Page 1

л▒ЛђлЙл╣ 142/9.2018 л│.

12

www.kenguru.bg лЉлалълЎ 142

 

лАлЋлЪлблЋлюлњлалў 2018

www.kenguru.bg

лалљлЌлњлўлблўлЋ лЮлљ лцлўлЮлљлблљ люлълблълалўлџлљ

лџлфлалюл» лЏлў лЪлалљлњлўлЏлЮлъ? лЉлалЋлюлЋлЮлЮлъ лџлълалЋлюлДлЋ

   лБлюлЋлЮлўл» лЪлалЋлћлў лБлДлўлЏлўлЕлЋ


БЕБЕШКИ СТОКИ И ДЕТСКИ ИГРАЧКИ ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА

-25% до

КОМПЛЕКТИ

FASHION COLLECTION

В МАГАЗИНИТЕ НА RAYATOYS

-20% r o k

z a t .

-25%

ЕРГОНОМИЧНИ РАНИЦИ

ПАЗАРУВАЙТЕ НА КРЕДИТ С

1 8 8 9

LIFE`S LITTLE MOMENTS

Ученически раници и несесери с три ципа

-20%

ВСИЧКИ БЕБЕШКИ КОЛИЧКИ

0%

от 15.08.2018 до 15.09.2018

лихва

-30% до

от 15.08.2018 до 15.09.2018

МАГАЗИНИ “РАЯ ТОЙС“ МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ НА СЛЕДНИТЕ АДРЕСИ

София

ж.к. Лозенец, бул. Черни връх 26 ж.к. Гео Милев, бул. Шипченски проход 18 Галакси Трейд Център кв. Банишора, ул. Скопие 4

Варна кв. Трошево ул. “Радост” 9 бул. “Цар Освободител” 255 бул. “Цар Освободител” 39 /червен площад/ бул. “Димитър Икономов” 36

WWW.RAYATOYS.COM

Търговище ул. Александър Стамболийски 46

Бургас ПЛАЗА МОЛ - 0895 59 12 25

+359-899-989539 | +359-899-989540


От редактора ИЗДАТЕЛ Екомедия ООД office@kenguru.bg

ЕКИП

Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 48 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова, Ива Лалова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Марти Минев Коректор: Милена Тошева Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, д-р Ина Генева, д-р Любомир Дамянов, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Автори в броя: Нели Средкова, Милена Тошева Диана Димитрова, Елена Василева, Димитрина Бунова, Елица Лукова

Консултанти в броя: д-р Любомир Дамянов, проф. Петър Петров, доц. Диана Димитрова, д-р Иво Георгиев, д-р Ангел Радев, Теодора Пампулова, д-р Снежинка Цветкова, д-р Донка Узунова, д-р Лиляна Куздова, д-р Симеонка Цацова, д-р Мими Шумилина, Надежда Ножарова, д-р Мария Русинова, д-р Пламен Масларски Печат: Спектар АД Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон: 02/868 82 95.

Списание „Кенгуру” е запазена марка на фирма „Екомедия” ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Това, което ни прави по-силни Пътят на живота не е осеян само с рози. Срещат се тръни и бодили. Пречки и препятствия. Хората имаме различни подходи към въпросните пречки и препятствия. Едни търсят обиколни пътечки. Други се снишават в изчаквателна позиция с надеждата всичко да се оправи от само себе си. Трети стискат зъби, запретват ръкави и се заемат с разчистването на пречките и преодоляването на препятствията. В различни моменти по пътя на живота си съм прилагала и трите подхода. Но винаги съм се чувствала най-добре, след като собственоръчно, с хъс, страст, опит и умения съм преборила трудностите. Честно казано ми отне много време да се науча да приемам неприятностите със спокойствие, да гледам на тях като на урок. Да осъзная, че всяка пречка, всяко препятствие ме правят по-опитна, по-умела, по-силна. По-силна в моите собствени очи. Което, в крайна сметка, е най-важно.

1 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


ЛЮБОПИТНО

СЪДЪРЖАНИЕ

[24]

[32]

[20] 12 Бележките на мама

10 Семеен календар

14 Форум „Време за бебе”

MAMA

БРОЙ 142

8 Новини

20 Девет месеца сън Съвети срещу сънливост. 22 Време за мъже Рубрика за темите, които вълнуват българския мъж: Момче или момиче? 24 Седемте гряха на бременната жена Къде греши бъдещата майка в отношението към съпруга си?

Бременност 16 Ползи от пробиотиците Какви рискове редуцират „добрите бактерии”? 18 Бременно време Рубрика за изследванията от момента на установяване на бременността до появата на бебето. Представяме ви: Измерване на артериалното налягане.

26 Силен мозък още от утробата Научете как да стимулирате развитието на мозъка на малкото човече още през 9-те месеца. 28 Бременно коремче Всичко за Негово Величество Корема. 30 Двама в корема на мама

2 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

[64]

Раждане 32 Бариера срещу инфекции 34 Животът в утробата с Диана Димитрова Заедно с доц. Диана Димитрова - психолог и преподавател по акушерство, ще ви отведем в дълбоките и малко познати води на живота в утробата. 36 Раждането като положително изживяване Акценти в новия наръчник на Световната здравна организация. Здраве и красота 38 Какво представляват разширените вени? Подробно за т.нар. хронична венозна болест. 40 Отивам на фитнес! 11 мотивиращи тактики, които ще ви отведат в залата 42 Неустоима с маслина С какво маслото от маслини запазва красотата?


Съдържание

от 0 до 3 Здраве 46 Стъпка по стъпка в детското хранене Рубрика за особеностите в храненето на бебето. В броя: Риба.

[86]

от 3 до 8 Развитие и обучение 80 Умения преди училище Седемте полезни неща, които детето трябва да умее около 6-годишна възраст.

48 Рецепти за мъници 50 Осем причини за нощното събуждане Какво прекъсва съня на детето? 54 Шест стъпки за здрава кожа Как да се грижим за кожата на мъника?

СЕМЕЙСТВО Родителска практика 86 Дванайсет вълшебни фрази Ключови изрази за ползотворен разговор с хлапето.

56 Кърмя ли правилно? Знаците за правилно и погрешно хранене на бебето.

Семейно здраве 88 Едно хранене по-малко или Какво се случва с тялото ни, когато прескачаме ядене

58 Коремчето на бебето Разберете как да се грижите за организма на наследника си, за да избегнете случаите на дискомфорт.

Тя и той 90 Десет стъпки към стабилен брак

60 Рубрика на Елена Василева 62 Без болка при никнене на зъбки Изпитани средства за изтощителния етап.

82 Любопитно за книгите Поредният шедьовър на литературата за малчугани: „Приключенията на Пинокио” на Карло Колоди. Детска психология 84 Светът на детските рисунки Опознайте творчеството на малкото човече, за да разгадаете чувствата му.

[82]

[94]

64 Да измерим температурата 66 Как да помогнем на бебето, ако връща храна? Lifestyle 68 Мамини помощници Практични придобивки за грижовни мами.

НАЧИН НА ЖИВОТ

72 Блестяща чистота Как да перем дрехите на бебето?

Вкусно и полезно 92 Незаменимите фибри 94 Септемврийско меню

74 Щрак! Бебчо на портрет Насоки за снимане на деца между 3 и 12 месеца.

Наш дом 96 Метаморфози на детската стая

76 Деца в двуезична среда Как малчуганите да усвоят и двата езика?

Отдих и туризъм 98 Кейптаун – перлата на ЮАР

78 Развитие на фината моторика

101 Жълти страници

100 Конкурси

[98]

70 Тънкости при смяна на пелени Детайлите за ежедневния процес.

3 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


НОВИНИ

Нови продукти, актуална информация, активности, промоции

Библиотека

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

ГОЛЯМА КНИГА С ИГРИ АЗБУКАТА ЗА НАЧИНАЕЩИ Издание на „Ина”, което е първият етап от подготовката за началното училище. Книгата ще запознае малчугана с буквите и ще го научи да ги разпознава и да ги произнася на глас. За още по-ефективно овладяване на знания, работете заедно с хлапето и бъдете търпеливи – материята е нова за него.

Разнообразните игри в четивото ще подпомогнат подготовката на децата за училище. Включените задачи тренират умението на хлапетата да задържат вниманието си, да запомнят и да наб­ людават, както и да развиват речта си. Изданието на „Фют” съдържа съвети за усъвършенстване на фината моторика на ръката и усвояване на броенето.

КАК ДА РИСУВАМЕ С ДЕКОРАТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

ПРИКЛЮЧЕНИЯ СЪС ЗАГАДКИ И МНОГО ИГРИ

Научи как лесно да рисуваш с ефектни декоративни елементи. Книгата на „Миранда” съдържа вдъхновяващи декоративни мотиви от цял свят, полезни съвети и хитрини, инструкции как стъпка по стъпка да създаваш свои собствени уникални декорации. На страниците – пълноцветни и в удобен за рисуване размер, директно можеш да приложиш новите си умения.

Руби, Нед и кучето Мъри се отправят на три страхотни приключения…, но ще имат нужда от твоята помощ! Лелята на Руби е подготвила за тях три вълнуващи мисии за изпълнение и героите ще се радват, ако има кой да им подс­ каже как да разрешат всички загадки, с които ще се сблъскат. Книгата е богато илюстрирана, а към всяка задача има подсказки.

СВЕТЪТ НА ЖИВОТНИТЕ Новата книга на издателство „Фют“ е за всички деца, които искат да опознаят животните по света. В нея ще намерите отговори на въпросите: Къде живее морският дявол? Колко голяма е красивата пеперуда Морфо? Косатката делфин ли е? Ще разберете и какъв домашен любимец да си вземете у дома и от какви грижи се нуждае той.

Избор на редактора

Семеен фестивал „Усмихни се” във Варна през септември На 15-и и 16-и септември морската ни столица ще бъде домакин на благотворителния фестивал „Усмихни се”, организиран от Карин дом. Целта на събитието е набирането на средства за група „Усмивка“ на центъра за терапия на деца със специални нужди. Фестивалът в Морската градина на Варна ще предложи на посетителите си забавления за цялото семейство: фермерски пазар с местни производители, занаятчии, които ще предложат своите ръчно изработени творения, Улица на готвачите, Fit Mama тренировка за майки с колички, барбекю зона за татковците, четене на приказки за най-малките и др.

6 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


РЕКЛАМНА СТАТИЯ

Правилната грижа през първата година

Естествено е бебетата да не се страхуват от водата - когато водата е с подходящата температура, ще забележите колко много се наслаждават на къпането. И скоро ще забравите първоначалното чувство на несигурност. След малко практика, бързо ще влезете в рутина и къпането на вашето бебе ще се превърне в забавен и приятен ритуал за всички участници! Ритуалите и рутинните процедури помагат на бебетата да изградят чувство на доверие и сигурност, така че винаги къпете бебето си по едно и също време на деня. Най-доброто време на деня е вечерта, защото топлата вода има същия ефект върху малките, както това се случва при нас възрастните: тя ги отпуска и ги прави сънливи. Ако забавлението в банята е последвано от лягане, вашето бебе ще заспи много по-лесно.

Важни правила за незабравимо забавление при къпане • Идеалната температура на водата е около 36 ˚C ; на стаята трябва да е около 24 - 25 ˚C. • През първите няколко месеци, бебетата трябва да се къпят не повече от 5 - 7 минути на къпане. • Никога не оставяйте детето си в банята без надзор! • Въпреки че бебетата всъщност не са мръсни, важно е да ги измиете добре. Използвайте нежен душ гел и шампоан, когато става въпрос за почистване на чувствителна кожа и фина коса, за да поддържате естествената киселинна мантия на деликатната кожа. • Съвет: използвайте играчки, докато изплаквате главата и косата на детето си. • Загрейте хавлията предварително. Това ще се хареса на вашето „малко слънчице“! • Не забравяйте нежно да нанесете олио или тоалетно мляко след банята. За да сте сигурни, че банята на вашето бебе е приятно преживяване, уверете се, че разполагате с всичко необходимо наблизо. Това включва: принадлежности за банята на бебето, мек шампоан или душ-гел за бебета, мека кърпа, затоплена хавлия, чисти дрехи и пелени, както и термометър за баня за тестване на температурата на водата. Отделете време, за да се посветите на бебето си и да бъдете спокойни и релаксирани, защото това ще допринесе за спокойното настроение на бебето и ще го накара да се чувства по-комфортно.

HiPP Babysanft HiPP Babysanft шампоан за тяло с естествен екстракт от био бадем, който е изключително подходящ за нежната кожа. Почиства и поддържа киселинната мантия на кожата. Нежен към очите. HiPP Babysanft измиващ душ-крем за тяло се грижи за чувствителната и суха кожа по време на къпане: био бадемовото олио осигурява оптимална защита срещу дехидратация, почиства меко и внимателно. Идеален е също и за възрастни със суха и чувствителна кожа. HiPP Babysanft душ гел за коса и тяло с екстракт от естествен био бадем е без сапун, особено мек и е идеален за почистване на кожата и косата на бебето. Душ-гела е подходящ за цялото семейство. Той може да се използва всеки ден за измиване на ръцете. HiPP Babysanft шампоан за лесно разресване с екстракт от естествен био бадем е специално разработен за нуждите на детската коса. Той е мек за очите и дава възможност за безболезнено, без усилие разресване.

Водата е важен еликсир за всички нас. Въпреки това, нежната кожа на кърмачетата може да бъде чувствителна дори към чистата вода. Тъй като собствената защитна функция на кожата при тях все още не е напълно съзряла, кожата е по-податлива на бърза дехидратация. Поради тази причина, дерматолозите препоръчват използването на меки и щадящи продукти за бебе, богати на масла, укрепващи съзряването на бебешката кожа.

hipp.bg


НОВИНИ

Нови продукти, актуална информация, активности, промоции

ИГРАЧКИТЕ CORCODILE СТИМУЛИРАТ ВЪОБРАЖЕНИЕТО НА ДЕЦАТА

НЕУСТОИМА КОСА С BOTANICA НА KOKONA Маската за коса Botanica на Kokona с екстракт от здравец подхранва и заздравява косата, правейки я неустоима. Съдържащите се в продукта екстракт от здравец и витамин Е възстановяват и овлажняват косъма по цялата му дължина. Косата е бляскава, мека, лесна за разресване и стилизиране.

Първи мицеларни шампоани от Nivea

Nivea добави 3 нови попълнения сред арсенала си от продукти за грижа за косата. Базирани на добре познатата мицеларна технология, марката представи първите мицеларни шампоани, които са създадени специално, за да поддържат косата и скалпа здрави. Серията включва продукти за: нормална към мазна коса, слаба коса и чувствителен скалп, както и суха коса и скалп.

ВЪЗСТАНОВЕТЕ ЕСТЕСТВЕНАТА ЗАЩИТА НА КОЖАТА С EUCERIN В края на лятото, когато кожата има нужда от специална грижа, за да се възстанови от продължителното излагане на слънце, серията Eucerin pH5 е на пазара в специални големи опаковки. Основната съставка в предложенията на немската марка е pH5 цитратен буфер, която възстановява и поддържа оптималното pH, укрепва кожната бариера и намалява чувствителността. Изберете своя продукт сред лосиони, душ олио и шампоан.

Corcodile са първите в България дървени играчки от чист, натурален корк. Изключително леки и приятни като тактилно усещане, безопасни и безшумни за игра, играчките дават възможност да се конструират различни фигури, като така стимулират въображението на малчуганите. Корковите творения не задържат влага и прах, което ги прави естествено антиалергични и антибактериални. Можете да купите Corcodile от вериги книжарници Booktrading и Orange.

Устата възпя в рими страстта си към бисквитите „Анелия”

Хип-хоп звездата Устата атакува с нов хит, обещаващ да нажежи нощния живот. Компания във видеото към „Давам се целия“ му прави една същинска бургаска емблема – морякът, познат от опаковката на любимите на поколения бисквити „Анелия“. Тази година, в серията на една от най-обичаните марки на бургаския производител на захарни изделия „Победа“, влизат два нови продукта – сандвич бисквити „Анелия” с крем ванилия и с крем кафе.

КОЛИЧКА PHIL & TEDS GO: ЛЕКОТА И УДОБСТВО

МОДУЛНА ПРЕГРАДА SAFETY 1ST ЗА ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ

С невероятно тегло от само 5 кг, количката Phil & Teds GO от Iventas е новият хит! Изключително маневрени 4 колела, сгъване с една ръка. Чудесна за градски условия (ширина – само 44 см). В три свежи цвята – зелено, лимонено и червено, количката може да се използва от новородено до 4-годишна възраст. Цена: 389 лв.

Преградата с 3 или 5 модула Safety 1st е изключително широка и може да се използва за всичко – от широки стълби до камини. Идеална е за коридори, неправилни врати, площадки или кухни. С нея лесно ще ограничите достъпа на детето до опасни зони и ще сте спокойни за неговата сигурност.

8 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


НОВО

УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС! Добре познатото мляко - нова по-удобна опаковка!

Официален вносител: Аксон България ООД

AptaClub България, www.aptaclub.bg


ЛЮБОПИТНО

Семеен календар

СЕПТЕМВРИ глобално семейство

Куп звезди озвучават анимацията „Малката стъпка“

Дългоочакваният анимационен хит „Малката стъпка“ тръгва по кината на 28-ми септември. Лентата разказва за човекоподобния голям снежен човек Йети, убеден, че наистина съществуват загадъчни същества, наречени „хора“... Героите в зрелищната продукция „говорят“ с гласовете на цяла плеяда знаменитости: певицата Зендая, баскетболистът Леброн Джеймс, актьорите Дани де Вито и Чанинг Тейтъм и др.

08.09.

Международен ден на грамотността

Празник, обявен от ЮНЕСКО през 1966 г. Целта му е да популяризира и насърчи действията на общест­ вото за ограмотяване на нуждаещите се. Темата на тазгодишното честване е: „Грамотност и развитие на уменията“.

(Звезден) прах в очите ...

21.09.

Световен ден на мира

Отбелязва се в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война. Посветен е на укрепване на идеалите за мир между всички народи. Една от емблемите на празника – белият гълъб, е символ на благост, кротост и застъпничество за ненасилие.

Децата, които общуват с бащите си, са по-умни от останалите Малчуганите, прекарващи много време в компанията на бащите си, са далеч по-умни от връстниците си, които са лишени от вниманието им. Данните от изследване на британски учени сочат, че игрите и приказките, четени от тат10

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

ковците, имат значително положително въздействие върху когнитивното развитие на мъниците. В проучването са участвали 128 бащи, чиято комуникация с децата им била наблюдавана в периода тримесечна възраст – две години.


Семеен календар

ПО НАШЕНСКИ 25.08-09.09.

Международен фестивал на меда в Несебър

Ежегодното събитие се провежда на площад „Месамбрия“ в стария Несебър. В него участват български и чуждестранни фирми, които представят пчелните си продукти и се състезават за наградите на журито. Акцент в програмата за 2018 г. е присъствието на биопроизводители, създали все по-търсения на европейските пазари екологичен мед.

Празнично настроение

ОТ КУЛТУРНИЯ АФИШ

01.09. Летен Симеоновден Бележи началото на църковната Нова година. Почитаме паметта на св. Симеон Стълпник, покровител на орачите, и неговата майка св. Марта. Имен ден на: Симеон, Симона, Симо, Мона, Марта.

