Page 1

л▒ЛђлЙл╣ 137/4.2018 л│.

лЉлалълЎ 137

www.kenguru.bg

лљлЪлалўлЏ 2018

лњлЋлЏлўлџлћлЋлЮ лБ лћлълюлљ лўлЮлблЋлалњл« лА лЏлљлБлалљ лАлЋлњлЋлЮлБлА

    РђълЮлЋРђЮ лЮлљ лЪлалълЏлЋлблЮлљлблљ лБлюлълалљ


БЕБЕШКИ СТОКИ И ДЕТСКИ ИГРАЧКИ ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА УЧИЛИЩЕ ЗА БРЕМЕННИ ВСЯКА СЪБОТА ОТ 11.00 ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ВЪВ FACEBOOК: RAYA TOYS

НОВО

В МАГАЗИНИТЕ НА RAYATOYS

ПАЗАРУВАЙТЕ НА КРЕДИТ С

0%

-20% ДО 12.04.18

лихва

-20%

ЧАНТИ ДО 30.04.18

МАГАЗИНИ “РАЯ ТОЙС“ МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ НА СЛЕДНИТЕ АДРЕСИ

София

ж.к. Лозенец, бул. Черни връх 26 ж.к. Гео Милев, бул. Шипченски проход 18 Галакси Трейд Център кв. Банишора, ул. Скопие 4

Варна кв. Трошево ул. “Радост” 9 бул. “Цар Освободител” 255 бул. “Цар Освободител” 39 /Червeн площад/ ул. “Яне Сандански 1” /до Мак Драйф/

бул. “Димитър Икономов” 36

WWW.RAYATOYS.COM

Търговище ул. Александър Стамболийски 46

+359-899-989539 | +359-899-989540


От редактора ИЗДАТЕЛ Екомедия ООД office@kenguru.bg

ЕКИП

Изпълнителен директор: Кристиан Лечев lechev@kenguru.bg Управител: Георги Тодоров todorov@kenguru.bg Главен редактор: Петя Лечева lecheva@kenguru.bg Реклама: Петя Дулева 0894 39 99 49 reklama@kenguru.bg Връзки с обществеността: Надя Каридова konkursi@kenguru.bg Редакция: Нели Христова, Ива Лалова Силвия Костова redakcia@kenguru.bg Дизайн и предпечат: Ивомир Коларов Даниела Петрова design@kenguru.bg Разпространение и абонамент: Камелия Иванова 0894 39 99 48 abonament@kenguru.bg Фотограф: Марти Минев Коректор: Милена Тошева

Приказка за Светлината

Автори в броя: Деляна Братанова, Милена Тошева, Диана Димитрова, Елена Василева, Димитрина Бунова, Елица Лукова Консултанти на списанието: д-р Валентин Вълчев, д-р Ина Генева, д-р Любомир Дамянов, проф. Емилия Христова, проф. д-р Донка Байкова, д-р Татяна Стоева, д-р Николай Улевинов, д-р С. Михайлова, доц. Иван Костов, д-р Весела Петкова, Хенриета Илиева Консултанти за броя: д-р Любомир Дамянов, д-р Валентин Вълчев, проф. Петър Петров, д-р Мария Русинова, д-р Костадинка Пенджакова, д-р Анета Попиванова, д-р Пламен Масларски

Печат: Адрес на редакцията:

София 1407, п.к. 177, телефон 02/868 82 95. Списание „Кенгуру“ е запазена марка на фирма „Екомедия“ ООД. Никаква част от това издание не може да бъде възпроизвеждана и/или публикувана без изричното писмено съгласие на издателя. Редакцията не носи отговорност за достоверността на публикуваните рекламни материали. Редакцията не носи отговорност за евентуални последствия при спазване на съвети и препоръки от публикуваните материали без предварителна консултация със съответния лекуващ лекар. Информацията в списанието не може да замени преглед или лечение от медицински специалист.

Тази приказка се роди под топлите лъчи на пролетното слънце, насред приготовленията за любимите ми празници. Много, много отдавна нямало нищо друго освен Мрак. И всичко било подчинено само на Мрака. До момента, в който изведнъж отнякъде се появила малка бяла искра. Тя бързо растяла, разпростирала се над владенията на Мрака и скоро се превърнала в ослепителна Светлина. Светлината вдъхнала Живот и живи твари населили земите, преди потънали в тъма. Но Мракът не гледал безучастно как владенията му се топели под ярките лъчи на Светлината. Дебнел, обгръщал, поглъщал. Сеел черни мисли, жънел тъмни чувства... И до днес Мракът и Светлината водят съперничество. За умовете, сърцата, душите ни. И от нас зависи, кой ще спечели в това съперничество. Нека Светлината бистри умовете ни, топли сърцата ни и озарява душите ни! Светли празници!

1 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


ЛЮБОПИТНО Съдържание

СЪДЪРЖАНИЕ [34]

[40]

[18] 12 Семеен календар

10 РЕДАКТОРИ НА РИНГА

14 Бележките на мама

НА КОРИЦА Снимка: Ан Гедес

БРОЙ 137

8 Новини

МАМА Бременност 18 Защо толкова много жени страдат от цистит? Как да се справим с паренето и неконтролираните позиви за уриниране, докато очакваме дете?

16 Форум „Време за бебе”

Раждане 32 Рубрика на Елена Василева 34 Медикаменти по време на раждане Представяме ви най-често използваните лекарства в родилната зала.

22 Бременно време

36 Животът в утробата с Диана Димитрова Заедно с доц. Диана Димитрова - психолог и преподавател по акушерство, ще ви отведем в дълбоките и малко познати води на живота в утробата.

24 „Не” на пролетната умора Съвети за овладяване на често срещаното състояние.

Здраве и красота 38 Хранене при ПМС Разберете какво да слагате в чинията, в името на добрата си кондиция в деликатния период.

28 Козметика за бъдещата майка Как да поддържате добрия си външен вид през деветте месеца, без това да навреди на бебето?

40 Дует за красота Всичко за филърите и ботокса

Албум Heartfelt 2 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

[54]

42 Време за мъже Рубрика за темите, които вълнуват българския мъж: Подаръкът мечта.


Съдържание

от 3 до 8

от 0 до 3

Развитие и обучение

Здраве

78 Любопитно за книгите Поредният шедьовър на литературата за малчугани: „Мери Попинз” на Памела Травърз.

44 Рецепти за мъници

46 Стъпка по стъпка в детското хранене Рубрика за особеностите в храненето на бебето. В броя: Зеленчуково пюре.

Детска психология

80 Единайсет вълшебни фрази, които трябва да чува всяко дете Фразите, които способстват хармоничното развитие на мъниците и просто ги правят щастливи.

48 (Без)опасното хъркане Начини да предпазим малчугана от импровизирания концерт на нослето. 50 Особености на нощното кърмене Какво трябва да знаете за кърменето по тъмно?

58 Безценното алое вера 60 Тест на Апгар Подробно за първото изследване на новороденото. 62 Детето не наддава, ами сега? Причини за слабото покачване на теглото на малчугана.

Life

64 Мамини помощници 66 Трикове за лесна смяна на пелени Вижте как да улесните ежедневния процес. 68 Следродилна депресия по мъжки Какво изживяват татковците, когато станат родители? 70 Вечните играчки Класическите играчки, с които забавляваме малкото човече. 72 Златен момент за сън 74 Навигатор за покупка на многократни пелени Запознайте се с детайлите за пелените за многократна употреба и представителите на най-разпространените видове.

СЕМЕЙСТВО Родителска практика

84 Здравословни закуски за из път Вкусни, питателни и лесни за съхранение закуски, които ще се харесат и на най-капризните деца.

Семейно здраве

88 Ечемик Как се появява проблемът и какво е лечението?

Тя и Той

90 Шест модела на женско поведение… …които превръщат семейната идилия в ад

НАЧИН НА ЖИВОТ Вкусно и полезно

92 Великденско меню 94 Сладки празници

Наш дом

96 Великден у дома

Отдих и туризъм

98 Япония в плен на магията на сакура 100 Конкурси 101 Жълти страници

[106]

54 Бебета в свои води

3 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


НОВИНИ Нови продукти, aктуална информация, aктивности, промоции

Библиотека

КАК ДА ИЗБИРАМЕ КОЗМЕТИКА В книгата си „Как да избираме козметика“ магистър-фармацевтът със собствен блог за здраве и красота Надя Йорданова предоставя ценни професионални съвети, структурирани в шест практични глави. В рамките на 192 страници читателите ще научат как да четат етикети и да правят своя информиран избор, както в най-скъпия козметичен бутик, така и в кварталната аптека.

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ПОНИТО БРИЗ И НЕГОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ Новата книга на издателство „Фют“ – „Приключенията на понито Бриз и неговите приятели“, ще ви запознае с малката Борчи, която живее в голяма ферма и мечтае да си има пони, но баща й не иска и да чуе за това. Един ден желанието й се сбъдва и във фермата на семейство Сабо се появява понито Бриз – с копринена грива и опашка.

НОВИ ЗАГЛАВИЯ НА КНИЖНИЯ ПАЗАР ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ

МАГИЯТА 1-2-3 Книгата на д-р Томас Фелан съдържа две десетилетия изследвания и опит в областта на детското възпитание. Предлага лесна за следване програма, която ще помогне на родителите да изградят близки и любящи отношения със своите деца. Целта е да научим малчуганите как да контролират емоциите си и така да предотвратим гневните изблици, хленченето и съперничеството помежду им.

КОТЕТО, КОЕТО СИ ТЪРСЕШЕ ДОМ Книгата на Холи Уеб „Котето, което си търсеше дом” е история за малката Лили, която среща изоставени малки котенца. Момиченцето знае, че не може да задържи нито едно от тях, тъй като сестричката й се бои от котки. Но ще успее ли все пак да убеди семейството си да задържат дребосъка Стенли?

ПРЪСТЕНЪТ НА ПЕПЕЛЯШКА Прочети историята за Пепеляшка и нейния пръстен и оцветявай заедно с принцесата и верните й приятели. Залепи всички лепенки, които ще намериш в книгата, и не спирай да се забавляваш. Издание на „Егмонт”.

Избор на редактора Списание „Кенгуру”

С ОБНОВЕН САЙТ

В обновения сайт на списание „Кенгуру” www.kenguru.bg ще откриете интересни статии, ценни съвети и любопитни новини за бременността, раждането и грижите за бебето. На страницата ни можете да видите ар-

6 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

хив с всички издания досега, както и да разгледате актуалния брой. Бъдете част от света на „Кенгуру”, за да сте винаги информирани за детайлите около деветте месеца очакване, тайнството на раждането и времето, посветено на децата.


Здраве & Красота

7 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


НОВИНИ Нови продукти, актуална информация, активности, промоции

СПЕЧЕЛЕТЕ КОЛИЧКА GREENTOM

ПРОЛЕТНА КОЛЕКЦИЯ НА BABY ART

Съвършена визия с продуктите на Avène

Участвайте в играта на Greentom и можете да спечелите първата зелена количка на планетата. Очаквайте подробности на фейсбук страницата на списание „Кенгуру”. Играта е валидна от 1-ви април до 1-ви май.

ГРИЖА ЗА КОЖАТА В ГРАДСКА СРЕДА ОТ NIVEA

Специално създадена за нуждите на кожата в градска среда, новата серия NIVEA Urban Detox с високоефективни антиоксиданти и хиалуронова киселина осигурява детоксикация от замърсявания, интензивна хидратация и ефективна UV-защита. Серията включва защитен дневен крем, детоксикиращ нощен крем и три 1-минутни маски за дълбоко почистване и свиване на порите. Ефективната формула с хиалуронова киселина и екстракт от органичен зелен чай помага на кожата да се запази свежа и здрава, като я предпазва от вредните влияния на околната среда.

Пролетта идва с ярки и свежи цветове – точно като новата лимитирана колекция на Baby Art от Iventas. Създадена от дизайнерката Carolyn Gavin, серията ще внесе в дома ви багрите на свежия сезон. Познатите рамки с отпечатък за ръчичка и краче сега са с ярки тонове и цветя. Запазете големите спомени с малките отпечатъци на своето бебе, или направете неочакван подарък на своите близки.

НОВА СЛЪНЦЕЗАЩИТНА СЕРИЯ ОТ WELEDA ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА

Бебетата и малките деца обожават слънчевите лъчи, но понякога те могат да бъдат изключително вредни за тяхното здраве. Ето защо Weleda разработи нова серия продукти, които активират своето действие още при първото докосване на слънцето до кожата. Висококачествените натурални текстури, без наночастици и минерални UV-филтри, защитават деликатната детска кожа от влиянието на вредните UV-лъчи, а органичните масла от кокосов орех и слънчоглед задържат хидратацията.

АНКЕТА НА САЙТА WWW.KENGURU.BG

Колко често посещавате мамол�?

7%

22%

се преглеждат на всеки шест месеца.

отиват веднъж годишно.

8 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Базирайки се на 25-годишния си, всепризнат опит в слънцезащитата, Eau Thermale Avène отново провокира с уникална и галеща сетивата „Nude” текстура. Формулите в слънцезащитните продукти на марката бяха представени на специално събитие от д-р Евгени Христозов, собственик и главен дерматолог в центрове Lege Artis. Акцент бе и корективният грим на Avène Couvrance, който прикрива несъвършенствата, колкото и упорити да са те.

18%

53%

са били само 1-2 пъти признават, че не в живота си. ходят на мамолог.


НОВО

УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС! Добре познатото мляко - нова по-удобна опаковка!

Официален вносител: Аксон България ООД

AptaClub България, www.aptaclub.bg


ЛЮБОПИТНО

Редактори на ринга ЗА И ПРОТИВ

ПИЩНА СВАТБА

За ПЕТЯ ЛЕЧЕВА

А защо не?! Всеки има право да има свои мечти. Ако някой мечтае да сключи брак на поляна сред елфийска гора в компанията на 150 – 200 гости и има възможност да го направи, не виждам причина да не осъществи тази своя мечта. Моя приятелка, сватбен мениджър, казва, че много обича работата си, защото се чувства като вълшебница, която превръща приказни фантазии в реалност. И тъй като реалността, в

която живеем, невинаги ни радва, смятам, че имаме право на ден, изпълнен с усмивки и прегръдки от много близки и приятели, озарен от безчет пожелания за щастие и благополучие, с любим човек до себе си, облечени в невероятно красиви тоалети. Да, никой не може да ти гарантира, че ще имаш само една-единствена сватба. Но ако тръгваш към младоженеца, или чакаш булката с тази мисъл, то може би не ти е дошло времето за брак.

Против НЕЛИ ХРИСТОВА Аз пък съм „против”. Не мисля, че три дни „Иху!” и после „Тихо” се приближава до моята представа „И заживели щастливо до края на дните си”. Има далеч по-важни неща, когато става въпрос за сватба (няма да ги изброявам). Вричането на двата души, които се обичат, и в представите си ще са заедно до края на живота си, за мен далеч не е съизмеримо с помпозност, показност и тълпи от народ, някои от 10 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

които дори не се познават. И нищо не трябва да е на всяка цена, като това важи с пълна сила и за тържеството по повод събирането на две половинки - какво, ако е в тесен кръг, само с най-най-близките на сърцата им хора? Пак ще се оженят и пак ще са щастливи, нали? Другото малко ми прилича на „Кой е по-по-най”, ама това си е моето мнение и поне при мен беше така преди малко повече от 20 години, но това е съвсем друг въпрос...


ЛЮБОПИТНО

Семеен календар

АПРИЛ

глобално семейство 07.04. Световен ден на здравето Празник на лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. Цел на инициативата е осигуряването на достъп до качествени здравни услуги за хората, без оглед на финансовото им състояние. Отбелязването на датата е по идея на Световната здравна организация, която тази година чества своя 70-годишен юбилей. 30.04. Международен ден на джаза ЮНЕСКО и световната общност отдават дължимото на музикалния стил с поредица от концерти, изложби и лекции по цялото земно кълбо. Денят на джаза е вдъхновен от легендарния пианист Хърби Хенкок и подчертава ролята на джаза като инструмент, насърчаващ културния диалог между народите. Столица на честването през 2018 г. е Санкт Петербург.

(Звезден) прах в очите ... Принц Уилям се подготвя за раждането на третото си дете „Стремя се да спя колкото се може повече, защото с три деца ще се чувствам постоянно уморен.” Признанието е на бъдещия татко принц Уилям, който всеки момент ще стане родител за трети път. Цитиран от британски медии, херцогът на Кеймбридж споделя вълнението си около появата на новия член на семейството и възхищението от съпругата си Кейт, която съвместява бременността с грижите за двете им деца Джордж и Шарлот.

От учените... с любов Ароматите влияят върху оценката на външния вид Резултатите от проучване на американския научен център „Монел” показват, че уханията влияят на начина, по който възприемаме външността на околните. Участниците в експеримента трябвало да оценят визията на 10 души, заснети на 12

| WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

снимки, които били пропити с различни аромати - 5 от тях имали мирис на роза, а останалите - на рибено масло. Лицата на хората от кадрите с цветен полъх били описани като „красиви”, а тези с „рибен” привкус - като обикновени.


Семеен календар

ПО НАШЕНСКИ 21.04.

Фестивал „Свободата да бъдеш”

Събитието, което се провежда от 2010 г., събира и представя специалисти в областта на личностното развитие, себепознанието и пълноценния и здравословен начин на живот, с хора, които имат интерес и търсят път към по-щастливо ежедневие. Фестивалът в „Софарма бизнес тауърс” е придружен от изложение на био храни и напитки, био козметика, книги и услуги. „Свободата да бъдеш” има две издания – през пролетта и през есента.

ОТ КУЛТУРНИЯ АФИШ 14.04. Юбилеен концерт на „Тоника Домини” „Арена Армеец” ще бъде домакин на грандиозен концерт, подарък за почитателите на хубавата българска музика. Със събитието ще бъдат отбелязани 45 години на вокална група „Тоника” и 35 - на група „Домино”. Сборната формация от Виолета и Красимир Гюлмезови от дует „Шик” и Ева Найденова от „Тоника” ще сподели сцената със симфоничния оркестър на БНР и гост-звезди, сред които е Нели Рангелова.

Празнично настроение 01.04 Цветница Един от най-светлите пролетни празници, който се отбелязва в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден. Посветен е на тържественото посрещане на исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Да почерпят: Виолета, Здравка, Камелия, Лилия, Росен и всички с имена на цветя.

08.04. Великден Честваме възкръсването на исус Христос. Великден е символ на пробуждането на природата за нов живот, както и на победата на пролетта над зимата. Имен ден на: Велик, Велика, Велико, Велин, Велина, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан.

21.04. Четири култови рок банди със съвместно шоу „Хиподил”, „Контрол”, „Ревю” и „Нова генерация” ще разлюлеят „Арена Армеец” с общо шоу. Карето групи, основоположници на нашенския ню уейв и пънк рок, ще изпълнят своите хитове в оригиналните си състави, както и с новите си попълнения. Любопитна подробност е фактът, че през 2018 г. всяка от бандите навършва 30 години от създаването си.

