5


5

GEMTE PERLER

VANDMØLLE I ELVERDAMSDALEN

3

Kilder Naturstyrelsen, nationalparkenmolsbjerge.dk, campadventure.dk, moensklint.dk

TA D R E MØ L L E , HVAL S Ø Midt i skoven kan du og resten af familien opleve, hvordan områdets natur, vandmøller og landbohistorie bliver kombineret i ét og samme sted, når I besøger Elverdamsdalen ved Hvalsø. Her ligger nemlig Tadre Mølle, der er dalens sidste fungerende vandmølle. I møllen kan I opleve liv, når mølleren maler mel, I kan købe is i MølleMaries hus, I kan købe kaffe, te og lækkerier i møllerens butik samt se udstillinger i møllerens lade. Bag møllen er anrettet en kål- og urtehave, og rundt i skovkanten finder I stier, som fører jer ned til landets eneste kildekalkbrud. Læs mere på tadremølle.dk

HJÆLP MUSE-MARK HJEM

4

Midt på Bornholm ligger den 6.000 hektar store skov Almindingen, hvor mange sjove aktiviteter for hele familien gemmer sig. Især den store, anderledes naturlegeplads ved Harreløkkerne er et besøg værd. Alle legeredskaberne er lavet af træ, og der er både en ‘kravlegård’ med flisbund og mudderkøkken for de mindste samt en balancebane og klatrestiv for de større børn. Det anderledes ved denne legeplads er, at børnene kan hjælpe Muse-Mark med at finde hjem via Musestien, hvor flere forskellige dyrefigurer gemmer sig. Hvert dyr fortæller en historie, som guider Muse-Mark hjem til sit musebo – I skal blot afspille det tilhørende YouTube-klip på jeres smartphone for børnene. Læs mere på naturstyrelsen.dk Al m ind ing e n, B or n h ol m

MORDGÅDER OG DINOSAURER

Møn s Kl i nt, Møn I kører og kører blandt snoede veje udelukkende omringet af træer, indtil I rammer en lysning midt i skoven. Lysningen består af parkeringspladser og stier, der fører jer direkte hen til trapperne ned til strandbredden ud fra Møns Klint, men også hen til GeoCenter Møns Klint. I GeoCenteret kan I gå på opdagelse blandt fossiler, 3D-film samt mordgåder og mysterier, men I kan også støbe dinosaurtænder og lave stenfigurer. Skovområdet ud til Møns Klint ligger 128 meter over havet, og I kan derfor – hvis I har styr på højdeskrækken – kigge ud over det danske kridtfundament og smukke, klare vand. Læs mere på moensklint.dk

6

TIL TOPS I SKOV­ TÅRNET

H as lev, Sj æ lla n d I en af Gisselfeld Klosters gamle skove på Sjælland kan I finde dette helt unikke Skovtårn. Tårnet snor sig fra etage til etage og er udformet som én lang rampe – ingen trin. Derfor kan dårligt gående bedstemor og generelt kørestols­brugere også få fornøjelsen af panoramaudsigten fra toppen af Skovtårnet – en udsigt ud over den sydsjællandske natur. Læs mere på ­campadventure.dk

Oktober 2019 | Kulør 43


ALTID ET GODT REJSETILBUD

Det sydfynske Øhav, Svendborg

Lige ned til Svendborg Havn

Miniferie i Svendborg Hotel Ærø • • • • •

SPAR OP TIL

495,-

979,3 dage fra.

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu Kaffe og te på værelset Gratis internet og parkering

Vesterhavet, Tarm

Tæt på Ringkøbing Fjord

Smukke Vestjylland Bechs Hotel • • • • •

SPAR OP TIL

455,-

729,3 dage fra.

Velvære i dejlige omgivelser

Oplev natur, Skagen & Aalborg

25 min. i tog til Hamborg

SPAR OP TIL

4 dage fra.

1.704,-

679,-

4 dage til fantasipris Dronninglund Hotel

3 overnatninger m. morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 3 x kaffe og småkager 3 x før-middagsdrink Inklusiv miljøtillæg

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

3 dage fra.

234,-

3 dage fra.

Sjælland, Korsør

Skøn ferie ved Korsør Comwell Korsør • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu/buffet Gratis parkering Gratis internet

386,-

799,-

1079,-

Jylland, Dronninglund

• • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu (kokkens valg) 1 x velkomstdrink Gratis internet

Nordtyskland, Ahrensburg

SEP-DEC, lørdag/tirsdag Hotel am Schloss Ahrensburg • • • • •

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 1 gl. rød el. hvidvin (før kl.18)* 1 fl. vand på vær. til deling 2 x coffee to go 07:30-11:00


SÅ BILLIGT, AT DU IKKE HAR RÅD TIL AT BLIVE HJEMME

Østtyskland, Berlin

Billig Storbyferie

Miniferie i Berlin

Good Morning+ Berlin City East • • • • •

SPAR OP TIL

231,-

529,3 dage fra.

Bowling, pool og fitness

Ferie mellem Trento og Cavalese

Wellness & flot natur

SPAR OP TIL

3 dage fra.

141,-

1299,-

Fra maj til september

Vitalia Seehotel Bad Segeberg 2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 20% rabat på spabehandlinger Fri entré til spaafdeling

5 dage fra.

526,-

4 dage fra.

1379,Sydtyrol, Segonzano

Kulturelle Norditalien Hotel alle Piramidi • • • • •

4 overnatninger 4 x morgenbuffet 4 x 3-retters menu 1 velkomstdrink Gratis internet

Vi har gode tilbud på WEEKENDOPHOLD, MINIFERIE og SPAOPHOLD, så tag et kig på Risskov Bilferies hjemmeside!

risskov-bilferie.dk

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

Nordtyskland, Segeberg

• • • • •

2 x overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x velkomstdrink Gratis parkering Gratis internet

70 22 77 17

Hverdage 9-17 lør. og søn. 10-15

Husk bestillingskoden: kulør Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl • Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 79,- • Spar ift. hotellets egen pris

Nordholland, Assen

49,-

2179,-

All inclusive i Holland De Bonte Wever Assen • • • • •

3 overnatninger m. morgenbuffet 3 x aftenbuffet 2 x frokostbuffet 3 x eftermiddagssnacks Gratis drikkevarer


OPLEV

En nat med kultur

EVENTS Mere end 250 museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, parker og pladser i København åbner dørene op til årets kulturnat i hovedstaden. Tag en veninde under armen, og vælg mellem de utallige oplevelser, der er åbne denne aften. Kulturnatten 11. oktober i hele København. Læs mere på kulturnatten.dk

UHYGGE PÅ SLOTTET

Kultur i oktober Nerve­pirrende spænding

BOG En iransk socialite og topprogrammør er blevet myrdet om bord på en lystyacht ud for Dubais kyst, og hans danske modelkæreste er forsvundet. Sagen trækker tråde ud i det internationale samfund, og det bliver danske Tom Cortzen, der skal finde den forsvundne kvinde. ‘Kongetro’ af Tobias Bukkehave, Politikens Forlag, 250. kr. Udkommer 24. oktober.

