KARU 2/2015

Page 1

2/15

NYT KÄVI KÄRY SUOMEN SEUROISSA SEKSIÄ, VALHEITA JA VIDEONAUHAA!


Historian ensimmäisen painettuna ilmestyneen Karun kannen ja keskiaukeaman julisteen kuvasi vuoden muotokuvaaja 2015 Vesa Tyni. Kuvissa poseeraavat Elina Ruokoranta (TRD) ja Jyri Lempinen (TRB).

2/15

KARU on lehti roller derbystä, katukulttuurista, asenteesta, ystävistä ja unelmista. KARU-posse 2/15: Ninni Aalto Leena Elomaa Sara Gilbert Maura Manninen Esa Pajari

Antti Peltola Heta Pyhäjärvi Maiju Ristkari Janica Saxelin Raisa Siivola

Kansi ja juliste: Vesa Tyni Yhteystiedot: karu@karulehti.fi www.karulehti.fi www.karulehti.fi/blog www.issuu.com/karulehti facebook.com/karulehti @Karulehti Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2016.

2 KARU

Kuvassa Suomen miesten maajoukkueen jammeri Juho Keiski. KUVA Ville Päivätie

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Sisältö

04 06 10 18 22 24 25 26 30 35

Roller derbyn ABC Hitit Suomi-derbyn skandaalit Loren Mutch #77 Treenivinkit Sarjis: Roller derps Mahan täydeltä Jenkkivalta sortuu Roller derbyn pelinrakentajat Suksi boxiin!

kolumnit

05 09 17

Pääkirjoitus RDF:n puheenjohtajalta Kriipperin kolumni

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 3


Roller derbyn ABC PELAAJAT JA PISTEIDENTEKO Roller derby -joukkueesta on radalla kerrallaan viisi pelaajaa: yksi tähtihattuinen JAMMERI joka tekee pisteitä joukkueelleen ohittamalla vastapuolen neljää BLOKKERIA, jotka puolustavat eli blokkaavat vartaloillaan estääkseen vastapuolen pisteidenteon. Jammeri saa pisteitä myös jäähyllä istuvista pelaajista sekä ohittaessaan toisen jammerin kierroksella. Blokkereista yksi on PIVOT eli pelinrakentaja raidallisessa hatussaan. Pivotista voi tulla uusi jammeri hattua vaihtamalla. Kaikki pelaajat aloittavat samalla vihellyksellä. Jammerit lähtevät taaimmaisen lähtölinjan takaa, blokkereiden täytyy lähteä kahden lähtölinjan välistä. Blokkerit saavat pakassa tai kosketusalueella ollessaan myös hyökätä eli auttaa omaa jammeriaan tekemään pisteitä. PAKKA Pakka on oltava määriteltävissä koko pelin ajan. Pakka muodostuu radalle siihen kohtaan, missä eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee maksimissaan kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Kun tämä pakka hajoaa, tuomari huutaa ”no pack!”. Tällöin molempien joukkueiden täytyy nopeasti koota pakka takaisin kasaan rangaistuksen uhalla. No pack -tilanteessa blokkerit eivät saa puolustaa tai hyökätä. Pakka on strateginen elementti, jota joukkueet voivat käyttää hyödyksi monin tavoin esimerkiksi venyttämällä sitä tai siirtämällä sitä keinotekoisesti toiseen paikkaan - tai tuhoamalla sen hetkellisesti. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin kosketusalue, jonka sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti.

= JAMMERIT = PIVOTIT = BLOKKERIT

RANGAISTUKSET Peliin vaikuttavista rikkeistä tuomio on 30 sekuntia jäähyaitiossa. Seitsemästä rangaistuksesta tai harvinaisen törkeästä/tahallisesta väkivallanteosta pelaaja ajetaan ulos. Rangaistuksia saa mm. pakan tahallisesta tuhoamisesta, selkäänajamisesta, kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä blokatessa, oikomisesta, päähän kohdistuvasta blokkaamisesta, kamppaamisesta, blokkaamisesta rajojen ulkopuolella tai ulkona kosketusalueelta, estämisestä käsillä sekä blokkaamisesta pysähtyneenä tai väärään suuntaan. Kun toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, pelaa toinen joukkue ylivoimaa – heillä on tällöin ainoana joukkueena mahdollisuus tehdä pisteitä. Pakka on usein pysähtynyt kokonaan ylivoimatilanteessa, koska ylivoimajoukkue haluaa jammerinsa mahdollisimman monta kertaa pakan läpi rangaistuksen aikana. PELIN KULKU Ottelu kestää 2 x 30 minuuttia ja koostuu maksimissaan kaksiminuuttisista JAMEISTA. Yhdellä lyhyellä pillinvihellyksellä lähetetään pakka ja jammerit liikkeelle. Molemmat joukkueet yrittävät saada oman jammerinsa virheittä ensimmäisenä pakan läpi ja niin sanotuksi lead jammeriksi (kaksi lyhyttä pillinvihellystä), joka voi lopettaa jamin koska tahansa erityisellä call-off-käsimerkillä. Jamien välissä on 30 sekunnin tauko. Molemmilla joukkueilla on kolme minuutin mittaista aikalisää käytettävissään. Pelin voittaa joukkue jolla on peliajan päätyttyä enemmän pisteitä. TUOMARIT Pelissä on usean luistelemattoman toimitsijan lisäksi seitsemän tuomaria. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa, joka seuraa jammeria koko jamin ajan, näyttäen sekä mahdollisen lead-aseman että pisteet pisteidenlaskijoille. He myös viheltävät rangaistukset omille jammereilleen ja viheltävät pelin poikki oman lead jammerinsa merkistä. Pelissä on myös viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella, jotka huolehtivat blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta.

Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.wftda.com/rules

4 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Painetaan menemään

PÄÄKIRJOITUS

T

ämä on ensimmäinen painettu Karu. Ikinä. Suomalaista roller derby -lehteä ei ole koskaan ennen julkaistu paperilla. Toimitus on uurastanut Karun kanssa koko syksyn. Palkatta, iltaisin päivätöiden ja treenien jälkeen, kuten aina ennenkin. Mutta innostus on ollut silminnähtävää – nyt tehdään kuulkaa jotain ainutlaatuista! Ensimmäinen Karu tuli nettiin viitisen vuotta sitten, vuonna 2011, ja sen jälkeen joka vuosi on ilmestynyt pari numeroa. Idea suomenkielisen julkaisun tekemiseen syntyi aikoinaan muutaman Kallion pelaajan huuruisessa ideariihessä Rautatientorin Public Cornerissa. Olut­tuopin äärellä pieni porukka päätti, että nyt kuulkaa ryhdytään hommiin ja tehdään derby-lehti. Nykyään toimitusporukkaan kuuluu reilu kymmenen ihmistä eri seuroista. Tapaamme pari kertaa vuodessa tulevan lehden suunnittelun merkeissä, ja jos paikan päälle ei pääse, ideoita on voinut heitellä possen omassa Facebook-ryhmässä. Lehteen pääsee myös kirjoittamaan, vaikkei kuuluisi toimitukseen, eli pane viestiä, jos jutunteko kiinnostaa! Kuluva vuosi on merkityksellinen paitsi Karulle, myös koko suomalaiselle derbylle. Lajimme kehittyy kohisten ja harrastajamäärä kasvaa vauhdilla. Lisäksi ensimmäinen Pohjois-Suomen joukkue, Oulu, on vahvistanut paikkansa ensi vuoden SM-sarjassa. Siksi tämä Karu on oikea kultaturbopläjäyslukijalahja keski­ aukeaman julisteineen. Julkkaan kuvattiin Tampereen Ruhis ja Brosien Lempinen, Karun epävirallisessa someäänestyksessä eniten ääniä saaneet nais- ja miesjoukkueiden pelaajat. Lööppijutussa (s. 10–16) taas irrotellaan ajatuksella, millaisia otsikoita Karulla olisi voinut olla viime vuosina, jos lehti olisi sensaatio­hakuinen rahamylly. Niin. Tässä hommassa ei ikinä tule liikkumaan isoja summia, vaikka miten otettaisiin painoksia ja myytäisiin mainoksia. Mutta velmuilua se ei estä. Me teemme tätä omaksi ja derbyväen iloksi. Omasta pussista pitää maksella kaikennäköistä, mutta mitä sitten? Onhan tämä ihan helvetin kivaa. Siispä lue, nauti ja säilö Karu muovitaskuun. 50 vuoden päästä käärit tästä hyvät massit. Ehkä.

KUVA Erika Belazreg

Maiju ”Stefu” Ristkari päätoimittaja

KARU on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä, roller derby -elämäntapaan keskittyvä, riippumaton sekakäyttäjä. Otamme mielellämme juttuideoita ja bouttituloksia vastaan osoitteessa karu@karulehti.fi. Reaaliaikaisempaa infoa julkaisemme facebookissa www.facebook.com/karulehti. Seuraava numero ilmestyy toukokuussa 2016.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 5


Pohjola Cup 2015 jälleen käynnissä POHJOLA CUPIN ensimmäiset osakilpailut on käyty Oulaisissa syyskuussa ja Kurikassa lokakuussa. Pohjola Cupissa mittaa toisistaan ottavat Seinäjoki Roller Derby, Kuopio Roller Derby, Jyväskylä Roller Derby, Ylivieskan Riverdale Rollers ja oululais-rovaniemeläinen sekajoukkue Shitty Roll-Ons. Pohjola Cupin finaaliottelut käydään tammikuussa, jolloin kullasta pelaavat sarjan 1. ja 2. ja pronssista 3. ja 4. Pistelaskenta on toteutettu samaan tapaan kuin Suomi Cupissa.

Oulu mukaan Suomi Cupiin SUOMI CUPIN SEURAAVALLA KAUDELLA nähdään mukana Oulu Roller Derby, joka ottaa osaa ensimmäistä kertaa runkosarjaan. Vuoden 2015 joukkueista pois jää Lahti. Oulun Shitty City Rollers jäi divisioonan kakkossijalle vuonna 2014 Porvoon voittaessa niukasti, mutta shittaajat nousivat sitäkin suuremmalla ryminällä tänä vuonna divisioonan ylivoimaiseksi ykköseksi. Oulun ensiottelut runko­ sarjassa nähdään alkuvuodesta.

TULEVAT PELIT: 21.11.2015 Suomi Cup, finaali, Helsinki Kallio Rolling Rainbow - Tampere Roller Derby Dirty River Roller Grrrls - Helsinki Roller Derby 28.11.2015 Kauas pilvet karkaavat, Tampere Tampere Roller Derby (B) - Joensuu Roller Derby

Helsinki Roller Derby mestaruusvälierissä HUIKEAN RANKING-NOUSUN tehneestä Helsinki Roller Derbystä tuli tänä syksynä ensimmäinen suomalaisjoukkue, joka pääsi mukaan WFTDAn mestaruussarjan D1-välieräotteluihin. HRD pelasi välierissä lokakuussa Omahassa. Turnauksen ensimmäisessä pelissä Helsinki taisteli tiensä voittoon No Coast Derby Girlsiä vastaan. Seuraavassa ottelussa HRD kohtasi top 10 -listatun Angel Cityn, joka voimakkaine pelaajineen ja taitavine jammereineen osoitti jälleen, että mestaruusotteluissa pelaavat joukkueet ovat vielä aivan omaa luokkaansa. HRD pelasi vielä hyvän pelin Bostonia vastaan, mutta erityisesti jammeririkkeet mahdollistivat Bostonille tilaisuuksia pisteidentekoon. HRD hävisi tiukan ottelun niukasti. Viimeisessä pelissä Queen Cityä vastaan HRD oli selkeästi koonnut rivinsä ja vei pelin lopulta reilulla pistemarginaalilla.

