Page 1

брой 112/03.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

НАЧИН НА ЖИВОТ МАРТЕНСКО МЕНЮ МАМА РАЖДАНЕ СЛЕД ТЕРМИН БЕБЕ ШЕСТ МИТА ЗА БЕБЕШКАТА ГРИЖА

АКУПРЕСУРНИ ТОЧКИ ПРИ БЕБЕТАТА

ВКУСНА КОЗМЕТИКА

ПСИХОЛОГИЯ ЧРЕЗ ТЯЛОТО

БРОЙ 112

МАРТ 2016

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА СЕКСА


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Костадин Костов, Смиляна Димитрова, Ина Пенкова, Ива Милорадова, Ели Маринова Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, доц. Евгений Генев, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: проф. Петър Петров, д-р Валентин Шкодров, Събка Дякова-Чехович, Петя Пеева Счетоводство: D&D

Печат: Адрес на редакцията:

София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Момичетата в офиса На всички момичета, които по един или друг начин някога са били част от екипа на „Кенгуру” Гледали ли сте филма „Трима мъже край люлката”? (Ако не сте, гледайте го, смешен е.) В началото край люлката на „Кенгуру“ също имаше само трима мъже, които всеотдайно се грижеха за него. Постепенно картинката се промени и логиката (или естественият подбор) надделя. Днес за първи път от създаването на списанието в офиса има повече момичета. Никога не съм имала нещо против мъжкия подход. Но момичетата донесоха в офиса нежния женски начин на работа. Статиите добиха дъх на сантименталност и умиление, докосват душите на читателките и разкриват същността на женското начало. Могат да са смешни без дебелашкия мъжки хумор. От визията на списанието лъхат хармония и красота. Рекламният отдел умело намира пътя към рекламодателите и от двата пола. В офиса цари атмосфера на уют и топлина, която само една женска ръка може да сътвори. А и разговорите за рецепти, деца и мода са по-интересни от резултатите на футболните мачове, треньорските рокади и новите TURBO S4 3G injection двигатели на „Мерцедес". Нали? P.S. Темата съвсем НЕ случайно е в колонката на редактора в най-женския от всички месеци. Честит празник, момичета!

[ www.kenguru.bg ] 1


СЪДЪРЖАНИЕ [42]

[58]

[18]

[84] 12 Събития на месеца

10 Новини

14 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

БРОЙ 112

8 Избор на редактора

БРЕМЕННОСТ 18 Откъде идват всички килограми по време на бременност С нарастването на корема растат и килограмите… Колко обаче е нормалното повишаване на теглото? 20 Витамините от А до Z Ще научите за ползите от витамин C.

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

22 Да се поглезим на Spa Разберете кои Spa процедури са безопасни при бременност и кои трябва да се избягват. РАЖДАНЕ 24 Раждане след термин Ще научите какво се случва, след като заветната дата на термина мине. 28 Да се грижим с уважение за раждащата жена! Ще ви представим „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване“ на сдружение „Родилница“ и Фондация „Родители за родители”. 30 Шест здравословни практики при раждане от институт „Ламаз Интернешънъл”

16 Цифрите разказват

ЗДРАВЕ И КРАСОТА 32 Известни и неизвестни за овулацията Кои са признаците, които подсказват, че сте в овулация и какво се случва с организма ви по време на нея? 34 Да се подготвим за успешно кърмене! Кога се появяват рагадите и как да се преборим с тях? 36 Билкова козметика Основното предимство на билковата козметика е, че освен козметичен, има и доказано лечебен ефект. 38 Дарове от природата

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ 40 Доказани специалисти отговарят на актуални въпроси


[ ОТ 3 ДО 8 ]

[ ОТ 0 ДО 3 ] ЗДРАВЕ 42 Шест мита за бебешката грижа Ще развенчаем някои от най-популярните митове, свързани с бебешката грижа.

46 Рецепти за мъници 48 Пет акупресурни точки при бебетата Бебето кашля? Боли го нещо? Всичко може да се разреши с правилния лек натиск върху подходящото място! 52 Всичко за недоносените бебета Ценни съвети в помощ на родителите, сблъскали се с предизвикателствата на преждевременното раждане. 54 В банята съм! LIFE 56 В помощ на мама 58 Сетивата Представяме ви развитието на сетивата от зачеването през бременността до първите три години от живота на човека. Започваме с осезанието. 60 Родителските кооперативи – новите детски градини Ще ги познаете по детския смях, шарените стени и многото обувчици, пред входната врата… 62 Вкусна козметика Можете да си направите чудесна домашна козметика от плодовото пюре или зърнената каша, които бебчето не е дояло. 66 Оригинален бебешки подарък Мисията е възможна, независимо от бюджета.

[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 78 Hollywood родители & децата им Представяме ви звездите – лоши бащи. 80 Лечебната сила на секса Повече килограми, главоболие, лошо настроение... Това са само някои от неприятностите, от които можете да се отървете, като правите любов. СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 84 Психология чрез тялото Кое е по-важно – тялото или духът и как да се справим с дистреса и отблокираме напрежението?

72 С деца на ... планина Планинското приключение с дете не е мисия невъзможна, стига да се подготвите добре. ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 74 Честито, станахте мащеха! Как да се държите, ако в комплект с любовта, върви и перспективата да станете мащеха за децата на своя избраник? 76 Коя нация как възпитава децата си Независимо от различията в традициите, най-важното е да отглеждаме децата с любов.

82 Ароматерапия – минало, настояще и бъдеще За хилядолетната история на ароматерапията ще ви разкаже ароматерапевтът Петя Пеева. ТЯ И ТОЙ 86 Видях го, влюбих се в… На какво във външния вид на мъжете обръщат най-голямо внимание жените?

[70]

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 88 Мартенско меню 90 Рецепти НАШИЯТ ДОМ 92 Полезни съвети за ниски сметки за ток ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 94 Стокхолм - градът между мостовете 96 Комикс 100 Конкурси 101 Жълти страници

[94]

44 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му?

[80]

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 70 Затлъстяването при децата или какво му е на „дундьото на баба“? Наистина ли „доброто“ хранене е въпрос на обилни порции и вярно ли е, че пухкавото дете е здраво дете?

[ www.kenguru.bg ] 3


WWW.KOKONA.NET


ПОДАРЯВА ВЪЛШЕБСТВА ОТ БЕБИНО!


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

КАРТИНИ С ОРИГАМИ Ако искате да си направите живи картини, ще са ви необходими лепило и цветни моливи, малко сръчност, търпение и въображение. И, разбира се, книгите на издателство „Фют“ „Картини с оригами“. Във всяка книжка ще откриете седем различни проекта. С цветните листа можете да си направите оригами, а с декоративните елементи да допълните вашата картина. След това оцветете с моливите, като следвате цветните модели в книгата, залепете фигурката оригами и ще получите прелестна картина.

„ЗА ВАС, ДЕЦА ЛЮБИМИ” В томчето на ИК „Хермес“ са събрани най-хубавите детски стихотворения на Елисавета Багряна. С искрена обич и топлота поетесата разкрива красотата и величието на природата и очарованието на сезоните. Чрез прекрасните стихотворения децата ще усетят магията на празниците и съпътстващите ги народни обичаи. Ще изпитат трепета от първия учебен ден и вълнението от досега с книгите и знанието. И ще се научат да обичат дома и близките си и да се гордеят с родината си!

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ МАРТ

ПАНОРАМЕН АТЛАС „ХОРАТА ПО СВЕТА” На планетата ни живеят над 7 милиарда души, които принадлежат на различни етноси. Те са развили своя собствена култура – общ език и характерни особености в бита, облеклото, музиката, танците, храненето и празниците. Новата книга на издателство „Фют“ ще ви поведе на незабравимо пътешествие и ще ви запознае с различни култури и начина на живот на хората в някои от най-отдалечените кътчета на света. Информация, поднесена по интересен начин - чрез обемни илюстрации, подвижни елементи и миникнижки.

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА

„АТЛАС НА ЖИВОТНИТЕ” Атласът на животните на Издателска къща „Хермес“ е богато илюстрован и съдържа основна информация и любопитни факти за животните. Книжката включва и огромен плакат, на който децата трябва да залепят стикери. Накрая малките любознателни читатели ще имат красива карта, изработена с тяхно участие. А докато се забавляват, те неусетно ще научат най-важното за животните, населяващи земята, и за техните местообитания.

АКЦЕНТИ, СЪБИТИЯ, КНИГИ, АКТИВНОСТИ

„ДИСЦИПЛИНА БЕЗ ДРАМА”

„Дисциплина без драма“ на ИК „Хермес“ предлага стратегии, които ще помогнат

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

на родителите да изградят своя собствена философия за дисциплината и да усвоят най-добрите методи, които да им помогнат да предадат на децата си важните житейски уроци. В книгата има интересни факти за развитието на мозъка на детето и съвети какъв вид дисциплина е най-подходяща и конструктивна в различните възрасти. Авторите - Даниъл Сийгъл – лекар и психотерапевт и Тина Пейн Брайсън – психотерапевт, предла-

„СЪСТЕЗАНИЕ С ВЕЛОСИПЕДИ В БИКИНИ БОТЪМ” Невероятно веселата и смешна книжка на издателство „Колибри“ за всички, които обичат приключенията на жълтия симпатяга Спондж Боб! Сепия решава да участва в надпреварата с велосипеди в Бикини Ботъм, Спондж Боб и Патрик се заричат да му помогнат, за да победи. Но вместо да го насърчат, техните усилия му отреждат последно място. Ще успее ли все пак Сепия да навакса и да спечели?

гат адекватни съвети как да се справим с изблиците на гняв и истеричните пристъпи и описват някои от най-често срещаните грешки, които родителите допускат. „Дисциплина без драма“ учи родителите как да дисциплинират децата си, без да разрушават връзката си с тях и уважението помежду си, да сведат до минимум драматичните емоции и конфликтите и същевременно да поощряват развитието на детето.

ПОДКРЕПЯМ ДВИЖЕНИЕТО ЗА НУЛЕВИ ОТПАДЪЦИ!

А ВИЕ?

Н

ад 50% от битовите отпадъци в Европа продължават да се депонират и изгарят, което е равносилно на изхвърлянето на над 5 млрд. евро годишно, алармира Българската асоциация по рециклиране (БАР). Според нея съвременното европейско законодателство цели предотвратяване образуването на отпадъци, тяхната


повторна употреба и рециклирането им, а не депонирането и изгарянето. При рециклиране се пести от три до пет пъти повече енергия, отколкото се получава при изгарянето. Използването на отпадъците като алтернатива на изкопаемите горива има висока екологична, здравна, социална и икономическа цена. При изгарянето на отпадъци за производство на електроенергия се отделят повече парникови газове, отколкото при използването на въглища, образуват се нови опасни отпадъци и силно токсични емисии, предупреждават и от „Приятели на Земята България“. Други последици са загуба на реколта, кожни и дихателни заболявания и др. Всичко това за сметка на значителни средства за инфраструктура и малко на брой нови работни места. Нека всички ние да подкрепим политиката на БАР за рециклиране и полезните екологични практики за повторна употреба и ограничаване на образуването на нови отпадъци. Музеите запазват миналото, рециклирането запазва бъдещето!

БЪЛГАРСКИТЕ РОДИТЕЛИ СА РАЗДВОЕНИ ОТНОСНО ПОЛЗИТЕ ОТ ПРОХОДИЛКИТЕ Родителите в България не споделят единно мнение за това дали използването на проходилките е безопасно за наследниците им. Половината от гласувалите (50.36 %) на интернет сайта на списание „Кенгуру“ обявяват, че са за употребата на проходилки, защото намират, че те са уред, който улеснява и майката, и детето. Близък (44.11) е процентът на онези читатели на списанието, които са убедени, че проходилките създават неправилни инстинкти в детето по отношение на неговото движение, равновесие и падане. Вижте отговорите и на другите участници в гласуването и участвайте и в останалите анкети, публикувани на интернет сайта на изданието.

ЗА ИЛИ ПРОТИВ ПРОХОДИЛКИТЕ СТЕ? За съм. Това е уред, който много улеснява и майката, и детето

Това е финансов разход, който ще си спестим Против съм, защото чрез тези уреди се създават неправилни инстинкти в детето по отношение на движение, равновесие и падане

50.36% 5.54% 44.11%

Участвайте в анкетите на списание „Кенгуру“, публикувани в електронния вариант на изданието!


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

УДОБСТВО И КОМФОРТ С ДЕТСКАТА КОЛИЧКА BABYHOME VIDA PLUS Babyhome Vida Plus 2 в 1 се откроява със своята изключителна маневреност, компактност и леснa сгъваемост. Тя е много лека - тежи само 6 кг., а лесният за почистване плат я прави винаги да изглежда като нова. Количката е снабдена с голяма кошница с обем 14 литра, която издържа до 3 килограма, регулираща се подложка за краката и прозорче, което позволява постоянно да наблюдавате бебето. Дръжката може да се регулира, а гърбът се

Свежи стъпала с „FOOT GUARD”део пудрата на „Кокона” Дезодорантът пудра за крака е предназначен да поддържа, предпазва и дезодорира кожата на краката, да попива излишната влага. Най-подходящо е ползването на „FOOT GUARD“ вечер, преди лягане, защото времето за въздействие до сутринта е достатъчно за предотвратяване на потоотделянето и подсушаване между пръстите. Активните съставки имат възможност да подействат и са в контакт с кожата на краката достатъчно дълго за максимална ефикасност. Краката остават гладки, чисти и излъчват аромат на свежест.

мести до 150 градуса. Амортисьорите на всички колела осигурят оптимален комфорт при возене, а гумите са монтирани на лагери и са изработени от дълготраен материал, като скейтборд колелата. е съвместима със столче за кола, а с помощта на адаптер може да се приспособи към седалката на колата. Количката може да се използва още от раждането, защото е подходяща за деца на 0+ месеца и тегло до 25 кг.

ПО-ЗДРАВИ С „FRIENDLY ORGANIC“

„Friendly Organic“ представлява широка гама органична бебешка козметика и натурални, биоразградими почистващи препарати. Бебешката козметика включва бебешки шампоан, бебешко олио, бебешки крем против подсичане, сертифицирани като органични продукти от ICEA и произведени в Италия. Натуралният органичен балсам за устни е подходящ за употреба от 0+м. В линията почистващи продукти влизат: продукти за пране, почистващи препарати за домакинството, продукти за грижа за детски колички и играчки, препарати за измиване на бебешки шишета и съдове за хранене, продукти за лична грижа, бебешка козметика. Те

са на натурална основа, произведени са в САЩ и сертифицирани от американските регулативни органи: USDA, EPA, ECO Control, Vegan Society, Cruelty Free International.

ЗА УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ, КАЧЕСТВЕНО КАКАО И ПО-ДОБЪР ЖИВОТ С „KIT KAT“ И „НЕСТЛЕ” „Нестле“ официално обяви, че „KIT KAT“ е първата глобална марка в света на шоколадовите изделия, която се произвежда изцяло от какао, придобито от 100% устойчиво земеделие! Резултатите са част от плана

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

„Какао“ на компанията, който цели подобряване живота на фермерите в Кот д'Ивоар и качеството на тяхната продукция чрез по-добро земеделие, по-добър живот за техните семейства и по-ка-

чествено какао. Благодарение на инициативата са построени 42 училища в подкрепа на образованието на 10 000 деца, чрез което „Нестле“ предотвратява експлоатацията на детски труд.


„ДЕН НА ПАЛАЧИНКАТА“ С „БOН АПЕТИ” Над 250 деца на възраст между 6 до 12 години от България, Македония, Сърбия и Турция участваха в международно ски състезание, организирано от Спортен ски клуб „Тракия САГ“, на пистата на екохотел „Здравец“, област Пловдив. Водещите на „Бон Апети“, Лора и Стоян организираха вкусен и забавен празник за всички малки скиори – „Ден на палачинката“ с подкрепата на Tefal и Биосет. Специално за събитието бе изградена кухня на самата ски писта, която да посреща всички любители на зимните спортове и да им даде възможност да се включат в приготвянето на ароматни топли палачинки. За семействата на малките състезатели Лора и Стоян приготвиха вкусни „палачинкови мечета“ – подарък от френската марка Tefal по случай нейния 60-ти рожден ден. Денят на палачинката е още един добър повод децата да се потопят в снежната магия на зимните спортове, докато се забавляват и изживяват апетитно семейно приключение.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ДРЕХИТЕ, КОИТО ОБИЧАТЕ, С ARIEL Новият прах на Ariel с концентрираната си формула поставя нов стандарт в грижата за дрехите, като не само осигурява безупречнo премахване на петната от първото изпиране, но и защитава влакната и запазва стила, комфорта и удобството на дрехите. Една мерителна лъжица Ariel от подобрената формула изисква 35% по-малко продукт и същевременно осигурява по-добро премахване на мазните петна, по-наситени цветове и по-дълга свежест. Чрез тристепенната технология FibreScience новият Ariel почиства, защитава и преминава отвъд премахването на петната, като по този начин се грижи за дрехите, които обичате. Ariel помага на тъканите да запазят свежото си ухание по-дълго време, а благодарение на технологията „Advanced Protect“, дрехите са предпазени от повторно посивяване.


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

MAРТ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 12-17 март Horizon Festival 2016

5 - 8 март "Большой Московский цирк“ с представления в София и Русе „Большой Московский цирк“ ще гастролира за пръв път в България със свръхтехнологичната си извънземна програма UFO! UFO е фантастично цирково шоу, чийто сюжет се развива на борда на огромен космически кораб. Зрителите ще видят циркови номера на ръба на човешките възможности, изпълнени от най-добрите циркови артисти в Русия, авторска музика, изпълнена от жив оркестър, опасни каскади на височина 20 м, невероятни светлинни и лазерни инсталации, съвременни звукови и видеотехнологии, създаващи пространствени усещания за космически полет и галактически пейзажи. Спектакълът в София е на 5 март в зала Арена „Армеец“ от 20:00 часа, а в Русе - на 8 март, също от 20:00 часа в Булстрад Арена.

Поредното издание на фестивала за електронна музика Horizon Festival ще се завърне в Банско от 12 до 17 март 2016 г. В рамките на една седмица, освен да се насладят активно на пистите, посетителите ще имат възможността и да чуят на живо над 100 артисти от световните хаус, техно, бас, хип-хоп и реге сцени, сред които Levon Vincent, Goldie, Gentleman's Dub Club, Craig Charles, Zenker Brothers, Channel One, Jane Fitz, Flava D, Dan Shake и много други. Освен най-добрите клубове и барове в града домакини на електронния саунд ще бъдат и таен планински хотел, сцена насред гората, средновековна банкетна зала, панорамна тераса и индустриално подземно хале.

24, 25 и 26 март Спектакли на Балет „Тодес” в София, Русе и Варна Двукратен лауреат на националната руска музикална премия „Овация“ балет „Тодес“ съединява несъединимото в хореографията си – класика, хип–хоп и модерен балет! „Тодес“ идва в България с невероятното си шоу „Мы“ (“Ние”). Спектакълът е взривяваща комбинация от най-добрите танци, представяни някога от световноизвестната руска трупа. Можете да гледате шоуто на 24 март в Зала 1 на НДК в София, на 25 март в „Булстрад“ Арена Русе и на 26 март в „Двореца на културата и спорта“ във Варна. 31 март

18 март ЪпсурТ & Beloslava Live Можете да гледате родните музикални звезди Белослава и момчетата от „Ъпсурт“ на сцената на столичния Club MIXTAPE 5. Начало: 21:00 часа.

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Концерт на Лили Иванова Примата на българската музикална сцена ще извиси глас на 31-ви март в Зала 1 на НДК от 20:00 часа. Ще можете да се насладите на вечните хитове на Лили Иванова и да чуете на живо уникалните й изпълнения.

