Page 1

брой 116/07.2016 г. www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ БРОЙ 116

НАЧИН НА ЖИВОТ КОШНИЦИ ЗА ПИКНИК МАМА СОЛАРИУМ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

ЮЛИ 2016

БЕБЕ ЗАЩО ПЛАЧАТ БЕБЕТАТА?

АЛЕРГИЯ КЪМ КОМАРИ ЦЕНАТА НА ПАРИТЕ

7

ИЗНЕНАДВАЩИ МЪЖКИ ЕРОГЕННИ ЗОНИ

РИСКОВЕТЕ НА НЕКЪРМЕНЕТО

4 СМЕЛИ ЦВЯТА ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Костадин Костов, Нели Средкова Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, доц. Евгений Генев, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: Петя Пеева, д-р Васил Василев, д-р Пламен Димов, д-р Любомир Дамянов Счетоводство: D&D Печат: Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Идолите на нашите деца В разгара на едно от най-значимите спортни събития и месец преди друго, още по-значимо, се замислих за идолите на нашите деца. Тези, чийто пример следват, тези, които ги вдъхновяват, и тези, на които искат да приличат. В годините на порастването идолите се променят. В началото сме ние, родителите. Още една отговорност – да знаеш, че си пример за подражание и трябва много да внимаваш какво правиш и говориш. Следват измислените приказни герои, които би трябвало да носят висши морални ценности (нали са детски приказни герои все пак). Но ето, че идва ред на кумирите – живи хора от плът и кръв със своите слабости и прегрешения. Музиканти, актьори, спортисти. Някои наистина са вдъхновяващи, но други не издържат и се поддават на най-грозните страни на славата. Тук идва въпросът, може ли (а и трябва ли) да се борим с идолите на нашите деца. И ако мога да преглътна прическата тип Джъстин Бийбър, то как да приема високомерното поведение в стил Кристиано Роналдо или цинизмите от поредния рап хит? Мисля си, че това какви ще бъдат идолите на порасналите ни деца до голяма степен зависи от нас като първи идоли, от това на какво ще ги научим от малки и какъв пример ще им дадем.

[ www.kenguru.bg ] 1


СЪДЪРЖАНИЕ [32]

[52]

[28]

[70] 12 Събития на месеца

10 Новини

14 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

ТЕМА НА БРОЯ ХРАНЕНЕ

18 Най-честите грешки при храненето на детето Много често капризите на масата са следствие от грешки, които родителите правят съзнателно или несъзнателно. 20 Летни неволи През горещите летни дни диарията при бебетата и малките деца е сериозен проблем. Ще разберете как да помогнете на детето да се справи по-бързо с този проблем.

24 Рисковете от НЕкърменето Ако се колебаете, преди да направите своя избор да спрете кърменето, първо се запознайте с рисковете. 28 Дехидратацията през бременността Трябва ли да се безпокоите дали в организма ви има достатъчно количество вода по време на бременността?

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

БРОЙ 116

8 Избор на редактора

[ МАМА ] БРЕМЕННОСТ 32 Безопасна ли е морската храна през бременността? 34 Солариум по време на бременност Не случайно в не малко страни солариумът е забранен. 30 Витамините от А до Z Ще научите за какво е важен магнезият по време на бременност. 38 Модерни бременни Реалност или мечта? РАЖДАНЕ 40 ТЕНС обезболяване Потърсихме Олга Дукат за разговор, за да ни разкаже повече за метода на обезболяване ТЕНС, за да запознаем и вас с него.

16 Цифрите разказват

42 История на Цезаровото сечение Коя е жената родила за пръв път с Цезарово сечение и кога процедурата придобива популярност? 44 Шест здравословни практики при раждане от институт “Ламаз Интернешънъл” Стъпка 6 - Бъдете с бебето си след раждането ЗДРАВЕ И КРАСОТА 46 Ендометриозата 48 Свежи през целия ден Нашите съвети против лош дъх и изпотяване. 50 Четири смели цвята за летния сезон Топ цветовете през това лято са ярко розово, златисто жълто, богато лилаво и игриво индиго! 52 Следслънчеви грижи за малки и големи


[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 80 Родителски стилове на възпитание

[64]

60 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му? Представяме ви седми месец. 62 Рецепти за мъници 64 Как трябва да спи бебето? 68 В помощ на мама LIFE 70 Езикът на тялото Не е необходимо да сте професионално квалифицирани, за да разберете как се развива детето ви. Следете го и се занимавайте с него. 71 Сетивата Представяме ви развитието на сетивата от зачеването през бременността до първите три години от живота на човека. Идва ред на обонянието. 72 Хората, които ще ненавиждате след раждането Има хора, които в желанието си да помогнат, могат да навредят. Вижте кои точно са те! 76 Малките плувци Плуването при бебетата просто изисква внимание и предпазливост. Ползите обаче са в повече.

[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 86 Hollywood родители & децата им Представяме ви звездните почивки тази година.

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 84 Ново начало Колко време е необходимо за адаптацията ни на ново място и само за нас ли е необходим дълъг период или и за децата?

[84]

88 Доброто поведение – мит или реалност 89 Организирай това! 10 навика за по-добра организираност сутрин СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 90 Алергия към комари За да бъдете подготвени, ако за съжаление и вие попадате в графата "алергични към насекоми" ще ви запознаем с една от най-често срещаните инсект-алергии тази към най-разпространените малки твари през лятото - комарите. 92 Помощ! Цистит ТЯ И ТОЙ 94 Седем изненадващи мъжки ерогенни зони

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 96 Време за пикник, време за брънч 98 Рецепти НАШИЯТ ДОМ 100 Кошници за пикник ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 102 Разходка по Лазурния бряг 104 Комикс 108 Конкурси 109 Жълти страници

[102]

ЗДРАВЕ 56 Защо плачат бебетата Понякога ще ви е наистина трудно да разберете какви са потребностите и желанията на бебето. Разберете някои от причините, поради които бебетата плачат, както и какво да направите, за да ги успокоите.

[86]

82 Цената на парите Освен основните етични норми е важно да възпитате стабилни принципи на разбиране на финансовите въпроси у детето. Ето нашите съвети за това, какво трябва да направите, за да го научите да цени парите.

[ www.kenguru.bg ] 3


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

НОВАТА СЕРИЯ „ИСКАМ ДА ЗНАМ“ „ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“ Знаеш ли къде можеш да видиш лунна дъга или в кратера на кой вулкан можеш да си вземеш топла кална баня? Любопитно ли ти е защо някои езера са розови? Отговорите на тези и още куп интересни въпроси ще намериш в тази страхотна енциклопедия, пълна с удивителни факти и снимки на природните чудеса на нашата планета!

"ЧОВЕШКОТО ТЯЛО" Питаш ли се защо трепериш от студ, или защо кръвта ти е червена? Знаеш ли коя е най-малката кост в човешкото тяло? А коя е жената с най-дългата коса? Отговорите на тези и още куп интересни въпроси ще намериш в тази страхотна енциклопедия, пълна с невероятни факти и илюстрации на човешкото тяло!

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ ЮЛИ

„ВЪЛКЪТ, КОЙТО ИСКАЛ ДА СИ СМЕНИ ЦВЕТА“ Поредицата "Моите малки книжки" съдържа симпатични и смешни историйки, които да разказваш и да слушаш, сбирка от книжки, които да подаряваш… За да споделиш приятните моменти, да изразиш чувствата си, да дадеш воля на въображението си, да се научиш да мечтаеш… И да обикнеш четенето. Имало едно време един голям черен вълк, който не си харесвал цвета. Затова решил да си го смени. Но не било толкова лесно, колкото си мислел.

TВОРЧЕСКО АТЕЛИЕ ЗООПАРК ОТ ПЛАСТИЛИН Ако детето ви обича животните, то със сигурност често посещавате зоологическата градина. Искате ли да създадете свой прекрасен зоопарк, населен с чудати цветни обитатели? За целта ще ви трябват подходящи инструменти, разноцветен пластилин и тази книга. След това всичко зависи от вашето въображение и сръчност.

КНИЖКА С ПЪЗЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМА. ТРЕНИРАНЕ НА МОЗЪКА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА Пъзелите в тази книжка са създадени от Менса - общността на високо интелигентните хора по света. С тях ще упражнявате ума и логическото си мислене, а най-вече ще се забавлявате. Има упражнения за моделиране на тялото, има и такива, предназначени за развитие на ума.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА ЗАПОЧВАТ НОВИ ЛЕТНИ КУРСОВЕ ПО ДОБРИ ОБНОСКИ ЗА ДЕЦА

В

Първа детска академия за добри обноски стартираха летни курсове за деца, които ще усъвършенстват техните маниери и комуникационни умения. Курсовете са два вида – уикенд и неделни, продължават

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

от 10 до 14 часа на ден, а следващите дати са 9-10 юли. В зависимост от интереса академията ще пусне и други възможности за уикенд и неделни обучения. По време на курсовете децата между 4 и 10 години посредством игри и интерактивни занимания ще се учат как да създават приятелства, как да се запознават, как да се държат на маса и на официални събития, как да опазват природата, когато са на разходка или на пикник и много други умения.

Ще разберат също така какви са ползите от добрите обноски и защо те никога не излизат във ваканция. Академията е първата в страната, която с игри и обучение подпомага родителите в процеса на възпитание на децата и изграждането им като личности. Малките се учат как да се държат в обществото, да спазват добрите маниери и вежливите форми на общуване, да бъдат гъвкави и адаптивни в динамиката на нашето съвремие.


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

ЧИСТИ И БЕЗ БАКТЕРИИ С БОЧКО НАВЪН Всички знаем, че грижата за най-малките изисква чистота и много добра хигиена. Затова Бочко създаде антибактериални продукти за лесна и бърза дезинфекция на ръцете. Те предотвратяват разпространението на инфекции, като унищожават

Антибактериалният гел съдържа 70% етанол и екстракт от смрадлика с естествено противовъзпалително действие и е подходящо за употреба от деца над 1 годинка. Антибактериалните кърпички са предзназначени за хигиенно обтриване на ръце и кожа при възрастни и деца над 2 години.

Смелостта да се трансформираш от зрител в р_еволюционер В средата на миналия месец юни, в шоурума на ИВАН АСЕН 22 се проведе първото интерактивно откриване в историята на дизайнерската платформа. Поводът беше новото дизайнерско събитие по разработената съвместно с BIODERMA тема „R_ EVOLUTION – Dare to transform!“ с участието на 17 дизайнери от екипа на ИВАН АСЕН 22 и три дебютиращи имена. Първите дизайнерски модели намериха своите революционни собственици, а останалите могат да бъдат разглеждани, пробвани и откупени до 11 юли в шоурума на ИВАН АСЕН 22, всеки ден от понеделник до събота между 16:0020:00 ч. Всеки посетител на шоурума получава подарък еко-чанта с принт на Sensibio H20, а при закупуване на дизайнерски модел и 250 милилитра разфасовка на революционния продукт на BIODERMA.

болестотворните бактерии по кожата. На разходки или по път, малкият им размер ги прави удобни за поддържане на необходимата хигиена, без да има нужда от изплакване с вода.

СТАРТИРА ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ЖИВЕЙ АКТИВНО! За 11-та поредна година ЖИВЕЙ АКТИВНО! събра хиляди хора по улиците на София. И тази година кампанията за балансирано хранене и активен начин на живот обедини най-големите звезди в българския спорт, които застанаха рамо до рамо с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-министъра на младежта и спорта г-н Асен Марков и изпълнителния директор на Нестле България Хуан Карлос Пералехо на пилоните на НДК, за да поведат участниците в инициативата към Южния парк. След масовия поход шествието се вля в Южен парк, където множество активности и изненади очакваха всички фенове на Живей Активно!

SOS РЕПЕЛЕНТ ДЕО – ЗАЩИТА ОТ КОМАРИ, КЪДЕТО И ЖИВОТЪТ ДА ВИ СВАРИ! S.O.S репелентът део ефективно предпазва кожата от ухапвания на комари, кърлежи и други студенокръвни насекоми. Продуктът е с пулверизираща помпа за по-лесно разнасяне и

обхващане на по-големи участъци от кожата. Има приятен аромат, може да се пръска и върху дрехи без да оставя следи. Опаковката е 100 мл, на препоръчителна цена от 6,00 лева.

[ www.kenguru.bg ] 9


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

НОВА CROSSWALK НА JANÉ

КОЛИЧКАТА, КОЯТО СЕ ПРИГАЖДА КЪМ ТВОЯ НАЧИН НА ЖИВОТ Ако обичате да се наслаждавате заедно със семейството си както на динамичния градски живот, така и на спокойния ритъм на живота сред природата, новата количка Crosswalk ще Ви очарова. Новата количка на Jané представлява подобрение на популярната Epic и благодарение на дизайна й може да се пригоди към всеки начин на живот. Изискана, но безопасна елегантна, но стабилна, количката Crosswalk включва най-модерните функции, които улесняват маневрирането и управлението й: специални големи колела, които са десет пъти по-устойчиви, благодарение на това, че са изработени от полиуретан (PU), тръбно алуминиево шаси и

ПЕРСКИНДОЛ ОХЛАЖДАЩ СПРЕЙ

ОХЛАЖДАЩ СПРЕЙ С МОМЕНТАЛНО ДЕЙСТВИЕ ПРИ ТРАВМИ Продуктът е изключително подходящ при физическо натоварване и спорт. Прилага се веднага след възникване на травми от различно естество: навяхвания, разтягания, наранявания, контузии, изкълчвания, като осигурява бързо облекчаване на болката. Под формата си на спрей е готов за незабавно и удобно приложение за осигуряване на траен и умерен охлаждащ ефект. Абсорбира се бързо от кожата, не омазнява и има приятен натурален аромат. Подходящ е за възрастни и деца над 4 години. Вносител: Кенди ООД

ЗДРАВЕ МАМА

ВЪЗСТАНОВЯВАЩ БАЛСАМ ЗА ЗЪРНА Балсамът подпомага успешното кърмене, като създава защитен филм, който предпазва и подхранва деликатната зона на зърната. Комбинацията от ЛАНОЛИН И ПАЛМОВО МАСЛО подобряват еластичността и предпазват кожата от изсушаване и нацепване. Не е необходимо отмиване на продукта преди кърмене. Опаковка: 30 мл. / Цена: 9.99 лв.

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

независимо окачване на задните колела. Освен това кошчето е по-голямо и може да се обръща така, че детето да гледа напред или назад, облегалката се накланя на няколко позиции, за да може детето да се чувства удобно. Количката се сгъва компактно, което улеснява родителите. И както винаги, количката включва специалната система Pro-Fix, която позволява всички видове бебешки кошчета или раници Jané да бъдат закрепени, натискайки само един бутон. Каквито и да са плановете Ви – на село или в града – новата количка Crosswalk на Jané е идеалният Ви спътник. За повече информация: www.jane.es

ДЕЦАТА ОТ БОЛНИЦА „СВЕТИ ГЕОРГИ“ В ПЛОВДИВ БЛАГОДАРИХА НА ВЛАДИМИР НИКОЛОВ Децата от Онкохематологично отделение към УМБАЛ „Свети Георги“ в гр. Пловдив изразиха специалната си благодарност към знаменития лидер на българските национали по волейбол Владимир Николов. Малчуганите подариха собственоръчно изрисувана картина в знак на благодарност за дарението, което получиха от именития диагонал по време на бенефисния спектакъл „Моята игра“. Както беше обявено, волейболистът дари част от приходите на събитието, а именно сумата от 50 000 лева за благородната кауза. С парите вече са закупени три апарата за затопляне на инфузионни разтвори с технология Smartheat и 272 броя педиатрични индивидуални сетове, които значително ще подпомогнат лечението на децата в болница „Свети Георги“. Техниката и медикаментите ще бъдат на разположение на служителите в лечебното заведение до месец - два, веднага след като бъдат доставени от чужбина.


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

ЮЛИ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 4 юли

Лятна академия по предприемачество и програмиране

6-10 юли Семинар „Мама, татко и аз в Рила и Пирин“ „Мама, татко и аз“ е семинар, организиран от Communication Academy, който акцентира върху съвместната игра, учене и развитие на умения за общуване, свързване и емпатия на деца и родители и протича като поредица от паралелни сесии (деца и родители в две отделни групи) и общи срещи (деца и родители заедно). Семинарът се провежда в село Годлево в Рила, а програмата сред природата за деца и родители включва посещение в парка за танцуващи мечки в гр. Белица, разходки до параклисите "Св. Илия" и "Св. Богородица" над с. Годлево и местността Бучин камък, един ден в Пирин с преход от х. Безбог до Поповото езеро и посещение на минерален басейн в с. Баня.

7 юли Ричард Клайдерман в България Популярният френски пианист Ричард Клайдерман ще свири отново за своите почитатели в България. На 7 юли прочутият майстор на клавишите ще изнесе концерт в зала Булстрад Арена в Русе. Клайдерман ще представи своята уникална програма от популярна класика и авторски пиеси заедно с Оркестъра на Държавна опера – Русе.

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

LeadersPlay и SoftUni Kids канят децата ви на Лятна академия по предприемачество и програмиране, специално създадена за деца между 7 и 12 години. Академията стартира на 4 юли и ще се провежда от понеделник до петък в София, ул. “Тинтява“ 15-17, в сградата на Software University от 9:00 до 18:00 часа. В процеса на работа децата ще създават различни проекти по екипи, преминавайки през няколко големи стратегически игри. Обучението ще завърши с изготвяне на собствен проект, в който децата включват всичко, което са научили по време на академията.

14 юли Васил Найденов с концерт на брега на езерото в Панчарево За пореден път ресторант „Лебед“ ще се превърне в своеобразен летен театър на брега на езерото със сцена за неповторим талант. Но за първи път прожекторите само ще допълнят яркостта на завладяващата светлина от таланта на големия Васил Найденов. Събитието съвпада с дванадесетия рожден ден на ресторанта след реновирането му. 17 юли SCORPIONS пристигат у нас София е една от спирките в турнето на легендарната немска група, с което тя празнува своя 50-годишен юбилей! Фенове от няколко поколения, безброй вечни хитове, хиляди грандиозни концерти на няколко континента – SCORPIONS безспорно са една от най-популярните и най-обичани рок групи на всички времена! Освен с незабравимите си хитове музикантите ще зарадват българските фенове с композиции от последния си албум Return To Forever. Сцената е "Арена Армеец", а часът – 20:00.

2-3 юли KAVARNA ROCK FEST 2016 Loud Concerts и община Каварна ще зарадват феновете на тежката музика с фестивала Каварна рок фест 2016, който ще се проведе на 2 и 3 юли. Титаничните Avantasia ще гостуват за пръв път в България и ще оглавят втората вечер (3 юли) на фестивала с двучасово шоу. В Каварна Tobias Sammet и компания ще представят както стари композиции, така и такива от издадения в началото на тази година успешен албум Ghostlights.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ ПЕЛЕНИТЕ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА

Нели Христова

Няма как да съм против нещо, от което се спестява, пази природата, удобно е за малките дупета и на последно място, но не и по значение - учи бебето на хигиенни навици от много по-ранна възраст. И така, споменах спестяване. Ако трябва да използваме математика (пресметнала съм го преди това) едно малко човече до третата си годинка изразходва по около 6000 еднократни пелени! Или цифром и словом в зависимост от избрана марка това прави около 2000 лева! За природата не смятам, че трябва да пояснявам как използването на многократни

За

пелени е в неин плюс. Само ще спомена, че пелените за еднократна употреба представляват около 1/10 от всички битови отпадъци на Земята! Стигнахме до удобството - многократните пелени не запарват и най-важното, забележете - не предизвикват алергии, а какво по-хубаво от това за бебешките дупета! Децата, отглеждани с пелени за многократна употреба, се научават да казват много по-рано от останалите, че трябва да използват гърнето, а какво по-голямо доказателство от това за добрите хигиенни навици, за които стана вече дума?

Против Има хора, които много обичат да си усложняват живота. Не ги разбирам. И според мен пелените за многократна употреба са едно такова усложняване. Появата на бебе изисква сериозни парични вложения и още един допълнителен съществен разход за комплект многократни пелени определено натоварва семейния бюджет. Пък дори този разход да е еднократен. Тук обаче трябва да отбележим, че пелените за многократна употреба носят косвени разходи – имат консумативи (подложки и др.), прането им изразходва

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Петя Лечева

ел. енергия, вода и препарати. Така че не е съвсем ясно какво и колко точно спестяват. Прането също така изисква усилия и време. Време, което много по-добре е да бъде прекарано с бебето. И за удобството на многократните пелени имам какво да кажа. Те не попиват, пропускат и цапат. Влажната бебешка кожа е сигурен път към подсичане и други проблеми на кожата. Адекватната хигиена зависи преди всичко от родителите, а не от пелените. Точно както и усвояването на хигиенните навици.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

БЛИЗНАЦИТЕ

В ЦИФРИ 1 яйцеклетка, която се разделя на 2

клетки, е необходима, за да се родят еднояйчни близнаци. Разнояйчните близнаци се развиват от оплодени яйцеклетки.

2

2 бебета

Раждането на едновременно е огромно щастие за всяко семейство, като близнаците могат да бъдат еднояйчни или двуяйчни.

от еднояйчните близнаци могат да имат минимални огледални разлики например едното бебе да има бенка на дясното, а другото на същото място на лявото краче. По правило обаче еднояйчните близнаци са точно копие един на друг.

