Page 1

брой 121/12.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

БЕБЕ 10 НАЧИНА ДА ОБЛЕКЧИТЕ БОЛКАТА ПРИ ПОНИКВАНЕ НА ЗЪБЧЕТАТА МАМА НАРЪЧНИК ЗА САМОТНИ БЪДЕЩИ МАЙКИ

БРОЙ 121

ДЕКЕМВРИ 2016

НАЧИН НА ЖИВОТ НЕСМЕТНИТЕ СЪКРОВИЩА НА ВАТИКАНА

ИСТОРИЯ НА КОЛЕДНИТЕ СИМВОЛИ

6

ИСТИНИ ЗА НОВОРОДЕНИТЕ ЗИМНИ БЕБЕТА: НАЧИН НА УПОТРЕБА

НЕТИПИЧНИ

ПРАЗНИЦИ ЗА ДВАМА


[ Издава: ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова, Ива Лалова, Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Ина Пенкова, Нели Средкова, Костадин Костов Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, д-р Ина Генева, д-р Любомир Дамянов, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: д-р Любомир Дамянов, д-р Иван Диков Счетоводство: D&D

Печат:

Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

ЕКИП


2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


[ www.kenguru.bg ] 3

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Казват, че по празници се случват чудеса, че празничните дни са време за магия. В навечерието на празниците ви пожелавам вълшебство. Такова, което да превърне приказната реалност просто в реалност.

В моменти трудни, в минути тъжни си представям друга реалност. Приказна. В нея животът е висша ценност. Духовното се извисява над материалното. Сълзите са само от радост. Абсолютното здраве е възможност, не хипотеза. Успехът

Весели празници!

ми е изцяло в моите ръце. Губя единствено тегло във фитнеса...

Много обичам да чета фентъзи, най-вече защото там всичко е възможно…

Приказна реалност


СЪДЪРЖАНИЕ [30]

[52]

[20] 14 Събития на месеца

12 Новини

16 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

[ МАМА ] БРЕМЕННОСТ

20 Резус-конфликт по време на бременност Какви са опасностите при несъответствие в резус-принадлежността на майката и плода? 22 Наръчник за самотни бъдещи майки Разберете как да приветствате детето си на бял свят силна и спокойна, дори и лишена от опората на таткото. 24 Витамините от А до Z Ще научите за какво е важен фосфорът по време на бременност.

4 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

БРОЙ 121

10 Избор на редактора

[64] 18 Цифрите разказват

[34] РАЖДАНЕ 26 Инструментите, които се използват при асистирано раждане Запознайте се с особеностите на раждането с форцепс и/или вакуум екстрактор. 28 Раждане по ноти Посрещнете бебето си с музика.

ЗДРАВЕ И КРАСОТА 30 Обратно в играта Шест съвета за бързо влизане във форма след раждане. 32 Три признака на стареене на кожата Как да се преборите с това? 34 Козметичният арсенал на една ДИВА Списък на незаменимите помощници за перфектен външен вид.


[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 76 Първото посещение в музей Кратки напътствия за обиколка на музея с малко дете.

ЗДРАВЕ 38 Десет начина да облекчите болката при поникване на зъбчетата Най-честите симптоми при израстване на зъбчетата, както и изпитаните начини да помогнете на детето, ако се налага.

44 Рецепти за мъници 46 Овладейте коликите с натурални продукти Разговор с националния консултант по неонатология доц. д-р Ралица Георгиева за доказаните методи за избавяне от коликите. 48 Шест истини за новородените Какво можете да очаквате в първите дни от живота на пеленачето? 50 Здраво коремче за щастливо детенце Подарете здраво стомахче на мъничето. 54 Внимание, ГРИП Основни стъпки за справяне с инфекцията.

[80] [ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 82 Hollywood родители & децата им Ще ви запознаем с най-скандалните звездни раздели през изминаващата година.

[80]

СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 84 Идеалната порция храна в една шепа Диетолозите препоръчват да се ръководим от размерите на дланта си при избора на храна, т.е. от количеството, което се побира в нея. ТЯ И ТОЙ 86 Нетипични празници за двама Превърнете празничните дни в незабравимо изживяване за вас и любимия човек.

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ]

LIFE 60 В помощ на мама

ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 88 Коледно настроение

62 Как да създадем добри навици за сън Съвети за приспиване на бебета от 9- до 12-месечна възраст.

90 Рецепти

64 Ранно детско развитие Петте области на детското развитие и важността на инвестицията в заниманията с тях.

ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 94 Несметните съкровища на Ватикана

66 Зимни бебета: начин на употреба Как да се грижим за мъниците при минусови температури.

80 Най-честите грешки на разведените родители в общуването с децата им Какво не бива да правите, за да не нараните чувствата на наследниците си.

НАШИЯТ ДОМ 92 История на коледните символи

96 Комикс 100 Конкурси 101 Жълти страници

[94]

42 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му? Представяме ви месец №12.

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 78 Прости съвети за сложното сближаване Нашите предложения за безценни мигове, споделени с мама, татко и малчуганите.

[ www.kenguru.bg ] 5


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

КАКВО УЧИМ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА Поредица книжки с картинки с любимката на децата от детската градина Дора. Тя има много страхотни прияБЪЛГАРСКИ НАРОДНИ тели: Ботичко, Вера, Тотор, ПРИКАЗКИ Тико, Трио „Фиеста“ и ГоляMалките читатели ще се мото червено пиле, с които срещнат със знакови герои като юначното петле, Педя човек, Косе откриват буквичките, числата, звуците, формите, Босе и Кума Лиса. Те ще научат цветовете и противопоза приключенията на трималожните думи! та братя, ще се забавляват с историите за хитрата лисица и глупавия вълк и ще се възхитят на смелостта на момчето, възроптало срещу вятъра. Приказките, в които умело се преплитат народна мъдрост и остроумие, ДА ИГРАЕМ ще запознаят децата с българския И ДА УЧИМ! традиционен бит и нрави и ще Задачите са увлекателни, възпитат у тях изконни доброде- а знанията за околния свят тели – трудолюбие, скромност и се усвояват неусетно. самоотверженост. Издателство „Фют“.

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

ВАСКО ДА ГАМА ОТ СЕЛО РУПЧА Един от легендарните романи на писателското и кино дуо Братя Мормареви вече е на пазара от издателство „Сиела“. Едва след като създават няколко ленти, творците признават колко важна е станала детската литература за тях и споделят: „Пишем за възрастни, но с герои деца“. Сега, 30 години по-късно, тези вече пораснали деца ще запознаят своите наследници с приключенията на Васко във Варна и в открито море.

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА Обичаната коледна история на Хофман „Лешникотрошачката“ е новото изкушение за любопитни деца с голямо въображение, които вярват в силата на доброто и справедливостта. Томчето е с луксозни твърди корици и в голям формат, който позволява на малкия читател да се наслади на любимите си герои. Книжка на издателство „Софтпрес“.

ДЖЕЛСОМИНО В СТРАНАТА НА ЛЪЖЦИТЕ Готови ли сте за свежа порция Джани Родари? Новото цветно издание на „Джелсомино в Страната на лъжците“ на издателство „Сиела“ ни води на забавно пътешествие там, където всичко е наопаки, и ни кара да се смеем от сърце на приключенията на главния герой. Книгата носи характерния за автора си чар и учи децата на приятелство, любов, доброта и най-важното – на необходимостта от фантазия.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА 01

СВЕТОВНИ СПЕЦИАЛИСТИ ОБСЪЖДАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА НА ФОРУМ В СОФИЯ Подобряването на грижата за преждевременно родените деца е основна тема на Третия глобален форум по проблемите на недо-

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

носените деца, който се провежда през месец декември в София. Известни специалисти по неонатология, представители на пациентски организации и на институции от България, САЩ, Русия, Франция, Холандия и други ще

55М 81Y

обсъдят предизвикателствата пред 55C 40Y недоносените бебета и техните 85Cродители. 27M 29Y Фокусът на събитието е поставен върху грижите, които трябва да се полагат след напускане на неонатологичното отделение. Акценти в програмата

са и офталмологичните, респираторните и неврологичните усложнения при тези бебета и мерките за справяне с тях, както и т.нар. кенгуру майчина грижа. Третият глобален форум по проблемите на недоносените деца се организира от фондация „Нашите недоносени деца“ в партньорство с Българската асоциация на неонатолозите и с подкрепата на „АбВи България“.


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

ПРАЗНИЧНИ ПОДАРЪЦИ ОТ AVÈNE

Екипът на Avène провокира с атрактивни предложения за вълшебни празнични дни. Специалните коледни кутии на марката са перфектно решение за хората с афинитет към луксозната грижа. Лидерът на

френската дермокозметика печели овации с продукти от сериите: YstheAL (антиейдж първи бръчки и загуба на блясък), Physiolift (антиейдж дълбоки бръчки и загуба на стегнатост), Serenage (за дамите със зряла

НОВИ ПРОДУКТИ ОТ KENDY

ПОРЕДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА CONCORD REVERSO.PLUS

Столчето за кола CONCORD REVERSO. PLUS отново затвърди позицията си на лидер в сектора със системи за обезопасяване на деца. След отличните резултати в тестовете на немската и австрийската автомобилна асоциация през май, моделът е на първо място в категорията си и във втората част на престижното проучване. Столчето оглавява и класацията за сигурност при краш тестове, като завоюва и приз за уважение към околната среда. Вдъхновени от постиженията, от Concord продължават да развиват най-добрите и безопасни аксесоари за деца.

LACTOFLOR NATURAL FIBERS Lactoflor natural fibers е натурален продукт, който подпомага нормалната функция на червата, увеличава проходимостта и детоксикира организма. Supravit Витамини и минерали А-Я Комбинация от витамини, минерали и микроелементи за сила и енергия през цялата година. Добавеният натурален екстракт от женшен допринася за тонизиране на организма, стимулиране и укрепване на имунната система. Препоръчва се за силен имунитет, жизненост и добро физическо състояние.

KOKONA&MOTHER Масажен крем

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Масажният крем KOKONA & MOTHER е създаден на маслена основа, подхранва и омекотява кожата на тялото, активира тонуса на колагеновата и еластиновата мрежа, предотвратява появата на стрии - рагади. Подходящ за употреба още в началото на бременността, кремът подобрява еластичността на кожата и предотвратява разтягането й. Оставя фин, нежен аромат.

кожа), Couvrance (спирала за чувствителни очи) и MEN (за любимите мъже). Комплимент към есклузивните комплекти са часовник, несесер или колекционерско издание на хитови продукти на Avène.

ТОП КОЗМЕТИЧНИ МАРКИ НАМЕРИХА СВОЯ ДОМ В КРАСИВА НОВА СГРАДА В началото на ноември с грандиозно шоу бе открита луксозната административна сграда на Ай Ви Би Козметикс ЕООД, дистрибутор на топ марки в света на красотата: Golden Rose, Ziaja, Roxanne, Goldwell и Label.m. Събитието отбеляза и 22-ия рожден ден на Golden Rose, демонстрирайки висока класа във всяко едно отношение: с допир до изкуството, подкрепено с изложба на талантливия скулптор и художник Ставри Калинов, демонстрации на техники в гримирането и стилизирането на коси. Събитието прерасна и в кулинарно пътешествие с шоколад и бонбони, които гостите имаха възможност лично да направят и метафорично да усетят от сладостта на дейността на компанията – да доставя щастие, разкош, цвят и красота на своите потребители и фенове.


СБОГОМ НА ЦЕЛУЛИТА С MATERNEA Любимата марка за цялостна специализирана грижа за кожата през бременността и след раждането Maternea изкушава с нов продукт. Загряващият антицелулитен крем-гел на компанията съдържа специална комбинация от два активни комплекса с гарантирано

ГРИЖА И ВНИМАНИЕ ОТ NIVEA

За поредна година NIVEA комбинира в специални празнични комплекти различни продукти за дамите и господата. Някои от предложенията, призвани да даряват грижа за кожата и косата, включват подаръци: стилен козметичен несесер за Нея и кутия за инструменти за Него.

антицелулитно действие и внимателно подбрани подсилващи натурални съставки. Те подпомагат намаляването на обема на мастните клетки, подобряват кръвообращението и обмяната на веществата в клетката, за да остане кожата еластична и гладка.

РЕВОЛЮЦИЯ В ХРАНЕНЕТО С ШИШЕ TOMMEE TIPPEE ULTRA Храненето на малките съкровища вече няма да бъде същото с шишето Tommee Tippee ULTRA. Иновативният продукт е с ултра широк биберон, който изцяло наподобява формата на майчината гърда, а контурираната зона проектирана в биберона на шишето ULTRA, позволява естественото прилягане към устата на бебето. Шишето ULTRA прави изключително лесен и плавен прехода от кърмене към хранене с шише, а разположеният под ъгъл биберон позволява хранене в едно положение до изтичането и на последната капка мляко от бутилката. Търсете повече на www.iventas.bg

КОЛЕДНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ BIODERMA Три неустоими серии са изненадата на BIODERMA за коледните празници. Почитателите на качествената козметика могат да изберат програмата за чувствителна кожа Sensibio, а перфектно решение за суха до много суха кожа са продуктите от хидратиращата програма Hydrabio. Успокояващият крем Sensibio Light и ежедневният гел за околоочен контур Sensibio Eye пък се грижат за нуждите на нормалната до комбинирана чувствителна кожа.

[ www.kenguru.bg ] 13


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

ДЕКЕМВРИ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 10 декември

ЛЮБЭ с грандиозен концерт

2 декември Мерил Стрийп е най-лошата певица Многократната носителка на „Оскар“ Мерил Стрийп за пореден път изумява с таланта си. Във „Флорънс“ легендарната актриса влиза в ролята на Флорънс Фостър Дженкинс – най-лошата оперна певица в света, чиито изпълнения събират милиони долари за социални каузи. Премиерата на лентата е на 2 декември.

17 декември Малката русалка завоюва театралната сцена „Малката морска сирена“ е новото заглавие в афиша на театър „София“. На 17 декември почитателите на Мелпомена ще видят постановката на Катрин Ан по приказката „Малката русалка“ от Ханс Кристиан Андерсен. В спектакъла участват Симона Халачева, Петя Силянова, Невена Калудова, Сава Пиперов и други.

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Най-големите звезди на руската музика ЛЮБЭ ще изнесат THE BEST OF концерт в София. Събитието, което ще се състои на 10 декември в Арена Армеец, ще бъде най-мащабното и грандиозно излизане на култовите музиканти пред родната аудитория. Музиката на ЛЮБЭ смесва хармонично елементи от рок, поп, руска фолклорна и военна музика. Формацията е основана през 1989 г. и досега има издадени 10 студийни албума и множество концертни записи и сборни дискове.

26 декември Ден на бащата На втория ден от Коледа, 26 декември, отбелязваме Деня на Бащата. Тогава се честват бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на тази дата се правят подаръци на татковците и семейството празнува заедно през деня.

17-18 декември Сладък фестивал за десерти Най-примамливото място тази зима ще е на 17 и 18 декември в София Тех парк, домакин на Сладък фестивал за десерти. Над 40 сладкари ще зарадват посетителите с всякакви кулинарни творби – от шоколадови торти до топли кроасани, от шарени макарони до вкусни ръчно изработени бонбони, ароматно кафе и интересни коктейли. Освен разнообразни лакомства на фестивала ще има и различни забавления – фокусници и игри за децата.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ да дадеш пари, вместо да купиш подарък на близък

За Петя Лечева Обичам празниците. Коледните не са ми най-любими, но пък има подаръци за всички. И категорично не смятам, че да дадеш пари на близък, за да си купи точно каквото иска, означава, че не мислиш за него. С ръка на сърцето всеки един от нас (в т.ч. и колежката) ще признае, че има безброй подаръци, които хващат прах и НИКОГА не влизат в употреба. Въпреки че са купени от най-близките ни любими хора, които познават вкуса ни и знаят от какво имаме нужда.

Според мен е много по-добре и по-практично да се предостави възможност всеки да избере сам подаръка си, защото това със сигурност ще донесе щастие и удовлетворение. Особено ако подаръкът е такъв, че е невъзможно да бъде купен със средствата само на един-двама души. Искам любимите ми хора искрено да се усмихват по празниците, а не да се радват на подаръците само за да не ме обидят.