6 KARU

5.12.2015 Pohjola Cup, turnaus V, Rovaniemi Riverdale Rollers - Jyväskylä Roller Derby Shitty Roll-Ons - Seinäjoki Roller Derby 5.12.2015 Helsinki Kallio Rolling Rainbow (A) - Roller Derby Toulouse Kallio Rolling Rainbow (B) - Crime City Rollers (B) Tampere Roller Derby - Roller Derby Toulouse

TULOKSET: 14.5.2015 - 14.11.2015 14.11.2015 Helsinki Kallio Rolling Rainbow (B) 208 - 121 Stockholm Roller Derby (B) 14.11.2015 Pohjola Cup, turnaus IV, Jyväskylä Jyväskylä Roller Derby 414 - 63 Shitty Roll-Ons Kuopio Roller Derby 308 - 48 Riverdale Rollers 8.11.2015 Glasgow Glasgow Roller Derby (B) 141 - 229 Kallio Rolling Rainbow (B) 7.11.2015 Dundee Dundee Roller Derby 134 - 265 Kallio Rolling Rainbow (B)

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


HITIT 7.11.2015 Pohjola Cup, turnaus III, Kuopio Seinäjoki Roller Derby 172 -149 Riverdale Rollers Kuopio Roller Derby 191 - 195 Jyväskylä Roller Derby 7.11.2015 Make Derby Love Not War, Lahti Lahti Roller Derby (A) 184 - 186 Dirty River Roller Grrrls (B) Dirty River Roller Grrrls (A) 183 - 119 Dock City Rollers (A) 31.10.2015 Glasgow Glasgow Roller Derby (B) 89 - 263 Tampere Roller Derby 31.10.2015 Rocky Horror Derby Show, Kouvola Kouvola Rock n Rollers 93 - 352 Shitty City Rollers 17.10.2015 Helsinki, suljettu Kallio Rolling Rainbow 375 - 54 Oslo Roller Derby 17.10.2015 Pohjola Cup, turnaus II, Kurikka Shitty Roll-Ons 313 - 84 Kuopio Roller Derby Seinäjoki Roller Derby 111 - 239 Jyväskylä Roller Derby 3.10.2015 Best B in Pirkkala, Tampere Tampere Howlin’ Rolls 199 - 161 Åbo B-ajs 2.–4.10.2015 WFTDA D1 Playoffs, Omaha, Yhdysvallat Helsinki Roller Derby 200 - 192 No Coast Roller Derby Angel City Derby Girls 434 - 58 Helsinki Roller Derby Boston Derby Dames 187 - 165 Helsinki Roller Derby Helsinki Roller Derby 274 - 199 Queen City 26.9.2015, Pohjola Cup I, Oulainen Riverdale Rollers 148 - 100 Shitty Roll-Ons Seinäjoki Roller Derby 113 - 219 Kuopio Roller Derby 19.9.2015 Cardiff, Wales Tiger Bay Brawlers 132 - 186 Kallio Rolling Rainbow 19.9.2015 Tampere Tampere Roller Derby 371 - 105 Oulu Roller Derby Tampere Roller Derby (B) 134 - 256 Oulu Roller Derby 12.9.2015 Stuttgart, Saksa Dirty River Roller Grrrls 219 - 122 Stuttgart Valley Roller Girls 12.9.2015 Suomi Cup, turnaus VII, Tampere Helsinki Roller Derby 304 - 37 Kouvola Rock n Rollers Tampere Roller Derby 128 - 200 Kallio Rolling Rainbow 29.8.2015 Belfast, Ireland All Ireland Men’s Roller Derby 241 - 223 Team Finland Men’s Roller Derby 29.8.2015 Suomi Cup 2015, turnaus VI, Turku Kallio Rolling Rainbow 303 - 92 Kouvola Rock n Rollers 29.8.2015 Noise of Wheels, Turku Dirty River Roller Grrrls 142 - 185 Tampere Roller Derby

22.8.2015 Luulaja Luleå Roller Derby 132 - 151 Oulu Roller Derby 18.7.2015 Susi Hot Rock, Joensuu Joensuu Rolling Rogues 220 - 106 Kuopio Roller Derby 11.7.2015 Lontoo, Englanti London Rollergirls 397 - 33 Helsinki Roller Derby 27.6.2015 Täältä BeCee – Tampere Nousukiito Cup, Tampere Tampere Roller Derby (B) 181 - 155 Kallio Rolling Rainbow (B) Helsinki Roller Derby (C) 191 - 222 Porvoo Roller Derby 12.–14.6.2015 Beach Brawl, Fort Lauderdale, Florida Kallio Rolling Rainbow 439 - 21 Alamo City Roller Girls Kallio Rolling Rainbow 362 - 99 Red Stick Roller Derby Kallio Rolling Rainbow 224 - 104 Ft. Myers Roller Girls 6.6.2015 Porvoo Porvoo Roller Derby 161 - 231 Dirty River Roller Grrrls (B) 30.5.2015 Suomi Cup 2015, turnaus V, Helsinki Dirty River Roller Grrrls 135 - 156 Tampere Roller Derby Kallio Rolling Rainbow 291 - 79 Helsinki Roller Derby 23.5.2015 Oslo Tampere Roller Derby 272 - 65 Oslo Roller Derby 23.5.2015 Suomi Cup, divisioona, turnaus III, Joensuu Joensuu Rolling Rogues 173 - 202 Jyväskylä Roller Derby Porvoo Roller Derby 96 - 241 Shitty City Rollers 17.5.2015 Tukholma Stockholm Roller Derby (B) 150 - 228 Oulu Roller Derby 17.5.2015 Helsinki Helsinki Roller Derby 239 - 118 Bear City Roller Derby Kallio Rolling Rainbow (B) 177 - 192 Jyväskylä Roller Derby Kallio Rolling Rainbow 185 - 199 Bear City Roller Derby 16.5.2015 Suomi Cup 2015, turnaus IV, Helsinki Tampere Roller Derby 379 - 119 Kouvola Rock n Rollers Helsinki Roller Derby 425 - 168 Lahti Roller Derby 15.5.–16.5.2015 SKOD, A Skate Odyssey, Gent, Belgia Copenhagen Roller Derby 85 - 261 Dirty River Roller Grrrls Dirty River Roller Grrrls 186 - 167 Nottingham Hellfire Harlots Dirty River Roller Grrrls 126 - 222 Newcastle Roller Girls Dirty River Roller Grrrls 110 - 174 Central City Roller Girls 14.5.2015 Oulainen Riverdale Rollers 164 - 196 Seinäjoki Roller Derby Parhaamme tehtiin näitten tulostietojen kanssa, toivottavasti ei mokattu mitään. Jos jotain puuttuu tai meni pieleen, niin oho hupsista. Tulokset voi aina ilmoittaa meille suoraan osoitteeseen karu@karulehti.fi.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 7SUOMI-DERBY

Tulevaisuus tehdään yhdessä

U

usi RDF:n hallitus aloitti kautensa keväällä 2015 voitokkaissa tunnelmissa, sillä olimme juuri saaneet tietää saamastamme opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksesta. Toiminta avustussumman käyttämiseksi oli käynnistettävä heti, joten hallituksessa pyrittiinkin järjestäytymään uudestaan ja jakamaan työtehtäviä hallituksen alaisille työryhmille, joista aktiivisimpina mainittakoon tässä Suomi Cup -työryhmä, maajoukkuetoiminta, junioritoiminta ja Luisteluliiton valiokunta. Yhdistyksen ylimääräinen kokous kokoontui Kallio Rolling Rainbow’n kanssa yhteistyössä järjestetyssä Suorok-tapahtumassa lokakuussa. RDF piti tapahtumassa koulutusta paitsi seuratoimijoille, myös tuomareille ja toimitsijoille. Viikonlopun aikana saatiin erilaisia oppeja seuratoiminnan kehittämisestä vapaaehtoisten rekrytointiin. Sunnuntaina pidetyssä yhdistyksen kokouksessa oli hyvä edustus eri seuroista. Parituntisen aikana käytiin läpi paitsi kuluvan, myös tulevan vuoden suunnitelmia. Loppuvuoden aikana hiotaan hallituksen ja jäsenistön kanssa loppuun vuoden 2016 toimintasuunnitelma, joka vielä

odottelee viimeisiä viilauksiaan. Tulevan vuoden aikana toiminta keskittyy miesten maajoukkuetoiminnan pyörittämiseen ja Calgaryssä järjestettäviin MM-kisoihin, naisten maajoukkuetoiminnan käynnistämiseen valmennustiimin haulla, valmennusohjaajakoulutuksen lajiosuuden järjestämisellä ja tietysti vuotuisen Suomi Cupin kehitystyöllä. Tekemistä siis riittää. Kannustankin kaikkia uudempien ja vanhempien seurojen jäseniä olemaan aktiivisesti mukana kaikessa RDF:n toiminnassa. Mukaan pääsee helpoiten liittymällä jäsenille tarkoitettuun RDF - Jäsenten tiedotuskanava -ryhmään, josta saa tiedon ajankohtaisista jäsenasioista nopeiten ja jossa on myös mahdollista käydä vapaamuotoista keskustelua mistä tahansa RDF:n toimintaan liittyvistä aiheista. RDF on sellainen, millaiseksi sen jäsenet sen tekevät. Juuri sinä voit olla vaikuttamassa siihen, mitä ja miltä tulevaisuuden suomalainen roller derby tulee olemaan. Sara Gilbert puheenjohtaja Roller Derby Finland ry.

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 9


SUOMI-DERBYN SKANDAALIT Lue upeasta pseudohistoriikistamme, millaisia törkyisiä skandaaleja olisimme paljastaneet viime vuosina, jos olisimme kuukausittain ilmestyvä lööppi-Karu. TEKSTIT Karun toimitus

8/2009

DERBYSEURA SOTKEENTUNUT LAHJUSVYYHTIIN?

E

lokuussa 2009 Karu uutisoi Helsinki Roller Derbyn vastaanottamasta kyseenalaisesta tuesta. Roller derby -lajin juuret ovat syvällä tee-se-itsekulttuurissa, joten Suomen ensimmäisen seuran väitetty sponsorituki herätti keskustelua. Karun toimitus löysi lukijavihjeen avulla internetistä videon, jossa helsinkiläisseura etsi ulkopuolista rahoittajaa toiminnalleen. Kävi ilmi, että seura oli kuin olikin saanut lahjoituksen PlusTV-yritykseltä – ja laji oli vasta rantautunut Suomeen. 10 KARU

– Kyllä. Vahvistan saaneemme seuramme toimintaan ulkopuolista tukea, jota emme ole ilmoittaneet verottajalle tai roller derby -yhteisölle. Teimme videon vain siksi, että tarvitsimme tukea luistimien hankkimiseen sekä harjoitustilaan. Pahoittelemme, että olemme pettäneet roller derby -yhteisön hengen ja antautuneet kaupallisuuden alttarille, tunnusti HRD:n tiedottaja kyynelsilmin tiedotustilaisuudessa elokuussa 2009. Pimeänä sponsoritukena PlusTV:ltä saatu musta, sukkamallinen pipo luovutettiin tie-

dotustilaisuuden yhteydessä viranomaisille. Tutkinnassa ilmeni myöhemmin, että pipo ei kytkeydy muuhun epäilyttävään toimintaan.

Katso video YouTubesta hakusanalla “HellCity Rollers need a sponsor”. https://www.youtube.com/ watch?v=TL3FWlm_q1Q


LUISTIMET PILASIVAT SEKSIKUVAT

S

9/2010

TAMPERE MULLISTAA ROLLER DERBYN HARJOITTELUN

A

amulehden eräs artikkeli kiinnitti aamukahvipöydässä Karun hämäläisosakunnan huomion toukokuussa 2010. Tamperelais­ seura Rollin’ Hos oli edustettuna isossa kuvaartikkelissa ja pelaajat näyttivät kuvissa todella notkeilta. He kertoivat jutussa, että harjoituksiin on tervetullut kuka tahansa, vaikka luistelullista taustaa ei olisi. He opettaisivat derbyn ja quad-luistelun salat. Lähetimme välittömästi toimittajan paikalle. Muovimattoiseen halliin oli pakkautunut kymmenkunta naista harjoittelemaan. Valmentajana toiminut pelaaja esitteli toimittajallemme harjoitusten rakennetta: – Ensin me venytellään. Sitten otetaan kaatumisen treenausta puolisen tuntia ja sen jälkeen harjoitellaan waterfallia ja vielä perään yleensä venytellään. Me kannustetaan myös pelaajia harjoittelemaan omalla ajalla kaatuilua ja venyttelyä, jotta kallista treeniaikaa ei menisi hukkaan. – Tämän yhden venytyksen englanninkielinen lempinimi on ”stripper’s stretch”, mutta me pyritään voimauttavampaan kielenkäyttöön eikä käytetä sitä, venyttelyvalmentaja huomautti. Venyttelyn jälkeen siirryttiin kaatuiluun. Oikeaoppinen kaatuminen on derbyssä tärkeää, joten pelaajat opettelivat erilaisia kaatumisia. Testat-

yyskuussa 2010 helsinkiläinen valokuvaus­ studio Musta&Valkoinen otti yhteyttä Karun toimitukseen ammatillisissa merkeissä. Roller derbyn äänitorvena tunnetun aviisimme apua pyydettiin derbyseuran promokuvaamiseen. Kallio Rolling Rainbow -seuran luistelijat olivat välttämättä vaatineet poseerata kuvissa luistimet jalassaan. – Ei näistä mitään kuumia kuvia saa aikaan, kun nuo luistimet nyt kertakaikkiaan ovat noin rumia, kuvaaja tuskaili. – Yritin ehdottaa, että he voisivat tehdä varainkeruu­ kalenterin joskus, kun ovat nättejä tyttöjä, mutta eihän lajista saa hyvää kuvaa jos esillä on tuollaisia luistimia. Edes jeesusteippiä eivät suostuneet pois ottamaan. Ei tästä seurasta mitään tule! Karun keskiaukeamatyttöjen ja kalenterien kuvauksissa oli jo aiemmin ilmennyt samankaltaisia ongelmia, kun naiset olivat eroottisissa roller derby -kuvauksissa pyrkineet esittelemään kuluneita ja teipattuja rullaluistimia. Toimitus tekikin vuoden lopussa periaatepäätöksen, että rullaluistimet eivät kuulu soveliaaseen roller derby -kuvastoon. Katso kaikki M&V-kuvat osoitteesta www.mustavalkoinen.fi

