Page 1

брой 111/02.2016 г.

www.kenguru.bg

СПИСАНИЕТО НА ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

30 ИДЕИ ЗА ПОВЕЧЕ ЛЮБОВ

БРОЙ 111

ФЕВРУАРИ 2016

НАЧИН НА ЖИВОТ ЛОНДОН БЕБЕ ЯЙЧЕНА АЛЕРГИЯ МАМА СУТРЕШНО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ

СЛАДКО ФЕВРУАРСКО МЕНЮ

ЗАЩО БЕБЕТАТА ПЛЮЯТ ХРАНАТА? АНТИСТРЕС ТЕРАПИЯ ЗА МАМА И БЕБЕ

НЕОБИЧАЙНИТЕ ВЯРВАНИЯ ЗА БРЕМЕННОСТТА ПО СВЕТА


[ Издава: ]

ЕКИП

[ ОТ РЕДАКТОРА ]

Екомедия ООД office@kenguru.bg Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова 0894 39 99 43 konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Момчил Христов Коректор: Сенка Симеонова Снимка корица: Katrina Trninich Автори в броя: Милена Тошева, Димитрина Пандурова, Димитрина Бунова, Елица Лукова, Костадин Костов Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, доц. Евгений Генев, д-р Любомир Дамянав, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: доц. Мери Ганчева, д-р Валентин Вълчев, д-р Весела Петкова, д-р Любомир Дамянов, д-р Галина Кисьова, д-р Антоанета Георгиева, д-р Михаил Петров, Мартин Иванов Счетоводство: D&D Печат: Адрес на редакцията: София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

На мама момчето През февруари, станал вече традиционно известен като месец на любовта и виното, най-подходящите теми, разбира се, са или за любов, или за вино. Отношенията ми с виното са противоречиви, но тъй като не съм специалист в тази област, ми остана да пиша за любов. Преди време се изказах относно трепетните чувства между бащата и дъщерята (От редактора, бр. 75, февруари 2013). Сега е ред на любовта между майката и сина. За тази любов се носят легенди. Казват, че ако една жена иска мъж, който да я обича безрезервно, трябва да си го роди. Казват, че момчето никога не пуска полата на мама. Казват, че никоя жена никога не е достатъчно добра за момчето на мама... В действителност зад всичко това се крие една истински дълбока емоционална връзка. Въпреки установените стереотипи момчетата, и малките, и големите (също както и момичетата), са с нежни, чувствителни души. Нищо, че не звучи по мъжки. Момчетата, и малките, и големите, имат нужда от човек, пред когото не трябва да крият слабостите си, не трябва винаги да са "във форма”, могат да бъдат просто момчета, а не мъже. Човек за подкрепа и утеха, по всяко време и във всякакви ситуации. Мама.

[ www.kenguru.bg ] 1


[46] [52]

[70]

СЪДЪРЖАНИЕ 12 Събития на месеца

10 Новини

14 ДУЕЛ НА РЕДАКТОРИТЕ

ТЕМА НА БРОЯ КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА 18 Суха кожа и екзема Обривите в детска възраст са много често срещани и особено притеснителни за родителите на мъничетата, а една от най-срещаната им форма е т.нар. екзема. 22 Бебешки неволи Ще научите повече за дерматита от пелената и за начините за справяне с него. 26 Атопичен дерматит Атопичният дерматит най-често може да засегне деца, в чиито семейства има подобни атопични заболявания, като астма и алергичен конюнктивит. 30 Пърхотът и как да се отървете от него Ще разберете кои са петте истини за появата му.

2 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

БРОЙ 111

8 Избор на редактора

[78] 16 Цифрите разказват

[ МАМА ]

44 Необичайни вярвания за бременността по света

БРЕМЕННОСТ 32 Сутрешно неразположение Някои мерки могат значително да облекчат състоянието - вижте кои са те.

РАЖДАНЕ 46 Майки и бебета заедно след раждането Мит ли е това или напълно възможна реалност в българските болници?

34 Затлъстяването през бременността 36 Интимна хигиена по време на бременност 38 Витамините от А до Z 40 "Заедно" за по-здравословен начин на живот на бременни и кърмачки 42 Антистрес терапия за мама и бебе Стресът оказва влияние върху бебето в утробата на майката. Научете как.

ЗДРАВЕ И КРАСОТА 50 Шестте прегледа, на които всяка жена трябва да се подлага Ако периодично посещавате лекаря си, шансовете ви значително да подобрите качеството си на живот са големи. 52 Грижа за нежни и красиви ръце Ефективни домашни рецепти за красиви ръце. 54 Погрижете се за ръцете! ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ 56 Доказани специалисти отговарят на актуални въпроси


[ ОТ 3 ДО 8 ]

[86]

РАЗВИТИЕ И ОБУЧЕНИЕ 86 Правописът при децата 88 Десет начина да развиете социо-емоционалните компетенции на хлапето Ще разберете какво можете да направите като родители, за да се справите със социо-емоционалното развитие и самостоятелност на детето.

[ ОТ 0 ДО 3 ]

60 Календар на развитието Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първата годинка от живота му? 62 Рецепти за мъници 64 Трета сливица 66 Обезболяващи средства - кое да изберем? Когато детето плаче, защото нещо го боли, родителят трябва да вземе решение дали да даде болкоуспокояващо лекарство и какво да бъде то. 70 Яйчена алергия Една от най-често срещаните алергии при малките деца е именно тази. LIFE 72 Разбирате ли езика на вашето бебе? Ако не сте съвсем сигурни какво точно иска да ви каже малкото съкровище и как да му отговорите, на помощ идва нашият бърз гайд! 76 В помощ на мама 78 Супер игри за стимулиране на петте сетива 80 Наука за прохождането Ще поговорим за прохождането и по-скоро за това какво би помогнало и кое по-скоро би попречило в науката за неговото осъществяване. 82 Мисия ГЪРНЕ Кога мъничето е готово да каже сбогом на пелените и кой е най-перфектният начин това да се случи без сълзи?

[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА 94 Hollywood родители & децата им Този път класацията е негативна - представяме ви лошите майки... 96 Тринайсет съвета да запазите разума си, докато децата са малки или Как да не „полудеете"

ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ 90 Ритъм терапия или що е то експериментът „ритмология”? Потърсихме отговорите от Мартин Иванов, композитор и диригент.

[90]

СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ 98 Единайсет златни правила за дълголетие ТЯ И ТОЙ 100 Трийсет идеи за повече любов Как да върнем романтиката и разпалим огън в сърцата на половинките си? Ще ви дадем няколко идеи, които не изискват големи финансови разходи.

[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО 102 Сладко февруарско меню 104 Рецепти НАШИЯТ ДОМ 106 Големи решения за малките спални Ако спалнята в жилището ви е наистина малка, следващите редове са точно за вас! ОТДИХ И ТУРИЗЪМ 108 Лондон или изкуството да превръщаш историята в част от настоящето 112 Комикс 116 Конкурси 117 Жълти страници

[108]

ЗДРАВЕ 58 Защо бебетата плюят храната? Причините затова могат да са много, но най-важното е да запазите спокойствие!

[ www.kenguru.bg ] 3


Билкови бижута от Кокона За лице, ръце и кожа. Със специалитети и конкрети Правят чудеса за гладка кожа С билкови букети! Разновидности от Шест Е нашата козметична Вест! Билковият вазелин с розов конкрет омекотява, защитава и подхранва устните и лицето. Помага на кожата да бъде здрава и еластична. Поддържа равновесието на влагата в кожата. Има противовъзпалителен и успокояващ ефект. Стимулира функциите на епидермиса и дермата. Придава на кожата мекота и кадифеност. Защитава и поддържа кожата на ръцете и устните през студените и влажни сезони. Билковият вазелин с невен конкрет повишава еластичността и здравината на кожата. Помага при подсечена кожа. Оставя защитен филм върху кожата. Вазелинът с невен конкрет е подходящ при леки наранявания – изгаряне, охлузване, при кожни раздразнения, напукана кожа по тялото, ръцете и лицето.

Билковият вазелин с лавандулов конкрет е подходящ за периоди на възстановяване, укрепва защитния слой на кожата и възвръща еластичността на устните, кожата на лицето и ръцете. Вазелинът хидратира кожата, поддържа естествената й мекота, влажност и еластичност, той действа противовъзпалително и защитава от неблагоприятни климатични фактори. Билковият вазелин с пчелен восък подхран ва в дълбочина, защитава и предпазва кожата от неблагоприятните въздействия на околната среда. Оставя чувство на наситена с енергия кожа. Подходящ за устните и кожата на лицето. Придава мекота и кадифеност на кожата.


Билковият вазелин с борово масло има силно антисептично действие – той създава защитен слой и превантивно възпрепятства развитието на гъбички и микроорганизми. Вазелинът с борово масло е продукт с антисептичен и омекотяващ ефект върху кожата. Натуралният вазелин е активна грижа за Вашите устни и кожа, той създава защитен слой на кожата. Хидратира сухата кожа. Предпазва кожата при излагането й на студ и вятър и омекотява на кожата на лицето.

Изберете природата! Изберете българското!


[ НОВИНИ ]

ОТ РЕД БИБ АКТ ЛИО ОРА ТЕКА

ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА

ПРИКАЗКИ И ЛЕГЕНДИ, ОБНОВЕНИ ОТ ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛИ В изданието на „Изток-Запад” ще намерите продължение на спящата красавица, разказ за човека, измамил дявола, легенда за Кръглата маса на крал Артур и историята как принц Чаровен е успял да спечели Истинска слава. Книжката има изящни илюстрации, които ни препращат в епохата на романтичните рицари, приказни принцове и прекрасни принцеси.

ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ШАКЪЛТЪН Леденото ще търсят хлапетата в „Пътешествието на Шакълтън” – разказ за експедицията на Ърнест Шакълтън до Антарктида. Автор и илюстратор е Уилям Грил, а книгата е за деца над 6 години. Уникалните илюстрации ще ви разходят чак до Антарктида и по пътя ще научите много за приключението, в което се впускат Ърнест Шакълтън и екипажът му. Книжката на издателство „Рибка” е богата на факти, картини и разкази – каквато трябва да бъде една истинска книга!

БУБОЛЕЧКИ: КНИГА С ШАБЛОНИ 15 шаблона на буболечки за многократна употреба, предоставени от издателство „Книгомания”. Двайсетте и един възхитителни проекта включват блестящи светулки, хартия за опаковане с картинки на стоножки, табелки за посеви с жужащи пчелички, красива лента за глава с калинки. На всяка страница има по няколко проекта с лесни инструкции. Шаблоните се вадят лесно и са готови за ползване. След като ги използваш, прибери шаблоните по местата им в книгата. Приятно забавление!

ИЗБОР НА РЕДАКТОРА "АКАДЕМИЯ ЗА РОДИТЕЛИ" С ВТОРО ПОРЕДНО ИЗДАНИЕ

З

а втора поредна година на 27 и 28 февруари "Академия за родители" отваря врати в Bulgaria Mall, за да ви посрещне с още повече полезна информация и ценни съвети за отглеждането и възпитанието на децата. На събитието ще имате възможност да се запознаете с предлаганите услуги и продукти от над 60 фирми

и организации, а освен това, както и миналата година, в лекционната част ще чуете различни гледни точки в помощ на грижите за образованието, възпитанието и здравето. Докато вие сте заети със събитието, най-малките ще могат да се забавляват в специално създаден детски кът с много различни дейности. За всички посетители са предвидени игри, работилници, подаръци и много забавления през цялото време на изложението.

8 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ

ПЕПЕЛЯШКА Новата книжка „Пепеляшка“ на издателство „Фют“ ще ви изненада с интересното приспособление към книгата – музикално цвете. Щом завъртите цветето, ще заблещукат светлинките и ще чуете три нежни мелодии. С новата книга детето ще може да се наслаждава на любимата приказка, да развива своето въображение, музикалните си способности и сетивността. Каним ви във вълшебния свят на приказките, ще се забавлявате със сигурност!

„БЕЗСМИСЛЕНАТА КНИГА” „Безсмислената книга” на издателство „Сиела” насърчава творческото и аналитичното мислене, като предизвиква с кулинарни задачи и упражнения, свързани с рисуването и изработването на оригами, а също стимулира наблюдателността и самопознанието. Можеш още да разкажеш съня си, да си направиш дневник за седмицата, да напишеш истинско писмо… Шантавият Алфи има на какво да научи вашето дете.

АКЦЕНТИ, СЪБИТИЯ, КНИГИ, АКТИВНОСТИ

БЕЗГРИЖНИЯТ РОДИТЕЛ Е ПО-ДОБРИЯТ РОДИТЕЛ

Д

нешните деца са по-заети и от родителите си. Затрупани с домашни и извънкласни дейности, запълнили деня си с всевъзможни задачи и приели електронните устройства за естествено продължение на ръцете си, те пропускат най-важното от детството си – забавлението. Революционната книга „Безгрижният родител” на ИК „Сиела” е за всички, които искат да превър-


нат родителството в леко и приятно занимание. Авторът Том Ходжкинсън защитава идеята си, че осигурявайки достатъчно свобода на децата, ние всъщност правим най-доброто за тях, защото ги учим на самостоятелност. Безгрижният родител според Ходжкинсън е човек, който не е фиксиран във възпитанието по учебник, не обсебва и не обгрижва прекалено. Така и родители, и деца ще успеят да намерят време за себе си, в което да си почиват и да се забавляват повече. А не е ли това най-хубавото в живота?

ТЕЛЕВИЗИЯТА Е ЧАСТ ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ! 63,19% от читателите на списание „Кенгуру” заявяват, че децата им прекарват пред телевизора между 1 и 3 часа дневно. Резултатите са от интернет допитване сред читателите на изданието. 23,85% от българчетата прекарват пред малкия екран по-малко от час на ден, а 12,95% от децата в България не гледат телевизия изобщо. Вижте гласуването на нашите читатели и участвайте и в другите анкети на интернет сайта на списание „Кенгуру”.

КОЛКО ВРЕМЕ НА ДЕН ПРЕКАРВА ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА ДЕТЕТО ВИ? Не гледа телевизия изобщо

12,95%

По-малко от час

23,85%

Между 1 и 3 ч са дневно

63,19%

Участвайте в анкетите на списание „Кенгуру”, публикувани в електронния вариант на изданието!

СТАНИ ЕКПЕРТ С КЕНГУРУ В грижите за малкото бебе още от появата му на бял свят освен многото безгранична любов и нежност на мама и татко присъстват и един огромен куп неща, без които ежедневието няма да бъде същото. Става дума за онези малки, големи и още по-големи продукти, артикули и аксесоари, за които на пръв поглед едва ли се замисляте, но както впоследствие става повече от ясно, са ви нужни и несъмнено без тях просто би било немислимо да се оправите. Ето защо взехме решение с ваша помощ да стартираме нашата нова рубрика "Стани експерт с "Кенгуру", в която вие ще сте главните действащи лица при положителните или отрицателните оценки на предлаганите от нас продукти, свързани с бременността и отглеждането на малкото бебе. КАК МОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ ЕКСПЕРТ? Ако желаете да се включите, трябва да ни изпратите вашите имена, години, адрес по местоживеене, имената и възрастта на бебчето, ако вече е родено, или пък, ако сте бременна, да уточните в коя седмица се намирате. Електронният адрес, на който можете да ни пишете, е redakcia@kenguru.bg. След направен анализ и подбор от наша страна ще се свържем с онези от вас, които да направим експерти. Вие ще имате невероятната възможност да тествате продукти от различни марки и по предварително зададени критерии да направите своя важен избор - кой от тях ви допада най-много в ежедневието. Имената на нашите експерти ще бъдат обявени на страниците на списанието! Очакваме писмата ви с нетърпение, за да определим първите наши експерти!

[ www.kenguru.bg ] 9


[ НОВИНИ ]

ФИРLIF МИ EST YLE

НОВИНИ ОТ ФИРМИТЕ

НОВИ ПРОДУКТИ, АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, ПРОМО АКТИВНОСТИ, АНОНСИ

РОДИЛНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В 10 БЪЛГАРСКИ ГРАДА ЩЕ БЪДАТ МОДЕРНИЗИРАНИ С ПОМОЩТА НА PAMPERS во е елиминиране на неонаталния тетанус навсякъде по света. В знак на благодарност към всички български родители, които се включиха в кампанията, Pampers ще подкрепи с неонатално оборудване и пелени за новородени родилни отделения в 10 български града: Добрич, Плевен, Стара Загора, Перник, Търговище, Русе, Бургас, Велинград, Силистра и Варна.

Борбата срещу сухата кожа е успешна с новия крем на A-Derma Новият продукт на A-Derma: Xera-Mega Confort е подхранващ крем срещу сухота. Той е предназначен за ежедневна грижа за суха и много суха кожа. Продуктът е подходящ за употреба за широк възрастов диапазон - от бебе до баба. Ефикасният комплекс има нежен аромат, който е наслада за сетивата, топяща се текстура в цвят слонова кост и е снабден с удобен за употреба флакон-помпа.

През 2015 г. Pampers и UNICEF отбелязаха 10 години от началото на своето партньорство с кампанията "1 пакет = 1 животоспасяваща ваксина". Цел на това сътрудничест-

Градовете, чиито родилни отделения ще бъдат модернизирани с пелени, легълца за новородени и специални столове за родилки, бяха определени с гласуване във Facebook страницата на Pampers, в което се включиха над 8000 родители.

За красива кожа и коса без пърхот с продуктите на Ducray Доверете се на прецизната грижа на шампоаните на Ducray при проблеми със скалпа и кожата. Можете да избирате между серията Kelual DS (при тежък пърхот с упорит сърбеж), Kertyol PSO (при сквамозни състояния на скалпа и кожата) и Sensinol (за чувствителен скалп). Kelual DS ползва формула с 4 основни съставки с прицелно действие, без проява на резистентност от

страна на гъбичката Malassezia и с по-висока ефикасност в сравнение с лекарствената молекула Ketoconazole, вложена в шампоани и кремове. Кераторедуциращият крем Kertyol P.S.O. подпомага отстраняването на сквамозни плаки по тялото (лакти, колене) и скалпа благодарение на комбинацията от микронизирана сяра, гликолова киселина, кertyol и глицерин.

ПОЛЪХ СВОБОДА ЗА КОЖАТА С AVÈNE Новото поколение продукти за грижа за кожата на Avène Tolerance Extreme представляват първите фюжън хидратанти, които осигуряват перфектно сливане с кожата. Разработката залага на физиосъвместими съставки, ултрафини текстури и стерилност в козметиката. В серията влизат четири продукта

10 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

– почистващо мляко, крем, емулсия и маска. Новото рекламно лице на Avène перфектно олицетворява мотото на гамата „Полъх свобода за моята кожа“. С хидратантите Tolerance Extreme марката Avène остава вярна на традиционните чистота, нежност и финес, характерни за бранда.

Нежност и комфорт с масло „БЕБИНО” на „Кокона” Осигурете комфорта на вашето бебе с нежната грижа на маслото „БЕБИНО” на „Кокона”. Съдържа зехтин, сусамово, бадемово и слънчогледово масло за оптимална хидратация на нежната бебешка кожа и комфорт. Продуктът е част от серията прецизирана козметика за бебета „БЕБИНО”.


[ ЛЮБОПИТНО ]

СЪБИ ТИЯ

ФЕВРУАРИ

СЪБИТИЯ НА МЕСЕЦА 13 февруари Ден на отворените врати във Френския лицей "Виктор Юго" 24 февруари „Нощ на звездите” "Приятели" е мотото, под което ще се съберат световни звезди на спорта и цирковото изкуство на петото издание на набиращата все по-голяма популярност инициатива за подкрепа на талантливи деца. Феноменално цирково и спортно шоу във впечатляващ и бляскав вариететен спектакъл, вдъхновен от приятелството между Енчо Керязов и Йордан Йовчев! Можете да гледате невероятното шоу „Нощ на звездите” в зала „Арена Армеец” на 24 февруари от 20.00 часа. 26 февруари Guns N' Roses tribute Началото е в 21:45 часа, а мястото JOY Station в Студентски град. 27 февруари Монасите от Шаолин в Русе Монасите от Шаолин ще демонстрират мистичната сила на кунг-фу на 27 февруари 2016 г. в Русе. Гледайте невероятното източно шоу в „Булстрад арена”, Русе, от 20.00 часа. 29 февруари Концерт на Васко Василев в София Насладете се на виртуозния цигулар и невероятен шоумен Васко Василев на 29 февруари от 20.00 часа в зала „Арена Армеец” в София.

12 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

И тази година ще се проведе традиционният за Френския лицей "Виктор Юго" Ден на отворените врати. На 13 февруари, събота, от 10 до 13 часа ще имате възможност да научите повече за френската образователна система, да се запознаете с преподавателите от лицея, както и да разгледате цялото училище. За контакти: тел. 02 963 2119 и на www.vhugo.org .

4 февруари „Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска” Поради огромния зрителски интерес "Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска" ще се проведе за трети път. На 4 февруари 2016 г. от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Иван Радоев" в Плевен публиката ще посрещне отново Люси Дяковска и Плевенската филхармония, за да чуе популярните арии от мюзикълите "Мулен Руж", "Цар Лъв", "Клетниците", Коса", "Кабаре", "Котките" и много други в специален аранжимент. 10 февруари „Балканска треска” на Кристиян Ерви На 10 февруари 2016 г. от 20.00 часа в зала 1 на НДК за първи път ще можете да чуете на живо невероятно съчетание от различни стилове музика, изпълнена от виртуоза Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и Оркестъра на „Класик ФМ радио” под диригентството на знаменития Кристиян Ярви.

12 февруари Jamison Ross на живо в София Клуб Music Jam има удоволствието да ви представи на 12 февруари от 21.00 часа Jamison Ross – най-горещото ново име в американския фънкджаз. Младият талант от Флорида се изявява като виртуозен барабанист, надарен композитор и зашеметяващ вокалист, са ласкавите коментари на критиката. 5 февруари 359 Hip Hop Awards 2016 На сцената на гала-церемонията, която ще се проведе на 5 февруари 2016 г. в топ залата EFE на Hotel Marinela, ще вземат участие: 100 Kила, Ъпсурт, Гери-Никол, E.C.C.C, F.O , Pavell & Venci Venc', Елена Брусарска, Спенс, Марина Кискинова, Атанас Колев, Майкъл Флеминг - Lexus, VS Dance & X- Energy Crew, DJ Big Bo & DJane CASS и още много любими артисти от българската хип-хоп и R&B сцена. След раздаването на статуетките победителите във всички категории ще участват в първия концерт на победителите - най-мащабното черно парти, правено някога. Начало 20.00 часа.


[ ЛЮБОПИТНО ]

ДУЕЛ НА РЕДАК ТОРИТЕ

ЗА И ПРОТИВ

смъртното наказание

Нели Христова

Представете си само за миг, че някой напълно съзнателно и повече от умишлено е отнел живота на ваш близък. Каква е първата мисъл, която ви идва наум? Лично на мен е следната: око за око и зъб за зъб. Привърженик съм на Крумовите закони и се прекланям пред тяхната строгост и справедливост и винаги съм била ЗА смъртното наказание. Защото не може да отнемеш човешки живот в пълно съзнание, хладнокръвно, преднамерено и нагло и в замяна да получиш топла храна и покрив над главата си, забележете - платени от

За

нас, данъкоплатците, точно тези, които до края на живота си ще оплакват загубения си близък човек. Мисля си, че има нещо много криворазбрано в цялата фалшива хуманност, с която ни заливат институциите, имащи отношение по въпроса за смъртното наказание. Нима е хуманно да отнемеш човешки живот? Мисля, че ако поне веднъж убиецът получи еквивалентното на това, което е причинил, и то публично, следващият ще се замисли поне малко дали да го стори, ако е наясно какво ще последва.

