Page 1

брой 122/01.2017 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ БРОЙ 122

ЯНУАРИ 2017

НАЧИН НА ЖИВОТ ЛЮБОВНИ ТОП ДЕСТИНАЦИИ МАМА АНГЕЛИ И ЧУДЕСА БЕБЕ КЪРМЕНЕТО КАТО ИЗБОР

ЗАЩИТЕТЕ КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

КУКУРИГУ ПАРТИ ЗА ГОДИНАТА НА ПЕТЕЛА БЛЕСТЯЩА КРАСОТА ЗА ВЪЛШЕБНИ ПРАЗНИЦИ


[ Издава: ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова, Ива Лалова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Милена Тошева Автори в броя: Зорница Симеонова, Милена Тошева, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Ина Пенкова, Нели Средкова, Ели Маринова, д-р Мариела Облашка Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, д-р Ина Генева, д-р Любомир Дамянов, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: проф. Петър Петров, Хенриета Илиева, проф. Огнян Бранков, д-р Евелин Хайвазов Счетоводство: D&D

Печат: Адрес на редакцията:

София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

ЕКИП


[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Този януари може да е снежен, може и да не е. Може да е мразовит, може и да не е. Но със сигурност е начало. На нова година, нови мечти и надежди, нови предизвикателства. И за „Кенгуру“ в това число.

Бялото като символ на чистия бял лист, който лежи в основата на всяко ново начало.

Бяло като сняг

Весела и засмяна Нова година!

Предизвикателство да запазим първото място в сърцата и умовете на читателите ни. Мечти и надежди за развитие, покорени върхове и вълнуващи пътешествия. Нова година с още полезни и интересни страници. Нова година, през която бялото като сняг се превръща в пъстро като дъга.


СЪДЪРЖАНИЕ [52]

[56]

[36]

[66] 14 Семеен календар

19 Цифрите разказват

12 Новини

16 Бележките на мама

20 Форум „Време за бебе”

[ МАМА ] БРЕМЕННОСТ 22 Очаквана ваканция Подарете си вълнуващо пътуване преди голямото приключение, наречено родителство. 26 Ангели и чудеса Научете повече за традиционния благотворителен базар на Фондация "Искам бебе" "Ангелска ЧУДОтворителница" от Вера Вулджева. 28 Кофеинът: ползи и вреди Какъв е препоръчителният по време на бременност дневен лимит и какво е влиянието му върху вас и бебето ви. 32 Предизвикателството бременност след спонтанен аборт Разберете как да преодолеете болезненото преживяване и да изпитате щастие от предстоящото събитие.

4 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

БРОЙ 122

11 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

36 Календар на бременността В новата ни рубрика ще споделим всичко за дългия път на промяната в очакване на раждането и жадуваната среща с детето ви. Започваме с детайлите от планирането на бременността. 38 Що е то ОРВИ и как да се предпазим от нея? Начини за предотвратяване на вирусна инфекция или грип. 40 Ръководство за съзнателна бременност Рубрика за това как още от момента на зачеването, детето заедно с родителите си да изпита физическо, психологическо, емоционално и духовно благоденствие. Началото е запазено за опознаването и тълкуването на света още от майчината утроба.

РАЖДАНЕ 42 Пълна промяна Подгответе се за промените, които ще претърпят вашето тяло, мисли и чувства след появата на детето. 44 Родени с късмет или Астро навигатор за мистични натури ЗДРАВЕ И КРАСОТА 46 Защитете кожата през зимата Прочетете нашите съвети, за да ограничите щетите и запазите свежестта и жизнеността на визитката на визията си в студените месеци. 48 Блестяща красота за вълшебни празници Вижте как да бъдете неотразима на коледното фирмено парти или у дома.


[74]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

[56] [ СЕМЕЙСТВО ]

53 Витамини за здраве Рубрика за витамините и микроелементите, ценен помощник по пътя към доброто здраве и правилното развитие на бебето и малкото дете. В този брой ви представяме първия в историята открит витамин - А (ретинол).

РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 74 По алеята на славата В новата ни рубрика ще ви запознаваме с популярни личности, които празнуват появата си на бял свят през съответния месец. Ето кои познати лица ще празнуват промяната във възрастта си през януари.

54 Исландска практика за здрави бебета Защо исландците излагат бебетата навън при какви ли не условия на времето?

76 Сладки шедьоври за малки и големи Прочетете какво се крие зад "Работилница за вашите торти" на Теодора Калева и подарете на детето си незабравими сладки мигове.

55 Рецепти за мъници

78 Родителство на непълен работен ден Как родителите, станали жертви на развода, да останат част от живота на децата си?

62 Как да създадем добри навици за сън Съвети за приспиване на бебета от 12- до 18-месечна възраст. 64 Татко знае най-добре Новата ера за съвременните бащи. 66 На почивка през зимата с бебе – защо не? Какво трябва да знаем за зимната ваканция с бебе.

СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 80 Очни проблеми в ранна детска възраст Най-често срещаните очни проблеми, изискващи консултация с офталмолог.

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 72 Деца различни Защо едни и същи деца от едни и същи родители, раснали в една и съща семейна среда, са толкова различни в поведението си?

[70]

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 84 Меню през януари 86 Януари в рецепти НАШИЯТ ДОМ 88 Кукуригу парти за годината на Петела или как да посрещнете Новата 2017-а с щуро настроение ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 90 Уикенд в Троянския Балкан

ТЯ И ТОЙ 82 Любовни топ дестинации Нетрадиционен пътепис за възхитителни кътчета, подходящи за романтична среща, предложение за брак, сватба и меден месец.

92 Конкурси 93 Жълти страници 94 Конкурси

[90]

LIFE 60 Пет мамини помощници Практични придобивки за грижовни мами.

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 68 Джазът учи децата на смелост Разговор с Невена Григорова от Фондация „Джазтет” за въздействието на жанра върху най-малките. 70 Виж ме как стъпвам! Как да реагираме, ако детето има плоскостъпие.

ЗДРАВЕ 52 Кърменето като избор Интервю с кмета на София Йорданка Фандъкова за обновената стая за кърмене в болница „Шейново” и значението на по-добрата среда за пациентите и лекарите.

56 Крипторхизъм Подробно за гениталното заболяване на момченцата.

[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ www.kenguru.bg ] 5


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

ПИСМА ОТ ДЯДО КОЛЕДА В навечерието на най-светлите празници в годината излиза томчето „Писма от Дядо Коледа“ от властелина на небивалиците Дж. Р. Р. Толкин. В книгата са събрани великолепни истории за приключения и пакости, поместени са множество извадки с уникалния почерк на Дядо Коледа, както и почти всички негови рисунки. Bключена е и азбуката, измислена от Полярния мечок по модел на гоблинските рисунки по стените на пещерите, където той се изгубва; а също така и писмото, написано с тази азбука, което праща на децата.

СГЛОБИ, ИГРАЙ, НАУЧИ! ПОЖАРНА СТАНЦИЯ Почти всеки малчуган мечтае да стане пожарникар, когато порасне. Ако и вашето момче има такова желание, зарадвайте го с незабравим подарък. Искате ли заедно да сглобите пожарна служба и да научите любопитна и полезна информация за пожарникарите, за оборудването, което използват, за гасенето на пожарите и за спасяването на хора в беда? Всичко това ще откриете в новата книга на издателство „Фют“, включена в комплект с модели за сглобяване на пожарникари и оборудване.

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ

ДЕТСКИ И ДОМАШНИ ПРИКАЗКИ За пръв път българските читатели ще могат да се насладят на превод по оригиналните немски текстове на прословутите приказки, събрани и разказани от Якоб и Вилхелм Грим. Изданието на Deja Book „Детски и домашни приказки“ ще развълнува малчуганите с интересните истории на любимите им герои.

УЧА СЕ ДА ГОТВЯ Следвайте стъпка по стъпка рецептите от новите книги за готвене на издателство „Фют“ и ще се убедите, че готвенето е забавно и интересно. Книгите предлагат на момчетата и момичетата лесни рецепти и всичко необходимо, за да приготвят ястията, които наистина харесват и биха хапнали с удоволствие - от оригинални хапки, с които да предизвикат възхищението на гостите, до вечеря, с която да изненадат близките си и ... разбира се, много сладки изкушения.

МАЛКИ ПРИКАЗКИ Първата детска книга на Иво Сиромахов вече е в книжарниците. Популярният сценарист и писател показа, че за него няма неудобен жанр, създавайки сборника „Малки приказки“. В изданието на „Сиела“ са включени 21 весели истории за деца. Илюстрациите са на младата художничка Милослава Найденова.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА ЛЕКАРИ, РОДИТЕЛИ И ЕКСПЕРТИ ОТ 26 ДЪРЖАВИ ОБМЕНИХА ОПИТ И ИДЕИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА Африка, за да обсъдят най-наболелите проблеми и основните предизвикателства, пред които се изправят преждевременно родените бебета и техните семейства.

На 2 декември 2016 г. България беше домакин на Третия глобален форум за подобряване на грижата за недо-

носените деца. В него взеха участие близо 140 водещи здравни специалисти, неонатолози, родители,

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

представители на пациентски организации от 26 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и

В рамките на седемте панела бяха представени програми за проследяване след напускане на интензивното отделение, офталмологичните, неврологичните и

респираторните проблеми при недоносените и стратегиите за справяне с тях, т. нар. „кенгуру майчина грижа“, стъпките за обединяване на усилията на здравни специалисти и родители. Бяха споделени и въздействащи лични истории на семейства, преживели изпитанието на преждевременната поява на бебето и всички последствия от нея.


[ ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЛЮБОПИТНО ]

ЗА И ПРОТИВ да кажем на детето, че е осиновено

За Петя Лечева Родителството е отговорност. Как детето ще възприема света и ще се отнася към него зависи от родителите. Доверието, изградено между родителите и детето, определя дали то ще върви по жизнения си път с широко отворени сетива или ще бъде затворено в клетка от съмнения и несигурност. А най-верният начин доверието да бъде разрушено е да бъде премълчавана истината. Твърдо съм убедена, че всяко дете има право да знае своята истинска история. За това как се е появило на този свят и

как е станало част от едно любящо семейство. За осиновяването трябва да се говори открито, без срам и недомлъвки, на достъпен за възрастта на детето език, с любов и уважение. Само в такъв случай то ще израсне пълноценна, уверена в себе си личност. А ако възпитаваме в откритост и родните си деца, осиновените ще живеят в общество, което не гледа на тях по особен начин. Искрено се надявам съвсем скоро шушукането зад гърба на осиновени и осиновители окончателно да остане в миналото.

Против Нели Христова

Осиновяването е отговорност. Решението да имаш дете, не е като да си купиш нова рокля и ако не ти е по мярка, да я върнеш или захвърлиш най-отзад в гардероба, затрупана с останалите ненужни парцали. Хората, дали надежда на една малка невръстна душа да има семейство, с пълно право могат да се нарекат родители и нищо на този свят не е в състояние да отмени това тяхно право. А защо съм против да казваме на детето, че е осиновено? Защото няма смисъл. Какво ще постигнем с това? Нищо, освен да го накараме да мине през бурните емоции на обърканост, неизвестност, ярост, самосъжаление и гняв.

Това ли искаме да постигнем? Едва ли. Защото не е важно кой те е родил, важно е кой е дал всичко от себе си ти да бъдеш това, което си в момента. И ако почвата под краката ти рухне само защото си несигурен, кой печели от всичко? Никой. Нотката на съмнението, търсенето на другите мама и татко и на причините, довели до изоставянето, винаги могат да се появят, ако посеем зрънцето на несигурността. Децата са си наши, независимо от начина, по който са дошли, и понякога истината е по-добре да бъде премълчана, отколкото да я зашлевим в лицето на най-милото си на детето.

[ www.kenguru.bg ] 11


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

ИЗКУСИТЕЛНИ УСТНИ С НОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА NIVEA

ОРГАНИЧНО АРГАНОВО МАСЛО ОТ BEKLEYORGANICS ЗА МАМА И БЕБЧО

Органичното арганово масло на Bekley-Organics идва на помощ на мама и бебчо за студените дни. Богатото съдържание на ненаситени мастни киселини и витамини А и Е в маслото оказва изключително благоприятно въздействие при суха, възпалена и раздразнена кожа, за подхранване на косата и ноктите, за увеличаване на еластичността на кожата и предпазване от стрии. Продуктът е еликсир и за нежната и чувствителна кожа на новороденото, заради овлажняващия си ефект.

Lip Butter Red и Blackberry Shine са новите попълнения в колекцията за грижа на NIVEA. Изкусителните продукти съчетават интензивна хидратация

и подхранване с деликатен, нежен цвят, за да придадат на устните пленителен вид. С ефирен червен оттенък и лек, свеж аромат на френско

AVÈNE ПОДКРЕПИ БИТКАТА С КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Осмата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се проведе със съдействието на Avène. Тази година кампанията е насочена към лечение на заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Фокус са и професионалните алергии, възникващи в работната среда на пациентите, както и фотоалергичните реакции.

Стартира детската телевизионна вселена Buba Play

Първото в България мобилно видео приложение, изцяло посветено на децата – Buba Play, вече е факт. То събира на едно място любимите на малчуганите телевизионни канали, които могат да бъдат гледани в реално време, както и селекция от над 500 часа анимационни филми и сериали. Портфолиото от телевизионни програми включва предложения, подходящи за деца от 0 до 14 години: от Baby TV за най-малките, през Disney Junior и Fix & Foxi до Cartoon Network и Disney Channel. Филмите, сериалите и песничките са едни от най-обичаните заглавия, като „Пчеличката Мая“, „Пипи Дългото Чорапче“, „Астерикс“, „Тарзан“, „Костенурката Сами“, „Овцата Шон“, „Жълтурко“ и още много любими продукции.

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

грозде, NIVEA Lip Butter Red осигурява максимална грижа и удоволствие. Балсамът за устни Blackberry Shine пък е с плодов мирис на къпини.

LIDL С ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ЗА ДОМА

В навечерието на коледните и новогодишни празници Лидл България предлага на своите клиенти мултифункционалния кухненски уред Monsieur Cuisine, с който всеки може да приготви виртуозни ястия с малко усилия. Уредът е създаден,за да бъде идеалният помощник в кухнята при приготвянето на различни ястия. Той разполага с интегрирана електронна везна и с няколко автоматични програми и режими на работа: вари, запича, готви на пара, меси, миксира, разбърква и раздробявa. Готвенето с мултифункционалния кухненския помощник се превръща в удоволствие за цялото семейство, а поддържането му е също толкова лесно - приставките се почистват в миялна машина. В предимствата на Monsieur Cuisine се убеди световноизвестният цигулар Васко Василев, който с помощта на шеф Манчев и шеф Шишков приготви четири изкусителни ястия, подходящи за всеки повод: риба на пара със зеленчуци, гулаш, кекс и две вкусни разядки.


10 МИЛИОНА ПАКЕТЧЕТА ORBIT ЗА ЗДРАВИ ДЕТСКИ УСМИВКИ Приключи първият етап от националната кампания „Мисия подари усмивка“, в която бяха събрани над 102 хил. лева в подкрепа на детското дентално здраве. В периода 15 септември – 15 ноември бяха продадени малко над 10 милиона пакетчета Orbit без захар, като 1 стотинка от всяко пакетче отива за целите на инициативата на Mars Inc.

ЗЕЛЕНА СВЕЖЕСТ С ДУШ ГЕЛ BOTANICA НА KOKONA

Душ гелът BOTANICA на KOKONA е благоуханен подарък за сетивата. Продуктът с екстракт от здравец и витамин C придава свежест и мекота на кожата. Здравецът стимулира изграждането на колаген и придава еластичност и гладкост. Ласкав и покоряващ, душ гелът е подходящ за всекидневна употреба.

Вторият етап на „Мисия подари усмивка“ ще стартира през март 2017 г., като целта е в рамките на 2 месеца да се направят профилактични прегледи на 10 000 деца на възраст 5-9 години. За осъществяването на тези прегледи специален „зъбомобил“, снабден с необходимото оборудване и специалисти, ще посети около 20 града в страната.

ВИТА СИЛУЕТ С ЛИМЕЦ ЗА ЗДРАВЕ И ЕНЕРГИЯ Вита Силует с лимец е изкушаващо предложение за почитателите на природосъобразния начин на живот. Хлябът е 100% пълнозърнест, приготвен от древната култура лимец и брашна от пшеница и ръж. Високото съдържание на лимец прави продукта изключително подходящ за хора, които искат да намалят глутена в своята диета. Диетичен и вкусен, Вита Силует впечатлява със страхотен вкус, златист цвят и богат микс от витамини, минерали и антиоксиданти.

URGO ФИЛМОГЕЛ CRACK HANDS ОЗДРАВЯВА НАПУКАНАТА КОЖА URGO филмогел Cracks Hands е решението при напуквания и болезнени нацепвания по кожата. Лечебната течна лепенка облекчава болката и запълва пукнатината още след първото нанасяне чрез водоустойчив прозрачен защитен филм. Иновацията предпазва от повторното отваряне на раната и ускорява оздравяването благодарение на съдържащото се масло от пшеничен зародиш, естествено богато на витамин E.

НАПИШЕТЕ ПИСМО ДО ДЯДО КОЛЕДА С КОКА-КОЛА Всички фенове на Кока-Кола в България имат уникалната възможност да пишат на Дядо Коледа, като изпратят лично съобщение с хаштаг #xmas във Facebook страницата на компанията. Там чрез автоматизираната функционалност чатбот всеки получава лична „препоръка“, кой артикул от тазгодишния „Кът за коледни

чудеса“ на марката да избере и да получи код със специална отстъпка. Първата по рода си инициатива е част от празничната кампания на Кока-Кола у нас. До края на декември pop-up магазини в осем града ще предлагат брандирани артикули на марката, коледни играчки и, разбира се, популярната напитка. Временни-

те кътове могат да бъдат открити в централните търговски центрове на Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе, София и Стара Загора. Всички приходи от коледния проект на Кока-Кола ще бъдат дарени за благотворителната кампания на Българския червен кръст за осигуряване на „Топъл обяд“ в училище.

[ www.kenguru.bg ] 13


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЕМЕЕН КАЛЕН ДАР

СЕМЕЕН КАЛЕНДАР

ЯНУАРИ ГЛОБАЛНО СЕМЕЙСТВО 1.01. Международен ден на глобалното семейство Празник на мира и разбирателството между хората и народите. Известен е и като Ден на световното семейство. Отбелязването му започва през 2007 г. по инициатива на американската фондация „Световно семейство“. Идеята е единство, сътрудничество, разбирателство да се интегрират и да направят нашата планета и обитателите й едно цяло.

11.01. Световен ден на думата „Благодаря“ На този ден изразяваме благодарността си към семейство, приятели, колеги и всеки, направил деня ни по-добър. Според психолозите, думите на благодарност носят на околните топлина и спокойствие. Задължително е обаче да сме искрени и да говорим от сърце.

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Бейби бум в Холивуд

Истинска лавина от мъничета ще залее Холивуд през годината. Сред бъдещите родители са красавицата Ирина Шейк и актьорът Брадли Купър, миловидната Катрин Хейгъл, френската гордост Марион Котияр и бившата спайска Гери Халиуел. Към отбора на майките ще се присъединят и певиците Пинк, Сиара и Черил Коул.

