KARU 1/2011

Page 1

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kentt채 Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kes채


Kannen kuva kuvattiin Helsingin Kalliossa. Kuvassa Kallio Rolling Rainbown luistelija PolygAmy Winehouse.

1/11

KARU on lehti roller derbyst채, katu-kulttuurista, asenteesta, yst채vist채 ja unelmista. KARU posse 1/11: Leena Elomaa Saara Kunnaala Esa Pajari Antti Peltola Kata Salaspuro Janica Saxelin Raisa Siivola Hannele Tavi Kannen kuva: Janica Saxelin Yhteystiedot: karu@karulehti.fi www.karulehti.fi www.issuu.com/karulehti Seuraava numero ilmestyy marraskuussa 2011.

2 K.A.R.U.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Flat-track roller derby Suksi Boksiin! Hitit Asenne esiin! Suzy Hotrod Helsinki Roller Derby Sakon palsta

05 17

Pääkirjoitus Ylös! Kuva: Mikko Laitinen

04 06 07 08 14 18 22

Riemu Urhea Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Uskomaton Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

K.A.R.U. 3


Cat Aclysmic / LRR Kuva: Kimmo Vornanen

PELI KESTÄÄ yleensä 2 x 30 minuuttia. ja koostuu korkeintaan kahden minuutin mittaisista jameista. Jokaisen jamin aikana molemmat joukkueet hyökkäävät ja puolustavat yhtäaikaa. Joukkueissa on maksimissaan 14 pelaajaa joista kentällä on kerrallaan viisi: jammeri, pivot ja kolme blokkeria. Pivotilla on kypärässään raita ja jammerilla tähti. Blokkerit estävät vastustajaa ja auttavat omaa jammeriaan. Jammeri hyökkää ja yrittää tehdä pisteitä. Jammeri saa pisteen jokaisesta ohittamastaan vasta­ joukkueen pelaajasta eli jammerin tehtävä on ohittaa vastustajan blokkerit ja pivot eli pakka. Ensimmäisenä pakan rikkeettä ohittanut jammeri saa lead jammerin statuksen ja saa milloin tahansa ilmoittaa tuomarille jamin lopettamisesta. Rangaistuksia jaetaan s­ ääntöjen vastaisista taklauksista, tappeluista tai muuten epäurheilijamaisesta käytöksestä. Yleisimpiä virheitä pelaajille tulee mm. radan ulkopuoli­sesta ohituksesta, käsillä tai kyynärpäillä huitomisesta tai selkään taklauksesta. Yhdestä isosta ­virheestä (major) tai neljästä pienestä ­virheestä (minor) pelaaja joutuu istumaan boksissa 1 minuutin rangaistuksen.

= JAMMERIT = PIVOTIT = BLOKKERIT

4 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Karu totuus

K

R

A

U

APINASTA se alkoi. Kuten moni muukin ainutlaatuinen, ensin vain villeissä unelmissa siintävä asia. Usein olemme liian mukavuudenhaluisia etsiäksemme muutosta, tavoitellaksemme mahdottomilta tuntuvia maailmoja, löytääksemme sen, keitä me aidosti olemme. “En voi tapella, koska olen nainen. En voi aloittaa urheiluharrastusta, koska en ole koskaan urheillut. En voi ajaa päätäni kaljuksi, koska olen lakimies. En voi kirjoittaa roller derby –lehteen, koska en ole toimittaja ja koska en vielä tiedä kaikkea lajista.” Vaikka haluan. Kun huomaamme, että olemme asettaneet itse itsemme niin ahtaaseen tilaan, että sen sisällä on vaikea liikkua, on joskus ainoa vaihtoehto kapinoida sitä normien byrokratiaa vastaan, mistä olemme vankilamme rakentaneet. Me nousimme kapinaan yhdessä. URINKOISET, treenihiestä helmeilevät päivät vanhan, helsinkiläisen voimalan hiljaisuudessa kypsyttivät ajatuksen vapaudesta, jota kohti päätimme pyrkiä. Vaikka se vaatisi aikaa, vaikka se vaatisi työtä, me halusimme pois tavanomaisuuden ja rajoittuneisuuden muurien sisältä. Halusimme asettaa uudet rajat, rakentaa maailmaan tuhansia uusia maita, värittää niiden liput väreillä, joita ei vielä ole. Syntyi tahto.

OLLER DERBY antoi meille paitsi kovan kunnon ja pelkäämättömän asenteen, myös ystävyyden, tavoitteita, uusia näkökulmia ja ennen kaikkea ylitsepääsemättömän vuoren, joka on rakennettu haasteista. Tuntui aluksi, että joka onnistuneen pakanohituksen takana väijyi tankin kokoinen blokkeri valmiina liiskaamaan sinut viime hetkellä, koska et ollut tarkkana, tai tuomari, joka viheltää sinut boksiin kun et muistanutkaan sitä yhtä tiettyä sääntöä. Sama päti harjoitustilojen saamiseen, välineiden hankintaan, varainkeruuseen…mihin tahansa. Piti alkaa pakonomaisen tahtomisen ja vuorenseinään juoksemisen sijasta ajatella, keskittyä. Huomasimme, että kaikesta selviää yhteistyöllä ja se vuori pienentyy lapioimalla koko ajan. Jotkut ovat jopa innostuneet kiipeämään sen päälle. NELMIEN saavuttamisesta kertoo myös tämä julkaisu. Kun katson näitä karunkauniita kuvia ja luen ihmisten omien unelmien toteutumisesta, tai niiden puolesta taistelemisesta, olen varma, että olemme saavuttaneet palasen sitä vapauttamme. Lue vaikka Suomen ensimmäisen roller derby -seuran esittely sivulta 18. Tähtihaastattelusarjamme avaa puolestaan newyorkilaisliiga Gotham Girls Roller Derbyn haaveistaan totta tehnyt jammeri Suzy Hotrod, sivulla 14. Oman joukkueeni, Kallio Rolling Rainbow’n unelmista kertoo puolestaan Hannele Tavin reportaasi Asenne esiin! sivulla 8. Katujen runoutta rullailuun, Raisa Siivola Sniff Poppers #30sec Kallio Rolling Rainbow

KARU on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä, roller derby -elämäntapaan keskittyvä, riippumaton verkkojulkaisu. Otamme mielellämme juttuja, bouttituloksia ja –ilmoituksia, juttuideoita ja kuvia vastaan osoitteessa karu@karulehti.fi. Seuraava numero ilmestyy marraskuussa 2011.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 5


TYKKÄÄTKÖ pitää yllä kuria ja järjestystä, mutta sinulla on liikaa tukkaa stevariksi? Saako ihmisille huutaminen hymyn nousemaan kasvoillesi, mutta poliisikoulun ovet pysyvät suljettuina? Entä pukeeko pystyraita sinua, mutta liituraitapuku ahdistaa hartioista? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, mikset kokeilisi roller derbyn tuomarointia?

POIKETEN perinteisemmistä joukkuelajeista, kuten vaikkapa jalkapallosta tai sählystä, joissa tuomareita ei näy kuin matseissa, ovat roller derbyn tuomarit mukana myös treeneissä ja lähes kaikessa muussa toiminnassa. Jokainen roller derby -liiga tarvitsee tuomareita pystyäkseen treenaamaan kunnolla, ja kehittyäkseen liigana. Etenkin aloitteleville luistelijoille ja seuroille tuomareiden läsnäolo treeneissä on usein erittäin tärkeää, koska he voivat puuttua ja kovaäänisesti huomauttaa toistuvista virheistä ennen kuin ne ehtivät juurtua tavoiksi. Vastavuoroisesti myös tuomarit tarvitsevat liigaa kehittyäkseen itse. Näin nopeatempoisessa lajissa on usein erittäin vaikea nähdä mitä kaikkea kentällä tapahtuu, eikä tähän auta muu kuin harjoittelu.

