Page 1

брой 124/3.2017 г. www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ БРОЙ 124

НАЧИН НА ЖИВОТ БУКЕТ РАДОСТ БЕБЕ ОСОБЕНОСТИ НА БЕБЕШКАТА КОЖА МАМА ЗЪБОБОЛ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

10

ГРИМ ЗАПОВЕДИ

ШИФЪРЪТ НА УСМИВКАТА

МАМО, СЛУШАЙ МЕ! ЗАЩО ДЕЦАТА ЛЪЖАТ?

МАРТ 2017


• гр. София, ул. Околовръстен път 151 - 0887 403 400 • гр. Пловдив, бул. Санкт Петербург 131 - 0885 334 172 www.babylifemalechko.com


[ Издава: ]

ЕКИП

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова, Ива Лалова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Милена Тошева Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Ели Маринова, Петя Вичева Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, д-р Ина Генева, д-р Любомир Дамянов, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: д-р Венелин Алексиев, д-р Валентин Вълчев, Зорница Младенова, Снежана Ненчева, доц. Мери Ганчева а Петрова Счетоводство: D&D

Печат: Адрес на редакцията:

София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Женското начало ... и среда, и (без)край Вярвам, че срещите в живота се случват, когато сме готови за тях. Напоследък с различни приятелки често си говорим за жените днес. Споделяме мнението, че жените днес се събуждат, разкриват женското начало в себе си, търсят и намират духовно и емоционално израстване и удовлетворение. В един момент от моето лично търсене срещнах нея, една книга*. За вещици (от вещи, знаещи жени), магията на земята и силата на корена. Най-голямо впечатление в книгата ми направиха жените. Тяхната дълбока мъдрост, яснотата, с която гледат на света, вярата и спокойствието им. И си мисля, че може би точно в това е женското начало (и среда, и (без)край) – в здравата връзка с корените, в разбирането (не просто в спазването) на старите обичаи, в единението със силата и предаването на знанията. Пожелавам на всяка една от вас да открие своето женско начало (и среда, и (без)край)! * Книгата е „Стопанката на Господ“ от Розмари де Мео.


СЪДЪРЖАНИЕ [50]

[62]

[26]

[68] 14 Семеен календар

18 Цифрите разказват

12 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

16 Бележките на мама

20 Форум „Време за бебе”

ЗВЕЗДА ОТ КОРИЦАТА Виктория Иванова, победител от конкурса „БЕБЕМАНИЯ“, месец март Фотограф: be.Ink photography

БРОЙ 124

10 Новини

[ МАМА ] БРЕМЕННОСТ 22 Чакаме бебе... заедно с домашен любимец 24 Зъбобол по време на бременност

36 Ръководство за съзнателна бременност РАЖДАНЕ 38 Раждане без страх Не се поддавайте на разрушителния ефект на негативното чувство и използвайте деветте месеца, за да се подготвите за най-великия си миг – метаморфозата ви в мама.

26 Смях в залата 28 Хем сърби, хем боли 30 С грижа и внимание към бъдещата майка 32 Момиче или момче? 34 Календар на бременността В новата ни рубрика ще споделим всичко за дългия път на промяната в очакване на раждането и жадуваната среща с детето ви.

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

40 Защо йога е добра подготовка за раждането Плюсовете на заниманията с йога преди великия миг. ЗДРАВЕ И КРАСОТА 42 Десетте грим заповеди Съветите, благодарение на които пленяващото очарование ще бъде ваша запазена марка. 44 Уханни афродизиаци Поглезете сетивата си и тези на любимия с избрани аромати – доказани афродизиаци.


[76]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

48 Рецепти за мъници 50 Преди да дойдат зъбките боли Какво можем да очакваме, преди да пробие първото зъбче на малкото човече? 54 Особености на бебешката кожа Как да се грижим за деликатната бебешка кожа? 58 Ротавирусна инфекция Разказ от първо лице 60 Бебе и подправки С какво да подправяме ястията на бебето, след като започне захранването му с твърда храна? 62 Подробно за лактационната криза LIFE 66 Мамини помощници Практични придобивки за грижовни мами. 68 Шифърът на усмивката Последвайте примера на Том Ханкс в „Шифърът на Леонардо“ и разгадайте усмивката на своята Мона Лиза. 70 Удоволствие в банята: как детето да заобича къпането Прости трикове, с които да превърнете къпането на наследника си в истинско удоволствие. 72 Няколко загадки от удивителния свят на бебето Любопитни резултати от няколко научни изследвания, припомнящи ни интересни детайли от детството, които сме забравили по пътя на израстването си. 74 Страхът от непознати

[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 84 По алеята на славата В новата ни рубрика ще ви запознаваме с популярни личности, които празнуват появата си на бял свят през съответния месец. Ето кои познати лица ще отбележат промяната във възрастта си през март. 86 Мисия: Нежност Три начина да възпитаме грижовно дете.

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 76 Мамо, слушай ме! Съвети за общуване с деца с езиково-говорни нарушения. 78 Лигата на необикновените Как да разберем даровито ли е детето ни ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 80 Защо децата лъжат? Някои от причините, които могат да подтикнат хлапетата да измислят лъжи. 82 Великолепната седморка Седем ценни напътствия за разбирателство с малчуганите.

[80]

СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 88 Осем болежки, които можете да лекувате с вода Живителната течност може да облек­ чи на пръв поглед дребните, но често срещани здравословни проблеми. ТЯ И ТОЙ 90 Семейни неволи На кои алармиращи знаци в отношенията си с половинката да обърнете внимание, за да избегнете кризата в семейството?

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 92 Менюто през март 94 Вкусно през март НАШИЯТ ДОМ 96 Букет радост Значението на цветята за уюта на дома ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 98 Уикенд в Трявна 100 Конкурси 101 Жълти страници

[98]

ЗДРАВЕ 46 Витамини за здраве Рубрика за витамините и микроелементите, ценен помощник по пътя към доброто здраве и правилното развитие на бебето и малкото дете. Представяме ви витамин С.

[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ www.kenguru.bg ] 3


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ МАРТ

ПЧЕЛИЧКАТА МАЯ ОТКРИВА СВЕТА МАЛКОТО ПОНИ Издателство „Егмонт“ е подготвило вълнуваща изненада за феновете на „Малкото пони“. Запленените от популярната анимационна поредица ще се потопят във вълшебния свят на Понивил на страниците на новото едноименно списание. Във всеки брой те ще откриват прекрасни истории за магията на приятелството, комикси, загадки, плакати, творчески идеи и специален подарък – оригинална фигурка на малко пони. Списанието е предназначено за хлапета на възраст между трии седемгодишна възраст и е с двумесечна периодичност.

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО СИЯНИЕТО

СКЪПО ТЪПО ДНЕВНИЧЕ

„Замръзналото кралство“ е световен феномен, покорил малки и големи с ледена красота. „Пътешествие до сиянието“ е книжка, с която издателство „Егмонт“ добавя нови щрихи към магичната поредица. Присъедини се към Анна, Елза, Кристоф и приятелите им и се впусни в приключение, за да потърсите заедно вълшебното Северно сияние!

Шестата книга от поредицата „Скъпо тъпо дневниче“ на Джим Бентън вече е на пазара от издателска къща „Хермес“. „Проблемът на Земята е, че аз съм оттук“ е забавно намигване към живота в училище и колоритните му обитатели. Преведена на 17 езика и продадена в над 9 милиона екземпляра, серията на Бентън е любима на децата от цял свят.

Благодарение на Мая и нейните приятели уроците по опознаване на широкия свят са толкова забавни! Вашето дете ще научи повече за заобикалящия го свят заедно с отзивчивата пчеличка. Тук се втурват на помощ и други познайници на малчуганите, между които Уили, Шелби, Флип, Лара, Кралицата и госпожица Касандра. Книжката на издателство „Колибри“ изобилства от игри, весели лабиринти, загадки и рисунки за оцветяване.

ОТКРИВАТЕЛИ Човешкото тяло Новата поредица енциклопедии „Откриватели“ на издателство „Фют“, предназначена за най-малките читатели, този път ни разказва за човешкото тяло. За какво ни служи коляното? Какво прави сърцето? Вярно ли е, че кръвта постоянно се движи из тялото ни? Отговорите на тези въпроси ще откриете под повече от 100 капачета.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА РАЖДАНЕ С ЛЮБОВ „Раждане с любов“ е заглавието на новото предложение в каталога на издателство „Рибка“. Авторката Олга Дукат споделя за четивото: „Тази книга е моята ода за раждането! То е било и винаги ще бъде изключително интимен момент на дълбока физическа и духовна трансформация в живота на всяка жена. Независимо дали е естествено, или не, всяко раждане е уникално, променя ни,

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

а споменът за него остава завинаги. Книгата съдържа медицинска информация, но и богат личен опит и ще ви помогне: да изградите реални очаквания за процеса на раждането; да разполагате с набор от средства и методи, с които да си помогнете; да повярвате в себе си като жена и майка; да ви вдъхне увереност, че сте в състояние да вземете най-добрите решения за вас и вашето дете.“

Олга Дукат е акушерка, която от 2007 г. работи за популяризирането на естественото раждане. Тя е първата сертифицирана дула в България, инструктор по подготовка за раждането към Childbirth International, консултант по кърмене и носене на бебето, инструктор по пилатес. Основател на център „Естествени идеи и красота“. Майка на три момчета.


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

- 25% НА ШИШЕТА И КОМПЛЕКТИ ЗА НОВОРОДЕНО TOMMEE TIPPEE EASI-VENT

AVÈNE СЪС СПЕЦИАЛНА ГРИЖА ЗА СУХА КОЖА

Промоционалната кутия XeraCalm A.D на Avène е безценен подарък за кърмачета, деца и възрастни с умерена или силно изразена сухота на кожата. Релипидиращ крем или балсам с подарък почистващо олио са перфектното решение при раздразнения. Формулата на продуктите, създадена с минимален брой съставки, и включваща Термална вода Avène, е от поколението на стерилната козметика и не съдържа аромати, алкохол, оцветители. Кожата е успокоена, копринена и с чувство за комфорт.

Пролетта идва с ново промоционално предложение от Tommee Tippee. През месец март ще можете да закупите шишета, биберони и комплекти за новородено Tommee Tippee Easi-Vent с 25% отстъпка. Шишетата Easi-Vent са с уникална форма, удобни

УСПЕШЕН ПРЕХОД ОТ ШИШЕ ДО ЧАША С TOMMEE TIPPEE „TRANSITION”

Новата преходна чаша на Tommee Tippee „Transition“ е перфектният избор за първите глътки на вашето бебе. До момента то е било свързано с майчината гърда или шишето за хранене, затова въвеждането на чаша е важна стъпка по пътя за усъвършенстване начина на пиене. Чашата „Transition“ от Iventas се предлага с два накрайника – мек силиконов биберон и оребрен мек накрайник, за да има мъничето няколко опции при пиене. Сменяемите и леки дръжки са специално създадени за удобство на малките ръчички, а цветовете – подходящи за момче и момиче. Не съдържа BPA.

NIVEA ДАРИ 41 836 ЛВ. НА SOS ДЕТСКИ СЕЛИЩА БЪЛГАРИЯ

За втора поредна година марка №1 в грижата за кожата проведе благотворителната кампания „Приказни моменти на грижа“ в подкрепа на сдружение SOS Детски селища България, чиято мисия е да подпомага развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа, и деца в риск да загубят закрилата на своите родители. Козметичният бранд даряваше на организацията по 30 стотинки от всеки закупен продукт от лимитираната серия. В рамките на тазгодишната кампания бяха събрани 41 836, 20 лв., значително надхвърлящи средствата, събрани през миналата година. Цветомира Сарлова, Мениджър звено търговски маркетинг на NIVEA България, обяви постигнатите резултати и връчи чек с дарителската сума на Ивайло Гюров – Директор фондонабиране и комуникации на SOS Детски селища България.

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

за хващане, а бибероните са с вградена супер чувствителна антиколик клапа, анатомична форма и различна сила на потока. Изберете Tommee Tippee Easi-Vent от Iventas за по-плавен преход от кърмене към хранене с шише.

АНГЛИЙСКИ СТИЛ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ С НОВИТЕ ОРТОДОНТИЧНИ ЗАЛЪГАЛКИ „LITTLE LONDON“ ОТ TOMMEE TIPPEE

Дизайнерите на Tommee Tippee много добре разбират значението на детайлите. И всички ние държим на акцента, особено когато говорим за нашите деца. Английската марка представя нова пролетна колекция залъгалки „Little London“, с която със сигурност ще ви забележат и в многомилионния град. Симетричният дизайн на биберона на залъгалките от Iventas подпомага естественото орално развитие. Както обикновено, материалите са напълно безвреден полипропилен и медицински силикон, несъдържащи BPA. Налични са принтове за момче и момиче от 0-6 м. и 6-18 м.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ СПАНЕТО ПОД ЕДНА ЗАВИВКА

За Нели Христова Когато обичаш един човек и ти е приятно да бъдеш с него, съвсем в реда на нещата идва и спането под една завивка. Разбира се, ако имаш здрав сън. И тъй като аз мога да се похваля точно с това, нямам нищо против да деля леглото, съответно и завивката си, с моята половинка. А ако завивката е достатъчно голяма, не виждам проблем. Споделянето на една завивка прави хората под нея повече близки, прегръдките по вся-

ко време на нощта са лесни, сигурността е налице, да не забравяме и навика, създаден през годините съвместен живот, и още, и още... Не мога да си представя да спим отделно завити, то е все едно да го сравня със спането на различни легла или целувка по челото за добро утро! Все пак не сме братче и сестриче, а мъж и жена, които все още имат какво да споделят, а завивката е едно от тези неща.

Против Петя Лечева

Спането под една завивка изглежда приказно на страниците на розовите романи. Романтичните натури да ме прощават, но в живия живот споделянето на една завивка крие много неудобства – побутване, подритване, измъкване, отвиване и други неприказни неща. Несъвместими с пълноценния нощен сън. Ако единственият израз на обич и бли-

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

зост е общото одеяло, не, благодаря. Предпочитам прегръдки и целувки по всяко време, когато имам нужда, споделяне на интереси, радости и грижи, а не само ролята на грейка за студените нощи. А мястото за интимност отдавна вече не е под завивката. Във вихъра на страстта последното нещо, за което мислиш, е с какво ще се завивате.


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЕМЕЕН КАЛЕН ДАР

СЕМЕЕН КАЛЕНДАР

МАРТ

ГЛОБАЛНО СЕМЕЙСТВО 08.03. Международен ден на жената На 8-ми март светът отбелязва Международния ден на жената. Датата е повод за признание на политическите, икономическите и обществените постижения на дамите. Мотото на кампанията за празника тази година е: "Бъди дръзка за промяна". 17.03. Световен ден на съня Поспаланковците могат да си отдъхнат от нападките на активната част от населението и да запишат следващата дата в календара си. 17-ти март е официалният световен ден на съня. Събитието се организира ежегодно от специален комитет, който инициира тематични лекции, посветени на различните аспекти и многобройни ползи на почивката.

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

(ЗВЕЗДЕН) ПРАХ В ОЧИТЕ Ким Кардашиян и Кание Уест подготвят детска линия дрехи Звездното семейство обяви, че работи по колекция за най-малките, показвайки снимка на облечената в свеж жълт тоалет своя дъщеря Норт. Сладураната сама е избрала цветовете и платовете за първите модели от линията, която скоро ще е на пазара. „С Кание сме ентусиазирани да работим по проекта и нямаме търпение да го споделим с почитателите си.“, споделя пред американските медии брюнетката.

03. 03. Ед Шийрън с нов албум Дългоочакваният нов албум на Ед Шийрън излиза на 3 март. Червенокосият талант ще зарадва меломаните с шедьовъра Divide, включващ мегахитовете Shape of you и Castle on the hill. Симпатягата е уверен в успеха на тавата и дори мечтае да подобри рекорда на Адел от продадени 20 млн. копия.

ОТ УЧЕНИТЕ... С ЛЮБОВ Кръвното налягане е показател за пола на бебето Нивата на кръвното налягане могат да покажат дали новороденото ще е момче или момиче. Данните от изследване в Китай сочат, че има голяма вероятност бременните жени с по-високи стойности да се сдобият с момче, а момиче ще имат тези с по-ниски. Учените, обаче, призовават бъдещите майки да не експериментират със здравето си, опитвайки се да достигнат кръвно налягане, което ще им „донесе“ наследник от желания пол.


ПО НАШЕНСКИ 11-12.03.

Grand Chocolate Festival

Интер Експо Център ще бъде домакин на най-вкусното изложение за шоколад и шоколадови продукти. Посетителите на Grand Chocolate Festival ще могат да се насладят на неповторима колекция от ръчно правен и био шоколад, шоколадови бонбони, кремове, торти, петифури, печива и сладки. Кафе, чай, СПА терапии с шоколад, книги за лакомството и други изкушения ще допълват пъстрата палитра с изненади на организаторите.

ОТ КУЛТУРНИЯ АФИШ

19.03. Уникалният 3D концерт VIVALDIANNO разлюлява Арена Армеец Грандиозният 3D концерт със световноизвестни музиканти VIVALDIANNO ще се проведе на 19 март, вместо на 9 декември, както първоначално бе обявено. Спектакълът в Арена Армеец ще запознае българските зрители с вълнуващата съдба на гениалния италиански композитор Антонио Вивалди по нов и въздействащ начин. Умелото вплитане на класическа музика с модерни елементи, визуалните 3D ефекти и светлинното шоу допринасят за цялостното разтърсващо усещане по време на шоуто.

ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ 01.03. Баба Марта Началото на месеца е посветено на митичната старица Баба Марта, олицетворение на предстоящата пролет. Персонажът от родния фолклор се свързва и със закичването на мартеници от бели и червени конци за здраве. Смята се, че традиционният за нашите ширини аксесоар е и амулет, гонещ злото и привличащ доброто. На Баба Марта празнуват Марта, Мартин, Евдокия.

04.03. Тодоровден Празникът е наричан още Конски Великден. Отбелязва се в първата събота на Великденските пости с конни надбягвания из цялата страна. Черпят: Тодор, Тодора, Тодорка, Теодор, Теодора, Теодорина, Дора, Дорина, Доротея, Божидар, Божидара.

31.03. Премиера на „Смърфовете: Забравеното селце” Любимите герои на децата потеглят на поредното си приключение. В „Смърфовете: Забравеното селце“ малките сини човечета попадат на мистериозна карта, която решават да изследват. Смърфиета и приятелите й се озовават в Забранената гора, търсейки изгубеното селище, което трябва да намерят преди злия магьосник Гаргамел.

[ www.kenguru.bg ] 15


[ ЛЮБОПИТНО ]

БЕЛЕЖ КИТЕ НА МАМА

16-18 седмица

8 СЕДМИЦА

БЕЛЕЖКИТЕ

Научните доказателства сочат, че точно в тази седмица от бременността мъничето започва да се движи. През втория месец от вътреутробното си развитие бебето има изградени мускули и нервни влакна и само защото е още много мъничко и обградено с околоплодна течност, вие не усещате неговите движения.

Ако това е втората ви бременност и вече имате едно дете, това е периодът, когато може би ще почувствате първите движения на бебето. В средата на втория триместър то достига размери, достатъчни да докосне стената на матката и вие да усетите живота вътре в себе си. 20 СЕДМИЦА Обикновено в средата на бременността повечето бъдещи мами усещат своето бебе за първи път. Ако до този момент всяка една негова активност може да се обърка с движенията на червата или евентуално стомашно неразположение, сега вече няма съмнение, че бебето се движи. Интересен факт е, че по-слабите жени имат щастието да усещат по-осезаемо бебчето, отколкото по-пълните. Това се дължи на по-голямото количество подкожна мастна тъкан при последните, което със сигурност намалява чувствителността и съответно усещането за движение.

НА МАМА 24-32 седмица

Сега повече от всякога ще усещате мъничето в корема си. Началото на третия триместър е времето на най-активния растеж на бебето и тъй като все още има достатъчно място за махане с ръчички и ритане с крачета, по всяко време в денонощието ще получавате сигнали: Мамо, аз съм тук!

Движенията на бебето

Те са подредени, кратки и ясни. Имат за цел да ви напътстват, помагат и съветват както по време на бременЕдин от най-ярките и ността, така и след това - в грижите запомнящи се моменти по време на цялата бременност за безценното малко вързопче живот - вашето бебе. Ще ви разходим нае денят, в който за първи път бъдещата майка усеща всякъде - от покупките, масажите и бебето под сърцето си, гимнастиката през ходенето на гърне, сякаш й казва: Мамо, аз съм витамините и никненето на зъбките. тук и раста! Защото МАМА знае най-добре!

38-40 седмица

32-34 седмица

От 32 г.с. се счита, че нервната система на бебето е вече напълно развита, което означава, че може да се приспособи нормално към цикъла „активност - покой“. Т.е. мъничето може с часове усилено да се движи, след което да спре да си почине. Много бъдещи майки през този период споделят, че точно когато се готвят за сън, бебето решава да бодърства, което е напълно нормално. Обяснението е много просто: мъничето харесва лекото полюляване на корема ви и е спокойно. Когато вие решите да легнете и се намирате в покой, вашето кръвообращение се подобрява, което автоматично означава - и неговото, а това му дава прилив на нови сили и емоции.

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

33-35 седмица През тези седмици можете да усетите ритмични движения, наподобяващи подскачане. Не се учудвайте, защото това е бебешкото хълцане. Рефлексът е вроден и напълно безопасен както за вас, така и за него и в никакъв случай не означава, че има проблем с развитието на бебето.

Ако искате вярвайте, но това е периодът, когато бебето повече от всичко на света иска да общува с вас, като използва своите движения. Научете се да ги разпознавате и да откликвате на желанията му, като промените позицията си, в случай че не му е удобно, или като просто погалите корема и му поговорите. Това ще подейства със сигурност, защото няма по-любим глас от гласа на мама.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛИ НА ХОРАТА

В ЦИФРИ

Безспорно кучето е най-добрият приятел на човека. Освен това, то е отлична бавачка, а защо не и терапевт? Съществуват такива породи кучета, които с голяма лекота намират общ език дори с най-малките членове на семейството - бебетата, като понасят геройски всичко, което им причиняват. Да си имаш куче за домашен любимец ти носи 100 пъти повече радост, отколкото неудобство!

