Page 1

брой 119/10.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ БРОЙ 119

БЕБЕ БЕБЕШКАТА ФОНТАНЕЛА МАМА ПОДРОБНО ЗА ПМС НАЧИН НА ЖИВОТ ЗАМЪЦИТЕ НА ПРИКАЗНИЯ КРАЛ

СУТИЕНЪТ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА И СЛЕД НЕЯ

5

НАЧИНА ДА ПРОВЕРИТЕ РАЗВИТИЕТО НА БЕБЕТО

ОРИЗ ЗА ПЪРВО ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО ИМУННИ КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛЧУГАНИ

ОКТОМВРИ 2016

ДЕТЕТО МИ НЕ ЧЕТЕ!


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Костадин Костов, Ина Пенкова, Нели Средкова, Надежда Ножарова Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, д-р Ина Генева, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: д-р Пламен Масларски, доц. Ралица Георгиева, проф. Петър Петров Счетоводство: D&D

Печат: Адрес на редакцията:

София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Лице корица: Екатерина Линева Фотограф корица: Verus Photography

Колонката на Тройката Нямам ясен спомен точно откога ги слушам. Запомнила съм първите кампании „Повече българчета за България“, значи от около десетина години. Харесаха ми темите, които обсъждаха и, най-вече, начинът, по-който го правеха – открито, с хумор, с уважително и топло отношение към слушателите. Те са Тройка на разсъмване или Милена, Кирил и Тодор. Преди няколко години се запознах с тях лично. Срещите ни винаги са заредени с добро настроение (даже докато пиша сега, се усмихвам). Те са позитивни, душевни, с отговорни социални позиции, които представят по един лек, достъпен начин, без клишета и високопарни изрази. От следващия месец вече ще изказват мненията си не само по радио “Витоша”, но и на страниците на „Кенгуру“ в колонката на Тройката. Точно както ми харесва да ги слушам, обичам и да ги чета. Сигурна съм, че и с вас ще е така..

[ www.kenguru.bg ] 1


СЪДЪРЖАНИЕ [30]

[52]

[22] 10 Събития на месеца

9 Новини

12 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

[ МАМА ] БРЕМЕННОСТ 16 Здравословен хранителен режим за заети бъдещи майки Да се храните здравословно е трудно, особено когато сте заета. 18 Сутиенът през бременността и след нея За разлика от нормалните сутиени, моделите предназначени за бременни и кърмачки са създадени за по-голямо удобство на уголемените гърди и са съобразени с повишеното напрежение в гръдните мускули. 22 Витамините от А до Z Ще научите за какво е важен цинкът по време на бременност. 24 Тъжно ми е! или Как да преборим депресията

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

14 Цифрите разказват

БРОЙ 118

8 Избор на редактора

[64]

РАЖДАНЕ 28 Естествени методи за предизвикване на раждане някои от най-популярните митове Чували сте толкова много съвети по темата от майки, свекърви или приятелки. Дали нещо от изброеното наистина работи? Не и в повечето случаи. Представяме ви някои от „методите“, които може би вече знаете.

30 Рискът от емоционална травма при цезарово сечение ЗДРАВЕ И КРАСОТА 34 Подробно за ПМС Ще научите какво точно се случва с вас именно в този период. 36 Това ли е моят крем 40 ВЪПРОСИ КЪМ СПЕЦИАЛИСТИ


[80]

[ ОТ 0 ДО 3 ] ЗДРАВЕ 40 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му? Представяме ви месец №10.

50 Сладък, сладък мед или Защо на бебетата не бива да се дава мед 52 Имунни комплекси за малчугани 56 Бързо на лекар! LIFE 60 В помощ на мама 62 Как да изберем матрак за легълцето на бебето 64 Фази на съня при бебетата 66 Забавни експерименти: 68 Новородени он лайн или Неприемливата информация, която споделяте за бебето си в нета 70 Правила за гостите, които посещават бебето Уточнили ли сте след колко време сте готови да приемате гости след раждането, извън кръга от най-близки хора? Ами ако дойдат неканени любопитковци? Представяме ви пет правила за гости при първо посещение при бебето.

[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 80 Hollywood родители & децата им Ще ви запознаем със звездите, които не искат да бъдат майки.

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 78 Всичко за родителското извинение Да се научите да казвате „извинявай“ на детето си след като сте оплескали нещата като родител е наистина трудна задача. Затова обърнете специално внимание насоките, които ще ви дадем, когато нещата са опрели до родителско извинение.

СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 82 Естествени лекове против анемия Народната медицина предлага много различни рецепти, с които се постига повишаване на хемоглобина в кръвта. За постигането на този резултат трябва да се съсредоточите върху тези рецепти, които са със съставки, богати на витамини. Представяме някои от тях. 84 Топ 9 на най-популярните грешки, касаещи закуската ТЯ И ТОЙ 86 Умеете ли да казвате „благодаря“?

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ]

[78]

ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 88 Октомврийско меню 90 Рецепти НАШИЯТ ДОМ 92 Как да съхраним тиквените фенери по-дълго ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 94 Замъците на приказния крал

96 Комикс 100 Конкурси 101 Жълти страници

[94]

48 Ориз за първо хранене на бебето Запознаването с нови храни на бебето може да започне със зеленчук, плод или безглутенова зърнена култура, на първо място сред които стои оризът.

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 74 Детето ми не чете! 76 Шофьор, художник или биолог? Защо, кога и как да запознаем мъниците с професиите? Ако детето ви проявява интерес към конкретна професия, отговорът е Да.

42 Рецепти за мъници 46 Бебешката фонтанела Всички бебета се раждат с фонтанели и това съвсем не е случайно.

[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ www.kenguru.bg ] 3


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

ИЗБУХЛИВОТО ДЕТЕ Представяме ви „Избухливото дете“ от д-р Рос Грийн на издателство Хермес. Книгата е ново попълнение в серията „Психология за всеки ден“ и представя иновативен възпитателен подход към непокорните и раздразнителни деца. Ако сте родител на дете

с проблемно поведение, тази книга ще ви зареди с оптимизъм и увереност, че ще се справите с положението и ще възстановите хармонията в семейството си. Следвайки практичното и експертно напътствие на д-р Грийн, вие и вашето дете ще изградите помежду си нова връзка, основана на общуване и взаимно доверие.

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

ВЕЧНИТЕ ПРИКАЗКИ От незапомнени времена приказките са първата среща на децата с магията на въображението. Те са забавно приключение, но и мъдър урок за света. Новата луксозна книга „Вечните приказки“ на издателство „Фют“ ви предлага 11 приказки с чудесни илюстрации. Класически приказки, които ни връщат назад в собственото ни детство, и заедно с това ни приближават към децата и ни дават възможност да видим света със сегашните си познания и опитност, но с детски очи.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ „БЕБЕМАНИЯ“ За десета поредна година Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ) организира най-голямото изложение за бебешки и детски стоки и услуги в България - „Бебемания“. В него участие ще вземат фирми-национални дистрибутори, които ще представят над 100 водещи европейски и световни марки, както и български произво-

дители, които са се доказали в годините с високи изисквания за качество и безопасност на продуктите за малките съкровища. Изложението ще се проведе от 21 до 23 октомври в Интер Експо център, зали 3 и 4. Ще ви очакваме на щанда на списание „Кенгуру“, за да се забавляваме заедно с игри и подаръци.

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

СЪСТЕЗАНИЕ С ВЕЛОСИПЕДИ В БИКИНИ БОТЪМ Когато Сепия решава да участва в надпреварата с велосипеди в Бикини Ботъм, Спондж Боб и Патрик се заричат да му помогнат, за да победи. Но вместо да го насърчат, техните усилия му отреждат последно място. Ще успее ли все пак Сепия да навакса и да спечели? Невероятно весела и смешна книжка за всички, които обичат приключенията на жълтия симпатяга Спондж Боб!

ДА ИГРАЕМ И ДА УЧИМ! Разнообразните игри в тези книги ще подпомогнат подготовката на децата за училище. Включените задачи тренират умението на децата да задържат вниманието си, да запомнят и да наблюдават, развиват речта и основни мисловни процеси, усъвършенстват фината моторика на ръката и подготвят за писане, подпомагат усвояването на броенето и дават нови знания за заобикалящия свят.


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

MATERNEA Е ТВОЯТА СПЕЦИАЛИЗИРАНА МАРКА ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И СЛЕД РАЖДАНЕ Здравият и красив вид на кожата ти зависят не само от ежедневната употреба на козметични продукти за мазане, но и от използваните измивни средства. Познавайки нуждите ти в този период, Maternea създаде два нови хигиенни продукта - Душ олио и

FOOT GUARD

ДЕЗОДОРАНТ ЗА ОБУВКИ – ВСИЧКО ТОВА ЗА ЩАСТЛИВИ СТЪПАЛА!

Дезодорантът спрей за обувки FOOT GUARD премахва неприятния мирис на обувките. Комбинацията от млечна киселина и обезкислородяващи съставки унищожават бактериите, виновни за мириса на обувките. Спреят за обувки FOOT GUARD предотвратява образуването на гъбички по краката, той дезодорира и дезинфекцира обувките Ви. Обувките се напръскват 5 минути преди използване и веднага след събуването им. Опаковката се предлага в 100 мл.

Интимен гел. Душ олиото Maternea съдържа специално подбрани съставки без сапун, оцветители и консерванти, които нежно измиват, подхранват и успокояват чувствителната кожа. Интимния гел Maternea съдържа комбинация от съставки,

благодарение на които се поддържа нормалното ниво на рН за областта в този период (3,5-4,5). Ежедневната хигиената става лесна и бърза, оставяйки чувство на свежест и чистота. Да бъдеш красива майка и жена, това е задачата на Maternea!

НОВА ПОДХРАНВАЩА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА СУХА КОЖА, СЪЗДАДЕНА ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО*

Усещане за опъване, ДИСКОМФОРТ, загуба на еластичност… Това са често срещаните прояви на сухата кожа. Ето защо Дерматологични лаборатории Avène отговарят на това предизвикателство с TriXera NUTRITION - серия продукти за хигиена и грижа, създадена специално за кожа, нуждаеща се от подхранване и комфорт. А ето и самите продукти: нутри-флуиден почистващ гел за лице и тяло нутри-флуиден балсам за лице и тяло нутри-флуидно мляко *За деца над 3 години

ШИШЕ ЗА ХРАНЕНЕ КАТО НИКОЕ ДРУГО... ТОВА Е НОВОТО ШИШЕ НА TOMMEE TIPPEE - ULTRA Всички говорят за лесен преход от кърмене и хранене с шише, биберон, наподобяващ майчината гърда или антиколик функции. Новото ULTRA шише на Tommee Tippee има всичко това за перфектно преживяване по време на хранене. Близо до естественото хранене Сигурно уплътнение Плавен поток Перфектна форма на шишето Компактната и удобна за държане форма на шишето ви позволява стабилно да захванете шишето по време на хранене. Изработено от висококачествен полипропилен без BPA

BIODERMA стартира образователна кампания, посветена на правилните грижи за кожата с акне Акнето засяга 90% от тийнейджърите и е причина №1 за посещение при дерматолог. BIODERMA насочва общественото внимание върху този проблем, като стартира образователна кампания за грижата за кожа с акне, чиято цел е да обедини усилията на дерматолози, психолози, фармацевти, родители, тийнейджъри и медиите в борбата срещу акнето. На 12 октомври ще се проведе национална кампания за безплатни прегледи на пациенти с акне, в която ще участват дерматолози от цялата страна. С кампанията BIODERMA си поставя за цел да насърчи и популяризира културата на посещение при дерматолог, като важна стъпка в борбата срещу проблема. Полезна информация за правилните грижите за акнеичната кожа, както и всичко за кампанията #ЗаедноСме в борбата срещу акнето можете да намерите на www.bioderma.bg.

[ www.kenguru.bg ] 9


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

ОКТОМВРИ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 11 октомври

Легендата Брайън Адамс в София Брайън Адамс, една от най-големите звезди в историята на музиката, ще разтърси София тази година с грандиозен концерт на 11 октомври в Арена Армеец. Българската публика ще може да се наслади на най-големите хитове на Адамс, измежду които неостаряващи класики като „Run To You“, „Everything I Do (I Do It For You)“, „Please Forgive Me“ и много други. Концертът е част от световното турне „Get Up“. 8 октомври За първи път в България гостува единственият по рода си „Флекс балет Русия“ с най-впечатляващото 3D шоу „Елементи“ Балансът от съвременна музика, танц и невероятно светлинно 3D шоу от ново поколение е единствен по рода си и няма аналог в Русия и Европа. В най-новия проект на Флекс Балет „Елементи“ умело са вплетени перфектно изпипани хореографии нотки от класическия руски балет, движения от китайски древни бойни изкуства, танго, валс. Невероятната пластичност, динамика и движения в танците ярко обрисуват реалните човешки емоции – страст, хазартност, неудържимост, влечение, нежност, трепет, любов. Няколко малки спектакъла се сливат в едно голямо шоу, което демонстрира двуполюсната природа на мъжката бруталност, подвластна на любовта, и женската нежност, подвластна на чувствата. Неподправената и въздействаща атмосфера на сцената се създава и чрез светлинната концепция, която позволява използването на най-нови технологии от светлина и огън.

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

19 октомври Imany с голям концерт в НДК Певицата с кадифен глас и пленителна усмивка ще зарадва многобройните си фенове с едно различно, по-мащабно шоу в София на 19 октомври. На събитието в зала 1 на НДК атмосферата ще се наелектризира от интимната и същевременно взривяваща обстановка, с която се отличават изпълненията на френската певица.

5 октомври - 20 октомври Фестивал на комедията Трети фестивал на комедията - София 2016 започва на 5 октомври и продължава 15 дни. По време на събитието най-добрите комедианти от България и Европа ще бъдат в най-култовото място за комедии в България - Комеди клуб София. 15 дни с най-добрите комедианти в България и десет невероятни гости от чужбина ще преобразят тотално Комеди клуб София и ще променят представите ви за забавна вечер.

7 октомври Световен ден на усмивката По традиция Световният ден на усмивката се отбелязва всеки първи петък на октомври. Основател на Световния ден на усмивката, както и автор на популярното усмихнато жълто личице, е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 година. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет, но и навсякъде в нашия живот.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ приспиването на ръце

За Петя Лечева През първата една година от живота си бебето има нужди, а не капризи и желания. И колко по-бързо ние, родителите, осъзнаем това, толко по-лесен става животът на цялото семейство. И ако детето има нужда да бъде в прегръдките на мама или татко, за да заспи, трябва да откликваме на тази негова нужда. Бихте ли отказали кърма на бебето, когато е гладно? Бихте ли отказали чиста пелена, ако е мокро и това му доставя дискомфорт? Разбира се, че не! И даже няма да ви хрумне, че така можете да разглезите детето, че ще трябва винаги да го

храните и преобличате, и че после „много, ама много трудно ще промените това към друго“. Бебетата имат нужда от успокоение и заспиване на ръце само през първите месеци от живота си. С израстването им тази нужда отпада и едногодишното дете вече предпочита други ритуали преди сън. Ние, като родители от позицията си на силния, можем да наложим на децата абсолютно всичко. И ние решаваме дали ще откликваме на нуждите им, когато е необходимо, или още от първия ден ще им показваме кой е по-по-най.

Против Няма по-хубаво нещо от гушкането на бебе, особено когато е твоето собствено. А носенето на ръце може да става в моментите на хранене и след това, докато показвате света наоколо или просто се разхождате, и винаги, когато имате нужда да го направите, за да усетите близостта с най-хубавото нещо на света - вашето бебе. Но когато става въпрос за приспиване на същото съм против това да става ръце. Искам още в самото начало да подчер-

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Нели Христова

тая, че не съм против самото приспиване като ритуал, отделеното време, пеенето на песнички, а в по-късен период и четенето и разказването на приказки, а против носенето, особено ако малкото вързопче не тежи вече около 3 килограма, а няколко пъти по толкова. А свикне ли мъничето да заспива по този начин, повярвайте, много, ама много трудно ще промените това към друго или ще го направите, но с цената на много сълзи. А кой би искал това?


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

СНИМКИТЕ

В ЦИФРИ Ако очаквате близнаци, тогава най-подходящото време за правене на снимки е

25 г.с.

32-34 г.с.

Средната цена за една фотосесия у нас на професионално обработени кадъра е около лева.

20

100

е най-подходящото време за фотосесия по време на бременност. В този период коремчето е достатъчно голямо, за да се виждат и все още имате енергия и възможност за няколкочасово позиране през обектива на фотоапарата!

МЕСТАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЕДНА НЕЗАБРАВИМА ФОТОСЕСИЯ СА 3 - ВКЪЩИ В УЮТНАТА ДОМАШНА ОБСТАНОВКА, НАВЪН-СРЕД ПРИРОДАТА И ВЪВ ФОТОСТУДИОТО. СЛЕД КАТО РЕШИТЕ ДА ПРАВИТЕ СНИМКИ, ОБСЪДЕТЕ С ФОТОГРАФА КЪДЕ ТОЧНО ДА БЪДАТ ВАШИТЕ. 2 часа средно продължава една фотосесия, ако

няма някакви препятствия, докато я правите. В нея може да участва както само бъдещата майка, така и щастливият татко и/или по-голямото дете в семейството. Преди снимките помислете и изберете много добре дрехите, с които ще позирате. Обикновено в рамките на можете да се преоблечете около пъти, а за - само .