Против Нели Христова

Обичам празниците. А коледните са ми най-любими! Освен цялата еуфория и добро настроение навсякъде има и подаръци - за всички. Пред мен със сигурност никога не е стояла дилемата „пари вместо подарък“, защото не обичам да махам муха от око. Избирането на подарък прави нещата по-лични и по-специални, защото самият факт, че се ангажираш да потърсиш нещо за любим човек, означава, че мислиш за него. Познаваш вкуса му, знаеш от какво

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

има нужда и кое би му донесло усмивка на лицето и блясък в очите. Затова съм против даването на пари вместо подарък. И никога не съм си представяла, че ще взема нещо, колкото да отбия номер. Старанието със сигурност си заслужава, а близкият човек още повече. И както не обичам да давам пари вместо подарък, така и не обичам да получавам същите, приемам нещата лично и мисля, че това е несериозно. Особено когато става дума за близки на сърцето ми хора.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

МАЙЧИНОТО МЛЯКО

В ЦИФРИ Майчиното мляко е уникално и до този момент все още никой не е успял да създаде негов аналог. В състава му влизат над 500 различни вещества, необходими за развитието и растежа на бебето, голяма част от които не могат да се получат по изкуствен начин.

Кърменето е полезно не само за бебето, но и за неговата майка. През първите 2 МЕСЕЦА след раждането благодарение на него матката се съкращава много по-бързо и приема първоначалната си форма.

Повече от 20 различни хормона се съдържат в майчиното мляко. Всички те влияят активно на обмяната на веществата, като помагат на бебето да расте и да се развива правилно.

Първото мляко, което започва да се образува и отделя от гърдите на бъдещата майка непосредствено след раждането, се нарича коластра. Сравнено с кърмата след това, то е много по-хранително. Протеините в него са над 3 ПЪТИ повече, отколкото в останалото.

87% от състава на майчиното мляко са вода. Но това не е обикновена, а биологичноактивна вода, която напълно задоволява потребностите на бебето от течности и се усвоява отлично от неговия организъм.

Ежегодно от 1 до 7 август 170 страни в света честват Световната седмица на кърменето. През този период бъдещите и настоящите майки имат възможност да участват в различни мероприятия, свързани с кърменето, и така да получат всички отговори на въпросите, които ги вълнуват.

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

1,5 часа средно са

необходими, за да се усвои напълно поетото от бебето майчино мляко.

Минимум

6 МЕСЕЦА е периодът, в който Световната здравна организация препоръчва да продължи кърменето.


PANTONE 2955 C


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

РЕЗУС-КОНФЛИКТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

КАКВО Е РЕЗУС-ФАКТОР?

Резус-факторът представлява антиген (протеин), разположен по повърхността на червените кръвни клетки - еритроцитите. В случаите, когато го има, казваме, че резус-факторът е положителен, а когато отсъства, говорим за резус-фактор отрицателен.

Според медицинската статистика около 85% от хората са резус-положителни, а останалите 15% резус-отрицателни.

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

КАКВО ОЗНАЧАВА РЕЗУС-КОНФЛИКТ?

Ако по време на бременност в организма на бъдещата майка с отрицателен резус-фактор попаднат резус-положителни еритроцити от плода, като отговор нейното тяло

започва да изработва антитела срещу бебето, защото го приема за чуждо тяло. И докато при първа бременност това не е опасно, при втора и по-нататъшна такава могат да възникнат сериозни проблеми, застрашаващи здравето и живота на бебето.


Бременността е един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена. През този период обаче освен за себе си, тя трябва да се грижи и за здравето на своето бебе, а едно от

първите изследвания, които ще направи, след като разбере, че ще става майка, е за установяване на резус-фактор.

При първа бременност и резус-конфликт антителата, които тялото на майката образува, няма как да проникнат през плацентата и да навредят на бебето, тъй като са с относително високо тегло. През втора и следваща бременност образуването на тези антитела става много по-бързо, а тяхното молекулно тегло много по-ниско и съответно те много по-бързо достигат до бебето и започват да разрушават неговите червени кръвни клетки.

В резултат на този конфликт плодът развива тежка анемия, която е причина за органно страдание, увеличена слезка и чернодробна дисфункция. С разрушаването на червените кръвни клетки се образува голямо количество билирубин, което се отлага в мозъка и води до енцефалопатия и керниктер (много рядък вид увреждане на мозъка). Нелекуваната анемия и разрушаването на органите на бебето постоянно напредват, като се стига до крайния стадий на хемолитична болест - в белия дроб и корема на бебето се събира течност и то умира.

Резус-конфликтът е една от основните причини за късното прекъсване на бременността и загубата на бебето. Той не влияе върху зачеването или спонтанния аборт в ранните седмици на бременността.

КОГА ИМАМЕ ПОВОД ЗА ПРИТЕСНЕНИЕ?

Майка резус-положителна + татко резус-отрицателен = няма повод за притеснение.

Майка резус-отрицателна + татко резус-отрицателен = няма повод за притеснение Майка резус-отрицателна + татко резус-положителен = особено внимание при планиране и проследяване на бременността.

ИЗВОД Резус-конфликт може да възникне само и единствено, ако майката е с отрицателен резус-фактор и в нейното кръвообращение попадне кръв от бебето с положителен резус-фактор.

КОИ СИТУАЦИИ МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО РАЗВИТИЕ НА РЕЗУС-КОНФЛИКТ?

• прекъсване на бременността (аборт) по всяко време; • спонтанен аборт по всяко време; • извънматочна бременност; • след раждане, включително след цезарово сечение; • нефропатия; • вагинално кървене по време на бременност; • инвазивни процедури по време на бременност, като амниоцентеза, хорионбиопсия и други; • коремна травма по време на бременност; • преливане на кръв, без да се провери ре­зусфакторът преди това.

ИМА ЛИ ПРОФИЛАКТИКА?

Единственият сигурен начин за предотвратяване на резус-конфликт е чрез инжектирането на анти-D-гамаглобулин на майката. Той се поставя през 28-а г.с., като необходимо условие за това е нормално развитие на бременността и липса на резус-антитела. До 72 часа след раждането се поставя още веднъж, като по този начин се възпрепятства образуването на антитела в кръвта и се предотвратява резус-конфликт при следваща бременност.

[ www.kenguru.bg ] 21


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

НАРЪЧНИК ЗА САМОТНИ БЪДЕЩИ МАЙКИ Автор: Ива Лалова

Бременността е подарък, за който мечтаят много жени. Деветте месеца очакване са благословия и период на вълнения и страхове. Когато обаче бъдещата майка има нелеката съдба да е сама в това изпитание за тялото и духа, всяко препятствие изглежда непреодолимо. Ако сте сред дамите, чакащи своя наследник без мъж до себе си, не се отчайвайте. Дори и лишена от опората на таткото, ще приветствате детето си на бял свят силна и спокойна. Ето как: СЪЗДАЙТЕ СИ КРЪГ ЗА ПОДКРЕПА Сега е моментът да почувствате ролята на близките хора в трудния за самотния бъдещ родител етап. Семейството и приятелите ще ви окажат неоценима помощ, когато идват с вас на медицински прегледи или просто ви разсейват със забавни срещи и много смях.

НАПРАВЕТЕ СИ ПЛАН ЗА БРЕМЕННОСТТА И МАЙЧИНСТВОТО Тематичните списъци със задачи имат магическата способност не само да организират делника ви, но и да слагат в ред душевния хаос. Напишете на един лист най-важните си ангажименти – от посещения при лекаря до пазаруване на необходими за вас и бебчо неща. Ще видите, че отмятането на отбелязаното ви носи червени точки в графа „Успешна мама“, а това е съществен допинг за самочувствието ви. Препоръчително е и да си

СВЪРЖЕТЕ СЕ С ДРУГИ САМОТНИ МАЙКИ Не сте единствената жена, която очаква бебе без бащата да е до нея. Запознайте се с бъдещи мами в същата житейска ситуация и споделяйте с тях и хубавите, и лошите моменти през бременността.

съставите бюджет за две години - една за бременността и една за първата година на детето. Така финансите ви ще бъдат под контрол, с което ще елиминирате едно от сериозните притеснения на самотните бъдещи майки. СВАЛЕТЕ КАРТИТЕ НА МАСАТА Бъдете честни с всички около себе си за своите нужди, желания и проблеми. Говорете с шефа си за условията, които бременността и майчинството налагат. Кажете на роднините си кога намесата им ви трябва и кога е излишна. Не се при-

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

ИЗБЕРЕТЕ СИ ПАРТНЬОР ЗА РАЖДАНЕТО Предстоящото щастливо събитие със сигурност ви радва, но и плаши. Затова е добре да помислите с кого да бъдете тогава. Помолете човек, на когото вярвате, да е до вас в родилната зала. Присъствието му ще ви накара да се чувствате по-уверена. Това може да е майка ви, сестра ви, близка приятелка или професионален помощник – дула.

теснявайте да поискате услуга от приятелите си. Откровеността ви ще се оцени, а и ще спести главоболията, които словесното жонглиране често предизвиква. ПОЗНАВАЙТЕ ЗАКОНА Не са малко случаите на уволнени от некоректни работодатели бременни жени. За да избегнете подобна несправедливост, не пропускайте да прочетете всичко за юридическата страна на ситуацията, в която се намирате. Бъдете наясно с правата си, за да не се възползват от деликатното ви положение.

ГЛЕЗЕТЕ СЕ Винаги намирайте време за себе си. Деветте месеца ще отлетят неусетно, ако си подарявате прекрасни емоции. Йога клас, разходка в парка, SPA уикенд, интригуващ филм, шеметни шопинг авантюри ще направят трепетните дни до термина фантастични и само ваши. И не забравяйте, че да сте бременна и сама, не означава да сте самотна. Обградете се с любимите си хора, мечтайте и позволете на бебето си да осмисли живота ви.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

Фосфор В ОРГАНИЗМА НА ВЪЗРАСТНИЯ ЧОВЕК ОТ ТОЗИ МИНЕРАЛ ИМА ОКОЛО 1 КГ. ТОЙ СЕ СЪДЪРЖА В КОСТИТЕ, ЗЪБИТЕ И МЕКИТЕ ТЪКАНИ, А НЕГОВАТА ОСНОВНА ФУНКЦИЯ Е ДА РЕГУЛИРА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА И ДА ПРЕВРЪЩА ПОЕТИТЕ ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕЩЕСТВА В ЕНЕРГИЯ.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ФОСФОР?

Дневната доза фосфор по време на бременност и кърмене е 700 мкг.

ОСВЕН ТОВА ФОСФОРЪТ УЧАСТВА И В ДРУГИ ФИЗИОЛОГИЧНИ ПРОЦЕСИ:

• Регулира киселинно-алкалното равновесие в стомаха; • Има положителен ефект върху бъбреците, черния дроб и жлъчните пътища; • Повишава клетъчния растеж и делене; • Подобрява работата на сърцето; • Предпазва от имунна недостатъчност.

За да осигурите нужното количество фосфор по време на бременност, е нужно да приемате около 200 г месо, 250 г риба и 300 грама зърнени продукти дневно. Още от първите дни на бременността калцият и фосфорът в организма на бъдещата майка са необходими за формирането на костите, зъбите, мускулите и нервната система на бебето, за развитието на неговия мозък и умствената дейност. Този микроелемент участва в образуването на храносмилателната система, подобрява стомашната секреция и помага за усвояването на хранителните вещества, важни за развитието на плода. Фосфорът е отговорен за правилното предаване на наследствени черти. Той е един от най-важните елементи в структурата на ДНК и РНК, тъй като определя външния вид на детето, неговите фигура, характер и таланти.

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ФОСФОР:

• • • •

ТИКВЕНИ СЕМКИ РИБА МОРСКИ ДАРОВЕ ОБЕЗМАСЛЕНИ ПРОДУК­ ТИ - СИРЕНЕ, МЛЯКО

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

• ЙОГУРТ • ЯДКИ • МЕСО - СВИНСКО И ГОВЕЖДО • БОБОВИ КУЛТУРИ

Дефицитът на фосфор по време на бременност може да се отрази на здравето на зъбите, като първият признак на тази липса е реакцията им към топло и студено и появата на болка при употребата на такива храни. При липсата на достатъчно фосфор може да пострада и косата - тя става тънка и чуплива.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Автор: Силвия Костова

Форцепсът на външен вид прилича на двойка металически лъжици за сервиране, с които се обхваща главата на плода в областта на двете теменни кости. Вакуум екстракторът е снабден с мека или твърда чашка, която прилепва към бебешката глава. Захранването на уреда се извършва от вакуум-помпа с нанометър.

ЩО Е ТО АСИСТИРАНО РАЖДАНЕ? За асистирано раждане говорим, когато бебето се нуждае от инструментална помощ, за да бъде родено. Инструментите – форцепс и/или вакуум-екстрактор, се прикрепват към главата на бебето и подпомагат неговото превеждане през родовия канал. Такова раждане е известно още като инструментално или оперативно-вагинално. Лекарят е този, който взема решение кой инструмент да използва. Той ще прибегне до него само ако види признаци на фетален дистрес или неправилно предлежание на главата на плода. Може да се наложи използването на форцепс или вакуум-екстрактор, ако родилката е твърде уморена да напъва, когато нейното медицинско състояние не й позволява това (при очни, сърдечносъдови, бъбречни заболявания) или в случай че раждането трае твърде дълго. Асистираната

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Консултант: д-р Иван Диков, Първа АГ болница "Света София" - София

Инструментите, които се използват при асистирано раждане Каквито и решения да бъдат взети в родилната зала, доверете се на своите лекари и бъдете сигурни, че те няма да прибегнат до използването на форцепс или вакуум-екстрактор, освен ако не съществуват наистина сериозни причини процесът на раждане да бъде ускорен.

помощ дава възможност за вагинално раждане и увеличава шансовете за нормално раждане на следващо дете в сравнение с израждане посредством цезарово сечение. РАЖДАНЕ С ФОРЦЕПС За да се вземе решение за прилагане на форцепс, е необходимо да има пълно разширение на цервикалния канал, спукан околоплоден мехур, както и главата на бебето да е навлязла в таза. Противопоказания могат да бъдат неправилни предлежания на плода, които правят раждането по естествен път твърде рисково, тотално предлежание на плацентата и др. Много майки се притесняват от евентуални наранявания на бебетата си, но инциденти се случват, когато докторите не използват инструментариума правилно. Понякога бебетата получават малки белези или синини, които изчезват само след няколко дни. По-сериозни травми могат да бъдат

вътрешен кръвоизлив, отоци и травми на черепните кости, засягане на лицевия нерв – т.нар. парализа на Бел. Що се отнася до родилките, използването на инструменти при асистирано раждане може да предизвика повече разкъсвания и/или проблеми с уринирането или работата на червата. РАЖДАНЕ С ПОМОЩТА НА ВАКУУМ-ЕКСТРАКТОР Вакуум-екстракцията представлява акушерски метод за извличане на главата на плода, който допълва изгонващите сили. Методът е противопоказен при тежка степен на недоносеност, несъответствие между размерите на главата на плода и родовия канал, атопични главични предлежания и др. Задължителни условия за неговото прилагане са наличието на контракции, пълно разширение на цервикалния канал, спукан околоплоден мехур, глава на плода, навлязла в таза и др.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

ПОСРЕЩНЕТЕ БЕБЕТО СИ С МУЗИКА

Автор: Ива Лалова

во, за зно предизвикателст Раждането е серио много усилия. ми ди бхо нео са е чието преодоляван жете да е на ваша страна, мо Макар природата да ито да ко , ди то ме тандартни си помогнете и с нес ресиращо и ст лко -ма по то ане направят изживяв . повече от вълшебно алите болезнените нам да ини нач е Един от сигурнит е мелодии а. Умело подбранит усещания е музикат облекчао, иет оен ват настр успокояват, повиша а атмосфера. асн екр пр ат дав ват дишането и съз в магията на Play и се потопете Просто натиснете т. това да дадеш живо

РЕЛАКС НА МАКС

СИЛАТА НА ДУМИТЕ

На първо място в класациите с подходящи песни за раждане са бавните, нежни, ненатрапчиви мелодии. Те подготвят тялото за предстоящото, без да го натоварват. Популярен представител на тази категория хитове са траковете на Ения. Приказният глас на ирландката със сигурност ще ви пренесе в друго измерение, измествайки страха и несигурността.

Думите имат магическа сила, която е в състояние да сътвори чудеса със съзнанието. Имайте предвид този факт, когато избирате песните, озвучаващи раждането. Негативните послания в текста на някоя дори приятна мелодия могат да повлияят върху усещанията ви и да провокират нежелани емоции. Затова се фокусирайте върху ведри и оптимистични рими, които ще ви накарат да се усмихнете.

ЛЮБИМИ ПЕСНИ ЗА ЛЮБИМО БЕБЕ Едва ли асоциирате родилната зала с хармония и уют. Ето защо няколко любими песни могат неимоверно да повдигнат тонуса ви. Музиката, която е звучала при запознанството или първия сватбен танц със съпруга ви, е добро начало на семейната линия в колекцията от хитове. Така мъничето ще се появи на бял свят под звуците на обичани от мама и татко заглавия.