21 март THE DIRE STRAITS EXPERIENCE Въпреки разпадането на Dire Straits през 90-те, сега феновете на бандата, и в частност на Марк Нопфлър, ще имат шанса да усетят непреходния дух на богатото творчество на групата във впечатляващ спектакъл на „Булстрад Арена“ в Русе на 21 март от 20:00 часа. Едно незаменимо изживяване за всички фенове! 26-27 март GRAND CHOCOLATE FESTIVAL На 26 и 27 март 2016 г. от 10 до 18 часа хотел „Балкан“ (бившият „Шератон“ хотел) ще бъде домакин на второто издание на първото по рода си шоколадово изложение в България. Ще участват виртуози в производството на шоколад и шоколадови изделия. Част от програмата на фестивала са изложба на шоколадови произведения на изкуството, презентации и работилници, ревюта на шоколадови бижута и дрехи. На изложението ще могат да бъдат дегустирани шоколадови творения под звуците на живи изпълнения на пиано.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ силиконови импланти за гърдите

Петя Лечева Хайде честно да си кажем коя жена не иска да има стегнат, красив бюст, който е размер „хваща окото“, а не „две точки в равнината”. Няма такава. И всяко противоположно мнение е лицемерно. (Мъжката гледна точка изобщо няма да я коментирам, тя е ясна.) Който не харесва тялото си е в правото си да го промени. Подкрепям с две ръце точно това достижение на медицината. Ако едни силиконови импланти помагат на жената да се чувства добре и да има самочувствие, не виждам причина да съм против. Разбира се, когато са качествени, поставени са в

За

специализирана клиника от специалист в тази област на пластичната хирургия. Жените със силиконов бюст често променят поведението си, тъй като се чувстват по-уверени, а вследствие на това и животът им се променя качествено. И един научнообоснован аргумент ЗА: резултати от проучване, направено във Великобритания, сочат, че след поставяне на силикон в гърдите 60% от жените правят секс по-често, а 70% отбелязват, че получават повече удоволствие в леглото след операцията. Така че – дерзайте!

Против Харесвам жените с хубав и стегнат бюст, няма да си кривя душата, но няма как един нищо и никакъв силикон, пък бил той поставен и в най-реномираната клиника от най-известния в света пластичен хирург, да ми вдигне самочувствието, ако нямам такова. Против съм, както вече стана ясно. Против не срещу нововъведенията в съвременната медицина, а срещу маниакалното изопачаване на природата и това, което ни е дала. Е, ако това не важи с пълна сила за обема на гърдите, със сигурност има нещо друго, а понякога и повече от едно

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Нели Христова

нещо у нас, което да ни накара да се почувстваме неповторими, забележими и с едни гърди напред - в прекия и преносния смисъл на думата. Защото всичко е в главата. Няма как едни гърди да ми оправят настроението или пък сексуалния живот, или поне аз не вярвам да могат. Освен това идеята чуждо тяло да бъде поставено в моето собствено никак не ми харесва, защото ако се случи тялото ми да не го приеме, връщане назад няма или пък има, но резултатът ще е в пъти по-плачевен и от най-малките гърди на света.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

МАЙЧИНОТО МЛЯКО

В ЦИФРИ

87% ОТ

30

В коластрата има около уникални компонента и нейният състав е много различен от този на млякото. Тя е богата на белтъчини, витамини и антитела и водата в нея е по-малко, отколкото в кърмата.

тия ден

МАЙЧИНОТО МЛЯКО Е ВОДА, ЕТО ЗАЩО, АКО ДЕТЕТО Е НА ЕСТЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ, НЕ Е НУЖНО ДА ПРИЕМА ДОПЪЛНИТЕЛНО ТЕЧНОСТИ, ТЪЙ КАТО КЪРМАТА Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНА, ЗА ДА ЗАДОВОЛИ НУЖДИТЕ МУ.

8-12 ПЪТИ ЗА 24 ЧАСА Е НЕОБХОДИМО ДА СЛАГАТЕ НОВОРОДЕНОТО НА ГЪРДА. КЪМ КРАЯ НА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ НА ДЕТЕТО КЪРМЕНИЯТА НАМАЛЯВАТ ДО 7-8 ПЪТИ НА ДЕНОНОЩИЕ.

3 месе-

Кърменето през първите след раждането e особено важно не само за здравословното състояние на бебето, но и за неговото интелектуално развитие.

ца

10 ми-

Всички деца сучат различно. са напълно достатъчни на някои от тях, за да се нахранят добре, докато на други това може да отнеме

нути

30-40 минути.

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

3-4-

Обикновено кърмата слиза на след раждането, а преди това на новороденото му е напълно достатъчно да суче по няколко капки от хранителната коластра.

Майчиното мляко има в състава си повече от вида хормони.

15

Ако искате да имате повече мляко, не игнорирайте нощното хранене, особено в часовете от сутринта.

до 7 500 калории дневно губи кърмещата майка, а

3

това е един чудесен повод да възвърне формата си от преди раждането.

6-ия

До месец новороденото има нужда само и единствено от майчиното мляко.

4% от майките нямат възможност да кърмят поради здравословни причини.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Откъде идват всички килограми по време на бременност

Внимание: Aко в рамките на няколко дни забележите, че теглото ви се увеличава рязко, би следвало да проверите стойностите на кръвното налягане и урината. Обърнете се за съвет към наблюдаващия бременността ви акушер-гинеколог. Автор: Милена Тошева Талията ви е вече 110 сантиметра? Трудно се движите, трудно ставате, не можете да завържете връзките на обувките си? С нарастването на корема нарастват и килограмите. Колко обаче е нормалното повишаване на теглото? И на какво се дължат всички тези килограми? Факт е, че жените по време на бременност наддават на тегло. За това напълняване обаче има оправдани причини: самата матка тежи около 1 килограм, плацентата – около 500 грама, околоплодните води са около килограм, бебето – между 3000 и 35000 грама. Освен това ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ Бременните обикновено наддават с 1,5 килограма месечно. През първите три месеца – само около 50 грама се падат на нероденото дете. Остатъкът се разпределя върху плацентата, околоплод-

нарастват и гърдите, повишава се обемът на кръвта и тъканите задържат вода. Запасите от вода служат за спешните ситуации – например, за да се навакса острата загуба на кръв, както и след раждане жената да може да кърми, без да приема много течности.

ните води, матката, наедрелите гърди, повишения обем кръв. ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ По време на второто тримесечие жената ще напълнее с около 6 килограма. От тези шест килограма около

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

килограм се пада на детето. ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ През последните месеци ще се натрупат поредните 5 килограма. Средно, около 14 килограма, това е нормалното.

КОЛКО ЩЕ НАДДАДЕТЕ НА ТЕГЛО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА? Teгло на детето - 3500 грама Запаси на майката - 2000 грама Плацента - 500 грама Околоплодни води - 1000 грама Maтка - 1500 грама Уголемени гърди (всяка - 250 грама) - 500 грама Повишено образуване на червени кръвни телца - 2000 грама Задържане на течности - 3000 грама

Общо - 14 000 грама


Най-продаваният продукт против белези и стрии в 18 държави. Цялата информация на www.bio-oil.com/bg

„Когато си бременна можеш да избираш от хиляди продукти, но най- много вярваш на другите майки. Когато те кажат, че този или онзи продукт е най- добрият, ти си го купуваш. Така и аз открих Bio-Oil. Използвах го навсякъде и нямам нито една стрия. Изпратих 5 опаковки на моята приятелка когато беше бременна, а тя искаше още и още. Сега всичките ми приятелки са пристрастени към него.“ Джесика с Лили

Bio-Oil® е специален продукт за грижа за кожата, създаден да подпомогне подобряването вида на кожа с белези, стрии и неравномерен тен. Уникалната му формула, съдържаща революционната съставка PurCellin Oil™, е много eфективна при стареене и дехидратирана кожа. За повече информация за продукта и резултати от клинични проучвания, моля посетете bio-oil.com/bg. Bio-Oil® ще откриете в аптеките. Ефектът е индивидуален.


НОВА

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

РУБРИКА

[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Витамин С

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на по-големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

Витамин С е много важен за организма като цяло, тъй като повишава съпротивителните сили на тялото в борбата му с вирусните и бактериалните инфекции. По време на бременност той участва в производството на колаген - съставна част на кожата и костите. Благодарение на ежедневния прием на витамин С организмът усвоява желязото, което от своя страна е предпоставка за предпазване от анемия.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ВИТАМИН С?

Дневната доза на витамин С по време на бременност е 85 мг.

ВИТАМИН С ГУБИ ЦЕННИТЕ СИ СВОЙСТВА СЛЕД ТОПЛИННА ОБРАБОТКА, ЗАТОВА НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КАЧЕСТВАТА МУ Е БЛАНШИРАНЕТО НА ПРОДУКТИТЕ, КОИТО ГО СЪДЪРЖАТ, АКО ТОВА СЕ НАЛАГА.

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ВИТАМИН С Основни източници на витамин С са плодовете и зеленчуците, като: • спанак • касис • боровинки • ягоди • лимони • киви • червени чушки • домати • броколи и др. Тъй като през зимата в повечето случаи няма откъде да си набавим продуктите, съдържащи витамин

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

С, може да се получи недостиг и тогава най-честите признаци на това състояние са лесна уморяемост,

анемия, по-често боледуване, болки в мускулите и ставите, кръвотечение от венците.


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ДА СЕ ПОГЛЕЗИМ НА SPA

Пролетта, макар и леко неуверено, пристъпва към нас. Тя съживява и напомня на всички ни за красотата и интензивността на живота. Иска ни се да се възстановим и заредим с енергия, да се разкрасим и подготвим за хубави емоции и преживявания. А защо не и да се поглезим с малко SPA процедури. Автор: Смиляна Димитрова Безопасни ли са обаче всички SPA процедури за бъдещата майка?

Стресът взема своето и по този начин ни показва как бавно, но сигурно руши организма ни, разкрива слабостите ни и ни разрушава като кула от карти.

Някои SPA центрове предлагат специализирани процедури за бременни жени, съобразявайки всички рискови фактори. Те дори ги комбинират с комплекс от леки упражнения или музикална терапия.

КАК СТРЕСЪТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ БЕБЕТО В УТРОБАТА? Бременността е естествен период от живота на жената и в повечето случаи не е свързан със здравословни проблеми. Ето защо голяма част от SPA процедурите са безопасни, дори препоръчителни предимно заради релаксиращия си ефект. Други обаче трябва да се съобразят с някои анатомични промени в тялото на бъдещата майка, а трети, дори да се избягват. Сред най-безобидните процедури

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

са грижите за ръцете и ходилата, включващи заздравяване на често по-чупливите нокти, подхранване и хидратиране на кожата и лек масаж. Тях може да си позволявате през цялата бременност, а от отпускане на ходилата е вероятно дори да имате вопиюща нужда през последните месеци. Всички видове масаж на лице и шия са подходящи за бременни. Единственото, което е добре да имате предвид, е, че при някои жени кожата през този период е по-чувствителна и раздразнителна. Хормоналните промени понякога водят до нуждата от допълнително хидратиране на кожата, подхранване или по-дълбоко почистване на порите. Затова разкрасителните проце-


Терминът SPA произлиза от името на белгийския град Spa, който още в далечното минало е бил център за балнеолечение, заради своите лековити извори. Друга теория е, че е акроним от латинските фрази „Salus Per Aquam“ или „Sanitas Per Aquam“, в превод „здраве чрез вода”. С времето терминът SPA се е превърнал в нарицателно за всякакви видове водни и релаксиращи процедури, както и за разкрасяващи центрове. Преди да се подложите на SPA процедури, е препоръчително да се посъветвате с вашия гинеколог. Задължително информирайте за състоянието си и персонала на центъра. дури за лице и шия са добър вариант да се поглезите по време на бременността. Масажите на крака и тяло, обаче не са толкова безобидни. В никакъв случай не се подлагайте на процедури, повишаващи телесната температура, и на интензивни масажи. Позицията на тялото ви също е от значение. От средата на втория триместър е важно да не прекарвате дълго време по гръб, а в странична или полулегнала позиция. За съжаление през деветте месеца ще се наложи да забравите и за другите загряващи процедури, като престой в сауна или парна баня, хидромасажи и солариуми. Повишаването на телесната температура на майката покачва и този на бебето, а това намалява притока на кръв към матката и може да доведе до увреждания. Освен това търсенето обикновено като положителен ефект обилното потене при бременната жена е вероятно да предизвика дехидратация и рязко понижаване кръвното налягане.

Изключително внимателни трябва да сте и с ароматерапевтичните процедури. Силните аромати не са препоръчителни по време на бременност, а раздразването на по-чувствителното обоняние на бъдещата майка е най-малката потенциална вреда. Масажите с етерични масла пък трябва да се избягват заради възможността да проникнат и през плацентата.

Препоръчително е процедурите за бременни да се извършват с подбрана козметика от натурални продукти и да бъдат съобразени не само с етапа на бременността, но и с общото физическо състояние на бъдещата майка. Добре е те да са насочени към конкретния проблемен участък и задължително да са комбинирани с успокояващ ефект.

СТАНИ ЕКПЕРТ С „КЕНГУРУ" В грижите за малкото бебе още от появата му на бял свят освен многото безгранична любов и нежност на мама и татко присъстват и един огромен куп неща, без които ежедневието няма да бъде същото. Става дума за онези малки, големи и още по-големи продукти, артикули и аксесоари, за които на пръв поглед едва ли се замисляте, но както впоследствие става повече от ясно, са ви нужни и несъмнено без тях просто би било немислимо да се оправите. Ето защо взехме решение с ваша помощ да стартираме нашата нова рубрика „Стани експерт с „Кенгуру“, в която вие ще сте главните действащи лица при положителните или отрицателни оценки на предлаганите от нас продукти, свързани с бременността и отглеждането на малкото бебе. КАК МОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ ЕКСПЕРТ? Ако желаете да се включите, трябва да ни изпратите вашите имена, години, адрес по местоживеене, имената и възрастта на бебчето, ако вече е родено, или пък, ако сте бременна, да уточните в коя седмица сте. Електронният адрес, на който можете да ни пишете, е redakcia@kenguru. bg. След направен анализ и подбор от наша страна ще се свържем с онези от вас, които да направим експерти. Вие ще имате невероятната възможност да тествате продукти от различни марки и по предварително зададени критерии да направите своя важен избор - кой от тях ви допада най-много в ежедневието. Имената на нашите експерти ще бъдат обявени на страниците на списанието! Очакваме писмата ви с нетърпение, за да определим първите наши експерти!

[ www.kenguru.bg ] 23


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Автор: Нели Христова

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

Раждане след термин Терминът на раждане е едно от първите неща, които ще пресметне вашият гинеколог, след като ви прегледа и установи, че сте бременна. След това сигурно ще го запишете с големи цифри на календара и от този момент нататък ще започне обратното броене до появата на най-хубавото нещо в целия свят - вашето бебе. И така, великата дата идва, но няма никакви симптоми, че малкото човече трябва да излиза навън. Какво следва и дали това означава, че вашата бременност е преносена?

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Ориентировъчната дата на появата на бебето се определя въз основа на последната ви редовна менструация. Тази дата

обаче е приблизителна, тъй като на теория една бременност продължава 40 седмици, или 280 дни от първия ден на последната менструация, или 266 дни от оплождането. Това изчисление се прави с условието, че цикълът е през 28 дни, а овулацията настъпва точно по средата на този цикъл. Голяма част от жените обаче не могат да се похвалят с редовен цикъл и поради тази причина едва 5% от децата се раждат точно на датата, определена от лекаря като термин. Ето защо за раждане навреме се считат седмиците от 38-а до 42-ра.


По тази причина, ако определеният ден Х вече е минал, това съвсем не означава, че имате повод за притеснение - в повечето случаи всичко е наред и бебчето се чувства добре. След 42 г.с. само 5% от бременностите са преносени в истинския смисъл на думата.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, СЛЕД КАТО ЗАВЕТНАТА ДАТА МИНЕ? Тук ключовата дума е „контрол". Когато терминът мине, а бебето все още не се е появило, най-добре би било да се свържете с лекаря, който следи бременността ви, или да отидете до болницата, в която сте планирали да родите. Там специалистите ще ви кажат кога и колко често трябва да бъдат следени тоновете на бебето, количеството на околоплодните води и състоянието на плацентата. Най-важната задача от всички обаче се пада на вас - бъдещата майка - и тя е да следите движенията на бебето, защото вие сте най-добрият експерт в това отношение и можете

със сигурност да кажете как се движи бебчето в корема ви. Признак за безпокойство би било, ако движенията намаляват - това обикновено се опре-

деля като признак, че нещо не е наред. След всяко посещение в лекарския кабинет специалистите ще вземат

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ MAMA ] РАЖДАНЕ ИНФО Едно здраво бебе трябва да прави 10 движения за времеви интервал от два часа. В повечето случаи това ще отнеме около 30 минути. В специално създадената за целта платформа „Как е бебето ти днес?“ можете да си запишете отчетеното време, като използвате следната таблица: http://www.kake-bebeto-ti-dnes. com/wp-content/ uploads/2014/11/ Count_the_Kicks_A4_ tablica_L.pdf

решение дали раждането може да почака, или да пристъпят към него по спешност, ако ситуацията го налага.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПОСТЪПВАТЕ В БОЛНИЦА! Обикновено лекарят ще ви изпрати в болница, след като са минали 10 дни след предвидената дата на раждане. Предизвикване на раждането е неуместно, ако с детето

За по-голямо улеснение има разработено и мобилно приложение, което можете да си свалите от Google Play. https://play.google. com/store/apps/ details?id=com.svarogg. counttoten

Подробна информация за цялата кампания за проследяване на детските движения в третия триместър от бременността с цел превенция на вътрематочната смъртност и изграждане на по-добра емоционална връзка между бъдещата майка и нейното бебе. и отговори на всички възникнали въпроси можете да получите на сайта www.kak-e-bebeto-tidnes.com.

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

всичко е наред, вие се чувствате добре и всички направени изследвания не дават информация, че плодът страда - това може да бъде само в ущърб на детето. Най-вероятно се касае за грешка в изчисляването на термина и бебето се нуждае от повече време в корема на мама. Предизвиканите раждания обикновено са по-дълги и преминават по-трудно, а това може да доведе до редица усложнения.


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

ДА СЕ ГРИЖИМ С УВАЖЕНИЕ ЗА РАЖДАЩАТА ЖЕНА!

Автор: Силвия Костова

За раждането и за правата на жените, които дават живот пишем отдавна. То се е превърнало в наша

кауза. Проблемите на родното майчино здравеопазване не са уникални или специфични за нашата страна. Те са добре познати и отдавна са преодолени в развитите страни. За съжаление България е едва в началото на пътя, защото родната система за родилни грижи преди всичко трябва да осъзнае, че има проблем, както и да пожелае промяната да настъпи.

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Сдружение „Родилница“ и фондация „Родители за родители“ разработиха „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване”. Целта на проекта е популяризиране на международно защитените права на раждащата жена, на техните най-чести нарушения и на обществените системи, които са решили успешно този проблем. Проектът е финансиран от Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

КЪДЕ СМЕ НИЕ?

Изследване на Световната здравна организация и Медицинския институт „Джон Хопкинс“ от средата на 2015 г. обобщава проблемите, които раждащите жени срещат навсякъде по света. Те са доста сходни и могат да бъдат класифицирани в седем групи: физическо, сексуално, вербално насилие, стигма и дискриминиране, неспазване на професионалните стандарти за грижа, лоша комуникация с изпълнителите на медицинска дейност, състоянието на здравната система и нейните ограничения. Данните са от 65 проучвания в 34 страни по целия свят. Описаните преживявания за съжаление могат да бъдат разпознати от почти всички пациентки на българските родилни отделения – от груб или вулгарен език през неуважение на желанията и липса на информирано съгласие, непредоставяне на информация, дискриминация по етнически или социален признак, лишаване от достъп до бебето и т.н. Парадоксално най-голямото предизвикателство е приемането, че психологическото и физическото насилие над раждащата жена е в реда на нещата, коментира

В повечето европейски държави съдържанието на понятието „безопасно майчинство“ се е развило далеч отвъд физическото оцеляване на майката и бебето. То включва респект към основните човешки права на жените – достойнството, чувствата, изборите и предпочитанията им, както и правото на придружител по време на раждане, разяснява адвокат Елена Атева, един от участниците в проекта.


адвокат Елена Атева. Много от обществата не познават друг модел на грижа, затова и липсват политики, които да наложат уважението към родилката, което да бъде регламентирано от закона, медицинските правила и болничните практики.

НЕУВАЖЕНИЕТО КЪМ РОДИЛКИТЕ И МАЙЧИНАТА СМЪРТНОСТ

Според СЗО насилието и неуважението по време на раждане е една от основните пречки за намаляване на майчината смъртност в световен мащаб, защото неуважението към раждащата жена може да застраши живота й.

