Page 1

брой 117/08.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ БРОЙ 117

НАЧИН НА ЖИВОТ ГОТВИМ ПРЕЗ АВГУСТ МАМА БУЛКА В ОСОБЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

АВГУСТ 2016

БЕБЕ ДИАРИЯ И ОБЕЗВОДНЯВАНЕ

РЪКОВОДСТВО ЗА ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО С БИБЕРОН

6

ПРИЧИНИ ЗАЩО АВГУСТ Е ИДЕАЛНИЯТ МЕСЕЦ ЗА БЕБЕПРАВЕНЕ

5 ПОДПРАВКИ, КОИТО НИ ПОМАГАТ ДА ОТСЛАБНЕМ

ЗАЩО БРЕМЕННИТЕ ИМАТ НЕОБИЧАЙНИ ЖЕЛАНИЯ?


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Костадин Костов, Ина Пенкова, Ели Маринова Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, доц. Евгений Генев, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: д-р Любомир Дамянов, д-р Пламен Масларски, Теодора Павлова, Десислава Горанова, доц. д-р Диана Димитрова Счетоводство: D&D Печат: Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Лятно В една много приятна лятна вечер с мъжа ми си говорехме за топлото време. И двамата споделихме мнение, че би било прекрасно да има само пролет и лято. В разгара на един много горещ ден трябваше да напиша редакторската колонка за августовския брой. И въпреки жегата, реших да я посветя на лятото. Защо обичам лятото? • Защото дните са дълги, слънчеви, светли. • Защото вечерите са приятно прохладни с аромат на липов цвят. • Защото харесвам летните си дрехи повече от зимните – леки, пъстри, с настроение. • Защото храната е лека и лесно се приготвя вечеря. • Защото е ваканция, без училищни и извънучилищни ангажименти, но със смях и забавления. • Защото е време за почивка – на море, на планина, на село, в България или чужбина.

Весело и безгрижно лято!

[ www.kenguru.bg ] 1


СЪДЪРЖАНИЕ [48]

[56]

[24] 10 Събития на месеца

9 Новини

12 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

ТЕМА НА БРОЯ ЛЯТО БЕЗ ПРОБЛЕМИ 42 Диария и обезводняване Един от най-често срещаните проблеми при новородените и децата до едногодишна възраст е диарията. Прочетете кои са причините за появата й и как да се справите с нея. 48 Солеви разтвори при течащи нослета

[ ПОДТЕМА НА БРОЯ ] СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 50 11-ти Международен симпозиум по кърмене и лактация 54 Кърмачки - пушачки Възможно ли е бебето да се кърми без риск за неговото здраве или пушачките никога не трябва да стават кърмачки? 56 Хранене и колики 58 Цифрите разказват

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

БРОЙ 117

8 Избор на редактора

[ МАМА ] БРЕМЕННОСТ 4 Защо бременните имат необичайни желания 16 Под лъчите Ще разберете вредни ли са електронните устройства за бременната и бебето. 18 Булка в особено положение Принцът е налице, а какъв ще бъде бленуваният булчински тоалет, ако през празничния ден ще сте в очакване на наследник?

[64]

РАЖДАНЕ 26 Да похапнем по време на раждане да или не? 28 Свободата да избираш Ако ви предстои скоро да ставате майка, позата, в която ще родите едва ли е моментът, върху който изобщо някога сте се замисляли, нали? ЗДРАВЕ И КРАСОТА 30 Шест причини защо август е идеалният месец за бебеправене 32 Какво нервира най-много гинеколозите 34 Пет подправки, които ни помагат да отслабнем

20 Витамините от А до Z 22 (Не)Приятна изненада 24 Главоболието през бременността. Причини и лечение

36 Да се погрижим за краката! Нашите съвети как да се справим с прекомерното изпотяване на краката. 40 ВЪПРОСИ КЪМ СПЕЦИАЛИСТИ


[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 82 А ти кого обичаш повече? Представяме ви топ 3 на неудобните въпроси, които възрастните задават на децата.

[70]

62 Рецепти за мъници 64 Всичко за недоносените бебета Ценни съвети в помощ на родителите, сблъскали се с предизвикателствата на преждевременното раждане. 68 В помощ на мама LIFE 70 Как да създадем добри навици за сън 72 Рецепта за щастливи майки През първите седем години от живота си детето има нужда от свобода и хаос, също както вие се нуждаете от здрав сън и минимум три хранения на ден. Нашите съвети как да го постигнете! 74 Ръководство за хранене на бебето с биберон Кърменето е най-доброто, което можете да направите за бебето. Но ако се налага да преминете към хранене с биберон, има още какво да научите. 76 Къде е скрит говорът 78 Мисията възможна – личен живот с бебе Появата на нов член на семейството може да породи напрежение в партньорските взаимоотношения, резултат най-често от нарушаване на личното пространство.

[88] [ СЕМЕЙСТВО ]

[84]

РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 88 Hollywood родители & децата им Представяме ви първата работа на звездите. 90 Три знака, че глезите децата си Вероятно като родители искате децата ви да получат най-доброто, но в този процес съществува вероятността да отгледате разглезено дете. Научете се да разпознавате предупредителните знаци за това! СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 92 Защо руколата е полезна за здравето ТЯ И ТОЙ 94 Шест ползи от любовната игра

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 96 Готвим през август 98 Рецепти НАШИЯТ ДОМ 100 Десет правила за светлина в дома ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 102 Гран Плас - най-красивият площад в сърцето на Европа 104 Комикс 108 Конкурси 109 Жълти страници

[102]

ЗДРАВЕ 60 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му? Представяме ви осми месец.

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 84 Сексуалното образование на децата Коя е най-подходящата възраст да говорим без заобиколки по интимни въпроси с децата ни и кой е най-подходящият начин да им представим детайлите? Отговорите даде Теодора Павлова, клиничен психолог и психотерапевт.

[ www.kenguru.bg ] 3


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ

НОВИ КНИЖКИ ЗА ДОРА „ЖИВОТНИТЕ“ е подходяща за будни малчугани, които обичат гатанките и нямат търпение да опознаят света! На свой ред Дора изследователката много обича животните и тази великолепно илюстрирана книжка го доказва. Ще й помогнете ли да научи имената на всички животни? Както знаете, нейният братовчед Диего разбира езика на животните и се грижи за тях, когато изпаднат в беда. Зайче, бухалче, сърничка, калинка... Книжката съдържа невероятно красиви стикери!

„КАКВО УЧИМ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА“ е предназначена за палавите малки всезнайковци, които искат да се забавляват от сърце! Тук ще се срещнете с всички добри приятели на малката изследователка - Ботичко, Вера, Тотор, Тико, Трио „Фиеста“ и Голямото червено пиле. Заедно ще откриете числата, звуците, формите, цветовете и противоположните думи. Ботичко иска да научи буквите, за да напише „Дора“. А ти познаваш ли буквичките, с които се пише твоето име? Хайде заедно да открием буквите!

ОБЛЕЧИ ПРИНЦЕСИТЕ Издателство „Хермес“ представя поредица от 4 невероятни книжки „Малката русалка“, „Снежанка“, „Красавицата и звяра“ и „Пепеляшка“. Помогни на красавиците да се приготвят за обичайната разходка из града или да се облекат за пищен бал! Смело съчетай дрехи и аксесоари и великолепната девойка ще заплени всички. Всяка от книжките съдържа картонени кукли с 50 шаблона на дрехи и аксесоари!

ПИШИ И ТРИЙ Упражнявай се да рисуваш и да пишеш, докато се забавляваш с любимите герои! Присъедини се към Маша и нейните приятели животни. Приготви вкусни сладкиши с Мечока, участвай в надпреварата по фигурно пързаляне и още много занимания с веселата немирница Маша. Когато приключиш, изтрий страниците с гъбичката, за да можеш отново и отново да се връщаш към забавленията.

ДА РИСУВАМЕ С ПРЪСТИ Всички деца обичат да рисуват, но рисуването с пръсти е любимо занимание на всички. Новата книга на издателство „Фют“ „Да рисуваме с пръсти“ ще ви научи как да дорисувате картини, като топнете пръстче в боичката, която сте си избрали. Ще дорисувате динозаври, ще рисувате папагали, облаци, цветя, лисици, бобри и подводници. Към книгата има комплект от 6 цвята водни бои, но можете да използвате и други.

нов“- Варна, с подкрепата на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ и Българско дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене и в партньорство с УНИЦЕФ България. Основни говорители на конференцията са Проф. Раанан Шамир, президент на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, и сестра

Мете Лаулор, представител на норвежката организация за подкрепа на кърменето „Амехйелпен“. А във Варна на 6 август от 10:00 ч. ще се проведе среща за бъдещи и настоящи майки и татковци в подкрепа на кърменето. Домакин на срещата е национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, а мястото - Летният театър в Морската градина.

МАША И МЕЧОКА:

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 2016

З

а поредна година седмицата от 1 до 7 август е обявена за Световна седмица на кърменето. Мотото през 2016 г. е „КЪРМЕНЕТО – КЛЮЧ КЪМ УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ“. Кърменето като ползи за семейството, икономиката, общественото здраве и екологията. Традиционно събития по повод Световната седмица на кърмене-

то се организират из цялата страна. На 1 август в 10:30 ч. РЗИ Велико Търново, Център за родители „Happy Mums“, община Велико Търново, младежки дом Велико Търново и национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ канят бъдещи и настоящи мами, бебета, татковци, баби и дядовци на кърмачески пикник в парк „Дружба“. Организаторите обещават много

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

забавления и, разбира се, отговори на всички въпроси за кърменето. На 4-5 август отново във Велико Търново ще се състои конференция по кърмене с международно участие на тема: „Решаващото значение на кърменето за устойчивото развитие“. Организатор е факултетът по обществено здравеопазване към Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоя-


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

НЕУСТОИМО ЦВЕТНО ЗАБАЛЕНИЕ С ПЛОДОВИ ШАМПОАНИ БОЧКО

Плодовите детски шампоани 2 в 1 Бочко са в нов дизайн и в още по-сочни опаковки. Неустоимите им аромати превръщат времето в банята в многоцветна игра. С новия облик към семейството на плодовите шампоани се при-

BIODERMA Е ЛЮБИМАТА МАРКА ЗА 2016 Г. В КАТЕГОРИЯ „ДЕРМО И МЕДИЦИНСКА КОЗМЕТИКА" BIODERMA спечели първо място в категория „Дермо и медицинска козметика“ в потребителската класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ“ за 2016 г. 30 000 души номинираха предпочитаните от тях брандове в единствената потребителска класация у нас „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ“. Класацията се провежда за 8-ма поредна година и е изключително добър измерител на потребителските нагласи на пазара. За разлика от други класации, „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ“ не разчита на жури при номинациите – те са основани единствено на потребителските предпочитания и емоционална привързаност към конкретни марки.

съединява и новият аромат на горски плодове, който да допълни палитрата с още благоуханни мехурчета. С нежно почистващо действие и с омекотяващи съставки, шампоаните 2 в 1 Бочко дават решение за едновременно

измиване на косата и тялото. Билковите екстракти и включените витамини осигуряват допълнителна грижа за детската кожа. Правят мека и пухкава пяна. Подходящи, както за къпане във ваничка, така и под душ.

КАБИНЕТ ЗА КЪРМЕНЕ ОТВАРЯ ВРАТИ В БОЛНИЦА „ШЕЙНОВО"

АГ болница „Шейново“, гр. София, открива кабинет за консултации по кърмене. Кабинетът ще започне да функционира през месец август. Действащи акушерки целодневно ще извършват безплатни консултации на майките, родили в болницата, в областта на кърме-

нето, лактацията и първи грижи за новороденото. По време на престоя им в болницата родилките ще имат възможност в уютна и приветлива обстановка да кърмят или изцеждат кърма, да получат първи насоки за правилни практики и поставяне на бебето за успешно и продължително кърмене. Откриването на кабинета съвпада с ежегодното отбелязване на Световната седмица на кърменето през 2016 г. - 1-7 август. Основната тема на тазгодишната инициатива на WABA (World alliance for breastfeeding action) e „Кърменето – ключът към устойчиво развитие“. Кабинетът е изграден със средства, осигурени изцяло от Philips AVENT.

ДРЕШКИ В LIDL ЗА ВАШЕТО БЕБЕ От 15 август до изчерпване на количествата може да откриете в магазините на Lidl нови предложения за вашето бебе. Изберете панталони за момичета или момчета за 11 лв, суитшърт за момичета или момчета за 11,99 лв или бодита за момичета или момчета за 9,99 лв. В LIDL ще ви очакват още предложения за бебешки дрехи. www.lidl.bg

[ www.kenguru.bg ] 9


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

АВГУСТ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 30 юли - 20 август

SOLAR SUMMER със 7 мащабни партита и 11 артисти!

1 август МЕРИ БОЙС БЕНД в Бургас Групата ще посрещне своите фенове в родния си град с големите хитове от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“ и „Дългият път към дома“. На живо ще прозвучат и чисто нови песни от предстоящия албум, за първи път ще бъдат представени непознати и дори незаписани още композиции. Концертът на МЕРИ БОЙС БЕНД започва в 20.30 ч. в Летния театър на Бургас.

Уроци по ориентиране на Витоша през август Витоша става още по-привлекателна за децата с проекта „Зелена линия Витоша“. „Лидл“ съвместно със „Сивен“, организират занимания на открито за малките откриватели. Децата ще имат възможност да получат първия си урок по ориентиране в природна местност от професионални треньори. Ще могат да се възползват и от урок по скално катерене и други активности на място. Уроците са подходящи както за децата, така и за техните родители. Записването е безплатно и става на място, а началната точка на групите ще бъде последната спирка на маршрута на Зелена линия Витоша – при Златните мостове. Групите ще тръгват в 11:00 ч. от Златните мостове на 6 август, 20 август и 3 септември.

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

13-ото издание на най-големия фестивал за електронна музика у нас - Solar Summer, стартира на 30 юли. В летните партита на CACAO BEACH тази година ще вземат участие 11 артисти. От 30 юли до 20 август в мащабното събитие на YALTA CLUB ще се включат Mark Knight, Dubfire, Samanta, Sharam, ANNA, Fedde Le Grand, Danny Tenaglia, Joseph Capriati, Adam Beyer, Ida Engberg и Victor Calderone. На 5 август на сцената ще се качи едната половина на култовото диджей дуо Deep Dish - Dubfire. Техно диджеят и продуцент ще представи новата си продукция „HYBRID“. Същата вечер феновете ще чуят и Samanta - първата жена в афиша на фестивала тази година. Уикенда ще закрият другата движеща сила на Deep Dish – Sharam и талантливата бразилка ANNA. Партитата продължават на 12 август с един от най-любимите на българските фенове диджеи – холандецът Fedde Le Grand. На следващата вечер ще имате възможността да видите легендите Danny Tenaglia и Joseph Capriati. На 19 август зад пулта на откритата сцена на Solar Summer ще бъде една от най-популярните техно двойки в света - Adam Beyer и жена му Ida Engberg, които ще представят съвместен „back2back“ сет. Последната фестивална вечер - 20 август - отново е запазена за американския пионер Victor Calderonе. 7–13 август Джаз фестивал в Банско 19-ти международен джаз фестивал - Банско - 2016 ще се проведе от 7 до 13 август и над 30 участници от различни държави ще вземат участие в традиционния фестивал в курортното планинско селище. Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на града - площад „Никола Вапцаров“.

16–20 август XII-ти международен музикален фестивал „Моцартови празници“ Международният музикален фестивал „Моцартови празници“ ще се проведе за дванайсети път от 16 до 20 август в Правец. В рамките на пет фестивални дни предстоят атрактивни и впечатляващи концерти, нетрадиционно представяне на класиката, най-доброто от света на операта, програми за деца и възрастни, джаз за всички, музика, танц и поезия, танцът и музиката в спорта и още много приятни изненади.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ родителите да ходят голи пред децата

Петя Лечева Абсолютно съм съгласна, че родителите сме отговорни за своите действия. И точно от нас зависи отношението, което децата ще имат към своите тела и телата на другите (докато са още деца и след това - като възрастни). Адекватно отношение, с разбиране и приемане на различията, без срам. Ако ние като родители се отнасяме спокойно към голите си тела, за децата това ще бъде нормално. Любопитството им ще бъде задоволено, без да се налага да „изучават“ различията у връстниците си от другия пол. Защото, за да бъдем честни, всички

За

деца минават през период, в който е важно да видиш „на живо“, а не да гледаш рисунки и да слушаш как майка ти или баща ти заеква и се черви, докато ти обяснява физиологията на човека. При адекватно отношение към тялото детето е много по-добре защитено от актове на сексуално насилие, защото няма да го е срам да споделя. И ще бъде по-отговорно и грижовно към здравето си, защото ще е свикнало да наблюдава и отбелязва промени в тялото си, които биха могли да предотвратят сериозен проблем.

Против Всяко нещо трябва да притежава граници. Голотата пред децата - също. Затова не приемам безразсъдното показване на различни части на тялото на мама или татко пред очите на невръстните мъници. Ако трябва да се образоват за физиологията на човешкото тяло, съществуват специално създадени за целта помагала, книжки и учебници, където представянето на родителските тела е адаптирано за възрастта и поднесено по

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Нели Христова

подходящ начин. Ако аз съм дете, не бих искала да виждам баща си, например, гол пред мен, това меко казано би ме смутило и едва ли бих го приела за нормално, а още повече за образователно. Всъщност, обаче, всеки сам решава кое и как да направи достояние на своето дете, само трябва да има ясното съзнание, че носи отговорността и последствията за своите действия.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ЗАЩО БРЕМЕННИТЕ ИМАТ НЕОБИЧАЙНИ ЖЕЛАНИЯ Автор: Милена Тошева

ДАЛИ БРЕМЕННИТЕ СА РАЗГЛЕЗЕНИ ИЛИ НАИСТИНА ИМАТ НУЖДА ОТ ОПРЕДЕЛЕН ВИД ХРАНА?

Необичайните прищевки на бъдещите майки са все по-често срещани, в сравнение с преди 50 години. В едно изследване се цитира как капризите на бременните са се повишили с 30 процента, в сравнение с преди половин век. Специалистите изтъкват като една от основните причини за това повишение факта, че бременните днес имат голям избор.

За вкусовите пристрастия на бременните се носят легенди. Практиката обаче показва, че легендите изобщо не са легенди, а са примери за стран-

ни предпочитания в периода на очакване. Бъдещите майки се лакомят от какви ли не хранителни комбинации. Най-често

ЗА КАКВО ГОВОРИ СИЛНОТО ВЛЕЧЕНИЕ КЪМ ... ... риба, морски продукти – недостиг на витамин D и фосфор; ... шоколад, торти, мед, захар – допълнителна нужда от въглехидрати за осигуряване на разхода на енергия или недостиг на селен; ... маслини – забавяне на функцията на щитовидната жлеза; ... мляко, сирене, кашкавал – недостиг на калций; ... банани, кайсии, праскови – недостиг на калий; ... грах, леща, фасул и други бобови – недостиг на цинк; ... солени храни, туршия – нарушен баланс на натрий и калий, недостиг на соли.

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

им се хапва кисело, туршия и фъстъчено масло. Други вариации са съчетанията от риба тон с банани, пържени яйца със сос от мента, кафе и цаца. Жените съобщават, че подобни желания се появяват по обяд (40%) или вечер (38%), a само осем процента имат желание да си похапнат нещо през нощта. Според диетолозите не са известни точните причини за желанията на бременните. Смята се, че основна роля в това играе хормонът прогестерон, чиито нива значително се повишават през този период и който е главният отговорник за съхранението на бременността. Именно благодарение на прогестерона жената получава сигнали за недостиг в организма

на минерали и витамини. Друга причина за влечение към определени храни може да се крие в емоционалното състояние на бъдещата майка. Както съществуват такива храни, които дори не можете да помиришете, така можете да се уловите, че ви се дояжда точно това, което допреди да забременеете, сте ненавиждали.

Съвет: Информирайте лекаря си за всички странни пристрастия, които се появяват през бременността ви. И ако пристрастията към определени храни не винаги изглеждат странно, то понякога желанията на очакващите бебе дами могат да бъдат направо немислими – тебешир, въглен, пирон, сапун, паста за зъби, лед. Тези влечения вече говорят не просто за недостиг на минерали и витамини в организма на бременната, а за сериозен дефицит на тези вещества.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Видове излъчване • X-лъчите, рентгеновите лъчи - повечето специалисти са на мнение, че те са опасни за развитието на бебето. Трябва да се избягват и по време на бременност, освен ако този вид облъчване не е наложителен. • CT скенерите се смятат за по-малко опасни за бебето, но също съветите са да се избягват, по възможност. • Ултразвук - звуковите вълни, които се излъчват по време на ултразвуковия преглед, се смятат за напълно сигурни. По време на бременност тези прегледи са изключително важни за проследяване на развитието на бебето. • MRT (магнитно-резонансната терапиявъпреки че е по-сигурна алтернатива на Х-лъчите и СТ, препоръчително е да я избягвате.

ПОД ЛЪЧИТЕ Автор: Милена Тошева

ВРЕДНИ ЛИ СА ЕЛЕКТРОННИТЕ УСТРОЙСТВА ЗА БРЕМЕННАТА И БЕБЕТО?

Често ли използвате лаптопа, мобилния си телефон и таблета по време на бременност? Днешното време диктува някои неща с доста по-различно темпо, отколкото когато майките и бабите ни са били бременни. Много от новите технически уреди са се превърнали в част от живота ни и без някои от тях съществуването ни е почти немислимо.