Против Кои сме ние, че да решаваме кой ще живее и кой ще умре? Според мен животът е най-голямата ценност и никой няма право да го отнема, пък било то и като наказание за жестоко престъпление. Животът на убиеца ще върне ли живота на жертвата? Смъртното наказание си е убийство, само замаскирано като справедливост. Свято вярвам във Висшата справедливост. Убедена съм, че в един или друг момент, по един или друг начин, на този или другия свят всеки получава каквото заслужава. И съдиите, и осъдените от човешкото правосъдие.

14 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Петя Лечева

И последно, но не по важност – практиката познава не един и два случая на погрешно осъдени. И ако доживотната присъда може да бъде отменена, то изпълнената смъртна – едва ли. Възможността даже само един невинен човек да бъде осъден на смърт според мен е достатъчна причина да съм против смъртното наказание. А за да успокоя поне малко кръвожадната си колежка, ще кажа, че понякога несмъртното наказание е по-жестоко от смъртното. Нали не мислите, че затворите са SPA хотели въпреки топлата храна и покрива?


[ ЛЮБОПИТНО ]

ВАЖ НИТЕ ЦИФРИ

ЛЮБОВТА

В ЦИФРИ 20-минутното

обяснение в любов всеки ден е особено полезно за сърцето. Научно е доказано, че по този начин стойностите на холестерола в кръвта намаляват значително.

12 до 23 калории

От средно се губят по време на страстна целувка. Според статистиката мъже се женят за своята първа любов.

2-ма от 5-има

4% ОТ ЖЕНИТЕ НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СА СЕ ВЛЮБВАЛИ.

ИДЕАЛНОТО СЪОТНОШЕНИЕ В РЪСТА НА ДВАМА ВЛЮБЕНИ ТРЯБВА ДА Е РАВНО НА 1,09 В ПОЛЗА НА МЪЖА. НАПРИМЕР, АКО ЖЕНАТА Е ВИСОКА 165 СМ, ИДЕАЛЕН ПАРТНЬОР ЗА НЕЯ БИ БИЛ МЪЖ, ВИСОК 180 СМ. ИЛИ 165 Х 1,09 = 179,85 СМ.

37% 18%

от жените и от мъжете вярват в любовта от пръв поглед.

8 прегръдки на ден са необходими на човек, за да усети цялата сила на любовта на своите близки.

88

дни са необходими средно на един мъж, за да се обясни в любов на една жена. При нежната половинка този период е доста по-голям - цели дни.

134

Радиусът на действие на феромоните (веществата, които влияят на степента на привличане между мъжа и жената в двойката) е около .

0,5 м

16 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


[ ТЕМА НА БРОЯ ] КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА Автор: Нели Христова

Консултант: доц. Мери Ганчева, дерматолог, "Сити Клиник" - София

Суха кожа и екзема Обривите в детска възраст са много често срещани поради една или друга причина и особено притеснителни за родителите на мъничетата, а най-срещаната им форма е т.нар. екзема - грапави червени пъпчици, често обособени по кожата на

мъничето като петна. Проблемът винаги е свързан със сухата кожа, а най-неприятното усещане е постоянният и трудно контролиран от малките деца сърбеж, водещ до разчесване и появата на рани по кожата.

Кой е виновен за това? Алергията е главният виновник за упорития проблем, като, когато става дума за екзема, в основата на заболяването стои чувствителността

18 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

на детето към някои храни. И какво всъщност се случва? Храната попада в кръвта, а от там стига до кожата и я възпалява. Освен хранителните

алергени вашето дете може да бъде чувствително и към някои материи, от които са направени дрехите - вълна, коприна, кожа.


Ñ ÅÍ ÀË ÈÊ ÄÅÐÌ ÎÒ È ÏÐÅÁ ули

ло

Р

ег

ра

ъдеще започва с р а к о ж нат

аф

Без парабени ОБЛЕКЧАВА Без ДРАЗНЕНЕТО Екстракт от Лен

алергени Биолин

Некомедогенни Тествани под медицински контрол

Ñúñ ñèíåðãè÷íî äåéñòâàùè ñúñòàâêè îò ðàñòèòåëåí ïðîèçõîä

Масло от невен Извлек от лайка Оризово масло

Естествена защита с npe uoтuk ХИДРАТИРАЩ КРЕМ За лице и тяло ЗА НОРМАЛНА, СУХА ИЛИ АТОПИЧНА КОЖА Съдържа дермален пребиотик;

Лесно попива;

Подхранва, предпазва и възстановява защитната бариера на кожата при много суха или атопична кожа;

Лека и немазна структура;

Облекчава дразненето и сърбежа; Възстановява бактериалната флора на кожата;

Поддържа физиологичното pH на кожата.

ПОВИШЕНА ПОНОСИМОСТ НА КОЖАТА

Òåñòâàíè ïîä äåðìàòîëîãè÷åí, ïåäèàòðè÷åí è îôòàëìîëîãè÷åí êîíòðîë.

• • www.babyprotect.info •

Вносител: Марвена М, София 1799, Младост 2, Св. Киприян 44, тел.: 974 89 44 •


[ ТЕМА НА БРОЯ ] КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Как реагира кожата?

Обикновено в началото ще забележите, че кожата на вашето съкровище на определени места е със светлочервен, почти розов цвят, като след това тя става тъмночервена, започва да сърби и детето упорито се чеше. От непрекъснатото чесане и търкане могат да се получат ранички, които отделят течност, която, след като изсъхне, става на коричка. И така, след като е налице екзема, тя се

20 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

проявява по определен начин при различните възрастови групи, а именно: При бебетата обривите започват първо по бузките и челцето, отивайки към ушите и вратлето. При децата на годинка обривът се разполага най-вече по раменете, дупето, гърдите и ръчичките. При децата над 1 годинка и при по-големите засегнатите от обривите места най-често са гънките в областта на лактите и коленете.


КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?

На първо място се въоръжете с много търпение, защото екземата изтощава както бебчето, така и вас като родители. Непрестанният сърбеж и влудяващото чесане, както и вашите опити да го спрете, за да не стане по-зле, най-вероятно ви карат да се чувствате като в омагьосан кръг, от който като че ли няма излизане. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които биха облекчили поне минимално състоянието на детето и биха помогнали да се избегне евентуална инфекция от разчесването на обрива и превръщането му в ранички: + Изрязвайте ноктите на бебето, за да няма възможност да си причини дълбоки разчесвания. + Сложете му памучни ръкавички, с които да спи поне през нощта. + Снабдете се с овлажняващи кремчета за поддържане на влагата в кожата, но след предварителна консултация със специалист - дерматолог или алерголог. + Изключете от менюто на детето всички храни, които според вас или лекаря на мъничето могат допълнително за провокират екземата. + Махнете всички вълнени дрехи от гардероба на детето, защото е доказано, че вълната провокира появата на екзема. + Доверете са на доказана специална бебешка и детска козметика в грижите за детето.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Валентин Вълчев, дерматолог

Бебешки неволи Подсичането, или т.нар. дерматит от пелената, е проблем, за който родителите могат да напишат планини от гениални произведения на тема "Що е то подсичане и как се справихме с него у дома". Така че добре дошли в света на червеното дупе, ако и вие сте от онези мами и татковци или пък ви предстои среща отблизо с това преживяване.

От какво се причинява?

Неприятните и силно болезнени червени обриви и петна по дупето на бебето се появяват в резултат от допира на нежната бебешка кожа с дразнещи елементи, каквито са урината и изпражненията. За щастие, ако обърнете внимание на мъничето навреме и вземете необходимите мерки за предотвратяване на започналото възпаление, подсичането може да бъде излекувано бързо и всичко да бъде наред. Дерматитът от пелената се развива най-често между 9-ия и 12-ия месец на бебето и не по-рано от третата седмица след раждането му.

22 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


Ñ ÅÍ ÀË ÈÊ ÄÅÐÌ ÎÒ È ÏÐÅÁ ули

ло

Р

ег

ра

ъдеще започва с р а к о ж нат

аф

Без парабени ОБЛЕКЧАВА Без ДРАЗНЕНЕТО Екстракт от Лен

алергени Биолин

Некомедогенни Тествани под медицински контрол

Ñúñ ñèíåðãè÷íî äåéñòâàùè ñúñòàâêè îò ðàñòèòåëåí ïðîèçõîä

Масло от невен Извлек от лайка Оризово масло

Естествена защита с npe uoтuk КРЕМ ПРИ СМЯНА НА ПЕЛЕНИТЕ За тяло СРЕЩУ ЗАЧЕРВЯВАНЕ И ПОДСИЧАНЕ НА ДУПЕТО Съдържа дермален пребиотик; Паста с водна структура, не запушва порите; неоклузивна, за ежедневна употреба; Защитава, предпазва и подпомага облекчаването при зачервяване, причинено от пелените;

С противоензимно действие – неутрализира действието на ензимите в изпражненията и урината; Лесно попива; Поддържа физиологичното pH на кожата.

пребиотик

ПОВИШЕНА ПОНОСИМОСТ противоВъзстановява бактериалната флора ензим НА КОЖАТА на кожата; Òåñòâàíè ïîä äåðìàòîëîãè÷åí, ïåäèàòðè÷åí è îôòàëìîëîãè÷åí êîíòðîë. •

• • www.babyprotect.info •

Вносител: Марвена М, София 1799, • Младост 2, Св. Киприян 44, тел.: 974 89 44


[ ТЕМА НА БРОЯ ] КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Как се проявява? Този вид дерматит се забелязва много лесно. Кожата в областта на гениталиите и дупето е зачервена, подпухнала, налице е ситен обрив, което от своя страна предизвиква парене, сърбеж и болка. Бебчето е неспокойно, буди се често и плаче, тъй като всяко негово движение предизвиква триене и дискомфорт в засегнатата област.

Как да го избегнем? • Старайте се да сменяте пелената на мъничето на всеки три часа. • Преди да поставите чиста пелена, измийте и подсушете с попиване, а не с триене. Оставете детето да порита след почистване и измиване, докато дупето му изсъхне само. • Ако забележите зачервяване, можете да използвате крем против подсичане. Доверете се на доказани и проверени продукти без алергени и други вредни субстанции. По възможност използвайте мазила на цинкова основа, съдържащи само естествени мазнини. • Уверете се, че пелената е поставена добре, нито много стегнато, за да се избегне протриване на кожата, нито прекалено хлабаво, за да не пропусне. • Старайте се дрешките на вашето бебе да бъдат памучни, за да „диша” кожата под тях, за да се избягва триещият ефект на изкуствените материи. Ако тези мерки не дават резултат, при влошаване на състоянието и при подозрение за

24 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

гъбична инфекция, след консултация със специалист се прилагат специални пасти и кремове, които съдържат вещества, подходящи за възрастта на детето. Научно доказано е, че децата, които са на естествено хранене, страдат от дерматит от пелената много по-рядко от бебетата, хранени с млечни формули.

Какво е лечението? При по-тежките случаи, когато обривът продължи по-дълго време и не се повлиява от взетите на време мерки и приложената медицинска козметика против подсичане, трябва да потърсите помощта на лекар специалист дерматолог или педиатър. Той е този, който компетентно ще определи вида на "вашия" дерматит, причината за него и ще предложи адекватно решение за справяне с проблема. И тъй като рискът от развитие на вторична инфекция - бактериална или гъбична, е много висок, бързата реакция е изключително важна още в самото начало на обрива под пелената.


1

ПРЕДПАЗВА

при всяко преобуване

2

УСПОКОЯВА

3

още с първото нанасяне

ВЪЗСТАНОВЯВА трайно ден след ден

РАЗДРАЗНЕНАТА БЕБЕШКА КОЖА

Витаминен защитен крем 1 2 3

НОВА ФОРМУЛА

0%

АРОМАТИ КОНСЕРВАНТИ

Ефективност и безопасност, доказани клинично при 120 бебета за 4 седмици

FLASH ME !

КОМПЛЕКС ОТ ПАТЕНТОВАНИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ съхранява клетъчния ресурс на кожата

успокоява и регулира възпалената кожа

засилва и възстановява кожната бариера


[ ТЕМА НА БРОЯ ] КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА Консултант: д-р Весела Петкова, Дерматологична клиника "София", тел.: 02/472 13 56, 0879/051503, МЦ "Полимед", тел.: 02/815 79 01, 02/815 79 02

Автор: Нели Христова

Атопичен дерматит

Е ФАКТ

Между 20 и 35% от децата в ранна детска възраст страдат от атопичен дерматит.

дин от най-често срещаните дерматологични проблеми при бебетата и малките деца и изправящ родителите с пълно основание на нокти, когато чуят диагнозата, е атопичният дерматит. Обичайното време на неговата поява в почти 90% от случаите е, преди детето да навърши 5 годинки, най-често още през първата една година от живота му. Обърнете внимание, че атопичният дерматит най-често може да засегне деца, в чиито семейства има подобни атопични заболявания, като астма и алергичен конюнктивит. Безсънните нощи, сърбящите обриви и сухата кожа са само част от неприятните и съпътстващи заболяването несгоди. Наименованието на атопичния дерматит идва като резултат да се разграничи този проблем от другия вид дерматит - контактния. При контакт-

26 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

ния дерматит обривът и сърбежът се развиват точно на мястото на допира на кожата с алергена, докато при атопичния липсва конкретна причина за появата на досадните симптоми на заболяването. Атопичният дерматит е наричан още заболяване на цивилизацията. Той се наблюдава най-вече в държавите с висок социално-икономически стандарт и силно замърсена градска околна среда. И сега след сухата и стряскаща статистика нека ви успокоим поне малко - половината от децата имат пълно подобрение след 3-годишна възраст и само при около 30% от болните симптомите продължават и след пубертета. Около 1/3 от пациентите с атопичен дерматит могат да развият астма, алергична хрема или хранителна алергия.


[ ТЕМА НА БРОЯ ] КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Почиствайте с вода!

Препоръчва се почистването на всички помещения да се извършва само с вода, защото всички други препарати, дезинфектанти и ароматизатори могат да обострят заболяването.

28 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


НА ВОЙНА С АКАРИТЕ! Битката с микроскопичните вредители трябва да е по всяко време и на всички фронтове. За целта се старайте да използвате матраци и възглавници, които са направени специално против развитие на акари. БЕЗ МЪХЕСТИ КИЛИМИ! Плюшените играчки и тези от плат не са за препоръчване. Освен това е добре да избягвате мъхестите килими, особено в стаята за сън, а наличието на плесени и мухъл може да повиши риска от засилване на обрива.

АХ, ТОВА ВРЕМЕ! Да, има научно доказана връзка между обострянето на симптомите на заболяването и времето и това не е случайно. Проблемни най-вече за малките деца съвсем очаквано са зимните месеци от годината поради сухия и студен климат, който оказва неблагоприятно влияние върху кожата на мъничетата. Това, разбира се, не изключва възможността през пролетта и лятото полените също да предизвикат появата на атопичния дерматит, затова за препоръчване е, доколкото е възможно, да се избягва контактът с тях.

ЗАМЪРСИТЕЛИ ВИНОВНИЦИ! Както при всяка една профилактика и като предпазна мярка срещу евентуално заболяване, и тук няма как да не споменем, че димът от цигарите, автомобилните газове и всички замърсители на въздуха имат доказано негативен ефект върху протичането на заболяването. ВАШАТА КРАЙНА ЦЕЛ Задача №1 на всички мами и татковци е намаляването или ако е възможно, изчезването на сърбежа, защото няма нищо по-ужасно от силното нощно чесане. Ето защо, ако това страдание присъства във вашия дом, непременно му обърнете внимание, като се консултирате с педиатър дерматолог, който ще вземе правилното решение как да ви помогне.

Продукти за ежедневна употреба, които идеално отговарят на специфичните нужди на атопичната кожа при бебета и деца. ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА КОЖАТА ЛЕКА ТЕКСТУРА Емолиентен крем

ПЛЪТНА ТЕКСТУРА

Липидовъзстановяваща грижа - балсам

С ОТМИВАНЕ Измиващ крем

Маслен дестилат на слънчоглед

КЪПАНЕ

БЕЗ ОТМИВАНЕ Млечно масло за вана

Патентована натурална активна съставка, получена чрез молекулярна дестилация. Въздейства на изсушената кожа чрез патентования процес Active Lipid-Replenishing® (активна релипидизация), който естествено стимулира производството на липиди, които изграждат кожната бариера. Дори най-сухата кожа е незабавно подхранена от липидите, възвръщайки своята мекота и еластичност. Успокоява незабавно.

200 ml

200 ml

200 ml

200 ml

Приоритет на съставките с натурален произход Без парфюми - Без оцветители Без парабени


[ ТЕМА НА БРОЯ ] КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

Пърхотът и как да се отървете от него

Пет истини за проблема Автор: Милена Тошева

Пърхотът засяга около 40 процента от хората. Въпреки че е медицински проблем, той пречи най-много с неприятния си вид. Забелязва се по тъмни дрехи, вижда се в корените на косата, а жената се чувства несигурна, понеже не е красива с него. Същото важи и за мъжете. Пърхотът се появява заради бактерията Pityrosporum ovale, която е разпространена по косата и други части на кожата и която при нормални обстоятелства не предизвиква вредни последици. При определени климатични обстоятелства или хормонални нарушения, при стрес тя започва бърза да се размножава и се натрупва по кожата на главата. Веднъж появил се, пърхотът обикновено се връща и след лечение, тъй като е почти невъзможно да се отстрани гъбичката Pityrosporum ovale. Лечението се свежда до употребата на ме-

30 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


Пърхотът често е съпроводен от сърбеж, което е последица от по-леко възпаление. Ако заедно със сърбежа забележите и зачервяване, задължително следва да се консултирате с дерматолог.

дицински шампоан против пърхот, най-често със съдържание на селен. Заблуда Пърхотът засяга тези, които поддържат лоша лична хигиена. Истина Хората, които страдат от пърхот и себореен дерматит, са с генетична предразположеност. Ако се опитат да се излекуват с обикновени сапуни и препарати, състоянието може само да се влоши. Само специалният шампоан против пърхот може да контролира явлението в дългосрочен план. Пърхотът не е заразен. Заблуда Лечението на пърхот води до избледняване на цвета на боядисаната коса. Истина Съвременните шампоани против пърхот са меки и сигурни за боядисана коса. Шампоаните, съставени от селен, възвръщат сиянието и мекотата на косата. Пърхотът може да се влоши, когато имунната система е под стрес. Заблуда Пърхотът е последица от химически терапии. Истина Продуктите за коса и химически-

те терапии не могат да предизвикат появата на пърхот. Те само могат да влошат съществуващия проблем, понеже агресивните продукти за коса, които съдържат алкохол, отслабват естествената защита на кожата. Затова могат да ускорят появата на пърхот. Заблуда Moрската вода помага в борбата срещу пърхота. Истина Престоят на морето може да намали пърхота временно. Морската вода в комбинация с интензивните UV лъчи отстранява мазнотата, люспите и гъбичките от кожата на главата. Същевременно солената вода и слънцето са с катастрофално въздействие върху косата: избелват я, правят я по-остра и суха. Заблуда Шампоаните, приготвени в домашни условия, помагат. Истина Не експериментирайте с домашни продукти, за да не се усили сърбежът. Етеричните масла от тези шампоани съдържат алергени, които допълнително могат да влошат състоянието на вече изтощения скалп. Много по-сигурно е да спрете избора си върху успокояващите продукти, достъпни в аптеките.

[ www.kenguru.bg ] 31


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

Автор: Силвия Костова

Сутрешно неразположение Сутрешното неразположение е един от типичните и за съжаление доста неприятни симптоми, които съпътстват бременността. Вероятно преди да забременеете, сте си представяли, че като се събудите, ще ви се гади, ще повърнете и денят ви ще продължи по-старому. Нищо подобно. Онзи, или по-скоро онази, която го е нарекла по този начин, сигурно е прекарвала в леглото целия ден, защото, както и сама ще откриете, от неприятното сутрешно неразположение може да страдате сутрин, следобед и дори вечер.

Специалистите съветват при всички случаи жената да изразява своите вълнения и да ги споделя с близките си.

ИМАМ ЛИ ОСНОВАНИЯ ЗА ТРЕВОГА? Гаденето и повръщането са характерни предимно за началото на бременността. С нейното напредване тези неприятни симптоми постепенно ще отшумят. Имате основания за тревога обаче, ако загубите

32 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

повече от 10% от теглото си и гаденето е така силно, че не успявате да задържите никаква поета храна и вода. Това може да бъде индикация за по-сериозни здравословни проблеми и в този случай консултацията с лекар е задължителна.

КОЙ СТРАДА ОТ СУТРЕШНО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ? От 50 до 90% от бременните изпитват сутрешно неразположение в един или друг период от бременността. Медицината не дава еднозначен отговор на въпроса, на какво се дължи

прилошаването. Най-разпространеното обяснение търси причините в хормоналните промени в организма на бъдещата майка, въпреки че в наши дни тази интерпретация изглежда като отговор на всички възможни въпроси.


Сутрешното неразположение обикновено изчезва през втория триместър на бременността, затова се опитайте да запазите спокойствие и да се примирите с този все пак временен дискомфорт. Ако обаче страданията ви са прекомерни, е

необходимо да потърсите компетентна медицинска помощ, защото съществува вероятност да страдате от хиперемезис гравидарум – рядка, тежка форма на сутрешно гадене, което води до невъзможност за задържане на течности и храни и до едно… гладно бебе.

Хиперемезис гравидарум – изтощително, непрекъснато гадене и повръщане по време на бременността, форма на токсикоза. Тежкият хиперемезис гравидарум се среща при едва 3% от бъдещите майки. Обикновено се появява между 4-тата и 7-ата гестационна седмица и достига своя пик между 9-а и 13-а. Може да доведе до силна дехидратация и невъзможност за задържане на каквато и да е храна и течности.

АКУПРЕСУРА Акупресурните ленти за китка, предназначени за облекчаване на симптомите при морска болест и кинетоза, са добър вариант за времето на бременността, защото лечението е безмедикаментозно. Можете да приложите акупунктурната техника и сами, като притискате за десетина секунди точката, разположена точно между сухожилията, на разстояние 2-3 см от гънката на китката. Повторете процедурата 3-5 пъти или многократно до отшумяване на симптомите.

ПРИЕМ НА ВИТАМИНИ И МЕДИКАМЕНТИ Витамин В6 притежава способността да облекчава сутрешното неразположение на ранната бременност. Подобни свойства има джиндифилът, а при по-тежки форми на гадене могат да се приемат и лекарства. Внимание! Вземайте само витамини и медикаменти, предписани ви след консултация с лекар!

КАКВИ МЕРКИ ДА ПРЕДПРИЕМА? За нещастие не съществува вълшебно лекарство, което да премахне гаденето. Но някои мерки могат значително да облекчат състоянието ви и да отслабят пристъпите на повръщане. ПРАВИЛЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ Приемайте храната често, на малки дози през целия ден. Предпочитайте лесносмилаеми храни като кисело мляко и влакнести храни, богати на въглехидрати и фибри. Избягвайте твърде мазните, както и пикантните храни. Празният стомах само увеличава гаденето, затова дръжте кутия със солени бисквити близо до леглото си, за да хапнете една или две преди ставане. ПОВЕЧЕ ВОДА Вземете всички възможни мерки, за да не допуснете дехидратация на организма. Пийте вода на малки глътки, регулярно през целия ден.

ЦИТРУСТЕРАПИЯ Ароматът на срязан лимон потиска симптомите на гадене. Със същата цел добавете прясно изстискан лимонов сок във водата и чая, които пиете. С ледена близалка от замразени плодове ще възстановите загубените при повръщането захари, а високото й водно съдържание ще предотврати дехидратация на организма ви.

[ www.kenguru.bg ] 33


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Силвия Костова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

Затлъстяването през бременността

В

сяка бременна жена е чувала от майка или баба, че през деветте месеца трябва да се храни за двама. Днес това остаряло схващане е напълно отречено от медицината и елементарната житейска практика. Поддържането на добра физическа форма е изключително важно, за да се възстано-

34 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

вите по-бързо след раждането и да се върнете не само към предишния си начин на живот, но и към дрехите си от времето преди бременността. Основният мотивиращ фактор за поддържане на оптимално тегло през времето на бременността обаче остава здравословното състояние на бъдещата майка и на плода.