2 часа 5-6 1 час

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

3

2-ма

души са напълно достатъчни за една идеална фотосесия - вие и човекът, който ще ви снима. Подходящият интериор и доброто осветление са останалите елементи, без които снимките няма как да бъдат перфектни. Гримът е важен елемент за една перфектна фотосесия. За това трябва да предвидите около часа от времето си и да изберете стилиста, на когото ще се доверите.

1,5

Цената на фотосесията зависи от основни фактора - квалификацията и уменията на фотографа, времето, продължителността на снимките и количеството фотографии, които желаете да бъдат извадени.

3


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ЗДРАВОСЛОВЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ЗА ЗАЕТИ БЪДЕЩИ МАЙКИ Автор: Силвия Костова

Опитвате се да жонглирате между натоварения служебен график, семейните задължение и ежедневния стрес. Да се храните здравословно е трудно, особено когато сте заета. Но за една бъдеща майка е изключително важно да спазва адекватен хранителен режим. Научете четири лесни начина, с които да въведете полезните храни във вашето ежедневие. Този начин на хранене ще поддържа нивата на кръвна захар стабилни и ще удовлетворява чувството ви на глад през деветте месеца. Ще получите необходимите вещества, от които се нуждаете, както и енергия, за да бъдете вие и бебето ви сити и здрави.

Закуска Със сигурност сте го чували хиляди пъти: Закуската е най-важ­ ното хранене за деня. Но наистина ли тя е от такова значение? Да, без всякакво съмнение. Закуската стартира метаболизма, а пропускането й ще ви направи раздразнителни и уморени през целия ден. Не сте почитателка на обилната закуска? Тогава я карайте по-леко. Заложете на

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

пресни сезонни плодове и кисело мляко, гарнирани със сурови ядки и семена. Тези добавки ще забавят изгарянето на плодовите захари. Ако сутрешното неразположение е чест ваш спътник през първите два триместъра на бременността, наблегнете на закуска с високо съдържание на протеини. Купа овесена каша, комбинирана с ядки и

семена и естествени подсладители като кленов сироп или мед, е чудесен избор. Междинна сутрешна закуска Старайте се винаги имате подръка нещо подходящо за предобедно подкрепително хранене. Това ще ви предпази от импулсивно купуване и съответно консумиране на висококалорични храни и ще ви спести пари в дългосрочен

план. Заложете на здравословни миксове от сурови ядки и семена, които са богати на протеини и цинк. Купувайте си готови комбинации или си ги направете сами. За целта смесете ядки и семена по свой избор, добавете сушени плодове и съхранявайте в преносими пластмасови контейнери. Обяд Когато хората са заети, обядът е


перфектното време за съчетаване на всички полезни съставки в едно хранене. Можете да го постигнете, като опаковате разнообразни вкусове и аромати в един на пръв поглед обикновен сандвич. Добавете боб, краставица, домат, авокадо, рукола… за чиния вкусно и балансирано ядене. Съвет! Ако нямате достъп до хладилник на работното си място, бъдете предпазливи с вземането на месо или риба за обяд.

Следобедна закуска За времето на бременността е от голяма важност да се придържате към хранителен режим, който ще ви осигури достатъчно количество качествени мазнини. За да си ги набавите, използвайте следобедното хранене. С похапването на вкусни маслинки може да сте сигурни, че мазнините, които приемате, са наистина полезни, както и че ще увеличите нивата на т.нар. „добър“ холестерол. В настроение сте за нещо сладко? Пробвайте вкусно и здравословно плодово смути, което ще ви зареди с енергия! Смути с киви, портокал и ябълка 10 обелени кивита и почистена и обелена ябълка се пасират в блендер до получаването на хомогенна смес. Към нея се добавя прясно изцеденият сок от един портокал. Консумира се веднага!

[ www.kenguru.bg ] 17


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Специалистите съветват когато мерите бельото да седнете, за да проверите дали гърдите ви допират корема. При ставане и сядане сутиенът с правилен размер и форма не трябва да се усуква, да притиска, или гърдите ви да се изплъзват вън от него. Ако сутиенът ви причинява дискомфорт или каквото и да е неудобство в съблекалнята, това положение само ще се влоши по време на самото носене.

СУТИЕНЪТ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА И СЛЕД НЕЯ Автор: Силвия Костова

От първа необходимост е и сутиенът за сън, който ще ви помогне да намалите болката в гърба и да запазите естествените форми на бюста си.

НУЖДАЯ ЛИ СЕ ОТ НОВ СУТИЕН ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА БРЕМЕННОСТТА?

Подобно на останалата част от вашето тяло през бременността, гърдите ви също се променят. Те стават по-големи и доста по-чувствителни на допир. Тази метаморфоза се дължи на хормоналните промени, увеличаване на теглото, разширяването на гръдния кош и на млечните жлези, които се подготвят да произвеждат мляко за вашето бебе. Не се изкушавайте да продължите да носите бельото, коeто вече имате, а инвестирайте в покупката на нов сутиен. За разлика от нормалните сутиени, моделите, предназначени за бременни и кърмачки, са създадени за по-голямо удобство на уголемените гърди и са съобразени с повишеното напрежение в гръдните мускули.

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


PANTONE 2955 C


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ВРЕМЕ ЗА… НОВ СУТИЕН

Правилото е следното: Бельото не трябва да е стегнато. Когато свалите сутиена си и видите белези на местата, където са контурите на чашките и презрамките, ако гърдите ви преливат от сутиена или ако го чувствате твърде прилепнал, е време да помислите за закупуването на нов. Всяка жена е различна, както различна е и всяка бременност. Гърдите на всяка бъдеща майка се променят по начин, който също е уникален. Може да се окаже, че размерът на чашките на сутиена ви ще расте през цялата бременност или пък, че гърдите ви ще нараснат през първия триместър, след което няма да се променят чак до последните месеци преди раждането, когато отново ще се уголемят. В зависимост от това, може да се окаже, че ще се нуждаете от сутиени с различни размери през различните периоди на бременността.

КАК ДА ИЗБЕРА ПРАВИЛНИЯ СУТИЕН ЗА КЪРМАЧКИ?

Съществува разлика между обикновен сутиен, такъв за бременни и модел за кърмачки. Сутиените за бременни представляват версия на нормалните сутиени, проектирани специално, за да подкрепят по-солидно растящите през времето на бременността гърди. По-широките презрамки, меката, памучна подплата и допълнителните кукички за закачване са само някои от характерните особености на тези модели. Сутиените за бременни и тези за кърмачки се различават по едно основно нещо: бельото за кърмене е снабдено със закопчалки, които позволяват лесен достъп до зърната за кърмене. Много жени предпочитат комбинацията от двете, купувайки си сутиен за бременни, или просто по-голям размер от своя предпочитан модел от времето преди бременността, които заменят със сутиен за кърмачки към средата на третия триместър. Когото избирате такъв сутиен, бъдете сигурни, че той е достатъчно голям, защото гърдите ви могат да се увеличат с още един-два номера след появата на бебето и слизането на млякото ви. Специалистите съветват активно кърмещите майки да се спрат на спортен сутиен за кърмачки или такъв с клипсове на презрамките, който удобно да пада надолу по време на кърменето.

ОТ КОЛКО СУТИЕНА ЩЕ ИМАМ НУЖДА?

Това зависи преди всичко от бюджета ви, но предвидете най-малко три сутиена за времето на бременността си. Добре е също да носите два модела, които да сменяте през един-два дни.

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Отлична работа може да ви свърши удължителят за сутиени, който осигурява допълнителна ширина на основата и позволява да дадете още малко живот на сутиените, които сте си купили по-рано през бременността. Избирайте новите модели, закопчани на най-вътрешните кукички, за да имате възможност да ги отпускате.

КОЙ МОДЕЛ СУТИЕН Е НАЙ-ДОБИЯТ?

Изберете вариант с подсилени шевове и дебели презрамки. По-нежните, ефирни модели просто няма да издържат на напрежението. Заложете на меки материи, като памук или смес от памук и синтетика, и такива без шевове около зърната.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

Цинк ЦИНКЪТ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ МИКРОЕЛЕМЕНТИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ, ТЪЙ КАТО ОТГОВАРЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ДНК, РЕГЕНЕРАЦИЯТА И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА КЛЕТКИТЕ. А ТОВА ОТ СВОЯ СТРАНА Е УСЛОВИE ЗА ПРАВИЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИТЕ НА ПЛОДА И РАЖДАНЕТО НА ЗДРАВО И ДОНОСЕНО БЕБЕ. ОСВЕН ТОВА, ЦИНКЪТ УЧАСТВА В ИЗГРАЖДАНЕТО НА ИМУНИТЕТА, ГРИЖИ

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на по-големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

СЕ ЗА ОБОНЯНИЕТО И ВКУСА, КАКТО И ПОМАГА ЗА БЪРЗОТО ЗАРАСТВАНЕ НА РАНИТЕ. ДЕФИЦИТЪТ НА ЦИНК Е РЯДКО СРЕЩАН ПРЕЗ ПЕРИОДА НА БРЕМЕННОСТТА, ТЪЙ КАТО ПОВЕЧЕТО БЪДЕЩИ МАЙКИ ГО ПРИЕМАТ ЗАЕДНО С ХРАНАТА, ОСОБЕНО КОГАТО МЕНЮТО Е ДОБРЕ БАЛАНСИРАНО, РАЗНООБРАЗНО И СЪДЪРЖА МЕСО.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ЦИНК?

Необходимото количество цинк по време на бременност е между 10 и 15 мг на ден, след предварителна консултация със специалист.

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ЦИНК:

В СЛУЧАИТЕ, КОГАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ НАБАВИТЕ НУЖНОТО КОЛИЧЕСТВО ЦИНК ОТ ХРАНАТА, ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА ЦИНКОВ ДЕФИЦИТ СА: 22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

- НАРУШЕНИЕ В ОБОНЯНИЕТО И ВКУСА - ЗАГУБА НА АПЕТИТ - ЧЕСТО БОЛЕДУВАНЕ ОТ ИНФЕКЦИИ, ПОРАДИ ОТСЛАБНАЛ ИМУНИТЕТ

• СЛЪНЧОГЛЕДОВИ И ТИКВЕНИ СЕМКИ • ЦАРЕВИЦА • ФАСУЛ • ОРЕХИ • ГРАХ • ЧЕРВЕНО МЕСО • ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ • МОРСКИ РИБИ, НАЙ-ВЕЧЕ СТРИДИ • ЗЕЛЕНИ ПЛОДОВЕ И ЦИТРУСИ КАТО ЛИМОНИ И ГРЕЙПФРУТИ • ЯЙЦА • МЛЯКО • ЗЕЛЕНЧУЦИ - СПАНАК, КАРТОФИ, ЧЕСЪН, АСПЕРЖИ, ДОМАТИ


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Тъжно ми е! или Автор: Силвия Костова

Как да преборим депресията

Тестът за бременност е направен и добрата новина вече е споделена с най-близките. Всички ви поздравяват и вече очакват с нетърпение щастливото събитие. Знаете, че трябва да сте радостна, но някъде вътре в себе си не сте така възторжена, даже ви обземат тъга и безнадеждност. Нещата стават още по-лоши от чувството за вина, което изпитвате. Ако тези симптоми са ви познати, се опитайте да се утешите с новината, че не сте единствената, която има подобни чувства. Около 10% от бъдещите майки страдат от депресия в един или друг момент на бременността си.

Как да разбера дали страдам от депресия? Не съществува определен набор от симптоми, характеризиращи депресивните състояния. Те варират при различните пациенти. Все пак, ако сте изпитвала някой от тези симптоми през последните седмици, това може да е знак, че сте депресирана: Чувство на тъга, пустота и безнадежност. Липса на интерес или удоволствие от правенето на каквото и да е. Трудно заспиване, събуждания през нощта или прекалено много сън. Чувство на умора и недостиг на енергия. Преяждане или липса на апетит. Ниско самочувствие, чувство на провал или вина. Трудности с концентрацията. Прекалена нервност или твърде бавни говор и движения. Мисли за самоубийство или самонараняване.

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Ако имате проб­ лем да се справите с емоционалното си състояние е важно да говорите със своя лекар. Не чувствайте вина за състоянието си и затова, че търсите помощ. Все пак депресията е заболяване, а не въпрос на избор.

Какво причинява депресията? Различните хора изпадат в депресивни състояния по различни причини. Отключващ фактор може да бъде стресиращо житейско събитие. Сама по себе си бременността е достатъчно значимо събитие, за да причини депресия. При жени, които вече се чувстват несигурни поради редица причини, забременяването може да подейства като катализатор за развитието на по-сериозна депресия. ФАКТОРИ, КОИТО МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ ДЕПРЕСИЯ ИЛИ ДА Я ЗАСИЛЯТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА: Финансови тревоги. Тежките мисли за това как


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ще се справите след раждането могат да са неизчерпаем източник на притеснения. Физическият диксомфорт. От сутрешното гадене, през главоболието, до болките в таза справянето с тези симптоми ден след ден може в крайна сметка да се отрази и на психическото ви състояние. Промени в партньорските взаимоотношения. Може би сте притеснена как ще се развие връзката с половинката ви след като двамата станете родители. Усложнения при предишна бременност или раждане. Трудна предишна бременност или травматично раждане са предпоставки да сте по-тревожна. Предишно безплодие или спонтанен аборт. Ако сте имала трудности със забременяването или спонтанни аборти в миналото е съвсем естествено да се притеснявате повече за бременността си. Как се лекува депресията? Съществуват два основни типа лечение – психологически терапии и медикаменти. Всеки случай е различен, затова и всяка терапия е строго индивидуална. Когнитивната поведенческа терапия се провежда от психолог. Тя не се фокусира върху миналото ви, а ви помага да се справите с проблемите, пред които сте изправена в момента, като ви учи да разпознавате емоциите си и да противодействате на негативните мисли. Идеята да говорите за проблемите си с непознат може да ви изглежда странна, но много пациенти намират за полезно да поговорят с някого, който не е част от тяхното ежедневие. Ако психологическите терапии не проработят или депресията ви е особено тежка, може да се прибегне до антидепресант. Няма достатъчно доказателства дали употребата на тези средства е напълно безопасна по време на бременност. В някои случаи, обаче, неприемането на медикаменти може също да представлява риск, както за вас, така и за вашето бебе. Затова съотношението между ползите и рисковете трябва внимателно да бъде преценено от лекуващия лекар. Внимание! Не приемайте никакви лекарства и билки срещу депресия, без да се консултирате с вашия доктор!

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Някои техники за самопомощ, които ще облекчат положението ви: ГОВОРЕТЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ Ще откриете, че споделянето с партньора, семейството и приятелите ще ви помогне да се почувствате по-добре. Разговорите за проблемите ви ги правят да изглеждат много по-разрешими. ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА РЕЛАКС Стресът често отключва депресията, така че не забравяйте да си давате почивка от време на време. Обяд със съпруга навън, половин час с книжка в ръка преди лягане или успокояваща вана могат успешно да повдигнат настроението ви. ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА СЕБЕ СИ Да се грижиш за себе си може да бъде доста трудно, когато се чувстваш слаб и безсилен. А симптомите на бременността, като гадене и умора, могат да направят нещата още по-сложни. Въпреки това, пълноценното хранене, упражненията и достатъчния сън са наистина важни оръжия в борбата с депресията. Гимнастиката за бременни е нещо наистина страхотно за вас и вашето бебе. Освен че поддържа добрата ви физическа форма, тя стимулира освобождаването на ензими, които повишават настроението ви. Можете да заложите също на лека разходка, бавно плуване или йога за бременни.


SABANA

Micuna е испанска фирма – производител на бебешки и детски мебели и декорация с над 40-годишен опит. Micuna са първите производители на мебели със сертификат ISO 14001 за безопасно за околната среда производство. Всички продукти с марката Micuna се произвеждат от поддържани гори, с нетоксични бои и лакове на водна основа.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Чували сте толкова много съвети по темата от майки, свекърви или приятелки. Дали нещо от изброеното наистина работи? Не и в повечето случаи. Най-малкото нищо не е доказано като сигурно и безопасно.

Ето някои от „методите“, за които може би сте слушали:

Стимулиране на зърната

Предизвикващият раждането окситоцин е хормон, които се освобождава при стимулация на зърната на гърдите, било със собствените пръсти, тези на партньора, или помпата за кърмене. Експертите намират тези експерименти за твърде рискови, за да ги изпробвате у дома, защото може да предизвикате свръхстимулация на матката.

ЕСТЕСТВЕНИ МЕТОДИ ЗА ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА РАЖДАНЕ НЯКОИ ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ МИТОВЕ Автор: Силвия Костова

Пикантната храна

Популярно средство, тиражирано сред по-възрастните жени, е хапването на лютива и силно подправена храна, която уж можела да предизвика контрахиране на матката. Нищо от това твърдение не е научно доказано, освен може би голямата вероятност от киселини и стомашно неразположение след въпросната консумация.

Прием на рициново масло

Основанията за това твърдение са, че рициновото масло е силно слабително средство и чревната стимулация, причинена от него, може да предизвика и контракции. Проучванията показват, че до 24 часа след неговия прием вероятността от раждане се увеличава, но пиенето на рициновото масло също води до по-голям риск от изпускане на мекониум от бебето в амниотичния сак, което може да предизвика

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

+ ПРАВЕНЕТО НА СЕКС

Това твърдение не е напълно доказано, въпреки че оргазмът наистина предизвиква контракции. Освен това, в спермата се съдържа хормонът простагландин, който влиза в състава и на питоцина (синтетичния окситоцин) - популярен медикамент, използван при индуцирано раждане. Той омекотява и изглажда шийката на матката и я подготвя за предстоящото раждане. Той е и причината някои доктори да препоръчват правенето на секс с презерватив през втория и третия триместър на бременността.