Повечето бременни жени работят през по-голямата част от деветте месеца, а за много от тях това подразбира „приятелство“ с мобилните телефони, лаптопи, компютри. Даже и да са отдадени на почивка, бременните дами често прекарват дните си с лаптопа в скута. Но дали това е безопасно за тях самите и за бебето?

СТАНОВИЩА И МНЕНИЯ

Становищата в тази област се различават доста. Докато някои изследвания указват на това, че нивото на лъчение на определени уреди е ниско и че същото не е вредно, други са точната им противоположност. Що се отнася до опасните Х-лъчи, ниското ниво на лъчение, което отделят мобилният телефон, компютрите, микровълновите печки, лаптопите и други подобни уреди, са доста по-малко или

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

почти нищожно вредни, по сравнение с излъчването, например при зъболекаря. Все още не е ясно как това ниско излъчване оказва влияние върху ДНК и клетките. Изследвания са се занимавали с това лъчение върху опасността от аборт и появата на левкемия при деца, но резултатите не са еднозначни. Световната здравна организация определя тези рискове като „потенциално опасни“ и специалистите съветват бременните жени да бъдат по-внимателни. Мобилните телефони и лаптопи трябва да се държат на поне 3 см разстояние от тялото. Повечето от здравните организации, обаче, са съгласни, че за момента не съществуват едноз-


начни доказателства, че използването на електронните уреди, които са с ниска степен на лъчение, може да бъде вредно. Все пак, бременните се съветват да сведат до минимум тези лъчения.

ЛАПТОПИ И КОМПЮТРИ

Преди се вярваше, че мониторите на компютрите излъчват опасни лъчи (което може би е било точно при навлизането на първите компютри). Днес вече е известно, че те не представляват опасност за бебето. Днешните уреди са с по-ниско електомагнитно излъчване - нивото на излъчване се смята за по-сигурно, но все пак бременните се съветват да подходят съвестно – да държат лаптопа по-надалече от корема и да купят специална маса за понижаване на облъчването.

КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ БЕБЕТО

Повечето от тези уреди са от огромна полза за бременните, затова

не бива да ги отхвърляте, но за всеки случай вслушвайте се в съветите за по-безопасно използване. А именно: • Използвайте слушалки, когато говорите по мобилния си телефон. • Когато е възможно, не дръжте лаптопа в скута си. Поставете го на масичка или на специална приставка, ако трябва да сте в полулегнало положение. • Постарайте се да бъдете заобиколени за колкото е възможно по-кратко време от електронни уреди, а когато ги използвате, дръжте ги на разстояние. • Изключете всички уреди, които не използвате. • Можете да използвате и различни видове защита, които се продават, за да понижите електромагнитното лъчение.

[ www.kenguru.bg ] 17


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Консултант: Десислава Горанова-Зурайкат, моден дизайнер

Автор: Димитрина Пандурова

Статистиката казва, че по време на тържествения ден 90% от булките са с един малък шафер или шаферка в корема. Предполагам няма малко момиче, което да не се е виждало във въображението си с приказна булчинска рокля под ръка с принца на своите мечти. Принцът е налице, а какъв ще бъде бленуваният булчински тоалет, ако през празничния ден ще сте в очакване на наследник? Ето върху какво трябва да помислите при подготовката на сватбената рокля.

ДИЗАЙНЕР ДЕСИСЛАВА ГОРАНОВА СЪВЕТВА: Доколко белият цвят е подходящ и ще придаде елегантност на една бременна жена в 4-5-ти месец? Белият цвят е напълно подходящ в избора на бременната жена за булчинска рокля. Важното е дамата да съумее да придаде на своя закръглен силует елегантен и сияен образ на булка в очакване на своята рожба. В този случай е много важен изборът на подходяща материя. Платът на роклята трябва да е тежък и да „пада“ изчистено върху тялото, като например коприна и шифон. Трябва да се избягват обемни материи като тюл, които придават допълнителен обем на и без това наедрялото тяло. Най-подходящият силует на роклята е висока талия с разкроена дълга пола, придаващ също така и романтична нотка.

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

БУЛКА В ОСОБЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

ПРАВИЛО N 1 – КРАСОТА И БЕЗОПАСНОСТ Ако винаги сте мечтали за модел, който да бъде плътно пристегнат в областта на бюста, то за жалост той не е подходящият избор в този случай. БЕЗ КОРСЕТИ Роклята трябва да бъде достатъчно свободна и широка, без да притиска излишно, за да може тялото да се чувства комфортно. Ако сватбата е планувана за летните месеци, изключително важна е материята. За да може тялото да диша, винаги е добре да се заложи на естествените тъкани – коприна, памук, лен, а съчетанието между отделните

материи придава онази изящност и ефирност на роклята, с която тя да изглежда неповторима! ПРАВИЛО N 2 – ОТКРИТОСТ ИЛИ ТАЙНА Преди да се гмурнете в морето от модели по модните списания или пък по магазините, е добре да решите – ще ставам мама и искам всички да знаят, че съм бременна или малко съм суеверна и предпочитам да запазя още известно време този факт в тайна. Впрочем това се отнася, само ако планирате „големият ден“ да се състои преди 3-ия месец, по-късно всички усилия бременността да се прикрие ще бъдат все по-трудни, дори и за дамите с изящни фигури.


ТА А К Н КОЛТОРОЙКАТА НА

Ако изберете да споделите с всички своето състояние, то това ви дава и далеч по-големи възможности и избор на модели. Ако пък заложите на рокля с „прикритие“, тогава по-добрият вариант е да се доверите на дизайнер. Той най-добре ще ви посъветва какви са начините да постигнете целта си – например с вдигната талия, повече гънки и отклоняване на вниманието с красиво болеро или пък обемни украшения. ПРАВИЛО N 3 – ВРЕМЕ ЗА КОРЕКЦИИ Вземете роклята не по-рано от две

седмици преди датата на сватбата. Дори и да спазвате определен хранителен режим и да внимавате с приема на калории, то наистина е трудно да се прогнозира с колко точно ще се увеличат мерките. Особено що се отнася до гръдната обиколка. Дизайнерите дори съветват дамите, които са в по-напреднала бременност, да направят последните корекции буквално в последния момент – дни преди събитието. ПРАВИЛО N 4 – ПАНТОФКАТА НА ПЕПЕЛЯШКА Почитателките на високите обувки ще трябва да се разделят с тях. Освен че няма да са ви удобни, те могат да бъдат и опасни. По време на бременността ставните връзки стават по-меки и дори едно стъпване накриво може да има неприятни последствия. Препоръчително е токчето да бъде не по-високо от 3-4 см., а най-добрият вариант е обувките да са тип пантофки. Ако сватбата е в разгара на лятото, то не забравяйте, че рискът от подуване на краката е повече от реален и по тази причина по-комфортно ще се чувствате в обувки с половин размер по-голям от вашия.

ощ м о п ов

н

т

во и с а р К

о

рот б о д а

цената в случая е без значение. В света на доброто не всичко е красиво. Компромисите са мноПреди години един човек ме го, точно както в реалния свят. научи, че е важно какви са Единственото, което е страшно мотивите, стоящи зад една и недопустимо, е опороченото или друга постъпка. Преди да добро. осъдиш, да разбереш „защо“. И Защото, както казваше мама: ето така, стъпка по стъпка това „всичко си има граници“. Гра„защо“ ме отведе до места, за ници на компромис и прелокоито не знаех, че съществуват. мен момент, когато животът При хора, за които съм благодотолкова престава да е красив, дарна, че ги има. Каузите стана- че целта е накърнена и нещата ха начин на живот, нормалното губят смисъл. верую, за да оцелея. И все още Защо си позволявам да пиша не разбирам как е „достатъчно“ така? Защо не „давам“ само да направя добро и да не съм това, което всички искаме да сигурна, че има реален резулчуем? В списание, което носи тат, че наистина съм помогнала. красивите послания, за хора, „Достатъчно“ е, ако искам да които притежават най-ценното си измия ръцете, да маркирам - семейството? Защото вярвам, благотворителност, да създам че е време заедно да пресковпечатление, да утеша себе чим още едно клише. си, че съм от „добрите“. Затова Ще се радвам, ако споделите продължих по моя си начин с мен наблюдения и позиции, докрай. И така срещах хората и идеи за помощ и каузи, които техните мотиви за добротворса важни за вас. От „срещите“ с ство. точните хора се раждат малките Наложи се да разгранича краси- революции :-) По страниците вото от доброто. на списанието и рано сутрин, в Да разбера, че ако някъде „Тройка на разсъмване“. има пламък суета или форма Добре дошли сте! Да продълна личен интерес - мога да го жим да опитваме, да променяприема. Защото хората, които ме, да търсим начините докрай копнеят за рожба, тези, които и заедно. спасяват децата си, самите "Човечността има лице“ - ТВОдечица..., те са СПАСЕНИТЕ. А ЕТО!

[ www.kenguru.bg ] 19


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

мастни киселини ОМЕГА-З МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ СА ЦЕННИ ПОЛИНЕНАСИТЕНИ МАЗНИНИ, КОИТО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОТ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО, А ТЕХНИЯТ РЕДОВЕН ПРИЕМ С ХРАНАТА ПОМАГА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА РЕДИЦА ОПАСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ КАТО СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ, АРТРИТ, АСТМА И МНОГО ДРУГИ. ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ СА ОСОБЕНО ВАЖНИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОЧИТЕ, МОЗЪКА И СЪРЦЕТО НА ПЛОДА, КАТО ОСВЕН ТОВА НАМАЛЯВАТ РИСКА ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ, РАЖДАНЕ НА БЕБЕ С НИСКО ЗА ГЕСТАЦИОННАТА ВЪЗРАСТ ТЕГЛО И ПРЕЕКЛАМПСИЯ.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ВИТАМИН K?

Препоръчителният дневен прием на омега-3 мастни киселини по време на бременност и периода на кърмене е 600 мг.

ВАЖНО! Ако приемате хранителна добавка, съдържаща омега-3 мастни киселини, най-напред се посъветвайте с вашия акушер-гинеколог кой продукт да изберете. Той трябва да бъде пречистен от живак и други токсични елементи и да бъде съобразен с нуждите ви през периода на бременност.

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на по-големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

ПРОДУКТИТЕ С ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ С ВИСОКО КАЧЕСТВО НЯМАТ ВКУС И МИРИС НА РИБА. ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА МАГНЕЗИЙ • Риба - аншоа, сьомга, треска • Карфиол • Зеле • Ленено семе • Орехи

РЕДОВНИЯТ ПРИЕМ НА ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ С ХРАНАТА ИЛИ КАТО ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ОСИГУРЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПРОСТАГЛАНДИНИТЕ, РЕГУЛИРАЩИ КРЪВОСЪСИРВАНЕТО, АРТЕРИАЛНОТО НАЛЯГАНЕ И ПРЕДАВАНЕТО НА НЕРВНИ ИМПУЛСИ В МОЗЪКА.


НАЙ-ПРОДАВАНИЯТ ПРОДУКТ ПРОТИВ БЕЛЕЗИ И СТРИИ ВЕЧЕ В ПО-ИЗГОДНА ОПАКОВКА! Стриите представляват неголеми белези по кожата с бял, розов или виолетов цвят, като по правило се появяват най-често по време на бременност и в послеродовия период, обикновено по корема, по бедрата и по гърдите. Необходима е профилактика, за да преборим досадния проблем, а за целта, освен правилното хранене и умерена физическа активност, в борбата с него се използват и специални кремове, лосиони и масла. Те помагат на кожата, като я овлажняват и подхранват, което от своя страна има положителен ефект върху нейната еластичност.

КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА ВЕЧЕ ИМА ИМЕ И ТО Е BIO-OIL® Какво съдържа BIO-OIL®?

• PurCellin Oil™ Откритието на тази патентована съставка се случва по време на проучване на секрецията на мастните жлези на птици, разположени преди опашката им. Изследванията на химичния състав на веществата, отделяни от тези жлези, дават възможност за разработване на лабораторно копие на това уникално вещество. PurCellin Oil™ олекотява формулата, като подобрява нанасянето и осигурява бързото абсорбиране на Bio-Oil® в кожата. Така действа като емолиент и прави кожата мека, гладка и еластична. • Витамин A Благоприятства образуването на колаген и допринася за регенерирането на кожата.

• Витамин E Повишава хидратацията в епидермиса и защитава кожата от свободните радикали. • Масло от невен Възстановява кожата и спомага за намаляване на възпалението. Използва се при обриви или повърхностно раздразнение на кожата. • Масло от лавандула Облекчаващо, успокояващо действие и е естествен антисептик. • Масло от лайка Противовъзпалителен ефект с успокояващо действие и е особено подходящо за чувствителна кожа. • Масло от розмарин Антисептичен ефект и успокояващи свойства.

Статистиката показва, че стриите засягат девет от десет бременни жени. Появяват се не само заради прекомерното разтягане на кожата през бременността, но и поради хормоналните промени в организма на бъдещата майка. По правило най-рисков е третият триместър, когато плодът нараства наймного. Най-застрашени са помладите бременни, тези, които носят по-едри бебета, и майките с наднормено тегло.

НОВО

вече и в по-изгодна опаковка

Най-продаваният продукт против белези и стрии в 18 държави. Цялата информация на www.bio-oil.com/bg

СПЕЦИАЛИСТ В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

Bio-Oil се нанася на засегнатата зона 2 пъти дневно за БЕЛЕЗИ период от минимум 3 месеца.✓По време на бременност, Bio-Oil® се нанася от началото на втория тримес✓ СТРИИ тър върху зоните, склонни към✓ образуване на стрии. ПИГМЕНТАЦИИ

[ www.kenguru.bg ] 21


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

(Не)Приятна изненада

Как да се справите с непланираната бременност Автор: Милена Тошева

Много са дамите, които са изчаквали със страх безкрайните минути от теста, за да разберат дали в тях расте живот. Страхът, паниката и безпокойството се появяват при представителките на нежния пол, които не са планирали бременността си, и не са сигурни дали изобщо искат да имат наследник. Въпреки че за това се говори рядко, тези случаи не са никак малко.

Не сте сами

Приятелите, семейството, бащата на детето ще са до вас. Не си мислете, че е настъпил краят на света, нещата ще се наредят от само себе си. А няма нищо по-хубаво от това да имате дете! Ще се убедите сами! Най-малкото то ще е с вас и до вас!

Никой, освен вас, не може да каже какво следва по-нататък

Очаквате подкрепа от близките, но не очаквайте от тях да направят планове за бъдещето ви. Сами трябва да сторите това!

Напълно нормално е да ви е страх

Въпреки че всичко ви изглежда страшно, това е нормална човешка реакция. Ядът и сълзите, тъгата и мъката ще идват на приливи и отливи. Постарайте се да ги замените с щастие и радост.

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Всичко ще бъде наред! Каквото и да се е случило, ще е наред. Животът не е осъден на провал, не е настъпил краят на света и не сте сами. Дори и тези, от които най-малко очаквате това, най-вероятно ще ви подкрепят.

Даже да смятате, че бременността е страшна, това не значи, че е лоша

Когато се поуспокоите и след като поговорите с близките, ще видите, че бременността не е така страшна. Все пак вие ще сте майка на най-прекрасното за вас малко и невинно човече.

Страхът и ядът са най-лошите съветници при вземането на решения

Koето и решение да сте взели, вземете го без страх. Сигурно досега сте се научили, че подобни емоции не носят нищо добро, особено при вземането на решения.

Не са ви необходими чак толкова много пари

В съвременния модерен свят хората се опитват да спестяват много, за да може детето им да

има всичко. На малчугана му е достатъчна само любов - ако детето е обичано, всичко останало е маловажно...

Животът не свършва

Появата на бял свят на бебето не значи, че трябва на всяка цена да прекъснете обучението, да опропастите кариерата си или да загубите приятелите си. С добра организация и воля се постига всичко. Само се сетете за хората, които са до вас и които ви помагат.


много висока UVA-UVB защита много висока водоустойчивост МНОГО СУХА, АТОПИЧНА И ЧУВСТВИТЕЛНА КЪМ СЛЪНЦЕТО КОЖА

ЗАХАРИ ОТ АВОКАДО

НАТУРАЛНА СЪСТАВКА, КОЯТО ЗАЩИТАВА КОЖАТА

60 ГОДИНИ ИЗЛЕДВАНЕ НА КОЖАТА НАШИТЕ ОБЕЩАНИЯ ПРИОРИТЕТ НА СЪСТАВКИТЕ С НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД

ПАРАБЕНИ-ФТАЛАТИ ФЕНОКСИЕТАНОЛ

СЪЗДАДЕНИ С ГРИЖА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Изгарянията са опасни за децата. Избягвайте директно излагане на слънце, особено между 12 ч. и 16 ч. Предпазете децата от слънцето с шапка, тениска и очила. Нанесете плътен слой от подходящ слънцезащитен продукт преди излагане на слънце и повтаряйте нанасянето на всеки 2 часа.

MUSTELA®, ВСИЧКО ЗАПОЧВА С КОЖАТА


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Силвия Костова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

ГЛАВОБОЛИЕТО ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА Причини и лечение

Главоболието е едно от най-разпространените неразположения по време на бременността. То може да се по прояви във всеки един момент от деветте месеца, но е по-разпространено през първия и третия триместър.

Какво предизвиква главоболието през бременността?

През първия триместър вашето тяло претърпява огромни хормонални промени. Те могат да бъдат причина за главоболието, както и увеличеното кръвоснабдяване през деветте месеца. Главоболието може да бъде засилено от стрес, лоша поза или промени в зрението.

Сред причините за главоболието могат да бъдат още: ФАКТ Можете да намалите вероятността от мигрена или главоболие като избягвате някои от най-честите им причинители: Шоколад Алкохол Кисело мляко Узряло сирене Фъстъци Хляб с прясна мая Консервирани меса Сметана

Недостиг на сън Ниски нива на кръвна захар Дехидратация Спиране на приема на кофеин Стресът (поради огромните промени в организма) Жените, които страдат от мигрена, могат да установят, че болката им намалява по време на бременността. В някои случаи обаче, мигренната болка остава същата и дори се засилва през деветте месеца.

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Със сигурност не трябва да приемате аналгетици или други медикаменти за облекчаване на болката, с които сте свикнали от времето преди бременността. Задължително се консултирайте с вашия лекар относно подходящата терапия, с оглед на вашето състояние.

Главоболието през последния триместър на бременността е свързано по-често с лошо позициониране и напрежението, породено от носенето на допълнително тегло. То може да бъде предизвикано и от състояние, наречено прееклампсия, което представлява повишаване на кръвното налягане.

Как да лекуваме главоболието през бременността?

Най-добрият начин за справяне с главоболието е да се опитате да го избегнете напълно. За целта следвайте някои правила: Подходящо позициониране на тялото (особено през третия триместър) Почивайте повече Запишете се на курс по йога или гимнастика за бременни Хранете се балансирано Студените или топли компреси на главата също могат да бъдат доста ефикасни. Ако всички изброени мерки не са се оказали достатъчни, за да елиминирате главоболието, съществуват още няколко стъпки, които могат да подобрят състоянието ви. През времето на бременността може да опитате да облекчите болката преди всичко с натурални средства. Приемането на болкоуспокояващи медикаменти, като аспирин и ибупрофен, не се препоръчва, но парацетамолът и производните му са разрешени за употреба в определени количества и през времето на деветте месеца.


Внимание! Ако сте бременна, то задължително се консултирайте се с вашия лекар, преди приемането на каквито и да е медикаменти!

Детски скутер MINI KICK

3+

Цена: 80,00 лв.

• Алуминиева рамка. • Височина на кормилото: 68 см. • Максимално натоварване: 20 кг • Тегло: 1,8 кг • Размери: 60,2 х 23,2 х 68 см.

Можете да облекчите главоболието си и с някои от следните естествени средства: При проблеми със синусите, намалете главоболието с топли компреси в зоната около очите и носа. Ако страдате от силно мигренно главоболие, ще ви помогне студен компрес или пакет с лед в основата на врата. Поддържайте постоянни нива на кръвна захар като хапвате често и в малки количества. Този режим ще ви помогне също да предотвратите бъдещи главоболия. Масажирането на раменете и врата е ефективно средство за облекчаване на болката. Почивайте в тъмна, хладна стая и практикувайте дълбоко дишане. Вземете си топъл душ или вана.

5+

7+

7+

CHARGER 120-S

CURVER 145-S

CREATOR 200-S

Цена: 100,00 лв.

Цена: 120,00 лв.

Цена: 170,00 лв.

Топлите или студени компреси на главата, очите или основата на врата са един от най-ефикасните начини да намалите или облекчите болката при главоболие. Затоплящите или охлаждащи подложки, които предварително се загряват в микровълнова или изстудяват във фризер, са най-добрите варианти, които могат да се намерят на пазара. Имайте предвид, че с времето топлината или съответно студенината им намаляват.

Кога трябва да се свържете с вашия лекар?

• Преди приемането на каквито и да е лекарства. • Ако не получите облекчение при прилагане на описаните по-горе средства. • Ако главоболието ви се влоши или се превърне в постоянно страдание. • Ако получите главоболие, различно от нормалното. • Когато болката в главата е придружена от замъглено зрение, внезапно покачване на теглото, болки в горната дясна част на корема и подуване на ръцете и лицето.

