Page 1

брой 113/04.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

НАЧИН НА ЖИВОТ ИСТАНБУЛ БЕБЕ КОЖНИ АЛЕРГИИ МАМА ДА СПИШ СЪС СУТИЕН

35

ИДЕАЛНАТА ВЪЗРАСТ ЗА МАЙЧИНСТВО

ИЗПИСВАНЕ ОТ РОДИЛНИЯ ДОМ

БРОЙ 113

АПРИЛ 2016

НА ПРАГА НА ВЕЛИКДЕН

ДЕЦАТА "ХОМО ТАБЛЕТИС"


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Костадин Костов, Ина Пенкова, Ива Милорадова, Ралица Димитрова Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, доц. Евгений Генев, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: проф. Петър Петров, д-р Пламен Масларски, д-р Здравка Демерджиева, д-р Радка Масларска, д-р Вероника Кръстанова, д-р Петрана Каляшева, Тони Калушкова Счетоводство: D&D Печат: Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Семейството е велико нещо, особено когато е голямо* В един намръщен мартенски ден започнах да пиша за цветята. Но после, в разговор, стана дума за семейството и темата се промени. Аз съм човек домошар (не само защото ми го пише в характеристиката на зодията). За мен домът е много важен. Но важни са ми не четирите стени и диванът, а хората, които обитават този дом. Техните радости и болки, техните постижения и провали, те самите – даже сприхави, инатливи, обидчиви, на моменти просто влудяващи ме. Всички те, които са моето семейство. И може би не случайно животът се обърна така, че съм активно въвлечена в организацията на инициатива за популяризиране на многодетния семеен модел. Вече за четвърта поредна година организираме кампанията „Голямото семейство”. Без да влизам в подробности, само ще кажа, че официалното събитие ще се състои на 11 май, в навечерието на 15 май - Международния ден на семейството. Подробности за регламента и участниците ще намерите на сайта и във Фейсбук страницата на „Голямото семейство”. www.goliamotosemeistvo.com * Думите са на Васил Панев, на 14 г., от писмото му, с което неговото семейство Джумбудис участваше в кампанията „Голямото семейство” 2014.

[ www.kenguru.bg ] 1


СЪДЪРЖАНИЕ [50]

[52]

[22]

[84] 12 Събития на месеца

10 Новини

14 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

18 Амниоцентеза Ще разберете в кои случаи се назначава това изследване. 20 Витамините от А до Z Ще научите за какво е важен витамин Д по време на бременност. 22 Тридесет и пет – идеалната възраст за майчинство Каквито и да са причините една жена да отлага майчинството, тези дами, които са родили в късните си 30 години, твърдят, че има много предимства както за родителката, така и за мъничето. 24 ЗАЕДНО за раждане и отглеждане на едно по-здраво поколение 26 Кожните пигментации през бременността По темата за кожните пигментации по време на бременност потърсихме мнението на д-р Петрана Каляшева, дерматолог.

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

БРОЙ 113

8 Избор на редактора

РАЖДАНЕ 28 Най-популярните страхове, свързани с раждането Ще прочетете за някои от притесненията, свързани с раждането и ще разберете дали наистина си струва да се безпокоите или пък не. 32 Изписване от родилния дом Ще ви запознаем със сроковете за изписване от родилния дом и за това кога се налага допълнителен престой на мама и бебе там. 36 Шест здравословни практики при раждане от институт “Ламаз Интернешънъл” Стъпка 3 - Непрекъсната подкрепа ЗДРАВЕ И КРАСОТА 38 Да спиш със сутиен Специалистите най-често

16 Цифрите разказват

съветват пациентите си да се ръководят от чувството си за удобство. 40 Оставете срама вкъщи! Тези неща трябва да споделите с гинеколога си. Преди да отидат на гинекологичен преглед всички жени трябва да се запознаят с някои правила, които спомагат за отстраняването на всякакви неудобни въпроси. 42 Какво разкрива цветът на очите 44 Коприва за здраве и красота Представяме ви няколко рецепти за козметични продукти с коприва, които можете да направите в домашни условия.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ 46 Доказани специалисти отговарят на актуални въпроси


ЗДРАВЕ 48 Кожни алергии Сезонът, през който всички видове алергии излизат на преден план е налице, и затова ви представяме кратка информация за алергиите по кожата. 50 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му? Продължаваме с четвъртия месец. 52 Рецепти за мъници 54 Профилактика на отита 56 Всичко за недоносените бебета Ценни съвети в помощ на родителите, сблъскали се с предизвикателствата на преждевременното раждане. 58 В света на майчиното мляко Анатомия на кърменето LIFE 60 С грижа за най-малките! 62 В помощ на мама 64 Сетивата Представяме ви развитието на сетивата от зачеването през бременността до първите три години от живота на човека. Продължаваме със слуха. 66 Правила за поведение на родителите на детската площадка При всички видове комуникация има правила. При взаимоотношенията на детската площадка - също. 70 Топ 10 имена за бебета през 2016 година

[90]

[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 88 Hollywood родители & децата им Представяме ви децата - чудо в Холивуд. 90 Пет детски снимки, които не трябва да качваме в интернет СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 92 Супер храните на 2016 За едно модерно и здравословно меню И през 2016 година акцент в звездното меню ще са здравословните съставки, но гарнирани със съвета да не изоставяме и месото. ТЯ И ТОЙ 94 Защо някои мъже обичат да готвят? Отдавна отминаха онези далечни времена, когато жените използваха кулинарните си умения, за да се сдобият със съпруг. Познайте кой днес използва готвенето със същите цели! Мъжете, естествено!

[ ОТ 3 ДО 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 80 3D кино за най-малките – да или не? Подготвили сме кратък списък със съвети за това как бихте могли да ограничите потенциалните вреди от триизмерните прожекции, без да налагате категорични забрани, което със сигурност би било безкрайно трудна за изпълнение задача. 82 Децата "Хомо Таблетис" Според специалистите използването на таблет в ранна детска възраст има пряка връзка с проблемите на децата в общуването и изразяването на емоциите на по-късен етап от развитието им. ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 84 Шест начина да притесните детето си 86 Помощ, синът ми играе с кукли! Нормално ли е бъдещият мъж да проявява интерес към „женски“ играчки и как е редно да постъпите в такава ситуация? Прочетете и се информирайте.

[86]

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 96 На прага на Великден 98 Рецепти НАШИЯТ ДОМ 100 Да направим празниците по-цветни! ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 102 Истанбул в сезона на лалетата 104 Комикс 108 Конкурси 109 Жълти страници

[102]

[ ОТ 0 ДО 3 ]

[ www.kenguru.bg ] 3


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

ВЪЛКЪТ, КОЙТО СИ ТЪРСЕЛ ЛЮБИМА Имало едно време един голям черен вълк, който бил по-скоро сладък, по-скоро мил, но се чувствал самотен. Докато един ден не решил да си намери любима. Но как да разбере коя е вълчицата на живота му? Много лесно! Застане ли на пътя му, сърцето му ще затупти, ще му се подкосят краката, ще му се завърти главата… Поредицата на „Колибри” е спечелила награда за стимулиране на четенето в училище, тъй като е била избрана от най-голям брой преподаватели.

МАТЕМАТИКА ЗА ЛЕКА НОЩ „Математика за лека нощ“ на издателство „Софтпрес“ е част от поредица от детски книги, насърчаващи ранното развитие на математически умения и интереса към точните науки. Книгите са създадени от Лора Овърдек, която има бакалавърска степен по астрофизика от „Принстън“. Лора и съпругът й Джон са големи фенове на числата и логическите загадки. Започват на шега да вмъкват задачки покрай приказките за лека нощ, които разказват на трите си деца, и скоро се ражда идеята за „Математика за лека нощ“.

КАКВО ИМА В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО На Земята живеят повече от 7 милиарда души и няма дори двама, които да са абсолютно еднакви. От новата книга на издателство „Фют“ ще научите какво ни отличава един от друг и какво е общото между нас. Откъде идваме? Как работи човешкото тяло? Какво показват израженията на лицата ни? Повдигнете капачетата и открийте отговорите на тези и на още много други въпроси.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА ДЕТСКОТО ЛЮБОПИТСТВО Е ПЪТЯТ КЪМ ЗНАНИЕТО

В

своята книга „Свободата да учиш“ американският психолог Питър Грей застъпва тезата, че ако децата бъдат оставени да изследват света чрез игра, те не просто ще научат всичко, което им е нужно, но и ще го направят с усмивка и пълноценен разход на енергия. Изследването на проф. Грей стъпва върху антропологията, историята и психологията. Той показва начина, по който

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ

са се променяли разбиранията ни за образованието и ученето през вековете. Грей смята, че малчуганите трябва да бъдат освободени от убиващите любопитството им окови на институционализираното образование. Основната цел, стояща пред обществото и родителите, трябва да бъде стремежът към такова обучение, което насърчава у подрастващите удивлението от новите открития и стремеж към игра. Научете повече за идеите на Питър Грей в „Свободата да учиш“ на ИК „Изток-запад”.

САКЪЗ САРДУНЯ Сакъз Сардуня е умно и любопитно момиче, изпълнено с невероятни идеи. Тя обаче има един проблем – мрази твърде необичайното си име, заради което редовно я тормозят в училище. Защо не е Роза или Маргарита? Вместо това родителите й са я кръстили на мушкатото. Един ден открива в училищната библиотека магически глобус, който ще промени живота й. Прочетете повече за приключенията на Сакъз Сардуня в книжката на издателство „Егмонт”.

МУМИЯТА ДУМИ И ГРОБНИЦАТА НА АХНЕТУТ Думи иска да види гробницата на баща си, фараон Ахнетут, и да разбере какво е станало с дома му. Любимият ни герой се завръща в продължението на „Мумията Думи и златният скарабей”, за да създаде още една сюрия фараонски бъркотии, докато въвлича себе си и приятелите си във всякакви опасности. И, разбира се, за да ни накара отново да се смеем с глас с книжката на издателство „Сиела”.

АКЦЕНТИ, СЪБИТИЯ, КНИГИ, АКТИВНОСТИ

НОВО БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА АКУШЕРКА

Д

окторът по акушерство и експерт в Министерството на здравеопазването на Великобритания Трейси Купър ще гостува в България през април, за да проведе безплатни консултации с бременни българки и за да запознае българското акушерско съсловие с модерните практики на Острова в областта на самостоятелните акушерски услуги. Посещението на д-р Купър е по покана на акушерския кабинет "Зебра" и по европейски проект за изслед-


вания в сферата на грижите за бременните и естественото раждане. Акцентът в посещението на Трейси Купър е върху самостоятелната акушерска практика, нещо ново в България, макар че е регулирано като дейност в закона от 2011 г. насам, а в Западна Европа е популярна и стандартна дейност. Акушерките у нас имат право да провеждат консултации в собствен кабинет, да проследяват цялата бременност и да подготвят жените за раждането, също и да оказват помощ на родилката, а не само да присъстват на раждането и да асистират на лекарите. "Зебра" отваря първия такъв кабинет през 2015 г. и въпреки че дейността е регламентирана, все още има много ограничения за самостоятелната практика на акушерките у нас. Всички желаещи бременни жени ще могат да се консултират с д-р Купър безплатно от 12 до 21 април след предварително записване на телефони, посочени на Фейсбук страницата на кампанията. Бременните българки ще имат възможност да участват и в проучване за подобряване на акушерските грижи в България.

МНОЗИНСТВОТО ОТ ЧИТАТЕЛКИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ” ПОДКРЕПЯТ КЪРМЕНЕТО Кърменето е една от каузите на списание „Кенгуру”, на която посвещаваме много страници. В тази връзка попитахме нашите читателки на интернет сайта на изданието колко дълго са кърмили (кърмят) бебето си. Повече от половината от отговорилите на допитването /61,3%/ заявяват, че са кърмили детето си повече от шест месеца. За кърмене между 3 и 6 месеца съобщават 18,51% от гласувалите. Вижте всички отговори на нашите читателки и участвайте и в другите анкети, публикувани на сайта на списание „Кенгуру”.

КОЛКО ДЪЛГО КЪРМИХТЕ/КЪРМИТЕ БЕБЕТО СИ? По-малко от два месеца

20.19%

Между 3 и 6 месеца

18.51%

Над 6 месеца

61.30%

Участвайте в анкетите на списание „Кенгуру”, публикувани в електронния вариант на изданието!


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

MUTSY – КОЛЕКЦИЯ FARMER 2016

Новото столче GRAND на JAN� расте заедно с детето GRAND е безопасно столче за деца на възраст от 9 месеца до 10 години. Благодарение на еволюционния дизайн през първите месеци може да се слага предпазният колан на столчето, а когато детето порасте, да се ползва коланът на автомобила. Наклонът на столчето и облегалката за глава могат да се регулират, за да паснат на всеки ръст и за максимално удобство при пътуване. Столчето GRAND е проектирано за деца с тегло от 9 до 36 кг и в съответствие с най-строгите европейски стандарти за безопасност. GRAND разполага с Isofix система за правилно закрепване към автомобила и системата Top Tether за намаляване на ротационните движения.

Новата колекция Farmer излъчва определен стил, съчетаващ висока оценка към майсторството на изработка, изразен вкус към здравословната храна и привързаност към традициите. Човекът от големия град редовно има нужда от своите малки бягства в провинцията, далеч от шума и стреса, за да може да внесе баланс в

напрегнатия си живот. Така че, ако и Вие мечтаете за свежа и ароматна храна, пъстри диви цветя наоколо или за уюта на открит вечерен огън, това е Вашият стил. Всичко това MUTSY наричат simple human magic, или как истинската магия е в обикновените човешки изживявания. Колекцията Farmer акцентира

на семпли джобове с дебели шевове, подобен на вълна външен плат в естествени цветове, ватирана подплата от органичен памук. Металните елементи отразяват стремежа към дълготрайност, а наситените кафяви кожени акценти създават истински класическа визия. Всичко това е същността на Farmer.

ТЕАТЪР НА КРАСОТАТА И ИНОВАЦИИТЕ С ХЕНКЕЛ На 15 март в центъра на София екипът на Хенкел представи най-новите си продукти под надслов "Театър на красотата и иновациите". Благодарение на чудесната организация, гостите на събитието имаха възможността да се потопят в невероятна атмосфера и да получат подробна информация за главните действащи лица в представлението Schwarzkopf, Syoss, Fa и Vademecum. Освен всички невероятни продукти за коса, тяло, устна хигиена, силно впечатление направи най-новата и модерна марка стилизанти - got2b с иновативен дизайн и

безкомпромисното качество. Продуктите са за стилизиране, вдъхновени от стрийт модата, създадени за забавни прически и силни усещания!

БУЙКИ С ЧЕРЕШОВИ КОСТИЛКИ СРЕЩУ КОЛИКИ Буйките с черешови костилки на Sevi Baby са подходящи за облекчаване на коликите и настинките при най-малките бебета. 100% натурален продукт от черешови костилки, който задържа топли-

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

ната дълго и я предава бавно на малките крачета. Така болките са облекчени, а детето остава успокоено. Вътрешната част на буйките е от мека хавлиена материя.


СЛОЖЕТЕ КРАЙ НА НЕПРИЯТНАТА МИРИЗМА НА КРАКАТА С ДЕЗОДОРАНТА FOOT GUARD НА „КОКОНА”

Дезодорантът спрей за крака FOOT GUARD на „Кокона” предотвратява изпотяването и премахва неприятния мирис от краката. Разхлажда ходилата, успокоява и дезинфекцира. Съдържа овлажнители и не пречи да бъде използван дори при суха и чувствителна кожа. Съдържание 180 ml.

SÉBIUM MAT CONTROL ПРЕВРЪЩА НЕПРИЯТНОТО ЛЪЩЕНЕ НА КОЖАТА В СИЯНИЕ

Кожата вдъхнови Bioderma, за да открие начин да въздейства на причините за появата на несъвършенства при комбинираната и мазна кожа. Такъв тип кожа имат не само тийнейджърите, а и всяка втора жена. Наблюдавайки естествените биологични механизми и вслушвайки се в нуждите на жените, Bioderma създаде грижа за кожа без блясък, неприятно лъщене и несъвършенства. Sébium Mat Control не просто матира кожата, но регулира нейните естествени биологични процеси и така предотвратява появата на несъвършенства.

КАМПАНИЯ "ПОВЕЧЕ БЪЛГАРЧЕТА ЗА БЪЛГАРИЯ" - МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ, КОГАТО СМЕ ЗАЕДНО!

Ако се борите за рожба и имате нужда от помощ, или вече очаквате детенце можете да се запишете за участие на troika@radiovitosha. com, като оставите име, телефон за връзка, болница и дарение, за което кандидатствате и ще получите номер за участие. Имате право да участвате за една болница и съответно дарена процедура/ваучер. Бъдещите родители могат да се запишат за раждане в една от посочените болници, както и за съхранение на стволови клетки и скрининг на детето си. Записването приключва на 14 април, 2016 г., в 19 часа. Печелившите ще бъдат изтеглени в "Тройка на разсъмване" на 15 април. Повече информация за кампанията можете да получите на тел.: 02/ 970 1000, или на troika@radiovitosha. com, както и интернет страницата на радиото - www. radiovitosha.com/Тройка на разсъмване. В кампанията с подарък годишен абонамент се включваме отново и ние от списание "Кенгуру"!


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

АПРИЛ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 23 април

Световни спортни звезди в невероятното шоу KINGS ON ICE

9 април Концерт "20 години "Бон-Бон" "Бонбоните", Поли Генова и LaTiDa канят всички свои приятели и почитатели да пеят и отпразнуват заедно 20-годишния юбилей на "БонБон". На 9 април 2016 г. от 20.30 часа в Зала 1 на НДК „Бон-Бон” ще излязат заедно със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Христо Павлов и гост-музиканти - Константин Цеков (пиано) и Стоян Янкулов-Стунджи (барабани). Голямата изненада на концерта е участието на любими български звезди: Йорданка Христова, Нели Рангелова, Силвия и Теди Кацарови, Дони и Нети, Михаела Филева, Прея, Рейчъл Роу, Джулия Бочева, Графа, "Акага", Любо Киров, Дичо, Криско, Рафи, Бобо и много други. 3 април Магична среща „Златна котка“ Габрово 2016 За пети пореден път магове от целия свят се събират в Габрово за ежегодния фестивал на магичните изкуства. На 3 април от 19.00 часа в зала „Възраждане“ жителите и гостите на столицата на хумора ще имат уникалния шанс да се насладят на най-зрелищния гала-спектакъл от магичната среща „Златна котка".

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Носителят на четири олимпийски отличия Евгени Плюшченко ще събере световния елит в София за една специална и приказна вечер в зала „Арена Армеец”. На 23 април 2016 г. от 20.00 часа на леда ще излязат кралете на фигурното пързаляне от Русия, Франция, Чехия, Япония. Виртуозният музикант и носител на награда „Еми“, принцът на цигулката Едвин Мартон ще свири на живо редом до фигуристите.

19-20 април „За народното творчество” и „За народната просвета” с Камен Донев Можете да гледате Камен Донев в невероятните представления „За народното творчество” на 19 април и „За народната просвета” на 20 април в Зала 1 на НДК. Началният час е 20:00 часа. 23-24 април Великденски арт фест Великденският арт фест ще се проведе в парк „Гео Милев” през двата най-цветни дни в годината - Лазаров ден и Цветница. Ще има ръчно направени декорации за дома - свещи, керамика, аромати, за дамите - бижута, ръчно рисувани шалове и дрехи, играчки и работилници за най-малките посетители, здравословни храни и вино . Част от феста ще бъде и щанд за свободна размяна на книги за деца и възрастни! Повече информация и записване на участници (до 25 март) на easterartfest@abv.bg 9-10 април „SOFIA METAL FEST” 2016 Първото издание на „SOFIA METAL FEST” 2016 ще се състои на 9 и 10 април 2016 г. в столичната зала „Универсиада“ от 16:00 часа. София, 2 дни, 10 групи!