помагат; 2. Задължително трябва да се консултирате със своя лекар, преди да приемате каквото и да било по време на бременност.

сериозни респираторни проблеми на плода.

Дълга разходка

Теорията е, че дългото ходене навън и изправеното положение на тялото ще смъкнат бебето надолу и в резултат на натиска му върху шийката на матката ще се стигне до нейното раз-

ширение. Това твърдение не е напълно сигурно, но ако се чувствате добре, разходката само ще ви е от полза.

Билкови отвари и чайове

Общите правила, които важат за всички билкови лекарства, които ви се предлагат са: 1. Няма доказателство, че тези отвари

Подобно на стимулацията на зърната, някои билки носят риск от свръх стимулация на матката. Съществуват данни за неблагоприятния ефект на маслото от вечерна иглика, което предизвиква разкъсване на мембраните и удължаване на раждането. За полезна билка се счита джинджифилът, който облекчава гаденето, без да предизвиква контрахиране на матката. Не се притеснявайте излишно. Раждането ще започне, когато вие и бебето ви сте готови.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

РИСКЪТ ОТ ЕМОЦИОНАЛНА ТРАВМА ПРИ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ Автор: Нели Средкова

Въпросът за ползите и рисковете на Цезаровото сечение от здравословна гледна точка е често дискутиран. Но както бременността, така и самото раждане са свързани не само с физиологичното здраве, но и с емоционалното състояние на жената. Макар че от няколко десетилетия се говори за травмите вследствие на секциото, едва през последните години започва да се отделя по-голямо внимание на тази тема.

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


Разбира се не всяка жена изпитва негативни емоции след цезарово сечение. Някои майки се възстановяват напълно след раждането, докато у други се пораждат емоционални проб­ леми, които могат да траят понякога дори години. Продължителността на негативните емоции в някои случаи може да се обясни и с факта че психологическите травми, свързани с раждането, много често са пренебрегвани или омаловажавани както от обществото, така и от самите майки.

О

ще през 80-те години, когато делът на Цезаровите сечения в САЩ драстично нараснал, се заговорило за евентуалното неблагоприятно психологическо въздействие на секциото върху някои жени. Доклади по темата, изследвания и лични разкази помогнали да се повиши осведомеността за негативните психологически последици за жените вследствие на Цезаровото сечение. Вече повече от десетилетие учените признават, че раждането със секцио може да има отрицателно влияние върху някои жени, като последствията от него могат да бъдат зна-

чителни и дълготрайни. Раждането с Цезарово сечение може да повлияе както емоционално на майката, така и на връзката между нея и бебето. Рискът това да се случи е по-голям, когато жената не е подготвена предварително за необходимостта от секцио.

СЛЕДРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ Следродилната депресия е често срещана при много майки. Установено е, че тя засяга голям процент от жените и преминава до 10 дни след раждането. При около 10-15% от майките обаче симптомите могат да се наблюдават в следващите няколко месеца. В краен

[ www.kenguru.bg ] 31


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

случай може да се достигне до следродилна психоза, която се характеризира с желание на майката да нарани себе си и бебето, и при която е задължително да се потърси медицинска помощ. Следродилната депресия представлява негативна промяна в настроението на жената. Характеризира се със силна тревога, тъга, безпокойство.

Все още не могат да бъдат посочени категорични причини за появата й. Редица изследвания обаче доказват, че има повишен риск от развитието й при жени, родили спешно с цезарово сечение. В научен труд, публикуван в „Медицински журнал на Австралия“, се твърди, че е проведено мащабно изследване на жени, страдащи от след­

родилна депресия. Те били изследвани както преди раждане, така и на първия, третия и шестия месец след раждането. Жените били разделени в три категории, в зависимост от начина, по който са родили: чрез спешно Цезарово сечение, чрез форцепс и по естествен начин. На третия месец след раждането било установено, че при жените, родили със секцио, рискът за следродилна депресия е увеличен 6 пъти, в сравнение с другите групи.

ПОСТТРАВМАТИЧЕН СТРЕС Посттравматичният стрес се определя като психиатрично разстройство, което може да е следствие от нараняване, заплаха или дори преживяна смърт. Хората с посттравматичен стрес изпитват силен страх, като резултат от състоянието, което са преживели. Установено е, че жените, които са преживели спешно Цезарово сечение, са по-склонни да изпитват чувство на загуба, скръб и личен провал. В Централната болница в Хелзингборг, Швеция, е направено проучване, целящо да установи дали спешното Цезарово сечение е травматично за жените. За целта били интервюирани 25 жени няколко дни след раждането, както и до 2 месеца след това. До края на втория месец нито една от жените не е отговаряла на диагностичните критерии на посттравматичното стресово разстройство. Въпреки това, обаче, 13 жени са били с различни форми на посттравматичен стрес, а в осем от случаите (33%) жените са изпитвали силен посттравматичен стрес.

Макар че в повечето случаи емоционалната травма изчезва до няколко месеца след раждането, важно е жените да не я игнорират или потискат, а да се насочат към специалист, който ще им помогне да я преодолеят.

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


Успешно лекува белези

Без Contractubex®

С Contractubex®

Contractubex® гел против белези възвръща самочувствието! Контрактубекс активно насърчава процеса на възстановяване на кожата и намалява появата на белези отвътре. Гелът против белези има троен ефект: ■ Предпазва от формиране на груби белези ■ Намалява зачервяването, сърбежа и чувството на опъване в кожата ■ Прави белега по-гладък и подобрява неговата еластичност За най-добър резултат започнете лечението веднага след затваряне на раната. Така ще постигнете максимален ефект и белегът ще е едва забележим и максимално заличен. За повече информация попитайте своя лекар или фармацевт.

Успешно лекува белези Лекарствен продукт без лекарско предписание за деца и възрастни. Преди употреба прочетете упътването. ИАЛ A88/15.04.2010 Индикации: при ограничаващи движението белези, хипертрофични белези, келоиди, при деформиращи белези след операции, ампутации, изгаряния и злополуки; при контрактури напр. на пръстите (Контрактура на Дюпюитрен) и сухожилни контрактури причинени от наранявания (травма) и при атрофични белези. Преди употреба прочетете листовката и попитайте вашия лекар или фармацевт. Merz Pharmaceuticals GmbH, 60048 Frankfurt


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА Автор: Милена Тошева

Предменструалният синдром включва цял букет от емоционални и телесни промени, с които жените се борят всеки месец. И е ясно на всички, че не сте в добро настроение и разположени, затова и никой не смее да ви се пречка. Но знаете ли какво точно се случва с вас именно в този период?

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог, председател на НСАГДП

ПОДРОБНО ЗА ПМС

ДВЕ СЕДМИЦИ ПРЕДИ МЕНСТРУАЦИЯТА Хипофизата отделя хормони, под чието въздействие се образуват фоликули и лутеинизиращ хормон в кръвообращението. Точно това е посланието на яйчниците - че е време да изпратят „пакета“. След приемането на съобщението, яйчниците отделят най-зрялата яйцеклетка, която проправя пътя си към матката, за което са необходими няколко дни. Междувременно яйчниците повишават образуването на естроген - хормон, който сигнализира на лигавицата на матката, че започва изграждането на нов дом за ембриона. ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ Когато матката изгражда

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

тъкан и се усилва кървенето, яйчниците освобождават хормон, който е от ключово значение за бременността - прогестерон. Заради това телесната температура може да се повиши с няколко градуса, въпреки че вие може да не забележите това. Прогестеронът също така спомага разширяването на млечните жлези в гърдите и те, в този период, по всяка вероятност са болезнени и подути.

ЖЕНИТЕ, КОИТО ПРИЕМАТ КОНТРАЦЕПТИВИ, ЧЕСТО СА ПОЩАДЕНИ ОТ ТЕЗИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ. Прогестеронът, също така, може да окаже влияние върху химическите вещества в мозъка, включително върху хормона за регулиране на настроението - серотонин. Това често задейства и амигдалата - мозъчна структура, свързана с емоциите, а в

резултат се получават два „очарователни“ симптома на ПМС - нервност и тежест. Междувременно естрогенът и прогестеронът подготвят матката. Червата са отпускат и като следствие от това се появяват известното подуване и проблемите с газовете. ПЕРИОДЪТ, КОГАТО ЗАПОЧВА МЕНСТРУАЦИЯТА След като неоплодената яйцеклетка е чакала достатъчно дълго, матката „разбира“ как цялото усилие е било напразно. Понижава се нивото


ОТПУСК ПО ПМС Mного жени имат силно болезнена менструация, заради което не са в състояние да се концентрират на работа и да бъдат продуктивни през работното време. Много работодатели изтъкват, че жените в такова състояние оказват негативно влияние върху продуктивността и е по-добре да получат законно платен свободен ден. В китайската провинция Анхуй жените, които страдат от много силни болки по време на менструация, имат право на един или два свободни дни, които ще им бъдат платени. Същото важи и за покрайнините Хуеби и Шанхи. Правото на свободен ден по време на менструация имат и жените в Тайван, Южна Корея, Индонезия и Япония. В някои страни е необходимо извършването на лекарски прегледи, за да могат да се използват тези дни.

на естрогена и прогестерона, а така изчезват и симптомите на ПМС. Клетките на матката започват да отделят простагландини, които съпровождат кървенето и предизвикват контракции на мускулите на матката, които усещаме като спазми. Въпреки че имате чувството, че кръвта безмилостно тече дни наред,

факт е, че средната загуба на кръв по време на менструацията е само няколко лъжици. След като менструацията приключи, яйчниците ви започват да се подготвят за отделянето на новата яйцеклетка, за да стартира отново описаният по-горе процес.

[ www.kenguru.bg ] 35


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Доверявайте се на доказани продукти, с високо качество. Наред с всички останали съставки, трябва да мажете кожата с козметика със защитни фактори, синтетични или минерални, за да се предотвратят процесите на дехидратация и остаряване.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


Автор: Милена Тошева

Това ли е моят крем

Състоянието на кожата се променя с течение на годините, и съответно трябва да се променя и нашият избор на крем. Хидратацията е от основно значение. Заради липсата на вода отслабва съединителната тъкан, отслабват и влакната на колаген и еластин, а кожата губи от еластичността си, става отпусната, набръчкана и безжизнена. С приемането на достатъчно течности – поне два литра дневно – задоволяваме потребностите на организма, но не и на кожата. Тъй като адекватното количество вода не може да се задържи в епидермалните клетки, трябва да си помогнем с козметика, която подобрява хидратацията.

Най-лошият признак, че не сте попаднали на вашия крем, е ефектът на маската.

ването и раздразнението, особено при акне и различни видове екземи. Голям процент от тези киселини се намират в гроздовите семки, които се използват като съставни компоненти на много продукти за грижа на кожата, тъй като съдържат изключително мощни антиоксиданти. АНТИОКСИДАНТИ С РАЗНОПОСОЧНО ДЕЙСТВИЕ Витамин С и витамин Е са мощни антиоксиданти, които предпазват кожата от действието на

свободните радикали от атмосферата, ултравиолетовите лъчи, и препятстват изсушаването й. Недостигът на витамин С предизвиква загуба на вода на дермата и намаляване на синтеза на колаген, което води до изтъняване на кожата и засилване на чувствителността. Витамин Е предпазва мастните киселини от оксидация. При повечето продукти той е филтър за предпазване от слънцето. Възпрепятства появата на лунички, предпазва кожата от преждевременно остаряване.

Хидратиращи съставки в кремовете Най-добре би било кремът ви да съдържа естествени съставки – водорасли, есенциални мастни киселини и антиоксиданти, като витамините С и Е. За регулацията на влажността на кожата добре влияят и АНА (гликолна, млечна и винена), BHA (силициева и лимонова), както и хиалуроновата киселина. Есенциалните мастни киселини (линолова, линолеова и арахидонова) са много важ­ ни за здравето на кожата, тъй като представляват част от структурата на епидермиса. Те я овлажняват и облекчават зачервя-

[ www.kenguru.bg ] 37


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Здраве акне стоп – дневен крем-гел за лице, 50 мл, цена: 7,80 лв.

A-Derma - крем за лице и тяло с овес, 50 мл, цена: 15,80 лв.

Nivea Vis age крем за ли Aqua Sensation –д це, 50 мл, цена: 13,5 невен 0 лв.

Apivita B ee крем про radiant - озаряващ тив стар дневен ее клетки о т порто не със стволови кал с лека 50 мл, цен текстур а: 79.50 лв а .

Eucerin Hya нощен кр luron-filler – п опълващ ем, 50 м бръчкит л, цена: 52,80 лв е .

Weleda Granatapfel – стягащ нощен крем с нар 40+, 30 мл, цена: 45,20 лв.

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


My Rose Moisturizing Face Cream - крем за лице, 50 мл, цена: 3,90лв.

Bioderma Hydrabio Light - хидратиращ гел-крем за нормална кожа, 40 мл, цена: 30,30 лв.

LRP Hydraphanse Intense Legere крем за нормална до смесена кожа, 50 мл, цена: 36,90 лв.

Vichy Idealia Skin Sleep – възстановяващ нощен гел-балсам, 50 мл, цена: 51,30 лв.

Avene - компенсиращ, подхранващ крем за суха и чувствителна кожа, 50 мл, 47,50 лв.

[ www.kenguru.bg ] 39


[ въпроси и отговори ]

от

спец иали сти

Доказани специалисти отговорят на актуални въпроси

Дерматолог Д-р Валентин Вълчев, Дерматолог, Фи Хелт - София

Какво представляват афтите и кой поставя диагнозата? Афтите са та инфекция могат да се появят малки ранички мехурчета по кожата на устните и/ по лигавицата или по лигавицата на устната кухина, на устата, най-често се срещат те бързо се пукат и преминават в афти. Ентеровируси (коксаки и ехопри децата. Афти се виждат като малки бели или белезникави петънца вируси), които причиняват летния грип, също доста често предизвикс размери няколко милиметра, заоват появата на афти. В някои случаи, биколени от ореол от зачервена лигавица. Те са болезнени, особено при обаче, те допълнително могат да се инфектират от бактерии и консумация на твърди храни, както гъбички, което води до повишаване и на такива с повишена киселиност - плодове и зеленчуци, кисело мляко и на телестната температура, уголемяване на лимфни възли. Диагнозата сосове с доматен сок и др. Най-чессе поставя от дерматолог и след тият причинител на афтите е херпес симплекс вирус. При херпесна- необходимите изследвания.

АГ проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

Какво е характерно за подготвителните контракции Още от средата на бременността могат да започнат да се появяват контракции, които са безболезнени, и само адаптират матката към новите пространствени съотношения в коремната кухина - това са т.нар. контракции на Бракстон-Хигс. Те са безболезнени и напълно безопасни. Контракциите, които подготвят раждането, могат да започнат от няколко дни до няколко часа преди началото на раждането - за такова приемаме, когато имаме повече от една болезнена контракция в рамките на 5 минути. На какво влияе фолиевата киселина по време на бременност? Фолиевата киселина е витамин

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

от В групата и има важна роля за телесните функции и при децата, и при възрастните. Ако планирате бременност, и особено в първите три месеца от забременяването, е много важно да се приема фолиева киселина като хранителна добавка, тъй като дефицитът й може да предизвика много сериозни увреждания на плода като дефект на невралната тръба, нервната система, гръбнака, преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло. При планиране на бременност е добре приемът на фолиева киселина да стане три месеца преди забременяването и да продължи по време на цялата бременност, като специалистът е този, който ще определи количеството на ден, което трябва да се приема.

Педиатър Д-р Галина Георгиева Кисьова, педиатър - Стара Загора

Какво трябва да е хранене при малкото дете с цел повишаване на неговия имунитет? Естествени помощници на имунната система са пресните плодове, зеленчуци, бобовите храни, рибата и ядките. През есента и зимата може да предлагате богати на витамини и други хранителни съставки плодове и зеленчуци, като тикви, патладжани, зеле, грозде, круши, ябълки и дюли. Децата, приемащи омега-3 мастни киселини, съдържащи се в лененото масло и рибата - сьомга, риба тон или скумрия, по-рядко се разболяват от респираторни заболявания или по-бързо се възстановяват. Те повишават имунитета, повлиявайки дейността на белите кръвни телца, които унищожават бактериите. Детето ви може да приема достатъно селен чрез консумация на риба тон, пълнозърнените храни, кафяв ориз, жълтък, бяло пилешко месо и други. Цинкът повишава броя на борещите се с инфекциите Т-клетки. Каротинът се съдържа в най-големи количества в морковите и ябълките. Създайте на детето си навик да приема достатъчно количество течности, предимно вода. Другите напитки, като мляко, билков чай и прясно изцедени сокове, които са с високо съдържание на витамин С и източник на антиоксиданти, също трябва да присъстват в менюто на детето, тъй като те ще подпомогнат укрепването на имунната защита на детския организъм. Профилактичните курсове с продукти, на базата на натурални средства, като ехинацея, черен бъз, листа от слез, бета глюкан, котешки нокът, пчелно млечице, бял трън, шипки, масло от свещица или други, са част от програмата за здрав имунитет. Ако на детето ви предстои тръгване на детска градина, хубаво е да му бъде направен профилактичен курс, който да започне поне един месец преди тръгване на градина, и да продължи до три месеца. При по-често боледуващи деца приемът трябва да е около 6 месеца. Посъветвайте се с педиатъра на детето ви, кой продукт и по каква схема да дадете на вашето дете.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО Десети месец

Детето умее да се изправя само и да пълзи.