29.09. Виртуозният цигулар Дейвид Гарет с грандиозен концерт в „Арена Армеец“ Световноизвестният цигулар Дейвид Гарет ще зарадва родните меломани с концерт, част от турнето му „Explosive – Live“. Макар да отложи шоуто си на 6-и юни заради тежка дискова херния, Гарет е решен да се реваншира за подкрепата на публиката в края на септември. Талантът, роден в Германия, ще изпълни класически композиции и рок класики, донесли му статута на един от най-значимите инструменталисти на нашето време.

17.09.

Мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София Ден на четирите мъченици, загинали през II-ри век заради вярата си. Честваме и празника на София, който и тази година ще зарадва столичаните и гостите на града с богата програма от културни събития. Именици са: Вяра, Надежда, Любов, Любомира, Любен, София, Софи.

29.09. „Шоуто на ABBA“ за първи път в България Зала 1 на НДК ще бъде домакин на концерт, посветен на 45-годишната история на легендарната група. „Шоуто на ABBA“ съчетава модерен звук, визуални ефекти и култови хитове, като: „Money money money“, „Dancing queen“, „Mamma Mia“. Песните ще бъдат изпълнени от шведската група Waterloo и Националния симфоничен оркестър на Лондон, режисиран от работилия с Роби Уилямс музикален гений Матю Фрийман.

11 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


ЛЮБОПИТНО Те са подредени, кратки и ясни. Имат за цел да ви напътстват, помагат и съветват както по време на бременността, така и след това - в грижите за безценното малко вързопче живот - вашето бебе. Ще ви разходим навсякъде - от покупките, масажите и гимнастиката през ходенето на гърне, витамините и никненето на зъбките.

Защото МАМА знае най-добре!

РУБРИКА

Бележките на мама

ВРЕМЕ ЗА ГЪРНЕ

6-12 месеца Преди навършване на 6 месеца използването на гърне може само да бъде мечта за мама и татко. След това регулярното поставяне на детето там е по-скоро създаване на навик и запознаване с предмета, което мъничето най-вероятно ще възприеме като игра или нещо досадно. Вашата задача в случая е да покажете, че предназначението му е далеч по-различно и там трябва да се случва „нещо”.

12-14 месеца През този период детето пораства и започва да разбира много от сигналите, които му дава тялото. Все още обаче мисията да свърши малката или голяма нужда съзнателно в гърне е по-скоро кауза пердута и вие трябва да бъдете повече от настоятелни, като слагате детето по едно и също време на гърнето, ако искате да създадете навик.

Въпроси, като „Кога да започнем да слагаме бебето на гърнето?”, „Може ли да го научим да стои там, без да плаче?” и „Бързо ли ще стане това?”, вълнуват всички родители. А специалистите са на мнение, че някъде докъм третата си годинка детето ще бъде на „ти” с Негово Величество гърнето.

20-22 месеца Ако вече сте на „ти” с гърнето, можете да опитате да преминете към тоалетната, разбира се, след като сте я оборудвали със специална детска седалка. Тя наподобява отвора на гърнето, удобна е, и в повечето случаи детето се чувства сигурно и спокойно, докато седи там.

22-24 месеца В края на втората годинка повечето деца изграждат навик да ходят напълно съзнателно на гърне. При някои деца се случва на третата годинка, но това не бива да ви притеснява, защото всяко детенце е различно. Понякога нежеланието за гърне може да се дължи на уроинфекции, или да има емоционален характер. Във всеки случай, ако имате съмнение, че нещо не е наред, консултацията с лекар е задължителна.

14-18 месеца Махането на пелената за няколко часа на ден е напълно достатъчно на този етап, за да може детето да усети мок­ рите дрешки при евентуално изпускане. Сега то може да направи връзка между локвичката на пода и напишканите гащи, а вие да му покажете гърнето и неговото предназначение. 12 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

18-20 месеца Според специалистите, детето се научава да контролира позивите за ходене по малка и голяма нужда във възрастта от 1,5 до 2 годинки, или поне така е при повечето деца. Търпението от ваша страна сега е много важно, защото при едно дете това може да стане за седмица, докато при друго – за няколко месеца.


BONNE NUIT сгъваема кошара

www.kikkaboo.com


ЛЮБОПИТНО

РУБРИКА

Форум „Време за бебе“ ИНТЕРВЮ НА: ИВА ЛАЛОВА

2000 бъдещи и настоящи родители взеха участие в третото издание на форум „Време за бебе”. Водещи специалисти запознаха участниците с важните детайли за бременността, раждането и грижите за бебето. Представяме ви акцентите от събитието.

Доц. Светла Данова:

ГРИЖАТА ЗА ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА Е ВАЖНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ПЛОДА

Още Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. В лекцията си „Чревната микрофлора – ключ към здравето“ доц. Светла Данова разказа за ролята на микроорганизмите за доброто състояние и на малки, и на големи. Ето какво още трябва да знаем.

Доц. Данова, какво е значението на чревната микрофлора на бременната жена за правилното развитие на плода? През деветте месеца чревната микрофлора на майката се променя, за да отговори на нуждите на плода. Ето защо прием на антибиотици, алкохол, неправилен хранителен режим (включително преяждане или гладуване, прием на много мазни храни или високо въглехидратна диета) и други нездравословни навици, които разрушават здра14 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

вословния баланс в храносмилателната система на майката, са нежелани. Влияе ли начинът на раждане върху залагането на полезна микрофлора при новороденото? Начинът на раждане е много важен фактор. Преминаването на бебето през родовия канал води по естествен начин до първична колонизация с полезна микрофлора, характеризираща се с доминиране на лактобацили и бифидобактерии. До-


Форум "Време за бебе"

като при цезарово сечение първите поселници в чревния тракт на новороденото са кожно-асоциирани микроби, често от групата на стафилококите и стрептококите. В допълнение, при този тип раждане често се наблюдава закъсняла лактация на майката, което също забавя правилната архитектура, развитието на микробиом oт полезни бактерии. Майчината кърма, освен най-добрата храна за бебето, доставя нови порции от полезни млечно-кисели и бифидобактерии, както и олигозахариди (вид пребиотици), които стимулират развитието на полезна бифидогенна флора. Нарушената микробна колонизация на новороденото днес се свързва с повишен риск от атопичен дерматит, алергии, дори астма, стомашни и имунни проблеми, системни заболявания на съединителната тъкан и др. Какви са ползите за здравето от правилно изградения микробиом? Напоследък сравняват чревния микробиом с втори мозък. Причината за това е ключовата роля, която той изпълнява по отношение баланса не само на храносмилателната, но и на други органи и системи. Безспорно най-важна е ролята

„Майчината диета по време на бременността може да повлияе на композицията на неонаталния мик­р обиом и здравето на детето. В последните години е доказано, че грижата на майката за здравето и за чревната й микрофлора има положителен ефект и проектира доб­р о здраве не само на плода, но и за по-късните етапи от развитието на детето, чак до зряла възраст.“

му в храносмилателните процеси и общия метаболизъм, обезпечавайки уникални условия в чревния тракт, правилно хранене и превенция на отделяне на токсини, съчетано с понижаване риска от чревни и други инфекции и с по-адекватен отговор при различни физиологични състояния. Многообразието на полезни бактерии и численото им доминиране повлиява положително въглехидратния и липиден метаболизъм и свързаните с тях важни физиологични процеси. Te гарантират бариерните функции в червата, с всички произтичащи от това ползи, като по-зряла имунна система, по-добър имунен отговор и по-успешно преодоляване на различни възпалителни процеси. Сред наскоро доказаните ползи са способността им да повлияват секрецията на различни невромедиатори, което има специфичен ефект върху поведението, емоциите и работата на централната нервна система.

Разкажете повече за ролята на полезните бифидобактерии в живота на бебето.

Бифидобактериите са безценен помощник в изграждането на здрав чревен микробиом. Неслучайно в първите години от живота те са доминиращи. Различни клинични проучвания доказват ролята им в храносмилателните процеси и усвояване на нужните хранителни вещества, както и участие в синтезата на ценни витамини и полезни метаболити. Така се осъществява ранна защита от гастро-интестинални инфекции и по-нисък риск от диарии. Те опосредстват ефективно съзряване на имунната система и чревния тракт при новородените. Бифидобактериите подобряват бариерните функции на чревната лигавица, положително повлияват серумните нива на IgE, разграждат/модифицират алергените, регулират успешно секрецията на възпалителни медиатори. При нарушен баланс в бифидогенната флора се отчита по-висок риск от наднормено тегло в тийнейджърска или зряла възраст и свързаните с това метаболитни и други проблеми.

15 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


MAMA Бременност

Ползи от ПРОБИОТИЦИТЕ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Д-Р ЛЮБОМИР ДАМЯНОВ, АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ

Хипократ е казал: „Всички болести започват от червата”. Думите на бащата на медицината са показателни за значимостта на здравето на храносмилателната система, за което с особено внимание се грижат бъдещите май-

ки. Поддържайки отличен храносмилателен тракт, те ще дадат живот на здрави бебета и могат да избегнат усложнения по време на деветте месеца и интервенции при раждането.

„Добрите бактерии” Сред доказаните средства за подпомагане на храносмилането са пробиотиците. Наричани „добрите бактерии”, те имат ключова роля за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Пробиотиците носят безброй ползи за бременните жени. Те намаляват риска от:

1. Прееклампсия Според проучване на Норвежкия институт по обществено здраве, ежедневната консумация на пробиотик на млечна основа значително редуцира опасността от възникване на състоянието.

2. Гестационен диабет

4. Бебешка екзема

Това се дължи на способността на полезните бактерии да понижават нивата на кръвната захар.

Ако в организма на майката преобладават пробиотичните бактерии, тя ще ги прехвърли на мъничето по време на бременността и по-късно чрез кърмата, като така ще го предпази от появата на дерматит.

3. Вътрематоч но ог раничаване на растеж а на плода Пробиотиците помагат за намаляването на C-реактивен протеин, чиито повишени нива се свързват с ниско тегло на новороденото.

Без оп асна подкрепа Пробиотиците са в основата на силния имунитет на детето, подобряват бариерната функция на лигавицата на червата и възстановяват чревната флора след прием на антибиотици. Незаменими и за мама, и за бебе, можете да ги

откриете в някои храни: кисело мляко, кефир. Добър избор са и добавките, съдържащи различни щамове пробиотични бактерии. Те са своеобразен щит срещу токсини и други вредни вещества, които попадат в червата чрез храната.

16 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


MAMA Бременност Бременността е деликатен и изключително вълнуващ период от живота на всяка жена. Заедно с трепетните очаквания, освен позитивните мисли, правилното хранене и разумното движение, са необходими сигурни доказателства, че всичко ще бъде наред. А какво по-сигурно от навреме назначените, направени и добре интерпретирани изследвания от момента на установяване на бременността до появата на най-хубавото нещо на този свят – вашето бебе?

РУБРИКА

Бременно време

Измерване на артериалнот о налягане

И ОЦЕНКА НА РИСКА ОТ ПРЕЕКЛАМПСИЯ КОНСУЛТАНТ: ПРОФ. ПЕТЪР ПЕТРОВ, АГ Артериалното налягане е един от най-важните параметри, които определят дали организмът функционира правилно. Понякога по време на бременност бъдещата майка

за първи път се среща с проблема - артериална хипертония (повишено налягане), което е особено опасно както за нея, така и за нейното бебе.

Ког а се прави?

гане да се понижат леко в рамките на 10-15 mmHg за систолното (горна граница) и с 5-15 mmHg – за диастолното (долна граница) налягане. Това се случва вследствие влиянието на хормона прогестерон.

Измерването на артериалното налягане се провежда в амбулаторни условия всеки път, когато бъдещата майка посети женска консултация.

Как се прави? Артериалното налягане се измерва последователно на двете ръце. Поне 1 час преди самото изследване е необходимо да избягвате физически усилия, а непосредствено преди да ви сложат апарата, е добре да поседите спокойно около 5-10 минути. По време на измерването стойте отпуснати, с облегнат удобно гръб, без да кръстосвате краката си.

С напредването на бременността, обемът на циркулираща кръв в организма се повишава, което води до леко повишаване на артериалното налягане. Обикновено в третия триместър то е както преди забременяването.

Какво се търси? Нормално за първия и втория триместър е стойностите на кръвното наля-

ИНТЕРПРЕТИРАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ноза обикновено се налага ежедневно проследяване на кръвното налягане или поставянето на устройство, наречено холтер. Благодарение на него, стойностите на артериалното налягане се записват в рамките на периода, в който то е прикрепено към тялото на бъдещата майка – за 24 или 48 часа, като през това време тя извършва обичайните за ежедневието си дейности.

За нормално кръвно налягане по време на бременност се приемат стойности 110/70 mmHg, или 120/80 mmHg. Граничен резултат, който трябва да бъде следен по-често, е 130/85 и 139/89 mmHg. Диагноза хипертония (повишено артериално налягане) не може да бъде поставена въз основа само на едно измерване. За по-точна интерпретация и поставяне на диаг-

18 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


MAMA Бременност

9 МЕСЕЦА СЪН АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

1. Редуцирайте дневния сън Колкото и да ви се спи през деня, не си го позволявайте за продължително време, защото организмът ви ще свикне с този ритъм. НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

2. Спортувайте Правете упражнения на открито – свежият въздух и движението ще се отразят благоприятно върху тонуса и настроението ви.

3. Орг аниз ирайте разумно еж едневието си Старайте се да вършите неотложните задачи сутрин, тъй като така хем ще настроите мозъка си на активен режим, хем няма да рискувате по-късната умора да осуети плановете ви.

Внимание Страдате ли от сънливост, бъдете особено внимателни, когато шофирате или готвите. Помолете съпруга си да кара, докато овладеете

проблема. Сложите ли нещо на котлона или във фурната, навийте часовник, който да ви събуди след определено време, ако сте задрямали.

Д-Р ЛЮБОМИР ДАМЯНОВ, АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ

Бременните жени често се шегуват, че точно когато се преборят с безсънието, започват да страдат от сънливост. Ако и вие трудно оставате будни и прекарвате голяма част от денонощието в леглото, вижте как да излезете от ролята на спящата красавица.

4. Дъ� ете дъвка Може да звучи абсурдно, но дъвченето на дъвка е дейност, която ви държи будни, затова – възползвайте се.

5. Развличайте се Срещайте се с приятели и се забавлявайте – наситеният с приятни занимания делник е отлично оръжие срещу сънливостта.

Причината Умората и сънливостта са резултат от повишената нужда от витамини и минерали и увеличеното натоварване на органите и системите на бъдещата майка.

20 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


някое от новите столчета за кола на Cybex или gb и кошът за новородено S и превърнете Вашият Balios S в система за пътуване 3 в 1 за разходки по градските улици или в провинцията. Мекото возене е гарантирано където и да сте - големите All Terrain Wheels осигуряват гладко возене върху всякакви терени. Седалката може да бъде в двете посоки на движение. Мемори бутоните, механизмът за сгъване с една ръка и възможността за напълно легналото положение на облегалката правят Balios S перфектен помощник още от новородено бебе.

Цена - 829,00 лв. Вносител: Раяленд ООД

WWW.RAYATOYS.COM


MAMA Бременност ТЕМИТЕ, КОИТО ВЪЛНУВАТ БЪЛГАРСКИЯ МЪЖ. ЧИТАТЕЛЯТ ПИТА, НИЕ ОТГОВАРЯМЕ.

РУБРИКА

Време за мъже

МОМЧЕ ИЛИ МОМИЧЕ? ПО ТЕМАТА РАБОТИ: ИВА ЛАЛОВА

Здравейте, „Кенгуру”! С жена ми чакаме бебе, но тя не иска да знае какъв е полът му. Щяло да бъде изненада. Е, да, ама аз нямам намерение 9 месеца да стоя със скръстени ръце и после да пазарувам като луд дрешки и играчки. Пък и ми е инте-

Здравей, Вальо! Трябва да призная, че съм раздвоена. От една страна, подкрепям желанието на твоята съпруга – и аз самата не бих искала да знам дали ще дам живот на момченце или на момиченце. От друга страна, практичността винаги ми е била чужда, затова се възхищавам на хора, които не странят от бита, а улесняват пребиваването в него. Ето защо те съветвам да вземеш най-доброто от двата свята. Не се занимавай с корумпиране на медицински лица – възможно е да възмутиш лекаря с предложението си, а ако не

ЕДИН ОТ НАС Здрасти, Вальо, Първо – честито! Второ – не искам да се притесняваш. Вариантите са само два. :)) След като ще се чудиш 9 месеца, това ще рече (ако и двамата сте хомо сапиенси), че сте доста в началото. Тоест най-вероятно сте на етап „две чертички”. :)) Та, по същество: дишай, дай й мал-

може да му устои, ще си допринесъл за моралната му поквара. Как ще гледа жена ти в очите, знаейки, че те е осведомил за пола на бебето против волята й?! За да не си пасивен до раждането, обаче, започни покупките за новия член на семейството. Е, не можеш да се развихриш нито в розово, нито в синьо. Но е по силите ти да се сдобиеш с предмети в неутрални нюанси: боди в бяло, ританки в зелено, шапчица в жълто... Оригинално хрумване е и да боядисаш детската стая в различни цветове – така хем няма да рискуваш да посрещ-

ко време. Нека си избере доктор, който да следи бременността, и ще видиш, че при някое от изследванията сама ще попита за пола. Ако пък е чак такова перде, винаги можеш да се върнеш при лекаря и дискретно, с помощта на няколко банкноти, да попиташ. Поздрави на Трявна, Твой/Ваш/Наш Лари P. S. Знаеш ли вица за: Ти се радвай, че не лае… Хахахахахахахаххаа

22 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

ресно дали ще имаме син или дъщеря. Та въпросът ми е как да се сдобия с ценната информация? Да подкупя ли гинеколога й, за да ми каже? Или да не си давам зор – каквото и да е, ще си го гледаме... Вальо, Трявна

неш сина си в цикламена стая с брокат и еднорози по стените, хем ще създадеш свежа обстановка с ведри багри. И след като си обуздал нетърпението си и си се подготвил за появата на мъника, няма да ти остане нищо друго, освен да го приветстваш на този свят, чувайки най-важните думи в живота си: „Честито! Имате син/дъщеря.“


MICUNA SABANA Спестете 387 лв от комплект Легло Sabana Micuna + Скрин с четири чекмеджета, вана и повивалник + Чекмедже за легло 98 см 93 см

66 см

Обща цена:

120

см

1577 лв

49 см

Пакетна цена:

79 см

1190 лв

*

Пакетната цена е валидна за посочения комплект

**

В комплектът не са включени чаршафи, завивки, възглавница, матрак

Вносител: ИВЕНТАС ЕООД, тел. 02 955 5115 e-mail: office@iventas.bg, www.iventas.bg

СПЕСТЯВАТЕ

387 лв


MAMA Бременност

7-те гряха на БРЕМЕННАТА ЖЕНА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Очакването на дете е от подаръците, които хем искаш да споделиш с целия свят – от радост, хем пазиш само за себе си – от суеверие. Някъде между гордостта от предстоящата роля на бъдеща майка и страха от предизвикателствата по пътя към срещата с бебето, стои таткото. Макар да е участвал наравно с половинката си в създаването на новия член на семейството, той често незаслужено е на втори план. Прочетете списъка ни с грехове на бременната жена към съпруга й и никога повече не ги допускайте.