SKRÆKKELIG SKILSMISSE

FILM Nikolaj Lie Kaas og Cecilie Stenspil spiller parret Leo og Olivia, der gennemgår en barsk skilsmisse. I midten står deres niårige datter, der bliver en kastebold mellem sine forældre. I filmen følger vi fami­ lien, mens den går i opløsning og kæmper for at finde en vej ud af håbløsheden. ‘Kollision’ har premiere 31. oktober i biografer landet over.

46 Kulør | Oktober 2019

Når jorden skælver

TEATER Måske læste du i sidste nummer af Kulør om Inge Leh­ mann, som opdagede, at jorden har en fast indre kerne? Nu kan du opleve hele hendes historie, når Iben Hjejle spiller den danske jordskælvsforsker på Folketeatret i København. Du vil få et indblik i hendes utrættelige kamp for at stå ved sine egne evner og blive anerkendt i en akademisk verden domineret af mænd. ‘Jordens indre’ har premiere på Folketeatret i København 15. oktober.

Tekst Maria Greve Foto Rolf Konow, Herregårdsmuseet Selsø Slot, Gudmund Thai, Astrid Maria B. Rasmussen/Sattrup & Høst

HALLOWEEN Efter mørkets frembrud den 31. oktober kommer nattens uhyggelige væsner frem på Selsø Slot. Det er nemlig allehelgensaften også kaldet halloween, og denne aften kan du rende ind i Den Hvide Dame, herremanden eller den ulykkelige tjenestepige, når du går rundt på de mørke gange. Og hvis det bliver en tand for uhyggeligt, kan du tage en pause ved ilden i det hyggelige kælderkøkken. Allehelgensaften på Selsø Slot, 31. oktober kl. 17 til 21. Læs mere på selsoe.dk


JULE- OG NYTÅRSREJSER + dejlige julemarkeder

Gratis jule

katalog Bes

t riisrejsiel på r.dk

Julerejser

BAD OLDESLOE BERLIN

GARDASØEN

WIEN

Herlig miniferie til Bad Oldesloe i det skønne Nordtyskland med udflugter til de kendte julemarkeder i Lübeck og Hamburg. Buskørsel, dansk rejseleder, hotelovernatning, halvpension og udflugter (ex entreer) er inkluderet. Masser af afgange i nov. og dec.

Skøn rejse til den flot julepyntede storby Berlin og de mange seværdigheder samt dejlige julemarkeder overalt i byen. Busrejse, dansk rejseleder, centralt hotel med morgenmad og udflugter er inkluderet. Rejs d. 29/11, 6/12 el. 13/12.

Tilbring juledagene ved skønne Gardasøen på dejligt hotel i den populære og hyggelige by, Riva del Garda. Busrejse, hotel med halvpension, italiensk julemiddag, spændende udflugter og dansk rejseleder er inkluderet. Rejs d. 21/12.

Dejlig julerejse til smukke Wien, der op mod jul også er et besøg værd med de mange julepyntede gader og hyggelige julemarkeder. Fly (fra Kastrup), transfer, hotel, julearrangement, mange udflugter og dansk rejseleder er inkluderet. Rejs d. 22/12.

2 dage. Fra kr. . . 1.069,-

3 dage. Fra kr. . .

7 dage. Fra kr. . . 4.795,-

5 dage. Fra kr. . .

1.795,-

6.695,-

Flodtogter på Rhinen

Nytårsrejser

JULEMARKEDER

JUL PÅ RHINEN

POLEN

BERLIN

Hyggeligt togt på Rhinen med julemarkeder, skønne gamle byer, julebelysning, Glühwein, ristede mandler og julestemning for alle pengene. Busrejse, krydstogt, pension om bord, dansk rejseleder og udflugter er inkluderet. Rejs med 5/12 el. 8/12.

På dette skønne flodkrydstogt sejler vi julen i møde på den smukke, romantiske del af Rhinen. Busrejse, krydstogt, lækker helpension med drikkevarer om bord, dansk rejseleder og udflugter er inkluderet. Rejs med 22/12.

Dejlig nytårsferie på Hotel Las ved Szklarska Poreba i Polen. Herlig nytårsfest med live-musik, øl, vin og vodka ad libitum. Busrejse, dansk rejseleder, hotel med swimmingpool, halvpension, nytårsfest samt udflugter er inkluderet. Rejs d. 30/12.

Ønsker man et flot og festligt nytår er Berlin det rette sted at være. Vi bor på Berlin Mark Hotel - centralt beliggende ved Kurfürstendamm. Busrejse, 3-retters nytårsmiddag, morgenmad, udflugt og dansk rejseleder er inkluderet. Rejs d. 30/12.

7.395,-

4 dage. Fra kr. . . 3.495,-

3 dage. Fra kr. . .

4 dage. Fra kr. . .

3.995,-

6 dage. Fra kr. . .

Tlf. 70 11 47 11 . www.riisrejser.dk GODT REJSESELSKAB

2.595,-

Forbehold for trykfejl og udsolgte afgange

Julemarkeder


TIP!

En stor grøn plante giver stemning i dit badeværelse og renser samtidig luften i rummet.

KOM I STEMNING Smid et blødt tæppe på gulvet, hæng din badekåbe op, og find badeprodukterne frem fra skabet. Det er alt sammen dekorativt og med til at give en skøn spa-stemning.

48 Kulør | Oktober 2019


KOM INDENFOR Regi: Orange hammamhåndklæde, 259 kr., My French Hood hos Shop Særlig. Mønstret hammam-håndklæde, 99 kr., Algan hos Shop Særlig. Blåt bomuldshåndklæde, 199 kr., Södahl. Kropsolie, 270 kr., L:A Bruket. Børste, 49 kr., helsebixen.dk. Duftlys, 899 kr., Tom Dixon. Natursvamp, 180 kr., helsebixen.dk. Messingspejl, 338 kr., Kiko hos Shop Dora.