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

+ През този период детето обръща все повече и повече внимание на малките детайли. Ето защо то обича да играе с ресните на килима, да докосва очите на плюшеното мече или да пипа с едно пръстче копчетата на кукленската дрешка. За да стимулирате неговите способности постарайте се да му подсигурите повече такива забавления, като едновременно с това му показвате и обяснявате кое как се казва и за какво служи в действителност.

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

Не насилвайте детето да пълзи или да ходи. То само знае кога е готово да направи своите първи крачки. От вас се иска само да бъдете до него и да му подсигурите безопасност. Уверете се, че острите ръбове на мебелите са покрити с подходящи за целта предпазители, а подът, особено ако е от теракот - постлан с меки постелки, удобни за придвижване.

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ

Ако детето има гъста и буйна коса, трябва да полагате правилни грижи за нея: + винаги я сресвайте преди измиване + използвайте само препарати за детска грижа за косата + не я сплитайте + не я връзвайте ниско долу до тила и не я опъвайте, така ще отслабите фоликулата и косата ще изтънее + поне веднъж на два месеца подрязвайте краищата, за да я заздравите + решете с четка или рядък гребен, чиито краища са покрити с пластмасови мъниста

ОБЕЗОПАСЕТЕ ДОМА, КАТО ИМАТЕ ПРЕДВИД СЛЕДНОТО:

• покрийте острите ръбове на мебелите с пластмасови капачки. • защитете електрическите контакти със специални тапи. • вместо покривка, сложите на масата малки салфетки. Детето е много любопитно и може да издърпа покривката, за да се добере до това, което иска, и така да събори върху себе си това, което е на масата. • приберете всички чупливи и остри предмети

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

КАКВО УМЕЕ?

+ Детето може да се изправя само, като се придържа за мебелите. За целта е добре да проверите дали тези мебели са достатъчно стабилни, за да му послужат за опора. + През този период мъничето се движи настрани, като се придържа с ръчички за мебелите. Ето защо се постарайте да му подсигурите подходящи обувки или чорапки с гумени подложки против пързаляне. + Детето може да седи съвсем стабилно и да пази равновесие, когато се обръща наляво или надясно. + Забавлението с играчки е напълно осъзнато. То обича да слага и изважда предмети в кутия, да бута кулата, която сте построили от кубчета или строител, да крие и намира предмети. + Може да разбере и изпълни простички задачи, като например да ви подаде играчката, която държи или, когато прави нещо нередно, да спре, когато му кажете „Не, така не се прави!“. + И през този месец детето обича да имитира жестовете на възрастните и продължава да се учи на всичко, което му показвате с най-голямо удоволствие.

Освен това то може да умее и: + Да направи няколко крачки без чужда подкрепа. + Да изговаря думички като „мама“, „тата“, „баба“ или други - с еднакви срички.

в шкафове и ги заключете. Не оставяйте ключа в ключалката, защото детето може да отвори само вратата и да се нарани. • същото важи и за лекарствата - в никакъв случай не ги оставяйте близо до мъничето, а ги приберете далече от неговото полезрение. • внимавайте със стайните цветя. Повечето от тях, като бегониите и олеандрите, са отровни, така че се постарайте да ги вдигнете високо или да ги изнесете някъде, където детето няма да може да ги достигне.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА, БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

1 картоф

Състав:

Моркови, картофи, копър, броколи (карфиол), брюкселско зеле, магданоз, целина, сол, масло. 1 розичка броколи или карфиол

1 ч.л. масло

1 морков

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Зеленчуците се измиват много добре под студена течаща вода. Картофът и морковът се обелват и нарязват на кубчета. Продуктите се слагат в подходящ съд във вода и се варят до омекване. Посоляват

2

ПИЛЕ С ОРИЗ И СПАНАК

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

1 к.ч. ориз

2 бр. брюкселско зеле

няколко листа спанак (може и замразен)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

2 ч.ч. бульон, по възможност домашно приготвен

Пилешкото месо се сварява до готовност в подсолена вода и се накълцва на ситно до получаването на еднородна смес. Листата от спанак се измиват под студена течаща вода и от тях се изрязва жилката, след което в средата на всяко листо се слага по малко от

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

50 г пилешко филе

1/2 к.л. куркума сол на вкус

месната каша, навива се на руло, забожда се с помощта на клечка за зъби и така приготвените рула се пускат във врящия бульон за около 15-20 минути. След като се извадят се нарязват на филийки и се сервират заедно със сварен ориз, овкусен със сол и куркума.

1/2 ч.л. копър, нарязан наситно

1/2 ч.л. магданоз, нарязан на ситно сол на вкус целина по желание

се на вкус. След като се сварят се добавя маслото и се пасира до получаване на еднородна смес. Готовата крем супа се поръсва с копър и магданоз, а по желание и с целина. Сервира се с крутони.

Състав:

Пилешко филе, бульон, куркума, ориз, спанак, сол.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър

Автор: Нели Христова

БЕБЕШКАТА ФОНТАНЕЛА

В

сички бебета се раждат с фонтанели и това съвсем не е случайно. Те помагат както на майката, така и на нейното бебе в процеса на раждане, а след това, преди да се затворят напълно, имат няколко важни функции. Ето за какво служат фонтанелите на бебето:

• За да може бебето да премине през родовия канал и да се роди нормално, костите на главата му не трябва да са свързани здраво помежду си. Именно фонтанелите позволяват на черепа да се деформира при придвижването на плода по време на раждане и по-лесното му преминаване през родовите пътища. • Фонтанелата участва много активно в процеса на терморегулация между организма на бебето и заобикалящия го външен свят. Ако телесната температура на малкото бебе е над 38 градуса, с помощта на фонтанелата настъпва естественото охлаждане на мозъчната тъкан. • Фонтанелата може да играе ролята и на естествен амортисьор, в случай че бебето падне.

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

ФОНТАНЕЛИ В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО Точно така. Фонтанелите, с които се ражда едно бебе са 6, но най-известните от тях са две - голяма и малка. Голямата фонтанела се намира върху темето и има формата на ромб. Обикновено тя се затваря от 12- до 18-месечна възраст на детето, най-късно докъм 2-годишната му възраст. Малката фонтанела се намира отзад на тила, има форма на триъгълник и по правило се затваря до третия месец на бебето. Тя е значително по-малка, около 5 мм за всяка страна на триъгълника. Редовното измерване на обиколката на главата на детето е важно, защото това е индика-

тор за неговото правилно развитие. По-бързото затваряне на голямата фонтанела може да затрудни нормалното развитие на мозъка, а по-бавното - да означава, че детето има рахит. При всички случаи вашият педиатър ще определи дали имате повод за притеснение и какви мерки да предприемете при индикации за евентуално отклонение от нормите. ОТКЛОНЕНИЕ В РАЗВИТИЕТО ИЛИ КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЛЕКАР? 1. Рахит. В повечето случаи именно рахитът е най-честата причина за късното затваряне на фонтанела. Това обикновено се случва при недоносените бебета, при децата, които са излагани по-малко на слън-


це, както и при липсата на калций и витамин Д в организма. 2. Хипотиреоидизъм. Пониженото количество хормони на щитовидната жлеза също може да бъде причина за забавяне на процеса на затваряне на фонтанелата. 3. Синдром на Даун. По-големи от нормалните за възрастта размери на фонтанела, заедно с други клинични симптоми, могат да говорят за това заболяване. 4. Затварянето на фонта-

нелата преждевременно Може да е белег за повишено количество калций в организма на детето, както и за някои заболявания, като краниостеноза и микроцефалия. 5. Хлътналата фонтанела е също сериозен симптом и най-често се наблюдава при обезводняване на бебето. В табличен вид ви представяме размерите в милиметри на голямата фонтанела по месеци, като дадените цифри представляват размерите на късия и дългия диагонал на фонтанелата.

ГОЛЯМАТА ФОНТАНЕЛА ИЗГЛЕЖДА ПО ТОЗИ НАЧИН

Възраст, месеци 0-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 9-10 10-11 11-12

Размери, мм 26-28 22-25 23-24 20-21 16-18 16-18 16-18 14-16 14-15 12-14 9-12 5-8

*За да получите цифрите, които показват размера на фонтанелата на вашето бебе, трябва да измерите двата диагонала - едната до другата най-крайни точки, и получените цифри да разделите на две.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Милена Тошева

Консултант: доц. Ралица Георгиева, неонатолог

Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене до 26-та седмица след раждането (6 месец). В случаите когато бебето е на смесено или изкуствено хранене, препоръката на СЗО е към захранване да пристъпим не по-рано от 17-та седмица след раждането (тези препоръки се отнасят за здрави, доносени деца). Запознаването с нови храни може да започне със зеленчук, плод или безглутенова зърнена култура, на първо място сред които стои оризът.

ОРИЗ ЗА ПЪРВО ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО ЗАЩО ОРИЗ?

Не съдържа глутен и е отлична храна за малчугани, които са чувствителни към тази съставка. Интегралният ориз е един от най-хранителните зърнени продукти. Той е с ниско съдържание на мазнини, но пък съдържа големи количества протеини, витамин В, фосфор, цинк и магнезий. Алергиите към ориз са рядко срещани. Оризовата каша е с неутрален вкус - нито сладка, нито солена, и се дава на децата първо, за да могат те на по-късен етап да приемат и другите видове храна.

ОРИЗОВА КАША

Когато дойде време за захранване с оризова каша, пред майките стои избор – готова, инстантна каша или самостоятелно приготвена. На пазара се предлагат различни оризови каши, обогатени с витамини и минерали, с мляко или без мляко. Млечните каши се приготвят само с вода, тъй като те вече съдържат сухо мляко. Към безмлечната оризова каша трябва да се добави кърма или млякото за кърмачета, с което се храни бебето. Ако майката приготвя кашата самостоя-

телно, към добре сварения ориз се добавя кърма или млечна формула, за да се получи кремообразна консистенция.

РЕЦЕПТИ ЗА ПО-ГОЛЕМИ БЕБЕТА

След като в менюто на детето са включени и различни плодове и зеленчуци, оризовата каша може да бъде разнообразена, за да отговаря на нуждите на вече попорасналите бебета.

ОРИЗ С КРУША

Една рецепта за сутрешна или следобедна закуска на мъници на възраст 6-8 месеца Необходими продукти: 1 круша 2 с.л. ориз Начин на приготвяне: 1. В малко вода сварете 2 равни лъжички ориз за около 10 минути. 2. Измийте и обелете крушата, нарежете я на ситни парчета. 3. Добавете крушата към ориза, захлупете и гответе от 5 до 7 минути. Добавете вода, ако е необходимо, без да прекалявате, така че в края на готвенето оризът да попие почти всичко. По този начин се запазват хранителните вещества в кашата.

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЯЙЦА

Ето рецепта с весели цветове и витамини, която можете да приготвите на хлапето, което е на възраст около 12 месеца. Необходими продукти: 1 ч.л. зехтин 2 с.л. нарязан на ситно морков 2 с.л. замразен грах 75 г сварен интегрален ориз 1 по-голямо яйце, разбито Начин на приготвяне: 1. В малък тиган загрейте зех-

тина на средна температура. 2. Добавете моркова и разбърквайте, докато не омекне (за около 3 минути). 3. Сложете граха и 2 с.л. вода, похлупете, оставете да се готви, докато грахът не омекне. 4. Добавете ориза и варете, докато леко не омекне, а след това добавете яйцето, като разбърквате непрекъснато. 5. Оставете да се охлади и сервирайте.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър

СЛАДЪК, СЛАДЪК МЕД

ИЛИ ЗАЩО НА БЕБЕТАТА НЕ БИВА ДА СЕ ДАВА МЕД

Л

ечебните свойства на меда са известни от хилядолетия и са неоспорими. Но препоръките за хранене на мъниците са еднозначни – не бива да се дава мед на бебетата. Защо?

Ежедневният прием на мед осигурява по-добро развитие и напредък при детето, както и укрепва устойчивостта на организма към инфекции. За децата медът представлява „готова“ храна, която се усвоява от организма на 100 процента.

ПЪРВО ЗА ПОЛЗИТЕ

Продуктът подобрява храносмилането, унищожава патогенната флора в червата, спира диарията и разстройството, не допуска подуването на червата и появите на спазми и болки, спира повръщането, действа като лек лаксатив. Медът действа и като пробиотик, стимулира бактериите на храносмилателните органи. Известно е, че чревната микрофлора играе важна роля за съхраняването на здравето - тя намалява вредните бактерии в червата. Медът повишава броя на млечните бактерии (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidus), които са в червата на всеки човек. Те произвеждат метаболити, които пречат на растежа на патогенните бактерии. Доказано е, че медът е изключително важен при лечението на бактериални разстройства при децата.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

А СЕГА - ЗА ВРЕДИТЕ

Продуктът може да предизвика ботулизъм при кърмачето - изключително опасна инфекция на чревния тракт, до която се стига, когато новороденото приеме бактерията, произвеждаща токсин в тялото. Заболяването не бива да се подценява в никакъв случай - то атакува нервната система на бебето. Ботулизмът е тежко заболяване, предизвикано от токсините на микроба Clostridium botulinum, и е една от най-силните отрови в света. До инфекция може да се стигне при контакт със земята или с продукти от животински или растителен произход. Опасността от консумацията на меда идва от това, че 10 до 15 процента от цялостното количество мед съдържа спорите на ботулизма,


а е трудно да се унищожат спорите в меда и в същото време се запазят лечебните му свойства.

Clostridium botulinum или алергичните реакции.

Най-честите знаци и симптоми на ботулизма са: • Траен запек • Отслабване на ръцете, краката и врата • Изразена умора при кърмачето (непрекъсната сънливост) • Трудности при кърменето, бебето няма сили да суче • Затруднения при дишането

Медът се въвежда постепенно. Дава се 1 г мед/кг телесно тегло, разделено на две до три дози, след което детето се проследява в течение на няколко дни. Ако се стигне до появата на повръщане, промени в изпражненията, сърбеж по кожата, трябва да се преустанови за известно време консумацията на продукта. Междувременно, консултацията с педиатър е задължителна.

Спорите на ботулизма също така могат да се установят и при някои продукти с ниска киселинност, както и в захарния сироп. Затова е необходимо да избягвате подобни продукти за хранене на кърмачето. Между другото, повечето бебета успяват да се възстановят от заболяването. Медът може да предизвика силна алергия – още една причина да не даваме мед на бебето.

ГОТОВИ СЛЕД ЕДНА ГОДИНКА

Заради физиологичната незрялост на храносмилателната система, при хлапетата медът се въвежда не по-рано от навършването на първата година. Тогава и имунната система е достатъчно развита и се справя с бактерията

ПОСТЕПЕННО ВЪВЕЖДАНЕ В ХРАНАТА

А ако липсват гореспоменатите проблеми, можете да давате мед на наследника си ежедневно, като постепенно увеличавате количеството, за да може след две седмици да се стигне до „пълната“ доза - четвърт лъжичка, с която може да се подслади млякото, може да се добави към плодов сок или чай. Редовният, ежедневен прием на мед осигурява здраве и жизненост, по-добро развитие, както и по-голяма устойчивост към инфекции. Важно е да се отбележи, че медът трябва да се съхранява в стерилизирани съдове!

ПРИ МАЛЧУГАНИТЕ, ЧИИТО

РОДИТЕЛИ СТРАДАТ ОТ АЛЕРГИЧНИ

РЕАКЦИИ, ВНИМАНИЕТО ТРЯБВА ДА Е ПОВИШЕНО.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ИМУННИ КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛЧУГАНИ Автор: Милена Тошева Зимата наближава, а с нея нараства и рискът от появата на респираторни инфекции. Въпреки че тези здравословни проблеми се смятат за нормални, заради недостатъчно добре развитата имунна система на бебето, съществуват начини, с които се намаляват съпътстващите неприятности.

Ще ви запознаем с: ДОБРИТЕ ПРОБИОТИЦИ

В организма на всяко дете (както и при възрасните) има бактерии, които НЕ са предизвикани от болести (инфекции) и „живеят в мир и хармония“ с тялото. Някои от тях изпълняват изключително полезни функции в организма. Най-много от тези добри бактерии населяват червата и предимно дебелото черво. И тъй като отдавна е известно кои са тези полезни бактерии, те могат лесно да се набавят в организма по 52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

естествен път - през устата. Пробиотиците, следователно, са живите, непатогенни, непредизвикващи болести бактерии, които като се приемат в организма, оказват благоприятно влияние върху здравето на малчугана. Тези препарати се числят към най-безопасните, и освен алергични реакции, които са изключително редки, почти не притежават нежелани странични ефекти. А истински „имуноефекти“ се постигат с приложение на пробиотиците в продължение на три месеца.

ВЪПРЕКИ ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАВАТ С ЯДЕНЕТО, НАЙ-ДОБРЕ Е ДЕТЕТО ДА ПРИЕМА ПРОБИОТИЦИТЕ МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА. ТОВА ОЗНАЧАВА ЕДИН ИЛИ ДВА ЧАСА СЛЕД ХРАНЕНЕ.


ПОЛЕЗНИТЕ ПРЕБИОТИЦИ

Пребиотиците са несмилаемите съставки на храната, които помагат на пробиотичните бактерии да се размножават и така да „вършат по-добре работата си“. Обикновено това са захарите - олигозахариди или полизахариди, които достигат до дебелото черво, където се намират повечето добри бактерии, и там „засилват“ полезното им за здравето действие.

МОЩНИТЕ СИНБИОТИЦИ

Когато в един препарат има и пробио-

тик, и пребиотик, той се нарича синбиотик. Идеята да се въведат заедно в организма и пробиотик, и пребиотик, с цел повишаване на добрите бактерии в организма, е изключително полезна за имунитета.