Едни от най-добродушните и предани кучета са голдън ретривърите. Те са готови да доказват любовта към стопаните 24 часа в денонощието, обожават децата, усещат тяхното настроение и умеят да ги успокояват. Затова неслучайно ги наричат психотерапевти и ги използват успешно при работа с деца с аутизъм.

Най-малката овчарка в света е куче от породата уелско корги. За разлика от своите събратя, то достига дължина едва 30 см и тежи само 14 кг в зряла възраст. Породата прилича на лисичка и отлично се разбира с децата, дори с най-малките, като участва в игрите, без да проявява раздразнителност или страх.

50 породи от четириногите

приятели на човека могат да се похвалят с това, че изключително лесно и безпроблемно се сприятеляват с деца и родителите могат да разчитат на тях. Една от тези породи е къдравото кученце бишон фризе. Освен весел характер и неизчерпаема енергия, кученцето има невероятно добре сложено тяло - то може да скача 2 пъти по-високо от всички останали декоративни породи.

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Лечението на различни заболявания с помощта на кучета се нарича канистерапия (от лат. canis - куче). Канистерапията за първи път е използвана през 1960 г. от детския психиатър Борис Левинсон при деца с аутизъм. Освен това, кучетата много добре повлияват проблеми на сърдечно-съдовата система, както и хиперактивни деца.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ФОРУМ ВРЕМЕ ЗА БЕБЕ

WWW.BABYTIME.BG Близо 1000 бъдещи и настоящи родители взеха участие в първото издание на форум „Време за бебе“. Водещи лекари от най-добрите болници в България запознаха участниците с важните детайли за бременността, раждането и грижите за бебето. Следващият форум, посветен отново на радостта от майчинството, ще се проведе на 1 и 2 април 2017 г. Преди това, обаче ще ви представим най-доброто от миналогодишното събитие.

Доц. Диана Димитрова:

Времето в утробата и начинът на раждане влияят върху живота ни Интервю на: Ива Лалова

„Тайният живот на нероденото дете“ бе сред най-интригуващите лекции, провокирали аудиторията с оригинален избор на тема и интересно поднесено съдържание. Разберете всичко за любопитния живот на бебето в утробата от доц. Диана Димитрова, директор на филиала на Медицински университет - Варна във Велико Търново. Доц. Димитрова, как бихте оценили първото издание на форум „Време за бебе”? Форумът привлече изключително голям брой участници, което показва, че има нужда от такива събития. Лекторите бяха подбрани така, че да се интерпре-

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

тира голям диапазон от интересни теми, свързани с бременността, раждането и отглеждането на детето. За всеки имаше по нещо, всеки участник бе дошъл, за да получи информация, която лично го вълнува. Убедена съм, че това се случи. Освен


изключително прецизирания научен подход на лекторите, трябва да се спомене и прекрасната организация на събитието. Да създадеш комфорт на бременните жени, техните бебета и семейства е трудоемка, „скрита“ работа, която изисква не само солидна материална инвестиция, но и находчивост, креативност и разбиране. Лекцията, с която участвахте в събитието, бе посветена на пренаталната психология. Какво е значението на тази наука при изучаването на емоционалния живот на нероденото дете? За съжаление, у нас малко се говори и пише за емоционалния живот на нероденото и новороденото дете. Но световната наука ежедневно публикува новини, свързани с нови открития, терапевтични подходи и мнения относно пренаталния и неонаталния период. Емоционалното благополучие на детето е пряко свързано с емоционалното, физическото и психичното здраве на майката (както по време на бременността, така и след раждането). Затова напоследък пренаталните психолози обсъждат нови подходи: към решаване на конфликти в периода на бременност, към страха от раждането, към все по-честата проява на соматични разстройства с генезис в пренаталния период, към терапията на пренаталната и перинаталната емоционална травма.

Трупат се научни доказателства, че времето, прекарано в утробата, и начинът ни на раждане оказват много по-голямо влияние върху нашия последващ живот, отколкото сме си представяли досега. Вярвам, че все по-голям брой млади учени ще се насочат към проучвания, свързани със съзнанието на нероденото дете, неговия емоционален свят и влиянието на обкръжаващата среда. Само така ще можем да си отговорим на огромен брой въпроси, свързани с нашите страхове, емоционални травми, натрапливости и „нелогични“ модели на поведение. През какви етапи преминава развитието на сетивата на бебето в утробата? Развитието на сетивата на нероденото дете са добре проучени. Слушането и чуването започват още през 16 г.с. Това означава, че слушането започва осем седмици преди ухото да е структурно завършено в 24 г.с.

СТРЕСЪТ НА МАЙКАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА Е С ДОКАЗАН НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ БЪДЕЩОТО ПОКОЛЕНИЕ. ТОЙ Е ЕДИН ОТ ОПРЕДЕЛЯЩИТЕ ФАКТОРИ ЗА ЗАБАВЯНЕ НА МОТОРНОТО И УМСТВЕНО РАЗВИТИЕ ПРИ БЕБЕТА НА 8-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ И МОЖЕ ДА БЪДЕ РИСКОВ ФАКТОР ЗА ПО-КЪСНИ ПРОБЛЕМИ В РАЗВИТИЕТО. ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИЗВЕСТНО ДАЛИ ТОВА ИЗОСТАВАНЕ Е ПРЕХОДНО, УСТОЙЧИВО ИЛИ ДОРИ ПРОГРЕСИВНО. УЧЕНИ ОТ УНИВЕРСИТЕТА В РОЧЕСТЪР ПУБЛИКУВАХА СВОЕ ПРОУЧВАНЕ ОТ 2007 Г., В КОЕТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ СТРЕСЪТ НА МАЙКАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ ПРЕДСКАЗВА ПРОБЛЕМИ В КОГНИТИВНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА ДЕТЕТО И СТРАХ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ. НЕ ТРЯБВА, ОБАЧЕ, СТРЕСЪТ НА МАЙКАТА ДА СЕ АБСОЛЮТИЗИРА. НЕРОДЕНОТО ДЕТЕ ИМА СВОИ ЗАЩИТНИ МЕХАНИЗМИ, КОИТО ГО ПРЕДПАЗВАТ. САМО СИЛНИЯТ, НЕГАТИВЕН, ХРОНИЧЕН, НЕКОМПЕНСИРАН ДИСТРЕС МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НЕГАТИВНО ВЪРХУ ЛИЧНОСТТА, ФИЗИЧЕСКОТО И ПСИХИЧЕСКОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ДЕТЕТО. Детските движения са около 63 в минута. Начинът, по който детето се движи в утробата, е подобен на начина, по който ще ходи новороденото. Ръката докосва лицето още през 8-10 г.с., когато мъничето е развълнувано. Тогава стартират и дихателните движения, които са 30 в минута. Учените твърдят, че бебетата започват да сънуват през 23 г.с. и се държат като възрастни по време на сън. Носът се развива между 11 и 15 г.с. Структурите за вкус са налице през 14 г.с. и експертите вярват, че усещането за вкус се регистрира по същото време. Доскоро не бе отделяно сериозно внимание на възможностите за наличие на обоняние в утробата, докато изследователите не предположиха, че мирисът зависи от въздуха и дишането на бременната. Колкото до зрението, в утробата клепачите остават затворени до 26 г.с. Въпреки това, ембрионът е чувствителен към светлина. Изследователи са предизвикали драматични колебания в сърдечната дейност на плода, светейки с мигаща светлина върху корема на майката. Когато детето се роди, то има впечатляващи зрителни ресурси: възприятия за дълбочина и разстояние, цветно виждане,

чувствителност към трептене и движение. В момента на раждането бебето фокусира погледа си на 20-30 см. Това е разстоянието, на което се намира лицето на майката, докато го кърми. Как бъдещата майка може да повлияе на формирането на личностните характеристики на детето си? Според някои научни школи лич­ ността е резултат от процеса на възпитание и самовъзпитание. Ако приемем, че възпитанието може да се реализира преди раждането, тогава бихме могли да говорим за формиране на определени личностни характеристики. Темпераментът, например, е вродена структура и е съвкупността от устойчиви индивидуални психични свойства, определящи динамиката на психическата дейност. Сензитивността и реактивността (които са ключови параметри на темперамента) се формират преди раждането. Факт е, че тревожните майки раждат тревожни деца, а рано ставащите бременни имат ранобудни деца. Д-р Денис Скот твърди, че децата от нещастни бракове са 5 пъти по-страхливи от останалите и много трудно понасят раздяла с майката.

[ www.kenguru.bg ] 21


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Милена Тошева

Консултант: Зорница Младенова, вирусолог

ЧАКАМЕ БЕБЕ... ЗАЕДНО С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОТКАЖА ОТ ЛЮБИМЕЦА СИ Разбира се, че не. Просто бъдете внимателни и спазвайте хигиена както лична, така и спрямо животното. Посъветвайте се с ветеринар, направете необходимите стъпки към

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

обезпаразитяване и се поинтересувайте как най-добре можете да се предпазите от евентуални инфекции. В случай че има възможност, прехвърлете по-голямата част от грижите по любимеца на вашия партньор. Дори и да не обича животните (да си го кажем открито, има и такива половинки), сега е времето да ви покаже колко много държи на вас...

ДАЛИ КОТКИТЕ И КУЧЕТАТА СА БЕЗВРЕДНИ ЗА БРЕМЕННАТА?

Когато става въпрос за домашни любимци, котките и кучетата са най-подходящите животни за жили-


Mного двойки, които отглеждат домашни любимци, се грижат за тях като за най-близките си хора. С течение на времето животните се превръщат в членове на семейството, тъй като допринасят много за веселбата

вкъщи. Когато обаче очаквате бебе, нещата стоят по малко по-различен начин и повечето бъдещи майки и татковци започват да се питат дали не съществува опасност от присъствието на животинката около тях.

щето. Редно е, обаче, да знаете, че трябва да пазите нероденото си бебе от потенциалните опасности, що се отнася до заразните болести, предавани от четириноги приятели. Подхождайте с внимание към бездомни животни, тъй като няма гаранция за тяхното здраве. Най-честият проблем при кучето може да бъде кучешката тения, а при котката - токсоплазмоза. Бъдете особено внимателни, ако отглеждате мъркащи създания, които живеят в двора ви, а вие сте любител градинар. С други думи, и при замърсена почва рискът от предаването на различни зарази остава. Затова, умната!

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ИМАМ КУЧЕ?

Кучето, както всички знаем, е най-добрият приятел на човека – предано е и е умно. Затова няма никакви пречки то да не е член на семейството ви, ако сте бременна. Все пак, трябва да се придържате към няколко основни правила: да не позволявате на кучето да скача по корема ви, докато седите или лежите. Ако то притежава някои стари лоши навици, опитайте да го отвикнете от тях, преди да се роди бебето. Задължително ваксинирайте животното против всички заболявания, включително бяс. Ако кучето е прекалено привързано към вас или е било само ваше, преди да заживеете с половинката си, желателно е да помолите партньора си или друг ваш близък да се сближи с него и да прекарва повече време с него. Една от причините е, че вие трябва да си почивате повече, а когато се появи детето, и то, и животното ще се нуждаят от повече време и внимание.

А АКО СЕ ГРИЖА ЗА КОТКА?

Котките са често гледани домашни любимци, но ако сте бременна трябва да имате едно на ум относно заразяването с токсоплазмоза - заразата се предава чрез изпражненията на животното. Ето как да понижите вероятността от заразяването с токсоплазмоза по време на бременност: помолете членовете на семейството да почистват изпражненията на котката всеки ден, мийте внимателно ръцете си, след като сте почиствали на котката.

В СЛУЧАЙ ЧЕ ИМАТЕ КОТКА, НЕПРЕМЕННО ТЕСТВАЙТЕ ЖИВОТИНЧЕТО ЗА ТОКСОПЛАЗМОЗА. АКО Е ТЕСТЪТ СЕ ОКАЖЕ НЕГАТИВЕН, И КОТКАТА НЕ ИЗЛИЗА НАВЪН, НЯМАТЕ ПОВОД ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ. ОСВЕН ТЕНИЯ И ТОКСОПЛАЗМОЗА, КОТКИТЕ И КУЧЕТАТА ПРЕНАСЯТ ЖИАРДИАЗА, ПО-РЯДКО МЕТИЦИЛИН-РЕЗИСТЕНТНИ СТАФИЛОКОКИ, КАМПИЛОБАКТЕР ИЛИ КРИПТОСПОРИДИИ, А ЧРЕЗ БЪЛХИТЕ МОГАТ ДА ЗАРАЗЯТ ЧОВЕК С ЛАЙМСКА БОЛЕСТ ИЛИ ЛАЙШМАНИО­ЗА.

ОТГЛЕЖДАМ ПТИЦА

След котката и кучето, папагалите са също така опитомени като домашни любимци при много семейства. Между другото, много от хора се питат дали те са безвредни, когато става въпрос за бременност. Птиците могат да заразяват с Chlamydia psittaci, паразити, вируси, криптококи, дори и с други бактерии. Ако пилето е здраво, което може да бъде потвърдено само от ветеринар, нямате основание за притеснение. Съветът е да миете ръцете си с вода и сапун, след като пипате птицата. Най-добре би било да оставите чистенето на клетката на някой друг от семейството. Добре е да знаете, че рибките, костенурките, хамстерите и морските свинчета също носят риск от заразяването със салмонела или лимфоцитарен хорионменингит. Спазването на добра хигиена е ключово към предпазването от подобни зарази. Замислете се и направете най-добрия избор за бебето, което е на път. И не бъдете жестоки с животните! И те имат нужда от внимание.

[ www.kenguru.bg ] 23


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ЗЪБОБОЛ

ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ Интервюто подготви: Димитрина Пандурова

Профилактиката на майката предпоставка ли е за здрави зъби и на детето? И опасно ли е лечението на зъбобол по време на бременност? Отговорите търсим от д-р Любен Костов, лекар по дентална медицина.

Немалко жени се оплакват от болки в зъбите през бременността. Доколко това е нормално състояние? Болките в зъбите обикновено имат причина, която трябва да се търси. Понякога е трудно откриването й, но

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

съществуват много методи и съвременни средства, с които да се диагностицира състоянието на зъба. В редки случаи се среща чувствителност на зъбите, където причината не може да се открие – тогава най-вероятно се касае за функционална

недостатъчност на емайла. Наблюдава се хиперестезия от термични дразнители при клинично здрав емайл. Такава чувствителност се появява при стрес, пренапрежение, ендокринни промени и заболявания, така че е възможно да се появи

и при бременност, поради хормоналните промени в този период. За какво свидетелства постоянният зъбобол по време на бременност? Болката е субективно усещане и невинаги анализът на болкови-


те усещания е достатъчен за диагностиката на денталните заболявания. Болката може да е симптом на много различни състояния – кариес, пукнатини, фрактури, пулпити, периодонтити. Диагнозата се поставя след изследване на болка-

та – сила, продължителност, характер, локализация и др., както и чрез обективни методи като термични тестове, рентгенографии, ЕОД. Във всеки случай силната, постоянна болка е признак за необратимо възпаление на зъбната пулпа.

Бременността не е противопоказание за лечение, но трябва да се спазват някои правила: по-кратки посещения, анестетици без адреналин, да не се назначават рентгенографии, особено през първия триместър, противопоказано е използването на арсен и девитализиращи средства на формалинова основа за умъртвяване на пулпата. При спазване на тези изисквания няма рискове за увреждане на плода и в същото време се елиминира огнището на инфекция – заболелият зъб.

на лечение. При обратимите пулпити има възможност за запазване виталитета на зъба чрез прилагане на пулпопокривни средства – калциев хидроксид, МТА, биодентин. При необратимите пулпити се провежда стандартно ендодонтско лечение с отстраняване на пулпата, почистване и запълване на кореновите канали. Доколко такъв проблем би могъл да се провокира, ако жената по принцип страда от проблеми със зъбите? Хората с множество кариозни лезии, нелекувани на време, занижена орална хигиена и високовъглехидратна

Какви са възможностите за лечение през този период и опасно ли е за плода? Възпалението на пулпата (пулпит) трябва да се лекува, защото в противен случай може да доведе до усложнения (гангрена, периодонтити), чието лечение е по-трудно и с по-нисък процент на успеваемост. В съвременната дентална медицина пулпитите се делят на обратими и необратими. В зависимост от това се прилагат и различни методи

диета по принцип по-често страдат от пулпити и периодонтити. Затова още при планиране на бременността е задължително посещението на бъдещата майка при стоматолог за саниране на устната кухина и изготвяне на профилактична програма. Профилактиката на майката е предпоставка за здрави зъби и на детето.

Ако се случи инцидент – счупи се зъб или падне пломба в по-напреднала бременност, може ли да се проведе лечение и да се отстранят тези проблеми? И в двата случая трябва да се търси причината, довела до този инцидент – пукнатини, първичен или вторичен кариес, неправилно изработване на предишната пломба. Другият фактор е дали е засегната пулпата или не. В зависимост от това лечението може да се отложи и след раждането, като дефектът се затваря с временни материали до окончателното лечение и възстановяване на зъба. Предвид, че не могат да се приемат лекарства, има ли алтернативни начини за облекчаване на болката? Лекарствата не са абсолютно забранени, но е задължителна консултация с лекар преди прием на каквито и да е медикаменти. Ако все пак бременната не желае да приема лекарства, може да се използват и билки. Облекчаването на болката, обаче, не трябва да се приема за излекуване и е добре да се потърси лечение. Какви други дентални неразположения биха могли да съпътстват една бременност и доколко могат да се прилагат профилактични мерки? Много специфични при бременни са гингивитите – pregnancy gingivitis. Симптомите са оточни, зачервени и кървящи венци, понякога се наблюдава и разрастване на папилите. Тези гингивити са свързани с повишените нива на женски полови хормони и преминават спонтанно след бременността. За да се облекчат симптомите е необходима строга орална хигиена и почистване на междузъбните пространства с конци и интердентални четчици. Добрата устна хигиена, хранителният режим и навременното лекуване на кариесите са най-добрият метод за поддържане здравето на майката, а оттам - и на бебето.

[ www.kenguru.bg ] 25


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

СМЯХ В ЗАЛАТА Автор: Ива Лалова

Има ли нещо по-освежаващо от смях, който не можете да контролирате? Е, не в църква или официална обстановка. Но на всички останали места кикотът е приет радушно. Неслучайно съществува специална наука – гелотология, която облича в академични одежди шегите и закачките. Освен че прави всеки момент заразително забавен, смехът носи и осем неочаквани ползи, особено нужни на дамите в изпълнените с предизвикателства девет месеца. Вижте ги: 1. Намалява кръвното налягане. 2. Повишава притока на кръв и я окислява. 3. Тренира диафрагмата и корема, дихателната система, както и мускулите на лицето, краката и гърба.

4. Редуцира хормоните на стреса, като кортизол и адреналин. 5. Увеличава съдържанието на гама-интерферона и количеството на Т-клетките и антителата, известни като клетки-убийци на тумори.

Не по-малко важен е фактът, че смехът помага за поддържането на добро здраве толкова, колкото физическите упражнения и подходящата диета. Или иначе казано, желаете ли прекрасно настроение и зареден с вдъхновяващи емоции организъм, обградете се с остроумни приятели. Гледайте комедии, разказвайте си майтапчийски истории и не забравяйте, че вие не сте единствената публика на закачливото шоу. В утробата ви расте мъничко човече, което жадува да чува смеха на мама.

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

6. Подсилва имунната система, атакувайки и унищожавайки бактерии и вируси. 7. Подобрява паметта и способността за научаване на информация. 8. Води до по-голяма бдителност и окрилява креативността.

Ако изброеното не е достатъчен стимул да погледнете на живота откъм веселата му страна, доверете се на професионалистите. Според д-р Лий Бърк от университета „Лома Линда“ в Калифорния, смешните ситуации провокират реакции, противоположни на ефектите от стреса. Ученият, изследвал три десетилетия влиянието на смеха върху мозъка и тялото, е стигнал до извода, че анекдотите и другите шеговити творби стимулират производството на допамин. Този хормон се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Ива Лалова

Консултант: доц. Мери Ганчева, дерматолог в „Сити клиник“

ХЕМ СЪРБИ, ХЕМ БОЛИ ЗАЩО И КАК? Сърбежът по кожата, особено в областта на корема, е провокиран от нейното разтягане. Заради този естествен процес деликатният участък става сух и извънредно чувствителен. Освен че се сдобивате с неканени стрии, трябва да овладеете и сърбежите. За целта се доверете на качествена козметика с овлажняващи съставки, която ще успокои проблемните зони. Ако сте почитателка на природните средства, намажете се обилно със зехтин, като така не само ще неутрализирате неприятните усещания, но и ще направите кожата на корема много еластична.

дерматолог, който да ви предпише адекватна терапия.

ПОЛЕЗНО Можете да облекчите състоянието си и с умел избор на дрехи. Забравете за синтетичните материи и обличайте „дишащи“ тоалети. Естествените платове ще ви подарят комфорт, особено нужен при атаките на сърбежите. Пийте достатъчно течности, проветрявайте помещенията и не позволявайте на кожните неудобства да помрачат радостта ви от срещата с бебчо.

Кожните раздразнения заемат важно място в списъка с минуси на иначе прекрасно изживяване като бременността. Силният сърбеж на различни места по тялото може да доведе до сериозен физически и психически дискомфорт, а неяснотите около произхода му допълнително усложняват положението. Разгадайте причините за досадното явление и вижте как да се справите с него.

СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ Понякога зад сърбежите стои претенциозното и стряскащо название „пруритични уртикариални папули и плаки на бременността“. Те засягат предимно корема, но се забелязват и по гърба, бедрата, крайниците. Колкото и да ви изкушава възможността да се почесвате вследствие на разрушителното им действие, не си го позволявайте. Вместо това се консултирайте с

ИСТИНСКА БЛАГОДАТ ЗА КОЖАТА Е ВАНА С ТОПЛА ВОДА И АРОМАТНИ МАСЛА. САМО СЕ УВЕРЕТЕ, ЧЕ ВОДАТА НЕ Е ГОРЕЩА, ТЪЙ КАТО ТОВА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ОЩЕ ПО-СИЛНО ИЗСУШАВАНЕ. 28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Сърбежът може да е симптом на холестаза. Това е заболяване на черния дроб, което се появява в третия триместър. Получава се, когато хормоните претоварват дроба и блокират потока на жлъчката в жлъчния мехур. Макар от холестаза да се разболява една на хиляда жени, не се колебайте да се обърнете към специалист, ако сърбежът в ръцете и краката стане нетърпим.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ По темата работи: Нели Христова

С ГРИЖА И ВНИМАНИЕ КЪМ БЪДЕЩАТА МАЙКА За първи път у нас акушерки предлагат продължителна грижа за жените по време на бременността, раждането и в първите седмици на майчинството, като създават нов вид структура в страната - акушерско звено. За да разкажем повече за новооткритото акушерско звено в болница „Свети Лазар“, се срещнахме с акушерките от кабинет „Зебра“, които отговориха на нашите въпроси за новия проект. Снимките от стаята за раждане са предоставени от фотограф Боряна Пандова.

АКУШЕРСКОТО ЗВЕНО Е ЧАСТ ОТ БОЛНИЦА, В КОЯТО АКУШЕРКИТЕ СА ОСНОВНИТЕ ОБГРИЖВАЩИ ЛИЦА ЗА БРЕМЕННИТЕ И РАЖДАЩИ ЖЕНИ БЕЗ УСЛОЖНЕНИЯ. ТО ПРЕДЛАГА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ГРИЖА, ВОДЕНА ОТ АКУШЕРКИ, ЗА ЖЕНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ТРИТЕ ПЕРИОДА - БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ И ПОСТПАРТУМ (СЛЕД РАЖДАНЕТО). В ТЕЗИ ПЕРИОДИ ИМА ПРИЕМСТВЕНОСТ НА СТИЛА НА РАБОТА И ФИЛОСОФИЯТА НА ОБГРИЖВАНЕТО НА ЖЕНИТЕ.

Кога стартира новото звено и кой е основният му фокус? От януари 2017 новото звено, което е част от структурата на болница „Свети Лазар“, предлага пълния пакет от акушерски услуги за бременността, раждането и след него. Новото акушерско звено е съвместен проект на акушерски кабинет „Зебра“ и болницата, за да отговори на нуждите на жените, които следят бременността си в „Зебра“ или другаде, но търсят качествени клинични грижи по време на нормално раждане.

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Основният му фокус е да отговори на нарастващия брой жени с неусложнени бременност и раждане, които искат задълбочена клинична и емоционална грижа. Грижите по време на бременността се извършват от акушерски кабинет „Зебра“, а грижите по време на раждане и след него - от „Зебра“, съвместно с една от акушерките на болницата с дългогодишен опит, Емилия Казълова, която е главното асистиращо медицинско лице по време на ражданията. Разбира се, залата за раждане в новооткритото звено е в болницата и има на разположение


лог на болницата в последния триместър от бременността. Единственото, което трябва да направи бременната жена, за да се възползва от този тип продължителна грижа, е да се свърже с Илона или Йоана от акушерски кабинет „Зебра“ по телефона или чрез мейла, посочен на сайта - www. zebramidwives.com. Бременността и раждането са нормални, физиологични процеси в женското тяло. Ако жената се грижи за здравето си с добро хранене, движение и профилактика на най-разпространените заболявания, вероятността да има здрава бременност, неусложнено раждане и здраво бебе на финала е много голяма. Грижете се за себе си и открийте екипа от специалисти, които ще ви подкрепят да вървите по пътя към майчинството, който сами избирате.

мултидисциплинарен екип от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози, които оказват грижи винаги, когато е необходимо. Селекцията на жените, които могат да родят в стаята за раждане на звеното, се провежда съвместно с акушер-гинеко-

Какво ново можете да предложите на жените, които искат да се възползват от услугите на звеното и в частност на кабинета? Акушерският кабинет „Зебра“ е част от акушерското звено. Форматът на кабинета е често срещан в страните с дълга традиция на самостоятелна акушерска грижа за нискорискови бременни жени. Новото при нас е дългата продължителност на консултациите, които посещават жените по време на бременност. Не звучи като нещо революционно, но има много голямо значение за това жената да се почувства комфортно да зададе всички въпроси, които я вълнуват. Съвсем различно е от обичайната женска консултация, където всичко се случва в рамките на 15 минути и много често бременните не успяват да получат дори най-базисна информация за състоянието си, както и напълно отсъства подготовката за раждането и живота с новия член на семейството. Акушерките, които проследяват нормалното протичане на бременността, познават нагласите и желанията на жените за предстоящото раждане. Ние сме ангажирани с жената и оставаме до нея по време на цялото раждане. Този модел на грижи носи голямо удовлетворе-

ние и спокойствие на жените, и именно това е нашата водеща цел. Каква трябва да бъде следродилната грижа според добрите практики и по какъв начин я практикувате тук в акушерското звено? Веднага след раждането, при липса на усложнения и при двамата, най-добре за майката и бебето е да бъдат заедно кожа до кожа. Това помага както за по-добрата адаптация на новороденото (дишане, терморегулация, сърдечна дейност, стабилни нива на кръвната захар), така и за ранния и успешен старт на кърменето. Кърменето от своя страна пък помага за доброто контрахиране на матката след раждането и е естествена профилактика срещу кръвоизливи в първите часове след раждането. Доказано е, че при жените, които не са отделяни от бебето си, по-рядко се среща следродилна депресия. Нашата роля като акушерки е да подкрепяме тази връзка и да следим да не бъде нарушавана – т.е. да създадем подходящи условия и среда тя да се случи. Кога се налага присъствие и на акушер-гинеколог? Организацията на родилната помощ у нас е такава, че и в проследяването на бременността, и по време на раждането участва и акушер-гинеколог. Специализираните прегледи – гинекологичен преглед, ултразвук, биохимичен скрининг и фетална морфология – се извършват от лекар. Неговата намеса е нужна и когато се появи усложнение на бременността. Ние имаме късмета мениджърите на болница „Св. Лазар“ да разбират важността от ролята на акушерките за неусложнените бременност и раждане и сме благодарни за дадената ни възможност да упражняваме професията си в нейния пълен обем. Надяваме се, че това ще бъде възприето като един добър пример, който си заслужава да бъде последван и на други места.

[ www.kenguru.bg ] 31


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Милена Тошева

Консултант: Д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

МОМИЧЕ ИЛИ МОМЧЕ?

МЕТОДЪТ НА РАМЗИ, КОЙТО РАЗКРИВА ПОЛА НА ДЕТЕТО ПРИ ПЪРВИЯ УЛТРАЗВУК Много родители очакват с нетърпение момента, в който ще разберат какъв е полът на наследника им. Както твърди д-р Рамзи Исмаил, това вече може да се разбере в шестата седмица от бременността, и то по изключително лесен начин.

Преди ерата на ултразвука полът на детето се е предсказвал в зависимост от формата на корема, както и въз основа на други промени в организма на бъдещите майки, извести като „бабини деветини“.

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Днес съществуват различни методи, които още в десетата седмица от бременността са в състояние да определят пола на детето. Освен това, някои кръвни тестове със 100-процентова сигурност могат да потвърдят

пола на бебето през петия или шестия месец от бременността. Но най-често това се случва при ултразвуково изследване между 18-ата и 20-ата седмица, а с напредничавите технологии като 2D, 3D и 4D - понякога и по-рано.


МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТА:

Д-Р ЛЮБОМИР ДАМЯНОВ, АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ

Съвременната медицина стъпва на техническите постижения в 21 век. Винаги е имало шамани, великани и други, да ги наречем хора, които са се възползвали от незнанието на обикновените хора, както и от тяхното доверие.

Най-голямото предимство на този метод е, че той е напълно неинвазивен, а резултатите са достъпни на момента.

В последно време, обаче все повече се говори за новия метод, с който може да се определи полът на бебето още в шестата седмица от бременността. Този метод се нарича метод на Рамзи, на името на д-р Саад Рамзи Исмаил. В проучване, публикувано в ObGyn.net, д-р Рамзи показва връзката между пола на бебето и мястото на формиране на плацентата. ПРОУЧВАНЕТО През шестата седмица от бременността на 22 процента от бъдещите майки - участнички в изследването бил направен трансвагинален (през влагалището) ултразвук, а на 78 от тях-редовен трансабдоминален (през корема) ултразвук. Майките отново били подложени на ултразвуков преглед между 18-тата и 20-тата седмица от бременността и по-ранните резултати при определянето на пола били потвърдени на

ШАНСЪТ ДА СЕ ПОЗНАЕ ПОЛЪТ НА БЕБЕТО Е 50 НА 50%.

Ако някой смята, че това е достатъчно, по-добре е да се включи в игрите на късмета, това ще му покаже по категоричен начин дали избраният от него метод е добър... Към днешна дата има три достъпни метода за разпознаване на пола на бебето още в първия триместър на бременността. Първият е хориалната биопсия, при която е гарантирано разпознаване на пола още в ранна бременност, но е рискова за аборт и ако пациентката няма сериозна основателна причина за това изследване, не е оправдано да бърза. Втората възможност е чрез ултразвукова диагностика с 4D ехограф висок клас с много висока разделителна способност. Моят опит показва, че за 34 години като акушер-гинеколог, занимаващ се основно със стерилитет и пренатална диагностика, съм видял пол на момче в 12 г.с. само в три случая, и то съвсем случайно. Затова да се говори за диагностика на пол в 12 г.с. рутинно е абсурдно. Женският пол се вижда обикновено след 22 – 24 г.с., така че в първи триместър на бременността той не може да бъде установен. Третият метод е с генетично изследване от кръв на бременната жена. Във връзка с изледване на човешкия геном японците създадоха микрочипове за ранна диагностика на много вродени заболявания, включително и свързани с пола на детето. Тук има тази възможност за ранна диагностика на пола, но цената на едно изследване в България е все още много висока - над 2000 лв. Затова е добре всяка бъдеща майка да изчака да се диагностицира пола на детето й при поредния преглед за фетална морфология. И в днешно време има „хора“, които по религиозни виждания не желаят дете от женски пол и пристъпват към прекъсване на бременността, което е ужасно. Аз лично не бих казал на такива хора какъв е полът на тяхното дете.

Въпреки това, американските специалисти са скептични относно достоверността на метода и препоръчват на родителите да не приемат важни решения за съдбата на плода, без да потвърдят пола с някой от традиционно използваните методи.

99 процента. При раждането резултатите показали 100 процента точност при пола, установен през шестата седмица от бременността. Тествани били 5 000 зародиша. В проучването не взели участие жени с извънматочна бременност, бременност с близнаци или усложнения по време на бременността. РЕЗУЛТАТИТЕ След анализ на получените данни Д-р Рамзи заключил, че 97,2 процента от мъжките зародиши имали плацента и хориални въси по долната дясна страна на матката, докато при женските фетуси 97,5 процента били с хориални въси от лявата страна на матката. Тестът е много прецизен и няма никаква връзка с визуализирането на половите органи на плода, което е невъзможно да се види на ултразвук в ранна бременност.

[ www.kenguru.bg ] 33


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

РУБРИКА Безспорно бременността е един от най-вълнуващите и незабравими моменти в живота на всяка жена. През този период бъдещата майка и нейното бебе ще изживеят дългия път на промяната в очакване на раждането и жадуваната среща помежду си.

КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА

Месец ВТОРИ и вероятно ще изберете лекаря, на когото ще се доверите да следи бременността ви. През този период матката нараства, а шийката й става синкава и по-мека. В менюто, освен споменатите пресни плодове и зеленчуци, според сезона можете да приемате витамини и добавки за бременни, след предварителна консултация със специалист акушер-гинеколог. Към края на втория месец можете да получите т.нар. „маска на бременността“ - пигментни петна по лицето, които най-често се провокират от пряката слънчева светлина. Честите позиви за уриниране са напълно нормални и не бива да ви притесняват. Гърдите започват да се увеличават, затова много внимателно избирайте бельото, което носите. То трябва да е от естествени материи и да не притиска прекалено силно бюста ви.

КАК ЩЕ СЕ РАЗВИВА БЕБЕТО?

КАКВО ЩЕ УСЕТИТЕ? ПРЕЗ ТОЗИ ПЕРИОД ПРИ ПОВЕЧЕТО БЪДЕЩИ МАЙКИ СЕ ПОЯВЯВА УПОРИТО И НЕПРИЯТНО ГАДЕНЕ, ЧЕСТО ПЪТИ СЪЧЕТАНО С ПОВРЪЩАНЕ. СЪСТОЯНИЕТО СЕ СЪПРОВОЖДА ОБИКНОВЕНО СЪС ЗАМАЯНОСТ, ЛИПСА НА СИЛА И ЕНЕРГИЯ, КАТО ОБИЧАЙНОТО ВРЕМЕ НА ПОЯВА Е СУТРИН, НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД СТАВАНЕ ОТ СЪН.

ят чай. Пийте повече вода, за предпочитане минерална, негазирана. Не злоупотребявайте с мазни, пържени, тежки и трудно усвоими храни, откажете се от кафето, безалкохолните напитки и алкохола. За предпочитане е да наблегнете на пресните плодове и зеленчуци.

За намаляване на досадните симптоми на гадене много помагат дихателните упражнения, чистият въздух и джинджифилови-

В средата на втория месец, обикновено през 6 г.с., трябва да посетите женската консултация

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

През петата седмица на бременността започва формирането на двете полукълба на мозъка. Под тях се появява епифизата, която влияе на половото съзряване, на функциите на половите жлези, на ритъма на съня и бодърстването. През този период окончателно се оформя кожата на края на пръстчетата, като се подготвя за образуването на нокътните зачатъци, устата, нослето и ушните миди. Започва формирането на бъбреците и зачатъците на паращитовидната жлеза. През седмата седмица се формират половите жлези, ирисът на очите, а главата е все още с големината на тялото и приведена напред към него. В началото на втория месец бебето има размер на грахче, а теглото му е около 3,5 г, а в края е около 3-3,5 см и тежи около 10 г.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

РЪКОВОДСТВО ЗА СЪЗНАТЕЛНА БРЕМЕННОСТ

РУБРИКА Ето нашата нова рубрика за това как да сътворим съществото, за което мечтаем. Как, още от момента на зачеването, детето заедно с родителите си да изпита физичес­ ко, психологическо, емоционално и духовно благоденствие. Приятни преживявания с техниките за медитация, Аюрведа и йога.

Автор: Зорница Симеонова

Как да нахраним духа, тялото си и своето бебе

„Космическият разум е родил пространството, пространството – въздуха, огънят – водата, водата – растенията, растенията – храната, а храната – човешкото тяло, глава, ръце, крака и сърце.“ Тайтирия Упанишад

Разбрали сте, че вече не сте сами, съзнателно развивате сетивата на вашето дете. Е, време е да обърнете внимание как се храните, от което зависи вашето физическо и духовно състояние и това на детето ви.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Според Аюрведа, храненето трябва да е просто, да съдържа всички вкусове и цветове, и да е съчетание на естествена слънчева светлина, богата почва, чиста вода и въздух. Всеки ден. Вашите тела, емоции и души ще са добре нахранени, а вашето дете ще се развива балансирано, усвоявайки хранителната информация от кръвта ви.


ПРАКТИКА ЗА ВАС=ТЕОРИЯ ЗА ВАШЕТО БЕБЕ СОЛТА ИЛИ ШЕСТТЕ ВКУСА НА ЖИВОТА Ежедневното консумиране на храни със сладък, кисел, горчив, стипчив, солен и лют вкус ви гарантира баланс на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. А всеки от вкусовете допринася по различен начин за доброто храносмилане. СЛАДКИТЕ ХРАНИ носят наслада, но и... нарастване на теглото. Успокояват и омекотяват тъканите. Съдържат много енергия, но са бедни на информация. Необходим ви е здравословен баланс от тях, който ще осигури на детето ви протеи­ ни и изключително важните мастни киселини. Инстинктивно търсим СОЛЕНОТО в храната си, защото сме излезли от океана и продължаваме да го носим в кръвта си. Внимавайте: освен трапезната сол, много от храните съдържат сол (соев сос, продукти от водорасли, морски храни), а в много от опакованите храни (които ви съветваме да избягвате) има голямо количество добавена сол. Солта задържа вода в тялото, успокоява и понякога разслабва. ЛЮТИЯТ ВКУС прочиства дихателния тракт, действа леко разслабително и облекчава гаденето: лук, чесън, праз, репички, люти чушки. ХРАНИТЕ С КИСЕЛ ВКУС стимулират апетита: цитрусови и малки безкостилкови плодове, домати, сирене, кисело мляко, туршии. Много сладки плодове са и доста кисели: ябълки, грозде, сливи, праскови. ГОРЧИВОТО често е символ на здравословно и има детоксикиращ ефект. Помага на организма да се бори сам с болестите, като подсилва имунната система. Способства за увеличаването на веществата на растежа – флавоноиди, полифеноли и терпени: цвекло, броколи, тиквички, зелени листни зеленчуци, много билки. СТИПЧИВИТЕ ХРАНИ, като леща, нахут и соя, са богати на зеленчукови протеини, сложни въглехидрати и целулоза, както и калций, магнезий и фолиева киселина: аспержите, спанакът, нарът, бобът и др.

ПРИНЦИПИ ЗА СЪЗНАТЕЛНО БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ Бременността е време на адаптация към нов начин на живот, съобразен с новото същество. За да е здраво то, правете всичко осъзнато, включително и яденето. • Предпочитайте полезните храни. За сметка на количеството, наблягайте на качествени храни, съдържащи необходимите нутриенти. • Слушайте апетита си. Придържайте се към скалата за заситеност: 0 означава глад, а 10 - претъпкване. Започвайте около трето ниво (много сте гладни, но не ви присвива корема) и спирайте на седмо (сити сте, но част от стомаха ви е празна). Така ще регулирате наддаването. • Приемайте достатъчно висококачествени протеини, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Включ-

вайте ги ежедневно в менюто си, защото тялото ви не може да синтезира всичките осем аминокиселини в достатъчни количества. Протеините трябва да са около 12 г. на килограм телесно тегло. Те осигуряват необходимите аминокиселини за здравословното развитие на зародиша. Незаменимите мастни киселини са необходими за правилното развитие на нервната и имунната система. Повечето храни съдържат много омега-6, но са бедни на омега-3 мастни киселини, например масла от семена и ядки. • Не забравяйте за витамините и минералите. През този период се увеличава нуждата ви от витамин D, както и антиоксидантите – витамини А, С, Е. Заради засиления метаболизъм се нуждаете и от повече В витамини.

Упражнение Изберете си три вида храни и ги оформете в купчинки. Със затворени очи вдишвайте и издишвайте, отпуснете се. Отворете очи, изберете една храна, разгледайте я внимателно, усетете текстурата, насладете се на цвета й, вдишайте аромата й. Хапнете от нея, сдъвчете я добре и преглътнете. Какви са усещанията ви: харесва ли ви, засища ли ви? Помислете върху пълното осъзнаване на храненето. Направете същото и с другите храни, последователно. Сравнете усещанията си и споделете с някого. С това упражнение ще осъзнаете, че всяка хапка подхранва тялото, ума и душата ви и прави щастливо вашето бебе. Всеки ден.

Хранене с цветовете на дъгата Оцветявайки храната си, ще направите чиниите си по-красиви, а това, което поглъщате, ще има по-голяма хранителна стойност. Обърнете внимание, че в повечето случаи приемате жълто (тиква, лук, кайсии, банан), зелено (спанак, броколи, тиквички), оранжево (моркови, праскови, пъпеш, портокали, мандарини) или червено (домати, диня, цвекло, репички, ягоди, малини). Липсва ви синята част на спектъра. Можете да си го набавите с къпини, розови картофи, грозде, къдраво червено зеле, сини сливи, лилав боб.

[ www.kenguru.bg ] 37


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

РАЖДАНЕ БЕЗ СТРАХ Автор: Ива Лалова Майка Тереза казва: „Найголямата спънка е страхът.“ Макар според психолозите изпитването на това чувство да е полезно заради предпазливостта, която го придружава, пагубната емоция често е причина за нестабилно душевно състояние и пречка за изпитване на истинско щастие. Когато говорим за раждането на нов живот, страхът изплува на повърхността и владее сетивата на бъдещата майка с непредвидимите последствия от своята сила. Не се поддавайте на разрушителния ефект на негативното чувство и използвайте деветте месеца, за да се подготвите за най-великия си миг – метаморфозата ви в мама.

СМИСЪЛЪТ НА БОЛКАТА Пресиленият драматизъм на сцените на раждане във филмите е виновникът на това събитие да се гледа като на инквизиция, съпроводена от оглушителни викове. Въпреки резултата от цялата суматоха – появата на бебето, у изтерзаните зрителки остава усещането за неизбежни мъки. А болката всъщност е вашият помощник да овладеете ситуацията. Чрез нея тялото ви заема възможно най-удобната позиция, което значително улеснява процеса. Затова гледайте на болката не като на бедствие, което ще ви опустоши, а като на съюзник, призван да ви преведе през дебрите на чудото, наречено нов живот.