5/2010

KUVA Kirsi Salminen

KUVA Musta & Valkoinen

tavana oli 89 erilaista kaatumistapaa. Alkeiskurssin päätteeksi pelaajat suorittavat kaatumistestin, Karulle kerrottiin. Toimittajastamme tällainen poikkeuksellinen näkökulma luisteluharjoitteluun tuntui uudelta ja virkistävältä. Häntä kuitenkin kiinnosti, liittyikö treenaamiseen jotakin ”perinteistä” luistelua tai pelillistä. – Me tehdään harjoitusta nimeltä waterfall. Siinä blokkerit kierrättävät omia pelipaikkojaan radalla puolustustilanteessa jammerin liikkeen mukaan ja jammeria myös kierrätetään puolustajien taakse tietyn strategian mukaan. Emme ole löytäneet harjoitteelle vielä mitään järkevää käyttöä, mutta ehkä vielä joskus. Siihen asti venyttelemme ja harjoittelemme kaatumista, strategiavalmentajana toiminut punapaitainen pelaaja kertoi.


KUVA Carlos Marko-Tapio

Lahti Roller Derby hylkää apexin:

”LIIAN VAIKEAA!”

K

arun urheilutoimitus vietti päivän Bay City Rollersin korkean paikan leirillä Jalkarannan koulun salissa keväällä 2011. Lahtelaisjoukkue kehitteli tällöin mullistavaa tekniikkaa. Siinä jammeri olisi ohittanut vastustajat ilmassa sisäkaarteen yli. Tekniikka vaikutti paperilla toimivalta ja perustui Leonardo da Vincin kulma-anatomiateoriaan vuodelta 1497. Joukkueen strateginen yksikkö saapui edustusjoukkueen treeneihin soveltamaan teoriaa käytäntöön. – Tavoitteena on päästä tästä pisteestä A pisteeseen B jollakin tavalla ilmassa. Ehkä lentämällä tai levitoimalla? Nimeä tälle ollaan myös mietitty. Se voisi olla jotakin tuohon kaarteeseen ja sen leikkaamiseen liittyvää. Ei ainakaan mitään, mikä liittyy kulmiin tai huippuihin niin kuin latinan apex, strategiapäällikkö Kasi Valkonen selitti joukkueen valmennusjohdolle esitellessään piirustuksia. Treenien aikana kokeiltiin rakettireppua, riippuliidintä sekä propellipipoa, mutta joukkueen lakimiesdelegaatio tuomitsi tekniikat sääntöjen vastaisiksi. Turhaa kokeilu ei silti ollut, sillä toimitsijajaos jäi leikkimään välineillä radan viereen ja heidät saatiin pois jaloista häiritsemästä. – Joku siinä sitten viimeisillä minuuteilla keksi, että jos se jammeri ponnistaisi ja hyppäisi, Valkonen luonnehti innovaatioprosessia. Tekniikka hylättiin kuitenkin jo kokeilun alkuvaiheessa liian uhkarohkeana, vaikeana ja monimutkaisena. – Ei tästä tule ikinä mitään juttua. Ihmistä ei ole luotu lentämään, paitsi sukset jalassa Salpausselällä, strategiaosasto summasi kuin yhdestä suusta.

2/2011

12 KARU

1/2012

A:

IMEN O V A ” D I U N ”SQ

PORVOO

” ! Ä T I E H N ”KUSETI

P

orvoon seura sai alkunsa joulukuussa 2011. Luonnollisesti Karu oli heti kärppänä paikalla. Seuran pikainen perustaminen kiinnitti toimituksen huomion, ja muutamalla puhelinsoitolla amerikanporvoolainen, nimellä ”Squid” esiintyvä mies murtui tiukkojen kysymysten äärellä. – Menin katsomaan roller derby -peliä Helsingissä ja olin kateellinen radalla viilettäville luistelijoille. Halusin olla kuin he. Seuraavana yönä hiivin kellariini ja painoin salaa Porvoo Roller Derby -paitoja, mies kertoi Karulle joulun jälkeen 2011. – Pidin paitoja julkisilla paikoilla ja esiinnyin olevani seuran jäsen. Piilotin logolla varustettuja paitoja jopa olemassa olevien seurojen joulujuhlien lahjapaketteihin. Olin vieraantunut todellisuudesta. Kun ihmiset kyselivät baareissa, onko Porvoossa todella roller derbyä, kerroin että totta kai on, ja seuralla on kokous on seuraavalla viikolla. Kaikki perustuu kuitenkin valheelle, Squid kertoi pakkomielteestään. Oli onni onnettomuudessa, että keksittyyn kokoukseen tuli kuin tulikin väkeä. Porvoosta tuli sittemmin divarin mestari vuonna 2014. Porvoon perustajan paljastukset eivät pääty kuitenkaan tähän. Kun hän kuuli Karun lööppihistoriikin kokoamisesta, hän halusi tuoda tiettäväksi vielä yhden huikean paljastuksen. – Nimeni ei ole oikeasti Squid. Se on salanimi, jonka keksin, kun eräs kansainvälinen toimitsija kuuli etunimeni väärin. Squidin paljastuksen myötä myös moni muu derbyhenkilö tuli viime ja tänä vuonna ”kaapista ulos”, ja laaja henkilötietojen piilottelurengas on pikkuhiljaa paljastunut Suomen derbypiireissä. Karulle on paljastunut, että ainakin Iiris Suominen (HRD), Sara Gilbert (KRR) ja Maria Hiltunen (KRnR) ovat salanneet nimensä viime aikoihin saakka. Lisää paljastuksia on varmasti luvassa.


H

elmikuussa 2012 Suomen naisurheilu näki valoa tunnelin päässä, kun turkulaisseura Dirty River Roller Grrrlsin tuotekehitystiimi lanseerasi Libresse Killerin, naisten kontaktiurheilun mahdollistavan terveyssiteen. Feministisenä tunnettu seura oli aiemmin murehtinut, kuinka vähän Suomessa naiset harrastavat roller derbyä. – Sehän tosiaan johtuu siitä, että vaaralliset lajit eivät sovi naisille lääketieteellisistä syistä. Fakta selviää muun muassa Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Gian-Franco Kasperin vuoden 2005 lausunnosta, jota myös suomalainen mäkihyppyvalmentaja Matti Pulli asiantuntemuksella komppasi 2011, Turun edustaja kertoi taannoin Karulle. – Gian-Franco ja Matti tietävät, että naisten herkät synnytyselimet voivat vaurioitua kontaktilajissa, jolloin naisten luonnollinen lisääntymistehtävä vaarantuu. Lopulta Turussa ryhdyttiin miettimään keinoja, joilla naisia saataisiin turvallisesti roller der-

byn pariin. Pitkällisten tutkimusten jälkeen, vuonna 2012, DRRG sai selville, että – uskomatonta mutta totta – naisen pääasiallinen elämäntehtävä ei olekaan lasten tuottaminen. Naisen tuleekin kontaktilajeissa ensisijaisesti suojata aivojaan (eli omaa itseään ja persoonallisuuttaan) eikä kohtuaan. Seuran uraauurava keksintö, Libresse Killer, on kypärään kiinnitettävä terveysside, joka imee itseensä ulkoapäin tulevia pieniä ja suurempiakin naiseen kohdistuvia aivovuotoja. Testiolosuhteissa side on imenyt 95 % esimerkiksi kusipäiden suun kautta tulevista virtsaroiskeista. Side oli helmikuussa 2012 testikäytössä Turussa, ja sen lanseeraamisen jälkeen naisten määrä roller derbyssä on Karun tietojen mukaan kasvanut merkittävästi. Kysyimme seuralta tätä numeroa varten, onko heillä tälläkin hetkellä kehitteillä uusia innovaatioita. – Työn alla on miehille suunnattu tuote, joka helpottaa roller derbyn vahvojen naiskuvien kohtaamisen tuottamaa ahdistusta, DRRG:stä paljastetaan.

9/2012

Kouvolalaisjoukkue tilittää: ”AINA MENEE PIELEEN!”

K

arun kielioppia ja oikeinkirjoitussääntöjä käsittelevässä erikoisnumerossa syksyllä 2012 otettiin esille jo yli vuoden derbypiirejä jakanut puheenaihe: Kouvola Rock n Rollersin nimen kirjoitusasu. Helsinki Roller Derby oli painanut Block Me Maybe -turnauksen käsiohjelmiin ”Kouvola Rock N’ Rollers”, vaikka kouvolalaisseura oli aiemmin samana vuonna antanut viestinnällisen ohjeistuk-

2/2012

KUVA Sushi Splatter

FEMINISTIJOUKKUE HEITTI KOHDUN VITTUUN

sen oikeinkirjoituksesta tapahtumissaan ”Kouvola vs Maailma” sekä ”Summer Of Clay ‘77”. – Tähän mennessä on nähty tuon HRD:n virheen lisäksi ainakin Kouvola Rock’N’Rollers, Kouvola Rock & Rollers ja teidän toimituksen käyttämä Kouvola Rock’n’Rollers. Alkaa syödä naista, kun pitää aina olla korjaamassa. Luulisi, että pelien tuotantotiimi voisi vaivautua lukemaan kirjoitusasun vaikka meidän logosta, nimettömänä pysyttelevä kouvolalainen rocknroller tilitti Karulle. Me Karussa olemme aina pyrkineet vaalimaan hyvää oikeinkirjoitustapaa. Käännyimme siis Kotimaisten kielten keskuksen sekä Kielitoimiston puoleen. Molemmat tahot kieltäytyivät ottamasta virallista kantaa tapaukseen. Perusteluna oli, ettei julkilausumia anneta englannista eikä kyrillisestä kirjaimistosta. Painostamamme asiantuntija antoi kuitenkin epävirallisen mielipiteensä (haastateltavan ääni ja nimi muutettu): – Kyllä sinne jotain heittomerkkejä on ollut tapana laittaa, kun lyhennetään englannin ”and”. Mutta kyseessä on logo, jossa kyseinen ”and” on korvattu kyrillisellä -kirjaimella, joka tarkoittaa venäjän kielessä ”ja”-sanaa. Itse en lähtisi sekoittamaan kahta kieltä, kahta kirjaimistoa ja suomenkielistä paikkakuntaa samaan nimeen. Karun toimitus otti selvitystyön jälkeen yhteyttä Kouvolaan ja ehdotti nimenmuutosta helpottamaan jokapäiväistä viestinnän arkea. Kumpikaan ehdotetuista Kouvola Roller Derby- ja Kouvola Rollergirls -nimistä ei tehnyt seuraan vaikutusta, mutta sen sijaan seuran omista piireistä löytyi korvaava ehdotus: Kouvola Dirty River Rollergrrls, eli lyhennettynä kätevästi KDRRG! (yksi K, yksi D, kaksi – ei kolme – R:ää, yksi G ja huutomerkki). Uuden nimen käyttö on kuulemma sujunut mutkitta, eikä virheellisiä kirjoitusmuotoja ole esiintynyt.