КАК ВЛИЯЯТ СИНБИОТИЦИТЕ ВЪРХУ ИМУНИТЕТА НА ДЕТЕТО?

Бебето, още докато е в утробата, получава защитни антитела от майката (които образува имунната й система). Тези борци против микроорганизмите достигат чрез кръвообращението


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

на майката до бебето. Броят на тези антитела се понижава след раждането и между трети и шести месец от живота на мъничето. Затова е от изключително значение да се подсили имунитетът на бебето, а за това, естествено, на помощ се притича кърмата - най-мощният стимулатор на имунитета на детето. Ако не кърмите, обаче, този „защитен“ ефект от млякото на мама не съществува.

MOГАТ ЛИ СИНБИОТИЦИТЕ НАИСТИНА ДА ОКАЖАТ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ „ЗАСИЛВАНЕТО“ НА ИМУНИТЕТА ПРОТИВ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ? МОГАТ!

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Това е логично да се предположи, като се вземат предвид известни изследвания, които доказват, че синбиотиците помагат на децата да повишат имунитета си срещу вирусни инфекции. Лекари и учени от Италия и Франция проучили ефекта на синбиотиците (Lactobacilus helveticus Rosell-52, Bifidobacterium infantis Rosell-33, Bifidobacterium bifidus Rosell-71 i fruktooligosaharida) върху способността на децата да се борят с инфекции (преди всичко вирусни), които се появяват през студените дни. В тестването участвали деца на възраст от 3 до 7 години, които през предходната зима са боледували най-малко три пъти от инфекции - ушни, гърлени, носни (ORL инфекции) или респираторни, или гастроинстестинални инфекции. В изследването участвали 135 малчугана, 62 от които получавали синбиотик, а 73 деца - плацебо, т.е. приемали са разтвор със същия вкус като синбиотичен препарат, но БЕЗ активни съставки. Всички приемали синбиотик (или плацебо) в продължение на три месеца.

Родителите проследявали симптомите и признаците на някои от инфекциите, а лекарите ги проверявали и доказвали. Резултатите недвусмислено показали, че малчуганите, които получавали синбиотик, ПО-РЯДКО страдали от инфекции, в сравнение с връстниците си, които приемали плацебо. С други думи, рискът от инфекции бил по-нисък от 25 процента, което е наистина значително понижение. Ако се вземе предвид, че НЕ е имало нежелани ефекти при нито едно дете, тези резултати са наистина впечатляващи! Това изследване без съмнение показва ефикасността на синбиотиците за намаляване на риска от инфекциозни заболявания при децата. Със сигурност предстоят и нови изследвания, но към момента няма спор - тримесечният прием на синбиотик помага на имунитета на детето да се подготви за баналните и потенциално опасни инфекции, които се появяват през студеното време.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

БЪРЗО НА ЛЕКАР!

Автор: Нели Христова

Стомашно-чревните инфекции, протичащи с разстройство и повръщане са едни от особено опасните състояния при новородените и по-малките деца, които изискват спешни мерки и незабавна консултация с лекар.

РАННА ЗАЩИТА И ПРЕВЕНЦИЯ!

?Защо

Един от основните и най-чести причинители на стомашното неразположение при децата до 2 годинки е ротавирусът. А проблемът изисква незабавни мерки, тъй като диарията и повръщането при малкото човече могат да доведат до бързо обезводняване - много опасно и животозастрашаващо състояние, особено в кърмаческа и ранна детска възраст. За да сте подготвени и реагирате адекватно и навреме, в случай че ви сполети такава ситуация у дома, е важно да сте наясно с първите прояви на болестта.

За да избегнете заразяването с ротавирусната инфекция и последващите я тежки симптоми, можете да защитите детето си като го ваксинирате с ваксина в две или дози.

КАКВИ СА ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ?

Инкубационният период или времето от попадането на вируса в организма на детето до първите симптоми е от 24 часа до 5 дни, след което настъпва т.нар. остър период. Мъничето е отпуснато и вяло, отказва да се храни, температурата се повишава. В някои случаи инфекцията може да протече със зачервено гърло и хрема. Следва повръщането. Обилното повръщане се появява без причина - както на фона на пълно спокойствие, така и след прием на храна.

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Именно поради това е много важно през първите 1-2 дни да не насилвате детето да се храни, ако няма желание за това. Другият проблем, съпътстващ ротавирусната инфекция, е болката в корема и къркоренето на червата. Налице е остра диария с примеси на пяна и зловонна миризма. Високата температура се контролира много трудно, тъй като каквото и да дадете на детето през устата, то повръща, а в случай на разстройство, свещичките не са за предпочитане.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ?

Обадете се на лекар и заведете детето на преглед! Точно определени медикаменти за лечение на ротавирусната инфекция не съществуват, затова специалистът е този, който ще състави план за овладяване на симптомите и ще ви даде адекватни съвети как да се справите със създалата се ситуация. А най-важното от всичко е детето да не се обезводни. За понижаване на температурата обикновено препаратите на избор са два - на основата на парацетамол или ибупрофен, но с изричното уточнение, че детето не повръща често. В никакъв случай не бива да пренебрегваме и физическите методи за понижаване на високата температура, като обтриване с мокри кърпи с хладка вода и оцет. За нормализиране работата на коремчето педиатърът може да изпише пробиотици, изключително полезни в това отношение, а за зачервеното гърло и хремата - противовъзпалителни спрейове и разтвори на основата на морска вода. Най-важната задача от всичко изброено дотук, обаче, остава на всяка цена да предотвратите обезводняването на детето с помощта на вода и специални солеви разтвори. Давайте течностите на малки глътки, като схемата по 1 чаена лъжичка на 1, 2 или 3 минути е най-подходяща, стига детето да поиска това. Разбира се, ако положението е тежко, може да се наложи и венозно вливане на специални медикаменти за оводняване на организма.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Bebino – пудра, синя и розова опаковка, 50 г, цена: 3,40 лв.

Chicco – бебешка пудра 0+ месеца, 150 г, цена: 8,20 лв.

Nivea baby - пудра, 100 г, цена: 4,00 лв.

Topfer – пудра с био пшенични трици и невен, 75 г, цена: 9,00 лв.

Bebino – пудра, синя и розова опаковка, 50 г, цена: 3,40 лв.

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето, освен безгранична любов, нежност и търпение, присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

Люлка - LOVIN HUG на ток; цена: 299.00 лв. Компактна и удобна бебешка люлка, таймер за автоматично спиране на музиката, музикален панел - работи с 3 бр. LR батерии 1.5V (не са включени в комплекта), въртележка с играчки, 4 позиции на облегалката, 6 скорости на люлеене, 5 позиционно закопчаване на коланите. Възраст: 0-9 месеца (до 9 кг)

Активна гимнастика, Океан от KinderKraft; цена: 59.89 лв. Активната гимнастика KinderKraft спомага за развитието на основните моторни умения на бебето и е чудесно място за игра и забавление. Стимулира подобряването на моторните умения на бебето и развитието на ръцете и краката. Плюшените играчки издават звук при докосване и стискане.

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

ЗАБАВЛЕНИЕ В ДВИЖЕНИЕ Ежедневието на малкото бебе, освен с хапване, достатъчно сън и голяма доза любов от мама и татко, е свързано и с много забавни моменти и игри както у дома, така и навън. Защото опознавайки света наоколо, бебето расте и се развива, а какво по-хубаво от това? И за да бъде емоцията пълна и всички да бъдат доволни, ви представяме онези ходещи, люлеещи се, подскачащи, носещи и клатещи се атрибути, а на вас оставяме да изберете подходящите за вашето малко човече.

В ПОМОЩ НА МАМА

Кенгуру AIRLIGHT 0+ - PHIL&TEDS; цена: 99,00 лв. Меко и ултра леко кенгуру с възможност за поставяне на бебето в две посоки с лице към родителя - отпред като кенгуру и отзад като раница. Мека подплата от сертифицирана по стандарт Oeko-Tex памучна материя.


Столче за хранене - Kids' Friendly Booster; цена: 89,90 лв. Удобно и комфортно столче за хранене вкъщи или при пътуване. Ергономичен дизайн със закръглени форми. Без метални части. Няма нужда от инструменти за сглобяване и разглобяване. Лесно за почистване. Предпазните колани захващат седалката здраво към обикновен стол за възрастни. С две височини на седалката.

Проходилка - Формула 1; цена: 209.00 лв. Удобна седалка с облегалка за поддържане на гръбчето, както и забавен център копиращ автомобилно табло, ще направят прохождането на мъника изключително вълнуващо и забавно. Три степени на регулиране на височината на проходилката според височината на детето. Гъвкав предпазител, който предпазва от удари и драскотини по вратите и стените.

Шезлонг - WAVE baby home, цена: 290,00 лв. Иновативен люлеещ се шезлонг, който е изключително функционален, и разполага с различни облицовки. Произведен от висококачествен ламинат, седалището на стола има две различни позиции, заедно с стационарната позиция. Неговата структура, наситена с прости, меки линии, превръща дизайна на стола в един от най-удобните на пазара. Oт 0 до 6 месеца.

Cangaroo - детски забавен център X-Factor 2в1 Cangaroo; цена: 164.00 лв. Мека тапицирана седалка, седалката се върти на 360 градуса, скачащи гащи и забавен център, помага на детето за по-бързо развитие на крачетата и разпознаването на различни предмети. Музикално табло с играчки.

[ www.kenguru.bg ] 61


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

МАТРАКЪТ И ЛЕГЛОТО ТРЯБВА ДА ПАСВАТ Съветваме ви да проверите това предварително, още в магазина. Ако можете да пъхнете повече от два пръста между матрака и креватчето, значи този матрак е твърде малък.

Автор: Силвия Костова

Изборът на матрак за бебешкото креватче само на пръв поглед изглежда скучна задача. В действителност,

тя изисква внимателно обмисляне. Матракът е също толкова важен, колкото и леглото.

Как да изберем матрак за легълцето на бебето ДА ЗАПОЧНЕМ Защо си струва да инвестирате време и средства в избора и закупуването на специален матрак? Заради едно-единствено нещо – детето ви ще прекарва много време върху него – бебетата спят до 18 часа дневно. Важно е да се уверите, че избраният от вас матрак пасва добре на леглото, без луфтове отстрани, които биха били опасни за детето. Матракът също трябва да бъде твърд. Меките модели не се считат за безопасни, защото могат да заемат

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

формата на бебешката глава или личице, повишавайки риска от задушаване или дори от синдрома на внезапната детска смърт. Съществуват два основни типа матраци – от пяна и с пружини. И двата варианта, ако са от добро качество, ще запазят формата си и ще изпълняват отлично функциите си, както при малките бебета, така и при децата на възраст от една до три години. Въпреки това, съществуват някои разлики между двата вида. Пяната, най-често изработена от полиуретан,

обикновено е по-лека, което важи, съответно, и за матраците от нея. Затова, когато сменяте чаршафчетата, ще ви е по-лесно с матрак от пяна. Пяната също е по-малко еластична и, следователно по-слабо вероятно да бъде ползвана като трамплин за скачане, когато детето ви поотрасне.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА КАЧЕСТВОТО Независимо от типа матрак, който сте избрали, търсете качествените продукти. Най-евтините модели и от двата типа имат тънко винилово покритие, което изсъхва с течение на времето и лесно може да се разкъса или напука. С нарастването на цените матраците стават много по-устойчиви и, съответно, по-сигурни. Те са по-дебели, непробиваеми, с подсилени двойни и тройни ламинати или изработени от фин, органичен памук. Пружинните матраци, които съдържат


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

по-широко профилна стомана, ще тежат повече. Същото се отнася за моделите, направени от по-плътна, с по-високо качество пяна. Все пак, не е нужно да похарчите цяло състояние или пък да изпробвате всички възможни модели - точно както в „Принцесата и граховото зърно“. Просто проучете пазара добре и направете мъдър избор.

НЕ СЪДЕТЕ ПО ВЪНШНИЯ ВИД Когато става въпрос за избор на матрак, почти всичко, което има значение, се намира вътре в него. Затова щом вече сте се ориентирали в ценовия диапазон е време да посетите търговските обекти на място, за да видите предлаганите артикули на живо. Откъде да започнете? От етикета. Производителите са задължени по закон да изписват на него от какво е изработен матракът, така че етикетът би трябвало да съдържа информация за всеки отделен слой. И един тест за твърдост, който можете да приложите още в магазина: Когато натиснете с ръка матрака, ръката ви трябва веднага да отскача нагоре. Най-голямата грешка, която правят родителите, е купуването на матрак, който е удобен на тях самите. Правилният избор представлява доста по-твърд матрак, отколкото се харесва на по-възрастните, защото телцата на бебетата имат нужда от повече подкрепа. Правилото е следното: Ако е добре за вас, значи е твърде меко за вашето бебе!

КУПЕТЕ НОВ МАТРАК Причината за това е една

АКО ПЛАНИРАТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЕДНИ И СЪЩИ КРЕВАТЧЕ И МАТРАК ДО ТРИГОДИШНАТА ВЪЗРАСТ НА ДЕТЕТО Е ДОБРЕ ДА ИЗБЕРЕТЕ МАТРАК С ДВЕ ЛИЦА С РАЗЛИЧНА ТВЪРДОСТ. ТЕЗИ МОДЕЛИ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КЪРМАЧЕТА ОТ ЕДНАТА СТРАНА И ЗА СПАНЕ НА МАЛКИ ДЕЦА - ОТ ДРУГАТА.

- единствена. Нищо не ви гарантира, че използваният матрак покрива хигиенно-санитарните норми. Ако си купите такъв втора ръка не можете да сте сигурни, че той е бил почистван и съхраняван правилно. Във вътрешността му може да се развива мухъл, а по повърхността да има бактерии от недобре почистени течове (изпускане на пелени, повръщано и др.). Ако обаче купите нов матрак за първото си дете и го почиствате добре и съхранявате правилно, спокойно можете да го ползвате и за следващото.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРОТЕКТОР Снабдете се с добре прилягащ, миещ, водонепромокаем протектор за защита на матрака и осигуряване на максимално хигиенна среда за сън на бебето.

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2016 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Фази на съня при бебетата

Автор: Силвия Костова

Будуването нощем, бебешкият плач и недоспиването са някои от нещата, за които родителите се подготвят психически, още преди появата на малките човечета. Но каква всъщност е истината за режима на сън на малките бебета и на какво се дължи тя? Бебетата прекарват в сън до 18 от 24-те часа на денонощието през първите няколко седмици след раждането си. Но те не спят по-дълго от 1 до 3 часа и се будят както през деня, така и нощем. 64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Фази на съня при възрастните Бебешкият сън се различава значително от съня на възрастния човек. След ритуала на приспиване – баня, пижама, книга в леглото, мозъчните центрове на възрастния изключват и той изпада във фаза на дълбок сън. След около час и половина, обаче, мозъкът започва своята работа отново и тогава настъпва втората фаза на съня, т.нар. бърз сън. Това е фазата на сънищата, които си

спомняме на сутринта. През нея е по-вероятно да се събудим. За една нощ фазите на бърз сън при възрастните са четири-пет. Те имат различна продължителност, но общо представляват около 20% от целия нощен сън.

Как спят бебетата

За разлика от възрастните, новородените прекарват много повече време в т.нар. РЕМ-фаза на съня (Rapid eye movement) лекият сън, който лесно може да бъде нарушен. Той е необходим за


развитието на мозъка. Всяко заспиване започва с 20-минутна РЕМ-фаза, като с порастването тя постепенно намалява. Този „повърхностен“, бърз сън обаче, е критичен за приспиването. По време на него малчуганите лесно могат да се събудят и да се разплачат. Отначало бебетата отварят и затварят очи, след това притварят клепачи, но продължават да стискат юмручета, да смучат езиче, да се усмихват. Чак когато гримасите и движенията спрат, а дишането стане плитко и равномерно, малките човечета са заспали напълно. Интервалите на редуване на бавен (дълбок) и бърз сън при новородените са много по-кратки, отколкото при възрастните. Дълбокият сън при бебетата продължава само около 50-60 минути, за разлика от големите, при които той е около час и половина. И докато при възрастните лекият сън е едва 20% от почивката през нощта, при децата до 80% от целия сън е повърхностен. Това обяснява защо те често се будят нощем и след това изпитват трудности със заспиването. Растейки, децата имат все по-дълги не-РЕМ фази на сън и по-малко лек сън и се приучават да заспиват по-лесно.

НАЙ-РАНО ОКОЛО ОСМАТА СЕДМИЦА БЕБЕТАТА ЗАПОЧВАТ ДА СПЯТ ПРЕЗ НОЩТА. АКО ВАШАТА ЦЕЛ Е ДА ПРИУЧИТЕ ДЕТЕТО СИ ДА СПИ НОЩЕМ, ЗАПОЧНЕТЕ ДА МУ СЪЗДАВАТЕ НАВИЦИ ЗА СЪН НЕ ПО-РАНО ОТ ШЕСТСЕДМИЧНАТА МУ ВЪЗРАСТ. ТОВА Е МОМЕНТЪТ, КОГАТО ТО ЗАПОЧВА ДА РАЗВИВА СВОИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ ЦИРКАДНИ РИТМИ, КОИТО РЕГУЛИРАТ ЦИКЛИТЕ НА СЪН И СЪБУЖДАНЕ.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Забавни експерименти:

Автор: Милена Тошева С раждането, започва интензивният растеж и развитие на бебето. Въпреки че всяко едно бебе напредва със свое темпо, развитието се съпровожда с характерните промени, свързани с определените месеци. Предлагаме ви няколко забавни тестове, с помощта на които ще можете да следите напредъка на бебето ви.