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИЯ КЛУБ BOUNTY ЧЕТИРИ ОТ ПЕТ ЖЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЛУШАТ МУЗИКА, ДОКАТО РАЖДАТ. НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ПЕСНИ, КОИТО ЗВУЧАТ В БОЛНИЦИТЕ НА ОСТРОВА, СА AIN’T NO MOUNTAIN HIGH ENOUGH НА ДАЯНА РОС И ROAR НА КЕЙТИ ПЕРИ.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ОБРАТНО В ИГРАТА Автор: Ива Лалова Вече сте майка и цялото ви внимание е посветено на малкото човече, което с появата си променя целия ви свят. Покрай грижите за бебето обаче не намирате време за себе си, а игнорирането на личните ви нужди е ненужна саможертва. Ето как с помощта на 6 стъпки ще влезете във форма, без да лишавате мъничето от любовта си.

ОСИГУРЕТЕ СИ ХИДРАТАЦИЯ Водата е безценен съюзник за обновяване на изтощения от раждането организъм. Ето защо пригответе възможно най-голямата бутилка и я дръжте до себе си ден и нощ.

6 съвета за бързо влизане във форма след раждане

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ Едва ли сте използвали деветте месеца бременност за обиколки из салоните за красота. Затова сега е моментът за свежа доза самочувствие. Нова прическа, ефектен маникюр, сезонни процедури за сияен тен ще направят чудеса с изтерзания ви

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

от майчини ангажименти дух. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ДИЕТИТЕ Да, искате да свалите излишните килограми, но не е разумно да броите калории, докато кърмите. Наслаждавайте се на здравословно меню, което ще даде най-доброто и на вас, и на бебето.

ДВИЖЕТЕ СЕ Разходки в парка, леки упражнения, импровизирани танци не само ще помогнат при поддържането на физическата ви форма, но и ще подобрят настроението ви. НАХРАНЕТЕ КОЖАТА СИ След като толкова дълго е приютявал

ПОЧИВАЙТЕ СИ Не само невръстният ви наследник прекарва времето си в леглото. Специалистите препоръчват често да се присъединявате към него и да използвате миговете на уединение за възстановяване и изграждане на връзка с детето. Така ще си подарите медитация и презареждане, а бебето ще се чувства сигурно и обичано още от началото на живота си.

малкото ви момче или момиче, вашият корем заслужава специално отношение. Поглезете го с качествен крем, който ще заличи всяка следа от доскорошното пребиваване на бебето. Можете да превърнете този ежедневен ритуал за красота в награда за всеотдайността си като майка.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

3

ПРИЗНАКА НА СТАРЕЕНЕ НА КОЖАТА

Как да се преборите с това?

Автор: Милена Тошева

Когато става въпрос за стареенето на кожата, на всички ни са известни факторите, свързани с възрастта. Малко жени обаче знаят, че забързаното темпо на живот, което водят, оказва влияние върху първите признаци на стареенето. Добрата новина е, че е възможно да се преборите с действието на тези неприятели на кожата. Начин на живот и стареене на кожата Питали ли сте се дали съществуват и други фактори, които оказват влияние върху процеса на стареене на кожата освен годините? Това, което има огромно значение върху качеството на кожата, е поведението, или начинът на живот. Тук спадат: недостигът на сън, замърсяването, стресът, недоброто хранене, недостатъчната физическа активност. Към видимите ефекти на подобен начин на живот се отнасят: 1. Цветът на тена (кожата става сивкава и сбръчкана в градска среда, с пигменти петна, ако е прекомерно изложена на UV лъчите, бледа - след недостиг на сън, и т.н.). 2. Отпуснати черти на лицето и появата на торбички. 3. „Неуравновесено“ естество на кожата (суха и мазна зона, разширени пори и т.н.). КАК ДА ПОСТЪПИТЕ? Добрата новина е, че не е трудно да предприемете важни стъпки за подобряването на външния вид на кожата. Предлагаме ви няколко съвета за компенсиране и отстраняване на тези ефекти:

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


ПРЕСКАЧАНЕ НА ЗАКУСКАТА, ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА ПОСПИТЕ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ? Вземете шепа лешници и бадеми, за да издържите до обяд и да се отървете от пристъпите на глад. Изкусени сте да седнете в огряното от слънце ъгълче? Нанесете малко пудра за защита от слънце (с UV защита) и крем - и можете свободно да се разхождате, където пожелаете! Лесно е, само нека винаги помадите да са ви подръка! След безсънната нощ трябва да извършите важна задача? Дишайте дълбоко, протегнете се и се отпуснете, за да отстраните умората. Започнете деня с шейк от киви, ягоди и банани, богати на витамини. ПОМОЩТА НА КОЗМЕТИКАТА Различни козметични продукти са в състояние да отстранят или да ели-

минират действието на забързания начин на живот, който оставя следи върху кожата. Те съдържат висока концентрираност на активни със-

тавки, насочени срещу отстраняване на признаците на стареене, появяващи се заради начина на живот, който водим.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Да, знаем, че разполагате с несметни богатства под формата на гримове и други блага за нежната част от човечеството. Но замисляли ли сте се без колко от тях наистина не можете? Ако в съзнанието ви изникват десетки представители на козметичната индустрия, вижте как да редуцирате до респектиращ минимум съюзниците си в пленяването на всеки мъж.

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


Козметичният арсенал на една Дива Автор: Ива Лалова

СПИСЪК НА НЕЗАМЕНИМИТЕ ПОМОЩНИЦИ ЗА ПЕРФЕКТЕН ВЪНШЕН ВИД Приготовленията за всяка вълнуваща вечер започват под душа. Ароматната симфония от шампоани, балсами, душ гелове и прочее козметика за коса и тяло е базата на преобразяването. А ако след ободряващия досег с водата добавите и хидратиращ лосион, кожата ви със сигурност ще е готова за целувки. Нарисувай устните си с цветен сатен, с червило за теб и за мен…

Дори и да не сте почитателка на Дони и Момчил, не можете да не оцените въздействието на това късче прелест върху околните. Яркочервено за страстните и фатални дами, розово за лолитките, лилаво за творческите натури, кафяво за мечтателките... Какъвто и да е нюансът на червилото ви, не си и помисляйте да излезете без него. Все пак кой би устоял на меки, ароматни и вкусни устни?!

Цветът на устните издава натюрела на притежателката си, а погледът й казва останалото. За да докосвате обекта на своето желание с най-изразителните очи, трябва да се снабдите със спирала. За плътност, обем или дължина, това оръжие ще направи миглите пелена от очарование.

нанесете последни щрихи, преди да се отправите към похода на завоевателката. Какъв по-сладък начин да отпразнувате даденото ви от природата и сътвореното от козметичните гиганти с капчици ароматна наслада, които да ви направят уверена в предстоящия триумф. Подарете си прегръдка от

любимия парфюм и си представете удоволствието от смесването му с този на бъдещия ви фен номер едно. Вече сте образец за стил и изящество. Погледнете се в огледалцето, за да видите една Венера, която ще омагьоса с най-важния аксесоар - усмивката.

И тъй като вероятно ще се смутите от обожанието на вече заинтригувания Дон Жуан, скрийте изчервяването си с полъх пудра. Именно пудриерата е сред най-необходимите продукти за защеметяваща визия. Дори и с безупречно гримирани устни и очи, няма как да заслужите овации без копринено лице. А нищо не краси повече влюбената жена от ефектна прическа. Погрижете се за впечатляващите си кичури с подходяща четка за коса. Така ще бъдете сигурна, че макар и вятърът на удоволствието да ги разроши, те пак ще останат бляскави. Почти сме готови с ритуалите за хубост, които ще ви подарят възхитата на набелязания мъж. Остава ви само да

[ www.kenguru.bg ] 35


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

YR - подаръчен комплект - парфюм и минипарфюм, цена: 77,50 лв.

Матернеа - комплект за цялостна грижа, цена: 21,54 лв.

Nuxe Prodigieuux - комплект - парфюм и свещ, цена: 74,90 лв.

Weleda – комплект нар - лосион за тяло и крем за ръце, цена: 31,60 лв.

Musti – комплект – парфюмна вода и плюшено мече, цена: 41,99 лв.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


Cattier – еко несесер – душ гел, шампоан, мляко за тяло, паста, цена: 15,70 лв.

Bio Beaute – подаръчен комплект - хидратираща емулсия, околоочен крем, мицеларна вода, цена: 38,90 лв.

Maternit� – комплект - крем с двойно действие против стрии и подарък лак за нокти, цена: 51,99 лв.

Gliss Deep Repair Serum – шампоан, балсам, спрей балсам, цена: 17,30 лв.

Vichy Dercos – шампоан против пърхот 2 броя комплект, 250 мл, цена: 33,50 лв.

[ www.kenguru.bg ] 37


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

начина да облекчите болката при поникване на зъбчетата 10 начина да облекчите болката и дискомфорта: 1. Колие от кехлибар То е за носене, не за дъвчене! Кехлибарът (смола, а не камък) е известен естествен аналгетик против възпаления, инфекции и болести на респираторните органи. Когато се постави върху кожата, мънистата кехлибар изпускат олио (янтарна киселина), което попива в кожата и навлиза в кръвообращението. Резултати от изследвания сочат, че кехлибарената киселина понижава слюнченето, намалява зачервяването, възпалението на венците и притежава успокояващи, аналгетични и температуропонижаващи свойства. Най-много се препоръчват огърлици от балтийски кехлибар. Задължително обаче направете консултация с лекар, преди да се решите да закичите бебето с наниз от кехлибар. Добре знаете, но и ние ви напомняме, че не бива да поставяте предмети, които биха могли да застрашат сигурността на малкото човече. Не оставяйте пеленачето без надзор!

СИМПТОМИ ПРИ ПОРАСТВАНЕ НА ЗЪБЧЕТАТА • лигавене/слюнчене • кашлица • хрема • леко повишена температура • неспокоен сън • поява на обрив по брадичката • търкане на бузките • гризане • диария

2. Студена ръкавица за къпане Намокрете чиста ръкавица в студена вода и я поставете във фризера за 30 минути. Силно охладена, леко хрупкавата ръкавица представлява голямо облекчение, но и малко разнообразие за децата, на които никнат зъбчетата. Задължително я изперете преди употреба, въпреки че е нова. Ръкавицата е добра алтернатива на гумените или пластмасовите пръстени, които могат да се счупят и да протече течността. Внимавайте обаче с гърлото на детето и студените ръкавици!

3. Чисти пръсти Децата най-много обичат да лапат пръстите на родителите си, тъй като

Автор: Милена Тошева Израстването на първите зъбчета е едно от незабравимите преживявания през първата годинка на бебето. Обикновено те се появяват между четвъртия и осмия месец. Кога точно зависи най-вече от генетиката. Болката, предизвикана от появата на зъбчетата, варира. Някои пеленачета са по-раздразнителни заради неприятното подуване на венците, а при други не се проявяват никакви симптоми и родителите само забелязват появата на нещо бяло в устата на детето. Опитахме се да съберем на едно място списъка с най-честите симптоми при израстване на зъбчетата, както и изпитани начини да помогнете на детето, ако се налага.

така се образува достатъчен натиск върху подутите венци на малкото човече. Дори и бебето ви да няма зъби, венците могат да увредят нежната бебешка кожа. Не позволявайте на бебето да се увлича в гризането, тъй като можете да се сдобиете с рани по ръцете. МАСАЖ НА ВЪЗПАЛЕНИ ВЕНЦИ С чист пръст или със задната част на охладена лъжица обтрийте възпалените венци, като упражните съвсем лек натиск, без бебето да усеща болка.


4. Гел за венците Гелът е облекчение за меките венци на детето, което е на възраст над два месеца. Той е отлично решение за пеленачета, които се измъчват със зъбките, тъй като съдържа активни съставки, успокояващи частта от венеца, по който се нанася.

5. Сухар Сухарът е подходящ само за бебета, които са достатъчно големи, за да ядат твърда храна. Той е хрупкав и упражнява достатъчно налягане върху подутите венци.

6. Студена храна Студената храна е вкусна и представлява удоволствие за децата, на които растат зъбчета. Ако малчуганът е достатъчно голям да дъвче, предложете му домашно приготвени и охладени кубчета от плодове. Отново внимавайте да не го простудите.

7. Кърпички за забавление Сигурно сте виждали из магазините за бебешки стоки памучни кърпички, които помагат за рефлексите на бебето - хващане и стискане, както и за гризане. Кърпичките се предлагат в интересни цветове, с много етикети или играчки. Ще видите как ще се забавлява малкото човече с тях, докато израстват зъбките.

8. Почистване с марли Венците, по които никнат зъбчета, са много чувствителни. Можете да предизвикате дискомфорт при бебето, ако се опитате да ги почистите. Вместо да използвате четка, можете да ги обтриете с мека марля. По този начин зъбките ще са бели, а и вие няма да докосвате директно меките венци.

9. Галене и гушкане Не трябва да подценявате силата на гушкането и нежността, като става въпрос за борбата на


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

малкото човече с болката. Понякога с малко повече обич, внимание и закачки може да помогнете на детето да преодолее напрежението.

10. Лекарствени средства Aко бебето ви е с болки, консултирайте се с лекар относно прилагането на някои медикаменти, които да облекчат неприятните усещания от израстването на зъбите. Щадящи терапии с хомеопатия. Особено подходящи са продуктите със съдържанието на лайка, която има успокояващ и антисептичен ефект.

ГРИЖА ЗА ЗЪБЧЕТАТА

Aко се грижете добре за първите зъбки на бебето и ако го научите и само да се грижи за тях добре, то ще се радва на прекрасна усмивка през целия си живот. Почиствайте венците (дори и зъбчетата да не са поникнали още). След като нахраните бебето, почистете нежно устичката му с напоена с вода кърпа, намотана около пръста ви.

Започнете с грижата за зъбите още преди те да се появят. Въпреки че първите зъбки ще паднат, много е важно да има приемственост при грижата за постоянните зъбки, които ще се появят на мястото на млечните. Редовно проверявайте за наличие на кариеси. Първият признак на развалените зъби е промяната в цвета им. Най-добрият начин да избегнете появата на кариеси е да не давате преди сън на бебето сок или мляко. Ако то редовно заспива с шишето със сок или мляко, няма как да бъдат измити зъбите преди лягане, което означава, че сладката напитка ще нанесе поразии по зъбите на малкото човече. Ако детето не може да заспи без бутилката с биберон, предложете му вода. Давайте на бебето вода след всяко хранене. Малкото количество вода след всяко хранене ще отмие по-голямото количество остатъчни продукти, които са се натрупали по зъбките след всяко хранене. Водете редовно детето на стоматолог. Повечето родители смятат погрешно, че наследникът им трябва да посети кабинета на зъболекаря, като падне първото зъбче или като тръгне на училище. Всъщност първото посещение там трябва да е на около 3-годишна възраст, освен ако не са налице други проблеми.

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


Приложение: На всяка 30-та минута се поставят по 8 пилули върху езика на детето; при силни болки може и през 15 минути.

Хомеопатичен лекарствен продукт за кърмачета. Преди употреба прочетете листовката.

Доказан хомеопатичен лекарствен продукт от 5 компонента, които взаимно се допълват и повишават ефикасността на продукта

 Намалява оплакванията при

растежа на първите зъбки: болка, температура, диария, спазми, раздразнителност и безсъние  Без захар, без риск от развитие на кариес  Добра поносимост  Неограничен период на лечение

Първи стъпки при първи зъбки Osadent® е търговското наименование за България на продавания в Европа Osanit®

Производител:

Вносител: 1164 София, ул. Кричим 76 Тел./ Факс: +359 2/ 865 04 26 [ www.kenguru.bg ] 41 865 04 36, 865 71 62, 866 92 16 e-mail: office@sevexpharma.com


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО Дванайсети

месец

Детето може да сяда от права позиция.

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

+ През този период детето се забавлява най-добре, като седи и си играе, защото, първо, не се изморява и, второ - ръцете му са напълно свободни. То обича да подрежда, разваля, прибира, изважда, сортира. Ето защо можете да му осигурите подходящите за това аксесоари и играчки. Разбира се, не очаквайте да се справи в най-добрата си светлина, ако му възложите например да подреди комин от елементи или да нареди пъзел, като сложи парчетата на правилните места.

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ

+ През този период някои деца тепърва започват да се изправят и да правят първите си крачки. В началото това е доста тромаво и неуверено. Не се учудвайте, ако детето не успява да запази равновесие или прави това, като вдига

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

+ Не насилвайте детето да ходи, тъй като е много вероятно то да не е готово за това. + Ако няма желание да сяда на гърнето, оставете опитите за по-късен етап. + Продължава да е изключително важен изборът на първите обувки за детето, за който стана дума в миналия брой на списанието.

двете си ръце напред. Не бива да се притеснявате, ако мъничето продължава да се придвижва, пълзейки на четири крака. Ако така му е по-удобно, няма проблем, в един момент със сигурност то ще се изправи и проходи!