13 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


ЛЮБОПИТНО Те са подредени, кратки и ясни. Имат за цел да ви напътстват, помагат и съветват както по време на бременността, така и след това - в грижите за безценното малко вързопче живот - вашето бебе. Ще ви разходим навсякъде - от покупките, масажите и гимнастиката през ходенето на гърне, витамините и никненето на зъбките. Защото МАМА знае най-добре!

РУБРИКА

Бележките на мама

ЕМОЦИИТЕ НА БЪДЕЩАТА МАЙКА

1-ви месец Емоциите и чувствата в първия месец на бременността много напомнят на предменструалния синдром - честа смяна на настроението с категоричното усещане, че нещо се случва и то ще промени живота ви завинаги.

2-ри месец

Както е добре известно, по време на деветте месеца на бременността настъпват многобройни промени в цялото тяло, а психоемоционалното състояние на бъдещата майка не прави изключение от общото правило. Новите усещания и хормоналната пренастройка се отразяват на мис­лите и поведението и понякога емоциите сякаш взимат връх над здравия разум. В следващите редове ще ви разкажем как се променя психологията на жената в зависимост от срока на бременността.

След като сте разбрали, че ще ставате майка и сте посетили кабинета на акушер-гинеколога, настъпва моментът да решите на кого ще доверите най-страхотната новина на света и кой трябва да почака, за да я научи. След като вземете важното решение и го превърнете в реалност, ще се успокоите. Ще 4-ти месец получите поздравления от най-близСега самочувствието е ките, а усмивката и мечтите за на ниво, а апетитът расте. Коремчето започва да се прекрасното чудо, наречено бебе, офор­мя и радостното вълще запълват по-голямата част от нение отново заема своето деня и нощта ви. място. Моментът е подходящ да споделите радостта си с 3-ти месец всички, така че не се колебайте, а вдигнете гордо глава и През по-голямата част от този нека целият свят разбере, че период ще има моменти, когато ще ставате майка. едва ли ще ви е до усмивки и добро настроение, особено ако страдате от често срещаното състояние по време 14 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

на бременност - токсикоза. В края на първия триместър към непрекъснатите мисли, че ще ставате майка, може да се промъкне страхът от неизвестното и безпокойството дали всичко с малкото човече ще бъде наред.

5-и и 6-и месец През този период настроението и самочувствието ви през повечето време ще са отлични. Разбира се, не са изключени моменти, в които ще сте по-разсеяни от всякога, или пък ще се намери някой, който да ви ядоса до краен предел. Не обръщайте внимание на дребните неща и се стремете да насочвате мислите си в друга посока.

7-ми месец

През седмия месец се наблюдава т.нар. стесняване на интересите и практически повечето бъдещи майки не се вълнуват от нищо друго, освен от бъдещото раждане и какво ще стане след това.

8-ми и 9-и месец

През този период на преден план излизат тревогата и разсеяността. Страхувате се както от предстоящото раждане, така и от това дали ще бъдете достатъчно добра майка. Тежестта на корема, болките в кръста и отоците по краката, заедно с неспокойния сън нощем, не ви помагат и като че ли целият свят е против вас. Помнете, обаче, че всичко това ще премине и съвсем скоро ще прегърнете най-хубавото нещо на този свят - вашето бебе!


ЛЮБОПИТНО РУБРИКА

Форум „Време за бебе” ИНТЕРВЮ НА: ИВА ЛАЛОВА

2000 бъдещи и настоящи родители взеха участие в третото издание на форум „Време за бебе”. Водещи специалисти запознаха участниците с важните детайли за бременността, раждането и грижите за бебето. Представяме ви акцентите от събитието.

Нина Йорданова: ИГРАТА УЧИ ДЕТЕТО НА ПРАВИЛА

Причините за плача на бебето вълнуват всички родители. Не по-малко значими за общуването с мъничето пък са игрите. Разберете най-важното и по двете теми от логопеда и специалист по ранно детско развитие Нина Йорданова (www.pumpelina.eu; office@pumpelina.eu).

Диалог

Нина, в лекцията си „Как и защо плачат бебетата?” обърнахте специално внимание на невербалната комуникация с бебето. Каква е ролята на този тип общуване за развитието на детето? Общуването е в основата на човешкото развитие. Чрез него се изграждат бъдещите модели на социално поведение. Възрастният човек разполага с множество канали за общуване – вербални, невербални, социални, поведенчески, алтернативни. За разлика от него, малкото

дете, особено бебето до 12 месеца, има сравнително по-ограничени възможности. Как се обяснява еднаквият плач на мъниците в първите три месеца? Плачът на бебето е резултат от активиране на определени рефлекси, в определена последователност. И тъй като всички бебета по света се раждат с еднакъв набор рефлекси, които се появяват и надграждат (изчезват) на една и съща възраст, плачът им звучи еднакво, но само 16

| WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

„Началната комуникация между възрастния и бебето е предимно невербална в посока от мъничето към родителите, основана на неговото обслужване, игра и хранене. Невинаги родителят е в състояние да разбере посланието на детето. И точно поради тази причина, той трябва да стимулира невербалната комуникация, а то да се научи да подава точни сигнали за състоянието и желанието си. Докато всичко това се превърне в диалог и редуване на послания от родителя към детето и адекватно, от детето към родителя.“


Форум „Време за бебе” в първите три месеца. Разбира се, в зависимост от езиковата среда, родителите, свикнали да различават плача на бебето, могат да определят неговото звучене като характерен звук от съответната езикова среда. Този факт е свързан с огромния езиков опит на родителя. Но звуковата и честотната характеристика на различните видове плач на бебетата в различните страни е еднакъв за всички тях.

каже, или покаже нещо, възрастният трябва да спре и да му обърне внимание. Не бива да провокираме двигателното развитие да изпреварва възрастта на детето, нито да закъснява спрямо нея. Затова играта, като основна дейност в този период, е свързана изцяло с двигателните възможности на детето. Лекциите, с които запознахте аудиторията по време на форум „Време за бебе”, провокираха много въпроси на бъдещите и настоящи родители. Какъв съвет бихте им дали, за да отгледат пълноценен и щастлив малчуган? Играйте с детето си, не го оставяйте непрекъснато да играе само. Купувайте, или си правете играчки, които го предизвикват да играе в различни форми, близки до социалното общуване. Играйте на кукли дори с момчетата, защото играта е култура, възпитание и социално поведение. Играта учи детето на правила, на социално съгласуване и общуване. Детето е наследник на нашето поведение и ние трябва да бъдем пример за него. За да порасне успешен и пълноценен човек, такъв, какъвто би искал да бъде.

Кога започват разликите в звуците, които издават бебчетата? Говорът е единствената човешка дейност, която се развива основно благодарение на подражанието, партнирането и имитацията. Продукцията на звука е от възможностите за движение на езика на бебето. Затова първи се появяват вокалите, след тях – задноезични звукове К,Г,Х, защото в началото езикът може да се движи само напред и назад. Съзнателното отваряне и затваряне на устните е свързано с продукцията на звуковете П, Б, М. В края на трети месец, поради интереса на детето към лицето на възрастния, се появява и т.нар. първоначално подражание. Това е възможността на детето да движи устни, очи и ръце, докато възрастният говори срещу него. От този момент нататък развитието на възможността на детето да вокализира различни звукове зависи от това колко често в деня разговаря с него възрастният.

Важното трио

Представихте и темата „Движение и игра”. Какъв е фокусът в заниманията с детето през различните етапи от живота му? Най-важното е родителят да играе с детето във всички възрасти. И ако то се опитва да му

„Проследяваме три важни двигателни възрасти – двигателна възраст на детето по гръб, по корем и във вертикализация. От правилното развитие на тези възрасти зависи и правилното развитие на възможностите му за игра, общуване и познание. Нито една двигателна възраст не трябва да бъде подценявана. Детето не знае какво му е необходимо и в кой период. Затова са родителите. А когато и те са затруднени – затова са специалистите в ранно детско развитие, за да подскажат на възрастния правилни и навременни игри.“ 17 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Бременност

За�о

ТОЛКОВА МНОГО ЖЕНИ СТРАДАТ ОТ ЦИСТИТ? АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ПРОФ. ПЕТЪР ПЕТРОВ, акушер-гинеколог

За съжаление, циститът е много често срещано състояние, и според статистиката, 1 от 5 жени е боледувала, или ще боледува поне веднъж в живота си от него. И по закона на всеобщата гадост обикновено се случва точно тогава, когато е най-неудобно да се справим с паренето и неконтролираните позиви за уриниране – много често на почивка или по време на път.

Циститът представлява възпаление на стената на пикочния мехур и най-честата причина за появата му е бактериална инфекция.

А как ст� ��и въпро� п� врем� на брем�н�ст?

Инфекциите на пикочните пътища по време на бременност не са редки и засягат приблизително 10% от всички бременни жени. Освен за бъдещата майка, те са опасни и за плода, тъй като могат да предизвикат спонтанен аборт или преждевременно раждане. 18 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Бременност

Много често по време на бременност симптомите на цистита се отдават на притискането на пикочния мехур от матката и бъдещите майки дори не подозират, че имат инфекция. Диагнозата се поставя на базата на типичните оплаквания и микробиологичното изследване на стерилна урина.

Вижте какво казва проф. Петров за цистита по време на бременност.

ВИДЕО

ОНЛАЙН

Изтеглете приложението от App Store и Google Play.

Какви са симптомите? Най-често циститът по време на бременност няма симптоми - оплакванията липсват, или са съвсем слабо изразени. Това се случва предимно в първите 2 месеца на бременността и в около 10% от случаите може да се усложни и да доведе до пиелонефрит. Най-честите симптоми, по които се разпознава проблемът, са честите, болезнени позиви за ходене по малка нужда, и парене, като отделянето на урина често пъти е в малки количества - по няколко капки. 19 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Бременност

Какви са причините? • УВЕЛИЧЕНАТА МАТКА С нарастването на бебето матката увеличава своя обем, което води до притискане на пикочния мехур. Това съвсем естествено става причина за по-честото уриниране. Пикочният мехур, обаче, не може да се изпразни напълно и в него остава малко количество урина, която престоява по-дълго и е предпоставка за развитие на инфекции.

Как да се предпазим от цистит?

• ХОРМОНАЛНИ ФАКТОРИ Прогестеронът, който се секретира в големи количества по време на бременност, води до отпускане на мускулатурата на пикочните пътища. Това е причината за по-ниския тонус на мехура, което допълнително улеснява проникването на бактерии отвън през влагалището.

Има няколко простички, но важни съвета, които жените трябва да спазват, за да намалят до минимум предпоставките за развитие на инфекция на пикочните пътища: • Прием на повече течности - така бактериите ще престояват много по-кратко в пикочния мехур. • Баланс между прекалената хигиена на интимните части и липсата на такава – за предпочитане са меките сапуни, но не и дезинфектиращите душ гелове и сапуни. Обикновеният ежедневен тоалет е напълно достатъчен. • Избягването на прекалено тясното и стягащо бельо тип „прашки”, както и много тесни панталони и джинси. Те могат да предизвикват протриване на интимните части, а това улеснява инфекциите. Почистването на гениталните области винаги с движение отпред-назад.

• ФИЗИОЛОГИЧНИ ФАКТОРИ По време на бременност урината е по-алкална (нормално е кисела) и в нея се отделят по-голямо количество захари и глюкоза, което я превръща в много благоприятна среда за развитие на бактерии. Едновременно с това, количеството бактерии във влагалището е по-голямо и в комбинация с добрата хранителна среда от захари в урината това още повече повишава риска от инфекция. 20 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


МАМА

Бременност

Бременността е деликатен и изключително вълнуващ период от живота на всяка жена. Заедно с трепетните очаквания, освен позитивните мисли, правилното хранене и разумното движение, са необходими сигурни доказателства, че всичко ще бъде наред.

А какво по-сигурно от навреме назначените, направени и добре интерпретирани изследвания от момента на установяване на бременността до появата на най-хубавото нещо на този свят - вашето бебе?

Пълна КРЪВНА КАРТИНА Защо се прави? Пълната кръвна картина по време на бременност е необходима, за да се открият евентуални огнища на инфекция, включително и хронични заболявания, които нямат симптоми.

Как се взима проба? Изследването е рутинно и се провежда в лабораторни условия, а кръвната проба се взима от пръста. Най-подходящото време за провеждане на теста е сутрин, за предпочитане между 6.00 и 10.00 часа. Преди изследването можете да хапнете лека закуска, като препоръките са да се избягват мазните храни, тъй като те могат да предизвикат повишаване нивото на левкоцитите.

Анализът на кръвната картина е едно от основните изследвания по време на бременност. Благодарение на получените от него резултати се определя общото състояние на бъдещата майка и се прави оценка на протичането на бременността.

При нормално протичаща бременност изследването се прави три пъти - при първото посещение при акушер-гинеколога и установяването на бременността, в 5-и и в 8-ми месец.

22 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Какво се търси? ХЕМОГЛОБИН За нормален резултат по време на бременност се приемат стойности от 120-150 g/l. Нормалната долна референтна граница за Hb при бременни е 110 g/L, а за анемия се говори при стойности под 100 g/l. Бременните са предразположени към развитие на желязодефицитна анемия, поради повишените потребности от желязо при износването на плода и по време на кърмене. При съмнение за такъв вид анемия изследванията се разширяват с определяне на желязо и ЖСК (желязо-свързващ капацитет), както и морфология на еритроцитите. ЛЕВКОЦИТИ Броят на левкоцитите по време на бременност обикновено е между 4,0 и 9x109 клетки/литър. Резултати над тези показатели (левкоцитоза) се считат за признак на евентуална инфекция в тялото и следва да се назначат допълнителни изследвания, които да уточнят проблема.


РУБРИКА

Бременно време

ЕРИТРОЦИТИ Като норма при еритроцитите се счита резултат между 3,5 и 4,5x1012 клетки/литър. Повишаване на еритроцитите (еритроцитоза) се наблюдава обикновено при злокачествени новообразувания, при бъбречни проблеми, при болест на Кушинг, при лечение с кортикостероиди.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ПРОФ. ПЕТЪР ПЕТРОВ, акушер-гинеколог

ТРОМБОЦИТИ Нормата на тромбоцитите е от 150 до 380x109 клетки/литър. Намаленият брой на тромбоцитите показва нарушение на способността за съсирване на кръвта, което може да причини спонтанен аборт, преждевременно раждане или тежки кръвоизливи, застрашаващи живота на бременната и плода.

23 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Бременност

„Не“ на пролетната

УМОРА АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ПРОФ. ПЕТЪР ПЕТРОВ, акушер-гинеколог

Преди сън

О

свен с хубавото време и така жадуваното слънце, пролетта идва и с едно много често срещано състояние, което сме свикнали да наричаме накратко „пролетна умора”. Лошата новина е, че никой, дори бъдещата майка, не е застрахован, а добрата - че можем да се справим. Ето как да стане това:

Достатъчно сън

Пълноценна храна

Едно от най-важните неща в борбата с пролетната умора е осигуряването на достатъчно количество сън. Това, разбира се, включва поне 8 часа през нощта, по възможност – поне 1 час през деня, и кратки почивки от по 5-10 минути на всеки час, ако сте на работа в офис.

Пълноценното хранене е не по-малко важно за доброто самочувствие и тонус не само през пролетните месеци, но и през цялото време на годината. За да запълните липсващите запаси от студените месеци, на помощ идват плодовете и зеленчуците, прясно изцедените сокове и витамините.

Преди да л�нете вечер, не забравяйте да проветрите стаята, независимо от времето навън. Чистият възд� осигурява достатъчно кислород, който е изкл�ително важен за добрата почивка на мозъка.

24 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Бременност

Умерено движение

Повече течности

Удобни дрехи

Обезателно условие за побеждаването на пролетната умора е подходящ за състоянието ви спорт. В допълнение към ежедневния комплекс от упражнения, можете да практикувате поне 2-3 пъти дневно ходене на място, упражнения с пръстите на краката и кръгообразни движения с главата, които ще ви доставят енергия и добро настроение.

Приемът на течности, особено на вода, е изключително важен през целия период на бременността. Това, разбира се, не включва кафе, газирани напитки и сокове с изкуствени подсладители и оцветители. Старайте да си осигурявате поне 1,5-2 литра дневно, които да изпивате в продължение на по-голям период от време през деня, защото в противен случай, освен натоварване на бъбреците, ще предизвикате и по-честото ходене до тоалетната по малка нужда.

Задължителен аксесоар за комфорта и здравето на бъдещата майка са удобните и подходящи за различните периоди на бременността дрехи. Материите трябва да са естествени, при нужда да се осигури специален колан за поддържане на растящия корем и еластични чорапи за краката. Обувките трябва да са удобни, меки и ниски.

25 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Бременност

Разходки на чист възд�

Ежедневните разходки сред природата и чистият въздух са ключови за доброто настроение, емоционалното и физическо здраве. Разумното движение е един от начините, по които тялото се подготвя за раждане, така че, слушайте неговите сигнали и в никакъв случай не си поставяйте цел „Всичко на всяка цена”. Грижете се за себе си, слушайте съветите на вашия лекар и помнете, че най-хубавото нещо в живота - раждането на вашето бебе, тепърва предстои!

Приемът на хранителни добавки и витамини трябва да става само и единствено след предварителна консултация с лекаря, наблюдаващ бременността ви.

26 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


л а т а н Пре

и н н е м е р аб з , и н и м я в ан е т о а н е т м и е р в б М ул т ито в периода прендоисзтата и кърменето

щ и как е м е н а бр е м ен я д о х д о П о вр т ака и п Специализирани мултивитамини с балансиран и безопасен състав. Не съдържат ГМО, тежки метали, глутен, консерванти, пшеница, мая, захар, сол.

Съдържат натурални съставки!

Съдържат всички необходими витамини и минерали С добавена растителна DHA, която е от изключително значение за развитието на мозъка, нервната система и зрението на бебето Осигуряват необходимата дневна доза фолиева киселина Пълнен комплекс витамини от групата В Натурални екстракти от градински плодове и зеленчуци С НАТУРАЛЕН ПЛОДОВ ВКУС

Търсете в АПТЕКИТЕ и онлайн на revita.bg НЕ СЪДЪРЖА ГМО

СЕРТИФИЦИРАН НАТУРАЛЕН ПРОИЗХОД

COMPLETE PRENATAL

PRENATAL

Мултивитамини за бременни с растителна DHA

Мултивитамини за бременни / ГЪМИ

578 mg, 60 V-софтгел капсули

146 mg, 75 желирани таблетки

NATURE‘S WAY, USA – ДОКАЗАНО КАЧЕСТВО ОТ 1969 Г.