ОТ УЧЕНИТЕ... С ЛЮБОВ Една ябълка на ден при бременност пази детето от алергии и астма

Бременните жени, които ядат редовно ябълки, намаляват риска детето им да има различни алергии и астма, показват резултатите от изследване. Американски имунолози са анализирали данните на повече от хиляда деца на възраст до 5 години и храненето на техните майки по време на 9-те месеца очакване. Децата на мамчетата, които всеки ден са хапвали поне по една ябълка, страдат с 37% по-рядко от алергия и с 46% по-рядко развиват астма, твърдят специалистите.

(ЗВЕЗДЕН) ПРАХ В ОЧИТЕ

09.01. ФИФА раздава годишните си награди Световната футболна централа ще раздаде наградите си за 2016 г. на 9 януари в Цюрих. На церемонията ще бъдат отличени най-добрите играчи и треньори в мъжкия и женския футбол. Предвиден е приз за символичен тим на годината, както и FIFA Fan Awards за най-добрите фенове.


ПО НАШЕНСКИ 05.01.

Разходка в Слънчевата система в Музейко

Най-големият научен център в Източна Европа кани невръстните изследователи на вълнуващо пътешествие до всички наши планетни съседи. В Планетариума на любимия Музейко малчуганите ще търсят извънземен живот в Космоса, ще разберат защо хората от другата страна на Земята не падат от нея, благодарение на тайнствена сила, наречена гравитация. Ще открият и какво се намира на края на Слънчевата система, как живеят ледените гиганти и защо Слънцето има петна.

21.01. Семинар „Живот на победител“ в Пловдив Градът под тепетата ще бъде домакин на събитие, целящо да подпомогне все повече хора по пътя към себе си и по-добрия живот в личен и професионален план. „Живот на победител – ефектът на пеперудата“ с Ясар Маркос и Пламен Попов гостува в Пловдивския културен институт, за да възпита уверени личности, които да създават и възпитават щастливи деца.

ОТ КУЛТУРНИЯ АФИШ

06.01. Премиера на Снежната кралица 3: Огън и лед Поредната част на анимацията е подарък за цялото семейство. Руската лента въвлича зрителите в новите приключения на Герда, която се отправя на рисковано пътешествие, за да открие родителите си. Изправена пред предизвикателството да овладее силата на древния камък на троловете, чаровницата е решена да успее. 31.01. KОНЦЕРТ НА ФОНДАЦИЯТА Рок концерт с най-добрите песни на Щурците, ФСБ, БТР, Дони, както и някои от незабравимите хитове на Георги Минчев, ще зарадват меломаните в Русе. Група „Фондацията“ в състав: Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, заедно със симфоничния оркестър на крайдунавския град, ще гостува в Държавната опера като част от националното си турнe.

ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ 07.01. Ивановден Ден, отреден на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората - Йоан Кръстител или Предтеча. Светецът е покровител на кумството и побратимството. Празнуват: Иван, Иванка, Ива, Ивайло, Жана, Калоян, Яна. 17.01. Антоновден, или край на болестите На този ден Православната църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не плетат,

не предат, не варят боб и леща, за да не разсърдят шарката, чумата и „синята пъпка“. Да почерпят: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка. 18.01. Покровителят на зимата Атанасий Велики е участвал в прочутия Вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Според поверията, св. Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, закрилник е и на домашните животни. На Атанасовден вдигаме наздравици за: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Hасo, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню, Тинка.

[ www.kenguru.bg ] 15


[ ЛЮБОПИТНО ]

БЕЛЕЖ КИТЕ НА МАМА

1-2 месец

ЗАЩИТЕТЕ БЕБЕТО ОТ РОТАВИРУС

БЕЛЕЖКИТЕ

Не забравяйте, че децата до 2-годишна възраст са най-уязвими от заразяване с ротавирусна инфекция, която може да доведе до обезводняване и спешен прием в болница. За превенция от опасната инфекция са налични две ваксини, които трябва да бъдат поставени от 6-та седмица до 6-ия месец на детето в две или три дози, като броят дози зависи от вида на ваксината.

Креватчето, количката, пелените и първите комплекти бебешки дрешки по правило мамите и татковците купуват още преди самото раждане. Повечето от тях - защото нямат търпение, а останалата част - защото просто искат всичко за посрещането на най-важния член на семейството да бъде готово. Какво обаче ще ви се наложи да купувате още и още със сигурност? Разбира се, пелените за еднократна употреба, защото те никога няма да бъдат достатъчни. Най-важното от всичко е да изберете най-подходящите за вашето бебе и да се доверите на онази марка, която ще пасне най-добре на неговото дупе.

НА МАМА

3 месец

През този период бебчето ще прекарва сравнително повече време в състояние на активно бодърстване. Какво означава това? Ще трябва да му осигурите занимание, а най-подходящо за толкова малко човече е активната гимнастика. Там ще можете да го оставите, когато имате нужда и да свършите нещо за себе си.

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Най–важните покупки за бебето

Те са подредени, кратки и ясни. Имат за цел да ви напътстват, помагат и съветват както по време на бременността, така и след това - в грижите за безценното малко вързопче живот - вашето бебе. Ще ви разходим навсякъде - от покупките, масажите и гимнастиката през ходенето на гърне, витамините и никненето на зъбките. Защото МАМА знае най-добре!

4 месец

Според статистиката, това е възрастта, в която първите зъбки на вашето мъниче активно ще си проправят път навън. Затова на помощ могат да ви дойдат специалните аксесоари за чесане на бебешки венци - чесалки и гризалки, които има в изобилие в аптечната мрежа. Там можете да си купите и специален гел за мазане, който има в състава си безвредно количество обезболяващо вещество. Разбира се, преди да направите това, трябва да се консултирате с педиатъра на бебето, който да прецени кое е най-подходящото за него.

5 месец Бебето расте, а успоредно с това дрешките омаляват. Преди да купите новите ританки, блузки или бодита, измерете вашето малко съкровище. Защото децата са различни. Въпреки че дрешките са ушити по месеци, често пъти размерът не пасва точно. Затова най-добре би било да премерите вътрешната част крачето - от чатала (там където свършва пелената) до стъпалато и тогава да преминете към покупките.


[ ЛЮБОПИТНО ]

БЕЛЕЖ КИТЕ НА МАМА

8 месец

6 месец

Ориентировъчно сега е моментът, когато вашето бебе ще се научи да седи. Ето защо трябва да сте подготвени със столче за хранене. Инвестицията си заслужава със сигурност, защото то ще ви служи вярно още няколко години. А какво по-хубаво от това! Освен за хранене по няколко пъти на ден, столчето ще се превърне в чудесен помощник по време на игри и бодърстване, където детето ще бъде в безопасност и ще наблюдава света около себе си.

7 месец Това е моментът, в който майчиното мляко отстъпва все повече и повече на храните, с които започва захранване на бебето. Най-подходящ и ценен помощник сега може да ви бъде комбайнът за прясно изцедени сокове, крем супи и плодови десерти. Освен това, ще ви трябват и прибори за хранене - изборът е огромен, остава само да го направите.

Играчките. Най-подходящи за 8-месечното бебе са всички аксесоари, които издават някакви звуци. Внимателно следете сертификатите от производителя - играчките трябва да са качествени и да съответстват с европейските изисквания за безопасност. Подходящи за тази възраст са музикални инструменти, кубчета, пирамиди, топки.

9 месец

Но първо място стои безопасността на детето, което най-вероятно вече се движи - то пълзи или ходи, подпирайки се за опора на мебелите или по-стабилните предмети у дома. Постарайте се да се снабдите с предпазители и капачки за контакти, приспособления за затваряне на шкафове и витрини, ъглопокриващи елементи, непързалящи се подложки за килими.

10 месец Най-важното нещо, с което трябва да се снабдите пред този месец, са подходящите бебешки буйки. Най-вероятно детето вече прави първите си опити да ходи, затова крачетата трябва да са стабилни. Следете буйките да са от естествени материали, позволяващи на кожата да диша, с висока и твърда задна част, която да държи глезена и с подметка около 0.5 см.

11–12 месец

След буйките идва ред на обувките. Те трябва да отговарят на същите условия, изброени по-горе. Освен това сводът от вътрешната страна на подметката трябва да е ортопедичен за бебешкото краче, а закопчалката - стабилна и удобна.

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

НОВОГОДИШНОТО МЕНЮ НА МАМА

В ЦИФРИ

31-ВИ декември или посрещането на Новата година за бъдещата мама не бива да е по-различен от този за останалите дами, които не са бременни. Защото желанието за хапване, доброто настроение и вълнението от настъпването на празника не се изпаряват само защото носим детето под сърцето си. Даже, напротив - по-силни са! За любителите на сладкото: Избирайте торти и сладкиши по възможност - домашно приготвени, със свежи плодове според сезона. Избягвайте прекалено тежките маслени кремове и сметаната. Ако искате, можете да си направите палачинкова торта, като за целта са ви необходими 10-15 ПАЛАЧИНКИ, намазани с крема сирене или йогурт, гарнирани с плодове по ваше желание.

По-солените деликатеси са разрешени само в 1-ВАТА половина на бременността и то при онези мами, които нямат проблем с досадните отоци по краката. От 3-ИЯ триместър нататък до края на бременността солените кисели краставички или туршии са табу, особено ако задържате течности.

Вместо традиционното олио, за подправяне на салатите използвайте зехтин. Той е богат на олеинова киселина - в него тя е цели 80% и освен това се усвоява изключително добре от организма, ускорява обменните процеси и укрепва стените на съдовете.

Алкохолът не е за предпочитане. Вместо скучните плодови сокове от магазина, можете да си направите ваш собствен - домашен и да го кръстите „Новогодишна изненада“. За целта са ви нужни 1 киви, 1 чепка зелено грозде, сокът на 1 лимон, студена вода и мед за подслаждане. Кивито, гроздето и медът се пасират в блендер, добавят се водата и сокът от лимона и напитката се консумира студена. Наздраве!

2 ПРАВИЛА СА НУЖНИ ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ: ХАПВАЙТЕ ПО МАЛКО И НИКОГА НЕ ПРЕЯЖДАЙТЕ! [ www.kenguru.bg ] 19


[ ЛЮБОПИТНО ]

ФОРУМ ВРЕМЕ ЗА БЕБЕ

WWW.BABYTIME.BG По темата работи: Ива Лалова Близо 1000 бъдещи и настоящи родители взеха участие в първото издание на форум „Време за бебе“. Водещи лекари от най-добрите болници в България запознаха участниците с важните детайли за бременността, раждането и грижите за бебето. Следващият форум, посветен отново на радостта от майчинството, ще се проведе на 1 и 2 април 2017 г. Преди това обаче нека ви запознаем с най-доброто от тазгодишното събитие.

Акушерката Елена Василева:

Раждането е прекрасно и преодолимо изживяване Сред лекторите, предизвикали най-голям интерес у аудиторията на „Време за бебе“, бе Елена Василева, с която разговаряме за многобройните аспекти на „Мисия Родител“. Г-жо Василева, какво Ви провокира да участвате във Форум „Време за бебе”? Всяка една бременна жена трябва да получи достойна, качествена и истинска информация от медицински специалисти. Идеята на събитието и лекторите ми дадоха самочувствието, че аз също мога

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

да бъда полезна. Макар и дебютно, това издание на форума беше изключително успешно. Показателен е фактът, че за първи път виждам публика, която стои до края на събитието и не излиза по време на лекциите. Това се дължи на подбора на интересни теми, направен от екипа на


списание „Кенгуру“. Ето защо съм убедена, че всичко казано и показано на форума е ценно за публиката. Впечатлихте присъстващите с нетрадиционна презентация и забавен подход. Смятате ли, че такъв тип поднасяне на информация е по-добър от стандартния? Когато изнасяш лекция пред бременни жени, е много важно не толкова какво ще кажеш, а как. Нека не забравяме, че колкото и позитивно да е очакването на едно раждане, мисълта за него е форма на стрес. Обикновено той е резултат от ужасни разкази на хора, преживели трудности. Затова мисля, че е от значение, ако искаш една аудитория да те чуе, да те разбере и да ти се довери, да се преодолее този стрес. И когато го направиш по забавен начин и отпуснеш съзнанието, всичко, което искаш да дадеш, се приема по лесния начин. Все пак, насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш. А аз искам да дам на тези хора самочувствието, че раждането е прекрасно, преодолимо изживяване и физиология. Лекциите Ви разгледаха важността на дишането по време на раждане и значението на кърменето и майчината кърма. Защо се спряхте на тези теми? Аз съм акушерка и моят основен стаж премина в

След раждането идва ред на лактацията. Когато се осветли същността на процеса, майката ще бъде уверена, че може да се справи с всичко, което физиологията на бозайника изисква. Около кърменето и лактацията определено се наблюдава тенденция на провал, защото все по-често това се измества като физиология и се заменя от възможността да бъде компенсирано с нещо, което прилича на човешката кърма. Нарича се заместител, но нищо не може да замести кърмата. Затова и в моето училище „Ма-ма“ говоря за раждането, акцентирайки най-вече върху лактацията и кърменето. За мен тези теми са много важни и правя всичко възможно, за да насърча майката да даде шанс на своето бебе.

ЕЛЕНА ВАСИЛЕВА Е АКУШЕРКА, ЗАЩИТАВАЩА ТЕЗАТА, ЧЕ РАЖДАНЕТО Е КУЛМИНАЦИЯТА НА ЖЕНСКАТА ФИЗИОЛОГИЯ. УБЕДЕНА В СИЛАТА НА ПРАВИЛНАТА И ПРИЛОЖИМА ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕЗ 2003 Г. ТЯ СЪЗДАВА УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ „МА-МА“, ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ ФОРМАЦИИ ЗА ПРЕДРОДИЛНА ПОДГОТОВКА В БЪЛГАРИЯ.

родилна зала на „Майчин дом“. Водила съм стотици раждания. А кърменето и лактацията са продължение на раждането. То има три периода, описани в учебниците по физиология. Но всъщност са четири и четвъртият е лактацията. Така че двете теми на лекциите ми затвориха всичко, което една акушерка трябва да поднесе като информация за раждането. Дишането пък е инспирирано от собствения ми опит като акушерка и като родила жена. Ако се приложи по правилния начин, казаното от мен ще даде възможност жената да преживее едно много позитивно раждане и бързо излизане на бебето. Отговорихте на много въпроси на участниците в събитието. Вярвате ли, че бременните жени и майките се стремят да усъвършенстват познанията си?

Живеем във век на много и различна леснодостъпна информация, която е необходима на жените, за да дадат най-доброто на децата си. За съжаление понякога информацията е подвеждаща и неточна. Проблем е и че жената няма критерии за това кое е правилно и нормално. Затова мисля, че консултацията от специалисти с медицинско образование е задължителна. Така ще се избегнат големи човешки трагедии, резултат от грешна информация. Водите лекции в училище за родители. Какви са вълненията на мамите и татковците? Най-много се вълнуват от това как да си изкъпят бебето. Въпреки че родителите гледат на този процес като на нещо стресиращо, за мен то е най-лесното от всичко. Човек се образова и става майстор на спорта по къпане точно след една седмица.

[ www.kenguru.bg ] 21


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Според специалистите най-подходящият момент за екскурзии е периодът четвърти-седми месец.

ОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ Автор: Ива Лалова

КЪДЕ, КОГА, КАК 22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Покрай трескавата подготовка за раждането бъдещите майки дори не си помислят да направят нещо незабравимо, преди животът им да се промени изцяло. Възможността да се отправят към непозната дестинация и да срещнат нови светове им се струва рискована, а желанието за вълнуващи мигове извън дома е едва доловимо. Все пак се срещат и дами, готови за подвизи преди голямото приключение, наречено родителство. Не спадате към категорията на пасивните бременни, прекарващи деветте месеца в четене на книги и медитация? Тогава грабвайте куфара и настройте компаса на координати вълшебно/забавно, като не пропускате да се запознаете и със съветите ни за безоблачен воаяж.

Изборът на дестинация е отправната точка на пътешествието. Добре е да заминете на място, намиращо се на не повече от 2-3 часа със самолет. Задължително е в близост да има магазини и болници. Разумно е да не предприемате пътувания до страни, в които рискувате да се разболеете от малария, денга, зика и т.н. Ако все пак се спрете на по-екзотична възможност, трябва да се запознаете с нужните ваксинации, преди да посетите съответния регион. Следващата стъпка е времето. Не чакайте последната минута, за да


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

заминете. Колкото по-близо сте до термина, толкова по-голяма е вероятността да прекъснете ваканцията си, за да се запознаете с бебчо. Остава само да приготвите багажа и да стартирате хронометъра на бъдещите си емоции. Удобните дрехи, обувки и аксесоари са начело в списъка. Сложете и аптечка с най-необходимите лекарства, както и списък с координатите на лекаря и роднините ви.

ПЪСТРО, ЛЕКО, ВКУСНО

Независимо дали пътувате с кола, влак или самолет, наслаждавайте се.

Всяко място има своето очарование, затова попивайте видяното със сетивата си. В същото време нека не ви излиза от ума и прекрасната мисъл, че носите в себе си живо същество. И то, както и вие, има нужда от почивка, така че щадете и двама ви. Ако отделите ден за планински преход, следващият може да е посветен на топла вана, музика и пълноценна почивка в хотелската стая. Чудесно допълнение и към активния, и към разпускащия режим е питателната храна. Пътуването е шанс да опитате различни кухни и да дадете на организма си богата палитра от вкусове. Ето защо се отдайте на гастрономически изкушения, комбинирани с много вода, за да избегнете дехидратация и гадене.

НЕЩО НОВО, НЕЩО УМНО, НЕЩО МИЛО

Специалната ви ваканция е идеален повод за различни изживявания. Заменете ежедневните си ангажименти с безцелна разходка на плажа, излежавайте се, правете любимите си неща. Разбира се, възможно е авантюристичният ви дух да провокира изследователя у вас. Дори и да попаднете на интригуващи предложения, обаче, обмислете дали да се впуснете в нещо опасно. Занимания като езда, сноуборд или катерене определено не са удачен вариант за положението ви. По-скоро обърнете внимание на живописния пейзаж и се превъплътете в ролята на фотограф, документирайки знаменитата си раздяла със спокойствието. И за да не страдате по пропуснатите екстремни красоти, обгърнете се с вниманието на околните. Не се учудвайте от анонимните ръце, докосващи корема ви. Бременните жени се радват на горещи симпатии навсякъде по света, а в средиземноморските страни направо са издигнати в култ. Освобождаване на място за сядане, отваряне на врата, покана да се подкрепите с нещо ободряващо… Ценете жестовете на хората и им отвръщайте с най-щастливата усмивка на бъдеща майка.