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

ПЕТ НАЧИНА ДА ПРОВЕРИТЕ РАЗВИТИЕТО НА БЕБЕТО


Отговор под напрежение

Възраст: 0-6 месеца Експеримент: Поставете бебето по гръб, а след това леко притиснете с палците си ръчичките му. Задръжте две секунди. Хипотеза: Бебето ви ще отвори устата си. Изследване: Изследвания сочат, че повечето бебета имат реакции, известни като рефлекса на Бабкин (по името на руския учен), когато се прилага натиск върху дланите. Рефлексът на Бабкин има практическо приложение за родителите – ако бебето не иска да се храни, съвсем леко притиснете дланите му.

Причина и следствие

Възраст: 2-4 месеца Експеримент: Поставете бебето в леглото и завържете съвсем хлабаво едната му ръчичка с мека панделка за фигурките, които за закачени над креватчето (музикална въртележка). От съображения за сигурност, бъдете плътно до бебето по време на експеримента, без да пропускате да отстраните след това панделката, както от ръчичката, така и от леглото. Хипотеза: Бебето ви скоро ще разбере, че както движи ръчичката си, така се движат и фигурките. Естествено, движенията ще варират в зависимост от възрастта. Изследване: През 2006 г. японски изследователи провели експеримент с бебета, за да проследят как се развива разбирането им за причините и последиците през годините. Изследване показва, че движенията на бебета стават по-прецизни с годините. Затова и вие можете да повтаряте този експеримент и да проверявате как се променя разбирането на детето.

Движения на краката

Възраст: 2- 6 месеца Експеримент: Поставете играчка близо до детето – така че да може да я докосне с ръка. След това я дръпнете, за да я достигне и с крачета. Хипотеза: Бебето ще може да докосне играчката с краче месец, преди да може да направи това с ръчички. Изследване: Дълго време се смяташе, че с напредването на възрастта бебето има контрол над тялото си отгоре надолу. Изследвания, проведени през 2004 г., показват, че това не е така. Бедрата

имат по-голям обем на движение от раменете, така че на бебето ви ще е по-лесно да движи крачетата, което значи, че може да овладее двигателната моторика по-рано.

Искам това, което и ти

Възраст: 6-12 месеца Експеримент: Поставете две подобни играчки пред бебето ви и го оставете да си избере едната. Когато то посегне към първата играчка, направете негативно изражение на лицето, като мръщене. Докато вземате играчката, която наистина искате, смейте се. Върнете играчката и накарайте детето да вземе една от тях. Хипотеза: Бебето ви ще вземе тази играчка, която ви допада. Изследване: При изследване, проведено през 2008 г., група бебета на 7-месечна възраст наблюдавали възрастни как решават да изберат между две играчки. Над половината (58 процента) от тях избрали същата играчка, както и по-възрастните, което показва как децата от най-ранна възраст усвояват модела на поведение на родителите си.

Изражение на лицето

Възраст: 6-24 месеца Експеримент: Прекарайте няколко минути до него, като се смеете, пеете или гукате. След това обърнете за кратко глава. Когато погледнете отново, нека погледът ви да бъде неутрален. Хипотеза: Бебето ви ще бъде усмихнато, докато и вие сте усмихнати. Но скоро ще се смути от постъпката ви и вероятно ще се намръщи, ще започне да се прозява или ще се разплаче. Но ако започнете отново да го закачате, и то ще започне да се смее. Изследване: Този експеримент показва, че дори и малките бебета имат основно разбиране за това как функционират социалните взаимоотношения, както и че могат да свържат изражението на лицето с емоциите. Затова трябва да използвате съответните изражения на лицето при комуникацията с детето. Често малчуганите не съзнават дали могат да обидят някого, ако го ухапят или ударят. Без да се притеснявате, покажете, че ви е заболяло.

[ www.kenguru.bg ] 67


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

НОВОРОДЕНИ ОНЛАЙН или Неприемливата информация, която споделяте за бебето си в нета

Автор: Силвия Костова

Онлайн общностите (като Facebook и Twitter) са огромен източник на подкрепа и съвети. Какво да кажем за легендарни форуми като БГ-мама, които могат да улеснят живота не само на майките, и то в доста ситуации. Но понякога цялото това туитване, постване на снимки, ъпдейтите на статуси и споделянето в мрежата просто преминават границата на нормалното. Като, например, когато качваме в You Tube видео на своето естествено раждане… Или постването на голи снимки от времето на бременността ни? Всички сме виждали голите фотографии на бременната Деми Мур на корицата на Vanity Fair, но на нашата не по-малко бляскава Facebook страница те някак си не стоят съвсем естествено… Или когато туитваме опитите да научим наследника си да ползва гърнето, а не пелената.

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

ККАК ДА РАЗБЕРЕМ КОГА Е ВРЕМЕТО ДА СПРЕМ? Проблемът с неприемливите публикации в мрежата стои особено остро по отношение на малчуганите. Следващите редове се отнасят точно за тях. Кои са някои от най-недопустимите публикации, касаещи новородените в интернет пространството, и защо е нужно да ги избягваме? • Някои пристрастени към онлайн комуникацията започват още от самото начало, от времето преди появата на бебето. Никога няма да разбера защо хората споделят публично всичко, касаещо опитите им да заченат. При това документирано с истинските им имена, местоположение, снимки и медицински изследвания. • Не е приемливо също да публикувате в интернет пространството вашите ултразвукови снимки. Все пак, става въпрос за наистина съкровени неща, които е най-добре да запазите за себе си и за най-близките. • Постоянното постване на ъпдейти за състоянието на болното ви бебче е друг пример за неприемлива публикация. Това, разбирасе предизвиква съчувствие към бебе и мама, но представете си публикуване на снимка, на която бебето току-що е повърнало върху себе си и е омазано буквално от главата до петите. Наистина живописна картинка! А сега си помислете как ще се чувства бедното бебе петнайсет години по-късно, вече като пъпчив тийней-

джър, виждайки тази компрометираща снимка! Странни са и актуализациите за това как върви кърменето на новороденото бебе. Обърнете внимание! Това не е снимка, предназначена за очите на абсолютно всеки от френд листата ви! Доста неприемливо е публикуването във Facebook на снимки на майка и бебе веднага след раждането. Не е ли странно някой далечен познат, с който сте били съученици в основното училище, да види новороденото и вас в този най-интимен момент от живота ви, още преди това да са успели да направят родините ви. Истински абсурд е да правите Facebook страница на своето новородено бебе. Няма причина на света, поради която току-що родените деца, или дори тримесечните бебета, да имат свой собствен профил в социалните мрежи! Или греша? Трябва ли целият свят да знае, че детето ви е започнало да открива тялото си и че току-що сте хванали наследника си да си играе с „малкия Иванчо“? Споделянето на този информация в мрежата е, струва ми се, напълно излишно! И накрая, нещо наистина грозно е когато хората публикуват на страниците си изявления от рода на: „Не трябва да имате дете, ако…“ и „Децата са истинско главоболие!“, или каквито и да е оплаквания относно техните наследници и практиката си като родители.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ПРАВИЛА ЗА ГОСТИТЕ, КОИТО ПОСЕЩАВАТ БЕБЕТО Повечето майки „държат сметка” за това кой им идва на гости. И правилно!

Автор: Милена Тошева Едва сте дочакали изписването от родилния дом, за да се приберете с мъничето у дома. Честито! Е сега вече ви очакват посещенията на бабите, на приятелите, на съседите и на познатите, които искат да се запознаят с наследника ви. Уточнили ли сте след колко време сте готови да приемате гости, извън кръга от най-близки хора? Ами ако дойдат неканени любопитковци? Ето пет правила за гости при първо посещение при бебето.

Скъпи гости, предлагаме ви как няколко съвета как да постъпите, за да не бъдете в тежест на семейството, което се каните да посетите.

3. СЪБУЙТЕ ОБУВКИТЕ СИ, ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕТЕ ВЪТРЕ В много страни има обичай да се влиза с обувките, като се ходи на гости. Но бебето прекарва достатъчно време на пода. Преди раждането е необходимо да почистите професионално килимите и винаги да карате гостите си да събуват обувките си. 4. НЕ КАНЕТЕ ДРУГИ ХОРА Най-лошото е, когато вашите приятели или роднини канят някого, когото познавате бегло, да дойде да види детето ви. Тези ситуации винаги са неловки. Не допускайте появата им. 1. ОБАДЕТЕ СЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО Много са хубави обичаите, където не е прието да се ходи на гости без покана или без телефонно позвъняване. Това е обичай и при нас, слава богу. Всички обичат да знаят кога ще имат посетители, за да се приготвят, за да изглеждат добре, а и да не е хаос у дома.

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

2. ИЗМИЙТЕ РЪЦЕТЕ СИ, ПРЕДИ ДА ГУШНЕТЕ БЕБЕТО Имунитетът на бебето все още не е развит и пеленачето е чувствително към заразни болести, вируси и бактерии, които „новите“ хора могат да пренесат. И никоя майка не иска да рискува детето й да се разболее.

5. AКО СТЕ КАЗАЛИ, ЧЕ ЩЕ ОТИДЕТЕ, ДРЪЖТЕ НА ДУМАТА СИ Въпреки че може да се случи нещо непредвидено, не отменяйте посещението в последния момент. Най-малкото, ще ви очакват с нетърпение, а вие няма да се появите…


МОДА ЗА БЕБЕТО

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


Официален Представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, Тел,0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 73


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

ДЕТЕТО МИ НЕ ЧЕТЕ! Често можем да чуем родители, които се оплакват, че децата им не четат. Често можем да чуем деца, които казват, че мразят четенето. Защо се случва това? Кое помага на детето да заобича книгата и кое пречи? Автор: Надежда Ножарова, логопед, център „Съвременни родители“ КЪДЕ БЪРКАМЕ ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА СВЕТА НА КНИГИТЕ НА ДЕЦАТА? Обличането на четенето в прекалена сериозност Когато стане въпрос за четене, родителите си представят, че детето ще подходи „сериозно“ към книгите. А това, което детето си представя, е забавление. Детето иска да изпитва удоволствие от всеки процес, в който е участник.

детето определено количество информация. Детето иска да открие себе си в приказката, в героите, да участва в създаването и.

Задължително придобиване на знания Родителите смятат, че книгата трябва да набави на

Децата си казват: „Това е толкова сложно за четене, значи четенето е гадно.“

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Остарял език Родителите си казват: „И аз като бях малък/а съм чел/а класически приказки, значи и детето ми трябва да ги прочете.“


КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕТЕТО ДА ЗАОБИЧА КНИГИТЕ? КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ? Няма прекалено рано представяне на детето в света на книгите. Това се случва още първите месеци след раждането. Детето трябва да бъде заобиколено от книги, да може да ги разглежда, да „чете“, да се докосва до книгата и да свикне, че тя е част от ежедневния му живот. За целта мама и татко също трябва да дават пример. КАКВИ КНИГИ МОЖЕ ЧОВЕК ДА ЧЕТЕ НА ЕДНО БЕБЕ? • книги с много картинки и малко текст. Защото децата разчитат на картинките, за да разберат смисъла и да изградат визуалния образ на думите. • книги с прозорчета за отваряне и различни текстури за пипане. Защото тези неща привличат детето и задържат вниманието му за по-дълго време. Помагат му да развива фината си моторика и да приема различна сетивна информация. • книги, които подтикват към действия децата. Да пляскат, да подскачат, да участват активно.

За да може четенето да е всичко това е важно книгата да бъде интерактивна и занимателна. Чудесен пример е книгата със странното име „НАТИСНИ ТОЧКАТА“. Нарисувана е от френския художник Ерве Тюле през 2010 година и печели награда за книжка на годината. Преведена, търсена и обожавана от децата в 36 страни, тя завладява с изчистените и семпли изображения. Всичко е сведено до една точка, която прави вълшебства. Тя има способността да се размножава, да се движи в пространството, да се подрежда по различен начин, да се уголемява или смалява. Реално точката може всичко, стига детето да участва в процеса и да й съдейства.

Четенето е забавление. Четенето е удоволствие. Четенето е докосване до изкуството. Четенето е наслада за сетивата. Четенето е акт на сътворение.

КАК РЕАГИРАТ ДЕЦАТА? Това е най-голямото вълшебство. Всички - и големи и малки замлъкват и гледат с интерес какво се случва. Децата се вдъхновяват от точката, с радост и въодушевление натискат, потупват, разтърсват, духат, пляскат заедно с книгата и искат да я четат отново и отново. Ето така децата започват да обичат книгите - когато ги запознаем с книги, които говорят на техния език. Книги, които провокират към действие и провокират въображението. Книги, които са интересни и вдъхновяващи. ЧЕТЕНЕТО Е ЗАБАВНО! Забавлявайте се и оставете децата да направят същото.

[ www.kenguru.bg ] 75


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

ШОФЬОР, ХУДОЖНИК ИЛИ БИОЛОГ? Автор: Ина Пенкова

„А ти какъв ще станеш, когато пораснеш?“ Не е възможно да не сте отговаряли на този въпрос десетки пъти като деца. Отстрани изглежда така, сякаш възрастните са се наговорили да го задават в комплект със задължителните „Как се казваш? и „На колко години си?“. Обикновено децата имат дежурен отговор, който при момичетата най-често варира между балерина и певица, а при момчетата – между полицай и супергерой. Тук-таме се срещат още лекар, космонавт, художник, а отскоро и програмист. Всички ние обаче знаем, че този кратък списък съвсем не изчерпва необятните професионални възможности, пред които децата ни ще се изправят, когато пораснат. И искаме, когато този момент настъпи, те да направят възможно най-добрия избор, който освен добра заплата, ще им носи щастие и удовлетворение от свършената работа.

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


ЗАЩО, КОГА И КАК ДА ЗАПОЗНАЕМ МЪНИЦИТЕ С ПРОФЕСИИТЕ? ВРЕМЕ ЛИ Е ДЕТЕТО ДА НАУЧИ, ЧЕ ОСВЕН КРАСИВА УНИФОРМА, ПОЛИЦАИТЕ НОСЯТ И МНОГО ОТГОВОРНОСТИ; ЧЕ ПРЕДИ ДА ПОЛЕТЯТ В КОСМОСА, КОСМОНАВТИТЕ ПРЕКАРВАТ МНОГО ЧАСОВЕ В ИЗУЧАВАНЕ НА МАТЕМАТИЧЕСКИ ФОРМУЛИ И ФИЗИЧНИ ЗАКОНИ; ЧЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ФУТБОЛИСТИ ТРЕНИРАТ УСИЛЕНО, ЗА ДА БЪДАТ ВЪВ ФОРМА. АКО ДЕТЕТО ВИ ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС КЪМ КОНКРЕТНА ПРОФЕСИЯ, МОЖЕ БИ ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ. КАКВО ПРАВЯТ ХОРАТА С ТАЗИ ПРОФЕСИЯ?

Ако прецените, че вашият мъник е готов да направи своите първи стъпки в света на кариерното ориентиране, постарайте се да му дадете добри базови познания. Може да ви се струва, че той е наясно с основните „функции“ на избраната от него професия, но има вероятност това да не е точно така. Попитайте го какво правят според него хората на тази позиция и използвайте отговора като отправна точка за изграждането на по-пълна и отговаряща на реалността представа. Възможно е, например, детето да иска да стане полицай, защото така ще може да носи пистолет и да кара кола със сирена. Вашата задача е да му обясните на подобаващ за възрастта му език, че това далеч не са единствените задължения, с които служителите на реда са натоварени. Разкажете му повече за ежедневните задачи, които полицаите изпълняват, като се стараете да запазите блясъка на тази толкова желана от децата професия. Разбира се, че няма да пропуснате преследването на „лошите“, но е добра идея също така да споменете, че полицаите се грижат за реда по пътищата, както и че следят всички да спазват правилата за добро поведения на обществени места.

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД КРАСИВАТА УНИФОРМА?

Един от критериите при избора на най-желана професия от децата безспорно е униформата. Кое момиченце не се разтапя от умиление при вида на красива балерина, облечена с кокетна пачка? Кое момченце би устояло на изкушението да се докосне до пилотската униформа? Малките мечтатели обаче не си дават сметка, че в тези впечатляващи дрехи са облечени хора, които се трудят неуморно, за да бъдат наистина добри в това, което правят. Разговорът ви на тема професии може да се превърне в чудесен повод да запознаете малкия си наследник с основните правила за постигането на успешна кариера. А именно: упорит труд, постоянство и – най-важното – любов към това, което правиш. Важно е детето да разбере, че преди да излезе на сцената, облечена в ефирна рокля, балерината прекарва много часове и дни в репетиционната зала; че за да накара самолетът да прави лупинги в небето, пилотът тренира в продължение на години.

КАК СЕ СТАВА ТАКЪВ?

В детските представи изборът на профисия изисква ни повече, ни по-малко усилия от избора на играчка или десерт – просто отиваш до витрината и посочваш това, което искаш. Дори по-големите деца, които вече ходят на училище и знаят повече за професиите, рядко си дават сметка за това, че

„ставането“ какъвто и да било изисква предварителна подготовка; че преди да започнеш да работиш като хирург, трябва да четеш много, да изучаваш сложни науки, да решаваш задачи. Изобщо, да се занимаваш с всички онези неща, които те карат да правиш в час, а ти опитваш всячески да избягваш. Ако наследникът ви е достатъчно голям за подобен разговор, запознайте го и с тази гледна точка. В случай че детето проявява по-сериозен интерес към конкретна професия, кажете му в каква посока се очаква да полага повече усилия. Разбира се, целта не е да го плашите или отказвате от мечтата му, така че бъдете внимателни в разясненията си. Тяхната роля е да мотивират детето да бъде целенасочено в усилията си и да открие допълнителен стимул, който да превърне ученето в още по-вълнунващо и интересно занимание. Би било чудесно, ако имате възможност, да запознаете мъника с истински представител на набелязаната професия, който да му разкаже подробности „от кухнята“. В случай че това няма как да се случи, можете да използвате богатия арсенал от снимки, видеа и истории онлайн. Както и, разбира се, да приложите най-силното си оръжие – фантазията си.