Бременност

МАМА

Козметика

ЗА БЪДЕЩАТА МАЙКА АВТОР ДЕЛЯНА БРАТАНОВА, микробиолог

А

ко сте бременна или планирате бременност, сигурно се чудите как да поддържате добрия си външен вид, без това да навреди на бебето. Наличието на химикали и/или непоносимостта към някои натурални продукти могат да предизвикат притеснения по отношение на използването на козметика. В същото време, предразположеността към поява на стрии, по-сухата кожа, недоспиването, редица хормонални промени и др., оказват влияние върху красотата и самочувствието. Каква козметика да прилагаме по време на бременност и трябва ли изобщо да ползваме такава? На този въпрос ще се опитаме да отговорим.

28 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Бременност

Натуралната козметика Натуралната козметика е на пръв поглед най-добрата алтернатива в този период, тъй като в нея липсват вредни химикали. В същото време трябва много да внимавате, тъй като не всички натурални продукти се препоръчват по време на бременност и кърмене. Много от тях могат да повлияят на плода и да предизвикат различни странични реакции, като например поява на контракции. Преди да прибегнете към който и да е продукт, проверете дали той е подходящ за бременни жени (обикновено на етикета тази информация фигурира).

С натуралната козметика трябва да се внимава и от друга гледна точка. Към нея можете да проявите много по-често алергична реакция, затова първо проверете индивидуалната си поносимост.

От натуралните масла много предпочитани при борбата със сухата кожа и стриите са кокосовото и какаовото, тъй като са напълно натурални, лесно достъпни и с много добри хидратиращи свойства. Няма данни да оказват вредно влияние върху плода и по тази причина са добра алтернатива за тези, които искат максимално да ограничат химията в козметиката си по време на бременност. За почистване на лицето можете да използвате флорална розова вода, стига ароматът да не ви е неприятен.

Голяма част от етеричните масла са противопоказни при бременност, затова избягвайте употребата им. Такива са, например, етеричното масло от мента, розмарин, мащерка, канела, карамфил и др. Всички натурални продукти, съдържащи извлеци или масла от тези растения, не са подходящи по време на бременност. Флоралните води от тези растения също трябва да се избягват, тъй като те са близки по действие до съответното етерично масло, макар консистенцията при тях да е значително по-ниска.

Конвенционална бяла козметика

Към конвенционалната козметика трябва да се подходи с особено внимание, тъй като доста от химикалите в нея могат да навредят на бебето. Макар влиянието на повечето съставки да не е доказано напълно, все пак бременността не е момент да експери-

ментирате. Препоръчително е да използвате козметика, предназначена специално за бременни жени, тъй като в нея обикновено липсват парабени, оцветители, алергени, минерални масла и др. Въпреки това, трябва внимателно да четете етикетите.

Препоръчително е да избягвате дезодоранти под формата на аерозол и със съдържание на алуминиеви соли в тях, най-вече заради близостта с млечните жлези. Същото се отнася и за парфюмите: колкото по-малко съставки са изписани на етикета, толкова по-добре. 29 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Бременност

Декоративна козметика По отношение на декоративната козметика, положението е доста спорно и е въпрос на личен избор. Все повече натурални био сертифицирани марки предлагат декоративни продукти, но отново трябва да внимавате за маслата и екстрактите в тях. Препоръчително е, най-вече през първите 3

месеца, да не използвате лакове за нокти, боя и лак за коса. Това са продуктите за красота с най-висока степен на токсичност. Гел лаковете също не са за предпочитане, тъй като освен състава им, вредно влияние могат да окажат и лампите, които се използват за изпичане на лака, най-малко защото допълнително изсушават кожата.

ВСИЧКО ИЗБРОЕНО ВАЖИ НЕ САМО ЗА БРЕМЕННОСТТА, НО И ЗА ПЕРИОДА, ПРЕЗ КОЙТО КЪРМИТЕ.

В крайна сметка, може да се наложи да направите малък компромис с красотата си, в името на малкото същество, което расте във вас. 30 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


МАМА

Раждане РУБРИКА

на Елена Василева

Елена Василева е акушерка, преминала през школата на „Майчин дом”, София. Създател е на училището за родители „Ма-Ма”, една от първите формации за предродилна подготовка в България.

Специалното дишане по време на контракции е и начин жената да отклони вниманието си от болката, с която те протичат, и така преживяването им става леко и поносимо.

Ролята на дишането

ПРИ ДАВАНЕТО НА ЖИВОТ

Р

аждането е естествен процес, но едновременно с това е и сериозно физическо и емоционално предизвикателство. Добрата подготовка за процеса е от голямо значение за неговото оптимално протичане. Важно е бременната жена да усвои различни техники на дишане, които, приложени в правилните моменти на процеса, дават възможност за преодоляване на болката, релаксация или за нужната сила в етапа, когато бебето се ражда. Най-важната дихателна техника през първия период на раждането е тази за релаксация. Това дихателно движение се прилага след всяка по-болезнена контракция и има за цел да изгони стреса и да нормализира прага на чувствителност. Вдишва се бавно през носа за време от четири такта, въздухът се задържа за същото време, а после бавно се изпуска през устата и докрай, така че последващото вдишване да стане спонтанно, шумно и дълбоко.

Дишането по време на раждането е универсален начин да се преодолеят многото часове, нужни за процеса, както и физичес­ кото и емоционално предизвикателство в този момент. Ето защо всяка жена, на която предстои нормално раждане, трябва да посети

подходящо училище за бременни, водено от акушерки с опит. Добрата подготовка дава възможност да се преодолее страхът от процеса, а раждането да се преживее като празник, защото няма по-голямо събитие в живота на една жена от раждането на детето й.

32 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Дишането по време на раждането на бебето изисква дълбоко вдишване през устата, задържане на въздуха в гърдите и максимално физическо усилие с мускулите на цялото тяло, така че да се помогне на излизащото бебе. В този период акушерката дава указания кога и какво да се прави, ако спонтанно приложеният от жената ритъм няма нужната ефективност. В същия период, за да се избегне травматизмът, акушерката подава команда раждащата да освободи напъна. Така се осъществява възможността за прилагане на специалните техники на водене на раждането, с които се цели запазването на тъканите на перинеума. За да се осигурят условията за последното, жената трябва да поема въздух плитко и бързо, следвайки указанията на акушерката. Времето, през което се случва това предизвикателство, е относително кратко, което значи, че раждащата трябва да запази самообладание, за да съдейства.


МАМА

Раждане

М� икам� ти ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р ЛЮБОМИР ДАМЯНОВ, акушер-гинеколог Няма нищо по-хубаво от активното естествено раждане, където само правилното дишане и отпускащият масаж са напълно достатъчни, за да се роди бебето леко, а болката да бъде поносима. Понякога, обаче, употребата на лекарства е наложителна, затова ви представяме най-често използваните медикаменти в родилната зала:

Оксит�ин

Как се приема? Интравенозно - дозата се избира индивидуално. Контракциите са по-болезнени, защото са по-силни и по-ефективни. Съществуват противопоказания за употребата на окситоцин - тесен таз, неправилно положение на плода, следоперативни белези на матката от предишни операции.

�ро�таглан�н

Простагландините действат върху гладките мускули - матката, шийката на матката, фалопиевите тръби. Обикновено тези хормони се произвеждат от нашето тяло в края на бременността и преди раждането подготвят шийката на матката за разкритие. Ако простагландините не са достатъчни, разкритието се затруднява, а това от своя страна ще забави и усложни хода на раждането.

Окситоцинът е хормон, с помощта на който раждането започва и отговаря за контракциите на матката. Ако окситоцинът не е достатъчен, родовата дейност е слаба, а има случаи, в които може дори да не започне. Именно поради тази причина той се използва за предизвикване или стимулиране на раждането и за по-лесното и безпроблемно отделяне на плацентата след това.

КАК СЕ ПРИЕМАТ? Локално - под формата на гел или свещички, като по този начин страничният ефект на простагландините е сведен до минимум.

34 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Здраве & Красота

Но-шпа

Препаратът е спазмолитик и има отпускащо гладката мускулатура действие. По време на бременност се предписва обикновено, когато има прекалена маточна

активност, а в хода на раждането - в случаите, когато има спазъм на маточната шийка и в един момент тя престане да се разкрива и отпуска.

КАК СЕ ПРИЕМА? Инжекционно - за по-бърз ефект. Препаратът няма странични ефекти върху бебето, но има случаи на алергична реакция към основната му съставка и затова трябва да се подхожда с особено внимание към употребата му.

Локални/местни анестетици

Местните анестетици, като Лидокаин, Новокаин и подобните на тях препарати, се използват за местно обезболяване. В раждането по-конкретно мястото им е в епидуралната и спиналната анестезия, като блокират нервните окончания. След раждането се използват при епизиотомия или разкъсване на гениталиите.

• Как се приемат? Инжекциозно - с помощта на тънък катетър. В зависимост от дозата, лекарството може напълно да деактивира долната половина на тялото (например при цезарово сечение), или да предизвика частично обезболяване с усещане на контракциите, например.

35 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Раждане РУБРИКА

Животът в утробата с Диана Димитрова

Зараждането на живот в утробата, и деветте месеца на развитие на съвършеното човешко същество без съмнение са едно от най-великите чудеса на майката Природа. И тъй като за повечето от нас заветните думи "Имаме бебе" започват да придобиват смисъл едва когато то се роди, заедно с доц. Диана Димитрова - психолог и преподавател по акушерство, ще ви отведем в дълбоките и малко познати води на живота в утробата, за да ви докажем, че той е там - много преди ние да усетим това!

РАЗВИТИЕ НА ЗРЕНИЕТО 20-30 см Зрението, вероятно нашето най-доминиращо сетиво след раждането, еволюира постепенно в хода на бременността, но по начин, който е трудно да бъде проучен.

В момента на раждането детето може да се фокусира на 20 до 30 см. Това е разс­ тоянието до лицето на майката при кърмене.

Т

ехнически изследвания показват колко необикновено е зрението през първите месеци живот. Въпреки че тестване на зрението в матката не е възможно, знания могат да бъдат получени от проучвания върху недоносени бебета. Нормално износените новородени имат впечатляващи зрителни ресурси, включително острота и контрастова чувствителност, рефракция и акомодация, пространствено зрение, бинокулярна функция, възприятие за разстояние и дълбочина, цветно виждане и чувствителност към трептене и движение. Техните очи търсят околната среда денем и нощем, проявявайки любопитст­во и първична форма на възприятие, без да се нуждаят от повече време за практика.

36 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Раждане

В утробата клепачите остават затворени до около 26-а седмица. Въпреки това, ембрионът е чувствителен към светлина.

След шестнайсетата седмица в утробата плодът е много чувствителен към светлина. Може да разбере кога неговата майка прави слънчеви бани по лъчите, които достигат до него. И докато това

обикновено не го притеснява, то светлина, насочена директно към корема на майка му, го смущава. То често се обръща на другата страна, но дори и да не го направи, светлината го стряска.

Зрението на нероденото дете се развива по-бавно, поради очевидни причини: матката, въпреки че не е напълно тъмна, не е идеалното място да се учиш да виждаш. Това не означава, че плодът не може да вижда. Един изследовател постигна драматични колебания в сърдечната честота на плода, светейки с мигаща светлина върху корема на бременна жена. Това дори може да послужи като тест за физическо здраве преди раждането. Въпреки че не може лесно да бъде обяснено, неродените с техните затворени клепачи изглежда използват някакъв аспект от „зрението”, за да откриват местонахождението на игли, влизащи в матката, като или се отдръпват от тях, или се обръщат да атакуват резервоарчето на иглата с юмрук.

На 20-седмична гестационна възраст близнаците нямат проблеми да се намират един друг, да докосват лицата си, или да се държат за ръце! 37 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Здраве и красота

ХРАНЕНЕ ПРИ ПМС АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

„Каква е разликата между жена с ПМС и доберман? Червилото.“ Макар и смущаващо обиден за нежната част от човечеството, вицът е близо до истината. Предменструалният синдром е явление, което всеки месец вади на показ лошите черти на дамите. Странното им поведение е обяснимо – подуването на корема, чувствителността на гърдите и главоболието са солидно

оправдание за словесните престрелки с половинката. Как, обаче, да овладеем физическите и емоционалните изменения, преди да ни заклеймят като неуравновесени четириноги представители на фауната? Оказва се, че разковничето е в храненето. Затова отложете монолога за тежката орис да си жена и разберете какво да слагате в чинията, в името на семейния мир.

Месечни неволи

ОКОЛО 8 ДО 20% ОТ ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ОТ УМЕРЕНИ ДО ТЕЖКИ СИМПТОМИ СЕДМИЦА ИЛИ ДВЕ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА МЕСЕЧНИЯ ИМ ЦИКЪЛ.

Добрият стар калций

Според данни от различни проучвания, дамите, които консумират богати на калций храни, са по-малко склонни да развиват ПМС. Това се обяснява с факта, че минералът облекчава депресивните състояния и тревожността, характерни за деликатния период.

38 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Здраве & красота

Апетит под контрол Да, знаем, че шоколадът е най-добрият ви приятел в онези дни, но нали не искате да се сприятелите и с наднорменото тегло? За да предотвратите пристъпите на глад, потушавани с нездравословни и калорични блюда, не пропускайте хранене и се стремете да

хапвате кулинарни творби от различни категории: много плодове и зеленчуци, месни и млечни, пълнозърнести и ядки. Едно-две блокчета черен шоколад няма да навредят. Внимавайте със солта. Не прекалявайте с кафето. Хранете се редовно – поне 3-4 пъти дневно.

Вода и пак вода

Знаете колко е важен достатъчният прием на вода. Сега повече отвсякога следете за дневната си норма от живителната течност, защото така ще избегнете подуването на корема, провокирано от нарушено храносмилане или алергии. НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р МАРИЯ РУСИНОВА, специалист по хранене и диететика

Внимателно със захарта Витамините на помощ

Можете да допълните здравословната диета с подходяща комбинация от витамини. Елементите от група B, витамин Е и селен ще облекчат раздразнителността и болезнените гърди, като ще повишат енергията ви. Приемът на магнезий пък е необходим за по-добрия хормонален баланс.

Желанието да изядете всички творения на сладкарската индустрия е обяснимо – промяната в нивата на хормоните естроген и прогестерон по време на ПМС се отразява и на хормона на щастието серотонин. Затова е добре да хапвате храни-антидепресанти, богати на триптофан, от който в организма се образува серотонин – мляко, сирене, пуешко,

ядки, семена, бобови, банани. В този период се чувствате потиснати и запълвате душевните празнини с всевъзможни вкуснотии. Заменете ги с вдъхновяващи мигове – любов, кино, разходка в планината ще ви заредят с настроение, без да ви карат да презирате кантара. Отделете и достатъчно време за сън.

39 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Здраве и красота

Дует за красота

ВСИЧКО ЗА ФИЛЪРИТЕ И БОТОКСА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

О

ткакто свят светува, жените се опитват да спрат времето, за да запазят красотата си. Стремежът към вечна младост вдъхновява работещите в козметичната индустрия за създаването на вълшебства във флакони, имащи трудната задача да заличат следите от стрес, тютюнопуше-

не, замърсен въздух и други врагове на съвремието ни. Колкото и сполучливи да са достиженията на науката, понякога пътят към съвършената визия минава през ефективни, макар и болезнени методи. Запознайте се с филърите и ботокса - дуото, на което суетните дами възлагат надежди за преобразяването си.

Стоп на бръчките

Ботулиновият токсин тип А (наричан за краткост ботокс) е идеален за заличаване на мимически бръчки, но не може да осигури обем. С него се постига младежки и свеж вид. Инжектира се повърхностно в областта на лицето, като така предизвиква парализа на мимическите мускули и премахва създадените там бръчки. Освен това, пречи на

образуването на нови такива. Ботоксът е перфектно решение за бръчки тип „пачи крак” около очите тези в областта на челото. Въпреки лекия дискомфорт при поставянето, няма други странични ефекти и не е необходимо време за възстановяване (за разлика от пластичната хирургия).

Ботулиновият токсин тип А е невротоксин, произведен от бактерии и въздействащ чрез блокиране на нервните импулси. Препоръчително е инжекциите да се направят още след първите признаци на стареене, задължително от квалифициран експерт по естетична дерматология. Резултатите от процедурите с ботокс са видими няколко дни след инжектирането, а максималният ефект настъпва след около две седмици. Трайността на ефекта от ботокса е между 4 и 6 месеца. 40 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Здраве & красота

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р ВАЛЕНТИН ВЪЛЧЕВ, дерматолог, МЦ „FiHealth” Хиалуроновата киселина е естествена субстанция, част от човешкото тяло. С напредването на годините съдържанието й в кожата намалява, а това неминуемо води до състаряване и бръчки. Киселината е предпочитано средство за разкрасяване, тъй като не се използва скалпел, а игла. Това позволява прецизно третиране директно на местата, върху които искаме да въздействаме.

Попъл�е и с� насла�те Филърите (от английската дума fill – пълня) са гъсти прозрачни гелове, които най-често са пълни с хиалуронова киселина. Инжектират се с фини иглички под бръчките, като по този начин ги изпълват, повдигат и изглаждат. Благодарение на филърите се възстановява обемът на кожата, скулите, бузите, брадичката и устните. Използват се с голям успех за оформяне на сочни и хидратирани устни. Съществуват три вида филъри. Временните заместват естествената тъкан и се базират на вече спомената хиалуронова киселина или колаген. Ефектът им е от 3 до 6 месеца, според способността на кожата да разгражда. Друг вид

попълване на бръчки стимулира образуването на нова тъкан. Тяхното действие е видимо от 6 месеца до 1 година. Третият тип филъри не реагират с кожата, не се разграждат и така придобиват статут на вечни. Внимателно изберете подходящия за вас модел след консултация със специалист, в зависимост от целта, която искате да постигнете. Преди да се подложите на процедурата не е нужно да правите тест за алергични реакции на кожата. Ще усетите единствено убождане на малка игла, последвано от зачервяване, което изчезва за няколко часа.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р ВАЛЕНТИН ВЪЛЧЕВ, дерматолог, МЦ „FiHealth” ул. „Проф. Александър Фол“ 2, 1700 Студентски комплекс, София

41 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАМА

Здраве и красота РУБРИКА

Време за мъже

Темите, които вълнуват българския мъж. Читателят пита, ние отговаряме.

Здравейте, „Кенгуру”!

Харесвам новата ви рубрика и затова си позволих да ви пиша и аз. Въпросът ми е малко стандартен, но се надявам да ми помогнете, защото нямам идея какво да правя. Може за повечето мушмороци да е лесно да измислят подарък за рождения ден на техния камък на шията, но на мен ми е писнало да се мъча всяка година. Какви ли не тъпотии съм правил: и балони с хелий съм надувал, и парфюми съм купувал - все тая. Та очаквам от вас да предложите нещо тарикатско. Жена ми е стандартна статистическа българка, 1.60 см, мургава, достатъчно надарена, с голям клюн - това са моите насоки.