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

НЕ, НЕ И НЕ! За да преодолеете тревогите си покрай срещата с бебчо, ограничете посещенията си във форумите и избягвайте разговори с „вещи“ приятелки, познали, по думите им, ужаса в родилната зала. Каквото и да прочетете или чуете, знайте, че всичко е субективно и не позволявайте изживяното от друг да бележи вашия опит. От съществено значение е нагласата ви за предстоящите мигове. Ако постъпите в болница с унилото израже-

Страхът, напрежението и болката са затворен кръг, излизането от който е задължително за успешното протичане на раждането. Когато се страхувате, провокирате противопоставяне на работещите мускули на матката и увеличавате напрежението. То от своя страна води до нежелания гост – болката. Така маточните контракции, които по принцип се свързват само с преодолим дискомфорт, придобиват болезнен ореол.

ние на обречена, това със сигурност ще се отрази на развоя в следващите часове. Подгответе се за трудности, но ги възприемайте като знак, че сте на път да извършите нещо удивително – ще запознаете света с новия му обитател. О, ДА! На първо място в списъка с оръжия срещу страха е старателната подготовка. Запишете се в училище за


бременни и обогатете знанията си относно процеса на раждането. Информацията ще ви даде спокойствие и власт над лавината от страхове. Изберете курсове, където ще можете да усвоите и основни техники за справяне с усещанията в родилна зала. Добре е и да видите мястото за раждане предварително, тъй като непознатата обстановка допълнително ще ви стресира. Научете се да медитирате и да не допускате тревогите да завладяват съзнанието ви. Мислете за детето си и за това колко скоро ще го прегърнете. Можете да разчитате и на подкрепата на партньора си, за да се справите по-леко с раждането. Смятате ли, че в присъствието на половинката си ще сте по-уверена, не се колебайте да го включите в екипа. И не на последно място, очаквайте раждането като най-смисления и вълнуващ момент, който заслужава да бъде озарен от смелостта ви.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Автор: Милена Тошева

Консултант: Снежана Ненчева, йога инструктор Център „Съвременни родители”

ЗАЩО ЙОГА Е ДОБРА ПОДГОТОВКА ЗА РАЖДАНЕТО ОПОЗНАВАНЕ НА ТЯЛОТО

По време на деветте месеца тялото ви се променя и йога е добър начин да се запознаете с промените, които ви се случват, и да ги наблюдавате. Йога ще ви даде възможност да се вслушате в организма си, да откриете как се чувства той и от какво има нужда. По този начин ще опознаете тялото си и по-лесно ще създадете връзка с малкото човече, което расте във вас.

Дори и да сте привърженик на упражненията у дома, понякога ще е добре да посетите залата по йога не само заради общуването, но и за да може инструкторът да ви обясни как да модифицирате определени позиции, за да не чувствате напрежение.

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

УКРЕПВАНЕ

СМИРЕНОСТ

Едно от предимствата при йога е в чувството на смиреност и равновесие. Балансирането на дишането и позите в йога може да ви научи да забавите дъха си, дълбоко да вдишате и смирено да приемете хилядите промени, през които преминавате. Дихателните упражнения от йога са изключителен помощник в раждането. Колкото по-спокойни и отпуснати сте, толкова болките ще са с по-нисък интензитет и процесът ще протече леко и бързо.

12 34

С течение на времето коремът нараства и за много бременни това е натоварване за гръбнака, което води до свиване и отпускане на раменете. Йога може да ви помогне за укрепването на мускулите на раменете и гърба, а и ще коригира стойката ви.

ОБЩУВАНЕ

В часовете по йога можете да срещнете нови приятелки, с които да споделяте грижите си около раждането и с които да обсъждате всичко, свързано с появата на малкото човече. Ще ви бъде по-лесно, като разберете, че и други бременни преминават през сходни проблеми, като вашите.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Десетте грим заповеди Автор: Ива Лалова

Самочувствие, увереност, красота. Това чувства всяка представителка на нежния пол, познала радостта от досега с чудото, наречено грим. От детското боравене със съкровищата на мама, до овладяното прилагане на триковете на топ специалистите, Евите не си представят покоряването на мъжки сърца без представителите на beauty индустрията. Ето и основните съвети, благодарение на които пленяващото очарование ще бъде ваша запазена марка.

1. ЗАПОЧНЕТЕ НАЧИСТО Задължително условие за перфектен грим е чистата кожа. За да я постигнете, трябва да се снабдите с подходящи за вашия тип лосион, тоник и крем. С тяхна помощ ще следвате утвърдените от професионалистите три стъпки – почистване, тонизиране, хидратация. Инвестицията в качествена бяла козметика си заслужава, тъй като от редовната й употреба зависи здравият вид на кожата, а оттам – и блестящата ви визия. 2. ЗАЛИЧЕТЕ НЕСЪВЪРШЕНСТВАТА И най-красивите жени имат нужда от помощник, който по магичен и известен само на виртуозите с четките начин скрива всяка досадна дреболия по лицето. Естествено, става дума за Негово Величество Фон дьо тена. Преди да го поставите, използвайте съобразена с цвета на кожата ви база. После нанесете и вълшебното средство, като е добре то дa e в жълтo-бeжoвaтa гaмa. Спрете ли се на розов нюанс, рискувате да изглеждате изкуствено.

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

3. НАБЛЕГНЕТЕ НА Т-ЗОНАТА Ако предпочитате пудра, стартирайте от местата, които най-често се омазняват – т.нар. Т-зона. Деликатно поръсете лицето, акцентирайки върху челото, носа и брадичката. 4. ОСВЕЖЕТЕ СЕ С РУЖ Решите ли да добавите руж за свежест, сложете от продукта върху бузите си, върховете на ушите и едва тогава се насочете към челюстта. 5. НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ БРОНЗАНТА Дамите с по-светъл тен често прибягват до бронзант, който мигновено добавя цвят и стил. Важното е да го нанесете не само върху лицето, но и по врата и деколтето. 6. ПОДЧЕРТАЙТЕ ОЧИТЕ Независимо дали се спирате само на спирала или предпочитате молив и очна линия, отделете много време на очите. Те са първото, което околните забелязват, и би било жалко, ако ги неглижирате. 7. ПОИГРАЙТЕ СИ С ПАЛИТРАТА Сенките за очи са незаменими, когато искате да постигнете зашеметяващ

ефект. Компактни, течни, кремообразни, ролкови или в свободна форма, пъстрите чудеса засилват въздействието на гримовете за очи, правейки от съчетаването им великолепна симфония от багри. За специални случаи можете да си позволите и брокат върху тях. 8. ОЦВЕТЕТЕ УСТНИТЕ КАТО ТВОРЕЦ Червилото е звезда във всяка козметична чантичка. Нерядко то е единственият грим и дори само на фронта, пак печели овации. Постъпете като творец и смело смесвайте цветовете, докато попаднете на своята комбинация. Не забравяйте преди това да очертаете устните си с молив и да завършите с гланц. 9. ИЗБЕРЕТЕ АКЦЕНТ Златно правило в грима е присъствието на един акцент. Харесвате ли повече устните си, приковете погледите към тях и не измествайте вниманието с ярки сенки за очи. Погледът ви е особено изразителен? Тогава посегнете към червило с ненатрапчив цвят. 10. БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ Макар гримовете да ви предоставят възможност да влезете в стотици роли, най-важната от тях е истинското ви Аз. Не бягайте от него, а го покажете на света такова, каквото е – изумително и неповторимо.


Manhattan Quattro 95R – сенки за очи, 5 гр, цена: 13,90 лв.

La Roche-Posay Toleriane Teint Mattifying 02 – фон дьо тен мус, 30 мл, цена: 37,90 лв.

Avène Couvrance – черна спирала с висока толерантност, 7 мл, цена: 33,50 лв.

Parsa – огледало с дръжка, цена: 7,80 лв.

L'Oreal Super Liner 01 Black – очна линия, цена: 14,90 лв.

Bourjois Loose Powder 02 – пудра, 32 г, цена: 24,90 лв.

Max Factor Velvet Volume False Lash Effect – черна спирала, 13.1 мл, цена: 23,70 лв. Maybelline Shine 130 – гланц за устни, 6.8 мл, цена: 6,90 лв.

Vichy Dermablend 3D Correction 25 – фон дьо тен за мазна кожа, 30 мл, цена: 34,90 лв.

[ www.kenguru.bg ] 43


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Уханни афродизиаци ИЗКУСИТЕЛНИ ВКУСОВЕ Най-разпознаваемата съставка в интимното меню е канелата. Щипка в топла напитка или домашен сладкиш води до буря от емоции. Уханието на ванилия пък засилва мъжката потентност. Добавете пръчица от подправката към ефирен крем и се насладете на резултата. Не по-малко въздействащи са цитрусовите плодове. Освен че тонизират, портокалите, мандарините, грейпфрутите печелят фенове и с високата си концентрация на витамин C. Той от своя страна ускорява кръвообращението, а така постигането на добра ерекция не е мираж.

Автор: Ива Лалова

ФЛИРТ ВЪВ ФЛАКОН Коко Шанел казва: „Жена, която не използва парфюм, няма бъдеще“. Вслушайте се в мъдростта на легендарната мадмоазел и се снабдете със страст, уловена в елегантен флакон. Много парфюми съдържат изброените по-горе нотки, съчетани от опитни „носове“ и гарниращи любовните трепети с неподправена чувственост. Сред уханията, събуждащи диви инстинкти в силния пол, са ябълковата сензация Nina L'Elixir на Nina Ricci и изкушението Black Orchid на Tom Ford. Можете да обновите колекцията си от ароматни предизвикателства с изискания Love

на Chloé, както и с ориенталското намигване Loverdose на Diesel.

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Улучените от стрелите на Купидон нямат нужда от специален повод, за да поднасят вдъхновяващи изненади на възлюбените си. Романтични вечери, екзотични ваканции и прочее незабравими мигове са вълнуващ подарък за влюбените, а тръпката от изживяното е несравнима. Апетитна подправка в списъка с вълшебства за двама са ароматите – доказан афродизиак. Поглезете сетивата си и тези на любимия с фантастичен коктейл от неустоими храни, пленителни парфюми и полъх естественост.

ЕСТЕСТВЕНОТО ПРЕДИ ВСИЧКО Макар уханията в кухнята и на тоалетката да притежават вълнуващ магнетизъм, нищо не може да се сравни с естествената миризма, която всеки излъчва. Чистотата и свежестта са достойни конкуренти на сътвореното на кулинарната сцена, а личният ароматен почерк казва повече от най-нашумелия продукт на парфюмерийната индустрия.

Мъжете се влюбват в жени, които ухаят на тиквен пай. Любопитният факт е от проучване, показало, че господата изпитват неудържим порив да заговорят дама с подобен аромат.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

• ВИТАМИН С И АЛЕРГИИ

Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове в големи количества, но често пъти, особено в ранна детска възраст, тези плодове предизвикват алергии при по-малките. Затова въвеждането на цитрусови плодове (включително сокове) в менюто на детето трябва да става постепенно и внимателно да се наблюдава неговата реакция. Консултацията с педиатър преди това е желателна, особено в случаите, когато в семейството има близки с алергии.

• КОЛКО ВИТАМИН С Е НУЖЕН ДНЕВНО?

Дневният прием на витамин С е различен за различните възрасти: • Деца от 0 до 3 месеца - 30 мг; • Деца от 4 до 6 месеца - 35 мг; • Деца от 7 до 12 месеца - 40 мг; • Деца от 1 до 3 години - 45 мг.

КАКТО ЛИПСАТА, ТАКА И ПРЕДОЗИРАНЕТО С ВИТАМИН С МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НЕГАТИВНО НА ЗДРАВЕТО НА ДЕТЕТО, ЗАТОВА ВИНАГИ СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР, ПРЕДИ НЕГОВАТА УПОТРЕБА.

КОИ ХРАНИ СЪДЪРЖАТ ВИТАМИН C?

+ цитрусови плодове, най-вече лимони, портокали, мандарини, ананаси и киви + картофи + зеле + цвекло + домати + грах + спанак + френско гроздe + касис + зелен лук на пера

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Витамините и микроелементите са ценен помощник по пътя към доброто здраве и правилното развитие на бебето и малкото дете. И ако след раждането затова да ги има се грижи безценното майчино мляко, в периода на захранването и след това добре балансираното меню е ключово за набавянето и усвояването им от организма на детето.

Витамин C

ВИТАМИНИ ЗА ЗДРАВЕ

ВИТАМИН С, ИЗВЕСТЕН ОЩЕ КАТО АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА, НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОТ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ И ЗАТОВА ОБИКНОВЕНО СЕ НАБАВЯ С ХРАНАТА.

Основната му роля е участието в образуването на колагена, който пък помага за нормалното и бързо възстановяване на тъканите в организма. Витамин С помага и за усвояването на жизненоважното желязо. Един от най-известните и благоприятни ефекти на витамин С, обаче, е положителното му влияние върху имунната система. Той е мощен антиоксидант, като действа както профилактично срещу грип и настинка, така и по време на самото боледуване, повишавайки имунитета на детето. Аскорбиновата киселина помага за бързото зарастване на раните и охлузванията, има лек слабителен ефект и влияе против образуването на тромби.


Млека за малки деца от 1 до 3 години и след навършване на 3-годишна възраст В първите години от живота на малкото дете – в периода на израстване на кърмачето до малко дете (1-3 години) и от израстване на малкото дете до предучилищна възраст (след навършване на 3 години) млякото остава важна и незаменима част от неговия балансиран хранителен режим. от 1 до 3 години над 3 години Млеката за малки деца Фризо 3 и Фризо 4 предлагат оптималната комбинакомбина ция от всички необходими витамини, минемине рали и микроелементи, необходими в перипери ода на растеж. Фризо 3 и Фризо 4 имат отличен вкус, разтварят се както в топла така и в студена вода и са любима напитка за Вашето дете.

Съдържат: Докосахексенова киселина (DHA) за подпомагане развитието на мозъка и зрението Нуклеотиди за устойчива имунна система Витамин D за здрава костна система, В6, фолиева киселина и холин за правилен растеж Всички необходими витамини, минерали и микроелементи

Производител: FrieslandCampina, Холандия Вносител: СБМ Интернешънъл, София 1766 ул. Бизнес Парк №1, сграда 2, офис 301, тел.: 489 99 34

Майчината кърма е най-добрата храна за кърмачето. Всяка майка трябва да е убедена в предимствата на кърменето, както и в поддържането на здравословен начин на живот и хранене.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

МЕСНО-ЗЕЛЕНЧУКОВА ЗАПЕКАНКА С ОРИЗ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

Състав:

Месо (пуешко, пилешко, свинско, телешко или някакъв друг вид по желание), ориз, зеленчуков бульон, лук, чушка, домат, олио, червен пипер, сол, вода.

50 г месо

1 и 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон или вода

1/2 глава лук

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1/2 зелена или червена чушка

Нарежете месото на малки парчета и го задушете в олио и малко вода. След като омекне, сложете ситно нарязаните лук, чушка и домат и гответе, докато зеленчуците омекнат. Прибавете ориза и бульона във водата, чер-

2 1 ч.ч. прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбъркайте брашното в малка част от студеното прясно мляко и жълтъка. Останалото мляко сложете на котлона да заври, като прибавите към него захарта и ванилията. След като заври, прибавете

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

1/2 пакетче ванилена захар

1/2 каф. л. червен пипер 1 ч.л. ситно нарязан магданоз сол на вкус

Мляко, брашно, захар, ванилена захар, жълтък.

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

4 ч.л. захар

1/4 ч.ч. ориз

вения пипер и посолете на вкус. Прехвърлете всичко в подходяща тавичка и печете до готовността на ориза или докато водата се изпари. Ястието се поднася със ситно нарязан магданоз по желание.

Състав:

МЛЕЧЕН КИСЕЛ С ЖЪЛТЪК

2 ч.л. брашно

1 домат

1 жълтък

сместа с брашното, като бъркате непрекъснато, и варете на много слаб огън около 5 минути. По желание можете да гарнирате с плодове според сезона или конфитюр.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Нели Христова

Консултант: Д-р Венелин Алексиев, дентален лекар, специалист - консултант „стволови клетки от млечни зъби“ и естетична стоматология VISION DENTAL STUDIO ул. „Хан Пресиян“ 15 тел.: 0888/ 229 525 тел.: 02/ 418 22 40

ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ ЗЪБКИТЕ БОЛИ ПРОБИВЪТ НА ПЪРВОТО ЗЪБЧЕ Е ВЪЛНУВАЩ МОМЕНТ В ЖИВОТА НА ВСЯКА МАМА И ВСЕКИ ТАТКО НА МАЛКО ЧОВЕЧЕ. ВЪЛНЕНИЕТО Е ГОЛЯМО, РЕАКЦИИТЕ - БУРНИ, А ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ ПОХВАЛИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ НЯМА ГРАНИЦИ. С ПОЯВАТА НА ПЪРВИТЕ ЗЪБКИ И ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ПРЕДИ ТОВА, ОБАЧЕ, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ СБЛЪСКАТЕ С НЯКОИ НЕДОТАМ ПРИЯТНИ МОМЕНТИ, ИЗРАЗЕНИ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН И СТЕПЕН ЗА ВСЯКО МЪНИЧЕ. РАЗБИРА СЕ, ВСЯКО ПРАВИЛО СИ ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЕ И С МАЛКО ПОВЕЧЕ КЪСМЕТ МОЖЕТЕ ДА СТЕ ОТ ОНЕЗИ РОДИТЕЛИ, ПРИ КОИТО ЗЪБЧЕТО ПРОБИВА НЕЗАБЕЛЯЗАНО И ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ОТКРИВАТЕ, ЧЕ ТО ПРОСТО Е ТАМ.


КАКВО МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ПРЕДИ ДА ПРОБИЕ ЗЪБЧЕТО?

лъжичката по време на хранене детето плаче и се дърпа. Това е така, защото мястото е чувствително и то изпитва болка. • Мъничето е нервно, буди се нощем, плаче без причина, често пъти хапе и е силно раздразнително.

• Детето започва да се лигави силно. • Слага ръчички или играчки в уста. • Кожата под устата в областта на брадичката и гушката е обрината вследствие на обилната слюнка. • Венците са зачервени и силно набъбнали. Състоянието може да продължи дълъг период от време - седмици, дори месеци преди зъбчето да пробие. • При поставяне на гърда или при докосване на

КАК ДА МУ ПОМОГНЕМ?

Никненето на зъбки няма как да остане незабелязано, защото:

Обикновено млечните зъби започват да пробиват най-често между 4-ти и 8-ми месец и до втората година и половина - третата всички млечни зъби са пробили.

• Подсушете деликатно Сложете му малък лигавник, за да не се мокрят дрешките от постоянно течащите лиги. Подсушавайте внимателно брадичката, гушката и устата, без да търкате или натискате грубо. Бебешката кожа е силно чувствителна, така че можете да използвате по-мазен крем, с който да успокоите раздразнението.

Подсигурете подходящи играчки Старайте се да давате само играчки, които могат да бъдат безопасни за хапане, гризане и смучене. Можете да му помогнете с лек масаж на венците с помощта на специални медикаменти с охлаждащо и обезболяващо действие или четка за зъби от каучук. Когато мъничето суче от гърдата ви или от биберона на шишето, възпалените и подути венци го

болят много. Ето защо, непосредствено преди самото хранене, го намажете с подходящ гел за никнене на зъби. За известно време болката ще изчезне, или поне ще намалее и детето ще успее да се нахрани. Ако вече сте захранили детето, проявете повече търпение и се старайте да давате кремообразни и течно-кашави храни, в никакъв случай горещи.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

При здравословни проблеми имайте едно наум По време на никненето на зъбки много често вашето мъниче може да вдигне температура. Ако тя не превишава 37.5-38 градуса, нямате повод за притеснение, тъй като тя преминава непосредствено, след като зъбчето пробие венеца. Ако, обаче, температурата е съпроводена с кашлица, хрема или повръщане, непременно се свържете с вашия педиатър. Повече внимание Не забравяйте, че никненето на зъбки е сериозно изпитание най-вече за вашето бебе. Затова се въоръжете с търпение, не се притеснявайте и се постарайте да облекчите състоянието на детето, за да можете да преминете възможно най-бързо и безболезнено през този период.


Приложение: На всяка 30-та минута се поставят по 8 пилули върху езика на детето; при силни болки може и през 15 минути.

Хомеопатичен лекарствен продукт за кърмачета. Преди употреба прочетете листовката.

Доказан хомеопатичен лекарствен продукт от 5 компонента, които взаимно се допълват и повишават ефикасността на продукта

 Намалява оплакванията при

растежа на първите зъбки: болка, температура, диария, спазми, раздразнителност и безсъние  Без захар, без риск от развитие на кариес  Добра поносимост  Неограничен период на лечение

Първи стъпки при първи зъбки Osadent® е търговското наименование за България на продавания в Европа Osanit®

Производител:

Вносител: 1164 София, ул. Кричим 76 Тел./ Факс: +359 2/ 865 04 26 865 04 36, 865 71 62, 866 92 16 e-mail: office@sevexpharma.com


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Валентин Вълчев, дерматолог, МЦ „Fi-Health“ - София

ОСОБЕНОСТИ НА БЕБЕШКАТА КОЖА

С

лед появата на най-прекрасното нещо в целия свят - вашето дете, заедно с радостта и вълнението може би ще си задавате много въпроси, най-важният от които - кое е най-доброто за моето бебе? В ежедневните грижи за малкото вързопче живот, успоредно с храната, повиването и достатъчното количество сън, присъства и нещо изключително важно - грижата за деликатната бебешка кожа. Защото бебето в никакъв случай не е умален модел на възрастния човек и мъничкият организъм си има свои закони, по които функционира. Това важи в пълна сила и за бебешката кожа.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА СПЕЦИАЛНА?