[ www.kenguru.bg ] 77


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

РОДИТЕЛСКОТО ИЗВИНЕНИЕ Автор: Силвия Костова

Да се научите да казвате „извинявай“ на детето си след като сте оплескали нещата като родител, е наистина трудна задача. Затова обърнете специално внимание на следващите насоки, когато нещата са опрели до родителско извинение.

КАКВО ДА КАЖЕТЕ:

1. Извинявай, че ти се развиках пред други хора. Бях много ядосан/а и не помислих, че това може да те разстрои. В бъдеще, когато имам да ти казвам нещо, ще се постарая това да става винаги на четири очи. 2. Моля те, прости ми, че пропуснах твоя мач (пиеса, концерт) в училище. Когато съм толкова зает/а на работа, забравям важните събития и срещи. Ще отбележа всички бъдещи училищни събития в календара си, за да не пропусна нито едно. 3. Извинявам се, че погрешно те обвиних в нещо, което не си направил/казал. Не бях наясно с нещата. Беше ужасно несправедливо от моя страна да те обвинявам, преди първо да те попитам дали е истина.

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | септември 2016

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ:

1. Опитайте се да разберете къде точно сте сгрешили. Без значение дали става въпрос за забравен рожден ден или за гневен изблик пред приятелчетата му. 2. Попитайте детето си как точно вашата грешка го е засегнала. Важно е да разберете дали малчуганът се чувства притеснен или пък ви е ядосан. Това простичко действие, ще помогне на детето ви да извърви дългия път на осъзнаването, че неговите чувства имат наистина важно значение за вас като родител.


ИЗВИНЕНИЕТО ЗА НАШИТЕ ДРЕБНИ РОДИТЕЛСКИ ПРЕГРЕШЕНИЯ НЯМА ДА НАКАРА ДЕЦАТА НИ ДА СЕ ПОЧУВСТВАТ ПО-ДОБРЕ, НО ЩЕ ПОМОГНЕ ДА ОЗДРАВИМ ОТНОШЕНИЯТА СИ С ТЯХ, ДА ЗАЗДРАВИМ ВРЪЗКАТА ПОМЕЖДУ СИ. ТО УЧИ ДЕЦАТА НИ НА НЕЩО МНОГО ВАЖНО – НА УМЕНИЕТО ДА ПРОЩАВАТ.

3. Постарайте се да не правите същата грешка отново в бъдеще и направете всичко възможно детето ви да разбере за тези усилия. Ако поведението или пропускът ви се дължат на претоварване, стрес или недоспиване се опитайте да намерите начин да елиминирате тези фактори и да овладеете ситуацията.

КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ:

1. Избягвайте да обвинявате детето си за поведението му, както и да му се мо-

лите. Номерът е да вървите по тънката линия между извинението и самосъжалението. 2. Не избухвайте в сълзи. Дори ако сте разтърсен/а от силни емоции, докато се извинявате, не се разплаквайте. Ако изглеждате твърде разстроен/а, това ще обърка и притесни детето ви, което може да се почувства виновно без вина. 3. Дисциплинарните мерки не се нуждаят от извинение. Затова никога не се извинявайте, когато става въпрос за порицаване на неправомерни действия или лоши постъпки на децата ви.

Родителското извинение е изключително важно, дори когато става въпрос за деца на шест-седем години. Именно тава е възрастта, когато подрастващите поставят основите на социални умения, които остават за цял живот.

[ www.kenguru.bg ] 79


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ЗВЕЗДИТЕ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ МАЙКИ! ТОЗИ МЕСЕЦ ГОВОРИМ ЗА ИЗБОРА НА ЕДНИ ЖЕНИ, КОИТО СА РЕШИЛИ ДА НЕ БЪДАТ МАЙКИ. ТЕ ИМАТ ПАРИТЕ, СЛАВАТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ, КОИТО БИХА ИМ ПОМОГНАЛИ ДА ОТГЛЕДАТ КОЛКОТО ИСКАТ ДЕЦА, НО НЕ ГО ПРАВЯТ. ТОВА ЗА ЗВЕЗДИТЕ, КОИТО ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ МАЙКИ. По темата работи: Костадин Костов

След шест години творческа пауза любимката на всички Рене Зелуегър се завърна на големия екран. Актрисата го направи гръмко – с премиерата на филма „Бриджит Джоунс 3“, където героинята й ще познае радостта на майчинството. Именно филмите от поредицата за Бриджит направиха Рене супер звезда, превърнаха я в една от най-високоплатените актриси в Холивуд и в идол за безброй момичета. Самата Рене обаче е убедена, че не е задължително да има дете, за да се чувства щастлива. В едно от последните си интервюта тя споделя, че просто плува по течението и не планира нищо: „Никога не съм мислила конкретно да имам деца или да направя нещо, което по мнението на другите носи щастие. Въпреки това съм отворена към всичко ново и съм любопитна да видя какво ще се случи по-нататък.“ Зелуегър призовава обществото да спре да разглежда жените, които нямат деца, като

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

непълноценни: „Жените имат право на избор. Тяхната собствена воля е техният приоритет. Съпруг и дете – това отдавна не се счита за показател за успех в живота. Някои социални норми и очаквания вече не са реалистични.“ Актри-

сата от 4 години има връзка с китариста и продуцент Дойл Бремхол. През февруари медиите съобщиха, че двойката е пред раздяла, но информацията се оказа непотвърден слух. Според някои, именно той е причината толкова дълго време тя


да не се появява на екран. Двамата предпочитат уединението и тихия семеен живот, който водят. "Да имаш деца е свързано с толкова много работа и време. Да поставиш личния си живот на заден план това е нещо, с което не мога да се примиря. В момента съм отговорна единствено за себе си. Едно бебе е ангажимент за цял ден, за всеки ден в продължение на 18 години.“ споделя русата фурия на Холивуд - Камерън Диас. Макар че чаровната актриса вече стана официална съпруга на Бенджи Мъдън и вече минава 40-те, тя не се притеснява от остаряването: „Това е най-хубавата възраст. Времето, когато една жена знае как работят нещата. Просто спираш да се страхуваш от годините.“ „Млада съм, наслаждавам се на живота и

това е именно защото нямам деца.“ - разказва актрисата пред списание Parade. Тя не може да проумее защо обществото налага жената задължително да роди. „И без това земята е пренаселена“ - шегува се Камерън. Но е сериозна, когато става въпрос за личния избор. „Жените се боят да говорят за нежеланието си да родят, защото другите започват да ги избягват“ - твърди Камерън и твърдо застъпва позицията на свободния избор. Телевизионното величие Опра Уинфри е друга знаменитост, която не съжалява за избора си да няма деца. Водещата не е била грижовно отгледана като малка и според нея това е причината да не може от своя страна да се грижи за някой друг. „Помня как ме помолиха да гледам за малко 4-годишно момченце. Тогава ре-

ших, че няма да имам деца“ - разказва супер звездата. Въпреки че не може да се похвали със собствено потомство, Опра е горда покровителка на стотина студентки от девическа академия в Южна Африка. „Не съм се и замисляла за мои деца, но съдбата ми подари 152 дъщери“ - казва тя пред Extra TV. „Ако имах деца, те щяха да се появят в предаване, подобно на моето, и щяха да ме обсъждат“ - коментира още Опра. Малко известен е фактът, че на 14-годишна възраст водещата е родила

бебе, което е живяло само няколко седмици. Доста често погрешно причислявана към категорията на известни жени без деца, с което се гордеят, е и Кайли Миноуг. Тя обаче не споделя гледната точка на цитираните по-горе знаменитости. „Едно от нещата, с които трябва да се примиря тази година, е че вероятно никога няма да имам свое бебе, което ме натъжава (...) Затова мисля да си осиновя“ - заяви Кайли в интервю за „Сън“. Певица, която никога

не е ставала майка, но винаги е мечтаела за това, очевидно продължава да се вълнува от проблема си с майчинството. Деликатен проблем за немалка част от прочутите жени, които често предпочитат да дадат предимство на кариерата си, вместо на семейството. Именно фокусирането върху международната й кариера, попречи на Кайли да има свой деца - тя дълги години отлага, а когато вече стана готова да бъде майка, откри, че има здравословни проблеми.

[ www.kenguru.bg ] 81


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

ЕСТЕСТВЕНИ ЛЕКОВЕ ПРОТИВ АНЕМИЯ Автор: Милена Тошева

НАРОДНАТА МЕДИЦИНА ПРЕДЛАГА МНОГО РАЗЛИЧНИ, ЕСТЕСТВЕНИ И ЕФИКАСНИ РЕЦЕПТИ, С КОИТО СЕ ПОСТИГА ПОВИШАВАНЕ НА ХЕМОГЛОБИНА В КРЪВТА. За постигането на този резултат трябва да се съсредоточите върху тези рецепти, които са със съставки, богати на витамини. Ето някои от тях.  Лекът е напълно естествен, прави се лесно и което е най-важното, е много вкусен. Можете да откриете съставките във всеки един магазин.

СЪСТАВКИ: 200 мл мед 200 г oрехи 200 г стафиди 200 мл сок от морков 200 мл сок от цвекло 2 лимона

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте лимоните, нарежете го на половинки и отстранете семките. Смелете ги заедно с кората, ако знаете, че плодовете не са пръскани, и поставете масата в стъклен буркан от един литър. След това добавете меда, сока от цвекло и моркови и разбъркайте всичко хубаво. Добавете смлените или нарязани на ситно ядки и стафиди и отново разбъркайте. Съхранявайте приготвения еликсир в буркан във фризера. Приемайте по 1 ч.л. от тази смес преди всяко хранене, три пъти дневно. Още едно предимство на този лек е, че няма нежелани странични ефекти. ▪ За лечение на анемия се препоръчват тъмните видове мед. При тях количественото съдържание на желязо е по-високо. Всяка сутрин приемайте на гладно по лъжица мед, ако страдате от коварното заболяване. Добре е след това да хапнете една ябълка. ▪ Чаша натурален сок от касис също

действа благоприятно при анемия. Сусамът и нарът ще направят чудеса със здравето ви, ако страдате от това заболяване. ▪ Супата от коприва е полезна за овладяване на желязодефицитното състояние. Освен че оказва положително действие върху състава на


кръвната плазма, тя е полезна за черния дроб и бъбреците. Спанакът е богат на желязо, както и на витамин В12 и фолиева киселина. А те помагат на организма да се справи с анемията.

ФАКТИ

При кръвната картина не е важен само броят на червените кръвни клетки, но и нивото на хемоглобина. Ако нивото ▪ Яйцата, както и червеното месо - особено говеждото и свинското, спомагат за попълването на железния дефицит. Овесените ядки са също пълноценен източник на минерала. Но трябва да внимавате с тях, защото те съдържат и фитинова киселина, която потиска усвояването на желязо.

на хемоглобина е ниско, ще се стигне до намален приток на кислород, а това ще доведе неминуемо до анемия. ▪ Семената на соята са с ниски стойности на мазнини, но с високи стойности на протеини. Като цяло, това е храна, която повлиява положително здравето при анемия. ▪ И накрая, но не на последно място по важност, е червеното цвекло. Лечебното му действие е обусловено от

високите стойности на желязо, което заедно с фибри, калций, калий, сяра и витамини, е незаменимо в здравословното хранене. Естествено, че ще се радваме, ако сме успели да ви помогнем с алтернативните лекове на лечение на анемията. Не забравяйте, обаче, че най-голяма помощ за справянето с това заболяване ще получите от вашия лекар.

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

Топ 9

НА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ГРЕШКИ, КАСАЕЩИ ЗАКУСКАТА Автор: Силвия Костова

ЗАКУСКАТА Е НАЙ-ВАЖНОТО ХРАНЕНЕ ЗА ДЕНЯ, ГЛАСИ СТАРА МАКСИМА. ТОВА, ОБАЧЕ, КОЕТО ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ ЗА ЗАКУСКАТА Е, ЧЕ ПРОПУСКАНЕТО Й МОЖЕ ДА ИМА НЕБЛАГОПРИЯТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ТЕГЛОТО НИ. В СЛЕДВАЩИТЕ РЕДОВЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ ДА РАЗБИЕТЕ НЯКОИ ОТ МИТОВЕТЕ, КАСАЕЩИ ЗАКУСКАТА, ТАКА ЧЕ ДА СЕ НАСЛАЖДАВАТЕ НА НАЙ-ВАЖНОТО ПОХАПВАНЕ ЗА ДЕНЯ ПО ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН. НАУЧЕТЕ КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ НА ЗАКУСКА И РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО.

овесена каша с половин банан и чаша зелен чай с резенче лимон или едно яйце с пълнозърнеста филийка и портокал.

1. ИЗЦЕЖДАНЕ НА ПЛОДОВ СОК Когато следващият път посегнете към сокоизстисквачката си спомнете, че при този процес плодовете губят голяма част от своите витамини, минерали и фибри. Вместо това, заменете портокаловия сок с чаша минерална вода и един единствен плод. Ще си

спестите доста допълнителни калории. 2. КАКВАТО И ДА Е ЗАКУСКА Яденето на каквото ви се хапва в момента няма да ви помогне да се отървете от допълнителните калории. Популярен мит е твърдението, че ако ядете, какво пожелаете след дълъг период на

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

въздържание, това няма да се отрази на теглото ви. Маслените сладки, вафлите и остатъците от снощната вечеря на закуска няма да доведат до нищо добро. 3. ИЗБЯГВАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНАТА ЗАКУСКА Сутрин хапвайте нещо полезно като купичка

4. ГОЛЯМ ПРИЕМ НА КОФЕИН Една чаша кафе или черен чай на ден ще повдигне тонуса ви и ще стимулира вашия метаболизъм, но нещата стоят различно, когато става въпрос за наливане с кафе от сутрин до вечер. Това може да доведе до хронично недоспиване и да се отрази неблагоприятно на тялото ви. 5. ИЗБЯГВАНЕ НА ЛАКОМСТВА НА ЗАКУСКА Примамливите понички и кексовете може да се окаже, че съдържат калории, равняващи се на приема на храна за цял един ден. Когато ги видите пред себе си, дълбоко поемете дъх и си спомнете, че сте взели решение за здравословен начин на живот. Спазете обещанието, което сте си дали, и твърдо откажете тестените изкушения.


6. СХВАЩАНЕТО, ЧЕ ЗАКУСКАТА НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ Дори ако се чувствате сити от обилната вечеря предната вечер, дори когато бързате, не пропускайте първото хранене за деня. Това ще доведе до забавяне на метаболизма ви и ще ви направи сънливи и летаргични. Филия пълнозърнест хляб, плод или шепа ядки могат да направят чудеса.

8. НЕЗДРАВОСЛОВНАТА ЗАКУСКА Изяжте шепа ядки, купа мюсли или някакъв плод вместо палачинки с шоколад, мъфини, кифла или сандвич. Храните с високо калорийно съдържание и концентрация на мазнини ще предизвикат покачване на нивата на кръвната захар. Честото повторение на този сценарий няма да доведе до нищо друго, освен до здравословни проблеми.

7. МНОГО ОТ РАНО Една чаша хладка вода е първото нещо, което трябва да приемете сутринта. Ще ви осигури хидратация, ще подпомогне храносмилането, ще облекчи стомашните неразположения и ще създаде усещане за ситост.

9. ИЗБЯГВАЙТЕ ЗАКУСКИТЕ НА ШВЕДСКА МАСА Твърде вероятно е бюфетите да ви изкушат да ядете повече отколкото имате нужда. Не се тъпчете безразборно. Изберете бъркани яйца, немазни меса, овесени ядки или кисело мляко.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

Автор: Силвия Костова

Умеете ли да казвате

„благодаря“? Когато простичките думи на благодарност могат да спасят връзката ви Доброто възпитание предполага да сме учтиви на обществени места. Когато сме навън, в ресторант например, благодарим за това, че сервитьорът ни е донесъл хляб. Оценяваме, че персоналът е така мил да ни предложи и вода. И всички тези благодарности в рамките само на една вечеря. Но колко често благодарим в дома си, на партньора? Отговорът не ни изненадва: никога толкова често. Затова психолози и терапевти ни съветват да положим усилия да покажем, че оценяваме високо различните аспекти на нашия живот.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


Американците са една от нациите, при които умението да бъдеш благодарен се възпитава съзнателно в обществото. Според допитване проведено в САЩ относно американските благодарствени навици 97% от интервюираните биха изразили своята благодарност за обслужването в приятен ресторант, но едва 48 % от американките редовно благодарят на своите съпрузи. Тези резултати са наистина показателни. Замислете се сериозно, ние имаме по-високи очаквания спрямо нашите партньори, отколкото по отношение на обслужващия персонал. Същевременно приемаме половинките си за даденост, което обикновено ни кара да забравяме да им покажем признателността си. Когато сме в продължителна връзка, на практика спираме да забелязваме своята половинка. Терапевтите наричат това привикване. Приемайки че партньорът ни е непрекъснато на разположение, преставаме да осъзнаваме защо искаме да бъдем част от тази връзка.