SEEPRAN elämä ei siis ole vain luistelijoiden kanssa hengailua ja kaljanjuontia, vaan siihen on suhtauduttava tietyllä omistautuneisuudella. Sääntöjä on paljon, ja ne ovat usein monimutkaisia. Ja kuten yleensäkään, pelkän teorian tuntemus ei riitä, vaan niitä pitää osata soveltaa myös käytännössä. Tässä korvaamaton apu ovat kokeneempien tuomareiden neuvot, bootcampit ja tylsien työpäivien ilo ja piristys www.zebrahuddle.com. VAIKKA KAVIOELÄIMEN elämä on joskus työlästä ja stressaavaa, eikä raitapaitoja edes meinaa löytää mistään, on se myös varsin palkitsevaa ja erittäin hauskaa. Eikä derby-tuomareita katsota vinoon edes jatkobileissä.

JATKOSSA tällä palstalla K ­ allio Rolling Rainbow:n tuomarit ­A ngryGay Inglesias ja Acid Barrett vastaavat kysymyksiin säännöistä ja tuomaroin­nista. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen: suksiboksiin@karulehti.fi

6 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Hitit Suomen maajoukkue flat-track roller derbyn MM-kisoihin on valittu PAIKASTA MAAMME edustusjoukkueessa kamppaili maaliskuisissa Helsingin koe­tilaisuuksissa kolmisenkymmentä luistelijaa, joista päävalmentaja Estrogeena Davis avustajineen valitsi 16 henkeä tiimiinsä kuluvan vuoden maailmanmestaruuskisoja silmälläpitäen. Sinivalkoista pukee ylleen eniten Helsinki Roller Derby -seuran luistelijoita, mutta myös maakuntien, Tampereen ja Lahden suunnalta nähdään naisia radalla. Kaksi suomalaista ulkomaanvahvistusta mahtui myös rosteriin, toinen Malmöstä ja toinen Bristolista. Kallio Rolling Rainbow’n listoilta maajoukkueeseen valittiin niinikään kaksi luistelijaa. Lopulliseen pelaajalistaan valitaan 14 henkilöä. Ensimmäiset roller derbyn maailmanmestaruuskisat järjestää Torontossa 1. - 4.12.2011 kanadalainen derbyn erikoislehti Blood & Thunder Magazine, joka on organisoinut kansainvälisiä harjoitusleirejä ja turnauksia ympäri maailmaa. Turnaukseen osallistuu 13 maata, joista ennakkosuosikkeja ovat luonnollisesti Yhdysvallat ja Kanada, mutta kovia haastajia löytyy niin Australiasta, Englannista, Saksasta kuin EteläAmerikan maistakin. Myös Ruotsi lähettää MM-joukkueensa mitalitaistoon.

Tulevat ottelut ja bouttitulokset, talvi 2010 - kevät 2011 Tulevat ottelut: 22.5.2011: Kallio Rolling Rainbow Intraleague: Fisters Of Mercy vs. Les Bombas

Team Finland 2011 Valmentaja: Estrogeena Davis, apulaisvalmentaja Tigre Force (HRD), manageri Claire Leah Threat (HRD) Doris Dee (HRD) Lizz Troublegum (HRD) Kati Kyyro (HRD) Kata Strofi (HRD) KC Knucklebone (HRD) Trixie GrandBang (HRD) Liisa Saari (HRD) Suvi Hokkari (HRD) Page Disaster (HRD)

Chrissee Rascal (HRD) The Blizzard (Bristol Roller Derby) Misty Muffdivah (Crime City Rollers) Rose McGogo (LRD) Pink Spanker (KRR) Udre (KRR) Bloody-HO-Mary (TRH)

Lisätietoa aiheesta Blood & Thunder Roller Derby World Cup 2011: www.bloodandthundermag.com Lisätietoa Suomen maajoukkueesta: www.helsinkirollerderby.com

Tuloksia: 15.5.2011: Periferia scrimmage, Lahti DRRG+TRH Dirty Hos 149 – 130 Bay City Rollers 30.4.2011: May Day in Hell Snow Whites 86 – 121 Black Swans White Noise 183 – 38 Black Metal 3.4.2011: Kallio Rolling Rainbow Intra-intraleague: Lelle Kuppakorva & Syfilistelijät 187 - 126 Homocaust 1.4.2011: Helsinki Roller Derby Intraleague: Hurtta Lottas 105 - 93 Saturday Fight Fever

11.6.2011: Stockholm Roller Derby vs. Kallio Rolling Rainbow

26.2.2011: Kallio Rolling Rainbow 74 - 110 Stockholm Roller Derby

11.6.2011: Helsinki Roller Derby All Stars vs. Stuttgart Valley Rollergirlz Rookies

4.12.2010: Kallio Rolling Rainbow 64 - 192 London Rockin’ Rollers Rising Stars

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

K.A.R.U. 7


Kuva: Marek Sabogal

8 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


TEKSTI: Hannele Tavi TOIMITTANUT: Anna Lampi KUVAT: Kimmo Vormanen

iime vuoden joulukuussa ryhmä päättäväisiä naisia lähti tavoittelemaan suuria. Kourallinen Kallio Rolling Rainbow’n luistelijoita oli päättänyt muuttaa maailmaa. Heidän omaansa. – Nyt tilanne vaatii avokasta, hermostunut Misbitch kuiskaa Sniff Poppersille. – Jaahas, asia selvä, Sniff Poppers täräyttää ja iskee avokkaalla päin joukkuetoverinsa kasvoja. Monen kuukauden tiivis uurastus on takanapäin. Viereisessä pukuhuoneessa Suomen ensimmäiseen, kansainväliseen yleisölle avoimeen roller derby -otteluun valmistautuu yksi Euroopan parhaimmista joukkueista, London Rockin’ Rollers. Kallio Rolling Rainbow’n (KRR) puheenjohtaja Misbitch ja varapuheenjohtaja Sniff Poppers ovat sulkeutuneet pukuhuoneen vessaan rauhoittumaan. Misbitch eli Janica Saxelin on harrastanut roller derbyä ottelun kynnyksellä vajaan vuoden. Pasilassa alkava ottelu on hänen elämänsä ensimmäinen kuten

suurimmalle osalle KRR-joukkuetta. Sniff Poppe r s e li Raisa Siivola on harrastanut lajia Suomen mittapuussa jo pitkään – lähes kaksi vuotta. Hänelle ottelu on toinen, joten hän saa rauhoitella Saxelinia parhaimman kykynsä mukaan. Roller derbyssä kaksi viisihenkistä joukkuetta luistelee rullaluistimilla ovaalia rataa vastapäivään. Joukkueissa on yksi pisteidentekijä, eli jammeri jonka tehtävänä on ohittaa vastapuolen pelaajia. Jokainen virheetön ohitus on piste ja samaan aikaan muut pelaajat yrittävät auttaa omaansa ja estää vastustajaa hittaamalla ja blokkaamalla kehollaan. Joukkue, jolla on enemmän pisteitä kahden 30 minuutin erän jälkeen.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 9