КАКВО УМЕЕ?

+ Мъничето може да се придвижва, пълзейки или подпирайки се смело на предмети от обзавеждането. Затова се постарайте да го обуете със специални пантофки или чорапки с непързаляща се основа. + Детето може да ходи стабилно, докато го държите за едната ръчичка. + Опитва се да направи първите си самостоятелни крачки. Около 50% от децата на тази възраст вече могат да правят и първите си самостоятелни крачки без чужда помощ. + Детето умее да седне от права позиция. Това се случва най-вече когато се умори да стои право и иска да продължи да си играе седнало. + Детето вече се забавлява с играчките съзнателно и разбира смисъла на тяхното предназначение. То може да сложи куклата да спи, да движи колата по пода или леглото, да бръмчи като мотоциклет. Строи кули от кубчета, след което ги бута и започва отново. Обича да слага и маха предмети от кутия. Когато купувате играчки за тази възраст не се притеснявайте да ги избирате според пола на детето. Ако момченцата искат да играят с кукли, в това няма нищо нередно, като същото се отнася и за момиченцата, които предпочитат да бръмчат с коли. + Може да следва и изпълнява прости команди, като например „Вдигни крака“, „Затвори си очите“, „Отвори си устата“. + Започва да изговаря първите си съзнателни думички „мама“, „тата“, „дай“, „не“. Разговаряйте с детето във всеки удобен случай, като се стараете да произнасяте думите правилно. Все пак вие сте пример за подражание.

Освен това то може да умее и: + Да ходи самостоятелно без чужда помощ. + Да общува с думички и жестове.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

ЗАПЕЧЕНИ МАКАРОНИ С ЯБЪЛКИ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

25 г макарони

1 ябълка

Състав:

Макарони, кристална захар, пудра захар, канела, ябълки, яйца, масло, олио.

пудра захар за посипване 3 ч.л. масло

1/3 каф.ч. захар

1 яйце

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Фурната се загрява до 180 градуса и се приготвя подходящ съд за печене, предварително намазнен с олио и поръсен с брашно против залепване. Макароните се сваряват във вряща, леко подсолена вода, след което се отцеждат с помощта на гевгир и измиват под срудена течаща вода. Ябълката се обелва и

2 50 г телешко месо

ТЕЛЕШКО СЪС СПАНАК И БРОКОЛИ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

няколко листа спанак

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

2-3 розички броколи

Месото се измива, слага се да ври и като заври, първата вода, се изхвърля. След това се вари до готовност, отцежда се от бульона и се нарязва на малки парченца. Спанакът и броколите се измиват, спанакът се нарязва на ситно, а броколите се накъсват на малки розички и се задушават в малко

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

1 ч.л. брашно

2-3 с.л. мляко сол на вкус черен пипер пресни листа от мента

вода до готовност. След като омекнат, се добавя брашното с енергично бъркане до получаване на еднороден сос. Посолява се на вкус и се отмества от огъня. Месото се добавя, а след него и млякото. Всичко се обърква много добре и по желание се овкусява с черен пипер и накъсани листа от прясна мента.

щипка канела

олио за намазване на тавичката за печене

назязва на малки парчета или тънки филийки, след което се смесва с 1 с.л. захар и канелата. Яйцето се разбърква с останалата захар и всичко се смесва много добре с макароните. Така приготвеното ястие се запича до зачервяване около 10-15 минути. Сервира се, посипано с пудра захар.

Състав:

Телешко месо, спанак, броколи, брашно, мляко, сол, прясна мента.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

По темата работи: Ива Лалова

Доц. д-р Ралица Георгиева

ОВЛАДЕЙТЕ КОЛИКИТЕ С НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ

Коликите са кошмар и за бебетата, и за техните родители. Едва ли има мама и татко, които да не са се чудили как да успокоят мъничето, а и себе си след оглушителния му рев. И ако до неотдавна основните начини за справяне с мъчителния дискомфорт бяха люлеене, масаж и залъгалки, днес възможностите са многобройни. За доказаните методи за избавяне от коликите разговаряме с доц. д-р Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология и началник на клиниката по неонатология на Специализираната болница за активно лечение на детски болести - София. ДОЦ. ГЕОРГИЕВА, КАКВИ СА УСПЕШНИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С КОЛИКИТЕ? Коликите са сериозен източник на тревоги за родителите. Това обяснява и многобройните средства, с които се прави опит да се облекчи състоянието на бебетата. За съжаление нито едно от тях не може да отстрани напълно този проблем, тъй като произходът на коликите не е съвсем ясен. Все пак различните начини за елиминиране на коликите са нужни за ограничаване на интензивността им. Най-често предписвани са лекарства на основата на симетикон, които улесняват евакуацията на газовете в червата. Ефектът от тях обаче не е значителен, освен това е възможно да доведат до

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


констипация, т.е. един симптом се лекува за сметка на друг. Други средства са съдържащите лактаза. Този ензим подпомага усвояването на млечната захар и така води до образуването на по-малко газове. Коликите се овладяват и с пробиотици, най-вече с тези, съставени от Лактобацилус Ройтери. При съмнения за алергия към белтъка на кравето мляко могат да се предпишат хипоалерегенни млека. ИМА ЛИ МЕДИКАМЕНТ В ПРАКТИКАТА ВИ, ПОКАЗАЛ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА СТОМАШНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАЙ-МАЛКИТЕ? Опитът ми показва, че надеждно средство е Colic Stop. За разлика от повечето продукти, които работят в една посока, това лекарство има комбиниран ефект: въздействие върху чревната лигавица и подобряване на храносмилането чрез стимулиране на ензимната секреция, както и редуциране и улеснено елиВ практиката се доверяваме миниране на газовете. и на алтернативни методи. Медикаментът е особеПример е употребата на но необходим за децата разтвори на глюкоза. Обясот нашата клиника, коинява се с факта, че вкусът на то нерядко са недоносладкото при новородените сени, били са на продълдеца и малките кърмачета жително интензивно има обезболяващо действие. лечение и е трудно да Не е за пренебрегване и т. бъдат захранени. След нар. Боуен терапия, която използването на Colic се изразява в леки движения Stop коликите им се повърху конкретни места от влияват. Лекарството тялото (в случая – коремчеима успешно приложение то на детето). Предложении при амбулаторни паята на растителна основа циенти. Чрез него се съсъщо са подходящи: ким, кращава продължителлайка, копър и сходни лечебни ността на коликите, а чайове са удачно решение при оттам и времето на неколики. спокойствие на бебето. За отбелязване е, че Colic Stop няма никакви странични ефекти, което е изключително важно за адаптацията на храносмилателната система. Улеснение за родителите са и удобният прием и лесното дозиране: две капки на килограм тегло три пъти дневно. С КАКВО ОЩЕ COLIC STOP СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ ПРОДУКТИ НА ПАЗАРА? Голямо предимство на лекарството е, че е изцяло натурален продукт. Препоръчвам на родителите да се спрат на такъв тип медикаменти, за да овладеят коликите, предвид деликатната храносмилателна система на децата. Colic Stop съдържа етерично масло от плодовете на ким, а отдавна е известно, че растението оказва благоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт, като намалява болката и отстранява натрупалите се газове. Освен това, продуктът може да се комбинира и с други лекарства, което прави успешния край на битката с коликите далеч по-предвидим.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ИСТИНИ ЗА НОВОРОДЕНИТЕ Автор: Милена Тошева

БЕБЕТАТА СА „НОЩНИ ПТИЦИ"

Да, вярно е. Малките човечета не произвеждат мелатонин през първите четири седмици от живота си, затова и се будят през нощта. За щастие това ще се коригира с течение на времето. Можете да им помогнете, като създадете вечерен ритуал, който да подготви бебето за нощния сън. Когато бебето се събуди през нощта, нека стаята да е максимално затъмнена, докато смените пелените и нахраните детето.

Честито! Бебето най-накрая се роди! Да е живо и здраво! Колкото и да сте щастливи, обаче, със сигурност поне малко и се страхувате, въпреки че сте посещавали курсове, чели сте книги, търсили сте какво ли не в интернет. Имате представа какво да очаквате, като се приберете с наследника си у дома. Но колкото и да сте подготвени, изненади никога не липсват. Не се притеснявайте! Ето какво можете да очаквате в първите дни от живота на пеленачето:

ДЕТЕТО ВИ ЩЕ БЪДЕ ПО-АКТИВНО СЛЕД 48 ЧАСА

Веднага след като са се появили на бял свят, бебетата обикновено само спят, по-точно са много сънливи - докато са все още в болницата. След нормално раждане се очаква да напуснете лечебното заведение три дни по-късно. А дотогава бебето ще е „осъзнало“, че вече не е в утробата и че е много гладно. Това понякога е огромен шок за родителите – изведнъж се оказва, че детето е будно по-често и плаче.

MOЖЕ БИ НЯМА ДА ХРАНИТЕ ПЕЛЕНАЧЕТО НА ВСЕКИ ТРИ ЧАСА

Вероятно вече сте прочели или сте чули, че бебето ви ще яде около осем пъти за 24 часа. Това, което много родители не са разбрали, е, че тези хранения не са еднакво разпределени през нощта и през деня. Още е доста рано да се грижите за

ФАКТ Честото кърмене помага за по-бързото отшумяване на жълтеницата.

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

ТО ЩЕ КИХА И ЩЕ ХЪЛЦА

Родителите много често възприемат кихането на бебето като повод за безпокойство - да не би да е алергия, настинка или друго. В повечето случаи едно „апчихи“ е нещо напълно нормално. Бебетата няма как да издухат носа си, а в него все още има в повечето случаи околоплодна течност, която е преминавала през дихателните пътища. Вероятно сте го усетили и да хълца, докато е било в коре-

разпределението на яденето - отпуснете се и хранете детето, когато е гладно. Особено ако кърмите, храненето на поискване ще стимулира и лактацията ви.

ЛЕКАТА ЖЪЛТЕНИЦА Е НЕЩО НАПЪЛНО НОРМАЛНО

Жълтеницата може и да не е най-доброто нещо, което искате да заснемете при раждането на бебето, но не е нещо тревожно. Повишените нива на билирубин, на които се дължи физиологичната жълтеница след раждането, са характерни за почти всички новородени. Причина за безпокойство е, ако бебето пожълтее изведнъж, ако е родено преждевременно или пожълтее на определени части по тялото, особено по крачетата и стъпалата. В такъв случай трябва веднага да потърсите лекарска помощ.

ма ви. То продължава да прави това и след раждането.

ОБСЕСИЯТА ВИ СЪС СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПЕЛЕНИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН Вероятно и вие за отрицателно време ще се превърнете в едни от тези родители, които мислят, четат, търсят в интернет всичко за изпражненията на бебето. За ваше спокойствие трябва да знаете, че през пър-

вите дни след раждането изпражненията на бебето променят цвета си. Първоначално те ще са много тъмнозелени, почти черни на цвят. Много майки смятат, че новороденото страда от диария, но акитата в първите дни са с течна консистенция. Можете да очаквате акото на бебето да промени цвета си през първите няколко дни. Най-напред то ще бъде черно на цвят, след това - кафяво, зелено, а после и жълто.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ЗДРАВО КОРЕМЧЕ ЗА ЩАСТЛИВО ДЕТЕНЦЕ Автор: Ива Лалова

Стомахчето е една от най-уязвимите зони на бебетата. Чувствителното място често е причина за неразположения, които изтощават и мъниците, и техните родители. Колкото и да щадим крехкия организъм на детето си, понякога то е неспособно да се справи с безбройните предизвикателства на тази възраст. Ето как да му помогнем.

Сред децата от 0 до 3 години ротавирусните инфекции са най-честата причина за тежки диарии, водещи до дехидратация. При някои деца заболяването протича сериозно и с тежко повръщане, което налага хоспитализация. Ваксинопрофилактиката е най-важната при този вид инфекции. Ротавирусната ваксина е с много добра поносимост и безопасност, проучена при повече от 100 000 деца. Съвместима е с всички педиатрични ваксини, които се прилагат на кърмачетата в тази възраст.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

ПРОБЛЕМЪТ Храносмилателните разстройства нерядко причиняват дискомфорт на бебетата и малките деца. Повръщане, запек или диария, липса на апетит, болки в коремчето, колики придружават мъчителния период, изпитание за малки и големи. Така наречените диспепсии могат да бъ-

дат резултат от неправилен режим на хранене, лечение с антибиотици или вирусни и бактериални чревни инфекции. В резултат от тяхното въздействие се нарушава здравословният чревен баланс, а това е сигурен предвестник на неприятни изживявания за бебето.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

БЕЗЦЕННА ГРИЖА ЗА КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА НАД СТОМАШНИТЕ НЕУДОБСТВА Е НУЖНО ПРОБИОТИЦИТЕ ДА СЪДЪРЖАТ МЛЕЧНО-КИСЕЛИ БАКТЕРИИ BIFIDOBACTERIUM. ТЕ СЪСТАВЯТ ЧРЕВНАТА ФЛОРА ПРИ КЪРМАЧЕТАТА И СА БЕЗЦЕННИ, ОСОБЕНО ПРЕЗ ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ ОТ ЖИВОТА. БИФИДОБАКТЕРИИТЕ (ПРОБИОТИЧНИ БАКТЕРИИ) ЗАСЛУЖАВАТ ВНИМАНИЕ И ЗАРАДИ ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС ПРИ МЪНИЧЕТАТА. ЗА ВАШЕ УДОБСТВО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ПРЕДЛАГАТ ПРОБИОТИЦИ ПОД ФОРМАТА НА КАПСУЛИ, ТАБЛЕТКИ, СУСПЕНЗИИ, САШЕТА, СПРЕЙОВЕ. ТАКА ГРИЖАТА ЗА КОРЕМЧЕТАТА НА МАЛКИТЕ ЧОВЕЧЕТА Е УДОБНА И ЩАДЯЩА.

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

РЕШЕНИЕТО Има случаи, когато с подходяща диета и адекватен хранителен режим мъничето преодолява проблемите си със стомахчето. Кърменето също играе съществена роля в профилактиката на заболяванията на чревната флора. Когато обаче ситуацията излезе от контрол и традиционните методи не помагат, на помощ идват пробиотиците. Пробиотиците са живи микроорганизми, които са от изключително значение за деликатната храносмилателна система на децата. За да се възстанови нарушеният баланс в чревната флора, бебето трябва да приема полезните и необходими за обменните процеси микрооорганизми.

Те не само повишават имунитета и предпазват организма от инфекции, но и спират растежа на патогенните бактерии. Благодарение на пробиотиците храносмилателните ензими функционират нормално, като повлияват благоприятно чревната перисталтика. Микроорганизмите са незаменими и при вирусни и стомашно-чревни инфекции, тъй като на тази възраст бебетата са по-податливи на подобни заболявания.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Автор: Нели Христова

а

е-

т

а а,

н , р

ВНИМАНИЕ, ГРИП Висока температура, втрисане, болки в ставите, зачервено гърло, кашлица и хрема - познато ли ви е? Онези от вас, чийто отговор е положителен, най-вероятно вече се досещат, че става въпрос за Негово величество

НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ГРИПЕН ВИРУС СА ДЕЦАТА В РАННА ВЪЗРАСТ, ВЪЗРАСТНИТЕ, ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ И ХОРАТА С ПОНИЖЕН ИМУНИТЕТ ВСЛЕДСТВИЕ НА АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

ГРИПЪТ Е ОСТРО ЗАРАЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ, КОЕТО СЕ ПРИЧИНЯВА ОТ ВИРУСИ И ОБИКНОВЕНО ЗАСЯГА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА. КОГАТО НЕ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ, ВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ В БАКТЕРИАЛНА, А САМИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ ДА ЗАСЕГНАТ ЖИЗНЕНОВАЖНИ ОРГАНИ.

Грипа. Той идва внезапно и като че ли адът се стоварва върху главите на всички, имали нещастието да го срещнат. А когато става въпрос за мъниче, положението е от сложно, по-сложно.

Основните стъпки за справяне с инфекцията са няколко, но нека най-напред представим основните симптоми на заболяването: • Висока температура; • Болки в ставите и мускулите; • Силно главоболие; • Общо неразположение; • Суха дразнеща кашлица; • Болки в гърлото; • Хрема. Антибиотиците не са ефективни при грипна инфекция, така че най-важното е да облекчите симптомите, за които вече стана дума.

СТЪПКА ПО СТЪПКА • Погрижете се за високата температура Ако детето има висока температура, най-напред му облечете по-тънки дрешки, за да може топлината на телцето да се излъчва по-лесно. Въпреки че покачването на телесната температура е защитна реакция на организма, ако термометърът показва повече от 38 градуса, се налага да направите всичко възможно, за да я свалите.