Вносител: “МИСТО-БГ” ЕООД;За контакти: тел.: 0884176920 info@misto-bg.com; www.misto-bg.com; www.trotinetki.info


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Раждането е дълъг процес, който продължава средно около 10 часа, особено в случаите, когато това се случва за първи път. За толкова много време организмът на бъдещата мама се нуждае от сила и енергия, а най-естественият и простичък начин да набавим тази енергия е именно храната. Може ли обаче да ядем и пием по време на раждане и във времето, непосредствено това да се случи?

ДА ПОХАПНЕМ ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ - ДА ИЛИ НЕ? Автор: Нели Христова

Преди и сега

В недалечното минало хапването и приемът на течности са били абсолютно забранени по време на раждане. За обяснение на тази несправедливост е била изтъквана причина, според специалистите акушер-гинеколози - основателна, че докато бебето не се появи на бял свят, няма гаранция как точно ще се случи това - по естествен път или с операция. И ако в един или друг момент се е налагало спешно цезарово сечение, то се е извършвало само и единствено под обща анестезия. Следователно, това е предпоставка, ако скоро преди самата манипулация в стомаха има храна, тя да се върне обратно към хранопровода и по този начин да причини задушаване и дори смърт. Сега е друго. Почти

+ МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ: Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на САГБАЛ „Шейново":

100% от цезаровите сечения се извършват със спинална упойка и през това време жената се намира в пълно съзнание, затова приемът на храна или течности преди това нямат отношение към анестезията и не влияят по никакъв начин на нейния ефект. В българските болници приемът на храни и напитки по време на раждане не е разрешен, но този процес е много дълъг и понякога голяма част от него може да протече извън болницата.

Ако решите да хапвате, тогава...

... Имайте предвид, че процесите на храносмилане по време на раждане отстъпват съвсем

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

"Храна и напитки по време на раждане не се разрешават, защото в процеса на родоразрешение могат да възникнат ситуации, налагащи спешна анестезия и операция, за която са противопоказани прием на каквито и да било храни и течности. Разбира се, в краен случай, при нужда, на родилката се разрешава пиенето на вода на малки глътки“. Д-р Вероника Кръстанова, Родилно отделение, МБАЛ „Токуда болница“ - София: "По принцип не се дава храна и вода, като единствената причина е по изискване на анестезиологичния екип (тъй като може да се наложи анестезия, а в този случай храна и вода не са разрешени). От акушер-гинекологична гледна точка няма противопоказания за прием на храна и вода“.


щане във фазата на силните контракции, които предстоят преди появата на бебето.

Ако сте жадна, тогава...

основателно на основната причина, поради която се намирате в родилния дом - раждането на вашето бебе. Всички усилия на тялото са насочени именно в тази посока и затова храната се усвоява в пъти по-бавно, отколкото през останалото време. Ето защо специалистите препоръчват, ако ви се хапва, да си подсигурите храни, богати на въглехидрати - усвояват се бързо и се освобождават бавно, а освен това

са източник и на необходимата енергия, от която със сигурност имате нужда. Подходящи за целта са, например, препечена филийка хляб, зърнени храни, бисквити, плодово пюре. Можете да хапнете и по-лек бульон или кисело мляко. Избягвайте мазните храни освен че се усвояват много трудно, може да предизвикат гадене и повръ-

... Трябва да сте наясно, че дори да не ви се хапва, със сигурност ще изпитвате жажда и то повече, отколкото можете да си представите. Това също си има своето научно обяснение - раждането е тежка физическа работа, а като такава предизвиква потене и съответно нуждата за набавяне на загубените течности от организма се увеличава. Ето защо, пиенето по време на раждане не само че е възможно, а е препоръчително. Най-подходящи за целта са, разбира се, водата (негазирана) на първо място, прясно изцедените плодови сокове и чаят. Опитайте се да приемате течностите на малки глътки и по-често, тъй като ако изпиете много наведнъж, рискувате да ви стане тежко, а това отново ще доведе до гадене и дори повръщане. А никой не иска това, нали?

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

СВОБОДАТА ДА ИЗБИРАШ Автор: Нели Христова

Ако ви предстои скоро да ставате майка, позата, в която ще родите, едва ли е моментът, върху който изобщо някога сте се замисляли, нали? Това е така, защото тук у нас тя е една-единствена и това е т.нар. класическа поза или раждане в легнало по гръб положение, което е удобно за водещия раждането. Но дали е така и за жената, която го прави. Оказва се, че освен класическата поза за раждане, съществуват още няколко положения, в които бъдещата мама може да роди своето

В случай че изберете поза, различна от практикуваната в нашите родилни домове, е добре да се поинтересувате от възможностите да я приложите в болницата, където сте решили да родите своето мъниче.

НА ЧЕТИРИ КРАКА

КАК ИЗГЛЕЖДА?

Счита се, че по-големите бебета се раждат много по-лесно именно в тази поза – на четири крака.

Бъдещата мама се навежда, като се подпира на ръцете и колената си.

МИНУСИ

ПЛЮСОВЕ Тази поза се счита за най-физиологичната, заложена при еволюцията на всички бозайници, включително и при човека. Под силата на гравитацията тежестта на корема и контракциите правят придвижването на плода много по-лесно, в този случай матката не притиска гръбнака и това отслабва болката в гърба. В промеждутъка между контракциите, с помощта на дланите на ръцете си, можете успешно да контролирате центъра на тежестта. Освен това, в тази поза дишането е много по-лесно, а слабините - много по-малко напрегнати. Опирайки се на ръце и крака, бъдещата мама има възможността да направлява напъните и да види резултата от усилията си, защото бебчето се ражда непосредствено пред нейния поглед.

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

бебче. Ще ви предложим няколко варианта, всеки от които има своите плюсове и минуси, а вие можете да изберете онзи, който ви се струва възможно най-удобен и същевременно удачен за вашето собствено раждане.

В тази поза за лекаря и акушерката е по-трудно да помагат на жената по време на самото раждане. Освен това, за тази поза трябват специално оборудвани легла, а не всички родилни домове разполагат с такива.

КЛЕКНАЛА

КАК ИЗГЛЕЖДА? По време на напъните майката кляка с широко разтворени крака и стъпала, плътно прилепени към пода. Съвременните родилни кресла са снабдени с приставки, които позволяват раждането клекнала и на колене.


Матката и плода са добре снабдени с кислород. Майката се напъва, помагайки си с мускулите на гърба и рамената. Под собствената си тежест плодът по-лесно се придвижва през родовия канал.

не означава, че е точно толкова комфортна и за самата майка и бъдещото й бебе. По време на напъните тази поза изисква много усилия от страна на жената – трябва да се набере и напъне от легнало положение.

МИНУСИ

МИНУСИ

Гърбът и краката на родилката се уморяват бързо и от време на време тя изпитва потребност да стане или да легне на хълбок. Медицинският персонал може да изпита трудност при такова раждане, тъй като помощта откъм гърба на жената изисква специални умения от лекаря и акушерката, а не всеки родилен дом разполага с такива специалисти.

Достъпът на кислород е по-малък, тъй като плодът, особено ако е по-голям, притиска кръвоносните съдове в коремната кухина, и кръвообращението се нарушава, жената се уморява много по-бързо и получава сърцебиене. В тези случаи понякога лекарят съветва жената между отделните контракции да ляга на една страна.

НАСТРАНИ

СЕДНАЛА

Единият крак на жената е сгънат в коляното, а другият е вдигнат и подпрян на леглото.

Бъдещата майка е седнала, опирайки гърба на възглавница или облегалка, коленете са сгънати, а стъпалата на краката, опрени на матрака.

ПЛЮСОВЕ

КАК ИЗГЛЕЖДА?

ПЛЮСОВЕ Достъпът на кислород до бебето е отворен, тъй като матката не притиска кръвоносните съдове по дължината на гръбнака. Майката не се изморява, тъй като лежи.

МИНУСИ Ако жената има проблеми с гръбначния стълб – сколиоза или травма на опашната кост, е по-добре да избере друга поза. Гравитацията не помага за придвижването на бебето по родовия канал.

ПО ГРЪБ

КАК ИЗГЛЕЖДА? Жената лежи по гръб с разтворени и сгънати в коленете крака, подпрени на специални за това поставки.

ПЛЮСОВЕ Тази поза се счита за класическа и е приета във всички родилни домове. Тя е най-удобна за медицинския персонал, който следи процеса на самото раждане, но това съвсем

КАК ИЗГЛЕЖДА?

ПЛЮСОВЕ Майката не се изморява и напъва много по-лесно, отколкото от положение легнала по гръб. Родовият канал е отворен, достъпът на кислород към бебето не се нарушава, гравитацията му помага да се придвижва напред. Удобна е за медицинския персонал, който следи хода на раждането.

МИНУСИ При слаба родова дейност намалява силата на напъните. В такъв случай най-удачна е позата клекнала.

КАК ДА НАПЪВАТЕ? Когато започне контракцията, наведете главата надолу, обгърнете с ръце колената, придърпайте ги към себе си и напъвайте. В интервалите между контракциите почивайте облегнати назад.

[ www.kenguru.bg ] 29


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ПРИЧИНИ ЗАЩО АВГУСТ Е ИДЕАЛНИЯТ МЕСЕЦ ЗА БЕБЕПРАВЕНЕ Автор: Милена Тошева Aкo планирате да забременеете, прочетете защо точно този период е подходящ за увеличаването на вашето семейство… Естествено, рядко в живота се случва така, както сме планирали, особено когато става въпрос за бременността и децата. Но ако искате фамилията ви да стане с един, а защо не и с два члена повече, то сега е подходящото време да сторите това.

1. През лятото сте по-разкрепостени

Лятото е времето на отпуските, когато сте по-ненатоварени от напрежението в работата, когато не срещате много хора и сте по-отдадени на партньора, близките и приятелите си. Всичко това ще направи така, че тялото ви да се отпусне и да се освободи от стреса, което е идеалното състояние и обстановка за бебето.

2. По-желани сте Носите ефирни рокли и поли, имате лек загар, спите с къси нощници, шорти или тениски това ви поставя на решителното първо място в мислите на половинката. Затова и се чувствате по-добре и сте по-красиви.

3. Може и това – от време на време Никой няма да ви попречи да се отпуснете някоя лятна вечер и да изпиете чаша вино или две… Може пък този летен ден да направи така, че следващата пролет да се сдобиете с бебе!

4. Въздухът е по-свеж Бебетата, които са заченати през август, се раждат следващата година напролет, когато се раззеленяват листата и тревата, въздухът е

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

свеж, а навън е приятно. А ако бебето има брат или сестра, времето е чудесно за парковете и площадките, което е много подобре и по-лесно, отколкото да седите с хлапето вкъщи, докато навън е студено. Освен това, чистият въздух може да окаже влияние върху по-добрия сън на бебето ви.

5. Ще избегнете грипното време Kогато забременеете през август, терминът ви ще бъде точно като отмине зимата и когато приключи сезонът на настинките и гриповете. Това подразбира малки грижи, когато трябва да сте с бебето сред хора и/или ако имате по-голямо дете, което посещава училище

или детска градина.

6. Бебета, родени в края на учебната година Kогато бебето се роди в този период, това улеснява някои неща, особено като става въпрос за училище. Детето ви няма да е нито сред най-големите, нито сред най-малките в класа, което ще му даде възможност да се внедри по-лесно в колектива, а вие няма да имате проблем около сроковете за конкурси и тестове, тъй като наследникът ви ще е точно на такава възраст, каквато е предвидена в тестовете за училище. А и празнуването на рожден ден през пролетта дава много възможности за развихряне на фантазията.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Посещенията при гинеколога не влизат във вашия топ 5 на най-приятните неща за правене, нали? Най-вероятно не влиза и в топ 50. Интересно е как специалистите от своя страна преживяват така неприятния за дамите преглед. И кога прегледът става неприятен за тях и ги изнервя.

КАКВО НЕРВИРА НАЙ-МНОГО ГИНЕКОЛОЗИТЕ

Автор: Милена Тошева

KОГАТО ВИ Е НЕПРИЯТНО, ЧЕ НЕ СТЕ УСПЕЛИ ДА СЕ ДЕПИЛИРАТЕ Лекарят ви има по около 10-15 минути за всеки пациент и едва ли ще прекара това време в проверяване на това кога сте били за последен път на депилация. Не се оплаквайте, че не сте успели да се приготвите или пък да обръснете краката си. Нито един от гинеколозите няма да обърне внимание на това. Те не се интересуват от космите, а от здравето ви.

KОГАТО ОТКАЗВАТЕ ПРЕГЛЕДА, ПОНЕЖЕ СТЕ В ЦИКЪЛ Всички гинеколози ще ви кажат това: не отлагайте прегледа, понеже сте в менструация. Дори и ПАП-тестът може да се направи по време на цикъл с помощта на новите тихнологии. „Не забравяйте, че ние сме акушер-гинеколози. Това значи, че израждаме жени и че през целия си професионален път сме се нагледали на кръв... Предпочитаме пациентките да идват по време на менструация. Особено ако кървенето е много обилно тогава трябва да дойдете на преглед, за да се потвърди причината за това."

се продават без рецепта, пациентките понякога не могат да устоят на изкушението и се лекуват сами, като почувстват дискомфорт. Ако забележите нещо необичайно, трябва да се консултирате с лекар. Освен това, задължително проведете терапията до края. Ако сте започнали самолечение и не се чувствате по-добре, изчакайте няколко дни. Вагиналните таблетки, които сте използвали, не дават възможност за коректно разчитане на резултатите от цитонамазките и вагиналния секрет. Ако са ви предписани антибиотици KОГАТО САМИ СИ ПОСТАВЯТЕ заради уринарни инфекции, например, задължително ДИАГНОЗАТА С всички тези лекарства про- изпийте цялата доза, въпретив гъбични инфекции, които ки че най-вероятно ще се

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

почувствате по-добре след ден-два. В противен случай, рискувате инфекцията да се върне в още по-тежка форма. А след това изчакайте ден-два и отидете на преглед. КОГАТО НЕ СЪОБЩАВАТЕ ЗА МЕДИКАМЕНТИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТЕ Moже би смятате, че не е важно, ако провеждате терапия заради друг здравословен проблем, но гинекологът ви трябва да знае дали приемате други медикаменти. Например, ако провеждате терапия против акне, а искате да забременеете, това може да се окаже опасно, понеже някои от тези медикаменти повишават риска от

появата на вродени деформации на плода. Затова, задължително информирайте специалиста какви лекарства вземате. KОГАТО НЕ ПИТАТЕ ТОВА, КОЕТО ВИ ИНТЕРЕСУВА Kогато отидете при лекаря, питайте буквално всичко, което ви интересува. Няма неудобни въпроси. И няма причина да ви е неприятно. Има проблеми, които са сякаш „краят на света“ за пациентките, но гинеколозите се срещат с тях всеки ден по много пъти. Питайте. Кажете какво ви мъчи. В някои случаи това наистина може да спаси живота. КОГАТО НЕ ИДВАТЕ НА РЕДОВНИ ГОДИШНИ ПРЕГЛЕДИ Запомнете едно, ПАП-тестът спасява животи.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ПОДПРАВКИ, КОИТО НИ ПОМАГАТ ДА ОТСЛАБНЕМ Автор: Милена Тошева Сърфирате в интернет и търсите най-добрата диета или програма за правене на упражнения? Отлично! Но имайте предвид, че определени съюзници в борбата със свръхтеглото се намират само на една ръка разстояние, и по-точно - във вашата кухня. Вижте кои са те и как ще ви помогнат да се сдобиете с идеалната фигура.

Канела

Резултати от наскоро проведени изследвания показват, че само една кафена лъжичка канела на ден понижава значително стойностите на кръвната захар и оказва влияние върху преработването на въглехидратите. Може да понижи нивото на холестерола с 25 %. Но не прекалявайте с подправката – две до три кафени лъжички на ден са напълно достатъчни, тъй като тя съдържа кумарин – вещество, което може да увреди черния дроб, ако се консумира в много големи количества.

Люта чушка

Основното вещество в една люта смляна чушка е капсаицинът, който има доказан термогенен ефект - стимулира централната нервна система, повишава телесната температура и така увеличава изгарянето на калории. Някои изследвания сочат, че той убива апетита, а добрите новини са, че за любителите на лютата храна капсаицинът е еднакво ефективен, ако се приема и под формата на капсули.

Черен пипер

Черният пипер е една от най-често консумираните подправки и има благотворно действие върху организма. Той е „виновен“ за топенето на килограмите – именно основната съставка на подправката – пиперин. Няколко часа след консумацията му повишава разграждането на мазнините с 8%.

Горчица

Като другите люти подправки, горчицата също има термогенен ефект, който оказва влияние върху изгарянето на калориите. Изследователи от Оксфорд са установили, че с консумирането на горчица можете да изгорите около 50 калории от ястие, което съдържа 700 калории.

Джинджифил

Известен е още като растителния диуретик, съответно вещество, което ускорява изхвърлянето на урината. Също така влияе положително върху процеса на храносмилане, тъй като помага на храната да премине по-лесно през храносмилателния тракт.

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


Спецификации:

от новородено до 4 години

максимален товар 36 кг /общо на двете седалки/

тегло 15,5 кг

ширина 63 см

височина на дръжката – 78-106 см

сгъната /без колелата/ в-109 см; ш-39 см

сертификати за безопасност EN 1888:2005 – Europe

ASTM F833-10 – USA AS/NZS 2088:2010 - CPN8 – Aus/NZ SOR/85-379 – Canada


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Гъбичките се развиват по-бързо върху занемарени крака. Сухата кожа е особено податлива на напукване, което също може да причини инфекция. Затова, ако кожата на краката ви е суха, е необходимо редовно да нанасяйте овлажнител след измиване. Противогъбичните лекарства помагат за лечението. Но, ако след четири седмици третиране гъбичките още не са се изчезнали, трябва да отидете на лекар.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


Да се погрижим за краката! Автор: Силвия Костова По кожата има над 2 млн. потни жлези, които регулират температурата на цялото тяло. От тях 250-500 хил. се намират на стъпалата. В нормални условия потните жлези на всеки крак отделят 235 мл пот, която обикновено се изпарява. При някои хора обаче, количеството е по-голямо и краката не могат да се справят с изпаряването. Това най-често се случва на хората с плоскостъпие или на тези, които работят на крак или са повече в движение. Отделената пот и мъртвите рогови клетки създават благоприятна среда за развитие на бактерии. Наричат се сапрофити и живеят нормално върху човешката кожа, но при определени условия могат да станат болестотворни. По стъпалата виреят и гъбички. Развитието на бактериите и гъбичките причинява неприятната миризма на краката. КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРЕКОМЕРНОТО ИЗПОТЯВАНЕ НА КРАКАТА? • Спазвайте висока лична хигиена. Мийте краката с топла вода по няколко пъти дневно и след това внимателно ги подсушавайте. • Нанасяйте талк, пудра или салицилов прах на подсушените стъпала и между пръстите. • Сменяйте чорапите си често. Предпочитайте хигроскопичните, памучни чорапи.

• Носете отворени обувки винаги, когато времето го позволява. • Избирайте си обувки от естествени материали. Избягвайте гумата, изкуствената кожа и пластмасата. • Сменяйте обувките, за да ус-

пеят да изсъхнат добре и да се проветрят. • Ваните на краката с лавандулово масло и оцет имат противогъбично действие, успокояват и ароматизират. Ползвайте също специалната козметика за крака - дезодоранти и кремове.

Още съвети: • Ваните със сода бикарбонат променят pH-то на кожата на краката, намаляват изпотяването и унищожават бактериите, причинители на неприятната миризма. Поръсвайте със сода за хляб обувките и чорапите си, преди да ги обуете. • Ваните с английска сол също се борят с микробите и неутрализират миризмата. • Съдържащата се в черния чай танинова киселина намалява изпотяването и убива вредните бактерии. Така че, поглезете краката си с черен чай!

[ www.kenguru.bg ] 37


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Biotrade Keratolin Foot - крем за напукани пети, 50 мл, цена: 6,50 лв.

Кокона Foot Guard – дезодорант пудра за крака, 50 гр., цена: 2,00 лв.

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Sebamed – възстановяващ крем за ходила с 10% урея, 100 мл, цена: 10,60 лв.


Ремескар спайдър вейнс крем - за профилактика и лечение на паякообразни вени с моментален ефект, 50 мл, цена: 45,90 лв.

Titania - масло за грижа и релаксация за крака, 250 мл, цена:11,90 лв. Urgo - лепенки за лечение на мехури с удебелена хидроколоидна маса в средата на лепенката, цена: 4,80 лв.

Здраве – крем за напукани пети и лакти, 75 мл, цена: 5,90 лв.

Мустела 9 Months - крем за уморени крака по време на бременност, 125 мл, цена: 22,60 лв.