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


Единствената музикална въртележка, която играе на криеница с вашето бебе

Музикална въртележка Dual Motion

Музикална въртележка Dual Motion расте с вашето бебе Музикален панел, който се превръща в самостоятелно пиано за игра 40 минути непрестанна музика,включително "бял шум" и приспивни песни


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Ангели и чудеса ПЕТЪР ДЪНОВ КАЗВА: „АНГЕЛИТЕ ПОСЕЩАВАТ ХОРАТА ПО НЕВИДИМ ПЪТ, КАТО ИМ ПРЕДАВАТ СВОЯТА РАЗУМНОСТ И СВЕТЛИНА, КАКТО ОГЪНЯТ ПРЕДАВА ТОПЛИНАТА СИ НА ДОБРИТЕ ПРОВОДНИЦИ.“ ПРАЗНИК НА ДОБРОТАТА Е И ТРАДИЦИОННИЯТ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР – „АНГЕЛСКА ЧУДОТВОРИТЕЛНИЦА“ НА ФОНДАЦИЯ „ИСКАМ БЕБЕ“. НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВДЪХНОВЯВАЩИЯ ПРОЕКТ ОТ ВЕРА ВУЛДЖЕВА - ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, ТВОРЧЕСКИ ДИРЕКТОР И КООРДИНАТОР НА ФОНДАЦИЯТА ЗА ПЛОВДИВ. Интервю на: Ива Лалова Г-жо Вулджева, откъде идва името на проекта? В „Искам бебе“ всичко е ангелско. В началото подарявахме на момичетата сребърни ангелчета с пожеланието да им донесат рожба. После създадохме фотоизложба на деца, заченати инвитро - „Ангели с мисия“. Кръстихме благотворителните си базари „Ангелска ЧУДОтворителница“. Годишните ни награди, които връчваме за принос към каузата, са „Ангели на благодарността“. Създали сме „Дървото на Ангелите“ и „Книгата на Ангелите“... В „Искам бебе“ вярваме, че Ангелите са с нас и ни помагат да вървим по трудния път на безплодието, да се борим, да продължаваме да се надяваме, без да се отказваме, и накрая да прегърнем рожбите си! Затова имаме и толкова много ангелско вдъхновение, което ни провокира да дадем такива имена на нашите инициативи. Ангелските творения започнаха да се появяват при нас още от 2009 г., а през 2011 г. се роди идеята да кръстим цялото събитие „Ангелска ЧУДОтворителница“. Художничката Елица Сърбинова

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

създаде логото на проекта. През годините постепенно сбъднахме най-различни благотворителни инициативи – базари, изложби, концерти, театрални постановки. Вече толкова много хора ни подкрепят – творци, музиканти, актьори, доброволци... Прекрасно е! Как се роди идеята за „Ангелска ЧУДОтворителница“ и какво всъщност представлява тя? „Ангелска ЧУДОтворителница“ се роди постепенно, плавно и естествено. Тя е рожба на любовта и доброто. Започнахме да се събирахме у дома с мои приятелки и сестри по съдба, борещи се за бебе. Част от тях вече се бяха докоснали до магията на фондация „Искам бебе“ и, получили подкрепа, копнееха да „предадат нататък“. Заедно с тях творихме ръчни покани и подаръци за гостите на наши събития. За Рождество 2009 сътворихме 600 вълшебни лилави покани с кацнали на тях ръчно направени ангели. С годините нещата се разраснаха и все повече хора започнаха да ни помагат. И така, съвсем естествено, започнаха

да се случват и базарите... на много места из цяла България, по най-различни поводи. На тези събития се предлагат творения от различни изкуства, като събраните от дарения средства се предоставят на двойки с репродуктивни затруднения. С какви чудеса радвате хората, които копнеят да бъдат родители? Радваме ги с чудото на живота най-вече! Толкова много деца се родиха с наша подкрепа през годините, толкова много наглед „невъзможни“ бременности се случиха, толкова много споделена любов изживяваме, толкова много подкрепа получаваме и оказваме. Доброто е заразно, казваме ние, и през годините се доказа, че е така. Все повече хора започнаха да ни търсят не с молба за помощ, а за да подадат чрез нас ръка на непознат, за да дарят средства, или да предложат помощта си на доброволци или дарители на време, труд, приятелско рамо. Благодарим на всички, които са с нас и продължават да ни подкрепят. Всичко, което правим, е възможно само и единствено, защото сме заедно. Чудото на живота се случи на мен след 12-годишна борба. Сияна днес е моята сбъдната мечта, моето чудо и най-голяма любов! Какво предстои в календара със събития на фондация „Искам бебе”? На 27 и 28 декември ще участваме в коледния базар в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Там очакваме всеки, който иска да подари надежда на бъдещите родители. Благодарение на „Искам бебе“ са се родили повече от 1000 бебета като моето и това е повече от прекрасно! За нас всеки един живот е безценен, всяка една променена съдба е огромно щастие и сме сигурни, че в това има много от онази ангелска любов, която ни е нужна не само по Коледа, а всеки ден и миг. Вдъхновени сме от желанието да помагаме на двойките, борещи се за дете - както емоционално, така и финансово, и не на последно място сме водени от вярата, че всички заедно можем да правим чудеса.


Весели празници и щастлива Нова година!


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

Автор: Силвия Костова

Кофеинът Ползи и вреди ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ КОФЕИНА, ДОКАТО СТЕ БРЕМЕННА? Не, това не е необходимо. Просто трябва да го ограничите, в случай че обичайно приемате повече от 200 мг кофеин дневно. Изпиването на две чаши черен чай, същото количество инстантно кафе или чаша кафе от машина означава, че не излизате от рамките на препоръчителния по време на бременност дневен лимит от 200 мг.

Редовният прием на кофеин в по-голямо количество от препоръчителната дневна доза увеличава риска от спонтанен аборт, както и от раждане на бебе с ниско тегло. Храна или напитка Чаша инстантно кафе Чаша кафе от машина Чаша чай Чаша зелен чай Кутийка кола Кутийка енергийна напитка Блокче натурален шоколад Блокче млечен шоколад

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Средно съдържание кофеин 100 мг 140 мг 75 мг 50 мг 40 мг 80 мг 50 мг 25 мг

КОФЕИНЪТ В МОЯ ДНЕВЕН РЕЖИМ Кофеинът е стимулант, който се съдържа в кафето, чайовете (включително зелени), колата, някои енергийни напитки, както и в шоколада. Вземете под внимание всички източници на кофеин, когато изчислявате обема на своя дневен прием: Когато пиете кафе навън, имайте предвид че съдържанието на кофеин в еспресото, както и на това в кафетата на основа еспресо (напри-


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

мер лате), е различно в различните вериги. Нивата кофеин в един и същ продукт от различна марка може да варират от 50 до 300 мг. Така консумацията на едно-единствено голямо капучино може да отнеме дори повече от дневния ви лимит кофеин. Млякото, плодовите сокове и водата са здравословни алтернативи на кофеиновите напитки през бременността. Ако сте любител на билковите чайове, вземете под внимание, че някои от тях също съдържат кофеин. Възможно е и някои билки и добавки в чайовете да не са безопасни за бременни. КАК КОФЕИНЪТ ВЛИЯЕ НА БЕБЕТО ВИ? Също както увеличава вашата сърдечна честота, ускорява метаболизма и ви кара да се чувствате по-будни, преминавайки през плацентата, кофеинът въздейства и на нероденото бебе. Някои

ОПИТАЙТЕ ДА НЕ КОНСУМИРАТЕ КАФЕ ИЛИ ЧАЙ С ХРАНАТА СИ, ЗАЩОТО ТЕЗИ НАПИТКИ СЪДЪРЖАТ СУБСТАНЦИИ, КОИТО НАМАЛЯВАТ КОЛИЧЕСТВОТО ЖЕЛЯЗО, КОЕТО УСВОЯВАТЕ ОТ НЕМЕСНИТЕ ХРАНИ.

проучвания посочват, че бебета, родени от майки, които приемат повече от 500 мг кофеин дневно, в деня след раждането е по-вероятно да имат ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане и да прекарват повече време в будно състояние. КАК КОФЕИНЪТ СЕ ОТРАЗЯВА ВЪРХУ ТЯЛОТО ВИ? Приемайки по-голямо количество кофеин, ще пишкате повече, защото той действа като диуретик. Кофеинът също стимулира освобождаването на киселини в стомаха, които понякога причиняват стомашни неразположения и разстройства. Повече кофеин в тялото ви може да ви държи будни през нощта, както и да причинява главоболие. Някои лекарства без рецепта, включително таблетки за главоболие и настинки, лекарства срещу алергии и медикаменти, които ви държат будни, съдържат кофеин. Винаги четете листовките и преди закупуването им уведомявайте фармацевтите, че сте бременна. КАК ДА ОГРАНИЧИТЕ СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОФЕИН В ЧАЯ ИЛИ КАФЕТО СИ? • Варете или запарвайте чая за по-кратко време. • Предпочитайте инстантното кафе вместо това от машина, поради по-слабото съдържание на кофеин. • Пробвайте безкофеинови версии на кафето, чая или колата си. Ако сте пристрастена към консумацията на кафе или чай в големи количества, то отказът от тези напитки няма да е лесен. През първите дни може да страдате от главоболие, умора, слабост, сънливост и трудна концентрация. В този случай се опитайте да намалите приеманите количества постепенно с по около половин чаша на ден, за да отслабите страничните ефекти.

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Силвия Костова

консултант: Хенриета Илиева, психолог

Предизвикателството бременност след спонтанен аборт ЗАЩО НЕ МОГА ДА ИЗПИТАМ ЩАСТИЕ ОТ МОЯТА БРЕМЕННОСТ? Въпреки че сте бременна отново, вероятно ще е нужно известно време, преди да се почувствате достатъчно спокойна, за да се насладите на бременността си. Това е нещо напълно естествено. След претърпян спонтанен аборт е нормално да се безпокоите, че можете да загубите и това бебе, особено през първия триместър. Възможно е да ви заливат вълни от емоции, да се чувствате понякога щастлива, а друг път, обсебена от страх, да изпитвате вина, че искате да продължите напред. Етапът, през който сте загубили последната си бременност, може да бъде наистина труден. Ще успеете да се справите, ако разберете и приемете своето болезнено преживяване, вместо да се опитвате да го изхвърлите от съзнанието си. Веднъж щом преминете този период, ще добиете увереност и ще станете по-малко тревожна.

ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗЧАКАМ, ПРЕДИ ДА КАЖА НА БЛИЗКИТЕ СИ, ЧЕ СЪМ БРЕМЕННА ОТНОВО? Направете това, което считате за правилно. В подобна ситуация много жени предпочитат да изчакат, докато преминат етапа, през който са загубили предишното си бебе. Въпреки това, ако предпочетете да кажете на семейството и приятелите си, те могат да ви окажат неоценима подкрепа.

БЪДЕТЕ РЕАЛИСТКА И ПРИЕМЕТЕ, ЧЕ Е НОРМАЛНО ПРИ ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ДА НЕ СЕ ЧУВСТВАТЕ ЩАСТЛИВА ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ. ПОЗВОЛЕТЕ СИ ДА СИ ПОПЛАЧЕТЕ, КОГАТО ИМАТЕ НУЖДА ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ НАПРЕЖЕНИЕТО. 32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

НЕ МОГА ДА ЗАБРАВЯ КАКВО СЕ СЛУЧИ ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ… Опитайте се да се убедите, че този опит ще бъде различен. Някои жени смятат, че не биха могли да повярват в новата бременност, преди да преминат етапа на предишната си загуба. Важни моменти, като това да чуете сърчицето на бебето или да го усетите как се движи вътре във вас, ще ви помогнат да се уверите, че


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

съждате в детайли какво точно го е причинило. Анализирайте ситуацията заедно с лекаря си, за да избегнете възможен проблем в бъдеще. Ще имате чувството, че контролирате ситуацията, ако разберете какво точно се е случило предишния път.

ОПИТАЙТЕ УПРАЖНЕНИЯ ЗА РЕЛАКСАЦИЯ

Подобни практики могат да ви помогнат да мислите спокойно за своето бебе и за това как ще се чувствате, когато то се появи на бял свят. Винаги ще помните детенцето, което сте загубили. Опитайте се да потиснете чувството на вина и се научете да обичате своето ново бебе.

СПОДЕЛЕТЕ ТРЕВОГИТЕ СИ

Не е нужно да се справяте с всичко сама. Вашият партньор също страда, така че се опитайте да намерите взаимна подкрепа. Някои мъже се безпокоят, че споделянето на техните чувства с партньорките им ще ги травмира още повече. Опитайте се да го разберете, ако се окаже, че предпочита да говори за преживяното с някой друг, а не с вас. Важното е да сподели чувствата си с някого.

ПОТЪРСЕТЕ КОМПАНИЯ

Връщането в клиниката, където сте следили предишната си бременност, може да възроди разстройващи спомени. Помолете съпруга си, близка приятелка и роднина да ви придружи при това първо посещение, за да ви окаже подкрепа, ако се наложи.

ОСТАНЕТЕ В НАСТОЯЩЕТО

РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ТОЧНО СЕ Е СЛУЧИЛО

Можете да се обърнете към психолог или терапевт, който да ви помогне да преодолеете преживяното в индивидуален формат или заедно с партньора си. Освен това, можете да се присъедините към групи за подкрепа, които имат сходен на вашия опит. Намерете доверени приятели, които са имали подобни преживявания, и споделяйте колкото и да ви е трудно в началото.

нещата вървят добре. Ето някои други начини да останете положително настроена:

За нещастие, много спонтанни аборти нямат обяснение, но една или две неуспешни бременности в миналото не означават, че ще преживеете още една в бъдеще.

Когато почувствате тревога за бъдещето, помислете единствено за настоящия момент. Концентрирайте се върху картините, звуците и миризмите наоколо и осъзнайте своите мисли и чувства. Това простичко упражнение представлява терапевтична техника, която ще ви помогне да намалите нивата на стреса и да се почувствате по-добре.

Когато сте загубили бебето си, вероятно сте били твърде шокирана и разстроена, за да об-

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

ПОСЕЩАВАЙТЕ РЕДОВНО ВАШИЯ ЛЕКАР

Редовните прегледи ще ви вдъхнат увереност, че вашето бебе се развива добре. Споделете с доктора тревогите си. Подгответе си списък, въпроси за всичко, което ви интересува, за да не пропуснете нещо, когато отидете на преглед. Поискайте да ви бъдат направени допълнителни ултразвукови изследвания, ако това ще ви накара да се чувствате по-спокойна.

НАМЕРЕТЕ ПОДКРЕПА


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

НОВА

РУБРИКА Безспорно бременността е един от най-вълнуващите и незабравими моменти в живота на всяка жена. През този период бъдещата майка и нейното бебе ще изживеят дългия път на промяната в очакване на раждането и жад увана среща помежду си.

КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА

Готови за бебе Подготовката за бременността е от първостепенно значение за доброто здраве на майката през този период и правилното развитие на нейното бебе. За да няма изненади и подводни камъни по пътя към майчинството, започнете планирането така:

ОБСЪДЕТЕ РЕШЕНИЕТО С ВАШИЯ ЛЕКАР След като решението вече е взето, най-добре би било да го обсъдите с вашия акушер-гинеколог. Обърнете внимание и споделете с него, ако имате предишни операции, някакви здравословни проблеми и оплаквания, както и как е протекла предишната ви бременност.

ПРОВЕРЕТЕ ЗА ПРОПУСК В ИМУНИЗАЦИИТЕ Преди да решите да имате бебе е добре да проверите дали сте направили всички задължителни за възрастта имунизации, тъй като евентуална инфекция в периода на бременност може да застраши вашето здраве или да предизвика аборт и вродени дефекти у бебето.

ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ Пълноценното хранете е следващата стъпка за правилно развитие на вашето бебе. Старайте се на трапезата ви да присъства всичко онова, което е нужно, за да се чувствате добре - плодове и зеленчуци според сезона, мляко и млечни продукти, риба, ядки и зърнени култури.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ВРЕДНИТЕ НАВИЦИ Тук можем да включим и бъдещия татко. Алкохолът, никотинът, кофеинът, живакът и оловото са сред враговете на зачеването и износването на здраво и доносено бебе.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ Повечето необходими елементи трудно могат да се набавят с помощта на плодовете и зеленчуците, затова е добре, ако успеете да си ги вземете в комбиниран вид - в зависимост

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

от нуждите на вашия организъм. На аптечния пазар има всичко необходимо в помощ на бъдещите майки, но приемът на каквито и да е медикаменти, хранителни добавки и витамини трябва да става само след предварителна консултация със специалист - акушер-гинеколог или вашия личен лекар.

ПОЗИТИВНО МИСЛЕНЕ

И накрая, най-важното от всичко е да мислете позитивно и да се заредите с положителна енергия. Вземете с пълни шепи много добро настроение, а ние ви пожелаваме вашите планове да станат реалност толкова бързо, колкото вие желаете!

БЕБЕПРАВЕНЕ ИЛИ КОЯ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩАТА ПОЗА? ПРИНЦИПНО Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНО, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАБРЕМЕНЕЕ ПРИ ВСЯКА ЕДНА ПОЗА, НО В КЛАСАЦИЯТА НА НАЙ-ПОДХОДЯЩИ ОСНОВНО СЕ ИЗДИГАТ ТРИ: Пози

Как изглеждат

Мисионерска

Това е класическата поза. Двамата партньори лежат - жената по гръб, мъжът е отгоре. Позата позволява дълбоко проникване.

Кучешка

Мъжът е отзад на колене зад жената. Позата позволява дълбоко проникване.

Лъжички

Двамата партньори лежат на една страна, мъжът е отзад, жената е с гръб към него. Позата не позволява дълбоко проникване, но се счита, че води до отпускане, на двамата партньори, което спомага за по-добри шансове за зачеване.

Важно: Независимо от позата, след еякулацията на мъжа е добре жената да остане 20-30 минути в легнало положение. По този начин се възпрепятства изтичане на спермата от влагалището. Вагиналните душове и промивки са забранени.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Що е то ОРВИ и как да се предпазим от нея? Няма човек, който обича Автор: да боледува, а когато Нели Христова става дума за бъдещата мама, тя повече от всеки друг се страхува от това най-вече заради бебето, което носи в себе си. Искаме или не, обаче, зимата е периодът, в който това може да се случи на всеки, дори на бременната жена. Ще побързаме да ви успокоим, че все пак има начин да се защитим от вирусна инфекция или грип, следвайки няколко лесни съвета.

ЩО Е ТО ОРВИ? Зад сложната абревиатура ОРВИ се крие понятието „остра респираторна вирусна инфекция“. Това е заболяване, което започва внезапно, поразява най-вече дихателната система и се предизвиква от вируси. Температурата, болките в гърлото, кашлицата и течащият нос са сред останалите неприятности, съпътстващи болестта. Най-сериозният вариант на ОРВИ е грипът, а неговото най-страшно оръжие – интоксикацията на целия организъм. Освен всичко изброено по-горе, като капак се появяват липсата на сила, болките в мускулите и ставите, главоболието и понякога – опасните усложнения, като пневмония.