ПО ТЕМАТА РАБОТИ: ИВА ЛАЛОВА

Подаръкът МЕЧТА

Пешо, Каварна

Здравей, Пешо! Съчувствам на ежегодните ти терзания как да зарадваш жена си за рождения й ден. Иска ми се да ти кажа, че отсега нататък винаги ще уцелваш желанията й, но не мога. Ние сме странни създания, чиито въжделения се

сменят по-често и от снимките на моделките, с които си украсяваш десктопа в службата. Все пак, надежда има, и тя е в кодовата дума на всички щастливи двойки: чуване.

Знам, ще кажеш, че слушаш половинката – не се съмнявам в това. Но чуваш ли я? Или спираш да долавяш изреченото сред няколко забележки, напътствия как да си сортираш прането, или неприкрито възмущение от небрежния ти външен вид? Признай си, че изключваш почти веднага и имаш бели петна в паметта от разговорите си с нея 3 месеца след сватбата.

минахте покрай витрината с перлените колие­ та и чак се смути от въздишките й? Разрови се в измъченото си съзнание и ще откриеш още идеи за запомнящи се армагани. Само не включвай отново на режим „изолация от словата на любимата”, че догодина пак ще ти даваме тарикатс­ ки съвети.

Сега разбираш ли защо ти е трудно да й избереш сносен подарък? А тя, милата, със сигурност ти дава жокери. Помниш ли как завистливо обсъди съседката, след като я видя с кадифеното сако от колекцията на Мегз? Ами онзи път, когато

Един от нас Здрасти, Пешко! Като ти чета писанията, и се сещам за един мой братовчед ром... ама това е друга тема :)). С тоя изказ от Каварна не мога да не те посъветвам да й сложиш едни цици на жината... Едни големи, хубави силикони, за да вири гордо клюн по плажовете... Ако не ти се дават толкова пари, имам и втори вариант: подари й избелване на пигментацията около задника (нарича се блийчинг). Или

42 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

пък напълно безплатно можеш да й изправиш клюна с крак? Сега сериозно. На рождения й ден, пичага, за първи път в живота си й подари отношение. Купи цветя, сготви вечеря, сложи масата, бутилка вино, свещи... Да знаеш, че може и да се разплаче, ама ще е от кеф. P.S. Но пък гумените цици ще ги мачкаш и след рождения й ден, като се замисля?!? Поздрави, Ваш Лари


Здраве & Красота

Покоряваща красота

2 4 6

1

Rimmel Wonder Wings – гел очна линия, цена: 11,30 лв.

La Roche-Posay Toleriane – коригиращ фон дьо тен флуид №10 за чувствителна кожа, 30 мл, цена: 36,90 лв.

L'Oréal Paris Glam Bronze – двойна пудра №101, 9 г, цена: 25,80 лв.

Bourjois Twist up the volume – спирала №21 Black, цена: 20,50 лв.

Max Factor Lipfinity – дълготрайно червило №120 Hot, 2,3 мл, цена: 21,50 лв.

7 9

Vichy Dermablend – коригиращ фон дьо тен №25, 30 мл, цена: 35,60 лв.

Sante Eyeshadow Palette – палитра сенки за очи Rosy Shades, цена: 24,90 лв.

Manhattan Soft – матираща пудра на прах №1, 20 г, цена: 15,70 лв.

3 5

8

Maybelline Brow Satin – двоен молив за вежди Medium Brow, цена: 9,70 лв.

Bioderma Sensibio – BB крем срещу зачервяване и несъвършенства, 40 мл, цена: 32,60 лв.

Умело подбраният грим е магическо средство за ослепителна визия. Бъдете винаги красива с нашите предложения.

10

43 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


от 0 до 3

Здраве РУБРИКА

Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.

Рецепти за мъници

Студена супа от краставица и зелена ябълка �р�у�и за 1 п��ия:

1/2 зелена ябълка

Начин на приготвяне: Съставки: Рецептите са подходящи за захранени деца, без наличие на алергии и специфични нужди.

Кисело мляко, краставица, ябълка, лимонов сок, олио, прясна мента, сол.

1/2 каф. л. лимонов сок

Краставицата и ябълката се измиват и обелват, след което се нарязват на ситно (като за таратор), или се настъргват на едро ренде. Слагат се в подходящ съд и се объркват

150 мл кисело мляко

50 г краставица (парче с големина около 5 см)

1/2 каф. л. олио

листенце мента сол на вкус

с киселото мляко, след което се добавят олиото, лимоновият сок, ментата - накъсана на ситно, и се посолява на вкус. По желание може да се добави малко вода за разреждане.

Пудинг от риба с пюре от грах

�р�у�и за 1 п��ия:

За пюрето от грах: 50 г млечен замразен грах

За пюрето от грах: 25 мл прясно мляко

Начин на приготвяне: Съставки:

За пудинга: филе от бяла риба, картоф, лук, морков, яйце (жълтък), сол. За пюрето от грах: замразен млечен грах, масло, прясно мляко, сол.

Картофът и лукът се обелват и нарязват на парчета и заедно с моркова се сваряват за около 15-20 минути, докато омекнат напълно. Рибата се сварява в подсолена вода до готовност. Яйцето се сварява отделно и от него се отделя само жълтъкът. След това в подходящ съд всички продукти се смесват и се пасират до гладка 44

| WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

За пудинга: 1 жълтък

За пудинга: 1/4 глава лук

За пудинга: 100 г филе от бяла риба

1/2 от средно голям картоф 1/2 морков сол на вкус 1/4 глава лук 1 каф. л. масло сол на вкус

консистенция, като при нужда се добавя допълнително сол на вкус. Пюрето от грах се приготвя, като грахът се кипва, за да се размрази, след което се отцежда и се смесва с маслото и млякото и се посолява на вкус. Към пюрето може да се добави допълнително прясно мляко - в зависимост от желаната му гъстота.


Кристално чиста изворна вода, която напълно отговаря на

специфичните изисквания на вашето бебе.

Водата за бебета HiPP е кристално чиста изворна вода, която отговаря на специалните изисквания на Вашето бебе - строго тествана, с ниско съдържание на натрий. Бебешката вода е подходяща за приготвяне на бебешки храни, които се смесват с вода, каквито са млечните формули за кърмачета или преходните млечни формули, млечните каши или чайчета или просто за разреждане на бебешки сокове, както и в чист вид като напитка при жажда. Ние гарантираме това с нашето име.

hipp.bg


от 0 до 3

Здраве Храненето на бебето е едно от нещата, към които всеки родител подхожда с особено внимание и грижа. Първото кърмене, захранването след това и всичко, свързано с него, са ключови за здравето на детето и определят не само отношението му към храната впоследствие, но и правилното му развитие във всяко едно отношение.

Информацията е предназначена за здрави бебета, които не се нуждаят от специално лечение, в т.ч. и хранене, и не замества задължителната консултация с педиатър преди въвеждането на каквато и да е нова храна в менюто на детето.

ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ Специалистите препоръчват захранването на бебето да започне със зеленчуково пюре, тъй като зеленчуците са богати на

витамини и ценни минерални вещества, с ниско съдържание на захари, хипоалергенни са и се усвояват добре от организма.

В периода на захранване млякото остава основна част в менюто на детето.

Препоръки Препоръките са първият зеленчук в менюто на детето да бъде с бял или зелен цвят пащърнак, карфиол, тиквички, грах, броколи. По-късно могат да се включат тиква, картофи и моркови. Зеленчуците трябва да се сварят добре и да се пасират до получаване на хомогенна смес, или да се изберат готови пюрета, според възрастта на детето.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р ПЛАМЕН МАСЛАРСКИ, педиатър, „Сити Клиник” – София 46 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Здраве РУБРИКА

Стъпка по стъпка в детското хранене

Какво да изберем? Тиква

Тиквички

В тиквичките има огромно количество витамини и минерали, особено калций, каротин и аскорбинова киселина. Те се приготвят лесно и имат отводняващ и укрепващ имунната система ефект, регулират изхожданията по голяма нужда, ако детето страда от запек.

Карфиол

Най-традиционният продукт за захранване е карфиолът. Вкусът му е приятен, с малко съдържание на фибри. За сметка на това съдържа голям брой витамини и минерали - калий, фосфор, желязо, магнезий, йод и кобалт. Приемът на карфиол осигурява пълноценно развитие на детето, правилно функциониране на жлъчката и черния дроб, укрепва костите и стените на кръвоносните съдове.

Тиквата е рекордьор по съдържание на витамини, каротин, растителни масла, белтъчини, въглехидрати, калий, калций и желязо. Тъй като в тиквата има много фибри, тя оказва разслабващ ефект и действа много добре при запек.

Важни правила за въвеждане на зеленцуци в менюто на детето

• Новите продукти се дават, само ако детето е здраво, не му предстоят ваксинации, преместване на ново място или друга драстична промяна.

Морков

Поради високото съдържание на целулоза и пектин, морковите имат слабителен ефект. Доказано е, че имат бактерицидно действие и са много полезни в периода на възстановяване след инфекциозно заболяване. В морковите има голямо количество каротин, който оказва благоприятен ефект върху кожата и зрението на бебето.

Картофи

Картофите, макар и полезни, не трябва да бъдат въвеждани като един от първите зеленчуци в менюто на детето. Те съдържат голямо количество нишесте, поради което са силно калорични и натоварват храносмилането. Специалистите препоръчват в началото на захранването с картоф пюрето да се разрежда с кърма или с мляко за кърмачета.

• Зеленчуковото пюре се предлага преди основното хранене – кърмене, в първата половина на деня, за предпочитане в периода между 10 и 14 часа. • Зеленчуковото пюре се дава само с лъжица, като се започва с един вид зеленчук - с 1/2 до 1 чаена лъжичка на ден. Количеството се увеличава постепенно в рамките на 7 до 10 дни, докато достигне обема на едно хранене – около 150 г. • Ако детето откаже да опита, или не му харесва, не настоявайте, а опитайте след няколко дни, или преминете към друг вид зеленчук. • В началото на захранването към зеленчуковата смес можете да добавяте известно количество мляко, за достигане на желаната от детето консистенция, и за да може то да премине по-плавно към новия вкус. • Разнообразяването с нов продукт става не по-рано от 1 седмица, ако сте сигурни, че детето понася добре първоначално поднесения зеленчук. Новият продукт може да се комбинира със стария, като и тук важи правилото да се започне постепенното му въвеждане и да се наблюдава реакцията на детето.

47 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


от 0 до 3

Здраве

(Без)опасното ХЪРКАНЕ НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р КОСТАДИНКА ПЕНДЖАКОВА, педиатър в Медицински център „Детско здраве”

М

ного новородени издават звуци, подобни на хъркане. Това се дължи на тесните им дихателни пътища, изпълнени със секрети. Когато бебетата дишат, въздухът се сблъсква с тези секрети, като така провокира различни „мелодии“, стряскащи родителите. С времето хъркането ще намалее, тъй като мъниците се научават да преглъщат излишната слюнка, улеснявайки дихателните си пътища. Как, обаче, да предпазим малчугана от импровизирания концерт на нослето? АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

ЛЕК ПРИ ЗАПУШЕН НОС

Чистотата преди всичко

Поддържането на изрядна хигиена е един от най-добрите начини за предотвратяване на хъркането. За целта ежедневно промивайте носа на детето с физиологичен разтвор. Течността ще овлажни и почисти ноздрите, отстранявайки секретите. Разтворът ще облекчи дишането, грижейки се за естествения баланс на лигавицата на носа.

Без алергени

ТОП

Хъркането на бебето може да се дължи на алергична реакция – към прах или домашни любимци, например. Затова се постарайте да направите стаята му защитена от подобни опасности.

Ако носът на малкото човече е запушен, пуснете горещата вода на душа, за да се образува пара в банята. Влажният въздух в помещението ще отпуши нослето и ще изхвърли секретите.

Кога има проблем

Възможно е хроничното хъркане на бебето да е индикатор за здравословен проблем, като сънна апнея. Страда ли мъникът от трудности със съня и настроението, без да се повлиява от напредването на възрастта си, задължително се консултирайте със специалист, който да открие причините за дискомфорта.

продукти

,

ОБЛЕКЧАВАЩИ ХЪРКАНЕТО Изборът на списание "Кенгуру"

Ултразвуков овлажнител за въздух Humidoo XL

Бебефон Philips Avent – можете да следите дали хъркането на бебето се променя, и да реагирате, ако стане учестено или затруднено.

Препоръчителна цена: 157лв. www.iventas.bg

Препоръчителна цена: 439лв. www.iventas.bg

48 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Здраве

Мнението на специалиста: д-р Костадинка Пенджакова

Кога хъркането е опасно за здравето на бебето? Хроничното хъркане на бебето, придружено от паузи в дишането или задавяне, както и нарушението на съня и настроението, може да показва, че то има сериозен проблем, който да е опасен за здравето. В такъв случай трябва да започнете да записвате симптомите и да се обърнете към специалист. Най-често хроничното хъркане се дължи на структурни промени на въздухоносните пътища – изкривена носна

преграда, уголемени сливици, ларингомалация и др. Друга възможна причина е сънната апнея, при която по време на сън временно спира дишането на детето. При съмнение за апнея може да се направи полисомнография – вид диагностика на заболяванията на съня. По този начин ще разберете дали детето е с безобидно хъркане, или има здравословен проблем, налагащ лечение.

Позата за сън Смущаващите звуци често са резултат от начина, по който хлапето спи. Някои деца хъркат, когато спят по корем или гръб, а са тихи, спейки настрани. Ето защо е важно да се уверите, че наследникът ви се е настанил в леглото така, че да може да обръща главата си и да диша.

Легло Barbabebe Next – удобният модел гарантира спокоен сън и свободно движение на мъничето.

Физиологичен разтвор Naso libero – идеален за ежедневна хигиена на носа.

Препоръчителна цена: 275 лв. www.barbabebe.com

Препоръчителна цена: 8,54 лв. www.farma.bg

Универсален почистващ препарат NUK - 100% натурален, дерматологично тестван и биоразградим, предназначен за почистване на подове и различни повърхности. Препоръчителна цена: 9,20 лв. www.shop.bebolino.bg

49 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


от 0 до 3

Здраве

Особености на

НОЩНОТО КЪРМЕНЕ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Намерете удобна поза

Най-често през нощта майките предпочитат да кърмят легнали. Настанете се удобно, за да може бебето да засуче добре. Легнете настрани, върху възглавница, която поддържа главата ви. Поставете мъничето така, че носът му да е на нивото на зърното. С едната си ръка го приближете близо до себе

си – нека брадичката му докосва гърдата ви, а главичката е леко отметната назад. Докоснете със зърното горната му устна. То ще отвори устата си и леко ще изплези езичето. Това е моментът да придвижите главичката към гърдата, за да може да засуче добре и да поеме в устата си зърното и част от ареолата.

БЛИЗОСТ

Нека мъничето е близо до вас през нощта. Така ще можете да отговаряте най-лесно на желанието му да суче, без да ставате от леглото, или да излизате от стаята. Ако бебешкото легло е до вашето, ще можете да го кърмите и след това лесно да го върнете в неговото легълце, или да го оставите да спи до вас. Споделянето на общо легло с бебето, обаче, има правила, които трябва да се спазват, за да няма риск за мъничето.

50 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р АНЕТА ПОПИВАНОВА, педиатър-неонатолог в СБАЛАГ „Майчин дом” - София, председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, IBCLC


Здраве

Режимът на хранене на бебето не познава условностите на възрастните. Независимо от това дали е ден или нощ, мъникът има апетит, който често държи мама будна. Какво трябва да знаете за кърменето по тъмно, научете сега.

Важното хранене През нощта тялото ви произвежда повече пролактин (хормон на лактацията). Ето защо чрез храненията по това време стимулирате синтеза на мляко. При някои майки количеството кърма варира, поради което нощното кърмене е от ключово значение, за да отговорят на потребностите на детето. Майчината

кърма се усвоява бързо и лесно от организма на бебето. Този факт и малкият обем на стомаха му са основните причини за желанието на бебето да суче по-често. Особено в първите седмици след раждането, нощното кърмене е необходимо за добрия растеж и не бива да се заменя с вода.


от 0 до 3

Здраве

Загасете лампите Когато малчуганът се събуди с желание за среднощно хапване, нека да завари стаята тъмна и тиха. Така има вероятност, след като се нахрани, да продължи да спи, а покрай него – и вие.

Скрийте часовника Будуването е стрес за организма. Затова не е нужно да следите движението на стрелките, докато кърмите, констатирайки, че не сте спали от месеци. Нещо повече - хормонът пролактин, който се отделя в най-високи концентрации именно през нощта, помага да заспите бързо след кърменето.

Дремвайте, когато можете Имате ли възможност за кратък отдих през деня, възползвайте се. За да компенсирате недостатъчния сън нощем, можете да дремвате, когато и бебчето прави същото. Помолете и партньора си да ви отменя в грижите за малкото човече – докато двамата са на разходка, например, е идеалният случай да възстановите силите си.

Нощни удобства

Облечете си нощница с предно закопчаване, за да осигурите на мъника лесен достъп. Не спете с пристягащ сутиен или такъв с банели. Поставете върху шкафчето си пелени, бутилка вода, дори лека закуска. По този начин ще имате всичко необходимо за безпроблемна нощ.

52 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


PANTONE 2955 C


от 0 до 3

Здраве

Само в „Ке�уру“

Бебета в

СВОИ ВОДИ

Е

ИНТЕРВЮ НА: ИВА ЛАЛОВА

дна от четирите стихии, водата се свързва с емоциите, чувствата, интуицията, състраданието, емпатията, знанията, хармонията, красотата, радостта и любовта. Подвластни на нейната магия са не само възрастните, но и децата. В специално интервю за списание „Кенгуру” основателката на първия SPA център за бебета в света Лаура Севенус споделя своя 40-годишен опит в посвещаване на най-малките в тайнството на водата.

Плуването като мисия

Лаура Севенус е бивш състезател по плуване от националния отбор на ЮАР. През 1964 г. започва професионалната си кариера, обучавайки начинаещи плувци, след което създава своя школа. Следва проектирането на специален център за деца в Кейптаун, където развива популярния метод BabySwim. Лаура открива първото SPA за бебета в света в „Кенсингтън”, Лондон. Иновативното място има филиали в Испания, Австралия и ЮАР.

Лаура, откъде идва страстта Ви към плуването? Родителите ми бяха запалени плувци, покрай които всеки ден посещавах басейн в Сий Пойнт (квартал на Кейптаун – бел.авт.) Там се появи любовта ми към водата. На 10 години развих астма и семейният лекар ме посъветва да тренирам плуване, за да подобря работата на белите си дробове. Записах се в местен клуб и започнах да участвам в състезания. Радвам се, че дори и на моята възраст продължавам да плувам – по този начин се справям с напрегнатото ежедневие. 54

| WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Създател сте на метода BabySwim. В какво се състои той? Прилагаме метода в нашите училища по плуване, фокусирайки се върху това, което кара всяко дете да се чувства удобно във водата. Не намирам смисъл в предварително подготвените програми, защото те не отразяват характера на бебето. Затова смятам, че е много по-ефективно детето да започне да плува по свой собствен начин, под наш постоянен надзор. Щом забележим, че то е уверено и щастливо и се чувства в безопасност, го запознаваме с различните стилове. Това може да стане още между 2-3-го-


Естествена среда „Обикнах бебетата, когато видях как медицинските сестри в болницата, която родителите ми притежаваха, ги къпят. Още тогава ме очарова колко много децата обичат да са във водата.”