[ www.kenguru.bg ] 39


[ въпроси и отговори ]

от

спец иали сти

Доказани специалисти отговарят на актуални въпроси Неонатолог Доц. Ралица Георгиева, неонатолог, Университетска болница по педиатрия, София

Педиатър Д-р Галина Кисьова, педиатър, Стара Загора

Какво количество течности трябва да приемат малките деца до 3-годишна възраст през лятото и какви да бъдат те? Водата е една от основните съставки в човешкия организъм и е от съществено значение за клетъчната хомеостаза и за здравословния живот. Тя е среда за протичане на основните обменни процеси, необходима е за транспорта на веществата в организма и за изхвърлянето на отпадните продукти от обмяната. В детския организъм се съдържа повече телесна вода и телесната им повърхност е относително по-голяма спрямо теглото, в сравнение със същото съотношение при възрастните. Водата е около 85% от общата телесна маса на плода към края на бременността, при новороденото намалява до 75%, а през първата година спада до около 70%. Адекватният прием на течности, наред с правилното хранене, е от особено важно значение за децата. Количеството вода, което се препоръчва на децата зависи от възрастта,

пола, темпа на растеж, начина на хранене, двигателната активност, здравословното състояние, температурата на въздуха и други. Адекватният дневен прием на течности за деца, съобразно възрастта е: от 0-6 месеца е около 700 мл (общо вода от храната + течности), основно осигурявана с кърмата; от 6-12 месеца 800-1000 мл, вкл. мляко, питейна вода и сок; от 1-2 години около 1100-1200 мл; от 2-3 години, - около 1300 мл. Количеството на приетите течности е сума от млякото, изпитата вода и водата, съдържаща се в захранващите храни и в напитките (сок, чай), като около 2050 процента от дневните нужди от течности на детето идват от храната. Водата се съдържа в плодовете и зеленчуците (около 95% вода), супите, соковете, нектарите, чайовете, айряна и други. Кърмата е не само най-добрата за кърмаче-

то храна, но е основен източник на вода- 87% от състава �. Повечето бебета до 6 месец отказват да пият вода, ако кърмата им е достатъчно и режимът им на кърмене е правилен, но въпреки това, вие им предлагайте вода. След 6 месец, обаче, трябва задължително да се дава вода на кърмачето, особено през лятото. Един добър начин да се помогне на малкото дете да пие необходимото количество вода е да му се предлага на всеки един-два часа през деня между храненията и когато се събуди през нощта. Ако през лятото детето отказва вода, предлагайте му супи и сочни плодове и зеленчуци, като домати, краставица, маруля, диня, портокали, грозде, праскови и ягоди, филийки(хляб - 35% вода), месо– (между 65 и 75% вода). Физически активните деца се нуждаят от повече вода, особено през лятото.

Педиатър Д-р Пламен Масларски, педиатър Сити Клиник, кабинет по педиатрия

Каква трябва да е диетата при дете до тригодишна възраст с диария? Най-напред трябва да се премине към даване на безлактозно мляко. Трябва да се изключат всички въглехидратни храни, а останалите да бъдат добре обработени термично, без пържено и печено на скара. Избягвайте да давате на детето сурови плодове и зеленчуци, а количеството на храната

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

разпределете на малки порции, които предлагате по-често от обикновено. Тъй като при диарията има риск от обезводняване, давайте на детето да пие повече вода от обичайното. Консултацията с педиатър е задължителна.

До колко градуса може да се изчака и в кои случаи не е добре високата температура да се сваля с медикаменти? Повишената телесна температура е чест симптом в детската възраст и най-често се дължи на вирусни или бактериални инфекции. Особено внимание се изисква при фебрилните новородени деца и кърмачетата до 2 месечна възраст,те задължително трябва да бъдат прегледани от лекар, както и да се направят лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, С-реактивен протеин, по преценка - и микробиологични проби. Въз основа на клиничното състояние и лабораторните показатели се определя дали е наложителна хоспитализация или наблюдението може да продължи амбулаторно. Повишената телесна температура тревожи изключително много родителите на болните деца, когато е висока или много висока, влошава общото състояние на детето, а във възрастовия интервал между 6 месеца и 5 години може да бъде причина за фебрилен гърч. Същевременно трябва да се има предвид,че леката и умерено повишена температу-

ра има и благоприятни ефекти – стимулира имунната система и може да потисне размножаването на някои вируси и бактерии. Не трябва да се забравя и фактът, че всички лекарствени средства за понижаване на температурата имат и нежелани странични действия и употребата им действително трябва да става само по показания. Леко повишената температура (до 380С) не изисква медикаментозно лечение. Достатъчно е да бъде осигурено наблюдение и достатъчен прием на течности. Изключения могат да се направят при деца с анамнеза за фебрилни гърчове или подлежащи сериозни неврологични заболявания, особено ако се наблюдава бързо покачване на температурата. При телесна температура над 38 -38,5оС се прилагат антипиретици в препоръчаните дози и интервали. Не трябва да се забравят и физикалните методи за понижаване на температурата – влажни обвивания и обтривания, които могат да предотвратят или намалят използването на лекарствени средства.


Дерматолог д-р Валентин Вълчев, д.м. дерматолог, „Фи Хелт"-София

Как да се предпазим от слънчево изгаряне? Лятото е най-чаканият сезон от децата и техните родители. Излагането на слънце без фотозащита крие сериозни рискове за здравето на всеки човек. Деца до 3 - годишна възраст не трябва да се излагат въобще на слънце, независимо от ползването на слънцезащитни продукти. За децата е най-добре да се използва фотозащита SPF 50+. Фотозащитните продукти трябва да се нанасят на суха кожа около 20 минути преди излагане на слънце, за да се постигне ефективна защита. Повторно намазване с крем се прави на всеки два часа, но, обаче, влизаме във вода, трябва да нанасяме крем след всяко излизане от нея. Трябва да избягваме излагането на слънце в периода от 10 до 17 часа, тъй като тогава слънчевата радиация е най-силна и има най-голям шанс да изгорим. При слънчево изгаряне е най-добре да потърсим помощта на дерматолог. Какво трябва да е поведението при гъбички по ноктите на краката? Много хора страдат от онихомикоза по известна като гъбична инфекция по ноктите. Онихомикозата е гъбично заболяване на нокътната плочка, причинено от дерматофити, дрожди и плесени. Застаряването на населението, широката употреба на антибиотици и кортикостероиди, повишаване броя на имунокомпрометираните болни, замяната на памучните дрехи със синтетични, носенето на тесни обувки, използването на обществени басейни и зали за фитнес е причина за нарастващия брой пациенти с тази инфекция. Травмите на ноктите по крайниците са обичайни и ежедневни събития, на които почти никога не се обръща сериозно внимание. Често водят до деформация на нокътните плочки и са входна врата за навлизане на микотични причинители. Един от първите симптоми за гъбична инфекция е промяната на цвета на нокътя, удебеляване и лесното им чупене. Заразяването на ноктите с гъбички може да стане чрез контакт със заразен човек, негова дреха, обувка (домашни чехли) или друго място, на което той е ходил бос, например банята и сауната. Ако член на семейството има гъбички по ноктите, тогава цялото семейство е изложено на риск от заразяване. Задължително е да не носим едни и същи дрехи, чехли и обувки. Преди да започнем лечение, трябва да сме сигурни, че имаме гъбички по ноктите. Затова е най-добре да потърсим помощта на дерматолог, който да диагностицира заболяването на базата на лабораторно изледване. Визуално тя може да се обърка с травма на нокътя и др. Лечението е на базата на диагностицирания причинител. Локална терапия се препоръчва при засягане на до 30% от нокътната плочка.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ЛЯТО БЕЗ ПРОБЛЕМИ Автор: Нели Христова

Консултант: Д-р Пламен Масларски, педиатър

ДИАРИЯ И ОБЕЗВОДНЯВАНЕ

Един от най-често срещаните проблеми при новородените и децата до 1-годишна възраст е диарията. Състоянието може да възникне вследствие на различни причини и да доведе до нарушаване в храненето или до особено опасното за едно малко бебе обезводняване.

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Нормалните изпражнения у едно здраво мъниче във възрастта до 1 годинка са светли на цвят и кашести на констистенция, а количеството изхождания на ден варира от едно до няколко, често пъти след всяко кърмене/хранене.


ЗА ДИАРИЯ СЕ ПРИЕМА УВЕЛИЧЕНАТА ЧЕСТОТА НА ИЗХОЖДАНЕ, КАКТО И ПРОМЯНАТА В КОНСИСТЕНЦИЯТА НА ИЗПРАЖНЕНИЯТА – ТЕ СТАВАТ ВОДНИСТИ, ЧЕСТО ПЪТИ ЗЕЛЕНИКАВИ НА ЦВЯТ, С КИСЕЛА МИРИЗМА, МОЖЕ ДА СЪДЪРЖАТ СЛУЗ ИЛИ КЪРВАВИ ЖИЛКИ.

ВЕРОЯТНИТЕ ПРИЧИНИ ПРОМЯНА ВТоваХРАНЕНЕТО е една от най-чес-

Оптималният избор при диария

Остра инфекциозна диария Антибиотик асоциирана диария Дисбактериоза Синдром на раздразненото черво Газове и спазми Диария на пътешественика

тите причини за възникване на диарията при децата до 1-годишна възраст. От една страна може да е следствие от неправилно захранване, а от друга - ако детето е на кърма - при промяна в диетата на майката.

АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ Понякога появата на диария може да бъде предизвикана

от алергична реакция към консумиране на храни, неподходящи за възрастта и незрялата храносмилателна система на детето. Изключването на тези храни от диетата на мъничето ще доведе до възстановяване на храносмилането и спиране на разстройството.

НИКНЕНЕ НА ЗЪБИ Често пъти поникването на първите зъбки води със себе си и поява на диария. Този проблем се обяснява със спад в имунитета на детето и по-лесното му заразяване с вирусни инфекции.

УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВА При наличие на бактериална инфекция лекарите назна-

чават прием на антибиотици, които заедно с вредните бактерии, убиват и полезните в организма на детето. По този начин се нарушава стомашната микрофлора, което

Лиофилизиран Saccharomyces boulardii 250mg Лайка (Matricaria recutita) 100mg 10 капсули от 250mg + 100mg


ПЕРФЕКТНАТА КОМБИНАЦИЯ НА ДВЕ ОТ НАЙ-ЕФЕКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ СРЕЩУ ДИАРИЯ

Н

ка лайка емс Инхибира ензимите

ВИРУСИ, БАКТЕРИИ И ПАРАЗИТИ Диарията от вирусен или бактериален произход чес-

Циклооксигеназа и липооксигеназа, които намаляват производството на простагландини и левкотриен

Спазмолитично действие

a Сахаромицес боларди (Saccharomyces Boulardii):

Не е част от естествената чревна флора, не колонизира червата

Не е чувствителен към антибиотичното лечение

Гранулиран - съхранението му не е проблем

Лио фи ли зи р

Понася различни нива на рН, по-успешно оцелява при преминаване през храносмилателния тракт

ан

myces Boulardii aro h cc Ефективен Sa при диария с различна етиология

- Намалява инвазивността на А и В токсините от Clostridium difficile - Ефективен срещу холерния токсин - Адхезира патогенните Ешерихия коли и Салмонела тифимуриум и ги извежда от организма

Подобрява имунната защита на храносмилателния тракт и намалява риска от инфекция

Стимулира секрецията на имуноглобулин А (IgA)

Подпомага по-бързото възстановяване - Намалява секрецията на цитокините - Повишава нивата на късоверижните мастни киселини, което допринася за регенерация на чревната лигавица

Производител: Oystershell N.V., Белгия за Capricorn Life Sciences b.v., Холандия Вносител: Макаве ЕООД 1517 София, Сухата река, бл. 24 Б тел: 00359878702023

то пъти е съпроводена с болки в корема, повишена температура, гадене, повръщане, липса на апетит и влошено общо състояние. При едно малко дете това състояние е сериозно и изисква незабавната консултация с лекар и навременно лечение, за да се избегнат усложнения.

ia re c ut it

Намалява процесите на ферментация

Matrica r

Немската лайка съдържа гликозид със спазмолитично действие, който успокоява гладките мускули при чревни спазми

Полезна е в случаи на образуване на газове

пък от своя страна води до разстройство. Ето защо, заедно с антибиотиците трябва да започне и приемът на пробиотици, които да нормализират флората на стомаха и да предотвратят нейното нарушаване.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ СТОМАШНОЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ, СЪПРОВОДЕНИ С ОСТРА ДИАРИЯ И ЧЕСТО ПЪТИ ВОДЕЩИ ДО ОБЕЗВОДНЯВАНЕ, СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ РОТА ВИРУСА, И СЕ НАРИЧАТ РОТАВИРУСНИ ГАСТРОЕНТЕРИТИ. ИМУНИЗАЦИЯТА С РОТАВИРУСНИ ВАКСИНИ ПРЕДПАЗВА ОТ РАЗБОЛЯВАНЕ И СЪПЪТСТВАЩИТЕ ГО ТЕЖКИ УСЛОЖНЕНИЯ. ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СЪПРОВОДЕНИ С ДИАРИЯ, СА: • салмонелоза • кампилобактериоза • бактериална дизентерия • амебна дизентерия

КАКВО ДА ПРАВИТЕ ПРИ ДИАРИЯ

Най-важното е да не допускате обезводняване на детето, тъй като това е много опасно и води до


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ЛЯТО БЕЗ ПРОБЛЕМИ

нарушаване на функциите на всички органи и системи. Ето защо самолечението при диария е опасно и то трябва да се провежда от педиатър. • В случай че детето е на кърма, увеличете кърменията, а между тях давайте вода. Ако детето е на изкуствено хранене, вземете специално лечебно мляко против диария. • По време на диарията диетата е от първостепенно значение за бързото справяне със ситуацията и добрия изход от състоянието. Затова незабавно изключете от менюто на детето трудносмилаеми храни, сурови плодове и зеленчуци, плодови сокове, захар, пълномаслено мляко. Можете да давате картофена крем супа,

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

препечен хляб, сухари, оризова вода, обикновени бисквити, печени или варени картофи.

ПРОФИЛАКТИКА НА ДИАРИЯТА Профилактика на диарията при бебета-

та и малките деца се основава най-вече на правилното хранене и спазване на основните хигиенни навици – редовното и правилно измиване на ръцете и добрата обработка на плодовете и зеленчуците. Не давайте на детето вода от чешмата, както и храни, които могат да причинят алергии, а ако се наложи да давате лекарства – правете това само след изричната консултация с лекар и внимателното следване на неговите инструкции.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ЛЯТО БЕЗ ПРОБЛЕМИ Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър

СОЛЕВИ РАЗТВОРИ

ПРИ ТЕЧАЩИ НОСЛЕТА Хремавите и течащи нослета нямат почивка през който и да е сезон от годината и лятото не прави изключение. Ето защо във вашата домашна аптечка и арсенала от противопроблемни медикаменти винаги трябва да има място за спасителните капки за запушен нос и солевите разтвори за неговата промивка.

КАК ДА ПОЗНАЕТЕ, ЧЕ ДЕТЕТО ИМА ХРЕМА?

ФАКТ Възпалението на лигавицата на носа се нарича хрема и се причинява най-често от вируси. Солевите разтвори имат състав, наподобяващ морската вода - соли на калий, калций, натрий. Тези съставки помагат при лечението и профилактиката на заболяванията на горните дихателни пътища, едно от които е хремата.

Този проблем няма как да се обърка с нещо друго, защото симптомите са повече от явни: • кихане • секрет - бистър или зелен на цвят • кашлица от стичащите се назад сополи • повишена температура (среща се рядко, обикновено при наличие на усложнение от вирусна в бактериална инфекция) • липса на апетит - поради запушения нос често пъти детето отказва да се храни, а ако е кърмаче, отказва да суче и плаче.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ? Няколко са мерките, които можете да предприемете, ако у дома си имате хремаво мъниче: • Поддържайте приятно хладна температура в помещенията, особено в това, където детето спи. • Овлажнете въздуха допълнително с помощта на специално създадените

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

за тази цел овлажнители за въздух, каквито има в изобилие на нашия пазар. Ако не разполагате с такъв уред, можете спокойно да прострете мокри хавлиени кърпи в стаята на детето или да сложите съд с вода, откъдето тя ще се изпарява, в топлото време това няма да е никак трудно. • Чистият въздух действа благоприятно при всякакви болежки и най-вече при хрема, така че не забравяте да проветрявате колкото се може по-често. • Ако детето има повишена температура, трябва да вземете мерки за понижаването й, но след предварителната консултация с лекар. • Даването на медикаменти или средства от народната медицина при бебета и малки деца е строго забранено без препоръките на педиатъра на детето. За да облекчите мъничето можете да направите така, че да освободите нослето му от засъхналите корички, причинени от сополите. Това става с помощта на

преварена вода и памучно тампонче или със специални разтвори за бебешки нослета. Освен че размекват насъбраните секрети, те имат противовъзпалително действие, тъй като елиминират бактериите от носната лигавица. Капки за нос при новородени и кърмачета се прилагат само по лекарско предписание. Никога не използвайте такива, отворени при предишна хрема, тъй като срокът на годност на тези продукти обикновено е 1 седмица след отварянето им. При бебетата и по-малките деца е невъзможно качественото издухване на нослето, затова можете да използвате аспиратор за нос, с който да изсмучете секрета и да почистите носните пътища. Обикновено това се прави най-вече преди хранене.


[ ПОДТЕМА НА БРОЯ ] СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО

11-ТИ МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ ПО КЪРМЕНЕ И ЛАКТАЦИЯ 15 - 16 АПРИЛ 2016 Г., БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ Вече повече от десетилетие на този престижен форум, организиран от Медела, се представят резултатите от най-новите проучвания в областта на кърменето, а изследователите от своя страна получават обратна връзка за тяхното приложение в клиничната практика. За да има по-широка информираност във всяко кътче на света, Медела кани едни от най-добрите специалисти по кърмене от всяка държава, които да присъстват. На тазгодишния симпозиум мостът между наука и практика се изгражда от 9 лектори от САЩ, Германия, Австралия, Испания и Дания, и над 400 делегати от 41 държави, сред които Даниела Колева, член на УС на Алианса на българските акушерки, психолог и пренатален консултант в училище за родители ОМ Шанти в град Варна, и Благовеста Костова, също член на УС на Алианса на българските акушерки.

Доц. Дона Гедес от Университета на Западна Австралия в Пърт акцентира в своя доклад не само върху ролята на кърмата за здравето на децата, но и върху ползата от кърменето за самата майка. Статистиката сочи, че в съвременното общество хроничните незаразни болести, като сърдечни заболявания, рак и диабет, вече достигат епидемични размери, като смъртността, причинена от тях е над 38 милиона души годишно. Все повече доказателства сочат връзката между кърменето и превенцията на хроничните незаразни болести в по-късна възраст. Със своето съдържание на невропептиди, противовъзпалителни и имуномоделиращи агенти, хормони, растежни фактори и други биоактивни молекули, кърмата оказва положително въздействие върху множество физиологични системи. От гледна точка на превенцията на социално-значимите заболявания не по-малко важни са и дългосрочните ефекти от лактацията за самата майка - намаляване на риска от сърдечни заболявания и рак на гърдата и яйчниците.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Снимков материал: https://www.medela.com/breastfeeding-professionals/news-events/congress-2016

По темата работи: Елица Лукова


Върху уникалния състав на кърмата и ползите от нея е и докладът на доц. Ларс Боуд от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ. За разлика от млечните формули, кърмата е изключително богата на олигозахариди, като техният брой в майчиното мляко е между 150 и 200. Олигозахаридите регулират състава на чревната микробиота, като от една страна служат като субстрат за развитието на здравословните бактерии, а от друга - предотвратяват прикрепването на патогенни микроорганизми по лигавицата на кърмените бебета, предпазвайки ги по този начин от редица инфекции. Екипът на доц. Шон Диони от Университета Браун в Провидънс, САЩ се фокусира върху проучване влиянието на кърменето върху развитието на мозъка на бебетата. За тази цел 316 здрави и нормално развиващи се деца на възраст между 4 месеца и 6 години, разделени в три групи (кърмени през първите месеци след раждането, хранени само с адаптирано мляко или с комбинация от кърма

и адаптирано мляко), са подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс. Как точно се осъществява въздействието на кърмата върху миелинизацията на бялото мозъчно вещество, а оттам - и върху когнитивното развитие, не е напълно ясно. Предполага се, че процесът е силно зависим от доставката на липиди и дълговерижни полиненаситени мастни киселини, като арахидонова и докозахексаенова киселина, които съставят около 20% от общото съдържание на мастните киселини в мозъка и чийто дефицит по време на миелинизацията може да ограничи процеса.

Резултатите недвусмислено показват по-ранно развитие на бялото мозъчно вещество в късно съзряващите дялове на мозъка при кърмените бебета.

[ www.kenguru.bg ] 51


[ ПОДТЕМА НА БРОЯ ] СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО

Д-р Зузане Хербер-Йонат

проф. Хуан Мигел Родригез

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Често недоносените бебета и техните майки са изправени пред още едно предизвикателство. Преждевременното раждане създава редица физиологични и емоционални трудности, които довеждат до липсата на кърма през първите дни след раждането. Решението на този проблем е да се прибегне към донорска кърма от млечна банка до появата на кърма при майката. Д-р Зузане Хербер-Йонат споделя за дългата традиция в Германия от основаването на първата такава банка в Магдебург през 1919г. до новостите, които се прилагат в отделението по неонатология в университет „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен. В повечето млечни банки кърмата се пастьоризира, което намалява до минимум риска от вирусни и бактериални

инфекции, но същевременно при топлинната обработка настъпват промени в качеството на донорската кърма. В отделението по неонатология на университета „Лудвиг Максимилиан“ дори на недоносените бебета се дава непастьоризирана донорска кърма, при която са напълно запазени ценните биоактивни вещества, като ензими, хормони и имуноглобулини. Това се постига чрез щателни микробиологични тестове на всяка млечна проба, внимателно изследване на донорите и проучване на техните навици, свързани с употребата на алкохол, цигари и наркотици, след което кърмата, отговаряща на стриктните изисквания се замразява шоково и се съхранява не повече от три месеца при -20°С. Кърмата несъмнено е идеалната храна за бебетата през

първите месеци от живота им, но при 35% от майките развиването на мастит става причина за преждевременно отбиване на кърмачетата. Състоянието на акутен (остър), субакутен (подостър) или субклиничен (скрит) мастит често се предизвиква от стафилококи, стрептококи или коринебактерии, поради което за провеждането на адекватно лечение е необходимо да се направи антибиограма. Особен интерес предизвиква докладът на проф. Хуан Мигел Родригез от университета „Комплутенсе“ в Мадрид, Испания, който работи върху разработване на нови стратегии за лечение на лактационния мастит, основаващи се на прилагането на пробиотици.