СЛЕД 35-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ СЕ УВЕЛИЧАВА ВЕРОЯТНОСТТА ЗА РАЖДАНЕ НА БЛИЗНАЦИ. ОБЯСНЕНИЕТО СЕ КРИЕ ВЪВ ФАКТА, ЧЕ СЛЕД ТАЗИ ВЪЗРАСТ ОВУЛАЦИЯТА ВЕЧЕ НЕ СЕ СЛУЧВА НА ВСЕКИ ЕДИН МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ, А В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА ХОРМОНИТЕ СЕ НАТРУПВАТ И СЕ ОСВОБОЖДАВАТ В ПО-ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ПО ВРЕМЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ЦИКЪЛ, СТИМУЛИРАЙКИ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРОИЗВОДСТВОТО НА НЯКОЛКО ЯЙЦЕКЛЕТКИ НАВЕДНЪЖ. 14 г.с. е времето, когато близна-

ците могат да започнат да общуват един с друг в корема на мама.

2500 г 22%

е средното тегло, с което се ражда всеки един близнак. от близнаците се раждат левичари.

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Схемата на оплождане е простичка. В случая с двуяйчните близнаци: симпатични сперматозоида се срещат с 2 красиви яйцеклетки, а при еднояйчните - яйцеклетка и сперматозоид обявяват себе си за двойка!

2

1

1

Разнояйчните близнаци могат да бъдат от два различни пола - момиченце и момченце, и, естествено, съвсем различни един от друг външно. През на една германска двойка се раждат близнаци с различен цвят на кожата - едното от децата било точно копие с цвета на светлокожия татко, а другото е унаследило тъмната кожа на майката, която била от Гана, Африка.

2008 г.


Млека на прах за малки деца от 1 до 3 години и след навършване на 3-годишна възраст В първите години от живота на малкото дете – в периода на израстване на къркър мачето до малко дете (1-3 години) и от израстване на малкото дете до предучипредучи лищна възраст (след навършване на 3 години) млякото остава важна и незаменезаме нима част от неговия балансиран хранихрани телен режим. Млеката на прах за малки деца Фризо 3 и Фризо 4 предлагат оптималната комбикомби нация от всички необходими витамини, минерали и микроелементи, необходими в периода на растеж. Фризо 3 и Фризо 4 имат отличен вкус, разтварят се както в топла така и в студена вода и са любима напитка за Вашето дете. Съдържат:

от 1 до 3 години

над 3 години

Докосахексенова киселина (DHA) за подпомагане развитието на мозъка и зрението Нуклеотиди за устойчива имунна система Витамин D за здрава костна система, В6, фолиева киселина и холин за правилен растеж Всички необходими витамини, минерали и микроелементи Производител: FrieslandCampina, Холандия Вносител: СБМ Интернешънъл, София 1766 ул. Бизнес Парк №1, сграда 2, офис 301, тел.: 489 99 34

Майчината кърма е най-добрата храна за кърмачето. Всяка майка трябва да е убедена в предимствата на кърменето, както и в поддържането на здравословен начин на живот и хранене.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ХРАНЕНЕ

Най-честите грешки при храненето на детето Автор: Милена Тошева Детето е придирчиво към всяко едно ястие и отказва да се храни? Много често капризите на масата са следствие от грешки, които родителите правят съзнателно

или несъзнателно. За щастие има начини да се избегнат капаните и у децата да се създадат здравословни хранителни навици и адекватно отношение към храненето.

СЪВЕТ: Имайте предвид този факт, когато детето ви каже, че не обича нещо. При приготвянето на ястията намалете подправките. НЕ ХРАНЕТЕ ДЕТЕТО НАСИЛА Не карайте детето си да яде, ако не му се яде. Това само ще доведе до създаване на отрицателно отношение на детето към храната. СЪВЕТ: Не се паникьосвайте и не се безпокойте. С по-малко шум и форсиране ще постигнете по-добър ефект. Изчакайте малко и след известно време опитайте отново или оставете детето да яде толкова, колкото иска. ЯСТИЕ ПО ПОРЪЧКА Mного родители попадат в капана на готвенето според желанията. Загрижени са, че детето им ще остане гладно, и се опитват да задоволят всеки един каприз и да изпълнят всяка една прищявка на претенциозния наследник. Но готвенето "по поръчка" изпраща погрешните сигнали. СЪВЕТ: Пригответе яденето и предложете на детето поне една съставка, която му харесва. Например, ако обича хамбургер, а мрази броколи, направете му хамбургер, като в него добавите броколи. Дайте възможност на детето да участва в приготвянето на ястията - така после ще му бъде по-забавно да си хапва. РЕД В ЧИНИЯТА Родителите често са склонни да отрупат чинията на детето си или му предлагат “бъркани” ястия. СЪВЕТ: Не препълвайте чинията на детето, съобразявайте количеството храна с възрастта му. Малките деца предпочитат да виждат ингредиентите, от които е приготвено ястието, и ако се съобразявате с това тяхно предпочитание, храненето ще е лесно. ВНИМАВАЙТЕ ЗА ВКУСА Maлките деца са с по-чувствителни вкусови рецептори от възрастните. Затова, ако нещо е прекалено солено или горчиво за вас, за тях може да бъде още по-солено и горчиво.

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ Aко детето е отказало да хапне определен продукт, не си мислете, че то никога няма да го консумира. Понякога е необходимо дори и по 20 пъти да се предлага един продукт на малчугана, преди той да се съгласи да го изяде. Затова не се отказвайте лесно и не премахвайте продукта от менюто прекалено рано. СЪВЕТ: Често предлагайте "спорния" продукт и му позволявайте да си играе с него и да го изучава. Подразбира се детето да поставя хапките си с ръка в устата, а вие да не реагирате, ако го изплюе. С течение на времето то ще преглътне тази така "омразна" хапка. ВНИМАТЕЛНО СЪС СОЛЕТИТЕ И СНАКСОВЕТЕ Храната трябва да съдържа всички необходими съставки за правилния растеж и развитие. Бонбоните и бисквитите със сигурност не са най-добрият избор за честа консумация. СЪВЕТ: Балансирайте така ястията, че те да съдържат плодове, зеленчуци, протеини, пълнозърнести храни и млечни продукти. СЛАДКИШИ ЗА НАГРАДА Така ще изпратите погрешно послание на детето. Ако получи нещо сладко като награда, ще помисли, че консумирането на тази храна е желателно, докато здравословната храна не е. СЪВЕТ: Ако искате да го наградите за нещо, заведете го в парка, позволете му да си играе по-продължително време или му пригответе вана с много пяна - естествено, като много внимавате за неговата безопасност. НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ СЪС СОКОВЕТЕ Препоръчителната дневна доза е половин чашка фреш достатъчно за набавянето на необходимото за организма количество захар. Освен това сокът може да предизвика чувство на ситост у детето и то да откаже да се храни. СЪВЕТ: Най-добре е детето да пие вода. Или ако му давате сок, разредете го с вода.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ХРАНЕНЕ Автор: Нели Христова

ЛЕТНИ НЕВОЛИ

Дългоочакваната лятна ваканция едва ли е най-подходящото време за стомашни проблеми, но за съжаление те никога не искат разрешение, преди да се появят и да вгорчат малкото броени дни, които имате. Един такъв сериозен проблем през горещите летни дни е диарията, или разстройството, при бебетата и малките деца.

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Специалистите са на мнение, че смяната на ежедневния ритъм, обстановката и най-вече на климата, както и допълнителното натоварване, недоспиване и стрес, са сред

основните причини за спад в имунната защита на децата и оттам за по-лесното им заразяване с различни вируси и бактерии, отговорни за появата на диария.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ХРАНЕНЕ

ВЕРОЯТНИТЕ ПРИЧИНИ ВИРУСИ И БАКТЕРИИ Като най-честа причина за появата на диария са сочени инфекциите и особено тези с вирусен причинител, най-често ротавирусът, следвани от бактериалните и най-накрая - паразитните, които за щастие се срещат изключително рядко. При появата на диария, особено при малките деца, е изключително важно най-напред да се установи причината, която я предизвиква, след което да се взимат необходимите мерки с цел предотвратяване на евентуални усложнения. Обезводняването при малките деца е изключително опасно и може да доведе до фатален изход, ако не се предприемат незабавни мерки в специализирано здравно заведение.

ТОВА, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ По време на остра диария с вирусен произход, съпроводена с гадене, повръщане и повишена телесна температура, хранителният режим и достатъчното количество течности са от първостепенно значение за бързото справяне с положението: • Повече течности, и то специални! С тяхна помощ мъничето ще успее да набави изгубените с разстройството соли. Консултацията с педиатър е задължителна, тъй като той най-добре ще ви посъветва какви точно медикаменти да вземете и колко често да ги давате. При по-големите деца и при възрастните наред със спазването на подходящ диетичен режим и приемът на достатъчно течности да се приложи и терапия за справяне с неприятните симптоми, които съпровождат стомашно-чревните проблеми - прием на болкоуспокояващи препарати, лекарства против гадене, както и такива против разстройство. Билковите чайове имат успокояващо действие в случай на стомашни проблеми, съпроводени с диария, гадене и повръщане. Благоприятно влияние върху лигавицата на стомаха имат следните билки: мента, жълт кантарион, лавандула, лайка, мащерка, както и комбинациите от тях.

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


• По възможност на диета! Това не важи единствено и само ако кърмите. В този случай дори можете да слагате детето на гърда по-често от обикновено, то ще приема точно толкова кърма, колкото му е необходима. Ако детето приема мляко за кърмачета и е на изкуствено хранене, трябва да съобразите това и да му давате специално такова, разбира се, отново след

консултация с педиатър или гастроентеролог. В случай че детето е преминало на твърда храна, трябва да избягвате даването на термично необработени плодове и зеленчуци, месо, пикантна и тежка мазна храна. Подходящи в периода на разстройство са ябълковите пюрета, обикновените бисквити, сухарите, обезсоленото сирене, чаят от шипки и компотът от дренки.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ХРАНЕНЕ

РИСКОВЕТЕ ОТ НЕКЪРМЕНЕТО Преди да приемете окончателното решение да се откажете от кърменето, потърсете съвет от консултант по кърмене. Срещата с него може да ви помогне да се почувствате по-уверена и да преодолеете трудностите, които имате с естественото хранене на бебето.

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Автор: Милена Тошева Известно е, че няма по-хубаво от кърменето – както за бебето, така и за майката. Но понякога по различни причини жените решават да не кърмят. Ако се колебаете, преди да направите своя избор да спрете кърменето, вижте рисковете.


PANTONE 2955 C


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ХРАНЕНЕ

РИСКОВЕТЕ ЗА ДЕТЕТО

• Повишен риск от появата на различни видове заразни болести, особено инфекции на храносмилателния тракт и дихателните пътища, както и инфекции на ушите, пикочната система и т.н. • Повишен риск oт повече незаразни и хронични заболявания, основно свързани с метаболитни и имунологични нарушения (диабет тип I и II, aлергии), високо кръвно налягане и някои видове рак (например лимфом, левкемия, болест на Ходжкин). •Повишен риск oт наднормено тегло и затлъстяване. • Повишен риск от зъбна малоклузия (неправилна захапка). • Повишени риск oт смъртност при кърмачетата и малките деца в по-бедните страни. • Повишен риск oт хоспитализации и в бедните, и в развитите страни. • По-слабо мозъчно развитие и тестови показатели на поведенческо развитие.

РИСКОВЕ ЗА МАЙКАТА

• Повишен риск от следродилно кървене и по-бавно възстановяване на матката.

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

• Повишена кръвозагуба при менструация. • По-бавно възстановяване на теглото отпреди бременността. • Повишен риск от появата на рак на гърдата и яйчниците. • Повишен риск от появата на остеопороза и чупливост на ставите след менопаузата.

ДРУГИ НЕДОСТАТЪЦИ НА ОТКАЗА ОТ КЪРМЕНЕ ЗА ЖЕНАТА, СЕМЕЙСТВОТО И ОБЩЕСТВОТО

• Разходи за купуване на млечни формули. • Разходи за купуване на шишета, биберони и други аксесоари за хранене. • Време, необходимо за приготвяне и хранене, по-малко време за другото дете, за себе си, за съпруга, както и за задълженията вкъщи. • Повишени разходи за здравословни грижи за семейството и за здравни и социални услуги. • По-чести отсъствия на родителите от работа. • Повишено производство на отпадъци и разход на енергия с последици върху околната среда.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ХРАНЕНЕ

ДЕХИДРАТАЦИЯТА

през бременността Автор: Силвия Костова

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ БЕЗПОКОИТЕ ДАЛИ В ОРГАНИЗМА ВИ ИМА ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ВОДА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА? ОТГОВОРЪТ Е ДА! Дехидратацията е налице, когато вашето тяло губи вода по-бързо. отколкото успява да си я набави. Тя може да причини сериозни здравословни проблеми на всеки, но за бременните жени е от особена важност да си осигурят добра хидратация. През времето на бременността вие се нуждаете от повече течности, отколкото през останало-

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

то време, защото водата има съществена роля за правилното развитие на вашето бебе. Тя помага да се образува плацентата, на която бебето всъщност разчита, за да получава хранителни вещества, докато е в коремчето ви. Водата също участва в образуването на амниотичния сак – най-вътрешната от извънзародишните обвивки, изпълнена с околоплодна течност, която е среда за развитието на зародиша.


СИМПТОМИ ЗА ДЕХИДРАТАЦИЯ

Един от първите, често пренебрегвани симптоми на дехидратацията, е жаждата. Вслушайте се в нуждите на своето тяло. Ако ви се пие много вода, това просто означава, че организмът ви има нужда от нея. Ако смятате, че сте дехидратирана, опитайте да не пиете твърде много вода наведнъж. Това само ще влоши нещата, защото ще доведе до намаляване на нивата на соли, захари и минерали в тялото ви. Друг често срещан признак за дехидратация, особено в горещото време, е прегряването. Наличието на достатъчно количество вода във вашия организъм му помага за регулация на телесната температура. Ако обаче не пиете достатъчно течности по време на бременността, ще забележите склонност към прегряване. Знак, че тялото ви е добре хидратирано, е чистият, светъл цвят на урината ви. Обратно, за недостатъчно количество течности в организма ви,алармират нейният тъмножълт цвят и остра миризма. В този случай е необходимо незабавно да увеличите дневния си прием на вода. ДЕХИДРАТАЦИЯТА ПРИЧИНЯВА ОЩЕ: сухота на лигавицата на устата и носа, умора, замаяност, липса на концентрация, гадене, главоболие, запек, уринарни инфекции, хемороиди.

Направете си график, по който да приемате течностите, или поне се опитайте да изпивате по чаша вода на час или повече, ако това е необходимо. [ www.kenguru.bg ] 29


[ ТЕМА НА БРОЯ ] ХРАНЕНЕ

КАК ДЕХИДРАТАЦИЯТА СЕ ОТРАЗЯВА НА БРЕМЕННОСТТА?

Недостигът на вода може да доведе до сериозни усложнения на бременността, сред които дефекти на невралната тръба, малко амниотична течност, недостатъчно кърма и дори преждевременно раждане. Тези усложнения повишават риска от някои вродени дефекти като спина бифида, синдром на Даун, сърдечни дефекти и др. Най-сериозен е проблемът с дехидратацията през първия триместър, както и през част от втория. Ако няма достатъчно количество амниотична течност, бебето ще лежи в матката, а няма да плува в течността. Това може да причини деформации на ръцете, крачетата и стъпалата му. През втория и третия триместър дехидратацията може да предизвика преждевременно раждане. В действителност тя представлява една от най-разпространените причини за появата на преждевременни контракции.

Дехидратацията предизвиква понижаване на кръвното налягане, което увеличава нивата на хормона окситоцин, отговорен за контракциите.

ПРЕВЕНЦИЯ

Пийте повече вода (най-малко 8-12 чаши на ден). Това е ключовият момент, за да избегнете дехидратацията. Винаги носете бутилчица вода със себе си и приемайте течността на малки глътки. Соковете могат да бъдат смятани като част от общото количество течности, които приемате за деня. Имайте предвид обаче, че са с високо калорийно съдържание. Ако не ви харесва да пиете само вода, пробвайте да си направите лимонада, като добавите изцеден сок от лимон или лайм и мъничко мед или захар. Избягвайте продукти, които съдържат кофеин. Ако не можете съвсем да се откажете от кафето, то поне се постарайте да ограничите количеството кофеиносъдържащи напитки до 200 мл на ден. Кофеинът действа като диуре-

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


дейности, които могат да доведат до прегряване, като интензивни упражнения, както и да прекарвате по-дълго време навън, когато е горещо. Посещавайте само специализирани занимания по йога или гимнастика за бременни, които се водят от специалист и натоварванията са премерени и изцяло съобразени със здравословното ви състояние през бременността.

тик, а многото пишкане също води до дехидратация. Друг начин да намалите загубите на вода е да избягвате

Внимание! Пътуването със самолет може да предизвика допълнителна дехидратация, защото във въздуха в самолетната кабина има много малко влага. Ако пък сте избрали гореща и влажна дестинация за ваканцията си вероятно ще се потите повече. В тези случаи е задължително да пиете повече вода от обичайното.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Силвия Костова

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

БЕЗОПАСНА ЛИ Е МОРСКАТА ХРАНА ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА?

• Подходящи риби за консумация през бременността: сьомга, пъстърва, скумрия, херинга, сардина, аншоа. Без ограничение можете да ядете треска, писия, хек (мерлуза). • Някои видове риба и морски дарове могат да имат високи нива на диоксини и замърсители. Такива са ципура, калкан, писия, раци, лаврак. Тяхната консумация трябва да бъде ограничена до две порции на седмица. • Необходимо е също да ограничите консумацията на риба тон до четири средни кутии или две филета седмично. Рибата тон съдържа живак, който не е опасен за майката, но може да увреди развиващата се нервна система на бебето. • Акулата и рибата меч съдържат много високи нива на живак и те не трябва да се консумират изобщо през бременността.

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Мазната риба е полезна през времето на бременността, защото съдържа омега-3 мастни киселини, витамини и хранителни вещества, които са изключително важни за бременната жена и развиващото се бебе. + При готвенето на цяла риба или филета се уверете, че месото е изпечено достатъчно. Можете да го пробвате с върха на остър нож или вилица. Месото е готово, когато не е прозрачно, а люспите на рибата започват да се отделят. + Когато изключите фурната, оставете рибата за още 3-4 минути, за да завършите готвенето. + Скаридите и раците стават червени, когато се сготвят, а месото им трябва да е непрозрачно. Мидите, готови

за консумация, са млечнобели, непрозрачни и твърди. + Отворените черупки на мидите са индикация, че те са сготвени и годни за ядене. Изхвърлете всички миди, чиито черупки останат затворени след готвенето. + Можете да използвате готварски термометър, за да проверите дали морската храна, която готвите, е достигнала температура от 63 градуса по Целзий. Това е знак, че храната е сготвена и готова за консумация.

Консумацията на всеки вид прясна морска храна е високорискова, когато тя не е сготвена, защото има вероятност да съдържа паразити от типа на плоските червеи. Те могат да ви разболеят, както и да лишат вашето бебе от ценни хранителни вещества. Затова винаги когато ядете навън, изисквайте рибата, която си поръчвате, да бъде добре сготвена. Това се отнася най-вече за японската кухня, където се прилагат техники на приготвяне на рибата, при които тя се запича само отвън и на практика се сервира сурова.

ВНИМАВАЙТЕ С • Суровите пушени риби от типа на сьомга или скумрия също се считат за безопасни през времето на бременността. Опушването убива паразитите и бактериите на листериозата. Все пак в някои случаи те могат да останат. Затова винаги купувайте пушената сьомга за вашите сандвичи от надежден източник. Когато имате някакви съмнения, избягвайте консумацията. Осолената или

Рибата е изключително полезна храна. Затова идеята да включите риба в менюто си през бременността е страхотна. Но при приготвянето на риба и морски дарове трябва да бъдете внимателни. Ето нашите съвети за безопасно приготвяне на морска храна.

маринована риба също е безопасна за ядене. • Ако обичате стриди, миди и други черупчести, ще трябва да се уверите, че те са добре сварени, ако искате да ги ядете и докато сте бременна. Суровите черупчести могат да бъдат замърсени с вредни бактерии и вируси, които да ви причинят хранително натравяне. Когато то е причинено от сурова риба, няма да навреди на бебето ви, но може да ви накара да се чувствате много зле.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Димитрина Пандурова

В отминалите вече времена един от признаците на аристократизъм е светлата кожа. Днес обаче голяма част от дамите предпочитат да имат малко по-тъмен тен. Той визуално сякаш дава друг силует и ни прави една идея по-елегантни. Особено след студените зимни месеци и с растящо с всеки изминал ден коремче. На помощ идва солариумът, но дали е помощ, или по-скоро може да навреди?

В превод от латински солариум означава голяма тераса, на която римляните са събирали тен. Те едва ли обаче са си представяли какъв ще бъде съвременният вариант на това удоволствие.

Къде сме ние? В България като че ли модата в повечето случаи надделява над здравия разум и често се забравя максимата, че всичко прекалено води до лоши последствия. На въпросите ни отговаря Петя Пеева, дипломиран масажист, козметик, ароматерапевт (САЩ). Безопасно ли е бременните да използват солариум, имайки предвид, че организмът се нуждае от витамин Д? Със сигурност има и други безопасни начини за набавяне на витамин Д, така че бих препоръчала на бременните да не използват солариум. Макар че производителите твърдят, че са безвредни и дори полезни, новите технологии не са се доказали във времето като безопасни, а здравословните проблеми просто се появяват, без да можем

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Консултант: Петя Пеева, дипломиран ароматерапевт, масажист, козметик

СОЛАРИУМ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ В малки дози слънчевите лъчи са полезни, но да не забравяме и редица важни факти, които станаха известни през последните години. Не случайно в немалко страни солариумът е забранен.