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ПОДХОДЯЩИТЕ МЕДИКАМЕНТИ ЗА СПРАВЯНЕ С ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ СА НЯКОЛКО, ЕТО КОИ СА ТЕ: Парацетамол

Ефект

• температуропонижаващ • болкоуспокояващ

Дозировка По преценка на лекар

Ибупрофен

• температуропонижаващ • температуропони• болкоуспокояващ жаващ • противовъзпалите- • болкоуспокояващ лен ефект По преценка на лекар

• Давайте течности Не насилвайте детето да се храни, нормално е да няма апетит. За сметка на това се погрижете да му осигурите достатъчно течности - чай (липовият чай понижава температурата, шипковият е много богат на витамин С, а чаят от лайка е подходящ за болното гърло). Освен чай можете да давате на детето вода или прясно изцедени сокове (от ябълки, моркови, цитруси). • Почиствайте нослето Почиствайте редовно нослето на детето, тъй като най-вероятно то е

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Метамизол

По преценка на лекар

запушено или има обилно количество секрети, които му пречат да диша. За целта най-подходящ е физиологичният разтвор, като такива препарати се продават в аптеките под формата на спрей или течност. Пръскайте няколко пъти на ден, особено преди хранене и сън, за да може детето да се нахрани и да спи спокойно. В случаите, когато секретът е много гъст и не може да излезе след употребата на физиологичен разтвор, можете да използвате аспиратори за нос за бебета и малки деца.

Средствата на основата на метамизол най-често се прилагат под формата на капки обикновено при много висока температура или болка. Препоръчителната доза и интервалите на прием се определят от възрастта на детето, неговите килограми и състоянието, което налага употребата на медикамента, след предварителната консултация със специалист.

• Осигурете чист въздух Оставете детето да си почива в проветрена, но приятно топла стая, затъмнете леко да не го дразни светлината, намалете шума.

ВАЖНО! Независимо от тежестта на оплакванията не отлагайте консултацията с вашия педиатър. Имунната система при бебетата и малките деца е неукрепнала и те са склонни към усложнения и развитие на бактериални инфекции.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Bebelan – влажни кърпи с алое и лайка, 25 бр., цена: 1,10 лв.

Colief - бебешко успокояващо и овлажняващо олио за кожа, 30 мл, цена: 21,50 лв.

Бочко - бебешки защитен крем, 75 мл, цена: 2,70 лв.

Бебо – шампоан за коса и тяло с екстракт от невен, 300 мл, цена: 7,40 лв.

Sebamed - бебе миещо блокче, 100 г, цена: 6,50 лв.

Здраве бебе - измивен гел за коса и тяло, 250 мл, цена: 4,30 лв.

Topfer - магическа пудра за вана, 250 мл, цена: 17,80 лв.

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


Mustela 2 в 1 - измиващ гел шампоан за коса и тяло, 200 мл, цена: 15,99 лв. Bekley Organics – крем за бебета за свръхчувствителна кожа с масла, 30 мл, цена: 6,10 лв.

Bioderma ABC Derm - крем против възпалена кожа около устата на бебе, 40 мл, цена: 15,10 лв. Bebino – бебешко олио, 300 мл, цена: 3,80 лв.

Hipp Baby Sanft – измиваща пяна за ръце, 250 мл, цена: 7,80 лв.

A-Derma Exomega - почистващо олио за баня, 50 мл, 19,20 лв.

[ www.kenguru.bg ] 59


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

Кутия за играчки Cangaroo; Цена: 24 лв. Продуктът е подходящ за деца над 3 години. Удобна, лека и лесно преносима.

Кутия за играчки Little Bunnies Tega Baby; Цена: 33,50лв. Край на безпорядъка с играчките. Въведете ред с тази уникална, красива, удобна и практична кутия.

НАЙ-ХУБАВАТА СТАЯ Е МОЯТА! Без съмнение бебешката стая е онази част от дома, където малкото съкровище ще прекарва най-много време. А в началото тя ще е едва ли не целият му свят. За да я направите удобна и уютна за сън и игри, е добре да имате всичко необходимо под ръка - от креватчето, люлката и проходилката, до аксесоарите за игри и забавления. Запознайте се с нашите топ предложения и изберете най-подходящите за вашата детска стая.

Страхотна детска къща за игра с маса Mochtoys;Цена: 239.00 лв. Предлага място за забавление и игра на Вашето дете. Може да се използва както у дома, така и навън. Забавен дизайн, задържащ вниманието на малчугана, и много време за игра.

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

В ПОМОЩ НА МАМА

Детска люлка Зайче, Еленче, Пчеличка и Магаренце Cangaroo; Цена: 99лв. Детската плюшена люлка е предназначена за деца над 18 месеца с тегло до 20 кг. Играчката е с музикални функции. Работи с 3 броя клетъчни батерии LR44, които са вградени и не подлежат на смяна. Продуктът трябва да се употребява само на равни повърхности и при пряк надзор на възрастен.


Музикална активна гимнастика Discover 'n Grow от Fisher Price; Цена: 119.99 лв. Музикална активна гимнастика със светлини Discover 'n Grow, която спомага за развитието на двигателните функции на детето, за координацията, слуха и зрението. Комфортна и удобна, тя ще бъде любимото място на вашето бебче! Фитнес гимнастиката е специално проектирана с цветни светлини, които се движат напред-назад, във времето на музиката, за да може бебето да ги следва заедно!

Легло-кошара Duende Relax Micuna 60/120; Цена: 1150 лв. Размер на лежащата част: 120/60. Брой нива на лежащата част: 2. Сваляща се решетка: да. Колела на краката: 4 (2 със застопоряване). Цветове: бял. Материали: MDF лак, бук. Можете да добавите: чекмедже CP-1405 в съответния цвят. Комбинира се с: гардероб А-1545, скрин СО-1546. Размери: ширина - 64,5 см (вътрешна - 59,5 см), дължина - 120,8 см (вътрешна - 117 см), височина - 95,5 см. Леглото разполага със система за наклон на матрака Relax. Забележка: матракът се продава отделно.

Jane - Бебешко бънджи - Air Jumper ; Цена: 119.00лв. Ново, ултра леко и много модерно бебешко бънджи, което е окомплектовано с надуваема възглавница, за да се предотврати евентуалното надраскване на мебелите около него. В дръжките на бънджито Jane са включени и дрънкалки, за да може да стимулират детето да се движи, активирайки се при скачане. Бънджито е с механизъм за регулиране на височината му, който е с двойно заключване за максимална сигурност на детето. Подходящо е за деца над 6 месеца, до 12 кг.

PLAYGRO Проходилка „Стъпка по стъпка“ със светлини и звуци: Цена: 65 лв. Играчка на колелца, подпомагаща прохождането. Стимулира активното забавление и развива моториката. С голяма и удобна дръжка за водене и допълнителни активности. Характеристики: Бебето научава за действията и реакциите от тях. Музика и светлини, спираловиден улей за пускане на топки, 1-3 години +.

[ www.kenguru.bg ] 61


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

КАК ДА СЪЗДАДЕМ ДОБРИ НАВИЦИ ЗА СЪН

9-12 МЕСЕЦА Автор: Силвия Костова

КАКЪВ Е МОДЕЛЪТ НА СЪН НА БЕБЕТАТА НА ДЕВЕТ МЕСЕЦА?

Досега вашето бебче вероятно спи между 11 и 12 часа на нощ и си дремва два пъти на ден по малко повече от час. На тази възраст трябва да сте сигурни, че детенцето ви спи достатъчно, защото сънят има решаващо значение за бебешкото развитие. За целта се придържайте към постоянен режим на почивките през деня. Ако не успеете да контролирате това, е вероятно да имате трудности с приспиването вечер или по-чести събуждания през нощта.

КАК ДА РАЗВИВАМ ДОБРИТЕ НАВИЦИ ЗА СЪН?

Продължете с техниките, които прилагате още от шестмесечната възраст на детето, за да го научите да заспива само. Не се притеснявайте, ако мъникът все още не е усвоил това умение. По отношение на установяване и развиване на добрите навици за сън и при по-големите важат принципите, които се прилагат при по-малките бебета. ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ПОСТОЯНЕН РИТУАЛ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ Той може да включва: • игра на тихи игри; • вечерната баня; • четене на история преди сън; • пеене на приспивна песничка; • целувка за лека нощ. Преди да започнете ритуала, опитайте да намалите активните игри, свързани с много движения, изключете телевизора и насърчете по-тихи и спокойни занимания. Те ще помогнат на вашето бебче да се отпусне и да се настрои за сън. Опитвайте се да следвате един и същ модел на приспиване всяка вечер. Децата обичат постоянството и се чувстват много по-сигурни, когато знаят какво могат да очакват.

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

БЪДЕТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ И В ЕЖЕДНЕВИЕТО СИ Приспиването ще протече много по-гладко, ако направите неизменна и останалата част от деня на бебето. Ако то си почива, храни, играе и ляга да спи по

едно и също време всеки ден, вероятността да го приспивате без борба е много по-голяма. ДАЙТЕ НА ДЕТЕТО ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ НАУЧИ ДА ЗАСПИВА САМО Ако вашата цел е

детето ви да спи през цялата нощ, без да ви вика при всяко събуждане, го окуражавайте да се научи да заспива само. Това умение е естествена част от неговото развитие и обучение и може да бъде подпомогнато от


неизменния ритуал преди лягане и научаването на разликите между деня и нощта. Винаги слагайте детето в креватчето му, когато е сънливо, но все още будно. Постарайте се да не направите приспиването на мъника зависимо от люлеенето или пък от шишето с млякото. КАКВИ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ СЕ СРЕЩАТ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ? Вашето бебе е достатъчно голямо, за да спи нощем. Все пак то все още може да страда от епизодични периоди на тревожност и страх от разделяне. Неговите почивки през деня също могат да се променят в резултат на порастването му. Бъдете гъвкави и готови да променяте ежедневието си съобразно ритъма и нуждите на бебето толкова пъти, колкото е необходимо. Ако все още не сте започнали, сега е моментът да положите основите на добрите навици за сън. НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕТО НА ДОБРИТЕ НАВИЦИ ЗА СЪН И ПРИ ДЕЦАТА НА ВЪЗРАСТ ОТ 12 ДО 18 МЕСЕЦА.

“Колекцията на Cybex - Birds of Paradise 2017 вече налична” “Каталог на RAYATOYS вземете и отстъпки получете”

ВВносител: Раяленд ООД , 0899989539, e-mail: sale@rayatoys.com, www.rayatoys.com”


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ Автор: Нели Средкова Неврологични изследвания показват, че ранните години играят ключова роля в развитието на мозъка на детето. Бебето започва да опознава света около себе си в много ранна възраст – включително в своя пренатален, перинатален (непосредствено след раждането) и постнатален период.

Ранните преживявания на детето – връзката с родителите и първите неща, които научава – повлияват дълбоко неговото бъдещо физическо, когнитивно, емоционално и социално развитие. Ето защо целенасоченото занимаване с детето в най-ранната му възраст е най-добрата инвестиция, която можете да направите. Подобни действия ще развият у него емоционалната интелигентност, която би му позволила да запази вродената си способност да общува, да изпитва радост и щастие от живота и да учи с интерес. В началото на XX век се поражда конструктивистката теория за ученето, познанието и мисленето нa Жан Пиаже, Лев Виготски и Мария Монтесори. Тя се превръща в основа на модерните подходи в образованието.

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

УЧЕНЕТО КАТО ИГРА

Ранното детско развитие е фокусирано върху ученето чрез игра. Според Жан Пиаже играта посреща езиковите, емоционалните, физическите, интелектуалните и социалните нужди на детето. Детското любопитство и детското въображение пораждат нестихващо желание за научаване на нови неща. По този начин детето получава повече знания чрез различни и интерес-


Когато става въпрос за обучение, то не е свързано с постоянни занимания, с уроци, нито с конкретни образователни цели. Това налага и разграничаване на понятията учене и обучение. ни за него самото дейности – изкуство, социални игри и т.н. Мнозина се противопоставят на теорията за учене чрез игра, тъй като не вярват, че детето може да получи знания по този начин. В действителност обаче играта е едно чудесно средство още в съвсем ранна възраст детето да започне да добива представа за света. То проучва различни роли и се научава да общува с останалите. Всичко това не може да бъде преподавано от стандартна учебна програма.

ПЕТТЕ ОБЛАСТИ НА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ ВКЛЮЧВАТ:

Физическа: Начинът, по който детето развива биологични и физически функции, включително зрителни и двигателни умения. Социална: Начинът, по който детето си взаимодейства с останалите. Децата постепенно осъзнават своите права и

отговорности като членове на семейството и общността и развиват способност за взаимодействие с останалите. Емоционална: Начинът, по който едно дете създава емоционални връзки и развива самоувереността си. Емоционалните връзки се развиват, когато детето е свързано с други хора и имат възможността да споделят чувствата си. Езикова: Начинът, по който детето общува и представя своите чувства и емоции. На 3 месеца детето използва различни викове за различните си нужди. На 6 месеца то може да разпознае и имитира основните звуци от езика. През първите три години детето трябва да общува с други хора, за да се подобрят комуникативните му способности. Езиковото развитие се измерва с процента на усвоената лексика. Когнитивни умения: Начинът, по който детето организира информацията. Когнитивните умения включват решаване на проблеми, творчество, въображение и памет. Те са отражение на начина, по който детето разбира света.

РОЛЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ

Ролята на родителите е да осигурят безопасна и подходяща среда за развитие на детето. Да общуват с него целенасочено и постоянно. Да го стимулират. И да даряват любов. Защото безграничната любов създава чувство на достойнство и спомага за напредъка на детето. Разбира се, това не значи, че не бива да има ясно очертани граници. Напротив! Но родителите трябва на първо място да се ръководят от идеята за насърчаване на развитието на детето.

“Колекцията на Cybex - Birds of Paradise 2017 вече налична” “Каталог на RAYATOYS вземете и отстъпки получете”

ВВносител: Раяленд ООД , 0899989539, e-mail: sale@rayatoys.com, www.rayatoys.com”


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ЗИМНИ БЕБЕТА: начин на употреба Автор: Ина Пенкова Страхът е неизменен спътник на начинаещите родители, които се сблъскват със стотици „първи пъти“ в месеците след раждането на новия член на семейството. Колко често трябва да го храня? Кога е добре да заспива вечер? Нормално ли е да яде толкова много? Защо не иска да пие вода? Безброй тревоги изпълват дните на неопитните майки и татковци по света. За част от тях обаче това предизвикателство включва още едно препятствие – минусовите температури. Родителите на зимни бебета имат допълнителен комплект въпросителни, свързани с отглеждането на мъниците. Затова подготвихме „жокери“, които ще са им полезни при разгадаването на отговорите.

На каква температура е добре да спи бебето?

през нощта, прекаляват с броя на дрехите и добавят твърде много завивки. Страхът от ниските температури и студения Да осигури топло и уютно въздух лесно може да изкриви трезвата преценка за това, доколко подходяща е температурамясто за своя наследник е основен приоритет та в помещението. Всъщност бебетата също както възрастните спят по-спокойно, когато на всяка загрижена мама. Често обаче това добро градусите в стаята не са прекалено високи. Ако намерение не се матепрез деня температурата у дома е около 20 риализира по най-добрия градуса, то през нощта е добре тя да не надвиначин. В желанието си да шава 17-18 градуса. Разбира се, тук не става въпредпазят крехкото съще- прос за точен стандарт – след като опознаете ство от злите грипове и индивидуалните предпочитания на бебчето си, настинки много майки (и сами ще можете да прецените дали има нужда баби) нажежават излишно от корекция на градусите. За целта е добре да бъдете нащрек за няколко основни показателя, отоплителните уреди

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

като например дали личицето му се зачервява, дали е запарено, когато го съблечете. Ако някоя от тези реакции е налице, нищо чудно да сте превишили препоръчителните показания на термометъра.

При какви метеорологични условия бебето може да се извежда навън?

Съвсем нормално е да имате притеснения относно разходките навън, в случай че вашето бебче се появи в разгара на зимния сезон, когато температурите са трудно поносими дори за нас, възрастните. Педиатрите обаче са на мнение, че е не само разрешено, но и препоръчително малките госпожици и господа да дишат въздух на открито, когато условията го позво-


ляват. Това означава температурите да са над -50С, да няма силен вятър, мъгла или обилен дъжд/сняг. В случай че всички тези условия са налице и няма допълнителни ограничения, свързани със здравословното състояние на мъника, значи е време да му осигурите подходяща екипировка и дружно да се порадвате на зимата. Целите космонавтчета са много подходящ вариант, който ще осигури нужната защита на наследника ви от минусовите температури и студения въздух. Чувалчетата за количка също са удачен избор, ако търсите решение в тази посока.

Добре дошли ли са гостите при бебето в разгара на „грипния сезон“?