Удължете кърменето

уникалната близост с Вашето бебе

МУЛИРАН ТИ

Е

С

Научно доказано решение за Вас и Вашето бебе – 2-фазна технология и Calma

И З ПО

Система за хранене

М ПВ

АН Е

CALMA

ИЗ Ц Д ЕЖ АН Е

В ПОДКРЕПА НА КЪРМЕЩИТЕ МАЙКИ ХРА

Създадено от Medela

Н ЕН

Е

Дългогодишните изследвания, в областта на естественото поведение на бебетата при хранене, се превръщат в техническо ноу-хау и професионални продукти от Medela: • 2-фазната технология – повече мляко за по-малко време. • Система за хранене Calma – поддържа рефлекса на бебето за сукане от гърда. То може да се храни, да спира и да диша равномерно. Насладете се на уникалната близост с Вашето бебе, която само кърменето Ви дава. www.medela.com

2-ФАЗНА ТЕХНОЛОГИЯ


[ ПОДТЕМА НА БРОЯ ] СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО Консултант: Доц. Диана Димитрова, доктор по психология Медицински университет - Варна, директор на филиал - В. Търново

Автор: Милена Тошева

КЪРМАЧКИ - ПУШАЧКИ Тютюнопушенето по време на бременност е вредно. Няма две мнения. Но как стои въпросът след раждането? Възможно ли е бебето да се кърми без риск за неговото здраве, ако никотиновата зависимост на майката е непреодолима? Или пушачките никога не трябва да стават кърмачки?

КОНСУМАЦИЯТА НА ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ СЕ СВЪРЗВА С ПО-РАННО ПРЕКЪСВАНЕ НА КЪРМЕНЕТО, С НАМАЛЕНО ОБРАЗУВАНЕ НА МЛЯКО И СПИРАНЕ НА РЕФЛЕКСА ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА МЛЯКО.

ФАКТ Тютюнът съдържа около 3800 съставки. Никотинът е най-известната сред тях и предизвиква най-голямата зависимост. Още през 1933 г. е доказано присъствието на никотин в кърмата.

Да пуша или да кърмя? Специалистите са категорични - здравните рискове от комбинацията на пушенето и некърменото надхвърлят потенциалните рискове от пушене и кърмене. В идеалния вариант майките, които пушат и искат да кърмят, трябва да се откажат от вредния навик. Тези, на които не им достига волята да направят това, следва да бъдат насърчавани да намалят количеството цигари до 5 цигари дневно, но и да продължат да кърмят! Вредите от тютюнопушенето По-малко кърма Доказана е връзката между пушеното и понижаването на

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

количеството на млякото. Пушенето понижава стойностите на пролактина в кръвта и по този начин намалява и образуването на мляко. През първите две седмици майките, които не пушат, имат повече мляко от тези, които пушат. С намаляването на изпушените цигари през деня, ще се понижат и рисковете.

доведе до ниски стойности на микроелемента и при детето. Недостигът на йод може да влияе върху мозъчните структури и да забави менталното развитие на малчугана. Препоръката е майките, които кърмят и пушат, да приемат допълнително йод (само след предварителна консултация с ендокринолог).

Повече колики Пушенето се свързва с появата на колики при бебето. То понижава способността на организма да абсорбира някои от витамините и минералите. Доказано е, че при майките, които пушат, е понижена възможността за пренасяне на йод с кърмата, което може да

Повече здравословни проблеми Децата, които са изложени на тютюнев дим, са с висок риск от следните заболявания: възпаление на белите дробове, ушни инфекции, астма, бронхит, инфекции на синусите, очни раздразнения. Пушенето може да доведе понякога до


разстройство, повръщане, спазми, болки, нервност на детето, безсъние, повишен риск от появата на рак на белите дробове на по-късен етап в живота. Освен че се свързва с понижени стойности на пролактина, пушенето оказва влияние и върху теглото на бебето при раждане! Децата не би трябвало да гледат родителите си как пушат, понеже това им създава чувството, че вредният навик е нещо обичайно, а и е по-голяма вероятността самите те да се заловят за никотина като пораснат. Как да се понижи рискът, ако майката пуши? Най-добрият вариант е да се спре пушенето - ако това не е възможно, да се намали броят цигари за ден. Рисковете, които крие пушенето, се повишават, ако майката пуши повече от 20 цигари дневно. Времето на полуразпад на никотина (времето, необходимо половината никотин да излезе от тялото) е 60-95 минути. Не трябва да пушите по време на кърмене и никога не кърмете веднага след пушене. • Пушенето би следвало да се избягва в помещението, в което е детето. Най-добре е да пушите навън, като освен за майката, това се отнася за всички вкъщи. • Препоръчва се вземането на витамини и минерали като добавка към храненето, особено йод. • Maйките, които използват никотинови лепенки или дъвки, не бива да пушат, тъй като така се повишават стойностите на наличния в кръвта и млякото

никотин, което може да е опасно за бебето. Също така, майката трябва да сложи лепенка след кърменето, в никакъв случай не по време на или непосредствено преди кърменето. Ако е възможно, желателно е през нощта да се маха никотиновата лепенка, за да се понижи нивото на никотин в кръвта за времето на нощното кърмене. Стойностите на никотин в кръвта при пушещите 20 цигари на ден достига стойности от 44 ng/ml, докато при тези, които използват никотинови лепенки, стойностите се движат около 17 ng/ml. • За много майки пушенето е релаксация и начин за понижаване на стреса. Необходимо е да откриете алтернатива и други дейности за отслабване на напрежението. Освен това е необходимо да се информирате, тъй като най-добрият избор за майката е кърменето и непосягането към цигарите. А това е и най-добрият избор за децата. ПУШЕНЕТО В ПРИСЪСТВИЕ НА БЕБЕТО Е НЕДОПУСТИМО – УВЕЛИЧАВА 2 ПЪТИ РИСКА ОТ СПАСТИЧЕН БРОНХИТ!


[ ПОДТЕМА НА БРОЯ ] СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО Консултант: д-р Галина Кисьова, педиатър, Стара Загора

Автор: Нели Христова

ХРАНЕНЕ И КОЛИКИ Коликите са известни като една от тайните на майката Природа. Никой не знае какво представляват в действителност, но за сметка на това всеки има мнение по този въпрос. Появата им без причина е съпроводена с неудържим плач на новороденото, обикновено вечер, най-често две или три седмици след раждането.

ПРОУЧВАНИЯТА СОЧАТ, ЧЕ КЪРМЕНИТЕ БЕБЕТА СТРАДАТ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-РЯДКО ОТ КОЛИКИ. ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ ТЕ ПОГЛЪЩАТ ПО-МАЛКО ВЪЗДУХ, А МАЙЧИНАТА КЪРМА СЕ УСВОЯВА МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ ИЗКУСТВЕНОТО МЛЯКО, ЗАЩОТО Е СПЕЦИАЛНО СЪЗДАДЕНА ЗА БЕБЕТО.

ФАКТ Диагнозата „колики“ се поставя само и единствено когато бебето е здраво и наддава добре на тегло. В останалите случаи се налага изясняване на причината за страданието на детето.

Колики и кърмене Голяма част от педиатрите са на мнение, че коликите се дължат на незрялата храносмилателна система на новороденото, но съществуват и допълнителни фактори, които могат да засилят страданията на малкото човече. Ето кои са те при бебетата на кърма: - новороденото или майка му са на антибиотично лечение и не приемат пробиотици, които възстановяват нормалната микрофлора на червата. - кърмещата майка е включила в менюто си краве мляко. - кърмачето приема вода, сок, чай или други храни освен кърмата на майка си. - майката злоупотребява с

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

въглехидратите в менюто си. - новороденото е слагано на гърда по график, например на три часа (кърменето трябва да бъде на поискване). - по време на кърмене детето се премества ту на едната гърда, ту на другата (тогава то получава повече от „предното мляко“, което е изключително богато на въглехидрати и има по-малко мазнини в състава си). Какво можем да направим? За начало трябва да се отстрани евентуалната причина за появата на коликите, като се обърне внимание на правилното поставяне на гърда или промяна в начина на хранене на кърмещата майка. Изпитано

средство в такива случаи е лекият масаж на коремчето на бебето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. В действителност, много майки инстинктивно помагат на децата си да заемат правилната поза по време на хранене: бебчето е плътно притиснато до корема на мама, а крачетата му са сгънати в коленете, така както е било до скоро в нейния корем. Колики и изкуствено хранене Безспорно, майчината кърма е най-добрата храна за всяко бебе. Понякога обаче се случва така, че майката няма възможност да кърми поради една или


друга причина - най-често по време на прием на определени лекарства и тогава единствената алтернатива остава изкуственото хранене на бебето. Какво можем да направим? В случаите когато вашето бебе е на изкуствено хранене с млечна формула и страда от колики, можете да опитате да му давате някои от специализираните млека против колики, по-известни като лечебни млека. Млеката против колики са със специален състав, с намалено съдържание на лактоза, и поради тази причина възпрепятстват подуването на коремчето на бебето и образуването на газове в него. Освен това те съдържат хидролизиран белтък, който организмът може да обработи по-добре и по този начин да улесни храносмилането на поетото мляко. На пазара с бебешки продукти съществуват и специално разработени шишета за облекчаване на коликите с т.нар. антиколик клапи, които възпрепятстват образуването на мехурчета и пяна. Не забравяйте, че най-важно за малкото човече е контактът с мама. Така че дори и хранено с шише, бебето трябва да е във вашите обятия, за да усеща топлината на тялото ви и да има контакт с лицето и очите ви.


[ ПОДТЕМА НА БРОЯ ] СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО

КЪРМЕНЕТО

В ЦИФРИ

395л

Само 4% от всички майки нямат възможността да кърмят, поради здравословни причини.

мляко е успяла да изцеди и даде на благотворителната организация Mothers' Milk Bank 28-годишната американка Алисия Ричман, за да помогне на нуждаещите се гладни деца. Освен това, с тази благородна постъпка тя влиза в Книгата на рекордите Гинес.

1-2%

С се намалява костната плътност на кърмещите майки, но това съвсем не означава, че съществува риск от заболяването остеопороза, даже напротив - кърменето предпазва от болестта в дългосрочен план.

67%

МЛЯКО СРЕДНО ИЗСУКВА ЕДНО БЕБЕ ОТ МАЙЧИНАТА ГЪРДА, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТО НИКОГА НЕ Я ИЗПРАЗВА НАПЪЛНО. ТОВА Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО ЗА УТОЛЯВАНЕ НА ГЛАДА И НЕ ВОДИ ДО ПРЕЯЖДАНЕ. САМО ЗА СРАВНЕНИЕ - БЕБЕТАТА, ХРАНЕНИ ИЗКУСТВЕНО, ПОЧТИ ВИНАГИ ИЗПИВАТ 100% ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ШИШЕТО, А ТОВА МОЖЕ ДА Е ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ИМАТ НУЖДА.

8 до 10 чаши

вода дневно трябОт ва да изпива майката, за да се образува достатъчно количество кърма. От 9 до 18 млечни каналчета съществуват във всяка една гърда,

през които млякото се отделя по време на кърменето. Световната здравна организация препоръчва кърменето да продължи поне до края на на детето.

1-вата година

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

16 минути средно трае едно

кърмене. В началото докато все още мама и бебе свикват, това може да отнеме и час и половина, след това обаче нещата идват на мястото си и за повечето бебета са необходими около , за да се нахранят добре.

10 минути

500 ккал дневно изразход-

ва допълнително жената, която кърми, което помага за по-бързото възвръщане на първоначалното й тегло от преди забременяването.

75%

от кърмещите майки При дясната гърда образува повече мляко от лявата.


PANTONE 2955 C


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

+ През този период най-много от всичко детето обича да говори - то вика, издава звуци, пищи, понякога дори преправя гласа си като изтънява или удебелява тона нарочно. Насърчавайте го да го прави, като най-подходящо за тази цел е ученето на звуците, които издават животните. Вземете една книжка и докато му показвате, например патето, му кажете как прави то. + Говорете с детето за всичко. Когато правите нещо, обяснявайте какво е то и защо се налага да го правите, тъй като благодарение на това то ще добавя все повече и повече нови думи в речника си. + Организирайте игри на пода, тъй като по този начин детето развива умения, които впоследствие ще му помогнат за ходенето.

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО Осми месец

Когато извикате детето по име, то обръща главичка към вас

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

До самостоятелното ходете остава още много малко, затова не е нужно да насилвате детето по всякакъв начин да го прави, като го водите за ръце или го обграждате с възглавници, като го оставяте само на пода с надеждата да се изправи и да тръгне. Купуването и предлагането на нови и нови играчки също е излишно, тъй като детето има нужда да изучава елементите и цветовете на тези, с които разполага по-дълго време, отколкото вие си представяте.

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ

+ Смъкнете на най-ниската степен матрачето на леглото, тъй като детето е любопитно и в изправено положение се навежда, за да гледа и може да падне. + При някои бебета на тази възраст поникват първите зъбки. За да облекчите процеса, осигурете на детето подходящи за дъвче и гризане играчки или масажирайте венците с мека силиконова четка, специално направена за тази цел.

Освен това, то може да умее и: + Съвсем ясно изразява желание за хранене, когато е гладно или за вода, когато е жадно, като ви сочи шише, чаша или нещо, свързано с това.

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

+ Разбира от НЕ, но невинаги изпълнява, когато му го кажете. + Вече може да изговаря по две еднакви срички като „мама“, „тата“, „баба“.

КАКВО УМЕЕ?

+ Грижите за мъничето през този период и в следващите два месеца зависят в голяма степен от неговия темперамент. Някои бебета, окуражени от успехите при научаване на нови умения, опитват още по-различни неща, като това им доставя огромно удоволствие и те го показват. Други, напротив - предпочитат да затвърдят постигнатото и да подобрят това, което са научили до съвършенство. Като цяло, бебето продължава да разучава света около себе си, хващайки и разглеждайки всеки един предмет, който вземе в ръцете си. + През осмия месец бебето вече може да седи само - без чужда помощ и опора, а ако се случи да загуби равновесие, съвсем съзнателно се подпира на ръчички, за да не падне. + И през този период най-интересно е пружинирането и стоенето на крачета, все още обаче детето не е готово да прави това за дълго време. + Детето може да реагира, ако го назовете по име и да обърне главичка към вас. + Любимо занимание на малкото човече може да се окаже играта с два предмета едновременно - удрянето им един в друг му доставя голямо удоволствие и то може да прави това доста дълго време. + Сега за първи път детето може да изяви желание да пие вода от чаша. Ако се притеснявате да не се задави или намокри, можете да му дадете специална такава с отвор, през който водата не се излива.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА, БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

ГАСПАЧО

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

11/2 ч.ч доматен сок

1/2 главичка обелен лук

1/2 скилидка чесън 2 ч.л. зехтин сол и черен пипер на вкус

Състав:

Домати, доматен сок, лук, чесън, оцет или лимонов сок, краставици, чушка, зехтин, червен пипер, черен пипер, сол, вода.

4 средни домата, попарени и обелени

1 малка обелена краставица

1 зелена чушка без семките

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Всички зеленчуци се нарязват на ситно и се смилат в блендер до получаване на еднородна смес, след което се смесват с доматения сок. Получената супа се посолява на вкус и по желание се добавя черен пипер и лимонов сок. Сервира се охладе-

2

1 ч.л. лимонов сок или оцет

на с крутони или с филийка натрошен вътре хляб. * Класическата супа гаспачо е с нарязани на ситно зеленчуци, които се усещат. В зависимост от предпочитанията на детето, можете да я направите и без да пасирате продуктите.

МАКАРОНИ НА ФУРНА С ЯБЪЛКИ

Състав:

25 г макарони

80 г ябълки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Фурната се загрява до 180 градуса. Макароните се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат в гевгир и се разбъркват още докато са топли с маслото и половината от тях се прехвърлят в намазнена тавичка за печене. В подходящ съд се разбиват яйцата заедно със захарта и канелата, а

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

3 яйца

пудра захар за поръсване

ябълката се нарязва на тънки филийки без семките и сърцевината. След това половината макарони се покриват с парчетата ябълка, отгоре се слага другата половина макарони и всичко се залива с яйчената смес. Пече се до получаване на златист загар. След изваждане се поръсва с пудра захар.

3 ч.л. масло 1/2 ч.ч. захар 1 ч.л канела масло или олио за намазване на тавичката

Макарони, захар, пудра захар, канела, ябълки, яйца, масло, сол.

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

„Всичко за недоносените бебета“ е наръчник и онлайн платформа в помощ на родителите, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане. Те са разработени от фондация „Нашите недоносени деца“, благодарение на усилията на множество специалисти и доброволци, съпричастни на каузата. Повече информация можете да намерите на www.earlybaby.info

„ВСИЧКО ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА”

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА, КОИТО ПОЛУЧАВАТ КЪРМА, РАЗВИВАТ ПО-ПЪЛНО ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ.

Т

ъй като недоносените бебета имат нужда от по-високи количества белтъци, мазнини, калций, фосфор, цинк, магнезий и други микроелементи, в първите 2-4 седмици след раждането вашето тяло се грижи да произвежда мляко, което съдържа повече от тях. В последните 3 месеца от бременността през плацентата започват да преминават и да се натрупват в тялото на бебето големи белтъчни молекули – имуноглобулини. Те осигуряват имунитет на бебето срещу различни инфекции след раждането му. Вашето бебе се е родило по-рано и не е успяло да натрупа достатъчно защитни фактори за живот извън утробата.

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Затова тялото ви започва да концентрира имуноглобулини в млякото, което бебето ще поема, за да му ги предаде и да продължи да го пази. Съзряващите фактори в кърмата помагат и на белите дробове на бебето да се развиват по-добре. Те са една от причините хранените с кърма недоносени бебета по-рядко да развиват и проблеми с очичките и зрението (ретинопатия на недоносените). Не само тялото на бебето, но и мозъкът му се развива бурно в седмиците, докато достигне термина. В последните месеци от бременността мозъкът удвоява размера и теглото си – а затова има нужда от специалните съставки за развитие, които кърмата съдържа.


Според изследванията недоносените бебета, които получават кърма, развиват по-пълно интелектуалния си потенциал. Съзряването на мозъка помага по-бързо да се развиват и рефлексите за хранене на бебето. Кърменето – директното кърмене на гърда! – от момента, в който това стане физически възможно, е по-малко стресово за бебето от храненето с шише. На гърдата бебето успява самичко да контролира струята мляко и може да спира, когато има нужда. По този начин насищането с кислород се стабилизира, сърдечният му ритъм остава равномерен, а вашето тяло му помага да поддържа телесната си температура. И не на последно място – бебетата, които са изцяло хранени с кърма или получават по-голяма част кърма в храненето си в интензивно отделение, го напускат средно 1-2 седмици по-бързо! Вашето мляко ще помогне бебето да се прибере по-бързо у дома!

ПОВЕЧЕ ЗА ПОЛЗАТА ОТ КЪРМЕНЕТО И ДРУГА ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ, свързана с преждевременното раждане, можете да откриете на единствената онлайн платформа за недоносени бебета – www.earlybaby.info, откъдето можете да се сдобиете и с първия в България цялостен наръчник „Всичко за недоносените бебета“.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Бочко - бебешко мляко за тяло с маслина 0+, 200 мл, цена: 2,70 лв.

Topfer - лосион за тяло с пшеничени трици, зехтин и невен, 200 мл, цена: 18,00 лв.

Mustela - хидратиращ лосион за тяло за нормална кожа, 300 мл, цена: 21,00 лв.

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Sebamed – лосион за бебета, 200 мл, цена: 16,50 лв.


Здраве бебе – масажно олио за новородени бебета, спрей, 200 мл, цена: 8,20 лв.

A-Derma Primalba - нежен крем cocon, 100 мл, цена: 22,50 лв. Bebino – олио за бебета, 300 мл, цена: 3,80 лв.

Hipp baby Sanft – тоалетно мляко, 350 мл, цена: 10,90 лв.

Bioderma ABC Derm – хидратиращ крем за бебета, 200 мл, цена: 18,90 лв.

[ www.kenguru.bg ] 67


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

ЛЯТО Е!

Слънцезащитни очила KiETLA; цена: 49,50 лв. Награда за дизайн от френския институт по дизайн JANUS 2015 г. Модел JOKALA 2-4 г., единствените НЕчупливи слънцезащитни очила. Рамката е в едно цяло парче: няма винтчета = НЯМА риск от поглъщане на отделяеми парчета. Предлагат се в 4 модела според възрастта и 14 свежи цвята.

Бански комплект Ruffle; цена: 57,00 лв. UV 50+ защитен фактор! Този продукт е специално патентован от американската компания i play®.

Най-хубавият сезон от годината е в разгара си, а дълго чаканата ваканция предстои. Обратното броене е започнало, остава да съберете багажа и до морето ще ви делят само някакви си километри. За да бъде почивката забавна, нашите летни предложения този път са в унисон с моментите, прекарани на плажа и свързаните с това аксесоари. Изборът е огромен и затова оставяме най-хубаво за вас - да го направите!