В началото бе водата „Забелязвайки, че по-малките деца се чувстват по-сигурни във водата, в сравнение с по-големите, започнах да обучавам бебета от 6-месечна възраст нагоре. Но това не ми беше достатъчно. Исках да намеря начин да запознавам децата с водата от съвсем мънички, за да повлияе на развитието им така, както на моите. Вече бях показвала на родителите как да къпят бебетата, но си поставих за цел да измисля форма, чрез която малките да изпитват пълно удоволствие във водата, за повече време. Така през 2005 г., след много експерименти и

провали, заедно със съпруга ми Ларс създадохме център за новородени, наречен „Bubby” („любим” от англ. – бел. авт.) Там бебетата се докосваха до водата, която, благодарение на сетивния им опит, подобряваше развитието и растежа на мозъка и тялото. След време педиатрите започнаха да насочват пациентите си към нас, казвайки, че работата ни е изключително полезна за малките и трябва да се занимаваме с възможно най-много техни връстници. Това бе причината да разширим проекта и през 2010 г. да открием „Your Baby Spa” в Лондон.”


от 0 до 3

Здраве

Отдих за малки и големи

„Важен момент при заниманията е музиката – избираме мелодии, които действат релаксиращо на децата. През това време родителите им пият билков чай в специална стая, в която майките кърмят бебетата. Мястото е идеално и за общуване – семействата могат да споделят опит едни с други за всичко, свързано с отглеждането на малките."

косванията са изключително нежни и се влияят от чувствителността на детето. Стараем се масажите да доставят удоволствие на бебето и не прекаляваме с продължителността им. Заедно с дъщеря си Кирстен притежавате школа по плуване, в която обучавате както бебета, така и възрастни. По какво си приличат и къде са различията в тренировките на двете групи и в тяхното отношение към водата? Независимо от това дали тренираме деца или възрастни, винаги подхождаме индивидуално. Това е продиктувано от факта, че посетителите на школата имат различни физически дадености и нива на възприемчивост. Общото между тях е ентусиазмът, който показват, когато са във водата. Вдъхновяващо е да видиш дете на 2 години и мъж на 45, които с еднаква готовност изпълняват задачите на инструкторите.

дишна възраст. С BabySwim малчуганите се учат по-бързо, тъй като са в приятна и позитивна среда, в която могат не само да плуват, но и да се забавляват. Как се роди идеята за първото бебешко СПА в света, което основахте в Лондон през 2010 г.? Когато станах треньор по плуване през 1964 г., децата по целия свят овладяваха този спорт чак от 5-6-годишна възраст. Тогава се смяташе, че малчуганите под тези години не могат да се научат да плуват. Затова обучавах само ученици. В същото време, обаче, се родиха моите деца и видях, че им харесва да си играя с тях във ваната – дори ги къпех два пъти на ден. Те ставаха все по-уверени и аз вече не им бях нужна, защото се чувстваха буквално в свои води. Още тогава разбрах, че бебетата сами се научават да плуват, а от нас се иска само да се грижим за безопасността им.

Какво ще пожелаете на аудиторията на списание „Кенгуру”? Бих искала читателите ви да имат възможността да растат в близост до водата, като мен и моите деца. Ние в ЮАР сме благословени, защото можем да практикуваме водни спортове целогодишно. Жителите на страната са силни и здрави и отдавам това на плуването. Ценим всяка капка, особено сега в Кейптаун, където преживяваме суша. Водата е ценен ресурс, който трябва да бъде уважаван от всички.

На какви процедури се наслаждават малките клиенти на центъра? Първата ни работа е да премерим бебето и да съобразим процедурите с теглото му. След това е ред на хидротерапията (разновидност на физиотерапията – бел.авт.) и масажа. До56 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


от 0 до 3

Здраве

Безценното

АЛОЕ ВЕРА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Какво съдържа растението? Алоето е богато на ценни вещества, сред които: • Ензими, които намаляват възпаленията. • Ценни за здравето на кожата минерали, като калций, мед, селен, хром, магнезий, калий, натрий и цинк. • Глюкоза и фруктоза с антиалергични и противовъзпалителни свойства.

SOS: НАСЕКОМИ Алое вера е доказано средство и за лечение на ухапвания от комари.

Наричат алоето „растение чудо“ и „мълчалив лечител“. Определенията не са случайни – ефектите от употребата му са безброй. Представител на семейството на лилиите, алоето е еликсир, който поддържа тонуса и предпазва от вирусни инфекции. Освен за здравето, билката е незаменима и за красотата. Успокояващите свойства на растението са познати от векове, а от тях се възползват и притежателите на най-деликатната кожа – децата.

Нежна ефективност

Алое вера е често срещана съставка на козметичните продукти за най-малките: крем против подсичане, лосион, шампоан, гел хидратират и предпазват бебетата от изсушаване и други кожни проблеми.

Растението оказва благоприятно влияние върху много причини за дискомфорт на хлапето:

1. Екзема

Пресен сок или гел от листата на алое вера облекчават сухите и червени петна, провокирани от въздух или дразнител.

2. Слънчеви изгаряния

Билката успокоява и охлажда кожата, възпалена след продължително излагане на слънце.

С едно наум

Макар прилагането на алое върху кожата на мъника да е безопасно, консултирайте се с лекар, преди да го използвате. Това се налага заради вероятността детенцето да е алергично, или растението да намали действието на лекарство, което то приема.

3. Обрив от пелените

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р ВАЛЕНТИН ВЪЛЧЕВ, дерматолог, МЦ „FiHealth” ул. „Проф. Александър Фол“ 2, 1700 Студентски комплекс, София 58

| WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Наличието на витамин E в алое вера води до намаляване на раздразненията. Как да се възползвате от ползите от растението? Извлечете сока му с помощта на лъжица и го нанесете върху засегнатите участъци от кожата. Изчакайте да се абсорбира напълно и продължавайте с употребата му, докато състоянието на бебчето се подобри.


Здраве

Растение чудо Богато на полезни вещества, алое вера е незаменима грижа за фината кожа на децата. Доверете се на лечебната билка, за да подарите на малкото човече сигурна защита от раздразнения.

Idea Baby – влажни кърпи с алое вера, 72 бр./опак. с капак, цена: 1,80 лв.

Бочко – течен сапун с алое вера и глицерин, 500 мл, цена: 2,60 лв.

Bebelan – влажни кърпи с алое и лайка, 25 бр./опак., цена: 1,10 лв.

Здраве бебе – шампоан, 250 мл, цена: 3,60 лв.

Johnson`s baby oil – олио с алое, 200 мл, цена: 6,10 лв.

59 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


МАЛКИТЕ ГОЛЕМИ МОМЕНТИ

Тест на Апгар ПО ТЕМАТА РАБОТИ: ИВА ЛАЛОВА

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ

В името на здравите майки и бебета

Тестът носи името на създателката си д-р Вирджиния Апгар – анестезиолог и първата жена лекар с професорска титла в САЩ. Забележителната дама е посветила живота си на грижата за женското, репродуктивното и ранното детско здраве. През 1952 г. д-р Апгар въвежда метода за оценка на бебето, носещ нейното име, но и абревиатура от пет признака.

Д-Р КОСТАДИНКА ПЕНДЖАКОВА, педиатър в Медицински център „Детско здраве”

60 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

П

оявата на бебето е сред незабравимите мигове, осмислящи живота на всяка жена. Малък голям момент за току-що запозналото се със света новородено пък е първият изпит, през който то преминава – тест на Апгар. Целта му е да се оцени състоянието на мъничето: дали има нужда от специализирана помощ и допълнително наблюдение, съществува ли риск за здравето му, или може да бъде в прегръдките на мама. Оценката се извършва от лекар неонатолог още на първата минута след раждането, последвано от още една проверка – след пет или двайсет минути. Ето кои са факторите от скалата на Апгар, показатели за кондицията на малчугана.


Здраве

Важните Оценката

Точките, които получава мъничето, са от 0 до 2, а общият им брой се отнася към десетобална система. Не се притеснявайте, ако наследникът ви не е отличник – резултат от 10 точки се среща рядко.

5

1

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЛЕДЯТ ЗА: 1. Appearance (външен вид: цвят на кожата)

2

• Бледосин цвят на цялото тяло - 0 т. • Розов цвят на тялото и синкави крайници - 1 т. • Розов цвят на цялото тяло - 2 т.

2. Pulse (сърдечен ритъм)

3

4

• • •

Липса на сърдечна дейност - 0 т. Сърдечният пулс е под 100 или над 160 удара в минута - 1 т. Пулсът е между 100 и 160 удара - 2 т.

3. Grimace (рефлекси) При новороденото се набюдават три рефлекса (сукателен, хватателен, защитен): • Липсват и трите рефлекса - 0 т. • Липсва някой от тях - 1 т. • Всички са налице - 2 т.

4. Activity (тонус) • Отпуснатост - 0 т. • Леки движения на крайниците - 1 т. • Активно движение - 2 т.

5. Respiration (Дишане)

5

• Отсъствие на дишане - 0 т. • Слабо проплакване и бавно и накъсано дишане - 1 т. • Ясно проплакване и нормално дишане - 2 т.

61 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


от 0 до 3

Здраве

Д� � о НЕ НАДДАВА,

АМИ СЕГА? АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

С

лабото наддаване на тегло при новороденото е проблем, който притеснява родителите с основание и често пъти сравнението с други дечица на същата възраст се превръща във фикс идея и поражда редица въпроси.

И ТАКА, ЕТО КОИ СА ТЕ:

Независимо от това, че килограмите и сантиметрите при всяко мъниче зависят от индивидуалното развитие на детето, в педиатрията съществуват определени норми, които отразяват отклоненията от нормалните показатели:

• В първите 4 месеца след раждането кърмачето трябва да наддава ежемесечно от 600 до 900 грама. • От 4 до 6 месеца - от 400 до 600 грама. • От 6 до 9 месеца - от 300 до 500 грама • От 9 месеца до 1 годинка - от 100 до 300 грама.

НАШИЯТ КОНСУЛТАНТ Д-Р ПЛАМЕН МАСЛАРСКИ, педиатър

62 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Здраве

Недостатъчно кърма Недостатъчното количество кърма, което изсуква бебето по време на хранене, е една от най-честите причини за лошото наддаване на тегло. Повод за това могат да са: • Проблеми с лактацията и недостатъчно кърма като следствие на това. • Недобре формиран сукателен рефлекс на бебето. • Неудобна поза по време на кърмене. • Някои заболявания на устната кухина,

Отказ от хранене

като млечницата например, които възпрепятстват сученето. • Проблем със зърната. В случай че забележите някои от описаните по-горе ситуации, споделете с вашия лекар. Добре би било да направите и среща с консултант по кърмене. Съветите за правилно поставяне на бебето на гърда са ключови за справянето с този тип проб­ леми и със сигурност ще ви бъдат от полза при по-нататъшното кърмене.

Грешки в менюто

Ако детето е на изкуствено хранене, причина за ненаддаването на тегло може да се окаже вкусът на приготвяната смес. Опитайте да я смените, след консултация с педиатър, и наблюдавайте детето. В повечето случаи след смяната на марка или фирма, нещата се оправят и бебето започва да се храни нормално. Това може да се случи и в периода на захранване, когато освен мляко започва въвеждането на нови за детето вкусове. Тук търпението играе ключова роля. Мъничето има нужда от време, за да свикне с новия вкус и постепенно да започне да приема това, което му предлагате.

Когато детето не наддава добре, консултацията с лекар е задължителна с цел да се предприемат незабавни мерки за откриване и отстраняване на причините за това.

Ако детето се храни добре, но въпреки това не наддава достатъчно, е напълно възможно да допускате някои грешки в менюто. За да направите нещата по-лесни, можете да опитате следното: • Добавете в храната, например в супата, някаква мазнина растителна или животинска (на 100 мл - около 5 грама). • Опитайте да направите поразнообразно меню, такова, което детето обича. • Намалете количеството захар в храната, тъй като е добре известно, че тя пречи на пълноценното усвояване на хранителните вещества. • Ако не сте сигурни кое е правилно, за да накарате детето да се храни и да привлечете вниманието му към това, което предлагате, найдобре се посъветвайте с лекар.

Някои заболявания

Ако детето се храни добре, но въпреки това не наддава достатъчно, е препоръчително да бъдат изключени някои сериозни заболявания, като: • Муковисцидоза най-често наследствено, животозастрашаващо заболяване, което засяга важни органи и системи. Характеризира се с образуването на гъст и жилав секрет в дихателните пътища, панкреаса, жлъчката, стомаха и т.н.; • Цьолиакия - заболяване, което се изразява с нарушение на храносмилането; • Глисти - най-често 63

се причиняват от недобра хигиена на плодовете, зеленчуците и тяхната недостатъчна обработка. • Проблеми с щитовидната жлеза; • Диабет тип 1; • Нисък хемоглобин и анемия; • Някои неврологични проблеми. При доказване на някои от тези заболявания, лечението започва веднага. Навреме взетите мерки за отстраняване на проблема са гаранция за добрия изход от състоянието и положителна промяна в теглото на детето.


от 0 до 3

Lifestyle

10 мамини ПОМОЩНИЦИ ЗА АПРИЛ В грижите за малкото бебе всяка майка има нужда от много неща - малки, големи и още по-големи - уреди, аксесоари, играчки и всичко онова, което ще направи ежедневието й по-лесно, по-удобно и най-вече по-приятно. За по-кратко ще наречем тези предмети помощници, а ето и нашите предложения за април.

DrBrown's Natural-Nec Options 270 ML, ДОБРО УТРО И ЛЕКА НОЩ, 2 БР.; ЦЕНА: 29,90 ЛВ. Клинично доказано намалява коликите, оригването и газовете, чрез компенсиране на отрицателното налягане в бутилката, премахвайки вакуума и мехурчетата въздух. Може да се използва с или без системата за обезвъздушаване.

БЕБЕШКА КОЛИЧКА EEZY S; ЦЕНА: 479,00 ЛВ. Благодарение на механизма за бързо сгъване с една ръка, тази количка се сгъва до компактен, изправен пакет – перфектно решение за ресторанти, малки коли или коридора у дома. Компактната й широчина прави придвижването през тесни улички и претъпкани места лесно като игра. Eezy е система за пътуване 2-в-1: това я прави съвместима с кошниците за кола Cybex и gb, като така е подходяща от първия ден на раждането. Вносител: Raya Toys.

УНИВЕРСАЛНА МЕТАЛНА ПРЕГРАДА ЗА ВРАТА В БЯЛ ЦВЯТ – SAFETY 1ST; ЦЕНА: 89,00 ЛВ. Един или два начина на отваряне с двойно заключване. Четири точки на монтиране без пробиване. SecureTech индикатор, че преградата е заключена. Размери: височина 72см; широчина 73-80 см.

БЕБЕШКА КОЛИЧКА MAXI-COSI ADORRA; ЦЕНА: 1140,00 ЛВ. Вашето семейство ще заобича количката Adorra ™! Тя притежава нужния комфорт, който искате да предоставите на детето си, както и всички функции, характерни за продукт на Maxi-Cosi. С пълна легнала позиция и сигурно затворено пространство, за да се поддържа удобството на бебето още от раждането. След като то порасне, можете да използвате количката със седалката с лице или с гръб към родителя. Adorrа включва Cozi-Dozi ™ допълнителна опора за по-малки бебета и много мека материя и подложка, осигуряващи комфортно пътуване. Подходяща от раждането до 3,5 години/ 0-15кг. Тегло: по-малко от 12 кг. 64 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

МУЗИКАЛНА ВЪРТЕЛЕЖКА ЗА ЛЕГЛО MAMAS & PAPAS AVA ROSE; ЦЕНА: 118,00 ЛВ. С лек набор от розови и бели цветове, Ava Rose е зашеметяваща интериорна колекция за легла и детски стаи, създадена за момичета. Сложните дизайни са богати на носталгия и детайлност, създавайки мека, уютна детска стая, пълна с чар. Внесете малко уют у дома с тази красива музикална въртележка.


Lifestyle

БЕБЕШКА КОШАРА HAUCK 3 В 1; ЦЕНА: 649,00 ЛВ. Grow with me 1-2-3 комбинира три изключителни продукта в едно - кошарка за новородено, шезлонг и столче за хранене. Бебешката кошара Hauck е комфортен модел на две нива, лесна за сглобяване и удобна за пренасяне, идеална за използване както в къщи, така и при пътуване. В комплекта са включени матрак и чанта за пренасяне, както и практична подложка за преповиване. Кошарата разполага със страничен цип, отвор за удобство на майката и детето.

МУЗИКАЛНА ВЪРТЕЛЕЖКА MY NATURE PALS – TINY LOVE; ЦЕНА: 127,00 ЛВ.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕД ЗА ЗАТОПЛЯНЕ НА ХРАНА TOMMEE TIPPEE; ЦЕНА: 79,00 ЛВ.

30 минути приятна музика с 9 мелодии в 3 категории класическа музика, приспивни мелодии, звуци от природата. Разноцветни висящи животни със светещи коремчета. След петия месец се превръща в музикална кутия. Лесен монтаж към повечето стандартни легла.

Eлeĸтpичecĸият ypeд зa зaтoплянe нa xpaнa зaтoпля вcичĸo – oт ĸъpмa дo бeбeшĸa xpaнa, ĸaтo зaпaзвa вaжнитe xpaнитeлни вeщecтвa. Bpeмeтo зa зaтoплянe зaвиcи oт oбeмa нa вeщecтвoто и нaчaлнaтa тeмпepaтypa, ĸaĸтo и oт ĸoнcиcтeнциятa. Πoдxoдящ зa зaтoплянe нa шишeтa и бypĸaнчeтa c бeбeшĸa xpaнa.

4-В-1 МУЗИКАЛНО ПИАНО ЗА РЪЦЕ/КРАЧЕТА (СЪС СВЕТЛИНИ), 0М+, PLAYGRO; ЦЕНА: 54,90 ЛВ. БЕБЕШКО ЛЕГЛО PALI SMART JOY; ЦЕНА: 620,00 ЛВ. За един по-различен дизайн на стаята на малчугана. Ключови характеристики: чекмедже, което може да се монтира, така че да се отваря от едната или от другата страна на леглото; две позиции на подматрачната рамка; регулируеми на височина странични прегради от масивен бук с устойчиви нетоксични релси; четири въртящи се колела (две от тях – със спирачки).