7-8 април Хорът на Турецкий с юбилейна програма в София и Варна Известният руски мъжки хор на маестро Турецкий се завръща у нас с два концерта от юбилейната си програма по случай 25 години от своето създаване. На 7 април представлението ще бъде в Зала 1 на НДК, а на следващия ден – в „Двореца на културата и спорта” във Варна. Маестро Турецкий е подбрал в ансамбъла 10 различни мъжки гласа с общ диапазон от четири и половина октави – от най-ниския бас профундо, до най-високите - тенор алтино и контратенор, които успешно заменят женски гласове. Многогласието, вокалните диалози, необичайната сценография и танците на певците са визитната картичка на ансамбъла. Начало 20.00 часа.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ притежанието на огнестрелно оръжие

Нели Христова

Разбира се, че съм ЗА. Чувството за съхранение е първото нещо, с което се ражда всяко живо същество, и няма сила на земята, която да ме убеди в противното. А притежанието на огнестрелно оръжие поне за мен е едно от средствата, които могат да осигурят това самосъхранение, най-вече когато безценният дар на природата - животът, е в смъртна опасност. Няма как да останем безразлични от черната статистика, с която ни заливат от всички новинарски канали когато емисиите започват, че в еди-кое си село, еди-коя си баба е намерена пребита, удушена, насилена и така нататък. Та това е нечия майка,

За

баба, прабаба, сестра или жена! Дали, ако бабата е имала с какво да се защитава, последствията за нея биха били толкова фатални? Мисля, че не. Защото няма как някой да ми влезе в къщата с чистото съзнание да вземе нещо, което не е негово, и аз защото съм ЗА хуманността, да го оставя, правейки се, че не виждам. Ами ако посегне на детето ми? Е, повярвайте ми, ако имам оръжие, с чиста съвест ще го гръмна, без да се замисля. И съм сигурна в едно - ако някъде някой направи това и защити своята собственост, а престъпникът намери заслуженото си, следващият ще се замисли преди да отиде неканен и да посегне на нещо, което не е негово!

Против Аргументите си ПРОТИВ започвам с препратка към темата от миналия месец. С огнестрелното оръжие е същото като със силиконовите гърди – ако си сложиш, трябва да ги показваш. И оръжието – ако го имаш, те сърби да го извадиш. Добре, да предположим, че притежанието на огнестрелно оръжие бъде строго регламентирано, разрешава се само след внимателна оценка на психичното здраве, регистрира се и т.н. Но кой може да ми гарантира, че както днес съм адекватна и не ми се иска да стрелям навред, така утре няма да превъртя (прегоря,

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Петя Лечева

откача, изкукам и др.) и да реша, че ще наказвам, мъстя, прочиствам или просто убивам от чисто садистични подбуди? В силно стресиращата среда, в която живеем, никой не е застрахован от загуба на разсъдъка си. И още, единственият начин да се избегнат нещастни случаи с огнестрелно оръжие е огнестрелното оръжие да не е налично. Ако го има, винаги има риск нещо да се обърка, да пропуснеш да го заключиш и да го намерят тийнейджърите, дошли на гости на сина ти/дъщеря ти. Представихте си го, нали? Мисля, че няма смисъл да продължавам.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

МЛЕЧНИТЕ ЗЪБИ

В ЦИФРИ

Първите зъбки на бебето е нормално да се появят между месец, като до края на годинка те трябва да са вече в своя пълен състав.

3-тия

и 8-ия 3-тата

7-ата

седмица на бременността е периодът, в който започва формирането на млечните зъби на бебето.

20 МЛЕЧНИ И СЛЕД ТОВА 32 ПОСТОЯННИ ЗЪБКИ

ИМА В УСТАТАТА НА ВСЯКО ЕДНО ДЕТЕ.

АКО ТРЯБВА ДА ХОДИТЕ НА ДЕТСКИ СТОМАТОЛОГ, НЕ ТРЯБВА ДА ХРАНИТЕ ДЕТЕТО ПОНЕ 1,5 ЧАСА ПРЕДИ ТОВА, ТЪЙ КАТО РИСКУВАТЕ ТО ДА ПОВЪРНЕ ПО ВРЕМЕ НА САМИЯ ПРЕГЛЕД. ОСВЕН ТОВА Е ДОБРЕ ДА ПЛАНИРАТЕ ВИЗИТАТА В ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА ДЕНЯ. 6 месеца закъснение в поникването на зъбчетата се приемат за норма от стоматолозите.

Когато се покажат първите 2 или 4 зъбчета, е време да посетите

детския стоматолог, за да разберете как най-добре да се грижите за тях.

8 зъбки

е нормално да има мъничето в края на първата годинка от живота си -

отдолу.

4 отгоре и 4

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

1

Някои бебета се раждат с или дори с зъба.

2

Разстоянията между зъбите на детето до към годинка са нещо напълно нормално. Това е така, защото то расте, а заедно с него расте и неговата челюст.

4-тата

5-ата

годинка от живота на детето е времето, когато обикновено започва смяната на млечните зъби с постоянни. На възраст всички зъби трябва да са сменени.

13-годишна


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Консултант: Проф. Петър Петров, акушер-гинеколог, председател на НСАГДП

Автор: Нели Христова

АМНИОЦЕНТЕЗА Не е никаква тайна, че повечето бъдещи майки изпитват ужас, когато чуят, че трябва да направят това изследване, т.нар. амниоцентеза. Тя представлява взимането на амниотична течност от околоплодния мехур с помощта на тънка игла и служи за определянето на генетични дефекти на бебето, когато има съмнение за такива при предшестващи други изследвания. КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА АМНИОЦЕНТЕЗАТА? Обикновено лекарят ще прецени, ако се налага такова изследване. Амниоцентеза се назначава най-често в следните случаи: • Съмнение за генетично увреждане на плода след извършен пренатален скрининг в хода на бременността; КОГА СЕ ПРАВИ АМНИОЦЕНТЕЗА? Обичайното време на провеждане на амниоцентеза е между 16-а и 19-а г.с. Ако се налага извършването й преди този срок, съществува риск от повече усложнения, а ако се направи след 19-а г.с., може да има проблем с прекъсването на бременността, ако за съжаление това се наложи.

• Раждане на увредено бебе при предишна бременност; • При дефекти на невралната тръба, т.нар. спина бифида; • Напреднала възраст на майката и по-висок риск за синдром на Даун вследствие на това.

ЩЕ БОЛИ ЛИ САМОТО ИЗСЛЕДВАНЕ? Не. Обикновено се усеща като лек дискомфорт при преминаването на иглата през корема, но в никакъв случай не се налага предварително обезболяване. Процедурата се извършва под непрекъснат ехографски контрол. ИМА ЛИ РИСК ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО?

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Да. Рискът е минимален, но въпреки това има такъв. При провеждане на амниоцентеза съществува опасност от нараняване на бебето, инфекция или преждевременно прекъсване на бременността. При назначаване на това изследване обикновено се преценява рискът, който в никакъв случай не трябва да надвишава ползата.

АМНИОТИЧНАТА ТЕЧНОСТ Е СЪСТАВЕНА ОТ УРИНАТА НА ПЛОДА, СЕКРЕТИ ОТ БЕЛИЯ ДРОБ И УСТАТА, КАКТО И КЛЕТКИ НА БЕБЕТО.


Най-продаваният продукт против белези и стрии в 18 държави. Цялата информация на www.bio-oil.com/bg

“Когато забременях исках да се потапям цялата в Bio-Oil. Казах си, слушай момиче, ако сега не използваш Bio-Oil, то кога? Преди няколко години ми се образуваха стрии след като бях малко напълняла. Но по време на бременността нямах нито една. Моя приятелка току-що разбра, че е бременна и аз й казах за Bio-Oil. Знаете, че момичетата искат само едно - да изглеждат добре. Когато изглеждаш добре се чувстваш добре.“ Лиза с Джия

Bio-Oil® е специален продукт за грижа за кожата, създаден да подпомогне подобряването вида на кожа с белези, стрии и неравномерен тен. Уникалната му формула, съдържаща революционната съставка PurCellin Oil™, е много eфективна при стареене и дехидратирана кожа. За повече информация за продукта и резултати от клинични проучвания, моля посетете bio-oil.com/bg. Bio-Oil® ще откриете в аптеките. Ефектът е индивидуален.


Витамин Д [ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

Витамин Д е особено необходим за усвояването на калций от храната и основният му източник е слънчевата светлина. Неговият синтез се осъществява основно в кожата, а недостигът му по време на бременността може да доведе до неправилното усвояване на калция от бебето и развитие на слаби кости и зъби впоследствие.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ОТ ВИТАМИН Д?

Необходимата доза от витамин Д на ден е 10 микрограма.

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ВИТАМИН Д

Основните източници на витамините от групата Д са, както следва: От животинските храни • рибено масло • хайвер • краве мляко • жълтък • черен дроб • червени меса

Недостигът на витамин Д по време на бременност може да доведе до някои сериозни усложнения, като

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

прееклампсия, гестационен диабет, раждане на малък плод и преждевременно раждане.

От растителните храни • зехтин • маслини • портокали • листни зеленчуци.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

идеалната възраст за майчинство

Автор: Милена Тошева

Бременна сте през втората половина на четвъртото си десетилетие и смятате, че ви е късно за бебе? Лъжете се! Каквито и да са причините една жена да отлага майчинството, тези дами, които са родили в късните си 30 години, твърдят, че има много предимства както за родителката, така и за отрочето. Дамите са по-зрели, достигнали са солидна степен на личностно и служебно развитие, заради което са по-подготвени да посрещнат всички предизвикателства, които им предлага майчинството.

Плашещите данни, че една от три жени на възраст над 35 няма да зачене след една година опити, се основават на анализите на френските архиви на родените в периода 1670-1830 г. За разлика от историческите данни изследвания, проведени върху модерното население, показват прилично висока плодовитост при дамите над 35. Oкoло 80 процента от дамите на възраст между 35 и 39 години ще забременеят по естествен път и то през първата година от началото на опитите. Когато става въпрос за по-млади жени, статистическите данни не са много по-различни: 85 процента от жените под 35 ще заченат по естествен път. ПРЕДИМСТВА НА „ПО-КЪСНОТО” РОДИТЕЛСТВО

хоби. И влизат с пълно съзнание в света на родителството.

По-осъзнати По-възрастните майки са привикнали към търпение. Имали са време да изпробват всичко, което са искали, развили са своите интереси и

Бебетата на майките над 35 са кърмени по-продължително време, отколкото децата на родилките на 20.

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Децата на по-старите майки показват по-добри резултати при проверка на знанията и поведението, тъй като родителките им комуникират повече време с тях и ги слушат много повече от по-младите майки. Тези наследници е по-вероятно да са по-последователни и по-уверени в силите си. Жените на 35 са емоционално по-стабилни и осъзнават чуждите чувства и необходимости. По-дълго във форма Kогато родите по-късно, по-дълго време ще сте жизнени, понеже децата ви връщат към собственото

детство. Тичането по парковете, пускането на хвърчила, играта в пясъка и всички други дейности, които ще правите съвместно с отрочето, ще държат тялото ви във форма и ще запазят младежкия ви дух. Не ви трябва да ходите във фитнес залата, като имате тригодишно хлапе например, което непрекъснато се опитва да ви избяга. И освен това ще изглеждате и по-млада. Солидна кариера Жените на тази възраст вече са изградили кариера, постигнали са професионални успехи и са затвърдили позициите си в работата. Така че няма как да се страхуват от уволнение. И това, което е най-важно, превъз-

могнали са началните амбиции на работното си място, от които мнозина страдат, като започват да се трудят, и могат да се посветят в по-голяма степен на детето и на семейството. Помощ от баба и дядо Aко сте станали майка на 20, вероятно вашите родители работят и не могат да ви бъдат от помощ за гледане на детето, както тези, които са пенсионери и за които внуците се превръщат в истински смисъл на живота. Дядото и бабата, които вече не се трудят, винаги могат да са от помощ, когато детето е неразположено, когато искате да излезете или в която и да е друга ситуация.


1

ПРЕДПАЗВА

при всяко преобуване

2

УСПОКОЯВА

още с първото нанасяне

3

ВЪЗСТАНОВЯВА трайно ден след ден

РАЗДРАЗНЕНАТА БЕБЕШКА КОЖА

Витаминен защитен крем 1 2 3

НОВА ФОРМУЛА

0%

АРОМАТИ КОНСЕРВАНТИ

Ефективност и безопасност, доказани клинично при 120 бебета за 4 седмици

FLASH ME !

КОМПЛЕКС ОТ ПАТЕНТОВАНИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ съхранява клетъчния ресурс на кожата

успокоява и регулира възпалената кожа

засилва и възстановява кожната бариера


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ЗАЕДНО ЗА РАЖДАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЕДНО ПО-ЗДРАВО ПОКОЛЕНИЕ Автор: Елица Лукова На 18 февруари варненското йога студио "Ом Шанти" отново стана домакин на събитие по проекта "Заедно", който включва дейности, свързани не само с предотвратяване на нездравословния модел на хранене и ниската физическа активност на бременни и кърмещи жени, но има за цел и да повишава нивото на информираност по важни за всяка майка въпроси.

ЗА ХРАНАТА Даниела Колева, член на УС на Алианса на българските акушерки и ръководител на проекта, изтъкна, че ние сме това, което ядем, а за бременната жена може да се каже, че бебето е това, което яде неговата майка. Според британското дружество по пренатална психология, ако бъдещата майка се храни еднообразно, вкусовите луковици на бебето няма да бъдат стимулирани и развити интерутеринно, за да може в последствие то да възприема разно­ образна храна. Даниела Колева,член на УС на Алианса на българските акушерки и ръководител на проекта "Заедно"

Анелия Вълчева, инструктор по двигателни и дихателни практики, йога студио "Ом Шанти", Варна

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Много често се оказва, че майките на т.нар. злояди деца, които израстват с дефицит на редица вкусове, са имали някаква патология, например повръщане по време на цялата бременност, и са приемали еднообразна антиеметична храна. Хранителната пирамида, разработена от СЗО, наподобява светофар: зелено (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки), жълто (мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца), червено (богати на мазнини и захар храни), като в менюто на бъдещите майки трябва да преобладават храните от зеления сектор. Добре е да се избягват драстичните промени в начина на хранене по време на бременност, защото това предизвиква стрес, който е особено вреден. Психическият тормоз, който жената си създава дали тази храна е здравословна, дали този начин на живот е правилен, дали ще бъде добра майка, също се отразява на бебето и още интерутеринно то е тревожно. Затова може да кажем, че бебето е не само това, което яде, но и което мисли неговата майка. ЗА ДВИЖЕНИЕТО Инструкторът по двигателни и дихателни практики Анелия Вълчева акцентира върху многобройните физически и емоционални промени по време на бременността и защо практику-


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

Йорданка Стоянова, социален работник

ването на пренатална йога е едно от най-добрите неща, които бъдещата майка може да направи за себе си и своето дете. Тя посъветва тези, които са се занимавали с йога преди бременността, да продължат, а онези, които не са, да започнат, най-добре около четвъртия месец. При пренаталната йога се усвояват дихателни практики, тренират се мускулите на тазовото дъно, укрепват се кръстът и долната част на гърба, отпуска се нервната система и бременната жена спи по-добре, по-устойчива е на стрес и напрежение, а раждането минава много по-лесно и бързо. ЗА ПРАВАТА След йога сесията социалният работник Йорданка Стоянова разясни социалните права по време на бременност и майчинство и отговори на многото въпроси на присъстващите, касаещи конкретни казуси.  Законодателят в България предвижда за осигурените за общо заболяване и майчинство жени парично обезщетение при бременност и раждане за срок от 410 календарни дни, от които 45 са преди раждането.  Паричното обезщетение при бременност и раждане е в размер 90 на сто от средното брутно трудово възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски, за периода от 24 месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.  След изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане се предвижда изплащането на парично обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст в размер на 340 лв.  Независимо от доходите на семейството майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете. За първо дете тя е в размер на 250 лв., за второ - 600 лв. (при близнаци и за двете деца се изплащат по 600 лв.), за трето - 300 лв., за четвърто и всяко следващо - по 200 лв.  При средномесечен доход на член от семейството до 350 лв. от 1 януари 2016 г. и до 400 лв. след 1 юли 2016 г. законодателят предвижда ежемесечни детски надбавки в размер на 37 лв., 85 лв., 130 лв. или 140 лв. за майки съответно с едно, две, три или четири деца. За всяко следващо дете помощта се увеличава с по 20 лв. МОСТ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА Седмица по-късно асоциация "Да съхраним жената" събра в галерия "Импулс" майки от три поколения. Акцентът на събитието беше предаването на опит и знания в областта на здравословното хранене с цел зачеване, раждане и отглеждане на едно по-здраво поколение. Председателят на асоциацията д-р Йорданка Ненчева изтъкна, че мостът между поколенията е изключително важен за здравите български корени и идентичност. Асоциация "Да съхраним жената" изненада присъстващите със здравословни вкусотии от традиционната българска кухня, приготвени без консерванти и оцветители.

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2015 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Интервюто взе: Димитрина Пандурова

На въпросите отговаря: д-р Петрана Каляшева, дерматолог http://www.drkaliasheva.com

КОЖНИТЕ ПИГМЕНТАЦИИ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА Среща се при 15-50% от бременните. Жените с по-тъмна кожа страдат много по-често от този проблем. Петната са ясно ограничени, с неправилна форма, жълтеникави или кафеникави. Точните причини, поради които бременността отключва този проблем, са все още неясни и съответно не могат да се посочат точните механизми за появата на хиперпигментациите по време на бременност и кой хормон е отговорен за развитието им.

На какво се дължат пигментациите на кожата по време на бременност? Най-честите промени в пигментацията по време на бременност са хиперпигментациите - т.нар. мелазма (,black spot) или хлоазма (,green spot). Представлява придобито, светло до тъмнокафяво хиперпигментно петно или петна най-често в зоните, подложени на интензивна UV експозиция. Много често се появява при бременни, при жени, приемащи контрацептивни таблетки, някои други медикаменти или може да се появи напълно идиопатично, т.е. без причина. Най-вече засяга жените, само 10% от случаите са мъже. По-често се среща при хора, живеещи в държави с продължително годишно слънцегреене. При бременните жени обичайно се засилва

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

хиперпигментацията по ареолоте на гърдите, средната линия на корема, областта около половите органи, вътрешната повърхност на бедрата, засилва се пигментацията на съществуващите бенки и лунички. Засилване на пигментацията в тези зони се наблюдава при около 90% от бременните, особено при брюнетките. Допълнително могат да се появят пигментни аномалии по лицето, разположени най-често симетрично по чело, слепоочия и бузи,т.нар. chloasma gravidarum, или ,,маска на бременността”. Смята се че генетичната преддиспозиция и хормонални влияния в комбинация с ултравиолетовите лъчи са двете основни причини за развитието на хиперпигментации по време на бременността. Ролята на хормоните за появата им се доказва и от факта, че освен бъдещите майки и жени, които не са бременни, но приемат орални хормонални контрацептиви, също много често страдат от поява на пигментни петна. Естрогенът, прогестеронът и


меланоцито-стимулиращият хормон (MSH) са нормално повишени най-вече през третия триместър на бременността. Най-голяма роля в развитието на патологична хиперпигментация има повишаването на прогестеронa, тъй като мелазмата се среща по-често при жени в менопауза, приемащи прогестерон, отколкото при жени в менопауза, приемащи само естроген. Съществена роля за образуване на пигментните петна играят и хормоните на щитовидната жлеза, които при част от бременните също могат да се повишат. Може ли да се каже, че този проблем е по-често срещан при жени, които имат проблемна кожа? Няма посочена връзка с повишен риск от хиперпигментации при жени с проблемна кожа. Съществуват обаче клинични проучвания, които ясно доказват повишен риск от мелазма при жени с по-голям брой менаноцитни невуси (бенки). Жените с по-тъмна кожа страдат много по-често от този проблем. Засилената пигментация запазва ли се след бременността? Обикновено колкото по-тъмна е кожата, толкова по-дълго се задържат пигментните петна след раждането. Обичайно при жените със светла кожа мелазмата започва да намалява почти веднага след раждането и може да изчезне напълно дори и без лечение. При жените с по-тъмна кожа проблемът рядко се решава спонтанно и се налага лечение след бременността, което включва избелващи продукти, използване на лазери, пилинги, мезотерапии.