ЗАБРАНА През 2015 г. във Франция влезе в сила забрана за използване на солариуми, както и тяхната реклама. Като мотив за тези действия френският здравен министър Марисол Турен посочи, че машините за изкуствен тен могат да причинят сериозни здравословни проблеми, за които хората не са достатъчно информирани. Изкуственото потъмняване е забранено на непълнолетните в Германия още от 2009 година. По същото време Бразилия забрани солариума за естетически цели, като решението бе взето въз основа на данни от Световната здравна организация, че честата употреба води до рак. До това решение бразилските власти са стигнали и заради липсата на адекватен контрол на качеството и оборудването на машините за тен. През миналата година и Австралия каза „не” на солариумите. Мотивът за крайната мярка е значителното увеличение на случаите на рак на кожата следствие от подлагане на лампите за тен.


с топъл и слънчев климат като нашия солариумите са напълно ненужни.

да посочим конкретната причина.

За кого е по-вреден, за бебето или за самите бременни? Твърде е възможно лъчите да оказват вредно влияние върху крехкия ембрион. Такива изследвания обаче няма или не са популяризирани.

А автобронзантите разрешени ли са по време на бременност? Не е препоръчително нанасянето на каквито и да са ненужни вещества по кожата, особено по време на бременността. Кожата е дишащ орган, през порите проникват както полезните, така и вредните вещества.

През последните 7-8 години солариумите бяха забранени в редица държави. Смятате ли, че рано или късно и у нас ще се стигне до тази стъпка? Вече съществува понятието тенорексия (пристрастяване към тена) и наблюденията върху клиенти, ползващи солариум потвърждават тази зависимост. Клиентите придобиват неуместно мургав тен, кожата се дехидратира и става груба като шкурка (впоследствие кожата на лицето много по-рано ще се сдобие с бръчки), а хората се питат дали не са прекалено бели. Усиленото ползване на солариум преди откриване на плажния сезон или след връщане от плаж говори достатъчно красноречиво за проблема. От тази гледна точка е добре да се регулира дейността – в страни

След известните дами, които страдат от тенорексия, са Виктория Бекъм, Линдзи Лоън, Дженифър Лопез. Това пристастяване е сравнимо като зависимост с това към цигарите и алкохола. За да бъдем обективни – специалистите казват, че в малки дози солариумът има и своето полезно действие. Ултравиолетовите лъчи стимулират нервната система, ето защо се препоръчват при умора и склонност към депресия. Също така понякога UV-A лъчите дават добри резултати върху някои кожни заболявания. За жалост обаче минусите са много повече. Солариумите не са препоръчителни за хората с много бяла кожа, лунички, червенокоси или пък хора с много бенки, подчертават специалистите. През 9-те месеца на бременността кожата е много чувствителна и рискът от изгаряне съвсем не е за подценяване. Голям е и рискът от прекомерно изсушаване на кожата и свръхпигментация следствие от по-високото производство на меланин. Ако все пак някоя бъдеща мама реши да поеме риска да използва солариум по време на бременност, нека не забравя, че не се препоръчват повече от 12 максимум до 20 сеанса годишно. Не се препоръчва и излагането на слънце, след като сте напуснали машината за тен. Изводите оставаме на вас, но все пак, ако сте бременна и искате бърз тен, то първо се консултирайте с вашия лекар!


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

Магнезий

МАГНЕЗИЯТ Е МИКРОЕЛЕМЕНТ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН ЗА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ, ОСОБЕНО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ. ТОВА Е ТАКА, ЗАЩОТО ТОЙ УЧАСТВА МНОГО АКТИВНО ВЪВ ФОРМИРАНЕТО НА КОСТИТЕ И ПО ТОЗИ НАЧИН ИГРАЕ КЛЮЧОВА РОЛЯ ВЪВ ВСИЧКИ ЕТАПИ НА РАСТЕЖА. РАБОТАТА НА НЕРВНАТА СИСТЕМА СЪЩО ПРЯКО ЗАВИСИ ОТ НАЛИЧИЕТО НА МАГНЕЗИЙ, ЗАЩОТО ТОЗИ МИНЕРАЛ ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИТЕ НА ПОСРЕДНИК МЕЖДУ НЕРВИТЕ И МУСКУЛИТЕ, КАТО ПРЕДАВА НЕРВНИ ИМПУЛСИ МЕЖДУ ТЯХ, А ТОВА Е СИГУРНА ГАРАНЦИЯ КАКТО ЗА ТЯХНОТО СЪКРАЩАВАНЕ, ТАКА И ЗА ОТПУСКАНЕТО ИМ.

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на по-големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

ОСВЕН ТОВА МАГНЕЗИЯТ Е ВАЖЕН УЧАСТНИК В МНОГО МЕТАБОЛИТНИ ПРОЦЕСИ. ТОЙ СЛУЖИ КАТО КАТАЛИЗАТОР НА МНОГО ЕНЗИМИ И УЧАСТВА В РЕГУЛАЦИЯТА НА НИВАТА НА ИНСУЛИНА И КРЪВНАТА ЗАХАР.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ВИТАМИН K?

По време на бременност необходимостта от магнезий е 400-500 мг. И тъй като минералът не се произвежда от човешкия организъм, той може да бъде набавен само и единствено от храната или като хранителна добавка.

ДО КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ЛИПСАТА НА МАГНЕЗИЙ?

Най-често едни от първите признаци при недостиг на магнезий включват мускулни спазми и болки в корема. Понякога може да се прояви и като силно напрежение в мускулите на врата, раменете и гърба, треперене, сърцебиене или аритмия. И тъй като матката е съставена основно от мускулна тъкан, магнезиевият дефицит може да предизвика контракции, а те от своя страна преждевременно раждане или спонтанен аборт.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА МАГНЕЗИЙ

• Семена - тиквени и слънчогледови, ядки - кашу, бадеми. • Бобовите растения, особено боб и соеви продукти, овес и кафяв ориз. • Мляко и млечни продукти. • Зеленолистни зеленчуци - спанак и зеле. • Някои плодове - банани, киви, грозде, сушени плодове. • Копър. • Царевица. • Картофи. • Шоколад.

РЕДОВНИЯТ ПРИЕМ НА МИНЕРАЛНА ВОДА С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА МАГНЕЗИЙ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН, ТЪЙ КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН МОЖЕТЕ ДА НАБАВИТЕ ЧАСТИЧНО НЕОБХОДИМАТА ЗА ОРГАНИЗМА ДНЕВНА ДОЗА МАГНЕЗИЙ.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

МОДЕРНИ БРЕМЕННИ Реалност или мечта? По темата работи: Димитрина Пандурова

Реалност или мечта е бременната жена да бъде облечена според последните модни тенденции и на какво да обърнат внимание бъдещите майки при избора си на дрехи ни разказва Десислава Горанова-Зурайкат, моден дизайнер, завършила Академия ди Беле Арти Лоренцо да Витербо в град Витербо, Италия, със специалност „Творци и експерти в сектор мода“. Деси Горанова очаква скоро първото си дете. Провокирана от това прекрасно за всяка жена събитие, разработва и колекция, насочена към бъдещите майки и бебешкото облекло.

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Може ли бременната жена днес да бъде модерно облечена? Да, разбира се! Модата сама по себе си е тенденция (силует, цвят, десен, дължини и т.н.), която се сменя поне два пъти в годината. Всяка бременна жена независимо от месеца, в който е, може сама да определи кой актуален елемент да приложи в избора си на облекло, за да е облечена модерно, като се съобразява със своите нужди – в този период от живота на жената са най-важни удобството и практичността. А може ли да има знак за равенство между модерното, красивото, но и удобното и практичното? Модата на ХХI век по принцип е насочена към стил на обличане, даващ удобство и практичност в живота на съвременната жена – т. нар. casual wear и street wear.

Днес продуктите на модните марки са предназначени не толкова към „висшата класа“, колкото към нуждите на обикновената жена, която се грижи за своя дом и семейство, отглежда децата и същевременно гради кариера. Това предполага един стилен, но и практичен начин на обличане. Днес това да бъдеш спонтанен и непринуден е модерно. Ако една бременна дама е натрупала повече килограми, има ли начини илюзорно да прикрие това чрез облеклото? Да, има силуети, които илюзорно вталяват фигурата. Жената трябва да заложи на елементи, които издължават визуално тялото като например дълги блузи или туники комбинация с клин, V-образни деколтета, блузи и рокли с висока талия. На първо място бременната жена трябва да


Още няколко съвета:

За деловия стил Облекло трябва да е удобно, но и достатъчно подходящо в работната среда. Например изчистена рокля, леко разкроена, с висока талия и средна дължина, комбинирана с разкопчано отпред късо сако, елек или болеро, ще придадат делова визия. На пазара се предлага голям избор от панталони за бременни с регулируема талия, които могат да се комбинират с елегантна блуза от трико, и като акцент да се прибави фишу за повече елегантност на визията. За роклите Изборът на рокля през първото тримесечие не предполага драстична промяна в гардероба на жената. През второто и третото тримесечие дамата трябва вече да се съобразява с растящото коремче и наедряването на фугурата. Подходящ модел за този период е разкроената рокля с висока талия като към края на бременността е препоръчително тя да бъде по-дълга. Друг удобен силует, особено за второто тримесечие, е рокля с ниска талия, която пада свободно върху бюста и коремчето, за да обхване ханша. За банските Подходящият модел бански за бременната жена е целият, който да покрива, но също и да предпазва от вредните слънчеви лъчи чувствителната кожа на корема. Той може да бъде с пришита къса поличка под обиколката на гърдите. Относно банския от две части подходящ модел е долната част да е по-дълбока, тип къси панталонки, или с прикачена поличка. За аксесоарите Особено подходящи са допълнения към облеклото като шалчета тип фишу в различни цветове и десени, красиви накити като гривни, обеци и гердани, които ще придадат индивидуален стил и чар на бременната жена. Коланът като аксесоар не е подходящ по време на бременност. Той придава неудобство и дискомфорт при носене, като притиска най-чувствителната част от тялото на жената в този деликатен период. И от естетическа гледна точка този аксесоар не е удачен, защото неговата основна функция е да подчертае формата на тялото в областта на талията, но при бременните жени тази част от силуета отсъства. Също така визуално като един хоризонтален елемент той разделя силуета, като рискува да скъси фигурата.

забрави за дрехи maxi размер – те придават допълнително един „торбест“ и неоформен силует. Има ли нюанси и мотиви, които не са подходящи за по-пухкавите жени с по-закръглени форми? Мотиви като например хоризонално райе или прекалено „крещящите“ флорални десени допълнително ще предадат на силуета повече обем, така че е хубаво да се избягват, особено в третото тримесечие на бременността. Кои модели са най-подходящи? Това са правите, дълги и не прекалено широки туники и ризи, които спокойно могат да се комбинират с клин, а като допълнение към този аутфит може да се заложи на късо и тясно спортно яке, което да не се закопчава отпред. Гащеризоните, които продължават да бъдат и това лято много актуални, могат спокойно да се приложат в гардероба на бременната. Те се предлагат както в по-непринуден, спортен вариант за разходки през дългите летни дни, така и елегантни за специални случаи. Всъщност цветът или кройката на дрехите прави добрия силует? Съобразяването и с двата фактора са важни за постигането на добрата визия. Както вече казахме кройката трябва да бъде максимално изчистена и издължена. Относно избора на цветове особено подходящи са малко по-тъмните, но и много „женствени“ нюанси, като бордо, виолетово, цвят петрол и

др. В никакъв случай не трябва да залагаме само на черния и сивия цвят! От какви материи трябва да бъдат дрехите за бременни? Препоръчително е да са от естествени и меки материи, като памук, лен, коприна, които придават лекота при носене и не запарват тялото. Хубаво е в състава на материите да присъства и минимално количество еластан, който ще придаде комфорт при носене на дрехите. Подходящи са също трикотажните платове и плетивата. Какви са цветовете на лято 2016? В цветовата палитра за лято 2016 са заложени пастелните цветове като на първо място са кварцово розово, праскова, кафе и небесносиньо, също така цвят син - морско дъно, жълто-горчица, тюркоаз, сиво-лилаво, както и огненочервено и яркозелено – за акцент. А какви тенденции се очертават за есен 2016? В есенно-зимния сезон ще продължат да се носят пастелните бонбонени цветове като цвят праскова, розово, лилаво, различните нюанси на жълто. През студените дни ще навлезе в дамския гардероб цвят екрю, който ще бъде много актуален. Стилът в облеклото е минималистичен, изчистен. Ще забележим и едно плавно завръщане на стила на 80-те години с подчертаване на раменете. Ще са много актуални дънковите якете в различни дължини със или без ръкави. Бялата бизнес риза остава все така модерна.

[ www.kenguru.bg ] 39


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

ТЕНС ОБЕЗБОЛЯВАНЕ По темата работи: Нели Христова

Олга Дукат е акушерка и дула, активист в подкрепа на естественото раждане, основател на Център „Естествени идеи”, майка на три деца. Потърсихме я за разговор, за да ни разкаже повече за метода на обезболяване ТЕНС, за да запознаем и вас с него.

Здравейте, Олга! Бихте ли обяснили какво се крие зад понятието ТЕНС обезболяване? TENS означава Тranscutaneous electrical nerve stimulation – транскутанна електрическа стимулация на нервите. Думата „транскутанна“ означава през кожата. Машинката представлява четири залепващи се пластинки (електроди), свързани чрез тънки жички с дистанционно. Пластинките се залепват от двете страни на гърба на жената – две под линията на сутиена, две над бикини линията. Машинката изпраща слаби импулси електрическа енергия, които достигат до кожата чрез жичките и пластинките. Усеща се като боцкане, гъделичкане, изтръпване на

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

кожата в зависимост от силата и режима за работа. Всяка майка може да се възползва от метода, стига да няма противопоказания. Раждащата жена сама преценява кога да задейства машинката – има копчета, които контролират честотата и силата на импулсите. Дистанционното може да се закачи на дрехите или на врата. Какъв е принципът на работа на ТЕНС метода? Действието на TENS машинката се дължи на комбинация от фактори. Когато изпитваме болка, посланието за тази болка се

изпраща чрез нервите към мозъка и тогава я усещаме. Леките електрически импулси от TENS машинката се изпращат през кожата към нервите. Тези сигнали се конкурират със сигналите за болка от контракциите и им пречат да достигнат до мозъка. Мозъкът регистрира усещането за изтръпване, получено от машинката, повече, отколкото усещането за болка. TENS помага за отделянето на ендорфини – естествените обезболяващи на тялото. Освен това дава на майката усещане за контрол, успокоява я и я разсейва.

ПРЕДИМСТВА + Няма данни за неблагоприятни стра-

нични ефекти за майката и за бебето + Не се отразява директно върху хода на раждането + Майката остава активна, може да се движи свободно + Може да се използва толкова дълго, колкото е необходимо и да се свали по всяко време + Може да се използва и вкъщи, и в болницата + Не е необходимо присъствието на лекар, за да се използва машинката + Може да се комбинира с други методи за обезболяване + Машинката е портативна и неинвазивна, лесно се използва и майката сама я контролира + Особено помага при болки в гърба + Може да се използва и след раждането, например след цезарово сечение, а също и за възстановяване на тазовото дъно и влагалището.

НЕДОСТАТЪЦИ За момента няма данни за такива. МетоВАЖНО!

Ако желаете да практикувате TENS метода на обезболяване, можете да поръчате своята ТЕНС машинка от следните няколко сайта, за които направихме проучване, че предлагат качествени продукти: www.tower-health.co.uk www.boots.com www.walgreens.com. На българския пазар се предлага ТЕНС машинка от една-единствена фирма, за която има противоречиви мнения относно качество и ефект.

дът, разбира се, има някои недостатъци: – Най-ефективен е в ранния етап на раждането и не чак толкова ефективен в по-напреднал етап – Ще трябва да се свали по време на електронен мониторинг на плода – Партньорът или дулата по-трудно ще могат да масажират гърба на родилката – Не може да се използва под душа или във вана – Може да мине известно време (около час) преди да започне да действа – Не помага на всички жени – Понеже трябва да се регулира копчето при всяка контракция, може прекалено много да ангажира вниманието на жената.


Този тип обезболяване е подходящ за жени, които предпочитат да родят без медикаменти и да бъдат активни участници в процеса. В кои етапи на раждането се препоръчва ТЕНС обезболяването? Най-често машинката се използва в ранната фаза на раждането. Може да се включи още когато започнат контракциите, особено ако са съпроводени от болки в гърба. Започва се от най-ниската степен и постепенно се увеличава силата на импулсите с увеличаването на интензитета на контракциите. Ако помага, може да се използва и в по-напреднал етап от раждането. За кого е противопоказан този тип обезболяване? • Не се използват преди 37-а гестационна седмица • Не се използва при епилепсия и сър-

дечни проблеми • Не се използва при недиагностицирана болка • Не се използва върху наранена или раздразнена кожа • Трябва да се сваля на всеки 12 часа. Кой може да практикува този метод на обезболяване? Използването на машинката е толкова лесно, че всеки би могъл да се научи. Майката може да я използва самостоятелно, без чужда помощ. Няма никакъв проблем да се използва в домашна и в болнична обстановка. Изпитва ли се дискомфорт по време на ТЕНС обезболяването? Не, освен ако не се включи на прекалено силна степен, но това се регулира. Идеята е да няма дискомфорт, по-скоро приятно усещане. Какъв е вашият опит? Всяка майка е различна, затова не мога да кажа, че ТЕНС методът е подходящ за всички. Има майки, които са

толкова доволни от действието на машинката, че трудно се разделят с нея дори след раждането. Но все пак не всички майки харесват действието й – за някои усещането не е приятно или с прекалено разсейващо. А за някои действието й просто не е достатъчно за облекчаването на болката. Можем ли да кажем, че ТЕНС методът измества необходимостта от прилагане на някаква анестезия и обезболяващи преди и след раждане? Не, не бих казала. Казвам само, че може да бъде чудесна алтернатива в някои ситуации. Освен ТЕНС има много други немедикаментозни методи за обезболяване – техники за дишане и релаксация, масаж, ароматерапия, акупресура, движения, топли компреси, душ или вана, положителна нагласа. Понеже тези методи са неинвазивни и нямат странични ефекти, винаги препоръчвам на майките да опитат първо тях. И вече ако не са достатъчни, да обсъдят с лекаря си вариантите за медикаментозно обезболяване.

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

ИСТОРИЯ НА ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Автор: Силвия Костова

Коя е жената, родила за пръв път с Цезарово сечение, и кога процедурата придобива популярност? Много хора смятат, че Юлий Цезар е бил първото дете, родено с Цезарово сечение. Без да имаме конкретни данни обаче, това едва ли е твърде вероятно, защото по времето, когато Цезар е роден (102 г. пр. н. е.), процедурата вече била изпълнявана, но само при съществуващ риск за смъртта на майката при раждането на бебето. Все пак, начин на раждане с името цезарово сечение става официална част от римското законодателство по време на управлението на Юлий Цезар (102 – 44 г. пр. н. е.). Законодателят постановява, че коремът на всяка бременна жена, която умира, трябва да бъде срязан и отворен, за да бъде спасен животът на бебето й. Целите на римското право, където закон от подобен вид се появява за пръв път, са повече от ясни – да бъде осигурено увеличаване на населението. Сведения за прилагането на секцио при раждане има още в

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

гръцката митология, европейския фолклор и древни египетски и хинду източници. Повече храна за размисъл дава етимологията на термина. Той идва от латинското caedare, което значи „режа“. Сaesones пък наричали в Римската империя децата, извадени с операция от вече мъртвото тяло на майките си. Без значение кога започва практикуването на процедурата и кой я е изпълнил пръв, раждането с цезарово сечение придобива популярност на запад през ХХ век, когато има регистриран бум на заболяването рахит. Измененията в структурата на скелета, до които болестта води, най-вече деформациите на тазовите кости, правят естественото раждане невъзможно за някои жени. Днес едно на всеки три раждания по света се извършва посредством цезарово сечение. Това става възможно с увеличаването на броя на болниците, иновациите в областта на хирургията, развитието на медицината,


включително усъвършенстване на упойките, както и някои технологични нововъведения като ултразвука и феталната морфология. Благодарение на всички тези постижения цезаровото сечение, което някога било смъртоносна процедура, днес се е превърнало в рутинна практика. В случаите, когато бебето има затруднения да премине през родовия канал или родилката е твърде изтощена, цезаровото сечение представлява единствената възможна опция. Има ли начин да избегна цезаровото сечение? Не винаги. В редица случаи до секцио се стига, защото бебето ви не може да се роди вагинално без значение от

усилията, които лекарите полагат, за да ви помогнат. Секцио се прилага, ако бебето е разположено странично, имате плацента превия (плацентата покрива шийката на матката и възпрепятства излизането на бебето) или ако бебето е твърде голямо. Понякога усложнения по време на самото раждане принуждават докторите да прибегнат до цезарово сечение. Причини могат да бъдат продължително раждане, забавяне на сърдечните тонове на бебето, пролапс (пъпната връв се плъзга през шийката на матката) или отлепване на плацентата. Помнете! Добрата пренатална грижа увеличава вашите възможности за вагинално раждане и успешно справяне с всички евентуални усложнения, които могат да възникнат. Без значение как бебето ви ще пътува от утробата до прегръдките ви, вие гарантирано ще бъдете развълнувана до сълзи, когато малкият пътешественик най-накрая пристигне в обятията ви!

