KARU 2/2016

Page 1

2/16


Helsingin Jätkäsaaren bunkkerissa treenaa kolme derbyseuraa sekä naisten ja miesten maajoukkueet. Nyt paikka on sulkemisuhan alla, ja korvaavaa tilaa etsitään kiihkeästi.

KARU on lehti roller derbystä, katukulttuurista, asenteesta, ystävistä ja unelmista. KARU-posse 2/16: Leena Elomaa Sara Gilbert Jessica Koivistoinen Maura Manninen Esa Pajari Antti Peltola

Heta Pyhäjärvi Maiju Ristkari Kata Salaspuro Janica Saxelin Raisa Siivola Nina Suni

Kansikuva: Leena Elomaa Yhteystiedot: karu@karulehti.fi www.karulehti.fi www.karulehti.fi/blog www.issuu.com/karulehti facebook.com/karulehti Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2017.

2 KARU

Kuvassa Jyväskylän jammeri Havocci #030 helmikuussa 2016, kun Suomen Ateena otteli Kouvolaa vastaan. KUVA Carlos Marko-Tapio

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Sisältö 04 06 10 18 22 24 25 26 30 35

Roller derbyn ABC Hitit Hullut unelmat Erin Jackson #480 Treenivinkit Väritä mut Välinevinkit Kolme kertomusta toipumisesta Radikaalisti vakavaa urheilua Suksi boxiin!

kolumnit 05 09 17

Pääkirjoitus RDF:n puheenjohtajalta Kriipperin kolumni

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 3


Roller derbyn ABC PELAAJAT JA PISTEIDENTEKO Roller derby -joukkueesta on radalla kerrallaan viisi pelaajaa: yksi tähtihattuinen JAMMERI joka tekee pisteitä joukkueelleen ohittamalla vastapuolen neljää BLOKKERIA, jotka puolustavat eli blokkaavat vartaloillaan estääkseen vastapuolen pisteidenteon. Jammeri saa pisteitä myös jäähyllä istuvista pelaajista sekä ohittaessaan toisen jammerin kierroksella. Blokkereista yksi on PIVOT eli pelinrakentaja raidallisessa hatussaan. Pivotista voi tulla uusi jammeri hattua vaihtamalla. Kaikki pelaajat aloittavat samalla vihellyksellä. Jammerit lähtevät taaimmaisen lähtölinjan takaa, blokkereiden täytyy lähteä kahden lähtölinjan välistä. Blokkerit saavat pakassa tai kosketusalueella ollessaan myös hyökätä eli auttaa omaa jammeriaan tekemään pisteitä. PAKKA Pakka on oltava määriteltävissä koko pelin ajan. Pakka muodostuu radalle siihen kohtaan, missä eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee maksimissaan kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Kun tämä pakka hajoaa, tuomari huutaa ”no pack!”. Tällöin molempien joukkueiden täytyy nopeasti koota pakka takaisin kasaan rangaistuksen uhalla. No pack -tilanteessa blokkerit eivät saa puolustaa tai hyökätä. Pakka on strateginen elementti, jota joukkueet voivat käyttää hyödyksi monin tavoin esimerkiksi venyttämällä sitä tai siirtämällä sitä keinotekoisesti toiseen paikkaan - tai tuhoamalla sen hetkellisesti. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin kosketusalue, jonka sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti.

= JAMMERIT = PIVOTIT = BLOKKERIT

RANGAISTUKSET Peliin vaikuttavista rikkeistä tuomio on 30 sekuntia jäähyaitiossa. Seitsemästä rangaistuksesta tai harvinaisen törkeästä/tahallisesta väkivallanteosta pelaaja ajetaan ulos. Rangaistuksia saa mm. pakan tahallisesta tuhoamisesta, selkäänajamisesta, kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä blokatessa, oikomisesta, päähän kohdistuvasta blokkaamisesta, kamppaamisesta, blokkaamisesta rajojen ulkopuolella tai ulkona kosketusalueelta, estämisestä käsillä sekä blokkaamisesta pysähtyneenä tai väärään suuntaan. Kun toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, pelaa toinen joukkue ylivoimaa – heillä on tällöin ainoana joukkueena mahdollisuus tehdä pisteitä. Pakka on usein pysähtynyt kokonaan ylivoimatilanteessa, koska ylivoimajoukkue haluaa jammerinsa mahdollisimman monta kertaa pakan läpi rangaistuksen aikana. PELIN KULKU Ottelu kestää 2 x 30 minuuttia ja koostuu maksimissaan kaksiminuuttisista JAMEISTA. Yhdellä lyhyellä pillinvihellyksellä lähetetään pakka ja jammerit liikkeelle. Molemmat joukkueet yrittävät saada oman jammerinsa virheittä ensimmäisenä pakan läpi ja niin sanotuksi lead jammeriksi (kaksi lyhyttä pillinvihellystä), joka voi lopettaa jamin koska tahansa erityisellä call-off-käsimerkillä. Jamien välissä on 30 sekunnin tauko. Molemmilla joukkueilla on kolme minuutin mittaista aikalisää käytettävissään. Pelin voittaa joukkue jolla on peliajan päätyttyä enemmän pisteitä. TUOMARIT Pelissä on usean luistelemattoman toimitsijan lisäksi seitsemän tuomaria. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa, joka seuraa jammeria koko jamin ajan, näyttäen sekä mahdollisen lead-aseman että pisteet pisteidenlaskijoille. He myös viheltävät rangaistukset omille jammereilleen ja viheltävät pelin poikki oman lead jammerinsa merkistä. Pelissä on myös viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella, jotka huolehtivat blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta.

Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.wftda.com/rules

4 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


PÄÄKIRJOITUS

Enemmän kuin pelkkää luistelua

Y

RITIN KOKO KULTAISEN nuoruuteni kovasti sopia johonkin mystiseen naiseuden muottiin. Se oli helvetin vaikeaa. Tuntui, että olin aina jotenkin vääränlainen. Mutta lahtelaisen lähiön kusenhajuisen ostarin pihalla ei ollut paljoa tilaa pohdiskeluille. Opiskelujen jälkeen muutin Helsinkiin. Menin töihin. Tylsistyin. Mietin: tässäkö tämä elämä nyt on? Sitten työkaveri pyysi mukaan roller derby -treeneihin. Pari päivää epäröityäni päätin kokeilla. Ja maailmani räjähti. Sain ympärilleni yhteisön, jossa oli ok olla kovaääninen, oli ok ottaa tilaa. Oli ok olla hetero, homo, trans, queer tai mitä tahansa. Sai tehdä täysiä, sai haluta voittaa, sai olla vahva ja aggressiivinen. Ensi kertaa tunsin, että sain ihan oikeasti olla juuri sitä mitä olen, sain rikkoa kaikki normit ja näyttää keskaria perään. Minulla oli oma paikka ja omat ihmiset, jotka olivat minun puolellani. Monelle jututtamalleni derbyihmisille laji on merkinnyt alkuvaiheessa samaa: yhteisöä ja turvasatamaa, jossa voi olla rennosti ja samalla ylittää itsensä. Vasta ajan kanssa siitä on tullut meille tavoitteellista urheilua. Toisaalta on myös tyyppejä, joille derby on ollut aluksi nimenomaan urheilua ja liikuntaa, ja muut merkitykset ovat tulleet mukaan kuvaan vasta vähitellen. Nykyderbyn juuret ovat feminismissä, eikä lajin poliittisia lähtökohtia voi kukaan kiistää. Derbyn ydin on kuitenkin ihmisissä, sen harrastajissa, eikä lajia voi typistää pelkäksi poliittiseksi toimijuudeksi. Kaikille tämä ei ole millään tavalla poliittista. Kannattaakin lukea sivulta 30, mitä eri pelaajat ajattelevat derbystä ja mitä laji heille merkitsee. Entä mitä derby sinulle merkitsee? Millaista tulevaisuutta lajille toivot? Lue sivulta 10, miten päädyimme Suomessa tähän, missä nyt olemme, ja mitä voisimme tulevina vuosina tavoitella. Itse toivon, että laji säilyy paikkana, jossa on tilaa kaikille. Erilaisille ja samanlaisille. Sellaisia paikkoja kun ei tässä maailmassa ole liikaa.

KUVA Erika Luoto

Maiju ”Stefu” Ristkari päätoimittaja

KARU on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä, roller derby -elämäntapaan keskittyvä, riippumaton tötterö. Otamme mielellämme juttuideoita ja bouttituloksia vastaan osoitteessa karu@karulehti.fi. Reaaliaikaisempaa infoa julkaisemme facebookissa www.facebook.com/karulehti. Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2017.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 5


Kaksi suomalaisjoukkuetta Naisten maailman top 40:ssä maajoukkuerinki valittu ROLLER DERBYN kansainvälisen kattojärjestön eli tuttavallisemmin WFTDAn välieräotteluihin (jotka myös playoffseina tunnetaan) osallistui tänä vuonna peräti kaksi suomalaisjoukkuetta. Otteluissa mittelivät kansainvälisen rankingin 40 parasta joukkuetta. Helsinki Roller Derby edusti kisoissa jo toista kertaa. Kallio Rolling Rainbow puolestaan teki puolestaan hurjan nousun välieriin kiriessään vuodessa rankingien sijalta 101. sijalle 26. Kallio pelasi Montéalissa Kanadassa syyskuun alussa. Kallio hävisi viikonlopun aikana kaikki kolme otteluaan, joista kaksi jäi alle 10 pisteen häviöön. Viikonlopun ongelmaksi koituivat jammerijäähyt. Niitä onnistuttiin kuitenkin paikkaamaan vahvalla puolustuksella. Helsinki Roller Derby lähti kisoihin ranking-sijoitukselta 24. Joukkue pelasi Madisonissa syyskuun loppupuolella neljä kovatasoista peliä, joista kaksi päätyi voittoon, kaksi tappioon. Kokonaisuudessaan joukkue kärsi samoista jammerijäähyongelmista kuin Kallio, mutta äärimmäisen vahva puolustus osoitti HRD:n pystyvän pitämään pelinsä kasassa myös alivoimatilanteissa.

NAISTEN MM-kisapaikka ja itse asiassa tarkempi ajankohtakin ovat vielä hämyisän sumuverhon peitossa. Siitä huolimatta maajoukkueet eri puolilla maailmaa ovat alkaneet valmistautua tuleviin, todennäköisimmin vuoden 2017 lopulla järjestettäviin kisoihin. Suomen maajoukkuerinkin valittiin tänä vuonna kahden Helsingissä järjestetyn valintaviikonlopun ja videonäyttöjen perusteella yhteensä 35 pelaajaa. Heistä kuusi pelaa tällä hetkellä muualla kuin suomalaisissa joukkueissa. Ringin ensimmäinen harjoitusleiri järjestetään syksyn aikana ja vuoden 2017 aikana treenataan useampana viikonloppuna.