• Кожата на новородените се характеризира с изключително тънък рогов слой и тъй като този слой има защитна функция, лесно е да си представим колко уязвима всъщност е тя. Нещо повече, тази тънка кожа няма как да осигури в достатъчна степен терморегулацията на тялото и затова новороденото се охлажда и прегрява много бързо. • Другата особеност на бебешката кожа е слабата връзка между епидермиса и дермата. Без да навлизаме в анатомични подробности, ще отбележим, че такава структура предразполага много по-бързо и безпроблемно разпространение на всякакъв вид кожни инфекции. • Кожата на малкото бебе има широка мрежа от капиляри, което, от една страна, отново увеличава вероятността от разпространяване на инфекции по кръвен път, а от друга подпомага обмяната на въздух и мъничето буквално „диша през кожата“. • Бебешката кожа е силно наситена с вода - цели 80-90% (за сравнение, при възрастните тези проценти са 65!). И тъй

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

като кожата е тънка, тази влага лесно се губи при повишаване на температурата на околната среда, което води до нейното изсушаване. • Кожата на новородено е с ниско съдържание на меланин, а това я прави особено податлива на UV-лъчи.

КОЗМЕТИКА

И тъй като кожата на малкото бебе е различна от тази на мама и татко, съвсем естествено е да си зададем въпроса коя козметика е подходяща за него. Продуктите от първа необходимост, които трябва да имате в дома си, са следните: За почистване и измиване Разбира се, започваме със средствата за хигиена на бебчето и тук по правило в графата влизат всякакви шампоани, душ гелове и сапуни. Бебешките продукти се правят от напълно естествени съставки и това ги отличава от повечето средства за възрастни. В състава си почти всички измиващи средства включват компоненти като ланолин и глицерин, а това помага за деликатното почистване на кожата на бебето. Нужното внимание заслужава и

косата на малкото човече - можете да я миете веднъж на 5-7 дни, защото по-честото измиване предизвиква зависимост и тя започва да се омазнява по-бързо. За мазане и овлажняване Бебешките кремчета (за подсичане и овлажняване) са другата важна част от козметиката, която винаги трябва да имате подръка. Пазарът предлага огромен избор, а на вас се пада да вземете важното решение какво точно да купите. Това, което би могло да ви е от полза, е правилото, че бебешките кремове трябва да са само от натурални съставки, които не само да подхранват кожата, но да я предпазват от раздразнения и дори да облекчават и лекуват подсичания. Бебешкото олио Някои специалисти са на мнение, че бебешкото олио не носи кой знае какви ползи и може и без него, но безспорен остава фактът, че то овлажнява бебешката кожа през зимата, когато тя става най-суха и чувствителна, както и че е идеалното средство за премахване на коричките от детската главичка - бебешките крусти. За защита от слънце и студ Не бива да забравяме и т.нар. защитни средства: против слънчево изгаряне, средства против ухапвания от насекоми, препарати за защита от вятър и студ.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

тъй като всяко негово движение предизвиква триене и дискомфорт в засегнатата област. Как да го избегнем? • Старайте се да сменяте пелената на мъничето на всеки три часа. • Преди да поставите чиста пелена, измийте и подсушете с попиване, а не с триене. Оставете детето да порита след почистване и измиване, докато дупето му изсъхне само. • Уверете се, че пелената е поставена добре, нито много стегнато, за да се избегне протриване на кожата, нито прекалено хлабаво, за да не пропусне. • Старайте се дрешките на вашето бебе да бъдат памучни, за да „диша“ кожата под тях и за да се избягва триещият ефект на изкуствените материи.

• От слънчевите лъчи. Общоизвестен и неоспорим факт е, че кожата на малките деца, особено при тези до 3 годинки, няма естествените защитни функции срещу слънцето. Затова защитният крем не е някакъв лукс, а необходимост, и продуктът, който ще изберете, трябва да е качествен, надежден и не на последно място с висок UV фактор - най-добре 50+. Когато извеждате детето на разходка през зимата, също трябва да използвате слънцезащитни продукти.

• От студеното време и вятъра. Характерно за зимната козметика е нейното обогатено съдържание на мазнини и вода. Когато се прилага върху кожата, тя действа така, че една част от мазнините проникват в роговия слой на бебешката кожа, а друга част остават на повърхността й, като по този начин създават защитна бариера, а едновременно с това овлажняват и омекотяват кожата.

ВАЖНО!

Преди да направите своя избор, прочетете внимателно състава на продукта, обозначен на етикета. Козметиката за малкото бебе не трябва да съдържа натриев лаурилсулфат или натриев лауретсулфат. Те образуват пяната в гелове-

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

те, сапуните и шампоаните и имат дразнещо действие върху кожата и очите. Според някои изследвания дори е възможно натрупването в органите да доведе до сериозни заболявания, най-често - нарушения в зрението. Трябва да избягвате и фталатите – вещества, използвани при производството на детски играчки, козметичната и парфюмерийна промишленост. Освен това, детската козметика не трябва да съдържа консерванти, нефтопродукти и алкохол. Избягвайте да купувате козметика, в чийто състав влизат и синтетичните аромати, тъй като те биха могли да провокират алергична реакция. Подходяща е козметиката с естествени етерични масла лавандула, ванилия, лайка. Когато говорим за особеностите за бебешката кожа и съпътстващите я ежедневни грижи, няма как да не споменем двата най-често срещани проблема - дерматит от пелената и подсичането.

ДЕРМАТИТ ОТ ПЕЛЕНАТА

Този вид дерматит се забелязва много лесно. Кожата в областта на гениталиите и дупето е зачервена, подпухнала, налице е ситен обрив, което от своя страна предизвиква парене, сърбеж и болка. Бебчето е неспокойно, буди се често и плаче,

Евентуални усложнения При по-тежките случаи, когато обривът продължи по-дълго време и не се повлиява от взетите мерки и приложената медицинска козметика против подсичане, трябва да потърсите помощта на дерматолог или педиатър.

ПОДСИЧАНЕ

Най-често подсичането се наблюдава във възрастта 9-12 месеца, но това може да стане и доста по-рано, още след изписването ви от родилното отделение. Областта от кожата, която е засегната, е червена и възпалена. Най-сигурният начин да се избегне подсичането е кожата да се поддържа суха, т.е. винаги я подсушавайте добре след баня (с попиване, без триене). Как да го избегнем? В повечето случаи обривът не се нуждае от лечение и минава от само себе си в рамките на 2-3 дни. Въпреки това, обаче, е добре да вземете превантивни мерки, с цел избягване на проблема, и да имате предвид, че на пазара се предлагат повече от достатъчно козметични продукти специално за подсичането. Доколко те са добри и помагат на вашето бебче, трябва да прецените сами за себе си, като спазвате едно от най-важните условия - дишането на кожата. • Мажете дупето на бебето с крем при всяка смяна на пелените, тъй като той осигурява защита срещу амоняка в урината, като преди това сте подсушили много внимателно влагата от кожата. • Препоръчително е вашият избор да бъде крем, който не е мазен и ароматен, да не съдържа парабени или други вредни съставки. • При всяка смяна на пелената кремът трябва да се измива добре, за да не остава върху кожата.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Интервюто взе: Нели Христова

РОТАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ Ротавирусът е най-разпространената причина за диария при малките деца и всяка година причинява смъртта на около половин милион деца по целия свят, като повечето неваксинирани от тях се заразяват с инфекцията до навършването на третата си година. За да разкажем за проблема ротавирусна инфекция се срещнахме с майката на тригодишната Виктория, която подробно ни разказа за стреса и притесненията, които са преживели в семейството след заразяване с опасния вирус.

Здравейте, Цветелина! Бихте ли се представили с няколко думи? Разбира се, на 34 години съм и заедно със съпруга ми имаме дъщеричка – Виктория, на 3 години и 2 месеца. Живеем във Варна от около 16 години. Аз работя в офис на туристическа фирма, а таткото – в сферата на строителството. Моля, разкажете какво се случи при вас? През август 2015 г. в един съботен следобед бяхме на детски рожден ден. Към края на тържеството Виктория повърна и първоначално го свързахме с храната. Тръгнахме за вкъщи и в колата повърна пак. След като се прибрахме започна отново да повръща и отидохме до спешния кабинет. Там й изписаха свещички против повръщане и още няколко неща, но детето беше отпаднало и видимо не изглеждаше добре. Изкарахме тежка нощ със серия от повръщания, вече придружени и с разстройство. Сутринта, след консулта-

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

ция с педиатъра на детето, отидохме в спешния кабинет към Инфекциозна болница във Варна. На колко годинки беше тогава детенцето? На 1 годинка и 8 месеца. Каква беше диагнозата и имаше ли някакво усложнение? В спешния кабинет направиха пообстоен преглед и ни подготвиха за прием в болницата, защото детето беше малко и се притесняваха да не се обезводни бързо (през кратки периоди тя повръщаше и имаше разстройство). Беше доста стресиращо и неочаквано, но бях по-спокойна, защото вече ще е под наблюдение. Включиха я веднага на системи, направиха допълнителни изследвания. Следващите два дни имаше леко подобрение, но беше отпаднала и по цял ден спеше. На третия ден излязоха резултатите - оказа се инфекция с ротавирус. Лечението й действаше добре и на петия ден ни из-

писаха. Следващата седмица спазвахме само хранителен режим. Беше ли имунизирано детенцето с ваксина срещу ротавирус? Виктория не е имунизирана с ваксина срещу ротавирус. Педиатърката ни беше обяснила подробно за нея и ни убеждаваше, че е добре да я сложим. Но за съжаление, не успяхме да я поставим по ред причини (повечето от личен характер). Със сигурност съжалявам, че не поставихме ваксината навреме и не успяхме да предпазим детето от стреса, който изживя. Вашият съвет към нашите читатели? Съветът ми към родителите е да вземат навременно решение, за да предотвратят възможните последствия за в бъдеще.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Автор: Милена Тошева След като започне захранването на бебето с твърда храна, много майки си задават въпроса с какво да подправят ястията на своя малчуган. Соленото и мазното са в черния списък с продукти, но подправките, които са родни, са добре дошли.

БЕБЕ И ПОДПРАВКИ за малчуганите. Съобразявайте се с техните нужди, когато готвите.

Мнението на педиатрите Наше и ваше При приготвянето на храната в домакинството обикновено се използват няколко подправки (целина, магданоз, кромид лук и чесън, чушки) - подправки от нашите ширини, които не са прекалено силни и пикантни, като „eкзотичните“ подправки. Дори и децата могат да консумират тези подобрители на вкусовете, стига да не се прекалява с това. Ако обсъдите въпроса с вашия педиатър, ще получите различни отговори кога тези продукти могат да се въведат в храненето, но повечето от лекарите със сигурност ще се съгла-

Добавянето на спектъра от „леки“ подправки дава възможност на бебето да възприеме вкуса и да различава отделните аромати. Известен е фактът, че възрастните с удоволствие се сещат за вкуса на ястията на баба. А подобни асоциации се основават на първите възприятия на сетивата.

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

сят, че подправките могат да се въвеждат постепенно с останалите продукти при захранването.

Силни и леки Когато става въпрос за храненето при децата, много е важно да правим разлика между „силнитe“ подправки (вaнилия, индийско орехче, кардамон) и „леките“ подправки (мащерка, дафинов лист, целина). Със сигурност не трябва да добавяте от „силните“ подправки към храната за бебета на възраст от шест месеца поне до навършването на една година, тъй като може да предизвикат стомашни неразположения, както и алергични реакции. Но „леките“ подправки спокойно могат да се използват. Точно заради контрола върху храната за бебетата и малките деца е най-добре да приготвяте храната вкъщи. Ако бебето е здраво, след 12-месечна възраст могат постепенно да се въвеждат всички подправки, които се добавят към ястията. Ако вкъщи консумирате прекалено пикантни храни с големи количества сол, черен пипер, люти чушки, то те, разбира се, не са подходящи

До навършването на една година храната в никакъв случай не бива да е с подправки. Когато в 5-6-месечна възраст детето започва да се захранва, бъбреците и черният му дроб работят с около 50 процента от своя капацитет. При навършването на едногодишна възраст бъбречната функция е развита вече на 100 процента. След консултация с педиатър можете да давате на децата по малко подправки, за да формират своя вкус (което се случва между третата и петата година). Разнообразно, но умерено.

КЪРМАТА ПРЕНАСЯ ВКУСОВЕТЕ Детето, още в утробата, влиза в контакт със съставките на храната, която консумира майката, а по-късно, по време на кърменето, те се пренасят чрез кърмата. Освен това, ако майката по време на бременността и кърменето е консумирала риган, например, много е вероятно детето да има развит афинитет към тази подправка.

Подправките при храната на малкото човече са отлична замяна за сладките храни и добър повод детето да пробва нещо, което не съдържа захар.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Мария Русинова, директор на комплекс по детско хранене с Банка за майчина кърма

ПОДРОБНО

ЗА ЛАКТАЦИОННАТА КРИЗА

Майчиното мляко е перфектната съставка в пълноценното меню на бебетата. Създадена от природата, кърмата е взрив от полезни вещества, които са необходими на мъничетата за здраве, сила и устойчивост на вируси. Когато, обаче, апетитът на детето за безценната субстанция нарасне значително, майките се сблъскват с проблем, наречен „лактационна криза“. Но не бързайте веднага да прибягвате до изкуствените млека, за да отговорите на повишените му нужди. Вместо това, прочетете най-важното за кризата в лактацията и научете какво изживява вашето мъниче.

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017


Макар ситуацията да изглежда стресова за вас, за бебето ви е съвсем нормално желанието да си осигури енергия, за да расте. Честото сукане е естествен процес, който се случва в различни периоди. Тези периоди са известни като „лактационни кризи“. Не

се плашете от наименованието няма нищо критично. Имате кърма и бебчето получава необходимото му количество. Качеството на майчиното мляко също е непроменено – то продължава да бъде най-добрият избор за малкото съкровище. Просто то се нуждае от

ПЛАНИРАН ПРИЕМ В БОЛНИЦА С МАЛКО ДЕТЕ ВТОРИ ДЕН СЛЕД РАЖДАНЕТО Ако при появата си на бял свят мъникът все още е уморен и не толкова гладен, на следващия ден вече се заема сериозно с прехраната си. Бебето започва да суче често и покрай усвояването на новото умение е обяснимо да е неспокойно. ТРЕТА И ШЕСТА СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО С детето сте успешен тандем и кърменето е удоволствие и за двама ви. В този период мозъкът на наследника ви се развива динамично, тъй като с говоренето, движението, гушкането, носенето стимулирате развитието му. А то е причината за необходимостта на бебето от по-често хапване.

храна по-често от обикновено, тъй като организмът му се нуждае от подкрепа в този момент на интензивен растеж. Хубавата новина е, че периодите на често сукане се случват в определени моменти и е добре да сте подготвени за тях.

ЛАКТАЦИОННИ КРИЗИ СЕ НАБЛЮДАВАТ И В ДРУГИ МОМЕНТИ: ПРИ ПРИЕМ НА ЛЕКАРСТВА, БОЛЕДУВАНЕ НА ВАС ИЛИ БЕБЕТО, ВРЕМЕННА РАЗДЯЛА. НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ КОЛЕБАНИЯТА В КОЛИЧЕСТВОТО НА МЛЯКОТО – ЗАЧЕСТЕНОТО СУКАНЕ НА ДЕТЕНЦЕТО ЩЕ СЕ СПРАВИ СЪС СИТУАЦИЯТА.

Честите хранения стимулират гърдите да произвеждат повече мляко. Добре е да храните малкото човече през нощта, защото сученето по това време стимулира лактацията в пъти повече от дневното. Имайте предвид, че между 3 и 8 часа сутринта хормонът пролактин, който отговаря за лактацията, има най-силно действие и се образува в големи количества. Специалистите съветват честия контакт кожа до кожа, тъй като така се cтимyлиpa фyнкциятa нa xopмoнaлнaтa cиcтeмa, която oтгoвapя зa лaктaциятa. Важен елемент е и позата на майката и бебето при кърмене, както и правилното захващане на гърдата от детето.

[ www.kenguru.bg ] 63


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ТРЕТИ МЕСЕЦ Когато навърши три месеца, мъничето става все по-активно, опитва се да общува с вас и се учи да управлява тялото си. Всички тези дейности изискват сила, а бебчето знае къде да я намери – в топлата гръд на мама. Правилното поставяне и доброто засукване на детето са най-важните предпоставки за успешно кърмене. Ако, обаче, някой от тези компоненти не е налице и се получи разраняване на зърната, помогнете си с качествени продукти с естествени съставки.

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

С тяхна помощ кожата в нежните зони ще бъде подхранена, мека, гладка и еластична, а и ще се предпазите от образуването на рагади. ШЕСТИ МЕСЕЦ Стане ли на половин годинка, малкото, вече пораснало съкровище, не се засища с кърмата. Затова е нормално да иска по-чести хапвания. Осигурявайте му ги и започнете захранване, за да могат твърдите храни КАКВО ДА ПРАВИМ? Основното е да бъдете спокойнi. Уве-

реността ви, че се справяте отлично неминуемо ще повлияе на съзнанието ви, а оттам – и на организ­ма, готов да изпълни предназначението си. Не забравяйте да се храните редовно и пълноценно. Полезно е да приемате достатъчно течности и да изпиете чаша вода или чай точно преди кърмене. Консумирайте храни и напитки, които увеличават кърмата. Някои от тях са овесени ядки, анасон, сирене, ядки, копър, слънчогледови семки, моркови, кимион, кромид лук, целина, джинджифил.


PANTONE 2955 C


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТЕРИЛИЗАТОР BEBE CONFORT; Цена: 132 лв. Електрическият стерилизатор Bebe Confort е иновативен продукт, който ще премахне вредните бактерии от аксесоарите за хранене на вашето бебче посредством високата температура на парата. Има 6-минутна програма за стерилизиране и кошница за малки аксесоари. Стерилизира бутилки, помпи за кърма, биберони и други аксесоари за бебета. Заключващ се капак и LED индикатор за времето на стерилизация; голям капацитет (вместимост 5/6 шишета с широко гърло); компактен размер за лесно съхранение.

10 МАМИНИ ПОМОЩНИЦИ ЗА МАРТ В грижите за малкото бебе всяка майка има нужда от много неща - малки, големи и още по-големи - уреди, аксесоари, играчки и всичко онова, което ще направи ежедневието й по-лесно, по-удобно и най-вече по-приятно. За по-кратко ще наречем тези предмети помощници, а ето и нашите предложения за март.

Магична кутия Конфети Baby Art; Цена: 25 лв. Цветната магична кутия „Конфети“ прекрасно ще допълни пъстрия декор в детската стая. Използвайте кутията, за да запазите красив спомен за малките бебешки ръчички и крачета.

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Музикална надуваема играчка „Валяк“ Playgro; Цена: 25.90 лв. Тази играчка ще осигури часове на търкаляне, акробатика и забавление за вашето дете. Само трябва да се напълни с въздух и ще позволи на бебето да бута, върти и играе с нея по всякакъв начин. Това спомага малкото човече да развива своите основни моторни умения. Докато си играе с „валяка“, ще чува звънтенето на търкалящи се топки вътре в него, като в същото време с едно натискане на бутон се активират прекрасни мелодии за слухова стимулация.

В ПОМОЩ НА МАМА КОЛАН ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА КОЛИКИ И НАСТИНКИ С КАНОЛА; Цена: 25.90 лв. При напрежение във врата, стомашни спазми и колики при бебетата, болки в гърба, главоболие, студени крака и много други. Може също да се охлади и да се използва като студен компрес при спортни травми, натъртвания, навяхвания и подпухнали очи. 100% натурален продукт, коланите с канола са направени без използването на химикали. Коланът се адаптира към формата на тялото, затопля се в микровълнова фурна, или се охлажда в хладилник. Може да се пере на ръка до 40 градуса. Кълъфката се сваля и пере в перална машина при 30 градуса. Вълшебна подложка за хранене Magic Mat 7m+ Tommee Tippee; Цена: 12.90 лв. Удивителната Explora Вълшебна подложка за хранене захваща здраво на мястото им купички и чинийки. Без повече летящи чинии! Подложката работи с всички чинии и купи Tommee Tippee. Задържа ги с помощта на вендуза в средата, която не позволява на мъника да ги движи, хвърля и дори да ги преобръща, като прави храненето много по-чисто.


Бебешка количка GB Pockit; Цена: 439 лв. Уникална и единствена по рода си, GB Pockit е носител на наградата на Гинес за най-малка и компактна бебешка количка на пазара. Проектирана да се сгъва в две стъпки, тя е практична, удобна и издръжлива. Шампион по практичност. С иновативната техника за сгъване, Pockit става удобна за носене, а това я прави идеален помощник в забързаното ни ежедневие. Лека като перо. След сгъване количката-рекордьор тежи забележителните 4.3 кг. Доста леко, нали? Удобният дизайн позволява на количката да стои права, дори когато е сгъната. Може лесно да бъде оставена до вас като багаж, когато сте в любимия ресторант или кафене. Малка, но издръжлива, количката е изработена от качествени материали и е проектирана от специалисти. GB Pockit държи рекорда на Гинес за най-компактна количка за 2014 г. благодарение на своя иновативен дизайн. Сгъната, Pockit е най-малката и компактна бебешка количка в момента с размери 30 х 18 х 35 см. Оттук идва и името Pockit (като „Pocket“, т.е. „джоб”). Уникалният механизъм за сгъване използва 2 x 2 техника. Това означава, че само в две стъпки бебешката количка се превръща в компактен пакет с размерите на чанта (4.3 кг): идеална, когато сте на път, и практична и лесна за съхранение, когато не сте.

Детски стол за хранене-люлка Niagara; Цена: 337 лв. Продуктът е с иновативен дизайн, обединяващ всички функции на стол за хранене и електрическа люлка в едно. Столът Niagara има 6 позиции за регулиране на височината, което го прави подходящ за деца след 6-ия месец и до 3 години. Облегалката има 4 позиции. Таблата може да се регулира в 3 позиции според височината на детето. Поставката за крачета има 4 позиции за регулиране и допълнителен елемент, позволяващ регулиране на височината в 3 нива, за да се постигне максимален комфорт за крачетата. Таблата е двойна и изключително практична за лесно почистване и плавно отстраняване. Столът Niagara има USB вход, работи с адаптер и/или батерии, лесен и удобен за съхранение. Люлката Niagara има две позиции на гръбчето, гриф с играчки, осем скорости на люлеене, които лесно можем сами да определяме чрез индикаторите за скорост и таймера с 3 възможности за време: 8, 15 и 30 минути. Продуктът има възможността за управление през мобилен телефон с приложение, достъпно за Android и iOS устройства.