ПРАВАТА НА РОДИЛКАТА

Зачитането на човешките права трябва да се превърне в акцент на Глобалната стратегия за женско и детско здраве чрез едновременни мерки на всички нива в много държави по света. В духа на тази грижа е разработената през 2011 г. Харта за универсалните права на бременните и раждащите жени. Основните положения в нея са извлечени от международните конвенции, приети в целия свят включително и България.

ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА РАЖДАЩАТА ЖЕНА

• Всяка жена им право да не бъде наранявана или унижавана. • Всяка жена има право на информация, информирано съгласие отказ, и уважение към нейния избор и предпочитания, включително да бъде придружавана по време на цялата

грижа. • Всяка жена има право да ражда в уединение и необезпокоявана от нежелани погледи. • Всяка жена има право да бъде третирана с достойнство и уважение. • Всяка жена има право на равенство, да получава еднакво качествена грижа, без да бъде дискриминирана. • Всяка жена има право на здравеопазване и на най-високото възможно ниво здраве. • Всяка жена има право на свобода, автономност, самостоятелни решения и да не бъде насилвана. Неправителствените организации се обявяват за по-съвременна, щадяща, рентабилна и обърната към потребностите на новороденото и майката родилна помощ. Тази цел може да бъде постигната чрез: • внедряване на доказани добри практики в болничните протоколи за грижа, • промяна на медицинските стандарти по неонатология, акушерство и гинекология, • нормативно регламентиране на възможността раждащата жена да бъде придружена, а бебето да бъде оставяно при майка си винаги когато медицинското му състояние го позволява, • осигуряване на достъп на родителите на бебета с проблеми (в това число недоносени) до децата им, • осъвременяване на познанията и уменията на медицинските екипи по отношение на подкрепа за кърмене, контакт с пациентите, представяне на информирано съгласие и др.

[ www.kenguru.bg ] 29


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Опитът на вече раждалите жени показва, че възможността да се движат и сменят позите по време на раждането е най-ефективният начин да управляват болката и по естествен път да подпомогнат прогреса на раждането. Център „Съвременни родители” www.roditeli.info

6 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРАКТИКИ ПРИ РАЖДАНЕ

ОТ ИНСТИТУТ „ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“

Стъпка 2 - Разходка, движение и смяна на позите

Защо движението и смяната на позите правят раждането по-лесно? • Движенията по време на раждането правят контракциите на матката по-ефективни и разкритието на шийката по-бързо. • Смяната на позите позволява на тазовите кости да се наместят така, че бебето да може да мине през таза по-лесно. • При изправените пози гравитацията помага на бебето да се придвижи по родилния канал. • Бебетата по-рядко показват признаци на дистрес, ако майката е изправена, наведена напред или легнала настрани, тъй като при тези пози достъпът на кислород към бебето не е затруднен. • Активното включване на жената в процеса на раждане й помага да се чувства по-сигурна в своите сили и по-спокойна.

ПРОУЧВАНИЯТА ПОКАЗВАТ Проучванията потвърждават, че жените на легло усещат повече болка и са по-малко удовлетворени от раждането, отколкото жените, които имат възможност да се движат. Нито едно проучване не показва, че разходките и изправените пози забавят раждането, повишават риска от раждане с Цезарево сечение или пък по какъвто и да било начин са вредни за майката и бебето.

Удобни пози Няма една поза или движение, което да е най-удобно или най-ефективно за всички жени по време на раждането. Най-важно е родилката да има свободата да следва инстинктите си и да опитва различини неща. Най-често позите и движенията, които са най-комфортни за жената, помагат и за прогреса на раждането. поривите на тялото Съвет: Следвайте си по време на раждането, за да откриете най-доброто за себе си. В първите фази на раждането на много жени им харесва да са прави и да се разхождат. По-късно точно преди да започнат напъните, предпочитат пози на ръце и колене или легнали настрани. Тези пози могат да помогнат и по време на напъването точно както и изправените пози като седнала и клекнала. Единствената поза, която рядко е удобна или помага за прогреса на раждането, е легнала по гръб. Тази поза не е здравословна и за бебето, тъй като кръвоносните съдове, които снабдяват с кислород плода се притискат, което може да доведе до фетален дистрес. Понякога възможността да се движи по време

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

на раждането е ограничена поради факта, че жената е включена към болнично оборудване, например електронен фетален монитор или венозна система.

Съвет:

Ако по време на раждането ви предложат това, попитайте своя лекар дали наистина е необходимо и какви алтернативи имате. Ако е наложително да ви включат към някое медицинско оборудване, попитайте за мобилен апарат, който ви дава възможност да се движите и да заемате различни пози по време на раждането. Ето някои неща, от които жената има нужда, за да използва оптимално движението и различните пози по време на раждането: • Достатъчно място за разходка • Голяма топка (фит-бол) • Разнообразни мебели – стол, маса, кушетка и т.н. • Душ и/или вана • Слинг (висилка) • Мобилен апарат за измерване на тоновете на бебето (ако е необходимо постоянното им следене) • Възглавница • Любима музика • Партньор, който помага с движенията и смяната на позите.


ПРАКТИКУМ “МОЕТО РАЖДАНЕ” ДВИЖЕНИЕ И МАСАЖ - 01.03. от 18,00 ч. ДИШАНЕ И РЕЛАКСАЦИЯ - 15.03. от 18,00 ч.

София, ул. “Русалийски проход” 15-17; Телефон: 02/ 962 26 75; e-mail: info@roditeli.info

www.roditeli.info


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА Автор: Димитрина Пандурова

Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог, ДКЦ 18, кабинет 307, ДКЦ "Борола", тел. 0888732896

ИЗВЕСТНИ И НЕИЗВЕСТНИ ЗА ОВУЛАЦИЯТА

Н

авярно поне веднъж месечно ви се е случило да забележите, че гърдите ви са по-чувствителни и изпитвате лека болка. И това не е преди настъпването на месечния цикъл. Може би пак извън този период сте установили засилено желание за секс или пък болка ниско в корема. При някои жени тези признаци са едва доловими, но при други са доста по-силно изявени. Те подсказват, че сте в овулация.

През този период някои по-чувствителни жени се оплакват от главоболие или гадене. Възможно е понякога да се появи леко зацапване или дори кървене. Освен това може да се появи вагинален секрет (цервикална слуз) без цвят и мирис, приличащ на белтък на яйце. Той е обилен между 10-ия и 14ия ден от цикъла и е показател за това, че е настъпил най-благоприятният период за забременяване, тъй като така сперматозоидите могат да проникнат вътре в матката и да оплодят отделената яйцеклетка. Овулацията се появява, когато напълно развита яйцеклетка се отдели от яйчника. Всеизвестно е, че овулацията настъпва по различно време в зависимост от цикъла. • При жени с нормален 28-дневен цикъл тя е между 14-ия и 17-ия ден, броени от началото на последната менструация. • За кратък цикъл от 22 дни е между 8-ия и 11-ия ден.

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

• За дълъг 35-дневен цикъл е между 21-ви и 24-ти ден. Овулацията има три фази: предовулация – периодът, който започва от първия ден на цикъла и продължава до настъпването на самата овулация. Следва същинската овулация и завършва с постовулация – последната фаза, която започва от деня на овулацията до началото на следващата менструация. Обикновено продължава 12-16 дни в зависимост от продължителността на цикъла на жената. За туширане на болката и дискомфорта по време на овулация могат да се направят няколко неща. На първо място да се осигури повече вода на организма, тъй като дехридатацията може да засили болката. Топла вана или електрическа възглавница също действа успокояващо. В някои случаи се изписват и медикаменти, но това става само след консултация с лекар. Овулационният календар е нещо изключително важно. Той помага на жените, които искат да забременят, да узнаят кога е най-големи-


ОЩЕ ФАКТИ ЗА ОВУЛАЦИЯТА + През този период шийката на матката е по-отворена и по-трудна за достигане. + Някои дами чувстват прилив на енергия, други честа смяна на настроението. + Базалната телесна температура по време на овулация леко се покачва. + Най-висока е плодовитостта 2-3 дни преди покачването на температурата. + Между 30 и 40 години жените губят около � от яйчниковия си резерв.

ят шанс това да се случи, а на тези, които не плануват бебе, в кой период трябва да вземат по-сериозни мерки, за да се предпазят. Представителките на нежния пол с нередовен цикъл могат да ползват и специален софтуер, който помага да се изчисли овулацията. Наред с това има и много тестове (с точното от 99%), които също са отличен ориентир за това кога настъпва овулацията. Докато на Острова се радваха на революционното откритие, почти по същото време у нас беше представено проучване, което отчиташе, че

над 80% от българките във фертилна възраст не са напълно наясно какво представлява овулацията, а 41% от жените вярват в мита, че могат да забременеят извън периода на овулация. Данните са от национално проучване на агенция „Прагматика“.

ЛЮБОПИТНО

Така както цервикалната слуз се променя през овулацията, така се променя и слюнката. Преди почти 3 г. във Великобритания беше пуснат тест Maybe Baby (овулационен микроскоп) с големината на пудра, който анализира именно слюнката. Прилагането му е максимално опростено – около 10 - 15 минути след нанясеното на слюнката се появява рисунка с формата на папрат, което е знак, че овулацията ще настъпи скоро. През овулацията се увеличава солеността на слюнката заради по-високите нива на естрогена. Т.нар. овулационни микроскопи са много подходящи за жени с нередовен месечен цикъл. Те предвиждат момента на овулация с точност 98% в рамките на 72 часа преди настъпването й.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА УСПЕШНО КЪРМЕНЕ!

Какво е лечението на рагадите на зърната? Лечението на рагадите е в зависимост от степента на разраняване и се провежда от специалист. При по-тежките случаи е необходимо спиране на кърменето и изцеждане с помпа за кърма, за да се избегне допълнителното Автор: Нели Христова Бременността и раждането са едни от най-прекрасните и неповторими моменти от живота на всяка една жена. Наред с положителните и несравними емоции, свързани с усещането на майчинството и първата среща с бебето обаче, могат да се появят и някои неразположения, едно от които са рагадите на гърдите след раждане. Рагадите (напукани мамили) представляват нарушения на епитела на зърната на гърдите, които обикновено се получават по време на кърмене. В голям процент от случаите тези нарушения не предизвикват симптоми и не могат да възпрепятстват кърменето. Кога се появяват рагадите? Рагадите на зърната

се срещат по-често при жените, родили за първи път, и обикновено се появяват още в първите няколко дни по време на кърменето. Къде са разположени рагадите? Нарушенията на кожата на зърната могат да бъдат както в тяхната основа, така и по върха им. Рядко пъти рагадите могат да обхванат цялото зърно, като самите рани могат да

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

бъдат повърхностни и по-дълбоки. Какви са симптомите на рагадите? Болката е първият симптом, който може да ви наведе на мисълта, че страдате от рагади на зърната. В някои случаи може да има кървене и оток, мястото е възпалено, температурата се повишава, а върху зърната се виждат корички и ранички.

травмиране на гърдите. При по-леките случаи терапията е локална и се извършва обикновено със специални мехлеми, които възстановяват и подхранват увредения епител на кожата, имат омекотяващо и стимулиращо зарастването на тъканите дейст­­вие.


PANTONE 2955 C


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Отварата от лайка освежава и засилва цвета на естествено светлите коси. 2 супени лъжици цветове се варят 5 мин. в 1 л вода и след охлаждане отварата се прецежда. Ефектът е по-силен при изплакване на косата с по-наситена отвара. Освен цвета лайката стимулира и растежа на косата.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Билкова козметика Основното предимство на билковата козметика е, че освен козметичен има и доказано лечебен ефект. В нея се използват различни части от растенията – листата, корите, корените, маслото, извлечено от семената, плодовете, а понякога и цялото растение. В отделните козметични продукти те се съчетават много добре с мед, мляко, глина и различни минерали.

Природата предлага безброй продукти, които могат да намерят приложение в козметиката. Веществата, извлечени от лечебните растения, са едни от най-разпространените в т. нар. билкова козметика. Тя се прилага от незапомнени времена с голяма ефикасност. Маслото от розмарин е отлично средство срещу проблеми на скалпа и кожни раздразнения. Мазната коса също се повлиява добре при третиране с него. Срещу косопад и пърхот действа чудодейно настойка от мащерка и розмарин.

Лайката е широко известна с козметичните си свойства. Тя действа върху кожата успокоително, дезинфекциращо, овлажняващо и стимулира кръвооросяването. Чудесно средство за почистване на мазната кожа и стягане на разширените пори е маската от 1 чаена чаша чай от лайка (1 с.л. в 1 ч.ч.вода), 1 яйчен белтък, разбит на пяна, и лъжичка лимонов сок. Маската се изплаква със студена вода след 20-30 минути.

Невенът има противовъзпалителни свойства и се използва в медицината и козметиката от векове. Той действа добре при всякакви кожни проблеми, включително дразнене на скалпа. Етеричното масло от невен пък придава допълнителен блясък и подсилва цвета на кестенявата коса.

Автор: Силвия Костова

Чаят от прясна мента е полезен не само за пиене, но и като средство за почистване на лицето. Той действа особено благотворно срещу акне и пъпки. Контрастните компреси с мента отлично освежават кожата. Студените и топли компреси с ментов чай се редуват на всеки 5 минути, като задължително се завършва със студено. Ментата е полезна и за косата. Боядисаната коса може да възвърне естествения си блясък, ако редовно я изплаквате със запарка от ментови листа.

Поради свойствата си да поддържа кожата здрава, млада и красива алоето няма равно на себе си в козметологията. То е изключително полезно за всички, които страдат от суха и напукана кожа, защото е един от най-добрите естествени хидратанти и омекотители. Алоето премахва тъмните петна и кожните пигментации и заличава бръчките. А ако кожата ви е чувствителна, козметиката с екстракт от алое ще ви помогне да премахнете раздразненията. Алоето редуцира отделянето на мазнини по кожата и така намалява образуването на пъпки. За лечение на акне нанасяйте върху лицето желе от алое от 2 до 3 пъти дневно. Желето се абсорбира бързо и кожата остава хидратирана и успокоена.

ДОМАШЕН ЛОСИОН ЗА МАТИРАНА КОЖА 2 с.л. мента се запарват в половин литър вода, добавят се 4 ч.л. борен спирт, 4 с.л. настойка от невен и 1 ч.л. лимонов сок. Лосионът от мента ще премахне блясъка от мазната кожа.

[ www.kenguru.bg ] 37


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

So Bio – лек хидратиращ дневен крем с алое 24 часа, 50 мл, цена: 20,50 лв.

Arminabio – флорална вода от мента, 220 мл, цена: 7,50 лв.

L`Angelica Botanics – шампоан за изтощена коса, 250 мл, цена: 4,90 лв.

Dr. Scheller Organic Rosemary – нощен крем против бръчки, 50 мл, цена: 37,30 лв.

Дарове от природата 38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Kateko Rosmarinus Officinalis – масло от розмарин, 10 мл, цена: 4,60 лв.

Bilka – регенериращ шампоан за блясък, 200 мл, цена: 3,40 лв.

Logona Daily Care – био лосион за тяло алое и върбинка, 200 мл, цена: 14,75 лв.

Weleda – масажно масло с невен за чувствителна кожа, 100 мл, цена: 23,00 лв.

Arminabio – масло от мащерка (Thymis vulgaris), 10 мл, цена: 20,50 лв.

[ www.kenguru.bg ] 39


[ въпроси и отговпри ]

от

спец иали сти

Доказани специалисти отговорят на актуални въпроси Дерматолог д-р Валентин Вълчев,

Как се третират следоперативните белези и има ли значение след колко време трябва да се започне терапията?

Всеки пациент има различна склонност да образува белези (цикатрикси). За лечението на белезите се използват гелове, кремове и унгвенти с кортикостероиди, маслени разтвори на витамини и силиконови лепенки. Надигнатите белези се получават, когато има свръхобразуване на съединителната тъкан, която запълва кожния дефект. Ако растежът е много интензивен, се получават големи белези излизащи извън първоначалните очертания на операцията, наречени келоиди. Има теория, че подържането на влага в раната намалява риска от образуването на такъв тип белези. Има голямо значение кога ще започнем лечението на белезите. Един месец след операция, когато раната е абсолютно затворена и спокойна, трябва да се започне използването на локални медикаменти против белези, за да има добър ефект.

НЕОНАТОЛОГ доц. Ралица Георгиева

Страдат ли новородените от кандидоза? Кандидозните инфекции възникват, когато количеството на гъбичките в бебешкия организъм нарасне неконтролирано. Другата причина е гъбичките да се предадат на новороденото чрез майката - по време на кърмене чрез зърната й или от влагалището по време на самото раждане. От висок риск за развитие на неонатална кандидоза са застрашени преждевременно родените бебета, тъй като тяхната имунна система е недостатъчно развита в сравнение с останалите новородени.

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Освен това съществува риск и от вродена гъбична инфекция тогава, когато майката развие такава по време на бременността, и в такива случаи редовните изследвания на бременната жена са от особено значение. Най-често срещаните форми на неонатална кандидоза са локализирани в устата или се проявяват като подсичане, но има и случаи на усложнения, при които могат да бъдат засегнати и вътрешните органи на новороденото.

УНГ д-р Александър Гацов, УНГ специалист, МБАЛ „Токуда болница София”

Кога е нормално да се оперира третата сливица при дете?

Така наречената трета сливица (аденоидна вегетация) при децата е разположена в назофаринкса – областта, която се намира зад носа и над мекото небце. Установяването на размера й става чрез задна риноскопия (оглед с огледалце през устата) от лекар оториноларинголог, чрез профилна рентгенова графия или чрез палпация (директна оценка с докосване през устата). Признаците за уголемена трета сливица при децата са, запушване на носа съпроводено с появата на корички и ранички в носните ходове, подсмърчане и кашлица, която е по-изявена нощем и сутрин след ставане от сън, хъркане по време на сън, дискомфорт и сухота в гърлото, намаление на слуха вследсвие на рецидивиращи средни отити , разсеяност и бързо забравяне, липса на апетит, отпадналост, липса на обоняние, чести конюктивити. Лечението на уголемената „трета сливица“ се провежда от лекар оториноларинголог. Консервативното лечение включва назални деконгестанти ,локални и системни анти-

биотици при доказани бактериални причинители,антихистамини (противоалергични), назални кортикостероиди, физотерапия, назални балони (при чести отити) и т.н. Консервативното лечение обикновено е продължително и изисква търпение от страна на родителите и невинаги води до успех. При неуспешно лечение и персистиране на оплакванята при детето се пристъпва към хирургично отстраняване на третата сливица. Не съществуват абсолютни показания за премахването на третата сливица освен обструкцията на носното дишане в съчетание с cor pulmonale. Затова решението за това дали да се премахва третата сливица се взема от лекуващия лекар, който е проследил и лекувал детето и е запознат с историята на заболяването на детето, като ползите от премахването й по този начин са най-големи. Аденотомията е рутинна и краткотрайна оперативна интервенция, която се извърша под обща анестезия, и обикновено децата я понасят много добре и се възтановяват бързо след това.


АГ д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог в ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“

Какви мерки може да предприеме бременната при поява на сутрешното гадене и повръщане? Някои от бременните жени изпитват известен дискомфорт, гадене и понякога повръщане в началните седмици на бременността. При по-голяма част тези оплаквания са дискретно изразени. Тези оплаквания се дължат на реакция на нервната система към един от хормоните, които се излъчва от плацентата (хорионгонадотропин). В началото на бременността, докато плацентата се развива, концентрацията на този хормон в серума на бременната расте с много бързи темпове, което дразни в различна степен нервната система и бременната има усещане за гадене, сутрешно повръщане и понякога известна непоносимост към вкусове и аромати, които преди бременността не са били неприятни за жената. Около 16-а гестационна седмица плацентата завършва развитието си. Синтеза на този хормон се стабилизира. Концентрацията му в серума остава на сравнително константни нива. Нервната система се адаптира към новото хормонално състояние и всички оплаквания изчезват. Важно е да се знае, че се касае за нормално състояние, свързано с бременността, и това не е израз на заболяване. Има различни начини тези оплаквания да се преодолеят или да станат значително по-поносими. Бременната трябва да се храни често, в малки количества, 4-5 пъти дневно (през 3-4 часа). Храните трябва да са лесно смилаеми и без подправки. Например хлебни изделия, сухар, солети, сирене, кисело мляко, други млечни продукти, добре сварени супи. Ако мисълта за дадена храна създаде неприятно усещане, то тази храна не бива да се консумира. Важно е да се приемат много течности на малки порции, често, каквото е вкусно на жената, например вода, сокове, айрян… Дори когато не се храни пълноценно, когато се приемат достатъчно течности, човек се чувства добре. В редки случаи оплакванията са по-изразени и има 3-4 повръщания дневно, бременната трябва да се обърне към своя акушер-гинеколог и е възможно да се назначат медикаменти срещу повръщането.