1. Пренебрегване Да, разбираме, че срещите с други мамчета дават отговори на много от въпросите Ви, но истинска подкрепа можете да получите единствено от човека, когото обичате. Затова не го пренебрегвайте заради поредната среща на тема „Как да си намеря подходяща поза за сън“, а го изненадайте с вкусна вечеря.

2. Отказ от секс Бременността не означава край на секса, напротив. Сега е моментът повече отвсякога да се наслаждавате един на друг и да изживеете вълнуващи мигове. Не се страхувайте да поемате инициативата и да показвате на мъжа си колко много го желаете... въпреки променената си фигура и присъствието на публика в утробата.

3. Агресивно поведение Колкото и да ви изтощават неразположенията по време на деветте месеца, не си го изкарвайте на него. Вместо това, позволете му да се погрижи за вас с масаж или разходка.

4. Затвореност Споделянето е изкуство, което не всички владеят. Все пак, опитайте да разкажете на половинката си как се чувствате, а не се ограничавайте до лъжливото „Нищо ми няма“ (когато от километ­ри ви личи, че това „нищо“ всъщност ви побърква).

24 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


5. Самостоятелно пазаруване Купуването на бебешки дрешки и аксесоари не е забавно само за бъдещите майки. Поканете таткото на пазар и ще видите благодарността му от факта, че участва в избора на гардероб за наследника си.

6. Липса на време, прекарано заедно Не е честно да отделяте време за йога и обяд с приятелки, а да не гледате някой филм с любимия си човек. Нали благодарение на него усещате едно сърчице да бие под вашето?

7. Отсъствие на обща молитва Ако често се молите, за да елиминирате страха от неизвестното по време на бременността, правете го и с мъжа си. Духовното занимание ще ви сплоти и ще посрещнете детенцето си спокойни и влюбени.


MAMA Бременност

Силен мозък ОЩЕ ОТ УТРОБАТА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

ДОЦ. ДИАНА ДИМИТРОВА, ДОКТОР ПО ПСИХОЛОГИЯ

Мозъкът на бебето е най-сложната структура в тялото му. Невронното развитие започва само три седмици след зачеването, а всичките му пет дяла се формират още в началото на деветата седмица. Той се усъвършенства и нараства с всеки изминал ден от вътреутробното развитие и единствено при човека продължава да расте и след раждането.

За мозъка При новороденото мозъкът тежи около 350-400 г, за да достигне до 1500 г при възрастния човек. През втория триместър – най-важното време за развитието на мозъка на плода – четвърт милион нови мозъчни клетки се създават всяка минута, за да достигнат 100 млрд. нервни клетки (колкото са звездите в нашата галактика). Някои неврони се специализират в отделянето на т.нар. трансмитери (допамин, серотонин), от които зависи изживяването на удоволствие, любов и щастие.

Въпреки че има генетична предразположеност, развитието на мозъка може да бъде стимулирано и бъдещите майки да помогнат за това, докато малкото човече е в утробата им. Научете как.

Без алкохол Неотдавнашно проучване на Харвардския университет установи, че пиенето дори на малки количества алкохол по време на бре26

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

менност увеличава производството на инхибиторни неврони в мозъка на плода. Това може да създаде дисбаланс в развиващия се мозък и да предизвика трудности в ученето и управлението на емоциите по-късно в живота.

Здравословно хранене и рибено масло Придържайте се към балансирана диета, богата на плодове и зе-

ленчуци, и консумирайте около 1000 мг рибено масло дневно. „Мастните киселини са от решаващо значение за развитието на мозъка“, казва д-р Джон Протко, изследовател по психология в Нюйоркския университет, който се е посветил на изучаване на факторите, правещи децата по-умни.

Общуване Бебетата могат да започнат да различа-


ват звуците още от 16-ата седмица на бременността, а след като се родят, разпознават гласа на мама. Това обаче не означава, че трябва непрекъснато да занимавате мъничето с музика и разговори. Свръхстимулацията всъщност може да бъде стресираща за бебето. А и то не разбира смисъла на думите, а реагира на вибрациите, които са специфични за всеки език. Затова е най-добре да общувате с малкото човече под сърцето си, но и да му оставяте време за почивка.

Редовни упражнения Според проучване на Американския колеж по спортна медицина, физически активните през деветте месеца жени раждат деца, които са демонстрирали обещаващо невроразвитие на петдневна възраст. Когато са станали на пет години пък, малчуганите са постигнали значително по-високи резултати на тестове за говор и обща интелигентност, в сравнение с връстниците си, чиито майки не са спортували.

Фактите говорят

Според статия в „Американския журнал за клинично хранене“, кърмачетата на майките, които консумират повече риба по време на бременност, имат по-високи резултати на тестовете за вербална интелигентност и фини двигателни уме-

ния. Освен това, те са и по-комуникативни. Данните от друго изследване сочат, че менталното здраве на децата на четиригодишна възраст се влияе от приема от майката на рибено масло през деветте месеца.


MAMA Бременност

Всяка бъдеща майка знае, че докато носи бебето под сърцето си, с тялот о й ще настъпят много промени. Най-голямо внимание, обаче, като че ли всички от делят на онази част, където расте малкот о човеч е – нег ово величество Корема.

Бременно КОРЕМЧЕ АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО РАСТЕ И ИЗГЛЕЖДА КОРЕМЪТ, ЗАВИСИ ОТ МНОГО ФАКТОРИ – ТЕЛОСЛОЖЕНИЕ, СЪСТОЯНИЕ НА МУСКУЛИТЕ, ГОЛЕМИНА НА БЕБЕТО И КОЛИЧЕСТВО ОКОЛОПЛОДНИ ВОДИ.

ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ 1-ВИ ТРИМЕСТЪР В началото на бременността коремчето е почти незабележимо – матката не е увеличила размерите си и се намира все още в малкия таз. Така например в 4-ата седмица тя има големина на кокоше яйце, а в 8-ата – на гъше.

2-РИ ТРИМЕСТЪР Това е периодът, когато бебето расте с бързи темпове и коремът на бъдещата майка няма да остане незабелязан. 3-ТИ ТРИМЕСТЪР В началото на третия триместър бременното коремче личи от-

далече и е видимо от всички наоколо. Обикновено в началото на 2-ия триместър всеки акушер-гинеколог или акушерка, следящи бременността, определят височината на дъното на матката и измерват обиколката на корема на нивото на пъпа.

срокове на бременността, докато при по-слабите – още в самото начало може да бъде забелязан. • Влияние върху формата на корема оказват със сигурност мускулите на предната коремна стена – колкото по-стегнати са те, толкова коремът е пов-

дигнат по-високо и изглежда по-остър. Обратното – при втора и следваща бременност, в резултат на отслабването на мускулния тонус, коремът може има по-разлята настрани форма. • Ако бъдещата майка очаква близнаци, коремът със сигур-

ност ще бъде много по-голям, отколкото при едноплодна бременност. • Големината на корема зависи и от теглото, предлежанието и темповете на растеж на бебето – колкото по-голямо е то, толкова по-забележим е коремът на бъдещата майка.

Формула Една от формулите за приблизително определяне теглото на бебето по височината на маточното дъно е: теглото на бебето (г) = височината на маточното дъно (см) х обиколката на корема (см) + 150-200 г.

Остър, кръгъл или разлят

В миналото по формата на корема някои хора определяли и пола на бебето. Смятало се е, че кръглото коремче означава, че бебето ще бъде момиче, а издаденият напред и остър корем означавал момче. Разбира се, формата на корема невинаги определяла със сигурност пола на малкото човече, защото това по никакъв начин не зависи нито от формата, нито от големината му. • При по-едрите, високи жени, обикновено коремът остава незабележим до по-късните

28 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


MAMA Бременност

Двама в

КОРЕМА НА МАМА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Ако сте дарена с щастието да очаквате близнаци, вижте нашата колекция от интересни факти за мъниците в утробата си.

Шампион и извън корта

1.

Изследванията показват, че 10-15% от всички бременности започват като многоплодни, но по-късно единият от близнаците се „губи“. Този феномен е известен като „синдром на изчезващия близнак“.

2.

Ако вече сте майка на неидентични близнаци (резултат от две оплодени яйцеклетки при овулация) и не приемате лекарства за плодовитост, вероятността да се сдобиете с втора двойка бебета е около 1 на 3 000.

3.

Повече от половината близнаци се раждат преди 37 г.с.

4.

Близнаците, заченати по естествен път, са най-често срещани сред афроамериканците, последвани от бели, испаноезични и азиатци. Високите жени по-често раждат бебета в дует, в сравнение с по-ниските.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Д-Р ЛЮБОМИР ДАМЯНОВ, АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ

АМЕРИКАНСКИ ОПИТ

Роджър Федерер е сред щастливците, родители на два „комплекта“ близнаци. Тенисистът и съпругата му Мирка се радват на момичетата Майла-Роуз и Шарлин-Рива и момчетата Лео и Лени.

Шансът за бременност с близнаци в САЩ е 1 на 31, което е почти 40% ръст от началото на 80те години на миналия век. Този факт се обяснява с рас-

30 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

тящия брой по-възрастни майки, чиито хормонални промени водят до отделянето на повече от една яйцеклетка при овулация.


Бременност

РЕКОРД

ПРЕЗ 2017 Г. В СБАЛАГ „МАЙЧИН ДОМ“ СОФИЯ СА СЕ РОДИЛИ 134 ДВОЙКИ И ЕДНА ТРОЙКА БЛИЗНАЦИ.

5.

Близнакът, който се развива най-близо до шийката на матката, се нарича бебе А. В 75% от случаите то е с главата надолу преди раждането. бебе B може да бъде разположено в същата позиция или седалищно.

6.

Макар вагиналното раждане да не е изключено, по-вероятно е да дадете живот с цезарово сечение, ако очаквате две деца.

ЕДНАКВО РАЗЛИЧНИ Понякога едното бебче може да се роди вагинално, а другото – със секцио. Това се случва, ако второто мъниче изпитва затруднения с появата си на бял свят.


MAMA Раждане

Бариера

СРЕЩУ ИНФЕКЦИИ АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

Съществуват три сигурни предвестници на раждането – падането на слузестата запушалка, контракциите и изтичането на околоплодните води. И ако все още не знаете каква е ролята на първия от тях, следващите редове са точно за вас.

Запушалката (наричана още тапа) представлява слузеста течност, резултат от работата на женските полови хормони, и нейната роля е да пази плода от инфекции. Тя се образува през 4-ата-5-ата седмица на бременността. Когато настъпи моментът на раждането, тапата пада, за да освободи пространството за преминаване на бебето през родовия канал по време на изглаждането на маточната шийка.

Кога ще стане това?

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Най-често срещаните въпроси, свързани с падането на запушалката, са следните:

Д-Р ИВО ГЕОРГИЕВ, АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ, МЦ „МЛАДОСТ МЕД 1

Ще видя ли, когато падне?

При някои жени тапата пада цяла и тогава е съвсем естествено да бъде забелязана, докато при други тя се отделя на части и тогава е доста по-трудно процесът да бъде усетен.

Тапата може да падне по всяко време – при сутрешния тоалет, при взимане на душ, докато спите, или докато сте на преглед при своя лекар. Не е задължително дори това да стане преди самото раждане – тапата може да падне и по време на самия процес, едновременно с изтичането на околоплодните води.

Падането на слузестата запушалка понякога може да е съпроводено с лека болка ниско долу в корема, наподобяваща менструален цикъл.

На какво прилича?

Слузестата тапа е с консистенция на желе и характерен жълтеникав оттенък. Понякога може да бъде безцветна, със светлокафяв или бледорозов цвят.

Трябва ли да се тревожа?

Ако забележите ясна кръв в слузестата течност на запушалката, това може да е белег на отлепване на плацентата и преждевременно раждане. Спешната консултация в този случай е задължителна. 32 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


MAMA Раждане

Зараждането на живот в утробата, и деветте месеца на развитие на съвършеното човешко същество без съмнение са едно от най-великите чудеса на майката Природа. И тъй като за повечето от нас заветните думи „Имаме бебе” започват да придобиват смисъл едва когато то се роди, заедно с доц. Диана Димитрова – психолог и преподавател по акушерство, ще ви отведем в дълбоките и малко познати води на живота в утробата, за да ви докажем, че той е там много преди ние да усетим това!

За и против присъствието

НА БАЩАТА ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ За много хора този въпрос е излишен. Те имат твърдо становище „за” или „против”. Съществува и една категория по-рационални мъже и жени, които биха отговорили „зависи”. И всички биха били прави.

34 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Раждане

РУБРИКА

Живот ът в утробата С ДИАНА ДИМИТРОВА

Сексуалният живот след това Друг важен въпрос, който се поставя във връзка с присъствието на бащата в родилната зала, е влиянието на преживяваното върху сексуалния живот на двойката впоследствие. Д-р Мишел Оден, в статията си „Може ли присъствие-

то на мъжа по време на раждането да бъде опасно?”, пише: „След раждането те (партньорите – б.а.) са добри приятели, но вече не са сексуални партньори. Раждането на бебето е допринесло за намаляване на сексуалното привличане между тях.”

„За” присъствието на таткото по време на раждането

Проучване от 1994 г. във Великобритания твърди, че 98% от мъжете, очакващи дете, имат желание да присъстват на раждането му. Учените смятат, че присъствието на партньора може да помогне за облекчаване на стреса и тревожността на раждащата, дава й комфорт и сигурност, помага за отвличане на вниманието от болката и допринася за по-удовлетворяващо раждане. В психологически аспект оправдание за присъствието на бащата по време на раждането дава теорията за социалната поддръжка – акушерките и лекарите предлагат професионална грижа, партньорите и близките на жената могат да предложат друг тип комфорт, сигурност и дори застъпничество. Следователно, необходимостта от бащите в родилната зала е все по-добре приемана и разбираема.

Мнението на Олга Дукат, акушерка и дула Според Олга Дукат, възникналите сексуални проблеми не бива да се свързват само с присъствието на мъжа по време на раждането. След появата на бебето се променят много неща в семейните отношения – рязко намалява количеството свободно време, в това число и времето за общуване с партньора. Умората, недоспиването, раздразнителността могат да потиснат сексуалните желания. Мъжете често се чувстват изолирани, защото бебето вече отнема цялото внимание на жената. В наше проучване от 2016 г. всеки трети мъж е заявил, че присъствието му няма да повлияе върху бъдещия интимен живот, но само 10% очакват, че той ще стане по-добър.

дължително и трудно раждане. Това се дължи на факта, че хормонът на стреса (който мъжът излъчва) е „заразителен“ и потиска нивата на окситоцин у майката – хормонът, който отговаря за напредване на раждането.

Между „за” и „против” = „зависи”

Ако бащата е подготвен за раждането, знае какво предстои и защо е там, тогава неговото присъствие е оправдано. Неслучайно има специална методика за обучение на бащите, които ще бъдат до своите половинки. Мъжът не би трябвало да присъства само в качеството си на журналист – да регистрира събитието и да се хвали, че е „оцелял” до самия край. Неговата роля трябва да бъде предварително обсъдена както в семейството, така и с медицинския екип, който ще води раждането.

„Против” присъствието на таткото по време на раждането Според Мишел Оден (известен френски акушер-гинеколог, въвел раждането във вода), раждащите жени не са „пациенти”, а раждането е естествен и инстинктивен процес, в който не трябва да се месим. Според него, присъствието на бащата е една от основните причини за про-

35 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


MAMA Раждане

Раждането като ПОЛОЖИТЕЛНО ИЗЖИВЯВАНЕ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

„Да превърнем раждането в положително изживяване“. Това е целта на новия наръчник на Световната здравна организация (СЗО), включващ 56 препоръки за начина на протичане на естественото даване на живот и грижите за жените в този момент. Ето и акцентите в документа.

1. Разкритието с 1см/час по време на активната първа фаза може да е нереалистичен темп за някои жени Вместо него, за ориентир се смята разкритие от 5 см за първите 12 часа при първо раждане и 10 часа при следващи.

Факторът време Медицинските интервенции за ускоряване на раждането (като окситоцин и цезарово сечение) преди достигане на това разкритие не се препоръчват, ако бебето и майката са в добро състояние.

Важното докосване Сред насоките е и веднага след раждането бебетата, които нямат здравословни проблеми, да бъдат дадени на майката. Чрез контакта „кожа до кожа“ се предот­ вратява хипотермия и се насърчава кърменето.

2. Бременната жена има право на свобода на движение и избор на поза за раждане Това е резултат от факта, че собственото й темпо и инстинктите й са най-правилни.

3. Родилката трябва сама да избира методите за обезболяване Медикаменти, масажи, техники на дишане, музика или други средства – всичко зависи от нейните усещания.

36 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


На практика детето ви заявява и отстоява себе си и правото си да бъде равен.

4. Бъдещата майка може да приема храни и напитки Те й осигуряват така нужната енергия за предстоящото.

Детето ви често казва „НЕ”, за да дока5. Не се же и на себе си, и на препоръчват другите, че може да клизматаи и се противопостави да се отстоява. бръсненето

преди раждането

КАК СЕ ЧУВСТВА ДЕТЕТО ВИ В ТОЗИ ПЕРИОД? У детето се заражда силно желание да отстоява новообразуваната личност. То се чувства равно с другите личности, т.е. с възрастните. Изправено е пред противоречие при всеки опит на мама или татко да го лишат от възможността да се справи само с важните за него задачи и решава този конфликт чрез противопоставяне на всяка една забрана. Този период и тази опозиция на детето са и моментът, в който човек формира волята и способността да отстоява себе си. Категорично бихме могли да кажем, че плодовете на кризата на третата възраст се берат цял живот. Една лошо преминала криза, с прекалено налагащи се и забраняващи родители, формира у младия човек убеждението: „Аз не мога“, „Аз не бива да отстоявам себе си, защото нямам право“, „Винаги има някой друг, който знае по-добре кое е добре за мен, „Аз нямам право на глас и лично мнение.“ Тези убеждения се превръщат в стил на поведение за целия последващ живот и са изключително трудни за преодоляване 6. Жената или терапевтиране.

сама решава дали да ПРАВИЛНО има КАК ДА ПОСТЪПИМ В придружител ТАЗИ СИТУАЦИЯ?

Основните две позиции, които родителите заемат, са: пълно противопоставяне и абсолютна забрана (което би довело до нещо като „война“ с детето), или пълно съобразяване с негови7. Отрича сете състояния, което отново е измерването нагрешно тазаи детето много скоро ще е безкрайно налагащо се и преди раждане, за да се несъобразяващо се с авторитепрецени дали бебето ще уста на родителя и изискванията, пее да излезе по нормален които той има към него.

Най-редното поведе-път

ние е компромисноСпоред експертите отСъществува организацията, и трети вариант, в то: когато в някои се извършва в ранен тази процедура който и родителят, и детето наситуации родителят етап на че раждането и нерядко взима и се съгласят, че правятсе компромис прецени, може да решение операция, без да е оставено неплануван десерт ще има, ако то си се съобразиза с детето, а вдостатъчно други избере давреме на тялото на прибере играчките. Така ще е успяло не го прави, но изчердасамо, защити жената да се справи безжеланието на Аз-а си, а пателно и спокойно родителят е предал правилно урока, подобна му обясни защо това намеса. че всяко нещо има цена и трудът се няма да се случи. награждава подобаващо.