ОРВИ СЕ СРЕЩА ЧЕСТО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ, ОСОБЕНО В ЕСЕННО-ЗИМНИЯ ПЕРИОД. ПРИ ВЗЕТИ НАВРЕМЕННИ МЕРКИ И СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР, ЗАБОЛЯВАНЕТО МИНАВА БЪРЗО И НЕ ДАВА ОТРАЖЕНИЯ НА ПЛОДА, НЕЗАВИСИМО ОТ СРОКА НА БРЕМЕННОСТТА, В КОЙТО СЕ НАМИРА БЪДЕЩАТА МАЙКА. 38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОРВИ? Еднозначен отговор на този въпрос не съществува, нито в медицинската, нито в популярната литература. Достатъчно е да се грижите за себе си в разгара на грипната епидемия, като спазвате няколко основни правила: • Ограничаване на контактите с голямо количество хора. По време на грипна епидемия и изобщо през зимните месеци, когато вирусите са повече от обикновено, избягвайте посещението в големи


магазини, като моловете или институции, където се струпват повече хора. Това важи особено за затворените помещения, без проветрение, където климатичните инсталации нямат за цел да проветряват, а само да разпръскват и завъртат вирусите наоколо. Разбира се, не трябва да стоите у дома 6 месеца в годината, а просто когато излизате, да избирате разумно местата, които ще посетите и времето, в което ще направите това. • Носете защитна маска. Най-вече когато се налага да посетите претъпкани места, като метрото, например. За да бъде маската полезна, обаче, и да изпълнява ролята си по предназначение е необходимо да я сменяте поне на три часа, в противен случай рискувате да постигнете обратния ефект – да се разболеете. • Спазвайте безупречна хигиена. Освен чрез кихане и кашляне, вирусите се предават и по контактно-битов път, или казано по-простичко – с ръце или различни предмети. Затова, прибирайки се, първата ви работа трябва да бъде да се измиете, а чантата, пликовете с покупки и всичко, което е било навън с вас, в никакъв случай да не оставяте на масата, където след това ще се храните. • Водете здравословен начин на живот. Чистият въздух, разумното движение и

правилното хранене са ключови за доброто здраве и изграждането на силен имунитет. А това е най-важното в борбата с вирусните инфекции. Ако сте у дома си, по цял ден се стремете да проветрявате колкото може по-често. Влажността в помещението, където прекарвате най-много време, не бива да е повече от 60%. Намалете на минимум отоплителните уреди, така че да се чувствате комфортно. Овлажнявайте лигавицата на носа със специално създадените спрейове на основата на физиологичен разтвор и морска вода. Не забравяйте, че именно носът е първата преграда, преди вирусите да попаднат в респираторния ви тракт. • Подсилете имунитета си с помощта на естествените витамини, които се съдържат в суровите плодове и зеленчуци. Сезонните продукти са най-подходи за тази цел, а цитрусите имат в състава си най-голямо количество от мощния витамин С. Ако решите да приемате противовирусни препарати или такива, повишаващи имунната система, непременно се консултирайте с вашия акушер-гинеколог. • Доверете се на народните средства. Лук, чесън, чай от шипки или лайка, джинджифил и мед – всечки те са с доказана роля в борбата с вирусните заболявания и освен че са полезни, в никакъв случай няма да ви навредят по време на бременност.

[ www.kenguru.bg ] 39


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

НОВА

РУБРИКА Ето нашата нова рубрика за това как да сътворим съществото, за което мечтаем. Как още от момента на зачеването, детето заедно с родителите си да изпита физическо, психологическо, емоционално и духовно благоденствие. Приятни преживявания с техниките за медитация, аюрведа и йога.

РЪКОВОДСТВО ЗА СЪЗНАТЕЛНА БРЕМЕННОСТ Автор: Зорница Симеонова

ВЪЛШЕБНО НАЧАЛО: Опознаване и тълкуване на света още от майчината утроба „ТЯЛОТО НА ЖЕНА, КОЯТО ЩЕ ЗАЧЕНЕ, Е ИЗБРАНО ДА ПРЕВЪРНЕ БОЖЕСТВЕНОТО В ЗЕМНО. МАКАР ОВУЛАЦИЯТА ДА Е ПРИРОДЕН ЗАКОН, ЗАЧЕВАНЕТО Е БОЖИ.“ ЕДГАР КЕЙСИ

Как неживото се превръща в живот, разгръща и развива своя творчески потенциал, всеки път по уникален начин, и до днес остава мистериозна загадка. Но това, което вече знаем със сигурност, е, че животът започва със зачеването, а не с раждането, и основата на емоционалното развитие се полага още в утробата. ВЕЧЕ НЕ СТЕ САМИ: КАКВИ СА ПЪРВИЧНИТЕ УСЕЩАНИЯ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА НА МАЙКАТА Бебето започва да се развива бързо, веднага след зачеването. Първият месец от живота му е белязан с продължителна клетъчна активност, чрез която става възможно развитието на тъканите, органите и физиологичните

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

системи. Още през петата седмица, първичната нервна система вече е оформена, включително примитивен мозък, гръбначен стълб и сетива. Бебето чува, усеща, вижда и има вкус. То развива емоционалната си същност, която му „предавате“ чрез вашите хормони. Затова бъдете осъзнати за чувствата, мислите и случките, които допускате.

Избягвайте негативните преживявания, подбирайте филмите, музиката, местата, цветовете на дрехите си. Въпреки че бебето предпочита сладкия вкус още в утробата: хранете се балансирано и ежедневно включвайте в менюто си храни с шестте основни вкуса. Не потискайте нищо, изразявайте се ясно. Всеки ден.


По време на бременността на сетивната сцена на бебето остава основно майката със своите мисли, емоции и чувства. Но това не означава, че бащата е незабелязан. Напротив – неговото влияние е огромно: от това да разбира съпругата си, до това да осъществи връзка със своето дете, по балансиран и виртуозен начин.

ПРАКТИКА ЗА ВАС = ТЕОРИЯ ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ Ето как да повлияете положително или поне така, както бихте искали, върху богатата сетивност на бебето в утробата ви. Водете си дневник на бременността. За да изживеете осъзнато този вълшебен период е хубаво да описвате своите чувства и преживявания с по няколко изречения. Винаги има какво да споделите, дори ако в някои дни си мислите, че не е така. Използвайте всякакви изразни средства, не само думи. Рисувайте, драскайте, моделирайте, танцувайте върху листа, пишете писма до бебето си... Довършете този списък сами. Правете всичко, което искате, правете го спонтанно. Водете дневника си ежедневно. ТОЙ ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ: • да опознаете по-добре себе си; • да предадете на своето бебе тези чувства и емоции, които наистина искате то да притежава; • да станете по-добри родители. Открийте себе си, като рисувате. Освен ако не са се изявили като художници още от деца, хората като цяло се притесняват да рисуват. По време на бременността забравете за това усещане. Дайте израз на творчеството си, изключвайки оценяването му като красиво или грозно. Може и да оцветявате - медитативно действие, чиито цветове разкриват вашата душевност. Важното е да рисувате спонтанно и когато ви споходи музата, разбира се. РИСУВАНЕТО ЩЕ: • обогати описанията във вашия дневник; • разкрие директно какво точно мислите,

чувствате и очаквате от бременността, раждането и бебето ви; • ви помогне да се промените, ако не се харесвате. Създайте своята реалност чрез визуализация. Бременността е времето, в което да повярвате в силата на въображението си. Можете да визуализирате как бебето ви расте в корема, как раждате, как изглежда и какъв характер има, например. Въпреки че се нарича визуализация, този процес на творческо въображение може да включва и петте ви сетива. Развийте тази своя способност и ще разберете, че сте магьосник – можете да дарите детето си с точно определени качества, още докато е в утробата ви. ВИЗУАЛИЗАЦИЯТА ЩЕ: • направи връзката с вашето тяло и детето ви по-интимна; • помогне за намаляване на стреса; • помогне да предизвикате лечение, съсредоточаване и отпускане; Засадете дърво. Отбележете зачеването на новото същество, като засадите някакво растение. Опитайте се да почувствате как растението навън и бебето вътре във вас растат едновременно. Продължете грижите за растението заедно с детето, след неговото раждане. ТОВА ЩЕ: • засили вашето общо усещане за единство на всички живи същества. Релаксирайте. Всеки ден отделяйте време за релаксация, свързвайки се с вашето дете. Настанете се удобно. Затворете очите си и погледнете през неговите. Усещайте с неговото тяло. Чуйте звуците, опитайте вкуса и се насладете на ароматите. РЕЛАКСАЦИЯТА ЩЕ ПОМОГНЕ: • да си почивате физически и психически; • да опознаете своето дете. Приятно прекарване!

[ www.kenguru.bg ] 41


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

ПЪЛНА ПРОМЯНА

ЗАПОЧВАМЕ С НАСТРОЕНИЕТО. Непосредствено след раждането ще бъдете в еуфория, а причината са ендорфините – хормоните на щастието. След няколко часа идва ред на умората. Това също е нормално и ако ви се спи и искате да си почивате, не се обвинявайте! Все пак работата, която сте свършили, не е никак малка. КОНТРАКЦИИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ. Разбира се, много по-слаби, но все пак ги има. Това се дължи на съкращаването на матката, която за определен период от време трябва да заеме обичайната си големина – това се случва около 6-8 седмици след раждането. ТЕЧЕНИЕ ОТ ВЛАГАЛИЩЕТО. След раждането е напълно нормално отделянето на лохии от влагалището. В началото цветът на лохиите е яркочервен, след което на 4-ия ден от

СЪВЕТ ОТ НАС Обичайте се, грижете се за своето здраве, пазете своите сили. И не се тревожете – всичко, което се случва, е преходно и съвсем скоро ще отшуми.

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

раждането става тъмен, а към 10-12-ти ден – светложълт, без примеси на кръв. ВЪНШЕН ВИД. След раждането на мястото на големия корем остава малко коремче, чието прибиране в първоначалното състояние ще отнеме повече време. Това зависи както от теглото ви преди раждане, така и от особеностите на вашата кожа. Кръвоизливите по лицето и бялата част на очите доста често стряскат токущо родилата майка, но те не бива да ви притесняват. Появата им се дължи на неправилно напъване. ФИЗИОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ. В първите часове след раждането най-вероятно ще ви помолят да отидете по малка нужда. Може би няма да се получи от първия път, а ако това стане, е напълно възможно да изпитате болка. Тя е напълно нормална и се дължи на факта, че при преминаването на бебето пред родовия канал лигавицата там е наранена. Ходенето по голяма нужда в първите няколко дни след раждането също може да бъде затруднено. За сп-

Автор: Нели Христова Раждането на малкото бебе променя целия свят на хората около него, но най-много - на неговата майка. Времето не стига за нищо, а на нея й се струва, че като че ли не се справя най-добре в ролята на всичко за своето малко съкровище. Нещата ще си дойдат на мястото след не повече от 4 до 8 седмици, през които вашето тяло, мисли и чувства ще претърпят промени, за които е най-добре да бъдете подготвени.

равяне с упорития запек ще помогнат повече течности, плодови сокове и кисело-млечни продукти. НАСТРОЕНИЕТО НА ДВА ПОЛЮСА. Понякога ще ви се плаче, друг път ще сте разсеяни, а в повечето случаи няма да знаете какво да правите с мъничето. Какви емоции точно ще изпитате и колко време ще продължи смяната на настроението е строго индивидуално и зависи от психологията на всеки един човек, отношенията в семейството, хормоните и още много други фактори. Рязката промяна в емоциите и въпросът „аз добра майка ли съм?“ са нещо напълно нормално. Майчиният инстинкт няма да дойде веднага, но със сигурност ще се появи, а това е най-хубавото. ПРОМЯНА В ОТНОШЕНИЕТО С ПОЛОВИНКАТА. Някои жени след раждането изобщо не могат да понасят половинката си, а за други той е просто безразличен. Това ще отшуми и всичко ще си дойде на мястото. Просто трябва търпение. И от двамата.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

РОДЕНИ С КЪСМЕТ

Астро навигатор за мистични натури

ДЕВЕТ СРЕЩУ БЕЗКРАЙНОСТ

Автор: Ива Лалова

“Да е Риби, с асцендент Рак, по възможност от втората декада. А, и датата да е нечетна, че четните ме депресират.“ Подобни изисквания на изкушени от астрологията бъдещи майки не са рядкост. Все по-често бременни жени съгласуват датата на раждане на детето си с разположението на звездите, настроението на планетите и нюансите

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

на Луната. Освен да стимулират съмнителния бизнес на уж вещите в тайните на Вселената, обаче, щенията на амбициозните дами са нелеп опит да се повлияе върху живота на все още обитаващото утробата на мама мъниче. Ако сте запленени от окултното, не позволявайте на недоказани твърдения да определят действията ви. Вижте защо.

Според нумерологията миналото, настоящето и бъдещето могат да бъдат разгадани с магията на числата. „Само пресметнете кое е вашето число и светът е в краката ви“, обещават специалистите. Не повярвахте, нали? Дори и да сте с бегли математически познания, някак не ви звучи логично да съществуват девет типа хора (колкото съответстват на приетите от нумеролозите стандарти). Е, може да имате допирни точки със съседката, която също като вас се вмества в описанието на осмицата, например. Но това далеч не означава, че нероденият ви син ще бъде лидер като Доналд Тръмп, щом двамата споделят общо число на живота. Затова не се впечат-


лявайте от многобройните призиви за изчисления и избор на съвършената дата за появата на бебето. Дори и деветте перфектни образци да са върхът, вашето дете ще има характер, съчетаващ безкрайна палитра от качества и позволяващ многобройни възможности за изява.

МУЛТИФУНКЦИОНАЛНАТА ГАРАНЦИЯ

Друг мит от колосалната колекция с бисери на Маг Сияна, Ваяна и прочее вълшебници е, че фиксирането на конкретна дата за раждане не само ще предопредели завидния път на отрочето ви, но и ще му гарантира безоблачно щастие на всички нива. С други думи, да си направим правилно сметката, че и работата, и личният живот да са на шест. Излишно е да обясняваме очевидната безсмислица, само помислете колко наивен трябва да е човек, за да приеме думи като тези за истина. Всеки сам гради съдбата си и няма число, което вместо теб да учи, обича или живее.

Затова нека оставим пресмятанията на професионалистите, а ние да погледнем към следващото предизвикателство пред разума на изтерзаните от страхове бременни жени.

ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ

Да кажем, че сте устояли на хороскопите от списанията, превключили сте канала с ясновидците и гордо отказвате да си направите тест „Каква професия ще има детето, ако предпочитате цитрусови плодове“. И вместо да се поздравите за победата над тайнственото, изведнъж се попитате: ами ако наистина звездите имат въздействие върху бебето? Нормално е по време на бременността да си задавате всевъзможни въпроси. Но е добре да игнорирате тези от тях, чиито отговори приличат на празноглава красавица – прекрасна външност и ограничено съдържание. Без да подценяваме астрологията, трябва да отбележим, че животът на

бебчето ви не е вече написана книга. А тетрадка с бели страници, които с много любов и грижа ще запълвате ден след ден. Вярвайте в себе си и в това, че скоро ще се запознаете с най-великото чудо на природата. Дали ще бъде алтруистичен певец или космонавт с проблеми в общуването? Надяваме се, че ще му дадете правото сам да реши.

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Зимният сезон е изпитание за защитната бариера на кожата. Студеното време, вятърът и ниската влажност й нанасят сериозна вреда. Триото носи отговорност за нездравия вид на лицето и тялото, в резултат на което самочувствието гравитира около нулата. Прочетете нашите съвети, за да ограничите щетите и запазите свежестта и жизнеността на визитката на визията си.

ЗАЩИТЕТЕ КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Важно е да дарявате организма си с повече вода и пресни плодове и зеленчуци, с които да си осигурите достатъчно запаси от течности и ценни вещества. Глезете се с чести топли, но не горещи душове. Използвайте козметика с натурални съставки и задължително хидратиращи масла. Не пропускайте ексфолирането, за да се разделите с мъртвите клетки.

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Автор: Ива Лалова ВОДА, ВОДА, ВОДА Дехидратацията е най-големият проблем на кожата през зимата. Заради разликата в температурата вътре и навън намаляват регенеративните способности на епи-

дермиса. Това води до досадна сухота и дори опъване по лицето, ръцете, краката. Не са изключение и лющене, възпаления, напукване. За радост, спасение от кошмарния сценарий има.

SOS: СЛЪНЦЕ! Слънцезащитата е необходима не само през лятото. За да се предпазите от разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, нанасяйте продукт с висока степен на защита половин час преди да излезете. Избягвайте да носите много дрехи, за да не дразните кожата с изпотяване. Снабдете се и с качествени аксесоари (ръкавици, шапка, шал), за да скриете откритите места от неблагоприятните атмосферни условия. ДЕНОНОЩНА ГРИЖА Грижите за външния вид не са възможни без подходяща козметика. Изберете дневен крем с витамин Е и хидратиращи масла (алое вера, авокадо, ший), за да създадете защитен филм. За нощта пък предпочетете възстановяващ и подхранващ продукт, който да овлажни кожата ви, докато спите.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Освен за суетене в кухнята, празниците са време и за събирания с роднини, колеги, приятели. Поводите са безброй, а блестящата визия – задължителна. Независимо дали присъствате на фирмено парти, или посрещате гости у дома, външният ви вид е чудесно допълнение към изкушаващата трапеза. И ако стилът ви за Коледа е по-традиционен и изчистен, за посрещането на Нова година можете да се развихрите. Ето как.

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


Блестяща красота за вълшебни празници Автор: Ива Лалова

ПАЛИТРАТА НА СЕЗОНА

Доверете се на различните нюанси на червеното. Черното като вечна класика също е добър вари-

ПО ДРЕХИТЕ ПОСРЕЩАТ… Изборът на тоалет е най-важният момент в подготовката за празничното парти. Елегантна рокля, ефектен гащеризон, пола с различни дължини и ефирен топ са удачни решения за модното предизвикателство. Можете да добавите камъни и пайети за разкош, но внимавайте – границата с кича е рисковано тънка. МАЛКИТЕ НЕЩА Знаете, че покоряващата красота е немислима без правилните аксесоари. Затова се спрете на обувки с висок ток и дискретна малка чантичка. Акцент тук са бижутата. Колие, обици, пръстен и гривна - трябва да кореспондират с цялостния стайлинг. Златното правило е, че впечатляващите ювелирни творения се съчетават със семпли дрехи, а фините – с пищни.

ант, особено в комбинация със златисто. Няма да сгрешите и с металически цветове (сребърно и бронзово), както и с вариации на тема „зелено“.

БРАТЯ ГРИМ Звезда в армията от козметични помощници е червеното червило. То отива на всеки тип кожа и коса и създава неповторимо настроение. Опушеният грим в тъмни цветове също се вписва в празничната концепция. Ще направите впечатление и с блестяща очна линия в лилаво за подчертан поглед. Финалът е запазен за червения лак за нокти, призван да озарява ръцете ви по време на лавината от наздравици.

[ www.kenguru.bg ] 49


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Здраве Дерматопик – емулсия за къпане, 250 мл, цена: 16,90 лв.

SVR Topyalise Crème Émolliente – емолиентен крем за много суха и атопична кожа, 200 мл, цена: 27,50 лв.

Weleda Citrus – хидратиращ лосион за тяло с цитрус, 200 мл, цена: 19,52 лв.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Avène Crème nutritive compensatrice – компенсиращ, подхранващ крем за суха и чувствителна кожа, 50 мл, цена: 47,50 лв.


SebaMed Relief hand cream – облекчаващ крем за ръце за изключително суха кожа с 5% урея, 75 мл, цена: 12,60 лв.

BIODERMA Hydrabio Riche – хидратиращ крем за суха кожа, 40 мл, цена: 33,20 лв.

Eucerin 5 % Urea - почистващ флуид за суха кожа, 200 мл, 22,50 лв.

LRP Hydreane Riche – хидратиращ крем за чувствителна и суха кожа, 40 мл, цена: 23,80 лв.

Mixa Repairing Surgras – богато на липиди подхранващо мляко за тяло за суха кожа, 400 мл, цена: 11,30 лв.