Дерматолог д-р Мариета Кътева, дерматовенеролог в ДКЦ „Софиямед“

В каква възраст се появяват крустите и при всички бебета ли могат се появят? Крустите по главичките на бебетата и малките деца са част от заболяването себореен дерматит. Неговата най-ранна поява е към 10-14-ия ден след раждането, по-често към 2-рия месец с тенденция за отзвучаване до 8-12-ия месец след раждането. При новородените проявите на себореен дерматит са от дискретно лющене на кожата на скалпа до умерено засягане с натрупване на кори. При кърмачетата себорейният дерматит се наблюдава под формата на струпване на млечни кори в областта на главата „горен тип“, или зачервяване, залющване в зоната на пелените – „долен тип”. Корите са жълтеникави на цвят, леко мазни, типично е групирането им под формата на така наречените „круста лактеа, или млечни корички“ в зоната на върха на главата над фонтанелата. Няколко фактора имат значение за развитието на дерматита: повишената продукция на секрет от мастните жлези, поселяване на кожата с гъбички и променен имунен отговор. Основните фактори, които влошават протичането на заболяването, са емоционалният стрес, промените във влажността на въздуха, смяната на сезоните с понижаване на температурата на околната среда и травмирането на кожата. Млечните корички са по-чести при деца, при които някой от родителите е имал същия проблем. Лечение: в началото при леки случаи се препоръчва измиване на главата с мек и подходящ за млечни кори шампоан или пяна, което води до пълно отзвучаване на проблема. При неповлияване към шампоана се добавят крем или гел за млечни корички от спектъра на медицинската козметика. Ако проблемът се задълбочи, се използва медикаментозно локално лечение. В периодите между пристъпите е добре да се прилагат меки измивни и хидратиращи средства, които да поддържат състоянието, постигнато в хода на активното лечение.

[ www.kenguru.bg ] 41


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

мита за бебешката грижа Автор: Силвия Костова Част от това да сте родител на мъниче са безкрайните съвети, които получавате от приятели, от членовете на семейството и на практика от всеки непознат, намерил детето ви за сладко. И докато някои от тези съвети са наистина полезни, то съществуват и такива, които трябва да игнорирате. В следващите редове ще развенчаем някои от най-популярните митове, свързани с бебешката грижа. МАЛКИ ДОЗИ ОТ ЛЕКАРСТВАТА ЗА ВЪЗРАСТНИ СА БЕЗОПАСНИ ЗА МАЛЧУГАНИТЕ Медикаментите, които помагат на възрастните хора, могат да навредят сериозно на децата дори когато са им дадени в намалени дози. Сиропите за кашлица, даже тези, предназначени за подрастващи, е опасно да се дават на бебета и деца под четиригодишна възраст. Те могат да причинят силна възбуда, ускоряване на сърдечната дейност и респираторни проблеми. Лекарствата, които облекчават проблеми със синусите при възрастните, също

ПРОХОДИЛКИТЕ СА БЕЗОПАСЕН НАЧИН ЗА РАННО ПРОХОЖДАНЕ Въпреки че родителите купуват съоръжението, за да обезопасят детето и да го поощрят да се движи само, последните проучвания показват, че употребата на проходилката може да забави способността на бебето да ходи само без външна помощ. Друг сериозен проблем е засилената мобилност на детето. То може лесно да се окаже в близост до стълбище, парапет или друга опасна зона дори когато е под прекия надзор на родителите си.

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

не са предназначени за бебета и деца. Тяхната нерегламентирана употреба може да причини разстроен стомах, обриви и диария. НИКНЕНЕТО НА МЛЕЧНИТЕ ЗЪБКИ ПРЕДИЗВИКВА ТРЕСКА Опасността от този мит идва от факта, че възрастните могат да игнорират проблем, който да е наистина сериозен. Родителите често са склонни да свързват симптомите на треската при бебетата с никненето на първите зъбки. Научните изследвания обаче не доказват задължителна връзка между двете. Високата температура на дете с никнещи зъби не трябва да се пренебрегва с лека ръка, а медицинска помощ трябва да бъде потърсена, за да бъде елиминирана възможността друг проблем да е причина за повишената температура на детето.

ване на детето, защото малкото бебе е лишено от двигателни умения и сила, за да се обърне и да измъкне главата си, ако дишането му е затруднено. При по-големите съществува риск от задавяне с връзките, както и опасност детето да се покатери по обиколника и да падне на главата си в опита си да излезе от кошарата. Съвременните производители се стараят да направят обиколниците по-безопасни. Днес те се изработват от тънки, дишащи материи, но все пак бъдете внимателни, ако сте се решили на такава употреба.

ОБИКОЛНИЦИТЕ ЗА БЕБЕШКИ ЛЕГЛА СА НАПЪЛНО БЕЗОПАСНИ Смята се, че обиколникът ще предпази детето от нараняване при удар на главичката му в решетката на креватчето, но новороденото не притежава достатъчно сила, за да си причини сериозно нараняване. Същевременно обиколникът носи потенциален риск от задушаване, удушаване или заклещ-

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КЪРМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА УШНИ ИНФЕКЦИИ Практиката възпаленото ухо на детето да се третира с капването на кърма, не само е неефективна като лечение, но е дори опасна, защото може да доведе до нова инфекция. Кърмата съдържа естествени антибиотици, които имат благотворно влияние върху човешкото тяло, но тя има в състава си и захари, които благоприятстват развитието на бактериите.

ТЕЛЕВИЗИЯТА УСКОРЯВА РАЗВИТИЕТО Специално създадените програми за деца наистина могат да помогнат в развитието, но тези ползи не са многобройни. За деца на възраст под две години образователните заслуги на медиите остават недоказани, въпреки че две трети от най-прода-

ваните детски видеа в по-голяма или по-малка степен заявяват подобни образователни претенции. Бебетата наистина гледат филмчетата с истинско благоговение и пълна съсредоточеност. С единствен резултат обаче от прекомерната им употреба забавяне на езиковия прогрес.


Млека на прах за малки деца от 1 до 3 години и след навършване на 3-годишна възраст В първите години от живота на малкото дете – в периода на израстване на къркър мачето до малко дете (1-3 години) и от израстване на малкото дете до предучипредучи лищна възраст (след навършване на 3 години) млякото остава важна и незаменезаме нима част от неговия балансиран хранихрани телен режим. Млеката на прах за малки деца Фризо 3 и Фризо 4 предлагат оптималната комбикомби нация от всички необходими витамини, минерали и микроелементи, необходими в периода на растеж. Фризо 3 и Фризо 4 имат отличен вкус, разтварят се както в топла така и в студена вода и са любима напитка за Вашето дете. Съдържат:

от 1 до 3 години

над 3 години

Докосахексенова киселина (DHA) за подпомагане развитието на мозъка и зрението Нуклеотиди за устойчива имунна система Витамин D за здрава костна система, В6, фолиева киселина и холин за правилен растеж Всички необходими витамини, минерали и микроелементи Производител: FrieslandCampina, Холандия Вносител: СБМ Интернешънъл, София 1766 ул. Бизнес Парк №1, сграда 2, офис 301, тел.: 489 99 34

Майчината кърма е най-добрата храна за кърмачето. Всяка майка трябва да е убедена в предимствата на кърменето, както и в поддържането на здравословен начин на живот и хранене.


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първите 12 месеца от живота му?

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО

Трети месец През третия месец бебето може да държи главата си изправена много стабилно.

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

През третия месец започват интензивните опити на бебето да имитира всичко, което чува и вижда, затова използвайте всеки удобен момент да говорите с него, като му показвате различни мимики и жестове. На тази възраст вече можете да помислите за първите посещения до плувния басейн, тъй като водата освен за забавление и отпускане е особено важна и за стимулиране на неговото физическо развитие.

Добре е да знаете

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

Не дърпайте детето за ръце от легнало положение в седнала позиция, то все още не е готово за това. Не го подхвърляйте. Вашата увереност че всичко ще бъде наред и ще го хванете, може да ви изиграе лоша шега и всичко да завърши трагично. Не се опитвайте да разтърсвате детето, ако плаче или пък за да привлечете вниманието му, тъй като и това може да доведе до нежелани последици. Слагайки го в леглото да спи, забравете за игрите, въртенето и търкалянето. Детето трябва да бъде наясно още от тази възраст, че в леглото се спи.

Внимание! Дерматит от пелената През този период е доста често срещан дерматитът от пелената, затова грижите за зоните около и под нея са важни за доброто здраве на детето и неговия спокоен сън. За да избегнете този вид дерматит, ви предлагаме няколко ценни съвета: • Сменяйте често пелената.

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

• Винаги мийте дупето на бебето при смяната на пелената и нанасяйте подходящ крем против зачервяване и подсичане. • Използвайте проверена и качествена козметика за бебета. • Оставяйте кожата на бебето да диша. • В случай на зачервяване сменете марката пелени или използваната до този момент козметика незабавно.

Какво умее?

+ Сложено по корем, стига да иска, бебето може да държи главичката добре изправена и уверено да я обръща наляво и надясно. В тази поза то лесно може да загуби равновесие и да се преобърне на едното или другото рамо или да се превърти направо по гръб. + Докато се подпира на ръце по корем, дланите му са все още свити, докато, ако лежи по гръб, те вече са отворени, за да се опитва да хване предметите, които му давате. + Когато лежи по гръб, може да се завърти на едната или другата страна, затова не бива да го оставяте само на плота за преобуване или на места, откъдето може да падне. + Когато вземете бебето на ръце то може вече да държи главичката си изправена и да я обръща в различни посоки, ако чуе шум или познатия глас на мама и татко. Освен това вече следи с поглед движещи се предмети и хора, но все още завърта цялата си главичка и тяло в желаната посока. + Когато му подадете играчка, вече умее да протегне ръчички към нея и да се опита да я хване, като понякога може дори да я задържи за малко. + В този период бебето може да играе със собствените си ръце, като ги разглежда съсредоточено, въртейки ги във всички посоки и слагайки ги в устата. + В легнало положение бебето обича да размахва ръце и крака, изразявайки заедно с това различни емоции - да пищи от радост и да се смее с глас, опитвайки се да предизвика вниманието ви.

ОСВЕН ТОВА ТО МОЖЕ ДА УМЕЕ И:

+ Да издава гърлени звуци подобни на сложни съгласни, по-известни като „гукане". + Да обръща внимание и да следи с поглед много малки предмети, например стафида.


РЕГУЛАТПРО БИО СЛАГА КРАЙ НА ОТСЪСТВИЯТА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА Няколко приема от веган еликсира стопират настински и грип. Имунитетът при децата се изгражда до 6-годишна възраст и това е една причините за честите вирусни заболявания, съответно и регулярни отсъствия от детските заведения и училище. Краят на зимата е още по-голямо изпитание за малчуганите и родителите, тъй като тогава склонността към настинки и грип при децата има тенденция да нараства. Дори баналната хрема понякога може да доведе до усложнения, кашлицата също не е безобидна. А пазарът

изобилства с медикаменти за лечение на симптоми при подобни инфекции, често се прибягва до прием на антибиотик, което още повече изтощава детския организъм. Хубаво е, когато избирате продукти за терапия, да имате предвид съставките, времето на действие и дългосрочните ползи. Концентратът с биоактивни ензимни фрагменти Регулатпро Био играе роля на много силен имуностимулант и е изключително подходящ за деца, защото е създаден като 100% органичен веган продукт без добавена захар, консерванти, оцветители, алкохол, глутен. Получен е от прецизно селектирани пресни, органични плодове, ядки и зеленчуци, обработени чрез каскадна ферментация. Продуктът повишава енергийните нива и влияе благотворно на всички жизнени процеси в детския организъм. Той е мощен регулатор на имунната система, възстановява жизнеността и здравето на цялото тяло. Може да бъде приеман при деца с остри възпалителни симптоми и заболявания. Продуктът се предлага в опаковки от 20, 100 и 350ml. Като 3 по 20ml са напълно достатъчни, за да излекуват напълно грипа.

ЗА РОЛЯТА НА РЕГУЛАТПРО БИО СПОДЕЛЯ ТЕОДОРА ПЕТРОВА, МЕНИДЖЪР И МАЙКА НА ТРИ ДЕЦА „Откакто се сприятелихме с Регулатпро Био, в моето семейство болестта е много рядък гост. Ако дойде, то е за по няколко часа и много бързо я изпращаме през вратата. Продуктът наистина е една вълшебна смес и действието му е почти мигновено при децата - много по-бързо, отколкото при възрастни. Имам две дъщери на 13 и 11, и син на 7. В момента, в който някой от тях е със светнал поглед или има начални симптоми на вирусна инфекция, включително грип, им давам двойна от 20ml. След 4 - 5 часа отново изпиват 20ml и оплакванията изчезват, като не се стига до разболяване. Те са много нещастни, защото бяха свикнали всеки месец да отсъстват от училище за поне два-три дена, тъй като непрекъснато се разболяваха от нещо. Но с Регулатпро Био изключихме всички възможности за отсъствия, от друга страна сега рядко боледуват и се чувстват много добре. Даже го препоръчват горещо и на

свои съученици и приятели. Като видят че някой е болен, го питат дали пие Регулатпро Био. Даже на 7, синът ми е абсолютно наясно, че еликсирът много бързо премахва дискомфорта му и го пие без да се съпротивлява, защото предпочита да си играе. В мига, в който види, че братовчедите му боледуват, им носи от продукта и им казва: „Хайде, бързо пийте и да ходим да играем.“

За повече информация: www.regulat.bg


НОВА

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

няколко кръгчета сварени моркови

2 с.л. ориз

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ РИБЕНА СУПА

1 ч.ч. зеленчуков бульон (домашно приготвен)

1 ч.л. ситно нарязан копър

1 с.л. лимонов сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Сложете зеленчуковия бульон да заври. Измийте ориза под студена течаща вода с помощта на цедка и го добавете към врящия зеленчуков бульон. Варете, докато оризът стане готов, след което прибавете готовата

2

ПРАСКОВЕН МУС

Състав:

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

Праскови, банани, кисело мляко

1 малък банан

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте и обелете плодовете. Сложете ги в блендер или с помощта на пасатор смелете до еднородна смес. След това към пасираните плодове добавете киселото мляко и мусът* е готов.

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

1 добре узряла и по-мека праскова

4 с.л. кисело мляко

*Мусът трябва да се консумира веднага след приготвянето, тъй като, ако го оставите да престои известно време, плодовете ще променят цвета си.

Състав:

Зеленчуков бульон, лимон, естрагон, копър, моркови, риба, ориз, сол

2 с.л. сварена на пара бяла риба

щипка сол щипка естрагон

и накъсана на ситни парченца бяла риба. Подправете с естрагон, копър и сол на вкус. Накрая добавете лимонов сок, оставете да заври отново и след свалянето от огъня прибавете кръгчета сварени моркови по желание.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

АКУПРЕСУРНИ ТОЧКИ ПРИ БЕБЕТАТА

Автор: Милена Тошева

1. TОЧКА ЗА ОТПУШВАНЕ НА НОСЛЕТО Една от най-тъжните и драматични гледки е да видите как детето ви диша трудно заради запушения нос. Въпреки че инхалациите с физиологичен разтвор и помпите отстраняват секрета, те не премахват причината - отеклата лигавица на носа. В непосредствена близост на най-широката част на двете ноздри се намира акупресурна

Когато става въпрос за бебета, които още не са навършили 3 месеца, натискът трябва да е изключително лек и трябва да продължи общо от 10 до 20 минути дневно. Достатъчно е да притиснете съвсем леко за няколко секунди всяка акупресурна точка на всеки няколко часа. Тази техника се прилага само и единствено в съчетание с предписаната от педиатър терапия, в никакъв случай не като неин заместител.

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Б

ебето кашля? Боли го нещо? Диша трудно? Не се притеснявайте, всичко може да се разреши с правилния лек натиск върху подходящото място. Акупресурата е форма на хомеопатията, която се използва от незапомнени времена при лечението на различни болежки. Основният принцип на този метод е извършването на натиск върху определена точка по тялото, с което се цели облекчаване на болката и други неразположения. Разликата е, че при възрастните се упражнява силен натиск, а при децата той трябва да е лек и за кратко. точка - лекият натиск върху нея понижава възпалението на носните канали. Просто поставете пръста до ноздрите в най-широката част и нежно масажирайте тази област с кръгови движения, като броите до 10. Масажът обикновено спомага за временното облекчение и способства за по-бързото елиминиране на причините за възпалението. Можете да повторите този лек акупресурен масаж до 6 пъти дневно, но в разстояние на 2-3 часа.

2. ТОЧКА ЗА ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА КАШЛИЦАТА Случва се детето да продължи да кашля дори и всички симптоми на настинката да са отшумели. Въпреки че този тип кашлица спада към групата на непродуктивните кашлици (суха кашлица), приложението на акупре-


сурата върху определени точки – горната част на показалеца точно над ставата, може да облекчи проблема. Не захващайте кожата, а само придържайте нежно пръстите си на тези места около пет секунди (двете точки едновременно). Kaшлицата значително ще отслабне, докато вие държите пръстчето на бебето, а и пристъпите ще са по-нарядко.

3. ТОЧКА ЗА УСПОКОЯВАНЕ НА БОЛКАТА ОТ ПОНИКВАНЕТО НА ЗЪБЧЕТАТА Тези точки се използват за облекчаването на всички видове болка в областта на главата, но са най-полезни, когато става въпрос за проблеми заради поникването на зъбчетата. Те се намират в най-широката част на дланта на бебето в основата на палците. Притиснете едновременно точките на двете длани и масажирайте нежно за 10 секунди. Така не само

че ще отслабите болката във венците, но и ще намалите слюноотделянето и лигавеното. И тъй като образуването на слюнка често е причина за появата на разстройство, обрив по лицето и по гънките, с едно леко натискане ще разрешите всичките проблеми.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

4. ТОЧКА ЗА ПО-ЛЕК СЪН Това е една от най-ефикасните акупресурни точки при малките деца. Ако сте елиминирали причините за незаспиване, като глад, мръсна пелена, болки, топлина или студ, необходимост от оригване, задължително пробвайте този акупресурен масаж. Точката, която спокойно може да се нарече „копче за сън“, се намира в областта малко над веждите. Достатъчно е да я разтриете леко за не повече от 10-20 секунди и бебето ще се отпусне и ще затвори очи. Дори и ако хлапето изобщо не иска да заспи, няколко минути след като престанете да масажирате тази точка, то ще затвори очички.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

5. TОЧКА ЗА СПРАВЯНЕ С ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА За понижаването на високата температура трябва нежно да притиснете точките, които се намират в основата на ноктите

на палците на краката. Нежното докосване на това място за около 20 секунди на всеки два до три часа през целия ден би трябвало да понижи високата температура по-бързо, отколкото ако къпете детето с хладка вода. Естествено, тази акупресура трябва да се прилага в допълнение към конвенционалното лечение, предписано от специалист.

Въпреки, че акупресурата за бебета все още не е съвсем позната област от алтернативната медицина, тя е напълно безопасна и ефикасна. Тези точки „растат“ с вашето дете (т.е. не променят мястото си), така че можете да ги използвате и като малчуганът стане по-голям. А тъй като лекият натиск върху точките се превръща в игра и форма на закачка и глезене, малко са хлапетата, които няма да позволят да ги докоснете, за да им помогнете.


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

„Всичко за недоносените бебета“ е наръчник и онлайн платформа в помощ на родителите, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане. Те са разработени от фондация „Нашите недоносени деца“ благодарение на усилията на множество специалисти и доброволци, съпричастни на каузата. Повече информация можете да намерите на www.earlybaby.info.