[ www.kenguru.bg ] 43


[ MAMA ] РАЖДАНЕ В първите моменти след раждането бебетата преминават през невероятна промяна от живота в утробата към живота извън нея. Те започват да дишат, да регулират температурата на собственото си тяло и да се хранят самостоятелно – сучат от гърдата на мама, а не получават всичко необходимо през пъпната връв. Колко бързо и лесно ще преминат тези промени, до голяма степен зависи от грижите, които получават бебето и майката непосредствено след раждането.

6 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРАКТИКИ ПРИ РАЖДАНЕ

ОТ ИНСТИТУТ “ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ” Център “Съвременни родители”, www.roditeli.info

Стъпка 5 - Бъдете с бебето си след раждането

ни при грижите за новороденото, разпознават сигналите, които то подава и по-бързо откликват на нуждите му.

ПРОУЧВАНИЯТА ПОКАЗВАТ

Проучванията показват, че в много отношения бебетата, които са осъществили контакт “кожа до кожа” с майките си веднага след раждането, се адаптират по-добре към живота извън утробата. Изводите са направени след сравнение на група бебета, които са имали контакт “кожа до кожа” с майките си в първите часове след раждането, и друга група бебета, които веднага след раждането са отделяни от майките. Ползите от контакта “кожа до кожа”: • бебетата имат по-стабилна телесна температура; • плачат по-малко; • имат по-стабилни нива на кръвна захар; • кърменето започва по-рано, продължава по-дълго и протича по-лесно; • имат по-ниски нива на хормоните на стреса; • имат по-добър имунитет.

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Най-честата причина бебето да бъде отнето от майката веднага след раждането са рутинни процедури като мерене, теглене, къпане. В повечето случаи тези процедури могат да изчакат, след като майката поне за кратко подържи бебето, или могат да се изпълнят, докато то е на гърдите й.

КОНТАКТ “КОЖА ДО КОЖА”

Основното нещо, от което бебето има нужда, за да премине адаптацията му към външния свят по-лесно, е да бъде в ръцете на майка си, на гърдите й кожа до кожа без пелени и дрешки между тях. Познатите звуци, аромати, вкусове и идеалната топлина от тялото на мама дават на новороденото усещане за сигурност и грижа. При контакт “кожа до кожа” бебетата по-лесно регулират дишането и телесната си температура и с помощта на вродените си рефлекси самостоятелно се придвижват до гърдата, намират зърното по неговия цвят и аромат и засукват. Колкото повече време прекарвате с бебето си “кожа до кожа” след раждането, толкова повече ползи ще има. Една от тях е изграждане на здрава връзка между майката и детето. Майките, които носят бебетата си “кожа до кожа”, се чувстват много по-увере-

Проучете навреме какви са практиките във вашата болница и кажете на лекаря си и акушерките, че искате да имате директен контакт “кожа до кожа” с бебето си веднага след раждането и предпочитате непрекъснато съвместно пребиваване във вашата стая до края на престоя ви.

ЗАЕДНО В БОЛНИЧНАТА СТАЯ

Съвместното пребиваване на майката и бебето в болничната стая е идеален начин да се удължи времето за свързване един с друг и да се продължат всички ползи, които новороденото получава от това да бъде до мама. Много е вероятно след раждането жената да се чувства изморена и да иска да си почине. Понякога изкушението бебето да остане при акушерките, за да може майката да се наспи, е наистина голямо. За щастие проучванията показват, че майката получава еднакво количество сън независимо дали бебето е в стаята при нея или при акушерките. Новородените, които през нощта спят в детската стая, са склонни да плачат повече и е по-вероятно да имат проблем с кърменето от тези, които спят в стаите на майките си.


ПРАКТИКУМ “МОЕТО РАЖДАНЕ” ДВИЖЕНИЕ И МАСАЖ - 12.07. от 18,00 ч. ДИШАНЕ И РЕЛАКСАЦИЯ - 14.07. от 18,00 ч.

София, ул. “Русалийски проход” 15-17; Телефон: 02/ 962 26 75; e-mail: info@roditeli.info

www.roditeli.info


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ЕНДОМЕТРИОЗАТА КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА НЕЯ? Интервюто взе: Димитрина Пандурова

ВИЗИТКА Д-р Пламен Димов е завършил висшето си образование по медицина в МУ, София, през 1988 г. Специалист акушер-гинеколог. Има квалификации и специализации в България, Франция – Католическата болница "Св. кръст" град Метц; Университетска болница в гр. Монпелие при проф. Б. Хедон, президент на Френското дружество по акушерство и гинекология; влагалищни операции и пластики в град Лил при проф. Cosson, 2013 г., Гърция (Университетска клиника в Солун) при проф. Прапас. Завършил е курсове по лапароскопска хирургия, оперативна хистероскопия биполярна резектоскопия в гр. Флоренция, Италия. Ехография, колпоскопия, гинекологична ендокринология, асистирана репродукция, ендоскопия, стерилитет, лапароскопска хирургия, доплер. Д-р Пламен Димов е началник на диагностично отделение в Специлиализираната акушеро-гинекологична болница за активно лечение (САГБАЛ) - "Шейново", София

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Като че ли ендометриозата е по-рядко коментирано заболяване у нас. Означава ли, че и по-малък процент жени страдат от него? Всъщност в България ендометриозата е често заболяване, но то не се разпознава правилно. Именно затова диагнозата идва късно, което забавя правилното лечение и води до пълното разгръщане на заболяването с всичките му най-тежки усложнения. Кой орган засяга най-вече ендометриозата? Ендометриозата най-често засяга фертилната функция на жената, като при късна диагноза и лечение води до постепенно унищожаване на яйчниците, компрометира проходимостта на маточните тръби, създава условия за възникване на масивни сраствания на матката към чревните бримки, пикочния мехур и дебелото черво. В случаите от трета и четвърта степен заболяването прогресира с тежък, труднопреодолим болков синдром и достига в крайните си фази до инвалидизация на жената. По какво да се ориентират жени-

те, че нещо не е наред? Какви са симптомите? Най-честите симптоми са болковият синдром в малкия таз, съпътстван от тежка дисменорея (болезнена менструация), диспареуния (болезнени до невъзможни полови контакти), дисхезия (болезнена дефекация), тежки циститни оплаквания, невъзможност за забременяване (стерилитет). Генетично ли е това заболяване? Причините за възникването на това заболяване са многопосочни и все още не са напълно изяснени, но в най-малка степен са генетични. Правят се изследвания в тази посока, но модерната медицина се основава на доказателства. Имаме ли достатъчно добра апаратура за диагностициране и лечение? Да, имаме всички възможности за своевременна диагностика и когато тя е навременна, можем да предприемем всички методи на съвременното лечение, които са достъпни в нашата страна и се поемат от НЗОК. Всъщност може ли лечението да


бъде медикаментозно, или е само оперативно? Лечението винаги започва с лапароскопия, която може да бъде диагностична, но най-често е оперативна. При тази безкръвна операция се отстраняват най-често кистозни формации на яйчниците, освобождават се матката, маточните тръби и яйчниците. Взетият материал се изпраща за хистопатологично изследване, което е основно доказателство за наличие на болестта и дава възможност на лекуващия гинеколог да изиска безплатно лечение от НЗОК. Вторият етап на лечението включва шестмесечно инжекционно лечение, което води до потискане на менструалната функция с цел и най-малките острови на ендометриозата в коремната кухина да бъдат унищожени. При тежки случаи след това се добавя и перорално лечение с таблетъчен медикамент за шест месеца до една година. В модерните европейски клиники задължително се прилага и трети етап, а именно second look (повторна) лапароскопска интервенция с цел възможно най-пълното унищожаване на болестта.

Има ли случаи на регенериране? За съжаление в България именно поради късната диагностика, недостатъчно компетентните хирургични намеси и ненавременното и недостатъчно продължително медикаментозно лечение, дължащо се най-често на отказ на пациентите поради страничните му ефекти, води до рецидивиране на болестта в над 40 % от случаите. Ако не се вземат навременни мерки, до какво може да доведе ендометриозата? Както вече споменах, ендометриозата неминуемо води до стерилитет, тежък болков синдром, унищожаване на яйчниковия резерв, масивни сраствания на всички органи в малкия таз и сериозно влошаване на качеството на живот на пациентите.

Детски скутер MINI KICK

3+

Цена: 80,00 лв.

5+

• Алуминиева рамка. • Височина на кормилото: 68 см. • Максимално натоварване: 20 кг • Тегло: 1,8 кг • Размери: 60,2 х 23,2 х 68 см.

7+

7+

CHARGER 120-S

CURVER 145-S

CREATOR 200-S

Цена: 100,00 лв.

Цена: 120,00 лв.

Цена: 170,00 лв.

Има ли опасност за оперираните жени при последващо забременяване? Лапароскопските операции, когато са направени добре и навреме, улесняват забременяването, износването на бременността и постигането на нейния благополучен изход. Има ли рискова възраст, или еднакво застрашени са всички жени? Преди няколко години като че ли по-често боледуваха жените около и над 30 години. За съжаление в последно време в моята практика оперирам 23-25-годишни жени в трети и дори в четвърти стадий на заболяването.

Вносител: “МИСТО-БГ” ЕООД;За контакти: тел.: 0884176920 info@misto-bg.com; www.misto-bg.com; www.trotinetki.info


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

СВЕЖИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН

СЪВЕТИ ПРОТИВ ЛОШ ДЪХ И ИЗПОТЯВАНЕ Автор: Милена Тошева Живеем във времето на култа към чистото тяло. Естественият мирис се смята за нещо доста неприятно, а в САЩ чак могат да ви изхвърлят на улицата, ако дори малко „ухаете” на пот. Индустрията за производство на средства, които неутрализират телесните миризми, не знае що е криза, но не е достатъчно да се напръскате с нещо ароматно. Ето няколко съвета как винаги да ухаете приятно.

СВЕЖ ДЪХ

• Редовно ходете на зъболекар. Здравите зъби и свежият дъх са от огромно значение за общото здравословно състояние. • Всяка вечер, преди да измиете зъбите си, ги почистете с конец. Мийте ги най-малко два пъти дневно и не забравяйте да прокарате четката по езика, по вътрешната страна на бузите и по венците – от всички страни. Често е достатъчно да почистите езика и неприятният дъх ще изчезне. • Не прескачайте ядене. При някои хора лошият дъх е заради глад, а изчезва веднага след като хапнете нещо. • Хранете се разнообразно. Многото мазнини и протеини и малкото въглехидрати предизвикват появата на лош дъх заради разлагане-

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

то на тези съставки в червата. • Ароматът на чесън и кромид лук, варени яйца, сирене и алкохол не могат да се неутрализират с почистване на зъбите, нито с дъвки. Неприятният мирис се усеща, докато организмът не се очисти напълно от тези продукти. • Пийте достатъчно течности, т.е. от

6 до 8 чаши вода дневно. Киселият дъх от устата се появява, ако организмът ви е дехидратиран. • Лошият дъх може да е последица от патологичен процес в организма. Тогава е възможно да се отстрани само с излекуването на основното заболяване. Това са най-често болести на дихателния и

храносмилателния тракт или диабет.

КРАКА

• Преди да се обуете, измийте краката си с хладка вода и след това ги подсушете добре, като внимавате кожата между пръстите ви да бъде напълно суха. • Не носете един и същ чифт обувки в два последовател-


които попиват потта и които в повечето от случаите остават незабелязани.

ТЯЛО

• Къпете се поне веднъж дневно. Така ще отстраните цялата пот от тялото и ще намалите количеството бактерии, които са се насъбрали по кожата. • Използвайте антибактериални сапуни. Те ще ви отърват от микроорганизмите по кожата, а и ще отстранят неприятните мириси. • След като се изкъпете, се подсушете добре, така че нито една част от тялото ви да не остане влажна. Обърнете особено внимание на гънките. Бактериите, които предизвикват неприятни миризми, се размножават по-трудно върху сухата кожа. • Мажете тялото си с лосиони, чийто мирис ви допада. Освен че ще ухаете приятно, кожата ви ще бъде по-мека и по-поддържана. • Не прекалявайте с лютите чушки и пикантната храна, тъй като те предизвикват изпотяване. Ароматът на чесън и лук може да се задържи в потта до два дни, а и червените меса излъчват неприятен мирис на тялото.

БЕЛЬО

• Обличайте всеки ден прано и чисто бельо. Микробите по мръсните дрехи оставят неприятен мирис на пот. • Нека дрехите ви да са от естествени материи, тъй като това допринася за намаляването на неприятния мирис на тялото. • Поставете в шкафа, където държите бельото си, ароматен сапун и дрехите ви ще ухаят много приятно и свежо. ни дни. Проветрявайте ги и не ги слагайте на краката си, докато не са напълно сухи. • Никога не носете обувки на бос крак. Тогава нозете се потят още повече, а обувките ще са непрекъснато влажни и ще се превръщат в развъдник на бактерии. • Направете си ароматна пудра за крака, която ще ги поддържа сухи и

свежи. Или потърсете такава в аптеките.

МИШНИЦИ

• Най-важното е редовно да отстранявате косъмчетата под мишниците, тъй като по тях се задържат бактерии. • След всяко къпане нанасяйте дезодорант. Най-добри са тези, които не съдържат алуминий, тъй като не запушват порите и не нарушават функциите на жлезите. • Когато усетите, че мишниците ви са мокри и няма как да се изкъпете, избършете се с мокри кърпички. Когато мястото изсъхне, поставете отново дезодорант. • За да нямате тъмни кръгове от пот по дрехите, поставете под мишниците вложки,

[ www.kenguru.bg ] 49


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Автор: Милена Тошева

ЧЕТИРИ СМЕЛИ ЦВЯТА ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН Яркорозово, златистожълто, богато лилаво и игриво индиго са цветовете, които ще се носят през това лято.

Свежите и искрящи багри със сигурност ще ви накарат не само да се почувствате по-добре, а и да се усмихвате по-често. Вярно е, няма как да се откажем сто процента от черните дрехи, но пък животът става по-пъстър, като добавим малко шарки, нали? Вземете пример от гардероба на известните дами - ярките тонове ще ви отърват от монотонността на ежедневието.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

ЗЛАТИСТО ЖЪЛТО Златисто жълтото е специален цвят, който е нещо средно между приглушените тонове на горчицата и слънчевата светлина. Това е жив нюанс, който не само привлича погледите, но и е съвършеният избор за това лято. Тази багра изразява цял спектър от най-позитивни емоции.

означава, че индигото и неговите нюанси няма как да не са актуални. През това лято ще се носят както тъмните, така и светлите нюанси на този цвят. А най-хубавото е, че ще можете да ги съчетаете много успешно.

ИГРИВО ЛИЛАВО ЯРКОРОЗОВО Пастелнорозовото беше най-популярно миналата година. Но дори сега е все още актуално. Ако обаче искате нещо ново, спрете се на мощното "електриково розово". Става въпрос за флуоресцентните цветове на Барби, които със сигурност сте обожавали, като сте били малки момичета.

ИНДИГО Дънките ще са винаги на мода, а това

Виолетовото е някак с двойствен характер в света на модата - често се избягва, а и се смята за недотам популярен цвят. Но нюансите му са наистина интересни и мистични. Те са така неочаквани, че се превръщат във вълнуващ цвят за това лято.


MUTSY NEXO практична компактна ергономична

Компактна, лека и маневрена

Седалка с напълно легнало положение

Компактно сгъване без да сваляте седалката

Комбинирайте с различни аксесоари


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Следслънчеви грижи за малки и големи Автор: Нели Христова В сезона на отпуските, топлото време и парещите слънчеви лъчи вниманието към откритите части по тялото като че ли е най-осезаемо, а грешките в поведението и грижата "през пръсти" са често срещани.

Добрият избор е от  решаващо значение! Благоприятното действие на всеки козметичен продукт върху тялото зависи на първо място от добре направения избор. Ето защо ще си позволим да ви дадем няколко ценни съвети, когато правите вашия:

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Качествен състав. Козметиката за след слънце трябва да съдържа регенериращи активни съставки, като най-ефективни в това отношение са алантоин, пантенол и екстрактите от лечебни растения, които имат успокояващи свойства. С голяма популярност се ползва козметиката, в чийто състав има охлаждащи компоненти, като ментол и алое, тъй като тяхното свойство е да успокояват кожа-

та и да премахват чувството на дискомфорт. Избягвайте продукти с етерични масла, киселини, парабени и алкохоли. Тези компоненти са дразнещи, особено при зачервяване или изгаряне.

Лесно нанасяне. При избора на афтърсън продуктите консистенцията е много важна. Въпреки че текстурата се подбира според индивидуалното предпочитание, би


било много лесно, ако продуктът е течен и лесен за нанасяне. Кремообразната и гъста консистенция предполага по-трудно втриване, а ако кожата е раздразнена и зачервена, това може да я травмира още повече. Ето защо най-добре ще бъде, ако изберете лека и лесноабсорбираща се текстура, която не оставя лепкави следи.

Удобна опаковка. Най-практични в това отношение се оказват меките туби или флаконите с дозатор. Те са лесни за използване и практически от тях можете да изцедите и последната останала капка.

Срок на годност. Продуктите не трябва да бъдат с изтекъл срок на годност, а консистенцията им трябва да е еднородна. Не използвайте козметика от минали сезони, тъй като в повечето случаи срокът на годност след отваряне

на опаковката е не повече от 3 месеца.

Доказан производител. Избирайте вашия продукт от аптечната

мрежа или само от специализирани магазини, които стриктно спазват правилата на Добра търговска практика и отговарят на условията за съхранение и транспорт.

много висока UVA-UVB защита много висока водоустойчивост МНОГО СУХА, АТОПИЧНА И ЧУВСТВИТЕЛНА КЪМ СЛЪНЦЕТО КОЖА

ЗАХАРИ ОТ АВОКАДО

НАТУРАЛНА СЪСТАВКА, КОЯТО ЗАЩИТАВА КОЖАТА

60 ГОДИНИ ДЕРМАТОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЕФИКАСНОСТ - БЕЗОПАСНОСТ - ПРИЯТНИ ЗА УПОТРЕБА - ОТ ДЕНЯ НА РАЖДАНЕ

НАШИТЕ ОБЕЩАНИЯ ПРИОРИТЕТ НА СЪСТАВКИТЕ С НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД

ПАРАБЕНИ-ФТАЛАТИ ФЕНОКСИЕТАНОЛ

СЪЗДАДЕНИ С ГРИЖА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Изгарянията са опасни за децата. Избягвайте директно излагане на слънце, особено между 12 ч. и 16 ч. Предпазете децата от слънцето с шапка, тениска и очила. Нанесете плътен слой от подходящ слънцезащитен продукт преди излагане на слънце и повтаряйте нанасянето на всеки 2 часа.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Mustela - спрей след излагане на слънце, хидратира и успокоява, 125 мл, цена: 9,90 лв. Urgo - емулсия за лечение на изгаряния, раздразнения, слънчеви изгаряния, 60 г, цена: 8,00 лв.

Еucerine – крем гел за след слънце против слънчеви алергии, 150 мл, цена: 25,20 лв.

Garnier Ambre Solaire – крем за след слънце с подсилващ тена ефект, 200 мл, цена: 13,50 лв.

Кокона - тоалетно мляко за след слънце, 150 мл, цена: 3,50 лв.

Bioderma Photoderm Apres-soleil – мляко за след слънце, 200 мл, цена: 20,50 лв.

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Lavera Sun Sensitiv – лосион за след слънце с био алое вера и био масло от шеа, 150 мл, цена: 16,20 лв.


ЗДРАВЕ ДЕРМАТОПИК

СЕ ГРИЖИ ЗА АТОПИЧНАТА КОЖА

Продуктите Здраве Дерматопик можете да поръчате на

www.aroma.bg

Успокоява дискомфорта

92%

Намалява сухотата

92%

Намалява сърбежа

72%

А

топичната кожа е често срещан проблем при бебетата. Тя изисква всекидневни грижи със специални емолиентни продукти, които задържат влагата в кожата и спомагат за възстановяването й.

ДОКАЗАНИ КЛИНИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ЗДРАВЕ ДЕРМАТОПИК ЕМОЛИЕНТЕН КРЕМ Тест за употреба с 25 доброволци, ползвали Здраве Дерматопик емолиентен крем в продължение на 4 седмици. Процентите (%) отговарят на позитивните отговори.

Здраве Дерматопик емолиентен крем е създаден специално за случаите на тежка сухота и атопични прояви на кожата. Кремът предпазва от изсушаване, намалява усещането за дискомфорт и

сърбеж. Формулиран с натурални масла (бадемово, сусамово, карите), кремът овлажнява, успокоява и подхранва кожата. Включеният в състава му биотехнологичен дестилат на слънчогледово масло стимулира естественото производство на липиди.

[ www.kenguru.bg ] 55


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Защо плачат бебетата Понякога ще ви е наистина трудно да разберете какви са потребности-

те и желанията на бебето. Но растейки, то ще усвои и други начини за комуникация: ще се научи да използва контакта с очи, да вдига шум, за да привлича вниманието ви, да се усмихва. Докато това се случи обаче, разберете някои от причините, поради които бебетата плачат, както и какво да направите, за да ги успокоите.

Плача, защото съм гладен

че, защото е гладно или защото има колики, които са особено характерни за ранната кърмаческа възраст.

то кърмене не е било много отдавна. Този начин на хранене се нарича кърмене на поискване.