voittaa. – On olemassa mielikuvia siitä, että roller derbyssä tytöt luistelevat pienissä hameissa, näyttävät kivoilta ja vähän tuuppivat toisiaan. Totuushan ei ole sellainen. Me treenaamme neljä kertaa viikossa kunnolla hiki päässä, täysillä ja tosissaan. Kovan kunnon lisäksi lisäksi roller derby on äärimmäisen strateginen laji, jossa pääsee harjaannuttamaan ja haastamaan älykkyyttään, Saxelin oikoo vääriä käsityksiä. Joulukuisena lauantai-iltana KRR:n pelaajat pääsevät ottamaan käyttöön kaikki ne taidot, joita on harjoiteltu koko syksy. Lontoolaiset tiedetään ennakkoon niin koviksi, ettei kalliolaisilla ole suuria haaveita ottelun voittamisesta. – Olimme jo varustautuneet siihen, että häviämme ottelun, ja jos kerran hävitään, niin hävitään ainakin superhyvälle joukkueelle, Siivola taustoittaa. Pukuhuoneessa tunnelma ei kuitenkaan ole alistunut, vaan innostunut. Jännityksestä huolimatta nauretaan ja lauletaan itsetehtyjä kannatuslauluja. – Jos saamme kaksikymmentä pistettä tehtyä, olemme henkisiä voittajia, Saxelin kertoo luistelijoiden tavoitteista nauraen, sillä roller derbyssä pistetaululla nähdään yleensä kolminumeroisia lukuja pelin päättyessä. Kallio Rolling Rainbow’ssa luistelevat muun muassa Cocahontas, Boobzilla ja Painapple. Rajujen nimien takana on tavallisia naisia: sairaanhoitajia, lentoemäntiä, kotiäitejä, kulttuuri- ja media-alan työntekijöitä. Siviilissä Janica Saxelin työskentelee myyntiedustajana ja Raisa Siivola taas tuottajana Suomen Jazzliitossa. Pelissä he taklaavat kovaa, kannustavat raivokkaasti omiaan ja maalaavat sateenkaaria kasvoihinsa tunnustaakseen joukkueensa värejä. 10 KARU

Roller derbyssä naiset ottavat iskuja vastaan kuitenkin vain radalla. Monelle KRRn jäsenistä roller derbystä on muodostunut lyhyessä ajassa elämäntapa. Joukkueen sisällä on syntynyt ystävyyssuhteita, parisuhteita, derby-kommuuni ja yksi luistelija on jopa perustanut yrityksen tuomaroivan puolisonsa kanssa, jossa osakkaana on toinen luistelija. – Kuvio kasvaa ja laajentuu koko ajan, nälkä kasvaa syödessä ja mietimme paljon, mitä seuraavaksi voisimme tehdä, Saxelin luonnehtii seuransa toimintatapoja. Itsenäisyyspäivän alla monisatapäinen yleisö on kerääntynyt katsomaan miten KRR pärjää ensimmäisessä ottelussaan. Joukkueiden vaihtopenkkien ja rangaistusaition lisäksi Pasilan parketille on aseteltu kaksi tuolia. Kyseessä eivät ole pelin parhaat paikat tai presidentinaitio, vaan ne on varattu kahdelle ensihoitajalle. Otteluissa on oltava paikalla ensiaputaitoisia henkilöitä ja tänään myös ambulanssi, sillä roller derbyyn olennaisesti kuuluvissa taklauksissa voi sattua mitä tahansa. Joukkueella on omat ensiavusta vastaavat henkilöt, joista joku on aina paikalla jokaisissa harjoituksissa, mutta tänään kaikki ovat radalla pelaamassa tai muissa tapahtumaan liittyvissä tehtivissä, joten on turvauduttu ulkopuoliseen apuun. – Roller derbyssä naiset ottavat iskuja vastaan kuitenkin vain radalla, Siivola korostaa. Ottelun ideoinnin käynnistyessä muutama kuukausi aikaisemmin joukkueessa heräsi idea, että

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


tapahtumaan liitettäisiin hyväntekeväisyysteema. Joukkue löysi nopeasti yhteisymmärryksen siitä, että ottelun kaikki tuotot menisivät ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Joku raja -kampanjalle, joka tekee työtä vastustaakseen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. - Idea ja nimi tapahtumalle syntyi Amnestyn ja Lapin yliopiston yhteistyönä tekemästä tutkimuksesta Asenne esiin, jossa tutkittiin tavallisten suomalaisten suhtautumista seksuaaliseen väkivaltaan. Voisi sanoa, että tulokset järkyttivät meitä. Halusimme ennen kaikkea nostaa aiheen esille ja omalta osaltamme olla vaikuttamassa asenteisiin, Siivola kertoo. Tämä ei aikaansaavalle joukkueelle kuitenkaan riittänyt, vaan he päättivät toteuttaa tiukalla aikataululla seinäkalenterin, jonka kaikki tuotot menisivät myös Joku raja -kampanjalle. Vapaaehtoisvoimin syntyi kalenteri, jonka mallit ovat joukkueen luistelijoita. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään perinteinen pin up -henkinen kalenteri, jossa tytöt keimailevat pienissä vaatteissa. Jokaiseen kuvaan on mukailtu ja lavastettu Suomessa viimeisen vuoden aikana tapahtunut henkirikos, jossa uhrina on ollut nainen ja tekijänä puoliso tai entinen puoliso. Aiheet kuviin on poimittu lehdistä ja uutisista. – Olen ylpeä siitä, että nostimme rankan aiheen esiin. Kävimme keskusteluja Amnestyn työntekijöiden kanssa kalenterin sisällöstä ja visuaalisesta ilmeestä, sekä tutkimassa taustoja vaikka projekti oli täysin omamme, Saxelin sanoo. Työryhmä otti vapauden muokata tapauksia sen verran, ettei uhreja tai heidän omaisiaan voida tunnistaa. Kalenterin tarkoituksena ei ole mässäillä väkivallalla vaan tuoda esiin aihe, joka suomalaisessa yhteiskunnassa valitettavan usein jää seinien sisään.

– Perheväkivalta on sellainen juttu, josta vaietaan. Mitä kunkin kodissa tapahtuu, jää perheenjäsenten yksityisasiaksi. Halusimme nostaa näitä vaiettuja aiheita esille ja herättää keskustelua. Miksikö? Koska voimme tehdä niin, Siivola kuittaa lauseella, joka osoittautuu yhdeksi KRR:n kantavista motoista. Kalenteri ei ole ainoa seikka, joka on aiheuttanut unettomia öitä KRRn luistelijoille. Peliä edeltävän illan kruunaavat Finnairin lakko ja Euroopan lumimyrskyt. Vastustajaksi saapuvan huippujoukkueen London Rockin’ Rollersin tarkoituksena on lentää ottelupäivänä Gatwickistä Helsinki-Vantaalle, mutta vielä edellisenä päivänä kenttä on suljettu lumimyräkän takia. Kotijoukkuetta vahvistamaan kutsutut pelaajat Göteborgista ovat taas jumissa naapurimaassa Finnairin lakon takia. Vaarassa on jo koko ottelun peruuntuminen. – Mietimme jo, että jos pelaajat eivät tule, niin voidaanko se laskea luovutusvoitoksi, Raisa Siivola kertaa huvittuneena tapahtumia. Otteluun eli bouttiin on kuitenkin myyty jo ennakkoon lippuja ja kaikki sidosryhmät ovat saaneet kutsun paikalle.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 11


Miksikö? Koska voimme tehdä niin.