MAMA Здраве и красот а

Какво представляват

РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ? АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

При физическо натоварване мускулите се съкращават, подпомагайки придвижването на кръвта по вените. При липса на движение протичането на кръвта се забавя, получава се застой в най-ниско разположените части на тялото. С времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които подпомагат движението на кръвта, не могат да работят правилно. Когато се стигне до такова увреждане, част от кръвта се връща обратно в долните крайници и вените се разширяват. Така най-кратко специалистите описват състоянието разширени вени, или т.нар. хронична венозна болест.

Какво се вижда на пръв поглед? Освен видимите като „звездички” или „паяжини” синьо-виолетови на цвят вени и сухата и чувствителна към нараняване кожа на краката, някои от следните симптоми могат да подскажат наличието на неприятния съдов проблем: • Умора и тежест в краката. • Зачервяване на кожата в засегната област. • Болка, чувство за парене. • Чести схващания и мускулни крампи – най-вече през нощта. • Подути глезени в края на деня.

Всеки трети българин има това заболяване, а жените са засегнати 3 пъти повече от мъжете.

Можем ли да се предпазим?

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Какво е лечението?

Д-Р АНГЕЛ РАДЕВ, АНГИОЛОГ МБАЛ ЗА ЖЕНСКО ЗДРАВЕ „НАДЕЖДА“ – СЕКТОР „АНГИОЛОГИЯ“

Когато проблемът е установен в началото, се използват специално бельо – чорапи, и ластични бинтове. С напредване на заболяването лечението е медикаментозно или, за съжаление, оперативно.

ДОСТАТЪЧНО ВИТАМИНИ Приемът на витамини също е важен. Те укрепват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението, като пречат на образуването на кръвни съсиреци. Подходящи за целта са витамин Р и витамин С, които възстановяват еластичността на съдовете и намаляват пропускливостта на капилярите. Подходящи за това заболяване са и витамините от група В, които се съдържат в бобовите и зърнените култури, месото, черния дроб и бирената мая, яйцата, пилешкото месо и броколите.

38 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

За да не се стига до операция, от първостепенно значение са здравословното хранене и достатъчната физическа активност. От менюто трябва да се изключат мазната храна и всички тестени изделия, като се ограничи консумацията на бонбони, торти, кексове, кремове. Богатата на растителни влакна диета с повече плодове, зеленчуци и житни растения е особено подходяща за лечение на разширените вени.


Електрическа помпа за изцеждане на кърма

Естествено усещане при изцеждане, наподобяващо движенията на бебето по време на кърмене естествено усещане като усещането при кърмене

4 регулируеми настройки за оптимална ефективност

мек, 100% силиконов уплътнител за допълнителен комфорт

работи на батерии или чрез електрически ток от мрежата Вносител: ИВЕНТАС ЕООД, тел. 02 955 5115; www.iventas.bg


MAMA Здраве и красота

Отивам на фитнес!

11 МОТИВИРАЩИ ТАКТИКИ, КОИТО ЩЕ ВИ ОТВЕДАТ В ЗАЛАТА АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА За кой ли път отказвате да отидете във фитнес залата? Възможно е вече да е настъпил този понеделник, в който трябва да започнете.

А ЕТО И НЯКОЛКО НАЧИНА ЗА МОТИВИРАНЕ. 6. КУПЕТЕ СИ АБОНАМЕНТ ЗА 3 МЕСЕЦА А тази малка хитрост ще провокира скръндзата във вас. Дали сте пари трябва да ходите. Но не си взимайте годишен абонамент, поне не в началото – излишно е. Започнете с малкото и задължително ще имате успех!

11. НЕ МИСЛЕТЕ ЗА НАЧАЛОТО Не се плашете. Не всички придобиват идеалната форма веднага. И трениращите хора се оглеждат в огледалото, по-често от другите, за да контролират правилното изпълнение на упражненията, а не гледат към новаците, за да им се присмеят. 10. ПРЕСТОРЕТЕ СЕ, ЧЕ ТОВА Е ИГРА Направете си състезание със самите себе си. Отбелязвайте с кръстчета в календара всеки ден, когато сте ходили на тренировки. Вашата цел е да създадете непрекъснатата верига - толкова дълго, колкото е възможно.

оправдания тип „лошо време”, „няма транспорт”, „ще отида утре или вдругиден”. 7. СЪЗДАЙТЕ СИ НАСТРОЕНИЕ Любимата музика в слушалките е онова, което оказва влияние върху настроението ни и ни потапя в положителните емоции. А доброто настроение в спортната зала вече е половин тренировка, така да се каже.

4. ПРИГОТВЕТЕ СИ ЧАНТАТА С НЕЩАТА ЗА ТРЕНИРОВКИ ОТ ПО-РАНО Това е ефектна уловка в случай на ­оправданието „Ох, днес няма да успея!” 3. ВЗЕМЕТЕ СИ ПЕРСОНАЛЕН ТРЕНЬОР Добрият треньор е вълшебният помощник, който няма да ви позволи да пилеете времето си и ще ви помогне да се радвате на добрите резултати. 2. ВЪЗНАГРАДЕТЕ СЕ С НЕЩО В КРАЯ НА МЕСЕЦА Купете си подарък, дори и да е малък.

9. КУПЕТЕ СИ КРАСИВ СПОРТЕН ЕКИП Някои изследователи потвърждават, че червеният цвят обещава победа. А като начало, това ви е нужно.

1. И НАКРАЯ - ВЛЮБЕТЕ СЕ! Може и в собствения си мъж. А може и да настъпи нова фаза в семейните отношения? Любовта, без съмнение, е най-добрата мотивация!

8. ОТКРИЙТЕ ЗАЛА, КОЯТО ДА Е ПО-БЛИЗО ДО ДОМА ВИ Това ще ви помогне да избягате от 40 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

5. НАЧЕРТАЙТЕ ПЛАН Напишете колко пъти дневно ще се занимавате, кога, къде и какво ще правите. Това ще ви избави от разпокъсаността в посещението на спортната зала и ще ви помогне за организиране на следващите тренировки.


MAMA Здраве и красота

Маслото от маслини е доказано още от древността средство за запазване на красотата. Ето как безценната течност с примамлив искрящ цвят и част от многобройни козметични продукти, се грижи за кожата.

Неустоима

С МАСЛИНА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

ПОЧИСТВАНЕ НА ГРИМ Добавете малко маслиново масло върху памучен тампон и свалете грима от очите си бързо и лесно, без да е нужно да търкате силно.

БРЪЧКИ И ВЪЗРАСТОВИ ПЕТНА Полифенолните съединения, съдържащи се в маслините, намаляват оксидативния стрес, който води до преждевременно стареене.

Антибактериален щит

Естествените антибактериални свойства на златистата течност стимулират имунната система и предпазват от различни патогени.

Тен

Маслиновото масло помага за сдобиването с атрактивен загар, тъй като разкрива красотата на епидермиса, отстранявайки токсините.

ОВЛАЖНЯВАНЕ Дължи се на витамините E и A, дълбоко хидратиращи кожата.

Слънцезащита

Според редица проучвания, употребата на маслото редуцира увреждането на кожата, провокирано от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Възпаление след бръснене

Прилагането на малко количество маслиново масло върху раздразнени от епилиране области успокоява възпаленията и ускорява възстановяването на кожата. 42 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Здраве и красота

Алергия

Въпреки многобройните си ползи, маслиновото масло може да причини и алергични реакции. Забележите ли обриви по кожата, спрете използването на продукта и посетете дерматолог, който ще прецени как да се справите с проблема.

43 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


MAMA Здраве и красота

Оlive oil of Greece – дневен крем за мазна кожа, 50 мл, цена: 9,90 лв.

Bentley Organic – дълбоко почистващ сапун, 150 г, цена: 8,70 лв.

44 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Eveline – крем за ръце и нокти с маслина и глицерин, 100 мл, цена: 2,60 лв.

Garnier Botanic Therapy Olive балсам за увредена коса, 200 мл, цена: 4,40 лв.


Здраве и красота

Friendly Organic – бебешко олио с маслина и бадем, 100 мл, цена: 14,60 лв.

Töpfer – олио за тяло/масаж с пшенични трици, жожоба и зехтин, 100 мл, цена: 13,50 лв.

Бочко – защитен крем с пантенол, витамин Е и масло от маслина, 75 мл, цена: 2,60 лв.

45 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


от 0 до 3 Здраве

РУБРИКА

Õраненето на бебето е едно от нещата, към които всеки родител подхожда с особено внимание и грижа. Първото кърмене, захранването след това и всичко, свързано с него, са ключови за здравето на детето и определят не само отношението му към храната впоследствие, но и правилното му развитие във всяко едно отношение.

Информацията е предназначена за здрави бебета, които не се нуждаят от специално лечение, в т.ч. и хранене, и не замества задължителната консултация с педиатър преди въвеждането на каквато и да е нова храна в менюто на детето.

РИБА НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Д-Р ПЛАМЕН МАСЛАРСКИ, ПЕДИАТЪР

Правила за въвеждане на риба Рибата, подобно на останалите захранващи храни, се въвежда постепенно. В началото можете да давате не повече от два пъти седмично по половин чаена лъжичка, като постепенно увеличавате количеството. Желателно е след като сте дали риба, да дохраните със

Абсолютно се забранява даването на следните видове рибни продукти: рибен хайвер, пушени, осолени, сушени риби, риба от консерва, както и морски дарове, като скариди, раци и миди.

зеленчуково пюре. До навършване на едногодишна възраст детето трябва да приема по около 100 г риба на ден, един или два пъти в седмицата. Подходящи видове риба Когато избирате рибата за менюто на детето, обърнете внимание на видовете, които не са толкова тлъсти. Подходящи са треска, мерлуза, щука, херинга, пъстърва, морски костур или филе от бяла риба. Скумрията и сьомгата принадлежат към мазните видове и следоНе забравяйте да наблюдавате детето и ако забележите прояви на непоносимост, като проблеми от страна на стомашно-чревния тракт или обриви по кожата, незабавно я изключете от менюто и потърсете консултация със специалист педиатър или алерголог. 46

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Стъпка по стъпка в детскот о хранене Рибата (както и месото) е основният източник на протеини за организма, богата е на полиненаситени мастни киселини, както и на минерални вещества, като йод и фосфор, и на витамини от група В.

Ако детето няма установена алергия, рибата може да бъде въведена в менюто му на 9-10 месеца. В противен случай, специалистите съветват това да стане след навършване на 1-1,5 година.

вателно не се препоръчват за употреба в менюто на детето.

Ако приготвяте риба в домашни условия, обърнете внимание на добрата й термична обработка – тя трябва да е добре сварена (минимум 15 минути след началото на кипенето на водата), или приготвена на пара и почистена старателно от кости и кожи. По желание, можете да я комбинирате с някакво зеленчуково пюре.


от 0 до 3 Здраве

РУБРИКА

Рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

Продукти за 1 порция:

Рибни филета в лимонов сос 150 г филе от бяла риба

1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Съставки:

Рецептите са подходящи за захранени деца, без наличие на алергии и специфични нужди.

Филе от бяла риба, лимонов сок, лук, яйце, захар, брашно, магданоз, черен пипер, сол, вода.

1 лимон

1/2 глава лук

1 яйце

1 ч.л. брашно

1 каф. л. ситно нарязан магданоз

щипка черен пипер сол на вкус 11/2 ч.ч. вода

Водата се слага да заври в подходящ съд. След като заври, се посолява на вкус и се добавят сокът от лимона, нарязаният на полумесеци лук и филето от рибата. Оставя се да ври на слаб огън около 15 минути, след което рибата се изважда. Жълтъкът от яйцето се

Бутер банички с ябълки

Продукти за 1 лист бутер тесто (500 г):

1 лист бутер тесто

2 ябълки

3 ч.л. захар

1 ч.л. какао

1/2 ч.л. канела

1 ч.л. масло 1 жълтък

Тестото се разстила и нарязва на квадрати. Отделно се прави плънка от обелените и настъргани на едро ренде ябълки, канелата, захарта, какаото и маслото. С помощта на лъБутер тесто, жичка се взима от плънката и се ябълки, захар, какао, канела, масло, яйце. поставя в едната половина на квадратчето от бутер тесто и се захлупва, като краищата се притис-

Начин на приготвяне:

Съставки:

48 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

смесва с брашното, черния пипер и охладения рибен бульон и се слага отново на огъня, като се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане 5 минути. С така получения сос се залива рибата, като по желание може да се поръси със ситно нарязан магданоз.

кат добре, за да не се отворят при печенето. Баничките се намазват непосредствено преди да се сложат във фурната с жълтък, смесен с малко вода. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на златист загар. По желание, при поднасяне могат да се поръсят с пудра захар.


от 0 до 3 Здраве

8 причини

ЗА НОЩНОТО СЪБУЖДАНЕ АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА Обикновено новороденото бебе спи през повечето време на деня и нощта, събуждайки се, за да бъде нахранено. С течение на времето нощният сън става непрекъснат, нощното кърмене отпада, и това дава възможност на всички в семейството да се насладят на пълноценна почивка. Има, обаче, някои причини, които могат да се окажат препъникамък в така жадуваното спокойствие в тъмната част от денонощието. Ето кои са те:

Никнене на зъбки

Една от най-честите причини за неспокоен сън и често будене нощем е никненето на първите зъбки. Мъничето е неспокойно, върти се, пъха ръчички в устата, проплаква, и това може да продължи, докато зъбчето пробие.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

ТЕОДОРА ПАМПУЛОВА, ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ

50 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Претопляне

Ако детето се върти неспокойно и е потно, най-вероятно температурата в стаята за сън е повече, отколкото трябва. Ето защо специалистите препоръчват тя да не надвишава 220С. Преди да сложите детето да спи, не забравяйте да проветрите спалнята. Не го обличайте прекалено, завивката също трябва да е лека, според сезона.


Здраве

Неудобно легло или дрешка

Ако детето се събужда, защото му е неудобно, проверете дали етикетът на пижамката не го дразни, или пък възглавницата не е прекалено ниска или висока. През второто шестмесечие обикновено бебета, които спят в спален чувал, започват да протестират срещу него. Те са по-активни и се нуждаят от повече свобода, затова просто заменете чувалчето с пелена или леко одеялце.

ЗАГУБЕНА ЗАЛЪГАЛКА Ако детето е свикнало да заспива с биберон-залъгалка, най-вероятно я изплюва по някое време, когато сънят е по-дълбок. В случай че се събуди през нощта, то може да я търси, а това да стане повод за плач и раздразнителност, докато не я намери.

51 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


от 0 до 3 Здраве

Здравословен проблем Причината за безпокойство на детето през нощта може да бъде повишена температура, запушено носле, болка в ушите или коремчето. Една от най-честите причини за болките в коремчето, повръщането и воднистата диария е заразяването с ротавирус. Инфекцията е опасна за бебета и малки деца, защото може да доведе до обезводняване - особено опасно в ранна детска възраст.

Страх от раздяла

През седмия и осмия месец повечето малки деца започват да се страхуват от раздялата с мама и татко (особено когато мама се върне на работа). Така, когато бебето се събуди през нощта и не види никой до себе си, то се страхува и плаче. Добре би било в такъв момент да го вземете в леглото, до го прегърнете и успокоите.

Глад

Има деца, които не се хранят добре през деня, затова се опитват да наваксат през нощта. Те се будят често и искат да сучат. В такива случаи специалистите съветват преди да си легнете, да поставите бебето на гърда. Ако го накърмите около полунощ, има по-голяма вероятност то да не се събуди за следващо хранене до сутринта.

Здравият сън е от изключително важно значение за физическото и психическото развитие на бебето. Поради тази причина, е необходимо то да бъде приучено да спи през цялата нощ чрез въвеждането на режим на бодърстване и сън. Погрешно е да се смята, че бебето, което е бодърствало през деня, ще има спокоен нощен сън. Въвеждането на ритуали преди лягане – топла баня, масаж, четене на приказка, гушкане, пеене и т.н. могат да предразположат детето да заспива по-лесно.

Емоционално натоварване

Понякога се случва така, че детето заспива много бързо, но след това се събужда отново и отново. Затова са виновни емоциите. Може би сте пазарували в супермаркета днес? Или сте имали гости, с които е играло цял следобед? Дневното количество емоции трябва да бъде добре премерено, защото излишъкът от стимули не му позволява да спи спокойно. Ако имате съмнение за здравословен проб­ лем, консултацията със специалист е задължителна.

МНЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТА: ТЕОДОРА ПАМПУЛОВА, ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ 52 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Единственият начин да предпазите бебето от опасната инфекция, освен стриктната хигиена и избягването на контакт с болни хора, е ваксината срещу ротавирус.


24


от 0 до 3 Здраве

6 стъпки за ЗДРАВА КОЖА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Като еталон за мекота, бебешката кожа изисква особено внимание и деликатна грижа. Кожата на кърмачетата е една пета по-тънка, отколкото на възрастните. Тя не може да задържа добре влагата и мазнината, имунната й система още не е зряла. Поради това кожата реагира много чувствително към всички вещества, с които влиза в допир. Запознайте се с шестте стъпки, благодарение на които мъникът ще продължава да е горд притежател на здрав и кадифен епидермис.

се налага, защото детската кожа е изключително податлива на увреждане от ултравиолетовите лъчи.

1. Не прекалявайте с къпанията

Въпреки че децата обожават да се плацикат във ваната, нека не се застояват там. Така ще избегнат изсушаването на кожата си. Къпете малчугана с продукт, който е хипоалергенен с неутрално pH.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р СНЕЖИНКА ЦВЕТКОВА, НАЧАЛНИК НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ НА СБАГАЛ „ПРОФ. Д-Р Д. СТАМАТОВ” ЕООД, ГР. ВАРНА

2. Хидратирайте

Много е важно след къпане кожата да се подсуши хубаво, но не с триене, а с леко попиване с мека кърпа. След това нанесете крем, който да възстанови кожната бариера и сам по себе си да няма потенциал за допълнителни раздразнения. Комбинирайте го с масаж, който, освен полезен, е и удоволствие за бебчо.

3. Използвайте специализирани перилни препарати

5. Купувайте дрехи от памук

Бебешките дрешки се перат самостоятелно от вашите. Перете ги със специални бебешки перилни препарати без оцветители, с по-малко или липсващи аромати. С тяхна помощ дрехите на хлапето ще са меки и няма да предизвикват дразнене.

Меките памучни тъкани са идеални за гардероба на малчугана, тъй като досегът им с кожата е ласкав и приятен.

6. Оставяйте кожата да „диша“

След всяка смяна на пелена не бързайте да поставяте нова – няколко минути свеж въздух ще предотвратят появата на обриви. Задължителен е кремът против зачервявания, незаменим при възпаления.

4. Не пренебрегвайте слънцезащитата

От съществено значение е употребата на слънцезащитен продукт, без значение от сезона. Това 54 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

ЕСТЕСТВЕН ИЗБОР Независимо от това дали ще се спрете на лосион, олио, крем или мляко за тяло, купувайте предложения с естествени съставки, предназначени за крехката кожа на малките човечета. Знак за качество е и отсъствието на алергени, силикони и парафини, оцветители и агресивни химически компоненти.