[ www.kenguru.bg ] 51


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Кърменето като избор

Стаята за кърмене в лечебното заведение е реновирана със съдействието на Philips AVENT и официалния представител на марката за България „Ивентас“ ЕООД. Специалното помещение в помощ на майките отговаря на всички европейски изисквания, предлага уют на току-що сдобилите се с рожба и им предоставя удобството още в първите дни след раждането да кърмят бебето си. Стаята е любимото място на пациентките в „Шейново“ и заради модерната апаратура и съветите от екипа на болницата. На представянето на обновената стая присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, с която разговаряме за значението на кърменето и ролята на материалната база и специалистите в лечебните заведения при първите опити на майките.

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

По темата работи: Ива Лалова Ейми Спанглър казва: „Кърменето може да не изглежда правилният избор за всеки родител, но е най-добрият избор за всяко бебе.“ С мнението на експерта по кърмене са съгласни много майки, които осигуряват на детето си най-добрата и естествена форма на хранене. Не са изключение обаче и тези, които разчитат на изкуствените заместители. От съществено значение за позицията на жените за кърменето е първият им досег до уникалното изживяване. Макар веднага след раждането страхът от непознатия процес да измества радостта от контакта с бебето, има начини майката да придобие увереност и да нахрани малкото човече с дара си от природата. Ключовите думи в мисията „Успешно и осъзнато кърмене“ са „спокойствие“ и „подкрепа“. Родилките в „Шейново“ могат да се насладят и на двете.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: ИНВЕСТИРАМЕ ФИНАНСИ И УСИЛИЯ, ЗАЩОТО СОФИЯНЦИ ГО ЗАСЛУЖАВАТ Г-жо Фандъкова, какво мислите за обновената стая за кърмене в болница „Шейново”? Впечатлена съм от приятната обстановка. Като майка и баба знам, че в началото кърменето е източник на стрес и трябват опит и познания, за да бъде преодолян той. Майката има нужда от мотивиране и подкрепа от специалист, за да не се откаже, а тук получава и двете. Всички знаем, че няма по-добра храна за бебето от майчината кърма. Ето защо стаята за кърмене е от изключителна важност. Какво стои зад този обособен кът? Специалната стая за кърмене е резултат от поредните усилия за подобряване на условията в болницата. Вярвам, че инвестициите в новата

апаратура водят не само до още по-качествено медицинско обслужване, но и до по-добра среда за пациентите и лекарите. Столична община финансира проекти за обновяване на техниката в много лечебни заведения. Защо здравеопазването е приоритет за кметството? Общинското здравеопазване е много важно за града. Подкрепяме различни инициативи, а това е свързано с финанси и много усилия. Инвестираме достатъчно и от двете, защото смятам, че софиянци го заслужават.


ВИТАМИНИ ЗА ЗДРАВЕ

ВИТАМИН А И ДЕТЕТО

Ролята на витамин А за човешкото тяло, в това число и за малкото дете, е изключително важна, защото: + Подпомага растежа и развитието на всички тъкани и органи; + Има съществено участие в нормалния растеж и формиране на костите; + Важен е за доброто зрение и здравата кожа; + Осигурява нормалното функциониране на всички лигавици; + Подобрява състоянието на косата, зъбите и венците; + Участва в образуването на гликоген в мускулите и черния дроб.

Витамините и микроелементите са ценен помощник по пътя към доброто здраве и правилното развитие на бебето и малкото дете. И ако след раждането затова да ги има се грижи безценното майчино мляко, в периода на захранването и след това добре балансираното меню е ключово за набавянето и усвояването им от организма на детето.

КОЛКО ВИТАМИН А Е НУЖЕН ДНЕВНО?

Дневният прием на витамин А съвсем нормално е различен за различните възрасти: + Деца до шест месеца - 400-600 мг; + Деца от 7 до 12 месеца - 500-600 мг; + Деца от 1 до 3 години - 300-600 мг; + Деца от 4 до 8 години - 400-900 мг;

СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО ЗАПОЧВАМЕ С ПЪРВИЯ В ИСТОРИЯТА ОТКРИТ ВИТАМИН - А (РЕТИНОЛ).

Витамин А Витамин А е неустойчив в чистия си вид и бързо се разпада на съставящите го компоненти. Поради тази причина в изкуствено създадените препарати той е заменен със съединения на ретинола, който попаднал в храносмилателния тракт освобождава чистия витамин А.

КОИ ПРОДУКТИ СЪДЪРЖАТ ВИТАМИН А? + моркови + картофи + броколи + яйца + мляко + тиква + спанак + праскови + кайсии + ябълки

Витамин А не се среща в чиста форма в растенията, плодовете и зеленчуците, дори в кореноплодните. Във всичко изброено по-горе се съдържат каротиноиди, от които всъщност човешкият организъм синтезира витамин А.

[ www.kenguru.bg ] 53


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ИСЛАНДСКА ПРАКТИКА ЗА ЗДРАВИ БЕБЕТА Автор: Милена Тошева

В ИСЛАНДИЯ БЕБЕТА СПЯТ НАВЪН! ДОРИ И КОГАТО ТЕМПЕРАТУРИТЕ СА ПОД НУЛАТА. Исландците не обичат да се хвалят, че са здрави и издържат на студ и вятър. Но това е самата истина – средната продължителност на живот в Исландия е 82 години, което е много над същия показател за Европа. Обикновено това се свързва с предците викинги, които са се справяли с неблагоприятните метеорологични условия, за да се установят на изолирания остров. Но причината не е само във викингската ДНК молекула. Основният фактор, отговорен за крепкото исландско здраве, е сънят на студено: исландците, от самото си раждане, спят навън, при какви ли не условия на времето.

мода. Оттогава насам по този път „минават“ всички поколения.

Обичаят за излагането на бебетата навън е много важен в Исландия, а исландците, които живеят в многоетажните сгради, даже имат специални

ФАКТ Най-голямата търговска улица в Рейкявик през лятото се изпълва с бебета, които спят в количките си. Но те са там и през зимата, дремят на температури под нулата. Ако не са по улиците, са по балконите или в дворовете, докато родителите им на топло пият чай.

колички на балкона – само за спане на детето по обяд. Но защо? Дълго време условията на закрито не са били така добри за спане. Със слабата циркулация на въздуха и прекомерно многото хора вкъщи, традиционните исландски къщи са били влажни и често задимени от готвенето. И като резултат - в началото на 20-ти век епидемия от туберкулоза обзема нацията. Горе-долу по същото време започва масовото производство на първите детски колички и те стават достъпни за всички. През 1926 г. д-р Дейвид Торстейнън издава книга за отглеждане на деца в Исландия, като твърди, че престоят на открито и на чист въздух е от полза за укрепване на имунитета на децата. Торстейнън предлага на родителите да използват „модерната мобилна количка“, за да могат децата да спят навън, и изненадващо това се превръща в нова

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Ако в Исландия видите бебе в количка, оставено само, не се паникьосвайте! И въпреки че количката може да изглежда като изоставена или забравена, тя е под непрекъснато наблюдение на родителите си, които „хвърлят по едно око“ през прозореца на кафенето, в което пият чай, или на бебефона, който държат в ръцете си.

Според родителите в страната, децата им спят по-продължително време и по-добре навън, особено през зимата. Бебетата са добре облечени и завити и студът не ги плаши.

Исландският опит за пореден път показва, че зимата не е пречка за разходки навън с бебето. Даже напротив. Обувайте топлите обувки, обличайте дебелите якета, сложете шапка, шал и ръкавици и хайде напред!


рецепти за мъници

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

КРЕМ СУПА ОТ ГРАХ

ЗДРАВЕ [ от 0 до 3 ]

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

50 г замразен грах или от консерва

1 стрък пресен лук (само бялата част от него)

Състав:

Грах, бульон, лук, захар, копър, масло, сол, заквасена сметана

сол на вкус 1 ч.л. масло

2 ч.ч. пилешки бульон (домашно приготвен)

1 ч.л. ситно нарязан копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В подходящ съд задушете ситно нарязания лук с маслото и малко от бульона. След като омекне и стане прозрачен, добавете граха и останалата част от пилешкия бульон. Ако грахът е суров, варете до пълната му готовност, а ако е

2

щипка захар

1 ч.л. заквасена сметана

от консерва - около 10 минути. Подправете със солта, захарта и копъра. Свалете от котлона и след като се поохлади, прибавете сметаната. Пасирайте. По желание можете да добавите и натрошен твърдо сварен жълтък.

Състав:

МЛЕЧНО-ПЛОДОВ КИСЕЛ

Мляко, захар, плодове (според сезона или замразени), конфитюр, нишесте, плодов сироп (компот).

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

За гарниране: плодов сок от компот, конфитюр, плодове 2 ч.ч. прясно мляко или млечна формула

2 с.л. царевично нишесте

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разтворете нишестето в няколко лъжици от студеното мляко. Останалата част от млякото сложете в подходящ съд на котлона и загрейте. По желание можете да добавите и 1/2 прахче ванилия. Преди да заври, с непрекъснато бъркане прибавете разтвореното нишесте към него и

2 с.л. захар

бъркайте, докато заври, за да не се получат бучки. Варете около 3-4 минути при непрекъснато бъркане на слаб огън. След като се свари, свалете от котлона и гарнирайте по желание със сок от компот, плодове и конфитюр. Киселът може да се консумира както топъл, така и охладен.

[ www.kenguru.bg ] 55


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Нели Средкова

Консултант: проф. Огнян Бранков, детски хирург, МБАЛ „Токуда болница“ - София

КРИПТОРХИЗЪМ Понятието крипторхизъм се използва, за да се поясни липсата на тестис/и в скротума. Най-често тази липса се установява още докато детето е на няколко месеца, но в по-редки случаи е възможно да бъде установена на много по-късен етап – когато детето е на 10-12 години. Тогава съществува много по-голям риск от увреждане или недоразвитие на тестиса.

П

ри крипторхизъм рядко може да се наблюдава пълна липса на тестиси. В повечето случаи тестисът е задържан в ингвиналния канал (където се формира) или в коремната кухина (мястото, по което се придвижват, за да стигнат до скротума). КАК СЕ ОТКРИВА КРИПТОРХИЗМЪТ? Важно е родителите да не разчитат само на лекарите, но и сами да

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

КРИПТОРХИЗМЪТ СЕ ПРОЯВЯВА ПРИ ОКОЛО 30% ОТ НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА И ПРИ 3%-4% ОТ ДОНОСЕНИТЕ.

наблюдават детето си. Смята се, че до 6-месечна възраст тестисите трябва вече да са на мястото си. Има и случаи, в които тестисът е ретрактилен (асансьорен). Това се проявява при определени условия – когато детето изпитва страх, когато му е студено, при легнало положение. Подобно състояние е необходимо да бъде консултирано с лекар, но при него много по-рядко се налага оперативна намеса.


При крипторхичен тестис, обаче, според съвременните постановки, ако до навършване на годинка тестисът не е слязъл в скротума, се препоръчва операция. Причината за това е, че ако тестисът остане в коремната кухина, настъпват рискове за оплодителната способност в бъдеще. ОПАСНОСТИ ОТ КРИПТОРХИЗМА Вследствие на по-високата температура на коремната кухина, в сравнение със скротума, е много по-голяма вероятността да се развият изменения, ако тестисът е задържан за по-дълго време. Сперматозоидите се образуват при по-ниска температура. Разположението на тестиса вътре в тялото води до проблеми при спермогенезата. Особено е голям рискът от импотентност, когато се наблюдава двустранен крипторхизъм. Често, когато лекарската намеса е била ненавременна, крипторхизмът може да доведе до стерилитет. Крипторхичният тестис е съпроводен от слабинна херния, която невинаги е клинично изразена,

но създава предпоставка за усукване – (торзия) на тестиса. ЛЕЧЕНИЕ В миналото хормоналното лечение често е предшествало оперативната намеса. Този начин на лечение все по-често се избягва в момента, тъй като не дава добър резултат. Използването на хормонални препарати е оправда-

но, когато става дума за ретрактилен (асансьорен) тестис. Тогава и вероятността за лечение е по-голяма. Много по-често специалистите пристъпват към орхидопексия (оперативна намеса). Според повечето лекари, най-благоприятната възраст за орхидопексия е между 6 и 12 месеца. При оперативната намеса се създава джоб в скротума, в който се поставя тестисът. Най-често това се случва само с една операция. Възможно е, обаче той да е атрофирал, в резултат на което се налага да бъде отстранен. Това не е причина за безплодие на един по-късен етап. Доказано е, че половият живот може да бъде напълно пълноценен и с един тестис, а репродуктивната функция, макар и намалена, не е изчезнала. Крипторхизмът би могъл да бъде наистина опасен, когато лечението му не е извършено навреме. Ето защо е много важно родителите да наблюдават детето си внимателно и при колебание незабавно да се консултират със специалист.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Chicco – защитен крем за лице, 50 мл, цена: 8,60 лв.

Weleda Baby – защитен балсам с невен, 30 мл, цена: 12,80 лв.

Бочко – бебешки крем при простуда и вятър, 75 мл, цена: 2,80 лв.

Töpfer Dry skin balm – балсам срещу вятър и лошо време с био пшенични трици и масло от шеа, 75 мл, цена: 16,00 лв.

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


Uriage Cold Cream – подхранващ крем за бебета лице/тяло, 75 мл, цена: 17,80 лв.

Bebino Anti-Blush Cream – крем против подсичане с масло от смрадлика, 50 ml, 2.70 лв.

Nivea Wind & Weather Cream – бебешки защитен крем против вятър и лошо време, 50 мл, цена: 6,50 лв.

Mustela cold cream – крем за лице, 40 мл, цена: 14,50 лв.

Mixa Cold Cream Baby – мултифункционален крем за бебета, 100 мл, 6,40 лв.

A-Derma Exomega - почистващо олио за баня, 50 мл, 19,20 лв.

[ www.kenguru.bg ] 59


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

мамини помощници

Столче за хранене JANE; Цена: 199.00 лв. Столчето за хранене е подходящо за деца от 6 до 36 месеца. Изключително компактно и удобно. Има 3 позиции на облегалката и 3 позиции на табличката за хранене. Включва кошница за багаж. Височината се регулира в 6 позиции.

Бебешка вана Dolphin Cngaroo; Цена: 83 лв. Мултифункционална вана с вграден термометър. Шишенца за шампоан и душ гел. Стойка с височина 100см, включена в комплекта.

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

8 МАМИНИ

ПОМОЩНИЦИ ЗА ЯНУАРИ

В грижите за малкото бебе всяка майка има нужда от много неща - малки, големи и още по-големи - уреди, аксесоари, играчки и всичко онова, които ще направи ежедневието й по-лесно, по-удобно и най-вече по-приятно. За по-кратко ще наречем тези предмети помощници, а ето и нашите предложения за януари. PLAYGRO Меки кубчета за баня; Цена: 15.90 лв. Тези меки яркоцветни кубчета със симпатични картинки на животни правят играта в банята много по-забавна за мъничето ви. Комплектът съдържа шест меки кубчета. Когато детето нарежда или събаря кубчетата, тези действия подпомагат развитието на грубата моторика, координацията очи-ръце и когнитивното мислене. Ярките цветове насърчават развитието на визуалното възприятие.

Bright Starts Детски център - бънджи Minnie Mouse Premier Bounce and Bloom от серията Disney Baby; Цена: 213.75лв. Детският занимателен център на американската фирма Bright Starts Minnie Mouse от серията Дисни е напълно зареден с играчки. Този компактен уред е концентрирал всички функции, необходими за поддържане на вниманието на бебето по-дълго време, осигурявайки неговото пълно забавление. Уникалната материя на трамплина осигурява мекота при допира на детските крачета. Специална седалка - бънджи позволява на бебето да скача и танцува.


Шезлонг/Люлеещо се столче "Тропическа гора" - FisherPrice; цена: 129.98 лв. Музикалният шезлонг Маймунки на Fisher Price е идеален продукт за вашето дете от раждането му до около тригодишна възраст. Той се превръща много лесно от люлка в неподвижно място за хранене. Може да се използва до 9 кг. като люлеещ шезлонг и като столче, докато детето стане 18 кг. Има арка с две интерактивни играчки. Този музикален шезлонг е идеално място за игра, за хранене и за почивка. Расте заедно с бебето. Тегло: до 9 кг като шезлонг/люлка и до 18 – като люлеещо столче.

Baby Art Витринна рамка за отливка ; Цена: 59 лв. Baby Art Рамка за отливка и снимка е оригинално решение за снемане на уникалния отпечатък на малките ръчички и крачета на бебето в една перфектна гипсова отливка, която може да се постави в рамка заедно със снимка, като така сътворявате един неповторим спомен. 100% безопасно за бебето. Лесно за използване: не изисква изпичане, нито други материали, всичко е включено в комплекта.

Tiny Love Активна Гимнастика Gymini Monkey Island; Цена: 149 лв. Gymini® Monkey Island предлага на бебето разноцветен и интригуващ нов свят на откривателство и игра по гръб или по корем през три етапа от бебешкото развитие – лежащо по гръб, по корем и свободно седящо. С Gymini® Monkey Island получавате: мека преносима маймунка с три различни мелодии и светлини, които се активират от бебето. Осемнайсет стимулиращи развитието дейности. Ергономична възглавница за игра по корем. Безопасно огледало. Висящи играчки с различни функции: дрънкалка – лъвче; трептяща мека косатка; гризалки – листа. Перяща се подплатена подложка.

KinderKraft - Детска сгъваема кошара за спане Prestige; Цена:129.00 лв. KinderKraft Prestige е леко и удобно сгъваемо детско легло, подходящо за деца на възраст над 6 месеца. В комплекта е включен калъф за пренасяне. Стабилна рамка, изработена от алуминий за по-ниско тегло. Едно ниво. Лесен за почистване материал. Четири странични джоба за играчки и аксесоари.Страничен вход с цип. Прозрачни страни, позволяващи да наблюдавате детето.

[ www.kenguru.bg ] 61


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

КАК ДА СЪЗДАДЕМ ДОБРИ НАВИЦИ ЗА СЪН

12-18 МЕСЕЦА Автор: Силвия Костова

ОТ КАКВО КОЛИЧЕСТВО СЪН ИМА НУЖДА ДЕТЕТО?

Вашият малчуган излиза от възрастта на бебетата, но той все още се нуждае от толкова сън, отколкото е имал нужда и като по-малък. До своя втори рожден ден мъникът ще спи между 13 и 14 часа на ден, единайсет, от които нощем. На дванайсетмесечна възраст детето все още се нуждае от две дремвания дневно, но към осемнайсет месеца малкият човек ще е готов за едно единствено спане от час-час и половина до два часа следобед. Този модел ще е актуален чак до три-четири годишна възраст. За да помогнете на детето да заспи, спазвайте онова, което е работило добре до неговата шестмесечна възраст:

НЕИЗМЕННИЯТ РИТУАЛ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ Следвайте един и същ модел всяка вечер, дори тогава, когато сте далеч от къщи.

ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ УСТАНОВЕНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ Детето трябва да почива, да се храни, да си играе и да си ляга по едно и също време всеки ден. ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ На тази възраст е възможно мъничето да има трудности

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


със заспиването, както и да се буди често нощем. Причина за това са новите умения, които то е придобило и по-специално изправянето и ходенето. Детето е толкова ентусиазирано от наученото, че иска да го изпробва дори в креватчето си. КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ? На възраст от 12 до 18 месеца то вече е научило как да се успокоява – било чрез сучене на залъгалка, гушкане на плюшена играчка или по някакъв друг начин. Постарайте се да избегнете зависимост от външни условия, като музика, осветление или хранене като начин за по-лесно преспиване. Ако не успеете да се справите с това, детето ще иска същите неща всеки път, когато се събуди нощем.