KAJAANI

3/2013

HARJOITUSLEIRI PÄÄTTYI RAJUUN JUHLINTAAN

V

iikonlopun mittainen yli 18-vuotiaiden naisten harjoitusleiri Kajaanissa päättyi poikkeuksellisesti alkoholinhuuruiseen illanviettoon maaliskuussa 2013. Karu uutisoi tapahtumista tuoreeltaan. Viitisenkymmentä derbypelaajaa ja -tuomaria Joensuusta, Kajaanista, Oulusta, Kuopiosta ja Iisalmesta oli viettämässä leirin päättäjäistilaisuutta paikallisen Lions Clubin tiloissa. Tarkoituksena oli paikallisen järjestäjän mukaan ”pitää

nyyttärit, leikkiä tutustumisleikkejä ja koota Kinder-munien leluja kaikessa rauhassa”. Tilanne riistäytyi kuitenkin käsistä viimeistään puolenyön jälkeen, kun järjestäjä huomasi iltaa viettävien henkilöiden käytöksessä jotain outoa. – Olin kyllä kuullut Matti Nykäsestä ja joistain muista urheilijoista, jotka viinan kanssa olivat lätränneet, mutta en kyllä olisi ikinä arvannut derbynpelaajista, kajaanilaisseuran puheenjohtaja kertoi. – Viimeistään sitten herätyskellot soivat, kun

J 5/2013

PISTESKANDAALI DEBYYTTIPELISSÄ 14 KARU

kerhotalon vessaan oli joku tuomari lukittautunut niin, että piti ihan veitsen kanssa murtautua sisälle. Niin silloin minä mietin että onkohan joku terästänyt sittenkin sekamehua tai salakuljettanut alkoholia tänne raittiusliikkeen majalle. Kyllä minä niin pettynyt olin. Illanvietto päättyi silminnäkijöiden mukaan sekavissa merkeissä, muun muassa ”aikuisten ihmisten hortoilevaan diskotanssiin”, ”epäselvään hyväjätkitykseen” ja erään paikalla olleen mukaan myös ”joku puhui ruotsia”.

yväskylä Roller Derby järjesti ensimmäisen harjoitusottelunsa keväällä 2013. Karun urheilutoimitus oli seuraamassa ottelua paikan päällä Huhtaharjun koulun roller derby -areenalla. Jyväskylä ja Seinäjoki olivat yhdistäneet joukkueensa superkoalitio ”Seinäkyläksi”, ja peliin matkusti vastustajaksi Lihamukiloijat suoraan Lahdesta. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Kotijoukkueelle debyyttipeli merkitsi tietysti paljon, ja huikean monituhatpäisen yleisön edessä häviäminen olisi ollut musertavaa. Seinäkylä panikin luun kurkkuun vastustajille ensimmäisessä erässä. Liidejä ja pisteitä sateli. Mutta sitten tilanne muuttui. Kävi ilmi, että toinen pisteidenlaskija oli laskenut pisteitä vain ensimmäiseltä ohituskierrokselta ja ummistanut silmänsä muiden pistekierrosten saldolta. Skandaali laajeni, kun epäilyt sabotaasista ja sopupelistä levisivät yleisössä ja pelaajien kesken. Epäilyt kohdistuivat niin mustan pörssin vedonlyöjiin kuin mafiaan. Puoliajalla pidettiin joukkueiden ja toimitsijoiden kesken kriisikokous ja pelin pisteet päätettiin nollata ensimmäisen erän osalta. Toimitsijoita valvottiin tarkasti uudessa erässä. Lahti vei lopulta voiton, koska oli toisessa erässä parempi. Epäilyt jäivät kuitenkin kytemään jyväskyläläisjoukkueessa ja faneissa. Oliko korruptoituneen toimitsijan tarkoituskin paljastua puoliajalla, jotta tilanne nollattaisiin? Peli jäi suomalaisen roller derbyn historiaan selvittämättömänä mysteerinä. Jyväskylän joukkuetta on kohdannut toisenkin kerran sabotaasiepäilyksiä kenessä tahansa herättävä tilanne: keväällä 2015 joukkue oli paluumatkalla Suomi Cupin divariturnauksesta, kun joukkueen tähtipelaajan hammas lohkesi vastustajajoukkueen tarjoamaan pullaan. Sattumaako?


03/2014:

4

12/201

KUVA Paul Delooze

NAISTEN MAAJOUKKUE pelasi tietämättään Ruotsia vastaan

R

oller derbyn MM-kisat käytiin Dallasissa joulukuussa 2014. Karun ulkomaankirjeenvaihtaja oli paikan päällä raportoimassa Suomen ja Ruotsin kiihkeästä kamppailusta kisojen viidennestä

sijasta. ”Oli sopivasti Suomen itsenäisyyspäivä, kun Suomi otti mittaa rakkaasta vihollisestaan Ruotsista. Vuoden 2011 kisoissa viides ja kuudes sija ratkaistiin Suomen ja Ruotsin välillä erikoisella tavalla, eli joukkueet pelasivat ottelun, jonka voittaja oli numero 5 ja häviäjä numero 6. Suomi siis nappasi vitossijan suoraviivaisesti voittamalla pelin. Tämä tuntuu vanhanaikaiselta nyt kun uusi sijoitusmalli on otettu käyttöön. Tänään joukkueet taistelivat samoista sijoista siten, että Suomi pelasi Kanadaa ja Ruotsi Englantia vastaan. Suomi–Ruotsi-ottelusta ei luonnollisestikaan kerrottu joukkueille eikä yleisölle, vaan kaikki luulivat Suomen pelaavan Kanadaa ja Ruotsin Englantia vastaan. Molempien joukkueiden peli käynnistyi tasaveroisen nihkeästi. Ruotsin jammerit eivät päässeet Englannin teräksisen puolustuksen läpi ja Suomen jammerit eivät ehtineet pistekierrokselle Kanadan katkoessa jameja. Toisessa erässä Ruotsi uhkasi voitolla, kun muutama ylivoima päättyy hyvin, mutta Suomi sai yllättäen Ruotsista yliotteen. Kanada kyllä nakutti pisteitä ensimmäisessä erässä, mutta toinen puolisko on Suomen juhlaa. Mitä enemmän Suomi teki pisteitä, sitä kauemmas viidennestä sijasta Ruotsi jäi. Tämä tietenkään ei välity katsojalle eikä joukkueelle, ja siinä juuri piili Blood & Thunderin MM-ottelujärjestyksen hienovarainen viehätys. Suomen kotikatsomoissa saatettiin juuri hakea jääkaapista kylmä Lapin Kulta tulevan Suomi–Ruotsi-ottelun kunniaksi, mutta sellaistapa ei tule, idiootti. Välierissä joukkueita on peluutettu vastakkain miten sattuu, ja vertailukelvottomien pistetulosten perusteella joukkueet tullaan arpomaan sijoille 5–8.” Vuoden 2017 MM-kisoille haetaan parhaillaan järjestäjää. Se ei tule olemaan Blood & Thunder.

MIESTEN MAAJOUKKUE HÄPÄISI SUOMALAISEN NAISURHEILUN

KUVA Marko Niemelä

M

aaliskuussa 2014 maailma kohisi miesten MM-kisoissa tapahtuneesta Suomen lipun häpäisystä, kun Suomen maajoukkueen pelaajat juhlivat Birminghamissa saavuttamaansa 9. sijaa Suomen lippu väärinpäin. Kansainvälinen media nappasi heti aiheeseen kiinni, ja kuvaa jaettiin sosiaalisessa mediassa sekä internetin uutissivustoilla nopeasti kymmeniä tuhansia kertoja. Suomen ykkösuutisoijana Karu halusi kuulla pelaajien oman version tapahtuneesta. Kapteeni A.C. Dick Farrrt, mitä halusitte protestillanne viestittää? Miksi valitsitte symboliksenne nimenomaan väärinpäin käännetyn lipun? – Ei siinä mistään protestista ollut kyse, Lempinen vaan nappasi siitä lipun kulmasta kiinni, eikä huomattu, että se oli väärinpäin. Oliko tarkoituksena vain mustamaalata suomalaista roller derbyä ja urheilukulttuuria? – Emme todellakaan tarkoittaneet mustamaalata mitään ja olemme pahoillamme lipun kanssa tapahtuneesta vahingosta. Meistä oli upeaa pelata Suomen maajoukkueessa ja tehtiin parhaamme, jotta menestystä olisi tullut. Sijoitus oli meille tosi hyvä siihen nähden, että joukkue oli ollut yhdessä vain puoli vuotta. Menittekö siis vain vitsillä kisoihin? Oliko ajatuksena, että maajoukkuetta ja MM-kisoja varten tarvitsee vain koota joukkue ja mennä pelaamaan? – Ei missään nimessä! Tämä oli vasta alkua kaikelle työlle, mitä meidän pitää tehdä tavoitellessamme sekä naisten että maailman parhaitten miesjoukkueitten tasoa. Eli onko suunnitelmissanne valloittaa suomalainen roller derby naisten hallinnasta ja tehdä tästäkin jälleen yksi miesten dominoima laji? – Me vain halutaan treenata roller derbyä ja tulla paremmiksi. Derby pysyy varmasti naisten hallinnassa jos naiset sitä haluavat. Naiset sallivat siis miesten ottaa osaa harrastukseensa ja mitä tapahtui? Heti ensimmäisten MM-kisojen jälkeen siis miesten joukkue a) häpäisi kotimaansa ja MM-kisat, b) pilkkasi naisurheilua, c) aliarvioi lajia urheilulajina ja d) aikoi ottaa roller derbyn ”parempiin käsiin” eli miesten hallintaan. Tällä hetkellä miesten maajoukkue valmistautuu vuoden 2016 MMkisoihin Calgaryssa. Voimme vain kauhulla odottaa, mitkä painajais­ maiset seuraukset sillä on kotimaiselle naisurheilulle ja suomalaiselle roller derbylle.

4

12/201

KARU 15


KUVA Carlos Marko-Tapio

LAPPEENRANNASSA 0 LOUKKAANTUNUTTA

4

11/201

M

arraskuun 2014 numerossa uutisoitiin kummia Etelä-Karjalan derbyskenestä. Lappeenrantalainen LPR HCRollers oli pitänyt harjoitukset, joiden aikana yksikään treenaajista ei loukkaantunut. – Ollaan me edelleen aika yllättyneitä, että näin kävi, seuran riveistä ilmoitettiin. Joukkue oli siihen asti koko kauden harjoitellut tavoitteellisesti vähintään yhden pelaajan telomista per kerta. – Joskus parhaina päivinä onnistuttiin jopa parikin tyyppiä saattamaan ulos treeneistä. Muistan yhdenkin tytön, jolla meni sama käsi kahdesti. Luistelukertoja hälle kertyi kokonaisuudessaan viisi. Että kyllä me ollaan otettu tämänpäiväinen takaisku nyt tosissaan ja tämä on peiliin katsomisen paikka koko joukkueelle. Harjoitussuunnitelmaa on toteutettu menestyksekkäästi myös pelikentällä. Edustusjoukkue South Carelian Sellulites on pelannut vain yhden pelin, vuonna 2012 Kouvolaa vastaan. Silloin yhden pelaajan polvi hajosi jo lämmittelyssä ja yksi taklattiin avoimen oven läpi pihalle asti. Entä miten strategia toimii nykyään? Joukkueen Imatralta asti hankittu uusi valmentaja Natri Pilpala kehuu, kuinka tiimi on päässyt taas kiinni treenaukseen ja saanut myös uusia ideoita: – Ollaan tehokkaasti onnistuttu olemaan pelaamatta yhtään peliä sen ensimmäisen jälkeen, joten eteenpäin on menty. Ollaan muutettu vähän treenin painopistettä tuon ikävän harjoituskerran jälkeen. Todettiin, että myös alhaisella osallistumisprosentilla saavutetaan se, ettei tarvitse mennä pelailemaan, vaan voidaan keskittyä olennaiseen.

V

uodesta 2013 pelattua roller derbyn SM-sarjaa kutsutaan – mahdollisesti virheellisesti – nimellä Roller Derby Suomi Cup. Säännöistä ja otteluohjelmasta vastannutta Cunt T. Peltolaa Roller Derby Finlandin antama cup-nimitys harmittanut alusta asti. Peltola, mikä on cup ja miksi Suomi Cup ei sitä ole? – Cup-muotoisessa turnauksessa tai sarjassa on aina mukana jonkinlainen eliminoiva pudotuspelirakenne. Suomi Cupissa sellaista ei ole, jollei eliminoinniksi lasketa sitä, että runkosarjasta pääsee finaaliturnauksen välieriin vain neljä parasta joukkuetta. Tai sitä, että välierien häviäjät karsiutuvat kultaottelusta, Peltola perustelee ja jatkaa: – Cupilla voidaan tarkoittaa myös voittajajoukkueelle annettavaa kiertopalkintopokaalia, josta cup-nimitys juontaa juurensa. Suomi Cupissa tällaistakaan ei ole, jollei ”cupiksi” sitten lasketa finaali­ottelun voittajajoukkueelle

16 KARU

vuosittain annettavaa kiertopalkintopyttyä. Suomi Cupissa kuusi joukkuetta pelaa runkosarjassa toisiaan vastaan kerran. Voitosta saa kaksi pistettä. Neljä parasta joukkuetta etenee finaaliturnaukseen, jonka ottelujärjestys määritellään joukkueiden keskinäisen järjestyksen mukaan. Finaaliturnauksessa sarjan ykkönen pelaa nelosta vastaan ja kakkonen kolmosta. Voittajat etenevät finaaliin ja häviäjät pronssipeliin. Sarjan alapuolella pelataan divisioonaa, jossa kaikki pelaavat toisiaan vastaan kerran. Divarin paras joukkue ottelee kauden päätteeksi Cupin viimeisen joukkueen kanssa paikasta seuraavan vuoden pääsarjassa. Toimitus haluaakin historiakatsauk­ semme päätteeksi kysyä lukijoiltam­me: mikä olisi parempi nimi Roller Derby Suomi Cupille? Ehdotukset voi lähettää Karun Facebookiin tai osoitteeseen karu@karulehti.fi.