Regi: Skrubbebørste, 54 kr., Fruugo. Rundbørste, 78 kr., Magasin. Badtang, 298 kr., L:A Burket. Lille flise, 15 kr., Bauhaus. Håndsæbe med korn, 50 kr., Badeanstalten. Natursvamp, 180 kr., helsebixen.dk. Lågkrukke, 59 kr., House Doctor. Badekar i træ, ca. 17.000 kr., Frølunds Bødkeri.

På spaophold i dit hjem Lav din egen spa-hule derhjemme, og lad temperaturen stige på dit indre velværebarometer. Tekst Josefine Hedemann Foto Stine Christiansen Location @susliving

Regi: Stativ til håndklæder, 2.000 kr., Menu. Kimono, 1.099 kr., Sissel Edelbo. Stribet hammam-håndklæde, 325 kr., Algan hos Shop Særlig. Sæbe på snor, 219 kr., L:A Bruket. Kæmpe natursvamp, 149 kr., helsebixen.dk. Kurvesæt, 3 stk., 600 kr., House Doctor. Rosa håndklæde, 199 kr., Södahl. Badebørste, 70 kr., helsebixen.dk. Bomuldstæppe, 288 kr., Aiayu. Sandaler, 599 kr., nomadicstateofmind.com. Trækar, ca. 17.000 kr., Frølunds Bødkeri.

Oktober 2019 | Kulør 49


KOM INDENFOR

SJÆLDNE DETALJER Det er ikke ofte, man ser billeder på væggen i badeværelset. Det er egentlig en skam, for det er med til at sætte stemningen i rummet. Her er der valgt et fint motiv med gopler, som passer til badetemaet.

TIP!

Find gamle, smukke trækasser, og brug dem til små tableauer eller som hylder på væggen.

Regi: Plakat i træramme, 379 kr., The Dybdahl Co. hos Manduro. Trådreol, 700 kr., House Doctor. Stor børste med skaft, 70 kr., helsebixen.dk. Klude, 39 kr. pr. stk., Ib Laursen. Badehandske, 75 kr., Maraki. Trækassen er fundet på loppemarked.

50 Kulør | Oktober 2019


Regi: Spejl, 338 kr., Kiko hos Shop Dora. Gråt badelagen, 599 kr., Shop Særlig. Lyserød saltskrub, 149 kr., Badeanstalten. Håndsæbe, 119 kr., Meraki. Duftlys, 899 kr., Tom Dixon. Badebørste med skaft, 70 kr., helsebixen.dk. Badesæbe på snor, 219 kr., L:A Bruket. Lille grøn kurv, 65 kr., Bungalow. Natursvamp, 180 kr., helsebixen.dk. Badebørste, 70 kr., helsebixen.dk. Stor kurv, 349 kr., Nordhjem.

TA’ GOD TID Nogle er til karbad, andre til brusebad. Og mon ikke alle er til lange bade? Du kan sagtens lege spa, selv om du ikke har et badekar. Det eneste, det kræver, er god tid. Sæt en time eller to af, og gå i bad med en lækker ansigtsmaske i den ene hånd og en rundbørste i den anden. Stenene, der er støbt ind i gulvet, er med til at øge spaoplevelsen, fordi de har let zoneterapeutisk effekt for fødderne.

Oktober 2019 | Kulør 51


KOM INDENFOR

ET LILLE STILLEBEN Lav en hylde på badeværelset, som er din spa-hylde. Sæt alle dine lækreste produkter på hylden, så du hver dag kan gå og glæde dig til din spa-aften.

Regi: Vaskeklude, 75 kr., Aspegren. Print med søheste i ramme, 299 kr., The Dybdahl Co. Abstrakt print i ramme, 529 kr., Peytil hos Manduro. Lågkrukke, 59 kr., House Doctor. Trådløs højttaler, aGroove, 499 kr., Kreafunk. Lågkrukke i kobber, 478 kr., Shop Dora. Regi: Hammam-håndklæde, 325 kr., Algan hos Shop Særlig. Kropsolie, 270 kr., L:A Bruket. Vaskeklude, 75 kr., Aspegren. Ansigtsmaske, 75 kr., Isangs. Ramme med print af søhest, 299 kr., The Dybdahl Co. Balm, 269 kr., Moa. Hårolie, 299 kr., Laouta hos Shop Særlig. Kids Oil, 95 ml, 129 kr., Meraki. Håndsæbe med korn, 50 kr., Badeanstalten. Aleppohåndsæbe, 138 kr., Shop Dora.

HJEMMEBYGGET CHARME Gider du ikke de klassiske hvide bademøbler, så byg dit eget unikke møbel ud af genbrugsmaterialer. Her er der brugt en gammel zinkbalje på et bord af genbrugspaller, som er holdt sammen af gamle vandrør. Enkelt, rustikt og charmerende.

Regi: Spejl, 649 kr., Ilva. Stribet hammam-håndklæde, 325 kr., Algan hos Shop Særlig. Håndsæbe på snor, 90 kr., Meraki. Sæbedispenser, 249 kr., Södahl. Lille skål, 39 kr., House Doctor. Rosa og sandfarvede håndklæder, 199 kr. pr. stk., Södahl. Rundbørste, 78 kr., Magasin. Armaturet er fra Toni, og baljen er købt på Den Blå Avis.

52 Kulør | Oktober 2019


2 blade i ét KUN KØB DET NU 49,95

DANMARKS BEDSTE KREATIVE MAGASIN...

Maries idéer handler om håndarbejde og om det hyggelige i at fordybe sig i det kreative univers. Her er inspiration til strik, hækling, syning og andet ”gør det selv”- stof i feminin og moderne stil.

Nu kan du også få Maries ideer på iPad. Download Maries ideer app’en i App Store.


Dyrk dine egne

græskar Græskar fås efterhånden i flere farver, former og størrelser, og så er de nemme at dyrke i haven. Forbered dig allerede nu, så du næste år kan høste dine egne græskar til halloween. Tekst og foto Jytte Boch

Dyrkning kort og godt

Gule squash smager lidt nøddeagtigt. Gode sorter er Cucurbita pepo ‘Gold Rush’ og ‘Golden Zucchini’.