Гриповете са запазена марка на зимата. В онези месеци от годината, когато всеки втори на улицата кашля, а носните кърпички се превръщат в задължителен аксесоар за млади и стари, много майки настръхват само от мисълта да посрещнат гости в стаята на ново-

роденото. По-плашливите от тях ограничават визитите у дома до второ нареждане, а малко по-смелите следят със страх всяко кихване от страна на посетителите. Независимо към коя от двете групи ще се причислите (или пък ще изберете трета), е добре да имате наум няколко важни неща, свързани с посещенията при мъничето. Те са свързани с намаляване на рисковете за здравето на малкия човек, така че гостите ви най-вероятно ще се съобразят с тях без излишни уговорки. В началото на списъка стои категоричната уговорка, че активните преносители на вируси е добре да запазят визитата си за по-удачен момент. Тук няма нужда от излишни дебати и обяснения – това правило би трябвало да е ясно за всички. Дори и тези, които се чувстват добре физически, обаче е редно да спазват някои ограничения. Като например това, че преди да пипнат или гушнат бебето, трябва да са с измити ръце. Освен това е препоръчително да не

влизат в твърде близък контакт с новороденото и дори да са го гушнали, да не се доближават прекалено близо до лицето му, така че да ограничат обмена на вируси и бактерии. Целувките по лицето също не присъстват в официалния протокол при среща с новородено, така че спокойно могат да бъдат пропуснати. При всички положения, когато вземате решения, свързани със здравето и доброто състояние на бебето, трябва да се консултирате с педиатъра му, който най-добре знае какво е текущото му здравословно състояние, както и дали и какви промени е удачно да направите в режима му. Друго, което е добре честичко да си припомняте, е, че понякога майчинският инстинкт е компасът, който ще ви покаже най-вярната посока и ще ви даде отговорите, които няма да намерите и в най-дебелата книга за родители.

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


Бебешки дрешки Боди с магнитно закопчаване Magnusie SAFARI -

в.

0л 19.9

Гащеризон с магнитно закопчаване Magnusie SAFARI

Комплект 2 части Brysio - 44.90лв.

Палто Miriam - 83.90лв.

Порт-бебе - Jasmina

Порт-бебе Jasmina - 85.00лв.

Рокля Miriam - 47.90лв.

Спален комплект от 4 части 134.90лв.

.

0лв

23.9

Камизолка с магнитно закопчаване Magnusie SAFARI

.

0лв

15.9

Ританки с магнитно закопчаване Magnusie SAFARI

.

0лв

13.9

Боди Jasmina - 29.00лв.

Гащеризон Brysio - 39.90лв.

Боди с дълъг ръкав Brysio 29.90лв.

Гащеризон Jasmina - 33.90лв.

WWW.RAYATOYS.COM

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Обиколник Jasmina - 79.90лв.

WWW.RAYATOYS.COM


Бебешки играчки Бебешка вибрираща играчка бухал

Бебешка вибрираща играчка коте

в.

.

0лв

14.5

Бебешка играчка момченце

90л 22.

Бебешка дрънкалка маракас

Бебешка плюшена играчка слонче

.

Бебешки рингове Невеляшка

.

0лв

0лв

12.3

12.3

Дрънкалка гризалка цвете

.

0лв

6.9

лв.

.

0лв

10.5

5.70

Бебешки музикален пъзел

.

0лв

11.9

Бебешко музикално пиано - кравичка

.

0лв

14.9

в.

90л 49.

Бебешко кубче на батерии Играчка плюшено зайче с пищялка

.

0лв

.

0лв 9.9

Детска мозайка

23.9

.

0лв

Играчка еко кукла Лили2

6.9

КАТАЛОГ НА RAYATOYS ВЗЕМЕТЕ И ОТСТЪПКИ ПОЛУЧЕТЕ ОТ СТРАНИЦАТА ИЗБЕРЕТЕ И 20% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА ПОЛУЧЕТЕ

[ www.kenguru.bg ] 69


Бебешко обзавеждане Музикална въртележка Animal bed bell

Бънджи гащи Bounce About

Бебешка люлка Graco Lovin Hug Plug Blackberry Spring

лв.

Azaria Natural

.00 259

в.

.

0лв

90л 69.

9 24.

Безопасност

.

0лв

6.6 Предпазители за шкаф бели и кафяви

.

0лв

32.9

Сенник за кола 2 броя

Органайзер за количка и седалка 2 в 1

.

0лв

27.9 Предпазител за седалка на кола

Детско комбинирани колички

лв.

.

лв 829

Бебешка количка Cybex Balios M Infra Red 2017

999

Evo Trio Charcoal

WWW.RAYATOYS.COM

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

GPLECO3-CZC

цио а моа цен в. о р н п ал 00л н 59.

8

GPLECO3-CZC

Цената е за зимен кош и лятна седалка.

WWW.RAYATOYS.COM

цио а моа цен в о р н п ал .00л н 09

9


За момичета Детска количка Глава за гримиране: 24 см. за пазаруване с продукти

Детска тоалетка на батерии

лв.

лв.

лв.

0 39.0

Ходещо бебе на батерии

00 59.

50 25.

лв.

00

55.

За момчета Детски Автовоз с коли Driving Truck

Ракета със сензорно управление

Twister Car с дистанционно

Детски таблет за самообучение

.

0лв

14.9 .

0лв

35.0

в.

.

0лв

90л 22.

9 24.

Конструктори Детски конструктор 200 елемента в плик

Детски конструктор 230 елемента в чанта

M38-B0587A_18

M38-B0537I

лв.

лв.

0 31.9

50 20.

Детски конструктор Maxi 60 елемента в кутия

M38-B0587G_18

в.

50л

20.

.

0лв

в комбинация от 9 конструктора получавате един голям самолетоносач. M38-B0537C

10.5

M38-B0537F

.

0лв

10.5

.

0лв

10.5

КАТАЛОГ НА RAYATOYS ВЗЕМЕТЕ И ОТСТЪПКИ ПОЛУЧЕТЕ ОТ СТРАНИЦАТА ИЗБЕРЕТЕ И 20% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА ПОЛУЧЕТЕ

[ www.kenguru.bg ] 71


Креативни и ролеви игри Декорирай своята кутия пеперуда

Детски комплект Дървена храна с дъска и нож

в.

0л 59.9

0л 39.9

Дървено станче

Дървен влак 22 части

в.

в.

.

0лв

16.9

Детско килимче-писта + дървени колички

90л 45.

Куклен театър за ръце Зоопарк Дървени печати с Кончета

.

.

в.

0лв

0лв

0 64.

0 45.

Печати Малките животни от фермата

.

0лв

90л 26.

15.9

На открито Детско колело Dino Bikes BMX 16 инча червено

Детска тротинетка с три гуми Azaria Maxi за деца над 5 год. до 60 кг. .

лв.

0лв

0 85.

219

Детска Кола с педали Smart

Детски Камион Dolu 83см.

в.

90л 69.

WWW.RAYATOYS.COM

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Детско колело бяло Little Heart 16 инча

лв.

.

.

.00 209

Детска градинска къща

0лв

0 54.

Детско колело FROZEN 12 инча

лв 189

Малка сгъваема пързалка2

лв.

.00 249

лв.

00

65.

WWW.RAYATOYS.COM


Плюшени играчки Голямо плюшено конче височина 91 см

Плюшен жираф височина 1м. и 20 см

лв.

Плюшен Кокер шпаньол Размери: 50.8 x 25.4 x 20.3см

лв.

лв.

.00

.00 159

180

Плюшено сиво коте Размери: 25,40 х 12,70 см

Плюшен Лабрадор

в.

в.

00 79.

90л 22.

0л 19.9

Пригответе се Бикини за еднократна употреба

Колан за след раждане

Ръчна помпа за кърма

.

в.

0лв

35.9

Сутиен за бременни и майки бял и черен

в.

90л 26.

0л 39.9

Пъзели и занимателни игри Костенурка сортер с формички

CAROTINA BABY Лаптоп

Кофичка сортер

в.

.

0лв

18.9

0л 9.9

CAROTINA BABY Таблет

.

0лв

.

0лв

6.9

.

.

0лв

0лв

33.9

Виолета Детски Бижута и Аксесоари

CAROTINA VELVET Бебешка логика

9 22.

CAROTINA BABY Смартфон

16.9

Пъзел Lisciani Maxi Flip Flap Пепеляшка

в.

л 7.90

в.

л 7.90

КАТАЛОГ НА RAYATOYS ВЗЕМЕТЕ И ОТСТЪПКИ ПОЛУЧЕТЕ ОТ СТРАНИЦАТА ИЗБЕРЕТЕ И 20% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА ПОЛУЧЕТЕ

[ www.kenguru.bg ] 73


Столчета за кола Детско столче за кола Safe лилаво от 0 до 18 кг.

. 0лв

0

113.

Столче за кола Azaria ELEGANT лилаво от 0 до 13 кг.

лв.

69

Столче за кола Azaria ELEGANT синьо от 0 до 13 кг.

лв.

69

лв.

69

Столче за кола Azaria ELEGANT черно от 0 до 13 кг.

Текстил Възглавница за кърмене R20

Възглавница за кърмене R01

.

0лв

0 55.

.

лв.

лв.

0лв

0 55.

Възглавница Шезлонг Relax Best Friends цвят екрю

Възглавница серия Klin антирефлукс размер60-36

00 79.

0 19.5

Хигиена Мрежа за корито

Аспиратор за нос

лв.

Каничка за къпане

.

0лв

6.9

WWW.RAYATOYS.COM

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Бебешка четка за коса и гребен

.

0лв

3.9

00 59.

Гумено патенце за баня с индикатор за топлина

Аспиратор за нос

Каничка за къпане

.

0лв

13.9

.

0лв

14.8

Сушилня за шишета и биберони лукс

.

0лв

13.9

.

0лв

6.9

.

0лв

16.5

WWW.RAYATOYS.COM


Хранене Комплект купичка с лъжичка

Кутийка за залъгалка

Комплект лъжички

в.

0л 8.9

4.5

0л 3.8

Стъклено шише антиколик 240мл

.

0лв

в.

0л 8.9

.

0лв

10.5

Чесалка за зъбки с пресни плодове

Преходна чаша 360 градуса с дръжки

Неразливаща чаша с дръжки 237 мл

Комплект виличка и лъжичка

.

0лв

в.

в.

л 7.90

13.5

лв.

7.50

Чанти и аксесоари Калъф за стол за кола бежов

.

.

0лв

0лв

0 26.

0 25.

Луксозна двойна поставка за храни и напитки

Чанта за количка с аксесоари Lassig Basic Shoulder poppy dubarry

лв.

00 89.

Органайзер за количка сиво и синьо

Чувал за столче и количка серия Pluto цвят jeans

Маншон за ръце за количка бяло със сиво

.

0лв

5 32.

.

в.

0лв

0 70.

Чанта Basic тъмносиньо + термочанта

0л 9.9

Чанта с аксесоари за бебе черна

лв.

00

25.

лв.

00 131.

КАТАЛОГ НА RAYATOYS ВЗЕМЕТЕ И ОТСТЪПКИ ПОЛУЧЕТЕ ОТ СТРАНИЦАТА ИЗБЕРЕТЕ И 20% ОТСТЪПКА ОТ ЦЕНАТА ПОЛУЧЕТЕ

[ www.kenguru.bg ] 75


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

ПЪРВОТО ПОСЕЩЕНИЕ

В МУЗЕЯ Автор: Милена Тошева

Разходката в музея в компанията на малко дете може да е свързана с голямо напрежение. За да избегнете потенциалната катастрофа и да направите посещението по-интересно, бъдете подготвени за събитието предварително.

З

аради евентуалните неприятни ситуации, в които може да ви постави малкият непослушко, родителите често избягват да ходят в музеи или в галерии с детето. Но не бива това да бъде причина да се ограничи запознанството с културните прояви. Те разширяват кръгозора на децата, стимулират сетивата и подпомагат развитието им. За да помогнем на родителите да преодолеят този проблем, предлагаме кратки напътствия за обиколка на музея с малко дете. СЪБЕРЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРАВИЛАТА Има няколко основни правила, към които трябва да се придържате при всяко посещение в музей: не пипайте експонатите, не консумирайте храна и бъдете учтиви. Но ежедневието с малко дете внася корективи и в тези правила. За да не бъде разходката сред експонатите съпроводена с притеснения, посещението в музея трябва да бъде предварително планирано.

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


СЪСТАВЕТЕ ПЛАН Kогато имате тригодишно дете, идеята да осъществите всичко по време на посещението в музея става по-трудна. Затова е важно предварително да се информирате какъв тип е експозицията, дали има отделение за деца на по-малка възраст, дали има достъпен ресторант. Помислете за това и напишете какви са приоритетите ви. Не за друго, а за да не намалеят

се превърне в място, където има радост и забава, а не скука. ПОСЕЩАВАЙТЕ ОРГАНИЗИРАНО ИЗЛОЖБИ Много музеи имат програма или организират турове за хлапета съобразно тяхната възраст. Когато се запознавате с правилата на музея, обърнете внимание на това дали в същия има адекватна програма за мъници. Обикновено има изложби, които са изключително предназначени за деца, както и интерактивни игри, които ще събудят любопитството им.

ВАЖНО Е ДА ПОЛУЧИМ ОТГОВОР НА СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ: Разрешено ли е в музея да се влиза с количка?

Позволено ли е да носим чанта с играчки, дрешки, пелени и т.н.? Позволено ли е да се внасят бебешки шишета? Само с мляко или само с вода е разрешено? Има ли в тоалетната стая за преобличане на бебета?

Има ли стая за кърмене в музея? шансовете ви да разгледате по-голяма част от изложбата. ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА ДА ВОДЯТ В момента, в който влезете в музея, позволете на детето да ви води. Възможно е да ви се наложи да разглеждате нещо, което е напълно неинтересно за вас, но пък отговаря на желанията на хлапето. И ако искате разходката да остави добро впечатление у него, оставете малчугана да гледа това, което му е интересно. Така музеят ще

ПОСЕТЕТЕ МУЗЕЯ, ЧИЯТО ПРОГРАМА СЪОТВЕТСТВА НА ВЪЗРАСТТА НА ВАШЕТО ДЕТЕ Ако продължавате да мислите за потенциалните трудности, съпровождащи културната проява, помислете за тези изложби, които съответстват на възрастта на малчугана. Те обикновено му дават възможност да изследва, а също и да развива уменията си. За него това може да се окаже невероятна авантюра, в която да се запознае с ценните предмети на изкуството, с хубавата музика и т.н. Но това, което е изключително важно, е, че по този начин ще осъществите по-здрава връзка с вашето дете.

[ www.kenguru.bg ] 77


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

ПРОСТИ СЪВЕТИ ЗА СЛОЖНОТО СБЛИЖАВАНЕ

Автор: Силвия Костова Колко често правите нещо различно с детето си? Днес младото поколение е дори по-ангажирано от родителите си – училище, частни уроци, извънучилищни дейности, рождени дни, екскурзии… Не позволявайте на тези занимания да обсебят изцяло детското ежедневие. И нещо още по-важно, не допускайте да ви попречат да прекарвате достатъчно време заедно с децата си. Нашите съвети:

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

КЛЮЧОВАТА ДУМА: РАЗНООБРАЗИЕ

Водете хлапетата на различно място всяка седмица. Това може да бъде нов парк, музей, различен хранителен магазин или нов мол. Окуражавайте ги и

сами да предлагат различни места за посещение.

ОБЩО ХОБИ

Намерете си занимание, което да практикувате заедно. Без значение


тересни, но и образователни. Децата ви обожават да играят „Монополи“? Тъкмо случай да получат основни познания по финанси. Съществуват десетки забавни настолни игри, които могат да се практикуват от членовете на семейството. Отделете им по два часа седмично и ще бъдете изненадани колко много ще им се наслаждавате.

БЪРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО!

Поощрявайте децата си да се вихрят в кухнята. Някои простички задачи като беленето на плодове и зеленчуци, правенето на сандвичи и хапки могат да бъдат доста забавни, а резултатът наистина вкусен.

ЛУНАПАРК

Заведете децата си на лунапарк и се насладете заедно с тях на всички възможни забавления. Ще преживеете чудесно споделено приключение и един наистина пълноценен ден навън.

Дори пъзелите са чудесен начин за сближаване. Започнете с малките, които са съставени от петдесет части, и веднъж щом се пристрастите към тях, преминете на по-големи модели от сто, петстотин, хиляда и дори пет хиляди части. Занимание за професионалисти!

дали ще рисувате с пръсти, ще изработвате грънци, ще карате колела, ще играете федербал, ще колекционирате марки или ще градинарствате. Важното е, че пълноценно и забавно ще прекарвате времето си заедно.