Физическата активност е много важна за времето на бременността. Сега не е моментът да започвате нови занимания с голямо физическо натоварване, но движението е от изключително значение. Ежедневните разходки на открито са нещо, реално постижимо за всеки. Освен това спокойно можете да посещавате специални занимания по йога и гимнастика за бременни. когато индексът на телесната маса, който измерва количеството мазнини във вашето тяло, има стойности от 30 и повече единици. Индексът на телесната маса се калкулира на основата на два показателя – вашата височина и тегло. Колкото по-високи са стойностите на вашия индекс на телесна маса, толкова повече мазнини има в тялото ви. Кои са признаците на затлъстяване? В някои случаи е трудно да се направи разлика между няколко килограма в повече и затлъстяване. Външният вид не винаги е най-добрият индикатор, но видимите мазнини по тялото, както и индексът на телесна маса, могат да бъдат първоначален ориентир. Лекарят, който следи бременността, може и трябва да обърне внимание на качените килограми.

Движете се повече. Затлъстяване – що е то? Официално е прието да говорим за затлъстяване по време на бременността,

Колко често се среща затлъстяването по време на бременност? По-често, отколкото можете да си представите. Една от всеки четири бременни жени има наднормено

тегло. Как успях да напълнея така? Много хора бързат да хвърлят вината за качените килограми на лошите хранителни навици и липсата на достатъчна физическа активност, но на практика множество фактори, в това число стресът, забавеният метаболизъм и генетичната предопределеност, оказват влияние върху теглото на бременната жена. Опасно ли е затлъстяването за бебето ми? Един от най-големите рискове, свързан с наднорменото тегло през бременността, е този от раждането на мъртво дете. При бременни жени с индекс на телесна маса над 30 единици този риск се удвоява в сравнение с бъдещи майки с тегло в нормите. Затлъстяването през деветте месеца увеличава риска от вродени малформации на плода - дефекти на невралната тръба, сърдечни пороци, недоразвити крайници и др. Животът и здравето на бъдещите майки са не по-малко застрашени. Бременните жени с тегло над нормите са с по-висок риск от

развитие на гестационен диабет, повишено кръвно налягане и прееклампсия. Наднорменото тегло също е индикатор за възможни усложнения по време на раждане. По-едрите майки носят по-едри бебета, при израждането на които вероятността от прилагане на цезарово сечение или други интервенции са много по-вероятни. Какви мерки да предприема? Не позволявайте ситуацията да се изплъзне от контрола ви и да загубите реална престава за физическото си състоянието, както и за количеството и качеството на приеманата ежедневно храна. Ако имате склонност към напълняване, специалистите съветват да качите по-малко килограми през месеците на бременността в сравнение с бъдещи майки, които са с тегло в нормите. Непълните бременни жени е препоръчително да качат до 14-15 килограма по време на бременността, докато бременните с наднормено тегло не трябва да увеличават килограмите с повече от 10. Бременната с наднормено тегло трябва да бъде под наблюдението на хранителен терапевт и дори диетолог, които да разработят стриктен хранителен режим за целия период на бременността й. Бъдещата майка трябва да изключи напълно от менюто си т.нар. джънк фудс - чипс, хамбургери, бонбони, снаксове, пържено, газирани напитки и т.н. и да се придържа към балансирана и здравословна диета с акцент върху ядките и пълнозърнестите храни.

[ www.kenguru.bg ] 35


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Димитрина Пандурова

Интимната хигиена е деликатна тема, която рядко се коментира от жените. И ако този въпрос е важен за всяко момиче, превърнално се по-късно в дама, то по време на бременността заема по важност първо място. Къде се крие ключът към доброто гинекологично здраве?

ИНТИМНА ХИГИЕНА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ ДРЕХИТЕ Ако досега сте обичали и обличали максимално изрязано бельо, обшито с дантела, то сега е времето да го оставите при останалите дрехи в шкафа на бъдещето. Първият и най-важен урок от темата за интимната хигиена е да изоставите изкуствените материи. Памучните дрехи и бельо позволяват на кожата да диша за разлика от синтетичните тъкани, които уве-

ВОДНИ ПЛОЩИ Въпреки че водната гимнастика е препоръчвана по време на бременност, много акушер-гинеколози са против използването на басейни заради несигурната хигиена и препаратите, които се използват за пречистване на водата. Все пак, ако посещавате басейн, то веднага след излизане от водата сменяйте мокрия бански със сух.

личават влажността в интимната зона, а така се образува подходяща среда за развитието на бактерии. Необходимо е бельото да е удобно (тип боксер или бикини). Някои специалисти препоръчват смяна на бельото два пъти дневно и пране на по-високи градуси (60), за да бъдат „убити” вредните микроорганизми. Приберете и тесните дънки – материите са твърди и има опасност да наранят повърхността на кожата.

СЪВЕТИТЕ НА АКУШЕРКАТА

• Добре е бельото да се глади преди обличане. Термичната обработка гарантира унищожаването на вредните бактерии.

ИЗМИВАЩИ ПРЕПАРАТИ Влагалището трябва да бъде с определена киселинност, която да защитава от вредни микроорганизми. Затова не е препоръчително да се използва сапун с алкализиращо действие.

• Използването на ежедневни дамски превръзки също е важно. За предпочитане са памучните неароматизирани превръзки. Те са допълнителна бариера, която предпазва от навлизане на патогенни микроорганизми.

По време на бременност е препоръчителна употребата на специализиран интимен продукт или медицински сапун с неутрално рН. Интимният душ-гел без алкали pH 3,8 на "Себамед" поддържа естествения баланс на женската микрофлора и така я защитава от инфекции и неприятна миризма. За периода на менопауза и след него, когато лигавицата на гениталиите е с по-високо рН, "Себамед" създаде прецизираната формула на Интимен душ-гел с рН 6,8. Измиването на интимните части трябва да се прави поне веднъж дневно, а най-добре след всяко посещение до тоалетна по голяма нужда.

• Обезкосмяването. Ако се спазват необходимите хигиенни правила и се работи внимателно, кола-маската не е противопоказна. Не се препоръчват: бръснене, фото- и лазерна епилация.

СЪВЕТИТЕ НА АКУШЕРКАТА

• При измиване водната струя трябва да бъде в посока от влагалището към задните части, за да се избегне пренасяне на микроорганизми. • Не използвайте гъби за баня, тривки и други, които са отлична среда за развитие на различни видове патогени. • Не се мийте с директна, силна струя към влагалището, защото има риск от попадането на вредни бактерии. • Влагалищните промивки трябва да се прилагат само по съвет на лекаря.

36 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

• Строго забранено е използването на солариум и колариум – те нарушават нормалното pH на влагалището и са основни виновници за възникване на гъбична инфекция.

80%

ОТ УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ БРЕМЕННОСТ СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ИНФЕКЦИИ НА ВЛАГАЛИЩЕТО, КОИТО ВЪЗНИКВАТ ПОРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛИЧНА ХИГИЕНА.


НОВА

ВИТАМИНИТЕ ОТ А ДО Z

РУБРИКА

[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

Витамин В

Витамините от групата В, както всички останали витамини, също са много важни по време на цялата бременност и за бъдещата майка, и за правилното развитие на нейното бебе. Те играят голяма роля при метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите и в освобождаването на енергията при разграждането им.

Витамините са важни за здравето и развитието както на новородените и малките деца, така и на по-големите и вече възрастни хора. В периода на бременност приемът на необходимото количество витамини е от съществено значение за състоянието на бъдещата майка и правилното развитие на нейното бебе.

ВИТАМИН В, ИЛИ НАРИЧАН ОЩЕ ВИТАМИН В КОМПЛЕКС, ИМА НЯКОЛКО ОСНОВНИ РАЗНОВИДНОСТИ, А ИМЕННО: Витамин В1 - Тиамин Витамин В2 - Рибофлавин Витамин В3 - Ниацин Витамин В5 - Пантотенична киселина Витамин В6 - Пиридоксин Витамин В7 - Биотин Витамин В9 - Фолиева киселина Витамин В12 - Цианокобаламин

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ВИТАМИН В?

Необходимата среднодневна доза от този витаминен комплекс и неговите разновидности е, както следва: витамин В1 - 1,5 мг, витамин В2 - 1,6 мг, витамин В6 - 2,2 мг и витамин В12 - 2,2 мг.

ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ НА ПРИЕМА НА ВИТАМИН В12 ТРЯБВА ДА ОБЪРНАТ ДАМИТЕ, КОИТО НЕ КОНСУМИРАТ МЕСО, ТЪЙ КАТО ТОЙ СЕ СЪДЪРЖА ОСНОВНО В ПРОДУКТИТЕ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД. ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ВИТАМИН В Броколи, спанак, бадеми, соя, брюкселско зеле, яйца, пуешки, гъши, патешки дроб.

ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИТЕ Е ВИТАМИН В9, ИЛИ ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА! Фолиевата киселина играе изключително важна роля за образуването на невралната тръба на бебето още през първия месец на бременността. Невралната тръба се формира от 21-ва до 28-а г.с. и в нея се намират главният и гръбначният мозък. Недостигът на фолиева киселина е причина за непълното затваряне на костния канал, където се разполагат главният и гръбначният мозък и води до развитието на спина бифида - вроден дефект, причиняващ на бебето инвалидизация и смърт. Ето защо, когато планирате бременност, вашият акушер-гинеколог най-вероятно ще ви посъветва да започнете прием на фолиева киселина поне три месеца преди началото на забременяването.

КАКВА Е НЕОБХОДИМАТА ДНЕВНА ДОЗА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА? Специалистите препоръчват 400 микрограма дневна доза поне три месеца преди забременяването, а когато то вече е факт - по 600 микрограма на ден.

ХРАНИ, ИЗТОЧНИЦИ НА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА Тиква, черен фасул, зелен фасул, папая.

38 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


ЗД

РАВ

ЕТО З

Пробиотична комбинация при имунологичен дисбаланс за майката и бебето от първия ден на раждането

Т А П О Ч ВА О Т ЧЕР ВА

Млади, възрастни или дори неродени: „Червата са центърът на нашето здраве“ – казано е още преди 4000 години в старите текстове на аюрведа. Това е от голямо значение, когато чакате дете. Защото родителите искат колкото се може по-рано да направят всичко, за да дадат на детето си живот в пълно здраве. Първата крачка за това са здравите черва. Чрез милиарди активни помощници – пробиотичните бактерии – червото управлява голяма част от всички процеси на обмяна на веществата в нашето тяло. Това е от особена важност именно по време на бременност и по-късно когато Вашето бебе започва да проучва заобикалящата го среда и да слага всичко в устата си. Активните пробиотични помощници образуват на нашата чревна стена извънредно силна защитна бариера, за да може само жизненоважните вещества да попаднат в кръвта – всички останали се отделят от тях възможно най-бързо. При алергичните жени (но и при фамилно предразположение към астма или невродермит) по време на бременност се стига до нарушаване на имунологичния баланс между Th1 и Th2 клетките - при разработката на ОМНИ-БИОТИК® ПАНДА е обърнато особено внимание на намирането на бактериални щамове, които да възстановят този баланс още по време на бременността. Въз основа на проведените проучвания, при генетично обусловен алергичен дисбаланс се препоръчва ОМНИ-БИОТИК® ПАНДА да се приема най-късно от 8-мия месец на бременността, а след раждането да бъде приеман и от бебето. След прием на ОМНИ-БИОТИК® ПАНДА от три месеца, имунологичният дисбаланс на застрашените от алергия деца се уравновесява при 80% от тях. Съдържащите се в ОМНИ-БИОТИК® ПАНДА три бактериални щама имат следното, доказано с проучвания, действие: • подпомагат жизненоважната популация от бактерии в детските черва • компенсират недостига на регулиращите Т-клетки • подпомагат балансираното съзряване на имунната система Доказана е издръжливостта на използваните чревни симбионти в стомаха и в дванадесетопръстника, както и способността на тези микроорганизми активно да се настанят и размножат в човешките черва.

А


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

ЗАЕДНО

Здравословно за мама, здравословно за двама Текст и снимки: Елица Лукова

ФАКТИТЕ Известни са около 200 заболявания, които неправилното хранене и недостатъчният прием на вода могат да отключат по време на бременността. От изнесените от СЗО през 2015 г. данни за нашата страна става ясно, че българските жени не пият достатъчно течности, което води до високата заболеваемост и голям брой преждевременни раждания поради развитие на т.нар. токсикоза на бременността.

Течност за бременната означава само вода, пречистена от хлор, тежки метали и пестициди. С увеличаване на общото тегло по време на бременността е необходимо да нарасне и приемът на вода, за да няма отражение върху здравословното състояние на бъдещата майка. При нормална бременност количеството вода, което трябва да приема жената, е между 25 и 30 мл/кг тегло.

40 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Да учим ЗАЕДНО основните принципи на здравословното хранене по време на бременността с Даниела Колева

П

ървото отворено събитие по пилотния проект "Заедно", насочен към насърчаване на здравословен начин на живот на бременни и кърмещи жени, събра група бъдещи майки във варненското йога

студио "Ом Шанти". "Начинът, по който ще протича проектът, е чрез т.нар. позитивни пожелания и първото от тях е да се научим да пием достатъчно вода", отбелязва Даниела Колева, ръководител на проекта във Варна.

Храненето на бременните и кърмачките трябва да бъде цветно, като почти се изключва белият цвят (рафинираните храни). Според психолозите тъмното облекло предразполага към еднообразно хранене, ето защо те съветват бременните и кърмачките да носят цветни дрехи в слънчеви цветове.


Ивелина Мусачева от "БубаБейби" прави демонстрация на различните видове многократни пелени. Да се раздвижим ЗАЕДНО с инструктора по йога Анелия Вълчева от йога студио "Ом Шанти".

БЕЗ ДЕФИЦИТИ Задържане на течности и поява на отоци по ръцете и краката, нарушена координация и виене на свят, липса на енергия и отслабен имунитет... Звучи ли ви познато? Повечето бъдещи майки не разпознават дефицита на протеини. В крайна сметка организмът реагира с хормонален дисбаланс и проблем с лактацията, като резултатът още през втория месец е едва 20% кърмещи майки при 80% изявили желание. Обикновено делим храната на въглехидрати, мазнини и протеини и забравяме за минералите, а всеки микроелемент има своето място и значение за организма. Дефицитът на минерали е често срещан и ако не бъде овладян навреме, може в по-късен етап да прерасне в здравословен проблем. Мускулни крампи, проблеми със съня, липса на енергия, силна телесна миризма, суха кожа, загуба на апетит, депресия и чести смени на настроението, постоянна жажда, акне - все симптоми, които често "обясняваме" с бременността. В повечето случаи се касае за дефицит на някой от основните микроелементи - калций, желязо, магнезий, цинк, селен или калий. Не по-малко важен е и дефицитът на витамини. Сутрешното гадене, анемията, раздразнителността и депресията често се дължат на недостиг на витамин В6, а дефицитът на витамин D може да доведе до хронични болки в тялото и упорито главоболие.

“ДОБРИТЕ” БАКТЕРИИ Друга важна тема, засегната от Даниела Колева, беше за микробиома в човешкото тяло. Той се състои от 4 различни популации микроорганизми, които се намират в устната кухина, в стомаха, тънките и дебелото черво, върху кожата, във вагината и уринарния тракт. Нормално във и по тялото на човека има между 10 и 100 трилиона "приятелски настроени" бактериални клетки, които са жизненоважни за нашия живот - участват в храносмилателните процеси, в синтезирането на някои витамини и се борят с редица болестотворни бактерии. Най-новите научни изследвания сочат, че новороденото е почти стерилно и ако при раждането то не бъде заселено с бактериите на майката, неговият микробиом остава непълен. В такъв случай имунната му система не би могла да достигне пълния си потенциал, което създава повишен риск от поява на сериозни заболявания по-късно в живота му. Грешките в храненето и приемът на антибиотици намаляват драстично количеството на полезните микроорганизми. Нещо повече, последните проучвания показват, че приемът на два до пет курса пеницилин увеличава риска от диабет с 8%, а при повече от пет курса - нараства с 23%. Два до пет курса хинолони увеличават риска от диабет с 15%, а повече от пет курса - с 37%.

Неправилното хранене създава болно общество, затова е добре да разпознаваме дефицитите още при появата на първите симптоми, вместо да прибягваме към медикаментозно лечение след отключване на заболявания. Според водещия британски диетолог Патрик Холфорд, когато тялото се намира в състояние на стрес, както по време на бременност, нуждата от хранителни вещества се увеличава и много често жени, които са имали балансиран хранителен режим, преди да заченат, по-късно не могат да покрият препоръчителния дневен прием от хранителни вещества. Проучванията показват, че недостигът им може да доведе до здравословни проблеми както при бъдещите майки, така и при бебета, които е трябвало да се адаптират към такъв дефицит по време на вътреутробното си развитие.

[ www.kenguru.bg ] 41


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ

АНТИСТРЕС ТЕРАПИЯ ЗА МАМА И БЕБЕ Автор: Милена Тошева Стресът е болестта на съвремието. И какво да правим? Задачите стават все повече и повече за сметка на свободното време. В никакъв случай не можем да твърдим, че ни е все едно как ще мине деловата среща, какъв ще бъде денят на детето ни в градината или как ще протече прегледът при лекаря… Особено голям проблем е стресът по време на бременност. Нашите съвети ще ви подскажат какво можете да сторите, за да предпазите детето си от него.

Стресът взема своето и по този начин ни показва как бавно, но сигурно руши организма ни, разкрива слабостите ни и ни разрушава като кула от карти. КАК СТРЕСЪТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ БЕБЕТО В УТРОБАТА? Представете си най-меката възглавница, която може да съществува, възглавница, която във всеки един момент може да се разпадне на голяма купчина пера и памук. Тази малка възглавничка е вашето бебе, вашият корем, вие сте като негова „възглавница”. Представете си как при всяко ваше притеснение пада един тежък „удар” върху възглавницата и оставя голяма и грозна вдлъбнатина. Така действа стресът върху бебето ви. Опитвайте се да се владеете. Следващия път, като се тревожите, спомнете си за примера с възглавницата. Много изследвания сочат, че колкото повече е стресът при бъдещата майка, толкова по-продължително време тя ще усеща дискомфорт, ще има гадене, ще страда от безсъние, главоболие и други съпътстващи бременността „екстри”.

+ Хормоните на стреса преминават през плацентата и се предават от майката към детето, като повишават сърдечните удари на бебето. Въпреки че това преминаване на хормона на стреса през плацентата не е изследвано докрай, предполага се, че ефектът е същият като при възрастните – стига се до понижаване на броя на невроните и така се препятства тяхното образуване в цялост. А това води до нарушение в развитието на мозъка на детето, нарушения в поведението, както и хиперактивност. + Стресът предизвиква появата

42 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

на различни свободни хормони и радикали, които вредят на организма. Образува се кортизол, който насочва към стресови ситуации, и понижава притока на кръв и хранителни вещества, които получава бебето – в някои случаи до 60 процента! + Ако стресът е краткотраен, организмът ни се регенерира и става по-малко напрегнат с течение на времето, а ако той е константен, рисковете са прееклампсия, усложнения по време на самото раждане, спонтанен аборт, преждевременно раждане. Освен това детето е с понижен имунитет и е изложено на различни заболявания. ИДЕИ ЗА АНТИСТРЕС ТЕРАПИЯ Не е изключено по време на деветте месеца да се стигне до големи стресови ситуации в живота (смърт, загуба на работа и т.н.), но бременността често е съпроводена от редица „малки” ежедневни стресове, които все пак могат да се избегнат или поне да се редуцират. + Отпускайте се винаги когато имате възможност, и позволявайте на хубавите мисли да ви обземат. Имайте наум, че всичко, което вреди на вас самите, вреди и на бебето, но в доста по-голяма степен. Малките създания чувстват тъгата, недос-


ìàãàçèí

ÁÅÉÁÈ ÍÎÂÀ

пиването, сърдитостта, ненавистта, омразата, както и щастието на майката, веселието и обичта. + Ако не можете да избегнете стресовите ситуации напълно, опитайте се да контролирате реакциите си. Откривайте утеха в партньора, родителите, приятелите. Гледайте откъм положителната страна на живота. Колкото по-спокойна е майката по време на бременността, толкова по-спокойно ще е бебето след раждането, ще спи по-добре, ще има по-малко колики и проблеми. + Открийте някаква дейност, която да ви дава добро настроение. Например излезте с половинката си, танцувайте, направете стречинг с помощта на топка за пилатес, хапнете малко сладолед или шоколад, поговорете с приятели, гледайте любимия си сериал. Правете това, което ви харесва, което ви успокоява и весели. + Още едно средство за отпускане са ароматните бани, ако лекарят разрешава това, разбира

се. Купете си ароматно масло, което ще ви релаксира, и се отпуснете. Легнете във ваната, пуснете си спокойна музика и просто дишайте. + Антистресово действа и масажът. Без оглед на това дали става въпрос за масаж на раменете, гърба, стъпалата и цялото тяло. Той действа терапевтично върху духа и тялото. Помолете половинката си да ви разтрие или си запишете час при професионален масажист. + От изключително значение е сънят – не забравяйте това. Ако не спите достатъчно, дори и продължителната антистрес терапия няма да спомогне за наваксването на съня и справянето с последиците от негативното му влияние върху организма. + И не на последно място ориентирайте се към своя приоритет – малкото човече. Защото точно то е най-стойностното, най-прекрасното и най-невероятното, което ще видите и ще имате някога. А и вие ще се чувствате по-добре, ще бъдете по-доволни и пълноценни.

НАШИТЕ ОТСТЪПКИ* ПРЕЗ 2015 за 150 – 350 лв.  4% за 350 – 600 лв.  5% за 600 – 1500 лв.  6% над 1500 лв.  7% *Отстъпките не важат за артикули в промоция.

ДИМЕЛ ГРУП ЕООД гр. София, бул. “Александър Пушкин” 36, тел. 02 955 56 21 facebook.com/babylux.bg | www.babylux.bg | info@babylux.bg


[ MAMA ] БРЕМЕННОСТ Автор: Милена Тошева

Необичайни вярвания за бременността по света Суеверията, които са свързани с бременността, съществуват, откакто хората са започнали да комуникират. Ето някои вярвания, които са все още разпространени в различните страни. Естествено, тези съвети са от забавен характер и не бива да ги приемате прекалено насериозно. Но все пак имайте едно наум. В Турция се смята, че жените не бива да гледат към мечки, маймуни или камили, докато са бременни. В Китай считат, че използването на лепило може да доведе до усложнения при раждането, а заковаването на пирони може да деформира бебето. Ортодоксалните еврейки често не предприемат нищо за детето преди раждането (стая, дрехи, играчки и т.н.) и не разкриват името му, преди да се роди, от страх да не предизвикат смъртта на бебето. В испанската култура много жени вярват, че незадоволеното желание на бременната може да предизвика поя-

44 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

вата на белег върху кожата на бебето. Ако на бъдещата майка й се похапва сладолед, а желанието й не е било изпълнено, отрочето ще има по телцето си белег с формата на сладолед. Жителите на Ямайка вярват, че в помещението, където жената ражда, трябва да има отворена библия. На Бали бъдещите майки избягват да консумират октопод заради опасността от тежко раждане. В Ирландия бременните са съветвани да не ходят на гробища, понеже детето им ще бъде гладно и слабо. В Русия битува мнението, че ражда-

нето ще бъде леко, ако бременната и бащата на детето разкрият имената на всичките си бивши любовници. В Португалия се вярва, че домашните любимци – котка и куче, трябва да се държат по-надалече от бъдещите майки, за да не бъде бебето прекалено космато. В Монголия се казва, че две бременни не бива да се докосват, за да не се промени полът на детето. В Малта съществува вярване, че ако в деня на сватбата на бременната е валял дъжд, раждането ще е лесно. И при нас суеверията са ни до болка познати, нали?