54 Kulør | Oktober 2019

 ræskar kræver varme, sol og G plads samt læ, så blæsten ikke ødelægger bladene. Forspir gerne frøene indenfor i maj i et varmt rum, der er mindst 22 grader. Når planten har to sæt blade, kan den flyttes i drivhus/mistbænk. Plant ud i velgødet jord, når al fare for frost er ovre i starten af juni. Der skal være mindst 1-1,5 meters afstand mellem planterne. Gød i vækstsæsonen, gerne med komøg eller anden organisk gødning. Vand i tørre perioder. Høst først til opbevaring, når skallen er helt hård, men inden frosten sætter ind. Skær stænglen af 5-7 cm fra græskarret. Tør græskarrene i cirka 10 dage i et varmt rum – gerne ved 25 grader. Stænglen skal være helt tør, ellers mugner græskarret let. Opbevar græskarrene tørt (eventuelt i halm) ved temperaturer på 10-15 grader. Vintergræskar kan holde sig i flere måneder, afhængigt af sorten.


HAVEN Det rød-orange Cucurbita maxima ‘Hokkaido’ hedder også ‘Uchiki Kuri’, som er det mest kendte og solgte vintergræskar herhjemme. Det er glimrende i supper og bagt i ovnen.

D

er er mange gode grunde til at dyrke efterårets kæmpeafgrøde, græskarret. Det indeholder både A-, B- og C-vitaminer og er en god kilde til omega-3-fedtsyrer. Det er mildt i smagen og lækkert at mose, bage eller stege, ligesom man kan komme det i salater, sylte det eller integrere det i kager og desserter. Græskarrets bløde smag er også fin i supper sammen med krydderurter og stærkere smagsgivere som hvidløg, ingefær og chili, og så er græskar i det hele taget en mættende og billig afgrøde.

VINTERGRÆSKAR ELLER SOMMERGRÆSKAR? Græskar og squash hører begge til i græskarfamilien, Cucurbitaceae, som består af flere hundrede slægter. Squash spises friske og umodne med både kerner og den bløde skal fra højsommer til efterår og kaldes derfor også sommergræskar. De er lækrest, når de nydes små – det vil sige, når de er omkring 10 cm lange. Hvis du venter med at høste dem, til skallen er blevet hård, kan squash dog som regel holde sig friske i et par måneder. Græskar høstes oftest til vinteropbevaring, når skallen er blevet hård. De holder sig friske i mange måneder – nogle sorter i over et år. Derfor går de også under navnet vintergræskar. Smagen bliver som regel endnu bedre, når de har ligget til vinteropbevaring et par måneder. De fleste græskar smager også godt umodne, og både kødet og den bløde skal kan spises.

Når græskarrene først har fået godt jordfæste, vokser de med lynets hast. På varme sommerdage kan man nærmest se planterne gro fra dag til dag.

VÆLG DE RIGTIGE FRØ Der findes flere hundrede forskellige græskarsorter, der både kan være rankende og buskede planter. De buskede er primært sommer­græskar/squash, som fylder omkring en kvadratmeter i haven. Nogle af de største, rankende vintergræskar løber rigtig mange meter på en sæson og får meget store blade. Så køb frø efter den plads, du har i haven, og vælg græskartype efter, hvor lunt og solrigt de har mulighed for at stå. De mindste busktyper kan dyrkes i krukker eller mindre højbede. De rankende græskarsorter har klatretråde, så de kan kravle på mure, stakitter og hække, men skal

hjælpes løbende med opbinding. En solrig kompostbunke er et godt sted at plante græskar, så er du sikker på, at de får tilstrækkelig gødning gennem sommeren. Det kan være nødvendigt at vande ekstra her, da komposten er mere luftig end almindelig havejord.

SÅNING OG UDPLANTNING

Sommergræskar/squash kan forspires indenfor eller sås direkte i bedet efter den 1. juni, hvor jorden er blevet varm. Planterne skal have sol og god plads. Vintergræskar har en lang vækstperiode og skal helst startes indenfor i potter fra starten til midten af maj. Så frøet i to-tre centimeters dybde med den spidse ende nedad. Frøene spirer efter et par dage og vokser hurtigt, så brug en pæn størrelse potte, så der er plads til rødderne. Hold jorden fugtig, men ikke våd. Når planten er spiret og har fået kimblade, skal den have masser af lys, for ellers bliver planterne lange og ranglede. Flyt dem gerne ud i et lunt, solrigt drivhus eller en mistbænk, hvor de kan hærde i fem til ni dage inden udplantning. Når planten har to hold blade, kan den Oktober 2019 | Kulør 55


HAVEN

Græskar til det danske klima MOSKUSGRÆSKAR, Cucurbita Moschata

Moskusgræskar har en lang ud­viklingsperiode på 100-125 dage, så de kræver ekstra varme og en lun placering i haven – gerne op ad en mur. Kødet har ofte en delikat og fin smag af muskat. GODE SORTER – MOSKUSGRÆSKAR . moschata ‘Butternut Walthams’ er aflangt, jordnøddeforC met og har gul-orange kød og få kerner. Vejer 1-2 kg og fylder 3-4 m2. C. moschata ‘Muscat de Provence’ er et stort, beige-brunt foldegræskar med orange kød. Det vejer fra 5 kg og fylder mindst 4 m2.

MANDELGRÆSKAR, Cucurbita Pepo

Mandelgræskarrene har en kortere udviklingsperiode på 60-100 dage. Det er her, vi finder sommergræskarrene/squash, som vokser mere busket uden ranker, og som fylder cirka 1 m2 i haven. Gruppen omfatter også vintergræskar, hvoraf nogle sorter har ranker. Blandt dem er halloweengræskar, spaghettigræskar, acorngræskar og ufogræskar. De skal høstes helt modne, når skallen er hård, og stilken ved at tørre ind. GODE SORTER – VINTERGRÆSKAR C. pepo ‘Patisson’ er hvide ufogræskar, der vejer 3-600 g. Fylder cirka 1 m2. C. pepo ‘Cream of the Crop’ er en lysegul acorntype med tydelige folder. Den vejer cirka 1 kg, og planten fylder 1-2 m2. C. Pepo ‘Hooligan’ giver mange små, stribede, orange-cremefarvede frugter på 120-200 g. GODE SORTER – SOMMERGRÆSKAR/SQUASH C. pepo ‘Yellow’ er en busket plante med aflange, gule squash. Frugten har en let nøddesmag og er bedst, når den er højst 10-15 cm lang. Fylder 1 m2.