5

11/201

Apua juttuun saatu suomalaisilta derbyseuroilta. Kiitos kaikille skandaalinsa paljastaneille.

KUVA Carlos Marko-Tapio

SUOMI CUP EI OLEKAAN CUP?


KRIIPPERIN KOLUMNI

Kriipperin suhdeterapiaa

eli kuinka pitää derbyromanssi hengissä

T

ANSSIKORTTINI on nykyään aika täynnä: normiviikkoon on merkitty 11 tuntia luistelutreenejä, mäkijuoksua ja joukkuemiittejä sun muuta. Aloitin syksyllä A/B-crossoverina. Mietin vuoden takaista itseäni, nolla­ kuntoista, burnoutkierteessä olevaa sohvaperunaa, enkä voi käsittää olevani tässä pisteessä nyt. Sakkoaikana treenaamisesta tuli henkireikä, josta ammensin voimaa työhön, ihmissuhteisiin, kaikkeen. Ensimmäisten hektisten pelikausien jälkeen kuherruskuukausi derbyn kanssa on ohi ja alamme asettumaan vakituiseen suhteeseen. Vähitellen tajuan, mihin olen sitoutunut ja mitä kumppanini vaatii. Aina ei ole ruusuista. Joskus tulee viikkoja putkeen treenejä, joissa tuntuu että lyön vaan päätäni tiiliseinään (ja seinä lyö aina takaisin). Itken penkillä, mikään ei suju. Painetta kehittyä tulee valmennukselta ja pelikavereilta, itseltäni. Vaikka kuinka yritän keskittyä nykyhetkeen ja siihen mitä voin tehdä nyt, mietin tulevia charter-hakuja ja minua hirvittää. Parhaissakin suhteissa tarvitaan omaa aikaa. Opettelen olemaan rehellinen itselleni ja jään pahoina iltoina kotiin, näen välillä niitä miltei myyttisiä muita kavereita, huollan päätäni. Kausiflunssassa jään suosiolla kotiin enkä yritä tulla limakeuhkoineni viikkoscrimmageen. Pakotan itseni päästämään irti pakokauhuisesta ajatuksesta, että yhdet treenit missaamalla taannun ali-ihmiseksi tai että minut leimataan luovuttajaksi. Kärsivällisyydellä koen pieniä riemuvoittoja. Löydän hetkiä, jolloin teen radalla juuri niin kuin pitääkin, osaan ja onnistun. Parasta on kuitenkin tunne siitä, että alan kuulua omaan joukkueeseeni. En edelleenkään ole niitä pöydän äänekkäimpiä, mutta olen tervetullut olemaan hiljainen ja huolestunut itseni. Derbyperheeni käsite ja sukupuu kasvaa huomaamattani. Päätän välttää haulikkohäät ja muutan suhteeni derbyn kanssa pitkiksi kihlajaisiksi. Laadin vuosisuunnitelmia ilman tarkkoja päivämääriä ja luistelen, luistelen, luistelen niin pirusti.

Maura Manninen Kallio Rolling Rainbow

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 17


Tähtiä hatussa

7 7 # h c t u M Loren Junnusta kasvoi kovan luokan aikuinen Jos roller derbyn aloittaa 14-vuotiaana ja tykkää treenata, voi parikymppisenä olla palkittu jammeri yhdessä maailman kovimmista joukkueista. Loren Mutch on edelleen siloposki – ja silti jo nyt derbykenttien kokenut konkari. TEKSTI Heta Pyhäjärvi KUVAT Sean Hale

P

ORTLANDILAISEN Rose City ­ Rollersin eräs nopsajalkainen jammeri nousi kansainvälisen derbykansan tietoisuuteen, kun hänet valittiin lohkoturnauksensa arvokkaimmaksi pelaajaksi vuoden 2014 WFTDA-pudotuspeleissä (Women’s Flat Track Derby Association). Tämä vikkeläkinttuinen tähti­hattu oli Loren Mutch. Vasta parikymppisen Mutchin sitkeä ja ketterä jalka­ työskentely herätti laajan yleisön huomion viimeistään Rose Cityn pelatessa vuoden 2014 finaalissa New Yorkin Gotham Girls Roller Derbyn rautaseiniä vastaan. Rose City hävisi tuolloin monivuotiselle WFTDAmestarille, mutta tänä vuonna oli takaisinmaksun paikka. Mutch pelasi kiihkeän jännittävän finaaliottelun viimeisen jamin Gothamia vastaan – ja viimeisteli joukkueensa voiton.

18 KARU

Gotham oli siihen asti hallinnut WFTDA-sarjan mesta­ruutta – eli ikään kuin tullut kruunatuksi maailman parhaaksi roller derby -joukkueeksi – jo neljä vuotta yhteen soittoon. Nyt, marraskuussa 2015, oli Rose Cityn ja Loren Mutchin vuoro. Joukkuepelaaja pienestä pitäen Mutchin esimerkki osoittaa, että derbyn aloittaminen nuorena todellakin kannattaa. Port Orchardin kaupungista, Washingtonin osa­ valtiosta kotoisin olevan Mutchin tausta on jalka­ pallossa. Hän pelasi lapsuudessaan jalkapalloa kuuden vuoden ajan, joten joukkueurheilun lainalaisuudet tulivat Mutchille tutuksi jo ennen roller derbyn maa­ ilmaan astumista. Junioriderbyn pariin Mutch siirtyi 14-vuotiaana liit­ tyessään portorchardilaiseen Kitsap Derby Brats -joukkueeseen. Kun kahdeksantoista ikävuotta tuli

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


täyteen, hän liittyi kotikaupunkinsa Slaughter County Roller Vixens -joukkueeseen. Kovemmille pelikentille hän siirtyi muuttaessaan Portlandiin ja lyödessään hynttyyt yhteen Rose City Rollersien kanssa. Mutch oli lopulta matkalla maineeseen. Laji kuin laji saa nostetta ja perustansa juurrutetuksi sillä, että sen voi aloittaa jo ennen aikuisikää. Kun nuorella on aikaa kypsyä ja kasvaa urheilijaksi, kasvaa uusia sukupolvia, joilla on tarvittavat perustaidot lajista sekä jo kokemusta kilpailutilanteista. Toki hyppäys aikuisten seuraan voi kirjaimellisesti tuntua kovalta, kun taklausten intensiteetti kasvaa, samoin kuin myös kanssakilpailijoiden määrä. Olennaista entiselle junioripelaajalle onkin uskaltaa ottaa uudet haasteet vastaan ja kokeilla rajojaan. Loren Mutch on itse todennut, että junioriderbyn riveistä on kasvamassa taitavia pelaajia ja kovia uusia haastajia pelikentille. Nuoret derbypelaajat vievät lajia eteenpäin.

Marraskuussa 2015 oli takaisinmaksun paikka.

Kukaan ei synny tähdeksi Loren Mutch on esikuva monelle kasvavalle derby­ pelaajalle. Sosiaalisessa mediassa useat junioriseurat

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 19


ja -pelaajat ovat jakaneet terveisiään ja ilmaisseet ihailuaan tälle derbyratojen sähikäiselle. Esikuvien voima on psykologisesti tärkeässä roolissa kasvaessa nuoresta aikuiseksi – mutta Mutch näyttää esimerkillään myös vanhemmille derby­ sukupolville, kuinka tinkimätön asenne treenaamiseen kannattaa. Huippuotteluissa kun ei pärjää pelkällä lahjakkuudella. Rose City Rollers otti tänäkin vuonna kultaa lohkonsa pudotuspeleissä Dallasissa. Loren Mutch osoitti jälleen radalla olevansa entisen pelaajanimensä, Mutch Mayhemin, veroinen: hän saa arvaamattomalla puikkelehtimisellaan pakan sekaisin ja vastustajat ihmettelemään, mikä heidän ohitseen pyyhälsi. Oliko se Teräsmies vai pyrstötähti? Ei, ihan tavallinen kuolevainen väkkärä, Loren Mutch. ♥

Karu pyysi Loren Mutchilta useaan otteeseen haastattelua jutun tekoa varten. Valitettavasti Mutch ei reagoinut haastattelupyyntöihin. Lähteet: https://wftda.com/featured-skater/mutch-mayhem http://espn.go.com/espnw/athletes-life/article/12610456/ speedy-shifty-loren-mutch-leads-pack-new-roller-derby-stars http://www.derbycentral.net/2014/11/2014-wftda-champsgotham-girls-roller-derby-wins-rose-city-rollers/

Junnuvalmennus Suomessa SUOMESSA Ylivieskan Riverdale Rollers sekä Helsinki Roller Derby ovat toistaiseksi ainoita seuroja, joilla on myös junioritoimintaa. Riverdale Rollers järjesti ensimmäisenä nuorten alkeiskurssin keväällä 2014, HRD vuotta myöhemmin. – Suurin ero junnuvalmennuksen ja aikuisten valmennuksen välillä on valmentajien rooli. Meitä ohjaajia on treeneissä suhteella yksi aikuinen per kolme junnua. Junnut janoavat henkilökohtaista palautetta sekä kehuja ja kannustamista, kertoo Pauliina Brandt Helsinki Roller Derbystä. Valmentajat ovat perehtyneet aiheeseen etsimällä omaehtoisesti tietoa junioritoiminnasta. Lisäksi he ovat suorittaneet Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n järjestämiä juniorivalmennuskursseja. Brandt toteaa, että nuoremmat luistelijat oppivat parhaiten tekemällä. 20 KARU

– Moni ei jaksa kuunnella monen minuutin selvitystä aurajarrutuksesta. Heille toimii ”vähemmän puhetta, enemmän actionia”. Koska ikähaarukka ulottuu esiteini-ikäisistä viittä vaille täysi-ikäisiin, vaihtelua esiintyy niin keskittymiskyvyssä kuin fysiikassa. Sekin täytyy treenejä suunniteltaessa ottaa huomioon. Tulevaisuudessa edustusjoukkueisiin alkaa varmasti nousta entisiä junnupelaajia. Tämä nostaa pakostakin lajin tasoa; kun alla on jopa kymmenen vuoden lajitreenit, on luistelutekninen osaaminen huippuluokkaa. Suhde treenaamiseen voi myös olla eri kuin kolmikymppisenä suoraan sohvanpohjalta luistimille siirtyneellä pelaajalla. Kilpailu kovenee.


indd 1

derby.pictures.fi Documenting roller derby since 2012

derby.pictures.fi

22.5.2013 14.40

Documenting roller derby since 2012

indd 1

22.5.2013 14.40

by.pictures.fi

enting roller derby since 2012

22.5.2013 14.40

KARU 21


TREENIVINKIT: askeltikkaiden käyttö

TEKSTI Maiju Ristkari ASKELKUVAT Maura Manninen

TIKAPUILLA

22 KARU

A

SKELTIKASHARJOITTELU eli niin sanottu tikapuutreeni on hyödyllinen lisä roller derbyn pelaajan treeniviikkoon. Tikkaiden avulla voi kehittää muun muassa ketteryyttä, maksiminopeutta ja kestävyyttä. Ketteryysharjottelu antaa lisää varmuutta ja nopeutta pieniin ja sähäköihin siirtymiin, joita tarvitaan esimerkiksi lateraaliliikkeeseen blokatessa tai seinästä taaksepäin irrottautumiseen jammatessa. Maksiminopeuden treenaaminen kehittää energiajärjestelmää (eli auttaa ehkäisemään lihasten hapoille menemistä) sekä siirtymistä kiihdytysvaiheesta maksimaalisen nopeuden vaiheeseen. Kestävyystreeni kehittää hapenottokykyä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liiallinen kestävyystreeni saattaa häiritä lihasvoiman kehittymistä, mutta kestävyysominaisuudet harvemmin huononevat voimaharjoittelusta. Tikapuutreeni toteutetaan intervallityyppisesti, eli harjoitteet kestävät kymmenestä sekunnista kahteen minuuttiin riippuen siitä, treenataanko ketteryyttä, maksiminopeutta vai kestävyyttä. Harjoitetta seuraa aina palautumisaika, jonka senkin pituus riippuu treenin tavoitteesta. ♥

Ketteryysharjoittelu kehittää nopeita suorituksia, kuten suunnanvaihtoja. Maksiminopeusharjoittelu auttaa aktivoimaan kulloinkin vain ne lihakset, joita tarvitaan liikkeeseen, sekä rentouttamaan ne mahdollisimman pian, eli harjoittelu kehittää lihasten energian­ kulutusta optimaaliseen suuntaan. Kestävyysharjoittelu parantaa hen­ gitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Ennen harjoittelua pitää tehdä lämmittely, ja itse harjoitusohjelma täytyy rakentaa huolellisesti. Lisäapua ohjelman rakentamiseen löydät esimerkiksi Youtubesta haulla SAQ Quick Ladder Instructional Video.