ВСИЧКО ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... ДУМИТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА ВАШЕТО ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РОДЕНО БЕБЧЕ Ако можете, разкажете му историята на неговото раждане, говорете му за братята и сестрите му, ако има такива. Ето какво казва Франсоаз Долто, детски психоаналитик: „Раната може да бъде излекувана или по-скоро преодоляна чрез истински думи, казани от някой, за когото детето знае, че е одобрен от майка му или баща му, и който му говори за изпитанието, което двамата, то и неговата майка, са преживели... Само думата може по символичен начин да изгради отново вътрешната хармония на детето... Удивително е, но децата, бебетата, новородените разбират думите, макар да не знаем как, когато са казани на тях, за да им съобщят истина, която ги засяга: думи, които

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

разказват това, което някой знае за фактите, без да им дава оценка“. Мириам Сежер, детски психоаналитик, работещ в неонатологично отделение във Франция, съветва родителите да следят кога детето ще си отвори очите и ще потърси контакт, а когато покаже, че е уморено, да стоят до кувьоза, без да го безпокоят. Приемането на бебето като личност и субект още от раждането му все още не е разпространена практика в България, но доказано помага както за по-бързото възстановяване на бебето, така и за по-нататъшното му по-добро психомоторно развитие.


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ НА ВАШЕТО НЕДОНОСЕНО ДЕТЕ СА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ сени деца. Здравите недоносени бебета преминават през период на ускорен растеж в първите месеци. Те бързо достигат своите връстници. Деца, родени с тегло под 1500 г и особено тези под 1000 г може да не настигнат връстниците си в растежа до третата година. Проследяването се извършва от вашия педиатър. Имате право да осъществите преглед и консултация при неонатолог по ваше желание или насочени от личния си лекар. Прегледите след изписването се извършват от вашия личен лекар. Те са по-чести, отколкото при доносени здрави деца. Ежеседмична или два пъти в месеца оценка на теглото, ръста и обиколката на главата, фонтанели съобразно растежните криви за недоно-

Имунизациите – задължителни и препоръчителни се осъществяват в срокове, съобразно със степента на недоносеност, коригираната възраст, придружаващите заболявания, възможни усложнения. Извършват се от личния лекар след съгласуване с неонатолог, лекуващ невролог, пулмолог или други специалисти, ангажирани с лечението и проследяването на детето.

Повече за конкретните профилактични прегледи и друга полезна информация, свързана с преждевременното раждане, можете да откриете на единствената онлайн платформа за недоносени бебета – www.earlybaby.info, откъдето можете да се сдобиете и с първия в България цялостен наръчник „Всичко за недоносените бебета”.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Здраве бебе – пяна за измиване с екстракт от невен, 350 мл, цена: 9,10 лв.

Mustela – дермопочистващ гел за коса и тяло, 500 мл, цена: 21,40 лв.

Topfer – измиващ гел за коса и тяло пшенични трици и невен, 200 мл, цена: 16,50 лв.

Weleda – душ-гел и шампоан с невен, 200 мл, цена: 18,90 лв.

Hipp Baby Sanft – душ-гел за коса и тяло, 400 мл, цена: 11,30 лв.

В БАНЯТА СЪМ! 54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Cartier gel lavant doux – измиващ гел бебе без сълзи, 500 мл, цена: 24,60 лв.

A-Derma Exomega – емолиентен пенещ се гел, 200 мл, цена: 18,60 лв.

Uriage xemose huile – почистващо гел-олио за суха кожа, 400 мл, цена: 24,80 лв.

Klorane – нежен почистващ гел за коса и тяло, 200 мл, цена: 12,90 лв.

Bioderma Atoderm PP – гел-мусан за много суха кожа, 500 мл, цена: 32,20 лв.

[ www.kenguru.bg ] 55


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща просто защото ги има.

РУБРИКА

НОВА

в помощ на мама

Влагоабсорбатор Ceresit AERO 360°; цена: 22.00 лв. Знаете ли, че едно семейство произвежда средно 12 литра влага всеки ден с дейности като готвене, вземане на душ, гладене и др.? Влагоабсорбаторът Ceresit AERO 360° абсорбира излишната влага и неутрализира неприятните миризми. Таблетката AERO 360° превръщат излишната влага в солен разтвор, който се събира в резервоара отдолу. Една таблетка AERO 360° е достатъчна за около 3 месеца в помещение до 50 m3.

Болно мъниче Кихането, течащите нослета, кашлицата и повишената температура са нещо напълно нормално, когато детето е болно. И колкото и да ни се иска да изтрием всичко с магическа пръчица и след миг то да е здраво, понякога трябва да минат няколко дни, докато всичко бъде наред. За да бъдем подготвени за екстремните ситуации с болно мъниче и да отвърнем подобаващо във войната с вирусните и бактериални инфекции, освен личен лекар подръка трябва да имаме и няколко ценни помощника, а именно:  Термометър  Аспиратор за нос  Инхалатор  Овлажнител за въздух  Влагоуловител  Комплект за първа помощ

В ПОМОЩ НА МАМА

Термометър OMRON GT 521; цена: 75.00 лв. Новият термометър OMRON GT 521 е конструиран с ергономичен, удобен дизайн, използващ иновативна инфрачервена технология за измерване на телесната температура в ухото за 1 секунда. Допълнителни удобства: измервания на температурата „3 в 1“ (в ухото, в помещението, на повърхности), осветен дисплей, звуков индикатор, памет за 25 измервания, сменяема батерия. Измерване на температурата в градуси по Целзий или Фаренхайт, автоматично изключване.

Овлажнител и йонизатор Hello Kitty Lanaform; цена: 174.00 лв. Капацитет 1,8 литра. Подходящ за помещения до 25 m². Непрекъсната работа за повече от 8 часа. Регулиране на дифузията за време: 2 часа, 4 часа, 6 часа или 8 часа. Лесен за пълнене резервоар за вода. Интегриран защитен механизъм, който автоматично спира работата на дифузерa, когато резервоарът за вода е празен. Високото качество на преобразувателя гарантира правилно и дълготрайно функциониране. Максимална скорост на изпарение: 220 мл/ч. Студена пара. Шум: ≤35 db. Размери: 252х252х338 мм.

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Аптечка за бебета с 33 артикула; цена:54.50 лв. Аптечката за първа помощ за бебета на Wallaboo съдържа внимателно подбрани продук­ ти, необходими за първа помощ при бебета. Продуктите са тествани и 100% безопасни за бебето. Препоръчително е да имате добре заредена аптечка за първа помощ за бебета, за да можете за реагирате незабавно при спешни случаи. Комплектът включва и ръководство за първа помощ на вашето дете с ценни инструкции. Аптечката съдържа 33 артикула: 1 x охлаждащ компрес, 1 x термометър за еднократна употреба, 1 x ножица, 4 x чифта ръкавици от винил, 1 x 1,6*2,1 м термоодеяло от фолио за спешна помощ, 1 x пластмасова пинсета, 1 x 20 ml физиологичен разтвор за рани/промиване на очи, 2 x компреси за изгаряния/рани, 1 x 5 cm*4,5 m бинт, 2 x 5*5 cm марли, 1 x 1,25 cm*5 cm дишащ лейкопласт, 4 x мокри кърпички без съдържание на алкохол , 2 x 72 * 37 mm хипоалергенни лепенки цитопласт, 10 x 72*19 mm хипоалергенни лепенки цитопласт, 1 х ръководство за първа помощ.

Visiomed аспиратор за нос с дифузер; цена 89.00 лв. Впръскване и изсмукване: нежно, бързо и ефективно. Електрическият аспиратор за нос за бебета Babydoo MX6-One с дифузер за впръскване на физиологичен разтвор е важна иновация за ефективната хигиена на нослето на бебето. До първата годинка бебето диша само през носа, поради което може да се натрупат вредни остатъци в носните му канали (бактерии, вируси, полени, прах). Децата се научават да си издухват носа около 3-годишна възраст. Лошата хигиена на носа може да доведе до инфекции като настинка и да изложи детето на риск от по-сериозна инфекция. Запушеният нос прави дишането по-трудно, а това също води до затруднения с храненето и съня. Важно е редовно да се почистват носните канали и да се събират натрупаните секрети. Babydoo MX6-One позволява впръскване на физиологичен разтвор с цел размекване на натрупаните замърсявания в носа на бебето, а след това нежно и по-ефективно изсмукване.

Инхалатор за деца ПИК МИСТЪР КАРОТ; цена: 132,60 лв. Има три основни вида инхалатори - парен, с ултразвук и компресионен инхалатор. Последните два се наричат общо небулизатори (от латинската дума „nebula“, която означава мъгла, облак). Ефектът на парния инхалатор се базира на изпаренията на лекарствата. Характеристика на продукта: максимална скорост на потока: 15+- 2 л/мин, работен поток: 7-+ 1 л/мин, тегло: 1,6 кг., 2 в 1 - маска за деца и възрастни, режим на работа: 20 мин включен/40 мин изключен, процент небулизирани частици под 5 микрометра: 72,2+- 2 %, капацитет на небулизираната чашка: 5 мл, ниво на шума при разстояние 50 см: 63 dB, гаранция 5 години.

[ www.kenguru.bg ] 57


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Що е то сетиво? Това е всяка от способностите на човек, с които общува и възприема света около него. Представяме ви развитието на сетивата от зачеването през бременността до първите три години от живота на човека.

Осезание Осезанието е възприятие на усещането за допит, натиск, болка, температура чрез нервни окончания, пръснати по цялата повърхност на тялото. На отделни места нервните окончания са струпани в големи количества и съответно там чувствителността е увеличена.

В утробата

Първите признаци за усещане за допир при бебето се появяват 50 дни след зачеването. Някъде между седмата и осмата гестационна седмица ембрионът първо усеща околоплодните води, както и пулсацията на органите на майката. Предполага се, че от този период бебето притежава и усещане за болка. Любопитен е фактът, че тези части от тялото, които са

най-чувствителни при възрастните, те са и първите, при които плодът добива чувствителност. Зоната, която е най-наситена с нервни клетки – устата, е и органът, при който чувството за допир се развива най-напред. Усещането в областта на гениталиите се появява след навлизане в 10-а гестационна седмица. Усетът при дланите се регистрира в 11-а седмица, в 12-а стъпалата и крачетата също

БЪДЕЩЕТО През декември 2014 г. BBC Future публикува статия, в която оспори тезата за петте сетива и връзката, която всяко от тях има с мозъка. Според изданието сетивата могат да са повече или по-малко в зависимост от това как се подхожда към този въпрос. Например усещанията за горещина, студ или пък болка също могат да бъдат разглеждани заедно или отделно.

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

СЕТИВАТА

Автор: Димитрина Пандурова Играта не изисква модерни играчки или съвършено декорирано помещение. Много са нещата, които вече имате и които можете да използвате по нов и специален начин за стимулиране на сетивата. ОТ МИНАЛОТО Дванадесет сетива имал първият човек, създаден по образ и подобие на Бога. В процеса на еволюцията той започнал да губи някои от тях, докато останали пет. Много специалисти смятат, че принципът на петте основни сетивни органа е формулиран в трактата на Аристотел „За душата“, в който на зрението, слуха, осезанието, обонянието и вкуса са посветени отделни глави.

добиват осезание, а към 17-а седмица има чувствителност вече и по корема и дупето. Бебето експериментира с тези нови за него впечатления, като смуче палеца си и докосва лицето си. Осем седмици преди раждането, или около 32-а гестационна седмица, вече почти всяка част от тялото на бебето има усещане за студ и топлина, за допир, натиск и болка.

След раждането

Веднага след раждането осезанието е най-силно развитото сетиво при бебето. В тези първи дни и седмици от живота извън топлата утроба то опознава и възприема света основно чрез допир. Ето защо в този период бебето има изключително голяма нужда от прегръдки

и гушкане, от нежно докосване и леко масажиране. Чрез ласките майката му предава своята любов и по този начин бебето получава усещането за сигурност, а това спомага за изграждането на здрава връзка между майката и мъничето. Изследвания сочат, че майчината прегръдка увеличива и имунитета на новороденото. Ето какво казват специалистите като доказателство за важността на допира: „... едно малко животно може да оцелее при раждането, само ако майка му го ближе дълго, за да го изсуши, но и за да приведе в действие неговите главни функции като дишане, пикочно-полова система и хранопровод”. Това ни помага да раз-

берем нуждата, която изпитва новороденото да бъде докосвано и галено“. Човешката кожа е един от най-чувствителните органи. Ето защо масажът в най-ранния бебешки период оказва влияние върху развитието на бебето. Имайки предвид, че осезанието е най-добре развитото сетиво още от утробата, децата започват да изследват света около себе си именно с докосване до предметите и поставянето им в устата. Можете да им помогнете в развитието, като им предлагате играчки, направени от различни материи с различна текстура. Не ограничавайте възприятията на детето, като му поставяте ръкавички.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Що е то? Ако някой ви попита дали знаете какво е родителски кооператив, може би ще се замислите, преди да дадете някакво определение. Почти сигурно е обаче, че сте се сблъсквали с поне един такъв – някъде на път за работа, разхождайки се в квартала или следвайки обърканите напътствие на GPS-а. Ще познаете тези весели местенца по оглушителния детски смях, оставен да се лее на воля, по шарените стени, изрисувани от малки ръчички, по подозрително многото обувчици 21-ви номер, наредини върху постелката пред външната врата.

Родителските кооперативи са алтернатива на традиционните детски градини. Те предлагат нова форма за отглеждане и възпитание на деца в предучилищна възраст (най-често от 2 до 5 години), която изисква дейно участие от страна на родителите и дава възможност за израстване в среда, близка до семейната. На практика се получава общност, съставена от няколко семей-

ства, които заедно се грижат за децата си, споделяйки отговорностите и задълженията, свързани с тях. Има няколко възможни модела, по които може да функционира един кооператив: • Грижата за децата се поема изцяло от родителите, които дават дежурства на смени и играят ролята както на възпитатели, така и на организатори. • Грижата за децата

се разпределя между външни специалисти, наети срещу заплащане (учители, психолози, треньори и т.н.), и родителите, които имат по-скоро поддържаща роля. • Грижата за децата е поверена изцяло на външни специалисти, а родителите имат единствено организационни функции (поддържане на материалната база, закупуване на учебни материали и др.).

Автор: Ина Пенкова

Родителските кооперативи новите детски градини

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

Всички кооперативи независимо от модела, по който функционират, са лишени от комерсиална цел, т.е. никой от участниците в тях няма материална изгода. Те действат на принципа на споделената отговорност и участниците в тях имат равни права и задължения.

По света и у нас Идеята за детско заведение, в което децата се отглеждат с дейното участие на родителите, в САЩ съществува още от началото на миналия век. През 50-те години този формат се налага и в Европа, където бързо набира популярност и привърженици. И така до днес, когато кооперативите са една от популярните алтернативи в много страни по света, в това число САЩ, Канада, Холандия и Франция.

В България първият родителски кооператив се сформира преди няколко години. Едва с 6-годишна история зад гърба си, този вид детски заведения у нас все още не са законово регламентирани. Липсата на изрична забрана обаче на практика ги прави легални, тъй като в такива случаи в сила влиза правилото „Всичко, което

не е забранено, е разрешено“. Към момента действащи кооперативи има в София, Варна, Бургас и Велико Търново, като общият им брой е около 30. Актуален списък е качен на сайта на Асоцияцията за родителските кооперативи (www.priateli. info).

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2015 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ВКУСНА КОЗМЕТИКА Автор: Петя Лечева

НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ОСТАТЪЦИТЕ ОТ ПЛОДОВОТО ПЮРЕ ИЛИ ЗЪРНЕНАТА КАША, КОИТО БЕБЧЕТО НЕ Е ДОЯЛО. ОТ ТЯХ МОЖЕТЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ ЧУДЕСНА ДОМАШНА КОЗМЕТИКА.

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


З

вучи ви налудничаво? А всъщност бебешките пюрета, каши, млечни формули съдържат много полезни вещества. Те са натурални, екологично чисти, хипоалергенни, без оцветители и консерванти. Използването им като домашно приготвена козметика не отнема време – няма нужда да режете, рендосвате, пасирате и разбърквате. Просто нанасяте върху лицето си това,

Плодовете съдържат плодови киселини, които имат лек пилинг ефект върху кожата и помагат за отстраняването на мъртвите клетки. Така кожата изглежда по-млада и здрава, а цветът на лицето засиява.

Най-ценни за нашата кожа витамини са:

А – подобрява нейната текстура и еластичност; Е – антиоксидант, забавящ процесите на стареене; С – укрепва съдовете и повишава еластичността на кожата. Всички тези витамини се съдържат в балансираните бебешки храни, които спокойно могат да се използват от майките за красота.

ват, като допълват и засилват полезните си свойства.

Тути-фрути Плодовите и зеленчуковите пюрета са истински животворен коктейл от витамини и микроелементи, прекрасен материал за подхранващи и тонизиращи средства за лице, шия и ръце.

Пюре от моркови което е останало в купичката на бебето, и получавате висококачествена маска. А

ако имате желание и време да експериментирате, детските храни лесно се смес-

Морковите са шампиони по съдържание на бета-каротин, който предпазва кожата от

изсушаване и лющене. Освен това съдържа витамините антиоксиданти С и Е, които защитават кожата от атаките на свободните радикали. И не на последно място морковите придават на лицето лек, приятен тен. Инструкция за използване: + Нанесете пюрето върху почистената кожа на лицето, шията и деколтето. Оставете за 10-15 минути, след което

Единствените наистина нечупливи детски слънчеви очила Дизайн, качество и признанието на Френския Институт по Дизайн 2015 г!

За контакт с вносителя : Ред пойнт България ЕООД / 08 944 15 944 / www.redpoint-bulgaria.com


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

В рецептите за красота на косата ябълковото пюре може да се замени с ябълков сок. Ако косата ви е светла, добавете в маската няколко капки коняк или ром. Така косата ви ще придобие блясък и ще стане по-светла.

измийте с топла вода. Тази процедура овлажнява, изглажда кожата, предотвратява появата на акне. + За да укрепите косата и да й придадете блясък, втривайте в скалпа 1 с.л. пюре от морков с 10 капки лимонов сок.

Пюре от ябълки Ябълката е символ на СЪВЕТ: При суха кожа в плодовото или зеленчуковото пюре добавяйте зехтин или кокосово масло в пропорции 1 ч.л. на 100 г пюре. За събиране на разширените пори при мазна кожа слагайте в пюрето малко яйчен белтък или лимонов сок.

младостта и здравето. Минералните вещества и витамините са съчетани в оптимални пропорции и лесно се усвояват от кожата. Благодарение на високото съдържание на витамини С, Е, В, биофлавоноиди и плодови киселини ябълковото пюре подхранва, овлажнява, матира кожата, ускорява процеса на регенерация на клетките и обновява горния слой на епидермиса.

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Инструкция за използване: + За да възстановите хидролипидния слой и наситите кожата с витамини (С, Е) и микроелементи (калций, калий, магнезий и желязо), нанесете ябълковото пюре върху чисто измитите лице, шия, деколте. След 1520 минути измийте с топла вода. + Искате косата ви да расте по-бързо и да е по-гъста? Ето и рецептата, наречена „рецептата на английската кралица”. Редовно 15-20 минути преди миене на косата втривайте в корените ябълково пюре. След това измивайте, както обикновено, с шампоан.

Житно зрънце Зърнените храни са не само извор на витамини от група В, те са изключително важни за красотата и здравето на косата и кожата. Те също така са богати на селен, който предпазва кожата от стареене, и на цинк, който противодейства развитието на кожни заболявания. Инструкция за използване: От бебешките каши става чудесен пилинг. Нанесете с масажни движения без силно да втривате. Оставете за 5-15 минути и отстранете с влажен памучен тампон.

По стъпките на Клеопатра Богатите на витамини А, Е, С млечни

продукти повишават еластичността на кожата, а млечната киселина има същото въздействие като плодовите киселини. Инструкция за използване: + За да приготвите подхранваща маска за лице от млечна формула, разтворете я в топла вода до сметанообразна консистенция. Нанесете върху почистени лице и шия и след 10 – 15 минути измийте с топла вода. + Млечните вани на Клеопатра овлажняват кожата и нормализират липидния й обмен. За да се поглезите в такава вана, е достатъчно във водата да добавите 200-300 мл бебешка млечна формула.