САМO МАМА МОЖЕ ПО-ДОБРЕ!

WWW.BEBELAN.BG


[ MAMA ] РАЖДАНЕ

МАЙКИ И БЕБЕТА ЗАЕДНО СЛЕД РАЖДАНЕТО MИТ ИЛИ ВЪЗМОЖНА РЕАЛНОСТ В БЪЛГАРСКИТЕ БОЛНИЦИ

Автор: Силвия Костова

Едва една седма от новородените в българските болници не са били отделени от майките си в първия час от живота си след раждането, а над една трета от бебетата са закърмени повече от шест часа след появата си на бял свят. Данните са от онлайн анкета, проведена през декември 2015 г. сред повече от 5000 жени, родили през последните три години в България. Инициатор на допитването е мрежа от неправителствени организации, работещи в сферата на майчиното здравеопазване.

46 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Първият контакт „кожа до кожа” между майката и новороденото трябва да се осъществи непосредствено след раждането, като подсушеното бебе се поставя голо върху корема на майката, където остава най-малко един час. Тази практика осигурява на бебето по-съвършена терморегулация, по-добри показатели на сърдечна и дихателна честота, по-високи нива на кръвна захар, по-добър имунитет, по-ниски нива на стрес, по-успешен старт и по-голяма продължителност на кърменето, както и оказва доказано благоприятно въздействие върху психоемоционалното развитие на бебето. Ползите за майката включват по-качествено и навременно контрахиране на матката, което намалява кървенето след раждане и риска от кръвоизливи, по-слаба вероятност от следродилна депресия и улесняване на изграждането на връзка с бебето.

Въпреки доказаните ползи от този непосредствен контакт неумолимата статистика сочи, че връзката между майка и бебе е нарушена при 86% от ражданията в български болници. При повече от половината случаи става въпрос за вътрешен регламент и организация на лечебното заведение. Данните от допитването сочат, че 79% от анкетираните намират за необходима промяната на действащите практики с цел улесняване на първия контакт между майката и бебето. За това съветват и специалистите. Според Елена Кръстева, психолог и председател на сдружение „Естествено”, бебетата са много по-спокойни, когато усещат присъствието на майката. Тя обръща специално внимание на психологическите аспекти на този първи контакт, който позволява на новородените да се адаптират по-лесно към извънутробния живот. „Бебетата имат слух от четвъртия месец и винаги са били на едно защитено място, където е топло и спокойно и се усеща присъствието на мама, но в един момент с отрязването на пъпната връв се оказват във свят, където за всичко трябва да плачат, да протестират... Това, че пъпната връв се прерязва, не променя за една секунда психологичните нужди на бебето. То продължава да се нуждае да е в близост до мама, единствения човек, когото познава. Домът на детето е неговата майка”, заключава психологът.


Ранният контакт оказва психологически ефект не само върху взаимоотношенията между майката и бебето, които се опознават и привързват, но има положително въздействие върху цялото семейство и дори върху обществото. Така едни удовлетворени майки, едни спокойни бебета и едни щастливи татковци, са със сигурност много по-добри граждани.

Ползи за кърменето Едно от предимствата на този първи контакт е навременното слагане на новороденото на гърда. Според проучването около 60% от майките, които са осъществили първи контакт, са закърмили бебетата си до час след раждането, но това прави само около 8% от всички анкетирани майки. „Бебетата се раждат с инстинктивното умение да сучат, те са естествено програмирани да оцеляват, да търсят в майка си защита от студ, от страх, от глад и всъщност се оказва, че те сами могат да намерят пътя до гърдата, ако са поставени върху голото тяло на майката” - разяснява Елена Кръстева. -"Засукването в първия час след раждането според международните организации, които подкрепят кърменето, е залог за успешно и продължително кърмене, т.е. хубаво е кърменето да се случи в този първи час след раждането не защото бебето е гладно, а защото цялата

природа способства да се създаде тази привързаност между майката и бебето. Освен това коластрата има уникален състав, който подпомага имунното съзряване на бебето и адаптирането му към околната среда. Така ранният контакт ни води и до бебета с по-силна имунна защита.”

Възможните решения според неправителствените организации от сферата на майчиното здравеопазване включват внедряването на Добрите практики за първи контакт във всички болнични заведения и особено в държавните и общинските болници, където се случват значителен брой раждания и има повече проблеми.

Интерес представлява фактът, че над 20% от майките, дали свободен коментар на цялата анкета, споделят, че са получили противоречива, остаряла или направо невярна информация относно кърменето в болничните заведения, включително нежелание за съдействие и дори предлагане на млека за кърмачета като „по-добрата алтернатива”, което е напълно в разрез с препоръките на СЗО и останалите международни педиатрични организации.

За целта е необходимо първият контакт между майката и новороденото да се впише в медицинските стандарти по неонатология и акушерство и гинекология, нормативно да се регламентира възможността бебето да бъде оставено при майка си винаги когато медицинското му състояние го позволява, както и достъпа на родителите на бебета с проблеми (включително недоносените) до децата им, по-голяма подкрепа за кърменето от страна на медицинските екипи и др.

[ www.kenguru.bg ] 47


[ MAMA ] РАЖДАНЕ Понякога последните седмици от бременността могат да бъдат много некомфортни и емоционално тежки за жената. Нарастват безпокойството и нетърпението да гушне своето бебе, някои неразположения също се засилват. В такава ситуация предизвикването на раждането може да изглежда като добър вариант, но дали наистина е така?

6 ЗДРАВОСЛОВНИ ПРАКТИКИ ПРИ РАЖДАНЕ

ОТ ИНСТИТУТ "ЛАМАЗ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" Център "Съвременни родители" www.roditeli.info

Стъпка 1 - Нека раждането започне само Индукцията на раждането е насилствено стартиране на родилния процес преди бебето и тялото на майката да са готови за това. Раждането може да бъде предизвикано по един от следните начини: • чрез вкарване на синтетичен окситоцин в кръвта на майката; • чрез поставяне на гел простагландин в шийката на матката; • чрез амниотомия – принудително пукане на околоплодния мехур.

Индукцията не винаги сработва и се налага раждане с цезарово сечение.

ПРОУЧВАНИЯТА ПОКАЗВАТ

През последните години все повече проучвания сочат, че при безпроблемна бременност и здраво бебе индукцията крие рискове за майката и бебето. Предизвикването на раждането повишава риска от: • раждане с цезарово сечение; • използване на форцепс или вакуум екстрактор; • използване на епидурана упойка или други медикаменти за облекчаване на болката; • раждане на бебе с ниско тегло; • необходимост да се приложи интензивна неонатологична грижа.

48 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Защо да се остави раждането да започне само обикновено е по-лесно и по-безопасно? • Медикаментите, които се използват за предизвикване на раждането, могат да направят контракциите по-силни, по-дълги и по-чести, отколкото естествено възникващите контракции. Така раждането става по-болезнено и по-изморително, отколкото спонтанно започналото, а в някои случаи може да се стигне до дистрес на бебето. • В повечето случаи индукцията налага използването на последващи интервенции. Предизвиканото раждане като правило изисква включване на венозна система и постоянен електронен фетален мониторинг, което прави по-трудно намирането на поза, която е по-удобна за вас и подпомага прогреса на раждането. • Когато раждането е започнало само, жената може да е сигурна, че бебето е готово и тялото й работи точно както трябва. Кога индукцията е необходима? В някои случаи здравословното състояние или различни усложнения правят индукцията необходима за безопасността на майката и/или бебето. Американският колеж

на акушерите и гинеколозите (ACOG) определя шест такива ситуации: 1. Раждането не започва в рамките на 12-24 часа след изтичане на околоплодните води. 2. Раждането не започва след 42 г.с. 3. Жената има повишено кръвно налягане в следствие на бременността. 4. Жената има здравословни проблеми, например диабет, които могат да навредят на бебето. 5. Жената страда от инфекция на матката. 6. Бебето расте прекалено бавно. В никакъв случай раждането не трябва да се предизвиква заради удобство, например желанието детето да е родено на определена дата. Обсъдете с вашия лекар възможните начини за започване на раждането. Не се притеснявайте да задавате въпроси относно използваните методи за предизвикване на раждането и неговата необходимост.

Съвет:


ПРАКТИКУМ “МОЕТО РАЖДАНЕ” ДВИЖЕНИЕ И МАСАЖ - 01.03. от 18,00 ч. ДИШАНЕ И РЕЛАКСАЦИЯ - 15.03. от 18,00 ч.

София, ул. “Русалийски проход” 15-17; Телефон: 02/ 962 26 75; e-mail: info@roditeli.info

www.roditeli.info


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ШЕСТТЕ ПРЕГЛЕДА, НА КОИТО ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЛАГА Автор: Милена Тошева

След като навършите 30-годишна възраст, редовните прегледи и профилактичните изследвания стават неразделна част от грижата за здравето ви. Ако периодично посещавате лекаря си, шансовете ви значително да подобрите качеството си на живот са големи.

3) TEСТ НА СЛУХА Kогато навършите 50 години, задължително трябва да ви бъде

1) MAMOГРАФ Редовният преглед на гърдите е най-добрата превенция на рака на гърдата, а след 40-годишна възраст на дамите се препоръчва преглед с мамограф. А ако някой в семейството ви е имал злокачествен тумор, потърсете съвета на лекар през какъв период от време да се подлагате на това изследване. 2) ОЧЕН ПРЕГЛЕД Aко носите очила или лещи, прегледът при лекар трябва да се случва веднъж годишно. При нормални обстоятелства –

толога са задължителни. Ако се забележи проблем в ранна фаза, зъбът може да се спаси, а това е от изключително значение. Два пъти годишно следва да се почиства зъбният камък.

веднъж на две години. Жените са склонни към проблеми с очите, затова трябва да се обръща внимание на органите на зрението.

50 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

направена аудиограма за проверка на слуха. 4) ДЕНТАЛЕН ПРЕГЛЕД Редовните системни прегледи при стома-

5) AНАЛИЗ НА КРЪВТА Kогато навършите 20 години, най-малко веднъж на пет години трябва да проверявате стойностите на холестерола в кръвта. А когато станете на 40, веднъж годишно правете тези изследвания, тъй като това е най-голямата превенция за различни видове

болести, които могат да се забележат при промяна в кръвните стойности. 6) ПАП ТЕСТ След 21-годишна възраст без оглед на сексуалната активност всяка жена трябва да прави веднъж годишно ПАП тест (цитонамазка). С този тест се откриват евентуалните промени по шийката на матката и това е начин за ранно диагностициране на рак на маточната шийка. На по-възрастните жени се препоръчва да правят това изследване два пъти в годината.


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Ръцете са най-уязвимата част от тялото ни и затова изискват специална грижа. На пазара има изобилие от продукти, с които да поддържаме красотата на ръцете и ноктите си, но някои домашни рецепти също са доста ефективни.

52 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


Грижа за нежни и красиви ръце

Автор: Силвия Костова

Пригответе си ексфолиант от 3 с.л. кафява захар и 1 с.л. зехтин. Разнесете сместа по двете си ръце с нежни кръгови движения, а след това изплакнете с гореща вода, за да отмиете остатъка от зехтина. Кожата ви ще остане нежна и подхранена.

Цитрусовите плодове и краставицата премахват отлично пигментни петна по кожата на ръцете. Използвайте козметични продукти с такива екстракти или направо мажете кожата на ръцете със сок от лимон или краставица. ЗА ПО-ДОБРА ГРИЖА ЗА РЪЦЕТЕ: • Помислете как да предпазите ръцете си в ежедневието. Задължително ги намазвайте с подхранващ крем след всяко измиване или поне няколко пъти дневно. Нанасяйте крема върху измити, подсушени ръце с леки масажиращи движения в посока от пръстите към китката. • Използвайте щадящи кожата измиващи средства и винаги слагайте на ръцете си гумени ръкавици, когато миете съдовете. • Погрижете се за кожата на ръцете си преди сън, като използвате подходящ, подхранващ крем. • Още с първите студове слагайте ръкавици на ръцете си, когато излизате навън. • Внимавайте с храненето! То се отразява върху красотата на вашата кожа. • Ограничете цигарите и алкохола, защото те ускоряват състаряването й.

ДОМАШНА МАСКА ЗА НЕЖНИ РЪЦЕ За мека и подхранена кожа намажете ръцете си с вкусна маска от сварен картоф, прясно мляко и няколко капки розова вода.

и заглажда кожата. Неговият липиден състав е най-близък до този на човека. Маслото от бадем не дразни и не предизвиква алергични реакции, а е подходящо за всеки тип кожа и всяка възраст.

ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА - ИДЕАЛНО СРЕДСТВО ЗА ХИДРАТИРАНЕ И ТОНИЗИРАНЕ НА КОЖАТА Маслото от портокал се препоръчва при умора, депресии и тревожност. То засилва циркулацията на кръвта, спомага за освобождаване от токсините, подсилва клетъчното регениреране и заздравява епидермиса.

Маслото от авокадо се разнася лесно по кожата, абсорбира се добре, хидратира отлично и има забележим изглаждащ ефект.

Направете си сами омекотяваща и избелваща маска за ръце от 1 жълтък, 1 с.л. лимонов сок, мед и зехтин. Опаковайте ръцете си във фолио за 15-20 минути, за да дадете възможност на съставките да подействат, и след това отмийте маската и нанесете подхранващ крем.

Наричат маслото от роза течно злато, защото за получаването на килограм от безцинната суровина са необходими 3-4 тона розови цветове. Розовото масло, подходящо особено при суха и чувствителна кожа, оставя ръцете подхранени, меки и гладки и има цялостен хармонизиращ ефект върху кожата и сетивата. Бадемовото масло е отличен овлажнител, който успокоява, омекотява

ПОДМЛАДЯВАЩА МАСКА ЗА РЪЦЕ С АВОКАДО Намачкайте супена лъжица авокадо с малко прясно мляко до получаване на средно гъста каша и намажете с нея ръцете. Сложете си найлонови ръкавици за 10-15 минути, след което изплакнете.

[ www.kenguru.bg ] 53


[ MAMA ] ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Aroma – крем за ръце, 75 мл, цена: 1,99 лв.

Biotrade Keratolin – крем за ръце с 5% уреа, 50 мл, цена: 5,90 лв.

Eucerin pH5подхранващ крем за ръце – чувствителна кожа, 75 мл, цена: 10,80 лв.

Погрижете се за ръцете! 54 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Nivea Soft – крем, 50 мл, цена: 3,30 лв.


Sebamed – облекчаващ крем за ръце за суха кожа с 5% уреа, 75 мл, цена: 11,00 лв.

A-Derma Crème Main – крем за ръце при суха/възпалена кожа, 50 мл, цена: 13,90 лв.

Weleda – крем за ръце и нокти с цитрус, 50 мл, цена: 13,80 лв.

Bioderma Atoderm – крем за ръце за суха кожа, 50 мл, цена: 12,20 лв.

[ www.kenguru.bg ] 55


[ въпроси и отговпри ]

от

спец иали сти

Доказани специалисти отговорят на актуални въпроси ХИРУРГ

Акушер-гинеколог Д-р Борислава Попова, акушер-гинеколог, отделение „Акушерство и високорискова бременност” на МБАЛ „Токуда болница София”

Защо по време на бременност е доста срещан запекът? В началото на бременността поради хормонални промени и в частност заради повишените нива на прогестерон се променя чревният мотилитет (перисталтиката на стомашно-чревния тракт), което може да предизвиква подобни оплаквания. В по-напреднала бременност поради увеличаването на обема на матката, която притиска вътрешните органи, също може да се наблюдава такъв проблем. Ако оплакванията са прекалено сериозни, бременните жени винаги могат да се консултират с водещия бременността акушер-гинеколог. Ако запекът не предизвиква значителен дискомфорт, препоръката е да се спазва хранителен режим с храна, богата на целулоза и баластни вещества.

Проф. д-р Огнян Бранков, д.м.н. – началник сектор „Детска хирургия” на МБАЛ „Токуда Болница София”

Какви са симптомите на пъпната херния? Пъпната херния представлява издуване в центъра на пъпа, което лесно се прибира при натиск с пръст. Това е торбовидно продължение на коремната ципа (перитонеум), което излиза извън пъпния отвор. При плач или напъване повишеното коремно налягане избутва сегмент на тънкото черво. Често самият отвор на пъпа е затворен, но над него има дефект на срединното сухожилие, което състояние също наподобява пъпна херния. С течение на времето и в двата случая без лечение дефектът се разширява и издуването на кожата нараства. Как се проявява хернията Повечето пъпни хернии са безсимптомни. Почти не се наблюдават усложнения като заклещване на черво, така както е при ингвиналната херния. Навлизането на тънкочревен участък през пъпния

отвор може да предизвика дискомфорт, но по правило детето не изпитва болка. Понякога кожата изпъква значително, но херниалният отвор не винаги е широк. Как се третира пъпната херния Ако е с малки размери може успешно да се прибере с помощта на специални лепенки. Важно условие е залепването да започне непосредствено след отпадане на пъпния чукан. Върху пъпчето предварително се поставя топченце памук. Лепенката се залепва така, че да събере малко кожата и да се получи вгъване. При диаметър над 1 см е малко вероятно да се постигне ефект. В тези случаи или когато размерите на хернията са над 1 – 1,5 см в диаметър се пристъпва към оперативно лечение. То може да се извърши на 4 – 6 месечна възраст и тегло над 6 - 8 кг. При чести прояви на неспокойство операцията може да се извърши и по-рано.

Дерматолог ДЕРМАТОЛОГ Д-р Здравка Демерджиева, д.м. - началник отделение "Дерматология и венерология" на МБАЛ „Токуда Болница София”

Какви са причините за обострянето на атопичния дерматит при малките деца и бебетата? Обострянето на атопичния дерматит е в пряка връзка с използването на детергенти (измивни средства, прахове за пране) и дезинфектатнти в средата, в която живеят децата. В стремежа си да поддържат "добра" хигиена в къщата, родителите се престарават и използват всевъзможни токсични дезинфектанти и препарати, които се изпаряват

56 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

във въздуха, влизат в пряк контакт с кожата и с дихателната система и водят до обезмасляване на и без това сухата атопична кожа, както дразнене на носната лигавица и бронхите. Непрекъснатото хидратиране на детската кожа подпомага възстановяването на водно-липидната мантия на епидермиса и подобрява бариерната функция на кожата.

Д-р Валентин Вълчев, дерматолог Медицински център FiHealth, София

Каква трябва да е профилактиката на стрии по време на бременност?

По време на бременността кожата има нужда от допълнителна хидратация. Използването на медицинска козметика би намалило значително появата на стрии. Хидратирането на кожата трябва да започне още щом жената разбере, че е бременна, и да продължи до една година след раждането. Мажете кожата на гърдите, корема, бедрата и дупето с крем против стрии. Профилактиката срещу стрии по време на бременност трябва да включва добра физическа активност - задължително ходене пеша или специална гимнастика за бременни. Здравословното хранене по време на бременността е много полезно както за самите вас, така и за детето. Преяждането увеличава риска от повишаване на телесната маса, а така също и риска от поява на стрии.


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Защо бебетата плюят храната? Автор: Силвия Костова Въвеждането на твърдата храна е проблемно при повечето бебета, затова ако си имате малък злоядко вкъщи, бъдете сигурна, че вашият случай не представлява изключение. Най-важното нещо е да запазите спокойствие. Причините детенцето ви да плюе храната могат да бъдат наистина много…

БЕБЕШКО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ Точно както възрастните, и децата губят апетит, когато не се чувстват добре и когато са потиснати и без настроение. Така че, ако мъничето ви е настинало или има зачервено гърло, или просто сега му никнат зъбки, то може да откаже да се храни. ДЕТЕТО НЕ Е ГЛАДНО Апетитът на бебето не е еднакъв всеки ден, не е еднакво и желанието, с което приема една или друга храна. Ако малчуганът е ял повече по време на нощните хранения, това може да е причина за неговото нежелание да хапне от твърдите храни, които му предлагате през деня. ПРОБЛЕМЪТ Е В ХРАНАТА Една от най-честите причини бебетата да плюят храната е, че не харесват вкуса или консистенцията й. Друга причина може да бъде температурата й.

Винаги проверявайте дали храната, която давате на бебето, не е прекалено гореща или пък твърде студена.

58 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Трудното приемане на новите храни от бебетата е нещо напълно нормално. Може да се наложи да ги предлагате седем-осем пъти, докато детето свикне с вкуса им и реши да ги опита.

НОВА ХРАНА Когато въвеждате определена храна за пръв път, съществува голяма вероятност бебето да откаже да я приеме. Собственият вкус и предпочитанията на малкия човек се развиват постепенно и с времето детето все по-охотно предявява претенциите си. Имайте предвид също, че когато бебетата са по-малки, те приемат по-лесно новите храни, докато поотрасналите малчугани са много по-капризни и склонни да отказват вкусове и текстури,

Съвети

Не хранете детето насила! Ако то дърпа главата си назад, отказва да отвори уста, плюе храната или я държи продължително време в уста, без да я преглъща, то вероятно не е гладно. Ако бута лъжицата, плаче, крещи, опитва се да излезе от столчето за хранене или има пристъпи на гадене, мъникът ви казва по всички възможни начини, че не иска да яде. Най-доброто, което можете да направите в ситуация като тази, е да запазите спокойствие и да отложите храненето за друг път. Не пресирайте детето и не тъпчете допълнително храна в пълната му уста! Така ще направите храненето още по-трудно и стресиращо и за двама ви.

които не съответстват на предпочитанията им. ВКУС, РАЗЛИЧЕН ОТ СЛАДКО Бебетата харесват сладките храни и ако това, което им предлагате, киселее, нагарча или има по-силен аромат, това може да е причина за нежеланието им да се хранят. Тази реакция на отхвърляне не значи, че трябва да се откажете от новите храни и да предлагате едни и същи, които знаете, че бебето харесва.

С подобно поведение може да откаже детето напълно от определени храни. Избягвайте продължителните хранения, защото те отегчават детето и го правят неспокойно. Когато бебето е гладно, то приема храната за около двайсет минути. Старайте се да не удължавате времето за хранене повече независимо от апетита на малчугана. Не се колебайте да потърсите компетентна медицинска помощ, ако бебето не възвърне апетита си по-продължителен период от време или спре да наддава на килограми. Дефицитът на желязо например може да бъде причина за липсата на апетит.


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

Как да се грижим и какво да очакваме от бебето през първите 12 месеца от живота му?

КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ?

Не бива да оставяте детето да седи, както и да го вдигате за двете ръчички нагоре, докато крачетата му висят надолу. Старайте се да му осигурите спокоен ритъм през деня и достатъчно сън през нощта.

КАЛЕНДАР НА РАЗВИТИЕТО

КАК ДА СТИМУЛИРАМЕ РАЗВИТИЕТО?

Какво умее?

Най-важни за детето отново остават спокойствието и обичта, с които трябва да е обградено. Нищо не помага и стимулира неговото развитие така, както любовта на неговите родители. Стремете се да му говорите във всеки удобен момент, когато се е нахранило и е будно, пейте песнички, четете книжки и правете всичко онова, което според вас помага да общувате заедно. За да привлечете вниманието му, можете да закачите на леглото или кошарата подходяща за възрастта му въртележка или шарена играчка, като не забравяйте, че на тази възраст децата се привличат от ярките и контрастни цветове. Освен това през този период бебетата обръщат голямо внимание на образа си в огледалото и ако в дома си разполагате с такова от материя, която не може да го нарани, можете да го закрепите отстрани на креватчето в близост до лицето му, за да се вижда, когато е обърнато в тази посока.

+ Следи с поглед предмет, който се движи пред лицето му. Може да започне да обръща внимание и на двете си ръчички, но все още най-голяма радост му доставят лицата и гласовете на неговите родители. + Повдига глава за кратко, докато лежи по корем. Повдигането е непълно и не трае повече от няколко секунди, като по-трудно за бебето е да държи главичка в средно положение. По-често я обръща на едната или другата страна. + Започва да се усмихва, като към края на втория месец вече може да отговори на вашата усмивка със същото. + Все по-често може да се събуди от различни звуци и шумове. + Започва да издава гърлени звуци, т.нар. гукане. + Може да се съсредоточава за по-дълго време върху различни стимули и предмети, които му показвате.