Ергономична раница за бебе CYBEX 2.GO; Цена: 209 лв. Ергономичната му форма идеално поддържа извитото гръбче на детето, а възможностите за индивидуално фиксиране гарантират перфектен и сигурен комфорт. Седящото положение на 2.GO може да бъде коригирано спрямо индивидуалните нужди на детето и позволява то да бъде носено в позициите, препоръчвани от ортопедите. Ергономичната форма и подплaтените презрамки намаляват напрежението на гърба и осигуряват комфорт при носене чрез оптимално разпределение на теглото на раменете.

СТОЛ ЗА КОЛА MAXI-COSI CABRIOFIX (0-13 кг); Цена: 370 лв. Съвместим е с количките на Maxi-Cosi, Quinny, Bebe Confort и други производители чрез адаптори. Подходящ за: от новородени до 1 годинка (0-13 кг). Отлични оценки на тестовете при монтаж с база; 3-точков предпазен колан. Възможност за монтаж както с коланите на автомобила, така и с бази FamilyFix или EasyBase. Странична защита SPS; интегриран сенник, който се изважда, когато е необходимо; кукички за разтваряне на коланите за по-лесно поставяне на бебето; свалящ се омекотител (възглавничка) за главата; ергономична дръжка за носене. Разполага и със сваляща се тапицерия, с възможност за изпиране.

КОМПЛЕКТ 2 БРОЯ БИБЕРОНИ ЗА ХРАНА – KIDSME; Цена на комплекта: 38 лв. С повече от 30 години опит в производството на бебешки продукти, Kidsme е пионер при бибероните за твърда храна - бебешки продукти, които представляват революционен начин бебето само да се храни. Бибероните за твърда храна са научно-иновативни и целта е да се преобърнат традиционните, пасивни методи за хранене в проактивен опит на бебето. Този метод му позволява да открие вкусовете и качеството на свежите и полезни храни без риск от задавяне. Биберонът за твърда храна е направен със силиконов накрайник, който може да се пълни със свежа храна. През малките му дупки бебетата могат да опитват храната и безопасно да се хранят самостоятелно. Стимулира развитието на мозъка. Лесен за почистване. Размер L – 6 + месеца.

[ www.kenguru.bg ] 67


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ШИФЪРЪТ НА УСМИВКАТА

Автор: Ива Лалова

НЯМА ПО-ГОЛЯМА РАДОСТ ЗА ЕДНА МАЙКА ОТ СЛЪНЧЕВАТА УСМИВКА НА ДЕТЕТО Й. КОГАТО ОБАЧЕ ТО Е ВСЕ ОЩЕ МЪНИЧКО, ТЪЛКУВАНЕТО НА ЛЮБИМАТА ГРИМАСА Е ТРУДНА ЗАДАЧА. ДАЛИ СЕ РАДВА ДА ВИ ВИДИ? ИЛИ ПРОСТО МУ Е ЗАБАВНО КАК СВЕТЛИНАТА СЕ ОТРАЗЯВА В ЧАСОВНИКА ВИ? НЯМА ЕДНОЗНАЧЕН ОТГОВОР НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ, МАКАР САМО ПО СЕБЕ СИ УСМИХНАТОТО ЛИЧИЦЕ ДА Е ДОСТАТЪЧНО КРАСНОРЕЧИВ ПОКАЗАТЕЛ ЗА ЩАСТИЕТО НА НАСЛЕДНИКА ВИ. СПЕЦИАЛИСТИТЕ СА НА МНЕНИЕ, ЧЕ БЕБЕТАТА НЕ СЕ УСМИХВАТ СЪЗНАТЕЛНО ДО ОСМИЯ СИ МЕСЕЦ, НО УСМИВКИТЕ ИМ КАЗВАТ МНОГО И ПРЕДИ ТОВА. ЗАТОВА ПОСЛЕДВАЙТЕ ПРИМЕРА НА ТОМ ХАНКС В „ШИФЪРЪТ НА ЛЕОНАРДО“ И РАЗГАДАЙТЕ УСМИВКАТА НА СВОЯТА "МОНА ЛИЗА".

0-1 МЕСЕЦ

Усмивките на бебетата от тяхното раждане до първия им месец не изразяват емоции. Те са спонтанни и обикновено се появяват, когато мъничето е сънливо или пък спи.

1-2 МЕСЕЦ

Първата усмивка на детето ви, докато е будно, ще се появи между шестата и десетата седмица. Когато станат на един или два месеца, бебетата започват да реагират на стимулация. Мозъкът им вече се развива, зрението се подобрява и са в състояние да разпознават лица. На тази възраст мъниците

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017


откликват със сладки усмивки на нежността на мама и татко, а гласовете на родителите и музикалният фон в стаята са повод за нова порция радост.

2-6 МЕСЕЦА

Ако малчуганът ви е на три месеца, а все още не се усмихва, не го пришпорвайте. Когато го почувства, детето само ще ви озари с усмивката си. Забележете, че на 2-3 месеца то гледа право във вас и очаква реакцията ви. Това е началото на пълноценното ви общуване. В този период е нужно да развихрите актьорския си талант и да забавлявате бебчето с щури физиономии. Не се плашете, ако между четвъртия и шестия месец

детето отклонява вниманието си от вас. По това време то все още се учи да регулира емоциите си и многото усмивки могат да са му в повече. Затова го оставете да проучи атмосферата и отново завоювайте интереса му.

6-12 МЕСЕЦА

Етап на богата палитра от усмивки. Между осмия и деветия месец те ще станат основният начин за комуникация с бебето. Така че бъдете щедри и подарявайте на детето си море от ласкави изражения. Бонус към колекцията с разтапящи муцунки на малкото човече е смехът. Бебето все по-често ще гали слуха ви с мелодични звуци, а от вас се иска да се включите в концерта с най-ведрото си настроение.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

УДОВОЛСТВИЕ В БАНЯТА: КАК ДЕТЕТО ДА ЗАОБИЧА КЪПАНЕТО Автор: Милена Тошева

Днес къпането е любимо занимание на детето, а на следващия ден то започва да плаче, щом дойде време за баня.

Ако детето не е любител на плацикането в коритцето, може би е време да промените нещо в ежедневния ритуал на къпането. Много са начините, които ще ви помогнат детето ви да прекара времето в банята спокойно и всичко това да бъде забавно. Предлагаме ви с няколко прости трика, за да превърнете къпането в истинско удоволствие.

1. ВЕЩИТЕ ОТ БИТА СЕ ВКЛЮЧВАТ В БИТКАТА Със сигурност у дома имате много предмети, които биха зарадвали детето ви, докато го къпете. Започнете от кухнята - със сигурност имате пластмасови чашки, стари лъжички и чинии... По всяка вероятност хлапето би се въодушевило от цедката за чай, например, или от черпак, с който да го поливате.

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017


2. ВРЕМЕ ЗА КЪПАНЕ = ВРЕМЕ ЗА ТВОРЧЕСТВО По стените е забранено да се рисува, нали? Позволете на детето да възстанови с восъчни боички шарките

по стените на банята. „Шедьовърът“ може лесно да се отстрани с вода, а добрата новина е, че детето ще

3. ЦВЕТНИ БАЛОНЧЕТА Чистата и бистра вода е най-добрият избор за къпане, но не е достатъчно интересна за детето. Винаги използвайте шампоани и измивни средства, специално предназначени за малчугани, и се уверете, че те не съдържат вредни химикали. Можете да купите и специални добавки за ваната с приятен аромат, които образуват множество балончета и ще доставят истинско удоволствие на детето.

бъде прекалено заето, за да забележи цялата тази пяна от шампоана върху главата си.

4. ИНВЕСТИРАЙТЕ В НОВИ ИГРАЧКИ ЗА КЪПАНЕ Патетата, гъбите и корабчетата са стандартните играчки на бебето ви, но те губят очарованието си с течение на времето и някак стават доста досадни. Цената на играчките за баня не е толкова висока, а децата ще бъдат въодушевени от новите прителчета, които ще бъдат и ваши помощници, докато ги миете. 5. КЪПАНЕТО Е ЗАНИМАНИЕ ЗА ДВАМА Ако детето има братче или сестриче, къпете ги заедно, за да им устроите парти в банята. Те знаят как да се забавляват заедно. Но не се притеснявайте, ако имате само едно дете – вие винаги сте желан другар в игрите.

[ www.kenguru.bg ] 71


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

НЯКОЛКО ЗАГАДКИ

ОТ УДИВИТЕЛНИЯ СВЯТ НА БЕБЕТО Автор: Ели Маринова Колкото и запазена частица от детството да носим в себе си, центрофугата на живота бавно и плавно ни отдалечава от чистотата на тази възраст. Мислим си, че знаем всичко за нашите деца, но всъщност има много неща за детството, за които дори не подозираме. От тях, обаче могат да зависят поведението и развитието на детето ни, отношенията му с външния свят, а дори и съдбата. При всички положения резултатите от няколко научни изследвания ще ни припомнят няколко интересни детайла от детството, които сме забравили по пътя на израстването си.

Децата се раждат с основни познания за света

Носят ги в гените си. Това се посочва в статия, публикувана от група психолози от университета „Джон Хопкинс“ (САЩ) в списание Science. В експеримента участват деца, навършили 11 месеца. На бебетата са показвани играчки с демонстрация как те функционират. Например, хвърляли топка, която отскача от стената, или пускали от височина малко самолетче, което пада отвесно. В следващата стъпка

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

учените показали на невръстните участници в експеримента топка, която „минава“ през стената, и самолетче, което лети във въздуха. В първия случай децата не били твърде заинтересовани от това, което виждат. Но при втория бебетата проявили очевиден интерес и били изненадани от това, което се случва с топката и самолетчето. Когато им било позволено да играят с тези играчки, те започнали да експериментират, опитвайки се да повторят това, което


Казват, че очите на бебето са единствените органи, които не растат. Това твърдение е близо до истината. Размерът на окото на бебето е 75% от размера, който ще бъде достигнат в зряла възраст. Бебетата се раждат със сини очи, но само за броени секунди след раждането цветът им може да се промени. Новородените са късогледи и зрението им позволява да виждат само силуети и контури на предмети в далечина. С времето зрението се усъвършенства. Новороденото бебе различава зеленото и червеното, но не вижда синьото. са видели първоначално: удряли топка на масата, за да проверят дали ще мине през нея, и хвърляли самолетчето нагоре, за да видят дали ще полети или не. Станало ясно, че изкуствено създадената ситуация не е нормална за бебетата. Те били наясно, че топката не може да проникне през твърдата повърхност и самолетчето не може да се рее във въздуха без някаква помощ. Това потвърждава хипотезата, че хората от раждането си имат обективен поглед върху света. И въз основа на това знание те образуват обширната картина на заобикалящата ни действителност.

Кърмачета помнят по-добре положителните емоции

По време на експеримент на университета „Бригъм Йънг“, екип на Рос Флъм проследява движенията на очите на бебетата, когато те гледат монитора. Показвали им видео с различни хора. Някои говорели с радостен, жизнерадостен глас, други - ядосано или неутрално. Веднага след всяка физиономия учените показвали на малчуганите различни геометрични форми. После дали на децата същите геометрични фигурки. Установено е, че бебетата най-добре помнят форми, свързани с радостния глас, и не посягали към предмети с формата на ядосаните гласове от видеото. Водещият изследовател Рос Флъм счита, че положителните емоции помагат за концентрацията, както и обработването и съхраняването на информация.

Още интересни факти за новороденото бебе

+ Доказано е, че новородените много по-често извъртат главата си надясно, отколкото наляво. + Бебето може да разпознае мириса на кожата и гласа на своята майка още в първите дни след раждането. + Едно на всеки две хиляди бебета се ражда с един поникнал зъб. Любопитен факт е, че едни от най-големите диктатори и владетели са се появили на бял

свят с един поникнал зъб. Сред тях са Хитлер, Мусолини, Юлий Цезар и Наполеон. + Бебетата, родени през май, са средно с около 200 грама по-тежки от родените през който и да е друг месец от годината. + На всеки 4 секунди в света се ражда по едно бебе. + Бебетата се усмихват още в утробата на майка си. Доказват го съвременните 4D ехографски снимки. Освен това, те плачат още преди да се родят – след 28-ата седмица от развитието си. + По-малко от 10% от всички бебета се раждат в деня на определения от гинеколога термин. 90% от бебетата пък се раждат в рамките на 2 седмици от деня на термина. + Казваме, че за разлика от животните човешкото новородено е напълно безпомощно. Това обаче не е вярно. Новородените бебета познават безупречно мириса и гласа на майка си. Те реагират на този звук повече, отколкото на останалите. Освен това те могат да пълзят веднага след раждането си. Шведски учени са направили експеримент - веднага след раждането, бебета са оставени в рамките на час сами да намерят майка си, за да сучат. И са ги намерили. Впечатляващ е природният замисъл за човешкото същество. На практика ние, възрастните, нямаме почти никакъв принос в извайването на тази почти съвършена форма на живот. Можем само да се вслушваме в гласа на природата и да не й пречим, докато съпровождаме по пътя на израстването своите мънички съкровища – децата.

[ www.kenguru.bg ] 73


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

СТРАХЪТ

ОТ НЕПОЗНАТИ Автор: Милена Тошева До неотдавна бебето ви се смееше на продавачката, а напоследък е по-резервирано към по-малко близки хора. Не се притеснявайте, страхът от непознати е напълно естествено явление - той е фаза в развитието на детето. Страхът от непознати се появява обикновено около осмия месец - често, както се казва, за един ден. Уплашеното бебе отклонява погледа си, притиска се към майка си и крие главичката си в рамото й. Детският

език на тялото е недвусмислен: „Не се приближавай до мен!“ Причината за това явление не е напълно изяснена. Учените се обединяват, че страхът от непознати представ­

лява значителна фаза в развитието на детето. Освен това, той може да е последица от недостатъчните грижи, които се полагат, или от грешки във възпитанието. Паническият страх от непознати хора най-често се сравнява от учените с вид спад на система в мозъка. През първите девет месеца от живота си бебето вече е развило изтънчена форма на разбирателство с родителите си - език, съставен от жестове, гласове, мимики, аромати и допир. Той, между другото, функционира, само ако екипът е в синхрон. Непознатият човек може да се старае колкото си иска и да се опитва да имитира движенията на родителите, но мирисът му, гласът и видът се различават от модела, с който е свикнало малкото човече. На 8-месечна възраст децата започват да разпознават света около себе си и мозъкът им изпраща посланието: тук нещо не е наред. В повечето от случаите изненадата води до пристъпи на паника, която продължава няколко седмици, понякога и месеци.

Обяснете на посетителите и „жертвите“ пристъпите на паника на хлапето и ги убедете да не приемат лично неговата реакция, както и да стоят надалече, докато не отмине тази фаза в развитието. Всеки опит за сближаване („ела при мен, няма да те изям“) само ще засили страха. 74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017


BIODERMA ABC Derm Gel Moussant – измиващ гел за бебета и деца, 1 л, цена: 36,90 лв. HIPP Baby Sanft – душ гел за тяло и коса, 400 мл, цена: 11,30 лв. Weleda – душ гел и шампоан с невен, 200 мл, цена: 18,90 лв. Mustela – нежен измиващ гел за коса и тяло, 500 мл, цена: 22,70 лв. Бочко – шампоан за коса и тяло с лавандула 0+, 400 мл, цена: 3,80 лв. Бебо – шампоан за коса и тяло с екстракт от невен, 300 мл, цена: 7,40 лв. Lavera Baby & Kinder – био шампоан за коса и тяло, 200 мл, цена: 10,20 лв. Töpfer – измиващ гел за коса и тяло с пшенични трици и невен, 200 мл, цена: 16,50 лв. SEBAMED – шампоан за деца, 150 мл, цена: 11,20 лв. Bebino – шампоан, 300 мл, цена: 2,30 лв.

[ www.kenguru.bg ] 75


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧEНИЕ

МАМО, СЛУШАЙ МЕ!

СЪВЕТИ ЗА ОБЩУВАНЕ С ДЕЦА С ЕЗИКОВО-ГОВОРНИ НАРУШЕНИЯ Автор: Петя Вичева, Карин дом - Варна

Петя Вичева е част от терапевтичния екип на Карин дом от 2012 г. Провежда индивидуални сесии и консултации на деца с комуникативни нарушения. Интересите й са свързани със семейно-ориентирания подход, интерактивното взаимодействие, сензорно-базираните дейности и комуникацията, хранене и пиене. Фондация Карин дом

– Варнa вече 20 години е с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства. Терапията, която се провежда в Карин дом, се осъществява от екип от висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници.

Все повече се говори за това колко е важно участието на родителя в терапията и ежедневието на детето с езиково-говорни нарушения. Един от приоритетите на специалистите от Карин дом е да работят заедно със семейството - да обучат родителите как да взаимодействат и стимулират комуникацията с децата си. Това мотивира Петя Вичева – логопед в Карин дом, да подпомогне общуването между родителите и малчуганите, като представи гледната точка на мъника и сподели някои насоки, които са доказали ефективността си в практиката й. Ето няколко лесни за прилагане идеи как можете да бъдете по-креативни в ежедневието и по-ефективни в общуването със своите наследници. „Мамо, аз виждам много интересен предмет там горе, но не мога да го стигна.“ Подкрепяйте детето в подобна ситуация, но не извършвайте действията вместо него. Опишете с думи или кратки изречения трудността, с която се справя, и го поздравете при успех. Давайте му възможност само да разреши проблем и да достигне целта си. Реагирайте при опити от негова страна да взаимодейства с вас. Така го учите да бъде самостоятелно и уверено в себе си. “Искам сок, играчка, солети, шоколад... искам всичко!“ Важно е да учите малчугана да има предпочитания. В началото му предлагайте да

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

избира между желано и нежелано, а впоследствие - между две желани неща. По този начин стимулирате мъничето спонтанно да посочи и/или назове мотивиращия предмет. „Чувам гласа ти, но не те разбирам...“ Говорете на детето кратко и ясно, с прости изречения. Не бъдете многословни. Заставайте на височината на хлапето, когато се обръщате към него, или желаете да изпълни инструкция. С това поддържате очен контакт, подобрявате разбирането му и обогатявате неговия речник, помагайки му да научи нови думи. „Забавно е, когато повтаряш моите звукове и срички.“ Не пропускайте тези моменти. Повтаряйте звуковете и сричките, които вече може да изговаря вашето дете, за да го стимулирате да ги произнася многократно. Така след време то ще може да овладее нови срички и думи. „Защо казват на „буто“ – кола, а на „ам“ – храна?“ Избягвайте умалителните или бебешките думи. Когато детето произнесе подобна автономна дума (като „ам-ам“ и

„папо“), не пропускайте да изговорите и правилната, за да я запомни и да се опита да я повтори. „Понякога ми трябват около 5 секунди, за да ти отговоря.“ Изчаквайте мъничето поне 5 секунди, за да поиска и назове предмета, или да отговори на въпроса ви. Дайте му време да осмисли информацията и да ви даде адекватен отговор. Не бързайте да кажете думата вместо него или да му я подскажете, за да не очаква всеки следващ път подсказка от вас. „Ако много искам играчката, но не мога да я стигна, аз ще те потърся!“ Поставяйте желани предмети на видимо, но недостъпно място, за да мотивирате детето да комуникира с вас. Стимулирайте го да поиска предмета с жест или да го назове и след това му го подайте. Оставайки пасивни, учите рожбата си да инициира комуникация. „Казах нова дума, а ти не забеляза...“ Поощрявайте хлапето, когато направи опит или каже нова дума. Награждавайки го, ще го мотивирате да я повтори или да произнесе нова.


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧEНИЕ

ЛИГАТА НА НЕОБИКНОВЕНИТЕ Автор: Ива Лалова

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАРОВИТО ЛИ Е ДЕТЕТО НИ

Д

етето ви скучае ли в училище, защото материалът му е твърде лесен? Чете ли подобре от връстниците си? Говори ли с вас на теми, характерни за вашето обкръжение? Ако отговорите положително поне на едно от питанията, възможно е да сте родили гений. Някои деца показват признаци на изключителни интелектуални способности още на ранна възраст, но повечето пъти е трудно да се определи дарови-

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

тостта им, преди да тръгнат на училище. Ето защо се въоръжете с търпение и вижте как да разгадаете отглеждате ли вундеркинд.

ЗНАЦИ ЗА ДАРОВИТОСТ НА 5-8 ГОДИНИ

• •

Наследникът ви е горд притежател на дарба, ако: • • Мисли абстрактно, разбира сложни математически и езикови понятия,

може да говори на трудни теми (като етика, морал, религия). Има специфичен талант: например, умее да извършва наум различни изчисления. Концентрира се за дълго време, разполага с богат речник и борави с думи, неприсъщи на малчуганите на неговата възраст. Изявява се като лидер, организиращ приятелите си в групови занимания. Уверен е в знанията и уменията си.


към емоциите на другите. • Запомня факти с лекота и владее изкуството да ги използва в подходяща ситуация.

ВНИМАНИЕ КЪМ ТАЛАНТА

Ако детето ви отговаря на повечето от изброените критерии за даровитост, ваш дълг като родител е да откриете пълния му потенциал. За тази цел е нужно да се обърнете към учителите, които му преподават. Педагозите имат свои механизми и тестове, показващи степента на интелектуално развитие на учениците. Контак­ тът ви с преподавателите е важен, тъй к­ ато тяхната оценка е определяща за по-нататъшното обучение на хлапето. Ако се окаже, че то е надраснало другарчетата си, специалистите ще съобразят учебната програма спрямо възможностите му.