Когато бебето натисне клавишите с ръчички или крачета, пианото ще засвети и засвири. Играчката може да се използва като пиано, закачено на креватчето, или като подложка, върху която да стъпва и да активира разнообразие от звуци. Три музикални режима ще стимулират слуховите възприятия – единични тонове, звуците на животните от джунглата на Playgro и мелодии, композирани специално за Музикалното пиано.

65 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


от 0 до 3

Lifestyle

Трикове за

ЛЕСНА СМЯНА НА ПЕЛЕНИ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Смяната на пелените на бебчо може да бъде приключение. Докато расте, мъничето е неудържимо, и за мама е предизвикателство да го улови, за да се погрижи за чистотата и комфорта му. Вижте как да улесните ежедневния процес.

ЦВЕТНИ ПОМОЩНИЦИ Поотрасне ли малко мъникът, ще се впечатлява все повече от заобикалящата го среда. Ето защо можете да провокирате фантазията му с пелени с цветен дизайн. Пъстрите модели ще му създават настроение и ще превърнат смяната на пелените във весела игра.

В резерв

Подготовката е от ключово значение за предотвратяване на непредвидени ситуации при смяната на пелените. Затова винаги имайте на разположение резервна бройка и мокри кърпички – в жабката на колата, в чантата си и в количката. Носете си и найлонов плик с цип, ако няма къде да изхвърлите мръсните пелени.

Отвличане на вниманието

Разсейването е ключът! Ако успеете да укротите опърничавото, сте спечелили половината от битката. Победата е постижима с малка дрънкалка, плюшена или музикална играчка, с чиято помощ ще ангажирате вниманието на сладура.

Забавна мобилност

Дует

Не отнемайте на малчугана правото да бъде активен участник в ритуала, свързан с безупречната му хигиена. Позволете му да си избере десена на пелената и да ви подаде мокра кърпичка. Ангажираността на детенцето ще го накара да се чувства голямо и можещо, а вие ще бъдете улеснени.

Помощ от публиката

За дребосъчето ще бъде разно­ образие да види нов герой, зает със смяната на пелените му. Татко, баба или дядо могат да му пеят песнички, докато мама се справя с важната задача, или дори да я отменят. Свежите попълнения в отбора на грижовните членове на фамилията със сигурност ще зарадват и успокоят мъничето. 66

| WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Щом детето проходи, няма да е необходимо винаги да сменяте пелените на едно и също място, както досега. Създайте си импровизирани станции у дома и ги снабдете със задължителни удобства. В чекмедже в кухнята или шкаф в библиотеката в хола трябва да имате: пелени,

кърпички и стара кърпа, върху която да сложите малкото човече да легне. Бонус от рокадата е фактът, че смяната на специалната маса за пелени в детската стая с вълнуващата обстановка на кабинета на татко, например, ще бъде интригуваща за хлапето.


от 0 до 3

Lifestyle

Следродилна депресия

ПО МЪЖКИ АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА

Какво и колко знаем за това? Часове след раждането мъжът може да бъде значително развълнуван от живите картини на раждането - майката и бебето. Родителството подразбира период на интензивни промени и приспособяване, и има положително въздействие върху силния пол, в развитието в личен и обществен план, но нерядко се преживява като период на „падение”, що се отнася до взаимоотношенията между партньорите.

щи рожбите си. Въпреки това, много мъже се сблъскват с ролята си на баща при самото раждане. Присъствието на таткото в родилната зала се смята за положителен опит в живота на представителите на силния пол, но при някои от тях преживяванията в родилната зала могат да оставят редица последици. Най-големият шок за мъжа по време на раждането е не само болката, на която е подложена партньорката му, но и различните процедури по време на детеродния процес. Според данни от различни изследвания, около 5% от мъжете могат да страдат от някои от симптомите на следродилната депресия - да им се появява пред очите картината на самото раждане, да сънуват кошмарите, свързани с раждането, да изпитват дискомфорт от разговори относно появата на бебето на бял свят, както и да страдат от напрежение и безпокойство. Следродилната депресия се появява при майките в първите седмици след раждането. Малко известен факт е, че тя се среща и при бащите.

Депресията като отговор на новопоявилите се задължения Следродилната депресия, която се появява при жените, е най-често с преходен характер, с пълна ремисия. Следродилната депресия при татковците може да се прояви като неадекватен вътрешен отговор на новите задължения: напълно нов начин на организиране на живота, отдаденост на съпругата и детето, чувство на отхвърленост от половинката, временна „неатрактивност” на партньорката, което е крайно и с преходен характер. Накратко, имаме нов член и му се отдаваме напълно, като организираме живота си спрямо „неговия”.

Депресията като следствие от присъствието по време на раждането Днес има много училища за бъдещи родители, които се препоръчват на двойките, очаква-

Освен че това състояние може да се предизвика, както споменахме вече, от самото раждане, появата на следродилна депресия има връзка с начина на порастването на родителя, с неговата личност, собствената адаптация към новопоявилата се ситуация, характеристиките на половинката, самото приемане на детето.

Симптоми

НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ОТ ПОМОЩ

Ако усещате, че не се справяте и депресията се задълбочава, не е срамно да направите консултация със специалист.

68 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Как се стига до появата на следродилна депресия при бащите?

Следродилната депресия при татковците не е по-различна от тази при жените. Клиничните знаци на тази картина са неразположение, загуба на интерес към ежедневните дейности, липсата на воля, промяна в теглото, нарушения в съня, психомоторно безпокойство, чувство на безпомощност и др. Самият факт, че са станали татковци, очакванията от тази промяна, недостигът на задоволителни социални контакти, липсата на подкрепа от страна на партньора, както и изключването от отношенията майка-бебе, могат да са ключови фактори за появата на това състояние. Освен че то може да се отрази върху психиката на таткото, възможно е да окаже влияние върху отношенията с партньора, заради което се появяват конфликтни ситуации и се нарушава функционалността на цялото семейство.


от 0 до 3

Lifestyle

Вечните

ИГРАЧКИ АВТОР: НЕЛИ ХРИСТОВА

В процеса на игра детето се развива и придобива нови умения. И тъй като за едно наистина интересно забавление трябват играчки, ще обърнем поглед към онези, най-обикновените, които ние като родители познаваме добре и можем да предложим на малкото човече.

БЕЗОПАСНА ИГРА Топката трябва да има точния размер за възрастта на детето. Това може да се провери и в домашни условия с помощта на картоненото руло от ролка тоалетна хартия - всичко, което е достатъчно малко, за да се побере в неговия отвор, не е подходящо за дете под 3-годишна възраст.

70 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Топки Топката развива двигателните, когнитивните и социалните умения - детето може да играе само, с друго дете или в група, вкъщи или на открито. Топките са с разнообразни размери и са изработени от различни материали - ето защо една ще бъде подходяща за бебе, а друга - за дете на тригодишна възраст, например.

Кубчета Кубчетата могат да бъдат плюшени, дървени, пластмасови, с цветове и картинки. Детето може да ги разглежда, подрежда едно до друго или едно над друго, като по този начин упражнява движенията на ръцете, развива мисленето си и способността да се концент­рира.

БЕЗОПАСНА ИГРА Когато избирате кубчета, найдобре би било да ги съобразите с възраст­та, препоръчана от производителя на опаковката на продукта. Ако са дървени, трябва да са изработени от твърдо дърво (клен или бук), който не се разпада и от него не се отделят дървени стърготини. По принцип дървените кубчета са тежки, така че обърнете внимание детето да не ги ползва като топка, или да ги хвърля по други хора и предмети.


БЕЗОПАСНА ИГРА Когато избирате моливи или пастели, непременно ги съобразете с възрастта на детето. Обикновено това е обозначено на опаковката. Продуктите трябва да са с правилния размер и тегло, меки и да могат да се изпират от дрехите. Освен това е много важно да не съдържат вредни вещества, ако евентуално детето се опита да ги вкуси. БЕЗОПАСНА ИГРА Куклата трябва да бъде съобразена с възрастта на детето и да е без елементи, които могат да паднат, или да бъдат отделени от нея.

БЕЗОПАСНА ИГРА Уверете се, че инструментите не съдържат дребни частици или такива, които лесно могат да паднат при натиск, дърпане или хапане. Проверете също така дали не са боядисани с токсични бои, или по повърхността им няма остри ръбове, които биха наранили детето.

Пастели и моливи Рисуването позволява да се проявяват емоции и влияе положително върху когнитивното развитие на детето. То развива творческото мислене и позволява на мъничето да изрази всичко, което иска, на листа хартия.

Кукли Всяко дете трябва да има кукла. Играейки си с нея, то тренира съпричастност и грижа. За малките деца най-подходяща е парцалената, дори можете да я ушиете заедно. Имайте предвид, че всяка кукла, която има специфични характеристики, стеснява полето на въображението.

М�икални играчки Всеки музикален инструмент е подходящ за привличане на вниманието на детето и за творческото му развитие. Когато избирате вашия, имайте предвид мелодиите и звуците, които издава, да не са натоварващи и силни. Пеенето и танците позволяват на мъничето да се освободи от излишната енергия, а деликатните и приятни звуци - да се успокои.


от 0 до 3

Lifestyle

Златен �ом�т ЗА СЪН АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Сънят като мисия

Д-р Вайсблут е педиатър, посветил кариерата си на изследване на съня на бебетата. Баща на четирима синове и дядо на осем внуци, американецът е автор на книги със съвети за успешно приспиване на най-малките.

РОДИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА ПОДГОТВЯТ РИТУАЛИТЕ ЗА ЛЯГАНЕ НА МЪНИЧЕТО, КОГАТО: • Забележат слаб интерес към заобикалящата го среда. • Видят, че очите му са уморени. • Почти не се усмихва. • Не иска да играе с мама и татко. • То се движи по-бавно. • То е по-тихо от обикновено. Стане ли малчуганът раздразнителен, значи е преминал от фаза „уморен” към фаза „изтощен”. „Тогава не ви остава нищо друго, освен да си кажете: „Трябваше да го сложа да спи преди 10 минути”, обобщава важността на момента д-р Вайсблут.

По ноти Повечето родители мислят, че бебчо е готов за сън, когато затвори очички и облегне главичка на раменете им. Всъщност, нужно е да сложите мъника да спи много преди този миг. Макар малчуганите да притежават необикновената способност да заспиват навсякъде и по всяко време, добре е да не са в леглото чак при пълно изтощение, защото тогава ще се наспят бързо и отново ще държат всички у дома будни. В книгата си „Здравословни навици за сън, щастливо дете“ д-р Марк Вайсблут описва признаците, показващи, че наближава златният момент за сън на детето.

72 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

За да се озове малкото човече още по-скоро в страната на сънищата, не се колебайте да му осигурите музикален фон. Според проучване на бостънския медицински център „Бет Израел“, съществуват три вида звуци, приспиващи бебето: песни, изпълнени от родителите; инструмент, който създава звуци, подобни на тези в утробата; барабан, симулиращ сърдечен ритъм. Най-ефективен от мелодичното трио е импровизираният концерт на мама и татко.


от 0 до 3

Lifestyle

Навигатор ЗА ПОКУПКА НА МНОГОКРАТНИ ПЕЛЕНИ Пелените заемат важно място сред верните помощници на мама в грижите за бебето. Алтернатива на познатите еднократни варианти са моделите за многократна употреба. От следващите редове ще научите детайлите за тях и ще се запознаете с представители на най-разпространените видове. ПО ТЕМАТА РАБОТИ: ИВА ЛАЛОВА

1. Гащички от попиващ плат, прикрепящи се с копчета и лепенки Характерното за този тип пелени е лесното поставяне, подобно на еднократните.

ЧИСТО И УДОБНО Важно е да знаете, че многократните пелени не трябва да престояват повече от 3 часа, затова винаги носете със себе си резервни. Когато с бебчо сте навън, можете да съхранявате мръсните пелени в удобна водонепропусклива чантичка с дръжки и цип. Например: модел на Bambinex за 26,90 лв.

Марка

Материя

Размер

Възраст

Цена

Bambinex

копчета и велкро лепенки

покритие от памучно жарсе/ полиестер и полиуретанова вътрешност

универсален

от раждането до 3 години

23,90 лв.

Bambino Mio

залепващи се ленти

100% полиестер

Размер 1 - до 9 кг Размер 2 над 9 кг

от раждането до 10-и месец

26,40 лв.

лепенки

100% полиестер с полиуретаново покритие

от 2,7 до 8 кг и от 4 до 16 кг

от раждането до 10-и месец

28,90 лв.

TotsBots

Прикрепяне

Историята

За създател на многократните пелени се смята американката Марион Донован. Според легендата, през 1946 г., докато била в банята, находчивата дама получила гениалното прозрение да създаде пелена от водонепромокаемата завеса за душ. Наскоро станалата майка на момиченце взела шевната си машина и ескспериментирала цели 3 години, докато сътвори перфектния продукт – пелена от водоустойчив плат. Моделът става известен като „Boater“ (от английската дума за лодка boat), тъй като е приличал на плавателния съд, а и е не е пропускал вода. Освен атрактивна, пелената е била с иновативен дизайн, даряващ с комфорт и майката, и бебето.

74 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Lifestyle

КУПЕТЕ И ПОДЛОЖКИ За този тип пелени ще ви бъдат необходими подложки. Изгодна е опаковка от 160 биоразградими подложки Bambino Mio, която се продава за 15,60 лв., а за 12 лв. можете да купите 100 подложки от вискоза на същата марка. Консумативите са универсални и подхождат на всяка пелена. Снабдете се с достатъчно бройки, тъй като на ден ще изразходвате около 15-16.

2. Гащички с джоб, в който се поставя попиващо па�е (подложка)

При тях между двата слоя – външен (непромокаем) и вътрешен (полар), се слага подложка през отвор отзад в края на пелената.

1

2

Марка

Прикрепяне

1. bumGenius Original

пластмасови закопчалки

2. Blueberry 3. Little Lamb

Материя

3

Размер

Възраст

Цена

100% полиестер

от 2,7 до 16 кг

от раждането до 10-и месец

39,90 лв.

копчета

100% полиестер

универсален

от 1-2-ри до 10-и месец

29,90 лв.

копчета

мек полар (microfleece)

универсален

От 1-2-ри до 10-и месец

19,90 лв.

СПЕЦИАЛНА ГРИЖА Прането на многократните пелени изисква покупката на специални препарати, които почистват, дезинфекцират, освежават и ароматизират. Дезинфектант Miofresh на Bambino Mio от 750 г струва 13,20 лв. Прахът Miocare пък е с цена 10,80 лв. за 800 г.

75 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


Lifestyle

от 0 до 3

3. Пелени „Всичко в едно”, състоящи се от непромокаем слой отвън и попиващи части вътре в пелената Тук абсорбиращите части са или в пелената, или са пришити за нея.

1

Марка

2

Прикрепяне

Материя

Размер

Възраст

Цена

100% полиестер

универсален

от раждането до 10-и месец

39,60 лв.

лепенки

бамбукова сърцевина и фин полиестер

универсален

от 1-2-ри до 10-и месец

39,90 лв.

копчета

полиестер и органичен памук

от 4,5 до 16 кг

от 1-2-ри до 10-и месец

43,90 лв.

регулируеми копчета и Velcro® лепенки

TotsBots Blueberry

Bambino Mio Miosolo

3

След като се запознахте с трите най-разпространени типа пелени за многократна употреба, изберете своя, съобразявайки спецификите му както със здравето и комфорта на хлапето, така и със своите предпочитания. Имайте предвид плюсовете на моделите: екологични са, улесняват приучването към гърне, деликатни са към кожата. Но не игнорирайте минусите: висока първоначална инвестиция (в началото ще са ви необходими поне 15 пелени, всяка от кои-

то струва около 50 лв., или близо 750 лв.), повишени сметки за вода и ток (заради по-честото пране), по-трудно съхнене (ако пелената е плътна). Ако нямате фаворит сред изброените вариации, можете да ги комбинирате. Купете по една бройка от отделните метаморфози на пелената и вижте с кой вид мъничето се чувства най-добре. Така ще сте сигурни, че се грижите не само за природата, но и за най-голямото си богатство – своето дете.

Личен опит Катя, майка на Александра (2 години и 6 месеца) и Мартин (6 месеца): „Използвах многократни пелени и за двете си деца. При дъщеря ми Александра си поръчах комплект „Всичко в едно” на Bambino Mio: 18 пелени, подложки, кофа за съхранение, перилен препарат на обща стойност 500 лв. След това купих още няколко допълнителни бройки пелени и целият ми разход излезе 600-700 лв. С тези пелени в момента гледам и сина си. Излиза ми по-евтино, екологично е, по-добре е за децата (пелените са от плат и няма химикали), а и се отучват от тях по-лесно. Необходимостта от пране не ме натоварва допълнително, а пелените съхнат бързо.“

76 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


някое от новите столчета за кола на Cybex или gb и кошът за новородено S и превърнете Вашият Balios S в система за пътуване 3 в 1 за разходки по градските улици или в провинцията. Мекото возене е гарантирано където и да сте - големите All Terrain Wheels осигуряват гладко возене върху всякакви терени. Седалката може да бъде в двете посоки на движение. Мемори бутоните, механизмът за сгъване с една ръка и възможността за напълно легналото положение на облегалката правят Balios S перфектен помощник още от новородено бебе.

Цена - 829,00 лв. Вносител: Раяленд ООД

WWW.RAYATOYS.COM


OT 3 ДО 8 Развитие и обучение РУБРИКА

Ще изяде ли мишката книжката? За радост на малките и големите любознайковци, крахът на писаното слово не се задава, въпреки устрема на новите технологии. Вярвайки в максимата на Джаки Кенеди, че любовта към книгите е най-добрият начин да разширите света на детето си, в новата ни рубрика ще представяме шедьоврите на литературата за малчугани.

Любопитно за книгите

„Мери Попинз“

НА ПАМЕЛА ТРАВЪРЗ ПО ТЕМАТА РАБОТИ: ИВА ЛАЛОВА

1. 2.

Памела Травърз е псевдоним на австралийск­ата писателка Хелен Линдън Гоф.

Авторката измисля образа на Мери като дете, докато забавлява сестрите си. Прототип на колоритната дама е лелята на момичетата – Хелън.

3. 4.

Характерът на г-н Банкс е базиран на бащата на Памела – Травърз Гоф. Изявяващата се като актриса и журналист Травърз определя втората глава от първата си книга за гувернантката („Свободният ден“) като „най-лошата история, която някога съм писала.“

„Практически перфектна във всяко отношение“. Така се описва Мери Попинз от едноименната книга на Памела Травърз. Самочувствието на героинята от четивото, станало международен феномен още при издаването си през 1934 г., е оправдано. Благодарение на магическите си способности, детегледачката на семейство Банкс въвлича поверените й малчугани в света на вълшебствата, а за това определено се иска талант. Хванете се за летящото чадърче на Мери и опознайте Вселената на нетипичната възпитателка.

7.