TULEVAT PELIT JA TAPAHTUMAT: 10.12.2016 Tampere, Suomi Cup, finaali

Helsinki Roller Derby - Tampere Roller Derby Kallio Rolling Rainbow - Dirty River Roller Grrrls

Hirvijengin lepokausi jää lyhyeksi MIESTEN MAAJOUKKUE osallistui heinäkuussa Calgaryssa Kanadassa järjestettyihin MM-kisoihin sijoittuen lopulta kisassa kahdeksanneksi. Vuoden 2014 kisoista Birminghamissa sijoitus parani siten yhdellä sijalla. Miesten seuraavat MM-kisat järjestetään seuraavan kerran jo huhtikuussa 2018. Tällä kertaa kisoista saadaan nauttia jälleen omalla mantereella: ottelupaikkana toimii nimittäin Barcelona. Miesten maajoukkuetoiminta ei näin ollen ehdi olla juurikaan tauolla. Uusi urakka lähtee käyntiin heti alkuvuodesta 2017 päävalmentajahaulla jatkuen pelaajahaulla ja tiiviillä harjoittelukaudella. 6 KARU

14.1.2017 Jyväskylä, Pohjola Cup, III osakilpailu

Jyväskylä Roller Derby - White Night Furies, Pietari Seinäjoki Roller Derby - Roll-On Derby White Night Furies, Pietari - Riverdale Rollers 11. - 12.2.2017 Kuopio, Pohjola Cup, IV osakilpailu

Kuopio Roller Derby (B) - Oulu Roller Derby (B) White Night Furies, Pietari - Seinäjoki Roller Derby Kuopio Roller Derby (B) - Roll-On Derby Kuopio Roller Derby (B) - White Night Furies, Pietari Jyväskylä Roller Derby - Seinäjoki Roller Derby 18.3.2017 Rovaniemi, Pohjola Cup, V osakilpailu

Roll-On Derby - Jyväskylä Roller Derby Seinäjoki Roller Derby - Oulu Roller Derby (B) Riverdale Rollers - Kuopio Roller Derby (B)

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


HITIT Suomi-derbyn mittelöt

TULOKSET: 7.5.2016 - 3.12.2016 3.12.2015 Helsinki, Best Hits

Kallio Rolling Rainbow (C) 245 - 65 Roll-On Derby Helsinki Roller Derby (C) 279 - 47 Kallio Rolling Rainbow (C) Roller Derby (C) 426 - 91 Roll-On Derby M 100, M 80, Y Helsinki 0, K 0 2016 väri:

SUOMI CUP 2016 Helsinki Roller Derby Kallio Rolling Rainbow Tampere Roller Derby Dirty River Roller Grrrls Kouvola Rock’n’Rollers Oulu Roller Derby YKKÖSDIVISIOONA 2016 Joensuu Roller Derby Porvoo Roller Derby Kuopio Roller Derby Jyväskylä Roller Derby http://www.rollerderbyfinland.com/ https://www.facebook.com/rollerderbyfinland/

3.12.2016 Oulu Oulu Roller Derby 257 - 154 Luleå Roller Derby Oulu Roller Derby (B) 134 - 139 Wasa Roller Derby 26.11.2016 Helsinki Kallio Rolling Rainbow (B) 305 - 135 Bear City Roller Derby (B) 12.-13.11. Men’s European Cup 2016, Newcastle, Englanti Tampere Rollin’ Bros 230 - 72 Gothenburg Salty Seamen Tampere Rollin’ Bros 25 - 443 Southern Discomfort Tampere Rollin’ Bros 189 - 117 De Ronnys Tampere Rollin’ Bros turnauksen 5. sija 12.11. 2016 Kouvola, Suomi Cup, VI osakilpailu Tampere Roller Derby 203 - 75 Dirty River Roller Grrrls Kouvola Rock n Rollers 109 - 179 Oulu Roller Derby 5.11.2016 Nantes, Ranska Nantes Derby Girls 215 - 213 Dirty River Roller Grrrls Gent Go-Go Rollers 147 - 184 Dirty River Roller Grrrls 5.11.2016 Västerås, Ruotsi Västerås Roller Derby 63 - 358 Kallio Rolling Rainbow (B)

POHJOLA CUP 2016–2017 Jyväskylä Roller Derby Kuopio Roller Derby (B) Oulu Roller Derby (B) White Night Furies (Pietari) Roll-On Derby Seinäjoki Roller Derby Riverdale Rollers https://www.facebook.com/villipohjolarollerderby/

4.11.2016 Norrköping, Ruotsi Norrköping Roller Derby 142 - 191 Kallio Rolling Rainbow (B) 30.10.2016 Kurikka, Pohjola Cup, I osakilpailu Seinäjoki Roller Derby 190 - 121 Riverdale Rollers Oulu Roller Derby (B) 146 - 197 Jyväskylä Roller Derby 29.10.2016 Kouvola Kouvola Rock n Rollers 379 - 47 Kuopio Roller Derby 29.10.2016 Helsinki Vagine Regime Finland 217 - 167 Team Aubergine

WEST COAST CUP 2016 Wasa Roller Derby Pori Rolling Brigade Seinäjoki Roller Derby Riverdale Rollers https://www.facebook.com/pg/ Roller-Derby-West-Coast-Cup-469434303240037/

22.10. - 23.10.2016 Hampuri, KickAss Cup 2016 Helsinki Roller Derby (B) 207 - 90 Antwerp Roller Derby Helsinki Roller Derby (B) 218 - 168 Harbor Girls Hamburg Helsinki Roller Derby (B) 274 - 97 Amsterdam Roller Derby 22.10.2016 Turku Dirty River Roller Grrrls 274 - 117 Joensuu Roller Derby

JATKUU kuha käännät »

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 7


8.10.2016 Oulu, Suomi Cup, VI osakilpailu Oulu Roller Derby 108 - 236 Helsinki Roller Derby Kallio Rolling Rainbow 194 - 152 Kouvola Rock n Rollers 23.9. - 25.9.2016 Madison, Yhdysvallat, WFTDA D1 Playoffs Helsinki Roller Derby 109 - 337 Minnesota Roller Girls Helsinki Roller Derby 260 - 243 Ohio Roller Derby Helsinki Roller Derby 250 - 145 Mad Rollin’ Dolls Helsinki Roller Derby 155 - 206 Team United Women’s Roller Derby 18.9.2016 Luulaja, Ruotsi Luleå Roller Derby 522 - 40 Roll-On Derby 17.9. Helsinki Helsinki Roller Derby (B) 248 - 77 The Royal Army Helsinki Roller Derby (C) 301 - 74 The Royal Army (B)

12.6.2016 Oldham, Englanti Kallio Rolling Rainbow 91 - 133 Rainy City Roller Derby 11.6.2016 Edinburgh, Skotlanti Kallio Rolling Rainbow 221 - 71 Auld Reekie Rollergirls 11.6.2016 Oulainen, West Coast Cup, finaali Wasa Roller Derby 203 - 125 Pori Rolling Brigade Riverdale Rollers 186 - 103 Seinäjoki Roller Derby 11.6.2016 Porvoo Helsinki Roller Derby (C) 458 - 113 Joensuu Roller Derby (B) 4.6.2016 Rovaniemi Roll-On Derby 146 - 190 Oulu Roller Derby (B)

17.9.2016 Joensuu Joensuu Roller Derby 163 - 169 Oulu Roller Derby Joensuu Roller Derby (B) 84 - 241 Oulu Roller Derby (B)

27.5. - 29.5.2016 Lidköping, Ruotsi, S.W.E.E.T. Dirty River Roller Grrrls (B) 72 - 168 The Royal Army (B) Dirty River Roller Grrrls (B) 170 - 47 Gothenburg Roller Derby (B) Dirty River Roller Grrrls (B) 98 - 209 Jutland Feisty Farmers Dirty River Roller Grrrls (B) 151 - 213 Jutland Feisty Farmers

16.9.2016 Tampere Tampere Roller Derby 503 - 12 Jyväskylä Roller Derby

28.5.2016 Tukholma, Ruotsi Tampere Roller Derby (B) 96 - 262 Stockholm Roller Derby (B)

2.9. - 4.9.2016 Montreal, Kanada, WFTDA D1 Playoffs Kallio Rolling Rainbow 151 - 155 Rocky Mountain Rollergirls Kallio Rolling Rainbow 81 - 181 Dallas Derby Devils Kallio Rolling Rainbow 148 - 155 Sun State Rollergirls

21.5.2016 Vaasa, West Coast Cup, III osakilpailu Wasa Roller Derby 91 - 251 Seinäjoki Roller Derby Pori Rolling Brigade 46 - 367 Riverdale Rollers

27.8.2016 Helsinki, Suomi Cup, V osakilpailu Helsinki Roller Derby 301 - 61 Dirty River Roller Grrrls Kallio Rolling Rainbow 425 - 16 Tampere Roller Derby 14.7. - 17.7.2016 Calgary, Kanada, Men’s Roller Derby World Cup 2016 Suomi 99 - 56 Irlanti Suomi 79 - 48 Skotlanti Suomi 124 - 47 Japani Suomi 5 - 234 USA Suomi 60 - 378 Englanti Suomi 85 - 265 Ranska Suomi 168 - 175 Wales 18.6.2016 Kuopio, Unicorn Violation Kuopio Roller Derby 94 - 240 Kallio Rolling Rainbow (C) Kallio Rolling Rainbow (C) 460 - 99 Oulu Roller Derby (B) Kuopio Roller Derby 373 - 142 Oulu Roller Derby (B)

14.5. - 15.5.2016 Helsinki, Mayday in HEL Helsinki Roller Derby 91 - 156 Crime City Rollers Helsinki Roller Derby 152 - 106 Stockholm Roller Derby Helsinki Roller Derby 121 - 136 Montreal Roller Derby Helsinki Roller Derby (juniors) 106 - 187 Crime City Rollers (juniors) 14.5.2016 Berliini Kallio Rolling Rainbow 256 - 105 Bear City Rollers 7.5.2016 Jyväskylä, Suomi Cup 1. divisioonan finaali Jyväskylä Roller Derby 168 - 170 Kuopio Roller Derby Joensuu Roller Derby 223 - 86 Porvoo Roller Derby

Parhaamme tehtiin näitten tulostietojen kanssa, toivottavasti ei mokattu mitään. Jos jotain puuttuu tai meni pieleen, niin sorisorisori. Tulokset voi aina ilmoittaa meille suoraan osoitteeseen karu@karulehti.fi.