ОСВЕН ТОВА ТО МОЖЕ:

+ Да задържи вашия палец или дрънкалка в ръката си, но този рефлекс е неосъзнат и детето все още не може да контролира хващането и пускането на предметите от ръцете си.

Втори месец Докато лежи по корем, бебето вече може да повдигне главичка за кратко.

Добре е да знаете

През този период може да забележите нежеланието на бебето да бъде във водата по време на къпане. Ако то плаче и очевидно не се чувства добре по една или друга причина, съвсем спокойно можете да се опитате да си вземете душ заедно, като най-добре би било това да стане, ако разполагате с вана. Обръщайте особено внимание на хигиената на мъничето при смяната на

60 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

пелените, като старателно го почиствате и измивате. През този период няма да е необичайно, ако се появят бебешките крусти по скалпа на бебето. Това не бива да ви тревожи, като най-добре би било преди баня да намажете главата му със специално бебешко олио, след което да измиете с шампоан или само с вода и нежно с подходяща бебешка четка да изрешите омекналите вече корички от косата и скалпа му.


НОВА

РЕЦЕПТИТЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗАХРАНЕНИ ДЕЦА БЕЗ НАЛИЧИЕ НА АЛЕРГИИ И СПЕЦИФИЧНИ НУЖДИ.

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

рецепти за мъници

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

50 г тиква

2 ч.л. ориз

РЕЦЕПТИ ЗА МЪНИЦИ СУПА ОТ ТИКВА

2 твърдо сварени жълтъка

1 ч.ч. мляко (или вода)

Състав:

Тиква, яйца, прясно мляко, кисело мляко, крутони, копър, масло, ориз, сол, вода, сметана (по желание).

1/2 ч.ч. кисело мляко (или сметана) за разтваряне на жълтъците

2 ч.л. масло

ситно нарязан копър сол на вкус крутони

*Можете да направите и постна супа, като вместо месо добавите 1/2 твърдо сварен жълтък.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте ориза и го сложете да ври в подходящ съд заедно с обелената и нарязана на малки парчета тиква. Тиквата трябва да е без семките. Посолете на вкус и варете, докато оризът и парчетата тиква омекнат до пълна готовност. При нужда долейте вода. Прибавете маслото и прясното мляко и когато супата отново заври, варете

2

не повече от 5 минути, след което свалете от огъня. По желание можете да я пасирате в зависимост от потребностите на детето. Разтворете сварените жълтъци в киселото мляко или сметаната и добавете към готовата вече супа. Накрая по желание можете да добавите ситно нарязан копър и крутони.

ПИЛЕ С ОРИЗ И СПАНАК

ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ:

Състав: Пилешки гърди, пилешки бульон, куркума, ориз, спанак, сол.

пилешки гърди

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете пилешките гърди и ги начукайте така, че да се получат парчета колкото една длан. Посолете на вкус и върху тях сложете листата от спанак. Навийте на руло и с помощта на конец или клечка за зъби закрепете така, че да не

62 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

няколко листа спанак (може и замразен)

2 ч.ч. пилешки бульон (може и зеленчуков)

1/2 ч.ч. ориз

*Куркумата е по желание. Тя придава на ястието жълтеникав цвят, а вкусът й обикновено е леко пикантен, използва се в индийската кухня. Ароматът й е на джинджифил и портокал.

се отворят. Сложете рулцата във врящ бульон или вода и варете около 15-20 минути до пълна готовност. Сервирайте ги нарязани на парченца с гарнитура от варен ориз с куркума или друга гарнитура, предпочитана от детето.

1/2 ч.л. куркума*

сол на вкус


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Димитрина Пандурова

Консултант: д-р Михаил Петров

ТРЕТА СЛИВИЦА

АДЕНОИДНА ВЕГЕТАЦИЯ ЗАД ТОВА СЛОЖНО МЕДИЦИНСКО ПОНЯТИЕ ВСЪЩНОСТ СЕ КРИЕ Т.НАР. ТРЕТА СЛИВИЦА

Тя е разположена по свода на мекото небце и представлява лимфоидна тъкан, която е изключително уязвима на възпаления в детска възраст. Чести хреми, чести отити, влошаване на слуха, дишане през устата, носово говорене, трудност и дори невъзможност да се изговорят определени съгласни, включително "м" и "н", жълта или зелена хрема, хъркане през нощта, понякога съпроводено с усещане за задушаване – това са все симптоми, които могат да подсказват за проблем на детето с „трета сливица”. Всички деца я имат, но тя

64 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

става проблемна, когато е увеличена. Ето защо оперативното й премахване е необходимо между втората и третата година, когато тя може да попречи на физиологичното носно дишане, развитието на нормалния слух и говор, но след задължителна консултация със специалист. След шестата година тя нормално търпи обратно развитие. За жалост дори и след оперативно премахване не винаги това ликвидира изброените здравословни неразположения и боледувания, до които води, тъй като рискът отново да се появи е често срещан.

КАКВО ДРУГО БИ МОГЛО ДА Я ПРОВОКИРА? Неизлекувана инфекция Усложнения Чести преболедувания Сливиците (тонзилите) са две – от двете страни на гърлото, и са вид лимфни възли, които са част от имунната система. Каква е тяхната роля в човешкия организъм? В тях се образуват имунглобулините, които имат за задача да се борят и да не допускат бактериалните инфекции. Т.е., казано по друг начин, те са първата бариера за вирусите и бактериите. По тази причина ролята на сливиците е от голямо значение именно при малките деца, когато имунната им система започва да се изгражда и започва да се среща с болестотворните микроорганизми. Третата сливица се намира в назофаринкса (високо зад мекото небце и се проектира в корена на носа), а установяването й става чрез по-задълбочен преглед (задна риноскопия).


За съжаление дълъг е списъкът на уврежданията, които може да предизвиква третата сливица. • Честите хреми и болки в гърлото са едни от първите симптоми за проблем с третата сливица. • Затруднява носното дишане, като понякога е възможно да се чува хъркане дори при будно състояние на детето. • Вдишването през устата е шумно и води до изсъхване на лигавицата, следствие на което зачестяват инфекциите на горните дихателни пътища; особено затруднено е дишането при спане по гръб. • Често регистриране на фарингит или ларингит – трудно преглъщане, промяна в гласа. • Според специалистите третата сливица дава отражение и върху апетита на детето, тъй като храненето става затруднено за малките. • Не позволява достатъчно снабдяване на организма с кислород, което води до нощно изпотяване, неспо-

коен сън, раздразнителност и разсеяност. • Инфектирана трета сливица предизвиква застой на носния секрет, като той или се задържа в носната кухина, или детето го поглъща. По този начин лигавицата на носа и синусите не могат да изпълняват правилно функциите и се получават инфекции, постоянна хрема или синузит. • За съжаление третата сливица може да доведе и до остро възпаление на средното ухо или постоянна задръжка на секрет в него, някои деца се оплакват, че не чуват добре. • И не на последно място – освен всичко изброено до тук третата сливица може да доведе до трайна деформация на небцето и захапката, т.нар. „готическо небце”. Лечението на възпалената трета сливица в традиционната медицина е медикаментозно – с антибиотик, противоалергични препарати и капки за нос. Обикновено, ако се проведе

правилен курс, сливицата се „свива” и не се налага отстраняването й по оперативен път. Заради изброените усложнения, които предизвиква обаче, често хирургическата намеса е абсолютно наложителна и необходима. Ако се стигне до тук препоръчително е операцията да се направи през пролетта или есента. Лекарите и медицината все още нямат отговор дали може да се предпази детето от уголемяването на третата сливица. При поставена диагноза профилактиката включва престой на чист въздух, здравословно хранене, често прочистване на носа и прегледи, при които да се проследят слухът и изменението на хипертрофиралата лимфоидна тъкан.

кв. Лозенец, ул. “Козяк” 31 - GSM: 0899 856 570 тел.: 02/898 50 34


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Нели Христова

Консултант: Д-р Антоанета Георгиева, специалист вътрешни болести и пулмология, здравен консултант за чуждестранни граждани в МБАЛ "Здравето"

ОБЕЗБОЛЯВАЩИ СРЕДСТВА

Kое да изберем?

Има ситуации, в които прегръдката, милувката или нужното внимание не стигат и детето плаче. Повече от ясно е, че нещо го боли и решението е едно - да му дадете болкоуспокояващо лекарство. Какво да бъде то обаче?

66 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


П

ри малките деца с успех се използват два от болкоуспокояващите препарати парацетамол или ибупрофен. В търговските обекти всеки един от тях е достъпен под различни наименования, но активните им съставки са винаги едни и същи и няма голямо значение каква точно марка ще изберете. И двата препарата се различават помежду си не толкова по цена, вкус и аромат, колкото по силата на температуропонижаващия, болкоуспокояващия и противовъзпалителния ефект. И двата медикамента са от групата на нестероидните противовъзпалителни средства и действието им се дължи

Консултирайте се непременно с вашия педиатър, ако болката е силна или изисква използването на обезболяващи лекарства по-често от интервали от 4 часа. Същото важи и за температурата - в случаите, когато въпреки мерките за нейното овладяване, продължава и след третия ден. Температура, която не спада от медикаменти изисква спешна лекарска намеса. на потискане на активността на ензимите циклооксигеназа 1 и 2, с което намаляват нивата на отговорните за проявите на възпалителната реакция простагландини. Парацетамол или Ибупрофен? Парацетамолът има преди всичко температуропонижаващо и болкоуспокояващо действие, a противовъзпалителният му ефект е доста по-слабо изразен. За разлика от него Ибупрофенът, освен тези предимства има и изразено противовъзпалително действие. Лекарството на пръв избор при кърмачетата и малките деца би трябвало да

е парацетамолът, който може да бъде използван за облекчаване на всякакъв тип болка и температура независимо от причината и възрастта, понася се добре както при новородени, така и при бременни жени и кърмачки, а дългогодишната му употреба дава сигурност по отношение профила му на безопасност. Въпреки това трябва да се знае, че както при всеки медикамент, системното превишаване на дневната му доза може да доведе до увреждане на бъбреците, черния дроб и стомаха. Ако кърмачето има навършени три месеца, лекарят може да прецени и да ви изпише Ибупрофен именно поради


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ

БЕЗОПАСНО ЛЕЧЕНИЕ

• Не надвишавайте обозначените в кратката характеристика на продукта дози или тази, които ви е изписал вашият лекар. Парацетамол може да се дава 6 пъти на денонощие в интервал, не по-малък от 4 часа. Ибупрофен може да се прилага на интервал от 6 часа максимум до 4 пъти на денонощие. • Имайте предвид, че дозата на активното вещество - парацетамол или ибупрофен, в препаратите под различните търговски наименования може да бъде различна. • Помнете, че действието и на двата медикамента започва в рамките на 30-60 минути след употреба.

неговото засилено противовъзпалително дайствие. Това лекарство може да се използва и при неинфекциозни възпалителни заболявания, при никнене на зъби, главоболие при по-големи деца, менструални болки. Не се препоръчва в случаи като: бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, кървящи хемороиди и язви на стомаха или дванадесетопръстника. Свещичка или сироп? Използването на свещички при новородените и кърмачетата е препоръчително и по-лесно. Единствено при диария тази форма не е показана за употреба. Парацетамол на свещичка се усвоява много по-бързо, отколко-

68 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

то при прием през устата. Същото се отнася и за Ибупрофен.

то на физикални методи (охлаждане на тялото чрез влажни компреси).

Сиропите от своя страна са достъпни с различни вкусове. Единственото изискване за тяхното приложение е детето да няма гадене и повръщане.

По-лесно е да се овладее болката, когато не е достигнала своя връх. При болки, свързани с никнене на зъбки, можете да дадете медикамента непосредствено преди лягане, за да осигурите на детето спокоен сън. В останалите ситуации болкоуспокояващите средства се прилагат инцидентно. Винаги обаче преди тяхната употреба трябва да се установи причината за съответната болка, тъй като една коремна колика може да се окаже апендицит и болкоуспокояващото само да замаскира картината и допълнително да усложни ситуацията.

Инцидентно или регулярно Ако детето страда от висока температура вследствие на инфекция, трябва да се придържате към фиксираните лекарствени дози и интервалите, описани в листовките на съответното лекарство. В този случай по-уместно е медикаментът да се дава при нужда, т.е. при повишена над 38 градуса температура, която не спада при прилагане-


[ от 0 до 3 ] ЗДРАВЕ Автор: Димитрина Пандурова

Консултант: д-р Галина Кисьова, педиатър, Отделение по педиатрия на МБАЛ "Тракия" ЕООД, Стара Загора, 0898227819

ЯЙЧЕНА АЛЕРГИЯ Автор: Милена Тошева

ПЪРВАТА ПРОЯВА НА АЛЕРГИЯ КЪМ ЯЙЦА МОЖЕ ДА СЕ ОТКЛЮЧИ ОЩЕ В КЪРМАЧЕСКА ВЪЗРАСТ. Свръхчувствителността към яйчения белтък в немалко случаи е свързана с алергия към кравето мляко, но може да съществува и самостоятелно. Това е и една от най-често срещаните алергии. В повечето случаи човешкият организъм реагира срещу протеина в белтъка, което не означава, че само той причинява проблеми. Възможно е детето да прояви алергия и към протеините в жълтъка. Въпреки че всеки организъм реагира различно, ето какви биха могли да бъдат проявите на яйчената алергия: • червен неравномерен обрив • сърбеж • екзема • подуване и зачервяване на устата • болки в корема • диария • гадене или повръщане • хрема или кихане, дори проява на астматични признаци като кашлица,

стягане в гърдите или задух • зачервяване на клепачите • сълзящи очи. Някои от тези симптоми могат да се появяват в период от няколко минути до няколко часа след консумацията на яйце. Обикновено реакцията продължава по-малко от ден. Хранителните алергии са често срещани и обикновено първата им проява е като обрив по кожата. За жалост обаче понякога могат да протекат и по-тежко – със замаяност, сърцебиене, понижаване на артериалното налягане, оток на лицето или още по-опасното – с подуване на езика, което може да причини задушаване и шоково състояние. Диагнозата е анафилаксия и изисква бърза и спешна медицинска намеса. За щастие хранителните алергии рядко остават завинаги.

70 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

С израстването на детето намалява и непоносимостта към животински белтъци. Някъде около 2-годишна възраст може много внимателно да се опита включване в менюто на храните, които преди това са предизвикали реакция. Това винаги трябва

да се случва при наблюдение и след консултация със специалист. Така или иначе между 2 и 4-5 години повечето деца преодоляват хранителните алергии. Диагнозата яйчена алергия се поставя след назначаването

на кожен тест или кръвно изследване. В някои случаи обаче не може да се установи категорично към какво е непоносимостта. Това налага преминаването към промяна в хранителния режим, за да се проследи как организмът реагира при при-


Сигурно си спомняте как започна захранването на вашето бебе. Как се въвеждат първите храни. Навярно имате спомен и за включването на яйчения жълтък и муцунките, които прави малкото човече при запознаването с новите храни в живота.

С какво може да се замени 1 яйце: + 1 бакпулвер, вода и мляко + 1 с. л. плод на пюре, например банан + 1 ч. л. сода за хляб + 1 с. л. оцет + 1 с. л. мая, разтворена в малко вода + 1 пакетче желатин, разтворено във вода. Преди готвене внимателно почиствайте повърхностите на съдовете, за да няма следи от яйца по тях.

емането на различни видове продукти. КАК ДА СЕ СПРАВИМ? Премахването на яйцата от детското меню на пръв поглед изглежда много лесно, но всъщност не е достатъчно. Днес редица храни (като например тестени изделия, кексове, сладкиши, дори и някои

видове хляб) съдържат яйчени продукти. Освен това трябва да се избягват майонезата и заместителите на яйца. Вниманието трябва да бъде изострено при някои пресни макарони и супи, които също могат да съдържат яйца, както и при готовите храни в заведенията за хранене.

Внимателно четете етикетите на храните, които купувате. Домашно приготвените ястия и сладкиши са най-сигурният начин да сте спокойни за отсъствието на алергени. Вече има достатъчно много

готварски книги с редица предложения за деца, които страдат от хранителни алергии. А и семейните

рецепти лесно могат да бъдат адаптирани, така че да не съдържат яйчени продукти.

[ www.kenguru.bg ] 71


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

РАЗБИРАТЕ ЛИ ЕЗИКА НА ВАШЕТО БЕБЕ?

72 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Автор: Силвия Костова Какво е необходимо, за да направим една прекрасна детска снимка? Умеете ли да дешифрирате невербалния език на новороденото? Ако не сте съвсем сигурни какво точно иска да ви каже малкото съкровище и как да му отговорите, на помощ идва нашият бърз гид. Бебетата комуникират с възрастните дълго преди да са в състояние да произнесат първите си думи. Пеленачетата се раждат със способността да изразяват различни емоции, от това да покажат, че не се чувстват добре, до демонстрирането на задоволство. Да успеете да разчетете езика на тялото на вашето бебче означава само едно – да отговорите бързо на неговите нужди. Предлагаме ви няколко основни принципа, които се считат за валидни за по-голямата част от бебетата.


Втренчен поглед Мозъците на новородените, както и двигателните им рефлекси, все още се развиват, затова им е необходимо време, за да се научат да хващат различни предмети. Бебетата обаче често се взират в стени или предмети, които са ги заинтригували, просто защото изследват обкръжаващата ги среда. Съвет Дайте възможност на вашето бебе да изучава цветовете, формите и разстоянията. Не прекъсвайте заниманията му, например като внезапно се изпречите на пътя на погледа му.

Ритане с крачета Ако бебето интензивно рита с крачета, това може да е знак за наличие на газове, мръсни пелени или че просто не му е удобно в кошчето. Когато детето е щастливо и иска да си играете, то също рита с крачета. Съвет Прочетете по израза на бебешкото личице дали става въпрос за състояние на дискомфорт или напротив. И ако се окаже, че бебето иска да си играете, споделете неговото желание. Ако пък установите, че някое от вашите действия кара мъника да се забавлява искрено и рита в знак на удоволствие и одобрение, доставяйте му по-често тези положителни емоции.

Извиване на гръбчето Малките бебета извиват гръбчета, за да покажат, че изпитват болка или парене. Реакцията може да бъде знак за връщане на киселини от стомахчето на новороденото, които предизвикват дразнене на хранопровода. Извивайки гръбчето си, бебето се опитва да облекчи състоянието си на дискомфорт.

Съвет Щом детето спи добре, нямате поводи за тревоги. Ако страданията на бебчето обаче причиняват безсънни нощи и на двама ви, е наложително да го заведете на лекар. Педиатърът ще предпише подходящи медикаменти, с които киселинността в стомахчето на мъника ще намалее и той ще получи облекчение.

Ръце на очите

Ако вашето бебе покрива очите си с ръчички, това може да е знак, че иска да си поиграете на криеница. Бебешкият свят е концентриран единствено в полето на пряката видимост. Малките деца обичат да поставят прегради пред погледа си просто за да проверят дали човекът, който наблюдават, е все още там след премахване на препятствието. Съвет Участвайте активно в забавленията на вашето бебе. Вземете тънко одеяло или пеленка и се скрийте от мъничето само за да се покажете след малко пред ентусиазирания му поглед.


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Търкане на очите или ушите

Децата търкат очите и ушите си с ръце, когато са уморени. Преди да навършат шест месеца, те трият личицата си с ръце и когато се отегчават. По-късно е вероятно да открият колко чувствителни са ушите им и че могат да се успокояват, докато ги потъркват. Съвет Започнете да приготвяте детето за лягане веднага щом забележите, че то трие очите и ушите си. Ако обаче бебето търка ушите си и има температура (над 38 градуса), съществува голяма вероятност за развитие на ушна инфекция. Задължително се консултирайте с вашия педиатър!

Гукане, бърборене, смях Бебетата започват да различават височината и вариациите в тона на гласовете на своите родители, когато са на два-три месеца. Между четири и шест месечна възраст бебетата експериментират с гласовете си. Те започват да издават различни звуци, произнасят заедно гласни и съгласни, гукат. Гласът им е ясен индикатор за емоциите,

74 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

които изпитват – щастие, ярост, раздразнение, протест, нетърпение или задоволство. Съвет Говорете с вашето бебе винаги когато имате възможност. Окуражавайте го да имитира звуците, които чува. Това са първите разговори, които водите с детето си.


СПОКОЙСТВИЕ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО AC 1200

ВИДЕО МОНИТОР ЗА СЛЕДЕНЕ НА ДВИЖЕНИЕ И ЗВУК, И С ВРЪЗКА КЪМ ВАШЕТО МОБИЛНО УСТРОЙСТВО

Препоръчителна цена: 590,00 лв.

Подматрачен сензор за движение Регулируема HD камера с инфрачервени лъчи(Дневно & нощно виждане) Дискретна светлина за нощно време Двупосочна комуникация Wi-Fi Internet Communication Вътрешна връзка чрез Wireless Access Point До четирима едновременно свързани потребителя, към една камера от всяка точка на света Снима и прави видео клипове Батерия с USB захранване Връзка чрез e-mail или facebook Финна настройка на подматрачните сензори Нежни мелодии в помощ при заспиване

ТЪРСЕТЕ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА И ОНЛАЙН WWW.ANGELCARE.BG С марка ANGELCARE се разработват и произвеждат комбинирани звукови и видео монитори със сензори за контрол на дишането вече повече от 16 години и за повече от 60 страни по света. Това, което различава ANGELCARE от така наречените бебефони е наличието на изключително чувствителна на движение сензорна подложка, която се поставя под матрака в бебешкото легло и вградената в уредите на ANGELCARE аларма, която се включва в случай, че уредът не засече движение за повече от 15 секунди, за да предостави на родителите време за така наречената „живото спасяваща реакция“.


НОВА

РУБРИКА

[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

в помощ на мама

В грижите за бебето освен безгранична любов, нежност и търпение присъстват и много други неща, без които ежедневието около малкото човече няма да е толкова удобно и комфортно за нас като родители. И едва ли някой от нас се замисля какво бихме правили без тези неща, просто защото ги има.

У дома е забавно

Bright Starts детски център бънджи „Minnie Mouse Premier Bounce and Bloom” от серията „Disney Baby”; цена: 213,75 лв. Детски, занимателен център на американската фирма Bright Starts. Този модел на забавен детски център Minnie Mouse от серията „Дисни” е напълно зареден с играчки. Уредът е компактен, концентрирал всички функции, необходими за поддържане на вниманието на бебето по-дълго време, осигурява пълното бебешко забавление. Уникалната материя на трамплина осигурява мекота при допира на детските крачета. Специалната седалка бънджи позволява на бебето да скача и танцува.

В ПОМОЩ НА МАМА

В дните, когато навън е студено и се чудите как по-точно да направите така, че мъничето да не скучае, най-вероятно ви се иска в един момент поне за малко да можете да извадите заек от ръкава си, за да е по-интересно и забавно. И тъй като зимните моменти, снега и студеното време са налице засега, поне по нашите географски ширини, от голяма полза могат да ви бъдат всички онези чудесни изобретения, с които детето да се забавлява вкъщи, а вие да свършите нещо или да си починете, защото със сигурност имате нужда! Ето и някои от нещата, с които можете да се снабдите, като не е задължително покупките да се направят накуп. Просто преценете от какво имате нужда, кое ви се струва подходящо и най-вече забавно за малкото човече у дома, така че всички накрая да бъдат доволни.

Активна гимнастика Cangaroo „Веселото жабче”; цена: 99,00 лв. Правоъгълна форма с два пресичащи се грифа с играчки, подходяща за деца от 0 до 6 месеца.