Комплект Забавление за баня Playgro; цена: 14,90 лв. Банята е забавление с комплекта от 4 яркоцветни плаващи животни с различни отвори за водата и мрежа. Животните могат да свързват във верига и да се изгребват от ваната с мрежата.

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

В ПОМОЩ НА МАМА

Шапка за плуване Swimfin; цена: 15,00 лв. Един размер. Изключително еластична, здрава и удобна с включено калъфче за съхранение. Материал: силикон.

Перка помощник за плуване Swimfin; цена: 57,00 лв. SwimFin компенсира при различните нива - от начинаещи до напреднали, като дава необходимата подкрепа на тялото във водата и кара плуващия да се чувства по-сигурен. SwimFin е също и средство за задържане над водата, одобрено по световните стандарти, което предлага достатъчна плавателна способност за един възрастен, за да се задържи над водата. Подходящ за деца на 3 до 6 години с тегло 15-30 кг.


Шапка Mix&Match; цена: 27,00 лв. Олекотена микрофибърна материя, защитен фактор 50+.

Раница за плуване/плаж, 10 литра Swimfin; цена: 65,99 лв. Плътно закопчаване с навиване на отвора, безопасна закопчалка, висококачествена водоустойчива материя, регулируеми презрамки, подплатен гръб с мрежеста материя, джобче с цип за малки ценности перката, Trunki Grip™ държач, висяща халка, ярки светлоотразителни ленти. Препоръчва се за деца на възраст над 6 години. Вместимост - 10 литра.

Неопренови обувки за плаж и плуване Royal blue; цена: 25,98 лв. Обувки за плаж и плуване (също и за баня, басейн - не рискувате подхлъзване и падане на мокрия под) Разтегливи, подходящи за вода обувки с подметки, предпазващи от подхлъзване. Защитава краката от наранявания при неравни повърхности.

Гащеризон за плаж и плуване Pink Seahorse; цена: 57,00 лв. Осигурява изцяло слънцезащитата, от която се нуждае малкия човек! Бързосъхнеща материя, разтегаем наелон/ликра с предпазно покритие UPF 50+. Осигурява отлична слънцезащита. Сенник за кола Jane; цена:6,90 лв. Удобство и комфорт. Чудесен аксесоар, предназначен е за допълнителен комфорт по време на разходка. С висока степен на защита от вредните лъчи на слънцето, весел цвят и забавни картинки, привличащи погледа на детето. С подходяща форма, поставят се лесно на стъклото на автомобила. В комплекта са два броя.

[ www.kenguru.bg ] 69


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

КАК ДА СЪЗДАДЕМ ДОБРИ НАВИЦИ ЗА СЪН Автор: Силвия Костова

0 - 3 МЕСЕЦА

РЕЖИМЪТ НА МАЛКИТЕ БЕБЕТА

Новородените спят много. Очаквайте бебето ви да прекарва в сън до 18 от 24-те часа на денонощието през първите няколко седмици след раждането си. Но то няма да спи по-дълго от 1 до 3 часа и ще се буди - както през деня, така и през нощта, защото се нуждае от често приемане на храна. За успокоение ще кажем, че тази фаза, през която бебетата преминават, няма да трае твърде дълго, макар на изнервените от недостатъчно сън родители тя вероятно се струва цяла вечност. Най-рано около осмата седмица е възможно вашето бебе да започне да спи през нощта. Все пак децата са различни и е по-вероятно нощният ви сън да продължи да бъде прекъсван през първите няколко месеца.

ФОРМИРАНЕ НА ДОБРИ НАВИЦИ ЗА СЪН МЕЖДУ РАЖДАНЕТО И ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА Започнете да създавате добре навици за сън на вашето бебе не по-рано от неговата шестседмична възраст. Това е моментът, когато то започва да развива своите естествени циркадни ритми, които регулират циклите на сън и събуждане. Някои тактики могат да ви помогнат да приспивате по-лесно бебето:

НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАЗПОЗНАВАТЕ СИГНАЛИТЕ, ЧЕ ДЕТЕТО Е УМОРЕНО Ако чакате прекалено дълго, за да го сложите в креватчето му, то вероятно ще е твърде преуморено и няма да може да заспи лесно. Научете ясно да разбирате кога на детето му се спи: • търка си очите, • перва ухо с ръчичка,

• има бледи, тъмни кръгове под очите, • пищи и плаче, • взира се с празен поглед в пространството, • прозява се и се протяга много, • загубва интерес към хората наоколо и към играчките си, • става тихо и спокойно. Детето, на което му се спи, също отвръща лице от движещи се обекти или хора и

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

захлупва личице на гърдите ви. ПОКАЖЕТЕ НА ДЕТЕТО СИ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДЕНЯ И НОЩТА През деня малчо е буден: Сменете дрехите му, когато се събуди, за да му покажете, че започва началото на новия ден. Играйте си заедно, говорете му и общувайте колкото е възможно повече. Направете храненията през деня социални събития. Говорете му и пейте, докато го храните. Денем дръжте стаята на детето добре осветена. Позволявайте на бебето да слуша ежедневните шумове, като радиото например или пък бръмченето на пералнята.

НОЩЕМ, КОГАТО Е ВРЕМЕ ЗА СЪН:

Вечер преобличайте бебчо в неговата пижама, за да му покажете, че това е краят на деня. Опитайте се да не му говорите, докато го храните нощем. Дръжте светлината приглушена и не правете шумове. Вашето поведение скоро ще накара бебето ви да разбере, че нощта е време, което е предназначено за сън, както денят е предвиден за игри с мама и забавления. ВЪЗМОЖНИ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ В тази ранна фаза е трудно да бъдат идентифицирани евентуални проблеми със съня. По-скоро става въпрос за напасване на вашия собствен ритъм с този на детето, когато става въпрос за сън. Очаквайте нашите съвети за установяване на добри навици за сън и за следващите месеци.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

РЕЦЕПТА ЗА

ЩАСТЛИВИ МАЙКИ Автор: Ина Пенкова

Днес – да, точно днес – в различни краища на света са

изгладени стотици хиляди детски дрешки, сготвени са тонове бебешки пюрета от био зеленчуци и са прибрани купища разхвърляни по пода дрехи и играчки. И днес, да, точно днес – в същите тези различни краища на света довечера ще легнат безброй уморени майки. А близо до тях, на един етаж или дори стая разстояние, ще легнат други – може би също толкова уморени, но далеч по-щастливи майки.

Най-вероятно не сте чували много за щастливите майки и това съвсем не е случайно. През последните години в центъра на вниманието са добрите майки – тези, които с еднаква лекота преборват бактериите, акарите и ГМО храните. Същите, които правят домашни близалки от сушени плодове и не оставят ни една гънка да се промъкне по одеждите на питомците им. За разлика от тях, щастливите майки съвсем не са така ефективни в борбата срещу разните вредители, било то вируси, подсладители или мазни петна. Те обаче знаят нещо много важно: че освен от безупречно изгладени дрехи, домашно приготвена храна и чист дом, щастливите деца се нуждаят от щастливи майки.

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


ОДА ЗА РАЗХВЪРЛЯНИТЕ СТАИ Представете си, че сте излезли от дома си рано сутринта, а децата са прекарали деня вкъщи. Вечерта се прибирате, събувате си обувките, отваряте вратата на детската стая и... всичко вътре е под конец! А сега се върнете до входната

врата, обуйте си обувките, излезте и опитайте отново – първия път най-вероятно сте сънували. Защото, освен ако не живеете в холивудска продукция, този сценарий е много трудно изпълним. Най-вероятно и вие, както повечето майки, събирате и подреждате много по-малко играчки,

отколкото детето ви е способно да разхвърля. Да живееш в чист и подреден дом е чудесно. Сигурно не по-малко чудесно е да имаш частен самолет и вила на екзотичен остров. Всичко това обаче е непостижимо в определен етап от живота на повечето хора.

ЩАСТИЕ В ЧИНИЯ Пълноценното хранене е едно от основните предизвикателства в отглеждането на мъниците, особено в първите няколко години, когато тази отговорност лежи изцяло върху плещите на мама. Няма две мнения по

ности помежду си, като се редувате в приготовленията на манджите ден за ден или седмица за седмица.

Дори най-добрите майки трябва да включват по някое родителско „прегрешение“ в програмата си понякога.

въпроса, че домашната храна, приготвена с качествени продукти, е отлична възможност детето да получи всички нужни хранителни вещества. Със сигурност, обаче, ежедневното изпълнение на тази задача е свързана с много време, усилия и, не на последно място, въображение. Особено когато, освен за детското меню, трябва да отделяте време за приготовленията и на семейната трапеза. Ако усещате, че усилията, които полагате в кухнята, ви тежат прекалено, потърсете алтернативи, които ще ви помогнат поне отчасти да намалите тежестта от изпълнението на това задължение. Можете, например, да определите един или два дни от седмицата, в които да поръчвате храна от детска кухня. Ако разполагате с готвещи роднини наблизо (разбира се, че става въпрос най-вече за бабите), можете да се обърнете към тях – те едва ли ще спазят указанията ви за безглутенови рецепти, но можете да бъдете сигурни, че ястията им ще са вкусни и направени с любов! Освен това съществува и вариант за „сътрудничество“ с някоя майка в блока/квартала. Ако намерите такава, която има сходни на вашите възгледи относно менюто на малкото си човече, можете да поделите готварските отговор-

ГЪНКИТЕ СА НА МОДА В случай, че сте отявлен представител на групата на добрите майки, най-вероятно ще ви бъде трудно да си представите раздялата си с ютията – онова вълшебно устройство, което се грижи за безупречния вид на вашето малко съкровище. Истината обаче е, че ако сте на вълна „щастие“, със сигурност можете да намерите много по-добро приложение на часовете, прекарани над дъската за гладене. Разбира се, че идеята не е да се отричате от нея изцяло. Можете обаче да разредите срещите си, като разделите купчината дрехи, излизащи от пералнята, на две групи: за гладене, и за сгъване. Във втората група спокойно можете да сложите всички неща, които са за домашна употреба (хавлии, пижамки, бельо), както и дрешките „за игра“, които така или иначе ще са не само изцапани, но най-вероятно и скъсани още на първата минута в пясъчника. На най-амбициозните представители на вида аз-искам-да-бъда-щастлива-майка ще подскажем, че с повече воля и решителност могат да се разделят с ютията и по време на семейните пътувания. През първите седем години от живота си детето има нужда от свобода и хаос, също както вие се нуждаете от здрав сън и минимум три хранения на ден. Опитайте се да ограничите старанието си по линия на поддържането на ред у дома в определени дни и часове, като не позволявате чистенето да „изяжда“ малкото свободно време, с което разполагате. Може дори да набележите ден, който официално да посветите на НЕчистенето, за да се отървете от угризенията, свързани с разпределението на времето в него.

[ www.kenguru.bg ] 73


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Ръководство за хранене на бебето с биберон Автор: Милена Тошева

Кърменето е най-доброто, което можете да направите за бебето. Но ако се налага да преминете към хранене с биберон, има още какво да научите.

В

ъпреки че повечето майки смятат, че няма нищо по-лесно от храненето на бебето с шише, на родителите, които току-що са се сдобили с рожба, това може да се стори като истинско предизвикателство. За да сте сигурни, че правите всичко така, както трябва, предлагаме ви кратко ръководство за утоляване на глада на пеленачето.

Измийте добре шишето Измийте добре и стерилизирайте шишето и биберона, след като ги извадите от опаковката и след всяко

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

хранене. Педиатрите в България препоръчват стерилизация на шишетата и бибероните до 6-ия месец на бебето. Стерилизацията може да се прави веднъж на ден, не е необходимо шишето да е стерилизирано непосредствено преди употреба.

Винаги проверявайте температурата Използвайте нагревател за шишета или съд с топла вода, в който да поставите шишето (в никакъв случай микровълнова фурна), за да затоплите кърмата или млечната формула. Преди


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

да започнете да храните бебето, винаги проверявайте температурата на млякото – капнете няколко капки върху вътрешната страна на китката си.

Не оставяйте мляко в шишето Ако бебето не изсуче цялата порция, която сте му приготвили за едно хранене, не оставяйте млякото за по-късно. И кърмата, и млечните формули са среда, много благоприятна за развитието на различни микроорганизми, които могат до доведат до сериозни стомашни проблеми при детето.

Открийте удобната поза за хранене Изберете удобно и приятно място, където да храните бебето и винаги имайте под ръка кърпа или пелена, ако бебето се оригне или повърне.

Придържайте бебето Използвайте ръката си или възглавница за кърмене, за

да бъде бебето подпряно, докато вие държите бутилката с другата ръка.

Сменяйте страната При кърмене бебето се храни и от двете гърди. Когато давате на детето мляко с шише също сменяйте страните – при едното хранене го придържайте с едната ръка, при следващото – с другата. Това подпомага равномерното развитие на зрението и поне малко приближава храненето от шише до кърменето.

Правете кратки паузи Ако бебето ви стане нервно по време на хранене, направете пауза и проверете дали е необходимо да му помогнете да се оригне.

Не се отказвайте

Даже и да има моменти, в които кърменето не се получава, не се отказвайте от него. При всяко хранене първо поставяйте бебето на гърда и чак след това давайте биберона.

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2016 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Къде е скрит говорът или Как четенето на книжки развива речта на бебето? Автор: Ели Маринова Със сигурност сте обръщали внимание на бърборещи малки дечица. Те привличат погледа и предизвикват усмивка и възхищение. Колкото по-малко е говорещото дете, толкова повече се изненадвате. Е, малчуганът, който се изразява правилно, цветущо и интересно не е просто Божи дар. Той не е паднал от облаците и не е получил наготово уменията си. На него са му четени приказки, обяснявано му е стотици пъти значението на нещата, говорено му е систематично, правилно, внимателно.

В утробата

ФАКТ Не забравяйте, че бебетата и малките деца бързо се разконцентрират. Спрете, когато забележите, че малчуганът вече е отегчен. Човешкият говор на пада от небето, за него трябва да се потрудим

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Колкото по-рано започнете да четете приказки на вашето дете, толкова по-добре. А още по-добре - преди да се роди. Не е шега, има майки, които четат на глас детски истории, докато са все още бременни. И това съвсем не са жени, които залагат на идеята, че ще родят непременно гении. Почитателите на ранното четене на децата знаят, че докато е в утробата на мама, малкият човек чува и дори различава отделните гласове. От момента на раждането, бебето познава гласа на майка си и се чувства в безопасност.

От раждането Четенето на книги на детето е една добра традиция. То се учи да се изразява именно докато слуша приказка или история, научава нови думи, чува как се построяват изречения. Развива памет, пространствено мислене и въображение. Ето защо не бива да пропускате това ценно време за развитието на

детето, като му четете от раждането. Дори докато бебето суче, може да му четете тихо приказка, да му казвате стихове, които знаете наизуст. Мелодичният ритъм на поетичните произведения е като музика за ушите на детето. Това е и бонус за мама – така тя ще поддържа паметта си будна. При приспиване на бебето може да четете поезията, която обичате, а през деня детски стихчета. Може да го правите и по време на ежедневните занимания – докато го преобличате, докато то обядва или по време на разходка. Има подходящи книжки за бебета. Дайте им да ги подържат, разгледат, да свикнат с тях. Разбира се, че ще ги опитат на вкус и няма да пропуснат да си почешат венците – това е в реда на нещата. Купете малки книжки с дебели страници. Не е задължително да са интерактивни - с различни бутони, звънци и дрънкалки. Бебето общува с книгата от съвсем малко, цветните картинки му въздействат, развиват фантазията му.


Емоцията По мнение на специалисти от Американската педиатрична академия и техни колеги невролози, четенето на книга на бебето до една година развива до голяма степен неговата емоция. Ако вашият малък наследник расте с книжки в първите три години, развива комуникационните си способности, като след време речта му ще тече гладко, с повече думи, с по-разнообразен речников запас. Най-доброто време бебето да възприеме новите знания е преди сън. Именно затова специалистите препоръчват на родителите да четат приказки на децата си преди заспиване. Ако можете, променяйте интонацията си в зависимост от героя в приказката. Несериозно е Кумчо Вълчо и Зайо Байо да имат един и същ глас. Направете се на актьор, изиграйте мини-спектакъл пред детето. Това ваше усилие ще ви се отблагодари стократно след време, когато видите живата емоция в изказа на детето си. Важно е по време на четенето атмосферата да е спокойна, без писукащи звуци и играчки, които разсейват детето, без телевизор или компютър. Освен да

четете изразително и с емоция, от съществено значение е правилното произнасяне на всички звукове и думи. Добре е лицето ви да показва разнообразието на чувствата и емоциите. Ако видите подчертан интерес в очите на слушащия малчуган, значи се справяте безупречно.

Темите ли? Добре е да съобразите героите и темите. Несериозно е да четете на бебе приказки за змейове, принцеси и вещици. Все пак от един момент нататък мъничето ще започне да разбира значението на думите и за него е важно с какви персонажи расте. Ползвайте кратки, правилно римувани стихове за животни и книжки-играчки. Подходящи за дечица до една година са стихчетата и приказките: „Зайченцето бяло“, „Жаба-Жабурана“, „Дай, бабо огънче“, „Житената питка“, „Работна Мецана“, „Педя човек, лакет брада“, „Дядовата ръкавичка“, „Маша и мечокът“, „Тръгнал Кос“. Нека четенето да е забавление! По пътя на това приключение неусетно и с финес вие ще изградите един умен и интересен човек.

[ www.kenguru.bg ] 77


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА Личен живот с бебе Недовършени изречения, неадекватно време прекарано заедно с партньора, нови нетърпящи отлагане отговорности. Изглежда така, сякаш сладкият мъник ви е обсебил изцяло. Автор: Силвия Костова

Вие преминавате през т.нар. синдром на новите родители. Да се превърнете в негови жертви не е задължително. Но според най-новите проучвания след сдобиването си с наследник родителите се целуват много по-рядко, сексът буксува, излизанията с приятели намаляват драстично, а времето, което двойката има само за себе си се превръща в нещо имагинерно.

О

бяснимо отговорността да бъдеш родител върви заедно с нови изисквания и понякога създава трудности. Появата на нов член на семейството може да породи напрежение в партньорските взаимоотношения, резултат най-често от нарушаване на личното пространство. Доста мъже отбелязват странни промени в поведението на жените си след раждането. Татковците се оплакват от резки смени в настроенията на половинките си, които развиват склонност да се дразнят лесно и често се държат необяснимо. Психолозите обясняват това поведение с хормоналните промени, които настъпват в женския организъм в резултат на бременността и раждането. Жените започват да гледат на нещата от живота по различен начин. Хормоните изкривяват възприятията им. Дори когато мъжете се държат по същия

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


начин, както в миналото, младите майки започват да си внушават, че съпрузите им са загубили интерес към тях след раждането. Активните, работещи жени преживяват следродовия период особено тежко. Те прекарват много повече време от преди у дома и започва да им се струва, че съпрузите им не се посвещават достатъчно на семейството, а само си търсят извинения да остават до късно в офиса. В действителност, дори мъжете стават жертва на синдрома на новите родители. Тъй като женското внимание се пренасочва изцяло върху децата, мъжете също могат да се почувстват пренебрегнати и неудовлетворени. Те имат усещането, че техните нужди вече не са важни, а вниманието на любимата им е насочено изцяло към новороденото. Изявеното его също може да доведе до проблеми в междуличностните отношения. Те могат да се обтегнат допълнително, ако комуникацията се затруднява и от това кой партньор пръв ще постави на разискване болната тема за партньорските взаимоотношения.

МОЖЕ ЛИ ВРЪЗКАТА ВИ ДА БЪДЕ СЪЖИВЕНА? Спрете да слушате това, което ви говорят другите. Използвайте своята собствена преценка. Все пак вие знаете най-добре как да разрешите въпросите, касаещи отношенията с вашия съпруг/съпруга. Протегнете ръка и не оставяйте егото да застане между вас. Бъдете откровени и кажете на партньора си какво точно искате от него. Поинтересувайте се какво той очаква от вас. След появата на децата двойките често са склонни да оставят романтиката на заден план. Нужно е да положите специални усилия, за да върнете пламъка. Излизането на разходки, разговорите за неща, различни от ежедневните теми (подобни на тези, за които сте говорили в миналото), могат да помогнат за съживяване на връзката ви.

ИМАТ ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ГОДИНИТЕ? Всяка възраст има своите особености. По-младите родители, като че ли имат склонността да слушат прекалено много съветите на възрастните. Те се дразнят от роднините на партньора си и парадоксално се поддават повече на различни предубеждения. Двойките на средна възраст, от друга страна, вече имат по-ясна представа какво точно семейство искат да

имат. Късната бременност, по една или друга причина, значи също, че появата на бебчето е планирана съзнателно и много вероятно и двамата партньори се чувстват зрели да отглеждат и възпитават дете. Това може да означава само едно, те са готови да преминат заедно, като двойка, през целия процес и се отчуждават много по-трудно, защото нивата на зрялост в преценките и реакциите им са на много по-високо ниво.