CENTNERGRÆSKAR, Cucurbita Maxima

Centner betyder 100 pund, og det er i denne gruppe, nogle af de største græskar findes. Men variationen er stor, og der er også mange af de mindre græskartyper i gruppen, som blandt andet de sma, grønne og rødorange hokkaido. GODE SORTER C. maxima ‘Hokkaido’/‘Uchiki Kuri’ er det, vi kender som rødorange hokkaido, der er et meget udbredt græskar herhjemme. Frugterne vejer 1-2 kg. Fylder cirka 2 m2. C. maxima ‘Blue Ballet’ har blågrå frugter, der vejer 1,5-2,5 kg. Fylder cirka 2 m2. C. maxima ‘Tyrkisk Turban’. Festligt, flerfarvet, rundt og fladt græskar, der er egnet til både pynt og spisning. Vejer fra cirka 1 kg. Fylder cirka 2 m2.

56 Kulør | Oktober 2019

TIP!

Små græskar er lækre bagt hele i ovnen ved 180 °C i 20-30 minutter.

plantes ud i bedet i en løs og muldrig jord, der er blandet med rigelig kompost eller organisk gødning. Det er bedst at plante ud på en overskyet, vindstille dag for at give planterne den bedste start. Alle vintergræskar fylder mindst to kvadratmeter, så afstanden mellem planterne afhænger af sorten. Er planten blevet ranglet, er det godt at dække med fiberdug det første stykke tid, så den bedre kan klare sig mod sol og vind, indtil den har vokset sig stærk og kraftig. Vent med at plante ud, til al fare for frost eller kolde nætter er ovre. Sår du frøene direkte i jorden udenfor, skal du vente til sidst i maj. Dæk med fiberdug, til planten har to hold blade. Mens planterne er små, skal ukrudtet holdes væk omkring dem. De nye rødder må ikke udtørre, men heller ikke stå i vand, så dæk gerne jorden med halm eller græsafklip, der holder på fugten. Efterhånden som planten gror til, går rødderne dybt ned i jorden efter vand og næring, men vand stadig i længere tørkeperioder. Vær opmærksom på, at halm og hø tager af jordens kvælstof, indtil det er omsat, så derfor skal du gøde ekstra, hvis du bruger det som jorddække.

MODNING, HØST OG OPBEVARING Når græskarrene først har fået godt jordfæste, vokser de med lynets hast. På varme sommerdage kan man nærmest se planterne gro fra dag til dag. Er det en kold, solfattig


Hvidt ufogræskar, Cucurbita pepo ‘Patisson’, er fladt med bølgede kanter. Spises med skal, mens frugterne er unge, ligesom squash. Smager sødt.

FLADMO PPE SÆT

sommer med temperaturer under 15 grader, kan væksten og blomstringen næsten gå i stå. Vintergræskar har en lang modningstid, mellem 90 og 130 dage, alt efter art og sort. Læg græskarrene på halm, sten, brædder eller lignende, når de begynder at blive store, så de ikke får trykskader eller rådner på en fugtig jord. Græskarrene skal høstes, inden frosten kommer, ellers holder de ikke længe. De tidligste vintergræskar modner allerede hen i august og de seneste i midten af oktober. Græskarrene er modne, når skallen er blevet hård og føles helt glat og tør, og stilken er begyndt at blive tør og få korkstriber. Når de skal høstes, skal du skære stilken af mindst fem centimeter over græskarret. Rens frugterne for jord, og tør dem i mindst 10 dage ved god varme – gerne ved 25 grader eller mere, så skallen bliver hårdere, og frugten dermed får længere holdbarhed. Nogle græskarsorter skifter først til den rigtige farve efter høst i eftermodningen. Efter tørring skal græskarrene opbevares tørt og køligt – helst mellem minimum 10 grader og maksimum 15 grader. Vintergræskar holder sig friske i seks til 12 måneder efter høst, og nogle sorter i mere end et år.

Vileda® UltraMax - nu endnu bedre! Vileda UltraMax fjerner vanskelige pletter og genstridigt snavs. Det unikke udvridersystem sikrer kortere gulvtørretid, tilpas fugtighed og tørre hænder. Microfiberpuden giver maksimal rengøringseffekt takket være to typer fibre. Giver dig et strålende rengøringsresultat med færre anstrengelser.

Følg os på: TAK FOR LÅN AF LOCATION TIL FRU PEDERSENS HAVE, FRUPEDERSENSHAVE. DK, OG GRENNESSMINDE – DET ØKOLOGISKE GARTNERI, GMINDE.DK

og vileda.dk


Annonce Andrea har fået smukke lange vipper, efter at hun har brugt Long4Lashes i ca. 2 måneder.

Serummet, der giver vipperne vokseværk Drømmer du om længere og fyldigere øjenvipper, er øjenvippeserum en løsning. Vi har testet Long4Lashes, og du kan se resultatet her.

Ø

jenvippeserum er blevet en virkelig stor ting de seneste par år, for kvinder elsker, at de nu kan fremhæve deres øjne og vipper med mere end bare den gode, gamle mascara. Blandt de bedst sælgende sera finder du Long4Lashes Gold Eyelash Enhancing Serum, som giver dig smukke, stærke og ikke mindst lange vipper.

Andrea, 19 år

Jeg bruger serummet hver aften, inden jeg går i seng. Det er let at bruge, men hvis jeg er kommet til at bruge for meget, så det er kommet i øjet, kan det dog godt svie lidt. Hvornår begyndte du at se et resultat? Jeg begyndte at se resultater efter cirka to måneder, og det var især de yderste øjenvipper, der først blev lange. Jeg har fået komplimenter for mine lange øjenvipper, når jeg har haft makeup på, men faktisk føler jeg slet ikke samme behov for at bruge mascara til hverdag længere.

SÅDAN VIRKER LONG4LASHES

And rea før

Andrea efter

PSST! En tube holder mellem fire til seks måneder, så du får masser af serum for pengene.

Anne Rosa, 28 år

Jeg bruger serummet på nyrenset hud hver aften, inden jeg går i seng. Jeg lægger det langs de øverste vipper akkurat som en flydende eyeliner.

Anne Rosa før HUSK!

Anne Rosa efter

Brug ikke oliebaserede renseprodukter på vipperne, når du anvender Long4Lashes.

Hvornår begyndte du at se et resultat? Allerede efter fire uger kunne jeg se tydelige resultater – især når jeg har mascara på, da mine vipper er ret lyse fra naturens side. For et par år siden brugte jeg et andet vippeserum, som desværre gav mig røde mærker på øjenlåget. Derfor var jeg lidt bekymret for, om det samme ville ske med Long4Lashes, men det var heldigvis ikke tilfældet.