ЕДНО ОТ СРЕДСТВАТА ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДАРОВИТОСТ Е ТЕСТЪТ ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ КОЕФИЦИЕНТА НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ. СЪЩЕСТВУВАТ ТЕСТОВЕ ДОРИ ЗА ДЕЦА НА ДВЕ ИЛИ ТРИ ГОДИНИ, НО НЕ СА ДОСТАТЪЧНО НАДЕЖДНИ. ЗАТОВА СЕ СМЯТА, ЧЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ПОДОБНИ ИЗПИТИ ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРИ МАЛЧУГАНИ НА ПОНЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА. ПРИЕТО Е, ЧЕ ДАРОВИТИ СА ХОРА С IQ, ПО-ВИСОКО ОТ 130. ЗА СРЕДНО ИНТЕЛЕКТУАЛНО НИВО ГОВОРЯТ РЕЗУЛТАТИ МЕЖДУ 90 И 110.

дяване на учебния материал е очевидна. Макар бележникът с двойки да не е мечта за родителите, не настоявайте детенце-

то да е отличник по всичко. Обяснете му, че е важно да се старае по различните предмети, но нека набляга на това, което му е инте-

ресно. Все пак, едва ли Адел щеше да покорява света с таланта си, ако в училище се беше посветила на географията.

ДАРБИ И ДВОЙКИ

• Творческа натура е: разказва истории, рисува, композира песни. • Има чувство за хумор и оценява остроумието. • Предпочита да прекарва времето си с по-големи деца и възрастни. • Чувствителен е

Интересен е фактът, че едно дете може да бъде талантливо и едновременно с това да не се справя добре в училище. Например, хлапето има изявени актьорски качества и блести в импровизирани пиеси. И в същото време получава слаби оценки на контролните по математика. За разлика от даровитостта, която може да бъде разкрита със специални усилия, неспособността за овла-

[ www.kenguru.bg ] 79


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

ЗАЩО ДЕЦАТА ЛЪЖАТ?

Автор: Силвия Костова Децата са склонни да лъжат в ранна възраст, защото имат активно въображение и често се губят в собствените си фантазии. Също така, те нямат ясна представа какво е правилно и какво не е. Ето някои от причините, които могат да подтикнат децата да измислят лъжи:

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

~ Неразбиране на разликата между истина и лъжа Този вид лъжене не е опасен, но трябва да бъде следен по-внимателно от родителите, когато детето стане на възраст да посещава учебни занимания. - Лъжата като защитна реакция Веднъж тръгнало на детско заведе-

ние, детето се оказва в чужда среда, сред множество нови лица. В тази непозната обстановка малчуганите прибягват към лъжите, за да скрият онези неща, които са направили погрешно. Те правят това, защото се страхуват от евентуалните последствия, в случай че поемат вината си.


- Привличане на внимание чрез лъжа Измислянето на лъжи е тясно свързано с привличането на вниманието на околните. Това е особено характерно за деца, които се чувстват пренебрегнати. Ще им помогнете да се отърват от този навик, като демонстрирате любовта си и постоянно показвате, че им вярвате. - Самохвалството като форма на лъжа Ниската самооценка и несигурността водят до самохвалство, което също представлява

• Седнете заедно с детето си и поговорете сериозно за неговото поведение. Попитайте го защо лъже и какво му пречи да казва истината. • Винаги хвалете положителното поведение на наследника си. • Променете своето собствено поведение, в случай че детето ви е станало свидетел на това, как сте казали лъжа, за да се справите с определена ситуация. Давайте му добър пример и не забравяйте, че децата получават най-добрите житейски уроци от собствените си родители.

вид лъжа. В желанието си да бъдат по-добре приети сред връстниците си, децата измислят истории, които смятат, че техните другарчета биха желали да чуят. - Лъжата като вид подражание на възрастните Децата лъжат, когато са свидетели, че техните родители правят същото в своя личен и професионален живот. Затова бъдете много внимателни в поведението си пред тях и помнете, че по отношение на възпитанието няма нищо по-важно от силата на добрия пример.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ СЪС СИТУАЦИЯТА?

• Опитайте да обясните на наследниците си разликата между лъжите и фантазиите, още когато са малки. Слушайте историите, които те си измислят, но след определена възраст им помогнете да направят разграничение между факти и измислици. • Разкажете им историята на Пинокио. Дървената кукла обичала да разказва небивалици и носът й ставал все по-дълъг след всяка поредна лъжа. Това е само една история, но чрез нея, както и с други приказки, от които могат да се изведат подобни морални поуки, ги накарайте да разберат, че лъжата може да доведе до лоши последствия. • Често пъти родителите са склонни да прощават малките лъжи и да гледат на тях с насмешка. Майките и бащите, обаче, трябва да се въздържат от подобно пренебрежително отношение, защото този навик може лесно да се развие, без те дори да разберат за това.

[ www.kenguru.bg ] 81


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

ВЕЛИКОЛЕПНАТА

СЕДМОРКА

Автор: Ива Лалова Съществуват загадки, чието разкриване все още е непостижимо за човечеството. Наред с Бермудския триъгълник и Хеопсовата пирамида, блести енигмата „детска психика“. От Зигмунд Фройд насам хиляди умове са били заети със задачата да разшифроват плача, гнева, ината и непокорството на малките създания. Уви, колкото и респектиращи трудове да се публикуват, поведението на хлапетата си остава неразгадаемо. До днес. След старателно проучване на внушителен архив от книги със съвети на популярни психолози, сведохме есенцията на разбирателството с малчуганите до седем ценни напътствия. Вижте ги:

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

1. Наблюдавайте Най-важното условие за ефективна комуникация с децата е да ги познавате. Обърнете внимание на навиците, действията и думите им, докато се хранят, спят или играят. Така няма риск да кажете или направите нещо, което би ги подразнило. Помнете, че дори и видяното да не съответства на собствените ви вкусове, не е нужно да се опитвате да променяте мъничето. То е човек с индивидуалност, която трябва да уважавате.

2. Споделяйте качествено време заедно Ако искате да разберете наследника си, прекарвайте достатъчно време с него. Вечерята и карането до училище не се броят. Инвестирайте в мигове, от които да научите любимия певец на сина или дъщеря си, кой от съучениците му/й в кого е влюбен, какво ги въодушевява и какво – не. Стремете се да не правите нищо друго при тези разговори (готвене, шофиране и т.н.), тъй като рискувате да пропуснете значима информация.

3. Запознайте се с малките Според специалистите държанието на децата се влияе в най-голяма степен от обкръжаващата ги среда. Затова поканете групата или


класа у дома и поговорете с момчетата и момичетата. Току виж се окаже, че Гошко е авторът на неприличните думи, които излязоха вчера от устата на вашето съкровище.

4. Слушайте

украсяват стените, а издават влечение към футбола. Намерите ли дарбата на детето си, развивайте я. От това ще спечели и то, и вие. Мъничето отрано ще усъвършенства уменията си, а мама и татко ще бъдат първите почитатели на бъдещата звезда. Чудесен начин да станете още по-близки, нали?

Много родители не проявяват интерес към историите на мъниците и често не ги изслушват. Голяма грешка! Всеки разказ на хлапето ви доближава до душевността и вълненията му. Ето защо, покажете, че нямате търпение да го чуете и се фокусирайте върху тона, мимиките и езика на тялото му. Така ще научите какво го кара да се страхува, да се радва или мечтае.

6. Задавайте точните въпроси

5. Открийте таланта на детето

Понякога е добре да мислите и реагирате като дете, искате ли да достигнете до сърчицето му. Говорете на неговия език, забравете сериозната си житейска и семейна роля и бъдете своя невръстна версия. Попитайте се как ще постъпите, ако сте на пет и съседското момче не ви дава играчките си. Едва ли ще се оттеглите възпитано и снизходително ще игнорирате егоизма му. Защо тогава мъничето да го прави? Макар и малко, хлапето има достойнство – запазете го.

Малчуганите изразяват себе си различно. Забележете къде е силата на най-милото ви. Предпочита ли да рисува или писането е неговата страст? А може би плакатите на Лео Меси и Кристиано Роналдо не просто

За да сте наясно със случващото се в главата на рожбата си, винаги отправяйте ясни питания, които не предполагат отговор с „да“ или „не“. Например, заменете „Ядосан ли си?“ с „Какво те ядоса?“. Окуражавайте малчугана да не пести подробности и лесно ще сглобите пъзела на привидно обърканата му същност.

7. Влезте в неговите обувки

[ www.kenguru.bg ] 83


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

ПО АЛЕЯТА НА СЛАВАТА

ИЗВЕСТНИ РОЖДЕНИЦИ ПРЕЗ МАРТ ТЕ СА ЗАШЕМЕТЯВАЩИ И БОГАТИ. ИЗЯВИТЕ ИМ СЕ СЛЕДЯТ СЪС ЗАТАЕН ДЪХ, А ЛИЧНИЯТ ИМ ЖИВОТ Е ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ. ИМАТ ВСИЧКО. И СА ХОРА. С РАДОСТИ, ПРОБЛЕМИ И… РОЖДЕНИ ДНИ. В НОВАТА НИ РУБРИКА ЩЕ ВИ ЗАПОЗНАВАМЕ С ПОПУЛЯРНИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ ПОЯВАТА СИ НА БЯЛ СВЯТ ПРЕЗ СЪОТВЕТНИЯ МЕСЕЦ. НАУЧЕТЕ КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ЛЪСКАВАТА ФАСАДА НА ЗНАМЕНИТОСТИТЕ, ВЪРВЯЩИ ГОРДО ПО АЛЕЯТА НА СЛАВАТА. По темата работи: Ива Лалова

ДЖОН БОН ДЖОУВИ

Джон Бон Джоуви е роден на 2 март 1962 г. в Пърт Амбой, Ню Джърси. Харизматичният любимец на дамите от няколко поколения е вдъхновен от музиката още от дете и посвещава цялото си време на нотите. Воден от желанието си да бъде рок звезда, през 1983 г. Джон създава легендарната гру-

па Бон Джоуви. Следват класики, като: Runaway, Keep the faith, Blaze of glory, Always и още десетки знаменити хитове. Заедно с настоящите (Дейвид Брайън и Тико Торес) и бившите си членове (Алек Джон Съч и Ричи Самбора) бандата е продала над 130 млн албума, с което се нарежда сред най-успешните имена в историята.

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Освен певец със завладяващ глас, автор на песни и продуцент, русокосият секссимвол е и актьор. Гледали сме го във филма „Лунна светлина и Валентино“, както и в сериалите „Сексът и градът“ и „Али Макбийл“. Джон Бон Джоуви е и филантроп. Чаровникът има своя фондация, която се бори с глада и бедността.

Макар на сцената Джон да разтуптява сърцата на фенките с кадифения си тембър, извън светлините на прожекторите той е отдаден на семейството си влюбен мъж и грижовен баща. Мегазвездата споделя живота си със своята ученическа любов Доротея – негова съпруга от 27 години. Двамата имат четири деца: Джеси, Стефани Роуз, Джейкъб Хърли и Ромео Джон. Преди години Стефани сериозно изплаши родителите си, приемайки голямо количество наркотици. За радост, първородната дъщеря на рок идола оцеля и направи фамилията още по-сплотена. За инцидента Бон Джоуви разказва: „Това беше ужасно преживяване, но го преодоляхме. Сега аз и Доротея сме по-близки отвсякога с децата си.“


ЕВА МЕНДЕС

Ева Мендес се появява на бял свят на 5 март 1974 г. в Маями, Флорида в семейството на кубински емигранти. Тъмнокосото изкушение се увлича по актьорството още в колежа и започва да играе в различни постановки. След поредица от малки роли в непретенциозни филми, брюнетката изживява своя звезден миг. Ева партнира на Дензъл Уошингтън в култовия „Тренировъчен ден“ – шанс, водещ я до славата и големите успехи. Уил Смит, Никълъс Кейдж, Хоакин Фи-

никс, Марк Уолбърг, Дуейн Джонсън са сред колегите й, с които се изявява на екрана. Красавицата е и международен говорител на жените – кауза, с която се ангажира покрай работата си като лице на Revlon. Мендес, заедно с Джулиан Мур, Синди Крауфорд и Хали Бери, популяризира продуктите на марката с бляскави реклами в цял свят. Сладураната от „Лепнат за теб“ е и активен поддръжник на кампаниите на козметичния концерн срещу рака на гърдата.

Любовната история на Ева Мендес и Райън Гослинг е поредното доказателство за силните чувства, които излизат от сценария, за да се прехвърлят в реалността. Една от най-симпатичните двойки в Холивуд се запознава на снимачната площадка на лентата „Мястото отвъд дърветата“. Не след дълго горещата Ева и миловидният Райън вече са заедно. Изключително дискретни в отношенията си, те и досега избягват да говорят за връзката си пред медиите. Забулени в мистерия бяха и ражданията на двете им деца, заради които Мендес си спечели прякора „Кралицата на тайните бременности“. Ева роди дъщерите си в Куба, далече от светската шумотевица, и не се възползва от услугите на помощници в отглеждането им. Момиченцата носят имената Есмералда и Амада. Любопитен факт е, че Амада (от испански: любима) е кръстена на героинята на актрисата в „Господари на нощта“ – филм, в който, според нея самата, прави най-добрата си роля. Амада е името и на бабата на Ева.

ШАКИЛ О`НИЙЛ

Шакил О`Нийл се ражда на 6 март 1972 г. в Нюарк, Ню Джърси. Започва забележителната си кариера в „Орландо Меджик“, а по-късно играе в още от най-добрите отбори в NBA. Сред постиженията му е участието в петнайсет Мача на звездите, тринайсет от които поредни. По време на състезателната си кариера легендарният баскетболист изумяваше не само с подвизите си на игрището, но и с впечатляващата си физика. Шакил респектира с ръст от 216 см и тегло от 147 кг.

Днес Шак се подвизава и като рапър, като дори има издадени албуми. Идолът на мнозина почитатели на баскетбола развива преуспяващ бизнес с ресторанти, фитнес зали и други доходоносни проекти.

Шакил е шампион и в личния си живот. Гигантът е горд баща на пет деца: Шакир, Шариф, Майлс, Мими и Меара. Членовете на семейния отбор са главни действащи лица в риалити шоуто на VH1 „Домашният съд на Шак“. В епизодите хлапетата участват с бившата съпруга на баскетболиста и майка на четири от тях Шони. Сериалът показва ежедневието на наследниците на О`Нийл, които не отстъпват по ексцентричност на прочутия си татко. Макар Шакил и Шони да са разведени отдавна, шармантната дама остава доверен човек и приятел на знаменитата си екс половинка.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

Мисия: Нежност

3 начина да възпитаме грижовно дете Автор: Ива Лалова

Приоритет за родителите е здравето на децата, за чието опазване полагат неимоверни усилия. Загрижени за физическото състояние на мъниците, често пропускаме важността на топлите им отношения с околните. А от това как общуват с хората, зависи в какъв цвят ще е обагрен животът им. Дали ще бъде сив, резултат от пасивност и изолираност от света. Или пъстър, побрал в себе си милионите нюанси на чувствата към тези до нас.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

И ако в училище се стремят да възпитат хлапетата в любов към науката, у дома педагогическите ни умения трябва да се фокусират върху обичта към ближния. Да изградиш грижовен характер, радващ с искрена сърдечност и топлота, е привилегия на мама и татко. Затова, ако искате съкровището ви да овладее изкуството на нежност­та, написаното е за вас.


Според неотдавнашно проучване, хората с ясно изразена емпатия (съпреживяване) овладяват много по-бързо начините да помагат на другите, в сравнение с апатичните към чуждите усещания. Изводът се обяснява с факта, че съпричастните индивиди носят в себе си емоционален заряд, който е в основата на разбирането на изживяванията на околните. Докато притежателите на незаинтересован характер срещат трудности с вникването в нуждите на обкръжението си.

Какво означава приемен родител? Облечете емоциите в думи Макар интуитивно да тълкуваме своите и чуждите емоции, за малчуганите е предизвикателство да си обяснят поведението на другите. Ето защо е нужно да се превърнете в гид, канещ в света на настроенията невръстния любопитко. Когато види кака си да плаче, нека дребосъкът научи какво я е разстроило. Така ще научи думата „тъга“. Ако на лицето й има усмивка, значи приветстваме радостта. Психолозите препоръчват да използвате семейния албум в упражненията на тема чувства. Посочвайки ядосаната физиономия на дядо, размахващ пръст от документираните ви морски приключения, разяснете на мъника как изглежда гневът. Неприкритият ентусиазъм на татко от следващия фотос пък е най-добрият пример за щастие и веселие. Запознавайки детето с палитрата от емоции му показвате цяла Вселена от нови усещания, които ще са му необходими и като възрастен.

те на съседското хлапе да се качи на колелото си и наблюдавайте как вашето мъниче попива движенията, тона на гласа и езика на тялото ви. Ще се изненадате колко точно ще ви имитира при следващата подобна ситуация.

Покажете различията Когато мъничето е малко и гладно, вие го храните мигновено. Щом порасне достатъчно, за да иска сладолед за закуска посред зима, мълчите за молбата му. За да не обърквате детето с очевидния двоен стандарт, поговорете си за това кое е правилно и

кое не и как понякога различните отговори на потребностите му са резултат от преценката ви на майка. Хлапето трябва да знае, че сте авторитет, за да вземе предвид напътствията ви в сложния свят на човешките взаимоотношения. Освен това, тук е моментът да откроите и различните предпочитания на хората: „Ти обичаш да спиш на тъмно, но братчето ти се страхува, затова оставяме лампата включена“. Така хлапето ще се научи да уважава вкусовете и особеностите на околните – незаменимо качество, гарантиращо пълноценно общуване във всички етапи на живота.

Давайте личен пример Нито една ваша дума не би останала в съзнанието на рожбата ви, ако не я подкрепите с действия. Така че, обогатете теорията с практика и позволете на детето да разбере смисъла на емпатията. Помогне-

[ www.kenguru.bg ] 87


8

[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

болежки, които можете да лекувате с вода Автор: Милена Тошева

ВОДАТА ИМА ЧУДОДЕЙНА СИЛА. ВОДАТА ЛЕКУВА И ОТВЪН, И ОТВЪТРЕ. МОЖЕ ДА ОБЛЕКЧИ НА ПРЪВ ПОГЛЕД ДРЕБНИТЕ, НО ЧЕСТО СРЕЩАНИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ.

Недобро кръвообращение Ако страдате от него, най-добрият начин да си помогнете е да облеете ръцете си с хладна вода. Поставете двете длани за кратко под струя хладна вода, след това облейте вътрешната страна в областта при десния лакът - от ставата към сгъвката, а след това направете същото и с лявата ръка. Можете да повторите обливането няколко пъти, но то не бива да продължава повече от 1-2 минути.

цвят от лайка. Нека престои около пет минути, след това наведете главата, като я покриете с хавлиена кърпа, над съда и дълбоко вдишвайте. При издишане всеки път леко повдигайте главата.

Болка в гърба Топлият масаж може да бъде първа помощ. Застанете под душа, нека водата да е приятно топла, и пуснете струята да се стича по гърба. Първо струята трябва да е слаба, а след това – силна. Повторете това няколко пъти, като завършите със силна струя.

Менструални болки

Висока температура

Силните болки в корема по време на месечния цикъл можете да облекчите с приятно топли компреси. Те отпускат мускулите и успокояват болката. Намокрете ленена кърпа с хладка вода, изцедете я и я поставете върху корема. Отгоре покрийте с хавлиена кърпа или вълнен шал и завийте стомаха. Легнете, завийте се и релаксирайте около 20 минути.

Когато това се случи, водата е ваш помощник. Натопете парче плат във вода, изстискайте го, поставете го в хладилника да се охлади и така студено го поставете върху челото. Когато се затопли кърпата, повторете. Да не се прилага при деца!

Инхалация при настинка

Разширени вени

Спрете настинката с инхалации. Парата овлажнява дишането и така пречи на настинката да се разпространи. Какво да направите? Сварете един литър вода, ако желаете, добавете малко

Редуването на топъл и студен душ действа благоприятно при хората с разширени вени - под влияние на промяната на температурата вените укрепват. Под действието на топлата вода те се разширяват, а под действието на студената се свиват. Трябва да миете краката първо с топла, а след това със студена вода, а колкото по-често прилагате това лечение, толкова по-скоро

ОБЛИВАНЕТО НА КРАКАТА С ТОПЛА И СТУДЕНА ВОДА ДЕЙСТВА БЛАГОПРИЯТНО НА ХОРАТА С РАЗШИРЕНИ ВЕНИ. 88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

ще станете свидетели на желания резултат.

Напукани пети Напуканата кожа на петите не е само естетически, но и здравословен проблем - напуканата кожа е място за развиване на различни инфекции. Можете да ги спрете, като държите краката в топла вода за 15 минути. След това внимателно обработете напуканата кожа с пила или пемза. Накрая намажете петите с крем.

Уморени и отекли крака Можете да възвърнете енергията на уморените и отекли ходила след тежък работен ден, като ги обтриете бавно с кубчета лед. С леда разтрийте и прасците – в посока от стъпалата към коленете, а след това ги подсушете с хавлиена кърпа.


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

Автор: Нели Христова Кризата в семейството е способна да разруши даже най-сплотената двойка и да направи на пух и прах и най-стабилния брак. Тя идва незабележимо и постепенно, а разпознаването на очевидните за специалистите симптоми е задача с повишена трудност за останалите.

И така, нека видим на кои алармиращи знаци следва да обърнем внимание, ако искаме да не се окажем корабокрушенец в собствения си дом: + прекалено много скандали или отсъствие на каквото и да е общуване + отказ от споделяне на преживявания, проблеми и мисли един с друг + нередовен или изобщо липсващ сексуален живот + нежелание за прибиране у дома след работа

РАЗБИРА СЕ, СЪЩЕСТВУВАТ РАЗЛИЧНИ СЕМЕЙНИ КРИЗИ, А СЕГА ЩЕ ВИ ЗАПОЗНАЕМ С ТРАДИЦИОННИТЕ:

КРИЗА НА ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ БРАКА

Потърпевши се оказват новоизлюпените младоженци, които, заживявайки заедно, разбират, че не всичко е както преди и съществуват общи

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

сметки, един хладилник и множество домакински задължения, които няма как да се извършат сами. Следва нагаждането и приемането на другия такъв, какъвто е, с предимствата и недостатъците, а най-важното от всичко за излизане от проблемите е общуването.