Чистота от майката природа


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

ОРИГИНАЛЕН БЕБЕШКИ ПОДАРЪК Мисията е възможна, независимо от бюджета Автор: Димитрина Пандурова

Навярно доста често ви се е случвало да изпадате в затруднение какъв подарък да изберете въпреки препълнените магазини. На всички нас обаче ни се иска в този презадоволен свят да се откроим – да подарим нещо оригинално, нещо неподправено, нещо истинско, нещо, което да остави траен спомен. А ако е и практично – направо в десетката!

П

редлагаме ви няколко идеи, които могат да бъдат на помощ по всяко време при избора на подарък за бебе, независимо от повода и от това дали искате подарък за спомен или нещо, с което детето да се забавлява сега.

РЪЧНО ИЗРАБОТЕН ВЕСТНИК Ако не разполагате с много средства, заложете на нещо изключително оригинално – например колаж от ръчно изработен вестник. Можете да включите снимки от раждането на бебето, кои личности още са родени с него, какво е било времето в този ден. Можете да разширите периметъра с оригинални изрезки от деня, в който са родени неговите родители. Въобще всичко, което още ви хрумне и ви се стори интересно!

ДНЕВНИК С ЛЕКСИКОН Безспорно интересен подарък е и дневник на бебето. Пазарът днес предлага много варианти, но отново можете да използвате фантазията си, като изобретите нещо лично. Вземете цветни

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


картони, перфорирайте ги, свържете ги с красива панделка. Номерирайте страниците, добавете снимки и определете темите: например страница първа: моето раждане – ден, час, година, сезон. Страница втора: първата седмица у дома – трепети и вълнения. Страница трета: първите ми пътувания. Страница четвърта: любимата ми игра. Страница пета: най-голямата пакост... и т.н. Възродете спомените си от лексиконите, които попълвахме като деца, и със сигурност ще измислите още интересни и нестандартни теми.

РЪЧНО ИЗРАБОТЕНА КУТИЯ ЗА СПОМЕНИ Необходима ви е картонена кутия (от обувки например) и друг вид (пластмасова или метална), която да декорирате с опаковъчна хартия, страници от стари луксозни списания, панделки, мидички, копчета... Дайте воля на фантазията си. Вътре можете да направите специални разделения – за пъпчето, за първото зъбче, за първия кичур коса... А защо да не добавите и един тайник, в който бебчо някога ще може да крие своите най-големи съкровища?

НАДПИС ОТ ДЪРВО С ИМЕТО НА ДЕТЕТО Това е нещо сравнително ново, но има доста работилници, които го предлагат. А ако сте по-сръчни, можете да се справите и сами – издълбайте името върху дървена основа и да го оцветете в гами, които предпочитате.

НОСИЯ Днес немалко деца се раждат и живеят извън пределите на България.

Един оригинален подарък за такова дете е народна носия по поръчка. Ако се чудите каква възраст да изберете, поръчайте я в размер 2-3 години. Така със сигурност ще може да я използва един доста дълъг период от време, а може и да я запази в кутията с детските си спомени.

Детски скутер MINI KICK

3+

Цена: 80,00 лв.

• Алуминиева рамка. • Височина на кормилото: 68 см. • Максимално натоварване: 20 кг • Тегло: 1,8 кг • Размери: 60,2 х 23,2 х 68 см.

СРЕБРОТО ВИНАГИ Е НА МОДА Можете да заложите на сребърна монета със символа на огнената маймуна – знака на 2016 г. според китайския календар. Друг персонализиран подарък за бебе е посребрена лъжичка. Остава вечен и има дух на аристократизъм. Тази лъжичка може да се използва и при първото захранване на детето. Ако средствата ви позволяват, можете да гравирате имената на бебето, датата на раждане и поводът, по който то получава този дар. Колко ще ви струва ли – между 80 и 100 лв.

5+

7+

7+

CHARGER 120-S

CURVER 145-S

CREATOR 200-S

Цена: 100,00 лв.

Цена: 120,00 лв.

Цена: 170,00 лв.

Сред интересните съвременни подаръци е и одеяло със снимка на бебето или на родителите – така детето ще бъде с усещането, че те са винаги до него. За този подарък пригответе сумата между 60 и 70 лв., като изработката отнема по-малко от седмица.

ПЪЗЕЛ И ОТЛИВКА С първата снимка на бебето. Към него може да добавите и триизмерна отливка, с която родителите да запазят спомен от бебешката ръчичка и бебешкото краче.

Вносител: “МИСТО-БГ” ЕООД;За контакти: тел.: 0884176920 info@misto-bg.com; www.misto-bg.com; www.trotinetki.info


МОДА ЗА БЕБЕТО

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Официален Представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, Тел,0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 69


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО ПРИ ДЕЦАТА ИЛИ КАКВО МУ Е НА „ДУНДЬОТО НА БАБА“? Автор: Ина Пенкова Хапва редовно, изяжда си всичко в чинията, не пропуска десерта и е рекордьор по килограми сред връстниците си. В случай че това описание е валидно за вашето дете, то най-вероятно имате в семейството си щастлива баба. Защото, ако тя не е сред изключенията от правилото, добре хранещите се внуци са основната причина за усмивката върху лицето й.

Наистина ли обаче „доброто“ хранене е въпрос на обилни порции? Вярно ли е, че пухкавото дете е здраво дете? И проблем ли е, че килограмите му се движат извън стандартните медицински норми или „то ще се издължи, като порасне“? Ако слушате баба му, няма за какво да се притеснявате. Ако се допитате до статистиката обаче, има голяма вероятност да се уплашите. Проучване на Световната здравна организация сочи, че през 2013 година броят на децата до 5-годишна възраст с наднормено тегло е достигнал 42 милиона. България не изостава от глобалната тенденция – през 2015 година се наредихме на пето място в Европа по затлъстяване сред децата. Тази стряскаща тенденция е повод да си зададем някои важни въпроси, свързани с причините това заболяване да се превърне в социалнозначим проблем. И, разбира се, да намерим отговори, които ще ни помогнат да държим малките си наследници далеч от тъжната статистика.

Какви са причините? Едно от най-честите оправдания за излишните килограми са „лошите“ гени. Данните обаче сочат, че само 2-3% от случаите на затлъстяване се свързват директно с наследствени гени. Според Световната

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

здравна организация основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването в глобален мащаб се крие в несъответствието между приетите и изразходваните калории. Това на практика означава, че заплаши-

телната тенденция е резултат най-вече от неправилни хранителни и двигателни навици. С изключение на случаите, когато са налице по-специфични обстоятелства от начина на живот (наличие

на заболяване, прием на лекарствени продукти и синтетични хормони, проблеми от психосоматичен характер), главният герой в страшната приказка, наречена затлъстяване, е хранителният режим.


Какво да направя? Сигурно сте чували за максимата „превенцията е най-доброто лечение“. Е, в този случай тя важи с пълна сила. И тъй като затлъстяването е следствие основно на грешки в режима на хранене, добре е да „атакувате“ именно този фронт. Грешките, свързани с него са по линия както на количеството, така и на качеството и разпределението на приетите вещества.

Какви са последствията? Специалистите са единодушни, че затлъстяването в детска възраст може да доведе до сериозни здравословни проблеми, част от които животозастрашаващи. Сред тях са диабет тип 2, астма, остеопороза, чернодробни, злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. С оглед на това е време да стане ясно на всички, че излишните килограми не са просто козметичен проблем – те са предпоставка за развитието на дългосрочни увреждания.

Дългосрочен е и негативният ефект от наднорменото тегло. Натрупването на мастни клетки в детска възраст е необратим процес, тъй като с течение на времето може да бъде намален обемът, но не и броят им. Това е и причината немалка част от затлъстелите деца да се превръщат в затлъстели възрастни. И което е по-лошо – в болни възрастни.

Кога да взема мерки? За родителите често е трудно да определят къде е границата между „пухкаво“ дете и дете с наднормено тегло. Не чакайте мъникът ви да постави килограмови рекорди, преди да вземете мерки. Ако смятате, че има място за притеснения, свързани с теглото му, направете необходимите консултации и изследвания. Обърнете се за съвет към квалифициран специалист, който може да направи оценка на състоянието му на база на обективни медицински показатели в това число (но не само): телесни мерки, кръвно налягане, кръвна захар, триглицериди, холестерол.

Ако искате малкото ви съкровище да се радва на добро здраве и физическа форма, изградете му правилни хранителни навици. Освен с общоприетите правила за здравословно хранене можете да съобразите диетата на малчугана с индивидуалния му генетичен профил. Проучванията сочат, че генетичните фактори определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло, така че това е фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Необходимата информация можете да получите от нутригенетично ДНК изследване, което ще „разкодира“ персоналните нужди на организма му по отношение на приема и разпределението на отделни групи нутриенти. Резултатите ще ви покажат как тялото му реагира на определени хранителни вещества и какви промени в режима му е добре да направите, за да избегнете евентуални здравословни проблеми, свързани с метаболитните процеси.

[ www.kenguru.bg ] 71


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ

С ДЕЦА НА... ПЛАНИНА

Автор: Ива Милорадова

Независимо от сезона няма по-подходящо място за семейна почивка от планината. И не, това не изключва смействата с по-малки или няколко деца. Планинското приключение не е мисия невъзможна, ако се подготвите добре. Така или иначе вече си знаете, че безаварийно преживяване с малчуган без план няма. Пред вас са точните съвети и идеи, с които вашето семейство да се чувства на място в планината, без значение дали децата са на 3 или на 8 години.

ПОДГОТОВКА И ПАК ПОДГОТОВКА!

Нещо като нота бене е да не тръгвате чак толкова изпровизирано на планинска разходка, преход или почивка с деца. То за възрастните се подчертава важността на подготовката, та какво остава за най-малките. Екипировката на детето в планина-

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

та го улеснява при игрите и прави похода по-приятно и комфортно изживяване. Подходящите дрехи за планината са анцуг, тениска, горнище. Избирайте удобни и стабилни обувки за поход, защото децата обичат да се катерят, а равната подметка създава риск от подхлъзване. Хубаво е да носите резервни дрешки за по-малките и по-плътна връхна дреха, защото в планината времето е променливо. Шапката и очилата пазят от слънчевите лъчи, затова не ги забравяйте. А на


врата на детето може да окачите свирка, така че, ако то все пак се отдели от вас или ви изгуби от поглед, да може да ви сигнализира. Желателно е преди тръгване детето да е здраво. А ако е било леко настинало - с хрема и лека кашлица от дълго време, то пребиваването на планина може да има и благотворен ефект. Не забравяйте и че вашата разходка може да крие рискове. Затова още преди да тръгнете на поход, обяснете на детето какви са основните правила. Например, че някои растения, които го заобикалят, не трябва да се пипат, защото могат да са отровни или да предизвикат някаква алергична реакция (като копривата). Освен това подчертайте пред малчугана, че не трябва да се отделя от вас, защото може лесно да се изгуби. Неравности по пътеката, изсъхнали клони по дърветата и бодливи храсти пък създават риск от наранявания, ако не се внимава. И нещо възпитателно - научете малчугана, че в планината всички се поздравяват.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОТГОВОРНОСТИТЕ... И СИЛИТЕ!

Както при традиционните почивки на море, включващи плаж, така и тук трябва да приемете мисълта, че с дете се ходи и с повече багаж. Най-лесно е, ако разпределите тежестта, а с нея и отговорността. В раницата на таткото може да сложите вода, сок и нещо за хапване. Под раницата прикачете и по-тънко одеяло или чаршаф, за да има на какво да седнете. В раницата на майката най-добре да стоят резервните детски дрешки, слънцезащитна козметика (в планината също се изгаря), туристическа аптечка, салфетки, компас или карта, фенерче и фотоапаратът. Може и по един дъждобран за всеки случай. Хубаво е и детето да има някаква малка раничка – така се чувства равно с големите и значимо. Вътре може да сложите любимата му играчка, тефтер и цветни моливи или други пособия за игра, каквито в планината са оръжие срещу скуката.

ните. Затова забравете за сложните планински пътеки и високите върхове. Подходящи за поход в планината са по-ниско разположени природни паркове, като ипланински пътеки в района на Родопите, където е по-полегато. Ако живеете в София, алеите на Дендрариума, залесени с редки видове, или пътеките на местността Златният мост са точно за вас. Троянският балкан, районът около Рилския и Бачковския манастир също са сред най-посещаваните от родители с деца. И факт, който може би пропускате – разходка в планината с дете, автоматично удвоява дължината си като време.

ВЪЗРАСТ VS. ВЪЗМОЖНОСТИ...

Обичта на детето към природата и планината зависи не само от това то да се озове на открито, но и какво ще бъде преживяването му. Последното е също ваша отговорност. Съобразете елементите от разходката с възраст­ та на малчугана. Децата между 3 и 6 години са любознателни откриватели. Затова подходете изследователски под фромата на игри (открий маркировката, изкачи скаличките, кой ще стигне пръв или на какво ти прилича тази скала) и превърнете прехода в приключение. Почивайте често и не прекалявайте с разходки над 4 часа.

И няколко практически съвета, за да са доволни всички по време на планинската разходка: • Обръщайте внимание на откритията на малчуганите, тяхната наблюдателност може да се окаже ценна и за вас. • Обогатете преживяването с легенди и приказки, които ще правят пътя лек. • Сформирайте детска група в планината, защото малките се мотивират особено когато са повече, пък и се социализират по-добре, дайте възможност на малчуганите да „стъпят във вашите обукви“ – ролята на водач на групата гарантирано ще остане любимият момент от прехода за всяко от тях. • Научете децата да разглеждат, ценят и опазват животинския и растителния свят - за това и те, и всички ние ще сме благодарни в бъдеще.

Децата в начална училищна възраст до 8 години пък са с по-добра издръжливост. Те могат да бъдат увличани в приключението с предизвикателства, разбира се, премерени, могат да участват в планирането на маршрутите, в избора на еко пътеките (ако са поопит­ни), да преследват цели като време за преминаване, издръжливост или трудност на терена. Разбира се, под зоркия поглед на родител или опитен планинар водач.

Маршрутът е най-важен! Когато сте с деца в планината, е задължително да изберете подходящ за тях маршурт. Помнете, че колкото и енергия да имат малките, те не са толкова силни и издръжливи, колкото възраст-

[ www.kenguru.bg ] 73


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

ЧЕСТИТО, СТАНАХТЕ МАЩЕХА!

Ако имате общи деца със съпруга си, никога не ги разделяйте на „наши“ и „негови". Изисквайте едно и също от всички братя и сестри, нека всички са равни.

Автор: Ели Маринова Понякога животът е непредсказуем. Тези, които имат зад гърба си дълга връзка, прекрасно знаят, че фразата „И те заживели щастливо завинаги“ е мит от приказките. Реалността понякога ни поднася такива изненади, за които не би ни хрумнало и в най-смелите мечти. Как да се държим, ако в комплект с нашата голяма и светла любов върви перспективата да станем мащеха за децата на своя избраник?

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Н

икой не иска да се въплъти в ролята на злия образ на мащехата от приказките. Ако си направите труда да прегледате световната съкровищница, ще забележите, че в много голям процент от най-известните истории мама я няма, татко се жени повторно и втората жена върши не съвсем весели неща с наследените деца. Да оставим приказките. Реалният живот също предлага подобна ситуация. Как да надскочим предразсъдъците и да поемем с максимална лекота ролята на мащеха? Добрата новина е, че резултатът зависи от вашите усилия. Нека се опитаме да разберем кои са подводните камъни.

Възможните трудности

Понякога малките (и не толкова) деца с вид на ангелчета могат да се окажат с таралеж в гащите. Бъдете подготвени, че въпреки всички подаръци и доброто ви отношение, детето няма да се хвърли в обятията ви в началото. То ще направи всичко възможно докрай да подложи на изпитание вашата нервна система. За да спечели 100% от вниманието на татко, малкото дете ще положи неимоверни усилия - от неподчинение, капризи, агресия, правене напук до точно обратното поведение - абсолютна апатия спрямо вас. Нормално е от позицията ви на по-възрастен и мъдър човек да направите всичко по силите си да изгладите възникналите конфликти. Не се престаравайте в първоначалните си напъни да докажете колко „майчински“ сте настроена, за да не допуснете видими гафове, които само ще ви отдалечат от ролята на заветната „заместник - мама". Три от най-честите грешки, които може да допуснете на този етап, са: да угаждате на всички капризи на малкия човек, да се заемете активно с възпитанието му още след прекрачване на прага на дома, както и тоталното безразличие към чуждото дете. Нека потърсим „златната среда"!

Какво да правим?

Никой не мечтае да стане мащеха, но след като вече се е случило, бъдете психически подготвена за това, че реалната картина може да бъде различна от вашите розови сънища. Нормално е всяка нова домакиня да иска да внесе свой отпечатък, своя нотка комфорт в съвместния живот на новата двойка, да въведе нови традиции. Очаквайте обаче отпор - всеки дом вече си има определен начин на живот, вашата активност може да срещне враждебност. По всяка вероятност влизате в семейство, което вече има изграден стереотип, свой ритъм и условия на живот. Никой не казва, че вашето присъствие трябва да остане незабелязано, но не ускорявайте хода на събитията. Може да постигнете целите си постепенно, без да влизате в конфликт с хората в новия дом. Заредете се с търпение в началото: вие поемате нови отговорности за грижите за децата, без да имате пълното право да участвате в живота им. Любовта и доверието на новите роднини не могат да се получат на входа с печат в паспорта, те могат само да се спечелят. Така че всичко - наказанието, коментарите ви, критиките към детето, дори

и да са справедливи, следва да бъдат отложени за известно време. Заменете ги с истинска загриженост за изграждане на отношения с малчугана. Двете полярности - угаждане на капризите на малкия човек, от една страна, или пък крясъци и всяване на страх, от друга, само ще ви спечелят неговото презрение. За да заслужите доверието да застанете до детето на любимия човек, най-важните принципи са любов, търпение и вяра в благоприятния изход. Забележително е, че с тези три компонента можете да установите тесен контакт с момче или момиче на всяка възраст. Разбира се, че е неприятно да чуете фрази като „мама се справя по-добре“, или „тя е по-красива от теб“, но се опитайте да не им обръщате внимание. Разберете, че детето не казва това от злоба. То изпитва несигурност, страх, стрес, агресия, и то само заради факта, че не ви познава, а се налага да ви допусне толкова близо - на мястото на мама. Особено ако майката е починала, загубата на детето е огромна, пред него стои страхът да не изгуби и татко. И при развод, и при изоставяне от мама ситуацията е подобна. Не си позволявайте да говорите обидни думи за майката на детето! Дори и ако коментарите ви имат реални основания. Вашето търпение цели да установите диалог, но не позволявайте да бъдете унижавана, недейте да търпите мълчаливо насилие от децата, както и не се чувствайте виновна, за това, че не можете да обичате децата на друг човек така, както своите. Нека това остане вашата тайна, скътайте я в душата си. Ако следвате интуицията си и сте искрен и добър човек, ако вложите цялата си женска мъдрост, приятелско отношение и искрен интерес, тези „семена“, които сте посели, със сигурност ще покълнат. Вие никога няма да заместите мама, но въпрос на време е да станете истински приятели с децата на своя любим.

[ www.kenguru.bg ] 75


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ

Коя нация как възпитава децата си Да си го кажем веднъж завинаги – всички сме едно. Погледната от Космоса, Земята няма граници. И всички деления на такива и онакива хора, нрави, старци или бебета са само и единствено условно. Навсякъде по света децата растат в коремите на майките си и идват по едни и същи два начина. Не считаме, че цяла една нация може да се постави на един кантар, и все пак има общи елементи в мисленето и възпитанието на децата в различните страни.

Автор: Ели Маринова

В Швеция децата получават най-много свобода за опознаването на околния свят и именно там има най-ниските нива на наранявания на деца в света.

ване с връстници и аниматори те постепенно се социализират. Следва детска градина, а после училище. Там дисциплината е водеща. Във всичко.

Траен елемент във възпитанието на децата във Франция е, че е добре да се поддържа чувството на неудовлетвореност. Така малчуганите оценяват по-добре стойността на нещата и имат по-голям успех в бъдеще.