18.6.2016 Helsinki Team Finland Men’s Roller Derby 225 - 107 Swedish Men’s Roller Derby

8 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


SUOMI-DERBY

Pieni lista roller derbystä

kaamosväsymystä helpottamaan

T

IEDÄTTEKÖ SEN HETKEN, kun tuntuu, ettei mikään asia etene? Niitä hetkiä on myös RDF:ssä. Silloin minusta on huojentavaa listata asioita, joita olemme saavuttaneet. Roller Derby Finland ry. perustettiin loppuvuodesta 2012 edistämään roller derbyä valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Vuonna 2013 polkaistiin käyntiin ensimmäinen Suomi Cup ja tunnusteltiin yhteistyömahdollisuuksia Suomen Luisteluliiton kanssa. Vuonna 2014 korjattiin yhteistyön hedelmiä, kun saimme neuvoteltua Luisteluliiton kanssa lisenssi- ja vakuutusasiat kuntoon. Nykyään lähes jokaisella suomalaisella kilpailevalla roller derby -harrastajalla on vakuutus Luisteluliiton kautta. Se auttaa meitä kartuttamaan tärkeää vakuutushistoriaa lajillemme ja pitämään yllä melko tarkkaa harrastajien määrää. Samaisena vuonna hallinnoimme jälleen Suomi Cupia – ja ensimmäistä kertaa myös cupin alla pelattavaa ykkösdivisioonaa. Lisäksi ensimmäinen Suoroktapahtuma kokosi Helsinkiin lajin harrastajia ympäri Suomen. Eikä auta unohtaa, että RDF oli myös luotsaamassa naisten maajoukkuetta MM-kisoissa loppuvuodesta. Keväällä 2015 juhlimme ensimmäistä merkittävää taloudellista saavutusta saadessamme opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta roller derbyn kehittämiseen, ja pyöritimme jälleen koko vuoden perustoimintoja. Kuluvan vuoden aikana olemme RDF:ssä hioneet prosesseja ja pyrkineet organisoitumaan mahdollisimman ammattimaiseksi. Suomi Cupin ja Suorokin lisäksi tuimme miesten maajoukkueen matkaa Calgaryyn ja Helsingin juniorien toimintaa sekä suunnit-

telimme ja toteutetimme monilajista koulutusta yhteistyössä Luisteluliiton muiden lajien kanssa. Ja kas vain, näin listattuna toteutuneiden asioiden lista alkaakin näyttää vaikuttavalta. Se saa pienen roller derby -toimijan mielen täyttymään kiitollisuudesta ja ylpeydestä kaikkia kaikkia mukana olleita kohtaan. Suomen osalta olemme kansainvälisesti edelläkävijöitä siinä, miten hyvässä hengessä olemme tehneet yhteistyötä lajiliittomme kanssa – vakuutus- ja rahoituskuvioista nyt puhumattakaan. Uskon, että tällä etenemisvauhdilla pääsemme vielä pitkälle. Toivottavasti olette kaikki mukana tekemässä roller derbyn historiaa Suomessa myös vuoden 2017 aikana.

Sara Gilbert puheenjohtaja Roller Derby Finland ry.

2016 väri:

M 100, M 80, Y 0, K 0

RDF:n jäsentiedotuskanava: http://rollerderbyfinland.com/jasentiedotus

KARU 9


HULLUT Luisteluliitto selätettiin vuosien väännön jälkeen ja nyt Suomen derbyn kattojärjestö kylpee rahassa. Tähän ei oltaisi päästy ilman hulluja unelmien jahtaajia. Heitä – eli meitä – tarvitaan myös tästä eteenpäin.

TEKSTI Karun toimitus ALKUPERÄISET KUVAT Freepic

10 KARU

K

EVÄT 2011 alkoi aikaisin. Huhtikuussa päästiin Helsingissä jo yli 20 asteen. Se ei kuitenkaan enteillyt mitään hyvää. Luisteluliiton liittokokouksesta ei sinä keväänä löytynyt varttia roller derbyn esittelyyn. – En kyllä tiedä, mitä olisin siellä esitellytkään, tunnustaa Raisa Siivola, yksi niistä hulluista, jotka olivat hurahtaneet uuteen lajiin heti 2010-luvun vaihteessa. Siivola oli ehdottanut Luisteluliitolle, että tulisi liitto­ kokoukseen pitämään vartin tehoesittelyn derbystä, mutta esittelyaikaa ei herunut. – Tosin miten olisin muka siinä vaiheessa osannut vakuuttaa ketään, että kyllä tämä roller derby nyt ehdottomasti kannattaa ottaa osaksi Luisteluliiton lajivalikoimaa ja lähteä satsaamaan sen toimintaan? Sanoa vakavalla naamalla, että vakavasti otettava toimija ollaan – kun samaan aikaan oman seurani talous­ laskelmat tehtiin revitylle paperilapulle ja puheenjohtaja ei osannut pitää nuijaa oikein päin kädessään.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 11


Vuoden päästä oltiin niin taitojen kuin seuratoiminnankin puolella vähän pidemmällä. Silloin neuvottelut Luisteluliitossa tyssäsivät kuitenkin vakuutusten ”mahdottomuuteen”. Liitto ei nähnyt, mitä radalla pyörivät, toisiaan tönivät ja nilkkoja murtavat tytöt voisivat tuoda liitolle, jonka tehtävänä on kasvattaa pojista olympiavoittajia jäällä. Myös roller derbyn kansainvälinen kattojärjestö WFTDA sanoi vakuutusten suhteen eioota. Emme pysty tarjoamaan vakuutuksia Yhdysvaltojen ulkopuolelle, sieltä pahoiteltiin. Urheilun vallankumous oli pattitilanteessa. Vakuutusyhtiöiden vakuutukset, jotka kattoivat derbytreenit ja -pelit, olivat pääsääntöisesti törkeän kalliita. WFTDAsta ei ollut apua, mutta eipä ollut myöskään kotimaan Luisteluliitosta. Ja koska laji ei kuulunut mihinkään liittoon, suomalaisella derbyllä ei ollut mitään mahdollisuutta päästä osaksi luistelulajeille suunnattujen tukirahojen niukkaa virtaa. Jotain oli tehtävä. Suomalaisten seurojen aktiivit kävivät pitkiä keskusteluita haaveillen yhdessä kohtuuhintaisista vakuutuksista ja mahdollisuudesta tehdä rauhassa sitä, mistä eniten nauttivat: pelata. Lopulta oli aika toimia. Suuruudenhulluus palkittiin – mutta ei ilmaiseksi Ensin se oli vain suuruudenhullu ajatus. Mutta syksyllä 2012 siitä tuli totta: yhdeksän eri seuran derbyaktiivit perustivat suomalaisen roller derbyn kattojärjestön, Roller Derby Finland ry:n. – Pidimme perustamiskokouksen Skypen välityksellä 12 hengen porukalla, ja minut äänestettiin puheenjohtajan pestiin, Siivola kertoo. – Olimme kokouksessa täynnä voimaa ja tarmoa, mutta arvelen, että osa siitä oli pelonsekaista paniik-

12 KARU

kia. Voisimmeko todella luoda toimivan kattojärjestön Suomen derbyseuroille ja pystyisimmekö parantamaan derbyn asemaa urheilumaailmassa – ja etenkin sen rahanjaossa? Ainakin heillä oli voimakas tahto yrittää. Toukokuussa 2014 loputon yrittäminen palkittiin. Luisteluliiton liittokokous äänesti kyllä roller derbylle. Vakuutukset ja lisenssit saatiin, samoin rahoitus toiminnalle. Kompromissina seurat suostuivat siihen, että vuosina 2015–2017 jokaisella derbyseuralla on vain yksi ääni liittokokouksissa, eikä esimerkiksi painotetusti jäsenmäärän mukaan. Muiden lajien seurat ilmeisesti havahtuivat pelkoon, että niiden vaikutusmahdollisuudet vähenevät, koska derbyn harrastajamäärä oli niin huimassa kasvussa. Haussa hulluja unelmien jahtaajia Kevätpäivät vuonna 2015 olivat suorastaan helteisiä. Tällä kertaa lämmin sää enteili hyvää: Roller Derby Finland sai samaisena keväänä 17 000 euron erityisavustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Vuonna 2016 RDF:n määräraha oli jo osa Luisteluliiton toiminta-avustusta ja kasvoi 20 000 euroon. Avustuksen lisäksi RDF tekee varainhankintaa myös maajoukkueiden avulla sekä jäsen-, turnaus- ja osallistumismaksuilla. – Tämänhetkinen totuus on, että derbyllä on liikaakin rahaa verrattuna toiminnan laatuun ja vaikuttavuuteen, Siivola toteaa suoraan. Hän toimii tällä hetkellä Roller Derby Finlandin hallituksen jäsenenä. – Rahalle on kyllä suunniteltu käyttökohteita, mutta projektit eivät tahdo toteutua, koska meillä on liian vähän aktiivisia tekijöitä. Kaikki projektit vaativat kuitenkin vapaaehtoista työtä, vaikka rahoitus löytyisikin.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Yksi syy aktiivisuuden vähäisyyteen saattaa olla se, että pienemmissä derbyseuroissa ajatellaan, että kaikki Roller Derby Finlandin toiminta keskittyy Helsinkiin, SM-sarjaan tai maajoukkueisiin. – Tietyllä tapaa se on ihan tottakin. Jostain syystä Suomi Cup, maajoukkue ja pääkaupunkiseudun toiminta houkuttelevat mukaansa aktiivisia ja vähän hulluja unelmien jahtaajia, Siivola pohtii. Hän painottaa, että jos jostain muualta Suomesta tulee hyvä toimintaidea, RDF kuulee siitä mielellään. Yhdistys haluaa tukea derbytoimintaa ympäri Suomen, ja kaikenlainen pöhinä on sen mielestä erittäin suotavaa. – Jos derbyssä ei tapahdu eikä tekijöitä löydy, määrärahoja tullaan taatusti tulevaisuudessa pienentämään. Se taas vaarantaa lajin kehittämisen koko kotimaassa, Siivola summaa. Lajimiksailu todennäköisesti hyväksi kaikille Tänä vuonna Luisteluliiton toiminnassa on lähdetty kaatamaan raja-aitoja ja purkamaan ennakkoluuloja lajiharrastajien välillä. – Vireillä on niin sanottu multiskate-konsepti, jolla pyritään edistämään luistelua harrastuksena ja urheilumuotona vauvasta vanhempaan, oli laji tai väline mikä tahansa: pikaluistimet, short track -luistimet, retkiluistimet, inlinet, quadit, hokkarit tai taitoluistimet, Siivola kertoo. Ajatusta edistetään urheilijoiden leireillä, valmennusyhteistyöllä sekä yhteisillä koulutapahtumilla. Luistelun perusasiat ovat kuitenkin aina samat, ja kaikki luistelu on hyvästä sekä terveyden että monipuolisten lajitaitojen kartuttamisen kannalta. Yksi tärkeä syy multiskate-idelogiaan on sen hyöty kaikille osapuolille. – Esimerkiksi inline-luistelu ja roller derby voisivat antaa toisilleen hyvinkin paljon, Siivola kannustaa. – Inline-luistelu kuolee urheilumuotona, jos sillä ei ole näkyvyyttä ja se ei saa lapsista uusia harrastajia.