Как се третира? По време на бременност няма как да се влияе върху хормоните, защото естрогенът, прогестеронът, меланоцито-стимулиращият хормон, функцията на надбъбрека и др. са нормално повишени през този пероид. Лечението по време на бременност е единствено профилактика: избягване на активно слънцегреене, фотозащитни кремове с висок фактор защита както срещу UV-A, така и срещу UV-B лъчите, носене на шапки с периферия. Не забравяйте да нанесете крема поне половин час преди излизане на слънце. Експозицията на слънце е един от основните фактори за развитието на хиперпигментациите. Ултравиолетовата радиация може да предизвика пероксидация на липидите (мазнините) в клетките, което води до образуване на свободни радикали, които от своя страна стимулират повишено образуване на меланин. Както UV-A, така и UV-B лъчите засилват този процес и затова трябва да се внимава в избора на фотозащитни средства. Доколко този проблем е наследствен? Генетичната преддиспозиция играе голяма роля в развитието на мелазма. Направено клинично проучване показва, че от 324 жени с този проблем 48% имат фамилна история за тази аномалия. А храненето на бременната има ли отношение към пигментацията? Не. Няма определени съставки на храната, които могат пряко да засилят или намалят риска от образуване на петна, но приемът на някои медикаменти, най-често в съчетание с ултравиолетова радиация, може да отключи мелазма. Възможно ли е да се отключат или провокират други кожни проблеми вече след бременността? Други кожни проблеми няма как да се предизвикат от образуваната хиперпигментация, единствено остава козметичният проблем след това.

[ www.kenguru.bg ] 27


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Най-популярните страхове, свързани с раждането

Никой не казва, че раждането е лесна работа. Възможни са много и различни сценарии и винаги нещо може да се обърка без значение колко добре е планиран големият ден. Да бъдете малко изплашена е напълно естествено без значение дали това е първото ви бебе или пък третото. Само не изпадайте в паника! Ние ще ви помогнем да дишате малко по-спокойно. Прочетете за някои от притесненията на дамите, свързани с раждането и разберете дали наистина си струва да се безпокоите или пък не.

Автор: Силвия Костова

1. ЩЕ СТИГНА ЛИ В БОЛНИЦАТА НАВРЕМЕ? Болницата, където ще раждате, е на около 45 минути от дома ви и се тревожите как ще се доберете до нея насред ужасните задръствания. Добрата новина е, че средната продължителност на едно раждане е около осем часа. И ако това не ви звучи като добра новина, то истината е, че статистически погледнато шансовете да родите някъде по пътя към лечебното заведение са наистина минимални. Защото дълго преди бебето да започне да се ражда, ще имате множество предупредителни сигнали, че е време да се отправите към родилното – интензивни спазми, болки в гърба, чести контракции и дори изтичане на водите. Време е да тръгнете към болницата, когато контракциите ви станат през 5 минути, продължителността им е 1 минута и това продължава поне 1 час. Ако изтекат околоплодните води обаче, не бива да чакате, а трябва да си вземете душ, да приготвите багажа и да потегляте. 2. НЯМА ДА МОГА ДА ПОНЕСА БОЛКАТА! Не издържате на болка и идеята да родите по естествен начин направо ви ужасява. Наистина има болка и тя е доста силна. Но не забравяйте, че вашето тяло е създадено да роди естествено. Освен това, щом раждането

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Ето какво ви е нужно

е в разгара си, нивата на ендрофин в кръвта ви ще достигнат най-високите си стойности и ще попаднете под тяхното въздействие. И дори ако ви боли наистина много и раждането продължи повече от очакваното, съществуват различни начини за облекчаване на болката - например епидуралната упойка или алтернативни техники за справяне с болката. Просто не забравяйте предварително да проверите какви възможности предлага избраната от вас болница. 3. МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ! Искате на всяка цена да избегнете подобна хирургична намеса, само мисълта за която ви ужасява. Независимо дали е планирано или пък не, утешете се с мисълта, че секциото е допустима възможност. И ако някои негови негативни страни не могат да бъдат отречени – по-дългото време за възстановяване, коремната болка,

опасността от инфекции и други, то това не е краят на света. Така, дори ако сте решили, че ще раждате естествено, не отхвърляйте напълно цезаровото сечение като алтернативна възможност. 4. МОЖЕ ДА СЕ ИЗПУСНА ОТ ЦЯЛОТО ТОВА НАПЪВАНЕ… Ужасена сте да не ви се случи, когато няколко души са между краката ви… Да, това определено е възможно, но не бива да става повод за притеснения. Опитайте се да се успокоите с факта, че докторите виждат подобни неща непрекъснато. Добрата новина е, че насред суматохата, окуражителните възгласи на лекарите и сестрите това е нещото, за което най-малко ще ви пука. Така че подгответе себе си и партньора си (ако сте решили да присъства на раждането) какво може и не може да види там долу и гледайте на живота с чувство за хумор!


5. ЕПИДУРАЛНАТА УПОЙКА МЕ УЖАСЯВА! Не се страхувате от лекарствата, но само при мисълта за епидуралната упойка в гърба косите ви се изправят… Сигурно си представяте как гигантската игла се забива болезнено в гръбнака ви, но истината е, че не всички пациенти усещат процедурата така болезнено. Хубавото е, че инжектирането е в гърба, така че няма да видите нищо. Що се отнася до болката, повечето родилки биха се съгласили, че тя е доста слаба като усещане на фона на родилните контракции. Предварителната локална анестезия на мястото на поставяне на инжекцията допълнително ще притъпи усещанията ви. 6. МОГА ДА ПОЛУЧА РАЗКЪСВАНИЯ! Страхувате се най-много от разкъсванията на влагалището. За съжаление разкъсванията са възможни при вагиналното раждане, но не са задължителни. Тези от първа степен са повърхностни и се коригират с няколко шева. Разкъсванията от втора степен са по-дълбоки и засягат и мускула. По-сериозни са разкъсванията от трета и четвърта степен, но те се срещат при едва 4% от ражданията.

[ www.kenguru.bg ] 29


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

Използвайте различни техники за немедикаментозно облекчаване на болката по време на контракциите – дишане, движение, масаж, визуализация. Те ще имат ефект само ако ги изучите и практикувате още през бременността. Потърсете училища за родители, които предлагат практически упражнения на тези техники. 9. ЩЕ ПОЛУЧА УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ РАЖДАНЕТО! Най-големият ви страх е, че нещо ще се обърка… Усложненията се случват често по време на раждането. Например бебето може да се обърне седалищно или пък контракциите да не са достатъчно силни. В действителност повечето от тези фактори не са реална заплаха за живота на бебето или майката. По-вероятно е те да доведат до цезарово сечение. Освен това много от тях са предвидими още от времето на бременността, така че вероятността за изненади е наистина малка. Помнете, че както през периода на бременността, така и по време на раждането стресът се предава от майката на бебето. Така че сложете край на всички неоснователни притеснения и тревоги, наслаждавайте се на живота и се усмихвайте повече!

За да подготвите тъканите си за раждането, след 37 г.с. правете редовно масаж на перинеума. 7. РАЖДАНЕТО НЯМА ДА БЪДЕ ПОД МОЙ КОНТРОЛ! Важните решения по време на раждането няма да взимате вие, а лекарският екип в болницата. Независимо дали имате или не планове как ще родите, не забравяйте, че това са само и единствено планове! Всяко раждане може да протече по безкраен брой сценарии. Подгответе се предварително, че не всичко може да се случи по начина, по който го искате. Но всичко е добре, когато свършва добре, и раждането на красиво, здраво бебе е наистина най-добрият резултат, който може да желаете. 8. РАЖДАНЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОТОЧИ ДО БЕЗКРАЙНОСТ! Чували сте ужасяващи истории за жени, които раждат в продължение на дълги часове и дори повече от ден. Дори да ви се струва, че е възможно толкова дълго раждане, истината е, че средно раждането трае осем часа, така че е слабо вероятно нещата да се проточат повече време. И не забравяйте, болката не е постоянна. Тя изчезва между контракциите, което ще ви позволи да си починете и да понесете натоварването.

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


RESCUE СЕ СПРАВЯ С ПАНИКАТА И СТРАХА ОТ РАЖДАНЕТО Спасителната комбинация на д-р Бах успешно повлиява тревожността при децата Голям процент от бъдещите мами изпитват непреодолим страх от раждането и това е нещо съвсем естествено. Едни се ужасяват от това как ще понесат болката, други изпадат в паника пред неизвестното и дали всичко ще е наред с бременността и с бебето; кога и къде ще получат първите контракции и ще им изтекат водите, дали ще успеят да стигнат навреме в болницата, и затова как ще се справят след раждането и какво ли не. Ако ви връхлитат неочаквани състояния на паника и страх във връзка с предстоящо раждане, ключът е универсалната комбинация от цветни есенции RESCUE на д-р Бах. Продуктите от серията са интелигентна и надеждна алтернатива за бързо и ефективно овладяване на вътрешното спокойствие и контрол. Могат да се приемат във всички форми (капки, спрей, перли, пастили) неограничено в рамките на деня, през 15 минути до ефект. Подходящи са за всички възрасти, независимо от първоначалната нагласа, безопасен е за употреба дори по време на

бременност и веднага след раждане на бебето. RESCUE не водят до привикване и не крият риск от предозиране. С тях ще се справите резултатно с кризисни житейски ситуации различни видове страх, тревожност, панически атаки, пристъпи на ярост и гняв, загуба на близки, неразбирателства. Всички тези дисбаланси могат да бъдат

елиминирани чрез капките RESCUE. Те са класическа форма, която е изключително подходяща както за постигане на бърз ефект, така и за продължителност на действието. Директният прием на капки осигурява ефект в рамките на 5-15 минути, който се изчерпва за около час-два. Ако се приемат в чаша вода,

действието им продължава около 4 часа, но първоначалното усещане на успокоение настъпва след 20-30 минути. Две впръсквания на RESCUE спрея гарантират бърз ефект, след около 5-10 минути, който се изчерпва за час-два. Ако лесно изпускате нервите си вкъщи или избухвате в офиса, или пък проявявате нетърпение в отношенията с близки и колеги, решението е RESCUE. Продуктите от серията ще ви помогнат, ако изпитвате силен страх преди и по време на полет. Идеално средство са при трудност в овладяването на притеснения и вътрешно безпокойство, които ви правят изнервени или несигурни. Приемът им е препоръчителен при състояния, които изискват спешна намеса, за да запазите психо-емоционалната си стабилност. RESCUE не разрешава ситуацията, но променя отношението ви към нея. RESCUE безвредно и успешно премахва неочакваните и спешни пристъпи на тревожност, страх и паника при малчуганите в ежедневието. Приятният плодов вкус на RESCUE пастилите ги прави особено желани от мъниците. Предлагат се в четири вкуса – касис, боровинка, лимон и бъз. Действат за около 3-4 часа. Единичната доза при децата е равна на 1 пастила и е препоръчително да не се сдъвква, а да се изчака да се разтопи след поставяне в устата. Действието настъпва до 20-тата минута и трае 3-4 часа. Спреят също е удобен за приложение при по-малките в случаи на спешност у дома, в детската градина или в училище. Оригиналните продукти от серията RESCUE на д-р Бах са в отличителен жълт цвят и носят логото на фирмата производител Nelsons. RESCUE ще намерите в аптеките. За повече информация посетете rescue.bg


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Автор: Нели Христова

Консултанти: д-р Радка Масларска, завеждащ Отделение по неонатология, МБАЛ "Токуда болница София" д-р Вероника Кръстанова, акушер-гинеколог, Отделение по АГ, МБАЛ "Токуда болница София"

Изписване от родилния дом Раждането вече е зад гърба ви и като че ли най-много от всичко на света искате да се приберете заедно с малкото човече вкъщи. За да си отидете у дома обаче, и вие, и бебето трябва да сте напълно готови това да стане или просто да бъдете здрави. В следващите редове ще обърнем внимание на сроковете за изписване от родилния дом и на това кога се налага допълнителен престой на мама и бебе там.

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

СРОК НА ИЗПИСВАНЕ Дните на престой в здравното заведение по правило зависят от три основни фактора: • начин на раждане • състоянието на майката и бебето • липсата на послеродови усложнения. Най-добрият вариант е всичко да бъде наред, което означава, че и вие, и бебчето сте добре и няма данни за усложнения нито за вас, нито за мъничето. В този случай и ако раждането е било естествено, изписването ви от родилния дом обикновено е след 3 дни от раждането на детето.


Докато се намирате в болницата, за вас ще се грижат специалистите акушер-гинеколози, докато за бебето това ще бъдат педиатрите неонатолози. Акушер-гинеколозите ще следят вашето състояние след раждането, а неонатологът това на детето и заедно ще преценят кога сте готови да ви изпишат и да си отидете у дома. КАКВО СЛЕДЯТ АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИТЕ? Преди всичко лекарите оценяват общото състояние на майката, съкращението на матката, вида на отделените лохии, както и зарастването на раната, ако раждането е било оперативно. Освен това лекарят и акушерката са тези, които трябва да следят и състоянието на млечните жлези - отделяне на кърма или евентуален възпалителен процес. Едно от изследванията, които се правят преди изписването, е ултразвуковият преглед на вътрешните полови органи независимо от метода на раждане. Освен това се правят

изследвания на кръв и урина, за да се открият евентуални отклонения от нормите - най-често анемия. Ако всичко в показателите на родилката е наред, се пристъпва към изписване от болницата.

КАКВО МОЖЕ ДА ЗАБАВИ ИЗПИСВАНЕТО? Преди всичко това са различни усложнения, съпътстващи самото раждане или възстановяването след това. • Оперативни интервенции при раз-

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

късване на външните тъкани. • Разкъсване на шийката на матката по време на раждането. • Кръвозагуба по време на раждането. • Проблеми с отлепването на плацентата след раждане и последвало кървене. • Трудно зарастване на раната след оперативно раждане. • Появили се инфекции на мястото на хирургична интервенция. • Възпаление на лигавицата на матката, т.нар. ендометрит. • Прилагане на антибиотична терапия в зависимост от усложненията по време или след самото раждане. • По-сериозни манипулации като отстраняване на вътрешните полови органи след усложнение по време на раждането. КАКВО СЛЕДЯТ НЕОНАТОЛОЗИТЕ? Наблюдението на новороденото е също толкова важно когато става въпрос за навременното изписване на мама и бебе от родилния дом. Ето защо неонатолозите много внимателно и ежедневно ще следят състоянието на детето, адаптацията на всички органи и системи с ежедневен статус и сърдечносъдова система и бял дроб, захранване, отделяне на мекониум и изпражнения, състоянието на кожата, пъпчето, мускулния тонус и рефлексите, както и промените в теглото на бебето. Хематологичните изследвания - ПКК, при нужда показатели за възпаление - С-реактивен

ИНФО КАКВИ ДОКУМЕНТИ ЩЕ ВИ ДАДАТ В ДЕНЯ НА ИЗПИСВАНЕТО? След като ви изпишат от родилното отделение вие ще имате остатъчен болничен за отглеждане на дете, както и епикриза от самото раждане. Актът за раждане на детето се получава около 2 седмици след това по местоживеене, а необходимите за това документи се попълват още в родилния дом при записване на бебето.

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

протеин, и анализът на урината ще дадат на специалистите яснота дали детето страда от вродени заболявания или други здравословни проблеми. Ето защо те са важен диагностичен метод за определяне на състоянието на бебето. Ако всичко с детето е добре, то ще бъде изписано в сроковете, определени от здравното заведение, и ще може да се прибере заедно с вас у дома. КАКВО МОЖЕ ДА ЗАБАВИ ИЗПИСВАНЕТО? Понякога има случаи, когато изписването се забавя, а ето кои са най-честите причини: • Загуба на тегло. Нормалната загуба на тегло на 3-4-тия ден след раждането е около 6-8% от първоначалното тегло на бебето при раждането. • По-изразена жълтеница, най-често като следствие от несъвместимост между кръвните групи или резус-фактора на майката и плода. • Недоносено бебе. • Вътреутробно страдание по време на раждането и последвала хипоксия (кислороден глад). • Инфекциозни заболявания.


AUJOURD'HUI LA POUSSETTE DE DEMAIN

УТРЕШНАТА КОЛИЧКА ДНЕС

TOMORROW'S STROLLER TODAY

приемана като ръчен багаж в самолет съвместима със столче за кола магическо сгъване и разгъване с една ръка ползва се от раждането, бебето е с лице към родителя автономно окачване на 4-те колела

babyzen.com


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Непрекъсната подкрепа по време на раждането от страна на любим, близък или дула помага на жената да се чувства обгрижена и в безопасност. Това от своя страна предизвиква отделянето на хормони, които подпомагат родилния процес, намаляват необходимостта от рискови интервенции и предпазват бебето. Център „Съвременни родители”, www.roditeli.info

6 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРАКТИКИ ПРИ РАЖДАНЕ

ОТ ИНСТИТУТ „ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ”

Стъпка 3 - Непрекъсната подкрепа Видове подкрепа

• Физическа – масаж, помощ при заемане на различни пози и движение. Физическата подкрепа намалява болката и ускорява родилния процес. • Емоционална – окуражаване, похвала, успокоение. Снижава нивата на хромоните на стреса, които забавят прогреса на раждането и засилват болезнените усещания. • Информационна – предоставяне на информация и разяснения за хода на раждането, очакваните усещания, възможните медицински интервенции. Информиранността помага на жената да се чувства по-уверена и при необходимост да прави информиран избор за предлагани манипулации.

ПРОУЧВАНИЯТА ПОКАЗВАТ

техни желания. Дулата не е медицинско лице и не оказва медицинска помощ. Тя е обучена да осигурява физически и емоционален комфорт на родилката. В България присъствието на дула по време на раждането е възможно само в част от болниците. Информация за сертифицираните дули можете да получите на сайта на Асоциацията на българските дули www.bgduli.com.

Проучванията потвърждават, че раждането е по-безопасно и успешно за жената, когато тя има подкрепа от близък или дула през целия процес на раждане. Ползите от непрекъсната подкрепа: → по-кратко раждане с по-малка нужда от медикаменти за ускоряване на раждането; → повече спонтанни вагинални раждания (раждания, при които не са използвани форцепс, вакуум или цезарово сечение); → по-малко искания за медикаменти за обезболяване; → по-малък процент на жените, които са неудовлетворени от своето раждане.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Подгответе екипа за подкрепа Ако по една или друга причина не можете да се вазползвате от професионаланата подкрепа на дула, изберете внимателно човека или хората, които ще бъдат с вас през цялото раждане. И се подгответе за събитието заедно.

Дулата – експерт в помощта по време на раждане Дулата обикновено е жена, която вярва в природата на естественото раждане, която е обучена да подкрепя майката и нейния партньор по време на раждането, като се съобразява с всички

• Изберете хора, които имат желание да ви подкрепят, да научат подробности за родилния процес, възможните медицински интервенции и методите за немедикаментозно обезболяване на раждането. • Изберете хора, които ще ви подкрепят активно, няма да ви пречат и да ви създават дискомфорт. • Посетете заедно курсове за подготовка за раждането. • Практикувайте заедно движения, пози и техники за дишане и релаксация преди раждането. • Убедете се, че екипът ви за подкрепа разбира вашите желания и ще може да говори с медицинския персонал от ваше име.


ПРАКТИКУМ “МОЕТО РАЖДАНЕ” ДВИЖЕНИЕ И МАСАЖ - 19.04. от 18,00 ч. ДИШАНЕ И РЕЛАКСАЦИЯ - 26.04. от 18,00 ч.