Гладът е една от най-разпространените причини за бебешкия плач, особено когато става въпрос за новородено. Колкото по-малко е бебето, толкова по-голяма е вероятността то да пла-

Бебешкото стомахче е мъничко и то не можа да събира много храна. Така че няма да е нужно много време, за да се изпразни. В случай че кърмите, дайте на бебето да суче дори ако последно-

Ако сте на изкуствено хранене, бебето ви едва ли ще се нуждае от още мляко в интервал поне от два часа след последното хранене. Все пак децата се твърде различни. Възмож-

Автор: Силвия Костова

Сред най-честите причини за появата на колики е незрялата храносмилателна система на бебето и обикновено проблемът отшумява от самосебе си до четвъртия месец. За да облекчите страданието на детето, внимателно подбирайте това, с което се храните в случай че кърмите, а ако кърмачето е на изкуствено хранене, подбирайте млека със специални формули против колики. Даването на пробиотик също много помага за предотвратяване на появата на колики и стомашни проблеми, като диария, запек или други смущения, но неговата употреба трябва да бъде единствено и само след предварителна консултация с педиатъра на вашето бебе.

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Вашето бебе зависи изцяло от вас. Вие му давате храната, топлината и комфорта, от които се нуждае. Плачът е бебешкият начин на комуникация. Чрез него бебето заявява своите нужди и гарантира тяхното удовлетворяване.


но е наследникът ви редовно да не довършва храненията си. Някои бебета предпочитат да приемат храната по-често, в малки дози. В този случай имайте готовност за следващо хранене по-рано от обичайното.

Плача, защото искам Ако бебето ви е по-малко от четири месеца, то вероятно плаче повече в късните следобеди и вечер. Това е нормално и невинаги означава, че нещо не е наред. Постоянният плач на здравите бебета понякога се дължи на колики. Бебетата изглеждат нещастни, зачервени от плач и отхвърлят всичките ви усилия да ги успокоите. Те стискат юмручета, свиват коленца или извиват гръбчетата си. Обикновено коликите се свързват със стомашни проблеми, които може да са причинени и от алергия или непоносимост към определена съставка в кърмата или млякото за кърмачета. Някои експерти не смятат, че бебешкият плач е свързан с дискомфорт в коремчето, а че представлява определен период от развитието на бебето, който наричат „ЛИЛАВ ПЛАЧ“.

„ЛИЛАВИЯТ ПЛАЧ“ СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С: Интензивност – бебето плаче най-много в продължение на два месеца, а през следващите три до пет месеца плачът намалява. Необяснимост - детето започва и спира да плаче без обяснима причина. Упоритост - бебето не спира да плаче без значение какви

методи за успокоение опитвате. Личице с изписана болка - бебето ви изглежда сякаш нещо го боли, но това не винаги е така. Продължителност - бебето може да реве по няколко часа всеки ден. Вечерен плач - бебето е по-вероятно да плаче през късните следобеди и вечерта.

Плача, защото искам да ме подържат Вашето бебе се нуждае от много гушкане и физическа близост, за да се чувства спокойно. Понякога неговият плач простичко означава, че то би искало да го подържите. Полюляването и пеенето могат да донесат на бебето допълнително успокоение. Когато го държите близо до себе си, то чува ударите на сърцето ви, усеща топлината на тялото и аромата ви. Вашите прегръдки са най-сигурното място, където би могло да се намира вашето бебче. Затова, ако мъникът плаче много, може да опитате да го носите близо до себе си в слинг за по-дълги периоди от време.

втренчването с празен поглед в пространството или притихването са само някои от възможните примери. Прекаленото внимание от любопитните посетители може да превъзбуди бебето и да направи приспиването му много трудно. Затова го занесете в тиха стая преди лягане, за да му помогнете да се успокои.

Плача, защото съм Плача, защото ми е уморен и се нуждая студено или горещо Можете да проверите дали на бебето ви е от почивка твърде горещо или студено по температураБебетата често не могат да заспят, когато са преуморени. Вероятно скоро след раждането ще започнете да разпознавате знаците на сънливост. Плачът и за най-дребното нещо,

та на коремчето му. Не се ръководете по топлината на бебешки крачета или ръчички. Нормално е крайниците на бебето да са студени. Температурата в детската стая трябва да

[ www.kenguru.bg ] 57


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

е 18-200С. Внимавайте да не обличате твърде дебело бебето, за да не го прегреете. Също така съобразявайте дебелината на завивките със сезона.

Плача, защото искам суха пеленка Бебето може да протестира, ако пелената му е мокра или замърсена. Редовно сменяйте пелените, не оставяйте бебето с мръсна пелена даже и да наближава часът за вечерното къпане. Мокрите и мръсни пелени са сигурен път към разраняване на нежната детска кожа.

Плача, защото не се чувствам добре Бебето, което е неразположено, плаче по различен начин от този, с който вероятно вече сте свикнали. Тонът му може да е по-слаб,

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

по-висок, по-продължителен или писклив. Ако детенцето обичайно плаче много, но е станало необичайно тихо, това също може да е знак, че то не се чувства добре. Никненето на зъбчетата може да разстрои вашето бебе повече от обичайното. Децата често пъти са раздразнени и неспокойни през седмицата преди появата на нов зъб. Помнете, че никой не познава вашето бебе по-добре от вас. Ако имате притеснения, че нещо не е наред, се обадете на педиатъра. Звънете на лекаря винаги когато бебето плаче много продължително, има висока температура, повръща, страда от запек или разстройство.


фекции на пикочните пътища, дихателни инфекции като синуити, бронхити и пневмония.

ЛИЧНО ЗА ОМНИ-БИОТИК ПАНДА НОВО ПОКОЛЕНИЕ СИНБИОTИК БАЛАНСИРА ИМУННАТА СИСТЕМА ПРИ НОВОРОДЕНИТЕ Омни-Биотик Панда е комбинация от 3 различни, естествено населяващи чревния тракт микроорганизма. Разработен е специално за бременни и бебета от първия ден след раждането през първата година от живота, при фамилна склонност към алергични заболявания. Съдържащите се в Омни-Биотик Панда бактериални щамове подпомагат жизненоважната популация от бактерии в детските черва и улесняват балансираното съзряване на имунната система. Въз основа на проведени проучвания, при генетично обусловен алергичен дисбаланс се препоръчва приема на продукта от майката най-късно от 8-мия месец на бременността, а след раждането и от бебето. След прием на Омни-Биотик Панда в рамките на три месеца, имунологичният дисбаланс на застрашените от алергия деца се уравновесява при 80% от тях. Ефективността на Омни-Биотик Панда се дължи на изключителните свойства на трите бактериални щама в състава му, които: - благоприятстват развитието на полезни микроорганизми в чревния тракт на бебето; - стимулират съзряването на имунната система; - намаляват риска от алергии – астма, хранителни алергии и атопии; - подобряват бариерната функция на чревната лили гавица; - ограничават появата на гъбични инфекции, инин

Соня Петкова е счетоводител по професия и майка на две деца - Ванеса на 2 г. и 10 м., родена в 40 г.с. и кърмена до 1 г.; Тея на 7 м, родена в 33 г.с., която все още кърми. „Започнах да приемам Омни-Биотик Панда около 31 г.с. от бременността си с моята по-малка дъщеря Тея. Не успях да изпия дори една опакова, защото тя побърза да се появи на бял свят. Близо месец беше в болница. Започнах да й давам препарата от момента, в който се прибра вкъщи, продължавам и до днес. Ето и разликите, които съм забелязала в поведението и реакциите при двете деца. Бебешко акне – около 40 дни бузите на Ванеса бяха обсипани със ситни пъпчици, при Тея изобщо липсваше подобен проблем. Хранила съм се нормално и с двете, не съм избягвала храни-алергени, консумирала съм ги в разумни количества. Важно е да спомена, че дори в болницата Тея се е хранила с кърма, която съм носила всеки ден. Колики – проблемът на всички бебета. Не мога да кажа, че Ванеса е била със силни колики, но известно време приема препарат за тях. При Тея не съм забелязала да свива крачета, да плаче без причина, да има прекалено много газове, напротив – много спокойно бебе. Не съм й давала нищо срещу колики, само сутрин едно прахче Омни-Биотик Панда. Периодът на захранване – едни от първите храни на бебетата в нашия регион са картоф и ориз, двете силно запичащи. Поради това много бебета трудно се изхождат през този период. Това си е стрес за бебето и за майката. Бебе Ванеса много се измъчи, докато при Тея нямаме подобни трудности.

ПРОДУКТА МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ В АПТЕКИТЕ


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

+ Най-важни през този период са забавленията на пода. Това означава, че трябва да стимулирате обръщането, пълзенето, въртенето и смяната на позицията във всеки момент, когато детето е готово за игра. Осигурете достатъчно играчки и предмети, с които да привлечете вниманието му, и седнете заедно с него, като му ги подавате и стимулирате способностите му да хваща, задържа и разглежда. + Чудесен начин за забавление са подскачането и люлеенето, най-добре, докато държим детето в ръце. Това е прекрасен и забавен начин на подготовка за пълзенето и ходенето, тъй като развива у мъничето чувството за баланс. + Организирането на театър с кукли е много подходящо за тази възраст на детето, защото с ваша помощ, разбира се, куклите могат да се движат, говорят и закачат, докосвайки мъничето например по нослето. + Продължавайте да говорите на детето във всеки удобен момент. Пейте песнички, рецитирайте стихотворения, четете му книжки. В началото ще ви се струва, че детето бързо губи интерес, но понякога ритъмът на гласа ви успокоява и привлича вниманието, независимо от факта, че детето не разбира смисъла на прочетеното.

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО Седми месец

Когато хванете детето под мишниците, то се опитва да стъпи на крачетата си.

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

– Колкото и да ви се иска, не бива да стимулирате детето да стои дълго време на краката си, все още е рано за това.

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕТЕ

Голяма част от децата на тази възраст все още се будят за нощното си хранене. Това не е проблем, ако кърмите. Ако обаче храните детето с бебешки формули от шише, не забравяйте всеки път след нахранване да почистите зъбките с навлажнена марля или специална детска четка.

Освен това то може да умее и: + Детето може да стои изправено, държейки се за мебелите или за вас. Това обаче все още не е умение, а по-скоро демонстрация на сила, така че не бива да настоявате и да насърчавате детето да го прави. + В легнало или седнало положение мъничето може да се изправи на

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

крачета, ако му подадете двете си ръце и то ви хване. Освен това от позиция по корем то може с помощта на двете си ръчички да се опре на пода или леглото, да се извърти на едната си страна, подгъвайки краче и да седне.

КАКВО УМЕЕ?

+ Мъничето може да седи за малко и без чужда помощ, но това съвсем не означава, че може да се предпази от падане. Ето защо не бива да го оставяте само. + Когато го държите подмишниците в изправено положение, то вече стъпва на крачета и се отбутва от пода, пружинирайки. Въпреки че най-вероятно му е много забавно, не бива да правите това упражнение твърде често, тъй като то все още не е готово да стои дълго време на краката си. + Интензивните движения в този период са много любими и въпреки че все още не са координирани детето не пропуска да се обръща, да се върти на ляво и на дясно, да пълзи или просто да се отбутва с крачета, оставено по корем. + Оставено по гръб, бебето обича да се забавлява с тялото си, като лапа ръчички и крачета. + Сега то може да си играе и с подходящи предмети, като ги прехвърля от едната ръчичка в другата, като ги върти във всички посоки и ги разглежда много внимателно и съсредоточено. + Ако го оставите по корем и му подадете играчка, може да я хване с едната ръка, подпирайки се на пода или леглото с другата. + Продължава да развива и говорните си умения с пълна сила. През този период можете да чуете "га-га-га-га" или "ба-ба-ба-ба", като това му доставя невероятно удоволствие, особено когато чува гласа си по-силно или по-слабо. + През седмия месец бебето обича най-много да изхвърля всичко от креватчето, кошарката или количката си. То прави това не за да ви накара да се навеждате и да го вдигате, а защото му е интересно да вижда предметите как падат и да чува звука, който издават. + Гневът без причина е изключително характерен през този период. Дали защото не успява да се задържи на четири крака и да пълзи, или просто защото иска да получи предмета, който вижда, няма значение. Това все още не е проява на характер, а просто опит и желание за комуникация.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА, БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

РИБЕНА ЧОРБА

Състав:

Бульон, риба, лимон, естрагон, копър, морков, ориз, сол.

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

1 ч.ч. зеленчуков бульон (домашно приготвен)

2 ч.л. ориз

150 г сварена бяла риба от филе без кости

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сложете бульона да заври в съда, в който ще готвите супата. След това прибавете ориза, предварително изчистен и измит под студена течаща вода, и варете около 10 минути до омекването му. Прибавете накъсаната на ситно бяла риба, естрагона,

2

КИСЕЛ С МАЛИНИ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

1 ч.ч. добре узрели малини

2 ч.ч. минерална вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистете старателно малините и ги измийте под студена течаща вода с помощта на сито или гевгир. Сложете ги в подходящ съд за варене заедно с минералната вода и ги сварете за около 5 минути на слаб огън. Прецедете през ситно сито

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

2-3 ч.л. захар

Състав:

няколко кръгчета сварен морков

1 ч.л. лимонов сок (от прясно изцеден лимон)

1 ч.л. ситно нарязан пресен копър

сол на вкус, щипка естрагон

копъра и посолете на вкус. Прибавете сока от лимона и отстранете от огъня. Накрая по желание можете да добавите кръгчетата сварен морков или да го нарежете на малки парчета в зависимост от предпочитанието на детето.

Малини, захар, вода, картофено брашно.

3 ч.л. картофено брашно (нишесте)

получената смес, добавете захарта и отново върнете на огъня. При непрекъснато бъркане добавете картофеното брашно, размито в малко студена вода, и варете още няколко минути до сгъстяване. Поднесете десерта леко охладен.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

КАК ТРЯБВА ДА СПИ БЕБЕТО? Автор: Елица Лукова

В

началото на 90-те години на XX век в САЩ, Австралия и редица западноевропейски държави са проведени проучвания във връзка със синдрома на внезапната детска смърт (СВДС), от който само в САЩ дотогава всяка година умират около 5000 деца. СВДС е водеща причина за смъртта на деца до 1-годишна възраст, като 90% от случаите са до 6 месеца.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СВДС?

Това е внезапна, необяснима смърт на дете до 1 годишна възраст, за която не може да се установи обективна причина дори след направена аутопсия и разглеждане на медицинската история. Анализът на резултатите от тези проучвания недвусмислено показва връзка между СВДС и позата, в която спят децата.

Въз основа на направените проучвания Американската академия по педиатрия подема кампания в подкрепа на спането по гръб. Резултатите са повече от впечатляващи. Само в рамките на няколко години броят на бебетата, починали от СВДС, намалява с над 50%. Четвърт век по-късно учените все още не са напълно сигурни каква е връзката между позата, в която спят бебетата, и този синдром. Според една от съществуващите теории между лицето на спящото по корем бебе и чаршафа се образува нещо като джоб. Така детето вдишва един и същ въздух и не получава достатъчно кислород. Особено опасни са креватчета с меки матраци и водните легла. Повече от половината бебета имат физиологичен гастроезофагиален рефлукс, който в 95% от случаите се разрешава напълно до 12-месечна възраст. Дълго време опасността от повръщане е била най-важният аргумент в подкрепа на

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

спането по корем. Днес специалистите смятат страховете, че бебето може да се задави, ако повърне, докато спи по гръб, за неоснователни. Лежейки в тази поза, трахеята е разположена над хранопровода и за да навлезе стомашно съдържимо, трябва да се преодолее силата на гравитацията. Обратно, ако бебето спи по корем, вероятността да попадне стомашно съдържимо в трахеята при повръщане е по-голяма поради разположението на отвора й под хранопровода. И ако спането по корем напълно се отрича от гледна точка на безопасността на мъничето, а в защита на спането по гръб се водят мащабни кампании през последните десетилетия, то по отношение на страничната поза специалистите не са толкова категорични. В повечето случаи бебетата започват да се обръщат от гръб по корем между 4- и 6-месечна възраст, но дори новородените могат да се обръщат от


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

МНЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИСТ:

Д-р Пламен Масларски, педиатър Позицията на бебето, когато спи, трябва да е по гръб с обърната на една страна главичка или сложено на една страна, но в никакъв случай по корем.

странична поза по гръб или по корем. Ето защо според някои педиатри спането на една страна не може да се разглежда като разумна алтернатива. Но какво да направим, ако бебето нервничи и упорито отказва да спи по гръб? И защо то се успокоява, ако го сложим да спи на една страна? Според специалистите в тази поза новородените се успокояват, защото тя е по-близка до ембрионалната, и съветват да се изпъва долната ръчичка на бебето, за да е по-стабилно тялото и да се намали възможността то да се обърне по корем. На пазара вече могат да се открият ограничители за бебета, които осигуряват спокоен сън в странично положение. Двете възглавнички, които се намират пред

и зад тялото, предпазват детето от обръщане от странична поза по гръб или по корем. Добре е разстоянието между тях да бъде регулирано така, че да не са прекалено ограничаващи движенията на мъничето, или да се използва само предната възглавничка, което да позволява на бебето да се обръща свободно по гръб. Специалистите препоръчват, когато е будно, детето да прекарва известно време по корем във ваше присъствие, което не само ще спомогне за укрепване мускулите на раменете и врата, но и ще предотврати т.нар. позиционна плагиоцефалия (синдром на сплесканата глава). Когато бебето започне да се обръща, макар да бъде слагано по гръб, е напълно нормално след това то само да променя позата, в която да спи. Това в никакъв случай не бива да се превръща в повод за лишаване от сън на и без това недоспалите родители и те да дежурят край детското креватче, за да обръщат мъничето по гръб през цялата нощ. Достатъчно е то да бъде слагано да спи по гръб върху твърд матрак, покрит с чаршаф, без възглавнички, плюшени играчки и други предмети от материи, които могат да застрашат сигурността на детето. Тази информация не може да замести медицинската грижа и съветите на педиатъра, тъй като. макар и в редки случаи, продиктувани от специфични обстоятелства и медицински проблеми, е възможно лекарите да препоръчат бебето да спи по корем.

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2016 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Bekley – 100% натурален лосион против комари, 100 мл, цена: 14,40 лв.

Кокона SOS Kids - репелент део за защита от комари, 100 мл, цена: 6,00 лв.

Bambule – спрей против комари, 50 мл, цена: 12,50 лв.

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


Бочко - лосион против ухапване от насекоми, 1+, 150 мл, цена: 6,00 лв.

Urgo - филмогел за след ухапване от насекоми, цена: 10,00 лв.

Bros – спрей - помпа против комари и кърлежи, 50 мл, цена: 3,80 лв.

Autan – гел против комари и други насекоми, цена: 8,50 лв.

[ www.kenguru.bg ] 67


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща просто защото ги има.

Кош за новородено Phil&Teds Cocoon; цена: 98 лв. Ултрапреносим кош за новородено и легълце за количката в едно. Широкоотварящи се ципове за лесен достъп, омекотена основа за удобно спане, идеален за пътуване като лек кош за новородено – тегло само 1.6 кг, дълги дръжки за люлеене, заключва се сигурно в количките Phil & Teds inline™. Максимален товар: 9 кг.

Музикална въртележка, проектор и нощна лампа Magical Night Tiny Love; цена: 157,00 лв. Музикална въртележка, картинен проектор и нощна лампа Magical Night е уникален 3-в-1 продукт, който се ползва от новородено до подрастващо дете. 30 минути разнообразна музика – 9 мелодии в 3 категории (класика, звуци от природата и приспивни песнички), светлина, проектор на картинки, симпатични животинки и други.

ВРЕМЕ Е ЗА СЪН

Стъпвате на пръсти и говорите шепнешком, а ако се наложи да кихнете, тичате с всички сили в другата стая и го правите по възможно най-безшумния и безумен начин, така че тъпанчетата ви могат да се пукнат... Познато ли ви е? Ако имате бебе у дома, най-вероятно всички от вас са повече от наясно с идилията спящо бебе и тиха къща. За да осигурите на малкото човече всичко необходимо за пълноценна почивка и здрав сън, защото сънят наистина е здраве, на помощ идват нашите топ предложения. Идеите са от нас, а комфортът за малчо - от вас!

Музикална плюшена играчка за креватче Лъвче Playgro; цена: 39,00 лв. Бебето ще се успокои с пухкавата музикална играчка Лъвче. Пластмасовата халка е удобна за закачване на играчката на повечето колички или в колата. Характеристики: успокояваща приспивна песен живи цветове и шарки за визуална стимулация. Подходяща за деца 0 м+.

Отпечатък за ръчичка и краче Baby Art; цена: 59,00 лв. Отпечатък за ръчичка и краче Baby Art е оригинално решение за създаване с помощта на снимка и на отпечатък от ръчичката или крачето на вашето бебе на очарователен спомен от тези изключителни моменти.

Легло кошара Micuna Basic 1 Babymobel; цена: 499,00 лв. Характеристики: Размер на лежащата част: 120/60; Брой нива на лежащата част - 3. Сваляща се решетка. Колела на краката - 4 (2 със застопоряване). Материали: mdf и бук.

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

В ПОМОЩ НА МАМА


Овлажнител за въздух с хидрометър Tigex; цена: 149,00 лв. Студена пара: няма риск от изгаряне. Може да се включва и изключва автоматично, когато нивото на програмираната влажност е постигнато. Вграден хидрометър - термометър. Нощна светлина в 7 цвята. Лесен за използване и почистване.