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Ohessa on kolme tikapuutreenin perusaskelkuviota sekä harjoitus- ja palautusajat maksiminopeustreenin näkökulmasta. Kukin askelkuvio palautuksineen toistetaan yhteensä 12 kertaa. Jos keho ei ehdi palautua annetussa ajassa, pidennä palautusaikaa hieman. Tärkeintä on, että teet harjoituksen maksiminopeudella.

Tee kutakin askelkuviota 10 sekuntia täysiä, palautus 60–180 sekuntia. Toista jokainen kuvio 12 kertaa.

Hopscotch 1) Hyppää tasajalkaa ensimmäiseen ruutuun. 2) Hypää tasajalkaa haaraan niin että tikkaat jäävät jalkojen väliin. Jatka näin tikkaiden päähän asti ja palaa sieltä samaan tyyliin takaperin.

1

2

3

4

Icky shuffle

1

1) Seiso tikkaiden vasemmalla puolella. 2) Astu oikealla jalalla ensimmäiseen ruutuun, 3) tuo vasen viereen. 4) Astu oikealla tikkaiden oikealle puolelle. 5) Astu vasemmalla jalalla toiseen ruutuun, 6) tuo oikea viereen. 7) Astu vasemmalla tikkaiden vasemmalle puolelle. 8) Astu oikealla kolmanteen ruutuun jne. Jatka näin tikkaiden päähän asti ja palaa tekemällä sama takaperin. (Huom. Askelluksen rytmi ei ole valssi, vaan hyvin tasainen trioli.)

7 5

3 2

6

9 8

4

Lateral in in, out out / Buzz Saw 1) Seiso siten, että tikkaat ovat poikittain edessäsi. Ensin oikea jalka johtaa. 2) Astu oikealla ensimmäiseen ruutuun, 3) vasen seuraa perässä viereen. 4) Astu oikealla taaksepäin ulos ruudusta, 5) tuo vasen viereen. 6) Astu oikealla toiseen ruutuun jne. Jatka näin tikkaiden päähän asti ja palaa siten että vasen jalka johtaa. Aloita palautuksen jälkeen vasemmalla jalalla jne.

3

2

7

5

6

4

1

Lähteet: Vatanen, Atte: ”Nopeus- ja ketteryysharjoittelu DVD-opas pesäpalloilijoille”. Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, 2013. https://goo.gl/uEWpz6 Eklund, Daniela ja Hulmi, Juha: ”Lihastohtori: Yhdistetyn voima- ja kestävyysharjoittelun perusteet ja haasteet”. Lihastohtori-blogi, 13.5.2014. https://goo.gl/Rgbefp Lisäksi artikkeliin on haastateltu Kallio Rolling Rainbow’n A-joukkueen valmentajaa Ville Koivulaa.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 23MAHAN TÄYDELTÄ

Eväät palautumiseen Lihasten onnistunut palautuminen on hyödyksi seuraavissa treeneissä. Mitä siis kannattaa syödä treenien jälkeen ja mihin kellonlyömään? TEKSTI Janica Saxelin

P

ALKKARI ELI PALAUTUSJUOMA on kaikkein tehokkain tapa saada elimistöön energiaa heti treenin jälkeen. Kroppa tarvitsee polttoainetta kerätäkseen energiaa seuraavaa harjoituskertaa varten ja palautuakseen. Sen vuoksi hiilihydraattien tankkaaminen välittömästi treenien perään on tärkeää. Lisäksi tarvitaan proteiinia korjaamaan treenin lihaksissa aiheuttamia vaurioita. Elimistön saa aloittamaan palautumisen, kun nauttii suoraan harjoituksen jälkeen esimerkiksi herajauhepirtelön ja banaanin tai palautusjuoman, jossa on sekä hiilaria että proteiinia. Saman asian ajavat myös tavalliset ruoka-aineet, mutta shaket ja jauheet valitaan monesti niiden helppouden ja vaivattomuuden vuoksi – tarvitaan vain shakeri ja vettä. Hiilareiden tankkauksen tulisi tapahtua viimeistään puoli tuntia treenin päättymisen jälkeen, jotta elimistö pääsee täyttämään treenin aikana tyhjenneitä glykogeeni­ varastoja. Ilman harjoituksen jälkeistä ruokailua kroppa saattaa pahimmillaan alkaa käyttää lihasta polttoaineena. Kunnon ateria tulisi syödä noin tunnin tai parin kuluttua harjoittelun päättymisestä. Tällöin elimistön herkkyys ottaa vastaan ravintoaineita on vielä kohonnut ja ateriasta saa täyden hyödyn irti. Ruokailun tarkoituksena on ladata koneistoon ravintoaineita, jotta palautuminen ja lihasten kasvu saadaan jatkumaan tehokkaana. Hiilariiksi aterialle kay hyvin vaikkapa riisi, peruna tai pasta ja lautaselle kaveriksi vaalea liha, esimerkiksi kana tai kalkkuna. Kasviksia saa ja pitää lisätä annokseen niin paljon kuin sielu sietää. ♥

Syö 30 min. sisällä treeneistä jotain näistä: • heraproteiinipirtelö ja banaani tai valmis palautusjuoma eli recovery drink, joka sisältää myös hiilihydraatteja • viili tai rahka ja banaani • ruisleipää, leikkelettä (esim. kalkkuna) ja kananmuna Syö 1–2 tuntia treenien jälkeen jotain näistä: • kanaa tai kalkkunaa • tonnikalaa • linssejä ja papuja tai tofua • munakas

!

Lisukkeeksi kasviksia sekä riisiä, perunaa tai pastaa

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 25


JENKKIVALTA

u u t r so

WFTDA-ranking on kansainvälinen paremmuusjärjestys WFTDAn jäsenjoukkueille. Ennen sitä hallitsi Pohjois-Amerikka, mutta nyt Eurooppa ja Australia ovat panneet pakkaa sekaisin.

S

TEKSTI Raisa Siivola ja Sara Gilbert

UOMESSA ON tällä hetkellä neljä WFTDAjoukkuetta. Kaikki ne voivat peleillään parantaa omaa sijoitustaan kansainvälisessä rankingissa ja yrittää edetä Women’s Flat Track Derby Associationin mestaruuspeleihin asti. Juuri nyt Eurooppa tekee kovaa nousua jenkkiläislähtöisen WFTDAn mestaruussarjassa. Sunnuntaina 8.11.2015 pelattiin kansainvälisten WFTDAmestaruuskisojen eli ”champsien” finaaliturnaus Minnesotan Saint Paulissa, ja siellä Euroopan ylpeys London Roller­ girls sijoittui upeasti neljänneksi. Lontoon pu­dotti palkinto­pallilta aussijoukkue Victorian Roller Derby League Melbournesta. V ­ oittaja, Portlandin Rose City Rollers, kaatoi finaalissa moninkertaisen mestarin, newyorkilaisen Gotham Girls ­Roller Derbyn. 26 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


London Rollergirls on perustamisestaan saakka tähdännyt kansainväliseen menestykseen ja näyttänyt suuntaa niille euroseuroille, jotka ovat halunneet kulkea samoja uria. Lontoon jälkiä WFTDA-menestys tähtäimessä ovat muutaman vuoden viiveellä seuranneet Glasgow ja Auld Reekie Skotlannista, Tiger Bay Walesista, Berliini Saksasta, Nidaros Norjasta, Malmön Crime City ja Tukholma Ruotsista sekä Kallio ja Helsinki koti-Suomesta. Divarien erot ja WFTDA-joukkueiden pelikausi Champsit ja niihin johtavat turnauspelit tunnetaan myös D1-otteluina. Champsit käydään joka marraskuu 12:n joukkueen kesken, ja ne päättävät WFTDA-­ kauden. Samoissa kisoissa myös neljä parasta D2-joukkuetta ratkaisevat kakkosdivarin. Suurelle osalle mestaruus- tai kakkosdivarisarjaan osallistuvista joukkueista kausi päättyy jo syys-lokakuussa, kun ne karsiutuvat välierissä. Mutta ne WFTDA-joukkueet, jotka eivät rankingiensa puolesta ole vielä D1- tai D2-tasolla, ovat tuskin edes pelikautensa puolivälissä. Seuraavan vuoden välieriin oikeuttavan ranking-sijoituksen kun voi saavuttaa ainoastaan 1.7.–30.6. pelattavilla virallisilla sanctioned-peleillä. Ranking-listalla on tällä hetkellä 329 joukkuetta. Koko ajan päivittyvään listaan pääsevät kaikki WFTDAn täysjäsenet, jotka pelaavat sanctioned-pelejä. Ensimmäinen ranking-sijoitus, aloituspisteet ja joukkueen pistekerroin (strength factor) määritellään kolmen ensimmäisen pelin perusteella. Sijoilla 40–60 olevat joukkueet pääsevät D2-peleihin, ja sitä ylempänä olevat joukkueet pelaavat D1:ssä. D2-joukkueiden alapuolella eli sijoilla 60–100 ovat niin sanotut D3-joukkueet. Hyvä ranking on tarkkojen pelivalintojen tulos Jos joukkueen ranking on kesäkuussa D2-ryhmään vaadittavan 60. sijan alapuolella ja tavoitteena on D2, on joukkueen seuraavien 12 kuukauden aikana pelattava niin, että pelien keskimääräinen ranking-pistesaldo on vähintään yli senhetkisen D2-joukkueiden keskiarvon. Ylärajaa pelien määrälle ei ole, ja kelpoisuuden WFTDA-sarjan välieriin saavuttaa jo neljällä sanctioned-pelillä välillä 1. joulukuuta - 30. kesäkuuta. Hyviä pistemääriä peleistä saa karkeasti jaoteltuna kolmella tavalla: 1. voittamalla D2-joukkueita 2. jättämällä 60–100-sijan joukkueita lähes pisteittä tai 3. tehden pisteitä D1-joukkueita vastaan.

Lontoo on pelannut Euroopassa vähän, mutta taktisesti.