та на течащия кран в банята. Мъжете гарантирано ще бъдат объркани, защото те са свикнали да правят тези неща за нас. Ние, обаче, трябва да им покажем, че оценяваме техните усилия. Да покажем своята благодарност към човека, който е най-близо до нас, ни струва неимоверно повече усилия от това да благодарим за чашата кафе, която си поръчваме в заведението отсреща. Тази благодарност изисква от нас да видим човека, към който е насочена, в една наистина нова светлина, а понякога да го видим изобщо.

Терапевтите съветват да се опитаме да намерим добрата страна на всяка една ситуация и да бъдем благодарни. Ако, например, съпругът ни е лекар и се наложи да отиде на спешно дежурство посред нощ, не трябва да се ядосваме, а да бъдем благодарни, че той е толкова специален човек и лекар, който винаги изпълнява своя дълг.

Време за действие

Като начало психолозите препоръчват да се фокусираме върху положителна оценка на своите съпрузи. Например, да им благодарим, че са ни прибрали вкъщи от партито с приятелки или за ремон-

НАШИТЕ УСИЛИЯ ЩЕ БЪДАТ ДОБРЕ ВЪЗНАГРАДЕНИ, ОБЕЩАВАТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ. МАЛКИТЕ ЖЕСТОВЕ НА ОЦЕНКА И БЛАГОДАРНОСТ ЩЕ ПРОМЕНЯТ ИЗЦЯЛО БРАКА И ВРЪЗКАТА НИ КЪМ ПО-ДОБРО. ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИМ ДА ПРЕВЪРНЕМ ИЗРАЗЯВАНЕТО НА БЛАГОДАРНОСТ В НАВИК, ДО СТЕПЕН ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА МИСЛИМ СПЕЦИАЛНО ЗА НЕГО. ТОВА Е ПРОСТО НЕЩО ПО ПОДРАЗБИРАНЕ – НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ОЦЕНЯВАМЕ ЕЖЕДНЕВНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПАРТНЬОРА СИ.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Октомврийско меню

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

О

ктомври е това време в годината, когато махаме за сбогом на лятото и приветстваме всичко, което ни носят студените ветрове. Освежаващите разходки в парка, сгряни от есенните лъчи на слънцето, последвани

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

от дълги вечери, прекарани в приятна компания около семейната трапеза, са любима комбинация за уикенда. Богатата реколта от есенни плодове и зеленчуци е предпоставка за приготвяне на засищащи ястия, носещи топлината, която ни е нужна в прехода между лятото и зимата. Горещите

супи застават на дневен ред, обагрени от жълтооранжевата палитра на сезона. Тиква, моркови, картофи, праз, карфиол, пащърнак, кестени - използваме ги самостоятелно или в различни комбинации, като обогатяваме вкуса им с добавка на диви гъби, бекон, шунка, пармезан, карамелизиран лук, портокал.


Избираме между множество рецепти за дълго къкрещи на котлона или бавно печени във фурната ястия, от които се разнася ароматът на есента. Телешко задушено с гъби, печено агнешко, гулаши и ризото, агнешко стифадо, рула от свинско контрафиле с ябълки и боровинки или със спанак и сирена, печени свински гърди със сос от сливи – спъсъкът може да бъде безкраен и няма как да липсва настроение за готвене. Есенните кореноплодни – картофи, пащърнак, целина, моркови, цвекло и ряпа, са подходящи за самостоятелно

за вкусно и лесно ястие. Към обичайните доматени сосове включваме тиквата за приготвяне на лазаня и канелони, комбинирана с ароматни сирена като пармезан и таледжо. Есенните салати не могат да се сравняват с летните, но имат своя собствен чар, като не е задължително да са изцяло от сурови зеленчуци. Топлите салати включват брюкселско зеле, броколи, моркови, цвекло. Овкусяваме ги с обичайните дресинги или с оригинални винегрети, приготвени с лешници, бекон и сирена. Финалът на едно богато октомврий-

печене, нарязани на ивици и поръсени със струя-две зехтин, или дълго задушавани с боб или наденички . Те са и чудесна основа за вкусни гратени, консумирани самостоятелно или като гарнитура за печени меса. Различните видове паста, както във всеки друг сезон, така и през есента, са удачен избор

ско меню включва пъстри крамбъли от есенни плодове, кейкове с ябълки, круши, грозде, смокини и боровинки, поръсени с хрупкави топчета топинг и гарнирани допълнително с плодови сосове. Това е и времето за първите тарт татен, запечени с карамелизирани ябълки, круши или дюли, както и

първите морковени торти. Десертите и печивата с тиква съставят дълъг списък. Избираме между здравословни и не толкова рецепти за пайове, кремове, кейкове и бисквити, като имаме възможност през дългия студен сезон да приготвим познатите любими печива и да опитаме някои нови предизвикателства.

[ www.kenguru.bg ] 89


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Меню за октомври 400 г хладка вода 270 г пълнозърнесто ръжено брашна 270 г бяло пшеничено брашно 10 г свежа мая 1.5 ч.л. сол 25 г течен мед шепа сурови слънчогледови семки В голяма купа се сипва част от водата и се добавя 1 ч.л. мед. Стрива се маята. След като се разтвори и шупне се добавят останалият мед и вода, пресятото брашно и солта. Разбърква се с дървена лъжица, докато съставките се смесят, завива се със стреч фолио и се оставя в хладилника през нощта. На сутринта втасалото тесто се изсипва върху добре набрашнен плот и се оформят два правоъгълника с ширина 5 см. Сгъват се на две и се усукват се няколко пъти, намазват се с вода, поръсват се със слънчогледови семки и брашно и се покриват с памучна кърпа за повторно втасване – около 30 минути. Междувременно фурната се загрява на 220-250 градуса заедно с тавата, в която ще се пекат хлебчетата. Всяко от рулата се разделя на четири правоъгълни хлебчета. Нареждат се в тавата върху лист хартия за печене и се оставят 10-15 минути във фурната, докато образуват тъмна хрупкава кора.

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

Ръ�� хлеб�та по�и �з ���


Свинско бонфиле по кубински 4 порции

2 бр. бонфиле 1 ч.л. морска сол 1 ч.л. червен пипер 0.5 ч.л. черен пипер 2 с.л. зехтин сос Мохо де ахо 3 скилидки чесън 60 мл зехтин екстра върджин 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз 0.5 ч.л. лют пипер на люспи 120 мл сок от портокал 1-2 с.л. сок от лайм сол

Фурната се загрява на 190 градуса. Бонфилетата се разрязват на две и се натриват със сместа от сол, черен и червен пипер. В средно нагорещен тиган се загрява зехтинът и месото се запича от всички страни, общо за 5 минути. Слага се във фурната и се пече около 30 минути или на вкус. Останалият зехтин се загрява и в него се запържва наситненият чесън. Добавят се магданозът и пиперът, разбъркват се десетина секунди и се сипва портокаловият сок. Оставя се да се редуцира 2-5 минути, като се добавя сол на вкус. Месото се изважда върху дъска, завива се с алуминиево фолио и се оставя 10 минути. Разрязва се косо на парчета с дебелина около 1 см, подреждат се в затоплена чиния и се поливат със соса. Сервира се веднага.

Кейк с полента и грозде 200 г бяло брашно 160 г царевичен грис 2 ч.л. бакпулвер 1 ч.л. сол 160 г захар 4 яйца настъргана кора от 1 голям лимон или 2 малки лимона 4 с.л. разтопено масло 120 мл олио 12 с.л. айрян 4 с.л. мед 400 г тъмно ароматно грозде без семки

Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера. Добавя се царевичният грис. Яйцата се разбиват със захарта и лимоновата кора. Прибавят се поетапно маслото, олиото, брашното и млякото. Добавят се медът, като се разбърква леко, и две трети от гроздовите семки, поръсени леко с брашно. Сместа се сипва в облицована с хартия за печене форма с размер 20х25см. Отгоре се разпределя останалото грозде. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлажда се върху решетка и се поръсва с бурбонска ванилова пудра захар.

[ www.kenguru.bg ] 91


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

КАК ДА СЪХРАНИМ ТИКВЕНИТЕ ФЕНЕРИ ПО-ДЪЛГО

Автор: Нели Христова Октомври е и както всяка година по това време наближава празникът на Вси Светии, известен още като Хелоуин. Ако сте от почитателите на този ден и го отбелязвате подобаващо, освен с оригинални маскарадни костюми и вещерски приспособления, трябва да се запасите и с тикви за прословутите тиквени фенери.

И така, въображението е налице, желанието - повече от достатъчно, а време за направата им все ще се намери, важен е крайният резултат - радостта на децата! След като вашето тиквено творение вече е факт е добре да направите всичко възможно за да го съхраните колкото може по-дълго време. Ето как може да стане това: Най-напред трябва да приготвите специален разтвор за дезинфекция от 1 литър вода и 1 супена лъжица белина. След като разбъркате течността много добре, можете да я прехвърлите в спрей-бутилка, от тези които се използват, например, за миене на прозорци, и с получената течност да напръскате тиквата навсякъде - и отвън и отвътре. Времето, необходимо за изсъхване на фенера, е около 20 минути.

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

ДОКАТО РАБОТИТЕ С РАЗТВОРА ОТ БЕЛИНА И ВОДА, СЛОЖЕТЕ ПРЕСТИЛКА ИЛИ ДРУГО ПРЕДПАЗНО СРЕДСТВО ВЪРХУ СЕБЕ СИ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, АКО СЕ ОПРЪСКАТЕ ПО НЕВНИМАНИЕ РИСКУВАТЕ ДА СЕ СДОБИЕТЕ С ПЕТНА ПО ДРEХИТЕ И ДА ГИ ПОВРЕДИТЕ БЕЗВЪЗВРАТНО.


Ако искате всичко да бъде перфектно, против напукване на кората можете да потопите целия фенер в този разтвор за около час - два, след което да оставите тиквата да се отцеди на подходящо място. За подсушаване можете да използвате и домакинска хартия. Освен за съхранение, белината ще ви помогне и да се избавите от вредните микроорганизми по тиквата, които са се появили след разрязването й и попадането на въздух във вътрешността й. След като сте приключили с хидратацията и сте подсушили добре остатъка от вода и белина е време да запечатате отвън и отвътре с помощта на най-обикновен вазелин. Той също ще запази влагата и ще придаде блясък и не по-малко разкош на творението ви.

НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО МЯСТО ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ТИКВЕНИЯ ФЕНЕР Е СУХО И ХЛАДНО ПОМЕЩЕНИЕ С ТЕМПЕРАТУРА НА ВЪЗДУХА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10-15 ГРАДУСА. ПРЕДЛАГАМЕ ВИ НЯКОЛКО ОРИГИНАЛНИ ИДЕИ ЗА ТИКВЕНИ ФЕНЕРИ, А ВИЕ РЕШЕТЕ КОЙ ОТ ТЯХ ДА ИЗБЕРЕТЕ!

[ www.kenguru.bg ] 93


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Замъците на приказния крал Автор: Елица Лукова

Сред живописните алпийски пейзажи на идилична Бавария достолепно се издигат три замъка, родени от бляновете на крал Лудвиг II. През 1864 г. принцът се качва на престола едва осемнайсетгодишен и крайно неподготвен за новите му задължения на монарх. „Станах крал твърде рано... Внезапно бях откъснат от книгите и сложен на трона“, пише той след години. Необи-

чайният му начин на живот му печели редица прозвища - от „луд“ и „ексцентричен“, до „единствения истински крал на това столетие“ (Пол Верлен) и „приказния крал“. Едва качил се на престола, Лудвиг II започва да осъществява грандиозните си строителни планове, вдъхновени от музиката на Рихард Вагнер и абсолютната монархия на френските крале.

Замъкът Нойшванщайн

На 4 км от град Фюсен, кацнал на гигантската Лебедова скала, се издига най-известният замък не само в Германия, но вероятно и в целия свят - Нойшванщайн. В писмо до Вагнер Лудвиг II споделя, че мястото, на което възнамерява да изгради замък в стила

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

на старите германски рицарски крепости, е „едно от най-красивите, което може да се намери“ - недалеч от 45-метровата клисура на река Пьолат и високо над езерото Алпзе и Хоеншвангау, където е преминала по-голямата част от самотното му детство.

„Нямам търпение да заживея там някой ден (след 3 години)“, пише още той. Крайният срок се оказва непосилен и макар често на строителната площадка работата да кипи денонощно, замъкът е частично завършен 17 години по-късно, малко преди мисте-


Паркът на замъка Линдерхоф заема над 198 акра.

Тук всичко напомня за Версайския дворец и френските монарси - грандиозното стълбище, огромните прозорци и богатата златна декорация в Голямата огледална зала, свързваща Залата на войната със Залата на мира, многобройните картини, изобразяващи живота във кралския двор, дори точното копие на писалището на Луи XV. Във всеки детайл на тази пищна проява на разточителство човек усеща опита на Лудвиг II да възроди духа на епохата на Бурбонските крале.

риозната смърт на краля. По ирония на съдбата, замъкът, зад чиито стени приказният крал се оттеглял от света, за да живее в своя илюзорен свят, е отворен за обществеността едва седем седмици след кончината му. Всяка година през великолепните зали на Нойшванщайн минават по около 1,4 милиона посетители, като само през летните месеци те достигат 6000 души на ден. Днес замъкът е собственост на провинция Бавария, която ежегодно инвестира повече от 14 милиона евро за поддръжката му. Още преди да започне строителството на грандиозния замък Нойшванщайн, Лудвиг II купува земята около

ловната хижа Кьонигсхойсхен и започва да прави планове за изграждане на замъка Линдерхоф. Кралската вила е единственият напълно завършен проект и любимо място за усамотение на монарха. Зад бароковата фасада на малкото архитектурно бижу е скрит изящен интериор в стил рококо. Не по-малко разкошен е и заемащият 198 акра парк, където липите, дали име на замъка, хвърлят 300-годишната си сянка върху бароковите цветни градини.

рец“ - последният и най-разточителен строителен проект на краля. За реализирането на грандиозния замисъл Лудвиг II купува най-големия от островите в езерото Химзее, където, в годината на завършване на Линдерхоф, започва строителството на замъка Херенхимзее.

Затъналият в дългове баварски владетел все повече се отдръпва от задълженията си на монарх и продължава да строи своя въображаем свят. През 1886 г. правителството го обявява за невменяем. Детронираният крал е изпратен в двореца Берг, издигащ се на брега на Щарнбергското езеро, в чиито дълбоки, хладни води на следващия ден е открит мъртъв заедно с психиатъра, който го освидетелства. Южният терасиран хълм пред замъка Линдерхоф. На върха е издигната ротонда с мраморна статуя на Венера.

Макар Линдерхоф да е силно повлиян от френската архитектура, Лудвиг II иска да издигне истински „храм във възхвала на Луи ХIV“, с когото често се отъждествява. Така се заражда идеята за построяването на „новия Версайски дво-

[ www.kenguru.bg ] 95


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

119

Bekley-Organics Плодов чай съдържа важни витамини и минерали за бебета и малки деца

119

Mustela®Maternité крем с двойно действие против стрии 150 ml Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от BEKLEY-ORGANICS Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 118 Козметика „BEBINO” 1. Деница Иванова 2. Ана Калева 3. Антония Колева MUSTELA 1. Цветка Асенова 2. Звездомира Стойнева 3. Ивелина Арабаджиева FRISO 1. Бисер Димитров 2. Красимира Атанасова 3. Моника Стоянова

MATERNEA антицелулитен гел 1. Владислава Георгиева 2. Юлиана Наскова 3. Недялка Кондакова БОЧКО – мляко за тяло 1. Симеон Манолов 2. Радка Тодорова 3. Поля Иванова PLASMON 1. Тихомир Костов 2. Виолина Станева 3. Зорница Джегарова

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016

APTAMIL 1. Габриела Петрова 2. Биляна Добрева 3. Веселина Кърчева Пискун кукла PLAYGRO 1. Радостина Филева 2. Любослава Любчова 3. Дафина Арабаджиева ДЕВИН 1. Стела Йорданова 2. Ивона Павлова 3. Антония Вълкова

Ортодонтични залъгалки TOMMEE TIPPEE 1. Блага Дончева 2. Жанина Пеева 3. Весела Сретенова


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 101


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

119 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

119

С пробиотици и пребиотици

Стягащ крем за тяло

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Maternea.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

119

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

119

Бебешко олио за тяло Лавандула Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Бочко.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

119

119

ЧИНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ С ТРИ ОТДЕЛЕНИЯ (2 бр./оп.) 12М+

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

119

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

119 МАЛКИ умничета Sunny Sunflower

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Девин. Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 104 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | октомври 2016


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


ЗА ПО-ХУБАВ ЖИВОТ.

Новата количка Muum на Jané. Количката Muum на Jané е най-новата концепция за детска количка, която съчетава най-новите тенденции по отношение на дизайна с най-иновативните функции по отношение на безопасността и конфорта. Количката е с леко шаси и разполага с практична система на сгъване без да е необходимо да се сваля кошчето. Освен това на Muum може също така да се прикачат системите за безопасност на Jané: бебешкото столче Rebel, бебешкото столче Matrix, което може да се превърне в преносимо креватче и преносимото бебешко креватче. Всичко това превръща количката не само в по-хубава, но и в по-лесна и достъпна за всички. Защото животът ти може да бъде още по-хубав във всяко едно отношение.

···············································································································································································

Списание Кенгуру, брой 119/Октомври, 2016 г.  

В новия брой четете още: Сладък, сладък мед Как да изберем матрак за легълцето на бебето? Октомврийско меню

Списание Кенгуру, брой 119/Октомври, 2016 г.  

В новия брой четете още: Сладък, сладък мед Как да изберем матрак за легълцето на бебето? Октомврийско меню