от 0 до 3 Здраве

Кърмя ли

ПРАВИЛНО? ПО ТЕМАТА РАБОТИ: ИВА ЛАЛОВА

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Д-Р ДОНКА УЗУНОВА, НАЧАЛНИК ОТДЕЛЕНИЕ ПО НЕОНАТОЛОГИЯ КЪМ II-РА САГБАЛ „ШЕЙНОВО”

Във второто издание на книгата „Ново ръководство за кърмене“, Американската академия по педиатрия публикува таблица, съпоставяща знаците за правилно и погрешно хранене на бебето. Ето кои са те: 

ПРАВИЛНО

ПОГРЕШНО

Грешно е, когато детето прави допълнителни усилия, за да достигне гърдата.

Позата на кърмене трябва да е удобна и за майката, и за бебето.

Всеки дискомфорт при заетата за кърмене поза означава, че тя е неправилна.

Главата на бебето и тялото му трябва да са на една права линия.

Главата на бебето не е на нивото на тялото му.

Главата на бебето се наклонява назад, така че устата да се отвори широко.

Не отваряйте устичката насилствено.

Бебето трябва да е с лице срещу гърдата, а нослето да сочи гръдното зърно.

Нослето не трябва да е плътно притиснато към гърдата.

Приближавайте бебето към гърдата с цялото телце.

Не приближавайте гърдата към бебето, както и не притискайте само главичката му към гърдата.

Необходимо е да усещате бебето да суче ритмично и дълбоко, с кратки паузи.

Суче по лек, бърз, развълнуван начин, вместо да го прави чрез дълбоки, редовни всмуквания.

Чувате го редовно да преглъща.

Не го чувате да гълта редовно, след като производството на мляко се е увеличило.

Трябва да усетите зърното дълбоко в устата на бебето, така че да нямате болка в него след първите няколко всмуквания.

Плиткото захващане на зърното води до разраняването му и до болка при кърмене.

Не се притеснявайте, ако намерите себе си в някое от изброените твърдения. Кърменето е процес, който се променя непрестанно – точно като вас и бебето. За да сте сигурни, че се справяте отлично с храненето на мъничето, обърнете се към специалист. На сайта на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ – http://www. podkrepazakarmene.com, можете да откриете координатите на консултанти, които ще отговорят на въпросите ви.

В името на детското здраве

Американската академия по педиатрия е професионално сдружение на педиатрите отвъд Океана и най-големият световен издател на литература за детското здраве, предназначена за лекари и родители.

56 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Майката трябва да придържа детето плътно до себе си „гърди до гърди”. То трябва да достига гърдата, без да се извива и протяга.


от 0 до 3 Здраве

АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

По корем

Болките в коремчето са сред най-честите причини за плача на бебето. Разберете как да се грижите за организма на наследника си, за да избегнете случаите на дискомфорт.

Равновесие За поддържане на равновесието на чревната флора на бебето са подходящи пробиотичните добавки, които подсилват дейността на стомашно-чревния тракт. Комплексите потискат развитието на „лошите“ бактерии и играят важна роля при поддържането на силен имунитет. Пробиотичните щамове имат положително въздействие след лечение с антибиотици и елиминират стомашно-чревни неразположения.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Д-Р ЛИЛЯНА КУЗДОВА, НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕ „НЕОНАТОЛОГИЯ“ В МБАЛ-ШУМЕН

Когато дребосъчето лежи по коремче, оказва натиск, който действа благоприятно върху храносмилането. Ако детето не е свикнало с подобна поза, предразположете го, като го настаните върху меко одеяло в компанията на няколко играчки. И вие легнете по корем, за да му покажете, че така ви е удобно, и го насърчете да направи същото. Когато стане време за сън, обаче, хлапето трябва да бъде по гръб.

Масаж

Масажът на коремчето на малкото човече е безценен за отличната му кондиция. Най-често използваният прийом се нарича „I love you“ (от англ.- „Обичам те“) и при него чрез изобразяването на трите букви от съкратения вариант на изречението (I, L, U) облекчавате дискомфорта, причинен от газове и колики:

“I”

“Love”

“You”

(обърната буква “L”)

(обърната буква “U”)

2. Продължете с движения от дясно наляво над пъпа на бебето, като се спускате надолу от лявата му страна – движенията ви трябва да наподобяват обърната буква „L“.

3. Тръгнете от дясното бедро нагоре в посока ребрата, над пъпа към лявата половина на корема, и се спуснете надолу (тук търсим ефекта на обърната буква „U“).

Кърмене

Кърмата съдържа лактоза, протеини и мазнини, които лесно се смилат от детето. Освен тази полза за храносмилателната му система, майчиното мляко подкрепя и развитието на полезни чревни бактерии, като така е своеобразен щит срещи появата на диария или запек.

Позиция за хранене

Използвайте гравитацията, за да може млякото да слезе надолу в стомахчето на мъничето, без да го задави. Изправяйте детето за няколко минути след всяко хранене, за да може да се оригне.

1. Започнете с няколко поглаждания от лявата страна на корема на детето в посока от горе надолу (от ребрата към слабините), „изписвайки“ буквата „I“. 58

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


от 0 до 3 Здраве

РУБРИКА

Елена Василева е акушерка, преминала през школата на „Майчин дом”, София. Създател е на училището за родители „Ма-Ма”, една от първите формации за предродилна подготовка в България.

на Елена Василева

Първото

КЪРМЕНЕ КЪРМЕНЕТО Е ЗАЛОГ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ПРИ БОЗАЙНИЦИТЕ. И ТЪЙ КАТО И ХОРАТА ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ ТАЗИ ГРУПА, ЗА НАШЕТО – ЧОВЕШКОТО БЕБЕ, ТОВА СЪЩО Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ.

М

айката на бозайника не остава равнодушна към неговото присъствие. Тя го докосва и милва, стимулирайки по този начин неговото дишане. Писука с онзи глас, с който говорим на бебета, защото инстинктът й подсказва, че в тази честота на звука той ще я чуе най-добре. Тялото й затопля неговото телце, лишено от добра терморегулация. Кожата й обсеменява неговата кожа с правилните микроорганизми – нейни-

Важен инстинкт

те. Гърдите й чакат с предложение за коластра – най-важната храна в началото, защото основната й задача е преди всичко да защитава, не толкова да храни. И когато лицето на бебето се приближи достатъчно до това на тази, която му е дала живот, то ще я види и ще я „запечата“ в съзнанието си. Чудото на импринтинга е един от най-важните фактори в силната житейска връзка, която всеки от нас има със своята майка.

Първото кърмене е важно да се случи колкото се може по-скоро след раждането на бебето. Оставен върху корема на своята майка, малкият бозайник започва да се придвижва бавно, но категорично към гърдите й. Пътят е кратък, но много изморителен. Докато пълзи към гърдите й, той ще спира за кратък отдих, а понякога дори и за мъничко сън. Но събуди ли се, ще тръгне отново, докато не стигне до контрастната зона на гърдата, която го привлича с цвета и миризмата си. Инстинктите му работят безотказно, а този за оцеляване е доминантен.

Ето защо, мили бъдещи майки, чуете ли, че детето ви плаче със силен ясен глас след раждането, отдъхнете си, че всичко е наред и е минало по правилата на изкуството. А след това протегнете ръце към малкото същество, което завинаги ще промени живота ви, погледнете го в очите, за да се видите, и го прегърнете нежно. А когато ръцете прегръщат, те винаги водят до гърдите – там, където трябва да се завърже млечната връв, толкова важна на старта на живота! 60 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


намалява

По време на хранене

поглъщането на въздух

С помощта на тръбичката въздушните мехурчета се отвеждат към дъното на шишето и се събират изцяло зад млякото

80%

Система осигурява отвеждане на въздуха изцяло извън млякото

ПО-МАЛКО КОЛИКИ*

* В консултация с 210 родители, използвали това шише, 80% от тях са съгласни, че шишето успешно е намалило симптомите на колики

Тройна система в ринга за пропускане на въздух

Индикатор на температурата разположен върху тръбичката Син цвят = студено мляко Лилав цвят = умерена температура Розов цвят = млякото е по-топло от препоръчителната температура от 37°C

В шишето трябва да влиза въздух, за да се предотврати създаването на вакуум и блокирането на потока на мляко в биберона

Бебето може да погълне въздух по време на хранене по 2 начина: 1. От въздуха, който се намира в млякото 2. При хранене с биберон Шишетата Advanced Anti-Colic са проектирани да намалят риска от колики. Многократно награденият биберон се приема лесно от бебетата и работи с подобрена система за отвеждане на въздуха.

Вносител: ИВЕНТАС ЕООД, тел. 02 955 5115; www.iventas.bg


от 0 до 3 Здраве

Без болка при

НИКНЕНЕ НА ЗЪБКИ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА Има бебета щастливци, при които никненето на първите зъбки минава като миг – без плач и безсънни нощи за цялата фамилия. При повечето мъници обаче този процес е дълъг и болезнен. За радост, можете да преминете през изтощителния етап с няколко изпитани средства.

Хидратирайте мъника

Зареждайте хлапето с достатъчно течности, за да не се обезводни.

Храни на помощ

Ако малкото човече е на възраст над 6 месеца, можете да му позволите да дъвче охладени меки храни, като круша, ябълка, краставица. В никакъв случай не му предлагайте твърди храни, защото има опасност частички от тях да го задушат.

Нежност и грижа

Опитайте се да отвлечете вниманието на малчугана от зъбните неволи, като го гушкате, пее-

Хомеопатията в действие

Поддържайте отлична орална хигиена

Важно е да почиствате старателно зоната около растящото зъбче на детето, за да предотвратите възпаление на венците, провокирано от натрупване на плака.

Давайте на детето охладени играчки за зъби

Целта на т.нар. пръстени за гризане е да редуцират дразненето от никненето на зъбките.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Д-Р СИМЕОНКА ЦАЦОВА, ПЕДИАТЪР И ОПЛ В ГППМП 22 ООД

Консултация с педиатър Заведете детето на лекар, ако симптомите продължават повече от 24 часа, за да разберете дали не са признак за заболяване.

62 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Симптомите на никнещите зъбки се повлияват успешно от хомеопатични продукти, които елиминират болката, зачервените и подути венци, раздразнителността, безсънието. Предимствата на този тип терапия са отличната поносимост, липсата на захар и странични действия, както и защитата от кариес.

те му песни, или го занимавате с интересни играчки – нежността на мама е достоен опонент на болката.


Приложение: На всяка 30-та минута се поставят по 8 пилули върху езика на детето; при силни болки може и през 15 минути.

Хомеопатичен лекарствен продукт за кърмачета. Преди употреба прочетете листовката.

Доказан хомеопатичен лекарствен продукт от 5 компонента, които взаимно се допълват и повишават ефикасността на продукта

 Намалява оплакванията при

растежа на първите зъбки: болка, температура, диария, спазми, раздразнителност и безсъние  Без захар, без риск от развитие на кариес  Добра поносимост  Неограничен период на лечение

Първи стъпки при първи зъбки Osadent® е търговското наименование за България на продавания в Европа Osanit®

Производител:

Вносител: 1164 София, ул. Кричим 76 Тел./ Факс: +359 2/ 865 04 26 865 04 36, 865 71 62, 866 92 16 e-mail: office@sevexpharma.com


от 0 до 3 Здраве

ДА ИЗМЕРИМ ТЕМПЕРАТУРАТА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА Всички родители са го изживели – детето се буди през нощта, плачейки, а челото му не се пипа от горещина. Първата задача на мама и татко е да разберат числените измерения на неразположението на мъника. Ето и по какви начини може да стане това.

Орално измерване Плюс: Децата над 4 години могат да си измерят температурата по този начин и сами, а и не е нужно да ги събличате. Минус: Термометърът може да не измери, ако малкото човече не го държи под езика си до звуковия сигнал. Точност: Добра. Съвет: Ако хлапето е пило студена или гореща напитка, изчакайте 15 минути, преди да поставите уреда в устата му.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Ректално измерване

Д-Р МИМИ ШУМИЛИНА, ПЕДИАТЪР В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ НА ПЪРВА САГБАЛ „СВЕТА СОФИЯ”

Измерване в ухото Плюс: Бързо и удобно.

Плюс: Идеално за малчугани до 3-годишна възраст. Минус: По-големите деца не го харесват. Точност: Най-висока. Съвет: Нека мъникът легне в скута ви по гръб и вдигне краката си нависоко.

Минус: Трудно за извършване при деца под 1 година. Точност: Варира. Съвет: За по-точен резултат, издърпайте ухото на малчугана нагоре и назад, преди да поставите термометъра. 64 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Здраве

Измерване по челото Плюс: Удобно е за децата и резултатите са налице след секунди. Минус: Извършва се с най-скъпия тип термометър. Точност: Варира. Съвет: За да бъдат индикациите коректни, поставете уреда между веждите и началото на косата на мъничето.

Измерване под мишницата Плюс: Лесно за извършване. Минус: Ако стаята, в която мерите температурата, е студена, резултатите могат да не са коректни. Точност: Добра. Съвет: Сложете термометъра плътно между ръката и тялото на детето и не му позволявайте да се движи.

Измерване от разстояние Плюс: Лесно приложим и безконтактен метод. Минус: По-висока цена на уреда. Точност: Варира. Съвет: За да не будите детето, докато му мерите температурата, настройте уреда на безшумен режим.

СВАЛЕТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА След като вече сте установили колко е висока температурата на детето, трябва да предприемете необходимите мерки, за да я свалите. Един от ефективните начини са медикаментите, съдър-

жащи метамизол. Те повлияват повишената температура, а видът им под формата на капки е удобен за прием. Преди да се сдобиете с лекарствата, обаче, консултирайте се с педиатър.

65 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


от 0 до 3 Здраве

Как да помогнем на бебето, АКО ВРЪЩА ХРАНА? АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА Почти 2/3 от децата във възрастта до 4 месеца връщат храна поне веднъж на ден. И почти всички родители се притесняват, когато това се случва по време на хранене или непосредствено след това.

Анатомия и физиология

Регургитацията (връщането на стомашно съдържимо) е спонтанното връщане на храната в хранопровода и устата. Това се дължи на факта, че стомахчето при новородените е хоризонтално разположено, входът към него е сравнително широк, хранопроводът - къс и прав, а сфинктерът (мускулът, който затваря входа на стомаха) не е достатъчно развит. Като добавим и недостатъчната координираност в процесите дишане, сукане и гълтане при малките бебета, ще отговорим на въпроса защо този проб­ лем е толкова често срещан.

Как да му помогнем?

Въпреки че състоянието се определя като нещо нормално, винаги има начин да направим така, че да облекчим положението:

Не бъркайте връщането на храна с повръщането! Повръщането може да продължи дълго време - по няколко пъти на ден, като не зависи от периодите на хранене. Регургитацията се случва обичайно веднъж след хранене или скоро след това. Детето обикновено връща малко количество мляко, без промяна в консистенцията и цвета му. Повръщането е обилно, а към съдържанието на материята може да има и жлъчка.

1. Намалете поглъщането на въздух по време на хранене до минимум.

Старайте се детето да не поглъща въздух по време на хранене, независимо дали кърмите, или храните изкуствено. Ако в стомаха достигне определено количество въздух, бебето се засища бързо и спира да суче, като скоро след това плаче, защото е гладно. Препоръчително е да започнете да храните бебето преди момента, в който ще огладнее много и ще се ядоса. Ако мъничето е неспокойно и плаче, то ще погълне голямо количество въздух. След нахранване подръжте бебето във вертикално положение за 15-20 минути, за да се оригне.

66 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Здраве

регургитация. Изберете формула след препоръката на педиатъра, който наблюдава детето.

3. Осигурете на бебето физически комфорт. След нахранване не

бързайте да преобличате, или да сменяте пелената, това се прави преди детето да е напълнило стомахчето си. За да избегнете връщането на мляко, между отделните хранения или непосредствено преди тях можете да поставяте детето по корем. Тази позиция не само укрепва коремните мускули, но и допринася за по-доброто храносмилане. След нахранване, не слагайте детето веднага да легне, а го подръжте изправено.

2. Кърмете на поискване, защото кърмата е най-добрата храна за малкото бебе. В случай че се налага да

дохранвате, изберете формула, подходяща за вашето дете. Честата смяна на една смес с друга обикновено води до

Понякога връщането на храна може да възникне на фона на метеоризъм (подуване на корема) или колики - в тези ситуации много помага масажът на коремчето по посока на часовниковата стрелка.


от 0 до 3 Lifestyle

8 мамини ПОМОЩНИЦИ ЗА СЕПТЕМВРИ В грижите за малкото бебе всяка майка има нужда от много неща - малки, големи и още по-големи - уреди, аксесоари, играчки и всичко онова, което ще направи ежедневието й по-лесно, по-удобно и най-вече по-приятно. За по-кратко ще наречем тези предмети помощници, а ето и нашите предложения за септември.

ЛЯТНА КОЛИЧКА PALI TRE.9 – FLOWERS; ЦЕНА: 420,00 ЛВ. TRE.9 е една от най-леките бебешки колички на пазара. Притежава всички качества, които правят марката Pali известна: удобство, комфорт, устойчивост, безопасност, лекота. Количката TRE.9 е от ново поколение, притежава авангарден дизайн, цветни линии и е с леко тегло. Сгъва се лесно и бързо с една ръка. TRE.9 е подходяща зa новородено и дете до 15 кг.

ОРГАНАЙЗЕР ЗА КОЛИЧКА BABY ONO; ЦЕНА: 9,90 ЛВ. Подходяща за всички модели детски колички. Закрепва се чрез велкролепенки за шасито на количката. Удобни разделения и джобчета за аксесоари; регулираща се на дължина дръжка; 2 допълнителни малки джобчета с ципове.

СТОЛ ЗА КОЛА MAXI-COSI TOBIFIX; ЦЕНА: 698,00 ЛВ. Бързо посещение в парка с мама, ден за изпълнение на поръчки с татко или пътуване до къщата на баба с колата – сега всичко това вече е много по-лесно с „кликни и тръгни” TobiFix стол за кола. Защитната система ISOFIX с опорен крак е лесна за инсталиране и прехвърляне между различни автомобили, което улеснява родителите. С регулируемото си 5-точково обезопасително коланче и облегалка за глава, както и капак, който може да бъде свален и измит, TobiFix е незаменимо приспособление.

ОТПЕЧАТЪК ЗА РЪЧИЧКА И КРАЧЕ С ДЕКОРАЦИЯ – BABY ART; ЦЕНА: 59,00 ЛВ. Великолепен подарък и уникален спомен – Baby Art рамките са оригинално решение за създаване на очарователен спомен от изключителните моменти с вашето бебе с помощта на снимка и отпечатък от неговите ръчичка или краче. Специална лимитирана серия с актуални декорации в цвят розово злато внасят настроение и уют в дома. Рамка от три части – снимка и два отпечатъка, бяла рамка с декорации в розово злато. 100% безопасно за бебето.

68 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Lifestyle

ЧАША СЪС СЛАМКА KIDSME TRITAM 240ML – 9M+; ЦЕНА: 29,00 ЛВ. Здравословно, интелигентно, вдъхновяващо, удобно. Напълнете чашата с течност и завийте капачката плътно, като я въртите по посока на часовниковата стрелка. Чашата със сламка Tritan Kidsme е направена от Eastman Tritam, не задържа миризми и е устойчива на петна. Има висока издръжливост и изключителна прозрачност, а дръжките са удобни за хващане и спомагат за развитието на двигателните умения и координацията ръце – зрение.