12 KARU

Bouttia edeltävän yön kämppikset Siivola ja Saxelin jonottavat Finnair Platinum Member -asiakaspalveluun saadakseen göteborgilaiset vaihdettua toiselle lennolle. Ei kuitenkaan ole varmaa, onko kenelläkään joukkueesta kyseistä korttia. Tuntikausien jonotuksen jälkeen ystävällinen herrashenkilö Finnairin asiakaspalvelussa vastaa. Tyttöjen hädästä kuultuaan hän vaihtaa ruotsalaisten lennot toivottaen vielä oikein hyvää itsenäisyyspäivää. Platinum Member -kortin numeroa ei herra tule edes kysyneeksi – jonottajien suureksi helpotukseksi. Myös Lontoossa lumipilveen ilmestyy rakoja. Gatwickin kenttä avataan lauantaina, mutta koska kiskoilla on lunta, eivät junat kulje. Aikaa ja vaivaa säästelemättä lontoolaiset kuitenkin järjestävät kimppakyydit lentokentälle ja nyt, hetki ennen ottelua he ovat saapuneet viereiseen pukuhuoneeseen. – Minusta oli niin hienoa, että olemme yhdessä pukuhuoneessa ja viereisessä ovat äärettömän kovat roller derby -pelaajat, Siivola muistelee hymyillen ottelua edeltävää tunnelmaa.

Pasilan urheiluhallille tullut utelias yleisö vastaanottaa molemmat joukkueet iloisin aplodein. Moni yleisöstä ei ole koskaan nähnyt lajia pelattavan, sillä Suomessa tämä ottelu on ainutkertainen mahdollisuus. – Camilla T. Bagger, Cocahontas, Misbitch, Painapple, Sniff Poppers, kuuluttaja huutaa mikrofoniinsa ja kukin pelaaja nostaa vuoronsa kätensä ylös yleisön hurratessa. Jälkeenpäin Misbitch kertoo, että hän oli niin jännittynyt, ettei hän muista ottelusta juuri mitään. – Tiedän olleeni paikalla ja osaan löytää itseni valokuvista, siinä kaikki. Rataa vastapäivään kiertävät luistelijat eivät epäröi taklata toisiaan ja Pasilan urheiluhallin parketilla makaa välillä useampikin luistelija, joiden yli muut taitavasti hyppäävät. Roller derby vaikuttaa sporttisten hurjapäiden lajilta, joka ei hissukoille sovi. Itsekin melkoisilta hurjapäiltä vaikuttavat Siivola ja Saxelin vakuuttavat yhteen ääneen, että laji sopii kaikille. – Suurimmalla osalla KRR:n pelaajista ei ole lainkaan urheilu–, saatikka luistelutaustaa.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


– Meillä on paljon sellaista porukkaa, joille koulun liikuntatunnit ovat olleet painajaisia, Siivola lisää. – Jokaiselle on oma paikkansa tässä lajissa, ainoa vaatimus on täysi-ikäisyys. Ottelun jälkeen matsissa nähdyt rajut taklaukset ovat vain haalea muisto. KRR onnistuu keräämään pisteitä reilusti yli ennakkoodotusten: joukkue häviää ottelun pistein 64–192. Ottelun jälkeen halailun ja yhteisen rakkauden määrällä ei ole rajoja. Hikiset naiset kaulailevat toisiaan ja yhteiskuvia otetaan. Hyviä taklauksia muistellaan ja mustelmia vertaillaan. – Kun pelissä saa purkaa aggressioita, ei niitä tarvitse purkaa pelin ulkopuolella, Siivola toteaa osuvasti. – Tämä laji ja asiat sen ympärillä on parasta, mitä minulle on elämässäni tapahtunut, Saxelin päättää onnellisena.

Myyntinäyttely kalenterin kuvista Vanhan Kuppilassa, Helsingissä kesäkuun ajan. Avoinna Kuppilan aukioloaikojen mukaan.

KRR:n Joku raja -kalenteria myytiin vuodenvaihteen ajan ympäri Helsinkiä satoja kappaleita ja osa jaetaan uudelle eduskunnalle ja tulevalle hallitukselle henkilökohtaisesti, jotta asia ei pääse unohtumaan. Tavoitteellinen lobbaustyö Joku raja -kampanjan ja Amnestyn ihmisoikeustyön puitteissa sai aikaan lakimuutoksen 15.2.2011, jonka mukaan ”tahdonvastainen yhdyntä on raiskaus myös silloin, kun uhri on vammainen, sammunut tai muulla tavoin kykenemätön ilmaisemaan tahtoaan, halujaan, toiveitaan”. Työ ihmisoikeuksien turvaamiseksi jatkuu edelleen. Lue lisää: www.amnesty.fi.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 13


Tähtiä hatussa

GRD tunnetaan nopeasta pelityylistään ja rautaisesta ammattitaidostaan tiimityön, strategisen osaamisen ja vahvojen yksilöiden suhteen. Liiga perustettiin vuonna 2004 ja samaan aikaan luistelemisen aloitti newjerseyläinen tyttö, joka soitti punkbändissä nimeltä Lady Unluck. Nyt, melkeinpä tasan seitsemän vuotta myöhemmin, tämä taistelijuluistelija ei voisi olla enää kauempana epäonnisesta leidistä: hänestä tuli Suzy Hotrod, Gothamin Queens Of Pain -joukkueen tähtijammeri ja esikuva koko lajille ensin itärannikolla, ja nykyään myös kansainvälisesti. Viime syksynä New Yorkin derbypiirit kokivat lamaannuksen hetkiä, kun Suzy kertoi vuoden WFTDA-finaalien jäävän hänen viimeisikseen GGRD:n edustusjoukkueessa ja hänen siirtyvän pelaamaan Philadelphiaan. Koska derbynpelaajat eivät pelaa ammatikseen, ovat syyt joukkuevaihdoksiin yleensä aina sidoksissa henkilökohtaiseen elämään ja työhön, kuten Suzyllakin. Gothamin ja QOP-fanien onneksi, elämäntilanteet muuttuvat ja niinpä maaliskuussa Suzy ilmoitti jatkavansa kotiliigassaan. GGRD puolestaan sijoittui WFTDA:n kansallisissa mestaruuskisoissa kolmanneksi, jättäen Phillyn vaille mitalisijaa. KARU sai kunnian kysellä Suzyn mietteitä lajista ja sen harrastamisesta sekä hänen nykymittapuulla pitkästä urastaan.