[ www.kenguru.bg ] 79


МОДА ЗА БЕБЕТО

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


Официален представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, тел: 0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 81


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

А ТИ КОГО ОБИЧАШ ПОВЕЧЕ? ИЛИ ТОП 3 НА НЕУДОБНИТЕ ВЪПРОСИ, КОИТО ВЪЗРАСТНИТЕ ЗАДАВАТ НА ДЕЦАТА Автор: Ина Пенкова Когато имаш 5-годишно у дома, неловките ситуации не са толкова неловки, колкото обичайни. И не са толкова ситуации, колкото ежедневие. Някои мъници са толкова добри в следването на този ритъм, че изглежда сякаш са наизустили наръчник, озаглавен „Как да накарам мама да потъне в земята от срам“. Освен 5-годишните обаче, част от възрастните също имат завиден талант да създават неловки моменти, в които намирането на правилен отговор е истинско предизвикателство. Това са същите онези лели, чичковци, дядовци и (най-вече) баби, които случайно срещате на улицата, а те

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

никак не се свенят да попитат невръстното ви дете: „Ти искаш ли братче?“. И в случай че хлапето дръзне да отговори положително, продължават нападението с „Ами ако мама обича бебето повече от теб?“. Ако си мислите, че възпитанието на малко дете е сложна задача, опитайте се да превъзпитате възрастен. Тази мисия е почти невъзможна, затова вместо да ви дадем съвети как да се справите с любопитните баби, ще ви споделим някои идеи, с които да намерите възможно най-добрите отговори на възможно най-неподходящите въпроси.


ТИ КОГО ОБИЧАШ ПОВЕЧЕ – МАМА ИЛИ ТАТИ? Наистина е трудно да разберем кой и защо е направил този въпрос толкова актуален в комуникацията с децата. Важното в случая обаче е да научим кой е правилният отговор, а такъв за съжаление няма. Дори справедливото „И двамата по равно“ нерядко се оказва грешно попадение, защото някои баби са особено настоятелни в получаването на точен отговор и споменаването на конкретни имена. В случай че имате шанса да попаднете именно на такъв субект, използвайте повода, за да обясните на детето, че тези въпроси са по-скоро шега и не е нужно да се замисля прекалено над отговора. Кажете му, че на всички е ясно, че то обича и мама, и тати - така, както е ясно, че те двамата обичат него. Опитайте се да разсеете усещането у детето, че трябва да избира, като му припомните колко много хора има, с които то споделя любовта си – и баба, и дядо, и учителката в детската градина, и приятелчетата в блока.

Може също да му предложите да измисли свой, смешен отговор на въпроса „Кого обичаш повече?“, който да „прилага“ в такива ситуации. „Сладолед“ например би свършило чудесна работа, като в допълнение ще донесе и усмивки за всички участници в разговора.

ИСКАШ ЛИ БРАТЧЕ? Ако неудобните въпроси имаха свой крал, то той щеше да бъде именно този. „Искаш ли братче“ е скритото оръжие на всички роднини, които са на мнение, че ви е време за второ, трето или N на брой дете. Затова, ако отрочето ви е на три или повече години и още не сте се сблъсквали с това питане, значи е време да се подготвите за него. Не се залъгвайте, че едносричен отговор от страна на детето ще приключи отворения дебат. Много вероятно е да последват доуточняващи въпроси, които могат да бъдат не по-малко неудобни: „Ами ако мама го обича повече от теб?“, „Ами ако то ти взима играчките?“, „Ами ако иска да спи на твоето легълце?“ Макар и невинни, тези догадки могат да посеят семенцата на съмнението в детската глава относно това дали е хубаво да имаш братче и до какви потенциални „опасности“ може да доведе тази промяна.

малко бебе и с усмивка пресъздайте сладки спомени от това време. Нека мъникът сам реши какво да отговори следващия път, когато го попитат дали иска братче. А за допълнителните въпроси вече ще е подготвен – не, мама няма да го обича по-малко, ако това се случи, а да делиш играчките си с някой друг съвсем не е толкова страшно преживяване. МАМА НЕ ТЕ ЛИ Е УЧИЛА, ЧЕ... Разбира се, че сте го учили. Казвали сте му стотици пъти, че сапунената вода не е за пиене, че не е хубаво да се хвърлят камъни по колите, а кучетата не се яздят. Това обаче не пречи на малкия ви наследник да повтаря същите експерименти при всеки удобен случай, който се изпречи на пътя му. При все това има хора, които не знаят (или пък вече са забравили), че напътствията и повторенията не дават сигурен резултат при децата и е възможно белите им да се случват въпреки обясненията на мама, а не заради тяхната липса. Затова понякога започват въпросите си с „Мама не те ли е учила, че...“. Не приемайте този тип въпроси като критика, срещу която трябва да се отбранявате. Отговорът от ваша страна може да започва с „Говорили сме за това“, но не е добра идея да превръщате разговора с детето в публична сценка, в която вие се оправдавате, а детето се чувства виновно и засрамено. Ако хлапето наистина е направило нещо нередно, за което сте говорили и преди, използвайте случая, за да му напомните защо не бива да прави така и какви са последствията от това. По-добре е обаче това да се случи малко по-късно, когато емоциите са уталожени и ще можете спокойно (и в компанията само на мъника) да обсъдите ситуацията.

Добре е, дори да не планирате още едно дете в скоро време, да се погрижите мъникът да не се сдобие с погрешна представа относно потенциалния нов член на семейството. Дайте му пример с познати деца, които вече имат братче или сестриче, и са не по-малко щастливи от него. Разкажете на наследника си какво е било, когато той/тя е бил/а

[ www.kenguru.bg ] 83


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ По темата работи: Димитрина Пандурова

Консултант: Теодора Павлова, психолог и психотерапевт

В съвременния технологичен свят детето прекалено рано се сблъсква със сексуалността на възрастния. И действително е проблем как може това да се ограничи.

СЕКС УА

Коя е най-подходящата възраст да говорим без заобиколки по интимни въпроси с децата ни и кой е най-подходящият начин да им представим детайлите? Отговорите от Теодора Павлова, клиничен психолог и психотерапевт. Член на Българско общество за лаканианска психоанализа и на сдружение „Дете и пространство“.

АТА

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

ДЕЦ

ЛН

О З А В Р А Б Н О И Е НА О ТО


Темата за секса, за интимните човешки органи като цяло винаги е смущавала повечето семейства. Според вас, защо? Темата за секса, или по-точно за сексуалността, е сложна за всеки един от нас, тъй като тя е свързана с най-интимното у човека, за което много често липсват думи. Всъщност Фройд и неговото скандално дори и до днес откритие за детската сексуалност може да ни послужи като ориентир в търсенето на отговор на тези сложни въпроси. Темата за детската сексуалност продължава в някаква степен да е тема табу по две основни причини, според мен. На първо място, тя много често се интерпретира грешно през представите ни за сексуалността на възрастния, включваща взаимоотношенията с другия пол. А това, което разкрива Фройд, е всъщност важността на тялото по време на детството, тъй като детето открива за първи път сексуалната реалност в собственото си тяло. Детската сексуалност определя психичното развитие и не се вписва в логиката на междуполовите отношения, където удовлетворението - най-общо казано, идва от другия. Тя се ръководи от това, което носи удовлетворение на тялото и което в ранна детска възраст е свързано с тези зони, които Фройд нарича ерогенни и които са гранични зони между вътре и вън – орална и анална. Либидото е организирано около оралната зона приблизително в първата година от живота. Без да влизаме в повече теория е важно да отбележим, че моментът на хранене далеч не се ограничава със задоволяване на биологичната потребност от храна. Храненето е свързано с едно удоволствие, не е обмен единствено на храна, но основно и преди всичко на любов. Когато храната се дава механично, както например това често се случва в домовете за изоставени бебета, последствията могат да са катастрофални – много бебета отказват да се хранят, което дори понякога е свързано с фатален край, въпреки всички медицински интервенции. Аналната фаза, разположена някъде в периода 2-4 години, също е от ключово значение за психичното ни развитие. Това е важният момент на противопоставянето, по време на който детето изпитва удоволствие от овладяване на волевия контрол над сфинктерите, което пък от своя страна е свързано с утвърждаване на аза. Следват фалическата фаза и Едиповият комплекс, по време на които детето открива разликата между половете и приема закона за забрана на кръвосмешението (когато порасне, то няма да се ожени за мама или за татко). Начинът, по който сме преминали през тези фази, има отношение към бъдещата ни сексуалност, тогава, когато се срещаме със сексу-

алното желанието на другия, което започва в периода на юношеството и с „метаморфозите на пубертета“. Оттук, според мен, произлиза и втората причина за затруднението ни да говорим по тези въпроси. Да се говори за секса и сексуалността не е просто представяне на едно механично знание, то засяга нещо дълбоко за всеки един от нас, свързано е с начина, по който ние самите сме преминали през тези фази, които са изтласкани в несъзнаваното ни, но са оставили своя отпечатък и никога не се „затварят“ напълно. Трябва ли да се говори за тези теми с децата и кога – когато детето попита или когато родителят реши, че е дошъл моментът? На пръв поглед скандалното Фройдово откритие за съществуването на детската сексуалност ни препраща по-скоро към идеята, че няма необходимост да се говори конкретно и в детайли за секса между мъжа и жената, преди този въпрос да се е поставил пред детето, което както вече казахме, се случва в юношеството. Дори въпросът „откъде идват децата“, който много често децата ни задават в съвсем ранна възраст (особено при появата на друго дете), не се отнася до любопитството спрямо сексуалния акт като такъв или спрямо някакви анатомични детайли, свързани с възпроизводт-

[ www.kenguru.bg ] 85


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

свото. Подробните, да ги наречем биологични обяснения по-често остават неразбрани или дори шокират децата. Има известни примери затова в литературата – след едно подобно детайлно биологично обяснение, малко момиченце попитало майки си: „Добре де, ама аз къде бях, преди да бъда в корема ти?“. Въпросът „откъде идват децата“ препраща всъщност към въпроса „кой съм аз“, който неизменно ни следва през целия живот. Той има отношение към желанието на нашите родители и в този смисъл на него няма конкретен отговор. На него можем единствено да изобретяваме отговори, различни за всеки, тъй като желанието за дете е несъзнавано желание и не винаги се припокрива с това да искаме да станем родители. Психолози казват, че разговорът за секса трябва да започне ще в детската градина. Коя е най-подходящата възраст според вас? Като психоаналитично ориентиран психолог, не съм съгласна, че трябва да се говори за секса (в смисъла на полов акт между възрастни) в детската градина. Има една друга тема, обаче, засягаща сексуалността, за която е важно да се говори и това е темата за тялото. Както вече казахме, сексуалността движи тялото. В него бушуват множество и различни усещания

(напрежение, възбуда, удоволствие, неразположение) и детето полага големи усилия, за да символизира тези усещания, за които няма думи – чрез рисунки, игри, приказки... Важно е родителите (и всички, които работят с деца) да могат да говорят за тялото и да помогнат по този начин на детето да разбере, че неговото тяло е лично и неприкосновено, че то му принадлежи и никой не може да го докосва, ако то не желае. Мисля, че на пазара има доста книжки, които биха били от помощ на родителите. Много родители се смущават и притесняват да се събличат пред децата. Доколко това е характерно само за българските родители? Не виждам защо това е необходимо. Защо трябва да натрапваме голото тяло на възрастния на детето, без да знаем дори дали на него това му е приятно. Аз мисля, че по-скоро трябва да уважаваме чувството на срамежливост у детето, което се появява след втората-третата година и да се съобразяваме с неговата интимност, а не примерно да го караме да си сваля банските на плажа. Да се говори свободно за тялото не е свързано с натрапването на голотата. Важното е детето да изгради представа за собственото си тяло като лично и неприкосновено, за да може да се предпазва само и за да се научи да уважава и тялото на другия. Какво бихте посъветвали родителите, за да избегнат смущението и да се отпуснат? Да приемат, че въпросите за тялото и усещанията в него са естествени за детето и не са натоварени с допълнителния смисъл, който ние, възрастните, добавяме в следствие на нашата генитална сексуалност. Интересът на детето за разликата между половете, например, е свързан с неговата идентичност, а не с това да се наслаждава с тялото да другия. Уважението към тялото в детството би помогнало да се приемат малко по-спокойно настъпващите и често доста притеснителни промени при навлизането в пубертета. Какви рискове пред децата крие елиминирането на тази тема? Основният риск, според мен, е свързан със сексуалната злоупотреба. Всъщност детето няма думи, за да говори за тези неща и именно затова е важно да говорим и да се съобразяваме с неговата неприкосновеност – никой не може да докосва тялото на детето ако то не желае, дори и понякога това де е просто гъделичкане, целувки, прегръщания.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ПЪРВАТА РАБОТА НА ЗВЕЗДИТЕ ТОЗИ МЕСЕЦ СЕ ВРЪЩАМЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО, ЗА ДА ВИДИМ С КАКВО СА СЕ ЗАНИМАВАЛИ ХОРАТА, ИЗВЕСТНИ ДНЕС В ЦЕЛИЯ СВЯТ. КАКВО СА РАБОТЕЛИ, ПРЕДИ ДА СТАНАТ ЗНАМЕНИТОСТИ, И КАК Е ЗАПОЧНАЛ ЗВЕЗДНИЯТ ИМ ПЪТ? По темата работи: Костадин Костов

Н

яма как да не се спрем на един мъж, който години наред е смятан за секс символ - Брад Пит. 53-годишният актьор два пъти е избиран за най-сексапилен мъж в света, получава милиони долари още преди да навърши 30 години и има или е имал връзка с най-сексапилните жени на планетата: Анджелина Джоли, Дженифър Анистън, Гуинет Полтроу и др. Какво обаче е правил актьорът, преди да се превърне в световна знаменитост? Малко известен факт е, че Пит е учил журналистика в Мисури, но е изключен две седмици преди да завърши, тъй като напуска университета. Бъдещият актьор си събира багажа и заминава за Лос Анджелис, където си намира първата работа - шофьор на стриптийзьорки до различни клубове в Холивуд. Парите обаче не му стигат и Брад си намира още една работа - през деня облича костюм на пиле и танцува на един от най-оживените булеварди, за да рекламира известна верига заведения. През цялото това

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

време ходи на кастинги и взима уроци по актьорство майсторство, докато не получава първата си голяма роля - тази във филма с Том Круз „Интервю с вампир“, която го прави световна звезда. Оттам нататък всичко е история.

Кение Уест е най-награждаваният изпълнител в света (поне до 2014 г., когато за последно е правена класацията). Има 21 награди Грами, милиони продадени албуми и славата на доброто момче в рапа. Той е пример за редица млади хора, които


могат да видят, че не е нужно черната музика да бъде свързвана с алкохола и наркотиците. Безспорна заслуга за това имат родителите му - баща е активист срещу расизма, а майка му професор по английски език. Въпреки че семейството му е състоятелно, бъдещият рап великан започва почасова работа в малък мол като продавач на дрехи в известна американска верига. Е, това се случва преди Кение да получи 1 милион долара от продажби на албум само за една седмица. Днес моловете са далече, а Кение, заедно със жена си Ким Кардашян, са най-богатата двойка в света. Мадона е третото от общо осем деца в семейството на Силвио П. Чиконе - син на италиански емигранти и Мадона Луиз Фортин, която е с френско-канадски корени. Майка й умира на 33-годишна възраст от рак на гърдата, когато малката Мадона е на 5 години. Певицата често споменава влиянието, което оказва смъртта на майка й върху кариерата й и върху нея самата. Силвио Чиконе държи всичките му деца да ходят на уроци по музика. След като прекарва няколко месеца в изучаване на пианото, Мадона успява да убеди баща си да замени тези уроци с курсове по балет. Малко известен факт за нея е, че преди да реши, че иска да бъде певица, Ма-

дона е танцьорка във Франция. Тя също така работи в световната верига за понички Dunkin' Donuts в Ню Йорк, но е уволнена, след като хвърля желе по разгневен клиент. Джон Бон Джоуви е един от великите музиканти на нашето съвремие. Освен това, има изяви и като актьор с участията си в сериалите „Али Макбийл“ и „Сексът и градът“. Въведен е в Залата на славата на Ню Джърси и в Залата на славата на авторите на песни (заедно с Ричи Самбора). Но преди цялата тази слава, Джон разнася с колело вестници по улиците, като за целта става в 5 часа всяка сутрин и излиза 30 минути по-късно, за да започне своята вестникарска обиколка. Хю Грант обръща погледите към себе си след играта си в хитовия филм на писателя и режисьор Ричард Къртис ‘‘Четири сватби и едно погребение‘‘. Следват много други филми, награда „Златен глобус“ и световна слава. Интересното е, че преди да стане известен, Грант пише ревюта на книги и комедийни скечове. Помага му образованието по английска литература. Начетен или не, Хю не спира да радва медиите в цял свят с объркания си любовен живот. Грант пое по пътя на бащинството през септември 2011 г., когато бив­ шата му партньорка

Тинглан Хонг го дари с дъщеря Табита. На следващата година от връзката на актьора с Ана Ебърстийн се роди синът им Джон Мънго. През 2013 г. подновеният роман на Хю Грант с Тинглан Хонг също даде плод – син на име Феликс, а две години по-късно актьорът отново има дете, пак от Ана. Така за 4 години с 2 жени и 4 деца Хю Грант успя да шокира целия свят.

Сандра Бълок почти 4 години е сервитьорка в малък бар, Дженифър Анистън е барманка и танцьорка в ТВ предаване, Шон Конъри е охрана, шофьор на камион и

работи във фирма за ковчези. Яно тези хора са родени под щастлива звезда, щом от нищото са постигнали милиарди. Или са много, много упорити и трудолюбиви?

[ www.kenguru.bg ] 89


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

ЗНАКА, ЧЕ ГЛЕЗИТЕ ДЕЦАТА СИ Автор: Силвия Костова

ВЕРОЯТНО КАТО РОДИТЕЛИ ИСКАТЕ ДЕЦАТА ВИ ДА ПОЛУЧАТ НАЙ-ДОБРОТО, НО В ТОЗИ ПРОЦЕС СЪЩЕСТВУВА ВЕРОЯТНОСТТА ДА ОТГЛЕДАТЕ РАЗГЛЕЗЕНО ДЕТЕ. НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАЗПОЗНАВАТЕ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИТЕ ЗНАЦИ ЗА ТОВА!

ПРЕКАЛЕНО МНОГО ИГРАЧКИ

НИКОГА НЕ ИЗРИЧАТЕ ДУМИЧКАТА „НЕ“ Първият знак е, че няма нищо забранено, когато става въпрос за хлапетата. Вероятно сърце не ви дава да им откажете, каквото и да ви поискат. Може би осъзнавате, че това не е необходимо и дори не е добро за тях, но неизменно им го давате, защото просто не можете да им откажете. Този модел на поведение в крайна сметка ще се превърне в навик и когато малчуганите пораснат те винаги ще очакват нещата да се случват по начина, по който искат, защото нищо не им е било отказвано или забранявано.

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Не можете да се удържите и непрекъснато купувате на сладките мъници подаръци и нови играчки. Разбира се, на рождените им дни можете да им подарите огромна кукла или последен модел iPad, но се опитайте да помислите разумно по въпроса. Това, че харчите много пари за наследниците си, въобще не означава, че ги обичате повече. Не са ли всъщност времето, което прекарвате заедно и споделените моменти единствените неща, които имат значение?

ПОСТОЯННО МРЪНКАНЕ Ако децата ви непрекъснато хленчат и никога не са доволни от нещата, които имат е време да преосмислите начина си на възпитание. Ако правите всичко, което е по силите ви и им осигурявате и невъзможното, а те не спират да се оплакват, става ясно, че сте поразглезили повечко своите деца.


КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ПРОБЛЕМА? НЕ СЛАГАЙТЕ ЕТИКЕТИ Разберете защо децата ви се държат по този начин. Изслушайте ги и вземете решение. Много важно е да не се оплаквате, че те са разглезени пред останалите членове на семейството или приятелите си, и особено пред тях самите.

БЪДЕТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ В началото е възможно снизходително да гледате на поведението на децата си като на нещо сладко, но в дългосрочен план това държане може да има изцяло неблагоприятен ефект. Затова прилагайте с постоянство своите дисциплинарни методи. Веднъж определени, следете правилата да се спазват.

НАГРАДА ЗА ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ Вместо да подкупвате децата си да направят или пък да не правят определено нещо, изберете различна стратегия и награждавайте доброто поведение. Ще ви помогнат да изкорените лошото държание малки подаръчета или символични точки.

ВЪЗПИТАВАЙТЕ В МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ Разказването на приказки е чудесен начин да внушите определени нравствени категории като отговорност, споделяне, приятелство, чувствителност към нуждите на другите. Изтъквайте примерите за подражание винаги, когато става въпрос за добро държание и маниери.

ЗАЛОЖЕТЕ НА ДОМАКИНСКАТА РАБОТА Независимо от възрастта на децата, включвайте ги ежедневно в домакинската работа, без значение дали ще им възложите да ви помогнат с прането или да подредят стаята си. Така ще ги приучите, че всеки член на семейството трябва да допринася към грижата за дома и неговите обитатели.

ОПРЕДЕЛЕТЕ ОЧАКВАНИЯТА СИ Опитайте да разберете причините за детското поведение, както и да формулирате най-общо своите очаквания. В този процес ефективната комуникация с децата има решаващо значение. Научете малчуганите да изразява емоциите си и да ви споделят как се чувстват, вместо да ви казват какво искат.