КОМПЛЕКТ ЗА НОВОРОДЕНО ADVANCED ANTI-COLIC + ЧЕТКА ЗА ШИШЕТА – TOMMIE TIPPEE; ЦЕНА: 87,00 ЛВ. Съдържание: 2 броя шишета AntiColic+ x 150 мл с биберон 1 капка (slow), 2 броя шишета Anti-Colic+ x 260 мл с биберон 1 капка (slow), 2 броя биберон Anti-Colic+ с 2 капки (medium), 1 брой x четка за почистване на шишета и биберони, 1 брой x залъгалки AnyTime 0-6 м.

ШЕЗЛОНГ – ВИСОК СТОЛ 3-IN-1 CLOSE TO ME BOUNCER – TINY LOVE; ЦЕНА: 349,00 ЛВ. Иновативен шезлонг с възможност за регулиране на височината. Разполагате с три режима на използване: висока позиция, успокояващ режим, режим шезлонг. 25 минути непрекъснати звуци, успокояваща вибрация. Мобилен и компактен, за дете до 9 кг.

ЛЯТНА КОЛИЧКА MIMA ZIGI; ЦЕНА: 1280,00 ЛВ. Сгъването на лятната количка е изключително лесно – с едно просто издърпване на лоста и движение на китката, което позволява да оставите сгънатата количка да стои изправена. Zigi е с много компактно сгъване (56 x 45 x 25 cm) и може да премине като ръчен багаж при летене със самолет с повечето авиокомпании. Моделът е с прозрачни колела, голям багажник, иновативни задни амортисьори, сенник. Максимално тегло на детето: до 17 кг.

69 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


от 0 до 3 Lifes tyle

Тънкости при СМЯНА НА ПЕЛЕНИ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Размерът на пелените е само насока Въпреки многообразието от големини, нормално е посоченият на опаковката размер да не съответства напълно на размерите на бебето. Това е така, защото всяко тяло има своите специфики. Затова използвайте килограмите на мъника като ориентир, но допускайте и вероятността пелената да му е по-малка или голяма.

Винаги гот ови Когато сте у дома, зареждайте периодично масата за смяна на пелени, за да бъдете подготвени. Излезете ли навън, носете със себе си няколко бройки и не забравяйте мокрите кърпички за мигновена хигиена.

Макар често да се подценява, приемайки се за нещо елементарно, смяната на пелени има своите тънкости, които обобщаваме в помощ на всички майки и татковци.

Съвети от читателите

По-голям размер

Създайте си система и я следвайте За да бъдете професионалист при смяната на пелените, трябва да изработите модел, който да следвате. Предлагаме ви класическата последователност от действия, но се чувствайте свободни да я модернизирате, ако имате нестандартни идеи: • Поставете бебето върху пелена или кърпа.

• Свалете използваната пелена и избършете дупето с предната й част. • Почистете с мокри кърпички. • Правете тоалет на момиченцата от срамните устни към дупето, а на момченцата – от пениса и тестисите към задните части. • Подсушете гънките, за да предотвратите подсичане. Мо-

жете да използвате и специален крем за тази цел. • Оставете мъничето голо за кратко – кожата се нуждае от въздух. • Вземете чиста пелена и поставете бебето в средата й, след което затегнете от двете страни с лепенките. Пелената трябва да прилепва плътно, но не и да е прекалено стегната. 70

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Забележите ли, че пелената протича по краищата, преминете към модели с по-голям размер. Друг показател са следите от ластиците, които стягат крачетата на бебето, ако пелената му е малка. Не чакайте детето да достигне горната граница на размера, за да купите по-голям. Например, ако използвате пелени за 4-9 кг, сменете ги с по-големи, когато теглото на мъника достигне 7-8 кг.

Удобство и красот а Освен задължителен елемент от арсенала с продукти за бебето, пелените са и аксесоар, чийто цветен десен създава настроение и на него, и на мама. Разнообразете стандартния вид на важния артикул със свежи вариации в различни цветове, които ще превърнат смяната му в забавление.

Под око Не изпускайте малкото човече от очи, докато сменяте пелената – само миг невнимание може да се окаже фатален, ако то падне от масата за преповиване, например.


Млека за малки деца от 1 до 3 години и след навършване на 3-годишна възраст от 1 до 3 години

над 3 години

Съдържат: Докосахексенова киселина (DHA) за подпомагане развитието на мозъка и зрението Нуклеотиди за устойчива имунна система Витамин D за здрава костна система, В6, фолиева киселина и холин за правилен растеж Пробиотици и пребиотици Всички необходими витамини, минерали и микроелементи

В първите години от живота на малкото дете – в периода на израстване на кърмачето до малко дете (1-3 години) и от израстване на малкото дете до предучилищна възраст (след навършване на 3 години) млякото остава важна и незаменима част от неговия балансиран хранителен режим. Млеката за малки деца Фризо 3 и Фризо 4 предлагат оптималната комбинация от всички необходими витамини, минерали и микроелементи, необходими в периода на растеж. Фризо 3 и Фризо 4 имат отличен вкус, разтварят се както в топла така и в студена вода и са любима напитка за Вашето дете. Майчин ата къ р ма е н ай- д о бр ат а къ р м ачето . В ся ка майка тр я бва да в пр ед имствата н а къ р мен ето , в по д д ъ р жан ето н а з д р аво сло в е н живо т и х р ан ен е.

хр ана за е у б е д е на к ак т о и нач и н на

Производител: FrieslandCampina, Холандия Вносител: СБМ Интернешънъл, София 1766 ул. „Бизнес парк София“ № 1, сграда 2, офис 301 Телефон: 02/ 489 99 34


от 0 до 3 Lifestyle

Блестяща

ЧИСТОТА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Кожата на новороденото е значително по-чувствителна от тази на възрастните. Ето защо е важ­ но да знаете как да третирате

дрехите, които се докосват до бебето, за да бъдат не само ослепително чисти и меки, но и безвредни.

Използвайте омекотител

Използвайте препарат, предназначен за пране на бебешки дрехи Този тип продукти се справят по категоричен начин с петната, като в същото време са деликатни към нежната кожа на мъника.

Винаги четете етикетите на дрехите От инструкциите ще разберете как да третирате прането на малчугана, за да запазите мекотата на платовете и свежестта на цветовете.

Продуктът ще направи дрехите приятни на допир. Но внимавайте да не с твърде силен аромат, за да не провокира дразнене.

Перете на ниска температура Препоръчително е да перете и сушите дрехите на детето на ниска температура (30°), за да не увредите качеството на материите.

Предварително третирайте петната Почистете изцапаните места с подходящ препарат, преди да ги пуснете за пране. Така ще бъдете сигурни, че ще изчезнат.

ПРАНЕТО НА ДЕТЕТО За да бъде удоволствие поддържането на гардероба на хлапето, следвайте съветите на опитните домакини: • Избягвайте да купувате дрехи за ръчно пране – при честата смяна на тоалетите на малкото човече, това занимание ще отнема голяма част от времето ви.

• Заложете на естествени и меки материи, като памук, когато избирате дрехи или спално бельо. • Вълнените одежди не са подходящи за бебето, тъй като са прекалено груби за фината му кожа. • Перете дрехите разделно (бели и цветни), за да не се получи нежелано оцветяване.

72 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


от 0 до 3 Lifestyle

Щрак!

БЕБЧО НА ПОРТРЕТ

У дома или в студио

Можете да снимате сами детенцето си в непринудени пози вкъщи, но ако държите да имате кадри с декори, реквизит и аксесоари, ангажирайте професионален фотограф.

АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

След като сте увековечили бебето, когато се е родило, време е да документирате развитието му и като по-голямо. Снимането на деца меж-

ду 3 и 12 месеца, обаче, не е лесна задача. За да запечатате сладура безпроблемно, прочетете насоките на опитния фотограф Г-жа Череша.

Ако искате да направите семеен портрет, съчетайте дрехите на всички членове на фамилията.

За контакт с Г-жа Череша: + 359 887 82 42 87 facebook: Г-жа Череша // Mrs. Cherry http://www. mrscherryphotography.com Instagram: mrscherrystudio

3-6 МЕСЕЦА

6-9 МЕСЕЦА

Когато дойде в студиото, малчуганът не бива да е гладен, недоспал, или да му предстои сън. Можете да облечете детето още вкъщи, за да сте готови за първия декор. Не го преобличайте повече от два пъти, защото това ще го изнерви. Колкото до позата, бебчо може да лежи по корем и да вдига главичка, или да бъде поставен в кошница. Не е необходимо да бъде сниман повече от 30-40 минути. Мъниците се уморяват бързо и е добре да се съобразите с това.

Децата на 6-7 месеца вече могат да седят самостоятелно, но някои все пак не са толкова стабилни, което изиск­ ва снимките да се направят с подпора на гръбчето. На 8-9-месечна възраст почти всички бебета са седящи и могат да издържат да бъдат снимани на повече декори с многократни преобличания. Разбира се, и тук важи правилото, че часът за фотосесията трябва да е съобразен с графика на детето за сън и хранене. Можете да вземете със себе си любима дрешка, дрънкалка, залъгалка, 74

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

които да се познати на малкото човече и звукът им да привлича вниманието му.

9-12 МЕСЕЦА В периода 9-12 месеца хлапетата са все по-динамични, което позволява голямо разнообразие на заснеманите кадри. Споделете с фотографа кои са предпочитаните песнички на детето, за да го забавлява по време на снимките. Не забравяйте да приготвите храна и вода за времето след фотосесията, или ако се разстрои много, докато го снимат.


от 0 до 3 Lifestyle

Деца в ДВУЕЗИЧНА СРЕДА АВТОР: НЕЛИ СРЕДКОВА

Всеизвестен факт е, че децата имат способността да усвояват езика с лекота. Още през първите месеци от своя живот те насочват вниманието си към езика, който се говори в семейството. Не са малко, обаче, малчуганите, които израстват в билингвична среда – всеки от родителите е носител на различен език, или пък семейството живее в страна, в която

се употребява език, различен от майчиния. Нерядко в такива случаи пред родителите възникват редица въпроси: Какъв да бъде подходът към детето? Как да го научат на всеки от двата езика по най-лесния за него начин? Ще настъпи ли объркване при употребата на езиците? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим.

Как подхождат родителите

Семействата, на които предстои да отгледат детето си в билингвична среда, обикновено прибягват до следните стратегии, улесняващи паралелното изучаване на различните езици:

та са носители на различен език). Тази стратегия е един от най-добрите начини хлапето да научи двата езика, тъй като то просто възприема думите от всеки от тях – без да се стреми да ги превежда. Не е изключено детето да започне да смесва езиците, когато е на около 3-4-годишна възраст, но това е за кратко време.

- Всеки родител говори с детето на своя собствен език (в случай че двама-

- Втората често срещана стратегия, избирана от семействата, е у дома да се разговаря само на един от езиците по-слабо застъпеният, обикновено майчиният. Този метод се предпочита от родители, носители на един и същ език, но живеещи в друга държава. 76 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Lifestyle

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

НАДЕЖДА НОЖАРОВА, ЛОГОПЕД В ЦЕНТЪР „СЪВРЕМЕННИ РОДИТЕЛИ” WWW.RODITELI.INFO

Опасенията на семейството СМЕСВАНЕ НА ЕЗИЦИТЕ Много често родителите се опасяват, че детето им ще започне да бърка двата езика, да ги смесва, да заменя взаимно думи от единия на другия... Това притес­ нение е съвсем основателно. То е и често срещано при мъниците, които изучават езиците в съвсем ранна детска възраст. Понякога те използват думата, която за самите тях е по-лесна, но най-вече употребяват по-силно застъпения език, просто защото речниковият им запас на съответния език е по-богат. Този проблем, обаче, с течение на времето изчезва – когато речниковият запас на детето се обогати достатъчно, за да може да се изразява свободно и на двата езика.

КЪСНО ПРОГОВАРЯНЕ Много родители се опасяват, че, изучавайки два езика от самото си раждане, детето ще проговори на един по-късен етап. Установено е, че при някои деца

проговарянето настъпва със закъснение. Важно е да се спомене, че това не се случва при всички, и че има малчугани, които овладяват само един език, но също се забавят с проговарянето. Причината, поради която при някои от билингвите се наблюдава по-късно проговаряне, е, че им е нужно повече време, за да овладеят езика, тъй като те усвояват семантични и граматични правила не на един, а на два езика. Това невинаги означава, че децата изостават в своето развитие. Много често след 3-годишна възраст те достигат нивото на езиково развитие на връстниците си и говорят и на двата езика. Важно е да следите дали детето ви разбира това, което му казвате. За целта бих­те могли да давате прости инструкции и да задавате въпроси, например: Донеси ми топката! Вземи си обувките! Къде е мечето? Наблюдавайте дали проявява интерес към истории с картинки, следете дали произнася звукоподражания и кратки думи. Ако такива прояви липсват след навършване на 2-2 и половина години, консултирайте се със специалист.

Необходимостта от усвояване на различните езици

Сензитивният период за овладяване на езика е до 5-6-годишна възраст. Интензитетът, с който малкото дете усвоява езика, не се повтаря в друг период от живота. Това важи както за майчиния, така и за чуждия език. Хлапето може да усвои до 3 езика като майчини, ако средата е достатъчно богата на езикови стимули. Децата имат естествени предпочитания към един или друг език, обикновено това е по-лесният от тях, но ако стимулацията е ежедневна, те научават и двата, или, ако се налага, и трите езика като майчини. След това на по-късна възраст, дете, израснало в богата на различни езици среда, учи нови с по-голяма лекота. Не забравяйте, че ползите за децата от изучаването на втори език са многобройни. Ако все пак имате опасения, че това не се отразява благоприятно на наследника ви, свържете се с логопед.

77 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


от 0 до 3 Lifestyle

Развитие на ФИНАТА МОТОРИКА АВТОР: НЕЛИ СРЕДКОВА Забелязали ли сте, че всяко бебе държи пръстите си свити в юмруче, непосредствено след раждането? С времето, обаче, то се научава да борави все по-добре с пръстите си и започва да координира движението им, както и тези на ръцете. Именно фините движения, които извършва с пръстите, се наричат фина моторика.

кулни групи на ръцете, пръстите, краката, езика, очите. Когато говорим за фина моторика, най-често визираме координираните движения, изискващи голяма точност, които се извършват с пръстите на ръцете – хващане, поставяне, боравене с различни предмети. Колкото е по-добре развита фината моторика у детето, толкова по-добър резултат има от задачата, която му е поставена, и толкова по-бърза е скоростта на изпълнение на тази задача.

Фината моторика всъщност е умението за координация и контрол на малките мус-

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

НАДЕЖДА НОЖАРОВА, ЛОГОПЕД В ЦЕНТЪР „СЪВРЕМЕННИ РОДИТЕЛИ” WWW.RODITELI.INFO

78 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Lifestyle

М

ного често, обаче, липсата на говор се свързва с отсъствието на добре развита фина моторика, и обратното – посредством развитието на моторните движения се развива и речта при детето. Периодът на развитие на моториката се нарича чувствителен и би могъл да се раздели на два етапа: • От раждането до навършване на 2,5 години – през този период неориентираните движения на бебето започват да стават все по-координирани и контролирани от него. За да се подпомогне развитието на детето, родителите следва да му дават играчки и предмети от ежедневието, които то да може да докосва, да тупа, да подхвърля, да обръща и дори да вмъква едно в друго, и да го насърчават да извършва и повтаря многократно разнообразието от подобни действия. • От 2,5 години до навършване на 4,5 години – период на усъвършенстване на движенията, в който детето започва да използва координирано и двете си ръце за фини действия, като хващане на малки предмети и съзнателното им поставяне на конкретни места.

КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ДЕТЕТО? Малчуганите усвояват уменията чрез игра. Играйте заедно с него на различни игри, които биха могли да подпомогнат развитието на фината моторика. Избирайте му по-дребни и малки играчки, а не масивни такива. Игрите, които развиват фината моторика на детето, биха могли да са свързани с много и различни действия: вгнездяване; нанизване; моделиране с пластилин; търсене на дребни предмети в пластилин или тесто; рязане с ножичка на цветна хартия на линии, вълнички, спирали; изрязване на картинки, апликиране, лепене на колажи от различни материали; оцветяване; очертаване и защриховане; рисуване на хоризонтални, вертикални линии; мачка-

не и късане на хартия; слагане на капачки, топчета, пръчки в кутии с различни отвори за подобряване на координацията ръка-око и др.

ДЕТСКИТЕ ИГРИ ЕТО ЧАСТ ОТ ИГРИТЕ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПРАКТИКУВАТЕ У ДОМА: Нанизване на мъниста: Купете различни по големина мъниста и пайп клийнъри или корда, според това каква е големината на мънистата. Покажете на детето как може да ги нанизва и изнизва. Не забравяйте, че както нанизването, така и изнизването, изискват умения, свързани с фините движения на ръцете и пръстите, и развива координацията ръка-око. Нанизване на връзки: Изрежете дебел картон във формата на обувка, пробийте дупки, нанижете връзка и научете детето как да връзва и развързва връзките. Игра с катинар: Вземете няколко катинара с различна големина и оставете хлапето да открие кой ключ за кой катинар е.

Рисуване в пясък: Покажете на малкото човече как може да рисува в пясъка с плавни движения. Така то ще развихри своето въображение; ще може както да нарисува картина, така и да изписва различни букви. Преливане или поставяне на материал от един съд в друг: Вероятно първоначално ще му бъде трудно, но след като свикне, детето ще иска все по-често да играе тази игра. Играта е полезна за него, защото тя му помага да осъзнае, че един предмет (или материал) би могъл да бъде побран в друг. Игра с щипки: Изрежете от картон фигурка, например таралеж. Вземете щипки и покажете на дребосъка как и къде да защипва щипките, които ще се превърнат в бодлите на таралежа. Освен игрите, бихте могли да включвате в ежедневните занимания на детето и предмети, различаващи се по цвят, форма и големина (топки, пирамиди, играчки-фигури, бутащи играчки и др.), тъй като те спомагат за развитието на цветоусещането и координацията, както и за опознаване на различните материали.

79 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


от 3 до 8 Развитие и обучение

Умения ПРЕДИ УЧИЛИЩЕ АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА Aко детето ви тръгва на училище, вероятно сте фокусирани върху това да подготвите малчугана за школото. Това е списъкът със седемте полезни неща, които детето трябва да умее около 6-годишна възраст.

вене с тоалетната хартия е... да намажете чиния със сладко, например, и да оставите малчугана да почисти съда. Това ще помогне на детето да разбере колко хартия е необходима и как да я използва най-лесно и най-успешно.

5. Обличане

3. Връзване на връзките на обувките Без оглед на това с какви обувки е, детето трябва да може само да връзва връзките.

4. Обличане на яке

1. Kaк да прочете и напише името си Помогнете на детето да се научи да пише името си, преди първия учебен ден. Със сигурност ще е от полза на малчугана.