УЧИМ, ДОКАТО ИГРАЕМ

Настолните игри могат да бъдат не само ин-

[ www.kenguru.bg ] 79


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

РАЗВОДЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРАВМИРАЩО И БОЛЕЗНЕНО ПРЕЖИВЯВАНЕ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ. КОГАТО ОБАЧЕ В СЛОЖНИТЕ ПАРТНЬОРСКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ СА ВЪВЛЕЧЕНИ И ДЕЦАТА, СИТУАЦИЯТА СТАВА ОЩЕ ПО-ТРУДНА И СТРЕСИРАЩА. И КОГАТО КАТО РОДИТЕЛИ ПРЕМИНАВАТЕ ПРЕЗ ИСТИНСКИ ДУШЕВНИ СТРАДАНИЯ, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ЗА ДЕТЕТО ИЛИ ДЕЦАТА ВИ НЕ Е ПО-МАЛКО ТРУДНО.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ НА РАЗВЕДЕНИТЕ РОДИТЕЛИ В ОБЩУВАНЕТО С ДЕЦАТА ИМ

Автор: Силвия Костова

ЗАБРАВЕТЕ ОБВИНЕНИЯТА

Без значение колко огорчени и обидени се чувствате от раздялата, не си позволявайте да обвинявате бившия си партньор пред децата ви. Пълнейки ушите им с клевети и злонамерени обвинения, само ще ги превърнете в преждевременно пораснали гневни и арогантни възрастни.

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

БЕЗ ПОСРЕДНИЦИ

Ако се налага да комуникирате за нещо с бившия, го направете сами, без да използвате децата си да предават посланията ви. Подобни искания от страна на родителите причиняват огромен стрес на хлапетата и ги поставят в болезнена и неловка ситуация. Така че, ако намирате


ПОТЪРСЕТЕ ПОМОЩ

Ако смятате, че детето ви приема развода по-лошо от очакваното, не се колебайте, а го заведете на терапевт. Понякога децата намират за по-лесно да споделят болката си с външен човек, който ще ги изслуша безпристрастно, без да взима страна в ситуацията.

НЕ КРИТИКУВАЙТЕ

Не говорете лоши неща за бившия си с други хора пред децата си. Това ще им причини огромна болка, но може да предизвика и негодуванието им.

ГОВОРЕТЕ ПОВЕЧЕ

Поощрете децата си да споделят и ги изслушвайте внимателно, когато изразяват своите мисли и чувства пред вас. Опитайте се да приемете тяхната гледна точка и не се обезсърчавайте, ако обвиняват вас за раздялата. Бъдете мъдри! В крайна сметка те трябва да се освободят от страховете и тревогите си и да ги насочат към някого. Убедете ги, че разбирате тяхната болка, и бъдете търпеливи, докато успеят да се справят със своите изблици.

разговорите по телефона за наистина трудни, комуникирайте със есемеси или писма по електронна поща.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ

Споделянето на родителските за-

дължения, когато партньорите са разделени, никога не е лесна задача. И ако бившата ви половинка е настроен войнствено и готов за схватка буквално във всяка ситуация, внимавайте да не си изпуснете нервите, особено пред децата. И в най-горещата ситуация останете спокойни и невъзмутими.

[ www.kenguru.bg ] 81


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

НАЙ-СКАНДАЛНИТЕ РАЗДЕЛИ ЗА 2016 ГОДИНА ТОЗИ МЕСЕЦ ВИ ПОКАЗВАМЕ НАЙ-СКАНДАЛНИТЕ ЗВЕЗДНИ РАЗДЕЛИ ПРЕЗ ИЗМИНАВАЩАТА ГОДИНА, ТЕЗИ, КОИТО ПОТРЕСОХА ЦЕЛИЯ СВЯТ. По темата работи: Костадин Костов

ЕРАТА БРАНДЖЕЛИНА СВЪРШИ!

Топ раздялата на тази година безспорно е краят на брака между Анджелина Джоли и Брад Пит. От 20 септември, когато Анджелина подава документи за развод, до днес не минава и ден, в който темата за края на Бранджелина да не бъде разисквана в онлайн пространството. Слуховете относно причината за финала на брака са разнообразни и варират от проблеми на Брад с Мадокс през изневяра от страна на актьора с Марион Котияр до връзка на Джоли с бодигарда на семейството. "Много съм тъжен от случилото се, но сега най-важно е благосъстоянието на децата“, каза Брад Пит, след като стана ясно, че Джоли е подала документи за развод. Каква обаче е истинската причина за края на отношенията им? Според някои медии най-голяма истина се крие във версията за изневярата на Брад Пит с френската актриса Марион Котийяр.

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Двамата си партнират във филма „Съюзени“. Слухове гласят, че Джоли е наела детектив, с помощта на когото е разкрила предателството на Брад. Други пък смятат, че актрисата

била възмутена от злоупотребата на съпруга си с алкохола и марихуаната. Освен това той имал проблеми с гнева. Официално Джоли посочва като причина за развода непреодолими различия. Тя не иска издръжка от Брад, а единствено


да получи попечителството над децата им. Раздялата на холивудската двойка стана най-коментирана новина в социалните мрежи, като хиляди хора застанаха в двата края на скандала. Едни подкрепят актрисата, други твърдо вярват в Брад. Дори се появиха видеа, на които Дженифър Анистън, предишната половинка на актьора, скача от радост при научаване на новината. Припомняме, че Анджелина Джоли и Брад Пит се ожениха на 23 август 2014 г. на Лазурния бряг. Близките отношения между тях започнаха през 2005 г. по време на снимките на филма „Мистър и мисис Смит“, като двамата имат шест деца.

ЛЕЙДИ ГАГА СЕ РАЗДЕЛИ С ГОДЕНИКА СИ, НО СЕ СЪБРА С КАРИЕРАТА

Скандалната певица Лейди Гага и годеникът й актьорът Тейлър Кини са решили да си вземат почивка един от друг. Това обяви самата Гага в профила си в Instagram. По-рано неин представител също съобщи, че двойката „си взема почивка“, без да дава повече подробности. Двамата не бяха забелязвани заедно от седмици, в резултат

на което множество медии обявиха, че двойката е развалила годежа си. Поради тази причина певицата реши да изясни ситуацията със снимка в Instagram, придружена от следния текст: „Тейлър и аз винаги сме вярвали, че сме сродни души. Но като всяка двойка ние също имаме добри и лоши моменти. Затова решихме да си вземем почивка. И двамата сме амбициозни артисти, които, надявам се, ще преодолеят проблема с големите разстояния и сложните работни графици, за да продължим просто да се обичаме, както винаги сме се обичали. Стискайте ни палци!" Двамата се срещнаха по време на снимките на видеото You And I, в което Тейлър беше гост-звезда, а любовта им продължи цели пет години. Нещо повече – миналата година навръх Свети Валентин акть­орът предложи брак на Гага, като се очакваше сватбата им да се състои през това лято. Според близки до двойката причината за неочакваната им раздяла са многобройните им професионални ангажименти, заради които Тейлър и Стефани, както е истинското име на певицата, почти не намират време един за друг. „Работата ги разделя за дълги периоди и това доведе до края на връзката им“, обяснява приятел на блондинката, която вече може да бъде за-

белязана без годежния си пръстен.

КРАЯТ НА АМБЪР ХЪРД И ДЖОНИ ДЕП

Почти една година след шумната им бахамска сватба Амбър подаде молба за развод, обвинявайки актьора в психически и физически тормоз. Деп отрече, а известните му бивши се надпреварваха да го защитават. Обществеността също се настрои против Амбър и я обвини, че с твърдението си се опитва да извлече финансова изгода. Хърд

обаче разпространи клипове на пияния и агресивно държащ се с нея актьор, които накараха мнозина от обвиняващите я в лъжа да замълчат. В крайна сметка двамата се разведоха в средата на август, заявявайки, че се разделят с най-добри чувства и взаимни благопожелания и се отказват от обвиненията по адрес на другия. Въпреки че няма официално потвърждение за това, медиите твърдят, че Амбър е получила 7 милиона долара обезщетение, част от което възнамерява да даде за

благотворителност. Други пък смятат, че парите да замълчи са много повече, защото скандалът влияе негативно върху кариерата на актьора. Накрая, след като съдът забрани на звездата от „Карибски пирати“ да общува с жена си, той намери оригинален начин да й каже какво мисли с помощ­ та на татуировка. Актьорът е решил да промени татуирания на пръстите си прякор на Амбър - думата Slim ("слаба") на Scum, което в превод от английски означава „отрепка“.

[ www.kenguru.bg ] 83


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

ИДЕАЛНАТА ПОРЦИЯ ХРАНА В ЕДНА ШЕПА Автор: Милена Тошева Днес информация за правилното хранене може да се открие къде ли не. Въпреки това много хора не са наясно колко големи трябва да са порциите, които са подходящи за тях. Диетолозите препоръчват да се ръководим от размерите на дланта си при избора на храна, т.е. от количеството, което се побира в нея.

ПРОТЕИНИ С всяка порция би трябвало да консумираме около 100 грама белтъчини. Когато става дума за месо - това е парче с размерите на дланта без пръстите. Специалистите съветват

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

да не се консумират повече от 500 грама месо седмично. Вместо това се препоръчват разнообразни източници на белтъчини - риба, яйца, ядки. Бялата риба съдържа по-малко калории от тлъстата риба. Затова можем да

си хапнем порция, която запълва цялата отворена длан с пръстите. Този вид риба съдържа по-малко омега-3 мазни киселини и затова е добър източник на селен, който е важен за имунитета. А тлъста риба трябва да се консумира в


същото количество, както и месото. Ядките са отличен избор за междинните хранения, засищат и са богати на ненаситени мастни киселини. И са достатъчно калорични. Затова е най-добре да се изяде такова количество, което се побира в шепата. ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ Според диетолозите дневно трябва да имате пет порции с плодове и зеленчуци, а всяка порция трябва да тежи около 80 грама. Под порция броколи и друг зеленчук от семейството на зелето се разбира количеството, което се събира в една стисната шепа. При консумирането на зелени листни зеленчуци, като салата, къдраво зеле и спанак, почти не бива да се ограничаваме. Това са хранителни зеленчуци с голям процент съдържание на вода и с малко калории. Препоръчително е при всяка порция да се консумира количеството, което се побира върху отворена длан. Купувате ли горски плодове като боровинки? Много е лесно да се определи желаната порция - обичайната мярка на такъв плод съдържа 250 г, съответно 3 порции. Препоръчва се като порция да хапнете толкова плодове, които можете да поберете в двете си събрани длани. ВЪГЛЕХИДРАТИ За вас не съществува нищо по-сладко от чиния с горещи тестени изделия или пържени карто-

фи? Според диетолозите оризът, картофите или тестените изделия трябва да се побират в стиснатата ви шепа. Средно мъжете би трябвало за основно ядене да приемат около 250 калории от въглехидратите, а жените - 50 грама по-малко. МАЗНИНИ И ЗАХАРИ Разумното и здравословно хранене не ни пречи при консумирането на захари и мазнини. Когато става въпрос за масло, дневно можем да хапнем две до три чаени лъжици, което е колкото палец като големина. Една трета от дневните нужди от калций могат да се задоволят с консумацията на 125 г сирене, което е колкото парче с големина на двата палеца. Любителите на сладкото могат да похапнат ред шоколад - желателно е той да съдържа висок процент какао. Това се равнява на големината на показалеца или сладкиш с големината на показалеца и средния пръст.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

НЕТИПИЧНИ ПРАЗНИЦИ ЗА ДВАМА Автор: Ива Лалова Коледа е специално време от годината, посветено на прекрасни мигове с любимите ни хора. Понякога обаче присъстващите в графа „любими“ са значителен брой и общуването с тях е предизвикателство за търпението. Алтернатива на безкрайните семейни обеди и вечери са романтичните моменти с човека, когото обичаме. Ако предпочитате уединението с половинката пред шумните пиршества с цялото роднинско войнство, разберете от следващите редове как да направите празничните дни незабравими и за двама ви.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИТЕ СРЕД ВЛЮБЕНИТЕ С РАДОСТ ЩЕ ОТВОРЯТ ПОДАРЪЦИТЕ СИ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА. ИДЕАЛНАТА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА МЕЧТАНА СНЕЖНА ВАКАНЦИЯ Е ВИЕНА. АВСТРИЙСКАТА СТОЛИЦА ИЗКУШАВА С УХАНИЕ НА ГРЕЯНО ВИНО, ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ И ПРЕКРАСНА МУЗИКА. ТАКА ЧЕ ДОЛОВИТЕ ЛИ ПОРИВ ДА ВИДИТЕ КАК ПРАЗНУВАТ ДАЛЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ, А ТРЪГНЕТЕ ПО СЛЕДИТЕ НА ДЯДО КОЛЕДА И СЪРЦАТИЯ МУ ЕКИП.

Споделете празничната еуфория В киното е истината Макар по Коледа всичко живо да е заето с приготовления на пуйки, баници и други гастрономически творения, обърнете гръб на бита и се отдайте на изкуството. Съставете списък с тематични филми («Коледната свещ“, „Наистина любов“, „Докато ти спеше») и поканете своя човек на кино... у дома. Добавете ароматни пуканки с масло и карамел, горещ шоколад или ябълков сайдер и, прегърнати, се потопете в приказния свят на чудесата.

Чети по устните ми Не по-малко сантиментално от киномаратона е четенето на книги заедно.

Изберете вдъхновяваща история (като „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс) и четете един на друг. Така освен на гласовете ще се наслаждавате и на компанията си. А близостта ви ще е по-вълнуваща от всякога.

Нашият дом, нашата крепост

Колкото и фантастично да е да сте само двамата на Коледа, не е лоша идея и да видите какво става около вас. Хванете се за ръце и се разходете из града. Любувайте се на коледните светлини, пазарувайте, посетете празничен базар или просто вечеряйте в изискан ресторант. Важното е да усещате магията на Коледа и силата на любовта си.

За да бъдат приятни заниманията в дома ви, погрижете се за уютната атмосфера. Развихрете въображението си и украсете елхата, опаковайте подаръците, поставете закачливи еленчета и други подходящи аксесоари на видни места и почувствайте духа на празника. Можете да обедините усилията си в кухнята и да опечете коледни сладкиши. Дори и да не са особено сполучливи, със сигурност ще е забавно да похапвате от продуктите, докато ги смесвате.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Коледно настроение

С

настъпването на декември духът на Коледа завладява всичко наоколо. До настъпването на празника отброяваме 24 дни, изпълнени с приготовления, трепетно очакване и много настроение. Това е време, което по-организираните

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Автор: Димитрина Бунова

успяват да подредят и подчинят изцяло в своя полза, така че да се справят със завидно количество задачи, свързани с организиране на празника. Другата половина действат спонтанно и оставят успешното подреждане на събитията на сполучливо стичащи се обстоятелства и щастлива случайност.

В крайна сметка всички изживяват своите вълнуващи моменти и се докосват до магията на празника. Коледните дни свързваме с детския ентусиазъм у малки и големи, вълшебната атмосфера и вкусните аромати, разнасящи се от кухнята. В днешно време всичко от менюто за Бъдни ве-


чер и Коледа може да се намери готово или да се поръча, но нищо не може да замени уюта, който създава предпразничното суетене в кухнята. Обикновено там се въртят не само тези, които имат работа, но и останалите от фамилията, за да понагледат и опитат това-онова. Оставайки верни на традицията, що се касае до ястията за Бъдни вечер, все повече експериментираме с по-модерни и нови рецепти за коледната трапеза. Такива са и предложените в този брой рецепти. Хубаво е да планираме менюто така, че по-калоричните и засищащи основни ястия да са комбинирани с лек десерт и обратно. Да не забравяме все пак, че има и междинни малки угощения под формата на ядки, сладки, бисквити и бонбони. Голямото коледно печене официал-

но започва на 6 декември. Тогава се правят и вкусните щолени, за да има достатъчно време за отлежаване. Тези, които обичат да похапват и да подаряват домашни бисквити, задължително приготвят поне няколко големи кутии. А ако ги предпочитат топли, току-що опечени в самите празнични дни, замесват предварително и замразяват тестото. Освен обичайните чай, кафе, мляко и шоколад подправеното вино също не само сгрява, но и повишава още повече градуса на настроението. Шведският глог отдавна е излязъл от пределите на страната. Този чудесен вариант на греяно вино, без който Коледата в скандинавските страни е невъзможна, дължи своята популярност на неустоимата комбинация от аромати. Канела, карамфил, карадмон, джинджифил и портокалови кори заедно с малко бренди или ром спомагат

за това глогът да има реномето на „възхитителна гореща напитка“. Има много рецепти и никоя от тях не би трябвало да се нарече оригинална. Глогът е от тези неща, за които всяко семейство си има негова. В старите варианти към виното са добавяли портвайн и бренди. Днес се използват още водка, ром и уиски. Има и трендове. Една година е бял, после червен, веднъж с ром, друг път с бренди. Може да отлежава за узряване на ароматите или да се сервира на момента. В първия случай след прецеждане готовото вино се налива в стерилизирани стъклени бутилки. Добре е да престои две-три седмици. При сервиране се затопля леко, без да завира. Сервира се с добавени в чашата белени бадеми и стафиди. Подхожда си с джинджифиловите бисквити пепаркакор.