[ www.kenguru.bg ] 91


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

ЗАЩО РУКОЛАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО Автор: Милена Тошева

С ХАРАКТЕРЕН ВКУС, ТЯ СЕ СМЯТА ЗА ОТЛИЧЕН АНТИОКСИДАНТ С МНОГОБРОЙНИ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА. Kaтo медикамент

В

ъпреки че десетилетия наред се използва в средиземноморската кухня, през последните няколко години руколата се превърна в истински хит в кулинарията. Като салата, но и като добавка към супи, тя намира приложение при много ястия. Руколата (Eruca sativa) е растение от семейство Кръстоцветни. Много често погрешно се смята, че руколата е култивирано глухарче. Всъщност глухарчето е растение от семей-

САЛАТА ОТ РУКОЛА

Съставки: 1 малка маруля (или по половин маруля и половин салата „Айсберг”) 1 глава цикория 100 g рукола 1 с.л. балсамов оцет 2 с.л. студенопресован зехтин морска сол 50 г настърган пармезан

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте салатите, нарежете ги на дребно, добавете цикорията и руколата, поръсете със сол, добавете зехтина, оцета и поръсете цялата тази вкусотия с пармезан.

ДОБЪР АПЕТИТ! 92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

ство Сложноцветни и само листата им имат лека визуална прилика. Най-близки до руколата са синапът, зелето, карфиолът. Има сладко-горчив вкус и за разлика от дивата, култивираната рукола, е по-голяма и не е горчива. Богата е на витамин С, каротен, витамин В комплекс, пектин, калций, фосфор, желязо, магнезий, калий и мед. Руколата влиза в десятката на зеленолистните зеленчуци с най-високо съдържание на провитамин А, витаминът на красотата. Има активни съставки, които са с антиканцерогенни свойства, оказва положително влияние върху здравето и понижава риска от много заболявания. Руколата е с особено значение при превенцията на рака на гърдата.

Това растение е с многобройни лечебни свойства. Според специалистите, тя пази сърцето, понижава риска от многобройни болести и съдържа вещества, които са с антиканцерогенни свойства. Смята се за естествен антибиотик, регулира храносмилането, използва се за лечение на язви, остеопороза, хроничен запек, настинка и кашлица. Освен това, руколата пречиства кръвта, ускорява лечението на заболявания на черния дроб, понижава риска от рак на гърдата. Без оглед на това,

че е със специфичен вкус, най-добре е да се консумира прясна, в салати, въпреки че запазва лечебните си свойства и при готвене. Руколата може да се намери на пазара от май до октомври, а тъмнозеленият цвят на листата е доказателство за това, че растението е свежо. Най-добре е да се използва веднага след като е откъсната, понеже като престоява, губи от хранителните си съставки, особено витамин С. Съхранявайте я в хладилник, в херметически затворен съд, най-дълго три дни.


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

6

ползи от любовната игра

Автор: Милена Тошева

ПРИЧИНИТЕ, ПОРАДИ КОИТО ПОНЕ ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ СЕКС: ЗДРАВОСЛОВНО Е, ПОДДЪРЖА СНАГАТА ВИ СТРОЙНА, ПРАВИ ВИ ПО-КРАСИВИ И ЖЕЛАНИ, ИЗТОЧНИК Е НА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ. 94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


РАЗПАЛЕТЕ МЕЧТИТЕ МУ

Често се смята, че мъжете са по-склонни да правят секс и че без него не могат. Но редовните и качествените полови контакти повишават самочувствието на жените и подобряват физическото и умственото здравно състояние. Правенето на любов заздравява връзката. Освен това, изразходва калории, и то 200 – 300 за половин час! Кои са останалите ползи от правенето на любов? Ощастливява. Всеки път, когато правите секс, се отделя хормонът

на щастието. Сексът, като част от стабилната и качествена връзка, гарантира качеството на живот. Довежда организма до цялостно чувство на удовлетворение, цялата система – от кръвоносните съдове и мускули до нервната и хормоналната система – функционира в синхрон. Прави ви по-красиви. Наистина! След достигането до оргазъм се отпускат всички мускули, дори и тези по лицето, и то става гладко. Хубавият сън след секс е най-добрият източник на красота. Освен това влюбената жена се грижи доста добре за тялото си –

външен вид, тегло, коса... Удължава живота ви. Специалисти са стигнали до заключението, че два оргазма седмично удължават живота. Правенето на любов поне веднъж месечно удължава живота на мъжете, показват резултати от изследвания. Полезен е за здравето. Сексът снабдява кръвта с кислород. С редовен секс подобрявате кръвообращението на целия организъм. Засилва паметта. Изследвания показват, че сексът е от огромно значе-

Случвало ли ви се е? Загуба на интерес по време на самия секс Moже би партньорът ви прави определени действия, които не ви допадат. Въпреки че иска да ви задоволи, вие не сте възбудена. Когато това се случи, не се колебайте да му кажете. За да бъде сексът качествен и възбуждащ, покажете му къде да ви докосне, а ако не ви се прави любов, просто му кажете. В секса трябва да сте искрени и със себе си, и с партньора си. Това е единственият начин да бъдете доволни.

Пристъп на силни емоции след секс Сексът може да допринесе за интензитета на емоциите – от радост, еуфория до ярост и тъга. Разнообразните и бурни реакции след оргазъм се обясняват с веществата, които се отделят по време на любовната игра – окситоцин, допамин и норепинефрин.

ние за мозъка. Правенето на любов повишава количеството на естроген, без който отслабва мозъчната активност. Сексуалната активност влияе и върху психическата стабилност. А когато сме по-добре, сме с по-бистър ум и по-бързо мислим. Повече самоувереност. Правенето на любов е чудесен лек срещу стрес и лошо настроение. Сексът повишава самочувствието, тъй като се чувстваме по-обичани и желани. Излъчват се ендорфини в мозъка, а сънят е по-спокоен.

[ www.kenguru.bg ] 95


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Меню за август

Д

Автор и фотограф: Димитрина Бунова обре дошъл, август! Месец, посветен на заслужена ваканция, пикници на плажа, селски разходки, топли августовски вечери, прекарани в приятелска компания. Сезонната храна изобилства от цветове, аромати и вкусове. Всичко е тук – домати, узрели

96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

на слънце, червени чушки, диня, пъпеш, разнообразни плодове, морски дарове. Менюто е повече от изкусително, изборът е твърде голям. Ястията с кратка или никаква термична обработка са най-предпочитани в този сезон. Студените супи могат да се комбинират с паста, приготвена с различни зеленчукови сосове, която също може да бъде сервирана студена. Удачен

вариант е да се използват пълнозърнести макаронени изделия, вместо такива, приготвени с бяло брашно. Солта, добавяна при варенето, може да се смени с ароматна подправка по избор. Интересни варианти за сосове са комбинациите гъби и балсамов оцет, летен грах и гъби, пасирани червени чушки и кайенски пипер, песто от броколи, авокадо със спанак.


Към стандартните и любими рецепти за грил могат да се добавят и експериментират някои нови неща. Например, шишчета Рататуй, на които са наредени тиквички, патладжан, чери домати, червена и жълта чушка, червен лук и сирене тофу. И още една световноизвестна рецепта може да се превърне в шишче – салата Капрезе като наредени кубчета пресен хляб, чери домати, сирене халуми, тънки парчета чесън и листа босилек. Грилованото пилешко се допълва с леко запечени гъби и смокини, като към тях се прибавят резени прошуто. Добър вариант е комбинацията на това месо с нектарини, зелена

салата и бадеми. Пилешките шишчета на грил се гарнират сполучливо със сос от кисело мляко, зехтин, мед и лайм. Гриловани резени праскова, завити с бекон и поръсени с балсамова редукция и листа босилек се интересен обрат в менюто. Както и гриловани половини от стрък маруля, гарнирани със запечени бадеми и дресинг с аншоа, дижонска горчица, зехтин и балсамико. А защо не триъгълници диня, леко запечени на намазания със зехтин грил и гарнирани с кръгчета люти чушки и пушена сол. Добър вариант за рибата на грил е розмариновият дресинг, приготвен от пасирани лук, чесън, свеж розмарин, дижонска

горчица и бял оцет. Десертите в августовското меню са повече от лесни. Леки, плодови, ледени и не толкова. Коблери и плодови тарти, гарнирани със сладолед. Мъфини като чийзкейк с малини, боровинки или къпини. Индивидуални плодови тарти с маскарпоне или цедено мляко, подсладени с мед. Семифредо с различни плодове и охладени чийзкейкове без печене. Лято е, да не забравяме, както казват южняците, че „динята е единственият плод, който може едновременно да се яде, пие и да си измие човек лицето с него“. И е хубаво по възможност това да става далече от големия град.

[ www.kenguru.bg ] 97


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Меню за август Автор и фотограф: Димитрина Бунова

2 големи печени червени чушки 80 г нарязани сурови бадеми 2 скилидки чесън 1 ч.л. пушен червен пипер половин ч.л. сол 1-2 щипки кайенски пипер 1-2 щипки смлян кимион 1 ч.л. мед 1-2 с.л. сок от лимон 2 с.л. зехтин екстра върджин 4-5 бейби патладжана сирене и магданоз за гарниране Бадемите се запичат във фурната за кратко. Чушките се нарязват на парчета и се слагат в блендер заедно с останалите подправки. Пасират се до гладкост. Патладжаните се разрязват наполовина по дължина, правят им се няколко прореза и се посоляват, като се оставят половин час да престоят. Изплакват се, надупчват се с вилица от страна на кората, намазват се със зехтин и се нареждат в застлана с хартия за печене тава. Пекат се 20-30 минути. Гарнират се с дипа, натрошено сирене и магданоз.

98 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

Дип ���ра с патладжани


Саллата с праскови и прошуто 4 порции

6 зрели бели праскови 8 резена прошуто 2-3 шепи зелена салата 4 с.л. зехтин екстра върджин 1 с.л. балсамов оцет ½ ч.л. дижонска горчица морска сол и черен пипер 30-40 г кедрови ядки Приготвя се дресинг от горчицата, оцета, зехтина, сол и пипер на вкус. Прасковите се нарязват на резени и се разпределят в четири чинии заедно с едро накъсаните листа салата. Отгоре се поставят по два резена прошуто. Салатата се поръсва с дресинга и кедрови ядки.

Запечен патладжан

2 патладжана 100 г козе сирене 2-3 домата 1 глава чесън сол 1-2 клонки мащерка риган зехтин екстра върджин Патладжаните се нарязват на резени по дължина като основата при дръжката остава цяла. Посоляват се, оставят се да престоят половин час и се изплакват Между отделните резени се поставят нарязани скилидки чесън, резени домат и сирене. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, поръсват се със зехтин и подправките. Пекат се 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Гранита с пъпеш

1 добре узрял пъпеш 90 г захар 10 г – 1 пакетче бурбонска ванилова захар сок от половин лимон Към захарта и ваниловата захар се прибавят 100 мл вода, кипва се и се оставя да се сгъсти. Пъпешът се почиства, нарязва се на парчета и се пасира. Добавят се захарният сироп и лимоновият сок. Сместа се изсипва в тава и се оставя в камерата за час. След като образува кристали се разбърква с вилица и се връща отново в камерата. Процедурата се повтаря още два пъти, като гранитата престоява общо около 3 часа, докато се замрази.

[ www.kenguru.bg ] 99


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

10 ПРАВИЛА ЗА СВЕТЛИНА В ДОМА Автор: Милена Тошева

Даже и да живеем в недотам съвършени апартаменти, не бива да се отказваме от идеалния дом. Светлината е много важен компонент, а с правилното разположение на осветителните тела ще прикриете всички недостатъци в къщата - понякога и малките промени в осветлението допринасят за значителното подобряване на първото впечатление, и което е по-важно – за по-качествен начин на живот. Ето как сами да изготвите план за промяна на осветлението в десет крачки.

ПРАВИЛНОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ИЗКУСТВЕНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ ЩЕ КОРИГИРА МНОГО НЕСЪВЪРШЕНСТВА В ДОМА. ВЗЕМЕТЕ ХАРТИЯ И МОЛИВ И ВЪВ ВСЯКО ПОМЕЩЕНИЕ ОТБЕЛЕЖЕТЕ ОТГОВОРИТЕ НА СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ: 1. ЗА КАКВО СЛУЖИ ТОВА ПОМЕЩЕНИЕ? Помислете дали формалното му предназначение е единственото и най-доброто. Например, ако членовете на семейството рядко използват трапезарията, превърнете тази стая в работен кабинет, и веднага очертайте мястото, където ще ви е необходима светлина. 2. КАКВО ПРАВИ СТАЯТА ПО-МРАЧНА? Mоже би има някое растение или картина, които са напълно ненужни?

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016

3. KOЙ ИЗПОЛЗВА ПОМЕЩЕНИЕТО? На възрастните хора е необходима повече светлина, отколкото на децата. Учениците пък имат нужда от специално осветление за четене и писане. 4. В КОЯ ЧАСТ НА ДЕНЯ СЕ ИЗПОЛЗВА НАЙ-ВЕЧЕ ПОМЕЩЕНИЕТО? 5. ОТ КОЯ СТРАНА ПАДА ЕСТЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА?


КОГАТО СТЕ ЗАПИСАЛИ ОСНОВНОТО, НАЧЕРТАЙТЕ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА „НОВАТА“ СВЕТЛИНА:

6. Най-напред очертайте онова, което не може да бъде преместено – врата, прозорец, отоплителни радиатори, големи мебели. 7. С помощта на стрелки обозначете посоката, в която гледат най-често хората, които прекарват голяма част от времето си в помещението – към телевизора, към прозореца, към бюрото. 8. Обозначете лампите. 9. Kaк бихте отклонили критичните точки от слабото осветление - обозначете местата, на които са ви необходими нови източници на светлина. Направете същото и с контактите. В повечето стаи има един - два контакта - определете вие местата, на които бихте искали те да се намират. 10. Решете дали лампите не могат да се адаптират към новите нужди. Имайте предвид, че не бива да променяте всичко. Помислете дали не искате подвижни лампиони, за да можете да ги насочвате в желаната посока.

ВЪПРЕКИ ЧЕ ТРЯБВА ДА РАЗГЛЕЖДАТЕ ВСЯКА СТАЯ КАТО ОТДЕЛНА ЦЯЛОСТ, ПРОБВАЙТЕ ДА УЕДНАКВИТЕ ОСВЕТЛЕНИЕТО, ЗА ДА БЪДЕ ВСИЧКО В ПОМЕЩЕНИЯТА НА ДОМА СТИЛНО. [ www.kenguru.bg ] 101


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Гран Плас

Най-красивият площад в сърцето на Европа Автор: Елица Лукова

Често наричат Брюксел сърцето на Европа, вероятно заради многобройните институции, съсредоточени тук - Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент и щаб­

квартирата на НАТО. Но Брюксел е много повече! Достатъчно е да попаднете на „най-красивия централен площад на света“, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Гран Плас - Къщата на краля и цветният килим на тема Европа (2010 г.)

Б

елгия е една от основателките на Европейския съюз. Страната, славеща се с безпрецедентна толерантност между отделните общности и прословутия „белгийски компромис“, често е раздирана от политически конфликти. Разположена е там, където се срещат романската и германската култура, но е лингвистично разделена. Белгия има 3 официални езика: нидерландски (фламандски), който се говори във Фландрия, френски - във Валония и немски - разпространен сред около 1% от населението в източната част на страната, като столицата Брюксел е двуезична.

102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


На Гран Плас (Grand Place - фр.; Grote Markt - флам.), сред впечатляващото разнообразие от архитектурни стилове, две внушителни сгради веднага грабват нашето внимание - тази на Кметството и Къщата на краля. Многобройните здания на различни гилдии са сринати почти до основи от обстрела на френската армия през 1695 г. и скоро след това изградени отново. По щастлива случайност, построената през първата половина на XV век сграда на Кметството остава невредима. Готическата перла се слави с извисяващата се към небето цели 96 м. кула, увенчана с медна статуя на покровителя на града - Архангел Михаил, който пробожда дявола с меча си. Век по-късно, на срещуположния край на площада, е издигната Къщата на краля като символ на херцогската власт и противопоставянето й с властта на градската управа. Всъщност, тя никога не е била обитавана от кралска особа, но

Антиб

Най-известният жител на Брюксел пикаещото момченце (Manneken Pis), разполага с близо 750 костюма.

застлал паветата на впечатляващия средновековен площад. Изработването на цветния килим е дълъг и трудоемък процес, който започва със събирането на художници, графични дизайнери и ландшафтни архитекти, които представят своите проекти по определена тема. След като бъде избрана визията на следващия цветен килим, се дава заявка в разсадниците за бегонии в района на Гент, където е съсредоточено 80% от производството.

днес е приютила Музея на Брюксел, сред чиито експонати е и богатият гардероб на най-известния жител на белгийската столица „пикаещото“ момченце (Manneken Pis). Куп легенди се разказват на туристите за малката бронзова статуя, издигаща се недалеч от Гран Плас. Дали наистина малкото момче е изгасило пожара, спасявайки Брюксел от бедствието, не смея да твърдя, но едно е сигурно, днес това е една от най-посещаваните забележителности на града. Малкият фонтан винаги е обсаден от тълпи туристи, особено в онези дни, когато по предварителен график момченцето бива обличано с някой от 750те му костюма. И ако все още не сте напълно убедени, че

Гран Плас е най-красивият площад на света, трябва да го видите през август, застлан с килим от пъстроцветни бегонии. През втората половина на XX век екипът на известния ландшафтен архитект Етиен Щаутемас създава повече от 180 килима от цветя. Сред градовете, ставали домакин на това събитие са Париж, Лондон, Амстердам, Виена и Буенос Айрес, но според създателите им „никъде другаде килимът не е така великолепен и изящен, както на старинния и единствен по рода си Гран Плас в Брюксел“. Ето защо, това събитие вече е превърнато в традиция и на всеки две години жителите и гостите на белгийската столица се радват на истински килим от цветя,

НО ЗАЩО ИМЕННО ТЕЗИ ЦВЕТЯ? Красивата бегония е изключително устойчива на всякакви метеорологични условия, а богатата палитра от цветове позволява с нея да се изрисуват истински шедьоври и не на последно място, Белгия е най-големият производител на бегонии в света. Основата на килима е от пластмасови листи с малки отвори, върху които е отпечатан всеки детайл от композицията в реален размер. Килимът, с размери 75х24 м, се изработва в деня на откриването, като стотината доброволци разполагат с над 600 000 рязани цвята и едва 4 часа след изгрев слънце. Рибите кой и нежните вишневи цветове са само част от многобройните символи, вплетени в тазгодишния юбилеен 20-ти килим, посветен на 150-годишнината от белгийско-японските приятелски отношения. Ако към тази цветна феерия добавите грандиозното светлинно шоу и музиката от италианската опера „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини на фона на романтичната старовремска атмосфера на Гран Плас, ще получите бегла представа за спектакъла, подготвен за откриването. Началото е в 22.00 часа на 12.08.2016 г. и не забравяйте, че Кметството разполага с открита тераса, откъдето, между 12 и 15 август срещу сумата от €5, може да се любувате на прелестната гледка към Гран Плас и цветния килим.

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

117

117

Mustela®Maternité Крем с двойно действие против стрии 150 ml Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от Bambo Nature

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 116 МАРВЕЛ - крем barral 1. Елисавета Сотирова 2. Иванина Йорданова 3. Благовест Симеонов

MATERNEA 1. Албена Дишлиева 2. Жулиета Спасова 3. Десислава Павлова

APTAMIL 1. Женя Бондева 2. Антоанета Щерева 3. Цветанка Горанова

ДЕВИН 1. Искра Богданова 2. Станимира Велинова 3. Анелия Лозанова

MUSTELA 1. Мария Станчева 2. Лизабет Велчовска 3. Бойка Христова

БОЧКО 1. Зоя Жерева 2. Ивайло Костов 3. Габриела Попова

Пискун-кукла PLAYGRO 1. Петя Танчева 2. Невена Николова 3. Радка Георгиева

Залъгалки tommee tippee 1. Галина Даскалова 2. Беата Костадинова 3. Свилен Атанасов

FRISO 1. Емилия Пенчева 2. Борислава Трайкова 3. Владислава Живкова

PLASMON 1. Бистра Топалова 2. Милена Анева 3. Николета Петрова

108 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 109


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

117 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

117

С пробиотици и пребиотици

Стягащ крем за гърди

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Maternea.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

117

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

117

Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка 400мл. Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Бочко.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 110 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 111


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

117

117

Пискун у Хоп Троп р – Playgro yg

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

117

Трима читатели, атели, изпратили попълнен талон до 25-то 25 число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

117 Термосензорни лъжици Tommee Tippee - 3 бр/оп

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Девин. Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 112 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | август 2016


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


ЗА ПО-ХУБАВ ЖИВОТ.

Новата количка Muum на Jané. Количката Muum на Jané е най-новата концепция за детска количка, която съчетава най-новите тенденции по отношение на дизайна с най-иновативните функции по отношение на безопасността и конфорта. Количката е с леко шаси и разполага с практична система на сгъване без да е необходимо да се сваля кошчето. Освен това на Muum може също така да се прикачат системите за безопасност на Jané: бебешкото столче Rebel, бебешкото столче Matrix, което може да се превърне в преносимо креватче и преносимото бебешко креватче. Всичко това превръща количката не само в по-хубава, но и в по-лесна и достъпна за всички. Защото животът ти може да бъде още по-хубав във всяко едно отношение.

···············································································································································································

Списание Кенгуру, брой 117/Август, 2016 г.  

В унисон с лятото е и темата на броя - "Лято без проблеми". Освен многобройните полезни съвети за вас и вашето семейство отново сме ви приго...

Списание Кенгуру, брой 117/Август, 2016 г.  

В унисон с лятото е и темата на броя - "Лято без проблеми". Освен многобройните полезни съвети за вас и вашето семейство отново сме ви приго...