TOIMI NÄIN, KUN SAAT HYVÄN IDEAN • Kerää mukaan hyvä ja innostunut porukka: ihan jo 2–3 ihmistäkin riittää ensi alkuun. Pyöritelkää ajatuksia yhdessä ja nukkukaa yön yli. • Kiteyttäkää idea: haluatteko järjestää Pohjois-Suomen isoimman turnauksen, itäsuomalaisen derbykonferenssin tai koko maan kattavan derbyturneen? Miksi haluatte toteuttaa sen ja mitä hyvää se saa aikaan? • Miettikää, millaista apua tarvitsette: miten paljon rahaa, näkyvyyttä, toimitsijoita, pelaajia, tilaa jne. • Jakakaa vastuualueet: mitä kenenkin tarvitsee tehdä, että asia saadaan eteenpäin. Määritelkää deadlinet pienillekin teoille, tehkää yhteinen checklist. • Ryhtykää tekemään: mitään ei tule tapahtumaan, jos kaiken siirtää huomiselle tai ensi vuodelle. • Älkää yrittäkö tehdä kaikkea itse: monista on hauskaa auttaa, ja vastuun jakaminen yleensä myös sitouttaa mukaan. • Älkää antako periksi helpolla: takapakit ovat vain merkki siitä, että jotain kohtaa suunnitelmassa pitää viilata. • Mitään ei tarvitse osata täydellisesti: tekemällä oppii ja mokista tulee parhaita tarinoita myöhemmin! • Kysykää RDF:ltä tukea tai apua projektiin: laittakaa sähköpostia osoitteeseen info@rollerderbyfinland.com.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 13


Tarvitaanko omaa liittoa toimitsijoille?

TEKSTI Antti Peltola

Toimitsijalta: oma lajiliitto olisi nannaa TOIMITSIJAN VAIKUTTAMISMAHDOLLI­ SUUDET roller derbyssä ovat hyvin rajalliset. Mahdollisuus on lähinnä vaikuttaa ihmisten mielipiteeseen. Suoraa vaikuttamiskeinoa ei ole. Säännöt ovat WTFDAn tekemät ja jäsenseurojen, eli pelaajien, hyväksymät. Toimitsijoilla on seurassaan yhteensä yksi ääni käytössä, eli jokaisen jäsenseuran toimitsijaryhmän äänen arvo on melkoisen homeopaattinen. Ei siis ole tahoa pitämässä toimitsijoiden puolia. Jos WFTDAssa äänestettäisiin esimerkiksi toimitsijoiden matkatuista, siitä päättäisivät pelaajat. Tarvitaanko siis omaa liittoa toimitsijoille? Suomessa on erotuomariliitto, jonka jäsenenä on eri lajien tuomariliittoja. Pitäisikö roller derbyn liittyä siihen? Sitä kautta saisi koulutusta, pystyttäisiin neuvottelemaan kulukorvauksista ja kehittämään toimintaa. Hommassa on tosin tällä hetkellä sellainen perustavanlaatuinen ongelma, että roller derbyn säännöissä on tarkkaan määritelty, mikä tilanne on rangaistava ja mikä ei. Toisin sanoen rangaistus on annettava sääntöjen kirjaimen, ei sääntöjen hengen tai tilanteen vakavuuden mukaan. Tämä poikkeaa muista urheilulajeista, joissa sääntöjä sovelletaan tilanteen mukaan, ja rangaistuksia annetaan tilanteen pelillisestä merkityksestä, ei kirjaimesta. Tämä tekee laji– rajat ylittävän koulutuksen järjestämisestä hankalaa, kun muiden lajien yleismaailmalliset säännöt eivät päde roller derbyssä Ja ei, roller derby lajina ei eroa mitenkään erityisesti muista joukkuelajeista. Ei ole mitään

14 KARU

syytä, miksei sääntöjen kirjoittamis- ja tulkintatapaa voisi muuttaa. Ja se jatkossa toivottavasti muuttuukin. Järjestäytyminen Suomessa ei kuitenkaan korjaisi perustavanlaatuista ongelmaa: sitä, että säännöt kirjoitetaan WFTDAn päässä. Sääntökulttuurin muutoksen pitäisi lähteä sieltä. Mutta Yhdysvalloissa toimitsijaliittoa tuskin nähdään ihan heti, kun ottaa huomioon, ettei WFTDAn suhtauminen eri liittoihin ja järjestöihin ole se lämpimin mahdollinen. Tällä hetkellä WFTDA järjestää itse toimitsijakoulutusta. Se on suunnattu aika alkuvaiheessa oleville toimitsijoille, vaikka he itse muuta väittävätkin. Kurssi ei ole kustannustehokas, kun käsiteltävät asiat voitaisiin käsitellä paikallisestikin. Kotimainen liitto voisi järjestää tehokkaampaa koulutusta eri tasoisille toimitsijoille. Maakohtaiset toimitsijaliitot voisivat myös helpottaa ruljanssia, joka liittyy peleihin ja toimitsijoiden valintoihin. Nykyisin tapahtumanjärjestäjät metsästävät toimitsijat jokaiseen tapahtumaan erikseen, jolloin toimitsijoiden saatavuus vaihtelee tapahtumasta toiseen villisti. Liitto voisi hoitaa toimitsijat tapahtumiin siten, että aluksi oltaisiin pienemmissä tapahtumissa, sieltä kokemuksen kartuttua noustaisiin isompiin peleihin aina kansainvälisiin tapahtumiin saakka, kulut tietysti korvaten. Välissä saisi lisäkoulutusta ja palautetta kehittymisen tueksi. Tiedättekö, sillä tavalla kuin kaikissa muissa lajeissa on?

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Derbyllä taas piisaa nostetta ja katu-uskottavuutta, joka voi osaltaan sataa myös inline-luistelijoiden laariin. Roller derbyn pelaajat voivat vastineeksi saada pikaluistelun ohjauksesta ja harjoittelusta tärkeitä luistelutaitoja. Myös Roller Derby Finland osallistuu aktiivisesti multiskate-ajattelun edistämiseen, ja pääkaupunkiseudulla on jo lajien välistä yhteistyötä muun muassa valmennuksen ja junioritoiminnan saralla. Pyrkimys on kuitenkin aina pidemmälle. – Se on hyvä asia, Siivola sanoo. Vaikka hän itse ei ole istunut RDF:n puheenjohtajan pallilla enää pitkiin aikoihin eikä pelannut derbyä vuosiin valmentamisen ja seuratoiminnan viedessä kaiken ajan, hän on vahvasti sitä mieltä, että tämä ei ollut tässä. – Tämä laji ansaitsee yhteisön, joka vie sitä eteenpäin. Se, mitä eteenpäin vieminen tarkoittaa, on meidän omissa käsissämme. Meidän täytyy vain toimia. ♥

Juttua varten haastateltu Raisa Siivola on Kallio Rolling Rainbow’n perustajajäseniä, Roller Derby Finlandin ensimmäinen puheenjohtaja ja yksi Karulehden alullepanijoista. Siivola toimii nykyisin Roller Derby Finlandin hallituksen jäsenenä.

ROLLER DERBY FINLANDIN PROJEKTITUEN HAUT ALKAVAT PIAN • RDF:n vuoden 2017 seurakohtainen projektituki tulee hakuun vuoden alusta sähköisellä lomakkeella, josta tiedotetaan RDF:n sivuilla www.rollerderbyfinland.com sekä seuroille sähköpostitse. • Projektitukiin ja muihun RDF:n päätöksiin pääsee vaikuttamaan osallistumalla yhdistyksen toimintaan. Vuosikokous pidetään keväällä. Siellä valitaan uusi hallitus, hyväksytään vuoden 2017 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Raisa Siivola kehottaa tulemaan rohkeasti toimintaan mukaan, jos vaikuttaminen kiinnostaa.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea


LOV E

R O L L E R D E R BY S K AT E M A I N T E N A N C E LIFESTYLE

W W W. JA M I N T H E B OX . F I VA A S A N K AT U 6 W W W. FAC E B O O K .C O M /JA M I N T H E B OX I N S TAG R A M .C O M /JA M I N T H E B OX


KRIIPPERIN KOLUMNI

Isona minustakin tulee Jackie Daniels

Maura Manninen Kallio Rolling Rainbow

KUVA Ville Päivätie

S

YYSKUU. Olen Montréalissa joukkueemme ensimmäisessä playoffs-turnauksessa. Olemme juuri hävinneet viimeisen pelim­me. Koko kausi on tähdännyt yhteen viikonloppuun Kanadassa ja tähän se nyt päättyy. Kolmen vaikean tappion jälkeen tunnelma pukkarissa on raskas. Itkettää niin paljon etten kestä. Pakkaamme hikiset suojat pukkarin nurkkaan ja painumme lunastamaan pelaajille annetut juomaliput. Heikko, huono ja valmistautumaton ovat sanoja, joilla moitin itseäni toistamiseen. En saisi valittaa, enhän vielä tämän vuoden alussa olisi uskaltanut edes kuvitella olevani tässä pisteessä, pelaajana D1-turnauksessa. Hörpin kaljaa mieli mustana ja märehdin omaa suoritustani. Tuntuu, että epäonnistuin kaikessa. Joukossa on onneksi voimaa. Lohdutamme toisiamme ja kehumme onnistumisia, niitäkin löytyy vaikka kuinka. Lakkaan omassa mielessäni olemasta kakara ja päätän nauttia reissun viimeisistä hetkistä ja siitä että olen täällä maailman parhaan, riemuidioottisen joukkueeni kanssa. Asetumme joukolla katsomaan turnauksen viimeiset, tulevien champsien seedaukseen vaikuttavat pelit. Melu ja energia hallissa on uskomaton. Montréal vie sydämeni joukkue­ pelillään, Bay Area saa minut rakastumaan flättiseinään. Lontoo vs. Texas -pelin aikana huudan ”Texas Texas KILL KILL KILL” kunnes kurkkuni on käheä, ihastun uudestaan ja uudestaan Jackie Danielsiin ja tuijotan äimänä kuinka Rogue Runner kiertää miltei koskematta rataa ympäri kierros toisensa jälkeen. Katson kuinka maailman parhaimpiin kuuluvat pelaajat taistelevat jok’ikisestä pisteestä ja parin tunnin ajan olen taas vain fani, huutava katsoja. Jälkeenpäin kun hoipperoimme kohti asuntoamme intiaanikesän yössä, olen pitkästä aikaa niin inspiroitunut että kihelmöi. Olo on sama kuin ensimmäisen ikinä näkemäni boutin, vuoden 2014 Suomi-Ruotsi -maaottelun jälkeen. Se kuinka siistii mäkin haluun -olo sai ylipäätään kokeilemaan derbyä, tulemaan bambiksi sakkokurssille ja aloittamaan tämän ihanan, töyssyisen mäkijuoksun itseäni vastaan. Nyt vain haluan paremmaksi, parhaaksi. Haluan olla oman elämäni Jackie Daniels. Nyt on marraskuu. Päätän vuoden 2016 uutena maajoukkue­ rinkiläisenä. Edessä ovat uudet töyssyt, turhautumiset, palkinnot. Mietin, kuinka monta hienoa hetkeä ensi vuonna on tiedossa, ja päätän olla valmis.