ПОДХОДИ ЗА ПРИСПИВАНЕ: Гушнете го, докато се успокои Ако детенцето ви плаче, отидете при него и му поговорете нежно. Ако плачът продължи гушнете го, но веднага щом се успокои, го върнете обратно в леглото. Така му давате да разбере, че е дошло време за лягане. Ако малкият човек продължи да плаче, повторете процедурата отново, докато плачът спре напълно. Постепенно отстъпление Методът, известен още и като постепенно оттегляне, дава на

ПОЧИВКАТА ПРЕЗ ДЕНЯ АКО НАСЛЕДНИКЪТ ВИ Е СПАЛ ТВЪРДЕ ДЪЛГО ПРЕЗ ДЕНЯ, ТОЙ МОЖЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМИ СЪС СПАНЕТО НОЩЕМ. ЗА ЦЕЛТА СЕ ОПИТАЙТЕ ДА ОГРАНИЧИТЕ ПОЧИВКАТА ПРЕЗ ДЕНЯ ДО 3 ЧАСА СЛЕДОБЕД, ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ МЪНИКЪТ Е ИЗМОРЕН ДОСТАТЪЧНО, КОГАТО СТАНЕ ВРЕМЕ ЗА ЛЯГАНЕ.

Пренастройване на детския биологичен часовник Ако хлапето ви спи достатъчно, но не и в правилното време, можете да се опитате да промените това и да пренастроите биологичния му часовник. Така ако детето заспива и се събужда твърде рано, го слагайте в леглото с 15 минути по-късно всяка вечер, докато достигнете желаното от вас време за лягане.

Ако пък хлапето ви е нощна птица, започнете със събуждадетето време да се приспо- не, което е с 15 минути по-ранно всеки ден, оставяйки времето соби към заспиването само. Започнете като седите да за лягане непроменено. Когато събуждането стане с час по-ралеглото му, докато заспи, и три вечери по-късно се пре- но, започнете да изтегляте времето за лягане с по 15 минути местете малко по-надалеч. Повтаряйте процеса, докато по-рано всяка вечер. Следвайте накрая детето започне да този модел, докато не достигнете желаното от вас време за заспива, когато сте вън от заспиване и за събуждане. стаята му.

[ www.kenguru.bg ] 63


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ТАТКО ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ Автор: Ина Пенкова

В случай че не можете да кажете нищо добро за съвременните бащи,

по-добре замълчете. Защото тези мъже са истински революционери и заслужават искрени адмирации. Само за едно десетилетие те нарушиха вековни традиции: влязоха в родилната зала, запретнаха ръкави над готварската печка, научиха се да сменят бебешки пелени! Тези смелчаци положиха основите на нова ера, в която татко е много повече от роднина, който обгрижва ел. инсталацията в дома и дава джобни.

Татко обаче не е мама. Той има различен поглед върху процеса на отглеждане и правилата, според които същият трябва да протича. Всъщност, той има различен поглед върху нуждата от правила като цяло. Спокойно може да се каже, че „царството на татко“ е автономна област, която се ръководи от собствени закони. И ако смятате, че ще ви е лесно да наложите своите възгледи там, редно е да преосмислите нагласите си. В противен случай рискувате да претърпите сериозно разочарование, защото...

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


...ТАТКО МРАЗИ ГРАФИЦИТЕ Ако сте свикнали програмата вкъщи да протича под точен час, запазете спокойствие. Защото това най-вероятно няма да се случи, независимо от честотата на напомнянията и броя на похабените нервни клетки в главата ви. За татко графикът обикновено е плаващ и включва няколко основни опорни точки, в

това число хранене, преобличане и забавление. Кога и в какъв ред ще се случват тези дейности, не е от критично значение. Тази особеност може и да не ви се харесва, но въвеждането на подобен тип режим (или по-скоро липсата на такъв) от време на време е добра възможност да потренирате адаптив-

…ЗА ТАТКО ЦВЕТОВЕТЕ СА САМО ФОРМАЛНОСТ Съвсем в реда на нещата е, когато оставяте детето при татко, да подготвите три комплекта дрехи за преобличане: един за игра, един за сън и един за всеки случай. В идеалния случай, когато се приберете, ще намерите мъника или в сутрешните одежди, или в някой от планираните комплекти. Има обаче още един вариант, в който татко е проявил самоинициатива и е адаптирал предложенията ви спрямо актуалните метеорологични условия. Тогава има вероятност да откриете детето, облечено в комбинация от зелен джинсов гащеризон, червено горнище на пижама и шарени чорапи, появили се незнайно откъде. Защото за татко цветовете не са от значение или поне от не достатъчно голямо значение, за да им се отделя прекалено много внимание. В задачата се пита: какво лошо има в това? Всъщност – нищо. Преобличането, водено от татко, е едно от забавните занимания в царството, които се случват по свои правила и закони. Най-доброто нещо, което можете да направите по този въпрос, е да си спестите време и усилия в даването на предварителни инструкции. Те и без друго едва ли ще бъдат спазени...

ните способности на мъника. Все пак невинаги ще имате нужните условия и възможност да изпълнявате всички стъпки от утвърдената дневна програма. А и трябва да признаете, че следобедната дрямка пред телевизора в прегръдките на татко всъщност е едно приятно изключение, заради което си струва графикът да бъде нарушен.

тайните рецепти, включени в татковия рецептурник. Не са безглутенови и не отговарят на стандартите за производство на биосуровини, но пък са най-вкусните на света. Може би, защото татко ги поднася час или два след уреченото време за обяд, а може би, защото той самият хапва с охота от тях – никой не може да каже със сигурност. Резултатът обаче е налице и е много вероятно, когато се приберете вкъщи след подобен пир, да намерите в мивката куп празни чинии, вместо обичайните полупълни купички. За майките, които следват стриктно правилата за здравословно хранене, подобни волности са трудно приемливи. Всъщност балансираното и пълноценно меню наистина е важно условие за здравето и развитието на най-малките, затова е съвсем разбираемо да държите на него. Трябва да признаете, обаче, че тези „прегрешения“ изпълняват ролята на чудесен тиймбилдинг между татко и неговия наследник. Ще ви е по-лесно да преглътнете случването им, ако в тези мигове заглушите гласа на разума си и си позволите да се порадвате на лекьосаните дрехи и остатъците от храна в косите им. Те най-вероятно са знак, че двамата са си прекарали добре заедно.

...ТАТКО ГОТВИ ПО СВОИ РЕЦЕПТИ Много деца твърдят, че най-вкусните ястия са тези, приготвени от мама. Истината обаче е, че повечето от тях казват така, само защото не са опитвали гозбите на татко. Яйце на лист, сирене в станиол, спагети с кисело мляко – това са само част от

[ www.kenguru.bg ] 65


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

В СЛУЧАЙ ЧЕ МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ НЯМА 6 МЕСЕЦА, ТРЯБВА ДА СТЕ НАЯСНО, ЧЕ НЕГОВИЯТ ОРГАНИЗЪМ Е УЯЗВИМ КЪМ ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА И ПО-АГРЕСИВНИТЕ ЗИМНИ УСЛОВИЯ В ПЛАНИНАТА ИЛИ НА МОРСКИЯ БРЯГ. ЗА ТОЛКОВА МАЛКО ДЕТЕ НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА СЕ ИЗЛАГА НА ТАКАВА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА, ТАКА ЧЕ НАШИЯТ СЪВЕТ Е, АКО РЕШИТЕ ДА ПОЧИВАТЕ, ДА НАПРАВИТЕ ТОВА ПО-БЛИЗО ДО МЯСТОТО, КЪДЕТО ЖИВЕЕТЕ.

Автор: Нели Христова

Противно на общоприетото схващане, зимната ваканция с бебе не е нещо невъзможно. Единственото,

което трябва да направите, е да обмислите всеки детайл добре, а ние ще ви помогнем за това.

На почивка през зимата с бебе – защо не? След 6-месечна възраст нещата взимат обрат и понякога рязката смяна на климата и чистият въздух имат изключително благоприятно влияние и действат като мощни витамини за организма на детето – засилват неговия имунитет в борбата с вирусните и бактериални инфекции.

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

дението му може да е различно – да промени начина на хранене, за отказва да спи в обичайните за това часове през деня или пък да го прави повече от обикновено. В случай че не можете да си позволите толкова дълга ваканция, за предпочитане е да изберете място, което ще съответва на климатичните условия на това, в което живеете в момента.

ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ДА ОТИДЕМ?

ПЛАНИНАТА И ДЕТЕТО

Ако искате да постигнете максимален ефект върху здравето на детето, почивката трябва да продължи поне 2 седмици. Това е така, защото през първите седем дни то ще се климатизира към новите условия. По време на тази адаптация, пове-

Зимната почивка на планина, където времето е непостоянно, е голяма тренировка за имунитета на детето в положителен смисъл. Още повече, че в по-високите части въздухът е чист, а това оказва благоприятно влияние при децата


с алергии, анемия и хипертиреоидизъм. Естествено при по-малките деца и бебета, в случай че навън е ветровито и с температура под -10 градуса, е препоръчително да остаите разходките за по-добро време. Във всички останали случаи можете да излизате по два пъти на ден за около 2-3 часа, като облеклото на детето трябва да е с един кат повече от вашето.

КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ? Резервирайки стая в хотел или къща за гости, попитайте дали са подходящи за престой на дете. Поинтересувайте се дали там се пуши и дали други семейства с деца ще бъдат тогава, когато и вие. Покритието на мобилния оператор е също толкова

важно, колкото наличието на аптека и лекарски кабинет наблизо.

АКО ДЕТЕТО СЕ РАЗБОЛЕЕ НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН ОТ ТОВА. ЕТО ЗАЩО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ БЕБЕШКАТА АПТЕЧКА СЪС СЕБЕ СИ, ЗДРАВНИЯ КАРТОН НА ДЕТЕТО И РАЗБИРА СЕ, ТЕЛЕФОННИЯ НОМЕР НА ПЕДИАТЪРА.

КАКВО ДА ВЗЕМЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ? Списъкът с нещата, които ще вземете, трябва да включва любимата играчка, достатъчно дрехи, като космонавти, шапки, поне два чифта ръкавици, защитен крем за лице, чувалче за спане, пакет от пелени и няколко бурканчета с любимите ястия на мъничето. Ако детето вече може да ходи, вземете и поне два чифта ботушки. За разходките в курорта ще ви трябва и количка, оборудвана с покривало за дъжд и за сняг, а за по-близките разстояния можете да си вземете слинг или кенгуру.


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ

ДЖАЗЪТ УЧИ ДЕЦАТА Снимки: Фондация „Джазтет”

НА СМЕЛОСТ

По темата работи: Ива Лалова „Какво е джаз? Човече, ако питаш, никога няма да разбереш.“ Думите на великия Луис Армстронг са чудесно потвърждение на старата истина, че музиката се слуша със сърцето. По такъв чист и неподправен начин я усещат и децата, откривайки красотата на жанра, благодарение на концертите на фондация „Джазтет“. За магията на нотите и въздействието им върху най-малките разговаряме с Невена Григорова, ПР-мениджър на фондацията. Г-ЖО ГРИГОРОВА, ОТ КАКВО Е ВДЪХНОВЕНО СЪЗДАВАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ „ДЖАЗТЕТ”? Фондация „Джазтет“ е едно естествено продължение на идеите и усилията ни с тромпетиста Венци Благоев да развиваме нови сцени и да възпитаваме подрастващи джаз естети. През септември 2013 г. фондация „Америка за България“ застана зад нас и ни помогна да вдъхнем живот на тази нова организация. КАК СЕ РОДИ ИДЕЯТА ЗА „ДЖАЗ ЗА ДЕЦА С ВЕНЦИ БЛАГОЕВ”? „Джаз за деца“ се роди 3 години преди „Джазтет“, така че й е батко. Първият концерт се състоя през месец май 2010 г. в уютната „Чайна“ – родният дом на тази инициатива. Самият повод, Венци много обича да го разказва, така

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


че ще използвам думите му, е едно вечерно свирене в същия клуб, когато няколко негови колеги дошли с децата си (между 3 и 5 години) на концерта им и всички забелязали

кираме творческото начало, заложено във всяко дете.

налага някой да ти „шътка“ и да те гледа накриво, че му пречиш.

Имаме примери за деца, които са започнали да идват на 2 години и на 6 вече свирят на

Напротив, ние стимулираме активността във всички, много от майките се престрашават и да изпеят техните детски песни, което за детето им е изключително преживяване. ПРОЕКТЪТ РАДВА ЛИ СЕ НА ИНТЕРЕС СРЕД МАЛЧУГАНИТЕ? Да, определено. През идващата 2017 г. ще отпразнуваме седмия си рожден ден - пораснахме много, и то заедно с деца, като Виктор Ганев, който започна на 2, а от 5-годишен се записа на ударни инструменти. Сега е на 7 и свири на комплект барабани. Бойко Мирчев пък дойде при нас на 12 години, сега е вече голям мъж и наскоро се изяви със самостоятелен концерт, а Даниела Илиева започна да импровизира на 10 и сме я канили за основен солист на няколко фестивала. НА КАКВА ВЪЗРАСТ СА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНЦЕРТИТЕ? КАК РЕАГИРАТ НА ТОЗИ ЖАНР И НА КАКВО ГИ УЧИ ТОЙ? Идват деца на всякаква възраст, най-много са между 0-10 години. Всяко дете реагира различно, а когато разтворим чувала с песни и джазови мелодии, имаме от всичко: една детска песен като „Две калинки“ може да бъде изпълнена с такъв груув, че да накара и родителите да затанцуват и да си припяват. Основното е да създаваме положителни емоции, да изненадваме публиката, за да я включим като активен участник, и да я накараме да се усмихне.

колко много се забавляват и как реагират на тази музика. Няколко дни по-късно вече имало сутрешно матине и за тях. КАКВА Е ЦЕЛТА НА ИНИЦИАТИВАТА? Целта ни е да се забавляваме и преживяваме джаза заедно, както и да импровизираме с различни инструменти, така че да прово-

инструмент или кандидатстват в Музикалното училище. Други пък са решили да поемат по друг път, но при всички случаи това съвместно общуване чрез музиката остава в съзнанието на всяко дете, а в голяма част от случаите - на техните родители. Всъщност, казвам го и като родител на 3-годишно дете, има много малко събития, на които можеш да чуеш професионални музиканти, да си заедно с малките си деца и да се забавляваш, свирейки с тях, без да се

Малчуганите намират своята индивидуалност в музиката и силно вярвам, че си тръгват много вдъхновени. Според мен се учат на смелост, на свободна комуникация помежду си и с музикантите; учат се да усещат разнообразието в ритмите; да се вслушат в красотата на всеки един инструмент, докато свири соло, тъй като имат изключителния шанс да се намират на една ръка разстояние от случващия се, жив джаз.

[ www.kenguru.bg ] 69


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Евелин Хайвазов, ортопед, МЦ „Д-р Хайвазов"

ВИЖ МЕ КАК СТЪПВАМ! Плоското стъпало е един от най-често срещаните проблеми на опорно-двигателния апарат при децата. Както се вижда и от името му, представлява деформация на стъпалото, или по-точно - на неговия надлъжен свод. Характерната извивка от вътрешната страна на ходилото липсва. За да определим със сигурност дали едно дете има плоскостъпие или не, не трябва да изчакаме до 5- или 6-годишната му възраст. Когато детето навърши 2 години и походката му стане малко по-стабилна, при натоварване на крачето ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ПЛОСКОСТЪПИЕ СА НЯКОЛКО: • наследствена предразположеност • бързо наддаване на тегло • рахит • вродени заболявания КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ДЕТЕТО ИМА ПЛОСКО СТЪПАЛО? Задължителрен преглед на две години при ортопед. ОПАСНО ЛИ Е ПЛОСКОСТЪПИЕТО? Не, ако се лекува навреме. Повечето родители пренебрегват проблема и

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Едва към петата-шестата годинка на детето сводът на стъпалото приема правилната форма. (изправено положение на детето ), може да се установи т.нар. статично плоскостъпие. Характерни за това състояние са ротация на петните кости, планус на ходилото и много често валгус на коленцата. До 5тата-6-тата година при децата се забелязва т.нар. физиологично плоскостъпие. При него мастната възглавничка на ходилото имитира планус на надлъжния свод, но липсва характерната валгусна ротация на петните кости – характерна за същинското плоскостъпие. смятат, че ще отшуми с израстването на детето. Това, обаче, съвсем не е така. Плоското стъпало пречи на пружиниращите функции на ходилата, детето стъпва на цяло стъпало, походката се променя, което води до трайна деформация на стъпалата, придружена с болкова симптоматика при натоварване. КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ? При установяване на плоско ходило на двегодишна възраст – задължително носене на стелки – супинатори, докато детето навърши 6-7

години. Всяка година - преглед от ортопед и смяна на стелките. Ако деформацията е по-тежка се назначават физиотерапия, мануална терапия, лечебна физкултура. Родителите се обучават да извършват някои от процедурите. По време на лечението се обръща внимание на целия опорно-двигателен апарат на детето и най-вече на гръбначния му стълб, защото често срещано придружаващо плоскостъпието заболяване е сколиозата (изкривяване на гръбначния стълб).


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

ДЕЦА РАЗЛИЧНИ

Автор: Ели Маринова Защо дори характерите на еднояйчни близнаци не са еднакви? Защото характерът и темпераментът се залагат още със зачатието. Впоследствие ние, родителите, можем да влияем, но не и да променим изцяло вродените черти от характера на децата ни.

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

З

ащо се случва едни и същи деца от едни и същи родители, раснали в една и съща семейна среда, да са толкова различни в поведението си? Животът на едно дете, още от момента на зачеването, не е копие от живота на друго дете. Децата са родени в различни периоди

от съвместния път на родителите. Например, по време на раждането на първото дете, семейната атмосфера е била спокойна и щастлива. Когато обаче на света се появи второто дете е напълно възможно ситуацията да е по-напрегната и стресираща, да е имало конфликти между родители-


Ние даваме на децата си образование и ценности. Но трябва да бъдем много фини, когато възпитаваме, и да помним, че при нас идва готов човек, със своя индивидуалност, генетична памет и темперамент. Родителската задача е да дадем на децата колкото може повече любов, най-доброто образование, което сме способни да си позволим, да ги подготвим за живота така, че когато излязат от вкъщи, те да са грамотни, самоуверени хора, напълно адаптирани към големия живот.