„Мери Попинз се завръща“ е заглавието на новата екранизация на книгата, чиято премиера предстои през декември. Във филма, чийто трейлър бе представен наскоро, Емили Блънт („Дяволът носи Прада“) влиза в образа на любимката на трите, вече пораснали деца на семейство Банкс.

Знаменит тандем

5.

Уолт Дисни вижда в книгата потенциал за екранизация, когато дъщерите му го молят да им я прочете. Въпреки апетитното му предложение за солиден хонорар, Травърз продава правата за заснемането на филмовата адаптация след повече от 20 години.

Историята за това как книгата „оживява“ на голям екран под шапката на „Дисни“ е сюжетът на филма от 2014 г. „Спасяването на г-н Банкс“. Ролите на Уолт Дисни и Памела Травърз са поверени на Том Ханкс и Ема Томпсън.

6.

През 1965 г. лентата „Мери Попинз“ получава 13 номинации за „Оскар“ и печели 5 от тях 78 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

(включително за главна женска роля на превъплътилата се в остроумната брюнетка Джули Андрюс).


OT 3 ДО 8 Детска психология

11 вълшебни фрази, КОИТО ТРЯБВА ДА ЧУВА ВСЯКО ДЕТЕ АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА

Сред хилядите думи, които казваме на децата си, има няколко, от които те стават по-силни, по-умни и по-уверени в себе си. Това са 11 фрази, които способстват хармоничното развитие на малките човечета и просто ги правят щастливи.

1. Много съм щастлив, че те имам

3. Забелязвам и ценя твоите успехи

Децата неосъзнато ни тестват със своето поведение: „А ти ще ме обичаш ли, ако съм лош/а? “. Отговорът трябва да е еднозначен: „Естествено, че ще те обичам! Щастлив съм, че те имам. Ако можех да избирам от всички деца на света, бих избрал теб!”. Така полагате основата на здравата детска психика.

„О, чудесно, да! Стаята е чиста!“, „Ех, ти! Леглото е оправено!“, „Браво на теб — прилежно си �ънал/а дрехите си!“ - подобни фрази ще помогнат на детето да оцени вашата подкрепа и ще му покажат, че усилията му са оценени по достойнство.

2. Аз те обичам Тези три вълшебни думи са наистина важни за здравословното развитие на малкото човече. Важно е да подкрепяте тези думи с реални действия: да прекарвате времето си заедно, да играете, да се смеете, да се шегувате, да прегръщате детето и да обсъждате с него проблемите, да го подкрепяте в случай на нужда.

80 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Детска психология

4. Прости ми. Съжалявам.

Всички ние сме живи хора. И всички ние можем да сгрешим, да се заблудим, да не сме прави. Важно е, обаче, да признаваме грешките си и да търсим прошка от децата си. Затова те трябва да разберат, че цените тяхното мнение и уважение. Който не е прав, трябва да поиска прошка и да не наранява другия повече.

5. Не се страхувайте от отрицателните емоции Подтискането на отрицателни емоции води до сформирането на неврози и появата на психосоматични заболявания. Малкото човече е в правото си да плаче за изгубената играчка, или ако е болно. Забраната за проява на негативни чувства е забрана за това да си сам себе си, да бъдеш спонтанен. Нашата задача като родители е да научим малчугана да изразява емоциите си, без да нанася вреда на околните.

81 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


OT 3 ДО 8 Детска психология

6. Смел е този, който съумее да преодолее страховете си Важно е хлапето да разбере, че е невъзможно да не се страхува. Всички на света се боят. Смели са не тези, които се страхуват, а които съумеят да преодолеят страха си. Ако малчуганът се бои от нещо, можете да споделите собствените си спомени с него, както и опита, който сте натрупали, при справяне с проблема.

8. Помниш ли как се справи с...? Припомняйки на детето за отминалите успехи, вие укрепвате вярата в собствените му сили и му помагате да осъзнае своите постижения и победи.

9. Грешките са нещо нормално „Няма страшно, пробвай още веднъж“, „Вярвам в теб!“, „От първия път не се получава при никого“ - така трябва да говорите на детето в случай на неуспех, дори той да е сериозен (детето е получило двойка на контролно, провалило се е на състезание и т.н.). Всеки човек има правото на грешка. У детето трябва да се сформира разбиране за това, че всеки успешен човек е допускал грешки и че грешките спомагат за сформиране на настоятелността, търпението и други важни качества.

7. Вслушайте се в самите себе си — с какво бихте искали да се занимавате сега?

10. Какво чувстваш сега? „Какво чувстваш сега?”, „Как мина денят ти?” — такива въпроси най-напред способстват за емоционалната близост между родителите и децата. На второ място, сформират способността за създаване на собствени мисли. Главното е, че позволяват на малкото човече да бъде достатъчно гъвкаво и внимателно по отношение на самото себе си.

Предоставяйки на детето право на избор, ние го учим да се вслушва в себе си и да не се страхува да отклонява предложенията, които са в разрез с неговите убеждения, желания, интереси. Децата, които постоянно са напътствани, растат пасивни, за-

висими са и са лесно манипулируеми. Изисквайки безпрекословно подчинение от страна на детето, помислете 20 години напред. Действително ли ще искате, като хлапето стане голямо, да се подчинява на всички, без да отстоява своите позиции?

11. Ти направи сам това! Родителите често използват местоимението „ние” по отношение на своето дете: „Ние вече лазим.”, „Ние ходим на детска градина. ”, „Ние скоро ще сме във втори клас.” Докато малчуганът е малък, това до известна степен е приемливо, въпреки че е дразнещо – най-вече за околните. Но на по-късен етап затормозява развитието на детето и

82 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

препятства психологическото му израстване. За детето е важен опитът, че може да разчита само на себе си. Психолозите са убедени: целта на възпитанието е да се научи малчуганът да бъде достатъчно добър родител на самия себе си. И първата стъпка към това започва с местоимението „ти”.


СЕМЕЙСТВО Родителска практика

Здравословни закуски ЗА ИЗ ПЪТ АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Пътуването с малчугани е истинско предизвикателство. Освен че е нужно да забавлявате сладурите, докато стигнете до избраната дестинация, трябва да помислите и за менюто им. Макар крайпътните заведения да предлагат немалко изкушения, не се спирайте на този вариант. Далеч по-разумно е да замените ястията с неясен състав и дата на приготвяне с вкусни, питателни и лесни за съхранение закуски, които ще се харесат и на най-капризните деца. Ето ги.

84 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Родителска практика

Мюсли барове Мюсли баровете са чудесен начин да увеличите приема на хранителни вещества на децата си. Компактните десерти са здравословно решение, тъй като съчетават полезни житни култури и неустоими плодове. Допълнително предим-

ОЩЕ ПО-ВКУСНО:

Можете да комбинирате десертчетата с кисело мляко, или да ги гарнирате с мед.

Свежи плодове

Плодовете са предпочитани от децата не само като част от различни десерти, но и свежи. Затова нарежете на малки парченца банани, кайсии, киви или друго сезонно предложение, и ги поставете в пластмасови кутии. Щом дребосъците огладнеят, извадете сладостите от природата и ги снабдете с витамини и фибри.

ство на баровете е, че не съдържат захар, вредни съставки и хидрогенирани мазнини. Имайте предвид, че някои от вариациите на този тип закуски включват и ядки. Ето защо се уверете, че хлапето не е алергично, преди да му ги дадете.

Черешите, ябълките, прасковите и ягодите са сред любимите вкусове и на малките, и на големите почитатели на мюсли баровете. Черешите са богати на желязо, калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, витамини от група В, витамини С и Р. Ябълките съдържат витaмин A, кoйтo e cилeн aнтиoкcидaнт и cпoмaгa зa oбpaзyвaнeто нa имyнни клeтки. Прасковите влияят добре на храносмилането, а ягодите имат противовъзпалително действие.

Пълнозърнести питки джоб

Едни от най-хранителните и практични закуски за невръстни пътешественици са питките джоб. Намажете сърцевината им с крема сирене, ако мъникът харесва повече соленото, или конфитюр, ако обича сладкото. Не се страхувайте да експериментирате с пълнежа на питките, стига да знаете, че импровизацията ви ще бъде приета радушно от малкия дегустатор.

Мини палачинки Смяната на обстановката може да бъде стресираща за малчугана. Внесете уют на колела, като подготвите мини палачинки. Умаленият размер на лакомството е

подходящ за път, а и ще накара детето да се чувства като у дома си. Намажете предварително палачинките и ги поставете в подходяща опаковка.

85 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


СЕМЕЙСТВО Семейно здраве

YUMII™ – ВКУСНО И ПОЛЕЗНО ЗА ВСЕКИ Комбинацията от ентусиазъм и иновативност винаги работи, особено когато води до практични и полезни решения за потребителите. Пример за подобен микс е уредът за кисело мляко Yumii™, произведен от българската компания „Еван“. Екипът, воден от 25-годишния предприемач Димитър Иванов, е разработил качествен продукт на достъпна цена, с чиято помощ можете да си приготвите вкусно кисело мляко у дома.

БЕЗЦЕННА СВЕЖЕСТ Киселото мляко е предпочитана храна за малки и големи, защото е източник на витамини, протеини, калций и естествени мазнини.

Приготвяйки го у дома, подарявате на семейството си здраве и свежест без консерванти, �куствени оцветители и подсладители, както и ГМО.

3 стъпки към неустоимия вкус Благодарение на мултифункционалния и компактен уред Yumii™, приготвянето на домашно кисело мляко е лесно, бързо и икономично – без варене на млякото и ползване на електричество. Перфектният продукт е факт след само 3 стъпки:

1. НАЛЕЙТЕ ПРЯСНО МЛЯКО ВЪВ ВЪТРЕШНИЯ КОНТЕЙНЕР, СЛОЖЕТЕ ЗАКВАСКАТА И РАЗБЪРКАЙТЕ. 2. ЗАТВОРЕТЕ КОНТЕЙНЕРА И НАПЪЛНЕТЕ УРЕДА С ВРЯЛА ВОДА. 3. ОСТАВЕТЕ ДА ПРЕСТОИ ПОНЕ 6 ЧАСА, ОХЛАДЕТЕ И СЕ НАСЛАДЕТЕ НА ВКУСА. С Yumii™ не само постигате съвършена консистенция, но и използвате естествени съставки. За да създавате кулинарни шедьоври, са ви необходими прясно мляко и консумативи (закваска и тензух), гарантиращи отличен резултат. Уредът е и икономичен: оставяйки 2-3 лъжици на дъното на контейнера след употреба, можете да ги използвате и за следващо заквасване. Така винаги ще имате свежо кисело мляко.

86 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Семейно здраве

Изкушения 2 в 1

С Yumii™ можете да изненадате близки и приятели с цедено или кремообразно кисело мляко. Нужно е единствено да сложите тензух върху купа, да изсипете млякото и да завържете към прибор. След като го поставите в уреда и изчакате от 30 минути до 3 часа, ще получите цедено, а от 3 до 10 часа – кремообразно кисело мляко.

Креативност

Киселото мляко е продукт, с който можете да сътворите хиляди солени и сладки вкуснотии. Предизвикайте таланта си в кухнята с някоя рецепта от колекцията с над 650 предложения в повече от 12 различни категории на сайта

www.yumiiyogurt.com.

С мисъл за бъдещето Фирма „Еван“ е корпорация, движена от амбицията за развитие и влияние върху свeта по позитивен начин. Компанията е бранд-собственик на Yumii™, продукти за хранене и кърмене Bebe evan®, бебешки дрешки от органичен памук. „Еван“ доказва позицията си на иноватор и с екологичните

еднократни клечки за суши EcoChopstick®. Фирмата е дарител на бебешки продукти Bebe evan® в над 20 болници в страната, а при кампанията „Касичка за щастие“ определен процент от покупката на стоки в онлайн магазина www.evanzone.com се отделя за благородна кауза.

87 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


СЕМЕЙСТВО Семейно здраве

ЕЧЕМИК Разговор с д-р Мариела Облашка, МЦ „Д-р Хайвазов”, ет. 7, бул. „Цариградско шосе“ 131, 1784 София Тел: 0888/991 743

Д-р Облашка, какво е определението за проблема, по-известен като ечемик на окото? Хроничното възпаление на Мейбомиевите мастни жлези се нарича халацион, за разлика от острото възпаление, което, както бе посочено по-горе, се нарича хордеолум. И двете състояния са по-известни като ечемик.

При неповлияване на състоянието или при преминаване на процеса в хроничната му фаза се пристъпва към оперативно отстраняване на ечемика. Вашият съвет като специалист - офталмолог? Никога не изстисквайте ечемика, поради опасност от разпространение на инфекцията, което може да доведе до тежки усложнения.

Какви видове ечемик съществуват? Различават се външен и вътрешен ечемик в зависимост от това кои от мастните жлези са засегнати от възпалителния процес. Какви са симптомите? Острото възпаление започва със слаб локален оток на мигления ръб и по-разлят оток на клепача, зачервяване и лека болезненост, тежест. При външен ечемик може да се забележи и жълтеникав връх около съответната мигла, който по-късно е възможно да "пробие". А лечението как протича? Лечението на ечемика, независимо от вида и фазата му започва с консервативни мерки: компреси със суха топлина, антибиотични или комбинирани капки и бирена мая. При малките деца е необходимо ограничаването на продуктите с рафинирана захар.

Eчемикът (хордеолум) представлява остро гнойно възпаление на мастните жлези на мигления фоликул. Обичайно е стафилококова и по-рядко стрептококова инфекция. За да обясним по-добре как се появява проблемът и най-вече какво е лечението, се срещнахме с д-р Мариела Облашка, офталмолог от МЦ „Д-р Хайвазов”, София.

88 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

Какво води до появата на проблема? Най-честата причина за това заболяване са некоригираните рефракционни аномалии (далекогледство, късогледство, астигматизъм или съчетанието им). Рецидивиращите ечемици често се дължат на общо системно заболяване – диабет, анемия, подтиснат имунитет. Ето защо при появата на ечемик е необходимо да се направят допълнителни изследвания (скиаскопия след циклоплегия за установяване на рефракцията и нуждата от очила; изследване на кръвна захар и пълна кръвна картина), които да установят причината за появата му.


СЕМЕЙСТВО Тя и Той

6 модела на женско поведение…

…КОИТО ПРЕВРЪЩАТ СЕМЕЙНАТА ИДИЛИЯ В АД АВТОР: МИЛЕНА ТОШЕВА

Отношенията са сложно нещо. За да запазите хармонията, е важно да не се разпалвате при всяка една ситуация, а да проявявате тактичност, както и да предусещате желанията на партньора си. Но някои момичета могат да се държат така, че мъжът до тях да се отврати от поведението им. Подбрахме образи на девойки с ярки характери, от които всеки кавалер би желал да стои надалече.

90 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Тя и Той

1. Ревнивката

Според някои мнения, ревността означава, че половинката ви не проявява безразличие към вас. И че трябва да се радвате, ако партньорът ви ревнува. Но всяко чувство трябва да е в границите на нормалното. Когато ревността е съпроводена от конфликти, по-добре е двойката да се раздели.

2. Ненаситната Всеки има своя праг на търпимост - и на сили, и по отношение на възможностите. Но когато човек е влюбен, той е готов на всичко за половинката си. Ето защо е така важно всичко да е с мярка. Когато посвещавате себе си на другия човек, а в замяна чувате само „Не ми стига това, искам още”, нормално е романтиката и привързаността да се „изпарят”. И какво остава? Само пустота.

3. Мечтаещата за сватба

Истина е, не са много двойките, които искат да сключат брак. Ако някоя от тях се реши на отчайващата крачка, момичето трябва да мине през огън и вода. Мъжът може да се „окове” с брачната халка с ловкостта на пантера и с прецизността на снайпер - бавно, плавно, а след това - внезапно. Ако момичето не скрива своята цел и няколко пъти седмично говори за бракосъчетание, не бива да се учудва, ако се събуди някой ден само.

4. Егоцентричната и проявяваща безразличие към неговите интереси

На всички ни е приятно, когато мъжът до нас е готов на всичко: купува подаръци, прави комплименти, подарява цветя всеки ден. Но ако приятните жестове са само в едната посока, а от ваша страна той не получава нищо в замяна - дори и една мила дума, може да се случи така, че ентусиазмът му да избледнее. Та кой иска да боготвори студената и безчувствена Снежна кралица?

5. Тя сама управлява живота си В съвременния свят една жена трябва да се справя с хиляди задачи, които допреди години се считаха за изцяло мъжки... И дори тя самата не може

да осъзнае дали е представител на силния или на слабия пол, съдейки по тези задачи. Но когато срещнеш своята половинка, трябва ли да поемеш всичко под контрола си? Мъжът се чувства силен с крехката жена до себе си. Дайте му възможност да ви помогне.

6. Пресметливата и меркантилната

Когато се влюбваме, ни се ще да повярваме, че обектът на нашите емоции изпитва същите искрени чувства към нас. Затова винаги е много неприятно, когато има користни нотки в поведението на жената. И някак започвате да се питате какво иска тя от човека до себе си? А може би вие сте се сблъсквали с половинки с още по-лош характер?

91 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Вкусно и полезно

Великденско

МЕНЮ АВТОР: ДИМИТРИНА БУНОВА

В

ъзкресение Христово, без съмнение, е най-радостният и чакан религиозен празник. Символиката, отразяваща надмощието на живота над смъртта, в съчетание със смяната на сезоните и възраждането на природа-

та, носи силен заряд, изразяван всяка година в пищни тържества по всички краища на света. Кулинарната съкровищница пази богато разнообразие от празнични ястия и специалитети, всички до един противоположни на скромната храна по време на постите.

Традиции След дългото въздържание и спазване на забрани, настъпва момент да се насладим на прясното месо, свежите зеленчуци и разточително приготвените сладкиши. Традициите в християнските страни повеляват различни обичаи и менюта, като свързващото звено е богатството и щедростта на вкусове. Почти навсякъде основен лайтмотив са печеното агнешко и заешко, като фигурите на агнето и заекът 92 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

присъстват както в празничната украса на дома, така и в сладкишите и бисквитите, които се оформят и декорират по същия начин. В Русия се поднася сладко агне, изпечено с много захар, масло и яйца, а в Полша в центъра на масата се слагат малки агнета, направени от захар и масло, но поднесени с настърган хрян, което идва да напомни, че все пак в природата има баланс и не всичко е сладко.


Вкусно и полезно

Вселена от вкусове

Както козунаците, така и др�ите обредни великденски хлябове се приготвят от изобилно количество продукти с добавка на много сушени плодове и аромати.