KARU 17


KUVA Ryan Quick

Tähtiä RADALLA

18 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


ON DERBYRATOJEN TERÄSREISI

E TEKSTI Kata Salaspuro

RIN JACKSON näyttää syntyneen luistimet jalassaan – eikä kulunut ilmaus tässä tapauksessa ole kovin kaukana totuudesta. Lapsena luistinradalla käytännössä asunut Jackson harrasti ensin taitoluistelua niin rulla- kuin jääluistimillakin, mutta todellinen lajilempi roihahti hänen aloitettuaan pikaluistelun. – Eniten rakastin mennä täysillä! Ryhdyin pikaluistelemaan ollessani 11-vuotias ja nyt, 13 vuotta myöhemmin, rakastan sitä yhä, Erin kertoo silmät loistaen. Panostus ei ole jäänyt vaille tunnustusta: 24-vuotias teräsreisi on kerännyt voittosaaliikseen yhteensä 11 mitalia kahdeksasta maailmanmestaruuskisasta, eikä menestykselle näy lähitulevaisuudessa loppua. Pikaluistelu ja kilpaurheilu-uran ohella suoritettu college eivät jättäneet liikaa vapaa-aikaa Erinille. Roller derbyn pariin hän päätyikin vasta vuoden 2012 lopulla, kun hän vihdoin päätti kalenterissaan olevan tilaa uusille pyrinnöille. Loppu onkin derbyhistoriaa: Erinin aikana joukkue on onnistunut pääsemään mestaruuspeleihin eli champseihin nyt jo toistamiseen, minkä lisäksi Erin itse voitti viime vuoden pudotuspeleissä eli playoffseissa

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 19


Most Valuable Player -palkinnon. Tänä vuonna hänet valittiin ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen derbymaajoukkuecharteriin vuoden 2017 World Cupiin. Tavoitteena maailmanmestaruus

Kuvankäsittely Alex Bont

Jacksonville RollerGirlsin edustusjoukkue New Jax City Rollers on tunnettu ensisijaisesti tasavahvasta jammerikierrostaan, joka koostuu neljästä päätähuimaavan nopeasta ja käsittämättömän ketterästä jammerista. Erin on itseoikeutetusti yksi heistä, mutta toisinaan leipätyö menee derbyvelvoitteiden edelle: tämänvuotisista pudotuspeleistä Jacksonville joutui selviytymään ilman superjammeriaan tämän ollessa samanaikaisesti Kiinassa pikaluistelun maailmanmestaruuskisoissa. Champseja hän ei kuitenkaan jättäisi väliin mistään hinnasta. – Pelimme notkahti hieman playoffseissa, mutta champseissa uskon meidän nousevan uudestaan, Erin kertoi haastatteluhetkellä lokakuussa.

20 KARU

Hän asetti silloin tavoitteensa mestaruuskisojen suhteen korkealle, vaikka joukkue oli tänä vuonna mukana niissä vasta toista kertaa: – Olemme yhä rankingien top 10:ssä emmekä enää koe olevamme aloittelijoita tällä tasolla. Tuskin maltamme odottaa pääsevämme pelaamaan! Joukkue kuitenkin putosi champsien peleistä heti toisen matsinsa jälkeen, kun vastassa oli pahamaineinen Gotham Girls Roller Derby New Yorkista. Mutta se tuskin Eriniä lannistaa. Häneltä eivät nimittäin derby­ tavoitteet ole hupenemassa horisontista. – Tahdon nähdä joukkueeni nousevan top viitoseen ja sieltä edelleen maailmanmestaruuteen, hän linjaa itsevarmasti. Henkilökohtaisesti Jacksonin tavoitteena on pelata jokainen peli edellistä paremmin: yhä enemmän pisteitä keräten ja kerta kerralta vähemmän rangaistuk-

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


sia ansaiten. Myös Team USA asettaa omat vaatimuksensa suoriutumiselle. – Charterissamme on tällä hetkellä 25 pelaajaa, ja lopullisen turnausrosterin maksimikoko on 20. Haluan olla mukana tuossa lopullisessa rosterissa, pelata vuoden 2017 maailmanmestaruuskisoissa ja edustaa maatani kunnialla. 70-prosenttisesti pikaluistelija Erinin luistelutaito ja pohjakunto ovat elinikäisen tavoitteellisen harjoittelun tulosta. Siksi treenirunko poikkeaa melko lailla monien muiden huipulla pelaavien harjoittelun kulmakivistä: – En käytä oheisharjoittelussani lainkaan painoja, lukuunottamatta joitakin kuntopallolla tehtäviä harjoitteita, hän paljastaa. Sen sijaan Erinin luistimeton harjoittelu sisältää erilaisia staattisia harjoituksia sekä kyykkydrillejä tekniikan ja lihasmuistin parantamiseksi. Tämän lisäksi hän treenaa räjähtävyyttä ja nopeutta korkeatempoisilla ballistisilla harjoitteilla. Luonnollisesti kilpaurheilijan treeniviikko sisältää enimmäkseen lajiharjoittelua, joka jakautuu pikaluistelun (70 %) ja derbyn (30 %) välillä. Palautumisen tärkeyttä voi tuskin koskaan korostaa liikaa; Erinin viikkoon lepopäiviä mahtuu kaksi.

Tapahtuma järjestettiin lokakuussa Pasilan Urheiluhallilla Helsingissä. Matka Suomeen oli Erinille ensimmäinen. – Suomessa oli huikeaa! Helsinki on kaunis ja mukava – joskin minun makuuni turhan kylmä kaupunki. Kalliolaiset olivat myös mitä mainioimpia emäntiä! Toivottavasti tiemme kohtaavat uudestaan pian, hän suitsuttaa. Suorokista Erin sai irti paljon – kuten varmasti hänen valmennettavansakin: – Eritasoisten luistelijoiden kanssa työskentely ja scrimmaaminen oli hurjan kivaa! Toivoakseni kykenin myös tarjoamaan jokaiselle jotakin kotiin vietävää ja hyödynnettävää opeistani. ♥

Piilonenäkäs jammeripivot Erin Jackson vaikuttaa päämäärätietoiselta ja asialliselta persoonalta, joka suhtautuu lajiinsa vakavasti ja keskittyneesti. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus: joukkueensa nuorin jäsen ”Baybee” tunnetaan myös piilonenäkkäänä viisastelijana. – En myönnä mitään, jammeri sanoo hymyillen. Peleissä Jacksonin rooli on selvä, mutta treeneissä hänestä on mukava silloin tällöin myös harjoitella pivotin roolia. Hänen saumaton luistinten hallintansa ja erinomainen ratatietoisuutensa tekevät hänestä kirjaimellisesti ohittamattoman blokkerin. Elintärkeää menestyvälle joukkueelle on Jacksonin mukaan oikea asenne: hermojaan ei saa koskaan menettää julkisesti eikä joukkuekavereille räyhätä penkillä tai radalla. – Huonon jamin jälkeen palaan penkille leveästi hymyillen ja heitän yläfemmat lineuppini kanssa. Vastustajalle ei koskaan pidä antaa henkistä yliotetta näyttämällä romahtamistaan, Erin toteaa. Lyhyt mutta hauska visiitti Suomessa

Näin treenaat kuin Erin! Maanantai: lepo Tiistai: offskates 30 minuuttia, pikaluistelutreenit 2 tuntia Keskiviikko: derbytreenit 1,5 tuntia Torstai: offskates 30 minuuttia, pikaluistelutreenit 2 tuntia (tai derbytreenit 1,5 tuntia) Perjantai: lepo Lauantai: pikaluistelutreenit 2 tuntia, offskates 30 minuuttia, pikaluistelutreenit 2 tuntia Sunnuntai: derbytreenit 2 tuntia

Erin oli vierailevana valmentajana Suorokissa, suomalaisen roller derbyn organisatorisessa konferenssissa.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 21


TREENIVINKIT: kuivan maan luistelutreeni

TEKSTI Raisa Siivola KUVAT Teemu Hakala

Luistelua lenkkareilla

D

ERBYSSÄ TASAPAINO ja voima liikkeisiin lähtee keskivartalosta ja lantiosta eli pakaran, vatsan, selän ja kylkien hallinnasta ja voimasta. Derbypelaajalle erityisen hyvää oheistreeniä on yhdistää pikaluistelun kuivaharjoitteet keskivartalotreeniin. Tee tehokas voimatreeni ennen derbyharkkoja Kun vuorottelet pikaluistelun voimaharjoitteita ja keskivartalon voimaharjoitteita, saat lyhyen mutta tehokkaan treenin ennen derbyharjoituksia. Tee alkuun 5–10 minuutin sykettä nostava ja liikkuvuutta edistävä verryttely, jonka jälkeen vuorottele luistelu- ja keskivartaloharjoitteita. Ohessa ohjeet luisteluharjoitteisiin, keskivartaloliikkeet voit valita oman makusi mukaan (esim. erilaiset vatsalihasliikkeet, lankutus, kylkilankutus, jne.). Muista hyvä palautus loppuun! ♥

HYVÄ ASENTO PIKALUISTELUTREENIIN (KUVA 1) Ole kyykyssä, takamus matalalla, selkä ja hartiat rentona, vatsalihakset ja pakarat aktivoituna. Voit kääntää lantiota eteenpäin niin, että alaselkä pyöristyy ja vatsalihakset jännittyvät. Kun paino on yhdellä jalalla, linjan nenästä tukipolven kautta varpaisiin on oltava suora. Sivulle suuntautuvissa liikkeissä työnnä ponnistavalla raajalla koko yläkroppa tiiviinä pakettina lantion ja kyljen kanssa sivulle niin, että nenä-polvi-varvas-linja pysyy alastullessa. Älä kierrä ylävartaloa, harppaa tai riuhdo käsillä.