[ www.kenguru.bg ] 89


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Кулинарни вълшебства Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Руло от свинско контрафиле с наденица, ябълка и салвия 6-8 порции

1 бр. свинско контрафиле, 1,2 кг 200-250 г карначета или сурова наденица 1 голяма ябълка сорт "Златна превъзходна" 1 голяма глава лук 8-10 бр дребни глави лук 2-3 скилидки чесън 8-10 листа салвия, нарязани 20 г хлебни трохи 1с.л. зехтин 20 г масло лимонов сок 400 мл домашен зеленчуков бульон 100-150 мл ябълков сайдер 2 с.л. брашно морска сол и черен пипер

Необелените малки глави лук се разделят на половини и се подреждат в тава с отрязаната страна надолу. В дълбок тиган се загрява зехтинът. Ситно нарязаният лук се сотира. Добавя се вътрешността на карначетата и се запържва леко. Отстраняват се от огъня и се прибавят ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета, салвията, хлебните трохи, сол и пипер. Контрафилето се разрязва и оформя като правоъгълник по метода бътерфлаинг, като се начуква леко. Подправя се със сол и черен пипер. Върху него се разпределя плънката, завива се на

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

руло и се завързва с памучен конец. Така приготвено, рулото може да остане в хладилника до момента на печене. Намазва се със зехтин и се слага върху лука. Бульонът и сайдерът се разбъркват и част от тях се изсипва в тавата, докато покрие наполовина лука. Пече се 20 минути в загрята на 220 градуса фурна, след което температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 40 минути или до готовност. От време на време месото се облива с бульона от печенето, като при нужда в тавата се долива още. Към края на печенето рулото се намаз-

ва с масло от горната страна. Готовото руло се изважда върху дъска, завива се с алуминиево фолио и се оставя 8-10 минути. Отстранява се повечето от отделената при печене мазнина, а отделената течност се събира заедно с останалия бульон и сайдер, като се долива още сайдер до количество от 500 мл. В използвания тиган се запържва брашното, добавя се бульонът и се оставя да къкри, докато се сгъсти. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок и кубче масло. Месото се нарязва и се сервира веднага, гарнирано с печения лук и соса.


Шоко��� ��а 180 г брашно 120 г кафява захар 140 г бяла захар 60 г неподсладено какао 1 и една четвърт ч.л. бакпулвер 1 и една четвърт ч.л. сода бикарбонат щипка сол 2 яйца, стайна температура 70 мл олио 140 мл гъст айрян 140 мл прясно горещо кафе, сорт арабика

�с

340 г полусладък готварски шоколад, мин. 56% какао 70 г захар 3 с.л. неподсладено тъмно какао 1 и половина ч.л. инстантно кафе на прах 10 с.л. вода 1 и половина с.л. бренди 4 яйца, стайна температура, разделени жълтъци от белтъци щипка сол 400 мл млечна сметана, 36% зърна нар

За муса шоколадът се нарязва на дребно, слага се в огнеупорна купа заедно с водата, пресятото какао, кафето, алкохола и 4 с.л. от захарта. Разтопява се на водна баня до гладка смес и се отстранява от огъня. В голяма купа жълтъците се разбиват на водна баня заедно с 2 ч.л. от захарта и щипка сол, докато побелеят и се сгъстят, 1 минута. На тънка струя се добавя шоколадът, разбърква се и се оставя да се охлади леко за 3-5 минути. Белтъците се разбиват на сняг до твърди върхове заедно с щипка сол и останалата захар. Прибавят се на части към шоколадовата смес, като се разбърква отдолу нагоре внимателно, за да не спадне сместа. Сметаната се разбива до меки върхове, като може да се добавят 2-4 с.л. Бейлис. С шпатула внимателно се добавя на части към муса, като около 2 ч.ч. от нея се оставят за гарниране. Купата се завива със стреч фолио и мусът се оставя да се охлади през нощта. Брашното се пресява заедна с какаото, солта, содата и бакпулвера. Прибавят се бялата и кафявата захар. Яйцата се разбиват с айряна и олиото. Към тях се добавят сухите съставки. Разбърква се за кратко, докато се смесят продуктите. На части се излива горещото кафе и се бърка до рядка хомогенна и гладка смес. Тестото се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 20-22 см за три блата или две тави с диаметър 18 см за четири блата. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути, или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Изважда се от формите и се охлажда върху решетка. Разрязва се на три части. Малките блатове се разрязват всеки на два диска. Мусът се разделя на три или четири части, според броя блатове и тортата се сглобява във форма с откопчаващ се ринг, като се редуват блатове и мус. Оставя се в хладилник да стегне и финално се намазва отстрани и отгоре. Декорира се с венец от елхови клонки и зърна нар в средата.

[ www.kenguru.bg ] 91


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

Мнозина свързват Коледа с подаръците, снега и вкусните изкушения, споделени с близките. Празникът обаче има и друга страна, призвана да внася уют в домовете на хората, които смирено очакват Рождество Христово. Атмосферата на святите дни не би била същата без пазителите на коледния дух: малките частици щастие, с които украсяваме и къщата, и душата си. Нека надникнем в историята на популярните символи на Коледа, за да разберем откъде идва магическият им ореол, вълнуващ векове наред.

ЩЕДРИЯТ ДЯДО КОЛЕДА

Смята се, че прототип на обичания от малки и големи старец е свети Никола. Той бил млад епископ, роден и живял около III-IV век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Името на Свети Никола е синоним на щедрост и благородство, а дълбоката му религиозност и отдаденост на църквата будят възхищение и досега. Първообразът на Дядо Коледа дарил богатството си на бедните и в памет

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

КОЯТО И ТЕОРИЯ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЖИВЕЕЩИЯ В ЛАПЛАНДИЯ СОБСТВЕНИК НА ДЕВЕТ ЕЛЕНА ДА ПРЕДПОЧЕТЕТЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГО ЗАПОЗНАЙТЕ С ЖЕЛАНИЯТА НА ДЕЦАТА СИ ЗА КОЛЕДА.


ИСТОРИЯ НА КОЛЕДНИТЕ СИМВОЛИ Автор: Ива Лалова

Блестящи ангелчета, шарени топки и всевъзможни аксесоари в традиционните за празника червено и златно са наслада за сетивата. Акцент в цялата подредба, естествено, са подаръците. Весело опакованите кутии създават настроение с вида и съдържанието си. Израз на обич и внимание, те са най-важната подправка на семейните събирания, конкурирайки се само с разбирателството и смеха.

ВЪЛШЕБНАТА ЕЛХА

на постъпката му е останала традицията на 25 декември да си разменяме подаръци. Съществува и не толкова романтична версия за появата на брадатия добродушко. Според скептиците съвременният образ на Дядо Коледа е дело на компанията "Кока-Кола", придала комерсиален вид на лика на свети Никола в своите реклами.

Ще се изненадате, но макар да е характерно за християнството, коледното дръвче започва историята си в древността. Още древните египтяни са урасявали палмите, преобразявайки ги в произведения на изкуството. Германските племена пък използвали въображението си, за да направят вечнозелените клонки още по-пленителни. С тях отбелязвали празника на светлината около най-краткия ден в годината – 21 декември. И ако в началото предците ни са украсявали единствено клонки от елхи, ели и борове, през 1597 г. те започват да прилагат творчество и при цели дървета. Постепенно в украсата се включват гирлянди и пъстри коледни играчки, а на върха на коледното дръвче се поставя звезда. Тя е препратка към пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Иисус. Днес елхата, символизираща вечен живот, е поле за изява на артистичните натури.

ПЕСЕНТА НА РАДОСТТА

В навечерието на Рождество Христово звучат ноти, които покоряват с нежност и носят радостта от празника. „Тиха нощ, свята нощ“ е преведена на повече от 330 езика и се пее по целия свят. Родина на емблематичната мелодия е Бавария, а авторите й я завещават на хората през 1818 г. Тогава поетът и свещеник в Оберндорф Йозеф Мор и композиторът, органист и учител по музика Франи Грубер създават песен, сгряваща сърцата с топли думи и надежда.

[ www.kenguru.bg ] 93


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Несметните съкровища на ВАТИКАНА Автор: Елица Лукова

В сърцето на Рим на десния бряг на река Тибър се намира най-малката държава в света Ватиканът. Страната с около 900 поданици ежегодно е посещавана от милиони туристи, а на площ от едва 0,44 кв.км са съсредоточени обекти с огромно религиозно, културно, историческо и политическо значение. Това е и единствената държава, изцяло

включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Освен това Ватиканът има най-късата железопътна линия с дължина едва 300 м, разполага със собствени медии и издателство, а пощенската ѝ служба е считана за една от най-надеждните в света и често жителите на Рим я предпочитат пред италианската.

За първи път коледно дръвче е украсено на площад „Свети Петър“ през 1982 г. по време на понтификата на папа Йоан Павел II. То е подарък от Италия. Оттогава всяка година коледното дръвче във Ватикана е дар от различно кътче на Европа.

Ако искате да присъствате на Коледната меса, водена лично от папата, трябва да имате билет. Той е безплатен и се заявява предварително с факс, изпратен до Ватикана от 2 до 6 месеца по-рано. Но понякога поради огромния брой хора дори наличието на билет не може да ви гарантира достъп до площада пред базиликата, ето защо е добре да отидете там 2-3 часа по-рано.

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016

Когато през 64 г. огнена стихия поглъща по-голямата част от Вечния град, император Нерон обвинява християните за пожара. Последват гонения. Мнозина са разпнати на кръст, а сред тях и ученикът на Исус Христос апостол Петър първи епископ на Рим и първи папа. След смъртта му той е положен в плитък гроб на Ватиканския хълм. По-късно император Констан-

тин Велики изгражда на това място църква. След хилядолетие от малкия храм са останали само руини и на негово място през 1506 г. започва строежът на съвременната базилика „Свети Петър“, която и до днес е най-голямата църква в света, приютила многобройни шедьоври като „Пиета“ на Микеланджело и статуята на свети Петър на Арнолфо ди Камбио.


Юлий Цезар, а днес се смята, че там се съхранява частица от Божия кръст.

Площад „Свети Петър"

Сикстинската капела

Освен с фреските на Микеланджело Сикстинската капела е добила популярност като мястото, където се събират кардиналите, когато избират нов папа.

След като създава „Пиета“ и изрисува фреските в Сикстинската капела, Микеланджело сътворява още един шедьовър - купола на базиликата. За да видите Рим от птичи поглед, трябва непременно да се качите до върха на купола. Дръзналите да преодолеят всичките 551 стъпала остават буквално без дъх, но пък са възнаградени с изумителна гледка към площад „Свети Петър“ и Вечния град. Площадът е с формата на елипса, оградена с 248 дорийски колони, върху които има 140 статуи на светии. В центъра му е разположен обелиск с височина 25,5 м, донесен от град Хелиополис. „Иглата“ е с тегло 350 тона и е вторият по големина египетски обелиск след Латеранския. В Средновековието се е вярвало, че в сферата на върха се съхраняват тленните останки на

Макар територията на най-малката държава в света да може да се обходи пеша, по-голяма част от нея е недостъпна за туристите. Онова, което непременно трябва да посетите, са музеите на Ватикана. Началото е поставено от папа Юлий II с малка колекция от скулптури, а днес тук са изложени над 70 хиляди експоната. Те се помещават в няколко свързани сгради, а дължината на галериите и стаите е около 7 км. Ако отделяте само по минута на всеки експонат от несметните съкровища на Ватикана, ще трябва да прекарате тук няколко месеца от живота си. Добилата световна слава Сикстинска капела, част от музеите на Ватикана, е създадена в края на XV век. През 1508 г. на Микеланджело е възложено да изрисува дванадесетте апостоли на тавана, който момент наподобява звездно небе. Когато 4 години по-късно завършва работата си, на тавана има над 300 фигури. Две десетилетия по-късно той се завръща в Сикстинската капела, за да изрисува „Страшния съд“ на

стената зад олтара. Неслучайно Гьоте казва: „Ако не сте видели Сикстинската капела, не можете да придобиете реална представа на какво е способен човекът“. За музеите на Ватикана има 2797 ключа, съхранявани в подземен бункер. С 300 от тях се отключват залите, достъпни за 6-те милиона туристи, които ежегодно посещават музеите. Работният ден на петимата ключари, които отварят помещенията, започва преди изгрев слънце, а други петима отговарят за заключването им в края на деня. Докато се разхождате из Ватикана, вниманието ви със сигурност ще привлекат войници с колоритни парадни униформи. Всъщност те са част от най-малобройната армия в света. Създадена е преди 510 години от Юлий II - папата, който започва строежа на базиликата „Свети Петър“ и възлага на Микеланджело да изрисува фреските в Сикстинската капела, а на Рафаело - четирите неголеми зали в собствения му апартамент. За да постъпят на служба в Швейцарска гвардия, която се грижи за безопасността на главата на Римокатолическата църква, кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания, сред които да са католици, да имат швейцарско гражданство, да са на възраст между 19 и 30 години, да са високи, не по-малко от 174 см и да са ергени. Колоритната униформа на гвардейците е създадена по скици на Микеланджело, но днешният ѝ дизайн се дължи на един от командирите на армията - Жул Репон.

Швейцарската гвардия

[ www.kenguru.bg ] 95


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

121

ОРГАНИЧНО АРГАНОВО МАСЛО BEKLEY-ORGANICS Перфектна грижа за нежната и чувствителна кожа на бебчо и за мама

121

Mustela®Maternité крем с двойно действие против стрии 150 ml Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от BEKLEY-ORGANICS Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 120 BEKLEY ORGANICS 1. Силвия Веселинова 2. Донка Костадинова 3. Михаела Дамянова

PLASMON 1. Дарина Данчова 2. Боряна Димитрова 3. Радостина Филева

MUSTELA 1. Владимира Ганчовска 2. Сива Даил 3. Атанаска Попова

APTAMIL 1. Мартина Петкова 2. Славяна Петрова 3. Ивелина Атанасова

FRISO 1. Станислава Панева 2. Галя Станчовска 3. Богомил Йорданов

ЧИНИЯ TOMMEE TIPPEE 1. Васка Кушлева 2. Нора Гергова 3. Елена Ивайлова

MATERNEA - интимен гел 1. Албена Крумова 2. Искра Авджиева 3. Благовеста Стоянова

ДЕВИН 1. Йоанна Соколова 2. Лидия Тодорова 3. Наталия Георгиева

БОЧКО – крем при подсичане 1. Гергана Вергилова 2. Ганка Палаузова 3. Василена Йончева

МАЛКИ УМНИЧЕНА TINYLOVE 1. Таня Йорданова 2. Галина Петрова 3. Мирослава Генчева

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

121

Мокри кърпички без аромат Bambo Naturе, 80 броя в опаковка

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Bamboo Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 101


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

121 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

121

С пробиотици и пребиотици

Душ олио Матернеа

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Maternea.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

121

Препарат за бебешки съдове Бочко Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Бочко.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

121

Здраве бебе защитен крем Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Арома

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

121

121

НЕРАЗЛИВАЩА СЕ ТЕРМО ЧАША СЪС СЛАМКА 260ml. 12м+

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

121

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

121 МАЛКИ умничета Sunny Sunflower

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Девин. Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 104 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | декември 2016


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


ЗА ПО-ХУБАВ ЖИВОТ.

Новата количка Muum на Jané. Количката Muum на Jané е най-новата концепция за детска количка, която съчетава най-новите тенденции по отношение на дизайна с най-иновативните функции по отношение на безопасността и конфорта. Количката е с леко шаси и разполага с практична система на сгъване без да е необходимо да се сваля кошчето. Освен това на Muum може също така да се прикачат системите за безопасност на Jané: бебешкото столче Rebel, бебешкото столче Matrix, което може да се превърне в преносимо креватче и преносимото бебешко креватче. Всичко това превръща количката не само в по-хубава, но и в по-лесна и достъпна за всички. Защото животът ти може да бъде още по-хубав във всяко едно отношение.

···············································································································································································

Списание Кенгуру, брой 121/Декември, 2016 г.  

Очакват ви много полезни съвети, коледни предложения и актуална информация за бременността, раждането и грижите за бебето и детето. В новия...

Списание Кенгуру, брой 121/Декември, 2016 г.  

Очакват ви много полезни съвети, коледни предложения и актуална информация за бременността, раждането и грижите за бебето и детето. В новия...