Темпераментните италиански деца растат сред шумни и щедро артикулиращи роднини. Баби, дядовци, чичовци, лели, сестри, братя, вуйни и вуйчовци предават на малчугана почти всичко от емоционалната вълна на своята нация, език и модели на поведение. От детска градина в повечето случаи няма нужда. Ако семейството има добри финансови възможности, децата са разглезени и обгрижени повече, отколкото им е нужно. Дори и да направят

Според германските родители добре е децата да се развиват активно от 3-годишна възраст. Поне веднъж седмично майките водят децата в специални групи за развитие, където в общу-

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Американците не искат бебето да спи при тях и от новородено го отделят в собствена стая (или поне легло). Японските майки пък обратно – държат бебетата си непосредствено до телата си колкото може по-дълго. И все пак децата им израстват самостоятелни. На китайските деца се вменява от съвсем малки чувството за задължение към родителите. Това много помага за мотивацията и за постигането на високи цели. В Тибет с детето се отнасят като с крал. Не му се забранява нищо и се насочва вниманието му в правилната посока. В Обединеното кралство децата се раждат доста по-късно, след 35- годишна възраст. След като вече е създадена материалната база, се мисли за деца (често поне три). Не е прието да се ползва помощта на бабите и дядовците, младото семейство живее самостоятелно. беля на публично място, хлапетата само биват скастрени шумно от майките си, след което автоматично се прегръщат и заливат с целувки. Италианското дете е галеник на съдбата и за него се носят легенди на всеослушание пред целия род. Докато порасне. Далеч по-различно е отношението към невръстните корейчета. Децата в Корея са оставяни от родителите си да гладуват от време на време. Там храненето се преподава на децата като житейско умение. Те се обучават, че е важно да изчакат колкото и да са гладни, докато стане време цялото семейство да седне заедно и да яде. Когато мъниците огладнеят достатъчно и седнат на маса, пълна със зеленчуци, печена риба, меса, здравословни храни и супи, се хранят без да мрънкат. Родителите в Норвегия са спокойни. Те не ходят на крачка след стъпките на децата си и ги оставят сами да поемат риск в играта си. Считат, че ако ги оставят да рискуват (разбира се, премерено), те ще усъвършенст-

ват преценката си и собствените си способности. Малките са привлечени от нещата, от които родителите се страхуват – високи места, вода, остри инструменти, бродене надалеч. Според психологията на родителите в Норвегия, ако не се заостря вниманието на децата към опасностите и към това, „което не трябва да правят“, те ще изгубят интерес и няма да настояват да се впуснат непременно в опасни ситуации.

Различни са традициите и мисленето на всяка нация. И навсякъде растат здрави и силни деца. Като че ли най-ценното е да дадем всичката си безусловна любов и разбиране на детето си. Да си спомняте, че сме били деца, и да слизаме до нивото на своя малчуган, за да виждаме света от неговата гледна точка.

Според финландците децата трябва да прекарват по-малко време в училище и повече да играят навън. Там има огромно разнообразие от часове, а времето на децата изобилства от занимания по изкуство, музика, домашна икономика и жизнени умения. Затова и там расте уравновесена и спокойна нация. Точно обратното, на американчетата се отнемат часовете за сън от съвсем малки. При тях се набляга за странични занимания от бебета, за да се повиши „продуктивността им“, като пораснат.

[ www.kenguru.bg ] 77


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ЗВЕЗДИТЕ - ЛОШИ БАЩИ… МИНАЛИЯТ МЕСЕЦ ВИ РАЗКАЗАХМЕ ЗА НАЙ-ЛОШИТЕ РОДИТЕЛИ, КАТО НАБЛЕГНАХМЕ НА МАЙКИТЕ. СЕГА ОТНОВО ЩЕ ВИ ЗАВЕДЕМ ТАМ, КЪДЕТО ПАРИТЕ СА САМО СРЕДСТВО, ОСКАРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМАТА МЕЧТА, А КЪЩАТА В МАЛИБУ Е ПРОСТО ВЕЩ. ТАМ, КЪДЕТО ИМА НАИСТИНА ЛОШИ БАЩИ! По темата работи: Костадин Костов

С

първата история няма да се пренесем в Париж, любимото място на нашия главен герой, а отиваме направо в Лос Анджелис. История, която се е случила преди 10 години, но все още бунтува духовете, когато става дума за лоши и неморални родители. Любимият режисьор на милиони Уди Алън и невероятната Мия Фарау имат дългогодишна връзка. Критиците ги определят като една от най-сплотените двойки в Холивуд. Шумните им партита са знаменити и безкрайни. Успехите на режисьора са несравними, докато кариерата на Фарау върви бавно, но стремглаво по пътя към всички награди. Докато един ден всичко се разпада. Актрисата открива голи снимки на осиновената си дъщеря, докато преглежда нещата на Алън. Следва дълъг и шумен развод и още по-обсъжданата сватба на Уди с дъщеря му (не биологична, разбира се). Така се получава странната ситуация, в която синът на режисьора и Мия Фарау е

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

едновременно и брат на новата му съпруга, която е дъщеря на предишната. След този грандиозен скандал Алън казва пред Ройтерс: „Човек не трябва да спира да търси любовта. Аз я

намерих в лицето на осиновената си дъщеря. Не виждам нищо нередно. Това не ме прави лош човек. Напротив“. Двойката продължава да бъде заедно вече повече от 15 години.


През 1973 г. американският актьор Райън О'Нийл се снима заедно с 10-годишната си дъщеря Тейтъм във филма ‘’Paper Moon’’. За изпълнението си на упорито дете, което обича баща си въпреки всичко, Тейтъм О'Нийл печели "Оскар". Според актрисата това е повратна точка в отношенията с баща й, който започва да й завижда и да се конкурира с нея. През годините двамата се отчуждават толкова, че Райън не успява да познае дъщеря си, когато тя идва да изкаже съболезнованията си на погребението на дългогодишната му приятелка Фара Фосет. В интервю за списание „Венити феър“ актьорът споделя, че се е опитал да пусне в ход обаянието си, но русата дама се оказала дъщеря му. Връзката на О'Нийл и с другите му деца е много тъжна, белязана с отчуждение и обвинения. През 2007 г актьорът е арестуван след семейна свада, в която стрелял по сина си Грифин и ударил годеницата му. Ясно защо Райън е в нашия списък с лоши бащи. Алек Болдуин е най-известният от братята Болдуин. Въпреки невероятните си

роли и активната си обществена дейност, която развива, през 2007 година актьорът попада в класациите на лошите бащи. Тогава става обществено достояние гласово съобщение, което Болдуин оставя на 11-годишната си дъщеря Айлънд. В него актьорът нарича момиченцето „грубо безмозъчно прасе“ просто защото не си е вдигнала телефона. Вследствие Алек получава много критика, а случката има неприятни последици както за кариерата му, така и в личен план. Въпреки това през 2012 година Айлънд присъства на сватбата на баща си с Хилария Томас, а през 2013 г. се извинява, че не е застанала зад него по време на скандала. Може би връзката им се е подобрила след случая с гласовото съобщение, но никой родител не трябва да говори на малкото си дете по този начин. Още едни холивудски актьор попада в черния списък на бащи, които в никакъв случай не са за пример – Чарли Шийн. Въпреки че се смята за най-скъпо платения телевизионен актьор, името му е замесено в множество скандали. И, естест-

вено, като родител никога не се е представял в добра светлина. През 2014 година Чарли най-безцеремонно гони бившата си съпруга Денис Ричардс и дъщерите им, 10-годишната Сам и 8-годишната Лола, от къщата, която преди време купи специално за тях. Ясно е, че Ричардс и момичетата не остават

на улицата (актрисата е в състояние да им осигури дом), но грубото отношение на Шийн едва ли може да се определи като бащино чувство. В света на богатите и известните може би не е толкова трудно да успееш, по-трудно е да запазиш човека, който си

бил. Властта, парите, силата да те познават всички. Това са все неща, които превръщат едни обикновени хора в груби и егоистични личност, които пък изкарват своя гняв върху децата си. Деца, които впоследствие обикновено също стават актьори и колелото продължава да се върти!

[ www.kenguru.bg ] 79


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА СЕКСА Автор: Милена Тошева

Повече килограми, главоболие, лошо настроение... това са само някои от неприятностите, от които можете да се отървете, като правите любов.

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Знаехте ли, че като правите секс, можете да забравите за болките в главата и несгодите, предизвикани от артрита? И не само от тях... Правенето на любов притежава „изцелителна мощ“, особено за заболявания, които са с психосома-

тичен произход. Според учените редовното правене на секс е неизчерпаем източник на младост, както и тайната за здрави мускули. Лек за сърцето По време на секс дишането е


учестено, а това повишава нивото на кислород в белите дробове. Известно е, че кислородът оказва благоприятно влияние върху дейността на всички жизненоважни органи. С помощта на секса се повишава и количеството на женския хормон естроген, който оказва благоприятно влияние върху сърцето. Понижаване на холестерола При мъжете по време на секс се повишава нивото на тестостерона. Мъжките хормони помагат за съхраняването

на мускулите, освен това правенето на любов е полезно за понижаването на нивото на лошия холестерол. Отслабване на артрита С помощта на секс можете да се освободите от пристъпите на главоболие и болките, предизвикани от артрита. Ако сте непрекъснато под стрес и искате да подобрите настроението си, няма по-добра терапия от правенето на любов. Освен всичко останало това е отличен начин за запазването на простатата в добро здраве. „Убиец“ на килограми Aко след секс чувствате умора, значи сте достатъчно из-

тощени, което е нещо положително. Според учените само страстното целуване три пъти седмично „изгаря“ 7500 калории годишно, което е равносилно на пробягването на 120 км. Едва ли трябва да изчисляваме колко калории се изгарят при правенето на секс три пъти седмично... Облекчава ПМС Сексът отслабва менструалните болки. Изследване, в което участвали над 1000 жени, показва, че дамите, които редовно се радват на правенето на любов, не страдат от менструални болки. Причината са контракциите на матката по време на оргазъм, което отслабва напрежението в мускулите.

[ www.kenguru.bg ] 81


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

ПСИХОЛОГИЯ ЧРЕЗ ТЯЛОТО Интервюто взе: Димитрина Пандурова

Отговорите потърсихме от Събка Дякова-Чехович, психолог, писател, автор на книгата „Фитнес за женската душа“. Завършила е психология във Велико търновския университет, спициализирала е телесно-ориентирана психотерапия. От осем години има своя практика като психолог в Пловдив, където е родена. Наред с индивидуалното консултиране и психотерапия провежда психологически семинари и тренинги. Вече пет години с успех развива разработената от нея програма за личностно развитие и мотивация за жени „Фитнес за женската душа“ – едноименна с книгата й. www.harmonia-center.com

Тялото или духът? Ако трябва да избираме, на кое да обърнем по-голямо внимание? Това е като вечния въпрос за яйцето и кокошката... Аз съм психолог, моят приоритет е душевното здраве, а за лекаря – физическото. Тялото отразява нашия емоционален свят, но и кондицията на тялото влияе върху емоционалния ни свят. Приемаме единството им и поемаме отговорността да се грижим за физическото си тяло и личното си щастие. И двете изискват доста работа със себе си. Какво не знаем за връзката между душата и тялото? Усещаме я, виждаме проявленията на тази връзка в болестите и трагедиите, които се случват в живота ни, но не знаем най-важното – точно как се

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

КОЕ Е ПО-ВАЖНО – ТЯЛОТО ИЛИ ДУХЪТ? КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ДИСТРЕСА И ДА ОТБЛОКИРАМЕ НАТРУПАНОТО НАПРЕЖЕНИЕ? Всичко е енергия. Дух или душа – едно и също е. Как ще го наречем, е въпрос на културата, в която живеем. Човек е единство между мисловна, физическа и емоционална енергия и никоя от тях не е по-малко важна от другата. Това е Светата Троица за всеки един от нас. С нея започва познанието ни за себе си.

осъществява индивидуално за всеки човек. В тази божествена връзка се преплита всичко – гените, родовата ни история, отношенията с родителите, личните ни преживявания от миналото, сегашното и страховете ни за бъдещето. Как, по какъв начин този огромен обем от информация се преработва в нас, е „Божа работа“, поне засега.

Живеем в непрестанен стрес. И ако душата не се чувства комфортно, означава ли, че ще повлече и тялото? Да, точно това означава. Стресът ни държи в напрежение и до известна степен е полезен – мотивира ни за действие. Но когато достигне степен на хроничност, не ни мотивира, а ни прави пасивни, това вече е състояние


„КАК ДА СЪМ ЩАСТЛИВ?“ е главният въпрос на живота. Щастието не е самоцел, не е момент, то е философия на живот. То е действие, то е цяложи-

вотна работа със себе си. Не е лесно, но си заслужава да я вършим, колкото и да е трудно. Смисълът е в нея.

на дистрес. Дистресът е негативната енергия, която несъзнателно трупаме в себе си, тя ни разболява. Важното е навреме да разчетем посланията на живота, че нещо не е така, както го искаме, и да започнем вътрешната си промяна. Никога не е късно и нищо не е невъзможно. Учестено дишане, бодежи и спазъм в гърдите, напрежение в мускулите на челюстта - какво ви подсказват на вас, психолозите, тези знаци? Това са ясни симптоми, че този човек е на предела на психическата си издържливост. Вижте, нашата психика колкото и объркващо-сложна да е прилича много на един прост домакински уред

– тенджера под налягане. Точно както тенжерата изпуска парата от клапата, така и емоционалното налягане, когато достигне пределната си точка, също „изпуска парата“ чрез физическа симптоматика – високо кръвно, сърцебиене, световъртеж, панически атаки. Това е ясен сигнал за конфликт в психичния свят на човека. Наложителна е срещата с психолог, а не с кардиолог. Ние винаги усещаме симптомите, но не винаги им обръщаме внимание. Подминаваме ги, залъгваме се до момента на грохване. Необходимо е да бъдем чувствителни и отговорни сами към себе си, да се научим да

бъдем здравословни егоисти. Симптомите просто сигнализират за нуждата от промяна. Какво да правим в края на деня, така че да се освободим от напрежението? В края на дена ние сме си у дома. Ако и там не се чувстваме добре – обичани, обичащи и защитени, – това означава, че нещо основно в живота ни се е пропукало: връзката със себе си, любимите хора, любимите неща. Това са опорните ни точки, които ни помагат да преодолямваме трудностите в живота. А всичко друго – купони, SPA, алкохол, хоби – са временен релакс.

[ www.kenguru.bg ] 83


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

АРОМАТЕРАПИЯ Минало, Настояще, Бъдеще Темата подготви: Димитрина Пандурова

Знаете ли, че така популярната днес ароматерапия има своята хилядолетна история? Още древните цивилизации използвали ароматичните масла в религиозни церемонии и за лечение. В Египет са употребявали кедър и смирна за балсамиране, а парфюмите прилагали и за духовно просветление. В Китай използването на билки и ароматни вещества в медицината е документирано в текстове, датиращи от 2 хил. год. преди новата ера. Древната индийска наука за природна медицина aюрведа прилага масла и смеси през последните 6 столетия. Клеопатра добавяла във ваната с магарешко мляко смес от аромати, за да запази кожата си млада и хубава, и омагьосвала мъжете с ухание на роза. Дължи ли царицата красотата си именно на етеричните масла? Разказва Петя Пеева, дипломиран ароматерапевт (САЩ), магистър по детска и юношеска психология.

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Големи ли са различията в приложението на ароматерапията в миналото? Ароматерапията е наука, която продължава да се развива и именно за това е толкова интересна. Все повече се разширяват границите на нейното приложение. В страните, в които е на почит, се прилага в болници за намаляване на стреса и вътрешноболничните инфекции, в хосписи, в родилни отделения, в училища, предприятия, както и за терапия на коне, кучета, маймуни. Но въпреки неоспоримите успехи, доказани през хилядолетията, природните терапии все още трябва да се борят за своето място под слънцето.

Развитието на химическата индустрия слага край на масовото използване на етерични масла както в парфюмерията, козметиката, така и за лечение. Сътвореното в лабораториите става модерно и измества природните терапии.

Някога парфюмите били изцяло на билкова основа, не само носели приятни ухания, но имали и терапевтичен ефект. Днес маслата в парфюмите са почти 100% синтетични. Сандаловото дърво на етикета не означава истинско санда-

През 70-те години на миналия век химикът Джузепе Конато предприема пътуване до Червено море, за да проучи древната фабрика за парфюми на Клеопатра край оазиса Ен-Геди. Частично възстановената фабрика разполага с две сушилни пещи, мелници за растенията, две големи вани за мацерация на билките с масло, фурна за приготвяне на мехлеми и чакалня с каменни седалки. Парфюмите от това време представлявали растителни масла за тяло, приготвяни от смлени изсушени билки, които се накисвали в горещо масло. Те се разнасяли лесно по кожата, без да оставят мазни следи. И до днес тези парфюми са традиционни за арабския свят.


лово дърво, а синтетично, което няма енергията на природата. ПРИРОДАТА ГРИЖЛИВО ПАЗИ СВОИТЕ ТАЙНИ Сред малкото масла, които все още не могат да бъдат успешно дублирани в лаборатория, е розовото масло, въпреки че съставът му е известен. Върху кои органи ароматерапията оказва най-благоприятно влияние? Етеричните масла са силно летливи и достигат чрез кръвообращението до всяко кътче на тялото независимо дали ги вдишваме, или ги нанасяме върху кожата. Те влияят на всички органи и системи – дихателна, сърдечносъдова, храносмилателна, ендокринна и т.н., и не на последно място на нервната система. Етеричните масла намират пътя към органите, които се нуждаят от помощ, стартират лечебен процес, след което напускат тялото. Без странични ефекти. Защо България остава твърде консервативна към алтернативните методи на лечение? Когато преди около 200 години се създава „традиционната“ медицина, заради вложените милиони за реклама тя успява да измести доказалите се през хилядолетията „алтернативни“ терапии. Хората вече са научени, че

само тази медицина може да лекува, а бабешките средства (например компреси с мед, извара, синап) са демоде. България не изостава от тази тенденция. Вярата в силите на организма да се самовъзстановява е изгубена, здравословното хранене (предимно вегетарианска храна и без Е-та – консерванти, оцветители, сгъстители) се оспорва. Огромен принос за възраждането на ароматерапията първо в Англия, а после и в САЩ има Робърт Тисеран с издаването на книгата „Изкуството на ароматерапията“ през 1977 г. Дотогава е модерно за лечение да се използват медикаменти, особено след като продуктите на химическата индустрия започват да се смятат за пълноправен заместител на природните продукти. Тисеран връща природолечението на полагащото му се място. По света ароматерапията е добре развита освен в Англия и САЩ във Франция, Белгия, Япония, Русия. В България все още няма създадена организация, която да лицензира и популяризира ароматерапията. Подходяща ли е ароматерапията за лечение на деца? Прилагането на ароматерапия при деца в по-развитите страни може да

започне още в родилното отделение. Създават се стерилна среда и добра атмосфера за щастливото събитие. Разбира се при малки деца етеричните масла се използват поне в двойно по-ниски концентрации, като се предпочитат по-леки аромати – мандарина, портокал, роза, лавандула. С годините списъкът с разрешените масла се разширява. Без всякакво притеснение родителите могат да използват хидрозоли (флорални води) от роза, лавандула и лайка – за освежаване и почистване на кожата, при сърбежи, обриви, ухапвания от насекоми. Както при бременните, задължителна е консултация с ароматерапевт за видовете етерични масла и концентрациите. Много важно условие е майките да знаят какво правят и да са уверени в резултата. В противен случай по-добре да не експериментират с малкото дете. Можете ли да дадете ароматерапевтична рецепта за възстановяване на тялото и душата след един дълъг и стресиращ работен ден? Ароматерапевтичният масаж на цяло тяло, а защо не и на лице е перфектната формула за пълно възстановяване както на тялото, така и на душата. В домашни условия най-приятният начин за разтоварване според мен е вана с етерични масла - достатъчни са 5-9 капки, добавени след влизане във ваната. В никакъв случай не добавяйте шампоан, а листенцата от рози са задължителни за визуалното удоволствие. Ароматите отпускат, а кожата ухае дълго след излизането от ваната. Моите предложения – сандалово дърво, гераниево, канела, портокал, иланг-иланг. През зимата премръзналите крачета ще стопли ваничка с розмарин, джинджифил и черен пипер. През лятото уморените и подути крака ще се възстановят бързо с мента, чаено дърво и кипарис. В хола запалете аромалампа с любими аромати и се отпуснете. На нощното шкафче сложете кърпичка с 1 капка портокал и се потопете в прегръдката на Морфей.