София, ул. “Русалийски проход” 15-17; Телефон: 02/ 962 26 75; e-mail: info@roditeli.info

www.roditeli.info


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ДА СПИШ СЪС СУТИЕН

размерите си, спете със сутиен. Кърмачките, при които тече кърма, трябва да спят с този аксесоар – за по-сигурно с подложки за кърма. Ако ви пречат дори и най-удобните сутиени и ако не се притеснявате от действието на времето и гравитацията, не носете сутиен през нощта. Автор: Милена Тошева Една част от жените отричат поддържащото бюста бельо, тъй като причинява неудобство и непрекъснато чувство на стягане. Други пък не биха могли да си представят как ще прекарат осем часа без необходимата „подпора”. От трета страна повечето представители на силния пол биха се съгласили, че спането със сутиен е нещо напълно излишно… ДА СПИМ ЛИ СЪС СУТИЕН, ТОВА Е ВЪПРОСЪТ! Гравитацията е една от най-честите причини за промяна на формата на гърдите наред с бременността и кърменето. Следователно логиката сочи, че трябва ги поддържаме и по време на сън. Това важи особено за жените с по-едър бюст. Но какво всъщност се случва с тезата, че спането със сутиен

представлява риск от появата на рак на гърдата? Според специалистите няма доказателства – нито за, нито против това, че носенето на сутиен води до появата на този вид рак. Те най-често съветват пациентите си да се ръководят от чувството си за удобство. A СЕГА, С КАКЪВ СУТИЕН ДА СПИМ? Във всеки случай не

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

с такъв, който е с банели, който дразни гърдите и води до нарушения в съня, което не е нито здравословно, нито желателно. Също така сутиенът не бива да е твърд, за да не пречи на кръвообращението. Следователно правете това, което ви е удобно. Ако сте с по-големи гърди, които, особено по време на сън ви причиняват неудобство заради

Необходимо е сутиенът да бъде удобен, по възможност от естествени материи, без банели, които да смущават кръвообращението.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ОСТАВЕТЕ СРАМА ВКЪЩИ!

ТЕЗИ НЕЩА ТРЯБВА ДА

СПОДЕЛИТЕ С ГИНЕКОЛОГА СИ. Автор: Милена Тошева Редовните гинекологични прегледи са неизменна част от правилната грижа за здравето. За жените те могат да са неприятни, а въпросите, които обсъждат с лекаря, да им се струват неудобни. Затова и някои дами решават да ги премълчат, като влизат в кабинета. А това е напълно погрешно решение.

БЪДЕТЕ ОТКРИТИ В РАЗГОВОРА С ЛЕКАРЯ Всички жени, преди да отидат на гинекологичен преглед, трябва да се запознаят с някои правила, които спомагат за отстраняването на всякакви неудобни въпроси. Гинекологът не прави преценката си за вас въз основа на интимната ви прическа - не се интересува от това дали сте депилирани, или не сте. • Ако искате да попитате нещо, не се притеснявайте и не се колебайте. Ще получите отговор. • За да може лекарят по-точно да постави диагнозата, разкажете му детайли от сексуалния си живот. Гинекологът трябва да знае дали сексуалният ви акт е болезнен или неприятен. • Споделете с лекаря, ако имате нередовен цикъл - и за това има решение.

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

• Ако ви питат за планиране на семейството, не правят това, понеже се опитват да се бъркат в личния ви живот. • Те наистина искат да изхвърлите от употреба агресивните препарати. За поддържането на интимната хигиена е достатъчна само водата. • Задължително споделете с тях, ако в семейството ви има хронични заболявания.

• Гинекологът знае коя е най-добрата контрацепция за вашия случай. Питайте, без да се притеснявате. • Ако искате тестове за инфекции, вероятно ще ви изследват за най-често срещаните. • Обадете се и питайте за резултатите от тестовете. • Гинеколозите съветват поне веднъж годишно за ходите на преглед, дори и да не се налага да правите цитонамазка. • Не се притеснявайте, ако резултатът от изследването не е перфектен - те знаят дали това е сериозно или не. • Споделете с лекаря, ако ви е неприятно или се страхувате от прегледа. Гинекологът ви трябва да е човек, но когото вярвате. Не избирайте лекар на посоки!


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Добре известна е фразата, че очите са огледало на душата. Погледът разкрива всичко. А цветът им очертава личността ни в детайли.

КАКВО РАЗКРИВА ЦВЕТЪТ НА ОЧИТЕ

Автор: Милена Тошева Също така могат лесно да спечелят доверието на околните.

КАФЯВИ ОЧИ

Хората, които са с кафяви очи, са упорити и действат като магнит на околните. Проведени изследвания сочат, че тези мъже и жени спят по-малко, трудно се събуждат на сутринта и могат да са по-нервни от околните.

ЛЕШНИКОВИ ОЧИ

Хората с очи с цвят на лешник е трудно да бъдат описани, понеже те са независими, спонтанни и самоуверени. Често се случва цветът на очите им да се промени и да стане зелен. Изследвания на университета в Австралия показва, че това се случва заради промените в кръвообращението, съответно заради проблеми в черния дроб.

СИВИ ОЧИ

СИНИ ОЧИ Синеоките хора притежават физическа и психическа сила. Интересното е, че у тях се откриват състезателен дух и доза егоизъм. Но и са срамежливи, ако положат усилие да бъдат такива. Изследване, проведено от университета в Питсбърг, показва, че жените с по-светли очи по-лесно понасят стреса и болката.

ЧЕРНИ И ТЪМНОКАФЯВИ ОЧИ Хората с такива очи са родени лидери. Тъмният цвят оказва влияние върху количеството меланин в очите, който има функции на изолатор и се свързва с мозъчните клетки. Затова хората с тъмни очи мислят по-бързо.

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Става въпрос за предани и отдадени служители, които по-трудно от останалите получават признателност за труда си. Хората с тъмносиви очи често крият емоциите си и таят всичко в себе си.

ЗЕЛЕНИ ОЧИ

Зеленооките хора са силни личности, доминантни особи, които често са си себедостатъчни. Оригинални са, креативни и лесно понасят напрежението. Мъжете смятат дамите със зелени очи за доста сексапилни.


Styx - шампоан за нормална коса с коприва и хмел, 200 мл, цена: 19,90 лв.

Klorane - себорегулиращ шампоан с екстракт от коприва, 200 мл, цена: 14,20 лв.

YR Rituels Botanical - шампоан за мазна коса с коприва, 300 мл, цена: 5,90 лв.

Alkmene - шампоан с коприва за мазна коса, 250 мл, цена: 8,60 лв. Logona - шампоан с коприва за всекидневна употреба, 250 мл, цена: 19,20 лв.

[ www.kenguru.bg ] 43


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Копривата е многогодишно, тревисто растение с назъбени тъмнозелени листа, покрито с жилещи косъмчета. Разпространено е в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка. Копривата е богата на множество полезни вещества - витамини, желязо, мед, магнезий, танини, етерични масла, органични киселини и други. Тя се прилага за медицински цели от векове - има отлични кръвоспиращи свойства, помага при анемии, ревматизъм, подобрява обмяната на веществата, намалява нивата на глюкоза в кръвта, нормализира женската хормонална система.

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Коприва за здраве и красота Автор: Силвия Костова

Копривата може да се използва от бременни жени и е особено полезна за кърмещите, защото стимулира количеството и качеството на кърмата.

Р

астението е широко застъпено в козметологията. То е отлично средство срещу стареене на кожата, защото стимулира клетъчния метаболизъм, тонизира мускулатурата и има стягащ ефект. Ефективно е при мазна и проблемна кожа. Благодарение на танините, които съдържа, екстрактът от коприва регулира производството на себум, почиства и стяга порите и успокоява раздразнената кожа. Копривата има хидратиращи свойства и участва в състава на подхранващи

кремове, лосиони и масла за нормална и суха кожа. Тя укрепва повредената и тънка коса, стимулира растежа, придава на косата блясък и мекота. Ефективна е при косопад и пърхот.

лицето и шията. Отстранява се след 20 минути. Маската е подходяща за суха и уморена кожа.

Представяме ви няколко рецепти за козметични продукти с коприва, които можете да направите в домашни условия.

Чаена лъжичка изсушени листа от коприва се смесва със супена лъжица топло мляко и чаена лъжица жълтък. Сместа се нанася на лицето за 20 минути. Съвет! При мазна кожа жълтъкът може да се замени с белтък.

ОСВЕЖАВАЩА МАСКА ЗА УМОРЕНА КОЖА

ЛОСИОН ЗА МАЗНА КОЖА

ЗАПАРКА ОТ КОПРИВА ЗА ПЛЪТНОСТ И БЛЯСЪК НА КОСАТА Нарежете на ситно 4-5 супени лъжици листа от коприва и ги залейте с литър вряща вода. Оставете сместа да престои половин час, след което я прецедете. Използвайте запарката, за да изплаквате косата си след всяко измиване. Съвет! За повече блясък добавете към запарката и 1-2 с.л. ябълков оцет.

МАСКА С КОПРИВА ЗА СУХА КОЖА

Лосионът се приготвя, като една супена лъжица коприва се залива със 100 мл спирт (70%) или водка. Сместа се оставя да престои за седмица на тъмно в затворен съд. Прецежда се и се разрежда с дестилирана вода в съотношение 1:1. Лицето се почиства с лосиона сутрин и вечер. Резултатът е чиста, свежа и нежна кожа.

ПОДХРАНВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ С КОПРИВА

1-2 супени лъжици сушени листа от коприва се заливат с топла вода до получаване на гъста каша. Сместа се загрява допълнително на водна баня за 10-ина минути при непрекъснато бъркане, след което се нанася върху предварително почистената кожа на

2 с.л. прясна (попарена и смляна) или 1 с.л. суха коприва се разбъркват с малко кисело мляко до гъста каша. Маската се нанася на лицето за 20 минути. Подходяща е за нормална или мазна кожа. Съвет! При суха кожа на лицето можете да замените киселото мляко със зехтин. Загрейте сместа на водна баня за 10-ина минути за още по-добър ефект.

ЛОСИОН С КОПРИВА ПРОТИВ КОСОПАД, ПЪРХОТ И ПРЕКОМЕРНО ОМАЗНЯВАНЕ НА СКАЛПА

Залейте 3 шепи листа от млада коприва с 300 мл спирт (70%) или водка и оставете сместа в затворен съд на тъмно за седмица. Получената тинктура втривайте в корените на косата си в продължение на месец. При много упорит косопад заменете листата от коприва с корени.

[ www.kenguru.bg ] 45


[ въпроси и отговори ]

от

спец иали сти

Доказани специалисти отговорят на актуални въпроси Гастроентеролог Д-р Пламен Петров - завеждащ отделение по Гастроентерология в УМБАЛ „Софиямед“

През пролетта и есента гастритът се обостря. Защо? С настъпването на есента много пациенти започват да се оплакват от обостряне на редица хронични заболявания - гастрит, язва, артрити, стари травми. Със захлаждането зачестяват простудно – вирусните заболявания, а имунитета на организма като цяло отслабва. Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица вследствие на увреждащи фактори от външната или вътрешната среда като по своя клиничен ход бива остър и хроничен. Честотата му е пряко свързана с инфекцията с Неlicobacter рylori, бактерия, която населява стомашната лигавица и е най-честата причина за заболяване от хроничен гастрит и язвена болест. Човек може да се зарази чрез приемане на бактерията с храна, течност или чрез замърсени съдове, без да подозира, тъй като първоначално няма никакви симптоми за наличието й в организма. Инфекцията остава локализирана в стомаха като причинителят живее върху защитните слоеве на лигавицата в продължение на целия му живот. Ето защо е много важно установяването и лекуването й. За доказване на инфекцията може да се направи кръвен и фекален тест, а в ендоскопския кабинет на УМБАЛ „Софиямед“ извършваме гастроскопия, при която се обективизира наличието на гастрит, язвена болест или друга стомашна патология и се взима биопсия от стомашната лигавица, която след бърз уреазен тест или след хистологично изследване дава най-точна информация за наличие на инфекция с Неlicobacter рylori.

ДЕРМАТОЛОГ Д-р Валентин Вълчев, дерматолог Медицински център FiHealth, София

Какво представляват ситните мехурчета, предизвикващи сърбеж и белене на кожата по дланите на ръцете и какво трябва да е лечението? Дисхидротичната екзема е рецидивиращо заболяване. Засяга около 10% от общата популация. Хроничната екзема на ръцете нерядко нарушава качеството на живот на пациентите и води до временна или трайна нетрудоспособност По-често се среща при жени, като засяга всички възрастови групи, но най-често се проявява при млади индивиди. Дисхидротичната екзема се представя от мехурчета по ръцете. Появата на мехурчета е съпътствана от силен сърбеж, а в някои случаи - до болка. Те биват последвани от лющене,

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

ерозии и болезнени напуквания. Това заболяване най-често засяга хора, на които ръце обилно се потят. Екземата може да бъде причинена и от фактори на заобикалящата ни среда. Тези екзогенни факaтори включват контактни алергени(метали, бактерии, гъбички и вируси), фотоалергени и др. Лечение: Най-важно е да се постави точна диагноза от дерматолог. Превенцията на рецидивите се състои основно в избягване на провокиращите фактори.

АГ Проф. Петър Петров, акушер гинеколог, Председател на Националното сдружение на акушер гинеколозите от доболничната помощ

Какво трябва да се направи при цистит по време на бременност? Симптомите на остър цистит са: • парене • тежест ниско долу в корема в областта на пикочния мехур • чести позиви за уриниране • чувство за неизпразненост на пикочния мехур • повишена температура В случай на цистит по време на бременност непременно се обърнете към вашия акушер-гинеколог, който ще прецени каква да бъде терапията. Най-често при този проблем се прилага препаратът фосфомицин.

При хроничен рецидивиращ (често повтарящ се) цистит по време на бременност са подходящи препарати на основата на екстракт от червена боровинка, но е добре да се обърне внимание, че особено по време на бременност, лечението се провежда след консултация с лекар и преценка на специалиста за начин на прием и продължителност на терапията. При цистит по време на бременност е добре да се приемат повече течности и да се поддържа добра интимна хигиена.

АГ Д-р Георги Кръстев, акушер-гинеколог в ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“:

Кои са факторите, които провокират появата на хемороиди? Основните фактори са следните: • Запек и чести диарии. • Наднорменото тегло също е сред основните причини. • Хемороиди могат да се появят и заради недостатъчност на съединителната тъкан или генетична предразположеност към такава. • Всички състояния, водещи до повишено вътрекоремно налягане, като физическо напрежение, напъни и т.н. • Състояния, водещи до венозен застой в долната част на тялото като съдови заболявания, заболявания на черния дроб. Нарастващата матка и плодът след 12-а седмица механично притискат големите съдове в таза и корема.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Консултант: д-р Здравка Демерджиева, дерматолог, МБАЛ "Токуда болница"

Автор: Нели Христова

КОЖНИ АЛЕРГИИ Кожните алергии са едни от най-често срещаните алергии, а от досадния сърбеж и упоритите обриви могат да страдат и малки, и големи. Най-честата причина за появата на този тип алергия е контактът с определен алерген или вещество, към което кожата реагира, а първите симптоми от тази реакция са зачервяване, сърбеж и, разбира се, обрив. И тъй като сезонът, през който всички видове алергии излизат на преден план е налице, ви представяме кратка информация във въпроси и отговори за алергиите по кожата.

осъществим нужната профилактика, поне доколкото зависи от нас самите.

Кои са най-често срещаните кожни алергии? Класацията се оглавява от алергичния контактен дерматит, следван плътно от атопичния дерматит и уртикарията, като в тази група, макар и рядко, влизат и лекарствените реакции от определени медикаменти, които лекарите изписват в практиката си. Можем ли да се предпазим от появата на кожни алергии? Да. Съществуват различни варианти за предпазване от

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

алергичните кожни заболявания, като на първо място са избягването на контактът с вероятния провокиращ фактор - алерген. Много често, когато говорим за контактен дерматит, това са различни вещества, които влизат в директен контакт с кожата. Ето защо би било добре, ако вземем всички необходими мерки при работа с евентуалния дразнител - ръкавици, защитни костюми и бариерни кремове, тъй като по този начин можем да

Кой боледува по-често от кожните алергии и можем ли да говорим за отключващ фактор? Алергичните кожни заболявания могат да се наблюдават във всяка една възраст. Има хора обаче, които са предразположени към тях, и това най-често са онези, които имат различни белези на атопия. Това е така, защото те реагират по-бурно на контакта с вещества, които могат да бъдат потенциални алергени. Говорейки за алергичните заболявания при децата, най-честите са може би реакциите към различни насекоми и ухапванията от тях, разбира се, следвани от уртикарията и атопичния дерматит. Кои са средствата за справяне със симптомите на алергиите по кожата? На пазара съществува голям спектър от

противоалергични медикаменти, като най-известните от тях са антихистаминовите препарати, предлагани под различни форми. Освен това изключително подходящи за справяне с обрива и сърбежа са охлаждащите компреси и хладките душове. Понякога при раздразнена от непрекъснатото чесане кожа може да помогне и торбичка лед върху засегнатото място. Не забравяйте, че подсушаването трябва да става с леко попиване, а не триене на наранената и раздразнена кожа. Успокояващите кремове и лосиони, препоръчани от специалист, алерголог или дерматолог, също имат своето място в борбата с кожните алергии. Обикновено те са на основата на камфор и ментол, имат охлаждащо локално действие и могат да се използват по-често от останалите медикаменти за кожни алергии.

В случай на съмнение за кожна алергия не предприемайте самолечение, а непременно се консултирайте със специалист дерматолог или алерголог.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първите 12 месеца от живота му?

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО Четвърти месец

През четвъртия месец мъничето започва все по-лесно да управлява движението на тялото си.

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

През този период не бива да оставяте детето само на необезопасено място, тъй като може да се обърне и падне. Освен това то все още не е готово за сядане и ако решите да го сложите върху вашите колене, нека бъде за кратко в позиция под лек наклон в посока към пода. Ако се налага да слагате бебето в шезлонг или столче, нека бъде за кратко.

Добре е да знаете

Масажът на бебето е изключително подходящ в този период, защото освен всички позитиви за тялото той изразява и цялата обич, на която сте способни като родители. Най-подходящото време за масаж е между кърменията, като предварително трябва да сте се погрижили в стаята да бъде топло, а на детето да му бъде удобно. Преди да започнете да масажирате бебето, се уверете, че ръцете ви са топли,

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

+ Забавлявайте се с детето колкото можете повече по начин, който то умее най-добре - с гласа си, с мимики, с жестове. Детето обича да наблюдава и имитира, а какво по-хубаво от това да имитира именно вас? + Използвайте интереса на детето да се движи и го усъвършенствайте във всеки удобен момент - когато го преобличате, когато сменяте пелената или просто когато лежите заедно на пода и си играете. + Давайте му да държи леки играчки, които са интересни за разглеждане и същевременно удобни за слагане в устата. В стаята на детето е добре да има картини от приказки, цветни балони и панделки, тъй като в този период то обича да разглежда и всичко му се струва интересно и забавно. а олиото - със стайна температура. Особено препоръчителни за бебешкия масаж са маслата от гроздови семена, от сладък бадем или от кокосов орех. Ако ще правите масаж за първи път, най-напред се уверете, че детето няма алергия към определения вид продукт, като сложите малко от продукта на вътрешната част на ръката на бебето и изчакате около половин час. Ако няма зачервяване, можете спокойно да пристъпите и към същинския масаж.

Какво умее?

+ Когато лежи по корем по-дълго време, и ако това му доставя удоволствие, детето държи главата си изправена вече много по-спокойно, обръщайки я на едната или другата посока, най-често следейки различните предмети, които се движат около него. + Поставено по гръб, мъничето може да се обръща на едната или другата страна, както и по корем. + През този период бебето обича да се движи, като най-любимото му движение е, докато лежи по гръб, да се отблъсква с крачета и да премества цялото си тяло нагоре. + Когато го държите изправено, ще забележите, че вече съвсем уверено задържа главичката си и я върти наляво или надясно, разглеждайки с интерес всичко наоколо. + През четвъртия месец бебето се смее и издава пискливи звуци, когато е доволно, като се забавлява със собствения си глас. Освен това то продължава да имитира мимиките на възрастните, като следи с интерес лицата им. + Реагира съвсем адекватно на познати гласове, най-често на мама и татко, като, ако звукът идва извън полезрението му, започва да върти главичка в посока на гласовете, за да види родителите си. + Бебето продължава да разглежда с удоволствие ръцете си, като ги събира, разделя и преплита пръстчета едно в друго, отдалечавайки и приближавайки ги към очите си. Все още не може да задържи съзнателно предметите и ги изпуска много бързо, след като му ги подадете.