Jane - детска кошарка 2 нива; цена: 199,00 лв. Компактна детска кошарка, подходяща както за игра, така и за спане. С помоща на арката с играчки вашето бебето ще се приспи много по-бързо. Матракът на кошарата е на две нива, което дава по-голям достъп на майките до вътрешността й. Размери разгънато положение: 120,5 х 60,5 х 62 см. Тегло: 11 кг.

Cangaroo подложка за повиване Friends Cangaroo; цена: 37,00 лв. Подложката е подходяща за деца още след раждането. Снабдена е с твърда основа и краченца, за да може да се монтира и върху бебешко креватче. Изработена е от PVC материя, подплатена с дунапрен и твърда вложка. Размер 80 х 47 х 10 см.

Nuk Нощна лампа портативна; цена: 62,00 лв. Успокояваща нежна светлина, малка, лесна за употреба, портативна, три степени на интензивност на светлината, произведена от мек силикон, не се нагрява, работи 12 часа без зареждане. Зареждане на батерията с адаптор.

[ www.kenguru.bg ] 69


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО Автор: Милена Тошева

Още докато е в утробата на майката, детето е способно да приема и да „обработва” дразненията от околната среда. Движенията на майката, допирът със стените на матката, смученето на палеца, светлината и звуците - това са някои от стимулите, които в този период оказват влияние върху образуването и оформянето на централната нервна система. А по-късно? Не е необходимо да сте професионално квалифицирани, за да разберете как се развива детето ви. Следете го и се занимавайте с него.

П

рез първия месец бебето вече е развило голям брой адаптивни отговори. Много от тях се изграждат още вътреутробно, а след раждането детето ги развива като чувство за гравитация, движение и докосване. Всичко това е важно да се знае, тъй като детето в този най-ранен период „говори” с тяло, движения и е от огромно значение да можем да разтълкуваме езика на тялото. Стимулациите, които успокояват детето и го правят по-щастливо, са добра основа за развитието на сетивата. Детето е създадено, за да изпитва радост от игрите, които го стимулират, както и да изпробва нови чувства и да развива нови двигателни функции. Функциите се развиват в определена последователност. При някои деца това ще се случва по-бързо, а при други – по-бавно, но основно ще се следват определени параметри. Изражението на лицето и движенията на тялото са основни начини за изследване на рожбата ви. Ако наблюдавате внимателно какво прави, ще разберете какво иска да ви „каже”. Уплашеният поглед, свитите юмручета и стегнатото тяло ясно сигнализират, че нещо не е наред. Ако влезете в стаята или се обърнете към малчугана, ще видите как той весело ще маха с ръчички и крачета. Умореното бебе обикновено търка очите си, а когато е гладно, се опитва да мрънка.

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Трябва да обърнете особено внимание на очите на бебето – зениците се разширяват, когато нещо привлече вниманието му. Децата по принцип са с по-широки зеници от възрастните, а те ще се разширяват все повече в компанията на по-големите. Внимателно наблюдавайте очите на бебето и набързо ще разберете към какво проявява интерес то и на кое реагира найдобре. Въпреки че не може да се види нечий мозък, може да се наблюдава поведението, което е отражение на неговата активност. При по-късното си развитие малчуганите започват да използват различни движения, за да изразят желанията си. Бебетата посочват с пръст нещата, които искат, или ви държат за ръце и показват мястото, на което искат да отидат. Обърнете внимание на това, което то се опитва да ви съобщи, и му покажете, че разбирате мислите му с думите: „Искаш да ти дам сокче, така ли?”. Ако детето не иска да слуша караниците ви или натякванията, то ще покрие ушите си с ръце. Когато не иска да гледа нещо, понеже го плаши, или се сърди, то ще покрие очите си с длани. Езикът на тялото също така може да е ключово средство да разпознаете кога детето ви лъже. В такива случаи то инстинктивно ще покрие устата си с една или две длани, като подсъзнателно ще се опитва да предотврати изричането на „лоши” думи от устата му.

Еднакво важен е и говорът на вашето тяло. Преди бебето да започне за разпознава значението на думите, съответно това, което му казвате, движенията на тялото ви, както и тонът, с който му говорите, ще е основното средство за споразумяване между вас и него. Когато се обръщате към малчугана, старайте се погледът ви да е на нивото на неговия поглед. Имитирането на движенията на бебето и изражението на лицето му също е добра тактика. То ще се чувства по-сигурно, понеже ще „разбере”, че и вие се чувствате така, както се чувства и то самото.


СЕТИВАТА Автор: Димитрина Пандурова

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Обонянието е способността на човек да възприема мирис.

ОБОНЯНИЕ

Смята се, че обонянието е най-силното човешко сетиво, което в 80% от случаите влияе върху моментното емоционално състояние на човек, освен това върху хормоните и физическото състояние. Например една отблъскваща миризма може коренно да промени настроението на човек, а може да доведе и до отравяне.

В утробата

До неотдавна нямаше категорични доказателства, че ембрионите могат да имат каквото и да е усещане за мирис. На този въпрос учените не отделяха сериозно внимание, като причината се коренеше във вярването, че мирисът може да се усети само чрез дишането и въздуха. Днес обаче и тази теза е опровергана с помощта на последните проучвания. Благодарение на един орган (Якобсонов), който почти През последните 20 веднага след ражданегодини учените в сфето изчезва, нероденирата на пренаталната те се оказва, че могат психология доказаха, да стимулират своето че нероденото дете е обоняние чрез същестсъзнателно, реагиращо вуващите и наличничовешко същество, те в околоплодната което след шестия течност вещества. А месец (около 25-26 г.с., се знае, че околоплоднаа се предполага дори и та течност преминава по-рано) води активен през устната и носнаемоционален живот. та кухина на бебето,

„дразнейки” сетивата. Проучванията показват още, че бебето реагира – ускорява се неговият пулс или пък променя позата на тялото си, в зависимост от това какъв аромат вдишва неговата майка. Носът като човешки орган се развива между 11-а и 15-а седмица. Трима учени – Schaal, Orgeur и Rogan, установяват, че през плацентата преминават множество химични съединения, които, след като се съединят с амниалната течност, дават на бебето един истински букет от вкусове и аромати (около 120 на брой). С други думи „продуктите от менюто” на майката по време на бременността достигат до ембриона посредством плацентата и кръвта, течаща в капилярите на носовата лигавица. Смята

+ Обонянието е единственото сетиво, което няма почивен ден – работи 24 часа в денонощието, и може да ни предпази от опасност дори когато спим. + От гледна точка на еволюцията обонянието е едно от най-древните възприятия, благодарение на което животните са можели да се ориентират. + Смята се, че това сетиво при жените е много по-добре развито, отколкото при мъжете + Мозъкът „пази” спомена за аромат много по-дълго ог визуалната и звуковата памет. + Комбинацията от определени аромати може да предизвика глад, жажда, щастие, концентрация, еуфория и т.н. + 350 000 различни химикали и над 10 000 различни миризми може да помни нормалният човешки организъм. Обонянието се намира в същата част на мозъка, която „отговаря” за спомените и емоциите.

се, че по този начин пренаталният опит с аромати подготвя бебето на по-късен етап да търси някои определени миризми. Това обяснява и защо след раждането всички новородени са привлечени от арамота на кърма, макар да са нямали пряка „връзка” с тяхната първа храна. Изследователите обясняват това именно със спомените, които са научили в пренаталния си живот.

След раждането

Обонянието и вкусът са най-развитите

сетива още от раждането. Благодарение на това проучвания показват още, че новороденото може да различава по мириса майчината гърда от тази на друга кърмачка. Още от тази ранна възраст малките човеци имат предпочитания към сладките ухания като например ванилията, но харесват също и лимона. И същевременно не понасят неприятните аромати като развалени яйца, като това им помага да избягват опасните храни.

[ www.kenguru.bg ] 71


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ХОРАТА, КОИТО ЩЕ НЕНАВИЖДАТЕ СЛЕД РАЖДАНЕТО Автор: Милена Тошева

ПЪРВИТЕ СЕДМИЦИ С БЕБЕТО СА ИЗПЪЛНЕНИ С ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО КАКВИ ЛИ НЕ ЕМОЦИИ И ПОВЕЧЕТО ОТ МАЙКИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ ОБЕЗПОКОЯВАНИ. МЕЖДУ ДРУГОТО ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО. НО ИМА ХОРА, КОИТО В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА ПОМОГНАТ, МОГАТ ДА НАВРЕДЯТ. ЕТО КОИ ТОЧНО СА ТЕ.

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


Гостите, които смятат, че са на почивка Живеят далече и едва се сдържат да видят бебето. Но те са тук преди всичко, за да ви помогнат. Между другото те очакват да ги нахраните, независимо че едва успявате да хапнете нещо вие самата. Гледат ви с почуда, като ги помолите да измият съдовете си – все пак те са на гости, за бога!

Помощниците, които не са никакви помощници

те ще ви го върнат, веднага щом започне да плаче…

Помните ли третия триместър, когато всичките ви близки питаха от какво ще имате нужда, като се появи бебето? Е, това, което те не споменаха, бе, че под „помощ” подразбират гушкането на бебето, докато вие, уморена до краен предел, се опитвате да се занимавате с домакинската работа. Нима това не е помощ?! Сега не

Приятелите, които закъсняват

трябва да се грижите да прекарате времето си с бебето, докато то е в

настроение. Защото то ще бъде при вашите „помощници”. Но не се притеснявайте,

„Утре към 12 часа ще донесем нещо за обяд”, ще ви кажат приятелите. На следващия ден се събуждате и едва чакате да приспите бебето, за да можете да се порадвате на спокойствие с тях, докато хапвате. Бебето е заспало, а и вие сте на път да се унесете в дрямка. Но, разбира

се, не можете да се насладите на свободното време, а и вече сте се разбрали. Между другото времето минава, а от вашите приятели няма и следа. А около един часа комбинацията от недоспиване и глад вече кулминира – ОТКРАДНАХТЕ МИ СЪНЯ, КЪДЕ СА МИ ПОНЕ САНДВИЧИТЕ?

Хората, които ви носят сладкиши Да, ще обожавате тези хора в началото. Кърменето повиша-


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ва апетита и поне в началото няма да сте загрижени за допълнителните калории, които приемате. Между другото неусетно ще се озовете в кухнята само след няколко часа сън и ще похапвате вече четвъртото парче сладкиш, а бебето в другата стая ще плаче неутешимо. В тази лудница вероятно ще се сетите, че никога повече няма да можете да се поберете в старите си дънки, ако продължавате да похапвате с такива темпове. И тогава разбирате, че хората, които ви носят тези сладки, не са много желани.

Специалистите от форума Те имат отговор на всички въпроси и мнение по всеки казус. Способни са и най-незначителното ви питане за грижите за новороденото да превърнат в сериозен проблем. Дали обаче са компетентни, е доста съмнително. За да сте спокойни, винаги първо се допитвайте до истински специалист, който е наясно със състоянието на вашето дете. И стойте далеч от форумите.

Несъобразителните болни хора Те само ще се появяват на вратата ви и ще държат пакет кърпички в ръцете си. „Бях болна миналата седмица, не съм заразна”, ще кажат те. Друг ще хвърли вината върху полените или амброзията. Преди да успеете да ги помолите да измият ръцете си, те вече ще са хванали бебето, а грижата за болното дете е най-ло-

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

шото нещо на света за всяка майка.

Майката, която е на мнение, че правите всичко грешно Това може да е която и да от вашите близки – майка ви, леля ви, приятелката ви… Не е важно. Те правят всичко по друг начин. С други думи те правят всичко ПРАВИЛНО. Защо и ти не правиш това така? А ти защо не си гледаш работата?

Mъжът, който хърка През първите седмици с бебето повечето майки ще се будят при всеки шум. Някои татковци, от друга страна, ще спят здраво, дори и ако детето плаче до ухото им. Но какво друго могат да направят те? Та нали майката е тази, която кърми бебето? Естествено, това няма да им попречи да се оплачат на следващия ден, че са уморени...

Вие самата, ако по време на бременността не сте практикували упражненията на Кегел. Много е важно да практикувате упражненията на Кегел по време на бременността. И ще се чувствате прекрасно, ако сте ги правили поне два пъти седмично. Естествено, едва ли ще се сетите да ги правите повече пъти, но се надявате, че всичко ще е наред. А след това се случва така, че се напишквате за първи път… И втори път… А това не е добре.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

МАЛКИТЕ ПЛУВЦИ Автор: Милена Тошева

Готови ли сте да започнете с първите бебешки уроци по плуване? Купихте ли вече от онези сладки малки бански за малчугана? А непромокаеми пеленки и хавлия? За плувна шапка май е рано да говорим на този етап. Но... и тя ще ви трябва.

Ако вече сте взели и кърпата, смело се отправяйте към плиткия басейн с много настроение, но и задължително бъдете нащрек. Плуването при бебетата просто изисква повече внимание и предпазливост. Повече обаче са ползите. Напоследък набират голяма популярност уроците по плуване именно за пеленачета. С добър треньор и с правилните съвети на педиатъра малкото човече ще се наслаждава на водата дори повече от вас. Започнете първо с петминутното потопяване във водата.

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

ЗАЩО ВОДАТА? И бебетата знаят, че водата е полезна. Малките човечета я обичат повече от нас, възрастните. Защо ли? Ами защото тя дарява живот. Защото водата е здраве.

ПЛУВАНЕТО Е ПОЛЕЗНО ЗА БЕБОЦИТЕ, ЗАЩОТО... Водата е най-необходимото и полезно нещо за всеки човешки (и не само) организъм. Без нея знаем, че няма живот. Без нея няма и здраве. Водната среда и плуването помагат на детето да се развие чисто физически, те подпома-

гат по-бързото развитие на крехките бебешки мускули. Едновременно с това плуването прави бебетата по-внимателни и по-емоционални, концентрирани и дори развива тяхната интелигентност.

КОГА Е ПОДХОДЯЩИЯТ МОМЕНТ? Така или иначе малкият плувец е бил в околоплодните води девет месеца. Дайте му време за глътка въздух и адаптация към околната среда и отново му позволете да се потопи в така обичаната вода, когато навърши няколко месеца. Е, има и родители мак-


сималисти, които са готови да въведат детето си в този спорт още на двумесечна възраст. Но да не бързаме. Според специалистите след навършване на шест месеца бебето е напълно готово за първите си уроци по плуване. Още с първото влизане в басейна бебето започва да се учи активно и се поставят основите на добрите умения по плуване.

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ Вече казахме, че не бива да изпускате бебето от поглед и от ръцете си. Придържайте телцето му внимателно, докато е във водата - независимо от това дали се учи да плува, или го къпете. Тук е мястото да споменем за опасностите, които дебнат във водата.

На първо място - трябва да проверите температурата на водата. На второ - да имате под ръка хавлия, с която да загърнете малкото човече, след като излезе от водата. На трето - да изплакнете детето, след като излезе от водата. Независимо дали става въпрос за морска или речна вода или за вода от басейн, внимателно с мек сапун обтрийте тялото на пеленачето и го изплакнете. За да не се изсуши кожата, намажете я със специална бебешка козметика за след баня. Знаете, че могат да възникнат алергии при допира на нежната детска кожа с химикалите в басейните. Наясно сте, че във водата дебнат и бактерии. Водата води до по-лесно изгаряне на кожата на бебето. Затова нанасяйте слънцезащитен крем след всяко Не лишавайте бебето от удоволствието да се наслади на водата, но винаги бъдете нащрек. излизане от водата.


МОДА ЗА БЕБЕТО

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


Официален Представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, Тел,0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 79


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

РОДИТЕЛСКИ СТИЛОВЕ НА ВЪЗПИТАНИЕ Автор: Нели Средкова

В края на 60-те и началото на 70-те години психоложката Диана Баумринд провежда редица изследвания с цел да установи влиянието на родителите върху психологическото и емоционалното развитието на детето. В резултат на тях тя откроява три стила на възпитание: автори-

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

тарен, толерантен, авторитетен. През 1983 г. Маккоби и Мартин разграничават и четвърти стил – небрежен/ неангажиращ. Всеки от тях е следствие от нивата на контрол и отзивчивост във взаимоотношенията между родителите и детето.


АВТОРИТАРЕН СТИЛ Авторитарните родители са хора, които не показва топлота и любов на детето си. Те доминират и властват над него. Не толерират самостоятелността, а, напротив – поощряват послушанието. Те очакват пълно подчинение. А когато се разбунтува, то бива наказвано. Така детето е принудено безропотно да изпълнява чуждите желания. Има родители, които само манипулират детето. Лишават го демонстративно от любов всеки път когато поискат нещо, а то не им го даде. Последици: Детето израства с ниска самооценка и липса на самоувереност. Рядко се наблюдава самоинициативност при него. Общува по-трудно с връстниците си. Момчетата, възпитавани по подобен начин, развиват силно чувство на гняв, докато момичетата – с времето стават все по-зависими от околните. ТОЛЕРАНТЕН СТИЛ Толерантните родители имат топло, но твърде либерално отношение към своето

дете. Те по-скоро се опитват да му бъдат приятели. Липсва както контролът, така и забраните. Някои от родителите насърчават детето си от малко да взима решения само защото вярват, че така ще стимулират неговата креативност. Други просто осъзнават, че нямат власт над него и се предават. Независимо от подбудите обаче факт е, че в ранна възраст то не е способно само да взима решения и трябва да бъде направлявано. Последици: Детето често е импулсивно и неуважително. Зачита единствено своите нужди и желания. Поради тази причина среща затруднение в общуването си със своите връстници. Не е добре подготвено за отговорностите, които ще трябва да поеме, защото е свикнало да получава всичко, когато го поиска. НЕАНГАЖИРАЩ ИЛИ НЕБРЕЖЕН СТИЛ Неангажиращите родители са дистанцирани, не се интересуват от проблемите на детето си. Осигуряват му най-необходимото, като храна, жилище, средства. Те нито умеят да го контролират, нито имат желание за близост. Подобно поведение може да доведе до сериозни психологически и емоционални проблеми у подрастващата личност. Последици: Детето живее с мисълта, че е нежелано и маловажно. Не получава любов, затова в по-късен етап я търси навсякъде. Това крие рискове, като попадане в неподходяща среда. Няма добро мнение за себе си. Неуверено е. Не може да се самоконтролира и не успява да се справи адекватно с житейските ситуации, пред които бива изправено. АВТОРИТЕТЕН СТИЛ Този стил е съвкупност от авторитарния и толерантния стил. Авторитетните родители поддържат взаимоотношения, основани на баланса. Те налагат забрани, когато е необходимо. Наясно са с ролята си в семейството. Но постигат целите си чрез общуване, а не чрез заплахи и команди. Обосновават се и обясняват на детето защо са взели конкретно решение. Окуражават го да изразява себе си и му показват любовта си. Позволяват му да взима решения едва когато преценят, че може вече да поеме тази отговорност. Те умеят да поставят граници, но и да дават свобода. Това е единственият успешен стил според Баумринд. Последици: Детето се отличава с висока самооценка и самоувереност. Но и е наясно, че хората са равнопоставени, че всеки заслужава уважение. От рано се научава на толерантност. Проявяват по-високо ниво на самоконтрол.

Макар че в статията са посочени основните характеристики на различните стилове, тя може да помогне на родителите да разберат как влияят на децата си. Това е и нейната цел. Възпитанието е осъзнат процес, който може и трябва да бъде контролиран. Само така родителите ще съумеят да изградят емоционално здрава и стабилна личност.

А вие от кой тип сте? [ www.kenguru.bg ] 81


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

ЦЕНАТА НА ПАРИТЕ Автор: Силвия Костова

ВЕРОЯТНО ВИ Е ТРУДНО ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ СВЕТО МЪНИЧЕ ДА ПОПЪЛВА БАНКОВИ ИЛИ ПЪК ИНВЕСТИЦИОННИ КНИЖА, НО ИСТИНАТА Е ЕДНА: НЕГОВАТА ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ В БЪДЕЩЕ ЗАВИСИ ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН ОТ ТОВА, КАК ЩЕ ГО ПОДГОТВИТЕ ЗА ЖИВОТА ОЩЕ ДНЕС. Да научите наследника си да цени парите е важен аспект от родителството. Така че освен основните етични норми е важно да възпитате стабилни принципи на разбиране на финансовите въпроси. Не, не става въпрос да изнасяте на невръстния мъник лекции по бизнес етика. Ето нашите съвети за това какво трябва да направите, за да научите детето си да цени парите.

РЕЦИКЛИРАЙТЕ

Една от основните родителски грешки, която всички ние правим, е безсмисленото харчене за децата ни. Дори най-малък размисъл върху тази тема ще ви накара да признаете, че родителската пристрастеност към купуването на детски стоки и играчки е предназначена да задоволи преди всичко вашите собствени желания, а не толкова потребностите на децата. Купуването на нови дрешки и играчки за бебчето е нещо вълнуващо, но имайте предвид, че с порастването на детето трябва да бъдете по-внимателни с навиците за харчене, защото те ще бъдат възприети от детето ви като модел на бъдещо поведение по финансовите въпроси. Започнете с това да научите хлапето на основните принципи на повторната употреба и рециклирането още от най-ранна възраст. Обяснете му, че така пазите планетата по-чиста и същевременно пестите пари. Заведете детето в библиотеката, където то да си избере книги за четене, които трябва да върне след две седмици чисти и здрави. Освен за ползите от повторната употреба малчуганът ще се научи и на отговорност.