76 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


Шезлонг/Люлеещо столче "Тропическа гора" Fisher Price; цена: 129.98 лв. Музикалният шезлонг „Маймунки” на Fisher Price е идеален продукт за вашето дете от раждането му до около тригодишна възраст. Той се превръща много лесно от люлка в неподвижно място за хранене. Може да се използва като люлеещ шезлонг за дете до 9 кг. и като столче, докато детето стане 18 кг. Има арка с две интерактивни играчки. Този музикален шезлонг е идеално място за игра, хранене и почивка. Расте заедно с бебето. Тегло: до 9 кг. като шезлонг/люлка и до 18 кг. за люлеещо столче.

Playgro музикална въртележка „Приятели от джунглата”; цена: 49,90 лв. Ярка и забавна музикална въртележка с навиващ механизъм и три въртящи се, симпатични, плюшени животинки. Музикалната въртележка се монтира лесно към креватче или кошара. Нежните мелодии и движението на животинките ще успокоят бебето. Основни функции и характеристики: стабилно и лесно монтиране с помощта на щипка, три симпатични, плюшени играчки от джунглата, разработени, за да подпомагат визуалното проследяване, приятни и нежни мелодии, които ще успокоят бебето и ще стимулират звуковото възприятие. Подходяща за възраст от 0 до 5 месеца.

Graco - люлка Baby Delight Hide and Seek; цена: 169,00 лв. Удобна и компактна бебешка люлка с отделящ се гриф с 2 меки играчки. Люлката работи с 4 бр. LR14 1.5V батерии (не са включени), има 2 скорости на люлеене, 3 позиции на облегалката, 5 позиции на закопчаване на коланите.

Проходилка самолет Jane; цена: 149,00 лв. Проходилката от Jane е с иновативен дизайн, мултифункционална табличка и мека седалка с три позиции. Тапицерията е от мек плат, който се маха и пере. Колелата на проходилката са силиконови, изключително тихи, подходящи за паркет.

[ www.kenguru.bg ] 77


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Супер игри за стимулиране на петте сетива Автор: Милена Тошева Играта не изисква модерни играчки или съвършено декорирано помещение. Много са нещата, които вече имате и които можете да използвате по нов и специален начин за стимулиране на сетивата.

Стимулирайте детето си да включи всичките си сетива и да изследва околността с обикновени играчки, които сами можете да измайсторите.

Ето няколко идеи за всяка възраст: Зашито топче

в тях.

Ако можете да боравите с игла и конец, можете лесно да направите тази кърпичка, в която е поставено "топче" със зашити краища, което детето може да "гони" с ръчичките си.

Изследовател в банята

Балони

Внимание! Никога не оставяйте бебето и малкото дете само във ваничката.

Напълнете балоните с това, което имате в дома си - например боб, зърна кафе, брашно, вода, ориз и т.н. Преди това сместете съставките в дълбока чиния, за да не се разпилеят. Предлагайте на детето да опипва различните балони и да познава какво има

Пригответе предмети и играчки с различна форма и материя, които използвате при къпане. Игрите във водата подпомагат развитието на осезанието.

Аромати

Изследвайте ароматите с помощта на цветя, ароматни соли за вана или хранителните продукти, докато се храните или готви-

78 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

те. За целта можете да използвате и кутии от подправки, като в тях поставите цвете, памук, напоен с аромат, и т.н.

Изследване на докосването

Поставете на детето задачата да комбинира едни и същи материи.

Изследване на вкуса

Пригответе чинийки с различни продукти

(без люти), завържете очите на детето и нека се опитва да познае за какъв продукт става въпрос. Същата игра на вкусове можете да приложите и с лъжички за бебета. Дали детето ще отгатне за какъв вкус става въпрос?

Забавно докосване

Още един начин да усетите различните материи. Можете първо да нарисувате ръцете

си на голям картон, а след това да залепите всякакви материи - от перо до мека шкурка. Питайте детето какво пипа. Със сигурност ще получите интересни отговори.

Съчетаване на звуковете

Използвайте пластмасови кутийки от шоколадови яйца - поставете в тях боб, царевица, монети и т.н. Нека детето да открие кои два звука са подобни.

ПОСТЕР СЪС СЕТИВАТА С по-големите деца можете преди началото на играта да приготвите колаж за сетивата. Изрежете от списания снимки с органите на сетивата и се опитайте с детето да отгатнете кое сетиво на кой орган съответства.


2 1 3

5 6 4

1.

Barral Baby Protect – хидратиращ крем, 400 мл, цена: 24,00 лв. 2. Бебе нежен крем Seba med 50 мл. - 6.96 лв. 3. A-Derma Exomega – крем за много суха/ атопична кожа, 200 мл, цена: 33,80 лв. 4. Bioderma Atoderm – крем за суха кожа – лице и тяло, 200 мл, цена: 27,00 лв.

5. Mustela Stelatopia® – млечно масло за вана без отмиване, 200 мл, цена: 26,10 лв. 6. LRP Lipikar Baume AR+ – възстановяващ балсам суха кожа, 200 мл, цена: 33,20 лв.

С НЕЖНА ГРИЖА ЗА КОЖАТА [ www.kenguru.bg ] 79


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

Наука за прохождането Автор: Нели Христова Първата усмивка, първото зъбче, първата думичка, първите крачки и всичко онова, което се случва за първи път в живота на всяко мъниче, е вълнуващо, невероятно и едва ли не феноменално в очите на неговите мама и татко. Радостта е огромна, овациите - бурни и като че ли целият свят трябва да разбере

за онези най-най-първи неща, всяко едно от които, напълно заслужило съпътстващите го емоции. Сега ще поговорим за прохождането и по-скоро за това какво би помогнало и кое по-скоро би попречило в науката за неговото осъществяване.

Какво помага? Свобода на движението Търкалянето, самостоятелното седене, пълзенето и ходенето на четири крака е най-добрата тренировка за вашето мъниче, преди да се научи да ходи само. Благодарение на всичко изброено то се научава да практикува координацията си и чувството за баланс, получава повече умения, научава се да преценява разстоянията и подсъзнателно планира всяко едно движение, изучавайки повърхността, върху която се намира. Най-хубавото от всичко е, че се забавлява. Така че нашият съвет е да оставяте малчо колкото е възможно по-често на пода, като по този начин му осигурявате свободата, от която има нужда, за да се движи. От време на време можете да участвате и вие, като легнете заедно с него и му позволите да се катери по вашето тяло, да се провира под вас, да минава между ръцете или краката ви - вие сте перфектното безопасно препятствие и естествена площадка за детето по пътя към неговото самостоятелно прохождане.

80 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Безопасен дом Ако при опитите си да се изправи и да направи своите първи стъпки мъничето не се сблъска с болезнено преживяване, е сигурно, че ще крачи смело напред. Затова грижата всичко у дома да бъде наред и да му помага това да се случва е от първостепенно значение за вас като любящи мама и татко. Ако подът е хлъзгав, сложете килим със силиконова непързаляща се основа. Обезопасете острите ръбове на мебелите с пластмасови капачки, които се продават във всеки специализиран магазин. Махнете от стаите всички нестабилни и люлеещи се мебели, защото, ако детето се опита да ги използва като опора, могат да се обърнат, а това да го обезсърчи в опитите му да се изправи. Скрийте всички електрически кабели в пластмасови улеи близо до стената и затворете контактите с капачки за пълна безопасност. Периодично проверявайте ръчичките на мъничето дали не е взело от някъде малки части от предмети, които могат да застрашат здравето му. Боси крачета Босото дете се чувства много по-комфортно, защото по този начин за него е много по-лесно да усети земята. Така по-бързо се научава да стои право и да запази равновесие. Ето защо от време на време съвсем спокойно можете да го оставяте босо на пода. Ако времето е студено и се притеснявате, че


ще настине, можете да му вземете чорапки с гумени подложки на ходилото или терлички с меки кожени подметки, за да не се пързаля. Пантофите, обувките и чехлите затрудняват движенията на крачетата и забавят прохождането.

Какво пречи? Държането и воденето за ръка Когато държите детето за ръцете, то се научава да следва вашите стъпки, но това съвсем не го прави уверено и самостоятелно в неговите собствени крачки и запазване на равновесие. Макар и бавно, когато ходи без вашата помощ, то ще се научава все по-добре и по-добре на тези умения и ще ги усъвършенства, докато не стане стабилно. Едновременно с това то ще усеща земята и пода, върху който стъпва, ще преценява разстоянията и правилно ще прехвърля теглото си от едното краче на другото, а по този начин ще успява да се защити при евентуално падане. Разбира се, това съвсем не означава да не водите детето за ръце. В случаите, когато го правите обаче, се постарайте да не позволявате то да виси на ръцете ви и да се дърпа напред. Най-добре би било да застанете пред него и да

се движите назад с лице към него, давайки му само лека опора с ръка. Проходилка Проходилката намалява мотивацията на мъничето да ходи само. Това е така, защото, когато сложите детето в нея, то се движи по начин, напълно различен от самостоятелното ходене, а придобитите навици там изобщо не помагат за бързото му и стабилно прохождане. В проходилката работят различни мускулни групи, а краката и тазът са обременени по различен начин. Малкото дете не усеща напълно своето тяло и среща трудност при определяне на позицията си в пространството. Страховете на мама и татко Напълно нормално е като родители да се страхувате, че детето ще падне и нарани. Запомнете обаче, че то вижда този страх в очите ви, а това го обезкуражава и го кара да се чувства неуверено в опитите си да проходи. Когато обаче сте сигурни, че домът ви е обезопасен, а вие сте наблизо и можете да се притечете на помощ и да подадете ръка при евентуално падане, няма от какво да се притеснявате. Ходенето е изкуство, затова оставете детето да се научи на него, а гордостта от добре свършената работа оставяме изцяло на вас, защото ще бъде заслужена!

[ www.kenguru.bg ] 81


[ от 0 до 3 ] LIFESTYLE

МИСИЯ ГЪРНЕ Кога мъничето е готово да каже сбогом на пелените и кой е най-перфектният начин това да се случи без сълзи? Автор: Нели Христова Някои родители слагат детето на гърне от момента, в който то започне да седи самостоятелно и e съвсем нормално мъниче, което стои по-често и по-дълго там понякога да свърши работата вътре. Това обаче е чисто съвпадение, защото има физиологичен и естествен момент, когато детето е готово да се раздели с пелената.

Не бързайте!

Повечето деца започват да използват съзнателно гърнето през втората половина на третата годинка, а според научните изследвания момиченцата се научават по-рано от момченцата. Помнете обаче, че преминаването от пелените към гърнето е сложен процес и изисква от детето да усвои няколко важни умения: • да осъзнава, че му се пишка/ака;

82 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

• да знае какво означава това; • да може да задържи позива за малко; • да знае какво да прави след това - да поиска от мама или татко да седне на гърнето.

Наблюдавайте детето

Опитайте се да уловите моментите, когато мъничето ще се събужда сутрин или следобед със суха пелена - това


най-вероятно е знак, че тя му пречи и съвсем осъзнато задържа изхождането в нея. Другото, на което можете да обърнете внимание, е дали, преди да свърши "онази" работа, детето не заема някаква определена поза - да кляка, да се крие под масата, да ви наблюдава виновно. Това е сигурен знак, че то започва да контролира своето тяло и осъзнава, че акането или пишкането изцяло зависят от него. След като вече сте убедени, че детето е готово да ходи в гърне, е време за следващите няколко стъпки, за да се увенчае вашето дело с успех. • Избере по-обикновено гърне. Някои мъничета не разбират защо трябва да пишкат върху гърба на костенурка или на главата на някое зайче. Независимо от формата на гърнето то трябва да бъде стабилно, удобно, без остри ръбове или дребни елементи. • Постарайте се детето да е облечено с удобни дрехи. Първите опити за успешно използване гърне не трябва да бъдат възпрепятствани от никакви колани, тиранти, копчета и всичко онова, което може да забави смъкването на гащите. Помнете, че в началото всяка секунда е от значение, защото детето все още не може да контролира добре задържането. • Подходящи книжки, чиито главни герои успешно се справят с гърнето в трудни ситуации. Това обаче съвсем не означава, че трябва да бомбардирате детето с тях пет пъти в деня и вечер за лека нощ. Историите трябва да са кратки, а изводите и поуките от тях разбираеми. • Кукла, която пишка - такава играчка може да е от голяма помощ, ако успеете да играете

с нея без натрапчиво преподаване и досадно напомняне какво трябва да се прави.

Не пестете похвалите!

Когато детето се изходи в гърнето, не забравяйте да го похвалите подобаващо. Съвсем в реда на нещата можете да ръкопляскате, да кажете "браво", а защо не и да му дадете малък подарък като награда за добре свършената работа. Когато го хвалите, не е нужно да казвате "Ти си добро момченце" или "Ти си най-умното момиченце в целия свят". Ходенето в гърне е като пиенето на вода от чашка - нещо напълно нормално и няма нищо общо с ума, добротата или обичта! Вместо това можете да кажете "Браво, трябва да се гордееш със себе си!" или "Браво, ти се справи съвсем сам перфектно!". Не забравяйте, че колкото повече притискате детето, толкова по-бавно във времето то ще се научи да ходи на гърне, затова: • не очаквайте незабавни резултати • не се ядосвайте • не крещете • не се нервирайте • не наказвайте • не сравнявайте с други деца • не поставяйте условия • не показвайте разочарование. И така, ако въпреки всички подготовки и усилията, които полагате, нещата не се получават по начина, който очаквате, не се притеснявайте. Това съвсем не означава, че детето се развива по-бавно от това на съседа или на най-добрата ви приятелка. Просто все още не е готово за тази промяна. В такъв случай най-добре би било за малко да забравите за гърнето и то просто да стои и да чака, когато детето реши, че му трябва.

[ www.kenguru.bg ] 83


МОДА ЗА БЕБЕТО

84 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


Официален Представител за България: Детско Царство ЕООД гр. Пловдив , ул. Брезовско шосе №147, Тел,0885/618088 е-mail: nchaparov@abv.bg Facebook: Caramell-Bulgaria

[ www.kenguru.bg ] 85


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

Темата разработи: Димитрина Пандурова

Къде се крие причината за лошия правопис – у децата, родителите или системата? Могат ли и как родителите да повлияят на децата си в усвояването на краснопис? Потърсихме отговорите на тези въпроси от Евелина Гечева, създател на информационния портал за образование, наука и култура Академика БГ. Инициатор на националната кампания „Бъди грамотен”, в която за 5 години са се включили над 35 000 души.

На какво се дължи лошият правопис при децата? Според мен оценката „лош” не е за децата, а за системата, по която се обучават. Тя изисква от тях знания, които не им дава. По тази причина всеки изпит е огромен стрес, а не трябва да бъде така. Стрес, защото трябва да се покажат знания, преподавани няколко часа, набързо, без достатъчно упражнения. В миналото правописът се изучаваше по най-лекия начин – с примери, с проверка със сродни думи, с поставяне на думата или израза в контекста на изречението. Това са все утвърдени и лесни похвати, които по необясними за мен причини са заменени от тежки граматични категории, които дори родители с филологическо образование трудно възприемат. Според учителите, с които Академика БГ работи по различни проекти, голяма вина за лошия правопис на учениците има недостатъчният брой часове по български език. Моето мнение съвпада с тяхното. Когато аз бях ученичка, имахме часове по български език всеки ден. Сега далеч не е така и резултатите са налице.

86 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

ПРАВОПИСЪТ ПРИ ДЕЦАТА А да търсим ли причина в гените? Не бих винила гените. Гените ни са много добри, просто в Министерството на образованието работят хора, които са напълно откъснати от действителността в училище. Това нанася непоправими щети върху децата ни. Приемат се документи, които буквално побъркват учители, родители и деца. Това е основни-

ят проблем, а не гените или самите деца.

Какво е отражението на съвременните технологии върху писането? Често виним технологиите и може би това обвинение донякъде има основание. Но моето мнение е, че ако човек е грамотен върху белия лист, той ще бъде грамотен и върху клавиатурата. Винаги съм смятала, че в училище и в семей-

ството трябва ясно да се изтъква разликата между лична комуникация и книжовен български език. В личната комуникация човек може да си позволи емотикони, разни „шифровани” думи, понятни само за отсрещната страна, сленг, диалект или каквото реши. Може с йероглифи да си напише личното съобщение, ако ги знае. Но когато става дума за официално


писмо, за текст, предназначен за публика или за работа, той трябва да бъде съобразен с книжовните норми. Ето това убягва и на родителите, и на учителите. Противопоставят се на детските езикови приумици, вместо просто да ги отделят от сериозното писане.

Каква е рецептата за справяне с проблема? Едва ли бих могла да дам универсална рецепта. Да, нужно е повече четене, повече внимание към детето, повече опростяване на самите правила. Моля за извинение колегите, които биха се засегнали, но самият Институт за български език към БАН има пропуски. В последния му речник, който би трябвало да е меродавен по отношение на книжовните норми, има грешки и противоречиви правила. Това е недопустимо. Освен това правилата се променят твърде често, което също не е добро решение.

В коя възраст може да се повлияе и по какъв начин върху красивия правопис? Детето по-лесно възприема от човек, който бавно и внимателно му обяснява, държи му ръката в буквалния смисъл, за да го научи да пише. На каква възраст може да става това обаче? Има доста разлики в мненията, затова нека всеки родител да реши за своето дете. Едно дете би възприемало добре и на 4 години, но друго дори на 6 би се затруднявало. Да не забравяме, че научаването на буквите и четенето на думи от детските книжки предшества писането. Във всички случаи на 12 години вече е късно да променим начина, по който детето пише. Правилното и красиво писане се учи в първи клас, но начални учители твърдят, че до края на трети клас е възможно да се работи по краснописа.

Ранното научаване на правопис доколко също е фактор върху четливия и подреден почерк? Когато тези две неща вървят успоредно, е най-добре. Възпитава се уважение към всяка буква. Това е полезно, защото тя няма да бъде изпусната впоследствие. Безспорно правописът и краснописът са свързани. Старанието да се изпише думата правилно включва и това да е четливо написана. Когато детето знае как се пише една дума и няма колебания, то ще насочи вниманието си към красивото и четливо изписване. А когато не е сигурно в знанията си и е пришпорвано от кратки срокове, то не обръща внимание на краснописа и той му е последна грижа.

Дългосрочната стратегия е за все поранно обучение. Трябва ли част от това да бъде и по-ранното изучаване на азбуката? За България според мен е добре да се запазят сегашните възрасти и стандартите да се спазват. Защо ми е моето дете да знае да пише на 4 години, когато пише неправилно? За мен е много добра германската система, която не насилва детето. Ако усвоява – усвоява. И колкото – толкова. Стресът е сведен до минимум в началния етап. А ние тук отглеждаме невротици, които на 14 години имат високо кръвно.

[ www.kenguru.bg ] 87


[ от 3 до 8 ] РАЗВИТИЕ И ОБУЧНИЕ

10 НАЧИНА

ДА РАЗВИЕТЕ СОЦИО-ЕМОЦИОНАЛНИТЕ КОМПЕТЕНЦИИ НА ХЛАПЕТО Автор: Милена Тошева Приспособяването на детето към училище, както и вписването му в колектива, зависят от социалните компетенции на малкото човече, от способността на хлапето да бъде прието. Малчуганът, който свикне да се справя с фрустрираността и с негативните усещания, се приспособява по-лесно и средата го приема без проблеми. Прекалено защитаваните деца, които по-трудно се справят с фрустрацията, по-трудно се приспособяват. Ето какво можете да направите вие като родители, за да се справите със социо-емоционалното развитие и самостоятелност на детето ви:

88 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

1. БЪДЕТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ

Важно е да бъдете колкото е възможно по-последователни в отношението си към детето и да му помогнете да изгради работни навици. То трябва да е отговорно и да си подрежда играчките, да се облича само и да оправя леглото си. По този начин малкото човече ще бъде отговорно за вещите си.

2. НЕ ГО ЗАЩИТАВАЙТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО

Позволете на детето в определени ситуации да се учи от грешките си. Ако прекалено много предпазвате детето, то ще бъде несигурно за това какво може да пробва и да има ниско самочувствие.


3. ПОЗВОЛЕТЕ МУ ДА БЪДЕ САМОСТОЯТЕЛНО

Въоръжете се с търпение и оставете детето да се среши само, да измие без помощта ви зъбите си и т.н. Ако вие правите това вместо него, то ще загуби интерес към извършването на тази дейност. Ако го оставите да върши всичко самостоятелно, със сигурност то самото ще се гордее със себе си.

4. ХВАЛЕТЕ МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ

Естествено, без да прекалявате. Важно е да го похвалите за всички положителни неща, които прави или се опитва да направи. Покажете му, че оценявате усилията му. Същевременно избягвайте постоянните критики и наказанията, тъй като така се засилва чувството на несигурност, оказва се влияние върху създаването на негативен образ за себе си, насажда се страх от допускането на грешки и последващи наказания.

5. ОБЯСНЕТЕ ПРАВИЛАТА

Kaто помолите детето да направи нещо, обяснете му защо искате това от него (например: "Моля те, прибери тази играчка, за да не се спъне някой в нея", вместо "Веднага направи това, което ти казвам!").

6. KРИТИКУВАЙТЕ ПОВЕДЕНИЕТО, А НЕ ЛИЧНОСТТА

Дори и като сте ядосани на детето, покажете му обичта и уважението си. Никога не критикувайте детето! Можете обаче да критикувате поведението му, ако не одобрявате как се държи.

7. СЛУШАЙТЕ ДЕТЕТО СИ

Ежедневно разговаряйте с детето и го слушайте. Също така наистина чувайте това, което ви говори. Не може да говорите с него, докато миете съдовете, докато гледате телевизия и т.н. Слушането е най-добрият начин да разберете за какво мисли то, как се чувства и как приема нещата, които му се случват.

8. ПРЕКАРАЙТЕ КАЧЕСТВЕНО ВРЕМЕ С ДЕТЕТО

Oтделете време, което да прекарате качествено с хлапето. Показвайте му

всичко, всички нови неща, за да може да изучава лесно и спонтанно света. Отидете в музей, на кино, в библиотека или книжарница. Посетете зоологическата градина, излезте сред природата. Забравете поне за малко за таблетите и телевизорите.

9. ПОСТАВЕТЕ ГРАНИЦИ

На всяко дете са необходими граници и спазването на ясно дефинирани правила, за да се чувства сигурно. При установяването на правила и граници трябва да внимавате за равновесието и "истинската мярка". Не е добре правилата да са нито крути, нито прекалено фриволни.

10. НЕКА ИГРИТЕ ДА СА ДОСТАТЪЧНО!

Всяко дете има нужда да играе. В играта се учи най-лесно, там се постига най-лесно отпускането. С играта се развива моториката, дава се израз на мечтите, развихря се мисленето, колаборацията, обогатява се речниковият запас.

[ www.kenguru.bg ] 89


[ от 3 до 8 ] ДЕТСКА ПСИХОЛОГИЯ Знаете ли, че ритъм терапията е древен подход, който използва ритъма за лечение и себеизразяване? Знаете ли, че свиренето на барабани ускорява физическото лечение и засилва имунната система? Знаете ли, че експериментът ”Ритмология” е първият по рода си в България и не съществува информация за подобен аналог някъде другаде по света?

РИТЪМ ТЕРАПИЯ ИЛИ ЩО Е ТО ЕКСПЕРИМЕНТЪТ „РИТМОЛОГИЯ”?

По материала работи: Димитрина Пандурова

За всичко това разговаряме с Мартин Иванов, директор на Институт Libera, libera-institute.com, композитор и диригент, завършил престижния Berklee College of Music, Бостън (джаз композиция и аранжиране), University of Memphis и University of Massachusetts (магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция).