2. Да избърше дупето си, след като е ходило по голяма нужда Повечето деца в детската градина могат сами да избършат дупето си. А ако все още не са наясно, вкъщи покажете на малчугана колко тоалетна хартия трябва да използва и как най-добре да се почисти. Още един важен трик за по-лесно бора-

Циповете представляват доста голямо предизвикателство за хлапетата. Могат лесно да се развалят и да създадат куп проблеми. Един от най-полезните съвети е да завържете малка връвчица около ципа – така ще помогнете на малкото човече да закопчае по-бързо якето си. 80

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Aко научите детето да се облича само, още преди да тръгне на училище, както и да комбинира дрехите си, значително ще ускорите процеса на подготовка за школото. Освен това, специалистите многократно потвърждават как самостоятелността при обличането е важен психологически и емоционален фактор.

6. Използва прибори за хранене, включително и нож Правилно и безопасно. Много хлапета си служат само с вилицата и лъжицата и не са свикнали сами да режат храната си. А трябва. Дори и да става въпрос за боравене с детски прибори за хранене.

7. Предизвикателства Повечето родители често подсъзнателно занемаряват дреболиите, с които наследниците им се сблъскват в училище: например, да обелят правилно плод, или да отворят киселото мляко, без да се изпръскат.


от 3 до 8 Развитие и обуч ение Представяме ви поредния шедüовър на литературата за малчугани. Имена Оригиналното име на книгата е „Storia di un burattino“, в превод: „Историята на една дървена кукла“. „Pinocchio“ пък означава „малка дървена глава“.

РУБРИКА

Любоп итно за кн� ите

„Приключ енията на Пинокио”

НА КАРЛО КОЛОДИ ПО ТЕМАТА РАБОТИ: ИВА ЛАЛОВА

Италия е дала на света гении на литературата, като: Умберто Еко, Джани Родари, Джовани Бокачо. Сред майсторите на словото от Ботуша е и Карло Колоди, чието произведение „Приключенията на Пинокио“ е не само любимо на малки и големи, но е и едно от най-превежданите и четените. Какво стои зад дървената кукла и автора на подвизите й – разберете сега.

1. Писателят е първот о от 10 деца, 7 от които умират още като малки. 2. „Приключ енията на Пинокио“ дебютират в първия италиански вестник за деца Преди да бъдат издадени като самостоятелна книга, преживяванията на Пинокио всяка седмица са „оживявали“ на страниците на „Il giornale per i bambini“.

4. Рисуването на куклата е пред�викателство за аниматорите на „Дисни“

3. Карло Колоди „убива“ и възкресява героя си Докато пише за вестника, творецът се опитва да прекрати историята за куклата, оставяйки я да виси на дъбово дърво. След протестите на читателите, обаче, е принуден да я спаси, като въвежда в сюжета Феята.

18 месеца са били нужни на магьосниците от фил82 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

мовото студио, работещи по адаптацията на книгата за големия екран, за да придадат на създанието от дърво човешки облик.

5. Мноз ина църковни деятели не са одобрявали кн� ата Те са били притеснени от факта, че непокорното поведение на Пинокио и склонността му да лъже ще насърчат подрастващите да погазват моралните норми.

6. Пинокио е бил любимият персонаж на Майкъл Джексън Кралят на попа дори е бил на корицата на списанието на „Дисни”, заедно с анимационния герой от продукцията „Пинокио” на компанията.


подаръ� Перфектният

за вашето дете от www.book4u.bg

Персонали�иран� детск� книжк�

www.facebook.com/book4u.bg


от 3 до 8 Детска психология

Светът на ДЕТСКИТЕ РИСУНКИ ИНТЕРВЮ НА: ИВА ЛАЛОВА

Мария Петричева е психолог в „Детската стая“ с близо 15 години опит в индивидуалното и групово консултиране на деца и възрастни, психодрама асистент, привърженик на лаканианската психоанализа към БОЛП (Българско общество за лаканианска психоанализа). Автор е на проекта „Детската стая“ – терапевтично пространство за деца и юноши, индивидуално консултиране и арт-ателиета за деца с фокус върху свободното творчество, творческия и езиков потенциал и комуникацията. Тел. за контакт: 0877/ 52 46 45, Facebook – Детската стая, https://mpetricheva.wordpress. com/.

Малчуганите невинаги успяват да изразят емоциите си така, че да бъдат разбрани от възрастните. За щастие, потапянето в душата им е възможно с помощта на творчески изяви – като рисуването, например. Опознайте света на детските рисунки от разговора с психолога Мария Петричева, за да разгадаете какво чувства мъникът.

Г-жо Петричева, рисунките са врата към емоционалния свят на децата. За какво още са показател те? Обикновено децата от всички възрасти използват рисуването като част от играта и така се развиват, изразяват впечатленията си, конструи­ рат себе си по собствен уникален начин. В детските рисунки могат да бъдат изобразени фантазии, страхове, актуални теми, неща от живота на детето, които са му направили силно впечатление. Същевременно рисуването отразява и развитието на малчугана. Например, драсканиците са характерни за по-малките деца, на две-три-годишна възраст. На 4-5-години детето може да говори за нарисуваното. По-нататък се проявява разбирането за пространство (небето и слънцето са в горната част, тревата – в долната) и т.н. Често срещан сюжет на творбите на малчуганите е семейството. Как изглеждат щастливите фамилии, нарисувани от невръстен Пикасо, и как – тези, които изживяват трудности? Важно е, когато се правят интерпретации на рисунки, да се имат предвид уникалността на всяко дете, неговата лична история, нещата, които харесва, средата, в която живее. Не бихме могли да правим сериозни изводи за отношенията в се-

„Рисуването може да има мощен терапевтичен ефект не само в кабинета на психолога, но и у дома, когато детето придава форма на неизказаното, „извежда“ от себе си навън нещата, които са го развълнували.”

84 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Детска психология

мейството само от една рисунка. Добре е с детето да се разговаря за нея, ако то няма против. Много информация носят и случайните коментари, които се правят по време на рисуване. Издава ли спотаени страхове присъствието на зловещи фигури в картините? Или е отражение на гледани филмчета? Това е въпрос, който по подходящ начин може да се зададе на самото дете, но и не бива да се настоява, ако то не желае да говори. Страховете и притесненията на възрастния и тези на детето не са задължително едни и същи. Това, което притеснява големите, може да е нещо вълнуващо за малките. Ако малчуганът е овладял езика и има желание, той ще обясни каква е тази фигура, дали е зловеща, заплашва ли някого и с какво. „НЕ ВСИЧКО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЯСНЕНО ОТ ДЕТЕТО И НЕ ВСИЧКО ИМА НУЖДА ОТ ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА НА ВЪЗРАСТНИЯ.” Според американска класация, топ 3 на задължителните елементи на детските рисунки е съставен от: слънце, дъга и къща. Какви емоции стоят зад този подбор? Погрешно е да се тълкува символика извън контекста на културно обособените символи от специфичната среда на детето, особено извън значението, което самото то влага в изображенията си. Обръща се внимание на често срещаните елементи, които се използват в различни рисунки. Слънцето, например, символизира майката, луната – бащата.

Като цяло децата имат склонност да пропускат да нарисуват този, с когото са в конфликтни отношения. Там, където има ведрост и добро настроение, обикновено присъстват повече цветове. В изобразяването на значимите фигури има повече детайли. Разглежда се къде и по какъв начин детето рисува себе си в рисунката, какви са размерите на фигурите. По-голямата фигура говори за значимост, но също така в нея може да има заплаха. Рисувайки, детето само може да сподели какви са настроенията в семейството. Ако има допълнителни елементи, добре е да се види наситени ли са те със специфичен смисъл за детето.

„КЪЩАТА СИМВОЛИЗИРА ДОМА, СЕМЕЙСТВОТО. КОГАТО ИМА ОГРАДА, ТЯ МОЖЕ ДА СЕ ТЪЛКУВА КАТО ЛИПСА НА ОТКРИТОСТ КЪМ СВЕТА, ЗАТВОРЕНОСТ, ПОДОЗРИТЕЛНОСТ, НО СЪЩО И НА НУЖДА ОТ ЗАЩИТА. НАЛИЧИЕТО НА ПРОЗОРЦИ ГОВОРИ ЗА ОТКРИТОСТ, ОБЩИТЕЛНОСТ.”

Автор: Дара, 10 г.

Автор: Дара, 10 г.

овладяване на езика, развитие на фината моторика, отношението на възрастните към неговите занимания и т.н. РИСУНКИТЕ МОГАТ ДА СВИДЕТЕЛСТВАТ ЗА ПСИХИЧНОТО РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО, НО СЪЩО ЗА АКТУАЛНИ ЗА НЕГО ТЕМИ, ОБРАЗИ, КОИТО СА ГО ВПЕЧАТЛИЛИ. ТЕ СА СРЕДСТВО ЗА РАЗВИТИЕ, ИЗРАЗЯВАНЕ И КОМУНИКАЦИЯ. БИ БИЛО ЧУДЕСНО ВЪЗРАСТНИЯТ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА И ДОРИ ДА УЧАСТВА, АКО БЪДЕ ПОКАНЕН, В ПРОЦЕСА НА ДЕТСКОТО ТВОРЧЕСТВО.

Каква е символиката на предпочитаните от хлапетата цветове? По-тъмните цветове, както и липсата на повече багри, могат да отразяват тенденции на потиснатост. Докато пъстрите рисунки изразяват жизненост, веселост. Една бедна на цветове и детайли рисунка със схематични изображения би могла да е знак, че нещо притеснява детето. Но, отново подчертавам, че на детското творчество се гледа комплексно – възраст на малчугана, интереси и предпочитания, ниво на 85 І WWW.KENGURU.BG ЛЯТО І 2018


СЕМЕЙСТВО Родителска практика

12 вълшебни фрази АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА

Разговорът с хлапето най-често се случва от само себе си. Детето гледа на света по доста по-различен начин от възрастните, а въпросите, както знаете, могат да бъдат „безкрайни...

1. „Същевременно...”

Използването на „но” може да усложни и без това напрегнатия разговор. Използвайте „същевременно” – потвърждава казаното преди малко, но и прави връзката с това, което следва да бъде изречено. „Обичам те. Същевременно, не мога да допусна да обиждаш другите хора.”

2. „Искам от теб да.../Трябва...”

Една от най-честите причини, до които води борбата за надмощие, е когато налагаме изискванията си да звучат така, все едно изборът е свободен. „Моля те, сега трябва да си хапнеш добре”, „Искам от теб да се облечеш, моля те”, „Време е да подредиш играчките си.”

3. „Виждам...”

„Виждам, че сега си много ядосан/а...” Започнете да описвате неразрешимата ситуация, а след това помогнете на детето да реши проблема.

4. „Разкажи ми за...”

„Разкажи ми за рисунката” действа доста подобре от „Ох, каква хубава мечка!”, особено когато мечката се окаже куче. „Разкажи ми какво се случи” е по-функционално от „Не мога да повярвам, че бутна това дете!”

5. „Обичам да те гледам...”

Понякога най-доброто, което можем да направим, е да мотивираме доброто поведение и да изградим добри отношения. „Обичам да те гледам, докато играеш с брат си/сестра си”, „Обичам да те слушам, когато свириш на пиано” – така показваме на детето, че го забелязваме. 86

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Родителска практика

6. „Как мислиш, какво мога да направя...” Важно да дадем възможност на хлапетата да разрешат проблема. „Как мислиш, какво бих могъл да направя, за да се чувстваш подобре?”

10. „Съжалявам...”

Когато се извиняваме за грешките си, показваме, че всички грешим. Щом видят, че признаваме грешките си и се разкайваме за тях, децата разбират това.

11. „Благодаря ти...”

7. „Как мога да ти помогна...”

Въпреки всички трудни ситуации, не бива да забравяме тези красиви моменти, дори и в края на изтощителния работен ден. И малчуганите искат да узнаят дали трудът им е забелязан. Не пестете благодарностите.

Има моменти, в които малчуганите се нуждаят от помощта ни: „Как мога да ти помогна с тази счупена чаша?”, „Как мога да ти помогна да оправиш стаята си?"

12. „Обичам те...” 8. „Това, което знам, е...”

Понякога децата ни казват неща, за които знаем, че не са истина. Но ако кажем: „Това е лъжа!”, те обикновено млъкват. Вълшебните фрази са: „Това, което знам, е, че имаше четири кексчета в чинията, когато тръгнах”, „Това, което знам, е, че майката на Мария не беше вкъщи днес.”

9. „Помогни ми да те разбера...”

Kогато подканваме детето да ни помогне да вникнем в ситуацията, не бива да го нападаме в стремежа си да разберем какво се е случило. „Помогни ми да разбера какво се случва тук” е правилният начин да се информирате.

Сред всички думи, които трудно намираме понякога, тези две трябва да произлязат от вас самите, тъй като децата винаги трябва да са наясно, че ги обичаме. Винаги!

87 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


СЕМЕЙСТВО Семейно здраве

АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА Много хора погрешно смятат, че прескачането на хранене влияе добре на здравето. Но многобройни научни проучвания показват негативния ефект от редовното пропускане на основни хранения - може да се стигне до нарушения, до нездравословна промяна на теглото и какво ли още не.

Едно хранене по-малко

ИЛИ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО НИ, КОГАТО ПРЕСКАЧАМЕ ЯДЕНЕ

Организмът не прави разлика между гладуването и прескачането на хранене. А това означава, че тялото реагира по един и същи начин, когато не получава достатъчно източници на енергия.

Забавен мeтаболизъм

Прескачането на хранене сигнализира, че организмът няма достатъчно запаси или източници на енергия. Това забавя метаболизма и стимулира организма да складира резерви под формата на мастни депа. Редовното хранене и консумирането на балансирани ястия помагат метаболизмът да се поддържа в нормалните граници. За целта спомага и количеството сън - 7-9 часа, както и пиенето на много вода.

Преяждане и наднормено тегло

Kогато прескочим хранене и сме наистина гладни, нормално е да се нахвърлим върху следващата порция и да похапнем повече. Според специалистите, пропускането на ядене ще ни направи

по-гладни следващия път, когато се храним. Освен това, много изследвания са свързани с напълняването при прескачане на ядене, особено закуска. Kогато организмът е лишен от храна, мозъкът ще бъде „възмутен” и ще има нужда от храна, която е висококалорична и нездравословна. При следващото похапване или най-често вечер при последното хранене организмът ни ще се опита да си набави всичко, от което сме го лишили при пропуснатите хранения, тялото ще съхранява допълнителни калории от храната - като инстинкт за оцеляване, тъй като не е сигурно кога ще си набави храна отново. Допълнителните калории, които не се използват, ще се превърнат в мазнини.

Чувство... на гняв, заради храна

Да, много често се получава това чувство.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

Д-Р МАРИЯ РУСИНОВА, СПЕЦИАЛИСТ ПО ХРАНЕНЕ И ДИЕТЕТИКА 88 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

Когато човек е гладен, той е ядосан и фрустриран. Причината е, че нивото на кръвната захар се понижава, когато прескачаме хранене. Мозъкът ни функционира въз основа на глюкозата, а когато той не приема достатъчно гориво, организмът гладува и освобождава хормон на стреса. Именно поради това се концентрираме по-трудно, когато сме гладни. Мозъкът има малко гориво и определя как да използва най-добре останалата енергия. И това е моментът, в който ставаме раздразнителни и странни. В крайна сметка, редовното прескачане на хранене рефлектира върху организма, като се обръща срещу нас. Ако се опитвате да отслабнете, задължително консумирайте разумни количества здравословни храни през целия ден - достатъчно източници на пълноценен протеин (месо, риба, мляко, яйца), много пресни зеленчуци, плодове. Ограничете количеството въглехидрати и мазнини. Също така, спете достатъчно, спортувайте разумно и пийте вода.


СЕМЕЙСТВО Тя и той

10 стъпки към

СТАБИЛЕН БРАК АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА

Разводът в световен мащаб вече е нещо напълно обичайно – достатъчен е само един поглед към статистиката. Но всички ние мечтаем да изградим щастливия свещен съюз и да прекараме живота с партньора си в любов и съгласие. А ето как да избегнем грешките и да се опитаме да запазим брака:

1. Уважавайте се

Хармоничният съпружески съюз съществува единствено при взаимно уважение. Дори и когато сте ядосани на половинката си, трябва да изразявате чувствата си с уважение. Уважението позволява да се изключат ситуации, когато на единия партньор му се струва, че другият се опитва да го манипулира.

90 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Тя и той

2. Не сравнявайте партньора си с другите

Пожалете себе си и отношенията, не сравнявайте партньора си с мъжа/жената на приятелите си, особено с хора от социалните мрежи. Дори и мислено. Помнете, че невинаги жените, на които им подаряват огромни букети с цветя и скъпи коли, и които посещават шикозни заведения, са щастливи.

3. Поддържайте се

Никога не преставайте да се поддържате. Семейното щастие зависи от сексуалните отношения. А това подразбира и привлекателност. Грижете се за тялото си. Забравете за провисналите панталони и свободните тениски. Подчертавайте фигурата си. Това важи както за дамите, така и за мъжете.

4. Първо – мъжът, а след това – децата

Родителството изисква от нас самоотвержени грижи за децата, но е грешка, ако бракът е изкупителната жертва за родителската мисия. А в основата на семейството е съпружеската двойка. Освен това, малчуганите порастват и напускат родителското гнездо. А вие отново оставате с любимия човек, с когото делите обща история...

6. Не се опитвайте да променяте половинката си

Това е разпространена заблуда – че можете да промените другия. Всеки има своите недостатъци. Не рушете, а се опитвайте да създавате нови семейни привички и традиции, които ще ви радват.

8. Контролирайте раздразнението си

Опитайте се да си казвате „Стоп” всеки път, когато ви се иска да обидите близкия си човек. Ако усещате, че не можете да се сдържите, направете пауза. Само не използвайте това като манипулация, предизвиквайки изолация у половинката. Кажете, че ще се върнете към разговора, щом се успокоите. И дръжте на думата си.

9. Никога не говорете лошо за партньора си

На когото и да е. Особено на майка ви или на приятелка. Ще поговорите, всичко ще отмине, ще забравите за свадата. Но майка ви или приятелката ви – няма. За тях партньорът ви ще остане лошият и те винаги ще са негативно настроени към него. Щом наистина ви е „прекипяло”, говорете с половинката си. А ако е необходимо да споделите, потърсете помощ от психолог.

5. Прощавайте

Никой не е съвършен и всички грешим. Понякога се случва така, че не разбираме правилно половинката. Малко или много, това е болезнено. Ако партньорът не умее да прощава, то отношенията ще се нарушат заради насъбралите се обиди.

Подобни фрази, често изречени в момент на свада, не се забравят, дори и след сдобряването, и увеличават риска от раздяла.

7. Въздържайте се от ултиматуми и никога не произнасяйте думата „развод”

10. Изучавайте езика на любовта

Всеки от нас владее езика на любовта. И вашият език на любовта се отличава от този на партньора. Възможно е за него проява на любов да е похвалата или докосването, загрижеността или материалните подаръци. Овладейте този език и го използвайте.

Избягвайте фрази от типа „Ако продължава така, ще те напусна”. И не произнасяйте думата „развод”. А ако все пак това ви се случи, бъдете готови да приемете последиците. За да не се наложи след това да плачете и да казвате „Нямах това предвид”, ако партньорът ви неочаквано каже „Добре, тръгвай си!”