14 KARU

TEKSTI: Raisa Siivola

ista tuimm assa e t s o v a ar mista, ta lajin kotim irls im e n u is G o ka mista, ller derby -liig inen Gotham im r u u a s Yksi yimmistä ro e newyorkil t ja pelä alloissa liene v Yhdys erby. D Roller

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Asennetta ja esikuvia Suzy on pelannut Gothamissa kuusi kautta ja ollut mukana toiminnassa liigan perustamisesta lähtien. Kuten roller derby -ura useimmilla alkaa, myös hän löysi lajin ystäviensä houkuttelemana. Aiemmin vain satunnaisesti juoksua ja koripalloa kouluaikoina harrastanut Suzy kertoo, että alussa asenne on tärkeintä: – Lopetin urheilun 15-vuotiaana, mutta olen onnekas, kun olen luonnostani atleettinen, ja siitä on ollut minulle suuri (joskin epäreilu!) etu. Kuitenkin tärkein ominaisuus, mikä on vaikuttanut kehitykseeni on ollut päättäväisyys. Olen aina the last man standing, enkä koskaan luovuta. Itsensä motivointi on roller derbyä aloitellessa ja luistelua opetellessa kaikkein tärkeintä, Suzy kertoo. On luonnollista, että jatkuvat toistot ja tylsät lihaskuntoharjoitteet turhauttavat ja eivät välttämättä tarjoa virikkeitä ja itsestä tuntuu, että olisi valmis jo radalle. Kun pelaamaan pääsee, huomaakin, ettei osaa mitään ja silloin luovuttaminen on lähellä. Joukkuetoverit ja valmentaja ovat tällöin isoksi avuksi, mutta ei pidä tuudittautua heidän kehujensa ja kannustuksensa varaan, vaan on itse tehtävä töitä omien tavoitteidensa asettamiseksi: – Ensimmäiset tavoitteeni olivat yksinkertaisia: opettele luistelemaan. Kun opin perusasiat, otin mallia minua paremmista luistelijoista – Roxy Rocket oli ensimmäinen derbysankarini (Carolina Rollergirls, toim. huom.). Joka vuosi tuli uusia, minua parempia luistelijoita ja yritin oppia heitä seuraamalla. Niin teen edelleenkin. Inspiraationlähteeni eivät kuitenkaan ole pelkästään derbynpelaajia, vaan itseään täytyy kehittää koko ajan, kaikilla elämänalueilla. Amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluu sankarikultti, joten on luonnollista ottaa mallia esikuvistaan, kun taas Euroopassa ollaan ehkä varautuneempia nostamaan ketään jalustalle, Suzy pohtii. – Derbytytöt ovat kuitenkin älykkäitä, eivätkä koskaan laita itseään joukkueensa edelle, hän lisää. Kovakuntoinen Suzy on tullut tunnetuksi todella korkeasta työmoraalistaan. – Minun täytyy olla sataprosenttisesti omistautunut, jos haluan jotakin. Muuten menetän mielenkiinnon, tiedän, ettei juttu ole minua varten ja lopetan. Uskon myös, että sama pätee koko lajiin: jos olet luovuttaja tai et ole täysin, uhrautuvasti omistautunut derbylle, se

ei ole sinua varten. Jos haluat treenata roller derbyä silloin tällöin ja ottaa “päivän kerrallaan”, voit yhä pitää sitä elämäntapana, mutta sinusta ei koskaan tule hyvää pelaajaa. Ohitsesi menee joka hetki naisia, jotka ovat parempia kuin sinä, tähtijammeri kiteyttää. Kun hänen aikansa ei enää riittänyt työssäkäynnin, sosiaalisen elämän ja derbyn lisäksi bändeissä soittamiselle ja bailaamiselle, hän päätti priorisoida ajankäyttönsä. Tärkeimmäksi osoittautui luistelu. - Lopetin bänditouhut, koska musiikki on olemassa minulle aina ja voin aina palata sen ääreen. Luistella voin vain niin pitkään kuin se on fyysisesti mahdollista, ja haluan saada siitä kaiken irti nyt. Treenaan luistelua viisi kertaa viikossa ja joogaan tiistaisin. Haluan olla maailman parhaassa tiimissä ja haluan sitä enemmän kuin mitään muuta. Sellainen minä olen.

a

Kuv

Vaihtoehtourheilua Roller derbyä mainostetaan punkahtavana DIY-vaihtoehtokulttuurina, mutta hei: “korkea työmoraali”, “urheilu ennen musiikkia”, “ei aikaa bailaamiselle”? Kun harjoittelun tuloksena punkkarista kuoriutuu teräksinen atleetti, mitä oikein tapahtuu? – Soitin bändeissä ennen urheilu-uraani ja Suzy Hotrod oli taiteilijanimeni, joten olin jo tottunut esiintymään ihmisten edessä. Aloitin derbyn 24-vuotiaana ja siihen asti vain dokailin, soitin ja yritin pitää päiväduunini. Laji on opettanut minulle kypsemmän otteen elämään ja sen, miltä tuntuu kun tekee tosissaan töitä sen eteen mihin uskoo. Minusta tuli vastuuntuntoisempi ja olen todella löytänyt itseni roller derbyn myötä. Pidän urheilijoiden työmoraalista, joka on erilainen kuin muusikoiden. Muusikot ovat uskomattoman luovia, mutta juovat, käyttävät huumeita, ovat vastuuttomia ja joskus jopa kuolevat sen seurauksena, Suzy vertailee.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

K.A.R.U. 15

oyle

sD

le : Ju


Kuva: Steve Stearns

Vapaalla Hengaan yleensä joukkuetovereiden kanssa. He ovat ystäviäni ja minusta on tärkeää, että nautimme toistemme seurasta radan ulkopuolellakin. Arvostan myös yksityistä aikaani, jolloin saan olla poikaystäväni kanssa kahden; menemme syömään hassuihin paikkoihin, shoppailemme kirpputoreilla (joissa hän puhuu minut ympäri ostamasta kaikenlaista paskaa), löydämme huvipuistolaitteita, jotka saavat hänet oksentamaan… Kaipaan puutarhanhoitoa. Muutin Brooklyniin ja menetin samalla siirtolapuutarhapaikkani Queensissa.

Jos en pelaisi roller derbyä… …olisin parempi soittamaan kitaraa, olisin parempi keilaamaan ja oppisin ehkä vihdoinkin uimaan. Minulla olisi parempi ammatillinen ura ja aina puhtaat housut!

16 KARU

– Urheilu lopetti ylettömän dokaamisen, töistä lintsauksen ja roskaruuan ahmimisen. Naisen elämä muuttuu 24 – 30-vuotiaana ja silloin opitaan vastuullisuutta. Minusta tuli itsevarma, itsenäinen ja aloitteellinen roller derbyn maailmassa. Kiinnostun ja inspiroidun kaikesta derbyn ympärillä. Sain intohimon lajia kohtaan ja huomasin, että pystyn tartuttamaan asenteeni myös joukkuetovereihini. Jos punkhenkisyyttä Suzysta hakee, on syytä palata jälleen perusasioihin ja luonteenpiirteisiin. Tietynlainen aggressiivisuus ja palo vaikuttaa itse aktiivisesti asioihin kuuluu roller derbyyn. Suzy haluaa luonnehtia lajin sopivuutta ihmiselle näin: – Tehdäänpä testi. Joku lyö sinua turpiin – mitä teet? A) Suutut ja lyöt takaisin? B) Itket ja juokset pois? C) Kysyt henkilöltä, onko hän kenties harmistunut jostain ja haluaako hän puhua siitä? Jos haluat menestyä roller derbyssä, vastaus on A. Aggressiivisuutta ei voi opettaa, sen täytyy tulla luonnostaan. Luistelua voit opettaa, intohimoa et. Tee-se-itse-kulttuuri derbypiireissä on edelleen läsnä vahvana, sillä kun valmiita malleja ei ole, tehdään kaikki itse ja luodaan uusia liigoja, uusia joukkueita kukin omalla tyylillään: – Koska olemme kaikki aloittaneet tyhjästä, vanhat jengit auttavat mielellään organisaatioiden muodostamisessa ja valmentajavaihtoa harrastetaan ahkerasti. Ympäri maailmaa syntyy koko ajan niin valtavasti uusia seuroja, että jokaiselle löytyy sekä apua, että mahdollisuus tehdä asiat omalla tavallaan, Suzy kannustaa uusia luistelijoita. Hän haluaa myös tuoda esiintymisen elementin urheiluun. Nyt kun roller derby valtaa maailmaa (nopeammin kuin skeittaus aikanaan!), on hänen mielestään hyvä juttu tuoda näyttävyyttä pelikentille: – Nyt on oikea aika meille: Lady Gagaa rakastetaan, vauvanvaatteissa on pääkalloja, poppareilla on pinkki tukka ja snoukkaus on olympialaji! Jos joku tulee katsomaan Gothamin peliä nähdäkseen kuumia kroppia, ei se minua haittaa, koska joka tapauksessa tämä ihminen on tullut katsomaan urheilua, roller derbyä.