Освен това то може да умее и:

+ Поставени по корем, някои деца успяват да се повдигнат с ръце толкова високо, че да се преобърнат обратно по гръб. + Освен това, докато лежи по корем, бебето може да разпери ръце и крака, без да докосва пода, и по този начин да се крепи на него само по корем. + Бебето може да започне да пъха всичко в устата си включително и ръцете си, като по този начин изучава предметите и своето тяло.


[

]

Здраве бебе за новородени КАКВО Е НУЖНО ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ХИГИЕНАТА НА НОВОРОДЕНОТО? Малко на брой продукти, с натурални съставки, хипоалергенни формули и липса на вредни вещества. Всичко това и много повече предлагат продуктите от серията Здраве бебе 0+.

ИЗМИВНА ПЯНА ЗА КОСА И ТЯЛО 93% съставки с натурален произход.

МАСАЖНО ОЛИО 95% съставки с натурален произход.

Нежна пяна за ежедневно почистване на косата и тялото на новородени бебета.

Масажното олио Здраве бебе е специално формулирано за новородени бебета. Съдържа бадемово масло, сусамово масло и витамин Е. Масажното олио омекотява и подхранва кожата, предпазва я от изсушаване и поддържа нейната еластичност. Олиото улеснява масажа, успокоява и подготвя бебето за сън.

Формулирана със съставки с изключително висока толерантност към деликатната бебешка кожа. Съдържа балансирана комбинация от меки пенители и активни съставки с цел запазване на хидролипидния баланс. С екстракт от невен за успокояващо, омекотяващо и предпазващо действие. С неутрално pH, подходящо за кожата на бебето. Без парабени, сулфати, ПЕГ, силикони, оцветители, феноксиетанол.

Измивната пяна и масажното олио осигуряват най-необходимата грижа за почистване и подхранване на кожата, в удобни за употреба флакони с помпи и с над 93% съставки с натурален произход.

Без парабени, фталати, феноксиетанол, етерични масла, минерални масла, силикони. Можете да поръчате продуктите "Здраве бебе 0+" на www.aroma.bg

[ www.kenguru.bg ] 51


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ

Състав:

Бульон, лук, карфиол, копър, олио, зелена салата, сол, вода.

карфиол колкото юмрук

1 малка глава лук, може 3-4 ч.ч. бульон (зеленчуков, който и праз сте направили предварително)

КРЕМ-СУПА ОТ КАРФИОЛ

сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Накъсайте карфиола на розички и го измийте добре под студена течаща вода, а лука нарежете на ситно. Най-напред задушете нарязания лук с малко вода и олио, докато стане прозрачен, след което добавете карфиола. Сипете бульона и варете до

2

ЯБЪЛКОВО-ВАНИЛОВ КРЕМ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

половин ябълка

ванилия от шушулка или 1 прахче

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1/2 ч.ч. минерална вода

Сложете водата заедно с ванилията в подходящ за варене съд. След като заври, прибавете нарязаната на парчета и почистената от семките ябълка и варете, докато омекне. След това отстранете съда от огъня, пасирайте и прибавете жълтъка и глюкозата. Отделно в чашка разтворете царевичното нишесте в студено прясно мляко и разбър-

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

1/2 ч.ч. прясно мляко

1 жълтък

няколко листа зелена салата

олио за задушаване

пълна готовност под капак. Когато карфиолът омекне, добавете измитите и нарязани на ситно листа от салата и отново сварете за около 10 минути. След като супата стане готова, пасирайте и овкусете със солта и пресния копър.

Състав:

Ябълка, ванилия от шушулка минерална вода, прясно мляко, царевично нишесте, жълтък, глюкоза.

2 ч.л. царевично нишесте, около 3 ч.л. глюкоза

кайте, докато течността стане хомогенна, след което върнете съда с пасираните ябълки на котлона и смесете с разтвореното нишесте, като бъркате енергично, докато заври отново. Отстранете от котлона, след като сте варили около 5 минути на слаб огън. За да избегнете образуването на бучки, можете отново да пасирате.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър

Автор: Нели Христова

ПРОФИЛАКТИКА НА ОТИТА

П

роблемите с ушите при новородените и особено при малките деца, са често срещани, много притеснителни и почти винаги лекувани с антибиотици. Има ли обаче някакви начини тези възпаления да бъдат избегнати или поне ограничени до минимум? Нека първо се запознаем с анатомията на ухото, за да разберем повече за начините за неговото предпазване от инфекции. ВЪЗПАЛЕНИЕТО НА УШИТЕ СЕ НАРИЧА ОТИТ.

Когато впръсквате препарат за отпушване в носа на дето, се постарайте струята да е насочена към стените на носа, а не да отива директно към гърлото.

Евстахиевата тръба свързва средното ухо с назофаринкса (онази част от гърлото, която се намира зад носа). Благодарение на нея въздухът достига до средното ухо. При новороденото бебе Евстахиевата тръба е много широка и постоянно отворена (при възрастните е затворена и се отваря само по време на преглъщане и прозяване). Това прави преминаването

54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

на секрети от носа и гърлото към ухото по-лесно и като резултат се получава възпаление. Неслучайно Американското педиатрично дружество препоръчва, когато детето е в легнало положение, главата да бъде по-високо, отколкото са краката му.

КОЕ Е ВАЖНО ЗА ПРОФИЛАКТИКАТА НА ОТИТА? Хремата при малките деца е една от основните причини за появата на отит. Затова е особено важно да ограничим нейната поява с всички средства, които имаме, а ако въпреки това тя се появи, да не я оставяме да мине от самосебе си. КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ? • Аспираторът за нос върши чудесна работа в случаите


дихателните пътища се освобождават и притокът на въздух към тях е по-лесен.

на хрема, тъй като изтегля навън секретите от носа и пречи на слизането им към гърлото и белите дробове. • Когато секретите са гъсти и детето не може да диша, можете да му помогнете, като предвари-

телно впръскате физиологичен разтвор или разтвор от морска сол в носа и след това с помощта на аспиратор издърпате заседналия жилав секрет. • При запушен нос много помага носенето на детето във вертикална позиция, защото по този начин

ПОЧИСТВАНЕТО НА УШИТЕ С МЕХАНИЧНИ СРЕДСТВА Е ВРЕДНО! Почистването на ушите не бива да става нито с клечки, нито с крайчето на хавлиената кърпа, нито с каквото и да било друго подръчно средство. Кожата в ухото има необичайни свойства - тя произвежда защитни секрети, които убиват вредните бактерии, а освен това в ушите има специални власинки, които работят за изхвърлянето на вредните микроорганизми отвътре, навън и по този начин самопочистват ухото. Употребата на клечки за уши пречи на това движение и допринася за по-честата поява на отит. Ето защо е добре още в ранна детска възраст да обясните на мъничето, че ако иска да измие и почисти ушите си, трябва да направи това със собственото си пръстче.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

„Всичко за недоносените бебета” е наръчник и онлайн платформа в помощ на родителите, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане. Те са разработени от фондация „Нашите недоносени деца” благодарение на усилията на множество специалисти и доброволци, съпричастни на каузата. Повече информация можете да намерите на www.earlybaby.info.

„ВСИЧКО ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА”

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОВЛИЯЕ СЪС СЪВРЕМЕННИТЕ СРЕДСТВА В НЕОНАТОЛОГИЯТА

П

реждевременно родените деца се срещат с твърде много предизвикателства още в първите минути на своя живот. Причината е незрелостта на всички органи и системи, което води до неспособността на бебето да се адаптира само към живот извън утробата. Именно това налага необходимостта от специални грижи. Добрата новина е, че през последните години медицината е претърпяла значителен възход. Благодарение на този напредък преждевременно родените деца, които в миналото не са могли да преживеят, сега могат да бъдат спасени и да се развиват като здрави деца. Най-голямото предизвикателство за

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

лекарите е лечение на новородени с тегло при раждането под 1500 г и особено под 1000 г. Дори ако вашето дете е родено с такова тегло, бъдете уверени, че лекарите ще направят всичко по силите си то да живее и да порасне здраво дете. Недоносените деца трябва да преодолеят трудности, свързани с дишането, поддържането на телесната температура, храненето, честите инфекции и други. Тук идва ролята на медицинския екип на отделението по неонатология. Преди всяко раждане на недоносено дете се извършва подготовка за неговото „посрещане“ – топъл кувьоз, кислород или апарат за


обдишване, монитор за отчитане на кислородна сатурация и сърдечна честота и др. Това е от изключителна важност и има за цел максимално подпомагане на основните жизнени функции на бебето (дишане, сърдечна дейност) още от първите минути след раждането. Първичната реанимация в родилна зала, извършена по унифицирани правила, е значителен резерв за намаляване на късните усложнения. Някои недоносени бебета (по-зрели и с тегло около и над 2000 г) се справят добре самостоятелно и не се нуждаят от реанимация, продължително лечение и специални грижи.

ЗНАЕТЕ ЛИ КЪДЕ И КАК МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ ПОДКРЕПА ОТ СПЕЦИАЛИСТИ И ПРОФЕСИОНАЛНА ПОМОЩ? Раждането на недоносено бебе е огромно изпитание за родителите. Преодоляването на това изпитание изисква много сила в тежкия момент, а често и външна подкрепа. Раждането на недоносено бебе може да провокира водовъртеж от чувства у родителите, те често изпитват вина, тъга, страх, гняв и безсилие едновременно, чувстват се излъгани и ограбени. Тези родители преживяват нещо, неразбираемо за по-голяма част от населението. Специалистите съветват родителите да се присъединят към група за подкрепа и взаимопомощ, където по-лесно ще могат да изразят дълбочината на преживяванията си и

да се почувстват разбрани. Докосването до преживяванията на другите може да спомогне за намаляването и преодоляването на чувството за изолация. Благодарение на дългогодишните усилия на множество специалисти, доброволци и родителите на недоносени деца се реализира една уникална по рода си онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”. В нея на едно място са систематизирани всички етапи, през които преминават недоносените деца и техните родители. Платформата е достъпна на адрес: www.earlybaby.info, там ще откриете отговорите на всички въпроси, свързани с преждевременното раждане.

Какво съдържа първата информация за вашето бебе? Как можете да получавате редовно информация за вашето дете? Какво трябва да знаете преди да вземете решение? Къде и как можете да получите подкрепа от специалисти и професионална помощ?


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Нели Христова

Консултант Тони Калушкова, акушерка Център за родители "Happy Mums" - Велико Търново Заместник-председател на "Алианс на българските акушерки" www.happymumsbg.com

В СВЕТА НА МАЙЧИНОТО МЛЯКО

АНАТОМИЯ НА КЪРМЕНЕТО

Кърменето на бебето е едно от най-важните неща, след първата му глътка въздух. Затова и предварителната подготовка и информираност на майката относно кърменето (а защо не и на бащата и другите членове на семейството, които ще помагат) е много важна, за да бъде то приятно и комфортно, и е от решаващо значение за това всичко да бъде наред за вас и малкото човече.

Според Американската Педиатрична Асоциация „Човешкото мляко е предпочитаната храна за всички бебета, включително болни и преждевременно родени. Препоръчва се кърменето да продължи поне през първите 12 месеца, а след това – колкото дълго имат желание двете страни”.

М

айчината кърма е най-добрата храна Няма по-добра храна за вашето бебе от майчината кърма и две мнения по този въпрос няма и няма да има. Сравненията на формулите за хранене с кърмата и твърденията, че наподобяват нейната хранителна стойност са грешни и неоснователни, защото до този момент нито една компания не е успяла да произведе млечна формула, близка по състав до майчиното мляко. КЪДЕ СЕ КРИЕ ТАЙНАТА? След като бебето се появи на бял свят това, от което най-много има нужда, освен любов, е майчиното мляко, а за неговото производство и свещенодействието, наречено кърмене главна роля играят гърдите на мама и хормоните пролактин, окситоцин и локалният инхибитор на кърмата (ЛИК).

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Нека най-напред се запознаем с анатомията на женската гърда, чиято основна функция е кърменето, защото само ако познаваме по-добре тялото си, ще бъдем много по-уверени и спокойни, когато настъпи моментът за кърмене. КАК СЕ ПРОМЕНЯТ ГЪРДИТЕ ОТВЪН? По време на бременност и за да се подготвят за кърмене гърдите увеличават размера си, а зърната стават по-чувствителни. Ареолата потъмнява и също увеличава размера си, а успоредно с това мастните жлези близо до повърхността й, т.нар. монтгомерови жлези започват да отделят повече мазнина, чиято функция е да пази зърното по време на кърмене и да поддържа неговата еластичност. Освен това тези жлези отделят специфичен аромат, който наподобява мириса на

познатата за бебето амниотична течност, като по този начин му помагат да се ориентира и за засуче по-лесно майчината гърда. Формата на зърното не бива да създава повод за притеснение, тъй като тя, както и размерът, нямат отношение към образуването на кърма. Ако детето засуче правилно, кърме-

нето е удоволствие и за майката, и за нейното бебе! Секретът, който се отделя от монтгомеровите жлези има защитна функция. Поради тази причина не се препоръчва преди кърмене гърдите да се мият или дезинфекцират с почистващи препарати.

РАЗМЕРЪТ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ! Противно на общоприетото схващане, поне от мъжка гледна точка, когато става въпрос за кърмене нито формата на гърдите, нито тяхната големина могат да имат някакво отношение на функциите и предназначението им - да кърмят. Това е така, защото образуването на мляко е резултат от много по-задълбочени процеси, свързани с природата на жената - да бъде майка.

[ www.kenguru.bg ] 59


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Nivea - подхранващо бебешко олио, 200 мл, цена: 5,80 лв.

Bekley Organics - подхранващо масло без аромат за бебета и деца, цена: 26,90 лв.

Bioderma ABC Derm - масажно олио, 200 мл, цена: 23,70 лв.

Mustela - масажно олио-спрей за новородени и бебета, 110 мл, цена: 17,90 лв.

Klorane Bebe Huile Massage - масажно бебешко олио с невен, 100 мл, цена: 19,20 лв.

Sebamed - бебе масажно олио, 150 мл, цена: 18,80 лв.

С ГРИЖА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ! 60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Topfer - олио за тяло/масаж, 100 мл, цена: 13,50 лв.

Бочко - олио за тяло с пшеничен зародиш, 150 мл, цена: 3,80 лв.

Hipp Baby Sanft - подхранващо олио за тяло, 200 мл, цена: 7,10 лв.

Здраве бебе масажно олио, 0+ месеца, 200 мл, цена: 8,50 лв.

Bebino Baby Oil - бебешко олио със смрадлика, 300 мл, цена: 3,75 лв.

[ www.kenguru.bg ] 61


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

Philips AVENT - комбиниран уред за готвене на пара и блендер; цена 297 лв. Лесно приготвяне на питателна храна според възрастта на детето. Уредът за готвене на пара и Блендер Philips AVENT е идеален за направата на здравословна, домашно приготвена храна за бебета. Съдържа: уред за готвене на пара/блендер, мерителна чашка, шпатула, книжка с рецепти.

Хайде да ядем! Храненето е едно от най-важните неща за всяко живо същество, а когато става дума за мъниче, то отнема значителна част от ежедневието на родителите. Ето защо, когато подръка имаме нужните домашни помощници - уреди и аксесоари, стерилизирането, пасирането, изваряването и претоплянето са много по-бързи, удобни и приятни за всички. За да не попаднете във водовъртежа на всички кухненски приспособления, представяме на вашето внимание най-необходимите, а вие направете своя избор с кой от тях в какъв етап от отглеждането на детето да се снабдите.

Електрически парен стерилизатор Tommee Tippee; цена: 139 лв. Електрическият парен стерилизатор е много лесен за употреба. Побира до 6 шишета с техните биберони и капачки. Съдържанието остава стерилно до 24 часа, ако капакът не се отваря. Малък брой части за лесно сглобяване и употреба. Елипсовидна елегантна форма за пестене на място в кухнята. Стерилна работна повърхност - обърнете капака след стерилизация и имате стерилна работна повърхност за приготвяне на храна. Без BPA. Включва още: 1 бр.

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

В ПОМОЩ НА МАМА

TIGEX Контейнери за храна; цена: 12,90 лв. Удобни за съхранение на храна в хладилник или фризер. Уплътненият капак ги прави лесни за транспортиране на храна. Разноцветните капачета ви улесняват при използването. Неизтриваемата площ за етикетиране върху капака помага да организирате храната на бебето. С удобна скала за разграфяване. Подходяща за използване в микровълнова фурна. Може да се почиства в съдомиялна машина.


Уред за подгряване Deluxe Dr. Brown's; цена: 114,96 лв. Затоплянето на бебешката храна става бързо, лесно и безопасно. Проектиран да побира шишетата на D-r Brown`s - 120 мл и 240 мл, както и на други марки, LCD дисплей.

Nuk пластмасова купичка с пасатор; цена: 17,90лв. Комплектът на NUK купичка за приготвяне на пюре + пасатор е подходящ за приготвяне на зеленчукови или плодови пюрета. Лесен за използване, улеснява приготвянето на храната. С размери, подходящи за възрастта така винаги ще приготвите нужното количество прясна храна за вашето бебе. Непързаляща основа за стабилност. Използвайте за плодове или задушени зеленчуци.

Термос инокс с термобокс JANE; цена 39,00 лв. Термосът запазва температурата на течността до 10 часа благодарение на двойно вакуумираната стена. Лек, практичен и безопасен, идеален за употреба вкъщи или на път.

[ www.kenguru.bg ] 63


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Що е то сетиво? Това е всяка от способностите на човек, с които общува и възприема света около него. Представяме ви развитието на сетивата от зачеването през бременността до първите три години от живота на човека.

Слух

СЕТИВАТА

ОТ МИНАЛОТО Дванадесет сетива имал първият човек, създаден по образ и подобие на Бога. В процеса на еволюцията той започнал да губи някои от тях, докато останали пет. Много специалисти смятат, че принципът на петте основни сетивни органа е формулиран в трактата на Аристотел „За душата“, в който на зрението, слухът, осезанието, обонянието и вкуса са посветени отделни глави.

Слухът е способността на човек да възприема звук.

Автор: Димитрина Пандурова

В утробата

Ушите на бебето започват да се оформят още в началото на бременността – около 8-мата гестационна седмица и са напълно завършени като човешки орган до около 24-та г.с. А проучвания

на изследователи от Белфаст още през 90те години установяват, че рецептивното чуване започва чрез кожата и скелета дори още по-рано. Въпреки че практически ембрионът е „изолиран” от външния свят чрез околоплодната течност, матката и коремната мускулатура много проучвания потвърждават, че външните гласове достигат до плода без да бъдат „смущавани” от пулсацията на останалите органи и при това без значимо изкривяване.

Около 18-та гестационна седмица костите на вътрешното ухо са достатъчно развити, което дава възможност на бебето да чува:

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

• Биенето на сърцето на майка си • Къркоренето от стомаха • Движението на кръвта по кръвоносните съдове • Майчиния глас • Всички звуци от заобикалящата среда

След 24-та седмица нероденото дете слуша почти през цялото време. Доминиращият звук е майчиният пулс. Това обяснява защо новородените се успокояват когато са близо до гърдите на някого или пък се приспиват от тиктатането на часовник. В периода межу 25-та и 27-ма гестационна седмица бебето, освен че чува майчиния глас, може да го различава от този на баща си, макар звуците да са неясни и приглушени. А

това е така, тъй като ушите все още са с плътно мазно покритие (верникс) – това, което предпазва кожата на бебето от изсушаващото действие на околоплодните води. Установено е, че пулсът на детето се забавя, когато то чува майчиния говор, тъй като това му действа успокояващо, за разлика от други звуци, които нямат този ефект, твърди психиатърът от Колумбийския университет в Ню Йорк д-р Бил Фифър.