те. Може би детето не е било планирано или междувременно между майката и бащата са се появили конфликти. Поради тази причина, даже периодите на вътрематочния живот при децата са различни. Не е тайна за никого, че понякога родителите подхранват разликата между децата си. Едното

дете те хвалят, другото постоянно критикуват. Независимо дали го правят съзнателно или не, това засилва разликата между децата все повече и повече. Защо се случва това? Един пример: майката харесва благия, отстъпчив и смирен характер на сина си и непрекъснато го хвали и поощрява. Но не понася бунтовническия и индивидуалистичен характер на дъщеря си и постоянно я вини и и вдига скандали. Бащата – обратно. Открива в малкото си момиченце част от себе си и обожава нейното поведение, а сина си обвинява открито като го нарича „женчо“. Въпреки че родителите очевидно се опитват да действат заедно, децата чувстват по-различно отношение към себе си. Така психологическата поляризация се увеличава. Може би, когато единият родител хвали детето, а другият постоянно го обвинява, това раздалечава децата едно от друго. Хваленото дете се привързва към „любимия“ родител и поема по-голяма част от неговата ценностна система и обратно – отдалечава се от другия родител и съзнателно или не, отбягва всичко, което той е. Няма нужда да ги сравняваме с други. Те не са пиленца в инкубатор, така че не трябва да бъдат идентични. Всеки мъничък човек е дошъл на света със своята задача и своя жизнен път. Нашата функция

е да ги съпровождаме по пътя им, докато са невръстни, а после – само тихо да им помагаме, доколкото искаме и можем. Подход от типа на „Ти си по-лош от сестра си, защото си див и неуправляем“ не само че не дава резултат, а напротив – пречи и озлобява детето. Кара го да се чувства несигурно, объркано и недостатъчно обичано. Това, че децата са различни, е прекрасно. Иначе би било скучно. Те не са клонинги. Нека не забравяме безценното проникновение на арабския писател Джубран Халил Джубран от „Пророкът“: „Вашите деца не са ваши чада. Те са синове и дъщери на копнежа на живота за живот. Идват чрез вас, но не са из вас. И макар да живеят с вас, не ви принадлежат. Можете да им отдадете любовта си, но не и мислите си, защото те имат свои мисли. Можете да им дадете подслон на телата им, но не и на душите им, защото душите им обитават къщата на бъдното, в която не можете да влезете дори насън. Можете да се стремите към тях, но не се мъчете да ги направите като себе си, защото животът не се връща назад, нито помни вчера. Вие сте лъковете, които изстрелват чадата ви като живи стрели“. Може би няма „трудни“ деца, има нетърпеливи родители. И с най-костеливия характер се съжителства с всеотдайна грижа и безусловна любов.

[ www.kenguru.bg ] 73


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

ПО АЛЕЯТА НА СЛАВАТА

ИЗВЕСТНИ РОЖДЕНИЦИ ПРЕЗ ЯНУАРИ ТЕ СА ЗАШЕМЕТЯВАЩИ И БОГАТИ. ИЗЯВИТЕ ИМ СЕ СЛЕДЯТ СЪС ЗАТАЕН ДЪХ, А ЛИЧНИЯТ ИМ ЖИВОТ Е ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ. ИМАТ ВСИЧКО. И СА ХОРА. С РАДОСТИ, ПРОБЛЕМИ И …РОЖДЕНИ ДНИ. В НОВАТА НИ РУБРИКА ЩЕ ВИ ЗАПОЗНАВАМЕ С ПОПУЛЯРНИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ ПОЯВАТА СИ НА БЯЛ СВЯТ ПРЕЗ СЪОТВЕТНИЯ МЕСЕЦ. НАУЧЕТЕ КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ЛЪСКАВАТА ФАСАДА НА ЗНАМЕНИТОСТИТЕ, ВЪРВЯЩИ ГОРДО ПО АЛЕЯТА НА СЛАВАТА. По темата работи: Ива Лалова

Началото на годината е изпълнено с надежди и очаквания за хубави мигове. Когато към характерния за този период оптимизъм добавим и повод за радост, като рожден ден, емоциите скачат до небесата. Вижте кои познати лица ще празнуват промяната във възрастта си през януари.

КЕЙТ МИДЪЛТЪН

Херцогинята на Кеймбридж Катрин Мидълтън е родена на 9 януари 1982 г. в графство Бъркшър, Англия. Кейт, както я наричат всички, е дъщеря на пилот и стюардеса, станали милионери от бизнеса си с кетъринг услуги. Лъчезарната брюнетка придоби огромна популярност след сватбата си с принц Уилям през 2011 г. Освен с безупречен стил, завършилата история на изкуството представителка на зодия Козирог пленява критиците и с поведението си на всеотдайна и грижовна майка. Принц Джордж и принцеса Шарлот редовно умиляват публиката с фотоси, направени лично от мама. А татко Уил сияе до прелестната си съпруга, съчетаваща грацията на дама в обществото и отговорността на родител за пример.

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Привързаността на Кейт към Уилям и децата е пословична. Ето защо очарователната дукеса не допуска случайни хора в личния им свят. В интервю за The NEW Daily бившата готвачка в Бъкингамския дворец Каролин Роб разкрива, че снахата на принц Чарлз сама се грижи за менюто на домочадието. „Кейт няма аристократичен

произход. Тя произлиза от обикновена среда, в която готвенето е ежедневие. Затова не е учудващо, че не използва услугите на професионалист в кухнята“, споделя Роб. Според нея, Уилям цени това отношение на жена си към дома им и с радост продължава традицията на семейство Мидълтън всички да се хранят заедно.


МИШЕЛ ОБАМА

Едва ли има по-обожавана Първа дама на САЩ след Джаки Кенеди от Мишел Обама. Родена на 17 януари 1964 г. в Чикаго, прелестната жена на не по-малко харизматичния Барак доказва, че красотата и умът могат да съществуват в хармония. Първата афроамериканка, господарка на Белия дом, е завършила университета Принстън и Юридическия факултет на Харвард. Запознава се с амбициозния си мъж в адвокатската кантора, в която работят и двамата. Следват любов като по филмите, стремглава кариера и задружна фамилия. И макар дните на семейство Обама на политическия връх да са преброени, двамата продължават да завоюват симпатии с топлината и впечатляващата близост с двете си дъщери - Малия (на 18 години) и Наташа (на 15). В речта си по време на Демократичната национална конвенция това лято Мишел развълнува публиката с емоционално признание за момичетата: „Никога няма да забравя една студена зимна сутрин веднага след пристигането ни във Вашингтон. Малия и Наташа (тогава на 10 и 7 години) отиваха на първия си учебен ден в новото училище. Гледах ги в бронирания автомобил, заобиколени от огромните мъже с оръжия от охраната. Бяха облегнали главите си върху прозорците и не ме изпускаха от очи. Тогава си казах: „Какво направихме?“ Изведнъж осъзнах, че престоят ни в Белия дом ще формира характерите им. И от нас с Барак зависи дали ще ги изградим или ще ги пречупим. Затова всеки ден се опитваме да ги учим и защитаваме от предизвикателствата на този необичаен живот под светлините на прожекторите.”

ДЖЪСТИН ТИМБЪРЛЕЙК

Джъстин Тимбърлейк категорично е най-успешният певец от момчешка група, съумял да изгради собствена кариера след разпада на хита на 90-те NSYNC. Роденият на 31 януари 1981 г. в Мемфис, щата Тенеси, чаровник е еднакво добър и с мик­ рофона, и пред камерата. Талантлив певец и актьор, Джъстин привлича вниманието на папараците и с прекрасната си съпруга – звездата от „Блейд: Троица“ Джесика Бийл. Едно от най-обичаните семейства в Холивуд се радва на син – Сайлъс Рандъл, когото възпитава с много обич и заразително чувство за хумор. Макар да е вечно усмихнат веселяк, Джъстин гледа на родителството сериозно. Пред в. Mirror певецът говори открито за това как ще подготви сина си за славата и ще му обясни смисъла й. „Отговорен съм за Сайлъс и съм наясно, че на двамата с Джесика ни предстоят важни решения. Защото изборът на сина ни засега се свежда до това дали да закусва банани или яйца. А на нас се пада задачата винаги да избираме най-доброто за него“, коментира с присъщия си шеговит стил Тимбърлейк. И добавя: „Притеснява ме как популярността ще се отрази на момчето ми. С жена ми сме свикнали с тази лудост, но той е още дете и не намира папараците за забавни. Все пак се надявам, че интересът към Сайлъс ще отшуми“, надява се Джъстин.

[ www.kenguru.bg ] 75


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

Сладки шедьоври за малки и големи

Отбелязването на рождения ден на детето е важен момент за цялото семейство. Звездата на забавния за всички празник винаги е тортата. За съжаление, неприятен случай преди няколко години доведе до забрана на торти от сладкарници в детските градини. Оттогава родителите умуват как по оригинален начин да отпразнуват рождените дни на мъничетата си, за които парти без торта е немислимо. Решение на тези неволи предлага Теодора Калева - момичето, което прави най-приказните „хартиени“ торти. Творенията на майката на четиригодишни близначки са направени от цветна хартия, с невероятен дизайн и изглеждат досущ като истинските. Бонус към феерията от багри и образи са съдържащите се в оригиналната торта лакомства, които радват малчуганите. Вижте какво се крие зад „Работилница за вашите торти“ и подарете на детето си незабравими сладки мигове.

Интервю на: Ива Лалова

Теди, как дойде идеята да развълнуваш малчуганите с нетипични изкушения? Реших, че ще се занимавам с радващите окото шарении преди две години, когато за рождения ден на една от племенничките ми забрани-

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

ха любимата й шоколадова торта. За да я накарам да се усмихне се заех със задачата почерпката да бъде възможно най-оригинална. Никога няма да забравя погледа й, когато й показах какво съм направила за нея! В деня на рождения ден и децата, и родителите бяха впечатлени. Последваха и поръчки.

През какви етапи минава творческият процес по създаването на тортите? Смятам, че всяко дете е уникално, затова и всяка торта става такава. Поръчката започва с подробен разговор с родителите. Питам ги какви герои харесват децата им, какви цветове предпочитат. Разбира се, родителите също имат

изисквания: дали тортата ще бъде много шарена или по-семпла. Заедно обсъждаме цялостната визия. Преди известно време започнах да наблюдавам реакцията на мамите и татковците, когато идват да си вземат тортата. Блясъкът в очите им и широките усмивки издават, че детското в човека никога не си отива,


само му трябва повод да се покаже.

Кои фаворити на децата украсяват тортите? Досега съм създала десерти с ликовете на миньоните, костенурките нинджа, Frozen, Мики Маус, Спайдърмен, Лего Нинджаго, Ледена епоха, Маша и Мечока. Призьори в моя топ 3 са Хари Потър, Hot Wheels и Рапунцел. Интересен е случаят с двете торти Хари Потър, които подготвих за двама приятели от един и същи клас, истински фенове на магьосника. Въпреки еднаквата тематика се получиха доста оригинални на вид, различни модели. А да си оригинален в днешно време е важно, винаги се забелязва.

Изненадваш ли мъниците и с нещо нетрадиционно? Да, за „порасналите деца“

правя „Бирени торти“ с различни допълнения от бонбони и ядки. Има и един по-нестандартен клиент - Гошо, за когото създадох „кучешка торта“, с кучешки бисквити, надпис и панделки.

Какво ти дават тези занимания? Децата са най-сладките клиенти, карат ме да се усмихвам всеки път, когато кача тяхна снимка от детска градина или училище. Неслучайно оставям изрязването на името за последно. Чувството в момента на добавяне на последния детайл е неповторимо! Щом има име, тортата вече принадлежи на детето. Винаги си давам десет минути, след като завърша напълно тортата, за да я погледам. Да се чувстваш полезен и да знаеш, че радваш децата в най-важния ден от годината, е уникално. Няма нищо по-важно от точно тези топлещи сърцето детски усмивки.

[ www.kenguru.bg ] 77


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

Когато с брака е свършено, единият от партньорите получава попечителството над децата, а това води до недоволството на другия родител. Той или тя (в повечето случаи това е бащата) обикновено има възможност да прекарва с наследниците си уикендите. Тези родители стават забравените жертви на развода, които водят борба, за да останат част от живота на децата си.

Родителство на непълен работен ден Автор: Силвия Костова

Голямата причина за тревога на родителите, които губят битката за попечителството, е как да продължат да играят важна роля за своите наследници. Когато не виждате децата си ежедневно е доста трудно да поддържате силна връзка с тях. Все пак, това, че не живеете под един и същ покрив, не означава автоматично, че сте по-малко ангажирани. Има много

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

неща, които можете да направите като активен родител:

Направете така, че нещата да работят

От позицията си на разведен родител, трябва да се научите да приемате различното мнение. Вероятно бракът ви е бил катастрофа, последван от яростен развод. Но каквито и да

са чувствата ви по отношение на бившия партньор, поддържането на приятелски отношения с него ще ви помогне да останете част от живота на децата си. Дори, когато има неразбирателства между вас и бившия ви съпруг/съпруга, никога не ги демонстрирайте пред децата си.


Участвайте в ежедневния живот

Включвайте се в нормалните ежедневни неща. Говорете с мъниците за техните приятели и интереси, ходете на родителски срещи и редовно се информирайте за напредъка на наследниците си в училище. Бъдете в течение на всичко, случващо се в живота на децата ви. Опитайте да запазите отношенията си колкото е възможно по-нормални такива, каквито са били от времето преди развода.

Време за обикновените неща

Ваканциите и празниците с децата са нещо страхотно, но родителството не включва само забавните неща. Важно също е да вечеряте заедно или да погледате телевизия, както и да бъдете на линия, когато са необходими възпитание и дисциплина.

Покажете, че все още сте семейство

Без значение от начина, по който е приключила връзката ви, вие все още сте семейство. За децата е важно да виждат и баща си, и майка си в родителски роли. Имате общи цели по отношение

на своите деца. И нещо много важно, направете така, че децата ви да знаят, че вашите собствени идеи за отглеждането им съвпадат изцяло с тези на бившата ви половинка!


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

Част 1

Автор: Д-р Мариела Облашка, д.м., МЦ „Д-р Хайвазов“, тел.: 0888/ 991 743

ОЧНИ ПРОБЛЕМИ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ Първият преглед след раждането на бебето включва най-общ оглед за видими лицево-черепни аномалии, състоянието на очите и на очните дъна. Този преглед е от особена важност за недоносените и другите бебета, при които се е наложил престой в кувьоз, тъй като те са рискова група за развитие на ретинопатия на недоносеното.

Профилактичният преглед на децата на 1 год. се състои в оглед на очните дъна и няколко теста, свързани с кривогледството. На тази възраст детето е все още много малко за изследване на зрителната острота с таблица с картинки. Специална подготовка за този преглед не е необходима.

Най-често срещаните очни проблеми, изискващи консултация с очен лекар, са следните: • ЕДНОСТРАННО СЪЛЗЕНЕ Специално внимание трябва да се обър-

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

не на продължителното едностранно сълзене и/или секретиране при кърмачетата. Много често състоянието се приема от родителите за конюнктивит (което е грешка!) и се провежда самолечение.

Какво го предизвиква? Причината за сълзенето е в запушване на слъзния канал на окото, заради мембрана в носа на детето, останала там от периода преди раждането. Затрудненото оттичане на сълзите и задър-


жането им създава благоприятна среда за развитие на микроорганизми, предизвикващи възпаление.

В периода на новороденото (до 1–я месец) и кърмачето (до 1 година) е необходимо посещение при офталмолог само при наличие на проблем с очите на детето - сълзене, зачервяване, залепване от секрет, „кривене“ на очите, бяла зеница, ако очите изглеждат по–големи от нормалното (т.нар. големи красиви очи), и др.

Какво е лечението? До определена възи специални хидростатични масажи. Ако до 3-ия-4-и месец лечението не дадe резултат се извършва оперативно перфориране на мембраната (сондиране). Процедурата се провежда от офталмолог под обща маскова упойка. Крие ли рискове? Рисковете от процедурата не се различават от тези при всяка друга оперативна намеса под обща упойка. След сондирането се капят очни капки, чийто вид и продържителност на употреба се определят от лекаря, извършил сондирането. Понякога се налага и накапване в нослето. Прогнозата след сондирането е благоприятна, но има случаи, при които състоянието рецидивира отново. • ПСЕВДОСТРАБИЗЪМ В първите месеци от живота си децата често извършват некоординирани движения с очите и последните изглеждат „криви“. При деца с т. нар. „монголоидни очи“ е налице псевдострабизъм - лъжливо кривогледство. Това е състояние, при което, поради анатомична особеност на клепачите очите изглеждат „криви“, но в действителност детето не е кривогледо. Децата, които явно кривят очите си след 6-ия месец, непременно трябва да се насочат към лекар, тъй като колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-успешна е терапията. Това е единственият начин да не се допусне амблиопия - едното око да остане мързеливо. • АМБЛИОПИЯ - МЪРЗЕЛИВО ОКО Мързеливото око е с намалено зрение, без да има анатомична причина за това. Появата му е свързана с функционално потискане от мозъка, поради неясното изображение, получаващо се от съответното око, и невъзможността образите от двете очи да се слеят в един ясен и контрастен образ. Най-честата причина за неясен образ от дадено око с последващо развитие на амблиопия в същото е далекогледството и астигматизъм, съчетан с далекогледство. раст състоянието може да се лекува консервативно (от офталмолог) с антибиотични капки, съобразно изолирания микробен причинител,

Какво е лечението? Лечението на амблиопията е част от лечението на кривогледството и най-важната и трудна част. Методите за лечение на амблиопията са много, но всички са обединини от един принцип – „наказване“ на доброто око, като

успоредно с това детето трябва да гледа с мързеливото око и по този начин последното развива зрението си. „Наказването“ на по-добре виждащото око всъщност означава умишлено влошаване на неговото зрение чрез капки, затваряне на окото с лепенка, недостатъчна корекция с очила, призматични стъкла и др. Лечението е продължителен и много труден процес, който е необходимо да се води от опитен офталмопедиатър със съдействието на родителите и самото дете. Децата рядко понасят добре това лечение – не искат да носят очилата си, махат лепенките от окото, а това намалява шансовете за успех. Ако все пак амблиопията е налице, винаги когато е възможно е необходимо лечението й да се извършва преди училищната възраст.

[ www.kenguru.bg ] 81


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

ЛЮБОВНИ ТОП ДЕСТИНАЦИИ

Автор: Ива Лалова Казват, че любовта е пътешествие. Ако изключим преносния смисъл на безспорната истина, попадаме в реалността, където ни очакват безброй фантазии и самотен глобус. Завъртете го и си изберете възхитителни кътчета, подходящи за романтична среща, предложение за брак, сватба и меден месец. Макар предложенията от нетрадиционния ни пътепис да не са по джоба на всеки, споделените мигове на щастие си заслужават. Нужни са само две влюбени сърца и авантюристичен дух. Имате ги в изобилие? Тогава се качваме на борда и потегляме към планетата на радостта.

Влюбени във вятъра

Замъкът „Влюбен във вятъра“ е първата спирка от вълнуващото ни пътуване. Единственият замък в България е идеалното място за интимна среща и обещава невероятни емоции. Внушителната сграда по проект на архитекта мечтател Георги Тумпалов се намира до село Равадиново, на 25 км от Китен и на 2 км от Созопол. Замъкът пленява с романтична обстановка и много забавления: риболов, конна езда, лов на духове и търсене на съкровища. Атракционът, използван от Дисни за снимките на филма „Спящата красавица“, работи без почивка всеки ден от годината.

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


Кажи „Да”!