РИТУАЛ ЗА ЗДРАВЕ

Намираме го и в обичаите, кукерските одежди и обредите, свързани със смъртта. Така, преплитайки религиозните и езическите вярвания, боядисването и шаренето на яйца отразява идеята за вечността на живота и пъстротата на света. Чукането с яйцата е своеобразен метафоричен сблъсък между личните светове на хората. Този, чието яйце оцелее, ще бъде най-здрав и силен през годината. По нашите земи най-използваната боя в миналото е била червената, направена от отвари и билки. За шаре-

нето се използвал специален резец или писалка с восък. Орнаментиката на писаните великденски яйца е смесица от езичество и християнство, включваща изображения на пилета и риби, пеперуди, паяци и змии, стилизирани растителни форми, преплетени със свастики, символизиращи слънцето, както и елементите на народния поздрав за Христовото Възкресение, водещ началото си от онзи момент, когато Мария Магдалена подала на император Тиберий червено яйце и изрекла думите „Христос Воскресе”.

Най-важният символ, разбира се, е яйцето. Обичаят да се боядисват яйца е толкова стар, колкото и самият празник. Казано е: „Великден без червено яйце не е Великден!” и в тези думи е вложен смисълът на светлата дата. В народните вярвания яйцето е символ на жизненото начало, на обновителните процеси в природата, на прераждането и възкръсването за нов живот. В християнската религия то е знак за безсмъртието, носейки идея-

та за възкръсването на Христос, а според древните митологии е знакът на Вселената, от него е произлязъл целият свят. През средните векове е символизирало четирите елемента на мирозданието: черупката олицетворявала земята, мембраната – въздуха, белтъкът – водата, а жълтъкът – огъня. В митологията и бита животът и смъртта са винаги свързани, затова яйцето станало символ не само на живота, но и на смъртта.

93 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Вкусно и полезно

Сладки празници АВТОР И ФОТОГРАФ: ДИМИТРИНА БУНОВА

Традиционен козунак 500 Г БЯЛО БРАШНО 21 Г ПРЯСНА МАЯ 3 ЯЙЦА 100 Г КРАВЕ МАСЛО 150 Г ЗАХАР 100 МЛ ПРЯСНО МЛЯКО НАСТЪРГАНА КОРА И СОКЪТ ОТ ПОЛОВИН ЛИМОН

ВАНИЛИЯ 40 Г ДРЕБНИ ТЪМНИ СТАФИДИ 2 Ч.Л. КОНЯК ИЛИ РОМ ЩИПКА СОЛ 1 ЖЪЛТЪК ФИЛИРАНИ БАДЕМИ

Стафидите се накисват в топла вода, за да омекнат, прецеждат се и се кипват заедно с алкохола, след което се оставят настрани. Млякото се затопля и към него се прибавят 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. захар и натрошената мая, покрива се с кърпа и се оставя, докато маята шупне. Яйцата се разбиват със захарта, докато се разтопи. Маслото се разтопява на умерен огън. Брашното се пресява два пъти, отделя се една чаша от него, а остатъкът се слага в купа. Прави се кладенче и в него се изсипват солта, яйчената смес, ванилията, лимоновата кора, лимоновият сок и шупналата мая. С въртеливи движения започва замесване на меко тесто, като се добавя по малко от останалото брашно. Топлото масло се прибавя поетапно, като тестото се разтегля, намазва се с 2-3 ч.л. масло и се меси, докато поеме. Ръцете се намазват с масло,

за да не лепне тестото при месенето, което трябва да продължава 30-40 минути. Готовото тесто се слага в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса на топло, докато утрои обема си - около 90-120 минути. Втасалото тесто се разделя на две части и всяка от тях – на отделни фитили, според вида на избраната плетка. При оформянето и разтеглянето на фитилите, към тях се добавят поръсени с брашно стафиди. Сплитат се и се поставят в предварително подготвени форми или тава, застлана с хартия за печене. Покриват се с намазано с олио стреч фолио и се оставят да втасат повторно до удвояване на обема – около 90 минути. Жълтъкът се разрежда с малко вода и втасалите козунаци се намазват внимателно отгоре. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.

94 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Вкусно и полезно

Козунак с шоколад и лешници, без месене 500 г качествено бяло брашно 180 мл прясно мляко 100 г захар на фини кристали 2 ч.л. инстантна мая 2 яйца 1 жълтък 1/2 ч.л. сол 140 г меко масло ПЪЛНЕЖ: 40 г разтопено масло 200 г полусладък шоСъставките за топинга се разбърк­ ват до получаване на дребни и едри трохи, като при нужда се добавя малко брашно. Покриват се с фолио и се оставят в хладилник. Брашното се пресява заедно със солта. Маслото трябва да е много добре размекнато. Млякото се затопля леко - до около 40 градуса. Поставя се в купа, като към него с разбъркване се добавя захарта, прибавят се маята и разбитите яйца. Разбъркват се с дървена лъжица и се добавя чаша брашно. След две-три завъртания отгоре се добавя маслото, като с пръсти се разпределя на отдел-

ни бучки, които се поръсват с малко брашно. Продължава разбъркването и постепенно се добавя останалото брашно. Съставките се смесват с минимален брой завъртания - това е определящо за получаването на лесно за работа тесто. Дори и да има останали парчета неразпределено масло, може да остане така. Получената смес се завива със стреч фолио и се прибира в хладилника за 24 часа. Готовото тесто се премества с помощта на шпатула върху леко набрашнен плот и с ръце се оформя на гладка топка. Разделя се на две. Разточват се кори с дебелина 3-4

колад 50-60 % какаова маса 30 г галета 2 с.л. какао 3 с.л. захар 3-4 с.л. дребно нарязани запечени лешници топинг: 20 мл масло, разтопено 40 г брашно 30 г захар 2-3 щипки цейлонска канела на прах

мм. Намазват се с масло и върху всяка се поръсват ситно настърган шоколад, галета, какао, захар и лешници. Навиват се на руло, което се завива на охлюв или осморка, според формата, в която ще се пече. Оставят се да втасат на топло - около два - два и половина часа. Намазват се с жълтък, размит с малко вода, и се поръсват с топинга. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или до готовност, като към края отгоре се поставя алуминиево фолио, за да не загори. Разрязват се след охлаждане до стайна температура.

Великденски захарни сладки 50 Г МЕКО МАСЛО 140 Г БЯЛО БРАШНО 1/4 Ч.Л. БАКПУЛВЕР 1/8 Ч.Л. СОЛ 100 Г ЗАХАР НА ДРЕБНИ КРИСТАЛИ 1 МАЛКО ЯЙЦЕ ВАНИЛИЯ Брашното се пресява заедно с бакпулвера, ванилията и солта. Маслото се разбива заедно със захарта до пухкав крем, добавя се яйцето и се разбива на бавни обороти до еднородно тесто. Разделя се на два диска които се завиват със стреч фолио. Оставят се в хладилник да стегнат до готовност за разточване. Тестото се разточва на кора с дебелина 3 мм, от която се изрязват подходящи фигури. Нареждат се в застлана с хартия за печене тава и се оставят в хладилника да стегнат. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 10-15 минути, или докато леко се зачервят по ръбовете. Охлаждат се върху решетка. Декорират се с прахообразна кралска глазура или глазура от белтък и пудра захар. 95 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Наш дом

Великден У ДОМА АВТОР: ИВА ЛАЛОВА

Боядисването на яйца не е единственият израз на творчески пориви този сезон. Потопете се в пролетта с цветен интериор, уловил духа на Великден. Зайчета, пиленца и други типични за празника представители на фауната обединяват сили със свежа зеленина, за да превърнат дома в слънчев оазис. Ето как.

Някъде над дъгата

Изборът на подходящи багри е от съществено значение за уютния облик на помещенията. Бъдете в унисон с разцъфването на цветята през това време на годината и се спрете на пастелните нюанси при подбора на аксесоари: нежно зелено, топло жълто, бебешко розово озаряват декоративните елементи вкъщи.

Еко Великден

За още по-наситени цветни моменти у дома, можете да боядисате яйцата с естествени багрила: сок от червено цвекло, силен чай или сварени портокалови корички.

96 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Наш дом

Масата – експлозия от настроение Великденската маса е звездата при отбелязването на Възкресение. Настанете главните герои – обагрените яйца, в чинии с ярки цветове. Козунакът пък ще изпъкне върху семпъл съд, допълнен от блокчета шоколад за още повече сладост. Украсете масата с много цветя, поставени върху ефирна бяла покривка. Стилизирани фигурки на пиленца ще придадат на композицията весел ореол.

Интериорът – пъстър и „ушат“ Можете да почувствате пролетта и чрез различни акценти в обзавеждането. Сменете завесите в банята с модел с шарен десен. Сложете на видно място и символа на Великден – заека. Миниатюрите с дребния бозайник създават празнична атмосфера и са любими на децата.

Цветята – симфония от красота Важен елемент от обстановката у дома са цветята. Кокетни саксии или букети с лалета, рози, нарциси трансформират всяка част от дома в кът на ароматна хармония. Покажете на света афинитета си към флората с пролетен венец, закачен на входната врата. По този начин ще приветствате пролетното настроение, пропито с емоциите от един от найсветлите християнски празници.

97 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


НАЧИН НА ЖИВОТ Отдих и туризъм

Парк Нара - храм Тодайджи

Разцъфналите вишневи дървета - сакура, са един от най-разпознаваемите образи на страната на изгряващото слънце пред света. Ханами, или традицията на японците да се любуват на сакура, възниква преди повече от хилядолетие в императорския двор, по-късно се разпространява сред самураите, докато в наши дни до нейната магия могат да се докоснат и богоизбрани, и простосмъртни. От векове натежалите от цвят фиданки са възхвалявани от поети, писатели и художници, а през краткия период, когато Япония се обагря във всички нюанси на розово, могат да се открият всевъзможни храни и напитки с вкус на сакура - от шоколадови десертчета и безалкохолни напитки, до чипс и бира.

я и он п Я в плен на

а ур к са а н а т я и г ма АВТОР: ЕЛИЦА ЛУКОВА

Н

асрочите ли за април вашето пътуване до Япония, можете да съпреживеете обожанието на нацията към пропитото с изящество и изтънченост пролетно пробуждане. За японците сакура е не само ново начало, съвпадащо със започването на финансовата и академична година през април, но и символ на ефимерната природа на живота. Ханами няма точна дата. От средата на миналия век екип от учени правят прогнози за появата на първите цветчета (кайка) и пика на цъфтежа (манкай). Предвиждания започват да се появяват още в началото на годината, а японците с притаен дъх следят настъпването на вишневия фронт и планират отбелязването на ханами със семейството и приятелите си под 98

| WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018

кичестите клонки на сакура. Неслучайно това е най-натовареният туристически сезон в Япония. Местата, където може да се отдадете на любуване на цъфналите дръвчета, са толкова много, че изборът на най-красивото кътче е труден, да не кажа – почти обезсърчаващ. Със своите над 30 000 дръвчета планината Йошино в префектура Нара е начело на почетна листа на мнозина ценители на сакура. Паркът Нара, разположен в едноименния японски град, е един от най-старите в Япония. В началото на април на площ от 502 хектара цъфтят около 1700 вишни. Тук се намира храмът Тодайджи, справедливо известен като най-голямата дървена постройка в света,


Отдих и туризъм

Токио - изглед от парка Уено

Киото - Философската пътечка

Планината Фуджи

където може да се види 15-метрова бронзова статуя на Буда. Сред най-популярните токийски кътчета за ханами е паркът Уено. Тази витрина на майсторите на ландшафтното изкуство привлича тълпи посетители не само с повече от 1000 цъфтящи вишни, но и с многобройните музеи и храмове, разположени в него. Едно от най-подходящите за пикник места под многобройните цъфнали вишни безспорно е паркът Маруяма в старата столица Киото. Местни и туристи се тълпят тук по всяко време на денонощието. Не пропускайте да се насладите на емблематичната плачеща сакура. Ефектно осветената вечер вишна е много по-различна и впечатляваща от останалите дръвчета в Киото. На относително спокойствие пък могат да се радват онези, които предпочетат Философската пътечка, която следва извивките на

дълъг по-малко от 2 км канал, по чиито брегове се редят многобройни вишни. Наречена е така на философа Нишида Китаро, който търсел нейното усамотение и тишина на път за Университета на Киото. Гледката на издигащия се сред море

Киото - плачещата сакура в парка Маруяма

от вишневи цветове Фуджи-сан не може да не предизвика възхита у всеки, който я зърне. Според някои, името на високия 3776 м връх означава „вечен живот”, но други го свързват с будистката богиня на огъня - Фучи, и как иначе, щом спящият исполин се състои от три вулкана, разположени един над друг - Комитаке, Ко Фуджи (Старият Фуджи) и Шин Фуджи (Новият Фуджи). За най-изкачваната планина в света, атакувана ежегодно от около 100 000 души, казват, че всеки трябва да я покори веднъж, но само глупак би го сторил два пъти. Сред стотиците хиляди вишни със сигурност не са малко онези, претендиращи да оглавят различни класации. Една от тях е Михару Такизакура. Името ѝ буквално означава „вишневият водопад на Михару” и можете да я открие­ те до едноименното малко градче в префектура Фукушима. И макар да е „само” на около 1000 години, огромната плачеща вишна безспорно бие по красота своите посестрими.

География в розово

Цъфтежът зависи от географското местоположение и надморската височина. Най-напред, още в средата на януари, се обсипват с цвят вишневите дръвчета на южния остров Окинава. Постепенно фронтът пълзи на север, като на най-големия остров от архипелага - Хоншу, той се „разразява” с пълна сила в края на март и през април, а до Хокайдо достига чак през май.

99 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

137

137

ЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ЦЯЛОТО ТЯЛО

Mustela®Maternité крем с двойно действие против стрии 150 ml Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Mustela

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от Aroma Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМЕНА В КОНКУРСИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЕНГУРУ“ ОТ БРОЙ 136

137

Посочете размер

3-мa от читателите , изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от Pine: пакет пелени и мокри кърпички

ЗАЩИТЕН КРЕМ „ЗДРАВЕ” БЕБЕ 1. Гергана Шиварова 2. Марин Шопов 3. Евтима Тундраджиева

APTAMIL 1. Елена Терсиева 2. Свилен Свинаров 3. Цветелина Искренова

MUSTELA 1. Пламена Иванова 2. Кристина Цветкова 3. Тотка Василева

КРАВИЧКА ОТ TINY LOVE 1. Лина Михайлова 2. Викория Ангелова 3. Фатме Есмер

FRISO 1. Криси Иванова 2. Златка Недялкова 3. Лиляна Антонова

ДЕВИН 1. Росица Гърдева 2. Румянка Славова 3. Кръстьо Аксаков

COLIEF 1. Кирилка Кирова 2. Самара Ивановна 3. Гергана Русимова 4. Асен Градев 5. Галя Тошева

RELAXIT 1. Климентина Янева 2. Диана Ангелова 3. Ружа Николова 4. Петкана Дупчева 5. Лола Кларова

WATER WIPES 1. Марияна Василева 2. Стела Николова 3. Колет Петкова 4. Ива Печева 5. Христа Свирачова

ЧИНИЯ С ОТДЕЛЕНИЯ ТОММЕЕ TIPPEE 1. Тереза Василева 2. Габриела Минева 3. Елица Кръстева

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20 число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 100 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


101 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

137 Мляко на прах за малки деца от 1 до 3 години

137

С пробиотици и пребиотици

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подарък

5 от читателите итателите , изпратили попълнен попъ талон до 20-то число на текущия месец ,получават подарък от Colief капки за бебета с неутрална лактаза против колики (съответно наградата е 1 оп. 7 мл)

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

137

137

Посочете размер

5 от читателите , изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец ,получават подарък от WaterWipes най-чистите бебешки кърпички на света (съответно наградата е 1 пакет кърпички х 60 бр.

3-мa от читателите , изпратили попълнен талон до 20-то число на текущия месец, получават подарък от Pine: пакет пелени и мокри кърпички

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 102 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


Здраве & Красота

За контакти: Tel: +359 2 865 18 22 Mob: +359 87 87 97 020; +359 88 59 59 222 E-mail: karmaxtrade@gmail.com

КАРМАКС ТРЕЙД ЕООД консултация, доставка и монтаж на санитарно оборудване и хигиенни консумативи.

Богат асортимент от сешоари за ръце и коса; дозатори за течен сапун, сгънати кърпи и тоалетна хартия; хигиенни консумативи – хартиени кърпи за ръце, салфетки, тоалетна хартия; почистващи препарати с доказано действие, дезинфектанти и ароматизатори, подходящи за обществени сгради – търговски центрове и офиси, хотели, складове, производства, училища, детски градини, ресторанти, кафенета, обекти за “бързо хранене” и други. Нашата основна дейност е ориентирана към Вашата безкомпромисна хигиена!

103 | WWW.KENGURU.BG | ПРОЛЕТ 2018


КОНКУРСИ

ПОПЪЛНИ, ИЗРЕЖИ, ИЗПРАТИ, СПЕЧЕЛИ

137

137

Супер дрънкалка PLAYGRO Дрънкалка-гризалка с форма на спирала, която може да се върти. Снабдена с шумолящи части и различни повърхности за докосване, играчката е лесна за хващане от малките ръчички и развива зрението, слуха и фината моторика.

Трима от читателите, изпратили изрязания и попълнен талон, ще спечелят награди от APTAMIL

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

137

137

Магична кутия - BABY ART

Трима читатели, изпратили попълнени талони до 25-то число на текущия месец, получават подаръци от Девин.

Трима читатели, изпратили попълнен талон до 25-то число на текущия месец, получават подарък от “ИВЕНТАС”

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Име и фамилия................................................................................................................. Телефон............................................................................................................................... Точен адрес........................................................................................................................

Изрежете и попълнете талоните, с които желаете да участвате в нашата томбола. Поставете всички талони в един плик и ги изпратете най-късно до 20-то число на текущия месец на адреса на редакцията: София 1407, п. к. 177, сп. „Кенгуру" 104 | WWW.KENGURU.BG | АПРИЛ 2018


ПЕЧЕЛИ С ФРАНЧАЙЗА НА „ГАНЧЕВ“

ТОП 10 ПРИЧИНИ ДА СТАНА ФРАНЧАЙЗ ПАРТНЬОР Без влагане на собствени средства Без такси Бърза и безплатна доставка Пълен асортимент от продукти на консигнация С името на най-известната българска марка

Защита от конкуренцията Национална реклама Постоянна помощ от централата Обучения за повишаване на печалбата Допълнителни бонуси и отстъпки

КОЛКО МАГАЗИНА ОТВАРЯМЕ

6

2 7

7

9

7

7 3

39

4 19

11

12 4

4

8

23 23

5

29

7

4 10

14 13

5

10 8

Централен офис: гр. София. кв. „Овча купел“ ул. “Промишлена” 27 Тел: +359 888 472 460 е-mail: franchise@ganchev.bg www.ganchev.bg


Списание Кенгуру, брой 137/Април, 2018 г.  

В специално интервю само за вас ще се запознаете с основателката на първия SPA център за бебета в света - Лаура Севенус, която ще сподели св...

Списание Кенгуру, брой 137/Април, 2018 г.  

В специално интервю само за вас ще се запознаете с основателката на първия SPA център за бебета в света - Лаура Севенус, която ще сподели св...