D2:n alapuolella olevilla joukkueilla on Euroopassa ongelma: miten saada pelejä itseään ylempänä olevia vastaan. D2-joukkueet ja sen tuntumassa olevat haluavat yleensä edetä D1-ryhmään, joten ne haluavat pelejä, joista niillä on mahdollisuus saavuttaa D1-paikkaan oikeuttavia pisteitä. Siksi D2-tasoiset joukkueet haluavat pelata toisiaan vastaan tai itseään arvokkaampia joukkueita vastaan. Eurooppalaisten D2-joukkueiden ei kannata pelata selvästi rankingissa alempana olevia vastaan: niiden pitäisi tarvittavat ranking-pisteet saadakseen voittaa melko samantasoinen vastustaja ottamalla sata prosenttia pisteistä nollaa vastaan. Ja jos vastuksen strength factor -kerroin on selkeästi heikompi, sata prosenttia ottelun pisteistä ei yleensä edes riitä. Suurin osa tarpeeksi kovista voimakertoimista ja sitä myötä ranking-pisteistä on jaossa Pohjois-Amerikassa. Jos eurooppalainen joukkue haluaa nostaa pistekeskiarvoaan tai säilyttääkseen ranking-paikkansa, sen on matkustettava sinne. Yläpään D1-joukkueet saattavat antaa heikommilleen sanctioned-pelejä heinä–elokuussa, sillä sekä syksyn kovatasoiset play-off- ja finaalipelit sekä seuraavan kevään neljä vaadittavaa peliä hukuttavat mahdollisen yhden heikon pelin alleen keskiarvoissa. Muutoin kärkijoukkueet pelaavat yleensä välierätur­ nauksen ja mahdolliset mestaruuspelit syksyllä ja sen jälkeen vain vaadittavat neljä peliä keväällä. Nämä neljä peliä on kätevintä hoitaa muiden kärkijoukkueiden kanssa samassa turnauksessa. Koko keitosta sekoittaa vielä se, että alempien D1-joukkueiden (n. ranking-sijat 30–40), D2-joukkueiden (sijat 40–60) ja sijoilla 60–100 olevien eli niin sanottujen D3-joukkueiden keskinäiset taitoerot voivat olla sijoituksesta riippumatta suuria tai pieniä ja vastustajista saatavilla vain vähän tietoa. Lisäksi kunkin pelin jaossa oleva pistemäärä ja joukkueiden strength factor vaihtelevat kuukausittain pelin ajankohdan mukaan, koska 12 kk vanhat pelit putoavat

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 27


laskennasta pois. Näin pelien loppu­ tulos tai siitä jaettavat pisteet eivät aina vastaa joukkueen ranking-sijoitusta eikä kesäkuun 30. päivän ranking-sijoitus välttämättä kerro joukkueen todellisesta tasosta. Eurooppa mukaan D1-tason peleihin Nykyisenkaltaisen ranking-systeemin tultua voimaan Lontoo oli ensimmäisenä eurooppalaisena hakemassa pohjoisamerikka­ laisilta seuroilta pisteitä. London Roller Girls sai WFTDAn täysjäsenyyden kesällä 2010, mutta jo aiemmin samana keväänä joukkue oli matkustanut kiertueelle Yhdysvaltojen itärannikolle. Sen jälkeen Lontoo on pelannut hyvin vähän ja taktisesti eurooppalaisia vastuksia vastaan ja keskittynyt kehittämään joukkuetta siten, että se on joka vuosi kausi-, välierä- ja finaalipeleillään hilautunut ylöspäin. Tänä vuonna finaalissa joukkue sijoittui neljänneksi. Jopa kymmenen 40:stä D1-välieräjoukkueesta putosi tänä vuonna D2-tasolle. Kaksi joukkuetta putosi kokonaan ulos divareista. Mestaruusmittelöissä eli D1-peleissä oli tänä vuonna viisi eurooppalaista joukkuetta: Lontoo, Glasgow, Malmö, Tukholma ja Helsinki. D3-tasolta suoraan D1-tasolle hyppäsi kahdeksan joukkuetta, joiden joukossa olivat Pohjois-Euroopan Malmön Crime City Rollers, Stockholm Roller Derby ja Helsinki Roller Derby. Kaikki kolme aloittivat nousunsa rankingeissa vuonna 2013. Jokainen niistä on matkustanut ahkerasti Pohjois-Amerikkaan nostaakseen sijoitustaan ja kartuttaakseen kokemusta. Kerran vuodessa Jenkkeihin ei riitä Tänä vuonna, kovan työn tuloksena, kaikki kolme joukkuetta ponkaisivat suoraan D1-välieriin – ja kertaheitolla ohi D2-portaan, jossa esimerkiksi paikalleen polkemaan jäänyt Berliini edelleen taisteli. Ruotsalais28 KARU

joukkueet sijoittuivat yllättäen samaan play-off-lohkoon, ja Malmö näytti olevansa teräksisessä iskussa voittaen pienestä joukkuekoosta kärsineen Tukholman. Kaikki D1-välierien eurojoukkueet Lontoota lukuunottamatta – eli Malmön, Tukholman ja Helsingin lisäksi Glasgow – karsiutuivat kuitenkin välierissä. Vaikka Malmö sijoittuikin välierissä pudonneista eurooppalaisista joukkueista korkeimmalle pallille, joukkueiden välierävastuksien kertoimien takia tulos ei ollut sille kuitenkaan paras mahdollinen. Miten kohota rankingeissa helpommin? Jokainen WFTDA-joukkue harjoittee ja valmistautuu välieräturnauksiin eri tavalla, ja erilaisia tavoitteita löytyy aina kokemusten hakemisesta finaalipaikka­ toiveisiin saakka. Mutta miten rahoittaa monta matkaa isolle ryhmälle? Miten pelaajat saavat vapaata töistä, koulusta ja perhe-elämästä? Mikäli haluamme pelata kannattavia pelejä vanhalla mantereella, vaihtoehtoja on mietittävä vanhojen ja uusien WFTDA-seurojen kanssa yhdessä. Olisiko meillä halua hakea esimerkiksi parin seuran yhteistyönä WFTDA-turnausta keväälle Eurooppaan, jolloin pistepelejä voisi pelata täällä kaukomatkojen sijaan? Olisiko meillä tarpeeksi joukkueita, jotka suostuisivat pelaamaan toisiaan vastaan? Haluammeko edes jakaa eurojoukkueiden pisteitä keskenämme, jolloin tulos väistämättä heikentää ainakin toista joukkuetta? Tai saisimmeko aikaan uuden, keväisen WFTDAturnauksen, johon houkuttelisimme monentasoisia joukkueita Euroopan ulkopuolelta pelaamaan meidän D1-, D2- ja jopa D3-joukkueitamme vastaan? Vai haluammeko järjestää yhden WFTDA-välieräturnauksista vanhalla mantereella? Jos näihin asioihin halutaan Euroopassa vaikuttaa, WFTDA-seurojen on tehtävä yhteistyötä ja oltava aktiivisia. Yksi paikka keskustella ja vaikuttaa on jokakeväinen EROC-konferenssi Berliinissä. ♥ Lisätietoa EROCista: http://bearcityrollerderby.com/event/eroc-2016/

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


Systeemin salat eli

WFDTA-rankingin määrittely •

Joukkueen ranking-sijoituksen määrittävä pisteluku perustuu 12 viimeisen kuukauden aikana pelattujen sanctionedpelien ranking-pisteiden keskiarvoon. Pelikohtaiset pisteet määräytyvät joukkueiden tekemien pisteiden osuuksiin pelin koko pistemäärästä eli voitto-/tappiokertoimeen ja joukkueiden pistekertoimeen (eli voitto-/tappiokerroin x joukkueen pistekerroin x 100). Joukkueen voitto-/tappiokerroin = joukkueen tekemät pisteet jaettuna pelissä tehdyillä pisteillä (%), niin että 100 % pisteistä tehneen joukkueen kerroin on tasan 3, ja 0 % pisteistä tehneen jouk­ kueen kerroin on 0. Joukkueen pistekerroin (strength factor) = joukkueen ranking-pisteet jaettuna kaikkien joukkueiden ranking-pisteiden mediaanilla WFTDAn kesäkuun 30. päivän ottelutuloksiin perustuvassa jäsenseurojen rankingissa 40 parhaan joukkoon sijoittuneet joukkueet etenevät mestaruuskisojen välieriin (D1 Playoffs) ja välille 40–60 sijoittuvat joukkueet siirtyvät pelaamaan kakkosdivisioonan välieriä (D2 Playoffs). Joukkueet pyrkivät pitkin kautta nostamaan kokonaispistemääräänsä ja korottamaan kerrointaan. Vuoden vanhat pelit putoavat automaattisesti pois rankingpisteistä ja joukkueen kertoimesta, kun 12 kuukautta tulee täyteen. Kesäkuun 30. päivän ratkaiseviin rankingeihin lasketaan kaikki 1.7.–30.6. pelatut sanctioned-pelit. Välieriin pääsyn edellytyksenä on myös se, että joukkueen täytyy 1.12.–30.6. välisenä aikana pelata vähintään neljä sanctioned-peliä.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu

www.jaminthebox.fi jälleen vaasankadulla Vaasankatu 6


Jam timer on pelien atomikello. Ilman häntä yhtään peliä ei koskaan aloitettaisi eikä lopetettaisi.

Roller derby vaatii harvinaisen paljon toimitsijoita radan reunalle. Suomalaista osaamista arvostetaan maailmalla, mutta kukaan ei tartu toimitsijan tehtäviin kunnian takia: koko homman juju on yhteisö ja sen ihmiset. TEKSTI Antti Peltola KUVAT Ville Päivätie

30 KARU

Katu Asenne Roller derby Unelma Kova Arpi Rullat Underground Katse Aloittaa Rakkaus Ura Kaverit Antoisa


I

LMAN TOIMITSIJOITA, eli tuomareita ja nso:ita (non skating official), ei yksikään roller derby -peli onnistuisi. Radan ympärillä olevien pinkkipaitaisten flamingojen ja raitakuosisten seeprojen ansiosta peli pysyy sovittujen raamien sisällä eikä muutu lassipalloksi. Suomi Cupin päätuomari, Kallio Rolling Rainbow’n Esa Pajari, näkee toimitsijan roolin sekoituksena asiakaspalvelijaa ja poliisia. Tavoitteena on mahdollistaa joukkuepelaaminen ja pitää peli turvallisena ja reiluna. Aina kaikki eivät kuitenkaan pelaa sääntöjen mukaan, ja siihen on puututtava. Roller derby eroaa vakiintuneista urheilulajeista yhdellä merkittävällä tavalla: toimitsijat ovat pääsääntöisesti seuran jäseniä ja osallistuvat harjoituksiin. Pelaajien ja toimitsijoiden välillä on siis jatkuvaa vuorovaikutusta ja molemminpuolista kehittymistä ja sparrausta. Pelaajat oppivat pois virheistä ja tuomarit oppivat näkemään näitä virheitä. Helsinki Roller Derbyn Joonas Laition mukaan tämä tuo toimitsemisen paljon lähemmäksi perusharjoittelua. Alkeiskursseilla sääntöopetus on tärkeässä osassa, ja tuomarit ovat usein luonnollisena osana tätä opetusta. Monilla seuroilla nso-harjoittelu on pakollinen osa alkeiskurssia, koska se on pelaajille erittäin hyödyllistä toimintaa sääntö- ja peliymmärrystä harjoiteltaessa. Näin toimitsijat pysyvät lähellä pelaajia ja toisinpäin. Suomessa kova taso ja aina kahvia Suomalaiset toimitsijat ovat arvostettuja maailmalla. Kokeneiden toimitsijoidemme taso on kova. Kääntöpuoli asiassa on se, että kokemattomien toimitsijoiden on meillä vaikeampi päästä peleihin kuin monessa muussa maassa. Suomessa myös pelien järjestelyt ovat hyvällä tasolla: aikataulut pitävät, ja ennen kaikkea kahvia on saatavilla koko ajan. Andreas Jarlén Ruotsista on käynyt säännöllisesti ympäri maailmaa toimitsemassa pelejä. Hän on ollut aina vaikuttunut järjestelyiden tasosta Suomessa. Lisäksi hän arvostaa suomalaisissa toimitsijoissa sitä, että kaikki pysyvät rauhallisina koko ajan, eikä minkäänlaista turhaa hötkyilyä tai panikointia näy. Yhtenä tekijänä tässä lienee Pohjolan hiljaisuuden ja rauhallisuuden kulttuuri. Tai ehkä suomalaiset vain sopivat sääntö- ja tilastonikkareiksi? Lisäksi niin Ruotsin Jarlén, Kallion Pajari kuin Helsinki Roller Derbyn Jukka Kuosakin ovat huomanneet, että meillä ollaan mukana pelin vuoksi. Täällä ei näy itsensä korottamista jalustalle, kuten jossain muualla. Toimitsijat eivät saa kiitosta pelkästään ulkomailla – Kallio Rolling Rainbow’n Silva Loikkasen koke-

muksen mukaan nso:ita arvostetaan itse asiassa Suomessa aivan eri tavalla kuin muualla maailmassa. Tuomaripuolella ero ei ole yhtä selkeä, arvostus on melko lailla samankaltaista kaikkialla. Se johtuu luultavasti siitä, että tuomarit ovat näkyvämmin pelissä esillä kuin nso:t. Meikäläiset toimitsijat ovat joka tapauksessa kovassa huudossa. Miten siinä ollaan onnistuttu? – Hyväksi toimitsijaksi ei tulla vahingossa, se vaatii työtä ja paneutumista, Pajari summaa. Roller derby on nuori laji, joten se muuttuu jatkuvasti, ja toimitsijoiden on kyettävä muuttumaan mukana. Kyky vastaanottaa palautetta on tärkeä. Kansainvälisenä lajina eri maissa on myös hieman poikkeavat käytännöt, joihin on sopeuduttava. Kaikkien suomalaisten toimitsijoiden mielestä tärkeää on kärsivällisyys ja sinnikkyys. – On sula mahdottomuus heti ensimmäisessä pelissä toimia kaikinpuolin onnistuneesti, kertoo Helsinki Roller Derbyn Miia Moilanen. Joonas Laitio lisää listaan vielä tietynlaisen egoistisyyden: täytyy pystyä ajattelemaan olevansa oikeassa, vaikka hallillinen vihaisia ihmisiä ajattelisi päinvastaista. Hetkinen. Hallillinen ihmisiä huutamassa puusilmäksi ei varsinaisesti kuulosta hauskalta lauantaiillalta. Miksi toimitsijan hommia siis tehdään?