Long4Lashes øjenvippeserum stimulerer væksten af øjenvipper, forbedrer kvaliteten af vipperne og forlænger dine vippers levetid takket være en effektiv cocktail af både aktive plantebaserede og laboratoriefremstillede ingredienser. Det betyder, at det tager cirka 16 uger, før du ser den fulde effekt af serummet – nemlig længere (op til 85 %), tykkere (op til 74 %) og tættere vipper (op til 74 %).

SÅDAN GIK VORES TEST De markante resultater lyder måske for gode til at være sande, og derfor har vi testet Long4Lashes øjenvippeserum på vores to testpersoner, Anne Rosa og Andrea, i fire måneder. Før- og efter-billederne taler naturligvis for sig selv, men vi har også spurgt kvinderne om deres oplevelse med serummet, og her var der også kun positive ord at spore. LONG4LASHES Gold Eyelash Enhancing Serum, 4 ml, 649 kr. Forhandles på matas.dk, webapoteket.dk, apopro.dk, og cosmage.dk


DEN KREATIVE

Puder i chunky strik Det behøver hverken være svært eller tidskrævende at strikke pudebetræk, hvis bare du vælger chunky strik. Få guiden her. Tekst Susanne Gustafsson Styling Pernille Albers Foto Nick Degn Fotografi og Susanne Gustafsson

Klip ud, og gem. Instruktion på modsatte side.

Oktober 2019 | Kulør 59


DEN KREATIVE

1

2

PUDE MED RETSTRIBER

PUDE MED STRUKTURMØNSTER

Er du ny udi at strikke, vil dette pudebetræk være et godt sted at begynde. Det er nemlig strikket i et retmønster med lodrette striber, og så har det en forholdsvis fast struktur.

Ønsker du at strikke et helt enkelt pudebetræk i et stilrent mønster, er dette et godt bud. Pudebetrækket er strikket i et ret-vrang-mønster, som giver puden en fin struktur.

Det skal du bruge:

Det skal du bruge:

2 nøgler (200 g) The Wool-garn fra We Are Knitters Rundpind nr. 12 Monteringspude (40 x 40 cm)

2 nøgler (200 g) The Wool-garn fra We Are Knitters Rundpind nr. 15 Monteringspude (40 x 40 cm)

Mål: 40 x 40 cm.

Mål: 39 x 39 cm.

Strikkefasthed:

Strikkefasthed:

7 m og 11 omg = 10 cm. Strikkefastheden skal passe for at få det rigtige resultat, så måske skal du bruge tyndere eller tykkere pinde.

6½ m og 9 omg = 10 cm. Strikkefastheden skal passe for at få det rigtige resultat, så måske skal du bruge tyndere eller tykkere pinde.

Sådan gør du:

Slå 56 m op, og sæt en markør eller mærketråd ved omgangens begyndelse og endnu en efter 28 m. De første 28 m er pudens forside, og de sidste 28 m udgør bag­siden. Strik rundt i glat- og retstriber således: 1. omg: r. 2. omg: * 4 r, 4 vr *, gentag fra * til * omg rundt. Disse 2 omg gentages, til arbejdet måler ca. 40 cm. Luk løst af.

Montering:

Pres eventuelt pudebetrækket forsigtigt fra vrangsiden, så det bliver nemmere at arbejde med. Pudebetrækket skal syes sammen med garnet, men for at det ikke knækker, skal det gøres stærkere. Del ­derfor forsigtigt garnet i to, og sno det. Sy nu pudebetrækkets bund sammen med maskesting med det snoede garn. Stop puden i betrækket, og sy toppen sammen på samme måde.

60 Kulør | Oktober 2019

Sådan gør du:

STRIK MED OMTANKE At strikke behøver hverken være dyrt eller besværligt, for har du større garnrester, kan du nemt trylle dem om til fine sofapuder. Det er altid en god idé at købe økologisk garn, fordi det er fremstillet uden kemikalier. Du kan også være sikker på, at dyrene, som garnet stammer fra, lever et liv under gode forhold og får økologisk foder. Kig derfor efter GOTS-mærket på garnnøglerne.

Slå 50 m op, og sæt en markør eller mærketråd ved omgangens begyndelse og endnu en efter 25 m. De første 25 m er pudens forside, og de sidste 25 m udgør bagsiden. Strik rundt således: 1. og alle ulige omg: r. 2. omg: * 4 vr, 1 r *, gentag fra * til * omg rundt. 4. omg: * 3 vr, 2 r *, gentag fra * til * omg rundt. 6. omg: * 2 vr, 3 r *, gentag fra * til * omg rundt. 8. omg: * 1 vr, 4 r *, gentag fra * til * omg rundt. Disse 8 omg danner mønstret og gentages i alt 5 gange. Luk løst af.

Montering:

Pres eventuelt pudebetrækket forsigtigt fra vrangsiden, så det bliver nemmere at arbejde med. Pudebetrækket skal syes sammen med garnet, men for at det ikke knækker, skal det gøres stærkere. Del derfor forsigtigt garnet i to, og sno det. Sy pudebetrækkets bund sammen med maskesting med det snoede garn. Stop puden i betrækket, og sy toppen sammen på samme måde.


ANNONCE


d n i V Danmark rundt

Løs månedens voksenkryds, og deltag i konkurrencen om et gavekort på 500 kroner, så du kan fylde indkøbsvognen med lækkerier fra din lokale SPAR.

1. præmie: 250 kr. 2. præmie: 150 kr. 3. præmie: 100 kr.

Månedens voksenkryds

I APRIL 2014 BESØGTE EN AF VERDENS HELT STORE IVÆRKSÆTTER-GURUER DANMARK FOR AT HOLDE FOREDRAG. DER VAR TALE OM INGEN RINGERE END SIR RICHARD BRANSON, DER STÅR BAG SUCCESBRANDET VIRGIN, SOM SPÆNDER SÅ VIDT, AT DET BÅDE OMFATTER ET MUSIKSELSKAB OG ET REJSEBUREAU. FOREDRAGET FOREGIK I DANMARKS 3. STØRSTE BY, HVOR EN VERDENSBERØMT DANSK FORFATTER BLEV FØDT I 1805. HVAD HEDDER BYEN?