[ www.kenguru.bg ] 85


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

Видях го, влюбих се в… По темата работи: Костадин Костов

На какво във външния вид на мъжете обръщат внимание жените? Не, тук не става дума за нов "Ролекс" или за последната С класа на кварталния тузар. Тук говорим за сериозни неща, такива, които всяка една жена първо забелязва, а после…се влюбва. Попитахме 5 читателки на „Кенгуру“ какво е първото нещо, което забелязват у един мъж.

Полина - мечтател, 21 г.

Определено първото нещо, което забелязвам у един мъж, е погледът му! Очите, както казват хората, са прозорец към душата на човек и точно от начина, по който един мъж те гледа, може да се разбере дали той иска да си легне теб, дали те гледа с нежност, или просто си поредната изпречила се на пътя му. Само с поглед мъжът може от едно кротко дете да те превърне в ненаситна лъвица. Ето, това е силата на погледа... Едно от най-мощните средства на въздействие!

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


Ангелина - управител, 32 г.

Преди години обръщах много голямо внимание на поведението на един мъж, не ме интересуваше как е облечен, а как се държи. Дали е мил или груб, дали ще ме обича вечно, или само докато ме заведе у тях. Сега, прехвърлила 30-те, започвам все повече да подбирам мъжете по визията им. Ако един мъж на 30 години не знае как да се облече, не осъзнава, че пуловер с еленче никога не е нещо сладко или пък сандалите с чорапи… Ах, тези сандали с чорапи! Искам мъж, който знае кой е и как трябва да изглежда. Нищо по-малко или повече.

Ева - ученичка, 16 г.

Ноктите. Не знам защо, но не мога да понасям мъже с мръсни нокти. Или изядени лично от него. Ако един мъж не може да си купи малка ножичка и да си оправи ноктите, то той какво може тогава.

Малина - лекар, 29 г.

Кавалерството. Джентълменството. То не е умряло. Всяка нова среща е като нова книга - не знаеш какво става в средата, молиш се краят да е добър, но накрая винаги си изненадан. Затова аз искам да съм изненадана и в началото. Искам да ми дръпне стола, да вземе палтото ми, да налее вино… Да ми поднесе цвете, без дори да знае кои са любимите ми цветя. Харесвам мъже, които знаят как да ухажват една жена. Да я накарат да се почувства единствена. Все едно никога не е имало друга преди нея.

Клаудия - студентка, 24 г.

'' Дрехите правят човека'' е казал Марк Твен. Но и Армани няма да му помогне да го забележа, ако има лоша хигиена, и то най-вече - устна. Красивата и поддържана усмивка е едно от най-привлекателните неща. За пореден път жените не са едно мнение. Едни гледат поглед, други - устни. Трети - обувки, а четвърти - аксесоари. Пети разглеждат под лупа граматиката и начините на изразяване, които мъжът ползва. Без значение кое е водещо и кое не, се потвърждава тезата на много съвременни американски психолози, че отдавна мъжът не е ловец. А по-скоро улов.

Жените в XXI век имат много голям избор. Ако даден обект не отговаря на очакванията im, те вече не губят време да го променят или да се примиряват, а, напротив - избират някой по-добър. И може би това е нормално. В съвременния свят жените работят наравно с мъжете, изкарват парите си сами и са в пълното право да проявяват огромни претенции към човекaт, с когото ще бъдат.

Интересното за мен в това проучване беше, че нито една жена не назова думата пари. Явно е мит твърдението, че всички жени са станали материалистки. Истинската жени обръща внимание на малките неща, които за нея са огромни. За жените наистина лошото отношение и всичко останало, което не харесват, е къса клечка в по-нататъшното развитие на отношенията. Има и жени, които все пак остават на мнението, че могат да променят един мъж. Започват от вратовръзката, минават през поведението на маса, стигат до приятели и завършват с целия образ. Те обаче рядко осъзнават, че така са отклонили мъжа от неговия образ. От това, което е. Направили са го по свой образ и подобие и той е загубил своята идентичност. Затова избирайте, когото искате, гледайте, където пожелаете, но после не съжалявайте за избора си. Няма нищо лошо в това да подбираш, но е смешно впоследствие да критикуваш собствения си избор. *И една малка скоба. Попитахме трима мъже какво е първото нещо, което забелязват у една жена. Двама от тях отговориха бюста. Третият отговори очите, но все още не сме убедени за кои точно става въпрос.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Мартенско меню

К

раят на зимата и началото на пролетта е труден период от гледна точка на хранещите се със сезонни продукти. Есенните плодове и приготвената зимнина вече са на изчерпване, повечето цитруси започват да губят своята свежест, а нова реколта все още няма, ако не броим оранжерий-

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

ното производство, което не зарежда организма така пълноценно и ефективно с ценни вещества, както отгледаните в естествени условия плодове и зеленчуци. Пуристите – тези, които държат на стопроцентовото сезонно хранене и се придържат към ситуацията такава, каквато е била за нашите баби и дядовци, вероятно ще продължат с домашно консервирана храна и

кореноплодни, докато излязат първите стръкчета коприва и лапад, киселец и див чесън, лук, маруля и спанак – необходимата първа доза зеленина, израснала под лъчите на слънцето и така нужна, за да възвърне изгубената ни виталност в началото на пролетта. Много хора обаче избират „да се хванат за зелено“ по лесния начин, а именно – в супермаркетите. Модерната хранително-вку-


себе си. Първите ягоди в градината, първите череши, първите меки, сочни и нежни слънчеви домати – малките детайли, част от кръговрата на живота, които ни карат с носталгия да изпращаме и с нетърпение да очакваме всеки нов сезон... Може би, както винаги, златната среда ще се окаже един добър вариант за тези, които предпочитат да се придържат към сезонното хранене, но частично включват в менюто си и продукти, произведени в близки, по-топли страни или такива, които не са

сова промишленост, разпространението на храни в световен мащаб и възможността те да са на разположение през цялата година в магазините правят храната и ястията на трапезата да изглеждат еднакви и през

транспортирани отдалече. На какво могат да разчитат те през март? На пазара ще намерят свежо броколи и брюкселско зеле, рукола, авокадо и гъби, все още сравнително добри цитруси, разбира се, и любимата четворка – спанак, маруля, зелен лук и репи, също така цвекло и картофи, моркови, праз и чесън, ябълки и круши, появяват се първите ягоди... Тъй като имунитетът ни в този период силно намалява и сме изправени пред опасността да ни обхване пролетна умора, най-удачният начин да си доставим нужната

доза витамини и минерали е, като подлагаме зеленолистните на кратка термична обработка или ги консумираме сурови, когато това е възможно. Идва периодът на зелените смутита. Сега е моментът да започнем приготвянето на разнообразни пролетни крем-супи, които се явяват едновременно лека, но и питателна храна. Тежките месни и дълго готвени зимни ястия отстъпват място на новите господари на трапезата. Време е за обагрени в зелено салати, запеканки, аламинути, кишове, супи и тарти.

декември, и през юли. Стават вкусово и визуално безинтересни. Освен че не са толкова здравословни, така се губи голяма част от емоцията в това да очакваме с нетърпение сезоните с всичко хубаво, което носят със

[ www.kenguru.bg ] 89


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Топла салата с леща, рукола и гъби

100 г френска леща 300 г гъби 1-2 шепи рукола 2 скилидки чесън 1 с.л. лимонов сок, прясно изстискан 1-2 щипки едро смлян лют пипер 3-4 клонки магданоз 1-2 с.л. зехтин за готвене 1 с.л. зехтин екстра върджин морска сол и прясно смлян черен пипер Лещата се сварява за 20-30 минути, прецежда се и се оставя на топло. Гъбите се почистват без да се мокрят, нарязват се на ленти и се запържват до златисто, като накрая към тях се прибавят чесънът и лютият пипер. Добавят се към лещата заедно с лимоновия сок и екстра върджин зехтина. Подправя се със сол и пипер, прибавя се руколата и се сервира веднага.

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


П�� с б�ко� и рукола 1 голяма глава броколи 3 шепи рукола 1-2 клонки свежа мента 4-5 с.л. орехови ядки 1-2 скилидки чесън 2-3 с.л. ситно настърган пармезан 4 с.л. зехтин и допълнително за поръсване морска сол и прясно смлян черен пипер

Главата броколи се накъсва на розички, стъблото се обелва и нарязва на парчета. Бланшират се за три минути в подсолена вода в съд без капак. Веднага се отцеждат, като част от течността се запазва. Изплакват със студена вода, за да се освежат. Орехите се запичат на сух тиган. Към добре отцедените розички броколи се добавят руколата, орехите, пармезанът, наситненият и намачкан чесън, зехтинът, 3-4 с.л. от заделената течност, сол и пипер на вкус. Пасират се, като при нужда се добавя още зехтин или течност. Пестото може да се добавя към паста, като при сервиране се поръсва с лимонов сок. Съхранява се в хладилник за 2-3 дена, поставено в буркан, залято с тънък слой зехтин.

Яй� �с ��к и д����л

3 малки връзки спанак, 400-500 г 3-4 яйца 1 малка глава лук 2 скилидки чесън 1 с.л. дребно нарязан пресен джинджифил 1-2 щипки едро смлян лют червен пипер 1,5 ч.л. лимонов сок морска сол и прясно смлян черен пипер 2 с.л. зехтин 15-20 г масло 1,5 ч.ч. натрошено сирене Зехтинът се загрява и се добавят нарязаните лук, чесън, джинджифил и люспите червен пипер. Задушават се 5 минути на слаб огън и се прибавят половината листа почистен спанак заедно с щипка сол. След като омекнат, се добавя и останалото количество, като се посолява. Всичко се разбърква, докато спанакът омекне, но без да губи цвета си. Прибавя се лимоновият сок. Температурата се увеличава до средна, добавят се 1-2 с.л. гореща вода, правят се гнезда в спанака, като във всяко се слага парче масло и се счупва по едно яйце. Отгоре се поръсва със сирене, посолява се леко и се оставя, докато белтъкът побелее. Подправя се с прясно смлян черен пипер и се сервира веднага.

[ www.kenguru.bg ] 91


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА НИСКИ СМЕТКИ ЗА ТОК

Автор: Милена Тошева

Позволете да ви предложим няколко ефикасни и лесни за приложение хитрости, с помощта на които ще плащате по-ниски сметки за ток. С добра организация ще успеете да спестите достатъчно киловати, а сумата, която ще трябва да заплатите в края на месеца, няма да ви предизвика главоболия. Започваме!

ПЛАНИРАЙТЕ

Kогато е възможно, гответе ястията накуп, за два-три дни. Не е същото потреблението на ток, ако включвате котлона всеки ден или веднъж-два пъти седмично например.

ИЗКЛЮЧЕТЕ ОТ КОНТАКТИТЕ

Не оставяйте уредите включени – телевизорът хаби до 24 процента енергия, въпреки че е изключен. Около 6 процента е токът, който се хаби в домакинството от уредите в стендбай режим.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРАТА

Внимавайте вратата на хладилника да не е отворена прекалено дълго време, тъй като в уреда влиза много топлина. За да достигне температура до нормалната, той ще хаби много енергия.

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

• Ако перете на 40, вместо на 60 градуса, ще хабите два пъти по-малко енергия. • Можете да изключвате котлона няколко минути преди да е готово ястието, тъй като то ще продължава да се готви още известно време до изстиването на печката. • Големи прахосници на ток са хладилникът и фризерът, понеже са включени непрекъснато. Няма как да ги изключите, това се подразбира, но ще спестите, като леко намалите температурата на охлаждане. • Спестявате ток и ако намалите количеството дрехи, които гладите, което не значи, че трябва да ходите измачкани. Опитайте се да устоите на навика да гладите хавлиени кърпи и спално бельо. • Заменете крушките за осветление с енерго­ спестяващи такива или LED крушки, тъй като те изразходват 80 процента по-малко енергия, а издържат по-дълго време в сравнение с обикновените.


ВКЛЮЧЕТЕ ПЕРАЛНЯТА КЪМ ТОПЛАТА ВОДА

Ако е възможно, включете пералнята към топлата вода, а не към студената. Най-много енергия пералнята и миялната машина хабят за затоплянето на водата.

ВНИМАТЕЛНО С ГОЛЕМИТЕ СЪДОВЕ

Приспособете големината на съдовете към количеството храна, която готвите. Ако поставите малко храна в голям съд, ще изхабите доста повече енергия.

ХЛАДИЛНИКЪТ – НА СТУДЕНО

Поставете хладилника на възможно най-хладното място в дома. Не излагайте уреда на слънчева светлина. По-студеното място означава по-голямо пестене на енергия и намаляване на изразходването й.

ИЗКЛЮЧВАЙТЕ КОМПЮТРИТЕ, КОГАТО НЕ ГИ ПОЛЗВАТЕ

Kогато не използвате компютъра, задължително трябва да го изключите. Ако трябва да остане включен, поне изгасете монитора, тъй като най-голяма част от изразходването на енергия се „пада“ именно на този уред.

КЪПЕТЕ СЕ ПО-КРАТКО ВРЕМЕ

Сведете времето за къпане до пет минути. Къпете се под душа, тъй като така ще хабите по-малко ток и вода, отколкото ако се излежавате във ваната.

ПРОВЕТРЯВАЙТЕ „ШОКОВО”

Когато проветрявате, отваряйте прозореца напълно за кратко време. Леко притворените прозорци не пропускат достатъчно свеж въздух, а в същото време изпускат много топлина.

НЕ ОСТАВЯЙТЕ ЗАРЯДНИТЕ ВКЛЮЧЕНИ В МРЕЖАТА

Някои зарядни за мобилни телефони, фотоапарати, компютри и т.н. продължават да хабят енергия дори и след като сте приключили работата с тях. Затова е необходимо да ги изключите от контакта, след като заредите уреда.

[ www.kenguru.bg ] 93


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Стокхолм

Градът между мостовете Автор: Елица Лукова

Стокхолмският архипелаг се състои от близо 30000 острова. Повечето от тях са необитаеми, на други има по няколко къщи или пък живописни ресторантчета и малки уютни хотели, където,

Н

ужно е съвсем малко време, за да се влюбите в шведската столица. Наричат я „Венеция на Севера“ макар руският Санкт Петербург и белгийският Брюж не без основание също могат да се похвалят с това прозвище. Какво отличава Стокхолм и го превръща в перлата на Стария континент? Отговорът се крие в уникалната градска среда около една трета от територията му е заета от водни площи и още толкова - от паркове. През 2010 г. е избран за първата зелена столица на Европа, а един от водещите аргументи в полза на Стокхолм е, че 95% от населението му живеят в близост до зелена площ.

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

като че ли времето отдавна е спряло. На 14 от островите, разположени там, където спокойните води на езерото Меларен се сливат с тези на Балтийско море, е построен Стокхолм.

Шведската столица се заражда през 1252 г. на остров Стадсхолмен, наричан днес Старият град (Gamla Stan). Накъдето и да поемете по тесните павирани улички, неизменно ще се натъкнете на старинни площади и средновековни сгради, зад чиито стени се пазят уникални фрески. Гордостта на Гамла Стан без съмнение е Кралският дворец. Построената върху останките на крепостта Тре Кронор (Трите корони) официална кралска резиденция

На тихия и спокоен „остров на рицарите“ - Ридархолмен (Riddarholmen), през XIII век францискански монаси построяват манастир. В църквата към него са погребани повечето шведски монарси.


Ериксон Глоуб - най-голямата сферична сграда в света

е един от най-големите дворци в Европа. Днес към Стария град се включват и островите Ридархолмен, Хелгеандсхолмен и Стрьомсборг. С времето Гамла Стан става твърде малък и градът започва да се разраства към околните острови, всеки от които има свой специфичен облик. За чаровния бохем Сьодермалм казват, че никога не спи и по което и време на денонощието да го посетите, винаги има какво да ви предложи. Първоначално е обитаван от най-бедните жители на Стокхолм, но с течение на времето островът се превръща в притегателна сила за хората на изкуство-

то и днес тук живеят много художници, музиканти и актьори. И ако стотината музеи в Стокхолм са му спечелили славата на „града на музеите“, то остров Юргорден е приютил най-впечатляващите. На мястото на някогашните кралски ловни земи се намира музеят на открито „Скансен“, където процъфтяват старите традиции и занаяти. На площ от 300 000 кв.м са разположени над 150 реконструирани къщи, магазини, занаятчийски работилници, вятърни мелници и църкви, пресъздаващи живота на шведите през отдавна отминали времена. На Юргорден се намира и най-посещавани-

ят музей в Скандинавия - „Ваза". Сградата е построена около едноименния кралски галеон, потънал още при първото си плаване пред смаяните погледи на хиляди хора, без дори да успее да напусне пристанището. Преди да бъде изваден и реставриран, бойният кораб и скъпоценният му товар от 4000 монети престояват под вода 333 години. На остров Кунгсхолмен се издига една от най-емблематичните за Стокхолм сгради - Кметството (Stadshuset). Тук не само заседава градската управа, но се провеждат и редица събития. Най-широк обществен и медиен интерес предизвиква приемът след връчването на Нобеловите награди, на който присъстват 1300 гости в Синята зала на Кметството.

Кой всъщност е Алфред Нобел? Изобретателят на динамита. През 1888 г. след смъртта на брат му Лудвиг във френски вестник излиза статия със заглавие „Търговецът на смърт е мъртъв". Роденият в Стокхолм фабрикант и изобретател си дава сметка с какво ще го запомнят идните поколения и променя завещанието си, като оставя цялото си имущество на фондация, която ежегодно присъжда награди за изключителен принос в областите литература, химия, физика, медицина или физиология и мир. Нобеловата награда за икономика не е включена в завещанието и е учредена в памет на Алфред Нобел през 1968 г. от Шведската банка, a Нобеловата награда за мир е единствената, която се връчва в Осло.

Величественият боен кораб „Ваза“ впечатлява с изящна дърворезба по корпуса.

Кметството (Stadshuset). На върха на високата 106 м кула е поставен ветропоказател с три корони, които са национален символ на Швеция.

[ www.kenguru.bg ] 95


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

112

112

Крем с двойно действие против стрии - 150 мл. 3бр. Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от КОКОНА Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру"

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 110 BEBINO 1. Силвия Великова 2. Атанаска Маркова 3. Надежда Златкова

PLASMON 1. Мариела Стоянова 2. Десислава Димиторова 3. Рамона Иванова

APTAMIL 1. Ивелина Станчева 2. Бистра Игнатова 3. Виолина Виденова

MUSTELA 1. Кристина Росенова 2. Боряна Димитрова 3. Ния Радева

DrBROWN'S 1. Кристина Йовчева 2. Траяна Китова 3. Станислава Асенова

Топка за баня PLAYGRO 1. Нели Цветева 2. Илиана Божинова 3. Ивета Лъскова

FRISO 1. Петя Шопова 2. Александра Митева 3. Лалка Попова

SEVI BABY 1. Веса Йорданова 2. Янита Иванова 3. Валентин Иванов

ПОБЕДА 1. Емилия Бойчева 2. Мариела Стоянова 3. Даниела Тодорова

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016

Рамка за отпечатък BABY ART 1. Габриела Христова 2. Любка Голешова 3. Мартина Янакиева


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 101


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

112 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

112

С пробиотици и пребиотици

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

112

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

112

ПАМПЕРС ГАЩИ за многократна употреба

Гривна – етикет за шише и чаша Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от DrBrown’s.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Севи Бейби

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 103


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

112

112 Пискун кукла Playgro

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

112

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

112 ОРТОДОНТИЧНИ ЗАЛЪГАЛКИ - NIGHT 6-18М 2 бр.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от “ПОБЕДА” АД Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 104 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | март 2016


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


Списание Кенгуру, брой 112/Март, 2016 г.  
Списание Кенгуру, брой 112/Март, 2016 г.