Много често бебето сменя позата си в корема на майката именно вследствие на шумовете, които то долавя.

След раждането

До първата година след раждането слухът преминава през различни етапи на развитие, като с всеки изминал месец се изостря и реагира по различен начин на различни шумове. В края на първия месец бебето вече чува напълно ясно. Към края на третия месец, когато бебето чуе майчиния глас, то вече може да й отвърне – с усмивка. Също така реагира на звук, който се издава пред него. В периода между четвъртия и шестия месец детето започва да се обръща в посоката, от която чува, че идват шумовете. Вече по промяната в тона то усеща и настроението на родителите си. Това е етапът, в който открива света на звуково-музикалните играчки.

С течение на времето самият мъник ще започне да изразява своите емоции отново чрез звук – в това число и да се смее с глас, и да гука. Около седмия месец бебето ще премине и през периода на имитация на звуците, които чува около себе си.

Игри за развитие на слуха

Слухът е изключително важно сетиво за способността на бебето да възприема околния свят, и ако има проблем с него, това може да даде отражение върху говора и комуникационните способности на детето. Ето защо родителите могат да подпомогнат развитието на бебешкия слух чрез говор, пеене и четене на приказки или с помощта на игри. 1-3 месец „Чудото музика”. Зашийте на детските чорапки и по маншетите на някоя блузка камбанки с отчетлив мелодичен звън и му ги обувайте по 6-7 минути няколко пъти на ден. Като вдига ръце и крачета, детето ще слуша звънчета-

та. Тази игра помага за развитието на слуховата концентрация и реакциите за ориентиране. 6-9 месец „Музикални инструменти”. За музикалното развитие подберете няколко инструмента: ксилофон, барабан, детско пиано. За маракаси може да се използва обикновена дрънкалка. Дайте в ръцете на детето един инструмент и му покажете как се свири на него, като му оставите време да „порепетира”. После му предложете да посвирите заедно. 9-12 месец „Светът в звуци”. Насочвайте вниманието на мъничето върху звуците в дома и навън. Това може да бъде тиктакането на часовника, течащата от крана вода, лаят на кучетата, шепотът на листата. Нека детето повтаря чутото. Увличайки го в игри, неусетно го запознавате със света на звуците, помагате му да запомня и възпроизвежда звуковите форми.

[ www.kenguru.bg ] 65


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Правила за поведение на родителите на детската площадка Автор: Ралица Димитрова

нето хол, изхвърля енето на алко обозначени пи не о, на ет ка ен Пуш а площад ат ск о т де на да дение, ващ на отпадъци дходящо пове по не но ай кр места е . на децата ни лош пример

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Вашето мъниче стъпва уверено вече и е готово за нови подвизи. Ура! Триколки, тротинетки – розови, сини, оранжеви, червени, със стикери на всевъзможни анимационни (а и не само) герои – паяци, котки, мишки, кучета, патета. Големи топки, малки топчета, кукли Барби, кубчета, спортни коли, камиони, бебешки колички, а по средата катерушка, пързалки, люлки, майки, татковци, една баба и няколко дечица. Прекрасно на пръв поглед! Поглеждаш втори път и виждаш едно от дечицата плаче, друго му се смее, че е бебе, трето незабелязано им взима играчките, а четвърто моли баба си да му събуе обувките, защото и другите деца на пързалката са по-чорапки. И ако си мислите, че нещо сте пропуснали – да, пропуснали сте! Не забелязахте майката, която търпеливо обяснява на друга майка защо детето й е на 2 години, а още има биба, а и му е сложила шапка, въпреки че е топло и не духа вятър. Защо същата тази майка дава на

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

детето си шоколад и бонбони? Какви безотговорни родители? Детската площадка е пъстрото и цветно, изпълнено с игри и забава кътче, където геройските подвизи не са само за децата, но и за нас, родителите. Навън с други деца и възрастни малчуганите се учат да общуват, да споделят играчките си, да задържат сълзите си и да уважават останалите. Ние, родителите, също се учим на възпитание и толерантност - към поопит­ните баби и дядовци, към по-младите родители и не на последно място на толерантност към чуждите деца. Както при всички видове комуникация има правила, така и при взаимоотношенията на детската площадка има.

Нашето дете -> Чуждото дете Битката за играчки на детската площадка често е ожесточена и винаги едното от децата остава пренебрегнато. Освен ако не извадите арсенала

от тайно закътани играчки или лакомства в долната част на детската раничка, които не са добро решение, имайки предвид, че и останалите деца ще поискат да хапнат. При децата няма понятие за „чуждо”. Всичко е „мое”, така са устроени. Чувството е основна причина за конфликти и детски сълзи. Определена група от децата доминират – първи се качват на пързалката, бутат останалите деца, по-пъргави са, мислят по-бързо, отговарят на възрастните, взимат чуждите играчките, което е нормално. Това дразни голяма част не само от децата, но и от нас, родителите. Не може все чуждото дете да е първо, да взима играчките на сина/дъщеря ми. Тук идва и нашата роля – на родителя, която ни дава идеална възможност да покажем на децата си, че не всичко им принадлежи, и да ги научим на толерантност. Скандал, грубо поведение към дете и обидни думи към родителя са недопустими и биха ни злепоставили.


Родител ->Чуждо дете На детската площадка родителите носят лакомства, царевични пръчици, сокове, забранени за консумация от родителите на другите деца. Тогава се получава доста неловка ситуация, в която не можеш да ограничиш детето си от вкусотийките, които яде приятелчето му. Можеш, но с цената на плач, уговорки и голяма доза инат. Мястото за похапване на чипс, шоколад, газирани напитки определено не е детската площадка. Домашните любимци са друг фактор, който е изключително вълнуващ за едни и безумно стряскащ за други деца и родители. Затова съчетанието между това да изведете кучето или котето си на разходка и да играете с детето си на детската площадка с останалите деца не е удачно. Да бъдем внимателни към чуждото дете, без да нараним и засегнем егото на нашето собствено, е голямо предизвикателство. Често, защитавайки чуждото дете, ние накърняваме чувствата на нашето собствено, караме го да ревнува. Общуването на родител с чуждо дете е ключов фактор при възпитанието на търпение и уважение у нашето дете.

При дете, проявяващо агресия към вашето собствено, правилният подход на родителя е да не отвръща на агресията с агресия, а да обсъди спорната ситуация с родителя на другото дете. Родител -> Родител Общуването между родителите на детската площадка е основната градивна единица, която служи за пример на децата за бъдещи срещи и запознанства. Трябва да бъдем позитивни родители и обменяйки опит и съвети, да не навлизаме в личното пространство на другия. Не трябва да критикуваме възпитанието на събеседника си и това на детето му. Чудите се защо ли? Защото децата копират нашето поведение, постъпки и езика, с които ние общуваме с останалите. Ако ние се държим агресивно, нагло и използваме груб език към останалите родители и деца на детската площадка, не можем да очакваме от детето си да бъде усмихнато, вежливо и послушно. Агресията и напрежението между родителите се усещат от децата и често това е за тяхна сметка. Негативизмът, който влагаме ние като родители към отсрещния човек, се попива мигновено от детето, което вреди на по-нататъшното общуване. Детската площадка не е място за скандали и конфликти.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ТОП 10 имена за бебета през 2016 година

По материала работи: Милена Тошева

(Поне според прогнозите на световните източници) Disney Baby съобщи имената за момичета и момчета, които ще бъдат потенциално най-популярни през тази година.

Мислите, че имената от три букви вече не са на мода? Лъжете се! През тази година имената Ава, Ела, Мия ще са най-популярните имена за момичета, а Ноа, Лук и Итън – за момчета. Ето кои са водещите класацията имена за момичета и за момчета. МОМЧЕТА 1. Aтикус – означава „от Атика”. Това е най-популярното име за 2015 година. 2. Лук – гръцко име, което означава човек от „Лукания”. Със сигурност това ще е доста популярно име и през 2016 година заради Star Wars. 3. Ноа – означава „почивка”. 4. Лиам – значи „важен”, начело на листата по популярност име от 2012 година насам. 5. Ивн – означава „Всевишният е милостив”.

МОМИЧЕТА

1. Aмелия – немско име, което означава „работа”. Амелия е сред най-популярните немски имена през последните няколко години.

4. Шарлот – женската версия на името Чарлс, което означава „свободен човек”. През 2015 г. е много известно име най-вече заради това, че така се нарича британската принцеса, дъщерята на Кейт Мидълтън и принц Уилям.

6. Oуен – означава „млад войник”. Това е прекрасно име за малко и силно дете. 7. Kингстън – означава „кралски град”. Най-известно е с това, че така се нарича синът на певицата Гуен Стефани. 8. Meйсън - означава „каменоделец”. Става известно от тв-предаванията и известните личности. 9. Итън - означава „силен”. 10. Джейкъб – класическо име, което означава „този, който сменя, изхвърля”.

7. Mиa – още едно класическо дамско име, което означава „моя”. 8. Изабелa – това име значи „обет към бога”.

2. Oливия - това женствено и нежно име води началото си от маслиновото дърво. Това е второто най-популярно име за момичета през 2014 и 2015 г.

5. Eлa – зад това семпло и сладко име се крие значението „всичко” или „напълно”.

9. Ейбигейл – това старинно име означава „моят баща е радостен”, а в последно време отново набира популярност.

3. Eмa – красиво, лесно женско име, което означава „универсална”.

6. Aвa – класическо име, което значи „живот”.

10. Eмили – зад това нежно име се крие мощно значение – „съперник”.

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


МОДА ЗА БЕБЕТО

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Официален Представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, Тел,0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 73


НА ФОКУС

На ФОКУС със...

Нина Абрашева Да уловиш точния момент и да го превърнеш в изкуство е талант. А повечето хора, които правят това приемат работата си за призвание. Ние ги наричаме творци, а всъщност освен това те са и фотографи. В снимките им има история не само на уловения миг, защото те носят отпечатъка както на твореца, така и на неговия модел. В този брой ще ви разкажем за една жена, влюбена във фотографията и в децата - Нина Абрашева. Представи се с няколко думи. Коя е Нина Абрашева? Аз съм една жена до болка влюбена във фотографията. Всъщност болка не знам дали е най-точната дума или метафора, защото всичко, което получавам от нея е удоволствие и щастие. Открих себе си с това призвание, без да го търся и, като че ли не мога да си представя да върша нещо друго или да не снимам. Разказвала съм в други интервюта как започна всичко и не ми се иска да повтарям, но снимането е един постоянен процес на търсене, учене, самокритика, самодисциплина, но и удоволствие. Снимам от около 5-6 години. Обичам портретите, срещата с хората ме зарежда изключително много - четеш по очите им толкова неща. Създаваш контакти, приятелства, партньорства. А децата... те са най-чистите души. Толкова дечица израснаха пред мен - снимам ги година след година и виждам как самите те ми се доверяват и познават. Какво или кой обичаш да снимаш най-много? Художествена фотография. Тръпна в очакване на всяка режисирана сесия с концепция и подготовка на много хора. Изключително критична и взискателна съм в това отношение. Но адреналинът, с който се зареждам от неочакваното - защото колкото и да си предвидил всичко, огледал терен, костюми, детайли - всеки път те изненадва нещо - я светлината, я времето,

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

някой забравен костюм и всичко това е енергийна храна за мен. Често пъти се питам жени или деца обичам да снимам повече и никога не намирам отговора. Женските портрети са ми толкова на сърце, толкова ми харесва да вадя божественото от тези създания, че не мога да поставям на везните, а и не мисля, че е нужно. Как би описала творбите си с няколко думи? Много мои и много техни... станаха точно няколко, нали? (смее се, бел. ред.) Кой е най-големият ти източник на вдъхновение? За артиста вдъхновението и музата са всичко и могат да бъдат

различни неща - от абстрактни, до конкретни персони. Ако ти кажа, че ме е вдъхновявал починал преди десетилетия гениален музикант, обикновена локва, танц, художник или просто някоя актриса. Може да бъде всичко. Зависи в какъв период се намирам. Понякога съм инспирана да бъда нежна и снимам много цветя, жени, деца, обработвам в пастелни тонове с хейз (мъгла). Друг път превес взима черно-бялата фотография с много силни и дръзки послания. Имаш ли любим спомен по време на снимки? Помня всяка една сесия. Веднъж едно детенце дойде до мен и ми каза, че ме обича. Толкова искрено и истинско!


НА ФОКУС

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


[ www.kenguru.bg ] 77


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

3D КИНО ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ДА ИЛИ НЕ?

Автор: Ива Милорадова

Има едни приказни кътчета, разпръснати по целия свят, които ежедневно събират накуп стотици детски усмивки и грейнали от радост лица. Тези вълшебни местенца се обитават от смели принцове и принцеси, летящи огнедишащи дракони, смешни жълти човечета и още безброй чудновати същества. Да, за киносалоните 80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

става въпрос – онези магични пространства, в които дори най-непокорните девойки и младежи на възраст между 3 и 103 години сядат мирно и гледат със зяпнала уста. Там, пред големия екран, освен широки усмивки тук-там може да видите и огрижени лица. Това са лицата на родителите, които са се пречупили

пред настоятелните молби на децата си и са ги довели на кино въпреки съмненията си, доколко този вид развлечение е подходящо за най-малките. В последните години същите стават все по-угрижени, защото на хоризонта се появиха 3D филмите – поредната въпросителна в графата „потенциални опасности“.


К

ъм днешна дата отговорът на въпроса „Вредно ли е 3D киното?“ все още е забулен в противоречия и недомлъвки. На практика липсват по-сериозни доказателства за опасност от дългосрочни вреди, но предупреждението „Потребявайте разумно“, което дебне от опаковките на всевъзможни 3D устройства (телевизори, телефони, конзоли), оставя привкус на тревожност, особено у родителите.

По-малко натяквания, повече алтернативи Популярна родителска „техника“ за ограничаване на злоупотребите с потенциално вредни навици (например гледането на 3D) е периодичното „подсещане“ на детето, че прави нещо нередно. Често това „подсещане“ е под формата на натякване, което децата или игнорират, или посрещат с досада, а понякога и с агресия. Не подценявайте децата – на тях им е пределно ясно, че докато в обръщение е мъмренето, а не категоричната забрана, няма нужда да спират да правят това, което искат. Затова можете с чиста съвест да преустановите тази порочна практика и вместо това да се опитате да насочите вниманието на мъника си в друга посока. Дайте му право на избор – или да отиде да гледа 3D филм, или да го заведете на картинг например. Със сигурност ще има дни, в които ще избира големия екран, но е твърде възможно посещенията на киното да бъдат разредени.

Наблюдение, наблюдение и пак наблюдение Учените и медиците може и да нямат единодушен отговор на въпроса относно дългосрочното влияние на 3D технологиите, но вие имате достъп до много по-надеждна статистика – видимото състояние на невръстния зрител. Най-честите оплаквания, особено при по-малките, са свързани със замайване, главоболие и дразнене в очите. Следете за тези прояви и ако имате подозрения, че някоя е налице, се консултирайте със специалист. В случай че детето ви е по-голямо и разбира „опасността“ от това да сподели, че не се чувства добре от гледнато на 3D съдържание (а именно, че същото ще му бъде забранено), най-вероятно няма да признае открито, че му има нещо. Затова го наблюдавайте внимателно докато сте в киносалона и след края на прожекцията. Примигва ли твърде често с очи? Показва ли признаци на дезориентация? Прави ли гримаси, които издават състояние на дискомфорт? Вие най-добре познавате обичайното съсътояние на мъника си, така че лесно ще разберете дали има нещо притеснително в поведението му.

Важна е мярката

Истината е, че независимо от мнението ви за 3D формата вашият мъник най-вероятно не е готов да се лиши от тази емоция и дори най-убедителните научни доказателства да са на ваша страна това не би ви помогнало особено. С оглед на това в днешния брой сме подготвили кратък списък със съвети за това как бихте могли да ограничите потенциалните вреди от триизмерните прожекции, без да налагате категорични забрани, което със сигурност би било безкрайно трудна за изпълнение задача.

И тук, както в много други случаи, важи принципът „Отровата е в количеството“. Покрай шумната дискусия върху ползите и вредите от 3D технологиите много специалисти офталмолози се обединиха около твърдението, че както при всяка дейност, извършвана по-дълго време, и продължителното гледане на 3D съдържание може да доведе до негативни реакции у човека било то с краткосрочен или дългосрочен ефект. В този ред на мисли е важно да определите ясни правила, които да регламентират и поставят в нормални граници достъпа на най-малките членове на семейството до киносалоните. Веднъж месечно? Само през ваканциите? „Правилникът“ е във ваши ръце и само вие можете да следите за спазването му.

[ www.kenguru.bg ] 81


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

ДЕЦАТА "ХОМО ТАБЛЕТИС" Автор: Нели Христова Смартфоните и таблетите могат да имат отрицателно въздействие върху емоционалното и социалното развитие на малките деца според научно изследване, проведено от учени в Бостън. Според специалистите използването на таблет в ранна детска възраст има пряка връзка с проблемите на децата в общуването и изразяването на емоциите на по-късен етап от развитието им.

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Н

ай-вероятно не веднъж сте били свидетели на разговори от типа: "Не плачи, хайде да видим тук каква интересна игра имам на телефона...". А най-ужасното е, че това изречение обикновено е отправено към мъниче, което дори няма три годинки. По време на път, пред лекарския кабинет, в ресторанта, докато чака да хапне, е напълно нормално едно малко дете да бъде отегчено и нетърпеливо и, разбира се, в отговор на това да хленчи и нервничи, докато стане неговото. Какво правят родителите в тези ситуации за по-лесно - изваждат таблета или мобилния си телефон и го дават на детето, за да му отвлекат вниманието към нещо интересно. Новите технологии като че ли с

магическа пръчка изтриват сълзите, бленуваната тишината вече е факт и всичко си идва на мястото, поне на повърхността, а детето потъва в забавния свят на сензорните екрани и приложения. Ако не сте от родителите, които успокояват по този начин невръстните си деца, поздравления! Има много изследвания, които безспорно доказват, че едно дете на възраст под 30 месеца ще се научи да общува много по-добре чрез реален разговор с други хора и ще опознае много повече външния свят чрез разходки, отколкото докато гледа телевизия.

Същото е и с използването на таблета не по предназначение от невръстно дете, което е отегчено и разочаровано, ядосано и изнервено, особено във възрастта до 3 години. Правейки това, за в бъдеще вие рискувате да обезоръжите детето от правилните инструменти за самоконтрол и справяне с изброените негативни емоции. Според д-р Ярек Жилински, психолог от Бостън, при децата на възраст до 1,5 години нетърпението, упорството и по-емоционалните реакции са нещо напълно нормално. Та те се учат на толкова много неща едновременно - да ходят, да говорят, за се хранят, да използват гърнето и какво ли още не! Освен това започват да

изграждат всички умения, които ние, възрастните, имаме за даденост и за които нямаме спомен как точно сме придобили в тази ранна възраст. С опитите да придобият всички тези нови неща е напълно естествено децата да срещат още толкова първоначални поражения, а това е времето, когато имат нужда от пространство, за да се опитват. Затова и възрастните трябва да разберат, че виковете, крясъците, тропането с крака, сълзите и бурните емоции са напълно естествени и не бива да бъдат заглушавани по един или друг начин. Детето трябва да изживее своята част от неуспехи и провали, за да се научи как да се справя с тях в света на големите в бъдеще.

[ www.kenguru.bg ] 83


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

ШЕСТ НАЧИНА ДА ПРИТЕСНИТЕ ДЕТЕТО СИ

Искате да сте приятел с децата си и сте готов на всичко за това. Вашето желание заслужава адмирации. Нужно е обаче да постигнете поставената цел по правилния начин. В следващите редове ще прочетете как не трябва да се държите с наследниците си.