FARVAND EPOS BY PÅ SJÆLLAND JYSK OMRÅDE MARINADE MINUS HOVEDSTAD BLÆST REDSKAB

LINJE

G L U M S Ø

R A D I U S

5 LANDSBYER

E G E N S E

TÅBELIGE KONCERN

DRENGENAVN

ETAT

J S D A E S L N B L S K E O F R S K E SIKSAKKEDE

ARROGANTE FUGL

6

STATSMAND VÆSEN

8

SYNDEBUKKE

I L I A D E N

O D E N S E

D I N G E N O A T

OG SÅ FREMDELES

TONE

RENSEDE

3

D E S O T I C E R E D R T E E P R Ø T A K

INSTRUMENT ENS

I HØJT HUMØR

Børne-kryds TARIF

9

TAL

ENHED

KOMPONIST BESKED

7

1

SPIONERE

RETNING

UDRÅB DIRIGENT

KREATIVE MEN

TIDSFÆSTER STEDORD

6

TONE

2

PATTEDYR

BY

STILLING

5

PIGENAVN

3

· ·KORT LUER

3. præmie: 100 kr.

du chance for at vinde 100 kr. Vi skal have din sms senest torsdag den 29. maj.

9-I

ARRIG PIGENAVN

GRINE ØJNE

7

BÆST

8

Den lette

29,95 Kr.  Nr. 11 · 2019

A L E N E

FØDSELSDAGS-KRYDS

FØDSELSDAGSCHANCEN

VIND

1 x 1.000 kr. - 10 x 200 kr.

SMS OG VIND!

Sådan er du med i FØDSELSDAGS-CHANCEN: Find ugens nøgleord og skriv det på den lille kupon nederst på opgaven. Gem denne uges nøgleord samt nøgleordene fra de kommende 4 ugers FØDSELSDAGS-KRYDS til og med nr. 17, der udkommer d. 21. 04. Så har du i alt 5 nøgleord, som du skal sende ind i sidste konkurrenceuge. Så deltager du i lodtrækningen om pengepræmierne, som ses her til venstre.

TV Quiz Sudoku-Sjov

ENSOM

O N O M D G A A M L A S E T I E R

4

BØNNELEDER TRAVE

10 10

GRÆSGANG

INVENTAR

Svær

JOMFRU

FLOD

KLAPPE ILDSTED

Den Lett

40 OPGAVER

i alle sværhedsgrader! KR 29,95

21.10.19-17.11.19

UBD

RETURUGE 47

Untitled-2 2

10/09/2019 15.12

KRYDS & QUIZ Magasinet 40 spændende opgaver i alle✃ sværhedsgrader. 26,95 kr. Præmie: 200 kr.

PÅ NOTA

S V A N E

FUGL

FRISTED BEVÆBNE

LEGEMSDELEN

Diagrammerne skal at hver vandret række, hver lodret række, samt hvert af indrammede 3 x 3-kvadrater indeholder tallene 1-9

RINGE

BABYUDSTYR GNUBBE

4

Løsning på voksenkryds udfyldesi august: således, Helflugter

6-5

L I T S B U E U R E Ø R N R M B L E A SMS S OG Y VIND L 100 KR. E Løs A KsudokuenEog læg Mtallene Si de gule felter sammen. FJS + sværhedsgrad R H Indtast S Ø K +U løsning i en sms til 1266. M A Eksempler: R T Skriv E I FJS LET 52 hvis du mener, at løsningen på den lette E R sudoku E R er 52. Skriv I M FJS LET 19 hvis du atI løsningen R E mener, G Lpå denO svære sudoku er 19. Husk mellemrum. E UhverBsudoku, Å duDløser, har For

TROTYL DRENGENAVN

FØDSELSDAGS-KRYDS

Let

DRIK

FOREKOMMER

Fødselsdags-Kryds

Nøgleord 1 ..................................................................

SØNDAG 13/2008

Se side 80 hvordan du kan deltage med nøgleordet via kupon, web og sms i konkurrencen om ugepræmien. Generelle regler og retningslinjer for sms – se siderne med foromtale af næste nummer.

FAMILIE QUIZ  Nr. 11 · 2019

F L O D U H K I L D E A S E S N D A T O D E R N E R F VÅBEN

LØMMEL

RUM

BÆST

Sjov for børn PIGENAVN

STOF

2

KRYDS & QUIZ MAGASINET  Nr. 11 · 2019

Sudoku

HOLDT AF RINGE

H U N D E S T E D

HVIL

A S L E N I O N Y D E D E U N S E S S K T N T L E T A U E O A E W B E R S A I S M E M T A S E N 250 kr. S 1.2.Tpræmie: S E N G præmie: 150 kr. ALLIANCE STAKLE

5

BESTIALITET FIRMA

FOR TIDEN

BY PÅ 1 BORNHOLM

FUGL

e

TINGEST

BY PÅ SJÆLLAND

EKSTRA

KRYDSORD

• side 59

Nr. 11 · 2019  29,95 Kr.

SMS OG VIND!

&

D S K R Y

OPGA TIL HEVER FAMI LE LIEN!

SÅDAN GØR DU: præmie: Skriv månedens voksenkrydsløsning på et åbent kort til Kulør, Aller Client København C. 250 kr. Det koster 7 kr. +Publishing, alm. sms-Postboks 420, 0900 1. Familie QUIZ Mærk kortet ‘Krydsord­oktober’, eller send løsningen på mail senest 7. november 2019 til konkurrence@kuloer.dk. 2. præmie: 150 kr.Opgaver til hele familien takst. Se sms-betingelser Vinderen får direkte besked. under krydsordvindere 3. præmie: 100 kr. i alle sværhedsgrader.

62 Kulør 52| Oktober DU2019 KAN

FISKE- VILDT RED-

MIDT I

HURTIG

FYLDT MED SPÆNDENDE OPGAVER I ALLE SVÆRHEDSGRADER!

KR 29,95

UBD

28.10.19-24.11.19

RETURUGE 48

26,95 kr.