22 KARU

PUOLEN TUNNIN TEHOTREENI PÄHKINÄNKUORESSA • Liikkuvuutta edistävä ja sykettä nostava verryttely • 60 sekuntia työtä + 60 sekuntia palauttavaa tossutteluhölkkää Tee vuoronperään luistelu- ja keskivartalotreeni: • 60 s. luisteluosio + 60 s. palautus • 60 s. keskivartalo-osio (keksi itse liike) + 60 s. palautus • Pidennä treenin viimeinen hölkkä n. 5 minuutin jäähdyttelyksi

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


1.

2.

3.

4.

5.

6.

KUIVALUISTELU (kuva 2 ja 3) Vie vasen polvi takakautta oikean viereen. Työnnä sitten oikealla jalalla itsesi – ylävartalo ja kylki edellä – vasemmalle niin, että oikea jalka suoristuu. Laske vasen jalka alas, kun tuntuu, että on pakko, ja siirrä samalla paino sille. Pidä nenä, polvi ja varvas linjassa. Tuo oikea jalka takakautta vasemman polven viereen. Jatka työntämällä itsesi vasemmalla jalalla oikealle samoin kuin äsken. Toista puolelta toiselle hitaalla, hallitulla tempolla. LUISTELULOIKAT SIVULLE – KOLMEN SATSIT (kuva 4) Tee muuten kuin kuivaluistelu, mutta ponnista lisäksi kunnolla pituutta. Loikkaa ensin oikea-vasen-oikea. Pidä siinä

kohtaa tasapaino hetken yhdellä jalalla ja tsekkaa asento (nenä-polvi-varvaslinja). Toista vasen-oikea-vasen ja pidä taas hetki. TELEMARKIT / LOW WALK (kuva 5) Mene syvään asentoon oikea polvi edessä ja vasen vartalon alla. Vaihda nopeasti jalkojen paikkaa oikaisematta keskivartaloa. Voit tehdä tämän myös low walk -versiona, jolloin kävelet eteenpäin pitäen syvän asennon. Muista puskea lantiota koko ajan eteenpäin sekä pitää lonkat samassa tasossa ja alhaalla. YHDEN JALAN KYYKKYHYPYT (kuva 6) Ota sama lähtöasento kuin telemar-

keissa. Nosta vasen jalka ilmaan. Ponnista ylös oikealla jalalla. Ojenna vartalo ja tuo hypyn yläasennossa oikea polvi mahdollisimman lähelle rintaa. Tule alas ponnistavan eli oikean jalan päälle ja palaa samaan kyykkyasentoon kuin aluksi. Vaihda vasen jalka eteen. Nosta oikea jalka ilmaan ja ponnista vasemmalla. LUISTELULOIKKA-KYYKKYHYPPY-TUPLAT Tee luisteluasennossa sivuloikka oikealle ja heti perään kyykkyhyppy oikealla ponnistaen. Pidä pieni tauko alas tullessa ja tarkista asento ennen. Toista vasemmalle.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 23


Alkuperäinen kuva Marko Niemelä

VÄRITÄ MUT

24 KARU


VÄLINEVINKIT: PLEITIT TEKSTI Janica Saxelin

Pleitit haltuun

H

YVÄ PLEITTI kestää huollettuna hyvin aikaa, eikä aina uutta luistinkenkää ostaessa välttämättä tarvitse ostaa uutta pleittiä. Kuluvat osat pystyy tarpeen mukaan vaihtamaan ja hyvin pidettynä pleitti kestää käytössä monta vuotta. Siksi itselle sopivan löytämiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, vaikka pleitin ostaminen ei heti yksinkertaiselta hommalta tuntuisikaan. Merkittävimmät pleitin toiminnallisuuteen vaikuttavat tekijät ovat sen valmistusmateriaali – toisin sanoen onko pleitti painava vai kevyt – sekä kingpinin

kulma. Kingpingin kulma vaihtelee 10 ja 45 asteen välillä. Eri kulma tekee luistimesta erityyppisen. Yleisesti ottaen peukalosääntö on se, että 45 asteen pleitti sopii kokeneelle luistelijalle ja ketterälle jammerille ja lähellä 10 astetta olevat pleitit blokkerille. Tosiasia kuitenkin on, että mitään autuaaksi tekeviä sääntöjä ei ole: kenestäkään ei tule huippuluistelijaa pelkkien pleittien ansiosta, ja jammeri voi olla pistehaukka myös 10 asteen pleiteillä. Jos mahdollista, kokeile ennen laadukkaisiin pleitteihin satsaamista kavereiden luistimia ja tunnustele, mikä pleitti tuntuu sinun tyyliisi sopivimmalta. ♥

10°

10 ASTEEN KULMA Kuvassa on puhtaasti roller derbyn pelaamiseen valmistettu pleitti 10 asteen kulmalla. Kulman ansiosta pleitin luvataan tarjoavan käyttäjälleen räjähtävää voimaa ja kiihtyvyyttä joka askeleella. Se on myös yhtä aikaa sekä vakaa että reagoiva. Powerdyne Reactor Neo -pleitin kingpingin kulma on 10 astetta.

45 ASTEEN KULMA Kuvassa on pleitti 45 asteen kulmalla. Tämä pleitti kiinnitetään usein ”short forward” -kiinnityksellä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että pleitti asetetaan luistimen etupäähän. Pleitin akseliväli on tavanomaista lyhyempi. Sen luvataan mahdollistavan erityisesti aggressiiviset käännökset ja ketterän jalkatyön. Pleittiä suositellaan erityisesti edistyneelle luistelijalle.

45° Sure Grip Avenger Magnesium DA45 -pleitissä on 45 asteen kulma.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 25


Paha loukkaantuminen vaatii pitkän toipumisen. Kroppa ei palaa radalle niin vain, vaikka mieli palaisi halusta olla joukkueen mukana. Kolme derbypelaajaa kertoo, miten loukkaantumisesta selviää niin henkisesti kuin fyysisestikin. TEKSTI Heta Pyhäjärvi

26 KARU

Alkuperäinen kuva: Wellcome Library, London. Frederic John Mouat, 1849 An atlas of anatomical plates of the human body


Malttamattomana. Siten Samu ”Bilbo Blockins” Kolehmainen odottaa pääsyä takaisin pelikentille polven kuntoutusprosessin lomassa. Kolehmainen toimii tällä hetkellä Turun joukkueen valmentajana, mutta aloitti roller derbyn alun perin pelaajana Tampere Rollin Bros -joukkueen riveissä kesäkuussa 2015. Kolehmainen pelasi tänä vuonna miesten maajoukkueessa MM-kisoissa Calgaryssa. Kisat loppuivat kuitenkin hänen osaltaan lyhyeen, sillä pelissä Yhdysvaltojen joukkuetta vastaan Kolehmainen loukkasi polvensa laillisesta taklauksesta kaatumisen seurauksena. – Kun luistin osui rataan, tunsin polvessa napsahduksen, jota seurasi välitön kivun räjähdys. Kipu teki jalasta heti toimintakyvyttömän, Kolehmainen kuvailee. Hänet kuljetettiin välittömästi pelin jälkeen paikalliseen ensiapuun, jossa jalasta otettiin röntgenkuvat. Diagnoosi: vasemman polven eturistiside katki, kierukassa repeämä. Mukaan tarttui irrotettava kipsi sekä kainalosauvat. Suomessa jalka magneettikuvattiin. Lääkäri suositteli leikkausta, mutta Kolehmainen päätti käydä vielä fysioterapeutilla ennen päätöstään.

Kolehmaisen mukaan pahinta ja lamaannuttavinta oli epätietoisuus vamman laadusta. Mieleen iski myös pelko siitä, että derbyt olivat tässä. Fysioterapeutin testeissä polvi vaikutti kuitenkin vaurioitaan vahvemmalta, joten lääkärin konsultaation myötä Kolehmainen päätti jatkaa kuntoutuksella. Leikkaus olisi vienyt toimintakyvyn vähintään puoleksi vuodeksi, ja luistinlakko olisi jatkunut kesään 2017 asti. Vamman pelättyä lievempi laatu sekä kuntoutus ovat auttaneet Kolehmaista asettamaan itselleen uudet tavoitteet. – Seuraavat miesten MM-kisat järjestetään vuonna 2018. Niissä aikomukseni on olla yksi kymmenestä parhaasta Team Finlandin blokkerista. Tällä hetkellä hän keskittää voimavaransa kuntoutuksen lisäksi valmennettaviinsa. Loukkaantuminen opetti itsestä asioita, joita voi hyödyntää valmennuksessa. – Mikä saa jatkamaan, mistä ammennan voimaa? Eniten loukkaantuminen on opettanut Kolehmaiselle kärsivällisyyttä sekä tietoisuutta oman kehon rajoista. – Vamma pakottaa keskittymään käsillä olevaan hetkeen ja tekemään asioita kuntoutuksen ehdoilla. Vaikka kuinka haluaisin osoittaa itselleni ja muille, että pystyn kaikkeen samaan kuin ennenkin, en voi tehdä enempää kuin kehoni sallii. Pienin hyppäyksin menen kuitenkin koko ajan eteenpäin.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 27


Urheiluvammat ovat Mia ”MIA” Savolaiselle valitettavan tuttuja. Hän pelaa jammerina Helsinki Roller Derbyn All Stars -edustusjoukkueessa ja on ennen monivuotista derbyuraansa, aina 11-vuotiaasta lähtien, harrastanut kilpaurheilulajeja. Savolainen kuvailee itseään urheilijana kilpailuhenkiseksi, vaativaksi ja päättäväiseksi. Tavoitteellisesti treenaaminen ja parempiin suoritukseen pyrkiminen on hänelle luontaista. Tuorein ja vakavin vamma sattui heinäkuussa 2015, kun Savolainen loukkasi nilkkansa skeittirampeilla luistellessaan. – Astuin rampilta alas huonosti, jolloin nilkkani vääntyi. Rojahdin koko painollani oikean nilkan päälle, joka väärässä asennossa ollessaan murtui pohjeluusta samalla repäisten sisäsivun nivelsiteet poikki.