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ “РИТМОЛОГИЯ” - ЗАЩО ГО НАЗОВАХТЕ ТАКА И КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА? Експериментът „Ритмология” е съставна част от едноименната програма, разработена от Института за съвременно изскуство и терапия Libera. На този експеримент се основава научна разработка на Libera за усилване на намерението и електромагнитните вълни, излъчвани от нас. Целта на експеримента е да бъдат анализирани резултатите от анкета, попълнена от най-малко 10 000 човека. Този специално подготвен въпросник съдържа 27 предварително записани ритмични модела, които имат различни вибрационни качества и характер, но са лишени от мелодия, стилистика и не предизвикват популярни асоциации. Нашите очаквания са да открием специфични тенденции във възприема-

90 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

нето на разнообразните ритми и изграждане на асоциации за определени емоции и чувства, породени от тези вибрации. С презумцията, че както излъчваме, така и привличаме емоции, чувства и мисли, които влияят активно върху нашето поведение и респективно върху качеството на живот, се създава възможност – откриването на нов подход към опознаването и овладяването на емоциите, а също така и усилването или намаляването на тяхното излъчване. КОИ И КЪДЕ СА КОРЕНИТЕ НА ЕКСПЕРИМЕНТА “РИТМОЛОГИЯ”? До голяма степен концепциите, идеите и резултатите от експеримента са заложени в моята книга „Алхимия на ритъма” и създаде-


Не си даваме ясна сметка, но много от несгодите и проблемите, свързани с нашия обществено-социален, професионален и личен живот, са свързани с нарушаване на ритъма по един или друг начин. ната от мен програма „Ритмология”. И двете са изпълнени с прозрения, идващи от най-дълбока древност и от най-дълбоката ни същност. Те по магичен начин синтезират древното познание за числата, ритъма на дишането и сърцето, собственото ни настройване към големите вселенски вибрации, взаимодействията ни с хората и природата около нас. „Алхимия на ритъма" и „Ритмология” ни дават безценно познание за нас самите и за уникалното съзвучие между човека, вътрешния му свят и ритъм и заобикалящата го реалност. ИМА ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ РИТЪМ ТЕРА-

ПИЯ И БАРАБАННА ТЕРАПИЯ? Терминът „ритъм терапия” беше въведен от мен. В барабанната терапия имаме употребата само на различни видове барабани и звук, докато в ритъм терапията използваме идеята за ритъма в глобален аспект. Цвят, звук, движение, дишане, ходене и т.н. ЗА КОГО И В КАКВИ СЛУЧАИ РИТЪМ ТЕРАПИЯТА БИ МОГЛА ДА БЪДЕ ЕФЕКТИВНА? Факторът, че ритъмът е заложен във всяка една наша дейност, обуславя и неговото мултифункционално приложение и положително въздействие. Аз работя в четири основни направления, използвайки ритъма и изразните средства на ударните инструменти: обществено/социални, образователни, корпоративни и терапевтични. КАКЪВ ЕФЕКТ ВЪВ ВРЕМЕТО СЕ ОТЧИТА ПРИ ДЕЦАТА? „Ефект във времето” е много относително понятие, имайки предвид различните казуси, като възраст, заболявания, проблеми, навици, физически способности и т.н. Понякога резултатите са видими за секунди, но в други случаи са нужни време и постоянство, за да достигнем до позитивните промени.

ПРЕДВИД ВСЕ ПО-НАРАСТВАЩАТА АГРЕСИЯ СРЕД ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ БИ ЛИ МОГЪЛ ТОЗИ ВИД ТЕРАПИЯ ДА СЕ ВЪведе КАТО ОТДЕЛНА ДИСЦИПЛИНА в УЧИЛИЩЕ ИЛИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ? В последните няколко години успешно проведохме изследвания с над 120 деца за редуциране на агресията и депресията. Това бяха проектите „Обединяващата сила на ритъма в полза на децата, лишени от родителски грижи“ с децата от село Доганово и „Терапевтичната сила на ритъма срещу училищнoто насилие и агресия в големи, средни и малки населени с ромски общности места в Област Кюстендил“ с ученици от 5 училища от Кюстендилска област. И в двата случая резултатите бяха изключително положителни, така че аз смятам този вид занимания за жизненонеобходими в образователната ни система. И СЪС СИГУРНОСТ РОДИТЕЛИТЕ СЕГА СЕ ПИТАТ МОЖЕ ЛИ ВСЕКИ ОТ НАС ДА ПРИЛАГА ТАЗИ ТЕРАПИЯ САМ ВКЪЩИ? Биха могли, но под мое ръководство и наблюдение. В противен случай е възможно да постигнат обратния ефект, който да доведе до нежелани и необратими резултати.

Барабанната терапия е древен подход, който използва ритъма за лечение и себеизразяване. От монголските шамани до минианка – лечителите от Западна Африка – терапевтичните ритъм техники са използвани в продължение на хиляди години, за да укрепват и поддържат физическото, умственото и душевното здраве. Съвременните изследвания потвърждават терапевтичния ефект на древните ритъм техники. Последните наблюдения показват, че свиренето на барабани ускорява физическото лечение, засилва имунната система и създава усещане за добро физическо състояние, освобождаване от емоционална травма и реинтеграция със себе си. Други учени демонстрират успокояващия, концентриращ и лекуващ ефект от свиренето на барабани върху болните от Алцхаймер, децата с аутизъм, емоционално неуравновесените тийнейджъри, възстановяващите се пристрастени (наркомани, алкохолици), пациенти с травма, затворници, бездомни хора и мн.др.

[ www.kenguru.bg ] 91


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

Дa дариш с любов! БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ В ЛОНДОН В НАВЕЧЕРИЕТО НА СВЕТИ ВАЛЕНТИН С ЙОРДАНКА ЯНАКИЕВА-ДАНИ Здравейте, Дани! Моля представете се, с какво се занимавате? Здравейте, ще се представя като съвсем обикновена жена. Жена, която работи към администрация в болница, жена, която пере, готви, пазарува и едновременно с това върши още сто неща. Жена, която вярва в любовта и добрината у всеки от нас. Жена, която до април 2014 г. за последен път е държала четка за рисуване в ръцете си в училищна възраст, но едно стечение на обстоятелствата промени това. Кога открихте, че имате талант да рисувате? Аз не бих го нарекла талант. Историята е съвсем кратка – исках да направя много специален подарък на моята приятелка за рожденен юбилей и бях изпаднала в чуденка какво ще я изненада и зарадва. Тогава моята сестра Мая, която рисува, като хоби, също от скоро, ми каза „Ето ти четки и бои, купи си платно и каквото и да нарисуваш ще е уникат“. Къде под формата на шега, къде наистина, аз нарисувах платно с размери 15 на 20 см. и то превзе душата на приятелката ми. Буквално на следващия ден съвсем непозната за мен жена

92 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

търсеше помощ за детето си. Това отключи моята кауза и аз си казах, че ако картините са част от пътя, аз ще го следвам. И така започнах, защото знаех, че творбите ми ще донесат надежда някому и те ставаха специални, заредени с онзи вълшебен заряд, идващ от сърцето. Кое ви провокира да насочите дарбата си към това благородно дело - да помагате на хората? От 19 годишна работя в сферата на науката или медицината, които се борят с разрешаването на дълбоки здравословни проблеми, и допирайки се до болката на тези хора, дори и в административния сектор, аз винаги съм била част от тъгата на всеки един от тях, но явно е трябвало по още един начин да помагам и участието ми в благотворителния базар за Алекс от Добрич завъртя моето колело на благотворителност и аз просто продължих. Какво си мислите, докато рисувате? Трябва да носите много любов и надежда в себе си, за да я предадете като послание? Кое ви дава тази любов?

Всяко едно нанасяне с четка или шпакла на боя върху платното е заредено с енергията на сърцето, мислейки за това колко от нас са изпитвали нужда в живота някой здраво да ги хване за ръка, да ги погледне в очите и да има даде подкрепа. Аз намерих своя начин да го направя и на някой незнаен да подам моята ръка, без да търся, без да чакам, просто давам, парченца от душата ми, за да бъде добро. Ако не е тайна каква е стойността на събраните за благотворителност средства? За този период от една година, през която организирах седем благотворителни събития, набраната сума е на стойност над 20 000 лв., дарени в подкрепа на различни човешки съдби. Какво предстои сега? Заминавате за Лондон в навечерието на най-големия празник на любовта - Свети Валентин. Случайно ли е избрана датата за поредното благотворително събитие? Избрах тази дата, защото исках каузата, за която правя благотворителното събитие, да бъде обвързана с


Какво ще се случи там и какви са вашите очаквания? На 13 февруари в Българския културен институт в Лондон ще рисуваме с малки и големи, ще си говорим за стъпките към мечтата за бебе, ще представим книга и ще изложим картини, чрез които ще дадем надеждата някому за рожба.

от българските училища в Лондон върху арт платна и чадъри. Идеята е децата да бъдат частица от каузата да има надежда за бебе при хора с репродуктивни проблеми. От 14.00 ч. фондация „Искам бебе“ ще изнесе презентация за своята дейност, след което ще бъде направена консултация на двойки с репродуктивни проблеми от специалисти в областта. В 17.30 ч. ще представим двуезичното бутиково издание на книгата ми „42 парченца любов“. Ще завършим благотворителния ден с изложба живопис „Приказката в теб“.

Може ли да ни споделите накратко каква ще е програмата на събитието и имате ли представа от мащаба на мероприятието? Ще започнем благотворителния ден в 10.00 ч., като ще рисувам заедно с деца

Какво вдъхновява и натъжава Йорданка Янакиева-Дани? Щастлива съм, когато слънцето е в залез и иска да се гушне в гигантска планина и облаци над тях безгрижно да се перят, когато зърнеш мъничко уханно цвете между храсталак от

любов, да дариш с любов, за да бъде живот, в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми на фондация „Искам бебе“ и кампанията „Повече Българчета за България“.

надути клони или на улицата градска, детски смях звъни... Тъжно ми е, когато видя човек, изгубил се в безвремието, когато е спрял да вярва и на душата му нещо много тежко тъжи, когато загубил е пътя си... Нещо, което желаете да споделите с читателите ни? В заключение бих искала да изкажа своята дълбока благодарност към Hdppy Eyes Recruitment Agency и A&D Pharma за оказаната подкрепа и вярата в незнаен рицар на доброто. А към всички, които четат тези редове бих казала: В нашия свят има един извор… непресъхващ. Този извор понякога е скрит, понякога сам се перчи, понякога приютява щастието, друг път - болката. Това обаче не го променя, той винаги остава вълшебно чист. Името му е вселенски известно, зове се любов. Толкова е лесно... да даваме любов...

[ www.kenguru.bg ] 93


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

HOLLYWOOD РОДИТЕЛИ & ДЕЦАТА ИМ

ЗВЕЗДИТЕ - ЛОШИ МАЙКИ… ТОЗИ МЕСЕЦ ПРАВИМ ЕДНА НЕГАТИВНА КЛАСАЦИЯ. ЗАЩОТО ЖИВОТЪТ В СТРАНАТА НА БОГАТИТЕ И ИЗВЕСТНИТЕ НЕ ВИНАГИ Е РОЗОВ. ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НАЙ-ЛОШИТЕ ЗВЕЗДНИ МАЙКИ. По темата работи: Костадин Костов

К

ейт Мос е един най-успешните световни модели. Сара Дюкас я открива, когато Кейт е на 14 години. Забелязва я на летище ‘‘Кенеди‘‘ и от тук насетне започва нейната бляскава кариера. Кейт Мос участва в рекламни кампании на едни от най-популярните марки в модния бранш – “Гучи”, “Долче и Габана”, “Версаче”, “Роберто Кавали”, “Шанел”, “Диор”, “Ив Сен Лоран”, “Бърбъри”. Тя се появява 24 пъти на корицата на британското издание на сп. “Вог”, а сп. “W” я обявява за своя муза. Работи с най-добрите модни фотографи като Марио Соренти, Стивън Клайн, Юрген Телер и др. За съжаление обаче бляскавият й път е помрачен от кокаинов скандал. Моделът е заснет как употребява дрога. Снимките се появяват във всички световни медии. Това и други причини поставиха Кейт първа в днешната ни класация. Звездата има 14 годишна дъщеря - Лила Грейс. Детето обаче не живее в най-добрата възможна среда. Когато е на 3 години, Кейт забравя рождения й ден, а по-късно организира огромни партита,

94 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

на които вместо храна се предлага хероин. Но вече няколко години Кейт Мос е “чиста”. Дори се възползва 100 процента от скандала, създаде колекция, стана рекламно лице на 18 големи модни компании и започна да прекарва повече

време с дъщеря си. Дали обаче е станала по-добър родител, можем само да гадаем. Второ място в нашата класация заема Дина Лоън, майката на Линдзи


премиерата на филма “Кърт Кобейн: Монтаж на Хек”, режисиран от Брет Морган.

пълна бъркотия и катастрофа. Години след тези случки актрисата решава да се поправи. Дава серия от интервюта, в които обвинява майка си за всичко, което й се е случило. Дали тези обвинения са истина, е трудно да се каже. Но имайки предвид изказванията на самата Дина Лоън и пълната подкрепа за дъщерята, едва ли можем да я наречем родител за пример.

Лоън. Тя е от типа родители, за които със сигурност можете да кажете, че не искате да ви осиновят. Линдзи Дий Лоън е родена на 2 юли 1986 г. Първоначално се изявява като манекен за реклами в списания и в телевизията. Стартира актьорската си кариера на 10-годишна възраст с участието в сапунена опера. На 11 години прави своя филмов дебют, като изиграва двете близначки в римейка на филма „Капан за родители“. Линдзи се затвърждава на екрана след участието си в семейните комедии „Шантав петък“, „Изповедта на една

малолетна актриса“, „Гадни момичета“ и „Хърби: Зареден до дупка“. До тук всичко звучи много добре, но един ден малката Линдзи решава да излезе от образа на добро момче, за което според нейно интервю е насърчавана от майка си с цел да добие по-голяма популярност. Забърква се в редица скандали: алкохол, наркотици, неспирни купони, каране в нетрезво състояние, престой в затвора, обвинения в побой, безразборен секс и още много други. От някогашното забавно и мило момиче с лунички вече няма и следа. Линдзи е синоним на

Кортни Лав също е набедена за лош родител. Американската актриса и певица е определяна като пристрастена към наркотиците, алкохола и всяка една незаконна субстанция на света. След смъртта на съпруга й легендата Кърт Кобейн родителските права на Кортни над дъщеря им Франсис са отнети. Това увеличава омразата на дъщеря към майка, като Франсис заявява пред американски медии: “Тя е най-лошата майка на света, друсаше се до смърт и не й пукаше къде съм и какво правя. Понякога с дни забравяше за мен, никога не ме питаше дали съм яла… Срамувах се от нея”. Въпреки това през януари 2015 г. майката и дъщерята се събират отново на червения килим на Сънданс филм Фест, Юта, на

В САЩ има жена с официалната титла “Най-лоша майка”. Това е 24-годишната реалити звезда Фара Абрахам. Тя става популярна на 16, докато участва в риалити шоуто “Бременна на 16”, а след това и в неготовото продължение “Тийнейджърки майки”. Публикува собствена порно касета, която според някои е снимана, докато е била бременна. В последствие казва, че иска да купи правата за нейното разпространение и да я заличи от живота си. Дъщеря й София Лорън Абрахам се ражда през 2009 г. А се смята за лоша майка, защото постоянно качва клипчета в социалната мрежа, на които гримира, скубе веждите и дори прави кола-маска на малката си дъщеря. Фара дори издаде биографична

книга с теориите си каква майка е. Книгата влезе в класацията на "Ню Йорк Таймс" за най-продавани книги! Завършваме с Брук Мюлер, последната бивша съпруга на Чарли Шийн. Въпреки че самият Чарли не веднъж е влизал в класации на най-лошите родители, решихме да се фокусираме върху самата Брук. След раздялата им тя забранявя на актьора да вижда децата си. Накрая тя също губи попечителството над синовете си заради злоупотреба с наркотици. По-изненадващото е, че попечителството над децата е дадено на бившата съпруга на нейния бивш съпруг. Не на Чарли, а на този преди него. Да, звучи много объркано. В момента Брук се възстановява в клиника и се надява скоро отново да е при децата си. Или отново при дрогата, никой не знае!

[ www.kenguru.bg ] 95


[ СЕМЕЙСТВО ] РОДИТЕЛСКА ПРАКТИКА

13

СЪВЕТА ДА ЗАПАЗИТЕ РАЗУМА СИ, ДОКАТО ДЕЦАТА СА МАЛКИ ИЛИ

КАК ДА НЕ "ПОЛУДЕЕТЕ" Автор: Милена Тошева

Да, животът с малко дете никак не е лесен. Но е забавен. Хлапето тича из дома, скача, създава хаос и винаги казва "няма". А родителите се опитват да запазят разума си... В морето от съвети, които чува и които наистина ще ви бъдат от полза, особено важни са тези: 96 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

1. Приемете играчките като декор Колкото и кутии за играчки да купите, играчките винаги ще бъдат разхвърляни из дома. Единственото решение е да ги приемете като част от декора.

2. Занижете стандартите си за чистота и ред Ако вече сте ги занижили, занижете ги още. Приемете факта, че къщата ви никога вече няма да изглежда като картинка от списание.


КОМБИНИРАНЕТО НА ЧОРАПИ, КОИТО НЕ СА ЧИФТ Чорапите невинаги могат да са чифт. Направете си ден на нечифтните чорапи и ще решите проблема. те да се радвате на "рисунките" на децата върху тях. 9. Хвърляйте счупените играчки Боичките, моливите, играчките - всички те се чупят. Не се мъчете, ами ги изхвърлете. Всеки изхвърля ненужните играчки. Важно е само да не се прекалява с това. Освободете се от чувството на вина.

3. Създавайте работа и на детето За домакинските задължения, които никога не се правят, има едно решение: можете да ги направите вие, да накарате детето да ги

ФАКТ Колкото и страшна да ви изглежда настоящата ситуация, един ден ще й се надсмивате.

свърши или просто да забравите за тях. Ако не сте сигурни какво да, правите, опитайте с предишния съвет. 4. Забравете за гладенето Или поне го намалете драстично. 5. Набавете си хубави слушалки Да, добрите слушалки, които изолират шума, са отлично средство за необръщане на внимание на

детската глъчка, на конфликтите между хлапетата и досадните анимации. 6. Нещо под леглото Никой не се интересува от нещата, които се пъхат под детското легло. Тогава защо вас да ви е грижа за това? Освен ако не става въпрос за остатъци от храна. В този случай си вземете куче.

10. Приемете "junk food" като временно решение Нищо няма да му стане на детето, ако от време на време хапне парче пица или хот-дог. 11. Бъдете хитри при решаването на спорове Ако се вбесявате от

караниците на децата, включете се и вие в свадата. Накарайте хлапетата да се съюзят против вас и така лесно ще утолите крамолите. 12. Планирайте бъдещето си Когато детето ви стане тийнейджър, най-голямата му грижа е, че вие съществувате. Възползвайте се от този факт. Планирайте отсега с какво ще се занимавате и какво ще правите, като настъпи този момент. 13. Позволете си почивка Чаша вино и гледането на телевизия отстраняват грижите. Съчетайте приятните неща.

7. Не купувайте мебели в бяло Освен ако не иска-

[ www.kenguru.bg ] 97


[ СЕМЕЙСТВО ] СЕМЕЙНО ЗДРАВЕ

11

ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

Автор: Милена Тошева

В

се повече са хората, които надживяват средностатистическата възраст. Дай боже всекиму! Според учените днес е все по-възможно да се отпразнува и

стотният рожден ден. И наред с остаряването се задава и важният въпрос за това какво трябва да правим, за да сме здрави и да се радваме на живота по-продължително.

1.

Хранете се здравословно Здравословното хранене все повече ни смущава, понеже учените непрекъснато откриват все по нещо ново. Но основите са лесни: избягвайте да похапвате фаст фууд, подсладените напитки, консумирайте повече плодове и зеленчуци. Понижете, доколкото е възможно, изложеността си на пестициди.

2.

Контролирайте теглото си Колкото сте по-пълни, толкова по-трудно ще работи сърцето ви. То ще изтласква по-трудно кръв, а и кръвното ви налягане ще е по-високо.

98 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Хапвайте здравословни ядки, дъвчете храната поне 30 пъти, но и проверявайте своевременно дали сте заситени.

3.

Хранете се от малки чинии Жителите на Окинава, Япония, се хранят от малки чинии. Доказано е, че средно тези хора живеят със седем години по-дълго в сравнение със световното население. Хората, които доживяват цял век, се хранят до 80 процента засищане на организма.

4.

Намалете приема на сол Прекомерният прием на сол е водеща причина за появата на високо

кръвно налягане и ред сърдечносъдови заболявания. Много са продуктите, които съдържат сол – не е необходимо да солите допълнително. Вместо сол използвайте подправки.

5.

Социализация Доказано е, че хората, които поддържат контакти със семейството и с приятелите си, живеят до дълбока старост. Не е необходимо да споменаваме, че човекът е социално същество и като такова функционира най-добре в обществото. Със сигурност ще се чувствате най-добре сред себеподобни – весели и усмихнати хора, и така


ФАКТ Гените няма нито да ви спасят, нито да ви убият. Тяхната роля при определянето на продължителността на живота е едва

10 процента. Как тогава защитаваме над 35 трилиона клетки в организма? Как да направим така, че да доживеем цял век? Спо-

ще понижите риска от различни ментални нарушения. И нещо важно – под „социализация” не разбирайте общуване в социалните мрежи, а престой в помещение с хора.

6.

Meдитация Хората, които медитират най-малко 10 минути дневно, са с по-нисък риск от появата на високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и високи стойности на холестерол в кръвта.

7.

Физическа активност Не е необходимо да се превръщате в професионални спортисти. Важно е да бъдете физически активни. Ходете, използвайте стълбището, занимавайте се с градинарство или с йога. Също така важно е най-малко два пъти седмично да правите упражнения за укрепването на мускулите.

ред специалистите промяната в начина на живот може да изиграе ключова роля по пътя към дълголетието.

т.н. Според учените подобен начин на живот удължава житейския ви път със седем години.

9.

Почивайте си Важно е да си посветите изцяло един ден от седмицата. Правете каквото искате. Почивайте си, излизайте с приятели, гледайте любимите си сериали. Ако сте човек, който трудно ще намери един ден за почивка, всеки ден отделяйте поне един час време само за себе си.

10.

Избирайте приятелите си внимателно Известно е, че и компанията в определена степен оформя човека. Изследвания сочат, че ако трима от близките

Първата и най-важна стъпка е да започнете да планирате дълголетието си с придобиването на здравословни навици.

ви приятели са с наднормено тегло, вие сте с 50 процента по-големи шансове да страдате от затлъстяване. Приятелите със здравословни навици ще ви подстрекават и вие да живеете здравословно.

11.

Смейте се Хората, които са щастливи, имат позитивно отношение към живота и живеят по-дълго. Щастието понижава стреса, укрепва имунитета, предотвратява появата на различни заболявания. Дните на тъга и недобро настроение са до болка познати на всички ни, но запомнете, че никой не може да ви утеши или да ви накара да се чувствате по-добре, ако вие сами не си помогнете.

8.

Открийте цел в живота си Хората, които имат причина да се събудят и да станат рано сутрин, живеят по-продължително, по-здрави са и са по-щастливи. Коя е вашата причина за събуждане? Открийте я, ако не можете да се сетите. Това може да е прекарване на времето със семейството, образователна цел и

[ www.kenguru.bg ] 99


[ СЕМЕЙСТВО ] ТЯ И ТОЙ

30 идеи за повече любов

Автор: Милена Тошева

Въпреки че повечето връзки започват с известна доза романтика, с отминаването на времето тя изчезва и вече не е така застъпена в отношенията между партньорите. Как да върнем романтиката и разпалим огън в сърцата на половинките си? Ето няколко идеи, които не изискват големи финансови разходи:

Първото условие, което трябва да изпълните, е да отделите наистина време за романтиката. Второто е да не приемате създаването й като задължение или тежест, а да й се насладите качествено.