www.gothamgirlsrollerderby.com Pelaamisen ohella Suzy Hotrod tekee myös valmennustyötä ympäri maailman ja hänet voi buukata harjoitusleirejä varten. Yhteystiedot saa toimituksesta, karu@karulehti.fi.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Janica Saxelin

LEN VIIHTYNYT koko ikäni sohvalla. Kadehtinut aina ihmisiä, jot­ka viikonloppuaamuina eivät kek­si muuta tekemistä herättyään kuin juosta puolimaratonin, käydä spinningissä tai vesijuoksemassa. Olen kadehtinut ystäviäni, jotka joukkuelajeja harrastaessaan tekevät asioita ”jengiläisten” kanssa: viettävät sau­nailtoja, taputtelevat selkään ja kokevat jotain kummallista yhteisöllisyyden tunnetta pelikentällä ollessaan vaikka olisivat ihmisinä hyvinkin erilaisista taustoista tulevia. Toki olen yrittänyt päästä käsiksi tähän kaikkeen. Keksin kokeilla jalkapalloa jo nuorempana, mutta ei, minun silmissäni kysymys oli pallon perässä juoksemisesta nurmikolla, enkä ymmärtänyt lainkaan miksi. Eikä edes aloiteta kuntosalilla käymisestä, sillä kuka idiootti keksi kuntopyörän, juoksumaton tai muut aparaatit, joiden kanssa joutuu hikipäässä touhuamaan, mutta ei pääse minnekään? Mitä? Olen etsinyt melkein 30 vuotta sitä tunnetta, jota jotkut kutsuvat liikunnan iloksi. Sitä tunnetta, että itku tulee jos jää treenit väliin. Sitä tunnetta, että vaikka kuinka väsyttäisi niin jaksaa kiskoa kamat niskaan ja mennä eteenpäin. Ja ennen kaikkea nauttia siitä. Ja kas, puolittain vahingossa löysin roller derbyn maatessani kotisohvalla, internetissä surffailun lomassa. Pakko myöntää, mutta ensimmäinen asia johon kiinnitin huomiota olivat ne paljon puhutut kliseiset verkkosukkahousut ja kynsilakat, sekä luistimet jollaisia luulin olevan olemassa vain 50-luvun elokuvissa. Jo ensimmäisissä treeneissä huomasin, että edellä mainituista tässä lajissa oleellista eivät ole kuin luis-

timet. Ehkä sen vuoksi, että en osannut pysähtyä kunnollisesti, päädyin rullaamaan läpi ensimmäisten harjoitusteni ja puskettuani itseni fyysisen suorituskykyni äärirajoille menin kotiin ja oksensin. Tästä huolimatta en voinut muuta kuin ajatella seuraavaa kertaani luistimilla. Oksennuksesta suussani on kulunut nyt reilu vuosi. Tähän aikaan on mahtunut määrätön määrä tunteja luistimilla, satoja punnerruksia, vatsalihasliikkeitä, oman suorituskyvyn ylittämistä, edistymistä, turhautumista, taantumista ja jälleen onnistumisen kokemuksia. Ja oivallus siitä, että tässä lajissa ei ikinä voi tulla valmiiksi. Voi aina hankkia paremman kunnon, oppia blokkaamaan paremmin, oivaltamaan strategioita paremmin, kehittää tiimityötään paremmaksi. Roller derbyn pelaaminen on pitkä, mielenkiintoinen ja onneksi joskus myös kivikkoinen tie jolle kaatuessaan voi huomata, että joukkuetoverit ovat valmiina nostamaan ylös ja työntämään eteenpäin jos itse ei jaksa. Toki on olemassa aika myös verkkosukkahousuille ja kasvomaaleille, palkintona uurastuksesta saa kohdata vastustajan radalla ja näyttää mitä roller derby oikeasti on: naisten kontaktilaji rullaluistimilla, jossa molemmat joukkueet ovat valmiita siirtämään vuoria omiensa tieltä. Tältä sen täytyy tuntua: liikunnan ilon.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 17


HRD: keskustelupalstalta kehään

Tässä sarjassa Suomen derbyliigat saavat esittäytyä ja kertoa historiastaan sekä ideologiastaan. Yksi maa, yksi laji – monta lähestymistapaa.

”HRD sai alkunsa maaliskuussa 2009, kun Estrogeena (Geena) Davis muutti takaisin Suomeen Bostonista. Amerikassa Geena oli luistellut kaksi vuotta New Hampshire Roller Derbyssä ja halusi jatkaa harrastustaan myös täällä. Asiassa oli vain yksi pulma: Suomessa ei vielä ollut roller derby –seuraa. Sellainen oli siis perustettava, ja mikäpä olisikaan oivallisempi foorumi moiselle tehtävälle kuin keskustelupalsta. Suomi24.fi -sivuilta tieto levisi bodymodificationssivustolle, josta ystäväni Suvi nappasi tiedon uudesta lajista ja soitti minulle. Treenit aloitettiin kesällä 2009 ja itse liityin mukaan saman vuoden elokuussa”, Tigre kertoo. Ja vaikka derbyä pelataankin toistaiseksi ensisijaisesti naisluistelijoin, on myös miehillä tärkeä tehtävänsä lajin parissa: ”Geena toi mukanaan Bostonista TestosteRon Jeremyn, josta tuli Helsinki Roller Derbyn ensimmäinen head ref.” Tällä hetkellä HRD:n tärkein tavoite on päästä

TEKSTI: Kata Salaspuro KUVAT: Miika Karttunen ja Marko Niemelä

S

ARJAN AVAA itseoikeutetusti Suomen ensimmäinen liiga, Helsinki Roller Derby. Äänen HRD:lle antaa väsymätön derbyapostoli, yksi lähes alusta saakka mukana luistelleista HRD:läisistä sekä Torontoon tähtäävän Team Finlandin assistant coach, Tigre Force.