Автор: Силвия Костова Ще накарате децата си да се чувстват наистина неудобно и да се притесняват от вас и от поведението ви, ако правите някои от следните неща:

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Опитвате се да говорите като тях

Вероятността думите и изразите, които използвате, вече да не са на мода сред младото поколение е твърде голяма. Речникът на малчуганите търпи съществени промени на всеки няколко години, така че, ако сте решили да използвате познанията си от времето на по-голямото ви дете, вие най-вероятно ще звучите смешно и фалшиво.

Стараете се приятелите им да ви мислят за готини

Не разказвайте постоянно вицове в опитите си да създадете по-близък контакт и да получите одобрението на групата. Дори да се окажете наистина забавен, приятелчетата на детето ви едва ли ще останат за шоуто. А ако не им е смешно, ще трябва да се смеят насила, за да не ви обидят. Това със сигурност ще направи ситуацията още по-неловка!

Публикувате стари детски снимки в мрежата

Нищо добро няма да излезе от това. Единственото, което ще постигнете, е да накарате детето си да се чувства смутено и да се притеснява. В резултат то ще ви отдалечи още повече от приятелския си кръг. Елементарна защитна реакция!

Показвате публично прекалена привързаност

Разбираемо е да искате да покажете на наследника си колко го обичате, но имайте предвид, че не можете да го предпазите от абсолютно всичко. Децата трябва да бъдат оставени да живеят своя живот, да изследват света самостоя-

телно и да се развиват като независими личности. Затова не ги третирайте като бебета, когато сте навън, както и пред приятелите им. Ще ги накарате да се притесняват от вас. С такова отношение ще затрудните и порастването им.

Не ги оставяте да водят собствен живот в мрежата

Вие живеете със своите наследници, обитавате една и съща къща, храните се заедно, общувате ежедневно. Не съществува никаква специална необходимост постоянно да лайквате, както и да поствате разни неща на стените им във Фейсбук. Публикации, от които те най-вероятно изобщо не се интересуват. Да, хвърляйте по едно око какво точно се случва в мрежата, но го правете дискретно. Не се увличайте да подражавате на приятелите им. Няма да ви се получи.

Настоявате да сте с тях навсякъде

Децата обичат да гостуват на приятелчетата си. Пижамено парти или спане в палатка може да се превърне в истинска атракция за малчуганите. Дайте повече свобода на наследника си, защото той също се нуждае от своето лично пространство. Не разваляйте цялото му удоволствие, като настоявате винаги да присъствате и вие. Достатъчно е да се уверите, че в къщата, където децата ще гостуват, ще има родител, който ще ги наглежда.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

Помощ, синът ми играе с кукли! Чакали сте дълги месеци мига, в който ще гушнете най-обичания мъж в живота си. Боядисали сте бъдещата детска стая в синьо, обикаляли сте дни наред, за да намерите „немомичешки“ пердета, и сте набавили N на брой малки дрешки с надписи в духа на „Аз съм мъжът вкъщи” и „Момчето на татко“. Година по-късно хлапето може да се похвали със завидна колекция от папийонки и поне две бейзболни шапки. След още една младежът е оборудван с колело. На третата обаче следва изненада момчето на татко поръчва за рождения си ден количка. За кукли!

Автор: Ина Пенкова

АМИ СЕГА? Нормално ли е бъдещият мъж да проявява интерес към „женски“ играчки? Възможно ли е вие да сте сбъркали някъде в отглеждането му? Как е редно да постъпите в такава ситуация? И една не по-малка дилема – как да обясните всичко това на съпруга си?

За вселените...

Ако има едно нещо, което всеки възрастен би искал да вземе със себе си от детството, то това е свободата. Свободата да бъдеш, да вярваш, да се страхуваш и да действаш, както си поискаш. Да имаш невидим приятел, да се мислиш за супергерой и да изпитваш панически страх от прахосмукачката – всичко това

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

е позволено, когато си на три. Каква тогава е пречката за едно момченце да играе с кукли? Та той има вълшебен плащ, може да лети и да става невидим, когато си поиска! Защото децата са вселени. За тях няма граници и дори нещо повече – те не знаят какво са границите. Затова не разбират защо вкъщи може да се крещи, а навън – не; защо е разрешено да разгледаш играчките в детския магазин, но не и да отнесеш всички със себе си на излизане. А още


по-малко разбират защо трябва да избират между конструктор със самолети и количка за кукли. Това го знаем само ние, възрастните, защото не сме вселени, а държави – имаме си граници, правила и забрани. Което не е толкова лошо, стига да не си на три... На три просто си длъжен да бъдеш вселена и да припомняш на държавите какво е усещането от това. За родителите остава лесната част – да не им пречат в изпълнението на тази мисия.

Всеки татко е бил малко момче

Никой не обича дървени философи, но не е толкова лошо да се замислите какви биха могли да бъдат „последствията“ от интереса на хлапето ви към куклите. Оставете първоначалните притеснения, свързани със сексуалната му ориентация настрани – милиони момченца по света са участвали в чаените церемонии, организирани от по-големите им сестри, и въпреки това са запазили предпочитанията си към женския пол.

Та, на какво биха могли да научат куклите малкия ви наследник? Три е достолепна възраст, която най-вероятно вече му е донесла един куп умения, сред които скачане на, от и без батут; тичане с една, две и без обувки; събаряне на три, четири и повече вещи в милисекунда. Ако е така – честито, вашият мъник е достоен член на „клана“ на тригодишните. От тук насетне обаче му предстои да учи много. Нека започнем с това, че вашето малко момче някой ден ще се превърне в съпруг и баща и няма да е никак зле да вземе няколко урока по грижовност предварително. А, вярвайте ми, няма по-добър учител по грижовност от куклите. Ако го оставите да се включва активно в отглеждането на „бебетата“, може би след време ще бъде по-склонен да участва във възпитанието на своите деца и ще допринесе за развалянето на злокобната мантра, която гласи, че „децата са грижа само на майките“.

Роднини на фронта

В случай че все пак решите да се притеснявате за предпочитанията на малкия си наследник относно играчките, може би е добре да помислите какво точно ви терзае най-много. След

като прочетете няколко статии по „проблема“, най-вероятно ще се успокоите значително, защото ще видите, че а) не само вашето момченце има подобни интереси и б) последствията не са никак фатални. Но дори когато тези прозрения са налице, остава едно непреборено предизвикателство: другите. Това са близките, роднините, комшиите и най-вече съпругът ви, които далеч не са толкова убедени в правотата ви. Те ще ви осведомят за всички рискове, опасности, последици и сигурни вреди, които можете да нанесете върху физиката и психиката на невръстното си момче, оставяйки го да играе на воля с кукли и бебешки колички. Добрата новина е, че наред с грижите, притесненията безсънните нощи и главоболията, вие като майка на хлапето получавате бонус – възможността да отглеждате мъника според вашите желания и разбирания. Помощта и съветите на близките са добре дошли, но ваше е решението в каква среда и според какви правила ще расте малкото човече. Отърсете се от чувството за вина и желанието да угодите на всички – невъзможно е. Единственият човек, с когото трябва да съобразите действията си, е вашият съпруг. Голяма част от татковците подхождат с неодобрение към интереса, който много малки момченца имат към момичешките игри. Отделете нужното време и внимание, за да обсъдите с половинката си всички детайли около ситуацията. Обяснете му своето виждане върху нещата и му помогнете да погледне на света през детските очи, лишени от стандарти и предразсъдъци. Заведете го на детската площадка, където най-вероятно ще види още един куп момченца, бутащи колички за кукли. Дори нещо повече – увещайте го да се включи в играта на кукли, за да покаже на мъника, че грижовността и вниманието не са чужди на татко. Кой знае, може и той да научи някой ценен урок по време на заниманията.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ДЕЦАТА ЧУДО ТОЗИ МЕСЕЦ ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА ДЕЦАТА ЧУДО В ХОЛИВУД. ТЕ СА ИЗВЕСТНИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА ТРЪГНАТ НА УЧИЛИЩЕ. НЯМАТ ДЕТСТВО, ОСВЕН КОГАТО НЕ ИГРАЯТ ТАКАВА РОЛЯ. ВЗИМАТ МИЛИОНИ, КУПУВАТ СИ КЪЩИ И ЖИВЕЯТ В СИЛНО СТРЕСОВА СРЕДА. КАК СЕ СТАВА ДЕТЕ ЧУДО? КАКВА Е РЕЦЕПТАТА? И МОЖЕШ ЛИ ДА ЗАПАЗИШ СЕБЕ СИ? По темата работи: Костадин Костов

З

апочваме с едно момче, по което всички в Холивуд полудяха през последната година - Джейкъб Трембли. Младият актьор е роден през 2006 година във Ванкувър. Баща му е полицейски детектив, а майка му - домакиня. Един от първите най-значими филми на Джейкъб е The smurfs 2 през 2013 година. Филмът носи много приходи, а актьо­ рът е обявен за един от най-проспериращите в кариерата си. Без съмнение обаче, големият му пробив идва с филма Стая на режисьора Лени Ейбрахамсън. Четири номинации за "Оскар", участие в над 20 други награди и милиони гледания по цял свят. Кинокритиците го определят като един от най-обещаващите млади актьори, а всички в Холивуд го обожават. Малкият Джейкъб взриви социалните мрежи със снимки с някои от най-желаните звезди - Дженифър Лоарънс и Рейчъл Макадамс. Актьорът дори разказа в шоуто на Елън Дидженеръс за срещата си с Лео­ нардо ди Каприо: "Пред него имаше опашка от

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

хора, които искаха да го поздравят. Тогава си помислих: "Аз съм дете. Затова и мога да ги прередя. Отидох при него и му казах: "Здрасти!". Той знаеше кой съм. Двамата си пожелахме успех - той победи, а аз не.

Затова, ако искате да побеждавате, елате първо при мен". Безспорно малкият победител има всички шансове да се превърне в една от новите звезди на своето време. На каква цена обаче? Ме-


диите в САЩ вече коментират усилено каква травма ще нанесе това на цялото му детство, липсата на възможност да посещава училище и завистта сред децата. Засега родителите му не коментират нищо по темата, а графикът на Джейкъб е ангажиран години напред с участия във филми. Няколко години преди Джейкъб имаше друго дете, което владееше всички в Меката на киното - Абигейл Бреслин. В момента 19-годишна, актрисата има зад гърба си филмография от 30 филма и 7 участия в телевизионни сериали. Абигейл си е партнирала със звезди като Мел Гибсън, Уакийн Финикс, Хелън Мирън, Кейт Хъдсън, Джули Андрюс, Стив Каръл, Джеймс Гарнър и др. На 11 години тя печели първата си номинация за "Оскар" в категорията за най-добра поддържаща актриса за ролята си на Олив в комедията „Мис Слънчице”. Така тя стана четвъртата най-млада актриса с номинация в цялата история на престижните киноотличия. Абигейл е родена на 14 април 1996 г. в Ню Йорк и е кръстена на съпругата на втория президент на САЩ Джон Адамс – Абигейл Адамс. Майка й Ким е неин импресарио, баща й Майкъл работи като компютърен консултант, а по-големият й брат Спенсър също е актьор. Актрисата се снима в киното от

3-годишна и преди да получи международна известност с „Мис Слънчице”, играе във филмите „Следите”, „Прекрасният живот на Хелън”, „Дневниците на принцесата” и др. Когато разбира, че Бреслин е номинирана за "Оскар", колегата й от „Мис Слънчице” Алън Аркин заявява, че се надява тя да не спечели, защото вече е получила „премного внимание и трябва да има нормално детство”. В началото на 2007 г. Абигейл се нареди на 8-о място в класацията на списание „Форбс” за 20-те найдобре печелещи млади звезди в Холивуд. Само през 2006 г. тя е натрупала впечатляващото за възрастта й състояние от 1,5 милиона долара. Разбира се, малката принцеса трябва да се обучава у дома, никога не е посещавала училище и казва, че най-добрата й приятелка е също актриса, защото няма време да се запознае с друга. Безспорно лидер сред децата чудо е Дакота Фанинг. Актрисата е единственият актьор в света, получил първата си номинация за "Оскар" на 8 години! Това се случва през 2002 година за филма „Аз съм Сам”. Дакота Фанинг е родена през 1994 година в семейството на Стивън Фанинг – бивш бейзболист и Джой Фанинг - професионална тенисистка. Става актриса на петгодиш-

на възраст, когато се появява в телевизионна реклама на лотарията в щата Джорджия заедно със знаменития музикант Рей Чарлз. След това е избрана за реклама на прах за пране. Актрисата участва в 19 филма, има редица награди. Името й влиза в топ 5 на най-богатите хора в света под 25 години. Наричана е най-успялото дете в Холивуд. Освен известна със своите

актьорски заложби, Дакота е популярна и като една от найдобре облечените звезди на червения килим. В едно свое интервю преди няколко години за американска радиостанция Дакота казва, че би искала поне за един ден да бъде нормална: „Искам да мога спокойно да отида до магазина, да отида на бал, да имам гадже, което не ме познава от телевизията… дори да мога

да избягам от час.” Актрисата, както и повечето нейни колеги, не е посещавала училище, а се е обучавала с частен учител у дома. Без значение от парите, наградите и любовта на феновете тези деца си остават просто хлапета, които са били късметлии да попаднат в свят, където мечтите се сбъдват много по-рано. За съжаление цената за това е прекалено голяма.

[ www.kenguru.bg ] 89


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

ДЕТСКИ СНИМКИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА КАЧВАМЕ В ИНТЕРНЕТ Родителите трябва да обръщат специално внимание какво публикуват в социалните мрежи. Особено що се отнася до смущаващи снимки на децата си, както и подробности от тяхното ежедневие. Причината? Подобни фотографии, актуализиране на статуси и строго лична информация не само могат да направят наследниците им уязвими пред непознати, но дори да им навредят психологически. 90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Автор: Силвия Костова Хрумвало ли ви е, че когато качвате снимка на вашето дете на плажа или във ваната или като разкривате прякора му онлайн, може да станете причина малчуганът да не се чувства комфортно, да го притесните и дори да го направите лесна мишена за училищните хулигани? Трябва да се стремите да избягвате тези пет онлайн публикации,

касаещи децата ви, колкото и изкушаващо да ви се струва това… ГОЛИ СНИМКИ Настина дечицата изглеждат много сладки, когато са във ваната и се забавляват с гумени патета, лодки и надуваеми играчки. Запазете тези очарователни снимки за себе си, ако не искате да поемете риска те да


попаднат в неправилните ръце. Социалните мрежи също филтрират снимките и имат политика относно голотата, така че при всички случаи е по-добре да се цензурирате сами. СНИМКИ НА ДЕЦАТА ВИ С ТЕХНИ ПРИЯТЕЛИ Качването в интернет на снимки на собствените деца си е ваша отговорност като родители. Публичното споделяне на групови детски снимки е нещо съвсем различно. Това един отговорен родител не трябва да прави никога. Не можете да решавате вместо другите родители дали да публикувате в социалните мрежи снимки на децата им. В случай че искате да споделите подобна фотография, бъдете сигурни, че имате позволението на техните мама и татко.

крехкото доверие между вас и наследниците ви, но може да предизвика стрес, депресия и състояние на тревожност.

СМУЩАВАЩИ ФОТОГРАФИИ Въздържайте се да качвате в интернет пространството снимки от типа детето ви е на гърнето или в ситуация, която би го ФОТОГРАФИИ, СЪДЪРЖАЩИ накарала да се чувства засрамено и неудобно. ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ Вашата безотговорност не само ще наруши Избягвайте споделянето на снимки, които дават информация като трите имена, домашния адрес, училището и класа на детето и т.н. Никога не публикувайте фотографии, на които детето е с училищна униформа и идентификационна карта на нея, или е снимано пред дома си, така че се виждат името и номерът на улицата. Избягвайте също постоянно да обновявате информацията за това къде се намира наследникът ви в момента, ако не искате непознати хора да имат възможността да използват тези сведения.

онази смешна пижама или дъщеричката ви да не се харесва със странната прическа, която сте и направили. Така че направете си труда да ги попитате дали нямат нищо против да постнете точно тази тяхна снимка онлайн. Така ще избегнете възможността да ги нараните, да ги накарате да се чувстват притеснени или да ги поставите в риск да бъдат лесна мишена за присмех и подигравки от страна на връстниците им.

СНИМКИ, КОИТО ДЕЦАТА ВИ НЕ БИХА ИСКАЛИ ДА БЪДАТ ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ Преди да натиснете бутона „публикувай”, проверете дали детето ви няма нещо против да споделите точно тази негова снимка онлайн. Синът ви може да не иска да го видят в

[ www.kenguru.bg ] 91


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

СУПЕР ХРАНИТЕ -А НА 2016 ЗА ЕДНО МОДЕРНО И ЗДРАВОСЛОВНО МЕНЮ Интервюто взе: Ива Милорадова

НАЙ-ПРЕПОРЪЧАНИТЕ Ядките са препоръчителният разумен източник на мазнини и през 2016 година. Заедно с варивата, кълновете и ястията на растителна основа те доминират като най-препоръчителна част от актуалното здравословно меню. Така и сред храните се формира мода, а на върха на пирамидата от супер съвети винаги стоят качеството и количеството на светата закуска.

ДА, ТЯ Е МОДЕРНА И ПРЕЗ 2016-А

За тези, които очакват да дойде моментът, в който някой ще обяви пропускането на закуската за здравословно, той не настъпва и тази година. Твърдението, че най-важното и силното ядене за деня е сутрешното, важи с пълна сила и през 2016-а. Нов нюанс са хранителните паници. Това всъшност означава сервирането на бутикови порции с храни като киноа, юфка, яйца, сирене и/или тофу. С тях и естествената супер добавка – авокадо, понякога плод, кисело мляко и пълнозърест елемент. Тук се търсят енергия, малка порция, разнообразие и питателност.

НОВА МОДА - СПИРАЛИ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ?

В хит вече се превръщат и обичайно препоръчаните за почти всяко хранене зеленчуци, само че тази година – нарязани на спирали. Тази нова тенденция твърди, че формата на богатите на витамини продукти лъже организма, че това всъшност са тестени изделия.

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Така калориите са редуцирани, а усещането за ситост – подчертано. Зеленчуковите спирали от моркови, ряпа, цвекло или тиквички стават още по-интересни със сос маринара или песто. А в спираловидна форма вече могат да се срещнат и в някои магазини.

ФИБРИ, ФИБРИ И ПАК ФИБРИ!

Зърнените храни са здравословни и

през тази година. Колкото по-пълнозърнести, толкова по-добре! Всъщност кралицата на 2015 година – киноата, е детронирана от старите, но златни - амарант, просо, терт, камут и други пълнозърнести култури. Всички те се препоръчават като градивна съставка на салатите, а дори и като заместител на овесените ядки в закуската. Така че мотото


ООН ОТСЕЧЕ:„ГОДИНАТА Е НА ВАРИВАТА!” Организацията на обединените нации пък обяви 2016 година за година на варивата. И тук няма икономически, а здравословни подбуди. Мотивирани и

от факта, че по-голямата част от населението на земята се изхранва така или иначе с такива храни, но и заради тяхната полезност специалистите опреде-

на 2016 година е фибри, фибри и пак фибри.

МАЗНИНИ – ДА, НО НЕНАСИТЕНИ!

2016 година трябва да бъде мазна, но здравословна. Ненаситените мазнини са хит, най-вече набавени от риба, маслини, ядки, семена и зехтин. Сьомгата трябва да присъства редовно в менюто ви заедно и с други по-мазни риби като скумрията, която е доста популярна в България. Тук не бива да пропускаме да споменем и така модерното авокадо със супер поелзните си

лят за модерни през тази година нахутът, грахът, лещата и бобът. Логично като продукт от нахут хумусът отново е сред модните храни.

ненаситени мазнини. То е идеалната гарнитура към яйца или върху препечена филийка, а ако имате смелостта да добавите и малко люто, то допълнително ще активирате полезните му съставки. Това е идеалната храна преди тренировка, разбира се, събразена с режима на всеки отделен човек.

РАСТИТЕЛНИТЕ ХРАНИ СА МЕГАХИТ!