91 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Вкусно и полезно

Незаменимите

ФИБРИ АВТОР: ДИМИТРИНА БУНОВА

Въпреки преекспонираната тема за фибрите и твърде честото им споменаване, което на моменти започва да има обратен ефект, не трябва да омаловажаваме факта, че тялото има есенциална нужда от тях, но всъщност не ги усвоява. На практика, преминавайки през храносмилателния тракт, те остават почти в същото състояние, в което са приети.

92 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Вкусно и полезно

Фибрите биват разтворими и неразтворими, като повечето природни растителни храни съдържат смес от двата вида. Разтворимите фиб­ ри се превръщат в гел в стомаха и забавят храносмилането, което спомага за понижаване на холестерола и кръвната захар. Неразтворимите влакна, от друга страна, остават непроменени по целия път през храносмилателната система. Независимо от тези разлики, никой от двата вида не се абсорбира от организма. И така, каква е магията? Как бихме могли да намерим златната среда? Препоръчителните дневни дози за възрастни под 50 години са 35-40 г за мъже и 25 г за жени. Дневната доза за деца се определя лесно, като към възрастта им се добави числото 5. Например, дете на 10 години се нуждае от 15 г фибри дневно. Въпреки обичайните разбирания, че различните видове зърна имат най-голямо съдържание на влакна, това съвсем не е така. Някои от най-любимите ни плодове, зеленчуци и варива са и в списъка на съдържащите големи количества фибри. Това са: леща, черен боб, броколи и грах, краставица и авокадо, круши и ябълки, къпини и малини, овесени ядки и трици, пълнозърнеста паста и ечемик.

Баланс

Отсъствието на фибри в дневната доза храна може да има негативни последици за храносмилането и води до запек. Приемането на твърде малко влакнини може да затрудни контролирането на кръвната захар и апетита, защото те регулират скоростта на храносмилане и възникването на чувство за ситост. Трябва да се има предвид, обаче, че както сме свикнали да казваме, много хубаво не е на хубаво. Консумацията на прекалено големи количества фибри може да доведе до твърде бързо преминаване на храната през храносмилателния тракт, което да елиминира възможността за пълноценно усвояване на минералите и полезните хранителни вещества. Това от своя страна води до подуване на корема, образуване на газове и спазми, особено когато приемът на влакна е засилен вечер или през нощта.

ИДЕИ е да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци, като плодовете, когато е възможно, се консумират с кората, а фрешовете се заменят със самия плод. Пастата също би могла частично да бъде пълнозърнеста, а готвените ястия да съдържат повече и разнообразни зеленчуци.

Няколко семпли трика в ежедневието могат да помогнат за увеличаване на приема на баластни вещества през деня. Сутрешният старт би могъл да бъде с овесени ядки и добавка от кълнове. Бялото брашно да се замени частично с пълнозърнесто, както и готовият хляб, по възможност приготвен с квас. Добре

93 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Вкусно и полезно

Незаменимите

ФИБРИ Септемврийско МЕНЮ

АВТОР: ДИМИТРИНА БУНОВА

Въпреки преекспонираната тема за фибрите и твърде честото им И ФОТОГРАФ: ДИМИТРИНА БУНОВА споменаване, коетоАВТОР на моменти започва да има обратен ефект, не трябва да омаловажаваме факта, че тялото има есенциална нужда от тях, но всъщност не ги усвоява. На практика, преминавайки през храносмилателния тракт, те остават почти в същото състояние, в което са приети.

2 ЯЙЦА 250 Г КИСЕЛО МЛЯКО 1 Ч.Л. СОДА БИКАРБОНАТ ¾ Ч.Л. СОЛ 180 Г ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО ОТ ЛИМЕЦ 50 Г СИРЕНЕ

Пълнозърнести мъфини Брашното се пресява заедно със солта. Яйцата се разбиват с вилица. Към млякото се добавя содата и се разбърква, докато шупне. Прибавя се към яйцата. Добавя се брашното и се разбърква за кратко, докато се смесят продуктите. Прибавя се едро натрошеното сирене и добавка по избор – маслини, нарязан зелен лук, кубчета кашкавал, сухи билки. Тестото се разпределя в индивидуални форми и се пече в предварително загрята фурна – на 180 градуса, около 18 минути, или докато пробна клечка излиза суха от сместа.

94 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Вкусно и полезно

Тарт с малини 250 Г ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО 1 С.Л. БРАШНО ОТ РОЖКОВ 55 Г ПУДРА ЗАХАР 150 Г СТУДЕНО МАСЛО ЩИПКА СОЛ 60 МЛ ЛЕДЕНА ВОДА 400-450 Г СЛАДКО ОТ КАСИС ИЛИ БОРОВИНКИ 1 ЯЙЦЕ, ЛЕКО РАЗБИТО 1-2 С.Л. ЗАХАР Брашното се слага в блендер заедно с пудрата захар и солта. Прибавя се нарязаното на кубчета студено масло и се завърта няколко пъти до раздробяване на маслото. Сипва се водата и се блендира, докато сместа се събере на топка. Изважда се, оформя се на диска, завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да се охлади половин-един час в хладилника. Разточва се и се оформя за печене в индивидуални форми за тарталети. Покриват се с хартия за печене и се пълнят с керамични топчета за печене на тарти или боб. Пекат се в предварително загрята фурна 10 минути, махат се тежестите с хартията и се допичат още 5-10 минути. Гарнират се с подсладено с мед цедено кисело мляко и свежи малини.

Салата с леща, ябълка и авокадо

100 - 120 Г МИКС ОТ КРЕХЪК СПАНАК И ИТАЛИАНСКА РУКОЛА 10 СТРЪКА МАГДАНОЗ 40 Г ФРЕНСКА ИЛИ ЧЕРНА ЛЕЩА 1 ЯБЪЛКА ГРЕНИ СМИТ 1/2 КРАСТАВИЦА ½ АВОКАДО 60 Г ЗЕЛЕНИ ТИКВЕНИ СЕМКИ ПАРЧЕ ПАРМЕЗАН ДРЕСИНГ: 1 СКИЛИДКА ЧЕСЪН 1 С.Л. МЕД 1 С.Л. ДИЖОНСКА ГОРЧИЦА СОК ОТ ЕДИН ЛИМОН 70-80 МЛ ЗЕХТИН ЕКСТРА ВЪРДЖИН СОЛ И ПРЯСНО СМЛЯН ЧЕРЕН ПИПЕР Лещата се вари 25 минути. Отцежда се добре. Приготвя се дресинг, като всички съставки се разбъркват добре и се оставя да се охлади леко. По-едрите листа спанак се накъсват и поставят в купа, заедно с останалия спанак, руколата и нарязания магданоз. Добавят се обелените и нарязани на кубчета краставица, авокадо и ябълка. Тиквените семки се запичат на сух тиган и се прибавят към салатата. Овкусява се с дресинга и се сервира веднага, като се поръсва обилно с люспи пармезан. 95 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Наш дом

Метаморфози

НА ДЕТСКАТА СТАЯ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Казват, че домът е място, в което царуват любов, надежда и мечти. Едно от най-важните помещения, наситени с тази триада, е детската стая. Запознайте се с различните й метаморфози и потопете малкото човече във вселена от уют, смях и много радост.

96 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


Наш дом

Изборът е на децата

Макар родителите да финансират преобразяването на стаята на наследниците си, мъниците имат последната дума. Дори и да не са виртуози в интериора, сладурите ще обитават помещението и имат пълното право да настояват за бутафорна паяжина като на Спайдърмен или огромен постер на Елза и Анна от „Замръзналото кралство“.

Само за шампиони Подходящо за: активни малчугани, почитатели на спорта. АКЦЕНТИ В ИНТЕРИОРА: • спално бельо с логото на любимия клуб; • плакати на изявени спортисти по стените; • стилизирани фигурки с формата на топка, тенис ракета, боксови ръкавици.

Мечтатели Подходящо за: деца с подчертано романтичен характер. АКЦЕНТИ В ИНТЕРИОРА: • небесносин цвят на стените; • мебели от светло дърво; • оригинални аксесоари: хвърчила, лампи с формата на облаци, играчки-рибки и меки възглавнички-звезди.

Дует

Шарен свят Подходящо за: творчески натури с талант в рисуването, писането, актьорството. АКЦЕНТИ В ИНТЕРИОРА: • смел избор на цветове: ярки багри, неонови нюанси, пъстри комбинации; • нетипично боядисване на стените: цветя, дъга, дори образи на животни; • картини с образите на прочути творци: Салвадор Дали, Фрида Кало, Леонардо да Винчи.

Вълшебства в розово Подходящо за: принцесите на мама и татко, които не бързат да пораснат. АКЦЕНТИ В ИНТЕРИОРА: • тапети в пастелни цветове; • внушителна колекция от плюшени играчки; • кокетни пердета.

Ако децата ви споделят обща стая, създайте атмосфера, която да отговаря на натюрела на всяко едно от тях. Не се страхувайте да експериментирате с цветове, материи и обзавеждане. Нека допирната точка да бъде удоволствието, с което хлапетата ще учат и ще се забавляват в своето кътче.

97 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Отдих и туризъм

Кейптаун

перлата на ЮАР

Кейптаун и Тейбъл Маунтин

КЕЙПТАУН Е ИСТИНСКИ МАГНИТ ЗА ТУРИС­ ТИТЕ. ЗА НЕГО КАЗВАТ, ЧЕ Е НАЙ-ПОСЕЩАВАНИЯТ ГРАД НА АФРИКАНСКИЯ КОНТИНЕНТ. РАЗПОЛОЖЕН Е НЕДАЛЕЧ ОТ ПЕЧАЛНО ИЗВЕСТНИЯ НОС НА БУРИТЕ, НАРЕЧЕН ПО-КЪСНО ДОБРА НАДЕЖДА, ВОДИТЕ КРАЙ КОЙТО ОТ ВЕКОВЕ ПАЗЯТ ОСТАНКИТЕ НА БЕЗБРОЙ КОРАБИ. ОНЕЗИ, КОИТО СМЯТАТ, ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ЮЖНАТА ЧАСТ НА АФРИКА, КЪДЕТО СИ ДАВАТ СРЕЩА СТУДЕНИТЕ ТЕЧЕНИЯ НА АТЛАНТИЧЕСКИЯ И ТОПЛИТЕ ВОДИ НА ИНДИЙС­КИЯ ОКЕАН, ЩЕ ОСТАНАТ РАЗОЧАРОВАНИ – ТОВА СТАВА НА ОКОЛО 150 КМ ЮГОИЗТОЧНО – ПРИ ИГЛЕН НОС.

Невъзможно е да дойдете в Кейптаун и да не изкачите Тейбъл Маунтин. Планината не само е сред най-древните, но и се слави като един от дванайсетте енергийни центъра на планетата. Равният като тепсия връх, превърнал се в емблема на Кейптаун, е дал името на тази сравнително невисока планина (1086 м). От центъра на града до дългото около 3 км плато можете да се изкачите с кабинков лифт. Тейбъл Маунтин има изключително богата флора – тук се срещат около 1500 растителни вида, повечето от които – ендемитни, затова мнозина 98

І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ

предпочитат да поемат по някоя от многобройните екопътеки. Който и начин да изберете, наградата е една – гледка за милиони. Историческото сърце на града, сгушено между планински върхове, залива Тейбъл и безкраен океан. И там, насред залива, ще зърнете малкия остров Робен, до който се стига с ферибот. Това е мястото, където можете да видите килията, в която Нобеловият лауреат и първи демократично избран президент на ЮАР – Нелсън Мандела, излежава 18 години (от общо 27 прекарани в затвора) преди падането на апартейда.


Отдих и туризъм

Южноафриканската република (ЮАР) заема най-южната част на Африка. Страната има три столици: Кейптаун (законодателна), Претория (административна) и Блумфонтейн (съдебна), но нито един от тези градове не може да се мери по големина с икономическото сърце на континента – Йоханесбург (името му на зулуски означава „мястото на златото”). Единайсетте официални езика, два от които с европейски произход - английски и африканс (възникнал от нидерландския), съставят истинска езикова мозайка. Огромни количества ценни метали и минерали са скътани в земните недра на ЮАР – тук са около 90% от световните залежи на платина и близо 40% от златото на планетата.

От центъра на Кейптаун към Тейбъл Маунтин води кабинков лифт

На 45 км южно от законодателната столица е Саймънстаун, който привлича хиляди туристи с възможността да наблюдават отблизо огромната колония африкански пингвини, обитаващи близкия Булдърс бийч. За малко повече от три десетилетия популацията на този защитен вид нараства от едва няколко екземпляра до около 3000 днес. Срещу невисока входна такса можете да слезете на плажа и да се разходите сред дружелюбните пингвини, или да се позиционирате на някоя от наблюдателните площадки, за да заснемете клатушкащите се смешно по пясъка птици. Подобна емоция предлага и градчето Херманус, разположено на 115 км от Кейптаун в посока Иглен нос. WWF го определя като едно от най-подходящите за наблюдение на китове места. Всяка година от юни до ноември във водите на залива Уокър се събират стотици екземпляри от защитения вид южен гладък кит, за да се размножават. Понякога едрите бозайници се доближават на броени метри от брега. Най-добра позиция за

Булдърс бийч, колония африкански пингвини

Заливът Уокър: всяка година от юни до ноември тук се събират стотици екземпляри южен гладък кит, за да се размножават

Иглен нос – най-южната част на Африка, където се срещат Индийският и Атлантическият океан

съзерцание дава 12-километровата Скалиста пътека, която опасва града от край до край. Ако имате нужда от голяма доза адреналин, местните ще ви предложат много други възможности – от полет над залива или възможност да наблюдавате китове, делфини и тюлени съвсем отблизо, плавайки с лодка или каяк, до екстремно гмуркане сред едни от най-опасните хищници – големите бели акули.

Колкото и впечатляващи да са Кейптаун и неговите околности, това е само парченце от необятния южноафрикански пъзел. Най-разточителният начин да опознаете страната е на борда на някой от великолепните влакове на компанията „Ровос Рейл”. Те превозват до 72-ма пътници в 36 луксозно обзаведени апартамента. И ако за изминаването на дългия 1600 км маршрут между Кейптаун и Претория са нужни две деноно-

щия, то черешката на тортата е 15-дневното пътешествие, простиращо се далеч извън пределите на ЮАР. То започва от Кейптаун и преминава през Ботсвана, по-голямата част от територията на която е заета от пустинята Калахари. Маршрутът продължава през Зимбабве с посещение на величествения водопад Виктория на река Замбези, пресича цяла Замбия, за да завърши в Дар ес Салаам, Танзания.

99 І WWW.KENGURU.BG ЦИГАНСКО ЛЯТО І 2018


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

142

142

5 от читателите итателите,,изпратили изпра ти попълнен ли попъ талон до 20-то число на текущия месец ,получават подарък от Colief капки за бебета с неутрална лактаза против колики (съответно наградата е 1 оп. 7 мл)

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон до 20-то число на на текущия месец, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................ Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*..............................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*.............................. Изисква се подпис

Изисква се подпис

142

ПЕЧЕЛИВШИ ОТ КОНКУРСИТЕ В БРОЙ 141 НА СПИСАНИЕ КЕНГУРУ КРЕМ - САПУН ЗДРАВЕ Деси Николаева Ели Шаркова Теодора Тончева ВИТАМИНИ ПРЕМАМА Минка Игнатова Ирена Соколова Галя Ангелова

КАПКИ ЗА КОЛИКИ COLIEF Богомила Тодорова Анелия Атанасова Любимка Христова Марияна Йорданова Йоана Кирячко

PROBIOTIC BABY Гинка Стоянова Милена Неделчева Лидия Гешева

ПЕЛЕНИ И МОКРИ КЪРПИ PINE Стела Йорданова Веселина Иванова Илона Вълкова - Ветова

МЛЯКО ФРИЗО Ваня Стоянова Гергана Минчева Весела Колчева

ПЕЛЕНИ BAMBO Гергана Тодорова Кристиана Лечанова Бойка Новачева

ИГРАЧКА PLAYGRO Славина Ковачева Васил Рагьов Нина Кирилова МЛЯКО APTAMIL Петя Дидова Ива Кирова Биляна Христова ПЕЛЕНИ LARA Ива Лилова Нели Халачева Дени Ставрева ИГРАЧКА TINY LOVE Радостина Андонова Антоанета Манчева Гери Лисичева

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................ Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*..............................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*.............................. Изисква се подпис

Изисква се подпис

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" * С Политиката за защита на личните данни на Екомедия ООД можете да се запознаете на www.kenguru.bg.

100 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


ЗАЩИТА БЕЗ ГРАНИЦИ

0896 762 995 0898 646 544

WWW.DELTAGUARD.ORG

101 І WWW.KENGURU.BG ЛЯТО І 2018


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

142

142

ТЕРМОСЕНЗОРНИ ЛЪЖИЦИ 4М+ (3БР.ОП.) САМОЗАТОПЛЯЩА СЕ БЕБЕШКА БУТИЛКА IIAMO GO 2В1 Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “БИОИДЕА”

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................ Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*..............................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*.............................. Изисква се подпис

Изисква се подпис

142

142

МАГИЧНА КУТИЯ BABY ART

Посочете размер 3-мa от читателите , изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от Lara: пакет пелени

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*..............................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*.............................. Изисква се подпис

Изисква се подпис

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" * С Политиката за защита на личните данни на Екомедия ООД можете да се запознаете на www.kenguru.bg.

102 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

103 І WWW.KENGURU.BG ЛЯТО І 2018


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

142

142

Посочете размер

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “Jamieson”

Pine: пакет пелени и мокри кърпички

Име и фамилия............................................................................................................... Телефон.............................................................................................................................. Точен адрес......................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*..............................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*.............................. Изисква се подпис

Изисква се подпис

142

142 КРЕМ-САПУН Н

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от “АРОМА”

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от Макаве

Име и фамилия............................................................................................................... Телефон.............................................................................................................................. Точен адрес......................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон................................................................................................................................ Точен адрес........................................................................................................................ Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*..............................

Съгласен съм горепосочените ми лични данни да бъдат съхранявани, обработвани и използвани в съответствие с Политика за защита на личните данни на Екомедия ООД*.............................. Изисква се подпис

Изисква се подпис

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" * С Политиката за защита на личните данни на Екомедия ООД можете да се запознаете на www.kenguru.bg.

104 І WWW.KENGURU.BG СЕПТЕМВРИ


ПЕЧЕЛИ С ФРАНЧАЙЗА НА „ГАНЧЕВ“

ТОП 10 ПРИЧИНИ ДА СТАНА ФРАНЧАЙЗ ПАРТНЬОР Без влагане на собствени средства Без такси Бърза и безплатна доставка Пълен асортимент от продукти на консигнация С името на най-известната българска марка

Защита от конкуренцията Национална реклама Постоянна помощ от централата Обучения за повишаване на печалбата Допълнителни бонуси и отстъпки

КОЛКО МАГАЗИНА ОТВАРЯМЕ

6

2 7

7

9

7

7 3

39

4 19

11

12 4

4

8

23 23

5

29

7

4 10

14 13

5

10 8

Централен офис: гр. София. кв. „Овча купел“ ул. “Промишлена” 27 Тел: +359 888 472 460 е-mail: franchise@ganchev.bg www.ganchev.bg


Profile for Списание Кенгуру

Списание Кенгуру, брой 142/Септември, 2018 г.  

Списание Кенгуру, брой 142/Септември, 2018 г.  

Advertisement