rttunen

Kuvat: Miika Ka

18 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


WFTDA:n jäseneksi: ”Apprentice league –hakemusta kirjaillaan ahkerasti.” Rima on korkealla ja kunnianhimossa löytyy. ”Olemme mukana kehittämässä eurooppalaista roller derbyä. Saavuttaaksemme tavoitteemme matkustamme aktiivisesti: käymme niin harjoitusleireillä kuin roller derby –konferensseissakin. Pelimatkoillekin voi lähteä paitsi pelaajana myös katsojana”, Tigre linjaa ja jatkaa: ”Lyhyen tähtäimen tavoitteena on kerätä fanipohjaa ja yleisöä. Ensimmäinen pelikausi alkoi 1.4.2011 ja kestää lokakuulle asti sisältäen Skandinavian välisen turnausmatkan, kaksi kotijoukkueottelua ja kaksi travel team -ottelua, unohtamatta isoa kansainvälistä tapahtumaamme MayDay in Helliä. Muitakin tapahtumia on suunnitteilla!” Koska laji on Suomessa nuori ja oppi täytyy hakea pääasiassa ulkomailta, eivät harrastajat pääse helpolla: ”Kuten kaikissa roller derby –seuroissa myös HRD:ssä kaikki tekeminen lähtee tyhjästä. Hyvä energia ja yhteinen päämäärä auttavat seuran etenemistä. Olemme kulkeneet kivisen tien eikä ponnisteluille näy loppua vieläkään, mutta yhteistyö paranee koko ajan ja kunnianhimo kasvaa onnistumisten myötä. Päätavoitteenamme on kuitenkin oppia pelaamaan hyvää, näyttävää, puhdasta, eurooppalaista roller derbyä. Vierailevilta valmentajilta olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Se auttaa jaksamaan!”

Rima on korkealla ja kunnianhimossa löytyy.

Tuoretta lihaa ja vierailevia valmentajia ”HRD treenaa enimmäkseen Pasilan Urheiluhallissa sekä Tapanilan Urheilukeskuksessa. Tällä hetkellä luistelutreenejä on kahdesti viikossa – määrää pyritään lisäämään. Tämän lisäksi treenaamme teorian ja off skates –lihaskuntoharjoittelun merkeissä kerran viikossa”, Tigre valottaa. Edelleen lajin tuoreudesta johtuen valmentautuminen kysyy kekseliäisyyttä. ”Valmentajina toimivat HRD:n omat luistelijat. Vetovastuullisia trainereita on tällä hetkellä kuutisen kappaletta, minkä lisäksi olemme ajoittain saaneet mahdollisuuden käyttää vierailevia valmentajia. Myös seuran muut jäsenet saavat välillä vetää treenejä.” Roller derby on Suomessa rajussa nosteessa ja luistelemisesta kiinnostuneita tuoreita kasvoja tuntuu ilmestyvän jatkuvasti treenikentän laidalle. Miten HRD valitsee jäseniksi pyrkivänsä? ”Aloittelevien luistelijoiden tulee olla 18 vuotta täyttäneitä. Aiempi urheilukokemus katsotaan eduksi, mutta ilmoittautua saa

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 19


ihan kuka (nainen) tahansa! Vuonna 2010 Freshmeat-kursseja pidettiin kaikkiaan neljä; vuonna 2011 niitä järjestetään näillä näkymin vain kaksi: huhtikuussa ja marraskuussa. Kysyntä on kovaa, seuramme kasvaa ja vahvistuu tasaista tahtia”, Tigre kertoo tyytyväisenä. Roller derby – urheilua vai alakulttuuria? Erilaiset alakulttuurit, punk ja camp, assosioituvat voimakkaasti roller derbyyn maailmalla. Miten on Suomen derbyn laita? Tigrelle vastaus on yksiselitteinen: ”Yksinkertaisesti derby on meille, tai ainakin minulle, urheilulaji. Seuraamme toki mahtuu eri näkemyksiä siitä, minkälainen julkisuuskuva meidän tulisi tai kannattaisi antaa, mutta minulle se on urheilulaji. Jokainen saa ja jokaisen tulee rakentaa itse oma roller derby -persoonansa ja mielikuvansa: me emme pyri rajoittamaan kenenkään ajatusmaailmaa. HRD on punk siinä mielessä, että kaikki roller derbyyn liittyvä tekeminen on lähellä DIY-kulttuuria (do it yourself). Seurassa on eri alojen raudanlujia ammattilaisia, eikä tapahtumanjärjestämisemme tai mikään PR-tempauksemme ole harrastelijamaista askartelua. Meillä on jo aika vahva pohja olla hyvinkin edustava urheiluseura. Punkkia voi olla myös se, että teemme itsepäisesti sitä mitä haluamme tehdä. Ketään ei pakoteta mihinkään, kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen.” Helsingissä toimii tällä hetkellä kaksi aktiivista rol­ler derby –seuraa, Helsinki Roller Derby ja Kallio ­Rolling

Rainbow. Mikä on näiden suhde toisiinsa ja milloin nähdään ensimmäisiä paikallisotteluita? Tigren mukaan puhe seurojen kohtaamisesta ei ole ajankohtainen: ”Tällä hetkellä HRD keskittyy omaan ensimmäiseen pelikauteensa, eikä kalenteriin ole toistaiseksi mahtunut yhteisotteluita. Kyllä Helsinkiin kaksi derbyseuraa mahtuu, tavoitteet tai imago ovat kuitenkin näillä kahdella sen verran erilaiset, että yhdistymistä tuskin nähdään... Euroopassa on lukuisia kaupunkeja joissa derbyseuroja on useampikin. Helsinki on hyvin pieni kaupunki, mutta on hienoa että niin moni on kiinnostunut tästä vielä suomalaiselle yleisölle omituisesta lajista. Fight the front! Derbyssä pelikuvioita harjoitellaan ja hiotaan usein ns. drillien kautta. Mikä drilli kuvaa HRD:tä parhaiten ja miksi? ”Fight the front: kaveria ei jätetä. (Fight the frontissa kaksi luistelijaparia (kaksi kahden wallia, parit eri joukkueista) yrittää ottaa etulinjan haltuun. Tässä neljän luistelijan ryhmässä luistellaan aluksi parijonossa, sitten jälkimmäinen pari pyrkii pääsemään edellä olevan parin eteen laillisin keinoin. Ideana on, että omaa paria ei jätetä vahvan wallin taakse, vaan hänetkin autetaan pääsemään eteen. Kun takana ollut pari on päässyt edellä olevan parin eteen, osat vaihtuvat. Taakse jäänyt pari pyrkii ”voittamaan etulinjan”. Haastavaa on sen wallin purkaminen ja kaverin avustaminen siitä läpi samaan aikaan kun vaarana on jäädä itse wallin taakse jumiin! Hyvin tehokas treeni, jo 5-10 minuuttia tätä saa luistelijat puuskuttamaan!)”, Tigre kuvaa.

Kuva: Marko Niemelä

20 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


WWW.JAMINTHEBOX.COM


Sakon palsta osa1 Sakkolihan taival kyps채ksi lihaksi alkaa...

TEKSTI: Kata Salaspuro

22 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


J

ÄNNITTÄÄ. Lähden töistä hyvissä ajoin ehtiäkseni tutustua hammassuojiini rauhassa. Miten ihmisen pitää tankata, jos se aikoo sätkiä rullaluistimilla kaksi tuntia? Yritän tiedustella etukäteen pukeutumisvinkkejä. ”Mikä vaan mikä tuntuu itsestä hyvälle”, kuuluu vastaus. Pitkää? Lyhyttä? Verkkaria? Farkkua? Kukaan ei kerro. Peilaan pidempään kuin töihin lähtiessäni yrittäessäni arpoa sopivan katu-uskottavaa mutta kasuaalin sporttista yhdistelmää. Sitä paitsi kypärä päässä kaikki näyttävät imbesilleille, mitä välii ei mitää. Harhailen lumisateessa miltei eksyksiin. Kattilahallin ovella seisoksii väkeä savukkeella; ihmiset esittäytyvät oudoilla nimillä, Liima, Angry, Doomi. Moi mä oon Kata, niin tavallista nimeä ei melkein tohdi sanoa. Kutsuvatko nämä oikeasti itseään näin? Eikö kellään ole mitään normaalia lempinimeä, kuten vaikka Lissu tai Tsygä? Ensisilmäyksellä näen ainakin kolme tyttöä ja yhden pojan, joilla on samanlaisiksi ajeltu kampaus. Nuuhkin ilmaa epäluuloisena, peläten tavoittavani häivähdyksen hipsterinlöyhkää.