28 KARU

Savolainen pääsi ystävänsä kyydillä yksityiselle lääkäriasemalle, josta hänet lähetettiin röntgenkuvien jälkeen Töölön sairaalaan. Jalka operoitiin metallilevyllä sekä ruuvilla kasaan. Savolainen vietti sairaalassa noin viikon mittaisen ajan. Aluksi kivut ja säryt veivät Savolaisen urheilumotivaation totaalisesti jäähylle. – Hyvin nopeasti turhauduin kuitenkin vain paikallaan oloon ja aloin harjoitella asioita, joita pystyin tekemään murtuneesta jalasta huolimatta. Savolainen kiittelee fysioterapeuttiaan nopeasta kuntoutumisesta. Hän palasi luistimille lokakuussa 2015 ja takaisin pelaajaksi tammikuussa 2016. Nopeasta tahdista huolimatta kuntoutusprosessi vaati hyviä hermoja: harppauksin sujunut eteneminen otti aika ajoin takapakkia. Kuntoutumisen aikana Savolainen ehti jo miettiä mahdollisuutta, ettei jalasta välttämättä tule enää luistelukuntoista. Siinä kohdassa joukkuekavereiden sekä ystävien tuki oli äärimmäisen tärkeää. Kuntoutuksen loppupuolella derbymotivaatio kasvoi, ja radalle paluun jälkeen näyttämisen halu on ollut kova. – Jatkan derbyä edelleen samalla tasolla kuin aiemminkin. Halu päästä näyttämään, kilpailemaan ja elämään joukkueen kanssa itselle rakkaan lajin parissa saa jatkamaan urheilua vammoista huolimatta. Loukkaantumisen myötä Savolainen on oppinut kuuntelemaan kehoaan entistä tarkemmin. – Kiinnitän enemmän huomiota oheisharjoitteluun sekä alkulämmittelyihin. Maltan myös paremmin antaa aikaa keholleni toipua tälleistä ja tärähdyksistä. Välillä on hyvä palautua hetki ja palata radalle sen jälkeen täydellä teholla kuin kituutella puolikuntoisena mukana, jolloin vakavan loukkaantumisen riski kasvaa.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Muutama kuukausi alkeiskurssilla, jonka jälkeen selän ristiluusta löytyy rasitusmurtuma. Siten alkoi Salla ”Salapulla” Pullin derbyura. Eivätkä loukkaantumiset jääneet siihen. Pullilla on omien sanojensa mukaan ennätys Kallio Rolling Rainbow’n alkeiskurssien käymisessä kaikkien loukkaantumisten takia. Nykyisin Pulli pelaa Kallion B-joukkue Kinapori Fistfunkersissa. Hän on myös entinen yleisurheilija, muttei ollut harrastanut joukkuelajeja ennen derbyä. Pulli aloitti derbyn tammikuussa 2014. Parin kuukauden derbytreenauksen jälkeen Pullin selän ristiluussa havaittiin rasitusmurtuma. Selkää ei kipsattu, mutta kävelykin oli mahdotonta tärinän aiheuttaman kivun takia. Pulli kävi säännöllisesti röntgenkuvauksessa sekä luuntiheysmittauksessa ja kiinnitti kalsiumin saantiinsa huomiota. Hän treenasi kevyesti kuntosalilla yläkroppaa, kävi vesijuoksemassa ja pyöräili. Lopulta Pulli palasi takaisin rullille syksyllä 2014. Maaliskuussa 2015 tuli kuitenkin taas takapakkia, kun Pullin polvilumpio meni kontaktitilanteessa pahasti pois paikaltaan. Seinään törmätessä hänen polvensa petti sisälle päin ja vääntyi. Tutkimuksissa selvisi, että polven sivuside, MCL, sekä mediaalinen patellofemoraalinen ligamentti, MPFL, olivat repeytyneet poikki. Konservatiivisen hoitolinjan ansiosta Pulli vältti leikkaukseen joutumisen, mutta jalkaa pidettiin usean viikon ajan suorana koko jalan mittaisessa rautaisessa tuessa, jossa polvi ei päässyt taipumaan. Hän vietti ajan totaalisesti neljän seinän sisällä. Ystävien apu oli silloin korvaamatonta.

Fysioterapeutin ja asiantuntevan urheilulääkärin avulla Pulli kuntoutti polvensa jälleen toimivaksi ja palasi takaisin derbytreeneihin syyskuussa 2015. Valitettavasti ilo jäi lyhyeksi, sillä Pullin polvi ei kestänytkään vielä rasitusta, ja sivuside repeytyi uudelleen kontaktitilanteessa. Huonosta onnesta huolimatta Pulli ei ole ollut lopettamassa urheilua missään vaiheessa. – Loukkaantumisista ei ole jäänyt juuri mitään fyysisiä seurauksia eikä juuri pelkojakaan. Olen aina urheillut, ja jos en olisi pystynyt palaamaan luistimille, tekisin nyt jotakin muuta. Pulli jatkaa tällä hetkellä roller derbyn pelaamista entiseen malliin, mutta hän pitää pelatessa edelleen polvitukea. Hän myös kiinnittää huomiota hyvään lämmittelyyn sekä polven vakauteen vaikuttavien lihasten aktivointiin. Loukkaantumisten myötä suurin oivallus on Pullilla liittynyt kiitollisuuteen. – Olen loukkaantumisten jälkeen ollut joka kerta iloinen ihan vain siitä, että olen päässyt takaisin treeneihin. Se, että mulla on ehjät jalat, joilla luistella ja porukka johon palata, tuntuu ihan jo itsessään hirmu hyvältä. ♥

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 29


30 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Katse Arvet Rakkaus Uljas Kaverit Antoisa


Toisille roller derby on urheilua, toisille yhteisö, toisille poliittista toimijuutta. Lajin lähtökohdat ovat feminismissä – ja tulevaisuudessa derby on sitä, miksi me harrastajat sen rakennamme. TEKSTI Nina Suni

JUURI HELSINKIIN MUUTTANEENA, hieman hukassa elämäni kanssa, sattui leffaillan valinnaksi Whip it -pätkä. Lumouduin täysin. Olin lopettanut kilpaurheilun lukioiässä, jolloin piikkarit vaihtuivat pussikaljaan ja urheilukentällä hikoilu röökipaikalla notkumiseen. Melkein kymmenen vuotta vierähti. Liikuin vaihtelevasti kokeillen eri lajeja. Tankotanssi, jooga, kuntonyrkkeily, aerobic. Mikään näistä ei tuntunut omalta, ja vahva kilpaurheilutausta jätti myös kipinän siihen itse kilpailemiseen. Urheilu vain huvin vuoksi ei sovi minulle, olen aina ollut kaikki tai ei mitään –tyyppiä. Nähdessäni idolini Juliette Lewisin kovistelemassa quadit jalassa olin myyty. Mieletön ajatus, että minä voisin olla yhtä bad ass kuin Lewis ja kaverit! Helsinki Roller Derbyllä oli sopivasti samaan aikaan alkamassa alkeiskurssi, joten saman tien soitto iskälle talou­ dellisen tuen toivossa ja pian olivat ikiomat Riedellit matkalla rapakon takaa. Elettiin vuotta 2010, jolloin ne kuuluisat tutut ja verkkosukkahousut kuuluivat asiaan. En ajatellut lajin tuovan elämääni sitä kaipaamaani kilpaurheilua, mutta toivoin löytäväni yhteisöllisyyttä, tietynlaista anarkiaa ja omaehtoisuutta. Kävikin niin, että sain ne kaikki. OLEN OLLUT FEMINISTI NIIN PITKÄÄN KUIN MUISTAN. Muksuna mummi kertoi naisasianaisista ja muistutti, että naiset pystyvät ihan mihin tahansa. ”Et anna äijien pomputtaa ja määrätä sinua!”, kuului opetus. Minulle roller derby edusti juuri tätä, ja edustaa edelleen. Feminismini on vain hieman muuttunut vuosien saatossa. Nykyään se on jotain paljon laajempaa kuin sukupuolten väliset tasa-arvokysymykset. Se on tiedostavampaa ja sallivampaa. Perimmäinen sanoma

on kuitenkin sama; sukupuoli, ikä, seksuaalisuus, väri tai kansallisuus eivät määrittele miten kohdata ihminen. Google kertoo ensimmäisillä osumilla roller derbyn olevan omaehtoisesti ja DIY-hengessä rakennettu, punkkia ja kolmannen aallon feminististä etiikkaa arvostaen. Wikipediassa muistetaan myös mainita, että sillä, oletko homo, hetero, bi tai trans ei ole merkitystä, kunhan voi luistella. Kuvaus tuntuu osittain vanhentuneelta ja kuitenkin edelleen käypältä. Lajin piirissä varmasti kaikkialla allekirjoitetaan nämä väittämät, mutta mukaan on tullut niin paljon muutakin. No suurimpana tietysti se urheilu. – KUN ENSIMMÄISEN KERRAN PÄÄDYIN muutaman sattuman kautta roller derby-treeneihin, en tiennyt lajista juuri mitään. Tiesin vain sen, että rullaluisteltaisiin, kuvailee Oona Niemensivu, aka Polygamy Winehouse Stockholm Roller Derbystä, derbyuransa aloittamista. – Olin järkyttävän huono, mutta palasin aina takaisin treeneihin. En rullaluistellakseni vaan ollakseni osa ns. tyttöjengiä. Olin iloinen ja yllättynyt löytäessäni joukkuelajin, joka näytti kiinnostavan jopa itseäni oudompia yksilöitä. Mitä roller derby merkitsee Oonalle tänä päivänä? – Nykyään panostan derbyyn niin paljon niin kovalla tasolla, että se on ensisijaisesti esiteltävä urheiluna aina kun siitä puhun, mutta henkilökohtaisesti derby merkitsee myös niin paljon enemmän. Se on yhteisö, jonka kanssa olen kasvanut ja jolta oppinut paljon enemmän kuin vain urheiluun liittyviä asioita. Uskallan veikata, että Oonan tarina lajin pariin päätymisestä on samankaltainen kuin usealla meistä; treeneihin ei tultu urheilun vuoksi vaan ennen kaikkea yhteisöllisyyden.

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 31


– Mutta laji ei ole minulle vain sitä, vaan on kasvattanut merkitystään myös muilla elämäni osa-alueilla.

Urheiluperinteitä sotkevalla anarkismilla ja näkyvällä politiikan tekemisellä voi olla myös laajempi merkitys urheilumaailmassa. TOISAALTA JUURI URHEILU on ollut monille syy aloittaa derby. Roller derby ei ole ainoastaan väylä elää todeksi poliittista agendaansa, vaan se yksinkertaisesti tarjoaa turvallisen tilan urheilla. Tämä sai esimerkiksi Anni Pikkasen, aka Matokistin Dirty River Roller Grrrlseistä pukemaan luistimet jalkaansa. – Aluksi lajissa minua kiinnosti puhtaasti luistelu. Elin viisi vuotta sitten vaihetta, jolloin kokeilin kaikenlaista uutta urheilullista harrastusta. Kaikki muut taisivat derbyn aloittamisen jälkeen nopeasti jäädä, Anni muistelee. – Osasin aika lailla heti luistella verrattain hyvin ja jäinkin sitten nopeasti koukkuun uusien taitojen ja pelaamisen opetteluun. Oivalsin vasta myöhemmin, että joukkueeni on hyvin kantaaottava yhteiskunnallisiin asioihin, ja feminismin, eli tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta puhuminen on meille tärkeää. Annille roller derby on ensisijaisesti urheilua, sillä hän uskoo, että aika harva harrastaisi näinkin vaativaa lajia pelkästään sen muiden arvojen takia.