Нашият съвет: Не се затваряйте в себе си. Поставете се на мястото на другия. Не обиждайте и не квалифицирайте. Говорете и обсъждайте, като се стараете да изслушвате половинката. Вземайки решение за нещо, задължително попитайте човека до вас за неговото мнение (дори декларативно).


КРИЗА СЛЕД РАЖДАНЕТО НА ПЪРВОТО ДЕТЕ

Без съмнение след появата на бебето всичко се обръща с главата надолу във всяко едно отношение. Кардиналните промени и вниманието към новия член на семейството няма как да не се отразят на взаимоотношенията, които доскоро са били цветя и рози и всеки се е съобразявал само с партньора до себе си. Нашият съвет: Дайте на таткото повече права. Доверете му се в грижите за малкото човече, като наблюдавате нещата отдалече и се намесвате единствено в екстремни ситуации, или ако ви бъде поискан съвет. Емоционалната връзка на мъжа с бебето е важна стъпка в посока приемането на новото статукво и играта на втора цигулка оттук нататък в името на детето.

КРИЗА НА 40-ТЕ ГОДИНИ

Ситуацията е идентична с предходната, само че с още един герой в нея. Нашият съвет: Справянето с проблема и намирането на решение се основава на повече, всъщност много повече търпение и въвличането в ежедневните дейности този път, освен на таткото, и на по-голямото отроче.

Тук нещата са много сложни. Мъжът е стъпил здраво на крака, а жената далеч не изглежда така, както преди. В случай че предишният период на криза не е отминал, сега рискувате нещата да станат сериозни повече, отколкото предполагате. Нашият съвет: Търсете съвместни преживявания, за предпочитане различни. Опитвайте нови и нови неща. Скочете с парашут, запишете се на готварски кръжок, а защо не и на танци. Всъщност правете всичко онова, за което сте имали желание, но не и време. Но го правете заедно.

КРИЗА НА МОНОТОННИЯ ЖИВОТ

КРИЗА НА ПРАЗНОТО ГНЕЗДО

КРИЗА СЛЕД РАЖДАНЕТО НА ВТОРОТО ДЕТЕ

Появява се обикновено след 7 до 12 години съвместно съжителство. Нещата са ясни, ролите - разпределени, и ви се струва, че другият ви е ясен до болка, и че повече от това няма как да стане. Като добавим и факта, че страстта отсъства, а рутината ви е заляла, появата на проблемите е неизбежна. Нашият съвет: Спомнете си точно защо решихте да прекарате живота си с този човек, изровете неговите плюсове и достойнства, изхвърлете минусите и започнете заедно да търсите нови неща.

Децата са големи и вече имат свои деца. Вкъщи е подредено и тихо и, прибирайки се от работа, намирате всичко там, където сте го оставили. Сутрините и вечерите са еднообразни и няма за кого да се грижите, притеснявате и мислите. Нашият съвет: Сега е моментът да отделите време за себе си. Пътувайте. Съсредоточете се в пропуснатите възможности. Правете това, което ви харесва, а защо не и да помогнете за внуците? Важното е да живеете така, че като се обърнете назад един ден, да няма за какво да съжалявате.

[ www.kenguru.bg ] 91


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Менюто през март

М

арт. Нито е зима, нито е пролет. Но все пак признаците за настъпващата пролет идват с нови сезонни плодове и зеленчуци – спанак, зелен лук и чесън, бейби праз, броколи, първите ягоди, аспержи и див чесън. Природата се подготвя за нов живот

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Автор: Димитрина Бунова

след дългата зима - през март ще откъснем първите стръкчета коприва за така чаканата супа. Все по-често вече ще правим зелена салата с репички и вкусът й все повече ще се подобрява, докато станат марулите в градината. Още можем да разчитаме на картофи, карфиол, кисело и прясно зеле, цвекло.

Крехкият праз се използва по много различни начини. Освен за супи и печива, подходящ е в комбинация със сирена, спанак и картофи за приготвяне на тарти, пайове и гратени. Включва се в ароматни купи ризото с добавка на синьо сирене, бяло сирене или горгонзола. Ако обичаме вкусовите изненади, можем да го съчетаем с бекон и козе сирене за ризото или с шунка и чоризо


за запечени солени палачинки или лесни тарти с многолистно тесто. Левурдата, по-известна като див чесън, е една от любимите пролетни съставки. Листата й придават чудесен изтънчен и леко остър вкус на сандвичи, салати, омлети и супи. От нея можем да си направим ярко зелено песто, или да го комбинираме със спанак и козе сирене за вкусна баница. Подходяща е, самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци, за приготвяне на крем супи. А защо да не я опитаме съчетана с мента и бяло сирене като плънка на печено агнешко бутче. Пролетният лук ще бъде един от най-често купуваните зеленчуци. Нарязан на колела или кубчета, ще го добавяме към салати, супи, ястия, пю-

рета. Основна съставка на пълнежа за тарти, солени пайове и други печива, може също така да се използва за вкусни дипове или тостове в комбинация с меки сирена – рикота, крем сирене, котидж сирене. Наситено зелените броколи са много подходящи за краткотрайно бланширане, като добавяме към тях бьор блан сос, настърган пармезан или запечени в масло и чесън хлебни трохи с орехи. Идеална добавка за паста, супи и ризото, сполучливо се използват за приготвяне на запечени пролетни яйца, като гарнитура на рохки яйца или месо, както и за украсяване на тарти и печива. Разбира се, не бива да пропускаме спанака. Освен обичайните ястия, които приготвяме с него – супа, ориз,

баница и плънка за месни рула, би било интересно да го използваме за някои по-нестандартни рецепти. Например пилаф със скариди, дребна паста, задушен спанак с чесън и мента. Или пресни картофени ньоки със задушен праз, спанак, босилек и пармезан. Ако сме нетърпеливи, ще си купим от първите ягоди, които ще хапнем веднага, или ще си направим нещо вкусно с тях. Може да бъде салата с портокал и мента, салата с бейби спанак и козе сирене, ягодов сладолед или замразено кисело мляко с ягоди, мъфини или кейк с парчета ягоди. Но все пак за печивата бихме могли да използваме и последните, вече поувехнали ябълки, каквато е и една от рецепиате в този брой.

[ www.kenguru.bg ] 93


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Вкусно през март

Автор и фотограф: Димитрина Бунова На кубчета се нарязват лукът, морковът, обеленият картоф и стръковете целина. Зехтинът се загрява и зеленчуците се сотират за 5-6 минути, като към края се прибавя наситненият чесън. Добавят се сухите подправки, добре измитата

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

100 г френска зелена леща 100 г червена леща 2 с.л. зехтин 1 глава лук 1 голям морков 2 стръка целина 1 картоф 3 скилидки чесън по 1 щипка сух риган, босилек, розмарин и майоран едро смлян лют червен пипер сол и прясно смлян черен пипер 1.3 литра домашен зеленчуков бульон или вода ½ ч.л. куркума 2 с.л. зехтин или масло 3 шепи ситно нарязани крехки листа спанак пармезан, лимон и магданоз за сервиране

Супа с френска леща и целина

леща и горещият бульон. Супата се оставя да къкри 30 – 40 минути. Пасира се с няколко завъртания за леко сгъстяване на бульона, но така, че да се запази текстурата на зеленчуците. Подправя се със сол, черен пипер и куркума. Добавят се 2 с.л. зехтин

или маслото и спанакът. Сервира се гарнирана с люспи пармезан и магданоз. По желание се добавя прясно изстискан лимон.


Кейк с ябълки и орехи 150 г брашно 100 г смлени орехи 1 ч.л. бакпулвер ½ ч.л. сода бикарбонат 2 ябълки 50 г тъмни и светли дребни стафиди 1 с.л. кафява захар 3 с.л. мед 2 големи яйца 50 мл зехтин екстра върджин 1 ч.л. ванилов екстракт

Ябълките се нарязват на осминки и след това напречно на резени с дебелина 2-3 мм. Стафидите се накисват за кратко в топла вода и се отцеждат добре. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и содата. Добавят се орехите, захарта, ябълките и стафидите. Разбърква се с дървена лъжица и се прибавят яйцата, медът, зехтинът и ваниловият екстракт. Разбърква се, докато се усвоят сухите съставки. Полученото гъсто тесто се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 20 – 22 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути, или докато пробна клечка излиза суха от сместа.

Заек в сос с мед и горчица 4 порции

4 заешки бутчета 2 и 1/2 с.л. зехтин 3 скилидки чесън 330 мл домашен пилешки или зеленчуков бульон 1 ½ с.л. суха салвия 4 ч.л. дижонска горчица 1 1/3 с.л. мед сол и прясно смлян черен пипер За соса се разбъркват медът, горчицата, натрошената салвия, горещият бульон, сол и черен пипер. Обелените скилидки чесън се смачкват с нож и се наситняват. Месото са подправя със сол и пипер. В тиган се загрява зехтинът, добавят се бутчетата и се оставят, дакато покафенеят от всички страни. Изваждат се и в същата мазнина се запържва за кратко чесънът. Месото се слага в керамична тава, добавят се чесънът и сосът. Пече се един час в предварително загрята на 200 градуса фурна, като последните 30 минути бутчетата се обръщат за 20 минути, след което за останалите 10 минути се обръщат още веднъж. Сервира се с подходяща гарнитура. Заешкото месо може да се замени с пилешко.

[ www.kenguru.bg ] 95


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

„ЦВЕТЯ - ТОВА СА МИСЛИ НА ПРИРОДАТА ЗА ЛЮБОВТА.“ ДУМИТЕ НА НЕМСКАТА ПИСАТЕЛКА БЕТИНА ФОН АРНИМ ЧУДЕСНО ОПИСВАТ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА СТРЪКОВЕТЕ КРАСОТА ВЪРХУ СЕТИВАТА НИ. ЧЕРВЕНА РОЗА ВЪРХУ ВЪЗГЛАВНИЦАТА ОТ ЛЮБИМИЯ, ФАМОЗЕН БУКЕТ ОТ ТАЕН ОБОЖАТЕЛ ИЛИ ПРОСТО СВЕЖИ КОКИЧЕТА, НАБРАНИ ОТ БЛИЗКАТА ГРАДИНКА: ЦВЕТЯТА ПРИТЕЖАВАТ НЕОБИКНОВЕНАТА СПОСОБНОСТ ДА ВЪЛНУВАТ. ТОВА ОБЯСНЯВА ВЕЛИЧЕСТВЕНОТО ИМ ПРИСЪСТВИЕ В ДОМОВЕТЕ НА ЕСТЕТИТЕ И ПОЧИТАТЕЛИТЕ НА ИЗИСКАНИЯ ИНТЕРИОР. ОСВЕН ДА ОМАЙВАТ С ПРЕЛЕСТ, ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФЛОРАТА НОСЯТ И НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ЗА СВОИТЕ ПРИТЕЖАТЕЛИ. ВИЖТЕ ГИ И НАУЧЕТЕ КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА АРОМАТНИТЕ РАСТЕНИЯ. 96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017


БУКЕТ РАДОСТ

ЗНАЧЕНИЕТО НА ЦВЕТЯТА ЗА УЮТА НА ДОМА Автор: Ива Лалова

БЪДЕТЕ ОСОБЕНО ПРЕДПАЗЛИВИ, КОГАТО ДЕКОРИРАТЕ С ЦВЕТЯ СТАЯТА НА БЕБЕТО. МНОГО РОДИТЕЛИ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ТОЗИ ЛУКС, ЗАЩОТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ АЛЕРГИИ И ВИХРЕЩИТЕ СЕ В ПОЧВАТА БАКТЕРИИ И МИКРООРГАНИЗМИ, КОИТО МОГАТ ДА НАВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО НА МЪНИЧЕТО. ВСЕ ПАК, НЕ ЛИШАВАЙТЕ СВОЕТО СЪКРОВИЩЕ ОТ ДОСЕГ С ПРИРОДАТА. НО СЕ СПРЕТЕ НА БЕЗОПАСНИ ВИДОВЕ: БАМБУК, ДЪРВО НА ЖИВОТА, ДЕКОРАТИВНА КОПРИВА (НАРИЧАНА Е ТАКА ЗАРАДИ ПРИЛИКАТА С ЛИСТАТА НА ЛЕЧЕБНОТО РАСТЕНИЕ). ХАРЕСВАТЕ ЦЪФТЯЩИТЕ МОДИФИКАЦИИ? КУПЕТЕ ДЕКОРАТИВНА РОЗА ИЛИ АФРИКАНСКА ВИОЛЕТКА. ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОТ БОНУСИ КЪМ ПЛЕНИТЕЛНОТО УХАНИЕ:

1. Повдигат настроението – хората, които имат свежи цветя в домовете си, са по-малко склонни към тревожност и депресия. 2. Освежават интериора – достатъчно е да поставите стилен букет от орхидеи на видно място в дневната и ще я преобразите. 3. Провокират спомените – миризмата на далиите в трапезарията ще ви припомни романтиката на вашия сватбен ден… и лютата схватка на шаферките за букета. 4. Стимулират творческите способности – сложете няколко гербера във ваза в детската стая и ще се изненадате колко голямо ще е въздействието им върху въображението на хлапето.

5. Създават усещане за гостоприемство – за да накарате гостите си да се чувстват като у дома, снабдете се с пъстри флорални композиции на възлови места, като започнете от фоайето.

ПОЛИВАЙТЕ С МЯРКА, НЕЖНОСТ И ВНИМАНИЕ

Ако букетите радват очите за кратко, стайните растения са постоянен пример за пъстра хармония и уют. Видът на цветята в саксия, обаче, зависи от грижите за тях. Съобразете се със сезона, температурата в помещението, качествата на почвата, състоянието на

растението и големината на съда. През пролетта увеличете поливането, а през лятото е нужно то да е още по-обилно. И в двата сезона срещата на растенията с водата е ежедневна. Есента е време на поливане през ден, а зимата – дори още по-рядко. Най-много вода е необходима на цветята през периода им на активен растеж. Добре е да използвате дъждовна или снежна вода. Последната ускорява растежа на цветята. Имайте предвид, че излишната влажност на почвата е по-вредна от изсушаването, тъй като тя е пагубна за корените, а оттам – и за самото растение.

[ www.kenguru.bg ] 97


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Уикенд в Трявна Текст и снимки: Елица Лукова

Трявна се намира на около 20 км от „столицата на смеха“ - Габрово, почти в географското сърце на България. През почивните и празнични дни хиляди туристи изпълват с живот уличките на иначе уютното и тихо градче. Приятно впечатление правят красивите обществени сгради, зеленината и цвет-

ните лехи в центъра на града, само на метри от напълно запазения възрожденски площад „Дядо Никола“ и занаятчийската чаршия. Неслучайно през 2012 г. Трявна грабва приза за най-красив град в България. А щом веднъж попаднеш тук ти се иска да се връщаш отново и отново.

Трявна - часовниковата кула и старият гърбав мост над Тревненска река

Н

а площада и днес може да се види построеното през 1839 година Славейково школо, в което осем години е преподавал големият български поет, писател и общественик Петко Славейков. Той се задомява в Трявна. Съпругата му Ирина е дъщеря на един от местните чорбаджии. Днес къщата на Ирина и Петко Славейкови, в която са родени и отгледани всичките им деца, е превърната в музей.

98 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

Непосредствено до Славейковото училище се извисява един от символите на града - часовниковата кула, построена през 1814 г. Тя се състои от три части каменна основа, средна част, в която се намира часовниковият механизъм, изработен от габровските майстори Къню и Геню Радославови, и дървен осмостен, където е разположена камбаната. Всяка вечер, щом часовникът отброи десет удара, над притихналия град се разнася „Стройна се Калина вие край брега усамотени, кичест Явор клони сплита

в нейни вейчици зелени...“ по стихотворението „Неразделни“ на Пенчо Славейков. Старият гърбав мост, прехвърлил каменна снага над Тревненската река, свързва площада със занаятчийската чаршия. Той е дело на прочутия майстор Димитър Сергюв, съградил най-красивите тревненски къщи, сред които Калинчевата, Добревата и Райковата, както и църквата „Свети Георги“. От двете страни на калдъръмената


През лятото Трявна предлага на своите гости многобройни екопътеки, сред които най-предпочитан е маршрутът до село Боженци. Пешеходната разходка до напълно запазеното от времето на Възраждането село отнема около 2 часа. Повече от шест века са минали, откакто болярката Божана избягала от османлиите, превзели старопрестолната столица и се заселила по тези места. С времето селото се разраснало и замогнало. Основният поминък били занаятчийството и търговията. През 1964 г. Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват, а част от стотината къщи на възраст между 100 и 250 години са превърнати в музеи. Шипченският манастир храм-паметник „Рождество Христово"

Паметникът на свободата

улица могат да се видят красивите двукатни възрожденски къщи с характерното еркерно наддаване, голям чардак на втория етаж и покриви от каменни плочи (тикли), а дюкяните, заемащи първия етаж, примамват туристите с многообразие от сувенири. Недалеч от стария град е разположен заслужаващият особено внимание Музей на иконата. През 1938 година царица Йоана дарява средствата за построяването на санаториум за белодробно болни деца, който и до днес посреща малки пациенти от всички краища на страната. Към разположения на най-слънчевото място в околността санаториум е построен и параклис, приютил над 160 икони, създадени от няколко поколения майстори от Тревненската школа.

През същата година е създаден и архитектурно-етнографският комплекс „Етър“, разположен на 8 км от град Габрово. Първият по рода си музей на открито е идея на Лазар Донков, „за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране“ и представя Габрово от края на XVIII и началото на XIX век. Действително, тук всичко създава впечатлението, че часовникът е спрял през Възраждането. Щом разгледате Етъра, се отбийте в Соколския манас­ тир „Успение Богородично“, който е само на 4 км оттук. Основан е през 1833 г. от Йосиф Соколски и йеромонах Агапий от Троянския манастир. Църквата е дело на майстор Константин от Пещера, чиито златни ръце съграждат по-късно църквите в Троянския и Батошевския манастир. Интерес

представлява също и осмоструйната манастирска чешма, построена от уста Колю Фичето. Ако са ви останали още сили, продължете своето пътешествие през вековете с изкачване до парк-музей „Шипка“, намиращ се на връх Свети Никола. Близо 1000 стъпала отвеждат до най-внушителния български паметник, издигнат в чест на падналите за свободата на България руски воини и български опълченци по време на епичните боеве в най-високата част на Шипченския проход. Над входа на извисяващия се 31,5 м паметник с формата на пресечена пирамида има масивен бронзов лъв с височина 4 м и дължина 8 м. В мраморния саркофаг на приземния етаж се съхраняват кости на загинали руски воини и български опълченци, а експозицията на следващите пет етажа представя подвига на героите на Шипка. При ясно време изкачилите се до върха на паметника ще бъдат възнаградени с величествена гледка. Оттук може да се спуснете отново към Габрово или да продължите своята историческа обиколка към Шипченския манастир. Изграденият в стила на руските църкви от XVII век храм „Рождество Христово“ е построен в памет на героите, дали живота си в Руско-турската освободителна война. Внушителната камбанария, издигаща се над главния вход, е с височина 53,35 м и има 17 камбани, най-малката от които тежи 20 кг, а най-голямата - 12 тона. Те са отлети от близо 30 тона гилзи, събрани в района на славните битки от Шипченската епопея. Село Боженци - къща-музей „Баба Райна“ една от най-старите в селото

[ www.kenguru.bg ] 99


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

124

124

КРЕМ ПРОТИВ ПОДСИЧAНЕ BEKLEY-ORGANICS 100% НАТУРАЛЕН. Не съдържа цинк оксид. Създава бариера без да запушва порите.

Mustela®Maternité крем с двойно действие против стрии 150 ml Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от BEKLEY-ORGANICS Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 123 BEKLEY – КРЕМ DIAPER CARE 1. Диляна Бояджиева 2. Красимира Панталеева 3. Златина Георгиева MUSTELA 1. Лилия Рангелова 2. Василка Терзийска 3. Висила Иванова FRISO 1. Борислава Славчева 2. Любослава Любчева 3. Николет Крумова

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017

КОЗМЕТИКА BEBINO 1. Миглена Стойкова 2. Йорданка Асенова 3. Ася Асенова

APTAMIL 1. Христо Светославов 2. Евгени Борисов 3. Яна Здравкова

PLASMON 1. Наталия Иванова 2. Емилия Пенчева 3. Елена Кръстева

FRIENDLY ORGANIC 1. Благовест Проданов 2. Изабел Попова 3. Олина Цветанова

ЧИНИЙКА С РАЗДЕЛЕНИЯ BOON 1. Силвия Йосифова 2. Виктор Спасов 3. Иглика Демирева

ДЕВИН 1. Христина Панова 2. Елена Горанова 3. Пламен Дончев

PLAYGRO „Забавление за баня“ 1. Богдана Димитрова 2. Антония Колева 3. Петя Недева


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 101


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

124 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

124

С пробиотици и пребиотици

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от КОКОНА

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

124

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

124

Трима от читателите, изпратили изрязан и попълнен талон, ще спечелят награди от BOON

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Чинийка с разделения Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

124

124

Mалки умничета SUNNY SUNFLOWER TINY LOVE

Забавна дрънкалка с шумолящи части и гризалка. Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

124

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

124

Ортодонтични залъгалки FUN STYLE TOMMEE TIPPEE 6-18м (2 бр.оп.)

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Девин. Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 104 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2017


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


Списание Кенгуру, брой 124/Март, 2017 г.  

В новия брой четете още: • Зъбобол по време на бременност • Хем сърби, хем боли • Раждане без страх

Списание Кенгуру, брой 124/Март, 2017 г.  

В новия брой четете още: • Зъбобол по време на бременност • Хем сърби, хем боли • Раждане без страх