S

AAN LAINAKSI varmasti maailmankaikkeuden kookkaimmat luistimet, kirkkaanpunaiset. Suojat ovat jo valmiiksi märät, kylmät ja pojalle haisevat. Osaan sentään pukea ne oikein perin. Hammassuojat ”unohdan” laukkuuni, tuntuu jotenkin nololle käyttää jotain niin ammattimaista, kun ei vielä pysy edes pystyssä. Ehkä toisaalta juuri siksi ne olisi kannattanut kaivaa esiin. Kaksi tuntia myöhemmin olen kaatuillut, huojahdellut vaarallisen näköisesti, roikkunut lupukkijonossa ja oppinut uutta termistöä (ks. edellä). Panen tyytyväisenä merkille, että lihaskunto-osuuksissa olen aina ensimmäisenä ylhäällä. Katson tämän johtuvan luonnollisesti teräksisestä fitistäni sekä vertaansa hakevasta vartalonhallinnastani eikä suinkaan siitä, että lintsaan punnerruksissa. Naiset täällä ovat niin kovaäänisiä ja kaikin tavoin tilaavieviä, että tunnen oloni yhtä aikaa viehättyneeksi ja vastustavaiseksi: haluan suhtautua niihin hiukan varautuneesti, matkan päästä penseäksi, mutten voi mitään sille että olen lumoutunut. Haluaisin myös ajatella kuuluvani joukkoon, mutta tunnen olevani auttamattomasti yli-ikäinen, tylsän sovinnainen ja älyltäni hidas, vuoden 2005 kartanovolvo hot rod -paraatissa.

T

AMMIKUUSTA TULEE laiha kuukausi, sillä minun on saatava omat derbykamat. Luistelu ensimmäistä kertaa omilla, omilla luistimilla tuntuu mielettömältä: ne ovat minun, vain minun! Saan käyttää niitä aina ja milloin vain haluan! Ja mikä parasta: ne eivät haise. Tulee treenejä ja sitten taas treenejä, käyn offskateseissakin tekemässä erilaisia vatsa- ja selkälihasliikkeitä sekä loikkimassa sammakkohyppyjä viivalta toiselle. Työhistoriani vuoksi minut valtuutetaan monesti venyttelyiden vetäjäksi, mitä tehtävää toteutan hieman vastentahtoisen imarreltuna. Viikonloppuaamujen mauttoman aikaiset treenivuorot raitistavat minua vaivihkaa vähän: on pakko rauhoittaa edellinen ilta, jos todella aikoo saada jotain aikaiseksi ovaalilla radalla aamulla. Monet säännöt vaikuttavat päivänselville luettuina – käytännössä huomaan kerta kerralta kipeämmin, etten osaa niitä siltikään. Ensimmäisessä scrimmagessa pääsen vahingossa yli puolivälin ilman ainuttakaan majoria. Sen jälkeen saan niitä neljä putkeen ja turhaudun. Töissä totutaan siihen, että tulen maanantaisin töihin olkavarret sinisenkirjavina ja naarmuisina, lähden keskiviikkoisin suoraan kustannuspaikalta treeneihin läppärin lisäksi luistimia raahaten ja ripustelen ilmoitustaulun täyteen kalenterimainoksia, bouttijulisteita ja seuran tarroja.

E

NSIMMÄISEN BOUTIN aattona olen omituisessa välitilassa. Minua ei jännitä, sillä en tiedä mitä jännittäisin. Olen innoissani ja ymmälläni ja vähän rehvakas: treeneissä ja bouttipalaverissa on puhuttu varmaan sävyyn voiton mahdollisuudesta. Pukuhuoneessa tunnelma on hysteerinen: verkkosukkahousuja revitään, kasvomaalauksia tehtaillaan, kannustuspuheita pidetään. Who am I? I am a champion! Radalla minusta me pelaamme ihan hyvin, mutta silti Tukholma johtaa ensimmäisen puoliajan jälkeen. Olen luistellut useassa jamissa mutta tajunnut niistä hyvin vähän. Huutamisen hurma on vienyt minut mukanani saaden karjumaan vaihtopenkiltä asiantuntevia ohjeita ja kiihtyneitä kannustuksia. Jälkeenpäin näen kuvista, että olenkin viettänyt boutissa aikaa lähinnä suu auki tai silmät kiinni. Kotiin päästyäni huomaan, että minunkin syndini ovat alkaneet löyhkätä.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 23


Perustettu: 2009 Kotipaikka: Helsinki Kotihalli: Pasilan Urheiluhalli Edustusjoukkue: HellCity Rollers

Kotijoukkueet: Saturday Fight Fever, Hurtta Lottas Yhteys: helsinkirollerderby@gmail.com www.helsinkirollerderby.com www.facebook.com/pages/HellCityRollers/119798084622

Kallio Rolling Rainbow (KRR) - Come as you are Perustettu: 2010 Kotipaikka: Helsinki Kotihalli: Helsingin Urheilutalo Edustusjoukkue: Vantaan Skinit

Kotijoukkueet: Fisters Of Mercy, Les Bombas, Suppopäät Yhteys: vivalakrr@gmail.com www.rollingrainbow.com www.kalliorollingrainbow.blogspot.com www.facebook.com/RollingRainbow

Lahti Roller Derby - (LRD) - They see us rollin’ they hatin’ Tunnetaan myös nimellä: Bay City Rollers (BCR) Perustettu: kesällä 2010 Kotipaikka: Lahti

Kotihalli: Lahden Messukeskus Edustusjoukkue: Bay City Rollers Yhteys: lahtirollerderby@hotmail.com www.lahtirollerderby.com www.facebook.com/pages/Lahti-RollerDerby/148812138478017

Tampere Rollin’ Hos - (TRH) - Turnin’ tricks on the flat track since 2009 Perustettu: 2009 Kotipaikka: Tampere Kotihalli: Hervannan vapaa-aikatalo

Yhteys: tampererollinhos@gmail.com tampererollinhos.blogspot.com www.facebook.com/TampereRollinHos www.youtube.com/user/tampererollinhos

Helsinki Roller Derby (HRD)

Dirty River Roller Grrrls - (DRRG) Perustettu: kesällä 2010 Kotipaikka: Turku

Kotihalli: Vaihtelee Joukkueet: Muodostuvat vähitellen Yhteys: rollerderbyinturku@gmail.com www.facebook.com/pages/Dirty-River-RollerGrrrls-Turku-Roller-Derby/169394263110448

Jyväskylä Roller Derby - ”Rollin’ Ragdolls” Perustettu: maaliskuussa 2011 Aktiivisia jäseniä n.10 tällä hetkellä. Pelaajarekry myöhemmin kesällä 2011 Yhteys: jklrollerderby@gmail.com ja www.facebook.com/pages/Jyväskylä-Roller-Derby/127475513991187