Silva Loikkanen (keskellä) tuntee niin penkkivalmentajan kuin toimitsijankin tehtävät.

Riemu Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 31


Yhteisö, isompi yhteisö, toimitsijat Kaiken keskiössä on yhteisö. Se on voima, joka pitää roller derbyn kasassa, ja syy sille, että ihmiset ovat innoissaan mukana, jaksavat vaikeiden hetkien yli ja matkustavat omalla kustannuksellaan ympäri maailmaa pelien perässä. Pajarin mukaan Suomen derbyyhteisö on hieno esimerkki siitä, miten toisia tukemalla koko yhteisö kehittyy. Kaikkia tuetaan ja kannustetaan. – Derby-yhteisö on täynnä upeita ihmisiä, Laitio komppaa. Myös Suomi-derbyssä alusta asti mukana ollut Jukka Kuosa on samoilla linjoilla reissaamisen mielekkyydestä kysyttäessä: – Ihmiset. Miia Moilasen on yhteisö yllättänyt myönteisesti. Täysin vieras ihminen on toivotettu tervetulleeksi derbyreissuilla. – Derby-yhteisöön mahtuu laajalla skaalalla erilaisia ihmisiä mitä erilaisimmista elämäntilanteista ja toisistaan poikkeavista elämänpoluista, mutta kaikkia yhdistää rakkaus lajiin. Lisäksi toimitsijayhteisö on harvinaisen laaja. Toki myös pelaajat ovat usein ystäviä eri seurojen jäsenten

Tuomareilla on meneillään official review. Mutta missä kummassa Silva Loikkanen luuraa?

32 KARU

kanssa, mutta pelaajapuolella ei ole vastaavaa Euroopan laajuista yhteisöä kuin toimitsijapuolella. Sekä joukkueen penkkinä toiminut että nso-tehtäviä tehnyt Silva Loikkanen toteaa, että joukkueiden välillä ei synny samanlaista yhteyttä kuin turnausten toimitsijaloungeissa. Ratkaisu toimitsijapulaan löytynyt? Vahva yhteisö voi aiheuttaa myös ongelmia. Miia Moilanen miettii, jättävätkö jotkut roller derbyn, koska eivät koe päässeensä hyväksytyksi osaksi yhteisöä. Myös Joonas Laitio löytää kompastuskiviä yhteisöllisyydestä. – Jokainen urheilulaji pohjimmiltaan toimii niin, että ihannetuomarit olisivat sääntörobotteja, jotka antavat yksinomaan negatiivisen palautteen kautta eli rangaistuksilla ohjeita pelaajille. Mitä kauemmin ja enemmän toiminnassa on mukana, sitä vaikeampaa on olla ainaisena sivustakatsojana ja sosiaalisesti katsottuna negatiivisena voimana, hän tiivistää. – Ei liene sattumaa, että merkittävä osa Suomen tuomareista on vaihtanut raidat pelaamiseen tai valmentamiseen – eli tapoihin olla ”oikeasti” ja positiivisesti mukana derbyssä ja osa joukkuetta, Laitio pohtii.


Toinen vaihtoehto tuomarille on kehittää yhteisöstä itselleen joukkue matkustamalla paljon pelien perässä ympäri Suomea ja maailmaa. Siinä kohtaa tulevat monelle kuitenkin vastaan taloudelliset ja ajankäytölliset rajat. Tällä hetkellä toimitsijoita on Suomessa liian vähän. Tekemisen halua piisaa, mutta tekijöitä on tapahtumia vähemmän. Aktiivisimmat toimitsijat ovat jo nyt lähes joka viikonloppu jossain päin maailmaa peleissä. – Seurojen pitäisi tehdä toimitsemisesta yhtä houkutteleva vaihtoehto kuin pelaamisesta.Yhteisöllisyys voisi olla yksi näistä markkinointikeinoista, Moilanen pohtii. Myös raha on ainainen ongelma. Matkustaminen tapahtuu pääosin omakustanteisesti, ja seurojen täytyisi löytää jostain rahaa kattamaan toimitsijoiden matkakustannukset. Niin toimitaan muissa joukkuelajeissa. Ehkä ensi vuosi tuo valoa tunnelin päähän? Vuonna 2016 suomalaisen derbyn kattojärjestö Roller Derby Finland alkaa nimittäin tukea toimitsijoiden matkoja Suomi Cup- ja divisioonapeleihin. Se tuonee helpotusta Suomessa matkustamiseen ja toivottavasti auttaa toimitsijapulaan. ♥

Kohta Joonas ”Jay Stark” Laitio puhaltaa pilliin.

Artikkelia varten haastatellut henkilöt: Jukka Antero “Fatrat” Kuosa, Esa “Acid Barrett” Pajari, Joonas “Jay Stark” Laitio, Dee “Cherry Fury” Miller, Andreas “Fluke Skywalker” Jarlén, Silva “Puppy Shredder” Loikkanen, Heidi “Dr. No-No” Henrickson, Miia “Moer Koe” Moilanen Artikkelin kirjoittaja on roller derby -tuomari.

Sertifioidusti jämpti eli WFTDA-vaatimukset ROLLER DERBYN KANSAINVÄLINEN kattojärjestö Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA) sertifioi toimitsijansa. Sertifioinnilla pyritään takaamaan toimitsijoiden tietty taso. Sekä tuomareilla että nso:illa on omat sertifikaattinsa, tasolta yksi tasolle viisi. Nso:illa on tasojen lisäksi paikkakohtainen Endorsement-nimeke. Tuomareilla paikkakohtainen osaaminen on toteutettu siten, että tasosta kolme eteenpäin taso on paikkakohtainen. Eli tuomari voi olla tason kolme jammerituomari, ja muilla paikoilla taso voi olla kaksi. Sertifikaattia voi hakea kuka tahansa myös WFTDA-jäsenseurojen ulkopuolelta. Saadakseen tason yksi toimitsijan täytyy läpäistä sääntökoe, lempinimeltään Hellahard. Se on täysin eri kuin pelaajien minimum skills -sääntötesti. Tämän lisäksi tuomareiden täytyy suorittaa luistelutesti. Päästäkseen tasolle kaksi ja siitä ylöspäin toimitsijan täytyy saada arviointeja regulation- tai sanctioned-peleistä. (Regulation-peli on WFTDA-joukkueiden välinen peli, joka ei vaikuta rankingeihin. Sanctioned- peli on WFTDA-joukkueiden välinen peli, joka vaikuttaa rankingeihin.) Arviointeja saadaan pelin päätuomarilta, head nso:lta ja joukkueilta. Tasolle

kolme ja siitä eteenpäin tarvitaan myös riittävästi WFTDA-pelejä, ja tasolle neljä vaaditaan lisäksi suosituskirjeitä riittävän korkeatasoisilta toimitsijoilta. WFTDAlla on paneeli, joka käy toimitsijoiden tasohakemukset läpi. Kenellä tahansa on mahdollisuus lähettää palautetta hakijasta paneelin tiedoksi. Paneeli tekee päätöksen sertifikaatin myöntämisestä ja ilmoittaa hakijalle päätöksestä. Sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta, ja vuoden jälkeen on mahdollisuus hakea ylempää tasoa. Suomessa on tällä hetkellä yksi kolmostason ja kaksi kakkostason tuomaria sekä kolme kakkos­ tason nso:ta, ja lisää on tulossa.

KARU 33


www.karulehti.fi/blog

This is the point of no return.

Kuvan kissa ei ole nso. Hänellä on kypärä päässä, dille.


SUKSI BOKSIIN!

Älä pelkää hylkäysviestiä

R

OLLER DERBY -pelejä on jatkuvasti jossain päin maailmaa, ja aina jossain on pula toimitsijoista. Rajattomilla resursseilla pääsee toimitsemaan joka viikonloppu. Me, joilla näitä resursseja ei ole, joudumme kuitenkin tekemään valintoja ja harkitsemaan, mihin haemme. Ja mitä korkeatasoisempi peli mitä parempien liikenneyhteyksien päässä, sitä enemmän on myös muita hakijoita. Kaikkialle ei tule valituksi, ja siksi täytyy yleensä aloittaa pienistä peleistä. Matkalle oman seuran vieras­peleistä WFTDAn playoff-turnauksiin mahtuu monta tapahtumaa ja pienempää turnausta. Kokemuksen lisäksi pelimatkoilla saa uusia kontakteja, pääsee näyttämään osaamistaan ja saa näin nimensä esille. Mitä enemmän pelejä, sitä enemmän nimeä, ja mitä enemmän nimeä, sitä enemmän mahdollisuuksia. Jokainen uusi tuttavuus maailmalla avaa mahdollisia ovia uusiin, entistä kova­ tasoisempiin turnauksiin. Eritasoiset pelit vaativat eri asioita. Kokemattomien joukkueiden peleissä tehdään paljon rikkeitä, ja muutenkin sattuu ja tapahtuu. Kokeneiden joukkueiden peleissä virheet ovat erilaisia, mutta merkittävämpiä. Tuomari joutuu sopeutumaan tähän erilaiseen peliin. Täytyy osata katsoa oikeita asioita pelistä riippuen. Tämän lisäksi eri maissa pelataan usein hieman erityyppistä derbyä. Mitä laajemmalla skaalalla on pelejä tuominnut, sitä kattavampaa oma osaaminen on ja sitä paremmin osaa sopeutua erilaisiin, usein yllättäviin, tilanteisiin. Lisäksi eri maissa on hieman erilaisia käytäntöjä ja tapoja tehdä asioita. Vieraassa maassa ollessaan saa joko vahvistuksen oman toimintatavan toimivuudesta tai vaihtoehtoisesti löytää uuden, paremman tavan tehdä asioita. Tietouttaan voi sitten jakaa koti-Suomessa, jolloin taso täällä jälleen nousee. On hyvä tiedostaa oma taso ja hakea sen mukaisiin tapahtumiin, mutta kannattaa myös ehdottomasti kokeilla kepillä jäätä ja hakea peleihin, jotka tuntuvat olevan saavuttamattomissa. Hakijoiden nimet kyllä jäävät valitsijoiden mieleen, ja haku on merkki innokkuudesta ja pyrkimyksestä edetä toimitsijauralla. Hylkäysviestiä ei kannata pelätä – ja joskus hakeminen palkitaan tervetuloa-viestillä. Ja onhan se toki mukava matkustaa uusiin maihin ja kaupunkeihin. Siinä näkee vähän paikallista kulttuuria, eli yleensä urheiluhallin ja jatkobaarin. Esa Pajari Antti Peltola Kallio Rolling Rainbow

Uskomaton Kiva Ahkera Rankka Uskaltaa Kenttä Apu Rike Urhea Kool Aurinko Raju Uskottava Kesä

KARU 35


Kas tässä kaikki Suomen seurat (ehkä) – löydä omasi ja ympyröi se. Dirty River Roller Grrrls, Turku rollerderbyinturku@gmail.com

Mikkeli Roller Derby mikkelirollerderby@gmail.com

Helsinki Roller Derby helsinkirollerderby@gmail.com

Pori Rolling Brigade sorje.harrison@gmail.com

Iisalmi Roller Derby iisalmirollerderby@gmail.com

Porvoo Roller Derby porvoorollerderby@gmail.com

Joensuu Roller Derby joensuu.rollerderby@gmail.com

Riverdale Rollers, Kalajokilaakso riverdalerollers@gmail.com

Jyväskylä Rollin’ Ragdolls info@jyvaskylarollerderby.fi

Roll-on Derby, Rovaniemi rollonderby@gmail.com

Kallio Rolling Rainbow, Helsinki vivalakrr@gmail.com

Ruin City Rollers, Kajaani kajaanirollerderby@gmail.com

Kotham City Rollers, Kotka-Hamina kcrollers@gmail.com

Seinäjoki Roller Derby seinajokirollerderby@gmail.com

Kokkola Roller Derby rollerderbykokkola@gmail.com

Shitty City Rollers, Oulu rollerderbyoulu@gmail.com

Kouvola Rock n Rollers kouvolarollerderby@gmail.com

Tampere Roller Derby info@tampererollerderby.com

Kuopio Roller Derby kuopio.rollerderby@gmail.com

Wasa Roller Derby wasarollerderby@gmail.com

Lahti Roller Derby lahtirollerderby@hotmail.com

Tampere Rollin’ Bros (merby) tampererollinbros@gmail.com

LPR HCRollers, Lappeenranta lappeenranta.rollerderby@gmail.com

Kouvola Men’s Roller Derby (merby) kouvolamensrollerderby@gmail.com