И последно, но не по важност – мегахит на тази година са разстителните храни. Тяхната популярност расте, търсят се разнообразните им приложения в менюто. Това обаче според

специалистите съвсем не означава да изхвърлим месото от храненето си, а, напротив – призовават ни да търсим оптималната комбинация между двете тенденции. Успешната концепция тук е централно място в чинията за отделното хранене да имат зеленчуците, а месото да бъде „гарнитурата”. Окуражват се опитите за разделно хранене и присъствието на блюда изцяло от месо или пък напълно постни. Повече от уместно е понякога карфио­ лът да е „пържолата” в чинията, а от време на време вместо говеждо месо да консумираме гъби например.

СУПЕР НАПИТКА?

Като говорим за супер храни, 2016 година си има и супер напитка – зеленият японски чай. Той е любима на много звезди като Гуинет Поултроу, която казва, че го обожава, защото няма странични ефекти като другите кофеинови напитки. Съдържанието на мощни антиоксиданти, доказаната стимулация на мозъчната дейност, изгарянето на калории и понижаването нивата на кръвната захар са само част от качествата на зеления чай.

[ www.kenguru.bg ] 93


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

Внимание! На мода идва мъжът от ново поколение. Гастросексуалният мъж (от гастрономия – кулинарно изкуство) ще измести метросексуалния в нежните сърчица на дамите!

Защо някои мъже обичат да готвят?

Автор: Силвия Костова

Отдавна отминаха онези далечни времена, когато жените използваха кулинарните си умения, за да се сдобият със съпруг. Познайте кой днес използва готвенето със същите цели! Мъжете, естествено!

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Н

е, не става въпрос за онези супер готвачи, които творят чудеса в подобните на космически кораби кухни на петзвездните хотели, или за невероятните професионалисти, които можете да гледате в спиращи дъха кулинарни състезания по телевизията, нито за мегазвезди от ранга на Джейми Оливър, превърнали готвенето в бизнес за милиони. Говорим за съседа от долния етаж, за колегата от офиса, за гаджето на близка приятелка. Всички тези мъже, изненадващо или пък не, изглежда, се чувстват в кухнята комфортно и съвсем на място. В наши дни все повече мъже се интересуват от кулинария. Те готвят и споделят своите кулинарни постижения в готварските сайтове и социалните мрежи. Обърнете внимание колко често кулинарните постове във Фейсбук са дело на мъжете от приятелите ви в мрежата. По мои лични наблюдения това са предимно постовете на мъже! На какво се дължи този засилен интерес? Причините също като менюто на гурме ресторант, варират в широк диапазон от желание да впечатлят нежната половина на човечеството до чиста проба угаждане с онези ястия, които са ни най-любими.

Въпрос на необходимост

Когато на младежите се налага за пръв път да работят или учат далеч от вкъщи, умението за готвене се превръща просто в необходимост. Така много мъже сравнително рано се научават да се справят в кухнята. Разбира се, ако жена ви има успешна кариера и печели добре едва ли ще имате очак­ вания и да готви редовно. Можете да опитате да се храните известно време с любов и сандвичи или пица, но рано или късно ще ви омръзне. Не любовта, разбира се… Затова доста мъже, чиито съпруги са бизнес дами, избират да се запишат на специални готварски курсове, други пък с интерес гледат кулинарните предавания…

Готвенето впечатлява

Днес има все повече мъже, които готвят наистина добре. И докато творчеството в кухнята е само страст за някои от тях, друга част от мъжете кулинари из-

ползват уменията си за доста по-подмолни цели. Това са мъжете, които готвят, за да впечатляват. Защото пътят към сърцето на една жена, оказва се, минава и през… стомаха й!

Експериментиране с храната

Необходимостта е основна притегателна сила за мъжете в кухнята. Но дали те наистина се наслаждават на готвенето? С абсолютна сигурност! При мнозина интересът към кулинарията се е зародил, когато като деца са помагали на майките си в кухнята. Впоследствие те започват активно да изпробват нови рецепти. Мъжете кулинари често са движени от своите инстинкти за комбиниране на храните. Повечето от тях обожават да експериментират.

Жените го обичат!

Жените боготворят мъже, които умеят да готвят добре! Дамите наистина се впечатляват, когато научат, че техните партньори се справят отлично в кухнята. Жените одобряват кулинарните занимания на половинките си дори когато самите те обичат да готвят. Често двойките семейно гледат кулинарни предавания и се ровят за интересни рецепти в интернет. Изпробването на нови ястия се превръща в любимо семейно занимание на такива двойки. То им помага да се опознаят по-добре и да създадат по-здрава и хармонична връзка помежду си.

Най-добрите домакини

Гастросексуалните мъже са отлични домакини! Овладели тънкостите на кулинарията, те предлагат на своите гости засукани ястия, които са изпипали до съвършенство. И когато сред списъка на гостите има жени, които обичат да готвят, те не пропускат да разискват сложния процес по приготвянето на храната, както и да си обменят интересни рецепти. Но всъщност и тук мъжете остават верни преди всичко на себе си. Защото поради необходимост, любов към храната или изкуството на готвенето или за да впечатляват, те със сигурност искат да участват в управлението и на този свят – света на кулинарията.

[ www.kenguru.bg ] 95


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

На прага на Великден

В

навечерието на най-големия за православните християни празник постепенно ни обзема познатото нетърпеливо очакване за посрещането му. Със сигурност Великден е най-радостният празник, като причината за това се крие в неговата многоплановост. От една страна,

96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Възкресение Христово е най-светлият религиозен празник, бележещ надмощието на живота над смъртта, от друга – това е моментът, в който честваме окончателното пробуждане и възобновяване на природата. Ето защо отбелязването му в целия християнски свят е тържествено и пищно. Великден е и кулинарен празник. След дългата зима и постите хората приготвят велик-

денски специалитети с прясно агнешко месо, свежи зеленчуци и богати сладкиши. Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица, като най-важните са боядисването на яйцата на Велики четвъртък и омесването на великденски обредни хлябове с подновен квас. Това е стародавна българска традиция, която постепенно бива изместена от месенето на козу-


и отрупани с храна трапези в дните на празника се поднася агнешко месо. Добре приготвеното печено агнешко има превъзходен вкус – специфичен, комплексен и много нежен. Текстурата във вътрешността е сочна и деликатна, а коричката – хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на този безупречен резултат е свързано с няколко прости правила. При покупката на агнешко трябва да се вземе предвид и цветът на мазнината, която трябва да е бяла. Прясното месо се съхранява в хладилника не повече от два-три дена, покрито с фолио. Това месо е ароматно само по себе си, така че няма нужда от обилно подправяне. Партнира си добре с джоджен, розмарин, машерка, риган, кимион

наци. Великденските хлябове са познати под различни имена – богова пита, кравай, кошара, квасник, плетеница... Украсяват се с нечетен брой яйца – червени или бели, и усукано около тях тесто. Агнето е изключител-

и кориандър, както и с чесън. Изборът на комбинация от подправки зависи от конкретната рецепта. Почистеното месо се намазва с малко мазнина и по цялата повърхност се втриват нарязаните на ситно подправки. Друг вариант е да се шпикова със скилидки чесън и свежи подправки. Желателно е месото да престои известно време с подправките. Важна особеност е отлагането на посоляването точно за момента преди печене, защото, ако се направи предварително, месото ще се изсуши. При печенето на месо не се добавят никакви течности, затова най-добри за печене са най-нежните части от агнето – филето, котлетите и бутчето. Плешката и вратът са подходящи за задушаване. Преди

печене, ако месото е било в хладилник, трябва да се остави да придобие стайна температура. Продължителността и градусите на печене зависят от това дали месото е по-постно или по-тлъсто. В първия случай се пече кратко и на по-висока температура – 200-220 градуса, а във втория – по-продължително на 160-170 градуса. Веднъж изпечено, месото се покрива с алуминиево фолио и се оставя да почине 15-20 минути. Това е времето, през което температурата във вътрешността се покачва леко, вследствие на което мускулните влакна се отпускат и отделените по време на печенето към периферията сокове попиват обратно навътре. Изпеченото месо може да се консумира топло или студено.

но важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Исус и се свързва с неговата смърт, тъй-като е принесено в жертва в деня на Възкресението. По традиция на богато украсените

[ www.kenguru.bg ] 97


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Козунак с круши и розмарин 350 мл прясно мляко 80 г кафява кристална захар щипка канела и смлян карамфил 3 яйца 500–600 г ябълки 20 г разтопено масло 30-40 г стафиди 1 с.л. тъмен ром 20-30 г сурови бадеми пудра захар за поръсване

На прага на Великден

Стафидите се измиват в гореща вода и се поръсват с алкохола. Филиите козунак се запичат в тостер или под грила на фурната. Яйцата се разбиват с млякото, захарта и подправките. Ябълките се почистват и нарязват на резени. Керамична дълбока тава се намазва с масло, подреждат се филиите козунак и ябълките, като между тях се поръсват стафиди и нарязани бадеми. Заливат се с яйчената смес, като филиите козунак се обливат изцяло. Накрая се разпределя останалото масло и пудингът се запича в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути. При нужда се покрива с фолио, за да не загори. Сервира се топъл, поръсен с пудра захар.

98 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


Сандвич с козунак 4 порции

4 филии престоял козунак 8-10 резена шпек или бекон 8 бр. гъби печурки 8 бр. печени червени чушки 8 тънки резена кашкавал 1-2 глави червен лук 1 лимон свеж копър или магданоз Слайсовете шпек или бекон се запичат в сух тиган и се изваждат. В отделената мазнина леко се запържват нарязаните на тънки резени гъби. Посоляват се и се поръсват с лимонов сок. Върху филиите козунак се подреждат шпекът, гъбите, ленти червена чушка, кашкавал и тънки кръгчета червен лук. Запичат се под грила на фурната и се сервират веднага, поръсени с копър или магданоз, заедно с чаша бира.

Шоколадов крем-мус с марципанови яйца

120 мл прясно мляко 50 г полусладък шоколад 2 жълтъка 2 сл Бейлис или шоколадов ликьор 2 сл захар 1 сл неподсладено какао ванилия 5 г фино смлян желатин ( половин пакетче на Dr. Oetker) 100 мл млечна сметана 35% Млякото се загрява, без да завира. Отстранява се от котлона и към него се добавя настърганият шоколад. Разбърква се докато се стопи. Желатинът се разтваря в малко студена вода, оставя се да набъбне и се слага на водна баня, като се разбърква, за да се втечни. Жълтъците се разбиват с ликьора и захарта на водна баня с ниска температура, докато побелеят и станат на пяна. Прибавя се млякото с шоколада, сместа се прецежда и към нея се добавя желатинът. Разбърква се добре, покрива се със стреч фолио и се поставя в хладилника да стегне леко. Когато на повърхността се появят мехурчета, към крема поетапно се добавя разбитата до твърди върхове сметана. Разпределя се в подходящи форми, които се покриват и съхраняват в хладилника. При сервиране се гарнира с яйца от бадемов марципан, декорирани с какао.

[ www.kenguru.bg ] 99


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

ДА НАПРАВИМ ПРАЗНИЦИТЕ ПО-ЦВЕТНИ!

Автор: Силвия Костова

Нежни лалета, ароматни зюмбюли, дъхави теменужки, опияняващи момини сълзи и още минзухари, маргарити, фрезии, люляк… една цяла феерия от багри и аромати. Това е пролетта!

ВАЗА С ЦЪФНАЛИ КЛОНКИ

Това е перфектната декорация за всекидневната, антрета, терасата и дори банята. Всичко, от което се нуждаете, е голяма прозрачна ваза с изчистени форми и клонки с подходящи за размерите на вазата дължини. Можете да аранжирате и с върба. Удачно е да потопите върбовите клонки в глинена ваза и дори кана, които ще придадат на композицията приятно ретро излъчване.

ЦВЕТЯ НА МАСАТА

Прекрасна ваза с цветя е най-стилната и подходяща украса за масата през пролетта. Изберете по-ниски вази и скъсете дръжките на цветята, за да могат сътрапезниците да се виждат и комуникират свободно. По-нежните и ненатрапчиви аромати (нарциси, теменужки) са за предпочитане, за да не се смесват с миризмата

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

Пролетните цветя ни радват с красотата си, създават празнично настроение, даряват наслада на всичките ни сетива! Разтворете широко прозорците на домовете си и пуснете вътре слънцето и доброто настроение. Нашите идеи за красиво аранжирани вази с цветя ще ви помогнат да създадете настроение за празнуване и да поканите пролетта у дома!


на ястията. Цветя и клонки можете да използвате за стилна празнична украса и на всеки отделен сет. Добавете боядисано яйце за специално великденско настроение на масата.

ВЕЛИКДЕНСКИ ВЕНЕЦ

Венецът със зеленина и пролетни цветове е прекрасна украса за стената, масата или входната врата. Използвайте върба, зелени клонки и пролетни цветя. Шоколадови зайчета, пилета, декоративни яйца и цветни панделки ще направят от венеца истинско великденско украшение!

ОЩЕ ИДЕЙКИ!

Миниатюрни пролетни цветя може да засадите в черупки от яйце. Ще се получи стилна тематична декорация, подходяща за украса на празничната маса, первазите на прозорците или бибилиотеката. Много красиво изглеждат горски цветя, потопени в шарена декоративна лейка. Те са перфектната украса за

кухненските плотове и терасите. Носят в домовете ни романтика и пролетно настроение! Интересен начин за аранжиране е пролетно цвете в миниатюрна детска обувка. Можете да използвате старото гумено ботушче на детето си, в което да поставите подходяща по размер минисаксийка или чашка с вода. Декорацията е сладко украшение на детската стая или верандата и ще носи пролетно настроение, а и малко сантимент на всички в дома! Използвайте вместо вази стари порцеланови или стъклени чаши, шишета или дори буркани. Препоръчваме да почистите етикетите предварително за по-естетичен вид на композицията. Можете да закачите импровизираните вази по дръжките на кухненските шкафове и чекмеджета. За целта прикрепете бурканите или бутилките с мека тел, увита около гърлото им. Скрийте телта под пъстра панделка с подходящ десен.

[ www.kenguru.bg ] 101


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Истанбул

в сезона на лалетата Автор: Елица Лукова

Лалето произхожда от необятните степи на централна Азия. През X век започва неговото култивиране в Персия, откъдето по-късно преминава в Османската империя. В средата на XVI век то продължава пътя си към Европа благодарение на тогавашния австрийски посланик в Константинопол, който изпраща няколко луковица във Виена. Не след дълго нежното пролетно цвете достига Холан-

Д

алеч преди Нидерландския златен век лалето е любимо цвете на турските султани. По време на Османската империя са познати около 1800 сорта лалета, а днес броят им надвишава 3000. И в наши дни продължава създаването на нови разновидности, но от началото на култивирането, докато достигнат до крайните потребители, минават приблизително 2 десетилетия.

102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

дия, където между 1634 и 1637 г. се развива истинска мания по лалетата. Цената на луковиците се повишава лавинообразно. Някои от тях се продават на стойност 10 пъти по-голяма от годишния доход на квалифициран работник и струват приблизително колкото къща в Амстердам. Краят на спекулативния балон води до фалит на много инвеститори и сериозен удар за икономиката.

Едва приключила астрономическата зима, в Истанбул настъпва "петото годишно време", или "сезонът на лалетата", както мнозина наричат този период от годината, когато мегаполисът е застлан с килим от пъстроцветни лалета. Засаждането на луковиците започва от ноември предходната година и продължава до настъпването на пролетта, за да могат милионите лалета да разцъфват поетапно през целия април, макар първите

Парк Емирган

Освен в най-големите паркове, сред които Емирган, Гьозтепе, Йълдъз, Гюлхане, Бейкоз и Чамлъджа цветни лехи има буквално навсякъде.


нетърпеливи цветове да се появяват още през март. Любимото място за отдих на жителите на Истанбул е Емирган - истински зелен оазис насред космополитния град. Със своята площ от 452 000 кв.м разположеният на европейския бряг на Босфора парк не само е най-големият, но и основателно считан за белите дробове на мегаполиса. На територията му има многобройни зони за пикник, детски площадки, декоративни езера и исторически павилиони, превърнати в заведения. През април там разцъфтяват близо 3 милиона лалета. Други два милиона красят разположения на азиатския бряг парк Гьозтепе. Той се намира непосредствено до булевард "Багдад", който заради много-

Парк Гюлхане

бройните елегантни бутици и изискани ресторанти си е спечелил славата на най-големия търговски център на открито. В подножието на двореца Топкапъ е най-старият истанбулски парк - Гюлхане. Името му означава "къщата на розите". Днес все още се отглеждат хиляди от тях, но през април той става дом и на повече от милион лалета.

рец. Голямото разнообразие на растителни видове в парка е още от времето на Османската империя, но за фестивала тук ежегодно се засаждат близо 1 милион лалета.

На истинска цветна феерия може да се полюбувате и в парка Йълдъз. Някогашните ловни земи на Сюлейман Великолепни заемат голяма част от хълма, на който е разположен едноименният султански дво-

Многобройни концерти, конкурси, изложби и спортни турнири съпътстват ежегодния Фестивал на лалето. С всяка изминала година Истанбулската община обогатява програмата - рисуване върху вода с древната техника ебру, изработване на скулптури или пък фото-

Лалето винаги е играло важна роля в изкуството и културата на Турция, но през последните години южната ни съседка полага сериозни усилия да си върне славата на "страната на лалетата". Всеки април от 2006 г. насам в Истанбул се провежда Фестивал на лалето. Първоначално организаторите си поставят амбициозната задача да бъде посадено по едно цвете за всеки жител на Истанбул, но през последните 2 години броят на лалетата надхвърля 30 милиона. конкурс за най-красиво лале. Кой знае, може точно вашият кадър да грабне сърцата на журито.

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

113

113

Крем с двойно действие против стрии - 150 мл. 3бр. Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от КОКОНА Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 112 BEBINO 1. Кремена Маринова-Костова 2. Олина Цветанова 3. Ели Димова

PLASMON 1. Биляна Искренова 2. Анета Прангова-Иванова 3. Жанета Вълева

MUSTELA 1. Христина Горанова 2. Габриела Симеонова 3. Надя Лукиянова

DrBROWN'S 1. Стоян Павлов 2. Венцислава Цветкова 3. Надя Николова

FRISO 1. Албена Даскалова 2. Владимира Боевска 3. Тинка Радомирова

SEVI BABY 1. Надя Гавраилова 2. Радослав Карапанчев 3. Свилена Ганева

108 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016

APTAMIL 1. Бистра Чолакова 2. Диана Атанасова 3. Галина Даскалова Кукла пискун PLAYGRO 1. Елеонора Новакова 2. Ясмин Даил 3. Румяна Балтова ПОБЕДА 1. Иванина Павлова 2. Таня Налбантова 3. Жана Начева

Залъгалки TOMMEE TIPPEE 1. Орлин Симеонов 2. Ваня Топалска 3. Невена Янкова


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 109


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

113 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

113

С пробиотици и пребиотици

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

113

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

113

Кърпи Sevi baby 100 % памук с размери 25/25 см.

Гривна – етикет за шише и чаша Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от DrBrown’s.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Севи Бейби

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 110 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 111


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

113

113

Топка за баня Playgro

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

113

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

113

Friendly Organic Био препарат за ръчно измиване на бебешки шишета а и съдове на растителна основа - 118 мл

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от “ПОБЕДА” АД Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон он до 25-то число с на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 112 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | април 2016


GRAND НА JANÉ. СТОЛЧЕТО, КОЕТО РА СТЕ ЗАЕДНО С Т ЯХ.

КАКВА ЧУДЕСНА ИДЕЯ!

Група 1

Група 2

Група 3

· Групи 1, 2 и 3 · От 9 до 36 кг (от 71 до 135 см) · Регулируеми наклон и височина на облегалката за глава · Isofix + Top Tether · С вградени колани за Група1 · Проектирано в съответствие с бъдещия регламент i-Size за деца от 71 до 135 см

www.jane.es

Списание Кенгуру, брой 113/Април, 2016 г.  
Списание Кенгуру, брой 113/Април, 2016 г.