32 KARU

SAMOILLA LINJOILLA ON NINA ERWES Helsinki Roller Derbystä. – Ensisijaisesti derby on minulle urheilulaji. Koen, että olemalla mukana tässä lajissa ja kuulumalla seuraan, jonka kanssa jaan samoja arvoja, on harrastukseni saanut enemmän merkitystä, hän summaa. – Lajin kasvaessa ovat tavoitteet kasvaneet ja samalla myös päämäärät ajaa lajiamme samoille asteille muiden lajien kanssa. Teen työtä esimerkiksi treenitilojen, kaupungin tukien ja näkyvyyden kanssa. Laji onkin saanut jokseenkin enemmän jalansijaa yhteiskunnassa. Meillä on helpompi saada tukia ja treenitiloja kuin kuusi vuotta sitten. Toki tilanne on silti vaikea, esimerkkinä vaikka Helsingin seuroja lähestyvä häätö Bunkkerin treenitiloista. Totuus on vieläkin se, että emme ole samalla viivalla muun (mies)urheilun kanssa. Mutta olemme sentään päässeet pois sieltä viihdesivuilta satunnaisiksi vierailijoiksi urheilusivuille. TÄMÄN PÄIVÄN ROLLER DERBYSSÄ ovat Steaksit ja kompressiotrikoot korvanneet näytösluonteiset tyllihameet ja sukkahousut. Nykykulttuuriin kuuluu oheisharjoittelu, proteiinilisät ja foamrollerit. Me olemme urheilijoita, jotka käyttävät viikoittain tuntikausia aikaansa harjoitteluun, suunnittelevat kausitavoitteensa ja totuttelevat tasapainottelemaan epäonnistumisen ja onnistumisen välillä. Onko tämä vaikuttanut myös lajin poliittisuuteen ja anarkistiseen luonteeseen? Miten ylipäänsä yhdistää urheilu ja poliittinen sanoma? Vaatiiko se urheilusivuille pääsy irtisanoutumista lajin näkyvästä poliittisuudesta? Sulkeeko vakavasti otettava ja vakavissaan tehty urheilu pois näkyvän poliittisuuden sekä radikaaliuden?

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Aito Rullat Underground Kohtalo Arvet Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


– Eivät sulje, toteaa Katariina Kyrölä, aka Kat Strator DRRG:stä. – Mutta roller derbyn radikaalius esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalisuuskysymysten suhteen, DIY-henkisyys ja suorademokraattisuus eivät tule todellakaan säilymään itsestään, sillä kilpaurheiluun liittyy voimakkaita sukupuolittuneita ja sukupuolittavia konventioita ja hierarkioita. Niitä täytyy aktiivisesti vastustaa ja pohtia, miten kaiken voi rakentaa toisin, epähierarkisemmin, ilman että väistämättä menettäisi jotain kilpailullisesti. LAJIN SISÄLLÄ ON VIIME AIKOINA käyty kiivastakin keskustelua juuri sukupuolikysymyksistä. Ne olivat tapetilla myös esimerkkisi Suorokissa käydyssä doping-aiheisella luennolla. Aihe on äärimmäisen tärkeä ja vaatii tulla käsitellyksi sekä lajin harrastajien kesken että suuremmassa mittakaavassa. Roller derby on sukupuolikategorisoinnin suhteen yksi edelläkävijöistä, mutta mitä tämä tarkoittaa lajin tulevaisuuden kannalta? Documenting roller – Jossain kohtaa on ehkä tehtävä valintoja. Itse näkisin, että on tärkeää pitää periaatteista kiinni silläkin hinnalla, että roller derby ei pääse esimerkiksi olympiaDocumenting roller lajiksi, Katariina Kyrölä sanoo. – Viime kesäolympialaisten nöyryyttävät ”sukupuolitestit” osoittivat, kuinka jähmeistä instituutioista on kyse. Koko ”testaamisen” ajatushan perustuu siihen, että miehet jotenkin itsestään selvästi olisivat fyysisesti vahvempia tai parempia missä tahansa urheilulajissa kuin naiset, jolloin myös koko instituution ulkopuolelle suljetaan valtava määrä niitä, jotka eivät osu tai identifioidu kumpaankaan kategoriaan. Urheiluperinteitä sotkevalla anarkismilla ja näkyvällä politiikan tekemisellä voi olla myös laajempi merkitys urheilumaailmassa. – Parhaassa tapauksessa roller derby voisi jopa olla tärkeässä roolissa urheiluinstituutioiden asenneDocumenting roller derby since 2012 muutoksessa koskien sukupuolia ja seksuaalisuuksia, Katariina huomauttaa. – Ja niinkin voi ajatella, että1 mitä suuremmaksi roller DP mainos.indd derby tulee, mitä enemmän sitä harrastetaan ja mitä enemmän sitä arvostetaan myös urheiluna, sitä laajempi sen radikaali potentiaali myös on.

derby.pictures.fi

DP mainos.indd 1

derby since 2012

derby.pictures.fi

22.5.2013 14.40

derby since 2012

DP mainos.indd 1

22.5.2013 14.40

derby.pictures.fi 22.5.2013 14.40

ROLLER DERBY ON MEIDÄN TEKEMÄMME LAJI meille itsellemme, ja kuitenkin niin paljon enemmän. Verkkosukkahousut saivat väistyä kompressio­ trikoiden alta, mutta derbyn radikaalia ja perinteitä haastavaa perusluonnetta ei ole todellakaan vielä menetetty. Kiitos Anni, Katariina, Nina ja Oona! Kanssanne oli hieno pohtia lajin merkitystä meille itsellemme ja suuremmassa mittakaavassa. ♥

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 33


www.karulehti.fi/blog

Super Moonwalk Coco Jambo


SUKSI BOKSIIN!

Toimitsijoiden kulukorvaukset kuntoon

R

OLLER DERBY on etenkin ylemmillä tasoilla pelaaville usein kallis harrastus, mutta sen toimitseminen helposti vielä kalliimpaa. Aktiivisimpien toimitsijoiden vuosittainen pelimäärä ylittää pelaajien vastaavan reilusti, mikä tietysti näkyy suurempina matkakustannuksina. Lajissa vallitseva toimitsijapula on fakta, johon omakustanteisuus ei ainakaan tuo helpotusta. Useat toimitsijat joutuvat karsimaan pelien ja tapahtumien määrää taloudellisista syistä. Usein seurat myös vaativat korkean luokan toimitsemista tapahtumiinsa, mutta eivät yleensä ole valmiita panostamaan siihen. Tämä näkyy aivan ylimmillä tasoilla asti: WFTDAn playoffeissa ja finaali­ turnauksessa eivät olleet mukana parhaat toimitsijat – vaan parhaat niistä, joilla oli riittävät taloudelliset resurssit. Valitettavasti sen myös joissain tapauksissa huomasi pelien tapahtumissa. Suomessa ollaan kuitenkin tässäkin asiassa edistyksellisiä: Roller Derby Finlandin alaisissa tapahtumissa maksetaan jo toimitsijoille kulukorvauksia. Se ei läheskään aina kata kaikkia kustannuksia, mutta on erittäin hyvä alku, josta voimme olla kiitollisia. Tähän väliin on myös hyvä huomauttaa, että hyvin harva, jos kukaan, on vaatimassa, että toimitsijoille maksettaisiin suoranaista palkkaa. Nyt puhutaan kulukorvauksista, jotta käytännössä tapahtuman onnistumisen mahdollistavat vapaaehtoiset ihmiset eivät joutuisi ainakaan kokonaan maksamaan kuluja omasta pussistaan. Toimitsijoiden kulukorvaus on tietysti suurelta osalta taloudellinen kysymys. Jos rahaa ei ole, ei sitä voida myöskään jakaa. Lisäksi tilannetta hankaloittaa toimitsijoiden huomattavan suuri määrä. Mutta kyse on myös paljon siitä, onko asiaan yksinkertaisesti halua panostaa. Monessa lajissa aivan alimpia mutasarjatasoja myöten maksetaan toimitsijoille edes pieni kulukorvaus. Jos paikallistason ö-sarjan pelaajat muissa lajeissa keräävät mutinoitta ennen peliä pipoon kolehdin toimitsijoille maksettavaksi, on vaikea käsittää miten roller derbyssä koko aihe koetaan niin vaikeaksi.

Esa Pajari Antti Peltola Kallio Rolling Rainbow

Riemu Uusi Kiva Ahkera Rankka Uskallus Kenttä Avulias Rike Urhea Kool Askel Raju Uskottava Kiitollinen

KARU 35


Kas tässä kaikki Suomen seurat (ehkä) – etsi omasi ja ympyröi se. Dirty River Roller Grrrls, Turku rollerderbyinturku@gmail.com

LPR HCRollers, Lappeenranta lappeenranta.rollerderby@gmail.com

Helsinki Power Danger Derby Club hkipowerdangerderby@gmail.com

Mikkeli Roller Derby mikkelirollerderby@gmail.com

Helsinki Roller Derby helsinkirollerderby@gmail.com

Pori Rolling Brigade info@rollingbrigade.net

Iisalmi Roller Derby iisalmirollerderby@gmail.com

Porvoo Roller Derby porvoorollerderby@gmail.com

Joensuu Roller Derby joensuu.rollerderby@gmail.com

Riverdale Rollers, Kalajokilaakso riverdalerollers@gmail.com

Jyväskylä Rollin’ Ragdolls info@jyvaskylarollerderby.fi

Roll-on Derby, Rovaniemi rollonderby@gmail.com

Kallio Rolling Rainbow, Helsinki vivalakrr@gmail.com

Ruin City Rollers, Kajaani kajaanirollerderby@gmail.com

Kotham City Rollers, Kotka-Hamina kcrollers@gmail.com

Seinäjoki Roller Derby seinajokirollerderby@gmail.com

Kokkola Roller Derby rollerderbykokkola@gmail.com

Shitty City Rollers, Oulu rollerderbyoulu@gmail.com

Kouvola Rock n Rollers kouvolarollerderby@gmail.com

Tampere Roller Derby info@tampererollerderby.com

Kuopio Roller Derby kuopio.rollerderby@gmail.com

Wasa Roller Derby wasarollerderby@gmail.com

Lahti Roller Derby lahtirollerderby@hotmail.com

Tampere Rollin’ Bros tampererollinbros@gmail.com