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


НАУЧЕТЕ ДЕТЕТО ДА СПОДЕЛЯ

Най-простичкият личен пример, който можете да дадете на наследника си, е, като споделяте със своята половинка. Виждайки родителите си да правят това, той ще е много по-склонен да последва вашия пример и да споделя с братята и сестрите си. Ако децата ви са на приблизително еднаква възраст, е добра идея да купувате играчки, които те да си споделят. Това е първата стъпка, с която ще ги научите да намаляват разходите за неща, които не са абсолютна необходимост, и винаги да се стремят да пазаруват по възможно най-пълноценния начин.

УПРАВЛЕНИЕ НА ДЖОБНИТЕ ПАРИ

Този съвет идва заедно с практиката. Помогнете на детето си да поеме отговорност за парите. Ако никога не му дадете възможност да се справи с тях, как тогава ще очаквате да се научи да борави с финансите в бъдеще? Кога да въведете системата на джобните пари, зависи от развитието и темперамента на вашето дете. Като правило това се случва между 7 и 10 години. Решете каква точно да бъде сумата, след като обсъдите заедно за какво малчуганът възнамерява да я използва.

Добра идея е да включите хлапето в плащането на някои от сметките на дома с част от неговите джобни - например процент от сметката за електричеството. Така детето ще е много по-съвестно относно пестенето на електрическа енергия.

ЛУКС СРЕЩУ НЕОБХОДИМОСТ

Научете детето си, че разликата между двете е генерална. Въпреки че вероятно ще се наложи да увеличавате сумите за харчене всяка следваща година, бъдете сигурни, че не надхвърляте предварително разчетените разходи. Помнете, че боравенето с пари в ранна възраст може да има пагубен ефект, ако не контролирате процеса адекватно и отблизо. Ако детето настоява за повече пари, за да си купува неща, от които няма нужда, бъдете готови за ясни и твърди разговори с него. Разяснете му разбираемо защо купуването на iPad не е необходимост, докато новата пералня за семейството представлява такава.

ДНЕВНИК НА РАЗХОДИТЕ

С увеличаване на нуждите ще растат естествено и похарчените пари. Поискайте от детето си да води дневник на своите разходи. Ясният поглед върху обема на похарченото ще му даде чувство за контрол върху парите и ще му помогне да изхарчи всяко левче по-мъдро. Ако детето ви се научи как да направи тези сметки и извърши цялата математическа работа напълно самостоятелно, попълването на разходния лист няма да бъде особено трудна задача за него. Това ще е тренировка и за неговите математически умения.

[ www.kenguru.bg ] 83


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

НОВО НАЧАЛО Автор: Димитрина Пандурова

Доскоро се смяташе, че за адаптацията на едно дете имат значение само емоциите и е достатъчно да му е весело и приятно, за да се приспособи бързо и леко към промените в условията на средата. Оказва се обаче, че на

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Всеки, избрал по една или друга причина да живее извън пределите на страната, ще потвърди, че поне 4 години са нужни, за да се адаптира. Психолозите и специалистите казват, че ако човек смени само квартала, в зависимост от психологията, нагласата и обстоятелствата, които са наложили това, му е необходимо от 6 месеца до година, за да приеме промяната. Ако смени обаче населеното място, му трябват средно между година и две, за да свикне. Така ли е наистина? Колко време е необходимо за адаптацията ни на ново място и само за нас ли е необходим такъв дълъг период или и за децата?

първо място в приспособяването стоят познавателните процеси. В старата среда детето познава всичко наоколо и се чувства спокойно и сигурно. Новото е неизвестно и това го плаши, както впрочем плаши и възрастните.


симо какви са те: появата на нов член в семейството, смяна на стаята или леглото, нов учител в детската градина, ново подреждане на класната стая или чиновете и т.н. Доскоро се смяташе, че за детето на 3, 4, 5 години подобни резки промени трябва да бъдат сведени до минимум. Известният американски педиатър и изследовател на ранното детство Арнолд Гезел обаче не само опроверга тази теза, но и насърчава родителите да тренират и възпитават у детето т.нар. адаптационен механизъм. Той съветва в постоянната и добре позната детска среда родителите да внасят целенасочено някои промени. Така то от малко ще свиква с новостите, ще се „сблъсква” с тях и на по-късен етап те няма да предизвикат стрес и негативни емоции. Звучи лесно на хартия, но как да се справите на практика?

КРАЧКА ПЪРВА

Някои деца реагират отрицателно на всяка промяна, особено ако тя е свързана с преживяване на емоционален стрес. Тези деца ще се нуждаят от специална помощ, за да свикнат с промените, незави-

Когато в семейството твърдо е взето решението за промяна, започнете да „настройвате” детето на новата честота. Ако имате възможност, посетете мястото заедно, говорете с него като с възрастен човек защо правите тази смяна, какво очаквате и колко благоприятна в крайна сметка ще бъде тя за всички ви. Използвайте играчките му и му разказвайте приказки, за да представите какво предстои. Колкото по-солидни основи бъдат поставени изначално, толкова по-лесно ще бъде по-нататък. Акцентирайте върху новите възможности и посочвайте плюсовете, например колко много паркове и места за игра има в новия град. Позитивното мислене, съчетано с ентусиазъм, ще се отрази благоприятно на малчугана в процеса на адаптация.

КРАЧКА ВТОРА

Когато реално се преместите, се постарайте да поддържате връзка със старата среда (например чрез чести разговори с роднини и близки). Понякога дори само

едно късче от близкото, но добре познатото минало може да помогне много на детето в този нов живот. Независимо дали детето е на 3 или пък на 8, то ще се чувства по-сигурно, ако стаята му наподобява неговото предишно комфортно местенце. Ето защо веднага след преместването подредете първо стаята на детето. И бързо възстановете обичайните семейни занимания и на новото място. КОНТРАПУНКТИ ОТ МИНАЛОТО До средата на 50-те години на ХІХ век, когато децата постъпвали в лечебно заведение, родителите имали право само на половин час седмичен престой при тях. Тогава един детски психоаналитик на име Доналд Уиникът, разбирайки колко е важна връзката между болното дете и близките му, настоява за промяна на правилата. Вместо обаче да се намери баланс се стигнало до другата крайност – заедно с болното дете можели да останат всички членове на семейството.

КРАЧКА ТРЕТА

Пътят към по-лесната и бърза адаптация неизменно е свързан с нови контакти. Те са важни както за семейството, така и за самото дете – дори навярно за него далеч повече. Колкото по-бързо намери нови приятели, толкова по-бързо ще заплува в свои води. Много психолози споделят, че ако този процес се забави, детето „наваксва” пропуска, като създава свои нови, но измислени приятелчета, с които играе на истински игри. Не бива обаче да се забравя, че колкото детето е по-голямо, толкова по-трудно и по-дълго е приспособяването. Трудната адаптация може да предизвика у детето безпокойство, психическо и физическо напрежение – разстройство на съня, на апетита, понякога дори може да доведе до повишаване на температурата и заболяване. В такъв случай не се бавете, а потърсете компетентен съвет от детски психолог.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ЗВЕЗДНИТЕ ПОЧИВКИ ТАЗИ ГОДИНА ТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗВЕЗДИ. ТЕ КАРАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА СЛЕДИ ВСЯКА ЕДНА ТЯХНА СТЪПКА И ИМЕННО ЗАТОВА В ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ ВИ ПОКАЗВАМЕ ЗВЕЗДНИЯ СПИСЪК НА ЖЕЛАНИ ДЕСТИНАЦИИ, КЪДЕТО, АКО ОТИДЕТЕ, МОЖЕТЕ ДА СРЕЩНЕТЕ НЯКОЯ СВЕТОВНА ЗНАМЕНИТОСТ. По темата работи: Костадин Костов

К

арибският пират Джони Деп предпочита Карибите. Дори в едно свое интервю той казва, че ако трябва да избира, би останал да живее там. Докато още беше щастлив със съпругата си Амбър Хърд, актьорът обичаше да я води на почивка в Сен Мартен, разположен в Карибско море. Там не е особено тихо, защото над главите на плажуващите често преминават самолети. В централната част на плажа скоростта на въздушния поток от реактивните двигатели достига до 160 км./ч. Въпреки това много туристи предпочитат курорта заради адреналиновото усещане, където една нощувка варира от 2000 до 16 000 долара на вечер. Именно любовта към адреналина, алкохола и опиатите разрушиха брака на Джони с Амбър. Само два дни след като загуби майка си, той получи поредния удар от съдбата - съпругата му внесе в съда документи за развод с думите: “Бракът ми с него беше постоянен физически и психически тормоз”.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Австралийката Кайли Миноуг е изключително голям патриот и не изневерява на страната си. Любимата й дестинация за почивка е Плажът на раковините в Австралия, където високата концентрация на сол в Индийския океан е довела до без-

контролния ръст на популацията на мидите. Плажът е едно от най-красивите места в света, като дори е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО. Ако искаш да почиваш там, трябва да си направиш резервация поне една година по-рано и да


имаш солидна банкова сметка. От курортите залагат основно на морска храна, която Кайли обожава, особено сега, когато се готви за своята голяма тайна сватба. Според холивудски хроникьори певицата дори вече се е омъжила за своя доста по-млад британски годеник Джошуа Сас. Миноуг е била забелязана от папараци да се разхожда из друго свое любимо място, гръцкия остров Сифнос, с огромен диамант на пръста, подарен й от 19 години по-младия й съпруг. Барбадос пък е любимата дестинация на златната надежда на Холивуд Деми Ловато. Най-чистите плажове в света, райската атмосфера и умерено топлите температури са причините Ловато да обича да релаксира там в компанията на любим мъж или верни приятелки. Според пресата в един от хотелите има целогодишно запазена стая за нея, в която тя да отскочи, ако се почувства изморена. Светските репортери в САЩ писаха, че Деми се е разделила с приятеля си Уилмър Валдерама именно в Барбадос. Двойката имала ужасен скандал в присъствието на целия хотел, докато накрая Ловато не хвърлила годежния си пръстен в лицето на Уилмър и не го пратила да си върви. Така се сложи край на 6-годишната им връзка, но

за сметка на това на певицата й предстои дълго лято, пълно със забавления. Барбадоската перла Риана е луда фенка на Доминикана. Плажове, покрити с бял пясък, внушителни планински вериги, набраздени със зрелищни реки, и водопади, соленоводни езера, изобилстващи от екзотични диви животни, са само една малка част от облика на Доминиканската република. Това е и причината певицата да дава по 10 000 долара за нощувка в най-скъпия доминикански хотел, оценен с 6 звезди, където можеш да получиш всичко, което пожелаеш. Според запознати, Риана толкова често отсяда там, че вече има ястие с нейното име риба и морски дарове, гарнирани с червен сос. След като преди няколко години РиРи, както я наричат приятели й, купи огромна къща за майка си в Барбадос, цената на която е 30 милиона долара, сега тя се замисля за втори имот, този път в Доминиканската република. Дали обаче ще го обитава сама, все още не е ясно, след като години наред до певицата няма постоянен мъж. Марая Кери избра да се омъжи тази година на любимите си Бахамски острови. Паркът, наречен “Градините на Версай”, в най-известния 5-звезден хотелски комплекс на Бахамите

е сред най-популярните места за сватби. Именно там ще си кажат “да” звездата и австралийският милиардер Джеймс Пакър, а събитието ще събере най-големите звезди на световния шоубизнес това лято. Майкъл Бубле ще бъде това лято в Барселона. Певецът беше принуден да отмени концертите си след операция на гласните струни, затова е

решил да разпуска и да се възстановява по испанските плажове. Съвсем близо до него ще бъде и Адел. Според екипа на звездата тя подготвя голям концерт в Португалия, където между-

временно ще изкара и част от лятото. Така че стягайте куфарите и се отправяйте към някое топло място, но заредете добре телефона си, за да заснемете срещата си с някоя световна звезда.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

През първите две години от родителството всички се срещат с редица поведенчески особености на детето. А това предизвиква при всяка една майка и всеки един татко силни реакции. Непослушанието, мятането по пода и ревът, здравото захващане за родителя, за да не се остави детето само,

отказът да се спи на обяд, пристъпите на гняв, себичността, немилосърдието, удрянето на възрастните, хапането, фазата „Няма пък”… всички тези поведения предизвикват у настойниците ярост. А резултат от тази ярост са недотам милите реакции, за да се научи малчуганът да не се държи така.

ДОБРОТО

ПОВЕДЕНИЕ

МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ

Автор: Милена Тошева

вече „плаща цената”… И майките, и татковците започват да търсят в интернет и книгите отговори на въпросите, защо наследникът им е с такова поведение и как да постъпят в дадена ситуация.

В

ъпреки ясното послание на родителите обикновено подобно поведение продължава, а повечето майки и татковци се чувстват безпомощни след определен период от време. Единственото решение те виждат в засилването на реакциите си. Така обаче оказват още по-силно напрежение върху малкото човече. Много родители признават, че когато наследникът им се държи по този начин, се срамуват - не се чувстват добри настойници. Те са на мнение, че не са в състояние да отгледат дете и да го научат на добро поведение, което допълнително засилва яда към хлапето. Понякога околните „наливат” допълнително масло в огъня с коментари от типа „Моето дете не прави така". Или „За това само съм слушал/а…”. Така само се засилва чувството на срам и безсилие, а като резултат малкото чо-

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

ра по-зряло тези си чувства.

За съжаление повечето родители не се питат защо детето се държи така и каква е причината за реакциите му. Едва когато майката или таткото наистина проявят разбиране към детето си и потърсят причината за неговото поведение, недотам добрите привички се превръщат в минало…

Актуалните и обичайни методи на възпитание са едновременно и причината, и обяснението на незрялото поведение при възрастните, където импулсивността и експлозивността са нещо обичайно или при поведението доминира потискането на пристъпа на гняв с тази тъга.

Въпросът е в това, че подобно поведение има причини за появата си, както и че то отминава след определено време, ако се предприемат съответните мерки. От реакцията на възрастните зависи колко време ще продължи подобно поведение и за какъв период това държание ще бъде забравено. Чрез обичайните методи на възпитание обикновено караме детето да потисне естествената реакция на гняв, тъга и срам и завинаги да остане на това инфантилно ниво на функциониране и потъпкване на емоциите, вместо да му предложим начин да развие съзнанието си и да интегри-

Днес е ясно какво трябва да бъде отношението към детето, за да може да се преустанови колкото е възможно неговото поведение на взискателност и да може то да развие способности за по-зряло функциониране, което намира израз в обществото като добро поведение.


Организирай това!

10 навика

за по-добра организираност сутрин Автор: Димитрина Пандурова

СТАНЕТЕ РАНО

Mного изследвания показват, че хората, които стават рано, са по-продуктивни и по-мъдро вземат решения. Тези, които постигат невероятни успехи в работата, спят малко по принцип, но стават рано, дори и през уикендите. А събуждането в зори спомага за по-добрата организация. Също така ще се приготвите по-рано за работа или училище и ще бъдете спокойни.

ПИЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДА

Постарайте се това да бъде първото, което ще направите, преди да станете. След повече от 6 или 7 часа без вода, докато спите, се появяват първите знаци на дехидратация. Само две чаши вода дневно всяка сутрин ще подобрят метаболизма ви и ще направят деня ви по-ефективен. За малчуганите, разбира се, количеството е доста по-малко.

ЗАКУСКАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

Повечето хора прескачат закуската. Не

правете това. Тя е от основно значение за детето. Редовната закуска подобрява концентрацията.

СУТРЕШНА ГИМНАСТИКА

Сутрешната гимнастика оказва влияние върху понижаването на стреса и подобрява продуктивността. Според някои изследвания упражненията преди работа или училище дават страхотни резултати, особено по отношение на настроението и здравето.

ОПРАВЕТЕ ЛЕГЛАТА

Оправяйте леглото си сутрин и учете детето да прави същото. Това е страхотен начин за организиране.

ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ САМО ЗА ВАС И ЗА ДЕТЕТО Само десет минути на ден медитация за майките и протягане - за децата, ще даде израз на най-доброто от вас през целия ден.

ИЗБЯГВАЙТЕ ДИГИТАЛНИТЕ ПРЕЧКИ

Отложете проверяването на профила

Както гласи пословицата "Денят се познава от сутринта", така и практиката показва, че утрото е моделът, по който ще премине денят. Затова е подобре да използвате сутринта си по възможно найдобрия начин. Ето кои са десетте неща, които да направите - вие и детето, за да бъдете по-продуктивни и поорганизирани.

във Фейсбук и есемесите за по-късно. Не позволявайте детето да се “залепва” за електрониката веднага след ставане от сън. Един от начините да избегнете капаните, които ви залагат смартфоните, е да не използвате будилника на апарата. Оставете телефона си извън стаята вечерта и навийте обикновен часовник да ви събуди сутринта.

ПОДГОТОВКАТА Е ВАЖНА

Пригответе дрехите

и чантите си предишната вечер. Не оставяйте това за сутринта. Ще имате повече време за организиране и обсъждане с какъв тоалет ще бъдете на работа и в училище.

НАПРАВЕТЕ СПИСЪК СЪС ЗАДАЧИТЕ ЗА ДЕНЯ

Визуализацията е позната техника на успешните хора. Представете си как би изглеждал идеалният ден, направете списък с всички неща, които трябва да изпълните,

за да го осъществите. Отметнете всяка една точка от предварително изготвения списък със задачи, след като я реализирате.

ЗАПОЧНЕТЕ ОТ НАЙ-ТРУДНИТЕ ЗАДАЧИ

Обяснете това и на децата. После ще бъде много лесно денят да е успешен!

[ www.kenguru.bg ] 89


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

АЛЕРГИЯ КЪМ КОМАРИ Автор: Нели Христова

ТОПЛОТО ВРЕМЕ И СЛЪНЧЕВИТЕ ДНИ ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ БЕЗУСЛОВНО СА ЧАКАНИ С НЕТЪРПЕНИЕ ОТ МАЛКИ И ГОЛЕМИ, НО ОСВЕН С ПРИЯТНИ ЕМОЦИИ ТОВА ВРЕМЕ ПРЕЗ ГОДИНАТА Е СВЪРЗАНО И С ПО-ГОЛЯМ РИСК ОТ АЛЕРГИИ, ОСОБЕНО ОТ ЖИЛЕЩИ И ХАПЕЩИ НАСЕКОМИ. За да бъдете подготвени, ако за съжаление и вие попадате в графата "алергични към насекоми", ще ви запознаем с една от най-често срещаните инсект-алергии - тази към най-разпространените малки твари през лятото - комарите.

КОЙ Е АЛЕРГИЧЕН КЪМ КОМАРИ?

Застрахован от комари няма и алергията към тях може да се прояви в различни форми както с локални симптоми, така и с по-тежки усложнения, които за щастие се срещат сравнително рядко.

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

Местните алергични реакции включват зачервяване, подуване и сърбеж на мястото на ухапването, което изчезва в рамките на 3-4 дни.

ПО-СЕРИОЗНИТЕ СИМПТОМИ, КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КОМАР В СЛУЧАИТЕ НА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ, СА СЛЕДНИТЕ: ▪ общо неразположение ▪ обрив ▪ упорит сърбеж ▪ гадене

▪ задух ▪ болки в корема ▪ световъртеж и повръщане. В най-тежките и животозастрашаващи случаи се наблюдава пресипналост на гласа, кашлица, падане на кръвното налягане и колабиране. Трябва да обърнем внимание, че понякога след ухапване от комар може да се развие и бактериална инфекция, която е следствие от разчесване и замърсяване на ухапаното място. Този проблем най-често може да засегне малките деца, които повече от всеки друг


ФАКТИ

Алергичната реакция от комари е реакция на организма не от самото ухапване, а от отделената по време на това слюнка на насекомото. Степента на

страдат от нападките на кръвосмучещите насекоми.

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО СМЕ АЛЕРГИЧНИ?

На първо място в борбата с комарите е по възможност предотвратяване на тяхното ухапване. За тази цел на аптечния пазар има огромен избор от всякакви препарати, с чиято помощ мо-

алергична реакция на всеки организъм е строго индивидуална и зависи от чувствителността към определени вещества, които са част от тази слюнка.

Голяма част от хората, страдащи от атопичен дерматит, имат алергия и към ухапване от комар.

жете да избегнете ухапване и последвала алергична проява. Обикновено в състава на тези продукти (репеленти) влизат етерични масла от треви и растения, които със своя аромат отблъскват вредителите и ги държат далеч в продължение поне на няколко часа. В случай че ухапването вече е факт, методите на лечение зависят от

степента на алергична реакция. Ако подуването е малко, е напълно достатъчно да се сложи компрес с риванол или да се намаже с подходящо за целта средство, най-добре с противоалергична компонента. В по-сериозните случаи и при риск от анафилактичен шок консултацията със специалист алерголог е задължителна.

Ох, не искам да сърби! Ургодермил

след ухапване от насекоми, филмогел След ухапване от насекоми (комари, оси, конски мухи, паяци, кърлежи, пчели, мравки) Над 1 годишна възраст Образува защитен филм, който: Облекчава усещането за сърбеж Защитава и предпазва от разраняване на кожата Не се отлепва при контакт с вода (водоустойчив)

Течна лепенка Урго – за всеки случай!

Продукт за цялото семейство: за възрастни и деца над 1 година.

www.urgo.bg

UrgoBulgaria


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ Автор: Нели Христова

ПОМОЩ! ЦИСТИТ

Kонсултант: д-р Васил Василев, уролог, болница "Вита", www.urology.bg Честото ходене по малка нужда успоредно с болката, паренето и тежестта ниско долу в корема са симптоми на неприятното и доста често срещано заболяване най-вече при дамите - цистит. Обикновено за главен виновник на състоянието са сочени попадналите в пикочния мехур бактерии, а в почти 100% от случаите става въпрос за Ешерихия коли.