Спечелили сте обекта на обожанието си и вярвате, че сте родени един за друг. Идва времето за заветния въпрос, чийто отговор завинаги ще промени живота ви. Задайте го в Града на любовта, следвайки примера на Венци от хип-хоп дуета Pavell & Venci Venc'. На последния етаж на Айфеловата кула рапърът предложи брак на ученическата си любов Пепи след изпълнен с емоции ден в „Дисниленд“. Естествено, съгласието на чаровната червенокоска не е закъсняло. При подобна развръзка и във вашия френски романс, отпразнувайте лелеяното „Да“ с разходка с корабче по Сена. Париж мами милиони туристи и с десетки забележителности, сред които блестят Лувърът, Версай и Шан-з-Елизе. Посетете ги с усмихнатите очи на вече сгодени.

От Италия с любов Няма друга държава като Италия, вплела емоция и страст във всичко - храна, музика, мода, спорт. Каквото и да правят на Ботуша, винаги е Dolce. А какво по-сладко от любовта?! Затова не се колебайте, а сложете край на необвързаността си в магнетичната Венеция.

По мед и масло

ТАКА ПОСТЪПИХА ДЖОРДЖ КЛУНИ И АМАЛ АЛАМУДИН ПРЕЗ 2014 Г., КОГАТО ПРИВЛЯКОХА ВНИМАНИЕТО НА ПАПАРАЦИТЕ С ЧЕТИРИДНЕВНИ СВАТБЕНИ ТЪРЖЕСТВА. ДОРИ И ДА НЕ ОРГАНИЗИРАТЕ ТОЛКОВА РАЗТОЧИТЕЛНИ ПИРШЕСТВА, ПАК МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ СКЛЮЧВАНЕТО НА БРАКА СИ СПЕЦИАЛНО. ПОКАНЕТЕ КУМОВЕТЕ СИ В ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ И СЕ НАСЛАДЕТЕ НА КАНАЛЕ ГРАНДЕ И ОСТРОВИТЕ ВЪВ ВЕНЕЦИАНСКАТА ЛАГУНА: „СТЪКЛЕНИЯ“ (ЗАРАДИ МНОГОБРОЙНИТЕ СТЪКЛАРСКИ МАГАЗИНИ) МУРАНО И „ДАНТЕЛЕНИЯ“ (ЗАРАДИ ДАНТЕЛАТА, ПРОИЗВЕЖДАНА ТАМ, И СЪПЕРНИЧЕЩА НА БРЮКСЕЛСКАТА) БУРАНО.

Започнете семейния си живот в райско кътче като Джон и Джаки Кенеди. Президентското семейство стартира историята на прочутата си фамилия на меден месец в пристанищния град Акапулко в Мексико. Разположен на живописното тихоокеанско крайбрежие, курортът пленява с изумителния си залив и приказна природа.

[ www.kenguru.bg ] 83


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Меню в сърцето на зимата

Д

а преживееш януари не е лесна задача. В сърцето на зимата, след обилни празнични трапези, съпровождащи настъпването на новата година и последващи още няколко важни праз-

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Автор: Димитрина Бунова

ника в началото на месеца - в такъв момент организмът се нуждае от силен имунитет и стабилност. Умерената и балансирана диета, съчетана с добра организация и планиране – това е, което ни трябва, за да имаме нужната устойчивост, без да се лишаваме от ценните за този период хранителни вещества.

На първо място в списъка на добрите помощници идват супите - храна, която като цяло съдържа по-малко мазнини, и тъй като е течна, засища по-добре и по-бързо. Смята се, че хората, които на вечеря се хранят със супа, поемат по-малко храна и калории, чувстват се заситени през нощта и


на сутринта са в готовност за една стабилна закуска, която, както знаем, е най-ценната, и не бива да се пропус­ ка. Сутрин бързаме, ще кажат повечето, няма време за закуска. Да речем, че е така, но ако приложим някоя и друга хитрина и подготвим нещата от вечерта, на сутринта почти няма да ни се наложи да си мръднем пръста. Да вземем мъфините, например – предварително могат да се премерят и разбъркат отделно течните и сухите съставки, а на сутринта само да се обединят. Продължителното разбъркване при мъфините и без това не е желателно – трябва само за кратко да се обединят съставките, за да имаме меки и пухкави кексчета накрая. Останалото го знаем – с хартиени капсули подготовката на тавата е светкавична, а времето за печене е съвсем кратко, тъй като сместа е разпределена на порции с малък обем. От вечерта могат да се накиснат в мляко овесените ядки, а на сутринта

само дa се добавят плодове, мед и ядки. Богатите на съставки салати и топлите салати също са добър вариант за лека питателна вечеря. Сполучливи са вариантите, в които една от основните им съставки е бобова или зърнена култура – леща, булгур, боб, царевица, киноа, чиа, амарант. Тези елементи могат да се комбинират помежду си – балансирани, вкусни и хранителни са топлата салата с киноа, зърна сладка царевица и полумесеци червен лук; салатата с леща, киноа, чери домати и бяло сирене. Действително, когато времето стане мразовито, последното, което бихме искали, е зелена салата. Повечето предпочитат комфортната храна – бавно готвени, богати на вкус засищащи ястия. Но с правилните промени, салатите също могат да се превърнат от купа зелени листа в предпочитано

ястие, без да се налага да се лишаваме от свежите зеленчуци. Като добавим нови текстури и щипка топлина под формата на парче гриловано месо, запечени есенно зимни зеленчуци и кореноплодни или морски дарове, ще придадем ново вкусово усещане на зелените листа. Дори самите айсберг и ромейн салати могат да бъдат гриловани. Обработени така, те са вкусни, консумирани самостоятелно с малко винегрет, но с добавка на добре узряло авокадо и хрупкав препечен бекон нещата идват на място. Съчетанието на сладкото месо на скаридите и плътната текстура на белите бобови зърна, в комбинация с беконов дресинг, чудесно допълва семплата топла спаначена салата. Разбира се, няма да пропускаме сладките неща. При положение че сме спазвали правилото за малките порции в балансираното меню, десертът е заслужената награда, която получаваме в умерено количество всеки път.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Януари в рецепти

4 порции 300 г обелена тиква цигулка 1 глава жълт лук 1 с.л. зехтин 200 г киноа 1 ч.ч. нарязана мента зърната на половин нар 2-3 с.л. слънчогледови семки сок от половин лимон 60 мл зехтин екстра върджин морска сол и черен пипер 100 г козе сирене или горгонзола Тиквата се нарязва на дребни кубчета и се разпределя върху тава, застлана с хартия за печене. Добавя се нарязаният на полумесеци лук. Зеленчуците се подправят със сол и черен пипер, поръсват се с 1 с.л.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Саллата с киноа, нар и тиква

зехтин, разбъркват се и се запичат в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, или докато омекнат, и се карамелизират. Киноата се сварява за 10 минути и се отцежда добре с помощта на цедка. Прибавят се зър-

ната нар, тиквата и лукът, ментата и слънчогледовите семки, предварително запечени на сух тиган. Овкусява се с дресинг, приготвен от лимона, зехтина, сол и пипер. Поръсва се с натрошено сирене.


Мъфини с яйца и шунка 4-6 порции

40 г пълнозърнесто брашно 120 г бяло брашно 1 ч.л. бакпулвер 1/4 ч.л. сода бикарбонат половин ч.л. сол 2-3 щипки черен и червен пипер 1 яйце 120 мл айрян 5 с.л. заквасена сметана 2 с.л. зехтин или олио 100 г шунка или слайсове бекон 40 г сух кашкавал 5-6 стръка зелен лук 4 или 6 бр. малки яйца

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта и подправките. В случай че се използва бекон, слайсовете се нарязват на тънки ленти и се запържват в сгорещен тиган, отцеждат се на кухненска салфетка. Шунката се нарязва на тънки ивици и се подсушава. Яйцето се разбива с вилица, добавят се зехтинът, айрянът, сметаната, предварително разбъркана добре. Яйчената смес се прибавя към брашнената, като се разбърква за кратко – колкото да се смесят съставките, малко бучки могат да останат. Добавят се настърганият кашкавал, месото и нарязаният на тънки колелца лук. Сместа се

разбърква и половината се разпределя в четири големи форми за мъфини с вместимост 150 мл, предварително намаслени и набрашнени. Във всяка се оформя вдлъбнатина и внимателно се счупва по едно яйце. Отгоре се добавя останалата част от тестото. Мъфините могат да се направят, като сместа се разпредели в шест форми, а отгоре се добави по едно сурово яйце, без да се покрива допълнително с тесто. Запичат се в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.

Крем супа от целина с трюфелово олио 1 глава целина, 700 г обелена и нарязана на кубчета 1 стрък праз без перата, нарязан на колела 1 малък картоф, обелен и нарязан на кубчета

900 мл домашен зеленчуков бульон или вода 2 с.л. олио 80 г заквасена сметана морска сол и бял пипер 2-3 с.л. трюфелово олио

Празът се запържва за 5 минути в загрятото олио. Добавят се целината и картофът. Оставят се за 10 минути на среден огън, докато омекнат, като се разбъркват периодично. Прибавя се горещият бульон или вода и супата се оставя да къкри 25 минути. Отстранява се от котлона, оставя се да се охлади леко, отделя се част от бульона и се пасира на части, като се добавя течност до желаната гъстота. Връща се на котлона, загрява се, добавя се сметаната, подправя се със сол, пипер и трюфелово олио. Олиото може да се замени със зехтин, разбъркан с пасирана скилидка чесън. Сервира се гореща с малки сандвичи крок мосю с шунка и кашкавал.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

Според китайския хороскоп, 2017 е годината на Червения (Огнения) петел. Петелът се свързва с пробуждане и триумф. Затова поканете успеха в дома си с незабравимо парти за Нова година.

ДРЕСКОД: ЛУДОСТ

Помолете гостите на купона да се облекат в характерните за петела цветове - червено, жълто, оранжево. Макар пъстрата комбинация да е близо до недотам разумния вид, неминуемо ще повиши градуса на настроението.

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗОДИЯ ПЕТЕЛ СА РОДЕНИТЕ ПРЕЗ 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 И 2005 Г. ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ПЕТЛИ СА: ВАГНЕР, РОМАН ПОЛАНСКИ, МАРИЯ МЕДИЧИ, ЕНРИКО КАРУЗО, ЩЕФИ ГРАФ, ГОЛДИ ХОУН.


КУКУРИГУ ПАРТИ ЗА ГОДИНАТА НА ПЕТЕЛА ИЛИ КАК ДА ПОСРЕЩНЕТЕ НОВАТА 2017 С ЩУРО НАСТРОЕНИЕ Автор: Ива Лалова

ниращите на празника шарки: нестандартни хапки с телешко и портокал, ароматни бананови мъфини и изкусителни коктейли с нар.

НОТИТЕ НА ПЕТЛИТЕ

КУРНИК ВКЪЩИ

Така и така със стила си се доближихте до екстремната екстравагантност, заложете на същата порция креативност и в украсата. Стилизирани фигурки на петли, кокошки и прочее

пернати ще предизвикат буря от смях. Добавете гирлянди в ярки багри и атмосферата ще бъде непоправимо нажежена.

НЕПОЗНАТИ ВКУСОВЕ

Новогодишната трапеза традиционно се свързва с тежки напитки и тънки мезета. Разнообразете класиката с предложения в духа на доми-

Подгответе си плейлиста с хитове на видни петли. Джъстин Тимбърлейк, Бионсе, Дима Билан са малка част от отбора на родените под този зодиакален знак. Ако сте почитатели на балканските ритми, пуснете си фолкзвездата Райна, която, според китайския зодиак, също кукурига. Каквото и да организирате на 31 декември, важното е да се забавлявате от сърце и да приветствате Новата година с много хубави емоции и надежда за вълнуващи изживявания.

[ www.kenguru.bg ] 89


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Уикенд в Троянския Балкан Автор: Елица Лукова

Разположен там, където Бели и Черни Осъм се сливат и продължават своя път като река Осъм, Троян е един от градовете, които целогодишно се радват на внимание от страна на туристите

благодарение на намиращите се в непосредствена близост топли минерални извори, непокътнати от цивилизацията резервати и превъзходни условия за зимни спортове.

Троянският манастир „Успение Богородично“ - тук намирал убежище Васил Левски.

Е

дин от символите на града е местната керамична школа. Разположеният в центъра на Троян Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства пази жива историята на грънчарството и други характерни за района занаяти. Освен инструменти и готови изделия, тук може да се види възстановка на грънчарска и бъкличарска работилница, както и уникален макет на занаятчийската чаршия така, както е изглеждала преди два века.

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Специален кът в музея е отреден на родения в град Троян социолог и народопсихолог Иван Хаджийски. В „Бит и душевност на нашия народ“ той обрисува живо българските нрави: „Жената, наред с мъжа, не подгъваше крак. От тежката работа тя почиваше, вършейки лека работа: плетене и предене, което ставаше на махленска събиралка пред някоя сенчеста порта или в някой по-удобен двор.“ Еднакво увлекателно разказва както за селянина, който носи две рецепти в аптеката за

болната си жена и за болната си крава: „Па внимавай добре - обръща се той към аптекаря, - да не объркаме нещо рецептите, та да отровим кравата, че какво ще правя без нея“, така и за чорбаджиите, чиято дължина на дъното на потурите е мерило за състоянието им: „Най-тежките чорбаджии носеха шалвари с дъно, което се влачеше по земята, замиташе сламките и вдигаше прах. Колкото по-тясна ставаше обаче кесията на носителя на потурите, толкова повече се стесняваха


от 4500 кв.м са разположени няколко изложбени зали, представящи традиционни български занаяти. Това е и едно от местата, откъдето може да си купите сувенир, изработен от някой от троянските майстори. Преди да тръгнете от село Орешак, не пропускайте да се отбиете в махала Баба Стана. Скътаната дълбоко в диплите на Троянския Балкан махала носи името на своята първа заселничка - вдовицата Стана, която избягала от град Троян, за да спаси от османлиите дванайсетте си деца - 6 момичета и 6 момчета.

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства грънчарска работилница.

те, толкова повече окъсяваше дъното им, докато при най-бедните то залепваше така плътно о задника им, както прилепваха една о друга стените на кесията им, без да ги разделя каквато и да е жълтица." Точно до музея, в реставрирания турски конак, се намира експозиция „Възраждане“. Тук, освен многобройните снимки и макети на бележити сгради, може да се види възстановената по описанието на Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“ затворническа килия (кауш), през която са минали редица български революционери.

Махала Баба Стана - построеният от Джон Бризби параклис „Света Богородица - живоносен източник"

Най-големият пазител на българщината в региона несъмнено е Троянският манастир „Успение Богородично“, разположен в края на село Орешак, на около 10 км от град Троян.

Счита се, че е възникнал в началото на XVII век, когато йеромонах от Света Гора се отбива при заселилия се тук отшелник и неговия послушник. Светогорецът носел със себе си чудотворна икона на Света Богородица. Всеки път щом решал да продължи по пътя си, конят му се спъвал. Накрая той разбрал, че иконата не иска да напусне това място и я оставил. Скоро била съградена малка дървена църква, която приютила чудотворната икона, а славата ѝ бързо се разнесла надлъж и шир, и оттогава потокът от поклонници постоянно се увеличава. Днес на нейно място се издига изографисаната от Захарий Зограф църква „Успение Богородично“, а чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“ дарява надежда и изцеление на идващите с вяра при нея.

Днес в махала Баба Стана има около 60 къщи във възрожденски стил и едва 15 постоянни жители, а тишината се нарушава само от птичите песни. Години наред това местенце, в което като че ли времето е спряло, е пренебрегвано от многобройните туристи и тълпите поклонници, стичащи се към Троянския манастир. Заслуга за все по-големия интерес към живописната махала има Джон Бризби. Оказва се, че кралският юридически съветник на Елизабет II е правнук на един от най-богатите българи преди Втората световна война - Константин Хаджикалчев, както и потомък на двама министър-председатели - Тодор Бурмов и Стоян Данев. Британецът с български корени събира над 2000 книги и документи, свързани с нашата история, част от които пренася в реставрираното от него училище в махала Баба Стана. Благодарение на него тук е съграден и параклисът „Света Богородица - живоносен източник“. Реставрираният турски конак. През кауша в турския конак са минали Захари Стоянов, Никола Обретенов, Тодор Каблешков и много членове на Троянския революционен комитет.

В село Орешак се намира и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата. На площ

[ www.kenguru.bg ] 91


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

122

ОРГАНИЧНО АРГАНОВО МАСЛО BEKLEY-ORGANICS Перфектна грижа за нежната и чувствителна кожа на бебчо и за мама

122

Mustela®Maternité крем с двойно действие против стрии 150 ml Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от BEKLEY-ORGANICS Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 121 BEKLEY – ARGAN OIL 1. Елизабет Викторова 2. Мирослава Генчева 3. Веса Йорданова

FRISO 1. Силвия Боянова 2. Мартина Стойнова 3. Бойчо Владимиров

MUSTELA 1. Станислава Аладжова 2. Даниела Чавдарова 3. Ралица Ранчева

MATERNEA ДУШ ОЛИО 1. Искра Йорданова 2. Иванина Димитрова 3. Борислав Горанов

APTAMIL 1. Албена Георгиева 2. Антоанета Стефанова 3. Христина Иванова

БОЧКО – ПРЕПАРАТ ЗА БЕБЕШКИ СЪДОВЕ 1. Павел Божилов 2. Велислава Игнатова 3. Димитър Емануилов

ТЕРМО ЧАША TOMMEE TIPPEE 1. Георги Спасов 2. Николина Тинкова 3. Стела Динева

BAMBO NATURE 1. Евдокия Владиславова 2. Михаела Славева 3. Божидара Иванова

ЗДРАВЕБЕБЕ ЗАЩИТЕН КРЕМ 1. Силвия Тодорова 2. Валентина Калчева 3. Андрей Арабаджиев

ДЕВИН 1. Габриела Станкова 2. Сиана Павлова 3. Зоя Горанова TINYLOVE МАЛКИ УМНИЧЕТА SUNNY SUNFLOWER 1. Виолета Василева 2. Кристин Каменова 3. Стелиана Борисова

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 93


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

122 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

122

С пробиотици и пребиотици

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от КОКОНА

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

122

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

122

Трима от читателите, изпратили изрязан и попълнен талон, ще спечелят награди от BOON

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Чинийка с разделения Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

[ www.kenguru.bg ] 95


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


CROSSWALK на JANÉ

ЕЛЕГАНТНА В ГРАДА, НЕУМОРНА СРЕД ПРИРОДАТА.

Такава е детската количка Crosswalk на Jané. Модерният й дизайн я прави идеална за града. Здравата й конструкция я превръща в уникална количка за употреба сред природата. Това е така, защото големите й гуми с независимо окачване и тръбното алуминиево шаси допринасят за издръжливостта и сигурността й, като в същото време й придават оригинален и много привлекателен стил. Освен това компактното й сгъване и уникалната система Pro-Fix, която позволява монтиране на всички видове бебешки кошчета Jané, превръщат Crosswalk в една от най-универсалните и пригодими детски колички в света.

www.jane.es


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

121

121

ЛЪЖИЦИ С МЕК ВРЪХ 4-7м (2 бр./оп.)

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

121

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

121 МАЛКИ умничета Дрънкалка Star

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Девин. Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | януари 2017

Списание Кенгуру, брой 122/Януари, 2017 г.  

Заедно с празничното настроение, сме ви приготвили много полезни съвети и практични решения за бременността, раждането и отглеждането на бе...

Списание Кенгуру, брой 122/Януари, 2017 г.  

Заедно с празничното настроение, сме ви приготвили много полезни съвети и практични решения за бременността, раждането и отглеждането на бе...