100 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


1. Подарете на половинката си роза без повод. 2. Устройте вечеря на свещи. У дома или в

ресторант - това едва ли е от огромно значение. Важен е жестът.

3. Целунете половинката си страстно, ей така, без повод.

4. Защо не й/му подарите ваучер за пет масажа например?

5. Подарете си одеяло, с което да се завивате, докато заедно гледате телевизия на дивана.

6. Отидете заедно на място, на което не сте били преди.

7. Подарете си ден без заяждания и без критики. Ден на липса на негативни емоции.

8. Включете се в любимия спорт на половинката си. Дори и само за да пробвате.

9. Отидете заедно на разходка из планината

или организирайте пикник сред природата. Със сигурност това ще се отрази отлично както на настроението, така и на връзката ви.

10. Обадете се един на друг по телефона без причина само за да кажете "Обичам те".

11. Изключете телевизора за ден. Насладете се на компанията на близките си.

12. Поръчайте или направете любимия й/му

19. Грижете се за половинката си,

26. Направете заедно вкусен сладкиш. 27. Отидете на безплатен кон-

13. Гледайте романтична комедия и хапвайте

20. Изпратете му/й любовен есемес, докато е на работа. 21. Купете си любимите парфюми.

28. Четете на глас най-интерес-

сладкиш и го поднесете с две лъжички. Със сигурност ще бъдете възнаградени заради тази проява на нежност... пуканки.

14. Седнете на пейка, прегърнете се и просто

гледайте хората, които минават покрай вас. Дали всички те са щастливи, както и вие в този момент?

15. Занимавайте се с хобито на партньора си. 16. Подарете си закуска в леглото. 17. Слушайте любимия си диск в спалнята на приглушена светлина.

18. Кажете пред приятелите й/му, че тя/той е най-прекрасният партньор на света.

когато е болен/болна.

22. Направете парти изненада за рождения ден.

23. Затоплете страната на леглото, където спи половинката ви, преди той/тя да си легне.

церт или гледайте заедно фойерверки. ните пасажи от книгата, която прелиствате в момента.

29. Играйте на загадки с половин-

ката си - питайте го/я неща за себе си, които той/тя би трябвало да знае за вас, и обратното.

24. Изпийте заедно чаша горещ

30. Намигнете на половинката си,

25. Прекарайте един ден по пижа-

Интересно, нали? Ако предприемете някои от гореизброените стъпки, със сигурност ще заздравите връзката си.

шоколад.

ми, без да правите нищо специално. Просто се насладете на компанията един на друг.

когато най-малко очаква това.

[ www.kenguru.bg ] 101


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Сладко февруарско меню Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Н

езависимо че не всички отбелязват празника на любовта, наближи ли февруари, повечето се сещаме за него и дори асоциираме месеца точно с датата 14-и. Тогава настъпва познатото оживление, местата в по-добрите ресторанти отдавна са запазени, а сред обичайна-

102 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

та улична вълна от червени сърца и розови мечета се усеща полъхът на очакването. Макар и да не го съзнаваме, вече сме настроени за неизбежната промяна – настъпването на пролетта и възраждането на природата. В това се крие и същинският смисъл на празника, придобил с годините различни измерения. И както при всеки празник, така и при този, храната

заема особено място. Тук изборът е голям и можем да се фокусираме върху различни неща, приготвени у дома – красиво опаковани дребни сладки или бисквити, пищна торта, романтична вечеря... Каквито и лакомства да изберем по този повод, на първото почетно място, както винаги, си остава той – Негово Величество шоколадът.


старателно поръсваме с кокао. Влагаме го в едно от най-подходящите за подарък в този ден печива - изкусителното брауни. Един лесен, елегантен и безотказно вкусен десерт. Единственото условие при него освен изпитаната рецепта е да спазим съвсем точно указаното време и размера на формата за печене. Само тогава ще получим онзи блестящ резултат от съчетанието на фина хрупкава коричка и сочна мека вътрешност. Но шоколадът може да се използва не само в десертите. Точно този празник е правилният момент да

В случая най-важното е да спазим основните правила: Номер 1 – да бъде с възможно най-добро качество, и номер 2 – да се използва колкото може по-щедро. А има къде да се използва, и то по много от него. Приба-

се експериментира и приготви лек пикантен сос с черен шоколад, добавен към скариди или крехко пилешко филе. За тези, които очевидно решават да заложат на тежката артилерия и да приготвят сами романтична вечеря, остава да споменем по-важните правила, валидни в случая. На първо място спирме се на сравнително семпли и лесни за изпълнение рецепти, същевременно достатъчно ефектни и безупречни като вкус. Тук на помощ идва вярната партньорка на шоколада сметаната. Ще я използваме и в десерта, разбира

се, но тя е безценният помощник, който преобразява вкуса на сосовете към пастата и месото, или гарнитурата от картофи. Второто важно правило е свързано с избора на по-малко, но възможно по-качествени продукти. Свежите сезонни плодове и зеленчуци трябва да са в най-добрия си вид. Тогава дори и най-семплият дресинг е напълно достатъчен, за да имаме салата, достойна за нашата специална вечеря. Третото правило - клише, разбира се – не забравяме щипката любов. Колко верни могат да бъдат клишетата понякога...

вяме го обилно в тестото на мъфините и кейковете, а после в кремовете и ганашите, с които ги обмазваме, разтопяваме го за задължителната глазура на бисквитките и сладките или за топчетата трюфели, които

[ www.kenguru.bg ] 103


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Сладко февруарско меню Автор и фотограф: Димитрина Бунова

Торта Шварцвалд

ПЪРВИ БЛАТ 100 г качествено безсолно студено масло 125 г брашно щипка сол 2 с.л. неподсладено какао

40 г захар 1 пак. бурбонска ванилова захар 1 ч.л. олио 1-3 с.л. студена вода

104 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Добавят се черешите и се оставят да къкрят 5-10 минути, докато омекнат и течността се сгъсти. Отстранява се от котлона и се добавя алкохола. Когато изстине, черешите се прецеждат и сиропът се запазва. Маскарпонето се разбърква заедно с пудрата захар, ваниловата захар и част или цялата заквасена сметана. Тортата се сглобява, като във формата с падащ ринг се поставя първият блат. Намазва се със сироп от вишневото сладко. Добавя се една трета от крема със сирене маскарпоне и отгоре се подрежда обилно с плодове и сироп от сладкото. Слага се първата половина от другия блат и се сиропира с част от заделения черешов сироп. Отново се добавя една трета от крема, а върху него се подреждат черешите. Завършва се с последния блат, който се сиропира отгоре с останалия сироп и се покрива с последната третина от крема. Формата се завива с фолио и се оставя да престои една нощ. Преди сервиране рингът се отстранява и тортата се обмазва с разбитата с 2-3 с.л. пудра захар течна сметана. Сервира се, след като е престояла 15-30 минути на стайна температура.

Маслото се нарязва на кубчета и се слага в блендер заедно със захарта и пресятото с какаото и солта брашно. Прибавят се олиото и студена вода. Сместа се разбива с няколко пулсирания, докато стане на трохи. Оформя се на топка и се сплесква на диск. Завива се със стреч фолио и се оставя в хладилника, докато стегне. Разточва се на кора с дебелина 4-5 мм и от нея се изрязва кръг с големината на формата за печене на втория блат. Слага се в облицована с хартия за печене тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна. За втория блат в купа за кратко и с ръчна тел се разбиват яйцата и захарта. Добавя се млякото с разтворената в него сода. Разбърква се няколко пъти и се добавя пресятото с какаото и солта брашно. Всичко се разбърква за кратко - с 15-20 завъртания, само докато се смесят съставките. Прибавят се шоколадовите парченца и сместа се изсипва в облицована с хартия за печене форма с откопчаващ се ринг и диаметър 23 см. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Оставя се върху решетка да се охлади и се разрязва хоризонтално на две части. Черешите се разрязват на две и костилките се отстраняват. В касерола заедно със захарта се загряват сокът и настърганата кора от портокал. Разбърква се, докато захарта се стопи.

ВТОРИ БЛАТ 170 г брашно щипка сол 2 с.л. неподсладено какао 140 г кафява захар

70 мл олио 250 г кисело мляко 1 ч.л. сода бикарбонат 50 г шоколадов чипс

КРЕМ 400 г маскарпоне 400–500 г заквасена сметана 100 г пудра захар или на вкус 1 пакет бурбонска ванилова пудра захар 200 г черни череши – пресни или замразени 1 портокал 1.5–2 с.л. захар 1-2 с.л. бренди Кирш сладко от вишни 200 мл млечна сметана с 35% масленост


Итън� б�ко�я с ��и

60 г целувки 300 мл млечна сметана с 35% масленост 2–3 с.л. бурбонска ванилова пудра захар 200 г замразени малини 2-3 с.л. захар опция - 1 с.л. тъмен ром Малините се загряват, като се подслажат със захар на вкус. Оставят се да къкрят, докато се сгъсти отделеният сок. Добавя се алкохолът и се прецеждат през сито, така че да се отстранят само семената. Сметаната се разбива леко. Добавя се част от захарта, като разбиването продължава, а към края и останалата захар. Разбива се до меки върхове. В поднос се слагат част от натрошените целувки, които се редуват със сметана и малинов сироп. Сервира се веднага, като може да се поръси със запечени на сух тиган филирани бадеми.

Б�у� � К��н Х�б�н 16 порции 60 г качествен шоколад с над 70% какао 110 г краве масло 170 г бяла кристална захар 2 яйца на стайна температура 1 пак. бурбонска ванилова захар 35 г бяло брашно, пресято с 1/4 ч.л. сол 60-100 г нарязани орехи

На водна баня или в касерола с дебело дъно на среден огън се разтопяват маслото и шоколадът, предварително нарязани на парчета. Отстраняват се от огъня, добавят се захарта, ваниловата захар и яйцата, едно по едно, като всичко се разбърква добре с дървена лъжица или ръчна тел, но без да се разбива и да се вкарва въздух в сместа. Накрая се прибавят брашното и орехите. Изсипва се в тавичка 20/20 см, облицована предварително с хартия за печене. Пече се 30 минути в загрята на 165 градуса фурна. Когато е готово, се изважда от формата заедно с хартията и се оставя да се охлажда върху решетка. Разрязва се на 16 квадрата. Поднася се леко топъл с топка ванилов сладолед или охладен до стайна температура.

[ www.kenguru.bg ] 105


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] НАШ ДОМ

ГОЛЕМИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛКИТЕ СПАЛНИ Автор: Силвия Костова

Ако спалнята в жилището ви е наистина малка, следващите редове са точно за вас! Нашите идейки за разпределение на пространството ще ви помогнат да постигнете максимална практичност, удобство и комфорт.

ЛЕГЛОТО

Купете си легло с чекмеджета. Те могат да бъдат разположени дори на два реда под матрака, оползотворявайки максимално едно значително пространството. Добро решение предлагат и спалните с основа ракла. Тук можете да подредите одеяла, олекотени завивки и възглавници, които са по-обемни и заемат повече място. Интересно и нестандартно, но много практично разпределение на пространството осигурява гардеробът спалня. Този модел обаче се нуждае от по-голяма височина на помещението. Затова, ако таваните ви са със стандартни размери, той вероятно не е вашето решение.

106 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Магазините за мебели не предлагат много готови модели, така че, ако вече сте избрали вашата мечтана спалня, най-добре е да я направите по поръчка. Поръчковите мебели излизат по-скъпо, но предоставят най-добрите, често единствени решения за помещения с малки или нестандартни размери.

Леглото на два етажа също е добър избор, когато мястото не достига. Ако жилището ви е наистина малко и спалнята е обща - за вас и за наследника ви, този нестандартен модел може да ви предложи едно оптимално интериорно решение.


ОЩЕ ХИТРИНКИ

Ако леглото в спалнята ви е стандартно, можете да оползотворите пространството под него с плоски пластмасови кутии с колелца. Те са подходящи за съхраняването на различни вещи като обувки, пособия за спорт и инструменти, за които обикновено трудно намираме място в дома си. Трябва да използвате всекидневната и за спалня? Нищо по-лесно! Специален механизъм повдига матрака вертикално и леглото буквално остава скрито зад вратичките на фалшив гардероб. Имате си удобно легло за релакс нощем и стая, където да се забавлявате с приятелите си през деня. Хитро, а! Телевизорът няма място в спалнята, но ако много държите да гледате любимия сериал от кревата, заложете на стойката за стена. Така екранът няма да заема от ценното пространство. Пуснете светлината в малката спалня, за да разширите оптически помещението. Големи прозорци, тънки пердета, огледала по стените – всичко, което пропуска и отразява светлината, създава илюзия за повече пространство. Вечер с подобна цел използвайте ефекта на локалното осветление, поставено на подходящи места.

ГАРДЕРОБЪТ

Големите вградени гардероби са точното решение за малките кокетни спални. Оползотворете пространството от пода до тавана, възползвайки се максимално от всички приспособления за подреждане, които предлага пазарът. Лостове за закачане на две нива, с механизъм за високата зона, специални закачалки за панталони, разделители за чекмеджета и издърпващи се контейнери са само някои от възможните варианти за практично разпределение на пространството. Помнете, че ако вложите въображение и пари в подобни хитроумни решения, ще има повече ред в гардероба ви.

ОГЛЕДАЛОТО

Огромното огледало, в което да се оглеждате в цял ръст, е задължително за всяка спалня, и голямата, и малката. Все пак, ако мястото не достига, не купувайте свободно седящо огледало, а го монтирайте на стената или вратите на гардероба.

[ www.kenguru.bg ] 107


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

ЛОНДОН

или изкуството да превръщаш историята в част от настоящето Автор: Елица Лукова Столицата на Обединеното кралство Лондон е първият град, който достига едномилионно население през далечната 1811 година и запазва челна позиция до средата на XX век, когато е изместен от

Л

ондон получава името си от римското селище Лондиниум, разположено там, където днес се намира т.нар. Сити. В известния като "Квадратната миля" централен район са съсредоточени повече от 500 финансови институции. Това е мястото, където може да видите до някоя историческа постройка елегантно да извисява снага небостъргач, като ултрамодерния

108 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016

Токио. Днес той е най-големият в Европейския съюз и водещ световен финансов център. Град, пропит с история и традиции, модерен и оживен, многолик и мултикултурен метрополис.

Swiss Re, често наричан "Краставичката" или "Шишарката". Насред историческото, финансовото и търговското сърце на космополитния град се издига шедьовърът на архитекта сър Кристофър Рен катедралата "Сейнт Пол". Строителството й започва няколко години след като големият пожар от 1666 г. унищожава четири пети от

Уестминстърският дворец има 1100 стаи, 100 стълбища и 11 двора. Нито един от намиращите се тук 8 бара и 6 ресторанта не е отворен за обществеността.


Катедралата "Сейнт Пол" града. Макар необичайно за онова време архитектът настоява вместо островърха кула да бъде изграден купол, който и до днес е един от най-големите в света. Особено красивата гледка към лондонското Сити се открива от емблематичния Тауър Бридж. Всъщност между готическите му кули се намират два моста - подвижен, на когото са необходими 90 секунди да се вдигне, за да могат да минават корабите по река Темза, и висящ с алеи за пешеходците. В непосредствена близост е разположена една от най-големите забележителности на града - Тауър (Кулата). Някога масивната крепост, издигната на брега на Темза, служела като дом на крале и кралици, затвор и мрачно място за екзекуции, а днес е отворила врати за многобройните посетители, пожелали да

се докоснат до историята. Освен част от кралския арсенал Кулата е приютила скъпоценностите, носени от векове насам при важни церемониални събития и коронации от всеки английски монарх. Тук се намират 530-каратовият диамант "Звездата на Африка", инкрустиран в кралския скиптър, както и короната, която има 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 смарагда, 5 рубина и 273 перли. Преминавайки от кула в кула, със сигурност ще забележите необикновените обитатели на това място. Като сцена на екзекуции на предатели и врагове на короната крепостта често привличала гарвани. С времето се зародило поверието, че ако те напуснат Кулата, кралството ще падне. Дори когато астрономът Джон Фламстийд се оплакал, че гарваните му пречат да наблюдава звезди-

Гл ад уника пост от в скеле

те, кралят разпоредил основаването на обсерватория в Гринуич, за да могат птиците да останат необезпокоявани. Може би от суеверие, но и до днес тук винаги има най-малко 6 гарвана с подрязани крила, за да не могат да напуснат дома си. Недалеч от лондонското Сити са многобройните театри, клубове, ресторанти и кафенета на Уест

Енд, считан не без основание за най-оживената част на града. Дългата близо 2 километра Оксфорд Стрийт е истински рай за купувачите, а свиете ли по Рийджънт Стрийт бързо ще стигнете до сърцето на Уест Енд площад Пикадили. Казват, че на това място, сред ярки светлини и огромни билбордове, под крилете на Ерос, но не на гръцкия бог на любовта, а ангела на

милосърдието са направени безброй предложения за женитба. Съвсем наблизо се намира друг легендарен площад - Трафалгар. От високата 52 метра колона гордо се извисява статуята на адмирал Нелсън, напомняйки за славната победа над Наполеоновите войски при Трафалгар. Любопитна е историята около друг паметник на площада - този на Джордж

Окото. На другия бряг на Темза точно срещу Уестминстърския дворец се намира една от най-новите лондонски атракции, издигната в чест на настъпването на новото хилядолетие. Със своята височина от 135 м Окото е считано за най-голямото виенско колело в света. В ясно време то предлага на посетителите, отправили се на вълнуващото 30-минутно пътешествие, гледка на около 40 км във всички посоки.

[ www.kenguru.bg ] 109


[ НАЧИН НА ЖИВОТ ] ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

Тауър - издигнатата преди повече от 900 години масивна крепост на брега на река Темза се състои от множество постройки, разположени около голяма квадратна бяла кула.

Вашингтон, изграден върху донесена от САЩ почва, тъй като първият американски президент се заканил кракът му никога повече да не стъпи на английска земя.

чалото поставя крал Джордж IV през 1824 г. с 38 платна, а днес това безценно богатство наброява над 2300 творби, на които всеки може да се наслади напълно безплатно.

Щом вече сте на площад Трафалгар, в никакъв случай не трябва да пропускате Националната галерия, подслонила една от най-големите художествени колекции в света. На-

Оттук лесно може да стигнете до Уестминстърския дворец, където сред архитектурен разкош и великолепие се помещават камарите на парламента.

В края на комплекса от сгради се извисява емблематичната часовникова кула, която мнозина неправилно наричат Биг Бен. Всъщност, това е името на тежащата 13,5 тона камбана, чийто звън е познат по цял свят от предаванията на ВВС.

До Уестминстърския дворец се намира Уестминстърското абатство - готическата църква, станала свидетел на всички коронации през последните 900 години и приютила болшинството английски монарси след завършване на земния им път.

През 2012 г. кулата е кръстена на Н.В. кралица Елизабет II.

Недалеч от Парламента и в непосредствена близост до няколко

приказни зелени оазиса насред забързания град се намира Бъкингамският дворец. Към официалната резиденция на кралицата в Лондон ежедневно се стичат шумни тълпи туристи да наблюдават смяната на караула в 11.30 ч, а през август и септември и за да разгледат част от двореца, в който има повече от 600 стаи.

В Лондон има почти 21 000 таксита. За да получи лиценз за таксиметров шофьор, всеки кандидат трябва да разучи 320 основни маршрута, които включват 25 000 улици и около 20 000 забележителности, а подготовката продължава от 2 до 4 години.

110 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


Bon appetit

Bon appetit

HEALTHY KITCHEN

Healthy bits

bits

lthy HeaПРОГРАМИ ЗДРАВОСЛОВНА КУХНЯ И ТРАНСФОРМИРАЩИ

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ КЪМ НАС? Healthy bits appetit Bon

Пътят към здравето и щастието вече е възможен и лесен с програмите и хранителните менюта на Royal Nature. Нашите специалисти ще разработят специално за теб меню и тренировъчна програма, която ще ти помогне в изгражданетоBo наnтака мечтаното тяло. it appet Healthy bits

• Хранителен режим, подпомагащ Healthy bits

it Bon appettit Bon appetit

• • • • • •

NТОBЗИЕ!Ц

възстановяването на организма на всяка майка след раждане или кърмене. МЕС Среща с лекар нутриционист. Изготвяне на персонална тренировъчна програма от сертифициран инструктор. Healthy bits Петстепенно хранително меню, богато на суперхрани, витамини и минерали. Детокс напитки, подпомагащи прочистването на организма от натрупаните токсини. Безплатна консултация с НЛП специалист. Безплатна доставка за гр. София. it

Healthy bits

www.royalnature.bg Healthy bits

Запиши се и промени живота си сега! Свържи се с нас на телефон: 0898 454 313 и 02/827 41 87 или на email: porachka@royalnature.bg С нас е лесно и полезно!


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

111

111

Крем с двойно действие против стрии - 150 мл. 3бр. Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от КОКОНА Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 110 BOON 1. Христина Горанова 2. Велислава Панова 3.Антоанета Харизанова MUSTELA 1. Даниела Арнаудова 2. Велка Велкова 3. Надежда Юрукова BEBINO 1. Яна Здравкова 2. Йоана Младенова 3. Деница Крумова

NANNYS 1. Силвия Драганова 2. Павлета Андонова 3. Драгомир Савов

DrBROWN'S 1. Мария Димова 2. Цанка Митева 3. Божидара Иванова

Чаша TommeeTippee 1. Антоанета Славова 2. Екатерина Савова 3. Божура Иванова

FRISO 1. Анелия Стоименова 2. Габриела Дончева 3. Красимира Ганева

SEVI BABY 1. Росица Кулева 2. Зорница Джегарова 3. Радостина Миленкова

ПОБЕДА 1. Александра Кирева 2. Йорданка Фамбова 3. Бистра Григорова

PLASMON 1. Адриана Георгиева 2. Жечка Колева 3. Илияна Костадинова

APTAMIL 1. Сашка Йонкова 2. Христинка Кайрякова 3. Мария Димитрова

Залъгалки TommeeTippee 1. Радка Тодорова 2. Елина Попова 3. Мартина Драганова

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 116 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


СВЕТЪТ НА АРОМАТИТЕ!!! Тел.: +359-897-556-222 Http://evrotech.freehostia.com evrotech@abv.bg

[ www.kenguru.bg ] 117


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

111 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

111

С пробиотици и пребиотици

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от ПЛАЗМОН

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

111

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

111

ПАМПЕРС ГАЩИ за многократна употреба

Гривна – етикет за шише и чаша Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък от DrBrown’s.

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Севи Бейби

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 118 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

Фирмата предлага комплексно счетоводно обслужване на юридически и физически лица:

√ с и без абонамент; √ консултации по данъчното облагане; √ данъчна защита; √финансов анализ; √ вътрешно-фирмен одит; √ одиторска заверка за предприятията подлежащи на независим финансов одит; √ годишно приключване; √ изготвяне на прогнозни финансови отчети и обосновка за тях, необходими, както за различни кредитни институции, така и за вътрешно-фирмена информация.

WWW.ACCOUNTBG.COM телефон: 02 441 62 44 мобилтел: 0889 027 321 виваком: 0879 532 815

email: office@accountbg.com ул. “Царица Елеонора” 9, офис 18 кв. “Красно село” (зад VI РПУ)

[ www.kenguru.bg ] 119


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

111

111

Топка за баня Playgro

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

111

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

111

Рамки-стикери (картон) за отпечатък с мастило BABY ART

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от “ПОБЕДА” АД Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 120 СПИСАНИЕ КЕНГУРУ | февруари 2016


N AT U R

D

BAB

UC TS

AL

Y PRO

Вече е лесно! Официален дистрибутор: тел.: 02 955 51 15 / 0899 183 350

тел.: +359 898 443 422 / www.biogcosmetics.com

ТЕЧЕН САПУН ЗA ВСЯКО ПРАСЕНЦЕ Истински чиста бебешка козметика


Списание Кенгуру, брой 111/Февруари, 2016 г.  
Списание Кенгуру, брой 111/Февруари, 2016 г.