Децата боледуват от цистит в много редки случаи. Обикновено заболяването се появява в резултат на анатомични аномалии, когато урината се връща обратно в уретерите и нейният поток навън през отделителната система е нарушен. Във всички случаи на съмнение за такъв проблем трябва незабавно да се потърси мнението на специалист - детски уролог.

Как да си помогнете?

Кой боледува от цистит? Изхождайки от анатомичната структура на женското тяло, нежната половина от човечеството е значително по-застрашена от възникване на цистит. Това е така, защото при жените уретрата е по-къса и по-близо до ануса, а от това следва по-лесно заразяване с бактериите и по-бързото им проникване в пикочния мехур. Друга вероятна причина за заболяването може да бъде възпаление на уретрата след полов акт, предизвикано от по-дългото триене по време на акта. При този тип цистит симптомите обикновено се развиват в рамките на 12 часа след сексуалния контакт. В някои случаи цистит може да се появи и вследствие на употребата на някои видове козметика след раздразване на пикочния канал, сред които са вагиналните дазодоранти, парфюмираните сапуни и талк, както и ароматизираната и цветна тоалетна хартия.

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

• Пийте най-малко 10-14 чаши течности на ден. Ограничете приема на кафе и напълно елиминирайте от менюто си алкохола. Тези напитки могат да причинят дразнене на пикочния мехур. • Ограничете приема на храни, съдържащи високи нива на калций (докато трае лечението). Това означава да избягвате приема на мляко и сирене. • За облекчаване на болката в слабините и областта на корема можете да поставите между краката или ниско долу под пъпа топла бутилка с вода или затоплена грейка. • На всеки три часа можете да пиете чаша вода с разтворена в нея чаена лъжичка сода. Содата намалява киселинността на урината и облекчава паренето при уриниране. Изпитано средство в борбата с цистита са препаратите от червената боровинка. Тяхното действие е безспорно доказано и могат да се използват както по време на самото заболяване, така и като профилактика при често повтарящи се цистити.

Незабавно потърсете лекар в следните случаи: • Симптомите на цистит не преминават в рамките на три дни, след като сте взели необходимите мерки и сте направили консултация със специалист. • Имате повишена температура, болки в долната част на гърба или кръв в урината

Каква е профилактиката при цистит? • Изпразвайте пикочния мехур толкова често, колкото се налага и не задържайте урина в него. • Пийте много течности - поне 8 чаши на ден. • Редовният тоалет и добрата интимна грижа са от особено значение в борбата с цистита и предпазването от неговата поява. Важно уточнение в тази насока е, че по време на миене на гениталиите това трябва да става отпред назад, за да се елиминира възможността от пренасяне на бактериите от ануса към уретрата. • Носете памучно бельо, което не притиска половите органи, за предпочитане изхвърлете прашките от гардероба си. • След полов акт по възможност отидете по малка нужда, тъй като по този начин намалявате възможността бактериите, попаднали в уретрата, да останат там и да се размножат. Хората, които имат навик да стискат по-дълго време, преди да отидат до тоалетната по малка нужда, са застрашени от развитие на цистит.


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

7

изненадващи мъжки ерогенни зони

Автор: Милена Тошева

КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕРОГЕННИТЕ ЗОНИ НА МЪЖЕТЕ, ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ ЕДНА ЧАСТ ОТ ТЯЛОТО ИМА ВОДЕЩА РОЛЯ. НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ САМО НА НЕЯ ТРЯБВА ОТДЕЛЯТЕ ВНИМАНИЕ. ЕТО ОЩЕ НЯКОИ КЛЮЧОВИ МЕСТА, ДОКОСВАНЕТО НА КОИТО ЩЕ ПОДАРИ НА ПОЛОВИНКАТА ВИ НЕЗАБРАВИМИ УСЕЩАНИЯ. 94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


РАЗПАЛЕТЕ МЕЧТИТЕ МУ

Шепнете му нежно в ухото, съветват сексуалните терапевти. По този начин ще активирате неговите мисли, а след това ще развихрите въображението му... И оттам - от теорията към практиката.

СТЪПАЛА

Мъжете обожават масажа на стъпалата. Изненадайте любимия с нежен масаж с хубав лосион и стимулирайте

различни точки по стъпалото. Защо? Защото по петите са разположени точки, които стимулират сексуалното удоволствие.

УШИ

Те са част, която често остава забравена. Със сигурност половинката ви ще изпита удоволствие, ако нежно го целунете по ушите. Масажът по

ушните миди също може да бъде приятен.

ОБЛАСТТА ЗАД КОЛЕНЕТЕ

Докосването на това място при повечето хора предизвиква чувството на гъделичкане. Но и тази област е по-чувствителна към ласки.

КЛЕПАЧИТЕ НА ОЧИТЕ

Oсвен че кожата на клепачите е по-тънка и по-нежна, това, което

прави тази област ерогенна зона, е фактът, че когато мъжете са със затворени очи, вие имате пълен контрол над тях... Ключът е да бъдете нежни – докоснете клепачите му с върховете на пръстите и леко ги целунете.

ВРАТ

С докосването и целуването на врата

можете да нажежите атмосферата. Особено чувствителна е зоната между врата и ключицата - мъжът няма да се възпротиви, ако целунете това място.

ЧЕЛО

На пръв поглед челото не е ерогенна зона, но всъщност е точно такава. Върхът на челото, в основата, е изпълнен с нервни окончания, а масажът на тези точки няма да остави нито един мъж равнодушен.

И накрая всяка част от тялото може да се превърне в ерогенна зона, ако се стимулира правилно. Вие найдобре знаете как. [ www.kenguru.bg ] 95


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Д

Автор и фотограф: Димитрина Бунова а, всички знаем, хубавото време е перфектият фон за разходки и хапване на открито. Какво по-добро занимание за почивните дни. Пикникът изисква известна организация, но пък се отблагодарява с толкова приятни емоции и преживявания.

96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

След като сме избрали деня и мястото, остава да подготвим и най-любимата част от удоволствието – храната. Би могло тя да бъде приготвена изцяло вкъщи. Добре е да се подбере меню, което да се сервира на стайна температура, без необходимост от рязане на място и много прибори, а най-добре повечето неща да могат да се хапват с ръце. Салатите

трябва да бъдат нарязани и разпределени в добре затварящи се кутии, а овкусяването да стане на място. Хранителни, засищащи и много удобни за пикник са тези салати, в които зеленчуците се комбинират с паста, киноа или леща. Омлети, завити на руло в прясно изпечено хлебче, сладки и солени тарти, пълнени и запечени багети и земели, кишове, мъфини и


бисквити – всичко това има място в кошницата за пикник заедно с разнообразни плодове. Ако се спираме на вариант с барбекю, нещата се усложняват малко, но и обядът придобива съвсем друг вид. В този случай е необходимо да разполагаме с хладилна чанта, за да пренесем с нея месото, предварително овкусено или оформено като шишчета, както и рибата, ако сме решили да включим и нея. Брънчът е чудесно решение за тези, които искат да останат у дома в градината и да съчетаят закуската и обяда в лежерно безвремие. Ако сме решили да се

съберем с приятели, може да се уговорим всеки да донесе по нещо подходящо за хапване – така ще се разпределят усилията по техническата част. Така няма да се налага да се отделят много време и усилия в кухнята. Но така или иначе стандартното меню за брънч не включва трудни, сложни и бавни за приготвяне ястия. Всеки, уважаващ себе си закуско-обяд, взима само най-доброто от закуската и обяда. Основно действащо лице са яйцата – варени, бъркани, на очи, забулени, влизащи в състава на различни други аламинути. Солените пайове, кишове и мъфини мо-

гат да бъдат приготвени предварително и комбинирани с различни салати, крем супи и запечени зеленчуци. Лесни и бързи за офор­мяне са различните плата от сирена или колбаси, сьомга, риба тон или маринована риба, морски дарове. Сладката част от менюто обикновено е представена от кроасани, палачинки, крем карамел, баница, сладка, кейкове и сладолед. Освен чай, кафе, мляко и пресни сокове всеки брънч трябва да предлага и алкохолни напитки. Коктейлите са емблемата на класическия английски брънч. Към тях могат да се добавят шампанско, бяло вино и розе.

[ www.kenguru.bg ] 97


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

З���и �ркови с �ш�� 4 порции

12 малки моркова 70 г лешници 4-5 клонки мащерка 1-2 с.л. бяло вино зехтин екстра върджин морска сол и черен пипер 2 кубчета масло Лешниците се запичат за 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Морковите се почистват и нареждат заедно с мащерката в застлана с хартия за печене тава. Подправят се със сол и пипер и се поръсват с виното и 2-3 струи зехтин, като върху всеки се слага по малко масло. Запичат се за около 40 минути, или до златисто. Сервират се с едро счуканите лешници.

98 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


Хляб с босилково песто 360 г брашно 4 г суха мая една и половина с.л. захар една и една трета ч.л. сол 15 г разтопено масло 50 г заквасена сметана или прясно мляко 1 малко яйце 180 мл вода 130 г босилково песто

Брашното се пресява заедно със солта, добавят се захарта, маята, маслото, сметаната, половината от разбитото яйце и водата. Замесва се меко, лепнещо тесто. Оформя се на топка и се слага в намаслена купа. Завива се със стреч фолио и се оставя да втаса до удвояване на обема. Разточва се на правоъгълна кора с дебелина 5-6 мм. Отгоре равномерно се разпределя пестото и се навива на руло по дългата страна. С остър нож се прави прорез в средата на рулото по дължина, като се започва на 2-3 см от единия край. Двете получени половини се усукват спираловидно и получената плитка се слага в облицована с хартия за печене правоъгълна форма с размери 28х10 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 минути, или до образуване на златиста коричка.

Галет с кайсии

100 г бяло брашно 100 г пълнозърнесто брашно 1-2 щипки сол 50 мл зехтин 50-70 мл ледена вода 40 г дребно нарязани лешници или орехи 350 г кайсии или праскови 40 г смлени лешници или орехи 1 пакетче бурбонска ванилова захар 1 ч.л. мед 1 ч.л. бърбън кафява захар за поръсване 1 яйце В купа се смесват двата вида брашно, солта и дребно нарязаните ядки. Добавя се зехтинът и се размесва с пръстите на ръцете до получаване на хомогенна маса на трохи. Добавя се от водата и за кратко се замесва до получаване на гладка топка. Сплесква се на диск, завива се с фолио и се оставя в хладилника за 30 минути. Плодовете се почистват от костилките и се нарязват на тънки резени. Разбъркват се с ваниловата захар и 1 с.л. от кафявата захар. Тестото се разточва върху поръсен с брашно лист хартия за печене на кръгла кора с дебелина 4-5 мм. В средата се разпределят смлените ядки. Отгоре ветрилообразно се нареждат плодовите резени. Краищата на галета се завиват, намазват се с разбито с малко вода яйце и всичко се поръсва обилно с кафява захар. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-45 минути, или до образуване на златиста коричка. След като леко се охлади, плодовете се намазват с меда, ръзбъркан с алкохола.

[ www.kenguru.bg ] 99


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

КОШНИЦИ ЗА ПИКНИК Автор: Петя Лечева В разгара на горещите летни месеци разходките в планината или гората стават все по-привлекателни. Едва ли има нещо по-приятно от прохладата под сянката на дърветата или до планински ручей. А разходката върви ръка за ръка с вкусно хапване. Но преди да се отправите на пикник, ще ви е необходима известна подготовка.

Пикник (англ. picnic) - разходка с угощаване на открито в компания.

КОШНИЦА ИЛИ РАНИЦА

Добре оборудваната кошница или раница за пикник е много важна за пълноценната почивка сред природата. Какви са разликите? Кошниците са изработени от дърво, много елегантни, с красиви прибори и керамични чинии и стъклени чаши. В комплектите са включени текстилни покривки или салфетки. Като правило са просторни и в тях могат да се сложат няколко хранителни контейнера. Кошниците не са съвсем удобни за носене, тъй като са по-тежки от раниците и трябва да се носят на ръка. Можете да изберете кошница за двама, четирима или шестима.

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


пикник е немислим без хубаво вино, а отварянето му без тирбушон е истинско предизвикателство. СОЛНИЦА – „Солта е най-скъпото“ се казва в едноименната приказка на Ангел Каралийчев. Съот-

Раниците са с дебели, меки презрамки и са много удобни за дълги разходки или велопреходи. Комплектите за хранене са нечупливи, пластмасови и са предназ-

ветно, солницата е не просто аксесоар, а необходимост. ОДЕЯЛО - много по-удобно е одеялото, върху което ще седите, да е опаковано в раницата или кошницата, отколкото да го носите отделно.

начени за двама или четирима. Много често са снабдени с отделение за бутилки и одеяло.

СТУДЕНО ИЛИ ТОПЛО

Както кошниците, така и раниците могат да са оборудвани с хладилно отделение и/или изолационен калъф за бутилки, за да могат напитките ви да запазят температурата си. Определено в горещите дни хладилното отделение е предимство, особено ако храната, която сте приготвили трябва да се съхранява на студено.

АКСЕСОАРИТЕ МНОГО ИЛИ МАЛКО

С колкото повече аксесоари е снабдена кошницата за пикник, толкова по-тежка става тя. Но от друга страна повечето аксесоари осигуряват по-голямо удобство по време на почивката ви. НОЖ ЗА РЯЗАНЕ – освен ножовете за хранене ще имате нужда от един, с който да можете да нарежете салатата или отрежете филия хляб. ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ – можете да минете и без нея, но удобството й е неоспоримо. ТИРБУШОН – класическият

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СЛОЖИТЕ В КОШНИЦАТА ЗА ПИКНИК: - САЛФЕТКИ (СУХИ И МОКРИ) - ВОДА ЗА ПИЕНЕ, МИЕНЕ И ГАСЕНЕ НА ОГЪНЯ - ПЛИК ЗА БОКЛУК, В КОЙТО ДА СЪБЕРЕТЕ ОТПАДЪЦИТЕ СИ

[ www.kenguru.bg ] 101


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Разходка по

Лазурния бряг Автор: Елица Лукова

Френската ривиера е разположена там, където последните алпийски възвишения се спускат към Средиземно море. През 1887 година писателят Стефан Легар описва това място като "бряг на светлини, топъл бриз и загадъчни благоуханни

Д

осами италианската граница е разположен Мантон. Мекият климат и над 300 слънчеви дни годишно благоприятстват отглеждането на цитрусови насаждения в района. Освен с красивите плажове и многобройните ботанически градини градчето се слави с пищния Фестивал на лимона през февруари, когато улиците му се изпълват с изящно изработени жълто-оранжеви композиции.

102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016

гори" и го нарича Лазурен бряг. Наредените като перлена броеница западно от границата с Италия десетки курортни селища се радват целогодишно на засилен интерес от страна на милиони туристи.

Мантон по време на Фестивала на лимона

Кан - перлата на Лазурния бряг

Недалеч от Мантон, граничеща от три страни с Франция, се намира една от най-малките държави в света. Превърналото

се в синоним на лукс и богатство княжество Монако десетилетия наред се издържа основно от хазарт, но днес освен от казина-


та туристите са привлечени от топлото време и тюркоазените води на Средиземно море. На път за столицата на Лазурния бряг - Ница, не пропускайте да се отбиете в живописното средновековно селище Ез. Кацнало на една скала на 427 метра над морето, то прилича по-скоро на декор. Вземете фотоапарат и чифт удобни обувки и се разходете по стръмните павирани улички. Освен магнетичните средиземноморски гледки тук ще откриете впечатляваща сбирка от кактуси в Екзотичната градина и филиали на две от най-старите парфюмерийни фабрики. Съвсем наблизо, на брега на Залива на ангелите, е разположен петият по големина град във Франция. Красивата Ница, или Nice la Belle, както я наричат, от векове е извор на вдъхновение за безброй художници и писатели, прекарали известно време на Лазурния бряг. Към края на XVIII век меките

Антиб

Красивата Ница най-големият град на Лазурния бряг

зими по тези места започват да привличат толкова много англичани, че и до днес крайбрежната улица на Ница, по която обичали да се разхождат, носи името Promenade des Anglais. Попадайки в стария град, туристите обичат да се губят из лабиринта от тесни виещи се улички, пълни с магазини, галерии и уютни ресторантчета, които предлагат местни специалитети. Не пропускайте да се изкачите на Хълма със замъка. От замъка отдавна са останали само руини, но това е мястото, откъдето се открива спираща дъха гледка към Залива на ангелите, крайбрежната улица и Стара Ница. Преди да стигнем Кан, пътят ни отвежда в града на срещуположния край на залива. Заради местоположението му древните гърци, живели по тези места, му дават името Antipolis - градът срещу Ница (Nikaia). По отрупаните с

цветя улици на Антиб може да стигнем до замъка Грималди (Château Grimaldi). Обитаван от едноименната фамилия през XVII век, по-късно той е дом на Пабло Пикасо в продължение на 6 месеца, а днес - музей, приютил многобройни творби на художника. Едва напуснали Антиб, се озоваваме насред добилия световна слава курортен град Кан. Макар той да е домакин на много събития през цялата година, най-широка известност има филмовият фестивал. Хиляди актьори, режисьори, продуценти и фенове, мечтаещи да се докоснат до своите любимци от екрана, посещават през месец май перлата на Лазурния бряг. Ежегодно бляскавият филмов фестивалът с бюджет

около 20 милиона евро, се отразява от над 4000 журналисти, но дори да е позатихнал медийният шум около него, не пропускайте разходката по изобилстващия с цветя и полюшващи се палми крайбрежен булевард "Ла Кроазет" (La Croisette), известен с луксозните хотели и бутици. На път за Сен Тропе, прославил се с най-хубавите плажове по Френската ривиера, непременно се отбийте в световната парфюмерийна столица Грас. Живописното градче, заобиколено от безкрайни лавандулови полета, се намира на около 20 километра от брега. Поминъкът тук от векове е свързан с производството на парфюми. Трите най-стари фабрики - Галимар, Молинар и Фрагонар, предлагат ежедневни демонстрации и дори с малко помощ може да приготвите свой парфюм, но за да станете един от парфюмеристите, които работят тук, трябва да се научите да различавате над 2000 различни аромата.

Алпите защитават Лазурния бряг от студените северни ветрове, есента е топла, зимата - кратка и почти безснежна, пролетта настъпва рано и мимозите, които се отглеждат край Кан започват да цъфтят още през февруари, а лятото предлага незабравими преживявания. Не е чудно, че ежегодно над 10 милиона туристи са привлечени от окъпаните от слънце златисти плажове, красивите яхтени пристанища, очарователните средиземноморски гледки и наситения аромат на лавандула из полята на Прованс.

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

116

116

Mustela®Maternité Крем с двойно действие против стрии 150 ml

Крем при смяна на пелени с дермален пребиотик

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Петима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от barral

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 115

Бутилка iIamo 1. Владислава Симеонова 2. Кристиян Добрев 3. Ангелина Желязкова

MATERNEA 1. Диана Илиева 2. Галя Запрянова 3. Илиана Божинова

APTAMIL 1. Жулиета Мънчева 2. Даниела Васева 3. Борис Павлов

ДЕВИН 1. Габриела Савова 2. Антоанета Ковачева 3. Силвана Бояджиева

MUSTELA 1. Веселина Кърчева 2. Ани Мирчева 3. Евелина Славова

БОЧКО 1. Сребрина Георгиева 2. Снежина Ангелова 3. Кремена Терзиева

Комплект „Забавление” PLAYGRO 1. Радмила Кирова 2. Ирина Дачева 3. Калина Георгиева

Термочаша tommee tippee 1. Мария Петкова 2. Пламена Шапкарова 3. Мариета Ангелова

FRISO 1. Иванка Николова 2. Виктория Атанасова 3. Теодора Драгичева

PLASMON 1. Юлиана Лесова 2. Карина Тодорова 3. Йорданка Парунова

108 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 109


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

116 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

116

С пробиотици и пребиотици

Охлаждащ крем за крака

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Maternea.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

116

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

116

Течен сапун Алое вера Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от Бочко.

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 110 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 111


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

116

116

Пискун кукла Playgro

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

116

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

116 Ортодонтични залъгалки – Fun Style 6-18м 2 бр.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Девин. Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 112 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | юли 2016


ЗА ПО-ХУБАВ ЖИВОТ.

Новата количка Muum на Jané. Количката Muum на Jané е най-новата концепция за детска количка, която съчетава най-новите тенденции по отношение на дизайна с най-иновативните функции по отношение на безопасността и конфорта. Количката е с леко шаси и разполага с практична система на сгъване без да е необходимо да се сваля кошчето. Освен това на Muum може също така да се прикачат системите за безопасност на Jané: бебешкото столче Rebel, бебешкото столче Matrix, което може да се превърне в преносимо креватче и преносимото бебешко креватче. Всичко това превръща количката не само в по-хубава, но и в по-лесна и достъпна за всички. Защото животът ти може да бъде още по-хубав във всяко едно отношение.

···············································································································································································

Списание Кенгуру, брой 116/Юли, 2016 г.  

Без съмнение отново ще ви изненадаме със страхотни предложения за летните месеци и безценни съвети за отглеждането, възпитанието и грижите з...

Списание Кенгуру, брой 116/Юли, 2016 г.  

Без съмнение отново ще ви изненадаме със страхотни предложения за летните месеци и безценни съвети за отглеждането, възпитанието и грижите з...