RØG

GILDE POLEN FÅ FLERE SUDOKUER PÅ SKAB FAMILIEJOURNAL.DK/SUDOKU

1

familiejournal.dk • 21/2014


Mens vi lever

Beautiful boy

Ulvehunden

BIBLIOTEKERNES FILMTILBUD Filmstriben giver adgang til over 2.900 film og kort- & dokumentarfilm. Se dem på tablet, smartphone eller computer. Gå på www.filmstriben.dk og se film med dit bibliotekslogin. Har du ikke et login, kan du få det på dit lokale bibliotek. Følg Filmstriben på Facebook, Twitter og Instagram


VORES FÆLLESSKAB

Hver måned giver vi ordet til en eller flere personer, der er en del af et fællesskab, de gerne vil fortælle om. Er det dig? Så skriv om dit fællesskab til os på red@kuloer.dk

Efter verdens undergang Mindst én gang om måneden drager 26-årige Sissel ud i Harreskoven for at spille rollespil med 150 andre. Hendes rolle skal hjælpe med at bygge verden op, efter at den er gået under. Tekst Camilla H. Gjedde Foto Carsten Bundgaard

Siden femte klasse har jeg spillet rollespil. Jeg blev hurtigt vild med det fællesskab, der er, når man mødes mange forskellige mennesker ude i en skov, tager skørt tøj på og spiller teater. Lige nu er vi i gang med et spil, hvor udgangspunktet er, at verden er gået under, og her skal vi i fællesskab bygge et samfund op fra bunden. Hver

64 Kulør | Oktober 2019

karakter har en funktion og et formål i denne ‘setting’. Jeg spiller skovelveren Amathiel, som skal hjælpe med at bygge handelslivet op igen. Rollespil handler om den fælles udvikling, der er blandt karaktererne i spillet, men også om det fællesskab, vi har i rollespilsuniverset. Ofte er vi samlet omkring 150 forskel-

lige ‘rollelollere’, og nu har jeg selv gået til tennis og badminton, men herude i skoven er der ingen konkurrence – det handler om at spille teater og have det sjovt. Det er befriende ikke at spekulere over, om man har lavet et godt slag eller misset for mange server, men bare føle sig velkommen. Folk er åbne og rummelige, og der er plads til den, du er, og den karakter, du påtager dig.

Det giver et unikt fællesskab og gode venskaber. Og så er naturen en væsentlig faktor for, hvorfor jeg går til rollespil. Vi slår lejr, sover i bivuakker og laver mad over bål. Og de øjeblikke, du vågner op med et rådyr stående midt i lejren, morgendis på skovbunden eller tager dig selv i at dvæle ved sollys strålende ned gennem bøgebladene, er som et vaskeægte eventyr.


Premiere den 10. oktober

store scene

efter R. L. Stevenson ved Preben Harris og Sebastian

alle tiders musical for hele familien Teaterforlag: Nordiska ApS

ALLE FORESTILLINGER TAGER PÅ DANMARKSTURNE – SE TURNELISTER PÅ FOLKETEATRET.DK

Urpremiere den 15. oktober

 #DØD #HÅB #SORG #KÆRLIGHED   SPILLEPERIODE 27. JAN. – 23. FEB.   BILLETTER 195 KR. 

hippo dromen hippo dromen

jordens indre

Premiere den 6. november

65779_SVAL_PL_Troen-og-ingen_A1_594x841mm_r0.indd 1

BILLE T T E R 7 0 27 2 27 2

Med musik og tekster af Søren Huss

 MUSIKDRAMATISK   FORTÆLLING OM DET   ULTIMATIVE TAB 

06/11/2017 18.20

|

W W W. FO L K E T E AT R E T.DK

|

W WW.T E AT E R BILL E T T E R .DK


HISTORISK NEDSLAG

DENGANG

TROLDDOM BLEV ULOVLIGT I DANMARK Selv om det i dag er lovligt at udføre og tro på magi og mystik, har både sort og hvid magi i flere århundreder ført til brændende hekse på bålet og landsforvisninger.

Magiske ulovligheder

Den 12. oktober 1617 udstedte Christian 4. en lov, der gjorde al magi og trolddom ulovligt i Danmark. Den nye lov blev kaldt en trolddomsforordning og havde primært fokus på den hvide magi, da den sorte havde været ulovlig siden 1400-tallet.

Hvid eller sort?

Sort magi blev anset som trolddom udført som en del af en pagt med djævlen. Det var magi, der eksempelvis forårsagede fysisk smerter. Den hvide blev i stedet anset som en religiøs, kirkelig trolddom til eksempelvis at helbrede syge.

Åndelig stramning Harry Potter-stil

Som vi kender det fra Harry Potter, brugte troldmænd dengang også remser og bevægelser til at udøve magi. Metoden blev kaldt ‘signen og manen’. ‘Signen’ betyder magiske ord, mens ‘manen’ betyder bevægelser. Selv om der ikke blev sagt ‘wingardium leviosa’, som i troldmandsfilmen, var fremgangsmåden altså den samme.

1693

var året, hvor den sidste ‘heks’ blev dømt til bålet i Danmark – brændingen foregik på Lolland Falster.

66 Kulør | Oktober 2019

Trolddomsforordningen blev udviklet for at lave en ‘åndelig stramning’ i samfundet. Statsmagten ville gribe ind i befolkningens hverdag for at ensrette og disciplinere deres tanker og handlinger, fordi de mente, at folkets tro på kirken og Gud blev betvivlet af overtro og djævlen.

Straf, trit og retning

Den hvide magi blev straffet økonomisk og med landsforvisning, mens udøvere af den sorte magi skulle brændes på bålet. Med trolddomsforordningen blev det også indført, at de personer, der søgte råd hos en af de trolddomsudøvende, også skulle straffes.

Kilder danmarkshistorien.dk, denstoredanske.dk

Tekst Camilla H. Gjedde


Meryl har brug for din hjælp!

For 100 kroner om måneden kan du være med til at redde den kritisk truede orangutang, og samtidig følge med i Meryls liv og udvikling på rehabiliteringscentret frem til den dag, hun igen kan leve som vild orangutang i regnskoven.

Adoptér Meryl på redorangutangen.dk/meryl eller på telefon 3393 0650

Red Orangutangen - Amagertorv 13, 3. sal - 1160 København K - T +45 33 93 06 50 - info@redorangutangen.dk - www.redorangutangen.dk


Endnu mere økologi

Fra en lokal til en anden

LOKAL ØKOLOGI – Med Øllingegaard har SPAR-købmanden fået endnu mere økologi på hylderne. Øllingegaard har nemlig et bankende hjerte både for kvalitet og for god smag. Ja, og så er der faktisk kun 1,5 time fra ko til mejeri. Kom ned i din lokale SPAR, og oplev forskellen.

Profile for Kulør

Kulør Oktober 2019  

Kulør Oktober 2019  

Profile for kuloer
Advertisement